De Groene Venen 26 juni 2015

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

20-21°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 20 – Week 26 – 26 juni 2015

Project ‘Vinkeveld’ Vinkeveen o.a. hoekwoning, koopsom € 257.500,- v.o.n.

OPEN HUIS za. 27 juni, 11:00 - 15:00 uur

Nieuwbouw! Veenweg 22 te Wilnis

vraagprijs € 275.000,- kk

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Vernieuwingsplan De Lindeboom positief ontvangen door huurders Hoorne Vastgoed, eigenaar van De Lindeboom in Mijdrecht, heeft een eerste schetsplan voor de vernieuwing van het winkelcentrum gepresenteerd aan de huidige huurders. In het oog springende kenmerken zijn de ontsluiting van het plein voor de Janskerk in de richting van het Burgemeester Haitsmaplein en het (her)ontwikkelen van de eerste verdieping, die via een (rol)trap bereikbaar wordt. Ook aan de buitenkant zal De Lindeboom er over enige tijd anders uitzien. Hiervoor grijpt men in het schetsplan terug op het uiterlijk van de voormalige koekjesfabriek De Lindeboom, in een strakke, eigentijdse uitvoering met vrij veel glas. De eerste reacties van winkeliers zijn positief. Lees verder op pagina 12. artist impression mill architecten

Groep 3/5 Driehuisschool op bezoek bij Van Nieuwkerk Woensdag 24 juni jl. mocht groep 3/5 van de Driehuisschool in Mijdrecht een kijkje komen nemen in de garage en showroom van Automotive-centre Van Nieuwkerk aan de Bozenhoven in Mijdrecht. De groepen werden ontvangen in de showroom waar de kinderen konden kijken naar de nieuwe auto’s. De motorkap ging open en de kinderen bewonderden de techniek van deze Honda. Ook werd hier op kantoor nog iets verteld over de verkoop van auto’s via internet. Hierna liepen ze naar de overkant van de weg om de werkplaats te verkennen. De kinderen liepen onder de auto’s die op de brug stonden en zagen dingen die ze anders niet zien aan een auto. Er was een auto waar de olie vervangen moest worden en bij een andere auto lag het hele dashboard eruit. De kinderen keken hun ogen uit. Via het magazijn, waar de kinderen allemaal hun spierballen hebben getest door een autoband op te tillen, liepen ze door de winkel bij het benzinestation weer naar buiten. Met een stoere kleurplaat en een mooie indruk van het bedrijf bedankten ze mevrouw Marques Duarte – Van Nieuwkerk voor de rondleiding en gingen terug naar school.

TUINCENTRUM

Merelslag 47 De Hoef

DE HUIFKAR Zondag

geopend r

17.00 uu 12.00 tot

Bij inleverin g van deze bo n krijgt u korting op een plan t naar keuze op de extra koop (zon) dagen in de maanden mei en juni.

25%

Oosterlandweg 32, 3641 PW Mijdrecht Tel:0297-59 38 30 | www.dehuifkar.com

SALE

TOT 40% VOORDEEL OP MEER DAN 100 MERKEN, HEERLIJKE KOFFIE EN ECHT PERSOONLIJK ADVIES.

Herenweg 45 ~ 3645 DE Vinkeveen ~ 0297 212121 ~ LUTZ.nl

Verkocht !

Kijk voor meer info over deze woning op www.korvermakelaars.nl


2

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

DE T EK MST

VANAF 25 JUNI IN DE SMARTHOMES IN UITHOORN VERKOOP! FASE 2

KIJK OP: WWW.VORM.NL/DETOEKOMST

COMPLEET MET KEUKEN EN APPARATUUR, SANITAIR EN TEGELWERK

TYPE 2054

TYPE 2060

11 EENGEZINSWONINGEN PRIJZEN VANAF € 266.900,- V.O.N.

TYPE 2073

TYPE 2066

4 TWEE-ONDER-EENKAPWONINGEN PRIJZEN VANAF € 449.000,- V.O.N.

1 VRIJSTAANDE WONING PRIJZEN VANAF € 519.900,- V.O.N.

In Uithoorn, Legmeer-West, wordt de tweede fase van De Toekomst gerealiseerd. Deze smarthomes in deze fase beschikken allemaal over VORMOtica, een elektrische installatie waarmee je centraal de elektrische toepassingen in je huis bedient. Als koper van een VORMHuis in De Toekomst profiteer je bovendien van alle voordelen van het VORM Ruim Leven-programma®: je hypotheek en verzekeringen via VORM. Hiermee daalt je maandelijkse woonlast aanzienlijk.

6 GESCHAKELDE TWEE-ONDEREEN-KAPWONINGEN PRIJZEN VANAF € 385.000,- V.O.N.

De Toekomst is een project van:

Makelaar:

0297-524124

WWW.VORM.NL/DETOEKOMST

EEN VORMHUIS. WOON BETER, LEEF GOEDKOPER v

NU OF NOOIT! OUTLANDER PHEV MODEL 2016

NU AL TE BESTELLEN NIEUW MODEL ! nu 15 el 0 st n 2 Be rij i en

7%

BIJTELLING

(ALLEEN BIJ LEVERING IN 2015)

Beperkt r leverbaa

Nieuwe Mitsubishi Outlander PHEV Vanaf € 41.990,Lease vanaf € 645,-**

7% BIJTELLING (V.A. € 103,PER MAAND*)

FISCAAL VOORDEEL VOOR ONDERNEMERS

BRANDSTOFBESPAREND (A-LABEL)

TREKVERMOGEN 1500 KG

ACTIERADIUS 800 KM

STANDAARD 4WD

GARANTIE + MOBILITEITSSERVICE

Autobedrijf van Yperen

Constructieweg 2 • 3641 SB Mijdrecht • Telefoon 0297-28 46 10 Pontweg 4 • 1432 BW Aalsmeer • Telefoon 0297-32 43 80

www.vanyperen.nl

CO2-uitstoot < 49 g/km. Prijzen inclusief BTW/BPM, tenzij anders vermeld, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Afgebeeld model kan afwijken van definitief model 2016. *Bijtelling is afhankelijk van het voor u geldende belastingtarief, deze berekening is op basis van het 42% belastingtarief. **Leasetarief per maand is exclusief BTW en gebaseerd op operationele lease met een looptijd van 60 maanden bij 20.000 km per jaar, incl. verzekering, reparaties, onderhoud en banden. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

3

Luistervink

Grote opkomst en goede sfeer op bijeenkomst over Vinkeveense Plassen Woensdag 24 juni gingen betrokken inwoners, organisaties en de politiek de Vinkeveense Plassen op en daarna in De Boei in Vinkeveen het gesprek met elkaar aan over de toekomst van de plassen. In een goede sfeer werden uiteenlopende standpunten gedeeld en er werd vervolgens serieus gekeken naar waar men elkaar kon vinden in de liefde voor de plassen. De boot was goed gevuld met tachtig mensen en in De Boei waren rond de honderdtwintig mensen aanwezig. Op de boot en in De Boei werden aanwezigen in een presentatie door de gemeente meegenomen in de ontwikkelingen en het proces dat nodig is om keuzes te maken voor de toekomst.

Gemeente zoekt nieuwe huurder voor ‘Het Lokaal’ De gemeente is op zoek naar een nieuwe eigenaar en invulling voor het leegstaande pand van Het Lokaal op de langparkeerplaats aan de Mijdrechtse Rondweg. Het gebouw heeft een oppervlakte van circa 355 vierkante meter. Bedrijven of organisaties die interesse hebben om (een deel van) het pand te huren, kunnen dit kenbaar maken bij de gemeente. Alle plannen om te komen tot een invulling zijn welkom. De hoogte van de huur is mede afhankelijk van de uiteindelijke invulling van het pand. Met deze inventarisatie wil de gemeente een duidelijk beeld krijgen wie geïnteresseerd zijn in gebruik van het pand. Belangstellenden wordt verzocht hun plan, met toelichting waarom het belangrijk is dat dit een plek krijgt in Het Lokaal voor 20 juli 2015 per mail (grondzaken@derondevenen.nl) of per post (postbus 250, 3640 AG Mijdrecht) naar de gemeente te sturen. Vergeet niet ook uw contactgegevens te vermelden. Op basis van de inzendingen neemt de gemeente een besluit over het toekomstig gebruik van het gebouw. Voor vragen of het bekijken van het pand kunt u contact opnemen met Anne Wytske Bosman, team Vastgoed via tel. 0297 29 16 16 of grondzaken@derondevenen.nl.

Agenda Kort

Op dit moment komen veel ontwikkelingen rond de Vinkeveense Plassen samen. Het bestemmingsplan voor de plassen moet worden herzien. Vanuit het proces rond het opheffen van het recreatieschap Vinkeveense Plassen zoekt de gemeente naar mogelijkheden om enerzijds te bezuinigen en anderzijds extra inkomsten te krijgen. Met ondernemers rond de plassen wordt gezocht naar de juiste positionering en profilering van de plassen om zo een goede basis te hebben voor de promotie. Deze (en andere) sporen hangen samen en kunnen elkaar versterken óf in de weg zitten.

Labbekakken

De gemeente gaat de opbrengst van de avond verwerken en houdt iedereen die dat wil op de hoogte van het vervolgtraject. Wilt u ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de Vinkeveense Plas-

sen, meldt u dan aan voor de digitale nieuwsbrief. Dit kan via de homepage van de gemeentelijke website

www.derondevenen.nl

Inzet is een breed gedragen en succesvol plan

Informatiecentrum De Uitvlucht opent haar deuren in Vinkeveen Wilt u weten hoe het staat met de plannen voor centrum Vinkeveen? Wethouder David Moolenburgh en Richard Bredewold (namens ontwikkelaar AHV/Timpaan) heten u zaterdag 4 juli tussen 10 en 13 uur van harte welkom in het informatiecentrum De Uitvlucht in de oude kantine van de betonfabriek De Adelaar aan de Herenweg 186 in Vinkeveen. Dan hebt u de kans te zien en horen wat de ideeën zijn voor het centrum voor Vinkeveen en zelf ook uw idee of suggestie mee te geven. Ook kunt horen hoe het proces tot nu toe gelopen is, wat de volgende stappen zijn en wanneer er besluitvorming plaats gaat vinden. Richard Bredewold: “In het informatiecentrum zijn beelden, kaarten, schetsen te zien uit de verkenningsfase. Het zijn nog geen vastomlijnde plannen, maar varianten van wat eventueel mogelijk is rond de Herenweg - van net ten zuiden van de N201 tot aan de Baambrugse Zuwe. Wethouder Moolenburgh vult aan: “Vinkeveen is een prachtig dorp met de Vinkeveense Plassen als uniek oogmerk voor zowel bewoners, ondernemers als recreanten. Toch zijn er voldoende verbeterpunten te bedenken, zoals een centrum met dorpsplein en dorpshaven, de zichtbaarheid en beleefbaarheid van de Vinkeveense Plassen vanuit het dorp, een goed verblijfsklimaat voor voetgangers en fietsers op de Herenweg, het toegankelijk maken van de dijk-terreinen ten behoeve van recreatie.”

en ontwikkelaar doen dit vanuit het informatiecentrum De Uitvlucht als centraal informatie- en communicatiepunt, in nauw overleg met de klankbordgroep waarin een groot aantal betrokkenen zitten.

In deze fase verkennen de gemeente en ontwikkelaar AHV/Timpaan namens Mark van Vliet (eigenaar van De Adelaar) de financiële en ruimtelijke haalbaarheid van de ontwikkeling van het centrum Vinkeveen, zoals die is geschetst in de dorpsvisie Centrum Vinkeveen. De gemeente

Omdat er veel en hoge ambities staan in de dorpsvisie, kost het veel tijd en onderzoek om te komen tot een concreet en haalbaar plan. In deze fase is het van groot belang dat iedereen die direct of indirect te maken met dit deel van Vinkeveen kennis kan nemen van en kan rea-

geren op de ideeën en verkenningen tot nu toe. De dorpsvisie Centrum Vinkeveen is een wensbeeld over hoe het dorp er in de toekomst uit zou moeten komen te zien. Vragen die in de visie in de visie centraal staan, zijn: Hoe kan de relatie tussen Vinkeveen en de Plassen worden verbeterd? En hoe kan de aansluiting van Vinkeveen op de N201 worden verbeterd? Meer informatie via

www.vinkeveen.nl.

Zaterdag 27 juni • Jubileumfeest Muziek- en Showkorps Triviant, Speelwoud/Willisstee, Wilnis • Chazz, Stroomzicht, Westzijde 50, De Hoef • Vakantie Bijbel Weekend, plein Hervormde Gemeente, Waverveen

Zondag 28 juni • Toertocht TTC, starten bij De Schans, Vinkeveen • Open Dag Kunst Rond de Venen, Wagenmaker 99, Wilnis • Koopzondag, centrum Mijdrecht • Kinderconcert, tuin Eendracht, Abcoude • Straattaal & Rock in de Kerk, De Rank, Mijdrecht

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling, Peter Schavemaker en Anja Verbiest.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2015 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Ontslag krijgen, of op z'n Hollands gezegd de zak krijgen, is geen pretje. Zeker niet als je de 45 jaar bent gepasseerd. De praktijk van alledag wijst uit dat je dan echt de Sjaak bent. Er van uit gaande dat je 25 jaar meedraait in het arbeidsproces, dan heb je al een en ander opgebouwd. Tenminste dat dacht je. Het pensioen dat je in het vooruitzicht is gesteld, is gebaseerd op doorwerken tot je 65e. Inmiddels is daar een aantal jaren bij gekomen. Heb je een eigen huis, dan ben je aardig op weg je hypotheekschuld af te lossen. Aanvankelijk denkt iedereen die dit overkomt, ik heb toch m'n netwerk. Dus ga je met een goed gevoel aan de slag, er vast van overtuigd dat het wel goed zal komen. Vrij snel blijkt dat het gezamenlijk drinken van en biertje na werktijd en elkaar op de schouder kloppen iets heel anders is dan er niet mee bij horen. Dat het inleveren van je leasebak je ineens laat zien hoe duur autorijden is. Je nettosalaris wordt ineens een stuk minder. Die leuke onkostenvergoedingen zijn niet meer daar. Iemand die dit overkomt en bijvoorbeeld 3.000 bruto verdient, ontvangt netto 1900 plus een onkostenvergoeding van 150 en een auto van de zaak. Dat laatste levert een besparing op van zomaar 500 euro, bijtelling meegerekend. Dat is zo maar 2.550 netto per maand. Maar, de WW biedt uitkomst. Maar liefst 70% van je laatstverdiende loon. Dat is 2.100 euro bruto, 1.650 netto, ofwel 900 minder plus dat je nog je eigen autootje moet gaan bekostigen. Dit feest duurt maximaal 24 maanden. Intussen blijf je maar solliciteren. Dat ben je trouwens verplicht. Verder zal het UWV je een cursus aanbieden. Zo kun je worden omgeschoold of je leert sollicitatietechnieken aan. Je komt er achter dat je feitelijk bent afgeschreven op de arbeidsmarkt. Er komt een moment dat je in de bijstand terecht komt. Dolgedraaid door alle afwijzingen meld je je aan het gemeentelijke loket en daar te horen dat het voortaan nog met minder moet. Je mag je eigen huis gaan opeten, je pensioenopbouw staat stil. Toen ik twee weken geleden een Planbureau Huppel hoorde zeggen dat de uitkeringen wel verlaagd mochten worden om de arbeidsprikkel aan te jakkeren, dacht ik ‘mens, waar heb je het over? Heb je wel enig idee in welke situatie heel wat mensen verkeren?’ Werkgeversvoorzitter de Boer maakt het nog doller. “Werkelozen zijn labbekakken.” Luistervink

www.degroenevenen.nl


4

Kort nieuws Abcoude

Praatcafé over Verlies Op vrijdag 3 juli opent het Praatcafé ’t Trefpunt zijn deuren van 15 tot ca. 17 uur. Thema is: Verlies. We praten over verlies in ruime zin: verlies van een geliefde, van een baan, een vriend/vriendin of andere dingen die wij als verlies ervaren.

Mijdrecht

Veldjesfeest dienst in De Wegwijzer Op zondag 28 juni gaat ds. G. Vos in beide diensten voor in De Wegwijzer. Zondagmorgen zijn alle kinderen van de Veldjesfeesten uitgenodigd. Vanaf dinsdag waren ze bezig met het spel, de Bijbelverhalen en verwerkingen. In de morgendienst (aanvang 10 uur) is het thema: contact maken met God. In de avonddienst (aanvang 18:30 uur) is de vraag aan de orde wanneer een gebed nu eigenlijk wordt verhoord? Jezus zegt: alles wat u de Vader zult vragen in mijn naam dat zult u ontvangen opdat uw blijdschap volkomen zal worden. We moeten dus bezig zijn met de vraag: wat is bidden in de naam van Christus? Belangstellenden zijn hartelijk welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het artikel ook op cgkmijdrecht.nl/ nieuwsartikel Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten

Abcoude

26 juni 2015

Muziek en schoolfeest op OBS Molenland Om het muzikale jaar op OBS Molenland af te sluiten, werd er voor ouders, opa’s en oma’s en omwonenden afgelopen woensdag op het schoolplein een groot concert gegeven. Onder leiding van Ferdinand Beuse (dirigent en eigenaar van het muziekproductiebedrijf Vocal Company uit Uithoorn) hebben alle kinderen zich van hun beste muzikale kant laten zien. Iedere groep zong een liedje alleen en verzorgde een lied, waarbij alle andere groepen ook een deel meezongen. Op het repertoire stonden onder andere liedjes als ‘Sexy als ik dans’, ‘een Kinderen voor Kinderen medley’ en ’Uptown Funk’. Ook het publiek werd aan het werk gezet en kon

meezingen en meebewegen met verschillende liedjes. Een en ander werd aan elkaar gepraat door ‘Tante Sjaan’, een buurtbewoonster die de Amsterdamse Jordaan zo’n 20 jaar geleden had verruild voor de rustige maar o zo gezellige wijk Molenland in Mijdrecht. Met het liedje ‘Vrolijk’-‘Lalalalalala, Wie kan mij iets maken als ik lach, lalalalalala, Niets kan mij nog raken als ik lach’, gezongen door alle groepen, leerkrachten en aanwezig publiek, kwam er een einde aan een geslaagd muziekfestijn. Na het concert was er nog tijd voor een hapje en het drankje en konden de kinderen zich vermaken met spelletjes op het plein en een rad van fortuin.

Mijdrecht

Laatste zondag van de maand is koopzondag Met ingang van zondag 28 juni a.s houdt Shopping Mijdrecht voortaan alleen nog koopzondagen op de laatste zondag van de maand. Op de andere zondagen van de maand zijn alleen de supermarkten, Karwei, De Huifkar en De Loods in Mijdrecht geopend.

'Haringhappen' levert 5600 euro op voor lokale goede doelen

Het eerste vaatje ging 11 keer onder de hamer! De traditionele Haringparty in Mijdrecht heeft dit jaar 5.600 euro opgebracht voor het goede doel. Het bedrag is bestemd voor de Stichting Jongeren Actief en de Stichting De Rondeveense Uitdaging. Na afloop namen Raymond van Bergen en Karin Wateler elk een cheque van 2.800 euro in ontvangst. Veel liefhebbers van de Hollandse Nieuwe kwamen donderdag 18 juni jl. naar het Raadhuisplein om de maatjes van Smit Volendammer Vis-

delicatessen (Adelhof) te proeven. Ondersteund door de jazzy Adriana Kegley met pianist Maarten Tros (In2jazz) was het een zeer geanimeerde bijeenkomst. De opbrengst voor het goede doel wordt vooral bereikt door het veilen van het eerste vaatje Rondeveense haring en dit gebeurde onder de enthousiasmerende leiding van veilingmeester Peter Forsthövel, die het vaatje maar liefst elf (!!) keer achtereen oder de hamer wist te brengen.

Regen deert Haagwindefeest niet De koude, regenachtige start van de zomer heeft het Haagwindefeest in Abcoude afgelopen zondag geen moment in gevaar gebracht. Integendeel. Meer dan honderd bewoners dansten, zongen, dronken en speelden jeu de boules. Het Haagwindefeest - dit was de 17e editie - is een tweejaarlijkse traditie in het over het algemeen rustige, wat

saaie jaren '70 wijkje in AbcoudeNoord. Gewoon een samenzijn van buren die elkaar lang niet allemaal kennen. Met het thema 'midzomer' nam het organiserend comité een behoorlijk risico. Maar het pakte goed uit. Het was druk. Zeker bij bartender Ina Bakker die behoorlijk pittige cocktails mengde.

Nu inschrijven voor keuring paarden en pony’s Stichting Feestelijkheden Abcoude organiseert op donderdag 27 augustus 2015 in het kader van de Abcouder Feestweek weer de traditionele jaarlijkse premiekeuring voor paarden en pony’s. Het deelnameformulier is te downloaden van de internetsite www.feestweekabcoude.nl De inschrijving is geopend tot en met woensdag 19 augustus 2015. Aansluitend aan de Premiekeuring wordt verkozen het bestgaand rijpaard/rijpony.

DE GROENE VENEN

Veilingmeester Peter Forsthövel (tweede van links) met de winnaars van de veiling en de vertegenwoordigers van de Goede Doelen Karin Wateler en Raymond van Bergen en het team van haringleverancier Smit Volendammer Visdelicatessen.

