De Groene Venen 14 februari 2014

Page 1

DE GROENE VENEN

DE GROENE VENEN

14 februari 2014 • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN

11/8 °C

1

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 19 – Nummer 7 – 14 februari 2014

love houses

We

!

TE KOOP ABCOUDE Stationsstraat 21 Bedrijfspand (winkel of kantoor) met woning (eigen opgang en met groot terras), gelegen in het centrum van Abcoude. Het geheel dient gemoderniseerd te worden maar “dan heeft u ook wel wat”. Het gehele pand zou ook als woning gebruikt kunnen worden. Woonopp. ca. 73 m2, Winkelopp. ca. 73 m2, Perceelopp. ca. 108 m2.

Happy Valentine’s Day!

Op het strand of in de sneeuw?

Vraagprijs: € 295.000,- k.k.

Aanstaande zondag 16 februari: PK Sport Bosdijkloop Raadhuisplein 2, Abcoude Tel.: 0294 - 282940 www.raad-huis.nl

Loop het voorjaar tegemoet! Aanstaande zondag organiseert Toer Trimclub De Merel voor de 36ste keer de PK Sport Bosdijkloop in Vinkeveen over de afstanden 1 (voor de jeugd), 5, 10 en 21,1 kilometer. Op basis van een forse toename van het aantal voorinschrijvingen verwacht de organisatie een record aantal deelnemers. Sportwethouder David Moolenburgh geeft zondag het startschot op de Kerklaan in Vinkeveen. Inschrijven kan zondag nog in De Boei vanaf 10.30 uur tot uiterlijk een kwartier voor de start. Zie ook www.ttcdemerel.nl.

Plezier verzekerd!

ascol.nl

Check alle aanbiedingen op halfords.nl

53.99

25. motorolie GTX 10W40 Semisynthetische motorolie, voor benzine- en dieselmotoren, 5 liter.

TUINSCHERMEN VANAF € 25,14 (verschillende) modellen op voorraad

www.boshoutloods.nl

voor echte mannen! C

M

Y

CM

MY

CY

Eindexamenleerlingen VeenLanden College vierden 100-dagenfeest Op de locatie Mijdrecht van het VeenLanden College is vorige week vrijdag op feestelijke wijze het 100-dagenfeest gehouden, waarbij gevierd wordt dat over 100 dagen de eindexamens beginnen. Om 18 uur werden de leerlingen op school verwacht voor een groots galadiner. Gekleed in feestelijke gala-outfits kwamen velen traditiegetrouw met bijzondere voertuigen naar school. Het was een komen en gaan van stretched limousines, Hummers, cabrio's en ander fraai blik, maar ook de traktoren, paard-en-wagens en skateboards oogstten veel lof van de toegestroomde ouders, familieleden en andere belangstellenden. Aansluitend was er een feest in De Willisstee. Zie pag. 20 voor een fotoimpressie.

o p s la g r u im t e n o d ig ?

CMY

K

hans winter brillen de lindeboom 8 | mijdrecht

BOEDEL BEHEER .NL www.boedelbeheer.nl

GEEF JEZELF MEER RUIMTE

Burgemeester Van Trichtlaan 142, Wilnis

Verkocht !

HU IS S TIJL + WEB S ITE OOR D &C O BY TW E E D .NL


2

14 februari 2014

DE GROENE VENEN

Dichtbij & betrokken

Februari 2014

Rabobank Rijn en Veenstromen

Mobiel Service Punt

Open dag De deuren van ons nieuwe advieskantoor zijn voor ú geopend. Wilt u ook een kijkje in de keuken nemen bij Rabobank Rijn en Veenstromen? Dan nodigen wij u graag uit voor onze Open Dag op zaterdag 1 maart. Duurzaamheid, transparantie en Het Nieuwe Werken zijn samengebracht in ons advieskantoor aan de Middellandse Zee 15 in Woerden.

Vanaf 1 januari 2014 staat het Mobiel Service Punt (MSP) op zes extra locaties, waaronder het Kerkplein in Woerden. Op deze en 24 andere locaties weten bezoekers de ‘bankbus’ goed te vinden. ‘Oh, kan ik hier ook pinnen? Geweldig!’ Mevrouw Overbeek is één van de klanten van het MSP en maakt dankbaar gebruik van de diverse diensten. Van geld opnemen tot het deblokkeren van een bankpas, het is allemaal mogelijk bij het MSP! Kijk voor locaties en tijden op www.rv.rabobank.nl.

Gedurende de dag zijn diverse rondleidingen, hebben we een kinderprogramma en kunt u genieten van een kopje koffie of thee. Heeft u interesse? Dan vragen wij u vriendelijk zich vooraf aan te melden via www.rv.rabobank.nl * Met vriendelijke groet, Ruud van der Vliet, Karin van Harteveld, Dick Oosthoek en Karen Walter * Heeft u hulp nodig bij uw aanmelding? Neem dan contact op met een van onze medewerkers via (0348) 42 70 00.

Onderzoek naar toekomstvaste bank Rabobank Rijn en Veenstromen en vijf andere Rabobanken uit het Groene Hart hebben het initiatief genomen om de mogelijkheden voor een toekomstvaste bank te onderzoeken. Steeds sneller gaande virtualisering en een veranderende klantbehoefte zijn aanleiding voor dit onderzoek. Er zijn verschillende vormen van schaalvergroting mogelijk. Op dit moment vinden er inventariserende gesprekken plaats. De ledenraad besluit uiteindelijk over een schaalvergroting. Halverwege dit jaar verwachten we u te kunnen informeren over de ontwikkelingen. Via de informatiepagina in de verschillende regionale kranten, via Social Media en via onze website www.rv.rabobank.nl houden we u op de hoogte. Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Neemt u dan contact op met een van onze medewerkers via telefoonnummer (0348) 42 70 00 of via e-mailadres info@rv.rabobank.nl.

Stichting4life krijgt donatie van Rabobank medewerkersfonds Stichting4Life (S4L) heeft een donatie toegekend gekregen van Rabobank medewerkersfonds Share4More (S4M) en dat is goed nieuws voor S4L, maar vooral voor de kinderen in de sloppenwijk Kibera in Kenia. Het project S4L is inmiddels al jarenlang actief in Kenia en specifiek in Kibera. Kibera is de grootste sloppenwijk van Nairobi, Kenia en Afrika. Een wijk die niet wordt erkend door de Keniaanse overheid waardoor er geen voorzieningen zijn. Zoals water, elektriciteit, medische voorzieningen en scholen. Naar schatting wonen er tussen 800.000 en 1,2 miljoen mensen. De wijk is 2,5 vierkante km groot (= minder dan 1% van Nairobi), terwijl een kwart van de totale bevolking van Nairobi hier woont. Er zijn verschillende wijken in Kibera. De S4L-projecten liggen met name in/rond de wijk Gatwekera.

Fiets jij ook mee met de Rabo Fietstocht? Jaarlijks ontvangen lokale initiatieven in ons werkgebied een bijdrage uit het Rabo Dichtbijfonds. In 2013 hebben 258 lokale projecten een bijdrage ontvangen. In totaal is er € 419.325 teruggegeven aan de lokale samenleving! Aanvragen tot € 750 meefietsen met de Rabo Fietstocht. Het reglement van het Rabo Dichtbijfonds is geëvalueerd en per 1 februari op bepaalde onderdelen gewijzigd. Een van de wijzigingen is dat aanvragen tot 750 euro niet meer ingediend kunnen worden bij het Rabo Dichtbijfonds. Als alternatief organiseren wij op zaterdag 14 juni voor de 1e keer de Rabo Fietstocht. Tijdens de Rabo Fietstocht kunnen verenigingen/stichtingen/scholen samen met leden, familie en vrienden op sportieve wijze voor de eigen kas geld bij elkaar fietsen. Voor iedereen die namens een vereniging/stichting/ school meedoet en de fietstocht uitrijdt, stort de Rabobank een vast bedrag in de kas tot maximaal € 750. Er kunnen verschillende afstanden (30, 60 of 100 km) door het werkgebied gereden worden. Kijk voor meer informatie over de Rabo Fietstocht en het gewijzigd reglement op www.rv.rabobank.nl.

S4L ondersteunt daar de mensen met water, elektriciteit, hygiëne en scholing. S4M geeft nu een donatie voor de aankoop van lesmateriaal en een watertank. Meer weten over S4L of S4M? Kijk op www.s4l.nl en www.rabobank. com/foundation.

Rabobank Rijn en Veenstromen | www.rv.rabobank.nl | info@rv.rabobank.nl | (0348) 42 70 00 | twitter.com/RabobankRV Onze kantoren: Mijdrecht en Vinkeveen. Mobiel Servicepunt: Amstelhoek, De Hoef, Waverveen en verschillende verzorgingshuizen.


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

3

Luistervink

Door Burgemeester Maarten Divendal

Is er al sprake van verkiezingskoorts in de gemeente? Bij de personen die betrokken zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart aanstaande absoluut wel. De huidige gemeenteraadsleden, nieuwe kandidaten, actieve leden van de politieke partijen, maar ook bij bijvoorbeeld de medewerkers van de gemeente die het hele ‘verkiezingsgebeuren’ in goede banen moeten leiden, zijn daar druk mee in de weer. Vorige week vrijdag, om vier uur ’s middags, zijn in heel Nederland in alle gemeenten de lijsten vastgesteld van de partijen die deelnemen aan de verkiezingen. Voor De Ronde Venen zijn dat 144 kandidaten verdeeld over 7 partijen. De registratie moet natuurlijk goed kloppen. Dat betekent heel veel formulieren invullen en alles heel goed nakijken. Ik hoop dat de verkiezingskoorts nog verder oploopt. De eerste posters zijn verschenen op de ‘gemeenteborden’, nog even en u zult ook de sandwichborden weer volop kunnen aantreffen. Inhoudelijk wordt er gelukkig ook veel aandacht besteed aan de verkiezingen in onze lokale media. De gemeente organiseert op maandag 10 maart een lijsstrekkersdebat. Die datum kunt u alvast noteren. In de media is opeens weer een discussie losgebarsten over de gekozen burgemeester. Wat vindt u daarvan? Dit onderwerp staat inderdaad weer in de belangstelling, omdat er in ieder geval in de landelijke politiek voldoende steun is om ‘de door de kroon benoemde burgemeester’ uit de grond-

Trammelant

wet te halen. Als de grondwet in Nederland wordt gewijzigd, vereist dat een aparte besluitvorming. Een dergelijk voorstel moet een tweederde meerderheid halen in de Tweede én Eerste Kamer. En dat niet één keer, maar ook een tweede keer nadat er verkiezingen hebben plaatsgevonden. Als de burgemeester niet meer op voordracht van de gemeenteraad en het kabinet door de Koning wordt benoemd, dan is de weg vrij voor een systeem van een gekozen burgemeester. De discussie over hoe dan die verkiezing moet worden geregeld, is nog niet afgelopen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor: de gemeenteraad kiest de burgemeester, of de burgemeester wordt gekozen door de inwoners van de gemeente. Voor allebei valt natuurlijk iets te zeggen. Ik vind het vooral belangrijk dat gewaarborgd blijft dat de burgemeester ‘boven de partijen’ kan staan. Waardoor je ook makkelijker kan bemiddelen als het nodig is. Met de huidige taken en verantwoordelijkheden die je als burgemeester hebt, is het daarnaast belangrijk dat je bijvoorbeeld op het gebied van de openbare orde en veiligheid doorzettingsmacht hebt, zonder dat het onderdeel gaat uitmaken van politieke besluitvorming. Ongeacht dat je hier natuurlijk wel verantwoording over moet afleggen. Gaat er binnen de gemeente gewerkt worden op afspraak? Wat houdt dat in? Het werken op afspraak geldt voor de afdeling Omgevingszaken. Dat is de afdeling die bijvoorbeeld omgevingsvergunningen afhandelt of een toelichting geeft op wat mogelijk is binnen het

bestemmingsplan. Als u een afspraak maakt, bent u altijd als eerste aan de beurt en ontvangt u snel en gerichte informatie. Inwoners die persoonlijk contact willen met een medewerker van Omgevingszaken, kunnen via omgevingszaken@derondevenen.nl of tel. 0297 291616 een afspraak inplannen. Afspraken zijn mogelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.30 uur. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat u altijd de geschikte persoon te spreken krijgt en u niet onnodig hoeft te wachten. We proberen in 2014 op meerdere fronten de dienstverlening klantvriendelijker te maken. Sommige ideeën kunnen we snel realiseren. Voor andere zaken is meer tijd nodig. Zo denken we bijvoorbeeld na over een vorm van een ondernemersdossier. Dat is een systeem waarbij een bedrijf niet elke keer voor verschillende zaken bij de gemeente informatie hoeft te verstrekken, maar waarbij het bedrijf zelf verantwoordelijk is voor informatie over het bedrijf. Deze informatie kan dan voor verschillende zaken door de gemeente worden gebruikt. Doet u nog aan Valentijnsdag? Dat heb ik één keer gedaan: een heuse Valentijnskaart bij iemand in de brievenbus gestopt. Dat was 25 jaar geleden en daar heb ik al die 25 jaar nog geen moment spijt van. Dat gaan we dit jaar samen vieren!

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

ICT voorziening voor raadsleden

De gemeenteraad gaat digitaal Het was al ruim na middernacht. Op de agenda van de raadsvergadering van maandag 10 februari jl. stond nog één agendapunt, dat door tijdgebrek niet in de commissie was besproken, maar dat er blijkbaar nog wel even snel doorgejaagd kon worden. Het ging over de aanschaf van iPads voor alle raadsleden van de nieuwe raad die in maart gekozen gaan worden. Het is de bedoeling dat de raadsleden alle informatie voortaan digitaal gaan ontvangen, waarmee de stapels papier achterwege kunnen blijven. In het voorstel van het college wordt als één van de opties aangegeven dat er met dit systeem ook digitaal vergaderd kan worden. Komt er nu ook een digitaal achterkamertje bij? tekst piet van buul

Blijkbaar wordt er door enkele raadsleden al proefgedraaid met een tijdelijk systeem, waarover betrokkenen enthousiast zijn. Enkele fracties waarschuwden dat de combinatie ICT en overheid veelal een moeizame affaire blijkt te zijn.”Het kost veel meer dan voorzien en als het er op aan komt gaat er van alles mis.” Daarom drongen enkele fracties er op aan dat ook de “papieren” stukken voorradig moeten blijven. Anco Goldhoorn (RVB) en Joris Kneppers

(L8kernen) vroegen zich af hoe de openbaarheid geregeld gaat worden. “Hoe komt de inwoner aan de informatie en hoe kan de pers toegang krijgen zodat ze verslag kan doen van de beraadslagingen?” Verantwoordelijk portefeuillehouder, burgemeester Maarten Divendal, beperkte zich – mede gezien het late tijdstip – tot de mededeling dat raadsleden en inwoners in het nieuwe systeem veel sneller geïnformeerd wor-

Agenda Kort Zaterdag 15 februari

De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Zondag 16 februari

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling,

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

van een digitaal vergaderplatform. Daarnaast zal er de komende jaren ruim 15.000 euro per jaar nodig zijn voor de structurele kosten. Esther Grondijs van PvdA/GroenLinks deelde mee dat er nog teveel onduidelijkheid is. Haar fractie noemde de gang van zaken een toonbeeld van onzorgvuldige besluitvorming en stemde tegen het voorstel. De andere fracties gingen wel akkoord.

Colofon

• IVN Winterwandeling, vertrek begraafplaats Wilnis • Verzamelaarsmarkt, De Meijert, Mijdrecht • Speelgoed- en kleidingbeurs, De Roeping, Wilnis • Bingo bij Argon, Hoofdweg, Mijdrecht • Standup comedian Martijn Koning in P.M. Theater, Abcoude • PK Sport Bosdijkloop, start bij De Boei, Vinvekeen

den. Hoe dat dan gaat liet hij in het midden. Ook de positie van de pers liet hij onbesproken. Voor meer informatie verwees hij naar de gemeente Stichtse Vecht waar het systeem al draait. Hij wist zich gesteund door het enthousiaste raadslid Maarten Hoogenhout, die vertelde dat hij op zijn oude dag nog had geleerd met een iPad om te gaan en daar heel blij mee was. De raad ging akkoord met het voorstel en stelt ruim 60.000 euro beschikbaar voor de inrichting

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Peter Schavemaker en Anja Verbiest. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen. Vormgeving en opmaak: Mariska van der Spoel, Rob Isaacs Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Dijkman Print, Diemen Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2014 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

www.degroenevenen.nl

Het is op een doordeweekse avond als de telefoon gaat en mijn eega te horen krijgt dat tante is gevallen. De dame die haar nog wel eens gezelschap houdt, vertelde dat tante de telefoon wilde pakken en zich niet staande kon houden. Met haar 94 jaren kieperde ze om en kwam met haar hoofd tegen een tafeltje. Au. Dat kan gebeuren. Pilletjes voor dit, pilletjes voor dat en bloedverdunners, dus een flinke zwelling was het gevolg. Toch maar even de huisartsenpost gebeld en er even naar laten kijken. De dienstdoende arts constateerde een flinke zwelling en beval bedrust. In de dagen er na werd de zwelling groter en groter. Toen tante in coma raakte, ontstond het vermoeden dat er zich in het hoofd ook een en ander had afgespeeld. Langzaam zakte ze weg. Op een hete zomerdag gebeurde dan ook het onvermijdelijke. Nadat ze de laatste adem had uitgeblazen, werd ze liefdevol verzorgd door twee nichten die haar zo goed als maar mogelijk oplapten voor haar laatste reis. Toen de huisarts, samen met een aspirant arts, het stoffelijk overschot inspecteerde kwam er een geel formulier uit de tas. Daarop stonden de bevindingen van de destijds dienstdoende huisarts vermeld. Een verwonding aan het hoofd. De arts deelde theatraal mee dat hij geen verklaring van natuurlijk overlijden af kon geven. Ook wij konden niet verklaren wat er zich had afgespeeld. We waren er immers niet bij geweest. Twee uur later kwam de gemeentelijke schouwarts. Die beende een uur langs de overledene, kwam naar beneden en deelde ons mee dat ook hij geen verklaring wenste af te geven. Ik kan u vertellen dat wij, als indirect betrokkenen, ons behoorlijk in het nauw gedreven voelden. Helemaal toen ons werd verteld dat de politie forensisch onderzoek zou komen verrichten. Wat hing er nu toch aan onze fiets? Ik nam buiten plaats op het muurtje van de tuin en sprak met enkele buren. “Ze komen ons zo in de boeien sluiten,” grapte ik. Toen er een politieauto arriveerde, nog net niet met sirene, stapten er twee dienders uit. In vol ornaat, pepperspray aan de ene zijde en een revolver aan de andere. Ze excuseerden zich voor hun formele uitdossing, maar de man die man die dit anders –in burger– deed was elders. Opnieuw het heen en weer benen langs tante en toen beiden weer beneden waren, keken ze ons aan met iets van “wat moeten we hiermee?” Het leek mij juist op de stoel van tante te wijzen, het tafeltje en de telefoon. Toen de uiteindelijke handtekening op het formulier werd gezet dacht ik: “was dit nou allemaal wel nodig?” Luistervink


4

Kort nieuws Mijdrecht

Heilig Avondmaal in De Wegwijzer

Op zondag 16 februari zal om 10 en 18:30 uur dominee J. van Dijken uit Nieuw Vennep voorgaan in CGK De Wegwijzer. Beide diensten zullen in het teken staan van het Heilig Avondmaal. In de kerk vieren we het Heilig Avondmaal. Het is een herinnering aan de maaltijd die Jezus met zijn vrienden hield op de laatste avond voor zijn sterven. In de vorm van brood en wijn gaf Hij Zichzelf, zo wil Hij in het leven van mensen zijn. Als Jezus zo in je levenshuis binnen komt, wordt je anders, niet meer op afstand, maar je krijgt oog voor de Ander en de anderen. Wil je er meer van weten? A.s. zondag gaat het er in de kerk over. Er is dan ook Heilig Avondmaal, als je daaraan mee wilt doen, word je gevraagd dat wel even van te voren bekend te maken. Belangstellenden zijn van harte welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees ook het hele artikel op de website van de kerk. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via cgkmijd-

recht.nl/online+diensten/

Passage vrouwen Vinkeveen viert op dinsdag 18 februari 2014 haar 67e Jaarvergadering met leden en gasten uit De Ronde Venen. Na een meditatief moment volgt het huishoudelijke deel. Hierna zal mevrouw W. Gorter – van der Aarde uit Andijk ons verblijden met haar hoedenverzameling. Voor iedereen een passende hoed. “Zet ‘m op !” Leden en gasten worden verwacht in het hervormd verenigingsgebouw te Vinkeveen, aanvang 19.30 uur.

