De Groene Venen 25-10-2019

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

JAARGANG 23 - WEEK 43 – 25 OKTOBER 2019

Genieweg 4 Mijdrecht Kantoorverdieping 123 m2 Jaarhuur: € 10.000,- ex. BTW NIE UW IN VER

HU

UR

Tel. 0297 - 212 987 vidabedrijfsmakelaars.nl

4 WEKEN CURSUS

DOND

IN BALANS IN ABCOUDE

7 14 21 28 GRATIS

NOV

13.30 UUR

TEST EN INFO DAG

DOND 31 OKT

VALPREVENTIE GEEF U OP EN BEL 0297 760260

Hacking, technisch falen of een datalek?

Aanleg fietspad voormalige spoorbaan voorlopig van de baan De actiegroep 'Geen asfalt op het Oude Spoor’ en de vele honderden inwoners die bezwaar aantekenden tegen de aanleg van een fietspad op de voormalige spoorbaan, tussen de Rondweg in Mijdrecht en Ir. Enschedeweg in Wilnis, kunnen opgelucht ademhalen. Het plan is voorlopig van de baan. Voor de aanleg van het fietspad is 400 duizend euro nodig. Dat bedrag is slechts deels beschikbaar en de provincie geeft aan dat alleen een subsidie mogelijk is, als het fietspad aansluit bij de provinciale uitgangspunten, zoals verharding en verlichting. Hier voorziet het ontwerp niet. Ook vanuit het oogpunt van recreatie zijn er geen subsidiemogelijkheden. Het college heeft goed geluisterd naar opmerkingen van de gebruikers van de voormalige spoorbaan. De gemeente ontving veel bezwaren tegen de voorgenomen plannen en wethouder Schuurs ontving een door velen ondertekende petitie om de voormalige spoorbaan te laten zoals hij nu is. Het college heeft nu besloten voorlopig geen fietspad aan te leggen op de spoorbaan. Op de foto de actiegroep v.l.n.r.: Patricia Antonioli, Lydia Post, Mariët van der Veen, Rita Pouwer en Kelly Kessen.

Cyberverzekering

Nog blij met je baan?

www.antennagroep.nl

MOEDER ZIEK KIND DE ZORG

Iets meer geluk in de regio

Soos de Cirkel dolblij met donatie Culinaire Venen Deelnemers en vrijwilligers van Soos de Cirkel waren aangenaam verrast toen deze week een aantal bestuursleden van de Culinaire Venen onverwacht 'binnenvielen’ tijdens de reguliere soosavond. Over de aanleiding van het bezoek waren ze helemaal dolblij. Elk jaar kiest Culinaire Venen een lokaal goed doel, waar een gedeelte van de opbrengst van het evenement aan wordt geschonken. Dit jaar was gekozen voor Soos de Cirkel in Mijdrecht, een soos voor verstandelijk beperkten. Elke dinsdagavond ontmoeten de deelnemers elkaar tijdens de soosavonden in dagbestedingslocatie Windmolen te Mijdrecht. De soos is afhankelijk van giften, donaties en sponsoring. De waarde cheque van 3.500 euro en een fraaie beamer uit handen van Hans Kranenburg, John den Hollander en Norbert Karthaus van de Stichting Culinaire Venen kwamen dan ook goed van pas. Meer informatie over Soos de Cirkel? Kijk op www.soosdecirkel.nl of neem contact op met Angela van Adrichem: 06-23937815. foto rob isaacs Beltmolen 52 te Mijdrecht Vraagprijs € 385.000,- k.k.

DE GASTEN DIE HET WETEN, KOMEN AL JAREN BIJ ONS ETEN

p. nop 2 Woo m 134 eel Perc 2 m 228

Nieuw in de verkoop!

VOE TA N G E L. N L RONDE HOEP OOST 3, 1191 KA OUDERKERK A/D AMSTEL

R E SE RVE R E N ? 020 - 496 13 73

Kijk voor meer info over deze woning op

www.korvermakelaars.nl


2

25 oktober 2019

DE GROENE VENEN

Maak kennis met Hoogendoorn Hout! Hoogendoorn Hout is een leverancier van (hard)hout, houtproducten en hieraan gerelateerde artikelen. Ons bedrijf wordt gekenmerkt door deskundig advies, ongekend veel mogelijkheden in maatwerk en een snelle levering van grote en kleine hoeveelheden kwaliteitsproducten. Wij beschikken over: Breed & diep assortiment hout Binnen- en buitenopslag Productiewerkplaatsen Houtbewerking machines Geoutilleerde winkel Mogelijkheid in maatwerk (prefab)

Onze klanten zijn onder andere: Grond-, weg- en waterbouwbedrijven Aannemingsbedrijven Loonbedrijven Hoveniers Waterschappen Overheden Particulieren

Omdat wij zelf beschoeiingschotten maken, hout schaven, eigen transport hebben en beschikken over grote voorraden, kunnen wij snel leveren. Ons hout is onder andere verwerkt in bovenstaande projecten.

Interesse? Neem contact op met onze verkoop.

ONZE ADRESGEGEVENS

CONTACTGEGEVENS

VOLG ONS VIA

Hoogendoorn Hout Pascalstraat 4 2811 EL Reeuwijk

Telefoon (0182) 39 65 71 info@hoogendoornhout.nl www.hoogendoornhout.nl

 Facebook/hoogendoornhout  @hoogendoornhout  Hoogendoorn Hout

25 oktober 2019

SLOTRUITERS 85 JAAR Op vrijdag 25 oktober 2019 bestaan de Slotruiters alweer 85 jaar! Om dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan nodigen we alle(oud)Slotruiters, vrienden en familie uit voor een gezellige avond met Wijn/Bier/Kaas proeverijen, ponyspelletjes en de grote Slotruiter Quizzz! Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur op de manege aan de Oudedijk 8 in Abcoude


DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

BESTE BURGEMEESTER

3

LUISTERVINK

tekst maarten divendal

“De afgelopen weken is er voor honderden bomen een kapvergunning afgegeven: recent 91 bomen, met als reden verhoogde kans op takbreuk! En dit terwijl bomen juist heel belangrijk zijn voor een goed milieu (CO2 afname). Is dit het nieuwe groenbeleid van de gemeente? Waarom niet snoeien?” Het is inderdaad schrikken als zoveel bomen gekapt gaan worden. Als het niet nodig zou zijn, zou dit zeker niet gebeuren. Helaas is de ervaring de laatste jaren dat bij heftige - maar soms ook bij minder heftige - stormen in onze gemeente grote hoeveelheden bomen sneuvelen. Eén van de oorzaken is dat bij ons de bomen door de hoge waterstand niet diep in de bodem wortelen. De wortels verspreiden zich alleen horizontaal, ze groeien tenslotte niet in het water. Dat houdt in dat de bomen niet goed ‘geankerd’ zijn en bij storm dus relatief eerder omwaaien. In de nacht van 5 op 6 juni jongstleden heeft dat in Vinkeveen geleid tot een ware ravage met heel veel schade. Dat betekent niet dat nu lukraak bomen worden gekapt. Op allerlei plekken zijn bomen door deskundigen onderzocht om te beoordelen hoe de kwaliteit is en wat risico is (onveilige situaties) bij heftige wind. Daar waar het snoeien van takken voldoende zekerheid biedt, wordt daartoe overgegaan. Helaas leidt het op veel plekken tot de noodzaak bomen te kappen. In het groenbeleid van de gemeente is overigens wel voorzien in geleidelijke herplant van bomen. Met het oog op biodiversiteit en het tegengaan ziektegevoeligheid worden daarvoor verschillende soorten bomen gebruikt. “Hoe warm was het in jouw gemeente?” Mijn nieuwsgierigheid wordt bijna altijd gewekt als ik gegevens kan vinden over onze gemeente, zeker

wanneer dat ook nog eens in vergelijking met andere gemeenten is. Dat leidt regelmatig tot het bekijken van nutteloze informatie; lastig is dat ik dat niet altijd van tevoren al weet. Zo weet ik – en u nu ook! – dat we niet alleen de junistorm hebben gehad, maar dat het in de zomer van 2019 in De Ronde Venen gemiddeld 18,4 graden Celsius was, 0,9 graden warmer dan tien jaar daarvoor. Er waren 74 warme dagen boven de 20 graden, 20 zomerse boven de 25 en zelfs 11 tropische dagen, boven de 30 graden. Cijfers kunnen natuurlijk wel heel belangrijk zijn. Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe interessante vergelijkende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (www.cbs.nl). De Staat van Utrecht (www. staatvanutrecht.nl) geeft informatie over het woon-, werk- en leefklimaat van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht. Gemeenten hebben met elkaar een portal waar onderlinge gegevens worden vergeleken (www.waarstaatjegemeente.nl). Als je het met elkaar goed doet, zijn deze cijfers geen doel op zich. Het gaat erom dat je in staat moet worden gesteld er belangrijke tendensen uit op te pikken en daardoor te leren hoe je voor jouw gemeente beter beleid kunt maken en de uitvoering ervan kunt verbeteren. Het is een vak op zich om te zorgen voor de juiste aanlevering van al die gegevens en nog meer hoe je uit al die ‘big data’ de relevante informatie kunt halen en duiden. En als je af en toe wat tijd over hebt, kun je allerlei leuke feitjes halen uit deze sites. “Kunt u een pitch geven over het landschap van De Ronde Venen?” Een pitch geven is makkelijk en moeilijk tegelijk. Het makkelijke is, dat het zo weer is afgelopen. Het moeilijke is dat je in een paar minuten een omvangrijk verhaal of probleem moet vertellen.

Deze pitch moest worden gegeven aan de burgemeesters en wethouders van de Noord-Hollandse gemeenten, dus ten noorden van ons. En dan liefst ook daarbij aangeven wat onze landschappen met elkaar verbindt. Toen ik (vanuit een stedelijk gebied) kwam wonen in De Ronde Venen, moest ik er echt aan wennen dat de historie in onze gemeente wat minder is terug te vinden in de gebouwen, maar meer in ons landschap. En dat landschap is in onze gemeente met name door het ingrijpen van mensen zeer verandert. Een medewerker heeft mij uitgelegd dat je bij ons in feite drie fasen van ontginning tegenkomt. In het zuiden is het veen nog niet ontgonnen, dat zijn we ‘de bovenlanden’ gaan noemen. De ‘tussenfase’ is terug te zien in de Vinkeveense Plassen, het veen is weg en het water krijgt de ruimte om dit op te vullen. De laatste fase is te zien in de polders in het noorden: al het veen is afgegraven en de polders zijn eind 19e eeuw leeggepompt. Daarnaast zijn we ook bezig om een nieuwe fase te ontwikkelen, natuur in de droogmakerij. Het landschap blijft zo in ontwikkeling. Ik blijf het fascinerend vinden hoe je – fietsend op de dijken – aan de ene kant op gelijke hoogte de rivier ziet, en meters lager aan de andere kant de agrarische landen. De verbinding met andere gemeenten (o.a. Stelling van Amsterdam, recreatiegebieden, polders), kon ik nog net in de pitch proppen, maar past er in deze rubriek net niet meer in!

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Wethouder Kroon ziet nog volop mogelijkheden

Er kan nog steeds gebouwd worden Na de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn veel bouwprojecten op de lange baan geschoven. Vooral de ontwikkeling van plannen in de buurt van Natura2000 gebieden moeten opnieuw bekeken worden. Botshol is zo’n beschermd natuurgebied. Het stikstofbesluit heeft dus ook consequenties voor de gemeente De Ronde Venen. Toch zijn er nog tal van mogelijkheden liet wethouder Rein Kroon vorige week aan de gemeenteraad weten. In een informatienota legt hij uit hoe de gemeente omgaat met het verstrekken van vergunningen, passend binnen het stukstofbesluit. tekst piet van buul

In mei van dit jaar heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De bedoeling van het PAS was er enerzijds op gericht de stikstofdepositie, d.w.z. de hoeveelheid stikstof die neerslaat op Natura2000

COLOFON De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

gebieden, terug te dringen en anderzijds ruimte te bieden aan economische ontwikkelingen nabij die gebieden. De Raad van State heeft geoordeeld dat de positieve effecten van de aanpak op stikstofdepositie onvoldoende gewaarborgd en onderbouwd waren en zette een streep door het PAS. Daarmee is het PAS onbruikbaar geworden als onderbouwing bij bestemmingsplannen, omgevingsvergunningen en natuurvergunningen. Gevolgen voor De Ronde Venen De uitspraak heeft ook gevolgen voor de gemeente De Ronde Venen. Bij het verlenen van omgevingsvergunningen en het vaststellen van bestemmingsplannen moet de gemeente vaststellen of de gevraagde activiteit niet zorgt voor stikstofdepositie op Natura2000 gebieden. Als dat wel zo is moet ook een natuurvergunning bij de provincie worden aangevraagd. Het PAS bevatte een drempelwaarde voor wat betreft stikstofneerslag van 0,05 mol/ha/ jr. Omdat het PAS niet meer bestaat is er dus ook geen drempelwaarde. “Dat betekent dat nu moet

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

worden aangetoond dat een activiteit helemaal geen gevolgen heeft voor het Natura2000 gebied en dat er dus een drempelwaarde van nul geldt”, zo stelt de wethouder in zijn nota vast. Wethouder Kroon: “Voor onze gemeente zijn vier Natura2000 gebieden relevant, namelijk De Nieuwkoopse Plassen en De Haeck, het Naardermeer, de Oostelijke Vechtplassen en vooral Botshol. Voor het berekenen van de drempelwaarde is nu een nieuw rekenmodel beschikbaar gekomen. Met dit model wordt de stikstofdepositie berekend van de meest voorkomende bouwplannen in onze gemeente. De uitkomst is, dat op veel plaatsen in onze gemeente de drempelwaarde van nul mol/ha/jr. niet wordt overschreden, wanneer er op beperkte schaal gebouwd wordt. Met toepassing van deze berekeningswijze kunnen projecten tot maximaal tien woningen gerealiseerd worden”. Lees verder op p13.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Verkeerde voorlichting Soms kijk ik nog wel eens naar het televisieprogramma Radar. Meestal niet lang, want het verongelijkte stemmetje van de presentatrice ergert mij al op voorhand. Wel vind ik het een meer dan nobel streven om misstanden aan de kaak te stellen. Om dit op een manier te doen die alleen maar valse verwachtingen wekt, vind ik dus niet goed. Toen de broer van mijn zwager 35 jaar geleden overleed aan kanker had hij er een lange tijd Moermandieet opzitten. Natuurlijk zagen we hem er week na week op achteruitgaan, maar niemand die hem kwalijk nam de laatste strohalm te grijpen. Het ziet er naar uit dat Antoinette Hertsenberg nieuwe wegen heeft ontdekt om ziektes een halt toe te roepen. Tijdens een programma van Jeroen Pauw, lid van dezelfde renstal, werd ze ter verantwoording geroepen. Twee jonge artsen maakten gehakt van haar. Ook de arts die door Antoinette was geraadpleegd stond ter discussie en was het in ieder geval over een ding eens: “Er hadden geen valse verwachtingen gewekt moeten worden”. Dat laatste had ze wel gedaan. Het verweer dat de kijkers beter hadden moeten luisteren, vind ik uitermate zwak. Juist zo een wereldverbeteraar moet weten dat zieke mensen iedere strohalm aangrijpen om verbetering in hun toestand aan te brengen. Zij hebben veelal geen zicht op de juistheid van de verhalen. In Nederland hebben we een prima systeem dat waakt over het tegengaan van valse verwachtingen. Nieuwe medicijnen en behandelingen worden eerst uitvoerig getest op ‘proefpersonen’. Dat zijn patiënten die het water tot de lippen staat en met wie uitvoerig en in alle ernst wordt gesproken. Ik spreek uit ervaring. Zelf heb ik een goedoverwogen risico genomen, dat mij inmiddels een aantal levensjaren extra heeft opgeleverd. Het had ook anders kunnen aflopen. Maar dat wisten we van tevoren. Ook werd mij aangeboden een behandeling in Houston te ondergaan. Dat werd mij door mijn eigen arts afgeraden. Hij gaf aan dat je na de behandeling op het vliegtuig wordt gezet en het verder maar uit kan zoeken. Uiteraard na eerst de peperdure rekening te hebben betaald... Stel je voor dat je bij problemen een Hollandse arts moet raadplegen. Die zal je niet laten vallen, maar de motivatie van de arts zal niet optimaal zijn, lijkt me. Koester onze gezondheidszorg zou ik willen zeggen. Laat je hoofd niet op hol brengen door wekkers van valse verwachtingen. Luistervink

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2019 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


4

DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

Hoogste punt behaald bij bouw woontorens Heeren van Wilnis in de Maricken

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over ingeschakeld worden

Zondag 27 oktober leidt ds. G. Vos de dienst om 10 uur in De Wegwijzer. In Samuel 5 en 6 vallen de Filistijnen het land binnen. Tot erkenning komt het niet. Over gebed lezen we niet. Nee, men neemt een voorwerp uit de tempel mee. God zorgt ervoor dat de Filistijnen dat voorwerp terugsturen, en dat de Israëlieten de relatie weer aangaan. Dat is ook belangrijk voor ons. Niet hannesen met voorwerpen, maar bidden! Om 17 uur leidt ds. S. Otten van de CGK Elimkerk in Papendrecht de dienst. De Schriftlezing is Efeze 4:1-16 en het thema: Ingeschakeld. Steeds meer mensen haken af. Burnout, rondkomen van bijstand of aowtje. Het was 'Week van Eenzaamheid'. Allemaal negatief. Doop die week om tot 'Week van de Verbondenheid'. En zorg er voor dat anderen en jijzelf weer worden 'ingeschakeld', er weer bij horen en mee mogen doen! Daarover schrijft Paulus in de BijbelEfeze 4:1-16. Wees welkom en laat je inschakelen! Belangstellenden zijn hartelijk welkom in de diensten op het adres Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/onlinediensten Bekijk wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Abcoude

Praatcafé ’t Trefpunt Praatcafé ’t Trefpunt is open op vrijdag 1 november van 14 tot 16 uur. Thema: Aan welk lied of muziekstuk uit je jeugd heb je speciale herinneringen of emoties? Ervaringen en verhalen delen, naar elkaar luisteren en daarna met elkaar hierover in gesprek gaan. Informeel, gezellig maar ook serieus. Iedereen is welkom, jong, ouder, man, vrouw, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Kosten 2 euro, incl. koffie, thee en een glaasje wijn of fris. ’t Trefpunt, Kerkstraat 23, Abcoude. Informatie: www.cosmasendamianus.nl of 0294-281335.

