De Groene Venen 17-04-2020

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

JAARGANG 23 - WEEK 16 – 17 APRIL 2020

Kastelein 13 Wilnis Vraagprijs € 359.000,- k.k. NIE Binn UW enk o IN VER rt KO O

SAMEN TEGEN CORONA

P

Tel. 0297 - 212 987 vidamakelaars.nl

170

Toyota Hybrid NU met

Helft ouders wil scholen weer open na meivakantie Volgende week dinsdag houdt minister-president Rutte opnieuw een persconferentie over de maatregelen in Nederland. Dan wordt ook bekend of de scholen langer gesloten moeten blijven. Onderzoek van EenVandaag toont aan, dat de helft van de ouders wil dat de scholen direct na de meivakantie weer opengaan. Scholen zijn nu een maand dicht, veel ouders vinden het zwaar worden. Zij denken dat kinderen zich thuis minder prettig voelen en ze missen hun vriendjes, de juffen en de meesters. Toch zou ook een vrij groot deel (37 procent) van de ouders de scholen nog liever dicht houden, uit angst voor een verdere verspreiding van het virus. Anderhalve meter afstand houden in de klas en op het schoolplein is niet te doen vinden zij. Ondertussen moeten scholen zich in allerlei bochten wringen om goed onderwijs te kunnen blijven leveren. Hoe ze dat doen leest u op pagina 5. foto peter bakker

Occasions

24 maanden Garantie

Kijk op vanekris.nl voor ons aanbod Toyota Van Ekris www.vanekris.nl

Windmolens en zonnevelden in De Ronde Venen?

voor inspraak en lokaal eigendom meld je aan bij veenwind.nl

MOEDER ZIEK KIND DE ZORG

Stop de verspreiding van het coronavirus We krijgen het coronavirus alleen onder controle als iedereen het volgende doet:

Iets meer geluk in de regio

Blijf zoveel mogelijk thuis.

1,5 m.

Houd 1,5 meter afstand.

Was vaker je handen.

Deel deze maatregelen met je familie, vrienden en buren.

Meer informatie: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351

Henk van Zijtveld stralend middelpunt op zijn 85e verjaardag Vorige week donderdag werd voormalig fouragehandelaar en transportondernemer Henk van Zijtveld 85 jaar. Gedurende vele jaren had hij zijn bedrijf op de Cliffordweg in Waverveen, maar Henk bevindt zich momenteel in zorgcentrum Snavelenburg. Vanwege de coronamaatregelen mag hij geen bezoek ontvangen en ook geen uitstapjes maken. Zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen trokken alles uit de kast om er toch een leuke verjaardag van te maken. 's Ochtends vroeg plaatsten ze stilletjes een spandoek met ballonnen op het terrein bij Snavelenburg, die direct bij het openen van de gordijnen in het oog sprongen. De hele familie maakte filmpjes die aan elkaar gemonteerd werden tot één geheel en dankzij de perfecte hulp van zijn verzorgsters aan Henk werd vertoond. Het tehuis zorgde voor de taart en als klap op de vuurpijl kwam de orgeldraaier de boel van af het buitenterrein nog even in het zonnetje zetten en o.a. verjaardagsliedjes spelen. Al met al werd het zo een hele bijzondere en leuke 85e verjaardag voor pa, opa en opi Henk van Zijtveld.


Gemeentenieuws GEMEENTEHUIS Bezoekadres Croonstadtlaan 111 3641 AL Mijdrecht

Postadres Postbus 250 3640 AG Mijdrecht Contactgegevens T. 0297 29 16 16 F. 0297 28 42 81 E. gemeente@derondevenen.nl Website www.derondevenen.nl Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gelden aangepaste openingstijden. Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur – 12.30 uur Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur. U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft. Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen. Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak! Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16. De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl. AFVALBRENGSTATIONS Afvalbrengstation Mijdrecht Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten.

Gemeenteraad en corona

De gemeenteraad heeft de afgelopen weken zijn werkzaamheden gewoon voortgezet. Door de coronacrisis gebeurde dat in aangepaste vorm. Vragen over voorstellen zijn schriftelijk afgehandeld en het presidium (waarin alle fracties zijn vertegenwoordigd en waar onder andere de vergaderprocedure wordt besproken) is verschillende keren digitaal bijeen geweest. Volgende week vindt er, voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis, een raadsvergadering plaats. Dit gebeurt op een andere wijze dan gebruikelijk. Hierover zijn afspraken gemaakt in het presidium. De vergadering is via de gemeentelijke website te bekijken. Inwoners kunnen de vergadering niet fysiek bijwonen. Raad komt niet fysiek bij elkaar Omdat vanwege de coronamaatregelen de gemeenteraad fysiek niet bijeen kan komen, stelt burgemeester Divendal, voorzitter van de gemeenteraad, in gezelschap van de griffier, dinsdag 21 april vast dat het aantal raadsleden om te kunnen vergaderen (het quorum) niet aanwezig is. Meteen daarna schrijft hij een nieuwe vergadering van de gemeenteraad uit voor donderdag 23 april. Op agenda alleen akkoordstukken Donderdag 23 april wordt de raad vertegenwoordigd door een raadslid vanuit de coalitie (Jan Rouwenhorst, fractievoorzitter CDA) en een raadslid vanuit de niet-coalitiepartijen (Wim Stam, fractievoorzitter CU/SGP). Op de agenda staan zogenaamde akkoordstukken, voorstellen waarmee de gemeenteraad kan instemmen zonder daarover opnieuw te debatteren. Vragen die er waren zijn schriftelijk beantwoord. Beide vergaderingen zijn via de gemeentelijke website te bekijken en beginnen om 19.30 uur. De agenda en stukken zijn te bekijken via de gemeentelijke website.

Nieuws over corona

Kijk op www.derondevenen.nl/corona voor het laatste nieuws De gemeente informeert u over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Kijk hiervoor op www.derondevenen.nl/corona Regelingen voor ondernemers Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van de regelingen voor ondernemers (vanuit de Rijksoverheid en vanuit de gemeente). Bekijk deze op www. derondevenen.nl/regelingenondernemers Kernteam van de gemeente bereikbaar Het Kernteam van de gemeente is bereikbaar. Heeft u hulp en ondersteuning nodig, een vraag over werk en inkomen of over het opgroeien en opvoeden van uw kinderen? Dan kunt u terecht bij het Kernteam.

Dit kunt u rechtstreeks benaderen via 0297 – 29 16 02. Voor uw vragen en advies kunt u ook terecht bij de Servicepunten, bereikbaar via 0297 – 58 76 00. Vragen over het coronavirus? Bekijk de informatie op: • de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus • de website van de GGDrU: www.ggdru.nl • de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/corona Of bel met: • het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (tussen 8.00 en 20.00 uur). • de informatielijn van de GGDrU: 030 - 630 54 00 (doordeweeks tussen 8.30 en 17.00 uur, in het weekend tussen 9.00 en 16.00 uur)

Servicepunt in Wilnis Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Servicepunt in Vinkeveen Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Servicepunt in Abcoude De Angstelborgh Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude

BEZORGKLACHTEN I. www.degroenevenen.nl/contact T. 0297 38 52 57 info@degroenevenen.nl

Kern

Oude datum

Nieuwe datum

Wilnis

Zaterdag 18 april

Donderdag 23 april

Vinkeveen

Zaterdag 25 april

Woensdag 29 april

Papierinzameling buitengebied ongewijzigd In het buitengebied wordt het papier al ingezameld door Remondis. Voor dit gebied gelden daarom geen wijzigingen in de ophaalmomenten. Zorg ervoor dat uw container vóór 7.30 uur buiten staat De medewerkers van Remondis hebben andere tijdsschema's dan de vrijwilligers. Zorg er daarom voor dat uw container vóór 7.30 uur aan de straat staat.

De app Afvalwijzer is bijgewerkt met nieuwe data De app Afvalwijzer is geüpdatet met nieuwe ophaaldata. Gebruikers moeten daarom de app even opnieuw opstarten. Zo blijft u via de Afvalwijzer steeds op de hoogte van het juiste ophaalmoment. De gratis app Afvalwijzer kunt u via de App Store of Play Store of downloaden.

Kunt u één uur per week huiswerkbegeleiding geven? Jongerenwerk De Ronde Venen is op zoek naar vrijwilligers die scholieren helpen met de lesstof. Juist in deze ongewone tijden is het belangrijk dat jongeren hun schoolopleiding goed kunnen blijven volgen. “Eén uur huiswerkbegeleiding per week vinden wij al fantastisch”, zegt jongerenwerker Christiaan Zijl.

Blijf zoveel mogelijk thuis.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de kantoren gesloten. U kunt u de Servicepunten alleen via e-mail en telefoon bereiken. Dat kan op de volgende tijden: ma t/m do: 9.00 – 16.00 uur vrijdag: 9.00 – 13.00 uur Servicepunt in Mijdrecht Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht

In de maand april wordt het papier in de kernen op een andere dag opgehaald. Reden hiervoor is het coronavirus. De chauffeurs van de wagens komen uit verschillende regio’s. Om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen en vrijwilligers te beschermen, wordt de inzameling door medewerkers van Remondis gedaan. Daarbij zijn geen vrijwilligers actief.

Blijf zoveel mogelijk thuis.

Afvalbrengstation Abcoude Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 13.00 uur - 15.00 uur Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten. SERVICEPUNTEN Diensten op het gebied van wonen, zorg, welzijn, en ondersteuning bij digitale diensten van de gemeente. T. 0297 58 76 00 (alle vestigingen) E. info@servicepuntderondevenen.nl I. www.servicepuntderondevenen.nl

Gewijzigde papierinzameling in april

Werkzaamheden Vinkeveen, Kerklaan Vier parkeerplaatsen aan de Kerklaan in Vinkeveen zijn tot en met 30 oktober 2020 afgesloten. Deze afsluiting houdt verband met een verbouwing. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer H. Koomen van de firma Scholtens Bouw Wognum B.V. via 0229 28 18 00. Vinkeveen, Tuinderslaantje Tot en met vrijdag 24 april wordt gewerkt aan het Tuinderslaantje (van de Kerklaan tot Parkeerplaats De Boei) in Vinkeveen. Verkeer kan de werkzaamheden passeren, maar wel met enige vertraging.

Het Jongerenwerk verzorgt sinds juli 2018 huiswerkbegeleiding onder de naam ‘De Inhaalslag’, bestemd voor basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8. Voor de uitbraak van het coronavirus werd in Mijdrecht aan dertig leerlingen huiswerkbegeleiding gegeven door vrijwilligers en stagiaires van het Jongerenwerk. Vanwege het coronavirus is het Jongerenwerk nu bezig de huiswerkbegeleiding online vorm te geven. Het heeft daarvoor behoefte aan extra vrijwilligers. Bovendien zijn er plannen om de doelgroep uit te breiden naar middelbare scholieren. ‘Fantastisch’ Jongerenwerker Christiaan Zijl: “Het hoeft niet veel tijd te kosten. Als iemand één uur per week huiswerkbegeleiding kan geven met videobellen, vinden wij dat al fantastisch. Waarin en op welk niveau iemand huiswerkbegeleiding geeft, bepalen we samen met de vrijwilliger. We beginnen altijd met een startgesprek. Daarna maken we een match met een scholier.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Christiaan Zijl via c.zijl@stdb.nl of 06 57 29 01 49.


Officiële bekendmakingen en mededelingen (week 16 – 17 april 2020) De officiële bekendmakingen en mededelingen zijn een publicatie van de gemeente De Ronde Venen. In deze rubriek staan officiële bekendmakingen en mededelingen die voor u van belang kunnen zijn. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. Indien van toepassing wordt vermeld waar u de plannen kunt bekijken en hoe u er bezwaar tegen kunt indienen. De officiële bekendmakingen en mededelingen zijn ook te vinden op www.derondevenen.nl onder Bestuur en Organisatie > Actueel.

AANGEVRAAGDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de WABO dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Rijksstraatweg 147 in Baambrugge

Vergunning Valkenheining Baambrugge

Z/20/162093

1-4-2020

Kerkstraat 92 in Abcoude

Woning uitbreiden en opwaarderen

Z/20/162094

1-4-2020

Raadhuisstraat 21 in Wilnis

Aanvraag dakopbouw Raadhuisstraat 21 Wilnis Z/20/162135

2-4-2020

Molenweg 20 in Abcoude

Isoleren dak, nieuwe dakkapel en wijzigen gevel

Z/20/162191

3-4-2020

Haagwinde 89 in Abcoude

Plan plaatsen dakkapel op de voorgevel

Z/20/162310

6-4-2020

Molenweg 19 B in Abcoude

Kappen/herplanten dertien bomen, één boom kandelaberen

Z/20/162347

7-4-2020

Plaswijk 63 in Vinkeveen

plaatsen dakopbouw en dakkapel

Z/20/162360

7-4-2020

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. U kunt ze nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

VERLENGING BESLISTERMIJN OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig artikel 3.9 van de Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvraag om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum verzonden

Burgemeester Padmosweg 3 in Wilnis

Nieuwbouw van een woning

Z/20/158536

07-04-2020

VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum verzonden

De Passage 22 A in Mijdrecht

Plaatsen van een airco-unit op het platte dak

Z/20/160353

02-04-2020

Rondweg nabij parkeerterrein in Mijdrecht

Uitbreiden van het bestaande parkeerterrein - werk of werkzaamheden uitvoeren - handelen in strijd met regels RO

Z/20/159242

06-04-2020

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van ‘Voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

INTREKKING OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunningen zijn ingetrokken: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum verzonden

Prins Bernhardlaan 13 t/m 21 en Gosewijn van Aemstelstraat 12 t/m 19 in Mijdrecht

bouw van 45 Appartementen

Z/20/161457

06-04-2020

Abcoude: Molenweg 19B

Kappen van 12 bomen

Z/20/157218

08-04-2020

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van het intrekkingsbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van ‘Voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

VINKEVEEN, ONTHEFFING PLAATSING TIJDELIJKE NOODBRUG AAN DE BAAMBRUGSE ZUWE Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 7 april 2020 in relatie tot de artikelen 2.10 en 2.11 van de Algemene Plaatselijke Verordening De Ronde Venen (APV) aan De Dukdalf Sloopwerken B.V. ontheffing hebben verleend om een tijdelijke noodbrug te plaatsen aan de Baambrugse Zuwe, 3645 AE Vinkeveen.

