De Groene Venen 22-05-2020

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

JAARGANG 23 - WEEK 21 – 22 MEI 2020

Blauwe Zegge 38 Wilnis Vraagprijs € 359.000,- k.k. NIE

WE MOGEN WEER NAAR DE ‘BIEB’!

UW

IN

VER

KO O

Tel. 0297 - 212 987 vidamakelaars.nl

Jeugdactiviteiten in Pinkstervakantie bij Zeilschool Vinkeveen Al ruim veertig jaar komen kinderen uit binnen- en buitenland naar de Vinkeveense Plassen op zeil- en surfles. Nu het voor kinderen t/m 12 jaar weer mogelijk is om buiten te sporten en er voor de jeugd van 13 t/m 18 jaar met de 1,5-meter afspraak ook veel in de buitenlucht kan, biedt Zeilschool Vinkeveen weer activiteiten aan. Zowel in het Pinksterweekend als tijdens de extra Pinkstervakantie zijn er talloze activiteiten op en om de Vinkeveense Plassen. Losse dagen, een 3-daagse en een 4-daagse zeilcursus, voor zowel beginnende als gevorderde zeilers en surfers. Probeer de Maverick; vier verschillende watersporten met één boot: staand zeilen, staand peddelen (SUPpen), surfen en zeilen. Of stap met z’n allen in hetzelfde schuitje (maar dan wel uit 1 huishouden), waarbij de instructeur op veilige afstand in een motorboot meevaart. Iedere donderdagavond is er de clinic Stand Up Paddling (SUP) voor volwassenen. Kijk op www.zeilschoolvinkeveen.nl voor de agenda en activiteiten per leeftijdscategorie. Uiteraard gelden ook op het terrein van de zeilschool strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Iets meer geluk in de regio

foto peter bakker

Stop de verspreiding Vinkeveense Plassen ‘veel te druk’ tijdens zonnige Hemelvaart van het coronavirus Gemeente De Ronde Venen heeft gisteren tijdens Hemelvaartsdag verkeersregelaars en beveiligers ingezet om de drukte rond de VinkeWe krijgen het coronavirus alleen onder controle als iedereen het volgende doet:

Blijf zoveel mogelijk thuis.

1,5 m.

Houd 1,5 meter afstand.

veense Plassen in goede banen te leiden. De maatregelen, bedoeld om drukte te vermijden en anderhalve meter afstand te houden, werden op sommige plaatsen echter volledig genegeerd. Daardoor zag de gemeente zich ’s middags genoodzaakt op twitter een dringende oproep aan het publiek te doen om niet meer naar de plassen te komen, omdat het vooral op de zandeilanden te druk was. Op de kruising Groenlandsekade/Baambrugse Zuwe is enige tijd éénrichtingsverkeer ingesteld geweest. Burgemeester Maarten Divendal heeft gistermiddag samen met handhavers over de zandeilanden gelopen om persoonlijk poolshoogte te nemen. Ondanks de grote drukte was de sfeer gemoedelijk. Er zijn geen boetes uitgedeeld, maar hier en daar zijn mensen wel aangesproken op afstand houden van elkaar. Verder hield iedereen zich over het algemeen goed aan de regels. Ook op andere plassen en strandjes in onze regio was het te druk. Voor dit weekend worden lagere temperaturen verwacht.

Was vaker je handen.

Deel deze maatregelen met je familie, vrienden en buren.

Meer informatie: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351

foto peter bakker

Hou vol!

P


Gemeentenieuws 2

GEMEENTEHUIS Bezoekadres Croonstadtlaan 111 3641 AL Mijdrecht

Postadres Postbus 250 3640 AG Mijdrecht Contactgegevens T. 0297 29 16 16 F. 0297 28 42 81 E. gemeente@derondevenen.nl Website www.derondevenen.nl Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gelden aangepaste openingstijden.

22 MEI 2020

Gemeentehuis en afvalbrengstations gesloten op Tweede Pinksterdag

Het gemeentehuis en de afvalbrengstations zijn gesloten op Tweede Pinksterdag, maandag 1 juni. Dinsdag kunt u weer terecht bij de gemeente. De openingstijden van het gemeentehuis zijn aangepast om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gemeentehuis is van 8.30 tot 12.30 uur open. Regel zoveel mogelijk online Probeer zo veel mogelijk online te regelen met de gemeente. Voor het geval u ’s ochtends naar het gemeentehuis wilt komen, maak dan een afspraak, anders krijgt u geen toegang. Maar alleen als het echt noodzakelijk is, kunt u via 0297 29 16 16 een afspraak maken om langs te komen. Telefonisch is de gemeente maandag tot en met donderdag de gehele dag bereikbaar, op vrijdag tot 12.30 uur. De openingstijden van de afvalbrengstations veranderen door de coronamaatregelen niet. Meer informatie over de openingstijden vindt u in het colofon elders op deze pagina.

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur – 12.30 uur Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur. U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft.

Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak! Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16. De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl.

Afvalbrengstation Abcoude Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 13.00 uur - 15.00 uur Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten. SERVICEPUNTEN Diensten op het gebied van wonen, zorg, welzijn, en ondersteuning bij digitale diensten van de gemeente. T. 0297 58 76 00 (alle vestigingen) E. info@servicepuntderondevenen.nl I. www.servicepuntderondevenen.nl Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de kantoren gesloten. U kunt u de Servicepunten alleen via e-mail en telefoon bereiken. Dat kan op de volgende tijden: ma t/m do: 9.00 – 16.00 uur vrijdag: 9.00 – 13.00 uur Servicepunt in Mijdrecht Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht Servicepunt in Wilnis Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Servicepunt in Vinkeveen Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Servicepunt in Abcoude De Angstelborgh Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude

BEZORGKLACHTEN I. www.degroenevenen.nl/contact T. 0297 38 52 57 info@degroenevenen.nl

Nieuws over corona

Kijk op www.derondevenen.nl/corona voor het laatste nieuws De gemeente informeert u over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Kijk hiervoor op www.derondevenen.nl/ corona Regelingen voor ondernemers Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van de regelingen voor ondernemers (vanuit de Rijksoverheid en vanuit de gemeente). Bekijk deze op www. derondevenen.nl/regelingenondernemers Kernteam van de gemeente bereikbaar Het Kernteam van de gemeente is bereikbaar. Heeft u hulp en ondersteuning nodig, een vraag over werk en inkomen of over het opgroeien en opvoeden van uw kinderen? Dan kunt u terecht bij het Kernteam. Dit kunt u rechtstreeks benaderen via 0297 – 29 16 02. Voor uw vragen en advies kunt u ook terecht bij de Servicepunten, bereikbaar via 0297 – 58 76 00. Vragen over het coronavirus? Bekijk de informatie op: • de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus • de website van de GGDrU: www.ggdru.nl • de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/corona

Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen.

AFVALBRENGSTATIONS Afvalbrengstation Mijdrecht Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten.

DE GROENE VENEN

Controle op naleving regels bestemmingsplan De gemeente De Ronde Venen controleert de komende tijd of inwoners en bedrijven de regels van het bestemmingsplan Buitengebied-West naleven. Het bestemmingsplan omvat grofweg het totale buitengebied van de ‘oude’ gemeente De Ronde Venen (dus vóór de samenvoeging met Abcoude), minus de Vinkeveense Plassen. Dankzij eerdere inventarisaties van data en luchtfoto’s heeft de gemeente al een redelijk beeld van de situatie. Uit deze inventarisaties kwam naar voren dat er de nodige afwijkingen van de geldende regels en de milieuwetgeving zijn. De controleurs van de gemeente willen bekijken of een eigenaar of grondgebruiker inderdaad de regels niet naleeft. Is dat het geval, dan wil de gemeente afspraken maken over een oplossing, zodat alles wel volgens de regels is. Pas wanneer dat niet mogelijk blijkt, starten juridische procedures.

Kent u iemand die een lintje verdient? Dan kunt u hem of haar voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding vóór 1 juni 2020 Een koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk, bijzonder werk voor de samenleving. Degene die u voordraagt moet inwoner zijn van De Ronde Venen en zich minimaal vijftien jaar geheel belangeloos hebben ingezet voor de samenleving. Neem vóór uw inzending even contact op met de gemeente Er geldt een aantal spelregels bij het aanvragen van een koninklijke onderscheiding. Die leggen wij graag aan u uit vóór u iemand voordraagt. U kunt hiervoor terecht bij mevrouw H.A. van Offerden, via 0297 29 17 10 of via h.vanofferden@derondevenen.nl Uw voordracht voor de lintjesregen van 2021 dient u in vóór 1 juni 2020 De behandeling van een voordracht legt een lange weg af. Als de aanvraag compleet is, brengt eerst onze burgemeester advies uit over het voorstel. Daarna geeft de Commissaris van de Koning een oordeel. Die stuurt het voorstel weer naar het Kapittel voor de Civiele Orden, een onafhankelijk orgaan dat een zwaarwegend advies geeft aan de minister. Wanneer die positief beslist, wordt de onderscheiding door Zijne Majesteit bij Koninklijk Besluit toegekend. Vanwege die lange weg is het belangrijk dat u de aanvraag tijdig indient. Meer informatie? Kijk dan op www.lintjes.nl of op www.derondevenen.nl/lintje. Op deze websites vindt u een voordrachtformulier. Stuur uw aanmelding met motivatie aan mevrouw H.A. van Offerden, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht met de melding ‘vertrouwelijk’ op de envelop. U kunt het voordrachtformulier ook mailen naar h.vanofferden@derondevenen.nl

Of bel met: • het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (tussen 8.00 en 20.00 uur). • de informatielijn van de GGDrU: 030 - 630 54 00 (doordeweeks tussen 8.30 en 17.00 uur, in het weekend tussen 9.00 en 16.00 uur)

Initiatieven in De Ronde Venen Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus wordt van ons tijdelijk een andere manier van leven gevraagd. Organisaties in De Ronde Venen spelen hierop in en ontplooien allerlei initiatieven. U vindt deze initiatieven hier op een rij - Ga naar www.derondevenen.nl/corona - Scroll naar beneden - Klik op het ‘tegeltje’ Initiatieven in De Ronde Venen.

Bel het Geldpunt bij vragen over geld Mist u op dit moment inkomen door de coronacrisis? Bent u net uw baan kwijtgeraakt? Wilt u voorkomen dat er schulden ontstaan? Of wilt u weten hoe het zit met het aanvragen van een uitkering, de toeslagen of een andere regeling? Het advies van het Geldpunt helpt u op weg! Voor iedereen met vragen over geld en financiën is er op maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur het telefonische spreekuur. U kunt het Geldpunt bereiken via 06 86 86 02 17. Buiten het telefonisch spreekuur is het Geldpunt bereikbaar per e-mail via geldpunt@stdb.nl.


DE GROENE VENEN

22 MEI 2020

3

Werkzaamheden Abcoude en Vinkeveen, maaiwerkzaamheden op- en afritten A2 De bermen bij de op- en afritten naar en van de A2 bij Vinkeveen en Abcoude worden in de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 mei gemaaid. Deze werkzaamheden vinden plaats in de periode tussen 20.00 en 5.00 uur. Gedurende het maaien zijn de op- en afritten korte tijd afgesloten. Verkeer wordt dan omgeleid. Vinkeveen, markeringswerkzaamheden oprit A2 De oprit bij Vinkeveen naar de A2 richting Utrecht is in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 mei in de periode tussen 20.00 en 5.00 uur enige tijd afgesloten. De afsluiting duurt maximaal drie uur en is nodig om nieuwe markeringen aan te brengen. Verkeer wordt omgeleid via de oprit Abcoude. De oprit in de richting Amsterdam is gewoon open. Vinkeveen, wegafsluiting Baambrugse Zuwe De Baambrugse Zuwe is van 28 mei 7.00 uur tot 29 mei 16.00 uur ter hoogte van huisnummer 196 volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf de Herenweg zijn aan weerszijden van de Zuwe de huisnummers 143 en 194 te bereiken en vanaf de Vinkenkade de huisnummers 143C en 206. Voor voetgangers en fietsers geldt deze wegafsluiting niet, mits zij afstappen. Deze wegafsluiting is nodig voor het maken van nieuwe huisaansluitingen in opdracht van Vitens. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer P. van Baaijen van de firma Van Vulpen via 0183 61 11 04.

Vinkeveen, éénrichtingsverkeer Donkereind Van maandag 25 mei 7.00 uur tot vrijdag 26 juni 18.00 uur geldt op het Donkereind vanaf Demmerik éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer. In die periode laat Stedin de laagspanningskabels vervangen tussen de huisnummers 1 en 18. Omdat het niet mogelijk is om vanaf de Korenmolenweg het Donkereind in te rijden, wordt gemotoriseerd verkeer omgeleid. Voor voetgangers en fietsers geldt deze verkeersmaatregel niet. Heeft u vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer R. van Dijk van de firma Buko Infrasupport via 030 303 13 00.

Tijden brugbediening verruimd Vanaf donderdag 21 mei (Hemelvaartsdag) zijn de bedieningstijden van bruggen in De Ronde Venen verruimd en gelden de normale tijden van de zomerbediening. De bedieningstijden waren de afgelopen weken beperkt in verband met de coronacrisis. De tijden waarop de bruggen in de gemeente worden bediend zijn te vinden op www.derondevenen.nl onder 'nieuws' en op de borden bij de bruggen. Houd tijdens het varen de algemeen geldende coronamaatregelen in de gaten. Dat betekent minimaal 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden. Voor uw en andermans gezondheid.

Officiële bekendmakingen en mededelingen (week 21 – 22 mei 2020) AANGEVRAAGDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Tuinderslaan 8 in Mijdrecht

Tijdelijke caravanstalling in bestaande kas

Z/19/154571

07-05-2020

Ruwelspad 3 Abcoude

Plaatsen van masten t.b.v. videosysteem

Z/20/160526

11-05-2020

Leicester 2 in Mijdrecht

Oprichten van een schuur

Z/20/162062

11-05-2020

Nabij Plaswijk 35, 36, 39 en 40 in Vinkeveen

Vervangen brug (R6080) kadastrale perceel VKV00, A 5380

Z/20/161131

12-05-2020

11-05-2020

Nabij Plaswijk 44, 45, 50 en 51 in Vinkeveen

Vervangen brug (R6090) kadastrale perceel VKV00, A 5380

Z/20/161134

12-05-2020

12-05-2020

Nabij Plaswijk 56, 57, 62 en 63 in Vinkeveen

Vervangen brug (R6100) kadastrale perceel VKV00, A 5380

Z/20/161135

12-05-2020

Nabij Vijzelmolen en Kruiwiel in Mijdrecht

Vervangen brug (R1790) kadastrale perceel MDT01, C 9538

Z/20/161112

14-05-2020

Baambrugse Zuwe 35 in Vinkeveen Vergroten van de woning

Z/20/161867

14-05-2020

Van Voorthuijsenhof 49 in Abcoude

Vergroten van de woning

Z/20/162498

14-05-2020

Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Voordijk 53 in Abcoude

Het vernieuwen van dakkapellen en het plaatsen van zonnepanelen

Z/20/163594

07-05-2020

Pieter Joostenlaan in Wilnis

Het kappen van 92 bomen (reconstructie)

Z/20/163711

08-05-2020

Cruzaat 2 in Mijdrecht

Uitbouw voorgevel

Z/20/163747

11-05-2020

Amstelkade 49 in Wilnis

Baggeren Wilnis Bovenlanden fase 2

Z/20/163764

11-05-2020

Vossestaart 34 in Wilnis

Vernieuwen en wijzigen raamindeling in de voorgevel

Z/20/163768

Zand- en Jaagpad 15 in Baambrugge

Vergroten van de woning

Z/20/163801

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

VERGUNNINGSVRIJE OMGEVINGSVERGUNNING

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende melding vergunningsvrij is bevonden: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Turelurenlaan 6 in Vinkeveen

Het aanbrengen van een dakopbouw

Z/20/162083

14-05-2020

Herenweg 171 in Wilnis

Het plaatsen van een kinderspeelhuisje

Z/20/163106

07-05-2020

Amsterdamsestraatweg 20, 22, 24 in Abcoude

Renovatie en wijziging van een kantoorpand naar 3 woningen

Z19/154868

11-05-2020

AANGEVRAAGDE EXPLOITATIEVERGUNNING De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag om exploitatievergunning is ingediend: Adres

Activiteit

Opmerkingen

Dorpsstraat 26, 3648 AH in Wilnis

Pizzeria, grillroom

Vestigen nieuw bedrijf

De aanvraag ligt gedurende een periode van twee weken ter inzage bij vergunningverlening Integrale Veiligheid. U kunt een afspraak maken via iv@derondevenen.nl of 0297 29 16 16. Belanghebbenden kunnen hun reactie op de aanvraag in de vorm van een zienswijze kenbaar maken tot en met 5 juni 2020. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, afdeling Concernstaf – Integrale Veiligheid, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘zienswijze aanvraag exploitatievergunning’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via 0297 29 16 16.

