De Groene Venen 09-12-2022

Page 1

Tot en met 8 januari volop schaatsplezier in Mijdrecht

Vanaf aanstaande zaterdag 10 december tot en met 8 januari is het volop ijspret op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Dankzij de gemeente, winkeliers vereniging Mijdrecht Dorp en een groot aantal sponsors, is de afgelopen week hard gewerkt aan de opbouw van een prachtige ijsbaan (zie foto van woensdagmiddag). Schaatsliefhebbers kunnen zich naar hartenlust vermaken op de ijsvloer van 16 x 35 meter. De baan is deels overdekt met een tent van 20 x 40 meter met een apart horecadeel, waarvan de opbrengsten geheel naar de ijsbaan gaan. Er vinden veel activiteiten plaats op het ijs de komende weken. Vanaf maandag is er twee weken lang schoolschaatsen voor kinderen van basisscholen, er is G-schaatsen, discoschaatsen op vrijdag, curlingwedstrijden en uiteraard ook vrij schaatsen. Wie niet kan of wil schaatsen is natuurlijk welkom om een kijkje te nemen. Zie pag. 19 van deze krant en kijk op www.ijsbaanmijdrecht.nl voor de actuele openingstijden en het bestellen van kaartjes. foto's arthur van der kooij

orkest luistert Mijdrecht Dorp op

Dweilorkest besloot in coronatijd eens iets geheel anders te doen: normaal zijn de wintermaanden betrekkelijk rustig. Daar is met de oprichting van de DCD-band in 2020 verandering in gekomen. Een Dweilorkest én Charles Dickens – dat zijn twee uitersten, maar daar houden ze van bij VIOS, want er is ook al een Muziekpietenband, een W(inter) W(onder) B(and) -groot, een WWB - ensemble en nu dus ook een Dickens orkest. Vreemd genoeg worden ze bijna nooit gevraagd in eigen dorp en dus zijn de vier orkesten meestal elders te beluisteren. De komende weken wordt in Loosduinen, Voorburg en Huizen gespeeld.

Schaatsplezier verzekerd! vidamakelaars.nl Karekiet 3 in Mijdrecht Vraagprijs: € 699.000,- k.k. Nu iedere zondag open! (16:00-20:00) SCHUIF JE OOK AAN BIJ FAMILY MIJDRECHT? Dorpsstraat 17 | 3641 EA Mijdrecht t.: 0297284964 kom lekker langs of Laat je eten bezorgen www.familymijdrecht.nl Heb je interesse? Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57. Wij zoeken bezorgers! ... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdagof vrijdagmiddag in: Abcoude, Baambrugge & Mijdrecht HORLOGERIE BATTERIJSERVICE KLAAR TERWIJL U WACHT Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565 E W info@ormontre.nl www.ormontre.nl ormontre WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE JAARGANG 25 - WEEK 49 – 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN Dorst Charles
Aanstaande zaterdag 10 december is het Dorst Charles Dickens orkest (onderdeel van de Mijdrechtse Muziekvereniging VIOS) drie uur lang te horen en zien in het Mijdrechtse dorpscentrum, vanaf 12 uur. Uiteraard zijn muziek- en kledingstijl van de D(orst) C(harles) D(ickens) muzikanten geheel afgestemd op de gezellige maand december. Alle klassiekers komen langs, dus het wordt genieten in het Mijdrechtse centrum! Het
Dickens

Bezoekadres

Croonstadtlaan 111 Postbus 250 3641 AL Mijdrecht 3640 AG Mijdrecht

E. gemeente@derondevenen.nl Website

www.derondevenen.nl

Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis Het gemeentehuis is weer open op de tijden die u van ons gewend bent.

Maandag: 8.30 – 20.00 uur Dinsdag t/m donderdag: 8.30 – 16.00 uur Vrijdag: 8.30 – 12.30 uur

Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur.

U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft.

Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen.

Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak!

Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16.

De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl.

AFVALBRENGSTATIONS

Afvalbrengstation Mijdrecht

Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten.

Afvalbrengstation Abcoude Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 09.00 - 11.00 / 13.00 - 15.00 Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten.

SERVICEPUNTEN

Het Servicepunt is alleen open op afspraak. Kom langs, maar kom alleen.

Openingstijden

Abcoude Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude Ma t/m vr 9.00 – 13.00 uur

Mijdrecht

Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur

Vinkeveen Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Ma t/m wo 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Wilnis

Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Contactgegevens

T. 0297 58 76 00

E. info@servicepuntderondevenen.nl www.servicepuntderondevenen.nl

BEZORGKLACHTEN

I. www.degroenevenen.nl/contact T. 0297 38 52 57 | info@degroenevenen.nl

UIT IN DE RONDE VENEN

De uitagenda met evenementen in De Ronde Venen. Theater, film, festivals, lezingen, cabaret, musicals en meer! Kijk op www.uitinderondevenen.nl.

REPAIR CAFÉ MIJDRECHT IN DE BUURTKAMER

G. van Aemstelstr. 5 3641 AP Mijdrecht Iedere tweede en vierde donderdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur

Contactgegevens

T. 0297-288 466 (tijdens openingstijden) E. repaircafemijdrecht@stdb.nl

Gemeentenieuws

Gemeente helpt buitensportverenigingen verduurzamen ALTC: “Fantastisch gebaar om buitensport zó te stimuleren”

De energiecrisis zorgt voor grote problemen. Ook buitensportverenigingen voelen de aanzienlijke kostenstijging. Speciaal voor hen stelt gemeente De Ronde Venen een aantal maatregelen voor: verenigingen versneld laten overstappen naar ledverlichting én een Duurzaamheidsfonds waarmee zij alle andere verduurzamingsoplossingen stimuleert. In totaal is 1,6 miljoen euro door de gemeenteraad beschikbaar gesteld.

Eén van de verenigingen die gebruik maakt van de gemeentelijke subsidie voor de ledverlichting, is ALTC uit Abcoude. Deze tennisvereniging telt bijna 1000 leden en is daarmee één van de grootste sportclubs van De Ronde Venen. “We hadden al langer de wens om onze verlichting te vervangen voor ledverlichting”, stelt voorzitter Peter Coster. “Toen na een storm drie lichtmasten

waren gebroken, kwam deze wens in een stroomversnelling. Nu zijn alle 18 lichtmasten van ledverlichting voorzien.” De voorzitter is blij met het resultaat. “We hebben nu goede verlichting op de banen, verbruiken minder energie en omwonenden ervaren minder overlast van onze verlichting”, zegt hij. “Dat is winst op alle fronten.”

Financiële meevaller

ALTC bekostigde de aanschaf van de ledverlichting uit eigen zak, maar om de subsidie voor alle buitensportverenigingen gelijk te trekken, vergoedt gemeente De Ronde Venen ook investeringen in ledverlichting die al reeds gedaan zijn. Dat betekent dat de Abcoudse tennisvereniging met terugwerkende kracht nog geld ontvangt.

“Die financiële meevaller is meer dan welkom”, vult bestuurslid Ronald Kooyman aan. “In de ledenvergadering van half november is namelijk unaniem besloten om een nieuw, duurzaam clubhuis te bouwen. Het enige dat blijft staan, is de fundering. Daarop komt een compleet nieuw gebouw voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Uiteraard is dit plan nog onder voor behoud van financiering, maar de subsidie van de gemeente is een fantastisch begin.’’

‘Prachtige beweeghoek’

De vereniging uit Abcoude ziet de initiatieven van de gemeente als een mooie impuls voor de buitensport. “Deze subsidie is een prachtig gebaar waarmee de gemeente haar nek uitsteekt voor buitensportaccommodaties en ervoor zorgt dat deze ook in de toekomst kunnen voortbestaan’’, stelt Ronald. “Met ons nog te vernieuwen sportpark én het naastgelegen, gloednieuwe Cruyff Court Matthijs de Ligt hebben we straks weer een prachtige beweeghoek die helemaal klaar is voor de toekomst.”

Buitensportverenigingen die ook gebruik willen maken van de subsidie van de gemeente, kunnen zich aanmelden via sport@ derondevenen.nl. De regeling voor de ledveldverlichting loopt in 2022 en 2023. De regeling voor de overige energiebesparende maatregelen heeft een looptijd van vijf jaar.

Aanmelden voor de kramenmarkt

Eindelijk kunnen we na 2 jaar weer een kramenmarkt organiseren. De uitgelezen kans om (sport)verenigingen onder de aandacht te brengen bij inwoners. De kramenmarkt houden we op maandag 9 januari 2023 tijdens de nieuwjaarsreceptie. De avond start om 19.00 uur in de Willisstee (Pieter Joostenlaan 24, Wilnis). Rond 22.00 uur is de receptie afgelopen. Wilt u er ook met een kraampje staan? Meld u dan aan via www.derondevenen.nl/nieuwjaarsreceptie.

Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

Inwoners met een uitkering of een inkomen niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm kunnen zich uitgebreid verzekeren tegen zorgkosten. Gemeente De Ronde Venen biedt een collectieve zorgverzekering aan, samen met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. De gemeente betaalt een gedeelte van de premie. En inwoners profiteren van vele extra’s.

“Iedereen moet zich goed kunnen verzekeren tegen zorgkosten”, stelt wethouder Cees van Uden. “Inwoners die minder inkomsten hebben, bieden we een steuntje in de rug door mee te betalen aan de zorgverzekering.”

en Zekerheid zegt de zorgverzekering die u nu heeft op. Dat kan als u geen betalingsachterstand heeft bij uw huidige zorgverzekeraar.

Kom naar het spreekuur

Nieuwe

OV dienstregeling

Syntus vanaf 11 december

Let op!! Gaat u op of na 11 december op pad met het openbaar vervoer?

Plan u reis dan tijdig via 9292.nl zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Meer over de nieuwe route leest u op www.syntusutrecht.nl of scan onderstaande QR code met de camera van uw telefoon of tablet.

De gemeente biedt drie aanvullende verzekeringen aan. De AV-Basis voor 141,14 euro per maand is speciaal voor inwoners die geen of weinig zorgkosten verwachten. Het is de meest voordelige aanvullende verzekering, maar geeft zekerheid als dat nodig is. De AVStandaard is er voor 152,53 euro per maand en de AV-Top verzekering voor 174,24 euro per maand.

Aanmelden vóór 22 december Wilt u overstappen? Ga naar www.gezondverzekerd.nl/de-ronde-venen. Doe dit vóór 22 december 2022. U kiest de aanvullende verzekering die bij u past. Na het aanmelden levert u de nodige bewijzen in bij de gemeente. Zorg

• Heeft u hulp nodig bij het aanmelden? Maak dan een afspraak met Zorg en Zekerheid. Plan een online spreekuur in op www. gezondverzekerd.nl/online-spreekuur-plannen.

• Wilt u liever hulp op locatie? Kom dan langs bij het Geldpunt aan de Karekiet 49 in Mijdrecht. Zorg en Zekerheid is bij het spreekuur van 12 december én 19 december tussen 13.30 en 15.30 uur.

2 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
Bestuurslid Richard Kooyman (rechts) bij ALTC in Abcoude
Drie aanvullende verzekeringen met vele extra’s Gemeente betaalt mee aan zorgverzekering
GEMEENTEHUIS
Postadres
Contactgegevens T. 0297 29 16 16 | F. 0297 28 42 81
Bestuurslid Ronald Kooyman (links) bij ALTC in Abcoude

Bekendmakingen en

mededelingen (week 49 – 9 december 2022)

In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving

Zaaknummer Datum verzonden

Opaal 14 in Mijdrecht Het bouwen van een carpoort Z/22/218452 23-11-2022

Scholeksterlaan 23 in Vinkeveen Dakkapel en nokverhoging Z/22/218524 24-11-2022

Herenweg 183 A in Wilnis Dakkapel voorzijde Z/22/218574 25-11-2022

Amsterdamsestraatweg 26 in Abcoude Legaliseren van reeds geplaatste kozijnen Z/22/218647 29-11-2022

Stationsstraat 12 in Abcoude Bouw tuinhuis Z/22/218634 28-11-2022 Futenlaan 21 in Vinkeveen Het vervangen van bestaande kunststof kozijnen voor nieuwe kunststof kozijnen. Z/22/218716 30-11-2022

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden Korenbloem 102 in Mijdrecht Het vervangen van de garagedeur (parkeergarage) Z/22/215526 17-11-2022

Kerkstraat 31 in Abcoude Het plaatsen van zonnepanelen Z/22/215267 17-11-2022

Zuster den Hertoglaan 2 in Mijdrecht Het plaatsen van een dakkapel in het voorgeveldakvlak Z/22/215956 23-11-2022

Amstelkade 66 in Amstelhoek Het plaatsen van een dakkapel in het voorgeveldakvlak Z/22/214678 23-11-2022

Uitweg 25 A in Vinkeveen de erfverharding Z/22/214925 24-11-2022 Herenweg 289 in Vinkeveen Het plaatsen (legaliseren) van twee dakkapellen en een uitbouw met dakterras Z/22/203367 25-11-2022

Piet van Wijngaerdtlaan 60 in Abcoude Het vervangen en vergroten van de dakkapel in het voorgeveldakvlak Z/22/217010 29-11-2022

Wilgenlaan 9 in Vinkeveen de legalisatie van een steigerconstructie Z/22/218243 29-11-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig art. 3.9 Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvragen om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd:

Zaaknummer Datum

Deze aanvraag ligt voor een periode van 2 weken ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16.

Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een schriftelijke zienswijze kenbaar maken tot en met 23 december 2022. Deze kan ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘zienswijze aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 29 16 16.

Vergunningsvrije omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunning(en) is/zijn ingetrokken:

Globale locatie Omschrijving

Piet Heinlaan 3 in Amstelhoek een tijdelijke gebruikswijziging van Kruiskerk Piet H Z/22/204849 24-11-2022 Dorpstraat 44 in Wilnis het realiseren van een afzuiginstallatiepijp Z/22/216646 30-11-2022 Raadhuisplein 2 in Abcoude het plaatsen van een dakopbouw, het wijzigen van kozijnen en het wijzigen van het gebruik op de begane grond Z/22/215096 30-11-2022

Ontwerp omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.10 van de WABO dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning gedurende zes weken ter inzage worden gelegd:

Globale locatie Omschrijving

Zaaknummer Datum verzonden Pijlstaartlaan 1 B in Vinkeveen Brandveilig gebruik dislocatie de Pijlstaart Z/22/213695 07-12-2022

Zienswijze indienen

Tijdens de termijn van inzage kan eenieder schriftelijk zienswijzen (uw mening of opmerkingen) naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. In de zienswijzen moet het volgende staan: omschrijving van het ontwerpbesluit waar u uw zienswijzen op geeft, uw naam en adres, datum, handtekening en motivering. Indien u in uw zienswijzen verwijst naar eerder door u ingediende brieven, wordt u verzocht hiervan een kopie bij te voegen. U kunt ook op afspraak uw zienswijzen mondeling kenbaar maken bij de behandelend ambtenaar. Belanghebbenden worden in beginsel niet-ontvankelijk verklaard in hun beroep bij de administratieve rechter als redelijkerwijs aan hen kan worden verweten dat zij tegen het ontwerpbesluit geen zienswijzen als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht naar voren hebben gebracht.

Aanvraag evenementenvergunning A-categorie De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag voor het houden van een evenement is ingediend:

Datum Evenement/ aanvraag Tijdstip Locatie

Activiteit Zaterdag 1 april 2023 Boksgala 18.00 uur –23.00 uur Sport- en zalencentrum De Willisstee, Pieter Joostenlaan 24, 3648 XR in Wilnis

Sportevenement

Globale locatie

Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden Dr Mees ten Oeverlaan 10 in Wilnis het veranderen van de gevel door het aanbrengen van Keralit gevelbekleding Z/22/218340 29-11-2022

Intrekking omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunning(en) is/zijn ingetrokken:

Globale locatie

Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden Molenland 11 te Wilnis Aanleggen uitweg Z/2022/016774 30-11-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van het intrekkingsbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

WIJZIGING

DATA - Vinkeveen, gehele wegafsluiting Groenlandsekad e

Locatie wegafsluiting De Groenlandsekade is ter hoogte van huisnummer 16 op 6 december 2022 van 07.00 uur t/m 12.00 uur en op 8 en 9 december 2022 van 07.00 uur t/m 16.00 uur in zijn geheel afgesloten voor al het verkeer. De omleidingsroute wordt aangegeven met borden.

Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden wegafsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. werkzaamheden door de firma Van Vulpen. Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.00 uur contact opnemen met de heer N. Dekker van de firma Van Vulpen via T. 06 – 81 36 48 09.

Mijdrecht, gehele wegafsluiting Aalscholver

Locatie wegafsluiting De Aalscholver is ter hoogte van huisnummer 16 op 14 december 2022 van 07.00 uur t/m 15.00 uur in zijn geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en voor fietsers. Voor voetgangers geldt deze wegafsluiting niet. Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden wegafsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. de plaatsing van een prefab uitbouw met behulp van een mobiele telekraan. Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer M. Rozendom van de firma Prefast B.V. via T. 06 – 15 60 7848.

Wilnis, gedeeltelijke wegafsluiting Ringdijk

Locatie afsluiting De Ringdijk is ter hoogte van huisnummer 7 van 5 december 2022 om 7.00 uur t/m 16 december 2022 om 16.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Het verkeer kan passeren maar houdt u rekening met een langere reistijd. Woningen en bedrijven zijn gewoon bereikbaar. Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. het vervangen van een drinkwater transportleiding in opdracht van Vitens. Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.00 uur contact opnemen met de heer B. Tuijtel van de firma Van Vulpen B.V. via T. 06 – 19 17 21 89.

Vinkeveen, gehele wegafsluiting Rietveld

Locatie wegafsluiting

De straat Rietveld is ter hoogte van huisnummers 54 t/m 62 op 13 december 2022 van 08.00 uur t/m 16.00 uur in zijn geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor voetgangers en fietsers geldt deze wegafsluiting niet. Tijdens de werkzaamheden is het eenrichtingsverkeer is dat deel van de straat tijdelijk niet van toepassing tbv de bereikbaarheid van de huisnummers 62 t/m 64.

In verband met de werkzaamheden zijn de parkeerplaatsen ten noorden van huisnummer 34 die dag ook afgesloten. Wij vragen u vriendelijk deze dag hier niet te parkeren.

Reden wegafsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. de aanleg van coax kabel voor de Rietveld 42 in opdracht van VodafoneZiggo.

Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met S. Toorenburgh van de firma BAM Telecom B.V. via T. 088 – 712 37 59.

Vinkeveen, gehele wegafsluiting Baambrugse Zuwe

Locatie afsluiting: De Baambrugse Zuwe is ter hoogte van huisnummer 141G / 180 op 14, 15 en 16 december 2022 van 07.00 uur t/m 16.00 uur geheel afgesloten. Het verkeer zal worden geregeld door verkeersregelaars. Voor voetgangers en (brom-)fietsers (als zij afstappen) geldt deze afsluiting niet. Op de genoemde dagen is de weg na 16.00 uur weer open. Vanaf de Herenweg zijn de huisnummers 141F en 178 bereikbaar en vanaf de Vinkenkade zijn de huisnummers 182 en 141H bereikbaar.

Reden afsluiting: De gehele afsluiting is nodig i.v.m. het lassen van midden- en laagspanningskabels door Quint & van Ginkel. Heeft u vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met R. van Dijk van de firma Buko Infrasupport via

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 3
T.

Bekendmakingen en mededelingen (week 49 – 9 december 2022)

Reden verkeershinder

Deze maatregel is nodig i.v.m. het snoeien van de platanen aan beide zijden van de straat.

Mijdrecht, afsluiting parkeerplaatsen Turkoois

Locatie afsluiting

Enkele

parkeren.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. het aanleggen van een nieuwe coax-kabel ten behoeve van Diamant 44. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.00 uur contact opnemen met de heer M. Uiterwaal van de firma BAM Telecom B.V. via T. 0348 – 47 98 91.

Amstelhoek, verkeershinder Piet Heinlaan en Engellaan

Locatie verkeershinder

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met mevrouw L. van Overveldt van de gemeente De Ronde Venen via T. 0297 – 29 16 16.

Vinkeveen, gedeeltelijke wegafsluiting Demmerik

Locatie afsluiting De Demmerik is ter hoogte van van huisnummer 34 (tegenover huisnummer 5) op 13 december 2022 van 07.30 uur t/m 13.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Het verkeer zal worden geregeld met verkeersregelaars. In verband met de werkzaamheden vragen wij u vriendelijk deze dag hier niet te parkeren.

Reden afsluiting

Deze maatregel is nodig i.v.m. het zagen van asfalt. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer T. Blok van de firma BAM B.V. via T. 06 – 51 48 80 58.

Tijdelijke verplaatsing weekmarkt naar Haitsmaplein

Door de ijsbaan op het Raadshuisplein verplaatsen we de weekmarkt voor 5 weken van het Raadhuisplein naar het Haitsmaplein. In deze brief vertel ik u hier meer over.