Firma F.A. Ruizendaal & Zonen - Fruitkwekerij - Tuincentrum - Landwinkel - Aanleg en Onderhoud van tuinen

Appels 3 kilo € 2,95 Gieser wildeman stoofperen 3 kilo € 2,95 Graszoden Fruitbomen div soorten en maten Rode en groene beuken div maten

kunt u

Ook b ij ons online bestell en!

Stuur e info@fi en mail naa r rmaru ize en wij helpen ndaal.nl u verd er.

Laurierstruiken 150-175 per stuk € 27,50 Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.firmaruizendaal.nl

Dit in verband met de verbouwing van een woning. De ontheffing geldt van woensdag 8 april tot en met vrijdag 1 mei 2020. Bezwaar Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Verzoek om een voorlopige voorziening Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang. Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van ‘Voorlopige voorziening’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij de rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden.

MIJDRECHT. ONTHEFFING TIJDELIJKE PLAATSING CONTAINER AAN DE HOUTZAAGMOLEN Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 7 april 2020 in relatie tot de artikelen 2.10 en 2.11 van de Algemene Plaatselijke Verordening De Ronde Venen (APV) ontheffing hebben verleend om tijdelijk een container te plaatsen aan de Houtzaagmolen, 3642 CJ Mijdrecht. Dit in verband met de verbouwing van een woning. De ontheffing geldt van donderdag 9 april tot en met zaterdag 9 mei 2020. Bezwaar Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Verzoek om een voorlopige voorziening Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang. Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van ‘Voorlopige voorziening’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij de rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden.

WET MILIEUBEHEER Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen maken, gelet op het bepaalde in de Wet milieubeheer (Wm) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb), bekend dat zij een melding op basis van het Activiteitenbesluit hebben ontvangen van: • Handelsonderneming Gebrs. Van Walraven B.V. voor het adres Nijverheidsweg 17C en 17D, 3641 RP Mijdrecht. De melding heeft betrekking op het uitbreiden van Nijverheidsweg 26 met opslagruimten en een (prefab) werkplaats aan de locaties Nijverheidsweg 17C en 17D. • Poel Gooi en Vecht V.O.F. voor het adres Rijksstraatweg 41A, 1396 JD Baambrugge. De melding heeft betrekking op het veranderen van de inrichting door het verplaatsen van de opslag van gevaarlijke stoffen in verpakking. • Stal Kievitshoeve voor het adres Tienboerenweg 22, 3641 RA Mijdrecht. De melding heeft betrekking op het lokaal en duurzaam opwekken van energie door middel van een windmolen (type EAZ twaalf). De molen heeft een as-hoogte van 15 meter. Door de beperkte hoogte zijn de omgevingseffecten beperkt. • Van Den Berg Horeca Exploitatie voor het adres Zandeiland één 1, 3645 BZ Vinkeveen. De melding heeft betrekking op het oprichten van het bedrijf. Voor de activiteiten van de hier vermelde bedrijven zijn landelijk geldende regels gesteld. Het is niet mogelijk om hierover zienswijzen naar voren te brengen, bezwaar in te dienen en/of beroep in te stellen. Voor het inzien van meldingen op basis van deze algemene maatregel van bestuur dient u eerst een afspraak te maken bij: Omgevingsdienst regio Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht, elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Als u een toelichting wilt of de stukken wilt inzien, kunt u hiervoor een afspraak maken met een medewerker van team Bedrijfsvoering van de Omgevingsdienst, 088 – 022 50 00.

ONTHEFFING VAN DE ROUTE VOOR HET VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen maken bekend dat zij, ingevolge artikel 29 van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen, een ontheffing van de route gevaarlijke stoffen hebben verleend aan: -

OK Gas B.V., Regterweistraat 15, 4181 CE Waardenburg voor het vervoer van propaan dan wel LPG naar diverse locaties in de gemeente De Ronde Venen.

De stukken met betrekking tot deze ontheffing liggen ter inzage van 17 april tot en met 29 mei 2020. Belanghebbenden kunnen tegen het besluit schriftelijk bezwaar indienen bij de gemeente De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na de dag van bekendmaking (datum van publicatie) bij de gemeente zijn ingediend. U kunt de stukken inzien bij: het gemeentehuis van De Ronde Venen, Croonstadtlaan 111 in Mijdrecht. Als u een toelichting wenst kunt u hiervoor (ook) een afspraak maken met de Omgevingsdienst regio Utrecht, info@odru.nl ter attentie van afdeling externe veiligheid / ontheffingen.

koop lokaal

Heeft u verhuisplannen? Reageer dan nu!

GRATIS KOOPLOKAAL CHEQUE T.W.V. €100,Als gevolg van het coronavirus is er voor veel winkels en horecagelegenheden een bijzondere situatie ontstaan. Om onze lokale ondernemers en daarmee onze gezellige winkelstraat te behouden hebben wij de volgende actie. Ruijgrok Makelaars biedt u een KOOPLOKAAL CHEQUE t.w.v. €100,- aan bij: *Een verkoopopdracht van uw huidige woning *Een aankoopopdracht van een nieuwe woning

Kijk op onze facebookpagina voor de actievoorwaarden.

Help daarmee onze gezellige winkelstraat te behouden! #steundelokaleondernemer

Hofland 19 Mijdrecht • 0297 - 283 375 info@ruijgrok.nl • www.ruijgrok.nl


4

DE GROENE VENEN

17 APRIL 2020

Mijdrechtse ondernemers slaan handen ineen voor plexiglas tussenschermen

“Wellicht straks ook voor scholen en nagelstylistes” Veel bedrijven zitten met de handen in het haar: hoe kunnen je afstand tot klanten, collega’s of werknemers bewaren en tóch zaken doen? De Mijdrechtse ondernemers Jeroen de Jong van Platimex en Jurgen Blom van HCM sloegen de handen ineen. Samen maken zij dezer dagen honderden plexiglas preventieschermen waardoor het onderlinge contact kan worden vermeden. “Wellicht gaan we straks ook produceren voor scholen, nagelstylisten en pedicures. Ook zij willen weer aan het werk.’’ tekst rosanne kok- foto arthur van der kooij

Maatwerkoplossingen voor winkels, recepties (boven) en nagelstudio's (onder)

De samenwerking tussen HCM en Platimex is een mooi voorbeeld van verbroedering in de coronacrisis. “Wij werken veel met plexiglas’’, legt Jeroen de Jong uit. “Dat beletteren en bestickeren we voor onze opdrachtgevers; veelal uit de evenementenbranche en de zakelijke markt. Toen de crisis kwam, zagen wij onze opdrachten direct teruglopen.’’ Toch is Jeroen geen type om bij de pakken neer te gaan zitten. “Ik zag dat er behoefte was aan schermen om het fysieke contact tussen mensen te voorkomen’’, zegt hij. “Die schermen wilde ik graag maken. Daarvoor mogen we gebruik maken van de freesmachine van HCM. Zij hebben die grote machine aangeschaft, maar in deze tijd staat hij ook nagenoeg stil. Daarom is het heel fijn dat we nu kunnen samenwerken.’’ Het allereerste scherm dat de Mijdrechtse ondernemers maakten, ging naar de apotheek in Mijdrecht. “Inmiddels hangen onze schermen bij bedrijven door het hele land’’, legt Jeroen uit. “We verkopen standaard maten, maar doen ook veel maatwerk. Ze hebben ronde hoeken, zijn netjes afgewerkt, stijlvol en uitstekend schoon te maken. Ze gaan

Jurgen Blom van HCM (links) en Jeroen de Jong van Platimex: “We verkopen standaard maten, maar doen ook veel maatwerk. Ze hebben ronde hoeken, zijn netjes afgewerkt, stijlvol en uitstekend schoon te maken.” naar zowel winkels – die hiermee een afstand willen creëren tussen werknemers en de klanten – en naar bedrijven. Met de schermen zorgen zij ervoor dat de werknemers een veilige afstand tot elkaar houden. We hebben al schermen verkocht aan de HEMA en aan alle vestigingen van Van Walraven. Zo gaan ze echt het hele land door.’’ Jeroen verwacht dat hij de komende tijd nog veel meer schermen verkoopt. “Steeds meer bedrijven zoeken naar mogelijkheden om toch te kunnen werken. Met een scherm ertussen kunnen collega’s ook kleine vergaderingen houden of kunnen banken bijvoorbeeld contact houden met hun klanten.

haal ‘t voorjaar naar binnen!

stunt LAMINAAT

KLIKLAMINAAT LANDHUISDELEN Klasse 32, 8 mm dik, 24 cm breed, in diverse kleuren.

WIJ ZIJN GEWOON

geopend!*

9,

95

per m² incl. BTW

Normaal € 24,95 nu

√ LAAGSTE PRIJSGARANTIE √ >200.000 M² OP VOORRAAD √ GRATIS RESERVEREN √ ZONDAG OPEN!

actie

Sommige gesprekken moeten wel face-to-face worden gevoerd. Daarvoor zijn onze schermen ideaal.’’ Ook nagelstylistes en pedicures hebben al interesse getoond. “Zij willen ook dolgraag weer aan het werk’’, stelt Jeroen. “Ze zoeken naar mogelijkheden waar binnen dat zou kunnen. Voor hen zijn we ook schermen aan het ontwerpen. En wellicht ook wel voor scholen. Het is nog even koffiedik kijken, maar ik kan me goed voorstellen dat zij ook nog de afstand tot elkaar moeten bewaren, ook als ze weer open mogen zijn. Afstand tussen de leerlingen en de docent, of misschien zelfs wel afstand tot elkaar. En dan zijn onze schermen natuurlijk echt een uitkomst.’’

WIJ VOLGEN DE RICHTLIJNEN VAN RIVM

PVC TRAPRENOVATIE

TEGEL KLIKLAMINAAT

RUSTIEK EIKEN VISGRAAT

COMPLETE TRAP 13 TREDEN

KRONO IMPRESSIONS, 8 MM DIK

PLANKMAAT 15,5 X 77,5 CM

In 10 kleuren, incl. neuslijst en stootborden.

Klasse 32, 4x V-groef Clic2go-systeem, in 7 kleuren. Normaal € 24,95 nu

Dikte 14 mm, eiken toplaag, 4-zijde minivelling. Normaal € 79,95 nu

LAAGSTE

prijs

395,VAN

incl. BTW

NL!

13,

95

per m² incl. BTW

39,

95

per m² incl. BTW

7 VESTIGINGEN: ALMERE • AMSTERDAM • ARNHEM • BREDA • CAPELLE AD IJSSEL • EINDHOVEN • HELMOND VLOER HET ZELF AMSTERDAM SPAKLERWEG 44B (EERSTE 1,5 UUR GRATIS PARKEREN), TEL. 020-668 48 80 WWW.VLOERHETZELF.NL


DE GROENE VENEN

17 APRIL 2020

5

Corona en het onderwijs

Hoe gaan scholen om met deze crisis? Thuisonderwijs, hoe ziet dat eruit?

LUISTERVINK 2.0 Anderhalvemetersamenleving

foto peter bakker

Nu de scholen dicht zijn vanwege het coronavirus moeten zij op zoek naar alternatieven om hun leerlingen van goed onderwijs te kunnen blijven voorzien. Hoe doen zij dat? Een gesprek met Jaco van den Dool van OBS De Pijlstaart en Henk Ligthart van het VeenLanden College.

Vinkeveen en Mijdrecht – is de situatie vergelijkbaar met OBS Pijlstaart. “Binnen twee dagen konden wij onze leerlingen van digitaal onderwijs voorzien’’, vertelt rector Henk Ligthart. “We delen het huiswerk via Magister en hebben contact met de leerlingen via Microsoft Teams. Daarnaast voeren de mentoren individuele telefoongesprekken met de leerlingen.’’

tekst rosanne kok

Volgens directeur Jaco van den Dool kon de school heel snel het digitale onderwijs vormgeven omdat zij daar al anderhalf jaar mee bezig was. ‘‘Een van onze ambities is het aanleren van digitale vaardigheden en de leerlingen voorbereiden op onze technologische samenleving’’, stelt de directeur. ‘‘Die ambitie realiseren wij door het aanbieden van maandelijkse DigiLabs waarin de leerkrachten online onderwijs maken en ideeën met elkaar uitwisselen. Hierdoor zijn onze leerkrachten het al gewend om digitale middelen in te zetten; ze maken quizzen om de leerstof te verrijken en nemen filmpjes op om specifieke instructie te kunnen geven aan leerlingen die dat nodig hebben.’’ Waar het digitale onderwijs voorheen 10% innam, moest de directeur nu opschroeven naar 100%. ‘‘Per dag maken we voor de leerlingen een online programma met een dagindeling. We starten de dag met een samenkomst of een persoonlijke boodschap omdat we ook het groepsgevoel heel belangrijk vinden. Zeker in deze tijd. Daarnaast presenteren we een afwisseling tussen live instructies en filmpjes die al eerder zijn opgenomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat leerlingen het beste leren van hun eigen leerkracht. Daarom willen we hen zoveel mogelijk zelf in beeld.’’ Zorgleerlingen Leerlingen die extra zorg en ondersteuning nodig hebben worden apart gebeld en krijgen éénop-één les. “Daarnaast hebben we ook nog de mogelijkheid tot opvang van een beperkt aantal leerlingen in de school. Die maatregel is voor kinderen van ouders in de vitale beroepen of waar de zorgen thuis heel groot zijn.’’ Magister en Microsoft Teams Op het VeenLanden College – met scholen in

COLOFON De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

Te fanatiek van start De school ging heel fanatiek van start en moest daarom al snel wat afschalen. “Digitaal onder-