Taxaties en nostalgie

Geslaagde jubileumactiviteit van 35-jarige historische vereniging Op uitnodiging van de 35-jarige historische vereniging De Proosdijlanden waren de landelijk bekende taxateurs Joseph Estié en Bas Hesselink naar Wilnis gekomen, om zich in De Willisstee te buigen over vele tientallen aangemelde ‘kavels’. De TVcoryfeeën maakten er heuse Rondeveense ‘kunst en kitsch-voorstelling’ van en beoordeelden de vele aangesleepte boeken, kaarten en aardewerk. Zoals gebruikelijk waren de meeste meegebrachte artikelen weliswaar het bewaren waard, maar de emotionele waarde was vaak groter dan de verkoopwaarde. Onder de topstukken een zilveren schaaltje met de vermoedelijke waarde van 1.500 euro mee en ook enkele fraaie kaarten en atlassen lagen in die prijsklasse. Daarnaast presenteerde de historische

Mijdrechtse Dwarsweg. In de nieuwe wijk de Maricken zijn sinds 2016 inmiddels 245 woningen gerealiseerd en bewoont. Met het bereiken van het hoogste punt van deze appartementen in aanbouw, nadert de voltooiing van meer dan de helft van de in totaal circa 500 woningen in deze wijk. De gemeente is volop bezig met het bouwrijp maken van de rest van de wijk. De Maricken fase IV, bestaande uit 125 grondgebonden rijwoningen en twee-onder-één-kapwoningen, is reeds in verkoop. Meer informatie over het project kunt u vinden op www.demaricken.nl

vereniging zich in de volle breedte. Zo waren alle monumenten uit De Ronde Venen fraai op beeld vastgelegd door Henk Butink, en werden via een groot scherm, aangevuld met passende sfeermuziek, aan het publiek getoond. De werkgroepen monumenten, genealogie, archeologie en documentatie gaven uitleg over hun werkzaamheden. Kunstenares Laura Ruhé toonde een aantal beeldhouwwerken en bij het weggaan kreeg elke bezoeker wat historisch kijk- of leesmateriaal mee naar huis. De dag eindigde met een besloten bijeenkomst voor de vele vrijwilligers van de club. Voorzitter Rob Blans bedankte o.a. ook Arie Noteboom, die de aanzet tot een digitale beeldbank van de regionale geschiedenis presenteerde. Zie ook www.proosdijlanden.nl.

Fietslampcontroles scholen Vinkeveen De afgelopen twee weken zijn fietsverlichtingscontroles gehouden in Vinkeveen bij het VeenLanden College en basisscholen Sint Jozefschool, de Pijlstaart en de Schakel. Voor schooltijd waren Jongerenwerkers en vrijwilligers van het Repair Café Vinkeveen (beide onderdeel van Tympaan-de Baat) aanwezig om fietsen te controleren op verlichting en op een werkende fietsbel. Juist omdat goed werkende verlichting nu zo belangrijk is waren wijkagenten Raoul en John, geassisteerd door collega’s uit de post Mijdrecht, ook bij de controles aanwezig. Als de verlichting niet (goed) werkte of er geen bel was werd er dit

keer geen bekeuring uitgedeeld, maar kregen de scholieren gratis een setje lampjes en een fietsbel. Die werden ook direct ter plaatse gemonteerd. De lampjes en fietsbellen zijn beschikbaar gesteld door de gemeente De Ronde Venen. De wijkagenten benadrukten dat vooral nu, in de donkere maanden, goede verlichting van levensbelang is. Fietsers zijn erg kwetsbaar in het verkeer en moeten goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. En dit geldt niet alleen voor scholieren, maar geldt voor elke fietser! Tijdens de vier ochtenden zijn honderden fietsen gecontroleerd en er zijn 75 sets lampjes en 63 fietsbellen uitgedeeld.

Mijdrecht/Wilnis

Taizéviering in De Ronde Venen

Aanstaande zondag 27 oktober om 19 uur wordt de maandelijkse Taizéviering gehouden in de H. Johannes de Doper kerk in Mijdrecht/Wilnis. Met elkaar een uurtje Taizé liederen zingen, luisteren naar enkele lezingen uit de bijbel, bidden en een kleine tien minuten lang stil zijn om dit alles tot je door te laten dringen of gewoon om even je gedachten te laten gaan. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Anita Vos (piano) en Edwin Vos (gitaar). De te zingen liederen worden vanaf 17:00 uur vierstemmig ingestudeerd en om 18:00 staat een eenvoudige maaltijd voor het gelegenheidskoor klaar. Op het email adres taizederondevenen@yahoo.com kun je je hiervoor aanmelden. Na afloop is er koffie.

Op 16 oktober 2019 is samen met de kopers het hoogste punt van de bouw van de Heeren van Wilnis in de Maricken gevierd. Op deze middag hebben de voorzitters -de heer Voorbij en de heer Primowees- van de verenigingen van eigenaren de vlag op de top van de 8-laagse woontoren gehesen. In augustus 2018 is Bouwmaatschappij Verwelius gestart met de bouw van de twee woontorens bestaande uit 49 appartementen. Deze woningen zorgen voor doorstroming in de bestaande woningvoorraad van De Ronde Venen. De appartementen kijken uit over de nieuwe wijk en richting de nieuw ontgraven waterberging en uitgestrekte velden aan de overzijde van de

Julianaschool sluit project af Elk jaar houdt de Julianaschool uit Wilnis een projectperiode waar een bepaald thema of onderwerp centraal staat. Dit jaar was het thema van het project gekoppeld aan de kinderboekenweek. Het thema was ‘Op reis’ waardoor er in elke klas gereisd werd naar een ander land. Drie weken lang hebben de kinderen gewerkt over dat land. Ze hebben geleerd welke gewoontes er zijn, wat er gegeten wordt en hoe de mensen daar leven. Bij de ene kleutergroep werd er in het Chinese restaurant met stokjes gegeten en bij de andere groep werden er Italiaanse piz-

za’s gebakken. Groep 3 leerde alles over Engeland en in groep 4 leerden ze Franse woorden en een liedje. Groep 5 kan tellen in het Spaans en in groep 6 weten ze alles over Zuid-Afrika. Groep 7 heeft zich ondergedompeld in het land Egypte en groep 8 heeft afstanden afgelegd in het grote Amerika. Op de open avond kwamen ouders en andere familieleden het werk van de kinderen bewonderen. Het was ontzettend druk en gezellig deze avond. De opbrengst van deze avond, ruim € 600,-, gaat naar het goede doel ‘Stichting Elim’.

Amsterdamse middag met de Steupels in Mariaoord Vrijdag 25 oktober organiseert carnavalsvereniging de Steupels weer een leuke en gezellige Amsterdamse middag in Maria-Oord te Vinkeveen. Mede dankzij sponsoring kunnen de Steupels elk jaar zo’n 2-3 middagen organiseren en deze editie is dan ook “Gezellig Amsterdams”. Samen met leden en bezoekers wordt er een leuk feestje gemaakt met leuke en gezellige acts, uitgevoerd door de eigen Steupelartiesten, onder wie Arie Ribbens, Conny van den Bosch, Ronnie Tober, Rob de Nijs, Gerard Cox,

Herman Emmink, Drukwerk en meer. Ook is er weer een gastoptreden van Amsterdam’s beste accordeonist Hans Kap, die alle Amsterdamse en vele Nederlandse sterren heeft begeleid op zijn accordeon. Lekkere hapjes ontbreken ook niet, dankzij een van de sponsoren. Aanvang 13.45 uur, einde 16 uur. Locatie: Brinkzicht, dat is omgetoverd in een Steupel ”Amsterdamse” zaal. Na afloop is er weer een afterparty in Eetcafé ’t Kruytvat op de Herenweg, waar men van harte welkom is vanaf 17 uur.


DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

26 oktober van 9 tot 18 uur

Kort nieuws

Turkse Braderie aan de Grutto De Turkse gemeenschap in De Ronde Venen nodigt u graag uit de regelmatig terugkerende braderie te bezoeken. U bent welkom nabij de ontmoetingsruimte aan de Grutto 2b in Mijdrecht. De Turkse dames hebben hun beste been weer voorgezet. Het publiek dat al eens eerder is geweest kan beamen dat Turkse specialiteiten inderdaad dat kenmerk mogen dragen. Wat denkt u van overheerlijke Turkse Pizza’s, een broodje Döner kebab, verfrissende Turkse thee met gebak, gevulde olijvenbladen en nog veel meer. Dit alles wordt geserveerd of verkocht door middel van een gulle lach

en een vriendelijk woord. Dat laatste is kenmerkend voor de manier waarop de Turkse gemeenschap zich wil profileren. Iedereen is welkom. Ook om een kijkje te nemen in de ontmoetingsruimte die door de gemeenschap zelf is ingericht en onderhouden. Niet alleen de Rondeveense kerkelijke gemeenschap onderhoudt uitstekende contact, ook zijn er contacten gelegd met met name Syrische vrouwen die een warm welkom hebben gevonden aan de Mijdrechtse Grutto. Mocht het weer tegenzitten, geen probleem. Een tent is zo opgezet en binnen is er altijd plaats.

Mijdrecht

Reformatieherdenking in De Wegwijzer foto arthur van der kooij

Inloophuis draagt sleutel Argon over Afgelopen dinsdag heeft de feestelijke sleuteloverdracht plaatsgevonden tussen Inloophuis 't Anker en sv Argon. Na jarenlang te hebben genoten van de gastvrijheid van Argon heeft Inloophuis ‘t Anker een eigen locatie gevonden in De Trekvogel, waar men alle vrijheid de activiteiten kan uitoefenen. Ondanks het feit dat gasten, bestuur en vrijwilligers van ’t Anker erg blij zijn met de nieuwe locatie, wordt toch ook met een beetje weemoed afscheid genomen van de gastvrijheid van Argon. “Met veel plezier hebben wij gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die ‘t Anker bij Argon huurde. Wij willen op deze wijze nog eens onze dank betuigen aan Argon,” aldus Bart Top, voorzitter van Inloophuis 't Anker. Foto: Het bestuur van Inloophuis 't Anker is sv Argon dankbaar voor de genoten gastvrijheid al die jaren. V.l.n.r. Henk Mos, Edith Bruin, voorzitter Bart Top en Hetty Kruithof.

Dubbel lustrum voor kinderziekenhuis Aan de 20ste editie van de sponsorfietstocht “Wheels of Love” voor het Alyn kinderziekenhuis in Jeruzalem wordt voor de 10e keer deelgenomen door Vera en John Melkman uit Abcoude. Het wordt ook de laatste keer, aldus John. De tocht wordt steeds zwaarder en de leeftijd gaat meetellen, dan is afsluiten met zo’n mooi lustrum bijzonder. Vera en John werden destijds geïnspireerd door een artikel over de tocht in een tijdschrift. Fietsen in een bijzonder land én je kunnen inzetten voor een goed doel, dat voelde goed. Zo’n tocht is afzien, vertelt Vera: “De kilometers, het klimmen en de temperatuur maken het niet makkelijk. “Maar vergelijk het met de situatie van de kinderen voor wie wij het doen. Ze hebben vaak

een handicap of een ziekte, voor hen is het ook afzien en doorzetten en vaak levenslang. Het Alyn Hospital doet er alles aan de kinderen vooral ook kind te laten zijn. Ieder jaar is het weer kippenvel als bij de finish de kinderen de medailles komen brengen. Die gezichtjes maken het allemaal waard.” Vera en John bekostigen de reis en fietstocht helemaal zelf, maar kunnen nog hulp gebruiken. Het Alyn-hospital is een non-profit kinderziekenhuis dat lichamelijk gehandicapte kinderen van alle gezindten zonder uitzondering van politieke of etnische achtergrond behandelt en revalideert. Ziekenfondsen en verzekeringen betalen slechts 70% van de behandelingen, het verschil moet uit donaties en sponso-

Nieuwe directeur voor basisschool De Pijlstaart

Jaco van den Dool stelt zich voor Sinds het begin van dit jaar heeft basisschool De Pijlstaart in Vinkeveen een nieuwe directeur. Jaco van den Dool nam het stokje over van Bert van Diemen. Jaco voelt zich meer dan welkom in zijn nieuwe omgeving. Nu hij gewend is aan zijn nieuwe baan neemt hij alle tijd voor een interview ter kennismaking. tekst rosanne kok

Jaco werd geboren in het Westland, maar woont nu in Amsterdam, samen met zijn man en zoontje. “Hoewel de gemeente Westland en De Ronde Venen heel verschillend zijn, zie ik ook gelijkenissen’’, begint de nieuwe directeur. “Beide gemeenten liggen heel centraal tussen de grote steden, maar hebben toch altijd hun eigen identiteit behouden. Het is een hechte gemeenschap; je moet je best doen om erbij te horen.’’ Toch voelt de nieuwe directeur zich met open armen ontvangen in Vinkeveen. “Voor mij is dit mijn eerste ervaring in het basisonderwijs. Ik ben begonnen als docent op een middelbare school. Later werkte ik in het Hoger Onderwijs en op de Universiteit. Zo was ik ook lector op.’’ In zijn eerdere functies kwam ook geregeld het basisonderwijs ter sprake. “Dat is de plek waar het begint’’, vervolgt Jaco. “Ik verkondigde aan mijn studenten wel steeds hoe het er allemaal uit moest zien, maar nog liever wilde ik daar deel van uitmaken. Zodoende

- foto patrick hesse heb ik op deze functie gesolliciteerd. Het klikte meteen op deze school.’’ De eerste helft van het jaar gebruikte Jaco om kennis te maken met het vak. “Dat was best wel ploeteren’’, zegt hij. “Alles was natuurlijk nieuw voor mij. Het overdragen van kennis is hetzelfde, maar waar je op het hoger onderwijs uitsluitend te maken hebt met docenten en studenten, heb je hier ook nog te maken met ouders. In het basisonderwijs zijn zij een heel belangrijke partner.’’ Daar ligt voor Jaco meteen een ambitie. “Ik wil ouders zoveel mogelijk betrekken in het onderwijs van hun kinderen. Ik wil die dialoog aangaan; horen wat zij belangrijk vinden, maar ook vertellen wat wij met hun kinderen voor ogen hebben.’’ Die ambitie van de school heeft hij verwerkt in vier speerpunten: digitaliseren, burgerschap, kennis en vaardigheden en kunst en cultuur. De nieuwe media moeten onderdeel van het onderwijs worden en ondersteuning bieden aan

5

Woensdag 30 oktober begint om 20 uur de Reformatieherdenking in De Wegwijzer. Spreker is prof. dr. G.C. den Hertog en het thema is: Hebben we een 'vrije wil'? De Reformatie zei dat God besliste over ons behoud. Inmiddels zijn we vele eeuwen verder en verguld met onze autonomie of zelfbeschikking. Maar zijn we misschien van de regen in de drup gekomen? Modern hersenonderzoek laat niet veel van onze vrijheid over. En algoritmen bepalen ons meer dan ons lief is. Misschien toch nog eens horen wat de Reformatie te zeggen heeft? Deze herdenking vindt plaats in samenwerking met de Hervormde gemeenten Waverveen, Wilnis, Vinkeveen en CGK Mijdrecht. Het gelegenheidskoor van de CGK Mijdrecht, o.l.v. Wim van Dijkhuizen, verzorgt een muzikale bijdrage. Locatie: CGK Mijdrecht, Kon. Julianalaan 22. Parkeren op terrein Hoogvliet.

Wilnis

Verzamelaarsmarkt in de Willisstee ring komen. Je helpt Vera en John met extra sponsoring door een donatie aan Stichting Vrienden van het Alyn Hospital, bankrekening NL14ABNA0549343997 onder vermelding van “sponsor Vera/John”.

Deze Stichting is door de Nederlandse belastingdienst aangemerkt als goededoelenstichting (ANBI 816049166); uw gewaardeerde gift is derhalve fiscaal aftrekbaar.

het leerproces. Daarbij ziet hij de school als sociaal instituut dat in contact kan treden met andere doelgroepen als ouderen of mensen met een beperking. Deze speerpunten staan naast het overbrengen van kennis en vaardigheden en de aandacht voor creatieve vakken. Vooral dat laatste zit in zijn hart. “Naast mijn werk als schoolleider ben ik ook pianist’’, zegt hij. “Ik heb gestudeerd aan het Conservatorium. Kunst en cultuur vind ik ontzettend belangrijk in het onderwijs. Deze vakken boren weer andere kennis en vaardigheden bij kinderen aan. Voor mij zit er overigens geen hiërarchie in de genoemde speerpunten; deze kunnen naast elkaar bestaan en vormen de focus die we met elkaar hebben geformuleerd. Als team bepalen we de koers, maar

als schoolleider kan ik bijsturen als dat nodig is.’’ Waar Jaco ook graag mee aan de slag zou gaan, is het beeld dat door de media over het onderwijs geschetst wordt. “Elke dag hoor je daar wel iets over in het nieuws’’, zegt hij. “Maar je hoort nooit wat wel goed gaat. Er zijn zoveel mooie dingen te benoemen, elke dag opnieuw. Leerlingen doen mooie ontdekkingen, ontwikkelen nieuwe vaardigheden en leren nieuwe dingen hier op school. Bijna alle kinderen gaan met veel plezier. Dat is het belangrijkste. En voor de kinderen die met minder plezier naar school gaan, zullen wij er als team alles aan doen om dat plezier terug te krijgen. Dat mag ook weleens worden gezegd.’’

Zaterdag 26 oktober is er weer verzamelaarsmarkt in de Willisstee, Pieter Joostenlaan 24 te Wilnis. Van 09.30 tot 13 uur bent u van harte welkom. Er zijn de stuiverboeken met postzegels, munten en poststukken. Voor inlichtingen tel. 0297-289322 en www.verzamelaarsrondevenen.nl

Regio

Expositie Lidy Thijssen

Lidy Tijssen exposeert op 26 en 27 oktober aanstaande tijdens de atelierroute in De Kwakel bij bloemsierkunst Christa Snoek (Vrouwenakker 10A in Vrouwenakker). Haar abstracte werk ontstaat vaak vanuit haar emotionele gevoelens die ze dan vertaalt op doek. Hierbij verwerkt zij vaak diverse materialen, dat een mooie dimensie geeft aan haar werk. Dat maakt ieder schilderij uniek. Tijdens deze expositie worden diverse studies en ander werk aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen om u kennis te laten maken met deze bijzondere doeken.


