De Groene Venen 23 feb 2018

Page 1

DE GRO GR GROENE ENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

za 4°C zo 1°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 23 - Week 8 – 23 februari 2018

VERKOCHT

Nieuwbouwplan Laag Veenzicht te Vinkeveen lechts Nog s ment arte 1 app ikbaar! besch

Herenweg 215 te Vinkeveen Koopsom € 407.500,- v.o.n. excl. bouwrente Bouwnummer 15 Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Hofland 19 Mijdrecht • 0297 - 283 375 info@ruijgrok.nl • www.ruijgrok.nl

NOG ENKELE WEKEN

Vaarbewijs halen voor het seizoen start?

VERKRIJGBAAR

5 woensdagavonden 7, 14, 21, 28 maart & 4 april Cursuskosten € 175,Aanmelden 0297 26 22 00

info@ZEILSCHOOLVINKEVEEN.nl

‘Startschot’ voor bouw Zonnehuis en zorgappartementen in Mijdrecht Wethouder David Moolenburgh van De Ronde Venen verrichtte dinsdag jl. de officiële starthandeling van de bouw van Zonnehuis Mijdrecht en zorgappartementen De Proosdij aan de Dorpsstraat in Mijdrecht. Alle voorbereidende werkzaamheden liggen op schema, het bouwterrein is ingericht en het uitvoeringsteam staat in de startblokken om met de bouwwerkzaamheden te beginnen. Op de locatie van het voormalige verzorgingshuis Nieuw Avondlicht realiseert Bébouw Midreth nu in opdracht van Stichting Zonnehuisgroep Amstelland huisvesting voor 45 intramurale cliënten van de Zonnehuisgroep en 29 zorgappartementen voor de vrije verhuur. Ook in Ouderkerk aan de Amstel bouwt Bébouw Midreth voor de Zonnehuisgroep. foto arthur van der kooij

HUISGEMAAKTE KAASFONDUE; - Vinkeveense - Zwitserse - Geitenkaas vanaf € 17,50 p.p.

Herenweg 144 Vinkeveen - 0297 212 067

Stap over en krijg

Ernst Schreurs maakt werk van veiliger fietsen in De Ronde Venen Een onoverzichtelijk kruispunt bij Winkelcentrum Adelhof, een smal fietspad waar ook veel scooters rijden, een rotonde die linksom in plaats van rechtsom moet worden genomen, het zijn zomaar wat verkeershindernissen die fietsende leerlingen tegenkomen op hun weg van en naar het VeenLanden College. Tijdens een werkbezoek aan de school, afgelopen maandag, ging fractievoorzitter Ernst Schreurs van PvdA/GroenLinks in gesprek met leerlingen over het verbeteren van de verkeersveiligheid. In de tweede klassen wordt veel aandacht besteed aan verkeer en verkeersgedrag. Schreurs vroeg de leerlingen om een lijst te maken van plekken die zij gevaarlijk vinden. Rector Henk Ligthart beloofde dat hij bij de jaarlijkse verkeerslessen samen met de leerlingen de onveilige plekken in kaart gaat brengen. Schreurs vindt dat fietsers ruim baan moeten krijgen en is blij met de ideeën die onder de leerlingen leven. “Je kunt allerlei plannen bedenken achter het bureau, zoals de gemeente doet. Je kunt ook te rade gaan op het VLC. Ik ga ermee aan de gang!” De organisatie achter De Onderneming van De Ronde Venen organiseert donderdag 5 april 2018 de eerste editie van het Ondernemersgala De Ronde Venen. Dit event is in het leven geroepen om ondernemerschap te vieren en kennis te delen. De avond zit bomvol entertainment en inspiratie. Een geheel verzorgd 3-gangen diner en muzikale acts maken de avond af. Dit is dé netwerk avond van het jaar.

Bestel je kaarten op www.ondernemersgaladrv.nl

Werken bij Toyota?

Love is in the air

Gezocht: 2e monteur en diagnose monteur

Korting op castratie / sterilisatie van katten

Check: www.vanekris.nl/vacature

Openingstijden:

Van Ekris Maarssen - Mijdrecht

cadeau*

*Alleen in combinatie met een RegioBank Spaarrekening. Ga naar regiobank.nl voor de actievoorwaarden

RegioBank zelfstandig adviseur

Dorpsstraat 7, Wilnis T: 0297-28 90 90 Burgemeester Padmosweg 136 te Wilnis

Maart...

Van Ekris is de Toyota dealer voor de regio.

nu € 50

Verkocht !

geldig van 1 t/m 31 maart 2018 Maandag t/m Vrijdag: 09:00-19:00 uur Zaterdag: 10:00-12:00 uur Spoedgevallen: 24/7

Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel.: 0294 - 76 90 47 info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl

Kijk voor andere leuke woningen op

www.korvermakelaars.nl


2

23 februari 2018

DE GROENE VENEN

Elstar 4 kilo â‚Ź 3.95 Heerlijke ORRI mandarijnen Goudrenetten 12 kilo â‚Ź 7.50 Tuinzaden/groente planten/pootaardappelen

Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.ďŹ rmaruizendaal.nl Alle werkzaamheden in en om het huis van oa: Bij Ronald van Eijk badkamer-/toiletrenovatie timmerwerkzaamheden Onderhoud- en Woninginrichting raambekleding stoffering kunt u voor bijna alles terecht.

Ook toe aan een badkamerrenovatie? Alle werkzaamheden worden door ons zelf uitgevoerd, van leidingwerk tot tegelwerk. Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte. merhoge Koop nu ka k kans op Ên maa gordijnen den! nd Leeuwar een weeke N E N GORDIJ OOG KAMERH TING R 18% KO Tel: 0297 - 253 800 Vermogenweg 1, Mijdrecht www.ronaldvaneijk.nl Let op onze speciale openingstijden! Dinsdag en Donderdag van 09.30 uur – 17.00 uur. Overige dagen op afspraak.

Finesse Bodyline Clinic: al 11 jaar voorgoed van uw vetrolletjes af! WOERDEN Finesse Bodyline Clinic voert al 11 jaar behandelingen uit met de UltraShape. Dit is een medische behandeling waarbij vetcellen vergruisd worden. Finesse Bodyline Clinic werkt al 11 jaar met de UltraShape omdat deze doet wat het belooft: het veilig en blijvend verwijderen van die hardnekkige vetrolletjes zonder operatie!

UltraShape is dĂŠ ideale methode tegen hardnekkige vetrolletjes die ondanks lijnen en sporten niet verdwijnen.

Finesse Bodyline Clinic is wereldwijd toonaangevend op het gebied van het vergruizen van vetcellen. Vele buitenlandse artsen hebben de kliniek al bezocht en zijn enthousiast over de resultaten.

UltiMed Contour omvat de behandeling van het totale proces vanaf het ontstaan van ongewenst vet tot het veilig, volledig en voorgoed verwijderen van vetcellen.

ÂŽ

ÂŽ

'DWXP

/LFKDDPVYHW

5RPSYHW

jaar

07 Sinds 20

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

Pompmolenlaan 19-A 3447 GK Woerden

0348-409199

NJ

9LVFHUDDO YHW

NJ

5RPSYHW DQDO\VH > @

11

NJ

Bel nu

3URJUHVV $QDO\VLV IURP WR

/LFKDDPVYHW $QDO\VH > @

NJ

/HYHO

9LVFHUDDO YHW $QDO\VH >1LYHDX@

*HZLFKW

NJ

NJ

/HQJWH

FP

%0,

NJ P

NJ

6SLHUPDVVD

NJ

NJ

NJ

6SLHUPDVVD $QDO\VH > @

6NHOHWDO 0XVFOH 0DVV NJ %RW 0DVVD

%0, $QDO\VH >NJ PĂ°@

9HWYULMH PDVVD

*HZLFKW $QDO\VH >NJ@

NJ

NJ

NJ

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH

'DWXP

:DDUGH 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ°

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

9HWSHUFHQWDJH>NJ@

$FWXHOH FKHFN

YURXZHOLMN -DUHQ

9HUDQGHULQJ NJ

5RPSYHW> @

Finesse Bodyline Clinic is uniek in Nederland. Uit het hele land bezoeken mensen de kliniek. Ook mensen uit omliggende landen: BelgiĂŤ, Duitsland, Schotland, Oostenrijk en Portugal hebben behandelingen in het Woerdense centrum ondergaan.

Finesse Bodyline Clinic onderscheidt zich door gebruik te maken van apparaten die zijn voorzien van het MDD certiďƒžcaat (Medical Device Directive). Dit betekent dat de apparatuur goedgekeurd is voor medische toepassing in Europa. De behandelingen mogen daarom alleen door gespecialiseerde verpleegkundigen worden uitgevoerd.

9HUDQGHULQJ

9LVFHUDDO YHW>1LYHDX@

UltiMed Contour zorgt dat hardnekkige vetrolletjes die met lijnen of sporten niet weggaan, deďƒžnitief verdwijnen. Daarnaast voorkomt UltiMedÂŽ Contour dat er weer nieuwe vetopslag ontstaat.

/LFKDDPVJHZLFKW>NJ@

Het lichaam voert daarna de vergruisde vetcellen via natuurlijke weg af. Er is daarom geen herstelperiode nodig. Na twee weken is het resultaat zichtbaar.

Ook de Ultherapie, waamee we facelifts uitvoeren, werkt met geluidsgolven. De huid zet het oude collageen om in nieuw collageen. Hierdoor verbetert de elasticiteit van je huid, wordt hij gladder en steviger. De Ultherapie werkt met geluidsgolven onder controle van echo.

%0,>NJ PĂ°@

De UltraShape gebruikt ultrageluid om vetcellen te vergruizen. Dat is veilig en het resultaat is blijvend.

Facelift zonder operatie

9HUDQGHULQJ 1LYHDX

9HUDQGHULQJ NJ

9HUDQGHULQJ NJ PĂ°

6SLHUPDVVD>NJ@

De Ultrashape is de beste deďƒžnitieve oplossing voor het plaatselijk verwijderen van vetcellen, zonder snijden en narcose.

ÂŽ

UltiMed Contour In samenwerking met UltraShape heeft Finesse ÂŽ Bodyline Clinic de UltiMed Contour behandeling ontwikkeld.

UNIE K IN NED ERLA ND

9HUDQGHULQJ NJ

NJ

/HJHQGH

9HUEHWHUG /DDJ

$IJHQRPHQ

*RHG

7RHJHQRPHQ

2QYHUDQGHUG

9HUVOHFKWHUG

+RRJ +HDOWK 0RQLWRU 9HUVLH ZZZ JPRQ HX

SDJLQD

info@finessebodylineclinic.nl - www.finessebodylineclinic.nl


DE GROENE VENEN

23 februari 2018

Luistervink

In de bocht - uit de bocht op N201 bij Hofland

Misselijkmakend dwangmiddel Ik weet niet beter dan dat ik, na een sollicitatie, een arbeidsovereenkomst afsloot met mijn werkgever. Belangrijk onderdeel was het salaris dat mijn inzet voor het bedrijf opleverde. Je werktijden en ander geneuzel waren van ondergeschikt belang. Althans voor mij. Je wist wat er van je verwacht werd en dat deed je dan ook. Elk jaar was er een herderlijk gesprek, waarin werd verteld wat er zoal over en weer dwars zat, je nieuwe salaris kwam aan bod, kortom iedereen wist weer hoe en wat. Stond dat je niet aan, dan nam je ontslag en vertrok naar elders. In grotere bedrijven is het logisch dat arbeidsvoorwaarden en salarisschalen collectief worden onderhandeld. Deze onderhandelingen worden tussen werkgevers en bonden gevoerd. Tijdens de afgelopen moeilijke jaren hadden de bonden weinig in te brengen. Vele leden keerden de bond de rug toe. Waarom zou je lidmaatschapskosten betalen zonder daadwerkelijk resultaat te zien? De bonden maakten nu zelf eens aan den lijve mee dat de broekriem meer functies heeft dan alleen je broek ophouden. Nu het allemaal wat beter gaat, krijgt het bondsbolwerk weer volop mogelijkheden op de barricaden te gaan. Op zich geen enkel probleem maar... het vervelende is dat men, als men zijn zin niet krijgt, nog wel eens onverstandig wil reageren. Met name in de publieke sector is het wapen dat staking heet geducht. We kennen ze inmiddels: de Nederlandse Spoorwegen gaan vaak voorop. De basisscholen volgden. Zelfs toen er een akkoord was, gingen de schooldeuren niet open. Het voortgezet onderwijs begint zich inmiddels te roeren. Inzet is o.a. minder uren voor de klas staan. Persoonlijk zou ik zeggen: “Schrap eens wat administratieve rompslomp en vergader wat minder.” Begin deze week waren de piloten van Transavia zo dapper om een staking aan te kondigen. De gezinnen die een korte vliegvakantie hadden gepland waren de klos. Maar liefst 12.000 passagiers liepen een forse vertraging op en zagen hun welverdiende trip de mist in gaan. Nou heb ik wel met de piloten te doen; een startsalaris van 55.000 euro dat naar 200.000 euro kan stijgen (voor een gezagvoerder) is geen geld. Dan mag je niet verwachten dat je wel eens een dienstje krijg toegewezen dat niet past en je toch moet doen. Wat mij betreft mag de bezem door de arbeidsmarkt. Vind je de werkdruk te hoog, verdien je te weinig? Er rest je maar één ding: neem ontslag en zoek een andere baan. Er staan heel veel jongeren klaar om in jouw plaats deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Die laatste groep komt eenvoudig niet aan de bak. Luistervink

3

VIB: Alleen uitbannen vrachtverkeer is té eenzijdige oplossing

PvdA/GroenLinks De Ronde Venen wil N201 tweebaans houden

Een oproep van Evofenedex, de vereniging van Nederlandse handelsen productiebedrijven met een logistieke of internationale operatie, wil dat haast gemaakt wordt met de verbreding van de N201 tussen Amstelhoek en Hilversum, omdat de fileproblematiek op de provinciale weg toeneemt. PvdA/GroenLinks De Ronde Venen is verbijsterd door de oproep van de vrachtautolobby om de N201 (snel) te verbreden. "De wereld op zijn kop," stelt lijsttrekker Pieter Kroon in een persverklaring. tekst rob isaacs