OPROEP! Wat doen de leerkrachten nu ze hun leerlingen zo missen? Gaan ze op raamvisite? Sturen ze kaartjes? Laat het ons weten! Wie de kranten leest en het nieuws volgt, ziet dat veel leerkrachten hun leerlingen missen. Sommigen gaan op raamvisite om de leerlingen toch even te kunnen zien. Anderen schrijven brieven of sturen een kaartje. Op welke manier blijven jullie in contact met de leerlingen? Rosanne Kok werkt aan een artikel met allerlei initiatieven vanuit scholen om het gemis van hun leerlingen iets te verzachten. Wij zoeken naar leerkrachten die aan dit artikel willen meewerken. Ben je leerkracht en werk of woon je in De Ronde Venen? Stuur dan een berichtje naar: rosanne@degroenevenen.nl

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij en Michael Reuling.

wijs is heel anders dan onderwijs in een klaslokaal. Vanuit de leerlingen kregen we de feedback dat het heel intensief is om heel de dag naar een scherm te staren. Voor een hoger rendement hebben we daarom het rooster wat uitgedund.’’ De leerlingen van het VeenLanden College volgen alle vakken. “Dat geldt ook voor gym’’, lacht de rector. “Dan krijgen de leerlingen filmpjes met oefeningen die ze kunnen doen.’’ Alleen voor de praktische vakken als techniek en muziek is een uitzondering gemaakt. Militaire operatie voor schoolexamens Er is al bekend gemaakt dat de Centrale Examens niet doorgaan, maar wat doet een middelbare school met de Schoolexamens? “Dat is een militaire operatie geworden’’, stelt de rector. “Allereerst hebben we heel sterk gekeken wat we nog wel willen toetsen en wat minder belangrijk is. Ook maakt uit of de leerlingen er goed voor staan. Voor de leerlingen waarbij dat niet het geval is, hebben we de herkansingsregels aangepast. Ze kunnen nu ook nog schoolexamens herkansen uit de eerste en tweede periode. Mondelingen vinden plaats via Facetime of Microsoft Teams. En we hebben de school zo ingericht dat we hier ook een aantal examens kunnen laten plaatsvinden. Beide gymzalen hebben we daarvoor tot onze beschikking. De tafels staan heel ver uit elkaar. Er geldt eenrichtingsverkeer. Alle spullen liggen al klaar. Naar het toilet gaan moet eigenlijk worden vermeden, maar voor wie toch moet, staat een heel schoonmaakteam klaar. Na afloop worden alle tafels gereinigd en we werken in ploegen waardoor groepen leerlingen elkaar niet kunnen ontmoeten. Echt, hier wordt gewerkt met militaire precisie.’’ Trots De rector is trots op zijn team en zijn leerlingen. “Juist in deze tijden zie je dat er mooie initiatieven en ideeën ontstaan’’, zegt hij. “Het overleggen via Microsoft Teams gaat heel erg goed. We oefenen nu ook met een nieuwe vorm van efficiëntie. Daar kunnen we van leren in de toekomst.’’ Het sociale component valt wel zwaar. “Ik denk dat elke leerling stiekem gewoon het liefst weer naar school wil’’, besluit hij. “En dat geldt ook voor onze docenten.’’

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Ik heb – zeg maar – iets met taal. Niet dat ik nooit fouten maak in stijl of spelling, maar geschreven taal heeft altijd mijn warme belangstelling gehad. Vroeger op de basisschool – die in mijn tijd overigens nog gewoon ‘lagere school’ werd genoemd – verscheen op mijn gezicht altijd een brede grijns als de juf of de meester aankondigde dat we dictee gingen doen. En opstellen schrijven was een van mijn lievelingsbezigheden op school. Dat ik dus ooit bij een krant zou komen te werken, was niet meer dan een kwestie van tijd... Terug naar onze taal. Want u hebt vast al gemerkt dat de coronacrisis (één woord, zonder hoofdletter) leidt tot een vloedgolf aan nieuwe woorden, waar we voorheen nooit van hadden gehoord, maar die goed zijn voor flink wat extra punten bij scrabble, een spel dat zich in deze tijd van thuisquarantainebezigheden weer mag verheugen in een hernieuwde belangstelling. Iedere crisis leidt tot nieuwe woorden en begrippen en vooral de overheid heeft er een handje van om met nieuwe woorden te komen. Zo zaten we, voordat we ook maar ons best hadden gedaan om een goed Nederlands woord te verzinnen, al meteen opgescheept met het woord ‘lockdown’. Maar ja, is het Belgische ‘opkotten’ dan een alternatief? En inderdaad, zoals het virus een lichaam infecteert, zo infecteren de buitenlandse begrippen onze taal: flatten the curve, social distancing, exit-strategie. Gelukkig zijn er ook fraaie Nederlandse bewoordingen gevonden: anderhalvemetersamenleving, aanhoesten, betaalhygiëne, ellebooggroet, groepsimmuniteit, infectielawine, balkonconcert en, gewoon op pagina 7 van deze krant: coronaburenbingo. Raambezoek. Wie direct dacht aan prostitutie en zich afvroeg hoe je daar anderhalve meter afstand houdt, moet ik teleurstellen. Raambezoek is het zwaaien naar opa en oma achter het glas. Onze virusvocabulaire verandert dus razendsnel. Want bij snotterschaamte denken we al niet meer aan een droevige film, maar plaatsen we direct in de coronahoek. Op internet worden diverse coronawoordenboeken bijgehouden. Het coronawoordenboek van Ton den Boon, de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, telt inmiddels ruim driehonderd woorden, van anderhalvemetereconomie tot zwaaibezoek (www.taalbank.nl). Hier gaan wel weer neerlandici op promoveren, let maar op! En we moeten niet gek opkijken als het Woord van het Jaar 2020 uit de coronavocabulaire komt en zo de taal blijvend infecteert. Maar over het algemeen is de verwachting, dat als er een vaccin tegen Covid-19 wordt gevonden, ook de meeste woorden zullen wegsmelten en gaan coronaspugers de geschiedenisboeken van onze taal in.

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2020 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


6

Corona nieuws De Wegwijzer open Voorlopig staat elke week op woensdag-, donderdag- en vrijdagmorgen de deur van De Wegwijzer in Mijdrecht open. Van 10 - 13 uur is er in het gebouw van de Chr. Ger. kerk gelegenheid om even de stilte te zoeken en rust te vinden. Voor wie dit wenst, is er ook de mogelijkheid van een gesprek. De regels van de overheid m.b.t. corona worden in acht gehouden; er zijn niet meer dan vijf mensen in de kerk. Iedereen is welkom aan de Koningin Julianalaan 22, vlakbij supermarkt Hoogvliet.

17 APRIL 2020

Feest bij Toyota Van Ekris in Mijdrecht Afgelopen jaar hebben de inwoners van De Ronde Venen hun voorkeur laten vallen voor Toyota. Toyota Van Ekris in Mijdrecht heeft de meeste nieuwe auto’s mogen leveren van alle merken in De Ronde Venen. De grootste stijging zag Van Ekris bij de categorie hybride auto’s zonder stekker. Bijna 80% van alle aankopen betrof in 2019 een hybride. Van Ekris constateert dat de markt verschuift, steeds

meer benzine- en dieselauto’s worden ingeruild voor een Toyota-hybride. Het jaar 2019 was bovendien het jaar dat Van Ekris meer andere merken inruilde dan Toyota’s, een trend die naar verwachting ook in 2020 wordt voortgezet. Van Ekris bedankt hierbij haar klanten voor dit mooie succes en voor het vertrouwen. Ook nieuwsgierig geworden naar een Toyota Hybride? Kijk op vanekris.nl.

Mooie paasverrassing senioren Zaterdagochtend 11 april was het bestuur van de Stichting Feestelijkheden Abcoude aanwezig bij “de Angstelborgh”. Door het Coronavirus zijn de activiteiten in april en mei niet mogelijk waardoor de senioren het zonder de bingo op Koningsdag moeten stellen en ook zonder activiteiten op 5 mei. Toch wilden de leden van de SFA

Veiling De Hoef uitgesteld De jaarlijkse veiling van HSV in De Hoef vindt dit jaar niet plaats in juni, maar is verschoven naar 17 oktober a.s. in dorpshuis De Springbok.

Koorreis Amicitia afgelast De koorreis van C.O.V. Amicitia van 8 t/m 10 mei naar Paderborn is afgelast. Er werd al flink gerepeteerd en men verheugde zich op het concert in Duitsland. Besloten is het hele project af te blazen om in het jubileumjaar 2021, wanneer Amicitia 65 jaar bestaat, het plan alsnog uit te voeren.

Bewaar je ticket, geniet later Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te steunen. De sector heeft in gezamenlijkheid een regeling ontwikkeld, met ondersteuning van het ministerie van OC&W en volgens de regels van de ACM. Meer info op: www.bit.ly/3bbh6UT

DE GROENE VENEN

iets geven aan de senioren, een prachtig bos tulpen en twee overheerlijke tompoucen werden op de 1,5 meter bij de deur aangeboden. Met deze kleine attentie wil de SFA laten weten ook mee te leven met de senioren en aan hen te denken. Het gebaar werd enorm gewaardeerd. foto fem van duuren

St. Tjitze Hesselius brengt eenzame ouderen een kaartje en bloemen “Wat een lief gebaar” is de reactie van de eenzame ouderen die deze week werden verrast door St. Tjitze Hesselius. De Stichting organiseert gezellige uitjes voor ouderen die alleen zijn. Helaas kunnen ook deze uitjes even niet doorgaan. Juist ouderen die alleen zijn hebben het nu extra moeilijk, vandaar het idee om bij zoveel mogelijk ouderen een bloemetje en een kaartje te bezorgen. Het is fijn om veel ouderen even te zien, aldus Simone Borgstede, die de uitjes in opdracht van de Stichting organiseert. “Ik denk onwillekeurig toch vaak aan mijn ‘dames’. Van een aantal weet ik dat ze eigenlijk nauwelijks iemand zien en dan is het toch fijn om ze, uiteraard op anderhalve meter, even te zien. We leggen de bloemen en het kaartje voor de deur en bellen aan. De reactie van de ouderen is geweldig, ze zijn heel blij ver-

rast en reageren zo lief. Ze begrijpen uiteraard dat de uitjes even niet door kunnen gaan maar hopen wel dat we deze zomer nog iets gezelligs kunnen doen.” Ook via de mail kwamen allerlei enthousiaste reacties binnen, de prachtige rozen, maar vooral de gevoelde aandacht is zeer welkom. Helaas lukte het niet om bij alle ouderen een boeket te bezorgen; op sommige woonlocaties voert men een, terecht, een strikt beleid. Wel jammer dat een aantal ouderen dit bijzondere hart onder de riem daardoor moeten missen. De stichting gaan bekijken op welke manier in de komende tijd nog iets bijzonders voor de ouderen kan worden georganiseerd, zolang er nog geen gezamenlijke activiteit kan worden georganiseerd. Zie ook www.tjitzehesselius.nl of kijk op facebook.

Aangepaste bedieningstijden bruggen en sluizen in De Ronde Venen Bruggen en sluizen worden vanaf donderdag 16 april bediend volgens een aangepast zomerrooster. Bediening: maandag tot en met zaterdag van 9.00 – 12.30 uur en 13.30 – 16.30 uur. Feestdagen zijn uitgezonderd. Deze maatregel is ingevoerd om de gezondheidsrisico’s van het Coronavirus te beperken en geldt tot nadere berichtgeving.

Mw. Houtman uit Wilnis is helemaal verguld met de kaart en de bloemen.

Paasgroeten van De Zonnebloem Om hun gasten tijdens deze vervelende coronacrisis een beetje het Paasgevoel mee te geven, hebben de Zonnebloem afdelingen Mijdrecht, en Wilnis/De Hoef een kleine paasattentie in de brievenbus gestopt of overhandigd met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Soms was dat lastig, want waar leg je zo'n pakketje neer? De bezoekvrijwilligers vonden overal een oplossing om de attenties te bezorgen. Een klein opkikkertje in deze toch wel moeilijke tijd... Ook de Zonnebloemafdeling Vinkeveen/ Waverveen heeft even geen activiteiten, maar wél aandacht! Er zijn veel mooie initiatieven ontstaan en velen zetten zich in om de dagen voor anderen wat kleur te geven. Bijvoorbeeld met een telefoontje of een kleine attentie. Graag bedankt de afdeling Vinkeveen/Waverveen de Riki Stichting en tuincentrum Rijdes hartelijk voor het sponsoren en bezorgen van een leuke ‘opsteker’ voor de deelnemers.

Berenvlag geeft mensen steuntje in de rug Het zijn vreemde tijden, de coronacrisis raakt ons allemaal en de drang naar wat vrolijkheid in het straatbeeld wordt steeds groter. Met de door Vlaggenclub Mijdrecht ontwikkelde vrolijke berenvlag kan iedereen een steentje bijdragen. Om zorgpersoneel te steunen, omdat mensen die heftig zijn geraakt door de ziekte, om de straat weer wat vrolijker te maken of om kenbaar te maken dat je meedoet aan de Berenjacht. De beer staat voor de kinderen die zich met de berenjacht bezig houden, de stethoscoop staat voor ondersteuning van de artsen, verpleegkundigen en voor de verzorgenden en de hartjes staan voor iedereen om je heen. Om de verbondenheid niet alleen in woord uit te zenden maar ook in daden, zal er per verkochte vlag een bedrag overgemaakt worden aan de Voedselbank. Kinderen gaan massaal op Beren-

jacht. Het idee is simpel. Nu kinderen niet naar school kunnen en niet met vriendjes en vriendinnetjes kunnen afspreken, ontstond het idee van Berenjacht, geïnspireerd op het prentenboek uit 1995 "Wij gaan op Berenjacht" waar een vader met zijn kinderen op berenjacht gaat en tijdens deze tocht beleven ze allerlei avonturen. Zo ontstond ook het idee in Nederland. Als ouders met kinderen een blokje omlopen, kunnen ze in de eigen buurt op zoek gaan naar knuffelberen in de vensterbanken of de mooie Berenjachtvlag in de vlaggenmast. De vlaggen zijn online te koop via www.vlaggenclub.nl/vlag-berenjacht-beer-met-hart. Een aantal vlaggen wordt ter promotie uitgedeeld aan onze plaatselijke voedselbank, het stadhuis en er wordt er een opgehangen aan een vlaggenmast zodat kinderen ze gelijk al kunnen vinden.


