De Groene Venen 06-03-2020

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

JAARGANG 24 - WEEK 10 – 6 MAART 2020

Prinses Beatrixlaan 8 Mijdrecht Vraagprijs € 945.000- k.k.

foto arthur van der kooij

NIE

UW

IN

VER

KO O

P

Tel. 0297 - 212 987 vidamakelaars.nl Windmolens en zonnevelden in De Ronde Venen?

voor inspraak en lokaal eigendom meld je aan bij veenwind.nl

Yaris Hybrid NU met 5 jaar

Garantie & Onderhoud

Tentoonstelling over 75 jaar Bevrijding opent 9 maart In het Poldermuseum in Waverveen stelt Jan Compier geregeld zijn collectie tentoon. Hij is fervent verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van Waverveen. De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en voert de bezoekers naar 1 september 1939; de dag dat Duitsland Polen binnenvalt waarmee de Tweede Wereldoorlog eigenlijk begint. “Vervolgens brengt het ons naar 10 mei 1940, het moment waarop de oorlog in Nederland uitbreekt’’, legt Jan uit. Hoewel Jan de initiatiefnemer is achter de grote tentoonstelling, wil hij benadrukken dat hij de organisatie hiervan niet alleen draagt. “Historische Vereniging De Proosdijlanden is hier ook bij betrokken, evenals het Regionaal Historisch Centrum Vecht & Venen en gemeente De Ronde Venen. Daarnaast heeft ook Chris van der Linden (†) een grote bijdrage aan de tentoonstelling geleverd.’’ De tentoonstelling wordt op 9 maart geopend in het bijzijn van genodigden. Vanaf dat moment is de tentoonstelling ook toegankelijk voor het publiek. Wie de tentoonstelling wil bezoeken, kan reserveren via 0297-582 464.

Standaard Automaat private lease vanaf €329 Toyota Van Ekris Industrieweg 48 Mijdrecht | Maarssen | Alphen a/d Rijn

6 t/m 15 maart

MAATSHIRT CADEAU t.w.v. € 158,-

Herenweg 45, 3645 DE Vinkeveen 0297 212121- LUTZ.nl

Anselmusstraat 40 Mijdrecht Donderdag t/m Zondag 11.30 tot 20.00 uur

Op 3 maart 2020 hebben wethouder Rein Kroon (Wonen) en drie projectontwikkelaars een intentieovereenkomst voor de herontwikkeling van bedrijventerrein Amstelhoek ondertekend. In 2011 heeft de gemeente in overleg met inwoners van Amstelhoek de Structuurvisie Amstelhoek opgesteld. Daarin staat als uitgangspunt dat het bestaande bedrijventerrein Engel in zijn geheel wordt herontwikkeld om woningen te bouwen. Gemeente De Ronde Venen en de eigenaren van het bedrijventerrein hebben afgesproken dit plan samen verder uit te werken. Belangrijk is dat het stedenbouwkundige ontwerp aansluit op het dorpse karakter van Amstelhoek. Dat betekent dat de voormalige melkfabriek ‘Blantema’ als gemeentelijk monument behouden blijft. Verder is er aandacht voor parkeren en (verkeers)veiligheid. Gemeente De Ronde Venen stelt als voorwaarde dat 45% van de woningen in de sociale sector valt, waar 30% sociale huur- en 15% betaalbare koopwoningen. Wethouder Rein Kroon is tevreden: “Er is erg veel vraag naar woningen in onze gemeente. Met het tekenen van deze overeenkomst, komt de realisatie van deze ontwikkeling weer een stapje dichterbij.” De projectontwikkelaars Trebbe, Timpaan en Blantema maken het ontwerp voor de nieuwe woonwijk. Inwoners van Amstelhoek zijn uitgenodigd om zich aan te melden voor een klankbordgroep, waarin zij ideeën inbrengen en advies geven. Naar verwachting is het ontwerp in het najaar 2020 gereed.

Schoonmaakpersoneel gevraagd M/V

V.l.n.r. de heer J. Beijers (Blantema BV) , de heer H. Trebbe (Trebbe projecten), wethouder R. Kroon (Wonen), mevrouw I. de Jong (Timpaan Zuidmeer) en de heer P. Honingh (Blantema BV)

BRADERIE zaterdag 7 maart

Diverse kinderattracties Gezellige muziek

Raadhuisplein CENTRUM MIJDRECHT

8 & 15 MAART

Woningen op bedrijventerrein Amstelhoek stap dichterbij

10.00 uur 17.00 uur

Bij aankoop van maatwerk vanaf € 548,-

Info: www.thiborganisatie.nl - Tel. 06 54 77 66 94

voor een school te Abcoude Werktijden vanaf 17.00 Inl. 06- 51608934


2

6 MAART 2020

DE GROENE VENEN

Danny Timmer Beveiliging/Inbraakpreventie

bron: rivm.nl

Inbraak in uw woning of bedrijfspand – u moet er niet aan denken. Materiële waarde valt te verzekeren, maar emotionele waarde maakt sommige eigendommen onvervangbaar. En wat te denken van uw gevoel van veiligheid? Danny Timmer is een gecertificeerd vakman die de nieuwste technieken toepast om uw huis of bedrijfspand veiliger te maken. De hoge standaarden die hij hanteert, voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). De voordelen van beveiligen door Danny Timmer zijn: • 95% minder kans op inbraak; • tot 20% korting van uw verzekeraar op de premie van uw inboedelverzekering; • advies op maat en specialistische kennis op het gebied van beveiliging. Wacht dus niet tot er bij u ingebroken wordt, maar neem contact op met Danny Timmer Beveiliging voor een vrijblijvende inbraakpreventiecheck. Houd ook zijn Facebook pagina in de gaten voor actuele acties. Naast beveiliging bent u bij hem ook aan het juiste adres voor onderhoudsen timmerwerkzaamheden.

Nieuw coronavirus (COVID-19) Situatie in Nederland Ik maak me zorgen over mijn gezondheid, wat moet ik doen? Heb je: • Verkoudheidsklachten of verhoging • Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst: - China (inclusief Hong Kong en Macau) - Singapore - Zuid-Korea - Iran - de Noord-Italiaanse provincies Aostavallei, Piëmont, Lombardije, TrentinoZuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. Deze klachten kunnen het begin zijn van COVID-19. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten. Bel met de huisarts als de klachten erger worden.

Dan hoef je de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen.

Heeft het zin om je preventief te laten testen? Nee, want dat geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarom testen we pas op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen.

Worden je klachten erger: • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) • Je moet hoesten of je bent benauwd Dan moet je wel bellen met de huisarts.

