De Groene Venen 02-12-2016

Page 1

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

8-6 °C De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 21 - Week 48 – 2 december 2016

NIEUW IN VERKOOP

Kievit 8 te Mijdrecht Vraagprijs € 239.000,-

Zaterdag 3 december: IVN-Vogelexcursie ganzen in de polder

9 clubs 4 kansen 1 doellat

Aanstaande zaterdag 3 december kunt u mee 'gans-watchen' met IVN-afdeling De Ronde Venen/Uithoorn. Elk najaar komen duizenden ganzen overwinteren in de polders van De Ronde Venen. Het zijn meestal kolganzen, opvallend door een witte vlek rond de snavelbasis ( kol), roze snavel en zwarte strepen op borst en buik. In oktober komen de eerste gezinnetjes hier aan en vanaf november loopt hun aantal snel op tot wel 10.000 vogels in januari. ’s Nachts slapen ze op het open water. Botshol, de Waverhoek en de Nieuwkoopse Plassen zijn zulke slaapplaatsen. Ga mee en trek passende kleding aan, neem koffie/thee mee voor onderweg en vergeet je verrekijker niet. Verzamelen: parkeerplaats bij de begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Vertrek: 8.30 uur, terug rond 12 uur. De excursie is per auto, er wordt geprobeerd met zo weinig mogelijk auto's te rijden. Vergoeding autokosten in overleg met de bestuurder. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Afgelastingen staan ca. 1 uur voor aanvang van de excursie op ivn. nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn. Meer informatie bij excursieleider Roy de Dood, tel. 06-23559528.

Commerciële talenten gezocht voor verschillende opdrachtgevers in de regio.

www.antennagroep.nl u i t z e n d e n • w e r v i n g & s e l e c t i e • p a y ro l l i n g

Bekijk FC Aalsmeer

Vanaf

Altijd geholpen door iemand die u kent

zaterdag

3 december Kerstbomen voor

€ 10,Op=op

Industrieweg 56 te Mijdrecht

Zaterdag 9 december

Speciale verkoop

Ook voor hulp bij overstappen

Goed bezochte welkomstbijeenkomst De Ronde Venen

cadeau bi onze be j taal rekening *

De gemeente hield maandagavond 28 november voor de tweede keer dit jaar een welkomstbijeenkomst voor nieuwe inwoners. Er kwamen ruim zeventig mensen op af, die vanuit alle hoeken van Nederland en daarbuiten hier zijn komen wonen. Iedereen werd persoonlijk verwelkomd door burgemeester Maarten Divendal, wethouder Alberta Schuurs en gemeentesecretaris Lilian Schreurs. Na een kop koffie en 'rondevenertje' werden zij met een kleine quiz door de burgemeester meegenomen door De Ronde Venen. Daarnaast was er genoeg gelegenheid om vragen te stellen en stonden er verschillende tafels met informatie over afval, duurzaamheid, Burgernet, de wijkcomités, servicepunten en Ouders Lokaal. In het voorjaar van 2017 is er weer een welkomstbijeenkomst. Nieuwe inwoners krijgen hier automatisch een uitnodiging voor.

Winnaar CCDNA 16 20 Award n’ ‘banke

Schuurs Verzekeringen

Dorpsstraat 7 3648 AE Wilnis T 0297 - 28 90 90 E info@schuursverzekeringen.nl I www.schuurs.nl

Kerklaan 53 te Vinkeveen

van kerstbomen Volledige opbrengst bestemd voor: Verkocht !

(Zie pagina 4)

Bos Houtloods Industrieweg 56 te Mijdrecht

Kijk voor andere leuke woningen op

www.korvermakelaars.nl

* Alleen in combinatie met een RegioBank spaarrekening. Stap over en laat uw inkomen storten. Lees de voorwaarden op regiobank.nl/actievoorwaarden.

Elke vrijdag een nieuwe Latjetrap op 0297.nl


2

2 december 2016

DE GROENE VENEN

UltraShape al 9 jaar voorgoed IN van uw vetrolletjes af! UNIEK NEDERLAND Liposuctie zonder operatie Finesse Bodyline Clinic voert al 9 jaar behandelingen uit met de UltraShape. Dit is een medische behandeling waarbij vetcellen vergruisd worden. Sinds januari werkt Finesse Bodyline Clinic met de nieuwste UltraShape. Finesse Bodyline Clinic is wereldwijd toonaangevend op het gebied van het vergruizen van vetcellen. Vele buitenlandse artsen hebben de kliniek al bezocht en zijn enthousiast over de resultaten.

Reality TV

Elk weekend is Finesse Bodyline te zien op TV, van DWDD tot Life is Beautifull. Cliënten worden tijdens de behandelingen gevolgd zodat “live” te zien is hoe de behandelingen uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn.

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

Facelift zonder operatie

Nu zijn de activiteiten nog verder uitgebreid met de verbeterde Ulthera. De Ultherapie werkt met geluidsgolven onder controle van echo. Het oude en verslapte collageen wordt omgezet in nieuw collageen. Hierdoor verbetert de elasticiteit van de huid, wordt hij gladder en steviger. Door de vernieuwingen wordt het resultaat beter zichtbaar en worden de behandelingen minder gevoelig. Finesse Bodyline Clinic onderscheidt zich door gebruik te maken van apparaten die zijn voorzien van het MDD certicaat (Medical Device Directive).

VEIL IG EN BLIJ VEND NIEUW

Daarnaast is de VelaShape techniek toegevoegd. De VelaShape 3 is een techniek waarbij door middel van vacuüm, infrarood en RF-techniek de structuur en de elasticiteit van de huid wordt verbeterd. Dit is de ideale behandelmethode tegen huidverslapping en de beruchte cellulite beter bekend als de sinaasappelhuid. “Wij blijven investeren in de beste methode om het maximale resultaat te behalen, want alleen dat telt,” aldus Cor Kok van Finesse Bodyline Clinic in Woerden.

Dit betekent dat de apparatuur goedgekeurd is voor medische toepassing in Europa. De behandelingen mogen daarom alleen door gespecialiseerde verpleegkundigen worden uitgevoerd. Finesse Bodyline Clinic is daarin uniek in Nederland.

MOOI ZONDER SNIJDEN

Pompmolenlaan 19A 3447 GK Woerden 0348-409199 info@nessebodylineclinic.nl www.nessebodylineclinic.nl

De Hyundai i10 vanaf:

89

* P.M.

o.b.v. Financial Lease

De ruimte om te genieten. De Hyundai i10 Go!

De Hyundai i10 Go! met € 2.195 aan voordeel. Met o.a. Pioneer Navigatie** • Volautomatische airconditioning • Privacy glas • Connectivity Pack (Bluetooth, stuurwielbediening, speaker achter) • Dagrijverlichting, LED Ontdek meer op goldcar.hyundai.nl GoldCar B.V. Pletterij 2, Amstelveen, tel. 020 - 643 3733 Gecombineerd brandstofverbruik: 4,3 (l/100 km) / 23,3 (km/l); CO2 - emissie: 98 (g/km). Uitstoot is afhankelijk van gebruik. Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG. Actie geldig van 1-10-2016 tot en met 31-12-2016 met uiterste kentekenregistratiedatum van 31-3-2017. Weergegeven actie betreft de Hyundai i10 Go!. Genoemde prijs is een adviesprijs en is excl. metallic lak en eventuele opties. Afgebeeld model kan afwijken van standaard uitvoering. Druk- en zetfouten voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden www.hyundai.nl of vraag er naar in de showroom. * Financial Lease wordt u aangeboden via Hyundai Finance, merk- en handelsnaam van Santander Consumer Finance Benelux B.V. ** Pioneer navigatiesysteem is achteraf ingebouwd. Gratis navigatiekaart-updates zijn niet van toepassing.


DE GROENE VENEN

2 december 2016

Luister- Start verkoop 7 kluswoningen aan Raadhuislaan vink

Heerlijk avondje Met weemoed kijk ik terug op een jarenlange traditie. De aanloop naar de dag der dagen, 5 december, was al prachtig. We kregen standaard op ons lazer omdat we de jutezak waar aardappelen in waren vervoerd kwijt hadden gemaakt. Het was voor ons een teken dat die enge zwarte kerel weer langs was geweest. Vanaf dat moment ging het ons dun door de Jansen en Tilanus. De winkels waren fraai versierd. Wieringa, een modezaak in Kampen, had zelfs een heuse levensgrote Sint en Piet in de etalage staan. Wij maar denken dat die op Sinterklaasavond in echte Sint en Piet veranderden. Op 6 december stonden ze namelijk niet meer in de winkel. Ik herinner me nog onze oudste die nog stellig geloofde. Op zaterdag namen we deel aan rondrit langs het IJsselmeer. In vrijwel ieder dorp werden we opgehouden door een binnentrekkende Sint. Halverwege was het ventje van z'n geloof af. Wat keek hij ons verwijtend aan. M'n Downer gelooft nog intens. Wel heb ik het idee dat hij dit meer doet om z'n cadeautjes veilig te stellen. Onze jongste worstelde met de vraag hoe het toch kon zijn dat Piet 's nachts gewoon door het huis kon lopen terwijl het alarm aanstond. Wat ik ook verzon, het was over en uit. In de winkel stonden lange rijen bij de kassa's. Er werd geld uitgegeven en verdiend. Suikerbeesten, marsepein, pijnlijke kiezen, het hoorde er allemaal bij. Nu anno 2016 ontbreken in de binnengekomen folders Sint en Zwarte Piet. Sommige grootwinkelbedrijven doen dit af met een mijtertje en een staf. Ik rijd met een busje door de provincie en zie in de dorpen eigenlijk alleen maar kerstbomen en ballen. Dat alles komt door het intense gezeur over Zwarte Piet. Hoe is het toch mogelijk dat een hele natie zich zo in de luren laat leggen? Is het niet de pers die deze klagers een veel te groot podium geeft? Dit jaar geen Sinterklaasavond in huize Vink. De lol is er gewoon vanaf. Geen bisschopswijn, ga je alleen maar stom van o.h.n. Wij zijn uit de kinderen, dus de schade valt mee. Maar leuk is anders. O ja, nog even over de vorige Vink. Er heeft zich iemand vreselijk beklaagd over de manier waarop ik de deelnemers aan 2BE heb omschreven. Achteraf denk ik, dat ik dat ook anders had kunnen doen. Mar ja, het is niet anders. De essentie van het verhaal staat als een huis overeind. Beter ter halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Luistervink

foto arthur van der kooij

Vida Makelaars start op maandag 5 december namens de gemeente De Ronde Venen met de verkoop van 7 kluswoningen aan Raadhuislaan 27-45 in Mijdrecht. De grootte van de woningen zijn vanaf 74 m2 en de kleinste kluswoning kost 165.000 euro inclusief gehele verbouwing. Geïnteresseerden zijn van harte welkom op de kijkdagen op zaterdag 10 december en 14 januari van 11 tot 14 uur aan Raadhuislaan 45. Tijdens de open dagen kunnen geïnteresseerden kijken in de kluswoningen, een eerste financieringstoets door de Rabobank laten uitvoeren en met hun vragen terecht bij het verkoopteam. Wethouder David Moolenburgh: “Met de verkoop van deze woningen kunnen handige klussers hun eigen droomhuis realiseren. De kopers mogen samen met een architect de buitenkant van de woningen ontwerpen. De binnenkant van de woning knappen de kopers zelf op.”

Verkoop- en bouwproces Kluswoningen zijn woningen waarbij kopers zowel gezamenlijk als met professionele hulp een woning opknappen. Adviesbureau Urbannerdam uit Rotterdam begeleidt straks tijdens dit proces de kopers van de kluswoningen aan de Raadhuislaan. De verkoop van de woningen start op maandag 5 december en de loting vindt plaats op donderdag 26 januari door FFT notarissen. De kopers gaan vervolgens gezamenlijk aan de slag met het ontwerp met een nog te selecteren architect, waarna zij een omgevingsvergunning kunnen aanvragen. Eén aannemer voert dan de verbouwing van alle woningen uit. De planning is dat de kopers eind november 2017 met de verbouwing van hun woningen kunnen starten. De verkoop is in handen van Vida Makelaars uit Mijdrecht. Meer informatie over het project vindt u op www.vidamakelaars.nl of via https://

www.facebook.com/kluswoningen/.

Gedeeltelijke wegafsluiting Baambrugge In verband met werkzaamheden aan het riool is de Rijksstraatweg in Baambrugge ter hoogte van de Grevenstukstraat gedeeltelijk afgesloten tot en met vrijdag 30 december 2016. Stoplichten regelen de doorstroom van het verkeer. Voor deze werkzaamheden moet het asfalt worden verwijderd, nieuw riool worden aangebracht

en vervolgens moet de weg weer worden dichtgestraat. Het verkeer wordt omgeleid via een rijplatenbaan, dus houd rekening met een langere reistijd. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur kunt u bellen met Van Leeuwen GWW B.V., via tel. 0348 441293.

foto arthur van der kooij

3

Zorgelijke ontwikkelingen in de gemeenteraad

De arrogantie van de macht CDA, RVB en VVD, hebben, nadat zij het oude college van B&W met een motie van wantrouwen hadden weggestuurd, een nieuw college gevormd, dat over de absolute meerderheid in de raad beschikt. Bij het aantreden van de nieuwe coalitie werd een beleid gepresenteerd, dat vooral daadkracht zou uitstralen. Openheid en transparantie, zodat het voor de inwoners duidelijk is dat er echt in hun belang gewerkt wordt. 'Meters maken' was de slogan en nadrukkelijk werd gekozen voor het aanpakken van projecten die zichtbaar zijn en die de beloofde daadkracht ook zichtbaar zouden maken. Asfalt kreeg prioriteit met het opknappen van enkele wegen en straten, met Hofland in Mijdrecht als een in het oog springend voorbeeld. Nadrukkelijk werd ook verklaard dat de coalitie openstond voor samenwerking met de oppositie en dat voorstellen vanuit die hoek welwillend zouden worden ontvangen. We zijn nu ruim een half jaar verder en van die welwillende en tegemoetkomende houding ten opzichte van de oppositie is niets meer over. De wijze waarop de coalitie met haar machtspositie omgaat, begint verontrustende vormen aan te nemen. tekst piet van buul

De gemeenteraad zou een plek moeten zijn waar men elkaar door middel van debat met goede argumenten overtuigt en waar men besluiten neemt die het belang van de inwoners dienen. Het goede debat is echter nooit een sterke kant van de raad geweest. Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat de drie coalitiepartijen daar ook nauwelijks behoefte aan hebben. Men doet nauwelijks pogingen om zelfs maar de schijn op te houden dat men zich iets van de oppositie wil aantrekken. Dat uit zich in de wijze waarop standpunten worden uitgewisseld en bij stemmingen over moties en amendementen. Waarbij de oppositie wel mag instemmen met voorstellen vanuit de coalitie of het college, maar waarbij hun voorstellen vrijwel altijd sneuvelen. Ook tijdens de gemeenteraadsvergadering op 24 november bleek weer eens hoe hecht de coalitie de gelederen gesloten houdt en hoe het spel met het college gespeeld wordt. Voorstellen die door de oppositie worden ingediend, worden door het college meestal ontraden. Of men laat het aan de raad over, wetende dat hun geestverwanten wel tegen zullen stemmen. Blijkbaar heeft de VVD bij de coalitiebesprekingen kans gezien om het CDA en Ronde Venen Belang flink te laten betalen voor de VVD-deelname aan de coalitie. Dat zien we terug in de prioriteiten van beleid, die een hoog VVD-gehalte hebben. Dat zien we ook terug in de centrale rol die de VVD-wethouder, mevrouw Schuurs, binnen het college speelt. Met haar stevige portefeuille, waarin financiën centraal staat, heeft de VVD een invloedrijke positie verworven. Mevrouw Schuurs heeft zich goed

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling, Peter Schavemaker, en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Toneelspel De soepele wijze waarop de coalitiepartijen en het college, blijkbaar onder strakke regie van de VVD, met de agenda van de raadsvergaderingen omgaan, doet het vermoeden ontstaan dat hier maandelijks een toneelspel wordt opgevoerd waarvan het scenario geen improvisatie toelaat en de rolverdeling vaststaat. Wanneer daags voor de raadsvergadering door de VVD een persbericht wordt uitgegeven waarin wordt vastgesteld dat er een gezondheidscentrum in Vinkeveen gaat komen, terwijl de raad zich hierover nog moet uitspreken, is daarmee wel aangegeven hoe de verhoudingen liggen. Een bespreking in de raad over besluiten die van te voren al zijn voorgekookt. Op deze manier wordt wel een bijzondere invulling gegeven aan het begrip democratie.

Agenda Kort

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

en snel ingewerkt in de materie en speelt het politieke spel met verve. Daarbij valt het op dat zij zich soepel voegt naar de wensen van de drie coalitiepartijen in de raad. Dat heeft tot gevolg dat ze nauwelijks moeite doet om raadsvoorstellen van het college te verdedigen en instemt met de ingediende moties of amendementen van haar politieke vrienden. Dat leidde in de afgelopen raadsvergadering tot de retorische vraag van D66-raadslid Brunia of hier niet sprake was van doorgestoken kaart. Exemplarisch was ook de wijze waarop het onderwerp duurzaamheid van tafel werd geveegd. Op neerbuigende toon stelde VVD'er Van der Greft vast dat voor de VVD duurzaamheid geen prioriteit heeft. Ook het kernenbeleid is inmiddels een zachte dood gestorven.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Zaterdag 3 december • Sint in De Lindeboom, Mijdrecht

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

• Sint bij Scouting Abcoude Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2016 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

• Klaverjassen, sportkantine HSV, De Hoef

Zondag 4 december • Sinterklaas in het Spoorhuis, Demmerik, Vinkeveen

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

2 december 2016

Kerstbomenverkoop voor Stichting Hoogvliegers

Kort nieuws

Rinaldo, Julius en Mike gaan kerstbomen verkopen voor Stichting Hoogvliegers, het goede doel dat kinderen met een ziekte of handicap een leuke dag bezorgt door hen onder meer zelf in een vliegtuig te laten vliegen. Ze verkopen de kerstbomen voor 12,50 euro per stuk bij BOS houtloods, Industrieweg 56 in Mijdrecht op vrijdagmiddag 9 december vanaf 14 uur. U kunt ook een kerstboom reserveren, mail de jongens dan op 15623@leerlingen. hetvlc.nl.

Mijdrecht

Tweede Adventszondag in De Wegwijzer Zondagmorgen 4 december leidt ds. G. Vos de dienst om 10 uur in De Wegwijzer. De verkondiging gaat over Jesaja 25. Om 17 uur leidt ds. L.J. Koopman uit Westzaan de middagdienst. Met aandacht voor de eerste verzen van het Evangelie naar de beschrijving van Johannes. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Mijdrecht

Romy wint kleurplaatwedstrijd

Romy uit Mijdrecht heeft de kleurplaatwedstrijd bij de Zilveren Turfloop gewonnen, die werd gesponsord door Voku serres & kozijnen. Inmiddels heeft de prijsuitreiking aan de trotse en sportieve winnares plaatsgevonden in de showroom van Voku in Mijdrecht. Nadat Romy de Zilveren Turfloop had gelopen, is zij ijverig aan het kleuren gegaan. Romy heeft een cadeaubon voor Bart Smit gewonnen ter waarde van 25 euro.

