De Groene Venen 20-01-2023

Page 1

Vera en Yara voorgedragen als nieuwe kinderburgemeesters

TEKOOP NIEUWBOUW vidamakelaars.nl Aan het Spoor 5B in Mijdrecht € 995.000,- v.o.n. Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565 E info@ormontre.nl W www.ormontre.nl ormontre Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur HORLOGERIE BATTERIJSERVICE KLAAR TERWIJL U WACHT Dorpsstraat 17 | 3641 EA Mijdrecht t.: 0297284964 Nu iedere zondag open! (16:00-20:00) kom lekker langs of Laat je eten bezorgen www.familymijdrecht.nl Iets meer geluk in de regio info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl Shuly Jajeri Thessa Ashley mijn stokpaardje: paraveterinair paraveterinair dierenar ts dierenar ts mijn specialiteit: nieuw in mijn droom-beroep u klaar! oor ij v w ansta 2023 in ook voeding interne geneeskunde het team nog steeds Gaat u op vakantie? Dan kan uw kat bij ons terecht. Gaat op vakantie? Dan kan uw kat bij ons terecht. H o o g s t r a a t 3 0 1391 B V Abcoude Tel. 0294 - 769047 + KATTENHOTEL Heb je interesse? Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57. Wij zoeken bezorgers! ... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdagof vrijdagmiddag in: Abcoude, Mijdrecht & Vinkeveen WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE JAARGANG 26 - WEEK 3 – 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN Motorrijder overreden bij kettingbotsing
Bij een kettingbotsing op de N201 bij Mijdrecht is dinsdagochtend een motorrijder gewond geraakt. Volgens een politiewoordvoerder is daarbij een auto over de motorrijder heengereden. Vanwege de ernst van het ongeluk werd een traumateam ingevlogen per helikopter. Het slachtoffer is daarna met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend hoe het met hem gaat. Volgens de politie ontstond het ongeluk toen een automobilist op een andere auto botste in een file. De motorrijder werd daarbij geraakt en kwam vervolgens onder een derde auto terecht. De drie automobilisten die bij het ongeluk betrokken waren zijn niet gewond
Mijdrecht
geraakt. Het ongeval gebeurde rond 9 uur, net voor de afslag naar het bedrijventerrein van Mijdrecht. Door het ongeluk was de weg een tijdje afgesloten. foto: petershotnews nl Vera (10) wil meer aandacht voor pesten en zich o.a. inzetten voor meer speelruimte voor kinderen Yara wil opkomen voor gezond eten op school en zich inzetten voor mensen met geldproblemen en voor vluchtelingen Vera Hageman uit Wilnis en Yara Veldhuisen uit Abcoude zijn door het college van B&W voorgedragen als nieuwe kinderburgemeesters. Op 26 januari wordt de gemeenteraad gevraagd hen te benoemen. Vera en Yara volgen Lisa Rood en Brian Brocx op, die het afgelopen jaar als kinderburgemeester actief waren. Vera Hageman (10) zit in groep 7 van OBS Willespoort, is sportief, creatief en helpt graag andere mensen. Belangrijk vindt ze aandacht voor het pesten van kinderen en een plek voor oudere kinderen waar ze buiten kunnen spelen of chillen. Yara Velduisen (10) is behulpzaam, open, eerlijk en enthousiast en weet goed wat ze wil. Ze komt op voor gezond eten op school, voor arme mensen en kinderen in geldproblemen en voor vluchtelingen. Net als Vera is ze tegen pesten. Alle kinderen in De Ronde Venen die dit schooljaar in groep 7 zitten, konden zich aanmelden voor de functie van kinderburgemeester. Het college van B en W besloot na het bekijken van alle aanmeldingen Vera en Yara voor te dragen. Op de foto's: Vera (links) en Yara werden thuis verrast door wethouder Maarten van der Greft.

Gemeente nieuws

GEMEENTEHUIS

Gemeente helpt buitensportverenigingen verduurzamen WVA: “Ledverlichting bespaart ons een slok op een borrel in energiekosten’’

Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis

Het gemeentehuis is weer open op de tijden die u van ons gewend bent.

Maandag: 8.30 – 20.00 uur Dinsdag t/m donderdag: 8.30 – 16.00 uur Vrijdag: 8.30 – 12.30 uur

Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur.

U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft. Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen.

Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak!

Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16.

De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl.

AFVALBRENGSTATIONS

Afvalbrengstation Mijdrecht

Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten.

Afvalbrengstation Abcoude

Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 09.00 - 11.00 / 13.00 - 15.00 Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten.

SERVICEPUNTEN

Het Servicepunt is alleen open op afspraak. Kom langs, maar kom alleen.

Openingstijden

Abcoude

Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude Ma t/m vr 9.00 – 13.00 uur

Mijdrecht

Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Vinkeveen

Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Ma t/m wo 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Wilnis

Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Contactgegevens

T. 0297 58 76 00

E. info@servicepuntderondevenen.nl www.servicepuntderondevenen.nl

BEZORGKLACHTEN

I. www.degroenevenen.nl/contact T. 0297 38 52 57 | info@degroenevenen.nl

UIT IN DE RONDE VENEN

De uitagenda met evenementen in De Ronde Venen. Theater, film, festivals, lezingen, cabaret, musicals en meer! Kijk op www.uitinderondevenen.nl.

De energiecrisis zorgt voor grote problemen. Ook buitensportverenigingen voelen de aanzienlijke kostenstijging. Speciaal voor hen stelt gemeente De Ronde Venen een aantal maatregelen voor: verenigingen versneld laten overstappen naar ledverlichting én een Duurzaamheidsfonds waarmee zij alle andere verduurzamingsoplossingen stimuleert. In totaal is 1,6 miljoen euro door de gemeenteraad beschikbaar gesteld.

Wie denkt aan buitensportverenigingen denkt vermoedelijk aan hockey, voetbal en tennis. Toch valt ook de watersport in deze categorie. Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude heeft een accommodatie op Eiland 4 en komt in actie om deze te verduurzamen. “Dat is ook nodig want we hebben een behoorlijk energieverbruik’’, stelt Kelly Pauw, secretaris van de watersportvereniging. “We verbruiken namelijk niet alleen energie voor ons gebouw, maar ook voor in de haven.’’

Zonnepanelen

Om op een duurzame manier in dit energieverbruik te voorzien, zijn begin december zonnepanelen op het dak geplaatst. “Voor de aanschaf van deze panelen maken we gebruik van de BOSA, een landelijk fonds om duurzaamheidsinitiatieven voor buitensportverenigingen te stimuleren. Vanuit deze regeling wordt - als we aan de voorwaarden voldoen - 30% bekostigd. Wordt de BOSA aanvraag verleend dan vragen we de Gemeente De Ronde Venen om een bijdrage uit haar Duurzaamheidsfonds ”

Ledverlichting Naast aanspraak op het Duurzaamheidsfonds

maakt Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude gebruik van de mogelijkheid om versneld over te stappen op ledverlichting. “Van oudsher is bepaald dat wij als vereniging de verantwoordelijkheid dragen voor de verlichting van onze haven’’, vervolgt Kelly. “Die lantaarnpalen waren altijd voorzien van ouderwets, geel licht, maar zijn inmiddels vervangen door ledverlichting. Een mooie, concrete stap die ons 50% van de kosten voor havenverlichting bespaart.”

Kleine maatregelen Naast de plaatsing van de zonnepanelen op het dak en de ledverlichting in de lantaarnpalen, heeft Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude nog meer maatregelen getroffen om haar accommodatie te verduurzamen. “We hebben radiatorfolie aangebracht en de tijdsklokken beter ingesteld”, licht de secretaris toe. “Daarnaast onderzoeken we mogelijkheden om ons gasverbruik terug te dringen. De CV ketel is al vervangen door een ketel met hoog rendement, maar wellicht kan een uitbreiding met een warmtepomp nog meer besparing geven. Met de BOSA in combinatie met het Duurzaamheidsfonds van de gemeente komen dure investeringen wel meer binnen handbereik.”

Groei

Met alle duurzaamheidsmaatregelen is de club straks weer klaar voor de toekomst. En dat is nodig, want de 80-jarige watersportvereniging zit in de lift. “Het aantal leden groeit”, vervolgt Kelly vol trots. “Datzelfde geldt voor ons aanbod. Zo kun je naast zeilen ook bij ons komen om te suppen. Komend jaar willen we misschien ook sloeproeien introduceren…”

Sportgala op 20 januari in Piet Mondriaangebouw

2023 bekend gemaakt tijdens het Rondeveense Sportgala in het Piet Mondriaangebouw aan de Broekzijdselaan 46 in Abcoude. De presentatie van het Sportgala is in handen van Patrick Lodiers.

Tijdens een afwisselend programma met theater, dans en interviews wordt onthuld wie zich Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sportvrijwilliger en Sporttalent van het jaar mag noemen in De Ronde Venen.

Het Sportgala begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en

Hoe dan ook wordt het komend jaar voor de vereniging bijzonder. “Dan vindt van 23 tot en met 28 juli het Europees kampioenschap Sharpiezeilen plaats in Vinkeveen ”, stelt Kelly. “Dat wordt een groot feest; met deelnemers uit Nederland, Engeland, Duitsland en Portugal! Zeilers uit die landen komen heel graag naar Vinkeveen.”

Buitensportverenigingen die ook gebruik willen maken van de subsidie van de gemeente, kunnen zich aanmelden via sport@derondevenen.nl. De regeling voor de ledverlichting loopt in 2022 en 2023. De regeling voor de overige energiebesparende maatregelen heeft een looptijd van vijf jaar.

duurt tot ongeveer 21.15 uur. Aansluitend is er tot 22.30 uur gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje. Inwoners zijn van harte welkom het gala bij te wonen, de toegang is gratis. Dresscode: feestelijke kleding.

Komt u ook? Dan graag aanmelden via www.derondevenen.nl/sportgala.

Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

Repair Café IN DE RONDE VENEN

MIJDRECHT IN DE BUURTKAMER

G. van Aemstelstr. 5 3641 AP Mijdrecht

Iedere tweede en vierde donderdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur

T. 0297-288 466 (tijdens openingstijden)

E. repaircafemijdrecht@stdb.nl

ABCOUDE IN ONTMOETINGSCENTRUM

DE ANGSTELBORGH

Iedere eerste vrijdag van de maand van 10.00 - 12.30 uur.

Dorpszicht 22 1391 LX Abcoude Tel..0297-230 280

BAAMBRUGGE IN DORPSHUIS DE 5 BOGEN

Elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur

Prinses Margrietstraat 10 1396 JX Baambrugge Tel. 0294-291955

VINKEVEEN IN DE BOEI

Elke derde maandag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur.

Kerklaan 32 3645 EV Vinkeveen Tel. 0297-261734

2 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN
Wie zijn dé sporters van 2022? Wie hebben vorig jaar de meest opmerkelijke sportprestaties geleverd? Dat wordt 20 januari
Secretaris Kelly Pauw bij Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude Patrick Lodiers
Bezoekadres Postadres Croonstadtlaan 111 Postbus 250 3641 AL Mijdrecht 3640 AG Mijdrecht Contactgegevens T. 0297 29 16 16 | F. 0297 28 42 81 E. gemeente@derondevenen.nl
Website www.derondevenen.nl

Nieuws uit de gemeenteraad

Gisteravond, donderdag 19 januari, vergaderden de commissieleden over de volgende onderwerpen:

- Wijziging verordening jeugdhulp 2020. Door deze verordening te actualiseren sluit deze beter aan op gewijzigde wetten en vastgesteld beleid vanuit de gemeente. Ook zijn er een aantal tekstuele verbeteringen doorgevoerd.

- Laadvisie. Deze visie is er om voldoende laadmogelijkheden voor elektrische voertuigen in de gemeente te realiseren.

- Water- en RioleringsPlan. Eens in de 5 jaar maakt de gemeente een plan om de verschillende, veranderende waterstromen zo goed mogelijk te regelen. Dit wordt vastgelegd in het Water- en RioleringsPlan. In dit plan staat beschreven hoe de gemeente op een doelmatige manier

omgaat met de zorgplichten voor stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater en de bekostiging hiervan.

Daarnaast hebben de leden van de commissie op verzoek van het CDA nog gesproken over de raadsinformatiebrieven.

- Raadsinformatiebrief Twistvlied. Deze raadsinformatiebrief gaat over de overdracht van de gronden en de start van de bouw van 50 sociale huur-/ koopwoningen op de Twistvlied-locatie.

- Raadsinformatiebrief Stand van zaken grondtransporten in onze gemeenten. Grondtransporten hebben de aandacht van de raad omdat deze kunnen leiden tot hinder voor bewoners, onveilige verkeerssituaties en schade aan wegen. In deze raadsinformatiebrief kondigt het college onder andere

aan te gaan onderzoeken hoe ze met verkeersmaatregelen grondtransporten binnen de bebouwde kom kunnen beperken.

Wat het vervolg is met deze drie raadsvoorstellen hangt af van hoe de vergadering van gisteravond is verlopen. Er zijn drie opties: De commissie kan verzoeken het onderwerp niet te behandelen in de raadsvergadering, de commissie kan verzoeken het onderwerp te plaatsen op de meningsvormende agenda van de raad of de commissie kan verzoeken het onderwerp te plaatsen op de besluitnemende agenda. Het resultaat van de commissie kunt u terugvinden via derondevenen.raadsinformatie.nl. Ook wordt in de loop van vrijdag 20 januari de agenda voor de raadsvergadering gepubliceerd. Tijdens deze raadsvergadering

zal in ieder geval de gemeenteraad gevraagd worden Vera Hageman en Yara Veldhuisen als kinderburgemeesters te benoemen.

De griffiebrief

Wellicht was u voorheen al bekend met onze griffiebrief. Een wekelijkse brief die u per mail kon ontvangen en waarmee u op de hoogte kon blijven van het werk van de gemeenteraad. De wekelijkse mail bestaat niet meer, maar de brief nog wel! Elke vrijdagmiddag wordt de griffiebrief geplaatst op derondevenen.raadsinformatie. nl onder het kopje documenten. Naast de griffiebrief kunt u onder documenten nog meer vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vragen die raadsleden stellen, besluitenlijsten en raadsinformatiebrieven. Kijk gerust eens rond. Heeft u vragen over onze website of eventueel ideeën. Schroom niet en neem contact op met de griffie per mail via griffier@derondevenen.nl.

Bekendmakingen en mededelingen (week 3 – 20 januari 2023)

In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum ontvangen Blomswaard 9 in Abcoude Aanvraag renovatie en uitbreiding woning Z/23/223459 04-01-2023 Herenweg 97 in Vinkeveen Nieuwbouw appartenmentencomplex Z/23/223524 06-01-2023 Oudeland 39 in Vinkeveen Verbouwing Z/23/223529 07-01-2023

Groot Mijdrechtstraat 81 in Mijdrecht Vervangen demiwater unit door Reverse Osmose unit Z/23/223545 09-01-2023

Voetangelweg 5 in Abcoude Verbouw en renovatie boerderij, Voetangelweg 5-6 Z/23/223556 09-01-2023

Henk Oostveenstraat 8 in Abcoude Verwijdering interne dragende wand voor aanbrengen nieuwe constructie Z/23/223612 10-01-2023

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Aangevraagde omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving

Zaaknummer Datum ontvangen

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, onder vermelding van ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Intrekking aanvraag omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunning(en) is/zijn ingetrokken:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum ontvangen Herenweg 115 te Vinkeveen aanleggen van een uitweg Z/2023-000256 10-01-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van het intrekkingsbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig art. 3.9 Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvragen om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum ontvangen De Hilt 7 in Abcoude het vervangen van de beschoeiing Z/22/217627 09-01-2023 Oosterlandweg 37 D in Mijdrecht Slopen bestaande kassencomplex tbv nieuwe laadkuil Z/22/218145 10-01-2023

Nabij Poldermolen 2 in Mijdrecht Tijdelijk plaatsen van Vuilcontainer, opslagcontainer en Bouwkeet i.v.m. het verduurzamen van de woningen

Z/2023-000705 09-01-2023 Meerzicht 1 in Abcoude Tijdelijk plaatsen van container i.v.m een verbouwing Z/2023-000800 10-01-2023

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Aanvraag evenementenvergunning B-categorie De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag voor het houden van een evenement is ingediend:

Datum

Evenement/aanvraag Tijdstip Locatie Activiteit Woensdag 16 tot en met zaterdag 19 augustus 2023

Wilnis Festival woensdag van 12.00 uur – 01.30 uur Donderdag van 12.00 uur – 01.30 uur Vrijdag van 12.00 uur – 02.30 uur Zaterdag 12.00 uur – 02.30 uur

Speelwoud, Pieter Joostenlaan, 3648 XS in Wilnis

Versterkt geluid, woensdag en donderdag tot 00.30 uur. Vrijdag en zaterdag tot 01.30 uur.

