De Groene Venen 19-10-2018

Page 1

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

za 16°C zo 16°C De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 23 - Week 42 – 19 oktober 2018

Huis verkopen? Vida makelaars!

‘Valt er niet meer te kiezen dan het aanbod van mijn bank?’ Wij vergelijken het complete hypotheekaanbod. Van ruim 30 geldverstrekkers. Helemaal onafhankelijk. En op maat. Zo vinden wij altijd de scherpste rente mét de gunstigste voorwaarde voor jou. Maak een afspraak, het eerste gesprek is voor onze rekening! Hofland 19 | 3641GA Mijdrecht (0297) 24 17 70 Hypotheken

Financiële planning

Verzekeringen

vidamakelaars.nl

Duidelijk verhaal

Vrijwilligers Buurtbus De Hoef in het zonnetje gezet Voorkom teleurstelling en reserveer vroegtijdig. Ook mogelijk via Whatsapp:

06 20 17 12 44

www.chrisjaeger.nl

Op tal van plaatsen zetten vrijwilligers zich belangeloos in binnen onze gemeente. De VVD wilde de vrijwilligers van de Buurtbus De Hoef eens in het zonnetje zetten. Deze chauffeurs vormen een eigen vereniging van 50 vrijwilligers, die via een roosterschema éénmaal per week een rit van vier uur rijden, in een dienstregeling van maandag tot en met zaterdag op het traject tussen Breukelen en Uithoorn. In busjes van Syntus ontsluiten zijn plaatsen in onze regio waar normaal gesproken geen openbaar vervoer kan komen. De VVD sprak in Eetcafé de Schans in Vinkeveen met zeven van hen bij een kopje koffie en vlaai van La Farola uit Mijdrecht. Lijn 526 is toegankelijk voor iedereen. U kunt gewoon uw OV-chipkaart gebruiken. Is uw OV-chipkaart geladen met een speciaal item voor de buurtbus dan is deze zelfs goedkoper dan de reguliere bus. Zie ook www.buurtbus526.nl. V.l.n.r. Enno Steenhuis Geertsema (dienstleider), Adriaan Wortel, Maj Vriesendorp (secretaris), Michel van Dijkman (raadslid VVD), Gerrit de Pater (voorzitter), Henk Weenink (dienstleider), Joke Harte, Kees Heus en Sandra Vreugdenhil (raadslid VVD). foto sanDra vreuGDenhil

Wij zijn uw Bank. OPEN AVOND

TECHNIEK DRIEDAAGSE

DONDERDAGAVOND 8 NOVEMBER 17.00 – 20.30 UUR U KOMT TOCH OOK?

OPEN VOOR BELANGSTELLENDEN Loods bij FN Kempen, Oosterlandweg 45, Mijdrecht | www.technetamstelenvenen.nl

Wat gaan we doen in de herfstvakantie? Zuid-Nederland heeft deze week kunnen genieten van prachtig nazomerweer in de herfstvakantie. Komende week hebben de scholen in onze regio vakantie en worden lagere temperaturen verwacht. Dat hoeft geen beletsel te vormen, want voor wie de natuur in gaat is de herfst eigenlijk de mooiste periode. Dat vond ook onze fotograaf, die in de vroege ochtend deze fraaie foto maakte bij De Hoef. Voor wie aan de natuur zelf niet genoeg heeft, worden er weer tal van activiteiten georganiseerd. Ons traditionele herfstoverzicht vindt u op pagina 14. foto arthur van Der kooij

Regio Bank zelfstandig adviseur

Dorpsstraat 7, Wilnis T: 0297-28 90 90

Futenlaan 18 te Vinkeveen Vraagprijs € 389.000,- k.k. Perceel 2 165 m . Woonopp 2 m 131

Nieuw in verkoop !

Kijk voor meer info over deze woning op

www.korvermakelaars.nl


19 oktober 2018

DE GROENE VENEN

4417-18 - Foto: Ansho.nl

2

EXC LU SI E F V E R VO E R NO D IG? Om teleurstellingen te voorkomen is reserveren gewenst. Dat kan via Whatsapp: 06-20171244 of online: www.chrisjaeger.nl - info@chrisjaeger.nl

WWW.CHRISJAEGER.NL

4417-18_adv_ZuidasMagazine_205x138mm_02.indd 1

19-09-18 18:39

Finesse Bodyline Clinic: al 11 jaar voorgoed van uw vetrolletjes af! WOERDEN Finesse Bodyline Clinic voert al 11 jaar behandelingen uit met de UltraShape. Dit is een medische behandeling waarbij vetcellen vergruisd worden. Finesse Bodyline Clinic werkt al 11 jaar met de UltraShape omdat deze doet wat het belooft: het veilig en blijvend verwijderen van die hardnekkige vetrolletjes zonder operatie!

UltraShape is dé ideale methode tegen hardnekkige vetrolletjes die ondanks lijnen en sporten niet verdwijnen.

Finesse Bodyline Clinic is wereldwijd toonaangevend op het gebied van het vergruizen van vetcellen. Vele buitenlandse artsen hebben de kliniek al bezocht en zijn enthousiast over de resultaten.

UltiMed Contour omvat de behandeling van het totale proces vanaf het ontstaan van ongewenst vet tot het veilig, volledig en voorgoed verwijderen van vetcellen.

®

®

'DWXP

/LFKDDPVYHW

5RPSYHW

jaar

07 Sinds 20

VEILIG

• BLIJVEND • VERJONGEND

Pompmolenlaan 19-A 3447 GK Woerden

0348-409199

NJ

9LVFHUDDO YHW

NJ

5RPSYHW DQDO\VH > @

11

NJ

Bel nu

3URJUHVV $QDO\VLV IURP WR

/LFKDDPVYHW $QDO\VH > @

NJ

/HYHO

9LVFHUDDO YHW $QDO\VH >1LYHDX@

*HZLFKW

NJ

NJ

/HQJWH

FP

%0,

NJ P

NJ

6SLHUPDVVD

NJ

NJ

NJ

6SLHUPDVVD $QDO\VH > @

6NHOHWDO 0XVFOH 0DVV NJ %RW 0DVVD

%0, $QDO\VH >NJ Pð@

9HWYULMH PDVVD

*HZLFKW $QDO\VH >NJ@

NJ

NJ

NJ

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH

'DWXP

:DDUGH 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX 1LYHDX

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

'DWXP

:DDUGH NJ Pð NJ Pð NJ Pð NJ Pð NJ Pð NJ Pð

'DWXP

:DDUGH NJ NJ NJ NJ NJ NJ

9HWSHUFHQWDJH>NJ@

$FWXHOH FKHFN

YURXZHOLMN -DUHQ

9HUDQGHULQJ NJ

5RPSYHW> @

Finesse Bodyline Clinic is uniek in Nederland. Uit het hele land bezoeken mensen de kliniek. Ook mensen uit omliggende landen: België, Duitsland, Schotland, Oostenrijk en Portugal hebben behandelingen in het Woerdense centrum ondergaan.

Finesse Bodyline Clinic onderscheidt zich door gebruik te maken van apparaten die zijn voorzien van het MDD certicaat (Medical Device Directive). Dit betekent dat de apparatuur goedgekeurd is voor medische toepassing in Europa. De behandelingen mogen daarom alleen door gespecialiseerde verpleegkundigen worden uitgevoerd.

9HUDQGHULQJ

9LVFHUDDO YHW>1LYHDX@

UltiMed Contour zorgt dat hardnekkige vetrolletjes die met lijnen of sporten niet weggaan, denitief verdwijnen. Daarnaast voorkomt UltiMed® Contour dat er weer nieuwe vetopslag ontstaat.

/LFKDDPVJHZLFKW>NJ@

Het lichaam voert daarna de vergruisde vetcellen via natuurlijke weg af. Er is daarom geen herstelperiode nodig. Na twee weken is het resultaat zichtbaar.

Ook de Ultherapie, waamee we facelifts uitvoeren, werkt met geluidsgolven. De huid zet het oude collageen om in nieuw collageen. Hierdoor verbetert de elasticiteit van je huid, wordt hij gladder en steviger. De Ultherapie werkt met geluidsgolven onder controle van echo.

%0,>NJ Pð@

De UltraShape gebruikt ultrageluid om vetcellen te vergruizen. Dat is veilig en het resultaat is blijvend.

Facelift zonder operatie

9HUDQGHULQJ 1LYHDX

9HUDQGHULQJ NJ

9HUDQGHULQJ NJ Pð

6SLHUPDVVD>NJ@

De Ultrashape is de beste denitieve oplossing voor het plaatselijk verwijderen van vetcellen, zonder snijden en narcose.

®

UltiMed Contour In samenwerking met UltraShape heeft Finesse ® Bodyline Clinic de UltiMed Contour behandeling ontwikkeld.

UNIE K IN NED ERLA ND

9HUDQGHULQJ NJ

NJ

/HJHQGH

9HUEHWHUG /DDJ

$IJHQRPHQ

*RHG

7RHJHQRPHQ

2QYHUDQGHUG

9HUVOHFKWHUG

+RRJ +HDOWK 0RQLWRU 9HUVLH ZZZ JPRQ HX

SDJLQD

info@finessebodylineclinic.nl - www.finessebodylineclinic.nl


DE GROENE VENEN

19 oktober 2018

Luister- Gemeente gaat op zoek naar kandidaten vink Wie wordt de kinderburgemeester van De Ronde Venen?

Er is er een… Het is inmiddels half oktober en de zon baant zich nog steeds een weg naar de eetkamertafel waar mijn pc om aandacht schreeuwt. Het lijkt eenvoudig om elke week weer een item te vinden om over te schrijven, maar dat is het niet. Soms zijn er zaken waarover je wel zou willen schrijven, maar die liggen gevoelig. Dat geldt zeker ook voor het feit dat ik sinds een paar dagen aan de chemo ben. Wat moet je daar nou over schrijven? Nee, ik heb het liever over onze Downer, die de respectabele leeftijd van 39 jaar heeft bereikt. Op zondagochtend spoedden we ons naar Nieuwveen om meneer in een fraai versierde stoel aan te treffen. We brengen de meegenomen taart ter tafel. Uiteraard met Kabouter Plop als thema. Het ‘ach’ en ‘ho’ breidt zich snel uit naar de rest van de bewoners. Zij weten ook dat het aan het einde van de middag helemaal feest gaat worden. We vertrekken dan naar De Hoef om pannenkoeken te eten. Dit jaar voor de 17e keer. Al die jaren zijn we meer dan welkom geweest. Marcel en Roos blijken er klaar voor te zijn. De tafels staan gedekt en met 25 man en vrouw is de serre snel gevuld. De bewoners zijn, zoals mensen het vaak noemen, van ‘laag niveau’. Ik bestrijd dat altijd. Het snapvermogen mag dan minder zijn, er ontgaat hen verder weinig. De bediening vraagt wat er te drinken besteld gaat worden. Iedere gast is ‘mevrouw’ of ‘meneer’ en de aanspraakvorm is U. Het zijn maar details, maar o zo belangrijk. Onze drie zoons zijn allen van de partij. De oudste met vriendin Sandra, die meteen bij de eerste keer al respect afdwong. Peter en Jelle zijn broer en Sandra zusje, een eretitel. Downers hebben een feilloos gevoel over aardig of onaardig, dat laten ze dan ook vaak blijken. Elk jaar als Downer jarig is, is het met de zomer gedaan en beginnen de bladeren te vallen. Dit is het eerste jaar dat, tenminste in mijn geheugen, we nog in zomerkleding kunnen doorbrengen. Het was zogezegd een warm jaar met ongekende gevolgen voor onze tuin. Hele stukken heg zijn ter ziele en drie prachtige coniferen werden in twee dagen zo bruin als maar kan, ze liggen thans op de gemeentewerf. Terwijl de bladeren vallen, is er ook ruimte voor een nieuw begin. Straks komt de winter, het voorjaar en weer een zomer. Ook een verjaardag. Nog maar even slikken om daarbij te kunnen zijn. Luistervink

Toen de gemeenteraad op 28 juni van dit jaar een motie aannam over het aanstellen van een kinderraad en een kinderburgemeester was wethouder Kiki Hagen, voorheen juf Kiki, meteen enthousiast. De motie sluit aan bij onder meer de maatschappelijke agenda, de visie op dienstverlening (inwonersparticipatie) en omgevingsgericht werken. De wethouder stuurde onlangs een informatienota naar de raad waarin ze uitlegt hoe het er voor staat met de uitvoering van de motie. tekst piet van buul

Het college heeft de aanstelling van een kinderburgemeester en de instelling van een kinderraad van elkaar losgekoppeld. De aanstelling van een kinderburgemeester is redelijk snel te verwezenlijken en het college wil daar dan ook op korte termijn mee aan de slag. De inrichting van een kinderraad is iets ingewikkelder en vraagt daarom wat meer voorbereidingstijd. “Het aanstellen van een kinderburgemeester draagt bij aan het vroegtijdig betrekken van jeugd bij de politiek en kan daarmee mogelijk op den duur voorzien in een opvolging van raadsleden”, aldus wethouder Hagen.

Procedure gaat van start Het proces tot het aanstellen van een kinderburgemeester kan relatief snel. Er wordt nu een vacaturetekst opgesteld met een uitgebreide functieomschrijving van de kinderburgemeester. Deze wordt rechtstreeks aan de kinderen bekendgemaakt door middel van een brief die in de verschillende klassen wordt uitgedeeld. In grote lijnen ziet het college een rol voor de kinderburgemeester bij het vergezellen van de burgemeester en/of wethouders bij activiteiten gericht op kinderen, zoals het openen van scholen, schoolpleinen, speeltuinen of sportclubs. Kinderen uit De Ronde Venen van de groepen 7 en 8 kunnen zichzelf

aanmelden, waarna een speciale selectiecommissie een keuze maakt. De burgemeester maakt vervolgens de naam van de kinderburgemeester bekend, waarna die voor de periode van één jaar officieel wordt benoemd tijdens een raadsvergadering. Om de activiteiten niet bij één kind neer te leggen, is ervoor gekozen ook een loco-kinderburgemeester te benoemen. In functie De activiteiten waarbij de kinderburgemeester een rol speelt, worden zoveel mogelijk buiten schooltijd ingepland. Maar ze kunnen ook wel eens tijdens schooltijd plaatsvinden. Hierover houdt de wethouder ruggespraak met de leerplichtambte-

3

naar. In het kader van burgerschap, maatschappelijke vorming, betrokkenheid en het leereffect is het nu al toegestaan dat de kinderburgemeester een beperkt aantal keren onder schooltijd die rol vervult. “Dat gaat altijd in overleg met de desbetreffende school en de ouders van de kinderburgemeester,” verzekert de wethouder. De kinderraad Door nu een kinderburgemeester en een loco-kinderburgemeester aan te stellen, verwacht het college veel publiciteit, waarmee kinderen enthousiast gemaakt kunnen worden om deel te nemen aan de kinderraad. Het benoemen van een kinderraad vergt meer tijd om dit goed te organiseren en scholen goed te betrekken bij dit proces. Wethouder Hagen streeft ernaar dat de kinderraad met ingang van het schooljaar 2019-2020 van start gaat. Later dit jaar zal het college daartoe een voorstel aan de raad voorleggen. Bij dit voorstel worden zowel de scholen als de JongerenAdviesCommissie (JAC) betrokken.