Wilnis

Jaarvergadering Passage

D.V. woensdag 19 februari houdt Christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage afdeling Wilnis de 67e jaarvergadering. Voor de pauze is het huishoudelijke gedeelte met de jaarverslagen etc. Na de pauze hebben we de heer W.D. Zondag uit Baarn uitgenodigd met het onderwerp: De burgerlijke stand en het naamrecht vanaf ca. 1800. De heer Zondag is hoofd burgerzaken en ambtenaar van de burgerlijke stand geweest in de gemeente Baarn. Het lijkt ons een interessant onderwerp. De avond is in gebouw De Schakel, Dorpsstraat 20 te Wilnis en begint om 20 uur. De koffie staat klaar vanaf 19.45 uur en ook gasten zijn van harte welkom.

DE GROENE VENEN

Prijswinnaars wedstrijd Mijn Hemel Vakantievilla's bekend De afgelopen 2 weken waren er Italiaanse weken bij Albert Heijn. Ook Mijn Hemel vakantievilla’s was hier vertegenwoordigd. De klanten van de AH konden hun e-mailadres en telefoonnummer opschrijven en deze in de Toscaanse pot deponeren. Reden? Mijn Hemel verlootte bioscoopkaartjes voor de film De Toscaanse Bruiloft! Maandag 10 februari heeft John Nieuwendyk, manager van Albert Heijn de Passage in Mijdrecht vijf

loten uit de Toscaanse pot getrokken. De prijswinnaars zijn: Sanne Harte, Henriette Teunissen, Jolanda Bras, Marlon van Oudenallen en Yvonne Staal. Zij hebben inmiddels via email een bericht ontvangen. Voor een heerlijke vakantie in Toscane moet je natuurlijk bij Mijn Hemel vakantievilla’s zijn. Kom gerust eens langs, we zitten aan de Passage nr. 3 tegenover Xenos.

Op de foto v.l.n.r. John Nieuwendyk, Lyanne van Loenen en Dianne van Glansbeek. foto peter bakker

Vinkeveen/Waverveen

'Zet 'm op’ bij Passage

14 februari 2014

Jazzhuis Abcoude maakt naam met Nederlandse topjazz Tijdens het derde concert trakteerde Jazzhuis Abcoude een enthousiast publiek op DelMontis. Groovy soulmuziek in een combinatie van jazz en funk, met vlotte composities van voorman, Hammondorganist en zanger Frank Montis. In de stomende blazerssectie trok altsaxofonist Rolf Delfos met zijn soepele presentatie en vakkundig solospel de meeste aandacht. Met krachtige beboplijnen verloochende trompettist Cees Trappenburg zijn pure jazzachtergrond niet. Peter Broekhuizens baritonsax solo's inspireerden Montis en de band tot een spannende off key begeleiding, met drummer Pim Dros en bassist Guus Bakker als

stuwende ritme-tandem. Met 'Live my Life' bewaarde DelMontis het beste nummer voor het laatst. Een waardig openingsnummer van de nieuwe cd ‘Straightforward Fascination’, die zonder meer de moeite van het luisteren waard is. Jazzhuis Abcoude liet wederom van zich spreken met een fantastische jazzmiddag in de Hanebalken. Wie geïnteresseerd is in het bijwonen van deze concerten kan zich aanmelden op info@jazzhuisabcoude.nl. Het volgende concert vindt plaats op zaterdagavond 19 april, met een optreden van altsaxofonist en Edisonwinnaar Bart Wirtz. Meer info op www.jazzhuisabcoude.nl.

Groots G-hockeytoernooi HVM Zondag organiseerde Hockey Vereniging Mijdrecht voor de derde keer het G-hockey Wintertoernooi in sporthal De Phoenix, een leuk evenement bedoeld voor kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Acht teams van verenigingen uit de hele regio streden om de bekers, zoals altijd in een opperbeste sfeer.Er werden wedstrijdjes van 20 minuten gespeeld in twee poules. De Mijdrechters begonnen sterk, met een 3-0 overwinning op Myra. In de tweede wedstrijd won Almere met 5-0. HVM liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en won de derde wedstrijd met 7-4 van Bloemendaal. Dat was goed voor een tweede plaats, achter Almere.

Bloemendaal werd derde en Myra vierde. In de andere poule eindigden Fletiomare en Kampong gelijk, maar omdat Fletiomare de onderlinge wedstrijd met 4-3 had gewonnen, werden zij eerste. Alkmaar en Hoorn sloten de rij in deze poule. Na afloop was er een enthousiaste prijsuitreiking in de zaal, en een lunch in Café de Wave. De vele vrijwilligers kunnen weer terugkijken op een succesvol toernooi, dat mogelijk werd gemaakt door Lionsclub MijdrechtWilnis en enkele andere sponsors. Ieder team kreeg weer een mooie beker en elk kind ging natuurlijk met een prachtige medaille naar huis. Tot volgend jaar? foto michael hartwigsen

Pijlstaartschool op excursie naar Oortjespad Maandag 10 en dinsdag 11 februari zijn de kinderen van groep 6 en groep 5/6 van de Pijlstaartschool in Vinkeveen op excursie geweest naar Oortjespad in Kamerik. In het bezoekerscentrum werden de kinderen verwelkomd door Marcel, educatief medewerker van Oortjespad. De kin-

deren kregen door middel van een presentatie uitgelegd wat er nu precies bedoeld werd met het project ‘Zintuigen’. Wat zijn de verschillen tussen de zintuigen van mensen en dieren. Hadden de kinderen vragen, dan mochten deze tussendoor gesteld worden. Hierna gingen de kinderen in

groepjes de opdrachten in het bezoekerscentrum en op de kinderboerderij uitvoeren. Elke leerling kreeg zijn/ haar eigen werkboekje. Alle opdrachten werden met plezier uitgevoerd. Het ruiken aan potjes was erg bijzonder maar om met je vingers braille te lezen dat was toch wel heel knap.

De buitenopdrachten blijven ook voor kinderen van deze leeftijd erg leuk. Bij de vraag over hoe geiten of konijnen hun zintuigen gebruiken werd er zorgvuldig gekeken en goed overlegd. Er werd op een hele andere manier naar de dieren gekeken. Het was weer een leuke en leerzame ochtend.


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

5

Meisjes Piusschool winnen sportief trefbaltoernooi Aboude Afgelopen vrijdag vond het jaarlijkse trefbaltoernooi in Abcoude plaats. Deze vrijdag waren de meisjes uit de groepen 8, soms versterkt met meisjes uit groep 7, aan de beurt. Een traditie die al heel veel jaren in de maand februari plaatsvindt. Zes meisjesteams streden met elkaar om de Halberstadtbokaal, een wisselbeker vernoemd naar de gymleraar van weleer, meneer Halberstadt. Het waren prachtige wedstrijden en verschillende teams gingen gelijk met elkaar op. Uiteindelijk moest de laatste wedstrijd de beslissing brengen: wie die won werd kampioen! Het was een heel spannende strijd

Vinkeveen

tussen de meisjes van de Piusschool en team 1 van de Paulusschool. De meisjes van de Paulusschool hadden tot dan toe alles gewonnen, de meisjes van de Piusschool hadden één wedstrijd gelijk gespeeld. Over en weer, aanmoedigingen schalden door de zaal en na de officiële speeltijd trokken de meisjes van de Piusschool aan het langste eind: zij wonnen de wedstrijd!

Biljarters naar kwartfinale

Daarna volgde de prijsuitreiking door Joke Broere en de traditionele wedstrijd van de leerkrachten tegen het winnende team. Een mooi besluit van een sportief toernooi!

Muzikale workshop Schakel geslaagd Afgelopen woensdag vond in het kader van de voorleesweken een muzikale workshop plaats op basisschool De Schakel in Vinkeveen. Op basisschool de Schakel vinden ze lezen en muziek maken erg belangrijk. Eerst waren de kleuters van groep 1 en 2 aan de beurt. Ze luisterden naar het verhaal Krrrr... okodil, over een krokodil die geen vriendjes had om mee te spelen. Daarna werden er liedjes gezongen en muzikale beweegspelletjes over de krokodil. De Krrrr... okodil kwam soms heel dichtbij en dat was voor sommige kinderen best spannend!

Wethouder Spil opent concertcyclus Cultuurwethouder Erika Spil van De Ronde Venen (links op de foto) gaf afgelopen vrijdagavond het startschot voor de maandelijkse concertcyclus in Studio Rotschild. Zij juicht het initiatief van zangdocente Greetje de Haan toe: “Een welkome aanvulling op wat er muzikaal al gebeurt in Mijdrecht. Klassieke muziek neemt daar een bescheiden plaats in. Maar het is uniek dat tijdens deze concerten ook àlle andere muziekstijlen aan bod komen. Want ook pop, jazz en vooral musical- en filmmuziek staan in de spotlight. Ik

Kort nieuws

Een uur later kwam de volgende groep binnen, ruim 15 kinderen samen met hun moeders en de juffen van de kinderopvang. Ook met deze groep werd er weer gezellig gele-

zen, gezongen en gespeeld! Wist u dat met 15 minuten (voor)lezen per dag uw kind 1.000 extra woorden leert per jaar? Voorlezen is leuk en gezellig, maar ook heel leerzaam, zo blijkt steeds weer uit onderzoek. En dat kinderen van muziek maken slimmer worden? Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Basisschool de Schakel wil in de toekomst activiteiten blijven aanbieden speciaal gericht op peuters en kleuters. De volgende activiteit is een filmmiddag in de voorjaarsvakantie. Houd u daarvoor de kranten en de website www.schakelvinkeveen.nl goed in de gaten!

hoop dat de Mijdrechtse zangliefhebbers de weg naar Studio Rotschild gaan vinden.” Vrijdag betrad een aantal leerlingen van Greetje de Haan het podium met een zeer gevarieerd repertoire, bestaande uit jazz, ballads, klassiek en populaire musical nummers. Juist de mix van stijlen maakt een bezoek aan deze concerten voor zangliefhebbers aantrekkelijk. Op vrijdag 7 maart staat het volgende leerlingenconcert op het programma. Er wordt al intensief gerepeteerd. foto: fotonieuwkoop.nl

In het driebandentoernooi van biljartclub D.I.O. en Café de Merel hebben Hans Bras en Maarten Dulmus flink uitgehaald door hun partijen overtuigend te winnen van Erik Spiering en Anne Beeker. Ook door naar de kwartfinales gingen op de valreep Richard Schreurs en Jeroen Schijf. Op zondag kwamen daar nog Cock Verver, Robert Daalhuizen, Edwin v.d.Schaft en Frank Bijlhouwer bij. Er kunnen nog enkele spelers voor dit toernooi worden geplaatst. Cafè De Merel, Arkenpark MUR 43 te Vinkeveen, tel. 0297-263562 of per mail; thcw@xs4all.nl

Baambrugge

Klaverjassen op rijm

De Olympische Spelen zijn nog volop in gang. En wij als Hollanders weten het allang. Onze Kampioenen in SOCHI blijven maar Medailles winnen. Die Sven, Jan, Jorrit, Irene, Michel, Jan, en Ronald hebben de plakken al binnen. Klaverjassen is ook een sport, maar dan zonder zweten. Op vrijdag 21 februari kan je de veelzijdigheid van de kaarten meten. Om kwart voor acht gaan de deuren van De Vijf Bogen open. Inschrijven € 3,00, voor de Tombola kan je loten kopen. Gouden medailles zijn niet op voorraad. Maar het zal je verbazen wat er aan prijzen staat. Zie ook www.devijfbogen.nl

Wilnis

Speelgoed- en kledingbeurs

Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen krijgt aanhangerrijles gesponsord Zeven leden van Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen hebben afgelopen zaterdag aanhangerrijles gekregen. De Reddingsbrigade is niet alleen actief op de Vinkeveense Plassen, maar ook in de directe omgeving bij evenementen of calamiteiten. Het is daarom belangrijk dat voldoende leden het aanhangerrijden goede beheersen. Naar aanleiding van de actie Serious Resque afgelopen december, heeft het VerkeersCollege een aanhangerrijles aangeboden aan zeven reddingsbrigadeleden. De leden hebben geoefend met inparkeren, steken, draaien, keren en manoeuvreren op een boothelling.

Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen is onderdeel van Zwemvereniging De Ronde Venen (ZDRV). Op woensdagavond geeft de brigade zwemles voor de verschillende opleidingen tot zwemmend redder. Slagverbetering, conditiezwemmen, zelfredzaamheid en redden staan centraal in de lessen. Kan de Reddingsbrigade ingezet worden bij bewaking van veiligheid bij evenementen. De Reddingsbrigade staat ook continu paraat voor hulp bij calamiteiten zoals vermiste personen en watersnoodrampen. Voor meer informatie over de activiteiten van Reddingsbrigade Vinkeveense Plassen kijk op de website www.zdrv.nl.

Zaterdag 15 februari is er weer een speelgoed- en kledingbeurs in de Roeping (achter de hervormde kerk) te Wilnis. De verkoop is van 9.30 tot 11 uur. Dit keer kan je er ook hobby spullen kopen, waarvan de opbrengst grotendeels naar Stichting RoKi gaat. Je mag ook een gift geven voor Stichting Opkikker. Die zorgen ervoor dat een zieke kind even een dag kan vergeten dat ze ziek zijn. Voor extra informatie over de kledingbeurs kan je mailen naar: kledingbeurswilnis@gmail.com

Mijdrecht

Verzamelaarsmarkt in De Meijert

Zaterdag 15 februari vindt weer de beurs plaats van Verzamelaarsvereniging De Ronde Venen. Van 09.30 tot 13.00 uur kunt u terecht in Partycentrum De Meijert, Dr.J.v.d.Haarlaan 6 in Mijdrecht. Er zijn munten, postzegels, boekjes over de regio en ansichtkaarten, waar u uw verzameling kunt aanvullen. De toegang voor leden is 0,50 cent en voor niet-leden 1 euro. Voor meer informatie kunt u bellen tel. 0297-289322, of kijk op:

www.verzamelaarsrondevenen.nl


6

Laatste Winterse

14 februari 2014

DE GROENE VENEN

De Specialisten in Orthopedische Chirurgie

weggeefweken!

In februari dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. 4 pannenkoeken, 2 gratis 6 pannenkoeken, 3 gratis 8 of meer pannenkoeken, 4 gratis

dr. G.H.R. Albers

dr. H.M. van der Vis

drs. I. van der Haven

dr. D. Haverkamp

drs. L.W. van der Plaat

Centraal nummer voor afspraken en informatie:

035 – 622 32 60

www.ave-orthopedischeklinieken.nl • Almere • Alphen aan den Rijn • Amstelveen • Amsterdam • Bosch en Duin • Den Bosch • Hilversum • Huizen • Leiden • Mijdrecht • Renswoude • Utrecht • Volendam AVE-A5_30.12.13.indd 1

·

!

Maandag 24 februari open

· · · ·

Reserveren mogelijk, uur. maar op zondag tot 17.00

Nieuw!

www.strooppot.nl www.facebook.com/stroop

dr. L. Beimers

• Naast Algemene Orthopedie, verwijzen wij u voor de specifieke aandachtsgebieden van onze orthopeden graag naar onze website • Geen wachtlijst • Behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar

07-01-14 13:11

met andere acties. Niet geldig in combinatie op www.strooppot.nl kijk en aard orw ievo Voor akt

Hoef, Oostzijde 42-43, 1426AE De 77, 37 59 7) (029 n: telefoo l. e-mail: info@strooppot.n

dr. J. Cheung

pot

Uitslag

Gemakkelijk te bereiken: Parkeren bij de verkooploods Breed assortiment Deskundig advies Goederen worden in de auto gelegd Gunstige prijs/kwaliteit verhouding

Graanvrij e Hondenvo eding

DEZE W 5 KG N INTER! A VOOR B TUURVOER UITENV OGELS

Geopend: dag: t/m Vrij Maandag r 17.30 uu 13.30 – : Zaterdag r 16.00 uu 09.00 –

€4,-

Oudhuy zerwe tel: 02 g 67 Wilnis 97-24 www.h uisdier 1120 voed www.w ilniscen ers.nl trum.n l

ledenraadsverkiezingen

Op woensdag 29 januari jl. is de uitslag van de ledenraadsverkiezingen officieel vastgesteld in aanwezigheid van een afvaardiging van de selectiecommissie. Ruim 12.600 leden van onze bank hebben eind vorig jaar per post een stembiljet ontvangen voor de kieskring waar zij toe behoren, waarvan uiteindelijk 1.600 leden hun stem hebben uitgebracht. Aftredende ledenraadsleden: • de heer J. de Hoog (kieskring Bodegraven) • de heer W. Solleveld (kieskring De Ronde Venen) • de heer P. Bos (kieskring Veenweide gebied) • de heer G. Menges (kieskring Woerden) • de heer W. de Groot (kieskring Woerden) • mevrouw I. Brakband (kieskring Jongeren) • mevrouw M. Versloot (kieskring Jongeren) • en de heer F. de Kruijf (kieskring Jongeren)

Herbenoemde ledenraadsleden • de heer J. van Esschoten (kieskring Bodegraven) • mevrouw M. Post-van Selm (kieskring de Ronde Venen) • mevrouw T. Segers-van den Bosch (kieskring Veenweide gebied) • de heer W. Peeters (kieskring Woerden) • de heer B. de Groot (kieskring Agri) • en de heer P. Uittenbogaard (kieskring Midden- en Grootzakelijk)

Wij danken de aftredende ledenraadsleden hartelijk voor hun inzet. Tijdens de ledenraadvergadering op 11 februari vindt de benoemingsceremonie plaats. Interesse in de ledenraad? Bent u lid van onze bank en heeft u interesse om u volgend jaar kandidaat te stellen voor de ledenraad? Dan kunt u uw interesse nu al aan ons kenbaar maken via www.rv.rabobank.nl. Samen sterker.

