De Groene Venen 21 april 2017

Page 1

DE GRO GR GROENE ENE RO O VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

za 11°C zo 12°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 22 - Week 16 – 21 april 2017

Nieuwbouw Molenhof Mijdrecht Koopsom € 367.500,- v.o.n. één lechts Nog s tement appar baar! ik besch

Woonoppervlakte 124 m2 3 slaapkamers Balkon op het Westen Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

Speciale Oranje bijlage in het midden van deze krant!

Kermis Mijdrecht vanaf vrijdag 21 april weer geopend Traditiegetrouw is er in de week van Koningsdag kermis op het parkeerterrein van Argon, te beginnen op vrijdagavond 21 april om 19 uur. De eerste 15 minuten, van 19 tot 19.15 uur zijn alle attracties gratis toegankelijk! Daarna wordt de avond vervolgd met de 'Ladies’ Night', oftewel toegang voor 2 dames en slechts voor 1 dame betalen. Zaterdag begint de kermis vanaf 13.30 uur te draaien en maken we er met z'n allen een gezellige dag van ! Zondag is het als vanouds familie-kortingsdag. Elke attractie, gok- of verkoopzaak heeft z'n eigen aanbieding, die beslist de moeite waard is. Voor de kinderen lopen er bekende televisiefiguren rond, onder wie Super Mario en Pokemon waarmee je op de foto kunt. Het volledige programma van de Kermis en van alle activiteiten van de diverse Oranjeverenigingen vindt u deze week in een aparte bijlage in het hart van deze krant!

Kinderfeestje? * Zeilen

Veiling Vinkeveense lekakkers brengt 440.000 euro op

* Suppen * Kano varen

Afgelopen dinsdag zijn tijdens een veiling 38 legakkers in de Vinkeveense Plassen verkocht aan particulieren. Met prijzen die varieerden van 1.000 euro voor de goedkoopste tot 50.000 euro voor de duurste legakker, bracht de veiling in totaal 440.000 euro op. Zes van de 44 ‘eilandjes’ werden niet verkocht. De blijven zoveel mogelijk onderhouden door het recreatieschap, die de veiling juist opzette omdat het onderhoud te duur is. De veiling was dan ook niet onomstreden. Nieuwe eigenaren zijn verplicht veel (en kostbaar) onderhoud te plegen, terwijl het bestemmingsplan nog niet definitief is vastgesteld. Natuurliefhebbers vinden het een grote fout dat de legakkers in particuliere handen komen. Zij vrezen verstoring van de kwetsbare natuur in het gebied. Veel kopers gave echter aan te kopen om de natuur te behouden en om te voorkomen dat speculerende projectontwikkelaars hun slag slaan. Zie ook pag. 3. foto luchtfotografie.org

Nu: Ronde Hoeper lentelam!

www.voetangel.nl Ronde Hoep Oost 3, Ouderkerk a/d Amstel Tel: 020 496 13 73

en meer...

vinkeveenhaven.nl 0297 26 19 90

Achterbos 83 Vinkeveen

Dat eten... die gastvrijheid... dat uitzicht! Keuken geopend van 12 tot 22 uur. Zondag en maandag gesloten.

* Vlot bouwen * Watersportfun

GRATIS TENNISSEN IN 2017? Eerste jaar gratis lidmaatschap bij Tennis Vereniging Wilnis. Bij de verplichte inschrijfkosten van €25 ontvangt u een consumptiekaart van €25. Op deze manier heeft u de kans om een jaar lang kennis te maken met het tennisspel en de gezelligheid binnen de club.

Verkocht !

Voor informatie zie onze actie pagina http://www.tvwilnis.nl/actie Kijk voor andere leuke woningen op

www.korvermakelaars.nl


2

21 april 2017

DE GROENE VENEN

Je komt als gast, verblijft als kennis en ga at weg als v riend!

- Alha u rin el Gra nde ( Malaga ) 20 min va n v liegveld - Mooie va ka ntieappa rte menten va n 2 tot 22 pers - Uitermate geschikt voor groepen of fa milies - Va ka ntie in het a uthentieke Andalusie - Mooie Golfba nen op enkele min. Afsta nd ĂŤ

We communicate through online, offline & events.

Ron en Liza va n Roekel - www.casa a ndaluz.com 9,6 info@casa a ndaluz.com - tel: 0034634188432

LOYALS.NL

Finesse Bodyline Clinic: al 10 jaar voorgoed van uw vetrolletjes af!

U

ltiMed

UltiMedÂŽ Contour zorgt dat hardnekkige vetrolletjes die met lijnen of sporten niet weggaan, deďƒžnitief verdwijnen. Daarnaast voorkomt UltiMedÂŽ Contour dat er weer nieuwe vetopslag ontstaat. 'DWXP

/LFKDDPVYHW

3URJUHVV $QDO\VLV IURP WR

/LFKDDPVYHW $QDO\VH > @

NJ

NJ

NJ

5RPSYHW DQDO\VH > @

9LVFHUDDO YHW

/HYHO

9LVFHUDDO YHW $QDO\VH >1LYHDX@

*HZLFKW

NJ

07 Sinds 20

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

/HQJWH

FP

%0,

NJ P

6SLHUPDVVD

NJ NJ

NJ

%0, $QDO\VH >NJ PĂ°@

6SLHUPDVVD $QDO\VH > @

6NHOHWDO 0XVFOH 0DVV NJ %RW 0DVVD

NJ

9HWYULMH PDVVD

*HZLFKW $QDO\VH >NJ@

NJ

jaar

NJ

NJ

NJ

NJ

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH

'DWXP

:DDUGH 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ° NJ PĂ°

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

9HWSHUFHQWDJH>NJ@

$FWXHOH FKHFN

YURXZHOLMN -DUHQ

5RPSYHW

10

!

9HUDQGHULQJ NJ

5RPSYHW> @

UltraShape is dĂŠ ideale methode tegen hardnekkige vetrolletjes die ondanks lijnen en sporten niet verdwijnen.

Het UltiMedÂŽ Contour concept staat volop in de belangstelling omdat het goed toepasbaar is bij mensen met lipoedeem, overgewicht, maag- en darmstoornissen, diabetes, en veel andere stofwisselingsaandoeningen. Finesse Bodyline Clinic is uniek in Nederland. In de afgelopen jaren hebben mensen uit het hele land de kliniek bezocht. Ook mensen uit omliggende landen: BelgiĂŤ, Duitsland, maar ook Schotland, Oostenrijk en Portugal hebben behandelingen in het Woerdense centrum ondergaan.

Het lichaam voert daarna de vergruisde vetcellen via natuurlijke weg af. Er is daarom geen herstelperiode nodig. Na twee weken is het resultaat zichtbaar.

9HUDQGHULQJ

9LVFHUDDO YHW>1LYHDX@

De UltraShape gebruikt ultrageluid om vetcellen te vergruizen. Dat is veilig en het resultaat is blijvend.

In samenwerking met UltraShape heeft Finesse Bodyline Clinic de UltiMedÂŽ Contour behandeling ontwikkeld. UltiMedÂŽ Contour omvat de behandeling van het totale proces vanaf het ontstaan van ongewenst vet tot het veilig, volledig en voorgoed verwijderen van vetcellen.

/LFKDDPVJHZLFKW>NJ@

De Ultrashape is de beste deďƒžnitieve oplossing voor het plaatselijk verwijderen van vetcellen, zonder snijden en narcose.

UltiMedÂŽ Contour

%0,>NJ PĂ°@

Finesse Bodyline Clinic is wereldwijd toonaangevend op het gebied van het vergruizen van vetcellen. Vele buitenlandse artsen hebben de kliniek al bezocht en zijn enthousiast over de resultaten.

C

ontour

9HUDQGHULQJ 1LYHDX

9HUDQGHULQJ NJ

9HUDQGHULQJ NJ PĂ°

Finesse Bodyline Clinic onderscheidt zich door gebruik te maken van apparaten die zijn voorzien van het MDD certiďƒžcaat (Medical Device Directive). Dit betekent dat de apparatuur goedgekeurd is voor medische toepassing in Europa. De behandelingen mogen daarom alleen door gespecialiseerde verpleegkundigen worden uitgevoerd. Finesse Bodyline Clinic werkt ook veelal samen met huisartsen, fysiotherapeuten, diĂŤtisten, personal traitscholen. ners en sportscholen.

6SLHUPDVVD>NJ@

Finesse Bodyline Clinic voert al 10 jaar behandelingen uit met de UltraShape. Dit is een medische behandeling waarbij vetcellen vergruisd worden. Finesse Bodyline Clinic werkt al 10 jaar met de UltraShape omdat deze doet wat het belooft: het veilig en blijvend verwijderen van die hardnekkige vetrolletjes zonder operatie!

ÂŽ

9HUDQGHULQJ NJ

NJ

/HJHQGH

9HUEHWHUG /DDJ

$IJHQRPHQ

*RHG

7RHJHQRPHQ

2QYHUDQGHUG

9HUVOHFKWHUG

+RRJ +HDOWK 0RQLWRU 9HUVLH ZZZ JPRQ HX

SDJLQD

Bel nu

Facelift zonder operatie

Ook de Ultherapie, waamee we facelifts uitvoeren, werkt met geluidsgolven. De huid zet het oude collageen om in nieuw collageen. Hierdoor verbetert de elasticiteit van je huid, wordt hij gladder en steviger.

Nu zijn de activiteiten nog verder uitgebreid met de verbeterde Ulthera. De Ultherapie werkt met geluidsgolven onder controle van echo.

Door de vernieuwingen wordt het resultaat beter zichtbaar en worden de behandelingen minder gevoelig.

Meer informatie: Finesse Bodyline Clinic bv Pompmolenlaan 19-A 3447 GK Woerden

0348-409199 info@ďƒžnessebodylineclinic.nl www.ďƒžnessebodylineclinic.nl


DE GROENE VENEN

Luistervink Fayenoord Ik ben er nog een van de oude stempel. Jaren zestig, Fayenoord. Tijdens de wedstrijden stond de trompetter op en begon te spelen. De Kuip werd doodstil. Wat je slechts hoorde, waren de fans die met hun vlaggenstokken mee tikten op de maat van de muziek. Je mocht toen nog vlaggen, voorzien van stok, meenemen naar een wedstrijd. Hoe anders is dat nu. De eerste Europacup was voor ons. Dat Ajax ons kunstje nog eens driemaal herhaalde, was maar zo zo. Ze hadden immers ons kunstje afgekeken. Tijdens de wedstrijden die we onderling streden, trok Ajax vaak aan het langste eind. Op laaghartige wijze werd door ene Sjaak Zwart heel wat keren onze welverdiende winst afgepikt. Dat hij vaak net iets eerder bij de bal was en Amsterdamse branie combineerde met technisch goed voetbal wilde er bij mij niet in. Ik had beter moeten en kunnen weten. Was het niet meneer Johan Cruijff die een seizoen mee balde in Rotterdam Zuid en Fayenoord kampioen maakte? Ik ben niet zo 'voetbal-minded' meer. Hoe dat komt? Jochies die een miljoen verdienen en van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen. Een beschaafde tattoo, prima. Maar wat de jochies aan schilderijen op hun lijf dragen.... Ik vind het maar niks. Dit seizoen echter is er weer wat gaan broeien. Toen ik met scheids Richard Liesveld de Kuip bezocht, wakkerde er weer iets aan in mij. Zeker toen hij mij zei: "Als ze blijven voetballen zoals vanavond worden ze moeiteloos kampioen." Bikkelen en jagen op de bal en zo de tegenstander kapot spelen. Ik nam een extra zender op Ziggo en keek via Fox Sports naar de verrichtingen van (mijn) Fayenoord. Zo zag ik ze punten verliezen tijdens wedstrijden waarin het heilige vuur ontbrak. Hoe is het mogelijk te verliezen van de hekkensluiter van de eredivisie? Hetzelfde geldt voor de punten die op Spangen bleven. Tel die zes op bij het aantal punten van nu en ze waren dit weekend kampioen geworden! Vorige week zag ik Ajax tijdens een Europese wedstrijd schitteren. Ik heb genoten. Onder leiding van een trainer die zijn roots heeft in Rotterdam swingde Ajax over het veld. Een snotgurg van 17 jaren jong gaat de strijd aan met gelouterde spelers, die hij er helemaal uitspeelt. Dat is de branie waar Ajax groot mee is geworden. Per week gaan ze beter spelen. Zo tegen het weekend krijg ik weer dat nare onderbuik-gevoel. Zouden ze er dan toch weer intuinen? Geen Coolsingel? Heel wat winkeliers in de Rotterdamse binnenstad hopen op het laatste. Ik niet! Luistervink

21 april 2017

3

Openbare veiling legakkers Vinkeveense Plassen

Achtendertig legakkers verkocht Op dinsdag 18 april vond in De Boei in Vinkeveen de openbare veiling plaats van legakkers. Ondanks bezwaren uit verschillende geledingen bleek een ruime belangstelling voor deze veiling. Van de in totaal 44 legakkers werden er 38 verkocht. “De belangstelling was goed. Het is een mooi resultaat, dat bijdraagt aan het behoud van het unieke landschap van de Vinkeveense Plassen”, aldus Anco Goldhoorn, bestuurder van het Recreatieschap Vinkeveense Plassen. De veiling bracht in totaal 440.000 euro op. De opbrengst komt ten goede aan het recreatiegebied de Vinkeveense Plassen en wordt ingezet voor vervangende beschoeiing van legakkers en zandeilanden en betere toegankelijkheid van het gebied. tekst piet van buul

Het Recreatieschap Vinkeveense Plassen liet de legakkers veilen, omdat er onvoldoende middelen waren voor onderhoud. Alleen beschoeiing kan voorkomen dat de legakkers wegspoelen, maar beschoeiing is een kostbare operatie. De zorg voor de verkochte legakkers wordt nu aan de nieuwe eigenaars overgelaten. Ongeveer de helft van deze legakkers heeft een beschoeiingsverplichting. De nieuwe eigenaar moet binnen drie jaar nieuwe oeverwanden plaatsen. Verdere voorwaarden zijn dat er op de legakkers niet mag worden gebouwd. Illegaal bouwen betekent een direct opeisbare boete van 50.000 euro. Gemeente De Ronde Venen werkt op dit moment aan een nieuw bestemmingsplan waarin wordt bekeken of in de toekomst bebouwing binnen vastgestelde kaders mogelijk moet worden. Dat zal mede afhangen van verschillende onderzoeken die nog moeten plaatsvinden. Het Recreatieschap beraadt zich nog op de vraag op welke manieren ook de niet-verkochte legakkers behouden kunnen blijven en streeft ernaar deze alsnog te beschoeien. Uniek historisch erfgoed Legakkers zijn een karakteristiek onderdeel van recreatiegebied de Vinkeveense Plassen, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Tachtig procent van de legakkers is al in handen van particulieren. “We moeten als Recreatieschap helaas keuzes in de financiering maken. Particulieren zijn gelukkig goed in staat om het onderhoud van legakkers zelf te organiseren. Het is voor het recreatieschap pijnlijk om afscheid te moeten nemen van een deel van de legakkers, maar mooi om te weten dat ze nu wel goed onderhouden zullen worden", aldus Goldhoorn. Bestuur recreatieschap bleef bij zijn voornemen Na het bekend worden van het be-

sluit om 44 legakkers openbaar te veilen kwam er verzet van diverse geledingen op en rond de plassen. Ondernemers, natuurverenigingen en omwonenden vroegen zich af waarom dit allemaal zo snel moest. Voorgesteld werd om met de veiling te wachten tot na de vaststelling van het bestemmingsplan dat in 2018 wordt verwacht. D66-raadslid Cees Houmes zocht in de gemeenteraad van de Ronde Venen steun voor het voorstel om de veiling uit te stellen. Toen hij daarin niet was geslaagd restte hem nog een laatste mogelijkheid. Tijdens een extra openbare vergadering van het algemeen bestuur van het Recreatieschap De Vinkeveense Plassen op donderdag 13 april diende hij een motie in, waarin hij het bestuur voorstelde om de eerder genomen beslissing te heroverwegen en de veiling alsnog uit te stellen. Met zes tegen drie stemmen werd zijn motie afgewezen. Het bestuur wilde dat de veiling gewoon doorging. In zijn pleidooi stelde Houmes twee punten centraal: de wijze waarop het besluit van het bestuur om de legakkers te veilen tot stand was gekomen en de vraag waarom die veiling op korte termijn zou moeten plaatsvinden. Met betrekking tot de gevolgde procedure door het Recreatieschap merkte Houmes op dat er vraagtekens gezet kunnen worden bij de rechtsgeldigheid van de genomen besluiten. “Het bestuur vergadert regelmatig zonder dat alle leden zijn uitgenodigd. Daarnaast is het zo dat sommige leden vaak niet of nauwelijks komen opdagen. Er zitten hier nu mensen aan tafel die nog nooit bij een vergadering aanwezig zijn geweest. In veel gevallen worden besluiten genomen zonder dat

het

vereiste quorum aanwezig is.” Zijn opmerkingen werden onderstreept door het feit dat de vergadering begon met een voorstelrondje waarin iedereen nog even kon melden wie hij was en namens wie hij sprak. Voorzitter Maarten Divendal erkende dat de vergaderingen vaak een hoog afwezigheidsgehalte hebben en dat de besluitvorming lang niet altijd de schoonheidsprijs verdient. “Maar in voorkomende gevallen dat het vereiste aantal leden niet aanwezig was, hebben we de afwezigen altijd achteraf schriftelijk in kennis gesteld. Daarmee is de rechtsgeldigheid van de besluiten gewaarborgd”, aldus Divendal. Ondanks het feit dat de juridische houdbaarheid van deze stelling betwijfeld kan worden, liet men het hierbij. Ook waren er ernstige twijfels over de keuze van de notaris die de veiling gaat begeleiden. Houmes: “we hebben hier in de gemeente en in de regio tal van goede notarissen. Waarom is er gekozen voor een notaris uit Obdam? Wiens belang is hiermee gediend?” De hele gang van zaken rond de besluitvorming was voor Houmes aanleiding om een motie in te dienen, waarin gevraagd wordt om een nader onderzoek naar de gang van zaken rond het tot stand komen van het besluit om te veilen. Ook deze motie werd met zes tegen drie stemmen afgewezen. Waarom zo’n haast? Het belangrijkste punt van discussie was de vraag waarom er nu halsoverkop een aantal legakkers geveild moet worden, terwijl er gewerkt wordt aan een bestemmingsplan. Daarin zal precies geregeld worden welke status de zandeilanden en de legakkers krijgen en wat daarmee gedaan mag worden. Bestuurslid Anco Goldhoorn begon nog

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

De opbrengst De veiling bracht in totaal 440.000 euro op. David Bentvelt van het Recreatieschap schat dat daar netto ongeveer 200.000 euro van overblijft na aftrek van de kosten van de notaris en het veilinghuis. Die kosten bedragen in totaal ongeveer 240.000 euro. Ernst Schreurs, bestuurslid van het Recreatieschap wijst er op dat van de opbrengst ook nog eens de kosten voor handhaving, controle beschoeiing en eventueel onderzoek naar natuurvriendelijke beschoeiingen vanaf gaan. “Hoeveel er uiteindelijk overblijft is dus nog onduidelijk.” Cees Houmes, die zich tot het laatst heeft ingezet voor uitstel van de veiling, stelt vast dat natuur- en cultuurhistorie de verliezers zijn. Hij vreest dat met de naar zijn mening overhaaste veiling de druk op het bestemmingsplan- en MER procedure zal toenemen.

