De Groene Venen 15 april 2016

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

10-12°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 21 - Week 15 – 15 april 2016

CHT • WILNIS

IN: MIJDRE

VEEN • DE

EEN • WAVER

• VINKEV

RUGGE

DE • BAAMB

HOEK • ABCOU

HOEF • AMSTEL

Huurprijs: € 900,- excl. BTW per maand Circa 150 m² Ideaal geschikt als studio of praktijkruimte

cht Mijdre bij Argon

enen.nl • www.de info@degroenev

groenevenen.nl

Rendementsweg 20 Mijdrecht

RANT ORANJEK HUIS-AAN-HUIS

57 • E-mail:

Kermis 27 april 22 april t/m

: 0297-38 52 t • Telefoon RK Mijdrech

Abcoudvaneaf Vrijmarkt 06.00 uur

eweg 15, 3641

een ies en Vinkevattr act

• De Groene

Venen • Industri

Vrijmarkt, veel muziek

10.00 in de Oranje Borrel Schakel

ef De Ho spelen en

ereik 45.000

Uitgegeven inwoners •

door A-side

Publishing B.V.

Wilnis12.00 uur 55+

brugge Baam en Poen,

Special van

De Groene Venen

• 0plage 18.500

• Lezersb exemplaren

Kinder toernooi jeugdvoetbal

Groen i en Pannatoernoo ringsteken

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 MLAAR VAN

UITNEEMEXE

DE GROENE

VENEN

Speciale Oranje bijlage in het midden van deze krant!

www.vidabedrijfsmakelaars.nl

Ook voor ZZP’ers

Veel enthousiaste reacties op welkomstbijeenkomst nieuwe inwoners Van overal in Nederland en daarbuiten zijn de afgelopen maanden honderden mensen verhuisd naar De Ronde Venen. De gemeente organiseerde maandag jl. voor al die nieuwe inwoners een kennismakingsbijeenkomst. Ruim 60 inwoners werden persoonlijk verwelkomd door burgemeester Maarten Divendal, wethouders Erika Spil, David Moolenburgh en Anco Goldhoorn en gemeentesecretaris Lilian Schreurs. Na een kop koffie met rondevenertje vertelde de burgemeester met een kleine quiz het verhaal van De Ronde Venen. Van de rijke cultuurhistorie met bijna 200 rijksmonumenten tot de bijzondere natuur ver onder NAP. En van de Beach Boys tot de favoriete sport van de bewoners. Aan verschillende tafels kon men vervolgens informatie inwinnen over wijkgericht werken, de servicepunten, afval en Burgernet. “Erg goed initiatief, we voelen ons welkom!” en “Goed om te zien dat burgemeester en wethouders hiervoor moeite nemen” waren veelgehoorde reacties. Uit de evaluatie blijkt dat bezoekers de avond waarderen met het rapportcijfer 8.

Pakket verzekering

Feesten DJ’s, VJ’s etc Shows Evenementen MOONLIGHT PRODUCTIONS Burgemeester de Voogtlaan 122, 3648 XG Wilnis 06 21 29 36 38

www.moonlightproductions.nl

Uw Ford specialist in de regio De kwaliteit en betrouwbaarheid van Bosch, toegepast op het onderhoud en de reparatie van alle automerken. www.boschcarservice.nl

Autobedrijf Peek

Rendementsweg 20 | 3641 SL Mijdrecht Tel.: 0297 - 281458 | www.copeek.nl

nachtlenzen (niet voor zwartkijkers)

Sherweney wint Gouden Grijper met opruimen zwerfafval Sherweny van OBS De Eendracht in Mijdrecht heeft uit handen van wethouder Anco Goldhoorn de Gouden Grijper ontvangen, de prijs voor de beste #zwerfiedrv: een selfie die is gemaakt terwijl je zwerfafval opruimt (inzet). De prijs werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst op het afvalbrengstation van de gemeente, waarbij 30 ambassadeurs aanwezig waren. Zij maken deel uit van de ruim 75 mensen die zich bij NME-centrum De Woudreus hebben oppgegeven om te helpen zwerfafval op te ruimen in hun buurt, in het park of tijdens een wandeling. Wethouder Anco Goldhoorn bedankte iedereen persoonlijk met een dopper, een speciale, herbruikbare drinkfles. Een groot deel van het zwerfafval dat de ambassadeurs vinden, bestaat namelijk uit weggegooide drinkverpakkingen. Ook meehelpen zwerfafval op te ruimen en een prikker, handschoenen en/of een hesje nodig? Mail naar: nmederondevenen@odru.nl. foto riChard van der spoel

TV-KNALLER EDKOPER! NERGENS GO

LAAGSTE PRIJS VAN NEDERLAND!

1199,-

669,-

Prijs- en modelwijziging en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt en alléén t/m donderdag 21 april 2016.

de passage 10 | mijdrecht

VERTROUWDE Expert Mijdrecht SERVICE! Bozenhoven 19d, (0297) 286845 157x63mm h - Full Colour - week 15

Loopveltweg 118 te Vinkeveen

55’’

13 9

ANDROID SMART TV 55PFK5500

cm

Incl. GRATIS Philips soundbar t.w.v. 99,-!

AANGEKOCHT VIA


2

15 april 2016

f e i s eer b u l Exc ril&M +Lom B sch j i b Bau van

DE GROENE VENEN

TIJDELIJK EEN GEHEEL ONTSPANNEN KIJK OP DE WERELD

Bij aankoop

van

Biotrue ® ON contactlen Eday zen een oo

Nieuw in de Amsterdam Kliniek medische praktijk voor complementaire geneeskunde:

gmasker tw

v €19.95

CADEAU

medisch-cosmetische behandelingen Ter introductie op zaterdag 16 april gratis gezichtsanalyse (ter waarde van €50,-) met behulp van het geavanceerde Vectra 3D Imaging System - uw gezicht in 3D voor een realistische kijk op uw huid!

*

U kunt bij ons terecht voor onder andere: • rimpelbehandeling (met botox en fillers) • huidverbetering en versteviging • behandeling van haarverlies bij mannen en vrouwen Maak bijtijds een afspraak voor zaterdag 16 april tussen 13.00 - 18.00 uur en laat u tevens informeren over onze behandelmogelijkheden. Stationsstraat 6 E 1391 GN Abcoude M 06 55172842

Lydia Boeken, arts www.amsterdamkliniek.nl info@amsterdamkliniek.nl

Kerklaan 11 3645 ES Vinkeveen Tel: (0297) 72 20 67 E-mail: info@brilenmeer.nl ®

*Vraag naar de voorwaarden en Biotrue ONEday contactlenzen © 2015 Bausch & Lomb Incorporated. ®/™ geven handelsmerken aan van Bausch & Lomb Incorporated of haar dochterondernemingen. Andere product-/merknamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren.

EEN JAAR GRATIS PECHHULP IN HEEL EUROPA. AL NA EEN KLEINE ONDERHOUDSBEURT.

KENNISGEVING Inspraakperiode ontwerp beheerplan Natura 2000 Botshol ONTWERPBEHEERPLAN In de gemeente De Ronde Venen ligt het Natura 2000-gebied “Botshol”. Voor dit gebied is een ontwerpbeheerplan opgesteld door de provincie Utrecht, in samenwerking met het Waterschap AGV, Natuurmonumenten en diverse andere partijen. Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben het ontwerpbeheerplan inmiddels vastgesteld. In het beheerplan staat welke maatregelen worden genomen om de bijzondere natuurwaarden van Botshol te beschermen. Ook staat er in, welke activiteiten er in en rond het gebied mogen plaatsvinden. Het beheerplan heeft een looptijd van zes jaar.

Meld u nu aan voor myOpel.nl en u krijgt tijdens de onderhoudsbeurt aan uw Opel GRATIS de Opel KARL leenauto van Van Kouwen mee!

Belanghebbenden kunnen schriftelijk of mondeling een inspraakreactie (zienswijze) geven op het ontwerpbeheerplan Botshol. Dat kan van woensdag 20 april 2016 tot en met dinsdag 31 mei 2016. In deze periode kunt u het ontwerpbeheerplan inzien op de volgende locaties: • het Servicecentrum van de provincie Utrecht aan de Archimedeslaan 6 te Utrecht; • het gemeentehuis van De Ronde Venen aan de Croonstadtlaan 111 te Mijdrecht. U kunt het ontwerpbeheerplan ook raadplegen via internet: www.provincie-utrecht.nl/loket/terinzagelegging. Uw schriftelijke zienswijze stuurt u, onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp beheerplan Botshol’, aan: Provincie Utrecht, afdeling FLO / team NEL, t.a.v. Mw. M.H. Keizer, postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Ook kunt u via de website van provincie Utrecht digitaal een zienswijze indienen. Het formulier vindt u onder www.provincie-utrecht.nl/loket/digitale-formulieren. Mondeling een zienswijze geven kan na een telefonische afspraak met de heer J. Kievit, telefoonnummer (030) 258 24 21.

* Servicevestiging

Amsterdam Amsterdam* Hoofddorp Mijdrecht* Aalsmeer

Snijdersbergweg 99-101 Transformatorweg 39 Sonderholm 164 Communicatieweg 26 Oosteinderweg 110

Tel. (020) 650 06 70 Tel. (020) 581 62 00 Tel. (023) 554 29 20 Tel. (0297) 272 272 Tel. (0297) 329 911

amsterdam@vankouwen.nl amsterdam@vankouwen.nl hoofddorp@vankouwen.nl mijdrecht@vankouwen.nl aalsmeer@vankouwen.nl

Het natuurherstel in Botshol wordt mede gefinancierd door het Life+ programma van de EU, het ministerie van EZ, het Waterschap AGV en de provincie Utrecht.


DE GROENE VENEN

Luistervink Verwilderisering Luisterend naar Radio Utrecht, overigens best een aardige zender, hoorde ik het verhaal aan van een 12-jarige jongen, hier in Nederland geboren, zijn ouders komen uit Georgië en Rusland. Samen met z'n zusje van 10 moeten ze ons land uit. Het gevolg van een verloren asielprocedure die meer dan 11 jaar heeft geduurd. Het jong sprak vloeiend Nederlands en deed het op school in Baarn voorbeeldig goed. Hoe is dat in vredesnaam toch mogelijk zou je denken. Zonder de details van deze zaak te kennen is mijn conclusie dat ons rechtssysteem niet goed functioneert. Ik kan er met m'n pet niet bij dat je ruim tien jaar in ons land woont, een huurhuis bewoont, schoolgaande kinderen hebt die hier geboren zijn en maar moet procederen tot je een ons weegt. Ik heb meer van dit soort zaken gehoord. Slimme advocaten slagen er in zaak op zaak te stapelen. Dat doen ze niet voor nop. De advocatuur is immers bepaald niet armlastig te noemen. Maar wiens belang dien je dan? Niet dat van de kinderen, die zijn volledig Nederlands en kennen de Russische taal niet eens. Ik zie deze zaak als een drama waar je maar een vervolg aan kunt geven: blijven. Zeker in het licht van de enorme ongecontroleerde instroom die Europa thans ten deel valt. Het is de eerste schifting waar het enorm mis lijkt te gaan. Hoe is het mogelijk dat we de Albanezen in de top tien van asielaanvragen zien staan. Kansloze aanvragen die als doel lijken te hebben de ruim drieduizend euro opkraspremie te kunnen incasseren. Slimmeriken houden deze instroom in stand. Slimmeriken die drommels goed weten waar de zwakke schakels in ons rechtssysteem zitten. Hoe hard het ook mag klinken, voldoe je niet aan bepaalde voorwaarden, dan kras je maar gewoon op. Zoek uit waar de personen in kwestie vandaan komen en lever ze daar gewoon weer af. Dobberen er weer enorme aantallen op vlotjes in zee, neem ze dan niet op maar lever ze weer af op de kust waar ze vandaan komen. In januari en februari van dit jaar vroegen 4.318 mensen asiel aan in ons land. Dit aantal bestaat o.a. uit 1.040 Syriërs en 548 Afghanen. In 2015 waren dat er 43.093, plus 13.845 mensen die zich herenigden met hun familie. Om de kosten die dit allemaal met zich meebrengt te dekken liggen uitgewerkte plannen klaar die de bestaande uitkeringen gaan verlagen.

15 april 2016

3

BESTE BURGEMEESTER Hoe is het binnen onze gemeente gegaan met het referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne? Bijna 40 procent van de kiezers is komen opdagen; een hoger opkomstpercentage dan landelijk. Er zijn 12.889 geldige stemmen uitgebracht. Van deze kiezers heeft 65 procent tegen gestemd en 35 procent voor. Dus een hogere opkomst dan landelijk, maar wel een vergelijkbare uitslag. Binnen onze gemeente waren er grote verschillen. Opvallend is niet alleen de hoge opkomst in Abcoude: circa 45 procent, maar ook de uitslag. Er zijn daar 2.396 geldige stemmen uitgebracht, trek daar de 16 blanco stemmers vanaf en dan blijken er exact 1.174 vóórstemmers en 1.174 tegenstemmers te zijn geweest. Binnen de andere kernen is het beeld wel wat verschillend. Een paar stembureaus in Wilnis hadden een wat lagere opkomst, maar dat kan ook komen omdat bijvoorbeeld kiezers misschien in andere stembureaus hebben gestemd, bijvoorbeeld het gemeentehuis waar het veel drukker was. Verder is het mij niet helemaal

gelukt om bij álle stembureaus op bezoek te gaan. Fietsend heb ik 43 kilometer afgelegd om 19 van de 21 bureaus te bezoeken. Vanwege de tijd en het slechte weer, heb ik helaas Amstelhoek en De Hoef niet meer bezocht. Excuses hiervoor, speciaal naar de stembureauleden in De Hoef, want die hadden wel wat extra bezoek kunnen gebruiken: daar zijn 289 kiezers langs geweest (21 per uur), terwijl dat voor de andere bureaus minstens het dubbele of bijna driedubbele was.

Van de week was er een bijeenkomst voor nieuwe inwoners in de gemeente. Waar komen die vandaan? Tijdens de nieuwjaarsreceptie heb ik aangekondigd dat we als gemeente bijeenkomsten gaan organiseren voor nieuwe inwoners. Maandag hebben we zo’n 80 inwoners mogen ontvangen. Voor ons een manier om kennis te maken met nieuwe inwoners (“wat is u opgevallen, waar kunnen we wat van leren”). En voor hen een aardige manier om de gemeente en het gemeentebestuur te leren kennen, onder andere met een originele kennisquiz. Het afgelopen half jaar zijn er 787 nieuwe inwoners in onze gemeente komen

Tekst Maarten Divendal

wonen. Meer dan de helft komt uit de nabije buurt: 184 uit Amsterdam, 54 uit Utrecht, 51 uit Uithoorn, 38 uit Stichtse Vecht, 37 uit Amstelveen, 22 uit Aalsmeer, 16 uit Woerden, 15 uit Nieuwkoop. Dus nog een flink aantal elders uit Nederland of de wereld. Onze oudste nieuwe inwoner is 92 jaar. Mooie reactie vond ik dat veel mensen het bijzonder vonden om zo te kunnen kennismaken met de gemeente: “Het geeft je het gevoel echt welkom te zijn”. Tijdens het gemeenschappelijke deel werden er nog wat vragen gesteld, vooral over de leefomgeving, zoals de openbare ruimte en de veiligheid in de gemeente. Tijdens het informele deel was er volop gelegenheid om onderling verder van gedachten te wisselen.

Af en toe krijg ik vragen over ‘burenruzies’: of burenbemiddeling goed werkt en of we ook een rijdende rechter hebben. Toevallig trof ik onlangs het jaarverslag van buurtbemiddeling De Ronde Venen aan. Dit jaarverslag hielp mij goed bij het beantwoorden van de vragen die ik weleens krijg. In 2015 waren er 60 aanmeldingen. Van de 55 ‘zaken’ die zijn afgerond, 38 (69 procent) met een positief

In nieuw te vormen college

Alberta Schuurs voorgedragen als wethouder VVD Drs. Alberta Schuurs (48) wordt door de VVD voorgedragen om als wethouder zitting te nemen in een nieuw te vormen college van B&W. De selectiecommissie van de VVD had de keus uit zes gekwalificeerde kandidaten en heeft Alberta Schuurs gemotiveerd aan de fractie voorgedragen. Schuurs is gehuwd en moeder van twee volwassen zonen en komt uit een politiek liberaal nest. Haar moeder was reeds in de jaren negentig wethouder voor de VVD in Stedum (Gr) en zelf is ze al jaren een actief en betrokken VVD lid in De Ronde Venen. Reeds vanaf 1993 is zij met haar gezin geworteld in Wilnis en is betrokken bij de Rondeveense samenleving. Alberta Schuurs laat zich zakelijk gezien het best omschrijven als een financiële vrouw met belangstelling en ervaring in de HR en ICT. Na een carrière in het bedrijfsleven, is zij in 2003 gaan werken als hoofd financiën en loco gemeentesecretaris bij de

gemeente Breukelen. Vanaf 2005 heeft zij gewerkt bij het Stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam, voor het laatst in de functie van manager bedrijfsvoering en functioneerde in en buiten de raadszaal als rechterhand van de verantwoordelijk stadsdeelwethouder. Haar huidige functie is CFO Bedrijfsvoering en HR bij de belastingdienst. Maatschappelijk draagt Alberta Schuurs ook haar steentje bij. Tot 2015 heeft zij zowel regionaal als landelijk bestuurlijke functies bekleed bij de Unie van Soroptimistenclubs. Soroptimisten zetten hun kennis en vaardigheden in om wereldwijd de positie van vrouwen

Een mooiere manier om Wilders in de kaart te spelen is er niet...

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Luistervink

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling, Peter Schavemaker, en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Schreurs wil openheid Fractievoorzitter Ernst Schreurs (PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal) dringt aan op openheid van zaken in de bestuurscrisis na het naar huis sturen van het college. Er wordt momenteel alleen maar in de pers over gesproken. “Het is daarom goed als in een openbare vergadering over de bestuurscrisis gesproken wordt. Een openbare discussie over de gang van zaken en hoe deze in het belang van de gemeente op te lossen zorgt voor verduidelijking,” aldus Ernst Schreurs. “Voor de geloofwaardigheid van de politiek is het belangrijk om transparant te zijn en dus in het openbaar over deze zaken te praten.”