Globale locatie Omschrijving

Zaaknummer Datum verzonden Baambrugse Zuwe 127A in Vinkeveen Vergroten kelder Z/22/218939 09-01-2023

Vennicxstraat 36 in Abcoude de bouw van een erker Z/22/216433 11-01-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift.Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Globale locatie Omschrijving

Zaaknummer Datum

Wipmolen 34 in Mijdrecht Tijdelijke plaatsen van een container, dixi en een schaftkeet i.v.m. een verbouwing Z/2023-000374 10-01-2023

Deze aanvraag ligt ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@ derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16.

Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een zienswijze kenbaar maken tot en met 24 februari 2023. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘zienswijze aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 291616.

Melding Besluit uitrit Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende melding akkoord is bevonden:

Globale locatie

Omschrijving Datum verzonden Groenlandse kade 3 in Vinkeveen Realiseren van een nieuwe uitrit 19-06-2019

Agenda gemeentepagina

Voor inwoners van Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen organiseert de gemeente inloopbijeenkomsten om te controleren of pand/grond goed in het ontwerpbestemmingsplan staat. Dit kan op onderstaande data en locaties:

• Maandag 23 januari Raadszaal gemeentehuis Mijdrecht 17.00 – 19.00 uur

• Dinsdag 24 januari Eendracht Abcoude 17.00 – 19.00 uur

• Donderdag 26 januari Willisstee Wilnis 17.00 – 19.00 uur

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 3

Bekendmakingen en

via www.derondevenen.nl/bestemmingsplandorpskernen

Vinkeveen, gehele wegafsluiting Rietveld

mededelingen (week 3 – 20 januari 2023)

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met S. Toorenburgh van de firma BAM Telecom B.V. via T. 088 – 712 37 59.

De Hoef en Amstelhoek, gedeeltelijke wegafsluiting Kromme Mijdrecht/ Mennonietenbuurt. Locatie wegafsluiting

Locatie wegafsluiting De straat Rietveld is t.h.v. huisnummers 54 t/m 62 op 27 januari 2023 van 08.00 uur t/m 16.00 uur in zijn geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor voetgangers en fietsers geldt deze wegafsluiting niet. Tijdens de werkzaamheden is het eenrichtingsverkeer in dat deel van de straat tijdelijk niet van toepassing tbv de bereikbaarheid van de huisnummers 62 t/m 64. In verband met de werkzaamheden zijn de parkeerplaatsen ten noorden van huisnummer 34 die dag ook afgesloten. Wij vragen u vriendelijk deze dag hier niet te parkeren.

Reden wegafsluiting

Deze maatregel is nodig i.v.m. de aanleg van coax kabel voor de Rietveld 42 in opdracht van VodafoneZiggo.

Mahalet (23) volgde haar maatschappelijke diensttijd bij de SeT Residentie

“MDT heeft mij zelfs een baan opgeleverd!’’

De Kromme Mijdrecht is t.h.v. huisnummer 1 E tot aan Mennonietenbuurt 116 van 09 januari 2023 om 07.00 uur t/m 27 januari 2023 om 16.00 uur gedeeltelijk afgesloten voor al het verkeer. De rijbaan wordt afgesloten en verkeer kan om en om passeren via rijplaten in de berm. Het verkeer zal worden geregeld met tijdelijke verkeerslichten. Het verkeer kan passeren maar houdt u rekening met een langere reistijd. Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden wegafsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. werkzaamheden aan ondergrondse kabels en leidingen waarvoor ook asfalt gezaagd moet worden.

Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer J. van Soest van de firma Van Voskuilen Infratechniek via T. 06 – 46 59 61 28.

Ik werkte daar in de bediening en dat doe ik nog steeds.”

Essentieel voor Mahalet was dat ze in haar stage gewaardeerd werd. Die waardering werd uitgesproken in het eerste evaluatiegesprek. “Dat had ik ook heel hard nodig; het stimuleerde mijn doorzettingsvermogen enorm. Sindsdien had ik ook veel meer zin om te gaan. Het motiveerde me.”

En zo werd de maatschappelijke diensttijd voor Mahalet een leerzame periode. “Ik heb geleerd om door te zetten”, zegt zij. “Daarnaast ben ik meer zelfverzekerd geworden. Ik heb geleerd van mijn fouten en voel me krachtiger. De komende tijd wil ik mij verdiepen op welke manier ik nog beter kan omgaan met ouderen en met mijn collega’s. Hier kan ik nog in groeien.”

Ook in 2023 één tegen eenzaamheid

Dinsdag 10 januari is de lokale coalitie van ‘Eén tegen eenzaamheid’ met andere professionals uit de gemeente bij elkaar gekomen om de plannen voor 2023 door te nemen. Ook in 2023 blijft eenzaamheid onder de aandacht, omdat het helaas nog veel voorkomt. Ook in De Ronde Venen. Om dit te verminderen wordt de focus gelegd op het verbreden van de kennis over het signaleren & aanpakken van eenzaamheid en het stimuleren van (nieuwe) ontmoetingen. Er is een Luisterpunt opgezet. Ben jij weleens eenzaam of ken je iemand die weleens eenzaam is? Blijf er niet mee zitten! Bel naar: 0297-587600 of mail naar: luisterpunt@stdb.nl.

Werkervaring opdoen, je netwerk uitbreiden en talenten ontwikkelen; dát is voor veel jongeren de meerwaarde van MDT CREW. Bij deze maatschappelijke diensttijd steken jongeren tot en met 27 jaar hun handen uit de mouwen bij een maatschappelijke organisatie of (sport)vereniging. Mahalet (23) volgde haar maatschappelijke diensttijd bij de SeT Residentie in Mijdrecht. Nu heeft zij daar een betaalde baan.

Mahalet maakte kennis met MDT vanuit gemeente De Ronde Venen. “Ik had al heel lang geen school meer gevolgd of een baantje gehad”, be-

gint Mahalet te vertellen. “De gemeente zag MDT voor mij als een mooie kans om weer werkervaring op te doen en in een ritme te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eerst de meerwaarde niet van inzag, maar besloot het toch te doen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb; nu heb ik een betaalde baan bij de SeT Residentie.”

Mahalet heeft haar MDT inmiddels afgerond. “In deze periode kwam ik één keer per week bij de SeT Residentie”, legt zij uit. “Daar deed ik de nagels van de bewoners en aansluitend de horeca. Dat restaurant is niet alleen voor de bewoners, maar ook voor alle andere mensen uit de buurt.

Baan in de horeca Toch was Mahalet opgelucht toen haar maatschappelijke diensttijd was afgerond en haar een betaalde baan werd aangeboden. “Ik werk nu een dag in de week hier in de horeca”, stelt zij vol trots. “Als één van mijn collega’s vraagt of ik wil invallen, ben ik de eerste die reageert. Ik zou graag nog meer willen werken en verder door willen groeien.”

Mahalet begrijpt goed dat jongeren wellicht sceptisch zijn over de maatschappelijke diensttijd. “Dat was ik in het begin ook, maar toch zou ik zeggen: probeer het! Wellicht brengt het je iets! En zelfs als je ontdekt dat je iets niet wilt, kan dit de moeite waard zijn. En je ziet het aan mij: ik heb er zelfs een baan aan overgehouden!”

Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van MDT voor jou? Kijk op www.mdtcrew.nl

Een klein gebaar kan het verschil maken. www.eentegeneenzaamheid.nl.

Inwoners voor Inwoners

(IVI) buigt

zich over vervolg Regentonnenactie stopt voortijdig wegens succes

De vorige week gestarte regentonnenactie van Inwoners Voor Inwoners (IVI), Energieke Rondeveners, Van Walraven en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waaraan ook gemeente De Ronde Venen medewerking verleende, is zó succesvol dat in de eerste week al ruim 1.000 aanmeldingen waren ontvangen. Hierdoor is de actie woensdag jl. voortijdig stopgezet.

Rondeveners konden met deze actie een regenton bestellen voor 10 euro in plaats van 100 euro. Door het onverwacht grote succes is besloten om de aanmeldingen voor de 400 beschikbare regentonnen op woensdag 18 januari te sluiten. IVI onderzoekt of zij een vervolg kunnen geven aan de actie, zodat zij uiteindelijk meer regentonnen weg kunnen geven.

Peter Pos van IVI is enthousiast over het aantal aanmeldingen. “We hadden nooit durven dromen dat zoveel inwoners interesse zouden hebben in een regenton. We wilden mensen bewust maken van duurzaamheid en hen motiveren om een regenton aan te schaffen om regenwater op te vangen en te gebruiken. Hier blijkt dus ook écht interesse voor te bestaan. Wij zijn ook heel blij, maar zitten nu wel met een dubbel gevoel. Met de steun van de betrokken instanties en bedrijven konden we 400 tonnen aanschaffen. Daarmee redden we het niet en moeten inwoners teleurstellen, terwijl we in principe willen dat iedereen die zich heeft aangemeld een regenton voor 10 euro kan kopen.”

Het IVI geeft aan dat zij samen met de Energieke Rondeveners gaan kijken of er een vervolg gegeven kan worden aan deze succesvolle actie. Tenslotte: hoe meer inwoners gebruik maken van een regenton, hoe duurzamer de gemeente wordt. Men gaat nu op zoek naar financiers.

IVI gaat de beschikbare 400 regentonnen nu eerst evenredig verdelen over de dorpen door middel van loting. Dit doen zij onder de inwoners die zich tot en met 18 januari hadden aangemeld. Alleen de inwoners die door loting een regenton toegewezen krijgen, ontvangen een e-mail met een betaalverzoek. Na betaling is de aanmelding compleet. In maart kunnen deze inwoners de regentonnen ophalen tijdens pop-up festivals, die in verschillende dorpen in De Ronde Venen

worden georganiseerd. Het thema “duurzaamheid” zal tijdens deze gezellige inwonersfestivals centraal staan. Inwoners die nu niet in aanmerking komen voor een regenton plaatst IVI op een wachtlijst. Zij ontvangen als eerste een bericht als er een vervolg gegeven wordt aan deze actie.

DE GROENE VENEN
Dinsdag 31 januari Ons Streven Amstelhoek 17.00 – 19.00 uur • Donderdag 2 februari De vijf Bogen Baambrugge 17.00 – 19.00 uur • Maandag 6 februari De Boei Vinkeveen 17.00 – 19.00 uur Geef u vooraf op! Wilt u naar een van de inloopbijeenkomsten toe? Meld u dan vooraf aan
foto isabell janssen

“Hoe staat het met de renovaties en nieuwbouw van de brandweerkazernes?”

Ik denk dat iedereen in onze gemeente weet dat we een brandweer hebben. Misschien weet niet iedereen dat de brandweer in onze gemeente bestaat uit vier korpsen. In onze korpsen zijn totaal 99 brandweervrouwen en -mannen werkzaam als vrijwillige professionals. Dat betekent dat ze dezelfde opleiding hebben gehad als de beroepsbrandweer (veelal in de grotere steden) en oproepbaar zijn bij brand of andere calamiteiten waarbij de brandweer hulp verleent. Dat is bijvoorbeeld bij reanimaties of ernstige verkeersongevallen. 99 vrijwilligers, dat betekent een uitgelezen kans om de 100e te worden, want met name de posten in Mijdrecht, Wilnis en Abcoude zijn op zoek naar mensen die overdag beschikbaar zijn.

Om het werk optimaal te kunnen doen is goed materieel en zijn goede kazernes nodig. De brandweerkazerne in Mijdrecht heeft als eerste een grote renovatie ondergaan. Daar is tijdens de uitvoering pech geweest met de vloer, als dat binnenkort verholpen is, is de kazerne gereed. In Vinkeveen is de verbouw, met een gedeelte nieuwbouw, opgeleverd. Wederom een prachtige kazerne die aan alle eisen voldoet die momenteel worden gesteld. De verbouw met gedeeltelijke nieuwbouw in Wilnis staat in de startblokken. Mooi dat het zover is. Voor de vierde kazerne, die van Abcoude, geldt dat er sprake is van nieuwbouw.

De huidige kazerne in Abcoude is gebouwd in 1940 en voldoet niet meer aan de eisen. Verbouwing van het huidige pand is niet mogelijk. De gemeenteraad heeft reeds ingestemd met een nieuwe locatie aan de Burgemeester des Tombeweg (voor de niet bekenden: bij de entree van Abcoude vanaf de A2, vlak voorbij de Carpoolplaats). De aanbesteding voor deze kazerne loopt nu, en het zogenoemde ontwerpbestemmingsplan om de bouw ruimtelijk mogelijk te maken ligt vanaf eind januari ter inzage. Definitieve besluitvorming voor de bouw vindt naar verwachting de eerste helft van dit jaar plaats. Mooi dat dan alle vier de korpsen beschikken over adequate huisvesting, waar ze nog jaren mee uit de voeten kunnen. Echt leuk dat de vier korpsen vorige week gezamenlijk een oefenavond hebben gehouden waarin er dwars door de korpsen heen met iedereen moest worden samengewerkt bij de bestrijding van de incidenten.

“Begin dit jaar zijn er in Mijdrecht diverse autobranden geweest. Is er sprake van een pyromaan? Kunt u hierover iets zeggen?”

Op de eerste plaats geldt natuurlijk dat het heel vervelend is – en dan druk ik me zacht uit – dat we hiermee in de gemeente worden geconfronteerd. Voor betrokkenen en voor de omgeving. Vanuit de politie lopen onderzoeken naar de oorzaken en mogelijke dader(s). Hier is ook de dis-

Rondeveense Toppers gezocht

Gemeente De Ronde Venen is voor het derde jaar op rij op zoek naar Rondeveense Toppers. Dit zijn kinderen die zich maatschappelijk inzetten en daarmee een voorbeeld zijn voor hun omgeving en anderen in het zonnetje zetten. Dat zijn tenslotte toppers en die verdienen onze waardering. Kinderen tot 14 jaar die een positieve bijdrage leveren aan de

samenleving komen in aanmerking voor een Rondeveense Topper. Een kind nomineren als Rondeveense Topper kan tot en met maandag 20 februari via www.derondevenen.nl/toppers. Op op woensdag 29 maart vindt de uitreiking plaats van 15 tot 16.30 uur.

Rondeveense Toppers zijn kinderen die inspire-

trictsrecherche bij betrokken. Bovendien wordt veel extra inzet gepleegd op surveillance. Er zijn onder andere via Burgernet en social media oproepen geplaatst voor getuigen. In dit stadium kunnen er geen conclusies worden getrokken over de oorzaken en in hoeverre de branden wel of niet met elkaar te maken hebben. Dat kan niet, omdat er allerlei scenario’s worden onderzocht en politie niets wil uitsluiten.

“Mag ik u binnenkort een broedkorf aanbieden?”