40 jaar lid bij Badmintonvereniging Kwinkslag Badmintonvereniging Kwinkslag vierde op 24 november het heugelijke feit dat Leo Driebergen 40 jaar geleden lid werd van de Vinkeveense vereniging. Dit was destijds in de 'nieuwe' sportzaal van Stichting Ons Dorpshuis, wat later De Boei zou worden. Leo is binnen de vereniging ook altijd actief geweest in het bestuur en zelfs wat jaren als voorzitter. Daarom waren zoveel mogelijk (ex)leden uitgenodigd om hem eens goed in het zonnetje te zetten. Toen Leo nietsvermoedend de zaal in kwam om zijn favoriete sport te beoefenen, stonden daar vele huidige

en oud-leden hem applaudisserend op te wachten om hem te feliciteren met deze mijlpaal. Na de 'normale' speelavond te hebben afgerond, waren er nog meer leden aangeschoven bij de bar, voor de alom bekende 'derde set', waarbij Leo een cadeau werd aangeboden en getoast werd op zijn jubileum. Ook zin om eens te ervaren hoe een potje badminton bevalt? Elke donderdagavond bent u vanaf 19. 30 uur welkom in De Boei. Alleen (zaal) schoenen zijn nodig, rackets en shuttles zijn beschikbaar.

Leerlingen Viribus Unitus laten zich horen

De Ronde Venen

Berichtgeving kunstgrasvelden onjuist Afgelopen weekend heeft de NOS een nieuwsitem uitgezonden dat de indruk wekte dat er nieuwe onderzoeksresultaten over de ‘rubbergranulaten op de kunstgrasvelden’ bekend zijn. Deze resultaten zouden de vermeende gezondheidsrisico's bevestigden. Deze berichtgeving is onjuist. Er zijn geen nieuwe (onderzoeks-) gegevens op dit moment bekend. De Vereniging Sport en Gemeenten heeft op maandag 28 november 2016 de gemeenten onder meer via een brief geïnformeerd. De gemeente heeft inmiddels de voetbalverenigingen op de hoogte gebracht over deze onjuiste berichtgeving.

DE GROENE VENEN

Vrijdagavond 25 november stond het clubgebouw van muziekvereniging Viribus Unitis bol van de muzikale uitspattingen. De leerlingen hebben op deze avond hun muzikaal talent laten horen aan publiek. Dit deden zij op diverse manieren, zoals in een solostuk begeleid door leraar Pascal van de Velde of in een solostuk met begeleiding van een cd. Een fraai duet werd gespeeld door Eva op trompet en Iris op hoorn speelden en ook het opleidingsorkest liet van zich horen.

Het programma was afwisselend, van 'Fantasie and Variations on The Carnival of Venice' tot Sinterklaasliedjes. Die Sinterklaasliedjes werden tot buiten gehoord en halverwege de avond werden de leerlingen en het publiek verrast door de komst van Nootje en Piet. Nootje leidde het opleidingsorkest als een volleerd dirigent en er werd door het publiek uit volle borst meegezongen met de liedjes. Als verrassing was er voor de muzikanten ook nog een presentje.

Geslaagde 'klassieke' uitdaging op de Schakel Hoe laat je kinderen kennismaken met zoiets als klassieke muziek? Een uitdaging die pianiste Irina Parfenova graag aangaat met een interactief klassiek kinderconcert. Een try-out van dit bijzondere project vond plaats op basisschool de Schakel. Het werd een heel leuke, maar zeker ook indrukwekkende middag. Doelstelling van het project is klassieke muziek toegankelijk te maken voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Maar ook om kinderen kennis te laten maken met echte artiesten en een echt concert. Want wat is dat eigenlijk precies? Het concert werd gegeven door pianiste Irina Parfenova en zangeres Luc Ket. Vooral het klassiek zingen maakte indruk: “De mevrouw kon heel hard en heel hoog zingen!”

< Interactieve deelname van Fienne uit groep 3.

Uitverkochte zaal bij 'Swing & Brass'-concert opmaat voor ‘Une Belle Histoire’, de brass-uitvoering van de bekende single van Michel Fugain & Le Big Bazar. Na de pauze werd begonnen met ‘Gonna fly now’, het themalied uit de film ‘Rocky’, met direct daarna een uitvoering van het rustige nummer ‘Calling Cornwall’, met mooie solo’s van Euphonium en Cornet. Het programma werd even onderbroken om Rinus Borst te bedanken voor 35 jaar inzet voor de vereniging als bestuurslid en beheerder van de instrumenten en Jan van Peursem voor 7 jaar voorzitterschap. Vervolgens was het weer spektakel met ‘That's the Way I like’em‘, een medley van bekende popmuziek, de concertmars ‘Arsenal‘ en ‘The Pink Panther‘. De avond werd afgesloten met ‘The Final Countdown’. Zie ook

Zaterdag 26 november heeft Brassband Concordia uit Vinkeveen, onder leiding van dirigent Thomas Eveleens, voor een uitverkochte zaal een gevarieerd concert gegeven met klassieke brassband-werken en swingende pop- en filmmuziek. De avond werd geopend met ‘Jazzimut’, in 2009 geschreven als herkenningsmelodie voor het Zwitserse brass- ensemble Azimuts Brass. Daarna werd ‘Oregon’ gespeeld, een muzikale fantasie waarbij de luisteraars aan de hand van een treinreis meegevoerd werden door het boeiende landschap van deze Amerikaanse staat. Vervolgens speelde de band een medley van de filmmuziek van Walt Disney’s filmreeks ‘Pirates of the Caribbean’, muziek uit de film ‘Crimson Tyde’ en 'Lord Tullamore’, de visie van componist Carl Wittrock op Ierse volksmuziek. Dit was de

www.brassband-concordia.nl.

Door kinderen actief bij het het concert te betrekken, opdrachtjes te geven en attributen te gebruiken werd het verhaal achter de muziek verteld. Dat muziek tot de verbeelding spreekt bleek ook uit de tekenopdracht die aan het concert is gekoppeld. Opnames van het concert

zijn op een later moment in de klassen opnieuw afgespeeld. Geïnspireerd door de muziek maakten de kinderen mooie tekeningen over de muziekstukken. Een zeer geslaagde activiteit om de wereld van kinderen te verbreden met muziek die voor hen niet alledaags is.

Irina Parfenova en Luc Ket.


DE GROENE VENEN

2 december 2016

5

Handbiker Tim de Vries op Pijlstaartschool

Traktatie voor Sint toch gelukt? Bakpiet is al geruime tijd bezig om een geslaagde taart voor de Sint te maken. Helaas is dit hem tot op heden nog niet gelukt.Vandaar dat de kinderen van basisschool De Fontein in Mijdrecht hem hebben geholpen. Op vrijdagmiddag 25 november was er Heel Fontein Bakt! De deelnemende groepen hadden in de hal ieder een werkplek gekregen om gedurende 20 minuten hun traktatie af te maken. De deskundige jury liep

ondertussen rond en gaf hier en daar nog een tip. Aan het einde van de baktijd werden de traktaties beoordeeld: welke traktatie is het beste gelukt en kan op 5 december aan de Sint worden overhandigd? Er waren uiteindelijk 2 winnaars die de lekkerste en mooiste traktatie hadden gemaakt. Alle traktaties die over waren, gingen mee naar de klas en daar werd nog even verder gesmuld van al dat lekkers!

Op woensdag 23 november vertelde handbiker Tim de Vries, die heeft meegedaan aan de Paralympische Spelen, alle kinderen van de Pijlstaartschool over zijn avonturen. Op het onderdeel handbike had Tim zich gekwalificeerd voor twee onderdelen: de tijdrit en de wegwedstrijd. De wegwedstrijd leverde bijna een gouden medaille op. Helaas wierp een lekke band Tim terug naar de 9e plaats. Op de tijdrit kwam Tim nét te kort: een prachtige 4e plaats was zijn eindresultaat. Uiteraard was de handbike te bewonderen. Tim liet ook zien hoe je daar in moest zitten en dat viel nog niet mee! Ook hebben de kinderen filmpjes vanuit het Olympisch dorp gezien, Tim heeft verteld over zijn ervaringen daar en wat je moet doen

om zo goed in je sport te worden. Een 'teleurstelling' was het voor de kinderen om te horen dat rusten en slapen ook héél belangrijk zijn om tot goede prestaties te komen. Ten slotte mochten de kinderen vragen stellen. Daar werd veel gebruik van gemaakt. Het was een geweldig leerzame en leuke ochtend waarin de kinderen geleerd hebben dat je ver kunt komen wanneer je plezier in je sport hebt. Als blijk van waardering heeft Tim een dinerbon ontvangen. Op de avond dat hij met zijn vrouw Maaike daarvan gaat genieten is er voor de kinderen Janna, Froukje en Jens, die ook op de Pijlstaart zitten, gratis oppas geregeld: juf Ellen en juf Thessa!

Kort nieuws Baambrugge

Kerstviering voor ouderen De Commissie Ouderenkerstfeest van de gezamenlijke kerken in Baambrugge houdt in dorpshuis De Vijf Bogen donderdagmiddag 15 december een kerstviering, die om 16 uur begint. Er worden kerstliederen gezongen en het kerst-evangelie plus een kerstverhaal worden voorgelezen. De kerstviering wordt afgesloten met een broodmaaltijd. Iedereen is van harte welkom. Meer informatie bij Ellen Post, tel. 0294-293048.

De Hoef

Klaverjassen bij HSV Zaterdag 3 december is het weer klaverjassen in de sportkantine van HSV in De Hoef. Iedereen is welkom en de kosten zijn 3 euro per persoon. Het kaarten begint om 20 uur, de kantine gaat open om 19.30 uur. Na afloop is er ook een leuke tombola met prijzen waar Sinterklaas jaloers op zou zijn...

Mijdrecht

Initiatiefgroep Vrije School hield Kabouterwandeling Op zondag 27 november hield de initiatiefgroep voor een Basisschool voor Vrijeschoolonderwijs in de omgeving Wilnis/Mijdrecht/Uithoorn een kabouterwandeling. Er werd gewandeld met kabouterverhalen en de mooie dingen in het bos werden uitvoerig bekeken en verzameld. Hierna gingen de kinderen aan de

slag: zelf een kabouter maken van wol en vilt, een boomschors-tekening maken of een natuurschilderij met alle gevonden herfstspullen. Ondertussen werd er lekker gespeeld in het bos en in de speeltuin, en konden ouders elkaar leren kennen bij een warme kop thee. Een geslaagde ochtend! Meer over het initiatief voor een Basisschool voor Vrijeschoolonderwijs op vrijeschoolgroenehart.wordpress.com.

VVP Verhuur/Visserslust op Hengelsport & Botenbeurs VVP Verhuur/Visserslust uit Vinkeveen is ook dit jaar weer te vinden op de Hengelsport & Botenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht, die wordt gehouden van vrijdag 2 tot en met zondag 4 december. Hun standnummer is ditmaal 207. Vissen op de Vinkeveense Plassen is voor veel sport- en recreatievissers elke keer weer een unieke beleving. Het is voor velen de favoriete plek omdat het een uitstekend visgebied is, met VVP Verhuur/Visserslust als de ideale locatie om te overnachten en een boot te huren. Veel voorkomende vissoorten die regelmatig gevangen worden, zijn karper, baars, snoek, snoekbaars, voorn en paling. VVP Verhuur/Visserslust ligt direct aan de Vinkeveense Plassen en verhuurt diverse accommodaties, ook rolstoelvriendelijke. Per nacht, week-

end, midweek of week(en), tot in totaal ca. 50 personen. In Visserslust is eventueel een ruimte om te ontbijten. In de hal staat een machine voor koffie, frisdrank en een versnapering. U kunt bij VVP Verhuur ook terecht voor de huur van een motorboot. Er zijn daarvoor tevens aantrekkelijke combinaties met een accommodatie. In 2017 is dit ook mogelijk in het hoogseizoen. Heeft u een visvergunning nodig, dan kunt u bij VVP Verhuur terecht voor een dag-, week- of jaarvergunning. Ook als u met uw eigen boot voor een dagje naar Vinkeveen komt. Wilt u toch blijven overnachten, dan is er in de jachthaven een ligplaats voor uw boot tegen een redelijke vergoeding. Zie ook

www.vvpverhuur.nl.

Interessante ouderavond De Speelboerderij Op Kinderdagverblijf De Speelboerderij in Mijdrecht is een leuke en interessante ouderavond gehouden over de spraak- en taalontwikkeling bij 0- tot 4-jarigen. De logopedisten Vivian Menheere en Miriam Kersemaekers waren uitgenodigd om daarover te spreken op deze avond. Na de pauze werden er filmpjes vertoond van de kinderen op de Speelboerderij en vertelden de leidsters over taal-spraak-activiteiten op De Speelboerderij. Boekhandel Mondria was aanwezig met speciaal uitgekozen prent- en voorleesboeken, die goed in de smaak vielen.

Sint vervult wensen in De Lindeboom Zaterdag 3 december krijgt winkelcentrum De Lindeboom in Mijdrecht hooggeëerd bezoek. Sinterklaas en zijn Pieten komen dan gezellig langs om hun laatste inkopen voor pakjesavond te doen. En dat niet alleen. Er worden ook mooie prijzen uitgereikt: € 450,(prijs naar keus) en verrassingspakketten. En er gaan veel kinderwensen in vervulling. “Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet”. Van 11.00 tot 13.00 uur is het vrolijke gezelschap te gast bij De Lindeboom. Naast pepernoten worden er ook prijzen uitgedeeld. Om 11.30 wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van €450,-. Hij of zij mag een prijs naar keus uitzoeken. Ook worden er luxe verrassingspakketten uitgedeeld. Deze prijzenregen is het hoogtepunt van de verbouwingsactie van het winkelcentrum. Deelnemers konden hun kassabon van een van de winkels van De Lindeboom in de actiebrievenbus deponeren en zo kans maken op deze prijzen. Ook kinderen maakten kans op een geweldige prijs. Door hun wensenlijstje in te vullen en bij Boni in De Lindeboom in te leveren, konden ze een van hun wensen winnen. Om 12.00 uur is er een feestelijke prijsuitreiking in De Lindeboom, waarbij meerdere kinderen hun wens in vervulling zien gaan. Dank u Sinterklaasje!


2 december 2016

W ink

6

DE GROENE VENEN

um n tr ce el

Like, SHARE & WIN een

ULTRA HD TV t.w.v. € 1.199

We communicate through online, offline & events. LOYALS.NL

FACEBOOK.COM/ DEPASSAGEMIJDRECHT Mooie goudrenetten 12 kilo € 7,50 kilo € 0,75 Elstar vanaf 12 kilo € 7,50 kilo € 0,75 LIKE, SHARE & WIN actie. Ga in de actieperiode van maandag 28 november t/m vrijdag 16 december naar de facebookpagina en like onze facebookpagina, deel de actie en maak kans op een ULTRA HD TV t.w.v. € 1.199,- Op Zaterdag 17 december wordt de ULTRA HD TV uitgereikt aan de gelukkige winnaar. Bekijk deze ULTRA HD TV bij de Expert. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. DEELNEMENDE WINKELS

Allurel, rubinette(cox), natyra, robijn, rubens, 12 kilo € 10,Doyenne du Comice, conference, Verdi, handperen kilo € 1,25 Gieser wildeman stoofperen 2.5 kilo € 2,95 Div soorten haagplanten o.a. Laurier, beuken, liguster, coniferen

Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.firmaruizendaal.nl


DE GROENE VENEN

2 december 2016

SINTERKLAAS IN BEELD Sint en Piet gluren door de ramen bij De Eendracht Op een koude maandagmiddag zien de leerlingen van OBS De Eendracht ineens Sint en Piet door het raam gluren! Doen de kinderen wel hun best? Rekenen ze slim genoeg en werken ze hard aan de taallessen? Aan de vrolijke gezichten van dit beroemde tweetal te zien, zit dat wel goed. Ondertussen klopt vol verwachting ieders hart op De Eendracht, want vrijdag 2 december komt de Sint met zijn gevolg op bezoek en mogen de surprises open worden gemaakt!

Pieten bij Judoschool Blaauw Vrijdagavond 25 november en zaterdagochtend 26 november werden de jonge judoka’s van Judoschool Blaauw tijdens de les verrast door een bezoek van vijf Pieten. De kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 9 jaar hebben de Pieten hun judokunsten laten zien en hen wat judogrepen geleerd. Tijdens dit verrassingsbezoek werden ook sinterklaasliedjes gezongen en spelletjes gedaan. Nadat de groepsfoto was genomen, kregen alle kinderen pepernoten. Na een afscheidslied kwam er een eind aan het onverwachte maar heel gezellige bezoek. Kijk voor meer informatie over de judoschool op www.judoschoolblaauw.nl.

Sinterklaas op bezoek bij Hertha Woensdag 23 november was het voor bijna 70 kinderen groot feest bij Hertha in Vinkeveen. De Sint vond het ook erg spannend dit jaar, want de nieuwe kantine moest hij via de lift bereiken. Gelukkig had hij twee pieten bij zich die niet bang waren in de lift! Piet Fiasco was vooruit gestuurd om samen met de kinderen zijn pietendiploma te halen. Dat is gelukt met behulp van succes-belletjes en de kinderen wisten hem van de vergeet-belletjes af te houden... Ook werd er veel gezongen, heel veel lekkers gegeten en natuurlijk cadeaus gegeven en uitgepakt. Ten slotte gingen de kinderen, de pieten en ook Sinterklaas nog even lekker het veld op, voor de aftrap van een kluitjesvoetbalwedstrijd van de mini's.

Heel De Hoef bakt... Sinterklaas bij Argon goed op de hoogte Zondagochtend 27 november werden kort na het begin van de vele wedstrijdjes de mini’s als eerste verrast met het bezoek van een drietal pieten die mee begonnen te ballen. En na de wedstrijden stonden alle kinderen en hun ouders vol verwachting in de kantine. Zou Sinterklaas ook weer komen? Eerst werd er een spelletje ‘Piet zegt’ gespeeld en ook moest er natuurlijk gezongen worden. Sinterklaas was dat niet ontgaan, want even later kwam hij binnen met twee van zijn trouwste helpers. Hij had zijn grote boek weer mee en de goedheiligman bleek ook dit jaar weer goed op de hoogte. Mathew Smalling spreekt ook Spaans, Lucas Fokker verwacht een zusje en pechvogel Justin Bader was wederom geblesseerd aan zijn enkel. Sinterklaas wist ook dat Viggo Verbeek en Luuk Verlaan de allerjongste Argon-leden zijn en dat Else Rieke Gerrits en Julia van Aldrichem de allerjongste meisjes van Argon zijn. Tussendoor werd er een spelletje ‘Volg de Pieten’ gespeeld en werden er foto’s gemaakt. Na afloop kon iedereen Sinterklaas een handje geven en kregen alle kinderen nog een verrassing, met dank aan de Lijnkijkers en Hema.