Danny Timmer Beveiliging | Mecklenburgstraat 26 | 3621 GP Breukelen 06-27582508 | info@dannytimmer.nl | www.dannytimmer.nl

Wanneer moet je vanwege het coronavirus thuis blijven? Sommige mensen vragen we om fysiek contact met anderen te beperken (social distancing). Het gaat dan om mensen die mogelijk besmet geraakt kunnen zijn met het coronavirus. Dat betekent dat zij niet naar hun werk of school mogen. Ze kunnen wel eventueel thuiswerken. Ze mogen wel even naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar moeten er daarbij op letten dat ze op afstand van anderen blijven en geen lichamelijk contact maken.

0

12.0 0 09.0

Dit geldt voor de volgende twee groepen mensen: • Huisgenoten van patiënten met COVID-19 • Mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en verkoudheidsklachten of koorts hebben. Het gaat om de volgende gebieden: - China (inclusief Hong Kong en Macau) - Singapore - Zuid-Korea - Iran - de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei,

Ik ben op vakantie geweest in een gebied waar COVID-19 heerst en heb nu klachten, wat moet ik doen? Houd je gezondheid in de gaten. Als je verkoudheidsklachten hebt, blijf thuis om uit te zieken en om anderen niet te besmetten. Als de klachten erger worden, bel dan met de huisarts.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) te voorkomen? De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn: • Was je handen regelmatig • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog • Gebruik papieren zakdoekjes Is het nieuwe coronavirus (COVID-19) ernstiger dan een gebruikelijke griep? Dat weten we nog niet goed. De officiële cijfers van dit moment lijken niet heel verontrustend. Maar we weten niet precies hoeveel vertraging er in de gegevens zit en of er sprake is van een onderrapportage en hoe groot die is. Het punt is dat het om een nieuw virus gaat. Het is dan belangrijk om heel gedetailleerde informatie boven tafel te krijgen om precies te kunnen bepalen hoe gevaarlijk het virus is. Er is meer informatie nodig over de verspreiding van het virus, ook bij mensen die maar een beetje of helemaal niet ziek worden. En van alle mensen die ziek worden, wil je eigenlijk precies weten wat ze hebben gedaan.

Firma F.A. Ruizendaal & Zonen - Fruitkwekerij - Tuincentrum - Landwinkel - Aanleg en Onderhoud van tuinen

Pootaardappelen 7 soorten Plantuien 4 soorten Groente planten Bloembollen Mooie bloeiende tuinbeplanting Haagbeplanting Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.firmaruizendaal.nl


DE GROENE VENEN

Kunst lenen of stelen?

Dinsdag 3 maart ontdekte ik bij een bezoek aan het gezondheidscentrum aan de Hoofdweg, dat 2 van mijn geëxposeerde schilderijen zijn verdwenen. Het gaat om een schilderij van een kleurrijke olifant en een grote pastel in vlakken van André Rieu. Wil degene, die mijn schilderijen heeft geleend, deze vóór dinsdag a.s. terughangen? Die dag gaan we een nieuwe expositie inrichten en kom ik mijn kunst weer ophalen. Bij voorbaat hartelijk dank, Hetty Vermeulen

6 MAART 2020

Meer kosten voor jeugdzorg bij gemeente De Ronde Venen Bij een grote meerderheid van de gemeenten in de provincie Utrecht zijn de uitgaven binnen de jeugdzorg hoger dan de inkomsten die daarvoor door het Rijk beschikbaar worden gesteld. Dit schrijft de provincie Utrecht in een brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën. Net als de buurgemeenten heeft ook gemeente De Ronde Venen meer kosten voor jeugdzorg dan vooraf begroot was. Het gaat om 1,5 miljoen euro in 2019. Wethouder Kiki Hagen: “De gemeente heeft met de komst van de jeugdwet in 2015 de verantwoordelijkheid voor de zorg van onze jongste inwoners. Wij zien nu dat we meer kinderen helpen en dat de zorg dichterbij is, een goede zaak. Tegelijkertijd zien we dat er steeds complexere duurdere zorg nodig is en dat de kosten voor de zorg in het algemeen stijgen. Het is onze taak om juist de zware zorg zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen we door inzichtelijk te maken waar de meeste zorg voor nodig is en daar gepaste voorzieningen voor te treffen. Denk bijvoorbeeld aan weerbaarheidstrainingen en ondersteuning op scholen als leraren vragen hebben over zorg.” Wethouder Alberta Schuurs: “Het is enorm vervelend dat de gemeente meer kosten voor

jeugdzorg heeft dan vooraf begroot was. We doen er alles aan om in beeld te krijgen hoe we de kosten kunnen beheersen. We willen - in het belang van kinderen, gezinnen en professionals - de jeugdzorg blijven aanbieden die nodig is.” Het is volgens beide wethouders nu zaak om grip te krijgen op de kosten en om dure jeugdzorg zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan de gemeente doen door te analyseren waar de kosten precies vandaan komen en daar preventieve maatregelen voor in te zetten. Want dure jeugdzorg voorkomen, is nog altijd beter dan genezen. Onder aan de streep dragen preventie en eerdere ondersteuning bij aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen in De Ronde Venen.

Gft-bakken Vinkeveen nog vol; vuilniswagen verzakt

Braderie op Raadhuisplein

CDA: ‘Ondersteun minima bij eenvoudige energiebezuinigingen’

Op zaterdag 7 maart wordt er een gezellige braderie gehouden op het Raadhuisplein in Mijdrecht, met standwerkers die artikelen verkopen met goede en leuke aanbiedingen die u niet mag missen. Denk aan home deco, zelfgemaakte spulletjes, ondermode, kinderkleding, dameskleding, diverse accessoires, handgemaakte chocozoenen, eigenlijk te veel om op te noemen. Laat u verrassen door de diversiteit aan aangeboden artikelen. Voor de kinderen is er een bungy jump. Kortom, een dag voor jong en oud met voor ieder wat wils.