Nieuw benoemde ledenraadsleden • mevrouw L. Brouwer (kieskring Bodegraven) • de heer R. Seisener (de Ronde Venen) • mevrouw J. Franken (kieskring Veenweide gebied) • de heer J. Borghols (kieskring Woerden) • mevrouw G. van Kesteren (kieskring Woerden) • mevrouw S. Lauwers-van Schaik (kieskring Jongeren) • mevrouw L. Hoogendoorn (kieskring Jongeren) • en mevrouw L. van Schie (kieskring Jongeren)


DE WEEK IN BEELD DE GROENE VENEN

14 februari 2014

7

w w w

Geïnspireerd door Valentijnsdag trad Smartlappenkoor 'Licht het Anker' deze week op in zorgcentrum Nieuw Avondlicht in Mijdrecht met allerlei meezingers over de liefde.

HSV'69 kan op het moment elke hulp gebruiken. Toen een van de vrijwilligers informeerde of er bij C1000 Visser Uithoorn stemmen geworven mochten worden om de eerste plaats te veroveren bij de Klaas-Jan Huntelaar Foundation, kwam men bij Visser wel met een heel mooi voorstel. De heer Visser is in het bezit van een mobiele internetverbinding, die HSV'69 tot 31 maart mag gebruiken. Dit is geweldig en biedt zoveel meer mogelijkheden en de kans om die eerste plaats te pakken. HSV'69 vraagt of u uw e-mail adres in wilt vullen op de site www.klaasjanhuntelaarfoundation.nl en om daarna eenmalig de toegezonden mail te bevestigen. Zo brengt u HSV’69 weer een stukje dichter bij de hoofdprijs van 18.750 euro!

In een tot de laatste stoel bezette Abcouse Dorpskerk speelden zeven musici van het Concertgebouworkest zaterdag jl. de sterren van de hemel. Het publiek werd meegevoerd op de prachtige klanken van Vivaldi en Telemann. De opbrengst van het concert maakt de moederverwendag mogelijk, een dagje vrijaf voor moeders met een zware zorgtaak uit Abcoude, Baambrugge en Vinkeveen. Leden van Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude gaan met de moeders op stap om samen iets leuks te doen en hen een keertje te verwennen. Dank zij de bezoekers van het concert en de sponsoren kunnen projecten als deze worden gerealiseerd. Zie ook www.rotary/vinkeveenabcoude.nl of neem contact op met June Prins: tel. 0294-286894 / 06-24656651.

Op 8 februari vond de vijfde minidag plaats voor de jongste volleyballers van Atalante, dit keer met een debuterend team. De Atalante Megamini’s hadden de aftrap. De Atalante Toppers zitten op het allerhoogste niveau en in de allerhoogste poule. De Atalante Kanjers deden flink hun best en Atalante 4 –nog geen definitieve naam– mocht eerst een keer mee doen om te ‘proeven’ of ze dit leuk vonden... en dat vonden ze. Spannend om zo een eerste keer mee te doen aan de volleybalcompetitie, maar het was een puik debuut van de meiden!

Maandagmiddag rond 13.10 uur werd de brandweer gebeld door een voorbijganger van een huis aan de Kerklaan. De melder gaf door dat er veel rook uit de woning kwam en zelfs vlammen. Bij aankomst van de hulpdiensten bleken er geen vlammen uit de woning te komen maar wel veel rook. De brandweer heeft de deur geforceerd en sloeg enkele ramen in en had het vuur snel onder controle. Niet kon worden voorkomen dat de woning veel rook-, roet- en waterschade opliep. Er was niemand in de woning aanwezig. De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting in een wasmachine. foto peter bakker

Zelf ook een nieuwsfoto gemaakt? Stuur uw digitale inzending uiterlijk op woensdag 12.00 uur naar foto@degroenevenen.nl. U maakt dan kans op een gratis vergroting van 20 x 30 cm op canvasdoek, aangeboden door HEMA Mijdrecht!


8

Familieberichten

14 februari 2014

Bibliotheek Mijdrecht zoekt reisverhalen…

Jolanda Dirksen Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Liefde Aandacht Respect

Uitvaartbegeleiding

Abcoude e/o Dag en nacht bereikbaar 06-23367997 /06-15442046

www.charonuitvaart-abcoude.nl

Tel. 0297 - 583448 Vinkeveen • Tel. 0294 - 293063 Baambrugge Kantooradres: Voorbancken 3 • 3645 GV Vinkeveen E-mail: info@robvandevelde.nl • robvandevelde.nl

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Cursus Eerste Hulp Met Homeopathie

“Er is veel wat je zelf kunt doen, als je de mogelijkheden maar kent” Gerda Bocxe en Rianda Groenendijk verzorgen regelmatig korte cursussen ‘Eerste Hulp Met Homeopathie’. Deze cursussen zijn voor iedereen een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met deze geneeswijze en om te leren hoe je die zelf toe kunt passen in eerste hulp situaties. Aan de hand van voorbeelden wordt op eenvoudige en praktische wijze uitgelegd wat homeopathie is, hoe het werkt en hoe de middelen toegepast kunnen worden. Klassieke homeopathie wordt vaak in verband gebracht met chronische ziektes, maar ook bij acute ziektes en ongelukken werkt homeopathie volgens Gerda en Rianda bijzonder doeltreffend. Bovendien stimuleert het homeopathisch middel je zelfgenezend vermogen. Wat dat is, wordt uitgelegd tijdens de cursus. De cursus bestaat uit 3 avonden van 19.30 uur tot 22.00 uur. In de cursus besteden zij aandacht aan allerlei aandoeningen en ziektes die je in het dagelijks leven tegenkomt. Ook wordt er ruim aandacht besteed aan de grondslagen van de homeopathie en aan de homeopathische middelen. Deze middelen vormen immers de basis van waaruit we werken en is het nuttig en interessant om iets van de achtergronden te weten.

DE GROENE VENEN

Enkele voorbeelden van de klachten die behandeld gaan worden: Ongevallen en verwondingen, Borstontsteking, Brandwonden, Menstruatiepijnen, Maag/darmstoornissen, Reisziektes, Tandheelkundig ingrijpen, Beten en steken, Kleine sportblessures, Eenvoudige infectieziektes, zoals griep en verkoudheid. Er komen nog veel meer klachten aan bod! Nieuwsgierig geworden? Geef uzelf dan snel op, of vraag informatie over de cursus op. Dat kan via www.gerdabocxe.nl of www.homeopathiemijdrecht.nl, telefonisch bij Gerda Bocxe: 0297 28 20 63 of Rianda Groenendijk: 06 407 535 70, of per e-mail bij gerdabocxe@xs4all.nl of info@homeopathiemijdrecht.nl. Op donderdag 6 maart start de volgende cursus, evenals op 12 en 16 mei en 4 september.

Op 8 maart a.s. start de Boekenweek. Dit jaar is het thema Reizen. Rondom dit thema organiseert de Bibliotheek Mijdrecht op zaterdag 8 maart een Reismarkt. Er is een spannende workshop Djembe, er zijn heerlijke Turkse hapjes, D-reizen en de Wereldwinkel zijn aanwezig voor inspiratie en u kunt een mooie fototentoonstelling bezichtigen van Fotoworkshop De Ronde Venen. Maar we zijn ook op zoek naar uw reisverhaal. Hebt u een bijzondere reis gemaakt of heeft u mooie foto’s van een vakantie - een voetreis naar Rome, een fietsvakantie naar Terschelling of backpacken de wereld rond? Dan zijn we op zoek naar u! Op zaterdag 8 maart kunnen reizigers hun verhaal vertellen in de Bibliotheek. Er is een bea-

Het Rode Kruis in De Ronde Venen In de loop van 2014 viert het Rode Kruis district Stichts Weidegebied haar tweede lustrum. Evenals vijf jaar geleden, bij de viering van het eerste lustrum, is ook voor dit jaar de Rode Kruis-boot Henri Dunant gereserveerd voor een jubileumvaartocht van 1 tot 6 september. In tegenstelling tot onze berichtgeving vorige week is er tussen de totaal 60 gasten plaats voor ca. 15 deelnemers uit De Ronde Venen. Door een bijdrage van het districtsbestuur en door sponsoring kan de prijs van de tocht binnen de perken blijven. Mensen met een beperking die belangstelling hebben voor deze vakantie, kunnen zich aanmelden bij onze vakantiecoördinator via vera.stein@planet.nl. Voor deze jubileumvaartocht zijn we ook op zoek naar vrijwilligers voor de begeleiding algemeen en verpleegkundigen met BIG registratie. Aanmelden via ons kantoor Mijdrecht Rode Kruis, Kerkvaart 2. Tel.: 0297-254231.

mer aanwezig als u foto’s wilt vertonen. En we hopen op veel publiek, zodat er veel verhalen uitgewisseld kunnen worden. Vindt u het leuk om uw reisverhaal te vertellen, meldt u dan aan bij de Bibliotheek Mijdrecht. Dat kan bij de Infobalie, via de mail mijdrecht@bibliotheekavv.nl, of telefonisch 0297-281476

Buurtkamer Wilnis: kennismaken met de Turkse Keuken Op dinsdag 18 februari heeft de Buurtkamer Wilnis weer een leuke activiteit. De dames van de Turkse Stichting Hakyol komen in de gezellige Buurtkamerkeuken koken. Hebt u altijd al eens kennis willen maken met Turkse gerechten en willen zien hoe het wordt klaargemaakt; dan bent u van harte welkom op dinsdag 18 februari. Om 10 uur beginnen we uiteraard met gratis koffie en thee en in de huiskamer kunt u ook gezellig een spelletje doen of iets creatiefs tot 12 uur. Na 12 uur is natuurlijk ook weer de Buurtkamereettafel maar die is die middag al volgeboekt. Wilt u ook een keer op de dinsdag of donderdag vanaf 12 tot ca 13.15 uur een driegangendiner mee-eten voor 5 euro? Dan bent u van harte welkom om het een keer uit te proberen. Er wordt met veel liefde door de vrijwilligers gekookt. Opgeven hiervoor kan in de Buurtkamer Wilnis zelf of door uiterlijk op desbetreffende ochtend tussen 9.30 en 10 uur te bellen met 0297-250692.

Geen aanvragen reis- Nieuwsbrief Abcoude document mogelijk past artikel over Het op 6 en 7 maart Meerbad aan Vanwege de invoering van een nieuw model paspoort en identiteitskaart, is het op donderdag 6 en vrijdag 7 maart 2014 niet mogelijk deze documenten aan te vragen. Vanaf zondag 9 maart 2014 is een nieuw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Dit geldt alleen voor paspoorten of identiteitskaarten van mensen van 18 jaar en ouder. De huidige reisdocumenten zijn 5 jaar geldig.

In het januari-nummer van de Nieuwsbrief Abcoude, die een aantal weken geleden huisaan-huis in Abcoude is bezorgd bij deze krant, is een artikel over Het Meerbad geplaatst. De informatie hierin was echter onjuist en onvolledig. De redactie van de nieuwsbrief vindt dat heel vervelend. In de komende nieuwsbrief van maart zal een artikel met de juiste informatie te lezen zijn.


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

9

Kickboksen bij PK Sport Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het beginjaren zeventig populair werd. Het kickboksen in de VS is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het thaiboksen (muay thai). In Nederland is Thom Harinck een bekend persoon die kickboksen introduceerde. Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en tae-

kwondo. Binnen PK Sport wordt er op een recreatieve manier aan kickboksen gedaan. Er word duidelijk rekening gehouden met je niveau. Voor iedereen is het mogelijk om deel te nemen aan kickboksen. Dit is zeker een leuke manier van bewegen, want naast de trap en stoot technieken word er voldoende tijd besteed aan het uithoudingsvermogen en weerbaarheid in de vorm van zelfverdediging deze stoere sport is geschikt voor dames en heren. De lessen worden gegeven door Bas Lakerveld. Bel voor meer informatie of een gratis proefles 0297-264666.

Wijn en bier maken Ben je altijd al eens van plan geweest om zelf wijn of bier te maken? Op zaterdag 22 februari ben je tussen 10 en 15 uur van harte welkom bij De Kweektuin, Tuinderslaan 10 in Mijdrecht, www.dekweektuin.nl. Hier zijn leden van het Gilde van Amateur wijnmakers en bierbrouwers Wijn aan de Rijn aanwezig om je van alles te vertellen over hoe je wijn kunt maken en bier kan brouwen. Kijk voor meer informatie over het Gilde op www.wijngilde.com of neem contact op met Arent Hulscher, tel. 0297778504.

55+ middag bij Huts Geklutste Kliek Carnavalsvereniging de Huts Geklutste Kliek organiseert op zaterdag 22 februari 2014 een 55+ middag in clubgebouw Immitsj, windmolen 75 Mijdrecht. Van 13:30 uur tot 17:00 uur bent u van harte welkom bij Prins Guppie. Deze middag is er, naast de traditionele bingo met wederom schitterende prijzen, een ‘raad

van avontuur’. Ook is er een spetterend optreden geregeld van Patrick Bouquet.“ Heeft u problemen met vervoer? Bel dan van te voren met Vincent Cornelissen, tel. 0623710029. Hij zorgt er dan voor dat u wordt opgehaald en weer wordt thuisgebracht.

Over tablets, laptops en senioren Heeft U ook zoveel moeite uw emailadres op uw tablet te krijgen? Lukt het U maar niet om WiFi in te stellen of een internetpagina beter zichtbaar te maken? SeniorWeb kan u helpen. In Mijdrecht, in de openbare bibliotheek, gezellig in kleine kring met uw eigen tablet tijdens een workshop op 20 februari, op 7 maart, 20 maart of 1 april. ’s Morgens van 10 tot 12. Heeft u een laptop met Windows 7 of 8 ? Op woensdagmorgen 26 februari start weer een vier lessen durende cursus. Kosten per les of workshop 10 euro. Meld U aan op 0297282938 of 0653454196. Meer info vindt u op www.seniorwebderondevenen.nl

18-jarige Naomi durft weer over straat

Haarwensen reikte 500ste pruik uit Nauwelijks zes jaar geleden gaf Stichting Haarwensen de eerste pruik weg. Sinds die tijd zijn honderden kinderen blij gemaakt met een prachtige pruik van echt haar en is Haarwensen uitgegroeid tot een professionele goededoelen-organisatie. De 18-jarige Naomi Haselager uit Hoofddorp ontving de 500ste pruik.

Zorgmedewerkers Abcoude zoeken elkaar op Wat zijn sociale wijkteams nou eigenlijk? En hoe kan er beter samengewerkt worden? Deze onderwerpen stonden op de agenda bij een bijeenkomst van 43 zorgmedewerkers in Abcoude. Zorgmedewerkers, zoals medewerkers van de welzijnsorganisatie Tympaan /De Baat, huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en vele anderen – ook wel eerstelijns medewerkers genoemd – kwamen donderdag 6 februari bij elkaar om meer te leren over de veranderingen in de WMO en de pilot met de Sociale Wijkteams in de gemeente De Ronde Venen. Medewerker van de gemeente Bertine van Kampen gaf hierover een presentatie. Wijkverpleegkundige van Careyn, Eveline Nap vertelde over verschillende vormen van samenwerking. De aanwezigen gingen ook zelf aan de slag met vragen als ‘Wat

betekent samenwerking voor ons als eerste lijnmedewerkers’ en ‘Hoe gaan we dit bereiken?’ Bij het bespreken kwamen verschillende ideeën en onderwerpen naar voren. Zo is het belangrijk om kennis te hebben van elkaars expertise en dat alle betrokkenen elkaar goed weten te vinden. Het opstarten van een digitaal platform kwam ook naar voren als idee. Tijdens de bijeenkomst in Abcoude is al een goede eerste stap gezet. De leden van de werkgroep Eerstelijns Overleg Abcoude gaan aan de slag met de ideeën en kijken terug op een geslaagde bijeenkomst.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema

De 18-jarige Naomi (links) met haar tweelingzus Quincy. Ze gaat weer met zelfvertrouwen door het leven. “Ik heb nog lange weg te gaan, maar wel met een mooi haarwerk op mijn hoofd.” Haarwensen biedt kinderen tot en met 18 jaar, die door een medische behandeling of (haar) ziekte kaal zijn, een gratis pruik of haarwerk. Bij Naomi werd eind vorig jaar acute lymfatische leukemie vastgesteld. Door de chemobehandelingen viel haar haar uit. Via Haarwensen kwam ze in aanmerking voor een pruik. “Ik was kwaad en verdrietig dat ik mijn haar verloor en voelde mij geen tweeling meer. Een tweelingzus met lang haar en de andere kaal. Nu ik mijn pruik heb gekregen durf ik weer over straat. Onze buurvrouw vroeg laatst hoe

het met mijn zus ging, die zag het verschil niet, een goed teken.” Yvonne de Boer, oprichter en voorzitter van Stichting Haarwensen: “We zijn blij met deze mijlpaal, maar het is natuurlijk niet echt een reden tot een feestje. Er zijn nog veel kinderen die kaal door het leven moeten gaan. Een mooie haardos geeft zelfvertrouwen; daar heeft ieder kind recht op. Wij gaan door om dat doel te verwezenlijken, samen met al onze vrijwilligers, partners, donateurs en sponsors.”

Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

14 februari 2014

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week – op Valentijnsdag- acteur Rick Engelkes over zijn rol in de komedie Liefde Half om Half. Engelkes produceert het theaterstuk ook.

Rick Engelkes:

‘Wij vonden het leuker om de vrolijke retro-uitstraling van dit stuk te behouden’ Dit stuk is een theaterklassieker. Het werd in 1969 geschreven door Alan Ayckbourn en al in 1976 in Nederland opgevoerd, met toneeliconen Ko van Dijk, Pleuni Touw en Jeroen Krabbé. Wanneer kwam je op het idee om dit stuk te willen brengen? “Mijn productiebedrijf REP doet vaak drama- en komediestukken die relatie als thema hebben. Samen met regisseur Job Gosschalk hebben we gekozen voor dit bekende komediestuk van de Britse schrijver Ayckbourn, dat gaat over de relaties tussen drie stellen en het overspel dat wordt gepleegd.” Het stuk speelt zich af in de jaren zeventig, de periode waarin het werd geschreven. Op het podium, zijn, verdeeld in tweeën, de huiskamers te zien van twee stellen. De ene in oranje stijl, de andere in groen. “Centraal staat een eetscène, waarbij de twee stellen (familie De Boer en Van Crooswijk, red.) in het stuk elk aan tafel zitten in hun eigen wereld. Het derde stel switcht de hele tijd tussen deze twee gezinnen in.

Voor ons als acteurs komt het enorm op timing aan. De rollen staan niet op zich, er wordt als een ensemble gespeeld, ondanks dat de verhaallijnen in andere situaties plaatsvinden. Als acteurs negeren we het andere stel, voor ons bestaan die eigenlijk niet. Het publiek ziet, door de scheiding op het toneel, wel beiden situaties.” De kostuums, meubels, de telefoon, muziek, alles verwijst naar de jaren zeventig. “Het was heel leuk om in het productieproces bezig te zijn met deze nostalgie. Wij hadden vroeger thuis ook zo’n telefoon met een draaischijf en een klapper. Uit de zaal hoor je regelmatig een teken van herkenning. De muziek die terugkomt is onder andere van Gilbert O’Sullivan en The Carpenters.”