IJsbaan op het Raadhuisplein vanaf zondag 10 december

Op maandag 5 december starten we met het opbouwen van de ijsbaan. Op zondag 10 december wordt de ijsbaan officieel geopend. De laatste dag van de ijsbaan is zondag 8 januari. Dan starten we direct met het verwijderen.

Weekmarkt 5 keer op het Haitsmaplein

De weekmarkt gaat op 8 december, 15 december, 22 december, 29 december en 5 januari naar het afgezette parkeerterrein van het Haitsmaplein.

Ook neemt de gemeente de volgende maatregelen

• We zetten een deel van het parkeerterrein af voor de markt;

• Met borden maken we duidelijk dat de markt tijdelijk is verplaatst;

• Publiciteit over de tijdelijke verplaatsing vindt plaats via de lokale kranten en social media;

• De parkeergarage van het appartementencomplex blijft bereikbaar;

• Fout geparkeerde auto’s worden verplaatst;

• De bereikbaarheid van de organisatie, de markt en de gemeente is geregeld.

Wat vindt u belangrijk als u onderweg bent?

De Piet Heinlaan ter hoogte van de huisnummer 1 t/m 33 en de Engellaan ter hoogte van de huisnummers 1 t/m 2 A zijn van 12 december 2022 t/m 14 december 2022 tussen 7.00 uur en 16.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Het werkvak verplaatst zich door de straten. Verkeer kan passeren maar houdt u rekening met een langere reistijd. In verband met de werkzaamheden vragen wij u vriendelijk deze dagen hier niet te parkeren. Gemeente De Ronde Venen werkt aan een nieuw plan voor het verkeer van de toekomst (Mobiliteits- en Verkeersveiligheidsplan 2023-2030) en daar hebben we uw hulp bij nodig.

Aan de slag met inwonerparticipatie

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor het inwonerparticipatiebeleid vast te stel len. Hiermee wordt invulling gegeven aan een belangrijke doelstelling uit het coalitieakkoord ‘In het hart’. Het beleid heeft de naam ‘Afspraken voor lokaal samenspel’. Met 8 duidelijke afspraken legt dit beleid vast hoe de gemeente met inwoners, ondernemers en organisaties wil samenwerken. En hoe we dit met elkaar steeds beter kunnen doen.

Wethouder Maarten van der Greft is blij dat het voorstel er ligt “De gemeente zijn we samen: Inwoners, be stuur en gemeentelijke organisatie. Vaak wer ken we goed samen, maar soms begrijpen we elkaar niet goed genoeg. De afspraken uit het inwonerparticipatiebeleid helpen ons om dit te

voorkomen. Het is mijn ambitie dat alle inwo ners in De Ronde Venen zich betrokken en ge hoord voelen als ze met de gemeente te maken hebben.”

In de afspraken voor lokaal samenspel wordt uitgelegd waarom inwonerparticipatie belangrijk is.

Heeft u nog vragen of opmerkingen?

• Neem dan gerust contact met ons op. Op kantoordagen zijn wij van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 0297 29 16 16. Of stuur een e-mail naar kcc@derondevenen.nl. Voor vragen over de ijsbaan bel 06 10 09 72 10 of stuur een e-mail naar info@ ijsbaanmijdrecht.nl. Iets weten over de markt? Bel dan de voorzitter van de markt, Peter Vermeij. Hij is te bereiken via 06 53 41 11 20.

Ieders belang komt daardoor in beeld en besluiten worden aangevuld met goede ideeën. Dat zorgt voor meer draagvlak. We leven allemaal samen in onze gemeente en een goede samenwerking laat zien dat we rekening met elkaar houden.

Het beleid maakt in 8 afspraken duidelijk hoe we dit kunnen doen

• De inwonerparticipatie-aanpak draagt bij aan 4 doelen: Zorgvuldig besluiten nemen, betere plannen maken, prettig samenleven, draagvlak creëren.

• Direct geraakt? Dan meer te zeggen! Zodat u invloed heeft op plannen in uw eigen buurt.

• Ieders belang weegt mee (inclusief). Ook het belang van mensen die het lastiger vinden om dat te laten horen.

• Samenwerken begint met luisteren. En probe ren te begrijpen wat de ander drijft.

• Elk vraagstuk heeft zijn eigen aanpak. Omdat elk vraagstuk anders is en andere betrokkenen heeft.

• Inwonerparticipatie start zo vroeg mogelijk. Soms zelfs als er nog geen ideeën zijn over op lossingen.

• Communicatie over inwonerparticipatie is duide lijk. Zodat iedereen weet wat hij kan verwachten.

• Inwoners met een initiatief voelen zich welkom bij de gemeente. Er is een duidelijk loket waar iedereen goed geholpen wordt.

Dit lokaal samenspel gaat niet om wat er op pa pier staat, maar om wat we er samen mee doen De gemeente zal zich deze afspraken eigen moeten maken. Dit moet doordringen tot het DNA van de gemeente en de medewerkers.

Naast de 8 afspraken is opgenomen hoe nu al wordt samengewerkt en welke instrumenten daarbij worden ingezet. En is op een rij gezet op welke manieren de gemeente zich verder kan verbeteren. Bijvoorbeeld door vaker meteen bij de start van een plan bij inwoners langs te gaan of door meer over te laten aan inwoners die dat willen.

Op dinsdagavond 20 december neemt de ge meenteraad een besluit over het beleid Het voorstel bespreekt de raad in De Ronde Ve nen eerst tijdens de politieke commissie. Deze is op 7 of 8 december en begint om 19.30 uur. Daarna neemt de gemeenteraad op dinsdag 20 november tijdens de raadsvergadering een be sluit over het voorstel. Deze vergadering is om 19.30 uur. Live zijn de vergaderingen te volgen via RTV De Ronde Venen (Ziggo kanaal 41) of https://derondevenen.raadsinformatie.nl/live.

4 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
030 – 303 13 00.
parkeerplaatsen aan de Turkoois ter hoogte van van huisnummer 18 zijn op 12 december 2022 van 10.00 uur t/m 14.00 uur afgesloten. Wij vragen u vriendelijk deze dag hier niet te
Denk met ons mee over het verkeer van de toekomst en ga naar www.derondevenen.nl/verkeer Of scan deze QR-code met de camera van uw telefoon of tablet.
Groene Venen is ook 24 uur per dag online te lezen op www.degroenevenen.nl.
De

BESTE BURGEMEESTER

Er zijn deze dagen vergelijkbare vragen gesteld over overlast en vernielingen op sommige plek ken in de gemeente.

Dit jaar is de overlast door hard knallend vuur werk al vroeg begonnen. Een aantal jaren gele den was dat regelmatig, te vaak, het geval. Bij zonder ‘positief’ was daarom dat het vorig jaar slechts tot de laatste dagen van december be perkt bleef. Dit jaar is er bij ons in de gemeente, maar eigenlijk ook in veel andere gemeenten, al sprake van vuurwerkoverlast sinds eind no vember. Sowieso is opvallend hoe deze periode op sommige plekken binnen onze gemeente de overlast door jongeren buitenproportioneel is en leidt tot ergerlijke vernielingen. Soms lijkt het tamelijk onschuldig, maar daarom niet min der vervelend: waarom zou je de versiering in de kerstbomen in het winkelgebied van Mijd recht vernielen? Op andere plekken leidt de ‘baldadigheid’ tot pure vernielzucht (speelwoud Wilnis en wisselende plekken in Mijdrecht). Hoewel het lastig is om hier volledig grip op te krijgen, wordt er natuurlijk volop samengewerkt door gemeente, politie, boa’s, bureau Halt en jongerenwerk om dit aan te pakken. Het gaat hier overigens verhoudingsgewijs om veel min derjarige jongens. Zoveel mogelijk gaan we ook de ouders benaderen met het dringende ver zoek om verantwoordelijkheid te nemen bij dit ongewenste gedrag van hun kinderen.

“Hoe gaat het met het gebruik van een specifiek pand, de verbouwing is klaar, maar het lijkt er op dat er niets gebeurt, geen bewoning of activiteiten plaatsvinden?”

Voor deze rubriek krijg ik regelmatig dit soort vragen, dan wordt er daadwerkelijk een pand (bedrijf of woning) genoemd. Ik vind het altijd

wat lastig om ze te beantwoorden. Soms om dat ik het antwoord gewoonweg niet weet, maar vooral omdat het aan de eigenaar zelf is om hierover te communiceren. Wanneer het gaat om een min of meer publieksfunctie, dan kunnen we de eigenaar vragen zelf betrokke nen in de buurt te informeren. Het is denk ik goed om te weten dat de rol van de gemeente bij de concrete invullingen van bestemmingen / locaties beperkt is. De gemeente toetst of iets past in het bestemmingsplan en geeft in vele gevallen een omgevingsvergunning af voor ver bouwingen. Maar of er ook echt gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid die de bestem ming biedt, is niet iets waar de gemeente uit eindelijk iets over heeft te zeggen. Als u als om wonende vragen heeft, is het vanzelfsprekend mogelijk zelf de eigenaar te vragen naar de precieze bedoeling en het tijdpad wat hij of zij daarbij voor ogen heeft. Het is vanzelfsprekend plezieriger voor iedereen als dat actief door ei genaren zelf wordt gecommuniceerd.

“Hoe gaat het met de tussenvoorziening voor status houders in Abcoude?”

Er is hard gewerkt om de accommodatie in orde te maken. Het is de bedoeling dat in de loop van deze en volgende week de eerste mensen arriveren. Als alles volgens verwach ting verloopt dan zullen dat waarschijnlijk voor deze maand 34 personen zijn: 13 kinderen (waarvan 11 minderjarig) en 21 volwassenen. Daarbij gaat het om 6 gezinnen, bestaande uit totaal 21 personen, en 13 alleenstaanden. Bij een paar personen is sprake van uitzicht op gezinshereniging. Voor iedereen geldt dat zij nu de gelegenheid krijgen om na hun verblijf in Ter Apel of een ander AZC eerst ‘even bij te komen’ en dan te beginnen aan hun inburgering. Het zijn allemaal zogenoemde statushouders, dus mensen die de hele procedure bij de Immigra

tie- en Naturalisatiedienst hebben doorlopen en al enige tijd geleden een verblijfsvergunning hebben gekregen. Bovendien zijn ze volgens de regels van de rijksoverheid al ‘toegewezen’ aan onze gemeente. In januari zullen er nog maximaal 20 personen (wederom gezinnen en alleenstaanden) bijkomen. Geleidelijk zullen ze de eerste helft van het jaar doorstromen naar plekken binnen de gemeente.

“Zijn er veel kerstactiviteiten of andere festiviteiten de komende periode?”

Het is goed te merken dat er geen sprake meer is van coronamaatregelen. December is van oudsher weer een drukke maand. Terwijl ik deze rubriek schrijf, zie ik vanuit mijn werk kamer hoe er een enorme ijsbaan wordt opge bouwd op het plein voor het gemeentehuis in Mijdrecht. Zaterdag is deze baan voor het eerst open. Ik denk dat iedereen positief verrast zal zijn over wat hier is neergezet. Echt een gezel lige baan (ze zijn nu bezig de verlichting om hoog te hijsen, zodat morgen de ijsvloer erin kan), met een ijsoppervlakte van 16 x 35 meter. Je hoeft de komende weken niet de gemeen te uit om zelf, met gezin of vrienden te gaan schaatsen. Er zijn nog heel veel concerten en andere activiteiten de komende periode, kijk al leen maar in deze krant wat er allemaal te doen is. Graag wil ik er zelf nu al op wijzen dat wij als gemeente gelukkig weer een nieuwjaarsre ceptie organiseren. Met de traditionele infor matiekramenmarkt met allerlei verenigingen en organisaties in onze gemeente. Zet alvast in uw nieuwe agenda: maandagavond 9 januari, 19 uur in de Willisstee in Wilnis.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@derondevenen.nl

Gemeente De Ronde Venen is het niet eens met nachtvluchten Schiphol

Van 2 januari tot en met 17 oktober 2023 gaat Schiphol onderhoud uitvoeren aan verschil lende landingsbanen. Om toch voldoende vluchten van en naar Schiphol mogelijk te ma ken heeft Schiphol aan het ministerie van Infra structuur en Waterstaat gevraagd of zij kunnen afwijken van de standaardregels over baan- en routegebruik. Dit betekent dat vliegtuigen dan ook tussen 23 uur ’s avonds tot 6 uur ’s och tends deze banen kunnen gebruiken. Gemeen te De Ronde Venen is het niet eens met deze plannen, omdat de nachtvluchten zorgen voor overlast bij inwoners.

Met de huidige vluchtfrequentie en vluchtrou tes staat de leefkwaliteit in De Ronde Venen al onder druk. Vluchten overdag en in de avond tijdens dagelijkse activiteiten worden door

sommige inwoners al als storend ervaren. Vluchten in de nacht zijn van een andere orde. Zeker bij bewoners van oudere huizen waar geluidsisolatie matig tot slecht is. Of in huizen zonder ventilatierooster met een verhoogde geluidwering en mensen die met een raam open slapen. Die mensen wor den vaker wakker van vliegtui gen die ’s nachts overvliegen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de nachtrust van deze inwoners.

Wethouder Cees van Uden: “De mogelijkheid tot nacht vluchten is niet gewenst in onze gemeente. En dat laten we Schiphol en het Rijk weten.

COLOFON

De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers:

Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

Daarom versturen we een brief met onze weer stand tegen deze plannen.” Via de volgende link zijn de vliegroutes over gemeente te zien: www.schiphol.nl/nl/schiphol-als-buur/pagina/woonik-onder-een-vliegroute.

Houdt het dan nooit op

in Wilnis?

Tijdens de jaarwisseling van 2015 werd in Wilnis een speeltoestel in het Speelwoud bruut vernield. Schade 15.000 euro. De verontwaardiging was groot toen dit afgelopen jaar een speeltoestel in de vorm van een brandweerwagen in vlammen op ging. Weer tienduizenden euro's schade en woe dende reacties op Facebook. Van "echt bizar, hoe ziek kan je zijn..." tot aan "Keihard aanpakken die losers, financieel uitkleden en indien mogelijk een gebiedsverbod voor de hele Ronde Venen." Tja, dat krijg je ervan.

...Die koude, regenachtige woensdagavond sta je bij een van de bankjes in het Speelwoud in Wilnis met je vriendjes. Hetzelfde Speelwoud waar jij met diezelfde vriendjes een jaar of 15 geleden zoveel plezier had op de schommel en kabelbaan. En waar je zo hard hebt gelachen die zomer tijdens het voetballen op het veld erachter, dat je er buikpijn van kreeg. Of kwam dat door de zak spekkies die jullie in één keer hadden opgegeten? De zak snoep is er nu nog steeds, alleen vervangen door chemi sche snoepjes. En de limonade is vervangen door een blikje lauw bier. Gezellig, joh!

...Je denkt terug aan dat ene moment, je was een jaar of 9 en aan het voetballen met je vriendjes. Een groep pubers pakte jouw nieuwe bal af en duwde jou in de bosjes, gewoon omdat ze daar zin in had den. Nog nooit was je zo verdrietig, maar ook nog nooit zo boos. Je gloednieuwe bal, die je voor je verjaardag had gekregen. Is dat het moment waar het mis is gegaan bij jou? Was dit het moment waarop je dacht: ‘Mijn nieuwe idolen zijn de New Kids Turbo.’

Als je je lauwe biertje wegsmijt (niet in de prullen bak natuurlijk) en naar het Speelwoud kijkt, wat gaat er dan door je heen? Dit is toch onbegrijpelijk? Zoals deze schommel is aangepakt, dat is geen vandalisme, dat is slopen. Een waar slagveld, want inmiddels is er nog een speeltoestel en het klim touw en waterpomp in de natuurspeelplek van het Speelwoud vernield.

De gemeente zal wel opnieuw met de pet rond gaan voor nieuwe speeltoestellen voor de kinderen. Een bedrag van zomaar 20 duizend euro vermoed ik. Vrijwilligers gaan de natuurspeelplek in het Speelwoud weer opbouwen. Het ‘positieve’ aan deze situatie? De traditie om op Oudjaarsavond een speeltoestel in de brand te steken, gaat waar schijnlijk niet door, omdat alles al gesloopt is. Ben benieuwd wat jij en je vriendjes nu gaan doen?! Vrees dat ik het antwoord al weet.

De wethouder meldde afgelopen week in een com mentaar op Facebook dat een kleine groep jonge ren verantwoordelijk is voor dit gedrag en dat ge meente en politie naar oplossingen zoeken... Dát is nog eens ferme taal. Het gaat helemaal goed komen! En mocht u twijfelen, hou dan het doen en laten van uw eigen pubers eens in de gaten.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Fotografie:

Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Advertentieverkoop:

Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Druk:

Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2022 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 5
LUISTERVINK 2.0
tekst maarten divendal
“Het is net Sinterklaas geweest en de herrie van vuurwerk is nu al enige tijd te horen, dat is toch niet normaal?”

Kort nieuws

Mijdrecht Derde Advent in de Wegwijzer

Op zondag 11 december leidt prof. dr. A. Huijgen uit Kampen de morgendienst om 10 uur in de Christelijke Gerefor meerde Kerk De Wegwijzer. Het thema is ‘Wat wij te verwachten hebben’. Petrus wijst op drie kernwoor den die met verwachting te maken heb ben. ‘alles wat bestaat, zal eenmaal ver gaan’, ‘vernieuwing’ en ‘verlangen’: wie de vernieuwing van alles gelooft, zal er ook naar verlangen en zo zijn of haar le ven ook inrichten.

's Middags om 17 uur leidt ds. A. Ver sluis uit Ede de dienst. De preek gaat over Psalm 13, het thema: ‘Hoelang nog, HEERE, hoelang?’, over de vraag of je ook met klachten bij God terecht kunt. Kort samengevat: een oproep om te worstelen, vol te houden en te zingen. Belangstellenden zijn welkom op Konin gin Julianalaan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf te volgen via de link van kerkdienstmeebeleven.nu op www.cgkmijdrecht.nl/onlinediensten. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/ nieuwsartikel.

Mijdrecht Meditatieve wandeling

Op zaterdagmorgen 17 december organiseert de werkgroep ZinZoe ken een meditatieve wandeling van uit De Rank, Prins Bernhardlaan 2, Mijdrecht. De wandeling draagt het thema ‘Leve de verwarring’, waarover in tweetallen met elkaar van gedach ten wordt gewisseld. Tevens zullen er gedeelten in stilte worden afgelegd. Aanvang om 9.30 uur in De Rank met koffie of thee. Na een korte inleiding gaat men om 10 uur ‘Het Huis uit’. Er wordt in een rustig tempo gewandeld. Terugkeer rond 11.30 uur in De Rank om na te praten met een kopje soep. De kosten bedragen 5 euro inclusief consumpties. Meer informatie over de wandelingen en andere activiteiten is e vinden op www.openhuisderank.nl/ Aanmelden voor de wandeling bij Ma delon Verwer-Ramp op zinzoeken@ pgmijdrecht.nl of tel. 0297-27 24 44.

Oecumenische Adventsviering

Aanstaande zondag 11 december, de derde Advent, wordt er in de Paro chiekerk Sint Antonius van Padua in De Hoef een gezamenlijke advents viering gehouden die om 09.30 uur begint. Het thema is: ‘Verheugt U’ en de voorgangers zijn Fons Stolwijk en Ds. Erick Versloot.

Het Oecumenisch Project Koor zal zingen en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Anita Vos, piano, Anneke Romijn, fluit en Mirjam Vos, viool. Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim van Dijkhuizen. Er is natuurlijk ook samenzang. In deze bijeenkomst overdenken, lezen en zingen we over de tijd dat Jezus werd geboren. Het belooft een mooie, in spirerende dienst te worden.

Scouting Jan van Speyk en Scouting Eliboe bezorgen kerstpost

Ook dit jaar kan men kerstpost door leden van Scouting Jan van Speyk en Scouting Eliboe laten bezorgen. Iedereen kan nog t/m woensdag 14 december kerstpost voor Mijdrecht, Wilnis, De Hoef, Waverveen en Vin keveen (postcodes 3641 t/m 3648 en 1426) afgeven op een van de in leveradressen. Een overzicht hiervan is te vinden op: www.janvanspeyk groep.nl. 'Scoutpost’ kost € 0,50 per kaartje, tegenover € 0,91 via PostNL. Schrijf je kerstkaarten, schrijf daarop

het juiste adres en postcode. Doe je kaarten en het geld (aantal kerstkaar ten x € 0,50) in een grote enveloppe. Schrijf hierop voor de zekerheid je eigen naam en telefoonnummer en lever de enveloppe in op een inlever adres. Zo makkelijk kan het zijn!

Op de website is alle informatie nog eens rustig na te lezen en vindt u de lijst met inleveradressen. Op deze manier houden we het scoutingspel voor iedereen bereikbaar!