Gemeenteraad op excursie naar 'Tiny Houses' in Almere

Pionieren op de vierkante meter

Enige tijd geleden besprak de gemeenteraad de problemen op de huizenmarkt. Er is een groot tekort aan woningen en hoe kan de gemeente eraan bijdragen om aan de vraag te voldoen. Tijdens die discussie stelde een raadslid vast dat veel mensen best kleiner willen gaan wonen. Ook starters en alleenwonenden zouden misschien wel genoegen willen nemen met een wat kleinere en wellicht daardoor ook wat goedkopere woning. In dat kader viel de term ‘Tiny Houses’. Dat zijn echt heel kleine huisjes, waarmee hier en daar al geëxperimenteerd wordt. In Almere weten ze daar alles van. Dus ging een delegatie van de raad op vrijdag 12 oktober naar Almere. tekst piet van buul

Almere is een stad in opbouw, gelegen in het nieuwe land van de Flevopolder. Een ideale omgeving om te experimenteren met nieuwe woonvormen. Er zijn de afgelopen jaren al verschillende wijken ontstaan waar het particulier initiatief de ruimte heeft gekregen en waar de gemeente nieuwe woonvormen en eigen ontwerpen de kans heeft gegeven. Zo is het ook gegaan met de Tiny Houses. Gebleken was dat projectontwikkelaars weinig interesse toonden in dergelijke projecten. De gemeente ging daarom op zoek naar particuliere initiatieven. Er werd een prijsvraag uitgeschreven, die maar liefst 450 inzendingen opleverde. Een commissie bekeek de inzendingen op allerlei aspecten, zoals technische uitvoerbaarheid,

duurzaamheid enzovoort. In Almere Poort werden vervolgens kavels aangewezen waarop een aantal van de ontwerpen werd gerealiseerd. Die vormen nu gezamenlijk een bouwexpo, waar geïnteresseerden kunnen komen kijken. De Tiny Houses hebben in principe een woonoppervlakte van minder dan 50 vierkante meter. Door te stapelen kan men de woonoppervlakte nog uitbreiden. Zo staat er een woning die op de grond de ruimte van twee parkeerplaatsen beslaat. Maar door drie verdiepingen te bouwen, krijgt men drie maal 16 vierkante meter oppervlakte. Op het terrein van de bouwexpo in Almere Poort is een twaalftal huisjes te zien. Voor een deel zijn het vrijstaande woningen. Maar er worden ook geschakelde huisjes of

De raadsleden krijgen uitleg. torentjes van kleine appartementen gerealiseerd. De huisjes zijn ook uitermate geschikt om aan de kopse kanten tegen een blok rijtjeshuizen aan te zetten. Andere manier van leven De getoonde voorbeelden zien er leuk uit. Het zijn revolutionaire ontwerpen, die het geheel tot een aantrekkelijk gebied maken. Maar uit de toelichting van de medewerkers van het project bleek ook duidelijk dat ‘wonen in ’t klein’ tevens specifieke problemen met zich meebrengt. Technische problemen op het vlak van energievoorziening, de aan- en afvoer van water en isolatie.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Tussen droom en daad De Rondeveense gemeentelijke delegatie zag al snel aantrekkelijke scenario’s opdoemen, maar ook tal van praktische bezwaren.

Lees verder op pagina 9.

Agenda Kort

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Men moet ook creatieve oplossingen bedenken om met de beperkte ruimte om te gaan. Noodzakelijke voorzieningen, zoals keuken, natte cel en toilet, laten weinig ruimte voor het woongedeelte. Ruimte voor veel spulletjes is er niet, maar dat zien veel mensen ook weer als een voordeel. De beperkte ruimte brengt mensen op buitengewoon creatieve ideeën, zo bleek in Almere.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57

Zaterdag 20 oktober • Plassenjutten, Vinkeveen Haven, Vinkeveen • IVN Winterwandeling langs de Vecht starten P Begraafplaats, Wilnis • Argon vs Zuidvogels, Sportpark Hoofdweg, Mijdrecht • Frizz Feest, Oude Parochiehuis, Mijdrecht

Zondag 21 oktober © 2018 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

• Songs of Praise, Janskerk, Mijdrecht

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

19 oktober 2018

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over sterven, rouwen en hopen Zondag 21 oktober leidt ds. A.G.M. Weststrate (van Kapelle/ Biezelingen) beide diensten om 10 en 17 uur in De Wegwijzer. 's Morgens wordt Genesis 24 gelezen, waarin Abraham een vrouw laat zoeken voor zijn zoon Izaäk. Om 17 uur is de Schriftlezing Genesis 23, waarin het gaat over Abrahams vrouw Sara, die sterft en wordt begraven. Sterven, rouwen en hopen zijn onderwerpen die vanuit het evangelie belicht worden. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. Bekijk wekelijks nieuwe informatie op

cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Mijdrecht

Avond over hulphonden bij Passage De christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage Mijdrecht praat donderdag 25 oktober in gebouw Irene aan de Kerkstraat 9, naast de Janskerk, over hulphonden. 'Hulphond Nederland' helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Er worden voor steeds meer ziektebeelden, gedragsstoornissen en leer- of andersoortige problematiek hulphonden ingezet. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief. De avond begint om 20 uur, er is koffie vanaf 19.45 uur. Gasten zijn van harte welkom à 2,50 euro p.p.

Mijdrechts hockeyteam MA2 herfstkampioen Zaterdag 13 oktober speelden de meiden van de MA2 van Hockeyvereniging Mijdrecht de laatste wedstrijd van de voorcompetitie tegen de meiden van AthenA. Bij winst zou het betekenen dat zij hun eerste kampioenschap in de wacht konden slepen. Na twee goede voorbereidende trainingen waren de meiden er klaar voor om hun kampioenswedstrijd te spelen. Er is hard gewerkt, en dit werd dan ook zeker beloond. Na de wedstrijd die met 4-0 werd gewonnen, hebben de meiden hun kampioenschap gevierd met een lekker glaasje champagne en een heerlijke pizza. En nu op naar de volgende competitieronde!

Mooie bijdrage voor Sporthuis Abcoude Vrijdagavond 12 oktober ontvingen Willem-Jan Ruizendaal en Djoerd Postma van het Sporthuis Abcoude een cheque met een mooie bijdrage van 1500 euro, die hen werd overhandigd door Marjo Dierx, Anneke Rozema en Elly de Jong namens

Tijdens de 7e editie van Pérines Skin & Lifestyle Event in Mijdrecht was het zaterdag 13 oktober gezellig druk. Met een lekker drankje, gezonde hapjes en een tegoedbon van de IJssalon uit Mijdrecht, om later op de dag nog even te kunnen nagenieten, was het event ook dit jaar weer een succes. Instituut Périne staat al vele jaren bekend om haar innovatieve behandelingen en adviezen op het gebied van huidverbetering. Om de vele mogelijkheden duidelijker aan de consument te kunnen vertellen, waren er tijdens het event vijf specialistes

aan het werk om een ieder die daarmee kennis wilde maken een VIPbehandeling te geven. De bezoeker die zich hadden aangemeld, konden van tevoren kiezen welke manier het beste bij hun huidwensen aansloot. Maar ook degenen die spontaan binnen kwamen lopen, konden ervaring opdoen en/of alle informatie krijgen. Men kon bijvoorbeeld kiezen voor de ‘snelweg’ met Skin Intensive. Of voor de behandeling Zen Beauty, waarbij de natuurlijke, manuele manier van verbetering en beleving van de huid centraal wordt gesteld. Zie ook www.perine.nl.

Voorleeswedstrijd op de Pijlstaartschool Al jarenlang is op de Pijlstaartschool in Vinkeveen de voorleeswedstrijd een traditie tijdens de Kinderboekenweek. Na de spannende voorrondes in de bovenbouwgroepen waren de vier finalisten bekend: Tim uit groep 7a, Donna uit groep 7b, Faye uit groep 8a en Stephanie uit groep 8b. Wat was het spannend en wat werd er leuk voorgelezen door alle kandidaten, knap gedaan! Marlon van Rijn, leesconsulent vanuit

'Songs of Praise' in de Janskerk

De eerstvolgende 'Songs of Praise' is aanstaande zondag 21 oktober, om 19 uur. Iedereen is hartelijk welkom!

de Dorpskerk Abcoude. Het bedrag komt uit de opbrengst van de kledingverkoop een week eerder, die voor de helft naar de verbouwing van de kerk zelf gaat en waarvan de andere helft dus voor het Sporthuis is. foto fem van Duuren

Gezellige drukte op 7e Skin & Lifestyle Event

Mijdrecht

Elke derde zondag van de maand is er in de Janskerk in Mijdrecht een dienst waarin vrijwel uitsluitend gezongen wordt. Men zingt liederen onder orgel- en pianobegeleiding van kerkmusicus Wim de Penning. Hij geeft daarbij een korte toelichting op het ontstaan en de inhoud van deze liederen. Bijzonder is dat iedereen verzoekjes kan indienen. Wil je graag een bepaald lied zingen, dan kun je dit per email aanvragen op songsofpraise@pgmijdrecht.nl.

DE GROENE VENEN

de bibliotheek, was uitgenodigd om de schooljury te versterken, die uiteindelijk Stephanie uitriep tot winnares. Zij las voor uit 'Sjakie en de chocoladefabriek' van de nog altijd populaire schrijver Roald Dahl. Het publiek hing aan haar lippen, het was helemaal stil in de grote aula. De jury vond vooral haar natuurlijke manier van vertellen erg goed. Stephanie mag nu door naar de regionale ronde namens de Pijlstaart.

Kleedjes-boekenmarkt op de Fontein Zoals elk jaar is er ook op basisschool de Fontein in Mijdrecht veel aandacht geschonken aan de Kinderboekenweek. Alle kinderen waren in de hal bij de opening aanwezig. Het thema ‘vriendschap’ kwam hierbij duidelijk naar voren. De groepen kregen allemaal een boek mee voor in de klas, plus een verrassingsdoos! De kinderen mochten voor elkaar in de klas een lieve vriendschapskaart maken en daarna in de doos doen. Op de inloopavond, die plaatsvond aan het einde van de Kinderboekenweek, lag er voor iedereen een persoonlijke vriendschapskaart op hun tafel. Naast deze activiteit mochten de kinderen van de bovenbouw weer voorlezen voor de kleuters. En werd er voor het eerst een ‘kleedjesmarkt’ gehouden. Alle kinderen mochten hun eigen boeken verkopen voor 0,50 euro. En natuurlijk ook weer boeken kopen voor 0,50

euro. Het was een geslaagde middag, waarop alle kinderen na de kleedjesmarkt lekker aan het lezen waren in hun eigen boek. Op de afsluitende inloopavond stond Mondria ook weer in de hal om boeken te verkopen aan de ouders en kinderen.

Twister in Mijdrecht trots op freerun-parcours "Uit onderzoek weten we hoe belangrijk het is dat kinderen bewegen", zegt het team van basisschool Twister in Mijdrecht. Zij spelen hierop in door stilzitten af te wisselen met beweging. Dit doen ze in de klas, tussen de lessen door, met kleine momenten van beweging. Om ervoor te zorgen dat het speelplein nog meer uitnodigt tot spel en bewegen is er na

de zomervakantie begonnen met de aanleg van een freerun-parcours Een parcours voor jong en oud, waarop naar hartenlust kan worden geklommen en geklauterd. Zowel de kinderen als de meesters en juffen gaan met plezier de uitdaging aan. Naast dat het fijn is om op te spelen, kan het parcours ook gebruikt worden als uitbreiding op de huidige gymlessen.


DE GROENE VENEN

19 oktober 2018

De Vinken A1 ongeslagen kampioen De Vinken A1 is zaterdag 13 oktober ongeslagen kampioen in de najaarscompetitie geworden. Na vijf ruime overwinningen konden de Vinkeveense korfballers al niet meer ingehaald worden. Ook niet door de nummer twee (en tegenstander van deze dag) Thor uit Harmelen. Bij het laatste fluitsignaal was het 14-6, werden de bloemen uitgereikt en kon het feest beginnen. Al met al een mooie reeks van overwinningen

Kort nieuws

voor deze jonge ploeg, waar nog veel rek in zit. Wie weet kunnen ze dat al in de zaalcompetitie laten zien. De kampioensploeg ging natuurlijk nog even op de foto: staand v.l.n.r: Tom Vis, Ravi Brockhoff, Robin Troost, Benthe Claassen, Iris den Voer, coach Wichert Brommer en Susan Kroon van sponsor De Bron. Gehurkt v.l.n.r.: Jiska Kroon, Ilona van Oosbree, Jet Haveman, Elin Vergeer en trainer Henk Kroon.

Vinkeveen

Prijsklaverjassen in De Merel

Boekenfeest bij De Eendracht in Mijdrecht De boekenmarkt is een jaarlijkse traditie in oktober op OBS De Eendracht in Mijdrecht. Ouders en leerlingen, maar ook opa’s en oma’s genoten van het snuffelen tussen de boeken, onder het genot van een lekkere kop thee of koffie. Aan de jongsten was ook goed gedacht: er waren hartjeskoekjes om de vriendschap te vieren en heerlijke limonade. Tal van spelletjes en prach-

tige loterijen gaven de traditionele avond de herkenbare warme Eendracht-sfeer. De ‘kraam’ met nieuwe boeken van de plaatselijke boekhandel stond als vanouds op de bekende plek en trok weer veel belangstelling. Met stapels nieuwe en oude boeken keerde iedereen tevreden huiswaarts: de R zit in de maand, maar met een goed boek is het goed overwinteren!

Dagje uit voor gasten Buurtkamer Mijdrecht Dubbel feest bij Assurantiekantoor Van Wijngaarden In het weekend van 5 en 6 oktober was het dubbel feest bij Assurantiekantoor Van Wijngaarden in Vinkeveen. Op vrijdag werd het nieuwe bedrijfspand aan de Kerklaan 12 officieel geopend en op zaterdag was er een gezellig open huis, waarbij het 50-jarig bestaan werd gevierd. Nadat de grondlegger van het kantoor, Henk van Wijngaarden, op vrijdag het lint had doorgeknipt en het nieuwe onderkomen zo officieel opende, gingen de deuren open en kon iedereen het pand van binnen bewonderen. Ook architect Roland Borst, die het ontwerp van het pand voor zijn rekening heeft genomen, was aanwezig om de nieuwe plek van zijn Studio 110 boven het assurantiekantoor te laten zien.