Op donderdagochtend 24 november woei er een straffe noordoostenwind op de dijk in De Hoef. Het kon de kinderen van de Antoniusschool niet deren. Met rode konen van de inspanning kwamen ze allemaal met hun zelfgebakken Sinterklaasgebak naar school. Er was namelijk een bakwedstrijd: Heel De Hoef bakt. Een heel bijzondere wedstrijd. De kinderen kregen de maandag ervoor een speciale brief van de Pieten. Zij waren druk bezig om een heerlijke taart voor de verjaardag van Sinterklaas te maken, maar alles mislukte en het werd een enorme bende. Welles Piet bedacht een slim plan: de kinderen van de Antoniusschool konden vast helpen. De spion-pieten zagen in de dagen daarna verhitte moeders door de gangen van de supermarkten vliegen. Er moesten recepten bedacht of uitgezocht worden en natuurlijk mochten de ouders toezicht houden en helpen, maar de kinderen moesten het werk doen... Een geweldige verzameling baksels werd donderdagochtend binnengedragen en tentoongesteld in de hal van de school. De jury, bestaande uit bakker Ed, de opa van Davino, en bakker Nel, de oma van Wessel, Lenny en Fenna mochten alles proeven en beoordelen. Ze kregen hulp van een echte Piet. Het was een heel moeilijke klus, eigenlijk konden ze niet kiezen. Alle kinderen hadden zo hun best gedaan. Piet betrapte Sem op het feit dat hij twee taarten had ingeleverd. Voor straf moest hij een Sinterklaasliedje zingen. De jury wilde graag van Thijs weten welk geheim recept hij gebruikt had bij het bakken van zijn wereldberoemde cake. Als een echte meesterbakker gaf hij het geheim echter niet prijs, ook niet nadat zijn klasgenoot Luca had voorgesteld om 50% van de winst bij verkoop van de cakes op te eisen. Na uitgebreid proeven wonnen uiteindelijk de cupcakejes van Maya uit groep 3 en de taart van Jasmijn en Lorenzo uit groep 7 en 8. Ze kregen als meesterbakkers een beker en hun recept wordt gebruikt om de verjaardagstaart voor de Sint te maken. Nu maar hopen dat Sinterklaas zelf de school ook nog met een bezoekje komt vereren...

7


Familieberichten

8

2 december 2016

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

DE GROENE VENEN

See You. Gedenksieraden .. Omdat een gedenksieraad mag zijn.. ook

mooi

Swaab juweliers | Dorpsstraat 6, 3641EC Mijdrecht | 0297-283366 | info@swaabjuweliers.nl | www.swaabjuweliers.nl

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon

Charon

Uitvaartbegeleiding

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Het is alsof wij afscheid namen maar de liefde is oneindig groot wij bleven en blijven samen liefde is sterker dan de dood. Met groot verdriet geven wij kennis van het overlijden van mijn zorgzame man, onze lieve papa, schoonvader en onze grote vriend opa * 19 juni 1945

Ton Meijer

† 25 november 2016

Corry Meijer-Koopmanschap Anita en Robin Max Moos

Martine en Tom Ruben Jéla Correspondentie-adres: Zilverschoon 87 1391 XR Abcoude

De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Hiermee willen wij alle mensen bedanken voor hun blijken van medeleven in de vorm van een kaartje, bloemen en e-mails tijdens de ziekte van Ton. Het was hartverwarmend hoe iedereen met ons heeft meegeleefd.

Afscheid nemen met je hart

www.charonuitvaart-abcoude.nl Miranda van Gelderen: 06-23 36 79 97/ Brenda Stork: 06-15 44 20 46

Nog plaatsen vrij bij 'Paraplu' in Wilnis Stichting Paraplu in Wilnis heeft van alles op het programma staan voor december. En er zijn nog plaatsen vrij. Zaterdag 10 december gaat men naar de kerstmarkt op kasteel Cannenburch. Vertrek om 9 uur vanaf de parkeerplaats bij de ‘Paraplu’. Entree voor het kasteel en de kerstmarkt zitten in de prijs inbegrepen. Rond 17 uur is men weer terug.

voudige lijnen die patronen vormen. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen of heel creatief voor te zijn. De cursus 'Nabewerking digitale RAW-foto's' wordt gegeven op 30 november en 7, 14 en 21 december van 20 tot 22 uur. De cursus 'Schilderij met Powertex 2: afbeelding verwerken op doek' is op 30 november en 7 december van 19.30 tot 21.30 uur.

Donderdag 15 december van 19 tot 22.30 uur is de kerstworkshop 'Elandpaneel schilderen' en zaterdag 17 december van 10 tot 12.30 uur kunt u een 'Waxinelichtje van Keramiek' maken. De basiscursus Zentangle is op de woensdagen 4 en 21 december van 19.30 tot 22 uur. Een Zentangle is opgebouwd uit een-

Aanmelden

kan

rechtstreeks op www.stichtingparaplu.nl of via een inschrijfformulier dat kan worden gedownload op dezelfde website of afgehaald bij de 'Paraplu' aan de Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis. Meer informatie is op te vragen via info@stichtingparaplu.nl.

Iedereen kan vrijwilliger zijn bij Ouders Lokaal Het platform Ouders Lokaal brengt ouders/ opvoeders met elkaar in contact via leuke activiteiten zoals workshops en mama-koffieochtenden. Zij kunnen met elkaar praten over opvoedvragen, dilemma’s waar je als ouders tegenaan loopt, ervaringen uitwisselen, elkaar inspireren en van elkaar leren. De activiteiten van Ouders Lokaal worden georganiseerd door een team vrijwilligers, die allemaal zelf ouder zijn. Sommigen hebben pubers met alle hectiek, sommigen zijn ouder van jonge kinderen met op vaste (en onverwachte) tijden slaapjes. Hoe kun je vrijwilliger zijn als je krap in je tijd zit? Of niet van

huis weg kan? Of (overdag) geen auto hebt? Ouders Lokaal heeft de oplossing gevonden binnen de communicatietechnieken van nu. Heel vaak wordt in die situatie het videobellen ingezet. Binnen Ouders Lokaal wordt er heel wat ‘gevideobeld’! Om samen workshops te plannen, om te vragen hoe het gaat of om een vergadering bij te wonen. Wil je ook vrijwilliger worden? Stuur dan een mailtje naar info@ouderslokaal.nl. Op dit moment is men vooral op zoek naar versterking in de Mama Lokalen en Workshop Lokaal. Ook voor social media wordt nog iemand gezocht.


DE GROENE VENEN

2 december 2016

DR. BEEKER

9

Tekst Jaco Beeker

Het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker gaat veranderen Verwarring alom, want per 1 december is het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker veranderd en het nieuwe bevolkingsonderzoek gaat pas in 2017 van start. Op de een of andere manier heeft een licht op de afdeling planning bedacht dat het handig was om vrouwen en hun huisartsen in de maand december even aan hun lot over te laten. Wat is er veranderd? In de afgelopen jaren was het zo dat vrouwen vanaf hun 35e levensjaar elke vijf jaar werden opgeroepen voor het uitstrijkje van de baarmoederhals. Dit moest dan gebeuren bij de huisarts. In het uitstrijkje wordt gekeken naar afwijkingen in de celgroei van de binnenkant van de baarmoedermond en de omslagrand naar de vagina. De baarmoedermond lijkt qua vorm een beetje op de vorm van je hand als

je een vuist maakt en dan van de zijkant gezien, er zit in het midden een rondje dat naar binnen gaat. Met het kwastje waarmee je een uitstrijkje maakt en dat de vorm van het dak van een Oostenrijks chalet heeft (wat een beeldspraak weer) poets je wat cellen uit de diepte en van de rand. Nu is het zo dat een aantal jaren geleden duidelijk werd dat Hpv een grote rol speelde bij het uiteindelijk fout groeien van die cellen. Hpv staat voor Humaan Papilloma Virus en van

Recreatiewedstrijd GV Abcoude Gymnastiek Vereniging Abcoude (GVA) organiseerde afgelopen zaterdag 26 november wederom een succesvolle Tumbling wedstrijd voor turners en turnsters vanaf 6 jaar. De Kees Bon zaal zat vol met enthousiaste turn(st)ers en hun grootste fans. Ieder jaar doen jongens en meiden van GVA mee aan de Tumblingwedstrijd. Een groepswedstrijd waar zij op een lange mat gevuld met lucht met elkaar zoveel mogelijk sprongen en onderdelen laten zien. Weken lang oefenen op onder andere koprollen, handstanden en radslagen. Gehuld in hun nieuwe club tenue lieten ze zien dat ze er klaar voor waren. Iedereen kan trots zijn, want wat hebben ze ongelofelijk hun best gedaan. Vele

trotse ouders, grootouders en vrienden gaven vanaf de tribune een verdiend groot applaus. Wij kijken terug op een zeer geslaagde sportieve dag met een heel mooi resultaat.

Cursusproject Abcoude-Baambrugge

Op 14 december is er een avond over de overeenkomsten tussen de economie en de staat van schoon water. Op 12 januari is er een lezing van Gerard Kind over het hiernamaals, o.a. hoe Socrates en Descartes daarover dachten. Op 19 januari wordt

Er zijn nog plaatsen vrij bij een paar cursussen van het Cursusproject van dit seizoen.

GVA staat voor sporten op je eigen niveau in een veilig sportklimaat. Aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) stelt GVA het welzijn van het kind en positieve coaching centraal. Want kinderen hebben plezier in sporten als zij dit kunnen doen op hun eigen niveau. Naast turnen wordt ook peuter- en kleutergymnastiek, jongensgymnastiek en free-running gegeven in de Kees Bonzaal in Abcoude.

dat virus zijn weer meerdere varianten. Net zoals het griepvirus eigenlijk, daar heb je ook tig soorten van. En dat is dan bij griep weer de reden dat de griepprik soms niet helemaal goed beschermt, net het verkeerde type erin gestopt... Van Hpv zijn 80 varianten en van 15 daarvan weten we dat je bij besmetting een groter risico loopt op het krijgen van baarmoederhalskanker, van de types 16 en 18 weten we dat het risico het grootst is. Maar het probleem is dat 80% van de Nederlandse vrouwen in haar leven wel eens besmet is geraakt met Hpv en dat komt dan weer doordat de meeste Nederlandse mannen drager zijn van het virus. Mannen krijgen bij gebrek aan een baarmoeder daar minder problemen mee, maar de veronderstelling is wel dat onder meer peniscarcinoom ook geassocieerd is met Hpv. Let op, mensen denken altijd meteen dat er sprake is van een Soa maar dat is het niet. Het virus kan ook gewoon op je huid zitten en een condoom gebruiken of veilig vrijen helpt dus niet tegen een besmetting. Nu is het zo dat bij veel mensen een besmetting met Hpv gewoon overgaat. Het immuunsysteem maakt antistoffen en het virus gaat ten gronde, de infectie is over. Net zoals bij de griep herstel je na een tijdje vanzelf. Maar er zijn ook mensen waarbij de kwaliteit van de afweer niet zo fantastisch is en daar blijft het virus aanwezig. De afweerreactie (eigenlijk een ontstekingsreactie) blijft maar doorgaan en uiteindelijk gaan ook de lichaamseigen cellen ten gronde. Die vervolgens weer worden aangemaakt en die weer kapotgaan enzovoorts. Totdat er weeffoutjes optreden bij de aanmaak en dus kanker ontstaat.

Heel veel gezinnen maken gebruik van de Voedselbank. Sommige voor

langere tijd, andere als overbrugging tussen de tijd dat men werkloos wordt en de eerste uitkering ontvangt. Niet iedereen heeft voldoende financiële reserves om deze tijd te overbruggen. In de adventstijd, de tijd van bezinning en verwachting, is het volgens de oud-katholieke parochie i.o. goed ook stil te staan bij de minder draagkrachtigen en met hen te delen.

In ieder geval, tijdens het uitstrijkje werd de laatste jaren ook wel gekeken naar de besmetting met Hpv, maar dat was niet de eerste opzet van het bevolkingsonderzoek. Vaak werd er alleen gekeken naar Hpv als er sprake was van afwijkende cellen. Nu wordt dat systeem per 1-1-2017 omgekeerd. In het nieuwe uitstrijkje wordt eerst gekeken of er een Hpvinfectie speelt en pas als dat het geval is wordt naar celafwijkingen gekeken. Daarmee is het bevolkingsonderzoek een stuk eenvoudiger van opzet geworden, want negatief Hpv betekent dat je de eerste tien jaar geen risico loopt en positief Hpv met afwijkende cellen betekent dat de gynaecoloog moet gaan kijken.

Nog een nieuwtje De opkomst voor het bevolkingsonderzoek laat nog wel eens te wensen over. Begrijpelijk, want niemand zit te wachten op zo’n eendenbek en gedoe. Als je niet zou komen voor het onderzoek krijg je nu een herhalingsoproep met daarbij een zelfafname-set. Met die set kun je kijken of er sprake is van een besmetting met Hpv. Helaas is het wel zo dat bij een positieve uitslag alsnog de eendenbek tevoorschijn moet komen. En verder heeft dezelfde slimmerik die heeft bedacht om in december even niets te doen, ook bedacht dat ons vaste laboratorium Saltro niet meer mee mag doen met het nieuwe bevolkingsonderzoek. En dat betekent dan weer dat we een nieuw beoordelingslaboratorium moeten zoeken. Allemaal heel onhandig, maar niet uw probleem. Vrouwen die nu nog een uitstrijkje moeten herhalen, omdat het eerder afwijkend was, kunnen niet meer een onderzoek via het reguliere programma doen en moeten zich voor het nieuwe onderzoek melden bij het Bevolkingsonderzoek Midden West via telefoonnummer 088-2669000. Nou, dat zijn wel even genoeg wijzigingen wat mij betreft. Ik weet niet waarom altijd alles rond de feestdagen moet worden omgegooid...

Jaco Beeker www.drbeeker.nl info@drbeeker.nl

In 2010 is er in Nederland een groot vaccinatieprogramma gestart om zodoende vrouwen te beschermen tegen een infectie van de types Hpv 16

u als het ware 'meegenomen' naar koning Arthur in de Middeleeuwen. Het nieuwe seizoen begint in februari 2017. Meer informatie op

www.cursusproject-abcoude.nl.

Parochie in actie voor Voedselbank Op zaterdag 10 december zal tijdens de viering van de H. Elia i.o. een inzamelingsactie gehouden worden voor de plaatselijke Voedselbank.De viering wordt gehouden in de Veenhartkerk aan de Grutto 2a in Mijdrecht. De viering begint om 16 uur.

en 18. Mannen worden niet gevaccineerd, maar dat is wel de laatste tijd een puntje van overweging omdat inmiddels is aangetoond dat ook peniscarcinoom minder optreedt bij gevaccineerde mannen. Met name in homoseksuele groepen zou het best wel eens slim kunnen zijn om zo’n vaccinatie te nemen, aangezien we weten dat met de Hpv-infectie ook het Hiv-virus ruim baan krijgt. Dat virus profiteert dan weer van het feit dat je immuunsysteem het al druk genoeg heeft met het bestrijden van de Hpv. Omdat het vaccinatieprogramma met terugwerkende kracht is ingezet, zijn als het goed is alle vrouwen gevaccineerd die geboren zijn vanaf 1998. Die vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken over baarmoederhalskanker, tenzij ze behoren tot de groep van kinderen van idioten die meenden dat de vaccinatie niet goed was voor hun dochter.

Aan de kerkgangers wordt gevraagd om op zaterdagmiddag 10 december een gave in natura mee te nemen naar de Veenhartkerk. De voorkeur gaat uit naar voedsel dat wat langer houdbaar is. Ook nog draagbare en schone kleding is zeer welkom. Zie ook

www.voedselbankderondevenen.nl.

Klassieke homeopathie werkt goed bij kinderen Rianda Groenendijk is klassiek homeopaat in Mijdrecht en heeft gemerkt dat haar behandeling goed aanslaat bij kinderen. Een paar voorbeelden. "Fay is 9 jaar en was altijd zo boos, minstens tien keer per dag. Om niets. Daarna had ze spijt. Praten, straffen, begrip, niets hielp. Haar ouders waren radeloos als ouders. Als homeopaat keek ik onder meer naar wat ze heeft meegemaakt in haar jonge leven en naar gebruikte medicatie. Ik heb haar middelen voorgeschreven, die tussendoor een keer aangepast, en na verloop van tijd ging de boosheid over." Ook Tim kwam bij Rianda. "Hij was vaak ziek. Bleek, hoesten, soms tot benauwd aan toe, snotneuzen, pseudokroep en oorpijn. Met de behan-

deling verbeterde zijn weerstand. ook verdween zijn eczeem. En nu is hij vrolijk en sterk." Manja had tijdens haar zwangerschap last van allerlei kwalen, misselijkheid, bekkeninstabiliteit en huilbuien. "Haar hormonen waren flink in de weer. Ze heeft een middel voor haar beperkende misselijkheid gekregen. Na één consult was dit praktisch weg en ook de huilbuien waren over. Later kreeg ze een middel om te zorgen dat haar bekkeninstabiliteit rustiger werd en ook dit lukte goed." En zo kan Rianda nog meer vertellen over de cliënten die ze dagelijks in haar praktijk ontvangt. Ze is te bereiken op tel. 06-40753570 of via info@homeopathiemijdrecht.nl. Zie ook www.homeopathiemijdrecht.nl.


10

2 december 2016

DE GROENE VENEN

CULTUUR Avond vol muziek uit Nederland en Turkije Op zaterdag 10 december is er een muziekavond vol muziek uit Nederland en Turkije onder de naam'#Roots' in 't Oude Parochiehuis aan de Bozenhoven in Mijdrecht. Liefhebbers van Nederlandstalige en Turkstalige muziek kunnen dan van 20 tot 23 uur genieten van verrassende optredens van onder anderen Elza, Angela, Aylin, Selin, Jordy en Antonio. Deze muziekavond is een vervolg op de dialoogdagen die in 2016 zijn gehouden. Op deze dialoogdagen kregen inwoners uit De Ronde Venen de kans om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van het thema 'Roots'. Tijdens deze gesprekken hebben de deelnemers het idee ge-

Adventzondag 18 december, Monument St Johannes de Doper

opperd om het dialoogjaar 2016 op een feestelijke manier af te sluiten. De artiesten treden belangeloos op. Dankzij deze vrijwillige inzet van de artiesten is de avond mogelijk geworden. De entree voor deze avond kost 5 euro per persoon en komt ten goede aan de Voedselbank De Ronde Venen. U kunt uw kaart reserveren door het formulier op www.wereldin.nl in te vullen en te verzenden of door te bellen naar tel. 06-87875057. Het helpt de muziekavond en Voedselbank DRV enorm als u zoveel mogelijk familie, vrienden, kennissen, buren etc. uitnodigt om mee te gaan naar deze bijzondere muziekavond.