TTC de Merel fietst de Bos en Heide Tocht

Vaderdag bij Restaurant Meesters Het Tiroler festijn was een groot succes op Vaderdag bij Restaurant Meesters. Van spijkerslaan tot jodelen, van heerlijke gerechten van de BBQ tot meezingen, van de super bingo tot de lekkerste biertjes, de gasten genoten volop. Total Kwatsch van Myra de Groot entertainment producties verraste de gasten muzikaal en interactief. Alle

winnaars werden in het zonnetje gezet met mooie prijzen van de Zwart dranken en delicatessen, Tuincentrum de Huifkar en Prego Mannenmode (en vanaf augustus ook Damesmode) Niemand ging met lege handen naar huis. Wat een belevenis en een prachtige samenwerking tussen ondernemers uit de Ronde Venen. foto anouschka schaffers

Op 28 juni a.s. zal TTC de Merel haar 3e groepstoertocht van het jaar rijden. Deze tocht over 150 km naar bos en hei gaat via Zeist en Doorn naar Driebergen. De koffiestop is in Leersum. Via de Leusderheide, Soesterberg en Soestdijk rijden we terug naar Wilnis. De tocht staat onder leiding van ervaren voorrijders. Er zal worden gereden in 1 groep. Bij grote opkomst zal er in meerdere groepen worden gereden. De tocht wordt gereden

met een snelheid van maximaal 30 km/uur. Natuurlijk wordt de snelheid aangepast aan de deelnemers en de weersomstandigheden. Er wordt gestart om 08.30 uur bij Eetcafé De Schans in Vinkeveen. Het meerijden van deze rit kost voor niet-Merelleden € 3,00. NTFU leden krijgen € 1,00 korting. Het dragen van een valhelm is verplicht. Kijk op www.ttcdemerel.nl voor meer informatie.


DE GROENE VENEN

Stichting De Bovenlanden al dertig jaar actief Stichting De Bovenlanden beheert kleine landschapselementen in gemeente De Ronde Venen. Legakkers, kleiputten, bosjes, schraallandjes, etc. Dit weekend werd gevierd dat de stichting 30 jaar bestaat. Op een legakker langs de Gagelweg, kwamen circa 80 mensen af op de festiviteiten. Een natuurvriendelijke lunch, varen naar verhalenvertellers Elza Vis en Ineke Bams, een IVN-gids met eetbare planten uit de natuur en een wandeling door het boerenland met biologisch agrariër Joost Samson.

26 juni 2015

5

Nieuwe tennisbanen Baambrugge feestelijk geopend

Er was ook een cadeau. De jonge ondernemers van De Ronde Tafel 169 uit onze gemeente boden een buitenboordmotor aan. Deze is mede gesponsord door Jachthaven Omtzigt uit Vinkeveen. Stichting De Bovenlanden werkt al jaren samen met De Ronde Tafel. De jonge ondernemers zijn inmiddels ervaren knotters van wilgen en andere bomen. De nieuwe buitenboordmotor zal worden ingezet in het waterrijke Veenwater. Dit natuurgebied van de stichting ligt aan de Hoge Dijk in De Hoef.

Foto: Voorzitter Antoine van Scheppingen van De Ronde Tafel (l) overhandigt de buitenboordmotor aan voorzitter Otto van Asselen van stichting De Bovenlanden.

Rabo Fietstocht: 1720 deelnemers fietsen 16.987,50 euro bij elkaar

Kort nieuws Waverveen

Modderdag bij kinderopvang De Stal

Onder grote belangstelling zijn de vernieuwde tennisbanen en het clubhuis van de Baambrugse tennisvereniging vrijdag 19 juni jl. feestelijk geopend. Na een lange verbouwingsperiode kon alles weer in gebruik genomen worden. Tussen de regenbuien door was er gelukkig een zonnetje en kon het mini tennisveldje door de voorzitter van de bouwcommissie, Harold Bosse, en

zijn kleinzoons Lars en Rutger geopend worden door een balletje te slaan. De mooie vernieuwde banen werden door een mooie slag van burgemeester Divendal geopend en kon men met een feestelijke receptie beginnen. Voorzitter Johan Post is trots op het behaalde resultaat dat mede door veel Baambruggers mogelijk gemaakt is. foto fem van duuren

Ouderen De Hoef in de boot

Op vrijdagmiddag 3 juli vindt het jaarlijkse Modderdagspektakel voor de derde keer plaats bij kinderopvang de Stal. Alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar zijn weer van harte welkom. Het doel van deze middag: Zo vies mogelijk worden! Tijd: 15 tot 18 uur. Adres: Botsholsedwarsweg 8a, Waverveen. Wil jij hierbij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@kinderopvangderondevenen.nl en we zien je graag op 3 juli!

Abcoude

Oud Papier Piusschool Op dinsdag 30 juni a.s. wordtj weer oud papier opgehaald voor de Piusschool. Graag het papier goed gebundeld in niet te zware pakketten voor 18 uur op de erzamelplaats bij u in de buurt zetten. Houten kistjes en plastic tassen worden niet meegenomen. Graag uw papier dusdanig in kartonnen dozen verpakken, dat het niet over de straat kan waaien. De volgende ophaaldag is dinsdag 1 september.

Abcoude

Fietspad naar de tuin weer geopend

Ondanks de regen en de harde wind was de Rabo Fietstocht van Rabobank Rijn en Veenstromen zaterdag jl. een groot succes. Zo’n 1720 mensen fietsten de tocht en spekten de kas van 150 deelnemende verenigingen, stichtingen en scholen. Voor iedereen die de tocht uitreed, schenkt de Rabobank een vast bedrag, afhankelijk van de verreden afstand, van 7,50 of 20 euro aan een lokale vereniging, stichting en school naar keuze, tot een maximum van 750 euro. In totaal is er 16.987,50 euro bij elkaar gefietst door 1720 deelnemers! 1393 mensen fietsten de route van 30 km en 327 mensen de route van 100 km. Twee verenigingen hebben zelfs het maximum van 750 euro bij elkaar gefietst!

In samenwerking met de fietsclubs WTC Woerden en TTC De Merel zijn de routes uitgezet en uitgepijld. Er kon gestart worden vanaf de drie kantoren in Woerden, Bodegraven en Mijdrecht, maar ook bij Zwembad De Koet in Kockengen en Gasterij De Milandhof in Zegveld. Onderweg hadden de deelnemers de gelegenheid om bij lokale ondernemers een kop koffie te drinken of iets te nuttigen, maar ook bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het Schaats- en Mutsenmuseum, Fort Amstelhoek of Fort Wierickerschans. Rabobank Rijn en Veenstromen kijkt terug op een succesvolle fietstocht en bedankt iedereen die deze fietstocht mogelijk heeft gemaakt. Schrijft u de datum voor 2016 alvast in uw agenda: zaterdag 11 juni!

Op uitnodiging van de Stichting Hoefse Belangen, vertrok afgelopen donderdag een bus vol ouderen uit De Hoef. Eerst een kort bezoek aan Kasteel De Haar. De reis ging verder onder Utrecht door naar het prachtige terras bij Fort Rijnauwen. De koffie met appeltaart ging er goed in. De rondvaartboot lag al klaar in de Kromme Rijn, voor een tocht naar Utrecht. De natuur liet zich op zijn mooist zien onderweg, wat is Utrecht prachtig groen zo langs de singels. Na een kop soep met broodjes bij het Spoorwegmuseum, volgde een interessante rondleiding. Machtige

stoomtreinen en ook de fraaie koninklijke trein werden bewonderd. Een aantal durfals waagden zich aan de nieuwe attractie `De Vuurproef. Heel spannend! Buiten stond de bus weer klaar voor de terugreis. Deze ging via een mooie route, langs Westbroek, Tienhoven en Loosdrecht. De gids wist onderweg vele interessante wetenswaardigheden te vertellen. De dag vloog voorbij, waarna bij de Strooppot in De Hoef de dag werd afgesloten met een heerlijke maaltijd. Veel dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze zeer geslaagde uitgaansdag.

Afgelopen week heeft de gemeente De Ronde Venen met financiële ondersteuning van het Groengebied Amstelland een verbeterde aansluiting gemaakt bij het fietspad einde Spoorlaan richting Amsterdam. Dit op verzoek van de vele fietsers die hier gebruik van maken en van de Volkstuinenvereniging De Liefhebbers te Abcoude. De werkzaamheden zijn eerder klaar dan gepland en het fietspad naar de tuin is weer open. Ook in de nieuwe situatie is het pad met een paaltje afgesloten voor auto’s. Dus neem de sleutel mee als je met de auto naar de tuin komt (en vergeet de vergunning niet).

Rondje IJsselmeer fietsen voor het goede doel Afgelopen zaterdag hebben een negental fanatieke fietsers uit Vinkeveen het IJsselmeer gerond. De afstand van in totaal 310 km werd in 14 uur afgelegd. Om kwart voor 5 in de ochtend zijn ze in Demmerik op de fiets gestapt en om kwart voor zeven in de avond was iedereen weer thuis. Het motto samen uit, samen thuis is voor 7 rijders gelukt. 2 rijders moesten na 200 km opgeven. De deelnemers konden dit jaar zelf vrijwillig hun inschrijfgeld bepalen voor een goed doel. Dit jaar was dat voor de Shelter Christian Hostel te Amsterdam, een hostel met zendingsmissie gerund door vrijwilligers voor toeristen en backpackers.

V.l.n.r.: Hans de Best, Wilbert Leppink, Be de Jong, Tobias Dekker, Johan Kroese, Mark de Wit, Jacco Kroese, Siete Frouws en Margot Kompier.


6

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

Zanger, muzikant of DJ?

Zo gerege

5 JULI 2015 Bruiloft Bruiloft Bruiloft Presentatie Presentatie Presentatie ld!

Wandelen Zwemmen Fietsen Hardlopen

5, 10, 20 en 40 km 1 km 30 km 5, 10 km

NIEUW Kinderloop

1 km

41 van De Hoef

VANAF 15.00 UUR LIVE MUZIEK

Receptie Receptie Receptie

Verjaardag Verjaardag Verjaardag Bedrijfsevent Bedrijfsevent Bedrijfsevent

Geslaagdparty Geslaagdparty Geslaagdparty Workshops en trainingen Workshops en trainingen Workshops en trainingen

Jubileum Jubileum Jubileum

41 km (zwemmen, hardlopen, fietsen)

Grand diner of lunch Grand diner of lunch Grand diner of lunch

VOOR MEER INFORMATIE:

WWW.DEHOEFSPORTIEF.NL GESPONSORD DOOR:

Zaat’s Idee

EN

Drukkerij Schilperoord

PARTYCENTRUM CLUB ROEKZ HERENWEG 55 VINKEVEEN 0297-262174

Bel of mail voor een vrijblijvend voorstel

Tot snel bij Club Roekz!

www.roekz.nl

it de al nooit u u eenma o n jl t trots ti s e t m n wij O mda troducere in t, k ic a h ra -C mode 7. Retro intage ’5 V aan 0 0 je 5 ie t z de Fia est. Dat b t e h m t he ekle omschrijf lederen b rd en de a o b h wit te s n a het d l ook zij lak voora v r a dat a n M e . ding velgen sproken e g it u . Fiat it e u d t dak, logo nie t ia F e d ou . prachtige w 17.9 95,’57 vanaf e g ta in V 50 0

RECHTSTREEKS UIT DE VIJFTIGER JAREN:

DE FIAT 500 VINTAGE ´57.

Gem. brandstofverbruik: 3,8 – 4,7 l/100km (1 op 21,3 – 26,3). CO2: 88 – 111 g/km. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op fiat.nl. Prijs is incl. btw/bpm, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op fiat.nl. De afgebeelde auto kan afwijken van de daadwerkelijke uitvoering. De verbruikscijfers zijn gebaseerd op de officiële Europese testmethode. Het daadwerkelijke verbruik hangt mede af van de omstandigheden en uw rijgedrag. Wij adviseren Het Nieuwe Rijden. Zie ook www.hetnieuwerijden.nl voor handige tips om zuiniger te rijden.

VAN KOUWEN

AMSTERDAM, Kuiperbergweg 17, Tel. 020 - 567 20 30 HOOFDDORP, Robijnlaan 2B, Tel. 023 - 554 29 29 www.vankouwen.nl

KOOYMAN

VINKEVEEN, Demmerik 26, Tel. 0297 - 26 12 85 www.autobedrijfkooyman.nl

f i a t .n l


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

7

DE WEEK IN BEELD

op grootin Abcoude de ALTC k ar isp nn te t he op heeft itende dag Afgelopen zaterdag terdag was de afslu Za . rd vie ge um le senioren en jubi gorieën bij zowel de se wijze haar goud te ca e all or vo i oo btoern umlunch, een na 2 volle weken clu ken nog een jubile we ze de er en rd rder we waar de vele als de junioren. Ve ceptie gehouden re um le bi ju n ee eest en ema was imspetterend jeugdf rden gezet. Het th we je et nn zo t he eleden bereid in er ook nog vier er vrijwilligers uitgeb en rd we r de ka t da illig! In Hart sr, Ton mers: 50 jaar vrijw Swinkels, Pieter 't n Ja er ht ric op n en va noemd in de person n Water. Go en ijk van Schalkw

De politie heeft dinsdag jl. acht verdachten, 7 mannen en een vrouw, aangehouden in Abcoude. Zij worden verdacht van het produceren van synthetische drugs. De politie kwam het drugslaboratorium op het spoor tijdens een lopend onderzoek. De politie sluit de aanhouding van meerdere verdachten in deze zaak niet uit. Het LFO (Landelijke Faciliteit Ontmantelen) van de politie heeft het laboratorium ontruimd. foto richard van der spoel

vrouw Liesbeth en Joost Samsom runt samen met zijn elweg in Wilnis. Gag de zoon Simon een boerderij aan melkveebedrijf che ogis Hier combineert hij een biol ap. Een deel sch land ch met de natuur in het agraris ied de Grote geb uur nat van zijn land bestaat uit het stellen om te heid gen Sniep. Om iedereen in de gele n, heeft iete gen te ied van de mooie natuur in dit geb r men waa d, pen geo p hij Paviljoen Toren Grote Snie en. kijk kan uit land het even kan uitrusten en over uitg chti pra een men Vanuit de uitkijktoren heeft n restaurant en er zicht over het gebied. Er is een klei de toren zijn niet en n zijn wandelroutes. Het paviljoe uit de meeste van er t per auto te bereiken. Men gaa t komen. Er voe te of natuurliefhebbers op de fiets rij en bij rde boe de bij n komen wel parkeerplaatse d meter der hon r paa een recreatieterrein de Geer op afstand. ebook

Drie speelveldjes waren afg elopen week voor een avo ndje de 'bouwplaats' van het Veldjesfeest. Daar ging het dit jaar over 'co ntact maken' en 'repareren.' In de poppenka st ging een ruit kapot, die gerepareerd moest worden.De kinderen deden vanaf het zeil lekker entho usiast mee met de liedjes en volgden vol bel angstelling alle programm a onderdelen. Tot slot moest Clown Olleke Bollek e nog even leren dat zijn gekleurde feestlampjes pas vrolijk gingen bra nden met de stekker in het stopcontact. Na afloop konden de kinderen als knutselwerkje hun eig en feestlampje versieren. Ook na dit Veldjesfe est volgt zondag om 10.00 uur een gezinsdienst in CGK De Wegwijzer in Mij drecht. Kijk voor foto's op : www.cgkmijdrecht.nl

foto fac

OBS De Pijlstaart in Vinkeveen heeft dit jaar als goede doelenactie gekozen voor Stichting Hulphond, die honden traint om mensen met een beperking te helpen. De school heeft geld opgehaald met een sponsorloop in het Zwanenpark afgelopen woensdagmiddag. Hier was een route uitgestippeld, waarbij de kleuters een kleiner rondje liepen. Onder grote belangstelling van ouders- en opa’s en oma’s renden alle kinderen zoveel mogelijk rondjes in het park. Nadat alle sponsorkaarten zijn ingeleverd kan het tellen beginnen! De leerling met de meeste sponsors of meest gelopen rondjes wint een prijs. Het was een groot succes!

Gewijzigde openingstijden de Bibliotheken in De Ronde Venen Per 1 juli krijgen de Bibliotheken in de gemeente De Ronde Venen andere openingstijden. de Bibliotheek Abcoude: maandag 13.00-17.00 uur dinsdag 13.00-17.00 uur woensdag 13.00-17.00 uur donderdag gesloten vrijdag 13.00-17.00 uur zaterdag gesloten

de Bibliotheek Mijdrecht: maandag 12.00-18.00 uur dinsdag 12.00-18.00 uur woensdag 12.00-18.00 uur donderdag 12.00-18.00 uur vrijdag 12.00-18.00 uur zaterdag 11.00-16.00 uur de Bibliotheek Vinkeveen: maandag 13.00-17.00 uur dinsdag 13.00-17.00 uur

woensdag 13.00-17.00 uur donderdag gesloten vrijdag 13.00-17.00 uur zaterdag gesloten de Bibliotheek Wilnis: maandag 14.00-17.00 uur = zelfbediening dinsdag gesloten woensdag 14.00-17.00 uur donderdag gesloten vrijdag 14.00-17.00 uur = zelfbediening zaterdag gesloten

Zelfbedieningsuren in de Bibliotheek Wilnis In de Bibliotheek Wilnis zal er onderscheid gemaakt worden tussen zelfbedienings-uren en serviceuren. Op maandag en vrijdag kunnen bezoekers tijdens de zelfbediening zelfstandig gebruik maken van alle faciliteiten van de Bibliotheek, zoals lenen en inleveren van materialen, tijdschrift en krant lezen of gebruik maken van internet. Op woensdag is er een Bibliotheek-medewerker aanwezig en kunnen onze klanten terecht voor vragen of inschrijven.

Verder kunnen leden van de Bibliotheek 24 uur per dag, 7 dagen per week via de website van de Bibliotheek materialen verlengen, reserveren, betalen via iDeal en online inschrijven. Deze wijzigingen zijn het gevolg van de afspraken met de gemeente De Ronde Venen die zijn gemaakt in het kader van de bezuinigingen. Kijk voor meer informatie op

www.bibliotheekavv.nl.


8

Familieberichten

26 juni 2015

Jolanda Dirksen

DE GROENE VENEN

Nu laat Gij, Here, uw dienstknecht gaan in vrede, naar Uw woord. Want mijn ogen hebben Uw heil gezien. Lucas 2:29-30 In het vertrouwen op zijn Heiland is van ons heengegaan mijn lieve man, onze zorgzame vader, groot- en overgrootvader

Daniël Dijs Bos Daan

Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen

* Mijdrecht, 17 februari 1931

† Mijdrecht, 24 juni 2015

Volledig begeleid door één persoon

Vinkeveen

Fija Bos - Alblas

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

Wilnis Mijdrecht Wilnis Laarne (B) Vinkeveen

Theo en Eef Bos - Kroon Cora Bos In liefdevolle herinnering Jaap Bos en Margreth de Wit. Danny en Anne-Marie Bos - van Walderveen Adrie en Carien Bos - de Vries

Kleinkinderen en achterkleinkinderen

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

In plaats van bloemen graag een gift voor het Johannes Hospitium te Wilnis. Schalen zijn in de kerk aanwezig

Uitvaartbegeleiding "Waar u ook verzekerd bent, u bent vrij in de keuze van uw uitvaartondernemer"

Liefde Aandacht Respect

De dankdienst voor zijn leven zal gehouden worden op DV dinsdag 30 juni om 10.30 uur in Kerkelijk Centrum De Rank, Prins Bernhardlaan 2 te Mijdrecht. Aansluitend vindt de begrafenis plaats op het Janskerkhof, Kerkstraat 7 te Mijdrecht. Gelegenheid tot condoleren na de begrafenis in Gebouw Irene, gelegen naast het kerkhof. Correspondentieadres: A. Bos Voorbancken 4 3645 GV Vinkeveen

Miranda van Gelderen 06-23367997 Brenda Stork 06-15442046 www.charonuitvaart-abcoude.nl Bedroefd geven wij kennis van het overlijden van mijn schoonzoon, onze zwager en oom

Herman van Vliet *9-10-1953

†19-6-2015 Alice, Myrthe en Quinten, wij zullen er voor jullie zijn. Familie Albers

Inloopspreekuur Solliciteren in de Bibliotheek Abcoude In deze tijd van hoge werkloosheid hebben werkgevers een zeer ruime keus uit kandidaten voor beschikbare functies. Het is daarom erg belangrijk dat een sollicitant zich leert onderscheiden van andere sollicitanten. Het gaat daarbij om een mix van verschillende mogelijkheden, activiteiten en kanalen. Zet je ze niet goed in, dan vis je als werkzoekende al snel achter het net. De Bibliotheek organiseert samen met Werkflow een inloopspreekuur in de Bibliotheek Abcoude. Bent u werkzoekende of wilt u meer weten over solliciteren via Social media? Kom dan maandag 29 juni om 15.30 uur naar het inloopspreekuur. Kees Kolff zal informatie geven over het opbouwen van een netwerk en het inzetten van social media bij het solliciteren. Ook is er alle ruimte om vragen te stellen. Iedereen is van harte welkom, leden én niet-leden. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op

www.bibliotheekavv.nl.

