De Groene Venen 26-08-2022

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

JAARGANG 25 - WEEK 34 – 26 AUGUSTUS 2022

TE KOOP

Watersnip 36 in Mijdrecht Vraagprijs: € 400.000,- k.k. NIEU

W IN

VERK OOP

Rietveld 44 Mijdrecht vraagprijs € 785.000,-

vidamakelaars.nl 0297 - 283 375 • www.ruijgrok.nl

Nieuwe natuurclubs bij de Woudreus P3

Alle dorpsactiviteiten in één week: Feestweek Abcoude

Deze week vindt de Feestweek van Abcoude plaats, die duurt tot en met 27 augustus. Naast de kermis zijn er tal van activiteiten voor jong en oud. Traditioneel startte dinsdagavond jl. de Ronde van Abcoude, een hardloopevenement met diverse afstanden. Op woensdag waren er kinderspelen en het voetbal- en hockeytoernooi, in de avond Tobbesteken. Donderdagochtend stond in het teken van de paarden. Premie keuring en bestgaand. Tevens was er een kindermarkt. In de middag muziek bij de Dorpskerk en daarna het paalklimmen in het centrum van het dorp. Vrijdagmiddag is er de ouderenmiddag, een puzzeltocht, boegsprietlopen en de zwemwedstrijd door de Angstel. In de avonduren het ringsteken te paard en het Jeu de Boules toernooi. Zaterdag start met de viswedstrijd en daarna ringsteken voor aanspanningen. In de middag is er muziek in de Hoogstraat en wordt ’s avonds de feestweek afgesloten met vuurwerk boven het Abcoudermeer. Alle informatie op www.feestweekabcoude.nl en in de app van de Abcouder Feestweek. Zie ook de achterpagina van deze krant voor de eerste foto's van de feestweek! foto fem van duuren

APK

Vanaf 5 september inschrijven voor cursussen P15

alle merken

Maak een afspraak online of bel 0297-230350! Toyota Van Ekris www.vanekris.nl

Wij zijn uw Bank.

Inwonersreferendum in maart: renoveren of nieuwbouw? Valpreventie cursussen P19

Vormgever / Art Director

Online Marketeer

Het college van B en W heeft twee scenario's vastgesteld voor de vernieuwing van het gemeentehuis. Daarin worden twee scenario’s beschreven waaruit een keuze gemaakt moet worden: renovatie van het gemeentehuis op de huidige plek (grote foto), of nieuwbouw van het gemeentehuis bij het zwembad in Mijdrecht (inzet). Het gemeentehuis voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd en is niet toekomstbestendig. Niets doen is geen optie, stelt wethouder Cees van Uden. Beide scenario's voorzien in de bouw van nieuwe woningen in het dorpscentrum. De gemeenteraad behandelt de beide scenario's waarschijnlijk in haar vergadering van 6 oktober. In maart volgend jaar kunnen de inwoners via een referendum hun voorkeur uitspreken. Zie pagina 5 voor meer details.

GOUDINKOOP BIJ U THUIS BEL ONS VOOR EEN AFSPRAAK EN ONTVANG DE HOOGSTE PRIJS VOOR UW GOUD EN ZILVER, BETALING CONTANT OF VIA BANK

Webdeveloper (stage)

TeamSwitch.nl/vacatures

Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565

Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur

E info@ormontre.nl W www.ormontre.nl ormontre

Regio Bank zelfstandig adviseur

Dorpsstraat 7, Wilnis T: 0297-25 03 01


Gemeentenieuws

2

GEMEENTEHUIS Bezoekadres Croonstadtlaan 111 3641 AL Mijdrecht

Postadres Postbus 250 3640 AG Mijdrecht

Contactgegevens T. 0297 29 16 16 | F. 0297 28 42 81 E. gemeente@derondevenen.nl Website www.derondevenen.nl Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis Het gemeentehuis is weer open op de tijden die u van ons gewend bent. Maandag: 8.30 – 20.00 uur Dinsdag t/m donderdag: 8.30 – 16.00 uur Vrijdag: 8.30 – 12.30 uur Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur. U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft. Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen. Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak! Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16. De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl. AFVALBRENGSTATIONS Afvalbrengstation Mijdrecht Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten. Afvalbrengstation Abcoude Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 13.00 uur - 15.00 uur Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten.

26 AUGUSTUS 2022

Werkzaamheden Amstelhoek

Vanaf 15 augustus vinden er, in aansluiting op het werk aan de wegen in het centrum van Uithoorn, werkzaamheden aan de weg plaats in Amstelhoek. Als gevolg daarvan is de Prinses Irenebrug tot en met 23 september afgesloten voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel van de brug gebruik maken. Inwoners van Amstelhoek hebben eind mei een brief ontvangen om hen over de werkzaamheden te informeren. Het werk in Amstelhoek bestaat uit het aanbrengen van trottoirbanden, kolken en straatwerk. Ook legt de aannemer een verkeersgeleider aan en worden de voet- en fietspaden aangelegd. De komgrens bij Amstelhoek wordt verplaatst. Dit heeft als gevolg dat de rotonde op de kruising Mijdrechtse Zuwe - Ringdijk Tweede Bedijking, inclusief de fietsoversteek, binnen de bebouwde kom komt te liggen. Hierdoor verandert de voorrang van de fietsoversteek met de Mijdrechtse Zuwe. De oversteek wordt geaccentueerd met een drempel. Deze constructie zorgt ervoor dat fietsers veiliger van de kruising gebruik kunnen maken.

DE GROENE VENEN

Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

Samen voor een veilige buurt

Gratis opfrissen van verkeerskennis

Verkeersregels veranderen. Telkens een klein beetje. Nieuwe verkeersborden, snelheden, wegmarkeringen en bijvoorbeeld voorrangsregels: wist u dat veertig procent van de verkeersregels in de afgelopen vijftien jaar is aangepast? Het is voor iedere weggebruiker belangrijk de veranderingen in de verkeersregels bij te houden.

Op initiatief van Stichting Tympaan de Baat kunt u uw verkeerskennis opfrissen. Onder leiding van een deskundige voorlichter van Veilig Verkeer Nederland wordt u in 2 sessies bijgepraat over de huidige verkeersregels. Uiteraard is er ruimte voor vragen. Na afloop van de eerste sessie bestaat de mogelijkheid om een individuele praktijkles met een rijschool aan te vragen. Deze cursus is bedoeld voor senioren en is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Utrecht. Deelname is gratis, wel wordt verwacht dat u beide dagdelen komt. De bijeenkomst heeft een informatief karakter en het is dus geen examen. Deelname aan de theoriecursus is gratis. De kosten voor de praktijkles zijn voor eigen rekening en is uiteraard niet verplicht. Er plaats voor 35 deelnemers. Wees er dus snel bij, aanmeldingen gaan op volgorde van binnenkomst. Doelgroep: 65+’ers in de gemeente De Ronde Venen Wanneer: Woensdag 21 September en 19 oktober van 10.00 – 12.00 uur. Let op! Deelname aan beide dagen is verplicht. Kosten: Theoriebijeenkomsten gratis Optioneel: praktijkrit á € 45,Waar: Raadzaal in het gemeentehuis, Croonstadtlaan 111 te Mijdrecht. 3641 AL Mijdrecht. Inschrijven: U kunt zich inschrijven bij Veilig Verkeer Nederland, via https://vvn.nl/agenda/utrecht/vvn-opfriscursus-vinkeveen. U ontvangt van ons een bevestiging van deelname dat tevens uw toegangsbewijs is.

Gemeente De Ronde Venen verhoogt inkomensgrens voor energietoeslag Inwoners met een laag inkomen hebben recht op energietoeslag. Het inkomen dat daarbij hoort, is verhoogd. Daardoor kunnen meer inwoners aanspraak maken op de eenmalige toeslag van 800 euro. Het netto-inkomen dat maximaal ontvangen mag worden, staat in de tabel hieronder. 21 jaar tot pensioen Alleenstaande (ouder)

€ 1.322,18 netto

Getrouwd of samenwonend

€ 1.888,84 netto

Met pensioen

Download de app of meld u aan op burgernet.nl € 1.470,80 netto

€ 1.992,43 netto

Inwoners die eerder een afwijzing kregen vanwege een te hoog inkomen, kunnen opnieuw een aanvraag doen. Inwoners die nog niet eerder een aanvraag deden, maar wel in aanmerking komen kunnen ook een aanvraag doen. Dit kan via www.derondevenen.nl/energietoeslag. Hier staan ook de voorwaarden.

De tegeltaxi gaat weer rijden In september en oktober rijdt de tegeltaxi weer door De Ronde Venen. De tegeltaxi haalt tegels op die u eruit hebt gehaald om meer groen in uw tuin te maken. Om inwoners aan te moedigen tegels te vervangen voor groen doet de gemeente mee met het NK Tegelwippen. Tegen ruim 40 gemeenten uit heel Nederland strijdt De Ronde Venen tijdens het Nederlands kampioenschap. Met als doel de meeste tuintegels om te ruilen voor groen. En dit is belangrijk, omdat groen zorgt voor verkoeling. En dat is hard nodig tijdens deze hitte.

Samen voor een veilige buurt

Om het voor inwoners nog makkelijker te maken om hun tuinen te vergroenen, is de gemeente in april met de tegeltaxi gestart. De tegeltaxi gaat ook in september en oktober weer rijden. Op donderdag 22 september halen we de tegels op in de hele gemeente. Op dinsdag 25 oktober halen we de tegels op in Mijdrecht, Wilnis, De Hoef en Amstelhoek. En op Woensdag 26 oktober halen we de tegels op in Vinkeveen, Waverveen, Abcoude en Baambrugge. Inwoners melden zich aan op www.derondevenen.nl/ tegeltaxi . Dit kan tot uiterlijk een week voor aan de ophaaldag. En vol =vol. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Andere voorwaarden zijn te vinden op de website: www.derondevenen.nl/tegeltaxi

Samen voor een veilige buurt Download de app of meld u aan op burgernet.nl

SERVICEPUNTEN Het Servicepunt is alleen open op afspraak. Kom langs, maar kom alleen. Openingstijden Abcoude Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude Ma t/m vr 9.00 – 13.00 uur Mijdrecht Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur Vinkeveen Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Ma t/m wo 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur Wilnis Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur

Vervolg - Bekendmakingen en mededelingen (week 34 – 26 augustus 2022) of meld u aan op Download de app

In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Aangevraagde omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Weidemolen 8 in Wilnis

Realiseren van een dakterras

Z/22/213795

11-08-2022

Contactgegevens T. 0297 58 76 00 E. info@servicepuntderondevenen.nl

Achter de Kerken 15 in Abcoude

Plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde Z/22/213799

11-08-2022

Dorpsstraat 42 in Wilnis

Herstellen fundering

Z/22/213824

11-08-2022

www.servicepuntderondevenen.nl

Klijne Meer 66 in Vinkeveen

Plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde Z/22/213828

11-08-2022

Molenkade 2 B in Vinkeveen

Bouwen recreatiewoning

Z/22/213910

15-08-2022

Vossestaart 46 in Wilnis

Plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde Z/22/213911

16-08-2022

Arkenpark De Plashoeve 30 in Vinkeveen

Het realiseren van een bijgebouw

Z/22/213948

16-08-2022

Baambrugse Zuwe 25 in Vinkeveen

Het slopen van een brug

Z/22/213950

16-08-2022

BEZORGKLACHTEN I. www.degroenevenen.nl/contact T. 0297 38 52 57 | info@degroenevenen.nl UIT IN DE RONDE VENEN De uitagenda met evenementen in De Ronde Venen. Theater, film, festivals, lezingen, cabaret, musicals en meer! Kijk op www.uitinderondevenen.nl.

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

burgernet.nl

Werkzaamheden Prins Bernardlaan, Vinkeveen Met ingang van maandag 5 september start (deels) reconstructie werkzaamheden aan Prins Bernardlaan te Vinkeveen en zal op maandag 24 oktober gereed zijn. Deze werkzaamheden zijn i.v.m. verkeersveiligheid noodzakelijk. Bereikbaarheid tijdens werkzaamheden is als volgt: Prins Bernardlaan Werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd en start eerste 2 weken met trottoir. Aannemer zal bestrating werkzaamheden gelijktijdig met werkzaamheden Groenwest uitvoeren, om overlast zoveel mogelijk te beperken. Tijdens werkzaamheden in werkvak (fase) zal de doorgang NIET mogelijk zijn Aanwonenden worden middels een bewonersbrief geïnformeerd over o.a. Fasering en Parkeren. Tot slot: • Er worden vooraankondiging bebording voor start werkzaamheden geplaatst. • Werkzaamheden zijn afhankelijk van weersomstandigheden.


DE GROENE VENEN

26 AUGUSTUS 2022

3

Vervolg - Bekendmakingen en mededelingen (week 34 – 26 augustus 2022) In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Ereprijs 30 in Abcoude

Tijdelijk plaatsen van een bouwcontainer en een mobiel toilet i.v.m. verbouwing woning

Z/2022-021173

18-08-2022

Dorpsstraat 74 in Mijdrecht

Tijdelijk plaatsen van een Vuilcontainer

Z/2022-021353

22-08-2022

Dorpsstraat 1 in Mijdrecht

Plaatsen tijdelijke bouwhekken voor de verbouwing Z/2022-021335 voormalig ABN- AMRO pand

22-08-2022

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Kievitslaan 93 in Vinkeveen

De gemeente heeft op 15 augustus 2022 een besluit genomen op de aanvraag met zaaknummer 2022-020452 voor een omgevingsvergunning voor een ontheffing plaatsen vuilcontainer open voor de periode 2 september 2022 t/m 23 december 2022 i.v.m. Verbouwing woonhuis nabij de Kievitslaan 93 te Vinkeveen. De vergunning is toegekend

Z/2022-020452 15-08-2022

Croonstadtlaan 111 in Mijdrecht

De gemeente heeft op 18 augustus 2022 een besluit genomen op de aanvraag met zaaknummer 2022-020656 voor een omgevingsvergunning voor een ontheffing plaatsen bouwkeet mobiel toilet voor de periode 16 augustus 2022 t/m 20 september 2022 i.v.m. Schilderwerkzaamheden Gemeentehuis nabij de Croonstadtlaan 111 te Mijdrecht. De vergunning is toegekend.

Z/2022-020656 17-08-2022

Wethouder van Damlaan 1 in Wilnis

De gemeente heeft op 18 augustus 2022 een besluit genomen op de aanvraag met zaaknummer 2022020142 voor een omgevingsvergunning voor het aanleggen van een uitweg op locatie Wethouder van Damlaan 1. De omgevingsvergunning is toegekend.

Z/2022-020142 18-08-2022

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum verzonden

Polder Bovenlanden in Mijdrecht

Natuurrealisatie Bovenlanden Mijdrecht

Z/22/200333

16-08-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Vinkeveen, gedeeltelijke wegafsluiting Baambrugse Zuwe De Baambrugse Zuwe is t.h.v. van huisnummer 206 op 01 september 2022 van 7.30 uur t/m 12.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Deze maatregel is nodig i.v.m. het verwijderen van een gasaansluiting. Verkeer kan passeren maar houd rekening met een langere reistijd. Het verkeer zal worden geregeld met verkeersregelaars.

Datum

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, onder vermelding van ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Mijdrecht, gedeeltelijke wegafsluiting Hofland Hofland is t.h.v. van huisnummer 192 op 2 september 2022 van 10.00 uur t/m 13.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Deze maatregel is nodig i.v.m. het parkeren van een aanhanger tbv het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Het verkeer kan passeren maar houd rekening met een langere reistijd. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met mevrouw G. Leliveld via T. 06 – 344 28 614.

Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer R. Termeer van de firma Stedin B.V. via T. 06 – 25 00 86 03.

Beleef het najaar met de natuur- en avonturenclubs van De Woudreus Na de zomervakantie starten er weer drie nieuwe clubs op de woensdagmiddag. Aanmelden voor de clubs kan via de website www.dewoudreus.nl. Kijk bij de pagina ‘activiteiten’.

Wat is er te doen? Vier workshops over koken uit de natuur Houd je van struinen? Ben je benieuwd naar wat er allemaal eetbaar is in de natuur? We gaan bessen en noten zoeken en oogsten groenten uit de moestuin. Daarna maken we er hapjes of een maaltijd van. We koken vaak buiten op een kampvuur. De workshopreeks wordt twee keer gegeven op woensdagmiddag van 14.30-16 uur. Groep 1 start op 31 augustus, de andere data zijn 14 september, 28 september en 12 oktober. Groep 2 start op 7 september de andere data zijn 21 september, 5 oktober en 19 oktober. Groep 1 stopt voor de herfstvakantie van Regio Noord en groep 2 stopt voor de herfstvakantie van Regio Midden. De kosten zijn 15 euro voor 4 keer.