De gemeente maakt er meer werk van om inwoners met een laag inkomen financieel te ondersteunen in het nieuwe armoede- en schuldenbeleidsplan. Omdat bijvoorbeeld de energierekening steeds hoger wordt, heeft het CDA gekeken hoe die verlaagd kan worden. Want zoals CDA-raadslid Yvette Janmaat zegt: “Elke euro die minder uitgegeven wordt aan energie kan gebruikt worden voor de nodige boodschappen.” De Energieke Rondeveners geven al adviezen voor energiebesparing door middel van een in-

dividuele energiescan. Zij kunnen volgens het CDA nog actiever, en kosteloos, ingezet worden bij mensen met een lager inkomen. Als er een advies komt voor maatregelen, dan zal de gemeente, volgens het CDA kunnen bijdragen in de aanschaf van bijvoorbeeld led-lampen, radiatorfolie, tochtstrippen of een klokthermostaat. "Op deze manier krijgen ook mensen met een lager inkomen grip op duurzaamheid en energiebesparing, maar vooral ook op hun energierekening", aldus het CDA.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

LUISTERVINK 2.0

Fifty shades... Ik hoor bij die groep mensen aan wie lichttherapie goed besteed is. De winter, met zijn grauwe, grijze dagen, heeft nu niet direct een opbeurend effect op mijn humeur, om het zo maar eens te zeggen. Speciale lampen en vitaminen kunnen de boel een beetje op de rails houden, maar er gaat niets boven een weekje zon na alle regen en de vijftig tinten grijs van de afgelopen weken. Heel even leek het zonnebad aan onze pipse winterneuzen voorbij te gaan, toen een geweldige zandstorm het in- en uitvliegen naar dit zonnige eiland belette. Maar de storm ging tijdig liggen, de coronabesmetting beperkt zich vooralsnog tot een ander eiland in deze archipel en dus schrijf ik deze woorden terwijl er buiten geen vuiltje aan de lucht is. Wat zeg ik: zon en een graad of 22-24. En nergens ook maar een mondkapje te zien. De meeste Nederlanders zijn vorige week al huiswaarts gekeerd en wat is overgebleven, zijn verrassend veel Scandinaviërs. Dát ze hier zijn, is overigens helemaal niet zo verrassend: in hun landen laat de zon zich ’s winters nauwelijks zien. Een winterdip is in die landen ‘serious business’. Stel je voor: bijna drie maanden nauwelijks zonlicht. Ik kan me zomaar voorstellen dat ze op doktersvoorschrift een weekje zon of langer boeken.

Tientallen huishoudens in Vinkeveen zitten nog met een volle gft-vuilnisbak. Oorzaak: een verzakte vuilniswagen op de Vinkenkade in Vinkeveen. Woensdagmiddag moest de chauffeur van de vuilniswagen uitwijken voor een passerende automobilist op de Vinkenkade in Vinkeveen. De wagen kwam in de berm terecht zakte weg en stond muur vast. De wagen zelf weeg al heel wal kilo's maar met zo'n 10.000 kilo tuinafval extra wordt het wegtakelen niet makkelijker. De weg moet waarschijnlijk afgesloten worden en meerdere takelwagens moet helpen het gevaarte weer op de weg te krijgen. De gft-bakken, ook wel groene kliko's genoemd worden voorlopig nog niet geleegd. Of dat vandaag nog gaat lukken is niet bekend.

COLOFON

3

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Winter of geen winter, op de redactie hadden we het eerder dit jaar over het idee om eens een krant te maken ‘op afstand’. In een zonnig buitenland, terwijl de rest van Nederland gewoon doorwerkt. Gedoe? Helemaal niet. Het enige dat je tegenwoordig nodig hebt, is een mobiele telefoon, een laptop en een snelle internetverbinding. Bij ons leveren alle redacteuren en verslaggevers hun artikelen toch al wekelijks online of via de mail in, de fotografen doen datzelfde met de foto’s en ook de adverteerders sturen hun materiaal in digitale vorm in. Na de digitale vormgeving wordt het eindproduct - de krant - digitaal geüpload naar onze drukker. Eigenlijk niemand die merkt dat je niet op kantoor achter je bureau zit. Het idee was weliswaar geboren als geintje, maar nu ik op het terras van ons appartementje deze regels schrijf, word ik er steeds enthousiaster over. We gaan het gewoon doen! Fifty shades of sun! Het enige dat ons rest is een geschikte datum. O ja, en nog wat sponsors of advertentiebarters. Want een gratis krant is helemaal niet gratis om te maken. Daar kan het dus nog wel op stuklopen... Maar ja, gelukkig heb ik mijn weekje zon gehad.

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2020 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


4

6 MAART 2020

Gouden Bondskruis voor Gerard van Leeuwenkamp

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over het Heilig Avondmaal Zondag 8 maart leidt ds. J. van Dijken uit Nieuw-Vennep de dienst om 10 uur in De Wegwijzer. De preek zal gaan over Mattheüs 26:1-13. Opvallend is dat Jezus heel duidelijk spreekt over zijn komende lijden en sterven. Hoe is onze reactie op het spreken over het sterven van onszelf en/of van een ander? Om 17 uur leidt ds. G.P.M. van der Linden uit Hilversum de middagdienst. In de christelijke kerk viert men vaak het Heilig Avondmaal. In deze 40-dagentijd is het mooi om de diepe betekenis hiervan te overdenken en de mooie lijnen te zien naar het Joodse Paasfeest. Belangstellenden zijn hartelijk welkom bij de Christelijke Gereformeerde Kerk op het adres Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Mijdrecht

Songs of Praise in Mijdrechtse Janskerk Aanstaande zondag 8 maart wordt om 19 uur in de Janskerk in Mijdrecht weer een 'Songs of Praise' gehouden. Deze keer staat deze zangdienst in het teken van de veertigdagentijd, de tijd van inkeer als voorbereiding op Pasen. Ook zullen enkele liederen worden gezongen uit de liederenbundel 'Bron van niet te stuiten liefde' met een selectie van liederen, gecomponeerd door Dirk Jan Warnaar, de kerkmusicus van de Protestantse gemeente die twee jaar geleden overleed. De liederen worden toegelicht door ds. Erick Versloot en de muzikale begeleiding op piano en het monumentale Bätz-orgel wordt verzorgd door hem en Wim de Penning, de huidige kerkmusicus van de Protestantse gemeente Mijdrecht. Iedereen is hartelijk welkom!

Abcoude

Dreumes- en peuterdans bij Mama Lokaal Woensdagochtend 11 maart komt Maaike van dansschool Nicole een lesje dreumes- en peuterdans geven voor de allerkleinsten bij Mama Lokaal Abcoude. Terwijl de kinderen dansen, kunnen de mama's (en papa's) gezellig met elkaar praten over allerlei thema's met behulp van de 'Kletspot'. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie/thee. Kom je ook? Bij Mama Lokaal kunnen (aanstaande) mama's elke woensdagochtend tussen 10 en 11.30 uur vrijblijvend binnenlopen en andere moeders ontmoeten met kinderen van 0-4 jaar. Alle activiteiten sluiten zoveel mogelijk bij de leeftijden van de kinderen aan en natuurlijk ook bij de interesses van de mama's! Voor de allerkleinsten is er altijd wel iets leuks te knutselen en in de mooie ruimte van de Bibliotheek kan er volop gespeeld worden met elkaar.

