De Groene Venen 20-12-2019

Page 1

DE GROENE VENEN

Trasmolen 54 te Mijdrecht Vraagprijs € 645.000- k.k.

NIEUWINVERKOOP

Tel. 0297 - 212 987 vidamakelaars.nl

Dinsdag 24 december 2019 Kerstmis

Eucharistieviering om 21.00 uur Veenhartkerk, Grutto 2a, Mijdrecht

Na afloop is er Glühwein en warme chocomel met Kerstbrood. U bent van harte welkom. http://derondevenen.okkn.nl

Trasmolen 54 te Mijdrecht Vraagprijs € 645.000- k.k.

NIEUWINVERKOOP

Tel. 0297 - 212 987 vidamakelaars.nl

Burgemeester heet nieuwe Nederlanders welkom

Maandag jl. vond in het gemeentehuis van De Ronde Venen de jaarlijkse naturalisatiebijeenkomst plaats. Ruim 50 inwoners van onze gemeente hebben het afgelopen jaar het Nederlandse staatsburgerschap ontvangen. De een kwam naar Nederland voor de liefde, de ander vluchtte voor oorlog en onderdrukking. De nieuwe Nederlanders zijn afkomstig uit o.a. Ierland, Australië, Groot-Brittannië, Duitsland, Somalië, Irak en Egypte. Burgemeester Divendal heette hen welkom en sprak de hoop uit dat zij snel zouden aarden en deel zouden nemen aan de Nederlandse samenleving: “Ik nodig u uit Nederlander onder de Nederlanders te zijn.” Daarna werd er een drankje gedronken, vermaakten de kinderen zich met oud-Hollandse spelletjes en liet iedereen zich de Hollandse soepen en typisch Nederlandse poffertjes goed smaken.

Fijne Feestdagen!

Ga naar dehuifkar.com en bestel snel!

Burgemeester Divendal bezoekt diamanten bruidspaar

Afgelopen dinsdag bezocht burgemeester Divendal het echtpaar Akkermans-van Noije uit Mijdrecht om hen namens de gemeente De Ronde Venen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Jan Akkermans (nu 87) en Jeanne van Noije (nu 83) leerden elkaar destijds kennen in Tilburg. Het was liefde op het eerste gezicht. Jan en zijn broer zongen in een koor en gingen na afloop wat drinken in een café. Daar stapten Jeanne en een vriendin binnen. Galant hielpen de heren de dames uit hun jas en zo kwamen ze bij elkaar aan tafel terecht, waar de vonk oversloeg. Inmiddels woont het paar al ruim 50 jaar in Mijdrecht. Ze kregen vier kinderen, 3 jongens en een meisje en hebben 6 kleinkinderen en 2 bonuskleinkinderen. Afgelopen zaterdag werd het diamanten huwelijksfeest met ruim 50 genodigden gevierd in Hotel Mijdrecht Marickenland. Van harte gefeliciteerd!

Fijne feestdagen en tot volgend jaar..!

Dit is de laatste editie van De Groene Venen van 2019.

Op 27 december en 3 januari verschijnen wij niet. Vanaf 10 januari 2020 vindt u ons weer wekelijks in de brievenbus. Namens alle medewerkers wensen wij u fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar! De redactie

Fijne feestdagen en een gezond en goed 2020!

www.antennagroep.nl

Team Korver Makelaars wenst u fijne feestdagen en een heel goed 2020!

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE
OUD-KATHOLIEKE STATIE VAN DE HEILIGE
JAARGANG 23 - WEEK 51 – 20 DECEMBER 2019
Hoogstraat 13b - Abcoude - www.dapproosdijlanden Helemaal in de wolken met Stichting Hoogvliegers
10 EURO NAAR STICHTING HOOGVLIEGERS
2 20 DECEMBER 2019 DE Druken zetfouten onder voorbehoud. Aanbiedingen geldig tot 2 weken na publicatie. SAMSUNG WASMACHINE WW8BM642OBW/EN QUICKDRIVE A+++ ENERGIE 8 KILO 1400 TOEREN * Acties lopen via Samsung en zijn geldig t/m 31-12-2019 *Actie loopt via Philips en is geldig van 3-12-2019 t/m 31-12-2019 GRATIS CADEAUPAKKET T.W.V. 50,55" PHILIPS AIRFRYER HD9650/90 AVANCE COLLECTION AIRFRYER XXL PELGRIM INBOUW INDUCTIE KOOKPLAAT IDK 862 ONY SETPRIJSSOUNDBAR PHILIPS THE MATCH HTL 3325 T.W.V. 150 EURO 889,4 KOOKZONES JA SMART INDUCTIE CADEAU ATAG GRILLPLAAT GP2240 T.W.V. €219  Speciaal geschikt voor deze inductie kookplaat PHILIPS UHD TV 55PUS7354 A ENERGIE 55" DIAGONAAL 123,6 CM BREED SMART TV *U ontvangt 150 euro kassakorting bij gelijktijdige aanschaf van de Philips ‘The Match’ Soundbar HTL3325 Actie is geldig t/m 29-12-2019 799,699,100,KORTING 1148,998,-* 150,KASSAKORTING 249,199,50,KORTING BUNSCHOTEN Hoogstraat 26-28, 1391BT Abcoude 0294-281235 ELECTROWORLD.NL SIKKENS MUURVERF IN ELKE KWALITEIT! NU MET 20% KORTING! Actieperiode: t/m 31 januari Van Asselen Herenweg 132 3645 DT Vinkeveen 0297-261218

“Zijn er veel 60- en 65-jarige huwelijken? Worden dat er minder omdat mensen later trouwen en ook vaker scheiden dan vroeger? Gaat u altijd op bezoek?”

Ik vind het een mooie traditie dat de burgemeester op bezoek gaat bij huwelijksjubilarissen. Waar die traditie vandaan komt weet ik overigens niet. Wellicht stamt zij uit de tijd dat mensen minder oud werden en het uitzonderlijk was. Voor mij is het bijzonder om bij mensen thuis te komen en met hen terug te mogen kijken op hun levensgeschiedenis, praten over hun passies en ervaringen. Geboren en getogen in de eigen gemeente (soms zelfs één van de twee altijd in dezelfde woning), of juist mensen die later onze gemeente hebben leren ontdekken. Het afgelopen jaar ben ik 19 keer bij een 60-jarig huwelijksechtpaar en 5 keer bij een 65-jarig huwelijksechtpaar op bezoek geweest. Dat is iets meer dan de helft van het totaal aantal jubilarissen. Soms is het bezoek niet aan de orde, bijvoorbeeld vanwege ziekte of vakantie van het echtpaar. Ik vermoed dat het aantal jubilarissen voorlopig nog wel zal toenemen, want landelijk lag het hoogtepunt van het aantal huwelijken in 1970 op ruim 123.000, terwijl het vóór 1965 en ná 1975 rond de 90.000 huwelijken per jaar lag.

“Zijn er veel 100-jarigen in de gemeente?”

Als het ik goed heb zijn er 5 inwoners 100 jaar of ouder. Op de dag dat deze krant verschijnt bezoek ik een 100-jarige inwoner van Vinkeveen. Soms wordt weleens gezegd ‘hoe ouder, hoe gekker’. Ik maak meer mee ‘hoe ouder, hoe wijzer’. Onlangs was ik op het feest van een dame die 100 werd. Haar geheim en motto vatte ze samen in vijf woorden: “niet zeuren, maar positief blijven”.

“Heeft u dit jaar wederom tips voor mooie boeken die u heeft gelezen? Of series die u heeft gezien?”

Graag wens ik u fijne dagen en het allerbeste voor 2020!

LUISTERVINK 2.0 BESTE BURGEMEESTER

Expeditie Robinson

Altijd leuk om aan het eind van het jaar tips van anderen te horen, maar de mijne geef ik ook graag. Het boek “De rechtvaardigen’ van Jan Brokken, lag vorige kerstvakantie op de stapel en die heb ik met veel plezier uitgelezen. Andere mooie boeken vond ik onder andere van Murat Isik “Verloren grond” en van Peter Waterdrinker “Tsjaikovskistraat 40”. Ik benadruk hier vooral de boeken die zorgden voor onvoldoende nachtrust, omdat ik te lang bleef doorlezen. De boeken die nu smekend liggen te wachten zijn “Zwarte schuur” van Oek de Jong en “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman. De Netflixtip is van mijn kant het dramatische verhaal “When they see us”, een aangrijpend verhaal over ten onrechte veroordeelde jongeren en dat dan relatief nog zo kortgeleden. Een tip voor de vakantie van een geheel andere orde is een bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam voor de prachtige audiovisuele tentoonstellingen “De Strijd om het IJs” en “Rijzend Water”. Met name de laatste, van Kadir van Lohuizen, zet je aan het denken over thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering en bodemdaling. Thema’s die ook in onze gemeente hoog op de agenda staan.

“Wat waren belangrijke zaken het afgelopen jaar?“

De meest trieste gebeurtenis is een dieptepunt: de dodelijke schietpartij die begin april in Mijdrecht plaatsvond. Vreselijk voor de kinderen, ouders en vrienden en familie van het slachtoffer. Hoogtepunten waren er gelukkig ook: het is goed dat er steeds meer aandacht is voor kinderen en jongeren in de gemeente. Niet alleen aandacht vóór hen, maar ze worden ook steeds meer betrokken bij het gemeentebestuur. Zo hebben we de eerste kinderburgemeesters gehad, er wordt via het onderwijs gewerkt aan de kinderraad en kinderen die iets bijzonder hebben gedaan krijgen via het zogenoemde ‘kin-

Natuurontwikkelingsprogramma laat veenvormingsproces herleven

Mensen met eigen ogen laten waarnemen hoe de oorspronkelijke veenvorming in Vinkeveen tot stand is gekomen. Dat is het doel van een groep initiatiefnemers die het oorspronkelijke veenvormingproces opnieuw tot leven willen wekken. Op een aantal legakkers in de zone tussen het beschermde natuurgebied van Botshol en de rest van de Vinkeveense Plassen start binnenkort een natuurontwikkelingsprogramma.

tekst rob isaacs

In de komende jaren kan iedereen die van natuur houdt zelf de oorspronkelijke veenvorming van Vinkeveen aanschouwen. De natuur kan hier, weliswaar gecontroleerd, volop en ongestoord haar gang gaan. Omgevallen bomen en bladeren zullen blijven liggen en jaar na jaar een laag vormen die uiteindelijk zal weer veen zal vormen.

COLOFON

De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

In dit gebied kunnen dieren broedplaatsen vinden, vogels kunnen er nestelen en ongestoord broeden, vissen krijgen paaiplaatsen en ringslangen broedhopen. Elk dier, elke inheemse plant kan zich op deze legakkers laten zien en floreren. De ruigten, Galigaanvegetatie en kranswierbegroeiingen die zullen ontstaan, zijn van internationaal van belang en vormen een natuurlijke verbinding met het achterliggende, beschermde natuurgebied ‘Botshol’.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers:

Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

derlintje’ een blijk van waardering. De jongerenadviescommissie is op dit moment ook weer lekker actief. Ik denk dat dit helpt ons er steeds meer bewust van te zijn dat we de gemeente besturen voor de generaties ná ons.

“Verzint u de vragen in deze rubriek altijd zelf?”

Dit is een variatie op de vraag of ik de rubriek zelf schrijf. Het afgelopen jaar heb ik 23x keer mijn rubriek gemaild naar Rob Isaacs, de hoofdredacteur van De Groene Venen. Per keer beantwoord ik vier à vijf vragen. Dus het aantal vragen en antwoorden ligt rond de 100. Ik denk dat ik ongeveer de helft daarvan ook daadwerkelijk per mail binnenkrijg. Zo’n 40 procent zijn antwoorden op vragen die me op andere momenten worden gesteld: mondeling tijdens vergaderingen of op straat. Zo’n 10 procent van de vragen verzin ik zelf, omdat ik graag iets wil uitleggen. Vragen over specifieke, concrete zaken voor wat betreft het verkeer of de openbare ruimte, beantwoord ik steeds minder vaak in de rubriek. De reden hiervoor is dat regelmatig wordt gedacht dat ik als burgemeester genomen besluiten zou kunnen veranderen. Juist bij dit soort besluiten komt het voor dat de meningen verdeeld zijn, wat de één een voordeel vindt, kan de ander een nadeel vinden. Het is dan niet zo dat de burgemeester daarin ‘een knoop kan doorhakken’. Dit soort besluiten wordt mede op basis van adviezen en inspraak genomen door de organisatie, de wethouder of het college. Afhankelijk van wie daartoe bevoegd is.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

De initiatiefnemers brengen hiermee een opvallend ander geluid dan gemeente De Ronde Venen, die wil dat de rest van de legakkers op de Vinkeveense Plassen uiteindelijk allemaal worden bebouwd met recreatieverblijven. Wie daar straks tussendoor vaart, zal dit niet echt beleven als ‘varen in de vrije natuur.’ De vaarwegen in de nieuwe natuurzone daarentegen blijven toegankelijk voor iedereen, zodat recreanten er kunnen genieten van groen, rust en ruimte. Daarmee is deze natuurzone in het algemeen belang van Vinkeveen, haar bewoners, haar bezoekers en de natuur. Het wordt de enige zone waar men kan varen zonder menselijke aanwezigheid te ervaren.

Tijdens de traditionele Nieuwjaarsmarkt op 6 januari a.s. in de Willisstee in Wilnis wordt dit natuurontwikkelingsprogramma groots gepresenteerd. In een komende editie komen we uitgebreid terug op alle aspecten van het initiatief.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Fotografie:

Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Vannacht werd ik badend in het zweet wakker. Een nachtmerrie. Ik droomde dat ik in een gourmetpannetje lag te sudderen. Bloedheet was het. Gelukkig was het maar een droom, dacht ik nog. Tot de harde werkelijkheid doordrong. Gourmetten? Klinkt als... Kerst!!!! OMG – familie op bezoek, kerstboodschappen doen, winkels die nog maar de helft van je boodschappenlijstje in voorraad hebben, rijen bij de kassa. Snel naar de volgende winkel, parkeerterrein vol, wachten, wachten, wachten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. O ja, de wijn nog. En wat wordt het toetje? Hyperventilerend tijger je je een weg door de mensenmassa, langs de schappen, recht op je doel af. Om je heen alleen maar mensen met een eigen doel en met blijkbaar de missie om jou van jouw doel af te houden. Expeditie Robinson, gewoon in je eigen dorp. Ga je dat winnen?

Hoe anders is het gevoel waar de supermarkten ons in willen onderdompelen in de aanloop naar de kerstdagen. Sinterklaas was nog niet uitgecheckt, of de eerste kerstcommercials rolden de huiskamer al in. Mini-speelfilmpjes, pure feelgood-TV, met mensen die glimlachend en doodgemoedereerd over brede winkelpaden langs schappen vol met etenswaren lopen, waar de filiaalmanager en passant nog wat kooktips geeft. Wanneer is die onzin opgenomen? Tijdens de bouwvak of zo, als iedereen het land uit is? En wanneer hebt ú voor het laatst een kooktip van uw filiaalchef gekregen? Ik bedoel maar. Die kerstcommercials worden jaarlijks door communicatiestrategen, die hiervoor hebben doorgeleerd, van een professioneel oordeel voorzien. Nipte winnaar: Plus, met het filmpje over de familie die met de hele kerstdis inclusief kerstboom komt binnenvallen bij de netbevallen dochter in het ziekenhuis. Qua waardering zitten Plus, Albert Heijn en heel dicht bij elkaar, oordeelden de strategen. Ik had het zoontje van supermarktmanager Ilse getipt. Hij serveert op zijn zolderkamer op aandoenlijke wijze een kerstmaaltijd met ‘sarpassio’ voor het gezin en één-vooréén binnendruppelende gasten. Maar ja, over smaak valt, ook met kerst, niet te twisten. Hoe aandoenlijk sommige spotjes ook zijn, het gaat om keiharde pegels en marktaandeel. Het kerstfeest is de Black Friday van de supermarkten geworden. Grootgrutters prijzen hun overvloed aan in lange commercials in alle reclameblokken en op alle netten. Er is geen ontkomen aan. Na zo’n avondje vaderlandse TV heb ik al gegeten en gedronken, en dan moet het nog kerst worden.

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

© 2019 A-side Publishing B.V.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 3
Eind december is het weer tijd om de balans op te maken van het afgelopen jaar.
Iemand herinnerde mij aan mijn uitspraken van vorig jaar. Ik constateerde toen dat we zo vaak alleen nog met onszelf bezig zijn. Met gevoelens van onvrede en van afgunst. Zonder respect voor de mening van anderen, maar met de wil om die anderen ónze mening op te dringen. Vluchtelingenaanpak, geweld tegen hulpverleners, de zwartwitpietendiscussie, auto’s in brand, pesten en scheldkanonnades op sociale media. En ik schrok, want er lijkt nog niets veranderd. Misschien moet ik hetzelfde doen als die supermarkten: de boodschap eindeloos herhalen tot het kwartje valt. tekst maarten divendal

Kort nieuws

Mijdrecht Vierde Advent in De Wegwijzer

De Vierde Adventszondag is op 22 december. Dan leidt ds. J. van Dijken uit Nieuw Vennep beide diensten om 10 en 17 uur.

’s Morgens gaat het over Gods liefde in een wereld die schreeuwt om liefde, denk maar aan “All you need is love”. De bron van de liefde ligt bij God, Liefde geeft, maar liefde wil ook ontvangen. ’s Middags gaat het over op reis zijn. Welke betekenis heeft geloof dan?

Wat verwachten

we in ons leven, naar welke toekomst zien we uit. Belangstellenden zijn welkom in de diensten van de Christelijke Gereformeerde

Kerk op Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/onlinediensten. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Mijdrecht Voor wie steekt u een kaarsje aan?

Net als in voorgaande jaren nodigen we u van harte uit om even stil te staan bij het jaar dat ten einde loopt, bij wat u zelf hebt meegemaakt, of bij alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Op maandag 30 december is kerkelijk centrum De Rank van 16.30 tot 19.30 uur weer ingericht als stiltecentrum. U kunt een lichtje aansteken om iemand te gedenken, u kunt luisteren naar de muziek en in alle rust denken aan wat u bezighoudt. U vindt De Rank aan de Pr.Bernhardlaan 2 in Mijdrecht, van harte welkom!

De Hoef Kerstconcert 2019

Op zondag 22 december organiseert de Antoniuskerk in De Hoef een kerstconcert.

Het programma:

Da Capo's Popkoor uit Uithoorn (13.30-14.10 uur), Koor Revival uit Zevenhoven (14.20-14.50 uur), Kinderkoor ’t Kwetternest uit de Hoef (15-15.20 uur) en Koor Debuut uit Uithoorn (15.30-16 uur).

Tijdens het concert kunt u genieten van de kerstliedjes en is er gelegenheid om koffie/thee en wat lekkers te kopen.

Zuiderwaard Medisch Centrum verwent bewoners Zuiderhof

Deze maand zijn twintig bewoners van Zuiderhof in de watten gelegd in Zuiderwaard Medisch Centrum. Samen met een begeleider werden ze in groepjes van vier ontvangen door het personeel van de Huidpraktijk in het Medisch Centrum. Om de beurt werden ze in de twee behandelkamers verrast met een gezichtsbehandeling, een rustgevend masker en bijpassende muziek. Daarna een voetenbad gevolgd door een voetmassage. De dames wilden allen ook wel afsluiten met airbrush make-up. Vol interesse keken ze toe hoe het werkte en waren verbaasd over het mooie resultaat. Zo liepen ze vrolijk met een “filmsterlook” door de gang van het Medisch Centrum naar de speciaal voor hen ingerichte kantine.

Nieuwjaarsduik Abcoude op 1 januari

Er is veel gelachen en in de spiegel gekeken. Onderling werd druk gesproken dat je na een voetmassage echt verschil voelde met lopen. Bij het eten van een gebakje klonk het “wat een verwennerij” en “dit heb ik nog nooit meegemaakt”. Het zorgde voor een ontspannen en vrolijke sfeer. Na afloop werd ieder nog getrakteerd op een goodiebag.

, Apotheker Yvonne Jordan van het Medisch Centrum vond het een geslaagd cadeau aan de 18 dames en 2 heren van Zuiderhof. Vooral de korte loopafstand voor de bewoners naar het centrum was goed te doen, met of zonder rollator. Bijzonder ontroerend was de oprechte dankbaarheid van de bewoners en begeleiders.

Rondeveners protesteren mee op Schiphol

Afgelopen zaterdag heeft een groep inwoners van De Ronde Venen het door Greenpeace georganiseerde Protestival op Schiphol bezocht.

De actievoerders zeggen dat de luchthaven in de discussie rond klimaatverandering buiten schot blijft.

“We zitten midden in een klimaatcrisis, maar grote vervuiler Schiphol krijgt ruim baan om door te groeien en nóg meer te vervuilen.”