6

HET VERHAAL VAN

25 oktober 2019

DE GROENE VENEN

Riet Bakhuisen uit Abcoude bijna elke dag ergens aan de slag als vrijwilliger

“Ze zeggen wel eens dat ik gek ben, maar daar trek ik me niets van aan”

tekst anja verbiest

Riet Bakhuisen uit Abcoude is een ‘bezige bij’. Elke dag is zij op haar 76e wel ergens in De Ronde Venen aan de slag als vrijwilliger. Als ik bij Riet thuis aan ‘t Gein-Noord aanbel, hoor ik binnen direct enthousiast geblaf. Het zijn haar drie Jack Russels, die het duidelijk fijn vinden dat er bezoek is. Als we even later met koffie aan tafel zitten, gaan de hondjes - met een lekker koekje - de bijkeuken in. Met de aandachttrekkertjes erbij is het lastig om rustig te praten. Riet heeft veel te vertellen. Om het een beetje overzichtelijk te maken, heeft ze een briefje voor me klaargelegd met haar weekschema. Maandag is ze present op de dagopvang van de Merenhof, op dinsdag verzorgt ze de spelletjesmiddag in Maria-Oord in Vinkeveen, woensdag is haar ‘vrije dag’ en gaat ze ’s avonds zingen bij het koor Blonde Lokken. Op donderdag is het opnieuw tijd voor de Merenhof, op vrijdag zorgt ze onder meer voor ‘een hapje en drankje’ voor de biljartclub in de Angstelborgh en op zaterdagmorgen schenkt ze daar koffie. Daarnaast gaat ze een of twee keer per maand als begeleider mee op de Diligence van Tympaan-De Baat, waarmee plaatselijke ouderen allerlei uitjes kunnen maken, en eens in de zes weken verzorgt ze in de Dorpskerk van Abcoude na de dienst de koffie. Maar daar houden haar bezigheden niet mee op, zo blijkt al snel. Op tafel liggen, naast een opengeslagen en al ver ingevuld puzzelboekje, meerdere bollen wol en het breiwerk dat een warme sjaal moet worden. “Voor Roemenië”, zegt Riet. “Ik krijg van veel mensen wol en daar brei ik voor de

mensen daar mutsen en sjaals van. Of ik haak een babydekentje, haken vind ik nóg leuker. Maar daar moet ik wel mijn hoofd bij houden, om de tel niet kwijt te raken…” Meer sociaal contact Zeven jaar geleden is Riet met haar vrijwilligersactiviteiten begonnen. “Na het overlijden van mijn man Ben, hij is zo’n tien jaar ziek geweest, zocht ik weer wat sociaal contact. Ik wilde meer onder de mensen komen. Ben en ik zijn 47 jaar getrouwd geweest en hebben op onze boerderij Geingenoegen samen vele mooie jaren beleefd. Met onze koeien en schapen, maar vooral ook met onze paarden, waarmee we vele prijzen hebben behaald.” Ze loopt naar de kast en haalt er foto’s van talrijke bijzondere koetsen uit. “Dit is de catalogus van de veiling van onze koetsen. In de loop der jaren hebben we er heel veel zelf opgeknapt. Dat was elke keer weer een hele klus, maar daarna zagen ze er weer prachtig uit. Toen Ben ziek werd, hebben we uiteindelijk alles verkocht. Het ging niet meer.”

26 & 27 oktober 2019

Pannenkoekenweekend! Op deze dagen bieden wij al voor

€ 7,50 €

onze pannenkoeken aan

6,-

in Brasserie De Hoge Dijk.

Kom dus gezellig met kinderen, kleinkinderen en geniet van de lekkere pannenkoeken.

Riet Bakhuisen woont al bijna vijfenvijftig jaar met veel plezier aan ‘t Gein-Noord. Zonder poespas Ze zegt het trots, maar ook nuchter. Gewoon, zoals het is. Zonder poespas. “Ik ben een boerendochter, een Verweij van de Provincialeweg in Vinkeveen. Gezellig en eenvoudig, en dat blijf ik tot m’n dood. Ik interesseer me voor alles, ga graag overal kijken. En ik ben gewend om aan te pakken. Nu dat niet meer kan op de boerderij, na Bens overlijden heb ik die verkocht, doe ik dat graag op andere plekken. Ik woon best afgelegen, maar mijn auto brengt me overal waar ik moet zijn. Ook over ’t smalle Gein-Noord, waar ik na bijna vijfenvijftig jaar elke bocht wel ken. Als er een tegenligger aankomt, ga ik gewoon aan de kant. En in de winter heb ik altijd een bak met zand en strooizout achter in de auto staan, voor als het een keer glad is en ik ineens een schuiver zou maken.” De hondjes beginnen te blaffen, maar Riet laat ze gaan en praat rustig verder. “O, de schilder is er. Nou, die vindt zijn weg wel. Ik laat de buitenkant van het huis schilderen. Zeker hier in de polder, waar het altijd waait, is onderhoud erg belangrijk. Ik houd ervan als alles netjes is. Veel doe ik nog zelf, maar sommige dingen laat ik nu ik wat strammer word liever aan anderen over. Ik heb al eens in de sloot gelegen, dat wil ik niet meer.” Ondernemend Riet gaat er regelmatig ook graag in haar eentje

foto arthur van der kooij

op uit. “Met een busreisje mee of, zoals nog niet zo lang geleden, met een rondleiding in kasteel De Haar in Haarzuilens. Ik vind het fijn om dat alleen te doen. Kan ik overal rustig rondkijken en gewoon vragen wat ik wil weten.” Ook als vrijwilliger is ze ondernemend. Terwijl ze naar buiten wijst, zegt ze: “In de Merenhof zet ik koffie en thee en verzorg ik de soep, maar ik neem ook appels uit mijn eigen boomgaard mee om er verse appelmoes van te maken. Vinden die oudjes lekker. Maar plukken doe ik niet meer hoor, ik raap ze wel van de grond.” Riet Bakhuisen heeft duidelijk haar eigen manier om met veel zaken in het leven om te gaan. “Als we bijvoorbeeld voor de Diligence iemand thuis moeten ophalen, ga ik van tevoren graag even kijken hoe we dat het beste kunnen doen. Want met een rollator vanaf een verdieping met de lift duurt dat toch wat langer dan wanneer iemand op de begane grond woont. En als we met een grote groep ergens gaan eten, rijd ik ook daar enige tijd daarvoor even naartoe, bekijk ik alles en bespreek ik bij voorkeur alvast een tafel voor ons allen. Want anders word je zomaar ergens in een hoek weggezet en dat vind ik helemaal niks. Anderen zeggen wel eens tegen me dat ik gek ben, maar daar trek ik me niets van aan. Als je uitgaat, moet het wel goed zijn!”

Brasserie De Hoge Dijk | Abcouderstraatweg 46, Amsterdam | 0294-284281 (voor reserveringen)

Alle werkzaamheden in en om het huis van oa: Bij Ronald van Eijk badkamer-/toiletrenovatie timmerwerkzaamheden Onderhoud- en Woninginrichting raambekleding stoffering kunt u voor bijna alles terecht.

WIJNPROEVERIJ

Ook toe aan een badkamerrenovatie? Alle werkzaamheden worden door ons zelf uitgevoerd, van leidingwerk tot tegelwerk. Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte.

TING! 20% KOR llectie is u nze h co

op o rende ratie. Gedu raamdeco . b novem er , de maand de

Tel: 0297 - 253 800 Vermogenweg 1, Mijdrecht www.ronaldvaneijk.nl

en, multisha Rolgordijn ieën, houten loez ja e al ic rt ve , jaloezieën issé, duette & pl ieën. jaloez horizontale

Let op onze speciale openingstijden! Dinsdag en Donderdag van 09.30 uur – 17.00 uur. Overige dagen op afspraak.

De Zwart dranken & delicatessen

26 Oktober van 14.00 tot 18.00 uur

vrij entree

Herenweg 35, Wilnis www.dezwartdranken.nl


DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

7

Christel van Dam droomt van Buurderij van Dam

GROTE VERHALEN

Dagbesteding, een kinderboerderij, natuurspeeltuin, sociale activiteiten en een melkveebedrijf: voor Christel van Dam (27), haar ouders en haar vriend komen deze dromen allemaal samen in Buurderij van Dam. Het wordt een laagdrempelige ontmoetingsplek, waar jong en oud de boerderij kan bekijken, werken in de moestuin, koffiedrinken, spelen in de natuurspeeltuin of deel kan nemen aan een van de sociale activiteiten. tekst rosanne kok

tekst rosanne kok

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Flashback…

- foto arthur van der kooij

Christel van Dam heeft al jaren grootse plannen met de boerderij van haar ouders. “Een melkveebedrijf met vijftig koeien is niet toekomstbestendig’’, legt zij uit. “Ik wil graag het familiebedrijf voortzetten, maar wel op een manier die bij mij past. Ik zie heel veel mogelijkheden op de boerderij. In de dagbesteding komen mensen om te genieten van een zinvolle dag; ieder heeft zijn eigen doel. De dagbesteding is zowel voor ouderen als voor mensen met een beperking of psychische problematiek. Voor de één is het een doel om uit huis te komen en zich te ontspannen door het aaien van de dieren. Voor de ander kan het doel zijn om werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Zo willen we van de Buurderij een inclusieve ontmoetingsplek maken waar je mag zijn wie je bent en waar je werkzaamheden kunt doen die goed bij je passen.’’

Kinderboerderij Christel vindt het belangrijk om op haar Buurtboerderij verschillende doelgroepen te ontvangen en hen met elkaar in contact te brengen. Daarom wordt Buurderij Van Dam ook een kinderboerderij. “Er is momenteel geen kinderboerderij in de gemeente, terwijl hier wel veel vraag naar is’’, legt Christel uit. “Ik zie een mooie combinatie tussen de dagbesteding en de kinderboerderij: mensen vanuit de dagbesteding kunnen de dieren verzorgen en kinderen komen op jonge leeftijd in contact met mensen van de dagbesteding. Zo ontmoeten verschillende generaties elkaar op de Buurderij. Generaties kunnen van elkaar leren. Dat vind ik zo mooi.’’ Hoewel de kinderboerderij nog niet geopend is,

heeft Christel de dieren al verzameld. “Ik heb alpaca’s, minivarkens, geiten, konijnen en pony’s’’, lacht zij. “Als ik na een dag werken thuiskom, vind ik het fijn om ze te verzorgen. Zo kom ik tot rust.” Natuurspeeltuin Bij de kinderboerderij komt ook een natuurspeeltuin. “Spelen in een natuurlijke omgeving is goed voor de ontwikkeling voor kinderen. Bovendien past zo’n speeltuin heel mooi bij de boerderij. Het is een actueel thema; er zijn meerdere bewonersgroepen die zich inzetten voor de komst voor natuurspeeltuinen in De Ronde Venen. Hier past het heel goed; wij hebben de ruimte.’’

Vuurwerk terug bij Blom & Blom Fietsexperts in Mijdrecht dus vanaf volgende week worden geplaatst. Het vuurwerk mag worden opgehaald op zaterdag 28 december, maandag 30 december of dinsdag 31 december in de showroom van Blom & Blom Fietsexperts aan de Industrieweg 41 in Mijdrecht. Met bijna zeventig parkeerplekken op het terrein is er alle ruimte voor bezoekers. Het enige vuurwerk dat nu al verkrijgbaar is, is kindervuurwerk voor kinderen vanaf 12 jaar. Denk daarbij aan Crackling Balls en Color Thunders.

Met groot succes verleden jaar was het vuurwerk bij Blom & Blom Fietsexperts Mijdrecht terug, Huub Blom & zonen zijn er dit jaar weer klaar voor. Vanaf 28 december is het vuurwerk te verkrijgen bij de winkel aan de Industrieweg 41 in Mijdrecht. Wie een bestelling doet in de voorverkoop, ontvangt een gratis aansteeklont, pijlenstandaard (verplicht bij het afsteken van pijlen) en een vuurwerkbril en kan gebruik maken van de vele voorverkoop-acties. Huub Blom vindt het belangrijk om zoveel mogelijk plezier te ervaren van het vuurwerk dat hij verkoopt. Daarom biedt hij bij elke bestelling die gedaan wordt in de voorverkoop een gratis aansteeklont, pijlenstandaard en een vuurwerkbril. “Geen geklooi meer met aanstekers’’, vertelt de ondernemer, die zijn bedrijven samen met zijn vrouw en zoons runt. “Veiligheid vinden wij heel belangrijk. Dan kunnen we er allemaal van genieten.’’

Afgelopen jaar zagen wij de verkoop van siervuurwerk fors stijgen. Ook dit jaar heeft Broekhoff weer mooi siervuurwerk in hun assortiment voor scherpe prijzen . In de webshop kunt U bij de meeste artikelen een filmpje bekijken wat voor een effecten het vuurwerk geeft. Praktisch De webshop van Blom & Blom Fietsexperts gaat volgende week open, bestellingen kunnen

Tijdens de verkoopdagen zijn de openingstijden verruimd: Zaterdag 28 december van 7:00-17:00 uur Maandag 30 december van 7:00-21:00 uur Dinsdag 31 december van 7:00- 17:00 uur blomuithoorn.vuurwerkexpert.nl Webshop bestellen en halen in Uithoorn

In mijn studententijd werkte ik in de horeca. Prachtig vond ik dat. Mijn allereerste baantje was als serveerster in een chic restaurant. Ik had helemaal geen kaas gegeten van culinaire hoogstandjes, maar stond ze wel dolenthousiast aan de gasten te presenteren. Mooi was dat. Omdat het restaurant ook beschikte over hotelkamers, moesten we na het diner het ontbijtbuffet opbouwen. Borden, glazen, een jus d’orange-pers, kannen voor melk en bakjes voor yoghurt werden op een grote marmeren tafel uitgestald. Een keer ging dat mis. Flink mis. Ik plaatste de jus d’orange-pers op de tafel, maar kennelijk zat de kap niet helemaal goed vast. Hij stond nog niet, of de kap gleed eraf; bovenop de yoghurtbakjes die aan de andere kant van de tafel stonden opgesteld. Kleng! Er viel er één op de grond; meteen in tien stukken. Het werd nog erger, want die ene had de hele toren doen wankelen. Kleng! Daar ging er nog een. Kleng, kleng, kleng. Daar ging de hele stapel. Zeker twaalf dure Villeroy & Boch-schaaltjes lagen in stukken op de grond. Ik kon niets meer doen dan op zoek te gaan naar stoffer en blik om de scherven bij elkaar te vegen. Terwijl ik daarmee bezig was, kwam de directeur van het bedrijf langs. Hij keek minachtend naar de scherven. Vervolgens keek hij naar mij. Toen haalde hij zijn neus op en liep weg. Hij zei niets. Helemaal niets. Als hij had gescholden en gemopperd, had ik dat begrepen. Als hij had gezegd dat ik alles uit mijn eigen zak moest terugbetalen, ook. Maar dit? Hij haalde er letterlijk zijn neus voor op. Minachting in het kwadraat. Van de week had ik een koffieafspraak in het betreffende restaurant. De grote marmeren tafel is er nog. De jus d’orange-pers met de grote gouden kap vast ook. De betreffende yoghurtbakjes natuurlijk niet. Die zijn ongetwijfeld direct vervangen. Bizar hoe je door zo’n flashback in een flits weer terug kan zijn in het moment. Ik voelde me weer even dat zeventienjarige meisje bij het ontbijtbuffet. Kleng, kleng, kleng. Ik hoor de bakjes nog vallen…

foto arthur van der kooij

Gratis vuurwerk tijdens de voorverkoop t/m 27 december!

Huub Blom & Zonen

Mijdrecht Industrieweg 41 | Mijdrecht Tel.: 0297 - 256079

€ 30,- tot € 65,-

t.w.v. € 9,99 GRATIS

€ 65,- tot € 100,-

t.w.v. € 19,99 GRATIS

€ 100,- tot € 150,-

t.w.v. € 29,99 GRATIS

€ 150,- tot € 200,-

t.w.v. € 45,GRATIS

€ 200,- of meer

t.w.v. € 69,99 GRATIS

Uithoorn A. van Schendellaan 38-44 | Uithoorn Tel.: 0297 - 561404

blommijdrecht.vuurwerkexpert.nl blomuithoorn.vuurwerkexpert.nl


8

Familieberichten

DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

Cor Gorlee De vele brieven, kaarten, bloemen en warme woorden bij het afscheid van Cor hebben ons diep ontroerd en waren voor ons allen een grote steun. Voor ons een fijne en troostrijke gedachte dat Cor in zijn leven voor zo velen veel heeft betekend. Daarom willen wij u middels de advertentie hartelijke bedanken voor uw medeleven en steun.

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Wil Edith en Paul Bas, Wouter Martin, Lorence Pien, Thijs

Met droefenis, maar ook dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend en gedaan, geven wij u kennis van het overlijden van mijn lieve man, onze altijd klaarstaande handige vader, schoonvader en liefdevolle trotse opa

Petrus Adrianus Jozef de Reuver 2 maart 1936

Abcoude

18 oktober 2019

Tonny de Reuver - Pouw Linda en Ronald, Ismay en Sebastiaan, Timo Martin en Anja, Stefano, Daniël Patricia en Arnold, Mylène, Leandra Francis en Ron, Mirko, Daisy Torenlaan 3

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Melding overlijden: dag en nacht bereikbaar 06-26056999

1391 VM Abcoude

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

De uitvaart heeft woensdag 23 oktober plaatsgevonden.

Laatste tocht van Cor op 13 oktober 2019 met de ‘Achterbosch’

Behouden vaart Dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend, geven wij kennis van het plotseling overlijden van onze lieve broer, zwager en oom

Cor van Wijk 9 juli 1941

21 oktober 2019

Nel en Aard † Thea en Henk † Arie en Greet Greet † en Kees † Ria en Dick Neven en nichten Correspondentieadres: A.van Wijk Achterbos 38 3645 CD Vinkeveen Gelegenheid tot afscheid nemen op Achterbos 36 te Vinkeveen, vrijdag 25 oktober van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. De crematie zal plaatsvinden op zaterdag 26 oktober om 17.00 uur in aula 1 van crematorium Daelwijck, Floridadreef 7 te Utrecht-Noord (Overvecht). Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van het crematorium. In plaats van uw eventuele bloemen graag een gift aan het KWF, collectebussen zijn aanwezig.