DE GROENE VENEN

Applaus voor MusicKidz 2020 Na twintig leuke en intensieve weken zit het MusicKidz-seizoen van 2020 er alweer op. Dit jaar deden negen jongens en meisjes mee aan het programma, waarbij kinderen in twintig gratis lessen kennismaken met het maken van muziek. Dit seizoen waren er vijf slagwerkers, twee trombonisten, een saxofonist en een trompettist. Vrijdag 14 februari was voor hen allen de laatste les, en deze was niet voor niks. De Kidz hadden er alles aan gedaan om zoveel mogelijk familie en bekenden mee te nemen naar clubgebouw De Notenkraker om te laten zien en horen waar zij de afgelopen maanden hard voor hebben geoe-

fend. Na een snelle generale repetitie werden de schermen opengezet tussen zaal en kantine en zat daar voor de MusicKidz hun eerste grote publiek. Zowel gezamenlijk als apart werd muziek gespeeld waar zij al die weken aan gewerkt hadden. Na een groot applaus speelden de Kidz nog een keer het nummer 'Marcheren', waarmee ze ook waren begonnen, en daarna kregen ze allemaal hun diploma. Door voorzitter John Mayenburg werden ze ook uitgenodigd voor de seizoenpresentatie van VIOS op 18 april. Namens alle docenten - Esther, Fabiënne, Jessica, Marinda en Tim worden alle MusicKidz bedankt voor een prachtig seizoen!

Tijdens de algemene ledenvergadering van EHBO-vereniging Lucas op 18 februari is afscheid genomen van Gerard van Leeuwenkamp. Gerard is 50 jaar EHBO-er geweest en hij heeft 36 jaar lang les gegeven bij Lucas. Voor zijn verdiensten heeft bij het Gouden Bondskruis ontvangen met de daarbij behorende oorkonde. Het Bondskruis en de oorkonde werden uitgereikt door respectievelijk erevoorzitter Theo Kok en voorzitter Jose Stokhof.

'Happy Days' met Rotaryclub VinkeveenAbcoude in Maria-Oord In de goed gevulde zaal van restaurant Brinkzicht van Maria-Oord werden de bewoners zaterdag 29 februari verblijd met een optreden van 'De Muze van Abcoude', een café-chantant met liedjes van toen en nu over vrijheid. Dit alles in het kader van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude bood dit evenement aan de bewoners aan. Na een welkomstwoord namens de Rotaryclub begon een afwisselend programma door de dames van 'De Muze van Abcoude' en twee musici, die de groep uitstekend begeleidden. Zij brachten 25 liedjes ten gehore over de bevrijding en alles wat daaraan voorafging. Er was vaak sprake van herkenning, zoals bij 'Daar zijn de appeltjes van Oranje weer', 'Trees

heeft een Canadees', 'We will meet again' en natuurlijk het alom bekende 'Happy Days'. Het optreden leidde tot enthousiaste en ook hilarische reacties uit de zaal. Marjolein Macrander en Linda van Nimwegen, artistiek en zakelijk leider van De Muze, konden er uitstekend mee omgaan. De bewoners waren enthousiast en een enkele bewoner liet zelfs een traantje, omdat er zoveel herinneringen boven kwamen. De dames hadden hun kleding, haarstijl en make-up aangepast en zagen er prachtig uit. Een van de mannelijke bewoners stak zijn bewondering dan ook niet onder stoelen of banken. Na afloop vertelde een medewerkster in tijden niet zo'n leuk optreden in Maria-Oord te hebben gezien. Ook de Rotaryclub kijkt tevreden terug op een heel leuke middag! www.rotary.nl/vinkeveenabcoude

Electro World Bunschoten doneert tv aan Het Sporthuis Abcoude Toen Giel en Paula Rentinck afgelopen december bij Electro World Bunschoten in Abcoude in de winkel kwamen, wisten ze meteen welk doel zij wilden nomineren voor de Mooie Wens Weken. Tijdens deze weken mag elk van de 150 Electro Worldwinkels een televisie weggeven aan een door klanten voorgedragen goed doel. Paula en Giel kozen voor Het Sporthuis Abcoude. "Omdat het dan voor de hele gemeenschap is", zo schreven zij op het kaartje. Paula Rentinck licht toe: “Ik heb 18 jaar zwemles gegeven in het Meerbad. Ik kan me geen ander doel dan Het Sporthuis Abcoude voorstellen. En ik kan ook niet wachten tot het open gaat en we er met de kleinkinderen kunnen gaan zwemmen.” Het echtpaar ziet bij andere zwembaden

hoe handig een televisie kan zijn voor nieuwsberichten, aankondigingen of lestijden. Maar ook om bij het wachten tijdens de zwemlessen tekenfilms aan te zetten voor de kleine broertjes of zusjes. “We hopen straks een heleboel kinderen voor deze televisie te zien”, zeggen ze glunderend. Hans en Marian Bunschoten overhandigden de televisie samen met Giel en Paula Rentinck aan Willem-Jan Ruizendaal van de Stichting Zwembad Abcoude. Hij is blij dat Het Sporthuis uit alle inzendingen de gelukkige winnaar is geworden. “De televisie krijgt straks een mooie plek en functie in Het Sporthuis Abcoude”, stelt Willem-Jan. De bouw van Het Sporthuis Abcoude verloopt voorspoedig. De verwachting is dat het eind dit jaar wordt opgeleverd en in januari 2021 in gebruik kan worden genomen.

Open ochtend scholen Abcoude en Baambrugge Op vrijdag 13 maart houden de scholen van Abcoude en Baambrugge van 9 tot 11.30 uur een open ochtend. Heeft u kinderen in de leeftijd tot 4 jaar? Dan is dit de gelegenheid om alvast een kijkje te nemen, sfeer te proeven en kennis te maken met de scholen. U kunt gewoon binnenlopen. In Abcoude bij CNS Abcoude: Blomswaard 2 (www.cnsabcoude.nl), Paulusschool: Koppeldijk 30 (www.rkbspaulusschool.nl), Piusschool: Broekzijdselaan 3 (www.piusschool.nl) en Piet Mondriaan: Broekzijdselaan 46a (www.obspietmondriaan.nl). In Baambrugge bij de Ichthusschool: Dorpsstraat 4 (www.ichthusbaambrugge.nl).

Jozefschool Vinkeveen houdt open ochtenden Bent u zich aan het oriënteren naar welke basisschool uw kind straks gaat? De Jozefschool Vinkeveen houdt open ochtenden op de 11 en 18 maart, 8 en 22 april, 13 en 27 mei, 17 juni en 8 juli, telkens van 9 tot 12 uur. Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Directeur Paulien geeft informatie, leerlingen van groep 8 verzorgen een rondleiding en vertellen hoe zij de school beleven. De Jozefschool is een Vreedzame School. Leerlingen trainen hun sociale competentie en oefenen in democratisch burgerschap. Het schoolgebouw is recentelijk geheel verbouwd. Het is een licht en modern onderkomen, waarin op een goede manier lesgegeven kan worden. Er zijn ruime leslokalen, een speelzaal, aparte kamers voor remedial teaching en de Intern Begeleider plus een mooie nieuwe open ruimte waar leerlingen zelfstandig aan opdrachten kunnen

werken. Bovendien is er een goed gevulde bibliotheek met boeken voor alle klassen. Zie www.jozefschoolvinkeveen.nl of de Facebookpagina Jozefschool Vinkeveen voor meer informatie of kom langs op een open ochtend!