De Rondeveners vinden dat er vooral op de korte afstand minder gevlogen moet worden, zeker als de trein een

goed alternatief biedt. Ook eisen ze dat de plannen voor vliegveld Lelystad in de ijskast gaan. Als derde eisen ze een meer realistische prijs voor een vliegticket. Op dit moment wordt er geen btw geheven op kerosine, de brandstof van vliegtuigen. Ook de toenemende geluidsoverlast was een reden om te protesteren.

Op energieke-rondeveners.nl vind je meer informatie over wat bewoners uit onze gemeente doen tegen de groei van Schiphol.

Voor het vijfde jaar op rij organiseert Marie-Louise Hoyer uit Abcoude een spetterende start van het nieuwe jaar in het Abcoudermeer voor het goede doel. Dit jaar wordt geld ingezameld voor de bouw van het Sporthuis Abcoude. Lootjes zijn nu al te koop. Wie wil meedoen aan de nieuwjaarsduik in Abcoude kan zich op 1 januari vanaf 11.15 uur inschrijven bij de tent aan de rand van het Abcoudermeer, ter hoogte van de Amsterdamsestraatweg. Deelnemers betalen tien euro. Dit bedrag komt ten goede aan het Sporthuis Abcoude. Om 11.45 uur start de warming-up en om 12 uur gaan alle deelnemers te water. Het dragen van waterschoenen of oude sportschoenen is verplicht. De laatste informatie – waaronder de weersverwachting en andere belangrijke mededelingen – wordt gedeeld op de

Facebookpagina van het evenement. Zoek op: Nieuwjaarsduik Abcoude. Deelnemers en supporters die met de auto komen, mogen deze parkeren op het terrein van supermarkt Plus Koot.

Wie nu al kans wil maken op een prijs uit de loterij van de Nieuwjaarsduik in Abcoude kan loten kopen bij MarieLouise. Om deelname aan de duik zo aantrekkelijk mogelijk te maken, krijgen deelnemers korting op de lootjes. Deelnemers betalen 3 euro per lot en 10 euro voor vier loten. Wie niet deelneemt aan de duik betaalt 5 euro per lot 15 euro voor vier loten. Loten kunnen worden besteld door een berichtje te sturen naar de Facebookpagina van de Nieuwjaarsduik van Abcoude, of naar Marie-Louise, tel. 06-52597274. foto fem van duuren

De Mastreechter Staar trakteert publiek in bomvol Monument Johannes de Doper

De Vrienden van het Monument strikten voor derde maal dit befaamde Limburgse mannenkoor. Na een indrukwekkende zingende opkomst van de ruim 80 koorleden werd het een feest van herkenning met bekende wereldse en kerstliederen. Met de solisten sopraan Eline Meijs, tenor Fabio Verga en bas-bariton Bèr Schellings in een hoofdrol, virtuoos begeleid op

de vleugel door Michiel Ballhaus. Dirigent Frederik Verhooghe verleidde het publiek tot een indrukwekkende samenzang. Na een staande ovatie werd het concert afgesloten met een tweetal prachtige toegiften: ‘We wish you a merry Christmas’ en ‘Stille Nacht’. Na afloop ging een voldaan publiek weer huiswaarts. foto henk butink

Kerst-uitje voor Zonnebloemgasten

Woensdag 11 december waren de Zonnebloemgasten van Wilnis/De Hoef naar Intratuin in Ter Aar.

Een jaarlijks gezellig kerst-uitje. Rolstoelen voor slechte lopers waren geregeld. Eerst lekker ‘n paar uurtjes rondstruinen en inkopen doen en daarna heerlijk uitgebreid aan de koffie met taart. Een geslaagde ochtend om lekker in kerststemming te komen.

4 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN

Sfeervolle koopavond bij ‘het Chocoladehuisje’

Vrijdagavond 13 december j.l. kon men in en rondom ‘het Chocoladehuisje’ te Mijdrecht bijzonder ‘shoppen bij kaarslicht’. Eigenaar Jeroen had er voor gezorgd dat er diverse verkoopkramen stonden. En uiteraard voor de inwendige mens een poffertjeskraam en heerlijke Gluhwein of chocolademelk met slagroom. Dit alles zorgde voor bijna optimale gezelligheid. Voor de 100 procent Kerstsfeer kon het natuurlijk niet uitblijven dat een gedeelte van de WinterWonderBand voor de deur stond. Dit

onderdeel van de Muziekvereniging

VIOS uit Mijdrecht is de weken voor kerst een graag geziene gast bij diverse kerstmarkten en winkelcentra. Maar ook voor zo’n bijzondere gelegenheid bij ‘het Chocoladehuisje’ wordt er tijd gemaakt. Het werd een gezellige avond die voor herhaling vatbaar is volgend jaar.

Genieten bij Marlijn Weerdenburg onder de hanebalken

Ab-art programmeert dit theaterseizoen het Nederlandse lied niet in Theater Piet Mondriaan, maar op de sfeervolle theaterzolder boven CaféRestaurant De Eendracht in Abcoude.

Onder de hanebalken kreeg de voorstelling van Marlijn Weerdenburg, waarin ze haar grootste levensbehoefte - zingen - centraal stelt, hierdoor een extra dimensie. Artiest en publiek zaten bijna op elkaars schoot, wat de voorstelling waarin Mar-

Vinkeveen Dagverse oliebollen en appelbeignets bij winkelcentrum Zuiderwaard

Op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december zijn de goed gevulde oliebollen en appelbeignets van de oliebollencommissie weer te koop bij winkelcentrum Zuiderwaard in Vinkeveen. De vele vrijwilligers van de protestantse gemeente De Morgenster bakken ze in alle vroegte elke dag vers. De opbrengst is bestemd voor de kerk. Verkoop aan de kraam op het parkeerterrein start bij het aanbreken van de dag. U kunt ook bestellen via www.oliebollenvinkeveen.nl Bestelde oliebollen kunnen bij de kerk aan de Herenweg 253 in Vinkeveen afgehaald worden; thuisbezorgen in De Ronde Venen kan tegen een kleine meerprijs.

Mijdrecht Kerstklaverjassen bij Atlantis

Op zaterdag 21 december organiseert korfbalvereniging Atlantis kerstklaverjassen aan de Hoofdweg in Mijdrecht. Er zijn mooie prijzen te winnen bij de verloting. Toegankelijk voor iedere kaartliefhebber. Zaal open 20 uur, aanvang 20.15 uur.

Wintertuin Abcoude in de regen

Het weer zat helaas niet mee zondag 15 december, maar het mocht de pret niet drukken. ’t Markvelt in Abcoude was met mooie tenten overspannen, dus de aankopen voor kerst konden droog gedaan worden. Vast even voorproeven voor de feestdagen kon ook. De verschillende optredens op de podia zorgden voor de gezelligheid. Lekker rustig naar een verhaal luisteren kon in de Yurt in het Hugo

de Vriespark. In de Dorpskerk kon men even schuilen voor de regen en genieten van een prachtig concert, al helemaal in kerststijl. Men genoot er zichtbaar van. Om 16.45 uur werden er gezamenlijk kerstliederen gezongen bij het hoofdpodium op ’t Markvelt, maar voor het zover was wenste wethouder Alberta Schuurs iedereen fijne feestdagen. foto's fem van duuren

Abcoude Kerstprijsklaverjassen

De Abcoude Harmonie nodigt u uit voor een gezellige avondje Kerstprijsklaverjassen op vrijdagavond 20 december. Locatie: Piet Mondriaan Gebouw aan de Broekzijdselaan 46-E. Zaal open 19.40 uur. Aanvang 20 uur. Inschrijving: 3 euro p.p.

lijn zong en vertelde over het leven; hoe het moederschap haar richting en kracht gaf en hoe de ziekte van haar vader haar hele wereld op z’n kop zette, extra openhartig en intiem maakte, zonder dat het gênant werd.

Ondersteund door alleen het pianospel van Patrick van Hèrrikhuizen zong Marlijn liedjes van haar lievelingsmuzikanten- en schrijvers als Paul de Munnik (die ook de regie van het programma verzorgde), Herman van Veen, Bertolf, Daniel Lohues, Izaline Calister en Renske Taminiau.

Die waren allen te gast bij de voorstelling in De Kleine Komedie, daags voor de voorstelling in Abcoude. Is er een groter contrast denkbaar tussen een schouwburgpodium en een theaterzolder? Na afloop van de voorstelling bekende Marlijn tegenover deze krant zich wel wat zorgen te hebben gemaakt over de 'nabijheid' van het publiek ten opzichte van de veiliger schouwburg. Maar ze keer zeer tevreden terug op het concert, evenals het publiek dat speciaal voor haar de trappen had beklommen.

foto's rob isaacs

Vinkeveen Prijsbiljarten in De Merel

Op zondag 22 december is er prijsbiljarten voor iedereen die libre speelt, zowel heren als dames (geen kader en spelers boven 5 moyenne) om fraaie prijzen in Café Biljart de Merel, Arkenpark 43 Vinkeveen, tel. 0297-263562 of 0297-264159, e-mail thcw@xs4all. nl. Inschrijven 13.30 uur, aanvang 14 uur.

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 5
Kort
nieuws
6 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN VOOR DE BASIS NAAR Aanbiedingen zijn alleen geldig in Boni Mijdrecht van woensdag 18 t/m dinsdag 24 december 2019. 3.36 3.78 1.99 2 STUKS 4.99 PER STUK Coolbest alle varianten literpak Coburger ham pakje 90 gram Galia meloen 1.99 1.59 PER PAK 1.49 PER STUK Gourmetschotel tenminste 750 gram Gourmetschotel de luxe tenminste 600 gram VARKENSVLEES RUNDVLEES KIP

Serie verzamelaars: Patrick Hesse

Kerstmuziek

Patrick Hesse uit Vinkeveen verzamelt kerstmuziek. Eigenlijk verzamelt hij alle muziek, maar voor deze kersteditie focussen we op zijn collectie singels, elpees en cd’s met kerstmuziek. Van Koos Albers tot de Carpenters en van The Kik tot Prince. “Bijna elke grote artiest heeft wel een kerstsingle of kerstalbum gemaakt’’, aldus de verzamelaar.

Hoe is je verzameling ontstaan?

“Ik ben opgegroeid met muziek. Bij ons thuis stond altijd muziek aan. Veel geld hadden we niet, maar mijn ouders hadden wel geïnvesteerd in een platenspeler. Dat vonden ze belangrijk.

Mijn moeder werkte bij een platenmaatschappij en nam dus heel regelmatig nieuwe singels en platen mee naar huis. Zo is de verzameling begonnen. De verzameling met kerstmuziek komt overigens uit dezelfde tijd; ik was denk een jaar of acht. Mijn ouders vonden kerst ook prachtig. Op mijn kamer had ik ook altijd een kerstboompje staan. Een kleine. Ik vond het maar wat prachtig om daar plaatjes bij te draaien.’’

Waaruit bestaat je verzameling precies?

“Mijn verzameling bestaat nu uit ruim honderd albums, tachtig singels en ruim honderdtwintig cd’s. En dan heb ik het alleen over kerstmuziek hè? Mijn andere muziekverzameling is nog vele malen groter… Volgens mij heb ik boven zo’n 2.500 LP’s staan.’’

Hoe kom je aan nieuwe spullen?

“Vroeger kocht ik alles wat er uitgebracht werd. Zo heb ik door de jaren heen heel veel verzameld. Nu struin ik graag kringloopwinkels af en bezoek ik beurzen. Op zoek naar iets wat ik nog niet heb. Ondanks het feit dat ik zoveel heb; weet ik precies uit

mijn hoofd wat ik heb en niet heb. Ook krijg ik nog weleens wat. Ik zeg altijd; ‘iemand die zijn kerstmuziek weg wil doen, kan het beter aan mij geven’. Al moet ik eerlijk zeggen dat er niet zo heel veel meer is wat ik nog mis…’’

Hoeveel tijd besteed je aan je verzameling?

“Ik heb altijd muziek op staan. Natuurlijk gaat dat ook bij mij veel vaker digitaal. Dan maak ik hele lijsten op Spotify. Die zet ik op als ik in de auto zit, of buiten ga lopen. Maar als ik thuis ben, draai ik het liefst een plaat, gewoon op de platenspeler. Dat vind ik mooi. In de kamer hebben we trouwens ook een jukebox staan. Een Rock A Ola uit 1960. Het blijft ook heel leuk om die te vullen met singels en dan met kerst natuurlijk met kerstsingles. Netjes met

de “title strips” er in. Als je de knop indrukt van het nummer dat je wilt horen, is dat echt nostalgisch genieten.’’

Heb je een topstuk?

“Ja! Dat is het album A Christmas Portrait van de Carpenters. Dat is echt mijn favoriet. Ik ben helemaal weg van hen. Dat was ik al toen het nog tuttig was. De ene kant van de plaat is rustig. De andere kant is vrolijk. Dat album geeft voor mij echt de kerstsfeer weer.’’

Kun je het gevoel beschrijven dat je ervaart als je een nieuw verzamelstuk vindt?

“Dat is geweldig! Er is niet zo heel veel wat ik nog zoek, maar als ik weer iets kan toevoegen vind ik dat echt heel leuk. Wat ook heel leuk is, is het doen van de ontdekking dat een artiest de B-kant van een single gebruikt heeft voor een kerstplaat. Dat is ook het geval van Prince met I Would Die for You. Op de achterkant van die single zit ook zijn kerstplaat verstopt. Als je daar achter komt is dat een heel leuke verrassing.’’

Wat zoek je nog?

“Er is nog één singeltje dat ik mis. Dat is “Driving home for Christmas’ van Chris Rea. Op echt vinyl. Die zou ik nog heel graag willen hebben.’’

En waarom dan specifiek kerstmuziek?

“Kijk alleen al naar al die hoezen! Daar word jij toch ook blij van? Truttiger kan het niet Ik ben echt een groot liefhebbers van de kersttijd. Op 1 december staat de boom. Niet eerder, niet later. Dan versieren we het huis en zorgen we ervoor dat de kerstmuziek te horen is. Ik vind het heerlijk. Maar op 1 januari is het ook meteen weer weg. Nog voor 12 uur is hier niets meer van de kerst te vinden. Ook dat vind ik fijn. Maar de hele maand december is het hier feest.’’

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Voorbijgevlogen…

Ze zeggen dat de tijd sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt. Ik denk ook echt dat dat zo is. Ik weet nog goed dat het als kind altijd onwijs lang duurde voordat je weer een keer jarig was… Of voordat de Sint in het land kwam. Dat is nu wel anders. Je knippert tweemaal met je ogen en je kunt weer een jaar bijschrijven.

2019. Ook dit jaar vloog voorbij. Het jaar waarin ik een eigen voorstelling maakte over mijn Bankje in het Gras. Het jaar waarin ik opnieuw heel veel mooie mensen mocht ontmoeten. En prachtige verhalen schreef. Op de verjaardag mocht zijn van een dame die 100 jaar werd. Verhalen mocht optekenen om de geschiedenis van onze omgeving vast te leggen. Ja, 2019, was opnieuw een nieuwsrijk jaar, vol prachtige verhalen. Ik hoop dat 2020 minstens net zo mooi zal zijn.

Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor het meelezen, de hartverwarmende reacties en de support. Ik wens jullie een prachtig mooi nieuwjaar toe. Bruis, sprankel, verwonder, lach; zie het geluk in elke nieuwe dag. Geniet en wees lief voor elkaar; ik wens je een heel gelukkig en gezond nieuwjaar.

Gemeente De Ronde Venen, GroenWest en huurdersvereniging ondertekenen prestatieafspraken 2020

Wethouder Rein Kroon, directeur-bestuurder Karin Verdooren van GroenWest en voorzitter Jan Peltenburg van huurdersvereniging Weidelanden hebben prestatieafspraken voor 2020 gemaakt. Gemeente, woningcorporatie en huurdersvereniging zetten zich samen in om huurders, van jong tot oud, goed te laten wonen en maken daarover periodiek prestatieafspraken.

Daarbij gaat het onder andere over de nieuwbouw van sociale huurwoningen, de betaalbaarheid en duurzaamheid van woningen en de leefbaarheid binnen de gemeente. Zowel gemeente als corporatie zetten zich in om meer sociale huurwoningen te realiseren en om de door-

stroom te bevorderen. Op die manier vergroten de partijen de slaagkans voor woningzoekenden om een passende en betaalbare woning te vinden.

Energielabel A

Daarnaast voert GroenWest groot onderhoud uit bij haar woningen in Abcoude, Mijdrecht, en Wilnis. Al deze woningen hebben hierna energielabel A. Ook zetten corporatie en gemeente zich in om huurschulden te beperken en om de leefbaarheid in wijken te verbeteren. Bijvoorbeeld door het voeren van een proactief incassobeleid, nog meer in te zetten op de preventie van schulden en armoede en het schoon en veilig houden van wooncomplexen en de directe

omgeving door onder andere de samenwerking met de politie en zorg- en welzijnsorganisaties te intensiveren.

Inzetten voor goede woon- en leefomgeving Wethouder Rein Kroon: “Met het ondertekenen van de prestatieafspraken 2020 hebben we een mooie basis gelegd om het komende jaar ons gezamenlijk in te zetten voor een goede woonen leefomgeving voor onze inwoners die een woning huren of op zoek zijn naar een betaalbare en passende huurwoning.”

De prestatieafspraken zijn na te lezen op: www.derondevenen.nl/prestatieafspraken

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 7
Rosanne Kok tekst rosanne kok
GROTE VERHALEN
DE VERZAMELING VAN tekst rosanne kok
foto's visionquest ▲ v.l.n.r.: Karin Verdooren (directeur-bestuurder GroenWest), Jan Peltenburg (voorzitter huurdersvereniging Weidelanden) en Rein Kroon (wethouder De Ronde Venen) bij de ondertekening.

Familieberichten

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Graag willen wij onze dank betuigen voor het medeleven, de vele kaarten en bloemen na het overlijden van mijn man en onze (schoon)vader

Het is onmogelijk iedereen persoonlijk te bedanken, maar uw medeleven is een grote steun. We wensen iedereen goede feestdagen.

Mijdrecht, 19 december 2019

Marion Peter & Sandra

Joost

Jelle & Melisa

Ik delg uw overtredingen uit als een nevel, en uw zonden als een wolk. Keer tot Mij terug, want Ik heb u verlost. Jesaja 44:22

Met verdriet om de lege plaats die zij achterlaat en getroost dat in volle verzekerdheid van het geloof door de HEERE is thuisgehaald, berichten wij u dat na een arbeidzaam leven, voor ons onverwachts, is heengegaan onze dierbare moeder, schoonmoeder, grootmoeder en overgrootmoeder

Phillippijntje van Selm-Hoogendoorn

sinds 12 februari 2016 weduwe van Jan van Selm

Vinkeveen, 12 maart 1933

Amstelveen, 17 december 2019

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Melding overlijden: dag en nacht bereikbaar 06-26056999

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Onze moeder is overgebracht naar gebouw Maranatha, Herenweg 207 te Vinkeveen.

Aldaar is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op zaterdag 21 december van 16.30 tot 17.30 uur.

De dienst van Woord en gebed zal gehouden worden op maandag 23 december om 13.00 uur in de hervormde kerk, Herenweg 201 te Vinkeveen.

Aansluitend zal de bijzetting in het familiegraf plaatsvinden op de hervormde begraafplaats nabij de kerk.

Daarna is er gelegenheid tot condoleren in gebouw Maranatha.

De zomerwei des ochtends vroeg. En op een zuchtje dat hem droeg vliegt een geel vlindertje voorbij.

Geen bloemen.

Heer, had het hierbij maar gelaten. M. Vasalis

Anna Kolenberg

Vinkeveen, 11 februari 1935

Soest, 17 december 2019

Piet Kolenberg †

Rie Kolenberg-Kok

Betty

Karin

Ireen

Mieke

Tom

Toon Kolenberg

Emie Kolenberg-Krootjes

Pieter Bas

Annet

Jeroen

Sjef

Donkereind 5a 3645 TC Vinkeveen

Woerden: Tini van Selm

Vinkeveen: Joost van Selm

Winy van Selm-de Haan Philinde Hester en Yannick

Joas, Jonathan, Anna, Simeon

Joanne

GertJan

Naomi

Warnsveld: Sophia van den Brink-van Selm

Albert van den Brink

Elseline en Viktor

Mirte, Roos, Rijk en Tijn, Machteld Arne Renze en Karolien

Emma en Marnix

Met het voor en overgrootmoeder

Vinkeveen,

Correspondentieadres:

Achter de Kerken 107

1391 LE Abcoude 06-40342740

Anna is thuis in haar kamer in De Eemhorst, Hooiweg 6 te Soest. Daar is gelegenheid tot afscheid nemen op zaterdag 21 december van 14.00 tot 16.00 uur.

De afscheidsviering vindt plaats op maandag 23 december om 15.00 uur in de Dorpskerk, Kerkplein 45 te Abcoude. Aansluitend komen we samen in het koor van de kerk.

Onze moeder is overgebracht naar gebouw Maranatha, Herenweg 207 te Vinkeveen. Aldaar is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op zaterdag 21 december van 16.30 tot 17.30 uur.