DE GROENE VENEN

Cursus Klein Vaarbewijs I bij Zeilschool Vinkeveen De afgelopen vijf weken hebben twintig cursisten onder leiding van bijzonder enthousiast docent Jasper Jansen zich voorbereid op het examen Klein Vaarbewijs I. De deelnemers hebben verschillende redenen om deel te nemen aan de cursus. Een veelgehoorde reden voor cursisten om aan de cursus deel te nemen, is het voorkomen van boetes. Om een zwaardere buitenboordmotor te kopen hoeft geen vaarbewijs getoond te worden. Maar om er voor de wet mee te mogen varen, is het vaarbewijs pasje echt verplicht.

Door het volgen van de cursus wordt de kans op slagen bij het examen aanzienlijk vergroot. Het gezamenlijk oefenen van proefexamens bereidt de cursist voor op de complexe manier van vragen stellen op het echte examen. Bovendien zijn de woensdagavonden in de oude gymzaal heel gezellig, wat het leren van de pittige stof veel aangenamer maakt. Ook in 2020 is het weer mogelijk om aan de cursus Klein Vaarbewijs 1 deel te nemen, start op 4 maart. Inschrijven en info op www.zeilschoolvinkeveen.nl

Borstkankermaand: inloopavond speciaal voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad) In de maand oktober besteedt inloophuis ’t Anker ook weer aandacht aan de speciale borstkankermaand. Op woensdagavond 30 oktober is er van 20.00 uur tot 21.30 uur een inloopavond speciaal voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad). Met nadruk worden vrouwen vanaf 30 jaar van harte uitgenodigd deze avond langs te komen in ’t Anker, Karekiet 49 in Mijdrecht. Welke lotgenoten zijn er in De Ronde Venen en Uithoorn? Met medewerking van oncologisch fysiotherapeute José Degens van Kerngezond uit Mijdrecht en schoonheidsspe-

cialiste /visagiste Dorethé Zwemer (workshopmedewerkster Look Good Feel Better) willen we een avond vrijblijvende aandacht en informatie en vooral lotgenotencontact bieden aan vrouwen die nog in hun behandeling zitten of daarmee al klaar zijn. Wat kan (oedeem)fysiotherapie en massage voor borstkankervrouwen betekenen, wat kan een huid- en make-upadvies doen voor vrouwen die in of net na het chemotherapietraject zitten? Met een leuk aandenken hopen we vele lotgenoten wijzer huiswaarts te laten gaan.

25 oktober 2019

9

Fairtradeweek bij Wereldwinkel Abcoude Van 26 oktober t/m 2 november is het Fairtradeweek. Wereldwinkel Abcoude maakt daar een feestje van en pakt uit met een Grabbelkorting. Als je jouw aankopen gaat afrekenen trek je bij de kassa je kortingspercentage. De korting kan oplopen tot wel 50% en is geldig op het hele assortiment. Overigens eten de makers van alle producten die nu in de aanbieding zijn er geen boterham minder door. Zij verdienen gewoon een leefbaar loon. Ook tijdens deze Fairtradeweek! Blijf dus niet langer buiten staan, maar kom binnen en bekijk onze prachtige Bronzen beelden uit Burkina Faso, vazen en manden die Piet Hein Eek in Vietnam ontwierp samen met de lokale bedrijfjes of schitterende elegante beelden uit Mexico 9foto rechts). Er zijn zelfs tassen gemaakt van restmaterialen in een mooie kwaliteit. Wereldwinkel Abcoude, Brugstraat 9, Abcoude. www.wereldwinkel-abcoude.nl Ook op Facebook, Twitter en Instagram

2 november: Allerzielen in de Oud-Katholieke Kerk Zo veranderlijk als het weer is, zo verschillend kan de beleving van gemis van en verdriet om overleden dierbaren zijn. Trouwens, we kijken tijdens de Eucharistieviering van Allerzielen niet alleen terug met verdriet, maar ook met dankbaarheid om wat was, is en blijft. Ieder mens beleeft en verwerkt verdriet anders, maar samen gedenken kan veel kracht en steun bieden.

jaardag dat we het ‘lang zal hij leven’ maar niet moesten zingen, want zo zei hij, dan moet ik het ook nog gaan doen. Maar misschien kunnen we het lied ‘Lang zullen ze leven’ in dit kader juist wel heel goed zingen. Maar dan in de betekenis van onze dierbare herinnering.

Het leven gaat door. Dat is voor veel aanwezigen bij een uitvaart een feit, maar voor direct nabestaanden is het tijdsbesef heel anders. De eerste tijd wordt hen nog wel gevraagd hoe het gaat, is er goede raad en staan mensen voor hen klaar. Maar de aandacht verdwijnt langzaam als een schip in de mist. Een lastig fenomeen. Want nabestaanden blijven behoefte houden aan een luisterend oor en aandacht voor hun verhaal.

Tijdens de Eucharistieviering van Allerzielen op zaterdag 2 november aanstaande om 19 uur bent u – ook als u niet zoveel met het geloof heeft – van harte welkom in de Oud-Katholieke kerk. We gedenken in de dienst door het opsteken van een kaars en/of het laten noemen van een naam. De viering wordt gehouden in de Veenhartkerk, Grutto 2 te Mijdrecht. Na afloop bent u van harte welkom om samen een kopje koffie of thee te drinken en na te praten.

Als we dat samen kunnen, helpen we elkaar verder. Ooit zei een oudere jarige op zijn eigen ver-

Wilt u contact met de pastor? Mail naar: erna.peijnenburg@okkn.nl of bel 06-22131765.

Lezing ‘Instabiele bloedsuikers’ door Annette ter Heijden Op dinsdagavond 12 november vindt bij Optisport De Ronde Venen de lezing ‘Instabiele bloedsuikers’ plaats. Annette ter Heijden, bekend orthomoleculair therapeute en voedingsdeskundige behandelt tijdens deze lezing welke essentiële rol voeding speelt wanneer je diabetes wilt voorkomen of al kampt met diabetes. Het wordt een avond vol handige tips en informatie over wat goede voeding kan doen met instabiele bloedsuikers. Een zeer interessante lezing voor mensen die leven met diabetes of diabetes juist willen voorkomen. De juiste voeding is hierbij van groot belang. Als orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige kijkt Annette ter Heijden hoe je elke cel in je lichaam kunt voeden, zodat je lichaam weer zo optimaal mogelijk zijn werk kan doen. Alle cellen in het lichaam hebben glucose nodig. Het is de brandstof van je lichaam. De alvleesklier speelt hierin een belangrijke rol, het reguleert de bloedsuikerspiegel met insuline. Bij (de ontwikkeling van) diabetes reageert je lichaam minder goed op insuline of wordt het niet meer aangemaakt. Met het juiste voedingspatroon is het mogelijk om de alvleesklier te verlichten, bijvoorbeeld door

Een nieuwe ruimte, naam en inhoud, tijd voor een feestje! De cliënten en team van ’t Veenhoekje nodigen u uit voor de officiële opening. De opening van de locatie zal plaatsvinden op dinsdag 29 oktober 2019 van 16.00-18.00 uur. Een prachtige werkplek, midden in de samenleving, met nieuwe mogelijkheden.

Waar: De opening wordt gevierd op: Locatie ’t Veenhoekje Herenweg 63C-1 3645 DG VINKEVEEN

Programma: 16.00u Ontvangst 16.15u Officiële opening 16.30u Toasten en vieren 18.00u Einde programma

Aanmelden: Laat even weten of u komt: veenhoekje@amerpoort.nl

Iedere uitvaart krijgt bij ons de grootst mogelijke persoonlijke zorg

Wanneer er iemand overlijdt staat de wereld even stil voor de nabestaanden. Het verdriet is intens, maar in korte tijd moet er ontzettend veel geregeld en georganiseerd worden. U wilt graag op een persoonlijke manier afscheid nemen van uw dierbare. Een uitvaart die past bij de overledene én de nabestaanden. ▲ Annette ter Heijden eerst de toevoer van koolhydraten te verlagen en vervolgens specifieke triggers uit de voeding te halen. Hiermee geef je het lichaam minder werk en staat het niet meer onder druk. Met het juiste voedingspatroon kun je: Diabetes type II voorkomen, Diabetes type II laten verdwijnen en Diabetes type I: klachten verminderen. Wil jij meer inzicht in hoe je de gezondheid jouw gezondheid verbeteren? Kom op 12 november naar de lezing bij Optisport De Ronde Venen. Aanvang 19:30 uur. Aanmelding is gewenst. De entree bedraagt 5 euro.

Uitvaartcentrum Finnema verzorgt met aandacht en respect de uitvaart. Voor kostbare momenten rondom de uitvaart, maar ook als een troostvolle herinnering. Het ervaren team van Uitvaartcentrum Finnema staat dag en nacht klaar om u zoveel mogelijk te ondersteunen en adviseren bij alle belangrijke beslissingen die u moet nemen rondom een begrafenis of crematie. Zij werken persoonlijk, respectvol en in stijl. Zo kunt u in alle rust rouwen en afscheid nemen van uw dierbare.

Uitvaartcentrum Finnema Directe hulp na overlijden: 0297 325 865 (dag en nacht bereikbaar)

Uitvaartcentrum Finnema Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer

Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

Koren in concert:

“I Will Praise Him” Vrijdag 8 november geeft het familiekoor “ICHTHUS” uit Katwijk samen met het Christelijk Mannenkoor “IMMANUEL” uit Mijdrecht/Wilnis een concert in de Johannes de Doper kerk te Mijdrecht. Mede gezien de diverse medewerkenden, onder andere de bekende en zeer geliefde jeugdige sopraan Sterre van Boxtel, belooft dit een prachtige muzikale avond te worden. Ook de bekende pianist Jan Lenselink en organist André van Vliet zullen hun medewerking verlenen evenals Jacob Schenk tenor solist, Daniëlle van Laar dwarsfluit, Jolanda van Laar hobo en Giselle Bentvelsen cello. Dit alles onder de bezielende leiding van dirigent Jan Verhoef.

KUNST EN CULTUUR VBW-middag met knutselen Op zaterdagmiddag 26 oktober organiseert het team van de Vakantie Bijbel Week in Wilnis een gezellige middag voor alle kinderen vanaf 5 jaar. Kinderen (en ouders) zijn welkom in gebouw ‘de Roeping’ (Kerkstraat 12). We gaan liedjes zingen, luisteren naar een mooi bijbelverhaal en wat leuks knutselen. We beginnen om 13.45 uur en om 16.00 uur is het weer afgelopen. Zorg dat je erbij bent! Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie? Mail naar vbwwilnis@gmail.com

Zing jij ook mee met Kerstfeest? Op 23 december wordt om 19:30 uur voor alle inwoners van Vinkeveen een Volkskerstzang gehouden in de RK-kerk in Vinkeveen. Zit je op de basisschool en hou je van zingen? Kom dan een paar keer oefenen zodat je in deze Volkskerstzang mee kunt zingen in het projectkinderkoor. Deze Kerstuitvoering wordt georganiseerd door de Hervormde Gemeente Vinkeveen, de Protestantse Gemeente Morgenster en RK kerk Heilig Hart van Jezus. De repetities, onder leiding van dirigente Liesbeth Nap, starten op donderdagmiddag 31 oktober van 15:30 tot 16:30 in gebouw de Roeping bij de N.H. Kerk in Wilnis, Kerkstraat 12 in Wilnis. De volgende repetities zijn op donderdag 7, 14, 21 en 28 november en 12 en 19 december. Opgeven voor dit gelegenheidskoor bij Mary, telefonisch via 06-24479313 of per mail: maryverlaan@hotmail.com. Ook met eventuele vragen kun je bij Mary terecht.

Zangers voor Volkskerstzang Vinkeveen gezocht Op maandagavond 23 december wordt om 19:30 uur voor alle inwoners van Vinkeveen een Volkskerstzang gehouden in de RK-kerk in Vinkeveen. De organisatie van deze avond ligt in handen van de Hervormde Gemeente Vinkeveen, de Protestantse Gemeente Morgenster en R.K. Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus. Zij nodigen u/jou van harte uit om u/jou mee te doen met een gelegenheidskoor dat tijdens deze Volkskerstzang op zal treden, onder leiding van dirigent Charles de Vree. Iedere zanger vanaf 15 jaar is welkom voor dit koor! De repetitieavonden zijn gepland op zondag 24 november en 1, 8, 15 en 22 december. De aanvangstijd is 20.00 uur en eindtijd om 21.15 uur. Deze oefenavonden worden gehouden in de kerk van de Ned. Herv. Gemeente Vinkeveen, Herenweg 201. Opgeven voor dit gelegenheidskoor kan bij Arthur Burggraaff. Telefonisch via 0647067466 of per mail: a.burggraaff@telfort.nl. Ook met eventuele vragen kunt u bij Arthur terecht. Graag aanmelden voor 1 november aanstaande.

Zaterdag 2 november, Theater Piet Mondriaan Abcoude

Bloedstollende reconstructie van een fatale liefdesgeschiedenis

Porgy Franssen en Maartje van de Wetering spelen de hoofdrollen in Peachez, een bloedstollende reconstructie van een fatale liefdesgeschiedenis. De voorstelling vertelt het verhaal van Ilja Leonard Pfeijffers gelijknamige succesroman uit 2017 die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Peachez is een muzikaal en vurig pleidooi voor een onvoorwaardelijk geloof in de liefde. Een professor op zekere leeftijd leeft al zijn leven lang in zijn hoofd en de boeken die hij bestudeert. Tot hij op een dag een mailtje krijgt van een hem onbekende vrouw. Ze noemt zichzelf Sarah Peachez, en er ontspint zich een hartstochtelijke mailwisseling tussen de twee. Theater Piet Mondriaan, zaterdag 2 november. Aanvang: 20:15 uur. Entree: 21 euro / CJP 14 euro Kaarten bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.theaterpietmondriaan.nl

Dat dit een bijzonder mooi concert gaat worden hoeft geen betoog mede gezien het prachtige programma wat ten gehore wordt gebracht. Een grote

verscheidenheid van prachtige muziek, zowel door de koren als de solisten en de meewerkende musici. Wij hopen u te ontmoeten op vrijdagavond 8 november. Aanvang 20 uur. Kerk open 19.30 uur. Kaartverkoop à 10 euro in Mijdrecht bij boekhandel Mondria en in Vinkeveen bij Drogisterij De Bree. Ook bij de koorleden kunt u terecht en ’s avonds bij de kerk.

Zaterdag 2 november, De Boei Vinkeveen

Gratis concert Triviant

Iedereen van harte uitgenodigd! Zaterdag 2 november wordt in De Boei in Vinkeveen het concert van Muziek- en Showkorps Triviant gehouden. Deze keer zal niet alleen Triviant maar ook gastvereniging Dice Musica '83 uit Ter Aar optreden. Het beloofd een mooie avond te worden met muziek passend bij het thema Pop & Rock. De deuren gaan om 19:30 uur open en om 20:00 uur starten we het concert. De toegang is gratis. In de pauze worden weer lootjes verkocht zodat u aan het eind van de avond naar huis kunt gaan met prachtige prijzen.

Zondag 3 november, 15 locaties in De Ronde Venen

Klink-Klaar: Tekst en Muziek voor Klein Publiek

KRDV-Netwerk organiseert op zondag 3 november een minifestival onder de naam ‘Klink-Klaar, Tekst en Muziek voor Klein Publiek’. Er zijn 15 locaties verspreid over Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen waar gratis optredens te zien en te horen zijn. De kleine podia bevinden zich in huiskamers van bewoners, maar ook in muziekstudio’s aan huis of in zaaltjes van kerkgebouwen. Alle Rondeveners kunnen deze dag op een laagdrempelige manier kennismaken met uiteenlopend lokaal talenten op het gebied van podiumkunsten in woord en/of muziek; van goede amateurs tot en met semi-professionals. Klink-Klaar is ook bedoeld om uitwisseling en/of samenwerking te bevorderen tussen de talenten onderling. Het aanbod loopt uiteen van prachtige Keltische harpmuziek en inspirerende verhalen of gedichten, kleinkunst of luisterliedjes tot jazz-, pop-, klassieke muziek of opzwepende wereldmuziek. Jong en oud verzorgen deze middag drie optredens van een half uur tot maximaal 45 minuten. Zorg dat je zoveel mogelijk profiteert van het diverse aanbod door tevoren een keuze te maken uit het programma-

overzicht. Dit overzicht staat op www.krdvnetwerk.nl/klinkklaar. Vanaf dinsdag ligt er in de hal bij het gemeentehuis en bij de bibliotheken een volledig programma-overzicht met gemarkeerde plattegrondjes van de speellocaties in Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen Het programma ligt op 3 november ook op de speellocaties. De voorstellingen worden drie keer op elke locatie gehouden. Kom op tijd, want de deuren sluiten bij aanvang en vol is vol. Aanvangstijden: 12.30 – 13.15 uur (eerste sessie); 14.00 – 14.45 uur (tweede sessie) en 15.30 – 16.15 uur (derde sessie). Dit initiatief van Kunst Ronde Venen Netwerk is mede mogelijk gemaakt door de gemeente De Ronde Venen en Fonds De Ronde Venen.

Zaterdag 26 oktober, De Boei Vinkeveen

Halloween-thema voor eerste V-Fest Zaterdag 26 oktober is de eerste editie van V-Fest, een dance-feest gegeven door drie jongens uit De Ronde Venen. Mickey, Thomas & Quincy hadden het idee om een feest geven. Al snel kwamen zij tot de conclusie dat een huisfeestje te klein zou zijn, dus zij besloten het grootser aan te pakken. Het gevoel wat je krijgt van het uitgaansleven in de grote steden is er eigenlijk niet in De Ronde Venen. De clubs, de dance-muziek, de sfeer, dat is hetgeen wat zij hier missen. Na een zomeravondje lachen en brainstormen in juli, is deze uit de hand gelopen grap uitgemond tot een officieel feest; V-Fest. Het feest is 16+, waardoor ook de jongere, die in de grote steden nog niet uit kunnen, dit bij V-fest nu wel kunnen ervaren. V-Fest wil altijd iets speciaals met zich meebrengen om zo anders te zijn dan andere feesten. Voor de eerste editie is er gekozen voor een Halloween thema. Iedereen zal verkleed zijn en alles wordt versierd, waardoor

V-Fest één groot spookhuis wordt. De 1e editie wordt gehouden in De Boei in Vinkeveen. Indien die als zeer positief ervaren wordt, is het zomaar mogelijk dat het niet bij een editie blijft. Via social-media (@vfestnl) wordt er al druk gepromoot door de organisatie en tientallen anderen. De tickets zijn te verkrijgen via www.v-fest.nl Wees er snel bij, want vol=vol!


DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

11

Workshops video-, foto-, en beeldbewerking bij Atelier Kromme Mijdrecht Op de zaterdagen 2, 16 en 30 november organiseert Atelier de Kromme Mijdrecht in haar atelier een drietal workshops, waarin docente Roos Uithol je de kneepjes bijbrengt van de digitale bewerking van video’s, foto’s en andere beelden, zoals tekeningen of schilderijen. De workshops zijn geschikt voor beginners van elke leeftijd. De workshops duren van 9.30 tot 11.45 uur. De deelnemers dienen over een laptop te beschikken, waarop vooraf enkele gratis te downloaden bewerkingsprogramma’s moeten zijn geïnstalleerd, zodat in de les met een vliegende start kan worden begonnen. Als je je voor de workshops inschrijft, wordt je vooraf via email door de docente benaderd met gedetailleerde informatie en met instructies voor de te downloaden software. Bewerkingsprogramma’s De eerste les, op 2 november, zal aan videobewerking worden besteed. De uit te voeren opdracht betreft een videomontage van een onderwerp naar keuze. Dat kunnen gemonteerde foto’s zijn of een filmpje met familie of vrienden. Je begint de video met een titelkaart. Je leert overgangen tussen scènes te maken en effecten toe te voegen. Voor deze bewerkingen moet je DaVinci Resolve-sofware hebben geïnstalleerd. Op 16 november staan fotobewerkingsprogramma’s centraal. Je maakt kennis met de meest voorkomende beeldbestanden, het werken met ‘layers’, ‘adjustment layers’ en ‘layer masks’ en het gebruik van belangrijke gereedschappen voor het bewerken van foto’s. Je kunt een aantal bewerkingen toepassen op foto’s

naar keuze. Die foto’s dien je in je ‘afbeeldingen’ te hebben opgeslagen. Bij de opdracht selecteer je binnen een foto een element dat er uit moet springen, zoals bijvoorbeeld een gekleurde auto in een verder in zwart-wit uitgevoerde foto. Zo’n artistieke foto zou je later op canvas kunnen laten afdrukken. De les op 30 november wordt gewijd aan beeldbewerking. Ook hierbij leer je werken met ‘lagen’ en ‘maskers’ en belangrijke gereedschappen, zoals de ‘kwast’, die het softwareprogramma Pixir/Krita je biedt. Die pas je toe op een eigen foto naar keuze. Zo zou je een landschapsfoto dusdanig kunnen bewerken dat het een schilderij in de stijl van David Hockney lijkt te zijn. Hiervoor is vooral een tekentablet zeer geschikt. Als je daarover beschikt, leer je het verschil waarderen tussen het werken met een muis of een tekentablet. Je leert ook te experimenteren met de transparantie van ‘de kwast’. Hoeveel ‘verf’ voeg je toe? En wat gebeurt er als je de helderheid van de lagen zelf aanpast? Met de ‘mixer brush tool’ kun je kleuren vermengen en door elkaar laten lopen. Deelnamekosten De deelnamekosten, die voor de drie workshops € 37,50 bedragen, dienen vooraf te worden overgemaakt op rekening NL98 INGB 0000 7685 33, ten name van Atelier de Kromme Mijdrecht, onder vermelding van naam deelnemer en vermelding ‘Workshop Digitale Bewerkingen’. Inschrijven via www.atelierdekrommemijdrecht.nl. De workshops kunnen doorgaan indien zich tenminste zeven deelnemers voor de workshops aanmelden. Het maximale aantal deelnemers bedraagt twaalf personen.

Zondag 15 december, Monument Joh de Doper, Mijdrecht/Wilnis

Mastreechter Staar weer in Mijdrecht

Pak snel uw agenda, want het bestuur van de Stichting Vrienden Monument Joh. de Doper te Mijdrecht/Wilnis is er in geslaagd de Koninklijke zangvereniging Mastreechter Staar opnieuw naar Mijdrecht te halen. Op zondag 15 december om 14.30 uur geeft het beroemde mannenkoor een coincert in de R.K. Kerk H. Johannes de Doper, Driehuisplein Mijdrecht/Wilnis, met een gevarieerd programma om u alvast in de kerstsfeer te brengen. Nadere bijzonderheden volgen binnenkort. foto henk butink

Traditioneel 5-gangen wilddiner

‘Tussen Jacht en Keuken’ Een nieuwe traditie is geboren: zaterdag 23 en zondag 24 november vindt voor de derde keer het ‘Tussen Jacht en Keuken’ wild diner plaats in het Spoorhuis Vinkeveen, een viering van de cultuur van de jacht. Heerlijk, zalig, sfeervol, en (hart) verwarmend op zo’n echte herfstavond in november. Op basis van wild uit het eigen jachtveld van Bob van der Spruijt wordt een 5-gangen walking dinner geserveerd, waar de zuiverheid van dit vlees volkomen tot zijn recht komt. Een unieke avond waarbij presentaties over de jacht worden afgewisseld met smakelijke wild-gerechtjes. “Walking’ omdat u niet de hele

avond op uw stoel blijft zitten, maar ook rouleert tussen wachtkamer en bagage-depot, en tussen comfortabele zittafels en gezellige statafels. Zodat u optimaal van de gerechten en het gezelschap kunt genieten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor zondag 24 november, van 18 tot 21 uur. Kosten: 63 euro per persoon, all inclusive: 5-gangen wilddiner, heerlijk wijnarrangement en alle andere drankjes. Lezers van de Groene Venen krijgen 2,50 euro p.p. korting en betalen 60,50 euro, all inclusive. Alleen via reservering via info@hetspoorhuis.nl.

Vrijdag 1 november, De Trekvogel, Mijdrecht

Filmavond: thema jongeren en mantelzorg Jongerenwerk De Ronde Venen organiseert op vrijdag 1 november van 19:30 tot 23 uur een filmavond in De Trekvogel, aan de Karekiet 49 in Mijdrecht. Het thema is jongeren en mantelzorg. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt de klassieker What’s eating Gilbert

JONGERENWERK DE RONDE VENEN ORGANISEERT:

FILMAVOND

s ' t a h W " ing Eat ert Gilb e?" Grap

WAAR: DE TREKVOGEL KAREKIET 49 MIJDRECHT WANNEER: VRIJDAG 01-11-2019 19:30-23:00 GRATIS ENTREE! WIJ ZORGEN VOOR DE SNACKS! MEER INFO: R.VANRAALTE@STDB.NL 0633730411

BEKIJK MET ONS DEZE FILMKLASSIEKER UIT 1993 OVER JONGEREN EN MANTELZORG.

Grape? (1993, met o.a. Johnny Depp en Leonardo DiCaprio) bekeken. Aanvang 20 uur. What’s eating Gilbert Grape? volgt het verhaal van Gilbert (Johnny Depp). Gilbert woont in een klein en saai dorpje, genaamd Endora. Hier zorgt hij voor zijn broertje met een verstandelijke beperking. Elk jaar komen er vakantiegangers met campers langs die op weg zijn naar hun vakantiebestemming. Een van de campers krijgt pech, waardoor Becky en haar oma noodgedwongen in Endora moeten blijven. Gilbert gaat, mede dankzij zijn broertje, veel met Becky om en wordt verliefd op haar. Maar ook thuis heeft hij zijn verplichtingen, waardoor hij in de problemen komt. Ken of ben jij iemand die zorg geeft aan een vader, moeder, broer of zus? Kom dan naar deze filmavond. Je kunt ook iemand meenemen, want iedereen die een film wil kijken en/of geïnteresseerd is in het thema jongeren en mantelzorg is welkom. Deze avond is gratis en voor de snacks wordt gezorgd.

Vrijdag 1 en zaterdag 2 november, De Schakel, Wilnis

Komedie ‘De bittere pil’ in de herkansing De Toneelgroep van de Ontmoetingskerk te Wilnis speelt op vrijdag- 1 en zaterdagavond 2 november a.s. ‘De bittere pil’, een doldwaze komedie in vier bedrijven door Antoon Hol in De Schakel, Dorpsstraat 20 in Wilnis. Huisarts Edward Bovenhaar is wegens een verbouwing van de praktijkruimte genoodzaakt om tijdelijk spreekuur te houden in de keuken, die ook het domein is van zijn bemoeizuchtige huishoudster Marietje. Het verzoek van één van zijn patiënten om een liefdesdrank te brouwen opent voor Edward en zijn echtgenote kansen om uit de geldzorgen te komen. Of de liefdesdrank een succes gaat worden blijkt pas aan het einde van het stuk, maar het heeft dan al een aantal hilarische toestanden teweeg gebracht in de keuken oftewel de tijdelijke praktijkruimte. Kortom een komedie zonder voorspelbare afloop! De aanvang van beide voorstellingen is om 20 uur. Kaarten à 8 euro zijn verkrijgbaar bij van Soest Stoffen, Dorpsstraat 30 in Wilnis en op de avond van opvoering aan de zaal. Wegens bijzondere omstandigheden werd de opvoering van dit stuk eerder dit jaar afgelast. Kaarten die u toen had gekocht zijn nog steeds geldig en kunt u, naar uw eigen keuze, besteden op zowel de vrijdag- als de zaterdagavond!


12

25 oktober 2019

DE GROENE VENEN

DRIVE TOGETHER

N I E U W E M A Z D A C X- 3 0

EEN NIEUW GELUID

NU IN DE SHOWROOM

Met revolutionaire Skyactiv-X motor:

. Zuinig met groen energielabel B . Krachtig met 132kW (180pk) . De nieuwste crossover van Mazda

Mazda CX 30 vanaf € 29.990,-. Gemiddeld verbruik Mazda CX 30 van 4,4 tot 5,6 liter per 100 km / 22,7 tot 17,9 km per liter / CO2-uitstoot 105 tot 129 g/km. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. De vermelde NEDC waarden voor het gecombineerde brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn terug-bepaald naar de waarden overeenkomstig de oude NEDC testmethodiek. Prijzen incl. bpm, btw en kosten rijklaar maken. Prijzen excl. metallic/mica lak en eventuele opties. Prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl.

VA N A F € 29.990

MAZDA VAN NIEUWKERK Hoogoorddreef 41 | 1101 BB Amsterdam | 020 - 4683341 Bozenhoven 36 | 3641 AH Mijdrecht | 0297 - 281708 www.vannieuwkerk.nl

Erfrecht ten behoeve van de langstlevende partner; een opvullegaat in uw testament? Sinds 2003 is het erfrecht ten gunste van een langstlevende partner met achterlating van kinderen gewijzigd. Indien er geen testament is en dus de wet van toepassing is geldt de 'wettelijke verdeling'. Op grond van de wettelijke verdeling zijn de kinderen wel mede-erfgenaam maar krijgen zij hun erfdeel pas uitgekeerd indien de langstlevende ouder ook is overleden. De langstlevende ouder hoeft geen geld apart te zetten en mag doen en laten met het vermogen wat hij of zij wil. Als de langstlevende ouder overlijdt krijgen de kinderen eerst het erfdeel uit de nalatenschap van de eerst overleden ouder uitgekeerd. Wat er dan resteert gaat naar de erfgenamen van de langstlevende ouder. Zeker als dit ook weer dezelfde kinderen zijn is dit een zeer praktische regeling. Eind goed al goed? Ook al hoeft de langstlevende ouder de erfdelen van de kinderen niet direct uit te keren; de belastingdienst zal de erfdelen wel direct in de erfbelasting betrekken. Voorbeeld: Het totale vermogen bestaat uit een woning van 300.000 euro minus een hypotheekschuld van 70.000 euro en banktegoeden van 10.000 euro, zodat het vermogen per saldo 240.000 euro bedraagt. Indien echtgenoten in gemeenschap van goederen zijn gehuwd is de helft van de langstlevende en de andere helft van 120.000 euro van de overledene. Stel de overledene laat een echtgenoot en 2 kinderen achter dan erven zij ieder 1/3e gedeelte, ofwel 40.000 euro. Zonder rekening te houden met de fiscale afwaardering zal over de erfdelen van ieder van de kinderen na aftrek van de vrijstelling van ruim 20.000 euro, nog 10% belasting verschuldigd zijn, ofwel afgerond 2 x 2.000 = 4.000 euro.

Op grond van de wet dient de langstlevende ouder dit voor de kinderen voor te schieten. Zeker indien de uitvaart niet is verzekerd levert dit een behoorlijk aanslag op de banktegoeden op.

nalaat. Dit kan vervolgens weer voorkomen worden door bijvoorbeeld kleinkinderen in de nalatenschap te betrekken of tijdens leven aan de kinderen te gaan schenken.

Kan het beter? Er zijn zeker mogelijkheden om belasting te verschuiven naar het moment dat de langstlevende ouder overlijdt en ook mogelijkheden om belasting te besparen. Dit kan onder meer door in een testament aan de langstlevende een opvullegaat toe te kennen aangezien de langstlevende een veel grotere vrijstelling voor de erfbelasting heeft, namelijk meer dan 650.000 euro. Aan de langstlevende wordt dan de mogelijkheid toegekend eerst een bedrag uit de nalatenschap te verkrijgen voordat de nalatenschap over de langstlevende ouder en kinderen wordt verdeeld. In het voorbeeld krijgt de langstlevende een legaat van 60.000 euro, waarna het restant van 60.000 euro over de erfgenamen wordt verdeeld, ieder 1/3e deel, is 20.000 euro. De erfdelen van de kinderen zijn dan lager dan de vrijstelling en de verkrijging van de langstlevende ouder, te weten het legaat en erfdeel samen van 80.000 euro is ook vrijgesteld.

De afwikkeling van een testament met een opvullegaat is wel complexer dan zonder opvullegaat en de aangifte erfbelasting moet zorgvuldig worden ingevuld. Een dergelijke clausule is veelal ook af te raden bij samengestelde gezinnen omdat dit voor scheve verhoudingen kan zorgen.

Kan het nog beter? Een opvullegaat kan op de korte termijn belastingverlaging opleveren. Maar afhankelijk van de omvang van de nalatenschap kan bij het overlijden van de langstlevende ouder er soms meer belasting verschuldigd zijn omdat de langstlevende dan een grotere erfenis

Het is daarom altijd verstandig om uw situatie door te spreken met de notaris die afhankelijk van uw gezinssituatie, omvang van het vermogen en andere persoonlijke wensen een advies op maat kan geven. FFT Notarissen Bozenhoven 115 3641 DA Mijdrecht 0297-288086 info@fftn.nl

Open Dag in St. Antonius Woerden Op zaterdag 2 november is er een Open Dag in St. Antonius Woerden en is er tussen 10 en 15 uur van alles te doen op de locatie. Bezoekers kunnen door een oog en darm lopen, een reanimatiecursus volgen, minicolleges bijwonen, een hartfilmpje laten maken, hun arm laten gipsen én nog veel meer. Ze kunnen kennismaken met de medewerkers en ontdekken wat er allemaal mogelijk is aan patiëntenzorg in Woerden. “We willen heel graag laten zien wat er allemaal gebeurt in onze locatie in Woerden en waarvoor patiënten er allemaal terechtkunnen”, vertelt Anneke Klok, een van de initiatiefnemers van de Open Dag en teamhoofd polikliniek Kindergeneeskunde. Ze komt zelf uit Woerden en werkt al 22 jaar in het St. Antonius. “Natuurlijk moest ik ook wennen aan het samengaan met het St. Antonius, maar al snel kwam ik erachter dat het ook veel oplevert. Dát wil ik graag laten zien aan de Woerdense bevolking.” Ouderenpak Ook is er een speciaal ouderenpak dat bezoekers kunnen aantrekken om te ervaren hoe het is om op leeftijd te zijn en last te hebben van ouderdomsklachten. Bij de Antonius Academie is het mogelijk om een ‘bekwaamheidspaspoort’ te halen door allerlei proeven te doen, zoals een rekentoets en een reanimatie. Bezoekers ontdekken hoe een darm er van binnen uitziet en kunnen door een levensgroot oog lopen. Voor kinderen is er ook van alles te beleven tijdens de Open Dag. Er is een speurtocht door het ziekenhuis en de beren- en poppendokter staat klaar om knuffels te onderzoeken en beter te maken. Ze kunnen van klei drollen maken, tatoeages plakken en hun weeg- en meetdiploma halen.