DE GROENE VENEN

17 APRIL 2020

7

Anna (6) maakt kleurplaten voor andere kinderen in coronatijd

“Zo hoeven kinderen zich niet te vervelen” Tekenen. Anna Uijl (6) doet niets liever. Vanaf het moment dat ze een potlood kon vasthouden, maakt ze al de mooiste creaties. Nu, tijdens de coronacrisis, heeft Anna een actie bedacht om ervoor te zorgen dat andere kinderen zich niet hoeven te vervelen. Zij tekent kleurplaten, die ze vervolgens deelt op sociale media zodat andere kinderen de kleurplaten kunnen inkleuren.

GROTE VERHALEN tekst rosanne kok

tekst rosanne kok

- foto arthur van der kooij

Ook voor Anna is het leven anders, zo tijdens de coronacrisis. Ze gaat niet naar school en moet thuis huiswerk maken “Ik vind het saai dat ik niet naar school mag. En ook oneerlijk, want mijn zusje Livia zit pas in groep 1 en heeft veel minder huiswerk. Ik moet dus schoolwerk doen, terwijl zij al mag spelen. Dat vind ik niet leuk.’’ En spelen met vriendinnetjes gaat ook even niet. “Gelukkig wel nog met Zoë’’, vertelt Anna. “Zij komt nog wel bij mij en soms ga ik ook naar haar.’’ Maar verder ligt ook het sociale contact van Anna stil. “Ik moet wel huiswerk maken hoor’’, vertelt ze en ze laat haar taal en haar rekenboek zien. “En samen met mijn vader doe ik vaak tekendictees. Dan zegt hij moeilijke woorden en die moet ik dan tekenen. Bijvoorbeeld lolly of geur. Of scheet… Dat is wel heel lastig om te tekenen.’’ Verliefde zeemeerminnen Je kunt Anna niet blijer maken dan met papier en kleurpotloden. “Ik teken eigenlijk elke dag’’, zegt zij. “Vanmorgen heb ik deze gemaakt.’’ Ondertussen houdt ze een vel papier voor de

camera zodat ik het goed kan zien. “Het is een jongenszeemeermin. Een meerman dus eigenlijk. Daar staan allemaal zeemeerminnen omheen. Zij zeggen allemaal dat ze verliefd op hem zijn…’’ Eerder maakte Anna ook al een tekening waarbij verliefdheid een belangrijk uitgangspunt was. “Toen heb ik een tekening gemaakt van allemaal jongens in een raceauto met daaromheen allemaal meisjes die verliefd zijn.’’ Daarnaast maakte zij tekeningen van eenhoorns, tekeningen van zichzelf met haar zusje terwijl ze buiten speelt en tekeningen van de situatie als de coronacrisis voorbij is. Mensen zijn blij om weer gewoon buiten te zijn en naar de supermarkt te kunnen gaan. Prijs voor de mooiste kleurplaat Via de klassenapp heeft Anna dagelijks contact met andere kinderen uit haar klas. “In die appgroep heb ik een van mijn tekeningen gedeeld als kleurplaat’’, legt Anna uit. “Ik had er een wedstrijd van gemaakt. Wie hem het mooist inkleurde, kreeg een prijs.’’ Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven. “Toen ben ik langs de deuren

Van alle markten thuis

Anna (rechts) heeft via de klassenapp dagelijks contact met andere kinderen uit haar klas. “In die appgroep heb ik een van mijn tekeningen gedeeld als kleurplaat’’, gegaan en heb een medaille en een cupcake bij de winnaars aan de voordeur gehangen. Dat was grappig.’’ Deze actie smaakte naar meer. Samen met haar vader deelt Anna bijna dagelijks een van haar tekeningen op de Facebookpagina Anna Tekent. “Dan kunnen andere kinderen ook kleuren en hoeven ze zich niet te vervelen.’’ Bijna jarig… Zelf verveelt Anna zich ook niet; ze verheugt zich enorm op haar verjaardag. “Ik word al bijna 7’’, vertelt ze vol trots

Coronaburenbingo in Abcoude Op Tweede Paasdag heeft een aantal bewoners van de straat Achter de Kerken in Abcoude met elkaar een openluchtbingo gehouden met inachtneming van de RIVM-regels. Maar liefst 15 gezinnen deden mee aan de burenbungo, die was georganiseerd door buurvrouw Jolanda Siegers. Via WhatsApp kregen de deelnemers van tevoren de 'straatregels' toegestuurd, die niet alleen spelregels bevatten, maar ook precies aangaven hoe de

Coronavrijwilligster Emma verrast hulpvragers met een orchidee. foto jan burgers

Handjehelpen verrast hulpvragers De Rode Venen met bloemengroet Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen heeft tientallen orchideeën bezorgd bij haar hulpvragers in De Ronde Venen. Nu zij de bezoekjes van hun maatjes moeten missen, steekt Handjehelpen hen een hart onder de riem met een orchidee voor de deur. Het genereuze aanbod van orchideeën kweker Stolk Orchids uit Waddinxveen kon niet op een beter moment komen. Corstiaan Stolk bezorgde afgelopen week gratis een vrachtwagen vol orchideeën, die Handjehelpen aan haar hulpvragers mag aanbieden. De bloemen zijn bezorgd in een gedeelte van het werkgebied van Handjehelpen: in Utrecht stad, Zeist, Bunnik, Stichtse Vecht, Weesp, De Ronde Venen en Woerden. Meer dan 700 hulpvragers worden blij gemaakt met een onverwacht cadeautje op hun stoep. “Op het kaartje dat we bij de orchideeën hebben gestoken, roepen we onze hulpvra-

gers op om ons vooral te bellen als ze hulp nodig hebben. In deze bijzondere tijden kan de hulpvraag elke dag anders zijn; hoe mooi zou het zijn als we met dit kaartje eventuele schroom om hulp in te roepen, kunnen wegnemen,” zegt een enthousiaste Irene Domburg, directeur van Handjehelpen. De laatste weken stroomden de aanmeldingen van ‘corona’ vrijwilligers bij Handjehelpen binnen. De teller staat nu op 850 en er komen nog dagelijks aanmeldingen binnen. Deze enthousiaste vrijwilligers zet Handjehelpen coronaproof in. Bijvoorbeeld als belmaatje, om de hond uit te laten, om medicijnen te halen, om kinderen te helpen bij het maken van hun online huiswerk, voor het rondbrengen van maaltijden of het online vermaken van kinderen. Tientallen van de ‘corona’ vrijwilligers zijn dezer dagen op pad om de orchideeën op de juiste bestemming te brengen.

en steekt zeven vingers in de lucht. “Dan krijg ik een step. Dat weet ik al omdat mama mij gevraagd heeft of ik de mooiste wilde uitkiezen. Hij is zwart met paars.’’ Een gek feestje wordt het wel. “Ik mag geen kinderfeestje geven, maar ik ga wel Zoë vragen. Zij kan dan bij mij komen logeren. Ik heb zelfs al een naam voor mijn themafeestje bedacht: Slapen Beautiful. En de andere kinderen mogen bij mij een traktatie komen ophalen, maar daar moeten we nog even over nadenken…’’ www.facebook.com/annatekent

deelnemers coronavrij hun speelkaart moesten indienen en hun gewonnen prijzen in ontvangst konden nemen. Een mooi staaltje saamhorigheid, dat nog extra leuk werd dankzij de leuke prijzen van lokale sponsors.

In deze gekke tijd gaat alles anders. Van ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen thuis van onderwijs voorzien. Ze zijn opeens Planner, Facilitair manager, ICT’er (want: als we allemaal tegelijkertijd het filmpje van de juf willen streamen, gaat er altijd wel iets mis), huiswerkbegeleider en conciërge ineen. Restaurants worden plots een drive-in restaurant en zelfs kwekerijen en andere bedrijven in de sierteelt doen aan afhaal en bezorging. Deze tijd vraagt om multitasking en enorm veel flexibiliteit. Het leert ons dat we veel meer kunnen dan we zelf denken. Als een echte hovenier heb ik mijn tuin omgeploegd, opnieuw ingezaaid, onkruid gewied en stekjes gepoot. En toen vorige week het water niet meer door de gootsteen wilde wegspoelen, besloot ik ook zelf het heft in handen te nemen en de gootsteen te ontstoppen. Helemaal tot reinigen van de sifon aan toe. Nog niet eerder had ik van dit woord gehoord, maar nu weet ik er alles van. Alle onderdelen uit elkaar. Neus dicht. Schoonpoetsen maar. Et voilá. De gootsteen loopt weer door als een zonnetje. Met behulp van YouTube kun je alles worden lijkt het wel. Nu weet ik dat ik ook nog als plumber aan de slag kan. Ik twijfel nog of ik binnenkort ook de schaar in mijn eigen haar ga zetten. Misschien net als minister Hugo de Jonge met begeleiding op afstand van mijn kapper? Een Grapperhauscoupe zou me nog moeten lukken, maar dat gaat me zelfs in deze tijd een beetje te ver.

Werkzaamheden voor veilige oversteek N201 bij Mijdrecht Vanaf 20 april voert aannemer Versluys gedurende vier avonden/nachten wegwerkzaamheden uit op de N201 bij Mijdrecht in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van twee verhoogde middengeleiders ter hoogte van de Eerste en Tweede Zijweg zodat voetgangers en (brom)fietsers daar veiliger en in twee keer de N201 kunnen oversteken. Hoewel de weg niet helemaal dicht hoeft, moet het verkeer rekening houden met een aantal verkeersmaatregelen. Omdat er alleen ’s avonds en ’s nachts gewerkt wordt, blijft de hinder beperkt. Planning en verkeersmaatregelen De aannemer werkt van 20 tot en met 24 april gedurende vier avonden/nachten vanaf 20 uur ’s avonds tot 5.30 uur de volgende ochtend. Onder begeleiding van verkeersregelaars wordt het verkeer langs de werkzaamheden geleid.

• Verkeer vanuit Mijdrecht richting Uithoorn wordt via de busbaan geleid. • Verkeer vanuit Uithoorn richting Mijdrecht wordt via de andere rijstrook geleid. • Fietsers hebben geen last van de uitvoering en ook het openbaar vervoer ondervindt nauwelijks hinder. • Bij calamiteiten krijgen hulpdiensten altijd een vrije en snelle doorgang. Tijdens de uitvoering worden naast de gebruikelijke veiligheidseisen, uiteraard ook alle extra coronamaatregelen in acht genomen. Verbetering verkeersveiligheid In het programma Toekomst N201 zoekt de provincie Utrecht samen met bewoners, gemeenten en organisaties naar mogelijkheden om de verkeersveiligheid op de provinciale weg N201

te verbeteren. Tijdens die zoektocht zijn bij de gemeente De Ronde Venen en de provincie Utrecht veel meldingen binnengekomen over de verkeersonveilige situatie bij de kruising met de Eerste en Twee Zijweg op het tracé tussen Mijdrecht en Uithoorn. Oversteken is moeilijk vanwege het drukke verkeer en de naast de weg gelegen busbaan. Snelle maatregel Met het aanbrengen van twee verhoogde middengeleiders kan de onveilige situatie bij het kruispunt relatief snel en eenvoudig worden verbeterd. De middengeleiders zorgen ervoor dat voetgangers en (brom)fietsers veiliger en in twee keer de drukke weg kunnen oversteken. Nu de kou uit de grond is, kunnen de middengeleiders in worden aangebracht. Meer (achtergrond)informatie over het programma Toekomst N201 is te vinden op www.toekomstn201.nl


Familieberichten

8

17 APRIL 2020

DE GROENE VENEN

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal di­ent van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Chris Vendrik 18-04-2005

18-04-2020

Lieve schat, Ik heb het nu weer heel fijn, maar je bent nog altijd in mijn hart. Liefs, Anilka – Flos

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Melding overlijden: dag en nacht bereikbaar 06-26056999

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Vanaf 22 april dagelijks op lokale TV

Houd oude spullen even thuis

Ook een nare tijd kent lichtpuntjes. Mensen zijn veerkrachtig en passen zich vaak op een creatieve manier aan. De docenten van Senior Sportief Actief kunnen zeer tot hun verdriet niet meer lesgeven aan hun deelnemers.

Dezer dagen vindt u lange files en wachttijden bij de afvalbrengstations in De Ronde Venen, geïrriteerde bezoekers, te weinig verwerkingscapaciteit en overbelaste medewerkers. De afvalbrengstations kunnen het enorme aanbod niet meer aan. Kom daarom alleen met uw afval als het echt niet anders kan.