De dienst van Woord en gebed zal gehouden worden op maandag 23 december om 13.00 uur in de hervormde kerk, Herenweg 201 te Vinkeveen.

Aansluitend zal de bijzetting in het familiegraf plaatsvinden op de hervormde begraafplaats nabij de kerk.

Daarna is er gelegenheid tot condoleren in gebouw Maranatha. Geen bloemen.

Donkereind 3645

8 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN

MORGEN GEZOND WEER OP

Straks beginnen we aan 2020, een nieuw jaar. Even wennen, want hoe spreek je het eigenlijk uit? Tweeduizend twintig of twintigtwintig?

Schijnt dat het allebei mag. We zullen het zien. Maar eerst de leuke eindejaarsfeestjes, terugkijken op het jaar 2019 met in het bijzonder de opening van onze nieuwe Medische Centra in Wilnis en Vinkeveen, en daarna serieus even stilstaan bij ons komend 25 jarig apotheekjubileum.

Op 2 januari 1995 begon het allemaal. Heel onwennig aan de slag in de apotheken in De Ronde Venen en dan gaat de telefoon. Assistente Monic is bevallen van een gezonde zoon. De telefoon werd naar mij doorverbonden alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik weet niet meer precies wat ik gezegd heb, maar de nieuwe rol van werkgever was overduidelijk direct van start gegaan. Terugkijkend op al die jaren komt respect naar boven voor alle personeelsleden die met veel energie hun inzet hebben getoond en gelukkig ook op zijn tijd een portie humor.

Een jubileum nodigt ook uit te denken aan wat er allemaal is veranderd. We hebben tegenwoordig medicijnen met complexe afgiftesystemen. Ze zijn veiliger en effectiever omdat ze alleen werken in een specifiek orgaan en geen bijwerkingen geven in de rest van het lichaam. Of ze zijn gebruiksvriendelijker omdat ze zo gemaakt zijn dat je ze niet dagelijks hoeft te gebruiken, maar één keer per week of maand. De gentherapie en 3D-print technieken bieden nieuwe mogelijkheden voor medicatie op maat.

Jubileum

De ontwikkelingen gaan in een razend snel tempo. De medicijnrol met zakjes die je per dag en per tijdstip kunt toedienen is ook een mooie uitvinding en de controles of medicijnen samen gebruikt kunnen worden zijn gigantisch uitgebreid. Aanpassingen van de sterkte of dosis aan de hand van de nierfunctie waarden zijn tegenwoordig standaard handelingen in de apotheek.

Maar er zijn ook genoeg dingen hetzelfde gebleven. Aan de balie in de apotheek melden zich dagelijks patiënten met keelpijn en klachten over hoesten en een loopneus. Lekker ouderwets kunnen we het ongemak enigszins verlichten door het adviseren van paracetamol, hoestdrank en neusspray. Er worden ook nog vele kindertranen gedroogd met het uitzoeken van een mooie pleister en het persoonlijk advies is nog altijd even belangrijk als een kwart eeuw geleden.

In januari verwachten we – 25 jaar later – opnieuw hetzelfde berichtje, maar dan van assistente Mandy, dat ze moeder is geworden. Of wordt het een Whatsappje? Grappig om dit te vergelijken en we zullen het jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Genoeg bruisende ideeën!

Apotheek De Ronde Venen • Hoofdweg 6a, Mijdrecht

Apotheek Mijdrecht • Hofland 48, Mijdrecht

Apotheek Service Wilnis • Dorpsstraat 65, Wilnis

Apotheek Service Vinkeveen • Plevierenlaan 23, Vinkeveen

Apotheek Service Jumbo • Molmlaan 2, Wilnis www.majorapotheken.nl • majorapotheken@planet.nl

Hotel Mijdrecht Marickenland 100ste deelnemer Veen en Amstelland On Stage

Voor de tweede editie van Veen en Amstelland On Stage hebben zich al honderd beroepsbeoefenaren aangemeld. De honderdste was Gerard de Vries, eigenaar van Hotel Mijdrecht Marickenland. Hij werd door projectleider Karin Wateler verrast met een slagroomtaart om hem te bedanken voor zijn aanmelding voor het Beroepenfeest op 3 maart 2020 en de Doe Dag op 17 maart 2020. Gerard de Vries was ook bij de eerste editie van Veen en Amstelland On Stage betrokken. “Tijdens het vorige Beroepenfeest hebben we met twintig leerlingen een match gemaakt om hen tijdens de Doe Dag kennis te laten maken met de beroepen in ons hotel’’, vertelt Gerard. “Wij hebben ontzettend veel mogelijkheden; van hotelmanager, medewerker bediening, receptionist, kok tot aan medewerker housekeeping. Tijdens de Doe Dag hebben de leerlingen geholpen met badkamers schoonmaken, bedden opmaken, tafels indekken en ze namen een kijkje in de keuken. Wij vinden het heel leuk om weer

mee te doen. De leerlingen van nu zijn de medewerkers van de toekomst.’’

Tijdens het Beroepenfeest krijgen meer dan tweehonderd beroepsbeoefenaren de kans om zich te presenteren aan ruim achthonderd vmbo-leerlingen van het VeenLanden College, Vakcollege Thamen, de Praktijkschool Uithoorn en Wellant Westplas mavo. In korte kennismakingsgesprekken kunnen de leerlingen vragen stellen en vertellen de beroepsbeoefenaren over hun werkdag. Klikt het? Dan worden afspraken gemaakt voor de Doe Dag, waarop de leerlingen een ochtend of een middag een actief bezoek brengen aan het bedrijf. Wellicht ontstaat hier wel een leuke klik met een toekomstige stagiair.

Deelname is kosteloos. Alle beroepen zijn welkom. Aanmelden kan via www.veenenamstellandonstage.nl. Aanmelden via deze website is essentieel. Mail bij vragen aan: mail@veenenamstellandonstage.nl

Kringkoop Mijdrecht krijgt een nieuwe vloer Winkel gesloten van 23 december t/m 1 januari

De afgelopen weken was het topdrukte in de Kringkoopwinkel in Mijdrecht, dankzij de prachtige kerstafdeling! Met veel zorg hebben de medewerkers alle ingeleverde kerstspullen uitgestald en verkocht. En niet alleen de laatste weken waren er veel mensen in de winkel, de afgelopen jaren kwamen veel bezoekers over de vloer.

Dat maakt dat die vloer een opknapbeurt verdient. Eerst wordt de winkel leeggehaald en vervolgens de vloer opgeknapt, waarna de winkel weer wordt ingericht. Daarom moet de winkel helaas een paar dagen sluiten. Van

Op zeer hoge leeftijd, gesterkt door het H. Sacrament der zieken, is van ons heengegaan onze karaktervolle en zorgzame moeder en oma

Adriana Gerarda Kunneman - van den Brink

- Sjaan -

sinds 2006 weduwe van Frans Kunneman

* Vleuten, 10 januari 1921

† Wilnis, 16 december 2019

We zijn bedroefd, maar dankbaar voor de liefde waarmee zij ons tijdens haar leven heeft omringd

Weert, Heleen Kunneman en John van Cauteren

Ruben en Yannick

David

Utrecht, Astrid Kunneman en Hans Lammers

Gelegenheid tot persoonlijk afscheid nemen is mogelijk op zaterdag 21 december van 19.00 tot 19.30 uur in Uitvaartcentrum Noorderveld, Structuurbaan 1 in Nieuwegein.

Op maandag 23 december om 10.30 uur is de Eucharistieviering in de Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg 8 in Nieuwegein. Aansluitend wordt zij bij haar man begraven.

Na afloop is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn bij Het Raadhuis, Raadhuisplein 1 in Nieuwegein.

Onze dank gaat uit naar alle lieve mensen van Steun en Toeverlaat en het Johannes Hospitium De Ronde Venen.

Correspondentieadres: Lavendel Uitvaartbegeleiding

T.a.v. Familie Kunneman, M.A. Reinaldaweg 51, 3461 CD Linschoten

23 december t/m 1 januari is de winkel dicht. De goederenontvangst is wel gewoon open. Dus als u van plan bent om in de kerstvakantie eens lekker op te ruimen, kunt u uw overtollige spullen gewoon bij de Kringkoop kwijt. De goederenontvangst is i.v.m. de feestdagen gesloten op: dinsdagmiddag 24 december, de beide kerstdagen en op 31 december en 1 januari.

De medewerkers van Kringkoop wensen u fijne feestdagen!

Wanneer er iemand overlijdt staat de wereld even stil voor de nabestaanden. Het verdriet is intens, maar in korte tijd moet er ontzettend veel geregeld en georganiseerd worden. U wilt graag op een persoonlijke manier afscheid nemen van uw dierbare. Een uitvaart die past bij de overledene én de nabestaanden.

Uitvaartcentrum Finnema verzorgt met aandacht en respect de uitvaart. Voor kostbare momenten rondom de uitvaart, maar ook als een troostvolle herinnering. Het ervaren team van Uitvaartcentrum Finnema staat dag en nacht klaar om u zoveel mogelijk te ondersteunen en adviseren bij alle belangrijke beslissingen die u moet nemen rondom een begrafenis of crematie. Zij werken persoonlijk, respectvol en in stijl. Zo kunt u in alle rust rouwen en afscheid nemen van uw dierbare.

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 9
hulp na overlijden: 0297 325 865 (dag en nacht bereikbaar)
Iedere uitvaart krijgt bij ons de grootst mogelijke persoonlijke zorg
Directe
Uitvaartcentrum Finnema Uitvaartcentrum Finnema Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis www.uitvaartcentrumfinnema.nl

KUNST EN CULTUUR

In Cinema Amstelveen: Topfilms voor jong en oud in de Kerstvakantie

Van zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari draaien er heel veel films voor jong en oud in Cinema Amstelveen. Gedurende de hele kerstvakantie zijn er bijna 70 films en 13 verschillende filmtitels voor jong en oud te zien in de Filmzaal en in de Grote Zaal.

De allerleukste kinderfilms van het moment komen voorbij: Mees Kees in de Wolken, Frozen 2 (NL 2D), Buurman & Buurman Experimenteren er op los!, Project Gio en Spionnengeheimen (NL 2D) (vanaf donderdag 26 december).

Voor de volwassenen zijn zowel als matinee als in de avonduren de volgende 8 filmtitels te zien: April, May en June, Downton Abbey, Amazing Grace, The Good Liar, Penoza: The Final Chapter, Parasite, Hors Normes (The Specials) en Mi Vida.

Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag zijn Schouwburg en Cinema Amstelveen gesloten.

Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data en om online kaartjes te reserveren.

heeft me geholpen om te ontstressen”

Vinkevener Patrick Kicken werkt deze maand precies 30 jaar bij de radio. Hij was jarenlang DJ op 3FM en presenteerde bij Radio Veronica de ochtendshow Kicken Wordt Wakker!. Op dit moment is Kicken DJ bij Wild FM Hitradio. Dat succes twee kanten kent merkte Patrick Kicken in 2010 en 2015 wanneer hij twee burn-outs en stress kreeg en hierdoor thuis kwam te zitten. Patrick Kicken begon na deze diagnose met maken van podcasts waarin hij spreekt met deskundigen over stress. Deze gesprekken vormen de basis voor zijn boek Leven zonder stress – een nuchtere gids voor geluk dat recent verscheen.

tekst peter schavemaker - foto Wijnand GeuZe

Wat is jouw definitie van stress?

“Dat er iets is wat je niet wil, of je wil iets wat er niet is; de worsteling dat het niet goed genoeg is of dat het anders moet. De stress uitte zich bij mij ook in gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen - red.).”

Je boek is zeer leesbaar, toegankelijk, niet belerend en zeer openhartig. Ben je niet bang dat iedereen ziet wat er met je aan de hand is?

“Die ‘schaamte’ ben ik al lang voorbij, omdat ik mijzelf als voorbeeld gebruik dat een burn-out en stress iets is waar je je juist niet voor hoeft te schamen. Het is iets wat iedereen – in alle lagen van de bevolking - overkomt.”

Voor je boek en podcasts sprak je met ruim driehonderd mensen; van yogadocenten, filosofen tot spirituele leraren. Wie van hen heeft je de meeste oplossingen geboden?

“Jan van Delden (aidvaita-vendantaleraar, de leer van het non-dualisme - red.). Hij was de eerste die tegen mij zei: ‘Burn-out is een kans. Een kans om je leven opnieuw in te richten.’ Van Delden liet me, ook als eerste, zien dat stress ook een positieve kant heeft. Ik wilde in het boek niet maar één kant van stress belichten. Het

Nieuw in De Ronde Venen: Mantrakoor ‘Gayatri’

De Mijdrechtse zangeres Tonke Kuijt introduceert het Mantrakoor 'Gayatri' op zondag 12 januari van 10-13 uur op de Schattekerkerweg 1B in Mijdrecht. Zij nodigt jong en oud uit om hier kennis mee te maken in een open vrijblijvende sfeer. Het repertoire bestaat uit universele chants voor vrede en geluk, afkomstig uit verschillende tradities, zoals Indiase Vedische mantra's, Boeddhistische mantra's, Sufi songs, Christelijke en zelfs Indianenliederen. De helende kracht van deze songs wil Kuijt in een later stadium inzetten voor goede doelen, evenementen en festivals. “Zangervaring is niet nodig, je hoeft zelfs niet mooi te kunnen zingen”, vertelt ze. “Toewijding, enthousiasme en overgave des te meer.”

Tonke Kuijt heeft bijna een halve eeuw grondig mantra yoga onderricht in India gekregen in verschillende ashrams en van diverse leraren.

Meer informatie is te vinden op www.zingeninovergave.nl

maken van het boek had een bijna therapeutische werking op me, ondanks dat er ook een deadline was.”

Het boek vertelt over je persoonlijke zoektocht hoe om te gaan met stress, geeft praktische tips en gaat ook in op de medische kant van stress.

“Mijn uitgever kwam met het idee om ook cijfers van onderzoeken en verwijzingen naar achtergrondinformatie te publiceren, om het boek wat wetenschappelijker te maken. Ik vind het interessant hoe stofjes in ons brein stress en een burn-out veroorzaken.”

In je boek schrijf je: ‘Het leven is leuker geworden na de burn-out’.

“Ja, dat vind ik zeker. Ik voel nu niet meer die enorme druk van dagelijks radiomaken, het moeten behalen van hoge luistercijfers en het perfectionisme. Peter, ik kon niet anders dan besluiten om te stoppen met radio, anders was ik eraan onderdoor gegaan. Ik luister niet meer zo naar het stemmetje dat zegt dat alles beter moet. Na de burn-out ben ik nooit meer de oude geworden, maar dat vind ik juist goed. De ‘oude’ Patrick Kicken was nooit tevreden en klaagde veel.”

December is een maand waarin veel stress voorkomt, bijvoorbeeld kerststress bij het maken van het kerstdiner, de druk door sociale media dat alles moet en zo hoort, de goede voornemens voor het nieuwe jaar, werk, relaties en de vraag: heb ik alles uit het afgelopen jaar gehaald?

“De feestdagenstress. Mijn nummer 1 tip is: neem het allemaal niet te serieus. Het hoeft niet perfect!

Mijn huisarts en andere deskundigen zeiden dat ook: ‘Neem het leven niet te serieus’. Volgens hen en mij is dit het grootste medicijn om stress te verminderen. Het leven hoeft geen 10 te zijn.”

Je woont in Vinkeveen.

“Ik woonde eerst in Almere, vanuit de studio was ik in een kwartier thuis. Toen de stressklachten groter werden ben ik bewust verderop en rustiger gaan wonen. Als ik via de N201, tussen de plassen, het dorp Vinkeveen inrijd en de kerktoren zie, valt er een grote last van mijn schouders. Vinkeveen heeft me geholpen om te ontstressen.”

De podcastserie van Patrick Kicken over stress is te beluisteren via http://LevenZonderStress.nl

Zaterdag: Laatste IVN

winterwandeling 2019

Stichting Vrienden Monument Johannes de Doper presenteert Neva Ensemble uit St Petersburg terug in Mijdrecht

Op veler verzoek organiseren de Vrienden van het Monument Johannes de Doper weer een concert met het Neva Ensemble uit Sint Petersburg, en wel op zondag 5 januari om 15 uur. Toegang open om 14.30 uur. Er wordt weer een gevarieerd programma aangeboden, waar veel liefhebbers – niet alleen van de Russische zang – al weer lang naar hebben uitgezien. De vriendenstichting heeft dit concert inmiddels al vele malen georganiseerd in de monumentale kerk aan het Driehuisplein en ook nu weer wordt gerekend op grote belangstelling van liefhebbers tot ver in de omgeving.

Het Russische ensemble bestaat uit vijf solisten van topniveau, die er altijd weer in slagen hun stemmen tot een uiterst muzikale en harmonieuze eenheid te versmelten. Het gedeelte

voor de pauze bestaat uit koorwerken in de Slavisch-Byzantijnse traditie. Na de pauze staan beroemde liederen uit de Russische folklore op het programma, alsmede verschillende licht klassieke opera-aria’s en romances.

De zangers en zangeressen hebben allen een hoogwaardige zangopleiding in hun vaderland voltooid en zijn thuis op de grote concertpodia in hun land. Als zanggroep heeft het ensemble zich een techniek eigen gemaakt die uitmunt in vocaal evenwicht, met een samenklank en volume die niet te overtreffen zijn.

De toegang tot het concert is gratis, na afloop houden de leden van het ensemble zelf een schaalcollecte bij de uitgang van de kerk. Zo mogen de bezoekers zelf hun waardering voor het gebodene tot uitdrukking brengen.

Op zaterdag 21 december organiseert IVN De Ronde Venen & Uithoorn de laatste winterwandeling van 2019. Deze uitdagende en afwisselende wandeling start in Kamerik. De rondwandeling gaat door weilanden met prachtige wolkenluchten, over de dijk langs de rivier de Grecht en door een prachtig park met onder andere hoogstamfruitbomen. Zo leer je het mooie buitengebied van Kamerik kennen. Deze wandeling over grotendeels onverharde paden en door weilanden is ongeveer 8 km lang. Verzamelpunt: Parkeerterrein bij de algemene begraafplaats in Wilnis. Vertrek om 9.30 uur met zo min mogelijk auto’s naar Kamerik. Einde is uiterlijk om ca. 13 uur. Trek goede waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en neem iets warms te drinken mee voor tijdens de korte ‘koffie’stop. Aanmelden is niet nodig. Wilt u direct bij het startpunt beginnen, neem dan contact op met Hans Tuinenburg, tel. 06-18082328. Kijk voor meer informatie over IVN op: www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn Enthousiast over wandelen? Download dan de IVN-wandelapp op www.ivn.nl/2uurnatuur/ivn-route-app

10 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN
“Vinkeveen
Tonke ( in het midden) tijdens een optreden.

Concert in de Janskerk in Mijdrecht ‘Kerstklanken in de morgen’

In de reeks concerten die elk seizoen door de concertcommissie Bätzorgel Janskerk Mijdrecht wordt georganiseerd is het traditionele kerstconcert een van de hoogtepunten. Onder de titel ‘Kerstklanken in de morgen’ vindt het concert plaats op de dag voor Kerstmis, dinsdag 24 december a.s. Het kerstconcert wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd. Organist Wim de Penning zal het Bätzorgel bespelen. Daarnaast werken fluitiste Suzanne Arends en de vocal groep ‘Orpheus’ uit Oekraïne mee aan dit concert. Deze musici waren al eerder te gast in Mijdrecht en zij staan garant voor een sfeervol concert. Het concert belooft een feestelijke bij-

eenkomst te worden. Het programma met sfeervolle muziek staat geheel in het teken van het Kerstfeest. Organist Wim de Penning, als organist verbonden aan de PKN gemeente van Mijdrecht, zal op het monumentale Bätz orgel improviseren over verschillende kerstliederen en zal het zingen van overbekende kerstliederen begeleiden. Dit jaar wordt het concert mede opgeluisterd door de prachtige klanken van de dwarsfluit, bespeeld door Suzanne

Arends. Zij zal ook in combinatie met het orgel bekende kerstliederen ten gehore brengen. En opnieuw is de medewerking verkregen van de vocal groep ‘Orpheus’ uit Oekraïne. Met hun bijdrage zullen zij de Oosteuropese kerstsfeer aan het concert toevoegen.

Het concert vindt plaats in de Janskerk in het centrum van Mijdrecht. De aanvang is 11 uur en de toegang is gratis. Voor de bestrijding van de onkosten wordt een collecte gehouden aan de uitgang. Bezoekers zijn welkom vanaf 10 uur. Dan wordt er al een kopje koffie of thee met heerlijk kerstbrood aangeboden.