Agenda Kort

en meisjes te verbeteren. Naast een aantal jaren lid te zijn geweest van het VVD-bestuur heeft zij bestuurlijke verantwoordelijkheid gedragen bij de stichting centrale vrijwillige thuishulp en de hardloopvereniging De Veenlopers.

Zaterdag 16 april

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Alberta Schuurs

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

resultaat. In tien gevallen weigerde één van de buren de bemiddeling, twee situaties zijn opgelost door een verhuizing, vijf situaties zijn niet opgelost na de bemiddeling. De opgeleide vrijwilligers van buurbemiddeling zorgen dat buren weer met elkaar in gesprek komen, door ‘spelregels’ af te spreken of andere informatie te verstrekken. Soms vinden de gesprekken plaats onder begeleiding van deze bemiddelaars. Het merendeel van de conflicten gaat over geluidsoverlast of geschillen over de grond/tuin. Overlast van dieren of kinderen kan ook de reden tot de ruzie zijn. Binnen Buurtbemiddeling werkt de gemeente samen met onder andere de politie, wijkgericht werken, het welzijnswerk en de dorps- en wijkcomités. Het is vertrouwelijk en onpartijdig. Voor vragen: buurtbemiddeling@stdb.nl of 0297-230280. Als gemeente hebben wij, voor zover ik weet, de rijdende rechter nooit over de vloer gehad. Soms lijkt het me wel eens makkelijk om zelf die positie formeel te kunnen hebben.

• Boekenmarkt, De Schakel, Wilnis • Plantenmarkt, Karwei, Mijdrecht • Open Dag, Scouting Jan van Speyk, Mijdrecht • 5 jaar Liek's Loods, naast Karwei, Mijdrecht • Museumweek: gratis naar Museum De Ronde Venen, Vinkeveen • Concert: Byzantijnse kerkmuziek in de Janskerk, Mijdrecht • Concert: brassband Concorida en Abcouder Harmonie, De Boei, Vinkeveen • Toneel: Vrouwen van Later, Piet Mondriaan Theater, Abcoude

Zondag 17 april Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2016 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

• Lenterit, starten bij Hotel Mijdrecht • Bloesemtocht TTC De Merel, starten bij Café de Schans, Vinkeveen • Koopzondag Tuincentrum De Huifkar, Mijdrecht • Museumweek: gratis naar Museum De Ronde Venen, Vinkeveen • VIOS Seizoenspresentatie, De Phoenix, Mijdrecht

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

15 april 2016

Jeugdbrandweer Mijdrecht naar de halve finale junioren lagedruk

Kort nieuws Mijdrecht

Doopdienst in De Wegwijzer Op zondag 17 april leidt ds. G. Vos de diensten in De Wegwijzer. Om 10 uur is er bediening van de Heilige Doop en is het thema: Levend Water. In de dienst wordt Abel van Kreuningen gedoopt met water. De Heilige Geest wordt levend water genoemd, helpt ons geloven en verbindt ons met Christus (zie Johannes 7: 35-37). Het water van de doop maakt de belofte van de Heilige Geest zichtbaar. Zondagmiddag gaat het over Hebreeën 2:17. Jezus in de rol van een Hogepriester. Een mediator. Die ons verbindt met God. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het artikel ook op cgkmijdrecht.nl/ nieuwsartikel Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Vinkeveen

Bijeenkomst Passage De heer C. Hofman komt dinsdag 19 april op bezoek bij de Christelijke vrouwenbeweging De Passage Vinkeveen. Hij vertelt over de Gouden Koets en de Koninklijke familie en toont de voorbereidingen voor Prinsjesdag in de Koninklijke Stallen. De heer Hofman liep twee keer mee met de Gouden Koets, op Prinsjesdag en bij het huwelijk van Laurentien en Prins Constantijn. De avond begint om 19.30 uur in het Hervormde verenigingsgebouw Maranatha, Herenweg 205 te Vinkeveen. Gasten zijn van harte welkom.

DE GROENE VENEN

Zondag 17 april fietst TTC de Merel Bloesemtocht Op 17 april a.s. zal TTC de Merel haar 2e groepstoertocht van het jaar rijden. Deze klassieker naar de fruitbomen gaat via Harmelen en IJsselstein naar Vianen. Via Hagestein en Asperen rijden we verder langs de zuidkant van de Linge door o.a. Rumpt, de fruitstad Geldermalsen en Buren waar de koffiestop is. Onderweg zien we overal fruitbomen die hopelijk volop in bloei staan. Na de koffie vervolgen we de route via Zoelmond en Ravenswaaij naar de pont bij Wijk bij Duurstede (€ 0,80 voor eigen rekening). Via `t Goy, Houten, Bunnik en Utrecht rijden we weer richting Café de Schans in Vinkeveen. De rit is 150 kilometer lang en staat onder leiding van ervaren voorrijders. De kortere versie rijden we via Harmelen, De Meern, Nieuwegein, Tull en `t Waal naar de Koffie in Wijk bij Duursteden.

Na een pauze vervolgen we onze weg via de Dwarsdijk, ’t Goy, Houten en Nieuwegein weer terug naar Café de Schans in Vinkeveen. Deze rit is 100 kilometer en staat net als de lange afstand onder leiding van ervaren voorrijders. Alle leden, maar uiteraard ook nietleden zijn hierbij uitgenodigd aan deze rit deel te nemen. Er zal worden gereden in 2 groepen. De korte afstand met een snelheid van maximaal 27 km op de teller, de lange met een snelheid van maximaal 30 op de teller. Natuurlijk wordt de snelheid aangepast aan de weersomstandigheden. Starten om 08.30 uur bij Eetcafé De Schans in Vinkeveen. Het meerijden van deze rit kost voor nietMerelleden 3 euro. NTFU-leden krijgen 1 euro korting. Het dragen van een valhelm is verplicht. Kijk op www.ttcdemerel.nl voor meer informatie.

De jeugdbrandweer van Mijdrecht heeft afgelopen zaterdag deelgenomen aan de kwalificatiewedstrijden in Breukelen. Op deze wedstrijd in de klasse junioren lage druk streden twaalf ploegen uit Nederland voor een plaats in de halve finale die op 11 juni plaats vindt in Hoorn. De jeugdploeg uit Mijdrecht eindigde op een zeer verdienstelijke derde plaats. Tevens behaalde de pompbediende bij deze wedstrijd individueel de hoogte score! De ploeg uit Mijdrecht kreeg de melding van een bedrijfsbrand aan de Oud Aa in Breukelen. De ploeg ging meteen op verkenning uit wat leidde naar een brand in een loods. Er werd meteen

een straal ingezet waardoor er verder verkent kon worden, met succes: de ploeg vond de doorslag naar achteren. Door het snelle optreden van de pompbediende, die er voor zorgde dat de ploeg water kreeg, was de brand snel geblust en kon de ploeg inpakken. De ploeg bestond uit: Koen de Vries (bevelvoerder), Joey Sluijs (pompbediende), Mike Raadschelders (aanvalsploeg nr 1), Dennis van Zwieten (aanvalsploeg nr 2), Moos van den Heuvel (waterploeg nr 3), Oscar Quiel (waterploeg nr 4), Sven Vaessen, Maikel Griffioen en Eric Woudstra (reserve).

Opa’s en oma’s nemen kijkje op Julianaschool Vorige week bezochten de opa’s en oma’s hun kleinkind(eren) in de verschillende klassen op de Julianaschool in Wilnis. Soms konden ze hun kleinkind helpen bij het werken en dat vonden ze wel heel erg leuk. De opa’s en oma’s zagen dat het leren op school heel anders gaat dan in hun lagere schooltijd! Een digitaal

schoolbord, de computer of iPad die een belangrijke plaats inneemt en van alleen maar klassikaal lesgeven is geen sprake meer. Ook de kinderen vonden het ontzettend leuk om aan hun opa en oma te laten zien wat ze allemaal doen op school. Ze deden dan ook extra goed hun best!

Wilnis

Passage over spreekwoorden en gezegden Op 20 april vindt de laatste bijeenkomst van dit seizoen plaats. Te gast is de heer Jan Boere uit Leimuiden. Hij vertelt over herkomst en betekenis van spreekwoorden en gezegden. Duizenden spreekwoorden en gezegden heeft hij in de loop der jaren verzameld. Ze borrelden iedere dag zomaar bij hem op. De rustende boer kan zich inmiddels met een gerust hart schrijver noemen, want inmiddels is alweer zijn vierde boekje uit. ‘Even nadenken, deel 4 - 1000 spreuken en gedachten’. De avond wordt gehouden in De Schakel. Aanvang 20 uur. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar. Gasten en leden zijn van harte welkom.

Aanstaande zondag: Lenterit voor CliniClowns Nu staan ze nog op de parkeerplaats van Hampshire Hotel - Mijdrecht ter promotie van de Lenterit 2016, maar aanstaande zondag worden deze autotjes ingezet als mobiele stempelpost tijdens deze recreatieve autopuzzelrit, waarvan de opbrengst bestemd is voor de CliniClowns. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Aanmelden op www.lenterit.nl.

Opnames voor VT Wonen bij Karwei Mijdrecht De afgelopen vrijdagen leek het bij Karwei Mijdrecht wel op een echte filmset: er werden verschillende afleveringen opgenomen van het nieuwe programma ‘VT Wonen zelf aan de slag’. In dit programma begeleidt presentator Viktor Brand, samen met een team creatieve stylisten van VT Wonen, stellen die niet goed weten waar te beginnen met klussen in huis. Viktor neemt hen mee naar Karwei, waar een stylist aan de hand van foto’s, moodboards en hun persoonlijke verhaal een plan bedenkt. De koppels die meedoen aan dit nieuwe woonprogramma moeten een groot deel van de make-over zelf uitvoeren. De eerste aflevering is aanstaande zondag 17 april te zien op SBS6 om 19.30 u.

Plantenmarkt op 16 april Aanstaandezaterdag16aprilvaltervan alles te beleven bij Karwei Mijdrecht: de bloemetjes worden buitengezet! Om 9 u begint op het parkeerterrein de jaarlijkse plantenmarkt, en binnen zijn er allerlei tuin aanbiedingen. Net als ieder jaar staat er bij de uitgang een kraam met broodjes knakworst. Dit jaar worden de broodjes uitgedeeld door Marcel Millenaar, hij loopt dit jaar de marathon van New York en probeert met deze sportieve prestatie zoveel mogelijk geld op te halen voor Kika. De broodjes zijn net als vorige jaren gratis, maar een donatie voor Kika wordt zeer gewaardeerd!


DE GROENE VENEN

15 april 2016

5

Aanstaande zaterdag:

Kort nieuws

Bij scouting doe je echt van alles! Ontsnappen uit een escaperoom, knutselen, actieve spelletjes of je uitleven op een survivalbaan. Deze activiteiten staan ook op het programma van de Open Dag van Scouting Jan van Speyk op zaterdag 16 april. Tussen 10 en 17 uur is er van alles te doen op de boerderij aan de Oosterlandweg. Iedereen tussen de 5 en 99 jaar is welkom om een kijkje te komen nemen. De Jan van Speyk is een leuke, jonge, actieve scoutinggroep. Jong van geest dan, want de groep bestaat al 50 jaar. Vergeet het idee van alleen maar knopen leggen, scouting is ook heus met zijn tijd meegegaan. Elke week bedenken vrijwilligers weer de meest uiteenlopende activiteiten voor de scouts. Als je écht wilt weten wat het nou precies inhoudt, kom gewoon eens kijken!

Mijdrecht

Open Dag bij Scouting Jan van Speyk

Noor's Boetiek in Wilnis feestelijk geopend Alsof het haar dagelijks werk is, sloeg eigenaresse Nury Huinck op volleerde wijze met een sabel de kurk uit een fles champagne om de opening te vieren van Noor's Boetiek in Wilnis, die zij samen met haar dochters Carlijn en Julia sinds zaterdag jl. runt. Een gediplomeerde ‘sabreur’ was aanwezig om de gasten van die middag de kunst van het 'sabreren' uit te leggen (sabre is het Franse woord voor sabel). Onder het genot van heerlijke hapjes en champagne kon men een kijkje nemen in de nieuwe damesmodezaak met leuke en eigentijdse mode en accessoires. foto's rob isaaCs

OKK-Bingo bij Veenweidebad De laatste Bingo van Toneelvereniging OKK van dit seizoen vindt plaats op 19 april in het Veenweidebad, Ontspanningsweg 1, Mijdrecht. De hoofdprijs is deze keer 2 minuten gratis winkelen bij de Boni in Mijdrecht. Aanvang 19.45 uur.

Mijdrecht Dat kan dus op de Open Dag op 16 april, maar ook tijdens één van de opkomsten doordeweeks. Kijk voor meer informatie op www.janvanspeykgroep.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/Scouting-

JanVanSpeyk.

Sponsormiddag voor Autocross Abcoude

OKK straalde tijdens High Tea van Bakkerij Van Schie Het waren weer geslaagde voorstellingen. Menig keer had toneelvereniging OKK de lachers op hun hand bij de klucht High Tea van Bakkerij Van Schie. De spelers zorgden voor een chaotisch spel, dat mede te danken was aan de thee met wiet die de verkoopster zette, en de bakkersknecht die elkaar wel erg leuk vonden. Dank aan de sponsors en

Zondagmiddag jl. werd er door Autocross team Buurman en Buurman een sponsormiddag georganiseerd, in samenwerking met Café-Restaurant Koekenbier, op de Hoogstraat in Abcoude. Alle rijders en hun auto's waren aanwezig om zich te presenteren aan het publiek. Voor de kinderen was er een springkussen opgezet en er werd ook live muziek gespeeld door Acoustic4fun. Iedereen kon sponsor worden d.m.v. een bijdrage van 50 of 100 euro en meerdere particulieren en bedrijven hebben hier ook gebruik van gemaakt. Wilt u ook sponsor worden? Kijk dan voor meer informatie en foto's op onze facebookpagina www.facebook.com/Actbuurmanenbuurman foto: MMrb fotoGrafie

donateurs die het mogelijk maakten dat OKK dit seizoen weer kon stralen. Tevens was er aandacht voor een vertrekkende speelster en een aankomende speelster. Heeft u ook zin om toneel te spelen, geef u dan op bij toneel.okk@gmail.com. Mannen en vrouwen zijn welkom, maar OKK is echt op zoek naar mannen die willen komen spelen.

Verzamelaarsmarkt bij Immitsj

Aanstaande zaterdag 16 april is er weer een verzamelaarsmarkt in Immitsj, Windmolen 75 te Mijdrecht. Er zijn stuiverboeken met postzegels, munten, ansichtkaarten en winkelwagenmuntjes. Kom gezellig langs, de toegang is gratis.Tijd: van 9.30 tot 13.00 uur. Zie: www.verzamelaarsrondeven.nl of bel 0297-289322 voor meer info.

Wilnis

Hartweek van start Ruim 55 collectanten gaan van 17 tot en met 23 april in Wilnis langs de deuren om een bijdrage te vragen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten in Nederland. Tegelijkertijd organiseren veel Nederlanders en organisaties in hun eigen buurt acties om donaties te verzamelen. Dankzij deze giften kan de Hartstichting nieuw onderzoek financieren naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Behalve doneren aan de collectant is het ook mogelijk om online te doneren via www.hartstichting.nl/onlinecol-

lecteren.

Regio

Buurtkamergasten hebben feestmaal bij De Strooppot Eendracht groep 8 slaagt voor EHBO-diploma

De kinderen van groep 8 van OBS De Eendracht in Mijdrecht zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om de theorie en de praktijk van EHBO te leren. Zij werden daarbij geholpen door Alfred Strijk, ambulancemedewerker en eigenaar

van RED EHBO. Op een leuke, soms ludieke wijze heeft Alfred de kinderen de praktijk onderdelen bijgebracht en het examen afgenomen. En ze hebben allemaal een diploma ontvangen!

Dinsdag 5 april jongstleden was een bijzondere dag voor de bezoekers van Buurtkamer De Hoef. Na de gewone inloopochtend, die elke dinsdag van 10 tot 12 uur wordt gehouden, gingen de bezoekers deze keer op pad. Ze hoefden niet ver te lopen want ze mochten neerstrijken bij de buren in De Strooppot. In deze gezellige uitspanning kregen alle deelnemers een overheerlijke pannenkoek voorgeschoteld die iedereen zich goed liet smaken. Na de pannenkoeken kwamen er heerlijke ijsjes op tafel, echt een smultoetje. En alsof dat nog niet

genoeg was, trakteerde De Strooppot nog op een lekker kopje koffie. Alle gasten hebben ontzettend genoten en gingen zeer voldaan naar huis. Deze gezellige lunch werd bekostigd uit de opbrengst van de verkoop van eigengemaakte spullen op de Kerstmarkt van afgelopen jaar. Dus dit feestmaal en deze geslaagde dag was helemaal zelf verdiend. Maar zonder de medewerking van De Strooppot was het nooit zo’n lekker feestmaal geworden. Dus Strooppot, namens de bezoekers van Buurtkamer De Hoef: Hartelijk bedankt!

IVN Landschapswandelen Wandelen door de geschiedenis van de Venen. Hier was 1.000 jaar geleden een dikke laag veen. Aanstaande zaterdag 16 april loopt u maar 8 kilometer, maar wél door de hele geschiedenis van ons landschap! U komt alle soorten veen en begroeiing tegen die er rond het jaar 1000 waren en ziet hoe het gebied er in de verschillende eeuwen heeft uitgezien. Vanaf Woerdense Verlaat loopt u langs De Haeck, de Nieuwkoopse plassen en over het Pietersenpad. Verzamelen om 9.30 uur bij begraafplaats Wilnis. Vanaf daar met zo min mogelijk auto’s naar het startpunt in Woerdense Verlaat. Einde ongeveer 12.30 uur. Trek stevige waterdichte schoenen en warme kleding aan en neem (warme) drank mee voor de ‘pauze’. Aanmelden: catherinevandegraaf@gmail.com.