Meezing Kerst Concert voor jong en oud met Sharon Kips

Fraai fotowerk te bekijken in Mijdrecht en Abcoude ‘Vrij werk’ van Fotoworkshop De Ronde Venen is vanaf deze week te bekijken in het Gezondheidscentrum aan de Croonstadtlaan 1 te Mijdrecht. Vrij werk is divers; prachtige architectuur-, portret-, natuur-, avond-, macro-, en creatieve foto’s komen voorbij. Bijgaande foto van Marianne Wustenhoff is een voorbeeld van een creatieve macrofoto, waar de kleuren vanaf spatten. In de bibliotheek aan de Van der Haarlaan 8 in Mijdrecht komt een deel van de tentoonstelling ‘Fotobeeld van Leiden’ te hangen. Deze foto’s waren eerder te zien in De Veenhartkerk en maken een rondje door De Ronde Venen. In Hofland Medisch Centrum aan Hofland 48-56 te Mijdrecht komen foto’s te hangen van twee leden van

Katinka Polderman op Optreden ShowKidz van TwirlPower Mijdrecht 10 december in TwirlPower, de twirl-afdeling van Show- en Marchingband VIOS uit Theater Piet Mondriaan Al ruim tien jaar geldt droogkloot Katinka Polderman als één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters. Toch maakte ze al vier voorstellingen vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, doortimmerde liedjes en hilarische oneliners. Voor haar vorige voorstelling ‘Polderman baart zorgen’ ontving Katinka Polderman een nominatie voor de Neerlands Hoop 2014. De jury over het programma: “Met een jaloersmakende fantasie creëert ze op het podium haar eigen universum. Wordt er door sommigen gemopperd dat het cabaretlied een kwijnend bestaan leidt, Polderman toont met haar ludieke vondsten dat het genre springlevend is.” De voorstelling in Theater Piet Mondriaan begint zaterdag 10 december om 20.15 uur. Kaarten kosten 15 euro, met CJP 10,50 euro, en zijn te verkrijgen bij The Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via

www.theaterpietmondriaan.nl.

Mijdrecht, is druk aan de gang met het ShowKidz-programma, waar dit jaar drie kinderen enthousiast aan meedoen. Ze twirlen, luisteren naar muziek, zijn bezig met emoties in muziek, lijf en gezicht en leren shows. En dat de Kidz het leuk vinden, bewijst wel hun aanwezigheid bij alle zes lessen tot nog toe. Nog 2 lessen en dan zit het er alweer op, maar natuurlijk vertrekken ze niet stilletjes. In het VIOS clubgebouw

de club. Een serie foto’s van Roswitha van Vliet die gemaakt zijn in het zogenoemde 'blauwe uur', de tijd voor zonsopkomst en na zonsondergang. Plus een serie foto’s van Cuba, gemaakt door Paul Hoogeveen. Een kleurrijke en bijzondere serie uit een bijzonder land. Vanaf 18 december kunt u in Abcoude in het Piet Mondriaangebouw aan de Broekzijdselaan 46a eveneens een deel van ‘Fotobeeld van Leiden’ bekijken. Foto’s van een stad met een rijke historie, maar ook een studentenstad bij uitstek. Wilt u meer weten over ‘Fotoworkshop De Ronde Venen’? U kunt vrijblijvend een clubavond bijwonen. Voor meer informatie en foto’s:

www.fotoworkshopdrv.nl. foto Marianne Wustenhoff

de Notenkraker aan de Windmolen 77 wordt op maandag 19 december een heuse presentatie gegeven, waarvoor iedereen welkom is. Van 16 tot 17 uur worden de verschillende shows, twirls en andere zaken gepresenteerd door de ShowKidz, compleet in showkleding. Ook team A en team B geven die middag een demonstratie en de kantine is open voor een drankje en wat lekkers. Het wordt een leuke en gezellige maar voor de ShowKidz Femke, Mare en Joran zeker ook spannende middag! Zie ook facebook.com/TwirlPowerMijdrecht of www.twirlpower.nl.

Op 18 december, de zondag voor de Kerstdagen, vindt er een heel bijzonder 'Meezing Kerst Concert' plaats in het Monument St Johannes de Doper in Mijdrecht-Wilnis. De bijzonderheid zit hem in de kans om veel van de bekendere kerstliederen uit volle borst mee te zingen. Een voor dit concert speciaal samengesteld ensemble, bestaande uit koperblazers en saxofoons begeleidt het geheel samen met het mooie kerkorgel, dat wordt bespeeld door M. Nap. Soliste is de bekende gospelzangeres Sharon Kips, begeleid door Gilbert Thera op piano. Zo gaat er een continu doorlopend muziekprogramma plaatsvinden, zonder onderbrekingen van gesproken woord. En gezien de hierboven genoemde muzikanten mag een veelkleurigheid van muzikale vormgeving en klank verwacht worden. We starten met het verbindende 'Komt allen tezamen'. En we sluiten af met het majestueuze 'Ere zij God', waarin iedereen meezingt en meespeelt. Wat daar tussendoor komt blijft nog even een verrassing, maar de aanwezigen zullen het zeker herkennen. Het programma, dat onder de artistieke leiding staat van dirigent Stefan van der Wilt, is geschikt voor jong en oud en is bestemd voor alle gezindten. Zondag 18 december, Monument St Johannes de Doper, Driehuisplein 1, Mijdrecht. Aanvang 16.30 uur, inloop vanaf 16 uur. Toegangsprijs slechts 5 euro per persoon.

Pianiste Helena Basilova speelt en vertelt in Bibliotheek Mijdrecht Zaterdagmiddag 10 december wordt de eerste muzikale lezing van stichting Troupe A'dour in de Bibliotheek in Mijdrecht gegeven door pianiste Helena Basilova. Al jaren heeft zij een fascinatie voor de Tsjechische componist Leoš Janácek (1854-1928). Deze componist werd sterk beïnvloed door folklore en met name door de Moravische volksmuziek. Hij verzamelde volksmelodieën, bestudeerde de Tsjechische taal en bracht deze twee elementen samen. Hierdoor ontstond een bijzondere muzikale wereld vol contrasten, zeggingskracht en compromisloze overgave. Tijdens deze bijzondere zaterdagmiddag maakt Helena, die in Rusland werd geboren maar opgroeide in Wilnis, een

mooie combinatie van de pianomuziek van Janácek en het verhaal over zijn leven. Helena’s brede belangstelling voor muziek openbaart zich in haar zeer gevarieerde repertoire. Ze voelt nog

altijd een sterke band met Russische muziek, zodat componisten als Prokofiev, Rachmaninov, Gubaidulina en Scriabin met regelmaat op haar speellijst terugkeren. In 2013 bracht ze haar debuut-cd uit met pianowerken van Leoš Janácek en in april 2015 verscheen haar tweede cd, opgedragen aan de Russische componist Alexander Scriabin. De muzikale lezing begint om 16 uur en is zonder pauze. De deuren van de bibliotheek zijn vanaf 15.30 uur open.De toegangsprijs is 15 euro, inclusief een kop koffie of thee vooraf en een drankje na afloop. Een plaats reserveren is sterk aanbevolen en kan via schuil@kpnplanet.nl of tel. 06-23117671.

Mannenensemble Orpheus in Vinkeveen Zaterdagavond 10 december werkt het wereldvermaarde mannenensemble Orpheus uit Oekraïne mee aan een Adventsconcert in de Morgensterkerk, Herenweg 253, Vinkeveen. Naast de oorstrelende zang van Orpheus bespeelt Dirk Jan Warnaar het fraaie orgel van de kerk, zowel solistisch als in begeleiding van de samenzang van bekende adventsliederen. Aanvang 20 uur. De toegang is gratis, maar er is wel een collecte.


DE GROENE VENEN

2 december 2016

11

CULTUUR Televisie

Tumult Abcoude gaat weer open Na een lange pauze en het nodige werk achter de schermen gaat jongerencentrum Tumult in Abcoude weer open! Op zaterdag 17 december houdt de zo goed als nieuwe vrijwilligersgroep 'Tijdmachine'. Vooral een 30+-feestje, maar iedereen vanaf 18 jaar is welkom. Tijdens Tijdmachine maak je een reis door de historie van de popmuziek. Te beginnen in de jaren 50 en eindigend bij hedendaagse hits, dance, rock, meezingers, soul, hiphop en house. Abcouse dj's Bart Zeldenrijk (Boek een Deejay), Dick de Haan (de mobiele fietsenmaker), Frank Bon (van de jachthaven), Bass Prinz (vanavond 80's hits), Nick Toeset (Feelgood drive-In), El Corro (Move Your Ass) en Mellow P (Superstijl) draaien verschillende muziek uit verschillende perioden. Host

Nieuwsronde - wekelijks

Mc Marnix praat de verschillende tijdzones aan elkaar. Kom op tijd want om 21.30 uur begint de 'Rock 'n Roll Bingo'. Op je bingokaart staan geen cijfers, maar titels van liedjes.

Vanaf woensdag 00.00 uur, herhaling elk uur de hele week

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur, herhaling elk uur de hele week

Radio

Tijdens het feest worden naast grote hits van bijvoorbeeld The Beatles, Michael Jackson, Run DMC, Fleetwood Mac, Nirvana en Beyoncé ook vergeten juweeltjes, eendagsvliegen, crazy covers en remakes gedraaid. Tijdmachine wordt op zaterdag 17 december gehouden vanaf 21 tot 03 uur. Minimum-leeftijd 18 jaar. Kaarten à 7 euro zijn te koop bij The Read Shop Abcoude, aan de deur kosten ze 8 euro. Ingang Dokter van Doornplein (direct na de Albert Heijn naar rechts). Zie ook tumultabcoude.nl.

Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 20.00 20.00 – 22.00 22.00 – 23.00

Zeven statushouders ontmoeten lokale ondernemers

Na de voorstelronde bij Vluchtelingenwerk in Mijdrecht is het gezelschap hartelijk ontvangen bij Smit & Dorlas. Hier vonden de kennismakingsgesprekken plaats tussen statushouders en ondernemers, uiteraard onder het genot van een vers gezet kopje koffie of thee. Statushouders zijn asielzoekers van

wie het verzoek is ingewilligd. Mensen die in Nederland mogen blijven en werken. Dat laatste is niet altijd gemakkelijk en daarbij gaat De Rondeveense Uitdaging helpen. De Talent Tour wil de drempel verlagen door bedrijven te vragen een statushouder in staat te stellen een eerste stap te zetten richting een baan in

07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Verder zijn de volgende films te zien: Fantastic Beasts and Where to Find Them, Soof 2, De Club van Sinterklaas en het Geblaf op de Pakjesboot, Vaiana (NL 2D), Sing (NL 2D) en Mees Kees langs de lijn. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data en meer informatie over de films. Entreebewijzen zijn 24 uur per dag online te bestellen via www.cinemaamstelveen.nl.

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag de eigen professie. Het gaat om een eerste kennismaking met iemand uit dezelfde beroepsgroep, zodat ervaringen kunnen worden uitgewisseld en contacten worden gelegd. Er werden geanimeerde en nuttige gesprekken gevoerd tussen de statushouders en vertegenwoordigers van een aantal Rondeveense ondernemingen. Ook hadden enkele bedrijven, die enthousiast waren over dit initiatief maar helaas ver-

hinderd waren, aangegeven graag een ontmoeting te willen met een statushouder op een later moment. De Talent Tour werd afgesloten met een interessante rondleiding door de koffiebranderij van Smit & Dorlas. De Talent Tour werd mede mogelijk gemaakt door de medewerking van Smit & Dorlas, AH Mijdrecht, Willem van Vliet en RTV Ronde Venen. foto MiChael hartWiGsen

onder meer Jan Kooijman, Noortje Herlaar, Halina Reijn, Ruben van der Meer, Thomas Acda, Tjitske Reidinga, Henriëtte Tol en Huub Stapel. Regie: Job Gosschalk | muziek | drama | NL 2016 | 106 min.

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen Sportronde Avond Venen

Donderdag

De Zevende Hemel in Cinema Amstelveen In De Zevende Hemel ontmoeten we Maria Rossi, die samen met haar man Max het prachtige Italiaanse restaurant De Zevende Hemel runt. Wanneer het leven een onverwachte wending neemt, besluit ze de familie, haar kinderen met partners, weer eens samen te brengen. Echter staan oude ruzies, relatieproblemen en het jubileum van het familierestaurant haar wens in de weg… De Zevende Hemel is een hartverwarmende, muzikale film en is een ode aan liefde en familie van topregisseur Job Gosschalk met liedjes van o.a. Nick & Simon, Boudewijn de Groot en Doe Maar. In De Zevende Hemel schittert een fenomenale Nederlandse sterrencast bestaande uit

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag

Tijdens Talent Tour van De Rondeveense Uitdaging

Als onderdeel van de landelijke Uitdagingscampagne ‘1.000 deuren open voor ongekend talent’ ging dinsdag 22 november in Mijdrecht de Talent Tour van start. Samen met Vluchtelingenwerk Midden Nederland organiseerde De Rondeveense Uitdaging een ontmoeting tussen statushouders en Rondeveense ondernemers die in dezelfde professie actief zijn. Het ging om een eerste kennismaking, het uitwisselen van ervaringen en het openstellen van een netwerk. Zeven statushouders zijn in contact gebracht met Rondeveense ondernemers.

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Elmar Hier Avond Venen

07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Andy in de Lucht Voorpremière Cultura-dio Jor in de Middag Avond Venen

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 23.00

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Middag Venen Avond Venen

Frequenties Radio: 105.6 FM, via de kabel op 101.9 en 103.3 FM. Televisie: via Ziggo kanaal 41 (digitaal), 45 (analoog), Abcoude en Baambrugge: kanaal 36 (digitaal) of s14+ (analoog); KPN, Telfort en XS4all kanaal 339.

Een Echte Vermeer, éénmalige vertoning met nagesprek in Cinema Amstelveen Dinsdag 6 dec om 20.15 uur is een éénmalige vertoning van Een Echte Vermeer te zien in Cinema Amstelveen inclusief een Q&A na afloop van de film. In de jaren twintig van de vorige eeuw wordt Han van Meegeren gezien als een groot schildertalent, dat zich laat beïnvloeden door de Oude Meesters. Han ontmoet de actrice Jólanka Lakatos en is meteen in de ban van deze prachtige verschijning. Ze blijkt echter de vrouw te zijn van Abraham Bredius, de belangrijkste kunstcriticus van zijn tijd. De jaloerse Bredius neemt nietsontziend wraak op Han door zijn werk publiekelijk tot op de grond toe af te branden. Als daarnaast zijn vrouw en zoon hem verlaten, is Van Meegeren

ten einde raad. Han van Meegeren verhuist naar Frankrijk en wil maar één ding: zich wreken op Bredius. Hij zet alles op alles om een perfecte Johannes Vermeer te schilderen, die door Bredius als echt moet worden beoordeeld. Maar als het moment daar is, moet Han een besluit nemen: eindelijk wraak nemen op Bredius, of kiezen voor de liefde van zijn leven. Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal. Inclusief een Q&A na afloop van de film Na afloop van de film is er een nagesprek met Jeroen Spitzenberger (acteur), Jan van Mersbergen (auteur Een Echte Vermeer) en Rien Alink (auteur Ode aan Vermeer). De gespreksleider is stadsdichter Matthijs den Hollander.

Kent u de kracht Kent u van een de kracht wensdag? Kent u van een de kracht wensdag? Vraag het Joëlle van een (chronisch ziek) Kent u wensdag? Vraag Joëlle wensdag mogelijk Maak eenhet onvergetelijke de kracht (chronisch ziek)zieken van alle leeftijden. Geef voor ernstig van een Vraag Joëlle ze ontspanning, blijheid wensdag en krachtmogelijk voor Maak eenhet onvergetelijke (chronisch ziek) een vaak onzekere toekomst. Dank u Geef wel wensdag? voor ernstig zieken van alle leeftijden. voor uw Maak eenbijdrage! onvergetelijke ze ontspanning, blijheid wensdag en krachtmogelijk voor

10 10 10 10

voor ernstig zieken van alle leeftijden. een vaak onzekere toekomst. Dank u Geef wel Vraag het Joëlle ze ontspanning, voor uw ziek) bijdrage!blijheid (chronisch

en kracht voor een vaak onzekere toekomst. DankJARIG u wel JUBILEUM Maak een onvergetelijke wensdag mogelijk voor uw bijdrage! voor ernstig zieken van alle leeftijden. Geef JARIG ze ontspanning, blijheid en kracht voor JUBILEUM

een vaak onzekere toekomst. Dank u wel JARIG voor uw bijdrage! JUBILEUM

Elke bijdrage is welkom: IBAN NL 43 RABO 0156 2427 10 Elke bijdrage is welkom:JARIG www.oppepper4all.nl JUBILEUM IBAN NL 43 RABO 0156 2427 10 Elke bijdrage is welkom: www.oppepper4all.nl IBAN NL 43 RABO 0156 2427 10 www.oppepper4all.nl

Elke bijdrage is welkom: IBAN NL 43 RABO 0156 2427 10 www.oppepper4all.nl


12

2 december 2016

DE GROENE VENEN

Badeendenrace 11 december voorproefje voor KIKA-spektakel

Laat je niet kennen en neem een nieuwjaarsduik voor KIKA Het is geen toeval dat Abcoude de komende tijd in het teken staat van KIKA. Juist in Abcoude kwam de oprichting van het inmiddels alom bekende Kinder Kankerfonds tot stand. Gewoon langs de lijn tijdens een zaterdags partijtje voetbal. Marie-Louise Hoyer en Caroline Gauthier hebben beroepsmatig iets met de ernstige ziekte en zetten zich al jaren in om geld bijeen te halen om het onderzoek daarnaar mogelijk te maken. U kunt ze daarbij helpen. Te beginnen met de badeendenrace. U koopt een lootje. Daarvoor wordt er een eendje met uw lotnummer te water gelaten. Mocht u verhinderd zijn het spektakel bij te wonen, geen probleem als uw eendje wint wordt er contact met u opgenomen. Dat kost slechts 5 euro, een bedrag dat geheel naar KIKA gaat. Een grote eend mag ook, maar die kost 100 euro. Leuke suggestie voor een bedrijf of de personeelsvereniging. Op 11 december worden alle verkochte eenden te water gelaten. Plons de Angstel in, nabij de snackbar van Van Schaik. Zodra het spul het ruime sop heeft gekozen, een aantal jonge

patiënten van de afdeling kinderoncologie van het AMC helpen ons met het startschot van de race, komt de brandweer in actie. De spuitgasten doen hun naam eer aan. Met brandweerslangen wordt de eendenhorde naar de finish gespoten. U raad het al, de eerst aangekomen eend levert een leuke prijs op. Het zou zomaar een leuke cadeautip voor Sinterklaas kunnen zijn. Het levert ook nog een fraai schouwspel op. De prijzen zijn leuke schoenencadeaus/ last-minute sinterklaas cadeaus & relatiegeschenken. Bedenk wat deelname betekent.Je geeft een cadeau, je steunt een goed doel,je maakt een leuke evenement mee, je kunt spetterende prijzen (een stuk of 15) winnen! De laatste eend over de finishline komt in aanmerking voor de Pechvogelprijs, vier t o e g a n g s b ew i j z e n

naar De Efteling. Er kunnen "laatste" lootjes worden gekocht bij Supermarkt PLUS Koot op zaterdag 3/12 tussen 10.30-14.30 uur. Mailen mag ook: Kikabadeendenraceabcoude@gmail.com. De voorbereidingen kunt u volgen op Facebook: KiKa Badeenden Race Abcoude. Nieuwjaarsduik 'Doe eens stoer' is het motto van de nieuwjaarsduik. De organisatie rekent op u allen en wil op nieuwjaarsochtend met 50 mensen in het Abcoudermeer te water gaan. Je moet alvorens te water te gaan wel even sponsorgeld bijeen sprokkelen. De hoogte is niet van belang, elke bijdrage is welkom. Dat kan bij buren, familie of gewoon op uw werk. Misschien is er wel iemand in uw kennissenkring die u uitdaagt te water te gaan. Gniffel, gniffel,

Marie Louise Hoyer (rechts) en Caroline Gauthier: “Laat ons niet in ons eendje!” voor het goede doel. De brandweer zorgt voor de veiligheid, na afloop is er erwtensoep en Unox stelt voor iedere deelnemer een heuse UNOX-muts beschikbaar. Maar ook een oorkonde wordt uitgereikt aan de stoere bikkels. Supermarkt PLUS Koot serveert warme chocola voor de stoere Abcoudenaren van 2017! Marie-Louise "mijn grootste wens is een nieuwe traditie in Abcoude te kunnen verbinden met

jaarlijks een nieuw goed doel. Laat ons het nieuwe jaar beginnen door goed voor elkaar zijn! Gaat het wel en wee van kinderkanker u ter harte, kom dan uit uw stoel. Bezoek de badeendenrace of ga te water op nieuwjaarsdag. Gewoon doen. Info op facebook, Kika Badeendenrace Abcoude of Nieuwjaarsduik Abcoude.Of bel 06-52597274. Mailen mag ook: Nieuwjaarsduikabcoude@gmail.com.