"Nu de economie aantrekt, komen er meer vrachtwagens op de weg. Steeds vaker denderen die door onze dorpen. De N201 is daardoor nu al een vieze, lawaaiige en drukke verkeersader. Verbreding van de weg is geen optie. Verbreding maakt de situatie voor de inwoners van vooral Vinkeveen en Mijdrecht, alleen maar erger. Het leidt tot meer uitlaatgassen, meer fijnstof en toenemend (vracht)verkeer dwars door onze groene polder. Maar de meeste

vrachtwagens hebben hier niets te zoeken: ze gaan van en naar de A2 en moeten de A9 nemen die daarvoor is bedoeld, en die binnenkort ook fors wordt uitgebreid. We moeten de hoeveelheid doorgaand verkeer juist verminderen. Dat zorgt bovendien voor verbetering van de bereikbaarheid van bedrijven in De Ronde Venen”, aldus Kroon, die liever ziet dat de N201 een verbindingsweg is tussen de verschillende kernen van De Ronde Venen. Een weg die meer geschikt is voor veilig fietsen, voor woon-/werkverkeer

Extra verkeersmaatregelen bij De Maricken in Wilnis Naarmate meer bewoners hun nieuwe woning in de wijk De Maricken in Wilnis betrekken, neemt de verkeersintensiteit op de Mijdrechtse Dwarsweg toe. In het najaar van 2018 wordt een rotonde aangelegd om de verkeersveiligheid te bevorderen. Deze moet zorgen voor een veiligere in- en uitgang van de Maricken. Vanwege de voorbereidingstijd en afstemming met de nutsbedrijven kunnen de werkzaamheden pas rond de zomer beginnen. De gemeente heeft besloten tot extra verkeersmaatregelen om de veiligheid te verbeteren. Zo is onlangs is een permanente verkeersdrempel aangelegd en volgen op korte termijn nog meer maatregelen: • Aanleggen van een tweede drempel. • Verbeteren van de openbare straatverlichting bij de twee uitritten. • Uitbreiden en aanpassen van de tijdelijke bebording om extra aandacht

Veel automobilisten ondervinden bijna dagelijks overlast van de bocht in de N201 bij de afslag naar Hofland in Mijdrecht. Het verkeer stroopt er op omdat het een onlogische bocht is, waar extra voor wordt afgeremd en waar stoplichten de doorstroming belemmeren. En ook omdat sommige vrachtauto’s, die op het industrieterrein moeten zijn, daar afslaan in plaats van één afslag verder te rijden. De VVD vindt dit een slechte situatie voor de gemeente en voor Mijdrecht in het bijzonder. Kandidaat-raadslid Bart Richter: “Ik woon precies aan die rand van Hofland en zie de verkeersopstopping bijna dagelijks ontstaan. Dit moeten we oplossen!” De provincie is bezig met een plan voor de doorstroming van de hele N201. Binnenkort zouden de eerste

en voor recreatieverkeer. Een weg met veilige rotondes in plaats van grote kruisingen. Met een goede en veilige entree tot Vinkeveen en Mijdrecht. Kroon: “Hou de N201 tweebaans! Dat is ruim voldoende.” Negatieve impact VIB De Ronde Venen – belangenbehartiger van zo’n 260 bedrijven in De Ronde Venen – is desgevraagd van mening dat de oproep van PvdA/ GroenLinks te eenzijdig wordt aangevlogen. “De VIB kan zich niet vinden in de stelling dat ‘alleen’ het uitbannen van vrachtverkeer op de N201 de bereikbaarheid van bedrijven in De Ronde Venen verbetert. In tegendeel zelfs, het kan leiden tot een aaneenschakeling van negatieve gevolgen voor deze gemeente,” zo stelt het bestuur van de VIB. “Het ongenuanceerd weren van transport op de N201 zal gegarandeerd een negatieve impact hebben op de lokale werkgelegenheid en economie. Bestaande en potentieel nieuwe werkgevers zullen vanwege de

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

slechte infrastructuur de gemeente als vestigingsplaats vrijwel zeker gaan mijden. En geen werk, dan ook niet wonen. Een neergaande spiraal in de aanwas van jonge gezinnen in deze vergrijzende gemeente laat zich makkelijk voorspellen. Met een negatieve impact op de lokale detailhandel, verenigingsleven en economie tot gevolg.” Onderzoek alle opties De VIB pleit ervoor om snel ‘alle’ opties te onderzoeken die tot optimalisatie van de doorstroming op de N201 kunnen leiden. Dat hoeft wat de bedrijvenbelangenvereniging betreft niet noodzakelijkerwijs een verdubbeling te zijn, maar niets doen is geen optie. Als de huidige ontwikkeling zich op een gelijke wijze voortzet, hebben we binnen vijf jaar hoe dan ook een verkeersinfarct binnen onze gemeentegrenzen. Daarbij pleit de VIB er tevens voor om ook het openbaar vervoer, als een reëel alternatief voor het woon-werkverkeer, verder te ontwikkelen.

te vragen voor de uitritten. • Aanpassen van ANWB bewegwijzering door actieve verwijzing naar de N201 via de Veenweg. • Plaatsen van een smiley paal op zonne-energie om de snelheid te beperken. • Inwoners van de wijk zijn per brief geïnformeerd over de maatregelen.

aanleg van de rotonde zijn beperkt. De nutsbedrijven hebben 15 tot 20 weken voorbereidingstijd nodig. Tegelijk met de aanleg van de rotonde worden er kabels en leidingen vervangen en extra duikers aangelegd. De start van de (voorbereidende) werkzaamheden voor de rotonde wordt voorzien voor rond de zomer van 2018. Verwacht wordt dat de rotonde eind 2018, begin 2019 gereed is.

formatieavond maandag jl. veel reacties ontvangen, zowel over de ontsluiting als over het gebied er omheen, zowel positief als negatief. Deze input wordt meegenomen bij het aanpassen van het wegontwerp, waarbij breder gekeken zal worden dan alleen de Van Damlaan. Inwoners kunnen overigens nog steeds reageren. De presentatie en de ontwerpen zoals die afgelopen maandag zijn getoond zijn te vinden op: https://www.derondevenen.nl/ont-

Aanleg rotonde najaar 2018 De mogelijkheden voor versnelde

Ontsluiting nieuwe woonwijk De gemeente heeft tijdens een in-

wikkelingen/publicatie/nieuwbouw-demaricken

Agenda Kort

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

resultaten daarvan bekend moeten worden. Door problemen bij de provincie ligt vertraging echter op de loer. De VVD wil daarom aandringen op een snelle voortgang. “Zelfs na besluitvorming zal het nog een hele tijd duren voordat het project om de bocht te strekken is uitgevoerd, dus er is geen tijd te verspillen”, aldus VVDraadslid Rob Evers, die zich hard maakt voor bereikbaarheid in De Ronde Venen. "Het plan voorziet in het doortrekken van de weg vanaf de bocht bij het benzinestation achter de bebouwing om, en sluit dan aan op de huidige N201 ter hoogte van de Vermogenweg. In november heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met de aankoop een stuk grond dat nodig is voor de omlegging. De gemeente is er dus klaar voor."

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2018 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Zaterdag 24 februari • Verzamelaarsmarkt, Oude Parochiehuis, Mijdrecht • Argon vs. Achilles Veen, sportpark Argon, Mijdrecht • Toneel: Roem, Piet Mondriaan Theater, Abcoude • Concert: Mini Matthäus, Dorpskerk, Baambrugge

Zondag 25 februari • Taizéviering, H. Antonius van Paduakerk, De Hoef

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

Gastpredikanten in De Wegwijzer

Zondag 25 februari leidt ds. B. Reinders uit Cappelle a/d IJssel de dienst om 10 uur en ds. G.P.M. van der Linden uit Hilversum de dienst om 17 uur in De Wegwijzer. In de samenleving klinkt veel muziek. In de kerk ook, al zingen wij daar het meest. Waarom eigenlijk? En wat voor soort liederen zingen wij? In de middagdienst van 25 februari gaat het daarover en wordt veel gezongen. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Mijdrecht

Musical 'Niemand is zoals jij!' Kinderkoor Ismaël laat van zich horen in een musical. Iedereen is uniek gemaakt en is waardevol, daarover zingen en spelen ze. De wereld om je heen leert je dat je in tel bent als je slim, knap of getalenteerd bent. God leert je dat je waardevol bent om wie je bent, zonder voorwaarden! De musical is gemaakt op basis van het boek ‘Niemand is zoals jij' van Max Lucado en is in de Veenhartkerk op 13 én 14 april om 19 uur. Leuk om met kinderen of kleinkinderen naartoe te gaan.

Abcoude

Praatcafé ’t Trefpunt Vrijdag 2 maart is Praatcafé ’t Trefpunt aan de Kerkstraat 23 in Abcoude open van 14 tot 16 uur. Het thema is ditmaal 'Waar voelen wij ons verantwoordelijk voor?'. Ervaringen en verhalen worden gedeeld, er wordt geluisterd naar elkaar en men komt daarna met elkaar in gesprek over het thema. Informeel, gezellig, maar ook serieus. Iedereen is welkom, jong, ouder, man, vrouw, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Kosten 2 euro, koffie, thee en een glaasje wijn of fris inbegrepen. Meer informatie: www.cosmasendamianus.nl of tel. 0294-281335.

De Hoef

Afgelopen zondag was het 200 jaar geleden dat het Amsterdams Peil (AP), later Normaal Amsterdams Peil (NAP), landelijk werd ingevoerd als referentiepeil. Ter gelegenheid hiervan werd in Vinkeveen op feestelijke wijze een historische peilschaal onthuld, in de op-eenna-diepste polder van Nederland, gelegen naast het Bellopad. Tijdens een ontvangst in het nabijgelegen Spoorhuis, die was georganiseerd door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente De Ronde Venen, Stichting NAP en Stichting Spoorhuis Vinkeveen, werd stilgestaan bij de geschiedenis van het NAP. Aansluitend werd de paal geplaatst door (op de rug gezien) v.l.n.r.: AGVbestuurder Rolf Steenwinkel, voorzitter Stichting NAP Leen Murre, wethouder Anco Goldhoorn, reder

Klaas Pater en Spoorhuisdirecteur Gert Tetteroo. Gekleurde stickerbanden op de paal geven de verschillende hoogtestanden van het water aan: de bovenste band is de watersnoodramp van 1953, de zwarte band onder is NAP - dus op zeeniveau, De betonnen plaat onder de paal ligt op -4,98 meter NAP. Informatieborden geven in het Nederlands en Engels nadere informatie.

foto patrick poelmann

Mijdrecht

Historische peilschaal feestelijk onthuld in Vinkeveen

DE GROENE VENEN

Volle kerk bij afscheid koster Hennipman in Abcoude Vrijdagavond 16 februari vond de afscheidsavond plaats van koster Tineke Hennipman van de Dorpskerk in Abcoude. Veel mensen waren naar de kerk gekomen om haar nog

even in het zonnetje te zetten. Met een presentje, hartelijk woordje en zelfs mooie liedjes werd Tineke bedankt voor haar 25 jaar als koster. Tineke kan nu lekker samen met haar man gaan genieten van haar pensioen, maar zal bepaalde activiteiten voor de kerk toch nog blijven doen. foto's fem van duuren

foto eric scheijgrond

Kort nieuws

23 februari 2018

Genieten bij Vinkeveense Winterbarbecue Vrijdag 16 februari was het bij winkelcentrum Zuiderwaard in Vinkeveen een gezellig feestje. Tussen 17 en 20 uur konden inwoners genieten van heerlijke hapjes en drankjes tijdens de Midwinter BBQ Experience. Keurslager Stefan van Kreuningen, Alexanderhoeve Kaas & Noten en Slijterij Vreeland zorgden voor heerlijke gerechten en drankjes. De BBQ Experience was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar.

Vrolijk feest met CV De Steupels in Maria-Oord Mede dankzij Jumbo Vinkeveen en de actie 'Vul de kas' heeft cv De Steupels weer een zeer geslaagd en vrolijk feest in het Vinkeveense Maria-Oord gevierd met de bewoners. Traditiegetrouw begon de middag met het eigen Steupel-lied, waarna er maar liefst 13 optredens waren van de Steupels met onder anderen Johhny Jordaan, Dorus, de Alpenzusjes, André Rieu, John & Rijk, Sugar Lee Hooper, Jettie Pallettie, Cocktail Trio, Corrie van Gorp, Havenzangers en nog veel meer. Natuurlijk alles onder het genot van een drankje en bitterbal.

Kinderen kiezen het Hazenpad bij De Woudreus

Taizéviering

Eerste 38 woningen Vinkeveld opgeleverd

Elke laatste zondagavond van de maand wordt in een van de Rondeveense kerken van het Interkerkelijk Overleg (IKO) een Taizéviering gehouden. In deze diensten worden Taizéliederen gezongen, er wordt uit de Bijbel gelezen, gebeden en ruim vijf minuten in meditatieve stilte doorgebracht. Zondag 25 februari wordt de dienst gehouden in de H. Antonius van Padua-kerk in De Hoef. De viering begint om 19 uur. Iedereen is hartelijk welkom!

Bébouw Midreth heeft deze week de eerste twee blokken van de 38 energiezuinige woningen in Vinkeveld opgeleverd aan GroenWest. Gelijk daarna zijn de eerste vijf woningen opgeleverd aan de nieuwe huurders. Veel woonplezier!

Op donderdagmiddag 1 maart kunnen kinderen van 4 jaar en ouder tussen 14 en 16 uur mét hun (groot)ouders het Hazenpad kiezen bij NME-centrum De Woudreus in Wilnis. Ze gaan daarbij op speurtocht langs de hazen in de tuin. Bij elke haas is iets te doen, bijvoorbeeld schatten zoeken, het wolkentoneelstuk bekijken, een natuurschilderijtje maken, een bolletje planten en een hanger met nestmateriaal voor vogels vullen. De modderkeuken is ook open om moddersoep te koken. Ten slotte kunnen ze zelf popcorn poffen bij het vuurtje. De hazen zijn buiten, maar er is binnen ook genoeg te doen als het weer het eventjes laat afweten. Kinderen van 4 tot en met 7 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene. Vanaf 8 jaar kunnen de kinderen de activiteit zelfstandig doen. De kosten zijn 5 euro per kind, begeleiders gratis. Inschrijven is niet nodig. Op woensdagmiddag 7 maart

tussen 14 en 16 uur herhalen de hazen hun speuravontuur. Bij vrijwel alle activiteiten in en rond De Woudreus aan de Pieter Joostenlaan 28a (achter de Willisstee) in Wilnis helpen vrijwilligers mee. Is dit ook iets voor u? Neem dan contact op via tel. 0297-273692 of nmederondevenen@odru.nl. Zie ook www.dewoudreus.nl.


