De Groene Venen 23-12-2016

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

10-13°C

gen! a d t s e e f prettige u t s n e W De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 21 - Week 51 – 23 december 2016

a makelaars Vid wenst u fijne feestdagen! Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Op het strand of in de sneeuw?

Ondernemers, Tympaan-De Baat en gemeente werken samen aan werk

Bekijk HSV ‘69

Wie werk zoekt binnen de gemeente kan terecht op www.derondevenerwerkt.nl. Op deze website zijn vaste banen, tijdelijk werk, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, stages, werkervaringsplekken en opdrachten voor ZPP-ers te vinden. Voor werkgevers is het platform een kans om in contact te komen met werkzoekenden die een band hebben met de gemeente. Dinsdag jl. hebben vertegenwoordigers van de gezamenlijke ondernemersverenigingen, gemeente De Ronde Venen en Tympaan-De Baat een overeenkomst ondertekend om het initiatief, dat al als proefproject in de lucht was, nu een vaste plek te geven. V.l.n.r. Mieke Telder (directeur Tympaan-De Baat), Raymond de Rijk (ondernemersvereniging Vinkeveen), Paul Reurings, (Shopping Mijdrecht), Nico Bos (ondernemersvereniging Abcoude), Arwin Brouwer (Vereniging Industriële Belangengemeenschap, VIB), André van Gruppen (ZZP-vereniging), Simone Borgstede (Zakenvrouwen De Ronde Venen) en wethouder Anco Goldhoorn bij de ondertekening van het convenant.

TE KOOP ABCOUDE

Torenlaan 19E Zeer efficiënt ingedeelde ééngezinswoning (bj 2005) met garage en aparte parkeerplaats. Door de vele ramen is er veel lichtinval maar de vrije ligging aan een waterpartij met bomen zorgt óók voor veel licht en lucht. 6 slaapkamers dus een heel fijn gezinshuis! Gebruiksopp.: ca. 218 m2 Perceelopp.: ca. 196 m2 (incl. losse parkeerplaats) Vraagprijs: € 669.000,- k.k. Het team van Raad-Huis wenst u hele fijne kerstdagen en een gezond 2017!

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Reddingsbrigade Vinkeveen zet zich in voor Serious Rescue Van 17 tot en met 19 december hebben reddingsbrigades uit heel Nederland zich ingezet voor de inzamelingsactie ‘Serious Rescue’, onder hen ook Reddingsbrigade Vinkeveen. Met een driedaagse vaartocht over 145 km van Gouda naar Breda is geld opgehaald voor het goede doel van de 3FMactie voor Serious Request. Team Vinkeveen zamelde geld in met sponsorzwemmen, een taartenactie en donaties. Gezamenlijk doneerden de brigades 31.000 euro aan de actie, die dit jaar aandacht vraagt voor kinderen die sterven aan de gevolgen van longontsteking. ‘Serious Rescue’ is een prachtig evenement en Reddingsbrigade Vinkeveen is er trots op onderdeel te mogen zijn van een landelijke organisatie waarin verbondenheid, veiligheid, samenwerking en plezier centraal staat. Ook bedanken zij hun sponsors 'De dochter van Mies', Blauw Autoverhuur, Boni Mijdrecht, H.I.S. Industrie Service en Gerritse IJzerwaren Mijdrecht.

Plezier verzekerd!


2

23 december 2016

DE GROENE VENEN

Kom duiken in: Kom duiken voor KiKa!

jubileum actie!

-15%

(Bijdrage vanaf € 10,- incl. erwtensoep, Unox muts, oorkonde & warme chocola)

op alle vloerkleden van Desso, Parade en Bonaparte*

Like en deel onze Facebookpagina en maak kans op een DEnIm DESSO vloerkleed van maximaal 200 x 300 cm*

nieuw

* vraag naar de voorwaarden in de winkel

Locatie: Het Abcoudermeer (tegenover het oud-zwembad) Tijd: 12.00 uur (opwarming vanaf 11.30 uur) Meer info:

Nieuwjaarsduik Abcoude of 06-5259 7274

UNIL3205_D03_Nieuwjaarsduik_poster_2017_A0.indd 1

28-10-16 14:31

Het mooiste kerstverhaal Rond de grote tafel in de feestelijk versierde hal van OBS De Eendracht in Mijdrecht zitten leerlingen van de groepen 7 en 8 samen met de peuters van Klein Duimpje. Verwachtingsvol en diep onder de indruk van al het moois wat ze zien en de gezellige verhaaltjes die aan hen worden voorgelezen. Over een aantal jaren zullen zij het zijn die voorlezen aan ‘de kleintjes’ en geven zij het stokje door! De leerlingen van De Eendracht hebben geleerd hoe ze ‘interactief’ moeten voorlezen en dat heeft een positief effect op woordenschat, spelling, tekstbegrip en de leesattitude. Het effect is nog groter als voorlezers vragen stellen over het verhaal of andere interactieve voorleestechnieken gebruiken. Een aantal voorlezers loopt zelfs rond met de boeken, zodat iedere peuter de platen goed kan bekijken! OBS De Eendracht en Klein Duimpje wensen u prettige feestdagen!

Foto: ZorgDier

Jij maakt het verschil in de dag van jouw cliënt Het verhaal van Rianne over Aike: “Zelfs voor de familie is Aike een troost”

Kom ook bij ons! Ruimte voor jouw intitiatief

“Een jaar geleden las ik veel positiefs over de

ander brengt Aike een speeltje, om samen met de

Heb jij ook passie voor de zorg? Wil

invloed van therapie honden. Ik heb vervolgens

bewoner te spelen. Soms ligt ze een poos in haar

jij aan de slag met jouw kwaliteiten,

iemand van een geleidehondenschool in Overdorp

mand in de huiskamer van de bewoners, gewoon

talenten en met aandacht je werk doen?

uitgenodigd, om te kijken naar de mogelijkheid

gezellig.”

Word jij onze nieuwe collega als Verzor-

om hier een ‘sociale hond’ in te zetten.”, vertelt

En Aike betekent meer dan gezelligheid: “Laatst

Rianne ’t Hart, Verpleegkundige Overdorp PG. Aike

was er een bewoner ziek en lag Aike op de grond

had een gedegen basisopvoeding gehad en was al

bij het voeteneind van het bed. Ze ging voor nie-

eerder eens op bezoek geweest bij een verpleeg-

mand opzij, ze wilde bij de bewoner blijven. Toen

huis met dementerende ouderen.

de bewoner was overleden en uitgeleide werd

Inmiddels is Aike er dagelijks voor bewoners van

gedaan, stond Aike op verzoek van de familie be-

komen kijken en/of telefonische infor-

De Molen en De Brug in Overdorp. “Onze bewo-

neden. Aike had een roze halsband met rozen om,

matie? Mail naar hrm@szdv.nl of bel

ners vinden deze lieve labrador geweldig: ze zegt

omdat de bewoner daarvan hield. Voor de familie

Sandra Versluijs op 06 - 558 561 53.

iedere bewoner op een eigen manier gedag als

was dit een waardevol moment. Zo is Aike ook

ze binnen komt. De één krijgt een lik en bij de

voor de familie een troost.”

gende IG3 of (Wijk)Verpleegkundige? Kijk op onze website voor de vacatures. Wil je direct solliciteren? Mail je cv & motivatie naar hrm@szdv.nl. Wil je eens

Dat voelt vertrouwd W W W. S Z DV. N L ZO R G G R O E P D E V EC H T ST R E E K H E E F T LO C AT I E S I N B R E U K E L E N , LO E N E N A A N D E V EC H T E N KO C K E N G E N

Nieuwe Iveco voor Gemeente De Ronde Venen Vorige week vrijdag ontving Jan van der Neut van Gemeente De Ronde Venen (rechts) de sleutels van de nieuwe Iveco Daily 50C15 uit handen van Albert van Rijn van IVECO van Rijn Mijdrecht. De nieuwe Iveco zal worden ingezet voor het rioolonderhoud. De opbouw van de lichte vrachtwagen is geheel in eigen beheer ontwikkeld en opgebouwd door de gemeentemedewerkers zelf, waardoor het een uniek voertuig is geworden en helemaal is ingericht voor hun werkzaamheden. Dit maakt het onderhoud van het riool en de rioolgemalen een stuk eenvoudiger.


DE GROENE VENEN

Luistervink Vrede op aarde Naar de radio luisteren doe ik maar wat graag. Sinds de omschakeling van Radio2 naar 'lachen, gieren, brullen en door elkaar kletsen'zender is mijn favoriet Radio M. Lekkere muziek die bij mijn leeftijd past, afgewisseld door een babbeltje zonder geschreeuw en weinig wol. Sinds een week draai ik de knop echter resoluut op uit. Zodra de stoomboot namelijk de haven uit is gevaren, richting Spanje, vult de ether zich met voornamelijk Amerikaanse bullshit-muziek. 'Santa is coming to town', Rudolf het rendier, Frosty de sneeuwman en zo nog veel meer intens verdrietige teksten. Ik zal wel hopeloos ouderwets zijn, maar kerst is voor mij 'Stille nacht', 'Er is een kindeke geboren', 'Nu zijt wellekome' en mandarijnen en kerstbrood met spijs. Natuurlijk spelen de kaarsen en de kerstboom met echte kaarsen een belangrijke rol. In heel wat Nederlandse gezinnen stond er een harmonium in de huiskamer. Kun je nog zingen, zing dan mee. En het meest belangrijke, de geboorte van het kindeke Jezus, speelde de hoofdrol. Hoe je het wendt of keert, dit is de basis van het kersteest. Daar deden we het allemaal voor. Hoop doet immers leven. Zeker in tijden dat de gehele wereld elkaar naar het leven lijkt te staan. Maar kerst is kerst niet meer. Althans voor velen. Het is een feest geworden voor vreters en zuipers. Vaak eten mensen de eerste dag zo vreselijk veel dat er de tweede dag niet veel meer in gaat. Vanaf 6 december tot de dag voor kerst wordt iedereen opgewarmd en verleid om zoveel mogelijk drank en eten in te slaan. Er zijn zelfs kerstaanbiedingen op de automarkt. Welke aankoop van wat dan ook kun je eigenlijk niet aan kerst koppelen? Ik ervaar het als ontluisterend dat de kerstman - geef Donald Trump een rood pak aan, dan lijkt hij er sprekend op - onze Sinterklaas aan het verdrijven is. Dat is erger dan het lijkt. Je gaat niet 'Nu zijt wellekome' zingen terwijl je een cadeautje uitpakt. Zo mag je constateren dat Sinterklaas en kerst van hun oorsprong zijn beroofd. Deels door de pietendiscussie, die door een kleine minderheid tot ongekende hoogte is opgevoerd. Ik vind het liedje over Sylvana overigens schitterend. Als het wordt gedraaid, zingen en roffelen we naar hartenlust mee. De zielenpiet. Ik heb mijn plannen al klaar. Kerstavond drinken we met Downer en eega een pintje aan de bar op de hoek. De dag erna een lekker etentje met de drie zonen en twee kleinzonen, met op de achtergrond echte kerstmuziek. Vrede op aarde. Luistervink

23 december 2016

3

BESTE BURGEMEESTER “Hoe was het bezoek van de Koning aan De Ronde Venen? Was het inderdaad een geheim bezoek?” Dit zijn vragen die de afgelopen periode het meest (heel vaak!) aan mij zijn gesteld. Het was een leuk en zinvol bezoek. Tot vlak voor de aanvang was het slechts bij een paar mensen bekend dat de Koning zou komen. Dit werkbezoek aan het VeenLanden College werd op deze manier georganiseerd, omdat daarmee de kans het grootst is dat het écht een inhoudelijk werkbezoek is. De Koning heeft hierdoor met docenten en studenten wederzijds uitgebreid kunnen spreken over hoe studenten worden opgeleid voor leraar en vooral de goede manier waarop dit binnen het VeenLanden College gebeurt. Bijzonder vond ik het enorme enthousiasme dat dit bezoek op allerlei fronten binnen en buiten de school teweeg bracht.

“Het verzorgingstehuis Nieuw Avondlicht in Mijdrecht is al enige jaren geleden gesloopt. Er zou spoedig een nieuw huis komen, want dat is nodig. Nu is er enige tijd een lege plek en tot mijn verbazing hoor ik dat er weer een vertraging van drie maanden is. Hoe kan het dat dit zo lang duurt, wordt er wel prioriteit aan gegeven?” Er wordt volop gewerkt om snel een vergunning te verlenen voor de bouw. Dat is belangrijk, want zorgplekken zijn inderdaad nodig. De afgelopen periode is een aantal nieuwe plannen ingediend, die moet de gemeente beoordelen. Zo’n ge-

bouw staat er als het goed is weer vijftig jaar of langer, dat moet dus zorgvuldig gebeuren. Dat vraagt om veel overleg, bijvoorbeeld over het parkeren. Als het overleg zorgvuldig en goed gebeurt, kost dat in het begin meer tijd, maar levert dat later meestal tijdwinst op omdat hiermee wordt voorkomen dat er bezwaren worden gemaakt. Gelukkig zit er nu veel schot in de zaak, zodat we hopen dat er snel met de bouw kan worden begonnen.

“Het valt mij op dat er in sommige wijken helemaal geen haken voor de plasticzakken hangen. Is de oorzaak hiervan dat bewoners dit niet aanvragen, of is het niet overal toegepast? Ik zag dat o.a. in de wijk bij de Dijkgraaf in Wilnis de zakken rondslingeren. Wellicht een idee om de haken overal gewoon op te hangen?” De kroonringen zijn inderdaad op aanvraag, omdat niet iedereen zo’n ring voor zijn deur wil. Dat komt omdat sommige mensen de zakken er al heel vroeg aanhangen, hetgeen anderen weer als hinder ervaren. Het beste is natuurlijk als buren daar samen afspraken over maken. Bij de uitwerking van het zogenoemde afvalbeleidsplan werkt de gemeente samen met een ‘focusgroep’ van inwoners. Met hen gaan we kijken of er een wijk is waar we kunnen uitproberen om meer ringen op te hangen. Ook zal er worden nagedacht over het verder promoten van het gebruik hiervan. Nu ook maar even in deze rubriek: als u in-

Tekst Maarten Divendal

teresse heeft, laat het de gemeente vooral weten.

“Het lijkt wel of het college de laatste tijd steeds voorstellen aan de gemeenteraad moet terugnemen omdat ze niet goed zijn. Is dat niet heel vervelend, of deugen die voorstellen ook echt niet?” Voorstellen die naar de gemeenteraad gaan, hebben soms al een heel traject afgelegd: er is door ambtenaren over gesproken met inwoners of organisaties. Ook de collegeleden zijn hier in het voortraject al langer bij betrokken. De gemeenteraad heeft vaak van tevoren de kaders vastgelegd en heeft soms tussentijds een eigen beoordelingsrol. Wanneer een ingewikkeld, groot onderwerp aan het eind van dit traject aan de raad wordt voorgelegd, vind ik het logisch dat de gemeenteraad ook de tijd nodig heeft om haar eigen afweging te maken. Daar kan bij horen dat ze zelf nog belanghebbenden wil horen. Ik zie het dus niet als een vorm van negatieve beoordeling, maar van een juiste manier om het raadswerk te vervullen.

“Wordt er binnen de gemeente wel eens nagedacht over vuurwerkvrije zones?” Dat is niet het geval. In een gemeente met acht kernen in een landelijk gebied ligt dit namelijk niet voor de hand. Er is geen serieuze mogelijkheid om een centraal vuurwerk voor de inwoners te organiseren. Er zijn slechts een paar stedelijke gemeen-

ten die dit zo doen, maar zij hebben grote moeite dit te handhaven. Sommige zijn er al weer op teruggekomen. Wel ben ik blij met de inzet die politie en justitie plegen om illegaal zwaar vuurwerk op te sporen. En lokaal werken we er ook hard aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

“Zijn er per 1 januari nog nieuwe regels of feiten waar we rekening mee hebben te houden?” Ik heb daar eerlijk gezegd geen totaaloverzicht van op dit moment. Het is in ieder geval niets zoiets groots als de invoering van de euro (ik zie me nog op 1 januari 2002 op Terschelling de eerste euro’s uit de muur halen!). Een aardigheid om te vermelden is dat je per 1 januari in onze gemeente zelf desgewenst je eigen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (‘huwelijksambtenaar’) kan ‘meenemen’. Dit is mijn laatste rubriek in 2016. Ik wens u fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling. Voor de wensen in het nieuwe jaar hoop ik u allemaal live te mogen ontmoeten op onze nieuwjaarsreceptie: maandagavond 9 januari, 19 uur in De Boei te Vinkeveen. U bent van harte welkom!

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Werkzaamheden aan Hofland, Kievitslaan en Wilnisse Zijweg afgerond De grootschalige reconstructie van drie wegen in Mijdrecht en Vinkeveen is afgerond. Het gaat om Hofland en de Wilnisse Zijweg in Mijdrecht en de Kievitslaan in Vinkeveen.

terd. De werkzaamheden zijn binnen de geplande tijd en budgetten uitgevoerd. Door het groot onderhoud voldoen de wegen weer voor een lange periode aan de eisen op het gebied van bruikbaarheid en veiligheid.