Vlak voor de kerst, sommigen van u zullen het hebben gehoord, was het NPO radio 1 programma ‘Dijkstra & Evenblij ter plekke’ in onze gemeente. Vanaf Zandeiland 1 werd twee uur lang een afwisselend programma uitgezonden met tal van gasten. Als burgemeester mocht ik tot slot een aantal vragen in de rubriek ‘de verhoorkamer’ beantwoorden. Eén van de andere gasten was actief op een terrein waar mijn kennis tekort schiet: de jacht en flora- en faunabeheer. Het jagen roept verschillende opvattingen en emoties op. Dat is één van de redenen waarom de jagers, die ook in onze gemeente actief zijn, graag informatie verstrekken. De wet verplicht jagers te zorgen voor wildsoorten die in hun jachtgebied voorkomen. Daarom plaatsen jagers van oudsher broedkorven voor de wilde eend. Hiermee beschermen ze de eend en de eieren tijdens de broedperiode. Eén van die broedkorven heb ik aangeboden gekregen. Die moet je echter plaatsen in het water aan oevers in een omgeving waar wilde eenden aanwezig zijn. Als ik één

ren, die iets bijzonders doen waardoor ze anderen motiveren. Bijvoorbeeld door zich in te zetten als vrijwilliger of door met een actie geld op te halen voor een goed doel. Of door op een bijzondere manier en met veel inzet aandacht te vragen voor een maatschappelijk thema.

Kinderen tot 14 jaar kunnen een Rondeveense Topper ontvangen. Iedereen kan een kind voordragen. Je kan niet jezelf voordragen. Alle aanmeldingen worden beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie, waarna de indiener en de ouders van het kind op de hoogte worden gesteld van een nominatie. Wanneer een kind niet wordt genomineerd door de beoordelingscommissie, krijgt alleen de voorsteller bericht. Kinderen die worden voorgedragen ontvangen dus niet automatisch een nominatie. De inzet van het kind moet toetsbaar en onderscheidend zijn.

Een kind nomineren als Rondeveense Topper? Ga naar www.derondevenen.nl/toppers. Doe dit voor maandag 20 februari. Om teleurstelling bij de kinderen te voorkomen is het belangrijk dat de aanmelding geheim blijft voor het betreffende kind.

Het is voor het eerst sinds 2020 dat weer een feestelijke uitreiking van de jeugdlintjes aan Rondeveense toppers kan plaatsvinden. De afgelopen twee jaar werden de lintjes thuis uitgereikt. foto arthur van der kooij

van de lezers van deze rubriek een plezier doe met deze broedkorf, laat het me dan weten. De eerste gegadigde kan hem krijgen. Bij mij thuis blijft het beperkt tot vogelhuisjes en een insectenhotel.

“Wordt u er niet ook een beetje sacherijnig van?”

Deze vraag werd begin van de week gesteld, toen het voor de derde dag op een rij nagenoeg de hele dag aan het regenen was. Nou ben ik niet echt gewend om te mopperen over het weer, maar ik verlang wel weer wat naar het op de fiets kunnen zitten zonder windkracht 5 of 6 en zonder hoosbuien. In De Groene Venen van vorige week heb ik een advies gelezen van dokter Jaco Beeker (ik mag deze rubriek altijd schrijven in de oneven weken, de weken dat hij zijn rubriek niet schrijft), dat ik niet op tijd heb opgevolgd: vitamine D slikken. Dit jaar zal ik als de herfst begint er mee starten en niet pas halverwege januari. Misschien helpt dat.

Bezorgd om het klimaat?

Maak jij je zorgen om het klimaat en wil je graag een bijdrage leveren aan de oplossing? Doe dan mee met de workshop Klimaatgesprekken vabn Energieke Rondeveners. In zes bijeenkomsten van twee uur ga je samen met gelijkgestemden op een positieve en vooral praktische manier aan de slag om je voetafdruk te verkleinen en je handafdruk te vergroten.

De workshops zijn met een kleine groep, ongedwongen, écht leuk en er is geen voorkennis nodig. Aan de hand van thema’s als wonen, eten, vervoer/vakantie en consumeren ervaar je hoe je in jouw dagelijks leven meer klimaatvriendelijke keuzes kan maken. Een gesprekscoach begeleidt het proces en geeft praktische tips.

De workshopreeks start op 9 februari 2023 en vindt om de week plaats op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur in Abcoude. Aanmelden kan door een mail te sturen naar chantal@energiekerondeveners.nl. Meer info op de website van KlimaatGesprekken.nl. Kosten van de workshop bedragen 45 euro voor het lees- en werkboek.

COLOFON

De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

Hoofdredacteur:

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers:

Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Fotografie:

Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Advertentieverkoop:

Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Druk:

Rodi Rotatiedruk, Diemen

© 2023 A-side Publishing B.V.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 5
Rob Isaacs
“Waarom gaat het voor de kazerne in Abcoude om nieuwbouw?”
tekst maarten divendal BESTE BURGEMEESTER
Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@derondevenen.nl

Kort nieuws IVN Winterwandeling Rondje Abcoude

Mijdrecht Ambtsjubileum ds. Reinders in De Wegwijzer

Zondag 22 januari leidt ds. B. Reinders uit Zwartsluis beide diensten om 10 en 17 uur in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer.

Om 10 uur is de Schriftlezing 2 Korinthe 4:5 en 7. Een schat vinden – wie wil dat niet? Als je die al vindt, is dat meestal puur geluk. Of het resultaat van ijverig zoeken. In de Bijbel lees je ook over een schat, die alles overtreft: het Evangelie dat Jezus Christus Heer is. Hoe vind je Hem, wat moet je ervoor doen? En, waarin wordt die schat bewaard? Je hoeft er in elk geval niet naar te zoeken, hij wordt je aangeboden. Maar – die verpakking… daar gaat het zondagmorgen over in de dienst.

Na de morgendienst wordt er tijdens het koffiedrinken stil gestaan bij het ambtsjubileum van ds. B. Reinders. Het is alweer 25 jaar geleden dat hij als predikant van de gemeente in Mijdrecht bevestigd werd, en dat wordt gevierd.

Belangstellenden zijn welkom op Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf te volgen via de link van kerkdienstmeebeleven.nu op www.cgkmijdrecht. nl/onlinediensten. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Mijdrecht Houd de kerk in het dorp

De Protestantse gemeente Mijdrecht (de Janskerk en De Rank) gaat een veiling organiseren voor de hele Ronde Venen, waarbij ze hoopt dat dit veel mensen binnen en buiten de kerken met elkaar zal verbinden.

Deze veiling wordt op 11 maart gehouden in De Rank, Prins Bernhardlaan 2 in Mijdrecht, waarbij er met name diensten zullen worden aangeboden (kavels). Deze kunnen zeer gevarieerd zijn; denk aan een oppas voor uw kinderen, een picknick op een zeilboot, een wandeltocht met iemand die u veel over de omgeving kan vertellen. Ook kan er geboden worden op schilderijen, een herenfiets, misschien wel een mooi kerststuk voor de komende kerst. Of wat denkt u van een week vakantie in een huis uitkijkend op Lillehammer in Noorwegen of een week aan de Costa Blanca of een diner voor twee of meer personen bij iemand thuis? Hoe mooi zou het zijn om vrienden aan dit evenement over te houden, waarmee u nog jaren kunt tafelen! Om dit evenement te kunnen laten slagen en tot iets moois te maken zijn er natuurlijk veel kavels nodig. U kunt uw steentje (kavel) bijdragen, door deze aan te melden bij één van de onderstaande personen of door op de veilingavond te komen bieden op de kavels. Misschien zit u dan binnenkort met een glas wijn in uw hand, uitkijkend over een prachtig Noors landschap! Aanvang veiling om 19:30 uur. Vanaf 18 uur zijn de kavels die dag te bekijken. Ans Heikens: ansheikens@ gmail.com, Erna ter Wee: ernaterwee@outlook.com en Jan van Walraven: jan.van.walraven@walraven.com

Rond Abcoude is het heerlijk wandelen. Op zaterdag 21 januari organiseert IVN De Ronde Venen & Uithoorn een winterwandeling rond Abcoude. De wandeling gaat langs verschillende historische locaties, waaronder Fort Abcoude, monumentale panden in de dorpskern en het Hugo de Vriespark. Het gebied langs het Gein maakt ook deel uit van de route. Verder wordt ook het grensgebied tussen Utrecht en Noord-Holland verkend. Het wordt een wandeling vol variatie. De wandeling is ruim 8 km lang en de start is om 9:30 uur.

Meld u aan via winterwandelen@ivndrvu.nl. Daarna ontvangt u informatie over het startpunt van de wandeling. Hier kunt u ook terecht voor verdere

informatie. Meer informatie over het IVN en haar activiteiten is te vinden op www.ivn-drvu.nl

De weidevogels komen er weer aan! Komt u ook helpen om ze te beschermen?

De lente komt eraan! In De Ronde Venen zijn we ons al aan het voorbereiden op het voorjaar en het weidevogelbeschermingsseizoen!

Geniet u ieder voorjaar ook van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers zich in. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. Want er zijn nog nieuwe vrijwilligers nodig.

Wat doet een weidevogelbeschermer?

Als weidevogelvrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met 2 stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden.

IVN De Ronde Venen & Uithoorn heeft als werkgebied Amsterdam, Mijdrecht, Vinkeveen, Uithoorn, Abcoude, Baambrugge, Wilnis, Kockengen en Breukelen. Vanaf eind maart tot in juni beschermt u de nesten. En houdt u in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode bent u 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes. Heeft u interesse? Neem dan contact op met onze coördinator Gijs Klunder, via info@gijsmathijs.nl

Actie Kerkbalans van start gegaan

Afgelopen zaterdag is de actie Kerkbalans 2023 officieel van start gegaan met het luiden van de klok van De Rank door Jan van Walraven, in aanwezigheid van zo’n 20 vertegenwoordigers van de deelnemende kerken. Ook de klokken van de RK kerk van Mijdrecht/ Wilnis en de Janskerk werden op dat tijdstip geluid. In een korte toespraak door Jan van Schie van de RK locatie St. Johannes de Doper werd het belang van deze actie aangegeven, gevolgd door een fotomoment met de banner van Actie Kerkbalans in de kerkzaal van De Rank. In totaal maar liefst 150 vrijwilligers uit de Protestantse gemeente Mijdrecht en de RK locatie St. Johannes de Doper hebben deze week brieven bezorgd aan de leden van deze gemeente en parochie met het verzoek

een bedrag te doneren voor de actie. Deze bijdrage is hard nodig om de kerk draaiende te houden, denk hierbij in deze tijd alleen maar aan de hoge kosten om de kerkgebouwen te verwarmen voor kerkdiensten en andere activiteiten. Volgende week worden deze brieven met toezeggingen van bijdragen weer opgehaald en de organisatie hoopt dat er voldoende geld wordt toegezegd om alle kerkenwerk ook in 2023 weer mogelijk te maken.

Slogan van de Actie Kerkbalans is ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Want kerken willen ook voor de generaties die komen van betekenis zijn. Wanneer kerkleden vandaag geven, kan de kerk ook in de toekomst blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat: omzien naar elkaar.

Scouting Jan van Speyk trapt af met boerenkoolfuif

Vrijdag de 13e begon het nieuwe scoutingjaar van Scouting Jan van Speyk met de boerenkoolfuif. Nadat twee online boerenkoolfuiven, kon het nu weer gevierd worden op de scoutingboerderij. Het thema was Hollywood en dat was goed te zien: niet alleen leiding, maar heel veel kinderen kwamen verkleed als echte filmsterren over de loper het scoutinggebouw binnen. Allereerst werd stilgestaan bij het overlijden van de Oubaas. Er was een

momentje stilte en er werd nog iets over hem verteld. Ook is er een mooie fotocollage gemaakt, die was te bekijken en krijgt een mooi plekje in het scouting gebouw.

Daarna was het tijd voor boerenkool, met worst en spekjes. De kookstaf had dat heerlijk klaargemaakt! Er werden nog wat woordjes gedaan en 3 kaderleden in het zonnetje gezet en daarna was het toch echt tijd voor de spelletjes. Er was een hoge hakken

Jeugd schaatst Elfstedentocht onder barre omstandigheden

Afgelopen zaterdag kon na drie jaar weer eens de Elfstedentocht op de kunstijsbaan Jaap Eden georganiseerd worden voor de jeugdschaatsers van IJsclub Nooit Gedacht. Het waren ook meteen zware omstandigheden waaronder die verreden werd. Het had de hele dag al hard geregend met daarbij een forse wind. Aan het eind van de middag, toen de kinderen voor hun 'tocht der tochten' van start gingen, regende het nog steeds en de wind nog steeds niet gaan liggen. Toch gingen de jonge schaatsers dap-

race over de rode loper, hints, wie ben ik, er kon een Oscar geknutseld worden of je kon hangen aan Rapunzels haar. Ook kon je met je groepje op een mooie foto en Just dance doen, maar je kon ook even uitrusten met een bekertje limo en wat popcorn.

Aan het eind van de avond kregen de leden die meer dan 25 loten verkocht hadden voor de Grote Clubactie nog een medaille. Het was een zeer geslaagde avond!

Enthousiast geworden? Meld je dan aan op www.janvanspeykgroep.nl om eens te komen kijken.

per het ijs op om langs de verschillende huisjes hun stempeltje te halen. Iedere vijf minuten klonk hiervoor een bel en na een uur waren de stempelkaarten, (of wat daar nog van over was door de regen) vol. Als beloning kregen ze een echt Elfstedenkruisje. Uiteraard ontbrak de koek en zopie niet bij dit evenement. Ondanks deze barre omstandigheden was de middag voor velen toch ook wel geslaagd. Hopelijk gaat het deze winter nog een keer hard vriezen zodat er ook op natuurijs deze tocht verreden kan worden.

6 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN
Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

Goededoelenactie levert 4.500 euro op voor Johannes Hospitium

De Hervormde Kerk in Vinkeveen hield haar jaarlijkse stroopwafelactie. Het goede doel was dit jaar het Johannes Hospitium te Wilnis.

Gebouw Maranatha stroomde vol met enthousiaste vrijwilligers om te helpen, terwijl ondertussen de verkooppunten bij Poelier de Haan en bij Winkelcentrum Zuiderwaard werden ingericht en klaargemaakt voor de verkoopdag. De verkoop ging bij beide punten zo goed dat ze beide voor de middag al uitverkocht waren! Aan het eind van de ochtend waren alle wijken klaar met de stroopwafelverkoop. Er werden zelfs nog 26 dozen stroopwafels nabesteld! In totaal zijn er 217 dozen verkocht! Daarmee is een bedrag van 4.500 euro opgehaald voor het Johannes Hospitium te Wilnis. Wat een ge-

weldige opbrengst! Van dit geld hoopt het hospitium nieuwe kasten voor op de kamers van de bewoners te kopen. De Hervormde Kerk dank alle vrijwilligers voor hun hulp.

Op 5 januari jl. is in het Hospitium te Wilnis de opbrengst van de actie d.m.v. een cheque overhandigd. Daar vernam de kerk dat het Hospitium moet rondkomen van giften en dat het dit jaar ook weer kijken is of dat lukt. Heeft u iets over voor het Hospitium? Iedere gift, groot of klein is welkom! Want het werk wat daar gedaan wordt kan niet gemist worden in onze gemeente!

Daarnaast worden er al voorbereidingen voor de rommelmarkt te Vinkeveen op 13 mei getroffen. Noteer alvast de datum!

Veteraan Kees Besse zwaait af bij Veenland

De veteranengroep van Veenland tafeltennis nam dinsdag met een gezamenlijke borrel afscheid van een tijdperk en een legende. Kees Besse, 88 jaar jong, besloot dat zijn conditie toch wat tekort kwam en dat het na een 50-jarig sportleven bij stichtingsbestuur Willisstee en jaren bestuurswerk bij s.v. Veenland eigenlijk logisch was het batje neer te leggen en met tafeltennis pensioen te gaan. Bij het afscheid werd hij vergezeld door zijn vrouw Irmgard, die in het verleden ook jarenlang meespeelde bij de veteranengroep. In 2003 werd de Willisstee getroffen door een grote brand, waardoor de gebruikers anderhalf seizoen een ander onderkomen moesten vinden. Na de opbouw in 2004 konden de verenigingen en clubs weer terecht in een mooie en moderne accommodatie. Kees was toen de grote motor achter die herbouw. Zelfs vanaf zijn

werk in Parijs wist hij de gang er in te houden, zodat al na relatief korte tijd de gymnastiek voor de schoolkinderen kon worden hervat. Qua uiterlijk leek hij bij het spelen op Rambo, vanwege zijn lange gestalte en rode zweetband. Maar wie hem sprak, leerde al snel dat hier een kundige bestuurder sprak, dus was hij meer een Grote Vriendelijke Reus. Hij kon ook menig veteraan tips geven hoe nog meer plezier te beleven aan het spel, door b.v. wat meer achter uit te stappen om zo meer tijd tot reageren te krijgen. Tussen het tafeltennissen door wordt bij de veteranen altijd in de rusttijd diverse actuele zaken besproken, met de nodige humor natuurlijk.