DE GROENE VENEN

6 MAART 2020

5

Kort nieuws

DE VERZAMELING VAN tekst rosanne kok

Vinkeveen

Roland de Vries verzamelt postzegels

“Ik moet er niet aan denken dat ik deze hobby niet zou hebben…’’

Roland de Vries uit Vinkeveen verzamelt postzegels. Wat begon met een verzameling van postzegels uit Nederland groeide uit tot een verzameling van postzegels uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Daarbij heeft hij ook twee belangrijke sub-verzamelingen: een collectie zegels die gestempeld zijn in zijn geboortestad Haarlem en een verzameling van postzegels met afbeeldingen uit de scheepvaart. tekst rosanne kok

Waaruit bestaat je verzameling nu precies? “Mijn verzameling bestaat uit Nederlandse, Duitse, Belgische en Luxemburgse zegels. Die spaar ik zowel gebruikt als postfris. Dat laatste betekent dat ze nog helemaal nieuw en ongebruikt zijn. De zegels verschillen ook nog in tandingen; dat zegt iets over de kartelranden die eraan zitten. Ook daar heb ik onderscheid in gemaakt. Hoeveel zegels ik heb, zou ik je echt niet kunnen zeggen. Kasten vol in ieder geval. Een groot deel moet ik zelf ook nog uitzoeken…’’ Hoe kom je aan nieuwe spullen? “In het verleden heb ik veel nieuwe zegels gekocht uit verzamelingen die geveild werden in grote veilinghuizen. Dat doe ik

niet meer. Ik heb met mezelf afgesproken geen grote partijen meer op te kopen. Ik wil eerst uitzoeken wat ik al heb. Wel krijg ik nog weleens nieuwe zegels aangereikt van verzamelaars uit onze verzamelaarsvereniging. De leden daar weten dat ik zegels spaar die gestempeld zijn in mijn geboortestad Haarlem en dat ik het heel leuk vind om zegels te hebben met afbeeldingen uit de scheepvaart. Die houden ze dan voor mij apart. Als ze die dubbel hebben natuurlijk.’’ Hoeveel tijd besteed je aan je verzameling? “Zo’n vier uur per dag. Op dit moment ben ik bezig al mijn zegels uit Duitsland te bekijken. Ik vul mijn album aan, stop de dubbele in een speciaal dubbelalbum en haal de exemplaren met plaatfoutjes eruit. Plaatfoutjes zijn bijvoorbeeld een kras, stip of onderbroken lijn op de zegel. Die bijzondere exemplaren vind ik ook leuk om apart te houden. Zo kun je je eigen verzameling zo gek en uitgebreid maken als je zelf wilt. Naast het uitzoeken van mijn verzameling thuis ben ik ook betrokken bij de verzamelaarsvereniging De Ronde Venen. Eens per maand komt onze vereniging bij elkaar voor een verenigingsavond, dat is op de tweede woensdag van de maand in de Willisstee in Wilnis. Op de vierde zaterdag van de maand houden we een beurs waar we onze verzamelingen presenteren en spullen verkopen. Wie nieuwsgierig is, kan gewoon eens binnenlopen om deze momenten te

Op vrijdag 6 maart is er prijsklaverjassen voor iedereen in Café De Merel in Vinkeveen. Aanvang 20 uur, inschrijven 19.45 uur. Café De Merel, Arkenpark Mur 43 in Vinkeveen, tel. 0297263562, e-mail thcw@xs4all.nl.

Mijdrecht

Leefmetplezierengemak.nl gaat verhuizen

- foto's arthur van der kooij

Hoe ontstaat zo’n verzameling? “Mijn vader was ook postzegelverzamelaar. Zijn collectie is helaas verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog. Dat is ontzettend jammer, want zijn verzameling had op dit moment wel eens heel uniek kunnen zijn. Mijn eigen interesse voor postzegels werd gewekt toen ik zes jaar was. In 1952 kwam een heel bijzonder zegeltje uit. Mijn vader liet het me zien. Ik vond het zo prachtig, dat ik besloot om postzegels te gaan verzamelen. Zo ging het van kwaad tot erger…’’

Klaverjassen in De Merel

Roland de Vries “Op de vierde zaterdag van de maand houden we een beurs waar we onze verzamelingen presenteren en spullen verkopen. Wie nieuwsgierig is, kan gewoon eens binnenlopen om deze momenten te bezoeken.” bezoeken. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Binnen de vereniging is het mijn taak om de rondzending van de postzegels te verzorgen. Iedereen die dubbelen heeft, of zegels die hij kwijt wil, kan deze in een speciaal boekje doen. Dat boekje sturen we dan rond. Wie iets wil hebben, kan het eruit halen en betalen. Een andere taak die ik op me genomen heb, is het verzorgen van de nalatenschappen van postzegels. Die probeer ik voor de nabestaanden te verkopen voor een zo aantrekkelijk mogelijke prijs. Zo ben ik dus niet alleen met mijn eigen zegels bezig, maar ook met die van anderen…’’ Heb je een topstuk? “Ik heb een bijzondere zegel gevonden in een grote verzameling bij een veilinghuis. Het is extra leuk als daar zo’n bijzonder exemplaar tussen blijkt te zitten.’’ Kun je het gevoel beschrijven dat je ervaart als je een nieuw exemplaar vindt?

“Dat is een heel lekker gevoel. Zeker als je een zegel vindt uit een serie van bijvoorbeeld vijf stuks waarvan je dan anderen al hebt. Dat is geweldig. Dan maakt één zo’n zegeltje je serie compleet.’’ Wat zoek je nog? “Nog zoveel. Dat zou ik hier niet kunnen benoemen. Er zijn nog genoeg series niet compleet. Daarom moet ik eerst uitzoeken wat ik al heb. Wellicht zit daar ook nog wel iets tussen.’’ Waarom verzamel je specifiek postzegels? Had het ook iets anders kunnen zijn? “Ik moet er niet aan denken dat ik deze hobby niet zou hebben. Ik kan er zoveel kanten mee op en er zoveel tijd in kwijt. Ik vind dit echt heel leuk. Als ik dit niet zou doen, zou ik misschien meer modelschepen hebben gebouwd. Ik vind de scheepvaart namelijk ook heel interessant. Vroeger wilde ik altijd de zee op…’’