De wegen zijn opgeleverd en weer voor alle verkeer opengesteld, nadat er geruime periode geen of slechts beperkt gebruik van gemaakt kon worden. De wegen zijn grondig opgeknapt. De wegfunderingen zijn vernieuwd en van nieuw asfalt of bestrating voorzien. Daarnaast zijn bij Hofland onder meer het riool en de waterleiding vernieuwd en is bij de Kievitslaan de afwatering verbe-

Het opknappen van de wegen is één van de speerpunten van het college. Voor 2017 wordt het opknappen van Plaswijk in Vinkeveen, de Herenweg in Wilnis, de Heulweg in Vinkeveen, het fietspad langs de Hoofdweg in Waverveen (gedeelte tussen de provinciale weg en de Cliffordweg), Achter de Kerken in Abcoude en de Meerkoetlaan in Vinkeveen voorbereid.

Wethouder David Moolenburgh (rechts) bekijkt met de aannemer en andere betrokkenen het zojuist opgeleverde Hofland.

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Tot volgend jaar...! Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2016 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Dit is de laatste editie van De Groene Venen van 2016. Volgende week verschijnt er geen krant. Onze eerste krant in het nieuwe jaar verschijnt op 6 januari 2017. Namens al onze medewerkers wensen wij u fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar. de redactie


4

Kort nieuws

23 december 2016

Ondernemer John den Hollander schrijft boek

De levenslessen van J.O.H.N.

Kerst vieren in De Wegwijzer

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Mijdrecht

Interkerkelijke cursus 'Top-Theologen' Henk Oudshoorn geeft vanaf 11 januari, de cursus 'TopTheologen', voor iedereen die belangstelling heeft voor de God van de bijbel. Men komt daarvoor gedurende acht weken bij elkaar op woensdag van 9.45 tot 12 uur in gebouw Irene naast de Janskerk te Mijdrecht. Meer informatie bij Henk Oudshoorn, tel. 0297-281316, of Nel Pauw, tel. 0297-284210.

v.l.n.r.: mentor Frank Wentink, zijn moeder, John den Hollander en John's moeder. foto rob isaacs Dik 25 jaar ondernemerschap liggen inmiddels achter hem. Tijd om zijn ervaringen te boek te stellen, vond John den Hollander. De beslissingen die hij nam, de groei die hij realiseerde, de klappen die hij kreeg en hoe hij steeds weer opkrabbelde vanuit de rotsvaste overtuiging: “Zonder strijd geen overwinning.” Afgelopen zondag introduceerde John den Hollander van het Mijdrechtse bedrijf Event Station voor vrienden en bekenden zijn boek J.O.H.N., dat bestaat uit vier delen: Jij, Ondernemen, Houden van en Nu en morgen, waarin zijn eigen levensverhaal wordt afgewisseld met interviews van zijn grote voorbeelden, opdrachtgevers en leveranciers, die op de moeilijkste momenten van zijn leven het verschil maakten

tussen falen en succes. Het boek is opgedragen aan John's 13-jarige zoon, die hij tot nu toe slechts een paar keer heeft mogen ontmoeten. “Ik wilde een eerlijk beeld schetsen wie ik ben, als mens en wat mij heeft gevormd.” Eén van de mensen die John heeft gevormd is zijn grote leermeester Frank Wentink, die het eerste boek uitreikte aan John's moeder. Wat het voor John extra speciaal maakte, was dat de moeder van Frank ook aanwezig was. “We waren met een mooi gezelschap bijeen op mijn bedrijf aan de Stationsweg 18. Ik ga de komende dagen exemplaren van mijn boek uitreiken aan iedereen die er aan heeft meegewerkt en er niet was of kon zijn. Ik verheug me nu al op die ontmoetingen”, vertelt hij.

Rendier en Nieuwjaar winnen ABC-Sixentoernooi CSW

97 jongens en 42 meiden van CSW hebben zaterdag 17 december het ABC-Sixen-toernooi in Wilnis gespeeld. Het weer was niet te winters, dus onder het genot van een heerlijke oliebol en warme chocomel met slagroom werd er fanatiek en sportief gevoetbald. Bij de meiden won het team Nieuwjaar, dat bestond uit Romy Ende, Quinty van Putten, Esmee van Dijk,

Nikki de Haan, Joy Haveman, Beaudin Bergsma en Gilian Meurs. De poulewinnaars bij de jongens waren de teams Rendier en Sneeuwpop. Na het nemen van strafschoppen bleek Rendier, dat bestond uit Danny Veerhuis, Jonathan Lakerveld, Tomas de Vries, Max Vink, Timo Vossestein en Wesley Gijsen, het sterkste team. Uit de vele enthousiaste reacties van de voetballers bleek dat dit toernooi zeker voor herhaling vatbaar is.

Eigen glazen huis bij obs De Zwaluw

Wilnis

Kerstvieringen LEEF! in Willisstee Zaterdag 24 december viert LEEF! de jaarlijkse kerstavonddienst. Op eigentijdse wijze worden door de LEEF!-band daarbij prachtige kerstnummers uitgevoerd. Spreker is Gerbram Heek en het thema is 'Wees niet bang! Kerst: geboorte van de hoop'. De dienst begint om 20 uur in de Willisstee, Pieter Joostenlaan 26, Wilnis. Na afloop is er chocolademelk en glühwein. Op zondag 25 december is er om 10 uur, ook in de Willisstee, een kerstviering voor het hele gezin. De mini-musical 'De verjaardag van de Prins' wordt dan opgevoerd. Kinderen, ouders, opa's en oma's kunnen genieten van de wonderlijke avonturen van postbode Stamp die een heel bijzondere brief in zijn tas heeft....

2.100 euro opgehaald voor het goede doel Obs De Trekvogel en obs De Molenland uit Mijdrecht hebben door middel van een veiling en een kerstkaartenactie een fantastisch bedrag bijeen gehaald en dit afgelopen maandag met een aantal leerlingen en leerkrachten van beide scholen naar het Glazen Huis in Breda gebracht. Na lang wachten werden ze geïnterviewd en waren ze zelfs even op de televisie te bewonderen. Iedereen bedankt voor het bieden bij de veiling en het kopen van de kaarten en zelfgemaakte spulletjes.

Mijdrecht

Op zaterdagavond 24 december om 18.30 uur is er een kerstfeestviering voor kinderen. Alle kinderen uit Mijdrecht zijn welkom met hun begeleiders voor de musical 'Het lege boek'. Op eerste kerstdag leidt ds. G. Vos beide diensten in De Wegwijzer. Om 10 uur gaat het vanuit Lukas 2 over de vraag wat Christus verandert en nog meer zal veranderen aan het donker wat er is in onze samenleving. 's Middags is de aanvang 17 uur. Vanuit Lukas 2 is te lezen hoe de Zoon van God in alles aan ons gelijk is geworden. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

DE GROENE VENEN

Om '3 FM Serious Request 2016' te steunen, heeft basisschool de Zwaluw in Nes aan de Amstel een eigen glazen huis ingericht op de patio in het midden van de school.

Eerste Kerst-Meezing voor herhaling vatbaar Afgelopen zondag vond het eerste Meezing Kerst Concert plaats. Het initiatief van De Vrienden van het Monument Joh. de Doper werd gewaardeerd, gezien de opkomst van zo’n 250 enthousiaste meezingers. De eerste bezoekers meldden zich al om half vier bij de TOF-kraam met traditionele versnaperingen. De glühwein en de warme chocolademelk vonden gretig aftrek en de vuurkorven knetterden gezellig onder toezicht van de Scouting Jan van Speyck. Het toch al zo mooie monument was in prachtige kerstsfeer gebracht en exact om half vijf sloeg dirigent Stefan van der Wilt de eerste maat van Nu Zijt Wellekome. De aanwezigen lieten zich leiden door het fantastisch klinkende koperwerk en ruim een uur werden de stembanden aangesproken. Tussendoor kon men even op adem komen en luisteren naar de Christmas carols van zangeres Sharon Kips.

Voor veel aanwezigen was de begeleiding door koperblazers een bijzondere en mooie ervaring, waarvan het onderscheid nog duidelijker werd toen Marten Nap op het fraaie Maarschalkerweerd orgel ook een tweetal liederen begeleidde. Het meezingen werd afgesloten met het indrukwekkende Ere zij God, waarbij alle meezingers spontaan gingen staan. Een prachtig slot. Het verdiende applaus was voor de musici en voor alle meezingers. Na de mooie kerstboeketten voor dirigent Stefan van der Wilt en soliste Sharon Kips werd de bijeenkomst buiten voortgezet met nog meer glühwein, chocolademelk en natuurlijk kerststollen. Conclusie van vele meezingers: volgend jaar graag weer zo’n meezingconcert! foto jonne verburg

De hele week werden er door de kinderen zelf bedachte ludieke acties uitgevoerd waarmee geld werd ingezameld voor dit goede doel. Zo werden er auto’s gewassen in de kids car wash, konden de kinderen zich laten schminken of meedoen aan een spelletje. Op woensdagmiddag werden tijdens de markt op het schoolplein zelfgemaakte koekjes, cupcakes en andere lekkernijen samen met knutsels en tweedehandsspullen verkocht. De donder-

dagochtend begon sportief met het spierkwartier: ochtendgymnastiek onder leiding van professionele instructeurs waarvoor de ouders een kaartje konden kopen om mee te doen. Tijdens het kerstdiner werden er zelfgemaakte kunststukken van de kinderen geveild. Als afsluiting was er vrijdag een sponsorloop. Het opgehaalde geld zal overhandigd worden aan het glazen huis in Amstelveen, een 'Serious Kerst-actie' van RTVA voor Serious Request met 125 uur live radio vanuit hun eigen glazen huis op het Stadsplein. Zij zullen het geld vervolgens op 24 december overhandigen aan het glazen huis van 3FM Serious Request in Breda.


DE GROENE VENEN

23 december 2016

5

Kort nieuws

Tarzan maakt Nieuwjaarsduik

Zondag 1 januari aanstaande wordt voor de zesde keer in De Ronde Venen de Nieuwjaarsduik gehouden. Deze editie is het thema Tarzan! De organisatie is in handen van Zwemvereniging De Amstel en Vinkeveen Haven. Naast een oorkonde en de bekende Unox-muts, zijn er ook dit jaar weer diverse prijzen te winnen. Wie met een team komt, dingt mee naar de wisselbeker voor de grootste groep. Ben je origineel verkleed volgens het Tarzan-thema, dan maak je kans op één van de drie originaliteitsprijzen. Er is warme chocomel en Unox erwtensoep te verkrijgen. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar zwemvereniging De Amstel. De Nieuwjaarsduik is op 1 januari 2017 om 12 uur bij Vinkeveen Haven, aan de Herenweg 144. Zowel deelnemen als aanschouwen is gratis! Inschrijven en meer informatie:

Vinkeveen

Prijsklaverjassen in De Merel Vrijdag 30 december is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook is er op deze avond een tombola met schitterende prijzen. Café de Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@ xs4all.nl. De volgende klaverjasavond is op vrijdag 6 januari 2017.

Hoflandschool speelt kerstmusical 'Het verhaal' De kinderen van groep 5 en 6 hebben een geweldige musical laten zien tijdens de kerstviering van de Hoflandschool in Mijdrecht. Alle leerlingen en hun ouders waren daarvoor uitgenodigd in het VeenLanden College. De liedjes werden gezongen door het koor. Natuurlijk

kenden alle kinderen de liedjes en zongen ze enthousiast mee. Kinderen en hulpouders heel erg bedankt voor jullie inzet, we hebben van jullie genoten! Het team, ouders en kinderen van de Hoflandschool wensen jullie fijne feestdagen en alle goeds voor 2017.

De Ronde Venen

Collecte MS Fonds De landelijke collecteweek van het Nationaal MS Fonds in november was ook dit jaar een groot succes. In De Ronde Venen is een mooi bedrag van 5353,79 euro opgehaald. De collecte is de belangrijkste bron van inkomsten voor het Nationaal MS Fonds. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om te investeren in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS én in innovatieve onderzoeken om MS te genezen. Het Nationaal MS Fonds ontvangt geen subsidies en is volkomen afhankelijk van donaties en giften. Zie ook

www.vinkeveenhaven.nl/nieuws.

www.mscollecte.nl.

Inge Bartels wint Passage Like, Share en winactie op Facebook Lions Vinkeveen-Waverveen serveren erwtensoep op kerstmarkt Maria-Oord De Lionsclub Vinkeveen-Waverveen en Maria-Oord hebben een lange relatie met elkaar. Waar mogelijk ondersteunen de Lions activiteiten van Maria-Oord, zoals donderdag 15 december tijdens de kerstmarkt. Daar serveerde de Lionsclub gratis erwtensoep aan de bewoners van Maria- Oord en, tegen een kleine vergoeding, aan de overige gasten. Het was een gezellige dag ,waarop duidelijk werd genoten van de heerlijke en goedgevulde soep, die werd bereid door chef-kok Marco van der Meer van hotel-café ’t Meertje met ingrediënten van Keurslager Van Kreuningen en De Vinkeveense Groentehal.

De Lionsclub bood ook tulpenbollen te koop aan voor het goede doel ‘Het Vergeten Kind’. Deze stichting ondersteunt onder anderen kinderen die via Jeugdzorg uit huis worden geplaatst of kinderen die om allerlei redenen in opvangcentra terechtkomen. Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de internationale Lions-organisatie in 2017 willen de ruim 460 Nederlandse clubs een nationaal cadeau aanbieden aan ‘Het Vergeten Kind’. Met de opbrengst van de landelijke tulpenbollen-actie zullen zes tovertuinen/ speelplekken geplaatst worden voor de kinderen.

Maar liefst 14.000 likes en shares leverde de eindejaarsactie van winkelcentrum De Passage in Mijdrecht op. Van 28 november tot en met 16 december kon het publiek kans maken op een Ultra HD TV ter waarde van ter waarde van 1.199 euro, door de Facebookpagina te liken en te delen. Dat is massaal gebeurd. Afgelopen zaterdag vond de prijsuitreiking plaats. Inge Bartels won de hoofdprijs en kan de komende kerstperiode al heerlijk genieten van haar nieuwe tv van Expert Mijdrecht. Iedereen bedankt voor de deelname!

Mijdrecht

Oliebollen-inloop Elke vrijdag is er tussen 10 en 12 uur inloop in het gebouw naast de kerk aan de Kon. Julianalaan 22 in Mijdrecht. Iedereen is daar welkom voor een gratis kop koffie of thee. De laatste vrijdag van dit jaar, 30 december, krijgt u er ook nog ook versgebakken oliebollen bij! Komt u een keer langs? De vrijwilligers van de inloop ontmoeten graag (nieuwe) gasten.

Vinkeveen

Streekproducten in oliebollen Sfeervolle kerstuitvoering Kunst Rond de Venen Het wordt een jaarlijkse traditie: de kerstuitvoering van leerlingen van Kunst Rond de Venen. In de sfeervolle zaal van de Willisstee in Wilnis werd woensdag 14 december gloedvol gemusiceerd en prachtig gedanst. De artiesten van 7 jaar en ouder hadden zich er speciaal op gekleed en lieten zich van hun beste kant zien en horen. Er klonken kerstmelodieën als ‘Er is een kindeke’ en ‘Jingle Bells’, maar er werd ook klassieke en popmuziek ten gehore gebracht. Vier leerlingen van Aino Merits dansten heel gracieus en beheerst op muziek van Satie en Einaudi en dwarsfluitleerlingen van Judith Glasbeek vertolkten het kerstverhaal van de Notenkraker (op muziek gezet door Tsjaikovski) als een muzikaal sprookje, met bijzon-

dere kostuums. De presentatie was in handen van Maaike Delver, die alle uitvoerenden introduceerde en ze op hun gemak stelde. Na afloop kregen alle artiesten een groot applaus van het publiek en een rode roos als dank voor hun inzet. De vele vrijwilligers en docenten werden verrast met een doos chocolade. Het hele concert gaf een mooi beeld van wat Kunst Rond de Venen aan lessen te bieden heeft: hoorn, trompet, blokfluit, gitaar, piano, cello, dwarsfluit en dans. Er wordt daarnaast ook lesgegeven in saxofoon, panfluit, slagwerk, viool, zang en in theatervormen als bewegingstheater en toneel. Zie ook www.krdv.nl. foto evert bakker

Na de kerstdagen bakken de leden van de Protestantse gemeente ‘De Morgenster’ weer traditionele oudjaar-oliebollen en appelbeignets. Dat gebeurt op een professionele manier, maar ook met een gezellige sfeer rondom de kerk. In het recept zijn ook streekproducten opgenomen: appels en eieren uit Waverveen. U kunt de oliebollen en appelbeignets bestellen via de website oliebollenvinkeveen.nl. Bestellingen boven 40 stuks worden gratis bezorgd in De Ronde Venen op het tijdstip door u gewenst. Dit jaar worden er dagelijks verse oliebollen en appelbeignets gebakken op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december. De verkoop vindt op alle dagen plaats vanaf het parkeerterrein van winkelcentrum Zuiderwaard en bij de kerk aan de Herenweg 253 in Vinkeveen.