BlijFFit: een beweegprogramma op RTV Ronde Venen

Zij verzinnen echter allerlei creatieve manieren om hun deelnemers te bereiken en in beweging te houden: oefeningen over de mail of les via de whatsappgroep of buiten met “Balustradegym” in Angstelborgh Abcoude of men krijgt de Beweegposter in de brievenbus. Joke van Diemen maakte zich eigenlijk het meest zorgen om de senioren, die binnen moeten blijven of op hun kamer in het verzorgingshuis moeten blijven, geen bezoek krijgen, niet naar hun clubjes kunnen en misschien niet zo handig zijn met internet en smartphone. Juist voor deze groep senioren is het belangrijk om in beweging te blijven, vitaal te blijven, én... een beetje afleiding kan ook geen kwaad. Buurtsportcoach-senioren Jos Kooijman: ”We zijn gaan nadenken hoe we nu zo veel mogelijk mensen tegelijk kunnen bereiken”. Toen bedacht Joke: via de TV! “Natuurlijk bestaat al het programma op de nationale TV: Nederland in Beweging”, aldus Joke, “maar dat gaat voor een heleboel senioren uit mijn groepen te snel en buiten dat; hoe leuk is het om je eigen juf in de huiskamer te ontvangen!” Het bestuur van RTV Ronde Venen reageerde direct enthousiast op dit initiatief en bedacht hoe zij dat intern konden regelen op een coronaveilige manier. Intussen gingen Joke en Jos aan de slag met het bedenken van een geschikt beweegprogramma op de stoel. Iedereen heeft een stoel en een TV in huis en voor oefeningen op een stoel heb je niet zoveel ruimte voor nodig. “En”, zegt Jos, “dit wordt een programma voor álle senioren uit De Ronde Venen, zelfstandig wonend maar ook voor mensen in verzorgingshuizen.” Het programma is BlijFFit gedoopt: dagelijks ‘ff’

De ‘intelligente lock-down’ blijkt door veel Rondeveners te worden aangegrepen om hun oude spullen op te ruimen of de tuin een goede onderhoudsbeurt te geven. En hoewel de vaste bemensing op de afvalbrengstations is uitgebreid, komt de gemeente handen tekort om dit aanbod te verwerken. Daar komt nog bij dat – vanwege de veiligheid van bezoekers en personeel – slechts een beperkt aantal auto’s tegelijk op het terrein van de afvalbrengstations is toegestaan. Hierdoor ontstaan files op de toegangswegen. Jos (rechts) en Joke: “Iedereen heeft een stoel en een TV in huis en voor oefeningen op een stoel heb je niet zoveel ruimte voor nodig.” bewegen maakt je blij en fit. Iedere dag is er een nieuw beweegblokje van ongeveer 15 minuten te zien, de ene keer ligt het accent op armen en schouders, dan weer op de beenspieren. Maar ook uithoudingsvermogen en balans komen aan de beurt. Er is geprobeerd een zo afwisselend mogelijk weekprogramma aan te bieden. Zodat het hele lijf aan het werk wordt gezet. Het programma wordt voor RTV Ronde Venen ieder uur uitgezonden, zodat men zelf het tijdstip kan bepalen waarop men meedoet. “Maar doe niet meer dan twee keer per dag mee”, waarschuwt Joke, “Teveel is ook weer niet goed, dan overbelast je jezelf misschien”. “Wat wel handig is, is om de eerste keer alleen even te kijken wat de bedoeling is en een uitzending later mee te doen,” oppert Jos.

De televisie-uitzendingen en tekst-TV van RTV Ronde Venen zijn te zien via de volgende kabelkanalen: KPN kanaal 1368, Telfort Kanaal 1368, XS4all kanaal 1368, Ziggo kanaal 41 en 36 (Abcoude en Baambrugge), Tele2 Menu knop -> selecteren bij On Demand Iedereen vindt het ook leuk om post te ontvangen, dus stuurt Senior Sportief Actief een gezellig kaartje rond waarop deze actie aangekondigd wordt, twee vliegen in één klap! Misschien vindt u ook een kaartje in de bus, zo niet dan bent u natuurlijk toch van harte welkom om mee te doen! Blijf fit, doe mee!!

Mijdrecht Om het verkeer naar het afvalbrengstation in Mijdrecht in betere (en dus veiligere) banen te leiden, heeft de gemeente een omleidingsroute ingesteld: • Verkeer vanaf Wilnis wordt van de Industrieweg, via de Energieweg naar de Ondernemingsweg geleid. • Verkeer vanuit Mijdrecht wordt van de Industrieweg, via de eerste afslag Nijverheidsweg naar de Ondernemersweg geleid. Vermijd wachttijd en ergernis Maar nóg beter is het om de komende weken helemaal niet naar de afvalbrengstations te gaan. Een poosje wachten scheelt u een hoop wachttijd en mogelijke ergernis. De medewerkers van de afvalbrengstations zullen u er dankbaar voor zijn.


DE GROENE VENEN

DR. BEEKER tekst jaco beeker

Lockdown

De lockdownperiode duurt en duurt maar en hoewel onze vriend Rutte spreekt van een ‘intelligente’ lockdown vergt zoiets toch langzamerhand steeds meer van onze cerebrale flexibiliteit. Intelligent suggereert dat we met z’n allen kunnen meedenken, maar dat is natuurlijk niet zo en ik moet zeggen dat een groot deel van mijn patiënten, in het geval van inspraak, allang hadden willen stoppen met de lockdown.

advieslijnen met bijbehorende bezetting. Op dit moment zitten er op de verschillende vestigingen gemiddeld drie mensen die lijnen te bemannen, hangen voor de balies plexiglas schermen en staan lijnen op de vloer om de anderhalve meter te garanderen. We hebben een distributiesysteem voor alcohol, mondkapjes, brillen en pakken en we inventariseren dagelijks de behoeften op de verschillende vestigingen.

Ook weer raar trouwens want waarom laten we ons in tijden van nood zo’n lelijk woord aanpraten? Als je gaat zoeken is lockdown zoiets als vergrendeling maar dat lijkt niet de hele lading te dekken, wie verzint een mooi Nederlands woord? Voor veel van mijn patiënten zal “opsluiting” een beter woord lijken, de huiselijke onvrede en bijkomende ruzies beginnen epidemische vormen aan te nemen.

In Lelystad draaien we twee keer per week mee met een arts en een assistente op de coronapost, in Mijdrecht draaien we coronaspreekuren in ons centrum en in Oss doen we twee keer per week mee met het coronacentrum ter plekke. Het is een enorm geregel geweest maar ik ben best trots dat we dit allemaal binnen een paar uur op poten hebben gezet.

Feit is dat wij de afgelopen dagen echt merken dat iedereen het zat is, want de telefoon staat weer roodgloeiend als vanouds en, waar we het de vorige weken telefonisch konden afhandelen, zijn er steeds meer mensen die liever “even” naar de dokter willen. Niet dat het nou echt over spoedzorg gaat, dat hebben we ook wel maar dat ging al door, ook de ingegroeide teennagel en de kriebel in de hals willen toch weer graag naar de dokter. Hoe gaan we daar mee om? Drie weken geleden besloten we tot het uitvoeren van onze eigen lockdown door alle praktijken van de GoedGezondGroep op maandag gesloten te houden. In één dag (de zondag) hebben we voor alle praktijken protocollen kunnen maken met adviezen en bereikbaarheidsscenario’s, looplijnen en telefonische corona-

De vraag is alleen; Hoe laat je los? Afsluiten is nog relatief eenvoudig als je kijkt naar het nu opdoemende scenario van een toegenomen vraag naar huisartsencontact en de daarbij horende toegenomen dreiging op infectie. Hoe zorg je dat de mensen die toch op een spreekuur komen niet met zijn allen in de wachtkamer zitten of elkaar kruisen in de gang? Hoe zorg je ervoor dat mogelijk besmettelijke patiënten niet in contact komen met kwetsbare en of niet besmette mensen. Wie is er wel besmet en wie niet? Richtlijnen vanuit de overheid zijn er niet. En eerlijk gezegd zijn die, gezien de diversiteit van de huisartsenpraktijken, ook niet te verwachten. Veel te laat en veel te weinig besluit de overheid eindelijk te gaan testen om er nu onmiddellijk achter te komen dat ze het ook niet weten. Er

Kinderhulp collecteert digitaal voor school- en speelmateriaal

Van 20 t/m 25 april staan de collectanten aan de digitale voordeur De collectanten in Amstelhoek en Mijdrecht bereidden zich al voor om van 20 t/m 25 april langs de deuren te gaan om geld op te halen voor kinderen in armoede. Maar door de coronamaatregelen is de collecte opgeschort. Een flinke klap voor Nationaal Fonds Kinderhulp, omdat dit juist de gezinnen raakt die financieel krap zitten. Uit de stijging in aanvragen blijkt dat de behoefte aan school- en speelmateriaal groot is.

onvoorwaardelijk. Zodat ook zij het gevoel hebben erbij te horen en gelijke kansen krijgen voor de toekomst. Net als ieder ander kind. Meer informatie op www.kinderhulp.nl

Kinderhulp beraadt zich nog op alternatieven samen met de andere fondsen en Stichting Collecteplan, maar is toch een digitale collecte gestart. Iedereen kan een bus aanmaken en digitaal collecteren tijdens de Kinderhulpcollecte van 20 t/m 25 april. Het fonds, dat dit We zijn h arder nod jaar 60 jaar bestaat, hoopt hier toch een sucig dan oo m a a r it… k u n ces van te kunnen maken. Jan Wezendonk, nen niet la ngskomen . directeur van Kinderhulp: “In deze tijden is H et het nog belangrijker dan ooit om de kincoronaviru s raakt oo k ons werk: kan de jaar zo lijkse colle deren uit gezinnen met een krappe beurs cte niet do Een flinke orgaan. klap, wan t on te ondersteunen. Ook om zo de druk en ze hulp aa kinderen di n e opgroeie n in armoe nu misschie de is stress die deze gezinnen ervaren iets te n wel hard er nodig da Wij blijven n ooit. ons hier on verlichten.” vermoeib inze tten. Help je

Kinderhulp is er voor alle kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. En helpt ze,

ook digita al

kinderhulp

aar voor mee?

.digicollect

.nl

17 APRIL 2020

is voor huisartsen nu online een “coronaknop” waarmee wij dan de doden kunnen melden die niet eens het ziekenhuis hebben gehaald, maar dat gaat over sterfte. Voor een reële ontgrendeling (ik weet niet welk Anglicisme van toepassing is op het tegenovergestelde van lockdown) heb je harde cijfers nodig. Hoeveel mensen zijn er inmiddels besmet? Zijn we al op weg naar groepsimmuniteit? Dat weet dus niemand en dus voorspel ik nu alvast dat de onvermijdelijke ontgrendeling zal gaan samenvallen met een nieuwe piek aan coronadoden in de weken daarna. Voor sommigen is de hele vergrendeling overigens slechts een hernieuwd argument om af te zien van hetgeen ze toch al niet graag deden en zo had ik vandaag twee keer op één ochtend een aanvaring (in GGZ-termen heet dat waarschijnlijk een ervaring) met een vertegenwoordiger van ons ommuurde stelsel van de bewakers van onze gemoedsrust. De eerste; Goedemorgen, ja u spreekt met blabla van instelling GGZ in Amstelveen, u heeft een patiënt naar ons verwezen maar die valt niet onder ons district. Ik; O, dat is raar want ik heb het op uw site opgezocht en daar staat van wel. Blabla; nou ja het is wat verder weg en aangezien het voornamelijk een vraag over medicijnen gaat stel ik voor dat meneer een psychiater in de buurt zoekt, want ja, er is verder geen sprake van een behandeling. Ik; maar die medicijnen zijn toch behandeling? En zoals u kunt zien in de verwijzing is er ook sprake van een onderliggend probleem waarvoor behandeling nodig is. Blabla; ja ik zag dat er sprake is van mogelijk Autisme en dat behandelen wij eigenlijk niet. Ik; ik heb meneer toch verwezen voor een depressie? Blabla; nou ja ook een depressie maar dat komt dan bovenop het Autisme en nee daar kunnen wij niets mee. Ik; Dus je wilt eigenlijk zeggen dat jullie meneer helemaal niet willen zien? Blabla; nou dat klinkt wat hard en zo zeggen we dat ook niet maar we verwijzen meneer terug naar de huisarts. Ik; “terug” impliceert dat meneer bij jullie is geweest maar ik begrijp dat hij dus helemaal niet

9

mag komen? Blabla; die interpretatie laat ik aan U maar wij sluiten het contact af... De tweede; Goedemorgen, u had meneer x verwezen in verband met overmatig alcoholgebruik en vanwege de coronacrisis konden wij niet bij meneer op bezoek en dus hebben we het ambulante team gevraagd om bij meneer langs te gaan. Ik; o ja dat lijkt me een prima oplossing. GGZ; ja, maar het ambulante team kan dus in verband met de coronacrisis niet bij meneer langs, net als wij, en dus verwijzen we meneer terug naar de huisarts. Ik; maar ik had meneer toch naar jullie verwezen met als doel dat jullie een behandeling zouden starten? Nu krijg ik deze patiënt dus zonder dat hij gezien is en zonder behandeling weer terug. GGZ; ja maar er is goed overleg met de wijkzorg in Mijdrecht. Ik; Diezelfde wijkzorg die samen met mij voor een verwijzing hebben gezorgd? GGZ; die ja, maar we hebben goed overleg. Ik; dus nu gaan we wachten tot meneer zijn heup breekt of dat zijn huis affikt omdat hij ladderzat is? GGZ; zo willen we dat natuurlijk niet zeggen en we hopen dat dat niet gebeurt, maar tja, de corona noopt ons tot het nemen van bepaalde maatregelen. Ik; die het leven van de patiënt in gevaar brengen? GGZ; ik denk dat ik nog even met het ambulante team ga overleggen. Ik; dat lijkt me een goed plan want je begrijpt natuurlijk wel dat de verantwoordelijkheid voor een eventuele escalatie bij jullie ligt. GGZ; maar ik beloof niks... Ik wordt hier zo moe van! Het volgende plan; we testen nu gelijk al die GGZ-medewerkers en sturen ze na positieve testresultaten met z’n allen langs bij alle vergrendelde gezinnen en mensen in psychische nood. Ik sta mijn test met liefde af aan de medewerkers van het ambulante team.

Jaco Beeker www.drbeeker.nl info@drbeeker.nl

‘Boerderijautomaat’ in Waverveen biedt nu Nederlandse rauwe honing met propolis Imkers werken samen op zoek naar medicijnen en ondersteunende middelen. Dr. Wiebe Braam deed in het verleden al onderzoek naar de heilzame werking van propolis en schreef hierover het boek ‘De geneeskracht van propolis’. Hierin beschrijft hij de bijzondere geneeskrachtige werking van propolis die door bijen vervaardigd en gebruikt wordt. Uit idealistisch oogpunt werken hier een aantal imkers aan mee. Om te kunnen bepalen of honing propolis met zijn antivirale werking kan bijdragen tegen diverse soorten griepvirussen is onderzoek nodig. Een onderzoek naar de werking Iedereen die dat wil, kan zijn e-mailadres achterlaten om mee te doen aan het onderzoek. De opzet hiervan wordt met de overheid afgestemd. Uw e-mail adres wordt dus niet voor commerciële doeleinden gebruikt, alleen om eventueel een vragenlijst toe te zenden over de effecten van de propolishoning. Waarschuwing: neem altijd contact op met een arts als u ernstige of aanhoudende klachten hebt of als u propolis wilt gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Honing mag niet verhit worden, omdat hierdoor de kwaliteit vermindert.