DE GROENE VENEN

IN VOL BEDRIJF tekst piet van buul

25 oktober 2019

13

Stoltz Optiek Abcoude

Nieuwe eigenaar, vertrouwd adres

De meeste zelfstandige ondernemers bepalen zelf wanneer ze ermee op willen houden. Dat is vaak best lastig, zeker wanneer de zaken goed gaan en je nog enorm veel plezier in je werk hebt. Dat geldt ook voor Paul Stoltz van de gelijknamige optiekwinkel in Abcoude. “Ik was er eigenlijk nog helemaal niet zo mee bezig. Zo’n zaak is toch een stukje van jezelf en dat geef je niet zo makkelijk uit handen. Maar toen duidelijk werd dat Patrick Wieland belangstelling had, was dat voor mij een hele geruststelling. Ik ken Patrick al lang en het klikt tussen ons. Ik ben er van overtuigd dat de zaak bij hem in goede handen is en dat de klanten zich ook bij hem snel vertrouwd zullen voelen. Stoltz optiek blijft Stoltz optiek”. De optiekzaak in Abcoude bestaat al van omstreeks 1994. Paul kreeg twintig jaar geleden de kans om de zaak over te nemen. Hij heeft een groot aantal jaren bij Rinck aan de Beethovenstraat in Amsterdam gewerkt. Maar op zeker moment vond hij het tijd om zijn eigen weg in te slaan. En daar heeft hij nooit spijt van gehad. “Het mooie van zo’n dorpswinkel is het feit dat het allemaal wat persoonlijker is dan in de stad. Iedereen kent iedereen en je gaat al snel deel uitmaken van de lokale gemeenschap. En Abcoude is wel een heel leuk dorp met zo’n hechte gemeenschap. Mijn klanten komen zowel uit Abcoude als uit Baambrugge en voor een deel ook uit Vinkeveen. En de laatste jaren komen ook steeds meer mensen uit Amsterdam Zuidoost hier winkelen. Mensen die de dorpse, gemoedelijke sfeer hier prevaleren boven de vaak wat drukke en onpersoonlijke moderne winkelcentra in de stad. En Abcoude heeft naast een leuk en gevarieerd winkelaanbod ook een aantal gezellige horecagelegenheden. Alle aanleiding voor die mensen om naar Abcoude te komen,” aldus Paul. Dezelfde achtergrond Patrick Wieland is eveneens gediplomeerd opticien die een deel van zijn opleiding genoot bij Rinck in Amster-

Vervolg van p3. Wat zijn de mogelijkheden? Op basis van het rekenmodel dat de gemeente nu hanteert ziet wethouder Kroon mogelijkheden om omgevingsvergunningen te verlenen voor de bouw en verbouw van woningen en voor de bouw en verbouw van bedrijfsgebouwen en andersoortige gebouwen tussen de N201 en de Oosterlandweg/Burgemeester Padmosweg zonder een aparte stikstoftoets of aanvraag natuurvergunning. Voor woningen geldt een maximum van 10 woningen per aanvraag. Voor bedrijfsgebouwen e.d. geldt een bovengrens van extra bebouwingsoppervlakte van 1000 m2. Voor het gebied ten oosten van de A2 geldt een minimale afstand van 3 km tot Botshol. Bouwplannen, waarbij meer dan 10 woningen worden gebouwd, of waarbij meer dan 1000 m2 bebouwingsoppervlakte wordt toegevoegd of waarbij ten noorden van de N201 of ten zuiden van de Oosterlandweg/Burgemeester Padmosweg wordt gebouwd dienen vergezeld te gaan van een onderbouwing waaruit blijkt dat geen sprake is van

dam, waar Paul ook had gewerkt. “Ik heb het vak geleerd van dezelfde mensen waar ook Paul toe behoorde. Dat schept al wel een band. Ik ben vertegenwoordiger van het Japanse merk HOYA geworden. Dat is een bedrijf dat brillenglazen produceert. Een merk dat Paul hier in Abcoude ook in zijn collectie heeft. Ik kom dus als vertegenwoordiger al acht jaar in Abcoude voor glasadvies. In die tijd heb ik Paul goed leren kennen en werd deze winkel voor mij ook wel een soort ideale optiekzaak. De aantrekkelijkheid schuilt voor mij ook in het feit dat het een gezellige dorpswinkel is, waar een fijne sfeer hangt en waar mensen graag komen. Dus ik had al wel bedacht dat ik zo’n soort winkel zou willen hebben wanneer ik ooit voor mezelf zou willen beginnen. Ik wilde een ‘echte’ winkel.” Lange gesprekken Zo’n overname regel je niet op een achternamiddag. Patrick: “toen ik in de gaten kreeg dat Paul voorzichtig aan het rondkijken was naar een opvolger, heb ik hem laten blijken dat ik wel belangstelling had. Vervolgens zijn we langdurig met elkaar in gesprek gegaan. Ik begreep wel dat Paul op zoek was naar iemand die bereid zou zijn om ‘zijn’ winkel ook in zijn geest voort te zetten. En ik

stikstofdepositie. Als dat wel het geval is moet er een aparte natuurvergunning bij de provincie worden aangevraagd. Veeteeltbedrijven Omgevingsvergunningen voor uitbreidingen van de productiecapaciteit van veeteeltbedrijven worden in beginsel alleen verleend in combinatie met een natuurvergunning. Deze natuurvergunningen kunnen op dit moment nog niet

Patrick Wieland (links) en Paul Stoltz heb hem kunnen overtuigen van het feit dat ik degene ben naar wie hij op zoek was. Zo zijn we in goede harmonie tot overeenstemming gekomen. Ik neem de zaak officieel per 1 november a.s. over. En Paul en ik hebben afgesproken dat hij mij voorlopig nog zeker een jaar op de achtergrond met raad en daad terzijde zal staan. Kleine veranderingen Patrick is niet van plan om grote veranderingen in te voeren. “Daar is ook geen aanleiding toe. De inrichting van de winkel voldoet prima, de klanten voelen zich hier thuis en er is al een mooie collectie. Dat houden we dus zo. Ik ga wel op een nieuwe manier oogmetingen verrichten. Er is een nieuw oogmetingssysteem op de

worden afgegeven voor stallen met mechanische ventilatie, want deze vallen buiten het toepassingsbereik van de huidige versie van het rekenmodel. “Vergunningverlening aan veeteeltbedrijven is, ook binnen onze gemeente, problematisch”, zo schrijft de wethouder in zijn informatienota. Niet op slot De verlening van omgevingsvergun-

foto patrick hesse

markt van het merk Eyegenius. Daarmee kun je de beide ogen gelijktijdig meten, zodat je weet hoe het zit met de samenwerking tussen de beide ogen. En dat zorgt dan weer voor minder oogklachten. Verder ben ik ook contactlensspecialist en zal dus ook extra aandacht aan dat deel van ons beroep gaan besteden. En vanzelfsprekend is ook voor mij de service aan de klanten het sleutelwoord. Voor de wat verdere toekomst wil ik ook wat meer aandacht gaan besteden aan de kinderen. Werden kinderen vroeger gepest wanneer ze een brilletje moesten gaan dragen, dan is dat wel sterk veranderd. Het aantal kinderen met een bril is sterk toegenomen. Voor een deel is dat te verklaren uit het feit dat de tegenwoordige

jeugd steeds langer met telefoons en beeldschermen van computers of iPads in de weer is. En ook de veranderende leef- en leesgewoonten van de steeds ouder wordende senioren hebben consequenties voor hun ogen. Ik stel me dan ook voor dat we in de toekomst speciale aandacht besteden aan deze doelgroepen.”

ningen is binnen onze gemeente na de uitspraak over het PAS in belangrijke mate nog gewoon mogelijk. Voor grotere projecten of projecten in de buurt van Botshol is een maatwerkonderbouwing nodig. Maar de gemeente gaat dus niet ‘op slot’. De meeste ontwikkelingen kunnen doorgang vinden. Toch is meer duidelijkheid vanuit het Rijk gewenst zodat helderheid ontstaat voor de grotere projecten of de bouwplannen in de nabij-

heid van de Natura2000 gebieden. Vanuit het Rijk en de provincies wordt daar aan gewerkt. “Uiteraard houden we de nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten en passen we onze werkwijze daarop aan,” aldus de wethouder. “Voor het project De Maricken (fase1) zijn we in overleg met de provincie Utrecht en bouwbedrijf Verwelius. We kunnen nu nog niet aangegeven wanneer tot vergunningverlening kan worden overgegaan.

Stoltz Optiek is gevestigd aan het Kerkplein 2 in Abcoude. Telefoon 0294-284818. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.30-18 uur met een middagpauze van half een tot half twee. Op zaterdag van 09.30-16 uur. Op maandag is de zaak gesloten.

Kom voor jullie unieke meeting • borrel • High Tea workshops • teamuitjes op maat naar 7 dagen in de week OPEN ANWB GASTVRIJ PLUS LOCATIE

www.deblauwemeije.nl

Buitenplaats de Blauwe Meije Meije 300a te Nieuwkoop of bel 06-20825662


14

DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

Poppy Campaign Royal Canadian Legion

Snel lezen leren?

Dit jaar staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Hierbij vieren we onze vrijheid en herdenken we de hoge menselijke prijs die ervoor betaald werd. Nederlanders zijn, in het algemeen, goed bekend met de enorme inspanning van Canadese troepen voor de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945 en van de grote verliezen die daarbij werden geleden.

Denk je dat ik dat echt kan? Maar ik lees al heel snel…. Kan ik dan ook nog verbeteren?? Jazeker, ook u kunt sneller leren lezen.. Het is een vaardigheid die ook u/ jij kunt aanleren. Wanneer u de vaardigheid beheerst, kunt u het inzetten wanneer u het nodig hebt. Afgelopen week waren er een aantal zakenvrouwen uit De Ronde Venen die een workshop “Snellezen en Mindmappen voor volwassenen” volgden in mijn praktijk. Na een korte inleiding waarbij vooral het doel van het leren snellezen en mindmappen even voor het voetlicht kwam, gingen we aan de slag met de theorie van het snellezen. Tijdens de WO I moesten piloten van gevechtsvliegtuigen via een tachitoscoop vriendschappelijke en vijandige vliegtuigen herkennen, oplopend van klein naar groot en oplopend in snelheid. Daarbij moesten ze hun hoofd stilhouden en alleen hun ogen bewegen. Dit was de basis voor wetenschappers waarbij ze ontdekten dat we op deze manier sneller informatie zouden kunnen zien en verwerken. Tony Buzan heeft dit uiteindelijk verder uitgewerkt tot het snellezen dat wij nu kennen. Gemiddeld lezen we ongeveer 200 – 300 woorden per minuut, maar wanneer u de vaardigheden van het snellezen gaat beoefenen tijdens een workshop of cursus, dan zult u zien dat u deze snelheid minimaal kunt verdubbelen. Eerst nog even dit… Waarom lezen we dan doorgaans maar 200 woorden per minuut? Er zijn een aantal belemmerende factoren... • We lezen op praatsnelheid, terwijl onze hersenen op denksnelheid werken nl. 1400 woorden per minuut. We laten teveel ruimte over in onze hersenen om met andere dingen bezig te zijn.

• Wanneer we stillezen is er binnenin ons nog een stemmetje wat ‘hardop’ leest.. dat vertraagt het snellezen. We noemen dat subvocaliseren. Dat stemmetje moet ‘uit’. • Backskipping.. dat herkent ook vrijwel iedereen. Je leest een stuk, maar halverwege de pagina denkt u… wat heb ik eigenlijk gelezen?? Dan gaat u weer terug om het betreffende stuk nogmaals te lezen.. • De motivatie. Wanneer u ‘moet’ lezen, bedenk van tevoren goed waarom u het moet lezen. Is het gewoon een lekker leesboek… dan is er geen reden om te gaan snellezen, maar zijn het stukken die u moet doornemen voor een komende vergadering, stel dan voor uzelf van tevoren vast met welk doel u gaat lezen! Niet met de gedachte… O ja, dat moet ook nog! Dat werkt belemmerend! Dit zijn de voornaamste factoren die ons belemmeren om te snellezen. Belangrijkste factor voor het leren snellezen is focussen. Zorg daarnaast voor een rustige omgeving, een goede leeshouding, geleiding van de ogen en motivatie om te leren snellezen! Interesse in het leren van snellezen en mindmappen? Aanmeldingen via: www.rtpraktijkdrv.nl, mail naar gery@rtpraktijkdrv.nl, of kom langs bij mijn praktijk op de Rendementsweg 2F te Mijdrecht. Veel succes met lezen! Gery van den Bruinhorst- Jongerden

De drie Canadese militaire begraafplaatsen in Nederland: bij Bergen op Zoom (968 graven), bij Groesbeek (2617 graven), en bij Holten (1394 graven) vormen het bewijs hoeveel Canadese militairen in ons land zijn gesneuveld in de strijd voor onze vrijheid. Daarnaast liggen er verspreid door Nederland nog vele Canadese militairen begraven op Nederlandse begraafplaatsen. Zo ook in Wilnis waar drie Canadese bemanningsleden van de in mei 1943 neergestorte Wellington bommenwerper liggen begraven. Het is met deze historische band met onze Canadese bevrijders in het achterhoofd dat de leden van de Royal Canadian Legion Branch 005 “The Liberation of the Netherlands” graag ook dit jaar in De Ronde Venen een Poppy Campagne organiseren. Sinds de Eerste Wereldoorlog is de klaproos of “Poppy” het symbool van herdenken en het visuele teken van het niet willen vergeten van de soldaten zijn gevallen voor onze vrijheid in de landen van het Gemenebest, waaronder Canada. Elk jaar in oktober en november sieren Poppies de revers en kragen van de gehele Canadese bevolking. Ze worden gedragen in de weken voorafgaand aan Remembrance Day (11 november). De Poppies worden niet verkocht, maar men kan wel een vrijwillige donatie doen t.b.v. het Poppy Fund ter ondersteuning van de werkzaamheden van de Legion.

NR

LOCATIE

Poppy Campaign in De Ronde Venen Dit jaar gaan de vrijwilligers van de Royal Canadian Legion zowel naar Wilnis als in Mijdrecht; op vrijdag 1 november vindt de Poppy Campagne plaats in Wilnis, bij de Jumbo en Bakker De Kruijf aan de Molmlaan in Wilnis tussen 9.30 en 16 uur. Op zaterdag 2 november verhuist de Poppy Campagne naar Mijdrecht, in De Passage, bij Albert Heijn tussen 9.30 en 16 uur. Tijdens de raadsvergadering van gemeente De Ronde Venen op 31 oktober a.s. wordt de eerste Poppy aangeboden aan burgemeester Divendal als start van de Poppy Campaign. Zie ook: www.rcl005.nl en www.facebook.com/rcl005.nl ▼ Ook dit jaar worden gratis poppies uitgereikt aan het winkelend publiek foto rob isaacs

ARTIEST

GENRE

MIJDRECHT

T E KST EN

MUZIEK

R KLEIN PUBLIEK O VO

1

Muziekstudio Dreamharps, Trasmolen 60

Ans van der Harten met bijdrage door Hans van der Harten

Keltische harpmuziek met verhaal over de componist

2

Janskerk Place to Be, Kerkstraat 11

Beer van Tilburg (15 jr)

Cabaretvoorstelling ‘Puberbrein’

3

Janskerk Grote Zaal, Kerkstraat 11

Vrouwentrio Jam Mama

Nederlandstalige luisterliedjes in jazz, blues, latin of kleinkunst

4

Huiskamer A. Schütte, Bozenhoven 12

Judith Glasbeek en leerlingen

Dwarsfluitmuziek met (hilarische) gedichten

5

Muziekstudio Rotschild, Bozenhoven 128A

leerlingen van Greetje de Haan

Nederlandstalige (kinder)liedjes, pop, jazz, klassiek en opera

6

Huiskamer A. Kegley, Buitenkruier 18

Adriana Kegley en Martijn Nieuwenhuijzen

Jazz, popliedjes en chansons met gitaarbegeleiding

7

Huiskamer IntoTuition, Reiger 6

Marjolein Berger-Vos, Margriet Lek en Anja Kooistra

Gedichten over beelden met celloen pianomuziek

8

Zaal De Ruimte, Schattekerkerweg 1B

Tonke Kuijt en Carla van Baarsen

Mantra zang met tanpura, scrutibox en klankschalen

WILNIS

9

Muziekstudio Gert J. Hans, Secr. Munniklaan 41

Gert en Lucia Hans

Voorleesverhaal op rijm met piano-improvisaties

10

Huiskamer J. v. Breukelen, Zeelt 30

Cathelijn Gelderloos (16 jr)

Luisterliedjes divers met pianomuziek

11

Muziekver. Viribus Unitis, Pieter Joostenlaan 1

Dick Hesselink en leerlingen

Koperblaasinstrumenten met korte toelichting op de instrumenten

VINKEVEEN

voordrachten

gedich ten

verh alen

12

PKN kerk De Morgenster, Herenweg 253

Band De Nieuwe Buren

6-koppige band met opzwepende wereldmuziek

13

Kliniek Careyn Maria-Oord, Herenweg 69B, ingang Kerklaan – bouwdeel 5

Rosanne Kok en Letta van Maanen

Pianomuziek en gedichten ‘Bankje in het gras’

14

Huiskamer W. Manuels, Spoorlaan 24

Elza Vis, Ellen Hack en Gijs Wagenaar

Verhalen afgewisseld met viool-en contrabasmuziek

15

Muziekstudio Lucia Dijkman, Demmerik 118C

Lucia Dijkman Trio

Nederlandstalige luisterpop van pop, blues tot rock


DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

15

GeZZinsloop zoekt sportieve kinderen

DE HELE MAAND SPORTEN VOOR MAAR € 10,-!

Al ruim 300 kinderen hebben zich via hun school opgegeven om mee te doen aan de Rabo GeZZinsloop. Heb jij je al opgegeven? Op 3 november kun je meedoen met de GeZZinsloop. Lekker zelf of met je ouders de zondag sportief beginnen. Je start op de parkeerplaats bij voetbalvereniging Argon, en je loopt met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd een ronde van 1 km door en rond het sportpark. Ben jij de snelste en win je een prachtige beker? Voor iedereen is er bij de finish een vet coole medaille en een tasje met verrassingen. De start is vanaf 10 uur op de parkeerplaats bij Argon. Wel even vooraf inschrijven, in de sporthal of via: GeZZinsloop@zilverenturfloop.nl.

BEWEEGMAAND VOOR SENIOREN

Vrijdag Abcoude Mijdrecht Mijdrecht Wilnis Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Wilnis

Zaterdag 10.30-11.30

Zumba

Mijdrecht

Maandag Je ouders kunnen meedoen aan de 5 km, 10 km of 16,1 km. Zie: www.zilverenturfloop.nl Elk jaar doneert de Atletiekvereniging een deel van de inschrijfgelden aan een

goed doel. Dit jaar is dat stichting Gezinsbuddy. Vrijwilligers ondersteunen gezinnen die in de knel zitten, zodat zo’n gezin een nieuw netwerk opbouwt en dat ze zichzelf weer kunnen redden.

Infomiddag over Valpreventiecursus in Abcoude

Infomiddag SeniorSportiefActief organiseert in

08.45-09.30 09.00-10.00 09.30-10.30 09.30-10.30 09.30-11.00 10.00-13.00 11.00-12.15 16.00-17.00

Pilat’ As Conditie instuif voor dames lekker fit voor ouderen medisch verantwoord bewegen Yoga & Meditatie Banenzwemmen, eenmalig Yin Yoga tafeltennis voor ieder 1

Donderdagmiddag 31 oktober De cursus In Balans is een valpreventiecursus voor mensen vanaf ongeveer 70 jaar. Naar mate je ouder wordt, verandert je lichaam en dat doet iets met je coördinatie, evenwicht en spierkracht. Als oudere wil je niet vallen, want je breekt niet alleen sneller iets, maar het herstel gaat ook moeizamer. Om op de been te blijven is een valpreventiecursus zeer effectief en het beste zou zijn als men deze cursus zou volgen voordat het valrisico erg groot wordt. Het meeste effect wordt bereikt men als men rond de70 is, dan kan men nog vele maatregelen nemen om stevig op de been te blijven.