Natuurclub 4 t/m 6 jaar Na de zomer start weer de natuur- en avonturenclub. We nemen de kinderen mee onder onze hoede en dagen ze uit om elke week nieuwe avonturen te beleven: we starten bij NME-centrum De Woudreus en eindigen in het Speelwoud (achter het NMECentrum). Tijdens deze reeks vragen we wekelijks de hulp van een ouder uit de groep (in overleg). Geef je op tegen een gereduceerd tarief van 15 euro. De club is elke woensdagmiddag van 14.30 uur - 16 uur in de periode van 31 augustus tot 19 oktober. Kom je ook mee naar buiten? Kom je avonturen beleven en lekker ravotten in de natuurspeeltuin in het Speelwoud (achter de Woudreus)? Elke woensdag zijn de begeleiders van de natuurclub er te vinden tussen 15 en 16 uur. Iedere keer verzinnen ze een nieuwe activiteit. Overleg met je ouders/ verzorgers of je er alleen naar toe mag komen, samen met je ouders kan ook. De activiteit is voor alle leeftijden in de periode van 31 aug tot 19 oktober. Deze activiteit is gratis en aanmelden is niet nodig.

Winkels mogen definitief langer en vaker open Alle winkels in de gemeente De Ronde Venen mogen voortaan open wanneer zij dat willen. Dit wil het college van B&W voorstellen aan de raad. In de nieuwe verordening winkeltijden mogen winkeliers naar eigen inzicht open op alle dagen van de week, ook op zondag, tussen 6 en 22 uur. Dit geldt voor de hele gemeente. Het college verwezenlijkt hiermee een belangrijke maatregel uit het coalitieakkoord. De nieuwe winkeltijden verordening wordt op 6 oktober behandeld in de gemeenteraad. Meer ruimte om te ondernemen Sinds Pinksteren dit jaar kregen winkeliers al meer ruimte, aanvragen voor afwijkende openingstijden werden ruimhartig beoordeeld. Wethouder Anja Vijselaar (Economie): “Dit college heeft hart voor ondernemers. Met deze nieuwe winkeltijden verordening gaat een lang gekoesterde wens van veel winkeliers in vervulling. Het geeft hen de ruimte en mogelijkheden om creatiever te ondernemen.”


4

26 AUGUSTUS 2022

DE GROENE VENEN

Autocross Abcoude werd topdag Zaterdag 20 augustus kan weer met dikke zwarte letters als TOP DAG beschreven worden. Te beginnen met het weer… een mooie 24 graden, zonnetje en een licht briesje. Ideaal voor de coureurs en nog beter voor het publiek langs ons mooie circuit afgezet met strobalen en sloten. En we trappen vroeg af. Om 6.30 uur gaat het toegangshek open en komen de eerste rijders het rennerskwartier in. Al snel staat het daar helemaal vol. In zijn totaliteit stonden er 208 coureurs ingeschreven om mee te doen! tekst aris de waal

- foto's sander bernhards

Alle crossauto’s moesten eerst gekeurd worden. Hier werd door onze keurmeesters gekeken of ze gebouwd zijn volgens ons Abcoude veiligheidsreglement en kregen ze een extra controle op het goed vastzitten van stoel, gordels, accu en tank. Een duidelijk leesbaar startnummer is van belang voor de organisatie maar ook voor het publiek. Als publiek kan je dan in het uitgereikte programmaboekje nakijken wie je in welke groep aan het aanmoedigen bent. Wedstrijdleider Teus gaf samen met de speaker Olaf een rijdersbriefing. Hier werden in het kort de bijzondere spelregels nog even uitgelegd en benadrukt wat er wel en niet was toegestaan tijdens de wedstrijd. Veiligheid voor alles! De wedstrijd werd officieel geopend met de voorstellingsronde van de Sensatieklasse. Sponsor van deze klasse is het bedrijf Dukdalf uit Mijdrecht. In een lang lint van crossauto's reed Danny Jansen met de vlag een ronde mee met de voorste auto. Het ging los!

In verband met de vele deelnemers werd om 11 uur gestart. De heren trapten af; 120 heren verdeeld over 6 groepen van 20. Ze moesten punten scoren om finale te mogen rijden. De beste 3 uit elke groep gingen rechtstreeks in de A-finale. De nummers 4, 5, 6 uit elke groep gingen naar de Bfinale. Vol gas ging het in deze manches. Strobalen vlogen door de lucht. En baggerspetters uit de sloten. Er gebeurde veel. Soms goed te volgen en andere keren door de vele positiewisselingen iets onoverzichtelijker…. Maar dan was er nog altijd speaker Olaf die werkelijk altijd op een unieke manier het overzicht houdt en alles aan elkaar praat. Met veel achtergrondinformatie over de rijders en vol emotie liet hij het publiek echt de wedstrijd meebeleven. Olafs wedstrijdverslag werd aangevuld door de Razende Reporter Remco. Zijn diepte-interviews met rijders, sponsors en zelfs met de burgemeester Divendal van De Ronde Venen waren mooie aanvullingen. De gehele crossdag was trouwens ook live te luisteren via de website autocrossabcoude.nl.

Jeugd De jeugd heeft de toekomst, dus ook bij autocross Abcoude. 17 deelnemers reden 3 manches op punten. Mooi hoe deze jeugd al stoer meedeed en ervaring kon opdoen. Met een demo – deelname gaf Rick van Schaick zijn visitekaartje af. Rick rijdt voornamelijk wedstrijden van het Nederlands kampioenschap. Maar hij kwam zichzelf graag presenteren in zijn eigen woonplaats Abcoude. Na 3 manches op punten werd de winnaar Thijs Herweijer. Dames De eerste finale was voor de dames coureurs. 40 stuks op de lijst, 20 reden er finale. Bloedje fanatiek zijn ze. Er werd geen meter ruimte gegeven. Er stak één dame echt bovenuit: Lianne van Mourik uit Zegveld won in haar verlaagde kever overtuigend de finale. Sensatieklasse Een andere klasse is de sensatieklasse. Zij reden niet op snelheid maar om punten. Die kreeg je voor speciale acties. In deze klasse mag nog ouderwets geduwd en geramd worden. De coureur met de meeste punten wint en dat was Klaas Stender. En er was in deze klasse ook een afvalrace, waarbij de laatst overgebleven coureur wint. 29 rijders op de lijst op de kortere wedstrijdbaan zorgden voor spektakel. De overtreffende trap toen de laatste twee auto’s

gelijktijdig zichzelf uitschakelden. Thijs de Blok was de laatste met nog lopende motor en dus won hij. Heren De laatste finale is waar het publiek al de hele middag naar uitkijkt. De beste 20 van de 120 heren stonden opgesteld. Een stapvoets gereden voorstellingsronde langs het publiek volgde. Olaf vertelde kort iets over elke rijder. Vervolgens werden ze weer opgesteld. De spanning steeg.. Om 18.15 uur startten de Heren. Keverrijder Mitch Bruns nam vanaf de eerste rij de kopstart en reed samen met de winnaar van 2019 Roy Burger weg van het veld. Maar toen plofte de motor van Roy en een bocht later reed Mitch de sloot in… Nieuwe koplopers Alan en Corald maakten er een geweldige strijd van. Met nog slechts negen rijders op de baan werd de wedstrijd aan het einde met de zwart-wit geblokte vlag afgevlagd. De man met de eeuwige roem is Alan van Randeraad geworden. Een mooie wedstrijddag was ten einde. Restte nog een gezellige prijsuitreiking in de Horeca Pitstraat. Bekers, prachtige boeketten bloemen en natuurlijk de enveloppen met premies werden overhandigd en met een welverdiend applaus voor alle bekerwinnaars werd afgesloten. Wat een TOPDAG!


DE GROENE VENEN

26 AUGUSTUS 2022

5

Inwonersreferendum in maart: renoveren of nieuwbouw

Gemeente komt met twee alternatieven voor vernieuwing gemeentehuis Het college van B en W heeft afgelopen dinsdag een startnotitie over de vernieuwing van het gemeentehuis vastgesteld en naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin worden twee scenario’s beschreven: renovatie van het gemeentehuis op de huidige plek of nieuwbouw van het gemeentehuis bij het zwembad in Mijdrecht. Inwoners kunnen in maart volgend jaar via een referendum hun voorkeur uitspreken. De gemeenteraad behandelt de startnotitie waarschijnlijk in haar vergadering van 6 oktober. Het gemeentehuis voldoet niet aan de eisen van de huidige tijd en is niet toekomstbestendig. ,“Niets doen is geen optie, we moeten een knoop doorhakken”, zegt wethouder Cees van Uden. “Aanpassingen zijn nodig om het gemeen-

tehuis weer het kloppende hart van de gemeente te maken. Een plek voor ontmoeting, waar maatschappelijke organisaties samenwerken, waar we inwoners en ondernemers goed kunnen ontvangen en waar medewerkers een plek hebben die voldoet aan de eisen van deze tijd.” Voor- en nadelen van scenario’s In de startnotitie worden de voor- en nadelen van beide scenario’s kort beschreven. In scenario 1 (nieuwbouw) wordt een nieuw gemeentehuis gebouwd op een kavel naast het parkeerterrein bij het zwembad in Mijdrecht. Het oude deel van het huidige gemeentehuis aan het Raadhuisplein maakt in dat scenario plaats voor woningbouw. De begane grond van het nieuwe deel van het huidige gemeentehuis aan de Croonstadtlaan blijft bestaan. De verdiepingen

Scenario 1: nieuwbouw achter het Veenweidebad

worden omgebouwd tot woningen. Ook kunnen eventueel twee extra bouwlagen worden toegevoegd. Ook in scenario 2 (renovatie) gaat de oudbouw van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats komen woningen in vier woonlagen. Op de begane grond is ruimte voor publieke of maatschappelijke functies, zoals de bibliotheek. Op het nieuwe deel van het huidige gemeentehuis komen twee extra verdiepingen. Deze worden gebruikt om de functies die nu nog in de oudbouw zijn ondergebracht (zoals de raadzaal) een nieuwe plek te geven. Financieel weinig verschil Financieel ontlopen de twee scenario’s er elkaar niet veel. Uit eerste berekeningen blijkt dat het

nieuwbouwscenario 24 miljoen euro kost. De kosten van renovatie worden becijferd op 22,4 miljoen euro. Daar staat tegenover dat er bij nieuwbouw meer ruimte is voor woningbouw en er dus meer opbrengsten zijn; dit scenario biedt de mogelijkheid ongeveer 70 woningen in het centrum van Mijdrecht te bouwen. Scenario 2 gaat uit van de bouw van ongeveer 35 woningen. Wethouder Van Uden: “De bespreking van de startnotitie in de gemeenteraad is de eerste stap om tot een definitief besluit te komen. Graag horen we van de gemeenteraad of we deze 2 scenario’s verder kunnen uitwerken.. Als de 2 scenario’s zijn uitgewerkt is het woord aan de inwoners. Zij kunnen op basis van de uitgewerkte scenario’s dan in het referendum aangeven welk scenario volgens hen het beste is.”

Scenario 2: renovatie op de bestaande locatie

Enthousiaste vrijwilligers gezocht voor Techniek Driedaagse Twee rechterhanden? Dol op techniek? Of gewoon wat tijd over op 27, 28 en 29 september? Meld u dan aan als vrijwilliger voor de Techniek Driedaagse. Gezocht wordt naar vrijwilligers die technische workshops begeleiden, de catering verzorgen, het verkeer regelen of allerlei hand- en spandiensten willen verrichten.

De Techniek Driedaagse is een groot techniekfestijn voor leerlingen uit de groepen 7,8 en brugklas. Meer dan 3.900 leerlingen van scholen uit Aalsmeer, Uithoorn, Nieuwkoop en De Ronde Venen volgen daar technische workshops onder leiding van lokale technici en vele vrijwilligers. Dit jaar is de Techniek Driedaagse te gast bij Van Vliet Containers in Aalsmeer. “Op dit evenement maken de

leerlingen kennis met alle facetten van techniek”, licht projectleider Karin Wateler toe. “Ze programmeren een robot, metselen een muurtje, voeren een apk-keuring uit bij een vrachtwagen en ontdekken alles op het gebied van recycling en duurzaamheid. Deze workshops zijn allemaal bedacht en voorbereid door lokale technische bedrijven. Voor de begeleiding van de leerlingen zijn vele vrijwilligers nodig.” Niet technisch? Naast het begeleiden van de workshops, zijn vele vrijwilligers nodig om de Techniek Driedaagse in

COLOFON De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

goede banen te leiden. “We zoeken ook vrijwilligers die het verkeer willen regelen, de catering verzorgen, de groepen met leerlingen ontvangen of allerlei hand- en spandiensten verrichten”, vervolgt Karin. “Alle hulp is van harte welkom. Het is een geweldig evenement; die blije koppies als de leerlingen met de techniek aan de slag zijn: daar doe je het voor!” Aanmelden als vrijwilliger kan via een mail naar: info@technetamstelenvenen.nl Meer informatie over de Techniek Driedaagse? Of nieuwsgierig naar sfeerbeelden van eerdere edities? Kijk op www.technetamstelenvenen.nl

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2021 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


6

26 AUGUSTUS 2022

Molen Baambrugge draait weer

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over een reuzengevecht Zondag 28 augustus leidt ds. J. van Mulligen uit Amersfoort de dienst om 10 uur in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer. Het Bijbelgedeelte is 1 Samuel 17: 41-51 en het thema: reuzengevecht van de zo goed als onbewapende David tegen de zwaar bewapende reus Goliath. Tot ieders verbazing wordt Goliath overmeesterd door David. Die eenvoudige herder is opgewassen tegen de spottende en schreeuwende krachtpatser. De duizenden toeschouwers zien dat dankzij de God van David de tegenstander geen schijn van kans had. De lijn doortrekkend heeft de grote Zoon van David – Jezus – het gewonnen van zijn tegenstander – de duivel. Wie Hem aanvaardt en vertrouwt mag delen in zijn overwinning van zonde en dood. In een tijd van oorlog en onzekerheid kun je geen betere bemoediging krijgen. ’s Avonds om 18:30 uur leidt ds. R.G. den Hertog uit Amstelveen de dienst. Het kleine boekje Jona is een ontluisterende maar tegelijk ook humoristische ontmaskering van mensen die vanuit morele superioriteit neerkijken op mensen die anders denken en leven dan zij. Het verhaal is als een spiegel die ons voorgehouden wordt. Wat zien we als we het eerste hoofdstuk van dit boekje lezen? Belangstellenden zijn welkom op Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf te volgen via de link van kerkdienstmeebeleven.nu op www.cgkmijdrecht.nl/onlinediensten. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel

Amstelhoek

Rommelroute op 3 september Op zaterdag 3 september organiseert Buurtvereniging Amstelhoek een rommelroute. De organisatie hoopt op een heel gezellige dag met veel leuke ontmoetingen. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd. Bij het gebouw Ons Streven staat o.a. koffie en thee klaar. Bent u opzoek naar goede en bruikbare spullen kom dan beslist langs. Vele inwoners van Amstelhoek bieden voor hun huis of in de tuin hun koopwaar aan. De rommelroute is al in meerdere plaatsen geweest en ook Amstelhoek zoekt graag de verbinding op. Een routekaart is beschikbaar en af te halen bij Ons Streven, Engellaan 3. Aanvang rommelroute 11 uur. Einde 15 uur.

DE GROENE VENEN

Officiële opening buurt-oase Kerkelanden Op vrijdag 2 september a.s. om 14 uur wordt de buurt-oase Kerkelanden officieel geopend door Judith Algra, verbonden aan ‘Groen aan de buurt’ en projectleider bij IVN Natuur educatie. Bij aanvang van het project hebben de initiatiefnemers van de buurtoase actief met haar samengewerkt. Het plan een grasveld te veranderen in een tuin met inheemse bloemen, struiken en bomen, met als doel de biodiversiteit te bevorderen, werd ingediend, geschikt bevonden en ge-

In de provincie Utrecht staan 16 molens van eigenaar Stichting Utrechts Landschap stil. Stilstaan is niet goed voor een molen. Rust roest. Er staan ook opleidingsmolens stil. Molens waar nieuwe molenaars worden opgeleid. De molenaars is gevraagd om ‘hun’ molen af en toe een stukje te kruien en de wieken even rond te laten gaan. Maar niet alleen in de provincie Utrecht staan molens stil. Ook elders in Nederland, zoals in Haarlem en Delft en nog een aantal andere plaatsen zijn molens wel vaak open voor publiek maar vanwege scheurtjes in de lasnaden van de molenroeden (lees wieken) vinden moleneige-

naren het niet verantwoord om langer met de molens te blijven draaien. Voordat er in november 2021 scheurtjes werden geconstateerd in de Baambrugse molenroeden waren er al nieuwe molenroeden besteld. Een geluk bij een ongeluk. Eigenaar Stichting Utrechts Landschap is voornemens in vier jaar de molenroeden van de nog 16 stilstaande molens of te repareren of te vernieuwen. Molen ’t Hoog- en Groenland wacht nog nieuw riet op de molenkap en een schilderbeurt. Molenaars Arno en Judith hebben zelf nieuwe steunbalken in de waterloop aangebracht en dat werd tijd!

financierd. De buurt-oase Kerkelanden is ontstaan, doordat de Gemeente De Ronde Venen deelneemt aan het programma ‘Groen aan de buurt’, dat wordt gefinancierd door de Provincie Utrecht. De buurt-oase Kerkelanden is een lust voor het oog, een plek om van te genieten, anderen te ontmoeten en tot rust te komen. Belangstellenden zijn uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Open lesweek bij Enjoy's Dance Na een lange zomer vakantie gaat Enjoy's Dance weer beginnen. Vanaf maandag 5 september starten alle danslessen weer. Er wordt een open lesweek gehouden van maandag t/m zaterdag, waarin alle dansers geheel gratis lessen kunnen uitproberen. Iedereen is welkom om een les te proberen die hij of zij leuk vindt! Vanaf 2 jaar kun je al terecht. Er staan verschillende nieuwe lessen op het rooster van jong tot

Zomerschool De Upgrade geslaagd Speciaal voor basisschoolleerlingen die een duwtje in de rug konden gebruiken op het gebied van taal, rekenen, sociale vaardigheden of de motorische ontwikkeling, bood Jongerenwerk De Ronde Venen ook deze zomervakantie weer Zomerschool De Upgrade aan. Maar liefst eenendertig jongeren uit De Ronde Venen deden mee! Van 8 tot en met 19 augustus kregen zij bijles onder leiding van enthousiaste vrijwilligers. Ter afsluiting van de Zomerschool ging de hele groep gezellig een dagje weg naar Duinrell.