Na de bezichtiging gingen de festiviteiten door met een gezellig foodfestival, met medewerking van diverse klanten van Van Wijngaarden, onder wie Bob van der Spruijt met zijn BBQ-locomotief, Eet- en Drinkcafé de Buurvrouw uit Wilnis, Sushistop en Restaurant Bon uit Vinkeveen, David Hague uit Mijdrecht, de Amsterdamse Slijterij Topido en de KoffieTukTuk uit Woerden. Na vijftig jaar werd het ook tijd voor een nieuw logo. Dat werd onthuld door de medewerksters van het assurantiekantoor. VWbusje.com zorgde voor de muzikale omlijsting en elk uur werden onder de bezoekers mooie prijzen verloot. Voor velen waren deze twee dagen een soort reünie. Daaruit blijkt de sterk regionale binding van het kantoor en de persoonlijke aandacht voor iedere klant. De aanloop was enorm en dat werd zeer gewaardeerd.

5

De gasten van de Buurtkamer in Mijdrecht hadden na maanden sparen een geweldig dagje uit met ook nog eens een mooi najaarszonnetje. Met een bus en een paar extra auto’s ging men naar de Sfeerstal in Nieuwveen, waar koffie met gebak wachtte en ook nog eens een heerlijke lunch. Sommige gasten genoten daarna nog van de prachtige tuin. Het was een uitje om

met plezier aan terug te denken. Heeft u ook zin om op dinsdag- of donderdagochtend eens weg te zijn uit uw huis? Kom dan gezellig een kopje koffie drinken in de Buurtkamer aan de G. van Aemstelstraat 5. Men doet daar dan spelletjes, kaart en kletst er wat op los. Om 12 uur kunt u voor 5 euro mee-eten, er wordt dan een vers driegangenmenu gekookt.

Laatste etentje voor vrijwilligers Rode Kruis Jaarlijks organiseert Kerngroep De Ronde Venen van het Rode Kruis een etentje voor de vrijwilligers, om elkaar ook eens informeel te ontmoeten. Donderdag 11 oktober kwam men bij elkaar in Het Rechthuis aan den Amstel in Uithoorn. Een feestelijk etentje, met ook een wat beladen karakter. In totaal waren er 31 vrijwilligers en partners. Een mooie gelegenheid om in een groot gezelschap de 'Erkenningen voor Trouwe Dienst' uit te reiken: aan Ineke Haveman en Gerda Rietstap voor 20 jaar en aan Pieter Koopmans en Jan ten Wolde voor 10 jaar. Dit was de laatste keer dat er een vrijwilligersetentje is georganiseerd. De landelijke organisatie van het Rode

Kruis heeft besloten dat vanaf 2020 de sociale-hulpactiviteiten niet onder hun vlag kunnen worden voortgezet. In De Ronde Venen is het merendeel van de vrijwilligers van plan om bij elkaar te blijven en zoveel mogelijk activiteiten voort te zetten. Er is een actieve zoektocht naar organisaties waarmee samengewerkt zou kunnen worden. Activiteiten als de Telefooncirkel, Handwerkgroep De Kom,Thuisbezoek en de Spelletjesmiddag worden in afwachting van de nieuwe opzet overigens gewoon voortgezet. De naam van het Rode Kruis zal niet geheel komen te vervallen in De Ronde Venen. Evenementen- en noodhulp blijven namelijk wel bestaan.

Vrijdag 26 oktober is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook wordt er een tombola gehouden met mooie prijzen. Café De Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

Vinkeveen

Toekomst GV Atalante

Al sinds 1957 is Gymnastiekvereniging Atalante dé plek in Vinkeveen om te gymmen of turnen. Helaas heeft de vereniging voor dit nieuwe seizoen 2018/2019 geen nieuwe trainer of trainster kunnen vinden en daardoor zijn in september de lessen niet gestart. Ze zijn nog steeds op zoek naar een leuke, enthousiaste train(st) er, dus als je bevoegd bent en je het leuk lijkt om op woensdagmiddag en -avond de lessen te verzorgen, neem dan contact met hen op via info@gvatalante.nl. Zo hopen ze het volgende seizoen gewoon weer verder te kunnen gaan.

Wilnis

Natuurclub op woensdagmiddag Bij NME-centrum de Woudreus in Wilnis kun je van woensdag 31 oktober tot eind maart meedoen aan de Natuurclub, voor kinderen van 6 jaar en ouder. Om de week beleven de kinderen van de club op woensdag van 14 tot 15.30 uur diverse activiteiten. Elke keer is er een nieuw avontuur. Zowel binnen als buiten, want ook tijdens de donkere dagen is er buiten veel te beleven. Je kan hierbij denken aan paddenstoelen zoeken, beestjes bewonderen en in een berg met bladeren springen. Heb je het 50-dingen boek ook gekregen in groep 3? Mocht je er geen hebben, dan kun je voor 10 euro een boek kopen bij de Woudreus. Je kunt je aanmelden via: www. dewoudreus.nl. De kosten zijn 20 euro per kind voor het hele seizoen. Wil je liever eerst even komen kijken of je het leuk vindt? Stuur dan een e-mail naar nmederondevenen@odru.nl. Zie ook

www.dewoudreus.nl.


6

19 oktober 2018

DE GROENE VENEN

CASA DI CARIN

Tekst Carin van Kouwen

Dorpsstraat 14, Wilnis Op een mooie vrijdag mag ik op pad om een prachtige woning te bezichtigen op een uniek plekje in Wilnis. In de oude dorpskern, aan het water en vlakbij de uitvalswegen naar Utrecht en Amsterdam. Verschillende basisscholen zijn er op loop- en fietsafstand en ook het openbaar vervoer (bushaltes) heb je binnen handbereik. De oprit naast de woning is zo ruim, dat je daar met gemak meerdere auto’s kwijt kunt. Als bewoner heb je dus in ieder geval nooit een parkeerprobleem. Als we de woning binnengaan, komen we via de ruime hal met garderobe, de trap naar de eerste verdieping en het toilet, in de woonkamer. Wat meteen opvalt, zijn de enorme ruimte en de vele ramen rondom. Plus een mooie gashaard, waarbij je de frisse herfsten koude winteravonden heel fijn kunt doorbrengen. De aangrenzende woonkeuken is ook al zo ruim en echt van alle gemakken voorzien. Van een Quooker en verhoogde vaatwasser tot verschillende inbouwapparatuur, alles is aanwezig. Via de dubbele openslaande deuren stap je zo de heerlijke tuin in. Maar wij gaan eerst nog even boven kijken. Op de eerste verdieping vind je twee grote slaapkamers en een kleinere ka-

mer, die nu als wasruimte in gebruik is. Mocht je een extra slaapkamer nodig hebben, dan is dat makkelijk te realiseren. In de huidige wasruimte kan een trap naar de zolder worden geplaatst, waardoor je deze twee ruimtes met elkaar kunt koppelen en bijvoorbeeld boven kunt gaan slapen en beneden een bureau neerzetten. Voor een kinderkamer kan dat een heel leuke oplossing zijn! De zolder is hier ook groot genoeg voor, want aan de voorzijde blijft dan nog een vierde slaapkamer met een zee aan opslagruimte over. Ten zuiden en westen van de woning zijn elektrische rolluiken met een afstandsbediening geplaatst, zodat het in de zomer lekker koel blijft binnen. Dat is vooral in de slaapkamers wel erg fijn. De badkamer bevindt zich eveneens op de eerste verdieping en dit is ook alweer zo’n heerlijke grote ruimte, met heel veel licht. En zeer netjes ingericht,

Facts & Figures Dorpsstraat 14, Wilnis Vraagprijs: 775.000 euro k.k. Perceeloppervlakte: 1098 m2 Inhoud: 474 m3 5 kamers, (4 slaapkamers) Makelaardij Witte Herenweg 97 3645 DG Vinkeveen tel 0297-263219 info@makelaardij-witte.nl

www.deplekbijuitstek.nl zoals de gehele woning eigenlijk. Goed om te weten is dat de woning in 2016 helemaal gestript, uitgebouwd, geïsoleerd en heringedeeld is. We nemen vervolgens een kijkje in de grote tuin, waar ook veel aandacht aan is besteed. Alles is supernetjes aangelegd en goed onderhouden. De tuin grenst aan het water, waar je aan de aanlegsteiger je boot kwijt kunt. Heerlijk om vanuit je tuin zo de boot in te kunnen stappen en weg te varen. In de tuin staat een bijgebouw, dat helemaal geïsoleerd is en bestaat uit drie delen. Het eerste deel is zowel vanuit de achtertuin als de voortuin te betreden en

is voorzien van een op afstand bedienbare overhead-deur en een loopdeur. Er is daar tevens een gasaansluiting aangelegd en ook voor een eventuele elektrische auto ligt de aansluiting al klaar. Je kunt met gemak twee auto’s kwijt in deze ruimte. Het tweede deel is nu ingericht als kantoor met een eigen toilet en kitchenette en het derde deel is een overkapt half open terras, waarop je heerlijk van de tuin kunt genieten en waarin je zelfs nog een buitenkeuken zou kunnen plaatsen. Het ziet er echt heel fraai uit. Het mooie van dit bijgebouw is dat het een gemengde bestemming heeft. Je kunt hier bijvoorbeeld een kantoor of praktijk aan huis beginnen, maar het

Royal Canadian Legion deelt 'Poppies' uit in Wilnis Op zaterdag 3 november deelt een delegatie van de Royal Canadian Legion Branch 005 ‘Poppies’ uit in Wilnis, bij de Jumbo en Bakker De Kruijf aan de Molmlaan, tussen 9.30 en 15 uur. De Poppies, papieren klaprozen, zijn sinds de Eerste Wereldoorlog het symbool van herdenken en het niet willen vergeten van de soldaten die zijn gevallen voor onze vrijheid in de landen van het Gemenebest, waaronder Canada. Elk jaar in oktober en november sieren Poppies de revers en kragen van de Canadezen in de weken voorafgaand aan Remembrance Day, 11 november.

In ons land organiseert de Royal Canadian Legion Branch 005, de Nederlandse tak van de Canadese veteranenorganisatie, elk jaar een 'Poppy Campaign' naar Canadese traditie. In De Ronde Venen zal op 31 oktober de eerste Poppy worden aangeboden aan burgemeester Divendal als start van de campagne. Op drie Canadese militaire begraafplaatsen en op diverse Nederlandse kerkhovenzijn de graven van gesneuvelde Canadezen te vinden. Zo ook in

Wilnis, waar drie Canadese bemanningsleden van de in mei 1943 neergestorte Wellington bommenwerper begraven zijn. Het is met deze historische band in het achterhoofd dat de leden van de Royal Canadian Legion Branch 005 ook in Wilnis Poppies komen aanbieden. De klaprozen worden niet verkocht, maar men kan wel een vrijwillige donatie doen. Voor meer informatie: www.rcl005.nl en Facebook.

is ook mogelijk de drie delen bij elkaar te betrekken en er een tweede woning van te maken. Dit is een bijzonder leuke en ruime woning, die er zo goed uitziet dat je er eigenlijk meteen in kunt trekken. Een bezichtiging is echt de moeite waard, om zelf eens te bekijken wat de mogelijkheden hier zijn.

Afstand tot: Supermarkt Snelweg A2 Bushalte Basisschool Sportgelegenheid

Aantal km: 1,0 8,7 0,9 0,3 0,6

Nog plaatsen bij Cursusproject Abcoude-Baambrugge Bij Cursusproject Abcoude-Baambrugge zijn al diverse activiteiten volgeboekt, maar bij de volgende cursussen is er nog plaats: 'Bewust zijn en welzijn' op 12 november, 'Bijbelse gevelstenen' op 13 november, 'Kerstmenu maken' op 15 november, 'Armbandje maken' op 8 december, 'Kerstverhalen door Bartho Braat' op 21 december, Astrologie op 11,18 en 25 januari 2019 en 'Basisoefeningen Qigong bij spanningen en emoties' op 17 januari 2019. Inschrijven kan op www.cursusprojectabcoude.nl. Daar is ook meer informatie over alle cursussen te vinden, evenals op Facebook.


DE GROENE VENEN

19 oktober 2018

DE HELE MAAND SPORTEN VOOR MAAR € 10,-!

De Groene Venen is SV Argon-sponsor van de week Blij verrast waren ze op de redactie van De Groene Venen toen sponsorcommissielid Marco Bakker van SV Argon dinsdagochtend kwam binnenwandelen met een feestelijke taart van Jan Westerbos. Een mooi gebaar van de sportvereniging, waarmee men elke week een sponsor in het zonnetje zet.

BEWEEGMAAND VOOR SENIOREN

Vrijdag Fitness. 08.00-22.00 Pilat’ As. 08.45-09.30 Conditie-instuif dames. Pittige les! 09.00-10.00 Perfect Pilates. 09.30-10.30 Meer Bewegen met een lichte beperking. 09.30-10.30 Yin Yoga. 11.00-12.15 tafeltennis. Maak kennis met tafeltennis. 16.00-17.00 Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur. In overleg

Van links naar rechts: Rob Isaacs, Peter Bakker, Arthur van der Kooij, Marco Bakker van Argon en Rachel Gerards.

Abcoude Abcoude Mijdrecht Mijdrecht Wilnis Mijdrecht Wilnis Vinkeveen

Zaterdag Fitness. Zumba (tijd gewijzigd na printen flyer). Kanovaren op de Vinkeveenseplas. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

foto helGa Wienk

09.00-14.00 10.30-11.30 10.30-12.00 In overleg

Abcoude Mijdrecht Vinkeveen Vinkeveen

Zondag

Drie kampioensteams bij Mijdrechts Atlantis Zaterdag 13 oktober was een prachtige dag voor de korfballers van Atlantis D1. Het team, dat bestaat uit Puck, Louise, Flore, Ilse, Aysha, Simon, Lucas, Bram en Milan en de coaches Davey en Sander, had één doel: de winst in Mijdrecht houden om het kampioenschap te behalen in de wedstrijd tegen OVVO. Na 12,5 minuten stond Atlantis D1 al voor met 7-0, maar de tweede helft begon het team matig. Na vijf minuten en aanmoediging van de vele toeschouwers keerde Atlantis D1 terug in het spel en toen de scheidsrechter affloot, was het team kampioen. Ook voor Atlantis B1 was het een spannende dag, met de uitwedstrijd tegen SDO Kamerik. Het damesteam

AGENDA WEEK 19 - 26 OKTOBER

Fitness. 09.00-14.00 Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur. In overleg

Abcoude Vinkeveen

Maandag Fitness. BodyFit 40+. Beter Bewegen voor alle leeftijden. Fifty Fit. Conditie en spel. Meer Bewegen voor Ouderen. Line Dance. Walking Football. Brein Actief, cognitieve wandelgroep. Sport en Spel voor ouderen en/of met een lichte beperking. Line Dance. Volleybal. Volleybal ‘light’. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

08.00-22.00 09.00-10.00 09.00-10.00 10.00-10.45 10.00-11.00 10.15-11.15 14.00-15.00 14.00-15.00 15.00-16.30

Abcoude Abcoude Wilnis Abcoude Wilnis Wilnis Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht

16.00-17.00 16.30-18.00 18.30-19.30 19.45-20.45 In overleg

Wilnis Abcoude Wilnis Mijdrecht Vinkeveen

Dinsdag speelt dit jaar voor het eerst in de Bklasse. Atlantis B1 won met 7-10 en werd kampioen. Ten slotte moest ook Atlantis E1 za-

terdag aan de bak voor een een spannende kampioenswedstrijd tegen het Bussumse DOC. Atlantis E1 won met 2-9 en kon het kampioenschap vieren.