DE GROENE VENEN

Groep 8 Kids College te zien in 'Betreden op eigen risico' Vrijdag 16 februari heeft groep 8 van Kids College uit Wilnis, onder begeleiding van een paar moeders, in Hilversum de opnames bijgewoond van het programma 'Betreden op eigen risico'. Wat hadden ze

23 februari 2018

Kort nieuws

er een zin in! En eenmaal binnen in de studio keken ze hun ogen uit. Er werden zelfs verschillende kinderen uit hun groep betrokken bij het programma, hoe leuk is dat? Met enthousiaste verhalen kwamen ze de opnamestudio weer uit en een ervaring rijker gingen ze terug naar Wilnis. Zaterdag 24 februari wordt het tv-programma 'Betreden op eigen risico' uitgezonden op NPO 3 om 18.05 uur.

Mijdrecht

Bingo bij Argon Op 2 maart wordt de maandelijkse bingo van de Lijnkijkers gehouden in de kantine van sportvereniging Argon. De hoofdprijs is ditmaal een condensdroger. Aanvang 20 uur, zaal open om 19.15 uur en het eerste kopje koffie is natuurlijk weer gratis. Met het meedoen aan deze bingo steunt u de jeugd van Argon.

Cheque voor Handjehelpen na emballageactie

Lenteachtige 40e editie PK Sport Bosdijkloop De veertigste PK Sport Bosdijkloop in Vinkeveen, georganiseerd door Toer Trimclub De Merel, vond zondag in lenteachtige omstandigheden plaats. De bijna 500 deelnemers, onder wie 75 'thuislopers' uit Vinkeveen, vertrokken onder ideale omstandigheden: volop zon, droog, zeven graden, een lichte zuidwestenwind. Tijdens de jeugdloop werd bij de jongens tot en met 12 jaar Peter Idema uit Mijdrecht eerste. Bij de meisjes won Esmee Meering uit Uithoorn. Alle kinderen kregen een medaille als herinnering. De snelste op de 5 kilometer bij de heren was Hielke Hilberts uit Nederhorst den Berg en bij de dames Eline Tap uit Mijdrecht.

Natascha Dhondt van Handjehelpen is blij met de mooie cheque van de emballageactie bij Albert Heijn in Mijdrecht. Klanten van Albert Heijn in Mijdrecht doneerden hun statiegeldbonnetjes aan vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. In totaal bracht de actie 138 euro op. Dit geld wordt gebruikt voor het werven van nieuwe vrijwilligers. Handjehelpen zoekt vrijwilligers die kinderen en volwassenen met een beperking tot steun willen zijn. Dat kan al met een paar uurtjes hulp per twee weken. Nieuwsgierig? Kijk dan op www.handjehelpen.nl bij vrijwilligerswerk.

Meer dan 200 deelnemers stonden aan de start voor de 10 kilometer. De winnaar bij de heren was Sjoerd Heemstede uit Uithoorn en bij de dames Kim Linstra uit Amersfoort. Op de halve marathon, 21,1 kilometer over het nieuwe parcours over onder meer de Veenkade, recreatieterrein Bosdijk en het Bellopad (oude spoordijk), ging de overwinning bij de heren naar Brent Pieterse uit Nieuwkoop. Bij de dames was de overwinning, evenals vorig jaar, voor Samantha de Knijff uit Almere. Alle uitslagen staan op www.uitslagen.nl en www.ttcdemerel.nl. De 41e PK Sport Bosdijkloop wordt gehouden op zondag 17 februari 2019.

Zaterdag 17 februari was het feest in het clubgebouw van de Vinkeveense korfbalvereniging De Vinken. Tijdens het zaalseizoen heeft een tiental vrijwilligers vele uren hard gewerkt om het interieur van de uit 1972 stammende kantine een moderner uiterlijk te geven. En dat is uitstekend gelukt.

Afgelopen vrijdag 16 februari werd in het ’t Oude Parochiehuis in Mijdrecht voor de tweede keer het FRIZZ feest gehouden voor kinderen tussen 12 en 15 jaar en het was wederom enorm gezellig. Het feest is georganiseerd omdat er binnen De Ronde Venen zeer beperkte uitgaansgelegenheden zijn voor de jeugd. De Jongeren Advies Commissie (JAC) heeft daarom dit burgerinitiatief ondersteund met het regelen van een subsidie vanuit de gemeente, het zoeken naar sponsoren en het geven van advies over hoe

het feest een succes kon worden. Daarnaast is het JAC tijdens het feest ook aanwezig geweest als crew om een handje te helpen en de sfeer op te zwepen. Het JAC vindt het belangrijk om dit soort feesten te houden, omdat de jeugd zo leuke nieuwe ervaringen kan opdoen en nieuwe vrienden kan maken. Heeft u ook een idee om iets leuks te doen voor de jeugd? Neem contact op met de JAC om dit samen met u te realiseren. Dat kan via jac@derondevenen.nl of door te kijken op jac-derondevenen.nl

Dansen in De Vijf Bogen Zaterdag 3 maart kunnen liefhebbers (stijl)dansen in dorpshuis De Vijf Bogen aan de Prinses Margrietstraat 10 in Baambrugge. Het dansen begint om 21 uur, de zaal is open vanaf 20.30 uur. Er wordt geen entree gevraagd en het parkeren is ook gratis. Voor meer informatie: Annelies Bakker, tel. 0297-264105.

Prijsklaverjassen in De Merel

De Vinken heropent gemoderniseerde kantine

FRIZZ Feest wederom groot succes

Baambrugge

Vinkeveen

Barbeheerders Antoon van Breukelen en Gert Langelaar, stralend achter hun nieuwe bar.

De winnaars van de halve marathon, Samantha de Knijff en Brent Pieterse.

5

Voorzitter Kelvin Hoogeboom schetste een fraai beeld van de noeste arbeid die deze harde werkers onder aanvoering van coördinator Jaco Kroon hebben verricht.

Met professionele begeleiding van Justin Schoenmaker van het Vinkeveens Bouwbedrijf hebben de Vinken-vrijwilligers een compleet nieuwe bar geïnstalleerd. Met name de kleurstelling en de daarbij behorende verlichting van P4P Mijdrecht geven een magnifieke uitstraling. Terecht bedankte Hoogeboom vlak voor de openingshandeling alle betrokkenen. Mooi is ook de insteek op duurzame energievoorzieningen in de kantine, waarvoor met name bestuurslid accommodatiezaken Eric Kortz zich heeft ingespannen.

Vrijdag 2 maart is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook is er op deze avond een tombola met mooie prijzen. Café De Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

Mijdrecht

Verzamelaarsmarkt Zaterdag 24 februari is de maandelijkse verzamelaarsmarkt in 't Oude Parochiehuis aan Bozenhoven 152 te Mijdrecht. Van 9.30 tot 13 uur kunt u er terecht en zoals gebruikelijk zijn er stuiverboeken met postzegels, ansichtkaarten, munten en winkelwagenmuntjes en markclips. Ook zijn er handelaren aanwezig. De toegang is gratis. Voor meer informatie: tel. 0297-289322 en

www.verzamelaarsrondevenen.nl.

Mijdrecht

Lidl mag niet op zondag bevoorraden

Supermarkt Lidl in Mijdrecht mag zijn winkel niet op zondag bevoorraden. Dat heeft het college van B en W dinsdag jl. besloten. Lidl had in afwijking op de gemeentelijke regels gevraagd de supermarkt op zondag van nieuwe voorraad te mogen voorzien. Na raadpleging van omwonenden en de raadscommissie heeft het college besloten daar geen toestemming voor te geven.


6

23 februari 2018

DE GROENE VENEN

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Op woensdag 21 maart mogen we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De kandidatenlijsten zijn inmiddels bekend. Daarop prijken veel vertrouwde namen van zittende raadsleden, maar ook zien we tal van nieuwe gezichten. In hoeverre kunnen die nieuwkomers voor een nieuw elan gaan zorgen? Wij gingen op zoek naar kandidaten die een poging doen om voor het eerst een zetel in de raad te bemachtigen. We presenteren de komende weken van alle partijen de eerste nieuwelingen op de lijst. Deze week komen aan het woord Yvette Janmaat, nummer twee op de lijst van de Seniorenpartij en Simon Langelaar, nummer vijf op de lijst van ChristenUnie/SGP. tekst piet van buul

Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart a.s.

Politieke nieuwkomers op weg naar de verkiezingen (3) Yvette Janmaat (Seniorenpartij De Ronde Venen):

“Ouder worden gaat vanzelf” De Seniorenpartij De Ronde Venen doet dit jaar voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een lijst met veel politieke nieuwkomers, behoudens lijsttrekker Marja Becker. Zij heeft in het verleden dertien jaar gemeenteraadservaring opgebouwd. Na een aantal jaren afwezigheid doet zij opnieuw een gooi naar een raadszetel. Ditmaal voor de Seniorenpartij. Haar ‘running mate’ is Yvette Janmaat. Yvette komt oorspronkelijk uit het oosten van het land en woont sinds 2004 in gemeente De Ronde Venen. Naast haar werk als officemanager, waar ze in 2008 mee stopte, is ze al vanaf 2005 actief in het vrijwilligerswerk. Haar maatschappelijke betrokkenheid blijkt o n d e r meer uit haar inzet voor organisaties als Inloophuis 't Anker,

Tympaan-De Baat, de Woonadviescommissie en de Zonnebloem. “Vanuit dat werk heb ik ervaren hoe belangrijk de rol van de gemeenteraad is. Daar kun je daadwerkelijk invloed uitoefenen”, zegt Yvette. “Toen de Seniorenpartij zich presenteerde, ben ik naar een bijeenkomst gegaan en nam daar kennis van hun plannen en ideeën. Die spraken mij wel aan. Ik denk ook dat lokale partijen veel dichter bij de inwoners staan dan landelijke partijen. Ongeveer een derde van de inwoners van onze gemeente is vijfenvijftig plus. Die zullen wel niet allemaal op ons stemmen, want veel mensen zitten toch vastgeroest in traditionele keuzes. Maar wij hebben wel een paar ijzersterke punten in ons programma opgenomen, die veel mensen moeten aanspreken. Denk aan onderwerpen als een goed bereikbare huisartsenpost, goede huisvesting voor senioren, maatregelen op het gebied van veiligheid en het bestrijden van eenzaamheid, stille armoede en zorg. Allemaal onderwerpen die niet alleen bij senioren spelen.” Met de opsomming van de speerpunten van haar partij geeft Yvette Janmaat al aan dat haar partij zich in de raad niet zal beperken tot specifieke ouderen-items. “Wij zijn een brede partij die op wil komen voor de belangen van alle inwoners. En wanneer jongeren nu in starterswoningen beginnen, doen ze vanzelf na verloop van jaren een beroep op een seniorenwoning. Want ouder worden gaat vanzelf”, aldus Yvette.

Simon Langelaar (ChristenUnie/SGP):

“Je moet in de politiek wel ergens voor staan” De ChristenUnie en de SGP hebben in De Ronde Venen al jaren een unieke samenwerking. Beide partijen treden in de raad als eenheid op. De afgelopen periode was deze combinatie met twee zetels in de raad vertegenwoordigd. Voor de raadsleden van christelijke huize is hun geloof een belangrijke inspiratiebron. Dat geldt ook voor de politieke nieuwkomer Simon Langelaar. Hoewel hij niet direct op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst staat, heeft hij volmondig ja gezegd tegen het verzoek vanuit de partij om mee te doen met de komende verkiezingen. “Ik ben al wel een groot aantal jaren lid van de ChristenUnie en volgde de politieke zaken met belangstelling, maar wel op een afstandje. Tot nu toe was ik niet echt actief als kaderlid of als fractie-assistent. De partij wil met de samenstelling van de lijst ook een diversiteit en veelzijdigheid uitstralen, zodat er ook iets te kiezen valt. Ik ben vierentwintig jaar en behoor daarmee tot de categorie jongeren, die zich actief wil bezig houden met de gemeentepolitiek.” Ook voor Simon is het geloof een belangrijke inspiratiebron voor zijn dagelijks handelen. Onder verwijzing naar het optreden gedurende de afgelopen raadsperiode probeerde de fractie zich steeds op een positief kritische wijze op te stellen. Daarbij spelen de normen en waarden voor de ChristenUnie/SGP een belangrijke rol. Simon stelt vast dat hij in deze traditie is groot gebracht

Op 27 februari en 2 maart

Minister Bruins en Europarlementariër Huitema bezoeken De Ronde Venen Minister Bruno Bruins voor medische zorg en sport bezoekt op dinsdag 27 februari de gemeente De Ronde Venen. Het bezoek start om 15.30 uur bij PK Sport in Vinkeveen, waar wordt stilgestaan bij de relatie tussen beweging, sport en gezondheid. Ook komt ondernemerschap op dit gebied aan de orde en de wijze waarop PK Sport hier invulling aan geeft. Aansluitend wordt om ca 16.15 uur sportvereniging Argon in Mijdrecht bezocht. VVD lijsttrekker Alberta Schuurs: “De VVD vindt sport van groot belang

voor iedereen in De Ronde Venen, lekker bewegen en sporten op elk niveau en elke leeftijd draagt bij aan het welzijn en gezondheid van iedereen, we vinden het leuk dat de minister zich op dit onderwerp in onze gemeente verdiept.” Op vrijdag 2 maart bezoekt Europarlementariër Jan Huitema op uitnodiging van de VVD De Ronde Venen onze gemeente. Huitema is zelf melkve e h o u d e r in het Friese Makkinga en voerde in 2014 campagne voor de Europese Verkiezingen onder de slogan

“Brussel kan wel wat boerenverstand gebruiken” en werd vervolgens met voorkeursstemmen gekozen. Het programma van het bezoek is opgesteld samen met LTO Nederland, afdeling Noord West Utrecht. Aan het begin van de middag wordt een werkbezoek afgelegd aan een boerderij in Waverveen, waar een rondleiding plaatsvindt op het gebied van innovatieve mestverwerking. Om 14 uur gaat Jan Huitema op de boerderij van de familie van Dam, Burgemeester Padmosweg 169 in

en zich daarbij ook heel erg thuis voelt. Die opvoeding probeert hij in zijn dagelijks handelen ook vorm te geven. “Ik denk dat juist in de politiek die normen en waarden een belangrijke rol spelen. Dat betekent dat je heldere en duidelijke standpunten moet innemen, consequent moet zijn en moet laten zien dat je ergens voor staat.” Met die instelling wil Simon Langelaar politiek bedrijven en presenteert hij zich als politiek nieuwkomer aan de kiezers.