Workshop ‘koe pimpen’ Een papier-maché koe van ong. 40 cm. (van kop tot staart) wordt met acrylverf beschilderd in bijvoorbeeld Mondriaan of Flower Power stijl. Of men leeft zich uit en maakt er een geheel eigen creatie van. Men lakt de koe glanzend af zodat het de uitstraling krijgt van een porseleinen koe.

De workshop vindt plaats op woensdag 26 februari a.s. van 19.30 22.00 uur. De kosten zijn € 10,00.

Voor aanmelding kan een inschrijfformulier worden ingeleverd dat kan worden gedownload op www. stichtingparaplu.nl, of afgehaald en ingeleverd bij de Paraplu, Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis.

Gaat het stuk over overspel. Of is dat te kort door de bocht? “Ja. Dat is het thema, dat alle misverstanden in het spel heeft veroorzaakt. Het feit komt niet terug in de voorstelling, men heeft het elkaar vergeven. In de jaren zeventig werden veel toneelstukken geschreven over dit thema.” Je speelt de rol van directeur Berend van Crooswijk. Hij lijkt me een saaie man. “Dat klopt. Hij is wat verstrooid en leeft in zijn eigen wereld. Een deel van de inspiratie komt uit mezelf. (Lacht weer:) Ik kan zelf, ongewild, ook wel eens wat verstrooid en onhandig zijn. Dat vergroot ik nu als Berend iets uit. Mijn vrouw heeft, in het stuk, een verhouding met een werknemer van mij. Een ander stel wordt als alibi voor dit ‘overspel’ gebruikt. Van Crooswijk heeft zijn eigen, soms verwarrende theorieën, over wat er plaatsvindt.”

Wat is de belangrijkste reden dat het stuk niet naar nu is vertaald? “Dat heeft vooral te maken met het feit er in het stuk veel wordt getelefoneerd, via de zwarte bakelieten telefoon. De karakters zijn op bepaalde momenten niet bereikbaar,

Liefde Half om Half is 28 februari te zien in Schouwburg Amstelveen-

www.rep.nu/liefdehalfomhalf foto michel porro

Schilderen met Annie Overbeeke

De materiaalkosten bedragen € 20-, aan de docente Ineke Makkink te voldoen.

nodig om het om te zetten naar nu, wij vonden het leuker om de vrolijke retro-uitstraling te behouden. Retro is nu ook weer helemaal in. (Lacht:) Misschien is het een idee om het publiek, tijdens de laatste voorstelling, in wijde pijpen en kleurrijke blouses te laten komen…”

om elkaar te kunnen ontlopen. Telefonisch onbereikbaar zijn is iets dat we ons nu helemaal niet meer kunnen voorstellen. Er was een hele nieuwe visie

Op verzoek van velen geeft Annie Overbeeke weer een workshop schilderen over een Bijbels thema op 18 februari a.s. Het zal ongetwijfeld weer een boeiende avond worden. Zij weet steeds weer een insteek te vinden die iets losmaakt zodat je, naast het creatief bezig zijn, ook nadenkt over het gekozen uitgangspunt. De materiaalkosten bedragen ongeveer 15 euro per persoon en de avond begint om 20 uur. Opgave bij dhr. Kees Romijn, tel. 0297-261731. De workshop vindt plaats aan het Ontmoetingscentrum van PKN De Morgenster aan de Herenweg 253 te Vinkeveen.

Gedichten rondom een zoektocht De Rondeveense Moniek van Dam (26) schrijft al sinds haar 'middelbareschoolperiode' gedichten. Spelen met woorden en taal heeft haar altijd al geïnteresseerd. Inspiratie voor het schrijven van haar gedichten haalt zij uit haar geloof, haar eigen zoektocht in het leven, de wereld om haar heen en soms zomaar uit het niets. Deze week verscheen bij uitgeverij Free Musketeers haar bundel ‘Zwevend - Gedichten rondom een zoektocht’.

De flaptekst luidt: De religieuze, aardse en Engelse gedichten in deze bundel lijken willekeurig bij elkaar geplaatst te zijn. Wie echter beter leest, ontdekt de rode draad: de zoektocht van de auteur in het omgaan met verschillende aspecten van het leven. Het maken van keuzes, loslaten, dromen, de wereld, de dood; al deze onderwerpen werden

in dichtvorm op papier gezet – dit alles ‘zwevend’ tussen het religieuze en het aardse. De auteur hoopt dat deze bundel uiting mag geven aan gevoelens waar we allemaal van tijd tot tijd mee kampen en zo een bescheiden bijdrage mag leveren aan ieders zoektocht in het leven.De bundel is voor 13,50 euro te bestellen via de boekhandel (ISBN: 9789048431823) of via www.freemusketeers.nl.

De Hoefse Hobbydag Op zaterdag 10 mei a.s. vindt in De Springbok in De Hoef voor de vierde keer een Hoefse Hobbydag plaats. De Hoefse Hobbydag is een tweejaarlijks evenement, maar dit keer is het drie jaar geleden dat de dag plaatsvond. Door de ingrijpende verbouwing

van de Springbok vorig jaar, werd besloten de dag uit te stellen totdat de nieuwe accommodatie gereed zou zijn. Tijdens de Hoefse Hobbydag vertonen tientallen hobbyisten hun hobby’s in diverse kramen. Er is al een flink aantal deelnemers aangemeld. De organisatie is nog op zoek naar bijzondere hobby's en

hobbyisten die hier iets over willen demonstreren. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Voorwaarde is wel dat toegang is voorbehouden aan hobbyisten. Verkopen van materialen mag niet het hoofddoel zijn. Meer inlichtingen over dit evenement via e-mailadres bramkeizer@ planet.nl of via tel. 0297-593835.


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

11

Voormalig café en restaurant aan Baambrugse Zuwe weer eigendom van familie Klinkhamer

“Het vroegere Visserslust wordt nu een Bed & Breakfast” Het vroegere café en restaurant Visserslust aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen krijgt nieuwe allure en een nieuwe bestemming. Irma Klinkhamer van VVP Verhuur is druk bezig met een grote, ingrijpende verbouwing. tekst anja verbiest

– foto patrick hesse

Irma: “Ik heb besloten om van het vroegere café en restaurant een ‘Bed & Breakfast’ te maken. Dat past goed binnen het pakket van mogelijkheden dat ik nu al aanbied aan recreanten en anderen die korte of langere tijd aan de Vinkeveense Plassen willen bivakkeren. Individuele gasten, maar ook gezinnen of groepen vrienden zijn straks van harte welkom in het totaal verbouwde en gemoderniseerde pand.“

totaal kunnen we straks circa 15 personen tegelijk herbergen. Op de bovenverdieping kunnen 8 personen terecht. Daar maken we een appartement met een woonkamer en keuken plus vier slaapkamers. Die kunnen apart gehuurd worden, met gebruik van de gezamenlijke keuken, woonkamer en badkamers, maar ook allemaal bij elkaar voor een groep bijvoorbeeld. Beneden maken we een soortgelijk appartement, met drie slaapkamers. Daar komt ook de ontbijtzaal. Aan de achterzijde komt een speciale kamer voor minder-validen, met een eigen entree en een aangepaste douche en toilet. Zo hebben we voor ieder wat wils. Een café wordt het op deze plek niet meer, maar voor degenen die hier vlakbij duiken of voor andere passanten die even iets willen drinken, zetten we in een apart gedeelte automaten neer voor koffie, thee en frisdrank. Daarmee kan men dan rustig op ons zonnige terras gaan zitten.”

Irma pakt de verbouwing van het vroegere Visserslust voortvarend aan. “Van binnen hebben we het zo goed als geheel gestript. Alleen de keuken houden we in stand, voor de rest verandert eigenlijk alles. In

Irma hoopt in juli klaar te zijn met de verbouwing, maar is reëel genoeg om voorlopig nog even een flinke slag om de arm te houden. “In oktober moet het in ieder geval wel allemaal af zijn, want dan heb ik al wat

Tot eind 2012 was er in het pand naast het bedrijf van Irma Klinkhamer een Italiaans restaurant gevestigd. Toen dat de deuren sloot, zag Irma een mogelijkheid om het voormalige café en restaurant, waar ze vandaag precies 47 jaar geleden werd geboren en dat lang eigendom was van de familie Klinkhamer, terug te kopen. Eind juli 2013 was dat allemaal rond en konden de plannen voor een grootscheepse verbouwing echt gemaakt gaan worden.

Irma Klinkhamer pakt de verbouwing van het vroegere café en restaurant Visserslust voortvarend aan. boekingen staan… Maar er moet nog wel heel wat gebeuren! Ja, op dit moment ziet het er een beetje uit als een bouwval, ook omdat we pasgeleden het stucwerk aan de buitenkant hebben verwijderd. Maar geloof me, het wordt echt heel mooi straks. Sommige mensen vragen me waarom ik het pand niet gesloopt heb en iets nieuws ga bouwen. Maar dat kan ik toch echt niet over mijn hart verkrijgen. Zo’n stukje nostalgie moet je gewoon behouden, er verdwijnt al zoveel. Denk maar eens aan het openbaar vervoer hier. Dat wordt echt gemist. Het zou de recreatie in

Vinkeveen absoluut goed doen als er weer een bus zou rijden over de Baambrugse Zuwe…” Ruim tien jaar geleden nam Irma Klinkhamer het bedrijf van haar moeder over, die overigens nog steeds haar steentje bijdraagt, en gaf ze VVP Verhuur weer de recreatieve status die het van oudsher had. “Mensen komen graag bij ons terug, dat merk ik onder meer bij de verhuur van onze bootjes. Zoals vissers, die gaan snoeken op de plassen. Maar in de verschillende accommodaties die ik aanbied, huisvesten be-

drijven ook regelmatig - met name in de maanden buiten het hoogseizoen - werknemers die hier in de regio een wat langer durende klus moeten klaren. Die blijven dan doordeweeks overnachten. Een prima oplossing, ook straks voor onze nieuwe Bed & Breakfast.” Wie meer wil weten over alle recreatieve mogelijkheden die Irma Klinkhamer aanbiedt, kan kijken op www.vvpverhuur.nl. Op de Facebookpagina van VVP Verhuur is de verbouwing van het voormalige Visserslust ook goed te volgen.

Chinees knutselen bij ‘Kinderen helpen kinderen’ Na het Chinese Nieuwjaar staat bij knutselclub ‘Kinderen voor kinderen’ China centraal in deze februarimaand. Wie komt knutselen, maakt nu bijvoorbeeld iets moois met origami, silhouet knipkunst, of andere vormen van Chinese kunst in dit ‘Jaar van het paard.’ Vrijwilligers geven uitleg en hulp waar nodig. Voor woensdag 19 februari staat Chinese kunst op het programma met in het achterhoofd als thema het Chinese jaar van het paard. Volwassenen zijn die avond en ook na de themamaand welkom op elke woensdag van 20 tot 22 uur voor 3 euro inclusief koffie/thee en knut-

Culinaire Venen zoekt goed doel Op zaterdag 13 september a.s. vindt de negende editie plaats van de Culinaire Venen. Net als vorig jaar is de organisatie op zoek naar een goed doel dat met het evenement kan worden gesteund. Ieder jaar steunt de Culinaire Venen een goed doel. Afgelopen jaar was dat Zideris, dat in Mijdrecht drie zelfstandigwonen-units voor mensen met een beperking onderhoudt. Voor 2014 is de organisatie opnieuw op zoek naar een lokaal doel, dat bovendien de ANBI-status heeft. ANBI staat voor algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Instellingen die aan die beide voorwaarden voldoen en in aanmerking willen komen voor ondersteu-

ning door de Culinaire Venen, kunnen tot uiterlijk 28 maart a.s. een mail met argumenten sturen aan info@culinairevenen.nl.

selmaterialen. De clubruimte is aan de Schepenenstraat 9 in Mijdrecht met de ingang aan de achterkant van de flat, bij het speelveldje. Vele kinderen weten dit al langere tijd te vinden. In de afgelopen weken gingen ze er na afloop weer de deur uit met zelfgemaakte kaarten van silhouet knipkunst, of een rode lantaarn, die door het knippatroon met een brandend waxinelichtje erin voor een sfeervol lichtje kan zorgen. Op hun hoofd hadden ze een Chinees hoedje compleet met zwarte vlecht aan de achterkant en lintjes om ‘m mee vast te knopen onder de kin. Zo

maken ze elke keer wel iets anders met allerlei verschillende technieken. Dat vindt Farah ook zo leuk aan de club: “Hier leer ik allemaal nieuwe dingen: breien en punniken en we maken altijd wat moois.” De opbrengst van alle activiteiten gaat naar het Liliane Fonds, dat kinderen met een beperking steunt om met hulpmiddelen een betere toekomst te krijgen. Meer info en aanmeldingen bij Paulien van der Veen: tel. 06-28040492, kinderenhelpenkinderen@casema.nl en op: www.kinderenhelpenkinderen.com.

Rotaract AMU houdt ‘walking dinner’ in de Kweektuin Op zondag 2 maart gaat Rotaract Aalsmeer–Mijdrecht–Uithoorn de keuken in! Onder leiding van chefkok Wouter Bläser van restaurant Boven Water in Vinkeveen zetten de leden van Rotaract AMU een volledig biologisch menu voor hun gasten neer op een zeer bijzondere locatie: De Kweektuin in Mijdrecht. Voor slechts 35 euro krijgt men een avondmaaltijd in de vorm van een ‘walking dinner’, inclusief vier consumpties. De opbrengst van de avond gaat naar het goede doel: Stichting Jongeren Actief. Aanmelden via info@rotaractamu.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze bijzondere avond op een bijzondere locatie. Vanaf 17 uur zijn de gasten van harte welkom en vanaf 17.30 uur start het programma. Rotaract AMU zet zich in om projecten te realiseren voor mensen die daar zelf niet of onvoldoende toe in staat zijn. De opbrengst van deze avond komt volledig ten goede aan Stichting Jongeren Actief, die het mogelijk maakt dat kinderen en jongeren lid kunnen worden van een sport- of spelclub, ook als daar thuis geen geld voor is. De stichting betaalt het lidmaatschap van een club en de uitrusting of materialen die daarvoor nodig zijn.


12

14 februari 2014

Tekst David Hague

NEUS IN DE BOTER

DE GROENE VENEN

Aflevering 6: Trans

foto patrick hesse

Verbinding tussen school en de zorg voor een kind

Start Pilot VLC Chocolade is gezond!

Voor leerlingen van het VeenLanden College is nu jeugdhulp op school beschikbaar. Op dinsdag 4 februari j.l. verrichtte wethouder Erika Spil de officiële aftrap van een bijzonder project in het kader van de jeugdzorg. Het betreft een nieuwe samenwerkingsvorm tussen jeugdzorgorganisaties en

Vrijwel alles wat er te vertellen is over chocolade is al eens verteld. De meesten van u weten wel dat chocolade komt van de cacaoboom in Zuid-Amerika in een grote peul die in kleur kan variëren van geel-oranje tot paars en dat chocolade een favoriete drank was van de Inca's en Maya's in het oude Mexico en Peru. Minder bekend is dat ongeveer 60% van de wereldproductie uit Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen komt. Ik neem ook aan dat de meeste Nederlanders weten wie Johannes van Houten was, maar om uw geheugen op te frissen... Het was de Nederlander Coenraad Johannes van Houten, die in 1828 cacaopoeder ontwikkelde. In zijn methode haalde hij de olie uit de cacao en ontstond er een poeder. Hierdoor werd het voor steeds meer mensen mogelijk om cacao/chocolade te kopen, omdat het veel goedkoper was om chocolade op deze wijze te produceren en dus te verkopen. Daardoor werd het mogelijk om chocolade veel meer te gebruiken en in veel verschillende producten te verwerken. Het probleem waar we nu mee zitten, is dat chocolade is gekaapt door de voedingsindustrie en zakenmensen die grof geld willen verdienen, die chocolade vervuilen door geraffineerde suikers en zuivelvetten toe te voegen... dat transformeert de zeer gezonde rauwe chocolade tot een heel vervelend, bijna verslavend caloriebommetje. Dat is echt heel jammer, want rauwe chocolade is eigenlijk zeer gezond. Hier zie je alle gezonde eigenschappen van chocolade: • Antioxidanten: cacao heeft het hoogste aantal antioxidanten van welk voedsel dan ook ter wereld. Meer dan rode wijn, blauwe bessen, acaibessen, granaatappels en gojibessen bij elkaar. Antioxidanten beschermen ons tegen ouderdomsklachten en ziektes. • Magnesium: beschermt het hart, ontspant menstruatiepijn, ontspant de spieren, bevordert flexibiliteit en helpt sterkte botten te krijgen en houden. • IJzer: hebben we nodig om ons bloed gezond te houden en bloedarmoede tegen te gaan. • Chroom: helpt om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. • Mangaan: helpt bij de vorming van hemoglobine. • Zink: speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem. • Koper - helpt gezond bloed en een sterk immuunsysteem te ontwikkelen. • Vitamine C: dit zit alleen in onbewerkte cacao, zodra er enige bewerking aan te pas komt verdwijnt de vitamine C uit de cacao/chocolade. • Omega 6 vetzuren: ook deze zitten alleen in onbewerkte cacao. Wordt de cacao bewerkt, dan ontstaan vieze omega-6 vetzuren, die een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken. • Fenylethylamine: de chemicaliën die we ontwikkelen als we verliefd zijn, deze zijn in overvloed te vinden in cacao. Daarom is er zo’n grote relatie tussen chocolade en verliefd zijn. De volgende stap is een natuurvoedingswinkel te bezoeken en wat rauwe cacaopoeder kopen. Maar dan? Zonder toevoegingen smaakt cacao heel bitter. U kunt niet zomaar melk toevoegen voor een lekker drankje voor het slapen gaan of het op uw cappuccino strooien, want het is zo bitter. Wat cacao nodig heeft is een klein beetje zoetigheid, en misschien iets om het zacht aan te laten voelen in de mond, en daarmee is alle ellende begonnen!

(voortgezet) onderwijs in De Ronde Venen. Doel van het project is om leerlingen die problemen ervaren in een vroeg stadium verder te helpen. De school is in eerste instantie de plek waar kinderen onderwijs volgen. Maar soms hebben kinderen

Andrea Vonk, jeugdhulpverlener

"Wij stappen veel eerder in"

Dus ik stel het volgende voor: U kunt heel veel plezier hebben met chocolade. Normaal gesproken is chocolade niet een van die producten die men toevoegt aan zijn gezonde dieet; chocolade wordt juist gezien als een ondeugende verwennerij of een beloning, maar als u de geraffineerde suikers kunt vervangen met complexe natuurlijke suikers zoals ahornsiroop, honing, agave of stevia, en de zuivelvetten vervangt door gezondere alternatieven zoals cacaoboter of kokosolie, dan kunt u uw eigen chocolade maken precies zoals u het wilt hebben. Chocolade is ook een geweldig product om te gebruiken met rauw voedsel. Vandaag deel ik graag mijn rauwe brownie recept met u delen. Het is een gemakkelijke eerste rauwe chocoladerecept, maar er zijn legio mogelijkheden om ermee te variëren. Probeer het maar eens, ik ben benieuwd naar uw eigen receptuur! En maakt u geen zorgen als het een grote kleverige chocolade klont wordt. Neem gewoon een lepel en proef! En vergeet niet, rauwe chocolade is erg goed voor u.