Mantelzorgsalon 29 juni - High Tea De jaarlijkse High Tea met mantelzorgers is een gezellige activiteit. Dit jaar vindt de High Tea plaats op maandag 29 juni van 13.30 tot 15.30 uur in de Buurtkamer Mijdrecht (Gosewijn van Aemstelstraat 5). Eerst bereiden we met elkaar in de buurtkamer de hapjes waar we dan samen van genieten bij een kopje thee. Als het weer het toelaat doen we dit buiten. De mantelzorgsalon bestemd voor alle mantelzorgers uit de Ronde Venen. Om in te kunnen schatten hoeveel mensen er komen, wordt het op prijs gesteld als u zich aanmeldt bij Tympaan–De Baat tel. (0297) 760 260. Dit nummer is bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur. U kunt zich ook aanmelden per e-mail e.smit@stdb.nl. Heeft u iemand nodig die uw zorgtaken even overneemt, dan kunt u contact met ons opnemen.

De mantelzorgsalon is een ontmoetingsplek voor mensen die langdurige of intensieve zorgtaken hebben voor een familielid, vriend of kennis en vindt iedere laatste maandag van de maand plaats.

Multiculturele eettafel in Abcoude op 30 juni Elke 5e dinsdag van de maand wordt er in ontmoetingscentrum de Angstelborgh, Dorpszicht 22 een multiculturele eettafel verzorgd door Tympaan-de Baat in samenwerking met Vluchtelingenwerk. De eerstvolgende maaltijd

vindt plaats op dinsdag 30 juni, aanvang 18.30 uur. Het thema is nog een verrassing. Een team van vrijwilligers uit verschillende culturen zal een heerlijke maaltijd bereiden. Het is de bedoe-

Beleef ‘De week van je leven’ De Abcouder stichting Les Vaux organiseert al vele jaren weken voor mensen met kanker en hun partners op haar landgoed in midden Frankrijk. Het zijn prachtige weken, waar de deelnemers veel baat bij hebben. Eén van de deelnemers verwoordde dat zo: ‘Ik ben gekomen met de dood, en vertrokken met het leven’. Omdat de weken zoveel effect hebben, heeft KWF kankerbestrijding de Stichting een subsidie verstrekt om een boek te schrijven over hun aanpak. Het doel van dit boek is om zorgverleners te stimuleren ook dergelijke weken te organiseren en om mensen met kanker te stimuleren om zo’n week mee te maken. Het boek is klaar. De titel is ‘De week van je leven, begeleiding bij

ling om kennis te maken met de buitenlandse families die in Abcoude wonen en met hun cultuur. Er wordt halal gekookt en er worden specifieke kruiden gebruikt. Wilt u ook eens zo’n ontmoetingsavond meemaken, dan kunt u zich hiervoor telefonisch aanmelden bij het Klanten Contact Centrum van Tympaan-De Baat op

kanker in Les Vaux’. Het is vorige week vrijdag gepresenteerd tijdens een minisymposium in de Dorpskerk in Abcoude . Het is nu te koop, bijvoorbeeld bij boekhandel Sprey in Abcoude, of te bestellen bij Stichting Les Vaux (0294 284482 of info@lesvaux.nl). Het boek kost € 15,= (thuis bezorgd € 20). Zorgprofessionals en mensen met kanker mogen dit niet missen.

maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur via tel. 0294283 302 of persoonlijk op kantoor. Dit kan tot en met vrijdag 26 juni. De maaltijd kost € 9,25 inclusief een drankje. U bent welkom vanaf 18.00 uur.


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

9

DR. BEEKER

Tekst Jaco Beeker

Tekenbeet De afgelopen weken heb ik meerdere keren te maken gehad met patiënten die door een teek zijn gebeten. Opvallend dat zoiets nu weer opspeelt, ik heb er wel eens wat onderzoek naar gedaan maar het blijkt dat het aantal tekenbeten in de afgelopen 10 jaar is verdubbeld en omdat veel teken in Nederland besmet zijn met de Borrelia bacterie, neemt ook het aantal gevallen van Lyme ziekte snel toe. Jaren geleden (20 jaar) kwam een vriend van mij in Oostenrijk in het ziekenhuis terecht met een halfzijdige verlamming. De gehele linkerkant van zijn lichaam viel uit en hij kreeg ademhalingsproblemen. In het ziekenhuis moest hij aan de beademing en kreeg hij per infuus antibiotica. Dat was mijn eerste kennismaking met de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie. Waar gaat het om? Het gaat om dit vrolijke beestje, het lijkt een spinnetje als hij zich niet heeft volgezogen maar deze heeft al gegeten en heeft daarom een dikke buik.

Teken leven in hoog gras, bomen en struiken en doordat wij als mensen daardoor of langs lopen, komen ze op de huid terecht. Tegenwoordig doen de gemeentes aan een nieuw groenbeheerplan, in het kort gezegd maaien ze niet of nauwelijks de berm en de parken en daardoor is de teek steeds meer in het dorp doorgedrongen. Ook als u met de hond op de dijk of in het park heeft gewandeld kunt u een teek oplopen.

Met hun kaken bijten ze zich vast in de huid en doordat ze daarbij een soort van verdovingsmiddel inspuiten voel je dat niet. Ondertussen zuigen de teken zich vol met je bloed. Op zich is dat allemaal niet zo erg, ware het niet dat veel Nederlandse teken tegenwoordig besmet zijn met een bacterie (Borrelia Burgdorferi) en dat deze bacterie behoorlijke ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Natuurlijk is het zo dat de kans dat die bacterie meeglipt groter wordt naarmate de teek langer van uw bloed kan genieten. Het is daarom belangrijk om een teek zo snel mogelijk na ontdekking te verwijderen. En omdat zo’n teek geen pijn of jeuk veroorzaakt zult u uw huid goed moeten inspecteren, let daarbij op plooien en op het behaarde hoofd. Door de toename van het aantal teken en het aantal geïnfecteerde beten ziet de RIVM (Rijks Instituut Volksgezondheid en Milieu) zich genoodzaakt het advies met betrekking tot de tekenbeet te herzien. Het advies is tegenwoordig om, indien de teek minder dan 24 uur op de huid gezeten heeft, de huid gedurende drie maanden nauwkeurig in de gaten te houden en bij het verschijnen van een rode plek contact op te nemen met de huisarts. Voor de zekerheid nog maar even een foto van de rode verkleuring die bij een geïnfecteerde beet ontstaat.

Is de teek langer dan 24 uur aan het werk geweest en korter dan 72 uur, dan moet worden overwogen om uit voorzorg antibiotica te starten. Het nut van het geven van antibiotica is in Nederland nog niet aangetoond maar in de Verenigde Staten wel. In Nederland loopt er op dit moment een onderzoek. Eenieder die is gebeten wordt raden we aan zich te melden voor dat onderzoek via Tekenradar.nl.

Tot zover gaat het om de eerste verschijnselen van een tekenbeet met infectie, maar er zijn ook latere infectieverschijnselen, de zogenoemde gedissemineerde vorm. Bestaat er een langer durende infectie, dan spreken we van gedissemineerde Lyme. De klachten daarvan kunnen de volgende zijn; - Er ontstaan meerdere rode verkleuringen op de huid - Neuroborreliose met uitval van groepen van zenuwen, zoals krachtsverlies of gevoelsverlies in been of arm, spraakstoornissen, afhangende mondhoek en of een hersenvliesontsteking. - Gewrichtsontstekingen lijkend op reuma. - Zelfs problemen met het hart zijn beschreven.

Rest mij nog u te vertellen dat de ziekte vernoemd is naar het dorpje Lyme in Connecticut (2400 inwoners) waar het in 1975 werd beschreven, dat het geografische centrum van Lyme vreemd genoeg Hamburg heet (gesticht door Duitse Immigranten?) en dat de Rivm een app heeft gelanceerd om u op de hoogte te brengen (tekenbeet). Tegenwoordig hebben ze bij nascholingen van die Take Home Messages, een mooi Nederlands woord is daar (nog) niet voor, en dit zijn ze dan voor u;

Het grote probleem met deze klachten is dat ze jaren na de eerste beet kunnen optreden. Je moet er maar aan denken dat het door een teek veroorzaakt zou kunnen zijn!

Ik heb de richtlijn nu drie keer doorgelezen en iedere keer raak ik in verwarring, dus voor u en voor mij daarom de samenvatting; Antibiotica bij een rode vlek en ook indien er nog geen rode vlek is, maar

Te weinig Nederlanders kunnen reanimeren

Mocht de huisarts aan een tekenbeet van de laat gedissemineerde vorm denken, dan is het advies om antistoffen in het bloed te bepalen. Je kunt vrij eenvoudig aantonen dat er sprake is geweest van een infectie (overigens is het bepalen van de antistoffen bij een vroege beet zin-

Hulp bieden binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand is cruciaal en kan een leven redden. Reanimeren en defibrilleren met de AED is eenvoudig te leren.

Bij een reanimatie/AED cursus leert u hoe u een hartstilstand herkent;

op een gevaarlijke plek ligt bij een ongeval; de Heimlichgreep, bij verslikking; de stabiele zijligging en wanneer noodzakelijk 112 te bellen en de bijbehorende handelingen. Ze kunnen knie- en armverbinden, steriel werken en de mitella omdoen. Als je ziet hoe deze groep pubers met elkaar omgaat en serieus werkt, dan kunnen zij trots zijn op zichzelf. Groep 8 RK Driehuisschool, jullie zijn klaar voor de middelbare school, top gedaan!

-Haal de teek zo snel mogelijk weg -Let op een rode ring -Download de app

Jaco Beeker www.drbeeker.nl info@drbeeker.nl

Reanimeren kan een zaak zijn van leven of dood. Toch weet driekwart van de Nederlanders niet wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt. Kunt u een leven redden?

Meld u nu aan voor een reanimatiecursus / AED cursus bij EHBO vereniging Lucas Vinkeveen. En volg elk jaar een herhalingsles. Dan gaan de handelingen als vanzelf in geval van nood.

want zij heeft immers al vaker praktijklessen verzorgd, samen met een moeder van een groep 8’ster die op haar vrije dag ook nog wel voor de klas wil staan en de theorie voor haar rekening neemt. Vijf lessen later is daar het theorie-examen. Dat je hiervoor moet leren is een aantal kinderen wel duidelijk geworden, maar als je twee dagen later het praktijkexamen krijgt en je weet de vragen alsnog te beantwoorden, is er niets aan de hand. De kinderen weten nu de vijf belangrijke punten te benoemen: de Rautek, als iemand

loos, die zijn er dan nog niet). De behandeling is iets minder simpel, want hoewel we dan voor de zekerheid toch maar antibiotica geven is het effect van die therapie omstreden. Recent onderzoek in het Radboud ziekenhuis wijst uit dat er mogelijk geen effect te verwachten valt en dat zo’n 10% van de mensen klachten blijft houden.

Blijven er twee groepen van mensen over; de mensen met een verminderde weerstand (kinderen en zwangeren) en de mensen waarbij de tekenbeet al langer dan 72 uur geleden was. De eerste groep zou op theoretische gronden meer recht hebben op antibiotica na een tekenbeet. We moeten die groep dus eerder en preventief behandelen. En de tweede groep moet eigenlijk alleen behandeld worden als er sprake is van een rode verkleuring of andere verschijnselen.

Groep 8 Driehuisschool behaalt EHBO diploma De meivakantie is voorbij, nog 8 weken tot het eindfeest, wat gaan we nog doen? Je boek uitwerken?.... ook belangrijk, maar als groep 8’er wil je actie! Je hebt je boek al uitgewerkt, de Cito is ook al gedaan, in plaats van een musical oefenen doen we een film. Ook leuk, maar die is al in één dag opgenomen. Dus dacht een moeder: EHBO hartstikke belangrijk in het dagelijks leven! Maar de leerkracht heeft geen ruimte over in zijn schema om dit te doen, dus op zoek in je netwerk. Daar is een moeder van oud-leerlingen en geen onbekende van de Driehuisschool,

de beet langer dan 24 uur en korter dan 72 uur duurde.

het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleert; moet reanimeren en leert u hoe de AED er uitziet, hoe deze werkt en hoe u dit apparaat moet gebruiken in combinatie met het reanimeren. Elke week worden in ons land 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het gebeurt vaak thuis, op het werk of buiten op straat. Nu overleeft 10 tot 20% van de slachtoffers een hartstilstand. Meer informatie: tel. 0297 -262199.

www.ehbolucasvinkeveen.nl.

Wij geven gratis advies over invoereisen en dierziekten in het buitenland! 6 dagen per week geopend!

ma t/m vr van 13:00 tot 19:00 uur za van 10:00 tot 12:00 uur buiten deze openingstijden zijn ook afspraken mogelijk!

Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel.: 0294 - 76 90 47 info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl


10

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week een gesprek met cabaretier Johan Goossens die dit seizoen te zien is met zijn vierde theaterprogramma ‘Daglicht’. Johan Goossens is ook nog een dag per week leraar op een ROC, hierover schrijft hij een column in Het Parool.

Cabaretier Johan Goossens

“Veel collega-cabaretiers gebruiken liedjes als rustpunt, bij mij moet je juist opletten” Voor je huidige en vorige programma ‘Leer mij de mensen kennen’ kreeg je goede recensies en veel sterren. De pers en critici schreven dat de verwachting voor ‘Daglicht’ hoog was, maar dat je dat ruimschoots heb waargemaakt. “Ik ben heel blij dat men dat zo ziet. Dat voelt voor mij ook zo. ‘Daglicht’ is wel een persoonlijker programma geworden, het gaat over mijzelf en over mijn achtergrond. Die behoefte had ik.” Jij bent nu het belangrijkste onderwerp van de voorstelling? “Ja, maar het gaat ook over mijn ouders, hun generatie en hedendaagse ouders.” Welke rol speelt het lesgeven, je bent ook leraar? “Het is een belangrijke lijn, maar het gaat in ‘Daglicht’ minder over mijn leraarschap dan in mijn vorige programma’s. Dat is ook bewust, anders wordt je een cabaretier met één thema.”

Fotoclub Abcoude In het voorjaar van 2015 is een aantal fotografen in Abcoude gestart met een fotoclubje. Iedere derde maandagavond van de maand is er een bijeenkomst in Abcoude. Dan neemt iedereen foto’s mee (meestal 2 stuks) van een vooraf afgesproken thema, afgedrukt op een formaat van 20 x 30 cm. Doel is om actief bezig zijn met fotografie, en door gestructureerde en opbouwende kritiek een terugkoppeling te geven op elkaars foto’s en zo beter te gaan fotograferen. De foto’s worden individueel of in kleine groepjes beke-

Je collega cabaretier en leraar Kees van Amstel zei eerder in ERELOGE (editie 22 mei) het leraarschap nodig te hebben bij het schrijven van zijn cabaretvoorstellingen. Geldt dat ook voor jou? “Ja, ik heb heel veel aan het lesgeven. Ik wil het, net als Kees, niet loslaten. Het geeft inspiratie, omdat je midden in de maatschappij staat. Je leert ook voor een groep te staan die niet altijd zin heeft. Ik vind het ook fijn om zo onder de mensen te zijn, cabaret is een solistisch gebeuren, voor je het weet zit je de hele dag alleen in de kleedkamer. Dat is niet zo’n interessant leven.” Liedjes spelen een belangrijke rol in deze voorstelling, je werkt op het podium samen met pianist Eelco Mengveld. De Volkskrant schreef dat je teksten van ‘een hoog niveau’ zijn. “De belangrijke rol van liedjes is zo gegroeid. Ik vind liedjes schrijven erg leuk, omdat het precies werk is.

Voorheen leken de liedjes te veel op elkaar, waardoor ik er maar maximaal zes kon doen in de voorstelling. Met Eelco hebben we gewerkt aan de uitwerken van de melodieën. Mijn liedjes zijn grappig en mooi. Veel collega cabaretiers gebruiken liedjes als rustpunt, bij mij moet je juist opletten. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Ik zou niet alleen liedjes kunnen zingen.” Dagblad De Stentor schreef dat je goed hebt gekeken naar Kees Torn en Hans Dorrestijn. “Torn is niet waar, Dorrestijn vind ik geweldig. Ik vind Harry Jekkers ook een goede schrijver. Beiden hebben iets tragikomisch en glasheldere teksten gebaseerd op spreektaal, waarom ik moet lachen. Ik hou erg van liedjes in spreektaal, en dat het niet verzonnen klinkt. Ook Brigitte Kaandorp en Marc-Marie Huijbregts vind ik goed. Naar Wim Kan heb ik ook veel gekeken en geluisterd, ook hij sprak op een natuurlijke manier.”

Heeft dat te maken met de leraarschap Nederlands? “Dat weet ik niet. Op het podium sta ik vrij naturel, min of meer als mijzelf. Dat natuurlijke wil ik ook laten terugkeren in mijn liedjes.” Doe je daarom ook geen typetjes of rare stemmetjes op toneel? “Ja, dat denk ik inderdaad. Ik vind het wel knap als collega’s dat doen, zoals Droog Brood. Maar het is niet mijn stijl.”

foto: merlijn doomernik

Kinderconcert in Tuin Eendracht Abcoude

ken en aan de hand van een kleine checklist krijgt iedere fotograaf opbouwende kritiek. Daarnaast helpen de leden elkaar met fotografie in de praktijk en met de instellingen van de camera. Iedereen kan inhaken. Je motivatie en plezier om te fotograferen is belangrijker dan de prijs van je camera. Informeer vrijblijvend bij Frits Bos (fritsbos@wxs.nl, tel: 0629008456) naar de mogelijkheid om kennis te maken, lid te worden, en wat de thema’s zijn van de komende maanden. Zie ook http://

Helaas is op zondag 21 juni het tuinconcert letterlijk in het water gevallen en speelt nu bij goed weer zondag 28 juni de Abcouder Harmonie van 13 tot 14 uur een Kinderconcert in de tuin van de Eendracht. Dit concert is onderdeel van het jubileumjaar waarbij de vereniging hun 115 jaar bestaan viert. Natuurlijk kan een concert voor de kinderen (en ouders) van Abcoude en Baambrugge niet ontbreken. Het orkest speelt muziek van One Direction, de film Frozen en de musical Sound of Music. De slagwerkgroep zal de kinderen verrassen met verschillende muziekstijlen en daarbij worden de kinderen uitgenodigd om even mee te spelen. Via de basisscholen in Abcoude en Baambrugge is een tekenwedstrijd georganiseerd met als thema ‘Fantasierijke Instrument’. Na het concert zullen de winnaars van deze wedstrijd bekend gemaakt worden en kunnen zij een prijsje in ontvangst nemen.

www.bosplaten.nl/fotoclub-abcoude/

Hoogvliegers gezocht voor Hilversum De Stichting Hoogvliegers vliegt met zieke en gehandicapte kinderen, het hele jaar door en vanaf elk vliegveld in Nederland. Piloten, veelal beroepsvliegers, stellen hun vrije tijd, helikopter en vliegtuig daarvoor beschikbaar. Meer dan 15 keer per jaar wordt er een speciale dag georganiseerd. Op zaterdag 26 september wordt er voor de tweede keer een dag georganiseerd in Hilversum. Deze dag is onder andere voor kinderen uit De Ronde Venen, Woerden en Bodegraven.

Johan Goossens is 22 augustus te zien in het Openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam en 19 september in De Meervaart. www.johangoossens.nl

Alles wordt uit de kast getrokken om de kinderen een dag te bezorgen die ze niet licht zullen vergeten. Naast piloot zijn, genieten ze van vrachtwagens, mooie auto's en veel meer activiteiten, zodat het hele gezin een dagje uit heeft. Ook Hoogvlieger worden? Wil je Hoogvlieger worden of wil je iemand opgeven? Dan gelden de volgende voorwaarden: • Je hebt nog niet eerder gevlogen met of dankzij Stichting Hoogvliegers (want dan ben je al Hoogvlieger) • Je hebt een (chronische of terminale) ziekte of bent (verstandelijk of lichamelijk) gehandicapt • Je valt in leeftijdscategorie tussen 6 t/m 17 jaar.

Je kunt je nu opgeven via de website

w w w. s t i c h t i n g h o o g v l i e g e r s . n l en wellicht word jij ook Hoogvlieger en ben jij erbij in Hilversum op 26 september. Natuurlijk kun je ook iemand opgeven die je kent en aan de voorwaarden voldoet.

CU LT UU R


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

11

Zondagmiddag 28 juni in Wilnis

Kunst Rond de Venen organiseert Open Dag

Jubileumfeest bij Muziek en showkorps Triviant Muziek en showkorps Triviant bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd tijdens een groot Jubileumfeest op zaterdag 27 juni. Iedereen is van harte uitgenodigd! Deze dag staat in het teken van muziek. Er zijn daarom vier korpsen uit de omgeving gevraagd om er samen

een muzikale dag van te maken. Namelijk Concordia, Abcouder Harmonie, VIOS en Viribus Unitis. Triviant zal samen met deze muziekverenigingen optredens verzorgen en ook door verschillende wijken in Wilnis zult u korpsen zien lopen.

Nieuw seizoen Jazzhuis Abcoude Onder De Hanenbalken van café-restaurant De Eendracht vinden vier keer per jaar de mooiste jazzconcerten plaats. In hartje Abcoude, waar je gratis kunt parkeren en vooraf lekker kunt eten in De Eendracht. Wat is Jazzhuis Abcoude?