Dit jaar lag de focus bij de Zomerschool uitsluitend op leerlingen van de bovenbouw van de basisschool: de groepen 6, 7 en 8 met een leerachterstand. Naast de vakken taal en rekenen werd er ook gericht gewerkt aan sociale vaardigheden en de motorische ontwikkeling van de kinderen, d.m.v. sport en spel in de middag en begeleiding in kleine groepjes. Het Jongerenwerkteam is dankbaar voor de inzet en gezelligheid van alle jongeren die hebben deelgenomen en vrijwilligers die hebben geholpen!

Spelletjesmiddagen St. Tjitze Hesselius gaan nog even door Elke donderdagmiddag in augustus en september kunnen Rondeveense ouderen terecht bij De Heertjes in Vinkeveen voor een gezellige middag. Gastheren Niek en Luke van De Heertjes hebben dozen vol met leuke verschillende spelletjes die naast het traditionele klaverjassen leuk zijn om te doen. Gezellig lachten en kletsen om de dagen te doorbreken. Komende donderdag is er ook nog plek dus aanmelden kan nog steeds!

De activiteiten van de Stichting zijn gratis maar alleen toegankelijk na aanmelding. Vol = vol. Aanmelden kan via info@tjitzehesselius.nl of via het Servicepunt, bel even voor je langsgaat zodat het daar niet te druk wordt: 0297-587600. De Stichting Tjitze Hesselius organiseert sinds 2015 activiteiten voor alleengaande ouderen uit De Ronde Venen. Kijk voor meer informatie op www.tjitzehesslius.nl of volg hen via Facebook.

volwassenen. Men kan zich opgeven voor alle bekende dansen zoals: hiphop, girly-hiphop, showmusical dance, streetdance, dancehall, modern-jazz, ouder- en kinddans, mini's en ballet. Maar ook voor volwassenen zijn er lessen waaronder: dance-mix, modern-jazz, yoga en body-shapelessen. Neem gerust een kijkje op het lesrooster en kom vrijblijvend proeven! www.enjoysdance.nl/rooster-lessen


DE GROENE VENEN

26 AUGUSTUS 2022

7

Hoera! 60 jaar getrouwd!

“Met haar schijnt de zon zowat elke dag” Gerard en Corrie Monshouwer zijn 60 jaar getrouwd. Dit feestelijke feit werd dit weekend uitbundig gevierd met kinderen en kleinkinderen. De geloften werden opnieuw uitgesproken en het vieren van de liefde stond centraal. Wat is het geheim van hun goede huwelijk? En welke eigenschap van de ander vinden Corrie en Gerard nog altijd fantastisch?

tekst rosanne kok

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

tekst rosanne kok

Het Mijdrechtse echtpaar ontmoette elkaar 65 jaar geleden op de dansschool in Amsterdam. “Gerard nodigde mij uit om samen op het kerstbal te dansen”, begint Corrie Monshouwer te vertellen. “Hij stapte zo op mij af! Dat was een heel leuke avond. De verdere danslessen hebben wij overigens niet afgemaakt; op die tijden slenterden we samen langs de grachten van Amsterdam.” Na vijf jaar verkering - waarvan twee jaar verloofd – brak hun huwelijksdag aan. “Als Amsterdamse wilde ik niet trouwen in het wit en in het lang”, vervolgt Corrie. “Ik koos voor een korte blauwzilver-grijze jurk met een hoedje. En hakken natuurlijk! Daarnaast had ik een prachtig trouwboeketje. Na de ceremonie volgde een receptie en het diner met de familie. Daarna gingen we op huwelijksreis: samen in onze kleine Fiat 500 op weg naar Spanje. De tent lag achterin. Het duurde natuurlijk een eeuwigheid voordat we daar aankwamen, maar het was geweldig!” Door de jaren heen kreeg het echtpaar Monshouwer drie kinderen en acht kleinkinderen. “Nu is ons eerste achterkleinkind onderweg”, vult

GROTE VERHALEN

Magie

Gerard vol trots aan. “Ik kijk er enorm naar uit dat we dat mee mogen maken en zie mijn achterkleindochter al haar eerste stapjes rond onze salontafel zetten!” De warme relatie met kinderen en kleinkinderen weten Gerard en Corrie enorm te waarderen. “We hebben een fantastisch leven gehad met al deze mensen om ons heen”, neemt Corrie weer het woord. “Natuurlijk is er onderling ook weleens mot geweest, maar dat praten we altijd uit. Dat hebben Gerard en ik ook altijd gedaan. Je moet elkaar de ruimte geven, praten als er wat is en uiteraard doorgaan met ademhalen. Dat is het geheim voor elke relatie.”

Het Mijdrechtse echtpaar is ook na 60 jaar huwelijk nog altijd gek op elkaar. “Wat ik fijn vind aan mijn man, is dat hij altijd rustig is’’, deelt Corrie openhartig. “Veel rustiger dan ik. Bovendien kan hij goed tegen mijn nukken en mijn grillen. Ja, Gerard is echt een gezellige man.” Ook Gerard is nog altijd gek op zijn vrouw. “In de tijd dat wij samen zijn scheen de zon zowat elke dag”, stelt hij vol bewondering. “Ze moet bij voorbaat al lachen. Dat doet ze al vanaf het allereerste moment. Ja, wij hebben een heel fijn huwelijk en het is echt een feestje dat we dit met elkaar mogen meemaken. En dat dus niet alleen samen, maar ook met alle lieve mensen om ons heen.”

Echtpaar Van WijngaardenRoubos 60 jaar getrouwd

Ken je dat: de geur van een oud boek die plots zorgt voor een kraakheldere herinnering uit je jeugd of een oud parfumluchtje dat opeens doet denken aan je eerste liefde. Geur kan op de meest onvoorspelbare momenten herinneringen oproepen. Opeens komen beelden en emoties terug. Toen ik laatst moest wachten voor een geopende brug, verzaakte een aantal auto’s de motor uit te zetten. Al het wachtende verkeer stond tussen de dampende uitlaatgassen. Hoewel die geur helemaal niet zo fijn is, ademde ik even stevig in. Ik kende die geur. Maar, waarvan? Ik werd er blij van en kreeg een zonnig gevoel. Waar had ik deze geur eerder zo sterk geroken? Opeens schoot het me te binnen: het busstation van Paramaribo! Het is jaren geleden dat ik daar was, maar opeens zag ik het weer kraakhelder voor me. De bussen wachten daar met draaiende motoren net zo lang totdat ze vol zitten. Pas dan gaan ze vertrekken. Bizar hoe de geur van uitlaatgassen je in drie tellen mee kan voeren naar de andere kant van de wereld. Vanochtend had ik weer zo’n ervaring. Bij een boerderij in de buurt Stokkelaarsbrug stond een grote rieten mand aan de weg. De band was gevuld met verse kruiden: munt, basilicum en maggi. Gratis meenemen, stond erbij. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen. Heerlijk. Ik pakte een stengel maggi-kruiden en kneusde deze tussen mijn vingers. De geur voerde me onmiddellijk terug naar de keuken van mijn opa. Hij maakte de lekkerste soep. Met verse kruiden uit de eigen tuin. Daar kan geen andere soep tegenop. Ik besloot de stengel van de maggiplant mee naar huis te nemen. Gewoon voor de geur. Steeds kneusde ik weer een stukje en als vanzelf verschenen de mooie herinneringen. Soep, bowl, tumtum uit het trommeltje en zwaaien bij het hek. Prachtig, waar zo’n geur naartoe kan leiden.

Hoe bijzonder wil je het hebben? Een diamanten bruidspaar op de Diamant. In Mijdrecht vierden Nico van Wijngaarden en Corry van Wijngaarden-Roubos het gedenkwaardige moment dat zij zestig jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Een mooie aanleiding om het feest met de vier kinderen, vijf kleinkinderen en familie te vieren bij de Boathouse in Vinkeveen. tekst en foto rob isaacs

Het samenzijn met de familie vond al op 30 juli jl. plaats, maar afgelopen dinsdag was opnieuw een feestelijk moment, toen burgemeester Maarten Divendal het diamanten paar kwam feliciteren uit naam van de gemeente De Ronde Venen. En – als klap op de vuurpijl – vierde deze vierde Nico zijn 81e verjaardag. Terug naar 1962. 21 en 20 jaar waren Nico en Corry toen ze trouwden. De echtelieden ontmoetten elkaar destijds in Amstelveen, waar Corry – die bij het Amstelveens Weekblad werkte – aan het schilderen was. Nico, schilder van beroep, gaf haar enkele aanwijzingen om een beter resultaat te krijgen. En van het één kwam het ander. Na hun huwelijk trokken ze naar Mijdrecht, waar Nico ruim veertig jaar lang een eigen schildersbedrijf had. Schildersbedrijf Nico van Wijngaarden was een begrip in Mijdrecht en omstreken, totdat na ruim 40 jaar, gezondheidsproblemen hem noopten te stoppen. Die problemen waren er ook de oorzaak van dat hij het concert van zijn geliefde Christelijk gemend zangkoor Kunst Na Arbeid in 2014 niet kon bijwonen. Tot overmaat

Ze noemen het maggi, maar voor mij voelde het even als magie.

van ramp was het een afscheidsconcert, waarmee KNA een periode van 90 jaar zangkunst afsloot. Het spijt hem nog steeds dat hij daar niet bij heeft kunnen zijn. Het geheim Natuurlijk zijn we benieuwd naar het geheim van 60 jaar huwelijksgeluk. Hoe doen ze dat? “Niet veel thuis zijn,” grapt Nico. Het blijkt dat Van Wijngaarden weinig thuis was. Corry doet een duit in het zakje: “Er was echt weleens wat, hoor! Wat dacht je!” De beide bij het gesprek aanwezige dochters lachen; het is een bekend grapje binnen de familie. Al met al hebben ze met elkaar een mooie tijd gehad, en ze kunnen uren trots vertellen over hun kinderen en kleinkinderen. Nico en Corry zijn vastbesloten daar nog een aantal mooie jaren aan vast te knopen!

Pracht en praal tijdens 4e editie ABC Oude Auto’s Zondag 21 augustus werden de mooiste klassieke auto's uit de garages gehaald. De 29 trotse eigenaren deden met hun ‘pareltjes’ mee aan de 4e editie van ABC Oude Auto’s, opgezet door Monique van Oostveen. Bij restaurant Bon stonden alle auto’s opgesteld waar men

even een kijkje kon nemen voordat de route werd uitgedeeld. De deelnemers hadden een mooie route voor de boeg van zo’n 70 kilometer, om uiteindelijk weer bij Bon aan te komen waar een heerlijk buffet voor de deelnemers klaarstond. foto fem van duuren


Familieberichten

8

26 AUGUSTUS 2022

DE GROENE VENEN

van gelderen & stork uitvaart waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude

Dankbaar voor alle aandacht, zorg en warmte die zij heeft gegeven, hebben wij afscheid genomen van onze innig geliefde moeder, schoonmoeder, oma en overgrootmoeder

voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997 Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl

Jacqueline Bruns-Wit Jacoba Hendrika

1067-0002 Adv in groene venen G&S uitvaart 127x66mm V 1.indd 1

25-08-20 10:06

19 juni 1928

Amsterdam weduwe van Frits Bruns

Vol aandacht voor haar gezin is overleden mijn lieve moeder, onze schoonmoeder en trotse oma

Marga (in liefdevolle herinnering) Leo en Saskia Ineke (in liefdevolle herinnering) Maarten en Patricia Frits en Linda

Johanna de Groot-Zaal 25 mei 1930

18 augustus 2022

24 augustus 2022

Echtgenote van Jan de Groot in liefdevolle herinnering

Hans en Anja Rob en Alexsandra Tom en Stella Ivo en Christianne

Kleinkinderen en achterkleinkinderen Ton en Geesje Rick Alex en Marta Frans in liefdevolle herinnering Ellen en Ton Bart en Linsey Claudia en Erik

Correspondentieadres: Familie Bruns Nooit Gedacht 136 1398 EG Muiden De uitvaart heeft woensdag 24 augustus plaatsgevonden.

Johanna is overgebracht naar uitvaartcentrum Vinkeveen, Kerklaan 2a te Vinkeveen, alwaar gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op zondag 28 augustus van 20.00 tot 21.00 uur. Wij nemen afscheid van haar op maandag 29 augustus om 12.00 uur in de Parochiekerk van het H. Hart van Jezus te Vinkeveen. De crematie zal in stilte plaatsvinden. Na de kerkdienst is er gelegenheid tot een samenzijn in De Vink, Herenweg 55 te Vinkeveen. Correspondentieadres: Uitvaartverzorging Rob van de Velde Voorbancken 3 3645 GV Vinkeveen

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Informatie of melding van overlijden: 06-16089868

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal di­ent van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen Uitvaartcentrum Vinkeveen Kerklaan 2a, 3645 EV Vinkeveen

info@robvandevelde.nl www.robvandevelde.nl (0297) 583 448 24/7 BEREIKBAAR

Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.


DE GROENE VENEN

Leer bridgen in 12 lessen Bridgevereniging Mijdrecht start in samenwerking met het Cursusproject De Ronde Venen een bridgecursus voor beginners op dinsdag 27 september in De Boei te Vinkeveen van 10:00-12:00 uur. De cursus wordt gegeven door Joop van Delft, erkend bridgebondsdocent. in de prijs van de cursus zij, lesgeld, materiaal en 2 theorieboeken begrepen. Aanmelden via de inschrijvingsmodule van het Cursusproject (zie Nieuwe Meerbode van eind augustus). Voor meer informatie zie website B.V. Mijdrecht 1010.bridge.nl en het Cursusproject De Ronde Venen.

Middagbridge Paraplu Bij de bridgeclub van de Paraplu is op veler verzoek besloten om te bridgen op de woensdagmiddag, in plaats van dinsdagavond. De competitie start op woensdag 14 september om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom! Inschrijven kan gedaan worden via de website van Stichting Paraplu. Ook is er gelegenheid om kennis te maken en in te schrijven op zaterdag 27 augustus, tijdens de open dag van de Stichting Paraplu van 10 tot 12 uur, Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Bos tel. 0297255536.

Welkom bij Bridgeclub Doublet Op donderdag 6 oktober begint Bridgeclub Doublet aan het 39e seizoen. Bij Doublet staat gezelligheid voorop en er is weer weer plaats voor nieuwe leden. De club speelt op de donderdagmiddagen in De Boei in Vinkeveen. In de Ronde Venen wordt veel gebridged, maar deze club heeft naast bridgen vooral het persoonlijk contact met elkaar als bijzondere kenmerk. Veel bridgers vinden de avonden bezwaarlijk worden. Deze mogelijkheid is een prachtige gelegenheid om op de dag te spelen. Rond Sinterklaas en andere feestdagen zijn er steeds verrassingen. De bridgemiddag begint om 13:30 uur, vanaf 13 uur is de zaal open. De contributie voor dit seizoen is 70 euro. Er wordt gespeeld in twee lijnen vanaf donderdag 6 oktober tot in de laatste week van maart. Meer informatie bij Ans de Ruiter, tel. 0297-285050; e- mail: ansderuiter@ live.com of kom gewoon eens meedoen en beslis daarna of u lid wordt.