6

15 april 2016

DE GROENE VENEN


DE GROENE VENEN

15 april 2016

7

Van 't Hul accountants winnen eerste ‘Slag om De Ronde Venen’ Het team van Accountantskantoor Van 't Hul uit Wilnis mag zich winnaar noemen van de eerste Slag om De Ronde Venen. In deze nieuwe kennisquiz voor bedrijven- en vriendenteams, georganiseerd door de Lions Mijdrecht Wilnis leverde het als beste beantwoorden van de 23 opgaven hen de wisselbeker op. De échte winnaar van de avond was echter het goede doel dat aan de quiz was verbonden; Leontien van Moorsel mocht een mooi bedrag van 5.100 euro ontvangen voor haar Leontien Huis, een huis voor mensen met een eetstoornis. Vijftien teams van elk vijf personen hadden zich ingeschreven voor het spannende spel De Slag om De Ronde Venen. Per team moest een flink aantal vragen worden beantwoord over onderwerpen als economie en management, wetenschap en techniek, geschiedenis en actueel, sport en kunst, eten en drinken en flora en fauna. Elk van de 23 opgaven bestond uit diverse vragen, waar – in 4 minuten – antwoorden bij gezocht moesten worden. Na 4 minuten ging de bel, kregen de teams een nieuwe opdracht, en moest de net afgeronde opdracht worden doorgegeven aan het volgende team. Dat leverde,

vooral in de eerste ronden, nogal wat stress en hilariteit op. Leontien van Moorsel was zelf aanwezig om over haar stichting en haar sportprestaties te vertellen en was verrast over het hoge bedrag dat de 15 teams bij elkaar gebracht hadden. De Lions kijken terug op een mooie eerste editie van de Slag om de Ronde Venen, die mede mogelijk was gemaakt door de sponsors Rendez Vous, Paans Koek Accountants, Reurings Beheer, Profile Car & Tyre Centre Hogendoorn en HCM Mijdrecht. SV Argon stelde haar kantine ter beschikking en Tof Catering verzorgde het heerlijke buffet. foto's rob isaaCs

4 minuten p er vraag en geen seconde meer

huis Cheque voor het Leontien

15 deelnemende teams hadden zich ingesschreven

ntratie... Opperste conce r vraag 4 minuten pe

Ondervraagden spreken zich uit over Burgernet

“Burgernet leidt tot snellere actie bij politie en inwoners na diefstal of inbraak” ‘Meewerken aan veiligheid’ en ‘de politie een handje helpen’. Dat zijn de twee meest genoemde redenen waarom inwoners deelnemen aan Burgernet.Twee derde van de inwoners noemt als voordeel dat met Burgernet ‘Inwoners, politie en gemeente samen werken aan veiligheid’. Als ander voordeel van Burgernet wordt genoemd dat er ‘sneller actie wordt ondernomen bij diefstal, inbraak, doorrijden na aanrijding en beroving’. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van De Ronde Venen is uitgevoerd. Het onderzoek is uitgezet onder deelnemers van het gemeentelijk inwonerpanel, maar kon ook worden ingevuld door inwoners die daar geen deel van uitmaken. In totaal hebben een kleine 500 inwoners deelgenomen, naar rato gelijkelijk verspreid over de verschillende kernen. 99 procent van de ondervraagden kent Burgernet minimaal van naam. Meer dan de helft (53%) is goed bekend met Burgernet. De helft van de ondervraagden neemt deel aan Burgernet, waarvan drie op de vier meer dan twee jaar. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen politie, gemeente en inwoners. Deelnemers ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers met informatie kunnen rechtstreeks met de meldkamer contact opnemen. Burgernet kan in verschillende

Winnende team van Van ’t Hul

situaties worden ingezet, bijvoorbeeld bij diefstal of inbraak, bij doorrijden na een aanrijding, een beroving of bij vermiste personen. De Ronde Venen telt op dit moment ruim 5800 Burgernetdeelnemers. Uit het onderzoek blijkt dat alle ondervraagden het enigszins tot volledig mee eens zijn met de stelling dat Burgernet een toegevoegde waarde heeft voor De Ronde Venen. Van de ondervraagde deelnemers geeft 100 procent aan deelnemer te willen blijven. Van de ondervraagden die die nog geen deelnemer zijn, geeft 75 procent aan deelnemer te willen worden. Aanmelden voor Burgernet kan via de website www.burgernet.nl/aanmelden, deelnemers dienen minimaal 16 jaar te zijn. Je kunt je registreren op meerdere adressen, bijvoorbeeld op het werk- en woonadres.

De poedelprijs was voor gasth eeer Argon

Paraplu-voorzitter De Jong draagt voorzittershamer over Voorzitter Riet de Jong-Klein Breteler heeft na 16 jaar bij de Stichting 'Paraplu' zaterdag jl. de voorzittershamer neergelegd. Bijna de helft van het bestaan van de Stichting (opgericht in november 1980), vervulde zij achtereenvolgens de functies van promo-medewerkster, secretaris en was zij de laatste negen jaar voorzitter. Dat de Stichting 'Paraplu' een goed geleide organisatie is met continuïteit van het bestuur, blijkt wel uit het feit dat Riet de Jong pas de derde voorzitter was in het meer dan 35-jarig bestaan van de stichting. Onder haar soepele leiding is er veel tot stand gekomen. Zo werd het hele activiteiten- en cursuspakket van de stichting volledig aangepast aan de nieuwe tijd, en de wensen en behoeften van de doelgroep van de Stichting 'Paraplu', De administratie en de cursusopzet werden geheel vernieuwd. Ook de website werd opnieuw ingericht en voorzien van alle mogelijkheden die internet biedt, zoals onder andere inschrijven via internet. De stichting werd organisatorisch gezien klaargemaakt voor de toekomst. Met dit goede vooruitzicht kan Riet de Jong voldaan terugkijken op de jaren die de ‘Paraplu’ onder haar leiding doormaakte. Met ingang van het nieuwe seizoen is het vaste bestuur uitgebreid met drie nieuwe leden. Op dit moment werkt het aan het tot stand komen van het activiteiten programma voor het seizoen 2016-2017, dat binnenkort gepresenteerd zal worden. De voorzittershamer wordt overgenomen door Harry van den Dungen, die op dit moment penningmeester is en al 15 jaren in het bestuur zit.


Familieberichten

8

15 april 2016

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon

DE GROENE VENEN

Zwaar werden de dagen en lang duurde de nacht. Hoe moeilijk is vechten bij het ontbreken van kracht. Maar ondanks het verlies van de strijd om het leven heb je ons een goed voorbeeld gegeven. Vol verdriet, maar dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft gedaan, laten wij u weten dat veel te vroeg is heengegaan mijn lieve man, onze lieve papa, zoon, broer, neef, zwager en oom. Hij laat ons achter met de warme herinneringen aan zijn oprechtheid, humor, levenslust, doorzettingsvermogen en zijn onvoorwaardelijke liefde. Rick heeft veel gesport in zijn leven. Dat begon al vroeg met motorcross. Vele manches zijn door hem gewonnen, tot het zijn van Nederlands Kampioen aan toe. Ook voetballen was voor hem een uitdaging, net als wielrennen en hardlopen. Tot begin oktober liep Rick nog 10 km hard. Kort daarna heeft hij de regie over zijn leven uit handen moeten geven….

Rick van Bemmelen

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

* 10 - 5 - 1967

† 10 - 4 - 2016 Anja van Bemmelen - van Schie Luna, Demi en Gwen Pa Oom Bart

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl Ringdijk 2e Bedijking 35, 3641 PH Mijdrecht

Rick is thuis, op de boerderij, daar waar hij zo graag wilde blijven. U bent welkom om hem een laatste groet te brengen en de familie te condoleren. Hiervoor is gelegenheid op woensdag 13 april tussen 18.00 en 21.00 uur aan de Ringdijk 2e Bedijking 35 in Mijdrecht.

Charon

Uitvaartbegeleiding

Wij nemen afscheid van Rick op donderdag 14 april om 10.30 uur in de RK Kerk, Oostzijde 44, 1426 AE in De Hoef. Na de afscheidsdienst zal Rick worden begraven bij de kerk. Er is daarna geen gelegenheid tot condoleren.

Zondag jl. bereikte ons het droevige bericht dat op veel te jonge leeftijd is overleden

Afscheid nemen met je hart

Rick van Bemmelen

vader van onze leerlingen Demi en Gwen en onze oud-leerling Luna

www.charonuitvaart-abcoude.nl Miranda van Gelderen: 06-23 36 79 97/ Brenda Stork: 06-15 44 20 46

Wij wensen Anja, Luna, Demi en Gwen veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies. Team, leerlingen en ouders Driehuisschool Mijdrecht

Intens verdrietig nemen wij afscheid van onze lieve en zorgzame

Annie Verhaar Meer dan 30 jaar was Annie in ons midden. Eerst als oppasmoeder, al snel en tot het laatst een vertrouwd baken, wijs en betrokken. Annie is voor ons onvergetelijk.

Vrijwilligersactie NPV voor bewoners De Voogtlaan

Paul en Sary Witteveen

Abcoude

Arjen en Anna, Ella

Amsterdam

Anna

Barcelona

Jet

Amsterdam

Sta Sterk training weer van start

Dinsdag 5 april, het is rustig droog weer en de zon probeert er door te komen. Leden van de NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging) maken verschillende bewoners van de Burg. De Voogtlaan in Wilnis blij door met hen op stap te gaan. Iedereen heeft zelf aan mogen geven wat hij of zij zou willen doen als er een vrijwilliger geregeld werd. De een wilde op bezoek bij een vriendin in Nigtevegt, een ander bij een schoonzus in Hoogeveen, weer een ander ging naar Katwijk. Winkelen in Gouda en Hoofddorp kon ook verwezenlijkt worden. Er werd

een autorit langs Haarzuilens en de Amstel gemaakt en natuurlijk werd er een terrasje gepakt om koffie te drinken. Daarna werden bewoners en vrijwilligers verwacht in de Roeping waar de verschillende verhalen werden uitgewisseld. Bewoners én vrijwilligers hadden een leuke middag. En tot besluit had TOF lunchroom uit Mijdrecht de vrijwilligersactie nu al voor de vijfde keer (een lustrum) gesponsord met een fantastisch koud en warm buffet, waar iedereen heerlijk van gegeten heeft. Tof lunchroom bedankt!

Het schooljaar vliegt voorbij. Veel kinderen hebben hun draai in de nieuwe groep en bij de nieuwe groepsleerkracht helemaal gevonden. Echter enkelen merken dat ze zich minder prettig voelen. Zij lopen tegen lastige situaties aan in het omgaan met klasgenoten, andere kinderen op school of in de vrije tijd en op de sportvereniging. Zij zijn onzeker en vragen zich bijvoorbeeld af of ze er wel bij horen en ervaren moeite bij het opkomen voor zichzelf. Sommige kinderen zijn in de loop van het schooljaar slachtoffer van pesten geworden. Mirelle Valentijn gunt alle kinderen een positief slot van dit schooljaar. Daarom organiseert zij in mei de Sta Sterk training op de Vlinderbosschool in Wilnis op de dinsdagmiddag voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Deze training is bedoeld voor kinderen die niet sociaal vaardig, weerbaar of faalangstig zijn of te maken hebben met het pestprobleem. Ook kinderen die niet te

maken hebben met pesten, maar wel baat hebben bij het aanleren van een sterkere houding, zodat zij zich zekerder voelen en bijvoorbeeld meer durf ontwikkelen zijn welkom. Na de training staan kinderen steviger in hun schoenen en beschikken over meer zelfvertrouwen. Andere klachten nemen af en ze worden niet meer gepest of veel minder. De kinderen leren opkomen voor henzelf door het eigen maken van sta sterk punten tijdens het werken met spel, gesprek en toneel. De training bestaat uit tien bijeenkomsten van 1,5 uur. Ook ouders en leerkrachten worden bij de training betrokken via de intake en twee informatie bijeenkomsten. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor meer informatie over de training en aanmelden kan men contact opnemen met 0297-27405 of kijken op

www.praktijkvoorlevensgeluk.nl


DE GROENE VENEN

15 april 2016

9

Watersafari van OERRR weer van start in de Nieuwkoopse Plassen

Wereldproduct van de maand

De Watersafari van OERRR gaat weer van start! Vanaf 13 april varen de schippers van Natuurmonumenten weer elke woensdagmiddag uit, de Nieuwkoopse Plassen op.Tijdens de watersafari leren kinderen van 6 t/m 12 jaar en hun begeleiders alles over het ontstaan van de plassen en gaan zij op zoek naar de dieren die in en rondom de Nieuwkoopse Plassen leven.

Deze maand kozen de Wereldwinkels Mijdrecht en Abcoude een prachtige sleutelhanger van metaal en glas (€ 8,25). Helemaal in de sfeer van de lente kun je kiezen voor een schaapje of een varkentje. Importeur Esperanza kocht het in Mexico. Het is echt een fraai en bijzonder sieraad aan je sleutelbos of tas.

De watersafari heeft een bomvol programma. Zo gaan de kinderen met een verrekijker speuren naar vogels, zoals de buizerd en de aalscholver. Gewapend met een schepnet speuren zij de sloten af op zoek naar waterdiertjes. Met zoekkaart en een vergrootglas zoeken en bekijken ze de dieren. Aan het eind

van de tocht leggen de schippers de boot aan bij de Geitenkamp, een onbewoond eiland midden in de Nieuwkoopse Plassen. Daar kunnen de kinderen op zoek naar Villa Kiekendief, beklimmen ze de vogeltoren en lopen over het moeras. Vetreklocatie: bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, Nieuwkoop. Aanvang: 14.30 uur. Deelname 6 euro voor leden en 9 euro voor niet-leden van Natuurmonumenten. Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/watersafari . De Watersafari van OERRR is nu ook te boeken voor scholen! Kijk voor meer informatie over de schoolactiviteiten van het bezoekerscentrum:

www.natuurmonumenten.nl/metdeklasopdeplas. Kleuradvies in Wereldwinkel Abcoude 23 april om 14.30 De komende tijd bruisen de Wereldwinkels van activiteiten om aandacht te vragen voor Fairtrade. Op zaterdag 23 april 14.30 uur komt Vera Zwaan in Wereldwinkel Abcoude vertellen over het gebruik van accessoires en kleuren. Smaken verschillen, maar er zijn algemene regels om rekening mee te houden als we een ketting of sjaal kopen. Vera weet daar alles van en misschien krijg jij wel een heel persoonlijk advies. Natuurlijk is er die dag een aantrekkelijke korting van 20% op de sieraden en sjaals. Je kunt vrij binnenlopen en je bent van harte welkom!

Zaterdag 16 april feest bij Liek’s Loods Aanstaande zaterdag 16 april viert Liek's Loods dat we één jaar geleden de deuren van de winkel openden. Er is die dag een feestelijke korting van 12% op het volledige assortiment (1% voor iedere maand dat wel al open zijn). Tevens hebben we buiten een grote tent & een marktkraam waarin volop artikelen staan met 50% korting.‘Alles uit de tent voor 50%’ Van grote meubels tot kleine accessoires en van curiosa tot antiek. Voor ieder wat wils in en om de tent. Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom. Bij onze buren Karwei is het plantjesmarkt deze zaterdag,

Nieuws van SeniorWeb DRV Op 17 mei aanstaande start SeniorWeb DRV in de bibliotheek te Mijdrecht weer een Windows 10 cursus. Acht lessen van twee uur op acht achtereenvolgende dinsdagochtenden tussen 10 en 12. Deze cursus is gesplitst in twee delen. De eerste vier lessen omvatten de Windows Apps, Internet en Email. U leert dan hoe apps in elkaar zitten, hoe Windows 10 ingesteld kan worden, omgaat met Internet programma’s en hoe uw huidige emailprogramma aan de nieuwe omgeving kan worden aangepast.

dus alle reden om een bezoek te brengen! Bij Liek’s Loods vindt u uitsluitend mooie tweedehands spullen. Schoon, heel en netjes. Er is voor ieder wat wils. De spullen worden ingeleverd door klanten bij wie de spullen overbodig geworden zijn. Zij ontvangen 25% van de opbrengst of schenken dit aan een van de geselecteerde goede doelen. Dus zet zaterdag 16 april in uw agenda en kom gezellig langs; u vindt ons aan de Industrieweg 38E in Mijdrecht (naast Karwei). Meer informatie op www.lieksloods.nl of bel met 06-46796204.

Het tweede viertal lessen omvat bestandsbeheer met de Windows verkenner. U leert dan orde brengen in uw verzameling documenten, uw vele foto’s, uw filmpjes en muziekstukjes, backup’s maken en wat internet dienaangaande te bieden heeft. Gelet op onze ervaringen een niet de missen onderdeel. Afhankelijk van uw eerder opgedane kennis kunt u inschrijven voor deel 1, voor deel 2, of voor beide delen samen. Het maximaal aantal cursisten per les is wel beperkt tot zeven. Inschrijven kan op telnr. 0297-282938, of 06 5345 4196 of een emailtje naar seniorwebdrv@gmail.com.

Voor wie start jij een actie? Ga naar kwfmarathonweken.nl

Soep voor Syrie bij Wereldwinkel Mijdrecht 23 april Diezelfde dag is er in Wereldwinkel Mijdrecht aandacht voor het kookboek “Soep voor Syrië”. Voor dit boek hebben bekende koks hun beste soep-recepten beschikbaar gesteld. Samenstellers en uitgever hebben belangeloos meegewerkt. De opbrengst gaat naar een vluchtelingenproject van de UNHCR. Op zaterdag 23 april kunt u in Wereldwinkel

Mijdrecht zo’n lekker soepje proeven. Win een Fairtrade diner bij Rendez Vouz voor twee t.w.v. 60 euro Van 18 april tot 7 mei kun je in Wereldwinkel Mijdrecht bij besteding van minimaal 7,50 euro je kassabon met naam en telefoonnummer meteen inleveren en wie weet win jij deze lekkere hoofdprijs. Moederdag Er zijn extra mooie sieraden, sjaals en veel andere cadeaus speciaal voor de moeders ingekocht. Wil je haar eens echt verwennen kom dan naar de wereldwinkels en maak daarmee ook moeders in ontwikkelingslanden blij. Beide Wereldwinkels geven de week voor Moederdag 20% korting op alle sieraden. Wereldwinkel Mijdrecht, De Passage 14, 3641 AK Mijdrecht, tel: 0297-293799

www.wereldwinkelmijdrecht.nl. Wereldwinkel Abcoude, Brugstraat 9, 1391 GH Abcoude, tel: 0294-284394

www.wereldwinkel-abcoude.nl. Beide Wereldwinkels zijn voor actuele informatie ook te volgen op Facebook en Twitter.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

15 april 2016

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

Amandla! Mandela

‘Ik hoef Nelson Mandela niet groot te spelen’ In de rubriek ERELOGE ontmoet theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week deel 1 van een uitgebreid gesprek met acteur Kenneth Herdigein, die in de voorstelling Amandla! Mandela de glansrol van Nelson Mandela speelt.