Wilnis in gesprek met agrariërs en geïnteresseerden uit de regio over thema’s zoals knellende regelgeving, natuuraanleg en stimulering van innovatie. VVD lijsttrekker Alberta Schuurs: “De VVD wil boeren stimuleren in hun ondernemerschap. Zij dragen essentieel bij aan de fijne l e e fo m g e ving en het mooie polderlandschap in het Groene Hart. Dat vinden wij als VVD erg belangrijk.” VVD De Ronde Venen nodigt geinteresseerden van harte uit om op dinsdag 27 februari a.s. met Bruno Bruins en op vrijdag 2 maart met Jan Huitema in gesprek te gaan.

Kandidaat-raadslid Johan Kortenray overleden Op maandag 19 februari is Johan Kortenray (68 jaar) na een kort ziekbed komen te overlijden. Johan Kortenray staat op de zesde plaats van de kandidatenlijst van PvdA/ GroenLinks voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De fractie is geschokt en aangeslagen door dit plotselinge bericht. “Johan maakte nog niet zo lang deel uit van onze fractie, maar wij hebben hem in korte tijd leren kennen als een aimabel man en een toegewijde en interessante gesprekspartner. Het was fijn te ervaren dat iemand met zijn achtergrond en ervaring zich actief wilde inzetten voor de lokale politiek en voor onze fractie in het bijzonder. Helaas heeft hij dat maar kort kunnen doen. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en nabestaanden als fractie en bestuur veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.”


DE GROENE VENEN

23 februari 2018

7

NEUS IN DE BOTER

Tekst David Hague foto's patrick hesse mariette van staveren

Van bessen en pannenkoeken... Nu de winter nog in de lucht zit, is het fijn om een shot positieve energie te krijgen van lekker ouderwets, gezond eten. Terwijl de grijze wolken overdrijven, pak ik mijn blender en blaas ik mijn sombere gedachten weg met een stoot bessen. Naast mijn vitamine - en mineralenshake heb ik nog iets speciaals nodig om de zon weer in mijn leven te laten terugkeren. Ik besluit een bord superfood-pannenkoeken te bakken om mezelf op te vrolijken, dat werkt normaal gesproken prima. Als u wilt weten hoe ik deze traktaties klaarmaak, lees dan rustig verder. Deze week promoot ik bosbessen en gezonde alternatieven voor pannenkoeken, om uw geestelijke en lichamelijke toestand serieus te verbeteren. Ja, pannenkoeken kunnen wel degelijk gezond zijn. In een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ‘De onthulling van het voedingswaardelandschap van voedsel’, hebben onderzoekers een top 100 gepubliceerd van de voedingsmiddelen die de grootste waarde hebben voor onze gezondheid. Van die top 100 is 75% vegetarisch. Ik heb een aantal van de scores uit dat rapport naast mijn ingrediënten gezet, zodat u een idee kunt krijgen van de invloed die deze manier van koken op uw algemene gezondheid en geestelijke veerkracht kan hebben.

smaakzin gebruiken en zo vrij gemakkelijk uw eigen, originele gerechten creëren. Dit concept werkt echt heel goed om zelf smoothies te maken! U kunt bijvoorbeeld gember en kurkuma of worteltjes in de blender gooien als uw wortels, boerenkool (31e in de top 100), snijbiet (9e) en spinazie (24e) als uw takken en bladeren. Broccoli (30e) en peterselie (11e) kunnen dienen als bloemen, terwijl pompoen (6e) of chia bijvoorbeeld uw zaden zouden kunnen zijn. Ik beschouw noten ook als zaden en gebruik fruit of bessen in plaats van bloemen. Daarom zou ik ook wat ongebrande amandelen (1e in de top 100) toevoegen en rode bessen of blauwbessenpoeder, een Scandinavisch product van heel hoge kwaliteit, gekocht op www.berryconcept.com. Ik zou er ook een flinke scheut notenmelk of mineraalwater bij doen en een snuf Himalayazout voor wat extra mineralen. Verder nog een theelepel lijnzaadolie en, om het af te maken, een scheut kokosroom… Van deze smoothie veert iedereen weer op uit een winterdip. Als u nog geen blender hebt en geen 600 euro aan een Vitamix wilt uitgeven, zou ik u de Bianco Attivo van biancodipuro.nl aanraden. Deze kost 299 euro, compleet met reistas, zodat u hem ook kunt meenemen op vakantie!

Gebruik uw smaakzin Zoals ik al eerder wel eens heb gemeld, gebruik ik ook Rudolf Steiners idee van vijf plantkundige categorieën (zaad, wortel, tak, blad en bloem) als richtlijn. Als u ook dit model gebruikt, hoeft u zich niet zo te concentreren op exacte hoeveelheden. U kunt gewoon uw persoonlijke oordeel en

Davids recept

bosbessenjam te maken.

Pannenkoeken zijn historisch geworteld in de traditie van het religieuze feestvieren dat voorafgaat aan de vastenperiode. De monniken propten zich vol met pannenkoeken voordat ze zich aan de veertig dagen vasten waagden. Vandaag de dag is deze boetedoening voor mensen zelden de reden om pannenkoeken te bestellen. Zonder de gezondheids- en gewichtsvoordelen van de vasten kunnen pannenkoeken echter grote dikmakers zijn. Als u toch van hun heerlijke smaak wilt genieten - zonder de gluten, suiker en transvetten van gewone pannenkoeken - kunt u onderstaand recept proberen, met de draai die ik aan het thema gegeven heb. Ik bak deze pannenkoeken altijd op laag vuur in kokosolie.

Daarvoor heeft u nodig: • 200 gram verse bosbessen, geprakt met een vork • 2 eetlepels chiazaad • 2 eetlepels ahornsiroop • 2 theelepels citroensap

Ingrediënten: • 2 koppen gemalen vlaszaad • 6 eetlepels water • 20 gram amandelmeel • 300 ml amandelmelk • 200 gram kokosmeel • 1 grote banaan • ahornsiroop

Dit is het allergemakkelijkste jamrecept dat er bestaat en het is supergezond! Dit recept kan voor de meeste fruitsoorten worden toegepast en zorgt ervoor dat je nooit meer jam met suiker hoeft te maken. Gebruik het voor op je pannenkoeken, voor een wonderbaarlijk opwekkend ontbijt boordevol voedingswaarde.

Bonusrecept Als u iets anders wilt proberen dat heel gezond is en uw leven misschien wel verandert, probeer dan dit bonusrecept om

Cursus ‘Klein Vaarbewijs I’ in Vinkeveen

Wiebelplank-yoga en Combat-yoga Bij Optimal Health Studio kunnen niet alleen volwassenen aan yoga doen, maar ook kinderen en tieners. De lessen worden gegeven door Patricia Bakker, gecertificeerd kinderyogadocent. Na de voorjaarsvakantie wordt er gestart met een nieuw aanbod wiebelplank-yoga voor kinderen vanaf 4 jaar en combat-yoga voor tieners. Wat is wiebelplank-yoga? Dat is yoga waarbij gebruikt wordt gemaakt van een wiebelplank; een houten balansbord die kinderen ruimte biedt voor creatief spel. Door de eindeloze mogelijkheden om er yoga op uit te voeren, wordt een yogales een stuk uitdagender. Wiebelen op de plank geeft een an-

Zet de geprakte bosbessen op in een pan op laag vuur. Roer totdat ze blauw worden en beginnen te koken. Neem de pan van het vuur en voeg ahornsiroop, citroensap en chiazaad toe. Meng alles met elkaar en breng het mengsel over in een jampot. Laat afkoelen.

Begin door de vlaszaden en het water in een kleine kom te doen. Laat dit 10 minuten staan. Doe het amandelmeel, de notenmelk, de bloem, banaan en ahornsiroop in een blender en vermeng ze. Voeg aan dit mengsel het vlaszaad en water toe en blend alles tot het glad is. Bak nu kleine pannenkoeken met een maximale doorsnee van 5 cm. Maak een topping van kokosyoghurt en gedroogde of verse bosbessen.

Nieuw bij Optimal Health Studio:

dere bewegingservaring dan zelf bewegen. Het kind wordt door het wiebelen bewogen en moet op die bewegingen reageren. De wiebelplank lokt het kind uit om doelgerichter te bewegen. Wiebelen op de plank is een goede manier om het evenwichtsgevoel te oefenen en het bewustzijn van lichaamshouding en beweging te vergroten. Naast bovengenoemde positieve effecten helpt het kinderen ook bij het stimuleren van beweging, spel, fantasie en creativiteit, het brengen van rust door de ritmische beweging, versterken van spierkracht in het lichaam en het ontwikkelen van aandacht en concentratie. Kortom plezier maken met veel positieve effecten.

- van staveren vertalingen

Voor de tieners heeft Optimal Health Studio combat-yoga. Een vorm van yoga gecombineerd met verschillende gevechtstechnieken. Het stimuleert tieners om hun grenzen te verleggen en weerbaarder te worden. Zowel bij yoga als bij gevechtstechnieken gaat het om kalm en geconcentreerd blijven, doorzetten en uithouden. Combat-yoga bevordert een dergelijke houding door de fysieke en mentale kracht te oefenen en te ontwikkelen. Yoga gaat namelijk over jezelf kalm, geconcentreerd en ontspannen houden in moeilijke en uitdagende posities. Maar ook kracht van lichaam en geest staan centraal. Een stoere vorm van yoga dus, die eerst wat vraagt van je uithoudingsvermogen en kracht en waarmee je aan het einde de ontspanning en rust met elkaar opzoekt. Ben je nieuwsgierig en wil je het een keer proberen? Kom dan langs voor een proefles! Meer informatie tel. 06-27574999 of e-mail patriciabakker.kids@gmail.com.

'Volgens de Scheepvaartverkeerswet is het verboden te varen als men te veel alcohol heeft gedronken. Voor wie geldt dit verbod? A: Alleen voor de schipper. B: Voor de schipper én voor degene die het schip stuurt. C: Alleen voor degene die het schip stuurt.' (bron: www.vamex.nl) Deze vraag is afkomstig uit het proefexamen voor het Klein Vaarbewijs I. Weet u het correcte antwoord? Dit vaarbewijs is verplicht om te varen met boten langer dan 15 meter, of die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Maar voor iedereen die een boot(je) bezit of regelmatig op het water komt, is het zeer nuttig om de regels te kennen. Op 7 maart start bij Zeilschool de Vinkeveense

Plassen weer de cursus ‘Klein Vaarbewijs I’. De CWO-erkende docent behandelt gedurende vijf woensdagavonden alle lesstof. De interactieve bijeenkomsten zijn een combinatie van vertellen, uitleggen, oefenen en bespreken. Aangevuld met diverse praktijkvoorbeelden middels verhalen, foto’s en filmpjes. Mede door de interactie zijn het naast leerzame ook heel gezellige avonden. De lessen vinden plaats bij de Zeilschool in Vinkeveen, Herenweg 144, en zijn van 19.30 tot 22 uur. De cursusdata zijn 7, 14, 21 en 28 maart en 4 april. Voor meer informatie en aanmelden: www.zeilschoolvinkeveen.nl of info@zeilschoolvinkeveen.nl.


Familieberichten

8

23 februari 2018

DE GROENE VENEN

Omringd door liefde en in diepe verbondenheid hebben wij sneller dan verwacht afscheid moeten nemen van mijn lieve man, onze papa en opa

Johan Kortenray 12 februari 1950

Mariëtte Kortenray-Somers

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen

U itvaartverzorg ing

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Volledig begeleid door een ` ` persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

19 februari 2018

Frank Kortenray Anke Vrooland-Kortenray Gerard Vrooland Roy, Rona, Yara Agaat 17 3641 XA Mijdrecht We herdenken Johan op zaterdag 24 februari om 13.00 uur in de Dorpskerk, Kerkplein te Abcoude waarna aansluitend de begrafenis zal plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats aan de Bijdorplaan te Abcoude. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in De Eendracht, Hoogstraat 37 te Abcoude.

De fractie PvdA/GroenLinks heeft met verslagenheid kennis genomen van het overlijden van Johan Kortenray op maandag 19 februari j.l., na een kortstondig ziekbed. Johan maakte nog niet zo lang deel uit van onze fractie, maar wij hebben hem in korte tijd leren kennen als een aimabel man en een toegewijde en interessante gesprekspartner. Het was fijn te ervaren dat iemand met zijn achtergrond en ervaring zich actief wilde inzetten voor de lokale politiek en voor onze fractie in het bijzonder. Helaas heeft hij dat maar kort kunnen doen. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en andere nabestaanden als fractie en bestuur veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Namens de fractie PvdA/GroenLinks De Ronde Venen Ernst Schreurs, fractievoorzitter Namens het bestuur van PvdA/GroenLinks De Ronde Venen Jup van ’t Veld, voorzitter

Verder van de wereld weg Elke dag een beetje Dichter naar de hemel toe Elke dag een treetje

Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van ons oudste erelid

BERT NAP

Met veel verdriet omdat zij niet meer bij ons is, maar terugkijkend op zo veel fijne herinneringen, geven wij kennis van het overlijden van mijn lieve vrouw, onze moeder, schoonmoeder en trotse oma

Cornelia Gijsbertha Agatha van Diest-van Blokland Cock 1 januari 1936

15 februari 2018

Bert is jarenlang actief geweest bij de vrijwillige brandweer Mijdrecht waar hij zich inzette als brandweerman, bevelvoerder en secretaris/penningmeester van het bestuur. Wij verliezen hiermee een gerespecteerd erelid van de brandweer en gaan Bert missen. Wij wensen de familie van Bert veel sterkte met dit verlies.

Eén voor allen en allen voor één !

Zij heeft de ziekenzalving ontvangen.