VERLENGING BESLISTERMIJN OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig artikel 3.9 Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvragen om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Veenmolen 1 t/m 14, Weidemolen 1 t/m 8, Veendijk 2 t/m 62, Veendijk 29 t/m 39, Spoorzicht 1 t/m 49 en 2 t/m 32 in Wilnis

Bouw van 100 woningen Fase V Maricken

Z/20/160906

11-05-2020

Ovendijk 38 in Wilnis

Realiseren van een bijeenkomstfunctie voor de verhuur als vergaderruimte

Z/20/158986

13-05-2020

Garsten 3 in Abcoude

Plaatsen van een dakopbouw

Z/20/161365

13-05-2020

t.h.v Wilnisse Zuwe 60 in Wilnis

Bouw van een waterkwaliteitsscherm in De Geer

Z/20/161361

07-05-2020

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank MiddenNederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van. ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

VINKEVEEN. ONTHEFFING TIJDELIJKE PLAATSING CONTAINER AAN DE WAVERBANCKEN Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 21 april 2020 in relatie tot de artikelen 2.10 en 2.11 van de Algemene Plaatselijke Verordening De Ronde Venen (APV) ontheffing hebben verleend om tijdelijk een container te plaatsen aan de Waverbancken 3645 VP Vinkeveen. Dit in verband met een verbouwing van een woning. De ontheffing geldt van maandag 1 juni 2020 tot en met vrijdag 31 juli 2020. Bezwaar Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Verzoek om een voorlopige voorziening Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang. Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van. ‘voorlopige voorziening’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden.


4

WE MOGEN WEER NAAR ‘DE BIEB’! Sinds 11 mei mogen de bibliotheken hun deuren weer openen voor publiek. De meeste bibliotheken gaan wat later open, omdat ze nog even tijd nodig hebben om alles ‘coronaproof’ te maken. Wat komt daar allemaal bij kijken? Manon Postma, medewerker Informatie en Advies bij de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen vertelt hoe zij en haar collega’s dit aanpakken. “De vestigingen van onze bibliotheken gaan op 25 mei open, behalve onze vestiging in Loenen, die in een zorgcentrum gevestigd is. Tot die tijd zijn we druk bezig om alles veilig in te richten en organisatorisch te regelen. Er komen plastic

schermen bij de balies, we brengen met tape de looproutes aan en zorgen voor borden met de veiligheidsmaatregelen.” Manon vervolgt: “We starten met uitlenen. Na 25 mei kijken we hoe we onze dienstverlening verder gaan uitbreiden, zoals het gebruik van de computers in onze vestigingen.” De provincie ondersteunt de Utrechtse bibliotheken

22 MEI 2020

Manon Postma overhandigt boeken aan leden van de bibliotheek, via het loket van de Afhaalbieb

bij het toegankelijk maken van leren en lezen voor iedereen. Daar zijn de afgelopen weken slimme manieren voor gevonden. Via de Afhaalbieb bijvoorbeeld. Manon: “Daarbij kunnen onze leden via de website of telefonisch aangeven welke 5 boeken ze willen lenen. Deze kunnen ze op afspraak buiten komen afhalen. Dit doen we tot we weer open zijn. Onze andere diensten bieden we de komende tijd nog online aan, zoals computercursussen voor ouderen en online oefenen met taal. De leesconsulentes

blijven voor basisscholen voorlopig filmpjes maken. En steeds meer leden weten ook de online bieb te vinden.” Voor iedereen, ook nietleden, is er de gratis Thuisbieb-app met e-books en de Luisterbieb-app. Zo kan iedereen lekker blijven lezen. Op de website van jouw bibliotheek zie je wanneer deze weer open gaat. Wil je meer weten over de impact van de coronacrisis en maatregelen van de provincie? Kijk dan op www.provincie-utrecht.nl/ corona.

Provincie wil steunpakket van 6 miljoen euro voor cultuur- en erfgoedsector

De eerste dozen worden uitgereikt door commissaris van de Koning Hans Oosters (zie foto) en gedeputeerde Landbouw Hanke Bruins Slot.

Actie voor lokaal voedsel en steuntje in de rug in coronatijd Afgelopen week zijn er namens de provincie Utrecht 375 dozen met lokale producten uitgereikt aan mensen die wel een extra steuntje verdienen in deze coronatijd. De pakketten zijn met Support Your Locals samengesteld. Support Your Locals is een initiatief voor kortere voedselketens. Een directere relatie tussen

agrariërs en consumenten stimuleert de regionale voedselproductie en zorgt ervoor dat inwoners beter weten waar hun eten vandaan komt. De dozen zijn uitgedeeld door vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Hun vrijwilligers bieden extra hulp aan mensen die dat nodig hebben.

Musea, festivals, theaters, erfgoed- en andere culturele organisaties hebben al maanden geen inkomsten door de coronacrisis. De provincie Utrecht wil daarom een steunpakket oprichten om de cultuur- en erfgoedsector door deze zware periode te helpen. Het gaat om een bedrag van 6 miljoen euro. Ook gemeenten betalen en werken mee aan de steunmaatregelen. Op deze manier wil de provincie

bijdragen aan het behoud van de sterke Utrechtse cultuur- en erfgoedsector. Provinciale Staten besluiten in juli over het steunpakket. Kijk voor meer informatie op www.provincie-utrecht.nl/ corona.

DE GROENE VENEN

Vergaderingen Provinciale Staten In verband met de huidige maatregelen rond het coronavirus vinden de commissievergaderingen van Provinciale Staten plaats via een digitale vergaderomgeving. Per vergadering wordt één onderwerp behandeld, daarom zijn er op 13 en 20 mei meerdere commissievergaderingen ingepland. Vergaderingen Provinciale Staten: - Woensdag 27 mei om 13.00 uur. Deze digitale vergadering kun je volgen via de livestream op stateninformatie.provincie-utrecht.nl. - Onder voorbehoud: woensdag 3 juni 10.30 uur Bekijk de actuele agenda van alle openbare bijeenkomsten en vergaderingen op stateninformatie.provincie-utrecht.nl.

Werk aan de weg Met inachtneming van alle coronamaatregelen gaan diverse geplande wegwerkzaamheden wel door. Veiligheid en gezondheid van wegwerkers, bewoners en weggebruikers staan daarbij absoluut voorop! Hieronder een greep uit de wegwerkzaamheden, onder voorbehoud: N224 Renswoude: groot onderhoud, vanaf eind mei tot eind augustus 2020 N237 De Bilt: verleggen kabels en leidingen t.h.v. Griftenstein, tot medio augustus 2020 N410 Houten: aanpassen fietsaansluiting bij de Binnenweg, tot 24 mei 2020 N458 Woerden: aanleg glasvezel Rietveld, tot medio juni 2020 Een interactieve kaart van alle actuele wegwerkzaamheden aan de provinciale wegen vind je op: provincie-utrecht.nl/wegen.Volg ons twitteraccount @werkaandewegutr. Bel voor spoedeisende zaken zoals storingen aan de verkeerslichten, wegversperringen en olie op de weg met het Meldpunt calamiteiten (030) 258 36 00

Officielebekendmakingen.nl Voor officiële bekendmakingen kun je terecht op officielebekendmakingen.nl en op mijnoverheid.nl.

Bestrijding eikenprocessierups De eikenprocessierups is weer in aantocht. Eind april zijn ruim 4000 eiken besproeid met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in de bomen en allergische reacties veroorzaken bij voorbijgangers, zoals jeuk, huiduitslag en zwellingen. De behandelde bomen staan

voornamelijk langs de provinciale fietspaden en parallelwegen. Vanaf eind mei controleert de provincie de eikenbomen op de aanwezigheid van rupsennesten. Meldingen van omwonenden en weggebruikers zijn van harte welkom. Meer informatie: provincie-utrecht.nl/ eikenprocessierups.

Meer informatie? Kijk op onze website: provincie-utrecht.nl of volg ons op Facebook.com/provincieutrecht en Twitter: @ProvUtrecht | @PSUtrecht


DE GROENE VENEN

22 MEI 2020

BESTE BURGEMEESTER

5

LUISTERVINK 2.0

tekst maarten divendal

Opnieuw is het zo’n week waarin op het eerste gezicht geen grote veranderingen plaatsvinden. Op de persconferentie van de minister-president is dinsdag ingegaan op de versoepelingen van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Geen grote wijzigingen ten opzichte van wat was voorgenomen, maar het houdt de betrokkenen en de samenleving logischerwijs nog steeds enorm bezig. Nu is het vooral voorbereiden op de volgende tranche van versoepelingen, rond 1 juni. Dat doen scholen en het openbaar vervoer zelf, maar voor ons betekent dat bijvoorbeeld overleg met de horeca over terrassen. De minister-president richtte zich speciaal tot kinderen en jongeren. Hij vroeg hen mee te denken over hoe we met elkaar het beste vorm kunnen geven aan noodzakelijke regels. Ik wil dat graag uitbreiden naar alle inwoners: denk mee, laten we met elkaar de verantwoordelijkheid nemen om het goed te doen! Regelmatig krijg ik vragen over wat onze betrokkenheid is bij de besluitvorming over de maatregelen en de uitvoering daarvan. “Wie nemen de besluiten nu eigenlijk? Het kabinet en de Veiligheidsregio’s worden steeds genoemd.” Omdat er sprake is van een crisis die door de pandemie internationaal is, worden de besluiten door het kabinet genomen op basis van de wet Publieke Gezondheid (WPG). Er wordt gebruik gemaakt van de bestaande crisisstructuur. Op basis van de besluiten van het kabinet geeft de minister van Volksgezondheid een aanwijzing aan de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s die er in Nederland zijn. In die aanwijzing staat in feite de opdracht om de besluiten uit te voeren. Onze gemeente is onderdeel van de Veiligheidsregio Utrecht. Die bestaat uit de

26 Utrechtse gemeenten. De voorzitters hebben wettelijk eigen bevoegdheden, in onze regio is dat de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen. Alle voorzitters maken samen in het Veiligheidsberaad afspraken hoe ze de besluiten van het kabinet uitvoeren. Soms is dat voor heel Nederland hetzelfde, soms zijn er verschillen tussen regio’s. Binnen onze eigen Veiligheidsregio maken wij met de 26 burgemeesters van de Utrechtse gemeenten samen weer afspraken hoe we het in onze regio uitvoeren. Ook hiervoor geldt: soms is het in de regio overal hetzelfde, soms zijn er verschillen tussen gemeenten. “Dat is dan toch heel onduidelijk als er allerlei verschillen kunnen zijn?” Soms is het inderdaad niet helemaal duidelijk, maar er kunnen verschillen nodig zijn in de uitvoering: dat is logisch want gemeenten verschillen onderling. Het centrum van Mijdrecht vereist voor de weekmarkt bijvoorbeeld een andere aanpak dan die in het centrum van Utrecht. Een jachthaven in Vinkeveen is een ander recreatiebedrijf dan een vakantiepark in Zeeland. Toch proberen we alles zoveel mogelijk met elkaar af te stemmen, om het voor inwoners begrijpelijk te houden. Dat is weleens moeilijk, want niet alles is logisch). Daarbij is het lastig dat we soms géén mogelijkheid hebben voor maatwerk (hoe kan je bijvoorbeeld verstandig binnensporten), soms is die ruimte er echter wel (wat kan wel en niet bij buiten sporten). Daarnaast zijn er regels waar de gemeenten helemaal niet over gaan, zoals sommige economische maatregelen. De uitvoering van ondersteuningsmaatregelen voor ondernemers en organisaties is een afzonderlijk traject. Dit alles bij elkaar zorgt voor heel veel overleg. De éne keer gaat het om toestemming ergens voor krijgen, de andere keer om zaken onderling

goed afstemmen. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe meer een maatregel gevolgen heeft voor de openbare ruimte, het publieke domein, de rol voor de gemeente groter wordt. “Wat is de rol dan daarbij voor u als burgemeester?” Dat is verschillend. Vanuit het inzicht dat we als college hebben over wat goed zou zijn voor onze gemeente, probeer ik invloed te hebben op het beleid van de Veiligheidsregio en via de regio’s samen op het kabinet. Ik vertegenwoordig hierbij de burgemeesters uit het westen van de provincie in het zogenoemde regionale beleidsteam van de Veiligheidsregio. Daarnaast geef ik samen met het college leiding aan de uitvoering van de maatregelen binnen de gemeente. Omdat het daarbij vaak gaat over interpretatie van regels overleggen we met andere gemeenten. Dan kan het gaan over heel uiteenlopende zaken, zoals hoe om te gaan met rouwstoeten bij een begrafenis. Of: mogen fitnessscholen in een tent sportactiviteiten organiseren? Intern met medewerkers overleggen we over wat, gelet op de regels, wel of niet haalbaar is. Dan gaat het bijvoorbeeld om muziekuitvoeringen bij verzorgingsinstellingen of over wat kan bij recreatieondernemers. De laatste dagen gaat het over hoe we de drukte rond de Vinkeveense Plassen beheersbaar houden. Voor onze gemeente is het belangrijk om niet alleen te kijken naar onze eigen Veiligheidsregio, maar ook naar de buurgemeenten, die van Amsterdam-Amstelland en Hollands-Midden. Wat altijd blijft gelden is: vermijd drukte, houd de 1,5 meter afstand in de gaten, neem als burger en ondernemer je eigen verantwoordelijkheid en gebruik allemaal je gezond verstand. Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@derondevenen.nl

BelangenVereniging Vinkeveense Legakkers (BVVL)