26 AUGUSTUS 2022

9

Inloophuis 't Anker start Senioren gaan weer bowlen nieuw seizoen Seizoen 2022-2023 start op dinsdag 6 september

Nadat de Bowlinggoep van de stichting Senior Sportief Actief De Ronde Venen (voorheen Spel en Sport DRV) in het voorjaar het uitgestelde 25-jarig bestaan heeft gevierd gaat nu het 28ste seizoen van start. De mannen en vrouwen van de bowlinggroep 55+ komen vanaf dinsdag 6 september weer wekelijks bij elkaar in Bowling Mijdrecht om op een gezellige manier een paar uurtjes sportief bezig te zijn. Er is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Er wordt elke dinsdagmiddag een competitie gespeeld in twee groepen. Men kan er voor kiezen om van 12.45 tot 14.45 uur te spelen of van 15 tot 17 uur. Mannen en vrouwen spelen samen, ongeacht de sterkte van de spelers. Doorgaans speelt men met drie of vier mensen op één baan. Elke speler krijgt op basis van de prestatie een handicappercentage. Dat zorgt er voor dat de verschillen tussen de sterke spelers en de minder begenadigden worden verkleind. Het seizoen kent ongeveer dertig speelmiddagen, waarvan de beste twintig resultaten mee tellen voor de eindrangschikking. Sociaal contact De onderlinge competitie voegt een extra spannend aspect toe aan het bow-

len. Maar zeker zo belangrijk is het feit dat een paar uurtjes bowlen er toe bijdraagt dat men in beweging komt. En het feit dat men met anderen samen speelt is goed voor het sociale contact. Veel deelnemers zien hun bowlingmiddag dan ook als hun wekelijkse uitje. Bowlen kan men tot op hoge leeftijd. Aan het eind van het seizoen worden de prijzen uitgereikt, tijdens een gezellige slotmiddag.

Op 1 september opent inloophuis ’t Anker, centrum voor mensen die leven met en na kanker, weer twee dagen per week de deuren. Gasten die (ooit) kanker hebben (gehad) én hun naasten zijn op dinsdag en donderdag van harte welkom voor koffie of thee en een praatje en desgewenst een luisterend oor. Lotgenotencontact is immers een belangrijke steun voor velen.

Aanmelden De Bowlinggroep werkt volgens het instuifprincipe. Dat betekent dat men alleen betaald wanneer men meespeelt. De deelnemers betalen een eenmalige bijdrage van 20 euro voor de algemene kosten. Wanneer men komt spelen bedragen de kosten slechts 8 euro per persoon per keer, voor de baanhuur en een kopje koffie of thee. Belangstellenden zijn van harte welkom. Men kan zich vanaf 6 september a.s. op dinsdagmiddag melden bij het Bowlingcentrum aan de Ontspanningsweg in Mijdrecht (naast het Veenweidebad) en zich daar in laten schrijven. Nieuwe deelnemers mogen de eerste keer gratis meespelen. Meer informatie op www.seniorsportiefactiefdrv.nl/bowlen en bij voorzitter Peter Hartog, tel. 0297 257653 of 06-53195662, e-mail: peter@ pchartog.nl.

Gasten kunnen deelnemen aan allerlei ontspannende en afleidende activiteiten, zoals zingen in het smartlappenkoor, schilderen in het eigen atelier, yoga, massage, samen lunchen, haken & breien, biljarten of toneelspel. De meer serieuze zg. Rondetafelgesprekken vinden ook weer plaats. Ook creatief bezig zijn staat op het programma. In het voorjaar waren er twee succesvolle bijeenkomsten o.l.v. creatief therapeute Joke Stapper, waarbij gasten met wolvilten een prachtig kunstwerk voor het inloophuis hebben gemaakt. In de komende winter worden deze bijeenkomsten hope-

EHBO De Ronde Venen gaat weer herhalen! Reanimatieles Op dinsdag 20 september 2022 gaan wij weer van start. Dan hebben wij onze eerste fysieke herhalingsles van het seizoen met als onderwerp: reanimeren. In deze les frissen wij onze kennis op over hoe we adequaat kunnen handelen bij een hartstilstand. Bent u zelf in het bezit van een geldig reanimatiecertificaat en wilt u deze ook geldig houden, neem dan contact met ons op en meldt u aan voor deze

avond. Wij kunnen eindelijk weer fysiek aan de slag en hebben daarvoor het zaaltje tegenover de RK Kerk Sint Johannes de Doper, Burg. Padmosweg 270 te Wilnis gereserveerd van 19.30 tot 21.30 uur. Wilt u zelf leren reanimeren of bent u nieuwsgierig geworden naar onze vereniging, mail naar secretaris@knvderondevenen.nl of meldt u via onze Facebookpagina ‘KNV EHBO De Ronde Venen’.

Amstelhoek

Bingo en Marathonklaverjassen Zaterdag 17 september gaan (eindelijk) de bingoballetjes weer rollen in het Buurthuis van Amstelhoek. Er worden die avond 10 rondes gespeeld en er zijn weer mooie prijzen te winnen. De toegang is gratis net zoals het eerste kopje koffie of thee. Zaal open 19 uur. De bingoavonden in het seizoen 2022/2023 zijn: 5 november, 17 december, 28 januari 2023, 4 maart en 15 april.

Zaterdag 1 oktober is er een Marathonklaverjaswedstrijd in het Buurthuis van Amstelhoek. Er wordt gekaart van 10 tot 18 uur. Inschrijven vóór 24 september bij Leny Jansen, tel.: 06-50282282 of jansenleny@hotmail.com. Het inschrijfgeld à 8 euro p.p. graag vooraf storten op bankrekening NL81RABO 0363545964 van de Buurtvereniging ovv klaverjasmarathon. Zaal open om 9 uur.

Hoogstraat 30 1391 BV Abcoude 0294-769047

Buurtbingo Dinsdag 13 september a.s. start de maandelijkse buurtbingo weer; nu op een andere locatie, namelijk gebouw de Rank, Pr. Bernhardlaan 2 in Mijdrecht, tegenover Veenstaete en de Vijver. De bingo blijft iedere 2e dinsdag van de maand en start om 14 uur. Er zijn weer hele mooie prijzen te winnen.

naar ons

en maak kans dat het een 1/2 jaar op de vaccinatiekaart komt te staan. Faye, Ot en Shine waren je al voor!

info@dapproosdijlanden.nl

www.dapproosdijlanden.nl

lijk herhaald. Nieuw zijn de spelletjesmiddagen, waarbij men in een ontspannen en gezellige sfeer de strijd aan kan gaan met elkaar. In oktober is er een speciale themaochtend gepland voor vrouwen met (ooit) borstkanker. In november zal aandacht worden besteed aan prostaatkanker. Deze winter staan er ook filmmiddagen op de agenda. In het kader van de psychosociale hulpverlening bij kanker spelen centra zoals ’t Anker een belangrijke en wetenschappelijk bewezen rol. Om het inloophuis te kunnen laten voortbestaan, zijn vrijwilligers hard nodig. Kijk eens op de site van Steunpunt Vrijwilligerswerk van Tympaan - De Baat. Nadere inlichtingen over ’t Anker of vrijwilligerswerk bij ’t Anker zijn te verkrijgen via www.inloophuishetanker.nl of 06-12111100. Inloophuis ’t Anker heet gasten op dinsdag en donderdag van 10 tot 15.00 uur van harte welkom in gebouw De Trekvogel aan de Karekiet 49 in Mijdrecht.

Bril & Meer Optiek Vinkeveen zamelt gebruikte Bausch + Lomb daglenzen in Steeds meer mensen dragen daglenzen. En dat is niet vreemd, want je contactlenzen iedere dag vervangen voor een nieuw paar is hygiënisch en goed voor je ogen. Deze stijgende populariteit van daglenzen heeft echter ook een keerzijde. Een groot deel van de 80 miljoen jaarlijks in Nederland verkochte lenzen en hun blisterverpakking belandt bij het ongescheiden huisafval, terwijl veel lenzen zelfs rechtstreeks in het riool terecht komen. Bril & Meer Optiek in Vinkeveen is deelnemer aan het Recyclens Programma van Bausch + Lomb en zorgt ervoor dat de daglenzen, inclusief blister en folie, volledig worden gerecycled. Iedere drager van daglenzen van Bausch + Lomb kan bij Bril & Meer de gebruikte daglenzen en hun blisterverpakking inclusief folie inleveren voor recycling. Bril & Meer stuurt het verzamelde materiaal naar Bausch + Lomb waar de materialen worden gescheiden en daarna bij een verwerkingsbedrijf worden afgeleverd. Het ingezamelde kunststof wordt bewerkt tot grondstoffen voor nieuwe duurzame producten. De aluminium- folie gaat terug naar de producent die er weer nieuwe folie van maakt.

Inzamelbox Bij het afhalen van nieuwe Bausch + Lomb daglenzen krijgt de klant gratis een kartonnen inzamelbox mee voor de gebruikte lenzen, blister en folie. Is de box vol dan levert hij/zij die in bij zijn opticien, die hiervoor een speciale container in de winkel heeft staan. Het karton van de inzamelboxen wordt ook gescheiden en ter recycling aangeboden. Daglensdragers die nog geen box hebben kunnen deze gratis afhalen bij elke optiek die deelneemt aan dit Recyclens Programma. Recycling draagt bij aan een mooiere wereld Het Recycling Programma is er voor alle daglenzen van Bausch + Lomb. De Biotrue ONEday én de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY zijn hiermee volledig recyclebaar. Door te kiezen voor daglenzen van Bausch + Lomb en je lenzen, inclusief blister en folie te verzamelen en in te leveren bij de opticien draag je bij aan een mooiere wereld. En dat kijkt nog een stuk plezieriger. Bril & Meer Optiek, Kerklaan 11, Vinkeveen Tel. 0297 722 067, e-mail: info@brilenmeer.nl


2 10

20 2022 2022 26 MEI AUGUSTUS

DE GROENE VENEN

Open Monumentendag: gratis voorstellingen op 4 podia in de Dem Zondagmiddag 11 september Eerste optreden begint om 12.00 uur op alle podia Laatste optreden begint om 16.00 uur op alle podia

Vinkeveense Plassen

Ontstaan in de 19e/ begin 20e eeuw door turf-winning (brandstof). De langwerpige eilanden zijn legakkers, ooit droogvelden voor de natte tu Ook veel zand gebaggerd voor de aanleg van de A2 en Amsterdam Zuid-O daarom dieptes tot 50 meter.

Spoorhuis Vinkeveen Demmerik 68, Vinkeveen Hervormde Kerk (1931)

Ludique – twee jonge, androgyne en eigenzinnige artiesten MIJDRECHT die muziektheater, opera en cabaret combineren tot een verrukkelijke performance. Geniet onder meer van Surabaya Johnny van Kurt Weil, V over de zeeman die tegen zijn liefje loog dat hij een vaste betrekking bij het spoor had. Herrlich!

N

I

E

E

V

E

K

Geuzensloot

N201 Dichter Mustafa Stitou staat bekend om zijn mooie voordracht. Onlangs verscheen zijn met veel lof ontvangen vijfde dichtbundel, "Waar is het lam?". Stitou draagt gedichten voor uit deze bundel, en gedichten over (onder andere) de koe en het wonder van water.

Vernoemd naar de vloot van geuzen die hier in 1572 richting Mijdrecht voer.

Vogelreservaat R.K. kerk Heilig Hart van Jezus (1883) Eetcafé ‘t Kruytvat

Zanggroep Braq N212 Deze Vinkeveens zanggroep brengt meerstemmige pop- en folksongs, ‘A capella’ of begeleid door gitaar, piano of accordeon. En speciaal vandaag ook liedjes over treinen.

Vogelkijkmuur

BELLOPAD

Video van het lied van Maarten van Roozendaal en schilderijen van de Vinkeveense kunstenaar Marcel Straver.

Ruïne

Hie dubbele bru

Lekker in het Spoorhuis: Koffie/thee/water: gratis! Broodjes paling uit de Vinkeveense plassen tegen betaling, inclusief de sterke verhalen van palingvisser Bert Klinkhamer. Deze punt van de Demmerikse Polder hoort sinds 1872 bij de

Polder Groot Mijdrecht

Het Spoorhuis

bijna laagste punt van Nederland 6,70 mtr onder NAP

Het Spoorhuis Vinkeveen (1915), nu vergader- en evenementenlocatie

Kaasboerderij Van d

DEM

ME

RIK

Kaasboerderij van Annie en Leo winkel open di, vrij

Bello

Gemaal de Ruiter Demmerikse Kade 5, Vinkeveen

WILNIS

6 AAN 1915-198 OUDE SPOORB AD P O L L E B T E H NU

Groentehal Kok

Boerderij fam

Zangeres Adriana Kegley met gitarist Martijn Nieuwenhuijzen en accordeonist Karin van Vliet. Speciaal water-repertoire voor Polder Performances, waaronder het lied ‘Water Brult’ van Maarten van Roozendaal en een herontdekt prachtlied uit de jaren 30: Koel Water.

TER AA SE ZUW E

De Schans

Restaurant De Schans, hier stond in 1672 (het rampjaar) een verdedigingswerk

O M AG ND TE ! IS EN M : AT NU US GR D G AN

Utrecht Hoorn-ensemble Bells Up bestaat uit ervaren hoornisten. Het repertoire gaat van symfonische stukken, jazzy swing tot filmmuziek, waarmee zij de hoorn en haar wonderschone klank terugbrengen naar Vinkeveen.

E

EG

(20 minuten wandelen van het Spoorhuis, 5 minuten wandelen van kaasboerderij Van der Arend) N212 Wereldorkest Tutti Saxi van muzikanten uit Utrecht, o.l.v dirigent Roelof ter Poorten met saxofoons en percussie. Zij spelen een mix van stijlen, variërend van salsa en samba tot Balkan en Arabisch.

N

Ruïne van Vinkeveen en polder

TO

D

PE

O

Aimée van Delden (harp) met Marion Schopman (fluit). Betoverende muziek: sprankelend, stromend, tinkelend als water verklankt door harp en fluit een van Dein Veenmolen anno 1822 van de mooiste monumenten van Nederland, tussen de 100 jaar oude pompen het gemaal. Lekker bij het Gemaal: Koffie/thee/water: gratis! Bij de foodtruck van Madame Crêpes kun je tegen betaling genieten van 1969-1991 Huis Johan Cruijff heerlijke Franse crêpes!

M

M

E

R

I

K S E a n n o 1 0 8 0

Demmerikse Kade 17, Vinkeveen

L

D

E

R

Boerderij uit 1575 met romaanse kelder uit de Middeleeuwen

LucyDijkmanTrio Nederlandstalige luisterpop met prachtige teksten, gevoel voor humor en een neiging tot kleinkunst. De Lichting brengt de muzikale en theatrale voorstelling NAP die speciaal voor Polder Performances gemaakt is met contrabas, mime en dans.

Lekker bij Van der Arend: Proeverij van 3 soorten boerenkaas, en broodjes kaas van eigen koeien, en hele goeie vruchtensappen, tegen betaling.

www.hetspoorhuis.nl

O

Kaasboerderij Van der Arend

Video van Annie en Leon van der Arend die ook live te bewonderen zijn.

Polder van Vinkeveen (10 minuten wandelen van het Spoorhuis) Duo Jesart, Arnout Bout (gitaar/zang) en Jessica Erdtsieck (zang) met 3 zelfgeschreven nummers over water, gespeeld aan het water. En ook verrassende optredens van aanstormend talent.

P

Ontwerp en illustraties: Studio

Dit is een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen i.s.m. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Cultuurpunt Ronde Venen. Polder Performances is een onderdeel van de Bellosafari en van Open Monumentendag 2022.

Mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners, met dank aan K.F. Hein Fonds, Provincie Utrecht, Ronde Venen Fonds, Gemeente de Ronde Venen, Staatsbosbeheer, De Groene Venen. www.hetspoorhuis.nl


POLDER

DE GROENE VENEN 20 MEI 2022

Huis Andre Hazes tot zijn dood in 2004

HILVERSUM

urf. Oost,

N201

Het Water Brult in Vinkeveen

Gemaal De Ruiter

anno 1924 vernoemd naar voormalige dijkgraaf, zorgt er voor dat we hier droge voeten houden.

N

AFSLAG VINKEVEEN

DEM MER IKS Bello EKA pad DE richt ing A bcou de

A2

Wervelende voorstellingen in de Demmerikse Polder Op zondagmiddag 11 september tussen 12.00 en 16.30 uur

GRASSROOTS – SMAAKT NAAR OEROL - OPTREDENS - RELAXEN – MONUMENTEN – WANDELEN POP – KLASSIEK – GEDICHTEN – CHANSONS – KAAS - FIETSEN - POLDER – NATUUR – LEKKERE HAPJES – KOEIEN – VIDEO ART - MUZIEKTHEATER

Halte Oukoperdijk (1915) nu woonhuis

6 OUDE SPOORBAAN 1915-198

van Vinkeveen

Tot 1986 spoorbomen over de A2

er stond ooit een ugwachterswoning (1915)

der Arend

on van der Arend, j, za.

Polder Oukoop anno 990

milie De Lange

Het Water Brult

Dit lied vormde de inspiratie voor de Polder Performances, het weet als geen ander water als vijand en als vriend te omarmen. Jochem Fluitsma, Eric van Tijn en Frank Pels schreven het in 2008, waarbij het onvergetelijk mooi vertolkt werd door de in 2013 overleden zanger Maarten van Roozendaal. Check de videoclip via de QR-code. De Demmerikse polder is rond 1080 gereed voor agrarisch gebruik.