Het jubileumfeest vindt plaats in het Speelwoud naast De Willisstee in Wilnis van 11 tot 16 uur. Entree gratis. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u lekker op het terras genieten van de muziek en de kraampjes op het terrein bezoeken. De kraampjes worden bemand door lokale verenigingen & stichtingen, hobbyisten en ondernemers. Ook kunt u mee doen aan het Rad van Fortuin met mooie prijzen gesponsord door de ondernemers van de Ronde Venen. Er is van alles te doen, ook voor kinderen. Er is een springkussen, je kunt je laten schminken, deelnemen aan de ballonnenwedstrijd en knutselen aan de knutseltafel van ‘Kinderen helpen kinderen’ (Lillianefonds).

Straattaal en rockband in de kerk Je bent mijn mattie! Zo noemt Jezus zijn vrienden, mijn matties, in de taal van de straat. Het is ontzettend fijn om een goede vriend of vriendin te hebben. Je staat er niet vaak bij stil, hoe bijzonder het is dat er mensen zijn met wie je dingen kunt delen. Maar vriendschappen hebben soms ook iets grilligs, want je kunt een ander nooit helemaal vastleggen. Ook in de bijbel gaat het over vriendschap. In de ‘Torrie van Mattie', het evangelie

Top-act op jubileumeditie van Chazz Jazzhuis Abcoude wordt gedragen door 80 deelnemers, die vooraf 75 euro betalen voor vier concerten, wat neerkomt op € 17,50 per concert. Zij weten dan nog niet precies wat er komt. Er wordt zo kort mogelijk van tevoren geprogrammeerd om in te kunnen spelen op de actualiteit. De twee programmeurs van Jazzhuis Abcoude zijn zelf jazzmuzikant, dus de lijnen met de jazzscene zijn kort en direct. De formule is al twee seizoenen succesvol. Fantastische Nederlandse jazzmusici stonden op het podium van de intieme zaal. Zaterdagavond 19 september gaat het nieuwe seizoen van start. De overige concertdata zijn: zondagmiddag 29 november 2015 , zondagmiddag 7 februari 2016 en zaterdagavond 9 april 2016. Wie treden er op? Jazzhuis Abcoude programmeert uitsluitend professionele Nederlandse topjazz. Eigentijds, spannend én spraakmakend. Afgelopen seizoen waren dat The Ploctones, Tico Pierhagen, The Jazzinvaders, Estafest

(met Jeroen van Vliet en Oene van Geel) en voor het eerst een extra vijfde concert met Lilian Vieira. Namen om van te smullen en muziek waarbij het dak eraf ging in De Hanenbalken. Er was ook voor het eerst een gratis Jazzhuis College, met een inleiding over de muziek die die avond ten gehore werd gebracht. Voor herhaling vatbaar, vonden de toehoorders. Daarnaast kreeg het Jazzhuis dankzij de Stichting M.T. Guggenheim Foundation de beschikking over een professionele piano, wat de programmeringsmogelijkheden aanzienlijk uitbreidt. Info en aanmelden Alle info over dit unieke initiatief staat op www.jazzhuisabcoude.nl. Muziekliefhebbers die niets willen missen kunnen zich aanmelden door te mailen naar info@jazzhuisabcoude.nl. Per jaar kunnen max. 80 mensen lid worden, dus wacht niet te lang! De Braziliaanse Lilian Vieira betoverde de bezoekers van het Jazzhuis met haar Braziliaanse samba soul tijdens het extra Jazzhuis concert.

Op 27 juni vindt de tiende editie van Chazz plaats, het muziekfestival waarvan de gehele opbrengst ten goede komt aan het goede doel. Hoofdact van deze editie is de weergaloze trompettiste Saskia Laroo. Laroo, die eerder op het podium stond met Hans en Candy Dulfer, speelt moeiteloos jazz, funk, hiphop, Latin en salsa. Ze wordt begeleid door haar vaste vocalist/pianist Warren Byrd. Samen hebben ze over de hele wereld getoerd. Saskia en Warren zijn net terug uit India waar ze naar eigen zeggen ‘de naschokken van de aardbeving in Nepal voelden’. Deze ervaring maakt ze extra gemotiveerd om op Chazz te komen spelen, waarvan de opbrengst dit jaar

Kunst Rond de Venen maakt sinds de start vorig jaar een enorme groei door. Zo is het sinds kort, naast het al ruime aanbod, ook mogelijk om musical, bewegingstheater, cello- en vioollessen te volgen. De Open Dag op zondag 28 juni is voor iedereen die interesse heeft in dans, theater en muziek. Vanaf 11.30 uur kunnen kinderen van 5-6 jaar tot en met jongeren meedoen met de dansworkshop. Om 13.30 uur gaat de Open Dag van start met hun optreden op het plein. Ze hoeven zich daarvoor niet op te geven. Ze kunnen gewoon komen, in blauwe spijkerbroek en wit T-shirt. Om te kunnen uitproberen wat er mogelijk is (je kan kijken, luisteren of meedoen), worden vanaf 14.00 uur open lessen en workshops georganiseerd in acht verschillende ruimtes. Als je zo'n les/workshop hebt bijgewoond, verdien je een sticker. Als je zeven stickers hebt verdiend mag je grabbelen in een ton voor je cadeau. Voor de ouderen wordt er in een aparte ruimte een concert gegeven door het professionele blazerskwintet Frangipani. Tip: leuk om dit concert bij te wonen terwijl je kinderen de workshops volgen. Van 15.30-16.30 uur is er een podiumpresentatie van muziek- en dansleerlingen in onze grote zaal. De the-

aterleerlingen treden op in hun eigen leslokaal. Bij mooi weer zijn er ook buitenoptredens van o.a. leerlingen lichte muziek. En tenslotte is er om ongeveer 16.30 uur een optreden van de docentenband. Deze band richt zich op optredens op basisscholen. Het wordt een bruisend programma, gonzend van muziek, theater, dans en avontuur en met voor elk wat wils. Dit mag u niet missen! Kunst Rond de Venen, Wagenmaker 99 te Wilnis. www.kunstronddevenen.nl

van Matteüs in straattaal, lezen we daarover. 'Ik ben niet gekomen voor gelovigen die zichzelf heel wat vinden, maar voor de gewone mensen die fouten maken.' Die gewone men-

sen, dat zijn Jezus' vrienden. In de dienst van zondagavond 28 juni gaat ds. Marije van der WiltKarreman het hebben over ‘Je bent mijn mattie’. De band Xalt laat zich ook horen. Xalt is een christelijke rockband uit Katwijk onder leiding van Jacco Haasnoot. Ze spelen nummers van onder andere Hillsong, Soul Survivior, Jesus Culture en Desperation Band. Een bijzondere beleving! Van harte welkom, zondag 28 juni om 19.00 uur in kerkelijk centrum De Rank, Pr. Bernhardlaan 2 in Mijdrecht.

naar de aanbouw van een aardbeving-proof school in Nepal gaat. Wie Saskia Laroo & Warren Byrd wil horen moet om 19 uur op Stroomzicht, Westzijde 50 in De Hoef zijn.

Kijk voor het volledige programma op www.chazz.nl en facebook/chazzdehoef. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de boekhandels van Abcoude, Mij-wdrecht en Uithoorn, bij de drogisterij in Vinkeveen, bij de dranken delicatessenwinkel in Wilnis en online via kaartjes@chazz.nl. In de voorverkoop kosten kaarten 15 euro. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis mee; studenten/scholieren half geld. Op de dag zelf aan de tuin kosten de kaarten 20 euro. 10e editie van het Chazz Jazz Festival, 27 juni 2015, 15.30 - 22.30, ‘Stroomzicht’ Westzijde 50, De Hoef.

Naast deze topact komen nog veel meer musici belangeloos optreden. Linda van der Leek & Band is er, het Nicola Mecca Quintet speelt. Er is een jam session en de reggaeband van Bob Syndicate treedt op. Van half vier ’s middags tot half elf ’s avonds kunnen bezoekers in- en uitlopen. Blijven kan ook, want restaurants uit de regio zorgen voor lekkere hapjes en drankjes.

Toe aan iets creatiefs? Kom snel naar www.punt4.nl of bel 0297 - 38 52 56 Industrieweg 15 • 3641 RK Mijdrecht • E: info@punt4.nl


12

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

Hoorne Vastgoed presenteert schetsplan aan huurders Mijdrechts winkelcentrum

Eerste ideeën voor vernieuwing De Lindeboom positief ontvangen

Hoorne Vastgoed, eigenaar van De Lindeboom in Mijdrecht, heeft vorige week donderdag een schetsplan voor de vernieuwing van het winkelcentrum gepresenteerd aan de huidige huurders. De eerste reacties zijn positief.

tekst anja verbiest

Het voorstel van Hoorne Vastgoed voorziet onder meer in de ontsluiting van het plein voor de Janskerk via het Burgemeester Haitsmaplein, ongeveer op de plek waar nu FDC gevestigd is. De huidige ingang van het winkelcentrum aan de kant van de kerk zou dan komen te vervallen. Voor supermarkt Boni wordt in aansluiting daarop gedacht aan uitbreiding richting het kerkplein. Met de ontsluiting van het kerkplein ‘buitenom’ komt er tegelijkertijd een einde aan het bijzondere ‘recht van overpad’ voor de Janskerk via de passage. Daarvoor moeten nu elke zondagmorgen de toegangsdeuren van De Lindeboom geopend worden. Twee publiekstrekkers Mogelijk krijgen enkele huidige winkels en horecaondernemingen in de toekomst een andere plaats binnen De Lindeboom, maar daar moet met de ondernemers nog verder over worden gesproken. Uit het conceptschetsplan komt wel naar voren dat een L-vormige, strakke indeling van het winkelcentrum de voorkeur heeft boven de ‘hokkerige’ indeling van nu. Het aantal in- en uitgangen wordt teruggebracht van drie naar twee en in de lange gang die zo ontstaat vanaf de Dorpsstraat komen waarschijnlijk

Bert Verwelius van Bouwmaatschappij Verwelius BV

“In het najaar gaan we in De Maricken aan de slag”

Gezicht vanuit de Dorpsstraat op de nieuwe entree van de Lindeboom. de ontwikkelingen. Dit is een eerste stap. Dit schetsplan laat het eindbeeld zien dat we nu voor ogen hebben, De Lindeboom zoals het winkelcentrum volgens ons zou kunnen worden. Maar het is allemaal nog niet definitief, er zijn nog veel onzekerheden.” Van der Eng wil wel bevestigen dat het voorstel voorziet in het gebruik van de eerste verdieping van De Lindeboom. “Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden. Welke dat zijn, kan ik nu nog niet zeggen.” Tevens beaamt Van der Eng dat er in het huidige voorstel van Hoorne Vastgoed rekening wordt gehouden met de ontsluiting van het plein voor de Janskerk via het Burgemeester Haitsmaplein. “Er lopen gesprekken met diverse betrokkenen. Eén daarvan is de kerk.” “Ergens in september of oktober” verwacht Paul van der Eng naar bui-

Kijkje op de nieuwe achterzijde vanuit de Janskerk. Links is een doorgang naar het Burgemeester Haitsmaplein gecreëerd, langs de begraafplaats van de kerk. (rol)trappen naar de verdieping. Er deden al geruchten de ronde dat voor die verdieping een populaire en veel publiek trekkende winkel wordt gezocht. Uit het schetsplan is op te maken dat men nog liever gaat voor twee van dit soort ondernemingen. Ook aan de buitenkant zal De Lindeboom er over enige tijd anders uitzien. Daarvoor grijpt men in het schetsplan terug op het uiterlijk van de voormalige biscuitfabriek De Lindeboom, in een strakke, eigentijdse uitvoering met vrij veel glas. Nog veel onzekerheden Paul van der Eng, hoofd beleggingen en ontwikkeling van Hoorne, wilde dinsdagmiddag – na een gesprek op het gemeentehuis in Mijdrecht over de toekomst van De Lindeboom – niet uitgebreid ingaan op het gepresenteerde conceptschetsplan. “We hebben onze huurders beloofd om hen op de hoogte te houden van

Foto van de achterzijde van de koekfabriek, in 1915 gemaakt met de rug naar de Janskerk. Ter hoogte van de plek waar paard en wagen staan, is de huidige achteringang van De Lindeboom. foto mijdrecht toen & nu

HET NIEUWE WONEN

ten te komen met concretere plannen voor De Lindeboom. “We willen dan ook een informatieavond houden voor omwonenden en belangstellenden.” Positief gevoel Navraag bij verschillende ondernemers in De Lindeboom leert dat bij hen het positieve gevoel over het conceptschetsplan van Hoorne Vastgoed overheerst. Hans de Jong van Primera de Jong: “Hoorne Vastgoed komt op mij over als een serieuze partij. Het afgelopen half jaar is hier al meer ten goede veranderd dan in vele jaren daarvoor. Het voorstel dat ze ons nu hebben laten

zien, is echt van deze tijd. Met mooie rechte lijnen. Ik vind het wel wat.” Nelie Groenendijk van Boekhandel Mondria: “Wat het precies voor onze winkel gaat betekenen, wordt in de loop van de komende maanden duidelijker. Maar ik heb het volste vertrouwen in dit plan, het ziet er prachtig uit.” Ad Mens, voormalig eigenaar van Banketbakkerij Mens & Westerbos en nog zijdelings betrokken bij Belangenvereniging De Lindeboom, vindt het echter niet verstandig om nu al te reageren. “Het is allemaal nog zo pril en onzeker. Met gepraat over zaken die nog niet helemaal duidelijk zijn, schieten we niets op.” Hans Rensink, voorzitter van Shopping Mijdrecht, is wel positief gestemd over het schetsplan voor De Lindeboom. “Er zijn al zoveel plannen voorbijgekomen... Uiteindelijk gingen die dan toch weer niet door, daar ben ik een beetje cynisch van geworden. Maar wat ik nu heb mogen bekijken ziet er niet alleen fantastisch uit, het lijkt ook veel realistischer dan eerdere voorstellen. Dit plan zou inderdaad een totale verbetering zijn van dat deel van het Mijdrechtse dorpscentrum.” Uitbreiding Boni In het schetsplan van Hoorne Vastgoed is ook uitbreiding van supermarkt Boni voorzien. Mark Arling, hoofd vastgoed en bouwzaken van Boni Markten BV: “Onze supermarkt is al heel wat jaren in Mijdrecht gevestigd en heeft in de loop der tijd een groot klantenbestand opgebouwd. De supermarkt is echter te klein geworden en oogt gedateerd. Uitbreiding en modernisering staan al een hele tijd op onze wensenlijst, maar er was tot nog toe geen gelegenheid voor. Dat lijkt nu te veranderen. Ik heb begrepen dat een optimalisering van onze supermarkt is opgenomen in het conceptplan van Hoorne Vastgoed. Binnenkort praten we daar samen verder over. Daar ben ik blij mee. Niet alleen voor onszelf en onze medewerkers, maar zeker ook voor onze trouwe klanten!”

Het bouwterrein van Marickenzijde in Wilnis is op dit moment nog een kale zandvlakte. Er is een enorme zandlaag aangebracht waarmee de grond wordt ‘voorbelast’. Zo ontstaat er een stevige ondergrond waarop een fraaie nieuwe woonwijk gebouwd gaat worden. Bouwmaatschappij Verwelius gaat er ongeveer vijfhonderd woningen bouwen. Dat worden zowel koopwoningen als ook huurhuizen. “De bouw gaat in verschillende fases,” zegt directeur eigenaar Bert Verwelius van de gelijknamige bouwmaatschappij in Huizen.“Als alles goed gaat kunnen we dit najaar starten met de bouw van de eerste 168 woningen.”

Er lag al een bestemmingsplan dat woningbouw in Marickenzijde mogelijk maakt. Vervolgens is er door de gemeente een uitwerkingsplan gemaakt voor de eerste fase van de woonwijk die de naam ‘De Maricken’ heeft meegekregen. “Er komen op den duur vijfhonderd woningen, die we niet in één keer gaan bouwen,” zegt Bert Verwelius. Zijn familiebedrijf, is niet alleen bouwer maar ook ontwikkelaar, belegger en beheerder. Als belegger had Verwelius in het verleden grond aangekocht in het gebied. Bert: “Die grond hebben we zo’n vijftien jaar geleden verkocht aan de gemeente. Daarbij is de afspraak gemaakt dat wij het eerste recht van koop zouden krijgen wanneer er kavels voor woningbouw beschikbaar zouden komen. Op basis van die afspraak kunnen we nu aan de slag. We gaan een gevarieerd aanbod aan huizen bouwen. Dat betreft zowel gunstig geprijsde eengezinswoningen tot twee-onder-één-kappers en geschakelde woningen. In twee torentjes worden ongeveer vijftig appartementen gerealiseerd. Voor

de sociale sector beleggen we in de woningen, die we zelf voor eigen rekening en risico gaan financieren en verhuren.” Tijdens een eerste informatiebijeenkomst in januari jl. bleek er al een ruime belangstelling voor de koopwoningen. “Toen was er nog slechts een eerste opzet te zien. Inmiddels is er op basis van het uitwerkingsplan meer duidelijkheid over de opzet van de eerste fase. Wanneer we met de verkoop gaan starten zal pas echt duidelijk worden hoe het zit met de belangstelling om in De Maricken te gaan wonen. We verwachten er veel van. Voor wat de huurwoningen betreft maak ik me zeker geen zorgen. Er zijn in de gemeente nog steeds lange wachtlijsten van woningzoekenden.” De Maricken grenst aan de bestaande woonwijk Veenzijde. In de wijk komen watergangen en veilige fiets- en wandelpaden. Daarmee sluit de wijk goed aan op het omliggende veenweidelandschap.


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

13

IN DE RONDE VENEN Woningcorporatie GroenWest

Aantal sociale huurwoningen op peil houden

teksten piet van buul

Na enige jaren van stilstand in de woningbouw en op de huizenmarkt is het tij inmiddels gekeerd. De economische vooruitzichten worden beter en het consumentenvertrouwen stijgt. De woningmarkt komt weer in beweging.“De stop op de fles is losgeschoten,” zegt verantwoordelijk wethouder David Moolenburgh. Er worden nieuwe bouwplannen ontwikkeld, waarbij de potentiële kopers een grotere rol krijgen bij de vormgeving van de woningen en de woonomgeving. Op onze zoektocht naar de achtergronden van deze nieuwe ontwikkelingen vandaag deel vier. Daarin gaat het over de sociale woningbouw, de huurwoningen, het beleid van de gemeente en de rol van woningbouwcorporatie GroenWest.

Bij de verschillende nieuwbouwprojecten die binnen de gemeente De Ronde Venen in ontwikkeling zijn gaat het niet alleen om koopwoningen. Voor het gemeentebestuur is het belangrijk dat er in de gemeente ook voldoende woningen beschikbaar zijn in de sociale sector. Het beleid is er op gericht dat er op het vlak van de volkshuisvesting een goed evenwicht in het aanbod van woningen bestaat. Dat aanbod moet kansen bieden voor alle inwoners, dus ook voor mensen met een lager inkomen. Een belangrijke partner in de uitvoering van dit beleid is woningcorporatie GroenWest. De gemeente maakt met GroenWest prestatieafspraken om er voor te zorgen dat het gemeentelijk beleid kan worden gerealiseerd. “Voor ons is het belangrijk dat het evenwicht in het woningaanbod bewaard blijft,” zegt Marloes Ligtvoet, Adviseur Beleid bij GroenWest.“Dat betekent dat wij ook nieuwe huurwoningen bouwen op de locaties die momenteel in ontwikkeling zijn.” “In Land van Winkel in Abcoude gaan we in totaal zestig sociale huurwoningen bouwen,” vertelt Gaby Bouman. Zij is Teammanager Vastgoed Ontwikkeling bij GroenWest. Ze legt uit hoe de totstandkoming van zo’n plan in zijn werk gaat. “In het geval van Land van Winkel, dat oorspronkelijk Winkelbuurt heette, heeft de gemeente een stedenbouwkundig plan ontwikkeld. Daar hoort ook een beeldkwaliteitsplan bij. Zo’n plan beschrijft in grote lijnen hoe de wijk en hoe de woningen er uit moeten gaan zien. Het gebied wordt vervolgens opgedeeld in kavels waar verschillende soorten woningen gerealiseerd kunnen worden. In Abcoude zijn een aantal kavels aangewezen waar sociale huurwoningen moeten worden gebouwd. Dan komen wij in beeld voor de ontwikkeling van die huurwoningen. Wij gaan daar in totaal zestig sociale huurwoningen bouwen. Er komen elf appartementen en negenenveertig eengezinswoningen.