Agenda Kort Zaterdag 22 april • Snuffel- en boekenmarkt, Driehuisplein, Mijdrecht • Kermis, parkeerterrein Argon, Mijdrecht • Argon vs. Smitshoek, Sportpark Hoofdweg, Mijdrecht • Leerlingenexpositie, Galerie Boven Verwachting, Wilnis • Bingo-avond, buurthuis Amstelhoek • Donateursconcert Triviant, De Boei, Vinkeveen

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Zondag 23 april Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

maar weer eens met zijn opsomming van de data waarop verkoop van de legakkers ter sprake is gebracht. “Iedereen had het dus kunnen zien aankomen”, was zijn verweer. “Aanvankelijk was het ook de bedoeling om te verkopen na vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan. We hadden gedacht dat dat in 2015 klaar zou zijn. Dat wordt nu drie jaar later en voor een groot aantal legakkers duurt dat te lang, omdat het gevaar dreigt dat de oevers afkalven en de eilanden onder water zullen verdwijnen. Er moet dus snel verkocht worden, zodat de nieuwe eigenaars snel maatregelen kunnen nemen in het belang van het behoud van deze legakkers.” Enkele bestuursleden vonden dat een wat vreemde redenering omdat de nieuwe eigenaars drie jaar de tijd krijgen om de oevers te beschoeien. In die tijd is er ook een nieuw bestemmingsplan. “In die drie jaar zouden de legakkers alsnog kunnen wegzinken. “Dat zal niet gebeuren”, denkt Goldhoorn. “De nieuwe eigenaars zullen het zeker niet zover laten komen”, stelde hij vast. Aankoop door speculanten of projectontwikkelaars achtte hij uitgesloten.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2017 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

• Open Dag Zeilschool Vinkeveen, Herenweg, Vinkeveen • Lenterit, start/finish bij Hotel Mijdrecht Marickenland N201 • Kermis, parkeerterrein Argon, Mijdrecht • Leerlingenexpositie, Galerie Boven Verwachting, Wilnis • Concert Amsterdamse Cantorij, Dorpskerk, Abcoude

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

21 april 2017

Koning Wonderbaar op bezoek bij de Fontein

Kort nieuws Mijdrecht

Leven na Pasen in De Wegwijzer Op zondag 23 april leidt ds. J. van Dijken uit Nieuw-Vennep beide diensten om 10 en 17 uur in De Wegwijzer. De verkondiging zal gaan over Joh. 21, met als centrale gedachte 'Leven na Pasen'. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Thuis de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

De Ronde Venen

Culinaire Venen zoekt goed doel Op zaterdag 9 september a.s. vindt de twaalfde editie plaats van de Culinaire Venen. Ieder jaar steunt de Culinaire Venen een goed doel. Afgelopen jaar was dat de Stichting Hoogvliegers. Dit jaar is de organisatie opnieuw op zoek naar een lokaal doel, waarvan de inzet ook ten goede komt binnen De Ronde Venen en dat bovendien de ANBI-status heeft. Instellingen die hier aan voldoen en in aanmerking willen komen voor ondersteuning door de Culinaire Venen, kunnen tot uiterlijk 1 juni a.s. een mail met argumenten sturen aan info@ culinairevenen.nl. Eind juni wordt het goede doel van dit jaar bekend gemaakt.

De Ronde Venen

Handwerkverkoop bij het Rode Kruis Het Rode Kruis houdt weer een verkoopochtend van handwerken. Er is een grote vraag naar het mooie handwerk dat door de deelnemers van het Rode Kruis wordt gemaakt. De “ouderwetse” handgebreide sokken zijn zeer geliefd. Maar ook de babykleertjes, geborduurde dekservetten, kleurige kussentjes en de comfortabele gebreide (kinder-)dekentjes. In De Kom en Gerardus Majella wordt wekelijks hard gewerkt. De deelnemers hebben het er gezellig met elkaar en de opbrengst van wat ze maken komt geheel ten goede aan de activiteiten van het Rode Kruis in de Ronde Venen. Wist u dat ook degenen die zelfstandig thuis wonen welkom zijn op deze Handwerkclubs? Interesse? Bel naar 0297-254231 en laat een bericht achter. U wordt dan teruggebeld. De verkoop vindt deze keer plaats in Zuiderhof aan de Futenlaan 50 in Vinkeveen op donderdag 4 mei van 9.30 tot 13.00 uur. Iedereen is van harte welkom en de koffie staan klaar! Bovendien zijn er met de gebruikelijke loterij weer mooie prijzen te winnen. Er is overigens ook een verkooppunt in Mijdrecht, waar gedurende het hele jaar een aantal artikelen beschikbaar is: Hobby Dee, Dorpsstraat 62 in Mijdrecht.

DE GROENE VENEN

Creatief Paasfeest op Antoniusschool in De Hoef Op donderdag 13 april werd het Paasfeest op de Antoniusschool gevierd. Het nog altijd actuele thema ‘Opstaan tegen onrecht’ werd verbonden met de tijd waarin we nu leven. De voorbereiding voor het Paasfeest, met de hulp van vele enthousiaste en onmisbare ouders, startte om 9 uur. De kinderen van groep 1/2/5/6 maakten in groepjes bloemstukken met meegebrachte takken en bloemen. Na een uur stonden er vele bijzondere paasstukken in de hal. De kinderen van groep 3/4/7/8 waren deze dag superkoks, zij maakten samen de gerechten voor de paaslunch klaar. Na een korte viering in de kerk kon ieder-

een plaatsnemen aan de gezellig gedekte tafels. De koks hadden eer van hun werk, want alle hapjes verdwenen in recordtempo. Het was heel mooi om te zien hoe goed de kinderen uit de hogere groepen zorgden voor de kleinere kinderen. De bloemstukken maakten de paaslunch extra sfeervol. Ze werden in de middag naar de kerk gebracht. Tijdens de gezinsviering op eerste paasdag gaven kinderen deze bloemstukken weg aan oudere of zieke mensen. Wilt u op de hoogte blijven van het wel en wee van deze ‘groene school’, volg de Antoniusschool dan op Facebook.

Tijdens de paasviering op basisschool de Fontein in Mijdrecht werden de kinderen verrast door het bezoek van koning Wonderbaar. In de weken voor Pasen werd, naast de Bijbelverhalen, veel over hem gesproken. Maar zij hadden deze koning nog nooit gezien. Het was een bijzondere koning, die alles weggaf aan de mensen in zijn land. Hij begon met het weggeven van zijn ontbijt, maar later mochten de mensen ook alles uit zijn paleis halen wat zij nodig hadden. Zelfs zijn kroon, jas en troon gaf hij weg. Toen alles weg was, dacht hij dat hij niets meer had om te geven. Maar gelukkig kon hij ook complimenten en knuffels geven. En een liedje voor iemand zingen. Zo had de koning alle mensen in het land blij gemaakt. En het mooiste was, dat die mensen hetzelfde gingen doen als de koning. Zo werd het een land waar iedereen lief was voor elkaar.

deze verhalen werden de kinderen zich bewust van het feit dat niet iedereen zomaar alles kan krijgen. En dat er ook mensen zijn die hulp nodig hebben. Zo kwam er in de weken voor het paasfeest een kraam in de hal te staan, waar de kinderen iets konden neerzetten voor de Voedselbank. En na de paasviering en de paaslunch is alles naar de Voedselbank gebracht. Het was een bijzondere en fijne paasviering!

Een leerling van groep 8 las hun zelfgeschreven troonrede op, waarin ‘de liefde voor elkaar’ een heel belangrijke boodschap was. En door al

Pasen op de Driehuisschool Nadat de ouders een lekker kopje thee of koffie op de Driehuisschool in Mijdrecht hadden gedronken, gingen ze samen met de kinderen op weg naar de kerk. Daar was een paasviering georganiseerd door de kinderen met als thema 'Opstaan'. Elke groep had een aandeel in de viering, waarvoor veel belangstelling was. Tussen de middag werd er net als op de andere dagen op school gegeten,

maar deze keer was de lunch niet door papa of mama klaargemaakt maar door een ander. Ieder kind had voor een ander kind een mooie paasdoos versierd met daarin een lekkere lunch. Een gekookt ei of een krentenbol erbij en smullen maar. In de klas waren er 's morgens eitjetik-wedstrijden gehouden. 's middags mochten de klassenwinnaars tegen elkaar strijden. Uiteindelijk zijn Kaj, Damian en Valerie de kampioenen geworden.

75-jarig WVA viert opening vaarseizoen extra feestelijk Op zondag 30 april wordt het nieuwe vaarseizoen geopend en omdat de WVA, de Watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude, 75 jaar bestaat, wordt dat extra feestelijk! Iedereen is van harte welkom om er aan de Baambrugse Zuwe 143-F in Vinkeveen vanaf 13 uur een gezellige middag van te maken. Met onder meer een optreden van de '4tuoze Matroze' en lekkere hapjes moet dit zeker gaan lukken. Er is zelfs de mogelijkheid om 's avonds een vorkje mee te prikken.

Het voorlopige programma. 13 uur: ontvangst van genodigden, leden en belangstellenden. 13.30 uur: hijsen van de verenigingsvlag met een toespraak van de voorzitter. 13.45 uur: vaartocht met onder meer kort verblijf op de starttoren (met kruidenbitter). 14.30 uur: start zeilwedstrijd voor fanatieke zeilers. 16 uur: terugkeer in het clubschip, met aansluitend na-borrelen en livemuziek van de '4tuoze Matroze'. 18 uur: maaltijd à 7,50 euro (wel even aanmelden bij de kok: mail@dickpater. nl). Zie ook www.4tuozematroze.nl.

Open dag bij TTC de Merel op zondag 7 mei Zondag 7 mei houdt Toer Trim Club de Merel een open dag. Hebt u een racefiets en wilt u meer gaan fietsen? Misschien wel in groepsverband? Kom dan naar deze open dag. Iedereen is welkom: jong en oud, mannen en vrouwen, hardrijders en recreatieve fietsers. Voor iedereen is er een geschikte groep om mee te fietsen. Heeft u nog geen helm? TTC de Merel heeft helmen te leen. TTC de Merel, de fietsvereniging van De Ronde Venen, wil het toerfietsen in groepsverband meer promoten. Bezoekers van de open dag krijgen informatie van ervaren toerfietsers over de vereniging, waaronder tips over het racefietsen en het fietsen in groepsverband. Daarnaast biedt de vereniging de mogelijkheid vrijblijvend mee te fietsen met een groep ervaren toerfietsers.

De startlocatie op zondag 7 mei is Eetcafé de Schans, Uitweg 1 in Vinkeveen. Om 8.30 uur bent u welkom en wordt u ontvangen met een kopje koffie. Rond 9 uur wordt vertrokken in drie verschillende groepen fietsers onder leiding van ervaren voorrijders. De afstand is 50 tot 60 km en de snelheid varieert per groep, van ongeveer 25 km/uur tot ongeveer 30 km/uur. Na afloop van de rit krijgt u iets te drinken aangeboden. Elke zondagochtend is er bij TTC de Merel een fietstocht in groepsverband. Elke donderdagmorgen fietst er een seniorengroep en in de zomertijdperiode wordt er ook op woensdagavond in groepsverband gefietst. Meer informatie: www.ttcdemerel.nl foto michael hartwigsen


DE GROENE VENEN

21 april 2017

5

Kort nieuws Mijdrecht

Collecte Hartstichting

Pasen voor bewoners Careyn Maria-Oord Voor bewoners van Careyn MariaOord was het maandag 10 april al een beetje Pasen. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Jozefschool in Vinkeveen verrasten hen met een paaspakket, van een gezond roggebroodje tot een flesje advocaat met slagroom. Daarna werd er samen geknutseld aan paaskransen voor de bewoners. Namens de gemeenteraad was wethouder Alberta Schuurs aanwezig, die meehielp met

Prachtig concert van Micheline van Hautem en de Abcouder Harmonie

uitdelen en kransen maken. Deze mooie verrassing en ontmoeting tussen jong en oud werd mogelijk gemaakt door de Riki Stichting, die samen met De Zonnebloem, basisscholen en verzorgingshuizen door het hele land elk seizoen activiteiten organiseert om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Abcoude lag voor even in Vlaanderen

Voor meer informatie:

Voor de pauze vertolkte de Abcouder Harmonie ‘solo’ vijf composities in Franse sfeer al op fraaie wijze. Maar dan na de pauze: gezegend met een prachtige zangstem legde Micheline haar hele ziel en zaligheid in een verrukkelijke, intense vertolking van een dozijn goed gekozen chansons van Jacques Brel. Hierdoor geïnspireerd en gedegen voorbereid door intensieve repetities tilde de

www.rikistichting.nl.

Buurtkamers fleuren helemaal op Afgelopen week zijn er in de Buurtkamers paasstukjes gemaakt. In De Hoef werden er weer heel originele creaties vervaardigd. Alle bezoekers mochten hun mooie kunstwerkjes mee naar huis nemen. Ook in Wilnis kwamen de bloemschiktalenten naar boven en was het zowel op de dinsdag als de donderdag een drukte van belang. Met ruim 16 bezoekers per ochtend werd er hard gewerkt. Alle bloemen zijn geschonken door Tuincentrum Rijdes in Wilnis. Het waren weer heel gezellige ochtenden met veel geklets, koffie en creativiteit. Wilt u ook eens zo’n gezellige ochtend in een van de Buurtkamers bij

foto minke wiggerink

u in de buurt bijwonen, loop dan gerust eens binnen. De Buurtkamers vindt u in Baambrugge in Dorpshuis De Vijf Bogen aan de Prinses Margrietstraat 10 op dinsdag tussen 10 en 13 uur, in De Hoef aan de Oostzijde 45 (in de pastorie) op dinsdag van 10 tot 12 uur, in Mijdrecht aan de Gosewijn van Aemstelstraat 5 op dinsdag en donderdag van 10 tot 12 uur, in Vinkeveen in De Boei aan de Kerklaan 32 op dinsdag en donderdag van 10 tot 12 uur en in Wilnis bij de Willisstee (via achteringang), aan de Pieter Joostenlaan 24 op dinsdag en donderdag van 10 tot 12 uur. Meer informatie is te vinden op www.stdb.nl.