Demmerikse polder

De polder dankt zijn naam aan achtergebleven Vikingen die zich in dit veenland vestigden, onder een naam die hen uit de herinnering dierbaar was: Denemarken, later verbasterd tot Demmerik. Het buurtschap Demmerik is onderdeel van Vinkeveen, gemeente De Ronde Venen. De oude spoorbaan is nu een stoer wandelpad: het Bellopad.

Hier gingen de Demmerikkers vanaf 1138 ter kerke.

HOE ER TE KOMEN A2 Kom met de fiets! Er is bij de podia maar beperkte parkeergelegenheid voor auto’s. T H Hotel. Je kunt wel parkeren bij Carpool Vinkeveen A2/N201, tegenover het Leonardo ER C Ruiter. Vanaf daar wandel je in 5 minuten, over de Demmerikse sluis, naar Gemaal de Ook bij kaasboerderij Van der Arend is parkeergelegenheid. UT Je wandelt in 20 minuten van Spoorhuis naar Ruïne van Vinkeveen. Je wandelt in 10 minuten van Ruïne van Vinkeveen naar Kaasboerderij Van der Arend. o Bram Bam - Inhoud:inKlaas Pater envan GertRuïne Tetteroo Stichting Spoorhuis Vinkeveen 2021 Je wandelt 15 minuten van -Vinkeveen naar gemaal De Ruiter, of©van Kaasboerderij Van der Arend naar gemaal De Ruiter. Je wandelt in 35 minuten van Gemaal de Ruiter naar het Spoorhuis Vinkeveen, over het oude spoor door een natuurgebied. Per fiets: Spoorhuis Vinkeveen – Kaasboerderij van der Arend: 10 minuten Per fiets: Kaasboerderij Van der Arend – Ruïne van Vinkeveen: 5 minuten Per fiets: Ruïne van Vinkeveen – Gemaal de Ruiter: 5 minuten BUSVERBINDING TUSSEN DE PODIA Voor wie slecht ter been is, of voor ouders met jonge kinderen, is er een gratis bus pendeldienst tussen Gemaal de Ruiter, kaasboerderij Van der Arend en Spoorhuis Vinkeveen. Vertrek Spoorhuis naar Gemaal de Ruiter: ieder heel uur tussen 12 en 16 uur; Vertrek Gemaal de Ruiter naar Spoorhuis: ieder half uur tussen 12.30 en 16.30 uur. En als er plek is mag iedereen mee. Het Spoorhuis Vinkeveen is toegankelijk voor invaliden. De tent bij Van der Arend is met hulp toegankelijk voor invaliden; je moet een stukje over grasland. Gemaal de Ruiter is niet toegankelijk voor invaliden. Vragen? Opmerkingen: Suggesties: vuur je e-mails op ons af naar info@hetspoorhuis.nl. En kijk voor updates op www.hetspoorhuis.nl Tot ziens zondag 11 september!

Performances

3 11

AM S AB TER CO DA UD M E

Angs tel

mmerikse Polder

26 AUGUSTUS 2022

Bezoek de leukste Open Monumentendag ooit! Wandel of fiets naar Spoorhuis Vinkeveen (1915) en Gemaal de Ruiter (1923), waar die dag bijzondere, mooie en soms swingende optredens worden gegeven. Geniet tussen de optredens door bij kaasboerderij van der Arend van een verrukkelijk broodje boerenkaas of een Demmeriks kaasplankje. En ook hier is er in de grote tent een veelzijdig cultureel programma. Het wordt een spetterend programma, want water is waar het allemaal om draait bij de Polder Performances. Water en de polder zijn altijd al met elkaar verbonden, maar vandaag nog wat meer. Het lied ‘Het Water Brult’ van de grote Nederlandse chansonnier Maarten van Roozendaal komt in steeds wisselende gedaantes terug op alle podia. Samen met veel andere songs, kunstvormen en bewegingen. Zelfs midden in de polder, bij de ruïne van Vinkeveen, zijn die dag optredens. Met uitzicht op grazige weiden, koeien, sloten en in de verte de grote Vinkeveense kerktoren.

Optredens Op de binnenpodia bij de drie gebouwen (Spoorhuis Vinkeveen, Gemaal de Ruiter en Kaasboerderij van der Arend) treden in een tijdvak van 30 minuten steeds 2 of 3 artiesten/groepen op zodat iedere bezoeker steeds in 30 minuten het programma van dat podium kan bekijken. En in de Demmerikse polder loopt u, bij de Ruïne van Vinkeveen en bij de eerste brug vanaf het Spoorhuis (ongeveer 10 minuten wandelen) ook tegen verrassend mooie optredens aan.


12

26 AUGUSTUS 2022

DE GROENE VENEN

Kom indoor skiën en snowboarden Sinds 2004, in Amstelveen

samen meer dan 50 jaar ervaring.

Wens. In een persoonlijk gesprek ontdekken we samen jouw wensen voor je nieuwe keuken.

Creatie. Ben je helemaal tevreden over je nieuwe keuken? Dan gaan onze deskundige mensen aan de slag om jouw keuken te realiseren.

Beleving. …en dan nu genieten!

Big Deal Keukens | Anselmusstraat 19 3641 AM Mijdrecht | Tel:+31 (0) 297 743 3922 | www.bigdealkeukens.nl

Gratis webinar over Darmen & Immuunsysteem De vakantie is voor de meeste mensen weer bijna ten einde. Om gezond en fit aan het werk te kunnen is een goed werkend immuunsysteem essentieel. Hierdoor bent u namelijk minder vatbaar voor virussen en bacteriën en blijft u gezond. Annette ter Heijden, ex-topsporter en orthomoleculair therapeute, geeft op woensdag 31 augustus om 20 uur een gratis webinar waarin ze uitlegt wat een goed werkend immuunsysteem inhoudt en welke invloed u hierop heeft. Het immuunsysteem, wat is dat? Mensen zeggen wel eens: ‘Ik ben nooit ziek dus ik heb een sterk immuunsysteem’. Maar waar komt het woord immuunsysteem eigenlijk vandaan en wat betekent het? Annette legt uit: “Het woord komt van oorsprong uit het Latijn en betekent ‘vrij’ of ‘onvatbaar’. Verder staat immuun ook voor ‘onbelast, onschendbaar, niet beïnvloedbaar of niet onderworpen zijn aan wetten. Als er dus wordt gezegd ‘daar ben ik immuun voor’, kan iets u niet raken of beïnvloeden. Een goed werkend immuunsysteem onderneemt bijvoorbeeld gelijk actie zodra virussen en bacteriën uw lichaam proberen binnen te dringen, dit zorgt ervoor dat u minder of niet ziek wordt”. De invloed van de darmflora op het immuunsysteem Een gezonde darmflora is van essentieel belang voor een goed werkend immuunsysteem. Buiten fysiek waarneembare klachten zoals opboeren,

misselijkheid, diarree of juist obstipatie, kunnen ook mentale klachten aangeven dat het immuunsysteem onder druk staat. Denk hierbij aan humeurigheid, slecht slapen of het sneller ervaren van stress. Ook hormonale problemen kunnen voortkomen uit niet-optimale voeding. Wanneer u last heeft van bovenstaande ongemakken is het raadzaam te onderzoeken hoe u uw darmwerking kunt optimaliseren. Uiteraard is dit ook aan te bevelen wanneer u geen klachten ervaart, maar uw immuunsysteem zo sterk mogelijk wilt krijgen. Annette legt tijdens haar gratis webinar graag uit wat voeding met het lichaam doet en hoe u uw lijf het beste verzorgt. Ook wordt verteld wanneer een ontlastingtest zinvol kan zijn en welke stappen u daarvoor zelf kunt zetten. Deze informatie is bruikbaar voor alle doelgroepen, dus zeker ook interessant wanneer uw kinderen klachten ervaren of vaak ziek zijn! Aanmelden via de website Het webinar ‘Darmen & Immuunsysteem’ vindt plaats op woensdag 31 augustus om 20 uur. Aanmelden is gratis en mogelijk via www.fysikosvoeding. nl/webinar. Voorafgaand aan het webinar ontvangen deelnemers een e-mail met link naar de livestream (ter attentie: controleer uw spam box). Fysikos Voeding Annette heeft zich als ex-topsporter veel met voeding en voedingsstoffen bezig moeten houden om optimaal te kunnen presteren. Nu is zij werkzaam als orthomoleculair therapeut en kijkt naar de stoffen die het lichaam opneemt. U kunt bij haar terecht met vragen over overgewicht, darmklachten, voeding bij sport, fibromyalgie, de huid, diabetes, maagklachten, voeding tijdens de zwangerschap, voeding voor baby’s/peuters/kleuters en bijvoorbeeld het immuunsysteem. Wanneer u contact wenst voor meer informatie stuur dan een e-mail naar annette@fysikosvoeding.nl of bel haar op tel. 06 47 822 108.

Oefenen met skiën ter voorbereiding op de wintersport? Of juist na de wintersport de conditie op de ski’s onderhouden? Kom indoor skiën of snowboarden bij indoor Skischool Amstelveen. De lessen worden gegeven op een bewegende skihelling; een lopende band die onder je door rolt. Kortom, een eindeloze afdaling. Zowel voor beginners als voor gevorderden.

Open dag Op 3 september a.s. is er een open dag van 10.00 tot 17.00 uur om kennis te maken met de skischool. Je kunt dan zien hoe dit gaat en er is een superleuke aanbieding. Je betaalt namelijk maar 10 lessen en krijgt er 12 en het is voor iedereen! Daarnaast krijgt iedereen die langskomt op 3 september een goed gevulde unieke goodiebag! Voor beginners en gevorderden Nog nooit op ski’s gestaan? Geeft niets. Ook dan kun je starten bij indoor Skischool Amstelveen. “De baan is ook uitstekend geschikt voor beginners’’, vertelt Robert Bent. “We kunnen de snelheid van de baan aanpassen. Dat maakt hem voor iedereen geschikt. Hier komen mensen die nog nooit op ski’s hebben gestaan, maar ook professionals die hun vaardigheden willen verbeteren.’’ Privéles De lessen in de skischool Amstelveen duren altijd één uur. Slechts twee personen staan tegelijkertijd op de baan. Zij worden begeleid door een instructeur en krijgen dus feitelijk privéles. “We hanteren het schema van tien minuten op, tien minuten af’’, legt Robert uit. “Dus maximaal vier personen per uur.’’ Die tien minuten per keer lijkt heel weinig, maar dat is volgens Robert beslist onterecht. ,,Als je zou skiën in de bergen, word je tocht voortdurend onderbroken’’, zegt hij. “Je moet wachten voor de lift, wachten terwijl je in de lift zit, et cetera. Dat hebben wij hier niet. Omdat we gebruik maken van een eindeloze helling is driemaal tien minuten echt

lang genoeg. Zeker voor de beginners. Die zijn blij als ze even tien minuten aan de kant mogen zitten…’’ Veilig De skimat is gemaakt van zacht materiaal; het lijkt een dik soort tapijt. “Door de aard van het materiaal en de uitvoering van de baan, zijn blessures eigenlijk uitgesloten’’, vervolgt Robert. “De structuur van de mat benadert de echte sneeuwomstandigheden. Mocht een van de deelnemers toch vallen, wordt de baan direct stilgezet met de noodstop. Dat maakt het gebruik van deze indoor skihelling dus absoluut veilig.’’ Inclusief materiaal Bij de lessen in Skischool Amstelveen is het gebruik van de materialen inclusief. Ski’s en snowboards, skischoenen en stokken; het is allemaal bij de prijs inbegrepen. Ook skihelmen worden te leen aangeboden. Liever eigen schoenen aan of een eigen helm op? Dat kan natuurlijk ook! Uitproberen? Voor wie het skiën op de indoor skihelling eens wil uitproberen, heeft Skischool Amstelveen een speciaal tarief voor een proefles: voor 28 euro incl. materiaal. Nieuwsgierig? www.skischoolamstelveen.nl Skischool Amstelveen Schinkeldijkje 16K, 1432 CE Aalsmeer 020 - 73 73 067 info@skischoolamstelveen.nl www.skischoolamstelveen.nl

STRETCHWALKER PROEFLOOPDAGEN Iedereen die kennis wil maken met de awardwinnende balans schoen is van harte welkom op vrijdag 9 en zaterdag 10 september om zelf te testen wat een verschil deze revolutionaire schoen voor je houding kan beteken. De klanten mogen met een paar test schoenen een uur lang buiten gaan wandelen of winkelen en ervaren hoe balans je leven kan veranderen! De oorsprong van STRETCHWALKER (zool) is gebaseerd op het balansprincipe van de oude traditionele Japanse sandaal Ippon-ba geta, een balanssysteem, dat de harmonie tussen mens en natuur symboliseert. Deze houten Japanse sandaal balanceert op een hak, die in het midden van de zool is geplaatst waardoor de

drukverdeling onder de voet verdeeld wordt en je gewrichten met 30% minder belast worden. Doordat de zool iets verhoogd is worden de bekken gekanteld en komen de wervels boven elkaar te staan, waardoor je nog makkelijker loopt. Het gepatenteerde stretchleer zorgen voor een perfecte pasvorm en een ware wellness voor uw voeten. Uitermate geschikt voor mensen met reumatische klachten, gevoelige voeten, rugklachten of diabetes en voor iedereen die lekker wil lopen op hippe pasvormschoenen. Wij zien u graag op vrijdag 9 of zaterdag 10 september op de Stretchwalkerdagen bij Smit schoenen MijdrechtL


DE GROENE VENEN

26 AUGUSTUS 2022

Lokaal ‘toetje’ voor Roel Regelink op fietstocht naar Barcelona In de krant van vorige week deelden we het avontuurlijke reisverhaal van Roel Regelink. Hij was met zijn fiets onderweg naar Barcelona. Hij bleek niet de enige man uit De Ronde Venen met interesse voor deze stad. Ook Robbert Reurings uit Wilnis bevindt zich hier. Al jaren. Hij is gids in de Sagrada Familia. En laat dat nu nét de bestemming zijn van Roel. Een vervolg…

De twee mannen uit De Ronde Venen ontmoetten elkaar voor de enorm grote kerk waar nog altijd aan gebouwd wordt. “Ik was al een keer binnen geweest, maar met een rondleiding van Robbert kreeg het gebouw en een nieuwe dimensie! Hij deelde ontzettend veel informatie over het bijzondere ontwerp van architect Gaudi en over de bouw. Dat was echt geweldig!”

Naast hun gedeelde liefde voor het bijzondere bouwwerk in Barcelona, bleken de heren ook een gedeelde geschiedenis te hebben in De Ronde Venen. “Ik heb een verleden in de horeca en ben betrokken geweest bij verschillende discotheken in onze omgeving”, legt Roel uit. “Daar bleek Robb vroeger ook regelmatig geweest te zijn. Dat was heel grappig om die herinneringen op te halen. Nu woont hij hier samen met zijn Spaanse vrouw en zijn gezin.” Het bezoek aan de Sagrada Familia was voor Roel het eindpunt van zijn fietsvakantie. “Het is de mooiste etappe waar je al twee weken naartoe rijdt”, legt hij uit. “In mijn planning had ik deze rit bewust wat korter gehouden zodat ik er optimaal van kon genieten. Het geeft een voldaan gevoel om je eindbestemming te bereiken en tegelijkertijd is het gek dat de reis daarmee ten einde komt.” Maar het is vermoedelijk niet laatste keer dat Roel een grote fietstocht maakt. “De droom om eens vanuit

Landelijke actie AH Nederland voor Voedselbanken In de week van 29 augustus tot en met 4 september worden ontbijtproducten ingezameld bij AH De Passage en AH Leicester in Mijdrecht. Het is een onderdeel van een landelijke AH-actie, waar 548 filialen aan deelnemen, om ontbijtproducten in te zamelen voor schoolgaande kinderen. Nog steeds gaan er kinderen zonder ontbijt naar school. Ook kinderen uit onze gemeente De Ronde Venen! Daar wil Albert Hein graag wat aan doen. Het veelzeggende motto van de actie is dan ook: "Op een lege maag kan je niet leren”.

tekst rosanne kok

Terwijl Roel Regelink nog met zijn fiets onderweg was naar Barcelona, viel bij de moeder van Robbert Reurings uit Wilnis de krant op de mat. Zij las het avontuur van Roel en tipte haar zoon. Die was meteen enthousiast en zocht direct contact met Roel. “Ik kende Robbert helemaal niet”, vertelt Roel, die na een fietstocht van twee weken is aangekomen in Barcelona waar hij werkt als audiovisueel technicus op een groot congres. “Zijn berichtje was een groot cadeau. Hij nodigde mij uit voor een van zijn tours door de Sagrada Familia op mijn dag van aankomst. Dat was te gek!”

13

Nederland naar een totaal ander continent te fietsen is verder aangewakkerd”, stelt hij. “Dat lijkt me wel een groot avontuur!” Twee dingen zou hij anders doen ten opzichte van zijn fietstocht naar Barcelona. “Ik zou een volgende keer graag samen met iemand op stap gaan”, stelt hij. “Dat avontuur in mijn

eentje heb ik wel een beetje gezien. Bovendien zou ik het iets meer willen structureren. Nu was het wel echt avontuurlijk om geen koers te hebben en niet te weten waar ik die avond zou slapen. Dat zou ik een volgende keer ook anders doen. Al kan ik zeker zeggen dat ik zo’n grote fietstocht echt iedereen kan aanraden!”