“Voldoende ruimte voor natuur én reactie op Plassen” De Natuur- en milieuvereniging De Groene Venen (DGV) maakt zich ernstig zorgen over de natuur op de Vinkeveense Plassen en vindt dat de gemeente de natuur op de plassen volstrekt onvoldoende dreigt te beschermen, zo berichtte deze krant vorige week. De BelangenVereniging Vinkeveense Legakkers (BVVL) vindt echter dat er genoeg ruimte is voor natuur én recreatie op de Vinkeveense Plassen en gaat inspreken op de eerstvolgende commissievergadering Ruimtelijke Zaken waar het onderwerp Bestemmingsplan Vinkeveense Plassen aan de orde is. De redactie kreeg inzage in hun brief. tekst rob isaacs

“De BVVL ziet elk jaar legakkers verdwijnen en zeker de laatste jaren gaat het hard, door de vele stormen, veroorzaakt door klimaatverandering. Door het niet onderhouden van de legakkers, zoals schoeien en snoeien, hebben deze stormen vrij spel. Eigenaren wachten met

COLOFON De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

onderhoud tot de nieuwe regels in het bestemmingsplan bekend zijn”, stelt BVVL-voorzitter Tom Hannes. Veensteekmachines, waarvan er nog één aanwezig in het Veenmuseum staken de legakkers loodrecht af tot een diepte van 5 meter, waarna het veen opgebaggerd werd. Daarom is het rond de legakkers zo diep is en de walkant zo kwetsbaar. En daarom ook is schoeien in Vinkeveen zo’n kostbare aangelegenheid. Met een paar palen van 3 meter en een schotje van 1,20 meter red je het niet. In hun brief stelt de BVVL: “Met de verkoop van 44 legakkers geeft de lokale overheid aan het onderhoud van deze legakkers niet meer te kunnen of willen betalen en dit over te laten aan de particuliere kopers, met de eis dat er binnen drie jaar geschoeid wordt. De BVVL hoopt dat daar ook op wordt toegezien. Maar eigenaren/ huurders gaan hun legakkers natuurlijk niet onderhouden zonder dat zij er gebruik van kunnen

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij en Michael Reuling.

maken. Zij willen legaal op hun legakker recreëren in een fatsoenlijke blokhut. Dan zal er in de cultuurhistorische legakkers geïnvesteerd worden en zullen de legakkers voor de toekomst behouden blijven.” De BVVL vindt het jammer dat de natuurlobby de bebouwing wil minimaliseren. De Provincie was al akkoord met 12% bebouwing in zone II en 10% in zone III. Nu wordt er nu bijna aan het einde van het proces een zone IV langs de Botshol geëist. Als er een bufferzone verlangd wordt, dan kan deze ook binnen de grenzen van de Botshol liggen. Telkens wordt ervan uitgegaan, dat als er ergens gerecreëerd wordt, de natuur verdwijnt. Dat is niet zo en volgens de BVVL kan dit heel goed samen. Hannes: “Recreatie en natuur worden ten onrechte tegenover elkaar gesteld, terwijl toch niemand zou willen ontkennen dat de Vinkeveense Plassen thans, dus met recreatie, ook natuur zijn. Natuur mét recreatie is de énige formule waarbij de Vinkeveense Plassen kunnen overleven!”

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Anderhalve meter Ik denk nog dikwijls aan Paul. Hoe zou het met ‘m zijn? Zit-ie daarboven op zijn ster ons allemaal uit te lachen omdat alle kroegen dicht zijn? Het zou zomaar kunnen. Ergens ben ik blij dat hij dit niet heeft hoeven meemaken. Man, wat zou hij nijdig geweest zijn. Niet dat het nou zo’n kroegtijger was, maar kroegen waren voor hem altijd een mooie bron voor verhalen en goede grappen. En zo’n Ketel 1 in je eentje thuis drinken... daar is gewoon minder aan. Ik kom erop, omdat de horeca weer open mag, en volgens mij staat iedereen te trappelen. 1 juni is het zover en omdat dat op Tweede Pinksterdag valt, lijkt het alsof we er speciaal vrij voor hebben gekregen, maar wie houden we voor de gek. We zitten allemaal nog gewoon thuis. En voorlopig is het eerst nog een maandje mondjesmaat. Maximaal 30 gasten (oorspronkelijk inclusief barpersoneel of bediening, maar daar is het kabinet deze week van teruggekomen). Nou ken ik een paar kroegen waar zo’n aantal geen probleem oplevert, maar veel horecabedrijven zitten met de anderhalvemeterhanden in het haar. Afstand en omzet gaan soms moeilijk samen. Want wat moet je als je een Grand Café hebt met 180 zitplaatsen, of als je een buitenterras hebt met ruimte voor slechts drie tafeltjes? Er is denk ik geen inventiever volk dan Nederlanders als het gaat om het bedenken van oplossingen waarmee je wetten, regels en richtlijnen kunt omzeilen – overigens niet specifiek op horecagebied, maar in het algemeen. Het duurde dus ook niet lang voordat de eerste dubbeldeksterrassen werden gepresenteerd. Gewoon stapelen! In veel binnensteden wordt gediscussieerd over het afsluiten van rijbanen, om vrij baan te geven aan terrasruimte. Hoe dan ook, anderhalve meter afstand blijft de norm, zowel op de terrassen als in de horeca zelf. Uitzondering vormen mensen die een gezamenlijke huishouding hebben en tweetallen. Vanaf drie personen wordt gehandhaafd en daarom kunnen ook tweetallen die geen gezamenlijke huishouding vormen binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Tenslotte mag je ook met z’n tweeën als familie, vrienden of buren naast elkaar in de auto.

For the time being levert het wat ruimte, maar ik hou mijn hart vast voor de zomermaanden. Het was gisteren tijdens Hemelvaart al veel te druk op de eilanden van de Vinkeveense Plassen en op de stranden. Hoe gaan we straks die anderhalve meter handhaven? In –van links naar rechts op de kaart– Portugal, Spanje, Italië, Kroatië, Griekenland en Turkije wordt hier hard over nagedacht, ieder op zijn eigen manier. Transavia wil weer gaan vliegen per 4 juni... Ik neem nog maar wat bedenktijd. En een neut.

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2020 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


6

22 MEI 2020

DE GROENE VENEN

Kort nieuws Regio

Dorpentocht vervalt De fietstocht van Stichting Dorpentocht van zondag 7 juni gaat niet door. De voorbereidingen voor de twee routes van 35 en 55 km waren al in volle gang en er waren goede afspraken met het nieuwe Goede Doel, Stichting Opkikker. Begin volgend jaar worden de voorbereidingen weer opgestart voor de 43e Dorpenticht op zondag 6 juni 2021. Zet deze datum vast in uw agenda.

Mijdrecht

Lotenverkoop Zonnebloem De Zonnebloem probeert in deze tijd gasten van tijd tot tijd een hart onder de riem te steken met een klein beetje aandacht en een klein presentje. Maar ook de Zonnebloem ondervindt de maatregelen tegen het coronavirus: de Jaarmarkt gaat dit jaar niet door en daar werden altijd veel loten verkocht. De opbrengst daarvan is nodig om allerlei evenementen te financieren. Nu de jaarmarkt niet doorgaat verzoekt de Zonnebloem hen te helpen door loten te kopen. Voor 10 euro ontvangt men 5 loten en voor 20 euro krijgt men 10 loten. Meerdere loten is natuurlijk ook mogelijk. Wie meespeelt maakt kans op een van de vele prijzen, waaronder een elektrische fiets, leuke cadeaubonnen of zelfs 15.000 euro! Op maandag 12 oktober van dit jaar vindt de trekking plaats; de uitslag wordt in de plaatselijke kranten bekend gemaakt. Stort het bedrag van uw keuze op rekening NL21 RABO 0135 2287 35 t.n.v. de Zonnebloem. Vermeld duidelijk naam en adres en het aantal gewenste loten worden. Deze worden dan dan bij u thuis afgeleverd.

GVM’79 gaat ook buiten verder! Ook GVM’79 heeft haar activiteiten naar buiten verplaatst. De afgelopen week gingen de lessen zoveel mogelijk volgens het gewone lesrooster weer van start op het grasveld achter de Phoenixhal. Er is hard gewerkt aan het plan van aanpak en de locatie. Voor het verplaatsen van een aantal materialen en toestellen werd een prachtig vrachtwagentje beschikbaar

gesteld door James autoservice. Om de elektriciteit voor de muziek en airtumbling op het grasveld te hebben, werd door de firma Homan een veilig verlengsnoer gesponsord, dat door korfbalvereniging Atlantis in de lichtmast is aangesloten. Zo kunnen de turn- en acrogymlessen zo goed mogelijk buiten worden voortgezet. De gymnasten vonden het afgelopen

Ingezaaide bloemenwei in Amstelhoek

Ook Amstelhoek krijgt een bloemenwei Op 2 mei is de derde bloemenwei ingezaaid door buurtbewoners van Amstelhoek, enthousiast geworden door de bloemenweides in Wilnis die vorig jaar een groot succes waren. De gemeente stelde op verzoek van de buurt een groot veld ter beschikking om in te zaaien. Door grote stenen op het stuk grond kon de freesmachine in eerste instantie niet over het veld. Buren staken de handen uit de mouwen en waren twee ochtenden bezig om de stenen van het veld af te sjouwen. Daarna kwam de gemeente terug om de grond nogmaals te frezen. Op 2 mei was het dan zover: de bloemenwei werd ingezaaid en er werden paaltjes omheen gezet om te voorkomen dat het veld per ongeluk wordt gemaaid. In 2019 werden in Wilnis al twee bloemenweides ingezaaid, en waar tot in november bloeiden hier heel veel soorten bloemen. Inmiddels staan de weides in Wilnis alweer in bloei met o.a. goudsbloemen, koolzaad, komkommerkruid, judaspenning, klaprozen,

bijenvoer, duizendschoon en vingerhoedskruid. De bloemenweides in Wilnis liggen naast het Oude Spoorhuis in Wilnis en langs de vaart in de buurt van het CSW voetbalveld. In Amstelhoek ligt de bloemenwei in het verlengde van de Ringdijk Eerste Bedijking, net voor de brug naar Uithoorn. Neem gerust een kijkje en bewonder de bloemen, de bijen en de vlinders. Wil je zelf iets doen? Zaai dan bloemen in je eigen tuin of op het balkon.

In Wilnis staat de bloemenwei al in bloei

VIB geeft bereikbaarheidsadvies De Vereniging Industriële Belangengemeenschap in De Ronde Venen (VIB) heeft de gemeente geadviseerd omtrent de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van Ondernemingsweg in Mijdrecht, nu daar een ALDI-supermarkt gevestigd gaat worden.

Ondernemingsweg gevestigd zijn. Die uitten zorgen over de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van de omgeving. In plaats van daarover te klagen, hebben de leden – in onderling overleg – adviezen geformuleerd ter bevordering van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid.

heid van de omgeving waarin zij gevestigd zijn. Rein Kroon gaf aan blij verrast te zijn met de input van de ondernemers en een reactie te zullen formuleren. Hij ziet de samenwerking met de ondernemers met vertrouwen tegemoet.

Er is een omgevingsvergunning afgegeven voor de vestiging van een supermarkt met parkeerterrein aan de Ondernemingsweg waar nu Roké Motors gevestigd is. De VIB voerde overleg met haar leden rondom de

Deze adviezen heeft de VIB woensdag jl. overhandigd aan Rein Kroon, wethouder en locoburgemeester van de Gemeente De Ronde Venen. De ondernemers willen op deze manier een bijdrage leveren aan de leefbaar-

Van links naar rechts: wethouder Rein Kroon, VIB-voorzitter Daniel Storm en bestuurslid Jan-Kees den Haan van de VIB. ▶

week weer heerlijk om te bewegen en het was vooral heel leuk om na al die tijd weer samen te bewegen. Omdat de trainsters op dit moment nog niet mogen vangen, worden er veel dingen herhaald en worden er extra kracht- en lenigheidsoefeningen gedaan. De freerunningafdeling ging vrijdag weer van start, ook bij deze sporters straalde het plezier er weer vanaf. Deze freerunning lessen worden op verschillende locaties in Mijd-

recht gegeven. Het is allemaal weer net even anders dan we gewend zijn, maar bij GVM’79 is veel creativiteit en flexibiliteit om leuke beweeglessen te verzorgen!

Nationale Balkon Beweegdag op 29 mei om 11.00 uur

Natuurlijk doet De Ronde Venen ook mee Docenten van Senior Sportief Actief en verschillende fysiotherapeuten zijn gevraagd hier aan mee te doen. Op diverse locaties in De Ronde Venen gaat op 29 mei om 11 uur de BEWEEGBINGO van start. Iedereen kan vanaf zijn of haar balkon, galerij of deuropening meedoen. Maak zelf een Bingokaart , de nummers worden getrokken door de sportdocenten. Ieder nummer staat dan voor een oefening, die men gezamenlijk doet. Iedereen kan mee doen en….er zijn prijzen te winnen! Kwekers en tuincentra stellen belangeloos prijsjes ter beschikking. Na de beweegbingo kan men nog genieten van een optreden. Verschillende muzikanten, zangers en DJ zeiden direct JA! en PAR-AV zorgt voor geluidsinstallaties.

Opeens kwamen alle lessen van Senior Sportief Actief te vervallen en stonden de docenten van Senior Sportief Actief op non-actief. Als snel kwamen de docenten met creatieve ideeën om toch te blijven bewegen, want: “..we laten toch onze deelnemers niet stil zitten? Ze moeten bewegen, fit blijven, de weerstand hoog houden, en ja… toegegeven….we missen het contact met onze deelnemers. Er kwamen beweegposters en uitgewerkte lessen in de brievenbussen of mailboxen van de leden, docenten namen zelfs filmpjes op die weer via WhatsApp groepen of e-mail werden gedeeld. En in Abcoude werd een aantal keren ‘balustradegym’ gegeven vanuit de tuin van Angstelborgh,waarbij de bewoners vanaf hun balkon of op een plek in de tuin meededen. En RTV RondeVenen nam een dagelijks gymprogramma op, waarvan inmiddels een tweede deel is opgenomen. Ook op andere plaatsen in het land kwamen dergelijke initiatieven tot stand om medioren en senioren in beweging te houden. Dat leidde tot het opzetten van een Nationale Balkon Beweegdag, in samenwerking met Oldstars. Door heel Nederland wordt op hetzelfde moment een gymles gegeven bij seniorenflats of zorginstellingen onder het motto: “samen bewegen, verbindt”.

Wil jij ook een keer meedoen? Dat kan! Voor de buitenlessen (tot de zomervakantie) geldt dat je je tenminste 24 uur voor een les moet hebben aangemeld. Dit doe je via proefles@ gvmijdrecht79.nl

Het belooft een prachtige ochtend te worden, waar iedereen nog lang van kan nagenieten.


DE GROENE VENEN

22 MEI 2020

7

golven op de plas komen. Dit beschermt de achterliggende eilanden. Kortom, mocht de pilot voor de vissen onvoldoende resultaat opleveren, tellen altijd de andere voordelen nog.’’