Fitness. Gym dames 40+. BodyShape. Aerobic gecombineerd met oefeningen Sportief wandelen. Wandeltraining. lekker fit voor ouderen. Watergymnastiek. Conditie en spel, medium. Hardlopen (ook voor starters). Recreanten volleybal. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

08.00-22.00 09.00-10.00

Abcoude Baambrugge

09.15-10.15 10.30-11.30 11.30-12.15 12.00-12.45 12.30-13.30 19.30-20.45 20:15-21:30 In overleg

Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht Baambrugge Vinkeveen

Woensdag

Opbrengst Zilveren Turfloop voor Johannes Hospitium Het enthousiasme in Mijdrecht en omgeving om te gaan hardlopen groeit. De oplettende polderbezoeker is de afgelopen maanden meer en meer hardlopers tegengekomen. Een groot aantal van hen is in training voor de Zilveren Turfloop op 4 november. Dit is de eerste loop in een cyclus van acht lopen, onderdeel van het Zorg en Zekerheid-circuit.

Fitness. Dansles, geschikt voor iedereen. Senioren fitness. Onder begeleiding Conditie en spel, medium. Badminton dubbelspel. Bodyshape. Conditietraining. Conditie sport. Kennismaking met tafeltennis. Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur.

Een aantal sportieve innovatieve bedrijven heeft met AV De Veenlopers afspraken gemaakt om hun naam aan een loopafstand van de Zilveren Turfloop te verbinden. Automotivecentre Van Nieuwkerk, Voku Serres en Kozijnen en Vida Makelaars verbinden hun naam aan de afstanden 5 km, 10 km en de 10 Engelse mijl. De afstand krijgt de naam van de sponsor. Een week geleden is een startnummer met hun bedrijfslogo feestelijk aan deze bedrijven overhandigd. Elk jaar doneert de organisatie van de Zilveren Turfloop een deel van de

startgelden aan een goed doel. Dit jaar wordt het Johannes Hospitium De Ronde Venen in Wilnis ondersteund. Dit hospitium biedt hoogwaardige zorg aan mensen die niet lang meer te leven hebben. Het hospice staat borg voor een veilige en gastvrije omgeving, waarin de bewoner het leven waardig kan afsluiten. De inschrijving voor de Zilveren Turfloop gaat via www.inschrijven.nl, maar kan ook in sporthal De Phoenix aan de Hoofdweg in Mijdrecht op 4 november zelf. Meer informatie op www.zilverenturfloop.nl.

Fijne samenwerking bij HV Abcoude In de afgelopen weken is er hard gewerkt om het ‘ongelijke’ veld 3 van hockeyclub Abcoude weer zo glad mogelijk en optimaal bespeelbaar te maken. De club bedankt alle mensen van gemeente De Ronde Venen en de vrijwilligers die daaraan meewerkten en zorgde daarbij voor koffie en taart!

08.00-22.00 10.00-11.00 11.00-12.00 13.00-14.00 13.30-15.30 19.00-20.00 19.30-20.30 20.00-21.00 20.00-22.00 In overleg

Abcoude Mijdrecht Mijdrecht Vinkeveen Wilnis Mijdrecht Baambrugge Mijdrecht Vinkeveen Vinkeveen

Donderdag Fit Fitness. 08.00-22.00 Senioren gymnastiek op maat. 09.30-10.30 SCIP Walking. 09.30-10.45 Senior Fit, bewegen op muziek. 11.00-12.00 Watergymnastiek. 12.00-12.45 Nordic Walking. 16.00-17.00 Stand Up Paddling (SUPPEN). 18.00-20.00 Conditie en spel, medium, plus half uur volleybal. 19.00-20.30 Wandelen sportief. 19.30-20.45 Hardlopen (ook voor starters). 19.30-20.45 Boule-avond. 19.30-21.30 Badminton. Open speelavond en training. 19.30-22.30 Pilates/Yoga. 20.00-21.00 Yin Yang Yoga. 20.15-21.15 Volleybal. 20.30-21.30 Conditie en spel, pittig. 20.30-21.30 Hot Flow Yoga. Yoga in +/- 35graden 20.30-21.45 Maak kennis met tennis, 2 clinics van 1 uur. In overleg

Abcoude Wilnis Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht Mijdrecht Vinkeveen De Hoef Mijdrecht Mijdrecht Abcoude Vinkeveen Mijdrecht Wilnis Mijdrecht Vinkeveen Mijdrecht Vinkeveen

Vrijdag Fitness. Pilat’ As. Conditie-instuif dames. Pittige les!

08.00-22.00 08.45-09.30 09.00-10.00

Informatie over locaties vindt u op www.oktoberactief.nl U bent overal welkom, wordt actief en doe mee!

Abcoude Abcoude Mijdrecht

7


8

Familieberichten

19 oktober 2018

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen

DE GROENE VENEN

† Langzaam vervagen herinneringen gleden gedachten weg en nam je afscheid van ons. Nu nemen wij afscheid van jou. Met veel verdriet omdat hij niet meer bij ons is, maar terugkijkend op zo veel fijne herinneringen, geven wij kennis van het overlijden van onze ijzersterke broer, zwager en oom

Johannes Antonius Bakker Jan

U itvaartverzorg ing

Sinds 4 juli 2011 weduwnaar van Truus Scheel

Met respect voor uw persoonlijke wensen

* 6 februari 1923

† 16 oktober 2018

Volledig begeleid door een ` ` persoon

Familie Bakker

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126

Correspondentieadres:

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Rob van de Velde Uitvaartverzorging Voorbancken 3 3645 GV Vinkeveen

See You. Gedenksieraden

...Omdat een gedenksieraad ook

mooi mag zijn...

Jan is overgebracht naar Uitvaartcentrum Vinkeveen, Kerklaan 2a te Vinkeveen, alwaar geen bezoek. Wij nemen afscheid van Jan in een dienst op maandag 22 oktober om 11.00 uur in de kerk H.H. van Jezus, Kerklaan 2 te Vinkeveen, waarna de begrafenis zal plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats, Ringdijk 4 te Wilnis. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de aula van de begraafplaats.

Swaab juweliers | Dorpsstraat 6, 3641 EC Mijdrecht | 0297-283366 | info@swaabjuweliers.nl | www.swaabjuweliers.nl

Bedroefd hebben we kennis genomen van het overlijden van ons oud-raadslid

A.G.J. (Toon) van der Meer Lid in de Orde van Oranje-Nassau Toon van der Meer heeft, met verschillende tussenpozen in totaal 17 jaar deel uitgemaakt van de gemeenteraad. Van 1975 tot 1978 en van 1986 tot 1988 maakte hij deel uit van de gemeenteraad van de voormalige gemeente Vinkeveen en Waverveen. En van 1998 tot 2011 van de gemeenteraad van De Ronde Venen. De gemeente heeft Toon van der Meer leren kennen als een raadslid dat de belangen van inwoners zo goed mogelijk trachtte te behartigen. Hij deed dat altijd op een authentieke wijze waarbij hij met charme zijn mede-raadsleden probeerde te overtuigen. Tijdens zijn raadswerk toonde hij zich betrokken bij het wel en wee van met name Vinkeveen, mister Vinkeveen luidde dan ook zijn bijnaam. We wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Namens de gemeenteraad, college van Burgemeester en Wethouders, griffie en de organisatie van de gemeente De Ronde Venen. Maarten Divendal, burgemeester Lilian Schreurs, gemeentesecretaris Martin de Graaf, griffier

Inloopavond bij 't Anker voor vrouwen met borstkanker Borstkanker hebben (gehad) is niet niks! Iedereen gaat er anders mee om, maar feit blijft dat borstkanker

voor velen een ingrijpende ziekte is. Voor de vrouw zelf, maar ook voor haar gezin en naaste familie. Inloophuis ’t Anker in Mijdrecht organiseert in deze jaarlijkse borstkankermaand een speciale inloopavond voor vrouwen met borstkanker en hun naasten. Deze avond vindt plaats

op 24 oktober van 19.30 tot 21 uur in de gezellige huiskamer van ’t Anker, onder de kantine van sv Argon aan de Hoofdweg 85a in Mijdrecht. Heb je borstkanker (gehad) en wil je praten met lotgenoten of je ervaringen, tips en trucs met elkaar delen, kom die avond dan naar 't Anker. Partners, kinderen en andere naasten zijn ook van harte welkom. Bel voor nadere inlichtingen: tel. 06-18072867.


DE GROENE VENEN

19 oktober 2018

DR. BEEKER

Het is weer tijd voor de griep-oproepen! De griepoproepen zijn een jaarlijks ritueel, maar wel eentje met best veel administratief gedoe. Het begint al in april, want dan krijgen we van de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) een brief of we willen aangeven hoeveel vaccins er besteld moeten worden. Nu is dat al lastig, want in feite vragen ze je om een inschatting te maken van de opkomst voor de griepcampagne en bij ons in de praktijk hebben we ongeveer 1400 mensen die in aanmerking komen voor de griepprik. Maar hoeveel daarvan komen er ook echt? Dat hangt namelijk ook nog af van externe factoren. Schrijft de Telegraaf over vreselijke griep met meerdere doden in - ik zeg maar wat - Australië, dan heeft dat invloed op de opkomst in Nederland. Gebeurt er in de komende weken met dat mooie weer helemaal niets, dan is de op-

komst veel lager. De opkomstpercentages dalen al jaren. Vijf jaar geleden was dat misschien 75%, maar nu houd ik rekening met 55%. De snelle rekenaar weet hoeveel prikken ik besteld heb... Vervolgens krijg je het gegeven dat je behalve de griepspuiten natuurlijk ook naalden nodig hebt. Die zaten er vroeger bij en waren af en toe echt van abominabele kwaliteit. Soms stond je zo’n botte naald echt in een arm te douwen... Nu moeten het allemaal veiligheidsnaalden zijn en die worden dus door ons separaat besteld. Niet vergeten, want anders staan we daar met onze prikken... Een complicerende factor voor mij is dat ik dezelfde procedure doorloop voor Waddinxveen en onze drie praktijken in Lelystad en dat levert veel denkwerk op.

Wereldproduct oktober: vrolijke vilten vogel De Wereldwinkels in Mijdrecht en Abcoude kozen als wereldproduct voor de maand oktober een vrolijke vogel van vilt. Vrouwen in Nepal maken deze koolmeesjes en roodborstjes in prachtige kleuren. Zij verdienen hiermee een eerlijk loon en kunnen daarmee hun gezin onderhouden. De prijs is 4,95 euro en als je dit artikel meeneemt, krijg je 10% korting. Je kunt de vogels op de leukste plekken in je huis ophangen. De Nepalese vrouwen maken veel meer producten van vilt in de mooiste kleuren. Van vingerpopjes, tasjes, etuis en mobiles tot kerstengelen en slingers. Inge van importeur 'Sjaal met Verhaal' bezoekt de werkplaatsen in Nepal en Thailand een à twee maal per jaar. Nieuwe ideeën worden dan uitgewerkt tot producten die wij in Nederland mooi vinden. Originele cadeaus voor de allerkleinsten,

Nieuwe cursussen bij de Paraplu Bij stichting 'Paraplu' in Wilnis beginnen weer enkele leuke cursussen, zoals 'Kennismaken met golf' op 5 dinsdagochtenden van 10 tot 11 uur op de golfbaan aan de Bovendijk 16a vanaf 30 oktober. De cursus 'Haal meer uit je digitale camera' start op 31 oktober en wordt op 5 woensdagavonden van 20 tot 22 uur gehouden bij de Paraplu

maar ook fraaie woonartikelen. Fairtradeweek Op zaterdag 27 oktober, bij de aanvang van de Fairtradeweek, staat Wereldwinkel Abcoude bij Plus Koot voor een kleine proeverij. Je kunt dan enkele heerlijke oosterse gerechten proeven, gemaakt met ingrediënten die verkrijgbaar zijn in de Wereldwinkel en bij Plus Koot. Als je die dag Wereldwinkel Abcoude bezoekt, is er koffie of thee met Fairtrade-lekkers. In Wereldwinkel Mijdrecht krijg je tijdens de hele Fairtradeweek bij twee pakken koffie of thee een klein zakje met Tony’s chocolade cadeau. Wereldwinkel Mijdrecht is te vinden aan De Passage 14 en Wereldwinkel Abcoude aan de Brugstraat 9. Zie ook www.wereldwinkel-abcoude.nl en

www.wereldwinkelmijdrecht.nl.

zelf. In deze cursus leer je de functies van je eigen camera kennen. In een serie van drie lessen op vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur kun je vanaf 2 november tijdens de cursus 'Creativiteit en kleding' op zoek gaan naar je eigen stijl van kleden. Aanmelden kan rechtstreeks op www.stichtingparaplu.nl of via het inschrijfformulier dat afgehaald en ingeleverd kan worden bij de Paraplu aan de Pieter Joostenlaan 28 in Wilnis.

