De Groene Venen 09-06-2023

Page 1

Straattheater uitneemexemplaar.

In het hart van onze krant!

10 juni: Eerste lokale Veteranendag in De Ronde Venen

Zaterdag 10 juni vindt de eerste lokale veteranendag plaats in De Ronde Venen. Sinds vorig jaar is er een anjerperkje door de gemeente aangelegd, tussen de Stationsstraat en de ringvaart in Mijdrecht. Daar zullen veteranen uit De Ronde Venen om 11 uur nieuwe anjers planten. Aansluitend zal de groep op uitnodiging van burgemeester Divendal in het gemeentehuis een traditionele ‘blauwe hap’ (een rijstmaaltijd) nuttigen. Publiek is welkom vanaf 13 tot ongeveer 15 uur op het plein voor winkelcentrum de Lindeboom. Daar is een ‘wall of honour’ opgericht, waar men een witte anjer aan kan bevestigen en er iets van waardering voor veteranen bijschrijven. Iedereen is welkom om een anjer te prikken, of om een gesprek aan te gaan met een veteraan. Vorig jaar heeft de gemeente de ruim 100 veteranen in De Ronde Venen aangeschreven. Op de nieuwjaarsbijeenkomst is aan 50 van hen een speciale gemeentelijke ‘veteranencoin’, een penning, overhandigd. Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met nu. Ongeveer 15.000 veteranen stammen uit missies van voor Libanon (1985). De andere 85.000 zijn ingezet na 1985, zoals in Bosnië, Irak of Afghanistan. Meer informatie: Rob Evers, tel. 06-55 900996, robbert.evers@gmail.com.

foto ruud van den heuvel

Zondagmiddagconcert Gaudiozo in Vinkeveen

Op zondagmiddag 11 juni geeft Vocalgroup Gaudiozo een concert met gospels en popliedjes in de RK-kerk van Vinkeveen. Aanvang 15 uur. Veel popmuziek vindt z’n oorsprong in de gospelmuziek. De songs van Elvis zijn een mooi voorbeeld. Er worden oude gospels gezongen als ‘Down by the riverside’, maar ook liederen zoals ‘Old and Wise’ en duet ‘The Prayer’ (van Bocelli/Dion), afgewisseld met een verhaal door verhalenvertelster Elza Vis. Letta van Maanen begeleidt op piano en Gijs Wagenaar op contrabas. Het belooft een verrassend en inspirerend uur te worden! Er is koffie en thee na afloop. De toegang is vrij, maar een bijdrage voor de onkosten is welkom. Meer info op YouTube: Vocalgroup Gaudiozo en op www.gaudiozo.wordpress.com

Nieuwinverkoop vidamakelaars.nl Leicester 9 te Mijdrecht Vraagprijs € 499.000,- k.k. info@luchtopname.nl 0297 - 38 52 57 www.luchtopname.nl LUCHTFOTO VAN UW BEDRIJF OF HUIS? ZATERDAG 17 JUNI ZATERDAG 17 JUNI Q-MUSIC HET FOUTE UUR RAVE VAN FORTUIN VRIJDAG 16 JUNI VRIJDAG 16 JUNI ZONDAG 18 JUNI ZONDAG 18 JUNI DAREDEVILS RENÉ KARST DJ MENZOO DJ MENZOO RUTGER VAN BARNEVELD STARSTRUCK BENR KIDSPOP MONIQUE SMIT MOOI WARK + + FESTIVAL 2023 FESTIVAL 2023 MOLENLAND 6 MIJDRECHT THE NEXT GENERATION WWW AJOCFESTIVAL NL VANAF 11:30u UITGEBREID BINNEN & BUITENPROGRAMMA TICKETS & INFO: FFAMILIEDAG AMILIEDAG BRAAAP TEAM LASERGAMES MEET EN GREET BUURMAN & BUURMAN MARK FLEDDERMAN STORMBAAN DWEILORKEST DORST MINIDISCO EN NOG VEEL MEER! VANAF 19:30u VANAF 19:30u WWW AJOCFESTIVAL.NL DJ MENZOO SCHUIF JE OOK AAN BIJ FAMILY MIJDRECHT? Dorpsstraat 17 3641 EA Mijdrecht t.: 0297284964 kom lekker langs of Laat je eten bezorgen! www.familymijdrecht.nl WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE JAARGANG 26 - WEEK 23 – 9 JUNI 2023 DE
GROENE VENEN

Gemeente nieuws

GEMEENTEHUIS

Bezoekadres Postadres

Croonstadtlaan 111 Postbus 250

3641 AL Mijdrecht 3640 AG Mijdrecht

Contactgegevens

T. 0297 29 16 16 | F. 0297 28 42 81

E. gemeente@derondevenen.nl

Website

www.derondevenen.nl

Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis

Het gemeentehuis is weer open op de tijden die u van ons gewend bent.

Maandag: 8.30 – 20.00 uur

Dinsdag t/m donderdag: 8.30 – 16.00 uur

Vrijdag: 8.30 – 12.30 uur

Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur.

U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft. Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen.

Langskomen bij de gemeente?

Maak een afspraak!

Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16.

De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl.

AFVALBRENGSTATIONS

Afvalbrengstation Mijdrecht

Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht

Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur

Vr. 9.00 uur - 12.00 uur

Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur

Op officiële feestdagen gesloten.

Afvalbrengstation Abcoude

Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude

Wo 09.00 - 11.00 / 13.00 - 15.00

Za 13.00 uur - 16.00 uur

Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten.

SERVICEPUNTEN

Het Servicepunt is alleen open op afspraak. Kom langs, maar kom alleen.

Openingstijden

Abcoude

Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude

Ma t/m vr 9.00 – 13.00 uur

Mijdrecht

Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht

Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Vinkeveen

Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen

Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur

Wilnis

Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis

Ma t/m woe 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Contactgegevens

T. 0297 58 76 00

E. info@servicepuntderondevenen.nl

www.servicepuntderondevenen.nl

BEZORGKLACHTEN

I. www.degroenevenen.nl/contact

T. 0297 38 52 57 | info@degroenevenen.nl

UIT IN DE RONDE VENEN

De uitagenda met evenementen in De Ronde Venen. Theater, film, festivals, lezingen, cabaret, musicals en meer! Kijk op www.uitinderondevenen.nl.

Kunt u één uur per week huiswerkbegeleiding geven?

In juli 2018 is het Jongerenwerk van Tympaan-De Baat gestart met het project Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag. Binnen dit project geven vrijwilligers individuele begeleiding op maat aan basisschoolleerlingen met een leerachterstand van groep 6, 7 en 8. Daarnaast is er iedere zomervakantie zomerschool “The Upgrade” voor dezelfde doelgroep. Dit jaar zal deze plaatsvinden van 7 t/m 18 augustus.

Sinds de coronacrisis is het aantal leerachterstanden nog steeds hoog en de vraag naar de gratis huiswerkbegeleiding is groot. Vooral bij ouders die commerciële bijles niet kunnen betalen. Het Jongerenwerk maakt de koppeling met de leerling(en) met een hulpvraag en de vrijwilligers. Daarnaast zorgt het Jongerenwerk voor de begeleiding van de vrijwilligers zelf. Een doelstelling van de projecten is het verbeteren van schoolresultaten en daarmee het vergroten van de toekomstkansen van de leerlingen. Daarnaast is het mooi om te zien dat de leerlingen zich ook sociaal ontwikkelen.

Voor Kees van Vliet uit Vinkeveen is afvalscheiding een sport. En die sport levert geld op. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de Morgenster, de Protestantse kerk waar hij lid van is. Alle tl-armaturen uit het Ontmoetingscentrum van deze kerk werden vervangen voor ledpanelen. Deze armaturen heeft Kees volledig gedemonteerd en ijzer, aluminium en koper apart ingeleverd. “En dat heeft leuk geld opgeleverd.”

Kees maakte kennis met de vergoeding voor oud ijzer toen hij een aantal jaar geleden een dag mee ging naar het werk van zijn broer. “Hij moest een aantal kantoorpanden renoveren en kon wel wat hulp gebruiken”, vertelt Kees. “Uit deze panden kwam een grote hoeveelheid ijzerhoudend afval. In plaats van alles in een grote container te gooien, besloten we het afval vooraf te scheiden. Het was een enorme klus, maar daarmee hebben we de kosten voor het ophalen van het overige afval flink beperkt. Zo ontdekte ik dat oud ijzer een waarde heeft en dat er partijen zijn die ijzer inzamelen en daar een vergoeding tegenover stellen.”

Voor afvalverwerkers wordt het pas interessant als het om grotere hoeveelheden afval gaat. “Voor 500 gram afval is het voor hen de moeite niet, maar als je grotere hoeveelheden aanbiedt staan ze daar zeker voor open”, stelt Kees. “Hoe beter je

Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

Vind je het leuk om een huiswerkmaatje van een basisschoolleerling te worden of te helpen met de zomerschool, meld je dan aan (met vermelding van een telefoonnummer)

via c.zijl@stdb.nl. Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een startgesprek en de vrijwilligersbarbecue van het Jongerenwerk op vrijdag 30 juni.

de stromen vooraf scheidt, hoe hoger de vergoeding is. Je kunt dus het beste vooraf al aluminium, ijzer, koper en messing uit elkaar halen en dat gescheiden aanbieden. Dat levert meer op.”

IJzer, aluminium en koper apart In het Ontmoetingscentrum van de Morgenster werden de tl-lampen vervangen voor led panelen. “De armaturen van de oude buizen bleven over en moesten worden afgevoerd’’, licht Kees toe. “Van de

werkzaamheden bij mijn broer wist ik nog dat dat afval geld op kan leveren. Daarom hebben we delen van elkaar gescheiden; dat wil zeggen ijzer, aluminium en koper apart. Dat is een flinke klus, maar leuk om te doen. Het levert plezier op, en geld! We hebben er een mooi bedrag mee opgehaald.”

Voor wie ook een klein zakcentje wil verdienen met het scheiden van oud ijzer, heeft Kees een tip. “Kijk op je erf of in de schuur, daar staat ongetwijfeld nog wel iets dat weg kan”, zegt hij. “Denk aan oud gereedschap of een oude fiets… Verbouwingen lenen zich hier overigens ook goed voor. Denk aan allerlei kabeltjes, waar koperen kernen in zitten of misschien sloop je ergens een oude messing badkamerkraan uit; dat is echt wel geld waard…’’

Voor wie zelf te weinig afval heeft om in te leveren, heeft Kees ook een tip. “Wellicht kun je een actie starten samen met de buren’’, zegt hij. “Dan is de kans groter dat het lukt om met elkaar een auto of aanhangertje vol te krijgen en deze vervolgens aan te bieden bij een afvalverwerker. Soms moet je gewoon eens extra kijken naar hetgeen je weggooit; misschien is het nog wat waard!”

Repair Café IN DE RONDE VENEN

MIJDRECHT IN DE BUURTKAMER

G. van Aemstelstr. 5 3641 AP Mijdrecht

Iedere tweede en vierde donderdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur

T. 0297-288 466 (tijdens openingstijden)

E. repaircafemijdrecht@stdb.nl

ABCOUDE IN ONTMOETINGSCENTRUM

DE ANGSTELBORGH

Iedere eerste vrijdag van de maand van 10.00 - 12.30 uur.

Dorpszicht 22

1391 LX Abcoude Tel..0297-230 280

BAAMBRUGGE IN DORPSHUIS DE 5 BOGEN

Elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur

Prinses Margrietstraat 10

1396 JX Baambrugge

Tel. 0294-291955

VINKEVEEN IN DE BOEI

Elke derde maandag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur.

Kerklaan 32 3645 EV Vinkeveen

Tel. 0297-261734

2 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN
Kees van Vliet verdient zakcentje met scheiden oud ijzer
“Kijk twee keer voordat je iets weggooit. Misschien is het wat waard?!”

Buitenspelen op het Raadhuisplein in Mijdrecht

Op woensdag 14 juni is de Nationale Buitenspeeldag. Kinderen en jongeren kunnen die dag buitenspelen op het Raadhuisplein in Mijdrecht. Het jongerenwerk van Tympaan-De Baat organiseert samen met Team Sportservice en de gemeente allerlei activiteiten buiten.

Wanneer: Woensdag 14 juni van 15.00 tot 17.00 uur

Waar: Raadhuis in Mijdrecht

Wat: Voor kinderen tot 12 jaar sport en spel met de buurtsportcoach. Voor jongeren vanaf 12 jaar een panna-toernooi met de jongerenwerkers.

Op deze dag, maar ook daarna, is er een watertappunt om water te drinken. En een zonnebrandpaal om zonnebrandcrème te smeren.

Bekendmakingen en mededelingen (week 23 – 9 juni 2023)

In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de WABO dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving

Demmerik in Vinkeveen Aanleggen tijdelijke brug over bestaande brug

De Hoef Oostzijde 15 in Vinkeveen Renovatie, verbouw en funderingsherstel van de woning

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien.

U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Zaaknummer Datum ontvangen

Z-2023-102145 25-05-2023

Z-2023-102157 25-05-2023

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie

open t.h.v.

Aanvraag evenementenvergunning A-categorie

De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvragen voor het houden van een evenement is ingediend:

Datum Evenement/aanvraag Tijdstip Locatie Activiteit

Donderdag 7 september 2023 Poffertjesavond 19.00 uur – 22.30 uur Pieter Joostenlaan 24, 3648 BJ in Wilnis Versterkt geluid

Deze aanvraag ligt voor een periode van 2 weken ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16.

Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een schriftelijke zienswijze kenbaar maken tot en met 16 juni 2023. Deze kan ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘reactie aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 29 16 16.

Aanvraag evenementenvergunningen B-categorie

De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvragen voor het houden van een evenement zijn ingediend:

Datum Evenement/aanvraag Tijdstip Locatie Activiteit

Zondag 2 juli 2023 De Hoef Sportief 2023

09.00 uur – 16.00 uur

Start/finish ter hoogte van de Hoef Oostzijde 44, 1426 BA in De Hoef (gedeeltelijke) wegafsluiting en verkeersmaatregelen 1e Hoefweg en de Hoef Oostzijde in De Hoef

Prinses

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Globale locatie Omschrijving

Baambrugse Zuwe 17 in Vinkeveen Aanleggen uitweg

Wipmolen 61 in Mijdrecht Aanleggen uitweg

Hoogstraat 15 in Abcoude Tijdelijke plaatsing vuilcontainer open, bouwkeet, mobiel toilet en steiger (05-06-2023 t/m 01-09-2023)

Aquamarijn 52 in Mijdrecht Tijdelijke plaatsing vuilcontainer open t.h.v. Koraal 3 te Mijdrecht (09-06-2023 t/m 12-06-2023)

Zaaknummer Datum

2023-015902 30-05-2023

2023-016542 30-05-2023

2023-016818 01-06-2023

2023-016851 01-06-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, onder vermelding van ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Globale locatie Omschrijving

Mijdrechtse dwarsweg 36 in Wilnis het bouwen van een bijgebouw

Zaaknummer Datum

Z-23-001517 30-05-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Dinsdag 29 tot en met zaterdag 2 september 2023

Feestweek Abcoude 2023

Dinsdag 29 augustus

19.00 uur – 00.00 uur

Woensdag 30 augustus

09.00 uur – 00.00 uur

Donderdag 31 07.00 uur

– 00.00 uur

Vrijdag 1 september

08.30 uur – 00.00 uur

zaterdag 2 september

08.00 uur – 00.00 uur

Activiteiten Stichting Feestelijkheden Abcoude op verschillende locaties in Abcoude

Versterkt geluid en afsluiten diverse (gedeelten van) straten

Deze aanvragen liggen ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@ derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16. Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een reactie kenbaar maken tot en met 19 mei 2023. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘reactie aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvragen kunt u krijgen via T. 0297 291616.

Anterieure overeenkomst Het Oosterland te Mijdrecht

Burgemeester en wethouders maken ter voldoening aan het bepaalde in art. 6.24 lid 3 Wro bekend dat zij op 1 juni 2023 een anterieure overeenkomst ex artikel 6.24 lid 1 Wro hebben gesloten voor de ontwikkellocatie Het Oosterland te Mijdrecht, kadastraal bekend gemeente Mijdrecht, sectie C nummers 5485 (ged.), 5809 (ged.), 6875, 7442 (ged.), 7459, 8116, 8118, 8510, 8649 (ged.), 8678, 8691, 8778, 8807 (ged.), 8889, 8902, 8904, 9365, 9600 (ged.), 9612, 9613, 9614, 9615, 9720 (ged.), 9729, 9730, 9731, 9732, 9742 (ged.), 9799 en 9801.

De anterieure overeenkomst is gesloten met de wederpartij Kavel Vastgoed B.V., gevestigd te ’s-Gravenhage, en heeft betrekking op sloop van de huidige opstallen en de bouw van minimaal 790 en maximaal 830 woningen. Met het sluiten van deze anterieure overeenkomst heeft de gemeente voldaan aan haar verplichting om de kosten van grondexploitatie te verhalen in de zin van artikel 6.12 Wro. Om de voormelde ontwikkeling van de locatie mogelijk te maken is de gemeente bereid planologische en publiekrechtelijke medewerking te verlenen.

Ter inzage Met ingang van 9 juni 2023 ligt een zakelijke beschrijving van de anterieure overeenkomst gedurende een periode van zes weken voor eenieder ter inzage in het gemeentehuis.

Informatie

Meer informatie is verkrijgbaar bij de heer mr. T.J. de Haan van het team Ruimtelijke Ontwikkeling & Vastgoed, telefoonnummer 0297- 291 755 (ma di do vr).

Mijdrecht, gedeeltelijke wegafsluiting Dorpsstraat en Raadhuisplein

Locatie afsluiting De Dorpsstraat is tussen nr. 36 en nr. 48, tussen het Raadhuisplein en winkelcentrum De Lindeboom, op 6 juni 2023 van 7.00 uur t/m 16.00 uur gedeeltelijk afgesloten. De winkels aan die zijde van de straat blijven bereikbaar d.m.v. rijplaten. Op 7 juni 2023 van 7.00 uur t/m 16.00 uur is het Raadhuisplein gedeeltelijk afgesloten, aan de west- en zuidzijde. U kunt de afsluiting te voet passeren op de hoek t.h.v. Van der Zwaard Optiek.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. onderhoud aan kabels en leidingen.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer M. Uiterwaal van de firma BAM via maarten. uiterwaal@bam.com of T 0348-479891.