6

23 december 2016

Kinderen en vrijwilligers brengen kerstbezoekjes aan ouderen

Onzekerheid over toekomst PAUW Bedrijven duurt voort

In deze tijd van winterse kou vinden door het hele land warme ontmoetingen plaats tussen leerlingen van basisscholen, vrijwilligers van Zonnebloemafdelingen en ouderen. De ouderen ontvangen hierbij ook een leuk kerstpakketje.

De avond voorafgaande aan de raadsvergadering van 15 december vond er een gezamenlijke bijeenkomst plaats van de gemeenteraden van de zes bij PAUW Bedrijven betrokken gemeentes. Daar werd door het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) PAUW Bedrijven, lees de verantwoordelijke zes wethouders, een toelichting gegeven op hun besluit om de activiteiten van het bedrijf af te bouwen. Ook werden de raadsleden door vertegenwoordigers van het bedrijf geïnformeerd over wat PAUW nu eigenlijk is en wat er allemaal gedaan wordt en wat de gevolgen zijn wanneer inderdaad tot sluiting zal worden overgegaan. Voor veel raadsleden heeft deze bijeenkomst een goede bijdrage geleverd voor de discussie over de toekomst, zo bleek tijdens de raadsvergadering op de avond daarna.

De Riki Stichting organiseert dit jaar voor de elfde keer haar kerstactie. Hierbij staat liefdevolle aandacht voor ouderen centraal. Leerlingen van omliggende basisscholen gaan in verzorgingshuizen op bezoek om samen met ouderen te ontbijten, kerstversiering of kerststukjes te maken of liedjes te zingen. Het blijken elk jaar weer waardevolle ontmoetingen voor zowel de ouderen als de kinderen. De kinderen die een bezoek hebben gebracht aan het verzorgingshuis krijgen ook een kerstpakket mee naar huis. Niet voor zichzelf, maar om tijdens een bezoekje persoonlijk te geven aan een oudere uit hun eigen omgeving. In Mijdrecht gingen op 19 december leerlingen van de Driehuisschool naar zorgcentrum Gerardus Majella om samen met de ouderen kerst te vieren. Ook bewoners van De Kom ontvingen een pakketje. In Vinkeveen gingen dezelfde dag leerlingen van basisschool De Pijlstaart naar zorgcentrum Zuiderhof en dinsdag 20 december bezochten leerlingen van de Sint Jozefschool zorgcentrum Maria-Oord/Vinkenoord. Ook vrijwilligers van de Zonnebloemafdelingen De Kwakel/Vrouwenakker, Mijdrecht, Uithoorn, Vinkeveen/Waverveen en Wilnis gaan in deze periode op pad voor een kerstbezoekje aan hun gasten.

Wethouder Goldhoorn stuurt aan op sluiting

tekst piet van buul

Hoewel niet geagendeerd, kwam de discussie op gang vanwege een motie ingediend door CDA, RVB en VVD, waarin aan het college gevraagd wordt om onderzoek te doen naar een antwoord op de vraag hoe de expertise van de huidige begeleiders binnen PAUW behouden kan blijven. Daarbij zou geïnventariseerd moeten worden welke andere gemeentes in de regio geïnteresseerd zijn in samenwerking op deze onderdelen. Daarmee geven de drie coalitiepartijen al min of meer te kennen dat ze bereid zijn wethouder Goldhoorn te volgen in zijn plannen om mee te werken aan sluiting van PAUW. Het gaat er deze partijen nu blijkbaar vooral om dat de kennis en ervaring die bij PAUW aanwezig is op een of andere manier behouden blijft. De oppositiepartijen zijn nog niet zo ver. Wim Stam (ChristenUnie/SGP) stelde vast dat het liquidatievoorstel van het bestuur ondoordacht is. Laat staan dat er enige duidelijkheid is over hoe het dan verder moet. Pieter Kroon (PvdA/GroenLinks) had ook

Gemeenteraad sluit roerig jaar af De agenda van de laatste raadsvergadering van dit jaar op donderdag 15 december zag er ogenschijnlijk simpel uit. Slechts twee agendapunten voor de meningsvormende vergadering en een lijstje hamerstukken ter besluitvorming. Een mooie gelegenheid voor een aantal fracties om een motie in te dienen. Het werden er uiteindelijk zeven, die op een ordentelijke manier voortvarend werden behandeld. Een ogenschijnlijk rustig avondje leverde echter toch nog een paar opmerkelijke uitspraken op. tekst piet van buul

Het Project Spoedwoningen ging van start toen de gemeente geconfronteerd werd met de opdracht om voor een toenemend aantal statushouders huisvesting te regelen. Daarvoor is gezocht naar locaties die geschikt zijn om als sociale huurwoning huisvesting te bieden aan deze voormalige asielzoekers. Bij de toewijzing mogen echter de inwoners van de gemeente, die vaak al jaren op zoek zijn naar een woning, niet vergeten worden. Het college heeft nu een plan gemaakt hoe men de woningtoewijzing en verdeling wil gaan aanpakken. Iedere kandidaat voor een sociale huurwoning moet kunnen rekenen op een eerlijke verdeling en toewijzing. Daarbij is ook gekeken naar de mogelijkheden van doorstroming. Bij de toewijzing van woningen hanteert de gemeente een basisverdeling, waarbij

DE GROENE VENEN

dertig procent van de woningen wordt toegewezen aan vergunninghouders, dertig procent is voor mensen die zorg nodig hebben en een woning van GroenWest daarvoor inruilen. Vervolgens is twintig procent voor de reguliere starters en twintig procent voor de doorstromers. De raad vond het een goed plan en stemde unaniem in met de verdere uitwerking. Opmerkelijk Een opmerkelijk feit deed zich voor toen de raad de verordening kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving besprak. Daarbij gaat het over de kwaliteitseisen die aan (ver)bouwvergunningen worden gesteld en over de manier waarop toezicht en handhaving worden toegepast. Tot veler verrassing werd een amendement van ChristenUnie/SGP en D66 om de invloed van de raad op dit proces te versterken ook door

wel door dat met deze motie PAUW niet overeind gehouden zal worden. In het rapport over PAUW zijn twee modellen genoemd die een voortzetting van bepaalde PAUW-activiteiten mogelijk zouden kunnen maken. Daarbij zou PAUW op enigerlei wijze diensten kunnen blijven leveren aan de afzonderlijke gemeenten. Dat voorstel is niet door het bestuur overgenomen. Kroon stelde vast dat die afwijzing onvoldoende onderbouwd is. Hij diende dan ook een motie in waarin het college wordt opgedragen om de beide modellen, in het rapport het regiemodel en het cafetariamodel genoemd, zonder beperkingen verder uit te werken en de concrete varianten, mogelijkheden en gevolgen van beide modellen in kaart te brengen. Er ontstond een levendige discussie, waarbij bleek dat de gezamenlijke bijeenkomst van de avond tevoren bij een aantal raadsleden de ogen had geopend. Ook had men vastgesteld dat de zes wethouders van de betrokken gemeenten niet allemaal op één lijn zaten. Sommigen willen wel zoeken naar een oplossing waarbij PAUW een rol kan blijven

de coalitie gesteund. Amendement en voorstel werden unaniem door de raad goedgekeurd. Later op de avond zorgde raadslid Klein (RVB) nog voor een aardig debatje. In een zijdelingse opmerking sprak hij de wens uit dat er een einde komt aan de tweedeling coalitie versus oppositie. “We zijn hier allemaal raadslid met eenzelfde belang en dat is de zorg voor onze inwoners. Dat moeten we samen doen, los van het partijbelang.” Kiki Hagen van D66 liet zich deze kans voor open doel niet ontnemen en riep Klein en zijn medecoalitiegenoten op om daar dan ook naar te handelen. De moties De door de raadsfracties ingediende moties zorgen altijd wel voor een veelkleurig pallet aan zaken die mensen bezighouden. Een motie van ChristenUnie/SGP om het beleid met betrekking tot de integratie van vergunninghouders in onze samenleving te versterken, kreeg niet alleen steun van de oppositiepartijen maar ook van de VVD en werd aangenomen met dertien stemmen vóór en elf tegen. Een ander zorgpunt was de gewijzigde dienstregeling in Abcoude. De bus komt daar niet meer door het dorp, maar stopt bij de carpoolplaats aan de A2. Dat betekent dat voetgangers de nodige moeite hebben met de nogal oplopende weg over het fietspad daar naartoe. Zes van de raads-

Simone Borgstede (CDA) schoot hem te hulp door hem de kans te geven zijn ‘succesverhaal’ nog eens naar voren te brengen. Dat bleek te bestaan uit het feit dat in het afgelopen jaar twaalf mensen door de gemeente aan een baan zijn geholpen.

Inmiddels heeft de wethouder ook nauwelijks nog een goed woord over voor de gang van zaken bij PAUW Bedrijven. Goldhoorn: “De werkwijze van PAUW is achterhaald en niet meer van deze tijd. In Breukelen zit een aantal wsw-ers inpakwerkzaamheden te doen, terwijl ze liever koekjes gaan bakken. Wat daar gebeurt, kun je geen werkvoorziening meer noemen, maar is een vorm van dagbesteding. Het gaat mij om de mensen en niet om het in stand houden van het ‘instituut PAUW.” Geen woord over de opleidingen die PAUW verzorgt, over de tientallen wsw-ers die zijn uitgeplaatst naar het reguliere bedrijfsleven of daar zijn gedetacheerd en worden begeleid. Geen woord ook over de dienst Groenvoorziening of het Schoonmaakbedrijf. De wethouder is ervan overtuigd dat de gemeente in korte tijd een ‘instituut gemeente’ van de grond gaat krijgen dat al die taken zeker zo goed kan uitvoeren als de zestigjarige PAUW Bedrijven. Hij rekent daarbij op de ondernemers in de regio die naar zijn zeggen nogal enthousiast zouden zijn over zijn plannen en zijn aanpak. De gemeenteraad zal van goeden huize moeten komen om deze wethouder zo ver te krijgen dat er uiteindelijk een adequate voorziening en begeleiding tot stand komt waar de zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed is gewaarborgd. Naar verwachting werd de motie van de VVD, CDA en RVB aangenomen en die van PvdA/ GroenLinks afgewezen.

fracties vroegen het college om bij de provincie te vragen om een voetpad. Wethouder Schuurs verraste eenieder met de mededeling dat de gemeente het pad zelf gaat aanleggen. “We hebben het geld voor een veilig pad met verlichting en rustbankjes, dus dat gaan we aanleggen. We zullen dan later nog wel zien of de provincie eraan wil bijdragen." In een andere motie werd aan de wethouder gevraagd om bij provincie en busonderneming Syntus te vragen of de nachtbus die in het weekend van Amsterdam CS naar Utrecht gaat ook in Abcoude kan stoppen. Die halte is met de nieuwe dienstregeling vervallen. Wethouder Schuurs leert snel, want ze liet weten wel bereid te zijn om die vraag door te spelen maar dat men er niet op mag rekenen dat de vraag gehonoreerd zal worden. “Kansloos verzoek”, noemde ze het.

zien. Zij dienden gezamenlijk een motie in waarin het college gevraagd wordt periodiek nader onderzoek te doen naar de tevredenheid van de klanten in het sociaal domein en daar jaarlijks verslag over uit te brengen. Raadslid Stam vond het een vreemd verzoek omdat onderzoek naar de tevredenheid in de wet staat. “De wethouder moet simpel de wet houden,” was zijn opvatting. Wethouder Goldhoorn verklaarde dat hij niet anders doet. Hij wees er op dat er al een paar onderzoeken op deelgebieden zijn uitgevoerd. Op de vraag waarom de raad het resultaat daarvan dan nog niet gezien heeft, antwoordde Goldhoorn dat die rapporten ‘pas gisteren bij ons zijn binnengekomen’. Hij beschouwde de motie van de drie bevriende partijen als een steun in de rug. De motie werd derhalve aangenomen.

Het sociaal domein Het sociaal domein waarin de zorgtaken van de gemeente zijn ondergebracht, blijft de gemoederen in de raad bezighouden. Wethouder Goldhoorn mag dan al maanden roepen dat iedereen die zorg vraagt dat ook krijgt, maar niet iedereen is daar gerust op. Diverse verzoeken van onder meer PvdA/GroenLinks om daar onderzoek naar te doen, werden door de coalitiepartijen in het verleden steeds afgewezen. Maar nu vonden CDA, VVD en RVB blijkbaar de tijd gekomen om hun sociaal gezicht te laten

Een motie van de drie partijen die het college welgezind zijn om te onderzoeken hoe de expertise van de begeleiders binnen PAUW behouden kan blijven na de sluiting van dit bedrijf leidde ten slotte tot een stevig debat. Daarin liet wethouder Goldhoorn blijken dat hij de hakken steeds dieper in het zand zet om te bereiken dat PAUW Bedrijven worden gesloten.

spelen. Anderen, onder wie wethouder Goldhoorn, bleken de hand al aan de stekker te hebben om die er uit te trekken. De kokervisie van de wethouder In zijn reactie op de discussie in de raad en op de beide moties wekte wethouder Goldhoorn de indruk dat hij de ontstane commotie niet goed begreep. “Ik handel conform de beleidsnota Uitvoering Participatiewet, die door uw raad in 2014 is vastgesteld. Daarin is afgesproken dat we de begeleiding van de mensen met een uitkering en de nieuwe aanmeldingen voor de wsw als gemeente zelf ter hand gaan nemen.” Over de manier waarop dat zou moeten, is toen helemaal niets afgesproken. En de aanpak waar nu voor gekozen wordt, is dan ook een verrassing voor velen. Maar Goldhoorn laat blijken dat hij inmiddels een kokervisie heeft ontwikkeld, waarin alleen maar toegewerkt wordt naar de oplossing zoals hij die voor ogen heeft. Zowel in zijn uiteenzetting in onze krant van vorige week, als ook in het debat in de raad, geeft hij blijk van een onverzettelijkheid en van een optimisme dat op geen enkele wijze door de feiten wordt gestaafd. Hij slaagde er opnieuw niet in om steekhoudende argumenten te leveren.

Met een paar stichtelijke woorden van burgemeester Divendal en een mooi kerstpakket werden de raadsleden op kerstreces gestuurd.


DE GROENE VENEN

23 december 2016

7

HET VERHAAL VAN

Tekst Anja Verbiest

Uitwisselingsstudent Edward Parrol viert kerst met gastgezin in Wilnis

“In Estland kennen we geen tweede kerstdag” Edward Parrol (18) uit Estland kwam half augustus als uitwisselingsstudent naar Nederland. Kerst viert hij ditmaal niet in de sneeuw bij zijn moeder thuis, maar samen met zijn gastgezin, de familie Verwijs-Vossers uit Wilnis. Edward zit aan tafel met zijn ‘gastmoeder’ Inge Vossers als ik binnenkom. De kamer is al in kerstsfeer en de fotograaf is net geweest. Op school praat hij zoveel mogelijk Nederlands, en dat gaat hem behoorlijk goed af, maar tijdens dit interview kiest hij toch liever voor Engels. Inge, die zelf bij YFU werkt, blijft er gezellig bij. Edward leerde de uitwisselingsorganisatie YFU kennen via zijn zus, die in Amsterdam woont. “Zij was enkele jaren geleden in Zwitserland als uitwisselingsstudent en dat beviel haar zo goed, dat ze mij ook enthousiast heeft gemaakt. Zij is veel zelfstandiger geworden en heeft daarna heel bewust gekozen voor een opleiding in het buitenland en dat werd een Nederlandse universiteit. Ik woonde bij mijn moeder in een dorp op 10 km afstand van onze hoofdstad Tallinn en vroeg me al een tijdje af wat ik wilde gaan doen. Mijn zus heeft me aangespoord om uit mijn eigen ‘safezone’ te stappen en te gaan bekijken of een studie in het buitenland ook wat voor mij zou kunnen zijn. Dus hier ben ik…” Piet bij intocht Sinterklaas Edward zag tijdens vakanties met zijn familie behoorlijk wat van de

wereld, bezocht al diverse Nederlandse steden en logeerde in Amsterdam bij zijn zus. Het bevalt hem hier goed. “De mensen zijn vriendelijk en warm, ik voel me zeker welkom. Ik ga op de fiets naar school en eet hagelslag en pindakaas, maar verder verschilt Nederland volgens mij eigenlijk niet eens zoveel van Estland. Nou ja, hier ligt nog altijd geen sneeuw… En in Estland kennen we het feest van Sinterklaas en zijn Pieten niet. Ik nu dus wel, want ik heb zelf Piet mogen zijn bij de intocht in Amsterdam. Een geweldig leuke dag was dat, ik heb héél veel pepernoten uitgedeeld aan héél veel kinderen.” Ook werd hij meteen in de maling genomen tijdens de surprise-avond bij de familie Verwijs. Inge: “We hebben hem verrast met een heel groot ‘frietje kapsalon’. Dat had hij leren kennen bij zijn vorige gastgezin. Hij moest er erg om lachen.” Op het moment dat we elkaar spreken zit Edward nog op school in Gouda, maar heeft hij net gehoord dat hij op het VeenLanden College in Mijdrecht kan aanschuiven in 5vwo. “De eerste tijd was het door alle nieuwe indrukken best vermoeiend. Maar met de hulp van alle leuke mensen die ik in Gouda heb leren kennen, ging het snel beter. In Mijd-

recht zal dat niet anders zijn. Hoe fijn het is dat ik de taal een beetje ken, merk ik ook op de sportschool waar ik een paar keer per week naartoe ga. Zo leg ik net wat makkelijker contact. Ja, ik heb zin in mijn nieuwe school!” Geen tweede kerstdag Maar eerst is het vakantie en staan er allerlei leuke dingen op het programma. Inge: “We vieren eerste kerstdag altijd met een groot gezelschap. Mijn zus en ik maken samen dan zo’n twaalf verschillende gerechten klaar. En ook op tweede kerstdag doen we allerlei gezellige dingen samen.” Edward kijkt wat verbaasd. “Tweede kerstdag? Dat kennen we in Estland niet. ‘Christmas Eve’ wel, de avond voor Kerstmis. En de kerstman brengt cadeautjes, maar dat doet hier Sinterklaas. Dus er zijn toch nog wel wat meer verschillen dan ik dacht...” Edward blijft tot juni 2017 in Wilnis en gaat dan terug naar zijn eigen middelbare school in Estland om examen te doen. En daarna? “Ik ben een ‘nature guy’. Ik houd van de natuur en van dieren, in de toekomst wil ik graag iets betekenen voor ons milieu. Wat dat precies wordt, weet ik nog niet. Wellicht iets op het gebied van duurzaamheid, misschien in het management van een organisatie die zich daarmee bezighoudt. Er zijn meerdere goede opleidingen waaruit ik kan kiezen. Zeker ook aan Nederlandse universiteiten, dus de kans is best groot dat ik terugkom wanneer ik mijn diploma eenmaal op zak heb…”