Concert in Dorpskerk Abcoude op tweede Kerstdag

Op de tweede kerstdag, donderdag 26 december, is er een veelzijdig familieconcert in de Dorpskerk van Abcoude. Er is muziek en er wordt een verhaal naar Werumeus Buning verteld, er wordt gezongen en een koperblazersensemble speelt muziek uit de periode van de Renaissance tot nu en er is kerstsfeer met glühwein. Het koperensemble ‘Hoog van de toren’ (cornetto, alt-trombone, tenor-trombone, bas-trombone) speelt en vocaal ensemble Larynx o.l.v. Martine des Tombe) zingt. Cornettist Heleen Gerretsen draagt het verhaal ‘Jacob de Bijter, de kameel van koning Balthasar’ voor. Locatie: Dorpskerk Abcoude, Kerkplein 45, Aanvang 15 uur. Toegang: 15 euro (voorverkoop), 19 euro (aan de zaal vanaf 14.30 uur). Jongeren tot 16 jaar: 2 euro. In de kerk kunt u ook met uw pinpas betalen. Voorverkoop tot maandag 23 december 17:30 uur bij Stomerij Van Rooyen, Hoogstraat 38A, Abcoude, Dagwinkel van der Wilt, Brugstraat 4, Baambrugge. On-line op www.abcoudeconcerten.nl/kaarten.html

Op 10 januari bij Fotoworkshop DRV

De Kracht van Beeld, een avond met Lars Boering, directeur World Press Photo

De traditionele Open Avond van de Fotoworkshop De Ronde Venen staat op 10 januari in het teken van World Press

Photo, de meest prestigieuze (nieuws) fotowedstrijd ter wereld. De Fotoworkshop is bijzonder trots dat Lars Boering, directeur van World Press Photo, bereid is gevonden deze avond over de kracht van beeld te presenteren. Lars Boering laat het publiek de kracht van beeld ervaren aan de hand van iconische foto’s

en visuele verhalen uit de rijke geschiedenis van de World Press Photo wedstrijden en exposities.

Sinds 1955 werkt de World Press Photo organisatie vanuit de overtuiging dat het tonen en bekijken van visuele verhalen van hoge kwaliteit zeer belangrijk is. Inmiddels zijn meer dan 3.000 exposities en 130 evenementen georganiseerd in 522 steden in 122 landen.

Nieuwe media en technologieën hebben

het vertellen van visuele verhalen veranderd en de missie van World Press Photo verbreed met opleidingen, educatie en speciale projecten. Tot deze programma’s behoren o.a. het 6x6 Global Talent Program en de Joop Swart Masterclass.

De jaarlijkse World Press Photo expositie opent in april in Amsterdam en toont in tien categorieën het beste op het gebied van visuele journalistiek uit 2019. Na Amsterdam gaat de tentoonstelling op wereldtournee naar meer dan 100 steden in 45 landen.

Lars Boering is sinds 2015 directeur van de Stichting World Press Photo. Voordien werkte hij o.a. als curator fotografie

Televisie

en algemeen directeur bij de Stichting Beeldende Kunst Amsterdam. In 2008 ging Boering aan de slag als onafhankelijk adviseur en ondernemer in fotografie en richtte hij Lux Photo Gallery op. Hij adviseerde fotografen over financiering, bedrijfsvoering, auteursrecht en carrièreplanning en werkte met verschillende mediabedrijven en uitgeverijen. Tijdens zijn carrière werkte Boering eveneens als gastdocent op academies en in masterclasses, en als curator en producent van diverse festivals, musea, uitgeverijen en andere culturele instellingen. Hij startte in 2010 de 'advanced storytelling' masterclass in Noorderlicht.com, waar hij nog steeds les geeft. Voor meer informatie over World Press Photo: www.worldpressphoto.org. Enthousiaste fotografen zijn van harte welkom bij de Fotoworkshop De Ronde Venen. Info over de vereniging en de activiteiten is te vinden op www.fotoworkshopdrv.nl.

De open avond van de Fotoworkshop

De Ronde Venen vindt op vrijdag 10 januari 2020 plaats in De Willisstee, Pieter Joostenlaan 24 in Wilnis. Aanvang 20 uur en de toegang is gratis.

Droom komt uit met Volkskerstzang Vinkeveen

Welkom aan iedereen die van kerstliederen houdt

Vinkevener Jacco Kroese droomde ervan: een Kerstvolkszang waarbij heel Vinkeveen samenkomt voor het vieren van de geboorte van Jezus en het zingen van kerstliederen. Op maandag 23 december komt zijn droom uit. De Heilig Hart van Jezuskerk stelt haar deuren open. Alle Vinkeveense kerken zijn betrokken en ook kinderen van basisschool de Schakel, kinderkoor Ismael en leden van brassband Concordia doen mee.

tekst rosanne kok - foto joost van selm

Volkskerstzang. Het begrip is al heel oud. “Wellicht klinkt het wat oubollig, maar we wilden een naam kiezen die precies vertelt wat het evenement inhoudt’’, licht Jacco toe. “Zingen met het volk. Dat is wat we gaan doen.’’ Het programma van

de avond is een combinatie van veel samenzang, luisteren naar koorliederen, muziek, een korte meditatie en gebed. Alle drie de Vinkeveense kerken zijn erbij betrokken en leveren hun inbreng, maar het evenement is groter dan dat. “Dit is een kerkoverstijgende samenkomst waarbij we ook heel graag mensen willen uitnodigen die het niet gewend zijn om naar de kerk te gaan. Hier kun je gewoon komen voor het zingen van en luisteren naar bekende en minder bekende kerstliederen.’’

Speciaal voor deze avond zijn twee gelegenheidskoren in het leven geroepen.

“Een groep bestaat uit volwassenen onder leiding van Charles de Vree, de andere groep bestaat uit basisschoolleerlingen uit Vinkeveen en kinderkoor Ismael uit Wilnis, onder leiding van Liesbeth Nap’’, vervolgt Jacco.

“De samenzang wordt begeleid door Concordia, de koren op piano door Christien Meijers en Wilco Gijzen. Wij vinden het ook geweldig leuk dat zij allemaal hun medewerking hieraan willen verlenen.’’ De locatie voor de Volkskerstzang is de Heilig Hart van Jezuskerk in Vinke-

veen. “Een prachtige plek’’, stelt Jacco. “Bovendien is deze kerk een heel centraal punt in Vinkeveen en biedt zij ruimte aan heel veel belangstellenden. We hebben gezocht naar een laagdrempelige en toegankelijke locatie waar we een groot publiek kunnen bereiken.’’

Frequenties

Gratis toegang – collecte voor Voedselbank

Om de drempel laag te houden, is de Volkskerstzang gratis toegankelijk. “Omdat we met Kerst ook willen delen met hen die het minder hebben, kiezen we ervoor om na afloop een collecte te houden bij de deur. De opbrengst van de collecte gaat naar Voedselbank De Ronde Venen.’’

Praktisch

De Volkskerstzang vindt plaats op maandagavond 23 december en start om 19.30 uur. De kerk is al open vanaf 19 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bezoekers kunnen gewoon de kerk binnengaan. “We verwachten rond 20.45 uur af te sluiten en terug te kijken op een mooie avond.”

◀ Gelegenheidsvolwassenenkoor aan het oefenen in de Hervormde Kerk

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 11
Nieuwsronde - wekelijks Vanaf woensdag 00.00 uur, herhaling elk uur de hele week Radio Maandag 07.00 – 12.00 Ochtendronde 12.00 – 14.00 Tussen Twaalf en Twee 14.00 – 19.00 Middag Venen 19.00 – 20.00 Avond Venen 20.00 - 22.00 2generaties1geluid 22.00 - 00.00 Avond Venen Dinsdag 07.00 – 12.00 Ochtendronde 12.00 – 14.00 Tussen Twaalf en Twee 14.00 – 19.00 Middag Venen 19.00 – 20.00 Avond Venen 20.00 – 22.00 Nieuwsronde Radio 22.00 – 00 00 Avond Venen Woensdag 07.00 – 12.00 Ochtendronde 12.00 – 14.00 Tussen Twaalf en Twee 14.00 – 18.00 Middag Venen 18.00 – 20.00 Avond Venen 20.00 – 22.00 Herrieschoppers 22.00 – 23.00 Boundless 23.00 - 00.00 Avond Venen Donderdag 07.00 – 12.00 Ochtendronde 12.00 – 14.00 Tussen Twaalf en Twee 14.00 – 19.00 Middag Venen 19.00 – 21.00 Eindeloos 21.00 –00.00 Avond Venen Vrijdag 07.00 – 12.00 Ochtendronde 12.00 – 14.00 Tussen Twaalf en Twee 14.00 – 18.00 Middag Venen 18.00 - 20.00 Nieuwsronde Radio (herhaling) 20.00 – 00.00 Avond Venen Zaterdag 07.00 - 10.00 Ochtendronde 10.00 – 12.00 Amigos da Musica 12.00 – 19.00 Middag Venen 19.00 – 00.00 Avond Venen Zondag 07.00 – 10.00 Ochtendronde 10.00 – 12.00 Kerkdienst Abcoude 12.00 – 19.00 Middag Venen 19.00 - 00.00 Avond Venen
105.6 FM, via de kabel op 1068 (KPN, Telfort en XS4all) en 102.9 en 103.3 (Ziggo). Televisie en tekst-TV: via Ziggo kanaal 41 en 36 (Abcoude en Baambrugge); KPN, Telfort en XS4all kanaal 1368.
Radio:

Partners:

Vitaliteits-test 60+

Vrijdagavond 17 januari 2020 in Willisstee , Wilnis GRATIS!

Hoe vitaal bent u? Meten is weten!

Aanmelden bij projmed@seniorsportiefactiefdrv.nl of bel: 06-22 13 06 26

Vitaliteitstest voor mannen en vrouwen vanaf 60 jaar

Vitaal zijn of worden

In opdracht van de gemeente De Ronde Venen organiseert Senior Sportief Actief een Vitaliteits-test voor mannen en vrouwen vanaf 60 jaar, die mogelijk niet of te weinig bewegen. Na afloop hoort u meteen hoe u ervoor staat, vergeleken met uw leeftijdsgenoten.

De test neemt ongeveer een uur in beslag en start met het meten van uw bloeddruk. Een arts in opleiding bekijkt vervolgens of u aan de test mee kunt doen. De onderdelen worden begeleid door ervaren vrijwilligers, fysiotherapeuten, diëtisten, sportdocenten en een verpleegkundige van Major Apotheken.

De test bestaat uit 8 onderdelen:

• 6 minuten wandelconditietest

• reactievermogentest

• krachttest voor benen en armen

• lenigheidstest

• cognitietest

• balanstest

• meting spier/vet massa door gewichtsconsulente.

• meting bloedglucose, d.m.v. een vingerprikje.

De resultaten van de testen worden beoordeeld door gekwalificeerde docenten van Senior Sportief Actief, die vervolgens de totale uitslag met u bespreken bij een kopje thee of koffie. De uitslag van de bloedsuikertest en die van de gewichtsmeting worden meteen na de test met u doorgenomen.

Hoe kunt u vitaal blijven?

Naast de uitslag van uw test komt in het adviesgesprek ook een beweegaanbod ter sprake. Senior Sportief Actief en de partners bij deze Vitaliteits-test hebben allerlei mogelijkheden om uw vitaliteit op peil te brengen of te verhogen. Zij bieden u aan:

• een aantal keer meedoen met de gevarieerde groepslessen van Senior Sportief Actief in de diverse sporthallen in De Ronde Venen.

• Bij Optisport kunt u kennismaken met fitness.

• Specifieke cursussen bij fysiotherapiepraktijk de Bron en VB Fysio:

- Valpreventie: balans en valtraining

- Cognitieve fitness: Move your body, Sharpen your Brain

- Diabetes-challenge

• Gratis consult bij een Major Apotheek om uw actuele medicatie door te nemen.

Alle partners bij deze test heten u van harte welkom: Doe de Vitaliteits-test, meet, weet en blijf vitaal! Meedoen aan deze test is kosteloos.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar projmed@seniorsportiefactiefdrv.nl of bel naar 06-22 13 06 26.

20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN *M.U.V. GORDIJNSTOFFEN op raamdecoratie van het binnen label* Acties gelden tot en met week 02-2020 (niet op lopende orders). Genieweg 10 3641 RH Mijdrech t T 02 97 52 50 49 info@denoudenwonen.n l www.denoudenwonen.nl Iets meer geluk in de regio

Eric Grove uit Baambrugge verruilde leven als KLM-purser voor schildersatelier

en vol energie”

De schilderscarrière van Eric Grove uit Baambrugge begon een jaar of acht geleden ‘zomaar’, met een verjaardagscadeau voor zijn vriend. Inmiddels maakt hij grote abstracte en kleurrijke werken, die door velen worden gewaardeerd. En gekocht.

Eric: “Mijn vriend Hans wilde voor zijn verjaardag een kunstwerk. Nadat ik daar even over had nagedacht, besloot ik zelf een schilderij voor hem te maken. Ik heb een groot doek gekocht en ben gewoon aan de slag gegaan. Ik was er uiteindelijk best tevreden over en gelukkig viel het bij Hans ook in de smaak. We hebben het nog steeds. Het hangt boven.”

Terwijl hond Koosje om ons heen dartelt, vertelt Eric dat hij tot eind vorig jaar senior-purser bij de KLM was. “Dertig jaar lang heb ik de hele wereld rondgevlogen, veel gezien en veel meegemaakt. Maar de laatste tijd vond ik het niet zo leuk meer. Half oktober 2018 maakte ik mijn laatste ‘werkende’ reis, naar Paramaribo. En nu kan ik veel meer tijd besteden aan andere dingen die ik wél leuk vind. Zoals wandelen met Koosje, privé op reis gaan en natuurlijk mijn schilderwerk.”

Vrolijke energie

Erics schilderijen hebben doorgaans veel kleur en stralen vrolijkheid en energie uit. “Ik gebruik meestal acryl op linnen of canvas, maar ik werk zo nu en dan ook met olieverf. Dat vraagt echter om geduld, omdat olieverf nu eenmaal een aanmerkelijk langere droogtijd heeft. Voor mijn grote doeken kies ik daarom toch liever voor acrylverf. Met een grote kwast of een spatel maak ik vervolgens met harmoniërende kleuren composities die in balans en evenwicht zijn. Of juist niet. Dat hangt een beetje van mijn stemming op dat moment af. Je kunt jezelf nog wel eens verrassen…”

Eric maakt zijn schilderijen in zijn ruime atelier achter het huis of in de tuin met uitzicht over de weilanden. “Ik werk graag buiten, vooral in de zomer. Ik heb de mazzel dat ik dat bijvoorbeeld onder een van onze eigen oude appelbomen kan doen. Die geeft zo’n fijne schaduw! En de

natuur is ook nog eens, naast mijn vele reizen, een fantastische inspiratiebron.”

Wanneer Eric zich met grote bakken vol verf ‘installeert’, houdt hij voorlopig niet meer op met schilderen. “Van te voren ben ik in mijn hoofd al een tijdje bezig met wat ik wil gaan maken. Zodra ik dan echt begin, ga ik meteen een halve dag of een avond door. Eventjes schilderen gaat niet.”

YouTube-filmpjes

Internet en filmpjes op YouTube hebben Eric de afgelopen jaren geholpen om zijn schildertechniek te ontwikkelen en te verbeteren. “Een cursus op een vaste dag in de week is niets voor mij. Ik wil geen werk naschilderen, ik wil op een andere manier uitgedaagd worden. Zo heb ik onder meer een workshop van Jim Harris gevolgd, in de buitenlucht. Jim geeft ook les aan de Wackers Academie in Amsterdam. Hij schildert naar waarneming, figuratief, maar hij werkt dat abstract uit. Dat spreekt me aan. Net zoals het werk van de Duitse schilder Gerhard Richter en zeker ook dat van befaamde kunstenaars als Willem de Kooning en Karel Appel.”

Ander accent

Vrij recent is Eric begonnen met het beschilderen van doeken van twee bij twee meter. “Ik wil me blijven ontwikkelen en nieuwe dingen ontdekken. Ik blijf zeker abstract schilderen, maar ik wil ook gaan werken met andere materialen, zoals harsen, en leren hoe ik meer diepte in mijn schilderijen kan brengen. In mijn werk ‘Escape’ heb ik naast kleuren en blokken voor het eerst lijnen gebruikt. Daardoor kreeg het schilderij ineens een ander accent. Dat ik dat durfde, voelde als een soort bevrijding. Heel apart.” Eric weet dat niet iedereen zijn werk mooi zal vinden. “Dat hoeft ook niet, smaken verschillen. Ik ben best zeker van mezelf en van wat ik maak, maar het is wel spannend dat mensen nu

Laatste raadsvergadering van dit jaar Raad handelt lange agenda soepel af

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar op dinsdag 17 december leek het er op dat de meeste raadsleden al in kerstsfeer verkeerden. Vrede op aarde mag dan nog wel ver te zoeken zijn, maar het ging er in de raadszaal uitermate vredig aan toe. Men was blijkbaar niet van plan om het elkaar lastig te maken. Op een voortvarende manier werd een lange lijst van agendapunten afgewerkt. Gedegen voorbereiding in commissievergaderingen werpt blijkbaar zijn vruchten af. Hier en daar wilde men met amendementen nog wat bijsturen en natuurlijk ontbraken ook de gebruikelijke moties niet.

tekst piet van buul

Een van de ‘kroonjuwelen’ van wethouder Rein Kroon, de bouw van een veertigtal appartementen voor starters op de locatie van de Twistvliedschool in Mijdrecht, kreeg het groene licht. Overigens niet voordat er nog een tijdje werd gesoebat over het aantal parkeerplaat-

sen, een stokpaardje van veel fracties. De wethouder ging er van uit dat veertig parkeerplaatsen voldoende moeten zijn voor veertig starters. Amendementen om dat aantal op te voeren haalden het niet. Argumenten dat starters vaak ZZP-ers zijn, die naast privé auto ook nog een busje hebben of dat een alleenwonende starter misschien wel een auto bezittende vriend of vriendin in huis zou halen, waren ook niet aan wethouder Kroon besteed. Het was uitgerekend senior Fons Luyben, fractievoorzitter van de seniorenpartij, die het klimaat er bij haalde. “Moeten we niet zorgen voor een leefbare wereld en in het belang van onze kinderen het autogebruik ontmoedigen. Waarom dan zo’n drukte over een paar extra parkeerplaatsen?” Hij bleef een roepende in de woestijn.

Aanpassingen

Bij een aantal agendapunten ging het om aanpassingen van regelingen en verordeningen. Een voorstel om het voor meer eigenaren van monumentale panden mogelijk te maken een

Eric Grove voor het twee bij twee meter grote ‘Escape’, een van zijn recente schilderijen. foto arthur van der kooij steeds vaker een mening over mijn schilderijen hebben.”

Keukenshowroom

Op dit moment hangt een selectie van Erics werk bij ‘Bulthaup aan het Olympisch Stadion’ in Amsterdam. “Dat is best grappig gegaan. We gingen daarnaartoe voor een onderdeel van onze eigen keuken en raakten in gesprek met de eigenaar over mijn schilderwerk. Kort daarna liet hij me weten dat hij mijn doeken zeer goed vond passen in zijn strakke showroom. Zo gezegd, zo gedaan. En het mooie is dat iedereen daar tijdens openingstijden gewoon binnen kan lopen. Mede door deze expositie hangen er nu vier doeken van mij in een Italiaans vakantiehuis en begin september heb ik een doek mogen verschepen naar Amerika. Geweldig toch?”

In oktober 2020 doet Eric mee aan de Annual Dutch Art Fair (ADAF) in het World Fashion Cen-

beroep te doen op gemeentelijke subsidie werd door de hele raad gesteund. Een aanpassing van de regeling voor startersleningen leverde nog wel enige discussie op over de vraag wanneer iemand een starter genoemd kan worden. Daarbij stelt het college voor om de huidige maximum leeftijd van 35 jaar te verhogen naar 40 jaar. Een amendement om de leeftijdsgrens te schrappen, omdat ook een 60-jarige die voor het eerst een woning koopt een starter is,

Een motie van het CDA om er bij de GGD op aan te dringen dat de gratis vaccinatie van zwangeren tegen kinkhoest, difterie en tetanus ook in De Ronde Venen verstrekt wordt, kreeg unanieme steun.

haalde het niet. De nieuwe leeftijdsgrens wordt 40 jaar. Verder komt er wat extra (incidenteel) geld voor onderwijshuisvesting en sportaccommodaties. Vervolgens werd een lange lijst met gemeentelijke belastingverordeningen 2020 vastgesteld. Die variëren van de hondenbelasting, toeristenbelasting, afvalstoffenheffing, lijkbezorgingsrechten en marktgelden tot legesverordeningen. De raad vond het prima. De Rekenkamer de Ronde Venen heeft een tweetal rapporten uitgebracht over de trans-

tre in Amsterdam. Een impressie van zijn werk is te vinden op www.ericcolourpaintings.com en ook op Instagram deelt Eric regelmatig zijn werk met andere kunstliefhebbers.

Eric Grove is ook mede-eigenaar en gastheer van het Vergaderlokaal Baambrugge (www.vergaderlokaalbaambrugge.nl).