AGENDA 25 - 31 OKTOBER

samenwerking met Tympaan-De Baat een informatiemiddag en een cursus van vier weken om beter op de been te blijven. Op donderdagmiddag 31 oktober om 13.30 uur bent u welkom in Ontmoetingscentrum De Angstelborgh, Dorpzicht 22 in Abcoude. De docenten presenteren de inhoud van de cursus In Balans. Aan de orde komen onderwerpen zoals oorzaken van vallen en gevolgen van vallen. Aan de hand van enkele testjes laten zij u voelen wat evenwicht ofwel balans is en wat u zelf kunt doen om dit te verbeteren. Aan deze middag zijn geen kosten verbonden, indien u zich van te voren aanmeldt. Dat kan op tel. 0297-760260 (op werkdagen

tussen 10 en 12 uur). Cursus De cursus In Balans bestaat uit vier bijeenkomsten in de De Angstelborgh. Tijdens deze bijeenkomsten worden onderwerpen besproken zoals veiligheid in en om het huis, voeding en medicijngebruik. Er wordt u een oefenenprogramma aangeboden om de balans, spierkracht en souplesse te verbeteren. U leert tevens op de juiste manier opstaan vanuit de stoel, vanuit bed en vanaf de grond. Op een van de middagen komt een podoloog de stand van uw voeten checken. Donderdagmiddag: 7,14, 21 en 28 november van 13.30-16 uur. Eigen bijdrage: 50 euro, incl. cursusboek en koffie/ thee in de pauzes.

BodyFit 50+ Swing en Sport (Dance-workout) beter bewegen voor alle leeftijden Conditie en spel Zumba Beginners Sportief wandelen Fity Fit Low Impact Conditie en spel Banenzwemmen, eenmalig medisch verantwoord bewegen RollatorZumba. Voor rollatorgebruikers. Walking Football Stretchercise. Een prettige beweeg- en rekles. Brein Actief Groep Cesaerobics. Gebaseerd op Oefentherapie Cesar Volleybal ‘light’ Badminton Relaxercise. Gebaseerd op Tai Chi, Yoga en stretching.

09.00-10.00 09.00-10.00 09.00-10.00 09.00-10.00 09.15-10.15 09.30-10.30 10.00-10.45 10.00-11.00 10.00-13.00 10.15-11.15 13.30-14.30 14.00-15.15

Abcoude Mijdrecht Wilnis Wilnis Vinkeveen Wilnis Abcoude Wilnis Mijdrecht Wilnis Vinkeveen Vinkeveen

14.45-15.45 15.00-16.00

Vinkeveen Mijdrecht

19.00-20.00 19.45-20.45 20.30-22.30

Vinkeveen Mijdrecht Wilnis

21.00-22.00

Vinkeveen

Dinsdag 07.00-13.00 09.00-10.00 09.15-10.15 10.30-11.30 11.15-12.00 12.00-13.30 12.30-13.30 13.45-14.45 15.00-17.00 19.30-20.45 19.30-21.00 19.30-22.00 20.15-21.30 20.15-21.15

Banenzwemmen, eenmalig Conditietraining voor dames (40+) Fit & Shape Sportief wandelen Watergymnastiek Werelddansen Conditie en spel Conditie en spel Bowlen sportief wandelen Hardlopen Banenzwemmen, eenmalig volleybal recreanten Bewegen en dansen op muziek

Mijdrecht Baambrugge Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Baambrugge Mijdrecht

Woensdag

Bewegen als je Parkinson hebt SeniorSportiefActief is er voor alle senioren. Voor wie zijn conditie op peil wil houden, voor wie een betere conditie wil krijgen, maar ook voor wie

nog zoveel mogelijk wil bewegen. Wie een uur intensief wil bewegen, vindt dat in de lessen Sportief in de Zaal en in het Wedstrijdsport Light aanbod.

Senioren blijf Sportief Actief! Parkinson Actief: Een functionele beweegles voor mensen met Parkinson. Speciaal op maat, maar ook hier geeft samen oefenen veel plezier.

www.seniorsportiefactiefdrv.nl Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel. 0294- 769047

EHBO-CURSUS bij huisdieren Wo 30-10-2019 19:30 - 21:00 uur in de praktijk (zonder je eigen huisdier)

info@dapproosdijlanden.nl

www.dapproosdijlanden.nl

Wil je het bewegen aanpassen aan je mogelijkheden, dan zoek je een wat minder intensieve les, deze zijn er op vele niveaus. Het aanbod gaat van je stevig inspannen tot ontspannen geschikte oefeningen doen. Alle senioren kunnen een groepsles bij SeniorSportiefActief vinden. Ook mensen met Parkinson. Omdat bewegen, bijvoorbeeld lopen, voor Parkinsonpatiënten moeilijk gaat, zijn zij hier vaak onzeker over in een groep. Maar dat is niet nodig. De lessen worden gegeven door deskundige docenten en zitten vol tips over bewegen in lastige situaties. Daardoor zijn ze heel nuttig en praktisch. Er is aandacht voor je balans, je leert om strategisch te werk te gaan in het bewegen en het helpt om zo soepel mogelijk te worden. Bovendien is het gezellig door het onderlinge contact, het stimuleert en het maakt je zelfverzekerder. Wilt u als parkinsonpatient ook het bewegen weer oppakken? Probeer dan een keer onze groepsles uit! Deze is op vrijdag in Mijdrecht. Senioren, blijf… sportief actief, en begin met te kijken op www.seniorsportiefactiefdrv.nl, voor meer informatie over de Parkinsongroep!

Banenzwemmen, eenmalig 07.00-13.00 Perfect Pilates 09.15-10.15 Body&Mind 10.15-11.15 Senioren Fitness 11.00-12.00 Relaxercise. Gebaseerd op Tai Chi, Yoga en stretching. 11.15-12.15 Conditie en spel 13.00-14.00 Badminton 13.30-15.30 Bodyshape 19.00-20.00 VinkenFit. Gebaseerd op o.a. korfbalbewegingsvormen.19.00-20.00 Kennismakingscursus tafeltennis 19.30-21.00 Zwemmen, gemengd 19.45-20.30 Conditietraining voor dames & heren 20.00-21.00 beter bewegen voor alle leeftijden 20.00-21.00 zwemmen, gemengd 20.30-21.15

Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Vinkeveen Vinkeveen Wilnis Mijdrecht Vinkeveen Vinkeveen Mijdrecht Baambrugge Mijdrecht Mijdrecht

Donderdag Banenzwemmen, eenmalig Conditie en spel Conditie en spel Senior Fit. Zwaarder. Bewegen op muziek Watergymnastiek Senior Fit. Licht. Bewegen op muziek Zeker Bewegen, valpreventie Nordic Walking Conditie en spel Hardlopen Wandelen Pilates/Yoga Volleybal Conditie en spel (pittig) Hot Flow Yoga Banenzwemmen, eenmalig

07.00-13.00 08.30-09.30 09.30-10.30 09.45-10.45 11.00-11.45 11.00-12.00 13.30-15.00 16.30-17.30 19.00-20.00 19.30-21.00 19.30-21.00 20.00-21.00 20.30-21.30 20.30-21.30 20.00-21.15 20.30-22.00

Informatie over locaties vindt u op www.oktoberactief.nl U bent overal welkom, word actief en doe mee!

Mijdrecht Wilnis Wilnis Vinkeveen Mijdrecht Vinkeveen Wilnis Mijdrecht De Hoef Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht Mijdrecht


16

MONDRIA'S

BOEKENLADDER Bloemen voor mijn dochter

Sarah Jio

Een vrouw komt bij in het ziekenhuis, ze is in de war en lijdt aan geheugenverlies. Ze krijgt te horen dat ze Caroline heet en al jaren een eenzaam en teruggetrokken leven leidt in een appartement aan de Seine. Verder is het enige houvast dat ze heeft wat vage flarden van herinneringen aan een man en een jong kind, en Caroline probeert uit alle macht haar verleden terug te krijgen...

Het winterkoninkje

Stephen Moss We volgen in Het winterkoninkje een jaar in het leven van dit kwieke vogeltje met zijn opvallende wipstaart en kenmerkende heldere en expressieve zang.Wil je een winterkoninkje in het wild spotten, dan is goed opletten een must: vanwege zijn geringe omvang, frêle bouw en wat nerveuze voorkomen lijkt het winterkoninkje soms meer op een schuw muisje dan op een vogeltje.

Het vijfde meisje

J.D. Barker

Het is 4 maanden geleden dat detective Sam Porter het leven van Emory redde, maar daarbij Anson Bishop liet ontsnappen. Als het lichaam van de tiener Ella Reynolds wordt aangetroffen in een bevroren meer, denkt de politie direct aan Bishop. Is dit zijn volgende slachtoffer? Terwijl zij zich op de nieuwe vondst storten, volgt Porter een aanwijzing uit Bishops verleden. Hoe meer geheimen zich ontvouwen, des te meer realiseert Porter zich dat er maar één ding nog angstaanjagender is dan een seriemoordenaar: de moeder van een seriemoordenaar.

Cilka's keuze

Heather Morris Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz- Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden. Maar na de bevrijding wordt ze hierdoor gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke handelingen doorstaan....

Killman Creek

Raichel Caine Gwen Proctor heeft haar kinderen gered van haar ex, seriemoordenaar Melvin Royal, en zijn verbond van psychopathische handlangers. Maar de strijd is nog niet voorbij. Niet nu Melvin uit de gevangenis is ontsnapt. Niet nu ze een beangstigend sms’je heeft ontvangen... Je bent nu nergens veilig. Haar schuilplaats aan Stillhouse Lake voldoet niet meer. Gwen laat haar kinderen veilig achter bij een goed bewapende buurman. Zelf gaat Gwen op jacht, met de hulp van Sam Cade, de broer van een van Melvins slachtoffers.

DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

Het verhaal van de dienstmaagd Margaret Atwood "Atwood begon in 1984 al met het schrijven van deze roman. Het verhaal van de dienstmaagd was geen voorspelling, heeft Atwood altijd onderstreept, maar een waarschuwing. Het verhaal van de Dienstmaagd speelt zich af

DE VERZAMELING VAN

binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten waar een christelijke beweging de macht heeft gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. De maatschappijvorm die daaruit voortvloeit is op zijn zachtst gezegd bizar. Beklemmend ook omdat de problematiek verrassend aansluit bij de actualiteit; het milieu wat aangetast wordt en de consequenties daarvan,

hoe mensen in deze situatie met elkaar omgaan en hoe een kleine groep een andere groep in haar greep kan houden."

gelezen door annemieke van zijl

Van hout tot goud

Verzameling van ruim zevenhonderd taartscheppen

tekst rosanne kok

Voormalig bakker Henk de Jong uit Vinkeveen heeft door de jaren heen ruim zevenhonderd verschillende taartscheppen verzameld. Hij heeft exemplaren in onder andere goud, zilver en hout. Elke taartschep die hij bezit is anders. ‘‘Ik heb mooie en lelijke, aparte en bijzondere taartscheppen. Elk exemplaar heeft wel iets.’’ tekst rosanne kok

- foto's patrick hesse

Hoe is je verzameling ontstaan? “Mijn verzameling begon toen ik nog werkzaam was als bakker. Op een gegeven moment had ik een stuk of vijftien scheppen in mijn bezit. Ik zag dat ze allemaal anders waren. Dat bracht mij op het idee om er nog meer te gaan verzamelen. Zo is dat van lieverlee steeds verder gegroeid. Nu heb ik meer taartscheppen dan ik tentoon kan stellen in de twee vitrinekasten die in mijn gang en woonkamer staan.’’ Waaruit bestaat je verzameling precies? “Ik heb ruim zevenhonderd taartscheppen. Allemaal anders. Sommigen zijn van zilver, anderen van goud, of hout of polyester. Verguld, verchroomd, gegraveerd, beschilderd, noem maar op.’’ Hoe kom je aan nieuwe spullen? “Naast het feit dat ik regelmatig taartscheppen krijg van de mensen die weten dat ik ze verzamel, breng ik wekelijks een bezoek aan de kringloopwinkels in de regio. Mijdrecht, Ter Aar, Amstelveen… Daarbij heb ik wel één regel. Ik betaal maximaal vijf euro per taartschep. Anders wordt het te gek. Bovendien heb ik er ook niet meer voor over. Ze zijn tweedehands en ik doe er verder niets mee. Laatst had ik een dilemma. Ik kwam een schep tegen voor 6,95 euro. Dat exemplaar had ik nog niet. Ik besloot het niet te doen. Toch knaagde dat een beetje. Een week later was ik daar terug; de schep was weg. Dat was toch wel even pech. Ik vond wel een andere; die kostte slechts 50 cent. Als ik beiden gekocht had, was het gemiddelde toch nog onder de vijf euro per schep uitgekomen.’’

Hoeveel tijd besteed je aan je verzameling? “Los van het feit dat ik er dus geregeld op uit ga om mogelijk nieuwe scheppen te ontdekken, besteed ik er eigenlijk niet zoveel tijd aan. Als ik een nieuwe schep heb, poets ik hem op en leg ik hem in de kast. Daar mag hij rusten in vrede. En als ik vind dat hij toch teveel verkleurt, poets ik hem later nogmaals. Verder doe ik er niets mee.’’ Heb je een topstuk? “Nee. Ik heb geen topstukken. Wel heel mooie of heel oude exemplaren. Of taartscheppen waarvan ik bijna zeker weet dat er geen tweede van is. Dat is wel bijzonder, maar voor mij is er geen schep die ik mijn topstuk zal noemen.’’ Kun je het gevoel beschrijven wat je ervaart als je een nieuw verzamelstuk vindt? “Verzamelen is gewoon leuk. Als je er weer eentje vindt die je nog niet had, is dat leuk. Ik word er elke keer weer blij van als ik een nieuwe schep aan mijn verzameling toe kan voegen.’’

Wat zoek je nog? “Nog zat. Al kan ik natuurlijk niet zeggen wat. Ik weet wat ik heb, maar ik weet niet wat ik nog niet heb. Dus daarom blijf ik altijd op zoek naar andere exemplaren. De gewone en nieuwste taartscheppen hoef ik overigens niet. Ze moeten welk een kenmerkje hebben, iets wat hen bijzonder maakt.’’ En waarom dan specifiek taartscheppen? “Waarom verzamelt iemand anders postzegels? Zoiets gebeurt gewoon en op een gegeven moment is de verzameling geboren. En voor mij was het niet alleen taartscheppen hoor. Vroeger verzamelde ik ook suikerzakjes en sigarenbandjes. Maar beide vind je bijna nergens meer… O, en beelden van bakkertjes met brood in hun handen… Als ik die vind, wil ik die ook hebben.’’ Ook een verzameling? En wil je daarover vertellen in deze rubriek? Leuk! Stuur een berichtje met je contactgegevens naar info@degroenevenen.nl


DE GROENE VENEN

Hmmm met Hesse tekst en foto's patrick hesse

25 oktober 2019

17

Funky Flamingo

Frietzaak 2.0

In de laatste 10 jaar heb ik voor De Groene Venen heel wat restaurants mogen bezoeken; van eenvoudige etablissementen tot locaties met een ster (geweldig, wát een baan!). Maar er is één gerecht dat ik altijd wel kan eten en dat is mijn ‘culinaire’ guilty pleasure: Friet! Wanneer er patat bij een gerecht wordt geserveerd ben ik altijd in mijn nopjes. Maar je hebt natuurlijk friet en friet. Goed patatbakken is best nog wel een kunst. Er gonsden al een hele tijd geruchten op social media dat er een nieuwe tent in De Ronde Venen zou zijn met de beste friet. Een nogal boute uitspraak! Aan de Anselmusstraat nummer 40. Dit moest een hoax zijn, een broodje aap-verhaal. Ín dat schimmige tentje op de hoek heb ik nog nooit een voet binnen gezet, dus de beste friet? Lijkt me niet, toch? Maar het verhaal ligt anders: ‘tentje’ is overgenomen en volledig verbouwd. En nota bene nog wel door mijn goede kennis Martijn Kuen en zijn lieftallige vriendin Eva Scherphuis. Aangezien Martijn uit de reclamewereld komt, een uitermate creatieve jongen dus, is het dan ook geen gewone frietzaak geworden... Onder de naam Funky Flamingo en met een geweldig beeldmerk, doen Eva en Martijn het totaal anders en met bijzondere eigen stijl. Om te beginnen wordt de friet vers gemaakt en ter plekke gesneden. Ook staan er vegan snacks op de kaart. Uhh... vegan is niet echt iets voor mij, maar voor deze beleving neem ik mijn maa tje David Hague mee, de Engelse chef die regelmatig op veler verzoek vegan-catering bereidt voor zijn klanten en dus de snacks op waarde kan schatten. U merkt het al, we gaan hier niet over één nacht ijs. En: Funky Flamingo heeft veel meer lekkernijen, Eva en Martijn zijn maanden bezig geweest met wat de beste frikandel moet zijn en welke kroketten er op de kaart moesten komen. Dit alles wordt overigens bijzonder democratisch beoordeeld: als genoeg klanten het lekker vinden dan komt het op de kaart. Ook het interieur is eigentijds, redelijk minimalistisch maar erg hip en origineel. Vooral het bezoek aan het toilet zorgt voor een glimlach op het gezicht.

David en ik trappen af met gezamenlijk portie friet met mayonaise en een door Eva persoonlijk gecreëerde rode saus. Ik kan kort zijn: deze friet is inderdaad geweldig en misschien wel de lekkerste die ooit proefde, wauw! Bij de friet wordt een vegan bamischijf en een portie vegan vlammetjes geserveerd, origineel op een aluminium blad met papier. Ja, nu moet ik eraan geloven. David en Martijn lachen zich rot om mijn verbaasde gezicht, maar… dit is echt verrukkelijk: ik proef een gewoon een bamischijf en ook de vlammetjes smaken bijzonder goed. Toch helemaal zo gek nog niet dat vegan. Eva staat tevreden te knikken in de keuken, zij wist dit al lang natuurlijk. Ik vraag aan Martijn hoe hij als creatieve reclamejongen er op is gekomen om een friettent te gaan exploiteren? “We hadden natuurlijk erg veel jaren ervaring in de horeca, maar dan aan de andere kant van de balie,” vertelt hij. “En we hebben vooral gezien hoe het niét moet en hoe we het niet willen. We proberen zo duurzaam mogelijk bezig te zijn, we maken minimaal gebruik van plastic. Zelfs de rietjes zijn plasticvrij. We zijn maanden bezig geweest om de juiste bakolie te vinden. En we willen kwaliteit leveren. We gaan dus niet voor het goedkoopste, maar voor het lekkerste.” David wijst mij op het krijtbord waarop de snacks staan vermeld die deze week in de proefversie zijn. Martijn loopt regelmatig door de zaak om klanten nieuwe dingen te laten proeven en meteen hun (ongezouten) mening te vragen. Ook wordt er bier verkocht, maar niet

Martijn Kuen en Eva Scherphuis. meer uit de tap maar flesjes speciaal bier, gewoon nét even wat anders, maar ook een wijntje staat op de kaart. Dan zet Martijn een kartonnen schaaltje kipnuggets neer. Niet alleen lijken ze totaal niet op die van de grote fastfoodketens, ook is de smaak een ander verhaal. Zo horen ze dus te smaken, wat een verschil. Martijn verontschuldigt zich een paar keer dat ze nog steeds in de opstartfase zitten en dus een paar maanden geleden alleen een zogeheten ‘softe opening’ hebben gehad. Maar ik ben al om. Wat een geweldig concept. Dit schreeuwt om een franchise! Martijn en Eva glimlachen, alles op zijn tijd. Zoals ik Marijn ken, zit hij barstensvol ideeën en zal er continu nog geschaafd worden aan de kaart.