9

Tekst Jaco Beeker

Goed opletten Als je de griepprikken bestelt, kun je ervoor kiezen om zo’n patiëntenfolder en oproepkaartjes mee te bestellen. Ik doe dat nooit, omdat ik vind dat de folder zelf niet echt veel toevoegt. Maar dat betekent dan wel dat je zelf iets moet organiseren. Zo maak ik elk jaar een uitdraai van de patiënten met een griepindicatie per huisarts en dan ook nog weer met of zonder mailadres. De Excelsheets die daarvan komen, worden begin oktober beveiligd naar onze verspreider verstuurd, samen met de uitnodigingsbrief die we zelf hebben gemaakt. Het is daarbij wel goed opletten met de data. Bij ons in Mijdrecht is het 2 november, maar in Waddinxveen is het 31 oktober, bij de ene vestiging in Lelystad 12 november en bij de andere twee weer op een andere dag en tijd. De Excel-sheets met patiënten met een mailadres en een griepindicatie worden in een speciaal mail-verspreidingsprogramma verwerkt en die begint dan elke paar seconden een mail te versturen. Geblokkeerd Waddinxveen en Lelystad zijn al verstuurd en nu is Mijdrecht aan de beurt, maar dat zijn er dus ongeveer duizend. Bij zeshonderd houdt het op en wordt mijn mail geblokkeerd, de provider denkt dat ik aan het spammen ben. Woensdagochtend gebeld met de helpdesk. Ja, alles wordt weer vrijgegeven, maar ik mag maar één mail per 37 seconden versturen. Oké, even nadenken… Dat betekent dus dat mijn mailprogramma voorlopig nog niet klaar is. Ondertussen maak ik lijsten van de

Vervolg van pagina 3. Waar vind je de ruimte voor degelijke woonvormen? En hoe kan dat allemaal binnen de huidige wet- en regelgeving? De mensen van het projectteam in Almere waren duidelijk. “Jullie zullen een andere manier van denken moeten ontwikkelen met betrekking tot bestemmingsplannen. Tot nu toe gaat het daarbij om het bekende rijtje van huurwoningen, koopwoningen, eengezinswoningen en appartementen aan veelal rechte straten. De bestemmingsplannen moeten dus ook ruimte gaan bieden voor experimentele woonvormen. Dat kan ook wel binnen de bestaande wetten en re-

Drie maal zestien vierkante meter.

opgeroepen personen per arts en per vestiging. De assistentes of andere hulpjes moeten namelijk voor een vlotte doorstroming de mensen snel kunnen afstrepen op de lijst. We moeten de administratie netjes bijhouden, want we worden afgerekend op de daadwerkelijke opkomst en eventueel te veel besteld vaccin wordt daar weer vanaf getrokken. Aardigheidje Vrijdag 2 november tussen 14 en 17 uur bent u bij ons welkom voor de griepprik en tot groot verdriet van de assistentes heb ik daar dit jaar een aardigheidje bij verzonnen... U weet misschien wel dat hartritmestoornissen vaker voorkomen dan wij opmerken, er bestaat hoogstwaarschijnlijk een grote groep mensen met een ritmestoornis zonder dat zelf te merken. Deze mensen lopen het risico op een bloedpropje in de hersenen (TIA) en normaal merken we de ritmestoornis dus pas op bij verschijnselen van een TIA. Niet handig, want de schade is er dan al. Nu heb ik bedacht om bij iedereen waarvan we nog niet weten of ze een ritmestoornis hebben dat te controleren tijdens de griepcampagne. Het is relatief eenvoudig, want we geven u een soort metalen staafje en na een minuut vasthouden, krijg je een groen of een rood licht. Bij rood maken we op een rustiger moment voor de zekerheid een hartfilmpje en dat kan bij ons gewoon op de praktijk gedaan worden. Ik ben benieuwd! Op zo’n middag prikken we ongeveer 400 mensen en de rest druppelt op de dagen daarna vanzelf binnen, terwijl ook een deel vanwege ziekte

gels, maar je moet als gemeente tevens bereid zijn om de grenzen hiervan op te zoeken.” Wethouder Rein Kroon kreeg de toezegging dat men graag bereid is om hem te helpen en van goede adviezen te voorzien. Slagje groter Ter afsluiting van de excursie werd nog een bezoek gebracht aan Almere Oosterwold. Daar heeft de gemeente Almere een gebied ter beschikking gesteld waar particulieren kleine woningen naar eigen ontwerp mogen bouwen. Maar dat gaat dan wel zonder de hulp van de gemeente. Men moet het dus allemaal zelf uitzoeken en uitvoeren. De huisjes

In gesprek met toekomstige bewoner.

of ouderdom aan huis wordt geprikt. Na afloop van de griepcampagne moeten de resultaten in ons systeem worden verwerkt, het Huisarts Informatie Systeem (HIS). Met de hand moet bij iedereen worden aangevinkt of ze wel of niet zijn komen opdagen en nadat dit monnikenwerk gedaan is, maak ik dan weer lijsten die naar de SNPG worden gestuurd. Op basis daarvan krijg ik mijn vergoeding. Maar dan zitten we al in december en dan komt in januari de griep... Verplicht voor zorgpersoneel? Ik wil eigenlijk dat mijn personeel ook de prik neemt. Want zij worden niet alleen de hele dag aangehoest door zieke mensen, op hun beurt kunnen zij de ziekte ook weer eenvoudig verspreiden onder zieke en dus kwetsbare mensen. Helaas heb ik de afgelopen jaren hiermee weinig succes gehad en heb ik elke mogelijke smoes al gehoord. Maar daar gaat verandering in komen, want ik las zojuist dat het kabinet overweegt om de griepvaccinatie verplicht te stellen voor zorgpersoneel. Mooi! Daar ben ik het helemaal mee eens! En als je nou dit jaar de griepprik niet neemt omdat je een goede reden voor jezelf hebt bedacht, dan moet je ook niet bij me komen voor een 'kuurtje' omdat je al een week ziek bent. Nog afgezien van het feit dat een 'kuurtje' niet helpt, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten...

Jaco Beeker www.drbeeker.nl info@drbeeker.nl die daar inmiddels gerealiseerd zijn en die in aanbouw zijn, blijken over het algemeen een slagje groter te zijn dan die in Almere Poort. Ze komen qua omvang in de buurt van de recreatiewoningen, zoals we die in De Ronde Venen volop tegenkomen. Het was een leerzame excursie, die een mooi beeld gaf van de mogelijkheden, maar ook van de problemen die daarbij nog moeten worden opgelost. De wethouder was enthousiast en verklaarde zich graag bereid om ermee aan de slag te gaan. Er is ook een Stichting Tiny House Nederland, waar men voor informatie en steun terecht kan. Op internet is volop informatie te vinden.


10

19 oktober 2018

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

Iris Hond: “Muziek was de eerste taal die ik sprak” In de rubriek Ereloge ontmoet theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week een interview met pianiste en zangeres Iris Hond over haar voorstelling 'Bewogen'.

Je maakte al eerder een korte serie voorstellingen onder de titel 'Bewogen'. Is deze nieuwe serie een voortzetting?

Een openbaring. “Dat is zeker een openbaring, maar ook grote rijkdom. Ik heb dat luikje opengezet. Hoewel dat eng en moeilijk was, komen er nu alleen maar mooie dingen op mijn pad.”

“Het is inderdaad een reprise van vorig jaar. Maar er is in een jaar zoveel gebeurd, dat de voorstelling nu heel erg is veranderd. In die zin is dit een nieuwe voorstelling. Ik vertel nog steeds mijn levensverhaal en speel de muziek die ik daarbij heb geschreven. 'Bewogen' gaat ook over wat mij inspireert.”

Blijft klassieke muziek een basis voor je? Zoals eerder gezegd begeef je je ook binnen de popwereld, in de samenwerking met Patrick Leonard en Leonard Cohen met wie je goed bevriend was. Ik las dat Chopin, Brahms en Rachmaninov je grote inspiratiebronnen zijn. “Klassiek zal altijd mijn basis blijven. Vanaf mijn derde heb ik daar zo hard aan gewerkt. Ik leer veel van de componisten die je noemt en houd mijn techniek ermee op peil. Het studeren van hun muziek is een soort meditatie voor mij. Ik heb soms behoefte om alleen Chopin te spelen of zelfs Bach, van wie ik eigenlijk niet eens zo’n fan ben.”

Je vertolkt je levensverhaal op de piano, zei je in een interview. “Dat is ook zo. De piano is de enige constante factor in mijn leven geweest, echt mijn houvast. Muziek was ook de eerste taal die ik sprak. Tijdens 'Bewogen' vertel ik in woorden ook wel wat ik heb meegemaakt en waarom ik een bepaald stuk heb geschreven. Maar echt hét verhaal vertel ik door middel van de muziek. Ik laat inderdaad de noten spreken en klinken. Iedereen herkent dat je soms de woorden niet kunt vinden voor wat je voelt. Daarom maak en schrijf ik ook muziek, ik kan mij hierin beter verwoorden. Vanaf mijn elfde heb ik letterlijk altijd een muzikaal dagboek bijgehouden, waarin ik mijn diepste gevoelens in muziek uitdrukte.”

het talent laten zien dat ik echt kan zijn en dat ik naar buiten kan brengen wie ik ben. Ze moedigen mij daarin heel erg aan en geven me vertrouwen. Voorheen wilde ik alles alleen doen, omdat ik de controle kon behouden. Ik vind het moeilijk om mensen heel dichtbij te laten. De laatste tijd leerde ik dat het beter en mooier is om ook dingen die ik niet zo goed kan met mensen te delen.”

foto humberto tan

Wat is de rol van je regisseur Titus Tiel Groenestege?

wat ik eigenlijk wil doen. Hierdoor kom ik dicht bij mijn publiek.”

“Ik stuur Titus teksten en gedachtes, waarbij ik vaak zeg: ‘Dit is raar hè, moet ik dit delen met het publiek?’ Zijn standaard-antwoord is: 'Jawel, dit is niet raar. Dit ben jij.’ Titus trekt mij vooral over de streep van schaamte en kwetsbaarheid heen. Hij zorgt ervoor dat ik precies kan doen

Je werkte met muziekproducer Patrick Leonard (eerder producer van Elton John, Madonna en Leonard Cohen, red.) aan je album 'Dear World', dat in 2016 verscheen. Zijn er overeenkomsten tussen hem en Titus in het proces in hoe je bent veranderd? “Ja,Titus en Patrick hebben me beiden

Wie zijn je inspiratiebronnen binnen de popmuziek? “Dat is een moeilijke vraag, maar ik noem dan Pink Floyd.”

Iris Hond is op 1 november te zien in Theater Het Klooster in Woerden en op 29 november in Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen. www.irishond.nl

Op 10 en 11 november vanaf 18 uur

aan het zomerseizoen blijkt uit het feit dat Bob tot ver in januari 2019 BBQ's geboekt heeft staan. Meer weten? Kijk grenzen bekend stond. Daarnaast ver- op www.bbqevents.nl en zorgen zij grof wild voor particulier en tussenjachtenkeuken.nl horeca met hun onderneming 'Tussen Jacht en Keuken' en is hij druk met Wilddiner in het Spoorhuis het organiseren van speciale BBQ- Kosten: 59,95 euro inclusief wijn arevenementen van 15 tot 800 perso- rangement, bier, frisdrank. Lezers van nen. “Het werd steeds zwaarder om De Groene Venen ontvangen 2,50 doordeweeks de winkel te runnen en euro korting op vertoon van de bon. in de avonden en weekenden op eve- Aanvang 18 uur. Reserveren via info@ nementen te koken. Als ik iets doe, hetspoorhuis.nl. De zaterdagavond is al wil ik het goed doen. Na rijp beraad bijna volgeboekt, op is nog zondag iets hebben we toen besloten de slagerij te ruimere beschikbaarheid. Wacht niet te sluiten”, vertelt Bob. En dat barbecue- lang met reserveren, vorig jaar waren ën allang niet meer is voorbehouden beide avonden uitverkocht.

Wildweekend in het Spoorhuis Vinkeveen Op zaterdag 10 en zondag 11 november a.s. vindt voor de tweede keer het wilddiner ‘Tussen Jacht en Keuken’ plaats in het Spoorhuis Vinkeveen. Op basis van wild uit het eigen jachtveld van Bob van der Spruijt wordt een 5-gangen walking dinner geserveerd, waarbij de zuiverheid van dit vlees volkomen tot zijn recht komt. Vorig jaar stonden gans, ree, hert en wild zwijn op het menu en ook dit jaar verwachten de samenstellers Bob en Paulette van der Spruijt en Lars Stalling, afhankelijk van de jacht, een gevarieerd diner te kunnen serveren. Een unieke avond, waarbij twee presentaties over de jacht worden afgewisseld met smakelijke wildgerechtjes. Ruim 20 jaar hadden Bob en Paulette van der Spruijt een slagerswinkel in Vinkeveen, die tot ver buiten de dorps-

Wilddiner in het Spoorhuis Vinkeveen Geldig op 10 en 11 november 2018

2,50 euro korting

U betaalt 57,45 euro i.p.v. 59,95 euro per persoon.

Bob van der Spruijt (2e van rechts) met zijn team.

Operazangeres Karin Strobos in Abcoude Mezzo-sopraan Karin Strobos zingt zondag 28 oktober om 15 uur in de serie 'Abcoude Concerten' in de Dorpskerk aan het Kerkplein in Abcoude. Deze maand is zij tevens te horen en te zien in het Muziektheater in Amsterdam in de rol van Karolka in Janaceks ‘Jenufa’ van De Nationale Opera. Een maand later treedt zij op in Essen in Duitsland. Karin Strobos had in 2011 een droomdebuut als invaller voor de rol van Octavian in de Rosenkavalier bij De Nationale Opera. Haar zangcarrière is sedertdien in een stroomversnelling gekomen. In Abcoude wordt ze begeleid door Else Sterk op piano. Karin en Else kennen elkaar van het Utrechts Conservatorium en treden regelmatig als duo op. Else is een begenadigd

Expositie ‘Een doorn in het oog' in Abcoude Tot en met zaterdag 10 november wordt in Galerie Geméén-Goed, in concept-store Abcoude Proof aan de Hoogstraat, werk van Gozen Doorn geëxposeerd. Te zien zijn landschappen, figuratief en vroeg werk, tekeningen en 'artist impressions'. Een buitenkans, want dit werk wordt niet vaak getoond. Heel het leven van Gozen Doorn heeft in het teken gestaan van scheppen, vormgeven en creatieve expressie. Tien jaar na zijn overstap in 1970 van ‘art direction’ naar de professionele beeldende kunst uitte Gozen zich enigszins tevreden over zijn eigen werk. Toch bleef hij worstelen met zijn grafische achtergrond versus de wil tot vrije expressie, want hij wilde zich blijven ontwikkelen. Toch zijn z'n grafische achtergrond, en daarmee een krachtige lijnvoering, maar ook zijn vaak mythische figuren door al zijn werk heen heel herkenbaar. In zijn beelden zijn eveneens zowel grafische als figuratieve vormen terug te vinden. Zoals in het beeld ‘De Schone Baadster’', dat al ruim dertig jaar de entree tot Abcoude markeert. In 2016 werd als erkenning van deze ook lokaal sociaal bewogen kunstenaar een schilderachtig natuurpad tussen Boutique Hotel De Witte Dame en Fort bij Abcoude naar Gozen Doorn vernoemd. Voor een voorproefje, zie www.gozendoorn.nl of de Facebookpagina van Geméén-Goed. De galerie is geopend op woensdag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Een afspraak maken kan ook.

pianiste, zowel als soliste, begeleidster en als muziekdocent. Else en Karin brengen een concertprogramma met liederen en muziek van diverse componisten, onder wie Bizet, Brahms, De Falla, Gershwin, Ravel en Rossini. Het belooft een middag met prachtige muziek te worden.

De toegang bedraagt 17,50 euro. In de voorverkoop betaalt u tot vrijdag 26 oktober 15 euro, bij Stomerij Van Rooyen, Hoogstraat 38a in Abcoude of via www.abcoudeconcerten.nl/kaarten.html. Jongeren tot 16 jaar betalen 2 euro.

foto jurjen bakker


DE GROENE VENEN

19 oktober 2018

11

CULTUUR Op 27 oktober in Abcoude

Een ‘Goed Jaar’ van Paul de Munnik Na zijn alom geprezen solodebuut 'Nieuw' komt Paul de Munnik met zijn tweede soloprogramma 'Goed Jaar'. Aan de hand van de nummers van zijn gelijknamige tweede soloalbum loopt hij verder op het pad dat hij met Nieuw is ingeslagen. Intiem, verhalend en vooral muzikaal theater. Paul loodst het publiek rustig en geestig langs de zaken die hem raken en die hem inspireren tot dat wat hij het liefste doet en waar hij zo luidkeels om bejubeld wordt: het zingen van de mooiste theaternummers. Van hemzelf, maar ook van anderen, omdat de

fakkel ook doorgegeven moet blijven worden. Deze voorstelling speelt hij samen met een van Nederlands beste gitaristen, Wouter Planteijdt, in een kleine bezetting, dichtbij de mensen. De try-outs van Goed Jaar konden rekenen op een laaiend enthousiast publiek.