Er wordt een gezond assortiment ontbijtproducten aangeboden. Ten opzichte van vorig jaar is het aanbod van producten verder geoptimaliseerd met nog meer gezonde producten. Deze zijn uitgestald in een speciale kraam in de filialen. De kraampjes worden bemand door de vrijwilligers van Voedselbank De Ronde Venen en/of leden van Rotaryclub Vinkenveen-Abcoude. Nadat de producten zijn afgerekend kunnen deze nabij de kassa’s worden ingeleverd bij de afgifteplek. Help ook mee om kinderen de dag goed te laten beginnen en doneer komende week bij de AH-winkels in Mijdrecht een of meer producten aan de Voedselbank De Ronde Venen.

Verhalenmiddag Waverveen 3 september

Gewone mensen worden helden

Tekening Waverveen

Waverveen in de dodelijke Franse storm De grootste ramp die het dorp Waverveen ooit heeft getroffen is ongetwijfeld de brute overval door Franse militairen tijdens een koude novembernacht in 1672. Tijdens die nacht kwamen enkele tientallen mensen om het leven en viel bijna de helft van alle woningen aan de vlammen ten prooi. Arie Bloed gaat in zijn lezing uitgebreid in op wat er destijds in Waverveen voorviel. In zijn verhaal gebruikt hij de geschriften van de toenmalige predikant van de gereformeerde kerk in het

Arie Bloed

dorpje, dominee Henricus Selijns, die waarschijnlijk al binnen twee weken na de ramp de gebeurtenissen in het Kerkboek beschreef. Eenmalige presentatie Het Kerkboek van dominee Selijns zal voor deze ene dag ook te zien zijn in de tentoonstelling. Arie Bloed gaat uitgebreid in op de betekenis van dit unieke geschrift, dat vanuit het kerkbestuur van Waverveen in bewaring is gegeven in het Regionaal Historische Centrum RHCVV in Breukelen, en nu dus eenmalig in Vinkeveen wordt geëxposeerd. Tevens geeft Arie een verhelderende toelichting op de historische prent van Sorious over de aanval op Waverveen. Een absolute aanrader dus, deze lezing, die u natuurlijk kunt koppelen aan het bekijken van de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’. Arie Bloed is een geboren

en getogen Wavervener, die zich na zijn studies geschiedenis en rechten jarenlang heeft bezighouden met internationale veiligheidsvraagstukken. Ondertussen bleef zijn hobby de plaatselijke en regionale geschiedenis van de Ronde Venen, waarover hij geregeld publiceert, onder meer in kwartaalblad ‘De Proosdijkroniek’. Samen met Jan Compier publiceerde hij in 2021 het boek ‘Waverveen: van boeren, burgers en buitenlui’. Zaterdag 27 augustus in de R.K.-kerk, Kerklaan, Vinkeveen. Kerk open 13 uur. Aanvang lezing: 13.30 uur, toegang gratis.

Kerkboek Selijns

In 2022 worden het Rampjaar 1672 en het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie herdacht. In De Ronde Venen organiseert de Historische Vereniging Proosdijlanden allerlei activiteiten rond het thema ‘RampZalig’. De Rondeveense verhalenvertellers Elza Vis en Ineke Bams sluiten hierbij aan met een verhalenmiddag in Waverveen op zaterdag 3 september. Waverveen is het gebied waar in 1672 zich een aantal gebeurtenissen afspeelden die tot de verbeelding spreken. We weten daar het een en ander over dankzij ds. Selijns, die destijds predikant was in Waverveen. Maar ook uit brieven en andere documenten kun je je een beeld vormen van het leven in die tijd en hoe gewone mensen de oorlog en de onderwaterzetting van het land hebben ervaren. Op basis van deze informatie hebben Elza en Ineke een programma samengesteld waarin vooral de verhalen van gewone mensen centraal staan, evenals het leven en werk van ds. Selijns.

De verhalen worden verteld in ‘Het Contact’, onder de kerk van Waverveen (Cliffordweg 9). De middag begint om 15.00 u. De kosten voor deze middag bedragen € 7 (vergoeding voor koffievrijwilligers en gebruik ruimte). Koffie en thee zijn voor eigen rekening (graag contant betalen). U kunt zich tot 1 september opgeven bij Ineke Bams (ineke.bams@live.nl / 0627434885).


14

26 AUGUSTUS 2022

DE GROENE VENEN

27 augustus: 8e Shantyfestival in Vinkeveen KUNST EN CULTUUR

Vanaf 1 september weer Muzikale Ochtenden in de Willisstee Stichting Venen Muzikaal start vanaf donderdag 1 september weer met haar muzikale ochtenden in de Willisstee. Op de muzikale ochtenden kunt u onder begeleiding van accordeonist Wim Holla(nd) Nederlandstalige liederen komen meezingen uit de door de Stichting meegebrachte tekstboeken. Voor het meezingen is geen goede zangstem vereist. Het gaat om de gezelligheid. Kom en beleef een gezellige ochtend: Elke donderdagmorgen van 10 tot 12 uur in de Willisstee Pieter Joostenlaan 24 in Wilnis. Entree 4 euro p.p.

Shanty- en zeemanskoor de Turfschippers organiseren op zaterdag 27 augustus voor de achtste keer een Shantyfestival. Vijf koren zijn aanwezig op het Boeiplein in Vinkeveen om aan de toeschouwers hun vocale kunsten te laten horen. In diverse talen zal het zeemanslied in al zijn facetten weer vertolkt worden, van droevig tot ondeugend en provocerend, vertolkt door koor en solist en begeleid door de muziek van diverse instrumenten. Toegevoegd zijn dit jaar de Tractorclowns, die voor de komische noot op het plein zullen zorgen. Vele liefhebbers van shanty- en zeemansliederen zullen weer aanwezig zijn op het tot Festivalplein omgetoverde Boeiplein waar met een groot podium en voldoende zitplaatsen de toeschouwers zowel in de open lucht als overdekt een plaatsje kunnen vinden. Om het nog aangenamer te maken is er ook een mogelijkheid om een hapje en drankje te nuttigen. DJ. Robert zal tussen de optredens zorgen voor de nodige informatie en muziek. Het festijn vindt plaats van 12 tot 18 uur. Deelnemende koren zijn: Zeemanskoor de Brulboei uit Nieuwegein In 1997 gingen zo'n acht leden van het Nieuwegeins Mannen Koor van start om met een aantal enthousiastelingen wat Zeemansliederen te gaan zingen In 2002 werd formeel het Zeemanskoor "De Brulboei" in Nieuwegein Zuid (het voormalige Vreeswijk) opgericht. Inmiddels is de Brulboei uitgegroeid tot een koor dat bestaat uit ± 55 zangers. De zingende leden worden begeleid door acht accordeonisten. Ook zijn er twee trombespelers en een gitarist. Het geheel staat onder leiding van dirigent Ton Mink. Het repertoire bestaat vooral uit bekende Nederlandstalige liedjes. Er zijn ongeveer 30 optredens per jaar w.o.

het eigen sluizenfestival. Het merendeel van de optredens vindt plaats in bejaarden- en verzorgingshuizen, maar ook bij braderieën, tijdens havenactiviteiten, bij openingen van bedrijven, enz. Er zijn inmiddels ook vijf Cd’s uitgebracht en is inmiddels ook het 20- jarig bestaan gevierd. Shantykoor Windstilte uit Vleuten- de Meern Al meer dan 30 jaar is het Shantykoor Windstilte een “zilt” begrip; niet alleen in Vleuten-De Meern, maar ook ver daarbuiten. Zelfs buiten de landsgrenzen: in België, Engeland en Duitsland. Het repertoire waarmee zij optreden bestaat uit shanties, forebitters en zeemansliederen. Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het in 1980 opgerichte barbershopkoor Midholland River Blenders besloten enige leden wat zeemansliedjes in te studeren. Omdat de groep mannen er zelf veel plezier aan beleefden werd besloten door te gaan met dit genre muziek. Vervolgens ging het heel snel. De uitnodigingen voor optredens stroomden binnen. En in 1990 werd Windstilte bij de notaris ingeschreven als officieel Shantykoor. Inmiddels zijn er al 8 Cd’s opgenomen en wordt er zo’n 60 keer per jaar opgetreden op festivals, radarboten, Zonnebloem, ouderenbonden, ect. Ook waren er optredens voor radio en TV. Het koor bestaat uit 27 mannen die worden begeleid door accordeons, grote trom en Wasbord. Schager Zeemanskoor “Onder Zeil” uit Schagen Het Zeemanskoor “Onder Zeil” is opgericht in 2003 met als thuishaven Schagen, en bestaat uit een bemanning van een 60-tal zangers en muzikanten afkomstig uit diverse plaatsen uit de Kop van Noord-Holland en staat onder leiding van dirigente Marianne Rijnders.

Theater Piet Mondriaan start nieuwe theaterseizoen op 3 september

Spetterend salsaconcert van Nils Fischer & Timbazo Het theaterseizoen gaat weer beginnen. En dat doen we bij het Theater Piet Mondriaan met een spetterend

concert: Festival música tropical van Nils Fischer & Timbazo. Timbazo is een wervelende latin-band die garant

staat voor een uitbundig dansfeest. De internationale groep verenigt de intensiteit van de Cubaanse timba met jazz en ‘salsa dura’. De bandleden zijn afkomstig uit Colombia, Cuba, Nederland, Duitsland, VS, Puerto Rico, Venezuela en Curaçao. Oprichter Nils Fischer, één van de beste percussionisten die Europa rijk is, koos een topbezetting waaronder drie geweldige salsa-zangers. Het is moeilijk stilzitten op deze zinderende avond. Dus voetjes van de vloer en dansen maar! Voor wie toch liever blijft zitten, er staan ook stoelen in de zaal. Timbazo’s eerste album ¡Gracias Joe Cuba! deed de salsawereld schudden op haar grondvesten: het werd gekozen tot beste salsa-album van het jaar door de internationale pers. Na talrijke concerten op onder meer North Sea Jazz en vele grote zomerfestivals volgde het tweede album ‘Rumberos a Montón’. Informatie over deze en alle andere voorstellingen vindt u op www.theaterpietmondriaan.nl, of in de brochure. Geen brochure ontvangen? Deze is af te halen bij onder meer de Bibliotheek. Theater Piet Mondriaan, zaterdag 3 september (staconcert). Aanvang: 20:15 uur. Entree: 25 euro / CJP 18 euro. Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl foto minou spits

Het koor is samengesteld uit een groep enthousiaste landrotten en oud-varensgezellen. Zij houden van de zee, van schepen en van veel wat daar mee te maken heeft. Het repertoire van het koor bestaat uit een groot aantal shanty’s, seasongs en diverse andere populaire liederen, die garant staan voor een gezellig, ontspannen en sfeervol optreden. De klank van ”Onder Zeil” wordt mede bepaald door excellente musici op accordeon en snaren. Daarnaast zijn een aantal koorleden oproepbaar om onze vaste begeleidingsgroep aan te vullen op andere instrumenten als percussie, harmonica, etc. Het koor wil niet meer dan 20 keer per jaar (betaald) optreden. De Piratenmeiden uit De Ronde Venen De meiden waren de verrassing van het festival in 2017 en konden rekenen op veel bijval van het publiek. Oorspronkelijk waren het zo’n 20 fraai uitgedoste zeemansvrouwen (partners van onze leden) die het publiek vermaakte met het zingen van de ‘echte’ zeemansliederen. Dit jaar is door een oproep in de media het koor uitgegroeid tot ruim dertig dames uit de Ronde Venen en daarbuiten die als piratenmeiden ongetwijfeld voor een grote verrassing gaan zorgen daarbij ondersteund door het muzikale combo van de Turfschippers. Niet meer weg te denken op het festival dus staan ze ook dit jaar weer op het programma. Shanty en zeemanskoor De Turfschippers uit Vinkeveen De Turfschippers zijn de organisatoren van dit inmiddels niet meer weg te denken Shantyfestival in Vinkeveen en dat al voor de 8e keer. Het koor is opgericht in 2008. De bezetting van de Turfschippers bestaat inmiddels uit 29 zangers, 5 muzikanten, een dirigent en drie dames

die de kleding en catering voor hun rekening nemen.. Alle zangers komen uit de gemeente De Ronde Venen. Er wordt zo’n 20 tot 25 keer per jaar opgetreden. Naast het festival organiseert het koor in januari/februari ook het meezingfestijn in het Turfschipperscafé De Boei aan de Kerklaan in Vinkeveen. Mede door de aparte combo samenstelling is het mogelijk om afwijkende zeemansnummers te zingen die bij andere shantykoren in Nederland meestal niet te horen zijn. De Turfschippers willen nog wel graag uitbreiden en zijn op zoek naar een dirigent(e), een gitarist en enkele zangers. Het programma is als volgt: 11.50 uur Opening Nancy van Rijn Directeur Regiobank Vinkeveen 12.00 - 12.30 uur Shanty & zeemanskoor de Turfschippers 12.40 - 13.10 uur Zeemanskoor de Brulboei 13.20 - 13.50 uur Shantykoor Windstilte 14.00 - 14.30 uur Zeemanskoor Onder Zeil 14.40 - 15.10 uur Shanty & zeemanskoor de Turfschippers 15.20 - 15.50 uur Piratenmeiden 16.00 - 16.30 uur Zeemanskoor de Brulboei 16.40 - 17.10 uur Shantykoor Windstilte 17.20 - 17.50 uur Zeemanskoor Onder Zeil 18.00 uur Gezamenlijke afsluiting koren Bij (zeer) slechte weersomstandigheden wordt er uitgeweken naar de sporthal in de Boei.Toegang is gratis. www.deturfschippers.nl

Ontdekkingstocht voor het gezin over de Oude Demmerikse Kade

Vier het ‘Fête de la Nature’ Vier met je gezin een feestje in de natuur en ga op zondagmiddag 4 september mee op ontdekking over de Oude Demmerikse Kade in Vinkeveen. Neem deel aan een leerzame rondleiding en kom door leuke natuur-activiteiten van alles te weten dit gebied. Inspiratie voor deze ontdekkingstocht komt uit het boekje ’50-dingen-in-de-natuur-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde’. De makers van het boekje begeleiden de activiteit. Elk gezin krijgt een rugzakje mee met veldwerkmateriaal, de route en leuke opdrachten. De kinderen doen de opdrachten samen met hun (groot)ouders. De ontdekkingstocht gaat o.a. over de Oude Demmerikse Kade en een stukje Spoordijk, ten oosten van Vinkeveen. In 2022 wordt het Rampjaar herdacht. Daarom zal er bij de tocht speciaal

aandacht zijn voor de rol van kades bij de Oude Hollandse Waterlinie en wat er in 1672 in dit gebied gebeurde. De wandeling is 2,5 km lang en gaat deels over een onverhard pad. De activiteit start om 13:30 uur, duurt ongeveer 2 uur en is geschikt voor kinderen van 6-12 jaar. Er is plaats voor maximaal 10 gezinnen. Aanmelden voor deze wandeling is verplicht. Dat kan via www.dewoudreus.nl. Kijk bij ‘activiteiten’. In de week voorafgaand aan de activiteit ontvangt u informatie over parkeren, de startplek en kledingadvies. Deelname is gratis. Op 2, 3 en 4 september is het ‘Fête de la Nature’. Een natuurfestival dat mensen op een positieve en feestelijke manier in contact wil brengen met de natuur. Meer informatie op www.fetedelanature.nl.