Afgezonken legakker Vinkeveense Plassen omgetoverd tot vissenbos Een groot aantal legakkers op de Vinkeveense Plassen is door de jaren heen (gedeeltelijk) afgezonken. Vinkevener Bert Klinkhamer wil van deze legakkers vissenbossen maken; plekken waar vissen veilig kunnen paaien en beschutting kunnen zoeken. Op de Zuidplas is een pilotbos aangelegd om te onderzoeken wat de effecten op de visstand zijn. tekst rosanne kok

- foto's arthur van der kooij

Aanleiding voor de pilot van het vissenbos is de dalende visstand. ‘‘Door het schoner wordende water, is de visstand door de jaren heen met 70 tot 80 procent afgenomen’’, stelt Bert Klinkhamer van Jacht- en visserijvereniging De Goede Vangst. ‘‘Het water in de Vinkeveense Plassen is kraakhelder. Er zit nauwelijks fosfaat in. Dat heeft tot gevolg dat er ook nauwelijks algen groeien, terwijl algen de voedingsbron vormen voor vele kleine vissen die op hun beurt weer door de grote vissen gegeten worden. Wij maken ons grote zorgen. Niet alleen voor de recreatieve waarde van het vissen, maar ook voor de aanwe-

zige biodiversiteit. Er wordt steeds geroepen dat de otter deze kant op moet komen, maar als hij ziet dat hier niets te eten is, is hij er net zo snel weer vandoor.’’ Om dit tij te keren, is volgens Bert de aanleg van een vissenbos een mogelijkheid. “Dat is een rij met verticale palen waartussen grote bossen takken worden geplaatst’’, legt hij uit. ‘‘De takken worden op hun plek gehouden met een nylonkabel. Zo blijven de vissenbossen intact. Ook tijdens storm of stevige golfslag.’’ Tussen de takken kunnen vissen een schuilplaats vinden, paaien en hun kuit afschieten.

Team Sportservice brengt bewoners Zideris in beweging Bewoners van wooninstellingen gaan gewoonlijk naar hun werk of naar de dagbesteding, maar door de coronamaatregelen zijn bewoners nu elke dag thuis. Voor sommigen erg verwarrend en voor de begeleiding lastig.

gebruikt onze materialen fanatiek. Bewoners blijven daarmee in beweging. Als extra hulp bracht ik ze twee kunststof stoepranden en een bal. Daar kunnen ze buiten zelfstandig mee aan de slag.”

Team Sportservice De Ronde Venen stuurt hen wekelijks leskaarten met daarop gezonde recepten, beweegspellen en ontspanningsoefeningen. Bewoners van de woonlocatie van Zideris in Mijdrecht kregen materialen om het oud-Hollandse spel stoepranden te spelen. “Op afstand proberen wij wooninstellingen zoveel mogelijk te ondersteunen met leskaarten en video’s waarmee men actief blijft”, vertelt buurtsportcoach Elzemieke van Empel van Team Sportservice. “Zideris

Bij Zideris in Mijdrecht kunnen mensen met een beperking begeleid wonen. Ze krijgen een eigen appartement, en maken daarnaast gebruik van gezamenlijke ontmoetingsruimten. Het stoepranden bleken hier een schot in de roos. “Hee! Dat deed ik vroeger altijd! Super leuk!”, werd er geroepen. Elzemieke bekeek het van een afstandje: “Er werd meteen gespeeld. Steeds meer bewoners kwamen kijken en daagden elkaar uit. Voor ik wist was er een hele competitie ontstaan.”

Een ondergelopen legakker is volgens Bert de ideale plek voor zo’n vissenbos. ‘‘Er bevinden zich tientallen weggespoelde legakkers op de Vinkeveense Plassen’’, vervolgt hij. ‘‘Op dit moment vormen zij een gevaar voor het vaarverkeer; boven water kun je de ondergelopen akkers niet zien. Door ze weer ‘boven water te halen’, maak je het veiliger.’’ Daarnaast ziet Bert andere voordelen. ‘‘Je maakt niet alleen een broed- en schuilgelegenheid voor vissen, maar ook voor de vogels die op de takken kunnen nestelen’’, zegt hij. ‘‘Tevens zorgen de vissenbossen voor winden golfbreking waardoor minder hoge

Veel van de legakkers in de Vinkeveense Plassen zijn eigendom van Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Zij werkt mee aan de pilot door een van hun eilanden ter beschikking te stellen en het project te financieren. ‘‘Eerst hadden wij het plan om de weggespoelde legakkers af te graven tot een diepte van twee meter om hiermee de veiligheid op het water te verbeteren’’, stelt Alex van der Heiden, opzichter dagelijks onderhoud. ‘‘Dat plan zou de natuurwaarde van de ondergelopen akkers te veel naar beneden halen, daarom hebben we dat niet gedaan. Het aanleggen van zo’n vissenbos is juist goed. Dat idee vormt een versterking van de natuur.’’ Om het effect van het vissenbos te meten, is een pilot gestart op een ondergelopen legakker op de Zuidplas, vlakbij de N201. ‘‘RAVON, een onderzoeksinstituut vanuit de Universiteit van Wageningen, gaat deze pilot onderzoeken met behulp van onderwatercamera’s’’, stelt Alex. ‘‘Zij hopen dat de visstand verbetert en dat de kwabaal terugkomt; een visje dat op de Vinkeveense Plassen inmiddels een zeldzaamheid geworden is.’’ Wanneer de eerste onderzoeksresultaten bekend zijn, is nog niet bekend. ‘‘Mocht deze pilot een succes zijn, kunnen we onderzoeken of we meer vissenbossen aanleggen’’, hoopt Bert. ‘‘Binnen onze vereniging zijn ook veel eigenaren van legakkers. Zij staan open voor de aanleg van meer vissenbossen. Niet alleen voor het vergroten van de visstand, maar ook voor bijkomende voordelen als vermindering van golfslag en vaarveiligheid.’’

GROTE VERHALEN tekst rosanne kok

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Valsspelers Nu we niet bij elkaar kunnen komen, zoeken we naar andere manieren om elkaar te ontmoeten. Natuurlijk is niets fijner dan vrienden en vriendinnen als begroeting te omhelzen en rechtstreeks in de ogen te kunnen kijken, maar het online alternatief vind ik zo gek nog niet. Videobellen om bij te kletsen blijkt prima te kunnen en in de weekenden hebben we al tot drie keer toe een online pubquiz gespeeld. De quizmaster en de vragen bekijken we via Zoom en via Houseparty staan we in contact met onze teamgenoten. Het vraagt de eerste keer even wat technisch uitzoekwerk, maar als alle verbindingen tot stand zijn gekomen, kun je spelen alsof je in een echte kroeg zit. We spelen voor een portie bitterballen en een kratje bier. Dat wordt aangeboden door diverse horecaondernemers die zo ook weer even voor het voetlicht worden gebracht. Gemiddeld wordt ingelogd met achthonderd apparaten, wat betekent dat zo’n vijftienhonderd fanatiekelingen meepuzzelen. Naast kennis van topografie, showbizz, actualiteit, politiek en geschiedenis, wordt ook een beroep gedaan op muziekkennis. De quizmasters spelen muziekfragmenten waarbij je moet raden wie de uitvoerende artiest is. De meeste liedjes kun je woordelijk meezingen, maar wie het gemaakt heeft? Dat valt lang niet altijd mee. In de vorige quiz zat een strikvraag. Een van de muziekfragmenten was afkomstig van een bandje dat pas net is opgericht. Nog totaal onbekend bij het grote publiek. Hun liedje is pas een paar dagen te beluisteren via de streamingdiensten. Met andere woorden; de kans dat je deze vraag goed zou hebben, is nagenoeg nihil. Wat denk je? Tien procent van de deelnemers had het goed. Tien procent hè? Dan doe je mee aan een onlinequiz. Een quiz waarbij de quizmaster je niet kan zien. Er is geen meester die op je vingers kijkt of je niet spiekt. Het is een quiz waarbij je alle spiekmogelijkheden kunt benutten die je maar wilt. Je kunt alle antwoorden opzoeken en Google gebruiken als je beste vriend in nood. Het kan, het kan, het kan. Maar je doet het niet. Ik vind het te treurig voor woorden. Ik kan me niet voorstellen dat je dan nog van de winst kunt genieten, want met Shazam, Google Maps en Wikipedia krijgen die bitterballen toch echt wel een vieze bijsmaak. Stelletje valsspelers.


Familieberichten

8

22 MEI 2020

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal di­ent van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

DE GROENE VENEN

Telefonisch spreekuur Geldpunt Mis jij inkomen door de coronacrisis? Ben je net je baan kwijtgeraakt, of maak je je zorgen over jouw baan? In jouw gezin of huishouden levert dat extra stress op omdat niet iedereen een financiële buffer heeft om een aantal maanden huur, gas, licht en zorgverzekering te betalen. Wil je weten hoe het zit met het aanvragen van een uitkering, de toeslagen of een andere regeling? Door alle informatie via de media weet je niet waar je moet zijn voor welke regeling. Een beetje hulp en advies kan jou zeker op weg helpen. Heb je schulden en zie je die nu verder oplopen? Of wil je juist voorkomen dat er schulden

ontstaan? Een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven zou jou enorm helpen, maar zo’n lijst opstellen is een enorme klus. Kortom voor iedereen die zorgen heeft over geld en financiën is er het telefonische spreekuur van het Geldpunt op: maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 u. via telefoonnummer 06-86860217. Buiten het spreekuur bereikbaar per e-mail: geldpunt@stdb.nl. Het is in bepaalde gevallen ook mogelijk om een afspraak te maken. Het Geldpunt is een samenwerking van Kwadraad, gemeente De Ronde Venen en TympaanDe Baat.

foto arthur van der kooij

Janssen Van Kouwen in Mijdrecht sluit zich aan bij Eurorepar Car Service

“U kunt nog steeds met alle merken bij ons terecht, maar nu voor een extra scherpe prijs” Janssen Van Kouwen, de bekende universeeldealer aan de Communicatieweg 26 te Mijdrecht, heeft zijn service uitgebreid door zich aan te sluiten bij Eurorepar Car Service en biedt daarmee onderhoud aan álle merken auto's – voor een lagere prijs. "Natuurlijk behouden wij de kwaliteit en de flexibele service die Janssen Van Kouwen altijd al biedt", aldus Tom Bult van Janssen Van Kouwen.

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Melding overlijden: dag en nacht bereikbaar 06-26056999

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Dankbaar voor een lang en gelukkig samenzijn.

Willy de Vos - van Bilderbeek Haarlem, 18 september 1934

Abcoude, 13 mei 2020

August de Vos Aasdomstraat 7 1391 CR Abcoude De crematie heeft in stilte plaatsgevonden.

Eurorepar Car Service is een multimerkennetwerk voor onderhoud en reparatie aan alle merken en typen auto's, met inmiddels meer dan 3.400 vestigingen in heel Europa. De stap betekent voor Janssen Van Kouwen dat het bedrijf nu kan putten uit het uitgebreide assortiment scherp geprijsde onderdelen en internationale kennis. Het initiatief van dit netwerk komt van Groupe PSA, de autogroep waar Opel onder valt. Voor klanten betekent dit een bredere service met onderhoud en reparatie aan alle merken auto's. Uw auto kan bij Eurorepar Car Service in Mijdrecht onderhouden worden door professionele monteurs, maar nu voor een scherpere prijs. Janssen van Kouwen ziet nog meer redenen om voor deze garage te kiezen. Tom Bult: “Wij bieden de klant premium kwaliteit en service. Daarnaast werken we in een grote werkplaats met moderne apparatuur en goed opgeleide en vakbekwame monteurs. Bovendien maken

Veiligheidsmaatregelen Vinkeveense Plassen Om de toestroom van recreanten en duikers in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de mensen de vereiste 1,5 meter afstand kunnen houden, treft de gemeente een aantal maatregelen voor de Vinkeveense Plassen en de zandeilanden. Beveiligers houden de hele dag toezicht op het aantal bezoekers aan de zandeilanden 1, 2, 4 en 5. Om overlast te beperken en de toegankelijkheid voor hulpdiensten te borgen, zien zij er op toe dat fietsen, bromfietsen en scooters vóór de toegangsbrug worden geparkeerd, Zo nodig spreken zij (groepen) bezoekers aan op hun gedrag en zien zij er op toe dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Als deze ruimte niet meer gewaarborgd wordt, worden nieuwe bezoekers niet meer toegelaten.

wij als universele dealer onderdeel uit van een grote dealerholding, de Janssen Van Kouwen Automotive Groep”. Janssen Van Kouwen in Mijdrecht biedt niet alleen onderhoud en service aan reguliere personenauto’s, maar ook aan premium personenauto’s, elektrische auto’s en zware bedrijfswagens. Twee van de vele voordelen van de Eurorepar Car Service zijn de goedkope servicepas (49,95 euro p.j.) met pechhulp in heel Europa (inclusief het wegslepen van een caravan) en standaard 2 jaar garantie op onderhoud en reparaties. De prijs-kwaliteit verhouding van Eurorepar Car Service is erg goed. "De ondersteuning van Eurorepar Car Service is prettig, want door deze samenwerking kunnen wij onderhoud voor alle merken aanbieden voor lagere tarieven", aldus Tom Bult. Janssen Van Kouwen is zeer tevreden over de samenwerking en gaat binnenkort de vestigingen in Aalsmeer, Naarden en Hilversum ook aansluiten bij dit netwerk.

Het aantal duikers dat toegang krijgt tot eiland 4 wordt beperkt. Om dit aantal te controleren ontvangen de duikers bij aankomst een pas, waarmee zij een parkeerplek op het eiland krijgen. Er worden 60 passen uitgegeven. Het aantal automobilisten dat met een trailer naar de botenhelling komt, wordt gemaximeerd tot 20, zodat er voldoende ruimte blijft om te manoeuvreren. Om gevaarlijke situaties met foutparkeerders op de Baambrugse Zuwe te voorkomen vinden daar de hele dag controles plaats. Ook op het water wordt drukte verwacht. De zomerregeling van de brugbediening is vanaf Hemelvaartsdag van kracht. De gemeente roept iedereen op om ook tijdens het varen de coronamaatregelen na te leven. Dus alleen met het eigen gezin of maximaal 2 personen in een boot en onderling afstand houden.