DE GROENE VENEN 9 JUNI
Omschrijving Zaaknummer Datum ontvangen
61 in Mijdrecht Aanleggen uitweg 2023-016542 29-05-2023 Hoogstraat 15 in Abcoude Tijdelijke plaatsing vuilcontainer open, bouwkeet,
toilet en steiger 2023-016818 30-05-2023
52 in Mijdrecht Tijdelijke plaatsing vuilcontainer
Koraal
2023-016851 31-05-2023
brugdekken 2023-017126 01-06-2023
Wipmolen
mobiel
Aquamarijn
3 te Mijdrecht
Baambrugse Zuwe 174a in Vinkeveen Tijdelijke plaatsing hijskraan t.b.v. plaatsen van 3
2023-017276
Marijkelaan 20 in Mijdrecht Tijdelijke plaatsing vuilcontainer dicht
02-06-2023

Bekendmakingen en mededelingen (week 23 – 9 juni 2023)

Mijdrecht, gedeeltelijke wegafsluiting

Viergang

Locatie afsluiting

De Viergang is t.h.v. huisnummer 3 op 15 juni 2023 en 16 juni 2023 van 13.30 uur t/m 14.00 uur gedeeltelijk afgesloten.

Reden afsluiting

Deze maatregel is nodig i.v.m. plaatsen van een dakkapel met een kraan. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer R. Tabbers van de firma HG Bouwtechniek via T. 06 28 93 31 71.

Wilnis, gehele wegafsluiting brug 32 (Margrietstraat)

Locatie wegafsluiting

Brug 33, t.h.v. Margrietstraat 7-9 te Wilnis, is van 14 juni 2023 om 07.00 uur t/m 16 juni 2023 om 18.00 uur in zijn geheel afgesloten voor alle verkeer. Gedurende de werkzaamheden kunt u gebruik maken van een loopbrug.

Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden wegafsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. onderhoudswerkzaamheden aan de brug.

Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer M. Penard van de firma VOBI B.V. via 06 514 82 746.

Wilnis, gedeeltelijke wegafsluiting

Geerkade

Locatie afsluiting

De Geerkade is tussen de Wilnisse Zuwe en de Ingenieur

Enschedeweg op 12 juni 2023 en 22 juni 2023 beide dagen van 9.00 uur t/m 15.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Het betreft een rijdende afzetting met inzet van verkeersregelaars.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. het doen van grondboringen. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer Wenneker van de firma Tauw via T. 06 11 39 66 24.

Wilnis, gehele wegafsluiting brug 32 (Pieter Joostenlaan)

Locatie wegafsluiting Brug 32, t.h.v. Pieter Joostenlaan 10 te Wilnis, is van 12 juni 2023 om 07.00 uur t/m 14 juni 2023 om 18.00 uur in zijn geheel afgesloten voor alle verkeer. Gedurende de werkzaamheden kunt u gebruik maken van een loopbrug. Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden wegafsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. onderhoudswerkzaamheden aan de brug.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer M. Penard van de firma VOBI B.V. via 06 514 82 746.

Ridderorde is kroon op werk van theaterman Wiet van der Velden

Zondagmiddag kreeg Wiet van der Velden uit handen van burgemeester Maarten Divendal een koninklijke onderscheiding opgespeld. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wiet nam vorige week afscheid als directeur van Ab-Art in Abcoude een functie die hij achttien jaar heeft uitgevoerd en en inmiddels heeft overgedragen aan Ernst Koot. Wiet blijft nog wel nauw betrokken bij de activiteiten van Ab-Art. foto ulla guggenheim

Fietsers en automobilisten moeten regelmatig kilometers omrijden

Personeelsgebrek houdt veerpont

Nessersluis aan de wal

De veerpont bij Nessersluis kampt de laatste dagen met problemen. Regelmatig blijft de pont aan de overkant liggen omdat er geen personeel beschikbaar is. Voor fietsers en automobilisten betekent zo'n zes kilometer omrijden. Het gebrek aan regelmatige vaarten zorgt voor ongemak en onvrede bij zowel lokale bewoners als toeristen.

tekst rob isaacs

CDA-raadslid Coos Brouwer is bezorgd over de ontstane situatie en gaat vragen stellen in de gemeenteraad. Met zijn partij heeft hij zich destijds ingezet voor vervanging van de oude dieselpont door een duurzamer elektrische pont. Hij pleit voor duidelijkere communicatie over de vaartijden en vraagt zich af waarom de gemeente niet zelf personeel opleidt voor deze veerdienst.

De pont bij Nessersluis is relatief nieuw en werd vorig jaar in april in gebruik genomen. Het heeft destijds veel moeite gekost om de e- pont te realiseren, met meerdere uitstelrondes. De gemeente De Ronde Venen heeft aanzienlijk geïnvesteerd om de duurzame pont operationeel te maken. Hoewel de pont aan alle veiligheids- en arbeidsvoorwaarden voldoet en naar verwachting 35 jaar meegaat, kampt veerpontexploitant Blue Amigo nu met personeelstekorten, wat resulteert in grote hiaten in het vaarrooster.

Beheerder en veerman John van Schaik erkent het probleem en hoopt dat er een oplossing

wordt gevonden. Jan Holen, een werknemer van Blue Amigo met een nautische achtergrond, is de afgelopen dagen ‘ingevlogen’ om te assisteren bij de veerdienst. Het blijft echter een uitdaging om de diensten volledig bemand te krijgen, en er is nog geen duidelijke oplossing in zicht.

Normaal gesproken vaart de pont dagelijks tussen 6 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds heen en weer over de Amstel tussen Nessersluis en Nes aan de Amstel. In het weekend gelden afwijkende tijden, maar vanwege het personeelstekort vaart de pont nu minder frequent. Jaarlijks maken meer dan 60.000 auto's en ruim 25.000 fietsers gebruik van deze veerdienst.

Twee fietsers die vandaag wel meekunnen, vervolgen hun route langs de Amstel. Ze vragen de schipper of de pont er over een uur nog steeds zal zijn. Vandaag is er geen personeelsprobleem, maar morgen kan dat weer anders zijn. Het gebrek aan consistentie in de dienstverlening zorgt voor onzekerheid en ongemak voor de reizigers.

Column Ria de Korte-Verhoef

Ria de Korte-Verhoef van LEFdrv. Bijna heel mijn leven woon ik in Baambrugge. Samen met mijn man hebben we 4 kinderen en 5 kleinkinderen. Het is de derde periode dat ik raadslid ben en geef sinds juni 2023 samen met Simone Borgstede vorm aan de fractie Lokaal en Fair (LEFdrv).

In het dagelijks leven ben ik docent/onderzoeker voor verpleegkundigen bij de Hogeschool van Amsterdam. Omdat de gemeente steeds meer taken kreeg voor de zorg, namelijk de Wmo en de jeugdzorg, raakte ik geïnteresseerd in de gemeentepolitiek. Acht jaar was ik daarvoor woordvoerder.

Tevens maak ik mij zorgen over het behoud van onze prachtige groene cultuurhistorische omgeving en klimaat. Daarom heb ik vorig jaar de overstap gemaakt naar thema’s die te maken hebben met woningbouw en duurzaamheid. Het gemeenteraadswerk blijft boeiend en belangrijk. Het is jammer dat maar weinig raadsleden uit Abcoude of Baambrugge komen. Ik hoop dat in de toekomst meer raadsleden uit deze dorpen komen. Neem gerust contact met mij op als je meer wil weten. r.dekorte@derondevenen.nl

Gemeenteraad wil herbenoeming burgemeester Maarten Divendal

De gemeenteraad ziet graag dat Maarten Divendal wordt herbenoemd tot burgemeester van De Ronde Venen. De gemeenteraad besloot woensdag 31 mei om dit advies aan de Commissaris van de koning te geven. Maarten Divendal is sinds 2011 burgemeester van gemeente De Ronde Venen, zijn tweede termijn loopt in november af.

Burgemeester Divendal gaf eerder dit jaar al aan graag door te willen als burgemeester van De Ronde Venen. Voordat hij dat in 2011 werd, was hij een aantal jaren wethouder in Haarlem. Naast burgemeester van De Ronde Venen is hij op dit moment onder andere ook voorzitter van de afdeling Utrecht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maarten Divendal: “Ik ben blij dat de gemeenteraad mijn inzet en enthousiasme voor de gemeente waardeert en mij voordraagt voor een nieuwe periode. Met heel veel plezier zal ik graag in samenwerking met de raad, het college en al die betrokken mensen, organisaties en bedrijven in De Ronde Venen, invulling blijven geven aan mijn burgemeesterschap.”

Vertrouwenscommissie

Burgemeesters worden in Nederland benoemd voor een periode van zes jaar. Als die termijn afloopt, wordt vanuit de gemeenteraad een ver-

trouwenscommissie ingesteld. Die bestaat in de Rondeveense raad uit vertegenwoordigers van verschillende fracties, onder voorzitterschap van VVD-fractievoorzitter Bart Richter. “We hebben met de vertrouwenscommissie een zorgvuldig proces doorlopen. Er zijn vele gesprekken gevoerd met fracties en andere betrokkenen over de wijze waarop het burgemeesterschap wordt uitgevoerd. Op basis daarvan zijn we tot het advies gekomen Maarten Divendal voor herbenoeming voor te dragen. De burgemeester doet zijn werk uitstekend en vertegenwoordigt de gemeente goed. Het advies voor herbenoeming is woensdagavond 31 mei bekrachtigd door de gemeenteraad en wordt naar de Commissaris van de Koning gezonden.,’ aldus Bart Richter.

Commissaris van de Koning Hans Oosters doet op basis van het advies van de gemeenteraad een aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die draagt vervolgens de burgemeester voor herbenoeming voor bij de Koning.

De installatie van Maarten Divendal's derde ambtstermijn als burgemeester van De Ronde Venen vindt plaats op 23 november. Bij deze vergadering is de Commissaris van de Koning aanwezig om hem de belofte af te nemen.

4 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN

BESTE BURGEMEESTER

“Gefeliciteerd met uw voordracht voor een nieuwe periode als burgemeester! Wat maakt het burgemeesterschap zo leuk dat u nog een periode door wilt gaan?”

Persoonlijk vind ik burgemeester zijn een prachtbaan. Hoe mooi is het om met je werk iets te kunnen betekenen voor de samenleving, en dan nog wel in het bijzonder in De Ronde Venen. Er wordt wel eens gezegd: een burgemeester moet van heel veel dingen iets weten, in plaats van over één ding alles. Die afwisseling spreekt mij aan en past ook goed bij mij. In het werk moet ik veel schakelen tussen verschillende onderwerpen die van groot of juist van wat kleiner belang zijn. Ook heb ik in mijn werk te maken met veel afwisseling in de rollen die ik heb en met de mensen waarmee ik te maken heb. Een greep uit mijn agenda van deze en vorige week maakt dat duidelijk: raadsvergaderingen en collegevergadering voorzitten, met de politie overleg over zaken waar ze in onze gemeente mee bezig zijn, een bezoek aan een 100-jarige inwoner, overleg met de klankbordgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ter voorbereiding op het standpunt van de VNG over meningsverschillen tussen het Rijk en de gemeenten, even langslopen bij een vereniging, met medewerkers Integrale Veiligheid een aantal actuele zaken over bijvoorbeeld evenementen en bepaalde vergunningen bespreken, op bezoek bij het jubileum van het Hospitium, bijwonen van een veteranenbijeenkomst en natuurlijk deze rubriek schrijven!

“Gaat u ze allemaal bezoeken dit weekend? Wat vond u het mooiste?”

Dat is helaas niet gelukt. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of er mensen zijn die dat wél allemaal gedaan hebben. Ik heb het over de open atelierroute in het laatste weekend van mei. Als ik het goed heb waren er zo’n 70 kunstenaars, verspreid over enkele tientallen adressen. Er zijn er veel door me bezocht, maar inderdaad niet allemaal. Met excuses aan de kunstenaars die ik deze keer voorbij moest laten gaan. Het is een beetje ongepast om te zeggen of ik iets het mooiste vond. Leuk was het sowieso om terecht te komen op een aantal verrassende locaties bij mensen thuis. Zonder de kunstenaars die sieraden, beeldhouwwerk of keramiek maken tekort te willen doen, vond ik het natuurlijk wel zo aardig om bij de beeldende kunstenaars een aantal fraaie werken te zien van plekken binnen onze eigen gemeente, zoals bijvoorbeeld de starttoren in de Vinkeveense Plassen, het laantje van de Bosdijk, de Broekzijdsemolen, Botshol en de molen in Wilnis.

“Heb ik het goed begrepen dat de gemeenteraad een hele drukke agenda heeft? Dat er een enorme hoeveelheid voorstellen ligt, waar de gemeenteraad gevraagd wordt een besluit over te nemen?”

Dat klopt inderdaad. Heeft u een gemeenteraadslid in uw omgeving die wellicht een beetje ‘heeft geklaagd’? Toch is die volle agenda niet

zomaar, er speelt gewoon heel veel in de gemeente. Onderwerpen die vragen om goede besluitvorming om verder te kunnen. Soms zijn dat kleine voorstellen. Zo moeten er nu en zeker ook nog het komende half jaar, besluiten worden genomen over kleinere (bouw)plannen die afwijken van het bestaande bestemmingsplan. Er zijn nogal wat aanvragen die moeten worden beoordeeld. De grotere bouwplannen in de gemeente kennen ook zo hun eigen procedures. De gemeenteraad stelt eerst het Ruimtelijk Kader vast en in een later stadium het bestemmingsplan. Gelukkig zijn er wel wat van deze plannen, want er is behoefte aan nieuwe woningen. De ambities die de gemeente heeft gelden ook op andere terreinen. En die zijn altijd gekoppeld aan de vaak al langer levende vragen van inwoners, bedrijven en organisaties. Zo is er een Mobiliteits- en Verkeersveiligheidsplan in de maak. Het ontwerp wordt besproken met de raad, dan gaat het weer naar de inwoners voor een reactie voordat het definitief wordt vastgesteld. Uiteindelijk biedt dit plan de basis om voor al onze dorpen met uitvoeringsplannen de mobiliteit en veiligheid te verbeteren. Het Centrumplan Vinkeveen beoogt een aantal knelpunten in het centrum op te lossen, de zichtbaarheid met de Plassen te vergroten en woningen te realiseren. Vanuit de cultuursector wordt gevraagd om een actueel cultuurbeleid, om maar een geheel ander voorbeeld te noemen.

Koninklijke onderscheiding voor Anneline Smit uit Vinkeveen

Anneline Smit uit Vinkeveen is dinsdag 6 juni benoemd tot Ridder in de Orde van OranjeNassau. Zij krijgt de onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor het welzijn van kwetsbare mensen. De koninklijke onderscheiding werd dinsdag aan haar uitgereikt door burgemeester Maarten Divendal. Dat gebeurde tijdens een feestelijke middag waarop het 200-jarig bestaan werd gevierd van de stichting ‘Brentano’s Steun des Ouderdoms’.

Anneline Smit is sinds 2004 lid en sinds 2012 voorzitter van de stichting, die is vernoemd naar de Amsterdamse koopman Josephus Augustinus Brentano. Hij bepaalde in zijn testament dat een oudemannenhuis moest worden gebouwd en beheerd van zijn vermogen. In 1825 opende het eerste oudemannenhuis aan de Herengracht in Amsterdam. Doel van de stichting Brentano is onder andere het bevorderen van het welzijn van (kwetsbare) ouderen. Dit doet zij door activiteiten op het gebied van muziek, beweging en cultuur voor ouderen financieel te ondersteunen. De wijze waarop Anneline de Stichting Brentano's een nieuwe weg heeft gewezen met visie, beleid en daadkracht wordt door velen als bijzonder gezien. Er zijn nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan met bijna

COLOFON

De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex.

De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

alle grote stichtingen die zich bezighouden met ouderenbelangen en veel nieuwe jonge bestuurders hebben zich bij de stichting aangemeld.

Van 2017 tot 2022 was Anneline tevens voorzitter van de Stichting Het Landelijk Stimuleringsnetwerk Thuisadministratie (LSTA). Anneline heeft samen met de overige bestuursleden deze stichting verder verzelfstandigd en naamsbekendheid in Nederland gegeven. De stichting zet zich in om mensen met financiële problemen weer de eigen financiële regie te laten voeren. Daarnaast leverde zij een grote bijdrage aan de Giftencommissie Nederland van Het Maagdenhuis., die zich verdiept zich in de problematiek van de Nederlandse noden. Op het gebied van de ouderenzorg was Anneline de persoon die wist waar de gelden het best konden worden ingezet. Ook voor de Giftencommissie Suriname van het Maagdenhuis heeft zij grote betekenis gehad door met haar kennis op het gebied van ouderenzorg in het westen van Suriname een nog niet bestaand stelsel van ouderenzorg mede op poten te zetten.

Anneline Smit ontving de koninklijke onderscheiding dinsdag uit handen van burgemeester Maarten Divendal

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers:

Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Fotografie:

Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

“Hoe zit het in dit verband met het bestemmingsplan Vinkeveense Plassen?”

Dit plan is als ontwerp ter inzage gelegd. Bewoners kunnen hierop reageren. Het is mij nu niet bekend of hier heel veel gebruik van is of wordt gemaakt. In ieder geval worden de reacties beoordeeld en wordt een voorstel voor het definitieve plan aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit plan zal altijd een compromis zijn en blijven, er moet namelijk rekening worden gehouden met verschillende belangen. De pure natuurliefhebber kijkt anders tegen de Vinkeveense Plassen aan dan de recreant. En in dit plan moeten beiden tot hun recht komen. Bovendien moet het plan (en de uitwerking dus) aan allerlei eisen voldoen, onder ander van de provincie. De aanloop van dit bestemmingsplan heeft lang geduurd en is zorgvuldig gebeurd. Besluitvorming moet leiden tot uitgangspunten en gebruik die passen bij de verplichte regelgeving en tot duidelijkheid. Ik denk dat iedereen die zich betrokken voelt bij de Plassen er belang bij heeft dat het bestemmingsplan dit jaar wordt vastgesteld. Ook als men het op onderdelen anders zou willen hebben.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@derondevenen.nl

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

© 2023 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 5
tekst maarten divendal

Kort nieuws

Mijrecht Vertrouwen terugkrijgen bij De Wegwijzer

Zondag 11 juni leidt student H.J. Ymker uit Meppen de dienst om 10 uur in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer. De preek gaat over Ezechiël 22:30. Zondagochtend is het voorbereiding op de viering van het avondmaal. In Israël heerste onrecht, on der alle lagen van de bevolking. En hoe God ook zocht, Hij vond nie mand die schone handen had. Dus moest Hij wel zijn oordeel voltrek ken. Een aangrijpende boodschap, waarin desondanks ook Gods liefde en geduld zichtbaar worden. 's Avonds om 18:30 uur leidt ds. G. van Vliet uit Westzaan de dienst. Een aantal jaren geleden verscheen een boek met de titel: De meeste mensen deugen. Een boek waarmee je al lezend het ver trouwen weer wat terugkrijgt. In de verkondiging leggen we deze visie op de mens naast wat de Bijbel daarover zegt. Belangstellenden zijn welkom op Koningin Juliana laan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf volgen via www.youtube.com/@cgkmijdrecht/ streams. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Wilnis Nacht van Gebed van 9 op 10 juni

In Nederland mogen we in openlijk Christen zijn en alles zeggen over wat de Bijbel ons leert. Voor christenen wereldwijd is dat anders; van landen met Christenenvervolging heeft Open Doors een ranglijst gemaakt: www.opendoors.nl/ christenvervolging/ranglijst/. Hier kun je zien welke impact Christelijk zijn/ worden op gelovigen kan hebben. Wij willen bidden voor elk land in de top 10 – eerst een filmpje, dan een inleiding en aansluitend gebed daarvoor – en geloven dat bidden helpt, voor mensen om ons heen en voor mensen ver weg, gelovig en ongelovig! Voor hen die het moeilijk hebben. Wij nodigen u en jou uit om vrijdagavond/-nacht samen te komen bidden voor de Vervolgde Christenen in ‘De Roeping’, achter de Hervormde Kerk in Wilnis van 19:30 tot 02.00 uur; Kom en ga wanneer je wilt. Hartelijk Welkom namens de interkerkelijke werkgroep ‘Gebed in de Venen’.