Lever DE-punten in voor koffie voor Voedselbank De Ronde Venen

De Lionsclubs zijn na het grote suc ces van voorgaande jaren opnieuw de kerstactie ‘Koffie voor de Voedsel banken” gestart in samenwerking met Douwe Egberts. Het aantal mensen dat een beroep doet op de Voed selbank stijgt fors. De behoefte aan ondersteuning wordt om die reden steeds groter. Vorig jaar december behaalde onze gemeente een nieuwe recordopbrengst voor Voedselbank De Ronde Venen. In totaal werden 1.237.029 DE punten ingeleverd, goed voor 2.605 pakken koffie! Daar mee heeft Voedselbank 120 gezinnen een jaar lang van koffie voorzien.

Dit jaar willen de Lionsclubs van Mijd recht Wilnis, Vinkeveen Waverveen en Abcoude Baambrugge weer hun steen tje bijdragen. Ook in onze gemeente zijn honderdeninwoners genoodzaakt om ondersteuning te zoeken bij de voedselbank. Koffie is met name een product waar de voedselbanken om zitten te springen. Koffie bederft niet en wordt dan ook maar zelden aange boden door supermarkten en andere toeleveranciers. Uw ingeleverde waar depunten worden verzilverd voor pak ken koffie die vervolgens worden gedo neerd aan de Voedselbank DRV. Het inzamelen van de DE-waarde punten wordt gecombineerd met het inzamelen van oud en vreemd geld. Bijna iedere Nederlander heeft wel oud of vreemd geld in huis liggen

waar niets mee wordt gedaan De Li onsclub wisselt de valuta om naar euro’s. Voor iedere 15 euro kan in de derde wereld een arme blinde gratis aan staar worden geopereerd, waar na zij weer normaal kunnen zien, wer ken en leven! Vorig jaar werd 19,8 kg aan oud en vreemd geld verzameld.

Inleveren t/m eind december DE waardepunten, bij voorkeur ge teld, en oud & vreemd geld kunnen t/m eind december worden ingele verd op de volgende adressen:

In Vinkeveen: Jumbo, Albert Heijn, Maria-Oord (receptie), drogisterij De Bree, SMC De Bron en De Groentehal.

In Mijdrecht: Boni, Hema, Hoogvliet en De Dierenspecialist op Adelhof.

In Wilnis: Jumbo,Van Soest Stoffen.

In Abcoude: bij Plus Koot en ook tijdens de jaarlijkse erwtensoepactie van de Lionsclub Abcoude-Baam brugge, die plaatsvindt op zaterdag 21 januari 2023.

Succesvol optreden van de Turfschippers bij Radio

Veronica

Het was voor het eerst dat er een shantykoor optrad bij Radio Veronica, aldus DJ Carstens van Dijk van het Carstenscafé. Het was zo geslaagd dat hij een vervolg optreden niet uit sloot. De Turfschippers begonnen met ‘Deze Zee’, een lied van Rob de Nijs. Vervolgens werd de hit ‘Dorp aan de Plas’ met veel animo gezongen.

Het laatste lied ‘Last Farewell’ van Roger Whittaker’ met solist John van Rijn klonk prachtig in de tot studio omgebouwde hal. Als toegift kwam met de ‘Drunken Sailor’ en een, door één van de gasten gecomponeerd, ‘Louis van Gaal-lied’ een einde aan het nachtelijke optreden van Shantyen Zeemanskoor de Turfschippers.

Omroep maakt drie dagen lang live radio en TV bij de ijsbaan in Mijdrecht RTV Ronde Venen bindt

Van vrijdag 16 december om 15 uur tot zondag 18 december 18 uur zijn de radio- en televisiemakers van RTV Ronde Venen te vinden langs de zij lijn van de schaatsbaan in Mijdrecht. De vaste gezichten van de omroep maken drie dagen lang uitzendingen vanuit een studio in het gemeente huis, waar ze speciaal voor deze ge legenheid gebruik van maken.

Voor de omroep is dit de uitgelezen kans om mooie items te maken en ook een klein beetje een feestje te bouwen op de ijsbaan. “We willen vooral laten zien dat we een leuke omroep zijn in het hart van de samen leving”, aldus Tijmen Molenaar, eind redacteur televisie en radiomaker.

“Stiekem hoop ik ook dat mensen die altijd al eens iets met radio of televisie

schaatsen onder

hebben willen doen, nu van dichtbij kunnen zien dat we echt een heel leuk team zijn met veel jonge makers.”

Wie geïnteresseerd is kan de camera mensen, presentatoren en radioma kers van RTV Ronde Venen dat week end gewoon even op de schouder tikken! Maar ook als je zin hebt in een hoop gezelligheid en leuke muziek kun je zeker even langskomen op het Raadhuisplein, of kun je live meeluis teren of -kijken op radio en TV.

RTV Ronde Venen is te beluisteren in de ether op 105.6 FM, via de kabel op 101.9 en 101.3 FM en wereldwijd via de website. De televisieprogramma's zijn te zien via Ziggo op kanaal 41 en digitaal via kanaal 31.

Zonnebloemgasten genoten van smartlappenkoor Inloophuis ’t Anker

6 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
De Hoef
Vrijdag 2 december jl. genoten ruim 40 Zonnebloemgasten van Wilnis/De Hoef in de kantine van CSW van een optreden van ‘Licht het Anker’, het smartlappenkoor van inloophuis ’t Anker uit Mijd recht. Er klonken bekende Oudhollandse liedjes door de zaal: ‘De Zuiderzeeballade’ en ’Daar bij die molen’. Er werd uit volle borst meegezongen en het was vreselijk gezellig. Denk daar nog ’n advocaatje met slagroom en wat lekkere borrelhapjes bij en u kunt zich voorstellen hoe leuk het er was. Na afloop was iedereen vol lof. Dank aan het smartlappenkoor en aan de vrijwilligers van CSW.

Sinterklaas valt in slaap op basisschool Kids College

De afgelopen weken heeft Sinterklaas regelmatig gebruik gemaakt van de werkkamer in basisschool Kids Col lege in Wilnis. De kinderen hebben zelfs een bedje voor hem klaar gezet. Sinterklaas kan dan een dutje doen, als hij moe is van al het werken. Zijn staf heeft hij ook een keer per onge luk laten staan. Maar in de ochtend was Sinterklaas altijd weer op tijd aan het werk, dus de kinderen hebben hem nooit aan het werk kunnen zien. Tot maandagochtend 5 december…. Het bleek dat hij nog lag te slapen in zijn bed. Samen met de Pieten heb ben de kinderen hem wakker ge schreeuwd. De Pieten hadden gezel

lige muziek mee, en op het schoolplein werd er een echt dansfeest van gemaakt. Daar werd Sinterklaas wel wakker van.

Alle leerkrachten, ou ders en kinderen heb ben mee gefeest. Zelfs Sinterklaas heeft mee gezongen en gedanst. Wat was hij blij om ie dereen zo te zien genieten. Hij heeft een bezoek gebracht aan alle kinde ren. De kinderen werden verwend met pepernoten en hebben allemaal een mooi cadeau gekregen. Geluk

kig werd er geen kindje overgeslagen. Het was een prachtige ochtend, met allemaal blije gezichtjes. Wat waren ze blij

Sinterklaas vierde verjaardag bij De Eendracht en Hofland

Op vrijdagmorgen 4 december was het ondanks het gure weer gezellig druk op het schoolplein van basisscholen OBS De Eendracht en RKS Hofland. Uit de luidspreker klonk het sfeervolle Sinterklaas repertoire en iedereen zong uit volle borst mee. De leerlingen trap pelden van kou én ongeduld, zou de Goede Sint nog komen en welk ver voermiddel had hij dit jaar uitgekozen? Lang hoefden ze niet meer te wachten want ineens zagen ze iets wat echt nog nooit op het schoolplein was binnen gekomen. Een soort kar op wielen met een grote rode strik erop… en zagen ze nou ook een rode mijter? Jawel, daar was de Sint met alle Pieten weer, wat een feest! De Sint had dit jaar besloten om het wat overzichtelijker te houden. Geen gedoe met mijter af in de auto, maar gelijk transparant in het zicht van zijn doelgroep.

In een mum van tijd rolden de Pieten al weer over elkaar heen en liep de Sint als altijd heel bedaard zijn rondje langs alle kinderen om handen te schudden!

Wat hadden ze hem gemist! Sint droeg een klein koffertje en de vraag werd al snel gesteld: “Sint, wat zit er in uw kof fertje?” Het bleek de favoriete knuffel van de Sint te zijn. Toch aardig om te weten dat zelfs Sint een favoriete knuf fel heeft. Na een klein half uurtje was het tijd voor de Sint om zijn traditio nele warme chocolademelk te drinken voordat hij plaats zou nemen in zijn Bisschoppelijk paleis. En zo bijzonder? Sint had besloten om exclusief voor Hofland en Eendracht zijn verjaardag ietsje naar voren te halen en vierde hij zijn verjaardag bij de twee scholen. Tot zijn grote verrassing waren er slingers opgehangen, was er een taart gebak ken en mocht hij een speciale verjaar dagsmuts dragen!

Hoe oud Sint werd? Dat wil de Sint graag voor zichzelf houden, zoiets vraag je echt niet aan een wat ouder persoon! Een fijne decembermaand, namens Sint, zijn Pieten, en beide scholen.

Loyals verlengt sponsorcontract Argon

Na lange tijd weer open avonden op het VeenLanden College

De open avonden van het VeenLan den College (VLC) waren op dinsdag 29 november in Vinkeveen en op don derdag 1 december jl. in Mijdrecht. Met de ervaring van voorgaande jaren koos de school ervoor het eerder in het schooljaar te doen dan anders. Het was voor alle medewerkers van de school heel fijn om eindelijk weer op deze vertrouwde manier kennis te kunnen maken met de leerlingen uit groep 8 en hun ouders/verzorgers.

VeenLanden College kijkt terug op geslaagde open avonden in goede sfeer.

De bezoekers kwamen op deze avon den meer te weten over het VLC. Aan ieder talent wordt gedacht op het VLC: of het nou sport is, onderne mend onderwijs, techniek of kunst en expressie, er is genoeg te beleven op school.

In Vinkeveen was veel belangstelling voor het gepersonaliseerde onder

wijs. 2022 is een gedenkwaardig jaar voor locatie Vinkeveen, omdat zij offi cieel partnerschool Kunskapsskolan* zijn geworden. Dit betekent dat zij het Kunskapsskolan programma en het Quality Framework als uitgangspunt voor de gehele school hanteren. De school heeft een goed traject doorlo pen om samen een gedeeld doel, ka der en begrip op te bouwen van wat er voor goed gepersonaliseerd onder wijs nodig is. En daar is men trots op.

Via www.veenlandencollege.nl kun je je nog inschrijven voor de lesmiddag op locatie Mijdrecht op woensdag 15 fe bruari 2023 en/of voor de lesmiddag in Vinkeveen op woensdag 8 februari 2023. Je bent welkom op het Veen Landen College en zo is het maar net.

* Noot: Kunskapsskolan is een vrij nieuw onderwijsconcept voor geper sonaliseerd leren, ontwikkeld in Zwe den — Red.

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenis sen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en klei ne avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Budgetboodschappen

Inmiddels doen we al een paar we ken op rij boodschappen bij een van de budgetsupermarkten. Financieel scheelt het flink; ik schat in dat we zo’n 10 euro per week minder uitge ven. Als we dat consequent voortzet ten, is dat een besparing van meer dan 500 euro op jaarbasis. Dat loont toch wel de moeite.

Zelfs het systeem van de winkel lijkt te wennen. Elke keer leren we een beetje bij. Zo weten we nu dat we het allergrootste formaat winkelwagen moeten gebruiken. Dan maak je de kans op het pletten van kwetsbare producten het kleinst.

Het afrekenen blijft het uitdagend ste deel, maar ook daar worden we steeds handiger in. Zo heb ik ontdekt dat je er eigenlijk voor moet zorgen dat je niét direct aan de beurt bent zodra je op de kassa afloopt. Wie iemand anders voor laat gaan, boekt tijdwinst om zelf de producten orde lijk op de band te plaatsen. Dat helpt enorm, want als de caissière wél boodschappen gaat scannen terwijl jij nog bezig bent om ze op de band te leggen, kun je het wel vergeten. Ie mand anders voor laten gaan is niet alleen een vriendelijke gebaar aan een ander, maar in dit geval dus ook aan jezelf.

Tot slot de worsteling met de ver schrikkelijk korte afruimband na de caissière. Daar heb ik ook iets op bedacht: bouw vertraging in. Alle groenten en fruit worden bij deze winkel door de caissière afgewogen. Dat kost tijd en die tijd kun je in je voordeel gebruiken. Spreid groen ten en fruitstukken dus uit over de band. Eerst een paar gewone pro ducten, dan een handvol losse ap pels, vervolgens weer wat gewone producten, gevolgd door een paar losse peren, etc. Daar is de caissière wel even zoet mee. Perfect, want dat geeft tijdwinst. En die tijd heb je no dig om je boodschappen fatsoenlijk in te pakken.

Met deze oplossingen is het redelijk goed te doen. Sterker nog, ik krijg er zelfs een heel klein beetje lol in. En voor die 500 euro op jaarbasis is het ook nog eens de moeite waard.

Je zult het systeem moeten verslaan. Anders verslaat het systeem jou (of in ieder geval je breekbare boodschappen).

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 7
kok GROTE VERHALEN
tekst rosanne
Vinkeveen Vinkeveen Mijdrecht Mijdrecht dat Sinterklaas is langs ge weest.
Zaterdag jl. is het
aflopende
contract met sponsor Loyals, vertegenwoordigd door Cornee van der Panne, voor de duur van maar liefst 4 jaar officieel verlengd en ondertekend. Loyals BV is gevestigd in het imposante gebouw op de Industrieweg 15 in Mijdrecht en is gespecialiseerd in o.a. digitale marketing, content, advies en branding. SV Argon is bijzonder trots samen te mogen werken met dit toonaange vende internationale bedrijf, dat de komende jaren Argon’s onmisbare website met koppelingen naar diverse app's en sociale media draaiende zal houden.
Foto: v.l.n.r. Ton Goedemoed (voorzitter SV Argon), Cornee van der Panne (operationeel manager Loyals BV) en Marco Bakker (commerciële zaken SV Argon).

Vanaf aanstaande zondag:

Nieuwe dienstregeling OV

Op zondag 11 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Voor de inwoners van De Ronde Venen verandert er veel. Buslijnen 126 en 130 krijgen vanaf Mijdrecht Centrum een snellere route richting Vinkeveen, Am sterdam Bijlmer Arena en Breukelen. Lijn 123 rijdt voortaan de hele dag via Wilnis en Mijdrecht Cen trum door naar Uithoorn Busstation. In het weekend blijven er ook bussen rijden door Wilnis en via Bo zenhoven. Ook rijdt lijn 120 voortaan via station Ab coude en halteert lijn 126 in de buurt van het AMC.

Reizigers stappen bij de haltes Mijdrecht Centrum, Groot Mijdrechtstraat, Energieweg en Marickenlaan op, op de snelle buslijnen 126 en 130. Bij deze haltes wor den extra fietsenstallingen en bushokjes aangelegd.

Nieuwe halte

De halte Marickenlaan is een nieuwe halte bij de ro tonde Marickenlaan/Mijdrechtse Dwarsweg. Inwo ners van Wilnis kunnen met fiets naar deze haltes of pakken de bus naar Mijdrecht Centrum of Vinkeveen om daar over te stappen.

Richting Utrecht kan ook gereisd worden met lijn 123 via Woerden.

Kortere reistijd vanuit Mijdrecht en Vinkeveen

De wijzigingen dragen bij aan een kortere reistijd voor bewoners van Mijdrecht en Vinkeveen rich ting Uithoorn, Amsterdam en Breukelen. Daarnaast wordt de overlast voor bewoners van de Burge meester Padmosweg verminderd. En het bedrijven terrein en de woonwijk De Maricken worden beter bereikbaar met openbaar vervoer.

Met ingang van de nieuwe dienstregeling worden er drie bushaltes opgeheven (Burgemeester Padmos weg, Ondernemingsweg, Hofland/Provincialeweg). Voor deze haltes zijn er binnen een afstand van on geveer 400 meter alternatieve bushaltes te vinden.

Let op! In het reisadvies/dienstregeling kan een fout staan. De halte Ir. Enschedeweg in Wilnis wordt niet bediend. In plaats van deze halte, maken reizigers gebruik van de halte Marickenlaan in Wilnis.

Meer informatie

De communicatie over de nieuwe dienstregeling, in clusief alle nieuwe folders en lijnnetkaarten van de bussen, van Syntus Utrecht is te vinden op syntusutrecht.nl/dienstregeling.

Een reis kan ook worden gepland via een van de reis planners. De nieuwe dienstregeling is verwerkt in de reisplanners voor reizen vanaf 11 december.

8 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN Familieberichten www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk! Informatie of melding van overlijden: 06-16089868 van gelderen & stork uitvaart waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997 Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl 1067-0002 Adv in groene venen G&S uitvaart 127x66mm V 1.indd 1 25-08-20 10:06 Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen Uitvaartcentrum Vinkeveen Kerklaan 2a, 3645 EV Vinkeveen info@robvandevelde.nl www.robvandevelde.nl (0297) 583 448 24/7 BEREIKBAAR Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.
Snelle buslijnen 126 en 130

Wie kent de familie van H. Trompert uit De Hoef?

Aan de Oostzijde 73 in De Hoef - op de plek waar Agnes Rademaker nu woont - stond jaren lang een bakkerij. Dertig jaar geleden werd dat gebouw gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het enige dat bewaard bleef, is de gedenksteen. En die is nog altijd in Agnes’ bezit. Zij zou hem graag schenken aan de nazaten van de grondlegger. Naar hen wordt nu gezocht.

De gedenksteen is met haar afmeting van 30 bij 22 centimeter flink groter dan een baksteen. Bo vendien is deze steen enorm zwaar. “Hij was inge metseld in de buitenmuur van de oude bakkerij”, licht Agnes toe.“Toen wij het gebouw sloopten, hebben wij ervoor gekozen deze steen te bewa ren. Hij heeft altijd bij ons op de vliering gelegen.”

En nu was het tijd om de vliering op te ruimen. “Daar kwamen we dus de gedenksteen weer te gen”, lacht Agnes. “Natuurlijk kunnen we hem gewoon weggooien, maar dat vind ik zonde. Mis schien zijn er nazaten van deze bakkersfamilie in leven en kunnen we de steen aan hen schenken.”

Hoewel de steen al aardig versleten is, kon met behulp van een schoolbordkrijtje het reliëf worden bijgewerkt. Zo is te lezen dat hij is gelegd door H. Trompert, toen 10 jaar oud. Op de regel daaron der staat: 18 9/4 78. “Ik vermoed dat daarmee bedoeld wordt dat de steen gelegd is op 9 april 1878, maar helemaal zeker weet ik dat niet. Wel licht dat een historische vereniging meer duiding

kan geven over de wijze waarop vroeger dit soort jaartallen werd weergegeven.”

In de zoektocht naar nazaten van de bakkersfami lie plaatste Agnes al meerdere keren een kort be richtje in de krant. “Daarnaast heb ik een bericht op Marktplaats gezet en rondgevraagd bij een aantal oudere mensen in De Hoef. Dat heeft nog altijd niets opgeleverd. De naam Trompert is geen Hoefse naam.”

Die naam blijkt ook vermoedelijk al langer uit het dorp verdwenen. ”Wij kochten de bakkerij van de familie Steen”, stelt Agnes. “Daarvoor heeft de fa milie Loman jarenlang de bakkerij gehad en daar vóór nog de familie Beuk. Wellicht zat de familie Tromp daar dus nog voor... Ik laat het me graag vertellen. Zo’n steen heeft toch een waarde en daar hoop ik iemand dus alsnog blij mee te kun nen maken.”

Wie meer weet over de geschiedenis van de bak kerij of over nazaten van H. Trompert, kan Agnes bereiken op: h.rademaker73@hotmail.com

Vijf veelgestelde vragen en antwoorden Uw naaste overlijdt; wat moet u regelen bij de Belastingdienst?

Wanneer er iemand in uw omgeving overlijdt, komt er veel op u af. Het is logisch dat het re gelen van belastingzaken dan niet één van de eerste dingen is waaraan u denkt. Dat begrijpt de Belastingdienst goed. Om u te helpen biedt de Belastingdienst informatie op maat voor iedereen die een naaste verliest, en geeft antwoord op vijf veelgestelde vragen.

Natuurlijk is iedere situatie anders. Daarom vindt u aan vullende informatie en een persoonlijke checklist voor nabestaanden op belastingdienst.nl/nabestaanden. Na het invullen van enkele vragen ziet u in de checklist wat u in uw situatie moet regelen.