Iedereen is van harte welkom ook een paar keer mee te doen op de vrijdagmiddag van 16 tot 17 uur in Willisstee: welkom! Beweeg met plezier: tafeltennis!

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Lunchwandeling

Tijdens mijn lunchpauzewandeling ontmoet ik een dame. Of eigenlijk, dametje. Ze is net iets groter dan een-meter-vijftig en makkelijk de tachtig gepasseerd. Een knalroze sjaal is om haar hoofd geslagen en houdt de wind uit haar nek. “Weet u misschien de weg naar de Meerkoetlaan?’’, vraagt de vrouw. “Jazeker’’, antwoord ik en ik begin de vrouw uit te leggen hoe ze daar moet komen. Vanaf het punt waar we staan is dat nog best een eindje lopen dus mijn uitleg is niet bepaald kort. Ze kijkt me glazig aan. “Ik kom niet van hier, weet u’’, vervolgt de vrouw. “Ik kom van Drenthe, maar mijn vader moest hier komen om te werken. Ja, wij wouden niet hoor, maar ja, je had daar niets tegenin te brengen. Tegenwoordig wel, nu hebben de kinderen praatjes. Maar toen niet…’’

Lions erwtensoep voor Stichting Hulpfonds Vluchtelingen

Aanstaande zaterdag 21 januari is het weer tijd voor de jaarlijks terugkerende erwtensoep-actie van de Lions Abcoude-Baambrugge voor het goede doel. Vanaf 9 uur is men, zolang de voorraad strekt, van harte welkom bij de verkooplocaties: ’t Markvelt (kraam), Plus Koot, Bakkerij Both (Kerkplein) en Albert Heijn.

Dit jaar wordt de soep in zeer beperkte mate langs de huizen in Abcoude verkocht en in Baambrugge huis aan huis. De heerlijke soep is te koop in literverpakking en is ingevroren, zodat u hem in de diepvries kunt bewaren. De opbrengst gaat dit jaar naar Stichting Hulpfonds Vluchtelingen Abcoude-Baambrugge, dat vluchtelingen helpt die recent hier gehuisvest zijn, wanneer zij onvoorzien in grote financiële problemen komen.

De soep kan tot en met 20 januari worden besteld en met Ideal

worden betaald via de website www.lions-abcoude-baambrugge.nl/events/ verkoop-erwtensoep en wordt dan zaterdag 21 januari bij u thuis bezorgd in Abcoude en Baambrugge.

Ook inzameling DE-bonnen Tijdens de actie zullen ook weer Douwe Egberts bonnen worden ingezameld. Geef ze (liefst geteld) af bij een verkooppunt of bij u aan de deur. De totale koffie-opbrengst hiervan komt ten goede aan Voedselbank De Ronde Venen.

illustratie willem zwaard

Viribus Unitis en Dweilorkest Dorst geven sprankelend Nieuwjaarsconcert

Zaterdagavond jl. werd het nieuwe jaar muzikaal ingeluid met een sprankelend concert door muziekvereniging Viribus Unitis en Dweilorkest Dorst. Viribus Unitis opende de avond onder leiding van dirigent Ruud Pletting met Viva La Vida van Coldplay, en werden de jonge muzikanten van het Opstaporkest naar het podium begeleid. Het publiek hoorde o.a. muziek van Toto en het prachtige Love Theme uit Cinema Paradiso met soliste Emma Rietveld op altsaxofoon. Gerwin Kool speelde de sterren van de hemel als solist op zijn lichtjestrompet in “Easy, man”. Tussen de stukken van het fanfareorkest door lieten de muzikanten van het Opstaporkest van zich horen onder leiding van meester Sebastiaan. Heerlijk om kids zo muziek met elkaar te zien en horen maken! De kids van het Opstaporkest hebben van “I feel good” een geweldige show gemaakt, en het optreden werd besloten met

champagne en het bekende Happy New Year van ABBA.

Ook werd jubilaris Eef Ende in het zonnetje gezet. Eef: de bezige bij en stille kracht binnen de vereniging is dit jaar 60 jaar muzikant bij Viribus Unitis en deze fantastische mijlpaal mocht natuurlijk niet zonder huldiging voorbijgaan. Van harte gefeliciteerd, Eef! Daarna was het podium voor Dweilorkest Dorst. En als Dorst speelt is het altijd feest! Zo ook deze keer: bekende liedjes, lekkere meezingers en meeswingers en een geweldige sfeer.

Tijdens het optreden van Dorst kon het publiek genieten van een lekker drankje om de kelen te smeren, zodat er steeds heerlijk meegezongen kon worden.

Het was weer een gezellige avond in het clubgebouw van Viribus Unitis, met een fijne samenwerking tussen Viribus en Dweilorkest Dorst. Eentje die zeker voor herhaling vatbaar is!

Mijn gevoel zegt dat deze vrouw een beetje in de war is en ik vraag haar of ik met haar mee kan lopen. “Ach kind, als je de tijd hebt… heel graag’’, antwoordt ze dankbaar. “Ik ga vaak kijken bij de school. Mooi vind ik dat, kinderen. Ze zijn ook dol op mij. ‘Oma, Oma’, roepen ze dan naar me. Tja, mijn eigen kinderen zeggen dat ik niet zover moet gaan. Maar wat moet ik dan? Binnen zitten? Dan ga ik nog liever dood.’’

Terwijl we wandelen keuvelt de vrouw onverstoorbaar verder. Pas als ze het bordje ‘Meerkoetlaan’ kan lezen, wordt haar oogopslag helderder. “Kijk nou!”, roept ze opeens naar een man die voor haar woning blijkt te staan. “Mijn oudste zoon!’’ De man stapt zichtbaar dankbaar op ons af. Tegelijkertijd racet met volle vaart een klein autootje van de thuiszorg door de straat dat stopt als de bestuurder ons in het vizier krijgt. De vrouw werd duidelijk gezocht. “Ach wat een gezelligheid allemaal’’, roept de vrouw opgetogen. “En dat allemaal voor mij?’’

Zowel van de thuiszorg als van haar zoon krijgt de vrouw berispingen toebedeeld. Ze had niet zo ver mogen gaan en zeker niet alleen. “Ik kan hier niet naar luisteren’’, fluistert de vrouw me toe. “Als ik binnen moet blijven, beleef ik nooit meer wat. En bovendien had ik jou dan nooit ontmoet. Nee, hoor, kind, mij houden ze niet binnen. Ik kan toch gewoon de weg vragen?’’ Het moge duidelijk zijn. Deze vrouw laat zich niet opsluiten.

Ik ben blij dat ik haar vandaag veilig thuis heb kunnen brengen en neem mezelf voor om vaker een lunchwandelingetje te maken.

Ik weet nu waar haar huis woont.

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 7
GROTE VERHALEN
tekst rosanne kok Kees met de veteranen Kees en Irmgard

Bob Hoogendoorn

door zijn tomeloze inzet, zijn vakkennis, zijn adviezen, zijn humor en bovenal zijn kameraadschap.

Wij wensen Inez, Ilse en Danique heel veel sterkte.

Bestuur Stichting Autocross Abcoude.

We zijn verslagen en verdrietig omdat plotseling, veel te vroeg, is overleden onze vriend en collega

Bob Hoogendoorn

Altijd bereid om iedereen met raad en daad terzijde te staan. Wij zullen zijn aanstekelijke lach en humor nooit vergeten. Onze gedachten gaan uit naar Inez, Ilse & Danique. Wij wensen hen veel kracht en sterkte toe met het verwerken van dit enorme verlies.

Abcoude

Wat gezaaid wordt in gebed, begoten door vertrouwen, zal in blijdschap bloem en vrucht dragen.

Vol dankbaarheid voor alles wat zij voor ons betekend heeft, delen wij u mede dat onze lieve mamma, schoonmoeder, oma en overgrootoma vol vertrouwen en in alle rust naar haar Hemelse Vader is gegaan.

KLASINA HENDERIKA DIETZ-LUYTEN

echtgenote van Johannes Frederik Cornelis Dietz † 31 mei 1970

Aalsmeer, 24 december 1932 Amsterdam, 14 januari 2023

We zullen haar heel erg missen! Sylvia en Job Karin en Ab Paul, in liefdevolle herinnering Kleinkinderen en achterkleinkinderen

Correspondentieadres: Uitvaartverzorging Van de Velde, Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen

De dankdienst voor haar leven vindt plaats op zaterdag 21 januari om 13.30 uur in de Dorpskerk van Abcoude. Aansluitend begeleiden we mamma naar de Algemene begraafplaats ’t Geinhoff. Daarna is er gelegenheid om de familie te ontmoeten in de Dorpskerk.

Het afscheid kunt u ook live volgen via www.kerkdienstgemist.nl - Dorpskerk Abcoude

8 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN Familieberichten van gelderen & stork uitvaart waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997 Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl 1067-0002 Adv in groene venen G&S uitvaart 127x66mm V 1.indd 1 25-08-20 10:06 Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen Uitvaartcentrum Vinkeveen Kerklaan 2a, 3645 EV Vinkeveen info@robvandevelde.nl www.robvandevelde.nl (0297) 583 448 24/7 BEREIKBAAR Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl. www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk! Informatie of melding van overlijden: 06-16089868 Diep geraakt zijn wij door het plotselinge overlijden van een zeer gewaardeerd bestuurslid en onze kameraad
Sinds januari 2015 was Bob lid van het bestuur van de Stichting Autocross Abcoude en verrichtte hij werkzaamheden die hem op het lijf geschreven waren. Wij verliezen in hem een goed bestuurslid en zullen Bob enorm missen
Aannemingsmaatschappij

Onze zonnetje in huis Steun en toeverlaat Veel te vroeg weggevlogen

Nu vlieg je door de lucht en kijkt tevreden op alles terug. Je maakt prachtige salto’s dat heb je zo geleerd omhoog, omlaag, van links naar rechts en een achterover, net zo als de vogel die je vader heeft gemaakt.

Het is zoals het is Het is me niet gegund

Je bent ons hart binnengevlogen, daar heb je een nestje gebouwd zo dat wij altijd samen zijn.

Louette Albers - Duin

22 juli 1955 - 17 januari 2023 Peter Bas en Martyna Yara Uitvaartverzorging

Louette is bij ons thuis op de Koppeldijk, aldaar geen bezoek.

Wij nemen afscheid van haar op woensdag 25 januari om 14.00 uur in de Dorpskerk van Abcoude, aansluitend begraven we haar op de algemene begraafplaats in Abcoude.

Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in het koor van de Dorpskerk.

U kunt de dienst ook volgen via: www.uitvaartmeekijken.com Inlogcode: UYKT837C8G Let op! Inlogcode is hoofdlettergevoelig en bestaat enkel uit hoofdletters en cijfers.

Meer weten over het Christelijk Geloof? Doe een Alpha cursus!

Op veel plaatsen in Nederland start de Alpha cursus weer. Deze wordt (kosteloos) door een groot aantal vrijwilligers gegeven. Zoals ook in Wilnis. Op deze Alpha-cursus maak je in tien weken tijd op eenvoudige wijze kennis met het christelijk geloof. Wekelijks kom je als groep bij elkaar. De cursus start altijd met een gezellig samenzijn met koffie, thee en wat lekkers.

Af en toe kijk je een filmpje, ontvang je materialen en informatie en de reeks wordt afgesloten met een gezellige maaltijd. Er is elke avond weer een

ander onderwerp en daar wordt in de groep over doorgepraat. Vragen staat vrij! Lijkt het je wat? Kom dan naar de startavond en bepaal dan of het iets voor je betekent. Het kan ook zijn dat je met iemand komt die zelf met een aantal vragen zit. Want samen de cursus doen werkt heel goed. De start is op dinsdag 24 januari om 19:30 uur in het gebouw De Roeping, achter de Hervormde Kerk in Wilnis, Kerkstraat 12.

Wil je iemand uitnodigen? Er zijn flyers beschikbaar. Heb je vragen? alphacursus@hervormdwilnis.nl Of kijk op www.alpha-cursus.nl

Mooie gebaren bij Fietsmaatjes De Ronde Venen

Afgelopen maandag was het Blue Monday. Maar niet bij Fietsmaatjes De Ronde Venen. Een vrijwilliger werd blij verrast door een gast. Deze gast is de vrijwilliger heel dankbaar omdat hij wekelijks met haar wil fietsen op de duofiets. Als dank heeft zij een sjaal voor de vrijwilliger gebreid en ook nog precies in de kleuren van Fietsmaatjes!!

Derde duofiets

Fietsmaatjes De Ronde Venen heeft de derde duofiets in bestelling. Een lokale ondernemer en Culinair Baambrugge hebben gezorgd voor de financiële middelen die dit mogelijk maakten. Deze derde fiets komt in Vinkeveen te staan. Helaas is er voor deze fiets nog geen standplaats gevonden. Heeft u een ruimte over waar de fiets gestald kan worden? De ruimte moet afsluitbaar zijn en er moet elektriciteit aanwezig zijn voor het opladen van de duofiets. Of weet u misschien

iemand die ruimte heeft voor een duofiets? Laat het alstublieft weten via info@fietsmaatjesdrv.nl

Flessenactie

Voor het onderhoud van de duofietsen is natuurlijk ook geld nodig. Bij de twee winkels van Albert Heijn in Mijdrecht is deze maand de opbrengst van statiegeldflessen voor Fietsmaatjes De Ronde Venen. Steun Fietsmaatjes DRV door uw lege flessen in te leveren bij de Mijdrechtse Albert Heijn-filialen en de digitale doneerknop te

‘‘De

Heer is mijn herder’’

Met verdriet in ons hart, maar met zoveel mooie herinneringen, nemen wij afscheid van onze lieve moeder, schoonmoeder, oma en omi

Mien Driessen-de Heer

weduwe van Jan Driessen sinds 13 januari 2021

* Weesperkarspel, † Loenen aan de Vecht, 4 april 1930 5 januari 2023

Willem en Greet Ria en Nico Johan en Tine Evert en Cora Wilma en Gerrit Janneke en Willem

Kleinkinderen Achterkleinkinderen

Correspondentieadres: Familie Driessen Fuut 16 3628 CP Kockengen

Onze dank gaat uit naar alle medewerkers van Woonzorgcentrum ’t Kampje.

De begrafenis heeft op donderdag 12 januari plaatsgevonden op de Algemene Begraafplaats te Loenen aan de Vecht.

Met veel verdriet nemen wij afscheid van ons erelid

Louette Albers

Louette was van jongs af aan betrokken bij onze gymvereniging. Met enthousiasme, humor en vastberadenheid zette zij zich al 50 jaar in als bestuurslid. Bovendien gaf ze jarenlang met veel plezier les aan onze jongste leden.

Nu gaat ‘haar cluppie’ verder zonder Louette. Wij gaan haar enorm missen.

Namens alle leden en het bestuur van Gymvereniging Abcoude.