Zonnebloem Mijdrecht bezoekt Friendship Sport Centrum Een grote groep van de Zonnebloemafdeling Mijdrecht is woensdag 26 februari met de bus naar het Friendship Sport Centrum in Amsterdam geweest. Dit centrum is in 1999 opgericht door Dennis Gebbink in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Het is het enige sportcentrum in Europa dat volledig is uitgerust voor mensen met een beperking. Je kunt er meer dan twintig verschillende sporten beoefenen. De missie van dit centrum is het leven van mensen met een beperking verrijken door sport in een unieke en stimulerende omgeving. De Zonnebloem-gasten werden in twee groepen verdeeld. Eén groep ging naar

de sporthal, waar diverse oefeningen werden gedaan, en de andere groep ging naar het zwembad. Dit zwembad bestaat uit twee delen: een warm gedeelte en een héél warm gedeelte. Het geheel stond onder leiding van juf Jolanda die allerlei oefeningen voor de Mijdrechtse gasten had bedacht. Sommigen vonden dat allemaal best inspannend. Na afloop van de sportactiviteiten werd iedereen getrakteerd op een heerlijke lunch. Moe maar voldaan ging men hierna weer met de bus naar huis. Het is de moeite waard om eens de website te bekijken van dit sportcentrum: www.friendschipsc.nl. Dit evenement werd gesponsord door de Rikistichting.

Myra Lok, coach voor vrouwen met jonge kinderen bij Leefmetplezierengemak.nl, opent binnenkort een nieuwe praktijkruimte in Mijdrecht. De feestelijke opening is op zaterdag 14 maart van 15 tot 17 uur aan Bozenhoven 97F in Mijdrecht, aan de linker zijkant van de Rabobank. Geïnteresseerden zijn van harte welkom voor een hapje en een drankje. Leefmetplezierengemak.nl helpt vrouwen met jonge kinderen om tijd voor zichzelf te maken, door bewust te kiezen wat belangrijk voor hen is.

Mijdrecht

Per direct gezocht: naaister voor Repair Café Tympaan-De Baat zoekt voor haar Repair Café in Mijdrecht een ervaren naaister voor naai- en verstelwerk, die eventueel tevens de huidige gastvrouw wil ondersteunen bij haar taken. Als een van deze taken u leuk lijken, neemt u dan snel contact op met Annemarie Keja: tel. 0294-284824 of via e-mail: a.keja@stdb.nl. U bent met spoed nodig!

Vinkeveen

Cursus Klein Vaarbewijs I Op 4 maart is bij Zeilschool de Vinkeveense Plassen weer de cursus ‘Klein Vaarbewijs I’ gestart. De bevlogen CWO erkende docent behandelt gedurende vijf woensdagavonden alle lesstof. De interactieve bijeenkomsten zijn een combinatie van vertellen, uitleggen, oefenen en bespreken. Aangevuld met diverse praktijkvoorbeelden middels verhalen, foto’s en filmpjes. Mede door de interactie zijn het naast leerzame ook heel gezellige avonden. De lesavonden zijn bij de Zeilschool in Vinkeveen, Herenweg 144, en duren van 19.30 tot 22 uur. De overige cursusdata zijn 11, 18 en 25 maart en 1 april. Voor meer informatie en aanmelden: www.zeilschoolvinkeveen.nl en info@zeilschoolvinkeveen.nl.


6

JONGE MENSEN IN DE TECHNIEK tekst rosanne kok

6 MAART 2020

DE GROENE VENEN

Homan Mijdrecht

Jonas, Rick en Bimal lopen stage

Werken in de techniek is leuk, verrassend en uitdagend. In de serie 'Jonge mensen in de techniek' gaat de redactie van De Groene Venen in gesprek met jongeren die aan het werk zijn in een technisch bedrijf. Jonas (15), Rick (15) en Bimal (17) lopen stage bij Homan Elektrotechniek. tekst rosanne kok

- foto arthur van der kooij

De drie jongeren zijn leerling van het Vakcollege Thamen in Uithoorn. Ze zitten nu in het vierde leerjaar en hebben gekozen voor de richting Techniek. Vier dagen per week gaan ze naar school. Elke vrijdag lopen ze stage. Ze maakten kennis met Homan op het Beroepenfeest van VMBO On Stage. Daar ontmoetten ze Terenze van Leeuwen, die het bedrijf vertegenwoordigde. “Dat was meteen een heel leuk gesprek’’, vertelt Jonas. “Hier wilden we wel stagelopen.’’ Vorig jaar deden de drie een snuffelstage van twee weken; dit schooljaar zijn ze hier wekelijks. “Onze stagedag begint om 7.30 uur’’, vertelt Rick. “Dan hebben we eerst een gesprek met onze begeleider Jos. Hij vertelt ons wat we moeten doen. Meestal is dat het controleren van verlengsnoeren, contactdozen en verlichting. We moeten checken of alles nog werkt en zo niet, dan moeten we het repareren.’’

den. “Ik vind werken met mijn handen gewoon heel leuk’’, zegt hij. “Het liefst ben ik iets aan het demonteren. Of rijden met de heftruck, al mag dat officieel natuurlijk helemaal niet.’’ Rick verkiest ook het demonteren en repareren boven zijn andere werkzaamheden; Bimal is het liefst de apparatuur aan het testen.

Het is uniek dat de drie vrienden een gedeelde stageplaats gevonden hebben. “Dat vinden we ook echt gezellig’’, vertelt Rick. “Als je alleen in een bedrijf zou zijn, was het misschien ook maar saai.’’ Jonas heeft zijn draai wel gevon-

De drie hebben veel geleerd van hun stage bij Homan. “Toen ik hier net kwam, kende ik al die begrippen nog niet hoor’’, stelt Jonas. “Ik kende het bedrijf niet eens en wist ook echt niet hoe je met al die spullen moet omgaan. Dat heb-

Of ze ook daadwerkelijk de elektrotechniek in willen, durven ze nog niet te zeggen. “Ik ben pas vijftien he?’’ zegt Jonas. “Dat is echt wel jong om die keuze te maken. Misschien wil ik wel iets met lassen. Dat weet ik nog niet.’’ Ook Rick weet het nog niet precies. “Misschien wil ik wel softwaredeveloper worden’’, zegt hij. “Ik wil in ieder geval eerst nog een opleiding op niveau 4 doen, dan kan ik daarna nog doorgroeien. Of ik ga iets doen met animeren. De laatste tijd ben ik veel aan het tekenen.’’