Edward: "Ik heb Piet mogen zijn bij de intocht in Amsterdam. Een geweldig leuke dag was dat!" foto patrick hesse

YFU staat voor ‘Youth for Understanding’, de non-profit organisatie die sinds 1951 bestaat en die is opgericht door de Amerikaanse dr. Rachel Andresen. Zij werd in 1973 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet voor internationale jeugduitwisselingen. Anno 2016 is YFU actief op zes van de zeven continenten, in meer dan 55 landen. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Vinkeveen. Meer informatie over de mogelijkheden om als uitwisselingsstudent op pad te gaan of om als gastgezin te fungeren voor een buitenlandse student die naar Nederland komt, is te vinden op www.yfu.nl.

Verenigingen blij met extra inkomsten uit oud papier “Ik vind het een geweldig plan van de gemeente om volgend jaar de verenigingen in de hele Ronde Venen oud papier te laten ophalen. Zij kunnen door de opbrengst daarvan extra inkomsten genereren. Het is een mooi gebaar. De gemeente had dat geld ook in eigen zak kunnen steken”, aldus Aad Jansen. Hij is coördinator papier bij de Hockeyvereniging Abcoude. HVA haalt sinds het einde van de jaren tachtig in Abcoude-West en –Zuid en de wijk de Meerlanden huis-aanhuis het oud papier op. Hoe lang precies, weet Jansen niet, maar toch minstens vijftien jaar. De inkomsten uit het oud papier komen altijd rechtstreeks ten goede aan de vereniging. Jansen geeft een aantal voorbeelden: “We hebben een deel van het geld geïnvesteerd in ons derde veld. Ook het aanstellen van een trainer/ coördinator was mede mogelijk dankzij de opbrengsten uit het oud papier. En we hebben trainingsmateriaal aangeschaft, zoals extra doeltjes, pylonnen en shirtjes.” Net als HVA haalt de Pius Basisschool in Abcoude het oud papier langs de straten op. De ouders/ vrijwilligers zijn elke eerste dinsdagavond van de maand actief in

Abcoude-Noord en -Oost. De school besteedt de opbrengsten aan zaken die niet uit het normale budget kunnen worden gedekt, vertelt Hans Kabalt. “Het opknappen van het schoolplein, activiteiten buiten de les, extra boeken voor de schoolbibliotheek en het Sinterklaasfeest”, somt de coördinator van de papierinzameling door de Piusschool op. Tips voor verenigingen HVA en de Piusschool in Abcoude zijn tot nog toe de enige organisaties die met vrijwilligers oud papier in De Ronde Venen ophalen. Vanaf volgend jaar gebeurt dat in alle dorpen van de gemeente. Hebben Kabalt en Jansen nog tips voor hun collega-verenigingen? Jansen: “Zorg dat je voldoende vrijwilligers hebt, zodat ze kunnen rouleren. Wij hebben 22 vrijwilligers op de lijst staan. Per ophaalbeurt – elke tweede zaterdagochtend van

de maand – hebben we zes men- een derde ophaalwagen nodig. We sen nodig. Drie op elk van de twee hadden dus per keer drie à vier vrijophaalwagens, met een betaalde willigers extra nodig. Dat was een kracht van Suez achter het stuur. Als flinke uitbreiding, maar het is gelukt iedere vrijwilliger drie of vier keer om extra mensen te vinden. We hebper jaar hoeft te lopen, is het goed ben nu 29 vrijwilligers, eerst 18.” Dat de Piusschool redelijk snel 11 te doen.” Kabalt is het hier voor volledig mee nieuwe vrijwilligers heeft gevonden, eens. Ook de Piusschool werkt met laat zien dat de papierinzameling vast ondermeerdere deel van de groepen schoolcultuur vrijwilligers. is, stelt de Iedere ouder coördinator. haalt hoog“De menuit vier keer sen weten per jaar oud waarvoor papier op. het gebeurt. Om dat ook Ze zien dina invoerect wat de ring van de school en de papierkliko’s leerlingen mogelijk te eraan hebblijven maben.” ken, moest Kabalt extra Verweekte mensen werdozen ven. “Door De contaide overschakeling op Elke tweede zaterdag van de maand halen ners hebben het nieuwe vrijwilligers van de Hockeyvereniging Abcoude het voor de inwoners systeem, was oud papier op. foto hva

gemakkelijker gemaakt om oud papier weg te gooien. Voor de ophalers maakt het niet zo veel uit, zegt Kabalt. Volle kartonnen dozen en stapels oud papier tillen is even inspannend als met afgeladen kliko’s stoepjes op en af rijden. Alleen bij regenachtig weer heeft het nieuwe papierinzamelsysteem een duidelijk voordeel voor de vrijwilligers, stelt de coördinator van de Piusschool. De plastic kliko voorkomt namelijk dat het papier nat wordt en daardoor stukken zwaarder. Ook gebeurt het niet langer dat verweekte dozen scheuren en een lading vochtig papier op straat valt. Jansen stelt dat de fysieke belasting van het papier ophalen met of zonder rolcontainer in het algemeen “nagenoeg gelijk” is. “Maar we klagen niet hoor. Je praat over een paar uur eens in de drie à vier maanden.” En: papier ophalen is leuk om te doen, weet Jansen uit ervaring. “Wie wilde er vroeger geen vuilnisophaler worden? Achterop de vrachtwagen meerijden en met de vuilnismannen meelopen? Nog een tip aan de andere verenigingen: Zorg dat het onderling gezellig is. Dan gaat het ophalen vanzelf.”


Familieberichten

8

23 december 2016

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

DE GROENE VENEN

Charon

Uitvaartbegeleiding

Afscheid nemen met je hart

www.charonuitvaart-abcoude.nl Miranda van Gelderen: 06-23 36 79 97/ Brenda Stork: 06-15 44 20 46

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Opgewekt tot het einde Onze lieve, dappere moeder is na een moeilijke laatste periode rustig ingeslapen

Wil Remmink-Verhoeven sinds 25 augustus 2011 weduwe van Han Remmink

Aan zijn laatste rit begonnen Diep bedroefd geven wij kennis van het plotselinge overlijden van mijn lieve man, onze vader en trotse opa

* 21 augustus 1931

† 16 december 2016

Gerrit Willem Griffioen 15 juli 1943

Anja & José 19 december 2016

Lonneke Griffioen-Albers Gerwin

Correspondentieadres: Voordijk 39 1391 VW Abcoude De begrafenis heeft op donderdag 22 december plaatsgevonden.

Siemone en Arthur Steven Laura

De heer heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst.

Koningsvaren 95 1391 AG Abcoude Geen bloemen, geen bezoek aan huis.

Verdrietig, maar dankbaar voor alle liefde, zorg en begrip die wij van haar mochten ontvangen, is voor ons nog onverwacht heengegaan mijn lieve vrouw, onze zuster, schoonzuster en tante

De afscheidsdienst vindt plaats op zaterdag 24 december om 12.00 uur in de H.H. Cosmas en Damianus, Kerkstraat 23 te Abcoude. Aansluitend begraven we Gerrit op de Algemene Begraafplaats aan de Bijdorplaan te Abcoude.

Geertruida van Oosterom-van Hilten

Na afloop is er gelegenheid tot samenzijn in ’t Trefpunt, nabij de kerk.

“Truus” * 23 december 1939

† 15 december 2016 Jan van Oosterom Dien van Hilten Riek Giesbers - van Hilten Familie van Oosterom Familie Kuus

Pr. Johan Frisostraat 38 1396 KB Baambrugge De begrafenis heeft op woensdag 21 december plaatsgevonden.


DE GROENE VENEN

23 december 2016

9

Buurtsportcoach senioren aan de slag De buurtsportcoach senioren is woensdag 14 december officieel van start gegaan. Belangrijkste taak van de buurtsportcoach is het organiseren van sport- en beweegactiviteiten zodat senioren gezond en fit blijven. De functie van buurtsportcoach is door de gemeente in samenwerking met de Stichting Spel en Sport De Ronde Venen in het leven geroepen. Om sport en bewegen te stimuleren is landelijk de buurtsportcoachregeling ingevoerd. Door van de regeling gebruik te maken kunnen gemeenten samen met andere lokale organisaties buurtsportcoachfuncties creëren. In De Ronde Venen is al een aantal buurtsportcoaches actief. 14 december is de buurtsportcoach senioren officieel gestart. Jos Kooijman is de kersverse buurtsportcoach senioren. Zij heeft ruime ervaring met sportstimulering bij ouderen. Al 20 jaar geeft zij les als docent MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen) en ziet dagelijks de positieve effecten van sport en bewegen bij senioren. Zij is een bekende in de lokale sportwereld en is de laatste acht jaar ook bestuurslid bij Spel en Sport

DRV geweest. In de functie van buurtsportcoach gaat Jos zich inzetten om sport en beweegactiviteiten voor ouderen te organiseren en samen te werken met sportverenigingen en zorginstellingen. Allemaal om de ouderen van De Ronde Venen gezond en fit te houden. Jos werd donderdag tijdens de zogenaamde ‘snertwandeling’ verwelkomd. De snertwandeling is een mooi voorbeeld van een beweegactiviteit voor ouderen. Na de wandeling staat er een bakje erwtensoep klaar bij een gezellige vuurkorf. Bij ouderen is een beweegactiviteit namelijk meer dan alleen een stukje lopen. Het is een uitje en een sociale aangelegenheid, die veel meer voordelen heeft dan alleen die van de fysieke beweging.

Deelnemers genieten van erwtensoep na de ‘snertwandeling’.

Kerst in Abcoude Het is inmiddels een behoorlijk stevige traditie geworden in Abcoude; de Protestantse Dorpskerk en de Room-Katholieke Cosmas & Damianus Kerk die de handen ineen slaan rond kerst. Logisch natuurlijk, kerst is bij uitstek het moment om stil te staan bij wat er mis is in de wereld, dankbaar te zijn voor wat we mogen ontvangen en hopen op een mooie toekomst. En waar kan dat beter dan in de kerk? Het begint allemaal op zaterdag 24 decem-

Mantelzorgsalon biedt maandelijks ontspanning Een plek waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, hun verhalen kunnen delen en kunnen ontspannen: dat is de Mantelzorgsalon. In Mijdrecht vindt deze Mantelzorgsalon elke laatste maandag van de maand plaats in de Buurtkamer. Vrijwilligers Annemarie Peek, Corine Schoon en Hasnae Zaidi ontvangen de gasten en begeleiden de activiteiten. Deze week werden kerststukken geknutseld. Waar de Mantelzorgsalon voorheen een plek was om met elkaar ervaringen uit te wisselen en te praten, heeft zij nu meer het karakter van ontmoeting en ontspanning. "Daar ben ik blij mee", stelt Corrie, die maandelijks de Mantelzorgsalon bezoekt. "Ik nam ook al het leed van anderen mee naar huis, dat voelde niet prettig. Nu is er nog steeds ruimte om met elkaar te praten, maar je hebt ook de afleiding van de activiteit. Ik hoef hier gewoon even lekker niets. Dat vind ik heel fijn."Deze week werden kerststukken geknutseld, eerder werd een moodboard gemaakt, geschilderd en kregen de bezoekers een handmassage. "Voorafgaand aan het jaar hebben onze gasten aangegeven welke activiteiten ze graag wilden doen", zegt Corine Schoon. Zij is als gastvrouw bij de Mantelzorgsalon betrokken en verzorgt de gasten met koffie, thee en een luisterend oor. "Zelf zijn wij ook allemaal mantelzorgers, of mantelzorgers geweest. Wij weten precies wat er in hen omgaat en begrijpen hun emoties. Het is prachtig om dit voor hen te kunnen doen."

Mooi aanbod bij Stichting 'Paraplu' Bij Stichting Paraplu in Wilnis wordt de cursus Mandala Tekenen, bedoeld voor mensen die al eerder een mandala-cursus hebben gevolgd, gehouden op 5 woensdagavonden tussen 19.30 tot 22 uur, van 11 januari tot en met 8 februari. De cursus Windows 10 is op de woensdagen 8 en 25 januari en 1 en 8 februari, van 19.30 tot 21.30 uur. De workshop

Thea is mantelzorger voor haar man. In de krant las zij over de Mantelzorgsalon en meldde zich bij Tympaan-De Baat. Zij is hier voor het eerst. "Ik ben dankbaar dat mijn man en ik nog samen kunnen zijn", zegt zij. 'Ik zou niet weten wat ik zonder hem zou moeten. Toch is de zorg voor hem ook zwaar. Daarom is het fijn dat ik er af en toe even uit kan om leuke dingen te gaan doen." Welkom aan nieuwe mantelzorgers De vrijwilligers van de Mantelzorgsalon nodigen nieuwe gasten van harte uit om aan te sluiten bij de activiteiten. Deze zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de onkosten wordt op prijs gesteld. De eerstvolgende Mantelzorgsalon is op maandag 30 januari van 13.30 tot 15.30 uur in de Buurtkamer Mijdrecht aan de Gosewijn van Aemstelstraat 5. Aanmelden kan via tel. 0297-230280 of via e.smit@stdb.nl. Vervoer naar de Mantelzorgsalon is ook mogelijk, evenals een vrijwilliger die de zorgtaken tijdelijk overneemt.

'Hersenwerk voor honden' is op woensdag 18 januari van 19.30 tot 21.30 uur en de cursus 'Communiceren met je baby', voor aanstaande ouders en ouders van baby’s tot 3 maanden oud, op de zaterdagen 21 januari en 11 maart van 10 tot 12 uur. Aanmelden kan rechtstreeks op www.stichtingparaplu.nl of via een inschrijfformulier dat kan worden gedownload op de website of afgehaald en ingeleverd kan worden bij de 'Paraplu', Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis. Voor meer informatie kan worden gemaild naar info@stichtingparaplu.nl.

ber om 19.30 uur met de kerstzang met kinderkoor in de Cosmas & Damianus Kerk, gevolgd door de traditionele kerststal en het samenzijn op het plein rond de Dorpskerk. Aansluitend is er om 22 uur in de Dorpskerk de kerstdienst en om 23 uur de kerstnachtviering in de Cosmas & Damianus Kerk. De volgende ochtend is er om 10 uur de familiekerstdienst in de Dorpskerk en tegelijkertijd de Eucharistieviering in de Cosmas & Damianus Kerk. Afsluitend is er dan om 12 uur het 'Kindje wiegen' in de Cosmas & Damianus Kerk. Al met al weer een inspirerend programma in beide kerken.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

23 december 2016

DE GROENE VENEN

CULTUUR Televisie

'Potters Beesten' in Schouwburg Amstelveen

Nieuwsronde - wekelijks

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Elmar Hier Avond Venen

Vijf verhalen van Beatrix Potter worden opnieuw op het toneel tot leven gebracht met de oorspronkelijke spelers: Rieks Swarte, Ferdi Janssen, Servaes Nelissen en Hans Thissen. Geen middel wordt geschuwd om de verbeelding op gang te brengen: poppen, verkleedpartijen, tekenfilmacteren, kartonnen decors, namaaksneeuw en vet Brits acteerwerk. Hoe zacht en kwetsbaar de boekjes van Beatrix Potter ook zijn, de vier spelers gaan op het toneel keihard de concurrentie met elkaar aan om de verhalen van Potter tot leven te

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

'Happen en stappen' in Wilnis-dorp, met concert als toetje

Vanaf woensdag 00.00 uur, herhaling elk uur de hele week

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur, herhaling elk uur de hele week

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

wekken. Ze buitelen over elkaar en zijn in de tussentijd bepaald niet milder geworden. Gespeeld worden 'De kleermaker van Gloucester', 'Jemima Puddle Duck', Het verhaal van mr. Todd, 'Peter Rabbit' en 'De twee stoute muizen'. Beatrix Potter werd wereldberoemd met haar aandoenlijke dierenverhalen en prachtige zachtgekleurde tekeningen. Konijntjes, eenden, muizen en katten, het zijn net mensen bij Potter: soms naïef, soms gemeen, lief of heel slim en doortrapt. Vijfentwintig jaar geleden maakte Rieks Swarte er

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 20.00 20.00 – 22.00 22.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen Sportronde Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Andy in de Lucht Voorpremière Cultura-dio Jor in de Middag Avond Venen

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 23.00

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Middag Venen Avond Venen

Frequenties Radio: 105.6 FM, via de kabel op 101.9 en 103.3 FM. Televisie: via Ziggo kanaal 41 (digitaal), 45 (analoog), Abcoude en Baambrugge: kanaal 36 (digitaal) of s14+ (analoog); KPN, Telfort en XS4all kanaal 339.