Je speelde de rol van Mandela, in Amandla! Mandela, eerder in 2009/2010. Destijds zei je je ‘gezegend’ te voelen dat je Mandela mocht spelen. Geldt dat nu weer? “Dat geldt nog steeds. Men zegt dat ik de voorstelling nu intenser speel, dat komt omdat regisseur (en tekstschrijver, red.) Koen van Dijk mij meer naar de kern heeft gebracht. Ik heb mij deze keer ook anders voorbereid. Voor de vorige serie had ik mij, met behulp van logopedisten, heel erg verdiept in hoe Mandela zou klinken, als hij Nederlands zou spreken. Ook hoe hij liep heb ik uit den treure geoefend. Nu heb ik mij, ook in opdracht van Koen, hier geen seconde mee bezig gehouden. Hij zei: ‘Ik wil niet meer dat je zo praat, dat is een karikatuur van de rol’. Koen gaf aan dat de vorige

reeks gemaakt was op het spelen in Carré, nu is de voorstelling gemaakt op DeLaMar, dat een veel intiemere zaal is. Ik hoef Mandela niet groot te spelen, het is nu minder gespeeld en hierdoor harder werken. In de vorige serie was het echt een rol, nu onderga ik het meer en is het ingrijpender. Ik ben nu wel heel erg de ziel van Mandela ingegaan, bijvoorbeeld hoe het is om je kinderen jarenlang niet te kunnen zien, iets wat hij heeft meegemaakt. Zelf ben ik ook vader geworden. Zijn gevoel hierover speelt elke avond een rol in mijn rol benadering.”

Het lijkt alsof de rol je niet loslaat. “Dat klopt, in bepaalde scenes ga ik stuk. In dit geval ben ik een slecht toneelspeler. Bij andere stukken, zoals Othello, Moordvrouw, Overspel en

Museum De Ronde Venen viert Nationale Museumweek

Een week lang is het museum gratis te bezoeken Museum De Ronde Venen opent vanaf zaterdag 16 april weer haar deuren voor publiek. Tijdens de Museumweek van 16 april t/m 24 april is het museum daarom gratis te bezoeken! Wij vragen u slechts om een vrijwillige bijdrage ter ondersteuning van het museum. Op zaterdagmiddag 16 april zal om 14.00 uur het seizoen worden geopend met het starten van de veensteekmachine.

Vechtershart speel ik toneel. Daar ben ik, als acteur met een opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten, voor opgeleid. Maar in deze rol weet ik geen reet van toneelspelen, maar vertel het verhaal. Als ik wel zou spelen als opgeleide acteur, dan zou het een trucje worden en krijgt het publiek te weinig waarvoor ze betalen om naar ons te komen kijken. Koen van Dijk houdt van mij als acteur omdat ik niet tevreden ben met goed acteren, het publiek moet geraakt worden.”

In het leven van Nelson Mandela was ‘Ubuntu’ – een mens is geen mens zonder de andere- de belangrijkste waarde. Geldt dat, met je eerdere uitleg, nu ook voor jou? Speelde je in de vorige serie de rol meer los van de cast en wordt de rol nu meer gedragen

door de rest? “Precies goed gezegd. In mijn acteursleven pas ik het elke avond toe. Ik speel de rol voor de anderen en zij spelen voor mij.”

Paul de Munnik heeft de muziek geschreven. “De vorige keer was de muziek – fantastisch- en moeilijker, doordat er nu verschillende muziekstijlen worden gebruikt past het mij meer. De liedjes die Paul heeft gemaakt op zijn stemkleur, passen precies bij mijn stemkleuring. Het liedje “Dromen zijn vrij’, een droom die Mandela graag vertelde, is voor mij bijzonder. Ik heb, tijdens de boottocht van Robbeneiland naar Kaapstad, meegemaakt hoe de druppels water op mijn gezicht vielen, net zoals Nelson Mandela heeft meegemaakt en

beschreef in zijn droom. Het liedje maakt veel indruk op het publiek.”

Volgende week (22 april) is deel 2 van het interview met Kenneth Herdigein te lezen in deze krant. Amandla! Mandela is tot en met 21 mei te zien in Theater DeLaMar Theater in Amsterdam. foto: piek

Fototentoonstelling ‘Avond- en nachtfotografie’ Vanaf donderdag 18 april 2016 is er een fototentoonstelling van leden van Fotoworkshop De Ronde Venen te bekijken in de bibliotheek aan de Dr. Van der Haarlaan te Mijdrecht. Na een inspirerende lezing van fotograaf Mark de Rooij, konden de fotografen met de nodige tips op pad om het nacht- en avondleven vast te leggen. De resultaten liegen er niet om; foto’s van het gouden uur (het eerste en laatste zonlicht op de dag), het blauwe uur (de periode net voor de zonsopkomst en net na zonsondergang) en foto’s van diep donkere nachten zijn ingeleverd. Toch zijn de foto’s prachtig kleurrijk. Veelal zijn er stadsbeelden en dat is ook logisch. Lichten in gebouwen, straatlantaarns waarvan

Museum De Ronde Venen beheert een bijzondere machine: de laatste Veensteekmachine van Nederland. De veensteekmachine werd gebruikt voor het steken en baggeren van het laagveen, zodat hier turf van gemaakt kon worden. Slechts een paar keer per jaar wordt deze enorme baggermachine gestart voor publiek. Zaterdagmiddag 16 april wordt de machine speciaal gestart voor de Nationale Museumweek en de start van het museumseizoen. Vanaf 14.00 uur kunt u dit schouwspel bijwonen en vervlogen tijden herleven in het museum.

In het museum wordt u door onze vrijwillige rondleiders meegenomen in het boeiende verhaal van het ontstaan van De Ronde Venen. Alleen of met een groep, u bent van harte welkom in het museum. Ook kunt u een bezoek combineren met een leuke activiteit, zoals een rondvaart op de Vinkeveense Plassen. Op woensdag t/m zondagmiddag is het museum aan de Herenweg 240 in Vinkeveen geopend tussen 14.0017.00 uur. Daarbuiten kunt u bij ons terecht op afspraak.

www.museumderondevenen.nl

het licht mooie sterretjes vormt en gekleurde strepen van voorbij rijdende auto’s, fietsen en zelfs een vliegtuig, bepalen de sfeer in deze vorm van fotografie. Bijgaande foto van Ernst Schüller van een brug en uitzicht op Keulen laat dat heel fraai zien. Wilt u meer weten over ‘Fotoworkshop De Ronde Venen’? U kunt contact opnemen met ons om vrijblijvend een of twee clubavonden bij te wonen. Voor meer informatie en foto’s: www.fotoworkshopdrv.nl foto ernst sChÜller

Muziekliefhebbers opgelet:

Multitalent Karsu op 23 april in Theater Piet Mondriaan

Karsu is een multitalent. Al op jonge leeftijd speelde Karsu op grote podia in Nederland en daarbuiten, zoals het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam, het North Sea Jazzfestival, the Istanbul Jazz Festival en twee keer in de legendarische Carnegy Hall in New York. Over haar doorbraak als singersongwriter maakte Mercedes Stalenhoef een documentaire met de veelzeggende titel: 'een stem zo helder als sneeuwwater'. 'Het verhaal van Karsu is een waar sprookje. De Nederlandse pianiste/singer-songwriter met Turkse roots maakte jarenlang muziek in het restaurant van haar vader, toen ze op haar 17e werd uitgenodigd te spelen in Carnegie Hall. De rest is geschiedenis: ze veroverde de wereld en nu is hier haar piekfijne tweede album vol jazzy, easygoing popmuziek.', schreef Jan Magazine over haar. Aanvang: 20:15 uur. Entree: € 20,00 / CJP € 14,00. Kaarten bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.ab-art.nl. foto hÅsne afsar


DE GROENE VENEN

15 april 2016

11

CULTUUR VIOS Seizoenpresentatie

Brass & Harmony concert in De Boei

Op zondagmiddag 17 april vindt in sporthal De Phoenix aan de Hoofdweg in Mijdrecht de VIOS Seizoenpresentatie plaats. De zaal gaat om 13:30 uur open en om 14 uur start het programma. Net als voorgaande jaren laat VIOS zien en horen waar ze op dit moment mee bezig is en wat de verschillende onderdelen van de muziek- en twirlvereniging in de nabije toekomst zullen brengen. In het gevarieerde programma passeren jong en oud, aanstormend talent en de gevestigde orde. Zo geven de leerlingen van de Proostdijschool acte de présence. VIOS is dit jaar een scholenproject gestart waarin een aantal klassen van de Proostdijschool tien muzieklessen krijgen van Erik van der Heijden. Erik is zelf op jonge leeftijd bij VIOS op trompet begonnen en is inmiddels afgestudeerd aan het conservatorium. Het scholenproject is overigens financieel mogelijk gemaakt door het Ronde Venen Fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en de gemeente de Ronde Venen.

Première VIOS zou VIOS niet zijn als er niet iets speciaals te beleven zou zijn. Want naast de grote verloting met prachtige prijzen, de spectaculaire GirlPower twirlacts, melodisch en ritmisch slagwerk, het opleidingsorkest en populaire blaasmuziek, gaat de nieuwe taptoeshow “Past en Present” in première. Na de U2- de CSIshow, alweer de derde show van formaat. Verleden en heden ontmoeten elkaar is deze 12 minuten durende show. We voorspellen een feest van

herkenning, momenten van verwondering en aangenaam toeven in De Phoenix.

Op zaterdagavond 16 april kunt u getuige zijn van een uniek gezamenlijk concert van Brassband Concordia en de Abcouder Harmonie, dat gehouden wordt in de Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen. Voor de pauze kunt u luisteren naar de Abcouder Harmonie o.l.v. Ria Kornet. Na de pauze zal Brassband Concordia o.l.v. Stephan Koppelaar de avond vervolgen met een afwisselend programma. Kaarten zijn te koop bij de leden en aan de kassa. De entreeprijs is voor volwassenen 10 euro en voor donateurs en kinderen tot 16 jaar 5 euro.

Het bijwonen van dit ruim 2 uur durende spektakel kost 4 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar mogen voor 2,50 euro naar binnen. Kaartjes zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij Primera De Jong, De Lindeboom 16a in Mijdrecht en bij fam. Van der Linden, Snippenlaan 31 in Vinkeveen, tel. 0297-261291.

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Elmar Hier Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen Sportronde Avond Venen

Donderdag

Sieraden4Life houdt woensdagavond 20 april een Ladies Night in Mijdrecht. Een gezellige avond voor vriendinnen om prachtige handgemaakte sieraden uit Kenia te shoppen. Speciaal deze avond is er een sale van de V&D-collectie van Sieraden4Life. Verder ontvangt iedereen bij binnenkomst een welkomstverrassing, zijn er extra kortingen op de overige collectie en kun je een workshop armbanden maken volgen.

Op het podium van de Springbok in de Hoef was een complete straat gecreëerd, waar het door Rob van Vliet geschreven stuk ‘Welkom in de Vinkenstraat’ werd opgevoerd door de toneelvereniging De Opregte Amateur. In de goed bezette zaal werd weer veel gelachen, wat we als een compliment voor de spelers kunnen beschouwen.

Laat je deze avond verrassen door stijlvolle en trendy sieraden. Speciaal voor V&D maakte Sieraden4Life een unieke collectie. Na het faillissement van V&D kunnen we deze nu voor extra scherpe prijzen aanbieden! Verder zijn er extra leuke kortingen op de bestaande collectie aangevuld met leuke items voor de zomer. Ook kun je zelf aan de slag en een armbandje knopen van waxkoord en masaikralen. Kortom, een leuke avond om cadeautjes voor jezelf en een ander te shoppen.

Vanaf woensdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 20.00 20.00 - 21.00 20.00 – 23.00

Fraai toneelspel van ‘De Opregte Amateur’

Naast sieraden verkoopt Sieraden4Life ook de traditionele Kikoy strandhanddoeken. Vrolijke katoenen handdoeken gevoerd met zachte badstof. Deze doeken zijn ideaal voor aan het strand, in de sauna of bij het zwembad. Sieraden4Life verkoopt onder meer via de webshop www.sieraden4life.nl handgemaakte sieraden die door moeders in Kenia worden gemaakt. Met deze baan en een fair salaris kunnen zij hun gezinnen onderhouden en hun kinderen een betere toekomst bieden. De vrouwen zijn alleenstaande HIV-positieve moeders uit de grootste sloppenwijk van Nairobi: Kibera. Met de aankoop van deze sieraden steun je de moeders en hun kinderen. Sieraden4Life is een werkgelegenheidsproject van Stichting4Life. De sieraden worden gemaakt volgens de fairtrade criteria.

Nieuwsronde - wekelijks

Woensdag

Ladies Night Sieraden4Life

De Ladies Night is van 20 tot 22 uur. De toegang is gratis! Laat even weten met hoeveel personen je komt. Neem gezellig je vriendin, moeder, buurvrouw of zus mee! Meld je aan via info@sieraden4life.nl Het kantoor van Sieraden4Life is gevestigd aan de Vermogenweg 26a in Mijdrecht (ingang pand Keers B.V).

Televisie

De Vinkenstraat moet blijven

07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Jor. op Vrijdag Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Andy in de Lucht Voorpremière Cultura-dio De Middagshow Avond Venen Next Round

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 23.00

De hoofdlijn van het verhaal was de dreigende sloop van de huizen in de Vinkenstraat omdat het onderhoud volgens de woningbouwvereniging te duur werd. Na protest van de bewoners kwam als oplossing dat de bewoners de huizen zouden kunnen kopen en voor het benodigde kapitaal werd dan buiten het aangesproken spaargeld de hulp ingeroepen van een bekend tv-programma; het lukt op het nippertje. Maar de talloze zijlijnen waren wellicht nog belangrijker en zeker hilarischer dan de hoofdlijn en brachten de zaal beide avonden aan het bulderen van het lachen. Onder regie van Tiny Pieterse was er weer een fraai toneelspel neergezet, waarin debutante Ramona Pappot bewees een waardevolle aanwinst voor de groep te zijn. In weerwil van het behaalde succes op het toneel kunnen we echter ook melden, dat de vier huizen van de Vinkenstraat de zondagochtend na de laatste voorstelling toch gesloopt zijn. In krap twee uur tijd is

het schitterende decor (“waar wel drie kuub hout in was verwerkt”) afgebroken en is het podium weer leeg. In het najaar speelt de Opregte Amateur weer op 4 en 5 november. Noteer die datum alvast!

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

Frequenties Radio: 105.6 FM, via de kabel op 101.9 en 103.3 FM. Televisie: via Ziggo op kanaal 41 (digitaal) en 45 (analoog). Abcoude en Baambrugge: kanaal 36 (digitaal) of s14+ (analoog).


12

15 april 2016

DE GROENE VENEN

Careyn en Reinaerde werken samen in Abcoude

Nieuwe dagbesteding in De Merenhof Reinaerde De Merenhof in Abcoude is een woonvoorziening voor mensen met een beperking. Er wonen momenteel negenentwintig bewoners. Na een grondige opknapbeurt en een gedeeltelijke verbouwing van De Merenhof zijn er enkele bewonerskamers bij gekomen en is er een ruimte ontstaan, die uitermate geschikt is voor dagbesteding. De wens van Reinaerde is om een brug te slaan tussen de Abcouder gemeenschap en De Merenhof. Met ouderenzorgorganisatie Careyn is hier nu een dagbesteding voor ouderen geopend. “Vanaf half februari bieden wij op drie dagen in de week dagopvang voor deze groep,” zegt Bregje Bidlot, locatiemanager van De Merenhof. “We zijn erg blij met deze ontwikkeling en daarom geven we op 16 april a.s. een feestje om deze eerste stap op weg naar een hechtere samenwerking te vieren.” tekst piet van buul

– foto arthur van der kooij

Tot nu toe maakte een aantal senioren uit Abcoude gebruik van dagbesteding in een ruimte in Angstelborgh. Anderen moesten daarvoor zelfs naar Maria-Oord in Vinkeveen. “De ruimte die hier na de verbouwing is ontstaan is wat beter toegankelijk en ook de mensen die naar Vinkeveen reisden kunnen nu weer dichter bij huis terecht,” zegt Bregje. “Ik ben heel blij met deze ontwikkeling. Het biedt ook onze bewoners meer kansen om contacten te leggen met anderen. Reinaerde ondersteunt mensen, die om wat voor reden dan ook zorg behoeven. Wij proberen hen zoveel mogelijk deel te laten uitmaken van de lokale gemeenschap. Dat is ook een belangrijke insteek in de gesprekken die we voeren met Careyn en in de toekomst ook met de welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat. Samen zijn we op zoek naar mogelijkheden om

de mensen die zorg nodig hebben, een op maat gesneden zorg te bieden, waarop voorkomen wordt dat ze in een geïsoleerde positie raken, maar zoveel mogelijk kunnen participeren in de maatschappij.” Woonvoorziening De Merenhof De bewoners van De Merenhof hebben speciale zorg nodig. Zij hebben een lichamelijke beperking en soms ook een ontwikkelingsachterstand. Een deel van de bewoners heeft een beperking vanwege een niet aangeboren hersenafwijking. Bregje: “Tot nu toe gaan onze bewoners voor de dagbesteding naar Amsterdam. De vorm van dagbesteding is heel divers. Wij gaan uit van wat de cliënt wil. Op basis hiervan en wat de mogelijkheden van de cliënt zijn, wordt gezocht naar een passende dagbesteding. Dat zijn veelal arbeidsmatige activiteiten,

V.l.n.r Bregje Bidlot, locatiemanager De Merenhof, Rina Spendel verpleegkundige Careyn en Elmer van Raaijen fysiotherapeut Careyn waarvoor wij in de Merenhof vooralsnog geen mogelijkheden kunnen bieden. Maar wellicht dat we daarvoor in de toekomst ook oplossingen kunnen creëren.” Samenwerking Door de samenwerking van Reinaerde met Careyn en Tympaan-De Baat ontstaat een vorm van samenwerking en uitwisseling die past in de nieuwe aanpak van de zorgvoorziening. Reinaerde richt zich op mensen met een beperking, Careyn op de ouderenzorg en Tympaan-de Baat is de algemene welzijnsorganisatie in De Ronde Venen. Bregje: “Doordat de verantwoordelijkheid voor de zorgverlening grotendeels aan de gemeente is toevertrouwd willen wij nagaan op welke

wijze wij als organisaties daar zo goed mogelijk op kunnen inspelen. Dit jaar zal voor een belangrijk deel in het teken staan van het verdere onderzoek naar de mogelijkheden tot verdere samenwerking. Wij hopen dat we samen een brug kunnen slaan naar de lokale gemeenschap. We moeten voorkomen dat mensen met een beperking, of mensen die vanwege hun leeftijd moeite hebben om de aansluiting in stand te houden, een stempel opgeplakt krijgen en in afzondering worden verzorgd en opgevangen. Participeren betekent meedoen. Bewoners van De Merenhof doen dat graag.” Feestje Met de ingebruikname van de accommodatie voor dagbesteding voor

ouderen in De Merenhof is een belangrijke eerste stap gezet. Daarom is besloten om een feestelijke bijeenkomst te organiseren. Dat gaat gebeuren op zaterdag 16 april. Bregje: “We hebben de gebruikers van de nieuwe dagbesteding, de bewoners van De Merenhof, familie en verwanten en samenwerkingspartners van Reinaerde en Careyn uitgenodigd om het feest met ons te vieren. We kunnen hen dan het resultaat van de verbouwing laten zien. Er zal natuurlijk een formeel gedeelte zijn met een paar toespraken en de officiële ondertekening van de samenwerkingsafspraken. En verder maken we er een gezellige middag van, die onder meer zal worden opgeluisterd door een troubadour.”