Geef aan de collectant van de Hersenstichting

Van 30 januari tot en met 4 februari 2023 collecteert de Hersenstichting voor meer hersenonderzoek. Vele enthousiaste en vrijwillige collectanten gaan ook in De Ronde Venen langs de deuren om geld in te zamelen voor meer onderzoek en betere behandelingen voor mensen met een hersenaandoening. In Abcoude worden nog collectanten gezocht. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Brigitte Bancken, coórdinator van de Hersenstichting in Abcoude, tel. 06-57002088. Denk je eens in dat er iets met je hersenen gebeurt?! Een hersenaandoening zet je leven op z’n

gebruiken. Natuurlijk kunt u ook op een andere manier doneren via www.fietsmaatjesdrv.nl

Vrijwilliger of gast worden? Wilt u ook genieten van de buitenlucht, de natuur, de sociale contacten en actief bezig zijn? Geef u dan op via www.fietsmaatjesdrv.nl Ook al lijkt het weer nu niet heel aantrekkelijk, er zijn altijd momenten tussendoor dat er gefietst kan worden! En het voorjaar lijkt nog ver weg maar komt er echt weer aan. U krijgt eerst een proefrit om te kijken of het iets voor u is. Daarna kan er gestart worden met fietsen. Dit kan wekelijks, maandelijks, net wanneer het u uitkomt. U kunt zich opgeven als duo maar heeft u geen fietsmaatje of gast? Fietsmaatjes zoekt voor u de juiste persoon waarmee u gezellig kunt gaan fietsen.

kop. Helaas is dat al bij meer dan 4 miljoen Nederlanders het geval. Denk bijvoorbeeld aan dementie, Parkinson, een beroerte, een depressie of hersenletsel door een ongeluk. En als we niets doen, wordt dit aantal alleen nog maar groter. De Hersenstichting zet daarom alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Geef dus aan de collectant!

Collectant gemist? Je kunt je gift ook overmaken via onze online collectebus op hersenstichting.digicollect.nl/hersenstichting.

Namens 4 miljoen mensen met een hersenaandoening: bedankt!

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 9
T.a.v.
Van de Velde
Louette Voorbancken 3 3645 GV Vinkeveen

Kalisto zorgt voor bruisend en boeiend basisonderwijs

Onze leerlingen stappen zelfbewust en goed toegerust de wereld in

Bij Kalisto bereiden we leerlingen voor op de toekomst. Met ons onderwijs dragen wij bij aan een brede ontwikkeling en vormen wij leerlingen. Onderzoekend leren en 21e eeuwse vaardigheden krijgen volop ruimte en aandacht.

Onze leerlingen en leerkrachten willen levenslang leren, van en met elkaar

Door passie, plezier en bevlogenheid leer je sneller, gemakkelijker en meer. Wij bereiden onze leerlingen voor op de toekomst door ze uit te dagen, hun talenten te ontdekken en zich breed te ontwikkelen.

Wij halen het beste uit de leerlingen, door het beste van onszelf te geven

Geen enkele andere factor is zo bepalend voor het leren van leerlingen als de kwaliteit van leerkrachten. Onze leraren onderscheiden zich met bevlogenheid, passie en vakmanschap.

Samen zorgen we voor het beste onderwijs en de leukste schooljaren

Betrokken ouders dragen bij aan betere schoolprestaties, sociaal gedrag, meer doorzettingsvermogen en een positieve houding. Voor kinderen is het belangrijk dat de samenwerking tussen ouder en leraar goed is.

10 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN
MEER OP WWW KALISTO-BASISONDER WIJS NL
ONTDEK
EIGENTIJDS ONDERWIJS
SCHOOLSUCCES DOOR OUDERBETROKKENHEID TALENTVOLLE LEERKRACHTEN Pelmolenlaan 12-14 3447 GW Woerden 0348 - 408 985
PASSIE VOOR LEREN

Werken bij Kalisto. Dat bruist!

Met 16 scholen is er altijd een Kalisto school die bij jou past.

Want bruisende energie, dat wil toch iedereen in zijn werk voelen?

Wij bieden jou dé onderwijsbaan waarbij dit mogelijk is. Waar je in je carrière ook staat, bij Kalisto ben je welkom! Meer informatie vind je op www.werkenbijkalisto.nl

Er is altijd een Kalisto school bij jou in de buurt!

BASISSCHOOL DE PIUS ABCOUDE

Ieder kind mag zijn wie hij of zij is. Door te kijken naar het individuele kind, zien wij waar we onze leerlingen kunnen ondersteunen.

WWW.PIUSSCHOOL.NL

BASISSCHOOL DE LUDGERUS

LOENEN AAN DE VECHT

Elke leerling laten groeien, daar staan we voor bij De Ludgerus. Wij werken vanuit vertrouwen, stimuleren nieuwsgierigheid en vergroten de betrokkenheid.

WWW.LUDGERUSSCHOOL.NL

BASISSCHOOL DE PAULUS ABCOUDE

Wat JIJ wil leren staat voorop bij de Paulusschool. Naast de basisstof willen we alle leerlingen uitdagen zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen.

WWW.RKBSPAULUSSCHOOL.NL

BASISSCHOOL DE RIDDERHOF (CSV) VREELAND

Onze leerlingen dagen we uit om op verschillende manieren kennis en vaardigheden te verwerven. Bij De Ridderhof word je wie je bent.

WWW.CSVRIDDERHOF.NL

Onze scholen De Paulus - De Ridderhof - De Ludgerus - De Willibrordus - De Notenbalk - De Bavo - De Wijde Blik - De MolenwiekDe Regenboog - De Schakel - De Wegwijzer - De Franciscus - De Keerkring (SBO) - De Howiblo - De Heeswijk - De Pius

KALISTO BOEIEND BASISONDER WIJS!

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 11

Jongeren doen iets voor een ander en ontwikkelen hun talenten met MDT Mahalet (23) volgde haar MDT bij SeT Residentie via MDT CREW, een bijzonder woon-zorginitiatief. “Door het doen van mijn MDT-traject heb ik een betaalde baan gevonden. Het was een leerzame periode. Ik ben erg gegroeid door de goede begeleiding tijdens het MDT-traject. Zo heb ik geleerd om door te zetten, ben ik zelfverzekerder geworden en voel ik me krachtiger. De waardering die in het eerste evaluatiegesprek werd uitgesproken, had ik ook hard nodig. Het stimuleerde mijn doorzettingsvermogen enorm, waardoor ik veel meer zin had om aan de slag te gaan.”

Lamiya (17) volgde haar MDT bij het Jongerenwerk via MDT CREW, waar ze de Meidengroep en de Zomerschool ondersteunde.

“Ik heb de Meidengroep begeleid bij belangrijke thema’s, zoals groepsdruk en het veranderende lichaam. Het geeft veel voldoening om iets voor anderen te kunnen betekenen. Hierdoor weet ik ook dat Social Work bij mij past, MDT is dé kans om je studierichting te onderzoeken. Ik heb geleerd dat ik initiatief mag nemen,

door moet zetten als iets lastig is en altijd hulp mag vragen als iets niet lukt. Dat vind ik heel waardevol.”

Nieuwsgierig naar meer?

Lees de volledige interviews en nog veel meer ervaringen op www.mdtcrew.nl

- Senna (19): “MDT daagt mij uit om me te ontwikkelen in mijn professionaliteit.”

- Wesley (22): “Het geeft een goed gevoel om andere mensen te helpen.”

- Angela (27): “Door MDT heb ik ontdekt dat ik verder wil gaan in dit vak.”

Wat is MDT?

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen en gemeenten. Tijdens dit programma kiezen jongeren - tussen de 12 en 30 jaar oud - er zelf voor hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets te doen voor een ander. Al ruim 60.000 jongeren en ruim 5.000 organisaties doen mee. Ben jij tussen de 12 en 30 jaar? Doe ook mee en ervaar wat MDT voor jou kan betekenen! Kijk op www.doemeemetmdt.nl

KUNST EN CULTUUR

Films die er toe doen bij De Schakel in Wilnis

I'll Push You

Donderdag 26 januari wordt om 20 uur de film I'll Push You vertoond. Het verhaal gaat over Justin en Patrick. Al vanaf hun vroegste jeugd zijn ze bevriend en zoeken vaak het avontuur op. Justin krijgt een progressieve spierziekte, die maakt dat hij aan zijn rolstoel gebonden is. Hij vat het plan op om de pelgrimsroute Camino te lopen naar Santiago de Compostela, een 750 km lange tocht. Patrick reageert met: Dan duw ik je! Een verhaal vol vriendschap, geloof en vertrouwen en liefde. De Schakel, Dorpsstraat 20, Wilnis. Aanvang 20 uur, zaal open voor koffie en thee: 19.45 uur. Toegang gratis.

The Trial

Op dondeerdag 23 februari staat The Trial geprogrammeerd. De gepensioneerde advocaat Mac Modine heeft 9 jaar geleden zijn vrouw en zijn twee kinderen ten gevolge van een afschuwelijk ongeluk verloren. Hij is er psychisch zo aan toe dat hij overweegt om zelfmoord te plegen. Dan ontvangt hij een telefoontje van de stadsrechter om een ingewikkelde moordzaak op zich te nemen en dit verandert zijn leven compleet.

Een rechtbankdrama waarin ook zaken naar voren komen als trouw en integriteit. De Schakel, Dorpstraat 20, Wilnis. Aanvang 20 uur, zZaal open voor koffie en thee: 19.45 uur. Toegang is gratis.

Wanneer? The Trial donderdag 23 februari 2023, 20.00 uur

Informatie: ds. Piet Ravensbergen, tel. 06-51112285; e-mail: predikant@pknontmoetingskerkwilnis.nl Marianne van Voorthuizen, tel. 0297-286798; email: mariannevanvoorthuizen@hotmail.com

Comedyclub De Heertjes is terug. Leuk, lokaal en kleinschalig!

De afgelopen edities zijn enthousiast ontvangen in Vinkeveen met artiesten waar ze het publiek mee pakken. Want lachen wil toch iedereen? Zo hebben grote namen in de comedywereld als Najib Amhali, Jörgen Raymann en Arie Koomen het publiek al flink geamuseerd.

16 februari staat er wederom een top line-up, met in de hoofdrol Steven Brunswijk. Sinds zijn spraakmakende video op de website van Dumpert, (gewoon betalen) is Steven Brunswijk bekend geworden bij heel Nederland. Met zijn niet te evenaren taalgebruik, zijn eenvoudige visie op de samenleving en keiharde uitspraken in onvervalst Tilburgs dialect, weet hij de harten van vele Nederlanders te veroveren.

Op een pijnlijk humoristische manier ontdekte comédienne Esther van der Voort (tevens single mom en ex-ambtenaar) wat nou echt belangrijk is in het leven. Maar maakte Esther zelf altijd de juiste keuzes, of reageerde ze puur uit emotie?

Ook doet Reinier Meijer deze editie De Heertjes aan. Deze Amsterdamse comedian is begonnen met stand up comedy in het Comedy Café in Amsterdam. Daar ontwikkelde hij zijn skills die hem nu overal heen brengen. Van bedrijfsfeest tot theater en van comedy club tot festival. Deze Amsterdammer is veelzijdig en hilarisch. Een perfecte combinatie om van comedy je beroep te maken.

MC Rachid

Deze avond zal De Heertjes zorgen voor mooie wijnen, sublieme cocktails, gewoon een biertje of wat fris met een lekker borrelhapje.

Kaarten alleen online beschikbaar à 25 euro per kaart. Verkrijgbaar via www.deheertjesvinkeveen.nl

20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN
Jongeren ontdekken wat ze later willen doen en bouwen zelfvertrouwen op met MDT ADVERTORIAL Wens. In een persoonlijk gesprek ontdekken we samen jouw wensen voor je nieuwe keuken. Creatie. Ben je helemaal tevreden over je nieuwe keuken? Dan gaan onze deskundige mensen aan de slag om jouw keuken te realiseren. Beleving. …en dan nu genieten! Big Deal Keukens | Anselmusstraat 19 3641 AM Mijdrecht | Tel:+31 (0) 297 743 3922 | www.bigdealkeukens.nl Sinds 2004, samen meer dan 50
ervaring.
jaar
Larouz knoopt de show aan elkaar en de knappe DJ Robyn verbindt de sets van de artiesten en draait de hele avond haar muziek.
DE HEERTJESHERENWEG 53, 3648DG VINKEVEEN HOSTED BY MC RACHID LAROUZ ONLINE TICKETS 25€ WWW.DEHEERTJESVINKEVEEN.NL STARRING STEVEN BRUNSWIJK ESTHER VAN DER VOORT - BERT KLEIWEG - REINIER MEIJER DONDERDAG 16 FEBRUARI AANVANG 19:00 START SHOW 20:30 DEHEERTJES NEEVEKNIV poster.indd

Coverband opnieuw in Mijdrecht

Op zondagmiddag 29 januari a.s. treedt de plaatselijke coverband 24/Seven weer op in ’t Oude Parochiehuis in Mijdrecht. Na hun succesvolle optreden op 17 juni van het vorig jaar wil de 7-koppige formatie 2023 goed beginnen met een spetterende start op de locatie, waar het eigenlijk 4 jaar geleden allemaal begon. Tijdens 14-daagse jam-sessies in die tijd, vonden de muzikanten elkaar en groeiden steeds verder naar elkaar toe. Zo werd de basis gelegd voor de formatie die 24/Seven nu is. Met blues als basis, maar met vele uitstapjes naar rock, nederpop en zelfs rock & roll. Kortom, een breed genre in-

middels, wat vooral een feest van herkenning zal zijn voor de wat ouderen onder ons. Maar ook de oudere jongeren komen zeker aan hun trekken. Kortom: voor elk wat wils. Nummers van J.J.Cale, Eric Clapton en The Rolling Stones zullen o.a. te horen zijn, maar ook covers van De Dijk, Herman Brood en Chuck Berry zullen zeker niet ontbreken. Het is slechts een kleine greep uit het brede repertoire wat de band zich inmiddels eigen heeft gemaakt. Men is van harte welkom dit optreden bij te wonen. En het leuke is: de toegang is geheel gratis! Blues and more…..’t Oude Parochiehuis Mijdrecht. Aanvang 15 uur.

Foto-expositie van Mirjam Schiethart

Mirjam Schiethart, lid van de Fotoclub Abcoude, exposeert tot eind februari in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude. Mirjam heeft de afgelopen tijd de Coronacrisis in beeld proberen te vangen. Het is een bijzondere fotoserie geworden, waarin ze met houten poppetjes diverse aspecten van de Coronacrisis heeft uitgebeeld, van de nieuwe begroetingsvormen tot het online werken en van de verscheidenheid aan mondkapjes tot de diverse manieren van contact op afstand.

Van de fotoserie heeft ze ook een kwartetspel gemaakt. Dit is te koop, en is te bestellen op www.photobiblio.nl/coronakwartet.

Fotoclub Abcoude houdt elke maand een clubavond. Leden van de fotoclub nemen foto’s mee van een vooraf afgesproken thema. De foto’s worden bekeken en besproken. Daarnaast helpen de leden elkaar met fotografie in de praktijk en worden er workshops georganiseerd of gaan clubleden met elkaar op pad om foto’s te maken.

Passionkoor zoekt zingende mannen

Afgelopen zaterdag heeft Wereldmuziekkoor Passion uit Uithoorn prachtig gezongen in Paradiso op de jaarlijkse korendag. Het bleek maar weer eens, dat zij zich onderscheiden van alle andere, meestal popkoren, met het gevarieerde repertoire uit verschillende hoeken van de wereld o.l.v. de geweldige dirigent Hans van Rutten. De adrenaline na zo’n optreden, het samen zingen en de enthousiaste reacties van het publiek sporen hen aan nog meer uit zichzelf te halen. Zij gaan nu repeteren voor het grote concert in

november. Wereldmuziekkoor Passion bestaat uit 17 vrouwen en 6 mannen. De mannen zouden graag versterking hebben. Je bent van harte welkom om eens vrijblijvend een maandagavond mee te komen zingen. Te voelen en horen of je bij deze club wil horen.

Zij repeteren iedere maandag in de Scheg te Uithoorn van 20 tot 22.30 uur.

Kijk voor meer info over het koor op www.passionkoor.nl, of bel het secretariaat op tel. 06-44731309.