Het theaterconcert 'Brel & Brass' door Micheline van Hautem en de Abcouder Harmonie, zaterdag 15 april in een uitverkocht Theater Piet Mondriaan te Abcoude, was een unieke gebeurtenis.Want hoe vaak treden een lokale harmonie, met louter voor hun plezier musicerende amateurs, en een alom gelauwerde topzangeres samen op? En hoe! Door de prachtige chansons van Jacques Brel was Abcoude een avond lang Vlaanderen. Abcouder Harmonie onder leiding van dirigente Ria Kornet zich naar een ongekend hoog niveau! 'Special guest' Jos Jansen, een grote naam in de Nederlandse harmonie- en fanfarewereld, voegde aan het geheel virtuoos zijn warme tromboneklanken toe. Een dolenthousiast publiek gaf Micheline, Jos Jansen en de Abcouder Harmonie na de laatste noot een warme, langdurige ovatie. En na afloop heerste bij iedereen louter tevredenheid en verwondering over zo'n mooie avond. Voor liefhebbers van Franse chansons is de koek nog niet op: op 7 mei a.s. komt zangeres Ellen ten Damme opnieuw naar Theater Piet Mondriaan. Dit keer voor een tryout van haar grote theatertour 'Paris’.

foto rob isaacs

Zie ook pagina 8. Onder: Micheline van Hauthem, trombonist Jos Jansen en dirigente Ria Kornet (v.l.n.r.) nemen een welverdiend applaus in ontvangst.

foto minke wiggerink

Geslaagde basistraining voor taalvrijwilligers Een groep taalvrijwilligers van Tympaan-de Baat en Het Gilde De Ronde Venen heeft de afgelopen vier weken op dinsdagavond de Basistraining Taalvrijwilliger gevolgd. Afgelopen dinsdagavond werden na afloop van de laatste les de certificaten Basistraining Taalvrijwilliger

uitgereikt. Tijdens de training kregen de vrijwilligers informatie over de doelgroep en hoe volwassenen leren. Ze leerden vooral hoe laaggeletterden te begeleiden bij het leren lezen, schrijven en spreken. Als taalvrijwilliger zetten ze zich in om anderen te helpen met het verbeteren van de Nederlandse taal. De training is georganiseerd vanuit het Taalhuis De Ronde Venen, een samenwerking van Tympaan-de Baat, de Bibliotheek en Het Gilde De Ronde Venen. Lijkt het u leuk om ook taalvrijwilliger te worden? Aanmelden kan via taalpuntdrv@bibliotheekavv.nl of kom even langs op het Taalpunt in de Bibliotheek Mijdrecht, elke maandag van 13 tot 15 uur.

Rap & Ruig krijgen nieuw gezicht De Rabo Rap & Ruig Race vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 juli. Op vrijdagavond krijgen de bouwteams in De Ronde Venen een standaard bouwpakket uitgedeeld om daarmee een boot te bouwen. Op zondag zullen ze op Eiland 1 (één tegen één) een parcours afleggen. De teams, bestaande uit 6 tot 8 personen, strijden dan voor de snelheids- of originaliteitsprijs. Op zaterdag worden de bouwteams bezocht door de meest beroemde Vinkeveners Rap & Ruig en op de zondag vormen zij de jury. Dit jaar zullen de rollen van Rap & Ruig worden ingevuld door een nieuw en prachtig duo. Onder het mom van “de appel valt niet ver van de boom” en “zo vader, zo zoon” zullen Krelis van der Linden (junior) en Marcel van Genderen in de voetsporen treden van hun senioren. En dat belooft wat met zulke genen. Om deel te nemen aan de Rabo Rap & Ruig Race heb je een team nodig van 6-8 personen (met zwemdiploma). Inschrijven doe je via www.rapenruig.nl waar tevens al je vragen worden beantwoord.

De collecte van 2 t/m 8 april in Mijdrecht- Amstelhoek en De Hoef heeft dit jaar 5.858,37 euro opgebracht. De Hartstichting afdeling Mijdrecht bedankt alle collectanten en gevers van harte voor hun steun aan de Hartstichting, want alleen met uw gift en inzet kunnen zij blijven strijden tegen hart- en vaatziekten. Wilt u volgend jaar helpen met de collecte? U kunt zich aanmelden via k.bus@hartstichting,nl of contact opnemen met Elly Pauw, tel. 0297-285047, of Tina Visser, tel. 0297-281465.

Vinkeveen

Inleveren boeken en kleding voor markten Op zaterdag 6 mei vindt de, al bijna traditionele, boekenmarkt plaats in de R.K. kerk aan de Kerklaan in Vinkeveen. De boeken staan dan weer overzichtelijk uitgestald door de kerk en er kan in alle rust gezocht worden naar de mooiste exemplaren. Ook is er de mogelijkheid om op een rustige plek een drankje tot je te nemen. De kerk is geopend van 10 tot 15 uur. Op woensdag 12 juli is er van 10 tot 19 uur tijdens de jaarmarkt gelegenheid op het plein voor de kerk aan de Kerklaan tot het aankopen van kleding en boeken. Voor beide markten kunnen overtollige boeken en nette, gewassen kleding kunnen worden ingeleverd op zaterdag 22 en 29 april, 24 juni en 1 juli van 10 tot 12 uur bij de garage naast de pastorie aan Kerklaan 2. Of op andere dagen na overleg via tel. 0297-261375). De opbrengst van beide markten is geheel voor het onderhoud van de kerk.


Familieberichten

6

21 april 2017

DE GROENE VENEN

'Met beeldende herinneringen, aangedreven door beweging'

Den Hollandsche ontwikkelt interactief gedenkteken

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen

U itvaartverzorg ing

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Volledig begeleid door een ` ` persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Nachtegalen-concert in de duinen Op Koningsdag, donderdag 27 april, houdt de vogelwerkgroep van IVN De Ronde Venen en Uithoorn een nachtegalenexcursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Halverwege april arriveert de nachtegaal uit Afrika en laat zijn zang uitbundig horen. De mannetjes komen eerst, om zich van het broedgebied van vorig jaar te verzekeren. Daarna zingen zij de vrouwtjes zogezegd uit de lucht. Er worden ook andere zangvogels gezocht, zoals de mooi gekleurde Gekraagde Roodstaart die als holenbroeder geen schutkleur nodig heeft. Andere te verwachten waarnemingen

zijn: Boomleeuwerik, Tuinfluiter, Braamsluiper, Bonte Specht en de Sprinkhaanzanger. Deze laatste vogel, met zijn mysterieuze krekelachtige zang, wordt jaarlijks gehoord. De balts van de Boompieper, die als een paraplutje uit een hoge boomtop naar beneden zeilt, is ook elk jaar een belevenis. En tijdens de wandeling kan ook de zandhagedis zich laten zien, plus damherten, reeën of vossen. Vertrek: gezamenlijk met eigen auto’s om 6.30 uur vanaf de parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Meerijders zijn welkom. Tussen 13 en 14 is men weer terug. De excursie zelf start om 7.15 uur bij de ingang van de Waterleidingduinen, bij Pannenkoekhuis ’t Panneland, Vogelenzangseduinweg 4, in Vogelenzang. Parkeren kost 2 euro per auto en een toegangskaart 1,50 euro. Vergoeding benzinekosten in overleg met de bestuurder. Neem een kijker, brood en iets te drinken mee. Afgelastingen staan op 27 april circa. 1 uur voor vertrek (dus om 5.30 uur) op ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn. Informatie: Ad van Uchelen, tel. 0297-250163 of 06-10201401.

Den Hollandsche Gedenktekens, met winkels in onder meer Mijdrecht, Rotterdam en Elst (Gld), heeft een geheel nieuw gedenkteken ontworpen en ontwikkeld dat beeldende herinneringen vertoont en wordt aangedreven door beweging. Bij het ontwerp van dit nieuwe gedenkteken spelen het design en het delen van persoonlijke herinneringen een belangrijke rol. Op zaterdag 22 april kan iedereen een eerste indruk krijgen van een prototype van dit interactieve gedenkteken op de uitvaartbeurs in de Westerkerk in Amsterdam. In de afgelopen jaren zijn er in de grafmonumenten-branche al verschillende pogingen gedaan om grafmonumenten te innoveren met behulp van digitale beeldschermen. In veel gevallen blijken dit soort monumenten kostbaar te zijn, terwijl de functionaliteit achterblijft en er te weinig meerwaarde is ten opzichte van een traditioneel grafmonument. Den Hollandsche heeft dit anders aangepakt en juist gekeken naar manieren om het bezoeken van een begraafplaats een andere beleving te geven. Het nieuwe interactieve gedenkteken van Den Hollandsche Gedenktekens maakt een bezoek aan een begraafplaats leuker voor kinderen en waardevoller voor families. Door te draaien aan het wieltje wordt er stroom opgewekt en deze groene stroom wordt weer gebruikt om persoonlijke herinneringen te laten zien en horen in de vorm

van foto’s, video’s, gesproken tekst, geluiden en muziek. Deze herinneringen zijn voor de familie en nabestaanden alleen en zij kunnen dit zelf veranderen, zo vaak als ze willen. De bedenker van het interactieve gedenkteken, Martijn van der Veen, licht toe: “Wij willen bij Den Hollandsche mensen bekend maken met een nieuwe wereld van gedenken. Als je nu om je heen kijkt, zie je dat veel gedenktekens hard en statisch zijn. Wij willen dit veranderen door meer dynamiek in gedenktekens te brengen. Dynamiek door beweging en het opwekken van energie, om zo herinneringen te laten horen en zien. Samen met de familie kun je steeds nieuwe beelden, geluiden en herinneringen kiezen. Hierdoor willen we ook jongere generaties aanspreken en hen bewegen om vaker de begraafplaats te bezoeken. Stel je voor dat een kind aan de ouders vraagt: 'Zullen we naar opa gaan en mag ik dan draaien? Ik wil hem graag zien!' Dat is toch prachtig?” Het interactieve gedenkteken is één van de nieuwe ontwikkelingen van Den Hollandsche Gedenktekens. Het eerste prototype, dat dit jaar ook nog de mogelijkheid krijgt om gekoppeld te worden met een smartphone, wordt zaterdag 22 april getoond op de uitvaartbeurs in de Westerkerk in Amsterdam. Vanaf mei 2017 is het nieuwe gedenkteken te bekijken in de inspiratiewinkels van Den Hollandsche.

Repair Café Vinkeveen op maandag 24 april Het Repair Café Vinkeveen is deze maand op maandag 24 april (in plaats van tweede paasdag) van 9.30 tot 12.30 uur in de Broedplaats aan de Herenweg 63 (ingang via de bibliotheek). Bij het Repair Café zijn vrijwilligers aanwezig (met gereedschap, naaimachine etc.) die voor u gratis reparaties doen van de door u meegebrachte kapotte spullen of kleding. U kunt meekijken en terwijl u wacht is er een (eveneens gratis) kopje koffie of thee. Het Repair Café wil laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook proberen!

Poes weer terecht Dankzij een opvallend berichtje in De Groene Venen van afgelopen week is de vorige week als vermist opgegeven Tijgertje weer thuis. De nieuwe buren zijn druk aan het verbouwen en wonen er nog niet. Maar de deur staat regelmatig open, dus zal Tijgertje nieuwsgierig zijn geworden en even een kijkje zijn gaan nemen aan de overkant. Maar de deur ging na het werk dicht en de poes is opgesloten geweest. Ze heeft zich acht dagen op zolder schuil gehouden. Zij kon het dus niet in de krant hebben gelezen, maar de nieuwe buren wel. Die hadden gemerkt dat er een poes in huis zou kunnen zijn en hebben het nummer gebeld dat in de krant stond. Gewapend met een bakje eten en na ruim een half uur praten, was het baasje van poes Tijgertje in staat haarvvanuit haar schuilplaats tevoorschijn te laten komen. Iedereen blij en opgelucht.

De foto laat haar verzuchten: “Oost west, thuis best”.


DE GROENE VENEN

21 april 2017

7

DE WEEK IN BEELD Op kinderdagverblijf de Droomboom in Abcoude hebben ze ook Pasen gevierd. Donderdagochtend 13 april mochten alle kinderen aanschuiven voor een heerlijk paasontbijt. De kinderen hebben gegeten aan een gedekte tafel met een paaskleed dat ze zelf versierd hadden. Er waren heerlijke krentenbolletjes en brunchbroodjes om van te smullen. En om het paasontbijt feestelijk af te sluiten, mochten de kinderen buiten in de tuin paaseieren zoeken.

Zaterdag 15 april konden alle kinderen uit de wijk Veenzijde in Wilnis paaseieren komen zoeken op het veldje aan de Herbergier. Suzanne en Tessa, twee buren, hadden weer hun best gedaan om er voor de kinderen een feestje van te maken. Vorig jaar was de opkomst al groot, maar dit jaar waren er wel heel veel kinderen en ouders naar het veldje bij het klimtoestel gekomen! Om tien uur werd het startsein gegeven en konden de kinderen gaan zoeken naar de eitjes. De ouders konden ondertussen, met koffie en taart, gezellig bijkletsen. Het was een geslaagde ochtend!

Na de eerste acht wedstrijden al gewonnen te hebben, is HSV’69 JO-11 1 eindelijk kampioen worden na een zware strijd tegen Laren. Nadat de mouwen waren opgestroopt bij HSV’69 en het tempo werd opgevoerd, kwam Laren er de tweede helft niet meer aan te pas. Via vloeiende combinaties en prachtige individuele acties kwam de eindstand van 13-3 op het scorebord. Jorn, Siebe, Koen, Jelle, William, Sem, Kai, Joey en Marky zijn ongeslagen kampioen!

Het leek te mooi om waar te zijn en was van tevoren niet bedacht, maar wel gehoopt…De jongensgroep 5/6 én de meisjes groep 7/8 van de St. Jozefschool uit Vinkeveen zijn kampioen geworden bij het schoolvoetbal. De jongens hebben laten zien dat ze er heel veel zin in hadden en wonnen veel partijen. Ook de meiden hebben hun fans laten genieten van een superleuke & sportieve voetbalmiddag! Mike, Annebel, Tygo, Nikki, Joey, Desi, Thijs, Zianna, Ruben, Kyra, Pepijn, Maryse, Julian, Norah, Pim, Nina, Luc, Britt, Emily en hun coaches Maarten en Sandy: gefeliciteerd!

Kadernota 2018: investeren in wegen, bruggen en speelvoorzieningen Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor komend jaar flink te investeren in onderhoud van wegen, bruggen en spelvoorzieningen. Ook op het gebied van de lokale economie, wonen, duurzaamheid, veiligheid, dienstverlening en het sociaal domein wil het college komend jaar extra inspanningen plegen. Dat blijkt uit de Kadernota 2018 die B en W hebben vastgesteld en aan de gemeenteraad hebben aangeboden. De gemeenteraad behandelt de Kadernota in zijn vergadering van 31 mei 2017. Wethouder Alberta Schuurs (Financiën, VVD): “In de Kadernota kijken we vooruit naar 2018 en de jaren daarna. Dat doen we zowel op het gebied van financiën, als beleidsmatig. Ondanks onzekerheden zien de gemeentelijke financiën er goed uit. We kunnen de belastingen dan ook op hetzelfde lage niveau handhaven. Dat is goed nieuws voor inwoners en bedrijven. Onze reserves, de gemeentelijke spaarpot, nemen komende jaren toe en inkomsten en uitgaven zijn komende jaren in evenwicht. Voor 2021 is dat nu nog niet het geval, maar we gaan er voor zorgen dat dat in de begroting 2018, die we in het najaar presenteren, is opgelost.’’

Investeren Het college van B en W schrijft in de Kadernota dat de aanpak van wegen, bruggen en speelvoorzieningen voor 2018 en de jaren daarna een belangrijk speerpunt vormen. Voor komend jaar staat groot onderhoud van de Pastoor Kannelaan in Wilnis en (een deel van) de Hoofdweg in Waverveen op het programma. Voor de jaren daarna onder andere de Ringdijk 2e Bedijking, het overige deel van de Hoofdweg en de Bovendijk in Wilnis. Ook wordt er geld uitgetrokken voor grootschalig onderhoud aan zeven bruggen. Dit is nodig omdat de bruggen anders hard achteruit gaan en er onveilige situaties ontstaan. Bij 13 speelplekken in

Mijdrecht, Wilnis, Abcoude en Vinkeveen vindt grootschalig onderhoud plaats. Daarbij worden speeltoestellen en/of de grond waarop kinderen spelen vervangen.

Wethouder Schuurs (Financiën): “Ondanks onzekerheden zien de gemeentelijke financiën er goed uit. We kunnen de belastingen dan ook op hetzelfde lage niveau handhaven. Dat is goed nieuws voor inwoners en bedrijven.” In het Sociale Domein (alles wat de gemeente doet op gebied van werk, zorg en jeugd) wil het college onder andere inzetten op de verdere ontwikkeling van de Servicepunten in de gemeente. Bij de Servicepunten

kunnen inwoners makkelijk terecht met vragen op het gebied van werk en zorg en wordt veel aan preventie gedaan. Ook is er komend jaar extra aandacht voor onder andere drugspreventie, het leren van de Nederlandse taal en overgewicht voor peuters. Economie De samenwerking met ondernemers wil het college komend jaar voortzetten om de winkelgebieden en bedrijventerreinen aantrekkelijk te houden. Samen met de ondernemers wil het college onderzoeken of het invoeren van een Ondernemersfonds op draagvlak kan rekenen. Uit dit fonds kunnen activiteiten worden betaald om het ondernemersklimaat aantrekkelijk te houden. Als ondernemers zo’n fonds willen, dan is het college bereid daar een extra financiële bijdrage aan te leveren. Daarnaast worden er activiteiten ontwikkeld waarmee ondernemers en inwoners worden gestimuleerd

om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Onzekerheden Het college wijst in de Kadernota 2018 nadrukkelijk op een aantal onzekerheden. Eén daarvan is de hoogte van de uitkering uit het Gemeentefonds (de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeente). Het bedrag dat de gemeente van het Rijk krijgt wisselt jaarlijks en is afhankelijk van allerlei ontwikkelingen. Daarnaast is er een aantal onzekerheden omtrent de Omgevingswet. In de Omgevingswet wordt een aantal regels op het gebied van ruimtelijke ordening in een nieuwe wet samengebracht. Het is nog niet duidelijk wat de financiële gevolgen daarvan zijn. Ook is er een aantal ontwikkelingen in de gemeente waarvan de financiële gevolgen op dit moment onbekend zijn, zoals het terugbrengen van het aantal scholen en het initiatief Centrum Abcoude. Wethouder Schuurs: “Ondanks deze onzekerheden zijn we blij met de kadernota zoals we die nu kunnen presenteren.”