Snel internet in het buitengebied

Kans op aanleg glasvezelkabel In een tijd dat de digitale communicatie niet meer is weg te denken uit onze samenleving, moet een groot deel van de inwoners van de gemeente De Ronde Venen het doen met een traag werkende internetverbinding. Voor inwoners die in de kernen wonen is dit waarschijnlijk een onbekend fenomeen, maar voor bewoners van de buitengebieden is het dagelijkse praktijk: filmpjes die eindeloos bufferen, het binnenhalen van foto’s dat minuten duurt en het versturen van bestanden kost zoveel capaciteit dat minutenlang geen internetverkeer mogelijk is. Ook bedrijven en landbouwers in het buitengebied worden ernstig in hun bedrijfsvoering belemmerd. De trage internetverbinding is het gevolg van het feit dat inwoners en bedrijven in het buitengebied nu veelal geen kabel hebben en gebruik maken van traag internet via DSL/ telefoonlijn of zeer dure alternatieven zoals satelliet internet. Als buitengebied wordt gezien het gebied waarin geen kabelaansluiting in de woning aanwezig is. tekst piet van buul

De gemeente is herhaaldelijk benaderd met de vraag om ook in het buitengebied een snelle verbinding mogelijk te maken. Dat is echter een bijzonder kostbare aangelegenheid. De gemeenteraad van De Ronde Venen heeft in januari besloten de vraag van inwoners van het buitengebied naar snel internet te inventariseren en te bundelen. Als 60 procent van hen aangeeft van snel internet gebruik te willen maken en bereid is hiervoor een contract aan te gaan, dan zijn verschillende bedrijven bereid dit aan te leggen. Op woensdag 13 april j.l. gaf wethouder Goldhoorn het startsein voor een uitgebreide inventarisatie van de belangstelling. De inventarisatie staat onder leiding van

– foto peter bakker DICO Breedband Buitengebied uit Waverveen. “De komende tijd wordt een campagne gevoerd om de animo onder bewoners van het buitengebied te peilen,” zegt Sjouke van Dijk van DICO. “Vijfentwintig inwoners uit het buitengebied hebben al aangegeven graag van snel internet gebruik te willen maken. Zij zullen als ambassadeur van het project optreden. Ze zijn een onmisbare schakel in onze aanpak. Van hen wordt verwacht dat zij in de persoonlijke contacten met inwoners het belang van snel internet goed over kunnen brengen.” Wethouder Anco Goldhoorn: ”een snelle internetverbinding is tegenwoordig, net als gas, water en elektriciteit, een eerste levensbehoefte. Informatie wordt steeds

Wethouder Anco Goldhoorn (links) met de glasvezelkabel. Achter hem (met schep) Sjouke van Dijk van DICO en de overige ambassadeurs van de buitengebieden. meer via internet gedeeld en om daar gebruik van te kunnen maken is een goede en snelle verbinding noodzakelijk. Daarnaast is er veel economische bedrijvigheid in het buitengebied die belang heeft bij een snelle verbinding. Ik denk dat de aanleg van snel internet bijdraagt aan de verbetering van de leefbaarheid in het buitengebied.” Werving van deelnemers Om de aanleg van de glasvezelkabel financieel haalbaar te maken moet tenminste 60 procent van de bewoners mee doen. Sjouke van Dijk: “We hebben het dan over ongeveer 2900 aansluitingen. Het is dus zaak dat we zo veel mogelijk betrokkenen

interesseren voor deelname. In de eerste fase gaan we vaststellen hoeveel mensen mee willen doen. Halen we de zestig procent dan gaan we met die gegevens naar de bedrijven die de kabels aan kunnen leggen. Wanneer daar overeenstemming over is, worden de mensen die belangstelling hebben getoond, opnieuw benaderd om een contract af te sluiten. Als voldoende mensen zich aanmelden kan nog dit jaar met de werkzaamheden worden begonnen. Naar gelang het pakket dat wordt afgenomen betaalt een inwoner van het buitengebied evenveel tot enkele euro’s meer dan wat een inwoner in de kernen van de gemeente nu betaalt.” Wethouder

Goldhoorn wijst er op dat dit voor de inwoners een unieke, maar ook enige kans is. “Halen we de zestig procent niet dan gaat het niet door. En mensen die de kat uit de boom willen kijken en nog even willen wachten moeten er op rekenen dat een latere aansluiting een fors bedrag aan aansluitkosten gaat opleveren. Mijn advies is dus om snel de knoop door te hakken en te zorgen dat men er op tijd bij is.” Hij wees er ook op dat de provincie het idee inmiddels heeft overgenomen en ook gaat inventariseren. “Ons project kan daarbij als voorbeeld dienen.” Aanmelden kan tot 15 juni a.s. via de speciale website www.derondevenen.snel-

internetbuitengebied.nl.


DE GROENE VENEN

15 april 2016

13

HET VERHAAL VAN

Tekst Anja Verbiest

Joke Broere neemt na 43 jaar afscheid als ‘gymjuf’ van drie basisscholen in Abcoude

“Als kind verheugde ik me altijd al enorm op de gymles” Joke Broere was 43 jaar lang ‘gymjuf’ van de leerlingen van drie basisscholen in Abcoude: de Pius, Paulus en Piet Mondriaan (voorheen de Manse en Nellestein). Maar nu wordt het tijd voor andere dingen. Tijdens de Koningsspelen volgende week, op vrijdag 22 april, wordt er afscheid van haar genomen. Joke Broere is geboren en getogen in Abcoude. Op de boerderij aan het Gein-Zuid, vlakbij de molen, had ze een prachtige jeugd. “Ik was altijd buiten bezig. Met dieren in de weer of aan het spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Heerlijk was dat!” Op haar elfde werd ze lid van Gymnastiekvereniging Abcoude. “Bij meester Halberstadt, in de toen net nieuwe gymzaal achter de kerken. Die staat er niet meer, er wordt nu gegymd in de Kees Bon-zaal aan de Holendrecht. Ik vond gym al meteen heel leuk om te doen. Soms was de meester er niet en kon de les niet

doorgaan. Ik stond daar dan echt met tranen in mijn ogen voor een dichte deur. Ik verheugde me altijd enorm op zijn lessen.” Na verloop van tijd ging Joke meester Halberstadt steeds vaker assisteren. “Hij had een slechte rug en kon wel wat hulp gebruiken. In die jaren is de basis gelegd voor wat ik later ben gaan doen.” Pittige selectie Op haar negentiende ging Joke naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. “Er waren

Joke helpt in haar beginjaren een leerling de ‘kast’ over.

Joke Broere tijdens een van de lessen in de Kees Bon-zaal. zo’n 500 aanmeldingen voor 75 plekken. De hele dag door moesten we allerlei tests doen, het was een pittige selectie. Ik was dan ook super trots dat ik aan het eind van de dag hoorde dat ik aan de opleiding mocht beginnen. Opnieuw kwam ik toen meester Halberstadt tegen, die inmiddels ook gymles gaf op enkele lagere scholen in Abcoude. Ik heb mijn stage bij hem gedaan. En nadat ik klaar was met mijn opleiding, in 1973, heb ik die lessen langzaam maar zeker van hem overgenomen. Maar ik ben als gymjuf, officieel heet dat nu vakleerkracht gym, begonnen in Vreeland en Loenen. Daar heb ik zes jaar lesgegeven. Ik zie nog voor me hoe dat ging in het dorpshuis in Vreeland… De jongens kleedden zich om in het gangetje en de meisjes in het keukentje. Het was allemaal heel krap, een rij van 36 kinderen pasten net in de zaal.” Spelenderwijs bewegen Schoolgym is belangrijk, vindt Joke. “Het is de beste manier voor kinderen om spelenderwijs bewegen te leren. Het is leuk om zowel de motorische als sociale en mentale ontwikkeling van mijn leerlingen te zien. De pikorde bij kinderen verloopt ook via het

bewegen. Er zijn ‘goeie bazen’, maar ook ‘minder goeie bazen’ en ze leren bijvoorbeeld tijdens een spel zoals trefbal hoe ze moeten samenwerken.” Vroeger werd er vooral klassikaal gegymd, tegenwoordig verdeelt Joke een groep vaker over 3 vakken, met elk een eigen oefening. “Iedere basisschoolleerling heeft vandaag de dag recht op twee uur gym per week, maar niet alle scholen hebben daar een eigen vakleerkracht voor. Helaas, want het is de beste stok achter de deur om kinderen regelmatig te laten sporten. Ik vind het de uitdaging van ons beroep om ieder kind plezier in bewegen te laten hebben, in goede harmonie en met humor, wat zal bijdragen aan een goede sfeer in de klas. En daar krijg ik altijd weer energie van…” Trefbaltoernooi en sportdag Joke Broere organiseerde ook vele jaren het in Abcoude en wijde omtrek vermaarde trefbaltoernooi. “Ik heb het in 1980 overgenomen en anderen nemen het nu weer van mij over. Dit jaar hebben ze het toernooi

foto patriCk hesse

en de wisseltrofee naar mij vernoemd, dat vind ik bijzonder. De jaarlijkse sportdag voor de basisscholen uit Abcoude en Baambrugge, die ik eveneens organiseerde, is opgegaan in de Koningsspelen op de laatste vrijdag voor 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander.” De Koningsspelen zijn dit jaar ook het toneel van het afscheid van Joke Broere. “Het wordt ongetwijfeld een mooie dag, vol verrassingen denk ik. Ik ga het wel merken… En ’s middags sluiten we de dag af met een receptie en een borrel, tussen 16.00 en 18.00 uur in de kantine van FC Abcoude.” De officiële datum dat Joke met pensioen gaat, is woensdag 4 mei. “Daarna zal het wel even wennen zijn. Wat vaker golfen, zelf weer naar de sportschool en daarna lekker de sauna in. Maar ook genieten van ons huis in Frankrijk en van onze kleindochter Saar. Ik ga mijn leerlingen absoluut missen, maar ze hoeven niet bang te zijn dat ik me zal vervelen…”

Meester Harry de Grood van De Eendracht met pensioen Op vrijdag 8 april namen de leerlingen en het team van OBS De Eendracht afscheid van meester Harry de Grood. Met weemoed, een glimlach en vele dierbare herinneringen werd een onvergetelijke dag zijn welverdiende deel! Na een lange carrière als meester en adjunct directeur is het zover: meester Harry gaat met pensioen.

Met twee prachtige auto’s werd meester Harry opgehaald met zijn vrouw en kinderen, hun echtgenoten en de kleinkinderen. Zij kregen van de school een feestprogramma aangeboden: optredens van de leerlingen in de sporthal, een gezellige receptie en een film over de carrière van ‘mees Harry’ op de Eendracht.

Tot slot mocht de kersverse pensionado met de familie aanschuiven bij een rijk aangeklede ‘high tea’, samen met zijn ex-collega’s, die al geruime tijd van hun pensioen genieten. Een feest van weerzien, afscheid nemen en terugblikken op een schitterende en waardevolle onderwijscarrière van een onvergetelijke meester.

Controle op hondenbezit gestart Deze week is de gemeente begonnen met een huis-aan-huiscontrole op hondenbezit. Bij alle inwoners van de gemeente wordt aangebeld met de vraag of men eigenaar is van één of meerdere honden. In geval controleurs een hond aantreffen waarover geen belasting wordt betaald, wordt ter plaatse een aangiftebiljet ingevuld. De controleurs kunnen zich legitimeren. De gemeente De Ronde Venen heft hondenbelasting. Het tarief bedraagt € 59,25 per hond. De hondenbezitter is verplicht aangifte te doen van het bezit van een hond. Het daarvoor benodigde formulier vindt u op

www.gemeentebelastingenamstelland.nl. De gemeente is het aan haar inwoners verplicht de gemeentelijke belastingheffing op een juiste manier uit te voeren. Daarom wordt gecontroleerd of alle bezitters van een viervoeter ook daadwerkelijk hondenbelasting betalen.

In de verordening Hondenbelasting, te vinden op www.overheid.nl, staat exact omschreven wie de belasting moet betalen en wanneer vrijstelling geldt. Inwoners die zich in de loop van het jaar in de gemeente vestigen of uit de gemeente vertrekken, hoeven slechts naar rato te betalen. De formulieren voor het aan- of afmelden van een hond zijn te vinden op:

www.gemeentebelastingenamstelland.nl. In sommige gevallen kan de hondenbelasting worden kwijtgescholden.


14

15 april 2016

Sport nieuws

Handbiker Tim opent het seizoen met een tweede plaats

Vinkeveen

Huzemeier en van ’t Hul halve finalisten In het driebanden toernooi van D.I.O./ Café de Merel 2016 zijn alle halve finalisten bekend. In het afgelopen weekend speelden zaterdag Paul Huzemeier, Henny v.’t Hul, Eduard v.Heuven en Frank van Schaik zich naar de halve finales. Zondag waren dat Bas Krabbendam, Edwin v.d.Schaft, Peter Loosemore en de in topvorm verkerende Jan Eijsker. De halve finales worden op zaterdag 16 en zondag 17 april gespeeld, aanvang op beide dagen om 14.00 uur en de finale op zaterdag 23 en zondag 24 april met acht man. Dit alles in Café de Merel, Arkenpark MUR 43 te Vinkeveen.

Abcoude

Talentendagen FC Abcoude FC Abcoude is erg succesvol met haar selectieteams dit seizoen. De D1 bijvoorbeeld staat bovenaan in de landelijke derde divisie en kan het kampioenschap bijna niet meer ontgaan. Daarmee is dit het hoogstspelende D1-team in de regio. De C1 staat tweede in de hoofdklasse en is ook nog kansrijk voor promotie. Om op niveau te blijven acteren en wellicht nog beter te worden is FC Abcoude voor haar selectieteams op zoek naar nieuw talent, mede omdat verschillende spelers gescout worden door betaald voetbal organisaties. Wil jij ook deel uitmaken van een selectieteam van FC Abcoude en speel je op hoog niveau in een selectieteam in de regio? Geef je dan op voor de Talentendagen bij FC Abcoude op: • Maandag 18 april en maandag 2 mei om 18 uur : D-PUP. jongens geboren in 2004 en 2005. • Maandag 18 april en maandag 2 mei om 18 uur: E-PUP. Jongens geboren in 2006 en 2007. • Dinsdag 19 april en dinsdag 3 mei om 18.30 uur: C-JUNIOREN. Jongens geboren in 2002 en 2003. FC Abcoude heeft een samenwerkingsverband met Ajax en warme contacten met FC Utrecht. Verschillende talenten afkomstig uit de jeugd van FC Abcoude spelen nu in de A1 en B1-teams van Ajax en Utrecht en de KNVB-jeugdselecties.

FC AB O UDE TalenteC ndagen

Wij zoeken talentvolle voetb allers voor de selectieteams van de E, D en C (hoofdklasse of divisie nivea u)

Maandag 18 april / 02 mei: Maandag 18 D - Pupillen april / 02 mei: Jongens (2004 Dinsdag 19 E - Pupillen /2005) veld april / 03 mei: Jongens (2006 1 18.00-19.1 C - Junioren 5 uur /2007) veld Jongens (2002 2 18.00-19.1 5 uur /2003) veld E-mail onde 1 18.30-19.4 rstaande gege 5 uur - Voornaam vens naar: technische en achternaam zaken@fcabcou - Geboorted de.nl atum - Huidige veren iging en team - Positie(s) - Links- of rechtsbenig Je krijgt allee n reactie als dan kun je je wordt uitge je nog wel nodigd. Word via onze webs je niet uitge ite aanmelden nodigd voor onze niet-select ieteams.

Voor de handbikers is het seizoen officieel van start. Zaterdag 9 april stond de Grote prijs van Rotterdam op het programma. Een race die voor Handbiker Tim de Vries uit Vinkeveen volgens plan verliep zorgde voor een tweede plaats in de eindsprint met Jetze Plat. De Vries kwam een kwart wiellengte tekort en zag daarmee zijn geduchte concurrent op de eerste plaats eindigen. “Ik ben blij dat het seizoen begonnen is. Het was een mooie strijd voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Hoewel ik met een kwart wiel-

lengte de eindsprint verloor, ben ik tevreden dat ik de wedstrijd volgens plan heb kunnen uitvoeren,” aldus Tim, die anderhalve week geleden terugkeerde van zijn derde en laatste trainingskamp op Mallorca. Voor Tim de Vries is het belangrijk een topprestatie neer te kunnen zetten in het weekend van 20 en 21 mei. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Oostende zal de handbiker alles uit de kast moeten halen om later in het jaar geplaatst te worden voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro!