10

DE GROENE VENEN

17 APRIL 2020

TOT

60% N KORTI

PER STUK

G

7.

99

Alle flessen van 3000 - 4000 ml, dozen van 4731 gram of pakken met 58 - 62 stuks 18.99 - / 19.99 Van /

2 PAKKEN

NU

PER STUK

4 FLESSEN

9.99

50 % KORTING

0.99

5.99

Heineken of 0.0 met draaidop

Grillworst naturel of met kaas

2 pakken met 12 flesjes van 0.25 liter Van / 13.18 - / 18.78

Alle stukken van 200 – 250 gram Van / 2.58 - / 3.22 Voor 1.29 - 1.61

Casinobrood

Coca-Cola

Alle soorten Van / 1.29

4 flessen van 1.5 liter Van / 6.95 - / 8.36

HOOGVLIET.COM

Deze acties zijn geldig van woensdag 15 t/m dinsdag 21 april 2020. Zet- en drukfouten voorbehouden.

Robijn, Omo of Sun grootverpakking


DE GROENE VENEN

MONDRIA'S

BOEKENLADDER De ogen van de duisternis

Dean Koontz Nadat haar zoontje Danny omkwam bij een tragisch verkeersongeval, stort Tina Evans zich volledig op haar werk. Totdat een jaar later op Danny’s schoolbord de woorden NIET DOOD verschijnen. Een zieke grap, of iets heel anders? Tina begint een zoektocht naar de waarheid. Maar telkens wanneer de oplossing aan het licht dreigt te komen, worden mensen op brute wijze vermoord. De waarheid is zo angstaanjagend en gevaarlijk dat ze misschien maar beter verborgen kan blijven...

Godendrank

Ilja Gort

Met veel humor beschrijft Gort de avonturen van dromer Abel en zijn nuchtere vrouw Angela, die hun winkeltje in de Amsterdamse Jordaan verkopen om een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk te beginnen. Ze worden getroffen door bizarre tegenslagen en Abel besluit wiet te gaan telen om zijn wijn te voorzien van een scheut geestverruiming. Dat ze het pad kruisen van lieden die het niet zo nauw nemen met de wet, leidt tot hilarische gebeurtenissen en een spetterende ontknoping.

Ibiza Club

Linda van Rijn Rosa, alias dj RedLion, heeft op haar dertigste bereikt waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Haar muziek is meer dan succesvol en haar agenda staat volgeboekt. Ze is dol op haar werk, maar besteedt haar vrije tijd het liefst aan haar zoontje Xavier. Met de vader van Xavier is ze niet meer samen, maar ze vond nieuw geluk bij Timo, een Nederlander die de eigenaar is van een succesvolle club. Maar dan zet een onverwachte gebeurtenis haar leven op scherp.

Het verre veld

Madhuri Vijay Na haar moeders dood reist Shalini naar een afgelegen Himalayadorp in Noord-India. Ze gelooft dat het verlies van haar moeder verband houdt met de verdwijning van Bashir Ahmed tien jaar geleden. Deze charmante kasjmierverkoper bezocht vroeger regelmatig haar ouderlijk huis. Maar hij blijkt niet gemakkelijk te vinden en tijdens haar reis wordt Shalini geconfronteerd met de politieke onrust in Kasjmir, en de consequenties voor de familie die haar in huis neemt.

Tegen beter weten in

Charlotte de Monchy Lois werkt voor een kleine, noodlijdende uitgeverij. Ze vindt een bijna verlopen contract voor een biografie over Marius Delaive, een Nederlandse tienerster uit een beroemde boyband. Die biografie zou de uitgeverij uit de rode cijfers kunnen halen. Helaas woont Marius inmiddels in Canada, waar hij een houtbewerkingsbedrijf is begonnen, en wil hij met rust gelaten worden. Met het contract wil hij niets meer mee te maken hebben...

Daar waar de rivierkreeften zingen Delia Owens Dit is een prachtig verhaal over een meisje in de wildernis. Kya woont met haar agressieve, aan alcohol verslaafde vader in een vervallen hutje in de wildernis van North Carolina. Haar moeder, broers en zussen zijn al gevlucht. Op een dag komt ook haar vader niet meer thuis. Om zichzelf te onderhouden ruilt

Mooie natuur De Ronde Venen Wat moet ik nu in deze bizarre Coronatijd schrijven? We worden nog nadrukkelijker op het feit gedrukt hoe belangrijk een goede gezondheid voor ons allemaal is. En dat contact met naaste familie en vrienden, helaas nu op afstand, ook een belangrijk onderdeel van ons leven is. Onze natuurgebieden hebben geen last van Corona. De afgelopen winterperiode hebben we gebruikt voor het groot en klein onderhoud. We hebben diverse snoeiwerk gedaan; hierdoor komen diverse doorkijkjes in onze gebieden weer terug en voorkomen we dat bomen en takken te ver uitgroeien. Ook diverse knotwilgen zijn naar de “kapper” geweest. Tevens zijn een aantal eilanden in het gebied De Gagel voorzien van nieuwe beschoeiingen; de eilanden zijn hierdoor voor de komende 1520 jaar beschermd tegen het water. Wist u dit natuurgebied vernoemd is naar de gelijknamige plant Gagel? We hebben ook geprobeerd dit plantje op een paar eilanden terug te krij-

17 APRIL 2020

11

ze vis en groenten voor andere levensmiddelen. Kya wordt door de dorpsbewoners gezien als raar en vies, want ze loopt op blote voeten en is maar één dag naar school geweest. Wanneer een van de dorpsbewoners dood wordt gevonden in het moeras, wordt Kya direct verdacht... De schrijfster is biologe en dat is goed te merken. De beschrijvingen van de wildernis, het moeras en de dieren zijn erg beeldend. De band tussen Kya en de natuur is ontroerend

beschreven. De manier waarop ze in haar eentje leeft dwingt respect af. Er lopen twee verhaallijnen door elkaar. Het leven van Kya beschreven in lange hoofdstukken en het onderzoek naar de dood van de jonge man, beschreven in korte hoofdstukken. Ik vond het indringend mooi!

gen, maar helaas zonder succes. De natuur is weerbarstig. In verband met het broedseizoen zijn onze natuurgebieden vanaf 1 maart gesloten. Vroeger was dit half maart, maar met de milde winters zien we de verschillende vogels veel eerder nesten. Zo hoorde ik 2 weken geleden ook al een nestje pimpelmezen piepen (eind maart !). Dus helaas kunt u de komende tijd niet op onze natuurterreinen. U kunt wel langs onze natuurterreinen wandelen; de meeste zijn goed vanaf de openbare weg zichtbaar. Kijk voor onze gebieden op onze website www.debovenlanden.nl. Met de broedtijd kunnen wij ook niet op onze natuurgebieden. Eigenlijk hadden we deze tijd onder andere willen gebruiken om ons 35-jarig lustrum voor te breiden. U zult begrijpen dat deze viering vanwege Corona tot nader orde is uitgesteld. Hopelijk geeft de natuur in deze onzekere tijden de nodige rust. Deze natuur is dichter bij dan u denkt. Gisteren zag ik bij onze oprit, midden in Wilnis, deze jonge Ransuil in een struik !

Ook interesse om adoptant of donateur te worden ? Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken: www.debovenlanden.nl of contact opnemen via e-mail info@debovenlanden.nl.

gelezen door nelie groenendijk

De Bibliotheek start nieuwe service: de AfhaalBieb Deze week is de Bibliotheek gestart met een nieuwe service: de AfhaalBieb. Bibliotheekleden kunnen 5 boeken kiezen en hun keuze via de website of telefonisch aan ons doorgeven. De boeken kunnen na een paar dagen worden afgehaald. Veiligheid staat hierbij voorop. Men houdt zich dan ook strikt aan de richtlijnen van het RIVM. Om besmetting via de boeken helemaal te voorkomen, blijven de tasjes met boeken daarom 72 uur liggen voor ze afgehaald mogen worden. Het afhalen gaat contactloos, de medewerkers zetten de tasjes klaar. Nog geen lid? Ben je geen lid van de Bibliotheek maar wil je wel gebruik maken van de afhaalservice, schrijf

Tijd & Liefde - Balsamico Staan jullie ook wat vaker te koken? Ik merk dat ik er veel meer aan toekom om lekker te gaan bakken. Broodjes, cakes, ovenschotels en het maken van een verse voorraad pastasaus. Want een echte goede Italiaanse bolognesesaus kost heel veel tijd en die heb ik nu meer dan normaal. In die saus doe ik altijd een fijne scheut balsamico-azijn. Laat dat nu de azijn zijn waarmee ik mijn drieluik over azijn wilde afsluiten. Want wat maakt de smaak van balsamico? Een hele hoop tijd en liefde. Ik ga het je nu uitleggen. Balsamico is azijn gemaakt van Trebbiano en Lambrusco druiven die groeien op de heuvels rondom Modena in Emilio Romagna. De druiven worden laat in de herfst geoogst voor een zo

je dan online in: www.bibliotheekavv.nl/lidworden. Je ontvangt vervolgens de benodigde gegevens om een reservering te plaatsen. De online Bibliotheek De Bibliotheek doet er alles aan om online zoveel mogelijk service te bieden. Vorige week is de ThuisBieb-app geopend: 100 ebooks voor iedereen, dus ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek. De ThuisBiebapp is te downloaden via de AppStore en Google Play. Digitaal voorleesboek over corona Uitgeverij Gottmer en Nosy Crow hebben een e-book gepubliceerd voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar met heldere en toegankelijke uit-

hoog mogelijk suikergehalte, en geperst. Dit sap, wordt vervolgens langzaam op lage temperatuur in open ketels gekookt. Op deze manier verdampt er sap zonder dat het gaat karamelliseren tot 70% van het oorspronkelijke volume. Dit ingekookte druivensap wordt opgeslagen in rvs-ketels of in glazen flessen geweckt. De gekozen methode verschilt per familie. Deze most wordt bewaard tot januari en dan gaat het hele proces van overhevelen beginnen! De plek waar het rijpingsproces zich afspeelt heet een ‘bateria’. De bateria bestaat uit een serie houten vaten die op zolders bewaard worden. Minimaal 6, maar soms ook wel 20 vaten in verschillende maten en gemaakt van verschillende houtsoorten. De bateria bevindt zich altijd op zolder. Daar is het ‘s winters koud en ‘s zomers bloedheet. Door deze temperatuurwisselingen rijpt de balsamico optimaal. Door de zomerhitte fermenteert en dikt de most in. In de winter ligt het fermentatieproces door de lage temperatuur stil en kunnen de verschillende smaken zich ontwikkelen. Ieder jaar wordt uit elk vat een deel van de inhoud overgeheveld naar het naastgelegen kleinere vat. Hoe kleiner het vat, hoe geconcentreerder en ouder de balsamico. Het overgieten naar

leg over het coronavirus. Het e-book is voor iedereen gratis te downloaden, via onze website: www.bibliotheekavv.nl/online-blijven-we-open Heb je vragen? De Bibliotheek is vijf dagen per week telefonisch bereikbaar van 12 tot 16 uur. Kijk voor de telefoonnummers op de site van Bibliotheek AVV: www.bibliotheekavv.nl/bellen

een kleiner vat gebeurt altijd in de winter, vanwege het stilliggende fermentatieproces. Door het overgieten van vat naar vat en de lange rijpingstijd krijgt de balsamico zijn complexiteit en dikte. Ik kan nog wel twee columns vullen met alles over balsamico, want die wereld is een wereld op zich. Kern van het verhaal is dat er enorm veel werk en tijd zit in het maken van een goede balsamico. En daar hangt altijd een prijskaartje aan. Laat je dus niet afschepen met donkere dunne vloeistof die op smaak is gebracht met karamel, er is helaas ook een hoop rommel op de markt, maar ga eens werken met een echte balsamico azijn. Die Italiaanse gerechten die je in de keuken bereidt willen echt niet anders.

Dorpsstraat 44 • 3641 ED Mijdrecht Tel 0297-274750 www.prinselijkproeven.nl


12

17 APRIL 2020

DE GROENE VENEN

Tentoonstellingen Tweede Wereldoorlog nu in deze krant

’75 jaar vrijheid’ in beeld Het leek zo mooi. Een bijzondere tentoonstelling in het Poldermuseum in Waverveen en d'Werkplaats in Vinkeveen met een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog. Ze werden samengesteld door het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV). In Waverveen verzamelingen van Jan Compier (oprichter van het Poldermuseum) en de nalatenschap van amateurhistoricus Chris van der Linden en in Vinkeveen van Marjolein Stappers en Greet Stappers - Mulckhuyse. Maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten en beide tentoonstellingen moesten de deuren gesloten houden. Om inwoners van De Ronde Venen toch een beeld te schetsen van de oorlogsjaren, besloten RHCVV en gemeente De Ronde Venen tot een artikelenserie in deze krant. Vandaag het eerste van drie delen. Opdat we nooit vergeten...