Kerstzangdienst Hervormde Gemeente Op zaterdag 24 december wordt er in de Hervormde Gemeente van Wilnis de jaarlijkse kerstzangdienst gehouden. Het thema is dit jaar ‘Woord en Licht’ en de meditatie wordt verzorgd door Kees Kersbergen. Met muzikale medewerking van het Christelijk gemengd koor Hiddai uit Wilnis o.l.v. Wim van Dijkhuizen en het kinderkoor Ismaël uit Wilnis o.l.v. Angela Strubbe. Aan deze dienst werken ook mee Kees Matze (orgel) en Christien Meijers en Leonard Seeleman (piano) en Marjolein Lindhout (dwarsfluit). De avond begint om 19 uur. Na afloop is iedereen van harte welkom in De Roeping voor drinken en wat lekkers.

een voorstelling over waar het speelplezier vanaf droop en waarin hij met zijn medespelers, inventieve decors, prachtige poppen en een oneindige fantasie de dierenwereld van Potters op het toneel bracht. Maar net als toen blijft ook nu Rieks Swarte wel Rieks Swarte: met de soms zoetsappige wereld uit de verhalen wordt met humor en verrassende wendingen keihard afgerekend. Honderdvijftig jaar na de geboorte van Beatrix Potter gaat Swarte Kunst nog één keer de uitdaging aan. 'Potters Beesten' is een voorstelling die van volwassenen weer kinderen maakt en je, ook al zie je precies hoe het gedaan wordt, weer even laat geloven in je eigen fantasie. 'Potters Beesten' is de tweede voorstelling die gemaakt wordt door Swarte Kunst, afgelopen jaar werd 'De Perzik van Onsterfelijkheid', naar Jan Wolkers, gemaakt. 'Potters Beesten' wordt net als een kwart eeuw geleden gespeeld met Ferdi Janssen, Servaes Nelissen en Hans Thissen. Ferdi Janssen speelde de voorbije jaren bij het Onafhankelijk Toneel, maar was ook te zien in andere producties

van Rieks Swarte. Servaes Nelissen maakte onder eigen naam voorstellingen waaronder 'De Broekophouder' en 'Mijn Vader was een Poppenspeler' en staat nu in het theater met 'Popje, hou je muil'. Hans Thissen is pianist, acteur en regisseur. Hij is artistiek leider van Orkest Max Tak, muziektheater voor kinderen. De voorstelling 'Potters Beesten' is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en is zondag 8 januari om 15 uur te zien in Schouwburg Amstelveen. Kaarten zijn te bestellen via www.schouwburgamstelveen.nl of tel. 020-5475175.

Dickenskoor zorgt voor warme klanken Zaterdag 7 januari houdt muziekvereniging Viribus Unitis, in samenwerking met De Zwart dranken & delicatessen en Café De Buurvrouw, het evenement 'Happen en Stappen' in Wilnis-dorp. Om 17.30 uur bent u die avond van harte welkom bij Café De Buurvrouw. U geniet daar van een welkomstdrankje en een voor- en hoofdgerecht. Het nagerecht wordt geserveerd bij De Zwart dranken & delicatessen. Aansluitend bent u van harte welkom in het clubgebouw van Viribus Unitis aan de Pieter Joostenlaan in Wilnis, waar een sprankelend nieuwjaarsconcert wordt verzorgd door Viribus Unitis en bigband FortNight Swing uit Mijdrecht. Tijdens het concert zullen uiteraard de nieuwjaarsbubbels niet ontbreken. Na afloop van het concert is de bar geopend en is er

nog uitgebreid de mogelijkheid om te proosten op het nieuwe jaar. Kaarten voor dit culinair-muzikale avontuur kunt u bemachtigen bij Café De Buurvrouw, De Zwart dranken & delicatessen, of door een mail te sturen naar mail@viribusunitis.nl. De kaarten kosten 25 euro per stuk, drankjes tijdens voor- en hoofdgerecht zijn voor eigen rekening. Bent u niet in de gelegenheid om deel te nemen aan de culinaire trip door Wilnis-dorp, maar wilt u wel genieten van een leuk concert? Koop dan een kaart kopen van 5 euro via mail@viribusunitis.nl. Met dit entreebewijs bent u 7 januari vanaf 19.30 uur van harte welkom in het VU-clubgebouw, waar u voorafgaand aan het concert kunt genieten van een kopje koffie met iets lekkers.

De in Dickenskledij gehulde Passionkoor-leden uit Uithoorn en omstreken zorgden ook de afgelopen week voor een sfeervolle, muzikale omlijsting in verschillende plaatsen. “Het gaf ons een warm kerstgevoel,” aldus toehoorders. Het Dickenskoor heeft een rijke traditie van optredens in de regio en ver daarbuiten. Zij zingen de mooiste kerstliederen uit binnen- en buitenland, en het publiek kan natuurlijk ook

meezingen. Om de verenigingsactiviteiten van het Passionkoor, waar dit Dickenskoor onder valt, mogelijk te maken zingen zij in de kerstperiode, gekleed in Dickens-outfit, op diverse locaties. Op zondagmiddag 15 januari zijn de koorleden te vinden op het podium in de grote zaal van Paradiso Amsterdam, bij de Korendagen. Zie voor meer informatie: www.passionkoor.nl en www.facebook.com/passionkoor.

Bijna 100 films tijdens (Kinder) filmfestival in Amstelveen Van zaterdag 24 december tot en met zondag 8 januari is het (Kinder) filmfestival in Cinema Amstelveen. Gedurende de hele kerstvakantie zijn er bijna 100 films voor jong en oud te zien in de Filmzaal en in de Grote Zaal. De allerleukste kinderfilms van het moment komen voorbij: Vaiana (NL 2D), Sing (NL 2D), Mees Kees Langs de Lijn en Fantastic Beasts and Where to Find Them (OV 2D). Voor de volwassenen zijn zowel als matinee als in de avonduren de volgende films te zien: I, Daniel Blake, Soof 2, Fantastic Beasts and Where to Find Them (OV 2D) en De Zevende Hemel. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data. Entreebewijzen zijn 24 uur per dag online te be-

'Festival of Nine Lessons and Carols' in De Rank

stellen via www.cinemaamstelveen.nl en www.cinemaamstelveen.nl. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag zijn Schouwburg en Cinema Amstelveen gesloten.

Op kerstavond 24 december wordt er door de Protestantse gemeente Mijdrecht in De Rank een kerstnachtdienst gehouden naar het voorbeeld van het ‘Festival of Nine Lessons and Carols’. Een viering van lezingen en liederen, voor koor en samenzang, zoals dat gebruikelijk is in de Engelse traditie. Projectkoor Anthem brengt onder leiding van Dirk Jan Warnaar traditionele kerstliederen en koorwerken ten gehore en zal de samenzang ondersteunen. Ds. Marije van der Wilt-Karreman gaat voor in deze bijzondere kerstnachtdienst. De eerste uitvoering van het 'Festival of Nine Lessons and Carols' was al in 1880, maar pas na de Eerste

Wereldoorlog werd het wereldberoemd toen het was uitgevoerd in de kapel van King’s College of Cambridge. Sinds 1928 wordt het festival door BBC-radio live uitgezonden. De tv laat een ingekorte registratie zien en met deze uitvoering begint voor de Britten het kerstfeest. In De Rank zullen op kerstavond veel 'carols' in het Nederlands worden gezongen. De aanwezigen krijgen ruim de gelegenheid de verschillende hymnes mee te zingen. U bent van harte welkom voor dit festival in De Rank aan de Prins Bernhardlaan 2 in Mijdrecht. Het begint om 22 uur, er is samenzang vanaf 21.45 uur en na afloop is er glühwein en chocolademelk.


DE GROENE VENEN

23 december 2016

11

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

De Huifkar Vuurwerk

Vuurwerk met een 'wauw'-effect Tijdens de komende jaarwisseling zullen opnieuw heel veel mensen de feestelijkheden luister bij willen zetten door het afsteken van vuurwerk. Het is een oude traditie, die de laatste jaren wel onder druk staat. Sommigen gemeentebesturen wijzen bepaalde gebieden aan waar een vuurwerkverbod gaat gelden. Ook de roep om één centrale professionele vuurwerkshow neemt toe. Achterliggende gedachte is het inperken van geluidsoverlast en het voorkomen van ongelukken. Norbert Kok van De Huifkar in Mijdrecht plaatst daar wel een paar kanttekeningen bij. “Er wordt door de vuurwerkbranche heel veel aandacht besteed aan de veiligheid bij het afsteken van vuurwerk. De overheid heeft tal van voorschriften opgesteld en eisen geformuleerd waaraan veilig vuurwerk moet voldoen. Wij geven uitgebreide voorlichting aan het publiek. En voor wat betreft de geluidsoverlast merken wij dat ook het publiek zelf selectiever wordt. De belangstelling voor het knalharde vuurwerk neemt geleidelijk af en maakt steeds meer plaats voor siervuurwerk.” Het is dit jaar voor de tiende keer dat Tuincentrum De Huifkar vuurwerk verkoopt. Zij weten dus van wanten. De opslag en verkoopruimte voor het vuurwerk voldoen aan de strengste eisen. Norbert: “Er wordt ook streng op toegezien. En elk jaar komen er wel weer een paar nieuwe bepalingen bij. Dat levert wel veel papierwerk op, maar dan weet je ook zeker dat de zaken goed op orde zijn. Veiligheid is bij vuurwerk een belangrijk item, waar elk jaar opnieuw veel aandacht aan besteed wordt. Dat betekent dat wij selectief inkopen en dat het vuurwerk dat wij verkopen aan de hoogste veiligheidseisen voldoet.” Het ‘wauw’-effect Steeds meer vuurwerkliefhebbers hebben het wel zo’n beetje gehad met de harde knallers en het oorverdovende geratel van de lange stroken vuurwerk. “Natuurlijk blijft het van oudsher bekende vuurwerk ook bij ons in het assortiment. Maar de belangstelling voor het siervuurwerk neemt wel steeds meer toe. Wij presenteren dit jaar voor het eerst een nieuwe lijn met vuurwerk van het merk ZENA. Dat vuurwerk komt van een Belgische importeur. Er komt ook steeds meer combi-vuurwerk. Dat noemen we cake’s, waarbij een hele serie met prachtige effecten keurig na elkaar wordt afgeschoten. Doordat verschillende boxen aan elkaar gekoppeld kunnen worden, hoef je maar één keer een lont af te steken, waarna de cake’s vervolgens keurig op volgorde de lucht in gaan. En het resultaat is fasci-

nerend. Ik noem het altijd ‘vuurwerk met een wauw-effect’. Elke cake wekt weer verbazing en bewondering. En dat is toch waar het bij vuurwerk om gaat.” Veiligheid Er wordt door de vuurwerkbranche veel aandacht besteed aan de veiligheid. Wie daar meer over wil weten, kan terecht op de site www.vuurwerkcheck.nl. “Dat is een gezamenlijke site, waarop alle vuurwerkhandelaren zijn aangesloten”, zegt Norbert. In dit verband wijst hij er op dat De Huifkar nu ook vuurwerk verkoopt dat in gipsblokken zit. “Dat is uiteraard veel steviger dan de kartonnen verpakking die meestal gebruikt wordt. Bijkomend voordeel is ook dat het veel stabieler op de grond staat en niet snel zal omvallen, waardoor het vuurwerk ook niet alle kanten op vliegt.”

Norbert Kok: “Wij presenteren dit jaar voor het eerst een nieuwe lijn met vuurwerk van het merk ZENA. Dat vuurwerk komt van een Belgische importeur.” foto patrick hesse vuurwerk geven wij ook informatie over de manier waarop men ermee om moet gaan. Problemen met vuurwerk ontstaan meestal wanneer men met illegaal vuurwerk aan de slag gaat. Of wanneer men zich niet aan de voorgeschreven gebruiksaanwijzing houdt.” Bestellen en afhalen Bestellingen kunnen geplaatst worden via www.dehuifkar.com. Men kan ook in de winkel terecht. Er is een aparte vuurwerkhoek ingericht achter in de zaak. Daar kan men rustig de filmpjes bekijken en de keuze invullen op de bestellijsten die klaarliggen. Men kan na-

tuurlijk tot het laatst wachten, maar Norbert adviseert om vooraf te bestellen. “Het voordeel is dat wij dan de bestelling klaar kunnen maken en de klant direct naar de afhaalbalie kan. Bijkomend voordeel is ook dat men een voorverkoopkorting krijgt en bij besteding van een bepaald bedrag een extra stuk vuurwerk gratis krijgt.” De uitgifte van het vuurwerk loopt van donderdag 29 tot en met zaterdag 31 december. Het vuurwerk mag op zaterdag 31 december vanaf 18 uur worden afgestoken. De Huifkar is gevestigd aan de Oosterlandweg 32 in Mijdrecht. Tel. 0297-593830.

Weten wat je koopt Het vuurwerk wordt verkocht in fraaie dozen met de meest bijzondere benamingen. Aan zo’n doos is niet altijd precies te zien wat erin zit en vooral hoe het eruit gaat zien als het eenmaal wordt ontstoken. “Daarom presenteren wij onze producten op www.dehuifkar.com. Op die site kun je precies de werking van het vuurwerk bekijken. Zo kun je rustig een keuze maken uit het grote aanbod. Wij hebben hier in de zaak ook beeldschermen opgesteld, waarop men de productinformatie kan bekijken. Naast de informatie over de verschillende soorten

Yvonne van Pinxteren erelid Zakenvrouwen DRV De traditionele jaarafsluiting van Zakenvrouwen De Ronde Venen was op donderdag 8 december. De dames waren te gast op kasteel Sijpesteijn in Loosdrecht, waar men aan de slag kon tijdens een kookworkshop of aan een wijnproeverij kon deelnemen. In het officiële gedeelte was er aandacht voor het afscheid van Yvonne van Pinxteren. Zij is verhuisd naar Amsterdam en nam afscheid als penningmeester. Yvonne is een van de oprichters van de Zakenvrouwen en werd door secretaris Anne Gasse toegesproken en verrast met de benoeming tot erelid van de vereniging. Daarna nam voorzitter Simone Borgstede het woord,

zij blikte terug op het afgelopen jaar en riep de zakenvrouwen op om elkaar te versterken en te kijken of er nog meer samengewerkt kan worden. Ook blikte ze alvast vooruit naar de activiteiten voor 2017, waarbij zeker weer bedrijfsbezoeken gepland gaan worden en een ontbijtsessie. Na afloop van de heerlijke en gezellige maaltijd werden de dames weer veilig naar huis gebracht met de bus van Wintours.

Secretaris Anne Gasse spreekt scheidend penningmeester Yvonne van Pinxteren toe.

Wij vinden dat je recht hebt op: Een betaalbare polis met een goede dekking Zelf je arts kunnen kiezen Zorg bij jou in de buurt Elk moment je zorg kunnen regelen Sluit voor 1 januari een zorgverzekering af op zorgenzekerheid.nl.

vanaf € 104,60


12

Zorgnieuws & Zo

23 december 2016

DE GROENE VENEN

Huidziekte vitiligo

‘Dankzij pigmenttransplantatie is mijn huid weer mooi’ Vitiligo is een chronische huidaandoening die in Nederland voorkomt bij ongeveer 240.000 mensen. Wie deze aandoening heeft, krijgt witte vlekken op de huid of in het haar omdat de pigmentcellen in de huid kapot gaan. Ludmila Nieuweboer, zelf vitiligopatiënt, is een van de weinige dermatologen in Nederland die pigmenttransplantatie toepast om de ziekte te behandelen. Deze behandeltechniek wordt minigrafting genoemd. Een goedkope, eenvoudige en succesvolle manier, die bij een groot aantal patiënten al tot mooie resultaten heeft geleid. Adiba Ouedraogo (50) uit Amsterdam werd vijf jaar geleden geconfronteerd met de huidziekte. “Ik kreeg eerst jeuk aan en rond mijn lippen”, vertelt ze. “Ik dacht aan een koortslip, maar het werd steeds erger. Binnen twee dagen waren mijn lippen helemaal roze geworden en veranderde de jeuk in een brandend gevoel.”