8

21 april 2017

DE GROENE VENEN

CULTUUR

CULTUUR

Ellen ten Damme met Franse chansons naar Abcoude

Fototentoonstelling ‘Out of the box’ in Mijdrecht

Werden liefhebbers van Franse chansons vorige week in Theater Piet Mondriaan in Abcoude al getrakteerd op het repertoire van Jacques Brel, op onnavolgbare wijze vertolkt door de getalenteerde Vlaamse zangeres Micheline van Houthem en de Abcouder Harmonie, op 7 mei gaat in Abcoude opnieuw de rode loper uit voor een bijzondere gaste. Niemand minder dan fenomeen Ellen ten Damme staat na twee jaar weer in Abcoude met een try-out voorstelling van haar grote theatertour ‘Paris’. En eindelijk gaat Ellens koffer vol favoriete Franse chansons open! Er zijn nog beperkt kaarten! Bestellen: www.theaterpietmondriaan.nl of bij The Readshop Abcoude.

‘Out of the box’? Menigeen zal zich afvragen wat dát nu weer is. In de fotografie betekent het dat je jezelf buiten jouw gebaande paden begeeft. Je fotografeert dus iets, of op een wijze, zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan. ‘Out of the box’ was het thema dat de leden van Fotoworkshop De Ronde Venen hebben uitgewerkt en vanaf 19 april presenteren in het Gezondheidscentrum aan de Croonstadtlaan 1 te Mijdrecht. Bijgaande foto is gemaakt door Patricia Westkamp, nog maar net lid van de fotoclub. Voor haar was het een uitdaging om mensen te vragen voor haar te poseren om zo tot een bijzonder beeld te komen. Normaal houdt Patricia meer van landschapsfotografie. Tevens werd de foto binnen gemaakt met kunstlicht terwijl zij normaal buiten met natuurlijk licht fotografeert. Ook is er een foto gemaakt naar een oude ansichtkaart, die deels getekend en deels gefotografeerd was. De fotograaf van de nieuwe foto is zeer kundig geweest in de bewer-

foto DannY ellinger

king om een soortgelijk beeld te maken. Onscherpte en scherpte zijn ook op bijzondere wijze gebruikt om ‘Out of the box’ te gaan en tenslotte was er ook een letterlijk ‘out of de box’-beeld: een clublid had zijn kleindochter buiten haar box op een kleed gefotografeerd. De tentoonstelling 'Stilleven' van de fotoclub is te bekijken in het Piet Mondriaangebouw te Abcoude, de Bibliotheek in Mijdrecht stelt foto’s tentoon die geïnspireerd zijn op een lezing en foto’s van Carla Kogelman en in de Veenhartkerk kunt u (portret)foto’s bekijken met het thema ‘Karakter’. Voor meer informatie en foto’s:

Leerlingenexpositie bij Boven Verwachting De leerlingen van Lidy Tijssen exposeren hun werk op zaterdag 22 en zondag 23 april van 11 tot 17 uur bij Art-Galerie 'Boven Verwachting' aan de Herenweg 298a te Wilnis. Lidy geeft schilderles bij de 'Paraplu' en werkt zelf hoofdzakelijk met 'materie'. Met het gebruik van verschillende materialen weet ze haar leerlingen te inspireren en scherp te houden. Elk werk wordt vakkundig beoordeeld voordat het expositie-klaar is.

www.fotoworkshopdrv.nl foto patricia westkamp

Tino Martin op Vinkefest tijdens pinksterweekend Vinkefest, hét feest van Vinkeveen, bestaat komend pinksterweekend alweer 5 jaar. Ditmaal nog meer reden tot feest dus!

Cinema Amstelveen

Twee weken lang extra films in de meivakantie

In de meivakantie van zaterdag 22 april tot en met zondag 7 mei worden in Cinema Amstelveen extra veel films vertoond. Dagelijks (ook maandag) draaien de volgende films: The Boss Baby (NL 2D), De Smurfen en het Verloren Dorp (NL 2D) of Beauty and the Beast (OV 2D). Donderdag 27 april is Cinema Amstelveen gesloten. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data.Entreebewijzen zijn 24 uur per dag online te bestellen via

www.cinemaamstelveen.nl.

Een van de grote artiesten is Tino Martin op de Dutch Party. Al jaren is Tino actief in het vak. Zo stond hij bij de Soundmixshow in 2002 in de finale met een nummer van René Froger. In de daarop volgende jaren trad Tino veel op in binnen- en buitenland. Al zijn inzet werd beloond en een definitieve doorbraak kwam met zijn single 'Jij liet me vallen' in 2015. Het gelijknamige album werd bekroond met een Edison. Op 28 mei 2016 kwam Tino's droom uit: een uitverkochte Heineken Music Hall bij zijn grootste concert ooit. Tino behoort nu tot de top van de Nederlandse artiesten. Zijn volgende droom is de Ziggo Dome op 10 juni 2017. Dat belooft een waanzinnig concert te worden voor zo’n 17.000 fans. Het is dan ook fantastisch om Tino

één week voor zijn concert van zijn dromen XL te mogen verwelkomen in Vinkeveen. Op de Dutch Party zijn meerdere artiesten te bewonderen, onder wie Quincy Schellevis ('Morgen weer een dag'), Robert Leroy ('Geef de nacht maar de schuld'), Zanger Rinus (YouTube-hits met o.a. 'Romana op de scooter') en Mart Hoogkamer. Hij was de nummer 2 van 'Holland Got Talent 2016', waar hij een weergaloze vertolking van Willie Alberti neerzette en Johnny de Mol en zijn moeder Willeke Alberti tot het diepst ontroerde vanwege de gelijkenis qua stem met Willie Alberti. Al met al een fantastische line-up, die de liefhebber van het Nederlandstalig lied zeker niet mag missen! Vinkefest vind plaats in het pinksterweekend van 1 tot en met 5 juni, op het bekende kermisterrein aan de Demmerik te Vinkeveen. Voor informatie en voorverkoop:

www.vinkefest.nl.

Vertellers gezocht rond St. Antonius van Paduakerk in De Hoef ‘Verhalenkamer De Ronde Venen’ is op zoek naar vertellers. De Verhalenkamers, die de komende tijd worden gehouden op en bij diverse historische locaties in De Ronde Venen, zijn een project van de Stichting ‘Verhalen horen overal’. Men is op zoek naar vertellers die in de periode van na de Tweede Wereldoorlog tot circa 1990 betrokken zijn geweest bij de parochie van de St. Antonius van Paduakerk in De Hoef. De stichting heeft belangstelling voor de verhalen van parochianen, tuinmannen van de begraafplaats, koster(s), iedereen die actief of aan de zijlijn ‘iets heeft’ met deze parochie. Er wordt uitgekeken naar verhalen over dit markante gebouw in De Hoef tijdens bovengenoemde periode, die men ook op een professionele wijze wil vastleggen in beeld en/of geluid. De verhalen zijn immers van grote waarde. Met de generaties die voorbijgaan, gaan ook de verhalen verloren als ze niet op een of andere manier worden bewaard. De bedoeling is dat ze beschikbaar komen voor alle inwoners van De Ronde Venen en andere belangstellenden. Als u uw verhalen vanuit deze parochie wilt delen of als u iemand kent die dat graag zou willen, kunt u contact

opnemen met Elza Vis van BinnensteBuitenverhalen via tel. 06-23150498 of elza@binnenste-buitenverhalen.nl. De derde historische locatie die de stichting ‘een stem wil gaan geven’ is in Wilnis: het voormalige hotel/de uitspanning De Vergulde Wagen. Ook daarvoor worden vertellers gezocht. Zoals bruidsparen, die daar het feest hebben gehouden, mensen die er in de bediening werkten of anderszins betrokken zijn geweest bij dit hotel.


DE GROENE VENEN

21 april 2017

9

CULTUUR Triviant geeft tropisch donateurs- Etalageroute als kunstzinnig avontuur voor kinderen concert in De Boei Aanstaande zaterdag 22 april geeft Muziek & Showkorps Triviant het jaarlijkse donateursconcert. Het thema is dit jaar 'Tropical Triviant'. Het korps heeft een afwisselende diversiteit van muziekstukken in het programma opgenomen, van swingende Latijns-Amerikaanse muziek tot aan bekende songs als Copacabana en de lambada. De majorettes

van Triviant zijn er natuurlijk ook weer bij, zij brengen shows op enkele nummers van het korps én op mechanische muziek. Aanvang 20 uur in De Boei te Vinkeveen, zaal open om 19.30 uur. Entree gratis. Tijdens de pauze kan men traditiegetrouw lootjes kopen en mooie prijzen winnen. Vier lootjes voor een euro, wees er snel bij!

‘Shopping Mijdrecht Schilderachtig’ is een samenwerking tussen Shopping Mijdrecht en KunstRondeVenen. Vanaf 12 mei is in zo’n dertig etalages in het centrum van Mijdrecht een kunstwerk te zien van een van de deelnemers van KunstRondeVenen. Tot en met het kunstweekend van 27 en 28 mei kunnen kinderen een route langs de kunstwerken afleggen. Van elk werk noteren ze wat ze erin zien. Hiermee willen Shopping Mijdrecht en KunstRondeVenen kinderen laten kijken en nadenken over kunst. Interim-voorzitter van Shopping Mijdrecht Paul Reurings senior: "Een kleurrijke fantasie is een verrijking van het leven. Bij de abstracte werken is het helemaal leuk en verrassend om te horen wat kinderen erin herkennen. Foute antwoorden zijn er niet, dus krijgt ieder kind dat zijn of haar antwoordvel compleet inlevert een prijsje mee naar huis.”

Ook voor ouders en grootouders is de etalageroute de moeite waard, want het biedt vast een aardig voorproefje van het complete werk van bijna 70 beeldende kunstenaars, dat tijdens KunstRondeVenen geëxposeerd wordt. Binnenkort komt de organisatie van de etalageroute met meer informatie over welke winkels meedoen, waar je de route kunt downloaden en waar kinderen hun antwoorden kunnen inleveren. KunstRondeVenen zoekt nog sponsors. Financiers worden, indien gewenst, vermeld op de website en afhankelijk van het bedrag ook met logo op de posters en routefolder. Alle sponsors worden uitgenodigd voor de feestelijke opening op vrijdagavond 26 mei. Daar maken zij kans op een prijs, beschikbaar gesteld door enkele kunstenaars. Voor informatie over sponsoring: Henny Woud via hwoud@dmail.nl of tel. 0297-264198. Voor een donatie:

www.kunstrondevenen.nl/contact/ sponsorformulier-2017.

Diverse tochten voor liefhebbers van (klassieke) auto's

De voorjaarsritten zijn weer begonnen Nu het voorjaar is begonnen, starten ook de vele auto- en motorritten en -rallye's. Aanstaande zondag 23 april starten er twee in onze regio: de jaarlijkse Lenterit met start en finish in Mijdrecht en de bijzondere Venniper Koninginnerit (die zijn oorspronkelijke naam heeft behouden) vanuit Nieuw-Vennep.

Het deelnemersveld bestaat uit prachtige oldtimers van 40 jaar of ouder, waarbij de oudste klassieker uit 1928 komt (Ford Model A Roadster). Er doen wederom hele bijzondere oldtimers mee zoals een Citroën Rosalie 8 Coupé ('32), Chevrolet Corvette ('62), Singer Le Mans Speed ('35) en een Chrysler Imperial Crown Convertible ('58). Rond 8 uur zijn de eerste klassiekers te bewonderen.

Nieuwsronde - wekelijks Vanaf woensdag 00.00 uur, herhaling elk uur de hele week

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur, herhaling elk uur de hele week

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Elmar Hier Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 20.00 20.00 – 22.00 22.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen Sportronde Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremière Cultura-dio Jor in de Middag Avond Venen

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 – 23.00

Venniper Koninginnerit start zondag 23 april Op zondag 23 april gaat de 18e Venniper Koninginnerit van start. Het startschot wordt om 9 uur gegeven door Bart Siemerink, directeur van de Keukenhof. Om 15 uur keren de eerste klassiekers terug bij de finish. De deelname is inmiddels gesloten, maar toeschouwers zijn zowel 's morgens als 's middags van harte welkom bij het parkeerterrein van De Rustende Jager in NieuwVennep om zich te vergapen aan de prachtige klassieke auto's.

Televisie

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Middag Venen Joris Klokkers Avond Venen

Frequenties

Dit jaar rijdt er voor het eerst ook een klassieke Mercedes-Benz L312 bus mee uit 1958. Er zijn nog enkele buskaartjes te koop die u de mogelijkheid bieden om een deel van de route mee te rijden en mee te lunchen met de deelnemers. Voor 40 euro per persoon heeft u een unieke dag waarbij u 's ochtends verwelkomd wordt met een kopje koffie met gebak. Daarna volgt u een stuk van de route en stopt u op een aantal plekken om de klassiekers voorbij te zien komen. Bij de lunchlocatie geniet u van een uitgebreide lunch en kunt u de klassiekers op het parkeerterrein bewonderen. In de middag rijdt u weer een stuk van de route en u bent op tijd bij de finish, waar u een drankje en hapje krijgt aangeboden. Let op dat tijdens het evenement de Venneperweg ter hoogte van De Rustende Jager is afgesloten. Meer informatie is te vinden op www.vkrit.nl.

Radio: 105.6 FM, via de kabel op 101.9 en 103.3 FM. Televisie: via Ziggo kanaal 41 (digitaal), 45 (analoog), Abcoude en Baambrugge: kanaal 36 (digitaal) of s14+ (analoog); KPN, Telfort en XS4all kanaal 339.

Autopuzzelrit voor CliniClowns op zondag 23 april

14e Lenterit door Venen, Vecht en Gooi De opbrengst van deze recreatieve autopuzzelrit door de regio is bestemd voor CliniClowns. Hotel Mijdrecht Marickenland aan de N201 vormt de start- en finishlocatie. De rit staat open voor alle typen auto's, door de jaren heen zijn ook veel klassiekers, cabrio's en sportwagens, oorspronkelijke Fiats 500 en Mini’s aan de start verschenen. Voor het winnende rijdersteam (de route foutloos gereden en het minste aantal strafpunten) is er dit jaar een zeer bijzondere hoofdprijs: een dag op stap in de nieuwe BMW i8 hybride!

Naast het startgeld van de deelnemers gaat ook de opbrengst van de bijzondere veiling voor 100% naar de CliniClowns. De veiling start vanaf zaterdag 1 april om 09.00 uur. Degene met het hoogste bod krijgt de BMW i8 voor een heel weekend mee. Er is nog een beperkt aantal startplaatsen beschikbaar. Desgewenst kunnen de lunch onderweg en het diner na afloop in Restaurant Meesters worden gereserveerd tijdens de inschrijving.

Meer informatie bekijken, aanmelden en inschrijven kan op www.lenterit.nl. Zie ook: www.facebook.com/lenteritNL, www.twitter.com/lenterit en www.instagram.com/lenteritNL.