Een ding is zeker: alleen het lekkerste voor de klanten. Bent u net als ik een ‘friet-addict’, dan zit er niets anders op dan koers te zetten naar de Anselmusstraat 40 in Mijdrecht. Het knalroze pand knalt u tegemoet, maar voordat u het weet bent u ook verslaafd aan Funky Flamingo en de verrukkelijke friet. Gedurende de opstartfase is Funky Flamingo nog niet fulltime open en kun u er terecht op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.30 tot 20 uur. Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste snacks van Funky Flamingo, volg hen dan op Facebook of Instagram. Funky Flamingo, Anselmusstraat 40, Mijdrecht, Tel. 06 33413413.


18

25 oktober 2019

BMW GS1250 Rally

De ideale vakantievriend U bent net als ik vast weleens op vakantie geweest met vrienden. En altijd wordt de vriendschap op de proef gesteld. Soms blijkt na een paar dagen de vriendschap op werkelijk niets gebaseerd te zijn, omdat jezelf totaal iets anders wilt dan je reisgezelschap. Maar het kan ook fantastisch zijn en bewijst de vakantie des te meer waarom jullie vrienden zijn. Mijn reisgenoot van vandaag behoort tot de laatste categorie: de ideale reisgenoot De BMW GS R1250.

BMW Gereden versie: GS1250 Rally Motor: 1.254 cc Vermogen: 136 pk bij 7.750 toeren Aantal kilometers: 11.850 Bouwjaar 2018 Prijs gereden versie: 20.499 euro

Deze fiets is slechts 1 jaar oud en is er een van de laatste generaties met een goed afleesbare en zeer functionele fullcolour 5,7” groot TFT display, dat uiteraard van Bluetooth connectiviteit is voorzien. Natuurlijk een keyless entry (Met keyless entry ontgrendelt een motor automatisch wanneer het systeem de sleutel detecteert). De systemen zijn tegenwoordig zo slim dat de motor de sleutel automatisch herkent. Een druk op de start/stopknop is dan voldoende om de motor te starten. Sterker nog: een contactslot ontbreekt gewoon. Voor de zakelijke rijder is de fiets ook interessant: het is namelijk een BTW-motor. En ook nog eens afgeladen met alle denkbare accessoires, compleet met alle boekjes en sleutels. Loopt u even mee door de optielijst? Anti Blokkeer Systeem, Anti Doorslip Regeling, BMW TeleServices, Comfortbuddy, Comfortpakket, Cruisecontrol, Dag-rijverlichting, Dealer introductie MR, Diefstalalarmsysteem, Dtc , Dynamic ESA, Dynamic pakket, Emergency Call (Bij een ongeluk of panne één druk op de knop en de motor maakt contact met BMW en weet exact uw locatie), Eu-content, Grootlichtassistent, Handkappen, Hill hold functie, Keyless Ride, Kofferdragers, LED-koplamp, LED knipperlicht wit, LED koplampen, RDC Tyre Pressure Control, Riding mode Pro, RVS-uitlaatsysteem - verchroomd, Schakelassistent Pro, Touring pakket, Verwarmbare handvatten, voertuiginformatie Nederlands, voorbereiding voor GPS-apparatuur en een verstelbaar windscherm. Het duizelt mij voor de ogen; zoveel te ontdekken! Ik besluit maar gewoon op te stappen en

Gezelligheid in de winkels Kouder en guurder buiten, des te gezelliger in de winkels! Rondom de zomermaanden start vaak al de (voor)inkopen voor de feestmaand en dan ineens is het zo ver. De decembermaand staat voor de deur en het is tijd voor de winkeliers om extra sfeer in hun winkel te brengen. Met de komst van Périne Skin Concept Store in juni jl., kijk ik extra uit naar deze periode van het jaar. Mijdrecht behoort tot één van de dorpen van Nederland met de minste winkel-leegstand.

Weinig leegstand is iets om als dorp/gemeente trots op te zijn. Het zorgt niet alleen voor gezelligheid en socialiteit, maar ook dat men makkelijker/sneller aan producten kan komen en niet te vergeten de (studie)banen die het geeft. Zonder lokale middenstand heeft een dorp veel minder waarde. Een post dat ik pas op social media las vond ik dan ook heel treffend. Vraag; Sint en Kerstman, waarom koopt u niet online uw cadeautjes? Sint en Kerstman tegelijk; omdat de lokale middenstand de intocht en de feestverlichting betaalt en zij niet. Naar mijn idee zit hier zoveel in. Het is belangrijk dat de middenstand blijft bestaan, ook al snap ik dat online niet meer weg te denken is.

De komende periode wordt het dorp extra gezellig door de buitenverlichting en de activiteiten die worden georganiseerd om het winkelde publiek te enthousiasmeren voor de inkopen van de feestdagen. Uiteraard ben ik ook, samen met mijn collega’s, druk bezig met de voorbereidingen voor diverse feestelijke activiteiten. Zo organiseren wij op 23 november een speciale Good Morning Shopping en zijn wij op 13 december aanwezig tijdens de Shopping by Candlelight van het Chocolade huisje. Ook daar zijn diverse producten van de lokale winkeliers en/of zijn ze zelf aanwezig. Daarnaast vind ik het altijd extra fijn om in de decembermaand ook aandacht te geven aan mensen die minder bedeeld zijn. Dit jaar hebben mijn collega’s en ik gekozen om in de laatste week van november en de eerste twee van december, een speciale inzamelactie van verzorgingsproducten te houden. Wij horen namelijk dat veel mensen verzorgingsproducten voor gezicht of lichaam hebben (gekregen) die zij helemaal niet gebruiken). Al deze producten verzamelen wij en geven dit aan een goed doel.

DE GROENE VENEN

MOTOR IMPRESSIE tekst en foto patrick hesse #testemethesse

onderweg alles te ontdekken. Normaal kost het me toch wat moeite om er soepel op te klimmen, maar de zit is af-fabriek ook wat verlaagd en dat maakt het wel wat makkelijker. Vanuit de majestueuze zetel overzie ik de wereld met alles binnen handbereik, zelfs de navigatie kan ik bedienen zonder mijn handen van het stuur te halen. Zijn voorganger, de 1200, behoorde tot een van de populairste motorfietsen van Nederland en was al belachelijk goed – heeft BMW hem kunnen verbeteren? Meteen bij het starten valt op dat het blok enorm veel stiller is dan zijn voorganger. De cilinderinhoud is van 1.170 cc naar nu 1.254 cc gegroeid, door zowel de boring als de slag te vergroten van 101 x 73 mm naar nu 102,5 x 76 mm. De inlaatnokkenas is van variabele timing en lift voorzien, door BMW mooi ShiftCam genoemd, wat is gerealiseerd door twee nokprofielen aan te brengen waartussen kan worden geswitcht. Met als eindresultaat een topvermogen van 136 pk bij 7.750 toeren en waar dat bij de 1200 ‘slechts’ 125 pk was. Overigens voelt de 1250 hetzelfde als de 1200, dus lekker vertrouwd. Als eerste ter wereld voldoet de nieuwe 1250 Boxer aan de ontzettend strenge regelgeving van Euro5, die in 2020 de norm gaat worden. Wat ook een groot verschil is tussen het oude en het nieuwe blok is de versnellingsbak die nu in het motorblok is geïntegreerd. Daardoor is niet alleen flink wat gewicht bespaard, met de optionele Shift Assistant Pro is het veel fijner zonder koppeling te schakelen. Al met al een geweldige fiets en na een veel te kort rondje moet ik de BMW weer inleveren. De motor kost nieuw met alle accessoires over de 26.000 euro. Deze 1 jaar oude GS1250Rally met slechts 11850 kilometer op de teller staat te bij Motor Service Uithoorn voor 20.499 euro en dat scheelt nogal een substantieel bedrag. De moeite waard om ritje naar Uithoorn te rijden, want nogmaals: deze motorfiets is de ideale vakantievriend! www.motorserviceuithoorn.nl

drechtse inpakwinkel. Hier staan niet alleen diverse feestpakketten klaar, maar is het ook mogelijk om ieder cadeau, waar dan ook gekocht, in te laten pakken. Kortom, er is dus weer veel te beleven en te doen tijdens de laatste maanden van dit jaar. Ik wens iedereen veel winkel gezelligheid.

BEAUTY

Het leuke binnen Mijdrecht is dat er steeds meer wordt samengewerkt en aan elkaar wordt gedacht.

Vanuit onze Skin Store mogen wij pakketten voor de feestdagen verzorgen voor een aantal bedrijven, omdat ze aangeven de lokale bedrijven te willen ondersteunen. In de pakketten hebben wij ook producten zitten van een aantal andere winkeliers, wat echt voor een leuke samenwerking zorgt.

Als laatste wil ik nog tippen naar de leuke samenwerking van diverse winkelliers bij de Mij-

Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland www.perine.nl


DE GROENE VENEN

AUTO IMPRESSIE tekst michael reuling foto's patrick hesse

Ieder merk heeft inmiddels wel een SUV in het portfolio zitten. Zelfs Rolls-Royce , Bentley en Lamborghini hebben er eentje. Ook Mazda heeft er al een aantal, waaronder de CX-3 en CX-5. Nu is er ook de CX30: die valt er precies tussenin. En waarom noemen ze deze auto dan niet de CX-4? Blijkbaar verkoopt Mazda al een CX-4 in China en dat is een compleet andere auto. Om verwarring te voorkomen is er dus gekozen voor een andere naam. Kunnen we mee leven. De CX-30 gaat de concurrentie aan met modellen als de Volkswagen T-Roc en Opel Crossland X. Aan de buitenkant is de auto direct herkenbaar als een Mazda: een schildvormige grille, strakke lijnen, een aflopende daklijn gecombineerd met stoere zwarte kunststof delen die de outdoor-lifestyle onderstrepen. Ook het interieur is onmiskenbaar Mazda, met een minimalistisch design, met fijne materialen en een handig infotainmentsysteem met groot scherm. Hoewel Mazda voorheen ook touchscreens had, kun je dit systeem enkel met een draaiknop bedienen. Het geheel voelt premium aan. Er zijn zeeën van ruimte voor zowel de passagiers als de baggage, maar de C-stijl is vrij breed waardoor het zicht over de schouder iets belemmerd wordt. Aan de stoelen is extra aandacht besteed. De rugleuningen lopen door tot aan je nel, waardoor je rug goed ondersteund wordt. Fijn, voor bij het snellere bochtenwerk. De auto rijdt lekker comfortabel en wat direct opvalt is hoe stil de auto is. Onder de motor-

25 oktober 2019

19

Mazda CX-30

Comfortabele reisgenoot kap ligt een 122 pk sterke 2.0 benzinemotor gekoppeld aan een handbak of automaat. Deze motor is heerlijk soepel. Voor sportieve prestaties moet je de motor wat hoger in de toeren jagen. Eind oktober wordt de auto ook leverbaar met de Skyactiv-X. We hebben ook kort kennisgemaakt met deze motor en die is toch wel revolutionair te noemen. De Skyactiv-X loopt op benzine, maar vertoont veel gelijkenissen met een dieselmotor. De 2.0 liter motor heeft een vermogen van 180 pk, kent een schonere verbranding, een lagere uitstoot en veel koppel bij lagere toeren. Dieselen kan ook nog, met een 116 pk sterke 1.8. Zoals je mag verwachten van een Mazda stuurt de CX-30 lekker direct en worden oneffenheden in het wegdek goed weggefilterd door het onderstel.

MAZDA Gereden versie: Mazda CX-30 Skyactiv-G Comfort Gecombineerd vermogen: 122 pk 0-100: 10,6 s Top: 186 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 21,7 / 4,6 l/100km Vanaf-prijs: 29.990 euro Alternatieven: Kia Niro, Nissan Qashqai, Opel Crossland X, Seat Ateca, Volkswagen T-Roc

De CX-30 is leverbaar vanaf 29.990 euro. Je krijgt dan al een vrije complete auto. Zaken als een head-up display, led-koplampen, een tft-instrumentarium, digitale radio met Apple CarPlay en diverse veiligheidsfuncties als dodehoekwaarschuwing, noodstophulp met voetgangerherkenning, verkeersbordherkenning en vermoeidheidsherkenning zijn allemaal standaard inbegrepen. Voor 2 mille krijg je lederen stoelen en voor 750 euro extra krijg je het 12 speakers tellende Bose audiopakket erbij. Als je de CX-30 naast zijn concurrenten zet, kun je niet anders concluderen dan dat Mazda je veel auto biedt voor het geld. Automotive-centre Van Nieuwkerk Hoogoorddreef 41 1101 BB Amsterdam Tel. 020-4683341 www.vannieuwkerk.nl

“Ouwehoeren over iets wat ik leuk vind en er nog betaald voor krijgen ook…’’

René Hoogterp is autosportcommentator voor Ziggo Sport Mijdrechter René Hoogterp is groot liefhebber van de autosport en babbelen kan hij goed. Dat bleek een gouden combinatie. Door Olav Mol werd hij uitgenodigd als commentator voor Sport 1, wat nu Ziggo Sport is. Voor deze zender verzorgt hij het live-verslag van de wedstrijden van de IndyCar Series, ‘de Amerikaanse Formule 1’. tekst rosanne kok

- foto arthur van der kooij

Precies negen jaar geleden deed René mee aan het Reporterduel; een wedstrijd die was uitgeschreven door RTL7; de zender die toen nog de Formule-1 wedstrijden uitzond. “Als opdracht moest je via je webcam een filmpje opnemen waarin je een stukje Formule 1 van commentaar voorzag’’, legt René uit. “Meedoen was eigenlijk een uit de hand gelopen weddenschap, maar ik won en daarmee een reis naar de Grand Prix

van Abu Dhabi. Geweldig was dat. Olav Mol was onder de indruk van hetgeen ik had laten zien. Ik mocht vanaf dat moment verslag doen van de Formule 3 en de Formule Renault 3.5. In 2015 introduceerde Olav mij bij Sport 1, nu Ziggo Sport. Daar verzorg ik nu het commentaar van de IndyCar Series in Amerika, vergelijkbaar met de Formule-1 zoals wij dat hier kennen.’’ Het becommentariëren van de wedstrijd doet René vanuit de studio’s in Hilversum. Daar zit hij samen met een geluidsman en een producer. “Zij zijn er wel, maar zeggen verder niets’’, vervolgt René. “Ik moet het echt helemaal alleen aan elkaar kletsen.’’ Hij heeft twee schermen voor zich. Op de eerste ziet hij allerlei statistieken; rondetijden, tussenstanden en andere gegevens. Op het andere scherm ziet hij dezelfde beelden als de kijker thuis. “Dat laatste realiseren veel mensen zich niet. Zij denken dat ik de

foto ziggo sport

beelden al eerder kan zien dan zij. Dat is niet zo; de beelden worden live opgenomen, dus deze kunnen nooit eerder bij mij in de studio verschijnen. Ik moet ze dus echt van live commentaar voorzien. Als commentator moet je zo’n race kunnen lezen. Er komt veel meer bij kijken dat veel mensen denken. In zo’n race zit veel strategie. Op het moment dat de kijker denkt; ‘hé, hoe zit dat?’, moet ik eigenlijk al het antwoord delen. Het is echt niet zomaar ouwehoeren.’’ Om zich voor te bereiden is René goed ingelezen over de achtergronden en de laatste nieuwtjes van de deelnemers en de teams. “Gek genoeg kost dat voor mij helemaal niet zoveel tijd’’, zegt hij. “Ik ben echt een liefhebber van de sport, dus dit soort nieuws zou ik sowieso al volgen. Hoe leuk is het om erover te kletsen en er ook nog betaald voor krijgen.’’ De grootste wedstrijd van het jaar is voor René de Indy 500. “Daar kijken 300.000 mensen naar’’, lacht hij. “Het is maar goed dat ik die kijkers niet kan zien. Anders zou ik echt wel zenuwachtig zijn.’’ Echt ongemakkelijke stiltes kent hij niet. “Soms ben ik zelfs bewust stil’’, zegt hij. “Dan laat je de kijker ook gewoon even van de beelden genieten en maak je ruimte voor het geluid van de auto’s. Je hoeft niet altijd aan het woord te zijn. Sterker nog, als je dat wel zou doen, wordt het voor de kijker ook vermoeiend.’’

René Hoogterp En de stap naar het verslaan van de Formule 1? Hoe denkt René daarover? “Natuurlijk gaat Olav Mol er een keer mee stoppen’’, zegt hij. “Hij is echt mijn jeugdidool. Natuurlijk zou het geweldig zijn om zijn opvolger te worden en in zijn voetsporen te treden. Maar daar wil ik wel goed over nadenken; ik doe dit naast mijn gewone werk in mijn bedrijf Roadworks. En dat bedrijf komt voorlopig op de eerste plaats. Bovendien word ik begin volgend jaar vader; ook thuis moet ik kijken of die stap wel haalbaar is. Maar of ik ervan droom? Jazeker…’’


20

WE E

KEN D

STU N

GELDIG T/M 29 OKTOBER

K PER STU

1.

0.

89

00

2.28 2.36

alle varianten, uit de koeling, literpak

Bloemkool

N E L A H MÉÉR N!

10%

E L A T E B MINDER -10%

BIJ 2 ST

U KS

-10%

KORTING

11.

24

per krat

Hertog Jan bier krat 24 flesjes à 30 cl normaal p.krat 12.49

T! GELDIG T/M 27 OKTOBER

2 STU KS

Optimel drink

DE GROENE VENEN

25 oktober 2019

BIJ 2 ST

ING EXTRA KORT S BIJ 2 STUK

U KS

-10%

KORTING

11.

66 Amstel bier krat 24 flesjes à 30 cl normaal p.krat 11.49

DÉ GOEDKOOPSTE VAN MIJDRECHT

U KS

KORTING

10. per krat

per krat

Heineken bier krat 24 flesjes à 30 cl normaal p.krat 12.95

BIJ 2 ST

34


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.