1. Moet ik een overlijden doorgeven aan de Belastingdienst?

Nee, de Belastingdienst wordt hier door uw gemeente van op de hoogte gebracht. Een overlijden hoeft u dus niet zelf door te geven.

2. Hoe geef ik een contactpersoon door aan de Belastingdienst?

Kort na het overlijden stuurt de Belastingdienst een brief naar het adres van de overledene. Daarin wordt gevraagd om een contactpersoon door te geven. Zo kan de Belastingdienst post sturen naar de juiste per soon. Het is belangrijk dit snel te doen. Ook als u op hetzelfde adres blijft wonen als de overledene, bijvoor beeld omdat u samenwoonde.

3. Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen voor de overledene?

U krijgt automatisch bericht als u aangifte inkomsten belasting voor de overledene moet doen. In veel ge vallen doet u aangifte over het jaar van overlijden. En als dat nog niet gedaan is, moet u soms ook aangifte doen over het voorgaande jaar. Een voorbeeld: als uw naaste in februari overleed, dan doet u aangifte over het vorige jaar (2021) én over de maanden januari tot en met februari (2022). Uw naaste heeft in 2022 name lijk geen aangifte over 2021 kunnen doen.

De uitnodiging om aangifte inkomstenbelasting te doen over het vorige jaar komt altijd in februari. De uit nodiging voor het doen van de aangifte over het jaar van overlijden volgt binnen 5 maanden na het overlij den van uw naaste. Wie na 5 maanden niets heeft ont vangen, kan contact opnemen met de Belastingdienst voor een aangifte.

4. Mijn naaste kreeg ook toeslagen. Wat moet ik daarmee doen?

Wanneer alle gegevens bekend zijn, krijgen erfgena men een definitieve berekening van de toeslagen. Ontving de overledene te weinig? Dan betaalt de dienst Toeslagen het verschil alsnog aan de erfgenamen uit. Kreeg de overledene te veel? Dan moeten de erfgena men dit bedrag terugbetalen.

Als uw partner overlijdt, zet de dienst Toeslagen de toe slagen die op naam van de overledene stonden, over op uw naam. En staan de toeslagen al op uw naam? Dan verandert het toeslagbedrag dat u ontvangt. Tip: check als achterblijvende partner of uw eigen in komen goed is doorgegeven en of uw vermogen niet te hoog is. Na overlijden van uw partner verandert het in komen meestal, bijvoorbeeld door een nabestaanden pensioen of doordat de hoogte van het AOW verandert. Vul ook voor toeslagen de checklist in om de regelingen voor uw persoonlijke situatie te bekijken.

5. Wat is het verschil tussen erfbelasting en inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting betaalt u namens (en met het ver mogen van) de overledene over het salaris, pensioen of ander inkomen en vermogen van de overledene tot het moment van overlijden. Daarnaast kan het zijn dat u zelf erfbelasting moet betalen. Bijvoorbeeld als u een geldbedrag of een waardevol kunstwerk erft. De belas ting die u moet betalen hangt af van de waarde van de verkrijging (erfenis) en uw relatie tot de overledene. Tip: Met het hulpmiddel Erfbelasting berekenen weet u snel hoeveel belasting u ongeveer moet afdragen.

Binnen 4 maanden na overlijden stuurt de Belasting dienst een brief. In de brief staat wanneer u aangifte erfbelasting moet doen.

Meer weten?

Voor antwoord op andere vragen kunt u terecht op www.belastingdienst.nl/nabestaanden. Ook kunt u on line een afspraak maken om bij de balie hulp te krijgen bij het doen van aangifte inkomstenbelasting van de overledene. En wilt u meer overzicht in wat u als na bestaande nog meer moet regelen met de overheid?

Kijk op www.rijksoverheid.nl/overlijden en maak een overzicht dat past bij uw situatie.

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 9 17 december
Janskerk
GRATIS ENTREE voor iedereen KERSTCONCERT www.cultuurpuntrondevenen.nl Dit concert van Cultuurpunt Ronde Venen is mede mogelijk gemaakt door de gemeente De Ronde Venen. Met medewerking van: DE KERSTMISSEN WinterWonderBand Irina Parfenova en Suzanne Arends ROM-koor Aimée van Delden Greetje de Haan Regiokoor De Ronde Venen
nazaten van bijzondere
INLOOP: 19.30 uur AANVANG: 20.00 uur
Mijdrecht
Gezocht:
gedenksteen
tekst rosanne kok - foto's familie rademaker ▲ De voormalige bakkerij aan de Oostzijde in De Hoef ▼ De betreffende gedenksteen

KUNST EN CULTUUR

Kerstmarkt Wilnis

Op zaterdag 10 december is er van 11 tot 15 uur een kerstmarkt in De Schakel achter de Ontmoetingskerk in Wilnis. Er zijn kerststukjes, kerstversiering, heerlijke baksels, fotokaarten en puzzels te koop. Er is een tentoonstelling van kerststal len en u kunt genieten van een glaasje Glühwein of heerlijke zelfgemaakte erw tensoep.

De opbrengst van deze kerstmarkt is be stemd voor het project van Kerk in Actie ‘Samen tegen armoede’. Door de toren hoge inflatie en de fors gestegen ener gieprijzen komen steeds meer mensen in Nederland in de problemen. Volgens schattingen leven in 2023 ruim 800.000 mensen in ons land onder de armoede grens, onder wie 200.000 kinderen. Kerk in Actie wil mensen in acute nood helpen door samen met de Voedselbank voed selpakketten te maken en uit te delen in heel Nederland en daarnaast samen met Schuld Hulp Maatje mensen uit de schul den helpen te komen.

Volkskerstzang Dorpskerk Abcoude

De jaarlijkse Volkskerstzang zal worden gehouden op dinsdagavond 13 decem ber a.s. om 19.30 uur in de Dorpskerk te Abcoude. De deuren gaan open om 18.45 uur en we rekenen weer op veel belangstelling. Het is ieder jaar een groot feest om met zoveel mensen te luisteren naar het kerstverhaal en om met elkaar de aloude kerstliederen te zingen. Een mooi moment om in kerststemming te komen. De overdenking zal worden ge houden door Karin Smit uit Baambrugge. De schriftlezingen worden gedaan door Debora Pijpers. Medewerking wordt verder verleend door de Abcouder Har monie o.l.v. Elivera van Sloten en de begeleiding op het orgel wordt verzorgd door de heer Peter Staats. Deze keer zal de Cantorij voor ons kerstliederen zingen o.l.v. Else Sterk met Peter Staats op het orgel. We hopen u te kunnen begroeten op deze avond.

Volkskerstzang Vinkeveen

Op maandagavond 19 december wordt voor en door inwoners van Vinkeveen een Volkskerstzang gehouden in de RKkerk in Vinkeveen. Brassband Concor dia, een gelegenheidskoor van ca. 80 Rondeveners en een projectkinderkoor van ca. 50 kinderen zullen deze avond zorgen voor muzikale ondersteuning bij het zingen van diverse kerstliederen. De organisatie van deze avond ligt in handen van de Hervormde Gemeente Vinkeveen, de Protestantse Gemeente Morgenster en R.K. Geloofsgemeenschap Heilig Hart van Jezus. De kerkdeuren zijn die avond vanaf 19:00 uur open, het programma begint om 19:30 uur en duurt tot ca. 20:45. Toegang is gratis, bij de uitgang wordt gecollecteerd voor de Voedselbank de Ronde Venen.

Zondag 11 december: een Ode aan Piet Heemskerk

Lezing: De invasie van de Amerikaanse Rivierkreeften

Op 6 september van dit jaar overleed bioloog en onderzoeker Piet Heems kerk. Piet kwam vaak in het Spoorhuis: hij gaf er in 2018 een lezing over de deplorabele staat van de weidevogels (hij kon ze uitstekend nadoen) in de Demmerikse polder en bezocht met regelmaat het filmhuis en andere evenementen. Zijn scherpe blik duidde op een intelligente maar ook vrien delijke geest met humor.

Met Piet was de lezing over rivier kreeften al in voorbereiding. Dit schreef Piet eerder dit jaar: ‘Bram Koese en Piet Heemskerk, biologen, hebben 11 jaar onderzoek gedaan aan rivierkreeften in de Demmerikse Polder en de Vinkeveense Plas. Bram werkt bij Naturalis en doet onderzoek aan ongewervelden, zoals kokerjuf fers en ook rivierkreeften. Bram en Piet constateerden dat in de Dem merikse Polder een kreeftensoort afneemt en de plaats overgenomen wordt door een andere soort. Hoe is dat te verklaren? Zijn kreeften schadelijk? Zo ja, is daar wat aan te doen?’ Piet en Bram hebben hierover een artikel geschreven in De levende natuur nummer 4 van juli 2021.

In plaats van de lezing die door Piet gehouden zou worden, blikken Bram Koese en Rob Idema terug op Piet Heemskerk en zijn werk aan rivier kreeften.

Bram zal ingaan op het werk van Piet binnen het landelijke trend- en ver spreidingsonderzoek. Rob had vaak contact met Piet over de kreeften omdat dat een gezamenlijke interes se was van Piet en Rob. Piet ving ze echter met fuiken, Rob bewonderde ze met een camera van onder de wa terspiegel. Piet begon in 2010 met het monitoren van rivierkreeften aan de rand van de Vinkeveense plassen. Rob volgt de diverse soorten Ame rikaanse Rivierkreeften in de Vinke veense plassen al vanaf 2000.

17 december in Abcoude Martijn Koning - Appeltjes Schillen (try-out)

We zeggen het niet vaak. Wat we van elkaar vinden. Stel je voor dat we el kaar de hele tijd de waarheid gaan staan lopen te verkondigen. Dan ont staan van die ongemakkelijke situa ties. Martijn Koning heeft daar totaal geen last van. Die houdt juist van on

Julika Marijn & Rembrandt Frerichs Buiten de lijnen, het mysterie van Mondriaan

Als we het kunstenaarsleven van Piet Mondriaan eens om zouden draaien, dan kun je stellen dat hij misschien wel zijn hele leven op zoek was naar de bevrijdende jazz in plaats van het ultie me schilderij. Toen hij in 1940 in New York aankwam, zag hij niet alleen een stad die was als een geometrische droom, maar maakte hij ook kennis met boogiewoogie, jazz en blues. In de akkoordenschema’s, syncopen en ritmiek van de jazz zag hij de toekomst voor de schilderkunst. Hoogtepunt van zijn oeuvre is dan ook zijn onvol

tooide Victory Boogiewoogie.

In de muziektheatervoorstelling Bui ten de lijnen, het mysterie van Mon driaan duikt theatermaakster en actrice Julika Marijn met pianist en componist Rembrandt Frehrichs in het leven van de kunstenaar. Ze tre den op in een bijna leeg, abstract de cor van grote witte vlakken. Met pro jecties van zijn kunstwerken waaiert het verhaal via Amersfoort, het Gein, Amsterdam naar Parijs en New York. En dat alles in ons eigen Theater Piet Mondriaan.

Vier de kerst in Schouwburg

gemakkelijke situaties. Martijn Koning veroorzaakt dan ook regelmatig on gemakkelijke situaties. Sterker nog: Martijn is van het Appeltjes Schillen. Hij zegt wat hij vindt. Hij vertelt ons eens flink de waarheid. Confronterend, keihard, maar ook ontzettend om te

lachen. Als je ertegen kunt. Want deze appeltjes zijn niet voor eitjes. Theater Piet Mondriaan, zaterdag 17 de cember. Aanvang: 20:15 uur. Entree: 20 euro / CJP 14 euro. Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl

foto rens schwering

Amstelveen

Rond de feestdagen staat het programma in Schouwburg Amstelveen in het teken van gezelligheid, vrienden en familie. Kom in de schouwburg in kerst sfeer met de Oudejaars van Dolf Jansen, de Kerstshows van Roué Verveer, zing mee met alle grote hits in de Top 2000 live of kom naar het swingende concert It’s the Most Wonderful Time of the Year van Dennis van Aarssen.

Zing op woensdag 21 december bij de Top 2000 live mee met de grootste hits uit het rock-, pop-, soul, en nederbeat repertoire uit de ‘lijst der lijsten’. Op donderdag 22 december maakt het theater het podium vrij voor de Oudejaars

van Dolf Jansen. Tegenwoordig vinden we het heel gewoon dat alles binnen 10 minuten (!) bij ons thuis wordt gebracht: chips, bananen, ketamine. In zijn 34e Oudejaars maakt Dolf op in 100 minuten (!) chocola van een jaar dat begon met een lockdown en via oorlog uitkwam bij een slutty summer 2.0. Dennis van Aarssen & Bigband zorgt op vrijdag 23 december voor een swingende kerst met zijn eigen Big Band. Geniet van heerlijke kersthits van o.a. Bing Crosby, Jamie Cullum en Frank Sinatra. Of luidt op zaterdag 24 december op onverge telijke wijze de kerstdagen in met de hartverwarmende kerstshow A very funny Christmas van Roué Verveer. Een show vol comedy, zang, dans, mooie verha len, de geweldige HAYP live band én een gast-comedian.

Bekijk de complete theateragenda op www.schouwburgamstelveen.nl

10 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
Lezing: Rivierkreeften: hoe komen we er aan en hoe komen we er vanaf? Door Bram Koese en Rivierkreeften in Vinkeveen. Door Rob Idema Zondag 11 december van 15:00 tot 17:00 uur in het Spoorhuis Vinkeveen. Toegang: € 6,inclusief koffie/thee/lekker. Reserveren via info@spoorthuis.nl Theater Piet Mondriaan, zondag 18 december. Aanvang: 15 uur. Entree: 16 euro / CJP 11 euro. Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl

Kerst met Wim Holla(nd) in de Willisstee

Op donderdagmorgen 15 en 22 de cember organiseert Stichting Venen Muzikaal gezellige Kerst-ochtenden in de Willisstee. Er zullen door ac cordeonist Wim Holla(nd) Vrolijke Nederlandstalige Kerstliederen ten gehore worden gebracht, die als je de melodie hoort, je ze al snel kan meezingen, want tekstboeken zijn aanwezig. Iedereen is welkom. Dus kom en beleef een gezellige Kerst-ochtend op: donderdag 15 en 22 december van 10:00 tot 12:00 uur in De Willisstee,Pieter Joosten laan 24 in Wilnis. Entree 4 euro p.p.

Zaterdag 17 december: Kerstconcert voor iedereen

Op zaterdagavond 17 december vindt in de Janskerk, Janskerkplein 1 te Mijdrecht een bijzonder kerstconcert plaats, een Kerstconcert voor ieder een. De toegang is gratis. Vanaf 19.30 uur wordt u welkom geheten door de WinterWonderBand met hun vrolijke muziek van moderne kerstliedjes. Vervolgens worden vanaf 20 uur in de Janskerk, met zijn mooie akoes tiek, bekende en onbekende kerstliederen gezongen door het ROM-koor, Het Regiokoor De Ronde Venen en Greetje de Haan. Sfeervolle, prachtige klassieke muziek wordt gespeeld door het duo Irina Parfenova (piano) en Suzanne Arends (fluit) en door Aimée van Delden (harp). Het geheel wordt gepresenteerd door De Kerstmissen. Zij weten als geen ander de kersts feer te raken met hun zang en samenzang met iedereen.

KerstInn De Ronde Venen KerstInn De Ronde Venen heeft een behoorlijk aantal prachtige prijzen ter beschikking gesteld, die gewonnen kunnen worden in de voor KerstInn De Ronde Venen zo traditionele kerst bingo. De bingo vindt tijdens het con cert plaats. Hoe werkt dit? Heel sim pel: iedere bezoeker aan het concert ontvangt een bingokaart met daarop 9 vakjes waarin een kerstliedje staat. Zodra er een liedje wordt uitgevoerd die op jouw kaart staat, kruis je het vakje aan. Met kaart waarop alle ne gen vakjes zijn aangekruist kan na af loop van het concert een mooie prijs

worden opgehaald. De prijzen zullen in de kerk uitgestald staan.

Vervoer naar het Kerstconcert Om dit concert ook toegankelijk te maken voor Rondeveense inwoners die niet in staat zijn om op eigen gele genheid naar de Janskerk te komen, hebben de chauffeurs van Auto Maatje aangeboden om inwoners uit De Ronde Venen (m.u.v. Abcoude en Baambrugge, hiervoor gelden andere tarieven) tegen een geringe vergoe ding van en naar het concert te rijden. De vergoeding (contant met de chauf feur af te rekenen) is 2,50 euro voor een enkele reis, 5 euro voor een re tour.

Wilt u hier gebruik van maken? Neem dan, voor vrijdag 16 december con tact op met Servicepunt De Ronde Venen, tel. 0297-587600. U wordt

▲ De Kerstmissen nemen de presentatien van het evenement voor hun rekening

gevraagd uw gegevens achter te la ten en daags voor het concert wordt u dan gebeld met de naam van de chauffeur die u komt ophalen. Het Kerstconcert is een initiatief van Cultuurpunt Ronde Venen. Kijk voor het programma op: www.cultuurpun trondevenen.nl. Mail voor vragen naar info@cultuurpuntrondevenen.nl

Inloop: 19.30 uur; aanvang: 20.00 uur Janskerk in Mijdrecht

Beleef de kerst op Fort bij Nigtevegt

Alvast in de kerstsfeer komen? In het weekend van 17 en 18 december organiseert Natuurmonumenten in samenwerking met Cultuurhuis Piet Mondriaan uit Abcoude ‘Kerst & Wintertuin op Fort bij Nigtevecht’. Het fort wordt omgetoverd tot een echt kerstfort met kerstbomen, vuurkorven, lichtjes, warme chocolademelk en glühwein.

Tijdens dit weekend is er voor jong en oud van alles te beleven. Kom kij ken naar de levende kerststal of doe mee met de OERRR-speurtocht in en om het fort. Luister naar één van de kerstkoren in de genieloods, kom kijken naar de kindertheatervoorstel ling in de poterne, bezoek een minikindercollege van onze boswachter of fortenwacht en geniet van swingende bands. Kortom: voor het ultieme kerst gevoel moet je op Fort bij Nigtevecht zijn. Kijk op: www.nm.nl/kerst-op-fort.

OERRR-speurtocht en mini-kinder colleges

Doe mee met de winterse OERRRspeurtocht en ontdek de natuur én de geschiedenis van Fort bij Nigtevecht. Natuurmonumenten heeft allerlei span

Nieuwe

nende en leuke opdrachten uitgezet, die jou langs alle mooie plekjes van het fort leiden. Alvast een tipje van de slui er: je gaat in ieder geval aan de slag om een kerstdiner voor vogels te maken. En uiteraard gaan we marshmallows of popcorn boven een vuurtje roosteren. Wil je meer over dieren in de winter we ten? Of over forten? Onze boswachters en fortwachters vertellen je hier tijdens een mini-kindercollege van alles over. Ook leuk voor volwassenen!

Cultureel programma van Cultuur huis Piet Mondriaan

Dit is het eerste jaar dat Natuurmonu menten en Cultuurhuis Piet Mondriaan uit Abcoude de handen ineen slaan en samen een kerstfeest organiseren. Met de titel Wintertuin heeft het Cultuur

Klankreizen in 2023

Tijdens een klankreis laat je jezelf meevoeren op de ontspannende wer king van klankschalen en klankstaven afgewisseld met bijzondere geluiden van de tongdrum, sjamanendrum, oceandrum, regenbuis, stemgeluid en tal van kleinere meditatieve instru menten. Een klankreis onderga je, heerlijk liggend op een comfortabel matje of tuinstoelkussen, toegedekt met een slaapzak of een warm plaid, die je wel zelf dient mee te nemen. Na een korte inleiding ervaar je hoe trillingen van klanken je kunnen ra ken tot in je cellen en het diepst van je wezen. Je ervaart een diepe rust maar ook kan het losmakend en heil

zaam werken. Ieder mens vibreert op zijn eigen unieke niveau, wat constant in beweging is. Zo kan elke klank maar ook klankreis weer anders erva ren worden.

Jessica Erdtsieck van SALIG biedt een aantal nieuwe klankreizen aan, op vrijdag 13 januari, 10 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei en 9 juni in ge bouw de Schakel, Dorpsstraat 20 in Wilnis van 20 – 21.30 uur. Deelname is 15 euro per persoon per keer. Kom je met 2 of meer personen, dan betaal je 12,50 euro per persoon per keer. Bijtijds aanmelden is raadzaam via j.erdtsieck@hetnet.nl

huis een prachtig en sfeervol cultureel programma samengesteld. Er zijn ker stoptredens van verschillende koren en de dansers van Sundance. Abcoude beschikt over veel talent want er zijn ook twee bands van de partij. Acteurs Bartho Braat en Carlijn van Ramshorst spelen op beide dagen de kinderthea tervoorstelling GROEI!, geïnspireerd op een verhaal Roald Dahl (5+).