DE GROENE VENEN

Francis Hendrick presenteert radioprogramma Echoes

In het radioprogramma Echoes – iedere dinsdagavond te beluisteren op RTV De Ronde Venen – ontvangt Francis Hendrick wekelijks een andere gast uit de gemeente. Hij of zij mag zeven favoriete platen uitkiezen. Daarover gaan ze met elkaar in gesprek. Deze week gaan wij in gesprek met Francis over wat radio maken voor haar betekent. tekst rosanne kok

- foto peter bakker

Francis droomde al langere tijd van een eigen radioprogramma. Tien weken geleden startte ze met Echoes, naar een idee van hoofdredacteur Ton van der Bruggen. “Over dat format was ik echt laaiend enthousiast’’, begint Francis. “Het concept om met gasten in gesprek te mogen gaan en samen de diepte in te kunnen gaan, sprak mij heel erg aan.’’ Elke week schuift een nieuwe gast aan. De ene week is dat een vrijwilliger die actief is bij RTV De Ronde Venen, de andere week een gast die woonachtig is in De Ronde Venen of op een andere manier een heel sterke band heeft met het gebied. Begin mei was Cor Mastwijk te gast. Eerder Noël Lutjes; jongerenwerker bij Tympaan-De Baat en Thijmen Klinkhamer; raadslid voor D66 en Christel van Dam: van De Buurderij aan de Padmosweg. “Ik vind het opvallend dat mijn gasten tot nu toe zo gemakkelijk open naar mij zijn’’, vervolgt Francis. “Ik hou ervan om de diepte in te gaan en goede gesprekken te voeren. De een is daar meer toe bereid dan een ander. Ik vind het bijzonder als mensen dat durven. Dat waardeer ik heel erg.’’ Van hardrock tot klassiek Iedere gast kiest zeven platen of muziekstukken uit die op hem of haar veel indruk maken. “Dit

Tennis Fit 65+ Sinds 11 mei zijn de tennisparken voor 19+ open en mag er enkelspel gespeeld worden onder de richtlijnen van o.a. de KNLTB om veilig en gezond tennissen voor volwassenen rustig op te starten. Veel tennissers, ouder dan 65 jaar, willen liever dubbelen. Deze groep zou dan moeten wachten tot 1 juni. Als er dan een versoepeling plaatsvindt, kan naar verwachting met vrijspelen ook gedubbeld worden. Om alvast in vorm te komen biedt Mijdrecht Tennist, een initiatief van TV De Ronde Vener en TV Mijdrecht de sportactiviteit: Tennis Fit 65+ aan. Iedereen ouder dan 65 jaar kan drie dagen elke dag een uur dubbelen. “Ook oudere tennisspelers staan te trappelen om weer te tennissen,” aldus Mariëtte Neumann van Mijdrecht Tennist, “Met Tennis Fit 65+ worden ze begeleid door trainers van tennisschool CTO en een fysiotherapeut van Kernge-

mag echt van alles zijn. Van hardrock tot klassieke muziek. Dat maakt dit programma ook zo divers. Je hoort zoveel verschillende stijlen en ontdekt regelmatig iets nieuws. Zo hadden we laatst een vrijwilliger die uitsluitend klassieke stukken had uitgekozen. Dat is toch wel bijzonder voor een zender die normaal voornamelijk mainstream muziek ten gehore brengt.’’ ‘Eigenlijk durfde ik niet’ Radio maken is een grote passie van Francis. “De studio is een plek waar ik ook helemaal mezelf kan zijn. Voor mij komt hier het beste van twee werelden samen: muziek en de kans om mensen vragen te mogen stellen.’’ Als kind droomde Francis al van een plek op de radio. “Ik durfde het eigenlijk niet’’, vervolgt zij. “Toch ben ik ontzettend blij dat ik het gedaan heb. Hierdoor leer ik niet alleen veel mensen kennen, maar ook de omgeving steeds beter.’’ De Mijdrechtse hoopt zich nog veel verder te ontwikkelen in het vak. “Het klinkt cliché, maar natuurlijk wil ik hier steeds beter in worden’’, zegt zij. “Ik maak dit programma alleen, wat betekent dat ik zowel verantwoordelijk ben voor de techniek als voor het interview. Toch kan mijn focus niet op twee plekken tegelijk zijn. Er gaat dus weleens wat mis. Dan start ik bijvoorbeeld een plaat in die op dat moment nog niet gestart zou moeten worden. Het zijn kleine dingen, maar daar kan ik me wel beter in ontwikkelen. Radio maken moet je vooral veel doen.’’

22 MEI 2020

9

Stichting zoekt naar alternatieven voor uitgestelde Culinaire Venen De vijftiende editie van het populaire evenement Culinaire Venen wordt niet dit jaar, maar volgend jaar gehouden en wel op 11 september 2021. Nadat de coronamaatregelen het doorgaan van buitenevenementen voorlopig uitsluiten, was de editie van dit jaar al een beetje op losse schroeven komen te staan. Het feit dat de horeca en het bedrijfsleven na deze crisis met vérstrekkende gevolgen wel wat anders aan hun hoofd zouden hebben dan een feestje, plus vraagtekens over het handhaven van de anderhalvemetersamenleving op het Raadhuisplein, hebben de organiserende Stichting Culinaire Venen doen besluiten de knoop definitief door te hakken. Bestuurslid John den Hollander van de organiserende Stichting Culinaire Venen vindt het jammer dat het evenement niet door kan gaan dit jaar. “We zijn altijd het eerste grote evenement na de zomervakantie en dit jaar was dat een erg mooi moment geweest. Veel mensen zullen niet blij zijn, maar denkend aan de drukte op het Raadhuisplein en de financiële positie van veel bedrijven die meewerken en/of sponsoren, dan denk

ik dat we toch een goede beslissing hebben genomen,” zegt John den Hollander, die zijn eigen evenementenbedrijf Event Station zwaar geraakt ziet door de crisis. “De evenementen- en theaterbranche is misschien wel het hardst geraakt van alle sectoren, maar ik weiger om bij de pakken neer te gaan zitten. Mensen denken vaak dat we hier ‘depri’ achter onze bureaus zitten, maar we steken liever energie in het bedenken van creatieve concepten en oplossingen die onder de huidige beperkingen wél mogelijk zijn. Dat verwachten opdrachtgevers ook van ons.” Vandaar dat John ook nog aan het brainstormen is over wat er nog wel mogelijk is op 12 september, de oorspronkelijke datum van de Culinaire Venen van dit jaar. “Ik sluit niet uit dat er op die dag alsnog wat georganiseerd gaat worden. Dat zal in nauwe samenspraak zijn met gemeente en horeca en zeker niet het kaliber van een Culinaire Venen. Ik doe hierbij graag een open uitnodiging aan ieder die hierover wil meedenken en -praten om zich bij mij te melden.” Dat kan op info@culinairevenen.nl

5 dagen per week geopend voor de aankoop en onderhoud van al uw goud, zilver, sieraden en horloges Reparaties sieraden & eigen ontwerp. Horloge reparatie van alle merken, o.a. Rolex, Cartier, Breitling en Omega. Tevens vervangen wij horloge batterijen en banden, klaar terwijl u wacht. Haal en breng service. Klokken restauratie. Ook maken wij van uw oude goud een mooi sieraad naar eigen ontwerp.

De hoogste prijs voor uw goud en zilver U bent van harte welkom!

Herenweg 169A, Vinkenveen - Tel. (0297) 743565 - www.goudsmederijvinkeveen.nl Geopend v.a. Di. t/m Vr. 10.00 tot 17.30 uur | Za. 9.30 tot 15.30 uur

En wie Francis graag zou willen uitnodigen bij haar in de studio voor Echoes? “Burgemeester Maarten Divendal’’, besluit zij. “RTV heeft een heel goede samenwerking met hem en hij heeft al toegezegd dat hij een keer aan wil schuiven. Dat lijkt mij heel leuk.’’

zond, die er op toezien dat 1,5 meter afstand wordt gehouden. Spelenderwijs geeft de trainer tactische tips en krijgen de spieren wat extra aandacht van de fysiotherapeut om blessures te voorkomen. Ook mensen die nog geen lid zijn of niet eerder hebben getennist, zijn van harte welkom.” Tennis Fit 65+ is 25, 27 en 29 mei tussen 09.00 en 12.30. Graag van te voren aanmelden. Meer informatie op www.tvm-mijdrecht.nl en www.tvdrv.nl. Uitvaartcentrum Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis www.uitvaartcentrumfinnema.nl

Bel voor directe hulp bij overlijden of advies 0297 325 865


10

22 MEI 2020

DE GROENE VENEN

Basisschool mogelijk in enkele lokalen VLC Vinkeveen

Lekker uit eigen land! Sojasaus, er is weer een wereld voor me opengegaan. Als liefhebber van vis heb ik altijd een flesje in de koelkast staan, een dunne lekkere zoutige vloeistof die net even dat stukje tonijn, zalm of sushi een smaakboost geeft. Toen ik bij mijn leverancier was, viel mijn oog op Tomasu, niet omdat het sojasaus was, maar omdat ik zag dat het gebrouwen wordt in ons eigen land en wel in Rotterdam! Als ik aan de term ‘brouwen’ denk, dan is het eerste wat bij mij op komt: bier. Dus ik ben er even ingedoken en het verhaal achter deze saus is echt leuk. Drie Nederlandse vrienden die zich vol hebben gestort in de wereld van sojasaus besloten 4 jaar geleden dat ze

Natuur en cultuur op de grens van land en water Op deze plaats heeft u eerder kunnen lezen dat de oevers van enkele legakkers in de Gagel zijn versterkt. De natuur daar heeft af en toe een helpend handje nodig van ons, natuurbeheerders, anders zouden de legakkers onherroepelijk in het water verdwijnen. Daarmee zou fraaie natuur verloren gaan, maar ook een zichtbare herinnering aan de menselijke geschiedenis in ons landschap worden uitgewist. De legakkers kunnen voorlopig weer tegen een stootje. Maar ook in een ander terrein van De Bovenlanden

all-the-way zouden gaan met het maken van hun eigen unieke sojasaus. Geen trucs, geen hulp van buitenaf, maar alles in eigen beheer en met volledige controle over iedere stap in het proces. Dat begint bij de ingrediënten. Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen, tarwe, water en zout. En zo leerden ze een moderne akkerbouwer uit de Hoeksche Waard kennen die na een korte eerste kennismaking ter plekke besloot om mee te doen. Die akkers vormen de plek waar het proces start. Deze kerngezonde bodem in de Hoeksche Waard vormt de basis. Het zout halen ze uit het wereldberoemde Guerande, Frankrijk. Uiteindelijk komt alles samen in de brouwerij op Rotterdam-Zuid. Daar worden de sojabonen gekookt, de tarwe geroosterd en wordt de fermentatie opgestart door een schimmel. Deze mix wordt koji genoemd. En na een dag of vijf gaat de koji het vat in samen met het kookvocht van de bonen en het Franse zout. Vanaf dat moment heet het moromi. Dat is ook het moment dat het lange wachten begint. In tegenstelling tot wijn of bijvoorbeeld whisky, mag je sojasaus niet helemaal met rust laten.

De eerste twee maanden worden alle vaten met de hand geroerd. Daarna gebeurt dit wekelijks voor een periode van minimaal twee jaar. Op basis van ontwikkeling van geur, activiteit en een beetje gevoel wordt besloten of het vat klaar is om te persen. Alles wordt in flesjes gedaan en gelabeld met het barrelnummer. En de smaak? Ik wist niet dat sojasaus zo hoorde te smaken. Door de 24 maanden rijping is de Tomasu sojasaus lekker dik en heeft de smaak onwijs veel diepgang. Er zijn drie varianten, een original sojasaus, sweet sojasaus gemaakt met suikerbieten uit de Hoeksche Waard en een sweet & spicy variant waaraan madame Jeanette pepertjes zijn toegevoegd. Een fantastisch product uit eigen land!

hebben we te maken met afkalvende oevers. Aan de Bovendijk liggen enkele mooi ronde kleiputten. Je kunt ze vanaf de weg goed zien liggen. De kleiputten zijn in vorige eeuwen ontstaan, toen bewoners van onze omgeving op lokale schaal klei weggroeven. Ze gebruikten de kalkrijke klei als meststof op schrale, zure veengronden of voor de bouw van dijken. Als je gedetailleerde topografische kaarten bekijkt, kun je tussen de Bovendijk en de Veldwetering een snoer van dergelijke putten zien liggen (zie www.topotijdreis.nl). Sommige zijn slechts zichtbaar als een kleine verwijding van sloten. Ze zijn ooit met de hand uitgegraven door onze voorouders. Er is wat afgezwoegd in de polder!

verzwelgt het water het land. In het klein zou dan hetzelfde gebeuren als wat in vorige eeuwen in het groot is gebeurd in de Ronde Venen: door turfwinning en stormen werden kleine petgaten grote meren, veranderde land in water. Zo ver willen wij het nu niet laten komen. Daarom hebben we een plan opgesteld om de oevers van de kleiputten te beschermen met een houten beschoeiing. De hoop en verwachting is dat zich dan spontaan een oevervegetatie gaat ontwikkelen, die be-

Dorpsstraat 44 • 3641 ED Mijdrecht Tel 0297-274750 www.prinselijkproeven.nl

Pijlstaart en VLC positief over samenwerking

“De samenwerking met een middelbare school biedt veel voordelen’’, stelde directeur Jaco van den Dool van de Pijlstaartschool in Vinkeveen vorige week in deze krant. “Het lost ons huisvestingsprobleem op en biedt onderwijskundige voordelen.” Ook rector Henk Ligthart van het VeenLanden College (VLC) Vinkeveen is enthousiast over het plan om leerlingen van de groepen 7 en 8 les te gaan geven in het schoolgebouw aan de Bonkestekersweg. Wethouder Kiki Hagen ziet eveneens veel voordelen. “Primair en voortgezet onderwijs in één gebouw is, naast het belang van huisvesting, een ideaal uitgangspunt voor onze jeugd. Vaklessen zoals techniek kunnen gezamenlijk worden opgepakt en kinderen vanaf tien jaar, het begin van de puberteit, kunnen alvast wennen aan het voortgezet onderwijs. Voor veel kinderen een uitkomst.’’ OBS De Pijlstaart kampt sinds 2010 met ruimtegebrek. Van 245 leerlingen tien jaar geleden, groeide de school tot 362 leerlingen. De groei is opgevangen door een peuterspeelzaal als klaslokaal in te zetten, twee lokalen van de naastgelegen voormalige kleuterschool te gebruiken en twee noodlokalen te plaatsen. Dat loste het ruimtegebrek niet geheel op. Daarom werd een aanvraag bij de gemeente ingediend voor extra huisvesting. Het gebruik van lokalen van het VLC in Vinkeveen kwam als mogelijke oplossing naar voren. De gemeente moet met het verzoek instemmen. Rector Ligthart van het VLC: “Wij denken vooral in het belang van de leerling. Met de komst van de groepen 7 en 8 ontstaat een scherming biedt tegen de stormkracht. Ook hier willen we de natuur dus een handje helpen en zo de natuur- en cultuurwaarden behouden. Of het plan kan worden uitgevoerd, hangt af van de subsidiemogelijkheden. We hebben de provincie en het waterschap benaderd. Wilt u meer weten over Stichting De Bovenlanden: kijk op www.debovenlanden.nl of stuur een mail naar info@debovenlanden.nl.

Natuurlijke materialen

Sublieme service

Maatwerk

Duurzaam

Nieuw: Damsel

KORTING

Haal de luxe van een hotel in huis en genieten van een heerlijke relaxte zomer en een perfecte nachtrust & ultiem slaapcomfort. Kies voor de topkwaliteit producten van Nobleman met o.a. luxe en royale boxsprings, comfortabele matrassen & toppers en heerlijke dekbedden & kussen. Profiteer t/m zaterdag 20 juni van 20% korting op ons gehele assortiment.