Theater Piet Mondriaan, zaterdag 27 oktober. Aanvang: 20.15 uur. Entree: 18 euro/ CJP 12,50 euro. Kaarten bij The Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.theaterpietmondriaan.nl. foto bob bronshoff

Vrijdag 19 oktober start het winterconcept bij De IJssalon in Mijdrecht

Van ijssalon naar winters genieten Jeroen (links op de foto) en Dylan van De IJssalon aan Hofland in Mijdrecht kijken terug op een fantastische zomer. Naast de kwaliteit van het ijs, de ruime keuze in vele smaken en de opmerkelijke acties, heeft het ongekend zomerse weer er mede toe bijgedragen dat er vrijwel dagelijks een topdrukte heerste. En het ondernemende duo heeft voor het winterseizoen ook een smaakvol concept ontwikkeld, om zo de uitgebreide klantenkring te blijven verrassen. De ijssalon is omgetoverd naar een warme, sfeervolle zaak. Vanaf vrijdag 19 oktober ligt het accent van het winterconcept op zelf samen te stellen pizza’s en uitgebreide 'Tapas High Tea', maar zal ook het ijs niet ontbreken. “Je kunt onze aanpak voor de winter gerust een concept noemen”, zegt Jeroen. “We gaan namelijk op een heel verrassende manier onze producten voor de pizza’s presenteren. Zo kunnen onze gasten hun eigen pizza samenstellen. En we gaan werken met verse producten, die we zoveel mogelijk betrekken van lokale ondernemers.” tekst piet van buul – foto arthur van Der kooij Gedurende de afgelopen maanden heeft omgeving.“Dat willen we ook graag zo De IJssalon zich ontwikkeld tot een tref- houden”, zegt Jeroen. “We gaan vanaf punt voor veel mensen uit Mijdrecht en nu tot half maart ons winterseizoen in, waarin het accent minder op ons ijs zal liggen, maar we de aandacht meer richten op pizza’s en Tapas High Tea. En net als met ons ijs willen we ook met onze pizza’s onderscheidend zijn. Onze gasten kunnen hun pizza zelf samenstellen en hebben daarbij de keuze uit 38 verse toppings uit de vitrine. Deze aanpak is anders dan men elders vaak gewend is. Dat anders zit hem vooral in de grote hoeveelheid keuzemogelijkheden. We maken de pizza’s met verse bodems van een flink formaat. Vervolgens is er een uitgebreide keuze uit ingrediënten, de toppings, die daar dan op kunnen. Deze toppings bestaan uit verschillende verse groenten, mooie vleesspecialiteiten, kazen en nog veel meer. Voor 9,95 euro kun je met 15 personen begon, zijn er nu een pizza samenstellen met maximaal zo’n 40 leden die elkaar inspireren en drie toppings. En voor 14 euro kun je motiveren. Inmiddels zijn er ook spre- de pizzabodem met maximaal negen kersavonden, waarop professionele fo- toppings rijk laten beleggen. Zo’n tografen vertellen over hun vak. pizza is binnen ongeveer tien minuten klaar en dan kun je 'm vervolgens Als u ook geïnteresseerd bent in foto- heerlijk opeten in de nieuw ingerichte grafie en eens sfeer wilt proeven op zaak bij gezellig kaarslicht. Mee naar een of twee clubavonden, dan kan dat huis nemen mag natuurlijk ook.” vrijblijvend. Neem daarvoor contact op via info@fotoworkshopdrv.nl. Aankleding van de pizza’s Jeroen klinkt enorm enthousiast wanneer hij een opsomming geeft van wat Nico van Oosten schildert sinds 1991 er allemaal op de pizza kan. “Ik ben op een expressieve, intuïtieve wijze met ervan overtuigd dat iedereen met ons veel kleur vanuit abstractie naar figu- concept zijn pizza naar eigen smaak ratieve vormen. Hij geeft les bij Atelier kan samenstellen. We gaan werken de Kromme Mijdrecht en in zijn eigen met alleen maar verse ingrediënten. Kwaliteitsvlees, lekkere pikante kip atelier aan huis. In het weekend van 27 en 28 oktober piri piri, mals gyros vlees, heerlijk zijn de drie kunstenaars van 12 tot 17 gekruid gehakt, gerookte boerenham, uur te vinden in De Kwakel. Ton en zalm, tonijn of ansjovis. Aangevuld Nico in het dorpshuis, Kerkstraat 16, en met veel verse groente van diverse loAngelique in Zorgboerderij Inner Art, kale ondernemers. We bieden ook een keuze uit verschillende smaakvolle kaVuurlijn 36. Meer info op: zen. Alleen al het samenstellen van je www.liquescreationsandmore.nl eigen pizza wordt bij De IJssalon een www.tonbocxeart.com feest. Je kiest de ingrediënten van je www.nicovanoosten.exto.nl

Fotoworkshop De Ronde Venen viert 20-jarig bestaan Dinsdag 9 oktober vierde Fotoworkshop De Ronde Venen haar 20-jarig bestaan met een informele bijeenkomst voor de leden en hun partners in de Stee-inn in de Willisstee in Wilnis. Na een welkomstwoord van voorzitter Karim Kat memoreerde Atie Westerdijk, lid van het eerste uur, de wijze waarop de club in 1998 ontstond en hoe de analoge foto’s toen werden gepresenteerd en besproken. Ook gaf ze een indruk van de clubavonden, exposities en de fotosafari’s. Die laatsten leverden wel eens hachelijke situaties op. Want hoewel er een gemengde groep op fotosafari ging, fotografeerden de vrouwen meestal met elkaar en de mannen idem dito. Toen beide groepjes elkaar een keer kwijtraakten, bleek het een hele toer om elkaar

terug te vinden in het nog redelijk gsmloze tijd. Aan het einde van haar verhaal onthulde Atie het nieuwe, strakke en eigentijdse logo van de club. Clubavonden en exposities zijn, net als de fotosafari's, nog steeds een vast onderdeel van Fotoworkshop De Ronde Venen, die is meegegroeid met alle ontwikkelingen binnen de fotografie en digitale mogelijkheden. Waar men

Rondeveense kunstenaars op ‘Qua Kunst en Ambacht’ Drie kunstenaars uit De Ronde Venen doen dit jaar mee aan de kunstroute 'Qua Kunst en Ambacht' in De Kwakel, die op 27 en 28 oktober wordt gehouden. Angelique Streefkerk, Nico van Oosten en Ton Bocxe hebben elk een volstrekt eigen stijl en techniek. Angelique Streefkerk maakt (tuin)beelden van powertex. Ze geeft workshops in boetseren en schilderen in haar eigen atelier in Mijdrecht. Ton Bocxe schildert sinds 1980, en is ook vaardig op het gebied van keramiek, raku-stoken

en bronsgieten. Hij heeft in Wilnis z'n eigen galerie 'Boven Verwachting'.

voorkeur en je staat er zelf bij wanneer de pizza wordt klaargemaakt. En dan kan je weekend niet meer stuk”, verzekert Jeroen. Drie dagen per week Gedurende het winterseizoen kan men drie dagen per week op Hofland terecht. De IJssalon is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 21 uur. Jeroen: “Tussen 13 en 16 uur serveren we de 'Tapas High Tea'. Op onze tapas-kaart hebben we maar liefst zeventig gerechten en drankjes staan. Vervolgens is het van 17 tot 19 uur tijd voor de pizza’s. En we hebben ook in het winterseizoen een keuze uit tien verschillende soorten ambachtelijk Italiaans schepijs.” Het vertrouwde 'Happy Ice Hour', van 18.30 tot 19.30 uur, blijft ook gedurende de wintermaanden bestaan. Men krijgt dan bij afname van twee bolletjes ijs een derde bolletje gratis. Maar iedereen is ook gedurende het winterseizoen van harte welkom om bij De IJssalon een kopje koffie te komen drinken. Jeroen: “We schenken heerlijke Arabica-koffie of onze speciale ijskoffie. En men kan er een gebakje van bakkerij Westerbos/Mens bij bestellen. De toppers zijn de canachecake en de warme appeltaart.” Tot slot verzekert Jeroen ons dat hij ook in het komende seizoen zijn klanten zal verrassen met leuke acties. Vast staat al wel dat er rond Sinterklaas pepernotenijs in de vitrine zal liggen en dat er rond de kerst ijstaarten gemaakt worden.

Vanaf vrijdag 19 oktober kan men dus weer van vrijdag tot en met zondag terecht bij de IJssalon, gevestigd aan Hofland 38 in Mijdrecht. Tel. 06-83419136. Wie op de hoogte wil blijven, kan kijken op www.deijssalonmijdrecht.nl, Instagram en Facebook.


12

19 oktober 2018

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

Coutney's oorlog Wilbur Smith Saffron Courtney en haar geliefde Gerhard von Meerbach vechten, duizenden kilometers van elkaar verwijderd, om te overleven: Saffron als geheim agent aan geallieerde zijde, Gerhard aan de kant van de nazi’s, die hem steeds minder vertrouwen. Als tijdens de Slag om Stalingrad Gerhards geheime missie dramatisch eindigt, weet hij zeker dat de kans op hereniging verkeken is. Terwijl Saffron probeert achter de linies van het nog bezette België en Nederland uit handen van de meedogenloze Gestapo te blijven...

De rechtvaardigen Jan Brokken Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte Jan Zwartendijk, de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden. Vrijwel allen overleefden de oorlog. Jan Brokken beschrijft het leven van Zwartendijk en de lotgevallen van veel overlevenden in een meeslepend epos.

De bokser Marcel Haenen Een jaar zwoegen in een Duits werkkamp. Dat is wat de Joodse familie Moszkowicz verwacht als ze zich op een zomerse dinsdagmiddag in augustus 1942 meldt op een verzamelplek in Maastricht. Via Westerbork volgt deportatie naar het concentratiekamp Auschwitz. Bijna duizend dagen later staat alleen de 18-jarige Max Moszkowicz nog overeind. Als bokser en met een veranderde identiteit heeft hij de oorlog overleefd. Later werd hij strafadvocaat en met zijn vier zonen de bekendste advocatenfirma van het land.

De jongen in de sneeuw Samuel Bjork In een bergmeer wordt een 21-jarige ballerina gevonden, bruut vermoord. De politie vindt in het bos vlakbij een camera op een statief, precies gericht op de plaats delict. Het nummer ‘4’ is in de lens gekrast. Inspecteur Holger Munch komt terug van verlof voor het onderzoek naar de ballerina en vraagt Mia Krüger, op weg naar een welverdiende vakantie, om zich over de zaak te buigen. Als zij ook nog een van corruptie verdachte collega in de gaten moet houden, komt alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling…

Titel: Het (on) gewone verhaal van Bo (en Tom) Auteur: Tineke Honingh

dit boek is niet vrij van problemen, maar dit boek wordt aangeprezen als een verrassend, geestig en ontroerend verhaal. En ik kan u vertellen, dat is ook zo. We maken kennis met Bo, een spastisch meisje dat samen met haar vader, moeder en zus is verhuisd en erg opziet tegen de eerste schooldag.

Dan is er Tom, een jongen die op een boerderij woont met zijn vader en drie broertjes. De lerares heeft met Tom afgesproken dat hij Bo zal helpen om een beetje te wennen. Gaandeweg het boek wordt duidelijk dat zowel Bo als Tom een geheim met zich meedraagt. Het verhaal ga ik verder niet samenvatten. Het is te mooi om te le-

zen hoe dapper kinderen zich door de gebeurtenissen heen slaan. Door vriendschap, die behoorlijk op de proef wordt gesteld. Met thema's als pesten, rouw, opkomen voor jezelf en acceptatie. Een verrassend, geestig en ontroerend verhaal voor kinderen van 10 tot 13 jaar."

1.

"Wat me vaak aan kinderboeken opvalt, is dat er zo veel over grote problemen wordt geschreven. Ook

De keuken in! Herfst! Het startsein voor het maken van mooie dingen. In dit geval lekkere dingen, de balsamicomakers kunnen namelijk weer aan de slag. Hoe gaat het maken van dit heerlijke stroperige goedje ook alweer? Balsamico is azijn gemaakt van Trebbianoen Lambruscodruiven die groeien op de heuvels rondom Modena in Emilio Romagna, Italië. De druiven zijn laat in het seizoen geoogst omdat ze dan lekker vol suiker zitten. In de herfst worden de druiven geoogst en geperst. Dit sap wordt vervolgens langzaam op lage temperatuur in open ketels gekookt. Op deze manier verdampt er zo’n 30% aan sap zonder dat het gaat karameliseren. Tijdens dit proces houdt men het suikergehalte continu in de gaten. De ingekookte druivensap wordt opgeslagen in RVS ketels of in glazen flessen geweckt. De gekozen methode verschilt per familie. Deze most wordt bewaard tot januari en dan gaat het hele proces van overhevelen beginnen. De plek waar het rijpingsproces zich afspeelt, heet een ‘bateria’. De bateria bestaat uit een serie houten vaten die op zolders bewaard worden. Minimaal 6, maar soms ook wel 20 vaten in verschillende maten en gemaakt van verschillende houtsoorten. Deze verschillende houtsoorten dragen elk bij aan de uiteindelijke smaak. De vaten zijn aan de bovenkant open, maar wel afgedekt

2.

met een doekje tegen vliegjes en andere beestjes. De bateria bevindt zich altijd op zolder. Daar is het ‘s winters koud en ‘s zomers bloedheet. Door deze temperatuurwisselingen rijpt de balsamico optimaal. Door de zomerhitte fermenteert en verdampt de most in. In de winter ligt het fermentatieproces door de lage temperatuur stil en kunnen de verschillende smaken zich ontwikkelen. Het overgieten naar een kleiner vat gebeurt altijd in de winter, vanwege het stilliggende fermentatieproces. De vaten in de bateria hebben verschillende grootten. In het grootste vat zit de jongste balsamico, in het kleinste vaatje de oudste. Elk jaar wordt uit elk vat een deel van de inhoud overgeheveld naar het naastgelegen kleinere vat. Hoe kleiner het vat, hoe geconcentreerder en ouder de balsamico. Dit in combinatie met de verdere rijping op vat zorgt voor de uiteindelijke dikte en smaak, het verschil tussen een mooie wat dunnere kookbalsamico en een flesje met appelstroop, die je eigenlijk zo op je brood kunt smeren. De kookbalsamico’s komen nu weer van pas in heerlijke stoofschotels en pastasauzen, de oude stroperige varianten mogen niet ontbreken bij een lekkere kaasplank! Kom jij het verschil eens proeven? Van 6 tot 15 jaar oud, het staat bij ons in de winkel allemaal open!