Atlantis C2 wint overtuigend met 1-11 Zaterdag 9 april mocht Atlantis C2 al vroeg in de ochtend naar Kockengen om een wedstrijd te spelen tegen ESDO C2. Een bekende tegenstander waar Atlantis meerdere keren tegen heeft gespeeld met wisselende uitslagen. Dit keer kon Atlantis de rust in met een mooie voorsprong van 0-4. Na een paar goede aanwijzingen en tips van coaches Joy Trompert en Ivanka Kooistra begon Atlantis meteen scherp aan de tweede helft en creëerde mooie kansen door middel van goed samenspel. Hierdoor werd de voorsprong verder uitgebouwd en was de overwinning zo goed als zeker. Atlantis C2 speelt zaterdag 23 april weer een thuiswedstrijd tegen Argus C1. Iedereen is welkom om het team te komen aanmoedigen op het terrein aan de Hoofdweg in Mijdrecht.

DE GROENE VENEN

Tafeltenniskampioen Hoe spannend kan het lopen? Veenland stond in de duo competitie 3e klasse op een gedeelde eerste plaats met Nieuwegein. In de laatste wedstrijdronde moesten Joost en Ton het opnemen tegen Wik uit Kockengen. Joost won de 1e wedstrijd vrij makkelijk van Ronald. Ton kon na een spannende 1e game winnen met 1210 en won de 2e en 3e met gemak van Juran. De dubbel dan: een start met 9-11 verlies, daarna 11-4, 11-7 en 11-9 winst door sterke aanvallen van Joost en goed plaatswerk van Ton. De 4e wedstrijd. Joost won vrij makkelijk. Intussen: weten we al iets uit

Geslaagde ‘klus’ kangoeroe training bij K.V. De Vinken Afgelopen zaterdag organiseerde korfbalvereniging De Vinken een meetrainochtend voor de jongste leden. Enthousiast namen twaalf vier- en vijfjarigen deel aan deze thematraining. Er werden allemaal leuke spelletjes gedaan om zo via een leuke manier in aanraking met de sport korfbal te komen. Ook is er hard geklust aan het nieuwe kunstgrasveld en de accommodatie er omheen. De meeste eigen leden hadden een vriendje of vriendinnetje meegenomen of de kinderen hadden gereageerd op de flyers die op de basisscholen hingen. De

GVM’79 Succes op Finale Zaterdag jl. stond in het teken van de finale 3/4 kamp te Soest. Dit jaar namen twee teams van GVM deel aan de 4-kamp, 1 jongens en 1 meisjes team. Tijdens de training hadden de jongens de puntjes op de i kunnen zetten, wat resulteerde in een mooie tweede plaats in de wedstrijd. Het eerste onderdeel tijdens de wedstrijd, de rekstok ging nog wel een beetje stroef, maar daarna liep alles heel goed. Met mooie scores tot gevolg.

Nieuwegein? Nee toch, zij staan met 3-0 voor. En Veenland dus nu met 4-0. De afsluitende wedstrijd verliep zenuwslopend. Ton won van Ronald met 11-4, verloor met 8-11, won met 113, verloor met 9-11… Een beslissende 5e game dus… Verrassenderwijs bleek Ton zijn zenuwen bijzonder goed te beheersen: met een ruime 11-5 winst was de 5-0 totaalstand binnen. Op goed geluk bloemen uitgereikt en foto’s gemaakt. Wat deed Nieuwegein nou? Yes, zij wonnen met 4-1. Met 1 punt verschil kampioen! Derde man Ron was er ook gelukkig om mee te feesten.

V.l.n.r. Joost, Ron en Ton.

kinderen namen vol enthousiasme deel aan alle onderdelen en werden op het einde getrakteerd op een heerlijke glaasje limonade met een mooie tas met gadgets en een strippenkaart om nog een keer te komen mee trainen. Al vanaf vier jaar kun je terecht bij De Vinken. Je wordt dan een kangoeroe. De kangoeroes trainen één keer in de week op zaterdagochtend van 10 tot 11 uur op Sportpark de Molmhoek, Mijdrechtsedwarsweg 4 in Vinkeveen. Dit houdt in dat zij op een zeer speelse wijze kennismaken met o.a. de korf en de bal. Zij spelen nog geen korfbal en dus ook geen wedstrijden. Een paar keer per jaar zijn er speciale kangoeroefeestjes. Voor meer informatie:

www.de-vinken.nl

Gefeliciteerd jongens. Meteen na de jongenswedstrijd waren de meisjes aan de beurt. De meisjes hadden niets aan het toeval overgelaten, waren helemaal klaar voor de wedstrijd en zelfs een mascotte meegenomen. Het eerste toestel de brug ging erg goed. De meiden lieten een strakke oefening zien. Ook op de andere toestellen ging het goed, maar op de lange mat ging het net iets minder geolied. In een sterk veld met 12 teams waarin de verschillen klein waren, werden de meiden uiteindelijk 6de. Goed gedaan meiden.


DE GROENE VENEN

15 april 2016

IN VOL BEDRIJF

15

Tekst Piet van Buul foto patriCk hesse

Timmerfabriek REKRI in Mijdrecht

De voorliefde gaat uit naar hout Timmerfabriek REKRI is gespecialiseerd in het maken van houten kozijnen, ramen, deuren en trappen. De producten, die de fabriek verlaten, zijn speciaal op maat gemaakt. Geheel naar het ontwerp van de klant. Als het maar van hout is. Want bij REKRI heeft men een onvoorwaardelijke voorkeur voor hout. “Het is een duurzaam en sterk natuurproduct, dat goed aanvoelt,” zegt directeur Wilco Krimp. “Wij vinden het een heerlijk materiaal om mee te werken.” Timmerfabriek REKRI is een begrip in De Ronde Venen. Het bedrijf is in 1964 opgericht door Wilhelmus Gerardus Reurings en Gijsbertus Gerardus Krimp. Zij leverden beiden een deel van hun achternaam in voor de samenstelling van de bedrijfsnaam ReKri. In de afgelopen vijftig jaar heeft het bedrijf een reputatie opgebouwd als het gaat om deuren, binnen en buiten kozijnen, schuifpuien, draaikiepramen en bijzondere trappen en hekwerken. Nadat het bedrijf jarenlang geleid is door de gebroeders Louis en Ton Krimp, hebben Wilco en zijn broer Maykel, zoons van Louis Krimp, het bedrijf in 2013 overgenomen van vader en oom. En ze hebben niet alleen de verantwoordelijkheid voor het bedrijf overgenomen. ‘Ook de voorliefde voor het werken met hout staat bij ons nog steeds centraal,” stelt Wilco vast. “Hout is een milieuvriendelijk natuurproduct en op heel veel manieren toepasbaar. Wij merken ook dat de laatste tijd weer vaker gekozen wordt voor hout in plaats van kunststof. Vroeger werden de kosten van het onderhoud en het regelmatige schilderwerk nog al eens als argument gebruikt om op

kunststof over te stappen. Maar de houtsoorten die tegenwoordig worden toegepast hebben een speciale behandeling ondergaan en zijn erg duurzaam. Eventueel schilderwerk wordt vaak tot vijftien jaar gegarandeerd.” Finti hout Na jarenlange ontwikkeling is men er in geslaagd om Fins naaldhout thermisch te verduurzamen. Daardoor is het een volwaardige vervanging van het tropische hardhout. Wilco: “het hout heeft een hoge isolatiewaarde, het is gemakkelijk te verwerken en licht in gewicht. Bovendien is het milieuvriendelijk en recyclebaar. En het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Je hoeft er jaren niet naar om te kijken. Ook de architecten en de aannemers beginnen in toenemende mate de voordelen van Finti hout te ontdekken en we passen het hier in onze timmerfabriek steeds meer toe.” De producten worden in de timmerfabriek in Mijdrecht kant en klaar afgewerkt. “Finti houtproducten kunnen als natuurproduct verwerkt worden zonder dat ze geschilderd behoeven te worden. Maar indien

Wilco Krimp: “Na jarenlange ontwikkeling is men er in geslaagd om Fins naaldhout thermisch te verduurzamen. Daardoor is het een volwaardige vervanging van het tropische hardhout. Het is erg onderhoudsvriendelijk, je hoeft er jaren niet naar om te kijken.” gewenst spuiten wij de kozijnen hier in de werkplaats en lakken ze ook zelf af. Ook de beglazing brengen we hier in de werkplaats aan, waarna de kozijnen op de bouwplaats worden afgeleverd en geplaatst. Service is het sleutelwoord De ervaring en het vakmanschap die bij REKRI in de afgelopen halve eeuw is ontwikkeld, staat garant voor kwalitatief goed en duurzaam timmerwerk. “Maar waar we ons ook echt in onderscheiden is de service die wij onze klanten bieden,” zegt Wilco. “We doen wat we beloven en we hebben persoonlijke aandacht voor elke klant en voor elke opdracht. We denken ook graag mee met de klant. Zo kunnen we samen vaak tot de meest

Springintveld Taxi Service bestaat 5 jaar

Bloemen voor de allereerste klant Vandaag precies vijf jaar geleden startte Ruud Springintveld in Mijdrecht zijn eigen taxibedrijf, Springintveld Taxi Service. Hoeveel ritten hij in die vijf jaar heeft gemaakt zijn bijna niet te tellen, maar zijn eerste ritje vergeet hij nooit. “Een week voordat ik zou beginnen belde mijn zus Astrid, die kapster is, of ik mevrouw Kraan kon ophalen voor haar kappersbezoek, want er was iets misgegaan met het vervoer. Daarna heb ik haar nog vele malen naar de kapper mogen rijden. Helaas laat haar gezondheid het nu niet meer toe,” vertelt Ruud. Maar vergeten is hij haar niet en dus zocht hij haar op in Gerardus Majella met een bloemetje een een flesje Baileys, haar favoriet, samen met zijn vrouw Marinja, die inmiddels ook bijspringt op de taxi. “Het is gestaag gegroeid in de afgelopen vijf jaar en we hebben nu een sedan en een bus voor groepsvervoer. Ik zou er graag nog een stationwagen bij hebben. We hebben veel ritten van en naar Schiphol en dan is zo'n stationwagen makkelijker voor de bagage dan zo'n grote bus waar je dan maar met vier man in zit.” Doordat Ruud veel op Schiphol komt, merkt hij de concurrentie van ronselaars die actief zijn op de luchthaven

om argeloze buitenlanders te strikken voor ritten die hen veel geld kosten. “Officieel mag het niet, maar voordat mensen buiten komen, zijn ze al twee of drie keer aangesproken of ze een taxi nodig hebben. Laatst heeft een buitenlander 260 euro moeten betalen om van Schiphol naar Klinkhamer in Vinkeveen te komen. Ik vind dat schandalig, ondanks extra opsporings-

ambtenaren die zouden zijn ingezet, gaat het gewoon door.” Springintveld Taxi Service houdt het liever bij de kwaliteit, transparantie en vriendelijkheid, die hem de afgelopen vijf jaar een mooie reputatie heeft opgeleverd als betrouwbaar taxibedrijf voor De Ronde Venen, Uithoorn en omstreken opgeleverd. En daar gaat hij, samen met Marinja, gewoon mee door! Bel 0297-778191 of kijk op: www.sts-taxi.nl. foto rob isaaCs

ideale oplossing komen. Dat heeft er toe geleid dat veel van onze klanten en opdrachtgevers al vele jaren met ons samenwerken.” Het werkgebied van REKRI bevindt zich globaal in de driehoek van Amsterdam, Haarlem en Utrecht, met de regio De Ronde Venen als centrum. Negentig procent van de klanten zijn aannemers, die actief zijn in de aanbouw, renovatie of aanpassingen van woningen en bedrijfspanden. Verder wordt ongeveer tien procent van de producten geleverd aan particuliere opdrachtgevers.

volgen de ontwikkelingen. Omdat we heel veelzijdig zijn en flexibel kunnen opereren hebben we over het algemeen niet te klagen over voldoende opdrachten. De maanden rond de jaarwisseling zijn altijd wel wat rustiger, maar we hebben volop vertrouwen in de toekomst. We zijn een hecht team met een groep ervaren en gedreven vaklieden en we zijn van plan om het werk van mijn opa en van onze ouders op de vertrouwde manier voort te zetten en verder uit te bouwen.”

Vertrouwen in de toekomst Doordat REKRI het merendeel van de opdrachten van aannemers betrekt, is het bedrijf sterk aan de bouwsector gerelateerd. Wilco: “We

Timmerfabriek REKRI is gevestigd aan de Ondernemingsweg 2 in Mijdrecht. Telefoon 0297-282506. Voor meer informatie kan men terecht op www.rekri.nl.

Kledingbeurs Vlinderbos brengt 1982 euro op De 17e kinderkleding- en speelgoedbeurs van het Jenaplan Vlinderbos was ook dit jaar weer een enorm succes. De gebruikelijke lange rij op het schoolplein was er al weer ruim voor 9 uur. De school was ook dit jaar weer door vele vrijwilligers omgetoverd tot een koopjesparadijs voor tweedehands kleding en speelgoed. Alles keurig overzichtelijk en op maat gesorteerd. Vaders, moeders, opa’s en oma’s konden onder het genot van een kopje koffie twee uur lang lekker rondneuzen door de school. Daarna nog wel even aansluiten met je door Jumbo gesponsorde tas in de lange rij voor de kassa, maar ook dat liep gesmeerd door dat er ook dit jaar weer gepind kon worden, mede mogelijk gemaakt door de Rabobank. Alles leidde tot de fantastische opbrengst van 1982 euro. Daarvan mogen alle kinderen gaan poldersporten op Koningsdag. Alle gedoneerde spullen werden ook dit jaar keurig opgehaald door Stichting Roki. Deze stichting steunt een kindertehuis in Roemenië. Door al deze hulp is het weer gelukt om de beurs tot een succes te maken, dank aan iedereen die zich daarvoor ingezet heeft. En hopelijk tot volgend jaar, want wie dit jaar niet is geweest heeft echt wat gemist.


16

15 april 2016

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Als de rododendron groeit Sante Montefiore De vrouwen van kasteel Deverill proberen zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia stort zich vol overgave op de renovatie van kasteel Deverill, zich niet bewust van de rampspoed die op haar af komt. Bridie moest haar zoon bij zijn geboorte afstaan, en verzint de wildste plannen om hem terug te krijgen. Ondertussen groeit er in Amerika een eenzaam meisje op, dat niets weet van haar familie...

Spel en tijdverdrijf James Salter De jaren zestig. Phillip Dean, gestopt met zijn studie aan Yale, reist door Frankrijk in een geleende auto. Als hij voor korte tijd verblijft in een plattelandsdorpje, begint hij een opwindende verhouding met de achttienjarige Franse Anne-Marie. Na het verschijnen van Spel en tijdverdrijf werd James Salter gezien als een van de grote schrijvers van onze tijd. De roman is een erotische vertelling waarin Salter in zijn ongeëvenaarde proza op zoek gaat naar de grens tussen droom en werkelijkheid, tussen lichaam en ziel.

Titel: Volg mij Auteur: Angela Clark "De jonge journaliste, Freddie Venton, die nog ‘aan de bak’ moet zien te komen, weet zich op slinkse wijze in een politieonderzoek te mengen (hopende op deze manier aan materiaal te komen voor haar werk). Het betreft een onderzoek dat grotendeels via internet loopt en ‘gestuurd’ wordt. Hier kan het onderzoeksteam niet heel veel mee, maar de journa-

liste wel, en ze wordt ingezet om de gegevens op internet te ontrafelen. In haar poging om onschuldige levens te redden, brengt ze haar eigen leven echter steeds meer in gevaar... In dit boek komt heel duidelijk in beeld hoe gevaarlijk het internet kan zijn, vooral als je er heel veel van weet of juist niet genoeg. Het is weer een boek dat je lastig weglegt, als je er in begint wil je door, maakt niet uit hoe laat het dan wordt."

1.

2.

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

In een donker donker bos Ruth Ware Nora wordt, out of the blue, uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest van Clare, die ze al tien jaar niet heeft gezien. Is dit een kans om geesten uit het verleden voorgoed te begraven? Nora besluit te gaan, maar wat hooguit een ongemakkelijk feestje zou moeten zijn, eindigt in moord. Nora komt bij in het ziekenhuis, maar ze weet niet meer wat er is gebeurd - of wat ze heeft gedaan...

3.

Om te voorkomen dat we te weinig boeken bestellen gaan deze in de voorverkoop. Vanaf heden zijn de boeken te bestellen. Als u gebruik

IVN Opmerkzame Wandeling De IVN-afdeling De Ronde Venen organiseert elke maand een zgn. Opmerkzame Wandeling. Alle wandelingen starten bij het Oude Spoorhuis hoek Spoorlaan/Demmerik in Vinkeveen. De route leidt door de Demmerikse Polder waar altijd iets nieuws te beleven is. De aprilwandeling is op maandag 18 april en start om 13 uur. De polder ademt voorjaar, komt u mee-ademen? De opmerkzame wandelingen zijn opgezet om de veranderingen in de natuur langs eenzelfde route op te merken, te zien, te

horen, te proeven, te ruiken en aan te raken. Elke maand vindt de wandeling op een ander tijdstip plaats en op een andere dag in de week. Het gaat om ‘wandelen met aandacht’. Iedereen die de rust én de dynamiek van natuur dichtbij huis wil ervaren en opmerken is welkom. Houd de lokale media in de gaten, kijk op de website van het IVN: www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venenuithoorn, of bel natuurgids Elza Vis 06-23150498. Lengte: ca 8 km (2,5 uur). De meiwandeling is op dinsdag 17 mei en start om 19 uur.

5.

Tijdens de ALV van Zakenvrouwen De Ronde Venen heeft Martine van Acker de voorzittershamer overgedragen aan Simone Borgstede. Martine stond aan de wieg van de vereniging, maar had aangegeven het tijd te vinden de hamer door te geven. Met de toetreding van Sandra Geelink is het bestuur nu weer op volle sterkte. De vereniging die inmiddels uit meer dan 50 enthousiaste leden bestaat is stevig verankerd in onze gemeente.