David’s Raw Chocolate Brownies 174 kcal. per 85g, 100 g pecannoten, 100 g gewelde dadels, 5 eetlepels cacao, 4 eetlepels geraspte kokos, 2 eetlepels ahornsiroop en ¼ theelepel zout (Nepalese) Voor dit recept heeft u een keukenmachine en wat bakpapier nodig. Bereiding: • Doe de pecannoten in de keukenmachine en hak ze fijn. • Dadels ontpitten en toevoegen aan de gehakte noten, verder mengen. • Overige ingrediënten toevoegen en goed mengen. • Snij het bakpapier passend aan de bakblik. Doe het browniemengsel in het bakblik en egaal verspreiden. • Plaats in de koelkast voor een paar uur. Snijd daarna de brownies in kleine vierkantjes. Bestrooi met cacaopoeder en serveer. Eet smakelijk.

Wanneer kinderen specifieke hulp nodig hebben, komen ze doorgaans bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) terecht. Via bureau jeugdzorg word het probleem geanalyseerd en op basis daarvan vindt veelal doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorginstelling plaats. Zorgorganisatie Timon is zo’n tweedelijns zorgorganisatie. Andrea Vonk en Erik van Winkelhoff zijn werkzaam bij Timon en zijn door het CJG als vooruitgeschoven post op het VeenLanden College (VLC) gestationeerd. “Wij zitten bij het wekelijks overleg op school,” zegt Andrea. “Daardoor stappen we veel eerder in. We bekijken wat de beste aanpak is in het belang van de betrokken leerling en gaan daar meteen mee aan de slag.” Andrea is van huis uit therapeut. In die functie heeft ze veel ervaring in het begeleiden van gezinnen met meerdere problemen. In haar rol op het VLC is ze meer een generalist. Andrea: “Erik en ik hebben voldoende ervaring om te kunnen beoordelen welke aanpak het beste is voor de betrokken leerling. Vaak heeft de school al gesproken met de leerling en met de ouders. De leerling staat centraal. Maar het is wel belangrijk om ook de ouders er bij te betrekken. Ouders en kind bepalen de regie. Er gebeurt niets waar ze zelf niet mee instemmen. En in het hele proces van begeleiding blijven wij voor het gezin het aanspreekpunt. Hiermee voorkomen we dat er een hele groep hulpverleners bij zo’n gezin op de stoep staat.” Andrea benadrukt dat er lang niet altijd een zwaar hulpverleningstraject moet worden opgestart. “Gelukkig vallen veel zaken in wat wij noemen de categorie ‘light’. Dat houdt meestal in dat we met een stuk of vijf

gesprekken de zaak weer op de rails kunnen krijgen. Liggen de problemen wat ingewikkelder dan gaan we soms een traject van een paar maanden in. Bij echt stevige problemen kan er sprake zijn van een begeleiding van een half jaar. Wij hebben ook de mogelijkheid om observaties te doen in de klas. Aan de hand daarvan kunnen we ook docenten vaak adviseren.” De positie van Andrea en Erik is een andere dan die van de docent.“In een gesprek met ons kunnen leerlingen toch wat meer kwijt dan in een tien minuten gesprek. Ze beschouwen ons ook als relatieve buitenstaander waarmee ze wat meer vrijuit kunnen praten. Ook in de contacten met de ouders merken we vaak een soort opluchting, omdat het probleem van hun kind serieuze aandacht krijgt.” De beide zorgbegeleiders kunnen naast hun eigen expertise, ook gebruik maken van de kennis die bij het CJG en ook binnen Timon is er overleg met een gedragswetenschapper. “We doen ook niet alles zelf, maar blijven dan wel de contacten onderhouden,” zegt Andrea. “En omdat problemen van leerlingen vaak niet op zichzelf staan worden, indien nodig ook anderen bij het overleg betrokken. Zorgleerlingen worden ook in het ZAT-overleg besproken. ZAT is het Zorg Advies Team waar mensen van de school, de leerplichtambtenaar, de schoolarts en de wijkagent aan kunnen deelnemen. Op die manier brengen we veel deskundigheid samen om leerlingen snel en goed weer op het goede spoor te krijgen. Ik ben heel erg enthousiast en geloof in de kracht van dit project. Ik hoop dat de resultaten van onze pilot navolging gaan krijgen, zo mogelijk ook in het basisonderwijs.”

Als u geen tijd heeft om de brownies zelf te bakken, kunt u ze ook iedere donderdag kopen bij Good For You in Mijdrecht. Zie ook www.gfy.nl

Andrea Vonk benadrukt dat er lang niet altijd een zwaar hulpverleningstraject moet worden opgestart.


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

nsitie Jeugdzorg

13

JEUGDZORG teksten piet van buul foto's patrick hesse

problemen, waardoor het volgen van onderwijs wat minder vanzelfsprekend is. Docenten en leerlingbegeleiders die signalen van deze leerlingen opmerken, kunnen nu direct in overleg met de ouders deze signalen doorspelen. Twee medewerkers van jeugdzorg-

organisatie Timon zijn toegevoegd aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en werken als een vooruitgeschoven post op het VLC. De zorgcoördinator van de school bespreekt wekelijks met deze Timon medewerkers de leerlingen die zijn aangemeld. Gezamenlijk wordt de aanpak bepaald. Nauwe

jeugdzorg. De gemeente De Ronde Venen streeft ernaar de jeugdzorg zo te organiseren dat de zorg in de nabije omgeving van een kind komt en dat er sneller zorg verleend kan worden. In het VeenLanden College, het CJG en jeugdzorgorganisatie Timon heeft de gemeente goede partners gevonden om alvast

te oefenen met nieuwe samenwerkingsvormen voor de jeugdzorg. Op termijn wil De Ronde Venen dit project ook uitbreiden met andere zorg- en onderwijsinstellingen. Voor onze rubriek over de veranderingen in de jeugdzorg spraken wij met een aantal betrokkenen.

coördinator. In het verleden ging ze in voorkomende gevallen samen met de leerling op zoek naar de juiste hulp. Dat was vaak een moeizame weg. “In dit project hebben we twee experts in huis die de zaken meteen oppakken en zorgen dat onmiddellijk goede hulp geboden wordt,” zegt Heske. “Dat is voor alle betrokkenen een enorme verbetering.”

onze bevindingen ga je dan op zoek naar passende hulp. Dat is vaak een enorm moeizame weg. Het duurt soms maanden voordat je eindelijk iemand hebt gevonden die passende hulp kan bieden. In de tussentijd is de situatie meestal alleen maar verslechterd, de leerling is nog onzekerder en de ouders zijn soms wanhopig.”

in de jeugdzorgsector en vanuit hun professionaliteit kunnen beoordelen wat er het beste gedaan kan worden. Dat hoeft overigens lang niet altijd tot een uitgebreide behandeling te leiden. Vaak zijn een paar gesprekken al voldoende om de betrokken leerling weer op de rails te krijgen. Soms komt er meer bij kijken en moet er doorverwezen worden naar specifieke zorginstellingen.”

Elke leerling op het VLC heeft een mentor. Die vormt de spil in de begeleiding van de leerling. Daar komen ook de signalen van de docenten binnen over mogelijke problemen. De mentor kijkt, samen met de zorgcoördinator op welke manier de betrokken leerling geholpen kan worden. Wanneer dat onderwijs gerelateerde problemen zijn, zoekt de school zelf naar een oplossing. “Wanneer het niet onderwijs gerelateerde problemen zijn moet je op zoek naar externe hulp,” legt Heske uit. “Je maakt eerst een analyse van de situatie. Maar in feite is dat niet ons werk. Aan de hand van

Hulp in huis De pilot, die bij het VLC is gestart, is er op gericht om die zoektocht te vermijden en veel sneller de juiste hulp te bieden. Heske: “Met de komst van Andrea en Erik van jeugdzorgorganisatie Timon is er nu deskundigheid in huis gehaald, waardoor er meteen actie kan worden ondernomen. Andrea en Erik vormen een vooruitgeschoven post van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In onze wekelijkse contacten bespreken we de aangemelde leerlingen, die dan onmiddellijk door hen worden overgenomen. Het zijn allebei generalisten die thuis zijn

samenwerking met het CJG zorgt voor snelle en passende hulp. Op deze manier kan de instroom van jongeren in langdurende, zware hulp voorkomen worden en kunnen leerlingen in de meeste gevallen op hun eigen school onderwijs blijven volgen. Vanaf 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor alle

Heske Vogler, zorgcoördinator VLC

De toegang tot de zorg is sterk verbeterd Tussen de vele leerlingen op het VeenLanden College zijn er altijd wel een paar die moeite hebben met hun studie. Dat kunnen problemen van onderwijskundige aard zijn. Maar het komt ook voor dat er

zaken in de persoonlijke sfeer spelen, als gevolg waarvan de betrokken leerling moeite heeft de lessen te volgen. Bij de opvang van deze leerlingen speelt de zorgcoördinator een rol. Heske Vogler is zo’n zorg-

Heske Vogler: “Wanneer het niet onderwijs gerelateerde problemen zijn moet je op zoek naar externe hulp.”

Heske is enthousiast over de nieuwe aanpak. “Hiermee voorkomen we dat leerling en ouders lang in onzekerheid verkeren. Door de korte lijnen en de persoonlijke aanpak voorkom je ook dat er een stoet van hulpverleners op gang komt. Leerling en ouders hebben in Andrea of Erik één vast aanspreekpunt. Met korte lijnen, snelle en adequate aanpak vergroten we de kans op succes. En we besparen ook nog eens flink op de kosten van de zorg,” stelt Heske vast.

Jannetje ter Punt, conrector VLC

Zorg beter afstemmen op de leerling In een overleg van de leiding van het VeenLanden College (VLC) met de gemeente over zaken die samenhangen met de uitvoering van de Wet Passend Onderwijs is onder meer de problematiek rond jongeren die extra zorg nodig hebben aan de orde geweest. “De jeugdzorg is over het algemeen te veel afgestemd op het kind binnen het gezin,” zegt conrector Jannetje ter Punt. “Wij zien graag dat de zorg ook afgestemd wordt op het kind binnen het onderwijs.” En daarbij zouden ook de lijnen naar de hulpverlening aanzienlijk korter moeten zijn. Deze vraag van het VLC is door de gemeente opgepakt met een proefproject waarbij er een samenwerking tot stand is gebracht van de school met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Daardoor zijn de lijnen aanzienlijk korter geworden. Er wordt een deskundige analyse van het probleem van het kind gemaakt en is de juiste hulp snel beschikbaar. De school is uitstekend in staat om leerlingen te begeleiden met problemen die rechtstreeks met het

onderwijs te maken hebben. Met diverse vormen van studiebegeleiding wordt ingezet op betere resultaten. “Maar we hebben ook te maken met leerlingen die niet goed functioneren op school omdat ze persoonlijke problemen hebben,” zegt Jannetje. ”Die kunnen van persoonlijke aard zijn of te maken hebben met de gezinssituatie. Wij zijn er als school niet op ingericht om in dit soort gevallen hulp en ondersteuning te bieden. Daar heb je professionals voor nodig. In het verleden moesten we soms lang zoeken voor we de juiste hulp gevonden hadden. In het proefproject dat nu van start is gegaan, hebben we twee professionals in huis. Door het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn twee medewerkers van zorginstelling Timon als een vooruitgeschoven post bij ons gestationeerd. Dat heeft tot gevolg dat onze zorgcoördinator leerlingen die hulp nodig hebben meteen aan hen kan voorleggen. Zij nemen de begeleiding dan over waardoor er veel tijd gewonnen wordt en problemen meteen kunnen worden aangepakt.”

School moet school blijven Bij de verdere procedure staat de school op afstand. Jannetje: “Het gaat om privé zaken en dat moeten we zoveel mogelijk zo houden. Wij hoeven alleen maar te weten hoe wij met de betrokken leerling moeten omgaan. De school moet school blijven, zowel voor de leerling als

voor de ouders. Dat betekent dat de gesprekken die vanuit het CJG worden gevoerd buiten de school plaatsvinden. Zonder de Wet Passend Onderwijs zou deze nieuwe aanpak niet van de grond zijn gekomen. Vroeger had een leerling met problemen eerst een indicatie nodig. Voordat die werd afgegeven was

er heel veel tijd verloren. Dat hoeft nu niet meer. De mensen van Timon hebben de deskundigheid in huis om een diagnose te stellen en meteen aan de slag te gaan. We draaien de pilot vanaf december en naar het zich nu laat aanzien is deze aanpak een aanzienlijke verbetering.”

Conrector Jannetje ter Punt: "De jeugdzorg is over het algemeen te veel afgestemd op het kind binnen het gezin."


14

14 februari 2014

DE GROENE VENEN

WORDT ÉÉN VAN DEZE FIETSEN VAN U? M A A K T F I E T S E N B E TA A L B A A R

GIANT TWIST* LITE SINGLE DAMES & HEREN Actieradius tot 65 km Adviesprijs €1499,BIKE OK actieprijs €1099,-

GIANT TWIST* LITE POWER DAMES & HEREN Actieradius tot 85 km Adviesprijs €1799,BIKE OK actieprijs €1399,-

Ook mogelijk voor fietsprojecten, meerprijs €112,35

GIANT TWIST* GO POWER DAMES Actieradius tot 85 km Adviesprijs €2099,BIKE OK actieprijs €1599,-

GIANT TWIST** GO DOUBLE POWER DAMES Actieradius tot 140 Km Adviesprijs €2399,BIKE OK actieprijs €1699,-

* Excl. verwijdering bijdrage accu €14,-. ** Excl. verwijdering bijdrage accu’s €28,-

.

K I J K V O O R D E Z E E N A L L E A N D E R E A C T I E S O P W W W. B I K E O K . N L Openingstijden

Kom gerust eens langs!

Ma.: 12.00 - 18.00 uur Di. t/m do.: 8.00 - 18.00 uur Vrij.: 8.00 - 20.00 uur Zat.: 9.00 - 17.00 uur

Burgemeester Haitsmaplein 24 A 3641 EW Mijdrecht tel: 0297-25 02 60 fax: 0297-25 02 62

TE HUUR in RABO-gebouw

Bozenhoven 93-99 Mijdrecht

Informatie: 06-55194412 Harrie van Scheppingen hm@vanscheppingenbeheer.nl

2310m2 zeer luxe afgewerkte kantoor en/of praktijkruimte verhuur vrij van btw

Begane grond 1e verdieping 2e verdieping

535 m2 1570 m2 205 m2

Parkeerkelder 37 P Parkeerterrein 19 P Buitenopslag op mv 53m2

Werkplaats afspraak maken email: info@bikeok.nl www: www.bikeok.nl twitter: twitter.com/bikeokmijdrecht facebook: facebook.com/bikeok

Maak nu direct een afspraak bij onze werkplaats via de email op werkplaats@bikeok.nl. Bellen kan natuurlijk ook op 0297-25 02 60.


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

IN VOL BEDRIJF

15

Tekst Piet van Buul

Scheidingsbemiddelaar Mabel Sprinkhuyzen

“Een scheiding is vrijwel altijd heel emotioneel” Wanneer twee mensen besluiten om een huwelijk of een samenleving met elkaar te beëindigen is dat een ingrijpende beslissing. Beide partners gaan vaak al door een diep dal vooraleer het besluit valt om uit elkaar te gaan. Tijdens dit traject krijgen ze te maken met verschillende emoties. Die variëren van het persoonlijk aanvaarden, gepaard gaande met kwaadheid, verdriet en schuldgevoelens. En dan zijn er de praktische zaken zoals de verdelingen van het pensioen, de lijfrentepolis, de auto of het serviesgoed. En niet in de laatste plaats spelen de gevolgen voor de kinderen een belangrijke rol. Als scheidingsbemiddelaar begeleidt Mabel Sprinkhuyzen mensen in dit hele proces tot en met de formele echtscheiding of ontbinding van het samenlevingscontract. Scheidingsbemiddelaar Mabel richt zich vooral op de praktische zaken die met een scheiding te maken hebben. “Ik ben dus geen mediator die probeert beide partijen bij elkaar te brengen,” zegt Mabel. “Mijn bemiddeling richt zich op het hele traject dat mijn cliënten doormaken tot aan de formele bevestiging van de echtscheiding door de rechter of de ondertekening van de beëindiging van de samenleving door partijen. Deze begeleiding is heel intensief. Het is belangrijk dat er een goede regeling komt waar alle partijen vrede mee hebben. Daarvoor moeten nogal wat afspraken gemaakt worden. In mijn rol als scheidingsbemiddelaar stel ik samen met de partijen de benodigde stukken op. Daarbij hoort een convenant, een overeenkomst die partijen met elkaar sluiten over de wijze waarop ze de zaken wensen te regelen. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn stellen we een ouderschapsplan op. Ik regel met behulp van mijn advocaat de procedure bij de rechtbank en het inschrijven van de echtscheiding bij de burgerlijke stand.” Emoties in goede banen leiden Wanneer mensen bij Mabel langs komen zijn ze in principe al zeker van het besluit om te scheiden. De beslissing ligt ook altijd bij hen zelf. Daar wil Mabel buiten blijven. “Maar

wanneer we dan de consequenties met elkaar bespreken kunnen de emoties nog hoog oplopen. Want met het regelen van de praktische zaken komt het allemaal wel heel dichtbij. Ik geef ook ruimte om die emoties de vrije loop te laten. Soms merk ik dat men er nog niet helemaal klaar voor is. Ik ben behoorlijk empatisch en kan me goed inleven in de gevoelens die spelen. Maar ik ben geen therapeut en soms verwijs ik mijn cliënten. Het is belangrijk dat ze eerst zeker zijn van hun beslissing voordat je de praktische zaken kunt regelen. Het komt dan nog wel eens voor dat die gesprekken bij een therapeut tot gevolg hebben dat men het toch weer met elkaar gaat proberen. Dat is natuurlijk wel erg leuk en ik heb al partijen gehad waarmee het al weer een hele tijd goed gaat.”

Mabel Sprinkhuyzen: "Wanneer ouders in een scheidingsproces goed begeleid worden is dat ook goed voor de kinderen. Een van de eerste dingen die ik altijd graag geregeld wil zien is een communicatieplan." foto patrick hesse kinderen. Tenslotte blijven beide ouders medeverantwoordelijk voor de (jonge) kinderen. Daarbij kan een ouderschapsplan een belangrijke rol spelen. Daarin kun je voor een lange periode vastleggen hoe je na de scheiding de zorg voor de kinderen met elkaar deelt.”