Alle eendjes voor brandweer en verenigingen

Zondag 4 juni gingen bij de Hulksburg in Abcoude 6000 badeendjes te water voor de badeendenrace, georganiseerd door de Lions Abcoude-Baambrugge. Veel belangstellenden stonden langs de oever van de Angstel te kijken welk eendje zou gaan winnen. Nog niet gemakkelijk, want de eendjes ‘zwommen’ tegen de stroom in, op weg geholpen door de Brandweer Abcoude. Er waren mooie prijzen te winnen, gesponsord door de ondernemers uit Abcoude en omgeving. Onder luid gejuich en aanmoediging van

eerste over de finish, waarmee hij de hoofdprijs won. Er waren meer ‘winnaars’: de brandweer ontving een cheque met het mooie bedrag van 5.500 euro, dat bestemd is voor de nieuwe ontspanningsruimte in de nieuwe kazerne aan de Tombeweg. Daarnaast kon er 25% van het aankoopbedrag van een eendje besteed worden aan 1 van de 15 deelnemende verenigingen of clubs, wat een totaalbedrag van 3.000 euro opleverde dat onder deze verenigingen en clubs wordt verdeeld. Kijk voor de volledige uitslagen op:

Jeugdbrandweer Vinkeveen wint kwartfinale wedstrijd

De jeugdbrandweer van Vinkeveen heeft zaterdag 3 juni jl. in Zeist de kwartfinale wedstrijd gewonnen. De Vinkeveense ploeg kreeg te maken met een brand in een fabriekshal. Bij aankomst werden ze opgevangen door de sleutelhouder die de ploeg informatie over het gebouw gaf. Bij de binnenverkenning bleek er brand te zijn ontstaan in een machine, met een uitbreiding naar een naastgelegen ruimte. Nadat de waterwinning vanaf de ondergrondse brandkraan naar het object was opgebouwd konden beide aanvalsstralen worden ingezet. Binnen een half uur had de ploeg de

klus geklaard en heerste er al een redelijk goed gevoel over de inzet. Bij de prijsuitreiking aan het einde van de middag in de brandweerkazerne van Zeist bleek dit niet onterecht en werd het team als winnaar uitgeroepen! Met deze overwinning heeft het team zich geplaatst voor de halve finale wedstrijd op zaterdag 17 juni a.s. in Zaanstad.

De wedstrijdploeg bestond uit: Jelmer Kok (Bevelvoerder), Marco Smit (Pompbediende), Marit van Wijk, Tessel Kasius, Thomas Huijbreghs en Bjorn Post (Nummers 1 t/m 4) en Madelene Post (Reserve).

Jubileum Buurtkamer Vinkeveen

De brandweer neemt de cheque in ontvangst

Hubrecht Duijker, vinpressionist

Als fan van rode Bourgogne plantte wijnbouwer Fritz Wassmer veel Bourgondische pinot noir ofwel spätburgunder aan, in Baden, zuidelijk Duitsland – en maakt daarvan kostelijke wijnen. Zijn Spätburgunder 2020 is op sappige wijze goed gevuld, en smaakt zowel lekker fris als lekker fruitig, naar zwarte vruchten vooral, plus iets van laurier. Fles €13,29 bij Gall & Gall. Fritz Wassmer

Spätburgunder

2020 Baden

Woensdag 24 mei werd het 12,5 jarig jubileum van de Buurtkamer gevierd in de Boei te Vinkeveen. Onder begeleiding van een mooie groep aan vrijwilligers komen hier al 12,5 jaar op de dinsdag,- en donderdagochtend mensen bij elkaar om samen koffie te drinken, spelletjes te spelen, of gewoon de aanwezigheid van andere om je heen te voelen. Aan alles was gedacht: mede dankzij Jumbo was er heel veel mogelijk: een ballonnenboog bij de ingang, speciaal gemaakte placemats, bloemetjes op elke tafel, een taartje en een koortje met accordeonist vermaakte het publiek. En zelfs burgemeester Maarten Divendal bracht een bezoek, uitte zijn dank naar de vrijwilligers en deelde een mooi verhaal over zijn ambtsketen. Directeur Ron Deurlo van Tympaan-De Baat kwam langs om de vrijwilligers even in het zonnetje te zetten en met alle aanwezigen terug te kijken naar het ontstaan van de Buurtkamer.

Het eten was echt de kers op de taart. Vrijwilligster Joke had in haar eentje een heel lopend buffet voorbereid, alle 65 aanwezigen konden mee

blijven eten. Het smaakte verrukkelijk. Jumbo en Tympaan-De Baat deelden bloemen en chocolade uit aan de vrijwilligers en alle bezoekers kregen nog een kleinigheidje mee. Het toetje, ook voorbereid door Joke, werd nog geserveerd en daarna konden de mensen weer op huis aan en terugkijken op een zeer geslaagde ochtend. Wat een mooie grote groep trouwe bezoekers maar vooral wat een leuke enthousiaste groep vrijwilligers.

Dankzij de Buurtkamer komen de mensen met elkaar in contact en wordt de strijd aangegaan tegen eenzaamheid. Lijkt het je leuk om anderen uit jouw buurt te ontmoeten? Kom dan naar een Buurtkamer voor bijvoorbeeld een gratis kopje koffie of thee, een praatje, het leggen van een kaartje of een ander spelletje. Het is een plek waar buurtbewoners elkaar beter kunnen leren en waar vrijwilligers helpen om gezamenlijke activiteiten te organiseren. Inloop is gratis. Kijk op www.tympaan-debaat.nl/ ontmoeten/pagina/buurtkamers voor een Buurtkamer bij jou in de buurt.

6 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN
Laurens Geerlings 1e prijs, met Marjan en Hans van Electroworld Bunschoten, met een aantal Lions
WIJN VAN
WEEK
DE

Felicitaties voor 100-jarige Doetje Jongerling-Heeringa uit Mijdrecht

Een eeuw geleden werd Doetje Heeringa in het Friese Oostdongeradeel, vlakbij Dokkum, geboren. Zaterdag 3 juni vierde ze samen met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in Zonnehuis Majella in Mijdrecht haar honderdste verjaardag. “Zorgzaam, een bezige bij en een harde werker”, omschrijft dochter Tjitske haar moeder. Burgemeester Maarten Divendal bezocht de 100-jarige inwoner zaterdag om haar namens het gemeentebestuur van harte te feliciteren.

Doetje Heeringa woonde het eerste deel van haar leven in Friesland. Haar vader was een kleine veehouder in Oostdongeradeel. Vanaf haar twaalfde droeg Doetje haar steentje bij in het huishouden door te gaan werken. Ze hielp daarbij ook haar moeder die blind was en jong is overleden. In 1955 verhuisde de Friezin met haar man Sierd Boersma en 4 kinderen naar Mijdrecht. Aanvankelijk werkte Sierd in de agrarische sector, later werd hij conciërge op een scholengemeenschap. In Mijdrecht werden nog 2 kinderen geboren. ,,Mijn moeder was altijd aan het werk, in het huishouden of bij andere mensen’’, vertelt dochter Tjitske.

Zorgzaam 14 jaar nadat ze naar Mijdrecht kwa-

men, overleed Sierd in 1969. In 1974 hertrouwde ze en werd ze ook de moeder van de 4 kinderen van haar tweede man. Hij overleed in 2007. ,,Mijn moeder heeft tot haar 88ste altijd veel gefietst. Helaas kon het daarna niet meer omdat ze is gevallen. Ook spelletjes doen vindt ze heel leuk, mens-erger-je-niet of sjoelen. Ook zingen was haar passie en daarom was ze lid van meerdere zangkoren. Maar bovenal is ze altijd heel zorgzaam voor haar 10 kinderen, 16 kleinkinderen, waarvan er helaas één is overleden, en haar 15 achterkleinkinderen.’’

Genoten

Sinds 2018 woont de Mijdrechtse in Zonnehuis Majella in Mijdrecht waar

Leerlingen IBC nemen kijkje achter de schermen van gemeentehuis

Welke taken en verantwoordelijkheden heeft een wethouder? Hoe is de gemeenteraad opgebouwd? En wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen een gemeente en het bedrijfsleven? Leerlingen van het VeenLanden College die het programma International Business College (IBC) volgen, brachten een werkbezoek aan het gemeentehuis. Wethouder Maarten van der Greft heeft hen ontvangen, rondgeleid én uitgedaagd voor een debat in de raadzaal.

In het International Business College volgen de leerlingen vier dagen in de week het reguliere programma; de vijfde dag staat in het teken van ondernemen. De leerlingen starten een eigen bedrijf, volgen gastlessen en leggen werkbezoeken af.

Wethouder Maarten van der Greft, zelf voormalig docent van het VeenLanden College, heette de leerlingen welkom op het gemeentehuis en nam hen mee naar de raadzaal. Alles was nieuw voor hen, en ook tijdens de rondleiding keken ze hun ogen uit. Nieuwsgierig werd de werkkamer van de burgemeester bekeken en verbaasden zij zich over de grootte van het gebouw. “Ik ben slechts één keer eerder in dit gebouw geweest en dat was om mijn rijbewijs op te halen’’, zei een van de leerlingen. “Ik had nooit verwacht dat het zó groot zou zijn.’’

Toen de wethouder aan de leerlingen vroeg hoeveel mensen er in het gemeentehuis werken, werd heel voorzichtig gegokt. 100? 120? “Het juiste antwoord is rond de 300 medewerkers’’, aldus de wethouder. “En, hoeveel bedraagt de totale begroting van

Succesvolle Stroopwafelactie KV Atlantis

Afgelopen vrijdag 2 juni heeft korfbalvereniging Atlantis de jaarlijkse stroopwafelactie afgesloten met een huis aan huisverkoop in de wijken rondom het clubgebouw in Mijdrecht.

Alle jeugdteams zijn met hun coach en dozen Markus & Markus stroopwafels de wijk in gegaan om ze pakje

voor pakje te verkopen. Het team dat dat het best heeft gedaan was de D2. Zij hebben daarmee een bon verdiend om met het hele team een ijsje te gaan eten bij de IJssalon in Mijdrecht.

In de voorverkoop waren al 2066 pakjes verkocht door de individuele leden van de korfbalvereniging. En ook voor de individuele verkoper uit de jeugdteams was een prijs te verdienen. Tobias Koster uit de D1 wist in zijn eentje 95 pakjes stroopwafels te verkopen en was daarmee de winnaar. Na afloop van de huis aan huisverkoop kregen alle kinderen een patatje van de organisatie.

De opbrengst van de stroopwafelverkoop komt ten goede aan jeugdactiviteiten en -materialen.

Volgend jaar gaat deze actie uiteraard weer op herhaling. Wil je voor die tijd al eens kennis maken met korfbalvereniging Atlantis? Kijk dan op www.kvatlantis.nl

ze volgens haar dochter heel liefdevol wordt opgevangen. Haar honderdste verjaardag werd zaterdag op passende wijze gevierd. ,,Het was natuurlijk een groot feest, maar we hebben geen groot feest gegeven, dat zou

de gemeente?” Een half miljoen? 2 miljoen? “Het juiste antwoord is: rond de 110 miljoen.’’ Alle monden vielen open. Ook daar konden de leerlingen zich nauwelijks een voorstelling van maken.

Tot slot was er een debat. De leerlingen mochten plaatsnemen op de stoelen van de raadsleden en hun mening delen over de nieuwe winkeltijdenverordening. Mogen de winkels langer open op zondag? Of vinden ze van niet? Het viel niet mee om ten overstaan van de hele groep een mening te delen en te onderbouwen met krachtige argumenten; een goede oefening.

Aan het eind van de middag keek iedereen terug op een interessant werkbezoek. Ook docent Patrick Fränzel was enthousiast. “Met deze werkbezoeken komen we op plekken waar je als inwoner nooit komt. Bovendien worden leerlingen actief uitgenodigd

te druk voor haar zijn geweest. Het bezoek, zoals de burgemeester, de predikant en haar kinderen en kleinkinderen zijn daarom verspreid over de dag langsgekomen. Mijn moeder heeft daar erg van genoten.’’

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Viooltjes

Viooltjes zijn voor mij hét teken van het voorjaar. Ieder jaar poot ik ze in grote bakken in de tuin. Zodra die paarsgele kopjes me weer stralend en zielsgelukkig aankijken, weet ik dat de winter echt voorbij is.

Door de jaren heb ik al honderden exemplaren grootgebracht met liefde en aandacht. Dat ze water en licht nodig hebben, spreekt voor zich. Maar violen worden er ook gelukkig van als je de dode en uitgebloeide bloemetjes ertussenuit haalt. Als je deze voortdurend verwijdert, kan de plant geen energie steken in zaadvorming en blijft hij nieuwe bloemetjes produceren. En zo kan het zomaar zijn dat je er tot ver in de zomer plezier van hebt.

om vragen te stellen en hun kennis te vergroten. Op zo’n dag als vandaag leren we niet uit de boeken, maar zien we de praktijk; dat maakt dit soort bezoeken heel waardevol.’’

Weet u meer? Alle informatie helpt! Politie zoekt getuigen autobranden

De afgelopen tijd zijn er vijf auto’s in Mijdrecht in brand gestoken. Op 11 en 13 januari van dit jaar waren de eerste autobranden. Twee auto’s stonden toen geparkeerd aan de Proostdijstraat en één aan de Zuster Den Hertoglaan. Alle autobranden vonden plaats rond 01:15 uur.

Eind april was het wederom raak. Toen werd er op woensdag 26 april een auto, geparkeerd aan de Proostdijstraat, in brand gestoken. De volgende dag werd er ook opnieuw brandgesticht bij een auto die geparkeerd stond aan de Stadhouderlaan.

Tip de politie anoniem

Heeft u iets gehoord, gezien of vastgelegd op camera? Geef dit dan door aan de politie! Ook al denkt u dat het er niet toe doet. Elke tip, groot of klein, kans hen verder helpen. U kan het ook anoniem doorgeven. Scan de QR-code hieronder. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan altijd 112.

Politie, tel. 0900-8844

Opsporingstiplijn, tel.: 0800-6070

Melding Misdaad anoniem, tel.: 0800-7000

Team Criminele Inlichtingen. tel.: 088-661 77 34

Maar daar zit dus ook een kanttekening aan; om ze echt op en top netjes te houden, moet je er eigenlijk elke dag even doorheen. Als ik thuis ben, vind ik dat geen enkel probleem. Sterker nog, niets voelt meditatiever dan even lekker in het tuintje rommelen. Maar, als je een paar dagen weg bent geweest, wordt het een ander verhaal. Voor het watergeven had ik netjes oppas geregeld, maar om ook te vragen of een ander urenlang de uitgebloeide bloemetjes wil verwijderen, gaat me wat ver…

Thuisgekomen moest ik dus zelf flink aan de bak. Het warme weekend had ervoor gezorgd dat een flink deel was uitgebloeid. Met alle liefde heb ik die exemplaren verwijderd. Nu staat de rest er weer stralend bij en de plant wordt gestimuleerd om verder te groeien. We knapten er allebei van op; ik van het fijne klusje en mijn viooltjes van het feit dat ze weer wat ruimte hebben voor zichzelf.

Ik snap die viooltjes wel, ik zou het ook ongemakkelijk vinden om naast mijn dode buurman te moeten schitteren.

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 7
GROTE VERHALEN
tekst rosanne kok
Burgemeester Maarten Divendal feliciteerde Doetje Jongerling-Heeringa zaterdag met haar honderdste verjaardag. IBC-leerlingen met docenten Patrick Fränzel en Edwin Kip van het VeenLanden College en wethouder Maarten van der Greft.

Familieberichten

van gelderen & stork uitvaart

waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997

Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Informatie of melding van overlijden: 06-16089868

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Dankbaar voor alle liefde en goedheid die wij van haar mochten ontvangen, geven wij kennis dat, voor ons toch nog plotseling, is overleden onze zorgzame moeder, schoonmoeder en lieve oma

Corrie van Oostrom - Meijer

weduwe van Hennie van Oostrom

* Amsterdam, 19 mei 1942 † Wilnis, 7 juni 2023

Vincent en Eveline

Astrid

Arjan en Venus Karin en Paul Ingrid en Blair en kleinkinderen

De viering ten afscheid is op dinsdag 13 juni om 10 30 uur in de H. Johannes de Doper kerk, Driehuisplein 1 in Mijdrecht.

Aansluitend begeleiden wij Corrie naar haar laatste rustplaats op Algemene Begraafplaats Vrederust, Ringdijk 4 in Wilnis, waar zij omstreeks 12 00 uur herenigd zal worden met haar geliefde Hennie.

Correspondentieadres: Molenland 21, 3648 NN te Wilnis

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur.

Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels).

Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen

Uitvaartcentrum Vinkeveen Kerklaan 2a, 3645 EV Vinkeveen

info@robvandevelde.nl

www.robvandevelde.nl

(0297) 583 448 24/7 BEREIKBAAR

Wereldkorting: kleurige Cooking Bag uit Ghana met recepten

New Cooking Bag, door onze zuiderburen ook wel stoofmadam genoemd, is de hooikist in een modern Afrikaans jasje. Deze staat voor het nieuwe koken met minder energie. Je krijgt nu 20% Wereldkorting op deze prachtige Cooking Bags.

Oprichtster Ellen Seldenthuis en haar team stelden een plan op om Slow Cooking te introduceren in Ghana. Ze ontwikkelden daar een versie die uitstekend werkt. De Bags worden gemaakt van materialen die lokaal beschikbaar zijn. De vulling is van kapok, een 100% natuurlijk materiaal met een enorme isolerende werking. Ook de kapokboeren rondom Tamale worden er beter van omdat de kapok lokaal wordt ingekocht. Ze worden genaaid met de prachtige gekleurde katoenen stoffen die we zo goed kennen uit Afrika.

Koken met de Cooking Bag bespaart veel brandstof, een groot voordeel in Ghana waar

nog veel hout en houtskool wordt gebruikt. Maar ook in Nederland is het belangrijk energiezuinig te zijn.