DE GROENE VENEN

26 AUGUSTUS 2022

15

Najaarsprogramma Cursusproject De Ronde Venen

Een cursus volgen is leerzaam en leuk Het idee kwam oorspronkelijk uit Denemarken en Engeland. Daar was men tot het inzicht gekomen dat er in elke leefgemeenschap wel een aantal mensen wonen, die heel veel weten over bepaalde onderwerpen. Door middel van korte, laagdrempelige cursussen zouden die mensen hun kennis kunnen delen met andere inwoners. Dat idee werd in ons land onder meer opgepakt door de Stichtse Culturele Raad. Op 20 augustus 1974 belegde deze Culturele Raad een voorlichtingsbijeenkomst in Vinkeveen. Ondanks de twijfels die hier en daar bestonden leverde de bijeenkomst voldoende belangstelling op om van start te gaan. Negen toekomstige cursusleiders en tien werkgroepleden waren bereid er hun schouders onder te zetten. Het cursusproject startte met de slogan ‘Vinkeveen maakt Vinkeveen wijzer’. Een wervingscampagne onder de plaatselijke bevolking leverde zoveel docenten op dat er 58 cursussen konden worden verzorgd. Inmiddels zijn we bijna een halve eeuw verder en is het cursusproject onverminderd populair. Jaarlijks nemen er tussen de 1200 à 1300 mensen deel. tekst piet van buul

– foto patrick hesse

In de beginjaren bestond er een nauwe samenwerking met de Stichtse Culturele Raad. Door de jaren heen werd het project steeds uitgebreider en complexer. Daardoor ontstond de behoefte om de organisatie meer structuur te geven. In 1984 verkreeg het cursusproject de status van Stichting. De doelstelling van de stichting bestond uit educatieve activiteiten gericht op het verwerven van kennis, vaardigheden en algemene ontwikkeling. Maatschappelijke bewustwording en algemene ontwikkeling alsmede het bevorderen van creativiteit, kunstzinnige vorming en lichamelijke en geestelijke ontspanning behoorden eveneens tot de doelstelling. “Die doelstellingen zijn nog steeds van kracht,” zeggen Ronald Soute en Agnes Blokker, bestuursleden van de Stichting Cursusproject De Ronde Venen. “Dat biedt ons ook de mogelijkheid om een heel gevarieerd aanbod samen te stellen. De allereerste cursus die werd gegeven, was de cursus schoonheidsverzorging. In de beginjaren varieerde het aanbod van wandkleden maken tot aan veldbiologie. In de

loop der jaren is dat aanbod sterk uitgebreid. In de belangstelling en de vraag naar cursussen zie je ook wel het verloop van de maatschappelijke ontwikkelingen in de loop der jaren terug. Lag in het verleden het accent sterk op praktische zaken zoals een beginnerscursus Frans of Spaans of over het ontwikkelen van vaardigheden, dan is er verschuiving te zien naar meer educatieve onderwerpen.” De belangstelling voor de cursussen beperkt zich overigens niet alleen tot inwoners uit De Ronde Venen. Daar komt wel het leeuwendeel vandaan, maar op de lijst zien we plaatsnamen als Zeist, Amsterdam Amstelveen, Maarssen, Nieuw Vennep, Utrecht en zelfs Zoetermeer. “Een flink deel van onze cursisten zoekt elk jaar wel een of meerdere cursussen uit. Voor hen speelt ook het sociale contact een belangrijke rol.” Het cursusprogramma De Stichting verzorgt jaarlijks twee series van om en nabij de vijftig verschillende cursussen. Een serie in het voorjaar en een in het najaar. Het aanbod is afhankelijk van een aantal factoren. “Op de eerste plaats is dat er het aanbod

van cursusleiders die een interessante cursus kunnen verzorgen, die past binnen onze doelstellingen,” zegt Ronald. “In de loop der jaren hebben we een omvangrijk bestand opgebouwd, van mensen die in staat zijn hun kennis over te brengen en die beschikken over voldoende educatieve vaardigheid. We willen de mogelijkheid om deel te nemen zo laag mogelijk houden. Dat neemt niet weg dat we ook letten op de kwaliteit van hetgeen we aanbieden. Voor het samenstellen van het programma kunnen we dus putten uit een ruim bestand. Daar zitten tal van cursussen bij die meerdere malen worden gegeven, vanwege het feit dat daar veel belangstelling voor bestaat. Zo kan een cursus bridge later altijd weer gevolgd worden door een opfriscursus. Maar we staan nog steeds open voor nieuw aanbod. Wanneer iemand een goed plan heeft voor een interessante cursus, houden we ons aanbevolen.” Het najaarsprogramma Begin september start weer een nieuw seizoen. Het programma bevat deze keer in totaal 49 cursussen over zeer gevarieerde onderwerpen en thema’s, Een aantal gaan over gezondheid en welzijn, over kunst en cultuur, over het zelf maken van tenen manden, Spaanse tapas zeefdrukken of foto’s, of het maken van een zelfportret. Maar er wordt op volop gelegenheid geboden om op stap te gaan. Excursies onder deskundige leiding naar het Paleis op de Dam, naar de Zuidas of het Tuschinsky Thea-

23 september Concerten op Kasteel Loenersloot Op vrijdag 23 september geeft de Japanse pianoforte-pianiste Kaoru Iwamura, samen met sopraan Kitty Lai en tenor Edmond Chu in Kasteel Loenersloot, Rijksstraatweg 211 te Loenersloot, twee maal een concert. Deze worden gehouden in de fraai gerestaureerde, sfeerrijke tuinkamer van het slot met zijn unieke geschilderde, (linnen) behangsels. In die zaal vinden al zeker vanaf de 18e eeuw regelmatig concerten plaats. Het eerste concert begint om 17 uur, het tweede om 19.30 uur. Reserveren via www.kasteelloenersloot.nl. Kaoru speelt op de gerestaureerde Broadwood pianoforte uit 1829. Die tafelpiano is ons in bruikleen gegeven door Museum Geelvinck. Zij begeleidt sopraan Kitty Lai en tenor Edmond Chu. Samen een geweldig trio van professionele musici! Zij traden vorig jaar ook op in Kasteel Loenersloot voor een bijzonder enthousiast

publiek. Kaoru speelde in juni nog op het slot tijdens de Dag van het Kasteel 2022. De musici presenteren u Chinese Lovesongs van Huang Zi. U krijgt als onderdeel van het concert ook de indrukwekkende film Life is a Dream te zien, opgenomen op Kasteel Loenersloot, met onder meer de uitvoerenden van de concerten. De zaal is bij beide concerten een half uur eerder open, dus om 16.30 en 19 uur. Er is geen pauze. Voor en na het concert zijn er wel koffie of thee en drankjes en hapjes in de hal verkrijgbaar. Beschermers van Utrechts Landschap (= leden) betalen 16 euro; niet-beschermers 17,50 euro. Er is een speciale (gratis) parkeerplaats, aangegeven met lichtgroene borden. Medewerkers wijzen de weg. Vandaar is het circa 10 minuten teruglopen naar het slot. Of kom op de fiets of met bus 120 (Amsterdam-Utrecht v.v.).

ter. Rondleidingen in kasteel Sypesteyn, het Scheepvaartmuseum, het Rietveld-Schröderhuis, of een bezoek aan Space Expo. Agnes: “het leuke aan het deelnemen is niet alleen dat je er iets van opsteekt. Even belangrijk is het contact dat je met andere deelnemers hebt. We werken doorgaans met kleine groepen, dus je leert elkaar kennen en zo zijn de cursussen niet alleen leerzaam maar ook erg leuk.” Aanmelden Legendarisch zijn de cursusmarkten in De Boei, waar men zich kon laten informeren en kon aanmelden. Een zaal vol met kraampjes en vaak lange wachtrijen. “Dat systeem hebben we, gedwongen door de Covid-19 situatie moeten aanpassen,” zegt secretaris Agnes. “Het volledige programma zetten we op onze site en inschrijven voor een cursus kan ook alleen nog maar digitaal. De aanmeldingsprocedure hebben we zo eenvoudige mogelijk gehouden en de ervaring wijst uit dat het aanmelden probleemloos verloopt.” Vanaf 26 augustus is het volledige programma bekend en te zien op de site. Men kan zich vanaf maandag 5 september (10.00 uur) aanmelden. De basiskosten per cursus bedragen slechts acht euro. Voor creativiteitscursussen en excursies kunnen daar nog materiaalkosten of kosten voor de gids bij komen. Voor meer informatie kan men terecht op de site van de stichting: www.cursusproject.nl/rondevenen.html.

Zaterdag 17 en 24 september:

Workshop schaal van Papier-Maché bij Atelier De Kromme Mijdrecht Maak je eigen schaal. Ervaring is niet nodig. Neem een glazen schaal mee die je als mal kunt gebruiken. De docent, Ellen Stapper Müller, zorgt voor de overige materialen. De eerste dag maken we een schaal van Papier-Maché. De tweede dag gaan we de schaal beschilderen en aflakken met vernis. De workshop is inclusief een lekker kopje koffie of thee. Datum: Zaterdag 17 en 24 september 2022. Tijd: 9.30 - 12.30 uur - Kosten: 27,50 euro. Locatie: Atelier de Kromme Mijdrecht, Gebouw Trekvogel, Karekiet 49 Mijdrecht Maandag 29 augustus start het nieuwe seizoen weer. Ook dit seizoen biedt het AKM weer een uitgebreid cursusprogramma aan. Op vrijwel elk dagdeel kun je bij ons komen tekenen of schilderen. Op woensdag- en vrijdagmiddag zijn er

cursussen voor de jeugd en op bijna alle andere dagdelen voor volwassenen. Het programma is te vinden op www.atelierdekrommemijdrecht.nl. Via deze website kun je je ook meteen inschrijven of neem contact op met de cursuscoördinator: leden@atelierdekrommemijdrecht.nl


16

26 AUGUSTUS 2022

Mijn belofte aan jou

MONDRIA'S

BOEKENLADDER Het duivelsplateau

Preston & Child Lucas Tappan, een rijke en excentrieke miljardair, en oprichter van Icarus Space Systems, benadert het archeologisch instituut van Santa Fe met een voorstel voor een opgraving – en een flinke donatie. Om de broodnodige publiciteit te regelen voor de geprivatiseerde ruimtereisindustrie wil hij een wetenschappelijke archeologische opgraving van het Roswellincident in 1947 financieren. Het instituut gaat akkoord en Nora Kelly krijgt, tegen haar zin in, de opdracht toegewezen.

Colleen Hoover Het verhaal van Quinn en Graham begint met de ontrouw van hun partners. Voor beiden een moeilijke periode waar wel iets heel moois uit voorkomt: hun liefde en uiteindelijk hun relatie. Ze trouwen en er komt een sterke kinderwens. Dat het maar niet wil lukken lijkt de twee uit elkaar te drijven, maar toch willen ze hun relatie niet

Hertha 7x7 voetbal enorm succes Vijf jaar geleden begon Hertha met twee teams in de KNVB 7x7 voetbalcompetitie. Een speciale competitie op vrijdagavond voor de mannen en vrouwen die op zaterdag niet meer willen of kunnen spelen. Er wordt op een half veld 7 tegen 7 gespeeld met keepers, zonder buitenspel en geen slidings. De teams worden verdeeld in een poule van vijf verenigingen en elk team organiseert om de twee weken een speelronde in

Mary Alice Monroe

Jager in de nacht

Chris Carter

Een onbekende vrouw wordt dood aangetroffen in een verlaten slagerij. Haar lichaam heeft geen verwondingen, maar haar lippen zijn dichtgenaaid. Pas tijdens de autopsie ontdekt de patholoog hoe gruwelijk de daad werkelijk is… Profiler Robert Hunter en zijn partner Carlos Garcia worden op de zaak gezet om te achterhalen wat er precies gebeurd is. Maar wanneer hun onderzoek botst met een vermissingszaak die door een privédetective wordt onderzocht, rijst bij Hunter het vermoeden dat de dader het op meerdere vrouwen gemunt heeft.

Deze meiden zoeken nog een paar nieuwe teamgenoten die het leuk vinden om te komen handballen ( 9-12 jaar ). Ze trainen op dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur bij HSV69 aan de Schatterkerkerweg 6 in De Hoef. De instaptrainingen zijn op 30 augustus, 6 en 13 september. Verdere info: bel Marjan de Jong, tel. 06-50526040 of e-mail naar marjanenaiko@gmail. com.

Lucy Foley

De boekenfluisteraar

Carsten Henn

Wandelend door de pittoreske steegjes van de stad bezorgt boekverkoper Carl Kollhoff na sluitingstijd boeken aan bijzondere klanten die als vrienden voor hem worden. Voor velen is Carl hun belangrijkste verbinding met de buitenwereld. Tijdens een van zijn wandelingen komt Kollhoff de negenjarige Schascha tegen, die erop staat hem te vergezellen. Schascha is pienter en grappig, maar onder haar opgewekte masker gaat een eenzaam meisje schuil dat het thuis niet makkelijk heeft. De twee raken aan elkaar verknocht en Schascha wordt een vast onderdeel van Carls avondroutine. Dan slaat het noodlot toe: Carl verliest onverwacht zijn baan en de inboedel van zijn winkel wordt verkocht.

Komend seizoen speelt Hertha met maar liefst acht teams in deze competitie. Twee vrouwenteams, drie 35+ teams en drie 45+ teams. En daarmee is Hertha een van de grootste verenigingen in de regio die uitkomen in de KNVB 7x7 competitie.

Handballers gezocht!

Het appartement Jess is toe aan een frisse start. Haar halfbroer Ben zei dat ze altijd welkom was bij hem in Parijs. Maar als ze aanbelt bij een prachtig appartement – zou Ben zich dit echt kunnen veroorloven? – is hij niet thuis. En hij komt ook niet thuis. Hoe langer Ben zoek blijft, des te meer zorgen Jess zich maakt.

het voorjaar en in het najaar. Kortom een gezellig avondje voetbal maar vooral ook een gezellige derde helft.

Initiatiefnemer Frank Vousten: “Onze mannen en vrouwen vinden het heerlijk om een paar keer in het voorjaar en najaar op een gezellige en vooral sportieve manier een balletje te trappen. Er gebeuren zelden gekke dingen, ondanks dat er toch redelijk fanatiek gevoetbald wordt. We hebben de contributie voor deze groep bewust laag gehouden waarmee de drempel voor deelname ook laag ligt. Dat heeft gewerkt want we hebben nu bijna 100 leden voor de vrijdag-

Herinneringen aan het strandhuis

Olivia ‘Lovie’ Rutledge zoekt steeds vaker haar toevlucht in het strandhuis van haar familie. Daar is ze even weg van haar sociale verplichtingen, overheersende echtgenoot en zijn affaires. Als ze de bevlogen bioloog Russell ontmoet kan ze niet anders dan hartstochtelijk verliefd op hem worden. Ze delen dezelfde passie, en bij hem kan ze volledig zichzelf zijn.

verbreken. Mijn belofte aan jou is vooral een realistisch liefdesverhaal dat helemaal in het tijdsbeeld van nu past. Door te wisselen tussen het heden en het verleden krijg je als lezer een compleet beeld van het verhaal , dat mooi, maar soms ook heel triest is. Bij elke bladzijde die je omslaat stijgt de angst dat hun liefde net als een kaars langzaam uitdooft. En om te zien hoe het afloopt, kun je niet anders dan het boek zo snel mogelijk uitlezen.

Wederom een práchtig boek van Colleen Hoover! Wat kan deze vrouw toch verhalen schrijven. De personages komen echt tot leven. Rauw, emotioneel, hartverscheurend!

gelezen door joyce gortenmulder

avondcompetitie. En die komen vrijwel allemaal naar de kantine na afloop.” En er wordt ook fanatiek getraind op de woensdagavond tussen 20.30 uur en 21.45 uur. De dames trainen op dinsdag op dezelfde tijd. Frank: “We trainen tegenwoordig met ruim 20 tot 24 man tegelijk en dit worden er komende weken beslist nog meer, zeker als straks de wedstrijden gaan beginnen. We hebben een trainingsgroep app met 60 deelnemers”. Ben je 35+ en geïnteresseerd om bij Hertha te komen spelen meld je dan aan via frankvousten@hertha.nl. Nieuwe leden zijn altijd welkom.

WIJN VAN DE WEEK

Hubrecht Duijker, vinpressionist

The Pale 2021 Vin de Pays du Var Het is feest(week) in Abcoude, vandaar een rosé waarvan de smaak een feestje vormt voor de zintuigen. Hij heet The Pale, een verwijzing naar zijn bleekoranje tint. De befaamde roséspecialist Sacha Lichine maakte hem in de Provence, van drie druivenrassen. Het is een licht kruidige, licht fruitige (citrus, besje) wijn, met ook een vleugje mildheid en een bescheiden 12,5% alcohol. Reguliere flesprijs €14,65 bij www.gall.nl.

BEAUTY verdieping te krijgen, zodat ik kan werken aan het beste voor de huid en mijn bedrijf.

Happy Périne 30

DE GROENE VENEN

30 jaar Périne, dit willen mijn collaga’s en ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. We zijn dan ook al vanaf het voorjaar bezig om drie feestelijk weken in september te organiseren. Recent vroeg iemand ‘waarom heb je dit beroep gekozen?’ Sinds mijn pubertijd ging ik met mijn moeder mee naar haar schoonheidsspecialiste. Ik vond het zo fijn om te merken wat verzorging van de huid voor iemand kan betekenen. Na mijn middelbare school ben ik dan ook de drie jarige opleiding voor schoonheidsspecialiste, pedicure, manicure en middenstand gaan volgen. Aansluitend ben ik de VO opleiding gaan volgen, zodat ik, naast het geven van les, diverse behandelingen voor de zorgverzekering mocht gaan doen. Tot op de dag van vandaag volg ik nog steeds vele uiteenlopende (vakinhoudelijke) cursussen. Heerlijk vind ik het om

In 1992 ben ik mijn praktijk in Mijdrecht gestart. Eerst in twee kamers aan huis bij mijn ouders, daarna in een ruimer pand op Hofland en sinds 2012 in dit prachtige pand aan de Genieweg. Eigen concepten heb ik ontwikkeld en de huid verbeteren m.b.v. het herstelvermogen van de huid, holistisch, duurzaam, innovatief en toekomstgericht, is wat nog steeds mijn missie is. Extra trots ben ik op de Runner-up prijs voor beste leerbedrijf en het winnen van de Beauty-Award.