GeleZen door henk snoek

mijlpaal die de club niet zomaar voorbij wil laten gaan. Uiteraard wordt er geschaatst, maar daarnaast zijn er ook andere activiteiten. Het meest bijzonder is ongetwijfeld het speciaal samengestelde jubileumboek. Prachtige foto’s uit het rijke verleden van de club met sfeerverhalen van toen, maar ook een blik op alle successen. En natuurlijk de perikelen rondom de realisatie van een landijsbaan. Kortom een jubileumboek dat je niet mag missen. Het boek zal rond oktober 2016 verschijnen.

4.

Het kartel Don Winslow Mexico, het afgelopen decennium. Drugskartels verscheuren het land. Journalisten, politici en agenten staan voor een keuze: elke dag in doodsangst leven of je ziel verkopen aan de kartels. Sadistische moordpartijen, corruptie en The War on Drugs zijn voor miljoenen inwoners dagelijkse kost. Adán Barrera, leider van het El Federación-kartel, ontsnapt op spectaculaire wijze uit de gevangenis om zijn imperium weer op te bouwen. Er ontstaat een bloedstollend kat-en-muisspel tussen hem en DEA-agent Art Keller, met wie hij een verleden heeft.

Simone Borgstede nieuwe voorzitter Zakenvrouwen De Ronde Venen

Prachtig Jubileumboek van 100-jarige IJsclub Nooit Gedacht Op 17 februari 2017 bestaat IJsclub Nooit Gedacht 100 jaar. Het is een

Albert moet naar huis Homer Hickam Elsie kreeg Albert de alligator van een oude geliefde toen ze met mijnwerker Homer trouwde. Albert woont sindsdien in de badkamer, totdat Homer zijn ultimatum stelt en Elsie besluit dat ze dan Albert maar naar Florida moeten brengen, waar hij thuishoort. En zo begint, in de tijd van de Grote Depressie, een lange reis door Amerika, waarbij ze regelmatig van de rechte weg afraken. Want dat gebeurt nou eenmaal als je een alligator in een badkuip op de achterbank van je zwarte Buick vervoert.

maakt van de voorverkoopperiode tot 1 juni en minimaal 25 euro overmaakt, dan krijgt u in het boek een naamsvermelding als begunstiger. Met het kopen van het jubileumboek maakt u de organisatie van andere lustrum- en ijsclubactiviteiten mede mogelijk. Een boek zonder naamsvermelding kost in de voorverkoop 12,50 euro. Bestellen van het boek kan via de IJNG-website: ‘www.ijsclubnooitgedacht.nl’. De boeken worden tussen oktober en december bij u thuisbezorgd. Vanaf oktober zal het boek ook in diverse winkels in de regio te koop zijn voor 15 euro. Tip: het boek is een bijzonder relatiegeschenk en je kan het natuurlijk ook als sinterklaas of kerstcadeau geven.

Er is ook een groep op Facebook onder de naam : IVN Opmerkzame wandelingen. Het is een besloten groep en je kunt daarvoor uitgenodigd worden zodat je ook de berichten kunt lezen en je kunt een verzoek sturen als je lid wilt worden.

De missie van de vereniging is een bijdrage te leveren tot het dienen van maatschappelijk belang, voornamelijk in de gemeente De Ronde Venen. Ook wil het netwerk een bron van inspiratie zijn voor andere ondernemende vrouwen in de regio en hieraan een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door het aanbieden van stages, het optreden als coach of op andere wijze vrouwelijk ondernemerschap in de regio stimuleren. Een van de eerste successen van de Zakenvrouwen is het project Restart, waarbij vrouwen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt een

stage kunnen lopen bij de leden. Met groot verdriet moet de vereniging èèn van de stuwende krachten, Mirjam Verbruggen, van dit project missen. Tijdens de ALV is bij haar plotselinge overlijden stil gestaan. In nagedachtenis van Mirjam gaat men verder om te kijken hoe het project verder ingevuld kan worden. Eerder dit jaar is een brainstorm sessie georganiseerd waarbij iedereen goede ideeën heeft geopperd die we de komende periode gaan uitwerken. Meer weten over de Zakenvrouwen? Zie Facebook of kijk op

www.zakenvrouwendrv.nl

Het bestuur van Zakenvrouwen De Ronde Venen, v.l.n.r.: Simone Borgstede, Sandra Geelink, Lillian van der Schaaf, Gerry Bras, Yvonne van Pinxteren en Anne Gasse.

ZUIDERZEEMUSEUM ENKHUIZEN


DE GROENE VENEN

15 april 2016

17

April, mei en juni koopzondagen

In de Mijdrechtse Huifkar komt het voorjaar je tegemoet Fairtrade week 2016

Win een Diner voor Twee Tijdens de landelijke campagneweek, georganiseerd door Max Havelaar Fairtrade Nederland wordt het belang van eerlijke handel door veel bedrijven, gemeentes en actiegroepen onder de aandacht gebracht. In duizenden winkels, waaronder ook de wereldwinkels zijn tijdens de Fairtrade Week van 7 tm 15 mei diverse Fairtrade producten in de aanbieding. Leuke acties Ook Wereldwinkel Mijdrecht heeft in aansluiting op de landelijke campagne leuke acties met ontbijt- en Aziatische producten. Daarnaast heeft wereldwinkel Mijdrecht samen met restaurant Rendez Vous de actie ‘Win een Diner voor Twee’. Restaurant Rendez Vous stelt hiervoor een cadeaubon met een waarde van € 60,00 ter beschikking. Met iedere aankoop van minimaal € 7,50 in de Wereldwinkel dingt u mee naar het diner voor twee. Fair Trade menu bij Rendez Vous Restaurant Rendez Vous serveert tijdens de Fair Trade week een Fair Trade driegangendiner voor € 29,50. De wereldwinkel zou het op prijs stellen als de prijswinnaar zijn cadeaubon gebruikt voor dit speciaal samengestelde Fairtrade Menu in de Fairtrade Week. De actie van de wereldwinkel Mijdrecht loopt van 18 april tot en met 7 mei 12.00 uur. De trekking van de prijswinnaar vindt plaats op 7 mei omstreeks 14.30 uur in de wereldwinkel aan de Passage 14.

TE KOOP ABCOUDE Zorgvrij 2

In de relatief jonge, kindvriendelijke woonwijk ‘De Meerlanden’ ligt deze fraaie 4-onder-1 kapwoning. Het betreft een zogenoemde ‘Kwadrantwoning’ met 3 slaapkamers en een zonnige tuin met entree naar de inpandige berging. Gebruiksopp.: bijna 100 m2 Perceelopp.: ca. 112 m2

en mijn collega's op dat het winkelende publiek erg relaxed oogt. Wij ervaren dat als erg gezellig. Er wordt vaker advies gevraagd waardoor men veel meer plezier van een aankoop kan hebben.” “Wat ons ook opvalt is dat met name jonge meiden steeds meer aandacht krijgen voor bloemen en planten. De vensterbanken raken voller en voller. Gewoon een kwestie van aandacht en tijd besteden aan groen. Ook de moestuintjes zijn weer helemaal in. Bij ons kan men terecht voor zaden, kruiden en groente. De keuze bestaat uit een groot aantal soorten en vanzelfsprekend staan onze mensen klaar om met raad en daad terzijde te staan. Denk er aan dat het leuk is om groente uit eigen tuin op tafel te kunnen zetten.”

Als je door het fraaie tuincentrum loopt kom je er vanzelf achter dat het assortiment van de Huifkar enorm is. Of het nu om tuingereedschap gaat, gras in de vorm van zaden en zoden, onkruidbestrijdingsmiddelen alles voor uw vijver, bomen, struiken en heesters, fraaie kamerplanten, boeketten, tuinhout, leuke decoraties en tuinverlichting, het staat er. U doet er verstandig aan eens lang te komen. Zeker nu het mooie tuinweer er aan lijkt te komen. Dat kan dus nu ook op zondag. Van 12 tot 17 uur opent de Huifkar haar deuren. Dan kun je op je gemak rondsnuffelen aan de Oosterlandweg 32 in Mijdrecht. Tel. 0297 593 830 foto arthur van der kooij

Ontbijtje van Koot in de Angstelborgh

positieve werking van het gezamenlijk eten in de ochtend is dat de deelnemers veel meer tijd nemen voor het ontbijt. “Normaal heb ik met vijf minuten mijn brood opgegeten, maar het is natuurlijk veel beter om er de tijd voor te nemen. Bovendien geniet je dan ook veel meer van wat je eet.’’ Hoewel er nu voornamelijk senioren naar de ontbijtgroep komen, staat de Angstelborgh open voor iedereen die het leuk vindt om gezamenlijk te ontbijten. “De ontbijtgroep is heel open

en laagdrempelig,’’ vertelt Annemarie Keja van Tympaan-De Baat. “Ook jonge vaders en moeders die hun kroost naar school hebben gebracht en om een praatje verlegen zitten, of het gewoon leuk vinden, kunnen gezellig bij ons aansluiten.’’ De ontbijtservice van Koot bij de Angstelborgh vindt elke donderdag plaats van 9 tot 9.45 uur. Deelname aan het ontbijt kost slechts 1 euro per keer. Adres: Angstelborgh, Dorpszicht 22, Abcoude.

Vraagprijs: € 299.000,- k.k.

Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Twee dorpsgenoten, Richard Tinus en Nico Bos, gaan op 2 juni de sportieve uitdaging aan om met het evenement Alpe d’HuZes deze legendarische berg met de fiets meermaals te beklimmen. Zij hebben zich aangesloten bij de “Blue Angels” een groep die al meerdere jaren meedoet met het Alpe d’HuZes evenement. Het Alpe d’HuZes evenement is in 2006 opgezet om met (sponsor-) gelden de strijd tegen kanker te ondersteunen. In de afgelopen 10 jaar heeft het evenement meer dan 100 miljoen euro opgeleverd voor wetenschappelijke projecten. “De passie voor fietsen verbinden met de passie voor koken. Zo ontstond de opzet van Culinair Baambrugge,” vertelt Richard. Het idee leverde zeer enthousiaste reacties op. “Binnen drie dagen hadden we acht super gemotiveerde koks, die gezamenlijk zo’n zestig gasten aan tafel kunnen hebben.” Deelnemers eten voor- en hoofdgerecht op verschillende locaties en uiteindelijk eindigt de tour in het Dorpshuis voor het grand dessert. Een leuk effect van deze opzet is dat er de deelnemers aan tafel allerlei nieuwe contacten opdoen. “We verbinden mensen met een passie voor koken, mensen met een passie voor lekker eten en mensen met een passie voor sporten. En gezamenlijk gaan we de strijd aan tegen kanker.”

Elke donderdagochtend wordt er in de Angstelborgh in Abcoude gezamenlijk ontbeten. Dit ontbijt wordt mogelijk gemaakt door supermarkt Plus Koot, en het is een fantastisch ontbijt. Buurtbewoners kunnen voor slechts 1 euro genieten van een uitgebreid ontbijt dat wordt aangeleverd door de supermarkt. “Ik vind het altijd erg gezellig,’’ vertelt een van de deelnemers aan het ontbijt. “De andere dagen eet ik altijd maar alleen. Het ontbijt biedt mij sociale binding.’’ Voor de ouderen in de Angstelborgh is het wekelijkse gezamenlijke ontbijt een moment om naar uit te kijken.“De meesten van ons zijn alleenstaand,’’ zegt een van de aanwezige vrouwen. “Het is dan ook erg gezellig om op deze manier met elkaar in contact te komen.’’ De laatste nieuwtjes worden besproken en iedereen krijgt de aandacht. “’Als iemand ziek is, zorgen we ook met elkaar dat er een kaartje of bezoek geregeld wordt.’’ Een andere

Culinair Baambrugge ten behoeve van Alpe d’HuZes Op vrijdagavond 13 mei vind het evenement Culinair Baambrugge plaats. Op acht bijzondere locaties in Baambrugge gaat met veel enthousiasme en passie culinair gekookt worden door privé-koks. Door aankoop van de speciale dinerkaart van 25 euro kunt u genieten van een entree, een hoofdgerecht en een dessert. De opbrengst van Culinair Baambrugge is bestemd voor de strijd tegen kanker.

Het begint mooi weer te worden in Nederland. We kregen de afgelopen twee weken al een voorschotje op hopelijk een langere periode van fraai voorjaars- en zomerweer. De natuur staat klaar om in alle hevigheid los te barsten. Bomen en struiken worden groen en in veel gemeentelijke perken staan de bloemen te pronken. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Tuinen en balkons vragen nu om aandacht. Bij de Huifkar zijn ze er klaar voor. De afgelopen tijd is er scherp ingekocht en de schappen zijn gevuld met een fraaie bloemen- en plantenpracht. Richard Groenewegen staat ons te woord in zijn tuincentrum, waar de herfst- en wintersluier is afgeworpen. Het is een kleurig geheel en het zien daarvan doet je humeur flink verbeteren. Richard: “Je kunt aan de mensen zien dat ze zin in het voorjaar hebben. Kijk maar eens in je eigen straat, mensen komen weer naar buiten, gaan aan de slag in de tuin en maken weer een buurpraatje. Om tegemoet te komen aan die bedrijvigheid gaan onze deuren de komende maanden ook op zondag open. De ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat dit op prijs wordt gesteld. Heel veel gezinnen met jonge kinderen zijn een groot deel van de zaterdag bezet. Voetbal, hockey of welke sport dan ook zorgt er voordat er van de zaterdag niet zo heel veel meer overblijft. Voor velen blijft dan de zondag over. Het valt mij

Kort nieuws

Toe aan iets creatiefs? Kom snel naar www.punt4.nl of bel 0297 - 38 52 56 Industrieweg 15 • 3641 RK Mijdrecht • E: info@punt4.nl

Abbey Morsink van online-wijnshop ‘Vinologisch’ in Baambrugge ondersteunt Culinair Baambrugge door bij de gerechten passende wijnen ter beschikking te stellen. Zo hopen we nog enkele bedrijven als sponsor aan het evenement te binden. De dinerkaarten zijn vanaf maandag 18 april beschikbaar en te koop bij de Troefmarkt, bij Richard ( 06-53703794) en Nico (06-55735546). E-mailadres: culinairbaambrugge@gmail.com


18

15 april 2016

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Rij-impressie Yamaha FJR 1300 2016

Steady as she goes! Sommige fietsen gaan al jarenlang mee en hebben de uitstraling van What you see is what you get. De Yamaha FJR 1300 (FJR staat voor Fast Journey and Ride) is zo’n motorfiets. Al sinds 2001 op de weg en ontworpen door projectleider Hiroshi Komatsubara, die met zijn team Europa’s grote steden aandeed met deze fiets, bedoeld voor het snelle toerwerk. Maar moest hij ook in het stadsverkeer goed te besturen zijn en daardoor heeft hij een mooi laag gewicht van 268 kilogram gekregen. En met het vermogen van maar liefst 145 pk is hij bovendien nog erg rap ook. Door de jaren kwamen er diverse updates, met in 2007 de mogelijkheid de fiets met een semi-automatische versnellingsbak te bestellen; een wereldprimeur. Doordat de fiets zo enorm goed ook in de grote steden functioneerde hebben door heel Europa diverse politiekorpsen voor deze alleskunner gekozen. Het 2016 model Voor mij staat de FJR 2016. Nog steeds een prachtige toermotorfiets met veel nieuwe specificaties, waaronder een volledig nieuw ontworpen 6-versnellingsbak die het rijden een stuk dynamischer maakt en het enorme koppel van de fiets optimaal benut. Ook is er een nieuwe lichte geassisteerde anti-dribbelkoppeling (Deze koppeling levert een antidribble effect bij terugschakelen van hoge naar lage versnellingen (slipkoppeling) - wanneer je stil valt slaat de motor niet meer af en de bewegingen van het frame worden nog vloeiender bij het terugschakelen). Het design van deze koppeling is afgeleid van de 2015 YZF-R1. Ook is de FJR1300 voorzien van moderne led-verlichting en elektronisch instelbare vering op de FJR1300AE/ AS en tevens een nieuwe Upsidedown voorvork. Ook het dashboard is vernieuwd.

Kortom, tijd om eens te kijken wat al die veranderingen voor de rijkwaliteit teweeg hebben gebracht. De vorige versie heb ik meerdere malen bereden en daarin roemde ik de geweldige FJR. De lat ligt dus hoog. Het sonore geluid uit de vloeistofgekoelde 4-cilinder zoemt heerlijk en het uitzicht is magnifiek. De eerste kilometer heeft me al overtuigd: Yamaha is er wederom in geslaagd de buitengewoon goede FJR beter te maken. De geweldige fiets is overladen met accessoires en snakt naar een lange vakantierit. Het is schitterend voorjaarsweer en ik besluit richting Botshol te gaan, waar je al snel een vakantiegevoel krijgt. De zon schijn heerlijk, maar er is een venijnig windje; geen probleem, onder het rijden kan ik met een druk op de knop het kuipruit zo hoog laten gaan dat ik uit de wind zit en volop kan genieten.

Als op de N201 even het gas erop gaat begrijp je de afkorting van de FJR Fast Journey and Ride volledig. Wat me het meest enthousiast maakt is het geweldige zadel, dat bijzonder goed is afgeveerd en elke hobbel lachend gladstrijkt. Reken maar dat je hiermee uren achter elkaar zonder problemen op hoge snelheid de Duitse Autobahn kan doorkruisen. En het gewicht is prachtig uitgebalanceerd, even keren op een boerenweggetje? No problemo. De hele uitstraling van de FJR is volwassen en mooi gedetailleerd met discrete logo’s op de benzinetank en carrosserie. De 2016 FJR is nog steeds leverbaar in het zeer gewilde en tijdloze Dark Grey Metallic, een populaire keuze onder FJR

eigenaars. Uiteraard heeft een fiets met zoveel elan een heuse eigen club (www.fjr-club.nl/), waar veel informatie over deze toertopper te lezen is. Ik besluit mijn rondje wat groter te maken, want wat is er gaver dan

op een hagelnieuwe dikke en snelle toerfiets in een heerlijke zetel over de weg te gaan? Ik voel me een bevoorrecht mens...... De Yamaha FJR1300 iste koop bij Motoport Uithoorn en de adviesverkoopprijs is vanaf 18.499 euro (zonder zijkoffers).