Deze kleurige pompoenvormige stoofmadam wordt gebruikt om voedsel te laten garen zonder voortdurende verhitting. Het eten wordt aan de kook gebracht en na even doorkoken in de Cooking Bag geplaatst. Dan goed afgesloten, blijft de temperatuur hoog en wordt het voedsel gaar.

Leuke bijkomstigheid is dat je er ook dingen koel in kunt bewaren zoals je drankjes of een mooie salade op een warme dag.

Vaderdag komt eraan, dus vind je natuurlijk leuke kleine en grote cadeautjes voor je vader in de Wereldwinkel.

Wereldwinkel Abcoude, Hoogstraat 1a, www.wereldwinkel-abcoude.nl

Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

8 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN

Drie Mijdrechtse zussen beklimmen Alpe d’HuZes voor kankeronderzoek

Samen met vele anderen hebben de Mijdrechtse zussen Daphne, Esther en Femke Kroon de Alpe d’HuZes beklommen om geld in te zamelen voor het KWF. De zussen verloren in 2009 hun vader aan kanker. Hun deelname is een eerbetoon aan hem én de gelegenheid om veel geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Met hun team haalden ze meer dan 40.000 euro op.

tekst rosanne kok

Voor Esther Kroon was het de tweede keer dat zij meedeed aan Alpe d’HuZes, waarbij de deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend proberen om zo vaak mogelijk de top van de Franse berg te bereiken. “Vorig jaar heb ik ook meegedaan”, zegt Esther. “Toen heb ik eenmaal de berg beklommen. Wandelend. Dit jaar was mijn doel om tweemaal de top te bereiken. Dat is gelukt!”

Om zich voor te bereiden op deze sportieve prestatie, heeft Esther veel getraind. “Een paar keer per week heb ik een lange wandeling gemaakt”, vervolgt zij. “Daarnaast heb ik veel getraind in de sportschool om het lopen van de hellingen te oefenen.” Naast de fysieke voorbereiding, ging er ook een financiële voorbereiding aan vooraf. “Het doel van dit evenement is zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF”, legt Esther uit. “Dat betekent dat we diverse acties hebben opgezet en volop via sociale media over onze deelname hebben verteld. In totaal heeft dat er voor gezorgd dat we met ons team meer dan 40.000 euro hebben ingezameld.”

Klaar voor de start

Om 5 uur ‘s ochtends stonden de zussen klaar voor de start van de eerste beklimming. “Die eerste keer omhoog ging ontzettend soepel”, vervolgt Esther vol trots. “Ik had veel getraind en voelde mij gesteund door de aanmoediging van de vele mensen op het parkoers. Aankomen

Samen voor een veilige buurt

bij de finish is ontzettend bijzonder. Een van mijn zussen had op mij gewacht; samen zijn we over de finish gegaan. Dat was een heel emotioneel en dierbaar moment.”

Heel lang kon Esther echter niet aan de top blijven, want er wachtte haar een tweede beklimming. “Daarvoor moesten we natuurlijk eerst naar beneden”, lacht de Mijdrechtse. “Eerst met de skilift en daarna nog een heel stuk met de bus. Voordat we beneden waren, waren we anderhalf uur verder….” En toen begon de tweede etappe. “Die was echt stukken heftiger dan de eerste keer. Ik heb er dan ook 2 uur langer over gedaan. Het was inmiddels 25 graden en ik liep in de volle zon. Het was strijden om boven te komen, maar om 19.30 uur ‘s avonds kwam ik eindelijk over de finish!”

De gedachte aan haar vader en de vele berichtjes met steunbetuigingen hebben de zussen erdoorheen gesleept als het lastig was. “Volgend jaar zijn we er beslist weer bij”, stelt Esther. “Het is een prachtig evenement; iedereen die meedoet heeft iets meegemaakt. Dat was ook in onze groep. Meerdere groepsleden hebben een ouder verloren, een ander heeft zelf kanker overwonnen. Dat zorgt voor verbinding en een enorme overwinning als je je doel behaald. Ik voel me ontzettend trots op ons en vond het geweldig om zoiets ook met mijn zussen te kunnen delen!”

Foto bovenaan: Esther Kroon op weg naar de top van de Alpe d’HuZes

Foto onder: Het team waar ook de zussen Kroon deel van uitmaakte

9 JUNI 2023 9
Download de app of meld u aan op burgernet.nl

Early Kids dinner

Reserveren kan al vanaf 17u, ideaal om weer vroeg thuis te zijn.

De Witte Dame

Vanaf juni serveren wij elke twee maanden een nieuwe dinerkaart, geïnspireerd op de lekkerste keukens.

- 3 gangen menu voor voor €39,50Hieronder alvast de keukens voor de aankomende maanden.

- juni & juliItaliaanse keuken

- augustus & septemberFranse keuken

Grote steun voor nieuwe dorpswinkel

Baambrugge

Tegenover zo’n tweehonderd dorpsgenoten presenteerde de werkgroep de plannen voor de nieuwe dorpswinkel Baambrugge. De reactie van de aanwezigen was overweldigend positief. Zo’n 125 mensen besloten lid te worden van de vereniging, zeker 20 mensen wilden vrijwilliger worden en tienduizenden euro’s werden toegezegd om het initiatief financieel te ondersteunen. Voordat werd uitgelegd hoe de nieuwe winkel eruit kan komen te zien, werd aandacht gevraagd voor al het werk dat Henk, Gerrie en Bob in de winkel hebben gestoken. Vijfentwintig jaar zijn ze de spil geweest van het dorp. Na lovende woorden vanaf het podium volgde dan ook een groot applaus.

tekst steven schotte

Omdat geen ondernemer het ziet zitten om de winkel over te nemen, moeten we het als dorp zelf doen, zo klonk het. “We gaan een vereniging oprichten, die volledig eigenaar wordt van de winkel”, vertelde Reina, de voorzitter van de nieuwe vereniging. "In veel dorpen is ervoor gekozen om het zelf te doen, vaak met succes. In Baambrugge kan het ook.”

raam voor schepijs, pinautomaat en een betere entree voor mensen die slecht te been zijn.

Eigenaar Willem van de Lindenhoff rekende de zaal voor dat de omzet echt moet groeien. “Henk en Gerrie staken er zoveel uren in. Dat kunnen wij niet evenaren.” Er moet zo’n zeven ton omzet gemaakt worden om personeel te kunnen betalen en een gezonde winkel te draaien. “Dat is 25 euro per week per huishouden in Baambrugge, dat moet kunnen”, aldus Willem. Door een breder assortiment, lagere energiekosten, vrijwilligers, een nieuw kassasysteem en grotere betrokkenheid uit het dorp moet dat haalbaar zijn.

We zijn elke dag vanaf 8:00 open voor ontbijt, lunch en diner. www.hoteldwd.nl

De nieuwe winkel gaat HENKS heten, vertelde werkgroeplid Allard. “Een knipoog naar het verleden, maar ook een naam die staat voor vernieuwing”, zo legde hij uit. Allard, die in het dagelijks leven winkels inricht, liet zien hoe HENKS er uit kan gaan zien: in de basis hetzelfde als nu maar met meer versproducten, meer producten van lokale ondernemers, een koffiecorner, een

Dat die betrokkenheid er is bleek aan het einde van de avond. Alle mensen die ter plekke lid werden van de nog op te richten vereniging kregen een HENKS tas en biertje. Bijna iedereen liep na afloop wel met een tas naar buiten. Veel mensen leek het leuk om voor minimaal een dagdeel in de maand in de winkel te staan en meldden zich alvast aan. Henk zelf bood aan om nog een paar uurtjes in de week als vrijwilliger op de bestelbus te gaan rijden. Een aanbod dat het dorp natuurlijk niet af kan slaan. Hoewel er in totaal al zo’n 75.000 euro aan giften uit het dorp is toegezegd, en er gehoopt wordt op zo’n 35.000 euro subsidie, is er nog steeds zo’n 40.000 euro nodig om de winkel voldoende buffer te kunnen geven om te starten. Ook zijn er nog zeker 150 extra leden nodig, voordat zeker is dat er voldoende draagvlak is in het dorp. De maand juni wordt daarom een actiemaand, legde de werkgroep uit. “Iedereen kan een belletje aan de deur verwachten.”

VRIJDAG 16 JUNI

VRIJDAG 16 JUNI

Q-MUSIC HET

ZATERDAG 17 JUNI ZATERDAG 17 JUNI

ZONDAG 18 JUNI ZONDAG 18 JUNI

FAMILIEDAG

10 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN
FOUTE UUR RAVE VAN FORTUIN
DAREDEVILS RENÉ KARST DJ MENZOO DJ MENZOO RUTGER VAN BARNEVELD STARSTRUCK BENR KIDSPOP MONIQUE SMIT DJ MENZOO MOOI WARK + + FESTIVAL
FESTIVAL
MOLENLAND, MIJDRECHT THE NEXT GENERATION WWW.AJOCFESTIVAL.NL
2023
2023
UITGEBREID BINNEN & BUITENPROGRAMMA TICKETS & INFO Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur E W Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565 GOUDSMEDERIJ DE HOOGSTE PRIJS VOOR UW GOUD EN ZILVER info@ormontre.nl www.ormontre.nl ormontre
Op ons terras kunnen wij ook grote groepen kwijt voor ontbijt, lunch of diner! Groepsreservering Reserveer snel jouw tafel

11.00 - 17.00 uur

Mijdrecht Ruim 50 voorstellingen en optredens

Uitneemexemplaar!

STRAATARTIESTEN, DUCKRACE, ACROBATEN EN DANS

Zaterdag 17 juni 2023 heeft alle ingrediënten om de gezelligste dag van 2023 in de dorpskern van Mijdrecht te gaan worden. Het grootste spektakel dat dan plaatsvindt is het straattheaterfestival. Een dag waar jaarlijks door jong en oud naar uitgekeken wordt.

Het straattheater is in De Ronde

Venen en de regio daar omheen een welbekend festival, waarin professionele straatartiesten uit binnen- en buitenland en artiestengroepen uit de regio afwisselend optredens verzorgen. Het mooie van dit festival is dat er aan iedereen die dat leuk vindt een podium geboden wordt.

Het programma

Er wordt ook dit jaar een divers programma geboden. Het wordt een dag met voor elk wat wils.

Het straattheaterfestival zal om 11:00 uur door burgemeester Divendal en twee kinderburgemeesters geopend worden.

De 29ste editie van het straattheaterfestival staat in het teken van ouderwets vermaak. Zo kunt u gaan kijken naar het optreden van JanKlaassen en Katrijn in de poppenkastvoorstelling van Theater Pierewaai.

Maar u kunt zich ook verwonderen over de hoge sprongen van de The Flying Acrobats op hun grote trampoline. De show is gebouwd rond een hoge stellage en een springsteiger gecombineerd met een trampoline en een net. De acrobaten lopen tijdens de show steeds tegen ‘problemen’ aan en daarbij ontstaan hilarische en spectaculaire stunts, met sprongen tot wel 7 meter hoog.

De show Paperwork van Nakupelle is rondom hilarisch te noemen. Hierbij verandert een saaie baan in een speeltuin vol fantasierijk en absurd plezier. Paper Work bevat een niet functionerende papierversnipperaar, een gevecht met een dolle hond,

gekke stunts met papier, een gevecht met een draak en een zingende straatveger in een papieren kippenpak. Een show waarin verschillende acties zich razendsnel opvolgen.

Maar natuurlijk wordt er ook uitgekeken naar onze talenten uit de regio. Diverse dans- en zanggroepen zullen voor veel gezelligheid gaan zorgen. Onder het genot van een hapje en een drankje komen de artiesten ook aan u voorbij. U kunt zomaar Octaaph, een levensgroot vogelskelet met zijn baasjes langs zien komen. Of de bizarre wagens van de afvalbrigade die ervoor gaan zorgen dat de straten er weer spik en span uit zullen gaan zien.

Het wordt dus een dag waarop u zich kunt verwonderen over wat kunst en cultuur te bieden hebben.

Het festival is gratis en het wordt gezellig druk. Kom daarom het liefst lopend of met de fiets naar het centrum of parkeer uw auto op de langparkeerplaats langs de Rondweg.

Lions Duckrace

Net als vorig jaar zal ook dit jaar tijdens de festivaldag de Lionsclub Mijdrecht-Wilnis de Lions Duckrace organiseren. Om 13:00 uur zullen er duizenden badeendjes worden losgelaten om hun race te beginnen in de Ringvaart langs het Burgemeester Haitsmaplein naar de finish. Als uw eendje als eerste over de finish gaat heeft u een mooie prijs gewonnen. Dit heeft vorig jaar voor hilarische taferelen gezorgd. Het goede doel is dit jaar De Voedselbank De Ronde Venen, vooral bestemd om de benodigde studiemiddelen voor de kinderen die van de lagere naar de middelbare school gaan.

In één van de kramen, via de QR-code hiernaast en/of link kunt u een badeendje kopen. mijdrecht.badeendrace.nl/hooks/mollie-order.php

www.straattheaterdrv.nl

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 11
Centrum

Professionele artiesten

1 Kira&Anders (DE)

Een act van Mr & Mrs Twistly rondom een bijzonder grammafoon die een eigen leven lijkt te leiden. Een act met acrobatische hoogtepunten met de Chinese Paal, doeken voor luchtacrobatiek, verrassingen en dichtkunst.

5. De Straattheaterspecialist. Met afvalbrigade.

Deze mobiele schoonmaakploeg heeft veel weg van een enthousiaste groep beunhazen uit de jaren 50 ! Vrolijke Balkanmuziek, Rook, CO2 en Confetti …. het vliegt je om de oren. Hoe mooi is het, dat het hen is gelukt om van afval drie afvalwagens te bouwen die vervolgens weer afval komen ophalen.

Een straatveger komt de straten van de stad opruimen en vindt vuilniszakken vol vreemd papier, magische boeken, papieren beesten en een vliegende helm. Paper Work bevat een niet functionerende papierversnipperaar, een gevecht met een dolle hond, gekke stunts met papier, een gevecht met een draak en een zingende straatveger in een papieren kippenpak.

3. Wandelend huis.

SimBiose is een performance gespeeld door een Siamese tweeling. Zij functioneren als één organisme. Zij vullen elkaars zinnen aan. Zeer bijzondere act om te zien.

7.Latin Duo (Arg)

Het concert dat geen concert werd, is een show van Nora. Zij is een clown en geflipte musicus die in haar eigen bubbel is geboren. Zij maakt het haar partner Cholo, een jongleerartiest, flink lastig. Hij laat kunsten zien met irriterende ballen die terug stuiteren. Zij wil hem veroveren maar valt van de ene domme actie in de andere.

6. Straattheater Ragebol.

De drie poetsdames (Klopper, Doekje en Dusty), zullen al zingend, pratend en poetsend door het centrum van Mijdrecht lopen.

Tussen hun poetswerk door maken zij contact met iedereen die dat leuk vindt.

9. Theater zonder Blabla

Twee broers lopen op straat op zoek naar een bank om te kletsen. Een broer voelt de last van de andere voortdurend op zijn schouders. Dat valt hem zwaar en dat is te merken!

10. The Flying Acrobats.

De show is gebouwd rond een hoge stellage en een springsteiger gecombineerd met een trampoline en een net. De acrobaten lopen tijdens de show steeds tegen ‘problemen’ aan en daarbij ontstaan hilarische en spectaculaire stunts, met sprongen tot wel 7 meter hoog.

11. Theater Pierewaai.

Theater Pierewaai met Jan Klaassen en de verhuismuis. Een poppenkast spel over het verhuizen van heel veel spullen en het onverwachtse bezoek van een muis.

Octaaph is een méér dan levensgroot vogelskelet en wordt door een echtpaar een blik op de levende wereld gegund. Wanneer het niet enkel een ontspannende wandeling blijkt te zijn, maar er van hem ook nog vliegkunsten worden verwacht, slaat de schrik hem om het hart.

8.Espuma Bruma (Arg)

Met show: rOdandO

De show heeft gigantische bubbels, een kristallen bol en de manipulatie van objecten, poëzie en het slappe koord als ingrediënten. Dat wordt alles omlijst met tangomuziek en komedie van een clown.

12 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN
2. Nakupelle (GB) 4.Octaaph (BE)

Lokale en regionale artiesten en gezelschappen

Living statue van Ariën en het avontuurlijke elfje.

13. Amstel Blazers Collectief.

Het orkest bestaat uit zo’n 20 enthousiaste muzikanten met een uitgebreid repertoire.

14. Shanty- en zeemanskoor De Turfschippers.

Gezellig meezingen en meedeinen op de bekende en aanstekelijke zeemansliederen. Gezelligheid ten top!

16. Da Capo’s Popkoor.

Bekende popsongs, een mooie sound en geraffineerde koorarrangementen, onder begeleiding van piano vormen de basisingrediënten voor een muzikaal sfeervol optreden.

17. Popkoor Sonority.

Dit 25 koppige popkoor afkomstig uit Aalsmeer zal op eigen wijze een vrolijk repertoire ten gehore brengen

Deze jonge en talentvolle zangeres en danseres zal een solo-optreden op het straattheaterfestival gaan verzorgen.

De Bent speelt je favoriete Pop Classics

… live

De bandleden hebben duidelijk enorm veel plezier in het spelen van hun favoriete nummers en dat merk je als publiek.

De dansen zijn een onderdeel uit de voorstelling “Escaperoom Dancing Stars”. De voorstelling vertelt het verhaal van een groep jongeren die deelnemen aan een escaperoom.

21. Jazz- en showballet Dansschool Nicole.

De diverse showgroepen zullen verschillende dansstijlen aan het publiek presenteren.

Zoals altijd is dat een genot om naar de optredens van Jazz- en showballet Nicole te kijken!

Tijdens het straattheater zullen zij zoveel mogelijk dansstijlen laten zien om te laten zien hoe ontzettend leuk het is om te dansen! De groepen van Enjoy’s Dance zullen dit jaar het straattheaterfestival gaan openen.

Triviant bestaat uit een sectie slagwerk, een sectie fluitisten en een sectie melodisch slagwerk.

23. Horangi Teakwondo.

Spectaculaire Teakwondo demonstratie waarbij alle aspecten van deze mooie Koreaanse verdedigingssport aan bod komen zoals zelfverdediging, stijl en breektesten.

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 13
15. De Bent. 18. Jasmin Feldman. 19. Triviant. 20. Karin Dieters Dans. 22. Enjoy’s Dance. 12. Ariën.

Hartelijk dank aan de sponsoren die dit festival mogelijk maken:

Hoogvliet - De Groene Venen - De Hosting Makelaar - Loyals - Gemeente De Ronde Venen - Rabo Dichtbij Fonds - Rendez-vous - Reurings Onroerend Goed bv

Brouwer Transport - Mijdrecht Dorp winkeliers - Stichting Ronde Venen Fonds - van Walraven Mijdrecht

Vriend worden

Wilt u ook blijven genieten van het jaarlijkse straattheaterfestival?