Tweepersoons boxspring

normaal vanaf €2.995,Amstelhoek, Mijdrechtse Zuwe 71D noblemanboxsprings.nl

Wethouder Kiki Hagen (Onderwijs) ziet, behalve de huisvestingsoplossing, vooral voordelen op het gebied van de overstap van basis naar voortgezet onderwijs. “Voor veel kinderen is dat een grote stap. De overstap is kleiner als kinderen gewend zijn om van gebouw en omgeving van het voortgezet onderwijs gebruik te maken. De puberteit bij kinderen kan al beginnen vanaf 10 jaar. Dit is een grote verandering. Het is goed om de veranderingen in de rest van het leven van deze groep kinderen zo klein mogelijk te houden. Zoals bijvoorbeeld een soepele overgang van primair naar voortgezet onderwijs. Een goed initiatief dus voor de jeugd in onze gemeente van deze twee scholen.’’ Belangrijk punt van aandacht voor de Pijlstaart is om er voor te zorgen dat de school een eenheid blijft, ondanks twee plekken waar leerlingen zitten. Directeur Van den Dool: “Directie, bestuur en het team van leerkrachten staan 100 procent achter dit plan. Met inventieve oplossingen kunnen we een brug slaan tussen de dependance en het hoofdgebouw. De komende periode gaan we met ouders en leerkrachten in werkgroepen de puntjes op de i zetten zodat de kinderen straks optimaal kunnen leren en ontwikkelen.’’ De gemeente overlegt op dit moment met beide scholen of het verzoek kan worden ingewilligd. De Pijlstaart heeft aangegeven liefst aan het begin van het nieuwe schooljaar van het VLC gebruik te willen maken.

In de afgelopen maanden heeft het flink gestormd. Bovendien is het polderpeil verhoogd. Nu blijken de oevers van de kleiputten hier en daar af te kalven. Op luchtfoto’s van de afgelopen 20 jaar konden we zien dat de oevers soms wel een meter of 4 zijn opgeschoven. Als we niets doen, kunnen stukjes weiland op den duur worden weggeslagen en zijn de karakteristieke ronde vormen niet meer zichtbaar. Dan

Lente actie: 20%

ononderbroken leerproces waarbij wij van de Pijlstaart kunnen leren en vice versa. Wij kunnen de leerlingen van de Pijlstaart een groter aanbod leveren door de mogelijkheden die wij hebben op onze school. Leerlingen van het VLC zullen leerlingen van de Pijlstaart begeleiden. Dat is goed voor hun maatschappelijke ontwikkeling. Leerlingen van de Pijlstaart zullen door de begeleiding sneller aarden. Het mes snijdt aan twee kanten. Wij willen met de Pijlstaart onderwijs aanbieden waar wel over wordt gesproken, maar wat nog niet is gerealiseerd.’’

nu vanaf €2.396,-

Lid van Koninklijke


DE GROENE VENEN

22 MEI 2020

11

Rein Kroon: wethouder in coronacrisistijd Door de coronacrisis en de digitale manier van vergaderen is de politiek de afgelopen maanden in de ogen van veel burgers stil komen te liggen. Maar schijn bedriegt. Wethouder Rein Kroon heeft een aantal beleidsterreinen in zijn portefeuille die geraakt worden door de coronamaatregelen. In dit artikel praat hij over de gevolgen voor de sport, de lokale economie en de werkzaamheden aan nieuwbouwprojecten, voor én achter de schermen.

Sinds half maart is alles anders in Nederland. Wat ervaart u in het dagelijks leven van de maatregelen tegen het coronavirus? “Enorm veel! Mijn woonkamer is kantoor geworden. Afspraken werden in het begin afgezegd, nu loopt mijn agenda weer vol met digitale afspraken. Dat is prima, het is belangrijk dat er voortgang blijft. Gelukkig ben ik gezond en gezondheid is voor iedereen het belangrijkste. In onze gemeente hebben we veel inwoners die in de risicogroep zitten, dus we moeten goed op elkaar letten. Verder doe ik boodschappen voor mijn moeder, omdat zij in de risicogroep zit. Daarnaast is het natuurlijk jammer dat je niet mocht sporten. Gelukkig mag je nu weer buiten sporten, dus dat is fijn! Het is wel leuk om te melden dat ik nieuwe mensen heb leren kennen van het wandelen en zwaaien.” U bent als wethouder verantwoordelijk voor sport. De coronamaatregelen hebben enorme gevolgen voor de sportverenigingen in de gemeente. Welke effecten ziet u? “De gevolgen zijn groot, zeker. Medio maart kwam de georganiseerde sportbeoefening in heel Nederland stil te liggen: zowel bij sportverenigingen als bij commerciële sportaanbieders. Gelukkig is sinds kort buitensporten weer mogelijk, binnen de gestelde regels natuurlijk! Diverse binnensporten hebben in De Ronde Venen een buitenlocatie voor hun activiteiten, daar kunnen onze inwoners terecht. Het zwembad heeft zijn deuren weer geopend. Alles natuurlijk onder strikte voorwaarden, maar het zijn stappen in de goede richting. We zijn er nog lang niet. Zaalsporten zijn nog niet mogelijk, wedstrijden niet en de sportkantines blijven voorlopig gesloten. Hierin volgen we de landelijke ontwikkelingen op de voet en zodra er weer iets mag, komen we als gemeente in actie om de sportverenigingen zo snel mogelijk te informeren.” In hoeverre is de gemeente afhankelijk van wat op een hoger niveau wordt beslist? “Volledig! Onze gemeente zit in één van de 25 veiligheidsregio’s. Daar worden de besluiten vanuit het Rijk doorvertaald naar gemeentelijk niveau. En daaraan geeft de gemeente dan weer invulling. Als gemeente hebben we een actieve rol. We helpen de verenigingen zoveel mogelijk bij de opstart van sportactiviteiten, zodat ze de mogelijkheden die er zijn, maximaal benutten kunnen. We geven advies over de activiteiten, over protocollen en plannen van aanpak. In het weekend van Koningsdag zijn er meer dan 50 plannen goedgekeurd! Dat is natuurlijk top! Daarnaast zoeken we mee naar geschikte buitenlocaties voor binnensporten en geven allerlei praktische ondersteuning. Dat loopt uiteen van

het leveren van informatieborden tot de tijdelijke uitbreiding van een fietsenstalling.”

Het blijkt dat verenigingsbestuurders zich grote zorgen maken over de impact van de coronacrisis. Ze vrezen zowel financiële gevolgen, als het verlies van leden en vrijwilligers. Herkent u dat? “Ja, de Rondeveense sportverenigingen en sportaanbieders maken zich grote zorgen, wij ook! Op dit moment volgen wij de richtlijnen vanuit het Rijk op het gebied van financiën. Afhankelijk van deze regelingen moeten we in samenspraak met de gemeenteraad kijken op welke manier we verenigingen eventueel te hulp moeten komen. Als verhuurder van sportaccommodaties kunnen wij sportverenigingen die in de problemen komen door de huurkosten, uitstel geven. Het is goed mogelijk dat er binnenkort een compensatieregeling komt voor de huurkosten. Vertegenwoordigers van de sport, gemeenten en het Rijk zijn daarover in overleg. Het kabinet wil 90 miljoen euro beschikbaar stellen aan de gemeenten voor de huur van de accommodaties in maart, april en mei. De sportsector zou die kosten dan dus niet hoeven te betalen. Dat is het idee. Hoe dat precies gaat uitpakken, is nog niet bekend, want de partijen zijn nog in gesprek. Daarnaast brengen we bij de verenigingen en sportaanbieders natuurlijk de landelijke financiële regelingen onder de aandacht. Tegelijkertijd zie ik dat nieuwe uitdagingen creativiteit en veerkracht losmaken. Het valt mij op met hoeveel enthousiasme de verenigingen de herstart van de activiteiten oppakken. Inwoners van onze gemeente zijn loyale mensen. Die laten hun favoriete sportclub nu niet zitten. Het belang van sporten en bewegen is relevanter dan ooit! Ik heb vertrouwen in de toekomst van de sportvereniging in onze prachtige gemeente.” Een ander onderwerp. De lokale ondernemers zitten in zwaar weer. Wat kan de gemeente voor hen doen? “Het is natuurlijk een bizarre tijd! Sinds de Tweede Wereldoorlog is het niet eerder voorgekomen dat de wereld zo is stilgezet als in de eerste week van maart! Winkels in de Foodsector hadden en hebben het drukker dan ooit tevoren. Terwijl we in de andere sectoren een ongekende terugval zagen van de omzet. De zorgen en problemen van de ondernemers ken ik heel goed. De contacten die we al hadden met de bedrijven en ondernemersverenigingen zijn sinds de coronacrisis geïntensiveerd. We hebben elke donderdagavond van half acht tot half negen een video-spreekuur voor ondernemers. Dat is een initiatief van een van onze ondernemersverenigingen, waar gemiddeld twintig ondernemers digitaal aanschuiven. Behalve mijn persoon neemt namens de gemeente de ac-

countmanager bedrijven daaraan deel. De ondernemers stellen vragen, komen met ideeën en geven hun mening. Daarnaast spreek ik veel ondernemers en loop ik bij ze binnen. Ze weten dat ze mij dag en nacht kunnen bellen voor een vraag of een idee. Samen moeten we knokken voor onze lokale economie en banen. Het is belangrijker dan ooit dat het lokale bedrijfsleven en de lokale overheid goed contact hebben, zodat we snel kunnen schakelen, indien nodig.”

U bent als wethouder betrokken bij de actie ‘Koop lokaal’. Waardoor is die actie ingegeven? “Vanaf mijn 13e heb ik gewerkt bij een groenteboer in Vinkeveen. Daar heb ik geleerd hard te werken, niet klagen en staan voor je klant. Dat betekent dat je weet hoe hard ondernemers met eigen bedrijf of winkel moeten werken om een boterham te verdienen. Vanuit die invalshoek zijn ondernemers onze klant. Als gemeente hebben we een verplichting ze zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast benaderen we met elkaar de lokale winkels en bedrijven als er prijzen beschikbaar gesteld moeten worden voor de maandelijkse bingo bij Hertha of Argon, het jaarlijkse schoolfeest of een ouderenmiddag. Daarom is het mooi om te zien dat we samen die winkels belangrijk vinden. Sportclubs sturen hun leden een e-mail met de oproep om bij hun sponsors boodschappen te doen. Ondernemers belonen hun medewerkers met een lokaal cadeautje. Het zijn kleine acties met een groot bereik. Het is een bewustwordingsproces met elkaar, en het is goed om te horen van de winkeliers dat het aanslaat. Daarnaast is er veel creativiteit. Zoals een bezorgservice in Abcoude van drie foodwinkels, een website van de winkeliers in Wilnis, groenteboer Versteeg die maaltijdsalades van Rendez Vous verkoopt, kledingzaak So True die samen met Smit Schoenen een actie doet. Dat vind ik mooi om te zien. We kijken samen vooruit naar wat mogelijk is. De gemeente ondersteunt het bedrijfsleven wanneer verruiming van de coronamaatregelen plaatsvindt, zoals de heropening van de lokale horeca en de terrassen na dit weekend.” Woningbouw is een ander onderdeel van uw portefeuille, maar daar horen we eigenlijk weinig over. Ligt alles nu stil?

“Nee, gelukkig niet! Hier geldt het gezegde: geen nieuws, goed nieuws. De coronacrisis heeft nog niet zo veel invloed op de woningbouw. En dat is maar goed ook! De wachttijden voor een huurwoning zijn nog steeds groot en jongeren komen in deze overspannen woningmarkt gewoon niet aan bod. Dus die woningen moeten er gewoon komen en daar werken we keihard aan. Bijvoorbeeld de locatie Twistvliedschool. Daar is het streven om starterswoningen te bouwen, maximaal vijftig. Eind deze maand is de gunning, zodat ontwikkelaars zich kunnen inschrijven. Binnenkort zit ik om tafel met een klankbordgroep vanuit de omgeving. En hopelijk kan er in het najaar worden ingeschreven. Op de locatie De Meijert zijn we nog steeds volop bezig. Er zijn gesprekken gevoerd met de grondeigenaren en gebruikers van het gebied. Onze insteek daarbij is: er moet ruimte komen voor woningen, tennisclubs en er moet voldoende groen overblijven. Ik hoop dat de plannen binnenkort rijp zijn om aan de buurt en daarna aan de gemeenteraad voor te leggen. Wat priller zijn de plannen voor Amstelhoek. Op het bedrijventerrein is ruimte voor woningbouw. Onder de Amstelhoekers is daar echt behoefte aan. Niet zo lang geleden hebben we daarvoor een intentieovereenkomst getekend. Binnenkort gaan we met de klankbordgroep om tafel. Het is een prachtige locatie, zo vlak bij de Amstel. Als het aan ons ligt, wordt dat een heel mooi nieuwbouwproject.’’

Achter de schermen wordt dus hard gewerkt aan nieuwbouwplannen. Hoe staat het met een plan dat nu al heel zichtbaar is, De Maricken? “Daar is het nog steeds business as usual en werkt iedereen gestaag door. De bouwer is bezig met deelplan vier en bereidt met ons het vijfde en laatste deelplan van fase 1 voor, samen 225 woningen. Vervolgens gaan we in gesprek over de invulling van fase 2 van het project. Een laatste voorbeeld is het Land van Winkel in Abcoude. De verkoop van de laatste kavels gaat daar gewoon door. Dat is belangrijk, de wijk nadert langzamerhand zijn afronding. Kortom: er wordt volop gebouwd in onze dorpen en dat blijven we doen want dat is hard nodig.’’


12

22 MEI 2020

Confettiregen

MONDRIA'S

BOEKENLADDER Maar waar zijn die duiven dan

Jan Siebelink

Op de dag dat Hugo Tempelman een brief ontvangt van zijn arts neemt hij zonder de envelop te openen een rigoureus besluit. Hugo Tempelman is een vertrouwd personage dat feilloos past in het rijke oeuvre van de auteur, waar hedonisme en calvinisme minder ver uit elkaar liggen dan het lijkt. Het zijn geen wetten of praktische bezwaren die Tempelman in de weg staan, maar angst. Angst voor het Oordeel, maar vooral ook voor zichzelf.

Stad van tranen

Kate Mosse

Augustus 1572. Minou Joubert en haar familie zijn in Parijs voor een koninklijke bruiloft. Het huwelijk tussen Margaretha, de zuster van de katholieke koning Karel IX, en de protestantse hugenoot Hendrik van Navarra is bedoeld om vrede te brengen in Frankrijk na een decennium van religieuze oorlogen. De hele stad loopt uit, en van heinde en verre zijn mensen gekomen om het feest mee te vieren.