“Mensen keken niet meer in mijn ogen maar naar mijn lippen”

Adiba Ouedraogo

Start bouw nieuw centrum voor geboortezorg Vanaf 2018 komt er een nieuw centrum voor moeder- en kindzorg in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. De bouw van het centrum is sinds december in volle gang. In het nieuwe centrum zal volgens het Family Centered Care concept gewerkt worden; moeder en baby worden na de bevalling niet gescheiden van elkaar (ook niet als ze extra zorg nodig hebben). Ze verblijven samen in een comfortabele verlos- en/of kraamsuite. Ook is daar plek voor de andere ouder zodat moeder en vader vanaf het begin actief betrokken kunnen zijn bij de zorg van hun pasgeboren kindje. Wij zoeken een naam voor het nieuwe centrum voor geboortezorg. Denkt u mee? Wij zoeken een passende naam voor ons nieuwe geboortecentrum: St. Antonius ……… en vragen u met ons mee te denken. Stuur uw naamsuggestie voor 6 januari aanstaande naar j.daniels@antoniusziekenhuis.nl. De winnaar wordt beloond met een mooie prijs!

Impressie van het nieuwe centrum voor geboortezorg in Utrecht

Adiba wist niet goed wat ze ermee aan moest. “Ik voelde me er heel slecht bij. Wilde eigenlijk niet meer het huis uit. Als ik mensen aansprak merkte ik dat ze niet meer in mijn ogen keken, maar naar mijn lippen.”

Op advies van de buurvrouw besloot Adiba een bezoek te brengen aan de huisarts. “Die zei dat het vitiligo was. Hij verwees me naar een gespecialiseerde dermatoloog, mevrouw Nieuweboer.” Huid verplaatsen In het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis paste dokter Nieuweboer de minigrafting-methode toe. Dermatoloog Nieweboer: “Hierbij worden rondjes van 1 tot 2 millimeter uit een stukje gepigmenteerde huid genomen. Bijvoorbeeld uit de heup of de billen, omdat die normaal gesproken bedekt zijn door kleding. Deze stukjes worden onder plaatselijke verdoving verhuisd naar de plek waar geen pigment zit. Een behandeling duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Zo’n veertig tot zestig stukjes huid worden dan getransplanteerd, steeds met een onderlinge afstand van ongeveer vijf millimeter. Met lichttherapie wordt de pigmentatie daarna gestimuleerd. Na een aantal weken bestaat de kans dat de behandelde plek een egale, normale huidskleur krijgt.” Adiba vertelt dat haar huid inmiddels een hele metamorfose heeft ondergaan. “Ik ben er erg blij mee. De behandeling was zeker niet pijnloos, maar ik ben toch heel blij dat ik het heb laten doen. Ik voelde me erg op mijn gemak bij deze arts. Ze leefde erg mee.”

Zorgpension Woerden geopend

‘Ik kon hier in alle rust herstellen’ Alfred van Rijssel (52) moet nog één keer onder het mes. Daarna moet zijn voet rustig herstellen. Hij ziet er niet tegen op. “Ik heb al te horen gekregen dat ik voor mijn herstel weer terug kan naar het Zorgpension. Geweldig vind ik dat.”

werd geconcludeerd dat een operatie onontkoombaar was. “Mijn hiel was verschoven. Die werd teruggeplaatst en met schroeven vastgezet. Het was een flinke operatie volgens mij, maar ik heb er niks van gemerkt.”

Op 12 oktober is op de tweede verdieping van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis het nieuwe Zorgpension geopend. Deze voorziening biedt een compleet verzorgd verblijf waar gasten zich kunnen concentreren op hun herstel na een ziekte, na een operatie of om tot rust te komen. Alfred van Rijssel was een van de eerste patiënten die kennis maakte met de service van het Zorgpension. “Petje af voor iedereen die er werkt”, zegt hij.

Dokter erbij Omdat Alfred thuis geen goede opvang had, kon via de zorgverzekering een kamer in het Zorgpension gereserveerd worden. Daar kon de Woerdenaar in alle rust herstellen. “Super was het. De verpleegkundige kwam twee keer per dag het verband wisselen en als er iets niet goed was, werd meteen de dokter erbij geroepen. Daarnaast was het gewoon gezellig. Op mijn verjaardag lag ik er ook. Toen kreeg ik, samen met mijn ex-vrouw en mijn zoon een feestmaaltje voorgeschoteld. Wat een service!”

Onschuldig fietstochtje Voor Alfred begon zijn verblijf in het Zorgpension met een onschuldig fietstochtje. “Ik moest naar de Gamma. Even wat halen voor mijn schoonmoeder”, vertelt hij. “Ik moest twee bochtjes nemen met mijn fiets, vlak achter elkaar. Toen ging het mis. Ik viel op mijn linkerbeen en hoorde meteen iets kraken.” In het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis werden foto’s gemaakt en al snel

Wilt u meer informatie? Kijk op zuwehofpoort.nl of antoniusziekenhuis.nl of volg ons op

Inmiddels is Alfred terug op de afdeling Chirurgie van het ziekenhuis, waar hij weer geopereerd is omdat de wond slecht herstelde. Komende week wacht de laatste ingreep en dan kan hij zich gaan richten op het volledige herstel. In het Zorgpension, als het aan hem ligt. Meer infomatie over het zorgpension vindt u op www.zorgpension.org.

Alfred van Rijssel


DE GROENE VENEN

23 december 2016

13

Wat betekent de fusie voor mij?

‘Kan ik straks nog naar de Parkinsonpoli in Woerden?’

Kopje soep Hoe lekker kan een eenvoudig kopje soep zijn? “Heel lekker”, vindt Nen de Vink (59) uit Nieuwerbrug. Zojuist zijn de schroeven en plaatjes uit haar gebroken enkel gehaald. In april werd ze daaraan geopereerd nadat ze ongelukkig was gevallen. Nen was bezig met het snoeien van een boom toen de ladder waar ze op stond omviel. “Op twee plaatsen gebroken. En er bleek ook nog een pees los te zitten”, vertelt Nen opvallend monter. Over de begeleiding in het ziekenhuis is ze meer dan tevreden. “Iedereen is super aardig. Je wordt hier echt persoonlijk benaderd en dat voelt goed.” De genezing verloopt inmiddels voorspoedig. “In maart sta ik weer op de ladder hoor. Alleen niet met die dunne plastic laarsjes, maar met stevige bergschoenen. Dat had ik vorige keer ook beter kunnen doen.”

Carl Vahlkamp (76) uit Mijdrecht heeft al ruim acht jaar de ziekte van Parkinson. In Woerden is hij, na zijn verhuizing uit Purmerend, onder behandeling van neuroloog Hanneke Henselmans. “En sindsdien gaat het heel goed”, zegt hij. “Ik ben erg tevreden over haar. Maar kan ik, nu het ziekenhuis is gefuseerd, in Woerden naar de poli en naar mijn vaste specialist blijven gaan?” Het antwoord is gelukkig positief. Ook na 2018 blijft de Parkinsonpoli gewoon in Woerden. “Fijn’, reageert Carl Vahlkamp. “Mijn dochter gaat altijd mee naar de afspraken. Als we vanuit Mijdrecht naar Utrecht moeten is dat toch een stukje lastiger.” Carl Vahlkamp heeft flink geleden onder de gevolgen van parkinson. De ziekte putte hem

dusdanig uit dat hij allerlei dagelijkse dingen niet meer kon doen. “Biljarten was mijn grote hobby”, vertelt hij. “Maar daar had ik geen energie meer voor.” In het vorige ziekenhuis vond hij destijds weinig gehoor voor zijn klachten. “Ik had parkinson. Daar moest ik maar mee leren leven.” Herboren Na zijn verhuizing naar Mijdrecht was het zijn makelaar die hem positieve verhalen vertelde over het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. “Ik ben toen naar dokter Henselmans gegaan en die zei meteen dat ze er iets aan ging doen. Ik kreeg nieuwe medicijnen en vitaminetabletten en tot mijn eigen verbazing knapte ik heel snel op. Kennissen die me zagen zeggen nu dat ik er als ‘herboren’ uitzie en zo voel ik me ook. Biljarten? Ja, dat heb ik ook weer opgepakt. Het gaat geweldig!”

Gratis busvervoer naar het ziekenhuis Eind oktober zijn wij een proef met busvervoer gestart. Met een speciale bus (Regiobus) brengen wij onze patiënten uit de regio Woerden van en naar het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Met deze bus bieden we een extra service aan patiënten die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De bus is

rolstoelvriendelijk, gratis voor patiënten, familie, mantelzorgers en bezoekers en wordt bestuurd door vrijwilligers. De eerste gebruikers zijn enthousiast over deze extra service. Kijk op www.zuwehofpoort.nl voor de laatste informatie en de dienstregeling van de bus.

Plaats borsttumor beter vindbaar Door de fusie met het St. Antonius wordt in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis ook op het terrein van borstkankerzorg samen gewerkt aan kwaliteitsverbetering. Een van de resultaten daarvan is dat sinds kort bij sommige borstkankeroperaties in ons ziekenhuis, speciale jodiummarkers gebruikt worden om de exacte plaats van de tumor te zoeken. De jodiummarker is een klein radioactief staafje van ongeveer vier millimeter, dat enkele dagen of weken voor een borstsparende operatie op de plaats van de afwijking wordt ingebracht. Dat gebeurt bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn.

Ook als een tumor na chemotherapie zover gekrompen is dat deze niet meer te voelen of zichtbaar is, kan een dergelijk staafje worden gebruikt. De radioloog plaatst het staafje onder plaatselijke verdoving. De jodiummarker geeft een lage, nietschadelijke dosis straling af die ervoor zorgt dat de exacte plaats van de tumor direct kan worden gevonden. Tijdens de operatie wordt het zaadje met de tumor opgespoord met een speciale stralingsdetector en vervolgens verwijderd. Deze techniek is niet alleen nauwkeuriger, maar ook patiëntvriendelijker. Gebruik van deze techniek leidt tot een beter en mooier resultaat.

Radiologen en chirurgen betrokken bij borstkankerzorg Wilt u reageren of wilt u zich aanmelden voor ons patiëntpanel? redactie@antoniusziekenhuis.nl, T 088 - 320 84 00.


14

23 december 2016

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Het beste van Adam Sharp Graeme Simsion Een geweldig verhaal over liefde, muziek en in het reine komen met het verleden. Na twintig jaar krijgt veertiger Adam Sharp, getrouwd en tevreden, uit het niets een bericht van zijn Eerste Echte Liefde. Samen hadden ze een fantastische tijd - hij speelde piano in een bar, zij zong - tot Adams tijd in Australië erop zat en hij terugkeerde naar Engeland. Overvallen door nostalgie en vragen - wat als hij wél had gekozen voor haar? - beantwoordt Adam het bericht...

1.

Titel: Klikspaan Auteur: M.J. Arlidge "Deel 4 uit de reeks rond rechercheur Helen Grace en ook deze is weer top. Het verhaal telt een aantal verrassende wendingen en het is spanning troef, van begin tot eind, met een totaal onverwachte dader. Southampton wordt na de seriemoordenaars uit

F1 2016, wat een jaar! Olav Mol 2016 betekende de doorbraak en eerste Formule 1-zege van Max Verstappen. De Belgische Grand Prix op Spa-Francorchamps werd door maar liefst 60.000 Nederlandse raceliefhebbers bezocht. Het was ook het jaar van de eerste Grand Prix in Azerbeidzjan, de terugval van Ferrari en de strijd om de titel tot aan de laatste race tussen Rosberg en Hamilton. 'F1 2016, wat een jaar!' bevat veel unieke inkijkjes achter de schermen en blikt ook vooruit op het seizoen 2017.

2.

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Geloof mij steed René Huigen Schrijver Reinard is via zijn zoon Eijk verbonden met het Amsterdamse patriciërsgeslacht De Mol van Otterloo, dat in de handel en op plantages in Nederlands-Indië kapitaal vergaarde. De 75-jarige Eijk senior, de oom die in Boston bouwt aan een verzameling Hollandse meesters, vertelt hem zijn levensverhaal. Gedurfde investeringen van zijn vader hebben tijdens de crisisjaren het familiekapitaal doen verdampen. Toch streeft hij te leven naar de eer van zijn stand.

3.

Niet ons soort mensen Rob Slewe In 2009 krijgt Rob Slewe een telefoontje van zijn tweelingbroer: hij heeft een huis te koop zien staan in Elswoutshoek, Bloemendaal, met een flinke lap grond erbij. Ze ontdekken een prachtig stuk ongerepte natuur op een heuvelachtige duingrond. Rob besluit het totaal vervallen hoofdhuis te kopen en te restaureren, zijn broer koopt de rest van het landgoed om een eigen woning te bouwen. Op dat moment weten ze niet wat ze te wachten staat in VVD-reservaat Bloemendaal...

4.

Het Abcoude Magazine lijkt een schot in de roos. Initiatiefnemers Nienke Meek en Jeroen Dirks zijn blij verrast door de reacties in het dorp. "Al tijdens de lancering van het blad, eind vorige maand, kwam de eerste ingezonden brief binnen", vertelt Dirks. "Een bewoner van het Gein, die reageerde op de column van Bartho Braat over de schampblokken die daar geplaatst zijn. Het is toch hartstikke mooi dat het magazine meteen discussie oplevert? Er zijn ook veel mensen die reageren op het verhaal met architect Sjoerd Soeters. Zeker nu er plannen zijn om het centrum van Abcoude aan te pakken." De reacties komen van heinde en verre. Zo is YouTube-artiest Jesper Kleynen op wereldreis. Hij wist niet

geleZen door hettY aafjes

David Hague keert in 2017 terug met 'Neus in de boter'

RE

T CH

RON

DOM

Goede voornemens

Laatst was ik op bezoek bij een bevriende notaris. We spreken elkaar een paar keer per jaar, hebben samen gestudeerd en wisselen dan ervaringen uit. U weet hoe dat gaat. De notaris beklaagde zich de laatste keer nogal over het feit dat het erop lijkt dat er steeds meer ruzie wordt gemaakt over erfenissen. Zolang vader of moeder nog leven, lijkt alles pais en vree. Maar hij of zij heeft de ogen nog nauwelijks definitief gesloten of de ellende

is grappig en maakt hem behoorlijk onweerstaanbaar. David is een uitstekend auteur, zolang hij maar in zijn moerstaal kan schrijven. Gelukkig heeft hij een geweldige vertaalster gevonden, die zijn kleurrijke schrijfsels zal omzetten in goed Nederlands. Maar er is meer. David wordt tijdens zijn bezoeken aan bedrijven in De Ronde Venen altijd vergezeld door fotograaf Patrick Hesse. Zij zullen in 2017 niet alleen op papier leuke re-

portages maken, maar zij gaan ook mini-reportages maken van de belevenissen van David. Wanneer David een gerecht maakt, waarvan het recept in De Groene Venen is terug te vinden, kun je in duidelijke filmpjes op de Facebookpagina van 'Neus in de boter' zien hoe hij de gerechten maakt. Hiermee worden de artikelen een stuk interactiever. Medio januari verschijnt de eerste 'Neus in de boter' van 2017.

begint. Het ene kind is boos omdat een ander kind als executeur is benoemd, dat wordt beschouwd als een motie van wantrouwen. Een ander kind meent dat hij/zij bij leven te weinig heeft gekregen en haalt alvast de zilverkast leeg. Over werkelijk alles wordt vervolgens gevochten. Niemand vertrouwt elkaar meer en met terugwerkende kracht worden stellingen ingenomen en oude vetes opgerakeld.

Over de meest vreemde dingen wordt geruzied. Zo was er die zaak van twee broers, die letterlijk vochten om de as van hun overleden moeder. Die had nagelaten dat haar as - na crematie - over zee moest worden verstrooid. Maar de oudste broer wilde absoluut een klein beetje as in een urn bewaren voor op de schoorsteen. Je gelooft het niet, maar ook hier moest de rechter aan te pas komen. Die oordeelde dat: “de laatste wens van moeder voldoende aannemelijk was en dat daarom alle as boven zee moet worden verstrooid en dat niet een klein gedeelte daarvan mag worden gereserveerd om

te worden verwerkt in een aandenken aan de overledene.”