Word dan ‘Vriend van Straattheaterfestival De Ronde Venen’ door het formulier hiernaast in te vullen.

U kunt kiezen uit een eenmalige machtiging, die u eventueel jaarlijks kunt herhalen, of een machtiging voor een automatische incasso. In het laatste geval wordt uw bijdrage jaarlijks tot wederopzegging door onze stichting afgeschreven van de door u ingevulde bankrekening. U wordt ‘Vriend van Straattheaterfestival De Ronde Venen’ met een bijdrage van in ieder geval €10. Maar een hoger bedrag is natuurlijk van harte welkom!

Ik word Vriend van Straattheaterfestival De Ronde Venen

Eenmalige machtiging

Machtiging doorlopende automatische incasso / contante storting

Hierbij verleent: Naam (gevolmachtigd) *

een machtiging tot automatische incasso aan: Stichting Straattheaterfestival De Ronde Venen, Herenweg 129, 3648 CC Wilnis.

Adres

Postcode en Woonplaats

BIC

IBAN

E-mailadres

Euro 10,- Hoger bedrag:

Vanaf welke datum: Akkoord Stuurdezeknipbonopnaar:StichtingStraattheaterfestivalDeRondeVenen,Herenweg129,3648CCWilnis.

Programmering www.straattheaterdrv.nl

14 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN
Programma Straattheater DRV 17 juni 2023 ARTIEST KORTE OMSCHRIJVING DUUR 10h45 11h00 11h15 11h30 11h45 12h00 12h15 12h30 12h45 13h00 13h15 13h30 13h45 14h00 14h15 14h30 14h45 15h00 15h15 15h30 15h45 16h00 16h15 16h30 16h45 17h00 Enjoy's Dance dansvoorstelling 45' Opening officiële opening 10' EspumA BrumA slappe koord en bubbels 20' Kira & Anders acrobatische hoogtepunten 30' The Flying Acrobats trampoline stunts 25' Karin Dieters dans en zang dansvoorstelling 45' Jazz en Showballet Nicole jazz- en showballet 45' Popkoor Sonority popsongs 25' Nakupelle knotsgek met papier 30' De Bent popclassics 40' Latin Duo jongleren, acrobatiek 40' Jasmin Feldman jazzy liedjes 10' Horangi TeaKwondo teakwondo demonstratie 15' Theater Pierewaai Jan Klaassen en de muis 25' Popkoor Sonority popsongs 25' Octaaph levend vogelskelet 30' Da Capo's Popkoor popkoor 45' Het Wandelend Huis SimBiose tweeling 30' Muziekkorps Triviant mars-, pop- en filmmuziek 20' Amstel Blazers Collectief muziek uit Rapunzel 25' De Turfschippers zeemansliederen 40' Afval Brigade recycling en schoonmaak 30' Theater Zonder Blabla samen op zoek 30' De Afval Brigade recycling en schoonmaak 30' Ariën avontuurlijk elfje cont Octaaph levend vogelskelet 45' Het Wandelend Huis SimBiose tweeling 30' Straattheater Ragebol Klopper, Doekje en Dusty cont ARTIEST DUUR 10h45 11h00 11h15 11h30 11h45 12h00 12h15 12h30 12h45 13h00 13h15 13h30 13h45 14h00 14h15 14h30 14h45 15h00 15h15 15h30 15h45 16h00 16h15 16h30 16h45 17h00

Woningbouw De Ronde Venen

2023 - 2025

Woningbouw staat bij de gemeente hoog in het vaandel. Het is onze ambitie om er 4.800 nieuwe woningen bij te hebben in 2040. Wethouder Zevenhuizen (woningbouw) “Ik ben enorm trots op mijn collega’s die - met veel enthousiasme - grote stappen zetten om deze nieuwbouw mogelijk te maken. Het zijn vaak lange trajecten vanaf het idee totdat de eerste schop de grond in gaat. Iedereen binnen de gemeente voelt de noodzaak om een versnelling te maken met de woningbouw.”

Het Oosterland, Mijdrecht

795 - 830 woningen

2023 - vaststellen bestemmingsplan

2025 - start bouw eerste woningen

De Meijert, Mijdrecht

200 woningen

2023 - vaststellen bestemmingsplan

De Maricken II, Wilnis

650 woningen

2023 - vaststellen bestemmingsplan

2025 - start bouw eerste woningen

Argon Mijdrecht

100 - 150 woningen

2023 - vaststellen ruimtelijk kader

2024 - vaststellen bestemmingsplan

2025 - start bouw eerste woningen

Twistvlied, Mijdrecht

50 woningen

2024 - opleveren eerste woningen

De Engel, Amstelhoek

110 - 120 woningen

2023 - vaststellen ruimtelijk kader

2024 - vaststellen bestemmingsplan

Bon-gronden, Abcoude

280 - 300 woningen

2023 - vaststellen ruimtelijk kader

2024 - vaststellen bestemmingsplan

2025 - start verkoop eerste woningen

Centrumplan Vinkeveen

237 woningen

2023 - vaststellen ruimtelijk kader

2024 - vaststellen bestemmingsplan

2025 - start bouw/verkoop woningen

2027 - oplevering eerste woningen

Hofland, Mijdrecht

80 - 100 woningen

2023 - vaststellen ruimtelijk kader

2024 - vaststellen bestemmingsplan

Pothuizen, Amstelhoek

100 - 120 woningen

2023 - vaststellen ruimtelijk kader

2024 - vaststellen bestemmingsplan

Ruimtelijk kader

Het ruimtelijk kader geeft aan hoe de gemeente wil dat het gebied eruitziet en hoe het gebruikt wordt.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is een juridisch document dat specifieke regels en voorschriften bevat over hoe een gebied gebruikt mag worden en welke activiteiten er toegestaan zijn.

Anterieure overeenkomst

Een anterieure overeenkomst is een contract tussen de gemeente en de ontwikkelaar.

Op 1 juni ondertekenden de gemeente en de ontwikkelaar van het gebied (Kavel Vastgoed) de anterieure overeenkomst. Wethouder Huib Zevenhuizen (woningbouw) is blij met de ondertekening: “Dit feestelijke moment van de ondertekening van de anterieure overeenkomst symboliseert niet alleen een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Het Oosterland project, maar ook de start van een mooie en succesvolle samenwerking voor de bouw van 795 tot 830 woningen, waarvan minimaal 55% betaalbare huur/koop woningen. De bouw van deze nieuwe wijk levert een grote bijdrage aan de bouwambities van de coalitie zoals die vorig jaar zijn vastgesteld. Tot 2040 willen we 4.800 woningen bouwen om de woningnood in onze gemeente stevig aan te pakken. Met het voor Het Oosterland geplande aantal en de overige projecten waaraan gewerkt wordt zijn de eerste 3.000 daarvan inmiddels duidelijk in beeld.”

Het college van burgemeester en wethouders stemde op 31 mei in met het Centrumplan Vinkeveen. Met deze goedkeuring staat het licht op groen voor de bouw van 237 woningen en de invoer een 30-km zone in het dorp. Het Centrumplan wordt op 29 juni ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Wethouder Anja Vijsselaar is blij met deze uitkomt: "Ik ben verheugd dat het college heeft ingestemd met het Centrumplan Vinkeveen. Over de ontwikkeling van het Centrumplan spreken we al meer dan 10 jaar en nu gaat het gebeuren. Het Centrumplan draagt bij aan een gevarieerde woningvoorraad en een veiligere verkeerssituatie. Ik kijk ernaar uit om het plan op 29 juni aan de gemeenteraad voor te leggen en samen te werken aan de verdere ontwikkeling van dit prachtige dorp."

Van de nieuwe woningen is – conform de woonvisie 2015 – 30% bestemd voor sociale huur en 15% voor middeldure huur/goedkope koop. Van de woningen kan 25% toegewezen worden aan inwoners van gemeente De Ronde Venen of mensen die verbonden zijn aan onze gemeente door werk, historie of familie. Bij de ontwikkeling van de woningen zal de ontwikkelaar zich met name richten op starters, jonge gezinnen en senioren.

Wilt u weten welke projecten er nog meer in ontwikkeling zijn?

Kijk dan op de bouwplannen en projecten van De Ronde Venen.

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 15

KUNST EN CULTUUR

Agenda:

Wilnis Doet Spaart!

Van 1 t/m 30 juni, staan er bij alle ondernemers spaarblikken waar iedereen een donatie in kan doen, zodat we weer een ‘ouderwetse’ Sinterklaasintocht kunnen organiseren.

2e Badeendenrace tijdens Straattheaterfestival op 17 juni

Ook dit jaar worden weer circa 3.000 genummerde badeendjes te water gelaten in de Ringvaart aan het Burg. Haitsmaplein in Mijdrecht. Dat gebeurt op zaterdag 17 juni om 13 uur. De badeend die als eerste over de finish is, heeft de race gewonnen. Men kan zelf aan de race deelnemen door een lootje te kopen voor één of meerdere badeenden. Voor de eigenaar van het winnende eendje is een fraaie Smart TV beschikbaar. Maar ook voor een heleboel daarop volgende badeenden die de finish op tijd bereiken liggen mooie prijzen klaar.

Meedoen kan al met één badeend voor 3 euro en voor 10 euro doet men zelfs met 4 badeenden mee. Ieder daarop volgend badeend-lootje kost 2,50 euro. Wie met meerdere badeenden deelneemt, maakt ook meer kans op al die fraaie prijzen.

De opbrengst is bestemd voor het goede doel. Dit keer is dat Stichting Voedselbank De Ronde

Venen – www.voedselbankderondevenen.nl. Ook in onze gemeente zien honderden personen zich door de omstandigheden genoodzaakt om ondersteuning te zoeken bij de voedselbank. Dit jaar ondersteunen de Lions de Voedselbank bij hun scholenproject voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan en studiematerialen nodig hebben.

Lootjes voor de badeenden zijn te koop bij Lionsclub Mijdrecht-Wilnis en bij de speciale badeendenkraam van de Lions op de weekmarkt, op zaterdag 10 juni en tijdens het Straattheaterfestival. Maar ook direct online via de bijgaande QR-code, de link mijdrecht.badeendrace.nl/hooks/ mollie-order.php of via de QR-codes op posters die in het dorp zijn opgehangen.

Kijk voor meer details en de prijzenoverzicht www.lionsclubmijdrechtwilnis.nl/evenementen/duckrace/ en ook op Facebook Lions-Mijdrecht-Wilnis.

Zomerexpositie bij KunstRondeVenen

Fototentoonstelling

Van 3 juni t/m 1 juli zien onze etalage's en ruimtes in horecagelegenheden er prachtig uit, dan organiseren we namelijk in samenwerking met Fotoworkshop De Ronde Venen een tentoonstelling van foto's ter ere van hun 25 jarig jubileum.

De Atelierroute van kunstenaarsvereniging KunstRondeVenen is met succes afgesloten. Ruim tweeduizend mensen hebben op de diverse locaties van het werk van lokale kunstenaars genoten. Inmiddels is in de galerie in winkelcentrum De Lindeboom in Mijdrecht een nieuwe expositie ingericht. Daaraan nemen achttien kunstenaars deel. Zij laten divers werk zien, van schilderijen, beelden, fotografie, glaskunst en keramiek tot sieraden. Deze zomerexpositie is tot en met 29 juli op donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken van 12 tot 16 uur.

Meer informatie over de expositie en de kunstenaarsvereniging vind je op www.kunstrondevenen.nl en op Facebook/KunstRondeVenen.

Bluescafé in Mijdrecht op 11 juni

Blues in Mijdrecht, hoe heerlijk is dat! Op11 juni is er een bluescafé in ‘t Oude Parochiehuis. Van 15 tot 18 uur staat deze middag vol in het teken van ‘It’s all Blues’. Er zijn al enkele aanmeldingen ontvangen. De 24 SEVEN BAND is speciaal voor deze gelegenheid te zien in een unplugged uitvoering, Annemarie Stolwijk en Judith Beuze zingen voor u enkele heerlijke nummers, etc. Bent u muzikaal, speelt u een instrument en/of is zingen uw hobby, kom dan lekker meespelen. Deelname en entree is gratis!

Liever alleen kijken en genieten van muziek dan bent u natuurlijk ook welkom. We maken er een gezellige middag van!

IVN-zomerfietstochten

Ook dit jaar gaat de IVN-afdeling De Ronde Venen en Uithoorn weer fietstochten organiseren. En dit jaar niet alleen drie avonden maar ook twee middagen. Er wordt een route gefietst van circa 25 kilometer, in de directe omgeving. In een rustig tempo, dus ook geschikt voor fietsers zonder elektrische ondersteuning, Halverwege is een pauze waar een van de natuurgidsen een natuurpraatje houdt. Neem zelf iets te drinken mee. De eerste fietstocht is op dinsdagavond 13 juni. Vertrek is om 19.15 uur vanaf het Raadhuisplein in Mijdrecht. Opgave niet nodig. Info: Anja de Kruijf, tel. 06-58924521. De volgende fietstochten vinden plaarts op dinsdagavond 11 juli 19.15, vrijdagmiddag 28 juli 13.30, dinsdagavond 8 september 19.15, vrijdagmiddag 15 september 13.30. Zet ze vast in uw agenda! Alle fietstochten vertrekken vanaf het Raadhuisplein in Mijdrecht.

Zaterdag 1 juli Stappen, Trappen & Happen. Starten tussen 13.00 uur en 15.00 uur bij de Willisstee.

Keuze uit een wandeltocht van 12,5 km of een fietstocht van 15 km of 35 km met onderweg eten en drinken, bij terugkomst een gezellige afterparty.

M.m.v. café de Stee Inn, Buitenleven Kamperen, De Grote Sniep, Eiland van Hein en Stoomgemaal Teylingens.

Deelnamekosten:

Wandeltocht 12,5 km €29,95

Fietstocht 15 km €29,95

Fietstocht 35 km €35,-

(incl. bezichtiging Stoomgemaal Teylingens bij de fietstocht van 35 km)

Aanmelden via wilnisdoet.nl tot 24 juni. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten van Stichting Wilnis Doet.

VinkCuisine op 1 juli

Zaterdag 1 juli vindt voor de 6e keer VinkCuisine plaats. De eerste VinkCuisine werd gehouden in 2016 om alle bedrijven, sponsoren en vrijwilligers te bedanken, die de bouw van de nieuwe s.v. Hertha accommodatie mogelijk maakten. In samenspraak met enkele restaurateurs in Vinkeveen werd toen besloten om een groots diner voor al die mensen uit te breiden naar een groter aanbod en er een culinair evenement van te maken. VinkCuisine – de grootste open keuken van Vinkeveen – was geboren. De animo bleek zo groot en de roep om hiervan een jaarlijks terugkomende festiviteit te maken was zo duidelijk, dat hiertoe besloten werd.... en elk jaar groter en groter. Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd om een geweldig aanbod

neer te zetten. 17 verschillende bedrijven zullen aanwezig zijn en er is van alles te genieten. Naast een ruim aanbod uit de Hollandse keuken kunt u een kleine wereldreis aan specialiteiten verwachten; van Turks tot Spaans en van Frans tot Japans en dat alles vergezeld van een uitgebalanceerde collectie wijnen, trendy cocktails, maar ook het lekkere koele biertje en een ambachtelijk ijsje wordt niet vergeten.

Het geheel wordt muzikaal omlijst door The Fortnight Swing Big Band. Betaald wordt er tijdens VinkCuisine met Pingels, die uiteraard op het feestterrein te koop zijn. Voor de kids is er, naast een groot springkussen, ook een Bungee Trampoline aanwezig.

Al met al redenen genoeg om zaterdag 1 juli aanwezig te zijn op het sportterrein van sv Hertha, geopend van 16 tot 22.30 uur.

16 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN
Vele toeschouwers zagen vorig jaar badeendje 419 als eerste de finish bereiken. foto otto boelens

Zaterdag 1 juli: Stappen, Trappen & Happen

Het recept is simpel. Vanaf de start zorgen de gastlocaties café Stee Inn, Buitenleven Kamperen, De Grote Sniep, Eiland van Hein en Stoomgemaal Teylingens voor heerlijke gerechten en/ of drankjes en wijzen je de weg naar de volgende stop.

Starten met een zomerse cocktail met of zonder alcohol en onderweg hangop met vruchtensaus, vers fruit en slagroom, kinderpannenkoeken, sandwiches, een Bello biertje, lekker hapjes en eindigen met paella, dat is wat je o.a. kunt verwachten tijdens de wandeling van 12,5km of fietstocht van 15km door de polders van het Groene Hart. Met de fietstocht van 35km maakt

Open Dag bij Walraven

Op zaterdag 17 juni opent Walraven haar deuren voor inwoners van Mijdrecht en omgeving. Ga gezellig langs en combineer deze Open Dag met een bezoek aan het Straattheaterfestival in Mijdrecht dorp.

Heb je je altijd al afgevraagd wat voor soort bedrijf er tegenover de brandweerkazerne zit?

Ben je nieuwsgierig waar de 220 mensen die daar werken zich mee bezig houden? Wat is de geschiedenis van dit familiebedrijf? Vind je het interessant om te zien hoe een productieproces verloopt en welke technieken hiervoor nodig zijn? Bezoek dan zeker de fabriek, productieafdelingen en het net geopende Experience Cen-

men nog een extra stop bij Stoomgemaal Teylingens, wat men hier krijgt blijft nog even een verrassing. Wel gaat het stoomgemaal speciaal voor het evenement van Wilnis Doet open en is er voor de liefhebbers een demonstratie en een korte uitleg over de geschiedenis en werking van het gemaal.

Starten kan tussen 13 en 15 uur vanaf de Willisstee, waar ook weer gefinisht wordt en er bij café Stee Inn een gezellige afterparty is.

Deelname vanaf 29,95 euro p/p en inschrijven kan tot uiterlijk 24 juni i.v.m. de voorbereiding.

PvdA/GroenLinks start petitie Krijgt De Ronde Venen multifunctionele theaterzaal?

Een goede plek onder één dak voor muziek, toneel, cabaret, film, kunst, debatten en recepties, ontbreekt in onze gemeente. Een ruimte waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en waar ook amateurs en professionals terecht kunnen. Dat terwijl daar wel veel behoefte aan is. Om dit te realiseren is echter hulp van de gemeente nodig. Tot nu toe willen de gemeenteraad en het college de mogelijkheden voor een nieuwe multifunctionele theaterzaal niet onderzoeken. Om dat te veranderen is de stem van de inwoners nodig, daarom start PvdA/GroenLinks een petitie op theaterdrv.nl.