Proef de kerstsfeer ‘Kerst & Wintertuin op Fort bij Nigte vecht’ heeft alle ingrediënten om in de kerststemming te komen. Bezoek de levende kerststal of luister naar een optreden van een kerstkoor. Kerst wordt vaak geassocieerd met lekker eten en drinken. Ook daarvoor kun je

Kom je ook?

‘Kerst op Fort bij Nigtevecht’ kun je op zaterdag 17 en zondag 18 december beleven van 11 tot 17 uur. Kijk voor het programma op www.nm.nl/kerst-op-fort en boek je tickets. Volwassenen be talen 2,50 euro en kinderen 5 euro. Ben je lid van Natuurmonumenten?

Dan betalen volwassenen en kinderen slechts 1 euro. Wil je jezelf verzekeren van een kaartje voor de kinderthea tervoorstelling GROEI!, boek dan een combi-ticket inclusief voorstelling à 5,50 euro voor volwassenen, 8 euro voor kinderen of 3 euro voor leden.

KerstInn ten einde

Wegens het niet kunnen vinden van nieuwe ‘kartrekkers’ wordt deze maand de stekker uit KerstInn De Ronde Venen getrokken. Sinds 2012 heeft een groep van enthousiaste vrijwilligers elk jaar met Kerstmis een activiteit georganiseerd voor mensen die niet alleen thuis de kerst kunnen óf willen vieren. Met hen werd dit feest gevierd zoals kerst bedoeld is: zonder religieuze bijbedoelingen, maar met de intentie om samen te delen. Met eten, verhalen, muziek en gezelligheid. He laas gaat hier een einde aan komen.

Er staat nog een heel klein saldo op de bankrekening van KerstInn De Ronde Venen en dat wordt geschonken aan de organisatie van het Kerstconcert voor Iedereen, dat zaterdag 17 de cember a.s. vanaf 20.00 uur in de Janskerk in Mijdrecht wordt gehou den. Een aantal vrijwilligers van Ker stInn De Ronde Venen zal ook helpen tijdens dit concert. Als klap op de vuur pijl schenkt KerstInn De Ronde Venen een behoorlijk aantal prachtige prij zen, die gewonnen kunnen worden in de voor KerstInn De Ronde Venen zo traditionele kerstbingo. De bingo vindt tijdens het concert plaats.

De toegang tot het concert is gratis, vanaf 19.30 uur wordt u verwelkomd door de WinterWonderBand. Het is de wens van de organisatie om de warme sfeer die altijd in en om KerstInn De Ronde Venen hing nu te creëren tij dens het Kerstconcert voor Iedereen.

Meer informatie is ook te vinden op Facebookpagina: www.facebook.com/kerstinndrv

Disco in de Waver

Zaterdagavond 10 december wordt een ouderwets gezellige discoavond georga niseerd in buurthuis de Waver. Jong en oud is van harte welkom. De entree is gratis, consumpties kunnen alleen con tant betaald worden. Haal dus je dans schoenen uit de mottenballen en kom weer ouderwets discodansen! Aanvang 20:30 uur. Dorpshuis De Waver, Waver 10, Ouderkerk aan de Amstel.

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 11
terecht op Fort bij Nigtevecht: warme chocolademelk met slagroom, glüh wein, tosti’s, broodjes worst, etc.

Duurzaam De Ronde Venen

Circulair

zijn te veel gewend aan kopen,

kopen, kopen’

Honderden kapotte apparaten hebben de vrijwilligers van het Repair Café Vinkeveen de afgelopen 8 jaar gerepareerd. De meest uiteenlopende apparatuur kregen ze weer aan de praat: van bladblazers, schuurmachines en dompelpompen tot klokken, broodroosters en keukenmixers.

Het vreemdste ding dat de vrijwilligers ooit onder handen hebben gehad, was een kerstmanpop van 1 meter hoog. “Dat was hilarisch”, vertelt vrijwilliger Ron van Vark. “De kerstman hoorde hohoho te zeggen als je op zijn borst drukte. Maar dat gebeurde dus niet meer. Waarschijnlijk een contactje los.” “Toen hebben we de kerstman moeten opereren. Het was kort na een lockdownperiode. Dus we hebben de nodige veiligheidsmaatregelen moeten nemen, zoals mondkapjes tijdens de reparatie.” Na een korte, door veel gelach begeleide ‘ingreep’ schalde het hohoho weer door het Repair Café. Operatie geslaagd.

is, zegt die vaak: Hij doet het niet meer. En dan hoor je onze techneuten denken: Dat zullen we nog weleens zien. Het is hun beroepseer te na dat ze een apparaat niet aan de praat krijgen. Dat lukt in gemiddeld 70 procent van de gevallen.”

Broeken korter maken

De Ronde Venen Circulair – Van meuk naar leuk!

Gemeente De Ronde Venen wil klimaatneutraal zijn in 2050. Hiervoor is de hulp van u als inwoner enorm belangrijk! Om u te informeren over dit onderwerp plaatsen wij geregeld speciale themapagina’s in deze krant. Ook organiseren we verschillende informatieavonden. Het thema van deze special gaat dit keer over een circulaire economie. Een circulaire economie zorgt voor ongeveer 20% minder broeikasgassen, zoals CO2 in de lucht. Daarnaast zorgt het voor een schoner milieu, meer werkgelegenheid en biedt het kansen voor de (lokale) economie. Maar wat is circulaire economie eigenlijk en welke stappen kunt u zelf al zetten om deel te nemen aan een circulaire economie? Op deze pagina vindt u enkele tips en leest u wat de gemeente zelf al doet aan circulaire economie.

Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.duurzaamderondevenen.nl. Of meld u aan voor onze nieuwsbrief via www.derondevenen.nl/ duurzaam.

Wat doet de gemeente al op het gebied van circulaire economie?

Een circulaire economie gaat over veel onderwerpen. Denk aan afval, natuur-, groen- en landbouwbeheer, de energietransitie, inkoop en aanbesteding, (deel)mobiliteit, economie, sociale en maatschappelijke onderwerpen en bouw en uitgeven van gemeentelijke grond. We leren gaandeweg en pakken stap voor stap steeds meer onderwerpen erbij. Het afgelopen jaar zette de gemeente zich in op afval en inkoop en aanbesteding.

De gemeente nam duurzaamheid mee bij de renovatie van de Botsholsebrug

Bij de renovatie van de Botsholsebrug wordt onder andere rekening gehouden met hergebruik en vermindering van materialen en duurzaam energieverbruik. Ook krijgt de nieuwe brug een materialenpaspoort. Dit bevat bijvoorbeeld informatie over het soort materiaal, de hoeveelheden, de wijze van montage en de locatie van objecten.

De gemeente nam duurzaamheid mee bij de aankoop van de brugwachtershuisjes bij de Gemeenlandsevaartbrug en de Heulbrug

Zo zijn deze huisjes goed geïsoleerd, hebben ze een sedumdak en zijn de ramen bekleed met zonwerend folie. Daarnaast zijn de materialen herbruikbaar, recyclebaar en makkelijk te onderhouden.

Verder zette de gemeente de volgende stappen:

- Ondergrondse afvalcontainers met zonnecel en een vulgraadmeter.

- Een elektrische veerpont.

- Elektrische apparaten voor groenonderhoud, zoals heggenscharen en kettingzagen.

- Duurzame kunstgrassportvelden.

- Hybride bedrijfsauto’s.

- Tweedehands kantoormeubilair, zoals bureaus.

- Papieren handdoeken gemaakt van oud printpapier. We geven ons oude printpapier aan het bedrijf dat deze papieren handdoeken maakt.

- Onze werkvoertuigen voor onderhoudswerkzaamheden rijden op duurzame brandstof. Deze brandstof is gemaakt van afval- en reststromen die behandeld zijn door waterstof (HVO brandstof).

- We maken het gemeentehuis en de gemeentewerven zo duurzaam mogelijk schoon. We gebruiken bijvoorbeeld geen schadelijke middelen zoals bleekmiddel.

Verspilling van grondstoffen Van Vark is actief voor het Repair Café sinds Tympaan De Baat in 2014 een schriftelijke oproep deed. De organisatie achter de Rondeveense Repair Cafés was op zoek naar iemand die het Vinkeveense Café verder wilde opstarten. In de maanden daarna groeide het aantal vrijwilligers van 2 naar 11. Van Vark houdt sindsdien de administratie en de boekhouding bij.

Het idee achter de Repair Cafés sprak hem meteen aan: “Hier zorgen we dat dingen niet weggooid worden als ze stuk zijn, maar teruggegeven worden aan de maatschappij. In onze consumentenmaatschappij zijn we gewend aan kopen, kopen, kopen. We staan er niet bij stil dat spullen gerepareerd kunnen worden. Dat is zonde, want zoveel producten op de afvalhoop, dat is een verspilling van grondstoffen.”

Blinkende ogen

Hij heeft het allemaal bijgehouden: inwoners brachten de afgelopen 8 jaar ongeveer 1300 apparaten naar het Vinkeense Repair Café. Ruim 900 daarvan konden de vrijwilligers repareren. 8 van de 11 vrijwilligers zijn heren die met (pre)pensioen zijn en – afgezien van Van Vark – een technische achtergrond hebben. “Wanneer een kapot apparaat binnengebracht wordt, beginnen hun ogen te blinken. Als we de eigenaar vragen wat het probleem

Ook zijn er 3 dames actief als vrijwilliger. “Ze verstellen kleding, maken broeken korter, zetten een nieuwe ritssluiting in een kledingstuk, repareren scheuren... En mensen die nooit geleerd hebben hoe ze moeten naaien, kunnen gerust even meekijken hoe onze dames dat doen. Misschien kunnen ze er wat van opsteken.”

De werkzaamheden van de vrijwilligers zijn gratis, voor nieuwe onderdelen moet wel betaald worden. Wie tevreden is over een reparatie, kan een bijdrage doen in de fooienpot, maar het is absoluut niet verplicht. Van de fooienpot gaan de vrijwilligers 1 of 2 keer per jaar ‘een broodje eten.’

Lekker bijkletsen

Niet alleen voor de vrijwilligers is gezelligheid belangrijk. “De Repair Cafés hebben ook een sociaal-maatschappelijke functie. Vinkeveners die elkaar al jaren kennen, komen elkaar hier tegen. Ze komen voor een reparatie, maar nemen ook de tijd om even lekker bij te kletsen. Sommige mensen komen alleen voor een praatje en een bakkie koffie of thee. Dat is prima, daar zijn wij ook voor.”

Wereldwijde organisatie

Repair Café is een wereldwijde organisatie de werkt aan een duurzame toekomst waarin grondstoffen telkens weer opnieuw worden gebruikt. Behalve in Nederland zijn er Repair Cafés in onder meer België, Frankrijk, India, de VS en Japan.

De Ronde Venen heeft Repair Cafés in Abcoude, Baambrugge, Mijdrecht en Vinkeveen. Voor meer informatie: www.tympaan-debaat. nl > ondersteuning > in en rondom het huis > Repair Café.

12 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
‘We

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een

voor nieuwe producten,

een

Waarom moet het circulair?

Nederland is, net als de rest van de wereld, een wegwerpmaatschappij. Industrieën winnen grondstoffen die op kunnen raken uit de natuur en verslepen die naar producenten. Zij verwerken de grondstoffen tot spullen en vervolgens verkopen ze die aan de gebruiker. Na een tijdje verliezen de producten hun kwaliteit of nut en worden ze weggegooid. Via het afvalsysteem komen ze dan in een verbrandingsoven terecht. Of ze belanden in de natuur waar ze al snel hele ecosystemen beschadigen. Het is dus een lineair proces, dat aan de lopende band afval produceert. In een hoog tempo verbruiken we zo de natuurlijke hulpbronnen van de aarde. De kringloop van deze materialen is dus niet gesloten.

Wat zijn de voordelen van een circulaire economie?

Het is vaak goedkoper om producten te repareren, dan iets nieuws te kopen. Daarnaast heeft circulariteit nog meer ecologische en economische voordelen.

• Het zorgt voor een grote werkgelegenheid op het gebied van herstelwerkzaamheden en onderhoud. Door de focus te leggen op repareren in plaats van nieuwe producten maken, zullen er meer banen ontstaan op het gebied van reparatie en afvalverwerking.

• Een circulaire economie biedt economische kansen. Grondstoffen worden meer waard. Maar ook ontstaan er nieuwe businessmodellen. Bijvoorbeeld door het gebruiken van duurzame producten op basis van een abonnementsvorm. Zoals een zuinige wasmachine. Of door het huren van ledverlichting van een bedrijfskantoor.

• Hoe minder grondstoffen we verbruiken, hoe lager de prijs blijft: hoe meer grondstoffen we verbruiken, hoe verder de prijs stijgt door schaarste.

• Circulaire economie is goed voor het klimaat. Het zorgt voor een gezondere planeet. Het winnen en verbruik van grondstoffen is slecht voor het milieu. Een circulaire economie heeft een minder negatieve impact.

Wat is er anders?

De circulaire samenleving gaat over meer dan alleen producenten die materialen hergebruiken: het gaat bijvoorbeeld óók over jouw rol als consument en over het optimaal benutten van de spullen die er al zijn. Een circulaire samenleving is een combinatie van: niet gebruiken, minder gebruiken, hergebruiken, terugwinnen en composteren van materialen en grondstoffen. Op die manier pakken we het afvalprobleem bij de wortels aan, en voorkomen we verspilling van kostbare grondstoffen!

Wat kan ik zelf doen?

Wijzelf, als consumenten, spelen een belangrijke rol in de overgang naar een circulaire economie. In de ideale situatie worden minder nieuwe goederen gekocht en dus geproduceerd, gebruiken we bestaande goederen efficiënter en langer en delen we meer in plaats van dat we wat nieuws kopen. Is een product uiteindelijk op, dan gooien we het gescheiden weg, zodat het gerecycled kan worden en als grondstof voor nieuwe producten kan worden gebruikt.

Hieronder volgen een aantal praktische tips die je zelf meteen kan toepassen. Zo lever je direct jouw bijdrage aan een circulaire economie!

1. Lever je afval gescheiden in Afval scheiden is belangrijk omdat het beter is voor het milieu en het dan op een juiste manier verwerkt kan worden. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat recycleerbare materialen opnieuw gebruikt worden bij het maken van nieuwe producten. Dus hoe meer mensen hun afval correct scheiden, hoe beter het gerecycled kan worden.

2. Neem je eigen waterfles en koffie to go beker mee Je eigen waterfles en beker meenemen voor onderweg scheelt afval en geld. Wegwerpflesjes zorgen bovendien voor miljoenen kilo’s plastic afval.

3. Koop producten tweedehands Second best. Voor een circulaire economie moeten we tweedehands spullen niet alleen verkopen, maar ook kópen. Het kopen van nieuwe spullen is namelijk een van grootste veroorzakers van CO2-uitstoot. Neem eens een kijkje op marktplaats of bij je plaatselijke kringloopwinkel voor een veelzijdig aanbod tweedehands kleding, apparatuur en meubels.

4. Repareer je spullen en geef ze een tweede leven Repareren is altijd beter dan weggooien. Gat in je kleding? Vaak kan je dit prima laten maken of zelf doen. Hetzelfde geldt voor je apparaten in huis, repareer ze in plaats van te vervangen! Ga je verbouwen? Gebruik dan de materialen die je weggooit. Misschien kan je wel een hele leuke tafel timmeren van je laminaatvloer!

5. Verspil minder voedsel door bewust te kopen Ruim 30% van al ons eten wordt weggegooid. Terwijl er heel veel mensen op onze planeet honger lijden. We gooien in Nederland elk jaar 10 miljoen boterhammen in de prullenbak. Onvoorstelbaar toch? Voorkom voedselverspilling door bewust ‘op maat’ boodschappen te kopen. Met de seizoenskalender mee eten is het beste voor je lichaam, je portemonnee en de aarde. Heb je eten over? Vries het dan in.

6. Delen en lenen

In plaats van spullen te kopen die je maar één keer nodig hebt, kan je ook overwegen om te lenen van een vriend, buurman of de leenbibliotheek. Online zijn er ook steeds meer platforms en apps waarop je elkaars spullen kan lenen zoals auto’s en gereedschappen.

7. Lever elektrische apparaten in

In plaats van je oude telefoon en laptop weg te gooien, kunnen de materialen hergebruikt worden wanneer je je apparatuur inlevert. Én je krijgt er ook nog een leuk centje voor terug!

Iets kapot?

Ga naar het Repair Café!

In het Repair Café kan je (kleine) spullen laten repareren. Denk aan het vervangen van de koolborstels van de stofzuiger, het snoer van een schemerlampje of die leuke broek met die scheur erin. Het Repair Café wordt gerund door (technische, handige) vrijwilligers en is een ontmoetingsplaats voor buurtgenoten. Binnen de gemeente De Ronde Venen zijn er 4 Repair Café’s:

• Abcoude:

Iedere 1e vrijdag van de maand van 10.00 -12.30 uur in de Angstelborgh, Dorpszicht 22.

• Mijdrecht:

Iedere 2e en 4e donderdag van de maand van 14.00 -16.00 uur geopend in de Buurtkamer te Mijdrecht, Gosewijn van Aemstelstraat 5

• Vinkeveen:

Iedere 3e dinsdag van de maand van 09.30 - 12.00 uur in De Boei aan de Kerklaan 32 in Vinkeveen

• Baambrugge:

Iedere 1e dinsdag van de maand van 10:00 - 12:00 in Dorpshuis De Vijf Bogen, Prinses Margrietstraat 10.

Iets kapot? Ga naar het Repair Café

Repair Café

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 13
economie waarin afval niet bestaat; restproducten zijn de grondstoffen of worden weer opgenomen door de natuur. Een circulaire economie is ook economie waarin we geen negatieve impact meer hebben op de ecosystemen om ons heen. Ook zorgen we in een circulaire economie dat men producten langer gebruikt. Bijvoorbeeld door producten te delen, te verkopen of te verhuren. Dit wordt ook wel de deeleconomie genoemd. Zijn er toch nieuwe materialen nodig om producten te maken? Dan gebruiken we zo veel mogelijk biogrondstoffen. Deze grondstoffen zijn duurzaam, hernieuwbaar en niet zeldzaam.
www.duurzaamderondevenen.nl

Wat glasvezel voor jou kan betekenen

Een goede internetverbinding maakt het verschil

Onbezorgd internetten zonder haperingen, dat willen we allemaal en vinden we tegenwoordig normaal. We staan er niet altijd bij stil, want het is zo vanzelfsprekend. In ons leven is een snelle, stabiele internetverbinding superbelangrijk. Voor werk of plezier verbruiken we steeds meer data. DELTA is de eerste provider in Nederland die internet tot 8 Gig (8.000 Mbps) mogelijk maakt!

Gigasnel glasvezelinternet van DELTA in Abcoude

Ook inwoners van Abcoude kunnen straks gebruik maken van gigasnel glasvezelinternet. Tenminste als 20% van de bewoners zich aanmeldt voor een abonnement. Doe jij ook mee? Kijk op delta.nl/abcoude, doe de postcodecheck op onze website en bekijk ons aanbod op jouw woonadres.

Geen gedoe: iedereen tegelijk online Gigasnel internetten zonder gezeur of gedoe. Met glasvezelinternet van DELTA kan dat. Met glasvezel heb je niet alleen een stabiele internetverbinding, maar je hebt ook een gegarandeerde snelheid. Dat wil zeggen: de snelheid die je afneemt krijg je ook daadwerkelijk geleverd tot aan het modem. Dat is toch normaal? Dat vinden wij namelijk wel! Maar dat is niet altijd het geval als je internet via de coaxkabel of DSL gebruikt.

hangend beeld meer met videobellen”

Videobellen gaat vaak beter over glasvezel

Een hoge uploadsnelheid is handig als je zelf vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s, op internet zet. Je merkt het ook tijdens videobellen: je eigen videobeeld wordt snel en met hoge kwaliteit verstuurd. Bij een kabelen DSLverbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager dan wanneer je iets downloadt.

Online gamen met een snelle en hoge ping Ping meet de tijd die het kost om vanaf jouw locatie een server te bereiken, dus hoe snel data tussen jou en de server wordt uitgewisseld. Zeker als je gamet een belangrijk punt, want als je ping-snelheid laag is, kan het gebeuren dat jouw spel achterloopt op dat van de andere gamers met wie je samen speelt. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Glasvezelinternet staat erom bekend dat het de snelste ping heeft.

on! Met glasvezel win je elk potje”

14 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
“Geen
“Game
Advertentie delta.nl/abcoude | 0118 - 22 55 71 Kom voor persoonlijk advies langs bij ons Glasvezel Informatiepunt aan het Kerkplein 5 in Abcoude.

Wat betekent dit voor molenaar Adri Vos?