Eric: “Aan onze vergadertafel is plaats voor 8 tot 10 personen. Met de benodigde voorzieningen én een prachtig uitzicht op de weilanden kan men hier in alle privacy vergaderen, trainen of coachen. Met natuurlijk een goede lunch tussendoor.”

formatie jeugdzorg en over het preventieve jeugdbeleid. De jeugdzorg is voor de meeste gemeenten een moeilijke opdracht. De Rekenkamer heeft een grondige analyse gemaakt van de gang van zaken in de gemeente, de pijnpunten benoemd en aanbevelingen gedaan. De beide rapporten werden met instemming begroet en het college gaat de aanbevelingen over nemen.

Moties

De ‘folklore’ van de algemene moties ontbrak ook tijdens deze vergadering niet. Moesten we vorige maand nog lief zijn voor de boeren, ditmaal ging het om de otter. Bij D66 had men ontdekt dat er een otter vanuit Nieuwkoop naar De Ronde Venen was overgekomen. De fractie wil dat het dier ruim baan krijgt richting Botshol en dat er ook in de Vinkeveense Plassen comfortabele plekken worden ingeruimd. Onder het motto dat de natuur zijn eigen gang moet gaan, werd de motie afgewezen.

Een motie van het CDA om er bij de GGD op aan te dringen dat de gratis vaccinatie van zwangeren tegen kinkhoest, difterie en tetanus ook in De Ronde Venen verstrekt wordt, kreeg unanieme steun.

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 13 HET
tekst anja verbiest
VERHAAL VAN
”Mijn schilderijen zijn groot, abstract, kleurrijk

Natuurmonumenten over toekomst Fort Abcoude

'We streven allemaal hetzelfde doel na'

Onlangs spraken we met enkele leden van de Stichting Fort Abcoude. Ze waren boos en teleurgesteld over het feit dat Natuurmonumenten de samenwerking met hen had opgezegd en dat ze voor het einde van het jaar het museum moeten ontmantelen en de ruimten leeg moeten opleveren. Het artikel, dat wij hierover publiceerden in de krant van 20 november j.l. leverde tal van reacties op. Onduidelijkheid over de toekomst van het fort en de angst dat dit historisch erfgoed zijn publieke functie zou verliezen speelden daarbij een belangrijke rol. Natuurmonumenten bleek graag bereid openheid van zaken te geven. “In feite willen we allemaal hetzelfde,” zegt Saskia Wessels, coördinator vastgoed bij de beheereenheid Vechtplassen van Natuurmonumenten. “Het fort is een belangrijk cultureel erfgoed. Het is onze taak om de gebouwen en de natuur daaromheen duurzaam in stand te houden en toegankelijk te houden voor het publiek. Om dat ook financieel haalbaar te maken is duurzame ontwikkeling in de vorm van exploitatie gewenst.”

tekst piet van buul Natuurmonumenten heeft meer dan 1500 historische bouwwerken in eigendom. Daartoe behoren ook zeven forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Eén daarvan is Fort bij Abcoude. Saskia: “De forten behoren tot het door de UNESCO erkende cultureel erfgoed. Dat betekent dat we de taak hebben om ze in stand te houden en goed te beheren. Belangrijk is ook dat het publiek toegang heeft tot de forten en kennis kan nemen van de ontstaansgeschiedenis en historische ontwikkeling van de forten. Dat doen we al 110 jaar en daar is niets aan veranderd. Maar een fort in stand houden kost heel veel geld. Om het onderhoud te kunnen bekostigen én om het fort recreatief te benutten, is het belangrijk dat het fort professioneel geëxploiteerd wordt. In 2017 hebben we een nieuwe erfgoedvisie vastgesteld. De titel daarvan luidt ‘Erfgoed in het hart’ waarmee we onze ambities hebben vastgelegd over de manieren waarop we ook voor de toekomst onze taak kunnen waarmaken. Eén van die manieren is de exploitatie van cultureel erfgoed. Daarnaast is Natuurmonumenten een vereniging en afhankelijk van ledencontributies en donaties. Het is voor ons daarom belangrijk dat wij zichtbaar zijn.”

Brede steun

Bij de ontwikkeling van het fort zijn diverse

Keuze maken

De kranten staan de laatste maanden vol artikelen over bedreiging van De Natuur in Nederland. Het gaat om belasting met stikstof(verbindingen), pfas, opwarming van de aarde door CO2 en daarmee samenhangend verdroging.

Enerzijds proberen we de economie op gang te houden en anderzijds proberen we voor onze kinderen een leefbare wereld achter te laten. Ook wordt gemeld, dat Nederland het niet zo goed doet in internationaal opzicht. De Natuur in Nederland lijkt wel een ondergeschoven kindje.

Wat mij verbaasde was, dat men heeft voorgesteld om de natuur in Nederland te concentreren rondom enkele robuuste gebieden. De

partijen betrokken. Behalve Natuurmonumenten spelen ook de gemeente, de provincie en op landelijk niveau de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) een rol. Deze dienst streeft hetzelfde doel na als Natuurmonumenten,” zegt Saskia. “De gemeente steunt ons plan om met een ondernemer in zee te gaan en onze visie past ook heel goed in het provinciale beleid. De provincie vindt het ook belangrijk dat de recreatieve benutting vergroot wordt. Bij de zoektocht naar ondernemers die met ons mee willen doen zijn een aantal strenge eisen vastgesteld, die uiteraard gestoeld zijn op deze beleidsvisie.”

Kool Geit Wolf (KGW)

Saskia: “Op onze oproep is door 20 ondernemers gereageerd. Na een intensieve procedure, waar ook de gemeente en de provincie bij betrokken waren, is unaniem gekozen voor een tweetal ondernemers, die onder de naam Kool Geit Wolf opereren en die in de ogen van de selectiecommissie het beste plan hadden, een plan dat past in onze ambities en waarmee de doelstellingen van behoud en toegankelijkheid het best gewaarborgd zijn. KWG wil op het terrein een fortenervaring bieden door middel van een verblijf op het eiland. Daartoe worden de ruimtes in de kazerne ingevuld door o.m. een kleinschalig restaurant en hotelkamers. Ook wil men een aantal ruimtes verhuren aan ambachtslieden, zoals een kleine bierbrouwerij of

een worstenmaker e.d. Er wordt nog gewerkt aan voldoende parkeergelegenheid bij de jeu de boulesclub, vanwaar men met een handpont naar het eiland kan. Natuurmonumenten draagt alle ruimtes over aan KWG. Met een uitdrukkelijke uitzondering en dat zijn de vrijwilligersruimte en die ruimten waar zich vleermuizen bevinden. Natuurmonumenten blijft het datgene doen waar we goed in zijn en dat is de zorg voor het onderhoud van het gebouw, het terrein en de beplanting.”

Stichting Fort Abcoude

Saskia snapt de teleurstelling bij Stichting Fort Abcoude. “Ze hebben zich tientallen jaren met hart en ziel voor het fort ingezet. En dat wordt door ons ook heel erg gewaardeerd. Dat is geen dooddoener; dat meen ik oprecht. Maar doordat wij gekozen hebben voor een andere werkwijze heeft dat ook gevolgen voor de stichting. Wij kunnen ons voorstellen dat het moeilijk voor hen is om aan dat idee te wennen. Met KGW is overeengekomen dat zij alle gebouwen, met uitzondering van de vrijwilligersruimte en de vleermuizenvertrekken begin januari in gebruik nemen. Dat betekent dat alles leeg moet worden opgeleverd. Dus ook de ruimten van het museum. Dat hebben we SFA per brief laten weten. Achteraf gezien had de toonzetting wellicht een beetje minder zakelijk mogen zijn, want blijkbaar is de boodschap wat hard overgekomen. Maar deze stap is onvermijdelijk en dat kan voor de stichting niet als een verrassing komen. Overigens is het zo dat de betrokken ondernemers wel in gesprek willen komen met SFA om te bekijken of spullen uit het museum op een of andere manier een plekje kunnen krijgen op het fort. Ook de gemeente wil hierin meedenken. Daarnaast blijft ons aanbod gelden dat de vrijwilligers van de stichting een rol kunnen blijven spelen bij de rondleidingen die wij als Natuurmonumenten in de toekomst gaan verzorgen.”

foto: luchtopname nl

De otter komt eraan!

Vrijwilligers van natuur- en milieuvereniging De Groene Venen hebben onlangs ottersporen aangetroffen bij de Utrechtse faunatunnel onder de Ir. Enschedeweg (N212) ten zuiden van Wilnis. De otter, een karakteristieke diersoort in dit gebied, is hoogstwaarschijnlijk vanuit Nieuwkoop de provincie Utrecht in gezwommen.

De otter vraagt voor zijn leefgebied voldoende rust, ruimte, schoon water, dekking in het landschap en een rijk en gevarieerd voedselaanbod. Gebleken is dat de otter het gebied bij Wilnis komt verkennen. De provincie heeft de faunatunnel ten zuiden van Wilnis in 2014 aangelegd. De weg voor de otter ligt nu open richting de natuur in de Polder Demmerik, de Vinkeveense Plassen, Waverhoek, De Botshol en wellicht zelfs verder via de ecopassage van Rijkswaterstaat onder de A2 richting Loenersloot en Nigtevecht.

De provincie Utrecht heeft in haar Natuurvisie de natuurparels op kaart gezet. Dit zijn gebieden waar de provincie inzet op extra maatregelen om bedreigde dier- en plantensoorten te beschermen. De otter is daarbij een karakteristieke diersoort van de moerassen, de plassen en de grote rivieren met hun uiterwaarden.

De otter is de kroon op het natuurwerk dat door de provincie Utrecht samen met betrokken partijen, De Groene Venen, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, de agrarische collectieven, Rijkswaterstaat, gemeenten, en Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, is uitgevoerd. De vrijwilligers van De Groene Venen blijven de komende tijd actief zoeken naar nieuwe sporen van de otter.

consequentie hiervan zou dan zijn, dat kleine natuurgebiedjes opgeheven worden, zodat ze minder verstorend werken op de economische ontwikkelingen in hun directe omgeving.

Dat is natuurlijk funest voor onze Stichting. Immers Stichting de Bovenlanden beheert een tiental kleine gebiedjes in onze regio, waarvan enkele als bestemming Natuurgebied hebben. Onze kleine gebiedjes hebben enkele unieke eigenschappen, die je niet zomaar in een ander gebied kunt vinden of verplaatsen. Onze natte laagveennatuur zul je niet op de Veluwe aantreffen.

Ik vind dus dat we de kleine ‘pareltjes’ in ons gebied moeten koesteren. Ze moeten vooral niet opgeheven worden. Ik zou willen zeggen:

wie het kleine niet eert, is het grote niet weert. Dus als ik moet kiezen, kies ik voor onze kleine natuurgebiedjes met hun karakteristieke vegetatie.

Stichting De Bovenlanden beheert 10 natuurterreintjes in onze gemeente. U kunt ons steu-

nen door donateur te worden voor € 7 per jaar of door te helpen met het hooien in juli of september.

Op www.debovenlanden.nl vindt u alle informatie.

Kees de Vries, bestuurslid van Stichting De Bovenlanden en van HSV Wilnis

14 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN
Zonnedauw, een heel klein plantje maar prachtig om te zien

Flow of Self, Healing Room & Creative Lab

Een ruimte om inspiratie op te doen

tekst piet van buul

Begin januari a.s. opent Godaya Komen haar nieuwe werkplaats waar ze lessen gaat geven en bijeenkomsten gaat organiseren, waarbij gewerkt wordt aan persoonlijke, spirituele en creatieve ontwikkeling. Godaya is yogi, kunstenares, schrijfster, docente en ze is bovenal zichzelf. Na een spirituele interne en externe scholing van vele jaren brengt zij nieuwe energie, die ze in vele verschillende vormen voor heling doorgeeft aan haar cursisten. “De nieuwe energie komt van God, maar staat buiten elke religie en kan universeler begrepen worden. Het houdt eigenlijk altijd rekening met ieders unieke authenticiteit en eigen achtergrond. De nieuwe energie en de begeleiding daarbij helpen mensen dichter bij zichzelf te komen en met problemen om te gaan.”

Flow of Self is een Healing Room en een Crea Lab, een creatieve werkplaats. De healing room is een ruimte waar mensen kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Godaya: “Ik bied daarbij ondersteuning door energie en inzicht aan hen over te dragen, waardoor het makkelijker wordt om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen ontwikkelingsproces. Het stellen van de hulpvraag vormt een goed vertrekpunt voor sommige lessen.

Soms starten lessen zelf vanuit een thema. (NP en Coaching aan tafel). Ik richt me dus vooral op mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen en op mensen die verdieping in hun leven zoeken. Ik kan als medemens, coach en teacher inzicht en richting geven in de dagelijkse processen in het bestaan.”

Healing “Healing mag je begrijpen in een 'ruimere' zin van het woord,” zegt Godaya. “Je komt niet even een pilletje halen, waarmee je je probleem kunt oplossen. Je systeem, dat het probleem veroorzaakt, wordt in een persoonlijk ontwikkel- en groeiproces open gemaakt en gaandeweg verruim je je bewustzijn en ga je anders met blokkades om of leer je ze zelfs overkomen of helen. Ieder mens is uniek en daarom is een healing proces heel persoonlijk. Het werken aan jezelf wordt op maat en laagdrempelig in kleine groepen aangeboden.”

Het aanbod

Werken aan jezelf kan op vele manieren. Godaya:

“Ik bied nieuwe energie aan in veel verschillende inspirerende vormen, die genezend, ontspannend, helpend op je doorwerken. En die bovendien ook nog mooi, leuk, verbindend en inspirerend kunnen zijn en je leren te luisteren naar je hart en je intuïtie. Ik heb voor een 'open dagelijkse vorm' gekozen, waarbij je deelneemt als je voelt dat je het nodig hebt. Mensen zijn altijd welkom, maar zijn dus niet gebonden aan langlopende sessies. Mensen die voor het eerst bij mij komen help ik eerst zich te verbinden met zichzelf en als er ook andere mensen zijn, ze ook te verbinden met die anderen. Dat laatste gaat in een open groepsproces meestal vanzelf. Het idee is om individueel of in kleine groepjes te werken, waardoor men elkaar mogelijk kan versterken.”

In het lesrooster dat Godaya presenteert gaat ze uit van zes vormen. 1. inspiratief en creatief aan tafel, 2. helend bewegen, 3. helend ontspannen, 4. yoga en meditatie, 5. Nieuwe Psychologie en 6. Silent Healing. “De aangeboden lesinhoud geeft een antwoord of een richting naar de oplossing op de gestelde vragen. Daarbij kan ik inspelen op het gevoel van dat moment. Het komt ook voor dat mensen, door de hectiek van werk of gezin behoefte hebben aan een uurtje voor zich zelf. Door helend te ontspannen kan men zich weer opladen en nieuwe energie opdoen. Daarnaast kunnen we ook ‘de diepte’ in gaan door op een structurele manier de vraagstukken te bena-

Nieuwe Coaching Ontspannen Ontspannen Coaching Workshop Psychologie & Inspiratie helen helen & inspiratie optie

11.15-12.45 & Manifestatie 10.45-11.45 10.45-11.45 & Manifestatie aan tafel aan tafel 11.15-12.45 11.15-12.45

Middag Open Gallery Personal Personal Nieuwe

Aquaviva- Coaching/ Coaching/ Psychologie Soul Art Gallery Gallery Training

13.00-16.00 op afspraak op afspraak

13.00-17.00

(om de week

v.a. 10-1)

Open Gallery om de week

Avond Ontspannen Event-optie en helen

19.00-20.00

Nieuwe

Psychologie Y & M voor spirituele groei

20.15-21.45

Gratis proeflessen van 6 tm 17 januari. 10 januari start opleiding Nieuwe Psychologie. 18 januari: Opening expositie Aquaviva Healing Arts. 20 januari volgt definitief rooster. www.flowofself.nl (Mail Godaya Komen: godayame@icloud.com)

Godaya: “Ik bied nieuwe energie aan in veel verschillende inspirerende vormen, die genezend, ontspannend, helpend op je doorwerken.” foto patrick hesse

deren en zo te werken aan spirituele ontwikkeling. Alle lessen kennen ook een praktische kant, zodat men via beweging en opdrachten leert om beter met stressmomenten om te gaan. In de groepsprocessen zie je dat mensen, die elkaar niet kennen, ook een inspiratiebron voor elkaar zijn.” zegt Godaya. Ze gaat ook een opleiding verzorgen in Nieuwe Psychologie. Daarbij leert ze de cursisten om zichzelf via lichaam en geest beter te begrijpen. Ze helpt hen verder door middel van yoga en psychologie en dit toe te passen op anderen.

Crea Lab

Godaya is zeer creatief. Ze schrijft regelmatig boeken, maakt healing-art, schildert en exposeert en ontwikkelt auraspray's, die een helend effect hebben op lichaam en geest. Omdat creatief bezig zijn ook helpt bij de persoonlijke ontwikkeling heeft Godaya besloten om behalve een healing ruimte ook een Crea Lab in te richten waar ze healing wil combineren met creatieve activiteiten. In de Open Gallery worden exposities gehouden en kan men handgemaakte healing-tools zoals Aquaviva Healing-Arts kopen. Deze worden ook in opdracht gemaakt. Aquaviva Healing Arts is een vorm van kunst, die

“Match made in heaven…”

Dat zegt Alize Engel van Cre-alize over de match die ze sloot met Brabebo en Techniek Driedaagse. Voor het Recycleplein, onder leiding van Gerry Bras van Brabebo, was men op zoek naar een creatief iemand die gedurende de Techniek Driedaagse een workshop hergebruik van oude auto- en fietsbanden wilde geven. “Deze supermatch was echt een schot in de roos” aldus alleskunstiger Alize. Met veel enthousiasme liet zij in workshops op het Recycleplein aan duizenden kinderen zien hoe je met een beetje creatieve inspanning van een schoongemaakte oude fietsband voor vader een sleutelhanger, voor moeder en zusje een ketting en voor grote broer een stoere armband kunt maken. Mooie cadeaus, zonder dat het veel zakgeld kost. Gerry Bras kijkt ook met volle tevredenheid terug op deze match. “De samenwerking met

helend doorwerkt op de geest. Er wordt met ingestraalde kristallen gewerkt in kunst.

Een voorlopig programma

Godaya gaat op 6 januari 2020 van start op haar nieuwe werkplek aan de Mijdrechtse Dwarsweg in Wilnis. “Het programma staat nog niet vast. Ik wil eerst uitzoeken wat mensen willen. Vanaf 6 tot en met 17 januari kan men gratis proeflessen volgen. Vanaf 10 januari start de opleiding Nieuwe Psychologie. Op 18 januari opent de nieuwe expositie Aquaviva Healing Arts. Daar worden dan de helende schilderijen en de aura sprays gepresenteerd. Vanaf 20 januari moet het rooster min of meer vast staan. Door de dynamiek met het publiek zullen manifestaties in de vorm van lessen, healing-arts en sessies zich steeds ontwikkelen en regelmatig wisselen.”

Flow of Self is vanaf 6 januari gevestigd aan de Mijdrechtse Dwarsweg 21 in Wilnis. Voor meer informatie kan men terecht op www.flowofself.nl Mensen die contact met Godaya op willen nemen kunnen haar het beste een mailtje sturen: godayame@icloud.com. Of kom langs in de Open Gallery in de middag voor kennismaking of evt. vragen.

Alize voelde goed. Er was tussen ons meteen al toen we elkaar spraken op de Beursvloer een klik. ” De tegenprestatie die door Brabebo geleverd wordt, stelt Alize in staat haar ‘tiny atelier on wheels’ te realiseren. De Rondeveense Uitdaging dankt alle betrokken partijen en ondernemers voor de fijne samenwerking in 2019 en wenst iedereen mooie feestdagen en een voorspoedig en uitdagend 2020!

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 15 IN
VOL BEDRIJF
Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Ochtend Helend Helend Helend Yoga 1e van de bewegen Bewegen Bewegen & Meditatie maand: en 9.30-10.30 9.30-10.30 9.30-11.00 Silent Healing ontspannen & Open 9.30-11.00 Gallery 11.30-13.00
foto : de fotovrouW

MONDRIA'S BOEKENLADDER

48 uur

James Patterson

Als Amerikaans inlichtingenofficier heeft Amy Cornwall al het nodige meegemaakt. Maar wat ze op een dag aantreft bij thuiskomst doet zelfs haar verstijven. Het huis is leeg, geen stemmen van dochter of man, geen geuren van een wachtende maaltijd. Slechts een onbekende telefoon op de eettafel, via welke ze een vreselijk ultimatum doorkrijgt. Binnen 48 uur moet ze een naamloze gevangene vinden en bevrijden. Lukt dit haar niet, dan zal haar gezin het niet overleven.

Mindf*ck next Level

Victor Mids

Ervaar pagina na pagina hoe het is om zelf gemindf*ckt te worden, verbaas je vrienden en leer gaandeweg alles over de werking van je brein, cognities en zintuigen. Hoe makkelijk is jouw brein eigenlijk te bespelen, te misleiden en op het verkeerde been te zetten? Weet jij je te wapenen tegen alle verrassende en bizarre mindf*cks uit dit boek? Ga de uitdaging aan met meer dan 102 nieuwe illusies en onverklaarbare, interactieve experimenten.