27 januari: Nostalgische muziek in Abcoude Jop Wijlacker & Dennis Kolen - Two Of Us (Lennon & McCartney Acoustic)

Na vier succesvolle jaren met hun voorstelling Sounds of Silence hoefden Jop en Dennis niet lang na te denken over de vervolgstap. Ze zijn beiden opgegroeid met de songs van de legendarische John Lennon en Paul McCartney. De voorstelling Two of Us is een intiem en ontroerend eerbetoon aan deze twee grootste songschrijvers aller tijden. In een intieme setting wordt u meegenomen op een nostalgische reis langs het beroemde ‘Strawberry fields’, via de slaapkamer van Paul McCartney waar ze hun eerste hits schreven, langs de kroegen van Hamburg en uiteindelijk ‘Across the Universe’. De sfeervolle beelden, spraakmakende anekdotes en persoonlijke herinneringen geven een nieuwe kijk op de songs. Met hun muzikale precisie en weergaloze tweestemmigheid weerspiegelen Jop Wijlacker en Dennis Kolen de symbiose van het grootste en meest succesvolle schrijversduo uit de geschiedenis van de popmuziek.

Begin of einde van onze democratie Lezing door prof. Dr. Theo de Wit

Op woensdagavond 25 januari verzorgt Theo de Wit een avond in Abcoude. Aanvang 20 uur in ’t Hoogt, Kerkplein 32. Toegang, koffie en thee zijn gratis. Vrijwillige bijdrage is welkom. Theo de Wit is filosoof, hoogleraar en publicist. Hij publiceert over hoe je een democratie draaiende houdt. Omdat dat nu zo’n actueel thema is, komt hij naar de mensen toe. Hij betoogt dat de huidige vorm van democratie voorbij gaat. Maar wat komt dan hierna? Tolerantie alleen is niet genoeg voor een vervolg. Het wantrouwen in de overheid groeit. Ook tolerante mensen roepen om een sterke man of vrouw. Is democratie voorbij aan het gaan? De Wit bespreekt vanuit welke waarden nieuwe vormen van democratie aan het ontstaan zijn. Dat begint lokaal. Ook in Abcoude zie je dat

al. Theo de Wit wijst het aan en gaat met in gesprek met zijn publiek. Welkom, voor deze gezellige avond in de serie “Uit de Tijd”. Ook al weet je niks van het onderwerp – of misschien wel juist dáárom – zul je het helemaal mee kunnen maken. Info bij Pieter van Winden, tel. 06-12171113

Nieuwe expositie van de Abcouder Amateur Schilders

Het nieuwe jaar is kunstzinnig begonnen in caférestaurant De Eendracht in Abcoude. Want in het speciaal voor hen gecreëerde Kunst Korridor hebben de Abcouder Amateur Schilders een geheel nieuwe, collectieve expositie ingericht. Wat meteen opvalt, is niet alleen de originaliteit van de getoonde werken, maar ook de grote variatie van onderwerpen en stijlen. Een klein, intiem, bijna dromerig vrouwportretje hangt naast een bijna levensgrote dame à la Klimt, met verderop een bijna surrealistische, groot formaat zeevrouw. We zien ook een ijsvogel op een tak, een fijn geschilderde boerderij, een bloemig stilleven, een kleurrijk Gein landschap, en meer. De deelnemende vrijetijdskunstenaars zijn deze keer Jan

28 januari: Zwartgallig cabaret in Theater Piet Mondriaan Janneke de Bijl – Dit is het nou

In Dit is het nou observeert Janneke erop los. Ze hoeft maar om zich heen of in de spiegel te kijken en de absurditeit van de worstelende mens dient zich alweer aan. Janneke beschrijft wat ze ziet, legt de onlogica daarvan bloot en fileert wat gefileerd moet worden. En dat allemaal in Janneke-stijl: zwartgallig, herkenbaar en doorspekt met onderkoelde humor. De wereld zit vol met tegenstrijdigheden. Hoe kan Linda de Mol pleiten voor diversiteit, terwijl haar tijdschrift dagcrèmes als eerste levensbehoefte aanprijst? En waarom focussen we ons in het dierenrijk op de soort, en bij de mens op het individu? Waarom zeggen we als oma sterft niet: 'maar er zijn nog genoeg mensen over?'. Theater Piet Mondriaan, zaterdag 28 januari. Aanvang: 20:15 uur. Entree: 18 euro / CJP 13 euro. Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 13 24/Seven live in ’t Oude
Parochiehuis
Er is plaats voor enkele nieuwe leden. Interesse? Neem een kijkje op www.fotoclubabcoude.nl en vul het contactformulier in.
Theater Piet Mondriaan, vrijdag 27 januari. Aanvang: 20:15 uur. Entree: 20 euro / CJP 14 euro. Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl Jop Wijlacker & Dennis Kolen. foto selin gholonian Baas, Greet de Bake, Hubrecht Duijker, Wendy van Koningsbruggen, Mirjam Landwier, Jan Kranendonk, Bert Snoek, Botty Veenstra, Jeannet Verdegaal en Debora Winter. foto jaap kroezen foto bas lozekoot

En meer inzichten over het puberbrein

Pubers zijn uitdagende wezens. Ze bevinden zich precies tussen het kind-zijn en volwassenheid in. En dat is een pittige overgang. Zowel voor henzelf als voor hun ouders en docenten. Maaike Hoffman uit Wilnis – zelf moeder van twee pubers en onderwijsadviseur - heeft zich verdiept in het puberbrein en deelt in een interactieve workshop op 30 januari volop tips en tricks om met deze complexe doelgroep om te gaan.

Kinderen die hun werk niet op tijd inleveren, ’s ochtends hun bed niet uit kunnen komen en altijd maar in discussie gaan… De strijd met pubers gaat in veel gezinnen hetzelfde. “Wat we niet moeten vergeten is dat pubers zich in een heel ingewikkelde periode van hun leven bevinden’’, licht Maaike Hoffman toe. “Ze zitten in een overgangsfase van kind naar volwassene. Ze zijn volop in de groei. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Bovendien gieren de hormonen door hun lijf. Ze gaan zichzelf en de wereld ontdekken. Dat valt niet mee. Daardoor worden ze nogal vaak verkeerd begrepen…’’

Wie meer inzicht heeft in het puberbrein, krijgt al snel meer begrip. “Als we een kind krijgen, verslinden we daar boeken over’’, vervolgt Maaike.

“Als het eenmaal pubers worden, doen we dat allang niet meer. Terwijl ook dit een enorm bepalende fase is voor een kind. Het brein is nog niet volledig ontwikkeld. Sommige vaardigheden kun je dan ook moeilijk van een puber verlangen. Als je dat weet, weet je ook waar je als ouder wat meer ondersteuning kunt bieden.’’

Moe, moe, moe

Van pubers wordt vaak gezucht en geklaagd dat ze altijd maar moe zijn en tot het middaguur uitslapen. “Die vermoeidheid is heel verklaarbaar. Alle processen die zich afspelen in het lijf kosten enorm veel energie. Je hoort vaak dat discussies over uitslapen hele gezinnen ontwrichten. Dat is ongelofelijk zonde. Wie accepteert dat pubers gewoon veel meer slaap nodig hebben, kan zich daar ook veel beter op instellen.’’ Ook de planning is vaak onderwerp van een discussie. “Plannen en overzicht bewaren zijn vaardigheden die pas volledig ontwikkeld zijn op het moment dat we 25 jaar oud zijn. Dat kun je dus niet volledig van je dertienjarige verlangen. Soms is het goed om ons als ouders af te vragen wat we eigenlijk van onze kinderen verwachten. Van een baby verwachten we ook niet om op te staan…’’

In haar interactieve lezing gaat Maaike in op de vaardigheden van pubers en deelt zij tips om daarmee om te gaan. “Mijn eigen opvoedstijl richt zich op de verbinding’’, zegt zij. “Ik ga het gesprek aan en leg hen uit wat de opties zijn of wat een situatie met mij doet. Als ik mij verdrietig voel, benoem ik dat. Ik geef kaders, ga ik gesprek met ze en en zoek een middenweg.’’

In haar eigen pubertijd was Maaike ook niet de makkelijkste. “Ik ging graag het gesprek aan met docenten en vond vaak dat ik gelijk had. Ik kwam regelmatig te laat en ben ook weleens geschorst geweest. Ik was op zoek naar grenzen en ook onzekerheid lag hieraan ten grondslag. Dat geldt voor veel pubers. Laten we hen een handje helpen om door deze periode heen te komen. Ondanks hun houding, ze hebben ons nog echt nodig. Bovendien zul je dan ook ontdekken hoe creatief en verrassend ze eigenlijk zijn. Want dat wordt door de strijd nog weleens over het hoofd gezien…’’

De workshop van Maaike Hoffman wordt gegeven via Ouders Lokaal en vindt plaats op 30 januari om 20 uur in Bibliotheek Mijdrecht. Deelname is gratis na aanmelding via www.derondevenen.ouderslokaal.nl

Leer muziek

maken met het hele gezin VIOS biedt uniek programma Van Jong tot Oud

Staat het spelen van een muziekinstrument al jaren op de bucketlist? Vindt u het belangrijk om muziek bij uw kinderen te stimuleren? Of zoekt u naar een leuke manier om plezier te maken met het hele gezin? Vanaf aanstaande zondag 22 januari start VIOS Mijdrecht met Van Jong tot Oud; een programma waar (groot)ouders met kinderen samen een muziekinstrument ontdekken. Er wordt geoefend voor een concert op zaterdag 15 april.

Muziek is tot veel in staat. Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen, het kan allerlei emoties een passende plek geven en bovendien geeft het een gevoel van saamhorigheid. Al die voordelen komen terug in het programma Van Jong tot Oud dat onder andere begeleid wordt door Ben Blauw. “Met dit programma laten we gezinnen op een laagdrempelige manier kennismaken met muziek, muziekinstrumenten en alle mogelijkheden binnen een muziekvereniging’’, licht Ben toe. “Met een eigen bijdrage van slechts tien euro voor twaalf lessen hopen we zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken. Het lenen van

het instrument is zelfs bij de prijs inbegrepen.’’

De mogelijkheden binnen VIOS zijn groot. “Je kunt kiezen uit blaasinstrumenten als bariton, hoorn, trompet, trombone, klarinet en saxofoon’’,

Voor Amicitia wordt 2023 een mooi jaar

Amicitia is 2023 begonnen met het oefenen voor 2 concerten. Op 15 april 2023 wordt in de Schutse te Uithoorn The Armed Man van Jenkins in de originele versie met lichtbeelden over oorlog en

de hoop op vrede uitgevoerd. Op 15 december 2023 staan 2 werken op het programma: Magnificat van Rutter en The Coronation Athems van Händel.

vervolgt Ben. “Daarnaast kun je kiezen voor slaginstrumenten als de xylofoon, marimba’s of het gewone slagwerk.’’

Deelnemers schrijven zich in eerste instantie in voor drie workshops. “In de eerste workshop kun je je oriënteren. Welk instrument past bij jou en waar zou meer over willen leren?’’ In de tweede en derde les kunnen de deelnemers het instrument uitproberen en ontdekken of ze het een beetje onder de knie krijgen. “De lessen daarna oefenen we met het spelen van een stuk en werken we toe naar ons concert op zaterdag 15 april’’, stelt Ben. “Dan is het publiek van harte welkom om te horen wat de deelnemers geleerd hebben.’’

Van dweilorkest tot twirlen! De muziek die gespeeld wordt bij VIOS is heel divers. “Muziekles is allang niet meer zoals vroeger’’, neemt Ben een veelgehoord vooroordeel weg. “VIOS speelt populaire muziek. Bovendien kun je aansluiten bij een richting die jou goed past. Houd je van feestmuziek? Dan past het dweilorkest ‘Dorst’ goed bij jou. Geef je liever een

uitvoering? Dan kun je aansluiten bij het zitorkest ‘ABC’. En houd je wel van muziek maar wil je geen instrument bespelen? Dan kun je bij VIOS ook terecht voor twirlen! Zo biedt deze veelzijdige vereniging echt voor ieder wat wils.’’

Met het laagdrempelige aanbod hoopt VIOS aantrekkelijk te zijn voor iedereen. “Veel mensen noemen zichzelf niet muzikaal, maar mijn ervaring is echt dat alles te leren is’’, stelt Ben resoluut. ''Kinderen vanaf vijf jaar kunnen al meedoen. Voor hen hebben we een programma geschreven waarmee zij spelenderwijs kennismaken met muziek en instrumenten. Je kunt dus echt meedoen met het hele gezin! Of opa’s en oma’s met kleinkinderen, dat kan natuurlijk ook! En heb je geen kinderen of hebben je ouders geen zin? Geen probleem! Individueel inschrijven kan ook. Van Jong tot Oud kan meedoen.’’

Het programma Van Jong tot Oud gaat van start op zondag 22 januari. De lessen vinden plaats op zondagmiddag van 16 tot 17 uur bij VIOS aan de Windmolen in Mijdrecht. Aanmelden kan via tel.: 06-51 48 15 06

Op de gezellige nieuwjaarsreceptie werd teruggeblikt op de prachtige uitvoering van Bachs Hohe Messe in september 2022. In mei 2022 was ook de tot twee maal uitgestelde koorreis naar Duitsland, waar diverse kleine en een groot concert met “Ein deutsches Requiem“ gegeven werden.

Oproep (project)leden

Amicitia is een oratorium met zo’n 60 leden o.l.v. de inspirerende dirigent Toon de Graaf en met repetitor/pianist Eric Jan Joosse. De leden komen uit de regio en zelfs daarbuiten. Wil je met de komende concerten meezingen? Dan is nu het moment om met de koorrepetities mee te doen. We repeteren op maandagavond in Vakcollege Thamen, Den Uyllaan 4 te Uithoorn van 20-22.15 uur. Informatie kun je vinden op www.amicitia-uithoorn. nl of op Facebook. Als je een repetitie wilt bijwonen, mail naar secretaris@amicitia-uithoorn.nl of naar tel. 06 4893313.

Deze nog geen vijf euro kostende wijn volg ik al decennia – en hij heeft nog nooit teleur gesteld. Het is een traditioneel op vat gerijpte, mondvullende vino van de Spaanse Hoogvlakte, een compositie van tempranillo en cabernet sauvignon. Op sappige wijze smaakt de 2017 naar zacht, rijp besfruit dat verpakt zit in een eveneens zachte kruidigheid en andere houtaroma’s, waaronder vanille en hints van zowel chocolade als koffie. Een van de aanbieders is Boni.

14 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN
VAN
WEEK
WIJN
DE
Estola Reserva
Hubrecht Duijker, vinpressionist
2017 La Mancha
pubers altijd maar uitslapen…
Waarom
Maaike Hoffman

Einde van een tijdperk

Na 39 edities verdwijnt Het Gele Boekje

Het Gele Boekje. In Vinkeveen beslist een begrip. Ieder voorjaar viel het papieren boekje vol activiteiten op de mat. Elk jaar een beetje dikker. Met maar liefst 96 pagina’s als hoogtepunt. “Er kon nog net een nietje in’’, vertelt Hans van Zwieten lachend. De organisatie maakte maar liefst 39 edities. Dit jaar komt het boekje er niet. De coronaperiode en de opmars van sociale media hebben het boekje de das omgegaan.

Het eerste boekje met evenementen die in Vinkeveen werden georganiseerd, werd uitgegeven in 1981 door de middenstandsvereniging Vinkeveen. Eén jaar later werd Vinkeveen Promotion opgericht met Hans van Zwieten als vertegenwoordiger namens de radiopiraat Cosmos. Deze stichting organiseerde vanaf dat moment ook de jaarlijkse feestweek en besloot het evenementenboekje te adopteren. “Het boekje stond in eerste instantie vol met activiteiten die binnen die feestweek plaats-

Een goed gesprek –wat te zeggen bij het verdriet van anderen

Goede woorden vinden bij het verdriet, het lijden van anderen is niet eenvoudig. We willen graag troosten, helpen, het verdriet verzachten, maar de woorden blijven steken in je keel, omdat je de juiste toon niet kunt vinden. Troosten is misschien wel een kunst.

De avond heeft een interactief karakter. Niet alleen luisteren maar ook vragen stellen en in gesprek gaan. Bijvoorbeeld over de vraag of er een

“foute manier van troosten” bestaat. We gaan dit ontdekken met een presentatie van: Karin Smitvan den Berg , o.a. spreker en voorganger in de PKN en begeleidster van uitvaartdiensten.