10

21 april 2017

DR. BEEKER

Tekst Jaco Beeker

Mooie vergezichten Zoals ik wel eens eerder vertelde bedenk ik in mijn vakantie altijd weer nieuwe plannen, die dan moeten worden uitgevoerd in onze praktijk. Traditioneel is dat na de kerstvakantie en na de zomervakantie. Het directe gevolg is dat ik na mijn vakantie begin met wijzigingen in de praktijk en de praktijkvoering en dat iedereen de successievelijke weken daarna danig van slag is. In de krant heb ik een paar van die plannen verwoord en tegelijkertijd ook doorgevoerd. Vaak moest het personeel in de krant lezen dat het na het weekend helemaal anders zou zijn... Wat dat betreft ben ik een waardeloze werkgever! De laatste jaren begon ik me te realiseren dat verandering niet alleen meer van mij uit zou moeten gaan. Ik ben toch best wel druk de hele dag en ik ben niet altijd in staat de veranderingen vlekkeloos door te voeren. Op de tweede plaats heb ik voor sommige veranderingen gewoon hulp nodig van een professional. Bij wijze van uitzondering heb ik daarom in de laatste grote vakantie eens niet bedacht wat ik zou gaan veranderen, maar wie dat voor mij zou doen. Tijdens deze contemplaties kwam ik tot de conclusie dat ik behoefte heb aan een manager, een mensen-mens, en dat ik daar wel iemand voor wist. Mijn vriend Peter Lauffer was op zoek naar een andere uitdaging. Hij is een zeer ervaren manager en hoewel hij totaal geen verstand heeft van de gezondheidszorg vertrouw ik hem het veranderingsmanagement

in onze praktijk volledig toe. Na wat oriënterende gesprekken is Peter eerst begonnen aan een cursus 'management in de huisartsenzorg' en natuurlijk is hij met vlag en wimpel geslaagd. En nu is de tijd gekomen waarin we met z'n allen instappen op weg naar de brede vergezichten die mij voor ogen verschenen... Natuurlijk regelt Peter inmiddels alle personeelszaken. Het gaat om zeventien mensen, dus dat is al een ontzorging, maar ook kunnen we nu gaan streven naar doelen die eerst gewoon door gebrek aan tijd en mankracht niet haalbaar waren. En daarom ga ik u nu twee van deze doelen onthullen. Wellicht krijgt u ermee te maken en misschien ook niet. Doel één Voor huisartsenpraktijken bestaat al een tijdje een kwaliteitsmanagementsysteem, het zogeheten accrediteren. Dit accrediteren, en uiteindelijk de accreditatie, behelst een langlopend proces van veranderingsmanagement waarbij wordt gekeken naar veel voorkomende fouten, foutjes of missertjes. Al deze puntjes worden in eerste instantie genoteerd doordat ze worden opgemerkt. Dat opmerken doen we door regelmatige enquêtes te gaan houden. In eerste instantie beginnen we in de praktijk met een meld-week waarin door iedereen in de praktijk (het personeel) een schriftelijke melding wordt gemaakt van puntjes die hen opvallen. Het zou kunnen gaan om het niet op tijd verrichten van een

DE GROENE VENEN

onderzoek, een visite of een consult, maar het kan ook gaan om de toner van de printer die net op is voordat de nieuwe besteld is of bijvoorbeeld een patiënt die te lang zit te wachten op zijn afspraak. Ook mooie dingen kunnen worden gemeld, zoals een doos bonbons van een patiënt of een complimentje, alles wat maar opvalt. Het doel is dat uit al deze meldingen lering zou kunnen worden getrokken. Een complimentje is dus blijkbaar iets wat goed gaat, maar een cartridge voor de printer te laat bestellen is mogelijk een reden om het controleren van de aanwezige voorraad vaker te laten doen. Van al deze leerpuntjes zouden we in gezamenlijkheid een stappenplan kunnen maken en als we deze enquêtes vaker doen, blijven we onszelf verbeteren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we al deze verander- en verbeterprocessen weer verwerken in een systeem dat het hele handelen in de praktijk op een overzichtelijke wijze monitort. Daarvoor hebben we een automatiseringssysteem aangeschaft. Het klinkt misschien wat wollig, maar u begrijpt dat er in een praktijk met zeventien personeelsleden en honderden patiëntencontacten per dag wel behoefte bestaat aan een adequaat registratie- en verbeteringssysteem. Misschien bent u wel eens in een hotel naar de wc geweest In het toilet hangt vaak zo’n kaart waarop de schoonmakers afvinken op welk moment ze hebben schoongemaakt. Dat is eigenlijk vergelijkbaar met wat wij willen doen, maar bij ons

gaat dat dan in de computer. Aan het eind van dit jaar hopen we de accreditatie te hebben geregeld. Dan zijn we ISO 9001 gecertificeerd volgens de NEN 15224 norm. Dat laten we door een keuringsinstantie bevestigen en ik denk dat ik daar TÜV Nederland voor vraag. Haha, hoe vet is dat? Uw huisarts gekeurd door de TÜV volgens ISO 9001? Het plannetje broedde al een paar jaar, maar dankzij Peter gaat het lukken. Doel twee Zoals u vast ook wel weet zijn in ons pand ook de fysiotherapeuten van Kerngezond gevestigd en hebben we met hen een buitengewoon goede behandelrelatie. Oorspronkelijk bestond het team van eigenaren uit twee fysiotherapeuten (Erik en Jesse), met wie ik bij de opstart veelvuldig overleg heb gevoerd. Voor Kerngezond, en dus in casu Erik en Jesse, was de start van een nieuwe praktijk in Mijdrecht een enorme stap in het duister. Je moet immers nog maar afwachten of je wel in staat bent om je broek op te houden op zo’n onbekende locatie. Het is dankzij de inspanningen van Erik en Jesse, en ook dankzij hun vooruitstrevende inzichten, dat die nieuwe vestiging toen zo’n fantastisch succes is geworden. Op dit moment bedienen ze niet alleen patiënten van onze praktijk, maar eigenlijk komen mensen van overal uit De Ronde Venen specifiek voor hen naar ons centrum aan Hofland. Ook de verschillende sportclubs uit de regio worden door Kerngezond voorzien van deskundige begeleiding. Maar inmiddels kreeg Erik last van reuma en daardoor kon hij eigenlijk

als fysiotherapeut niet meer werken. Jesse mistte zijn maatje en moest zich steeds meer gaan werpen op het management van een groeiende fysiotherapie-praktijk en dat was nooit zijn doel geweest. Uiteindelijk viel Erik uit door ziekte en besloot Jesse om weer kleinschalig te gaan behandelen in het VU Sportcentrum bij Uilenstede. Toen Jesse mij belde en vertelde dat hij, namens de eigenaar van Uilenstede, op zoek was naar een huisarts besloot ik dat het tijd was voor een wederdienst. En wat is er mooier dan de drie musketiers te herenigen? Vanaf 1 juni start ik een dependance van mijn praktijk in Uilenstede in Amstelveen. In deze dependance gaat Jesse een deel van de tijd doorbrengen als fysiotherapeut en zal Erik zich gaan bemoeien met het onderhouden van de contacten en de promotie. Verhuist uw kind of u zelf richting Amstelveen? Vanaf 1 juni kunt u dan rekenen op huisarts Kronenburg (www.huisartskronenburg.nl) en kijkt u vooral niet gek op als u misschien een assistente in Mijdrecht aan de telefoon krijgt! Natuurlijk kan ik daar zelf niet gaan werken, ik moet mijn dagen slijten in het Mijdrechtse. Maar ik heb een andere vriend, Mehran, bereid gevonden om deze nieuwe vestiging te gaan starten. Gelukkig heb ik dan weer Peter die de boel in goede banen gaat leiden... Zo zie je maar waartoe je in staat bent als je de juiste mensen om je heen hebt!

Jaco Beeker www.drbeeker.nl info@drbeeker.nl

Stichting Omgaan met Pesten blij met opname antipestprogramma als Gezonde-School-activiteit Stichting Omgaan met Pesten bestaat in mei 12,5 jaar! Het feit dat het belangrijke werk, dat al zoveel jaren achtereen wordt uitgevoerd door haar trainers, ook wordt gewaardeerd door andere organisaties, stemt de stichting positief voor de toekomst. Een van de organisaties die het belangrijke werk waardeert, is ‘De Gezonde school’. Zij namen het antipestprogramma 'Sta Sterk op School' voor het basisonderwijs op in het ondersteuningsaanbod Gezonde-Schoolactiviteiten voor het aankomende schooljaar 2017/2018. Tot 5 mei 2017 kunnen scholen op www.mijngezondeschool.nl een ondersteuningsbedrag van 3.000 euro aanvragen. Met dit geldbedrag kan de school de taakuren vergoeden van een eigen medewerker, die is aangesteld als Gezonde-School-coördinator. Deze functie is nieuw en het aanstellen van iemand in deze functie is verplicht om in aanmerking te komen voor ondersteuning. Als tweede optie kan het bedrag gebruikt worden voor de inzet van een Gezonde School-activiteit, zoals het anti-pestprogramma

'Sta Sterk op School'. 'Sta Sterk op School' is een gespecialiseerd antipestprogramma dat zelfstandig én naast algemene programma’s ter stimulering van de sociaal-emotionele ontwikkeling gedraaid kan worden. Het is één van de twee anti-pestprogramma’s van Stichting Omgaan met Pesten die op ‘de lijst Dekker’ van 13 veelbelovende anti-pestprogramma’s is opgenomen. 'Sta Sterk op School' benadert pesten als een groepsprobleem. “Veel leerlingen zijn tegen pesten, maar weten niet hoe zij effectief kunnen ingrijpen”, vertelt initiatiefneemster Mirelle Valentijn uit Wilnis. "Zij kunnen een zeer positieve rol in de groep spelen als zij dit leren." Dat ‘Sta Sterk op School’ de sociale weerbaarheid van buitenstaanders en slachtoffers vergroot, weet Mirelle zeker. Zij zag al meerdere keren dat kinderen tijdens het doorlopen van het anti-pestprogramma durven opkomen voor zichzelf en een ander. De groep met de rol van helper wordt groter. Het doel van 'Sta Sterk op School' is dan ook om het negatieve groepsproces te doorbreken, waardoor pesten stopt. Kinderen voelen zich weer vei-

liger in de eigen groep en gaan met meer plezier naar school. Het programma wordt uitgevoerd door een trainer die aangesloten is bij Stichting Omgaan met Pesten. De groepsleerkracht wordt nauw bij de training betrokken. Scholen kunnen naast het inzetten van een ondersteunende activiteit ook in aanmerking komen voor een vignet Gezonde School. Een van de vier vignetten betreft het thema-certificaat ‘welbevinden en sociale veiligheid’. De Stichting Omgaan met Pesten is blij met deze kans op erkenning voor scholen. Door als team aan ouders en kinderen zichtbaar te maken dat je

samen sterk kunt staan tegen pesten neemt de sociale veiligheid op scholen toe. Zo wordt pesten nog beter voorkomen en tijdig aangepakt. Het ondersteuningsaanbod wordt fi-

nancieel mogelijk gemaakt door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken (EZ).

Voorlichting over AD(H)D bij kinderen in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Op woensdag 10 mei is er in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden van 19.30 tot 21 uur een voorlichtingsbijeenkomst over AD(H)D-medicatie bij kinderen. Kinderartsen Joost de Bie en Wim Verwijs van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en St. Antonius Ziekenhuis geven onder meer uitleg over het effect van de AD(H)D-medicatie op kinderen en hun omgeving. Aansluitend

is er ruim gelegenheid om vragen te stellen. De avond in de Grote Zaal van het ziekenhuis is bedoeld voor ouders van kinderen met AD(H)D en andere (professioneel) geïnteresseerden. De Grote Zaal is open vanaf 19.15 uur, het programma start om 19.30 uur. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met oudervereniging Balans. Deze vereniging behar-

tigt de belangen van kinderen bij wie sprake is van ontwikkelingsproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag. De voorlichtingsavond is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.zuwehofpoort.nl of telefonisch bij de informatiebalie via tel. 0348427446 (maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur).


DE GROENE VENEN

21 april 2017

Dubbel voordeel met een periodieke gift instelling, wat betekent dat uw donaties aftrekbaar zijn voor de belasting. Uw donaties moeten dan wel een bepaalde drempel overstijgen.

Het is weer voorjaar. Bomen lopen uit, de voorjaarsplanten bloeien. De vogels beginnen aan hun broedtijd en dat betekent voor de beheerders van natuurgebieden even rust. In de broedtijd, die voor veel weidevogels loopt tot eind juni, wordt er niet of zo weinig mogelijk gewerkt in natuurgebieden. Broedende vogels hebben rust nodig. Daarom in deze column aandacht voor een andere zaak. We beheren vaak met vrijwilligers onze natuurgebieden. Het opruimen van maaisel in de zomer en het knotten van bomen en weghalen van struikgewas in de winter gebeurt veelal met vrijwilligers. U kunt ons daarbij helpen. Maar heeft u daar geen tijd voor en draagt u wel de natuur een warm hart toe, dan kan dat ook door het doen van een periodieke, geldelijke gift. Want niet alles kan gedaan worden door vrijwilligers. Het maaien zelf wordt gedaan door professionele krachten en hetzelfde geldt voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers, het maken van een bruggetje etc. En daarvoor hebben wij uw donatie hard nodig. Stichting De Bovenlanden is een ANBI-

Dat is niet het geval als u met Stichting De Bovenlanden een overeenkomst wilt afsluiten voor minimaal 5 jaar. Het voordeel van een op deze manier vastgelegde periodieke gift is dat er geen minimum drempel geldt en er ook geen maximum is gesteld aan de aftrekbaarheid van deze gift. De gift is dus totaal aftrekbaar, wat betekent dat de fiscus 18,65 % of zelfs 52% van de gift aan u ‘terugbetaalt’. U kunt al een periodiek gift overeenkomen van 25 euro. U steunt de natuur en u krijgt weer wat terug van de belastingdienst. En voor uw steun nodigen wij u jaarlijks uit voor exclusieve excursies in de natuurgebieden van Stichting De Bovenlanden. Meer weten? Kijk dan op www.debovenlanden.nl of stuur een mailtje naar info@debovenlanden.nl. Otto van Asselen Voorzitter stichting De Bovenlanden

VRU Brandweer heeft de gouden rookmelder in de wacht gesleept om zo landelijk aandacht te vragen voor brandveiligheid. Met het project ‘WhatsApp jouw brandende vraag’ wonnen ze de eerste prijs. Mensen kunnen via het WhatsApp-nummer 06-12958599 hun vraag over brandveiligheid thuis sturen. De brandveiligheidsexperts geven tijdens kantooruren antwoord.

Op de jaarlijkse Expertdag van de brandweer heeft de Veiligheidsregio Utrecht de Gouden Rookmelder gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan innovatieve initiatieven die brandveiligheid ondersteune

Hiermee lieten ze de andere veiligheidsregio's ver achter 30 p p a a r a h zich. 'Brandweer Virtual Realiat is c tr o % t ty Experience' van Veiligheidss 14 regio Zaanstreek-Waterland kreeg de zilveren rookmel3 der, ‘Brandweer Bingo’ van ro Brandweer Gelderlande t s e midden+Brandweer Twente hoe de me ontving de bronzen rookmele isch insta der. tr siervuur 3 Terecht merkte Ivonne Vliek, 3 t a a t s t programmamanager Stimuon lerende Preventie, tijdens haar presentatie op: "Als 25% je dan zo'n 'Virtual Reality Experience' hebt ondergaan of 'Brandweer Bingo' hebt gespeeld en je zit eid thuis? 99 br andveiligh 85 er ov 95 en 12 ag 06 nog met vragen, wat doe vr r: u br andwee 8 1000 s 088 87 whatsapp vr ui th lig ei /v je dan? Dan WhatsApp je andweer.nl www.vrubr VRU Brandweer!" ke

in huis?

e oorzaken 12% overig nd 10% onbeke

n

ke

%

ken

BRAND

tie lla

%

ko

weet jij

%

ele k

ele

k

n

%

11

'High tea' bij mantelzorgsalon Tijdens de mantelzorgsalon van 24 april wordt er met elkaar genoten van een gezellige 'high tea'. Even bijpraten met een kopje thee (of koffie) en wat lekkers. De mantelzorgsalon vindt plaats in de Buurtkamer Mijdrecht (Gosewijn van Aemstelstraat 5) van 13.30 tot 15.30 uur. Om in te kunnen schatten hoeveel mensen er komen, wordt het op prijs gesteld als u zich aanmeldt bij Tympaan-De Baat, steunpunt mantelzorg, tel. 0297-230280. Dit nummer is bereikbaar op

maandag tot en met donderdag van 9 tot 17 uur en op vrijdag van 9 tot 13 uur. U kunt zich ook aanmelden per e-mail, via mantelzorg@ stdb.nl. Heeft u iemand nodig die uw zorgtaken even overneemt, dan kunt u eveneens contact met opnemen met Tympaan-de Baat. De mantelzorgsalon is een ontmoetingsplek voor mensen die langdurige of intensieve zorgtaken hebben voor een familielid, vriend of kennis en vindt elke laatste maandag van de maand plaats.

HypotheekCompany De Ronde Venen; Ook voor starters hét adres! Hoeveel kunt u lenen? Zijn er mogelijkheden voor een starterslening? Hoe zit het precies met NHG en kan uw familie helpen om uw droomhuis te kopen? Zomaar een greep uit een aantal vragen die dagelijks voorbij komen en waarmee HypotheekCompany De Ronde Venen u graag helpt. Het gaat goed op de woningmarkt. Huizen worden snel verkocht. Starters geeft dit echter het gevoel soms direct te moeten beslissen. Maar een woning kopen, is een langdurige financiële verplichting. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent en antwoord heeft op al uw vragen. Dit verkleint niet alleen de kans op toekomstige geldproblemen, maar zorgt er ook voor dat u nu en in de toekomst betaalbaar kunt wonen. Starters hebben het anno 2017 een stuk moeilijker op de woningmarkt. Het lijkt eenvoudig als starter op de woningmarkt. Er is nog geen woning en eventuele restschuld om rekening mee te houden. En toch is het voor starters anno 2017 een stuk moeilijker dan jaren geleden. De regels worden steeds strenger. De maximale hypotheek mag nog maar 101% van de waarde van de woning zijn, waardoor u meer eigen geld moet inbrengen. Ook hebben starters relatief vaak schulden. Wist u bijvoorbeeld dat uw telefoonabonnement van invloed kan zijn? Vanaf 1 mei 2017 moet een abonnement met een telefoon van meer dan 250 euro worden gemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Voor de hypotheek worden deze telefoonabonnementen met BKR-registratie gezien als een verplichting. Net zoals bijvoorbeeld een doorlopend krediet of creditcard worden deze verplichtingen in mindering gebracht op uw maximale hypotheek. Zo kan uw telefoonabonnement voortaan flinke gevolgen hebben en kunt u duizenden euro’s minder lenen.