Raadslid Monique Prins: “Vanuit het kunst- en cultuurveld horen we dat er grote behoefte is aan een multifunctionele theaterzaal. In Abcoude hebben we het Piet Mondriaantheater, maar in de rest van de gemeente ontbreekt dat. Daardoor is er beperkte aanwas van jonge kunst- en cultuurmakers, vergrijzing in de sector en vermindering van de cohesie binnen de gemeente en tussen inwoners. Dat willen we veranderen!”

Multifunctionele raadzaal in nieuw gemeentehuis

PvdA/GroenLinks deed eerder dit jaar het voorstel voor een nieuwe kunst- en cultuurruimte in het nieuw te bouwen gemeentehuis. Door de nieuwe raadzaal multifunctioneel te maken, kan deze gebruikt worden door andere organisaties op de momenten dat er geen gebruik van wordt gemaakt door de gemeenteraad. Bijvoorbeeld als theater of voor cabaret in het weekend. Helaas kwam er vanuit de zowel de gemeenteraad als het college onvoldoende steun om dit verder te onderzoeken. Daarmee wordt een grote kans gemist.

Petitie Multifunctionele theaterzaal in De Ronde Venen

IVN Slootjesdag op 10 juni

Op zaterdag 10 juni 2023 is er van 13 tot 17 uur Slootjesdag bij IVN De Ronde Venen & Uithoorn. Een leuke waterexcursie bij de sloot in het Wickelhofpark in Mijdrecht. Verzamelen bij de parkeerplaats aan de Oosterlandweg (naast Oosterlandweg 16, Mijdrecht)

Kom zelf ontdekken wat er allemaal leeft in de sloot. Vissen en kikkers? Natuurlijk! Maar wat dacht je van kokerjuffers, bootsmannetjes en libellenlarven? Laat je dus verrassen door wat je tegenkomt aan waterdiertjes én planten. Met schepnetjes en teiltjes ga je op zoek en ont-

tre. Tijdens de rondleidingen wordt getoond wie Walraven is en welke werkzaamheden er achter hun deuren plaatsvinden. De medewerkers vertellen graag vol passie over het bedrijf en hun werk en beantwoorden al je vragen.

Ook als je toe bent aan een nieuwe uitdaging, kom dan eens kijken wat Walraven te bieden heeft aan interessante functies, een stage- of leerwerkplek en (internationale) trainee/young talentprogramma's.

Je bent van harte welkom tussen 10 en 13 uur op de Industrieweg 5 te Mijdrecht. Kom alsjeblieft lopend of op de fiets; auto’s kunnen geparkeerd worden aan de Rondweg. Walraven, the multinational with a heart.

Omdat er in de gemeenteraad op dit moment te weinig steun is voor een onderzoek naar de mogelijkheden, start PvdA/GroenLinks een petitie. Als voldoende inwoners duidelijk maken dat er wel behoefte aan een multifunctionele ruimte is, kan de gemeenteraad van gedachten veranderen.

De petitie vraagt aan de gemeente om de mogelijkheden voor een nieuwe multifunctionele

theaterzaal te onderzoeken en deze te realiseren. Bijvoorbeeld in het nieuwe gemeentehuis, op de plek van het oude gemeentehuis of op een andere geschikte locatie in de gemeente. En daarmee een geschikte plek voor kunst, cultuur, theater en ontmoeting te creëren in De Ronde Venen, allemaal onder één dak.

Uw stem laten horen kan door de petitie Multifunctionele theaterzaal te tekenen op theaterdrv.nl.

Monique Prins: “We hopen op steun van veel inwoners, zodat we een nieuwe multifunctionele theaterzaal tenminste kunnen onderzoeken en wat ons betreft ook realiseren. Het zou een aanwinst zijn voor de inwoners van De Ronde Venen en een echte investering in een aantrekkelijke en bruisende gemeente!”

Cultureel festival Zomertuin op 24 juni

Beleef een onvergetelijke zomerdag en zomeravond vol culturele verbinding en lokale kracht op het festival de Zomertuin op 24 juni. Kom genieten van foodtrucks, theater, film, live muziek, circus en creatieve workshops. Laat je betoveren door het concert De Vrienden van Angstel live o.l.v. van niemand minder dan zangeres Do. Kom luisteren en kijken naar professioneel en lokaal talent en laat je verrassen door heerlijke hapjes en drankjes van de horeca uit Abcoude. Fort bij Abcoude en de Dorpskerk zijn de podia voor dit culturele hoogtepunt van het jaar. Kijk voor meer informatie en/ of tickets op www.cultuurhuis.nu.

dek je met een deskundige IVN-natuurgids de slootbewoners. Met een loep en zoekkaart ga je uitzoeken wat je hebt gevangen. Deze spannende en leuke activiteit is voor alle leeftijden en is gratis. Doe laarzen aan en als je zelf een schepnet hebt, neem dat dan mee. Vragen? Mail naar: slootjesdagen@ivn-drvu.nl

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 17

MONDRIA'S BOEKENLADDER

De wind kent mijn naam

Isabel Allende

Op een koude decemberdag in 1938 wordt de vijfjarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naar Engeland gezet. In de Kristallnacht een maand eerder hadden de nazi's het appartement in Wenen waar het joodse gezinnetje Adler zo gelukkig was, kort en klein geslagen. Samuels vader is verdwenen, zijn moeder komt Oostenrijk niet meer uit. Hij zal zijn ouders nooit meer zien. In Engeland wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar, dat hem liefdevol begeleidt naar volwassenheid.

De terugkeer van Mia

Samuel Bjork

Nu Mia is gestopt bij de politie, is ze teruggekeerd naar het eiland om haar huis op te ruimen, zodat ze een nieuw leven kan beginnen. Dan krijgt ze opeens bezoek van een jong meisje. Drie jaar geleden is er een jongen verdwenen, en het meisje vraagt Mia’s hulp om hem te vinden. Wanneer op Hitra het lichaam van een tiener wordt aangetroffen met de naam van de vermiste jongen in haar bloed geschreven, krijgt Munch in Oslo een telefoontje, en wordt het team weer herenigd…

Tijgerlelie

Marion Pauw

Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met haar vijf huisgenoten naar de Pyreneeën. Haar oom heeft haar gevraagd twee maanden op El Refugio te passen, zijn hotel dat in de wintermaanden door hevige sneeuwval afgesloten raakt van de bewoonde wereld. Op het allerlaatste moment besluit een van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, de flamboyante Monica. De rest reageert welwillend, maar door Monica’s aanwezigheid verandert de groepsdynamiek en er ontstaat een toxische sfeer.

Toffe jongens

Emile Bode

Een boek boordevol herinneringen over de jaren zestig en zeventig: mooie verhalen, stoere avonturen en ook met weemoed naar een voorbije tijd. Met veel foto’s. Journalist Emile Bode, zelf 68, sprak met tientallen zestigplussers over hun jongensjaren en noteerde hun herinneringen. Daarbij nam hij gelijk ook maar zijn eigen jeugd mee. Zestigers vertellen de verhalen over hun roerige jeugdjaren.

Ter plekke

Joep Schreuder

Schreuder neemt je mee naar bijzondere wedstrijden en sportevenementen, en laat je nader kennismaken met markante mensen uit de voetbalwereld. Hij vertelt de smakelijkste verhalen uit de catacomben, kleedkamers en privévliegtuigen. Het is alsof je zelf naast Cruijff, Van Gaal, Advocaat, Koeman, Hiddink of Zlatan staat. Een geluk dus dat Schreuder altijd aantekeningen maakt, want daardoor voelen deze korte verhalen aan als privérondleidingen door de opwindende, vermakelijke en soms onbegrijpelijke sport- en voetbalwereld.

Perfecte wraak

In dit zevende deel van de ‘Perfecte-serie’ is Edinburgh in de greep van een crimineel die met ingenieuze bommen aanslagen pleegt. Er vallen op meerdere plekken in de stad slachtoffers en de werkwijze van de dader wordt steeds gruwelijker. Je valt bijna meteen in het begin van het boek al van je stoel na een eerste actie van

bommenlegger, waarbij Ava een van haar beste vrienden verliest. Er vallen heel veel slachtoffers en er wordt snel duidelijk dat de woede van de bommenlegger onder andere is gefixeerd op de politie. De race is begonnen om een van de ergste moordenaars te stoppen die Edinburgh ooit heeft gezien.

Samen met Luc probeert Ava erachter te komen wie mensen dood op de meest gruwelijke manier en wat de connectie is tussen deze ver-

moorde mensen. Perfecte wraak is explosief en niet alleen door de bommenlegger die moet worden opgespoord.

gelezen door hetty aafjes

Het digiTaalhuis De Ronde Venen voldoet aan vereiste kwaliteitsnormen

Het digiTaalhuis De Ronde Venen heeft onlangs een officieel kwaliteitskeurmerk mogen ontvangen van het CBCT (Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal). Volgens het auditrapport heeft digiTaalhuis een breed aanbod voor iedereen die beter Nederlands wil leren of wil leren omgaan met de computer. Het digiTaalhuis is een samenwerking van Tympaande Baat, de Bibliotheek en gemeente De Ronde Venen. De prettige samenwerking tussen de partners zorgt dat inwoners hun vaardigheden op een kwalitatief goede manier kunnen verbeteren. Door de gezamenlijke inzet heeft het digiTaalhuis een grote groep inwoners geholpen met het verbeteren van de taalvaardigheid. Zij kunnen nu beter meedoen in onze samenleving. Naar de mening van de auditoren heeft de hulp van het Taalhuis De Ronde Venen positieve effecten gehad voor veel individuele taalvragers.

Met het certificaat heeft het digiTaalhuis De Ronde Venen de bevestiging gekregen dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan en dat de functies, organisatie en diensten op een juiste

manier worden uitgevoerd. Medewerkers en vrijwilligers van het digiTaalhuis zijn trots en erg blij met het mooie resultaat. Voor hen is het een beloning voor alle inzet van de afgelopen jaren. In het eindverslag werden de vrijwilligers nog speciaal genoemd. “

De vrijwilligers zijn bevlogen en zetten zich in om taalvragers de Nederlandse taal eigen te maken. Taalvragers zijn blij met de lessen. Het digiTaalhuis streeft ernaar om bij elk leertraject maatwerk te leveren”.

Dat is pech, geld weg!

Het aankopen van een woning in deze tijd is zeker niet gemakkelijk en als het dan toch gelukt is en er geklust moet worden hebben samenwoners niet altijd zin en tijd om dan nog de zaken goed te regelen bij de notaris.

Veel partners die gaan samenwonen staan vaak helemaal niet stil bij de vermogensrechtelijke gevolgen daarvan. Ze kopen een woning, al dan niet op beider naam, met veelal een deel eigen geld. De inbreng van eigen geld kan voor ieder gelijk zijn maar het is ook regelmatig aan de orde dat een van de partners meer uit eigen geld bijlegt, al dan niet uit een schenking van ouders of uit de opbrengst van een woning die voorheen alleen van een van de partners was. Of wat te doen als tijdens de samenwoning een van de partners een hoger inkomen heeft en een groter aandeel in de maandelijkse aflossing van de hypothecaire schuld voor zijn of haar rekening neemt?

Heeft de partner die bij aanvang of gedurende de samenwoning meer geld heeft ingelegd recht op terugbetaling van die inleg?

Dergelijke discussies worden bijna wekelijks voorgelegd aan de rechter die daar dan een oordeel over moet vellen.

Voor echtgenoten of partners met een geregistreerd partnerschap is er een regeling opgenomen in de wet. Die regeling komt erop neer dat als een echtgenoot meebetaalt aan een bezitting van een andere echtgenoot (dat kan ook diens aandeel in de gezamenlijke woning zijn) of een schuld aflost die betrekking heeft op de bezitting van een andere echtgenoot een vergoedingsrecht heeft, ofwel recht op terugbetaling. Deze regeling geldt in principe niet voor ongehuwde samenwoners.

Sterker nog, als bij samenwoners wel een vordering vanwege een vergoedingsrecht wordt aangenomen, verjaart deze vordering in beginsel 5 jaar

Om deze succesvolle aanpak te kunnen voortzetten is het belangrijk dat we kunnen blijven beschikken over voldoende vrijwillige taalcoaches. Zo kan iedereen met een taalvraag ook snel worden geholpen. Meer informatie of aanmelden?

Kijk op www.bibliotheekavv.nl/taalcoach-drv

Meer informatie over het digiTaalhuis: www. bibliotheekavv.nl/leren of kom langs in de Bibliotheek.

nadat het vergoedingsrecht is ontstaan omdat bij samenwoners de algemene verjaringsregels van toepassing zijn, in tegenstelling tot bij echtgenoten waarbij de verjaringstermijn pas gaat lopen na einde van het huwelijk.

Het is mogelijk dat de rechter wel of geen 'stilzwijgende afspraken' aanneemt maar als er geen schriftelijke afspraken zijn gemaakt dan is het nu in de rechtspraak redelijk ongewis of er bij het einde van de relatie nog geconcludeerd kan worden dat er een vergoedingsrecht bestaat. Overigens zal het ook niet altijd gewenst zijn dat er nog een vergoedingsrecht is. Als een van de partners met een hoger inkomen vaker de boodschappen betaalde of de rekening in het restaurant voor zijn of haar rekening nam dan zit de ander er waarschijnlijk niet op te wachten dat na twintig jaar deze betalingen nog even vereffend worden.

Alle reden voor samenwoners om duidelijke afspraken met elkaar te maken als zij ongelijke bedragen inleggen in de woning en/of een ongelijk inkomen hebben en daarnaast is het verstandig om met enige regelmaat die afspraken te laten toetsen of herzien als de situatie verandert.

Ga je samenwonen dan helpen wij graag bij het vastleggen van de afspraken over het investeren van eigen geld in de woning.

Woon je al langer samen zonder samenlevingscontract of wil je de lang geleden gemaakte afspraken nog eens na laten toetsen aan de huidige situatie dan kun je uiteraard ook bij ons terecht.

FFT Notarissen

Bozenhoven 115

3641 DA Mijdrecht

0297-288086

info@fftn.nl

18 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN

Workshops van Roos Uithol dagen

Kleuren, vormen en patronen. Wie goed naar de natuur kijkt, ontdekt volop inspiratie voor een kunstwerk. En juist dát wil Roos Uithol laten zien in haar workshops. Met jong en oud gaat zij aan de slag om kunstwerken te maken. Zonder verf, potloden of krijt, maar met alles wat in de natuur te vinden is. De workshops vinden plaats op woensdag 14 juni in Mijdrecht, 21 juni in Baambrugge en 28 juni in De Hoef van 15.30 tot 16.30 uur.

tekst rosanne kok

Roos Uithol is afgestudeerd als docent Beel-

dende Kunst en Vormgeving en werkt daarnaast als fotograaf. Zelf is ze bijzonder creatief en gaat graag aan de slag met houtskool, pastel en tekeningen. Het geeft haar plezier haar interesse voor de natuur en passie voor het kunstenaarschap over te dragen in diverse workshops.

En zo kwam het dat zij in samenwerking met NME Centrum De Woudreus en de subsidie Groen Doet Goed een serie workshops kan geven waarin zij aan de slag gaat met kunstwerken in de natuur.

Tijdens de workshop maken de deelnemers gebruik van allerlei materialen die in de natuur te vinden zijn. “Als je naar de natuur kijkt, zie je ontzettend veel verschillende vormen, kleuren en texturen”, vertelt Roos. “Wat kun je daarmee doen? Welke figuren of patronen kun je leggen?

En wanneer kun je gebruik maken van objecten of bomen die bijvoorbeeld al in het landschap staan? Je kunt takken anders neerleggen of juist iets bouwen van alles wat je hebt gevonden. Anderen gaan aan de slag met bijvoor-

naar de natuur te kijken

beeld een prachtig patroon. Ik heb zelf volop ideeën over wat mogelijk zou zijn, maar wil de deelnemers vooral enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan. Ik ben heel benieuwd wat er ontstaat.”

De workshops zijn bedoeld voor gezinnen met kinderen tussen de 4 en 12 jaar; ook ouders en grootouders zijn van harte welkom om mee te doen. “Ik kijk er naar uit om lekker buiten aan de slag te gaan”, zegt Roos. “Terwijl we bezig zijn met het creatieve proces hebben we ook aandacht voor alles wat groeit en bloeit. Welke beestjes zijn er? Wat valt te ontdekken? De natuur heeft ons zoveel mooie dingen gegeven. Laten we ons gezamenlijk verbazen over alle vormen en patronen die we kunnen ontdekken.”

De workshops vinden plaats op woensdag 14 juni in Mijdrecht, 21 juni in Baambrugge en 28

juni in De Hoef eveneens van 15:30 tot 16:30 uur. Deelname is kosteloos. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk; scan de QR met uw smartphone of ga naar ap.lc/q4uzH. Na aanmelding zal Roos de exacte locatie doorgeven.

Marrianne Seeleman – Zagt over haar baan als wijkverpleegkundige

De werkzaamheden van wijkverpleegkundige Marrianne Seeleman – Zagt zijn heel divers. Ze bezoekt cliënten in Vinkeveen en Waverveen voor het verzorgen van hun wonden, vervangen van een stoma, vervangen van sondevoeding, het geven injecties en advisering over medicatie. Ook heeft de wijkzorg een grote rol op het sociaal gebied. Voor Marrianne is het mooiste vak: “Je kunt altijd iets voor mensen betekenen.”

tekst rosanne kok - foto's patrick hesse

De wens om de zorg in te gaan, kwam voor Marrianne pas na het behalen van haar havodiploma. “Ik wist niet goed wat ik worden wilde”, vertelt zij. “Mijn moeder opperde het idee om eens te gaan kijken bij hbo Verpleegkunde. Die opleiding sprak me wel aan. Daar ontdekte ik dat de zorg heel goed bij mij past.”

Nooit meer weggegaan uit de wijk

In eerste instantie dacht Marrianne te gaan werken in het ziekenhuis, maar ze bleef hangen in de thuiszorg na een stage. “Ik ben nooit meer weggegaan in de wijk”, vertelt zij lachend. “Deze baan past uitstekend bij mij. Wanneer wij vanuit de huisarts, familie, het ziekenhuis een zorgvraag ontvangen, bezoeken wij de mensen thuis om de specifiek zorgvraag in kaart te brengen.

We onderzoeken wat de zorgvrager met behulp van een netwerk of hulpmiddel (weer) zelfstandig zou kunnen leren en welke zorg noodzakelijk is. Naast de fysieke verzorging, bieden wij ook een deel begeleidende zorg. Wat kunnen wij doen om het leven van onze cliënten aangenamer te maken? Waar kunnen wij adviseren? Aan welke andere organisaties kunnen wij hen koppelen?”

Voortdurende afwisseling

Meerdere facetten zorgen ervoor dat deze baan goed bij Marrianne past. “Naast de diversiteit in de werkzaamheden, spreekt de voortdurende afwisseling van werkplek mij ook aan”, licht zij toe. “We werken vanuit de thuisomgeving van onze cliënten en niet binnen de vier muren van een zorginstelling. Je komt echt bij de mensen thuis en krijgt een kijkje achter de schermen van hun leven.’’