Voordat er wordt begonnen wordt er eerst een wensen- en eisenpakket gemaakt. In dit geval zijn er acht architecten benaderd door de gemeente. Samen met door GroenWest geselecteerde aannemers hebben deze architecten verschillende schetsontwerpen gemaakt, die daarna aan GroenWest zijn gepresenteerd. Met die schetsontwerpen is er al wel een beeld ontstaan, maar nog niet alles is tot in detail uitgewerkt. Uiteindelijk hebben wij één van de plannen één van de plannen uitgekozen. Dat plan zal verder worden uitgewerkt. Van belang daarbij is dat de woningen betaalbaar zijn voor de doelgroep. Op enig moment is het plan dan voldoende duidelijk zodat we het aanbod kunnen presenteren en op zoek kunnen naar toekomstige huurders.” Vinkeveld GroenWest doet ook mee aan de ontwikkeling van Vinkeveld in Vinkeveen.

luchtfoto pe ter bakker

“Daar hebben we in totaal ruimte om achtendertig woningen te realiseren,” vertellen Marloes en Gaby. “Hier gaan we eengezinswoningen bouwen en geen appartementen. In de onderzoeken die voorafgingen aan de planvorming is vastgesteld dat er op deze locatie onvoldoende belangstelling is voor appartementen. In Vinkeveld zitten we nog in de fase van de woonworkshops. Dat zijn de bijeenkomsten waar met toekomstige bewoners de opzet en uitvoering van het project worden besproken. In september is de derde workshop en daarna komen we in een fase dat de plannen wat meer concreet gaan worden.” Naast Land

“Woningcorporatie GroenWest ondersteunt van harte de vraaggerichte ontwikkeling van Vinkeveld in Vinkeveen. Wij nemen actief deel aan het participatieproces. Met de ontwikkeling van onze huurwoningen op Vinkeveld spelen wij in op de behoefte van onze klanten op de korte en de lange termijn. Daarbij houden wij zoveel mogelijk rekening met hun woonwensen.” Martin Speksnijder, projectleider Vastgoed GroenWest.

van Winkel en Vinkeveld wordt er bij GroenWest ook al nagedacht over volgende projecten. “In Mijdrecht wordt voor een aantal locaties onderzocht of wij daar appartementen kunnen bouwen. In Vinkeveen gaan we zestien appartementen realiseren aan de Futenlaan tussen het winkelcentrum Zuiderwaard en zorgcentrum Zuiderhof,” aldus Marloes. “Daarnaast is het beheer van onze bestaande woningvoorraad belangrijk. Daarbij proberen we ook te

Woningbestand bestaat voor een kwart uit sociale huurwoningen

Doorstroming moet ruimte bieden In de gemeente De Ronde Venen staan ongeveer zestienduizend woningen. Daarvan is een kwart beschikbaar voor verhuur aan mensen met een laag inkomen. In het kader van het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid zet de gemeente sterk in op het op orde houden van het woningbestand in de sociale sector. Een klein deel van dit bestand is in particuliere handen, maar het overgrote deel is in het bezit van woningcorporatie GroenWest. De corporatie is dan ook een belangrijke partner van de gemeente. Zij leveren een stevige bijdrage in het op peil houden van het aandeel sociale woningen op het totale bestand. Nu er weer nieuwe woningen worden gebouwd is het belangrijk dat hiervan ook een deel bestemd wordt voor de sociale huursector. Het ontwikkelen van beleid op het gebied van de volkshuisvesting is voor de gemeente een kwestie van tientallen jaren vooruit plannen.

Daarbij spelen talloze factoren een rol. Hoe ontwikkelt de vraag naar huisvesting zich? Is er sprake van een toename of juist een afname van het aantal inwoners? Hoe is de leeftijdsopbouw van de inwoners? Is er veel vraag naar starterswoningen voor jongeren en hoe zit het met de huisvesting voor ouderen? Hoe kunnen we doorstroming bevorderen? Voor de uitvoering van het huisvestingsbeleid werkt de gemeente nauw samen met GroenWest. Met de corporatie worden zogenoemde ‘prestatieafspraken’ gemaakt. Daarin wordt vastgelegd wat GroenWest beloofd te gaan doen. De gemeente kan hen dan ook aan die afspraken houden. “De coöperatieve markt is de laatste jaren sterk veranderd,” stelt wethouder David Moolenburgh vast. “GroenWest speelt daar een goede rol in en wij zijn tevreden met de samenwerking.” Doorstroomexperiment In de nieuwe volkshuisvestingswet wordt veel aandacht besteed aan

de sociale sector. De gemeenten hebben de opdracht om er voor te zorgen dat het aanbod aan betaalbare woningen op peil blijft. Ook moeten er inspanningen geleverd worden om de wachttijden voor de toewijzing van een woning aanzienlijk te bekorten. Soms duurt het jaren voordat men voor een woning in aanmerking komt. Tot de instrumenten die worden ingezet om beweging te krijgen in de woningmarkt behoort ook de doorstroming. Dat gaat vaak moeizaam. Vandaar dat de gemeente besloten heeft een doorstroomexperiment te starten. Wethouder Moolenburgh: “We kennen de problemen van mensen die eigenlijk wel naar een andere woning willen, maar moeite hebben met die overstap. Om hen te helpen zetten we de ‘doorstromingscoach’ in. Op die manier hopen we weer wat meer beweging in de markt te krijgen.” De wethouder toont zich ook ingenomen met de inspanningen van GroenWest om hun bestaande woningbestand in goede conditie te

Wethouder David Moolenburgh houden. Men is voortdurend bezig om hele huizenblokken op te knappen en te moderniseren. Nieuwe keukens en nieuwe badkamers, energiebesparende maatregelen dragen er toe bij dat de woningen duurzaam worden gemaakt. “Het is prettig dat GroenWest ook investeert in nieuwbouw op de grote locaties zoals Land van Winkel, Vinkeveld. Ook in de Maricken is straks ruimte voor meer sociale woningbouw,” zegt Moolenburgh. “Al die inspanningen moeten er toe leiden dat er voor iedereen, ook voor de mensen met een laag inkomen, een passende woning beschikbaar is.”

zorgen voor voldoende doorstroming. Dat blijft een lastig probleem. Sommige ouderen willen wel naar een kleinere woning wanneer de kinderen de deur uit zijn zodat hun woning weer voor een gezin beschikbaar komt. Maar dan moet er wel voldoende aanbod zijn. Is dat er niet dan blijft men zitten en wij willen en kunnen niemand verplichten.” Duurzaamheid GroenWest beheert ongeveer een kwart van de woningvoorraad in de gemeente. “Die bestaande voorraad is voor ons erg belangrijk. We zijn dus voortdurend bezig met het opknappen van de bestaande huurwoningen. Daarbij speelt de duurzaamheid een steeds belangrijker rol. Daar gaan we dan ook in de komende jaren fors op inzetten. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Duurzaam bouwen is goed voor het milieu en de totale woonlasten kunnen omlaag doordat de energiekosten lager liggen. Ook in de nieuwbouwprojecten is die duurzaamheidsfactor van belang. In Vinkeveld worden extra energetische maatregelen genomen b.v. het gebruik van zonnecollectoren. En Land van Winkel wordt een wijk zonder gas met een aantal woningen met een heel laag energieniveau. We spelen bij de energievoorziening ook steeds meer in op de wensen van onze huurders.”


14

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

Luuc Mur en Cees Koper van natuurvereniging De Groene Venen:

“De Provincie ziet geen bezwaar in verhuizing van het museum naar de Zwarte Schuur” Vorige maand plaatsten we in deze krant een artikel over de verhuisplannen van Museum De Ronde Venen naar de Zwarte Schuur bij Botshol. Daar is veel nadruk gelegd op de overlast die de Veensteekmachine in het kwetsbare natuurgebied zou kunnen veroorzaken. De redactie vroeg zich af, of de steun die de verhuisplannen krijgen van natuurvereniging De Groene Venen niet haaks staan op hun uitgangspunten. Dat is bij voorzitter Luuc Mur van De Groene Venen in het verkeerde keelgat geschoten. Samen met mede-bestuurslid Cees Koper geeft hij tekst en uitleg. Mur is vanwege zijn deskundigheid op het gebied van Botshol bovendien lid van de stuurgroep van het museum voor de natuur-aspecten die bij de verhuizing komen kijken. door peter schavemaker en rob isaacs

U kent Botshol op uw duimpje, als student kwam u er al. U bent ook bekend met de kwetsbaarheid van het gebied. Vond u ook het goed idee? Luuc Mur: “Ik ken de plek inderdaad heel goed. Het idee van de Zwarte Schuur is afkomstig van De Groene Venen, nadat één van onze leden dat naar voren bracht in een jaarvergadering.” Toen het werd besproken heb ik wel gezegd: ‘Het is een hele waardevolle plek, één van de parels rond Amsterdam. Met het museumplan kunnen op deze manier de bekendheid van Botshol vergroten en de grote landschappelijke en natuurhistorische waarden laten zien’. De plek van het museum is een uithoekje van Botshol, de kwetsbare elementen van de Botshol liggen verderop.” Hoe kon u deze stelling toen al innemen, zonder onderzoeken? Luuc Mur: “We hebben ons laten ondersteunen door andere deskundigen (Mur is hoogleraar milieubiologie, red.). Ik heb destijds aangegeven dat de plaats van het museum – in dat deel van Botshol dat ik goed ken en mits dat het voldoet aan de eisen die Natuurmonumenten hiervoor stelt – geen gevolgen heeft voor Botshol. Nadat we als bestuur het eens waren dat deze plek een geschikte plaats was, hebben we contact gezocht met het Waterschap. Ook heb ik gesproken met Gedeputeerde Krol. Hij had problemen, die hebben we met elkaar overwonnen.” Wat is volgens u de rol van de provincie? Zij zal uiteindelijk de beslissing moeten nemen. Luuc Mur: “De provincie heeft een aantal rollen. (GroenLinks) Gedeputeerde Mariëtte PennartsPouw (Cultuur, Jeugdzorg, Bestuur, Communicatie en Strategie) is razend enthousiast. Ze heeft het gebied in een bootje bezocht en heeft inmiddels 100.000 euro toegezegd. Haar collega (CDA) Bart Krol (Ruimtelijke Ordening en Landelijk Gebied) zat eerst in de piepzak, omdat hij de afspraak over 50 jaar rust had gegeven (in 2012 vastgelegd in het Pact van de Poldertrots). Hij heeft tegen mij gezegd:‘Het plan zal getoetst moeten worden aan de normen voor een Natura 2000 gebied’. Arcadis heeft dit op ons verzoek getoetst, de ambtenaren hebben dit doorgewerkt en gezegd: ‘Het plan voldoet eraan. We kunnen er niet tegen zijn’.” Dit verklaart dat mevrouw Pennarts al bijna direct 100.000 euro had toegezegd. Luuc Mur: “Ja, GS had dit al lang besproken en besloten.” Dit lijkt voor u het ‘Golden Ticket’. Behalve openstaande financiële onduidelijkheid kunt u nu verder. Ziet u – als Groene Venen- dit als een grote overwinning? Luuc Mur: “Natuurlijk. Voordat het bestuur van de Groene Venen het idee naar voren bracht bij het bestuur van het Veenmuseum, zat ik al bij Bart Krol.” Kent de raad en B&W dit nieuwe feit ook? Luuc Mur: “Wethouder Moolenburgh heeft in zijn opinienota gezegd dat de provincie tegen

- foto patrick hesse

was. In diezelfde week is er een mailtje vanuit de provincie gestuurd met als strekking: Wij zijn niet tegen.” (deze e-mail is in het bezit van deze krant, red.) Moolenburgh heeft zijn huiswerk dus niet goed gedaan? Luuc Mur: “Dat mag u rustig stellen. Ook zijn opinienota zit vol fouten.” Wat vindt u van de rol van de raad in het hele besluitproces rond het museum? Luuc Mur: “Die vind ik vrij op afstand. Ze wachten gewoon af tot het stuk klaar is en zullen dan beslissen.” Wethouder Erika Spil heeft tijdens de commissievergadering gezegd dat zij nog een grijs gebied ziet, ondanks dat er ‘veel gesprekken en veel goede punten zijn aangedragen’. Alles leek koek en ei, de partners die aan het museum werken hebben vaak laten weten dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Luuc Mur: “Ik weet niet wat ze daarmee bedoelt. Eén van dingen zou kunnen zijn het grote financiële gat dat er nog is. We – hiermee bedoel ik het museum – zijn in gesprek met allerlei nationale fondsen, waarbij we hopen dat we op ze mogen rekenen. Om deze fondsen te werven willen we een deskundig fondsenwerf bureau aantrekken om dit uit te werken. Dat zou het grijze gebied kunnen zijn. Dat er rechtszaken uit de huidige procedure zullen voortkomen, dat heb ik meer meegemaakt.” Cees Koper: “Dat er nog onzekerheden zijn is wel duidelijk.” Van wie verwacht u rechtszaken, die misschien wel tot aan de Raad van State kunnen duren? Luuc Mur: “Dat zou De Kleine Natuur kunnen zijn.”

Voorzitter Luuc Mur (links) en bestuurslid Cees Koper van natuurvereniging De Groene Venen bij de Zwarte Schuur in Botshol: “Deze locatie is uniek. We zouden geen andere plek weten voor het museum.” Een grijs gebied is nog wel het kostenplaatje om de Veensteekmachine te verplaatsen van Börger naar de Zwarte Schuur locatie. Hij zou uit het beton moeten worden gehakt. Dit kostenplaatje mist in alle beschikbare stukken. Kent u deze kosten? Luuc Mur: “Ik bemoei me niet met bouwkosten. Er is in de stuurgroep niet over deze kosten gesproken, dat is een kwestie van het museumbestuur. Het enige dat ik weet is dat er voor het nieuwe dok een aparte doelsubsidie zal worden aangevraagd. Als Groene Venen zeggen we: het interesseert ons niet wat dit kost.” Hoe denkt u over de ongerustheid van de bewoners over de te verwachten toename aan bezoekers. Het museum heeft gezegd rendabel te zijn met 10.000 bezoekers. Neemt u de argumenten van de bewoners, waarvan een aantal is verenigd in Stichting De Kleine Natuur, serieus? Hun gevoel is met name dat de Veensteekmachine straks vervuilt en geluid zal maken, terwijl nota bene ander verkeer via fluisterbootjes het gebied dient te benaderen. Cees Koper: “Het is kretologie. Wij zouden als Groene Venen de natuur nadelig beïnvloeden. Uit de gesprekken met De Kleine Natuur blijkt dat zij nooit in Botshol zijn geweest. Ze kennen de waarde van die plek helemaal niet. Aan de andere kant zijn er bewoners die zeggen: wat een leuk initiatief. Als jullie goed op de parkeerplaatsen letten kan het.” Kunt u een voorbeeld noemen van deze kretologie? Cees Koper: “Neem de verhalen over de karavaan van touringcars. Als er gesuggereerd wordt dat er een enorme file ontstaat aan touringcars en auto’s, dan noemen wij dat kretologie. Mis-

Wethouder David Moolenburgh:

“Zwarte Schuur-locatie is lastige plek om te ontwikkelen” De Zwarte Schuur in Botshol is volgens wethouder David Moolenburgh een lastige vestigingskeuze om te ontwikkelen. Het is een discussie met veel facetten. Dat de provincie nu aangeeft geen aantasting van de EHS te verwachten en derhalve niet in strijd met de provinciale ruimtelijke verordening, is volgens hem maar één facet. “Het gaat niet alleen over natuurwaarden, maar ook over aspecten als parkeren, bereikbaarheid en geluid. Die worden allemaal beoordeeld op het moment dat er een formele procedure wordt opgestart om tot een vergunning te komen. Dat is nu nog niet aan de orde. Wij zullen als gemeente eerst een oordeel moeten vellen, daarna gaat het naar de provincie.” Met al die onderzoeken en rapportages die er al liggen moet dat toch niet zo moeilijk zijn, zou je denken. David Moolenburgh: “De initiatiefnemer wil iets en moet onderbouwen dat het mogelijk is. Vervolgens beoordelen wij als gemeente of we die onderbouwing voldoende vinden of niet. Maar dat is pas aan de orde als er een aanvraag ligt. Het feit dat er rapporten liggen zegt nog niets over hoe ze beoordeeld gaan worden. Wij zeggen alleen: het is een lastige keuze, ook al omdat er in de omgeving veel weerstand zit.” De wethouder verwacht dat verdere besluitvorming pas na de zomer zal plaatsvinden. “We hebben bij verschillende partijen aangegeven dat ze nog ruimte hadden om schriftelijk te reageren na de commissievergadering van eind mei. Dat hebben ze nog niet allemaal gedaan. Ik weet nu nog niet wat alle standpunten zijn. De agenda's van de raadsvergaderingen tot de zomer zijn allemaal al uit. Voor de zomer wordt er niets meer besloten. Nogmaals: dit is een discussie met veel kanten, dus we willen heel zorgvuldig handelen.”

schien dat er ooit een verkeersopstopping komt, maar dat heb je nu ook als er een mooie dag is en ijs ligt. Dan staan er honderden auto’s. Maar dat hoef je echt niet bij het museum te verwachten. Mocht er echt een grote manifestatie zijn dan dirigeren we de auto’s naar parkeerplaatsen in Vinkeveen, bij Eiland 1 en laten een busje rijden. Of we laten een bootje varen. Daar zijn al afspraken overgemaakt. Maar sommige mensen luisteren selectief.” Is de komst van het museum voor u een missie? Cees Koper: “Een missie is een groot woord. Het is niet óns belang dat het museum daar komt. Als ons initiatief voor de Zwarte Schuur niet doorgaat, trekken wij ons als Groene Venen terug uit het werk van het Veenmuseum. Wij vinden die plaats ideaal. Wij vinden als Groene Venen het museum, uit educatief aspect, een fantastische plek zowel voor kinderen als volwassenen. Luuc Mur: “Ik heb geen dubbele pet op, omdat ik naast mijn voorzitterschap van De Groene Venen ook in de stuurgroep van het museum zit. Ik wil alleen educatief het milieu en het landschap naar voren brengen en de mensen laten genieten.” Stel dat er partijen komen die aanvullende locatieplannen voor het museum hebben, buiten het Zwarte Schuur plan. Hoe gaat u hiermee om? Luuc Mur: “Dan zullen wij deze toetsen of onze ideeën van de Groene Venen daarin passen. Waarschijnlijk zal dat een nee opleveren. Het Zwarte Schuur plan is zo uniek. Ik zou geen andere plek weten.” De ambitie van het Langlandmuseum past alleen in de Zwarte Schuur? Luuc Mur: “Ja.” En als het museum bij Börger blijft? Luuc Mur: “Dat lijkt me niet verstandig. Ik denk niet dat je een Veenmuseum met een uitstraling kan ontwikkelen in een recreatiebedrijf.” Hoe beziet u de huidige situatie van het verhuisplan naar De Zwarte Schuur? Luuc Mur: “De situatie voor het bestuur van het Veenmuseum is nu: erop of eronder. Overleven of dood. Voor de Groene Venen geldt: het is een leuk initiatief geweest, maar er gaat wel meer mis.” Noemt u de huidige plannen nog realistisch? Luuc Mur: “In welk opzicht zouden we dat niet doen? Wij houden er zelf rekening mee dat we nog twee jaar voorbereidend werk zullen moeten doen. Ondertussen staan wij in de startblokken. 2018 is een haalbaar jaartal om open te gaan.”


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

IN VOL BEDRIJF

15

Tekst Anja Verbiest

‘Behang en binnenhuisafwerking’ in goede handen bij Leo en Jessy Schaaphuizen

“Topkwaliteit, daar gaan wij voor!” Behangen is weer populair, Leo Schaaphuizen uit Wilnis merkt het vrijwel elke dag. ‘De schilder uit De Ronde Venen’ en zijn zoon Jessy hebben al heel wat wanden in en rondom hun woonplaats van bijzondere patronen voorzien. tekst anja verbiest

Leo Schaaphuizen begon vijftien jaar geleden zijn eigen schildersbedrijf. “Sindsdien heb ik geen tel zonder werk gezeten. We hebben het lekker druk met schilder- en behangwerk. En meestal ook dicht in de buurt, we komen De Ronde Venen eigenlijk niet uit.” Zevenendertig jaar geleden begon Leo Schaaphuizen bij schildersbedrijf Kooyman aan de Herenweg in Wilnis. “Daar heb ik niet alleen het schildersvak goed onder de knie gekregen, maar ook het behangen. In de zomer waren we met zo’n man of zeven aan de slag, maar in de winter liep ik meestal alleen of met één collega. Dan waren heel veel klussen voor mij. Nou, dan leer je het wel.” In 2000 besloot Leo Schaaphuizen zijn eigen bedrijf te beginnen. “Veel klanten die ik kende uit mijn tijd bij Kooyman, dat inmiddels niet meer bestond, wilden dat ik bij hen het behang- en schilderwerk bleef verzorgen. Dat was een mooie basis.” Vast personeel in dienst nemen zag Leo Schaaphuizen niet zo zitten.