Waarom nu juist wel kopen? Er is ook positief nieuws voor starters. Als huizenkoper profiteert u nog steeds van de lage hypotheekrente. Deze lage rente maakt het interessant om te kopen in plaats van te huren. Zo zijn er soms mogelijkheden om uw huidige huurwoning te kopen of misschien heeft u wel een droomhuis gezien tijdens de NVM Open Huizen Dag op 1 april jongstleden. Daarnaast mogen tweeverdieners het tweede inkomen voor 60% meerekenen. In 2016 was dit 50%. Onafhankelijk en altijd een scherpe rente HypotheekCompany De Ronde Venen heeft adviseurs die onafhankelijk adviseren. Op basis van uw wensen en behoefte vergelijken zij alle aanbieders in het assortiment en gaan zo op zoek naar een advies dat het beste bij uw situatie past. Zo is een lage rente niet altijd de beste optie of vraagt uw situatie wellicht om speciale voorwaarden. En misschien moet u wel heel snel passeren. Dan kijken we ook naar de verwerkingstermijnen. Al deze uitgangspunten nemen wij mee in ons advies aan u. Weten waar u aan toe bent? Bel HypotheekCompany De Ronde Venen vandaag nog en maak een afspraak. Daar wordt u altijd wijzer van. En heeft u overige financiële vragen? Ook dan helpen wij u graag. U vindt HypotheekCompany in de Dorpsstraat 7 te Wilnis, tel. 0297-250301.


12

21 april 2017

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Zondagochtend breekt aan Nicci French Het begint met een lijk onder de vloer. Frieda deed deze gruwelijke vondst in haar eigen huis, een vondst die haar tot in de kern raakt. Nu is er wél spijkerhard bewijs dat Dean Reeve nog leeft, wat Frieda al jarenlang beweert, en dat hij nog altijd geobsedeerd is door haar. Zal commissaris Crawford eindelijk naar haar luisteren en het onderzoek heropenen? Frieda wordt door aandacht in de pers gedwongen om in de openbaarheid te treden, met verregaande consequenties...

Het paradijs Suzanne Vermeer Wanneer Liza Roozenboom lange tijd niks hoort van haar zoon Mark, die op vakantie is op het eiland Corfu, begint ze zich zorgen te maken. Het is niets voor de anders zo betrouwbare Mark om niet eens te reageren op de berichtjes die zijn moeder hem stuurt. Haar onrust neemt alleen nog maar toe wanneer ze Marks beste vriend Fedde spreekt. Fedde vertelt haar dat Mark een meisje heeft ontmoet met wie hij is gaan backpacken. Sindsdien lijken Mark en deze Thera in het niets verdwenen.

Vandaag houden we het droog Petra Vollinga Eva maakt als jonge vrouw een drastische keuze die haar de liefde van haar leven kost. Hoewel ze heeft leren omgaan met de consequenties van de leugen die ooit onvermijdelijk leek, beseft ze op haar vijftigste dat het roer om moet. Abe, ooit een veelbelovend muzikant, probeert zich neer te leggen bij zijn bestaan als muziekleraar op een middelbare school. Alleen zijn dure loft herinnert nog aan betere tijden. Eva en Abe zijn elkaar nooit echt vergeten. Is het nu eindelijk tijd voor de waarheid?

Bijna echt gebeurt Liane Moriarty Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en een belangrijke auditie voor celliste Clementine. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika, maar hun vriendschap is gecompliceerd. Als de buren van Erika en haar man iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine al snel ja. Twee maanden later vragen Sam en zij zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

Titel: De ondergrondse spoorweg Auteur: Colson Whitehead

van de VS tijdens de hoogtijdagen van het slaventijdperk. De achttienjarige Cora leeft al haar hele leven op de katoenplantage van de sadistische Randall. Als zij samen met de wat oudere Caesar besluit te proberen te ontsnappen, begint zij een tocht die maanden in beslag neemt

en haar naar zeer verschillende werelden voert. Van het ogenschijnlijk vriendelijke South Carolina tot de verschrikkingen van North Carolina, waar alle zwarten worden opgehangen. De slavenvanger Ridgeway zit haar voortdurend op de hielen. Hoewel het fictie is, krijgt de lezer

een realistisch, helder beeld van de verschrikkingen en wreedheden van Amerika voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Het wordt pijnlijk duidelijk tot wat voor vreselijke dingen de mens in staat is. Het is een verhaal om nooit te vergeten!"

1.

"Een briljant geschreven roman, die zich afspeelt rond 1855 in het zuiden

2.

3.

4.

geleZen Door JoYce gortenmulDer

Doe mee met kinder- en tieneryoga Op maandag 8 mei start in Mijdrecht in de Molenlandschool het laatste lesblok kinder- en tieneryoga. Met behulp van houdingen, ademhalingsoefeningen en creatieve activiteiten krijgen kinderen in zes lessen zicht op hun kwaliteiten en gevoelens. Bovendien groeien ze in hun eigenwaarde. Veel lessen bevatten ook creatieve opdrachten, zoals schilderen op muziek, tekenen of ontwerpen van een eigen krachtstok. Alle oefeningen zijn bedoeld om tot rust te komen. Dat hebben de kinderen in deze tijd hard nodig. Overal om hen heen zijn prikkels. Het is fijn om alles even los te laten en de aandacht op henzelf te richten.

Dominicaanse koffie Elf jaar geleden ben ik er geweest, toen Jochem en ik op huwelijksreis gingen. Voor mij was het een enorme verrassing en tegelijkertijd vond ik het ook erg spannend, want zo ver gevlogen had ik nog nooit. Mijn kersverse echtgenoot nam mij mee naar de Dominicaanse Republiek! Ik weet nog goed toen we daar aankwamen en naar ons hotel werden gebracht. Hele families, die samen op één krakkemikkige scooter reden, de varkens en koeienkoppen

Aanmelden voor alle klassen Vrijeschool Mijdrecht

Er zijn drie groepen: kinderen van 5 tot en met 9 jaar (maandagmiddag), een groep tieners van 10 tot en met 12 jaar en een groep van 13 tot en met 16 jaar (maandagavond). Hoewel de lessen in kinderyoga voor alle kinderen toegankelijk zijn, kunnen zij een zeer positief effect hebben op kinderen die moeilijk in slaap kunnen vallen, rusteloos zijn, weinig zelfvertrouwen hebben of spanningen ervaren. De yogalessen voorzien hen van nieuwe, positieve energie. Voor aanmelden of meer informatie kunt u bellen of mailen naar docente Annemarie, zij is te bereiken op: 06-23256269 of via annemariewouda@hotmail.com.

die langs de weg in kraampjes opgesteld lagen om verkocht te worden, maar bovenal de rietsuikerplantages die we daar zagen. Toen, in 2006, was het nog een belangrijk exportproduct voor de Dominicaanse Republiek, maar er is sindsdien zoveel veranderd in de handel van grondstoffen dat ik niet weet of dit nog steeds zo is. Wat ik wel weet, is dat dit prachtige eiland een reus is in het produceren van rum en daar hebben ze natuurlijk genoeg suiker voor nodig. Tijdens onze reis hebben we ook gezien hoe de suiker samen met een andere grondstof wordt gebrand, een belangrijk exportproduct waaraan je misschien niet snel zult denken, namelijk koffiebonen! Tijdens een trip waarbij we ook het een en ander van de lokale gemeenschap hebben gezien, leerden we hoe ze daar de koffie branden. De Dominicanen zijn zoetekauwen

De verborgen kamer Preston & Child FBI-detective Aloysius Pendergast is vermist, het lijkt alsof hij na zijn laatste onderzoek is verdronken aan de kust van Massachusetts. Zijn pupil Constance is geschokt en trekt zich terug in haar kamer, diep onder hun herenhuis aan Riverside Drive. Zij en huisbediende Proctor zijn alleen in het huis als Pendergasts geduchte broer Diogenes opeens opdaagt. Proctor wordt bewusteloos geslagen en wanneer hij later weer bijkomt, ontdekt hij dat Diogenes Constance heeft ontvoerd...

5.

en aangezien de koffie op zeer primitieve manier gebrand wordt en de bitters op de loer liggen, branden ze rietsuiker met de koffiebonen mee. Waardoor er een suikerlaagje omheen komt. Nu doen wij dit niet, omdat we graag willen dat jullie koffiemachines langer meegaan dan één kilo koffie. Maar typerend is wel dat de zoete tonen in deze boon, natuurlijk bij een juiste manier van koffie zetten, de overhand hebben. Onze brander weet heel goed hoe hij de beste smaken uit een boontje moet halen en daarom zijn we zo blij met onze nieuwe 100% arabica koffie uit de Dominicaanse Republiek! Deze koffie is een Single Origin (dezelfde bonen van één plantage uit één land), nootachtig en zoet van smaak met nuances van cacao, amandel en karamel. Deze koffie wordt in de regio Barahona geoogst. Het hele jaar door is daar

voldoende regen en zonneschijn en dat is zeer gunstig, want deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat de koffieplanten 4 tot 5 keer per jaar bloemen dragen. De boeren kunnen dan wel 5 tot 6 keer terugkeren naar dezelfde plant! Wanneer de koffie eenmaal gezet is, ben ik echt verrast. Als kleine zwarte koffie gezet, maar zo romig en zoetig van smaak! Deze koffie is meer dan een stukje beleving, het is een mooie trip 'back to memory lane'.

Dorpsstraat 44 • 3641 ED Mijdrecht Tel 0297-274750 www.prinselijkproeven.nl

Bij voldoende belangstelling gaat de nieuwe vrijeschool-afdeling Vrije School Groene Hart van openbare basisschool De Eendracht in Mijdrecht van start met meerdere klassen. Hiertoe is deze week besloten. Kinderen kunnen in principe voor elke klas aangemeld worden vóór 10 mei. Op 10 mei wordt naar aanleiding van de aantallen besloten welke klassen er in augustus 2017 van start zullen gaan in het scholencomplex aan De Eendracht.Er is veel belangstelling voor de afdeling Vrijeschool-onderwijs die De Eendracht vanaf 20172018 gaat aanbieden als aanvulling op haar huidige onderwijsaanbod. De vrijeschool-afdeling wordt een aparte afdeling binnen de bestaande basisschool, die hiermee wil inspelen op de groeiende behoefte aan vrijeschool-onderwijs in deze gemeente en haar huidige onderwijsaanbod wil verrijken. De afdeling opent alleen als er voor 10 mei voldoende kinderen per klas worden aangemeld. Meer informatie en aanmelden:

vrijeschoolgroenehart.wordpress.com.


DE GROENE VENEN

21 april 2017

‘Fish Spa’ nu ook bij Alblas aan Hofland in Mijdrecht

Zachte voeten door ‘knabbelvisjes’

Kleine visjes die ‘knabbelen’ aan je voeten. Ik vond het altijd een beetje eng idee, maar nu ik het zelf heb mogen ervaren bij de nieuwe ‘Fish Spa’ van Alblas aan Hofland in Mijdrecht is dat voorbij. Het is heerlijk! tekst anJa verbiest

Een ‘Fish Spa’ bij Alblas Verkeersschool in Mijdrecht? Wat een aparte combinatie, dacht ik toen ik het verzoek kreeg om contact op te nemen met Frank Korlas, een van de directeuren van Alblas. Frank, handelaar in hart en nieren, blijkt graag een nieuwe uitdaging aan te gaan. “In ons pand aan Hofland, waar we onze theorielessen geven, hebben we voldoende ruimte om ook nog iets anders te doen. De lessen zijn veelal ’s avonds en de ‘Fish Spa’ is overdag geopend. Dus dat bijt elkaar niet”, zegt Frank, die zelf tijdens een welness-dagje-uit met een van zijn dochters ontdekte hoe ontspannend een behandeling met de ‘Garra Rufa’visjes kan zijn. “Zo ben ik op het idee gekomen”, zegt Frank terwijl hij alles

– foto’s patrick hesse klaarzet voor mijn ‘natuurlijke huidpeeling’. Fotograaf Patrick kijkt liever toe, voor hem geen polonaise aan zijn voeten… Frank heeft me bij het maken van onze afspraak laten weten dat ik 24 uur van te voren geen crème of olie op mijn voeten moest smeren, omdat dan de kans groot is dat de visjes niets doen. Ook wilde hij onder meer weten of ik geen huidbeschadigingen, kalknagels of schimmelinfecties heb of recent behandeld ben met chemotherapie of bestraling, want dan is deze behandeling niet mogelijk. Daar kan ik gelukkig allemaal nee op antwoorden, want ik ben toch wel nieuwsgierig geworden naar die ‘knabbelvisjes’. Ook omdat ik de laatste jaren te maken heb met een allergie voor allerlei middelen die de huid zachter maken. Een natuurlijk alternatief zou voor mij een uitkomst zijn.

DOM

RE

T CH

RON

Aangename tinteling Frank geeft me duidelijke instructies en zorgt ervoor dat ik ontspannen zit voordat ik mijn voeten rustig in het water mag laten zakken. Meteen schieten de 100 visjes in de bak naar dit nieuwe verse ‘hapje’. Ik ben voorbereid op een heleboel gekriebel,

Overdonderend bewijs Het komt soms voor dat de rechter de rechtszaal verlaat om met eigen ogen zaken waar te nemen. Dat gebeurt in de Rijdende Rechter elke week, maar zo gewoon is het niet dat een rechter de tuintjes van bewoners komt bekijken of de heg wel keurig op de erfgrens staat. De rechter oordeelt op basis van de stukken en daalt niet vaak af van zijn zetel om de gang van zaken ter plaatse te bekijken. Het kan echter wel heel handig zijn om de rechter uitdrukkelijk te

verzoeken dat wel te doen. Zo ook in een zaak waar partijen twistten over de rem van een machine die hout moet sorteren. Door de producent was een speciale grijparm ontworpen en gemaakt om net gekapt hout op te pakken en ergens anders neer te leggen. Op papier zag het er heel ingenieus uit, maar de koper klaagde dat de grijper alleen maar heel kleine boomstammen kon oppakken en er was nou juist overeengekomen dat de grijper bomen met een bepaalde diameter kon verwerken. De rechter wilde het wel met zijn eigen ogen komen bekijken en stelde een tijd en plaats vast om de machine in actie te kunnen zien. Op de bewuste dag waren de partijen met hun advocaten aanwezig op het erf van de koper. De rechter was er natuurlijk en hij had zijn griffier meegenomen, die alles moest noteren. We begonnen de show met een klei-

maar wat valt dat mee! Ik vind het meer een aangename tinteling, een beetje te vergelijken met een klein elektrisch stroompje of het moment dat je been begint te slapen. Met enige verbazing kijk ik naar het gekrioel rond mijn voeten. Waar enkele visjes helemaal blij worden van de nagel van mijn grote teen en een tweede groepje zich op mijn hiel concentreert, vechten anderen om het beste plekje tussen mijn tenen… Na een half uurtje is het mooi geweest. Ik zet mijn voeten op aanwijzing van Frank voorzichtig op de rand van de bak, zodat de visjes langzaam los kunnen laten. Vervolgens spoel ik ze nog even af in een teiltje fris water. Bij het afdrogen merk ik meteen dat beide voeten veel zachter zijn geworden. Wat een verwennerij! Na de behandeling is het volgens Frank raadzaam de nieuwe huid in te smeren met een voedende crème of lotion, maar dat is voor mij niet verstandig. Bij een kop koffie praten we nog even verder en vertelt Frank onder meer over de hygiëne-eisen waaraan hij natuurlijk moet voldoen en die regelmatig geïnspecteerd worden. De twee bakken met visjes staan op het moment van mijn proefbehandeling nog een beetje ‘in de etalage’, maar zodra de ‘Fish Spa’ dinsdag 2 mei echt opengaat is het een knus plekje, afgescheiden van de activiteiten van de verkeersschool, waar het heerlijk relaxen zal zijn. De ‘Fish Spa’ van Alblas is geopend op dinsdag van 13 tot 17 uur en op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur. “We zijn er op afspraak eveneens op dinsdag- en vrijdagavond”, zegt Frank. “Maar natuurlijk kan iedereen ook gewoon binnenlopen voor een behandeling of meer informatie. Dan ziet men meteen dat we hier tevens heel leuke woonaccessoires verkopen…” Meer informatie over de ‘Fish Spa’ van Alblas is binnenkort te vinden op www.alblasfishspa.nl of telefonisch te verkrijgen via tel. 0297-310121 of 0880-241888. Natuurlijk blijft het kantoor van Alblas aan Hofland 6 in Mijdrecht, voor informatie over en afspraken met de rijschool, ook gewoon geopend.

ne boomstam. De machine werd aangezet en met een speels gemak tilde de grijper de boomstam op en vervoerde die 30 meter om 'm vervolgens netjes neer te leggen. Een volgende - dikkere - boomstam werd op dezelfde manier netjes verwerkt. Maar toen kwamen we bij de kritische grens die partijen waren overeengekomen. De grijper kwam in beweging, de motor gromde hard en de boomstam werd omarmd door de grijper die de stam ogenschijnlijk moeiteloos van de grond tilde.

13

Meld je aan voor de gratis try-outs Mindfulness

Het overkomt ons elk jaar.We starten vol goede moed met het breken van vastgeroeste gewoonten, richten ons op een fit lichaam, willen minder stress en bovenal gelukkig zijn. Maar al snel worden we er aan herinnerd dat patronen moeilijk te doorbreken zijn. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je hier wel in slaagt? Ron Wijburg Coaching & Training is jouw antwoord! Ron is ervaringsdeskundige, lifestylecoach, mindfulnesstrainer en geeft cognitieve fitness. Ron raadt iedereen aan om verandering geleidelijk aan door te voeren, door het nemen van kleine stappen die gepaard gaan met kleine keuzes. Al deze kleine stappen bij elkaar zullen namelijk tot veel krachtigere veranderingen leiden. "Mindfulness is bij uitstek het perfecte middel om iedereen hierbij te helpen", aldus Ron Wijburg. Mindfulness is al lang niet meer alleen iets voor de meest spiritueel ingestelde mensen. Het is juist een simpele, maar krachtige manier voor het trainen van ons bewustzijn. Het gaat over aandacht hebben voor wat er om ons heen gebeurt. Over onze reactie op ervaringen en onze verhouding hiertoe. Het dient als ‘tegengif’ voor de stress en gewoonten die onze gezondheid, prestaties en kwaliteit van leven aantasten. Met Ron train je jouw innerlijke kalmte

en balans in je leven. Samen met Ron werk je aan een positieve levensverandering, door het nemen van één stap per keer. Ron organiseert vanaf 11 mei een nieuwe 8-weekse mindfulness-training. De training heeft een positieve invloed op stress, piekeren, burn-out, overspannenheid, slecht slapen en sombere gedachten. Al verschillende mensen zijn je voorgegaan.