Veenmolen Wilnis staat al meer dan jaar stil

De Veenmolen in Wilnis heeft al meer dan een jaar niet gedraaid. Een probleem met de las naden van de roeden ligt daaraan ten grondslag. Voor molenaar Adri Vos (79) is het een groot gemis dat de molen niet mag draaien. “Zelfs na twintig jaar is mijn molenaarschap nog altijd een stukje genezing…”

Het is bijna twintig jaar geleden dat Adri aan zijn opleiding tot molenaar begon. “Ik was over spannen geraakt en daardoor arbeidsonge schikt geworden”, vertelt de Wilnisse molenaar. “Ik zat thuis, begon mijn vrouw te vervelen en zat mijn gezin dwars. Dat moest anders. Een therapeut raadde mij aan om te gaan doen wat ik leuk vind. Toen mijn vrouw een oproep las voor de functie van molenaar bij de Gaaspermo len in Driemond, besloot ik daarnaar te informe ren. Zodoende heb ik bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars mijn molenaarsdiploma gehaald. Een paar jaar later kwam de Veenmolen vrij en kon ik daar aan de slag.”

Grote verantwoordelijkheid

Als molenaar is het Adri’s taak om de molen op een goede en verantwoorde manier te laten draaien. “Je hebt met grote krachten te maken”, stelt hij. “Dat betekent dat je altijd rekening moet houden met het weer, met je eigen veilig heid en die van je bezoekers. Zo’n molen staat niet zomaar stil. Bovendien heb je binnen ook te maken met allerlei bewegende onderdelen. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.”

En nu draait de molen dus al meer dan een jaar niet. “Gelukkig heb ik zo nu en dan nog wel wat klanten”, vervolgt de molenaar. “Zij komen meel kopen. Daar heb ik ook nog wel wat werk aan; zakken inkopen, stempelen, vullen en we gen…”

Wanneer mag ik weer? En toch valt de stil stand van de molen hem zwaar: “Iedere week denk ik weer: verdorie, wanneer mag ik weer? Voor mij combineert het molenaarschap alles wat ik leuk vind. Ik hou

van de natuur, hou van het weer en ben dol op techniek. Bovendien ben ik altijd al graag bezig geweest met oude dingen en is het molenaar schap voor mij een fijne manier om mensen te zien en te spreken. Na 20 jaar is dit dus nog al tijd een stukje genezing voor me. Ik kan dan ook niet wachten tot de molen weer mag draaien.”

En daarin is de molenaar niet de enige: “Bijna iedere week krijg ik wel de vraag waarom de molen op dit moment stilstaat”, stelt hij. “Veel mensen zien de molens graag draaien; ze vor men belangrijk cultureel erfgoed. Molens zijn als het ware de eerste machines van de wereld! Het is toch fantastisch hoe deze geconstrueerd zijn? Dat geldt niet alleen voor molens maar ook voor andere constructies als kastelen, oude zeilsche

Ontwerp Kindcentrum in Mijdrecht krijgt vorm

Het gebouw

Iedereen komt via een gezamenlijk entree bin nen, zo kunnen de kinderen, ouders en teamle den elkaar ontmoeten. Iedere gebruiker behoudt zijn of haar eigen identiteit en onderwijsconcept en heeft in het gebouw eigen maar ook gedeelde ruimten. Interne en externe groei is voorbereid. Het kindcentrum beschikt over een gezamenlijke aula, speellokaal, onderwijsruimtes, kantoren, ruimtes voor kinderopvang en een gezamenlijke teamruimte. Ook het buitengebied wordt geza menlijk gebruikt. De ligging van het gebouw in het gebied is afgestemd met de gemeente en het ontwerp van het gebouw geniet een voorkeur vanuit de welstandscommissie.

Het gebouw is opgetrokken uit metselwerk in een gemêleerde kleurstelling, okerkleurige kozijnen en passende paneelinvullingen. Het bestaat uit twee lagen en voldoet aan alle hedendaagse ei sen. Het gebouw is gasloos, beschikt over warm tepompen en zonnepanelen.

Buitenterrein

Er zal veel aandacht worden besteed aan de in richting van het buitenterrein en de aansluiting met haar omgeving. Gewenst is een natuurlijke omgeving, waarin verhard en onverhard terrein opgenomen wordt in het ontwerp. Daar waar mogelijk worden bestaande bomen gespaard en opgenomen in het terrein ontwerp. Op termijn vinden gesprekken plaats over het wel of niet openbaar maken van het speelterrein.

Informatieavond Op 15 december wordt er een informatieavond

Jubileum

Volgend jaar viert Adri zijn twintigjarig jubileum als molenaar. Het gaat hem nog goed af, zeker gezien zijn leeftijd. “Het meeste werk is het krui en van de molen op de wind”, licht de molenaar toe. “Dan moet 13.000 kilo verplaatst worden. Ook het hijsen van de zeilen is zwaar werk en datzelfde geldt voor het slepen met zakken ko ren en meel. Maar ik doe het allemaal graag; dit werk houdt mij jong.”

Om geld in te zamelen voor de restauratie van de molen, loopt een crowdfunding. Meer infor matie is te vinden op: www.veenmolen.nl

Meer subsidie voor 'groenblauwe' schoolpleinen

Steeds meer basisscholen in de provincie Utrecht maken hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk. De provincie Utrecht is blij met deze ontwikkeling en verhoogt daarom komend jaar de subsidie. Die bestond al sinds 2013 en bleek een grootm succes. Daarom wordt het subsidieplafond in 2023 daarom opgehoogd van 150.000 euro naar 550.000 euro.

Groene schoolpleinen zorgen voor een gezondere leefomgeving én meer biodiversiteit. Hoe meer scho len hieraan meedoen, hoe groter het effect. Als het aan de provincie Utrecht ligt, worden er daarom nog veel meer schoolpleinen vergroend, legt gedepu teerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) uit: “Door de klimaatverandering worden de zomers warmer en de regenbuien steeds heviger. Maar kinderen moeten in de zomer natuurlijk wel lekker buiten kunnen spe len. Een groenblauw schoolplein zorgt voor schaduw, maar ook voor afvoer van overtollig regenwater. Daar bij leren kinderen op zo’n schoolplein ook nog eens heel veel over de natuur.”

Subsidieregeling

Ook voor de aanleg van groene daken en andere pro jecten die zorgen voor een groenere en gezondere leefomgeving is subsidie beschikbaar. Alle mogelijk heden zijn te vinden via het subsidieloket van de pro vincie Utrecht. Voor het ontwikkelen van een groen blauw schoolplein is er een speciaal servicepunt; www.utrechtseschoolpleinen.nl

gehouden voor ouders en direct omwonende en de verwachting is dat de aanvraag voor de omge vingsvergunning nog dit jaar wordt ingediend.

Planning woningbouw

De gemeente zal op basis van het nieuwe ontwerp van het Kindcentrum, de plannen voor de woning bouw oppakken, na sloop van de huidige school gebouwen. Wanneer daar meer duidelijkheid over is, volgen hierobver nadere bekndmakingen.

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 15
tekst rosanne kok - foto's willem roest pen en kerktorens. Dat is cultureel erfgoed waar we zuinig op moeten zijn.” 15 december: Informatieavond voor ouders en direct omwonenden Het bouwontwerp van nieuwbouwproject Kindcentrum Hofland & de Eendracht in Mijdrecht krijgt steeds meer vorm. Het is een passende huisvesting geworden voor de scholen de Eendracht, de Hoflandschool en kinderopvang van Kind & Co. Een kindcentrum voorbereid op de te verwachten groei in Mijdrecht, gericht op een gezamenlijke visie op het opgroeien en ontwikkelen van de kinderen en passend voor wat betreft de hedendaagse technische eisen.

www.bibliotheekavv.nl facebook.com/BibliotheekAVV

Van soepen, maaltijden, stamppotten en daghappen tot mooie Franse kazen en mooie wijnen! Alles onder 1 dak! Wij hebben ook gewoon de lekkerste fruit- en groentesoorten, hoor! Dat is de basis van het geheel!

Wij koken lekker en (h)eerlijk! Even geen inspiratie voor het eten? Of geen zin om te koken?

UIT ETEN IN EIGEN HUIS… Kom langs, wij willen u graag adviseren! Tot ziens in onze winkel! Op doordeweekse dagen elke dag geopend tot 18.30! Fruit- of geschenkmanden bestellen? Van te voren even bellen!!

Lieve groet, Jeroen en Ellen Bozenhoven 25 (naast de Hema) 0297-281413 info@versteegculinair.nl

Op zoek naar een mooi boek?
je inspireren op de website van
je favoriete genre en bekijk de nieuwste
tips
voor inspiratie
Lees Vraag Ontmoet Leer Doe HET adres voor lekkere maaltijden, soepen,stamppotten en verse salade’s. Voor de extra vitamine: 10 overheerlijke mandarijnen Zonder pit! Voor slechts € 1,98 Versteeg Culinair Bozenhoven 25 3641 AB Mijdrecht www.versteegculinair.nl 0297 28 14 13 info@versteegculinair.nl Openingstijden Maandag 09.00 tot 18.30 Dinsdag 09.00 tot 18.30 Woensdag 09.00 tot 18.30 Donderdag 09.00 tot 18.30 Vrijdag 09.00 tot 18.30 Zaterdag 08.00 tot 17.00 Welkom bij Versteeg culinair! Dit is HET adres voor lekkere maaltijden,soepen,stamppotten en verse salade’s. De compleetste verswinkel vlak bij u thuis! Dagelijks bereidden onze topkoks live in een open keuken de smakelijkste producten voor u. Bijna 10 jaar geleden namen wij de zaak over van mijn ouders! Wat begonnen is als complete groentenwinkel is nu een waar culinair eetparadijs!
Laat
de Bibliotheek. Kies
boeken, het boek van de maand en
van onze redactie. www.bibliotheekavv.nl/inspiratie ook
de Bibliotheek
sinds 1998

Hmmm met Hesse

VaDeVi - Uithoorn

Voor de (w)fijnproevers!

Wanneer er een deur dicht gaat, gaat er altijd weer een open. Dit gaat zeker op voor dit spannende ‘jongensboek verhaal’ van Wouter Blaser & Eelco Meerman. Bevlogen chef-kok Wouter en cateringgastheer Eelco hadden het razend druk toen in maart 2020 alles in lockdown ging. Net als bij veel anderen stond hun wereld in een klap stil. Wat nu? Tijdens hun dagelijks een wandelrondje om het Zijdelmeer realiseerden ze zich dat als de horeca weer open ging, ze cateringpartijen voor 400 man en meer voorlopig nog wel konden vergeten. Eelco bedacht een krankzinnig plan om als pop-up restaurant te beginnen bij het Fort aan de Drecht. Wouter besloot met dit plan mee te gaan. Toen daadwerkelijk de horeca weer open ging, waren ze er klaar voor, met website en al. Dit bleek een gouden greep. Al snel smaakte het naar meer: Wat als we nu en heel nieuw restaurant opzetten zoals wij dat graag zouden zien, gewoon hier in ons eigen Uithoorn? Een plek waar service, kwaliteit en creativiteit dagelijkse kost zijn. Een plek waar iedereen welkom is die houdt van lekker eten en gezelligheid. Een combinatie van hoogwaar dige producten en een flinke dosis verrassing. De horecakanjers gingen aan de slag en 26 januari van dit jaar opende VadeVI haar deuren...( VaDeVi is Catalaans voor: je komt voor wijn maar krijgt veel meer).

Ik ken Wouter en Eelco en hun expertise al jaren, en was dus zeer benieuwd naar hun restaurant VaDeVi aan het Marktplein 21 in Uithoorn. Deze avond neem ik een speciale tafelgenoot mee, een van mijn allerbeste maatjes, Peter van Beek. Samen delen we de liefde voor Harley Davidson, Amerika en muziek. Maar bovenal is Peter een be genadigd thuiskok en een grote fan van VaDeVi.

Toen Peter in september zijn Andrea trouwde, kon het niet anders dan dat Wouter en Eelco dit cater den, met hun andere bedrijf Sonah Catering.

Bij binnenkomst valt onmiddellijk de prachtige bar op. Wat een ambiance hier! We worden enthou siast ontvangen door Antony, de sommelier van VadeVi, die tevens wijnimporteur is. Gelukkig heb ik met Peter een sterke troef in handen want Pe ter is niet alleen groot wijnliefhebber maar ook een groot wijnkenner. Peter mag meteen een geweldige wijn voorproeven: Castillo de Monte la Reina 2014. Verdejo fermentado en Barrica, Toro 2014. “Helder goudgele kleur, intens en expressief met rijpe to nen. Denk aan tropisch fruit, noten, bloemen mooi ondersteund door rijpe minerale zuren. Als de fles even wat langer open staat en warmer is dan wordt die mooier en mooier. Eigen import.” Het bevlogen verhaal van Antony maakt ons helemaal enthousi ast, deze man weet waar hij over praat. Het is tijd voor ons eerste gerecht: Huisgerookte zalm met blini's en crème fraîche en authentieke desem van Bakkerij Out (Ouderkerk) met Griekse olijfolie uit Delphi, de oudste olijfgaarden van de wereld en huisgemaakte bietenboter. Alleen de aanblik doet me het water in de mond lopen. Voor het eerst sinds we binnen zijn valt het stil.

Als we na deze appetizer de kaart bestuderen, kiest Peter het chef’s menu met wijnarrangement. Dit is altijd een verrassing met de beste seizoens producten die op dat moment te krijgen zijn. Ik ga voor klassieke Hollandse garnalen met een huis

gemaakte cocktailsaus, avocado en een gegrild baby romaine sla. Peter krijgt de Paté en croûte de Champagne met gel van Veenbessen. Met daarbij een wederom mooie wijn de Vin de la Di gue, Excellent, Limoux, Pays d’Oc, 2021 En zoals Antony het mooi omschrijft: “De wijn heeft mooie zachte vettigheid ondersteund door fijne zuren die de vettigheid en ook het deeg van de paté mooi opvangen. Het is net zo smaakvol als dat het er uit ziet.”

Daarna is het tijd voor soep van paddenstoelen met oesterzwam, paddenstoelen krokant en ver se truffel. Een verrassende smaak. Ondertussen loopt het restaurant vol en zijn Peter en zijn An tony druk in gesprek over... wijn! Een grote groep neemt plaats aan de lange tafel bij de open keu ken, de sfeer is optimaal en iedereen geniet. Eelco en Wouter lopen de benen uit hun lijf om iedereen blij te maken. Hun brede glimlach en de blije ge zichten van gasten zeggen genoeg: hier doen ze het voor.

Het is alweer tijd voor weer een mooi gerecht: Tira de Ancho, een spiraal gesneden rib-eye, gema rineerd in chimichurri en langzaam gegrild voor maximale malsheid. Afgemaakt met een krokante chorizo, fris-zure appel en verse frisée. Ik word hier heel blij van, want hartig in combi met zoet vind ik heerlijk. Intussen krijgt Peter een wildge recht: Kwartel met pastinaak met wederom een bijzondere wijn: Geil, Spätburgunder, Rheinhes sen, 2020. Zwoel en sappig zoals een Spätbur gunder (Pinot Noir ) uit Duitsland smaakt. Aards en

En daar is nog een gerecht: Hollandse runderen trecote met rozemarijn en knoflook. Een klassiek bistrogerecht met een huisgemaakte jus de veau, seizoengroenten en Franse frietjes. Maar voor wie denkt dat Vadevi alleen voor wijnliefhebbers is, heeft het mis. Bedrijfsleider Viktor maakt de meest bijzondere drankjes, ook zonder alcohol. Zo kijg ik bij het dessert – dat bestaat uit vier variaties op chocolade: gel van witte chocolade met groene thee en kardemom, cremeux van melkchocolade, ganachetaartje van pure chocolade en een witte chocolade crumble – een alcoholvrije Negroni. Ik neem een sip en in de eerste instantie wat bitter maar in combi met het nagerecht een verrassende combinatie.

Wanneer we na een afsluitende koffie iedereen danken, zijn er vier uur verstreken... Dat zegt alles: bij VaDeVi kom je niet een hapje eten maar nemen ze je mee op een culinaire reis. Ook een keer cu linair op reis? Boek dan bij VaDeVi, neem de tijd en geniet...

VadeVi, Marktplein 21, Uithoorn tel. 0297-244444, info@vadevi.nl

Openingstijden:

Maandag en dinsdag gesloten

Woensdag en donderdag van 17.00 tot 22.00 uur Vrijdag en zaterdag van 17.00 tot 0.00 uur Zondag van 17.00 tot 0.00 uur

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 17
tekst en foto's patrick hesse zacht. Als een ware Bacchus zit ook Peter zit te genieten van dit culinaire feest. ▲ Wouter Blaser & Eelco Meerman zijn in VaDeVi helemaal in hun element

MONDRIA'S KINDERBOEKENLADDER

Micheal Robotham

Meisje zonder hoop

Twintig jaar geleden werd de familie van Cyrus Haven vermoord. Alleen hij en zijn broer Elias overleefden. Cy rus omdat hij zich verstopte, Elias omdat hij, zoals later bleek, de moordenaar was. Nu komt Elias vrij uit de gesloten psychiatrische inrichting waar hij was opgenomen, en forensisch psycholoog Cyrus moet besluiten of hij de man die hem zijn jeugd ontnam kan vergeven.

Kees Jansma Nabeschouwing

De grootste nabeschouwing van allemaal: die op hun ei gen leven. Sportjournalisten Mart Smeets en Kees Jans ma blikken samen terug op hun leven. In ontmoetingen en brieven spreken ze over zichzelf, elkaar, over ouder worden, over de glorie van de sport, de gekte van de media en de kracht van muziek, over verleden en toekomst, over vriendschap,familie, sport, te levisie en alles wat ze verder bezig houdt.

Farina Eden

De kern van liefde Duitsland, 1904. Een ver woestende brand betekent bijna het einde van de zeep fabriek die al generaties lang in het bezit is van de familie. Het bedrijf wordt geleid door Anton, die het alleen kan voortzetten dankzij het fortuin van zijn verloofde Helen. Na hun bruiloft wijden Helen en Anton zich met hart en ziel aan het bedrijf.

Daniel Silva

Portret van een onbekende vrouw De nieuwe Daniel Silva zit weer boordevol actie en in ternationale intrige, waar meesterspion en kunstres taurateur Gabriel Allon zich vol overgave in stort. In Por tret van een onbekende vrouw gaat Gabriel Allon op zoek door Europa om het geheim rond de ver valsing van een 17e-eeuws meesterwerk te ach terhalen. Wie slaagde erin alle experts voor de gek te houden en heeft daar miljoenen aan verdiend?

Giles Christian Waar bloed bevriest Erik Amdahl en zijn doch ter Sofia vertrekken op een skitocht tot diep voorbij de noordpoolcirkel. Voor Erik is dit de kans om de band met zijn enige overgebleven dochter te herstellen, nadat haar zus om het leven kwam bij een tragisch on geval. Voor Sofia is dit het bewijs dat haar vader haar vertrouwt en haar als een volwassene be handelt. Op de eerste dag in de besneeuwde wil dernis, dwingt een ongeluk hen op zoek te gaan naar hulp en onderdak. Vlakbij vinden ze het huis van een stel dat ze eerder hebben ontmoet en dat hen welkom heet. Erik is opgelucht. Hij ge looft dat het ergste voorbij is.

Engel en kinnari Didi Michielsen

Dido Michielsen had veel succes met haar eerste roman Lichter dan ik, het verhaal van een Indonesische oermoe der, de ‘njai.

In Engel en kinnari wordt juist de andere kant van het verhaal beschreven, het kind dat op zoek gaat naar haar moeder. De hoofdpersoon, Louisa, en haar zus Pauline, zijn Indische meisjes van wie de Hollandse vader naar Nederland is ver

trokken en hen heeft achtergelaten als pleegkinderen bij een hem bekend echt paar. Hun Javaanse moeder kennen ze niet. Op hun dertiende en vijftiende jaar zijn ze uitgehuwelijkt. Het verhaal begint in 1900 als Louisa met haar man J.A. (ze noemt hem naar zijn voorletters omdat haar dat doet denken aan het geluid van ezels) verhuisd is naar Buitenzorg. Ze haat haar twintig jaar ou dere Indische echtgenoot en verlangt naar haar Javaanse moeder die zij nooit ge kend heeft. Dat laatste begrijpt niemand

in haar omgeving: Indische mensen willen hun oermoeder, meestal een inheemse ‘njai’, altijd zo snel moge lijk vergeten. Louisa heeft meermalen aan haar pleegouders, oom Arnold en tante Lot, gevraagd wie haar moeder was, maar die hebben dat nooit willen zeggen. Oom Arnold zelfs niet op zijn sterfbed.

Een indringende roman over dwalen tussen twee werelden.

gelezen door nelie groenendijk

Leesclub geeft boekenwurmen een extra dimensie “Het delen van andere perspectieven maakt je wereld breder”

Zes leesfanaten uit Abcoude en Baambrugge vormen een kleine leesclub. Iedere maand komen ze bij elkaar om een boek te bespreken. Omdat ik zelf ook dol ben op lezen, besluit ik eens aan te haken bij de club. Deze maand lazen we Portret van een man, van Jens Christian Grøndahl.

tekst rosanne kok - foto ronald van der zon

Hoewel de vrouwen die de leesclub bezoeken veel ouder zijn dan ik, ben ik van harte welkom om aan te schuiven. Wat we gemeen hebben is dat wij dol zijn op lezen, graag onze kennis wil len verrijken en het interessant vinden om met elkaar van gedachten te wisselen over boeken. En dan maakt leeftijd niet meer uit.