“Ik heb genoeg aan mezelf…. Als ik professionele hulp nodig had, huurde ik iemand in. Dat werkte prima. Ook ben ik leerbedrijf geworden voor het ROC, waardoor ik 6 of 7 leerlingen de foefjes van het vak heb kunnen leren. Sommigen bleven een klein jaar, anderen korter.” Goed koppel Vier jaar geleden is Jessy Schaaphuizen gaan samenwerken met z’n vader en werd de eenmanszaak omgedoopt tot Schaaphuizen VOF. Jessy: “Ik heb de schildersopleiding gevolgd bij het ROC ID in Gouda. Mijn stage heb ik niet bij mijn vader gedaan, het was beter om eerst bij een ander te gaan kijken en het vak op mijn eigen manier te leren. Ik heb anderhalf jaar gewerkt voor Cassee in Amsterdam, maar daarna ben ik dus toch bij mijn vader in de zaak gekomen. We vullen elkaar prima aan, we vormen een goed koppel. We schilderen allebei en hebben ook onze eigen specialiteit. Behangen is echt zijn ding, dat kan mijn vader als geen ander. Ik help

hem met de voorbereidingen en haal bijvoorbeeld alle banen behang voor hem door de lijmmachine.” Leo: “Die lijmmachine is heel belangrijk. Veel soorten behang zijn tegenwoordig nogal stug en met de hand insmeren is dan niet voldoende. De lijm moet echt goed verdeeld zijn om ervoor te zorgen dat het behang goed blijft plakken en niet ineens van de muur afkomt…” Houtrotreparatie Jessy’s specialisatie is de reparatie van houtrot. Leo: ”Dat komen we geregeld tegen. Zeker nu veel mensen het onderhoud door de recessie hebben uitgesteld. Als het maar even kan, lost Jessy dat perfect en professioneel op.” Jessy: “Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels. Heb je die eenmaal in je houtwerk, dan kan binnen een half jaar een kozijn grotendeels verdwenen zijn… Voordat we gaan schuren en schilderen, controleer ik houten kozijnen altijd door er op heel veel plaatsen in te prikken. Kom ik een kleine

Een halve dag bij Univé… met Karin de Geus Vandaag loop ik mee met Karin de Geus. Karin is verzekeringsadviseur bij Univé en daarnaast trainer/coach van collega-adviseurs. Karin spreekt vooral telefonisch met klanten. Ik meld me om kwart voor acht ’s morgens. Best vroeg. Grote liefde Iets voor achten zitten we klaar. Karin met een headset op, ik met een koptelefoon op, zodat ik kan meeluisteren. We krijgen een dame aan de lijn. Op Karin’s scherm zie ik dat ze geboren is in 1964. Ze gaat samenwonen, en ze wil weten wat dit betekent voor haar verzekeringen. Het gesprek dat ontstaat gaat over verzekeringen, maar over nog veel meer. Over hoe blij de dame is, dat ze op latere leeftijd haar grote liefde heeft ontmoet; ontboezemingen. Na ruim een kwartier is duidelijk wat er moet gebeuren met de verzekeringen, en heb ik het gevoel dat ik in korte tijd een heel leuk mens heb leren kennen. Als we hebben opgehangen zegt Karin: “Dit soort gesprekken maakt

mijn werk zo leuk. Mensen vertellen je van alles. Voor de gesprekken die wij voeren geldt geen tijdslimiet. Je voelt je niet opgejaagd en kunt de klant alle aandacht geven.”

juist de tijd heeft. Als hij tijd heeft, dan lopen we alle verzekeringen langs. Samen kijken we of de producten die de klant heeft, nog passen bij zijn situatie.”

Persoonlijk Vervolgens volgt er een serie korte gesprekken. Karin: “Klanten kunnen steeds meer zelf online regelen. Een deel van de klanten doet dit ook, maar een deel vindt het gewoon prettig om ons te bellen en dat is prima. Langskomen bij een van de 150 winkels die Univé in Nederland heeft, kan natuurlijk ook.” De telefoontjes gaan over van alles. Vragen over polisvoorwaarden, schademeldingen, adreswijzigingen. Karin: “Ik voel goed aan of een klant haast heeft, of

Botsing Dan is het even wat rustiger. Karin werkt wat administratie weg, en beantwoordt enkele mails. Dan gaat de telefoon weer. Het is een meneer. Hij heeft een auto-ongeluk gehad en is duidelijk van de kaart. Aan het achtergrondgeluid te horen, staat hij nog langs de snelweg. Karin vraagt eerst hoe het met hem is. Gelukkig is hij ongedeerd, maar wel erg geschrokken. Daarna informeert ze naar de geleden schade. Als ze er zeker van is dat de juiste stappen zijn gezet om hulpdiensten en politie ter plaatse te krijgen, stelt ze voor om later op de dag nog even uitgebreid te bellen. Karin: “Als je net een botsing hebt gehad, dan zit je echt niet te wachten op een gesprek over je verzekering, dus dat doen we later.”

Mijdrecht Bozenhoven 5 (0297) 25 04 05 mijdrecht@unive.nl Nieuwkoop Dorpsstraat 79 (0172) 57 34 02 nieuwkoop@unive.nl

Vader Leo en zoon Jessy vullen elkaar prima aan. “We vormen een goed koppel. We schilderen allebei en hebben ook onze eigen specialiteit.” foto patrick hesse

of wat grotere rotte plek tegen, dan frees ik ‘m uit totdat ik een centimeter in het goede hout zit en de schimmels eruit zijn. Vervolgens impregneer ik de ontstane ruimte en vul ‘m met een epoxy-middel met een elasticiteit van 40%. Eventueel uitzetten of krimpen van het kozijn wordt zo opgevangen. Dit is een prima oplossing, waarop onze klanten 10 jaar garantie krijgen. Soms is de houtrot helaas al te ver opgerukt om deze reparatie toe te passen, dan rest alleen nog het vervangen van het hele kozijn.” Kwaliteit, netheid en veiligheid Het leveren van topkwaliteit staat bij Schaaphuizen VOF hoog in het vaandel. Leo: “We hebben veel particulieren als klant, maar we werken ook voor een groot aantal Rondeveense bedrijven. Van Kreuningen en Den Ouden schakelen ons bijvoorbeeld in als klanten een behanger nodig hebben, Daarnaast zijn we regelmatig in de weer in de ouderencomplexen in De Ronde Venen, waaronder De Kom en Gerardus Majella. Als daar een woning leegkomt, zorgen wij er binnen de kortste keren voor dat het weer fris behangen en geschilderd is voordat een volgende bewoner erin trekt.” Ook ‘netheid op het werk’ en veiligheid zijn belangrijk voor vader en zoon. Jessy: “Veel mensen zien enorm op tegen het laten schilderen en behangen van hun woonkamer. Maar dat hoeft helemaal niet. De kamer van te voren helemaal leeghalen ook niet. Wij zetten alles keurig opzij, dekken de meubels en de vloer af, halen schilderen van de muur en gaan aan de slag. Is het schilderen en behangen klaar, dan ruimen we alles netjes op. We maken schoon wat eventueel toch vies is geworden, we stofzuigen en dweilen, zetten de meubels terug, hangen de schilderijen en gordijnen

weer op. ’s Avonds kan onze klant weer gewoon tv kijken…” Bij buitenschilderwerk dat - als de weersomstandigheden het toelaten voornamelijk tussen mei en oktober wordt gedaan, heeft Schaaphuizen VOF de beschikking over een eigen steigerkar en een speciale kooi om bijvoorbeeld om dakkapellen heen te bouwen. “Veiligheid gaat voor alles.” Nog meer mogelijkheden Werkzaamheden waarvoor Leo en Jessy Schaaphuizen ingeschakeld kunnen worden, zijn onder meer wand- en plafondafwerking, gewoon en speciaal behangwerk (glasvezel, vlies- of fotobehang), binnen- en buitenschilderwerk, klein timmerwerk en het opknappen van meubels. Jessy: “Ook keukens knappen we op. Laat het folie los, dan verwijderen we dat en schuren het oppervlak helemaal strak om het daarna in de gewenste kleur te schilderen. En dat kan allemaal terwijl de deurtjes gewoon blijven hangen…” Voor kleuradvies, de verkoop van verf en behang en onderhoudsadvies is men bij vader en zoon eveneens aan het goede adres. Maar ook voor andere werkzaamheden draaien ze hun hand niet om. Leo: “In feite kunnen we een hele woning renoveren. Met de hulp van betrouwbare plaatsgenoten en andere specialisten. Voor stukadoorswerk doen we bijvoorbeeld vaak een beroep op ‘Stukadoorsbedrijf Stef ’ uit Wilnis. Voor tegelwerk vragen we Mijdrechter René Hopman en MGK-bouw, ook uit Mijdrecht, schakelen we in als kleine aannemer.” Meer informatie over Schaaphuizen VOF is te vinden op www.leoschaaphuizen.com. Wie liever telefonisch contact opneemt, kan bellen met 06-539 13 378.

Dat eten... die gastvrijheid... dat uitzicht! Keuken geopend van 12 tot 22 uur. Zondag en maandag gesloten.

Geniet van lunch of diner op ons fraaie terras!

www.voetangel.nl Ronde Hoep Oost 3, Ouderkerk a/d Amstel Tel: 020 496 13 73


16

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Nieuwsronde - wekelijks Vanaf vrijdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen On Music Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Louder Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Titel: Leven of dood Auteur: Micheal Robotham "Ik was al fan van Robotham, maar 'Leven of dood' vond ik echt geweldig. Audie Palmer zit een gevangenisstraf uit voor een gewapende overval waar vier mensen bij omkomen en zeven miljoen dollar verdwijnt, echter één dag voor zijn vrijlating weet hij te ontsnappen. Hij wordt opgejaagd en er vallen nog meer onschuldige slachtoffers. Audie is niet van plan zich te laten pakken. Hij probeert een leven te redden en dat is niet zijn eigen leven. Waarom is Audi ontsnapt? En wie wil hem dood hebben! Welke geheimen moeten verborgen blijven? Een mooie combinatie van romantiek en spanning met een verassend plot." GeleZen door hettY aafjes

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Met Joris Jouw Weekend In Avond Venen

Ochtendronde Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremierè Culturadio Middag Venen Avond Venen Kwajongens Avond Venen

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 23.00

Doodskleed Corine Hartman In Doodskleed levert de eigenzinnige rechercheur Jessica Haider niet voor het eerst strijd in het belang van gerechtigheid. Is zo'n strijd gedoemd te mislukken als je het zicht op de werkelijkheid verliest en niet meer weet wie je vrienden en vijanden zijn?

Het drievoudig verbond Conn Iggulden De twee machtigste families van Engeland staan lijnrecht tegenover elkaar 1454: koning Henry VI leeft in ballingschap op kasteel Windsor en hij is al meer dan een jaar geveld door ziekte. Richard, de hertog van York, maakt misbruik van de situatie en

1.

Mooie meisjes Karin Slaughter

3.

2.

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 - 23.00

Wanneer op het nieuws melding wordt gemaakt van een vermist meisje, moet Claire Scott ongewild terugdenken aan haar eigen zusje. Zij verdween twintig jaar geleden, en het mysterie is nooit opgelost. Maar wanneer Claire alsnog de waarheid over de verdwijning van haar zus ontdekt, zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn.

Jessy krijgt eindelijk de ultieme opdracht waarvoor ze door elitekorps Saligia werd gerekruteerd. In Mexico, op de grens van Texas, Amerika, sterven vluchtelingen, kinderen vooral, aan een zich snel verspreidend virus. Jessy moet de veroorzaker ervan, Vincent Donnelly, uitschakelen. Maar is hij wel schuldig? Schaduwkant Randy Susan Meyers In 'Schaduwkant' van Rand y S u s a n Meyers is Madeline getrouwd met Ben, een slimme en charismatische advocaat. Ben heeft echter ook een andere kant: hij kan zomaar in razernij uitbarsten. Maddie kan niet voorzien wanneer of waarom Ben boos wordt, maar voor haar kinderen bewaart ze de vrede door op eieren te lopen als hij in de buurt is. Tot de regenachtige dag waarop Ben woest wordt en Maddie in het ziekenhuis belandt, vechtend voor haar leven.

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht vijf boeken die je beslist moet lezen.

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Culturadio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

(Mechanische) bindweefselmassage

dit apparaat uitgevoerd kan worden. Lymfedrainage heeft als doel het lymfestelsel te activeren waardoor vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd; daarnaast verbetert de werking van het afweersysteem. Doordat het lymfatisch systeem door deze massage geactiveerd wordt, is de uitwerking van de vervolgbehandeling ook intensiever.

Sinds een paar weken zijn wij in het bezit van onze nieuwste trots. Een geavanceerd apparaat dat verschillende behandeltechnieken met elkaar combineert. Combinaties die elkaar verstreken, waardoor je specifieker, individueler en plaatselijker kunt werken zowel voor lichaam als gezicht. In mijn vorige column heb ik een korte uitleg gegeven over het belang van een goede lymfedrainage dat met

De bindweefselmassage is zo’n vervolgbehandeling en kan zowel manueel als mechanisch uitgevoerd worden. Beide technieken hebben hun voordelen en het is de keuze aan de specialist welke methode haar voorkeur heeft om een huidprobleem aan te pakken. De mechanische bindweefselmassage wordt uitgevoerd met een innovatief systeem dat in staat is de microcirculatie van de behandelde weefsels te stimuleren.

4.

probeert zijn invloed in het koninkrijk te vergroten. Met de graven van Salisbury en Warwick vormt hij een formidabele drie-eenheid. Samen strijden ze tegen eenieder die het waagt op te komen voor koning Henry en zijn vrouw, koningin Marguerite van Anjou.

5.

Verraad Jan Meeus

Dit boek is gebaseerd op het onderzoeksmateriaal van justitie en politie en op diverse getuigenissen van binnen en buiten het criminele milieu. De rechtszaak tegen Willem Holleeder is vermoedelijk de finale akte in een poging de schuldigen in het lange en gewelddadige gevecht om de macht in de onderwereld te berechten. Willem Holleeder is een van de weinige hoofdrolspelers in dit conflict die nog leven. Volgens zijn zussen Sonja en Astrid Holleeder komt dat omdat hij iedereen weet te manipuleren. 'Hij is een psychopaat en heeft echt iedereen in zijn omgeving verraden.'

BEAUTY

Daarnaast stimuleert het tevens de celstofwisseling, waardoor de afvalstoffen worden verwijderd. Het speciale handstuk, waarmee de bindweefselmassage wordt uitgevoerd, creëert een vacuüm. Het effect van het vacuüm op de bovenste huidlagen is dat de onderliggende lagen vrijgemaakt worden en de circulatie strek geactiveerd. Zowel het bindweefsel als het vetweefsel wordt gestimuleerd door deze massage, hetgeen een zeer positief heeft op het resultaat. Naast bovengenoemde, heeft de bindweefselmassage nog meer voordelen. Door de intensiteit van de massage, worden werkstoffen beter door de huid opgenomen, de fibroblasten gestimuleerd om collageen aan te maken, krijg je een verbetering van littekens, huidstructuur, huidteint en een vermindering van cellulite, lijntjes en rimpels.

Cellulite is een veel voorkomend huidprobleem. De bindweefselmassage is een hele goede (aanvullende) behandeling tegen cellulite, daarom iets meer achtergrond informatie hierover.

Cellulite wordt veroorzaakt door de slechte doorbloeding in de dermis. (De Dermis of lederhuid is een laag bindweefsel die onder de opperhuid ligt). Door de slechte doorbloeding gaat het bindweefsel verkleven en de vetcellen uit de subcutis (onderhuids bindweefsel) “kruipen” naar boven en kapselen in. Cellulite heeft dus te maken met de derde huidlaag (subcutis) die dient als stootkussens voor je lichaam. Onder de subcutis liggen de spieren en de grotere vetcellen. Deze vetcellen worden groter als je meer eet dan

Bekijk de video over deze column via www.0297.tv, via www.a-url.nl/perine062015, of scan de QR-code

het lichaam verbrandt waardoor de bloed en lymfevaten dichter worden gedrukt (bij afvallen gaat dit vet weg). Dit is ook de reden waarom slanke meisjes / dames last van cellulite kunnen hebben. De bindweefselmassage heeft dus een positief effect op de huid, omdat zowel de afvoer cq. doorbloeding wordt gestimuleerd en de verklevingen los worden gemaakt. Nieuwsgierig hoe zo’n behandeling eruit ziet? In bijbehorend filmpje is goed te zien hoe de mechanische lymfedrainage en bindweefselmassage in zijn werk gaat.

Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

17

Benefietavond Abcoude leverde 10.000 euro op voor KiKa Onlangs vond in Abcoude een KiKa Benefietavond plaats. Meer dan vijftig sponsoren schonken ofwel een prijs voor de veiling of loterij, hadden aangeboden een gedeelte van het diner te sponsoren of hadden geholpen met het opmaken en printen van het drukwerk. Op een bijna zomerse avond werden tachtig gasten in De Klein Binnenrust van Restaurant De Eendracht verwelkomd met een cocktail en een ingenieuze, op het (bijna letterlijk) lijf geschreven compliment van Gwen, Het Complimenten Meisje. Marie-Louise Tenback, de initiator van het evenement, legde de gasten het doel van de benefietavond uit en de reden waarom zij zich inzet voor een belangrijk goed doel als KiKa. Voordat het walking dinner kon beginnen, vertelde een klein, dapper meisje uit Abcoude samen met haar vader hoe zij haar kanker heeft beleefd en welke impact haar ziekte op haar familie heeft gehad. Inmiddels is zij volledig genezen en gaat weer door het leven als een gezonde en vrolijke 12-jarige. Na een smaakvol lentemenu van o.a. De Lindenhoff, geserveerd door de toegewijde staf van De Eendracht, werd het tijd om het woord te geven aan Rien Schimmel, Ambassadeur van KiKa. Hij vertelde waarom KiKa in 2002 het leven werd geroepen en waarom er geld nodig is voor levensreddend onderzoek in kinderkanker. De veiling stond onder de deskundige en humoristische leiding van de in Abcoude wonende cabaretier en acteur Najib Amhali. Prachtige prijzen, van een Porsche Driving Experience en dineren in een Michelin-sterrenrestaurant tot een gouden en zilveren ring met

parel werden geveild onder het gejuich van een gemotiveerd publiek. Vergezeld door de live jazz van Feyo Sickinghe's Jam Birds, fotograaf Guus Baks, die de avond vastlegde en videofotograaf Jeroen Bohlken (kijk op YouTube:https://youtu.be/ CjnTKj_hfpI) die er een film van maakte. Kortom, een avond om nooit meer te vergeten! Er is die avond is €10.000 opgehaald voor KiKa. Wil u net zoals Marie-Louise de marathon van New York en London voor alle kinderen

Louise volgen op Facebook: Marie-Louise runs for KiKa the New York Marathon 2015.

Op zaterdag 1 augustus staat Hét Rondje Eilanden op de agenda. Op en rond de Vinkeveense Plassen gaan 700 enthousiastelingen van start om de befaamde zwemloop af te leggen. Hardlopen en zwemmen In Vinkeveen ligt een twaalftal zandeilanden die samen een rondje vormen. Je raadt het al; over die eilanden kun je rennen en tussen die eilanden kun je zwemmen. Op 1 dag 12 keer lopen én 12 keer zwemmen, een pittige maar mooi uitdaging! Zaterdagmiddag tegen 16 uur starten de deelnemers om de dertig seconden in groepen van tien. Ze doen dan het rondje en zetten een tijd neer. Er is genoeg competitie om lekker fanatiek te zijn en er is ook voldoende ruimte om heerlijk op eigen tempo te genieten van je eigen wedstrijd. Alle loop- en zwemstukken opgeteld komen neer op circa 5 km lopen en 1,5 km zwemmen. Na de proloogronde is er een verkorte finaleronde over het finaleparcours. In dit geweld mogen de snelste dames en heren meedoen voor de prijzen.

toch gaat komen. Die mooie flessen zomerwijn staan dus met smart te wachten om opengetrokken te worden!

Deze week is de meteorologische zomer begonnen, al is het helaas nog niet goed te merken. Met temperaturen onder het gemiddelde blijven de bootjes aan de steigers liggen en wordt de Hollandse kust nog niet goed bezocht. Wat te denken van alle terrassen die er eerder treurig bij staan dan bomvol gasten met een goed gevuld glas! Ook in onze handel is het goed te merken dat het mooie weer langer uitblijft dan een jaar geleden. Toch heb ik hele goede hoop dat die zomer

met kanker lopen? Kijk voor aanvullende informatie op : www.runforkikamarathon.nl. U kunt Marie-

Hét Rondje Eilanden op 1 augustus

Festival Hét Rondje Eilanden Inmiddels zijn we toe aan de vierde editie van hét Rondje Eilanden en die gaat er iets anders uitzien dan voorgaande jaren. Behalve het vertrouwde wedstrijd element komt er een goede dosis festival vreugde bij.

Oud wordt heerlijk nieuw!

Drie Winkeltips

Misschien een leuk moment om jullie alvast een beetje te informeren over de trends op wijngebied. Twee jaar geleden is de trend van mixdrankjes op basis van wijn geboren. Je begon toen de cocktails met Aperol op de kaart te zien en de flessen Hugo (Italiaanse cocktail met vlierbloesem siroop en prosecco) vlogen je om de oren. Maar zoals bij alle trends is er ergens een begin en borduren de wijnmakers daar steeds verder op voort. De trend voor dit jaar is naast rosé en prosecco, dit blijven toch de favoriete wijnen in de zomer, een cocktail op basis van wijn en dan het liefst de her-uitgevonden klassiekers. Zo’n klassieker is bijvoorbeeld Sangria! Vroeger was Sangria echt

Rudo Verhoef van de organisatie legt uit: “We komen naar je toe deze zomer en nodigen iedereen uit op ons ‘festival’. Van vrijdagmiddag 31 juli t/m zondagochtend 2 augustus ben je van harte welkom om met al je vrienden naar Zandeiland 1 te komen en daar je tentje op te zetten. Breng je eigen happie voor op de BBQ mee en kom lekker rond het kampvuur zitten. Naast de wedstrijd op zaterdag zorgen we voor een culinair en cultureel sfeertje. Dat betekent veel gezelligheid, lekker eten

een geliefde zomerdrank. Lekker fris met een kleine sprankeling en vers fruit. Maar bij alle trends komt er een tijd dat er bulk word geproduceerd van hele slechte kwaliteit, met het gevolg dat de goede naam snel ten gronde gaat. Met Sangria is dit ook gebeurd, het kreeg de naam van hoofdpijnwijn en werd alleen nog maar gedronken in de betere Spaanse restaurants. Een aantal jonge ondernemers in Spanje kreeg heimwee naar die goede Sangria en besloot het drankje opnieuw uit te vinden, te verbeteren en in een nieuw jasje op de markt te brengen. Het gevolg is een nieuw geboren trend uitgebracht onder de naam Lolea! In de fantastische polkadot flessen laten deze ondernemers ons kennis maken met de zo geliefde Spaanse drank zoals hij bedoeld is. Rode en witte Sangria, Sangria met krui-

en fijne muziek” aldus de Rudo. Kortom; laat je onderdompelen in de sfeer en gezelligheid van Hét Rondje Eilanden en de Vinkeveense Plassen. Inschrijven Meedoen kan nog. Bekijk het programma en schrijf je in via www. hetrondjeeilanden.nl. Ben je wat minder sportief? Je mag uiteraard ook alleen voor de gezelligheid komen. Lijkt het je leuk om te helpen als vrijwilliger? Ook dat kan!

denextracten als rozemarijn en vanille en allemaal volgens oude traditionele recepten gemaakt met culinaire inbreng van Albert Adriá, chefkok van het wereldbekende Spaanse 3-sterrenrestaurant of eigenlijk instituut, El Bulli. Wij zijn blij met die her-uitvinders! Misschien kunnen ze meteen eens kijken naar die Hollandse zomers?