Een borrel, een biertje en indien gewenst aandacht voor de ander

Mannencafe zonder moeilijke toestanden

Sinterklaasfeest voor het goede doel

Jaarlijks krijgen 10.000 mannen de boodschap dat ze aan prostaatkanker lijden. Voor 80% is er een goed perspectief. De eerste behandeling slaat aan. De resterende 20% komt in een vervolgtraject waarvan ook, statistisch gezien, 80% geneest. Uiteindelijk is een aantal van 400 patienten snel uitbehandeld. Iedere patient, maar ook zijn familie, krijgt het in deze periode voor de kiezen. Soms helpt het om als patient te ervaren dat je niet de enige bent. Maar de drempel om met anderen in contact te komen is hoog. Vanuit 't Anker is initiatief genomen om de drempel aanzienlijk te verlagen. Oud-huisarts Pieter Koopmans trekt de kar.

Al meer dan een halve eeuw verzorgt de Sinterklaasaktie Uithoorn bezoeken aan bedrijven, instellingen, verenigingen, scholen, kinderdagverblijven en gezinnen, intochten en uittochten in de regio. Zo’n 225 vrijwilligers doen ruim drie weken lang hun best om iedereen die dat wil, een geweldig Sinterklaasfeest te bezorgen.

binnen kunnen stappen. Gewoon in een gezellig café, dat geheel tot onze beschikking staat. Er zijn mogelijkheden een kopje koffie te drinken, een biertje te nuttigen of een lekker borreltje te nemen. Gaandeweg zal blijken of er ook behoefte is aan andere zaken zoals het meegaan naar een controlebezoek of wellicht een thema-avond. Maar in de eerste instantie gaat het om een praatje, een kaartje leggen en een drankje nuttigen. Met een stukje kaas of worst. De eerste aanzet kunnen we maken door de bereidwillige bijdragen van Het Rondevenenfonds, Rabo Dichtbijfonds en Univé Verzekeringen."

Natuurlijk vraagt de Sinterklaasaktie Uithoorn voor elk bezoek een kleine bijdrage. Klein, want een bezoek van deze organisatie kost aanzienlijk minder dan de inhuur van een Sint en Piet bij een commercieel bedrijf. De Sint en de Pieten van de Sinterklaasaktie Uithoorn zien er pico bello uit en wat heel belangrijk is: de spelvreugde straalt er vanaf. Zij staan garant voor een buitengewoon gezellig Sinterklaasfeest, niet alleen voor een bezoek bij u thuis, maar zeker ook voor bezoeken aan uw bedrijf of vereniging!

“De manier waarop mannen met de ziekte kanker omgaan, is heel anders dan vrouwen met bijvoorbeeld borstkanker die zich veel makkelijker verenigen en gezamenlijk activiteiten ontplooien.” Daarmee pakt Pieter meteen de koe bij de horens. “Prostaatkanker is een taboe en er zijn heel veel mannen die echt niet zitten te wachten op een goed gesprek. Een patiënt vertelde mij wel eens gekscherend dat het krijgen van kanker inhoudt dat je leert klaverjassen, dammen of bij een smartlappenkoor mag gaan zingen. Zo is het natuurlijk niet. Maar het geeft wel aan dat je met een heel andere aanpak moet komen om mensen bij je kluppie te betrekken. Wat we bedacht hebben, is vrij simpel en hopelijk doeltreffend. Wekelijks willen we een inloopavond organiseren waar mensen vrijblijvend

Bel eens vrijblijvend voor informatie Pieter Koopmans, tel. 0297-285823 of 06-10403249, of Paul Bosman, tel. 0297-254514 of 06-53508820.

Pieter Koopmans (links) en Paul Bosman in het Mannencafé Dock 15. foto arthur van der kooij

Enerzijds verzorgt de Sinterklaasaktie uw Sinterklaasfeest op een perfecte manier tegen een relatief lage vergoeding en anderzijds vloeit de netto-opbrengst van deze organisatie jaarlijks terug naar de samenleving. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De Sinterklaasaktie Uithoorn steunt namelijk het hele jaar door allerlei sociale en maatschappelijke organisaties en doelen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sinterklaasaktie Uithoorn is ook betrokken bij activiteiten gericht op onze jeugd door te participeren in bijvoorbeeld projecten van KnA en N201. Daarnaast biedt de Sinterklaasaktie Uithoorn hulp aan mensen -en in het bijzonder aan kinderen- die het door allerlei oorzaken minder goed getroffen hebben. Veelal uit pure armoede ontbreekt het hen vaak aan zaken die velen van ons normaal vinden, zoals fat-

soenlijke kleding, schoeisel, speelgoed, sport of vakantie. De Sinterklaasaktie Uithoorn brengt in deze vaak uitzichtloze situaties dan enige verlichting. En laat het duidelijk zijn: er wordt daarbij geen enkel onderscheid gemaakt in ras, religie of afkomst. Omdat de organisatie inmiddels een aantal ondernemers bereid heeft gevonden om de Sinterklaasaktie te sponsoren, dalen de kosten en blijft er nog meer geld over voor sociale en maatschappelijke ondersteuning. Zo zorgen bijvoorbeeld veel horecaondernemers in de regio op drukke dagen voor de warme maaltijd voor de vrijwilligers. Andere bedrijven dragen bij in de aanschaf van kleding en pruiken of geven cadeaus of bonnen voor Sinterklaasbezoeken aan mensen die je daarmee een heel groot plezier doet. Sinterklaasaktie Uithoorn wil het aantal sponsors graag nog uitbreiden en zoekt voortdurend naar ondernemers die op enigerlei wijze een bijdrage willen leveren. Geïnteresseerde ondernemers worden van harte uitgenodigd een mail naar pr.sinterklaasaktie@gmail.com te sturen. De Sinterklaasaktie Uithoorn

neemt dan meteen contact op. Er is nog een andere mogelijkheid voor bedrijven om kennis te maken met deze mooie vrijwilligersorganisatie: Op zondag 27 november organiseert de Sinterklaasaktie Uithoorn een Open Huis voor bedrijven in het grote Pietenhuis in Uithoorn. Het is een unieke kans om vrijblijvend eens een kijkje achter de schermen te nemen. Het wordt bijzonder op prijs gesteld als u uw komst van tevoren even aanmeldt via pr.sinterklaasaktie@gmail.com. U ontvangt dan meteen een bevestiging en het adres van het Pietenhuis. Wilt u nog een bezoek van Sint of Piet boeken? Of wilt u alleen een paar Pieten langs laten komen? Dat kan via de website van de Sinterklaasaktie Uithoorn:

www.sinterklaasakte.nl. Sint en Pieten kunnen via de Sinterklaasaktie Uithoorn worden gereserveerd voor o.a. Vinkeveen, Mijdrecht, Wilnis, De Hoef, Waverveen, Amstelhoek, Nes aan de Amstel, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn, De Kwakel, Kudelstaart en Aalsmeer.


DE GROENE VENEN

2 december 2016

13

Gemeenteraad unaniem achter kansloze motie

Busje komt zo en trammetje komt niet Het openbaar vervoer in De Ronde Venen is al jaren een grote zorg voor de mensen die liever niet in de file staan en de voorkeur geven aan het openbaar vervoer. Voor de gemeenteraad is het een langjarig hoofdpijndossier. De pogingen om de opheffing van de rechtstreekse verbinding naar Utrecht ongedaan te maken, bezorgden de wethouder van dienst jarenlang moties waarin hem werd opgedragen de zaken in Utrecht te gaan regelen. Potsierlijke debatten op momenten dat besluiten over het eisenprogramma of de concessie al waren genomen. Steeds holde men achter de feiten aan, kwam men te laat of werd er niet naar de wensen vanuit De Ronde Venen geluisterd. De nieuwe concessie voor het openbaar vervoer, die tot 2023 zal gelden, gaat begin december van start. Een dienstregeling waarvan vrijwel niemand blij wordt. Onder aanvoering van het CDA heeft de raad nu een nieuw project op het oog. Het plan om de nog aan te leggen sneltramlijn van Amstelveen naar Uithoorn door te trekken naar Mijdrecht. En opnieuw ziet het er naar uit dat De Ronde Venen weer achter de feiten aanholt. tekst piet van buul

In een motie van CDA, VVD, RVB en PvdA/GroenLinks, waarvan fractievoorzitter Rein Kroon (CDA) zich inmiddels tot geestelijk vader heeft uitgeroepen, wordt vastgesteld dat het openbaar vervoer voor de inwoners

van De Ronde Venen erg belangrijk is en dat het huidige aanbod ernstig te wensen overlaat. Verder wordt vastgesteld dat de Stadsregio Amsterdam, de gemeenten Amstelveen en Uithoorn en de provincie NoordHolland onderzoek hebben gedaan naar de mogelijkheid om de tramlijn

van Amstelveen door te trekken naar Uithoorn. Uit dat onderzoek is gebleken dat een hoogwaardig tramverbinding tussen Uithoorn en Amstelveen haalbaar, maakbaar, betaalbaar en wenselijk is. De provincie NoordHolland zou bereid zijn financieel bij te dragen en binnenkort zal worden overgegaan tot verdere uitwerking van de plannen voor de aanleg van de Uithoorn-lijn. ‘Hier ligt onze kans’, moeten de indieners van de motie gedacht hebben. Ze spreken dan ook uit dat de gemeente De Ronde Venen zo spoedig mogelijk een ‘daadkrachtig beleid’ moet ontwikkelen met als doel het geplande tramtracé ‘onverwijld’ door te trekken tot in de gemeente De Ronde Venen. Het college wordt dan ook opgedragen om op ‘energieke wijze’ uitvoering te geven aan deze raaduitspraak en de gemeenteraad periodiek te informeren over de

voortgang. Een goed plan zou men denken, passend in de ferme aanpak die de coalitie zo graag uitstraalt. Hier kun je letterlijk meters mee maken. Maar helaas is de realiteit een andere.

dat reizigers in Uithoorn alsnog de tram kunnen nemen. Einde verhaal wat hen betreft. Daaraan is indertijd uitgebreid aandacht besteed in de regionale media, maar dat is de raadsleden blijkbaar even ontgaan.

Geen reële optie De partijen die zijn betrokken bij de plannen voor de aanleg van de Uithoorn-lijn hebben inmiddels al onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om het tracé door te trekken naar De Ronde Venen. De uitkomst van dat onderzoek was helder. Doortrekken van de lijn naar Mijdrecht is naar hun oordeel geen reële optie. Het is onhaalbaar en onbetaalbaar, zo luidde de conclusie.

In dit licht bezien komt de motie, die raadbrede steun kreeg, merkwaardig over. Opnieuw wordt er een wethouder op pad gestuurd met een schier onmogelijke opdracht. Achterliggende gedachte is wellicht dat men de ontevreden ov-reizigers een worst voor wil houden, zodat de achteloze kiezer het gevoel heeft dat men oog heeft voor diens wensen en problemen. Kennelijk ontbreekt het aan politieke moed om deze kiezers niet steeds opnieuw voor de gek te houden, maar klip en klaar vast te stellen dat een tramlijn tussen Uithoorn en Mijdrecht er niet in zit en dat we het in De Ronde Venen moeten doen met de nieuwe ov-concessie die tot 2023 van kracht zal zijn.

Gezien het reizigersaanbod zou zo’n verbinding ook op termijn niet rendabel te exploiteren zijn. Men was van mening dat de busverbinding van De Ronde Venen van en naar Uithoorn voldoende soelaas biedt en

Van verscherpt toezicht tot financieringsoverschot

College komt met optimistisch rapport De gemeenteraadsvergadering van 24 november werd afgesloten met een bespreking van de tweede bestuursrapportage. Daarin geeft het college een overzicht van de stand van zaken. In een uitvoerig rapport worden alle beleidsterreinen belicht. Aangegeven wordt hoe het met de uitvoering van het beleid gesteld is, waar men op schema zit, wat er inmiddels is gerealiseerd en waar er vertraging in de uitvoering is ontstaan. Deze periodieke thermometer geeft aan dat de gemeente gezond is en dat het financieel ook weer wat beter gaat. De gemeente stond enkele jaren geleden nog onder verscherpt toezicht van de provincie. Inmiddels is er sprake van een financieringsoverschot en richt de discussie zich op de vraag wat er met die financiële ruimte moet gebeuren. tekst piet van buul

Voordat de raad zich bezig ging houden met de voortgang in de uitvoering van het beleid moesten er nog een Ook over de afvalstoffenverordening paar knopen worden doorgehakt. was men het snel eens. In de verorGezien de huidige politieke verhou- dening gaat het vooral om wat er dingen in de raad, alsmede het feit niet mag in de afvalstoffenverwerdat men er steeds beter in slaagt om king. Na vaststelling van de verorzaken in de commissies goed voor dening komt er later nog een voorte bereiden, ontrolde de bespreking stel hoe de gemeente met het afval van de voorliggende agendapunten denkt om te gaan. zich in een rustig tempo en was de besluitvorming zoals te voorzien. Is Gezondheidscentrum in Vinkede coalitie vóór dan gaat het door, veen voorstellen van de oppositie worden Het voorstel om een deel van de St. Jozefschool in Vinkeveen af te splitafgewezen. De raad had weinig moeite met de sen en daar een eerstelijns gezondaanpassing van de Algemene Plaat- heidscentrum te vestigen, was vorige selijke Verordening, waarbij het ging maand aangehouden. De reden was om het verlenen van vergunningen dat met name de VVD zich afvroeg voor evenementen. Onderscheid tus- waarom de Vinkeveense huisartsen sen wat onder een klein en een groot een voorkeursbehandeling zouden evenement verstaan moet worden, moeten krijgen en of er met een leverde nog wel enige discussie op. openbare verkoop van het vrijkoMaar uiteindelijk vond men de uit- mende deel van de school niet meer te verdienen zou zijn. Wanneer het leg in de tekst voldoende.

bij dit soort projecten om geld gaat, krijgen de raadsstukken het stempel geheim. Wat er daaromtrent precies besproken is, zullen we later nog wel een keer te horen krijgen. Feit is dat de VVD nu wel tevreden is met de regeling. Dat betekende dat de raad kon instemmen met een financiële tegemoetkoming voor het opknappen van de verkleinde school en met de verkoop van het andere deel aan de huisartsen om er een gezondheidscentrum te vestigen. Voorstellen vanuit de oppositie om bij de verbouwing van de school en de nieuwbouw van het gezondheidscentrum duurzaamheidsafspraken te maken, haalden het niet. Overige punten De rijksoverheid heeft besloten tot een harmonisatie van de voorschoolse voorzieningen. Dat heeft tot gevolg dat de regelingen voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven op gemeentelijk niveau ook geharmoniseerd moeten worden. De door het college hierbij voorgestelde uitgangspunten, alsmede een beoogde financieringsstructuur, kregen de steun van de raad. Iets meer discussie was er over een al lang slepende kwestie met betrekking tot bouwplannen aan Demmerik 31 in Vinkeveen. De plannen van de eigenaar stuitten op verzet van omwonenden. Veel te groot en

niet passend in de omgeving, vond de buurt. Na uitvoerig beraad zijn de plannen aanzienlijk in omvang teruggebracht. De raad besloot een apart bestemmingsplan ‘Demmerik 31’ vast te stellen, dat de mogelijkheden voor verdere uitwerking van nieuwbouwplannen vastlegt. De raad drong er bij de eigenaar op aan hierbij de omwonenden zo goed mogelijk te betrekken. Het beleidsplan verkeer, gepresenteerd als een van de kroonjuwelen van de huidige coalitie, werd welwillend ontvangen in de raad. Voor de VVD had er nog wel wat meer asfalt bij gemogen, in de vorm van extra parkeervoorzieningen, en de oppositie had nog wel wat ideeën voor de toekomst. Deze nota vond men in ieder geval een goed begin. Moties over een betere bewegwijzering, waarbij vrachtverkeer de kortste weg van en naar het industrieterrein gaat nemen, over duurzame energieopwekking bij de nieuwe veerpont in Nessersluis, om bij de bushalte aan de Rondweg in Mijdrecht leenfietsen te stationeren en over het doortrekken van de Uithoorn-tramlijn naar Mijdrecht, werden breed gesteund. Tweede bestuursrapportage Met deze rapportage wordt een beeld geschetst van een goed functionerende en gezonde gemeente. Daar was vrijwel iedereen blij mee.