Meisje zonder verleden

Michael Robotham

Er wordt een meisje gevonden in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is uitgehongerd en vies, en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Misschien is ze twaalf, misschien vijftien. Niemand heeft haar als vermist opgegeven, en ook een dna-test geeft geen uitsluitsel over haar identiteit. Iemand geeft haar de naam Evie Cormac, en ze krijgt een plaatsje in een gesloten jeugdinstelling.

Minnebrieven aan Maarten

Elsbeth Etty

‘Ik heb mijn hele leven verlezen, dus er valt weinig over mij te vertellen’, antwoordde Maarten ’t Hart toen Elsbeth Etty hem voorstelde om ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag zijn levensverhaal tot nu toe op te tekenen aan de hand van zijn oeuvre. Het resultaat is geen omvattende biografie, maar een empathisch portret, voortgekomen uit liefde voor zijn werk.

Het nieuwe Ajax

Menno Pot

Ajax liet in het seizoen 20182019 niet het eigen glorieuze verleden herleven, maar kwam er juist los van. Het was een wedergeboorte: Ajax vond zichzelf opnieuw uit.

Wie Ajax goed kent, weet dat deze jaargang meer was dan gewoon een zeer succesvol voetbalseizoen. Ajax plukte de vruchten van een nieuw beleid: niet meer met engelengeduld bouwen met spelers uit de eigen jeugd, maar gedurfd investeren en inzetten op direct succes.

Slachtoffer 2117

Jussi Adler-Olsen

Negen jaar geleden maakte ik kennis met de schrijver Jussi Adler-Olsen via het boek Vrouw in de kooi. Het bleef gelukkig niet bij dit ene boek, maar groeide uit tot de Q-serie. Heeft u nog nooit iets gelezen van deze reeks, dan raad ik u dat van harte aan. Mocht u de eerdere delen hebben gelezen en denken: na 7

delen zal het allemaal wel aan kracht verloren hebben, dan heeft u het mis. In dit deel staat Assad centraal. De tragische dood van een vluchteling brengt hem weer in contact met Ghaalib, een Iraakse beul uit zijn verleden. Ook is er een zenuwslopende dreiging naar een ramp die het hart van Europa zou kunnen treffen. En er is nog een in zichzelf gekeerde moordzuchtige jongen die een halt toegeroepen moet worden. In dit boek zijn de vluchtelingencrisis en de gevol-

gen hiervan verwerkt. Er zitten gruwelijke gedeeltes in, maar ook is er plaats voor humor. Met de Kerstdagen in aantocht niet echt een verhaal vol vredelievende mensen, maar oh, oh, oh, wat was het nagelbijtend spannend!

GeleZen door carla burGGraeve

Als de verhalen even stokken, helpt het om eerst op zoek te gaan naar foto’s. Iedere foto vertelt weer een eigen verhaal. En foto’s worden zeker gebruikt om het boek te illustreren. Tijdens het vertellen van het verhaal komt meestal een titel naar boven.

Joke Bloksma, vrijwilliger bij Tympaan-De Baat voor het schrijven van levensboeken, heeft inmiddels drie mensen geholpen om hun levensverhaal op papier te krijgen. Dat is een heel proces.

Joke begint meestal met de vraag voor wie het verhaal uiteindelijk bedoeld is. Het antwoord op die vraag is belangrijk, want die bepaalt soms ook wat er wel en niet in het boek terecht moet komen. Het is ook handig om al snel te bedenken hoe het boek eruit moet gaan zien. Daarin zijn veel keuzemogelijkheden, van een geniete binding tot een paperback of een harde omslag. Ook het formaat kan worden gekozen. De kosten van de drukker hangen af van de keuzes die worden gemaakt, de dikte van het boek en het aantal exemplaren, maar voor 20 euro per boek is vaak al een heel mooi resultaat te behalen.

Het verhaal begint met het gezin waarin iemand is geboren en hoe iemand is opgegroeid. Of nog

To do list 2019

Rente papieren schenking betalen

Heeft u eerder een 'papieren schenking' gedaan? Een papieren schenking levert erfgenamen voordeel op in die zin dat uw erfenis kleiner is en daardoor minder erfbelasting betaald hoeft te worden. Dit voordeel voor de erfbelasting is er alleen als u elk jaar 6% rente betaalt over het bedrag dat in de akte staat waarin de papieren schenking is vastgelegd.

Jaarlijkse vrijstelling schenken

Elkaar jaar kunt u iemand een belastingvrij bedrag schenken. Hoeveel dat is hangt af van uw familierelatie (of andere relatie) met die persoon. Voor ouders aan kinderen geldt in ieder geval een vrijstelling van 5.428 euro en voor grootouders aan kleinkinderen een vrijstelling van 2.173 euro. Indien een kind of kleinkind (of een andere verkrijgeer) tussen de 18 jaar en 40 jaar oud is en de schenking bestemd is voor de eigen woning van de verkrijger kan de vrijstelling zelfs oplopen naar 102.010 euro. Het vrijgestelde bedrag kan één keer per kalenderjaar worden geschonken. Wordt er meer dan het bedrag geschonken, dan moet er schenkbelasting worden betaald.

worden betaald.

eerder. Soms vinden mensen het fijn om verder terug te gaan, zelfs een stamboom toe te voegen. Dat is een keuze van degene die het verhaal vertelt.

De schrijver en de verteller gaan het hele leven door. Het gaat in het verhaal niet zozeer om de feiten, maar vooral hoe de verteller het heeft beleefd. Waar hij of zij blij van werd, wat de moeilijke tijden waren, hoe de verteller daar weer een weg in heeft gevonden. Soms ook datgene waar iemand spijt van heeft...

En dan, opeens, is het verhaal af. De verteller vindt het genoeg en is tevreden met het verhaal. Samen wordt bepaald hoe de omslag eruit moet zien, want het oog wil ook wat. Definitieve keuzes worden gemaakt, de prijs is bekend en dan is het een weekje wachten. De verteller denkt na hoe officieel het moment van de uitreiking wordt. Soms is dat in klein gezelschap bij de verteller thuis, meestal wel met de mensen waarvoor het boek bedoeld is. En soms moet er een zaaltje worden geregeld, omdat er veel belangstelling is voor het boek. Maar altijd is het een feestelijk moment.

De vrijwilligers zetten zich in voor mensen die graag hun levensverhaal op papier willen zetten maar dat zelf niet (meer) kunnen. Is het iets voor u? Neem voor meer informatie contact op met Nel Verhoek, e-mail: n.verhoek@stdb.nl of tel.: 0297 230280.

Vooral voor ondernemers is het belangrijk deze afspraak jaarlijks uit te voeren. De deling heeft namelijk voordelen. Gemaakte winsten in het bedrijf kunnen door de verrekening bij de partner worden veilig gesteld. Als de deling volgens de regels gebeurt, kan dit, zelfs als er een faillissement is, niet worden teruggehaald.

Dividend uitkeren

Als u het plan heeft om dividend uit uw B.V. uit te keren, dan kunt u dat in 2019 tegen een wat lager belastingtarief doen dan in 2020. Het belastingtarief op winst uit aanmerkelijk belang gaat namelijk van 25% naar 26,25% in 2020. In 2021 wordt het tarief 26,90%.

Voor 2020 staat op de to-do list:

Huwelijksvoorwaarden nakomen

Vaak wordt in huwelijkse voorwaarden de afspraak vastgelegd dat het inkomen van beide partners jaarlijks wordt gedeeld. Hiermee wordt bedoeld dat de partners de salarissen, die na betaling van de huishoudkosten overblijven, bij elkaar optellen en vervolgens delen door twee. Hierdoor krijgt iedere partner recht op de helft van het totale inkomen. Degene met het hoogste inkomen moet dus een bedrag aan de ander betalen.

Eenmanszaak omzetten in een B.V. Bent u ondernemer en gaan de zaken goed? Dan is het aantrekkelijk om uw eenmanszaak om te zetten in een B.V.. In een B.V. bent u niet meer persoonlijk aansprakelijk voor uw bedrijf. Dat kan belangrijk zijn als u bijvoorbeeld mensen wilt aannemen of als u een groter pand wilt huren. De B.V. maakt het makkelijker om samen te werken met een ander of om het bedrijf ooit eens te verkopen en kan belastingvoordelen geven. Met uw accountant kunt u bespreken vanaf welke dag het bedrijf voor rekening van de B.V. moet komen: ‘het overgangstijdstip’. Het is meestal praktisch om 1 januari aan te houden.

ment, echtscheiding of

In de praktijk zien we vaak dat partners deze afspraak vergeten en niet uitvoeren. Bij het niet uitvoeren van deze afspraak kunnen bij faillissement, echtscheiding of overlijden problemen ontstaan. Wij raden daarom aan om elk jaar aandacht te besteden aan deze afspraak.

Herzien (levens-)testament, samenlevingsovereenkomst en/of huwelijksvoorwaarden Het is goed om af en toe stil te staan bij akten die in het verleden door en voor u zijn opgemaakt. Bevatten deze nog steeds uw wensen? Indien bijvoorbeeld uw persoonlijke situatie is gewijzigd, u bent bijvoorbeeld inmiddels getrouwd, er zijn kinderen of kleinkinderen of u bent net gescheiden, dan kan het soms wenselijk of noodzakelijk zijn uw testamenten hierop aan te passen. Bent u minder gaan werken of bent in ander opzicht financieel afhankelijk geworden van uw partner? Dan is het goed om na te gaan of uw samenlevingsovereenkomst of huwelijksvoorwaarden in deze situatie voorziet.

Wij wensen u fijne feestdagen en het allerbeste voor het komende jaar!

FFT Notarissen

Bozenhoven 115

3641 DA Mijdrecht

0297-288086

info@fftn.nl

16 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN
Nu het jaar ten einde loopt, is het handig de 'balans' op te maken om te zien welke financiële zaken u nog moet regelen
tocht niet echt een verhaal
“Samen met iemand het levensverhaal schrijven schept een band”

Knuffelweitje met geitjes en fruit plukken van bomen Opknapbeurt voor Geitenweitje in Mijdrecht

Het geitenweitje in Mijdrecht krijgt een opknapbeurt. Speciaal voor de kleintjes komt er een grasveldje waar ze de geitjes kunnen knuffelen. En in het najaar geven nieuwe fruitbomen heerlijke vruchten. Aan de Prins Bernhardlaan komt een nieuwe ingang zodat kinderen makkelijk naar binnen kunnen. Het geitenweitje blijft daarmee de plek waar ouders, opa’s en oma’s met hun (klein)kinderen van dieren kunnen genieten.

Levende adventskalender Abcoude groot succes

Net zoals een adventskalender achter ieder vakje een cadeautje of een wens bevat, zo is er in de levende adventskalender een deur die iedere dag opengaat met een adres. Daar kan men onder het genot van een kopje koffie of thee een gezellig een uurtje met elkaar praten. In een andere gemeente wordt deze adventskalender al vele jaren met succes uitgevoerd. Het idee was om deze kalender ook in Abcoude en Baambrugge te proberen. Kerkelijk medewerker Eric Citroen en scriba Claar van Andel zijn deze ontmoetingen gestart. Behalve de Dorpskerk deden al snel de Cosmas en Damianu kerk, Stichting Timpaan-de Baat en

horeca-ondernemers mee. Spontaan boden kerkgangers aan om hun huis open te stellen voor een ontmoeting. Tot nu toe is de levende adventskalender een groot succes. Zo kwamen er op een adres 29 bezoekers. De indruk is ontstaan dat er een grote behoefte is om met elkaar even in een ontspannen sfeer te praten of deel te nemen aan de kleine activiteiten tijdens de ontmoeting. De adventskalender duurt nog tot dinsdag 24 december. De laatste is in Café-Restaurant De Eendracht waar men tijdens het koffiedrinken ook gezellig kan meezingen met kerstliederen begeleid door gitaarspel. foto fem van duuren

Jong en oud in actie voor Het Sporthuis Abcoude

De leerlingen van obs Piet Mondriaan zijn ook blij met de komst van het zwembad en de nieuwe gymzalen. Met papier prikken, klusjes in de buurt en koffie schenken zamelden zij 400 euro in en adopteerden daarmee een zonnepaneel. Astrid Wintershoven van de Stichting Zwembad

Abcoude kwam op school langs om het certificaat te overhandigen aan de leerlingenraad, juf Myrthe en directeur financiën en beheer Otto

Staal. Op de vraag of de kinderen van gymmen en zwemmen houden, klonk het volmondig en heel hard: "JAAAAA!!!”. Ook waren er verschil-

lende initiatieven van bewoners en bedrijven, leden van de Abcouder IJsclub en de Jeu de boules club Abcoude. Voormalig burgemeester Annette van der Most van Abcoude vroeg haar gasten voor haar 80e verjaardag om een donatie voor Het Sporthuis. Naast zonnepaneel nummer 80 dat ze cadeau kreeg, kon ze van alle giften nog eens twee zonnepanelen adopteren. Inmiddels zijn er al meer dan 130 zonnepanelen van de 330 zonnepanelen voor Het Sporthuis Abcoude geadopteerd. Meer informatie op www.hetsporthuisabcoude.nl/zonnepaneel.

Wethouder Kiki Hagen: “Voor veel jonge inwoners is het geitenweitje een van eerste plekken waar ze met dieren in aanraking komen. Het is een rustige plek aan de rand van Mijdrecht waar kleine kinderen geitjes kunnen knuffelen en ze verwennen met een stukje fruit. Het is klein-

schalig, maar vervult een grote rol in de leefbaarheid van een wijde omgeving.”

Het geitenweitje heeft sinds enige tijd een nieuwe beheerder. Met hem is gesproken over de toekomst van het weitje en hoe het de plek kan blijven waar veel mensen makkelijk naartoe gaan en plezier aan beleven. Daarom komen er fruitbomen waarvan bezoekers de vruchten kunnen plukken en een klaphekje aan de Prins Bernhardlaan zodat kinderen makkelijk bij de geitjes kunnen komen om ze te aaien.

Ook het schuurtje op het terrein krijgt een opknapbeurt. De geitjes hebben dan een aangename plek waar ze ’s nachts rustig kunnen slapen. Het opknappen gebeurt door leer-werkplaats Pallas.

Stralende kerst

Het ziet er weer gezellig bij je uit en wat ben ik blij dat ik even tijd voor mezelf heb! Met een glimlach neem ik de jas van mijn gast aan, waarbij ik ondertussen verder luister naar haar verhaal. Wauw, het is zo druk, ik ren me rot. Mijn huid kan echt wel even een oppepper gebruiken.

In de maand december horen we wel vaker dit soort opmerkingen. De kerstperiode wordt als één van de meest gezellige, maar ook hectische periode van het jaar gezien. Kerstborrels, feestjes, huis versieren, cadeautjes kopen, extra werken, alles voor het kerstdagen regelen, kortom drukte en geregel alom. Als het dan eindelijk kerst is, is de vermoeidheid vaak

zichtbaar. Natuurlijk kunnen schoonheidsspecialistes in hun salon veel voor de huid betekenen, maar ook met producten voor thuisgebruik en enkele relax tips kan de huid er in een korte tijd weer energiek uitzien.

Relax tips

50% minder energieverbruik Gemeente krijgt ledverlichting

Deze week stemde de gemeenteraad unaniem in met het beleidsplan openbare verlichting. Belangrijk doel is besparing van energie, zonder dat dit ten koste gaat van veiligheid. Door binnen enkele jaren ledverlichting in de gehele gemeente te realiseren, halveert de gemeente in 2030 het energieverbruik.

De gemeente is als eigenaar verantwoordelijk voor de verlichting van de openbare ruimte. De gemeente verlicht vrijliggende voet- en fietspaden alléén als er geen verlichte alternatieve route beschikbaar is. Wordt bij deze paden tóch verlichting aangebracht, dan wordt bij het lichtontwerp rekening gehouden met het voorkomen van schijnveiligheid.

Lichtvervuiling voorkomen Met het instemmen van de gemeenteraad, komt

er eenduidigheid in het straatbeeld door een zelfde soort lantaarnpalen. Wethouder Hagen: “De gemeente wil zo min mogelijk verlichten. Het gebeurt nog veel te vaak dat verlichting op wegen, parkeerterreinen en reclameborden onnodig aanstaat. Met dit plan voorkomen we zoveel mogelijk lichtvervuiling. Natuurlijk brandt de verlichting wel op belangrijke fietspaden en gevaarlijke (kruis)punten.”

‘Stap in goede richting’

Ook een goed uitgangspunt van dit beleidsplan is de duurzaamheidsambitie. Coos Brouwer, raadslid namens het CDA, diende eerder een motie in die het college opriep om volledig over te gaan op ledverlichting. De motie heeft een plek gekregen in het beleidsplan.

“Dit is een stap in de goede richting,” zegt Coos Brouwer. “Zoals nu op de vernieuwde Pastoor Kannelaan in Wilnis, is straks onze hele gemeente voorzien van led. Echt een mooi gezicht! Bovendien zorgt dit plan er voor dat wij onze duurzaamheidsambitie halen; in 2030 besparen we al de helft aan energie.’’

BEAUTY

Het laatste kwartaal van dit jaar staat bij ons in het instituut; energie opdoen, centraal. Niet alleen de behandelingen zijn hierop aangepast, maar ook alles daaromheen. In de Skin Store hebben o.a. boeken van boekhandel Mondria liggen die gaan over Yoga en korte meditatie. Door regelmatig enkele korte oefeningen uit deze boeken te doen, komt het lichaam (en geest) tot rust. De huid krijgt direct een frissere uitstraling als er een peeling en vochtregulerend en/of stimulerend masker is gedaan. Heel handig zijn ook de speciale eye-pads. Deze pads verminderen fijne lijntjes en verhelderend het gebied onder de ogen direct. Ideaal dus voordat er make-up wordt aangebracht.

Stralende look

Make-up kan net dat beetje extra geven, waar-

door het gezicht extra mooi tot haar recht komt. De gebruikte make-up kleuren worden over het algemeen aangepast aan de huidskleur, oogkleur en haarkleur. De kleur van de kleding geeft de doorslag wat uiteindelijk de keuze wordt. Bij de feestlook is de basis make-up essentieel. Deze moet perfect aansluiten bij jouw huidskleur. De onzuiverheden kunnen het beste goed gecamoufleerd worden, omdat dit het geheel een rustig aanzien geeft. Het accent ligt bij feestmake-up meestal op de ogen en de lippen krijgt dan ook een rustige kleur. Meer accent op de ogen, begint bij het meer aanzetten van de wenkbrauwen. Tevens wordt het geheel mooi en stralend door vlak tegen de wenkbrauwboog een highlighter aan te zetten. Dit geeft optisch een liftend effect. Een strak getrokken eye-liner en de juiste kleur van de eye-liner (die binnen het kleurenspectrum van de iris past) laten de ogen ‘spreken’. Tip; donkere kleuren verkleinen en lichtere kleuren vergroten. Ook mensen die een bril dragen moeten hier rekening mee houden. Bij min glazen zijn donkere kleuren dan ook niet te adviseren. Als laatste voor de ogen is de mascara aan de beurt. Zet de mascara goed in

meerdere lagen aan vanaf het begin van de wimpers. Vooral zwarte mascara zorgt voor het mooiste effect.

Zijn er toch nog vragen, kom dan gerust op 23 december naar onze Skin Store. Deze dag komt Youngblood TOP-visagiste Esmee. Zij laat o.a. zien hoe u moeiteloos kunt shinen met de feestdagen en ook beantwoordt zij al uw make-up vragen en –wensen. U bent van harte welkom.

Ik wens u hele fijne kerstdagen, een mooie jaarwisseling en een stralend 2020.

Périne Heerooms Instituut Périne, Mijdrecht

Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland www.perine.nl

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 17

Oud-Katholieke kerk viert kerstmis, vier het

mee!

Feest van licht, feest van samen

Donkere dagen voor kerst. We versieren ons huis, vooral met licht. Sommigen zetten een kerststal, die het oorspronkelijke feest van kerst symboliseert. Jezus die voor ons op de wereld kwam. Zijn verhalen zijn oud, maar actueel. Hoewel niet iedereen zich nog herkent in de kerk, zijn veel mensen op zoek naar zingeving. Zeker rond kerst. We komen bij elkaar en steken lichten aan om de duisternis te verdrijven. De duisternis die vaak angstig maakt, omdat we niet kunnen zien. De duisternis van de toestand in de wereld en misschien de duistere kanten in onszelf. Met kerst zoeken we naar rituelen, naar samenzijn, naar vertrouwen en hoop op beter. En daarom draait het vieren van kerstmis. God zendt zijn zoon Jezus naar ons toe. Zijn geboorte, een nieuw leven vol hoop en verwachting. Zijn licht overvalt ons in het donker en tilt ons op om te worden zoals we door Hem zijn bedoeld. Een lichtend voorbeeld in navolging van Hem. Tegelijkertijd zendt Hij troost en bemoediging bij alles wat ons overkomt.