Dorpsstraat 44 • 3641 ED Mijdrecht Tel 0297-274750 www.prinselijkproeven.nl

3.

Gemeente organiseert ondernemersbijeenkomst ‘De Kunst van het Pieken’ Op 16 november is het de Dag van de Ondernemer. Daarom organiseert gemeente De Ronde Venen speciaal voor de ondernemers in de gemeente de bijeenkomst ‘De Kunst van het Pieken’. Wethouder Kroon: ‘Wij hechten als gemeente zeer aan de goede samenwerking met de ondernemers in De Ronde Venen. Zij zijn in allerlei opzichten van groot belang, van economische groei en werkgelegenheid tot sponsoring van lokale verenigingen. Daarom nodigen wethouder Alberta Schuurs en ik ze graag uit voor de bijeenkomst op de Dag van de Ondernemer.” De belangrijkste programmaonderdelen zijn ‘Kansen in een krappe arbeidsmarkt’, met specialist in arbeidsbemiddeling Michal van Dantzig, en de ‘Kunst van het Pieken’, met Europees en Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert. Hij legt de relatie met topsport, maar ook met het leven daarbuiten. Een persoonlijk verhaal over samenwerking, tegenslag en pieken op het juiste moment. De bijeenkomst vindt plaats in het Event Centre van het Apollo Hotel in Vinkeveen. Inloop vanaf 15.30 uur, aanvang 16 uur. Om 18 uur wordt de bijeenkomst afgesloten met een netwerkborrel, die tot ca. 19 uur duurt. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aanmelden via

www.derondevenen.nl/economie

4.

Stormschade Youp van 't Hek Youp en zijn columns. Gehaat en geliefd. Een tussenweg is er niet. Elke zaterdag is de pagina met Youps stukje de eerste die de meeste NRClezers opslaan. Het is een eigenzinnige keek op de week van de cabaretier. Scherp en bot tegelijk. Als je naar zijn beweegredenen vraagt, is zijn antwoord dat hij vooral keihard moet lachen. Om alles. Alles waar mensen zich druk om kunnen maken. 'Stormschade' is de 31e bundel met zijn columns, die Thomas Rap al sinds 1989 uitbrengt. En waar Youp voorlopig niet mee ophoudt.

5.

GeleZen Door Carla burGGraeve

Goed gereedschap Stichting De Bovenlanden heeft voor het beheer van haar landjes divers gereedschap. Naast handgereedschap heeft de stichting ook de beschikking over een bosmaaier en een kettingzaag. Beide apparaten waren voorzien van benzinemotors. Gezien de uitstoot van beide apparaten zijn we als stichting op zoek gegaan naar een elektrische variant met accu’s. Al snel bleek dat er goede elektrische alternatieven zijn voor de bosmaaier. Aangezien we vaak wat ruiger landschap te maaien hebben, is gekozen voor de zwaarste elektrische uitvoering. De verschillende bijbehorende accu’s waren een lastigere afweging. Uiteraard wil je een bepaalde tijd kunnen maaien, maar de grotere accu’s zijn ook behoorlijk zwaar (en duur). Gekozen is voor twee heupaccu’s, waarmee minimaal anderhalf uur gemaaid kan worden. Alhoewel een accu-bosmaaier in aanschaf circa twee keer zo duur is ten opzichte van een benzine-uitvoering is dit ons inziens meer dan waard. Naast de milieuvriendelijkheid maakt het apparaat nauwelijks herrie. Dit is prettig voor de gebruiker en voor de andere vrijwilligers die dan aan het werk zijn. Ook zijn de kosten voor het energieverbruik en onderhoud beduidend lager. Voor de aanschaf heeft Stichting De Bovenlanden een mooie bijdrage ontvangen bij het afscheid van de heer Boogaard als voorzitter van de Gebiedscommissie Utrecht-West. Voor een kettingzaag zijn nog maar een paar alternatieven met accu be-

schikbaar. Helaas kunnen deze maar beperkte diameters doorzagen; veel verder dan een stevige tak komt de zaag niet. Aangezien we voor goed onderhoud ook regelmatig een boom moeten kappen, ontkwamen we niet aan de aanschaf van een nieuwe kettingzaag met benzinemotor. Deze voldoet uiteraard wel aan de nieuwste emissie-eisen. Stichting De Bovenlanden kan met de nieuwe bosmaaier en kettingzaag het aankomende najaar en winter weer vol aan het werk voor diverse onderhoudswerkzaamheden. Stichting De Bovenlanden wil karakteristieke landschapselementen in de Bovenlanden van gemeente De Ronde Venen beschermen en aantrekkelijk houden als veenweidelandschap. Hieronder vallen schraallanden, rietzomen en poelen, geriefhoutbosjes en legakkers. Ook interesse om adoptant of donateur te worden? Voor meer informatie kunt u onze website www.debovenlanden.nl bezoeken of contact opnemen via info@debovenlanden.nl.


DE GROENE VENEN

19 oktober 2018

13

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul

Vierde generatie neemt familiebedrijf in Vinkeveen over

Nieuwe directie voor Lutz Mode Nadat haar vader ruim zes jaar geleden overleed, kwam de leiding van het familiebedrijf Lutz Mode in Vinkeveen in handen van dochter Hanneke en haar man Jasper. Op 12 oktober j.l. werden Hanneke Verhoek-Lutz en Jasper Verhoek officieel de nieuwe eigenaar van het gerenommeerde modehuis. “Het is eigenlijk een normale overname, die niet tot een plotselinge of opzienbarende koerswijziging zal leiden”, zegt Jasper. “Het bedrijf bestaat al vanaf 1904 en heeft inmiddels een goede naam tot ver over de grens. Hanneke en ik zijn ervan overtuigd dat we Lutz succesvol verder kunnen brengen. De komende jaren zullen we er alles aan doen om de goede naam waar te maken en het bedrijf te laten meegroeien met de moderne, eigentijdse ontwikkelingen in de modebranche.”

DOM

RE

T CH

RON

Hanneke en Jasper zijn allebei 38 jaar oud en de trotse ouders van drie dochters: Beau van zes, Fleur van drie en Julia van één jaar oud. Hanneke volgde de HBO Modeopleiding Koetsier in Amsterdam en studeerde bedrijfswetenschappen aan de VU in Amsterdam. Ze haalde er haar master in marketing. Na een korte carrière bij Nike kwam ze tien jaar geleden bij haar ouders in de zaak. Jasper studeerde ook bedrijfswetenschappen, die studie sloot hij af met een master Finance. Na vier jaar als management-trainee bij Rabobank te hebben gewerkt, maakte hij ruim zes jaar geleden de overstap naar Lutz. “Feitelijk zijn we dus al een tijd samen bezig en de overname is vooral een juridische en financiële aangelegenheid, die niet direct invloed heeft op de dagelijkse gang van za-

Dokkum De vraag die velen de afgelopen week bezighield, was waarom het Openbaar Ministerie zo'n massale zaak heeft opgetuigd tegen de #BlokkeerFriezen zoals ze op Twitter worden genoemd, de groep van demonstranten die vorig jaar op de snelweg naar Dokkum andere demonstranten tegenhielden. Gevolg: de demonstratie ging niet door. Hoezeer de officieren van justitie ook probeerden om te benadrukken dat de rechtszitting absoluut niet ging om de zwartepieten-discussie, maar om het in gevaar brengen van weggebruikers en opruiing, was

ken in het bedrijf. Maar we zijn ons bewust van de taak die we op ons hebben genomen. Wij dragen nu de verantwoordelijkheid voor de medewerkers en voor de continuïteit van het bedrijf. En het zijn onze medewerkers die in hoge mate bijdragen aan de goede naam, de goede service en de oprechte dienstverlening. Stuk voor stuk mensen die hun vak verstaan en de klanten kunnen adviseren bij hun keuze.” Exclusieve mode Lutz Mode staat bij velen bekend als een exclusieve modezaak. “We voeren in onze collectie inderdaad veel merken die je elders niet zo vaak tegenkomt”, zegt Jasper. “In die zin zijn we inderdaad exclusief en daar zijn we ook trots op. Maar die titel schuurt ook wel een beetje, want mensen associeren dat soms met dure kleding. Dat is voor sommige mensen een drempel om bij ons binnen te lopen. En dat is jammer, want wanneer men die drempel wél overstapt zal men ontdekken dat we wel degelijk ook betaalbare kleding verkopen. En onze sterkte is dat wij heel goed zijn in het adviseren van onze klanten. Het is voor ons een uitdaging om mensen te helpen bij een keuze waarvan men blij wordt, maar die ook past binnen het budget. Overigens is een bezoek aan onze zaak ook de moeite waard wanneer men op zoek is naar cadeaus. Sinds kort hebben we ook een officiële shop-in-shop met producten van het bekende merk Rituals en verkopen we heel mooie designboeken. Leuk om als origineel cadeau voor iemand te kopen.” LUTZ.nl Veel mensen oriënteren zich eerst op internet vooraleer men tot aankoop overgaat. In de modebranche is er maar een klein percentage van

niemand daarvan overtuigd. Binnen en buiten de rechtszaal ging het alleen maar over de hulpen van de goedheiligman. De vraag waarom het OM heeft besloten om te gaan vervolgen en zoveel Friezen voor de rechter te brengen, is gerechtvaardigd. Allereerst omdat men weliswaar de wet heeft overtreden, maar de feiten nou niet zo ernstig waren om daar (iedereen) voor te gaan vervolgen. Een boete had veel meer voor de hand gelegen. Dat gebeurt in maar liefst vier van de vijf zaken waarover het Openbaar Ministerie beslist. Waarom dan niet in deze zaken? Een ander voorzienbaar gevolg - te weten de enorme aandacht voor de zwartepieten-discussie en het oplaaien van de tegenstellingen in onze samenleving - heeft het Openbaar Ministerie ook niet op andere gedachten gebracht. Als iemand een delict heeft gepleegd, kan hij (in verreweg de meeste gevallen is het namelijk een man) een ver-

Hanneke en Jasper Verhoek: “De komende jaren zullen we er alles aan doen om de goede naam waar te maken en het bedrijf te laten meegroeien met de moderne, eigentijdse ontwikkelingen in de modebranche.” de klanten die via internet kopen. Jasper: “Men wil toch graag het kledingstuk zien, voelen hoe de stof aanvoelt en men wil passen. En soms komt men met een bepaald idee in het achterhoofd en blijkt dat we hier iets nog veel leukers of beters in de winkel hebben. Ook hier speelt weer onze adviesfunctie een grote rol. Onze website is overigens een groot succes. We verkopen via de site tot over de hele wereld. Maar mensen schromen ook niet om vanuit Groningen of Maastricht en zelfs vanuit Duitsland of België naar Vinkeveen te komen.” Op maat gemaakt Bij Lutz zijn ze gespecialiseerd in maatkleding. Maatkostuums wor-

den geleverd vanaf 448 euro en een maatshirt kun je al laten aanmeten voor 98 euro. Afhankelijk van speciale wensen en speciale stoffen kan men het overigens zo duur maken als men zelf wil. Jasper: “Naast de maatkostuums kan men bij ons ook terecht voor overjassen op maat. En binnenkort beginnen we met het maken van schoenen en zelfs jeans op maat. Desgewenst komen we ook op locatie. Mensen die zich thuis of op kantoor een maatpak of maatjasje willen laten aanmeten, kunnen via www.lutzatwork.nl een afspraak maken. We komen dan op locatie inmeten en brengen honderden staaltjes van diverse stoffen mee, waaruit men een keuze kan maken.”

volging tegemoet zien. Dat is althans het idee van de wetgever. Iedereen die een misdrijf heeft gepleegd, wordt gepakt en iedereen die een misdrijf heeft gepleegd, wordt vervolgd. Praktisch gezien is dit natuurlijk niet aan de orde. Niet iedereen die een misdrijf heeft gepleegd wordt gepakt, maar ook niet iedereen die gepakt wordt hoeft zich druk te maken om vervolging. De officier van justitie mag zelf beslissen of hij een verdachte zal vervolgen of niet. Dit wordt het ‘opportuniteitsbeginsel’ genoemd. Van dat recht om niet te vervolgen, wordt heel veel gebruikgemaakt. Volgens vele slachtoffers van misdrijven die aangifte doen zelfs vaak veel te veel. Maar het OM kan onmo-

gelijk alles vervolgen en moet steeds een kosten/baten-analyse maken. Er zijn gewoonweg geen middelen genoeg om alle zaken te vervolgen, hoe frustrerend dat ook moge zijn. De vraag die deze column inleidt, is daarom op zijn plaats. Met de beperkte middelen die er zijn, had het Openbaar Ministerie er wellicht beter aan gedaan om deze zaken met een boete af te doen en niet een trits aan verdachten voor de rechter te brengen. Zelfs als hier veroordelingen op volgen, doet het de maatschappelijke verhoudingen geen goed. Soms is het verstandig, en in het belang van een groter goed dan strafoplegging door de rechter, als het OM een gevecht voor de bühne niet aangaat. Choose your battles!

Ronnie Eisenmann Eisenmann & Ravestijn Advocaten

Biesbosch 225,1181 JC Amstelveen tel: +31 (0)20-445 8 445 www.eisenmann.org

Kastmanagement Onder de naam ‘kastmanagement’ kan een deskundige van Lutz ook langskomen om samen met de klant de garderobekast aan een opfrisbeurt te onderwerpen. “We kijken welke kleding nog gedragen kan worden, maar we vertellen ook wat eigenlijk niet meer kan. Deze service kost 150 euro. Wanneer men vervolgens voor ten minste 1000 euro nieuwe kleding koopt om de garderobe weer aan te vullen, trekken we daar die 150 euro weer vanaf.” Nieuwe collectie Met enige trots vertelt Jasper dat zowel de dames- als de herenafdeling er de afgelopen jaren heel veel nieuwe en hippe merken bij heeft gekregen. Daarbij kondigt hij aan dat de damesafdeling binnenkort wordt verrijkt met een aantal nieuwe merken. “Het gaat om de merken Anine Bing, Zadig & Voltaire en het mooie schoenenmerk Fratelli Rosetti. Dat zijn exclusieve merken. Om die in je collectie te mogen opnemen, moet je aan strenge voorwaarden voldoen. Men stelt eisen aan de inrichting van de winkel en aan de collectie. Er wordt gekeken naar de website en hoe je uitingen op sociale media eruitzien. Het feit dat men met ons in zee wil, beschouwen we als een blijk van waardering voor ons bedrijf”, stelt Jasper vast. Op de herenafdeling zijn de nieuwe merken onder meer het luxe jassenmerk Ten C en het betaalbare en hippe merk Lyle & Scott.

Lutz Mode is gevestigd aan de Herenweg 43-45 in Vinkeveen. Tel. 0297-212121. Voor meer informatie: www.lutz.nl


14

19 oktober 2018

DE GROENE VENEN

Wat gaan we doen in de

herfstvakantie?