Huwelijksvoltrekking Prinses Juliana en Prins Bernhard Het is 1939. De economische crisis is goed voelbaar. Ook in Nederland. Al sinds 1933 is de werkloosheid explosief gestegen. Lonen en uitkeringen zijn laag. Tal van gebruiksartikelen en consumptiegoederen zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar. Om de schaarse goederen zo eerlijk mogelijk te verdelen, worden distributiekaarten en bonnen uitgedeeld waarmee onder andere olie en boter te koop zijn. De armoede is gigantisch. tekst rosanne kok

Ondanks het feit dat de oorlog nog niet officieel is uitgebroken in Nederland, is de dreiging voelbaar. Het zijn crisisjaren. Veel Vinkeveners houden zich vast aan de twee pijlers die hen in moeilijke tijden tot steun zijn; hun geloof én het koningshuis. Het huwelijk van prinses Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld op 7 januari 1937 brengt een beetje vrolijkheid in Nederland. Het is dan ook volop feest in het dorp Vinkeveen. “Er werd een etalagewedstrijd uitgeschreven door het ‘Oranje comité’’,

vertelt Greet Mulckhuyse, die samen met haar dochter Marjolein Stappers een grote tentoonstelling in d’werkplaats heeft voorbereid over Vinkeveen ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. “Bij deze wedstrijd was het de bedoeling om je gevel of je etalage zo feestelijk en origineel mogelijk te versieren.’’ De grootouders van Greet gingen ook aan de slag en bouwden een ereboog voor hun huis die ze versierden met groene coniferentakken en vlaggen. Daarbij schilderden ze

een groot bord met de tekst “Hulde aan het bruidspaar’’. “Overal in het dorp hingen de vlaggen uit’’, legt Marjolein uit. “Het was een enorm feestelijke aangelegenheid. Ondanks de crisis, was er toch nog een reden om een feestje te vieren.’’ De familie Mulckhuyse – van het schildersbedrijf - won de tweede prijs met hun etalage. Daar hebben we een medaille voor gekregen. Die hebben we altijd bewaard.’’ Ook de winkel van Van Spengen, even verderop in het dorp, deed mee. “Zij hadden alles versierd met lampjes en lichtjes. Dat moet er heel bijzonder hebben uitgezien.’’

Cornelis Zaal – de tweede soldaat uit Vinkeveen die kwam te overlijden in de oorlog Cornelis Zaal is een van de Vinkeveense soldaten die in de oorlog het leven heeft gelaten. Dat was op 15 mei 1941. “Eerst overleed soldaat Blom in de nacht van 14 op 15 mei 1940’’, weet Marjolein Stappers. “Blom maakte deel uit van de 4de compagnie van het 1e Autobataljon. Cornelis Zaal was de tweede die het leven liet. Hij diende als soldaat bij het 1e Regiment Huzaren (2e eskadron, 1e peloton) dat deel uitmaakte van het IVe Legercorps.’’ tekst rosanne kok

Marjolein en haar moeder laten in hun tentoonstelling verschillende stukken zien die het leven van deze Vinkeveense soldaat illustreren. Het eerste is een correspondentie over Cornelis’ overlijden dat nog altijd bewaard gebleven is; een aantekening die werd opgetekend door ‘de soldatenmoeder.’ “Kees is niet meer. Kees, de stille, bedaarde jongen, missen we zo. Steeds was hij tevreden. Nooit geen aanmerkingen, altijd blij. Zijn plicht vervullende voor het vaderland, strijdende aan de zijde van zijn kameraden. (…) Te vroeg werd deze goede jongen van ons weggenomen.

We missen je Kees. Rust in vrede. We zullen voor je bidden. Ook voor je ouders.’’ Een volgend schrijven dat de impact van Kees’ dood op de gemeenschap heeft, is het In Memoriam vanuit de katholieke kerk, waar Kees en zijn familie deel van uitmaakten. “Schokkend was de tijding voor Vinkeveen, toen we hoorden dat de oorlog ook een slachtoffer uit onze parochie had geëist. We wisten al dat Cornelis gewond geraakt was, maar we wisten ook dat de hoop op herstel nog niet was opgegeven. Het heeft ons diep geroerd. Treffend is ons medelijden met de familie,

die met Cornelis’ dood hun oudste zoon moet missen. (…) “Katholiek Vinkeveen zal zijn zoon, die zo trouw zijn plicht deed, nooit vergeten.’’ Van Cornelis Zaal werd een bidprentje gemaakt, om hem als overledene te kunnen herdenken. Zowel de geschreven stukken als het bidprentje zijn in de tentoonstelling van d’ werkplaats te bezichtigen. De pop-up tentoonstelling Vrijheid/blijheid is in samenwerking met Historische Verenging De Proosdijlanden en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.


DE GROENE VENEN

17 APRIL 2020

13

d en verhalen De inundatie van de polder Groot Mijdrecht ‘Er is jaren discussie over geweest,’ vertelt Jan Compier, eigenaar van het Poldermuseum in Waverveen, ‘maar de reden waarom de Duitsers aan het einde van de oorlog de polder Groot Mijdrecht opzettelijk onder water hebben laten lopen, de inundatie, is volgens mij tweeledig. Tegen het einde van de oorlog was er gebrek aan alles, ook aan materialen zoals koper en metaal voor de oorlogsindustrie. Dat was een reden voor de Duitse soldaten om deze materialen en bijvoorbeeld ook drijfriemen uit het Gemaal ‘De Voogd’ te vorderen.’ Hierdoor werd deze onklaar gemaakt en liep de polder Groot Mijdrecht dientengevolge onderwater. Dat iedereen die in de polder woonde natte voeten kreeg, zal de Duitsers een zorg zijn geweest. ‘Represailles zouden de tweede reden kunnen zijn, voor het feit dat ze de oorlog aan het verliezen waren,’ meent Jan. tekst kim schoonman regionaal historisch centrum vecht en venen

Polder Groot Mijdrecht is een landbouwgebied in het Groene Hart. Het is een voormalig waterschap in de provincie Utrecht bij de plaatsen Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis. Het huidige Gemaal Winkel uit 1960 ligt op precies dezelfde plek als zijn voorganger De Voogd. Het staat aan het eind van de Hooftocht die over de gehele noord-zuid lengte van de polder ligt. ‘In 1872 begonnen ze met polderen en in 1880 was het land geschikt voor agrarisch gebruik,’ weet geschiedenisliefhebber Jan. ‘De grond zakt ieder jaar een stukje door het intensieve gebruik en het ploegen. In 1944 lag de polder nog niet zo laag als nu en was de veebezetting een stuk kleiner, waardoor de ramp nog te overzien was. De polder ligt tegenwoordig ruim zes meter onder NAP. Als het nu zou gebeuren zou het veel grotere gevolgen hebben.’ Toch werden enkele mensen die op de laag-

ste delen woonden geëvacueerd, ze konden lange tijd hun woning niet meer in. ‘De meeste boeren bleven op hun post, ze moesten hun boerderij zo goed mogelijk draaiende houden. Ze hielpen elkaar met het maken van nooddijkjes. In die tijd kon je geen grote hoeveelheden zandzakken laten komen, je moest je eigen wal scheppen.’ Jan herinnert zich nog het verhaal van zijn buurman, nu in de negentig, waaruit blijkt dat elke nadeel zijn voordeel heeft. ‘Omdat de hele polder onder water stond, hadden de vogels uit de buurt in het voorjaar maar weinig droge plekjes voor hun eieren. De slimme buurtjongens pakten hun bootjes en gingen op zoek naar die plekken. Ze stapten uit, trokken hun klompen en sokken uit, want in die tijd hadden we nog geen laarzen, en gingen bloots-

voets eieren verzamelen. Op die manier werd de schaarse voedselvoorziening aan het einde van de oorlog aangevuld met eenden-, kieviets- en meerkoeteieren.’ De koeien hadden echter minder geluk. Pas in de zomer van ’45 was het gemaal gerepareerd en de polder weer leeg. Het was droog, maar eigenlijk begon de ellende toen pas. Het land had zo lang onder water gestaan dat het een dikke ondoordringbare laag modder was geworden. ‘Mijn vader zei altijd dat de naweeën van de inundatie erger waren dan de ramp zelf,’ vertelt Jan. ‘De koeien konden in het voorjaar niet de ondergelopen weide in. Ook de ‘eerste snede’ gras konden de boeren niet binnenhalen, die was er niet, en de wintervoorraad voedsel was op, dus de koeien leden honger. Daardoor was de melkproductie in 1945 erg laag.’ Gelukkig kwam er enige verlichting met de Marshallhulp. Dankzij die financiële steun kon er een systeem opgezet worden waarbij de zogenaamde schuimaarde naar de boeren werd gebracht die dat konden gebruiken om hun land weer de nodige voedingstoffen te geven. ‘Schuimaarde was de aarde die van geoogste suikerbieten af werd gespoten. Suikerbieten zitten diep in de grond en die diepe

grond was nog voedingsrijk.’ Daarbij zaaiden de boeren in de polder het eerste jaar na de overstroming mosterdzaad. Deze planten hebben diepe wortels en die boorden zich door de eerste dikke laag modder heen naar beneden. Op die manier werd de grond weer losgemaakt en van deze losse grond kon later weer grasland gemaakt worden. ‘Nu nog, als je een flink gat graaft, kom je, verborgen onder het grasland, mosterdzaadjes tegen uit die tijd. Het zijn de kleinste zaadjes, maar ze vergaan niet. Dat staat zelfs in het evangelie van Marcus’, weet Jan uit zijn hoofd, ‘“Het [Rijk Gods] lijkt op een mosterdzaadje. Wanneer dat gezaaid wordt in de grond, is het wel het allerkleinste zaadje op aarde; maar eenmaal gezaaid, schiet het op en wordt groter dan alle tuingewassen, en het krijgt grote takken, zodat de vogels in zijn schaduw kunnen nestelen.”’ Zo was het ook voor de polder Groot Mijdrecht. De tentoonstelling 75 jaar vrijheid in het Poldermuseum is door Jan Compier gemaakt in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, het streekarchief voor De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt en Weesp.

Jan Compier over zijn te vroeg overleden plaatsgenoot

Chris van der Linden mocht de door hem voorbereide tentoonstelling zelf niet meer meemaken Waverveners Jan Compier en Chris van der Linden werkten samen aan de voorbereiding van de tentoonstelling ‘75 jaar Vrijheid’ die dit jaar zou worden geopend. Het eindresultaat heeft Chris echter nooit mogen zien. De amateurhistoricus alles wist over de vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen neerstortten en die veel materialen uitleende aan de tentoonstelling, overleed veel te vroeg. tekst rosanne kok en rob isaacs

Twee jaar geleden kwam Jan Compier in contact met Chris van der Linden. “Samen maakten we een plan voor deze tentoonstelling. Helaas werd hij ziek en stierf veel te vroeg.’’ In samenwerking met het RHCVV en de gemeente zette Jan zijn plannen voort. Zodoende

ontstond de grote tentoonstelling die vorige maand geopend zou worden en tot eind november in het Poldermuseum te bezichtigen is. Iedereen hoopt dat de coronamaatregelen het mogelijk maken later in het jaar alsnog te openen. De bedoeling was om ook alle groepen 7 en 8 van de scholen uit De Ronde Venen uit te nodigen voor een bezoek aan het museum. Herinneringen Jan Compier vertelt in zijn Poldermuseum aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen over zijn herinneringen aan Chris van der Linden. “Chris heeft bijzonder veel werk verzet als het gaat om onderzoek naar de luchtoorlog boven De Ronde Venen. Hij heeft families van de overleden jongens in kaart gebracht en al meerdere keren nabestaanden hier in de polder uitgenodigd om hen te laten zien wat hun dierbaren is

overkomen. Echt, wat hij gedaan heeft, is fenomenaal.’’ Chris vond altijd dat nabestaanden van oorlogsslachtoffers recht hadden om te weten wat er met hun dierbaren gebeurd is en vond veel voldoening in het uitzoeken van de details en om kennis en informatie te blijven delen. Ter voorbereiding van de tentoonstelling heeft Chris zijn spullen al leven bij het Poldermuseum in bruikleen gegeven, waaronder diverse kisten met restanten van de opgegraven Vickers Wellington bij Wilnis. Het pronkstuk van de tentoonstelling is de originele parachute die uit een van de neergestorte vliegtuigen is gekomen. “Die parachute is jarenlang in eigendom geweest van een familie verderop in Waverveen’’, geeft Jan Compier aan. “Dat is nog wel een bijzonder verhaal: de dochter van die familie moest een werkstuk maken over een museum en daarbij een interview doen met de museumdirecteur. Daarvoor zocht ze contact met mij en het interview geschiedde. Ze haalde daar een heel goed cijfer voor. Na af-

Chris van der Linden (links) en Jan Compier, tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling in 2018. foto's arthur van der kooij

loop kwam ze samen met haar moeder de parachute brengen; als dank voor de hulp die ik haar geboden heb. Dat vond ik werkelijk een prachtcadeau. De parachute is nog puntgaaf. Echt bijzonder dat hij altijd bewaard gebleven is en dat we hem nu in het museum tentoon mogen stellen.’’


14

17 APRIL 2020

DE GROENE VENEN

Rondeveners in het buitenland; hoe gaan ze om met corona? Vorige week las u in deze krant hoe Rondeveners in het buitenland de voronacrisis ervaren en wat de maatregelen voor impact hebben op hun dagelijks leven. Deze week deel 2, met bijdragen uit Spanje, ZuidAfrika en Zambia. tekst rob isaacs

vang zijn hier inmiddels alweer vijf weken dicht. Mijn vrouw heeft de eerste twee weken nog door mogen werken, maar zit vanaf april nu in de tijdelijke ww. Voor mij zelf betekent de crisis dat ik waarschijnlijk tot na de zomer niet kan gidsen in Barcelona en omstreken.

Robbert Reurings is geboren en opgegroeid in Wilnis, maar hij woont al dertien jaar in een klein dorpje op een half uur rijden van Barcelona. Als zelfstandige Nederlandstalige kwaliteitsgids toont hij onder de naam ‘Robbcn’ met veel passie deze bijzondere stad aan toeristen. Maar nu even niet. • Hoe is de situatie in jullie land m.b.t. corona? “De cijfers voor Spanje zijn schokkend. Vandaag (13/4/2020) heeft Spanje169.496 besmette personen, van wie er 64.727 gezond naar huis zijn gekeerd en 17.489 personen zijn overleden. De lockdown wordt waarschijnlijk verlengd naar 26/4, maar ik verwacht nog wel iets langer de familie thuis te hebben.” • Hoe is jullie persoonlijke situatie? Iedereen nog gezond? Zitten jullie in lockdown, mag je nog naar werk/school? “Ik ben erg blij dat we al voor de lockdown mijn schoonmoeder hebben gevraagd om binnen te blijven. Zij behoort echt tot de risicogroep. Iedereen in mijn familie is gezond, zowel in Spanje als in Nederland. De scholen en de kinderop-

Kellie Bocxe (28) uit Mijdrecht reisde voor haar thesisonderzoek naar Zuid-Afrika en werd ze verliefd op het continent. Inmiddels is ze samen met haar vriend Lars Vermeer geëmigreerd naar Zambia. Daar startten ze een project om Kafue Nationaal Park te redden.