"De mindfulness-training van Ron was voor mij een eye-opener. Vooral op werkvlak had ik veel te maken met stress en spanningen. Nachtenlang kon ik piekeren over gebeurtenissen zowel in verleden als toekomst. Met het nu was ik eigenlijk niet meer bezig. De trainingen hebben ervoor gezorgd dat mijn gedachten mij niet constant meer gevangen houden. Ik begin weer uitgerust en met plezier aan de dag!" – Nicky Ben jij er klaar voor om jezelf een boost te geven? Klaar om kennis te maken met mMindfulness en te kijken wat deze training voor jou kan betekenen? Kom dan naar de gratis mindfulness-lessen van Ron Wijburg Coaching & Training op dinsdagavond 25 april en dinsdagavond 2 mei. Deze try-outs starten om 19.30 uur en duren tot 20.45 uur. De introductielessen zijn voor iedereen toegankelijk: kenners, ontdekkers, nieuwelingen of gevorderden. De locatie waar de lessen gegeven worden, is de praktijk aan de Vermogenweg 97 in Mijdrecht. Meld je nu aan via info@ronwijburgcoaching.nl of bel naar tel. 06-14281462.

de machine door de rem die de massa van de boomstam gewoon niet kon tillen. Van 20 meter hoogte donderde de boomstam naar beneden. Het gevaarte kwam met een enorme klap neer, nog geen meter van de rechter die verstijfd aan de grond stond genageld.

Op het moment dat de grijper de boomstam vervolgens de lucht in duwde om 'm te vervoeren, klapte

Toen iedereen van de schrik bekomen was en zich realiseerde dat de rechter bijna door de boomstam was geplet, zei de rechter rustig: “Heren, dank u wel. Ik heb genoeg gezien en we kunnen vertrekken.” De volgende keer zal deze rechter wel twee keer nadenken voordat hij zijn warme en veilige rechtszaal verlaat om zijn leven te riskeren. Case closed.

A.T. (Ronnie) Eisenmann Eisenmann & Ravestijn Advocaten

Biesbosch 225,1181 JC Amstelveen tel: +31 (0)20-445 8 445 www.eisenmann.org

Start actualisatie adresgegevens nieuwe gemeentegids Akse Media, de officiële uitgever van de gemeentegids van De Ronde Venen, is gestart met het actualiseren van de adresgegevens voor de Gemeentegids 2017-2018. Organisaties en (contact) personen waarbij e-mailadressen staan vermeld, krijgen automatisch een mailtje om eventuele aanpassingen door te geven. Organisaties en (contact)personen die geen mailadres hebben bekendgemaakt, worden telefonisch benaderd. Verenigingen en andere organisaties die nog niet in de gids staan, maar dat wel willen, kunnen hun gegevens doorsturen aan Akse Media, via redactie@aksemedia.nl (onder vermelding van ‘Gemeentegids De Ronde Venen’), tel. 0223 67 30 10 Nieuwe meldingen of wijzigingen moeten vóór 26 mei binnen zijn bij Akse Media. Daarna kan het bedrijf ze niet meer verwerken.


14

21 april 2017

DE GROENE VENEN

Gemeente De Ronde Venen vanuit de lucht op Google Streetview Luchtfotografie is een vak apart, onze specialisten Arthur van der Kooij en Peter Bakker vliegen door het hele land voor opdrachten vanuit vliegtuigen en met drones. In de gemeente De Ronde Venen kun je nu vanuit de lucht virtueel rondvliegen. Vanaf alle kernen zijn opnames gemaakt met een 360 graden camera en vervolgens geïmplementeerd op Google Streetview. Bekijk je huis, je sportclub of de mooie Vinkeveense Plassen. Scan de QR code met je smartphone en waan je in de digitale wereld boven De Ronde Venen of ga naar http://bit.ly/DRV360. Veel kijkplezier.

Abcoude

Baambrugge

Vinkeveense plassen

Vinkeveen Centrum

Vinkeveen Hertha

Waverveen

Wilnis CSW

Wilnis Marickenland

Mijdrecht N201 / Hotel

Mijdrecht SV Argon

Mijdrecht Centrum

Amstelhoek LUCHTFOTO VAN UW BEDRIJF OF HUIS? Wij vliegen een opdracht al vanaf 75 euro per

LUCHT FOTOGRAFIE .ORG

foto en gezien de vele mogelijkheden adviseren wij je graag persoonlijk. Mail ons voor een adviserend gesprek.

De Hoef

info@luchtfotografie.org | www.luchtfotografie.org


DE GROENE VENEN

21 april 2017

15

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

Rijkenberg Tuinmeubelen Mijdrecht

Er zit verandering in de lucht De lentezon heeft zich de laatste tijd alweer regelmatig laten zien. De krokussen, tulpen en narcissen geven kleur aan de tuinen en de plantsoenen. De bomen worden in snel tempo groen en een groot aantal daarvan vertoont een kleurrijke bloesempracht. Veel mensen hebben lang uitgekeken naar het moment dat ze hun huiselijke leefruimte weer kunnen uitbreiden naar terras en tuin. Een goed moment ook om te bepalen of de inrichting van die buitenleefruimte aan verandering toe is. “De ontwikkeling in de tuinmeubelen ondergaat ook een geleidelijke verandering”, zegt Gustav Rijkenberg, die samen met zijn vrouw Geerpetra in 2000 het familiebedrijf overnam en sinds 2005 een mooi, groot en goed geoutilleerd tuinmeubelcentrum beheert aan de Industrieweg in Mijdrecht. “Nieuwe ontwerpen en nieuwe materialen maken het aanlokkelijk om ook in de tuin het een en ander te veranderen en te vernieuwen.” Ook de tuinmeubelen maken een ontwikkeling door. “Er is in onze branche een regelmatige golfbeweging waarin zich weer nieuwe trends ontwikkelen”, zegt Gustav. “Een aantal jaren geleden bestonden de meeste tuinmeubelen uit vlechtwerk van rotan of andere duurzame houtsoorten. Het ziet er naar uit dat die meubelen nu geleidelijk plaats gaan maken voor ontwerpen van aluminium en hout. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van natuursteen op metalen frames of met teakhout. De ontwerpen kenmerken zich vooral doordat ze heel praktisch zijn en weinig onderhoud vragen. In de periode van het vlechtwerk had men veelal de neiging om alle meubelen in dezelfde stijl en uit dezelfde serie in de tuin te zetten. Dat is nu aan het veranderen. Er komt steeds meer kleur en variëteit. De vlechtwerkstoel zal nog wel een tijdje blijven,

maar laat zich nu makkelijker combineren met een tafel van aluminium en teak. Allerlei combinaties zijn mogelijk, waarbij comfort en duurzaamheid een belangrijke rol spelen.” Grote showroom Wanneer klanten bij Rijkenberg de showroom betreden, hebben ze meestal al wat voorwerk gedaan. Gustav: “Men heeft al op internet rondgekeken wat er allemaal te koop is en al een soort voorkeur bepaald. We hebben een grote voorraad, dus men kan rustig rondkijken. Het plaatje op internet wordt hier werkelijkheid en hier kun je uitproberen of de stoel of de bank ook comfortabel zit. Je kunt bij ons hele lounge- en dining-combinaties samenstellen. Om het buitenleven compleet te maken, kan men ook een buitenkeuken installeren. Ook

Gustav Rijkenberg: “We zijn tegenwoordig ook op zondag open en ook op feestdagen als tweede pinksterdag en Hemelvaartsdag. Voor ons zijn dat altijd heel gezellige dagen.” foto patrick hesse daarin hebben wij een ruime keuze. Wij voeren met de Boretti Fuore Line, gas of cokes gestookt of een combinatie daarvan, een sterk merk. Deze keukens zijn van een Italiaans design en mooi te combineren met andere tuinmeubelen en accessoires. Een van onze sterke punten is ook dat we over een ruim magazijn beschikken. Negentig procent van onze collectie is op voorraad. We kunnen dus snel leveren. Tuinmeubelen zijn emotie. Eenmaal aangekocht wil men het meubel ook zo snel mogelijk in de tuin hebben. De maandenlange levertijden bij de normale meubelzaken kennen wij niet. We garanderen doorgaans een levertijd van maximaal een week. Het komt zelfs regelmatig voor dat we iets dezelfde dag nog leveren.

Afleveren doen we altijd zelf, zodat we ook zeker weten dat alles correct op zijn plaats komt en dat de klant tevreden is. We zijn een klein bedrijf. Mijn vrouw en ik werken samen mee en we worden gesteund door twee medewerkers. Dat maakt dat we korte lijnen hebben en dat we volop aandacht kunnen geven aan de persoonlijke benadering van de klant. Binnen de gemeente zijn we inmiddels wel bekend. Maar we merken dat onze klanten in toenemende mate ook van elders binnen de regio en zelfs van daarbuiten komen. Uiteraard speelt internet daarin een stevige rol. Voor ons is dat medium heel belangrijk, omdat het mensen aanzet om naar onze showroom te komen. Tuinmeubelen koop je nu eenmaal niet via een website.”

Ruime openingstijden Rijkenberg is tegenwoordig ook op zondag geopend alsmede op feestdagen zoals tweede pinksterdag en Hemelvaartsdag. “Voor veel gezinnen zijn dat de uitgelezen dagen om samen te gaan winkelen en samen de aankoopbeslissingen te nemen. Ook voor ons zijn dat altijd heel gezellige dagen”, zegt Gustav. RijkenbergTuinmeubelen is gevestigd aan de Industrieweg 43 in Mijdrecht en telefonisch te bereiken via tel. 0297-281501. De openingstijden zijn: maandag van 13 tot 18 uur, dinsdag gesloten, woensdag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 17 uur en zondag van 12 tot 17 uur. Voor meer informatie:

www.rijkenbergtuinmeubelen.nl.

Stichting Jongeren Actief 10 jaar actief in De Ronde Venen Stichting Jongeren Actief bestaat deze maand tien jaar. De stichting maakt het mogelijk dat kinderen in De Ronde Venen uit gezinnen met een klein inkomen sporten, deelnemen aan een culturele activiteit of een hobbyclub. Wanneer kinderen hiervoor in aanmerking komen betaalt de Stichting Jongeren Actief de contributie en andere zaken die nodig zijn voor deelname. Voorzitter Raymond van Bergen: "De stichting is, in samenwerking met de gemeente, opgericht door Paul Kenter, Ruud van Vliet en mij. Het doel van de stichting is dat alle kinderen moeten kunnen meedoen aan sociale activiteiten. Dat kan zijn via een sportvereniging, maar ook een culturele activiteit of hobbyclub. Dat is goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Ze worden ergens goed in en ontdekken hun talenten. Dat heeft een positief effect op het emotionele welzijn van een kind.’’ Voordelen ‘’In het geval van sport wordt het lichaam ook ontwikkeld. Dat zijn effecten waar kinderen hun hele leven de voordelen van ervaren. Maar de belangrijkste factor is dat kinderen het samen doen. Samen spelen, samen winnen, samen verliezen, samen ergens voor gaan en samen

plezier hebben. Dat is wat Stichting Jongeren Actief mogelijk maakt als daar thuis geen geld voor is. En dat kan tegenwoordig door allerlei omstandigheden voorkomen.’’ Groei Het aantal deelnemers van Jongeren Actief groeit elk jaar. Van Bergen: ‘’Dat is verontrustend, maar ook geruststellend. Het is jammer dat het nodig is, maar mensen weten ons blijkbaar wel steeds beter te vinden en dat is goed. Deze groei maakt het financiële plaatje wel moeilijker. Want er komt niet zomaar geld bij. De gemeente subsidieert de stichting voor het belangrijkste deel, maar er zijn ook

andere organisaties en bedrijven die bijdragen. De Rabobank was er bijvoorbeeld vanaf het begin bij. Maar ook andere lokale bedrijven (en activiteiten voor het goede doel) zijn voor ons onmisbaar. Dat lokale is ook wel de kracht van de stichting. Het gaat hier echt om kinderen uit de gemeente die door lokale partijen bij lokale verenigingen kunnen sporten. Daar zijn wij heel trots op. We zien gelukkig ook dat het thema landelijk niet vergeten wordt. Kijk bijvoorbeeld naar staatssecretaris Klijnsma die geld vrij heeft gemaakt voor armoedebestrijding." Goed voorbeeld Ook wethouder Alberta Schuurs is

blij met Jongeren Actief: "Jongeren Actief is een goed voorbeeld van samenwerking tussen gemeente en particulier initiatief. De gemeente is nauw betrokken, maar de stichting voert haar taken uiteindelijk zelfstandig uit. En dat doen zij uitstekend. Ik wil de stichting hartelijk feliciteren met het 10-jarig jubileum. Bij hun oprichting had niemand kunnen voorspellen dat zij zo’n belangrijke rol zouden vervullen in onze lokale samenleving, zeker gezien het economische klimaat van de afgelopen jaren.’’ Aanvraag doen? Gezinnen waarvan het inkomen niet hoger is dan 130% boven het

bijstandsniveau en gezinnen die tijdelijk financiële problemen hebben, kunnen een aanvraag doen. Bij het servicepunt Wonen, Welzijn en Zorg weten ze of u in aanmerking komt. Voor kinderen en jongeren van 4 t/m 16 jaar kan een aanvraag gedaan worden bij het Servicepunt. Voor kinderen of jongeren die hieraan voldoen, wordt de deelname aan een club betaald. Voor meer informatie over de stichting kunt u contact opnemen met een van de servicepunten via inwww.servicepuntderondevenen.nl of 0297 - 58 76 00 of via de website

www.stichtingjongerenactief.nl


16

21 april 2017

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Suzuki GSX 1400

Back to Basic... Hij staat al klaar voor me en het wordt een vrolijk weerzien met de Suzuki GSX 1400! Diverse keren heb ik deze lekkere 'naked bike' - oldschool uitstraling, maar met moderne technieken - mogen besturen en dat was goed bevallen. Ook dit exemplaar is een echte liefhebbers-fiets, die met zeer veel liefde is behandeld en zo van de band gerold lijkt te zijn. Deze zogeheten 'retro naked bikes' zijn vooral in Engeland zeer populair. Daar is zelfs een grote fanclub met een prachtige website, met een schat aan informatie over de dikke Soes: www.gsx1400club.com. Maar eerst ga ik even een straatje om. De vette fiets ziet er spic en span uit en nergens zie je de leeftijd in terug. Het blok, de lak en vooral het chroom zijn in superstaat. Zoals ik al eerder schreef, ik ben gek op die 'naked bikes'. Ik rijd altijd erg graag op dit soort motorfietsen, omdat ook de zit altijd optimaal is en je gewoon lekker de wind in je gezicht hebt. Met een kleine druk op de startknop komt de dikke viercilinder soepel tot leven. Ik trek m'n motorkleding aan, veiligheid voor alles. De motor schakelt heerlijk soepel door de versnellingen en de motor zoeft met een bescheiden geluid naar behoorlijke snelheden. De verkeersdrempels worden met speels gemak genomen en de stereo, gasgevulde achtervering doet uitstekend z'n werk. Wanneer het gas erop gaat, wordt

de vriendelijke merrie in één keer een volbloed paard en gaat in volle galop met enorme stappen vooruit. Wat een feest! Bij een voor mijn speciale plek stop ik even voor de foto's: de Thamerkerk in Uithoorn, waar ik in 2001 mijn trouwfeest gaf. De typische Suzuki-kleurstelling blauw & wit, of zoals Suzuki het noemt: Pearl Deep Blue (1LF) Pearl Medium Blue (1LE) - Pearl Still White (0WJ), vind ik persoonlijk ook de mooiste kleurencombinatie. Terwijl ik foto's sta te nemen, komt er een oudere lieve dame op mij af met twee kleine 'kuitenbijtertjes'. "Wat een prachtige machine, meneer", klinkt het vanachter een modieuze zonnebril. 'Hij is zeker helemaal nieuw?" "Dank u, mevrouw. Nee, niet echt.

niet alleen op een kwaliteit-fiets, maar heb ik ook een goede waterafstotende fototas bij me. Deppen met een doekje is afdoende.

Hij is uit 2001." "Echt waar? Maar hij glimt als nieuw, u bent er zeker zuinig op!" Ik leg haar uit dat ik deze fiets voor de krant test en dat de vorige eigenaar inderdaad uitermate zuinig op zijn fiets is geweest. Voordat ze verder loopt, tilt een van haar 'pocket-pitbulls' zijn poot op en laat een klein, terrein afbakenend plasje achter op mijn fototas. De paniek bij de oudere dame doet me bijna verontschuldigen dat mijn tas daar lag... Gelukkig rijd ik vandaag

Het wordt tijd om nog even lekker te gaan genieten van de heerlijke Soes. Je komt ze niet vaak tegen, maar ze zijn altijd in uitmuntende staat en staan dan ook niet lang te koop. Zo ging het ook met deze prachtfiets. Een paar dagen na de test was de fiets al verkocht aan een echte liefhebber, die kwaliteit op waarde wist

!