En zo met Hem het geloof in onze wereld, de mensen om ons heen en in onszelf niet te verliezen. Hij komt ons met grote liefde tegemoet... Hij gelooft in ons. Kom daarom samen het Kerstfeest vieren. Laat u inspireren en samen Zijn boodschap opnieuw leren verstaan!

U bent van harte welkom in de Kerstviering op dinsdag 24 december aanstaande om 21 uur in de Oud-Katholieke Statie van de Heilige Elia, in de Veenhartkerk aan de Grutto 2 te Mijdrecht. Na afloop samen koffie of thee drinken en napraten. Behoefte aan contact?

Pastor Erna Peijnenburg is bereikbaar op erna.peijnenburg@okkn.nl of tel. 0622131765.

Kerst vieren met OBS De Eendracht

In het gebouw van OBS De Eendracht is het warm en gezellig. Overal hangen kerstlampjes en in de hal staan grote kerstbomen met eigengemaakte kerstballen van leerlingen uit alle groepen. De kerstman komt langs en leest een prachtig verhaal voor terwijl iedereen geniet van de lekkerste kerstkoekjes. Een paar dagen later maken de groepen 3 t/m 8 gezellige kerststukjes en worden zij onder andere geholpen door lieve opa’s en oma’s en ouders van de groepen. De geur van vers geknipt kerstgroen hangt in de klassen en de kerstukjes staan overal te pronken als waren ze onderdeel van een tentoonstelling van de kerstman zelf. Nog een paar dagen en de leerlingen en leraren gaan genieten van hun welverdiende kerstvakantie. Het team en alle leerlingen van OBS De Eendracht wensen u vrolijke kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2020!

Samen op weg naar 2020

Na weken van voorbereiding is het zover. Kerstmis, het feest van de geboorte van Jezus, komt eraan! In alle kerken wordt het kerstverhaal gelezen, kerstliederen gezongen en dominees, priesters en andere voorgangers leggen de diepere betekenis van deze bijzondere gebeurtenis uit.

Het kerstfeest begint aanstaande zondagmiddag met de Volkskerstzang. Om twee uur is iedereen welkom in de Janskerk in Mijdrecht en de Ontmoetingskerk in Wilnis. Na het zingen van enkele liederen lopen we vanuit deze kerken onder muzikale begeleiding naar de Johannes de Doper kerk in Driehuis, op de grens van Mijdrecht en Wilnis. Daar begint om drie uur de Volkskerstzang onder begeleiding van Concordia, met na afloop warme chocomel en glühwein.

De avond van 24 december (kerstavond) begint om zeven uur in De Rank met het Kinderkerstfeest: “Wie is de ster?” Weet jij het? Ben jij het? Of iemand die je kent?? Dat wil je vast wel weten… We gaan dat uitzoeken in het kinderkerkfeest, een interactief kerstspel voor iedereen! Het wordt een echt feest!

Voor de overige vieringen met Kerst wordt verwezen naar de kerstfolder van de kerken in De Ronde Venen, die u met deze editie van de Groene Venen hebt ontvangen. Mocht dit niet het geval zijn, raadpleeg www.pgmijdrecht.nl voor alle informatie. Als aanvulling hierop nog de melding dat in Irene, naast de Janskerk op tweede kerst-

Abcoude Kleinkoor in kerkdienst Dorpskerk

Op 22 december, de zondag voor kerst, gaat Eric Citroen voor in een dienst over de profeet Micha, die leefde in een moeilijke tijd. Micha benoemde de misstanden, maar sprak ook over hoop en geloof. In de dienst met als thema Geef Licht, worden kaarsen aangestoken en kerstliederen gezongen. Collegium Vocale Consonant, het Abcouder kleinkoor onder leiding van dirigent Hester Westra, ondersteunt de kerkzang en brengt kerkmuziek ten gehore. De dienst in de Dorpskerk begint om 10 uur. www.dorpskerkabcoude.nl. Belangstellenden en mensen die graag meezingen zijn welkom. Bassen en tenoren zijn bovendien zeer welkom bij het kleinkoor en worden uitgenodigd een repetitie bij te wonen. www.collegiumvocaleconsonant.nl.

Oproep Kerstactie Lionsclubs: doneer DE-punten voor Voedselbank DRV

Ook de Rondeveense Lionsclubs MijdrechtWilnis, Vinkeveen-Waverveen en AbcoudeBaambrugge nemen deel aan de jaarlijkse actie om de Voedselbanken te ondersteunen door ingezamelde DE-punten te verzilveren voor pakken koffie. Tot en met eind december kunt u DE-punten (bij voorkeur geteld) en uw oud en vreemd geld inleveren op de volgende adressen in Mijdrecht: Albert Heijn op Leicester 13, Boni, Hema, Volendammer Visdelicatessen Adelhof en Hoogvliet. In Vinkeveen: Jumbo, Albert Heijn, Maria-Oord (receptie), drogisterij De Bree, SMC De Bron en De Groentehal. In Wilnis: Jumbo, Van Soest Stoffen. De Lionsclub AbcoudeBaambrugge haalt de waardepunten zaterdag 18 januari 2020 huis-aan-huis op tijdens hun jaarlijkse erwtensoep-actie.

dag een Kerst Inn, wordt gehouden van drie tot ongeveer acht uur.

Op zondagavond 29 december wordt in de Rank om zeven uur een Taizéviering gehouden: met elkaar Taizé liederen zingen, luisteren naar enkele lezingen uit de bijbel, bidden en een stil moment. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Anja Kooistra, piano en Margriet Lek, cello. Vanaf 17 uur worden de liederen meerstemmig ingestudeerd, gevolgd door een eenvoudige maaltijd. Stuur voor deelname aan de maaltijd even een mailtje naar taizederondevenen@yahoo.com.

Maandag 30 december is er tussen half vijf en half acht gelegenheid voor een rustig, stil moment. Dan is De Rank geopend om in de kerkzaal na te denken over het bijna verstreken jaar 2019. U kunt een kaarsje branden en er klinkt zachte muziek.

Op oudejaarsavond wordt 2019 afgesloten met de oudejaarsavonddienst met voorganger ds. Erick Versloot en organist Wim Warnaar. Deze dienst begint om half acht en wordt gehouden in De Rank.

Op Nieuwjaarsdag neemt de Protestantse kerk van Mijdrecht een dagje vrij, maar op zondag 5 januari om 10 uur is De Rank weer open. Dan wordt de nieuwjaarsviering gehouden en gaat de actie “Dim Dirk Jana” op spectaculaire wijze van start. Met deze actie wil men veel geld bijeenbrengen voor de inrichting van een zorgboerderij in de Oekraïne die de naam draagt van Dirk Jan Warnaar, voormalig kerkmusicus van de Protestantse gemeente van Mijdrecht en initiator van deze actie.

Wintermarkt in Wilnis

De leukste wintermarkt van Wilnis wordt dit jaar voor de 7de keer gehouden op de Beatrixstraat 8 in Wilnis. Je kan hier terecht voor leuke cadeautjes voor groot en klein. Of een kerstworkshop volgen. En niet te vergeten leuke kerststukjes en kerstkransen en nog veel meer scoren. De opbrengst van deze meerdaagse markt is bestemd voor jongeren in de sloppenwijk van Nairobi in Kenia. Op

Kerstmaaltijd in 't Kruispunt

Iedereen is van harte welkom in 't Kruispunt, Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht op zaterdag 21 december om te genieten van een maaltijd, deze keer in het teken van Kerst. Na het eten is er een korte inleiding over een gedeelte uit de Bijbel en is het mogelijk om mee te doen met een gesprek daarover. Vanaf 17 uur staat de deur open. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 19 uur. Nog nooit geweest? Kom gerust!

Deze activiteit wordt georganiseerd door het missionair team van de Chr. Ger. kerk 'De Wegwijzer'. Meer informatie: lcvoskunst@gmail.com of 06-25111457

Kerstzangdienst 24 december

Op dinsdag 24 december a.s. wordt er in de hervormde gemeente van Wilnis een kerstzangdienst gehouden. Het thema is dit jaar: “gebroken nacht, heilige nacht” en de meditatie wordt verzorgd door Cock Kroon. De muzikale omlijsting zal verzorgd worden door het kinderkoor Ismaël o.l.v. Liesbeth Nap en het Chr. Gem. koor Hiddai o.l.v. Wim van Dijkhuizen. Verder werken mee: Christien Meijers en Leonard Seeleman (orgel/piano), Celize den Breejen (djembé) en Marjolein Lindhout (dwarsfluit) De avond begint om 19 uur. Allen heel hartelijk welkom om te komen luisteren en mee te zingen! Na afloop bent u/jij van harte welkom in De Roeping voor drinken en wat lekkers.

deze manier bieden wij deze jongeren aan om een opleiding te volgen zodat zij in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en hun familie kunnen helpen aan een beter bestaan.

De markt is geopend op: woensdag 18 december van 13.30 – 17 uur, vrijdag 20 december van 13.30 – 21 uur en op zaterdag 21 december van 10 – 16 uur. Workshop volgen? Reserveer om zeker te zijn van een plek. Meer info fam. Bos tel 0297-283566

EHBO Lucas opleidingscursus in Vinkeveen

Wat doet u als uw buurman ineens op straat in elkaar zakt? Wat doet u als uw kind haar kleine teen stoot, veel pijn heeft en haar teen niet kan bewegen? Wat doet u als uw collega zich verslikt en benauwd wordt? En zo er oneindig veel situaties die kunnen gebeuren bij u thuis, op uw werk of onderweg. Wat is er mooier dan kunnen helpen in al deze situaties? Dat u er niet hulpeloos bij staat of toch maar ongemerkt doorloopt en daar later toch niet zo’n prettig gevoel bij hebt. Een reanimatie diploma is al heel mooi, maar omdat het niet altijd om hartfalen gaat, maakt het hebben van een EHBO-diploma u veelzijdiger.De eerste minuten na een ongeval zijn vaak cruciaal om levens te redden en schade te beperken.

En als u weet dat de meeste ongevallen thuis plaatsvinden, dan is het toch heel handig en mooi om gelijk hulp te kunnen verlenen.

Tijdens de EHBO-cursus leert u hoe u in elke situatie hulp kunt verlenen, van geruststellen, wondverzorging, handelen bij kleine ongevallen, waarschuwen van de professionele hulpdiensten, tot stabiele zijligging en reanimeren. Hierbij krijgt u theoretische scholing, maar ook observeren, communiceren en vaardigheden. De opleiding wordt gegeven op woensdagavonden. Vanaf 8 januari 2020 start de opleiding tot het EHBO diploma inclusief (kinder-)

reanimatie en AED. Het aantal lessen inclusief het examen beslaat 11 avonden.

De cursus wordt gegeven in het EHBO-gebouw op Pijlstaartlaan 1a te Vinkeveen op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Bel voor meer informatie of aanmeldingen naar tel. 0297-564192, mail naar ehbolucas@casema.nl of kijk op www.ehbolucasvinkeveen.nl

18 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN

Sportieve zaterdag met Jongerenwerk De Ronde Venen

Zaterdag 21 december organiseert

Jongerenwerk De Ronde Venen van 11 tot 16 uur een Zaalvoetbaltoernooi in Sporthal De Phoenix aan de Hoofdweg 85A in Mijdrecht. Wegens groot succes zijn alle plekken in dit toernooi gevuld. Verschillende teams uit de regio spelen strijden met elkaar om de felbegeerde Ronde Venen Cup. Jongerenwerk De Ronde Venen is nog wel op zoek naar publiek.

Sportevenement

Diezelfde avond wordt er ook een sportevenement georganiseerd. In De Trekvogel wordt de bokswedstrijd tussen Rico Verhoeven en Badr Hari vertoond op een groot scherm. Iedereen die ook deze wedstrijd wil komen kijken, is vanaf 19:30 uur welkom. Voor de snacks en drankjes wordt gezorgd. Locatie: De Trekvogel, Karekiet 49 in Mijdrecht.

BADR VS RICO

‘Voor Elkaar’ Abcoude doneert 1750 euro aan Hoogvliegers

Regio nieuws

Kinderboerderij Oortjespad naar Kameryck

Beweeggroep voor mensen met Parkinson

In januari start Senior Sportief Actief weer een beweeggroep voor mensen met Parkinson of een vorm van Parkinson. “Ik had er niet echt verwachtingen van, ik zag er eigenlijk tegen op, maar dat is nu voorbij. Ik zie uit naar het vervolg,” aldus een van de deelnemers aan de vorige serie lessen.

Claudia & Michelle, oefentherapeuten van de praktijk Houding & Bewegen, begeleiden deze groep en streven ernaar om de deelnemers plezier te laten ervaren in bewegen, juist wanneer dit niet meer een vanzelfsprekendheid is: “Het is gezellig door het onderlinge contact, het stimuleert en het maakt mensen zelfverzekerder.” De lessen bestaan uit een afwisselend spelprogramma voor je balans, houding en ook oefeningen om soepel te blijven. Een van de eerdere deelnemers merkte op: “De lessen zitten vol tips over bewegen in lastige situaties, heel nuttig!” Zo wordt veel aandacht besteed aan het lopen en het opstaan

van de stoel. De sfeer is ongedwongen, zodat iedereen kan deelnemen op zijn niveau. Kortom, een prettige beweeggroep voor mensen met Parkinson of een vorm hiervan. De lessen vinden plaats op vrijdag van 10:30 tot 11:30 uur in gymzaal De Brug in Mijdrecht. De eerste les is op 10 januari 2020. Voor de cyclus van 10 lessen wordt een eigen bijdrage van 65 euro gevraagd .

Wilt u mee doen of wilt u nadere informatie, neem dan contact op met Claudia of Michelle, tel. 0297-769196 of info@houdingenbewegen.nl.

Ook bent u van harte welkom om vrijblijvend een les mee te doen.

Argon JO9-1 ongeslagen in Hoofdklasse

Argon O9-1 moest in de laatste wedstrijd van het jaar in alle vroegte aantreden tegen het altijd sterke BFC. De jongens waren al meteen lekker wakker en binnen 3 minuten stond het in Bussum 1-0 in het voordeel van Argon. De ploegen gingen gelijk op maar toch wist Argon door mooi combinatiespel de 2-0 te scoren. De mannen uit Bussum kwamen nog terug tot 2-2, maar heel lang konden ze niet genieten van het gelijke spel want Argon speelde een sterke wedstrijd en dat betaalde zich uit in drie doelpunten op rij. Het werd nog heel even spannend maar uiteindelijk was Argon het betere team. Een mooie wedstrijd van twee goed voetballende ploegen die uiteindelijk eindigde in een 5-4 overwinning voor Argon. Knap gedaan boys, een goede reeks neergezet met veel doelpunten, mooi samenspel en ongeslagen de kerstvakantie in.

Afgelopen week ontving stichting Hoogvliegers op haar kantoor in Mijdrecht een cheque ter waarde van 1.750 euro. Een bedrag waarmee de stichting een heleboel zieke en gehandicapte kinderen een onvergetelijke dag kan laten beleven. De cheque werd uitgereikt door vrijwilligersorganisatie ‘Voor Elkaar’ die twee keer per jaar met circa 15 vrijwilligers een kinderkleding- en speelgoedbeurs organiseert in Abcoude. Daarbij wordt door de dames één van de gebouwen van Café Restaurant de Eendracht in Abcoude omgetoverd tot een heus winkeltje vol mooie kleding, sportspullen en speelgoed. De spullen worden ingebracht door dorpsgenoten en verkocht op de verkoopdag. Dankzij de geheel belangeloze inzet van de vrijwilligers én doordat de inbrengers slechts 50% van hun omzet terugvragen, resulteert het in dit soort prachtige donaties.

‘Voor Elkaar’ wil grote en kleine kinderwensen vervullen. Daartoe is een wensboom in het leven geroepen. De organisatie gaat door totdat ieder kind zijn of haar partijtje kan vieren, of een keer naar de Efteling kan, of misschien op gitaarles. Voor sommigen zo vanzelfsprekend, maar helaas niet voor ieder kind mogelijk. ‘Voor

Elkaar’ wil deze wensen uit laten komen, liefst in samenwerking met de lokale middenstand. Want ‘met elkaar‘ bereiken we meer ‘voor elkaar’.

Sinterklaasactie Met de opbrengst van de beurs werd niet alleen stichting Hoogvliegers verblijd, ook de Sinterklaasactie van de Voedselbank kreeg een mooie verrassing. De ’Sint voor ieder kind’ actie, geïnitieerd door Optie 1 in Mijdrecht, ontving van ‘Voor Elkaar’ maar liefst 750 euro, wat er mede voor gezorgd heeft dat alle schoentjes in de gemeente gevuld konden worden. Verder zijn dankzij de wensboom mooie ansichtkaarten verstuurd naar mensen die wel een complimentje of een steuntje in de rug konden gebruiken.

De wensboom is leeg. Tijdens de voorjaarsbeurs, die eind maart/begin april 2020 georganiseerd wordt, zal de wensboom weer neergezet worden. Tot die tijd mogen wensen per mail gestuurd worden naar info@voorelkaar.org.

Dus mochten er, in de koude dagen rond kerst, mooie wensen ontstaan voor kinderen die iets speciaals verdienen, u weet het team van ‘Voor Elkaar’ te vinden.

Roeleveld-Bos shirtsponsor CSW

Rein Roeleveld van het Mijdrechtse mechanisatiebedrijf Roeleveld -Bos heeft de tenues gesponsord van de MO13-1 en de JO9-2 van voetbalvereniging CSW uit Wilnis, waarin Reins kinderen spelen. Namens de ouders en bedankt CSW Rein hier hartelijk voor. Met zulke tenues kunnen de resultaten niet uitblijven.

Het beheer van Kinderboerderij Oortjespad komt per 1 januari a.s. in handen van Buitenplaats Kameryck. Herman Geerdes, voorzitter van Recreatieschap Stichtse Groenlanden, en Hans Voorn, vennoot van Compaenen Minkema en mede eigenaar van Buitenplaats Kameryck, hebben daartoe woensdag jl. een overeenkomst getekend, waarin is vastgelegd dat het recreatieschap, eigenaar van het terrein Oortjespad en waterplas Eend, het terrein verpacht aan Compaenen Minkema. De gebouwen op het terrein worden aan de pachter verkocht. Buitenplaats Kameryck zorgt voor het beheer en onderhoud van de kinderboerderij. De eerder opgestelde plannen voor verdere ontwikkeling van het terrein zullen pas worden uitgevoerd als daarvoor vergunning is afgegeven door de gemeente.

Buitenplaats Kameryck bestaat uit een 18 holes pitch & putt baan, restaurant ’t Ryck met terrassen aan het water, vergader- en congreszalen, een groepsaccommodatie en velden voor groepsactiviteiten. Er vinden diverse activiteiten plaats, zoals bedrijfsuitjes, familiedagen, vergaderingen, kleine congressen en heisessies. Daarnaast zijn er passanten en golfers. De waterplas Eend naast restaurant ’t Ryck is een openbare visvijver. De plas wordt daarnaast gebruikt voor onder meer kanovaren en zwemmen. Het is geen officiële zwemplas, maar er wordt door omwonenden geregeld in gezwommen. De naastgelegen Kinderboerderij Oortjespad bestaat uit een kinderboerderij, speelvoorzieningen en een peuterbad. Het gehele terrein is eigendom van Recreatieschap Stichtse Groenlanden, met uitzondering van een gedeelte van de golfbaan en het recent uitgebreide voetgolfterrein en vlindertuin.

Al jaren wordt er gesproken over ontwikkeling van het recreatiegebied, om een meer multifunctioneel aanbod aan recreatievoorzieningen te realiseren dat een breder publiek aanspreekt en om de publieke bijdrage aan het terrein aanzienlijk te verlagen. Gemeente Woerden heeft in 2013 daartoe het bestemmingsplan voor het gebied aangepast zodat het nu voor het recreatieschap en Buitenplaats Kameryck ook mogelijk is om het eerder opgestelde plan uit te voeren.

Het plan omvat een openbare kinderboerderij, een pannenkoekenrestaurant, een blotenvoetenpad, een strokasteel en een natuur doolhof. De kinderboerderij wordt in beheer en onderhoud overgenomen door Buitenplaats Kameryck die daarnaast samen met Compaenen Minkema het restaurant en de overige activiteiten gaat realiseren. Door deze publiek-private samenwerking is het Recreatieschap Stichtse Groenlanden structureel minder geld kwijt aan beheer en onderhoud van het terrein.

In de komende maanden worden de plannen verder concreet gemaakt.