Bram van Diest Carien en Piet Anke en Ed Bram Dennis Marcel Willeke en Marco Martijn Raymon Roomolen 2 1391 RD Abcoude De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Vrijwillige Brandweer Mijdrecht


DE GROENE VENEN

23 februari 2018

DR. BEEKER

Tekst Jaco Beeker

Benzodiazepinen Twee weken geleden heb ik geschreven over mijn ervaringen tijdens een dienst op de huisartsenpost. Het is net als wanneer je een auto koopt en dat je dan opeens die auto overal ziet rijden... Opeens word je geconfronteerd met diezelfde zaken als waarover je geschreven hebt. Eva had een nieuwe mediabox aangevraagd bij Ziggo, terwijl ik nog wel van de generatie 'waarom vervangen, dat ding doet het toch nog?' ben. Maar blijkbaar had de nieuwe box ontzettend veel voordelen, die ik nu even niet kan reproduceren overigens. Met de nieuwe mediabox bleken echter onze aansluitingen ook verouderd en dat heeft mij na een hoop verbale agressie en zwetende uren in de meterkast doen besluiten de hulp van de monteur in te roepen. Een vriendelijke medewerker van de klantenservice had in zijn training geleerd om de klant bij de voornaam te noemen, maar helaas niet om goed te luisteren en in notime had hij een afspraak geregeld voor 'John'. De monteur zou de volgende dag al bij John aan huis komen maar, en hier komt het: heeft John ook huisdieren? Het is dus blijkbaar zo dat de monteur soms al-

9

lergisch is en dan hij dan beter niet langs kan komen. In dat geval wordt er een non-allergische monteur gezonden. Een heel correcte gang van zaken, die John zeker kon waarderen. Maar waarom niet meteen ook gevraagd: rookt u in huis? Ik ga die werkwijze introduceren bij de assistentes! Hoewel... De vorige keer schreef ik over overwerkte assistentes en stress op de huisartsenpost. Ik denk niet dat de assistentes daar deze nieuwe werkwijze gaan hanteren, maar ik ben er wel een warm voorstander van. Iedereen weet inmiddels dat meeroken net zo schadelijk is als het roken zelf en het is toch eigenlijk vreemd dat wij ons als artsen in een gezondheidsschadelijke positie laten manoeuvreren. Bij de EHBO-cursus leer je al de eerste regel: zorg voor je eigen veiligheid. Net trouwens weer dienst gedaan en de situatie is enigszins aan het normaliseren, de verbouwing is bijna klaar en ook de drukte neemt weer wat af. Wel tijdens mijn laatste dienst iemand met vlekjes gezien, ik vraag me dan af wat zo iemand in hemelsnaam op een spoedpost

zoekt. Al dit nodeloze bezoek zou voorkomen moeten worden maar ik denk dat ik een achterhoede gevecht aan het voeren ben. Eigenlijk zou de eerste triagevraag moeten zijn “moet dit op dit moment?” en vreemd genoeg is dat wel wat de assistentes de hele dag bij onze praktijken doen maar op de één of andere manier komen we daar in de avonden en de weekenden niet aan toe. In het verleden zijn er wel eens juridische perikelen geweest met de toegankelijkheid van de zorg in avond, nacht en weekend en ik vermoed dat het huidige triage systeem daar op voort borduurt, het is nu al zo dat je een hoge urgentiecode krijgt als je meer dan eens belt, maar hoe krijgen we de menselijke maat weer terug? Genoeg over dit. Heeft u gelezen dat mensen die benzodiazepinen gebruiken gemiddeld lager scoren in een IQ test? Benzodiazepinen worden veel en veelvuldig gebruikt, voorbeelden zijn de Oxazepam, Diazepam en Temazepam dus de rustig makertjes en de slaapmiddelen. In de jaren zeventig, tachtig en ne-

Het is goed zoals het gaat, het kan nooit perfect.

Na een zorgzaam en betrokken leven en een bewonderenswaardig gedragen ziekte, is rustig ingeslapen onze lieve zus, schoonzus en tante

Riek Hazeleger Hendrica Vinkeveen, 6 november 1955

Wilnis, 20 februari 2018 Dicky en Clemens Jan en Gerie Eb en Emmy Piet en Marleen Aafke en Jaap Gerda (in herinnering) en René Henk en Marjolijn Cor en Christa neven en nichten

Correspondentieadres: Familie Hazeleger, p/a Souverein 4 – 3641 NS Mijdrecht Riek is thuis, alwaar geen bezoek. Er is gelegenheid om afscheid te nemen van Riek op dinsdag 27 februari tussen 12.00 en 12.20 uur in de familiekamer van Crematorium Bouwens, Noorddammerweg 40 in Uithoorn. Aansluitend vindt om 12.30 uur de crematieplechtigheid plaats. Na afloop van de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren en elkaar te ontmoeten in de koffiekamer van het crematorium. Wij verzorgen voor iedereen een roos die aan het einde van de plechtigheid bij Riek gelegd kan worden.

gentig van de vorige eeuw werden deze middelen te hooi en te gras gegeven. Je had hele groepen van patiënten die ze maandelijks bijbestelden. In het begin van deze eeuw is daar wat paal en perk aan gesteld , we schrijven ze nu maar voor een paar dagen voor en herhalen kan niet meer voor drie maanden maar maximaal voor één maand . Inmiddels zijn er echter wel veel mensen verslaafd aan geraakt en dat was in onze ogen ook het grootste gevaar. Gebruik je die pilletjes dan slaap je er inderdaad de eerste dagen beter van maar na een paar weken kan je niet meer zonder. In het begin van deze eeuw drong het besef door dat deze benzodiazepinen ook nog een ander probleem kenden; een verhoogde valneiging bij ouderen. Ouderen met een slaaptablet breken significant meer dan zonder. Sindsdien zijn we nog minder gaan voorschrijven. Vorig jaar las ik een onderzoek waarin gesuggereerd werd dat slaaptabletten je niet beter laten slapen maar dat het eigenlijk zo is dat ze je laten vergeten dat je wakker was, ook geen geruststellende gedachte. Toch zijn zo’n 200.000 mensen in Nederland verslaafd aan de benzo’s en dat terwijl er ook nog eens 1,7 miljoen Nederlanders zijn die ze gebruiken (één op de tien). In het Radboud Mc is nu onderzoek gedaan naar de effecten van dat gebruik en die zijn op zijn zachtst gezegd niet bemoedigend.

Bij een onderzoek bij honderd gebruikers werd het IQ (normaal rond de 100) vergeleken tussen voor en na gebruik. Na analyse bleek dat IQ tussen de 5 en 10% te dalen! Ik moet denken aan het boek wat ik vroeger voor mijn Engelse lijst moest lezen, Brave New World van Aldous Huxley , in dat boek is het grootste deel van de wereldbevolking volledig gewend aan het gebruik van pilletjes. Pilletjes voor mooie dromen en pilletjes voor als je je niet zo fantastisch voelt. Alleen een paar buitenstaanders wonen niet in de omheinde stad en leven een leven, de gebruikers zijn zich volledig onbewust van wat er zich buiten de muren afspeelt. Moet je daar niet aan denken als je zo’n bericht leest? Zouden de gebruikers zich realiseren dat ze van alles missen? Ik denk het eigenlijk niet, hoe kan je nou weten dat de intelligentie 10% is gedaald, er ontstaat een vreemd soort van cirkel redenering. Het is dus aan ons als artsen en mogelijk aan de familie om er wat mee te doen want net als met andere verslavingen ben je je zelf helemaal niet bewust van de verslaving. Helaas eindigt het boek van Huxley met de zelfmoord van de enige “normale” wereldbewoner (John) , ik hoop niet dat het die kant op gaat maar in het licht van de Ziggo ervaring zou je bijna zeggen dat de cirkel nu al rond is.

Jaco Beeker info@drbeeker.nl www.drbeeker.nl

Rings Kickboksgala in Mijdrecht

Lars en Deirdre Jaarsma gaan voor goud Zaterdag 3 maart aanstaande is een belangrijke dag voor Lars en Deirdre Jaarsma. Op die datum kunnen de Vinkeveense broer en zus zich beiden plaatsen voor de finale van de RINGS League, het meest aansprekende toernooi voor de Nederlandse kickbokstalenten. Beide vechters staan in een belangrijke kwalificatiewedstrijd waarbij het erop of eronder is. Lars komt uit tegen vechter Metin Eroglu uit Rotterdam van wie hij ooit al eens heeft verloren en zus Deirdre moet het opnemen tegen de sterke Jeanette Eijerman, eveneens uit Rotterdam. Rico Verhoeven Het RINGS Gala in wordt reeds jaren met veel succes georganiseerd in Mijdrecht. Het is een compleet ‘Avondje vechtsport voor het hele gezin’. Hoe-

wel het kickboksen nog steeds een bedenkelijke naam heeft begint deze reputatie te kantelen. Het is inmiddels na damesvoetbal de snelst groeiende sport in ons land en niet meer exclusief voor jongens uit de zelfkant van de samenleving. Kickboksen is een mainstream sport geworden, mede door de sportieve inbreng van Rico Verhoeven. Jeroen Post Naast Deirdre en Lars komen er nog veel meer lokale helden in actie in de ring. Het RINGS Gala wordt gehouden in de sporthal Laco De Phoenix, Hoofdweg 85 in Mijdrecht. Aanvang 18.30 uur (zaal open 17 uur) en is uiterlijk 23 uur afgelopen. De presentatie is in handen van de bekende Vinkeveense presentator Jeroen Post en kaarten zijn online verkrijgbaar via de website

www.rings.nl


10

23 februari 2018

DE GROENE VENEN

CULTUUR Aanstaande zaterdag 24 februari in Theater Piet Mondriaan in Abcoude

Renée Soutendijk en Victor Reinier samen op toneel in ‘Roem’ Victor Reinier speelt in de nieuwe toneeltekst 'Roem' de rol van een acteur die na twaalf jaar uit een politieserie wordt geschreven. De parallel met Reinier zelf, die al twaalf jaar - en nog steeds - voor de televisieserie 'Flikken Maastricht' in de rol kruipt van Floris Wolfs, is duidelijk. Toch zit er een wereld van verschil tussen Reinier zelf en zijn personage in Roem. tekst brechtje ZWaneveld

Victor Reinier: ”Dit stuk gaat niet over mij, het gaat eerder over een angst van de schrijver, Ger Thijs. Roem gaat over de angst dat je er op een bepaald moment in je leven niet meer toe doet. Dat thema heeft Ger Thijs geplakt op de situatie van een acteur die op een zijspoor wordt geduwd, terwijl hij daar gevoelsmatig nog helemaal niet aan toe is. Mijn personage Jos ís de rol die hij speelt in de serie waar hij uit wordt geschreven. Bovendien zwelgt hij in zijn BN’er-schap en heeft hij een behoorlijk ego-probleem met narcistische trekjes. Alles wordt in het stuk net over de top geduwd. Dat is geestig, het BN’er-zijn wordt op de hak genomen, en in het kielzog daarvan geven we ook ons vak een knipoog. Tegelijkertijd worstelt Jos met heel reële twijfels over wat er van je overblijft als je niet meer kan of mag werken en de angst die je overvalt als je voelt dat je er niet meer toe doet. Die onzekerheid kennen veel mensen denk ik. Ikzelf ook. Je weet dat het leven van een personage altijd korter is dan dat van een mens en dat er een moment komt waarop je afscheid moet nemen van een rol waarvoor je alles hebt gegeven. Dat is pijnlijk, maar het is ook leuk om nieuwe dingen te doen. In mijn geval is het personage Wolfs in Flikken Maastricht een personage met duistere kanten en rafelrandjes. Daardoor kan ik hem elk seizoen weer een nieuwe kant op jagen. Hij wordt nooit een karikatuur, waardoor ik gelukkig nog steeds de mogelijkheid heb om ook andere rollen te spelen. Voor het personage Jos in Roem is dat niet zo. Die belandt bij de psychiater.”

foto ben van duin

Die psychiater, Odette, wordt gespeeld door Renée Soutendijk. Ook zij herkent als actrice de onzekerheden en angsten in het stuk. Renée Soutendijk: “Er zijn natuurlijk acteurs die zich helemaal vereenzelvigen met hun rol. Soms grenst dat bijna aan schizofrenie. Daar heb ik zelf gelukkig geen last van, maar toneelspelen vraagt wel dat je jezelf er voor 100% instort. Toneelspelen wordt een gedeelte van je identiteit en dat maakt je kwetsbaar. Als men jou afwijst voor een rol, voelt dat als een persoonlijke afwijzing. Ik werd na vijf jaar uit een serie geschreven en hoewel daar een andere reden voor werd gegeven, dacht ik inderdaad: ‘oh jee, ik ben te oud, ik trek geen kijkers meer.’ Je bent in ons vak nou eenmaal je eigen product en dat houdt op als men jou niet meer wil zien. Toneelspelen is in die zin narcistisch: het draait erom dat je wordt gezien, je plaatst jezelf in het middelpunt.”

Eerste artiest Vogelvrij Festival bekend: Famke Louise! Vogelvrij Festival heeft de eerste artiest bekendgemaakt. Op 7 juli komt Famke Louise de mainstage volledig afbreken. Zij is de bekendste vlogger/ rapper van dit moment en scoorde hits met 'Vroom', 'Op me monnie' en 'Lit'. Famke Louise stapelt op YouTube en Spotify record op record. Haar tracks worden massaal gedownload en ze is de populairste live-act van dit moment. 'Op Me Monnie' werd in een week tijd meer dan 3 miljoen keer bekeken en voerde op Spotify zelfs de Nederlandse hitlijst aan. Dus pak alvast je Honda of je Bentley en kom 'Vroom, vroom' richting het Vogelvrij Festival. De komende maanden maakt het Vogelvrij Festival elke week een artiest

bekend. Ook dit jaar zijn alle muziekstijlen op het festival vertegenwoordigd. Verwacht de beste live-acts, de lekkerste urban en house en de hardste hardstyle! De Geluksvogel-tickets en Vroege-vogel-tickets zijn al uitverkocht. De laatste Reguliere tickets zijn nu verkrijgbaar via www.vogelvrij-festival.nl. Wees er snel bij, voordat ook deze tickets zijn weggevlogen en de Late-beslisserverkoop van start gaat. Check www.vogelvrij-festival.nl en de social-mediakanalen voor het laatste nieuws en de eerste acts! Schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van exclusieve ticketacties.

Narcisme speelt een belangrijke rol in Roem. Het personage Odette houdt daar als psychiater een lezing over in de voorstelling. Soutendijk: ”Ik zie het narcisme van Jos in het stuk ook als een uitvergroting van het narcisme van deze tijd. Door Instagram en andere sociale media plaatsen we onszelf voortdurend in het middelpunt. We verzamelen ‘likes’ bij onze selfies, doen ons online beter voor dan we zijn. Iedereen wil ‘het beste’ en ‘succesvolste’ zijn, niemand wil genoegen nemen met middelmatigheid of een eenvoudig, klein, onzichtbaar leven leiden. Mijn personage Odette roept in de voorstelling de vraag op wat nu eigenlijk belangrijker is: erkenning omdat je wordt gezien door anderen of omdat je gelukkig bent met wie je voor jezelf bent. Dat is een heel actueel thema.”

Theater Piet Mondriaan, zaterdag 24 februari. Aanvang: 20.15 uur. Entree: 25 euro, CJP 17,50 euro. Kaarten bij The Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.theaterpietmondriaan.nl.