Ronnie Eisenmann Eisenmann & Ravestijn Advocaten

Biesbosch 225,1181 JC Amstelveen tel: +31 (0)20-445 8 445 www.eisenmann.org

De arme notaris staat vaak letterlijk in het midden. Hij kan niet veel, maar wordt door alle partijen in de gevechten betrokken. De notaris doet verwoede pogingen om de kinderen bij zinnen te brengen, maar vaak komt er pas als een rechter uitspraak heeft gedaan wat schot in de zaak. De verhoudingen tussen de kinderen zijn dan al voor altijd verziekt en dat werkt vaak door op de (klein)kinderen.

5.

Abcoude Magazine valt in de smaak

'Iene Miene Mutte', 'Piep zei de muis' en 'Pluk een roos' geteisterd door een meedogenloze pyromaan. De brandstichter veroorzaakt doden en leed. Aan Helen Grace en haar team de taak de dader op te sporen... Voor mij mag deze reeks gerust verder worden gezet en ik zal elk toekomstig boek met veel plezier lezen!"

I'll be Back!

De beroemde uitspraak van Arnold Schwarzenegger uit de film 'The Terminator 2' was té leuk om niet te gebruiken, want na een hectisch 2016 is David Hague weer helemaal klaar om regelmatig met zijn leuke en aanstekelijke artikelen in de rubriek 'Neus in de boter' in De Groene Venen terug te keren. David is een geboren en getogen Engelsman; een ieder die David wel eens ontmoet heeft zal dit niet ontgaan zijn. Zijn zware accent

Dood op de zwarte zee Clive Cussler Een wanhopige poging in 1917 om de rijkdom en macht van het Romanov-rijk te behouden. Een bommenwerper uit de Koude Oorlog met een dodelijke lading. Mysterieuze sterfgevallen op de Zwarte Zee, die in verband worden gebracht met handelaren in nucleair materiaal. In dit alles zijn Dirk Pitt en zijn team van het NUMA verwikkeld. Er is maar één man die de catastrofe kan afwenden. De actie dendert maar voort ,terwijl Dirk Pitt probeert een volgende wereldwijde oorlog te voorkomen.

foto patrick hesse

Mijn vriend gaf in een hartenkreet aan dat hij een grote wens had voor 2017: laat de familie toch denken aan de nagedachtenis van de overleden vader of moeder en ophouden met ruzie maken over aardse zaken, die we immers zelf ook niet oneindig kunnen meenemen.

dat hij op de voorplaat van het Magazine terecht zou komen. Maar hij is er apetrots op, zo laat hij vanuit Vietnam (en via Facebook) weten. Nienke Meek krijgt vooral reacties op haar opvallende fotografie. Zoals die van slager Jan Konijn en zijn vrouw Nel voor een aantal gehalveerde koeien. Ook de detailfoto van het viaduct over de A2 wordt gezien als een kunstwerk, zo vertelt ze. Maar het blijft niet bij reacties alleen. Zo is Tumult, waarvan de roemruchte geschiedenis in het Abcoude Magazine uitgebreid wordt beschreven, aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Ook al werd eerder heel serieus over sluiting gesproken, zaterdag 17 december werd in het 'jongerencentrum' de hele nacht gedanst. De meest gestelde vraag is, aldus Meek en Dirks: komt er een tweede editievan het magazine? "Verhalen genoeg in Abcoude. Er gebeurt zoveel", aldus Dirks. Abcoude Magazine is te koop bij The Read Shop, Albert Heijn, Koot Plus Supermarkt en De Troefmarkt Baambrugge.

In deze donkere decemberdagen, waar vredelievendheid en mededogen voorop moeten staan, geef ik zijn wens hierbij maar even aan u door en wens ik u allen fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling.

Vakslagers Nel en Jan Konijn. foto nienke Meek


DE GROENE VENEN

23 december 2016

15

Syntus: nu nog gemengde reacties bij reizigers De Syntus bussen rijden nu anderhalve week door De Ronde Venen. De eerste dagen van de nieuwe vervoerder werden geplaagd door kinderziektes en klanten die niet op de verandering geanticipeerd hadden. Maar langzamerhand lijkt Syntus de situatie onder controle te hebben en wennen ook de klanten aan het bedrijf. tekst alexander hendriks

Al wachtend voor mijn bus naar Breukelen betrapte ik mijzelf op totale paniek en onbegrip toen bus 130 zonder pardon aan mijn neus voorbijreed. Groot was mijn verbazing dan ook wanneer de bus opnieuw de hoek om kwam terwijl ik teleurgesteld naar huis liep. “We keren tegenwoordig aan het einde van de Roerdomp, dat bespaart je weer een Olympische sprint de volgende keer”, zegt de buschauffeur, duidelijk geamuseerd door mijn gehijg, als ik de bus in stap. Passagiers hebben aardig wat te klagen over de nieuwe dienstregeling. “Dat er nu twee lijnen 130 zijn, waarvan er een naar Uithoorn gaat en de ander op de Roerdomp keert, is bijzonder verwarrend,” vertelt Niels de Koning. De keuze om bijna alle lijnen voortaan via Wilnis in plaats van het Industrieterrein te laten rijden heeft ook onbegrip opgeleverd. “Ze hebben de lijn verlegd omdat er bij de Energieweg te veel fietsen stonden. Maar als ik het aantal fietsen bij de Molmlaan

zie, kan ik mij niet voorstellen dat er winst is gemaakt met een langere route,” klaagt passagier Sam Zandee. “Wat betekent die ‘plus 60’ op het bord?,” klinkt het ondertussen voor in de bus. “Dat betekent dat we 60 minuten achterlopen op schema.” Ervaren buschauffeur Wim Neef is een rondje aan het meerijden met nieuweling Kees om hem wegwijs te maken met de nieuwe bussen en route. Neef vindt de kritiek die Syntus van sommige passagiers en media krijgt dan ook voorbarig. “Onze eerste prioriteit is veiligheid en daarvoor moeten we de lijnen leren kennen. Ik heb eerder voor andere vervoerders gewerkt en dit soort dingen duren een maandje. Daarna lopen ze weer vlekkeloos.” “Het is altijd makkelijk om te zeiken, maar het feit is dat we dit gewoon in een hele korte tijd hebben moeten regelen”, vertelt Wim Neef terwijl collega Kees op de weg let. Hij refereert naar het feit dat Connexxion tot kortgeleden nog rechtszaken heeft gevoerd over de concessie in De

foto www.luchtfotografie.org

Ronde Venen, waardoor Syntus maar ongeveer drie weken had om de operatie op te zetten. Inmiddels zijn er ook positieve geluiden te horen in de bus. “Ik ben heel blij dat de bus naar Amsterdam tegenwoordig om het kwartier gaat en die gewoon stopt in Wilnis. Mijn vrienden klagen soms over Syntus, maar bij mij zijn ze altijd perfect op tijd geweest en de nieuwe bussen zijn schoon en groot”, vertelt Eveline Lek vol lof over Syntus terwijl vriendinnen instemmend knikken.

Vervoersmaatschappij Syntus is druk doende op het bedrijventerrein Mijdrecht een busstalling en wasplaats te creëren. Eerder deze week werd het bedrijf officieel welkom geheten in de gemeente door wethouder Goldhoorn.

Wel is er bij alle reizigers een gezamenlijke frustratie dat er geen directe verbinding meer is met Abcoude en het AMC bij Station Holendrecht. Veel dorpsbewoners zijn bang dat de mensen in Abcoude daardoor veel voorzieningen mislopen en dat het ziekenhuis voor hen moeilijker bereikbaar wordt.

Syntus, dat sinds 11 december jl. het openbaar streekvervoer in de provincie uitvoert, is een mooie aanvulling op de al gevestigde bedrijven in onze gemeente en brengt werkgelegenheid met zich mee. Zo had Syntus voor de start van deze concessie buschauffeurs nodig,” aldus de wethouder.

Met de interactieve reisplanner op www.syntusutrecht.nl kunnen reizigers een begrijpelijk en actueel overzicht krijgen van hun reismogelijkheden.

foto richard van der spoel

Busstalling en wasplaats Syntus op bedrijventerrein Mijdrecht

“De gemeente De Ronde Venen reageerde zeer snel op ons verzoek om mee te denken over een goede locatie voor onze busstalling. Hun advies en adequate handelen zorgde ervoor dat we bewust voor deze gemeente kozen om onze 24 bussen te stallen en een wasplaats voor de bussen en verblijfsruimte voor de chauffeurs te realiseren,” aldus Janine van Verseveld, accountmanager van Syntus.

“Toen wij vernamen dat Syntus zich ging vestigen in Mijdrecht hebben wij contact opgenomen om te kijken hoe mensen in een uitkeringssituatie in het ‘nieuwe concept’ passen. Dit heeft geresulteerd in twee kandidaten die mogelijk als vrijwilliger starten op het besturen van de buurtbus. Daarnaast is de schoonmaak van de bussen uitbesteed aan een professioneel schoonmaakbedrijf die nauw samenwerkt met de gemeente in het aannemen van mensen uit de Participatiewet,” vertelt Anita Brederode, accountmanager Participatie van gemeente De Ronde Venen.

Verzelfstandiging weekmarkt Mijdrecht

Een levendige weekmarkt met een gevarieerd aanbod De markt is een taak die historisch gezien in veel plaatsen in Nederland door de gemeente wordt georganiseerd. Steeds meer gemeenten kiezen er in het kader van deregulering en kostenbesparing voor om de weekmarkt te verzelfstandigen. Zo ook in De Ronde Venen. De gemeente kent twee weekmarkten, één in Mijdrecht en één in Abcoude. In goed overleg tussen de gemeente en de marktcommissies is besloten om per 1 januari a.s. de weekmarkt in Mijdrecht te verzelfstandigen. De marktkooplieden in Abcoude hebben geen behoefte aan een verzelfstandiging. Daar gaat men ook in het nieuwe jaar op de oude voet verder. tekst piet van buul foto peter bakker

Tot nu toe was de organisatie van de weekmarkt in handen van de gemeente. “Zoals dat in meerdere gemeentes het geval is, hebben wij ons afgevraagd of het nog langer nodig is dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is”, zegt verantwoordelijk wethouder Anco Goldhoorn. “Om de markt levendig te houden en het winkelend publiek een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod te kunnen bieden, is een verzelfstandiging een belangrijke stap voorwaarts. We geven hiermee de marktkooplieden de ruimte om zelf zorg te dragen voor de ontwikkeling van de markt. En zij zijn bij uitstek de mensen die er verstand

van hebben. Bovendien wordt er geld bespaard doordat er geen gemeentelijke marktmeester meer nodig is. Wij zijn blij dat de marktkooplieden bereid zijn gebleken deze taak van de gemeente over te nemen.” Stichting Markt Mijdrecht Dankzij de inspanningen van notaris Lagendijk, die in korte tijd de statuten in orde heeft gemaakt, kan op 1 januari de nieuwe Stichting Markt Mijdrecht van start. Het vijfkoppige stichtingsbestuur staat onder leiding van voorzitter Peter Vermeij. Die toonde zich ingenomen met de nieuwe aanpak. “Verzelfstandiging biedt ons de kans om de onderlinge samenwerking te vergroten en meer promotie te maken. Door de verzelf-

standiging van de markt in Mijdrecht komt er méér geld beschikbaar voor promotie van de markt. Veel taken kunnen wij nu zelf oppakken en goedkoper en gemakkelijk organiseren dan de gemeente. Bij een vrijkomende standplaats kunnen wij als marktkooplieden zelf bepalen hoe de plaats wordt ingevuld. Wij kunnen nu ook sneller en slimmer inspelen op leegstand op de markt, mede doordat er geen lokale regelingen van de gemeente meer van toepassing zijn. Wij streven ernaar om het aanbod zo gevarieerd mogelijk te maken, door het aantrekken van kooplieden uit branches die nog niet op de markt vertegenwoordigd zijn. Ook zullen we wat meer aan de weg gaan timmeren. Iedereen die op dit

moment op de markt staat doet mee. Dat zal het publiek straks ook gaan merken, doordat we meer en vaker met speciale acties zullen komen. Tot nu toe hadden we wel een klein bedrag in kas, maar nu er meer geld beschikbaar komt krijgen wij daarmee ook wat meer mogelijkheden,” aldus de enthousiaste stichtingsvoorzitter. Wethouder Goldhoorn: “Een sterkere markt betekent meer levendigheid in het dorp. Dit komt ook ten

goede aan de winkeliers en horeca in Mijdrecht. Markt en dorp versterken elkaar.” Peter Vermeij is het daar helemaal mee eens. “Wij zullen zeker ook samenwerking zoeken met de winkeliers van Koopcentrum Mijdrecht. We mikken op een mooie en prettige samenwerking, waarbij de markt een belangrijke trekpleister zal zijn die een flinke bijdrage zal leveren aan de aantrekkelijkheid van Mijdrecht als koopcentrum.”


16

23 december 2016

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

All I want for Christmas... Wij motorrijders zijn soms rare lui, we sparen soms jaren voor een bepaalde motor. Zelf kon ik soms maandenlang elke dag de folder doornemen tot dat deze volledig versleten was. Met de komst van internet kon ik werkelijk elke site bezoeken die er maar te vinden was over het betreffende model; ik maakte een Pinterest pagina en spaarde de foto's. Tot ik uiteindelijk overging tot aanschaf. Blij als een kind met een nieuwe fiets ging ik vervolgens op zoek naar de juiste accessoires. Dus wilde ik heel lang een bepaalde motor hebben om zodra deze was aangeschaft onmiddellijk weer te veranderen? Op zich niet zo heel gek: de meeste motorrijders zijn pure individualisten en willen dus hun motor een ‘personal touch’ geven om vooral op te vallen in de menigte. Dat is waarschijnlijk ook voor velen de redengeweest om motor te gaan rijden. Had het in de jaren ’50 tot ’80 nog vaak een economische reden om motor te gaan rijden in plaats van een auto, de laatste twintig jaar is het vooral een luxe artikel geworden. In het weekend veelal toeren en het avontuur tegemoet gaan. De drang naar accessoires is uiteraard ook de motorindustrie niet ontgaan en is er een hele business bijgekomen. Een merk als Harley Davidson brengt elk jaar een vuistdikke catalogus op de markt met alleen maar aftermarket spullen. Deze ‘bijbel’ voor iedere Harley rijder wordt door de dealer – heel slim – gratis verstrekt zodra er een servicebeurt plaatsvindt, regelmatig wordt er dan daags later een telefoontje geplaatst om dat ene accessoire maar meteen tijdens de beurt te laten aanbrengen. Ook heeft Harley op haar website een heuse wishlist, zodat de familie van de motorrijder makkelijk iets voor de kerst en andere cadeaumo-

menten kan vinden. Het nadeel is vaak dat dit personaliseren van je motorfiets behoorlijk in de papieren loopt: even andere einddempers of een mooi scherm en je vakantiegeld is op. Maar ja, een hobby mag geld kosten. Alleen als na een paar jaar de liefde over is en je een nieuwe uitdaging zoekt, wordt de fiets veelal ingeruild en dan blijken al die zo zorgvuldig uitgezochte en bij elkaar gespaarde extra's ineens niet veel inruilwaarde meer te hebben. Vooral omdat de volgende eigenaar hetzelfde traject volgt en dat scherm dat jij zo vet vond, meteen van de fiets af sloopt en een ander vet scherm monteert om de fiets helemaal naar zijn of haar hand te maken, dat is dan even slikken. Maar soms is de fiets zo vet verbouwd met de juiste accessoires en een geweldig gevoel voor stijl, dat het een soort kunstwerk wordt en dan hebben de veranderingen wel een enorme meerwaarde. Zo kocht ik ooit een fiets met exact de extra's die ook op mijn wensenlijstje stonden en het dus heel aantrekkelijk was om een tweedehands fiets te kopen waar al voor dik vijfduizend euro aan de juiste accessoires opzaten. Dan is het een buitenkansje. Het is dus voor een dealer best moeilijk dit soort dingen op waarde te schatten.

heeft gebouwd en hem twee jaar later inruilt. Bij Roké Motors in Mijdrecht staat een zeer speciale Triumph Bonneville, die wel tot de mooiste van Nederland bestempeld mag worden. Mede-eigenaar Bas Kentrop heeft met zijn mannen een mooi stukje huisvlijt geleverd. Wat is er anders aan deze Bonneville (wat niét, kun je beter vragen)? De fiets is uitgevoerd met een handgemaakt zadel, een handgemaakt uitlaatsysteem, een speciaal gespoten tank, een ander voor- en achterspatbord, een bredere achtervelg met dito band, een open luchtfiltersysteem waar bij het elektronische injectiesysteem door Bas is geherprogrammeerd en een open kettingkast voor de rauwe looks.

Minder lastig is het wanneer de dealer een speciale fiets in opdracht

Een speciale ‘one of a kind’ Triumph dus, en wat een vette fiets is het ge-

worden met 14.428 km is de 900 cc metende twin uit 2014 te koop bij Roké Motors voor een bedrag van 10.999 en daar heb je een hele vette retro fiets voor. Ik weet wel wat ik onder de kerstboom wil...