Dorpsstraat 44 • 3641 ED Mijdrecht Tel 0297-274750 www.prinselijkproeven.nl

De groei van Nederlands speciaalbier is goed te merken bij de voornaamste verkooppunten: de supermarkt, het café en de slijterij. Sinds enkele maanden is het aanbod van speciaalbier in de supermarkt behoorlijk toegenomen, en gelukkig met veel Nederlands bier. De wat grotere supermarkten verkopen inmiddels flessen van Jopen, Oedipus en De Prael naast de bekende Belgische bieren die al lang hier te vinden zijn. Ook de cafés zijn steeds meer geneigd om Nederlands, en als het kan lokaal, bier op de kaart te zetten. Een groter wordende groep bezoekers vraagt tegenwoordig om een in Nederland gebrouwen biertje, en niet de Belgische of Duitse die ze voorheen altijd dronken. De derde bron, en onderwerp van de column van deze maand, is de slijterij en/of speciaalbier winkel. Niet alle slijterijen zijn al bezig met het aanbieden van meer bier. Helaas zijn er nog steeds veel slijterijen waar het aantal flessen van (kleine) Nederlandse brouwerijen niet is toegenomen. Maar de slijterijen die dit willen doen verdienen wat extra aandacht, vandaar dat ik u deze maand wil vertellen over drie prima winkels om uw speciale Nederlandse flessen bier te bemachtigen. Gelukkig zijn er in en rond De Ronde Venen drie winkels waar ik zelf graag mijn flessen koop. Wat deze drie winkels – in tegenstelling tot de supermarkten – vooral bieden, is een groot aanbod en vooral expertise. De verkopers weten precies wat ze verkopen, en dat maakt de ervaring alleen maar beter. De Zwart in Wilnis (Herenweg 35) Voor de meeste inwoners van onze gemeente geen onbekende. De Zwart is vooral bekend als een kwaliteitswinkel wat wijn betreft. In het laatste jaar is het aanbod van speciaalbier er flink op vooruit gegaan. De eigenaren zorgen er ook voor dat het aanbod rouleert, zodat er elke maand weer nieuwe flessen zijn om te proberen. De Schans in Uithoorn (Schans 17-21) Brouwerij en distilleerderij De Schans staat hier al sinds 1998, lang voor de enorme groei van Nederlands bier begon. In hetzelfde pand bevindt zich ook een goede winkel. Hier kunt u flessen vinden van brouwerijen uit alle grote bierlanden. Grootste reden om te gaan zijn hun eigen bieren, die meestal nergens anders te krijgen zijn. Drank van Nap in Woerden (La Fontaineplein 26) Deze mooie slijterij in Woerden bestaat nu iets langer dan een jaar en heeft een brede selectie wijnen, sterke drank en natuurlijk bier, zowel lokaal als internationaal. martijn buisman WWW.dutchbeerpaGes.com


18

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

Duizenden bezoekers en veel verrassingen

Straattheaterfestival was groot(s) spektakel Dankzij alle artiesten, bezoekers en vrijwilligers was het zaterdag jl. opnieuw ‘genieten met een grote G’ in het Mijdrechtse dorpscentrum bij het Straattheaterfestival dat voor de 23e keer werd gehouden. Het was een heerlijke dag, zonder enige wanklank. ‘s Morgens was het weliswaar nog wat bewolkt en viel er een enkele spat regen, maar vanaf het moment dat de leerlingen van Dansschool Nicole met hun jazz- en showballet traditiegetrouw het festival openden werd het alleen maar beter… Voorzitter Aldert Kamp: “Bijzonder was het om te merken dat buiten de vele ‘vaste’ bezoekers van ons festival ook heel veel nieuwe liefhebbers zich ditmaal verbaasden over en vermaakten met alle acts in het dorpscentrum van Mijdrecht. Die grote belangstelling geeft iedereen die bij de organisatie van het festival is betrokken extra energie bij de voorbereidingen voor de volgende editie!” Veel bewondering ging onder anderen uit naar het Duitse duo ‘Die Maiers’, met hun slapstickachtig trapezewerk hoog in de lucht en de show met hoepels van Wietske Vogels en Milan Seegers. Maar ook Stefano di Renzo, die zijn weg zocht in zijn nieuwe vaderland, de Italiaanse komiek ´McFois´ en de verrassende show met viltpoppen van Ola Muchin oogstten veel

applaus. Net zoals de flamboyante dames van ‘La Guardia Flamenca’, de vertederende clown Luca Bellezze, de gebodypainte steltlopers, de ontwapenende Tom en Tom met hun bombardon en ‘Bettie en Beppie’, die met hun scootmobiel en rollator het dorpscentrum onveilig maakten. Veel aandacht was er eveneens voor de pop-up-wegwerkers, de dromerige uitvinder Eddie Only, ‘Les Tantes Déviantes’, Jonas & Friends die op hun geheel eigen wijze The Blues Brothers lieten herleven en, zeker niet te vergeten, het bijzondere draaiorgel van ‘Muziektheater Sentimento’ en de ‘Muzikale Verhalen’ van Emma van Dobben. Straattheaterfestival zoekt vrienden Aldert Kamp: “Met alleen subsidies en sponsorgelde redden we het niet meer. We letten erg op de uitgaven, maar moeten toch op zoek naar extra financiële bronnen om ook in de toekomst een mooi straattheater-

festival in De Ronde Venen te kunnen organiseren. Daarom wil ik iedereen die ons festival een goed hart toedraagt, vragen om voor €10 per jaar ook ‘Vriend van Straattheaterfestival De Ronde Venen’ te worden.” Op www.straattheaterdrv.nl is, onder het kopje ‘Vriend worden’, het speciale Vrienden-aanmeldformulier te vinden. Volgend jaar vindt het festival plaats op zaterdag 18 juni.


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

19

Twee stages

Vogelvrij Festival zaterdag 4 juli aanstaande!

Late beslisser tickets nu verkrijgbaar

Het Vogelvrij Festival groeit in 2015 naar twee stages! Naast de open-air mainstage komt er een tweede stage bij. De organisatie wil met meerdere muziekstromingen nog meer bezoekers de ideale festival dag aanbieden. De tweede “Raveraaf” stage is gedeeltelijk overdekt door een open circustent. Een ideale plek dus om ook even de schaduw op te zoeken. Binnen in de tent geen vogeltjesdans, maar de beste minimal/ deephouse en techno om je ‘konijnendans’ ten tonele brengen! Van welke muziek je ook houdt, er is dit jaar altijd een plek te vinden waar je je kunt vermaken!

Het aftellen is begonnen, Vogelvrij Festival komt steeds dichterbij! Nog maar één week en dan is het zo ver. Het terrein bij het Fort bij Uithoorn te Amstelhoek wordt weer omgetoverd tot een intiem festivalterrein. Zaterdag 4 juli wordt de zomer vogelvrij ingeluid. Dit jaar wordt het feest gekker en groter dan ooit. De tickets vliegen over de toonbank, de eerste drie staffels waren in een record tempo uitverkocht en de Late beslisser staffel is inmiddels in de verkoop.

Line-up Internationale en nationale topartiesten maken hun opwachting bij het Fort bij Uithoorn te Amstelhoek. Omdat er dit jaar voor het eerst twee stages zijn, is de timetable spannender dan ooit. Hoelaat ga je waar ga je staan en welke artiest wil je sowieso niet missen? Bij de Beatbird stage kun je in de openlucht genieten van de vetste EDM en house muziek. Bij de compleet met circustent omgedoopte Raveraaf stage komen de liefhebbers van minimal, deephouse en techno helemaal aan hun trekken.

De organisatie Het Vogelvrij Festival wordt georganiseerd door Stichting Vogelvrij Zomerfestival. Deze stichting is jaren geleden ontstaan omdat oprichters Dave van Nieuwkerk en Maarten van der Greft vonden dat er destijds te weinig te doen was voor de jeugd in De Ronde Venen e.o. Het Vogelvrij Festival is inmiddels uitgegroeid tot een speler van formaat in de regio. “We hebben er enorm veel zin in,” aldus Dave van Nieuwkerk. “Er wordt al hard geklust achter de schermen. Een groep vrijwilligers is al weken aan het zagen en schilderen en we hebben dit jaar nog veel meer verrassingen voor op het festivalterrein. We investeren dit jaar extra veel in festivalbeleving, we proberen het Vogelvrij gevoel op al onze bezoekers over te brengen.” “Gelukkig worden wij gesteund door veel bedrijven uit de regio en hebben wij een flinke groep vrijwilligers opgebouwd,” vertelt Maarten van der Greft. “Anders kunnen wij nooit voor deze toegangsprijzen een dergelijk festival organiseren. De artiesten die op het Vogelvrij Festival komen draaien vliegen de hele wereld over en 4 juli zijn ze voor slechts € 22,- te bewonderen.” Dave en Maarten kijken er enorm naar uit. “Als wij straks op het festivalterrein neer kijken en wij zien 3500 mensen helemaal los gaan, dan weten wij waarvoor we het gedaan hebben.”

De Raveraaf stage wordt ’s middags opgewarmd door Andrew Worth en In De Diepte Soundsystem. Daarna gaan we langzaam de avond in met de lekkerste minimal/ deephouse van Skylab en Meneer Marcel. Als iedereen is opgewarmd wordt het hoog tijd dat de grote mannen de Raveraaf tent gaan overnemen. Kevin Duane en Luuk van Dijk shinen in de laatste lichte uurtjes. Na het invallen van de duisternis nemen technobazen Man With no Shadow en Secret Cinema de Raveraaf stage over. Dit wordt raven totdat je er bij neer valt!

De Beatbird stage wordt geopend door Beatshunter en District B, gevolgd door Mesto en Mike Williams in de namiddag. Daarna wordt het festival echt helemaal losgemaakt door de boys van Kris Kross Amsterdam. Zij zijn getipt als dé festival-hit van deze zomer en hebben onder andere een eigen stage op Mysteryland! La Fuente neemt het stokje van ze over en met zijn energieke en uplifting sound wordt het dansen geblazen. Na hun legendarische optreden in 2013 komen DJ Jean en MC Maron

Hill terug op het Vogelvrij Festival om weer een te gekke show af te leveren. Als de zon is ondergegaan gaat Kenneth G anderhalf uur knallen. Hij draait de ‘Hardwell sound’ met de lekkerste Revealed recordings tracks. Als afsluiter van de Beatbird stage heeft de organisatie Benny Rodrigues weten te strikken. Benny vertegenwoordigd het beste van beide werelden en met zijn eigen stijl weet hij zowel Beatbird als Raveraaf liefhebbers te plezieren. Benny Rodrigues is een afsluiter van wereldformaat en zorgt voor de ultieme climax op het Vogelvrij Festival 2015!

Festival info Om Vogelvrij binnen te komen moet je 16 jaar zijn! Niet bijna 16, niet morgen 16, niet vervalst 16 maar echt 16 jaar en ouder. Iedereen boven de 100 komt gratis binnen! Om alcohol te mogen drinken dien je 18 jaar of ouder te zijn. Op Vogelvrij Festival zijn kluisjes aanwezig zodat je spullen niet vogelvrij zijn. In een kluisje passen twee tot drie jassen/vesten. De vliegtijd is 4 juli van 14.00 tot 02.00! Het festival is per auto (gratis parkeren), fiets en openbaar vervoer goed te bereiken. Na afloop rijden er pendelbussen richting Uithoorn busstation zodat iedereen veilig thuiskomt. Er zijn alleen nog ‘Late beslisser’ tickets te koop. Alle eerdere staffels waren super snel uitverkocht. Het ziet er naar uit dat het waanzinnig druk gaat worden en de organisatie verwacht dat het Vogelvrij Festival dit jaar helemaal uitverkocht gaat! Een ticket kost nu € 22,- ex fee, nergens zie je bovenstaande artiesten zo goedkoop deze zomer!

Nieuw productiebedrijf Het Vogelvrij Festival gaat dit jaar een samenwerking aan met een nieuw productiebedrijf: Energy Productions! Naast de uitbreiding door de toevoeging van een extra stage, wil de organisatie dit jaar nog meer bieden op het gebied van licht/geluid en beleving. Vogelvrij Festival ziet in Energy Productions hiervoor de ideale partij. Het productiebedrijf verzorgt onder andere de podia op grote festivals als Extrema Outdoor, Zomerkriebels Festival, Soenda Festival en Smeerboel. Zowel de Beatbird stage als de Raveraaf stage op het Vogelvrij Festival worden dit jaar door Energy Productions verzorgd.


20

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

MZ Schorpioen

Een klassieker in wording? Soms loop je tegen motorfietsen aan die je gewoon bijna niet ziet. Wat is de reden? Geen goede fiets? Geen mooie fiets? Of gewoon een fiets voor de ‘Happy Few’, een klein publiek dus? Toen ik een motorzaak ergens in het land bezocht, stuitte ik op deze MZ Scorpion; een laatste stuiptrekking van het eens zo machtige MZ (Motorradwerk Zschopau). Tusssen 1992 en 1999 genaamd MZU Motorrad- und Zweiradwerk. Dit is een van de oudste motorfiets fabriekanten ter wereld. Dit Oost-Duitse merk ontstond in 1906 in Denemarken en kwam in 1946 uit de voormalige DKW-fabriek. Aanvankelijk heette het bedrijf IFADKW, maar in 1956 werd het MZ, de afkorting voor Volkseigener BetriebMotorradwerk Zschopau. De naam werd later gewijzigd in MZ Motorradwerke, Zschopau. Er worden

hoofdzakelijk lichte tweetakt motoren gebouwd tussen 123 en 243 cc. Vooral op het gebied van terreinmotorfietsen was MZ succesvol maar ook in de racerij was het topmerk. In de jaren ’80 werden er een aantal modellen in Brazilië geproduceerd. Toen in 1989 de Berlijnse muur viel, ging het in rap tempo minder goed met het merk en in juni 1993 ging MZ verder onder de naam MuZ. De hele tweetaktdivisie werd verkocht aan een Turks bedrijf en zo begon MuZ met motorfietsen op basis van een Yamaha 660 cc viertakt eencilinder met in eerste instantie blokken van het merk Rotax. Dit werd de Scorpion. Eind 1999 werd de naam weer veranderd in MZ en ging het merk door met de productie die tot eind 2008 duurde. De grote geldschieter Hong Leong had zich teruggetrokken en sindsdien worden er geen motorfietsen meer geproduceerd. Ondertussen is er een opleving voor het merk, er wordt hard gewerkt aan een come back op de markt voor elektrische scooters. De Schorpioen werd gebouwd tussen 1994 en 2004. Deze Schorpioen is er

een uit 1997 en heeft slechts 15.400 kilometer gelopen De fiets ziet er lekker sportief uit en vraagt om lekker bochtige weggetjes. De Schorpion werd gezien als een echte lichte sportfiets en is er zelfs een paar jaar lang een heuse Schorpion Cup geweest. De kleur is er echt een uit de jaren negentig en zeker niet slecht. De hele fiets maakt een nette indruk en ik wil hem graag proberen, want u raadt het al: dit wordt mijn eerste keer met een Schorpion. Ik ben benieuwd of de fiets erg gedateerd aan zal voelen. Met een druk op de knop komt de dikke eenpitter Rotax tot leven. De zit valt me niet tegen; zoals verwacht behoorlijk spor-

tief maar behoorlijk ruim bemeten. Wanneer ik naar de tellerpartij kijk, zie ik dat dit toch behoorlijk ouderwets is: gewoon 2 klokken en verder geen poespas. Met een straf motorgeluid ga ik de weg op en – zoals ik verwachtte – behoorlijk gedateerd. Maar

dit betekent zeker niet minder leuk want er moet echt gewerkt worden aan boord en dat is altijd een uitdaging! Het vermogen van zo’n 48 PK is prima voor wat het is en voor de prijs van slechts 1.450 euro kun je werkelijk geen buil vallen. En denk ik toch echt dat dit een klassieker in de maak is, als ik zie wat de voormalige DDR tweetakt MZ tegenwoordig qua prijs doet, zou dit wel eens een prima investering kunnen zijn. En het rijdt bovendien een stuk exclusiever dan een BWM GS van bijna twintig mille...

Ja, ze graag graag vliegen... vliegen... Ja, wij wij zien zien ze bezorg met een een levensbedreigende levensbedreigende bezorg kinderen kinderen met of ziekte een een onvergetelijke onvergetelijke dag dag of chronische chronische ziekte

Voor dag piloot! piloot! een dag Voor een Stichting Hoogvliegers stuurt zieke Stichting Hoogvliegers stuurt zieke kinderen de lucht in. Als het kan, dan kinderen de lucht in. Als het kan, dan mogen ze zelfs het vliegtuig besturen. mogen ze zelfs het vliegtuig besturen. Laat ze voor één dag hun ziekte compleet Laat ze voor één dag hun ziekte compleet vergeten! vergeten!

Onvergetelijk avontuur Onvergetelijk avontuur Een Eendag dagzonder zonder zorgen, zorgen, ziekte ziekte of of handihandi-

cap? cap? Een Een dag dag waarop waarop je je boven boven jezelf jezelf uit uit stijgt stijgt en en meer meer dan dan bijzonder bijzonder bent? bent? Een Een dag dag om om nooit nooit meer meer te te vergeten? vergeten? Stichting Stichting Hoogvliegers Hoogvliegers maakt maakt die die dag dag mogelijk! mogelijk!

Zieke Ziekeof ofgehandicapte gehandicapte kinderen kinderen (vanaf (vanaf 66 jaar) jaar)beleven belevenmet metonze onzehulp hulpeen eenonvergeonvergetelijk telijkavontuur: avontuur: we we sturen sturen ze ze de de lucht lucht in! in!

Als Als dat dat nodig nodig zelfs zelfs thuis thuis op op

is halen is dan dan halen om ze naar naar om ze

we ze ze soms soms we het dichtstdichtsthet

bijzijnde vervoeren. bijzijnde vliegveld vliegveld te te vervoeren.