Bevrijdingsconcert in Mijdrecht met Canadese Libertas Male Choir Zaterdagmiddag 5 mei komt het Canadese 'Libertas Male Choir' naar De Ronde Venen voor een gratis toegankelijk Bevrijdingsconcert in de monumentale kerk Joh. de Doper in Mijdrecht. Initiatiefnemer Dick Boogaard vertelt: “Dit Bevrijdingsconcert vormt een soort van reprise van het concert in 1995, toen het koor met een grote groep Canadese oorlogsveteranen een tour maakte door Europa. De kerk in Mijdrecht puilde toen uit en het koor bracht een emotievol optreden, dat veel mensen zich nog zullen herinneren. Inmiddels zijn er nauwelijks nog veteranen van de Tweede Wereldoorlog in leven, maar hun familie en kennissen zijn altijd in koorverband blijven zingen. Het koor wordt geleid door de uit Woerden afkomstige Martin Mans, die regelmatig afreist naar Canada voor repetities en uitvoeringen. En nu, in 2018, gaat het koor als 'Libertas Male Choir' opnieuw op tournee door Europa met zo’n 100 koorleden en hun aanhang. En natuurlijk komen ze ook weer naar De Ronde Venen. Martin Mans zorgt voor een aansprekend programma en neemt bo-

vendien 'zijn' Urker Mans Formatie mee, waarmee het concert nog meer allure en vooral volume krijgt.” Het concert wordt georganiseerd door de stichting Vrienden van het Monument Joh. de Doper, die er in mei een mooie manifestatie van willen maken. Boogaard: “Er zijn al diverse mensen enthousiast bezig om rond het concert extra activiteiten te ontwikkelen. Er komen zeer waarschijnlijk authentieke militaire voertuigen hiernaartoe, die wellicht ook een toer door de gemeente zullen maken. Tevens wordt er gewerkt aan een mooie tentoonstelling met objecten van inwoners uit de Tweede Wereldoorlog en is er een initiatief voor een gezamenlijke kanselboodschap bij alle kerken.” Boogaard doet ook een oproep aan inwoners, verenigingen en organisaties voor activiteiten in de periode april/mei. “Het liefst in het teken van 'Herdenken & Vieren' in De Ronde Venen. Initiatieven kunnen per e-mail worden aangemeld bij de stichting Vrienden Monument Joh. de Doper (vrienden.monument@ gmail.com, met in de onderwerpregel Herdenken & Vieren).”

Expositie van Flory Oerlemans Pels in Abcoude Proof Kunstschilder Flory Oerlemans Pels exposeert van 24 februari tot en met 23 maart schilderijen en aquarellen in de Art Gallery van conceptstore Abcoude Proof aan de Hoogstraat 12. Flory Oerlemans Pels woont en werkt in Abcoude en geniet bekendheid met haar schilderijen die zij onder meer toonde tijdens de atelierroutes van Kunst RondeVenen. Zij is eindeloos geboeid door de oerkracht en schoonheid van de vrouw. Geïnspireerd schildert zij vrouwengezichten op groot formaat in een gemengde techniek van acryl/olieverf op linnen. Geschilderd kant en zelf ontworpen dessins zijn in de gezichten te ontdekken. Flory noemt ze ook wel landschappen: het gezicht als landschap. Haar naaktmodellen heeft ze op papier gezet in lucide soms tere, soms felle kleuren in een gemengde techniek van aquarel/ inkt/pastel. Ook van haar juwelenlijn ReginaJewelry worden tijdens deze

expositie objecten getoond. De tentoonstelling wordt zaterdag 24 februari geopend, tussen 14 en 17 uur staat een feestelijk drankje klaar.


DE GROENE VENEN

23 februari 2018

11

Met nieuwe licht- en geluidsinstallatie, mede dankzij Cultura

Muziekfeest in De Boei De nieuwe licht- en geluidsinstallatie van De Boei in Vinkeveen wordt zaterdag 3 maart officieel in gebruik genomen tijdens een feestelijke muzikale avond met onder anderen een optreden van Kees Plat, bekend van ‘The Tribute to The Cats Band’. tekst anja verbiest

Zaterdag 3 maart in Abcoude

Topzangeressen Katarina Vermeulen en Esther Groenenberg brengen onvergetelijk dubbelconcert Zangeres Katarina Vermeulen, dochter van cabaretier/zanger Bram Vermeulen, heeft een nieuw album: Skyscrapers. Dit derde album, vol met zelfgeschreven Engelstalige nummers, biedt een brede variëteit aan sferen en stijlen: van pop/rock tot authentieke blues, van jazz tot soul en country. Met allemaal een en hetzelfde gegeven: de prachtige loepzuivere stem van Katarina. Bij haar twee vorige optredens in Theater Piet Mondriaan kreeg zij van haar publiek dankbare ovaties. Zangeres Esther Groenenberg brak door met de grote Youtube-hit Oh meisje en leverde sindsdien drie pareltjes van albums af. Dit concert brengt ze een ode aan haar grote idool, de alom

bewonderde Amerikaanse zangeres Carole King, bekend van hits als A Natural Woman, You’ve Got A Friend en The Loco-motion. Met haar drie begeleidende topmuzikanten roept Groenenberg vanavond de sfeer op van de fameuze nachtclub The Troubadour, waar King kind aan huis was, en geeft de zangeres zo het eerbetoon dat ze verdient. Theater Piet Mondriaan, zaterdag 3 maart. Aanvang: 20:15 uur. Entree: 20 euro / CJP 14 euro. Kaarten bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via

www.theaterpietmondriaan.nl

Patrick Lodiers presenteert 3e Groot Abcouder Dictee Op maandagavond 19 maart vindt het 3e Groot Abcouder Dictee plaats in Boutique Hotel De Witte Dame. Het dictee wordt voorgelezen door Patrick Lodiers, dorpsgenoot, ambassadeur van War Child en onder meer bekend van de tv-programma's De Lama’s, De Grote Donorshow, 3 op reis en De Reünie. De opbrengst van de avond gaat naar War Child. Dit jaar gaat het om een ‘invuldictee’, alleen de moeilijke woorden hoeft u in te vullen, zodat u geen tijd verliest met het schrijven van lange zinnen. Aanvang 20 uur. Er zijn slechts 90 plaatsen beschikbaar en vol is vol. De entree bedraagt 25 euro (incl.

De nieuwe licht- en geluidsinstallatie is mede mogelijk gemaakt door Cultura De Ronde Venen, dat bij de opheffing van de stichting per 1 januari 2016 besloot het liquidatieoverschot beschikbaar te stellen aan De Boei. Beheerder Joke Verbrugge van De Boei: “Een voorwaarde daarbij was wel dat we dat geld zouden besteden aan een eigen licht- en geluidsinstallatie. In de jaren dat Cultura voorstellingen bij ons organiseerde, moest die telkens gehuurd worden. Dat was duur, waardoor ook de kaartjes meer moesten kosten dan Cultura eigenlijk wilde.” Omdat de kosten van de installatie die men graag in De Boei wilde hebben niet volledig werden gedekt door de donatie van Cultura werd ook een beroep gedaan op andere fondsen. Joke Verbrugge: “Uiteindelijk hebben we met bijdragen van het VSB Fonds, het Rabo Dichtbijfonds en Johnson Wax deze licht- en geluidsinstallatie kunnen aanschaffen. Laurens Geerlings heeft ‘m vervolgens naar volle tevredenheid voor

ons aangelegd.” De genodigden voor de officiële ingebruikname van de nieuwe installatie worden zaterdag 3 maart om 20 uur ontvangen in zaal Demmerik. Na enkele korte toespraken, onder anderen van Robert Hesselman van het voormalige Cultura, wordt de installatie echt ingeschakeld en kan het muziekfeest beginnen. Om 20.30 uur gaat de zaal open voor alle andere belangstellenden, die vanaf 21 uur niet alleen worden getrakteerd op een optreden van Kees Plat, maar ook van Mark & Janina en Eric Baghuis. Joke Verbrugge: “Deze vier artiesten staan garant voor een heel gezellige muzikale avond, die tot twee uur mag duren. Dus kom ook genieten van de vele meezingers, muziek uit de jaren zestig en stevige rock ’n roll. Het wordt een heerlijk feest!” Kaarten voor het muziekfeest op zaterdag 3 maart kosten 10 euro per stuk in de voorverkoop bij De Boei en ze kunnen ook worden gereserveerd via www.deboeivinkeveen.nl. Op de avond zelf kost een kaartje 12,50 euro.

koffie, thee, gebak en drankjes). Toegangskaarten bij Bakkerij Both en Stomerij Van Rooijen in Abcoude, en via www.lions-

Televisie Nieuwsronde - wekelijks Vanaf woensdag 00.00 uur, herhaling elk uur de hele week

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 23.00

abcoude-baambrugge.nl/events/ het-groot-abcouder-dictee-2018. Dit jaar kunt u ook tafels kopen. Indien u 4 kaarten of meer bestelt via de website van de Lionsclub zorgen zij ervoor dat u een eigen tafel krijgt. Voor vragen: abcoude.baambrugge@lions.nl.

Weekend Venen Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremière Cultura-dio Weekend Venen

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 23.00

Weekend Venen Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Weekend Venen

Frequenties

Start2Bike: met een zeker gevoel op je racefiets

Radio: 105.6 FM, via de kabel op 1068 (KPN, Telfort en XS4all) en 102.9 en 103.3 (Ziggo). Televisie: via Ziggo kanaal 41 en 36 (Abcoude en Baambrugge); KPN, Telfort en XS4all kanaal 1368.

Voorjaarsclinic bij De Veenlopers

Atlantis 1: kampioen en promotie naar 2e klasse In een afgeladen sporthal de Phoenix in Mijdrecht is Atlantis 1 kampioen geworden in de wedstrijd tegen SDO uit Hillegom. Daarmee werd, voor het eerst in 17 jaar, in de zaal promotie naar de 2e klasse bereikt. Na een scherp begin van de wedstrijd en een snelle 1-0 liep Atlantis nog voor de rust uit tot 16-7, een mooie voorsprong. In de tweede helft begon ook prima, met opnieuw een snel doelpunt. Uiteindelijk werd

het 27-15 en stond het publiek op de banken: Korfbalvereniging Atlantis mag volgend seizoen eindelijk weer eens in de zaal aantreden in de 2e klasse! Mogelijk is er binnenkort meer succes te vieren, want ook het tweede team van Atlantis kan nog steeds promotie afdwingen. Als dat lukt, spelen zijn volgend seizoen in de reserve 3e klasse.

De sportieve fiets is populair.Veel mensen kopen vol enthousiasme een racefiets, maar komen er al gauw achter dat remmen, schakelen en in balans blijven op zo’n fiets wel wat anders is dan fietsen op een gewone fiets. Om te voorkomen dat je enthousiasme wegebt en je fiets werkeloos in de schuur komt te staan, kun je nu deelnemen aan Start2Bike. Een laagdrempelig trainingsprogramma, waarbij je in vier trainingen meer controle over je racefiets of mountainbike krijgt. In De Ronde Venen start op zaterdag

7 april wielersportbond NTFU in samenwerking met fietsclub TTC De Merel dit programma. Startende fietsers werken daarbij onder begeleiding van een ervaren instructeur aan hun basistechniek op de racefiets of mountainbike. Start2Bike heeft in de afgelopen jaren ruim 10.000 sportieve fietsers op weg geholpen en is ook geschikt voor mensen die al enkele jaren op de fiets zitten maar nog geen training volgden. De trainers hebben aandacht voor remmen en schakelen, maar ook voor klim-

De Veenlopers organiseert een voorjaarsclinic in aanloop naar de Ronde Hoeploop. De 10-weekse clinic start op donderdag 8 maart om 19.30 uur op de verzamellocatie Ontspanningweg 1 in Mijdrecht (zij-ingang OptiSport) en is geschikt voor starters en gevorderden. Er wordt in twee groepen getraind: 5 km en 10/17 km. Begeleiding door gediplomeerde trainers. Kosten bedragen 45 euro, inclusief inschrijfgeld voor deelname aan de Ronde Hoeploop op 13 mei. Aanmelden: www.veenlopers.nl, onder 'inschrijven voorjaarsclinic'.

men, dalen, bochtentechniek en het nemen van obstakels. Op www.start2bike.nl vind je meer informatie. Op diverse plaatsen in de gemeente hangen posters met informatie over Start2Bike en een QR-code voor inschrijving.


12

23 februari 2018

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Mijn allerliefste schat Gabriel Tallent 'Mijn allerliefste schat' van Gabriel Tallent draait om de veertienjarige overlever Turtle Alverston. Waar Turtles fysieke wereld zich weids rondom haar uitstrekt, is haar innerlijke wereld klein. Dan ontmoet ze Jacob, een wat oudere jongen, die in een schoon huis woont en naar haar kijkt alsof ze de zon is. Voor het eerst denkt ze eraan te ontsnappen aan haar getergde vader. Ze wordt de held van haar verhaal, en ook de onze. 'Mijn allerliefste schat' van Gabriel Tallent is een adembenemend debuut in een zelfverzekerde stijl, over een meisje en haar drang naar vrijheid.

1.

Titel: De avond is ongemak Auteur: Marieke Lucas Rijneveld "Het leven is goed op de boerderij waar het gezin Mulder, extra beveiligd tegen de boze buitenwereld door een muur van Bijbelteksten, een melkveehouderij heeft. De grenzen van het erf zijn de grenzen van de wereld; over wat daarbuiten gebeurt, krijgen we nauwelijks iets

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Die man van Philips Jan Timmer Jan Timmer werkte zijn leven lang bij Philips en was van 1990 tot 1996 president-directeur. Hij vertelt hoe boeiend en afwisselend een loopbaan bij een multinational kan verlopen, hoeveel kansen tot ontplooiing er zijn. Timmer is van mening dat Philips ook zelf verantwoordelijk is geweest voor de krimp van het concern. Vanuit zijn levenslange betrokkenheid bij het bedrijf heeft hij begrip voor de dilemma's waar managers voortdurend mee geconfronteerd worden. Maar, betoogt hij onomwonden, Philips had vandaag de dag beslist méér kunnen zijn dan het nu is.

Camino Graeme Simsion Wat maakt het leven de moeite waard? Wat is het verschil tussen het leven dat je leeft en het leven dat je kiest? De Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin gaan beiden om een nieuwe start te maken - alleen - de lange weg afleggen die van Cluny naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje leidt, over de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago. Er wordt gezegd dat de Camino je verandert. Hij geeft je de kans een nieuwe versie van jezelf te vinden. Maar kunnen deze twee heel verschillende mensen ook elkaar vinden?