SMC de Bron verhuist naar pand Bibliotheek in Vinkeveen Er zijn mensen voor wie 2017 niet vroeg genoeg kan beginnen. Voor Freek van Vliet bijvoorbeeld, eigenaar van Sport Medisch Centrum De Bron in Vinkeveen. Aan een lange zoektocht naar vervanging van de te krappe en verouderde trainingsruimte en fysiotherapiepraktijk aan de Herenweg in Vinkeveen is een einde gekomen. In maart 2017 krijgt hij de sleutel van de huidige bibliotheek aan het Tuinderslaantje in Vinkeveen. Na een flinke verbouwing wordt daar medio volgend jaar zo’n 400 m2 aan trainingsruimten en behandelkamers geopend. tekst rob isaacs

Komend voorjaar is het 12 jaar geleden dat Freek van Vliet de fysiotherapiepraktijk aan het statige pand aan de Herenweg 111 overnam. “Fysiotherapie speelde zich in die jaren voornamelijk af in behandelkamers. Voor mij kan fysiotherapie echter niet zonder beweegprogramma. Vandaar dat ik me ben gaan toeleggen op het aanbieden van beweegprogramma’s onder professionele begeleiding, met daarnaast ook sport en fitness met personal trainers”, vertelt hij. In de loop der jaren is de praktijk flink gegroeid en kwamen er specialismen bij, zoals kinderfysio, dry needling, bedrijfsfysiotherapie en podologie. Daarmee is men ook in

– foto patrick hesse

staat om beweegprogramma’s te bieden voor aandoeningen als diabetes en COPD of ter ondersteuning van oncologiebehandeling. Met vier fysiotherapeuten, twee personal trainers en een administratieve kracht is de capaciteit van de huidige accommodatie bereikt, maar de nieuwe praktijk aan het Tuinderslaantje gaat straks veel meer ruimte bieden. Freek van Vliet: “Ik zou graag nog een aantal specialismen toevoegen, zoals bijvoorbeeld acupunctuur, cesartherapie (een paramedische behandelmethode gericht op de behandeling en voorkoming van klachten die het gevolg zijn van een onjuist houdings- of bewegingspatroon, red.), een bekkentherapeut of osteopathie (een geneeswijze die

alleen met de handen wordt uitgevoerd. Er komt geen apparatuur of medicatie aan te pas, red.), in combinatie met beweegprogramma’s en een diëtiste. Daarmee voegen we echt wat toe voor Vinkeveen en omgeving.” Het nieuwe pand, waarvan architect Roland Borst van Studio 110 het nieuwe interieur heeft ontworpen, krijgt een oppervlakte van 400 m2, met zes behandelkamers, een trainingsruimte en een aparte oefenruimte voor kinderen. Ook komen er twee ruime kleedkamers en wordt de steiger aan de achterzijde van het pand geschikt gemaakt voor buitenoefeningen, bootcamps e.d. “Veel mensen denken bij de term Sport Medisch Centrum dat

Freek van Vliet: “In het nieuwe pand kunnen we verder groeien en is er bovendien ruimte om een aantal specialismen toe te voegen. Vinkeveen verdient dat.” je eerst een verwijsbrief van de dokter nodig hebt om bij ons te kunnen sporten, of dat we alleen revalidatiebehandelingen doen. Niets is minder waar. Iedereen die sporten serieus neemt, is bij ons van harte welkom. We stellen in overleg met de betrokkene een maatwerk-programma samen. Verder willen we in de toekomst meer samenwerken met de sportverenigingen in de regio."

Voor cliënten en iedereen die wil kennismaken met SMC De Bron is er op tweede kerstdag een bootcamp op Eiland 5 (Klinkhamer) in Vinkeveen van 11 tot 12 uur. Deelname kost 7,50 euro, incl. koffie, thee en muziek. Kom in je favoriete kerst-outfit en train de extra kilo’s van eerste kerstdag er meteen weer af.


DE GROENE VENEN

23 december 2016

AUTO & MOTOR

17

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Brandstofcelauto Toyota Mirai

De kip of het ei? De brandstofcelauto, de techniek die volgens kenners de verbrandingsmotor gaat vervangen. Waar veel merken een conceptauto presenteren en nog druk bezig zijn met onderzoeken, is Toyota één van de eerste merken die nu een brandstofcelauto voor de massa op de markt brengt. In Nederland rijden er momenteel drie van deze Toyota's rond. En een van de drie stond begin deze maand bij Toyota Van Ekris en wij konden er een blokje mee om. De Toyota Mirai rijdt op waterstof. Dat klinkt gevaarlijk, maar dat valt in de praktijk erg mee. De auto heeft twee veilige tanks, waarin de waterstof onder hoge druk wordt opgeslagen. Toyota heeft ruim 20 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de techniek. Het systeem is dan ook ontwikkeld om eventuele lekken te detecteren en direct af te sluiten. Mocht dat niet lukken, dan wordt het waterstofgas binnen enkele seconden verspreid tot een ongevaarlijke dichtheid. Daarnaast kan het gas nooit de cabine binnendringen.

Passat, al kun je in de Mirai maar vier personen kwijt.

Maar hoe werkt een auto met brandstofcel? Je tankt waterstof in kilo's. Een volle tank kost je ongeveer 60 euro. De waterstof wordt opgeslagen in twee tanks onder de vloer. In een proces wordt waterstof gemengd met zuurstof en daarbij komt elektriciteit vrij. Dat wordt gebruikt om de elektromotor aan te drijven. Met een volle tank kun je ongeveer 500 kilometer rijden. Het enige dat de auto uitstoot, is water. En dat is dus eens positief voor het milieu.

Zijn er nadelen? Jazeker. De auto kost momenteel ongeveer 80 mille. Dat is veel geld. Daarnaast kun je nu op een stuk of twee plekken waterstof tanken in Nederland, onder meer in Helmond en Rhoon bij Rotterdam. En daarmee rijst ook meteen de vraag: moeten we wachten op meer waterstofstations of zullen we eerst meer auto's zien op de wegen? Beetje de kwestie van de kip of het ei. Eén ding is zeker: waterstofauto's komen het dichtste bij de brandstofauto's die we gewend zijn en zijn daarnaast ook nog eens superschoon voor het milieu. Na de voorsprong op het gebied van hybride-techniek, lijkt Toyota ook al 1-0 voor te staan met waterstoftechniek. Dit kan met recht de auto van de toekomst worden.

Omdat de Mirai aangedreven wordt door een elektromotor, is de auto niet alleen heel stil, maar ook nog rap bij het accelereren. Voor het rijden met een waterstofauto hoef je trouwens geen speciaal rijbewijs te hebben. Het is net alsof je in een Toyota Prius wegrijdt. De auto heeft trouwens qua styling ook wel wat weg van de Prius. Ook het interieur is futuristisch vormgegeven, met digitale displays en een zwarte inleg dat eigenlijk ook één groot touchscreen is voor allerlei functies. Ook heb je een scherm met alle energiestromen. Het formaat van de auto is vergelijkbaar met een Volkswagen

Een brandstofcelauto is natuurlijk erg futuristisch, maar meer alledaagse en toch moderne technieken zijn ook te vinden op deze Japanner. Zo heb je Lane Departure, Auto High Beam, Pre-Crash System, Blind Spot Monitor, Rear Cross Traffic Alert en acht airbags tot je beschikking staan. En wie niet tegen de stilte kan, die kan het volume opendraaien van het JBL-audiosysteem met 11 speakers.

Toyota Van Ekris Industrieweg 48, Mijdrecht Tel. 0297-230350 www.vanekris.nl

Snoek tijdelijk niet toegankelijk

Vorige maand schreven we over het terrein Snoek langs de Amstelkade in Wilnis. Stichting De Bovenlanden heeft het terrein dit jaar

gekocht van het recreatieschap. We vormen het gebied van ruim 1 ha groot om, van recreatieterrein in natuurgebied.

Toyota Gereden versie: Toyota Mirai Vermogen: 154 pk 0-100: 9,6 s Top: 178 km/u Prijs gereden versie: € 80.000

Het gebied is toegankelijk voor wandelaars. Afgelopen jaar hebben de medewerkers van de naastgelegen zorgboerderij Bethlehem het graspad wekelijks gemaaid. Het inrichtingswerk door aannemer De Kuiper is grotendeels klaar. Op de foto ziet u de nieuwe poel, die via een duiker in verbinding staat met de sloot. Hierdoor kunnen vissen in de poel komen om zich in het ondiepe water voort te planten. De oevers zijn nu nog zwart, maar zullen in het voorjaar snel gaan begroeien. Door de oevers twee keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren, zal een bijzondere plantengroei ontstaan.

Op 0297.nl gaan we een blokje om met de Mirai. Michael Reuling en Ferry van Ekris vertellen je meer over de auto.

De bestaande poelen zijn opgeschoond, wat na ruim 20 jaar ook wel nodig was. De doorzichten naar het open weidelandschap achter de Snoek zijn hersteld. Volgend jaar zal de knotgroep De Ronde Venen de hoge beplanting flink onder handen gaan nemen.

nog een modderboel en niet geschikt om te betreden. Vanaf de hooggelegen Amstelkade is het terrein gelukkig goed te overzien, nu het blad van de bomen is. Met een droog voorjaar zal het snel weer geschikt zijn voor een kleine wandeling.

De wandelmogelijkheden worden uitgebreid. Er is een extra brug gemaakt, waardoor de wandelaar vanaf de Amstelkade een stukje over het terrein kan lopen.

Wilt u stichting De Bovenlanden steunen met het behoud van natuur en landschap in onze gemeente, dan kunt u donateur worden voor 7 euro per jaar. Ga naar:

www.debovenlanden.nl. Helaas is het terrein de komende maanden nog niet toegankelijk. De paden zijn opgehoogd en ingezaaid. Sommige stukken moeten nog geegaliseerd worden. Het is daarom

Stichting De Bovenlanden, Jan van der Meij


18

23 december 2016

DE GROENE VENEN

Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar • I'D Miilad Said ous Sana Saida • Bogem h n mh m & Boxem as nana-h m •Glædelig Jul og godt nytår •Froehliche Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr! • Colo sana wintom tiebeen • Merry Christmas & Happy New Year • Hyvää Joulua or Hauskaa Joulua: 0nnellista uutta vuotta •Joyeux Noël et Bonne Année! • Noflike Krystdagen en in protte Lok en Seine yn it Nije Jier! • Shubh Naya Baras • Kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet! • Nollaig Shona Dhuit • Selamat Hari Natal & Selamat Tahun Baru • Idah Saidan Wa Sanah Jadidah • Buon Natale Felice Anno Nuovo • Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto • Seva piroz sahibe u sersala te piroz be • Sung Tan Chuk Ha • Joyeux Noël et Bonne Année!

Mooie dagen toegewenst Medewerkers ABN AMRO Aalsmeer & Mijdrecht

wenst alle lezers

fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling www.advocatenkantoor.eu

volg ons ook op facebook:

*

Wij wensen u fijne fietsdagen en een gelukkig nieuwjaar! Graag tot ziens in onze winkel in Wilnis of Vinkeveen.

Eisenmann & Ravestijn Advocaten

*

* * * * * * * * * Smit Fietsen Wilnis * Stationsweg 3 * 3648 AN Wilnis * 0297-250360 Smit Fietsen Vinkeveen * Plevierenlaan 37a * 3645 GN Vinkeveen * 0297-776660 E-mail: info@smit-fietsen.nl * www.smit-fietsen.nl


DE GROENE VENEN

Goede voornemens?

23 december 2016

19

Voku sinds 1985 dé

dealer in uw regio

NAMENS VOKU DE ALLERBESTE WENSEN VOOR 2017 Fijne feestagen en een gezond 2017 www.fitness-abcoude.nl / 06 - 57 36 89 06

Zetterij 1

Amstelveen

Communicatieweg 4

Mijdrecht 0297-284970

www.voku.nl

Aluminium & Kunststof kozijnen Dakkapellen Dakramen Deuren Garagedeuren Gevelbekleding Glazen vouwwanden Horren Schuifpuien Serres-lichtstraten Uitbouwen Vaste en schuifbare terrasoverkappingen Vouwwanden Windschermen

Foto: M.Hartwigsen

Ook in 2017 helpen wij u graag verder met vragen over

Wij wensen iedereen een prachtig nieuwjaar!

www.servicepuntderondevenen.nl

Jorritsma tandprothetische praktijk Mijdrecht

'Praktijk Jorritsma wenst u fijne feestdagen en een stralend 2017!'

Helmstraat 55A

3641 EV Mijdrecht 0297-769188 www.praktijkjorritsma.nl

bedankt Veiligheidsregio Utrecht bedankt haar veiligheidspartners en alle werkgevers van onze brandweervrijwilligers voor hun steun in 2016!

SAMEN WERKEN WE AAN DE VEILIGHEID IN ONZE REGIO VEILIGHEIDSREGIOUTRECHT | @VRUTRECHT WWW.VRU.NL | WWW.VRUBRANDWEER.NL


20

23 december 2016

DE GROENE VENEN

Ook in het nieuwe jaar zijn we continu in beweging

Zit hij er bij dit jaar? Wacht niet op een goede dag,

creëer er één!

Sponsors van SV Argon, enorm

bedankt voor uw steun en bijdrage in 2016, wij wensen u een fantastisch sportief en succesvol 2017! SV Argon

Wenst u een comfortabele houdingsen bewegingservaring toe! Bozenhoven 95-O (boven de Rabobank) • 0297-769196 info@houdingenbewegen.nl • www.houdingenbewegen.nl Oefentherapie bij Houding & Bewegen praktisch in klachtafname; wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

sv Argon Hoofdweg 85/B, 3641 PR Mijdrecht T.: 0297 281886, www.svargon.nl


DE GROENE VENEN

23 december 2016

21

NIEUWJAARSACTIE! V.I.P. GAAT KNALLEND VAN START IN 2017! De a

ctie is ge ldig v a n 2 jan uari 2017 8 jan t/m uari 2017

AUTOWASSEN voor slechts

€ 5,-!

*

*Voor bussen ee

n toeslag van

V.I.P. Carcleaning Center houdt een nieuwjaarsactie! Zo kunt u uw auto in het nieuwjaar laten wassen voor maar 5 euro! In onze wasstraat wordt uw voertuig altijd op unieke wijze voorbehandeld. We spuiten uw voertuig in met een speciale substantie, dat vuil uit de diepste poriën in de lak verwijdert, waarna het complete voertuig onder hoge druk wordt schoongespoten. Plekken waar een machinale behandeling niet mogelijk is, worden handmatig met een krasvrije borstel behandeld. Na het kiezen van gewenste programma, wordt het voertuig nog eens machinaal gewassen.

eling d n a h e V.I.P. B € 35,van echts l s r o vo 5,-!

€ 1,-.

€2

V.I.P. wenst u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Tot in 2017!

De korting is alleen geldig op het Budget Programma

Het team van Den Ouden wenst u sprankelende feestdagen en een bijzonder inspirerend 2017!

V.I.P. Carcleaning Center B.V. Energieweg 50 3641 RT Mijdrecht T.: 0297 752 379 E.: info@vipcarcleaningcenter.nl www.vipcarcleaningcenter.nl

Shuly Guggenheim

Bedankt voor uw vertrouwen! T 02 97 52 50 49 info@denoudenwonen.nl www.denoudenwonen.nl

Genieweg 10 3641 RH Mijdrecht

6 dagen per week geopend!

ma t/m vr op afspraak van 09:00 tot 19:00 uur ma t/m vr balie van 13:00 tot 19:00 uur za van 10:00 tot 12:00 uur - spoedgevallen 24/7

Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel.: 0294 - 76 90 47 info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps


22

23 december 2016

DE GROENE VENEN

Knallend het nieuwe jaar in en daarna snel je beste voornemen waarmaken! Word jij onze nieuwe collega? Careyn levert topzorg o.a. in de provincie Utrecht in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis. Wij bieden onder meer thuiszorg, dieetadvisering, zorg in verpleeg- of verzorgingshuis en dagactiviteiten. Onze teams organiseren zelf de zorg: professioneel, op maat en in de directe leefomgeving van de klant. Dat maakt het werk super afwisselend en uitdagend. Je krijgt ook veel kansen voor scholing en doorgroei.

Zoek jij zo’n baan als:

• MBO & HBO verpleegkundige • Verzorgende IG • Wijkverpleegkundige Wie weet, zijn wij op zoek naar jou! Kijk voor meer info op:

www.careyn.nl

Volg ons ook op:

OLIEBOLLEN

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld


DE GROENE VENEN

23 december 2016

Onze volgende krant verschijnt op 6 januari 2017

23


24

23 december 2016

DE GROENE VENEN

Van der Helm Woning- en Bedrijfsmakelaars BV Herenweg 46, 3648 CJ Wilnis | T: 0297 - 591 996 F: 0297 - 214 904 E: info@vanderhelmmakelaardij.nl | www.vanderhelmmakelaardij.nl VDHelmMakelaar

vanderhelmmakelaardij

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

Het team van van der Helm Woning- en Bedrijfsmakelaars wenst u prettige feestdagen en een gezond en gelukkig 2017!

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO

CHT VERKO


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.