Kinderen Een van de moeilijkste aspecten rond een scheiding is de wijze waarop de zorg voor de kinderen geregeld wordt. Hierover kunnen de gemoederen hoog oplopen. Mabel: “Wanneer ouders in een scheidingsproces goed begeleid worden is dat ook goed voor de kinderen. Een van de eerste dingen die ik altijd graag geregeld wil zien is een communicatieplan. Het is namelijk erg belangrijk dat er een goede uitwisseling plaats vindt over de

Ingewikkeld proces Bij een scheiding komen veel zaken aan de orde die voor de meeste mensen vaak erg ingewikkeld zijn. “Mensen hebben vaak nauwelijks een idee wat de fiscale consequenties zijn van zo’n scheiding,” zegt Mabel. “En wat te denken van de regelingen rond de pensioenen, of eventuele lijfrentepolissen. En dan is er de boedelscheiding. Wie blijft er in het huis wonen? Hoe zit het met de hypotheek. Wie ontfermt zich

over de auto. Hoe moet de alimentatie geregeld worden en hoe wordt dat berekend. In mijn gesprekken tast ik af hoe men in de toekomst verder wil. Dan bekijken we wat daarvoor nodig is. Ik zorg dat mijn cliënten alle informatie krijgen die ze nodig hebben. Uiteindelijk moet dat leiden tot overeenstemming over een regeling waar beide partijen mee verder kunnen. En dat maakt dit werk ook zo mooi. Je zou denken dat het alleen maar ellende en verdriet is, waar ik mee te maken krijg. Maar wanneer je dan uiteindelijk een situatie bereikt waarin de zaken goed zijn geregeld en waar ook goede afspraken over de omgang met de kinderen zijn gemaakt, dan geeft mij dat veel voldoening. Voor iedereen die in zo’n proces terechtkomt is het verdrietig. En vrijwel niemand

weet hoe je allerlei zaken fiscaal, juridisch, maar ook emotioneel het beste kunt regelen. Ik help mensen hier graag bij.” Op 18 maart a.s. is er om 19.30 uur een informatieavond onder de titel “Een jaar na de scheiding”. Mabel Sprinkhuyzen heeft deze avond opgezet samen met Monique Evenhuis van Jerabel, intuïtief structuur advies en verliesverwerking. Monique is bereikbaar op 0297-287967. De bijeenkomst vindt plaats in ‘t Paradijs, Hofland 33 in Mijdrecht Meer informatie over scheiden is te vinden op www.scheidingsbemiddelaar-sprinkhuyzen.nl. Mabel Sprinkhuyzen is telefonisch bereikbaar op 06-50499031.

ChristenUnie-SGP helpt jongerenbus aan veilig onderdak Alblas is 'Beste Rijschool 2013' Rond de jaarwisseling werd de jongerenbus van Tympaan-De Baat leeggeroofd. Een laffe daad, die vooral onze jongeren hard treft. Fractievoorzitter Wim Stam heeft begin januari contact gezocht met jongerenwerker Thijmen Klinkhamer om te horen waar kon worden geholpen. “Als jullie ons kunnen helpen aan een goede beveiligde stalling, zou

dat fantastisch zijn” was de reactie van Thijmen Klinkhamer. Dat bracht Wim Stam op het idee om gebruik te maken van het VIB-netwerk, dus nam hij contact op met voorzitter Arwin Brouwer van de VIB en directeur van Brouwer Transport. Die was graag bereid om het verzoek uit te zetten onder de bestuursleden. Uiteindelijk bleek de oplossing nog veel

dichterbij te liggen. Tijdens een gesprek van Arwin Brouwer met wethouder Kees Schouten kwam ook de jongerenbus ter sprake. Op de vraag of er geen plek bij de gemeente was, ging wethouder Schouten aan de slag. Daar bleek een goede mogelijkheid te zijn, zodat de jongerenbus nu een veilige plek krijgt op gemeenteterrein.

Van de 180 beste bedrijven in Nederland, waartoe ook Alblas Verkeersschool behoort, is onlangs de einduitslag bekend gemaakt van de Nationale TV Succes Award. De winnaar werd Westland kaasspecialiteiten uit Huizen. Frank Korlas van Alblas feliciteert de winnaar en wil iedereen bedanken die zich, op wat voor manier dan ook, ingezet heeft voor de

nominatie van Alblas rijschool. ''We zijn trots dat we uitgekozen zijn tot de beste rijschool van Nederland van 2013 en zijn daar zeer tevreden mee. Dat neemt niet weg dat we volop bezig blijven met het verbeteren van onze kwaliteit en klantvriendelijkheid in het rijles geven om zo het rijbewijs goed en in een korte te laten halen''. Zie ook www.alblas.net.


16

14 februari 2014

Uitgelicht... Vanaf vrijdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio

Gepresenteerde programma's:

Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen On Music Nacht van De Ronde Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 20.00 20.00 – 21.00 21.00 – 23.00 23.00 – 00.00

Titel: In dienst bij de duivel Auteur: Naima el bezaz "Heerlijk boek, en erg prettig om te lezen. Een zogeheten hap slik weg boek. Ik vond het een erg fijn boek om te lezen, en je wil ook echt dat het hoofdpersonage wraak neemt op haar bazin.

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Nacht van De Ronde Venen

Het verhaal gaat over een jonge vrouw die haar weg probeert te vinden op de redactie van een vrouwenblad en in het gewone leven.

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen Louder On The Rocks Nacht van De Ronde Venen

Als dit niet gaat, gaat ze over op drastische maatregelen."

Woensdag

geleZen Door evelYn viester

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee iddag Venen Met Joris Jouw Weekend In Avond Venen

Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremierè Cultura-dio Middag Venen Avond Venen Dance Academy Nacht van De Ronde Venen

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 00.00

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Nieuwsronde Avond Venen

Dock 15 huisvest bedrijven die elkaar versterken. De synergie van de samenwerkende specialisten biedt ondernemers de juiste mix van kennis en technologie om ideeën en plannen te laten slagen. Kijk op dock15.nl voor meer informatie over de bedrijven. Industrieweg 15 • 3641 RK Mijdrecht T: 0297 - 38 52 52 E: info@dock15.nl

1.

Waarheid over de zaak Harry Quebert Joel Dicker De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer's block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola's lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry's huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

wederopbloei van Amsterdam, die bekendstaat als de Tweede Gouden Eeuw. Toch is er maar weinig over hem bekend. Wie was deze man? En waarom werd hij bijna tot de vergetelheid veroordeeld?

3.

Mijn autobiografie Alex Ferguson In Mijn autobiografie vertelt voetbalicoon Sir Alex Ferguson openhartig over zijn carrière als coach van bekende voetbalclubs. Ferguson was jarenlang manager van Manchester United en won twee keer de Champions League. Hij zag Manchester United zich ontwikkelen van een conventionele voetbalclub tot een groot bedrijf. Ferguson heeft altijd mee kunnen gaan met de veranderingen, dankzij zijn visie, energie en teambuilding-capaciteiten op en buiten het veld.

te de kop op. Benjamin, Rasmus en hun vrienden doen de geruchten in eerste instantie af als praatjes om homo s weer terug de kast in te jagen, maar de dreiging wordt algauw levensecht.

5.

Ik heb de tijd Oscar Hammerstein In het leven van de advocaat Oscar Hammerstein zijn drie data van veel belang. Wanneer hij in juli 1988 te horen krijgt dat hij besmet is met het hiv-virus toentertijd een doodvonnis stort zijn wereld in. Hij gaat gezond leven, veel sporten en zet alles op alles om te overleven. In de lente van 1994 wordt hij opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld en wordt zijn overlevingsinstinct voor een tweede maal aangesproken. Zes weken lang zit hij vast. Uiteindelijk wordt hij op alle punten vrijgesproken.De moord op zijn vriend Pim Fortuyn is het derde ijkpunt in Hammersteins leven. De dader is veroordeeld maar de littekens ervan zijn bij de advocaat én in onze samenleving nog zichtbaar.

2.

Zaterdag 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 21.00 21.00 – 23.00 23.00 – 00.00

Boeken tip 5... Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria vijf boeken die je beslist moet lezen.

Nieuwsronde - wekelijks

DE GROENE VENEN

Good old memories Ik weet nog precies wat ik 4 jaar geleden rondom dit tijdstip deed. Toen was ik mijn column aan het schrijven na de foute wissel op de 10 kilometer van Sven Kramer op de Olympische spelen in 2010. Balen dat ik toen deed, ik kan er nog steeds niet naar kijken. Nu, 4 jaar later en al 10 gewonnen medailles verder, zit ik een stuk

Gerard Heineken Annejet van der Zijl Hij is de kern van de kleurrijke Heineken-geschiedenis, maar tegelijkertijd een grijze vlek: Gerard Adriaan Heineken. Stichter van het gelijknamige bierimperium, grootv ader van Freddy Heineken en drijvende kracht achter de economische en culturele

De liefde Jonas Gardell Het is begin jaren tachtig als Rasmus en Benjamin elkaar ontmoeten en op slag verliefd worden. Ze wonen allebei sinds een paar maanden in Stockholm en hoewel ze veel hebben moeten opgeven, genieten ze nu van hun vrijheid, van elkaar en van de bruisende homoscene. Terwijl hun liefde verder openbloeit, steekt een mysterieuze ziek-

relaxter achter mijn laptop! Best stom dat je dat soort dingen onthoudt. Dingen die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn, maar die op de een of andere manier zo’n grote indruk op je maken dat je het ook niet 1,2,3 vergeet.

deze druif is gemaakt een van mijn favorieten, gewoon omdat het me doet denken aan vroeger, aan mijn eerste stappen in de wereld die later nog eens heel belangrijk voor mij zou gaan worden. Wat maakt deze druif het voor mij?

Hetzelfde kan je hebben met dingen die je gegeten of gedronken hebt. Mijn moeder vergeet bijvoorbeeld nooit de mosselen met roquefort die ze at in Zuid- Frankrijk. Dat is zeker 11 jaar geleden en sindsdien heeft ze nooit meer zo iets lekkers gegeten. Ikzelf blijf ook een zwak houden voor wijnen die van de Nero d’Avola druif zijn gemaakt. Dat was de eerste rode wijn waarvan ik echt dacht, WAUW, wat is dit lekker. Mijn vriendinnen gaven hun zuur verdiende centen uit aan kleding en ik ging in mijn favoriete wijnwinkel flessen van die heerlijke wijn kopen.

Ten eerste groeit hij alleen op Sicilië en nergens anders ter wereld. Deze druif doet het namelijk bizar goed op vulkanische grond. Ten tweede kan je met deze druif vrij veel kanten op; het kan jong gedronken worden, maar een aantal jaren laten rijpen op hout laat weer een heel ander karakter zien. Tegenwoordig worden ze zelfs als een appasimento op de markt gebracht, dat zijn variaties waarvan de druiven eerst gedroogd zijn voordat er wijn van gemaakt wordt en dat geeft weer een onwijze twist aan de smaak van de wijn. En ten derde, hoe kan het ook anders, het is een rasechte Italiaan en tja, daar heb ik nu eenmaal een zwak voor.

Nog steeds blijft een wijn die van

4.

Deze wijn is niet de enige soort die ik met een mooie herinnering open trek. In die afgelopen jaren hebben we een hoop mooie momenten beleefd met een hoop mooie wijnen en als het aan mij ligt, komen er nog een hoop wijnen bij met daarbij natuurlijk een hoop mooie herinneringen.

Dorpsstraat 44 • 3641 ED Mijdrecht Tel 0297-274750 www.prinselijkproeven.nl


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

17

Liana van Zwieten, Eigenwijz Advies:

“Mijn opa en oma gaven mij volop inspiratie” Steeds meer ouderen ontdekken Facebook. Soms is dat een reden voor jongeren er af te gaan en een ander babbelmedium op te zoeken. Dat Facebook zo populair is geworden komt omdat het mensen op een makkelijke manier aan elkaar verbindt. Zo kun je ook informatie delen die over een bepaalde problematiek gaat. Daar word je wijzer van. tekst paul bosman

Liana van Zwieten heeft haar eigen adviesbureau “Eigenwijz Advies”. Dat laatste is ze dan ook wel een beetje. Momenteel studeert ze af aan de HBO opleiding Small Business & Retailmanagement. Ze begon haar eigen bedrijf en legde zich o.a. toe op het zakelijk inzetten van social media voor MKB’ers. Daarnaast wilde ze ook graag 65+ ers helpen om middels Facebook in contact te komen met elkaar, familie, vrienden en (klein)kinderen. Dol op haar opa en oma koos ze juist hen als proefkonijn. “Het was voor mij een openbaring om mensen van rond de 75 jaar zo makkelijk met de nieuwe media om te kunnen zien gaan. Natuurlijk hebben veel ouderen een eigen computer en regelen ze hun bankzaken, Skypen met hun (klein) kinderen, versturen mailtjes en spelen een spelletje. Maar Facebook is toch nog wel een beetje eng voor velen. Voor dat laatste hoef je niet per definitie oud te zijn. Jonge-

- foto peter bakker

ren hebben het ook en gaan nog wel eens de fout in.” Cursus Door samen met opa en oma aan de slag te gaan kreeg Liana snel door waar de mogelijke problemen zitten. Het is ook nogal wat informatie die je op je schermpje krijgt. Een profiel aanmaken, iets over jezelf vertellen, vrienden maken, berichten sturen, foto’s laden en delen met vrienden eigenlijk teveel om op te noemen. Maar er is een belangrijk onderdeel waar nog wel eens makkelijk mee wordt omgegaan. “Met wie deel je wat en wie mag er toegang tot je, soms vertrouwelijke, informatie krijgen? De gevolgen van het maken van een verkeerde keuze kunnen groot zijn. Een foto die je in een onbewaakt ogenblik even rondstuurt, kan zo maar worden opgepikt en via een enorm netwerk worden verspreid. Denk maar eens aan het filmpje dat liet zien hoe een

leerlinge van een school in elkaar werd geslagen. Wat dat betreft zou iedereen een cursus omgaan met Facebook moeten volgen.” Aan de slag “Wat ouderen betreft ga ik altijd met vier mensen aan de slag. Ik word bijgestaan door een collega die hen een extra steuntje in de rug geeft. Ik doe dat in Mijdrecht, in Dock 15, waar ik een mooie presentatieruimte tot mijn beschikking heb, een megagroot scherm en lekkere zitjes. De manier van lesgeven is informeel. Geen ingewikkelde informatie, maar vriendelijk ogende teksten. Drie uur lang verkennen we de wereld die Facebook heet. We maken als eerste een profiel aan, daar komen de zaken zoals beveiliging meteen aan de orde. We maken berichten, uploaden een foto, we leren delen en ‘taggen’ en nog heel veel meer,” vertelt Liana. “Een cursus duurt drie uur. In die tijd leer je heel

Bootfitting, nooit meer pijn bij het skiën Meer dan de helft van alle skiërs heeft last van de voeten. Problemen die voorkomen bij skischoenen zijn in veel gevallen een 'maatprobleem'. Het begint bij het kiezen van de juiste maat. Een zeer vaak gemaakte fout is dat de schoenen te groot worden gekocht. De voet probeert in dit geval letterlijk 'krampachtig' grip te krijgen in de skischoen. Het resultaat is kramp, pijn en soms zelfs blaren. Vaak wordt dan gedacht dat de schoenen te klein gekocht zijn, terwijl het tegenovergestelde waar is. De schoenen zijn dan juist te groot gekocht! De speciale bootfitting techniek die door sportpodoloog MarcoPaul Breijer en podoloog (en oudVinkevener) Bart Haarselhorst van DutchBootFitter naar Nederland is gehaald is een succes. Een goede skischoen kan niet alleen pijnlijke voeten maar ook rug- en knieklachten voorkomen. Bootfitting is voor de skisport in Amerika een ondersteund vakgebied voor podologen. Een bootfitter past de nieuwe of reeds bestaande schoenen aan op de voeten van de skiër. Na een gedegen voetmeting en functietest volgt een oplossing. Marco-Paul en Bart zijn 'Certified Master Bootfitter'. Marco-Paul volgde als eerste Europeaan een opleiding aan het Amerikaanse Masterfit University en haalde daarmee de bootfitting techniek naar Nederland. Aanvankelijk richtte het duo zich op skischoenen, maar inmiddels is hun specialisme uitgebreid naar de wielersport. Hier biedt DutchBootFitter nu ook een mooie oplossing voor wielrenners met pijnlijke voeten, in de vorm van custom made wielerschoenen van het hightech performance merk Bont. Marco-Paul Beijer: "Pijn bij het skiën is echt niet nodig. Een juiste voet-

veel en het valt mij steeds meer op dat juist ouderen de zaken goed oppakken, humor hebben en natuurlijk levenswijsheid bezitten. De drie uur wordt onderbroken met een gezellige lunch. Dat laatste zorgt er voor dat de grijze cellen weer even op slaapstand kunnen, om daarna weer snel geactiveerd te worden. De kosten bedragen 75 euro per persoon. Daar krijg je dan ook heel veel voor terug.” Maar Liana van Zwieten richt zich niet alleen op ouderen. Samen met Monique van Neutegem van Coaching Forward spreekt ze regelmatig de jeugd toe over de gevaren van snel en onverantwoord delen. “Het komt steeds meer voor dat scholen ons uit-

nodigen dit te komen vertellen. We zijn inmiddels genomineerd met deze Social Coaching voor de verkiezing van de Onderneming van De Ronde Venen 2014 in de categorie starters. Bent u in de gelegenheid een keer naar Mijdrecht te komen bent u van harte welkom. Maar ik kan natuurlijk ook naar u toekomen. Heeft u een aantal mensen op het oog die mee willen doen is dat prima. Ik zou zeggen: volg het voorbeeld van mijn opa en oma en stap wijzer de wereld van Facebook binnen.” Meer info op:

www.eigenwijzadvies.nl of per e-mail aan: liana@eigenwijzadvies.nl

Voordat je je winkelwagentje gaat vullen…

0297actie.nl raadplegen scheelt heel veel geld De C1000 in Wilnis is een geliefde plek om je dagelijkse of wekelijkse boodschappen te doen. Vanuit alle windstreken komen de klanten naar de winkel. Dat is niet zo maar. Je kunt er makkelijk parkeren en de prijzen geven aanleiding tot vrolijkheid. Sinds kort hangt er een groot spandoek op de gevel van het winkelpand: 0297actie.nl. De moeite waard om op te kijken, vindt ondernemer Eric Suyten van C1000. tekst paul bosman

stand kan veel ellende voorkomen. Dankzij onze skischoenen kunnen skiërs echt skien zonder pijn.” DutchBootFitter werkt niet alleen aan skischoenen van haar klanten, maar ook voor nieuwe, op maat gemaakte skischoenen, kunnen klanten hier terecht. DutchBootFitters is gevestigd aan de IJburglaan 1089 in Amsterdam IJburg. Bezoek is altijd op afspraak via 020-303 3866 of www.bootfitter.nl.

Wilt u zien hoe DutchBootFitters te werk gaat? Scan de QR-code.

Herkent u het volgende?: • Diverse pijn- en drukplekken • Kramp onder uw voet of een brandend gevoel • Gevoelloosheid en kramp in de voorvoet • Verdrukking van uw kleine teen • Druk en pijn op uw scheenbeen • Gevoeligheid en pijn in de enkel • Slippen van hiel en enkel • Koude voeten • Slechte kanting en zoekende, slecht bestuurbare ski's • Problemen met uw houding, te veel 'vor-' of 'rucklage' • Uw binnenschoenen zijn versleten maar uw buitenschoenen niet • Een bootfitter kan helpen deze problemen op te lossen!