Natuurlijk draag ik ‘Périne’ niet alleen uit. Sinds 1998 is team ‘Périne’ gegroeid. Een bedrijf neerzetten en laten functioneren, kan alleen maar met de juiste mensen om je heen. Ik houd van coachend leidinggeven en samenwerken om elkaar te versterken. Trots ben ik dan ook op de samenwerking met mijn medewerkers, andere ondernemers, leveranciers en het feit dat de klanten hun huid aan ons toevertrouwen. Hoe fijn is het dat er nog steeds klanten komen die vanaf het begin mijn bedrijf bezoeken! In 30 jaar hebben we veel huiden mogen behandelen, blije gezichten gezien, hilarische en ontroe-

rende momenten beleefd en allerlei activiteiten georganiseerd. Thema-avonden, (online) Beauty Shows, Beauty Boulevard, Feestmiddagen, Informatie- en Open Dagen met gastsprekers en andere ondernemers, noem maar op.

30 jaar ‘Périne’, het klinkt veel langer dan dat het voelt. Dat komt omdat ik met mijn team nog iedere dag geniet van wat het mooie vak ons brengt. We volgen de trends en innovaties en putten daarnaast onze kennis en kunde uit 30 jaar ervaring. We blijven bruisend en vol energie. Ik vind het heerlijk om klanten te verrassen. Dat zie je ook nu weer terug in onze drie HAPPY 30 weken. Wees Welkom! Op onze website staat alle info.

Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht www.perine.nl


DE GROENE VENEN

AUTO IMPRESSIE tekst michael reuling foto's patrick hesse

Van nagenoeg ieder model is er tegenwoordig wel een snelle variant te vinden. Van praktische elke Mercedes bestaan er meerdere AMG-uitvoeringen, Audi heeft zijn S- en RS-modellen en zelfs Land Rover heeft SVR uitvoeringen. Vaak zijn dat hele grote auto’s met hele dikke motoren. Het is snel, redelijk wendbaar, maar echt knallen over het circuit of sturen door de polder is soms tricky. Daarvoor heb je toch echt een hothatch nodig. En zo’n echte hothatch staat nu te koop bij Hans Lammers in Mijdrecht. Hans Lammers heeft een historie als Peugeot-dealer en heeft destijds deze witte 208 GTi nieuw mogen leveren aan de vorige eigenaar. Nu, vier jaar later, staat dit model met iets meer dan 57.000 kilometer op de teller te koop voor 17.880 euro. Peugeot heeft een rijke historie als het gaat om kleine auto’s met lekker veel peper. Denk aan de 205 GTi, de 306 GTi en zelfs een 106 GTi. Deze driedeurs 208 GTi is voorzien van stoere 18 inch duotone velgen die een mooi contrast vormen met de witte lak. Binnen neem je plaats op hele gave kuipstoelen die voorzien zijn van zwart leer, afgewisseld met rode stiksels en stoffen bekleding met een knipoog naar de bekleding van de GTi’s van weleer. Wie de GTi start hoort een lekkere roffel uit de uitlaat. En dat zegt genoeg; de GTi is er klaar voor om te gummen. De tellers staan lekker ver van je weg. De wijzers zijn wit en de achtergrond heeft een carbon-look. Het kleine stuur ligt goed in de hand en heeft een rode streep zodat je snel kunt zien of het stuur

26 AUGUSTUS 2022

Peugeot 208 GTi

Hothatch recht staat. Even schuiven met de stoel en het stuur en je hebt je ideale rijpositie te pakken. Direct merk je dat de GTi veel strakker is afgesteld dan zijn tamme broertje. Onder de motorkap ligt een 1.6 turbomotor met 208 pk. Hieraan gekoppeld ligt een heerlijk schakelende zesbak, handgeschakeld uiteraard. De GTi sprint in 6,8 seconden naar de 100 km/u. En dat is een fijne duw in de rug. Je gaat hierdoor heel zeker rijden met de GTi. Je weet namelijk dat je altijd ruim voldoende vermogen onder het gaspedaal hebt zitten en dat is een fijn idee. Bovendien zijn er wat zekerheden ingebouwd voor de wat onervaren rijders. Denk aan noodremassistentie dat de remdruk verhoogt als je het rempedaal met een bepaalde snelheid intrapt. Denk ook aan antispinregeling en uiteraard ontbreekt ABS niet. De elektronische remdrukregelaar verdeelt de remdruk over de voor- en achterwielen. Tel daarbij op dat je ontzettend strak door een bocht kunt sturen en je hebt echt een leuk speeltje voor op de weg. Wie echt de limiet op wil zoeken moet eigenlijk een track-day boeken en een extra setje banden meenemen. Maar in het alledaagse verkeer kun je ook genieten van een stoplicht-sprintje hier en daar, de roffel van de uitlaat in een tunnel of het stuurwerk over polderweggetjes. Dit is een auto voor liefhebbers. Autobedrijf Hans Lammers Communicatieweg 25 Mijdrecht Telefoon: 0297-272111 www.hanslammers.nl

Bekend gezicht neem afscheid Op 31 augustus neemt Arie Fokker, na de laatste 17 jaar van zijn carrière werkzaam te zijn geweest bij de gemeente De Ronde Venen, afscheid. Arie heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en gaat lekker samen met zijn vrouw Ans genieten. Beiden zullen wel actief blijven als vrijwilligers, want menig vereniging kan gewoon niet zonder hen. Wilt u Arie nog even gedag zeggen? Dan kan dat 31 augustus, tijdens de normale openingstijden van de werf aan de Bovenkamp 15 in Abcoude. Eind september is er een officieel afscheid van de gemeente. foto fem van duuren

PEUGEOT Gereden versie: Peugeot 208 GTi 1.6 THP Vermogen: 208 pk 0-100: 6,5 s Top: 230 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 18,5 / 5,4 l/100km Vanafprijs: € 17.880,-

17


18

26 AUGUSTUS 2022

Regatta 2022 Afgelopen weekend vond de 13e editie van de enige echte Regatta plaats. Verlost van alle coronaperikelen, stikstofellende en bosbranden streden er dit jaar 27 teams (een record!) om die prachtige Pirates Cup. En, het wordt een herhaling van zetten, ook dit jaar ging de strijd vooral tussen de teams van Anne Akke, met aan boord Arthur, Jeroen en Jaap en het team van de Dullstroom, met als bemanning Thijs, Albert en Frank. Want om uw geheugen een beetje op te frissen: Albert heeft in de afgelopen 12 edities nog nooit, u leest het goed, nog NOOIT de Regatta gewonnen. Daar zou dit jaar verandering in komen, maar aan deze overwinning zou een vervelend riekend luchtje gaan hangen, waarover later meer. Ondanks de uiterst ervaren bemanning op de Anne Akke bleek vanaf het startschot dat ze snelheid tekort kwam. De Dullstroom bleek ongenaakbaar en schoot uit de startblokken. Wat Arthur, Jeroen en Jaap ook probeerden met de Anne Akke, de Dullstroom bleef zijn voor-

DE GROENE VENEN

sprong maar uitbouwen en met overmacht wonnen zij de Regatta van dit jaar. Maar toen, na de finish en na de huldiging door de altijd grappige Ron Brandsteder kwam er een klein aapje uit de mouw... Het gonsde van de geruchten dat de bemanning van de Dullstroom sabotage zou hebben gepleegd op de Anne Akke. Zeilen van de Anne Akke bleken vooraf te zijn losgemaakt en de (gloednieuwe) spinaker van de Anne Akke vertoonde onverklaarbare scheuren, een enorme prestatie dat bemanning van de Anne Akke met deze mankementen toch nog een 2e plaats heeft weten te bemachtigen! De aanwezige VAR werd ingeschakeld en bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet duidelijk of de Dullstroom wel of niet zou worden gediskwalificeerd. Vooralsnog feliciteert de bemanning van de Anne Akke de Dullstroom, met Albert in het bijzonder, hartelijk met de overwinning, bij een eventuele rectificatie wordt daar zeker op teruggekomen. Ondanks alles een heerlijke dag op de zonnige plassen van ons mooie Vinkeveen, op naar Regatta 14! Op bijgaande foto van links naar rechts: Albert, Jeroen, Thijs, Jaap, Frank en Arthur.

Kanovereniging De Ronde Venen - 30 + 2 jaar Kanovereniging De Ronde Venen is in 1990 opgericht en bestaat dit jaar dus 30 + 2 jaar. Door Corona was het jubileum twee jaar uitgesteld maar afgelopen weekend is het uitgebreid gevierd. De club heeft zich een vaste plek binnen de gemeente verworven. Ondanks de ruim 30 jaar aanwezigheid, is nog niet iedereen op de hoogte van de vereniging en wat zij zoal doet. Er is voor iedereen wat te kiezen. Op de woensdagavond wordt er vooral recreatief gevaren en voor de jeugd is er een aparte groep op de zaterdagochtend. Het varen in clubverband biedt vele mogelijkheden. Via het krijgen van instructie en geven van aanwijzingen wordt de techniek verbeterd waardoor ook het plezier in het varen toeneemt. De activiteiten­commissie organiseert diverse toertochten overal in het land. Naast het varen op het vlakke water wordt er door diverse leden ook de andere meer uitdagende facetten van de kanosport beoefend, zoals brandingvaren en wildwatervaren. Wie meer competitie wil, kan gaan kanopoloën. In de winter wordt er getraind in het zwembad. Het is een sport die milieuvriendelijk is en ook nog relatief goedkoop. De sport is geschikt voor iedereen en voor alle leeftijden. Behalve een goede zwemvaardigheid zijn er aan het lidmaatschap geen bijzondere voor­waarden verbonden. Het eerste jaar stelt de vereniging materiaal ter beschikking (gratis). Voor wie al een kajak heeft zijn er nog voldoende ligplaatsen in de loods. Via een ‘buddy’-systeem wordt een nieuw lid eerst begeleid en de beginselen van het kanovaren bijgebracht. Hoogtepunten Hoogtepunten en bijzondere gebeurtenissen in de afgelopen jaren waren o.a. de prijs voor de meeste kajakkers in de Veluwe Rally, een monstertocht over 100 kilometer van Arnhem naar Kampen. De club leverde diverse kampioenen

‘Eskimoteren’ af en jeugdlid Nico Klessens werd 2e op het NK Freestyle en ontving hiervoor de oorkonde op van ‘Sporttalent De Ronde Venen.” Het poloteam KVDRV-A werd in 2011 tweede in de 3e klasse op het NK en het jeugdteam werd in 2015 2e op het NK. Talenten kanopolo Alhoewel het kanopolo binnen de vereniging altijd maar uit een klein groepje heeft bestaan, heeft de club toch kans gezien om de talenten die zich aanmelden verder te kunnen helpen met de eerste stappen in hun sportcarrière. Een vijftal ex-spelers van KVDRV hebben in Oranje gespeeld. Informatie: Meer informatie over de kanovereniging bij Willem Goverse, tel: 0297- 287743; goverse@planet.nl of via www.kvdrv.nl


DE GROENE VENEN

VALLEN KUN JE VAAK VOORKOMEN

Senior Sportief Actief en MTC Fysiotherapie laten u niet vallen

19

Veel beter nog; met een 10-delige cursus valpreventie wordt er gewerkt aan een optimale balans waardoor de kans op vallen in de toekomst flink verkleind gaat worden. “Niets voor mij” denkt u misschien, maar uw lichaam gaat nu eenmaal veranderen bij het ouder worden en dat is van invloed op de balans. Na tien lessen bent u een stuk beter voorbereid op een toekomst met meer kennis, balans, spierkracht en mobiliteit. Programma Theorie In Balans: De eerste 4 lessen wordt gestart met 1,5 uur theorie. U krijgt antwoorden op vragen als hoe werkt evenwicht nu eigenlijk? Wat zijn risicofactoren. Wat is de invloed van zintuigen en medicijngebruik, maar ook van gedrag en omgeving. De vijfde les staat helemaal in het teken van veilig en zelfverzekerd fietsen. Praktijktraining: Na de koffie/thee pauze gaat u in de sporthal verder met de praktijk. Met de Otago methode gaat u praktisch en effectief aan de slag voor sterkere spieren, een beter balansgevoel en een goede looptechniek. Ook wordt op dikke matten het begin van valtechniek aangeleerd. Het zijn totaal 10 lessen. Dus na de eerste vijf lessen omvat de les alleen een uur praktijktraining.

NEEM ACTIE EN DOE AAN VALPREVENTIE EN VALTECHNIEK

START 26 september Wilnis

Ben jij 70 jaar of ouder? Wij bieden je een cursus aan waarmee je steviger op de been blijft tijdens dagelijkse activiteiten. In een oefenprogramma werk je aan kracht en evenwicht waardoor de kans op vallen afneemt. Verder leer je in het theoretische gedeelte alle andere aspecten die je op de been houden. Wil je meer informatie of direct aanmelden voor de cursus valpreventie? Stuur een e-mail naar projmed@seniorsportiefactiefdrv.nl of bel Mw. Jos Kooijman 06 - 27 13 20 82

fysiotherapie

26 AUGUSTUS 2022

OBS DE EENDRACHT

Wilt u meer informatie of direct aanmelden voor de cursus valpreventie? Stuur een e-mail naar projmed@seniorsportiefactiefdrv.nl of bel Mw. Jos Kooijman, tel. 06-27 13 20 82.

Locatie: De Willisstee, Pieter Joostenlaan 25, Wilnis. Start: Maandag 26 september bij de Willisstee, 13.30 - 16 uur Met op 24 oktober alles over veilig fietsen, 13.30 - 16 uur. En vanaf 31 oktober vervolg praktijktraining van 15 tot 16 uur Eigen bijdrage Voor de gehele cursus wordt een eigen bijdrage gevraagd van 75 euro. U ontvangt dan een cursusboek en natuur-

zorg voor beweging

202293 SSA adv. Cursus Valpreventie Wilnis 2022 130x193zs.indd 1

lijk wordt voor koffie en thee gezorgd. Heeft u al eerder de cursus valpreventie gevolgd? Het is verstandig om de training, met name de valtechniek, jaarlijks te herhalen. Vanzelfsprekend kunt u de theorie dan overslaan. Dan volgt u dus 10 x alleen de praktijktraining van 15 tot 16 uur. Eigen bijdrage 35 euro.

19-08-22 10:29:14

SLUIT JIJ JE AAN BIJ ONS TEAM?

Welkom bij OBS De Eendracht. We stellen ons graag aan je voor! De Eendracht is een kleinschalige school in Mijdrecht. We bieden zowel de leerlingen als de leerkrachten een rustige omgeving met een veilige en fijne sfeer. In schooljaar 2024/2025 openen wij de deuren van ons nieuwe kindcentrum in ons nieuwe pand: onderwijs en kinderopvang onder één dak! Goed onderwijs voor alle kinderen is waar ons professionele en enthousiaste team zich hard voor maakt. Een team dat goed op elkaar is ingespeeld, elkaar versterkt en voor elkaar klaar staat.

ONZE VACATURE Wij zoeken een gedreven leerkracht Onderbouw of bovenbouw (in overleg) Per 1 sept. of zo snel mogelijk daarna Parttime of fulltime mogelijk Stuur je cv naar directie@obseendracht.nl of bel naar 0297-285586

Wij zoeken bezorgers! ... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdag- of vrijdagmiddag in:

Abcoude & Wilnis Heb je interesse?

Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57.


20

26 AUGUSTUS 2022

DE GROENE VENEN

stweeerkking met Atletiekclub Abcoude, e e F t r ta s e v e ti Spor aren bij in samenw eter. Daarna w et een kidsrun

m nm 3, 5 en 10 kilo De avond bego door het leeftijden op de e nenrondgang rs on ve pi di m or la do de or is vo t gevolgd ur be n de ek aan de kerm lerkleinsten aa was een bezo Al n. aa schemer de al ie on m Abcouder Har dorp achter de ! idelijk toch ook verle

Ruim 65 jaar o p de kermis

Op de voorav ond van de fe estweek werden dive rse vrijwillige rs, door voorzitter Ke es van Kats van de Stichting Fees telijkheden Ab coude, bedankt voor hun ondersteun ing bij diverse activite iten. Ook wer d even aandacht gesc honken aan de familie

Familie Brouwer

Van jong tot senior, sportieve strijd

De woensdag stond in het teken van diverse spellen. Van kinderspelen bij de Piusschool tot en met Jeu des Boules voor senioren. In de middag werd er om diverse bokalen gestreden door de basisscholen, die ondanks de vakantie, toch redelijk wat teams hadden voor de voetbal en hockey wedstrijden. Een “fris” bad was er te halen bij het Tobbesteken een eeuwenoud spel, wat op grote belangstelling kon rekenen en veel deelnemers.

van de schiettent

Brouwer van de Oliebollenk raam en de familie Brou wer van de sc hiettent. Beide families zijn al heel w at jaren bekende gezich ten op de kerm is. Waarschijnlijk al zo’n 65 jaar , maar de exacte zekerh eid is niet teru g te vinden. Op de fo to: deel van de vrijwilligers met de families Brouw er . foto's fem van du uren

Familie Brouwer

van de oliebollen

kraam