Publiek genoot van humoristische musical Hairspray In de aula van het VeenLanden College vond vrijdagavond de laatste voorstelling plaats van de musical Hairspray. Maanden van voorbereiding zijn eraan vooraf gegaan. Afgelopen week werd de musical maar liefst drie keer opgevoerd, waarvan één keer voor leerlingen uit groep 7 van de basisscholen. Er is heel veel werk verricht door de spel-, dans- en zanggroep. Ook aan de techniek, het decor, de kostuums en de grime is veel werk besteed. De spanning liep soms hoog op, maar als je ziet wat er allemaal bij komt kijken is dat geen wonder. Des te fijner als het allemaal zo op zijn plaats valt en dat deed het. Neal Jansen had met de vertolking van de moeder van Tracy, de lachers op zijn hand en werd daarbij mooi ondersteund door Maarten Woudstra als de vader. Tracy en Link werden perfect neergezet door Milou Brugman en Milan van Dijk. Vriendin Penny (Gemma Breur) en haar moeder (Kiki Schellingerhout) overtuigden, Seaweed en Little Inez ontroerden, DJ Motormouth die een prachtige solo zong… het is teveel om op te noemen. De verwende Amber, Corny Collins… De foto’s spreken voor zich, nog even nagenieten. Speciale dank aan Tamara Scheers en Yacintha Chaigneau als de drijvende krachten achter de musical, evenals aan danscoach en vliegende keep Judith van Eijk. De zanggroep heeft kunnen oefenen met Anneke van der Lee en Inge Westra, grime was in handen van Elselieke de Leeuw, Deirdre Chaigneau, Milou den Exter, Helen van der Zwaard en Nancy van Dijk. Licht en geluid: Remco Tieman en Jorrit Groenevelt, Lisa van Scheppingen, Nand Homan, Jelle Aardema, Daan van Avezaath, Paul Heineman, Luc van Essen, Ralf Bogaard en Thijs van Uden.


DE GROENE VENEN

15 april 2016

AUTO & MOTOR

19

Tekst Michael Reuling foto's patriCk hesse

Volkswagen Passat GTE

Stekkeren met een stationwagon Zakelijke rijders letten vaak op één ding. Bijtelling. Bijtelling, bijtelling, bijtelling. En daar spelen een hoop merken handig op in door volledig elektrische, of hybride auto's op de markt te brengen. Een van de belangrijkste vertegenwoordigerauto's is natuurlijk de Volkswagen Passat. En dus kon een hybride variant niet uitblijven. De Passat GTE is een plug-in hybride. Dat wil zeggen dat je de accu's kunt opladen door de auto aan het stroomnet te koppelen. Naast een elektromotor van 115 pk, is de Passat ook voorzien van een 1.4 TSI benzinemotor (met turbo) die goed is voor 156 pk. Dat levert een gecombineerd vermogen op van 218 pk en dat maakt de Passat een vlotte auto. Maar - hoewel de lettercombi GTE is afgeleid van de fameuze GTI, dat staat voor de sportieve uitvoering van de Golf, is de GTE niet heel sportief te noemen. In het geval van de Golf GTE heb je een vlotte auto met een lekkere wegligging. Maar met het accupakket is de Passat is te groot en te zwaar om sportief mee te rijden. Daarbij komt al het vermogen via de voorwielen op het asfalt. Met het enorme koppel van de elektromotor hebben de voorwielen en de veiligheidssystemen het zwaar om dit correct te doseren. Maar als de omstandigheden juist zijn sprint je in een nette 7,4 seconden naar de 100 km/u. Vorig jaar was de Passat GTE niet aan te slepen in verband met de 7% bijtellingsregeling. Als je dit jaar een Passat GTE op kenteken laat zetten profiteer je als zakelijke rijder 5 jaar lang van 15% bijtelling. En dat is met dit formaat auto, in deze prijsklasse, erg aantrekkelijk.

Particulieren zullen deze auto misschien minder snel aanschaffen, omdat je in 2017 met een plug-in hybride geen extra voordelen meer hebt ten opzichte van een normale diesel- of benzineauto. Echter, wat je in de praktijk veel ziet is dat een plug-in hybride niet zo vaak opgeladen wordt. Gemak dient de mens en met een lage bijtelling maakt het niet heel veel uit of je nu wel of niet oplaadt. En nog belangrijker: de baas betaalt de benzine. Maar voor een particulier is dat anders - die koopt deze auto om zuinig te kunnen rijden. En dus zal een particulier meer gebruik maken van de laadpaal. Een ander punt is de actieradius van de GTE. Wie lange afstanden rijdt, kan het beste gebruik maken van de hybride modus. Hierbij assisteert de elektromotor de benzinemotor. Wie eerst het accupakket leeg rijdt en vervolgens lange afstanden aflegt op puur en alleen de benzinemotor zal merken dat het verbruik flink hoger ligt dan verwacht. Ook is het mogelijk om het accupakket te sparen, zodat je de accu's bijvoorbeeld in de stad kunt gebruiken - daarmee bespaar je gemiddeld dan wel weer brandstof. Het accupakket is weggewerkt op de plek waar voorheen de benzinetank

zat. De benzinetank is verplaatst naar de ruimte onder de bagageruimte. Desondanks heb je nog voldoende ruimte voor koffers, tassen en andere goederen. Ook de passagiers en de bestuurder hebben niets te klagen: been- en hoofdruimte genoeg. De bestuurder beschikt over allerlei handige (veiligheids)snufjes die auto behoeden voor ongelukken. Zo heeft de auto een radar in de neus verwerkt om met File-Assist zelfstandig te kunnen rijden, helpt Park-Assist met inparkeren en kun je kiezen voor Trailer-Assist, waarmee je met gemak een aanhanger achteruit inparkeert. De rader is verwerkt achter de VW-badge op de neus. Bij de Golf GTE ziet hier de aansluiting voor de stekker achter, bij de Passat GTE zit er naast het

logo een klepje dat je kunt openen om de stekker aan te sluiten. Het instrumentarium dat de bestuurder voor zicht heeft is verwerkt in een druk ogend, maar gaaf vormgegeven digitaal display, zoals we dat kennen uit de Audi's van tegenwoordig. De GTE is leverbaar als sedan en station. Wie overweegt een ruime auto te kopen, of een grote zakelijke auto uit te kiezen, doet er zeker verstandig aan om eens kennis te maken met deze reus.

Maas Auto Groep Amsterdamseweg 5-9 1422 AC Uithoorn Telefoon: 0297-513370 Website: www.maasautogroep.nl

Veilige kilometers op de scootmobiel

Volkswagen Passat Gereden versie: Volkswagen Passat GTE Vermogen: 218 pk 0-100: 7,4 s Top: 225 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 62,5 / 1,6 l/100km Vanafprijs: € 44.650,Alternatieven: Audi A4, Ford Mondeo, Mercedes-Benz C-Klasse, Peugeot 508, Skoda Superb, Volvo V60

UW bEdRijf ooK in dE sPotLiGhts?

Zeven senioren hebben zaterdag niet alleen hun kennis van de verkeersregels opgefrist, maar ook hun vaardigheden in het rijden van de scootmobiel weer even geoefend. Op het Raadhuisplein werd een parcours nagebouwd waar moest worden gekeerd, gedraaid en ingeparkeerd. Daarna volgde een toer door de wijk om de vaardigheden in de dagelijkse praktijk te brengen. De scootmobielcursus werd georganiseerd door Tympaan-De Baat, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en het Verkeerscollege uit Mijdrecht. Onder leiding van rijinstructeur Kevin Pietersen werden eerst de verkeersregels doorgenomen. Zijn wij voetgangers en horen wij op de stoep? Of vallen wij onder de voertuigen en horen wij op de rijbaan?’ stelde Kevin zijn publiek als eerst de vraag. Geen van de deelnemers wist het antwoord zeker. ‘Scootmobielgebruikers mogen kiezen: óf op de stoep, óf op de rijbaan.’ Per situatie moet worden ingeschat wat het meest veilig is. Is de stoep ongelijk? Of liggen er veel bladeren waar eventuele stenen of kuilen onder kunnen liggen? Dan adviseert de

instructeur om op het fietspad of de rijbaan te gaan rijden. Is de stoep gelijk en de weg nogal druk? Dan is de stoep de meest veilige keuze. Innemen van positie Kevin benadrukte vooral het belang van het innemen van de positie op de weg. ‘Scootmobielen gaan niet zo hard, maar hebben ook recht op hun plek in het verkeer,’ stelde hij. ‘Dat laten we zien door wat meer uit de kant te gaan rijden. Het verkeer achter ons let beter op of ze kunnen inhalen en wij voorkomen het risico dat we in de kant belanden.’ Vervolgens gingen de deelnemers de wijk in om de geleerde regels en vaardigheden in de praktijk te

brengen. Richting aangeven, kijken in de spiegels en het goed uitvoeren van de voorrangsregels waren aandachtspunten. Weer teruggekomen bij het gemeentehuis ontvingen alle deelnemers een certificaat. Zij kunnen veilig de weg op! Tympaan-De Baat organiseert elke derde dinsdag van de maand een

scootmobieltocht waarbij scootmobielgebruikers onder begeleiding van vrijwilligers een route rijden. Onderweg volgt een pauze met koffie en gebak. Aanmelden voor deze tochten kan via 0297-760 260. De eerstvolgende tocht vindt plaats op 19 april.

‘Be Good and tell It’, is een van de oudste motto’s in de communicatie. Maar vandaag de dag zijn veel bedrijven zo gefocust op hun core business, dat ze vergeten te vertellen hoe goed, of hoe uniek ze zijn. Wij helpen u het verhaal achter uw bedrijf te vertellen, aan de voor u relevante doelgroepen. Hoe? Bel ons voor een afspraak. t: 0297 250 530

WWW.PRWoRKs.nl


20

15 april 2016

VACATURES

Bedrijfsprofiel

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures Functie: Stage Social Media Medewerker Organisatie: H&R Products Plaats: Mijdrecht

Functie: Schoolverlaters gezocht! Organisatie: KampeerPerfect.nl Plaats: Uithoorn

Functie: Allround autospuiter / voorbewerker Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Mijdrecht

Functie: Copy writer - Tekstenschrijver Organisatie: KampeerPerfect.nl Plaats: Uithoorn

Functie: 1ste Automonteur Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker hoveniersbedrijf Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Functie: Service Adviseur Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Woerden

Functie: Bedrijfsverzorgers veehouderij Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Functie: Meewerkend voorman productie Organisatie: Caltra Nederland B.V. - Cal Mixed Products B.V. - Tri-Al B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Veilingmedewerker Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Functie: Administratief medewerker (leidinggevend) Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Distributiechauffeur Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Studentenbaan: Oproepkracht chauffeur, rijbewijs B Organisatie: Alles in 1 Boodschappen Bezorgservice Plaats: Mijdrecht Functie: Studentenbaan:magazijnmedewerker Organisatie: Alles in 1 Boodschappen Bezorgservice Plaats: Mijdrecht Functie: Vakantiekracht / productiemedewerker Organisatie: bioTRADING Benelux B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Bedienend personeel Organisatie: Watersportcentrum Vinkeveen Haven Plaats: Vinkeveen Functie: Medewerker Verdeling Organisatie: Van Koppen & Van Eijk Plaats: Aalsmeer Functie: Meewerkend Voorman Sloop Organisatie: Van Koppen & Van Eijk Plaats: Amsterdam Functie: Allround monteur hydrauliek Organisatie: Van Koppen & Van Eijk Plaats: Aalsmeer Functie: Medewerker Sloop - Amsterdam Organisatie: Van Koppen & Van Eijk Plaats: Amsterdam Functie: Boekettenmaaksters m/v Organisatie: Van Koppen & Van Eijk Plaats: Aalsmeer Functie: Medewerker Verdeling Organisatie: Van Koppen & Van Eijk Plaats: Aalsmeer Functie: Junior Chauffeur Bezorger (full-time) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen Functie: Laad- en losploegmedewerker (Bijbaan) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen Functie: Junior Chauffeur Bezorger (bijbaan op zaterdag) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

DE GROENE VENEN

Functie: Reporters / interviewers (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Cameramensen (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: ICT Technische buitendienst medewerker (fulltime) Organisatie: Feka ICT & Office Plaats: Mijdrecht

Motion5 is een jong, dynamisch en internationaal georiënteerde dienstverlener. Onze professionals zijn bedreven in het ontwerpen en leveren van maatgemaakte (trainings)programma’s en oplossingen. Het doel van Motion5 is om organisaties effectiever te maken, door te focussen op vaardigheden, tools, en processen, maar vooral ook op het menselijk kapitaal. Volgens onze filosofie moet je de mensen in beweging krijgen, om een organisatie in beweging te krijgen. Vanaf 1 juni zijn wij voor ons kantoor in Mijdrecht op zoek naar een:

BACK OFFICE MEDEWERKER / SECRETARESSE Part-time/Fulltime (minimaal 24 uur) Deze afwisselende en zelfstandige functie omvat grotendeels de volgende werkzaamheden: Werkzaamheden: • • • • • • • • •

Assisteren van het management, agendabeheer, boeken van vluchten Eerste (telefonische) aanspreekpunt voor klanten Voorbereidingen en evt. verzenden van trainingen/trainingsmateriaal Bestellen kantoorartikelen, magazijnbeheer Verzorging van het pand, lunch en boodschappen Verzorgen van catering tijdens trainingen in ons pand Facturatie Bijhouden diverse planningen Verwerken van evaluaties

De ideale kandidaat kan zich zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken en is proactief, zelfstandig, representatief, flexibel, zorgvuldig en leergierig. We hechten veel belang aan iemand met een praktische instelling en een hands-on mentaliteit. Andere eigenschappen die wij zoeken in een nieuwe collega zijn integriteit, een dienstverlenende instelling en stressbestendigheid. In eerste instantie is deze functie voor vervanging tijdens zwangerschapsverlof, periode 1 juni tot 1 december 2016. Na deze termijn, kan in overleg gekeken worden naar de mogelijkheden tot verlenging/vast dienstverband.

Voor deze veelzijdige functievragen wij: • • • • •

Minimaal een afgeronde MBO-opleiding Minimaal 5 jaar ervaring in een soortgelijke functie Goed niveau Engels, zowel schriftelijk als mondeling Ruime kennis en ervaring met Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) Je werkt graag in teamverband, bent nauwkeurig en kan goed prioriteiten stellen

Wat biedt Motion5? Bij Motion5 ben je verzekerd van gemotiveerde collega’s en een uitdagende werkomgeving. Kortom, een ambiance waarin mensen zich prettig voelen en zichzelf kunnen zijn. Motion5 biedt daarnaast goede marktconforme arbeidsvoorwaarden. Hebben wij je interesse gewekt? En ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Stuur je sollicitatiebrief z.s.m. met C.V. naar Saskia van den Corput: s.vandencorput@motion5.com

Functie: Medewerker Wasstraat Aalsmeer Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: Medewerker Bediening 20 - 40 uur Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Amstelveen Functie: Afwas/Keukenhulp m/v voor de zaterdag Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: Zelfstandig werkend kok Organisatie: Golfpark Wilnis - Veldzijde Restaurant Plaats: Wilnis Functie: Video editors (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Collega’s gezocht Ons bedrijf Trends for Rent/BloemBloem gevestigd aan de industrieweg 29 in Mijdrecht staat garant voor de hoogwaardige kwaliteit van verhuurmaterialen. Al meer dan 10 jaar verzorgen wij de verhuur van evenementenmaterialen zoals; meubilair, apparatuur, servies, bestek en decorinrichting. Onze magazijnen, wasserij, spoelkeuken, technische dienst, transport en op- en afbouw zorgen ervoor dat onze klanten tijdig en correct voorzien worden van hun bestelling. Onze service wordt 24/7 verleend. Wij zoeken per direct:

Logistiek medewerker (40/45 uur p/w)

Chauffeurs C en CE rijbewijs (45 uur p/w)

Functie: Schoonmaakster Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Logistiek profiel • Hands on mentaliteit en in staat om zwaar werk te verrichten. • Oog voor kwaliteit en oplossing gericht • Flexibiliteit is een must. 24/7 en geen 9 tot 5 mentaliteit. • Reachtruck certificaat is een pré. • Ervaring is niet vereist mits leergierig

Chauffeurs profiel • Flexibiliteit is een must 24/7 en geen 9 tot 5 mentaliteit • In bezit van rijbewijs C of CE en chauffeurspas • Code 95 verplichtingen (bijna) afgerond • Bij voorkeur in staat om zwaar werk te verrichten

Functie: Senior Commercieel Medewerker Binnendienst Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg

Mail voor 30 april uw sollicitatie en CV naar hrm@trendsforrent.nl Vermeld in het onderwerp het kenmerk: logistiek LO30-04-2016 of voor chauffeurs CF30-04-2016

Functie: wasstraat medewerker rotterdam Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Rotterdam Functie: Medewerker plantenveredeling Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Magazijnmedewerker ploegendienst (40 uur) Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg Functie: Magazijnmedewerker bijvulploeg (40 uur) Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg Functie: Commercieel medewerker binnendienst 1403684 Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

trendsforrent.nl | bloembloem.nl Functie: Junior Operationeel leidinggevende logistiek (fulltime) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen Functie: Stichting Zorgboerderij De Lindenhorst is op zoek naar mensen met een verstandelijke beperking, die het leuk vinden om te werken op de boerderij en in de Landwinkel! Organisatie: Boerderij De Lindenhorst Plaats: De Hoef

Functie: Administratief medewerker Organisatie: Kroes & Partners Notarissen Plaats: Mijdrecht Functie: Commercieel medewerker verkoop binnendienst Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg Functie: Declarant nr 1437933 Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Allround machinaal houtbewerker Organisatie: Antenna Plaats: Alphen aan den Rijn

Functie: Bouwshopmedewerker nr 1438080 Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Zelfstandig werkend kok Organisatie: Café-Restaurant De Veensteker Plaats: Vinkeveen

Functie: Medewerker Facilitaire Dienst Organisatie: Watersportcentrum Vinkeveen Haven Plaats: Vinkeveen


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.