Wel ontstond er nog enige discussie over de financiële paragraaf. Er is een positief begrotingsresultaat over 2016 van ruim één miljoen euro. Een aantal posten op de begroting valt onder de bestemmingsreserve. Daarbij gaat het om gelden die gereserveerd zijn voor bepaalde activiteiten, zoals cultuur en media, de Kees Bonzaal in Abcoude en het Dorpshuis in Baambrugge, de gemeentelijke dienstverlening en het kernenbeleid. In een amendement stelden VVD, CDA en RVB voor om na te gaan welke reserves nog noodzakelijk zijn. Als dat niet het geval is, kunnen ze vervallen en kan het geld naar de algemene middelen. Voorgesteld werd om de bestemmingsreserves voor cultuur en media, de Kees Bonzaal/Dorpshuis Baambrugge, gemeentelijke dienstverlening en het kernenbeleid in ieder geval te laten vervallen. Opmerkelijk is dat hiermee het kernenbeleid, dat na de gemeentelijke herindeling zo’n prominente plaats in het beleid innam en tegenwoordig alleen nog door Lijst8Kernen wordt omhelst, hiermee formeel ten grave is gedragen. De motie werd aangenomen. D66 maakte zich zorgen over het feit dat een aantal zaken, zoals dienstverlening bedrijven en ondernemersloket, programma duurzaamheid en een post ICT/automatisering wordt doorgeschoven naar 2017. Het amendement van D66 kreeg slechts de steun van PvdA/GroenLinks, Lijst8Kernen en Lijst30-11 en haalde het dus niet.


14

2 december 2016

DE GROENE VENEN

Sinterklaas kleurwedstrijd Thomas de Stoomlocomotief De Groene Venen organiseert samen met het Spoorhuis in Vinkeveen en kindertelevisiezender JimJam een Sinterklaaskleurwedstrijd voor kinderen tussen 3 en 8 jaar. Op zondagochtend 4 december brengt de Sint om 11 uur een bezoek aan het fraaie Spoorhuis, dat voor die speciale gelegenheid tijdelijk is omgetoverd tot het Paleis van Sinterklaas. Natuurlijk vind je op zo'n klein stationnetje alles wat te maken heeft met treinen... Zo is er een modelspoorbaan die kinderen zelf kunnen bedienen, er zijn films van de meest bekendste TV-trein: Thomas & Friends, we hebben Sinterklaasliedjes opstaan, we zingen met z’n allen regelmatig mee en er is een leuke kleurwedstrijd. Kleur de tekening van Thomas de Stoomlocomotief op deze pagina zo mooi mogelijk in. Neem hem op

4 december mee (vergeet niet je naam en leeftijd in te (laten) vullen) en lever hem in bij Sinterklaas. Sinterklaas zal op die ochtend hoogstpersoonlijk de winnaars kiezen samen met de Teken-Piet. Voor de mooiste zijn er leuke prijzen te winnen in de leeftijdcategorieĂŤn 3 en 4 jaar, 5 en 6 jaar en 7 en 8 jaar. Heb je een extra tekening nodig voor broertje of zusje? Die kun je downloaden op http://a-url.nl/Me37.

Per kind mag 1 kleurplaat worden ingeleverd. Ouders/begeleiders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Terwijl de kids bij de Sint hun tekening inleveren, kunnen zij in een tent op het perron van een kopje koffie/ thee genieten.

Thomas de Stoomlocomotief op TV

Heb je meer kleurplaten nodig voor je broertje of zusje? Of wil je overnieuw beginnen? Op http://a-url.nl/Me37 kun je de kleurplaat downloaden om zelf te printen. Je mag per persoon 1 kleurplaat inleveren op 4 december!

Elke dag om 9.50 uur en 14.40 uur zijn er 2 afleveringen te zien van Thomas de Stoomlocomotief op het speciale peuter- en kleuterkanaal JimJam; in De Ronde Venen te bekijken bij Ziggo op kanaal 308, bij KPN op kanaal 56 en bij CanalDigitaal. Door de avonturen van Thomas en zijn vrienden leren de kinderen belangrijke levenslessen over de waarde van vriendschap, eerlijk spelen en teamwerk. Thomas de Stoomlocomotief is een tijdloze tv-serie. Thomas is een vrolijke, drukke, eerlijke blauwe locomotief. Kijk naar de verhalen van Thomas en zijn vriendjes James, Percy, Emily, Henry en de dikke controleur, die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. JimJam is een themakanaal zonder reclames, gericht op kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar, ouders en verzorgers. Op www.JimJam.tv kunnen kinderen op een interactieve en veilige manier spelen en leren met met Thomas & Friends.

Thomas de Stoomlocomotief in Vinkeveen

Naam:..................................................................................................... Leeftijd...................... Telefoonnummer...................................


DE GROENE VENEN

2 december 2016

IN VOL BEDRIJF

15

Tekst Piet van Buul

Hondensalon HAAR! in Mijdrecht

Een goed verzorgde hond zit lekker in zijn vel Een hond is voor veel mensen een belangrijke levensgezel. Zijn trouw en aanhankelijkheid maken hem tot een prettige huisgenoot. Daar moet dan ook goed voor gezorgd worden. Dat gaat verder dan het verstrekken van zijn dagelijkse portie eten of het regelmatige uitlaatrondje door de buurt of door het park. Een hond vindt het fijn wanneer hij af en toe eens lekker in bad wordt gestopt. En ook een bezoek aan de kapper maakt deel uit van het onderhoud van de hond. Annette van DijkMeiling, eigenares van trimsalon HAAR!, heeft inmiddels al zo’n dertig jaar ervaring in het trimmen, knippen, effileren en wassen van honden. Samen met Joke Strijk staat ze klaar om honden een optimale verzorging te geven. Hun moderne hondenbad kan ook gehuurd worden door hondenbezitters die hun hond zelf willen wassen. De liefde voor het vak heeft Annette van geen vreemden. Haar moeder had jarenlang een dierenwinkel in winkelcentrum Adelhof in Mijdrecht. In de winkel was ook een aparte ruimte voor het trimmen van honden. Met enthousiaste steun van haar moeder haalde ze de benodigde diploma’s waaronder het dierenEHBO-diploma en de trimdiploma’s. Haar ambitie om zelf een dierensalon te beginnen, werd even op een laag pitje gezet omdat het moederschap prioriteit kreeg. Maar in 2007 was het dan zo ver dat ze haar eigen trimsalon kon openen. Omdat moeder de dierenwinkel inmiddels had overgedragen en er in Mijdrecht geen trimsalon was, kwam Annette voor veel hondenbezitters als geroepen. Eén van die klanten was Joke Strijk. Zij had al een carrière in de verzekeringswereld achter de rug. Toen die even werd onderbroken door de geboorte van haar kinderen vatte Joke het plan op om zich ook te bekwamen in de dierenverzorging. Zij ging de vereiste diploma’s halen en sinds 2010 begon ze haar praktijk in de salon bij Annette.

“Wij zijn beide zelfstandige ondernemers”, zegt Annette. “We hebben ervoor gekozen om samen één praktijkruimte te delen. Dat heeft veel voordelen. We vullen elkaar aan, nemen elkaars werk over als dat nodig is. En we zijn in de gelegenheid om in voorkomende gevallen met elkaar te overleggen hoe we bepaalde probleemgevallen het beste kunnen aanpakken. Die formule werkt voor ons heel goed en we merken dat de klanten onze aanpak ook waarderen. De sfeer is hier altijd chaotisch gezellig”, stellen Joke en Annette vast. Het onderhoud van de hond Naast eten en drinken en de nodige beweging heeft een hond ook nog andere verzorging nodig. Elke hond kent regelmatige periodes dat zijn haar wisselt. Tijdens de ruiperiode sterven de haren af en komen er nieuwe. Om de dode haren te verwijderen, kan men de hond een trimbeurt geven. “Om te voorkomen dat het hele huis gedurende een tijd onder de haren zit, kunnen wij door middel van trimmen deze haren verwijderen. Wanneer het haar afgestorven is, komt

IVN-lezing 'De dodo leeft!' in Wilnis Op dinsdag 6 december houdt IVN De Ronde Venen een lezing over een dier dat al langere tijd van de aardbodem verdwenen is: de dodo. De lezing wordt in NME-centrum De Woudreus in Wilnis gegeven door dr. Kenneth Rijsdijk, docent bij IBED, Universiteit van Amsterdam en onderzoeker naar de invloed van de mens op kwetsbare eilandnatuur. In 2005 was Kenneth Rijsdijk betrokken bij de herontdekking van een dodo-massagraf dat een van de rijkste botten-vindplaatsen ter wereld bleek te zijn. Sinds die tijd doet hij onderzoek naar de dodo en zijn ecosysteem. De belangrijkste ontdekking is dat de dodo een zeer weerbare reuzenduif was, die weliswaar niet meer kon vliegen, maar ongelooflijk goed was aangepast aan de extreme omstandigheden waarin hij moest leven op het eiland Mauritius. Het dodomassagraf blijkt veroorzaakt te zijn

door een enorme klimaatramp, die 4200 jaar geleden plaatsvond. Ondanks het feit dat duizenden dodo's stierven, overleefde de soort. Totdat de mens kwam... Bent u er nieuwsgierig naar hoe het de dodo eeuwen geleden is vergaan en hoe wetenschappers dat geheim hebben ontrafeld, kom dan naar de

Annette van Dijk-Meiling: “Er is veel vraag naar een wasbeurt voor de hond, met als gevolg dat er inmiddels behoorlijke wachtlijsten zijn ontstaan. Daarom hebben we besloten om onze klanten de mogelijkheid te bieden hun hond hier in de salon zelf te komen wassen en drogen.” foto patriCk hesse het los te staan en moet dan verwijderd worden om het nieuwe haar de ruimte te geven om te gaan groeien. Bij ruwharige hondenrassen, zoals terriërs, plukken wij deze haren eruit. Dat is een nauwgezet werkje. Dat geldt ook voor het ontwollen, het verwijderen van de onderwol, bijvoorbeeld bij golden retrievers, herders en aanverwante rassen. Naast het trimmen en ontwollen kunnen wij honden ook knippen. Dat wordt vooral bij Labradoodles gedaan, waarbij het haar meestal in een bepaald model wordt geknipt. Dan is er verder nog het ‘effileren’. Dat is een speciale trimtechniek, waarbij het overtollige en voor de hond vaak hinderlijke haar word uitgedund.” Wanneer Annette of Joke tijdens de behandeling ontdekken dat een hond vlooien heeft, gaat de hond meteen in een vlooienbad. “Maar we waarschuwen ook direct de eigenaar.

Want die moet ook thuis aan de slag om de vlooien te bestrijden.” Tot het onderhoud behoort ook het knippen van de nagels, het reinigen van de anaalklieren en het verzorgen van de wenkbrauwen. Hondenbad Sinds oktober van dit jaar beschikt trimsalon HAAR! over een ergonomisch hondenbad. “Dat bad is in hoogte verstelbaar en dat werkt bijzonder prettig. Er is veel vraag naar een wasbeurt voor de hond, met als gevolg dat er inmiddels behoorlijke wachtlijsten zijn ontstaan. Daarom hebben we besloten om onze klanten de mogelijkheid te bieden hun hond hier in de salon zelf te komen wassen en drogen. Er zijn bepaalde delen in de week dat wij zelf niet werken of dat we met andere dingen bezig zijn. Het hondenbad is dan vrij en kan gehuurd worden. We hebben daar een

speciale kwartierprijs voor bepaald.” Workshops Voor mensen die zelf wat meer willen doen aan de verzorging van de hond geven Annette en Joke workshops. “We brengen hen de grondbeginselen van de verzorging bij en leren hen hoe ze dat zelf moeten doen. Ze kunnen dan ook gebruik maken van de spullen die wij hier hebben en die overigens ook te koop zijn. Zo’n les geven we bij voorkeur één op één of voor maximaal twee personen tegelijk zodat we er onze volle aandacht aan kunnen geven.” Hondensalon HAAR! is gevestigd aan de Hoofdweg 65 in Mijdrecht. Tel. 0297-287958 of 06-23492496. Voor meer informatie kan men terecht op www.hondensalonhaar.nl. Er is ook een Facebook-pagina onder dezelfde naam.

lezing op 6 december in De Woudreus, Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis. De zaal gaat open om 19.45 uur, de lezing begint om 20 uur en is voor iedereen toegankelijk. Wel wordt een vrijwillige bijdrage van 2,50 euro gevraagd. Voor meer informatie: Gerda Veth, tel. 0297-263656. Zie ook

www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venenuithoorn.

Dat eten... die gastvrijheid... dat uitzicht! Keuken geopend van 12 tot 22 uur. Zondag en maandag gesloten.

Nu: in stijlvolle kerstsfeer!

www.voetangel.nl Ronde Hoep Oost 3, Ouderkerk a/d Amstel Tel: 020 496 13 73


16

2 december 2016

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Farao - Wilbur Smith In dit nieuwe deel van de spannende Egypte-serie van Wilbur Smith staat de toekomst van het Egyptische koninkrijk staat op het spel. Taita, voormalig slaaf en nu adviseur van de farao, zit gevangen in een spel vol intriges, waarbij niemands leven meer zeker is. De loyale Taita zal al zijn moed en kennis moeten gebruiken om de farao te beschermen voor zijn vijanden. Zal hij hem in leven kunnen houden? En kan hij Egypte voor de ondergang behoeden?

1.

Titel: Tot stof Auteur: Felix Weber “Wauw. Wat een parel van een boek! Vanaf de eerste pagina word je door het verhaal gegrepen. Wegleggen is er niet meer bij, je wilt weten hoe het verder gaat. Soms zit je met een glimlach te lezen, soms met tranen van ontroering. Zonder te veel van de inhoud te willen verklappen, het

Wat het hart kan horen Jan-Philipp Sendker De New Yorkse advocate Julia Win voelt zich helemaal niet op haar plek in Kalaw, een schilderachtig dorp in de bergen van Birma. Ze probeert daar meer te weten te komen over haar vader Tin Win, die vier jaar eerder plotseling is verdwenen. Een veertig jaar oude liefdesbrief van hem aan een onbekende vrouw heeft haar op dit spoor gezet. In een theehuis wordt Julia aangesproken door een man die precies schijnt te weten wie zij is en die begint te vertellen…

2.

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Kleine helden Almudena Grandes Een hartverwarmende roman over een volksbuurt in Madrid. Rijk en arm, jong en oud, singles en gezinnen, Spanjaarden en immigranten. Zij hebben geen schuld aan de crisis, maar moeten haar wel dragen en proberen er bovenuit te stijgen. Ieder op hun eigen manier beleven buurtgenoten bitterzoete momenten van onverwachte solidariteit, verontwaardiging en woede, maar ook van tederheid en doorzetten. Samen blazen ze hun buurt nieuw leven in.

3.

boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Naarmate zich het verhaal ontspint, zit je op het puntje van je stoel. Gebeurde dit echt in Nederland?

Nostalgie Mart Smeets Na 43 jaar nam in 2016 Mart Smeets definitief afscheid bij de NOS, met het verslaan van het olympische basketbal in Rio. Het werd een jaar van nog steeds hard werken, maar ook van afkicken, afstand nemen, genieten van de kleine dingen des levens en ontdekken dat er in juli meer is dan de Tour de France. Hij schreef columns, volgde zeer veel sport via krant, tv en ter plekke, bleef bewonderen en enthousiasmeren, maar ook kritisch volgen en terugblikken.

4.

Het innerlijke leven van dieren Peter Wolhheben De gepassioneerde boswachter Peter Wohlleben neemt ons mee door de complexe emotionele wereld van dieren. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en indrukwekkendste voorbeelden en verhalen introduceert hij een wereld die nog maar nauwelijks bekend is: het gedrag en gevoelsleven van dieren op de boerderij en in het wild. Al snel wordt duidelijk dat dieren dichter bij ons staan dan we ooit hebben kunnen denken. Fascinerend!

5.

Woensdagochtend heeft de politie op de Mijdrechtse Zuwe in de Amstelhoek een hennepkwekerij aangetroffen. Er zou ook een aanhouding verricht zijn, maar dat kon de politie nog niet bevestigen. De kwekerij is woensdag direct geruimd door een gespecialiseerd bedrijf. foto peter bakker

Een donkere, knappe thriller waarin fictie en non-fictie op een ingenieuze manier door elkaar lopen. Het perfecte boek om een paar donkere winteravonden mee door te brengen!” GeleZen door henk snoek

Magazine met onvertelde verhalen over Abcoude

de Bibliotheek Agenda december

Volg gratis een online cursus van de Bibliotheek

Abcoude heeft vanaf deze woensdag eigen magazine met bijzondere verhalen en foto's. Initiatiefnemers zijn Abcoudenaren Jeroen Dirks en Nienke Meek. Ze vinden dat er best genoeg aandacht is voor hun dorp, maar dat er veel verhalen nog onbekend zijn.

blad. En veel mooie foto's van Abcoude. "Er gebeurt een hoop op dit moment. Aan de ene kant is er veel nieuwbouw, aan de andere kant staat er in het centrum een boel leeg. Wat gaat er allemaal gebeuren? We wilden dat vastleggen."

"Over de geschiedenis bijvoorbeeld", vertelt Jeroen Dirks. "De eerste surfplank ooit in Nederland is hier getest, op het Abcoudermeer. En in 1936 trad hier voor het eerst een knokploeg op van de NSB tegen een aantal SDAP'ers."

Het is prachtig wonen in Abcoude, vinden Jeroen en Nienke. Maar ze maken zich ook zorgen over bijvoorbeeld de leegstand. Toch denken ze dat het uiteindelijk wel goed komt met hun dorp. "Er zit hier zoveel energie, er zijn zoveel ideeën. 'Abcoude is op weg naar kwaliteit', zegt iemand in ons blad en dat is zo." bron: rtv utreCht/0297.nl

Naast verhalen van vroeger en nu staan er ook interviews met bekende Abcoudenaren in het Datum

Tijd

Activiteit

de Bibliotheek

6 dec.

14.00

Breicafé

Wilnis

9 dec.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Abcoude

11 dec.

13.00

Martha Nussbaum - te gast in Utrecht

Utrecht

13 dec.

16.00

Voorleespret peuters en kleuters

Abcoude

20 dec.

14.00

Breicafé

Wilnis

23 dec.

13.00

Plusbus rijdt naar de Bibliotheek

Mijdrecht

23 dec.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Abcoude

elke ma.

13.00

Klik & Tik internetcursus

Mijdrecht

elke ma.

13.00

Taalpunt

Mijdrecht

elke ma.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Mijdrecht

elke wo.