“Onze klanten weten dat we dagelijks met onze prijzen stunten. Dat zien ze aan de hand van onze folders, waarin we landelijk aangeven wat onze voordeelkoopjes voor een bepaalde periode zoal zijn. Prima zo’n folder, maar toch vind ik dat we onze klanten op de hoogte moeten brengen van extra voordeel dat we dagelijks aanbieden. Ons bedrijf loert dagelijks op de inkoopvoordelen van met name seizoensproducten. Deze producten worden vaak met enorm voordeel aangeboden op de markt en u begrijpt dat we daar graag van profiteren. Maar ook onze klanten profiteren hier volop van. Onder het motto “Op=Op” bieden wij producten aan die binnen een aantal dagen bij de consument thuis moeten liggen. Dat levert een reeks voordelen op. De leverancier voorkomt dat producten niet meer verkocht kunnen worden, wij kopen scherp in en berekenen dit voordeel door aan onze klanten. Het eindresultaat is dan dat de consument een prima product voor

- foto patrick hesse een lage prijs in handen krijgt. Wie wil dit nou niet? Ook is het zo dat we door de assortimentswijzigingen vaak ruimte in onze schappen moeten maken. Dat gebeurt veelal op de “houdbaar afdeling”, waardoor we als het ware restpartijen kunnen aanbieden. Soms gelden deze aanbiedingen voor een dag, soms ook iets meer.” Eric Suyten: “Hebben we nu echt iets heel speciaals in de aanbieding, dan plaatsen we een twitter bericht. Speciaal voor de voordeelliefhebbers die ons volgen en direct actie kunnen ondernemen. Onze afdelingsmanagers hebben de opdracht gekregen dagelijks te inventariseren welke interessante aanbiedingen we op onze website kunnen plaatsen. Ik kijk uit naar het moment waarop de inwoners van 0297 dagelijks even spieken of er voor hen leuke aanbiedingen te halen zijn. Wat zou het leuk zijn als 0297actie.nl binnenkort een begrip is geworden in onze regio.”


18

14 februari 2014

DE GROENE VENEN

DE NIEUWE HONDA CIVIC TOURER

VANAF 8 FEBRUARI IN

AL VANAF € 22.990-, DE SHOWROOM! VAN NIEUWKERK Automotive-Centre

ALPHEN A/D RIJN AMSTERDAM Koperweg 6 2401 LH Alphen a/d Rijn tel: 0172-431311 alphen@vannieuwkerk.nl

Hoogoorddreef 41 1101 BB Amsterdam tel: 020-4683341 amsterdam@vannieuwkerk.nl

HILVERSUM

Zeverijnstraat 14 b 1216 GK Hilversum tel: 035-6218941 hilversum@vannieuwkerk.nl

MIJDRECHT

Bozenhoven 36 3641 AH Mijdrecht tel: 0297-281708 mijdrecht@vannieuwkerk.nl

Amsterdam | Hilversum | Alphen a/d Rijn | Mijdrecht

www.vannieuwkerk.nl

DE HONDA CIVIC TOURER IS VERKRIJGBAAR VANAF A-LABEL. CO 2 -UITSTOOT: MIN. 99 G/KM - MAX. 149 G/KM. GEMIDDELD BRANDSTOFVERBRUIK: MIN. 1 OP 26,3 KM (3,8 L/100 KM) - MAX. 1 OP 15,6 KM (6,4 L/100 KM).

A-LABEL ZEER RUIM GUNSTIGE AANSCHAFPRIJS ULTRAZUINIG

HONDA IS DOOR DE CONSUMENTENBOND UITGEROEPEN TOT BETROUWBAARSTE AUTOMERK


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

19

Gezond door rustig ademen

Buteyko-therapeut Frans Helmer geeft lezing in de Phoenix De Rondeveense Buteyko-therapeut Frans Helmer geeft op donderdagavond 20 februari een gratis lezing over de Buteyko-methode in De Phoenix in Mijdrecht. Het was de Russische arts en fysioloog Konstantin Buteyko, die ontdekte dat tal van ziekten die ademhalingsgerelateerd zijn, worden veroorzaakt doordat we te diep ademhalen. Daardoor wordt er teveel koolzuurgas afgescheiden en ontstaat er een tekort aan CO2 in het bloed en in de longblaasjes. De patiënt krijgt het gevoel dat hij gebrek aan lucht heeft en gaat dieper en dieper ademhalen. Het lichaam probeert ons dan van het bovenmatige verlies van koolzuur te redden door de luchtwegen en de bloedvaten te vernauwen. Daardoor wordt de zuurstoftoevoer nog meer verslechterd en krijgen we het nog benauwder. Vermindering van de ademhaling brengt meteen verbetering: aan-

vallen van astma of allergie stoppen binnen een paar minuten en een verstopte neus wordt geopend. Daarom helpt de Buteyko-methode niet alleen maar de symptomen op te heffen, maar verhoogt de energie en verbetert de gezondheid in het algemeen. Frans Helmer geeft in zijn praktijk in Mijdrecht regelmatig cursussen om mensen te leren rustig te ademen. “De methode werkt effectief tegen problemen zoals een chronisch verstopte neus, een loopneus en chronische hoest, maar ook tegen slapeloosheid en snurken en tegen stress en vermoeidheid. Je wordt weer gezond en hebt meer energie,” aldus Frans. Tijdens zijn lezing in de Phoenix vertelt hij, hoe hij zò enthousiast werd van deze techniek, dat hij zich liet bijscholen tot Buteyko-therapeut. Daarvan telt

ons land er nu zo’n twintig. Ook legt Frans op deze avond de principes van de Buteyko-therapie uit en vertelt wat de cursus, die bestaat uit vijf avonden plus een terugkomavond, inhoudt. “Doel van de methode is om mensen aan te leren hoe ze hun diepe ademhaling kunnen verminderen. Basis daarbij is, dat je alleen nog door je neus ademt en niet door je mond.” De lezing over de Buteyko vindt plaats op donderdag 20 februari in Sporthal de Phoenix aan de Hoofdweg in Mijdrecht. Aanvang 19.30 uur. Op 5 maart start de volgende serie cursusavonden. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op www. buteykocentrumfc.nl of bel met Frans Helmer, tel. 06-52382978. foto rob isaacs

Eigenaresse Christiaan Coiffures gehuldigd

“Dit is een postuum eerbetoon aan mijn vader” Christiaan Coiffures, de kapper in het centrum van Abcoude met de schaar op de deur, bestaat al meer dan honderd jaar. De huidige eigenaresse Karin van der Roest is de vierde generatie in een kappersfamilie met een lange traditie. Afgelopen woensdag ontving zij vanwege het 40-jarig lidmaatschap een speciale onderscheiding van Richard Koffijberg, vice-voorzitter van de ANKO, de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie. Deze branchevereniging bewaakt de kwaliteit en het toekomstperspectief van het kappersvak en alle aangesloten kapsalons. Karin is sinds 1996 eigenaresse van Christiaan Coiffures. “Ik kom uit een echte kappersfamilie. Mijn overgrootvader begon ooit als kapper Van der Roest op de hoek Hoogstraat/Stationsstraat, mijn opa bouwde de zaak uit, mijn vader Christiaan maakte de salon groot en gaf er zijn naam aan en ik heb het bedrijf gemoderniseerd. Het was ook mijn vader die 40 jaar geleden lid werd van de ANKO, dus in zekere zin is deze onderscheiding een postuum eerbetoon aan hem.” Kapsalons in het straatbeeld Het kappersvak is continu in ontwikkeling. Lifestyle en beleving horen tegenwoordig net zo bij het standaardkappersjargon als vroeger het begrip wassen-watergolf. “Het is van groot belang dat we ons voortdurend ontwikkelen en voorop blijven lopen in technische kennis,” verklaart Karin. Onder druk van het economisch tij

en thuiswerkers verdwijnen er steeds meer kapsalons uit het straatbeeld, terwijl het voor de dynamiek van een straat of dorp juist belangrijke ontmoetingsplaatsen zijn. Dat is een voorbeeld waar ANKO een belangrijke rol vervuld: zij treden op als overlegpartner naar de gemeentelijke overheid. Landelijk gezien zet de organisatie zich in om kappersdiensten in het lage btw-tarief van 6% te houden. Daarnaast werkt ANKO samen met kappersopleidingen om het vakmanschap van jonge kappers te ontwikkelen en loopbaanmogelijkheden te creëren. Kwaliteit en aandacht “Deze huldiging is wel een hart onder de riem ja,” lacht Karin,“want het runnen van een zaak, de verantwoordelijkheid voor personeel en het zorgen voor continuïteit gaan echt niet vanzelf. De onderscheiding komt ook het hele team van Christiaan Coiffures toe: we zijn

stuk voor stuk goed opgeleide professionals, met ieder een eigen specialisme. We volgen cursussen en trainingen om de nieuwste kleur- en kniptechnieken in de vingers te hebben en houden elkaar scherp door hoge kwaliteitseisen te stellen. Bij ons ga je letterlijk tot in de puntjes verzorgd de deur uit.” Zonder of met afspraak Iedereen kan altijd zonder afspraak binnenlopen - van maandag tot en met zaterdag. Afspreken kan alleen op dinsdag- en donderdagavond. De wachttijd is nooit lang en met een cappuccino aan de leestafel is het even lekker bijkomen van de hectiek van alledag. Van snelle knipbeurt tot uitgebreide behandeling: alles gebeurt met tijd en aandacht. En op woensdagmiddag krijgen alle kids 10% korting op knippen. Christiaan Coiffures is een kapper waar iedereen blij van wordt, ook voor mannen!

Abcoude: 12,5 jaar Paulusschool Afgelopen week zijn in Abcoude Marian Koersvelt en Herman Hilhorst in het zonnetje gezet. Voor beiden was het 12,5 jaar geleden dat zij op de Paulusschool begonnen zijn. Bijna 20 jaar geleden werkte Marian Koersvelt met een duopartner op een school in Mijdrecht. Zo’n 13,5 jaar geleden besloot haar duopartner van baan te veranderen en kwam op de Paulusschool. Het duo was voorbij.Tot Marian zo’n negen maanden later op bezoek kwam op de Paulusschool en na afloop de vraag stelde:“Hebben jullie voor volgend jaar een vacature ?” Die was er dus in augustus 2001 kwam Marian op de Paulusschool werken en werd ze weer een duo met haar voormalige duopartner. Marian is één van de rustigste collega’s die – wat er ook gebeurt – altijd kalm en onverstoorbaar blijft. Haar passie ligt met name bij het sociaal emotioneel welbevinden van de kinderen. Kinderen die met iets zitten, kunnen een briefje in de brievenbus doen, en vinden bij haar een luisterend oor. Ook kan zij op verzoek van een leerkracht of een kind een Video Interactie Begeleidingstraject doen. Vorig jaar bijvoorbeeld liep het niet lekker met voetballen in groep 6. Ze maakt dan filmopnames en kijkt met de betreffende groep naar wat er precies fout gaat. Daarop kwamen de kinderen zelf tot een conclusie en hebben een prachtige oplossing bedacht. Daarnaast heeft zij ook een heel creatieve kant, die we in het afgelopen blok creatieve lessen, de PaulusAteliers, hebben mogen bewonderen. In juli 2001 ging de toenmalige directeur van de Paulusschool weg. Herman Hilhorst was indertijd al directeur van de Piusschool en sinds 1999 vielen de Paulus- en de Piusschool onder de paraplu van de SKSWW. Het beleid van de SKSWW indertijd was, om in plaatsen met meer scholen te streven naar één bovenschools directeur en dan per school een locatiedirecteur. Zo-

wel Herman als het team vonden het voorgestelde de moeite waard om nader te onderzoeken en het uiteindelijke resultaat was dat Herman bovenschools directeur van de Paulus- en de Piusschool werd. Het waren geen gemakkelijke tijden want de Paulusschool maakte een enorme groei door en er kwamen veel nieuwe leerkrachten bij. Dus was het zoeken naar een weg om verworvenheden van een klein, al jarenlang samenwerkend, team te combineren met allemaal nieuwe teamleden met hun ervaringen, visies, inzichten. Het werd uiteindelijk een mooie weg. Gedreven als Herman is, zit hij ook in allerlei commissies, platforms, samenwerkingsverbanden en overlegorganen om toch maar iedere keer weer het beste voor de kinderen van de Paulus en de Pius en indien mogelijk ook de andere scholen in de gemeente en het samenwerkingsverband binnen te halen. Wat hij ook doet, en soms ook laat, het is altijd om de kinderen beter te maken. Onder zijn leiding maar zoals hij zelf altijd verwijst naar zijn lijflied “Ik kan het niet alleen” van De Dijk: “We doen het door met z’n allen samen te werken en dat is iets om trots op te zijn!“


20

14 februari 2014

DE GROENE VENEN

N I A K AR U EN R M EB F EM 6 ST T 2 TO

DE GENOMINEERDEN ONDERNEMING VAN DE RONDE VENEN De genomineerden voor de verkiezing ‘Onder­ neming van De Ronde Venen’ 2014 zijn bekend. CATEGORIE GROOT Advisor ICT Solutions C. Mulckhuyse b.v. Hampshire Hotel Mijdrecht Plus Koot Primapost BV

STEM OP JOUW FAVORIET! uw stem is erg belangrijk voor de genomineerden, want bij sluiting van de stemmen vallen per catego­ rie de twee ondernemingen met de minste stemmen direct af. Waardoor er per categorie een top 3 ontstaat. De genomineerden zullen er dan ook alles aan doen om ook uw stem te werven.

Bowlingcentrum Mijdrecht Good For You Loon­ en verhuurbedrijf Schuurman bv Myra de Groot Entertainment producties Villa Oldenhoff

WINNAARS Tijdens een toonaangevend event op donderdag 20 maart 2014 worden de winnaars in De Meijert bekend gemaakt. Wilt u dit

CATEGORIE STARTER

ondernemersfeest bijwonen? Zet de datum dan vast in uw agenda.

CATEGORIE KLEIN

Charon uitvaartbegeleiding Abcoude De Spareribpiraat M’s Fitness Social Coaching Wintours

STEM OP JOUW FAVORIET VIA WWW.ONDERNEMINGVANDRV.NL

SPONSORING Uiteraard biedt de organisatie ook sponsormogelijkheden voor lokale ondernemingen. Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op de website.

STEM OP JOUW FAVORIET


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

21

Eindexamenleerlingen VeenLanden College vierden 100-dagenfeest

Wilt u een videoimpressie zien van de aankomst op school? Scan de QR-code met uw smartphone!

Op de locatie Mijdrecht van het VeenLanden College is vorige week vrijdag op feestelijke wijze het 100-dagenfeest gehouden, waarbij gevierd wordt dat over 100 dagen de eindexamens beginnen. Om 18 uur werden de leerlingen op school verwacht voor een groots galadiner. Gekleed in feestelijke gala-outfits kwamen velen traditiegetrouw met bijzondere voertuigen naar school. Het was een komen en gaan van stretched limousines, Hummers, cabrio's en ander fraai blik, maar ook de traktoren, paard-en-wagens en skateboards oogstten veel lof van de toegestroomde ouders, familieleden en andere belangstellenden. Aansluitend was er een feest in De Willisstee. foto's peter bakker & vlc


22

14 februari 2014

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

De nieuwe Suzuki Vstrom DL1000 2014

Gun uzelf een onvergetelijke Valentijnsdag… Het gebeurt niet vaak, maar wat is het gaaf om een motor te rijden voordat hij daadwerkelijk in de winkel staat! Hier sta ik dan met een hagelnieuwe Suzuki Vstrom DL1000 2014. De kilometerteller laat uitsluitend nullen zien en dat geeft aan dat er nog geen meter mee gereden is. Desondanks monteert de altijd rustige en aimabele Mario Eikelenboom, eigenaar van Motoport Uithoorn, de groene nummerplaat en wenst hij me met een brede grijns veel plezier. Dus ik mag de eerste ‘shake down’ doen met deze dikke Soes. Voorzichtig ga ik op pad en heb na 200 meter al plezier, wat een fijne fiets! Vstrom De V in deze opmerkelijke naam komt van de V-vorm waarin de cilinders van de motor geplaatst zijn en het woord Strom is het Duitse woord voor stroming. De V-Strom werd geintroduceerd in 2004 en behoort tot de zeer populaire All Round categorie, een soort Off the Road die zich uitstekend voelt op de grote weg en gek is op kleine, bochtige wegen en een minder begaanbaar terrein niet schuwt, of zoals de Engelsen dat mooi noemen: een ‘dual sport motorcycle’. Het is een motorfiets volgens de moderne normen gebouwd: een uitstekende rijpositie, elektronische brandstofinjectie en een aluminium frame voor het lichte gewicht. En voor 2014 is de grootste variant van de Vstrom helemaal aangepakt. Zijn voorganger was al sinds 2008 niet meer leverbaar in Nederland, En heeft hij heel wat veranderingen meegekregen. Niet alleen het uiterlijk is helemaal opgefrist –het is echt een moderne motorfiets geworden– maar ook het motorblok en het rijwielgedeelte ondergingen een enorme update. Ook heeft de nieuwe Vstrom of de DL 1000 veel meer elektronica

meegekregen die onder andere de veiligheid ten goede komt, waarbij de instelbare traction control en ABS in het oog springen en ook nog eens tot de standaard uitrusting behoren. Uiterlijk is het allemaal veel scherper geworden, meer gestyled. Waarbij ik de nieuwe zwart glanzende wielen prachtig vind. Ook de donkerrode kleur is mooi gekozen. De Vstrom heeft een grote schare fans, ik heb al een aantal V's gereden en ben dus heel benieuwd. Inmiddels ben ik een paar kilometer onderweg en heeft de opwinding van een nieuwe motorfiets mijn temperatuur doen stijgen en voelt het waterkoude zonnetje alsof het zomer is. Mede door het lage gewicht van 228 kilogram en de compacte afmetingen van de 1.037 cc sterke V-motor is hij erg lichtvoetig en kan ik bijna niet geloven met een dikke duizend kilo op pad te zijn ook zijn. Ook de uitstekende zit die niet al te hoog is voor mijn lengte (1.82) geeft heerlijke controle en machtig zicht. Even een straatje keren is een fluitje van een cent. Niet alleen het schakelen gaat als het bekende mes door de warme boter (chapeau Suzuki!),

ook het bokkige karakter van de motor heeft plaatsgemaakt voor zijdezacht lopen . Al deze zaken maken het rijden op deze Vstrom een waar feest, waarbij we niet moeten vergeten dat de fiets nog geen meter had gereden. Dat belooft wat voor een netjes ingereden fiets! Ook een leuke bijkomstigheid is dat deze nieuwe Vstrom een stuk zuiniger met de brandstof omgaat dan zijn voorganger. Die liet 1:15 noteren, terwijl deze fiets zonder proble-

men gemiddeld 1:21 moet halen. Na een half uurtje neemt de kou toch de overhand (wat ben ik ook een watje) en keer ik terug naar de basis van deze Vstrom aan de Anton Philipsweg 5-7, te Uithoorn. De nieuwe Vstrom is meer dan een waardige opvolger. Met in het oogspringend de geweldige rijeigenschappen, het soepele motorblok en de nieuwe uitgebreide elektronica. En de prijs? Voor slechts 12.999 euro kunt u eigenaar worden van

deze vette Soes. Helaas is de uitvoering wel wat karig, maar met de enorme lijst van accessoires kunt u de Vstrom helemaal naar uw eigen smaak maken. De motor staat vanaf vandaag (14 februari) in de showroom van Motoport Uithoorn, kom proefrijden en gun uzelf een onvergetelijke Valentijnsdag…

Motoport Uithoorn A. Philipsweg 5-7, Uithoorn Tel 0297 - 540163 www.motoportuithoorn.nl

Politiek nieuws PvdA-GroenLinksLokaalSociaal

De politiek is van iedereen

PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal wil alle inwoners van De Ronde Venen een stem geven in de gemeentepolitiek. Daarom begint haar verkiezingsprogramma met hoofdstuk 0. Daarin kan iedereen de partij wensen meegeven, dingen die men graag gerealiseerd ziet in de komende vier jaar. Wat mag niet ontbreken? Wat moet er écht gebeuren in de komende raadsperiode? Wat mist men? Alles mag. Goede plannen en ideeën die passen bij de beginselen van de partij krijgen een plaats in het hoofdstuk 0. Die beginselen zijn vrijheid, verantwoordelijkheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. “We willen ons programma van en voor iedereen maken”, aldus het lijsttrekkers-duo Ernst Schreurs en Erika Spil. “Ons doel is vitale, sterke dorpen. Dorpen waar mensen samen kunnen wonen en werken, kinderen naar school

kunnen gaan en sociale samenhang mogelijk wordt gemaakt. Samen met inwoners, organisaties en bedrijven willen wij hieraan werken”. Insturen kan tot 1 maart via info@ pvdagroenlinks.com. De fotowedstrijd die de partij eerder startte is overigens ook verlengd tot 1 maart.