Wat Wat levert levert dat dat op? op? Een is dat dat onze onze Een dag dag die die zo zo bijzonder bijzonder is gasten dat ze ze ernstig ernstig ziek ziek gasten even even vergeten vergeten dat zijn. met als als hoogtepunt hoogtepunt zijn. Een Een belevenis belevenis met een 45 minuten. minuten. een vlucht vlucht van van 30 30 tot tot 45

U kunt helpen U kunt helpen Vanaf € €100 100 helpt helpt uu al al een een kind kind Vanaf de lucht lucht in. in. Als Als bedrijf bedrijf kunt kunt uu voor voor de

€25.000 25.000 hoofdsponsor hoofdsponsor worden worden van van € een Grote Grote Hoogvliegersdag. Hoogvliegersdag. Doen! Doen! een

Doneer op op Doneer

6747 6747

www.stichtinghoogvliegers.nl www.stichtinghoogvliegers.nl


DE GROENE VENEN

AUTO & MOTOR

26 juni 2015

21

Tekst Michael Reuling foto patrick hesse

Fiat 500 Vintage '57

Hoe je iets wat al retro is, nog meer retro maakt De Fiat 500. Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet dat dit een succesnummer is van Fiat. Talloze varianten zijn er inmiddels op de markt. En uiteraard gaat Fiat daar nog even mee door. Recent is de 500X gelanceerd, de vijfdeurs 500, en laten we ook niet de nog grotere vijfdeurs varianten vergeten in de vorm van de 500L en 500L Living. De 500 werd ruim 57 jaar gelanceerd en dus werd het tijd voor weer een speciaal model. De Fiat ontwerpers hebben het originele model uit 1957 er nog eens bij gepakt en goed bekeken. En zo ontstond het idee voor de 500 Vintage '57. De auto is een hommage aan de eerste generatie Fiat 500, ook wel het 'rugzakje' in de volksmond, die in 1957 in de straten verscheen. Op de 500 Vintage '57 zijn prachtige 16 inch velgen gemonteerd, waarvan het design is afgekeken van de iconische Cinquecento. Verder kun je de Vintage '57 krijgen in drie nostalgische kleuren: Azzurro Volare (baby blauw), Beige Cappuccino en Verde Lattementa (mint groen). Naast deze pasteltinten worden het dak, de spoiler en de spiegelkappen wit gespoten. Op de neus, kont en

Fiat 500 Gereden versie: Fiat 500 Vintage '57 Vermogen: 80 pk 0-100: 11,0 s Top: 173 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 26,3 / 3,8 l/100km Prijs gereden model: € 18.795,Alternatieven: Alfa Romeo MiTo, Fiat Panda, Lancia Ypsilon, Mini One, Volkswagen Up!

velgen prijkt een moderne variant van het Fiat-logo van destijds. In het interieur vinden we een wit dashboard en stoelen met tweekleurig wit en bruin leder. Deze combinatie staat de 500 erg goed. De snelheidsmeter en toerenteller is in de nieuwste generatie 500 vervangen door een digitaal display. Eigenlijk hadden daar natuurlijk analoge tellers moeten zitten, maar dit display oogt ook

Gerestaureerde kerk H. Hart van Jezus opengesteld voor bezoekers

Na een jarenlange restauratie die onlangs is afgerond, is er weer een openstelling voor bezoekers om de H Hart van Jezus kerk in Vinkeveen in volle glorie te aanschouwen. Na deze ingrijpende restauratie zowel binnen als buiten mag de kerk wel als hét pronkstuk van Vinkeveen en de Ronde Venen genoemd worden en draagt het zijn naam ´Kathedraal van De Ronde Venen´met ere. Het interieur is veranderd, opgefrist, prachtig opnieuw bepleisterd en be-

schilderd. Alle glas in lood ramen zijn in een atelier gerepareerd en schoongemaakt, zodat door een geheel nieuwe lichtinval de kerk in een zachte gloed gezet wordt. Door de vrijwilligers is veel werk verzet, van het reparen en schilderen van de beelden tot op het laatst het schoonmaken van de kerk. De Heilig Hart van Jezus kerk is ontworpen door Alfred Tepe en gebouwd in 1883. Het is een driebeukige kruiskerk en met 1000 zitplaatsen één

zeer goed. Wie van een beetje muziek houdt tijdens het rijden is zeker happy met de Vintage '57. Een 276 Watt sterk audiosysteem met zes speakers zorgt voor genoeg entertainment onderweg. De 500 Vintage '57 is te krijgen met een 1.2 viercilinder benzinemotor met 69 pk of de bekende TwinAir Turbo met 80 pk met handgeschakelde vijfbak. Wij reden met die laatste variant. Het motortje moet wat harder

van de grootste in het aartsbisdom Utrecht. Het bezit een Lourdes grot, vroeger het middelpunt van menige processies. Verder zijn er in de kerk diverse bezienswaardigheden te zien, de prachtig bewerkte preekstoel uit 1892, het altaar uit 1917 van Otto Mengelberg, het orgel van Wandes Beekes uit 1827 en nog veel meer. Nadat, tijdens den overdracht van de gerestaureerde kerk in het weekend van 13 en 14 juni, al zo’n duizend bezoekers de kerk bezochten, is er nu ook de gelegenheid om vanaf 1 juli onder het luisteren van orgelklanken het resultaat van de restauratie te bekijken en te bewonderen. In de maanden juli en augustus is er gelegenheid om op de woensdag en zaterdag van 13 tot 16 uur de kerk, al of niet met een gids, te bezichtigen. Ook op monumentendag 12 september is de kerk geopend voor bezoekers. De toegang is gratis. Om 13.15 uur, 14.15 uur en 15.15 uur kan met een groep van maximaal 10 personen de toren beklommen en bezichtigd worden. Kosten volwassenen € 2.50 en kinderen onder twaalf jaar € 1. Voor groepen kan een aparte afspraak gemaakt worden. Inl. Theo Kok tel. 0297261462. foto sven pothuiZen

werken om vooruit te komen. In combinatie met het wat rauwe geluid dat de tweecilinder produceert komt de 500 sportief over. En eenmaal op dreef kun je lekker doorrijden met de 500 die extra sportief is afgeveerd dankzij het sportonderstel. De TwinAir is ook leverbaar met een Dualogic automatische versnellingsbak. De vanafprijs van het nieuwe rugzakje ligt op € 17.995,- voor de 1.2 benzine-

motor. Van de 500 Vintage '57 worden er 3.500 exemplaren gebouwd, waarvan er slechts 200 naar Nederland komen. Zo ben je ervan verzekerd dat je een wel heel uniek exemplaar rijdt.

Van Kouwen Amsterdam Kuiperbergweg 17 1101 AE Amsterdam Zuidoost Telefoon: 020-5672030 www.vankouwen.nl Autobedrijf Kooyman Demmerik 26 3645 EC Vinkeveen Telefoon: 0297261285 www.autobedrijfkooyman.nl

De Linieloop: een uniek en eenmalig loopevenement In het weekend van 13-14 juni werd door de stichting Cultura 70 jaar bevrijding herdacht met een aantal festiviteiten in en bij het Fort bij Uithoorn (Amstelhoek). Onderdeel van het programma was de organisatie van de Linieloop. Voor de Atletiek verenigingen AKU – Uithoorn en De Veenlopers – Mijdrecht een gelegenheid om dit gezamenlijk te organiseren. Op 14 juni klonk om 10.00 uur het startschot van de Linieloop in het Fort bij Uithoorn. Ruim 150 hardlopers en wandelaars begonnen aan een prachtig parcours dat de deelnemers via de Ringdijk 2e Bedijking naar de Ponskoekersluis bracht. Uitstekend weertje, weinig verkeer en enthousiaste supporters langs de kant van de weg. De Hoef Oostzijde bracht de lopers en wandelaars over de brug in De Hoef naar de andere kant van de Kromme Mijdrecht. Op de Ruigekade lag een pontje te wachten om de deelnemers naar de andere kant van de Amstel te brengen. Uitstappen bij de roeivereniging Michiel de Ruyter en op naar het Fort aan de Drecht. De opdracht was om ook daar een stempel op de stem-

pelkaart te laten plaatsen. Het laatste deel van het parcours ging langs de Amstel naar de Irenebrug. De Amstel opnieuw oversteken en uiteindelijk weer uitkomen bij het Fort Uithoorn. De laatste meters lopend door het fort en finishen op de met gras begroeide binnenplaats. De finish, de laatste stempel en de medaille werd bij de atleten en wandelaars om hun nek gehangen. Een dergelijke finish was bij een loop nog niet eerder voorgekomen. Al met al een bijzonder, historisch sfeertje dat de organisatie had gecreëerd. De reacties van de deelnemers waren bijzonder positief over dit eenmalige loopevenement. foto ellen Quak


22

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

Goud en Jong 3e op Stratenkorfbal toernooi KV Atlantis

2e Wilnis Open Golftoernooi bij Golfclub Veldzijde en Golfpark Wilnis

Afgelopen zaterdag stond het jaarlijks terugkerende stratenkorfbal toernooi bij Korfbalvereniging Atlantis in Mijdrecht weer op het programma. Alle ingrediënten voor een gezellige middag waren weer aanwezig, leuk aantal teams, grote groep publiek en lekker weer. Dit toernooi wordt ieder jaar georganiseerd om in teams van korfballers en niet-korfballers samen een middag leuke wedstrijden te spelen met als doel gezelligheid en lekker sportief bezig te zijn.

Op Golfpark Wilnis werd zaterdag jl. voor de tweede maal het Wilnis Open gespeeld, een toernooi voor gevorderde golfers boven de 21 jaar. In samenwerking met Golfclub Veldzijde organiseert Golfpark Wilnis BV dit toernooi op haar 18 holes baan. Spelers uit de hele regio hadden dan ook ingeschreven voor dit toernooi. De strijd voor de beste spelers in de laagste klasse was spannend. Met 77 slagen werd Robin van Deutekom winnaar van het toernooi. De tweede plaats was voor Dennis Teurlings en Eef van de Brink werd derde. De stablefordwedstrijd was minstens zo spannend. Bij de dames wist uiteindelijk Martien Reddingius met 36 punten als eerste te eindigen, gevolgd door Ilse van Selm met 31

Ook het team ‘Goud en Jong’ had een combinatie van korfballers en niet-korfballers (van flink uiteenlopende leeftijdsgroepen) en was voorzien van een goed aantal dames en heren om allemaal lekker veel minuten te kunnen maken. Tijdens het toernooi deden er drie teams bestaande uit enthousiaste ouders aangevuld met jeugd- of senioren spelers mee. Dat deze teams vaak een iets hogere gemiddelde leeftijd hadden t.o.v. sommige andere teams mocht de pret niet drukken en was ook in veel wedstrijden niet van invloed op de uitslag. Het ‘Goud en Jong’ team met als sponsor Profile Car & Tyrecenter Hogendoorn heeft ook dit jaar aangetoond mee te kunnen doen voor de prijzen en net als vorig jaar de 3e prijs gewonnen. Er zijn tijdens de gespeelde wedstrijden opnieuw meer doelpunten gemaakt dan afgelopen jaren en er waren een flink aantal mooie acties op het veld te zien. Naast het plezier in het veld was het ook het publiek dat volop genoot en zij wisten met aanmoedigingen te zorgen dat spelers op bepaalde momenten boven zichzelf uit wisten te stijgen. In de poule fase verloor het team twee keer nipt met 1 punt verschil van wat achteraf de twee finalisten bleken te worden, werd 1 wedstrijd gewonnen en 1 gelijk gespeeld. Door deze resultaten werd het duidelijk dat het team in de wedstrijd voor de 3e prijs terecht kwam. Deze voor het team laatste wedstrijd van de dag werd gespeeld tegen het

team van de ‘F1 Veteranen’ die ook een leuke groep van ouders en spelers bij elkaar hadden gebracht. In de strijd om de titel voor de 3e plek was het ‘Goud en Jong’ dat uiteindelijk aan het langste eind trok en ze wisten met een 5-2 overwinning deze titel op te eisen. De finale van toernooi ging uiteindelijk tussen de teams ‘De Oude Helden’ en ‘Pinks Wins’. Team ‘De Oude Helden’ wisten deze wedstrijd te winnen en hebben de wisselbeker van het toernooi tijdens de huldiging in ontvangst genomen. We willen namens de teams de organisatie bedanken voor een opnieuw prima opgezet en gezellig toernooi. Korfbalvereniging Atlantis heeft opnieuw de naam van zeer gezellige vereniging wat ons betreft helemaal waargemaakt! Met de mogelijkheid om na het toernooi gezellig te blijven eten (rond de 90-100 personen genoten van heerlijke sate en hamburgers met friet van Lunchroom Tof) was ook de afsluiting van de dag weer helemaal goed. Organisatie bedankt namens de spelers van de teams en tot volgend jaar! Ook uiteraard alle supporters die hebben geholpen van het toernooi een succes te maken bedankt voor jullie komst en aanmoedigingen. Ook jullie aanwezigheid is door alle spelers en speelsters enorm op prijs gesteld. Ook voor jullie daarom, graag tot volgend jaar!

Onderlinge wedstrijden bij gymvereniging Atalante Zaterdag jl. vonden de jaarlijkse onderlinge wedstrijden plaats van gymvereniging Atalante in de gymzaal van de Boei te Vinkeveen. Alle kinderen vanaf 5 jaar mochten deze ochtend in kleinere groepjes laten zien wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben

aan de massaal toegestroomde vaders, moeders, opa’s, oma’s en andere fans op de tribune. Best spannend natuurlijk, maar ook reuze leuk! Na de prijsuitreiking was er voor alle turntalenten de gelegenheid om samen met hun broertjes en zusjes lek-

punten en Diana van der Wens werd derde met 28 punten. De strijd bij de heren werd uiteindelijk gewonnen door Willem Roelen met 37 punten, gevolgd door Bart van Ulden en Roland Hiltermann, elk met 33 punten.

V.l.n.r. Eef van de Brink, Dennis Teurlings, Ilse van Selm, Martien Reddingius, Robin van Deutekom, Willem Roelen en Bart van Ulden.

Nieuw trainersduo De Vinken Voorafgaand aan het zaterdag bij De Vinken gehouden mixtoernooi heeft het nieuwe trainerskoppel René Westdorp en Fred Straatman het contract ondertekend. Hiermee zijn zij voor het komend seizoen aan De Vinken verbonden als hoofdtrainers van de selectie. Voorzitter Frans-Karel de Rooij is bijzonder gelukkig met het feit dat beide mannen met de Vinkeveense korfballers in zee willen. Het trainerskoppel is voor De Vinken niet onbekend. Enkele jaren geleden stond

Op de foto Vinkenvoorzitter Frans-Karel de Rooij met Fred Straatman en de tekenende René Westdorp. Straatman al aan het roer bij de Vinkenselectie en verzorgde Westdorp al verschillende gasttrainingen. Op 8 augustus begint de voorbereiding

Ryan Hoekman geslaagd voor 1e dan taekwondo Horangi taekwondoka Ryan Hoekman heeft op zondag jl.zijn eerste dan taekwondo behaald, dit is hetzelfde als de bekende zwarte band. Ryan is pas 17 jaar en dit maakt het halen van deze hoge graduatie extra bijzonder. De danexamens worden nationaal georganiseerd en werden deze keer gehouden in Nieuwegein. De Taekwondo Bond is in Nederland de enige organisatie die officieel de eerste

dan, zwarte band, en hoger uit mag reiken. De examens worden dan ook afgenomen door afgevaardigden van deze bond. Bij de eigen sportschool kunnen de kleurenbanden geel,

TVM Toernooi kent alleen maar winnaars

ker los te gaan op de tumblingbaan en was deze gezellige en sportieve ochtend alweer voorbij. Nog een laatste les en dan start de vakantie, maar vanaf september is iedereen weer welkom om lekker mee te doen! Nieuwe leden zijn altijd welkom om een paar proeflessen mee te doen!!!

Tijdens het TVM Bar Open Tennis Toernooi van afgelopen week zijn er maar liefst 260 wedstrijden gespeeld in diverse poules van verschillende categorieën. Naast de vele wedstrijden werden er voor de deelnemers en toeschouwers extra activiteiten georganiseerd waardoor het tot in de kleine uurtjes gezellig druk bleef in het clubhuis. Afgelopen zondag werden de 23 finales gespeeld. Ondanks

op het nieuwe seizoen met een trainingsdag op het eigen veld. Daarna volgt de oefencampagne en eind augustus de nieuwe veldcompetitie.

groen, blauw en rood (verspreid over 9 examens) gehaald worden. Het examen werd afgesloten met het spectaculaire onderdeel breektest. Hierbij heeft Ryan drie houten planken met precisie en kracht gebroken. Daarna volgde het lange wachten op de positieve uitslag. Voor meer informatie over taekwondo of Horangi kunt u www.horangi.nl of de facebookpagina bezoeken.

het wisselende en soms regenachtige weer trokken de wedstrijden veel publiek. De herenenkel finale werd voor de derde keer op rij gewonnen door Jeroen Wichers, de damesenkel finale werd gewonnen door Patty Duinker. Wedstrijdleider Ingrid Koek: “De tennissers die in de hoogste categorieën spelen, weten de weg naar TVM Mijdrecht te vinden. Dat zorgt voor een sterk deelnemersveld en dus aantrekkelijke wedstrijden om naar te kijken. Het is fijn om te merken dat iedereen heeft genoten, we kijken terug op een zeer geslaagd toernooi.”

Ben jij op zoek naar een volleybalteam? Volleybalvereniging SV Abcoude zoekt nog speelsters voor: - 3e divisie - Nieuw te vormen jong damesteam, 3e klasse - Jeugd mix Neem dan snel contact op met: secretariaat@svabcoudevolleybal.nl


DE GROENE VENEN

26 juni 2015

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures Functie: Officemanager (12 uur) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Stage Grafische vormgeving & DTP Organisatie: H&R Products Plaats: Mijdrecht

Functie: Reporter / interviewer (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: teamleider VTH & BAG Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Cameraman (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Assistent Hoofd Greenkeeper Organisatie: Golfcentrum Amsteldijk B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: CHAUFFEUR - fulltime Organisatie: Lindenhoff Plaats: Baambrugge

Functie: Video editor (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: magazijnmedewerker Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: Stagiaire afdeling QC/Planning Organisatie: Caltra Nederland B.V. - Cal Mixed Products B.V. - Tri-Al B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: vakantiewerk horeca Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: Fulltime Horecamedewerker Lunchroom TOF Organisatie: Lunchroom TOF Plaats: Mijdrecht

Functie: CHAUFFEUR oproepkracht Organisatie: Lindenhoff Plaats: Baambrugge Functie: Front Office Medewerker (parttime) Organisatie: Golfcentrum Amsteldijk B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: Adviseur binnendienst verzekeringen Organisatie: Ascol Verzekeringen Plaats: Mijdrecht Functie: Finance Manager Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: controller/boekhouder Organisatie: Antenna Plaats: Alphen aan den Rijn

Functie: Sales buitendienst medewerker Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: Technisch Verkoper Binnendienst Organisatie: Mijnsbergen bv Plaats: Mijdrecht

23

Functie: Vakantie/Weekendhulpen Organisatie: Restaurant Meesters Plaats: Mijdrecht

Functie: Gezocht Rijinstructeur - B (auto) Organisatie: Het VerkeersCollege Plaats: Mijdrecht

Functie: Afwashulp Organisatie: Restaurant Meesters Plaats: Mijdrecht

Functie: Backoffice consultant customer care Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: Medewerker sales binnendienst Frankrijk Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Distributiechauffeur Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Bedienend personeel Organisatie: Pannenkoekenrestaurant Het Voordek Plaats: Vinkeveen

Functie: Sales Engineer (binnendienst) Organisatie: Flexibility Plaats: Mijdrecht Functie: Vakantiekrachten Organisatie: Rivièra Maison B.V. Plaats: Aalsmeer

Functie: Enthousiaste Account Manager Organisatie: Tri-al B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Bedrijfsverzorgers veehouderij Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Functie: Leuke inspirerende Vakantiebaan bij een startup? Organisatie: Cloudswork BV Plaats: Mijdrecht

Functie: Junior Customer Service Medewerk(st)er (startersfunctie) Organisatie: Hub Hub Plaats: Amstelveen

Functie: Vacature Vakbekwaam Hovenier Organisatie: Zeldenrijk groenvoorziening BV Plaats: Ouderkerk a/d Amstel Functie: Twee werkervaringsplaatsen Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Stagiair Klantenservice (MBO/HBO) Organisatie: Hub Hub Plaats: Amstelveen

Functie: Voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of een extra bijverdienste? Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Stagiair Logistiek (MBO/HBO/WO) Organisatie: Hub Hub Plaats: Amstelveen

Functie: Balie/magazijnmedewerker (m/v) Organisatie: Van Walraven Plaats: Bussum

Functie: Magazijnmedewerker bijvulploeg (ft, 40 uur) Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg

Functie: Junior Inpakker Organisatie: Hub Hub Plaats: Amstelveen

Functie: Productie Medewerker AGF - per direct Organisatie: Lindenhoff Plaats: Baambrugge

Functie: Groepsleider laad- en losploeg (Middag-Avond) Organisatie: Hub Hub Plaats: Amstelveen

Functie: Is je droom iets voor jezelf te starten (pt/ft)? Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen i.o. Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker Accounting & Control Organisatie: Flexibility Plaats: Mijdrecht


24

26 juni 2015

DE GROENE VENEN

AJOC kijkt terug op een fantastisch weekend! Afgelopen weekend vond de tweede editie van AJOC Back To Basic plaats in Mijdrecht/Wilnis. De organisatie kijkt terug op een ontzettend gezellig en goed verlopen weekend. Vrijdag wisten zowel BigBird als The Dirty Daddies de bezoekers volledig uit hun dak laten gaan. De spectaculaire show met veel licht, confetti en vuurwerk maakte deze AJOC avond compleet. Op zaterdag werd dit allemaal nog eens dunnetjes overgedaan met 3FM DJ Tjitse Leemhuis en Royal Beat. Tussendoor wisten de fireball DJ’s het ouderwetse AJOC sfeertje weer te creëren.

AJOC wil heel graag alle sponsoren en vrijwilligers bedanken die deze editie van AJOC Back To Basic mogelijk hebben gemaakt. Door deze mensen en bedrijven kan dit geweldige weekend georganiseerd worden. De organisatie heeft weer veel enthousiaste reacties gekregen. Wil je op de hoogte blijven van AJOC (Back To Basic)? Neem dan een kijkje op onze website www.AJOC.nl en schrijf je daar in voor de nieuwsbrief. foto's richard van der spoel

[SPONSOREN BEDANKT!] NAMENS DE VRIJWILLIGERS VAN JONGERENVERENIGING AJOC BEDANKEN WIJ: AD KOOIJMAN - BOUWBEDRIJF V.D. EIJK EN MEIJERS FIREBALL DISCO, LIGHT & SOUND - HOMAN ELEKTROTECHNIEK VAN SCHIE GROEP - MARTINUS TOURS - MGK BOUW - MULTIFILL MZ BEVEILIGING - RABOBANK RIJN EN VEENSTROMEN - GROEP XTRA REVE INFRA & TUINAANLEG - RICK SCHERPENZEEL TUINEN ROELEVELD-BOS MECHANISATIE - UBA BOUW - ZUWE PRIME ALPACA BOSMAN VAN ZAAL - FEKA ICT & OFFICE - TRIBBLE MEDIA HANDLING COMPANY MIJDRECHT - SMIT FIETSENHANDEL G. DE HAAN EN ZN. - DE GROENE VENEN - IT’S4 RETAIL - 0297-TICKETS TECHNISCH INSTALLATIEBURO G.J. VAN ZIJTVELD - VAN WALRAVEN HOMAN BEVEILIGING - MARCEL TREUR AGGREGATEN VERHUUR PRIMERA DE JONG - DE ZWART DRANKEN & DELICATESSEN Op de hoogte blijven over AJOC Back To Basic? Bekijk de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief (scan de QR-code!)

[WWW.AJOCBTB.NL]


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.