Van harte welkom op 24 januari in De Morgenster, Herenweg 253 te Vinkeveen om 19.45 uur. Vanaf 19.30 uur inloop met koffie / thee.

vonden’’, vervolgt Hans. “Het paalzitten was de meest in het oog springende activiteit. De eerste editie in 1980 was het twaalf uur zitten. Dat was veel te gemakkelijk. Zodoende werd dat het jaar erop al vierentwintig uur. Ook dat ging nog heel eenvoudig. Daarom deden we het derde jaar wie het langst kon blijven zitten. Alle activiteiten van de feestweek groeiden daar verder omheen….’’

Natuurlijk gebeurde er in het dorp veel meer dan de jaarlijkse feestweek. ‘’Activiteiten die toen nog jaarlijks plaatsvonden, waren onder meer de Jeugdwielerronde, Avond4daagse, Eilandentriathlon, Vakantie Speelweken, Rap&Ruig en de Nacht van Neptunus’’, vervolgt Hans. “Over al die activiteiten deelden we vooraf de informatie. Zo groeide het evenementenboekje uit tot een onmisbare gids. Het Gele Boekje werd een begrip en adverteerders stonden in de rij om te mogen adverteren.’’

Aan die traditie is dus reeds een einde gekomen. “Het laatste boekje kwam uit in 2019’’, stelt Hans. “Dat was een vroegtijdig einde. Dat kwam door de coronacrisis. Veel evenementen konden niet doorgaan en veel adverteerders haakten af. Bovendien heeft de sociale media de afgelopen jaren ook een enorme vlucht genomen en maakt Jaco Kroon sinds een aantal jaar ook het mooie Recreatiemagazine Vinkeveen. Het Gele Boekje heeft nu geen toegevoegde waarde meer…’’

Levenswerk

Hoewel Hans heel realistisch is, vindt hij het jammer dat Het Gele Boekje niet meer zal verschijnen. “Natuurlijk’’, zegt hij. “Al ben ik vooral trots op de 39 edities die wél uitgegeven zijn. Ik heb ze ook allemaal nog. Het is toch je levenswerk en dat vind ik belangrijk om te bewaren. Bovendien heb ik altijd ontzettend veel plezier gehad om het boekje samen te stellen en ben ik dankbaar voor alle adverteerders die gedurende veertig jaar het boekje hebben ondersteund en mede mogelijk hebben gemaakt.’’

Op de kaart van de Vinkeveense Plassen zul je tevergeefs zoeken naar Zandeiland 13. Er zijn er namelijk maar 12. Zandeiland 13 bestaat wel, maar ligt hier enkele vlieguren vandaan. En precies daar hebben we een nieuwe correspondent gevonden, die regelmatig bericht over de verschillen en de overeenkomsten met die andere 12 Zandeilanden...

Beef!!!

Begin jaren negentig stond de kerkklok van de kerktoren in Vinkeveen ’s nachts om een uur of vier stil. Ruim 200 km verderop vond een unieke aardbeving plaats in Limburg. Het was er een van 5 op de schaal van Richter en de onderaardse schokgolven denderden door tot het veengebied in westelijk Nederland. Niet dat wij er iets van gemerkt hadden in ons bedje in de Futenlaan, maar die klok stond toch mooi stil door dat natuurgeweld op afstand.

Mijn jeugd mocht ik gelukkig beleven in Amsterdam Slotervaart. Wij woonden aan de Johan Huizingalaan die was, ruim voor de aanleg van de Coentunnel, in de jaren vijftig en zestig, een doorgaande route naar Noord Holland. Het zware vrachtverkeer deed ons huisje en de hele wijk, gebouwd op drassig veen, veelvuldig schudden. Met name in de nacht. Toen is mijn gewenning waarschijnlijk geboren.

Ik wil absoluut geen afbreuk doen aan de sores die men momenteel ondervindt in Groningen, maar ik zou het toch een beetje vergelijken met de trillingen en scheuren in het pleisterwerk die wij toen ondervonden in Slotervaart.

Graag mag ik met mooi weer slapen op mijn bedje op het strand. Ik heb de gewoonte om als een roosje in slaap te vallen met de zon op mijn niet al te karige lichaam. Mijn vrouw wil mij dan wel eens wakker schudden als ik teveel opval door mijn vrolijke gesnurk. Maar een paar jaar geleden, tijdens een vakantie hier op Lesbos, werd ik wakker en vond dat mijn vrouw wel erg hard aan mijn strandbed schudde. Het bleek een behoorlijke aardbeving te zijn, de eerste die ik ooit meemaakte.

Het schudden hield zeker een minuut aan en ik moet eerlijk bekennen: het maakte mij niet bang, ik vond het best wel enerverend.

Het was een beving van bijna 7 op de schaal van Richter. Er waren oude huizen ingestort, maar gelukkig weinig slachtoffers te betreuren. Sinds we hier wonen hebben we best wel een paar aardschokken meegemaakt. Een beving is en blijft een bijzondere gebeurtenis. Soms met veel lawaai vooraf, maar altijd onaangekondigd en best wel een beetje spectaculair. Dat blijft het zolang er geen slachtoffers vallen natuurlijk.

Voordeel is wel dat hier geen hoogbouw is en bijna alle huizen en gebouwen aardbevingsbestendig gebouwd zijn. De afgelopen week zijn we vijf keer getrakteerd op vijf schokken van 5 op De Schaal en men verwacht er nog meer. Mijn vrouw is minder blij met die voorspelling. Ik ben optimistischer, maar heb wel de hele dag een oorwurm in mijn hoofd van die exVinkevener:

BEEF! ALSOF HET JE LAATSTE DAG IS!

BEEF, ALSOF DE MORGEN NIET BESTA-HAHAAT!

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 15
tekst yannis elafi Hans van Zwieten met de eerste én de laatste uitgave van Het Gele Boekje tekst rosanne kok - foto's hans van zwieten Paalzitten in 1983; dé activiteit die ten grondslag ligt aan de Vinkeveense feestweek Paalzitten in 1984; van heinde en verre kwamen bezoekers om dit evenement te bekijken

MONDRIA'S BOEKENLADDER

De kleermaaksters van Auschwitz Lucy Adlington

In concentratiekamp AuschwitzBirkenau hadden vijfentwintig Joodse vrouwen en meisjes de taak om luxe kleding te maken voor de nazi-elite. Het kleermaakatelier, genaamd de Obere Nähstube (de hoogste naaikamer), werd opgericht door Hedwig Höss, de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. In deze salon instrueerden zij en andere ss-vrouwen de kleermaaksters om kledingstukken te ontwerpen voor de nazitop in Auschwitz.

Wie het eerst komt Bo Svernström

Wanneer de ontvoerde baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf vermoord wordt aangetroffen in een zomerhuis, worden hoofdinspecteur Carl Edson en zijn team ingeschakeld. Drie extremistische klimaatactivisten worden verdacht van de ontvoering – tot twee van hen ook dood worden aangetroffen in hetzelfde zomerhuis, terwijl de derde nergens te bekennen is...

Mama Lee Mischa Blok

Een kindje wordt te vondeling gelegd op een pleintje in ZuidKorea, met op haar kleding een briefje waar haar naam en haar geboortedatum op staan. Ze wordt gevonden, naar het kindertehuis gebracht en geadopteerd door Nederlandse ouders. Een prachtig verhaal, strik eromheen, klaar. Maar zevenendertig jaar later blijkt dit verhaal niet te kloppen. Ze is helemaal niet te vondeling gelegd, haar vader heeft haar op een dag zelf naar het kindertehuis gebracht. En dat besef, dat verandert alles.

Meisjes uit het dorp

Marion Bloem

Tegen het decor van het dorp in de jaren vijftig en zestig, herinnert Ramona zich haar puberteit, jonge hartstocht, en de onverwerkte trauma’s van haar ouders. Koos ze voor loyaliteit voor familie of voor vriendschap, en hoe balanceerde ze tussen aanpassing en behoud van eigenheid? Haar oudere zus wist zich voortdurend te omringen met vriendinnen, zelf had ze pen en papier als toevlucht. Ze schrijft over zusjesliefde en meisjesvriendschap in de tijd waarin een tv bijzonder was, de anticonceptiepil nog niet beschikbaar, maar flowerpower al wel geproefd.

De ogen van Osiris

Oliver Pötzsch

Wenen, 1894. Het personeel van het Kunsthistorisch Museum in Wenen doet een gruwelijke ontdekking in een ondergrondse opslagruimte. In de sarcofaag zit niet langer een mummie uit het Oude Egypte, maar het zorgvuldig gemummificeerde lijk van Alfons Strössner, een beroemde egyptoloog die kortgeleden nog springlevend was. Is de professor het slachtoffer geworden van een eeuwenoude vloek?

Vanaf de eerste pagina wist ik al, dit wordt duister goed. In Lock Haven, aan Bird Street, wonen vijf gezinnen. 11 maanden per jaar gaat het de gezinnen allemaal voor de wind. De ouders zijn gelukkig met elkaar en met hun werk, en de kinderen presteren allemaal goed op school, en in hun sport

of andere hobby’s. Als november aanbreekt beginnen de Donkerder Dagen en zit een maand lang alles tegen, met pijntjes, ziektes en andere tegenslag.

Om te zorgen dat hun geluk in december weer terugkeert, wordt er elk jaar een vreselijk offer van de bewoners van Bird Street verwacht....

Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om

zich heen. En elk jaar stellen de bewoners zichzelf de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?

gelezen door hetty aafjes

Nieuwe veilige fietsverbinding langs de Constructieweg in Mijdrecht

Vorige week donderdag is een nieuw vrijliggend fietspad langs de Constructieweg in Mijdrecht feestelijk in gebruik genomen. Het nieuwe fietspad ligt aan de noordzijde van de Constructieweg, tussen het fietspad naar Hofland en de Veenweg.

Het vrijliggende fietspad is een veiligere fietsroute voor onder andere scholieren en fietsende werknemers van het Bedrijventerrein Mijdrecht. Daarmee wil de gemeente ook het fietsgebruik stimuleren. Wethouder

Anja Vijselaar (Mobiliteit): “Veel scholieren maken gebruik van deze route. Het is niet wenselijk dat zij tussen grote vrachtwagens rijden. Met een vrijliggend fietspad voorkomen we

dat. We zien ook

Wethouder Vijselaar vervolgt: “We willen de

bereikbaarheid van het Bedrijventerrein Mijdrecht verbeteren. De aanleg van dit fietspad zorgt daarvoor. We blijven ook aandacht vragen voor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de N201. De komende maanden gaat een extern bureau bijvoorbeeld de woon-werkrelaties in kaart brengen om ondernemend Mijdrecht beter bereikbaar te maken.“

De opening door de wethouder werd verricht samen met verschillende ondernemers die hun bedrijf hebben langs de Constructieweg, genodigden van de Vereniging Industriële Belangen De Ronde Venen (VIB) en het VeenLanden College. Ook aannemersbedrijf Van Kessel dat de werkzaamheden uitvoerde was aanwezig.

Wat weet jij van... korstmossen?

Het zou een vraag kunnen zijn in het programma “de slimste mens”. Mocht de vraag voorbij komen dan hier alvast wat basiskennis. Allereerst is een korstmos geen mos. Een mos is een groen klein miniplantje, zonder wortel- en vaatstelsel. Mossen kunnen geen water en mineralen uit de grond halen. Ze bevatten chlorofyl en zijn in staat tot fotosynthese. Mossen vind je tussen je tegels maar ook op bomen.

Een korstmos is een symbiose tussen een schimmel en een alg. Door de samenwerking met de alg zijn ze wel in staat tot fotosynthese maar zitten dichter bij het schimmelrijk dan bij het plantenrijk. Ze zijn korstvormig, lobvormig, schubvormig en hebben soms het uiterlijk van ministruikje zoals het rendiermos. Korstmossen zijn kleurrijk van grijs, bruin, geel, grijsgroen zwart, oranjeachtig en soms rood. Ze hebben nooit de glanzend groene kleur zoals bij mossen Waarom ze dan wel “mos” worden genoemd, weet ik niet. Misschien omdat ze in elkaars nabijheid groeien, op bomen stenen en open plekken.

Korstmossen zijn een goede milieu-indicator. De luchtkwaliteit bepaalt welke korstmossen je te aantreft. Een baardmos heeft schone lucht nodig, die ga je in onze omgeving helaas niet zien.Zit er veel ammoniak in de lucht dan zie je vooral Groot dooiermos. Bomen in de buurt van intensieve veehouderij zitten er vol mee. Als de luchtkwaliteit verbetert krijgt Groot dooiermos het moeilijk en komen er andere en meer korstmossoorten.

Met het beheren van 22 hectare natuurgebied in de Ronde Venen, hoopt Stichting de Bovenlanden een (kleine) bijdrage te leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit en daarmee de diversiteit van korstmossen.

Overigens kan ik u aanraden in uw eigen tuin of op een wandeling zo’n korstmos eens van dichtbij te bekijken, ze zijn prachtig om te zien.

Nu een (levens)testament, straks een zorg minder

Het regelen van je testament is niet bepaald een onderwerp waarmee je indruk maakt tijdens verjaardagsfeestjes. Voor veel mensen is het een ver-van-mijn-bed-show. Taaie kost, een zorg voor later. “Maar als je nu al je zaken goed regelt, heb je later een zorg minder”, is de mening van erfrechtspecialist Kelly Boermans: “Cliënten die, op basis van een persoonlijk advies, hun laatste wensen en laatste wil hebben vastgelegd, voelen zich ronduit opgelucht. Soms zelfs blij.”

Niet meer betalen dan nodig is Een goed (levens)testament is maatwerk. Hoe wilt u dat uw nalatenschap wordt afgewikkeld? Door het vast te leggen in een testament, heeft u de garantie dat uw wensen worden nageleefd. Dit heeft ook als voordeel dat u - als u zorgbehoevend wordt - niet teveel eigen bijdrage en uw nabestaanden niet meer erfbelasting betalen dan nodig is.

Zelf de regie houden

En stel dat u als gevolg van ziekte of een ongeval wilsonbekwaam wordt. Wie neemt dan de noodzakelijke beslissingen als u daar zelf niet meer toe in staat bent? Kelly Boermans: “Als u zelf de regie over uw leven wilt blijven houden, raad ik aan om een levenstestament af te sluiten waarin u vastlegt wie er namens u beslissingen mag nemen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent.”

En stel dat u als gevolg van ziekte of een ongeval wilsonbekwaam wordt. Wie neemt dan de noodzakelijke beslissingen als u daar zelf niet meer toe in staat bent? Kelly Boermans: “Als u zelf de regie over uw leven wilt blijven houden, is een goed levenstestament érg belang-

rijk. U legt dan vast wie er namens u beslissingen mag nemen wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent. Wij vinden dit nog belangrijker dan een testament, want u bent er dan nog en dan wil je het gewoon goed geregeld hebben.”

Dan is nu de vraag heeft u het allemaal wel goed geregeld? Op maandag 30 januari geeft Erfrechtplanning een gratis lezing in Cultuurhuis Abcoude, Broekzijdselaan 46F in Abcoude om 13 uur over het levenstestament en het testament. Meldt u zich aan voor de lezing via www.erfrechtplanning.nl

16 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN
November Thomas Olde Heuvelt Anja de Kruijf Commissielid Flora en Fauna Stichting de Bovenlanden
het belang om het fietsen te stimuleren. Meer fietsers zorgt voor minder drukte op onze autowegen.”

Wie nu in de markt is voor een nieuwe XM, komt bij een Duits merk uit. Maar tot voorheen was het Citroën die de XM in de showroom had staan. Net als de nieuwe Duitse BMW XM was – en is – de Citroën XM op meerdere vlakken een bijzondere auto. Bij RH Automotive staat nu een prachtig exemplaar.