V.l.n.r: Jonas, Rick en Bimal hebben veel geleerd van hun stage bij Homan. Nog één maand en dan zit hun stage erop. ben we hier wel geleerd.’’ Daar sluit Rick zich bij aan. “Ik weet nu ook hoe je verbindingen moet maken met stopcontacten en draden’’, zegt hij. “En wat Jonas al zegt, we kennen nu heel veel namen.’’ Nog één maand en dan zit hun stage erop. Wat zouden ze hier nog willen leren? “Ik zou het heel leuk vinden om met de andere collega’s naar

buiten te gaan om verlichting te plaatsen, aggregaten aan te leggen et cetera’’, zegt Jonas. “Gewoon weer eens mee in de vrachtwagen en dingen bouwen. Dat heb ik al een keer mogen doen en dat vond ik echt heel leuk. Dan weet je ook waar je het voor doet.’’ En zouden ze hier willen werken als het kon? “Ja, dat lijkt mij echt wel leuk’’, besluit Rick. “Wie weet als zomerbaantje?’’

Wereldwinkel Abcoude geeft korting op paasversiering Binnenkort is het weer tijd voor het grote lentefeest dat Pasen heet. Vroeger mocht je dan voor het eerst je nieuwe zomerjurk of pak aan en ging je apetrots, soms bibberend van de kou, op de foto tussen de pinksterbloemen en madeliefjes. Nu vieren we Pasen vaak anders, maar nog steeds worden er huizen versierd en ontbijt men gezellig samen met, natuurlijk, eieren. In de Wereldwinkel in Abcoude vind je de mooiste paasversiering van prachtig gedecoreerde eieren tot vilten paashazen, eierwarmers en veel meer. En de hele maand maart krijg je 20% korting op alle paasversieringen. Nieuw in Wereldwinkel Abcoude, Brugstraat 9, zijn

de objecten van Porcupine Ceramics uit Zuid-Afrika. Bijzondere objecten gemaakt door een team van begaafde kunstenaars, vrouwen en mannen. Zij werken met een specifiek keramisch bakproces, dat zowel rook als vuur gebruikt om unieke patronen in het aardewerk te maken. Het stuk wordt eerst bisque gebakken, dan geglazuurd en daarna ondergaat het een Raku-stookproces. Daarbij wordt het werkstuk nog gloeiend in een metalen ton met houtvezel en gras geplaatst. De houtvezel ontbrandt spontaan en wanneer de zuurstof in de afgesloten ton verteert, trekt ook de zuurstof uit het aardewerk. Hierbij ontstaan de unieke patronen. www.wereldwinkelabcoude.nl.

Gezellige middag voor ouderen Donderdagmiddag 19 maart houdt ‘DOEN! Hart voor ouderen’ van 13.30 tot 16.15 uur, een gezellige middag in Bowlingcentrum Mijdrecht. Er is koffie met gebak, muziek, bingo met mooie prijzen en lekkere hapjes en drankjes. De eigen bijdrage voor deze middag is 10 euro. Iedereen is welkom! Vooral óók als u geen deelnemer van de activiteiten van ‘DOEN! Hart voor ouderen’ bent. Heeft u er al zin in? Schrijf dan snel in, vóór zaterdag 7 maart, want vol is vol! U kunt zich inschrijven bij het Klant Contact Centrum van Tympaan-De Baat via tel. 0297-760260, elke werkdag te bereiken van 10 tot 12 uur. U kunt zich ook inschrijven door een e-mail te sturen aan doen@stdb.nl. U ontvangt dan een inschrijfformulier per e-mail. Deze kunt u ingevuld terug mailen of inleveren bij een Servicepunt bij u in de buurt. U bent pas ingeschreven als ook

uw eigen bijdrage van 10 euro is ontvangen op het rekeningnummer van ‘DOEN! Hart voor ouderen’. Dergelijke middagen zijn in het verleden al vaker georganiseerd, toen nog onder de vlag van Het Rode Kruis. De middagen waren altijd een succes en misschien bent u al eens geweest. Mede door de sponsoring van de diaconie van de RK Kerk Heilige Johannes De Doper uit Mijdrecht is het gelukkig ook nu weer mogelijk om een geheel verzorgde middag te organiseren. Mocht vervoer voor u een drempel zijn om te komen, dan is een beperkt aantal vrijwillige chauffeurs beschikbaar om u te halen en te brengen. Wilt u meer weten over de activiteiten van DOEN? Kijk dan op www.tympaan-debaat.nl/senioren/pagina/ doen-hart-voor-ouderen, mail naar doen@stdb.nl of bel 0297-230280.


DE GROENE VENEN

6 MAART 2020

Bode Jos Roeleveld na 44 jaar met pensioen Misschien wel een miljoen kopjes koffie schonk bode Jos Roeleveld in zijn werkende leven op het gemeentehuis van De Ronde Venen. Daarnaast serveerde hij duizenden bitterballen bij feesten, partijen, vergaderingen en recepties. Op 12 maart neemt hij afscheid. ‘‘Gastheer spelen vind ik echt het mooiste dat er is.’’ tekst rosanne kok

De geboren Mijdrechter was nog geen twee weken in dienst toen hij in een 1-aprilgrap werd geluisd. ‘‘Mijn collega’s zeiden me dat ik me moest melden bij de gemeentesecretaris’’, haalt hij die herinnering op. ‘‘Zij gaf mij de opdracht een pakketje op te halen bij de Bruna. Daar aangekomen kreeg ik een stukje opgerold papier. ‘Is dat alles?’, vroeg ik nog. Ja, dit was alles, dus ik bracht het pakketje terug. De secretaris maakte het open; allemaal plaatjes van naakte mannen! ‘Wat maak je me nou!’, riep ze kwaad. ‘Dit pik ik niet. Breng dit terug. Dit krijgt nog wel een staartje.’ Met de staart tussen de benen ging ik terug naar de boekwinkel en daar werd ik kwaad op de verkoper. ‘Wat doe je, ik ben bijna mijn baan kwijt man!’, riep ik naar hem. Terug op het gemeentehuis stonden de secretaris en haar collega’s in de deuropening te gieren van de lach. Blijkbaar was het 1 april. Voor mij was het een grote ontgroening.’’

Hamsteren!

Jos Roeleveld: “Er gaat hier niets voorbij zonder bitterballen.’’ De anekdotes die de bode over zijn werk te vertellen heeft, rijgt hij gemakkelijk aaneen. ‘‘Vroeger werd hier ook veel getrouwd’’, zegt hij. ‘‘Ik weet nog dat de bruid en de bruidegom op de bakfiets aankwamen. Ze stonden op het plein. ‘Wat nu?’, vroeg de bruidegom. ‘Kom, fiets naar binnen’, zei ik. Dat deed hij, maar hij nam de bocht te krap waardoor de bakfiets kapseisde. Alles lag eruit. Ook de bruid. Zij was nog zwanger ook. Gelukkig mankeerde ze niets. We hebben alles weer in de bak gehesen en ze zijn zo de raadzaal in gefietst. Dat vergeet je echt nooit meer.’’ Jos heeft enorm genoten van zijn taak als ‘manusje van alles’ in het gemeentehuis. ‘‘De een zoekt een balpennetje, de ander wil een receptie geven en de derde wil weten of er een kamer vrij is’’, zegt hij. ‘‘Je kunt iedereen helpen. Dat geeft enorm veel waardering.’’ Daar voegt hij lachend aan toe: ‘‘En het mooie is, het kost niets. Je kunt alles zo betalen uit de portemonnee van de burgemeester. Broodjes, borrelhapjes, alles.’’ Het liefst werkt hij ’s avonds, tijdens de vergaderingen. ‘‘Ik vind het maar wat prachtig.