Splinter Chabot Een paar weken geleden schreef ik over het verhaal van Bart Chabot. Hoe hij als kind opgroeide in een gezin waar hij geestelijk en lichamelijk werd mishandeld. Dit boek is geschreven door zijn zoon Splinter die opgroeide in een gezin vol liefde. Splinter schrijft over Wobie, een jongen die worstelt met zijn gevoelens en “anders” lijkt te zijn dan de mensen in zijn omgeving. Ondanks het feit dat alles bespreekbaar is in het gezin, en de vader en moeder

DE GROENE VENEN

alle kinderen laten zijn wie ze zijn (Splinter heeft drie broers), kan hij niet bespreekbaar maken waar hij vaak verdriet van heeft. De angst om gepest te worden, de opmerkingen van klasgenoten en leerkrachten, het feit dat hij niet in een hokje geduwd wil worden, het maakt hem onzeker over zichzelf. Er is wel een grote groep vriendinnen waar hij tot in het extreme mee bespreekt wat hij met zijn ouders niet kan bespreken. Net als zijn vader heeft hij een prachtig taalgebruik en net als zijn vader is er een groot

gevoel van eenzaamheid in zijn jeugd. Een prachtig verhaal, met als boodschap voor iedereen die in een vergelijkbare situatie zit de quote van Marc Marie Huijbregts uit De Wereld Draait Door: “Het wordt beter”.

van inwoners en ontwikkeling, zoals de computercursussen Klik & Tik en de taalmaatjes. Dat hebben we de afgelopen weken erg gemist en de bezoekers nog meer.”

maar uiteraard moeten we ons houden aan strenge maatregelen. Er mogen per vestiging maar een bepaald aantal mensen naar binnen. Natuurlijk kan je ook met je kind komen om een leuk boek uit te zoeken. Tot en met 12 jaar is er een volwassene nodig als begeleiding, maar ook hier geldt dat je wel gericht moet zoeken. Op deze manier kunnen we allemaal terecht in de bibliotheek. Ook op anderhalve meter.” De coronacrisis heeft één ding duidelijk gemaakt, vertelt De Haan tot slot: “De fysieke bibliotheek - in een gebouw - in al zijn facetten en veelzijdige dienstverlening is nog steeds onmisbaar in onze gemeente, dat hebben de klanten wel laten weten.” De komende dagen gaan de voorbereidingen verder voor de heropening. Kijk voor het laatste nieuwe op www.bibliotheekavv.nl.

gelezen door carla burggreave

Bibliotheken gaan 25 mei weer open De Bibliotheek is druk bezig met de voorbereidingen voor de heropening op maandag 25 mei. tekst ed kamans

Alles gaat volgens de coronarichtlijnen, protocollen en de 1,5 meter regels. “Dat is flink wat werk voor negen vestigingen, maar we doen het graag, vooral voor de klanten,” zegt directeur Eric de Haan, die blij is dat het uitlenen weer van start gaat. Maar de openstelling en dienstverlening gaat wel in fases. Nu is het nog alleen boeken halen en zelf registreren via de selfservice en het inleveren gaat via de inleverbus van de gebouwen om ervoor te zorgen dat het niet te druk worden. “De bibliotheek is voorlopig alleen toegankelijk voor het lenen van boeken. We gaan kijken hoe alles werkt en dan stapje voor stapje uitbreiden. De leestafels zijn niet open, de computers staan ook niet aan en ook zijn er nog geen bijeenkomsten of cursussen, maar dat gaat hopelijk weer snel komen,” hoopt directeur De Haan. “Pas als alles ineens stilstaat merk je hoeveel er eigenlijk gebeurt in een bibliotheek naast het alleen uitlenen van boeken. Het is een echt ontmoetingspunt en belangrijk voor de sociale contacten

Vanaf maandag kunnen bezoekers weer terecht in de vestigingen in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis, al kunnen openingstijden afwijken (zie de website voor actuele openingstijden). De veellezers konden de afgelopen weken wel terecht via de online bibliotheek en de afhaalbieb was ook een succes. De Haan: “We kregen veel positieve reacties. In sommige boeken zaten zelfs briefjes om ons te bedanken dat we op deze manier toch boeken beschikbaar hadden voor de klanten. Nu gaan we dus weer open en iedereen is welkom,

Niemand komt je redden

Alex Marwood

Diep in de bossen van Noord-Wales, achter metershoge stenen muren, houden de leden van de sekte De Ark zich schuil. Hun bestaan is in nevelen gehuld, zorgvuldig verborgen voor de buitenwereld. Dan slaat het noodlot toe: een mysterieus gif snijdt als een mes door de gemeenschap en eist de levens van honderden leden. Chaos breekt uit. In paniek slaan de overlevenden op de vlucht.

De Goldbaum dynastie

Natasha Solomons 1911. De uit de steenrijke familie Goldbaum afkomstige Greta verruilt tegen haar zin het mondaine Wenen voor druilerig Engeland om te trouwen met haar achterneef Albert. De familie Goldbaum verstevigt op deze manier de familiebanden, want ze weten dat ze – omdat ze Joods zijn – altijd buitenstaanders blijven. De familieband is hun grootste kracht..

Quarantaine

Wim Daniels Een man en een vrouw zijn in maart 2020 onafhankelijk van elkaar afgereisd naar een afgelegen bungalowpark in de Dordogne om een belangrijk doel te verwezenlijken. Daar krijgen ze al snel te maken met het om zich heen grijpende coronavirus. Ze zoeken troost bij elkaar, ze zoeken een uitweg, maar de problemen lijken zich alleen maar op te stapelen. Toch is er ook houvast, ze herkennen iets in elkaar en er zijn gesprekken die tot verrassende inzichten leiden.

Magic Mirror; Huidadvies op afstand zonder 1,5 Innovatief, altijd op zoek naar veranderingen en verbetering om het beste voor de huid van de klant te bieden. Ook nu weet Périne weer een uniek iets in haar bedrijf te introduceren. Sinds 11 mei mogen de contactenberoepen weer aan het werk, dus ook de schoonheidssalons mogen open. Super fijn dat wij weer wat voor de huiden en voor de persoon zelf kunnen betekenen. Périne, eigenaresse van schoonheidsinstituut Périne, doelt hiermee mede op de steeds meer besproken term ‘huidarm’ dat als keerzijde van de Coronamaatregelen wordt genoemd. Toch is Périne zich bewust dat een heleboel dingen anders zullen gaan en ook dat sommige mensen angstig kunnen zijn of binnen een Risicogroep vallen. Voor wie het toch nog te spannend vindt om een behandeling te ondergaan is het ook zonder behandeling mogelijk om een goede analyse van de huid te laten maken! Périne Skin Concept Store introduceert namelijk als eerste in Nederland de Magic Mirror. Deze magische spiegel, die als een parelend juweel aan de wand bij Périne Skin Concept Store hangt, is een fraai staaltje van innovatieve technologie en kan een digitale huidanalyse maken. De klant gaat voor de spiegel staan en bedient deze zelf. De analyse wordt daarna gemaakt en door de specialist uitgelezen terwijl de klant erbij staat op voldoende afstand, alles gebeurt dus zonder de Corona maatregelen te schenden. Huidverzorging en een goed zelfbeeld wordt in het licht van alle problematiek rondom het Coronavirus nog belangrijker. Het belang van uiterlijke verzorging draagt zeker in deze tijd bij aan een goed gevoel. Het vele thuiszitten, het combineren van werk en zorg in vaak één ruimte en de stress om het ongrijpbare van de situatie kan leiden tot gevoelens van onzekerheid. ‘Wanneer je spiegelbeeld dan

ook nog eens niet optimistisch is kun je zomaar in een negatieve spiraal terecht komen,’ aldus Périne. Om de huid op de juiste manier te verzorgen is het handig te weten wat de huid nodig heeft. De Magic Mirror meet precies hoe het met de huid gesteld is. Een geavanceerde techniek scant de huid en geeft aan waar de aandachtspunten zitten. Zonder de spiegel daadwerkelijk aan te raken kan de klant zelf zijn of haar huid door de spiegel laten analyseren. Vervolgens is direct zichtbaar wat de verbeterpunten zijn, zoals rimpels, fijne lijntjes, donkere kringen, donkere vlekken, ruwheid en poriën. Maar de analyse laat ook zien op welke punten de huid juist goed scoort. Een belangrijke positieve impuls omdat het eenvoudiger is om iets wat al goed is te onderhouden, terwijl daarnaast gewerkt kan worden aan de aandachtspunten. Indien gewenst kan Périne, of één van haar medewerkers uit het des-

kundige team met deze scan de klanten persoonlijk adviseren in de producten die het beste werken op de aandachtspunten. Op deze manier weet men zeker dat er thuis met de juiste producten wordt gewerkt. De klanten mogen zo vaak als ze willen zelf komen meten en zo de werkzaamheid van de producten op de huid actief zien. Périne Skin Concept Store is ingericht om, mét de 1,5 meter afstand-maatregel, toch een gevoel van beleving en genieten te ervaren.Ontdek de nieuwe jij in de spiegel van Périne Skin Store. Périne Skin Concept Store is gevestigd aan de Genieweg 8 in Mijdrecht. Het bedrijf is telefonisch te bereiken via tel. 0297-273121 of per e-mail via skinstore@perine.nl. Périne Skin Concept Store is geopend van 9 tot 13.00 uur (van dinsdag t/m zaterdag)


DE GROENE VENEN

22 MEI 2020

13

Grootse postactie voor alleenstaande ouderen door Stichting Tjitze Hesselius

“Deze ouderen zijn vaak al eenzaam en door het wegvallen van de activiteiten nog veel meer…” Ben je ook dol op post? En vind je het leuk om alleenstaande ouderen blij te maken met een kaartje? Doe dan mee aan de grootse postactie van de Stichting Tjitze Hesselius. Deze stichting heeft tot doel om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen of te verminderen door het organiseren van activiteiten. Omdat alle activiteiten nu zijn weggevallen, roept zij alle Rondeveners op om kaartjes te sturen en deze doelgroep een hart onder de riem te steken. tekst rosanne kok

tekst yannis elafi

Op de kaart van de Vinkeveense Plassen zul je tevergeefs zoeken naar Zandeiland 13. Er zijn er namelijk maar 12. Zandeiland 13 bestaat wel, maar ligt hier enkele vlieguren vandaan. En precies daar hebben we een nieuwe correspondent gevonden, die regelmatig bericht over de verschillen en de overeenkomsten met die andere 12 Zandeilanden...

- foto patrick hesse

Post, kaartjes, lieve brieven, tekeningen van kinderen, kleurplaten; alle schrijven zijn welkom om de ouderen die verbonden zijn aan de Stichting Tjitze Hesselius een blije dag te bezorgen. Het idee komt van Simone Borgstede, die voor de stichting alle activiteiten organiseert en coördineert. “Voor het voorjaar en de aankomende zomer hadden we diverse evenementen op de kalender van de stichting staan’’, vertelt Simone. “Helaas kunnen als deze evenementen door het coronavirus voorlopig niet doorgaan…’’ Schrijf jij ook een kaartje voor iemand die eenzaam is? De stichting zet zich specifiek in voor alleenstaande ouderen; een doelgroep waarbij eenzaamheid op de loer ligt. “Juist voor hen is het binnenblijven een hele opgave. Ondanks dat de komende tijd er wat meer bewegingsruimte komt, is het organiseren van een gezellig feest voorlopig nog niet aan de orde. Eerder hebben we met de stichting al een bos bloemen bij onze deelnemers gebracht. Nu willen we met hen in contact blijven middels post. Daarom doen we de oproep om een kaartje of brief voor een oudere te schrijven. Een mooie tekening maken mag natuurlijk ook. Wij verzamelen alle post en zorgen ervoor

Sophia Ettekoven is een van de ouderen die graag aan de uitjes van de stichting deelneemt. Ze is heel blij met de post: “Ik ben eigenlijk al sinds 16 maart niet meer op pad geweest, dus dan is dit heel fijn!” dat het naar de ouderen in ons bestand worden gestuurd. Vanwege de privacy is het niet mogelijk om zelf rechtstreeks een kaartje te sturen.’’ Maar aan wie moet je dan je kaart richten? “Wij kunnen geen persoonlijke gegevens van onze deelnemers verstrekken, maar ik kan er wel iets meer over vertellen’’, vervolgt Simone. “Neem bijvoorbeeld een heer die zelf niet heel erg fit meer is, al gaat hij er nog wel graag op uit. Het liefst op museumbezoek. Maar dat gaat nu niet meer. Ook hij zit thuis. Of een dame die slecht hoort en ziet maar heel erg van dansen houdt en dat nu mist. Daarnaast zijn er ook veel kwieke dames die nog prima op pad gaan maar dat liever samen doen om nieuwe mensen te leren kennen. Zomaar een greep uit de mensen die graag deelnemen aan de uitjes en activiteiten van de stichting en die we heel graag willen verrassen

met een tekening, brief of kaartje.’’ De tekeningen, brieven, kleurplaten en kaartjes kunnen worden verzonden naar St. Tjitze Hesselius, p/a Herenweg 184 in Wilnis. De organisatoren achter de stichting zullen ervoor zorgen dat het bericht bij een van de ouderen terechtkomt. “Wij hebben ongeveer honderdvijftig ouderen in ons bestand’’, besluit Simone. “Daarom zetten wij in op het ontvangen van driehonderd poststukken. Dan kunnen we hen nu blij maken en over een paar weken nogmaals verrassen met een kaart. Laat je creativiteit de vrije loop, we kunnen niet wachten om de Rondeveense ouderen blij te maken met jullie bericht.’’ Tot slot heeft Simone een boodschap voor alle ouderen die dit bericht lezen: “Post is onderweg en zo snel als het weer gaat organiseren we iets gezelligs! Houd moed.”

Rondeveners in het buitenland; hoe gaan ze om met corona? De afgelopen weken hebben we diverse Rondeveners aan het woord gelaten over de coronamaatregelen in hun land en welke effecten dit heeft op hun leven. Na eerdere verhalen uit Noorwegen, Luxemburg, Brazilië, Griekenland, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika en Zambia, dit keer een bijdrage uit Curaçao. René Savelsbergh verruilde vorig jaar zijn woonplaats Vinkeveen voor Willemstad, Curaçao voor zijn werkgever, het Ministerie van Defensie. Zijn vrouw Sandra Vreugdenhil was gemeenteraadslid voor de VVD en gaf haar zetel op om haar echtgenoot te volgen. tekst rob isaacs

• Hoe is de situatie in jullie land m.b.t. corona? “De situatie in het land Curaçao is bepaald nijpend te noemen. De medische kant van de crisis is onder controle door een hele snelle en totale lockdown van Curaçao op 13 maart jl, waarbij ook het luchtruim en de havens werden gesloten voor personenverkeer. Maar de sociaaleconomische gevolgen van de lockdown zijn desastreus voor dit eiland. De ongeveer 15.000 werknemers in de horeca hebben geen werk, door de lage olieprijzen is de olieraffinaderij praktisch failliet. Een eind vorig jaar beklonken overname is uitgesteld. De circa 25.000 ongedocumenteerde (lees: illegale) dagloners die dit eiland telt, verdienen momenteel ook geen cent. Van de ene op de andere dag is de helft van de beroepsbevolking werkloos geworden, met als gevolg dat een groot aantal mensen nu onder de armoede grens leven. Deelde de Voedselbank vóór de coronacrisis 200 voedselpakketten per twee weken uit aan gezinnen, nu moet er opgeschaald worden naar 7.700 pakketten.” #JandinoAsporaat#sameneenkoninkrijk#voedsel bankcuracao • Hoe is jullie persoonlijke situatie? Iedereen nog gezond? “Qua gezondheid gaat het ons gelukkig goed. In totaal zijn er tot nu toe 16 besmettingen op Cu-

René, hond Teddy en Sandra raçao geteld. Eén toerist uit Nederland is helaas aan de gevolgen van het virus overleden. Tijdens de lockdown was er een groot verschil in de bewegingsvrijheid tussen ons twee. René werkt voor defensie en heeft daardoor een uitzonderingspositie. Voor mij gold: Keda Kas wat betekent: thuisblijven. Afhankelijk van je nummerbord mocht je tweemaal per week even naar de supermarkt of naar de apotheek, maar moest je daarna linea recta weer naar huis en ook daadwerkelijk binnenblijven. De eerste versoepeling bestond uit het feit dat we tussen 6 en 9 uur en 18 en 20 uur naar buiten mochten voor wat lichaamsbeweging, mét inachtneming van 2 meter social distancing. Wat was dat heerlijk! Lekker uitwaaien op de zoutpannen; waar ’n mens al niet blij mee kan zijn!”