Eind jaren tachtig was het autolandschap overzichtelijk. Een merk als Citroën had op dat moment drie modellen, de kleine AX, de BX voor de middenklasse en de XM voor het hogere segment. De ontwikkeling van de XM startte in 1984, waarna de productie liep van 1989 tot 2001. Als opvolger van de CX moest het merk weer met iets bijzonders komen. Bij concurrent Renault kon je op dat moment aankloppen voor de Renault 25 (later opgevolgd door de Safrane). Citroëns zusterbedrijf Peugeot kwam met de vrij ingetogen 605, ontworpen door Pininfarina. Diverse ontwerpers werden uitgenodigd om mee te denken over de XM, waaronder het Italiaanse Bertone. Na een uitgebreide briefing van de Fransen vlogen de Italianen terug. Bij de landing hadden de ontwerpers de schetsen al op papier staan. Resultaat: een strak, modern ontwerp met grote raampartijen.

De XM werd geproduceerd als Berline (hatchback) en als Break (station). Deze Berline is voorzien van alle toeters en bellen die bij de Exclusive uitvoering horen. Onder de motorkap ligt er een V6 benzinemotor, gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. Daarnaast is de auto voorzien van een hydractive systeem. Waar je met reguliere vaste dempers een afstelling moet kiezen, bijvoorbeeld sportief of comfortabel, kon Citroën met het hydractive systeem dankzij elektronische regeling het comfort behouden of zelfs verbeteren en tegelijkertijd carrosseriebewegingen (zoals het overhellen) in bochten en het nadeinen onderdrukken.

Rijden met een XM is een bijzondere ervaring. Om de V6 tot leven te wekken moet je een geheime code intoetsen. Na het starten moet je even wachten tot de vering de juiste stand heeft ingenomen. Daarna heb je het gevoel met een comfortabele sloep onderweg te zijn. Je zit in prachtige fauteuils, die niet zouden misstaan in je woonkamer, terwijl je over de weg zweeft naar je bestemming. En ongetwij-

feld

Jazeker,

Op YouTube zijn overigens prachtige reportages te vinden over de XM. Van Belgische autoprogramma’s, tot nestor Fred van der Vlugt met ‘De Hoogste Versnelling’. Andere tijden, maar leuk om te zien.

Deze occasion met een kilometerstand van 104.056 kilometer is in 1999 nieuw geleverd in Zwitserland en terechtgekomen bij een echte liefhebber. De auto is jaarlijks met grote zorg en liefde onderhouden door de merkdealer. Hier en daar zie je dan ook hagelnieuwe merkonderdelen zitten. Aan de staat van de bodem te zien heeft de auto weinig ervaring met slecht weer. Het model verkeert dan ook in zeer goede staat. De XM is een klassieker van de toekomst. Eentje die je moet koesteren. Het prijskaartje ligt op 18.940 euro. De liefhebber snapt waarom.

CITROËN

Auto te water

In Baambrugge is dinsdagochtend een auto te water geraakt. Hulpdiensten werden massaal opgeroepen, maar de bestuurder bleek al uit het voertuig. Het ongeluk gebeurde op de Rijksstraatweg tussen Loenersloot en Baambrugge. De automobiliste raakte vermoedelijk door glad-

heid de macht over het stuur kwijt en belandde in riviertje De Angstel. Ze kwam met de schrik vrij. Een bergingsbedrijf heeft de wagen uit het water getakeld. Zes jaar geleden raakte er op hetzelfde stukje weg een peperdure sportwagen te water. De auto met een prijskaartje van zeker 225.000 euro was een van de duurste auto's van de Duitse autofabrikant Audi.

foto petershotnews nl

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 17 tekst michael reuling foto's patrick hesse AUTO IMPRESSIE Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur E W Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565 HORLOGERIE SERVICE EN ONDERHOUD VAN ONDER ANDERE info@ormontre.nl www.ormontre.nl ormontre
krijg je onderweg een duimpje omhoog van liefhebbers, kenners en Citrofielen. ieder merk heeft zijn aanhangers en Citrofielen hebben een voorkeur voor bijzondere Franse voitures. Van klassiekers als de DS, de Traction Avant, tot de Xantia en de XM. Grote kans dat de liefhebbers de showroom van RH Automotive al gevonden hebben bij het drukken van deze krant.
RH Automotive Handelsweg 2C 3641 RC Mijdrecht Tel. 06-55725161 www.rh-automotive.nl Citroën XM
opgelet
Citrofielen
Gereden versie: Citroën XM Vermogen: 194 pk 0-100: 9,2 s Top: 230 km/u Verbruik: 11,9 l op 100km Prijs gereden model: 18.940 euro

Vinkeveen Klaverjassen in De Boei

Vrijdagmiddag 20 januari organiseren Koos en Wim weer een gezellige klaverjasmiddag in dorpshuis De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen.

De grote zaal is open om 13 uur en het kaarten begint om 13.30 uur precies. Het wordt een gezellig evenement met veel leuke prijzen, dus voor iedere kaarter van harte aanbevolen.

Cleo Elenbaas en Daan Koot clubkampioen van IJsclub Nooit Gedacht

Oliebollentoernooi bij Veenshuttle

Bij Badminton Vereniging Veenshuttle is als vanouds weer het oliebollentoernooi gespeeld in Sporthal de Phoenix. Allereerst werden natuurlijk de sportieve nieuwjaarswensen uitgewisseld en daarna konden de wedstrijden beginnen. Veel spelers hadden een introducé(e) meegenomen, dus de eerste paar wedstrijden waren wat aftastende spelletjes. Al snel werden de teams fanatieker. De eindoverwinning ging dit jaar wederom naar seniorlid Menno en dochter Jasmijn (foto). Nieuwe leden zijn van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen elke donderdag in Sporthal de Phoenix. De speeltijden zijn 9:30-12 uur (senioren), 19-20 uur (jeugd) en 20-23 uur (senioren). Kijk voor meer informatie en aanmelden voor proeflessen op www.veenshuttle.nl.

Zaterdag 14 januari stond voor IJsclub Nooit Gedacht het clubkampioenschap op het programma, waaraan deelgenomen wordt door rijders uit alle disciplines van de ijsclub. In totaal stonden er iets meer dan 100 rijders aan de start, vanuit het jeugdschaatsen, het G-schaatsen, de Toerschaatsgroep en uiteraard de Schaatstrainingsgroep. Die laatste groep traint het hele jaar door op de fiets en op het ijs en doet ook regelmatig mee aan wedstrijden op de langebaan en in de marathon. Op een avond met regenachtige omstandigheden en matige wind ging de strijd bij de dames tussen Cleo Elenbaas en Sophie Moerman. Cleo wist zowel de 500 meter als de 1500 meter van Sofie te winnen en haalde zo voor het eerst het kampioenschap binnen. Bij de heren wist Stijn Verkade de 500 meter te winnen, met slechts 0,3 seconden verschil met Daan Koot. Dat betekende dat Daan 0,9 seconden moest goedmaken op de 1500 meter. Dat lukt hem door

met 1,5 seconde verschil de 1500 meter te winnen. Ook voor Daan is het de eerste keer dat hij 'Algemeen Clubkampioen' geworden is. Ook werd in diverse leeftijdscategorieën gestreden, waarbij in iedere categorie (pupillen, junioren, senioren en masters) wel één of meerdere deelnemers te vinden was met spannende ritten. Ondanks de matige omstandigheden werden er toch maar liefst 27 persoonlijke records verbroken. Ook de jeugdschaatsers en Gschaatsers deden mee aan het kampioenschap. Voor de allerjongsten stond 2x een 100 meter op het programma. De wat oudere jeugdschaatsers reden een 100 en 300 meter en de G-schaatsers zelfs een 100 en 500 meter. Onder luide aanmoediging van de vele ouders langs de kant wisten ook zij er een hele leuke strijd van te maken. Hopelijk smaakt dit naar meer komen zij de komende maanden opnieuw aan de start bij de wedstrijden, die speciaal voor hen georganiseerd worden.

Help

Taalvisite

Gemeente De Ronde Venen, Abcoude en Baambrugge. Postcode: 1391 en 1396.

Tijdens het schoonspoelen van de waterleiding, kan de waterdruk tijdelijk wegvallen. Na afloop van de werkzaamheden kan het water dat bij u uit de kraan komt, anders van kleur zijn.

Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.

Kijk in die week op waterstoring.nl om te zien wanneer u tijdelijk geen water heeft.

• Na afloop kun u last hebben van bruin water. Dit ziet er niet fris uit, maar het is niet schadelijk voor uw gezondheid.

Laat alle kranen in huis na de werkzaamheden goed doorlopen.

Na afronding van de werkzaamheden wordt de leiding gespoeld.

Dit kan tijdelijk leiden tot een lage(re) waterdruk.

Door het onderhoud aan de waterleiding zorgen wij voor betrouwbaar en beschikbaar drinkwater. Voor nu en later.

Misschien is een van jouw goede voornemens wel dat je (weer) vrijwilligerswerk wilt doen. Spreekt het jou aan om gezinnen leesplezier te brengen en kinderen zo te ondersteunen in hun taalontwikkeling?

Dat kan bij Taalvisite. In 15 weken ga je met kind én ouders aan de slag met taal.

Wil je meer weten? Kijk op: www.bibliotheekavv.nl/vacature-taalvisite Of scan de qr-code

www.bibliotheekavv.nl facebook.com/BibliotheekAVV

18 20 JANUARI 2023 DE GROENE VENEN
Kort nieuws
voert onderhoud uit aan de waterleiding Periode 23 t/m 27 januari, op werkdagen tussen 8.00 tot 16.30 uur.
Vitens
kinderen taalvaardiger worden: word voorlezer
Vrijwilligers gezocht Lees Vraag Ontmoet Leer Doe Clubkampioenen Corine Elenbaas en Daan Koot

PK Sport blijft hoofdsponsor van de Bosdijkloop

PK Sport en Toer Trimclub De Merel hebben hun samenwerking met een jaar verlengd. In het kader van de nieuwe overeenkomst is PK Sport, met het moderne sportcentrum in Vinkeveen, wederom hoofdsponsor van de Bosdijkloop editie 2023. Het jaarlijkse hardloopevenement in Vinkeveen op de derde zondag van februari heeft een lange traditie. Nadat de loop i.v.m. corona de afgelopen twee jaar was afgelast, wordt de 43ste editie van dit evenement nu op zondag 19 februari gehouden. De organisatie hiervan is in handen van TTC De Merel uit Vinkeveen.

André Kroeze, voorzitter van TTC De Merel: ”Wij zijn erg tevreden met de verlenging van de samenwerking met PK Sport, sinds 2009 de hoofdsponsor van de Bosdijkloop. Mede door hun sponsoring kunnen wij aan lopers en publiek op veel fronten

kwaliteit bieden: van verzorging tot elektronische tijdregistratie, een laag inschrijfgeld en een gezellige ambiance in en nabij sporthal De Boei in Vinkeveen”.

Peter Kinkel, directeur van PK Sport Vinkeveen: “Wij zijn er uiteraard bijzonder trots op dat we ook dit jaar weer de hoofdsponsor van de Bosdijkloop zijn. Wij tonen hiermee onze betrokkenheid bij een van de belangrijkste sportevenementen in Vinkeveen”.

Meer informatie over de PK Sport Bosdijkloop op zondag 19 februari bij Peter Meijer, tel. 0648013782 of bosdijkloop@gmail.com. Zie ook www.ttcdemerel.nl.

Nadere informatie over PK Sport is re vinden op www.pksport.nl.

Clubkampioenen De Amstel gehuldigd

Vrijdagavond jl. vond de jaarlijkse prijsuitreiking van de clubkampioenschappen plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie bij De Amstel. Eind november vond de wedstrijd al plaats, waarbij alle leden van de club (wedstrijdzwemmers, waterpoloërs, diplomazwemmers en masterzwemmers) meezwommen in het klassement voor clubkampioen.

Voor iedere deelnemer was er een oorkonde met daarop vermeld de plek in het klassement en de tijden die gezwommen zijn. Ook waren er medailles voor de snelste drie zwemmers in iedere leeftijdscategorie. Naast de standaard onderdelen, bevatten de clubkampioenschappen ook extra onderdelen; de familie-estafette, de surprise-estafette, de 400 meter vrije slag en de 25 meter sprint. Voor deze onderdelen zijn ook winnaars bekendgemaakt en gehuldigd. De familie Sijmons was de snelste bij de familie-estafette en het team met ‘bijna 3x Iris’ was de snelste bij de surprise-estafette. Bij de dames op de 400 meter vrije slag was Nanne Groenewegen het snelst met een tijd van 5:54,62 en bij de heren was Nick Sijmons het snelste in een tijd van 4:41,51. Ook de sprint werd gewonnen door Nick in een tijd van 11,89 sec, bij de dames was Iris van der Moolen met 14,20 sec het snelst. Maar uiteindelijk was iedereen nieuwsgierig wie zich clubkampioen van 2022 mag noemen en de wisseltrofee mee naar huis neemt. Als juniorenkampioen kwam de 12-jarige Derek Cheng tevoorschijn met zeer scherpe tijden: 00:45,21 op de 50 meter rugslag, 00:37,27 op de 50

meter vrije slag, 00:48,05 op de 50 meter schoolslag en 1:12,95 op de 75 meter wisselslag (zonder vlinderslag). Derek bleef hiermee voor Jens Lek (2e) en Marley (3e) en won de wisselbeker.

Bij de senioren werd Iris van der Moolen 3e, Owen Michels 2e en wederom Nick Sijmons eerste. Nick is de laatste jaren niet van het podium te slaan met zijn snelle tijden: 00:30,28 op de 50 meter rugslag, 00:55,48 op de 100 meter vrije slag, 00:31,83 op de 50 meter schoolslag en 1:04,07 op de 100 meter wisselslag. Alle winnaars kregen een eigen beker en werden gehuldigd met een applaus van het publiek.

Aan het eind van het seizoen vinden de zomerkampioenschappen bij de club plaats.

DE GROENE VENEN 20 JANUARI 2023 19
André Kroeze (links) en Peter Kinkel bij de ondertekening van de sponsorovereenkomst
Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures VACATURES Maak het verschil in de kinderopvang! Klopt jouw hart ...wij een maatschappelijke kinderopvang zijn? Samen zetten we ons in voor kansgelijkheid en dragen bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie. voor werken met kinderen? Wistje dat... Kom werken op onze kinderdagverblijven, peuteropvang en BSO’s in: • Mijdrecht • Breukelen • Loenen aan de Vecht • Oudekerk aan de Amstel • Vinkeveen • Abcoude • Wilnis www.werkenbij kindencoludens.nl Heb je interesse? Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57. Wij zoeken bezorgers! ... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdag- of vrijdagmiddag in: Abcoude, Mijdrecht & Vinkeveen. Functie: Planner (wegenbouw) Organisatie: Freesmij Plaats: Mijdrecht Functie: P&O adviseur Plaats: Mijdrecht Functie: Afwasser Organisatie: Bowling Mijdrecht Plaats: Mijdrecht Functie: CNC Draaier/Programmeur Organisatie: Automatendraaierij Ringeling bv Plaats: Mijdrecht Functie: Elektromonteur Organisatie: H. de Vos Elektrotechniek Mijdrecht b.v Plaats: Mijdrecht Functie: Fulltime Sourcing Specialist Organisatie: Maxima Kitchen Equipment Plaats: Mijdrecht Functie: Allround warehousemedewerker Organisatie: Impliva Plaats: Mijdrecht

Mis de kans op glasvezel in

We naderen het einde van onze glasvezelcampagne in Abcoude. Met een glasvezelnetwerk is Abcoude straks klaar voor toekomstige ontwikkelingen.

Overweeg je glasvezel en wil je graag persoonlijk advies of hulp bij het afsluiten van een abonnement? Kom dan naar een inloopavond tussen 19.00 - 21.00 uur op:

• dinsdag 24 januari bij de Abcouder Lawn Tennis Club, Zuster Claassenhof 15

• woensdag 25 januari bij FC Abcoude, Ruwelspad 1

• donderdag 26 januari bij Café Restaurant de Eendracht - Hoogstraat 27.

Aanmelden is niet nodig. Je kunt gewoon binnenlopen.

deltanetwerk.nl
Meld je aan vóór 1 februari 2023
Abcoude niet