CU/SGP en Lijst 8 Kernen

Motie voor verantwoord alcoholbeleid

Verantwoord omgaan met alcohol draagt bij aan de volksgezondheid en is voor de gemeente een belangrijk doel, maar de gemeente kan dat niet alleen. Als ze dat doel wil bereiken, is de samenwerking met sportverenigingen bijzonder belangrijk. In het voorstel van de ChristenUnie-SGP en Lijst 8 Kernen, dat vorige week donderdag door een ruime meerderheid van de raad (resp. 21 voor en 3 tegen) werd gesteund, krijgt het college de opdracht om met de sportverenigingen van de gemeente De Ronde Venen in overleg te gaan om een convenant te sluiten met

afspraken over een terughoudende alcoholverstrekking. Doel van het voorstel is dat de verenigingen een verantwoord alcoholbeleid doorvoeren en dat ze beseffen dat ze ook zelf verantwoordelijk zijn. Verschillende sportverenigingen in ons land voeren al een terughoudend beleid met betrekking tot alcohol bijvoorbeeld door de verkoop van zogenaamde alcoholvrije ‘happy-drinks’. De fracties willen verenigingen ondersteunen die kiezen voor een verantwoord alcoholbeleid. De gemeente kan hierbij helpen door bijvoorbeeld trainingen aan te bieden, zoals de Instructie Verantwoord Alcohol Schenken voor barpersoneel op locatie en de cursus Sociale Hygiëne.

Ronde Venen Belang

“Samen krijgen we het voor elkaar”

Ronde Venen Belang (RVB) kan zich als lokale partij exclusief richten op de belangen van de inwoners en ondernemers in (alle kernen van)

De Ronde Venen. Daarbij beschouwt RVB een innige samenwerking van inwoners, lokale ondernemers en de gemeente als de sleutel tot succes. De tijd dat de gemeente bepaalt en de inwoner betaalt is definitief voorbij. Samenwerken is de toekomst. Want de gemeente, dat zijn wij met z’n allen. Inwoners, ondernemers en gemeente hebben ieder zijn eigen kennis en ervaring, op de meest uiteenlopende terreinen. Door juist die krachten te bundelen en van elkaars sterke punten gebruik te maken, komen we sneller tot tastbare resultaten, waar iedere Rondevener van profiteert. Dat is praktisch, effectief en goedkoper. Veel aandacht is er in het programma van de partij voor de kernen, met ieder zijn eigen aandachtspunten. Lijsttrekker Anco Goldhoorn: “Door een goede samenwerking tussen inwoners, ondernemers en gemeente kunnen we heel veel bereiken en problemen oplossen. Zo willen we echt inhoud geven aan het Kernenbeleid.” Het volledige programma is te vinden op

www.rondevenenbelang.nl

Christenunie-SGP

Debat zorg, economie en duurzaamheid

De ChristenUnie-SGP in De Ronde Venen organiseert een verkiezingsavond op 24 februari over de thema’s Zorg, Economie en Duurzaamheid; de huidige drie hoofdthema’s van de partij in De Ronde Venen. Als speciale gasten zijn o.a. de Tweede Kamer-leden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Roelof Bisschop (SGP) uitgenodigd. Als debatleider treedt de jonge ondernemer/tekstschrijver/ debatleider Herman Meijer opNaast een terugblik en de debatten wordt op deze avond ook de promotiefilm voor de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Iedereen is deze avond welkom in gebouw De Roeping (Kerkstraat 12 in Wilnis; achter de hervormde kerk). Aanvang 20 uur, maar de deur staat om 19:30 al open om u met een kopje koffie en iets lekkers te verwelkomen.


DE GROENE VENEN

14 februari 2014

23

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling

Auto Advies Vrieling

foto patrick hesse

De auto-makelaar van De Ronde Venen In 2010 ontving ik een lezersreactie van de heer Kroezen uit Enschede. Vrij bijzonder, aangezien De Groene Venen daar niet verspreid wordt. Wat beek het geval te zijn; meneer Kroezen had via Marktplaats een auto gekocht die de week ervoor op de autopagina stond. Een Saab 9-3 van Autobedrijf Bouthoorn uit Wilnis. Bij de auto kreeg de klant ook het artikel over de Saab doorgestuurd. Maar de verkoper was niet het autobedrijf, maar Cor Vrieling. Een korte zoektocht leert dat Cor Vrieling een eigen bureau heeft die particulieren en bedrijven bijstaat bij het zoeken naar de juiste auto. Tijd om eens kennis te maken. Cor is de man als je op zoek bent naar de juiste auto, maar daar zelf te weinig kennis voor hebt, of geen zin hebt in een lange zoektocht. Cor's bedrijf Auto Advies Vrieling gaat dan voor jou op zoek naar jouw auto. "Alle autodealers hebben veel modellen op voorraad. Maar de auto waar jij naar op zoekt bent staat er net niet tussen. Betaal je dan toch voor een auto die net niet aan je wensen voldoet? Of neem je de moeite om verder te zoeken? Ik vind het een sport om de auto te vinden die mijn klant wil. En dan ook nog eens voor een goede prijs," aldus een enthousiaste Cor. "Als een klant bij mij komt vraag ik eerst om een tiental zaken op te schrijven die men zoekt in een nieuwe of gebruikte auto. Welke kleur, wat voor model, uitvoering, opties, motorisering en budget. Dan kan ik snel filteren en weet ik precies waar ik naar moet zoeken." In het geval van een zoektocht in opdracht van een bedrijf praat Cor met de gebruikers van de (bedrijfs)auto en wat hun wensen zijn, om die vervolgens met de opdrachtgever kort te sluiten. "Zo kun je binnen de budgetten een goed advies uitbrengen en waar nodig kijken of je nog wat extra opties kunt bestellen voor de medewerkers, zodat zij het werk met nog meer gemak kunnen uitvoeren." Bijzondere opdrachten Een goed advies is geld waard. En uiteraard rekent Cor een fee voor zijn diensten, hoewel die fee's zeer redelijk zijn en al snel terugverdiend zijn door de kortingen die Cor weet te bedingen. "In een tijd waarin autoverkopen terugvallen merk ik dat ik nog steeds veel aanvragen krijg. Al

zie je wel dat sommige mensen een stapje lager gaan bij het kiezen van de opvolger van hun auto. Of dat ze meer kijken naar het milieu. Zeker voor de ondernemer is dat iets wat steeds belangrijker wordt. Kijk maar naar de binnensteden, waar je alleen nog met milieuvriendelijke vrachtwagens mag komen." Maar Cor is niet alleen de tussenpersoon tussen twee partijen. Ook als vaste klanten met pech onderweg staan schiet hij te hulp en helpt de klant weer op weg. "Sommige klanten willen niet dat de Wegenwacht aan hun auto sleutelt, maar willen dat ik dat doe. Met deze klanten heb ik een goede vertrouwensband opgebouwd." En zo gebeurt het dus dat er wel eens bijzondere opdrachten voorbij komen. "Zo heb ik een keer meegemaakt dat een klant een offerte had gekregen voor werkzaamheden aan zijn auto. Toen hij bij de dealer kwam, bleek de factuur flink hoger uit te vallen. De klant heeft betaald en is daarna naar mij gereden en gaf mij de opdracht om een nieuwe auto te kopen, van een ander merk. En dat is waar veel autobedrijven nog fouten maken en klanten verliezen; ze werken niet transparant." Emotie Cor is ooit begonnen in de werkplaats. Met allerlei monteursdiploma's op zak was hij flink aan het sleutelen. Toen hij wilde starten bij de IVA in Driebergen (automotive opleiding) zag hij een vacature bij Land Rover, zijn favoriete merk. Hij kon daar receptiewerk verrichten, maar stelde zelf als voorwaarde dat hij op zaterdag auto's mocht verkopen. Het duurde niet lang, of hij verkocht meer auto's dan zijn col-

Actie bij Haan Van Nieuwkerk: Tanken nog voordeliger Tankstation Haan Van Nieuwkerk heeft de prijs van haar exclusieve brandstof BlueOne95 verder verlaagd. Hiermee is Blueone95 nu vier cent goedkoper dan Euro95 en is het de goedkoopste brandstof van Mijdrecht. BlueOne95 is dé vervanger van Euro95. De brandstof is schoner, levert betere motorprestaties en is nu standaard 4 cent per liter goedkoper dan Euro95. Het voordeel wordt mede mogelijk gemaakt door lagere accijnzen op de milieuvriendelijke brandstof. Alle benzineauto’s vanaf 2001 kunnen overstappen op BlueOne95 en van het voordeel profiteren. Volgens Van Nieuwkerk is de nieuwe

brandstof bij haar station een doorslaand succes. Eenderde van de klanten is inmiddels overgestapt op BlueOne95 en de reacties zijn erg positief: “Ik bespaar 2 euro per tankbeurt en mijn auto rijdt ook nog eens zuiniger”, aldus één van de overstappers. De komende periode zijn er meer acties bij Haan Van Nieuwkerk. Buiten de standaard Superpoints kan men nu sparen voor 85% korting op een luxe messenset en begint in de lente de handdoekenactie weer. Het tankstation is 24 uur per dag open; als de shop gesloten is kan men tanken en betalen via een pinautomaat.

lega en mocht zich volledig richten op de verkoop. "Het gaat niet zozeer om de cijfers, maar je merkt dat als iemand passie heeft voor een merk, de verkoop een stuk sneller gaat." En passie heeft Cor met name voor Land Rover. "Land Rovers zijn auto's met emotie en een bepaalde uitstraling. Niet schreeuwerig, maar enigszins klassiek, met klasse, maar met ongelofelijke offroad capaciteiten." Internet is werkterrein Na negen jaar in Nieuwegein en vier jaar in Hilversum gewerkt te hebben bij Land Rover-dealers, kwam hij terecht bij een universeel autobedrijf. Maar al gauw zag Cor in dat hij voor zichzelf wilde beginnen. En zo geschiedde. In 2010 startte hij Auto Advies Vrieling vanuit huis. Geen showroom. Internet is zijn werkterrein. "Via mijn website en Marktplaats.nl weten mensen mij te vinden. Maar de meeste mensen vinden mij door mond-tot-mond-reclame. Omdat ik samenwerk met diverse autobedrijven uit de regio, maar ook met goede contacten buiten de regio, heb ik zo nu en dan zeer interessante modellen die ik kan aanbieden. Uiteraard kunnen mensen ook een verzoek indienen via mijn website." Cor biedt ook andere diensten aan. Naast het onderhoud van de auto, winter- en zomerbanden, biedt Cor ook snelle service als het gaat om ruitschade. "Ik vind dat ik met mijn bedrijf meer service moet bieden dan een regulier autobedrijf. En dat doe ik dan ook. Als je een pit of barst in de voorruit hebt dan kun je mij bellen en handel ik ook alles af met je verzekeraar. En als je het als ondernemer te druk hebt om je bedrijfsauto naar de garage te bren-

"Ik vind het een sport om de auto te vinden die mijn klant wil. En dan ook nog eens voor een goede prijs," aldus een enthousiaste Cor Vrieling. gen, dan zorg ik daarvoor, zodat je zelf de hele dag door kunt werken en geen tijd verliest."

naar een nieuwe of gebruikte auto, dan loont het om Cor eens een belletje te geven.

Cor Vrieling is enthousiast en gepassioneerd. Met zijn kennis van techniek en passie voor auto's weet je zeker dat hij het onderste uit de kan haalt om de juiste auto te vinden voor de juiste prijs. Bent u op zoek

Auto Advies Vrieling Herenweg 1, Wilnis Tel: 06-15504990 E-mail: info@autoadviesvrieling.nl www.autoadviesvrieling.nl

Rondeveense schaatsers bij Alternatieve Elfstedentocht We zijn zo in de ban van de schaatsprestaties in Sotsji, dat we bijna vergeten dat er ook diverse schaatsenrijders uit De Ronde Venen de Alternatieve Elfstedentocht –geheel of gedeeltelijk– hebben gereden op de Oostenrijkse Weissensee. De eerste toertocht van 22 januari j.l. is niet doorgegaan i.v.m regen en te hoge temperaturen. Bij de tweede toertocht van 25 januari j.l. was het parcours slechts 4.2 km. Vandaar de afwijkende km. standen van de rijders. I.v.m. het slechte ijs en erg korte baan zijn er een aantal rijders uit De Ronde Venen niet gestart. En heeft niet iedereen de afstand kunnen schaatsen die hij of zij van plan was. Bij de derde toertocht was het parcours 8.3 km en bij de 4e tocht 12.5 km.

3e Alternatieve Elfstedentocht – 29 januari 2013

2e Alternatieve Elfstedentocht – 25 januari 2013

4e Alternatieve Elfstedentocht – 01 februari 2013

Jan van Breukelen Edwin Pappot Herman Versteeg Piet van Scherpenzeel Welmoed Wiersma Jos Pronk

Philip van Aerssen Tom Snoek Hetty Snoek Han Eisma Kees van Boxel Freek van Rossum

Wilnis Vinkeveen Mijdrecht Mijdrecht Abcoude Abcoude

180.60 km 201.60 km 193.20 km 100.80 km 151.20 km 105.00 km

10.44.40 11.15.13 10.46.38 04.38.31 08.36.34 05.58.13

Cees de Jong Hugo Schrama Daan Kroese Jan-Willem v.Bruchem Hans de Haan Cor Oudshoorn Kees Houtman Freek van Rossum

Wilnis Wilnis Vinkeveen Vinkeveen Vinkeveen Mijdrecht Mijdrecht Mijdrecht

Abcoude Abcoude Abcoude Abcoude Abcoude Mijdrecht

200.00 km 200.00 km 200.00 km 116.07 km 100.00 km 200.00 km 200.00 km 100.00 km

200.00 km 200.00 km 200.00 km 125.00 km 100.00 km 100.00 km

09.11.57 10.02.59 08.47.43 06.19.39 04.31.13 10.14.33 10.14.37 05.01.53

07.14.07 08.37.21 09.42.31 07.21.23 04.53.44 05.18.34


24

14 februari 2014

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

DE GROENE VENEN

Functie: Mensen die echt op zoek zijn naar verandering! Organisatie: Welzijnspraktijk Van den Berg Plaats: Mijdrecht

Functie: MEDEWERKER BEDIENING (m/v) Organisatie: Hotel - Mijdrecht 'Marickenland' Plaats: Mijdrecht

Functie: Leerling oppervlakte behandelaar, fulltime Organisatie: FA. Koppers & van der Hulst Plaats: Wilnis

Functie: Helpdeskmedewerker ICT fulltime Organisatie: Ons Tweede Thuis Plaats: Aalsmeer

Functie: Programmamakers Radio (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker Binnenreiniging Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer

Functie: Junior inkoper bloemen Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Medewerker terrein (zaterdag) Organisatie: Golfcentrum Amsteldijk Plaats: Amstelveen

Functie: Cameraman (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Hoofd operator (voedingsmiddelen) Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Medewerker helpdesk/klantenservice Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Beveiligers Organisatie: Paraat Veiligheidsdiensten B.V. Plaats: Aalsmeer

Functie: Reporter / interviewer (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Commercieel Medewerker Telesales Organisatie: Constructor Dexion Holland BV Plaats: Mijdrecht

Functie: medewerker sales binnendienst (Duits) Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Rijksgediplomeerde Brandwachten Organisatie: Paraat bv Plaats: Aalsmeer

Functie: Redacteur Sport (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Welzijnscoach Organisatie: Welzijnspraktijk Van den Berg Plaats: De Ronde Venen e.o.

Functie: Assistent voorman orderverwerking (planten) Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: MANGATWACHT M/V Organisatie: Paraat bv Plaats: Aalsmeer

Functie: Hoofdredacteur (5u / week) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Parttime magazijnmedewerker (m/v) Organisatie: Van Walraven Bouw/Installatiematerialen Plaats: MIJDRECHT

Functie: Internationaal wegtransportplanner 2325044 Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Pedagogisch Medewerker BSO Abcoude Organisatie: De Klimboom Plaats: Breukelen

Functie: Video editor (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: kwekerijmedewerker Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Oproepkrachten Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Pedagogisch Medewerker BSO Vinkeveen Organisatie: De Klimboom Plaats: Breukelen

Functie: Officemanager Eveleens Makelaars, Aalsmeer Organisatie: Eveleens Makelaars Plaats: Aalsmeer

Functie: Een applicatiebeheerder SQUITXO Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: International Sales Coordinator Organisatie: Walraven Group Plaats: Mijdrecht

Functie: Financieel Administratief Medewerker Organisatie: Advisor ICT Solutions Plaats: Mijdrecht

Functie: allround technisch medewerker Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Medewerker verdeling bloemen (2363252) Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Kandidaat-makelaar (KRMT) m/v Organisatie: Koop Lenstra Plaats: Breukelen

Functie: Sales Medewerk(st)er (bijbaan) Organisatie: Hub Hub Plaats: Amstelveen

Functie: Oproepkracht Pedagogisch Medewerker De Klimboom BSO Organisatie: De Klimboom Plaats: Breukelen en omgeving

Functie: medewerker klantenservice/helpdesk (1239750) Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Junior Chauffeur-Logistiek Medewerker (fulltime) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: M ensen die samen met mij Welness Training Centre Mijdrecht willen opstarten Organisatie: Welzijnspraktijk Van den Berg Plaats: Mijdrecht

Functie: Grafische vormgever/creatief DTPer + CAD tekenaar. Organisatie: Aquafix Milieu bv Plaats: MIJDRECHT

Functie: Part-time verkoopster / vakantiekracht Keurslagerij Bader Uithoorn Organisatie: Keurslagerij Bader UITHOORN Plaats: Uithoorn


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.