!

L E E

L EE

RD

RD

O

O

O -V

te schatten. Ik denk nog even aan het plassende hondje. Misschien was hij ook wel blij om zo'n vette Suzuki te zien...

O -V

0, 5 5

3

0, 0 5

3

Toyota Auris Touring Sports 1.8 HSD Executive

Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Executive

Let op! Normaal rijklaar €33.540 NU MET €3550 VOORDEEL €29.990

Let op! Normaal rijklaar €33.245 NU MET €3500 VOORDEEL €29.745

Uniek in Nederland – voor 150,- levenslange garantie op de hybrideaccu. Andere kleuren onderweg. Panorama dak. Nieuw en uit voorraad leverbaar bij Toyota van Ekris! Auris Touring Sports Executive met panoramadak! Deze zeer compleet uitgeruste Auris is voorzien van: Navigatie, Parkeercamera met parkeersensoren voor en achter, Bluetooth, Cruise Control, Regen en lichtsensor, Alcantara bekleding, complete Toyota Safety sense pakket en panoramadak! Rij stil en zeer zuinig in brandstofverbruik! Zakelijke rijders rijden met 21% Bijtelling en ondernemers kunnen de BTW verrekenen. Ook actie op de dakkoffer zichtbaar op de foto's! Nu met demo voordeel nu van €349,- voor maar €285,-! Let op! Van Ekris heeft meerdere kleuren op voorraad. Bel met ons verkoopteam op 0297-230350. Prijs is compleet rijklaar incl: rijklaarmaken, kenteken, leges, registratie, verwijderingsbijdrage, mattenset. Auris optiepakket: Poetsen, Brandstof, Lampenset €255. Autoverzekering en Financiering mogelijk. Niet geldig i.c.m. andere acties.

Toyota Van Ekris

Maarssen, Kometenweg 2 - 0346-557000 Mijdrecht, Industrieweg 48 - 0297-230350 www.vanekris.nl


DE GROENE VENEN

21 april 2017

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Toyota Auris

Van Ekris maakt Auris aantrekkelijker Met de komst van de nieuwe Toyota CH-R krijgt Toyota een golf van nieuwe clientèle over de vloer. En wie binnenkomt voor de CH-R raakt ook vaak gecharmeerd van de Auris, waardoor het model de laatste maanden weer erg goed verkocht wordt. De Auris, vooral de Touring Sports, is immers een zeer praktische auto. En daarbij heeft Toyota Van Ekris nog een actie opgezet. We hebben al meerdere malen gereden met de Auris TS. Op het oog is de Auris een heel nette auto. Niet schreeuwerig, maar modern gelijnd. Het model heeft recent een facelift gehad, waarbij dezelfde subtiele styling werd aangehouden. Een nieuwe neus met een mooi chromen rand, nieuwe full LED koplampen op de duurdere versies en nieuwe achterlichten en achterbumper. Ook van binnen kreeg het interieur een kleine opfrisser. Van binnen is de station een heel praktische auto met een hoop laadruimte en veel opbergruimte. Standaard is de laadruimte 530 liter en met de banken plat ga je al naar 1.658 liter. Verder is ook aan de veiligheid gedacht. Zo is er een parkeercamera beschikbaar met hulplijnen, zodat je makkelijk inparkeert. Voor optimaal zicht heeft de Auris Automatic High Beam, een grootlicht-assistent. Een camera registreert tegemoetkomend verkeer en voorgangers en meet tevens de felheid van de straatverlichting. Daarna schakelt het systeem tussen groot- en dimlicht. Ook is verkeersbordherkenning leverbaar, net als Lane Departure Assist (geeft een waarschuwingssignaal als u uw rijstrook verlaat) en het Pre-Collision System. Dit laatste monitort de weg door middel van een camera en sensoren om medeweggebruikers te registreren. Wanneer een gevaarlijke situatie ontstaat, waarschuwt de auto de bestuurder. Wordt er niet snel of adequaat genoeg gereageerd, dan grijpt de auto zelf in om een aanrijding te voorkomen of de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken.

Een aantal maanden geleden maakten we kennis met de vernieuwde Auris met een 1.2 turbo motor. Het blok is prima geschikt voor de Auris. Ook zijn er een 1.3 VVT-i benzinemotor en een 1.4 en 1.6 dieselmotor leverbaar. In Nederland is de hybride uitvoering van de Auris uitermate populair, mede vanwege de lage bijtelling. Voor wie de auto in 2015 op kenteken zette was de bijtelling nog 14%, in 2016 was dit 21% en in 2017 ligt bij de bijtelling op 22%. Omdat er in die periode ontzettend veel Aurissen op de markt zijn gekomen, is ook het aanbod van jonge occasions heel interessant. Zo heeft Van Ekris diverse modellen staan uit 2015 en 2016. De modellen uit 2015 hebben 14% bijtelling, dat betekent dat als je deze auto zakelijk rijdt je nog een aantal jaren kunt profiteren van de lage bijtelling. Het is mogelijk om een financiering af te sluiten voor 36 maanden tegen 3,6% rente. Van Ekris heeft momenteel een actie lopen op de nieuwe Auris TS Executive 1.8 Hybrid, waarbij maar liefst 3.500 euro voordeel wordt gegeven. De Executive-uitvoering is voorzien van een aantal extra's zoals navigatie, parkeercamera met parkeersensoren voor en achter, LED koplampen, 16 inch lichtmetalen velgen, cruise control en alcantara bekleding met verstelbare lendesteunen. Tijdens de actie komt de Auris TS Executive niet op 33.245 euro, maar op 29.745 euro uit. Daarbij is dit model ook nog voorzien van een panoramadak. Van Ekris heeft meerdere kleuren op voorraad en staat open voor inruil.

17

Toyota Gereden versie: Toyota Auris Touring Sports Lease Pro Vermogen: 136 pk 0-100: 11,2 s Top: 175 km/u Verbruik: 1 op 27,8 / 5,4 l/100km Prijs gereden versie: 29.745 euro Alternatieven: Ford Focus, Opel Astra, Renault MĂŠgane, Skoda Octavia, Volkswagen Golf

Ook kun je bij Van Ekris voor 150 euro een levenslange garantie afsluiten voor de hybride accu.

Toyota Van Ekris Industrieweg 48 3641 RM Mijdrecht Tel. 0297-230350 www.vanekris.nl


18

21 april 2017

CSW kiest voor duurzaamheid én besparingen

Sport nieuws Vinkeveen

Bingo bij SV Hertha Op vrijdag 21 april wordt er weer een gezellige bingoavond gehouden bij SV Hertha in Vinkeveen. In de sfeervolle kantine wordt er onder het genot van een hapje en een drankje om mooie prijzen gespeeld. De kantine is open vanaf 19 uur en de aanvang is 20 uur.

Vinkeveen

Finalisten driebandentoernooi bekend De acht finalisten van het driebandentoernooi van biljartclub D.I.O. en Café De Merel zijn bekend. Op zaterdag 22 en zondag 23 april spelen Mees Brouwer, Frank van Schaik, Carlos van Oostrom, Ad Wolf, Robert Daalhuizen, Edwin van der Schaft, Jan Eijsker en Martien Heijman de finale partijen in café De Merel, Arkenpark Mur 43. Aanvang op beide dagen 13 uur. Na afloop reikt zondag de voorzitter van biljartvereniging D.I.O. de prijzen uit. Hoofdsponsor is dit jaar Restaurant de Haven aan de Herenweg 276 in Vinkeveen.

Jongens uit groep 4 van Hoflandschool kampioen schoolvoetbal Woensdag 12 april traden de 13 jongens uit groep 4 van de Hoflandschool aan voor het belangrijkste toernooi van het jaar. De eerste wedstrijd was meteen al een van de belangrijkste, tegen de buren van De Eendracht, die met 6-0 opzij werden gezet. Ook de andere twee poulewedstrijden werden relatief eenvoudig en met aanvallend voetbal gewonnen met 5-1 en 3-0. In de achtste finales werd de tegenstand

JB2 Hockey Vereniging Mijdrecht is al kampioen Op zaterdag 15 april, kort na het middaguur, was het spectaculair op veld 1 van Hockey Vereniging Mijdrecht. De JB2 (jongens van 14 tot 16 jaar), de nummer 1 in de poule, speelde tegen de sterke nummer 2: Waterland. Al snel was duidelijk dat beide partijen er vol voor gingen. Bij de rust hadden de Waterlanders een 1-2 voorsprong. In de tweede helft maakte HVM eerst

Prijsbiljarten Heerenlux/De Merel

Vinkeveen:

Voetbalvereniging CSW uit Wilnis heeft samen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht onderzocht hoe zij zuiniger kan omgaan met energie. Voor deze ondersteuning van sportverenigingen heeft gemeente De Ronde Venen geld beschikbaar gesteld. Dat heeft bij CSW al snel tot goede resultaten geleid. Zo is door de CSW-vrijwilligers Peter Tierie en Gijs Pauw zelf alle binnenverlichting (tl- en gloeilampen) vervangen (met dank aan Karwei Mijdrecht voor goed advies en een flinke korting) door energiezuinige led-verlichting. Ook zijn de cv-ketels sinds kort op afstand

aan te sturen. Zo kan de verwarming op elk moment worden aan- en uitgezet, afhankelijk van het gebruik van de kantine en de kleedlokalen. "Verduurzaming en besparing gaan hand in hand”, zegt CSW-voorzitter Marcel van der Schaaf. ”Door de besparingen op de energierekening krijgen we weer meer budget beschikbaar om nieuw voetbalmateriaal aan te schaffen. Zo profiteren de leden van CSW twee keer.” De mogelijkheden tot vervanging van de veldverlichting van CSW door led wordt momenteel onderzocht, samen met de gemeente. "CSW is vol vertrouwen dat we er met de gemeente uit komen. Dat zou een nog grotere stap zijn voor CSW én gemeente De Ronde Venen om een bijdrage te leveren aan een duurzame sportbeleving”, aldus Van der Schaaf.

duidelijk sterker. De Windroos werd met een krappe 1-0 uitgeschakeld en met eenzelfde winst op de Trekvogel in de halve finale werd de finale bereikt. Tegen de Willespoort werd het met prachtig combinatiespel al snel 3-0. Maar de tegenstander gaf zich niet gewonnen en kwam terug tot 3-2. In de slotfase werd de overwinning veiliggesteld door de 4-2 te maken en waren de jongens van de Hoflandschool kampioen!

Vinkeveen

Arie van Vliet en Dennis Kraak hebben het paas-prijs-biljarten van biljartclub Heerenlux/De Merel gewonnen. Met overmacht waren ze de allerbeste in de voorronden, om in de finale meedogenloos af te rekenen met het duo Toon van Dijk /Hans Levy. Biljartclub Heerenlux/De Merel kan nog nieuwe leden gebruiken, zowel voor de interne competitie op dinsdagavond als voor De Ronde Venen-competitie. Komt donderdag u beter uit, dan kunt u bij biljartvereniging D.I.O terecht. Meer informatie: Café-biljart De Merel, Arkenpark Mur 43, tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

DE GROENE VENEN

CSW MO15-3 blij met sponsor Tuincentrum Rijdes De meiden van CSW M015-3 spelen in de 2e klasse, waar ze nu bovenaan staan en waar ze met nog twee andere teams strijden om het kampioenschap. Met nog drie wedstrijden te gaan, onder meer tegen de nummers 2 en 3, is het zeer spannend of ze de titel in deze klasse in de wacht kunnen slepen. Eén ding is ze-

ker: aan de tenues kan het niet liggen. Tuincentrum Rijdes was bereid om dit fantastische meidenteam te voorzien van nieuwe, mooie shirts. Tuincentrum Rijdes is gevestigd in Vinkeveen aan de Uitweg. Mark en Esther, bedankt namens de meiden van CSW MO15-3, ze zijn er héél blij mee!

de gelijkmaker en werd het zelfs 4-2. De comfortabele twee punten voorsprong was echter niet van lange duur: Waterland maakte er 4-3 van. En dat werd uiteindelijk ook de eindstand, waardoor de jongens van JB2 als kampioenen het veld af kwamen. Als ze de twee wedstrijden die ze nog te gaan hebben ook winnen, kunnen ze zelfs ongeslagen kampioen worden.

Hockey Vereniging Mijdrecht 40! 1977 - 2017

Dit jaar viert Hockey Vereniging Mijdrecht (HVM) haar 40-jarig bestaan. Op zaterdag 24 juni 2017, precies 40 jaar na de officiële oprichting van deze gezellige familiehockeyclub, wordt bij deze feestelijke gebeurtenis uitvoerig stilgestaan. De dag zal in het teken staan van sport en gezelligheid. Voor jong en oud is er een gevarieerd programma samengesteld. Het organiserende comité hecht er waarde aan om ook zoveel oud-leden te informeren. Omdat helaas niet alle adresgegevens bekend zijn, doen zij hierbij een oproep aan alle oud-leden om op zaterdag 24 juni naar de club te komen. Voor meer informatie: www.hvmijdrecht.nl.

Prijsklaverjassen in De Merel

Vrijdag 28 april is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook is er op deze avond een tombola met schitterende prijzen. Café De Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

Plus Koot Paastoernooi bij FC Abcoude

CSW 2 promoveert CSW 2 is na winst op FC Castricum, gepromoveerd naar de reserve Hoofdklasse. De laatste twaalf wedstrijden bleven de heren ongeslagen. Een topprestatie van het team onder leiding van trainer Jeroen Westra.

Op paaszaterdag kwamen maar liefst 678 spelers van 20 verschillende verenigingen naar Abcoude voor het Koot Plus jeugdtoernooi. In de ochtend gingen 32 teams onder 8 en 9 jaar van start. Nieuw dit jaar was het Champions League- en Minitoernooi. Ook daar gingen de jongsten met 19 teams vol enthousiasme voetballen. Beide groepen werden verrast omdat Matthijs de Ligt, voetballer bij Ajax en het Nederlands elftal, de prijzen kwam uitreiken.

In de middag speelden de jongens onder 10 en 11 jaar. Zij speelden onder het genot van een doorbrekend zonnetje gezamenlijk 96 wedstrijden. Er kan worden teruggekeken op een prachtig sportief toernooi, met een goede verzorging voor de spelers door de vrijwilligers van de EHBO en de gesponsorde drankjes en fruit van hoofdsponsor Plus Koot. Ook volgend jaar is er op paaszaterdag weer een jeugdtoernooi bij FC Abcoude.


DE GROENE VENEN

21 april 2017

19

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures Functie: Functioneel Beheerder Midoffice Suite Organisatie: Plaats: Mijdrecht

Functie: Chauffeur Rijplatenauto Organisatie: Van Schie Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker Housekeeping Organisatie: Hampshire Hotel - Mijdrecht Plaats: Mijdrecht

Functie: Machinist hydraulische kraan Organisatie: Van Schie Plaats: Mijdrecht

Functie: Betonboorder/-zager Organisatie: Gebroeders Treur B.V. Plaats: Wilnis

Functie: Chauffeur (m/v) Organisatie: Van Walraven Plaats: Mijdrecht

Functie: Assistent(e) Regulatory Affairs Organisatie: CHESSOL B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Gewasverzorger Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Functie: Allrounder voor VVP Verhuur/Visserslust Organisatie: VVP Verhuur/Visserslust Plaats: Vinkeveen

Functie: 1e automonteur Organisatie: Vakgarage Plaats: Mijdrecht

Functie: Regulatory Cosmetica specialist (m/v) Organisatie: CHESSOL B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Balie-/magazijnmedewerker Organisatie: van Walraven Plaats: Mijdrecht

Functie: KRAANMACHINIST Organisatie: Aannemingsmaatschappij Bos BV Plaats: Mijdrecht

Functie: Ervaren Bestelbuschauffeur Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: OPROEPKRACHT ORDERPICKEN AGF (groente&fruitafdeling) Organisatie: Lindenhoff Plaats: Baambrugge

Functie: Distributiechauffeur vrachtauto Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Krattenwasser Organisatie: Lindenhoff Plaats: Baambrugge

Functie: Uitzoekmedewerkers gezocht (scholieren) Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

MZ Beveiliging - Genieweg 6 - Mijdrecht - info@mz-beveiliging.nl

MEDEWERKER SLIJTERIJ / DELICATESSEN Zoek jij een leuke, afwisselende en uitdagende baan binnen de slijters branche? Dan is dit je kans!

De Zwart dranken & delicatessen

Herenweg 35, Wilnis Stuur je sollicitatie inclusief een duidelijke CV naar: raquel@dezwartdranken.nl of naar: De Zwart V.O.F. Herenweg 35 3648 CA Wilnis Tel: 0297-281242 Wij zullen iedere sollicitatie in behandeling nemen.

Per direct zijn wij op zoek naar een algemeen medewerker op basis van 40 uur per week. De taken zijn als volgt: 路 Magazijn werkzaamheden 路 Bezorgen (rijbewijs B) 路 Winkel werkzaamheden / Verkoop in zowel beide slijterijen als de delicatessen winkel 路 Algemene werkzaamheden

Voor meer informatie en een uitgebreide beschrijving van de vacature scan de QR code.


20

21 april 2017

DE GROENE VENEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.