• Welke invloed heeft dit op je baan/je werk/je bedrijf en is er overheidssteun beschikbaar? “Via de overheid heb ik bijstand mogen aanvragen tot maximaal 3.000 euro, maar het is nog niet bevestigd of ik daar aanspraak op maak. Dat soort dingen duren hier vaak erg lang. Los van of ik aanspraak maak op dat bedrag of niet, dekt het mijn verlies natuurlijk bij lange na niet. Met een beetje geluk kan ik in september weer beginnen met gidsen. Dat betekent gewoon dat ik een half jaar mijn mooie beroep niet kan uitoefenen. Vandaar dat ik nu begonnen ben met het verkopen van cadeaubonnen voor mijn tour via www.robbcn.com/blog. Men kan dan alvast beginnen met het uitkijken naar een toekomstig bezoek aan Barcelona en men steunt mij daarbij, doordat ik zo toch een klein inkomen genereer.” • Heb je een boodschap/wens voor familie en bekenden in De Ronde Venen e.o.? “Sterkte en hopelijk tot snel in Barcelona!” Robbert nam drie jaar geleden contact op met collega-gidsen in andere steden en stond aan de basis van 'Wereldstadgidsen’, een netwerk van 28 Nederlandstalige kwaliteitsgidsen. Met 13 van hen is een kettingbrief gemaakt waarin de gidsen elk vanuit hun eigen stad hun situatie schetsen. Zie wereldstadgidsen.com/blog.

• Hoe is de situatie in jullie land m.b.t. corona? “Het lijkt niet heel ernstig. Er zijn 1.200 tests gedaan sinds eind maart, 43 bevestigde ziektegevallen, 2 overledenen, 16 nog actief, de rest is beter. Echter als je het aan gezondheidszorgmedewerkers vraagt, worden er relatief te weinig/bijna geen tests gedaan en zijn de voorwaarden om getest te worden te strikt. Bijvoorbeeld alleen als je in aanraking geweest bent met een ‘confirmed case’, alleen maken ze die gevallen niet openbaar waardoor dit erg moeilijk te bevestigen is. De lokale bevolking vindt het moeilijk Covid-19 serieus te nemen. Dit is ofwel omdat de president geen strenge maatre-

CORONAHULP Uithoorn, De Ronde Venen IN ACTIE VOOR ELKAAR!

KOM IN ACTIE VOOR ELKAAR! BIED JE HULP AAN OF VRAAG OM HULP

coronahulp-derondevenen.nl

Ruben Strubbe uit Vinkeveen (30) woont in Zuid-Afrika, in de provincie KwaZulu-Natal met zijn partner Annelieke (30), die hier werkt als Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde. • Hoe is de situatie in jullie land m.b.t. corona? “Vooralsnog is het hier rustig. Het aantal besmettingen en overledenen valt mee, dat komt wellicht omdat Zuid-Afrika relatief vroeg in lockdown ging. Ze hebben hier gezien hoe snel het zich in Europa verspreidde en daarom snel extreme maatregelen genomen. Wel is er een groot verschil tussen de steden en het platteland. In steden wordt er streng gecontroleerd of mensen zoveel mogelijk binnenblijven. Op het uitgestrekte platteland, waar ook wij wonen, is het onmogelijk om overal te controleren. Bovendien hebben de bewoners van sloppenwijken het privilege niet om continu afstand van elkaar te houden.”

• Welke invloed heeft dit op je baan/je werk/ je bedrijf en is er overheidssteun beschikbaar? “Annelieke werkt in het ziekenhuis, dus zij werkt door. We wonen op het terrein van het ziekenhuis, dus alleen voor boodschappen moeten we de weg op. In dit ziekenhuis is er nog niemand positief getest. Er zijn wel een hoop voorzorgsmaatregelen genomen, patiënten met klachten passend bij COVID-19 worden in isolatie geplaatst in afwachting van de testresultaten. Ook wordt bij iedereen die het ziekenhuisterrein opkomt de lichaamstemperatuur gemeten.” • Heb je een boodschap/wens voor familie en bekenden in De Ronde Venen e.o.? “Hou vol, blijf de regels volgen en hopelijk tot snel!”

• Hoe is jullie persoonlijke situatie? Iedereen nog gezond? Zitten jullie in lockdown, mag je nog naar werk/school? “Met ons gaat het goed. We zitten in een redelijk afgelegen deel van Zuid-Afrika, de meeste besmettingen zijn in grote steden vastgesteld. Doordat er nu niet gereisd mag worden, lijkt het virus zich nog niet snel te verspreiden. Alleen voor essentiële zaken, zoals boodschappen en medicijnen mag je de deur uit. De verkoop van alcohol is verboden, om te voorkomen dat mensen dronken de straat op gaan en zich niet aan de regels houden.”

gelen neemt, ofwel omdat ze letterlijk geen flauw idee hebben, want het wereldnieuws is voor een meerderheid niet toegankelijk.” • Hoe is jullie persoonlijke situatie? Iedereen nog gezond? Zitten jullie in lockdown, mag je nog naar werk/school? “Er is geen lockdown, maar scholen, bars, restaurants en kerken zijn gesloten. Aangeraden wordt om met niet meer dan 50 man bijeenkomsten te organiseren en er schijnt wel wat enforcement te zijn vanuit de politie. Maar dit is een arm Afrikaans land, waar mensen van hand-to-mouth leven, wat betekent dat ze voor avondeten letterlijk afhankelijk zijn van het feit of ze die dag op straat iets verkocht hebben. Als er een lockdown zou zijn, zouden misschien wel meer mensen van de honger dan van corona sterven. Wij zijn zelf nog gezond en doen eigenlijk nog gewoon het dagelijkse werk van voorheen, maar dan met maatregelen zoals washing stations en zeep op verschillende plekken op het terrein, mensen vertellen dat ze thuisblijven als ze zich ziek voelen, en zoveel mogelijk social distancing.” • Welke invloed heeft dit op je baan/je werk/je bedrijf en is er overheidssteun beschikbaar? “Het project dat wij gestart zijn met de lokale bevolking is afhankelijk van toerisme. Aangezien dat in een gat zakt, moeten wij kijken of we een andere markt kunnen gaan vinden voor de producten van de boeren. Ook kunnen we voorlopig niet de nodige leerzame workshops en bijeenkomsten organiseren. Er is amper overheidssteun. De overheidsinstanties in onze omgeving, zoals de rangers van het nationale park, of de gezondheidsklinieken, die hebben een kleine voorraad mas-

kers/handschoenen gekregen. Die waren snel op en bij de gezondheidsklinieken was er niet eens zeep of een kraan waar mensen konden wassen voor ze naar binnen mogen. Gelukkig zijn er nog andere mensen in dit gebied die hulp willen bieden. Ila Safari Lodge van Green Safaris Conservation Foundation heeft geld gedoneerd zodat wij in ons gebied voorlichting konden geven aan de dorpshoofden, zeep en posters met informatie konden uitdelen en de gezondheidsklinieken en overheidsinstellingen konden voorzien van de supplies die ze nodig hebben in deze tijd.” • Heb je een boodschap/wens voor familie en bekenden in De Ronde Venen e.o.? “Het is moeilijk voor te stellen wat deze ziekte misschien wel kan aanrichten in een land als Zambia. Zelfs zonder dat mensen het doorhebben. Een ziekte met symptomen die ook toegeschreven kunnen worden aan malaria of tuberculose, en amper testen om achter de werkelijke oorzaak te komen.15% van de bevolking in Zambia is kwetsbaar door HIV! Misschien zijn er al duizenden doden aan Covid-19 zonder dat het bekend is. Amper voorlichtingsmogelijkheden zoals internet/tv en geen hulp vanuit de overheid. In onze community hebben we nu met behulp van Green Safaris Conservation Foundation ons best gedaan om mensen voor te lichten en de verspreiding in te dammen, maar ondertussen zijn we door een nabijgelegen community benaderd of we het daar ook kunnen doen. Hier is momenteel geen budget voor, maar we willen wel graag helpen. Daarom is speciaal voor dit doel een GoFundMe opgezet (zie: www.bit.ly/3bchWkr). Of doneer direct naar IBAN NL57ABNA0628590768 tnv K.G. Bocxe onder vermelding van Covid-19 donatie.”


DE GROENE VENEN

AUTO IMPRESSIE tekst michael reuling foto's patrick hesse

De Mini. Iedereen weet direct over welke auto er gesproken wordt. Iconisch. Praktisch. Populair. Een tijdsbeeld. Nieuw leven ingeblazen door het Duitse BMW. Tom Wesselingh van Automakelaar aan Huis heeft regelmatig mooie auto's te koop staan, waarbij hij optreedt als aankoop- of verkoopmakelaar voor zijn klant. De auto van dit verhaal is helaas al verkocht, maar we konden deze Mini uit 1975 met een bijzonder verhaal net op tijd bewonderen. Het is 1958 als Sir Alec Issigonis zijn ontwerp presenteert en British Motor Company (BMC) directeur Sir Leonard Lord een proefrit maakt in één van de twee prototypes. Verrast door de wegprestaties, het weggedrag en de slimme ruimtebesparende lay-out wordt de Mini ruim een jaar later in augustus 1959 gelanceerd als Morris Mini Minor en Austin Seven (de latere Austin Mini). Naast de bekende Cooper-versies zijn er veel exclusieve varianten gebouwd. Verspreid over de BMC-merken kwam de Mini in vele varianten op de markt. De Wolseley Hornet, Riley Elf, Austin Mini Countryman, de Morris Mini Traveller en de Mini Moke - een open strandautootje. Op 4 oktober 2000 stopte de productie van de Mini na ruim 5,3 miljoen exemplaren. Het succes van de Mini is mede te danken aan de ontwerper, Sir Issigonis, die verantwoordelijk was voor de technische lay-out, waarbij geen millimeter onbenut blijft. 'Far more room in far less space' was dan ook te lezen in een advertentie van BMC. Geruchten gaan dat Volkswagen goed naar Mini heeft gekeken bij het ontwikkelen van de eerste generatie Golf. Het exemplaar dat in Mijdrecht te koop stond (vorige week verkocht aan de gelukkige nieuwe eigenaar) is een bijzondere Mini. Het exemplaar, genummerd 938, was er een uit een gelimiteerde oplage van 1.000 stuks ter gelegenheid van 'Vijf jaar British Leyland in Nederland'. Gekenmerkt door de Maple Brown lak en voorzien van alle denkbare opties: sportvelgen, hoofdsteunen, extra meters, vinyl dak en mistlampen, werd deze Limited

Mini

17 APRIL 2020

Z'n naam is klein: z'n reputatie groot Edition gelanceerd op de Amsterdamse AutoRAI. Van de 1.000 exemplaren zijn er naar verluid zo'n 4 exemplaren in originele staat overgebleven. In 2016 was ik bij de onthulling van nummer 938 bij Mini Amsterdam. Wat wil het geval? Deze auto was van een van de markante sponsors van de klassiekerrit waar ik in het bestuur zit: Jeroen Helms. Helms, vorig jaar overleden, was een bekende in de autowereld. Taxateur. Restaurateur. Liefhebber en gepassioneerd van klassieke auto's. Bovenal een verschijning. Helms kocht deze Mini in 1975 voor zijn vrouw. Na tien jaar en weinig kilometers werd de auto vacuüm opgeslagen en in 2001 verkocht aan een bekende relatie. Kort daarna werd de auto weer teruggekocht en werd er een intensief restauratieproces op gang gebracht. Mini's zijn nou eenmaal niet gebouwd voor de eeuwigheid. En zo werd de Mini na de restauratie, ruim 40 jaar later, opnieuw onthuld in Amsterdam. De zoon van Jeroen Helms heeft besloten afstand te doen van deze bijzondere Mini. Aangezien zijn vader wist hoe waardevol het is voor een Limited Edition om alle boekjes compleet te hebben, heeft de nieuwe eigenaar niet alleen een Mini gekocht, maar een compleet archief - opgebouwd vanaf het moment van aankoop. Van aankoopcertificaat, tot restauratieverslagen, artikelen in automagazines en onderhoudsfacturen. Een pareltje. Eentje waarvan de verkoopprijs niet in verhouding staat tot de enorme hoeveelheid tijd, energie en -vooralgeld dat het restauratieproject heeft gekost. Maar het was het elke cent waard. En dat wilde ik toch even met jullie delen.

Automakelaar aan Huis Nijverheidsweg 17-O 3641 RP Mijdrecht Telefoon: 06-30520638 www.automakelaaraanhuis.nl

15


16

17 APRIL 2020

DE GROENE VENEN

Samen aan de keukentafel! We begrijpen dat deze onzekere tijd vragen oproept rondom je (nieuwe) hypotheek. Wij helpen je graag bij het regelen hiervan. Jouw gezondheid en die van onze medewerkers staat daarbij voorop. Rabobank Rijn en Veenstromen Onze adviseurs zitten voor je klaar! Want om een financieel adviseur te spreken hoef je de deur niet uit. Je kunt namelijk financieel advies krijgen via een videogesprek. Dat is online een gesprek voeren via je computer, laptop, tablet of smartphone. Gewoon thuis vanaf je eigen bank, aan de keukentafel of waar je ook bent. Bel ons op (0348) 427000 of maak een afspraak via www.rabobank.nl/hypotheek

Onze financieel adviseurs zitten voor je klaar! Hugo Norel

Fred Sluijs

AndrĂŠ Kutschenreuter

Franke Verweij

Els Haringsma

Wilfred Boers Diana Doeleman

Victor Veelenturf

Gerdie Craanen


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.