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 19
V O L = V O L ( P L E K V O O R 8 T E A M S D E R O N D E V E N E N C U P 3 E E D I T I E D t 21 d b 2019 M n mumlee t d 15 + p 10 30 S a t e nd 11 00-16 00 uur K 15 p t M n maa 5 dee neme s pe t Waar Spo tha de Phoen x Hoofdweg 85A M jdrech Sch j e i a he inschr f ormul er o via de onderstaande contactgege ens b k @ tdb 0651053266 @JONGERENWERKDRV KIJK MET ONS DE WEDSTRIJD OP EEN GROOT SCHERM!!! 2 -12-2019 INLOOP 19 30 DE TREKVOGEL KAREK ET 49, M JDRECHT WIJ ZORGEN VOOR DE SNACKS
@JONGERENWERKDRV JONGERENWERK DE RONDE VENEN ORGAN SEERT

BOOM TRIKE

Gereden versie: BOOM Trike Mustang

Advance

Motor: 1,5 liter

Prijs gereden versie: € 36.995,-

Jurgen Blom en Peter Bakker zijn klaar voor de start

Blue Bayou

Wat een prachtige machine! Ik sta oog in oog met een hagelnieuwe Boom Mustang Trike in de Advance uitvoering. Dit is het laatste type van de Duitse trikebouwer. Ik ben weer op bezoek bij de importeur van Boom, Yehudi Sacher van het Trike Centrum in Mijdrecht.

De trike heeft voor mij de mooiste kleur ooit voor een trike, door Yehudi Racing Blue genaamd. Ik zou het Volvo blauw noemen (deze kleur wordt standaard ook door Volvo geleverd). Echt prachtig! In combinatie met de matte zwarte aluminium wielen van Compressor Design maakt dat de trike megastoer. Vanzelfsprekend is deze trike door de jongens van het Trike Centrum opgeleukt met accessoires: verstelbare voetsteunen voor de passagier, zwarte designspiegels, een uitgebreid instrumentarium van VDO, een speciaal 200x17 voorwiel van Compressor Design, enorme sloffen achter – ook van Compressor Design – in de maat 295x18, een 76mm Comfort voorvork van RVS, een 42mm Fighterstuur ook van RVS, een volledig RVS pakket (beugels), comfort zittingen en achterspatborden special design van het Trike Centrum zelf.

Deze trike is de lange uitvoering met de zeer betrouwbare Nissan 1,5 liter motor met 5 versnellingen. Als ik in de markt was voor een trike zou dit de uitvoering van mijn wensen zijn: qua uitrusting en kleur is hij perfect. Ik mag alleen een klein rondje op het bedrijventerrein, omdat hij nieuw is en nog niet op kenteken staat.

De trike start met een kleine druk op de knop. Inmiddels is het trikeritueel mij aardig bekend:

MOTOR IMPRESSIE

tekst en foto patrick hesse #testemethesse

gordel om, links de koppeling inhouden, dan links bij je heup de versnellingshandel (net als in een auto) in de versnelling en met de rechterhand gas geven, net als op een motor. En met een mooie grom uit de uitlaten glijdt de trike vooruit.

Het blijft altijd een machtig gevoel: je voelt je echt ‘King of the Road’. Veel trikepuristen zouden dit heerlijke Nissanblok vloeken in de kerk vinden en gaan alleen voor een authentiek Volkswagen Kever-blok. Voor mij is dit Nissanblok perfect, voldoende pk's, zeer directe schakeling en probleemloos rijden. Ondanks de lengte van de trike is hij prachtig uitgebalanceerd en kun je ook als je nog nooit trike gereden hebt erg snel wennen en behoorlijk hard door de bochten. Heel erg vind ik het niet dat ik het kort moet houden op deze Duitse topmachine. De buitentemperatuur is van dien aard dat mijn oren bijna aan het afsterven zijn (tot groot vermaak van de mannen van het Trike centrum). Eenmaal terug in de showroom gaat de Boom weer snel de warmte in en ik aan de warme koffie. Zo’n trike blijft toch een geweldig fenomeen en zou iedere auto- en motorliefhebber er een mee moeten rijden. Natuurlijk kost zo een exclusief speeltje een bedrag, maar wat een feest om mee te rijden en dat is natuurlijk veel waard...

De BOOM Trike Mustang Advance kost met de hele lijst extra's € 36.995,- maar daar krijg je me toch een bak plezier voor.... www.Trike-Centrum.nl

Kilometers toeren door Scandinavië voor Stichting Hoogvliegers

7000 kilometer autorijden in tien dagen. Bestemming Scandinavië. De route? Onbekend. De omstandigheden? Zwaar. Sneeuw en kou. Jurgen Blom en Peter Bakker staan aan de vooravond van een spannend avontuur. Op 2 januari gaan zij van start met de ScanCoveryTrial; een autopuzzeltocht door Scandinavië. Doel? Zoveel mogelijk geld ophalen voor de Stichting Hoogvliegers.

tekst rosanne kok

De ScanCoveryTrial is een autopuzzeltocht door Scandinavië. Tijdens deze 10 dagen rijden de deelnemers ruim zevenduizend kilometer onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen die kunnen dalen tot min 47 graden Celsius. De route is tot op het laatste moment strikt geheim. “Het enige dat we nu weten, is dat we op 2 januari ’s morgens vanuit Haaksbergen vertrekken’’, vertelt Peter Bakker. “Daar krijgen we een eerste coördinaat. Als we dat bereikt hebben, krijgen we pas het volgende. Zo blijft het de hele route spannend waar we naartoe gaan. Wel weten we dat alle Scandinavische landen zullen aandoen.’’

De ScanCoveryTrial is beslist geen race of rallywedstrijd, maar een autotoertocht waarbij een strikte naleving van de verkeersregels van essentieel belang is. Veel van de deelnemers koppelen hun deelname aan een goed doel. Zo ook Peter en Jurgen; zij rijden voor de Stichting Hoogvliegers, net als vier andere teams die hun deelname aan dit goede doel hebben gekoppeld. “Toon van Eck is een andere deelnemer die al jaren voor de Hoogvliegers rijdt’’, vervolgt Peter. “Dit jaar is onze stichting als hoofddoel

gekozen. Toen ik daar met Jurgen over sprak, zei hij heel spontaan; ‘Als de Hoogvliegers het doel is, moeten we toch meedoen?’ Daar had hij natuurlijk wel gelijk in.’’

Wat ontstond met een gekke bek, werd al snel een serieus plan. “We gaan met mijn auto’’, vult Jurgen aan. “Die wordt geprepareerd met goede winterbanden en speciale verlichting. In Scandinavië is het nu het grootste gedeelte van de dag donker. Daar moeten we goed op voorbereid zijn.’’ Een andere uitdaging voor het tweetal is de kou. “De temperatuur is daar op dit moment –33’’, vervolgt Jurgen. “Daar moet je je niet in vergissen. We moeten ook allerlei spullen meenemen om ons te kunnen redden als we ergens stranden. Als alles goed gaat, slapen we gewoon elke nacht in een hotel, maar in die omstandigheden is dat geen zekerheid.’’ Zodoende behoren dus fakkels, isolatiedekens, jerrycans met extra benzine en een dikke slaapzak ook tot de bepakking van de heren.

De Mijdrechtse mannen zien deelname aan de ScanCoveryTrial als een groot avontuur. “We gaan volop genieten van de andere omgeving’’,

vertelt Jurgen, die nog niet eerder in Scandinavië geweest is. “Het moet daar prachtig zijn. Bovendien wordt het een spannende trip; we weten niet wat we tegen gaan komen. En we moeten ons redden in omstandigheden die we hier niet gewend zijn. Alles bij elkaar is het prachtig dat we voor onszelf deze uitdaging kunnen aangaan en daarbij ook een koppeling kunnen maken met het goede doel. Ik kijk er echt heel erg naar uit.’’

Steun Stichting Hoogvliegers

Met hun deelname hopen Jurgen en Peter zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting Hoogvliegers, die zieke of gehandicapte kinderen voor één dag piloot laat zijn. Alle donaties gaan rechtstreeks naar het goede doel.

Doneren? Scan de QR-code hieronder of ga naar www.stichtinghoogvliegers.nl/sct

20 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN
BOOM Trike Mustang Advance Peter Bakker (links) en Jurgen Blom: “De hele route blijft het spannend waar we naartoe gaan. Wel weten we dat alle Scandinavische landen zullen aandoen.’’ foto athur van der kooij

AUTO IMPRESSIE

tekst michael reulinG foto's patrick hesse

In een markt waar een station, een sedan en een hatchback niet meer voldoende is, ontstaan er talloze niches. Eén van de merken die elk gat opvult met een speciaal model is BMW. Vandaag maken we kennis met de BMW 4-Serie Gran Coupé die bij Jansen Van Kouwen Exclusief in Mijdrecht staat.

Nog even in de herhaling: BMW 4-Serie Gran Coupé. De 4-Serie doet vermoeden dat dit model groter is, of in ieder geval hoger gepositioneerd is dan de 3-Serie. Die kennen we vooral van de sedan, coupé en station. Gran Coupé doet vermoeden dat het een coupé betreft. Oftewel; je betaalt meer, maar krijgt een krappere versie van de 3-Serie. Maar in feite is het een vierdeurs auto met de looks van een coupé. Niet te verwarren met de 3-Serie GT, dat feitelijk een ruimere 3-Serie is. Verwarrend he?

De vierdeurs coupé van BMW is met een vanafprijs van dik 40 mille bijna 10 mille duurder dan de reguliere 3-Serie. Voor dat geld krijg je wel een sterkere motor, een completere standaarduitrusting en - hoewel smaken kunnen verschillen - een beter uiterlijk. Zaken als een neerklapbare achterbank en xenon-verlichting zijn standaard. Het model waarmee wij rijden is echter voorzien van nog meer toeters en bellen. Lederen bekleding, ambiance verlichting, een schuif-/kanteldak, parkeersensoren en als klap op de vuurpijl het M-pakket. Dit omvat een sportstuur, sportpedalen en diverse M-touches aan de buitenkant. Waaronder hele dikke 19 inch velgen.

Onder de motorkap vinden we een viercilinder benzinemotor met 184 pk. Gekoppeld aan een automatische transmissie met 8 verzetten kun je heerlijk cruisen met deze bolide. Wie de Sportstand inschakelt, of zelfs kiest voor Sport+, laat het vermogen voor zich werken.

BMW 4-Serie Gran Coupé

De betere 3-Serie?

De 4-Serie Gran Coupé verandert dan in een pijlsnelle sportwagen, zoals het een BMW betaamt. Zwaar sturen, een snelle gasresponse en een duw in je rug. De digitale tellers kleuren rood en op het multimediascherm krijg je twee extra tellers die je laten weten hoeveel koppel en vermogen je op dat moment opwekt. Mooie gimmick om te showen aan je vrienden. Er zijn 4-Series met zwaardere motoren leverbaar, waaronder enkele zescilinders. De 420i geeft je al genoeg plezier achter het stuur en het is een genot om de viercilinder op zijn staart te trappen. Je zit laag, waardoor alles nog sneller lijkt. De lage zit en coupélijnen zorgen er echter wel voor dat het zicht rondom enigszins beperkt wordt.

De 4-Serie is gewaagder vormgegeven dan de (vorige generatie) 3-Serie. Je ziet overduidelijk dat de coupé bewaard is gebleven. En ondanks de aflopende daklijn heeft deze 4-Serie een behoorlijke bagageruimte van 480 liter inhoud. Die je bereikt via een elektrische kofferklep. Zodra je de deuren opent, valt op dat deze geen raamstijlen hebben. En dat geeft de auto extra cachet. De gebruikte materialen lijken ook net wat beter te zijn dan de materialen die we kennen uit de 3-Serie. Misschien kun je wel stellen dat dit de 3-Serie is die je eigenlijk wilt hebben.

Deze 420i staat te koop voor 39.890 euro. De BMW heeft een kleine 28.000 kilometer gedraaid en kan er nog talloze kilometers bij hebben. De velgen en de hagelwitte lak zien er smetteloos uit.

Janssen Van Kouwen Exclusief

Communicatieweg 26

3641 SE Mijdrecht Tel. 085-0530030 www.janssenvankouwen.nl

R ONDOM R THCE

Pottenkijker beboet

Over het privacyrecht van werknemers in arbeidsrelaties heb ik al eerder geschreven. Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland uitspraak in wel heel bijzondere zaak.

Het volgende was aan de hand. Een werknemer belandde, na zelf ontslag te hebben genomen, in een conflict met zijn (ex) werkgever over niet-betaald salaris. De werknemer meende een bedrag van ca. 280 euro te weinig aan loon te hebben ont-

vangen en voorts had de werkgever geen deugdelijke eindafrekening opgemaakt.

De werknemer zat op het moment dat de onenigheid over het achterstallig salaris speelde, maart 2018, in de gemeenteraad en op dat moment waren de gemeenteraadsverkiezingen aanstaande. Het conflict laaide zo hoog op dat de werkgever op een zeker moment een foto van de werknemer op de openbare Facebook pagina van de betreffende politieke partij plaatse. Op deze foto was de werknemer zittend op een wc te zien met een wc-rol in zijn hand.

Om het nog erger te maken; de foto wordt een aantal maal gedeeld en iemand reageerde erop met ‘Je hebt hem mooi te kakken gezet!’

De werknemer vorderde naast het achterstallig salaris een schadevergoeding ten bedrage van 2.500 euro, wegens aantasting van zijn eer en goede naam.

De werkgever voert o.a. als verweer aan dat de foto

met toestemming van werknemer is gemaakt, dat het plaatsen van de foto op Facebook niet als doel had om werknemer in zijn goede naam aan te tasten en dat de foto zonder nadere toelichting is geplaatst. Bovendien, zo stelt werkgever, “gaan ook politici naar het toilet en moet werknemer er rekening mee houden dat zijn beeltenis van tijd tot tijd op het internet verschijnt.”

Dat verweer ging er bij de rechtbank niet in. Door de werkgever was geen enkel te rechtvaardigen (algemeen) belang aangevoerd om op deze wijze

BMW

Gereden versie: BMW 420i M-Sport

Vermogen: 184 pk

0-100: 7,7 s

Topsnelheid: 236 km/u

Gemiddeld verbruik: 1 op 13,0 / 7,7

l/100km

Prijs: 39.890 euro

gebruik te maken van de foto van werknemer, zittend op een toilet met een wc-rol in zijn hand, zo oordeelde de rechter. Het plaatsen van de foto was onrechtmatig en daar moest de werkgever voor boeten door uiteindelijk een schadevergoeding ten bedrage van 500 euro te betalen.

Het gedrag van de werkgever kan dus niet door de beugel en de rechtbank kent een schadevergoeding toe van 500 euro.

De werknemer past voortaan beter op als hij naar het toilet gaat. Van pottenkijkers is hij letterlijk niet gediend!

Buitenveldertselaan 106, 1081 AB Amsterdam tel: +31 (0)20-445 8 445 www.eisenmann.org

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 21
22 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN

Vervolg... Mind mappen

Niet menselijks is ons vreemd! Iets vergeten…. Dat overkomt ons allemaal. We onthouden informatie beter wanneer we het op kunnen slaan als ‘plaatje’. Dat is wat er gebeurd d.m.v. een mind map. Misschien kunt u zich het stukje van de vorige keer nog herinneren waar het ging over het verwerken van de leerstof in den mind map. Het lezen en verwerken van de leerstof in een mind map is al het ‘bestuderen’ van de stof. Er moet een selectie gemaakt worden van de sleutel-/ kernwoorden en die worden vervolgens genoteerd in en mind map. Maar zult u zich afvragen… Hoe hoort dan een mind map eruit te zien??

Daarom heb ik deze week het verhaal in een beeld proberen te vangen…

VACATURES

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

Functie: Operator (fulltime)

Organisatie: Walraven B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Senior handhavingsjurist

Organisatie: Gemeente De Ronde Venen

Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker Servicedesk

Wanneer u nog vragen heeft over deze manier van leerstof verwerken, kunt u altijd contact met me opnemen via www.rtpratkijkdrv.nl of gery@rtpraktijkdrv.nl en natuurlijk ook via tel. 06-46355522.

Via deze weg wens ik u allemaal een inspirerend, leerzaam en succesvol 2020 toe!

Gery van den Bruinhorst Rendementsweg 2F, Mijdrecht

Lions Abcoude-Baambrugge gaan los in 2020

De leden van de Lionsclub Abcoude-Baambrugge hebben hun programma voor het komende jaar vastgesteld.

Erwtensoep actie

Op zaterdag 18 januari wordt er, traditiegetrouw, weer de heerlijke erwtensoep verkocht. Zowel huis-aan-huis in Abcoude en Baambrugge alsook op de vertrouwde verkooppunten in Abcoude. De opbrengst gaat naar goede doelen dicht bij huis en binnen onze lokale gemeenschap.

Groot Abcouder Dictee

Maandag 23 maart vindt de 5e editie van het

Groot Abcouder Dictee plaats in Boutique Hotel

De Witte Dame. Het wordt weer een gezellige

avond met een bekende presentator van een dictee dat opnieuw bol staat van plaatselijke wetenswaardigheden, dorpse anekdoten en taalgrappen. Het evenement is afgelopen jaren zelfs uitgegroeid tot een dictee met landelijke bekendheid.

Lions-Rabo-Fietstocht

Op zondag 14 juni kan er gefietst worden mét en vóór je club. Samen met de Rabobank Amstel en Vecht organiseren de Lions voor het vijfde achtereenvolgende jaar de Lions-RaboFietstocht. Evenals voorgaande jaren kan elke deelnemer voor zijn of haar club of vereniging de clubkas spekken. Hoe meer deelnemers meedoen: hoe hoger de opbrengst!

De leden van de Lionsclub Abcoude-Baambrugge hopen velen van u te ontmoeten tijdens één of meerdere van hun activiteiten komend jaar!

Alle praktische informatie over het programma 2020 zoals bestellingen voor soep, aanmelding voor dictee en de fietstocht komt op de website: www.lions-abcoude-baambrugge.nl/evenementen.

De informatie is ook te vinden op Facebook www.facebook.com/LionsAbcoudeBaambrugge.

De Lionsclub Abcoude-Baambrugge bestaat uit 30 mensen (m/v) met verschillende beroepen en interesses. Twee maal per maand ontmoeten ze elkaar. Naast de onderlinge vriendschap en belangstelling, willen zij zich dienstbaar maken aan de samenleving en leefomgeving.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Karoline Kromkamp, 06-40109363 of Jan Popping, 06-54921530.

Functie: Medewerker Orderadministratie (m/v)

Organisatie: ATB Automotion

Plaats: Mijdrecht

Functie: Product manager Motion Control - servotechniek (m/v)

Organisatie: ATB Automotion

Plaats: Mijdrecht

Functie: Product manager Mechanics (m/v)

Organisatie: ATB Automation

Plaats: Mijdrecht

Functie: Sales engineer Motion Control - lineair techniek (m/v)

Organisatie: ATB Automation

Plaats: Mijdrecht

Functie: Scholieren bijbaan: Uitzoekmedewerkers (avonduren)

Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Ervaren bestelbuschauffeur

Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek b.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Distributiechauffeur vrachtwagen

Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V.

Plaats: Mijdrecht

Organisatie: Smit & Dorlas

Plaats: Mijdrecht

Functie: Assistent Accountant

Organisatie: Accountant Xtra

Plaats: Mijdrecht

Functie: TRANSPORTPLANNER

Organisatie: Transportbedrijf P.A. van Rooyen

Plaats: Mijdrecht

Functie: Shop Medewerk(st)er

Organisatie: HAAN tankstation / Automotive-centre

Van Nieuwkerk

Plaats: Mijdrecht

Functie: KCC (klant contact centrum) MEDEWERK(ST) ER BINNENDIENST

Organisatie: Transportbedrijf P.A. van Rooyen

Plaats: Mijdrecht

Functie: Logistiek Medewerker

Organisatie: CE Repair Mijdrecht B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Productiemedewerker kaas

Organisatie: Lindenhoff BV

Plaats: Baambrugge

WIJ ZOEKEN JOU!

Locatie: Mijdrecht

Zoek je een leuke baan?

Dan zijn wij op zoek naar jou!

Als gevolg van de sterke groei zijn we voor onze vestiging in Nederland (Mijdrecht) op zoek naar nieuwe collega’s:

Medewerker Orderadministratie

Product manager Mechanics

Product manager Motion Control – servotechniek

Sales engineer Motion Control – lineair techniek

Wat biedt ATB Automation:

Een boeiende en gevarieerde baan in een moderne omgeving.

Goed salaris in combinatie met goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een leuk team collega’s binnen een goede organisatie

Een intensieve en leuke inwerkperiode waarbij je kennis maakt met de producten, diensten en werkwijzen van ATB Automation

Wil je meer over onze vacatures weten?

Bezoek onze website: www.atbautomation.eu/nl/vacatures

Of bel Olaf van de Ven (Managing Director) op +31 297 280 552

Wil je ook werken bij het leukste technische team van de Benelux?

Wil je werken binnen ons informele, creatieve en goed georganiseerde organisatie, waarbij plezier en ontwikkeling hoog in het vaandel staan?

Stuur dan je motivatie met cv naar: olaf@atbautomation.eu.

DE GROENE VENEN 20 DECEMBER 2019 23
Vermogenweg 109 • NL-3641 SR Mijdrecht • +31 297 25 58 21 • www.atbautomation.eu
24 20 DECEMBER 2019 DE GROENE VENEN

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.