Vandaag wordt Portret van een man besproken. Een roman van de Deense schrijver Jens Chris tian Grøndahl. Zelf zou ik dit boek nooit hebben uitgekozen, maar nu moest ik wel. Ten tweede zou dit boek vermoedelijk ook niet hebben uit gelezen, maar, opnieuw, nu moest ik wel. De titel van het boek dekt volledig de lading. Het

Portret van een man is letterlijk een portret van een man. Een beschrijving van zijn leven. Zon der dat je er achter komt hoe hij heet. Er ge beurt weinig en desondanks passeren tientallen vrouwen de revue. Allemaal oppervlakkig en plat, met hier en daar wat wijze citaten uit de Duitse literatuur. Ik vind er niets aan en het voelt als een worsteling om door te lezen. Toch doe ik het, want ik wil weten hoe het afloopt. Niet al leen voor mijzelf, maar ook voor de club.

Maar, hoewel de verhaallijn mij niet pakt en ik me op geen enkele wijze met de hoofdpersoon kan identificeren, ervaar ik door deze verplichte kost wel iets anders; de schrijver maakt wer kelijk prachtige zinnen. En daar kan ik geen genoeg van krijgen. Zo zie je maar weer; het brengt je altijd wel iets moois.

Als we dit boek bespreken, blijken de meningen verdeeld. Sommigen beschrijven net als ik de verveling; anderen heb ben het boek totaal anders beleefd. “Ik kon dit boek niet wegleggen!”, stelt Bina CandelHaving enthousiast. “Ik was zó benieuwd hoe de hoofdpersoon zich zou ontwikkelen!” Die er

Boekpresentatie ‘Soldaten in de Vechtstreek’ bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Op woensdag 30 november vond bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RH CVV) de presentatie van het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ plaats. Tijdens een besloten bijeenkomst nam Cees Uden, wethouder Cultuur van de gemeente De Ronde Venen, officieel het eerste exemplaar in ontvangst.

In deze eerste uitgave van het RHCVV beschrijft Wouter van Dijk (historicus en senior collectie beheerder bij het RHCVV) de gebeurtenissen tij dens het Rampjaar in de Vechtstreek. Het boek is uitgegeven bij de gelijknamige tentoonstelling over het Rampjaar die nog tot eind maart 2023 te zien is bij het RHCVV.

Aan de hand van vele zeventiende-eeuwse archiefdocumenten beschrijft Van Dijk in het boek de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie. Van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het blijkt dat er ook na honderden jaren nog vele verbor gen verhalen over het Rampjaar in de archieven liggen te wachten om verteld te worden. In dit boek wordt een aantal van die verhalen voor het eerst verteld.

Over het Rampjaar is veel geschreven. Ook tij dens dit jubileum 2022-2023, waarbij we 350 jaar Rampjaar herdenken, zijn weer veel pu blicaties over de gebeurtenissen van toen ver

varing deel ik niet, maar juist dát maakt het zo interessant. Wat heeft zij gelezen dat ik niet las? Waarin verschillen wij van mening? Of ervaring? Het lezen van hetzelfde boek zorgt voor een be paalde vorm van intimiteit. Je maakt voor een heel korte periode even deel uit van dezelfde kleine bubbel. En daar kun je vanuit verschil lende perspectieven naar kijken.

En juist dat ervaren de deelnemers van de club als enorm waardevol. “Juist die verschillende perspectieven maken je wereld breder!”, stelt Martha Schouten uit Baambrugge. “Ik ben al ja ren alleen; het risico daarvan is dat je een beetje ‘verkokert’. Er is niemand die je tegenspreekt. Zo’n leesclub nodigt uit om met elkaar van ge dachten te wisselen en de wereld vanuit andere perspectieven te bekijken. En dat is het mooiste wat er is.”

En daar sluit ik me volledig bij aan. Ik ben fan van deze club en besluit ook hun volgende bij eenkomst in mijn agenda te schrijven. Voor die editie lezen we ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls. Ik ben benieuwd! Leest u ook mee?

schenen. Wat voegt dit boek daaraan toe? Dit boek toont een ander perspectief, door terug te gaan naar de bronnen die de basis vormen van onze kennis over het Rampjaar. Dat is ook het uitgangspunt van de gelijknamige tentoonstel ling over het Rampjaar in het RHCVV.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Waanders, telt 96 pagina’s en kost 13,50 euro. Het is ver krijgbaar bij het RHCVV, de lokale boekhandel, via www.waanders.nl en www.bol.com.

18 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN

Het AJOC Festival komt terug!

Ruim 10 jaar geleden, in 2012, vond de laatste editie van het AJOC Festival plaats. Het festival keerde in 2014 en 2015 nog even terug in de vorm AJOC ‘Back to Basic’. Gelukkig voor ieder een die sindsdien het festival heeft moeten missen, is het festival nu terug met een volledig nieuwe generatie.

Het begon allemaal in de zomer van 2021 met een whatsapp bericht in een AJOC-vetera nen groep. Niet alleen de ‘oud’ AJOC leden werden meteen enthou siast, inmiddels heeft ook een nieuwe generatie zich aan gediend, veelal kind van ‘oud’ AJOC-ers die staan te popelen om het AJOC Festival te bele ven binnen de organisatie ervan. Zo ook Amy Röling: “Mijn ouders waren tot tien jaar geleden een van de organisatoren van het festival. Ik heb veel mooie verhalen gehoord over het festival en als kind ging ik er altijd met veel plezier heen. Ik heb me aangemeld om in de PR-commissie te helpen met het organise ren van het festival. We zijn nu o.a. druk met het opzetten van de nieuwe website. Kijk binnen kort naar het resultaat op www.ajocfestival.nl”

De originele locatie van het festival, aan Molen land 6 in Mijdrecht, is een aantal jaar geleden gekocht door René en Rian Oudshoorn, die vroeger ook altijd te vinden waren op het AJOCterrein. Sindsdien hoopten zij altijd al dat het AJOC Festival nog eens terug zou keren. Nu ze onderdeel zijn van het nieuwe bestuur gaat deze wens in vervulling. “We hebben vroeger zo enorm genoten van het festival, dat het nu weer terugkeert vinden we fantastisch!”

Het idee om het festival terug te bren gen is niet van gisteren. Het initiatief ontstond al in 2021 maar het was onverantwoord om dit met de onzekerheid van de co ronapandemie te organise ren. Nu is het eindelijk zover. Op 16,17 en 18 juni 2023 barst het feest los.

De nieuwe opzet van het festival zal er in eerste instantie wat anders uitzien. De organisatie mikt deze editie op ongeveer 1.500 tot 2.000 bezoe kers per avond. Het belangrijkste doel is om de gezelligheid en feestvreugde van destijds terug te brengen. Qua line-up zal er een zeer divers programma worden opgesteld. Op de zondag komt de ouderwetse ‘familiedag’ weer terug met een programma voor jong en oud en ouderwetse afsluiting. Het programma zal binnenkort via de verschillende socialmediakanalen bekend wor den gemaakt, houd deze dus zeker in de gaten.

De organisatie van het festival is nu grotendeels in handen van een nieuwe generatie jongeren, die in 2012 nog ontbrak. Een ander voorbeeld is Rody van der Pouw-Kraan. “k zit in de com missie dienst en veiligheid. Wij zijn onder an dere bezig met de aanvraag van de vergunning voor het festival. Mijn ouders zijn ook altijd ac

tief geweest bij AJOC. Het is heel leuk om nu al te merken hoe enthousiast iedereen reageert op de terugkeer van het festival.”

En Niels Roeleveld, die alle t-shirts van het fes tival nog heeft: “Ik liep van kleins af aan al rond bij het festival, omdat mijn ouders allebei in de organisatie zaten. In het begin was het spelen met bierbledjes van piepschuim. En op het laat ste Back to Basic festival in 2015 heb ik achter de garderobe gestaan en broodjes beenham gebakken voor de hele crew. Nu zit ik in de fi nanciële commissie en ben ik verantwoordelijk voor de kaartverkoop. Ik hoop dat de kaarten in de online ticketshop net zo snel de deur uit vlie gen als vroeger bij het clubhuis!”

We hebben weer zin in een feestje en de orga nisatie gaat er alles aan doen om er een knal weekend van te maken!

Agenda Vinkeveen Dé cadeautip voor onder de kerstboom

Enkele weken geleden verscheen het nieu we agendaboekje over Vinkeveen. Een zeer fraaie agenda met daarin ook luchtige ver haaltjes en ruim 50 fraaie beelden van Vinke veen in de vorige eeuw. Inmiddels zijn er al zo’n 650 agenda’s verkocht en hebben veel liefhebbers van Vinkeveen dit hebbedingetje in huis. Zeker in deze donkere dagen is het heerlijk om even terug te zwijmelen naar hoe het vroeger was; spannende filmopnames bij het spoor, verdwenen en soms ook gevaar lijke bruggetjes, kappers met hun eigen(h) aardigheden, een zomertijd die voor taferelen leidde die je je nu niet meer voor kunt stellen, en nog veel en veel meer.

Kortom een ideaal kerstcadeautje voor jezelf of voor familieleden die uit Vinkeveen vertrokken zijn. Voor de prijs van 9,95 euro hoef je het niet te laten. Bovendien steun je korfbalvereniging De Vinken, die dit bijzondere boekje uitgeeft. Wees er wel snel bij, want de voorraad is bijna op. De agenda is verkrijgbaar bij The Readshop Vin keveen, Primera Mijdrecht en Mondria Mijdrecht. Het agendaboekje is ook eenvoudig te bestellen via www.de-vinken.nl of bel 06 27291849 (avond uren). Op de website van De Vinken kunt u zien hoe het boekje eruit ziet.

Foto ▶ Een van de ruim 50 oude foto’s in de agenda; het kippenbruggetje in Vinkeveen - daar waar nu de Roer dompbrug ligt - jaren 60

R ONDOM R THCE

Huisdieren in de rechtszaal

Het komt steeds vaker voor dat partijen die ge huwd zijn of samenwonen en tot conclusie ko men dat ze beter uit elkaar kunnen gaan, twisten over wie de hond of de kat krijgt toebedeeld. Ook in de rechtszaal zien we steeds vaker dat partijen ruzie maken over hun huisdier en de rech ter vragen om een besluit te nemen.

Het gaat veel te ver om een hond te vergelijken met een kind, maar het is zeer zeker zo dat stel len zo verknocht zijn aan hu huisdier dat ze bereid

zijn om heel ver te gaan. De hond wordt vaak als deel van de familie beschouwd, maar juridisch ge zien heeft de hond geen eigen rechten. Een kind heeft dat wel en een kind is ook niet eigendom van zijn/haar ouders. Dat is een huisdier per definitie wel. Net zoals een bankstel of tv is het huisdier een zaak, dat voor verdeling in aanmerking komt als partijen uit elkaar gaan. Zo kijkt de rechtspraak daar ook tegenaan, hoewel we de laatste jaren wel uitspraken tegenkomen waarin impliciet rekening wordt gehouden met het belang van de hond.

De rechter stelt vaak aan de hand van alle omstan digheden van het geval vast wie de eigenaar is van de hond? Wie heeft bijvoorbeeld de hond gekocht, wie zorgt voor de hond, wie betaalt de verzorgings kosten voor de hond?

In het algemeen kan worden gesteld dat niet door slaggevend is wie voor de hond heeft gezorgd of wie de hond heeft gekocht, maar voor beantwoor ding van de vraag van wie de hond is, kijkt de rech ter vaak of de kosten van de hond uit de gezamen lijke kosten werden betaald. Als dat zo is, dan is de hond gemeenschappelijk eigendom.

Als de rechtbank vaststelt dat de hond feitelijk gezien eigenaar is van beide partijen, dan kan de rechter toch bepalen dat de hond aan één van de partijen wordt toebedeeld, bijvoorbeeld omdat de hond bij de ene partij veel meer ruimte heeft om goed te kunnen leven, en bij de andere bijvoorbeeld in een appartement komt te wonen waar te weinig ruimte is. In dat geval geeft dus de belang van de hond de doorslag! Dat zie je niet snel gebeuren bij een bank of tbv die gemeenschappelijk eigendom is en moet worden verdeeld.

Maar als een hond wordt toebedeeld aan één partij wil dat niet zeggen dat de andere niet een vorm van een omgangsregeling kan afdwingen. Dat heet dan

geen omgangsregeling, maar in uitspraken zien we steeds vaker dat er een soort beheersrege ling of een afgifteregeling van het huisdier door de rechtbank wordt toegewezen. Helaas is een dergelijke verplichting niet snel afdwingbaar en zijn rechters nog heel terughoudend. Het advies is dan ook om goede afspraken te maken op het moment dat je een hond koopt. Wie wordt ge zien als de eigenaar en wie mag de hond mee nemen als de relatie strandt. Als je daar van te voren niet uitkomt, is het wellicht goed om gene hond aan te schaffen of er voor te zorgen dat je relatie niet uitgaat. Alles voor onze hond.

Buitenveldertselaan 106, 1081 AB Amsterdam tel: +31 (0)20-445 8 445 www.eisenmann.org

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 19
Ronnie Eisenmann Eisenmann & Ravestijn Advocaten
Op 16,17 en 18 juni 2023 aan
Molenland in Mijdrecht
▲ Archiefbeeld van de gezelligheid tijdens de AJOC Festivals. ▼ 2010: Niels Roeleveld liep als jongetje van 8 jaar al rond op het festival en zit nu in de organisatie. bron: facebook nostalgisch vinkeveen

De ijsbaan is geopend van zaterdag 10 december t/m zondag 8 januari

Vrijschaatsen

Zaterdag 10 december: 10:00 - 22:00 uur

Zondag 11 december: 10:00 - 21:00 uur

Maandag 12 december: 14:00 - 21:00 uur

Dinsdag 13 december: 14:00 - 21:00 uur

Woensdag 14 december: 12:00 - 20:00 uur (horeca open tot 18:00 uur)

Donderdag 15 december: 14:00 - 21:00 uur

Vrijdag 16 december: 14:00 - 22:00 uur: vanaf 16:00 uur discoschaatsen (RTV on Ice)

Zaterdag 17 december: 10:30 - 22:00 uur (RTV on Ice)

Zondag 18 december: 10:00 - 21:00 uur (RTV on Ice)

Voor overige openingstijden en informatie: www.ijsbaanmijdrecht.nl

Openingstijden

IJsbaan Mijdrecht

IJsclub Nooitgedacht organiseert G-schaatsworkshops voor mensen met een beperking op de IJsbaan in Mijdrecht. Deze workshops zijn voor mensen die net even meer aandacht nodig hebben, dingen even duidelijker en anders uitgelegd moeten krijgen. Bijvoorbeeld: mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking, mensen met een motorische achterstand en ADHD. Iedereen kan meedoen of meebeleven op de ijsbaan in Mijdrecht. De schaatsworkshops zijn op zaterdag 17 december en 7 januari van 9.30 uur tot 10.30 uur . Er is aangepast materiaal en veel enthousiaste begeleiders zodat ieder op zijn/haar eigen niveau kan leren schaatsen. Je bent op beide workshops welkom en deelname is gratis. Aanmelden op www.ijsbaanmijdrecht.nl.. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met Annike van Kouwen: g-schaatsen@ijsclubnooitgedacht.nl

Curling-avonden bij IJsbaan Mijdrecht

Op de IJsbaan in Mijdrecht vinden volgende maand twee spannende Eisstock-Curling avonden plaats. Op de donderdagen 15 en 22 december kunnen teams van minimaal 4 en maximaal 6 personen de strijd tegen elkaar aangaan. Een leuke avond op het ijs van 19.30 tot 22 uur met de hele familie, het gezin, de afdeling of met relaties. Promofessionals stelt leuke prijzen beschikbaar per avond. Inschrijven kan nu al op www.ijsbaanmijdrecht.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 100 euro per team (min 4, max 6 personen), inclusief het eerste drankje gratis voor alle deelnemers.

G-schaatsen

Vrijdagmiddag/avond 16.00 uur - 22.00 uur

Elke vrijdag kunnen vanaf 16:00 uur de voetjes van de ijsvloer.

DJ RobinS zorgt voor de beste muziek tijdens de speciale discoschaatsavond. Neem al je vrienden mee en bouw een feestje. Schaats en swing het weekend in!

Toegangstickets

Een toegangsticket kost € 7,50. Dit is inclusief schaatshuur. Maar neem gerust je eigen schaatsen mee, die zitten toch het lekkerst. Zolang het maar geen noren zijn. In sommige gevallen kunnen deze kunnen de koelleidingen beschadigen, daarom zijn ze niet toegestaan.

Met een ticket kan je binnen de openingstijden de hele dag komen schaatsen. Tussendoor even weg? Vraag een stempel.

Nog niet zo behendig op het ijs? De wereldberoemde Bobby the Seal is jouw schaatshulp. Je kan er achter staan en er kan ook iemand op het zeehondje plaatsnemen. Voor € 2,50 per uur kan je (op basis van beschikbaarheid) deze schaatshulp bij de ijsbaan huren.

Koop je tickets online op www.ijsbaanmijdrecht.nl

Curling

20 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
G-schaatsen bij IJsbaan Mijdrecht
Weekmarkt verplaatst
Disco schaatsen

AUTO IMPRESSIE Toyota bZ4X Tandje erbij...

Toyota heeft aangekondigd dat het voor 2026 zes nieuwe elektrische auto’s op de markt wil brengen. De eerste van deze reeks staat nu bij de dealer, de Toyota bZ4X.

Het merk liep al jaren voorop met haar hybride en zelfs waterstof techniek. De Japanners ge loofden nog niet in het concept van de elektri sche auto. De accu’s zijn te groot en te zwaar en het rijbereik viel tegen. Een combinatie van beide werelden, zoals bij de hybride modellen, bood daarbij de beste uitkomst. Toch startte het merk met elektrische bedrijfsauto’s en – nu de tijd rijp is en de markt er om vraagt – komen ze met een 100% elektrische personen auto. In een volgend stadium wil het merk een com pacte en betaalbare elektrische auto lanceren.

Voor de elektrische modellen roept Toyota een subnaam in het leven, bZ, dat staat voor ‘beyond Zero’. De bZ4X is misschien niet de meest catchy naam, maar is wel te verklaren. De bZ is nu duidelijk, de 4 staat voor het for maat – in dit geval middenklasse. De X staat voor het model – in dit geval SUV.

Op papier is de bZ4X indrukwekkend. Met een watergekoeld batterijpakket van 71,4 kWh en een rijbereik tussen de 418 en 512 kilome ter kan de auto de strijd aan met de meeste van zijn concurrenten. De laadsnelheid ligt op maximaal 150 kW. Als het gaat over de aan schaf van een elektrische auto, komt vaak de levensduur van de batterij ter sprake. En daar scoort Toyota punten. Het merk biedt op nieu we modellen – en dus ook op de bZ4X – een garantietermijn aan van 10 jaar of 200.000 ki lometer, zo lang je de auto maar in onderhoud houdt bij jouw dealer.

Het onderstel is speciaal ontwikkeld voor deze SUV. En dat merk je in de rijbeleving. De bZ4X is namelijk geen kleine auto, maar ook qua gewicht telt de bZ4X aardig wat kilo’s. Enkel het batterijpakket weegt al 200 kilo. Toch rijdt de kolos dynamisch. Aan koppel natuurlijk

geen gebrek. Afhankelijk van de uitvoering kun je rekenen op ongeveer 336 Nm koppel en een vermogen van 218 pk. De sprint naar 100 km/u neemt 7,5 seconden in beslag, de vierwielaangedreven variant doet daar 6,9 se conden over. De top ligt op 160 km/u.

Ondanks dat het batterijpakket onder de vloer is weggewerkt, kun je met een bodemvrijheid van 21 centimeter zonder problemen door een laag van 50 centimeter water doorwaden. Een cara van trekken mag helaas niet, je mag maximaal 750 kilo aan de trekhaak bevestigen. Praktisch is de auto wel, want met een lengte van 4.70 me ter hebben de inzittenden een zee aan ruimte. De middentunnel ontbreekt en de bagageruimte is meer dan voldoende met 452 liter inhoud. Gooi je de banken plat dan creëer je extra ruimte. Onder de motorkap vind je geen opbergruimte.