Beeldhouwen bij Van Steen tot Beeld in Mijdrecht

De komende week zijn er diverse workshops beeldhouwen in Atelier van Steen tot Beeld te Mijdrecht, voor iedereen vanaf 6 jaar. De workshop op 23 oktober is al vol, maar maandag 22 oktober, woensdag 24 oktober en vrijdag 26 oktober is er nog plek. De workshops zijn van 10 tot 13 uur. Op zondag 28 oktober kun je van 13 tot 16 uur ook nog meedoen. Kom met je vriendjes heerlijk een ochtend of middag beeldhouwen en ga trots naar huis met jouw eigen beeldje op een sokkel. Of kom met je (klein) kind samen creatief bezig zijn met speksteen. De kosten voor een workshop zijn 30 euro voor kinderen en 35 euro voor volwassen (inclusief steen en sokkel). Zie ook www.vansteentotbeeld.nl of bel Corinne: tel. 06-15314603

Jeugdvoorstellingen in Leidsche Rijn en Utrecht

Op 24 en 28 oktober zijn er jeugdvoorstellingen van Maas theater en dans in Utrecht en Leidsche Rijn. Op 24 oktober kunnen kleuters naar de voorstelling 'Drie' in Theater Kikker, op 28 oktober is Drie te zien in Podium Hoge Woerd. Op dezelfde dag, 28 oktober, speelt 'De jokkebrokker' in Stadsschouwburg Utrecht. Drie (4+) De vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob loopt weg van huis. De oudste is zeventien dagen te vroeg geboren, heeft een paar ‘losse draadjes’ in zijn hoofd en moet naar een speciale school. De broertjes willen bij elkaar blijven en uit protest gaan ze op reis naar oom Kees in Groningen, waar ze vast met z’n drieën mogen wonen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere. 24 oktober: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht. Aanvang 11 uur en 15 uur. Tickets vanaf 8,50 euro. Reserveren: www.theaterkikker.nl. 28 oktober: Podium Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern. Aanvang 15 uur. Tickets vanaf 8,50 euro. Reserveren: www.podiumhogewoerd.nl. De jokkebrokker (6+) Karel Liegenie is een goochelaar. Maar de laatste tijd gaan zijn trucs steeds vaker ‘mis’. Balletjes en konijnen verdwijnen écht. Zijn dochter wil dat haar vader haar de waarheid vertelt over hoe dat goochelen van hem werkt... . Kinderen én volwassenen worden in deze voorstelling getest op hoe goed zij een leugen herkennen. 28 oktober: Stadsschouwburg Utrecht, Lucasbolwerk 24, Utrecht. Aanvang 13.30 en 16 uur. Tickets vanaf 10 euro. Reserveren: www.stadsschouwburg-utrecht.nl.

Nachtavontuur in Speelwoud Wilnis Op zaterdag 27 oktober, tijdens de nationale viering van ‘Nacht van de nacht’ (www.nachtvandenacht. nl), kun je in het Speelwoud in Wilnis met de Nachtwachter mee op avondwandeling. Een potje nachtsel en een flesje nachtwater spelen een belangrijke rol in de voorbereiding op de ontmoeting. En als de duisternis in het woud voor de dagmensen ondraaglijk begint te worden, heeft de Nachtwachter wat opgeslagen zonlicht achter de hand. Na de tocht levert de Nachtwachter de deelnemers weer bij het startpunt af en gaat hij zelf terug naar het westen, de nacht in. Rond een kampvuurtje kunnen de dagmensen dan nog even nagenieten en ervaringen uitwisselen.

Geschikt voor gezinnen met kinderen van 6 jaar en ouder. Vertrek bij NME-Centrum De Woudreus op 27 oktober om 19 en 20 uur. Kosten: 5 euro per kind. Aanmelding via www.dewoudreus.nl, de inschrijving sluit op 24 oktober.

Natuur-activiteiten bij De Woudreus in Wilnis

IVN-winterwandeling langs de Vecht Op zaterdag 20 oktober houdt IVN De Ronde Venen & Uithoorn de eerste van een reeks van zes winterwandelingen. De wandeling start in Vreeland en voert langs de Vecht richting Loenen. De wandeling is rijk aan cultuur, maar ook valt er te genieten van het prachtige landschap en buitenplaatsen met schitterende tuinen. De Vecht wordt niet uit het oog verloren. De wandeling is ongeveer 9 km lang. Verzamelen op 20 oktober om 9.30 uur bij de begraafplaats in Wilnis aan de Ir. J. Enschedeweg. Van daaruit gaat men met zo min mogelijk auto’s naar het startpunt in Vreeland. Terugkeer ongeveer 12.30 uur. Tips: trek wandelschoenen aan en neem ook iets warms te drinken mee voor de korte ‘koffiestop’. Aanmelden is niet nodig. Wilt u meteen bij het startpunt beginnen, neem dan contact op met Hans Tuinenburg, tel. 0613999814. Voor informatie over IVN:

www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn.

Bij NME-centrum de Woudreus aan de Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis worden woensdag 24 en donderdag 25 oktober van 14 tot 16 uur onder meer van pompoenen lampions gemaakt en pompoensoep uit de vuurketel gegeten. Of doe mee aan de paddenstoelentocht, spin een suikerspin, weef een spinnenweb en doe mee aan de ‘herfstkleuren-vindseltocht’. Er is genoeg te beleven! Met een strippenkaart kunnen kinderen zelf bepalen welke activiteiten ze uitvoeren en in welke volgorde. Leeftijd: 4+, jongere broertjes of zusjes zijn ook welkom. Vanaf 8 jaar mogen kinderen zonder ouders komen. Kosten: 5 euro per deelnemend kind. Aanmelden is niet nodig. Zie ook www.dewoudreus.nl.

Kom je ook naar de gyminstuif? Op woensdag 24 oktober van 10 tot 12 uur organiseert Veenland Gymnastiek een gyminstuif. Deze gyminstuif is voor leden en nietleden vanaf 5 jaar. Dus jongens en meisjes uit De Ronde Venen, kom gezellig naar de Willisstee in Wilnis om te springen, klimmen en klauteren.

De kosten bedragen 2 euro; hiervoor krijg je een gezellige ochtend, drinken en wat lekkers!

Volg het spoor van Hans & Grietje op Kasteel de Haar Tot en met zondag 28 oktober kun je op Kasteel de Haar in Haarzuilens met drie speurtochten het spoor van Hans & Grietje volgen, die vanaf 25 december exclusief logeren in dit grootste kasteel van Nederland. Anetta de Jong, directeur van Stichting Kasteel de Haar: “De komst van Hans & Grietje maakt de kerst dit jaar extra bijzonder. We kijken uit naar een fantasievolle kerstbelevenis voor de hele familie, waarmee we ons prachtige kasteel in ultieme kerstsferen presenteren.” ‘Sprookjes van De Haar’ is een familie-evenement waarbij jong en oud(er) een speurtocht volgt langs het 'snoephuisje' in het bos en raadselachtige plekken in het kasteel. De speurtocht wordt afgesloten met een komische voorstelling met een mix van zang, humor, actualiteiten en bekende meezing-liedjes. ‘Sprookjes van De Haar’ is te beleven van 25 december tot en met zondag 6 januari. Er is een beperkt aantal tickets verkrijgbaar voor speciale sprookjesavonden op 27, 28, 29 en 30 december. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.kasteeldehaar.nl.


DE GROENE VENEN

19 oktober 2018

AUTO & MOTOR

15

Tekst Michael Reuling foto's patriCk hesse

Alfa Romeo 4C Spider

Italiaanse flair Tot nu toe is oktober aardig zonnig. Ideaal weer voor wandelaars, wielrenners, motorrijders en cabriorijders. Ideaal weer voor een Alfa Romeo 4C Spider. Voorzien van de Formule 1-striping staat deze 4C Spider klaar voor een proefrit. Helaas geen rondje Como-meer, maar ook in de polders van De Ronde Venen zijn er genoeg weggetjes te vinden waar je leuk kunt spelen met een auto van dit kaliber. De 4C Spider is gebaseerd op de coupé. Met een gewicht van ongeveer 900 kilo hebben de Italianen hun best gedaan om de auto zo licht mogelijk te maken. Ook bij de dakloze variant is dat gelukt. Dankzij een carbon monocoque chassis en aluminium onderdelen is de auto erg stijf van zichzelf. En dan zijn er voor de cabrio verder geen of nauwelijks extra verstevigingen nodig. Daarmee blijft de Spider onder de 1000 kilo. Waar de coupé een glazen plaat heeft in de motorkap, zie je bij de Spider de motor achter luchtroosters liggen. De middenmotor is een 1750 cc viercilinder turbomotor met 240 pk en 350 Nm koppel. Daarmee trekt de Spider in 4,5 seconden op naar de 100 km/u en gaat door tot 250 km/u. Een hele beleving met de wind door je haar, laag bij de grond en het geweld van de motor achter je. De turbo zuigt alle lucht aan die

het maar krijgen kan om laag in de toeren al flink vermogen te leveren. De dubbele koppeling klapt versnelling na versnelling door en voordat je het weet rijd je iets harder dan de toegestane snelheid. Sturen gaat zonder stuurbekrachtiging, maar alsnog verrassend licht. De Alfa stuurt licht, maar niet zo direct als een Lotus. Hoewel de 4C an sich al veel bekijks trekt, zorgt de Formule 1-striping in combinatie met het uitlaatorkest er ook voor dat de auto opvalt. Het is dus echt oppassen geblazen, aangezien onze dienders ook scherp zijn op dit soort sportauto's. Het dak klik je handmatig los. Slechts zes bevestigingspunten zijn nodig om het dakje op zijn plek te houden. Je rolt de softtop op en stopt deze in de kofferbak. Vervolgens heb je nog plek voor een ruime weekendtas en dat is het dan. 'Travel light' is het devies. Wie een vinnige en sportieve auto zoekt, moet misschien eens met een Lotus rijden. Maar die doet wat klinischer en rauwer aan. Alfa heeft een bepaalde emotie toegevoegd aan de 4C, die het een begeerlijke auto maakt. Natuurlijk stuurt de Alfa ontzettend goed en gaat de Spi-

Jeugdbrandweer Vinkeveen derde van Nederland De jeugdbrandweer van Vinkeveen heeft tijdens de landelijke finale op zaterdag 6 oktober in Mijdrecht een zeer goede prestatie neergezet door een derde plaats te veroveren! In de klasse 'Aspiranten Lage Druk' behoort het team daarmee dit jaar na het doorlopen van de kwalificatiewedstrijden en halve finale tot de top drie van Nederland. Een prestatie waar het hele korps met recht trots op mag zijn. Het Vinkeveense team mocht die dag als eerste ploeg het spits afbijten op de wedstrijdbaan bij een drukkerij aan de Communicatieweg in Mijdrecht. Aldaar bleek al een brandweerteam van Mijdrecht ingezet voor een brand op de begane grond. Doordat de brand zich had uitgebreid naar de eerste verdieping moest de Vinkeveense ploeg assistentie verlenen. Op basis van een goede verkenning bleek de brand te zijn uitgebreid naar twee verschillende technische ruimten. Nadat door beide ploegen hierop een straal was ingezet, kon de brand worden geblust. De wedstrijdploeg uit Vinkeveen bestond uit bevelvoerder Femke Jansen, pompbediende Matthijs Kok, Danny Tempelaars, Corné Huijbreghs, Boaz Leeflang, Mika Gankema en de reserves Justin Smit, Kevin Buitendam en Jelmer Kok. Bij de spannende prijsuitreiking in de kazerne van Mijdrecht waren ook vele ouders en familieleden van de jeugdleden aanwezig. De derde

plaats van het Vinkeveense team is een prestatie van formaat in het toch al feestelijke jubileumjaar!

Alfa der ontzettend hard. Je gaat hier onwijs veel lol mee hebben. Dat mag ook wel, want de 4C Spider kost ruim 86 mille. En voor dat geld koop je ook een Porsche Boxster. Maar met de Alfa rijdt je wel iets exclusiefs. Jazeker, met de 4C Spider wil je een keer naar het zuidelijkste puntje van Italië rijden. En weer terug. Een en al plezier.

Frank Vaneman Automotive Klokkenbergweg 13 1101 AE Amsterdam Zuidoost Tel. 020-5672030 www.fva.nl

Gereden versie: Alfa Romeo 4C Spider Vermogen: 240 pk 0-100: 4,5 s Top: 257 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 14,5 / 6,9 l/100km Vanaf-prijs: 87.560 euro Alternatieven: Alpine A110, Lotus Elise, Porsche Boxster


16

19 oktober 2018

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

Functie: Productiemedewerkers Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Medewerker Betonfabriek.. Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Teamleider KCC Plaats: Mijdrecht Functie: Sales professional Organisatie: Lindenhoff BV Plaats: Baambrugge

Functie: Persoonlijk Begeleider Ambulant 14-18 uur in de Ronde Venen Organisatie: Plaats: Ronde Venen Functie: Medewerker logistiek Organisatie: SMIT&DORLAS koffiebranders bv Plaats: Mijdrecht Functie: Content Producer Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

DE GROENE VENEN

Handling Company Mijdrecht is al sinds 2003 actief op het gebied van Direct Mail, Fulfilment, Digital Print en Warehousing. Bij ons draait alles om flexibiliteit, perfectie, vertrouwen en snelheid.

E I T N A K A V E D N I J I J GA

CHEN T A W E G N BI

DIENE R E V J I B OF

N?

Wij zoeken vakantiekrachten! (voor de herfst en kerstvakantie - leeftijd vanaf 15 jaar) Het werk bestaat uit inpakwerkzaamheden voor diverse klanten. Geen zwaar werk dus, wel prima betaald en in een leuk team. En help je ons 3 dagen of langer dan krijg je ook nog eens een leuk extraatje!

AAN DE SLAG ALS VAKANTIEKRACHT? Mail naar welkom@handlingcompany.nl

WWW.HANDLINGCOMPANY.NL

TE KOOP 10 APPARTEMENTEN EN 2 PENTHOUSES ‘DE GRUTTO TE MIJDRECHT’

Het complex de Grutto omvat 71 appartementen en enkele penthouses en biedt parkeren op eigen grond. Het complex is reeds grotendeels gerealiseerd en bewoond. Inmiddels zijn we gestart met verkoop van derde en tevens laatste woontoren. De 10 appartementen variëren enigszins qua indeling, hebben een oppervlakte circa 80 m2 en beschikken allen over zonnig balkon of terras. Elk appartement beschikt over een eigen parkeerplaats. De koopsommen liggen tussen de € 312.500.- en € 320.000.- v.o.n. Er zijn nog 6 appartementen voor verkoop beschikbaar. Ook de twee penthouses variëren qua indeling. Er is nog 1 penthouse voor verkoop beschikbaar. Oppervlakte 138 m2, entresol 57 m2, balkon/terras van 30 m2 en 2 parkeerplaatsen. De koopsom bedraagt € 660.000.- v.o.n. Op het kantoor van Vida makelaars is een maquette van het plan aanwezig.

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel.: 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.