De tatoeëerder van Auschwitz Heather Morris In april 1942 wordt Lale Sokolov naar Auschwitz gedeporteerd. De SS-officieren benoemen hem tot 'Tätowierer', tatoeëerder. Tweeenhalf jaar lang moet hij van duizenden gevangenen een nummer maken. Zoals van Gita, gevangene 34902. Terwijl hij haar gedwongen brandmerkt, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Zeventig jaar zwijgen zij over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood deelt Lale hun verhaal.

te horen. Maar als de veearts komt met het bericht dat zoon Mattheis bij het schaatsen door het ijs is gezakt en verdronken, schudt die wereld in haar voegen en raakt het gezin in alle opzichten ontwricht. Het verhaal toont het onvermogen om de dood van een kind, een broer, te verwerken en met het verdriet om te gaan in een omgeving waar godsdienst zwaar aan de hanenbalken hangt. Het blijft maar malen in de hoofden van de familie Mulder. Vertelster is de dan 10-jarige doch-

ter Jas. Ze is te jong om goed te begrijpen wat er aan de hand is, maar oud genoeg om scherp te zien hoe anders haar ouders, haar broer, haar zusje en ook zijzelf zich gaan gedragen na de dood van Mattheis. Twee jaar later is de veearts er weer, als blijkt dat de koeien aan MKZ lijden en moeten worden afgemaakt. De veearts is geen genezer, maar aankondiger van dood en ellende. Jas draagt altijd een jas, enerzijds als bescherming tegen de buitenwereld, anderzijds om te voorkomen

dat ze 'gezien' wordt. Ze verstopt zich. Haar emoties houdt ze binnen. Ze kan zich niet uiten, wat gesymboliseerd wordt door haar onvermogen om te poepen. Als haar vader aankondigt dat hij de volgende dag haar haar jas uit zal trekken, krijgt het verhaal een wending die ik op die laatste pagina niet zag aankomen. Een ongemakkelijk boek van grote klasse."

2.

3.

De juiste reiniging, een goed begin! "Ik heb een droge en trekkerige huid. Ik moet echt iets vettigs op mijn huid aanbrengen, anders voelt het heel onaangenaam." Het zijn opmerkingen die ik met deze koudere dagen regelmatig hoor van mensen die contact met ons opnemen voor advies over hun huid. Zeker in de wintermaanden is een droge huid een probleem bij veel mensen. In de volksmond wordt droog nog wel eens verward met vochtarm, maar er is wel degelijk een verschil. Een

5.

geleZen door bert veldstra

om straatnamen in te voeren in de navigatie. Ik durfde dus nooit ver van huis te gaan. Maar het allerergste vond ik dat ik geen bijsluiters kon lezen. Mijn kinderen hadden toen ze klein waren last van zware astma, maar ik wist niet zeker of ik ze wel de juiste hoeveelheid medicijnen toediende. Ik zat bijna wekelijks op de astmapoli.”

Dit verhaal toont dat het leven lastig is als je moeite hebt met lezen en schrijven. Soms zijn de taalproblemen bekend, maar vaak zijn proble-

men verborgen. Iedereen verdient het om te kunnen lezen en schrijven. Ook in De Ronde Venen zijn inwoners die moeite hebben met de taal. Taalvrijwilligers kunnen helpen bij het beter leren lezen, schrijven of spreken. Wilt u zelf uw formulieren kunnen invullen? Zelf een mailtje kunnen schrijven? Kent u iemand die beter wil leren lezen, schrijven of spreken. Kom (samen) naar de Bibliotheek. De medewerkers helpen u graag

droge huid zegt iets over de talgproductie van de huid, het is dan ook een huidtype. De vochtbalans heeft iets te maken met de huidconditie en dit kan bij alle huidtypes voorkomen. Een vochttekort kan ontstaan door onder meer het te weinig eten van groente en fruit, het (binnen)klimaat, maar ook door het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten. Indien een huid regelmatig te sterk wordt gereinigd, wordt er naast talg ook vocht van de huid onttrokken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de handen. Doordat deze vaak met water en zeep in aanraking komen, ontstaat er een craquelé-achtige huid. Een verzorgende handcrème zorgt ervoor dat de huid minder talg en vocht verliest. Voor de gezichtshuid geldt precies hetzelfde. Indien deze te vaak wordt gereinigd met de verkeerde reinigingsproducten zal de huid op den duur steeds droger worden en vocht

verliezen. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor de conditie en de uitstraling van de huid. Er zijn verschillende soorten reinigingsproducten op de markt, waaronder een reinigingsolie, mousse en gel. De lait en lotion (milk en lotion) zijn de meest bekende. Wist u trouwens dat deze vrijwel altijd na elkaar gebruikt moeten worden? De reden hiervan is dat de lotion de laatste restjes van de milk van de huid verwijdert en de zuurtegraad van de huid weer herstelt. Indien de huid dagelijks met de juiste producten wordt schoongemaakt, zorgt dit ervoor de dat huid beter in staat is om werkzame stoffen uit de daarna gebruikte producten op te nemen. Een veel voorkomende vraag van mensen die voor de eerste keer in mijn salon komen, is waarom ze de huid niet kunnen reinigen met water (en zeep). De huid heeft van zichzelf een natuurlijke afstoting van vuil. Helaas is

het echter zo dat het milieu dusdanig vervuild is, dat deze te veel vuil op de huid achterlaat. Een simpel voorbeeld is om het te vergelijken met het lappen van de ramen. Indien dit in de ochtend gebeurt en ’s avonds wordt er met een vinger over het glas gegaan, dan zie je een dun laagje vuil. Hieruit blijkt dat reinigen dus echt nodig is. En waarom dan niet alleen met water? Water is een hulpstof om het reinigende product goed te laten werken. Water op zichzelf verfrist wel, maar reinigt niet. Voor de was gebruiken we tenslotte ook waspoeder en voor de afwas gebruiken we naast het water ook een afwasproduct. De huid is een levend orgaan en heeft daardoor heel andere, niet belastende, producten nodig om deze dagelijks van vuil te ontdoen. In mijn praktijk hebben we de afgelopen twee maanden extra de nadruk gelegd op het reinigen en ontgiften van de huid. Met mooie resultaten en als

‘Ik lees nu zelf mijn kleinkinderen voor’ Marina (52) ging naar de huishoudschool en kreeg een gezin. Haar man deed de administratie. “Boodschappen doen was een ramp. Als een merk van verpakking veranderde, was ik de klos. Dan kon ik het niet meer vinden en nam ik maar helemaal geen koffie mee naar huis. Ook was mijn wereld erg klein. Het lukte me niet

4.

Marionet Daniel Cole In dit vervolg op de bestseller 'Ragdoll' is een copycatmoordenaar aan het werk… Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen aan draden als bij de Ragdollmoorden. Dit keer ligt het lichaam echter aan de andere kant van de wereld, met het woord 'lokaas' in de borst gekerfd. Terwijl de media-aandacht steeds groter wordt, moet Baxter helpen bij een andere moordzaak. En dan treft ze eenzelfde soort moord aan: nu met het woord 'poppen' op de borst...

verder. Na aanmelding wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Samen wordt bekeken wat u wilt leren en wat de beste manier is om te oefenen. Marina: "Ik lees nu zelf mijn kleinkinderen voor." Meer informatie en aanmelden kan ook bij de Servicepunten of via taalpuntdrv@bibliotheekavv.nl. Het Taalhuis De Ronde Venen is een samenwerking van Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen en Tympaan-De Baat en het Gilde De Ronde Venen.

BEAUTY een perfecte voorbereiding voor het voorjaar. Deze periode leent zich bij uitstek om de huid goed te ontdoen van de dode huidcellen en de vaak wat grauwere huidskleur die tijdens de wintermaanden ontstaat. Voor een passend advies over het reinigen van de huid adviseer ik dan ook om naar een erkende schoonheidsspecialiste te gaan. Zij heeft kennis van de huid en weet daardoor de juiste producten te adviseren.

Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland www.perine.nl


DE GROENE VENEN

23 februari 2018

13

IN VOL BEDRIJF

Tekst Anja Verbiest

‘Betaal Lokaal’ maakt van De Ronde Venen Pas een betaalmiddel voor iedere Rondevener

“Lokale bestedingen geven de eigen samenleving een boost” Half maart valt bij alle huishoudens in De Ronde Venen een bijzonder cadeau in de bus: De Ronde Venen Pas. Met dit betaalmiddel kan iedere Rondevener honderden euro’s per jaar besparen door ermee te betalen bij lokale ondernemers. John Keunen vertelt daar namens ‘Betaal Lokaal’ meer over. Betaal Lokaal, gevestigd in Mijdrecht, is een initiatief van de ondernemers Youri Lieberton (Loyals) en John Keunen (Groupcard BV). John Keunen: “Met Groupcard brengen we al bijna tien jaar gemeenten, ondernemers en de lokale samenleving bij elkaar. Lokaal betrokken zijn, dat zit in ons dna. De pas is ontwikkeld om de lokale economie, en daarmee de eigen samenleving, een boost te geven. Lokale winkelgebieden om ons heen veranderen in een rap tempo. Winkels sluiten en er keren vrijwel geen nieuwe voor terug. Daarom grijpen we nu in. Want wij geloven in de sociale functie van de lokale economie. Daar hebben jongeren hun eerste baantje, sponsort de fietsenwinkel de voetbalclub en is persoonlijk advies de basis. Het brengt mensen samen. In 2016 hebben we in opdracht van gemeente De Ronde Venen de invoering van De Ronde Venen Pas verzorgd, in eerste instantie als waardering voor mantelzorgers. Samen met Loyals, dat ook bekend staat om z’n maatschappelijke betrokkenheid, én ondersteund door de gemeente, zagen we snel meer mogelijkheden met dit lokale betaalmiddel. Dat hebben we in de afgelopen maanden verder uitgewerkt.” Korting bij alle deelnemers Met De Ronde Venen Pas als betaalmiddel kunnen zowel inwoners als ondernemers van De Ronde Ve-

nen voordeel behalen. John Keunen: “Deelnemende winkeliers, in alle kernen van de gemeente, geven de consument in ruil voor de klandizie bij elke betaling met deze pas zeer aantrekkelijke kortingen. Je ontvangt direct voordeel! Daarnaast heeft de winkelier de mogelijkheid om de klant daarbovenop met extra voordeeltjes te belonen. Waarom ze dat doen? Ondernemers zien wat er in de winkelstraat gebeurt. Ook zij realiseren zich dat we gezamenlijk de lokale economie een positieve oppepper moeten geven om onze kernen ondernemend en gezellig te houden.”Met De Ronde Venen Pas krijg je onmiddellijk voordeel op je aankoop. “Je bespaart terwijl je aan het shoppen bent. Hoe mooi is dat? De ondernemers geven dit voordeel, en soms een extraatje erbovenop, zodat inwoners en forenzen in De Ronde Venen weer hun aankopen binnen de gemeentegrenzen doen. Door samen te werken, geloven we dat iedereen beter wordt van De Ronde Venen Pas. Dus ondernemers: vertel je klanten zeker over De Ronde Venen Pas en alle voordelen, daar worden ze vast blij van!” Maatschappelijk betrokken Er zijn tal van mogelijkheden, waarmee zowel consumenten als ondernemers hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen laten zien. “Iedere Rondevener helpt de eigen samenleving met z’n lokale bestedin-

7e Beursvloertaart gaat naar Feka ICT

“Met onze ICT-kennis helpen we graag een Rondeveense stichting vooruit" Het helpen van mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken is Jos Honig op het lijf geschreven. In zijn vrije tijd, maar ook als eigenaar van Feka ICT, helpt hij graag organisaties vooruit. Daarom doet Feka ICT ook dit jaar mee met Beursvloer De Ronde Venen: "Met onze ICT-kennis

helpen we graag een Rondeveense stichting vooruit." Een terechte winnaar dus van de Beursvloertaart van de Week. Marisja van Gastel van People2choose en matchgroeplid van De Rondeveense Uitdaging reikte deze week de Hema-taart uit. Naast Feka hebben zich al vele bedrij-

John Keunen laat het cadeau zien, met daarin De Ronde Venen Pas. gen via De Ronde Venen Pas. Dat is niet alleen goed om de lokale middenstand op peil te houden, maar ook heel belangrijk voor de leefbaarheid en de werkgelegenheid in De Ronde Venen.” Betaal Lokaal helpt ondernemers met De Ronde Venen Pas om op een gemakkelijke manier hun maatschappelijke betrokkenheid te laten zien. “De bereidheid onder de Rondeveense ondernemers om mee te doen, is groot. Bij de lancering half maart willen we dat er verspreid over alle woonplaatsen ongeveer honderd ondernemers meedoen. Eind dit jaar hopen we dat het er honderdvijftig

ven, stichtingen en welzijnsorganisaties aangemeld voor de Beursvloer op 8 maart. Zo is Amerpoort Vinkeveen op zoek naar hulp bij klussen en tuinonderhoud, Zideris naar een computercursus voor cliënten met een licht verstandelijke beperking, Tympaan-De Baat naar gereedschap voor de leerwerkplaats en zijn er nog vele andere vragen. Ook bedrijven hebben al aangegeven graag iets te doen voor lokale goede doelen. Architectenbureau H.W. van der Laan biedt bouwadvies, Brabebo materialen, Walraven deelname aan een BHV-training en Wintours vervoer. Een overzicht van alle deelnemende bedrijven en organisaties staat op http://derondeveenseuitda-

ging.nl/activiteiten/beursvloer/deelnemers-beursvloer. Bent u een ondernemer die betrokken is bij de samenleving of bent u actief bij een maatschappelijke organisatie met onvervulde wensen: doe dan mee! De Beursvloer wordt gehouden op donderdag 8 maart vanaf 16.30 uur in het gemeentehuis in Mijdrecht. Kijk op www.derondeveenseuitdaging.nl voor meer informatie en aanmelden.

zullen zijn. Dat is dan een dekking van zo’n 75 procent.” Altijd en meteen voordeel Ondersteund door de gemeente maakt Betaal Lokaal nu van De Ronde Venen Pas een voordelig betaalmiddel voor iedere Rondevener. “De pas krijgt men gratis, maar de pashouder moet er wel zelf geld op zetten. Dat kan door de pas te registreren op www.derondevenenpas.nl en ’m binnen de beveiligde omgeving via iDEAL op te waarderen met een zelfgekozen bedrag.” De pas is heel eenvoudig in gebruik. “Bij elke aangesloten deelnemer, herkenbaar aan de sticker op de deur, wordt De Ronde Venen Pas net zoals de welbekende pinpas door de betaalautomaat gehaald. Stel, je betaalt met De Ronde Venen Pas 100 euro in een deelnemend restaurant. Door te betalen met je pas bespaar je 10% op je rekening, je krijgt meteen 10 euro teruggestort. Direct voordeel!” Vertrouwen De eerste ervaringen met De Ronde Venen Pas, met een ‘uitnutting’ van ongeveer tweederde bij schoenen-, kleding- en elektronicawinkels, geven John Keunen vertrouwen voor de brede introductie van De Ronde Venen Pas. “De komende weken zullen we ook op onze Facebookpagina laten zien wat er allemaal mogelijk is. En alle Rondeveners er bewust van maken dat

foto patrick hesse

ze door gebruik te maken van deze pas direct voordeel kunnen behalen.Terwijl ze op een simpele manier ook nog eens de lokale economie stimuleren. Prachtig toch? Voor een goed leefklimaat in alle woonplaatsen is het belangrijk dat men elkaar iets gunt. Dat gaat op deze manier prima lukken, denk ik.” John Keunen is blij met de steun van de gemeente en van wethouder Anco Goldhoorn. “Hij ziet ook het grote belang van lokale bestedingen voor een sterke economie in alle kernen. Mede daarom blijft De Ronde Venen Pas voor de gemeente hét instrument om voorzieningen te verlenen aan bepaalde doelgroepen, zoals eerder aan mantelzorgers als waardering voor hun persoonlijke inzet. ” Eerste aanbiedingen De Ronde Venen Pas, die medio maart huis-aan-huis verspreid wordt, zit in een mooie cadeauverpakking met diverse introductieaanbiedingen voor de eerstkomende twee maanden. Zijn er meerdere mensen binnen een huishouden die gebruik willen maken van De Ronde Venen Pas, dan kan een extra pas worden aangevraagd via de website of worden opgehaald bij één van de aangesloten Rondeveense winkeliers, restauranthouders en andere ondernemers. Voor meer informatie: www.derondevenenpas.nl en

www.facebook.com/derondevenenpas.