Het interieur ziet er strak en modern uit. Zaken als stuurverwarming en stoelverwarming ont breken niet. De vormgeving van het multime diasysteem ziet er strak uit en is voorzien van online connectiviteit. Automatisch inparkeren doet de auto volledig zelfstandig. Uiteraard kun je profielen instellen voor de bestuurders, zodat alles naar wens wordt ingesteld. De auto houd je continue in de gaten. De Drive Monitor Camera houdt de bestuurder continue in de gaten of je nog fit en alert bent. RSRS, Rear Seat Reminder System, waarschuwt de be stuurder als er passagiers of voorwerpen zijn achtergebleven op de achterbank. Je krijgt dan een vriendelijke reminder.

De bZ4X is een indrukwekkende auto. Hier mee gaat Toyota verschil maken. Je rijdt een bZ4X vanaf 52.995 euro.

Toyota Van Ekris Industrieweg 48, MIJDRECHT Telefoon: 0297-230350 www.vanekris.nl

Nederland is online massaal op zoek naar mogelijk heden tot goedkoop autorijden. Elektrisch, hybride, benzine of diesel? Het blijkt dat elektrisch rijden niet per se goedkoper is dan een benzine- of dieselauto, volgens onderzoek van auto-importeur DAS Import. Op Google is de zoekterm ‘Is elektrisch rijden goed koper’ de afgelopen drie maanden met 127% geste gen. ‘Wat is goedkoper elektrisch rijden of benzine’ zag zelfs een stijging van 400% in het laatste kwar taal. Ook valt het op dat steeds meer Nederlanders

het over de grens zoeken bij het kijken naar een an dere auto. ‘Auto importeren’ werd in oktober ruim 24.000 keer ingetikt. De auto-importeur vergeleek drie merken die in iedere brandstofcategorie een ver gelijkbaar model hebben uitgebracht: BMW, Audi en Mercedes-Benz. Gekeken is naar het aantal kilome ters dat per jaar gereden wordt in combinatie met de prijs per kilometer, wegenbelasting en de aanschaf kosten in zowel Nederland als Duitsland.

Veel mensen gaan er vanuit dat elektrisch rijden ge woonweg het goedkoopst is. Maar het blijft altijd een combinatie van verbruiks- en aanschafkosten, aldus Das, die aangeeft dat elke situatie verschillend is. Voor iedere situatie is het interessant om te kijken wat gunstig is. Het onderzoek wijst wel uit: elektrisch rij den is niet per se goedkoper.

Op papier anders dan op weg Het onderzoek kan op verschillende manieren geïn

terpreteerd worden, stelt Das. Maar het biedt zeker een handvat voor mensen die een nieuwe auto willen kopen. Op papier kan het natuurlijk altijd anders zijn dan in de praktijk. 20.000 kilometer per jaar elektrisch rijden pakt anders uit als je lange stukken achter el kaar rijdt, of alleen kleine stukjes. Het is ook zeker lonend om te kijken of je jouw droomauto niet beter kunt importeren.

Wat belangrijk is: neem de tijd en weeg alle opties zorgvuldig af, adviseert Das.

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 21
tekst michael reuling foto's patrick hesse
Toyota Gereden versie: Toyota bZ4X Vermogen: 218 pk 0-100: 7,5 s Topsnelheid: 160 km/u Prijs: 52.995 euro
Nederland zoekt massaal naar opties goedkoop autorijden - “Staar je niet blind op elektrisch als goedkoopste optie”

Kort nieuws

Mijdrecht Bingo bij sv Argon

Op 16 december is er weer de maan delijkse bingo van de lijnkijkers in de kantine van Argon aan de Hoofdweg in Mijdrecht. De zaal gaat open om 19.30 uur en de eerste koffie of thee is gratis. De hoofdprijs deze maand is een Super Kerstpakket.

Mijdrecht Bingo in de Rank

Dinsdag 13 december is er weer een gezellige bingomiddag in ge bouw de Rank aan de Prins Bern hardlaan 3 in Mijdrecht. Aanvang14 uur. Er zijn weer vele mooie prijzen, waaronder een pizzaoven. De kaartjes kosten 50 cent per stuk.

Mijdrecht

Argon topverkopers in het zonnetje

Op vrijdag 2 december jl zijn de top verkopers van Argon feestelijk in het zonnetje gezet voor hun verkoop ge durende de editie 2022 van de grote clubactie. De 1e, 2e en 3e prijs waren respectievelijk voor Xavi Erkelens (481 loten), Mayson Stam (330 loten) en Max Wakker (179 loten). Eerder die week mochten de jongens bij Inter sport Twinsport in Uithoorn een mooi club trainingspak naar keuze uitkiezen

voor hun mooie prestatie.

tige voetbalschoenen alwaar ze voorlo pig weer mee vooruit kunnen.

Ook het beste verkopende team werd beloond. Het team JO11-1JM verkocht in totaal 932 loten en gaan als team gezamenlijk een gezellig en sportief be zoek brengen aan Bowling Mijdrecht.

Knallen met Ballen

Dit jaar waren er ook prijzen te verdie nen voor de beste verkopers van su perloten. Superloten zijn loten van 50 loten in één keer. Maar Liefst 12 super loten zijn er verkocht door onze jeugd wat bijzonder knap is. Beste verkopers waren Xavi Erkelens en Mayson Stam met beiden 5 loten. De twee winnaars werden beloond met een paar prach

2022

Hou jij van sportieve winterse ge zelligheid? Dan mag jij dit evene ment niet missen. Op vrijdagavond 9 december vindt het jaarlijkse gezelligheidstoernooi Knallen met Ballen plaats in Tennishal De Ron de Venen te Mijdrecht. Naast het spelen van een aantal lekkere pot jes tennis, is de locatie omgeto verd tot een heuse Après-Ski Bar. Op de vijf binnenbanen zal er ge speeld worden in de categorieën herendubbel, damesdubbel en ge mengd dubbel. Inschrijven doe je als duo en natuurlijk trek jij je gek ste en meest kleurrijke ski-outfit aan. Dit is overigens niet verplicht.

Nederlands elftal

Aangezien het Nederlands elftal de kwartfinale speelt tegen Ar gentinie zitten we deze avond he lemaal goed in De Ronde Venen. De kantine wordt omgetoverd tot een reuzegezellige oranje-apresski Bar. Daarnaast kunnen de aan wezigen, onder het genot van een lekker hapje en een drankje, mee doen aan allemaal leuke spelletjes. En voor iedereen gratis toeganke lijk om te komen kijken natuurlijk. Dus je kunt ook gerust je vrienden en vriendinnen uitnodigen om je te komen supporten. Iedereen is deze avond welkom om te komen kijken en de toegang is gratis voor niet tennissers.

Het tennistoernooi start om 19 uur en duurt tot 23 uur. Het inschrijf geld is 30 euro per duo, inclusief winterse versnapering. Je speelt minimaal 3 partijen van 30 minu ten.

Inschrijven door simpelweg je duoticket aan te schaffen via www.tiqs.com/alfred/events/shop/1234

Bij vragen en/of meer informatie? Stuur een mail naar de wedstrijd leiding: concept@deconceptenmakelaar.nl

Met een opbrengst van bijna 13 miljoen euro verbreekt de Grote Clubactie voor het derde jaar op rij al haar records. Verenigingen uit De Ronde Venen haalden samen 46.905 euro op. Zijne Majesteit de Koning gaf de voorzet met zijn bewogen quote en iedereen kopte deze massaal in.

Algemeen Directeur Frank Molken boer: “Prachtig dat mensen ook in deze tijden bereid zijn om ‘hun clup pie’ te steunen. Dit is een geweldig gebaar naar het verenigingsleven en al hun vrijwilligers. Wat me elk jaar opnieuw raakt is niet zozeer het aantal verkochte loten, maar het feit dat zoveel leden van verenigingen zich inzetten voor hún club. Het is een vrijwilligersgebeuren, van jong en oud, met een sterk sociaal karak ter. Recent onderzoek toont aan dat men juist meedoet om elkaar en hun club te helpen. Zo is het in 1972 ooit bedacht en dat is ook al 50 jaar de kracht van de Grote Clubactie.”

Verenigingen zorgen voor de mooi ste momenten De Grote Clubactie heeft financieel, sociaal én maatschappelijk grote im pact, vindt ook Z.M. koning WillemAlexander: “Verenigingen verbinden en zijn de bouwstenen van onze maatschappij. Met de Grote Clubac tie krijgen verenigingen overal in Ne derland een extra financieel steuntje

in de rug. Clubs in sport, hobby en cultuur blijven daardoor toegankelijk voor iedereen. Geweldig dat zoveel enthousiastelingen zich steeds weer inzetten om de actie tot een daverend succes te maken.”

Van voetbalvereniging tot bridgeclub 350.000 leden van 5.500 verenigingen gingen samen langs de (digitale) deu ren. Of je nu in je clubtenue aanbelt bij de buren of je oom en tante aan de andere kant van het land een appje met jouw verkooplink stuurt. Dit jaar bleek dat men meer dan ooit bereid was om een club te steunen. Van voetbalvereniging tot fanfare en van gehandicaptenvereniging tot postzegelverzamelaarsclub: de Grote Clubactie is er voor iedereen die, uit liefde voor de club, een steentje wil bij dragen. Voor jong en oud; sport, hob by en cultuur. Voor clubs van 10 tot 3.000 leden. Door heel Nederland, van Groningen tot Maastricht. En de Grote Clubactie is er voor kleine én grote spaardoelen. Al vanaf die allereerste dag is dat zo en zo zal het blijven.

De organisatie van de grote clubactie Argon bedankt al haar jeugdleden voor

het enorme enthousiasme tijdens het verkopen en bedankt tevens alle kopers van de loten.

De trekking was op 6 december en uit slagen zijn op 7 december bekendge maakt.

Dit jaar deden in De Ronde Venen de volgende clubs mee en zij haalden de volgende bedragen op. Hiervan gaat 80% naar de club.

Mijdrecht Sportvereniging Argon €9630, Enjoy's Dance €4938, Scouting Jan van Speyk €4029, Gymnastiekvereniging Mijdrecht '79 €3141, IJsclub Nooit Gedacht €1698

Wilnis Combinatie Sportclub Wilnis €4137, GV VEENLAND €3987 de Hoef HSV'69 €3474

Abcoude Gymnastiekvereniging Abcoude (SV Abcoude) €3450

Vinkeveen Korfbalvereniging De Vinken €2346, ABC Amigos (Basketbal) €1890, BV Kwinkslag €600

Baambrugge Pandergroep Abcoude €2295, Sportvereniging B.E.O. €1290

Totaalopbrengst Grote Clubactie Lotenverkopers

Veel steun aan clubs in deze finan cieel pittige tijden Energieprijzen rijzen de pan uit, infla tie is op een ongekende hoogte en alles wordt duurder. Ook voor vereni gingen. De Grote Clubactie maakt het voor clubs mogelijk om ook in deze dure tijden extraatjes te blijven orga niseren voor hun leden. Zo kunnen verenigingen nieuw materiaal aan schaffen, vrijwilligersdagen organise ren en nog veel meer. Uit liefde voor de club hebben mensen zich meer dan bereid getoond om een steentje bij te dragen.

Abcoude

Gezocht: bediening voor bridgemiddagen in de Angstelborgh

Voor de bridgegroep in de Angstel borgh in Abcoude zoekt TympaanDe Baat met spoed een (tijdelijke) vrijwilliger (maar een duo kan na tuurlijk ook) voor de bediening. Kof fie/thee maken, bedienen, afreke nen, afwas en opruim. Het betreft mogelijk een tijdelijke periode, liefst al vanaf 13 december. Elke dinsdag van 13.30 tot 16 uur. Meld je aan bij Annemarie Keja via 0294-284 824 of a.keja@stdb.nl.

22 9 DECEMBER 2022 DE GROENE VENEN
▲ De Argon-topverkopers: 1. Xavi Erkelens (midden), 2. Mayson Stam (rechts) en 3. Max Wakker
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: 12,8 miljoen euro
▲ Het best verkopende team: JO11-1JM verkocht maar liefst 932 loten
14 verenigingen uit De Ronde Venen halen samen bijna 47.000 euro op

VACATURES

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS)

Wat ga je doen?

Wil jij deel uitmaken van de meest belangrijke dag van inwoners van gemeente de Ronde Venen? We zijn op zoek naar een nieuwe Babs om ons team van trouwambtenaren compleet te maken. Iemand die het leuk vindt om van deze momenten iets bijzonders te maken, geheel naar wens van het bruidspaar. Willen zij juist een luchtige of een serieuze ceremonie? Persoonlijk, humoristisch, of juist kort maar krachtig? Jij bent degene die hier de juiste draai aan wil geven en kan bijdragen aan een onvergetelijke dag voor het bruidspaar en de genodigden.

Je kunt ervan uitgaan dat je per jaar gemiddeld zo’n tien huwelijken of geregistreerd partnerschappen sluit. Naast deze voltrekkingen is het ook mogelijk om te kiezen voor een bescheiden ceremonie. Deze vindt plaats op vastgestelde tijden in de week en is een verkorte vorm van de normale ceremonie. Per ceremonie bekijk je wat de wensen van het paar zijn.

Wie ben jij?

Naast dat je goed weet hoe je een connectie moet maken, één op een én met een groep, herken je jezelf ook in de volgende punten:

• Bereidheid om alle door de wet genoemde verbintenissen te voltrekken.

Ervaring met het spreken in het openbaar, humor en improvisatievermogen. Je kunt een toespraak houden waarin aan de wensen van het paar tegemoet kan worden gekomen.

Je bent representatief.

Kunnen communiceren met mensen van verschillende achtergronden en je spreekt naast Nederlands ook Engels. Andere talen zijn mooi als extra.

Je bent op verzoek beschikbaar zowel door de weeks als in het weekend met een piek in de maanden mei tot en met september en hebt geen conflicterende nevenfuncties;

Ook niet onbelangrijk: wat krijg je ervoor terug?

Gemiddeld genomen zul je vier uur per bruiloft of geregistreerd partnerschap aan voorbereiding, ceremonie en nawerk besteden. De ene ceremonie vergt wat meer voorbereiding en bij een andere is dat niet nodig. Tijdens de uitoefening van je functie draag je meestal, afhankelijk van de wens van het bruidspaar, een toga, die door ons ter beschikking wordt gesteld.

Enthousiast geworden?

Solliciteer zo snel mogelijk, maar uiterlijk 23 december via mailadres huwelijken@derondevenen.nl Stuur bij uw sollicitatie een goede motivatie mee.

Wil je eerst meer inhoudelijke informatie?

Neem dan contact op met de afdeling Burgerzaken, Bertina Engel, Ingrid Siebesma of Raymond van de Logt via 0297-291631.

“Zie jij het belang van een leven lang leren op het gebied van basisvaardigheden?” De Stichting Regionale Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen is op zoek naar een MEDEWERKER PROGRAMMERING

BASISVAARDIGHEDEN

Bibliotheken veranderen in educatieve, maatschappelijke organisaties. Met extra aandacht voor dienstverlening gericht op zelfredzaamheid, participatie en persoonlijke ontwikkeling. De ambitie van de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen is om er, samen met haar partners, voor te zorgen dat iedereen taalvaardig is, digitaal mee kan komen en de kans heeft zich een leven lang te ontwikkelen.

Wat ga je doen?

Als medewerker programmering ben je de spin in het web van onze programmering op het gebied van digitale vaardigheden. Je ontwikkelt en organiseert activiteiten op het gebied van digitale vaardigheden met en voor inwoners, vrijwillige medewerkers en/of maatschappelijke organisaties. Je denkt bijvoorbeeld mee over de beste manier om inwoners te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden, je organiseert en geeft workshops, je onderhoudt contact met vrijwilligers en deelnemers en draagt zorg voor een efficiënte administratie. Dit doe je in samenwerking met je andere collega’s van het Team Basisvaardigheden.

Jij

• bent goed in het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van diverse activiteiten met name op het gebied van digitale vaardigheden.

• houdt overzicht in een flexibele en steeds veranderende omgeving.

• neemt initiatief, wilt resultaten behalen en weet creatieve en concrete oplossingen te bedenken.

• hebt mbo werk- en denkniveau.

• bent digitaal zeer vaardig.

• hebt enige didactische vaardigheden of het vermogen deze snel eigen te maken.

• hebt kennis en ervaring op het terrein van projectmatig werken.

• organiseert je werk zelfstandig maar kan ook goed in teamverband werken, met de hulp van vrijwilligers.

Daarnaast vinden we jouw persoonskenmerken minstens zo belangrijk. Jij bent van nature dan ook een enthousiaste, sprankelende persoonlijkheid en slimme denker die zich zaken snel eigen kan maken. Je bent initiatiefrijk, weet denken en doen met elkaar te combineren en je wil je maximaal inzetten voor kwetsbare doelgroepen in onze samenleving.

Wat bieden we jou?

• Een uitdagende functie met mogelijkheden voor ontwikkeling.

• Ruimte voor eigen verantwoordelijkheid, initiatief en creativiteit.

• Een prettige, informele en open werksfeer.

• Een functie voor in eerste instantie één jaar, met uitzicht op een vast contract.

• Salaris overeenkomstig de cao Openbare Bibliotheken, schaal 6 (min. € 2.150 max. € 2.930 bij 36 uren per week).

Wil je meer informatie over deze functie?

Neem dan contact op met Rian Mastwijk, via r.mastwijk@bibliotheekavv.nl.

Wil jij deze uitdagende baan?

Stuur je sollicitatiebrief met cv vóór 3 januari 2023 a.s. naar Ineke Wijnands, i.wijnands@bibliotheekavv.nl. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op maandag 16 januari 2023.

Nieuwsgierig naar wie we zijn? Zoek ons dan op! Je kunt ons vinden op Facebook of via www. bibliotheekavv.nl.

VACATURE ZWANGERSCHAPSVERVANGING GROEP 1/2

Hee leerkracht, kom jij het team van RKBS De Paulusschool tijdelijk ondersteunen?

Voor de periode tussen de kerstvakantie en de zomervakantie (9-1-2023 t/m 21-7-2023), zoeken we vanwege een zwangerschapsverlof een tijdelijke vervanging (0,4 - 0,6 fte) voor groep 1/2 van de Paulusschool, de vertrouwde basisschool in Abcoude. Na de zwangerschapsvervanging behoort een aanstelling bij Kalisto tot de mogelijkheid

Werken bij de Paulusschool betekent dat elke dag in het teken staat van de krachtige visie ‘Wat wil JIJ leren?’ en het streven om elke dag het onderwijs een stukje beter te maken. Door een duidelijke focus op spelend leren, daag je leerlingen uit om zo goed mogelijk te presteren op hun eigen niveau.

Ben jij enthousiast en wil jij samen met collega’s het onderwijs elke dag een stukje beter maken? Dan komen wij graag met je in contact! Bekijk de vacature en solliciteer direct door je CV en motivatie te sturen.

Vrijblijvend meer informatie over RKBS De Paulusschool of de vacature? Jeannette ter Laak (schooldirecteur) vertelt je graag meer via:

• 0294-283661

• directie@rkbspaulusschool.nl

De Paulusschool maakt deel uit van www.kalisto-basisonderwijs.nl Op https://www.kalisto-basisonderwijs.nl/onze-leerkrachten/vacatures/ vindt u meer informatie m.b.t. deze vacature.

Bezoekadres: Koppeldijk 30, 1391 CZ Abcoude Tel.: 0294 - 283 661 Postadres: Postbus 36, 1390 AA Abcoude directie@rkbspaulusschool.nl www.rkbspaulusschool.nl

DE GROENE VENEN 9 DECEMBER 2022 23
Gratis vuurwerk en korting tijdens de voorverkoop t/m 28 december! Siervuurwerk pakketten voor het hele gezin! Mijdrecht | Industrieweg 41 | Mijdrecht | Tel.: 0297 - 256079 Uithoorn | A. van Schendellaan 38-44 | Uithoorn | Tel.: 0297 - 561404 Huub Blom & Zonen € 30,- tot € 65,- € 65,- tot € 100,- € 100,- tot € 150,- € 150,- tot € 225,- € 225,- of meer t.w.v. € 9,99 GRATIS t.w.v. € 19,99 GRATIS t.w.v. € 29,99 GRATIS t.w.v. € 44,99 GRATIS t.w.v. € 69,99 GRATIS COMPOUND VUURWERK 1X AANSTEKEN VOOR EEN COMPLETE SHOW Extreme knalcake VAN € 29,99 VOOR € 19,99 VAN € 169 VOOR € 125 VAN € 19,99 VOOR € 9,99 The Four Legends 4x 36 schoten • 1837 gram kruit Big Fat Chill 7 schoten in 1x • 30mm tubes Golden Eye 9 delig kwaliteitspakket. Supercell 30 schoten, 500 gram kruit € 59,99 BESTEL SNEL ONLINE VIA blommijdrecht.vuurwerkexpert.nl blomuithoorn.vuurwerkexpert.nl BIJ IEDERE VOORVERKOOPBESTELLING! + GRATIS LONT + GRATIS VEILIGHEIDSBRIL Superstuntprijzen en veiligheidsartikelen tellen niet mee voor gratis vuurwerk.