10.30

Mama Lokaal

Abcoude

elke wo.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Mijdrecht

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl in de agenda of volg ons op Facebook: www.facebook.com/BibliotheekAVV

www.bibliotheekavv.nl


DE GROENE VENEN

2 december 2016

17

“Ik kieper het oud papier zó de container in” Sinds september staat bij ruim 14.500 adressen in De Ronde Venen een aparte kliko voor papier bij de woning. De container met de blauwe deksel bevalt de bewoners goed, blijkt uit een aantal korte interviews. Wat ze vooral prettig vinden, is het gemak dat ze van de papiercontainer hebben. Arthur Blijleve (72) gooit al jarenlang het oud papier en karton gescheiden weg. “Uit milieu-overwegingen. Ik ben zelf grafisch vormgever. Misschien dat ik me er daarom zo bewust van ben hoeveel bomen er gekapt worden voor het werk dat ik doe. Wij zijn echt heel fanatiek met afval scheiden. Nog geen wc-rolletje gaat in de grijze vuilnisbak.” Toch heeft Blijleve enige tijd geaarzeld voordat hij een aparte container nam voor het oud papier. Hij zat niet te wachten op een derde plastic bak bij het huis. Toen realiseerde hij zich dat het aanbieden van oud papier in kartonnen dozen aan de straat ook niet ideaal was. “Ik moest altijd zorgen dat ik grote en stevige dozen had, vooral vanwege de kranten. En sommige mensen deden die dozen niet goed dicht. Met een beetje wind waaide allemaal los papier over straat.” Dus is hij toch eens gaan meten in zijn garage. Een kleine papiercontainer (140 liter) bleek er net te passen. Toen hij dat wist, was het besluit snel genomen. Hij heeft geen spijt van de papiercontainer: “Het bevalt prima. Eigenlijk is alles makkelijker geworden. Vroeger moest ik mooie stapeltjes maken die

goed in de doos pasten. Nu kieper ik het verzamelde oud papier zó in de container. Ik heb er verder geen werk aan.” Meer oud papier Ook Marjolein Wijtmans (44) is zeer trouw in het apart aanbieden van de verschillende afvalstromen. In huize Wijtmans is het scheiden van afval dan ook echt doorgedrongen in het dagelijks leven. “Voordat het nieuwe systeem werd ingevoerd, scheidde ik mijn papier ook al. De kartonnen doos met papier werd dan opgehaald door de gemeente”, vertelt ze. Toen bekend werd dat het oud papier voortaan ook met een bak ingezameld kon worden, spoorde een kennis Wijtmans aan om vooral te kiezen voor de grotere kliko van 240 liter. Dan zou ze genoeg ruimte hebben voor haar oud papier. Dit bleek een goed advies: “Ik heb niet altijd een volle bak, maar merk wel dat ik meer oud papier verzamel dan eerst.” Ze is positief over het nieuwe systeem: “Het scheiden is nu nog makkelijker. Bovendien ben ik mij nog bewuster van het afval scheiden.” In de buurt waar Wijtmans woont, is afval scheiden nog niet voor iedereen een

Het blijft maar groeien

gewoonte. “Dat vind ik jammer, het zou veel meer kunnen gebeuren.” Opgeruimder schuur Sinds de familie Versteeg het oud papier verzamelt in de nieuwe container is hun schuur een stuk opgeruimder. Tot grote vreugde van mevrouw Versteeg (47). “Wij verzamelden al oud papier voor de voetbalvereniging. Je krijgt natuurlijk aardig wat door je brievenbus: kranten, folders, noem maar op. Al dat papier hoopte zich op in onze schuur. Het raakte er aardig vol. Zeker omdat mijn man niet elke keer de tijd had om het naar de voetbalvereniging te brengen. We hebben al niet zo’n grote schuur en door al dat papier hadden we helemaal weinig ruimte.”

Dat is nu dus verleden tijd. “We hebben een grote container van 240 liter en die bevalt ons prima. We hoeven niets meer op te sparen of op te stapelen. We gooien al het papier meteen zó de container in. Dat die container ruimte inneemt, is voor ons geen punt. Daar hebben we een goede plek voor op het garagepad.” Waarom gooit ze oud papier eigenlijk gescheiden weg? “Om de voetbalvereniging te steunen. Maar ook omdat het er bij ons van huis uit inzit. We proberen bewust afval te besparen en dus gooien we gft, glas, plastic en oud papier apart weg.” De nieuwe container heeft er niet voor gezorgd dat de familie Versteeg meer oud papier weggooit, omdat dit al consequent gebeurde, vertelt ze.

Servicepunt De Ronde Venen centrale plek voor ondersteuning

Gemeente introduceert Informatiekaart De gemeente De Ronde Venen gaat onder alle 18.000 huishoudens een Informatiekaart verspreiden. Op deze kaart staat uitgelegd hoe de toegang tot zorg en andere ondersteuning in de gemeente geregeld is. De gemeenteraad heeft via een motie gevraagd de Informatiekaart te ontwikkelen. Inwoners van De Ronde Venen kunnen de kaart in de komende weken tegemoet zien. Met het overgaan van de jeugdzorg, zorg voor ouderen en de zorg voor werk en inkomen naar de gemeenten in 2015 is er veel veranderd op het gebied van ondersteuning. Dit heeft ertoe geleid dat inwoners soms niet weten hoe de toegang tot ondersteuning geregeld is. Wethouder Goldhoorn: "Wij hebben gekozen om alle vragen via het Servicepunt te laten lopen. Wij willen voor iedereen duidelijkheid scheppen. De kaart zorgt ervoor dat iedereen in onze gemeente weet hoe de toegang tot zorg en andere ondersteuning ge-

regeld is. Bewaar de kaart goed, u weet nooit wanneer hij van pas komt." De gemeente heeft gekozen voor een Informatiekaart die huis aan huis verspreid wordt, zodat ook inwoners die minder thuis zijn op internet toch goed op de hoogte zijn. Het uitgangspunt van de toegang in de gemeente is ‘eigen kracht en zelfregie’. Wat inwoners zelf kunnen doen, doen ze zelf. Voor zaken die echt niet gaan, kan ondersteuning worden gegeven. Ondersteuning kan direct van de gemeente komen, maar kan ook gegeven worden door iemand uit de

Respect voor elkaar op OBS Molenland en De Trekvogel Natuurlijk is respect iets van alledag, maar één week per jaar staat 'respect' vol in de schijnwerpers en staat het belang van het open gesprek met elkaar centraal. Ook op OBS Molenland en De Trekvogel in Mijdrecht was er aandacht voor het thema van dit jaar: 'Jij maakt het verschil'. In de klassen hebben de leerlingen met elkaar gesproken over respect, gezamenlijk werden er mooie ‘woordwebs’ gemaakt en samen met de ouders een ‘respectmuur’. Alle kinderen, ouders en teamleden kregen daarvoor een papieren baksteen, waarop zij een boodschap met betrekking tot respect konden schrijven. Alle

bakstenen zijn op deze speciale muur geplakt en maken zo zichtbaar wat iedereen op school met elkaar belangrijk vindt. Bent u nieuwsgierig naar de respectmuur? Wandel dan gerust eens binnen en bewonder de mooie teksten.

Wethouder Anco Goldhoorn overhandigt het eerste exemplaar van de Informatiekaart aan CDA-raadslid Simone Borgstede (R) en Rianne Feddema van het Servicepunt in Wilnis. Simone Borgstede was de indiener van de motie die geleid heeft tot de Informatiekaart. omgeving. Welke vormen van ondersteuning er geboden kunnen worden en hoe dat het best kan worden geregeld, weten de medewerkers van het

Servicepunt. Servicepunt De Ronde Venen is bereikbaar via tel. 0297-587600 en

www.servicepuntderondevenen.nl.

Ongeveer twee jaar geleden schreef ik in deze mooie gele column over de stand van bier in Nederland. Er waren toen iets meer dan 300 brouwerijen en brouwerijhuurders. Vandaag, en dan kijk ik naar de stand op 27 november, is de teller al geklommen tot boven de 400. Hiervan hebben er 198 een eigen brouwerij, de rest brouwt ergens anders. Vandaag wil ik weg beschrijven die de meeste brouwers afleggen totdat ze een eigen brouwerij hebben. Liefhebber Het begint met een liefde voor bier en de wens dit ook zelf eens te maken. Met boeken en een beginnerspakket gaat hij in de keuken aan de slag. Met wat geluk zijn de eerste resultaten positief. Met de basiskennis nu enigszins onder de knie wordt er meer geëxperimenteerd totdat er een bier is ontstaan waar ze echt van genieten. Dit wordt natuurlijk aan familie en vrienden gegeven. Als zij het bier prima vinden kan er een idee in het hoofd van de brouwer ontstaan om het bier op de markt te brengen en er misschien nog iets aan over te houden. Op de markt Hier vindt de eerste splitsing plaats. Sommige brouwers hebben plek genoeg in schuur of garage om zelf meer te gaan brouwen. Dit gebeurt dan één of enkele keren per maand. Als een brouwer in een flat of een anders te kleine woning woont moet er een andere oplossing gevonden worden. Vaak gebeurt dit door ruimte en tijd te huren bij een andere brouwer die vaak een grotere installatie heeft. Het wordt in dat geval een huurbrouwer genoemd. Iets minder dan de helft van de huidige brouwers kiest voor deze weg. Huurbrouwen heeft voor-, maar ook nadelen. Het bier is vaak wat duurder en er is niet altijd volledige controle over het brouwen. Zelfs brouwerijen met eigen ketels brouwen een deel soms nog ergens anders. Eigen brouwerij De stap hierna is er één die niet iedereen neemt en dat is eigen brouwerij beginnen. Veel ruimte is hier niet meteen voor nodig maar het is wel een investering. Er moet een pand of ruimte gevonden worden die aan alle regels voldoet. Deze stap kost veel tijd, geld en moeite maar als het allemaal gelukt is, is er een brouwerij met proeflokaal, de ultieme droom voor de meest brouwers. Van de meer dan 400 brouwerijen is dit echter nog een klein percentage. Er is nog ruimte dus! Martijn Buisman

www.dutchbeerpages.com


18

2 december 2016

DE GROENE VENEN


DE GROENE VENEN

2 december 2016

Voorverkoop gestart

ZONDAG 18 DECEMBER

Hollandse Avond op 30 december in Mijdrecht Op vrijdag 30 december is het weer feest in Mijdrecht! De traditionele Hollandse Avond wordt dan opnieuw gehouden in de tent op het parkeerterrein bij het zwembad aan de Ontspanningsweg. Dit jaar staat een keur aan Nederlandse artiesten op het podium: Tino Martin, Het Feestteam, Mark Fledderman, Danny Terp, Quincy Smolders, Robert Leroy en het Meezing team! De voorverkoop is op 1 december gestart. Kaarten zijn dit jaar ook online verkrijgbaar via www.tentoudennieuw.nl en natuurlijk via de bekende voorverkoop-adressen: Primera de Jong in Mijdrecht/Uithoorn, Bar Adelhof in Mijdrecht, Voshart Elektrotechniek in Wil-

19

Monument Joh. de Doper Driehuisplein 1

nis en Dio Drogist de Bree in Vinkeveen. De kaarten voor de Hollandse Avond kosten in de voorverkoop 20 euro per stuk en aan de deur 25 euro per stuk. Ga voor meer informatie naar

www.tentoudennieuw.nl.

MEEZING KERST CONCERT

Voor iedereen die van zingen houdt !!

met SHARON KIPS

Buitenplaats Postwijck in Baambrugge voor het eerst in 10 jaar geopend Afgelopen zaterdag 26 november vond de eerste special van Open Monumentendag plaats: Juweeltjes langs de Angstel. Hiermee wilde de Open Monumentendag, samen met de Provincie Utrecht, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Stichting Fort Abcoude en de diverse bewoners en (particuliere) monumenteneigenaren, de schoonheid en geschiedenis van de Angstel onder de aandacht brengen.

Dit jaar deed Buitenplaats Postwijck voor het eerst mee. Na een 10 jaar durende renovatie wilden de huidige bewoners het pand voor het publiek open stellen. De Buitenplaats werd gebouwd in 1650 en heeft een bijzondere geschiedenis. Het pand is erg belangrijk geweest voor de opbouw van Baambrugge. Op de naast het kerkgebouw gelegen buitenplaats “Postwijck” woonde in die tijd de welgestelde Jansje Judith Zeelt (1780-1864). Zij stelde haar woning open voor het houden van godsdienstoefeningen; hiermee legde zij de basis voor de latere gemeente. Landelijk heeft zij de Afgescheidenen financieel gesteund en zo ook de gemeente die te Baambrugge ontstond. In 1861 had zij haar testament opgemaakt en daarin schonk ze aan een te vestigen Christelijke Afgescheiden gemeente te Baambrugge fl. 6.000,00 voor de bouw van een kerk en een school, een voor die tijd gebruikelijke combinatie. Ook schonk zij nog een terrein voor de te bouwen kerk vlak naast haar buitenplaats. Deze grond behoorde tot één van de aangrenzende boerderijen die ook haar eigen-

dom waren. De toezegging van een legaat en de inmiddels hoge leeftijd van mevrouw Zeelt zullen mede redenen geweest zijn, dat men tot het stichten van een gemeente overging. Het open stellen door de huidige bewoners Timo en Salomé Jansen die in april 2015 het pand hebben gekocht, was een openbaring voor het publiek die voornamelijk afkomstig was van omringende gemeenten. De meesten hadden het vaak van buitenaf bewonderd maar hadden nooit het pand van binnen kunnen bezichtigen. Een enkele had een familielid die in het pand had gewerkt. Er waren 2 rondleidingen voor maximaal 30 personen, uiteindelijk kwamen er circa 110 personen aansluiten. Buitenplaats Postwijck heeft in 2016 een stichting opgericht, genaamd Stichting Buitenplaats Postwijck en is bezig met een oranjerie voor vergaderingen, boardroommeetings en dergelijke ten behoud van het culturele erfgoed. Op 1 januari wordt de website gelanceerd, www.buitenplaatspostwijck.nl.

aanvang 16.30 uur, entree slechts € 5,inclusief warme Kerstconsumpties zaal open 16.00 uur

Wij vinden dat je recht hebt op: Een betaalbare polis met een goede dekking Zelf je arts kunnen kiezen Zorg bij jou in de buurt Elk moment je zorg kunnen regelen

vanaf € 104,60


20

2 december 2016

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Kawasaki VN 1500 Drifter

'Some kind of wonderful' Als ik de Kawasaki Drifter zie, denk ik altijd aan het liedje 'Some kind of wonderful' van de Drifters uit 1961, dat later opnieuw bekend is geworden door de film 'Dirty Dancing'. Het is namelijk een lekkere retro bike, met een vette knipoog naar de legendarische Indian Chief motorfiets uit 1940. Vooral de typerende spatborden springen eruit. De fiets is ontstaan door een samenwerking van Ken Boyko, Don Emde (zoon van de Indian-legende Floyd Emde) en John Hoover van Kawasaki. Je ziet deze motorfietsen niet vaak in het wild en dat is opmerkelijk, want dit is in mijn ogen zo'n beetje de meest geslaagde cruiser-achtige fiets die uit het land van rijzende zon is gekomen. De meeste custom-fietsen uit de jaren '80 en '90 waren echt spuuglelijk (sorry voor de eigenaren van deze fietsen) en zaten ook nog beroerd. Maar hoe anders is het met deze Drifter! Een echt gave 'Kawa' en in dit geval ook nog met een prachtige kleurstelling. De fiets is uit 2002 en heeft slechts 14.424 km gelopen! Dat komt neer op zo'n 1000 km per jaar en dat is natuurlijk helemaal niets Ook is de fiets uitgevoerd met de voortreffelijke Vance & Hines-uitlaten en met een geweldig mooi en breed stuur, voorzien van risers. De fiets is een 322 kilogram wegende 1470 cc metende V twin motor

met vloeistofkoeling en elektronische brandstofinjectie. Hij werd in 1999 geïntroduceerd en is tot 2005 in productie gebleven. Deze fiets was helemaal gericht op de Amerikaanse markt, maar ook in Europa is er een grote schare fans voor deze fiets. Het feit dat je hem niet zo vaak ziet. maakt hem natuurlijk ook lekker exclusief. Het is een grote fiets, duidelijk niet gemaakt voor de Japanse markt. In 2000 is er nog een 800-versie geproduceerd, die het tot 2006 uithield. De fiets heeft net als zijn voorbeeld een groot zadel voor één persoon. Op deze fiets is een demontabel duozitje gemonteerd. Niet alleen zit dat volgens mij beroerd, het staat ook absoluut niet. Ik zou het dan ook zo spoedig mogelijk verwijderen om de mooie lijnen van de fiets te behouden. En als je even een leuke dame moet ophalen, heb je 'm er zo weer onder geschroefd... De zogenoemde shotgun-einddempers klinken geweldig en horen gewoon onder deze fiets.

De fiets staat te koop bij Motoport Uithoorn en is gelabeld als Motoport Occasion. Dit houdt in: 6 maanden Bovag Garantie, afgeleverd met een volle tank, afleverbeurt, netjes gepoetst en Nationaal MotoPort Service Netwerk. Dat is toch een betrouwbaar gevoel. Dus ben je gek van oude Indians en wil je een fiets van een fractie van de kosten, dan is dit een geweldig alternatief. En, ook niet onbelangrijk, een zeer betrouwbare krachtbron. De fiets kost 6250 euro.

Some Kind of Wonderful

kind of wonderful

The Drifters

I know I can't express this feeling of tenderness

Wonderful, wonderful, wonderful

There's so much I wanna say

All you have to do is touch my hand

But the right words just don't come

To show me you understand

my way

And something happens to me

I just know when I'm in your embrace

That's some kind of wonderful

This world is a happy place

Any time my little world is blue

And something happens to me

I just have to look at you

That's some kind of wonderful

And every thing seems to be some

I know…


DE GROENE VENEN

2 december 2016

AUTO & MOTOR

21

Tekst Michael Reuling foto's patriCk hesse

Audi A4 Avant

Degelijke Duitse station Wie op zoek is naar een mooie occasion doet er verstandig eens te kijken bij Autocrew Autobedrijf Bouthoorn in Wilnis. Hier staat momenteel een nette Audi A4 Avant uit 2010 te koop. Een ideale gezinsauto, met een hoop ruimte en de nodige snufjes aan boord. De Audi A4 is één van de belangrijkste en best verkochte auto's van het Duitse merk. Deze A4 uit 2010 is uitgerust met het Pro Line-pakket. Dit is één van de luxere optiepakketten die Audi aanbiedt. De A4 is onder meer voorzien van een uitgebreid MMI-multimediasysteem. In oudere en minder luxe versies van de A4 was het multimediasysteem uitgerust met een pixel-scherm. In deze Pro Line is een mooi kleurendisplay te vinden. Verder vind je een klepje met daarachter allemaal mogelijkheden om cd's of SD-kaartjes te plaatsen, zodat je je favoriete muziek kunt luisteren. Uiteraard kun je ook je telefoon aansluiten via Bluetooth. Met een kilometerstand van ongeveer 94.000 kilometer heeft de auto niet overdreven veel kilometers gemaakt. De Nationale Auto Pas (NAP) wijst uit dat de kilometerhistorie bekend en logisch verklaarbaar is. Onder de motorkap ligt een 1.8 TFSI benzinemotor met 120 pk. Nu zijn de TFSI-motorblokken eerder onderdeel van een discussie geweest, vanwege een wat hoger olieverbruik. Niet alle TFSI-motorblokken hebben hier last van, maar het is wel verstandig om er op te letten. Ondanks de kilometerstand voelt de A4 aan alsof deze slechts een paar jaar oud is. Hier merk je aan dat de Duitse premium-merken weten wat ze aan het doen zijn. Daarnaast biedt Autocrew Autobedrijf Bouthoorn een Bovag Garantie op deze occasion. Nieuw worden Audi A4's bijna uitsluitend verkocht als zakenauto (hetzij koop, hetzij lease). Vandaar

dat veel A4-occasions te koop zijn met een aanzienlijke kilometerstand. Vanwege de hoge aantallen die in Nederland verkocht/geleast worden, verdwijnen er ook veel naar het buitenland. Vaak blijven de mooiere exemplaren op de Nederlandse markt achter. De A4 op deze pagina heeft het eerste deel van zijn leven ook gediend als leaseauto. Desondanks staan er niet bizar veel kilometers op de teller. De auto ziet er met zijn donkerblauwe lak en nette velgen nog uitstekend uit. Ook het interieur ziet er nog zeer netjes uit. Omdat het een leaseauto betreft, kun je er vanuit gaan dat deze Audi altijd goed onderhouden is door de merkdealer. Rijdend in de A4 hoor je geen kraakjes of rammeltjes. Alle interieurpanelen sluiten mooi op elkaar aan en er zijn geen grote beschadigingen te vinden. De A4 is een facelift-model, waarbij je merkt dat de gebruikte materialen ook net even wat fijner aanvoelen. De zesbak schakelt ook nog lekker soepel.