14

23 februari 2018

DE GROENE VENEN

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Alfa Romeo Giulia

Felle en lichtvoetige stuurmansauto Het blijft een exclusieve auto, maar gelukkig zien we de Alfa Romeo Giulia steeds vaker op de weg. Anderhalf jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de sedan uit Italië. Toen reden we met de diesel, nu pakken we de benzine-uitvoering mee. Bij Alfa draait het om beleving. Een autoliefhebber moet minimaal één keer in zijn leven een Alfa Romeo in zijn of haar bezit hebben. En natuurlijk zijn diesels niet meer weg te denken, maar stiekem hoort er een benzinemotor met flink wat pk's onder de motorkap te liggen. Daarom maken we nu kennis met de 2.0 benzinemotor met 200 pk. Deze Giulia ziet er lekker stoer uit met zijn Grigio Vesuvio lak, antracietkleurige 19 inch Performance velgen en gele remklauwen. De Alfa oogt niet alleen snel, maar is het ook. De 200 pk sterke motor geeft meer beleving dan het dieselblok waarmee we eerder kennismaakten. Je wordt in 6,6 seconden naar de 100 km/u geschoten en je kunt doorgaan tot 230 km/u. Dit blok zorgt voor de echte Alfa-beleving. De achttraps automaat schakelt lekker soepel en kun je ook bedienen met flippers aan het stuur. De 200 pk zorgen ervoor dat je veel plezier hebt op de weg. Wie de Giulia wat tam vindt, kan een draai geven aan

de DNA-knop. Van Neutral kun je dan naar Dynamic, waardoor de auto nog wat feller wordt. Het sturen gaat dan iets zwaarder, maar de besturing blijft over het algemeen vrij licht, en ook wel heel precies. Op dit stuur zit trouwens tevens de start-stop-knop. Uiteraard kan het nog gekker. Wie nog meer vermogen verlangt, komt uit bij Giulia Veloce. Deze stampt 280 pk uit een 2.0 liter blok. En alsof dat nog niet genoeg is, levert Alfa ook Giulia Quadrifoglio met maar liefst 510 pk uit een 2.9 V6. De Giulia is aangedreven op de achterwielen. Stuurmansfanaten vinden dat een dikke plus. Het is iets waar een vaste BMW-rijder ook enthousiast over wordt. En dat is wat Alfa probeert. De vaste Audi-, Mercedesen BMW-rijders uit hun Duitse bolide krijgen en over laten stappen naar het Italiaanse maatpak. Dan moet je als merk wel heel wat te bieden hebben. Verkoopcijfers liegen niet. Alfa heeft al ruim 1.100 Giulia's verkocht in Nederland. Dat zijn niet

de aantallen die Mercedes, Audi en BMW wegzetten. Dat betekent wel dat je met de Giulia een heel exclusieve auto rijdt. Maar hoe is het met het interieur gesteld? Het ontwerp van het interieur is om door een ringetje te halen. De gebruikte materialen voelen fijn aan, maar je merkt dat de Duitsers alles net iets beter voor elkaar hebben. Het multimedia- en navigatiesysteem bedien je met je stem of de grote knop die net achter de versnellingspook is geplaatst. En dat is niet de beste positie, want ongemerkt leun je met je pols wel eens op de knop waardoor je bijvoorbeeld van radiozender wisselt. De stoelen zitten voortreffelijk en zijn in allerlei

richtingen te verstellen, waardoor je altijd de juiste zitpositie kunt vinden.

Alfa Romeo

De 19 inch velgen staan de Giulia erg goed, maar je levert wel iets in aan comfort. Alfa heeft de demping wel goed voor elkaar, maar wie iets meer comfort zoekt, doet er verstandig aan om voor 18 inch te gaan. Met de grip zit het sowieso goed. In de combinatie met deze instapper benzinemotor heb je een Giulia die het Alfa-DNA helemaal te pakken heeft.

Gereden versie: Alfa Romeo Giulia 2.0T Super Vermogen: 200 pk 0-100: 6,6 s Top: 230 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 16,9 / 5,9 l/100km Prijs gereden model: 48.950 euro Alternatieven: Audi A4, BMW 3-Serie, Jaguar XE, Lexus IS, Mercedes-Benz C-Klasse, Volkswagen Passat

Frank Vaneman Automotive 1101 AK Amsterdam Tel. 020-5672030 www.fva.nl

Grote liefde gevonden? Blijft het latten of wordt het samenwonen? Bij de zoektocht naar een relatie zou iedereen ook verder moeten kijken dan alleen de gevoelens. Het is niet erg om even nuchter naar de feiten te kijken, ook al is er sprake van liefde op het eerste gezicht. Zo krijg ik, als kandidaat-notaris, geregeld de vraag van koppels welke keuze ze moeten maken. Blijven latten of gaan samenwonen? Deze vraag heeft meer dan alleen romantische consequenties. Sterker nog. De keuze heeft juridische en financiële impact. Als een partner intrekt is er geen sprake meer van een alleenstaande situatie, met alle gevolgen voor eventuele sociale voorzieningen en toeslagen. Maar ook vanuit het oogpunt van de erfbelasting zijn er consequenties. Zo zijn partners voordeliger uit als ze gaan samenwonen dan als ze gaan latten, als het gaat om de erfbelasting die ze betalen

over de erfenis als ze erven van de ander. En wilt u dat het nabestaandenpensioen aan uw partner wordt uitgekeerd bij uw overlijden? Bijna alle pensioenmaatschappijen kennen dit nabestaandenpensioen alleen toe aan samenwoners en niet aan latters. En zo zijn er nog veel meer zaken die op een rijtje moeten worden gezet om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Tijdens een bespreking zet ik met partners alle voor- en nadelen op een rijtje en bespreek ik met koppels hun wensen en welke vorm daar het beste bij past: een latrelatie of samenwonen. Soms komen we dan zelfs tot het advies om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap is namelijk samenwonen niet verplicht en worden in de meeste situaties toch de genoemde voordelen (hoge vrijstelling erfbelasting, toekenning partnerpensioen) behaald. Daarentegen gelden er voor gehuwden en geregistreerde partners bepaalde wettelijke regels waar niet of nauwelijks van af te wijken is, terwijl er voor samenwoners meer contractvrijheid is. Bijvoorbeeld of er tussen de samenwoners al dan niet partneralimentatie wordt afgesproken.

slag geven. ‘Dat is mijn echtgenoot’ of ‘bij ons thuis’ klinkt nu eenmaal heel vertrouwd. Soms kiest men alleen daarom al voor een huwelijk of samenwoon-relatie. In andere gevallen wint het onafhankelijk willen blijven. Kortom, iedereen maakt zijn eigen keuzes. En dat is maar goed ook. Maar wat een koppel ook besluit: ik ben blij als ik een bijdrage kan leveren om het zo optimaal mogelijk voor hen te regelen. Want een juridisch goed geregelde relatie, daar hebben koppels een leven lang plezier van.

Mariëlle Touw-van den Bos FFT Notarissen

De juridische en financiële kanten van een relatie zijn belangrijk, maar vaak zie ik toch dat gevoel, romantiek of traditie uiteindelijk de door-

Bozenhoven 115 3641 DA Mijdrecht 0297-288086 info@fftn.nl


DE GROENE VENEN

23 februari 2018

15

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

Functie: Medewerker acties en fondsen Organisatie: Plaats: Mijdrecht

Functie: Torenkraan(Spierings)machinist Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Commercieel administratief medewerker Organisatie: Sedumworld BV Plaats: Vinkeveen

Functie: Tele- / Torenkraanmachinist Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Systeembeheerder Organisatie: SolidQ IT B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerkers bediening Organisatie: Restaurant de Voetangel Plaats: info@voetangel.nl / www.voetangel.nl

Functie: Magazijn Medewerker Organisatie: Reprint Plaats: Mijdrecht

Functie: Projectleider (Ruimtelijke Initiatieven) Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Krantenbezorgers De Ronde Venen Organisatie: De Groene Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Allround medewerker Groen- water- grondwerk Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Functie: Scholieren bijbaan: Medewerker Wasploeg (zaterdagochtend) Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Begeleider dagbesteding voor 16 uur in De Ronde Venen Organisatie: Zideris Plaats: Mijdrecht

Functie: Technisch projectleider - netwerkbeheerder Organisatie: SolidQ IT B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Vacature Gastvrouw / Receptioniste (m/v) Organisatie: Minc Plaats: Mijdrecht

Functie: Calculator / Werkvoorbereider Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Order picker Organisatie: Minc Plaats: Mijdrecht

Functie: Leerling telekraanmachinist Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Vacature Klantmanager Organisatie: Minc Plaats: Mijdrecht

Functie: Machinist hydraulische kraan Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: ERVAREN STAALLASSERS Organisatie: AFM Industries B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Dieplader chauffeur Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: LEERLING STAALLASSERS Organisatie: AFM Industries B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Telekraanmachinist Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Horeca Medewerker Organisatie: Sociaal Cultureel Centrum de Boei Plaats: Vinkeveen

Functie: Stage lopen bij Van Schie! Organisatie: Van Schie B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Uitzoekmedewerkers (avonduren) Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

Zideris is een kleinschalige organisatie met een eigen gezicht. Zideris biedt in De Ronde Venen liefdevolle zorg en professionele begeleiding en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Eén van de manieren waarop we dit doen is met ‘Gentle Teaching’. Binnen ons zelforganiserende team bieden wij aan een

Flexibele baan voor een krachtige man of vrouw Begeleider gehandicaptenzorg Zideris De Ronde Venen met, ook niet onbelangrijk, een goed salaris, onregelmatigheidstoeslag, werkkostenregeling, ruim aanbod aan cursussen en coaching en natuurlijk een prachtige werkplek. Solliciteren? Ga snel naar www.zideris.nl of bel met Marleen Gräper, clustermanager Zideris De Ronde Venen, 0885132513

pionieren

nieuw zaken regelen voor de cliënt zelforganiserend team schouders er onder

groeiend cluster

enthousiast

zelfstandig

iedere dag een verrassing

teaching gentle begeleider

Haarwensen is opgericht in 2008 en geeft sindsdien haarwerken weg aan kinderen t/m 18 jaar die door medische behandeling of aandoening hun eigen haar zijn verloren.

Vacature voor de functie:

Medewerker acties en fondsen 24 uur per week Omschrijving organisatie Stichting Haarwensen is een non-profit organisatie welke haarwerken schenkt aan kinderen in Nederland en België. Per jaar verliezen zo’n 400 tot 500 jonge kankerpatiëntjes hun haar door chemotherapie. Met een kaal hoofd of een zichtbaar haarwerk blijven deze kinderen patiënt. Naast kinderen die kaal zijn ten gevolge van een medische behandeling, zijn er ook kinderen met de haarziekte: alopecia. Deze aandoening kan op elk behaarde plek van het lichaam verschijnen. Dus ook op het hoofd. Ook voor deze kinderen zet Haarwensen zich in. Ieder kind tot en met 18 jaar, dat om welke reden dan ook zijn of haar haar verliest, wordt door Haarwensen de mogelijkheid geboden om kosteloos een haarwerk van echt haar te dragen. Taken Je ondersteunt het team bestaande uit 2 medewerkers met de dagelijkse werkzaamheden op kantoor. Denk hierbij aan het beantwoorden van de telefoon, binnengekomen e-mail en het begeleiden van ouders bij het aanvragen van een haarwerk. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor; • De begeleiding en afhandeling van binnengekomen acties. • Het schrijven van nieuwsberichten voor de website en pers. • Bedenken en uitwerken van nieuwe fonds wervende activiteiten. • De invulling en begeleiding van vrijwilligerstaken. • Het behouden en verbeteren van relaties. Functie eisen • MBO/HBO werk- en denkniveau. • Je kunt als geen ander plannen en organiseren. • Je bent flexibel (geen 9 tot 5 mentaliteit) en kunt zelfstandig handelen. • Je bent een organisatietalent; stipt, accuraat en stressbestendig. • Je bent een ‘spin in het web’ en kunt klantgericht handelen. • Je bent een netwerker. • Je bent communicatief sterk en deinst niet terug voor het geven van een presentatie aan een groep personen. • Je bent representatief. • Relevante werkervaring is een pre. • Je hebt affiniteit met het doel wat Stichting Haarwensen nastreeft. • Je bent in het bezit van rijbewijs B. Voor inlichtingen of reacties kan er contact opgenomen worden met Patricia Burggraaf op 0297-745300. Schriftelijke motivatie inclusief cv ontvangen wij graag voor 9 maart op patricia@haarwensen.nl. Vestigingsadres: Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht

www.haarwensen.nl


16

23 februari 2018

DE GROENE VENEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.