• Welke invloed heeft dit op je baan/je werk/je bedrijf en is er overheidssteun beschikbaar? “Voor René en zijn collega’s zijn het drukke tijden. Coördinatie van noodhulpverlening behoort o.a. tot z’n takenpakket. Dat betekende in eerste instantie veel afstemmen met de verschillende ministeries van zowel Nederland als de autonome eilanden. Zorgdragen voor vergroting van de IC-capaciteit op de eilanden, de penibele situatie in buurland Venezuela blijven monitoren (oversteek besmette vluchtelingen?) en het bewerkstelligen van logistieke oplossingen voor voedselverdeling. Mijn werkzaamheden voor een makelaar hebben de afgelopen weken op ‘n laag pitje gestaan, maar nu we poco poco uit lockdown komen, mogen we gelukkig weer aan de slag.”

• Heb je een boodschap/wens voor familie en bekenden in De Ronde Venen? “Het geeft een onrustig gevoel om niet te weten wanneer je je kinderen weer in je armen kunt sluiten. Wanneer zal er weer ‘gewoon’ gevlogen kunnen worden? Wanneer zal de 14 dagen quarantaineregel voor alle bezoekers van het eiland opgeheven worden? Stijn (24) en Lauren (22) hebben hun eigen leven in Nederland en ze doen het hartstikke goed, maar wij missen ze wel! Ze zouden in de afgelopen weken gezellig langs zijn gekomen en dat geldt ook voor lieve vrienden van ons. We wensen de inwoners van De Ronde Venen goede moed toe en hopen dat opa’s en oma’s snel hun dierbaren weer veilig kunnen knuffelen. Winkel vooral bij je lokale ondernemers; zij zijn ’t kloppend hart van onze kernen. Doe’s lief naar de ander en wellicht ‘t belangrijkste: blijf in beweging! Ga lekker wandelen, fietsen en genieten in onze mooie natuur en blijf gezond. Een hartelijke groet uit Dushi Kòrsou!”

Terrasjes De paniek is hier redelijk groot. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er toeristen komen en Griekenland is daar voor 80% afhankelijk van. Nog meer dan in Nederland is hier elk contact tot een minimum beperkt. Scholen, horeca en elke vorm van sociaal leven ligt in Griekenland, al eerder dan in Nederland, compleet op zijn achterste. Maar de Grieken houden er zich zonder problemen voorbeeldig aan. Dat resulteert tot nu toen in een zeer beheersbare ontwikkeling van Covid19. In dit opzicht is Griekenland wel het beste jongetje van de klas. Maar het weer wordt steeds mooier en nodigt in sterke mate uit tot lavende bijeenkomsten. Wat voorheen normaal was, wordt nu bijzonder. Wat was het niet heerlijk om in Vinkeveen met mooi weer te dobberen in de plas en nog even aan te leggen bij de Plashoeve of in De Haven? Of tijdens een vrije dag even heerlijk te genieten van een lunchplankje bij de Viersprong? Of tijdens een zwoele zomeravond de tonelen volgen bij de sluis op het terras bij Bon? En hier op Lesbos gebeurt nu eigenlijk hetzelfde. We genieten hier elke avond van de mooiste en romantische zonsondergang ter wereld, maar wel vanaf ons balkon en niet vanaf het terras op het strand. Wat was het niet heerlijk om tot ‘s avonds laat op het strandterras te zitten, te praten met de toeristen en de Griekse obers en te genieten van het heerlijke eten en de ouzo’s? Dat is nu hopelijk nog maar even verleden tijd. Wellicht dat we nog een beetje bevolkt najaar krijgen en dan kan een van onze Griekse vrienden weer heftig in de praktijk brengen wat we hem vorige zomer geleerd hebben. Jorgos is leergierig en bediende in het familierestaurant, zoals er zo veel zijn hier. Hij is getrouwd met een Deense vrouw, gaat er prat op dat hij taalgevoelig is en wil ook Nederlands leren. Het is de gewoonte bij het afrekenen aan het eind van de avond dat we een drankje van de zaak krijgen en dat we even proosten. De Grieken zeggen ‘Yamas’ (en ze Yamassen echt veel) Wij zeggen ‘proost’ of ‘gezondheid!’. Nu wil het toeval dat ik in Amsterdam geboren ben en misschien daarom een beetje vals. Ik heb hem geleerd dat Yamas in het Nederlands is: ‘Lik Mijn Reet’. Dat heeft hij de hele winter geoefend en ik kan niet wachten tot de eerste toeristen komen die een drankje aangeboden krijgen en Jorgos met volle overtuiging deze typische Amsterdamse heildronk gaat uitbrengen… En ik hoop voor Jorgos en alle Grieken dat heel veel Nederlanders binnenkort hier weer kunnen proosten op de gezondheid en het leven…


14

AUTO IMPRESSIE tekst michael reuling

22 MEI 2020

Citroën C-Zero

Milieubewust of niet?

– foto's patrick hesse

De ontwikkeling van de elektrische auto heeft de afgelopen tien jaar flinke vorderingen gemaakt. Van een beperkte actieradius tot de mogelijkheid om serieuze afstanden af te leggen. Van futuristisch ontwerp naar meer alledaagse en gewilde ontwerpen. Van normaal laden naar snelladen. Hoewel we nog niet echt gewend zijn aan elektrische occasions is het interessant om eens kennis te maken met deze de C-Zero uit 2015. Tien jaar geleden. De Citroën C-Zero was samen met haar zusjes Mitsubishi i-MiEV en Peugeot iOn één van de allereerste volledig elektrische auto's van deze tijd. Het was een tijd waarin de elektrische auto nog niet zo gewild was, maar iedereen wel door had dat dit de toekomst zou zijn. Een beperkte actieradius en de onzekerheid over de levensduur van accu's weerhielden sommigen ervan om van de fossiele brandstof over te stappen op 100% elektriciteit. Het was de tijd waarin de overheid zelfs een gratis laadpaal faciliteerde, zodat je thuis voor de deur gratis kunt opladen. Daar kwamen ze snel op terug. Het was de C-Zero waarmee de eerste stappen werden gemaakt en ervaringen werden opgedaan. En nu deze modellen wat ouder worden, verschijnen ze als occasion op de markt. Even wat feitjes op een rij om te weten waar we mee te maken hebben. Deze C-Zero uit 2015 met net iets meer dan 61.000 kilometer op de teller heeft een elektromotor met een vermogen van 64 pk en 180Nm koppel en is voorzien van lithium-ion-accu's. De maximum snelheid ligt op 131 km/u. Het opladen van de accu's duurt via het stopcontact ongeveer 6 uur. Wie een externe 400V aansluiting op 125A heeft kan binnen 30 minuten met een 80% volle accu op pad. De actieradius ligt volgens het boekje op 150 km. Echter, in de praktijk zal dit iets zijn afgenomen, mede beïnvloed door de laadhistorie van de vorige eigenaar. Zo is ook bekend dat de actieradius van een C-Zero op koude dagen zomaar onder de 100 km uit-

komt. De auto is hoger dan dat hij breed is. Dat komt omdat de C-Zero feitelijk de Mitsubishi i-MiEV is met andere logo's. In Japan is men dol op deze smalle, compacte auto's. Wie een rondje Vinkeveen doet in de C-Zero – al zig-zaggend tussen fietsers, geparkeerde auto's en tegenliggers – merkt direct hoe fijn het is om een iets smallere auto te hebben. Bovendien zit je wat hoger, omdat het accupakket in de bodem verwerkt is. Echter, zit je met twee man in de auto, dan merk je wel dat je iets dichter op elkaar zit. Rijden met de C-Zero is eenvoudig. Eigenlijk net als in iedere andere auto. Je draait de sleutel keer om en de auto is klaar om te gaan. Hoewel er geen transmissie is, heb je wel de keuzehendel zoals we die kennen van een automaat. Remmen hoeft bijna niet, want zodra je het gaspedaal los laat remt de auto sterk af op de motor. Het voordeel is dus ook dat de remschijven en andere onderdelen nauwelijks slijten. Je hebt dan ook minder onderhoud aan een elektrische auto.

CITROËN Gereden versie: Citroën C-Zero Vermogen: 64 pk 0-100: 14,9 s Top: 130 km/u Prijs gereden versie: 9.950 euro Alternatieven: Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf, Peugeot iOn

Er is ongetwijfeld een doelgroep voor gebruikte elektrische auto's. Milieubewust of niet; wie per dag 100 km (of minder) aflegt heeft aan deze C-Zero een zeer interessante reisgenoot. Weinig slijtageonderdelen, je betaalt 0 euro wegenbelasting en de kosten voor het opladen zijn verwaarloosbaar. Tien jaar geleden was het een tijd waarin de accu's nog extreem duur waren en dat was te voelen in de verkoopprijs die boven de 30 mille lag. Bij Kooyman in Vinkeveen staat deze C-Zero momenteel te koop voor 9.950 euro.

Autobedrijf Kooyman Demmerik 26 3645 EC Vinkeveen Tel. 0297-261285 www.autobedrijfkooyman.nl

Alle werkzaamheden in en om het huis van oa: Bij Ronald van Eijk badkamer-/toiletrenovatie timmerwerkzaamheden Onderhoud- en Woninginrichting raambekleding stoffering kunt u voor bijna alles terecht.

Alle werkzaamheden worden door ons zelf uitgevoerd, van leidingwerk tottegelwerk. Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte. SHOWROOM TIJDELIJK ALLEEN GEOPEND OP AFSPRAAK IN VERBAND MET HET CORONA VIRUS. Wij staan nog steeds graag voor u klaar met gepaste maatregelen.

Gevraagd Rioolmedewerker Als rioolmedewerker ben je verantwoordelijk voor het ontstoppen/repareren van binnen- en buitenrioleringen.

Ook toe aan een badkamerrenovatie? Lange dagen, korte nachten...

Ben jij: Klantvriendelijk

Niet bang voor 20% KORTING vieze handen verduisterende gordijnen

TING! 20% KOR Tel: 0297 - 253 800 Vermogenweg 1, Mijdrecht www.ronaldvaneijk.nl

DE GROENE VENEN

terende op verduis . gordijnen

Vraag naar de actievoorwaarden.

Stressbestendig

In het bezit van Rijbewijs B (E is geen pre)

Dan ben jij de aangewezen persoon om bij ons te werken. Inzet en motivatie worden gewaardeerd. Betaling volgens Bouw CAO.

Plaats hier uw logo en adresgegevens

Nú koninklijk slapen met verduisterende gordijnen! Voor meer informatie www.ahouseofhappiness.com

Geïnteresseerd bel 0297-284624 of mail: info@hassingrioolservice.nl


DE GROENE VENEN

22 MEI 2020

15

SERVICE, ONDERHOUD, APK & REPARATIE VOOR ALLE MERKEN

GRATIS ZOMERCHECK + GRATIS SERVICEPAS INCL. PECHHULP MET EUROPA- EN WOONPLAATSDEKKING T.W.V. € 49,- BIJ EEN GESLAAGDE KEURING!*

2 JAAR GARANTIE

OP REPARATIE + ONDERDELEN

AIRCO WELL

GRATIS AIRCO CHECK

SERVICE VANAF

€ 39,-

APK SLECHTS

€ 19,-

COMMUNICATIEWEG 26 | MIJDRECHT | WWW.JANSSENVANKOUWEN.NL *Gratis pechhulp kan worden afgegeven wanneer de auto de zomercheck doorstaat en als u de werkzaamheden laat uitvoeren door Janssen Van Kouwen Mijdrecht. De actie is geldig t/m 31 juli 2020. Wanneer u de onderhoudswerkzaamheden voor 31 juli inplant en binnen 3 maanden laat uitvoeren, kunt u ook nog gebruik maken van de actie.

EEN PRACHT CARRIÈRE BIJ HET MOOISTE TRANSPORTBEDRIJF UIT DE REGIO?

Wil je werken bij een gespecialiseerde distributievervoerder, die klanten ontzorgt door een compleet, kwalitatief hoogwaardig en gepersonaliseerd logistiek dienstenpakket aan te bieden? Solliciteer dan bij Brouwer als distributiechauffeur. Wij werken met aandacht voor de klant en met de wil om alles netjes te doen. Van warehousing tot nationale distributie in eigen beheer. En van Value Addded Logistics tot Europees groupagevervoer via een samenwerkingsverband.

Distributiechauffeur

STAP NU IN!

Wat verwachten wij van jou? Je bent in het bezit van rijbewijs BC(E) + Code 95. Ook heb je een ADR certificaat. Heb je dat niet, dan gaan we je helpen die te behalen. Ervaring in het distributievak is een pré. Je beheerst het Nederlands goed en bent zelfstandig, sociaal, flexibel, gemotiveerd en representatief. Je krijgt een goed onderhouden vrachtauto en van jou verwachten we dat je er zorgvuldig mee omgaat.

Wat wij bieden Grote mate van zelfstandigheid

Salaris conform de CAO Beroepsgoederen vervoer

Een verantwoordelijke functie binnen een solide onderneming

Eventueel 4 dagen per week

In de weekenden vrij

Gezellige collega’s!

Ben jij in voor een nieuwe carrièrestap bij een mooie, sociale en ambitieuze organisatie uit Mijdrecht? Of ken je iemand met interesse? Kijk dan op de site bij vacatures of bel met Hilde Kraak op 0297-230406 of mail haar via PZ@brtl.nl

www.brtl.nl


16

DE GROENE VENEN

22 MEI 2020

G N I T R L O E K S T A P MEER halen is MINDER betalen TOT

57%

PER PAK Dubbel Drank of Taksi Alle pakken van 1 - 1.5 liter Per pak van / 1.19 - / 1.38

0.

NU

99

3 PAKKEN

1.

99

PE R PAK

0.67

5 PAKKEN

2.

99

PE R PAK

0.

60

Ben & Jerry's Alle bekers van 430 - 500 ml Per beker van / 5.29 - / 6.15

Stuk van circa 600 gram Van / 7.65 Voor 3.82

3.99

2 BEKERS

6.99 PE R BE KE R

35. 0

3 BEKERS

8.99 PE R BE KE R

3.00

SU P E R S TU NT

50 % KORTING Koggelandse graskaas

PER BEKER

H 4 3 INC

4K

ER H C S UHD

M

NU

1+1 GRATIS

Lipton Ice Tea 2 flessen van 0.5 - 1.5 liter Van / 0.99 - / 2.29 Voor 0.49 - 1.14

Let op! Afwijkende openingstijden tijdens Hemelvaartsdag.

PER STUK

299.

99

LG SMART TV • Geïntegreerde boxen en gemakkelijk te verbinden met internet. Inclusief 3 HDMI aansluitingen • Afmeting, exclusief voet: 97.5 x 57.4 x 8.0 cm Elders 399.99

HOOGVLIET.COM

Zet- en drukfouten voorbehouden.

G

Deze acties zijn geldig van woensdag 20 t/m dinsdag 26 mei 2020. Bij 1+1 gratis krijg je 50% korting op de totaalprijs. De LG Smart TV is in al onze winkels verkrijgbaar behalve in Boskoop (Goudse Rijweg), Hoofddorp, Leiderdorp, Rijnsburg en Zoetermeer (Dorpsstraat).

N KORTI


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.