Ook administratieve kant Naast haar werk bij mensen thuis, kent Marriannes functie ook een administratieve kant.

“Ik heb een leidinggevende rol in het team. Dat houdt in dat ik ook aandacht heb voor de teambezetting, verzuim, persoonlijke ontwikkeling van teamleden, coaching en het verbeteren van kwaliteit van zorg en indicatiestelling. Die combinatie vind ik heel mooi.”

Medisch Centrum Vinkeveen Het wijkteam van Careyn is gevestigd in het Medisch Centrum Vinkeveen. “Daarvandaan hebben we ontzettend korte lijnen met de huisartsenpraktijken, de apotheek en de fysiotherapie”, vervolgt Marrianne.

“We kunnen snel schakelen en zo gezamenlijk onze cliënten van de beste zorg voorzien.”

Verpleegkundige Marianne Seeleman en cliënt John

Collega’s gezocht Marrianne wil een wervende oproep doen voor nieuwe collega’s. “We zoeken zowel wijkverpleegkundigen als verzorgenden”, vervolgt zij.

“De laatste tijd krijgen we ook steeds meer zijinstromers; mensen die eigenlijk een andere achtergrond hebben, maar toch in de zorg willen

werken. Dat stimuleren we graag; Careyn betaalt de opleiding en zorgt voor de begeleiding. Zo kun je hier werken en leren tegelijk. Voor ons is dit het mooiste werk wat er is; je kunt zoveel moois voor iemand betekenen.”

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 19
“Kom kunst maken van alles wat de natuur ons geeft”
uit om anders
“Wijkzorg is enorm dankbaar werk”

RVB, VVD en D66 kijken gezamenlijk terug en vooruit

In de raadsvergadering van 31 mei is de kadernota behandeld met de plannen voor 2024. De coalitie van Ronde Venen Belang, VVD en D66 kijkt gezamenlijk terug naar het eerste jaar en met de kadernota vooruit naar 2024.

Het afgelopen jaar heeft het college grote stappen gezet. De coalitie constateert dat veel belangrijke punten uit het coalitieakkoord ‘in het hart’ in het eerste jaar al zijn opgepakt. Inwoners hebben aan de hand van een referendum gekozen voor de nieuwbouw van het gemeentehuis, de winkeltijden zijn verruimd en het (groot) onderhoud van de scholen in onze gemeente gaat van start.

De drie fractievoorzitters kijken terug

Fractievoorzitter RVB Gert Luijer zegt terug te kijken op een succesvol eerste jaar. “We hebben een referendum gehouden in onze gemeente en er is een eerlijk afvalbeleid doorgevoerd. Diftar ging de afvalbak in. De goede samenwerking in het college zorgt voor een gezond tempo.”

“Het college heeft in het eerste jaar inderdaad niet stilgezeten,” stelt fractievoorzitter Bart

Richter van de VVD. “Een groot aantal prioriteiten zijn opgepakt en dat is goed om te zien. Meer boa's voor de veiligheid van onze gemeente en strekking van de bocht bij Mijdrecht op de N201.”

Fractievoorzitter D66 Joanne Freeve vindt één jaar coalitie een feestje waard: “Er valt namelijk meer te vieren dan te klagen. We zien in het eerste jaar verbeteringen van de wachttijden in de zorg en ondersteuning bij verduurzaming van de scholen en sportvelden. Geen stilstand maar duidelijk vooruitgang.”

Behandeling van de kadernota

In de kadernota staan de doelstellingen en actiepunten voor het jaar 2024. Deze worden verder ingevuld in de begroting, die richting het einde van het jaar komt. Naast de kadernota heeft het college een college uitvoeringsprogramma gemaakt. In dit programma staan de grote plannen voor de komende jaren. Dit helpt het college om de ogen op de bal te houden, het helpt de gemeenteraad om goed hun werk te kunnen doen en geeft inwoners en ondernemers duidelijkheid over wat er de komende jaren gaat gebeuren.

Vooruitkijken

Joanne Freeve: “Als D66 zijn we blij met de ambitie die het college laat zien in de kadernota. Afgelopen jaar hebben ze ook bewezen dingen voor elkaar te krijgen. We hebben in de vergadering onder andere aandacht gevraagd voor middenhuur en betaalbare koopwoningen en

Gemeenteraad stemt in met Kadernota 2024

Twijfels over de haalbaarheid van de plannen

Naar goed gebruik heeft het college een Kadernota uitgebracht. In dit document wordt aangegeven hoe het er voor staat met de uitvoering van het coalitieakkoord en wordt vooruit gekeken naar de nabije jaren. De Kadernota vormt, na vaststelling door de gemeenteraad, een soort fundament onder de meerjarenbegroting die in het najaar zal verschijnen. Het is de eerste Kadernota van de huidige coalitie die vorig jaar is aangetreden. Het college en de drie coalitiepartijen glommen van trots. Maar er was ook nog wel de nodige kritiek.

tekst piet van buul

een openbare ruimte die veilig en goed onderhoudbaar is.”

Bart Richter (VVD): “We hebben een prachtige kadernota vastgesteld. Een kadernota en een college uitvoeringsprogramma met een realistische planning. Wel hebben we twee zorgen gedeeld. De hoeveelheid ambtenaren die het college denkt nodig te hebben voor het uitvoeren van alle taken en de financiën van de gemeente.”

Ook RVB kan zich vinden in de positieve doelstellingen en acties in de kadernota. Gert Luijer: “We zien wel twee uitdagingen. Waar gaan we de mensen vinden om de ambities uit te voeren. En als tweede punt: het forse begrotingstekort in 2026. We hebben er vertrouwen in dat het college dit gaat oplossen. Wij blijven onszelf de vraag stellen. Wat is het beste voor onze eigen inwoners?”

Onrust in Amstelhoek blijft nog even duren Besluit over bouwplan De Taxicentrale uitgesteld

In 2012 is het bedrijfspand van de voormalige Taxicentrale in Amstelhoek door brand verwoest. Het pand stond al een paar jaar leeg. Er staan in dat gebied ook nog enkele woningen die al meerdere jaren niet meer bewoond zijn. De desolate aanblik die dat gebied al meer dan tien jaar biedt, is velen een doorn in het oog. Het gaat om een gebied aan de voet van de brug over de Amstel aan de Mijdrechtse Zuwe 66-70 en Amstelkade 3. Al sinds 2007 wordt er gesproken over een goede invulling. Het plan is nu om daar woningen te bouwen. De gronden zijn nu eigendom van UMB Vastgoed B.V. en Geweldig Wonen De Mijdrecht B.V.. In 2011 is de Structuurvisie Amstelhoek opgesteld waarin dit initiatief voor woningbouw is meegenomen. Inmiddels is er een bouwplan opgesteld dat erin voorziet dat er plaats gemaakt wordt voor de bouw van 18 appartementen, waarvan 4 in het sociale segment. Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd in te stemmen met het ruimtelijk kader waarbinnen dit plan uitgevoerd kan worden. Tijdens de bespreking in de raadsvergadering van 31 mei bleek het toch wat ingewikkelder te zijn dan voorzien of gehoopt was.

tekst piet van buul

Er hadden zich twee insprekers gemeld die na uitvoerige eerdere besprekingen in commissieverband nog een uiterste poging deden om de gemeenteraad te weerhouden in te stemmen met het raadsvoorstel. Mevrouw Mooren sprak namens de buurtbewoners en ging er met gestrekt been in. Ze was van mening dat de inwoners onvoldoende gehoord zijn en dat ze niet serieus zijn genomen. Ook beschuldigde ze de

gemeente van misleiding door het verstrekken van verkeerde informatie aan de raad. Ze wees er op dat het voorliggende plan niet past in het huidige bestemmingsplan en in de structuurvisie voor Amstelhoek. “We hebben al in 2018 een petitie ingediend die voorzien was van 68 handtekeningen. Veel meer dus als het aantal dat de gemeente nu vermeldt. In 2020 hebben we een brief geschreven waarop we nooit antwoord hebben gehad. Dat geldt ook voor het tegenvoorstel dat door de inwoners is opgesteld.

Het college had er voor gekozen om een Kadernota uit te brengen waarin vooral werd ingegaan op de voortvarende start tijdens het eerste jaar. Een opsomming van belangrijke stappen die gezet zijn zoals de realisatie van het referendum, de besluitvorming over de toekomst van het gemeentehuis, de herziening van het afval inzamelingsbeleid en de aanpak van de N201. Verder is er een nieuw bestemmingsplan Vinkeveense Plassen en een centrumplan voor Vinkeveen gepresenteerd. En er zijn stappen gezet op weg naar de ontwikkeling van een paar nieuwe woonwijken. Voor deze voortvarende aanpak was ruime waardering in de raad. Maar regeren is vooruitzien en de verwachting was dan ook dat in de Kadernota een visie zou worden ontwikkeld over de plannen voor de nabije en wat verdere toekomst, die straks hun vertaling krijgen in de programmabegroting voor de komende jaren. Maar op dit vlak had het college zich er wat gemakkelijk van afgemaakt. Onder de titel “wat willen we bereiken?” was een lange lijst opgenomen van zaken die men wil realiseren. Een soort samenvatting van de verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen. Bij de oppositie vroeg men zich af wat ze daar mee aan moesten. “Zo’n lijstje is wel leuk maar hoe denk je dat dan te realiseren,” was de vraag. Maar daar kwam geen concreet antwoord op. Pogingen om het debat daarover op gang te brengen werden door het college afgewimpeld. “We zijn druk bezig met het uitwerken van allerlei plannen. We komen met een woonvisie, we gaan de wachtlijsten in de jeugdzorg aanpakken. We werken hard aan een cultuurplan dat later in het jaar gepresenteerd zal worden.” Het college wil de discussie en het politieke debat uitstellen tot het betreffende onderwerp later in het jaar aan de orde komt. Het is dus een kwestie van geduld. Voor de coalitiepartijen geen probleem. Zij hebben er alle vertrouwen in dat het college goed bezig is en dat het allemaal wel goed gaat komen.

De haalbaarheid van de plannen

Bij de uitwerking van de plannen loopt het college wel tegen een paar serieuze obstakels aan. Op de eerste plaats kampt de gemeente met een personeelstekort. Er is in de afgelopen jaren stevig bezuinigd, waardoor het college nu genoodzaakt is om op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers. En dat blijkt nog niet mee te vallen. En je kunt nog zo’n goede plannen ontwikkelen, maar wanneer er onvoldoende mensen zijn om die uit te voeren wordt het lastig. Tweede probleem is het feit dat er nog weinig zicht is op de financiële positie van de gemeente. Het college denkt voor 2024 en

Ook ontbreken er stukken in de informatievoorziening aan de raad,” aldus mevrouw Mooren. Ze verweet de gemeente onbehoorlijk bestuur en riep de raad op om niet in te stemmen met het raadsvoorstel. Ook mevrouw Kersten van het wijkcomité Amstelhoek legde nog eens uit welke bezwaren er zijn. Daarbij gaat het vooral om de bouwhoogte. Er zou zeker een laag van de bouwwerken af moeten en dan kom je op 15 in plaats van 18 appartementen. Desondanks zou het dorpscomité het plan nog het voordeel van de twijfel willen geven, ware het niet dat men zich in dat geval wel afvraagt wat de con-

2025 de begroting wel sluitend te krijgen maar voor de jaren daarna is dat zeer onzeker. Wim Stam van de ChristenUnie/SGP was daar nog het meest duidelijk over. “In de periode 20232040 gaan we per jaar meer dan nu aan kapitaalslasten uitgeven; totaal ongeveer 20 miljoen extra. En de investeringen in bijvoorbeeld maatschappelijk vastgoed en het gemeentehuis zitten daar nog niet eens in. Daar is geen dekking voor, maar we wentelen dat af op toekomstige generaties om daar ruimte voor de vinden in hun begrotingen. Het college maakt nog steeds niet duidelijk hoe zij met dit knelpunt om wil gaan. Dat vinden we teleurstellend.” Hij stond niet alleen met zijn zorgen, die zelfs binnen de coalitie gedeeld werden. Maar dat leidde niet tot concrete voorstellen die tot een oplossing kunnen leiden. De hoop bij het college is dat de ontwikkeling van de rijksbijdrage soelaas zal bieden.

De algemene beschouwingen Traditioneel maken de algemene beschouwingen deel uit van de beraadslagingen over de Kadernota. Dat biedt de fracties de mogelijkheid om aan te geven hoe men over de stand van zaken oordeelt. Elke fractie kan dan ook pleiten voor extra aandacht voor onderwerpen die men belangrijk vindt. De jaarlijkse traditie van de algemene beschouwingen is inmiddels verworden tot een rituele dans voor de achterban, die veel tijd kost en meestal nauwelijks invloed heeft op het beleid. De meeste fracties citeren uit hun verkiezingsprogramma’s en maken duidelijk welke onderwerpen voor hen belangrijk zijn. En daar kwam het hele palet weer voorbij. Van sociale huurwoningen tot betaalbare koopwoningen en ouderenhuisvesting, huisvesting voor starters, doorstromers en statushouders. De verduurzaming en de vergroening. De tekorten in het sociale domein en de wachtlijsten in de zorg, de inwonersparticipatie en het herstel van vertrouwen in de politiek. En meerdere fracties spraken hun zorg uit over de financiering. Maar dat alles leidde niet tot amendementen op de Kadernota of moties die leiden tot beleidsaanpassingen. Voor de coalitiepartijen was dat ook niet nodig want die vinden het allemaal prima zo. Bij de oppositiepartijen heerste een soort van berusting. Blijkbaar zag men in dat, gezien de politieke verhoudingen in de raad het indienen van moties of amendementen toch geen zin heeft. Alleen de PvdAGroenLinks deed, wellicht tegen beter weten in, nog een poging en kwam met een zestal moties, die overigens allemaal werden afgewezen. Al met al was het een bedroevende, tijdrovende en nauwelijks zinvolle vertoning met als enige positieve en concrete resultaat dat de Kadernota met algemene stemmen werd goedgekeurd.

sequenties zullen zijn bij latere plannen, zoals die voor de Pothuizen-locatie.

Uitstel

Omdat het alternatieve plan de raad pas in een laat stadium bereikte en het niet duidelijk was wat de projectontwikkelaar van dit plan vindt, was er behoefte bij vrijwel alle raadsfracties om toch nog eens goed naar de plannen te kijken. De raad besloot dan ook om de behandeling met een maand uit te stellen zodat er overleg kan plaatsvinden dat wellicht kan leiden tot een voor iedereen aanvaardbaar voorstel.

20 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN
V.l.n.r. Gert Luijer (RVB), Joanne Freeve (D66), Bart Richter (VVD)

TESTEN MET HESSE

tekst en foto's patrick hesse

Op deze uitgelezen voorjaarsdag had ik wel weer zin om een Triumph te testen. En dan hebben wij de mazzel dat de nummer 1 premiumzaak van Triumph in Nederland gewoon bij ons in Mijdrecht staat. Aad Kentrop (eigenaar Roké Motors) heeft natuurlijk een demofiets voor mij klaar staan: de Triumph Tiger 1200 Rallypro. Deze magnifieke fiets is voorzien van alle toeters en bellen.

Ik loop met Aad naar buiten, waar hij mij de ‘keyless’ startprocedure uitlegt. Het houdt in dat sleutel gewoon in je zak blijft zitten, maar zodra je in de buurt bent kun je de motor starten. Als ik naast de motor sta aarzel ik even, wat is hij hoog! Om een trapje te vragen gaat me te ver, maar ik denk even hoe ik dat ga doen? Aad, die bijna 2 koppen groter is dan ik, schiet in de lach: “Zal ik het zadel wat lager zetten voor je?” Graag Aad, antwoord ik opgelucht... Met een eenvoudige handeling zonder gereedschap gaat het zadel omlaag, daar kom ik even goed mee weg zeg (letterlijk en figuurlijk).

Ondanks dat het een dikke 1200 is, draai ik de fiets met licht gebruik van een beetje gas en de koppeling om richting de uitgang. Eenmaal op de weg zit deze fiets me als een maatpak van Hugo Boss.

Snel het dorp uit en de natuur in, want daar is deze Tiger in zijn natuurlijke habitat. Het simpel met de hand bediende kuipruitje werkt perfect, want ondanks mijn pothelm is mijn gezicht uitstekend beschermd tegen de wind. En het uitzicht op het fullcolor TFT scherm is ook fantastisch.

Deze laatste versie van de Tiger 1200 is afgelopen december geïntroduceerd. En dat zijn dan altijd slapeloze nachten voor de fabriek in Beieren want deze Tiger is sinds zijn introductie de grootste concurrent van de BMW 1200 GS. De Duitse koning van de Allroad-fietsen heeft in de Triumph en gigarivaal en door de enorm hoge constructiekwaliteit en betrouwbaarheid zijn er veel GS rijders overgestapt.

Maar terug naar de Tiger, ik rij heerlijk langs de boerderijen in De Hoef en zie mezelf al op avontuur gaan in de Eifel om daar alle boch-

Test Triumph Tiger 1200 RallyPro

Geweldenaar in een maatpak van Hugo Boss

tige bergweggetjes fluitend te nemen, wát een wereldfiets. Als de weg leeg is ga ik even op het gas. Met zevenmijlslaarzen gaat hij er in grote stappen vandoor, wat een beest van een fiets zeg. Wanneer ik dan op een kruising af steven, tik ik de Bremboremmen aan en die doen hun werk met het grootste gemak. De fijnste remmerij die er te vinden is.

De zeer potente 1160 cc vloeistofgekoelde driecilinder in-lijn motor produceert maar liefst 150 PK aan het achterwiel met een koppel 130 Nm bij 7,000 toeren. Deze Tiger is inmiddels de maatstaf geworden in de Adventure motorfietsen. Hij is er in maar liefst 5 uitvoeringen, waar deze Rallypro 50% meer actieradius heeft dan drie van de andere modellen, door zijn maar liefst 20 liter aluminium brandstoftank.

Wanneer ik stop, ga ik even door de mappen van het scherm heen: krankzinnig veel mogelijkheden en ondanks dat het heel ingewikkeld lijkt, voelt het heel natuurlijk en alles wijst zichzelf. Werkelijk alles is af te stellen en naar je eigen zin op maat te maken. Als ik weer op pad ga, duw ik de fiets van het boerenpad af. En dat is eigenlijk het enige moment dat ik voel dat de motor 249 kilo schoon aan de haak weegt. Ik besluit de lange weg naar huis te nemen.

Na een half uurtje ben ik dan toch terug bij Roké Motors aan Industrieweg 19 in Mijdrecht. Diep onder de indruk lever ik de sleutel in bij Aad, die mij vertelt dat er zelfs een aanbieding is van deze fiets: bij aanschaf krijg je 2 originele aluminium zijkoffers cadeau ter waarde van 1.100 euro.