Audi Gereden versie: Audi A4 Avant 1.8 TFSI Pro Line Vermogen: 120 pk 0-100: 10,8 s Top: 200 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 12,8 / 7,8 l/100km (benzine) Prijs: 13.950 euro

De Audi A4 Avant is een ideale auto voor gezinnen. Je kunt alle bagage makkelijk kwijt. Met een vraagprijs van 13.950 euro is de A4, met deze kilometerstand, vrij scherp geprijsd ten opzichte van zijn concurrenten op sites als Autotrader en Marktplaats.

Autocrew Autobedrijf Bouthoorn Herenweg 18-20 3648 CJ Wilnis Tel. 0297-242155 www.autobedrijf-bouthoorn.nl

Stichting Omgaan met Pesten blij met nieuw e trainers Zaterdag 26 november ontvingen de nieuwe trainers van de Stichting Omgaan met Pesten hun diploma uit handen van Mirelle Valentijn uit Wilnis. “Juist omdat ik zelf ook nog steeds in de praktijk werk als trainer is het zo betekenisvol om mijn kennis, ervaring en passie om je sterk te maken tegen pesten met cursisten te delen in de opleiding. Ik zie elke week dat je het verschil kunt maken.” Veel cursisten deden praktijkervaring op en liepen stage bij Stichting Samen Sterk voor Kinderen. In workshops krijgen ouders of beroepskrachten handvatten om beter met pesten om te gaan. De Sta Sterk training is voor kinderen en jongeren om ‘sterker te staan’ bij pestgedrag, wat de negatieve effecten beperkt. In tien lessen leren

de kinderen op een praktische manier om hun gedrag te veranderen. Geen lange uitleg, maar kort en krachtig en met vooral veel spellen en oefening. De Sta Sterk training voor kinderen uit groep 2 en 3 start in januari op de dinsdagochtend. De intake-gesprekken vinden plaats in december. De training voor kinderen uit groep 5 tot en met 8 begint in maart op de dinsdagmiddag. Voor beide groepen zijn nog enkele plaatsen vrij. Kijk op www.ssvk.nl voor meer informatie. Of bel met de trainer, tel. 0297-274605. Zie ook www.cjgderondevenen.nl/weerbaarheidstrainingen. In januari start een nieuwe opleiding voor trainers, zaterdag 10 december wordt een informatieochtend gehouden. Kijk daarvoor op

www.omgaanmetpesten.nl.

Nieuwe bluspakken voor brandweer Vinkeveen De brandweerlieden van post Vinkeveen hebben nieuwe bluspakken gekregen. De Veiligheidsregio Utrecht is vorig jaar gestart met het vervangen van de oude bluspakken voor nieuwe bluspakken in de zogenaamde zandkleur. De overige korpsen in De Ronde Venen zullen ze ook snel in gebruik nemen. De eerste ervaringen zijn positief. De pakken zijn lichter in gewicht en ‘ademen’ beter dan de oude pakken. Daarnaast is het vuil op de pakken beter waarneembaar, wat een positieve invloed heeft op de arbeidshygiëne. foto bart van asselen


22

2 december 2016

HVM MD2 ongeslagen kampioen

Sport nieuws

Na een kampioenschap in de voorcompetitie plus promotie naar een hogere klasse lukte het de meiden van de MD2 van HVM - Amy, Benthe, Dione, Elfi, Eline, Emma, Feline, Jana, Jasmijn, Lieve, Marit, Noortje, Phoenix en Pippa - ook dit keer om onder leiding van Manon, Jeroen en Dennis ongeslagen kampioen te worden! Zaterdag 26 november stond een uitwedstrijd in Castricum op het programma. Bij een 0-7 voorsprong tijdens de rust zagen de meiden het kampioenschap al aankomen. De tweede helft kregen ze meer tegenstand, maar met een eindstand van 0-8 kon er definitief feest worden gevierd.

Wilnis

Atalante straalt op de tumblingbaan Op zaterdag 26 november waren de jaarlijkse tumblingbaanwedstrijden in Abcoude en na jaren van afwezigheid kwam Atalante daar weer in actie met twee groepen. In de weken voorafgaand aan deze wedstrijd was er hard geoefend en dat was te zien! De concurrentie was groot en hier en daar al bijzonder ervaren, maar Atalante deed goed mee en de kinderen hadden er duidelijk plezier in. Op wat kleine schoonheidsfoutjes na ging het fantastisch, dus dat was genieten voor de toegestroomde fans op de tribune. Beide groepen mochten daarvoor een prachtige bronzen medaille mee naar Vinkeveen nemen!

DE GROENE VENEN

Meisjes C Atalante overtuigend kampioen Meisjes C van volleybalclub Atalante is de eerste helft van het seizoen overtuigend kampioen geworden. Na 6 van de 9 wedstrijden waren ze met 23 sets voor en slechts 1 tegen eigenlijk al kampioen, nadat een van de andere teams punten had laten liggen. Vrijdag 25 november speelden ze de kampioenswedstrijd en werd het feest officieel gevierd. Doordat ze de eerste wedstrijden met zoveel gemak, goede services, nette passes en mooi in drieën hebben gewonnen, worden nu elke wed-

strijd andere meisjes aangewezen om de belangrijke taak van spelverdeler op zich te nemen. Ook dat gaat ze goed af. De eerste drie sets werden met ruime cijfers gewonnen, 25-17, 25-14 en 25-19. Na een aantal lange rally’s en wat slordigheidjes verloren ze de laatste set met 24-26 aan tegenstander Oradi. Maar na het handen schudden, vierden de meisjes van Atalante samen met hun trainers/ coaches toch uitbundig het kampioenschap!

De Ronde Venen

Voordragen voor sportverkiezingen tot 12 december Tot 12 december kunnen inwoners en verenigingen sporters, teams en trainer/coaches voordragen voor de sportverkiezingen. Dat kan eenvoudig door het formulier digitaal in te vullen op

GVM-turnsters springen naar tweede plaats Twee groepen turnsters van GVM hebben zaterdag 26 november superhard hun best gedaan om een mooie prijs mee naar huis te slepen bij de tumblingwedstrijd in Abcoude. Door ziekte van één turnster moesten Sanne Wigt, Elisa Bradley en Jayna Springintveld de wedstrijd met z'n drieën turnen. Helaas mochten zij hierdoor niet meedoen voor de prijzen. Maar met hun eindscore van 113,5 punten zouden zij eerste zijn geworden in de leeftijdscategorie 6 tot en met 8 jaar. Hiervoor zijn ze toch nog extra in het zonnetje gezet.

Het tweede team van GVM, dat bestond uit Merel Koek, Mirthe de Haan, Emma van Dijk, Inge Bakker en Daantje Burgerding, haalde ook alles wat ze hadden uit de kast. Door mooie series te springen, die bestonden uit moeilijkere elementen zoals overslagen en salto’s, hebben zij laten zien waar ze goed in zijn. Dit resulteerde in 118 punten en een zilveren medaille. Wil jij ook kennismaken met turnen? In de winter kan dat heel voordelig bij GVM’79! Kijk voor meer informatie over een proefles op

www.gvm79.nl.

www.derondevenen.nl. Na 12 december 2016 beoordeelt een jury alle voordrachten en wordt er in elke categorie een top drie samengesteld. Dit zijn de genomineerden. In januari maakt de gemeente bekend welke drie personen of teams per categorie zijn genomineerd. Op vrijdag 27 januari a.s. worden in het Piet Mondriaan Gebouw in Abcoude de namen van de uiteindelijke winnaars onthuld. Dit jaar wordt voor de eerste keer een Sporttrainer/Coach van het jaar gekozen. Iedereen kan een trainer/coach voordragen. De persoon moet uit de gemeente komen maar kan zijn/haar functie of activiteit eventueel wel buiten de gemeentegrenzen uitoefenen. Goede sportieve resultaten zijn belangrijk, maar een trainer/ coach kan zich ook onderscheiden door bijvoorbeeld betrokkenheid of methodes. Omschrijf ook bij deze voordracht goed waarom juist deze persoon in aanmerking komt voor de prijs. Zowel het formulier als de criteria waar aan moet worden voldaan staan op www.derondevenen.nl. Voor meer informatie kunt u terecht bij Bas Bokkes via de mail b.bokkes@derondevenen.nl

Records bij jeugdwedstrijden IJsclub Nooit Gedacht Zondagmorgen 27 november stonden negen pupillen van IJsclub Nooit Gedacht aan de start van de Portengen-bokaal, een schaatscompetitie over vier wedstrijden. Voor velen van hen was het pas de eerste wedstrijd van het seizoen. Door technische omstandigheden was de Jaap Edenbaan bijna een maand gesloten en kon er niet eerder wedstrijden geschaatst worden. Nu er weer ijs ligt, wilden de jonge schaatsers dan ook graag aan de start verschijnen. Het vroege tijdstip van de dag (7 uur 's ochtends) was voor hen ook geen probleem. Onder goede weers-

omstandigheden maakten zij er een leuke wedstrijd van. Er werd tweemaal een 100 meter en tweemaal een 300 meter gereden en voor degenen die al vaker gereden hadden, stonden er ook een 500 meter en zelfs 700 meter op het programma. Omdat het voor velen de eerste wedstrijd was, werden er automatisch persoonlijke records {PR's) geschaatst. De uitdaging ligt er nu om de volgende wedstrijd de geschaatste PR scherper te stellen. De volgende wedstrijd om de Portengen-bokaal is op 11 december.

Hertha MO15-2 ongeslagen kampioen Al meerdere jaren spelen de meiden van Hertha MO15-2 met veel plezier met elkaar en niet zonder succes. In deze competitie zijn de wedstrijden tegen CSW uit Wilnis, Geuzenmeer uit Amsterdam en Breukelen altijd spannend. Toch is het gelukt om dit seizoen ongeslagen kampioen te worden. Zaterdag 26 november speelde Hertha thuis de kampioenswedstrijd tegen Martinus uit Amstelveen. De vorst lag zaterdag nog op het veld, maar de Hertha-meiden stonden te trappelen van ongeduld. Vaste keepster is Benthe Post. De verdediging wordt verder gevormd door Elaine Voorbij, Zoey

Hamelink, Demi van der Berg, Natalie Passet en Beau Verbruggen. Op het middenveld zijn Rowhy van der Hulst, Fleur van Maanen, Cindy van Maanen, Fleur de Jong, Nuray Salman en Quinn Hartsink de meiden die ervoor zorgen dat de aanvalsters voorzetten krijgen waardoor zij kunnen scoren. De aanvalsters zijn Liv van der Hulst, Maud Eerdhuyzen, Rosa Jansen en Roos Stroet. Met een mooie 9-0 mocht Hertha MO15-2 de bloemen van de voorzitter in ontvangst nemen. Daarna volgde de traditionele patat in de kantine en hebben de speelsters en toeschouwers een mooi feestje gebouwd.


DE GROENE VENEN

2 december 2016

Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures Functie: Magazijnmedewerker (161034) Organisatie: Van Walraven Plaats: Mijdrecht

Functie: Fulltime Servicemonteur (M/V) Organisatie: Spangenberg International BV Plaats: Mijdrecht

Functie: Netwerkbeheerder Organisatie: KBA automatisering Plaats: Mijdrecht

Functie: parttimer / zaterdag Organisatie: Boellaard Doe het zelf Tuin & Dier Plaats: Vinkeveen

Functie: Coffeeshop medewerker Organisatie: Coffeeshop Mijdrecht Plaats: Mijdrecht

Functie: 1e installatiemonteur (m/v) 161032 Organisatie: Plaats: Mijdrecht

Functie: Studentenbaan:magazijnmedewerker Organisatie: Alles in 1 Boodschappen Bezorgservice Plaats: Mijdrecht

Functie: Teamleider Financiële Administratie (m/v) 161031 Organisatie: Van Walraven Plaats: Mijdrecht

Functie: Huiswerkbegeleiding Organisatie: Van Oostveen Medical B.V. Plaats: Wilnis

Functie: Teamleider afvullijn Organisatie: Multifill BV Plaats: Mijdrecht

Functie: Logistiek Medewerker (m/v) Organisatie: Contender B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Partime pannenkoekenbakker / keukenhulp 18+ Organisatie: De Strooppot Plaats: De Hoef

Functie: "Interesse in voeding en gezondheid, werken vanuit huis?" Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: De Ronde Venen

Functie: Krantenbezorger Abcoude / Baambrugge Organisatie: De Groene Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Commercieel medewerker Verkoopbinnendienst 161033 Organisatie: Plaats: Mijdrecht

23

Functie: 1ste Automonteur Organisatie: Auto Berkelaar Plaats: Mijdrecht & Amstelveen Functie: Studenten bijbaan: Administratief Medewerker Orderinvoer

Functie: Regulatory Cosmetica specialist (m/v) Organisatie: CHESSOL B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Assistent Productieleider (MBO) Organisatie: AB vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Zelfstandig werkende Kok (m/v) Organisatie: Watersportcentrum Vinkeveen Haven Plaats: Vinkeveen

Functie: Scholieren bijbaan: Medewerker Wasploeg (zaterdagochtend) Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Accountmanager Fleetsales Organisatie: Van Kouwen Opel Business Center Plaats: Amsterdam Zuidoost

Functie: Service Adviseur Organisatie: Auto Berkelaar Plaats: Mijdrecht

Functie: Sloper/ opruimer Organisatie: Aannemingsmaatschappij Bos BV Plaats: Mijdrecht

Functie: Binnendienst medewerker Organisatie: Tri-al B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Studentenbaan: Marketing Organisatie: Allesin1bezorgservice Plaats: Mijdrecht

Functie: 2 automonteur Toyota gezocht Organisatie: van Ekris Plaats: Maarssen

Functie: Zelfstandig werkende monteur Organisatie: Jachthaven Omtzigt BV Plaats: Vinkeveen

Functie: Administratief medewerkster fulltime Organisatie: Kroes & Partners Plaats: Mijdrecht

Functie: Parttime Zaterdagkracht Organisatie: Lindenhoff BV Plaats: Baambrugge

Functie: Student Grafische Vormgeving Organisatie: Van Oostveen Medical B.V. Plaats: Wilnis

Functie: Mederwerker bediening in het restaurant Organisatie: De Strooppot Plaats: De Hoef

Functie: Jr. Sales Medewerker, binnendienst/buitendienst (m/v) Organisatie: Constructor Dexion Holland BV Plaats: Mijdrecht

Functie: Studentenbaan: Chauffeur Organisatie: Allesin1bezorgservice Plaats: Mijdrecht

Functie: (Junior) Accountmanager Power Organisatie: Battery Benelux Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker binnendienst verzekeringen (32-40 uur) Organisatie: Ascol Verzekeringen Plaats: Mijdrecht

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Door een groeiende orderportefeuille zijn wij met spoed op zoek naar: • Uitvoerder GWW • Calculator / Werkvoorbereider GWW

Wij zijn een kwaliteitsaannemer die op een dynamische wijze dagelijks invulling geeft aan haar werkzaamheden. Wij houden ons hoofdzakelijk bezig met reconstructie & nieuwbouw van bestratingen en rioleringen. Daarnaast maken wij woningbouwplannen, industrie- en bedrijfsterreinen bouw- en woonrijp. Ons doel is om samen met alle benodigde partijen in een bouwproces infrastructuur te realiseren. Een samenwerking waar het echt om sámen gaat en elementen als kwaliteit, beste techniek even belangrijk zijn dan prijs. Kortom het streven naar een juiste prijs-kwaliteitverhouding voor aanleg van infrastructuur van A tot Z! Onze projecten variëren in omvang en complexiteit, zijn onderhands aangenomen, of verworven door middel van een EMVI-plan, maar worden allemaal gerealiseerd door gemotiveerd en vakkundig personeel. Wil jij ook samen met ons mooie projecten realiseren? Kijk op de website voor de specifieke functie eisen. Stuur dan je CV naar jfronik@fronikbv.nl. Wil je aanvullende informatie, bel dan met René Fronik (0297 283035).

Wil je weten wie wij zijn en wat we doen?

Fronik Infra B.V

Mijdrechtse Zuwe 2b - 3641 PG Mijdrecht - Postbus 104 - 3640 AC Mijdrecht Tel: 0297 - 28 30 35 - info@fronikbv.nl - www.fronikbv.nl Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.


24

CHRISTINASTRAAT 31 3648 BA WILNIS TELEFOON 0297 530 499 FAX 0297 530 661

2 december 2016

DE GROENE VENEN

Verkoop nu gestart!

‘VaertRijck’ a p p a r t e m e n t e n Envelop.indd 1

18-05-2005 16:38:05

11 luxe drie- en vierkamerappartementen in het centrum van Mijdrecht * Vanaf € 389.000 t/m € 445.000 v.o.n., inclusief eigen parkeerplaats en berging Inloop inform atieav ond donde rdag 8 decem ber a.s van 19 .00 tot 21.00 uur bij Van der He lm Wo ningen Bed rijfsm akelaa rs te Wiln is.

Wie in VaertRijck een appartement koopt, tekent voor een zorgeloos leven op een prachtige locatie in het centrum van Mijdrecht. • • •

Levensloopbestendig De appartementen worden standaard voorzien van vloerverwarming Aan veiligheid is gedacht, denk aan een videocom en een op afstand bedienbare toegangspoort (uw auto staat op een afgesloten binnenplein) Brede deuren, geen drempels

• • • •

Royale woonkamer en een riante ouderslaapkamer Even naar de winkel? Het is maar twee minuten wandelen. Traplopen hoeft niet. Er is een lift en verder is alles gelijkvloers. Twee riante buitenruimtes

Van der Helm Woning- en Bedrijfsmakelaars BV Herenweg 46, 3648 CJ Wilnis | T: 0297 - 591 996 E: info@vanderhelmmakelaardij.nl | www.vanderhelmmakelaardij.nl vanderhelmmakelaardij

vanderhelmmakelaardij


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.