De Tiger 1200 Rally Pro is te koop vanaf 25.395 euro. Hiermee koop je zo een beetje het beste wat er op het gebied van Adventure bikes te koop is, en deze Tiger je met veel plezier over de wereld brengen!

Roké Motors Industrieweg 19

3641 RK Mijdrecht

Tel. 0297 - 285218

E-mail: mijdrecht@roke.nl

Verkoop: aad@roke.nl en ramon@roke.nl www.roke.nl

Met

Pim de Polder

in Wandelexcursie Polder Groot Wilnis- Vinkeveen

Op zondag 18 juni neemt opzichter Pim Hoogenboom van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht je graag mee voor een unieke wandeling dwars door de Polder Groot Wilnis-Vinkeveen. Hij kent het gebied op zijn duimpje en weet alles over de natuur, de dieren en het water in de polder. Pim laat zien wat het waterschap moet doen om de natuur in de polders zoveel mogelijk te behouden. Natuurvriendelijke oevers helpen bijvoorbeeld om de diversiteit aan planten en dieren te verbeteren. En zorgt weer voor een betere waterkwaliteit in de poldersloten.

Dat doet het waterschap niet alleen; de samenwerking met de boeren in het gebied is hierbij van groot belang. Zij bezitten een groot deel van al het weidelandschap en krijgen steeds vaker de rol van natuurbeheerder. Daarom start de wandeling bij Boerderij ’t Spant van Joost Samson, een biologisch veehouder en vooral ook inventieve agrariër.

Hij staat bekend om zijn baanbrekende en vernieuwende initiatieven voor het leven en werken op een boerderij. Zo heeft hij een machine bedacht die bodemdaling moet tegengaan als gevolg van het dalen van het grondwaterpeil. De wandeling start om 10 uur bij Boerderij 't Spant aan de Gagelweg 1 in Wilnis en eindigt rond 12 uur bij Paviljoen Toren De Grote Sniep, Veenkade 1 in Wilnis, met een kop koffie of thee met iets lekkers erbij. Je kunt hier ook lekker blijven lunchen en genieten van de prachtige natuur rondom het Paviljoen. Na de wandeling kun je op eigen gelegenheid weer terug wandelen naar Boerderij 't Spant aan de Gagelweg. De gratis wandeling is voor iedereen vanaf 8 jaar, maar is helaas niet geschikt voor mensen die minder mobiel zijn of rolstoelgebruikers. Tip: neem een paar stevige stappers mee. De wandeling duurt ongeveer 1,5 à 2 uur.

Deelnemen

Pim kan maximaal 25 personen meenemen op deze unieke wandeling, dus laat snel weten dat je aanwezig bent door een e-mail te sturen naar droogwaterland@waternet.nl met je naam en met hoeveel mensen je mee wilt wandelen.

DE GROENE VENEN 9 JUNI 2023 21

Inschrijving Dorpsloop geopend Hardloopgroep Abcoude organiseert clinic

Ook dit jaar organiseert hardloopgroep Abcoude een speciale clinic voor wie zich wil voorbereiden op de 5 of 10 km dorpsloop van Abcoude. In verschillende groepen helpen we je met trainingen voor je eerste 5 km of je snellere 10 km op de zondagochtenden en (of) dinsdagavonden met duurlopen en intervaltrainingen. Al veel lopers uit De Ronde Venen hebben de weg gevonden naar deze gezellige groepen met trainingen in de mooie omgeving van Abcoude en omstreken.

De trainingen bestaan uit warming-up met daarna techniekoefeningen. Onder het lopen krijgt men advies hierover, want de trainers lopen zelf ook mee en kunnen zo zien of je goed loopt. Daarnaast zijn er opbouwende minutentrainingen met wandelpauzes. Na afloop nog wat cooling-down-oefeningen, dan ben je minimaal een uur bezig geweest.

Lijkt het je wat om zelf hardlooptrainingen te geven, geef dan ook even een berichtje: (inval-) trainers zijn welkom!

De dinsdagavondtrainingen bestaan uit intervaltrainingen voor elk niveau en wordt gelopen in

het park achter de sportvelden. De trainingen op zondag starten op zondagmorgen en de dinsdagavonden op de Bovenkamp. De trainingen zijn geschikt voor lopers vanaf 12 tot 90 jaar. De bijdrage voor deze clinic bedraagt 55 euro, inclusief een T-shirt van hardloopgroep Abcoude. Meld je dus snel aan en eventuele informatie via sportpost@ziggo.nl bij hoofd van de trainingen Theo Noij.

Inschrijving geopend

Ondertussen is het team van de Stichting Feestelijkheden Abcoude is al weer druk bezig met de voorbereiding van Feestweek Abcoude die van dinsdag 29 augustus t/m zaterdag 2 september 2023 gehouden wordt. Traditioneel start de Feestweek met op dinsdagavond het hardlopen, de Ronde van Abcoude. De start en finish is bij het Sporthuis. Dit jaar organiseren we in samenwerking met de Atletiekclub Abcoude ook weer een Kids run voor de allerjongsten. Inschrijven is nu al mogelijk via inschrijven.nl voor de afstanden 1, 3, 5 en 10 km. Een mooi doel om gedurende de zomermaanden voor te trainen en fit aan de start te staan in augustus.

Topprestatie Jeugdteam Tennisvereniging Wilnis

Verdeeld over 8 weken werd er iedere zondag gespeeld tegen 5 andere verenigingen uit de regio. De sterspelers / sterspeelsters zijn Suze, Demy, Fien, Sara en Lars. Het jeugdteam onder 10 jaar speelde dit jaar voor het eerst samen. Daarom mag de prestatie dan ook als topprestatie genoemd worden. Iedere zondagochtend werden er singels, dubbels en mixdubbels gespeeld. In verschillende samenstellingen speelden de kinderen spannende wedstrijden en gingen ze menigmaal met een overwinning van de baan. Naast de goede prestaties hebben de kinderen samen met de andere verenigingen ontzettend veel spelplezier op de baan gehad.

Het smaakt zelfs naar meer. In het nieuw gestoken door Motion Gietvloeren zijn ze er weer helemaal klaar voor! Vanaf half juni begint de zo-

Meisjes onder 14 HV Abcoude kampioen

Het eerste meisjesteam onder 14 van HV Abcoude zijn afgelopen zaterdag kampioen geworden van de subtopklasse. Zaterdag werd ruimschoots gewonnen van de nr 2 Qui Vive en daarmee is het team al het hele seizoen 2022/2023 ongeslagen. Zowel in deze competitie als in de herfstcompetitie hebben ze alle wedstrijden hebben gewonnen! De meiden kregen als verrassing van sponsor KRK makelaars een prachtige Kampioenshoody!

De komende zaterdag spelen ze hun laatste wedstrijd van het seizoen tegen Alliance.

Seizoenafsluiting seniorenbowling De Ronde Venen

Op de laatste dinsdag van mei vond de traditionele seizoenafsluiting plaats van de bowlingcompetitie voor senioren. De deelnemers kwamen nog een keer bij elkaar om met een feestelijke en gezellige middag het seizoen af te sluiten. Tevens werd de balans van de competitie opgemaakt en werden de prijswinnaars in het zonnetje gezet.

In lijn met de missie van de Stichting Senior Sportief Actief DRV is de wekelijkse bowlingmiddag voor de deelnemers een ideale manier om in beweging te blijven en de conditie op peil te houden. De gezelligheid van het samen sporten staat voorop. Het competitie-element geeft een extra motivatie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Doordat er gespeeld wordt met een handicapsysteem, zijn er ook voor de minder ervaren spelers volop kansen om een rol te spelen in de competitie. Bowling is bovendien een sport die tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden, De prijswinnaars

De vrouwen spelen in twee groepen. De gemiddelde scores bepalen de indeling in een van de twee klassen. In de A-klasse haalde Riet Mica de hoogste score en werd daarmee kampioen bij de dames. Tweede en derde in deze klasse werden respectievelijk Bep Oldenburger en Ans van der Hulst. In de B-klasse behaalde Riet Post het hoogste resultaat gevolgd door Gerni van Lammeren en Bep de Koning. Bij de mannen wordt gespeeld in drie klassen.

Winnaar in de A-klasse werd na een spannende eindstrijd, Henk van Aalst, gevolgd door George van Dijk en Henk Oldenburger. In de B-klasse ging de winst naar Ton Woud. Op de tweede plaats kwam Frans Plomp en derde werd Jan Boelens. Winnaar in de C-klasse was Don Werleman gevolgd door Dirk van Oostrom en Tom van der Neut.

Nieuwe leden welkom

De bowlinggroep speelt vanaf 5 september elke week op dinsdagmiddag in Bowlingcentrum Mijdrecht aan de Ontspanningsweg in Mijdrecht (naast het Veenweidebad). Men kan kiezen uit twee tijdstippen: van 12.45-14.45 uur of van 15-17 uur. Men betaalt wekelijks een kleine bijdrage voor de baanhuur en een kopje koffie of thee. Om lid te worden kan men in het nieuwe seizoen gewoon op dinsdagmiddag binnenlopen en zich aanmelden. Men kan ook contact opnemen met de voorzitter van de bowlingcommissie Peter Hartog, tel. 06-53195662, of hem een mailtje sturen: peter@pchartog.nl. Meer informatie is te vinden op www.seniorsportiefactiefdrv.nl/bowlen

mercompetitie waar op 4 zondagen weer tegen andere verenigingen wordt gespeeld. Het team gaat er weer vol voor.

Bij Tennisvereniging Wilnis worden veel activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud. Er gelden aantrekkelijke acties voor lidmaatschappen en activiteiten. Zo is er het pannenkoekentoernooi, elke maand een toss-ochtend voor de jeugd en vele andere activiteiten. Iedereen is welkom!

Afgelopen zondag hebben maar liefst 20 kinderen in verschillende leeftijden meegedaan aan de toss-ochtend. Leuke wedstrijden, lekker ijsjes gegeten en gezelligheid! Lijkt het je leuk om ook eens te proberen of wil je meer weten over de acties? Via jeugdcommissie@tvwilnis.nl kan je alle vragen stellen of jouw contactgegevens achterlaten.

22 9 JUNI 2023 DE GROENE VENEN

Zaterdag 17 juni bij SV Hertha: de 10e editie van het Jasmin Peters Meidenvoetbaltoernooi!

Dit jaar organiseren vindt voor de TIENDE keer het supergezellige Jasmin Peters Meidenvoetbaltoernooi plaats. Dit bijzondere toernooi is ter nagedachtenis aan Jasmin Peters. Zij had altijd een grote passie voor voetbal en voetbalde dan ook met veel plezier bij SV Hertha en CSW. Op 12 september 2011 overleed ze aan acute leukemie, ze heeft net geen veertien passie voor voetbal in ere te houden besloten Hertha en haar ouders jaarlijks een meidenvoetbaltoernooi te organiseren, dat twee belangrijke doelen steunt.

Dit inmiddels nationale toernooi heeft dit jaar meer dan 54 aanmeldingen en bestaat uit 3 blokken om de drukte en gezelligheid over de dag te verspreiden. De hele dag door is er een doorlopende loterij in de kantine vol gesponsorde prijzen. De totale opbrengst van deze loterij gaat, zoals bekend, naar het Ronald McDonald Huis en de Stichting Emma Kinderziekenhuis. Aan beide hebben Jasmin en haar familie veel steun gehad.

De dag begint met het hijsen van Jasmins vlag om 8.30

Seizoensafsluiting Argon JO14-1 en JO15-1

Afgelopen weekend hebben de JO14-1 en de JO15-1 van SV Argon deelgenomen aan het internationale jeugdtoernooi van RKVV Volharding uit Vierlingsbeek. Onder fantastische omstandigheden is hierbij de strijd aangegaan met tegenstanders uit Nederland, België, Duitsland en Engeland. Na de barbecue, was er op zaterdagavond een feest voor de deelnemers en begeleiders, waarbij de Argonauten tot in de late uurtjes voorop gingen in de polonaise. De

Dweilen met de kraan open

De waterleiding aan de Baambrugse Zuwe is woensdag opnieuw kapot gegaan. Ter hoogte van huisnummer 169 in Vinkeveen heeft Vitens een afsluiter gedeeltelijk gedicht (bewoners hebben nog wel water). Donderdagochtend is direct een begin gemaakt met de reparatie, waarbij de Zuwe voor onbepaalde tijd is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers, fietsers etc. kunnen wel passeren. Op donderdag 30 mei jl. ging het ook al mis, toen was er een defect bij nummer 125. De gemeente had juist op dinsdag de weg weer vrijgegeven toen het opnieuw misging. De Zuwe heeft geen berm, waardoor de getroffen waterleiding onder het asfalt ligt. Door het verschil in temperatuur gaat het asfalt werken, gaat het mis en dat zorgt voor problemen. De gemeente is met Vitens in contact en houdt omwonenden op de hoogte wanneer de wegafsluiting wordt opgeheven.

sportieve prestaties waren dan misschien wisselend, maar de 3e helft is glansrijk gewonnen!

Ook op zondag stond er nog een vol wedstrijdprogramma ingepland, waarna op de terugweg naar Mijdrecht, gezamenlijk is afgesloten bij de gele M.

Het was een onvergetelijk weekend, mede mogelijk gemaakt door; De Vers Specialist, Jumbo Veenbrink, Keurslagerij Bader Uithoorn, AH De Passage en Holland Climate Group.

uur, gevolgd door de wedstrijden van de MO9, de MO-11en de MO-13, om 11.30 uur de MO-15 en om 14.30 uur de wedstrijden van de MO-17 en MO-20 teams.

Zin in een supergezellig en sportief meidentoernooi, dat zieke kinderen en hun families steunt, kom dan 17 juni naar SV Hertha in Vinkeveen (Sportpark de Molmhoek) om er samen weer een geslaagd toernooi van te maken.

Men kan ook steunen door een donatie via de onderstaande QR-code van stichting Emma kinderziekenhuis. Zij delen het totaal opgebrachte bedrag o.v.v. Jasmin Peters meidenvoetbaltoernooi met het Ronald McDonaldhuis Amsterdam.

Voor meer informatie en/of donaties, neem contact op met Danny Bierman (tel. 0622958501) of ga naar www.jasminpeters-meidenvoetbaltoernooi.nl.

Uw advertentie ook in deze krant?

9 JUNI 2023 23
Bel 0297 3852557, mail naar info@degroenevenen.nl of kijk op www.degroenevenen.nl.

VACATURES

Functie: Senior Administrateur

Organisatie: Administratiekantoor Hulshof - van der Velden

Plaats: Vinkeveen

Functie: SEA specialist / Online marketing medewerker

Organisatie: Spangenberg International B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Vakantiekracht Hotel/Ontbijt

Organisatie: Jachthaven | Motel Borger

Plaats: Vinkeveen

Functie: Magazijn medewerker

Organisatie: EMGA International B.V

Plaats: Mijdrecht

Functie: Verzorgende IG Nachtdiensten Zonnehuis

Majella

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Mijdrecht

Functie: Verzorgende IG Zonnehuis Majella

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Mijdrecht

Functie: Open sollicitatie Zonnehuis Majella

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Mijdrecht

Functie: Helpende (plus) Zonnehuis Majella

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Mijdrecht

Functie: Eerst verantwoordelijk verzorgende Zonnehuis Majella

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Mijdrecht

Functie: Open sollicitatie Zonnehuis Zuiderhof

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Vinkeveen

Functie: Verzorgende IG Zonnehuis Zuiderhof

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Vinkeveen

Functie: Bijbaan vakantiekrachten Zonnehuis Zuiderhof of Majella

Organisatie: Zonnehuisgroep Amstelland

Plaats: Mijdrecht of Vinkeveen

Functie: KCC (klant contact centrum) MEDEWERK(ST)

ER BINNENDIENST

Organisatie: P.A. van Rooyen Logistics

Plaats: Mijdrecht

Functie: Tactisch inkoper/tactical buyer/sourcing specialist 32-40 uur

Organisatie: Maxima kitchen equipment

Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker klantenservice Duits 32-40 uur

/ Customer service medewerker Duits 32-40 uur

Organisatie: Maxima kitchen equipment

Plaats: Mijdrecht

Functie: Schoonmaker/schoonmaakster (Parttime)

Organisatie: Maxima kitchen equipment

Plaats: Mijdrecht

Functie: Bijverdienen in de zomer periode

Organisatie: Van Dam Bedrijfsdiensten B.V.

Plaats: Mijdrecht

Wie wil onze sociale buurtsuper runnen?

Voor onze dorpswinkel in Baambrugge zoeken we mensen die van de winkel een succes willen maken. De huidige eigenaar gaat na 25 jaar met pensioen, waarna we als dorp besloten hebben de winkel over te nemen. Er is al een startkapitaal, een prachtig winkelpand en tientallen vrijwilligers. Nu zoeken we nog personeel!

Wij zoeken een enthousiaste winkelmanager en vaste winkelmedewerker(s)

Winkelmanager: Je bent verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van de winkel. Je hebt bij voorkeur kennis van inkoop en voorraadbeheer en hebt ideeën om de omzet van de winkel te laten groeien. Je hebt oog voor het sociale aspect van de winkel en geniet van het contact met klanten en vrijwilligers. Hoe eerder je kunt beginnen, hoe beter.

Winkelmedewerker: Als winkelmedewerker assisteer je de winkelmanager bij het runnen van de winkel. Je staat achter de kassa, vult de schappen aan en houdt de winkel netjes en opgeruimd.

Voor beide vacatures geldt: salariëring volgens CAO supermarkten. Kandidaten die fulltime beschikbaar zijn hebben de voorkeur, maar deeltijd kan ook. Op 1 oktober willen we de nieuwe winkel openen.

Enthousiast geworden? Mail naar info@henksbaambrugge.nl of kijk op www.henksbaambrugge.nl

International B.V.

importeur van professionele horeca apparatuur en benodigdheden.

Per direct zijn wij op zoek naar een full-time medewerker voor ons magazijn m/v

Functieomschrijving:

• Orderpicken.

• Laden en lossen van in/uitgaande goederen.

• Verwerken van inkomende goederen.

• Besturen van heftruck.

• Schoonhouden magazijn.

• Voorraad bijhouden.

• Werken met bedrijfssoftware.

Functie-eisen:

• Minimaal MBO werk-/denkniveau.

• Beheersing van Nederlandse taal in spreken en schrijven.

• Communicatief.

• Heftruck certificaat is een pre.

Wij bieden: een afwisselende en zelfstandige functie, salaris is overeenkomstig ervaring en leeftijd.

Stuur je reactie en CV naar:

EMGA International B.V., postbus 32, 3640 AA Mijdrecht. Of per mail naar: management@emga.com t.a.v. Arnold Kooreman

24 9 JUNI 2023 VENEN
Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld 210531_advertentie_magazijn_dGV_staand.indd 1 31-5-2021 16:48:59