Na de raadsvergaderingen drinken we altijd nog een borreltje. Met bitterballen natuurlijk. Er gaat hier niets voorbij zonder bitterballen.’’ Door de jaren heen maakte de bode vier burgemeesters mee: Haitsma, Boogaard, Burgman en Divendal. ‘‘Die laatste is wel echt de beste’’, stelt Jos. ‘‘En dat zeg ik niet om hem een plezier te doen. Ik meen het. Hij is een heel geschikte kerel. Bij de eerste burgemeesters keek ik echt tegen hen op. Deze burgemeester is totaal anders. Hij is heel gewoon. Hij helpt met opruimen na de raadsvergaderingen en staat vaak genoeg ook gewoon zelf achter de bar. We app'en ook regelmatig. Over voetbal. Hij houdt van Ajax en ik van Feyenoord, dus daar maken we vaak grappen over. Maar ik mag geen schuine plaatjes naar hem sturen, daar houdt hij niet van.’’ Op 5 maart was Jos voor de laatste keer gastheer tijdens een raadsvergadering. Donderdag 12 maart vindt zijn afscheidsreceptie plaats. Er zijn ook bitterballen.

Het joggingpak kan weer uit de kast voor zestigplussers

Vitality Club Twistvlied uit Mijdrecht brengt ouderen in beweging Buurtgenoten ontmoeten en gezamenlijk bewegen. Dat is het doel van de nieuwe Vitality Club in Mijdrecht. Bart van Baarsen en zijn vrouw Carla zijn de initiatiefnemers van de meest laagdrempelige sportgroep uit de regio, die in april van start gaat. Deelnemers betalen slechts één euro per week, worden geen lid en hoeven zich van tevoren niet aan te melden. tekst rosanne kok

“Het nieuwe coronavirus…” Er gaat geen nieuwsbulletin voorbij zonder de laatste nieuwtjes over corona. Dat het uiteindelijk ook in Nederland beland is, zal niemand verbazen. Steeds meer mensen besmet. Steeds meer dodelijke slachtoffers. Overigens ook steeds meer mensen die corona gewoon overleefd hebben en weer naar hun werk gaan, maar daarover wordt bar weinig geschreven. De media kunnen hun lol helemaal op aan de laatste nieuwtjes. Dat zaait angst. Iemand kucht. Zou hij ook corona hebben? Mijn jas hing net nog naast die van hem aan de kapstok, heb ik het nu ook? Hou toch op. Bang voor het virus ben ik niet. Ik ga ervan uit dat het wel overwaait. Mocht ik daar ongelijk in hebben en toch ziek worden, dan ga ik ervan uit dat mijn weerstand hoog genoeg is om dit virus te weerstaan. Kortom, ik schaar mijzelf niet onder de potentiële dodelijke slachtoffers van deze WuFlu. Waar ik wel bang voor ben, is voor de beperkende maatregelen die overheden opleggen rondom de plek des onheils. Voordat je het weet, zit je drie weken vast op een cruiseschip of moet je verplicht twee weken thuisblijven met ramen en deuren gesloten. Daar zit ik beduidend minder op te wachten. Voor de zekerheid heb ik toch maar een noodpakketje aangelegd. Gehamsterd in houdbare producten. Nu hoef ik echt niet bang meer te zijn. Als het virus écht dichtbij komt, kan ik even vooruit. Zij het met tuinbonen in blik en een familieverpakking zilvervliesrijst.

de voormalige gymzaal gebruikmaken. Hoe de les ook verloopt, we sluiten gezamenlijk af met koffie en thee. Ook het sociale aspect is binnen de Vitality Club enorm belangrijk.’’ Carla en Bart kijken enorm uit naar de sportlessen. ‘‘Op dit moment werk ik nog en fiets ik veel’’, stelt Carla. ‘‘Maar vanaf juni ga ik met pensioen. Dan heb ik niet genoeg meer aan het ene uurtje pilates per week. Bewegen vind ik heel belangrijk en de combinatie met de gezelligheid spreekt mij binnen de Vitality Club heel erg aan.’’ Ook Bart heeft er zin in. ‘‘Ik vind sporten heel leuk’’, zegt hij. ‘‘In mijn jeugd heb ik aan voetbal gedaan en de jaren daarna deed ik vooral aan hardlopen en fietsen. Dat zijn allebei individuele sporten. Ik heb er zin in om weer in teamverband te gaan bewegen.’’

- foto patrick hesse

Het concept van de Vitality Club is overgewaaid uit Leiden. Van Baarsen en zijn vrouw zagen dit initiatief tijdens een uitzending van Radar in mei vorig jaar. ‘‘In het programma kwamen meerdere zorgprofessionals en artsen aan het woord over ouderdomskwalen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten’’, vertelt Bart van Baarsen. ‘‘Zij waren het over één ding roerend eens; het aantal pillen dat hiervoor wordt uitgeschreven kan minimaal gehalveerd worden als we meer bewegen. Bewegen is echt het sleutelwoord tot gezond oud worden.’’ In datzelfde programma werd ook gesproken over de Vitality Club, een groep mensen die elkaar ontmoet om gezamenlijk te bewegen. ‘‘Heel laagdrempelig’’, vult Carla haar man aan. ‘‘Omdat deelnemers zich van tevoren niet hoeven aan te melden, is het altijd een verrassing wie er komt. We hebben geen lidmaatschap. Het is echt voor jezelf.’’

GROTE VERHALEN tekst rosanne kok

- foto arthur van der kooij

Jos studeerde aan de tuinbouwschool in Aalsmeer. Vervolgens heeft hij 8 jaar bij een kweker gewerkt, daarna solliciteerde hij in de buitendienst van de toenmalige gemeente Mijdrecht. Werk waar hij erg van genoot, totdat de grote maaimachine zijn intrede deed. ‘‘En toen ik ook nog werd aangewezen om de sportvelden te maaien, vond ik het helemaal niets meer. Honderdtien meter rechtuit, keren en weer terug.’’ Toch hield hij het veertien jaar vol. ‘‘Toen zag ik een vacature voor de bodedienst. Nu gaat het echt gebeuren, dacht ik.’’

7

Carla en Bart van Baarsen: “Bewegen is echt het sleutelwoord tot gezond oud worden.” De Vitality Club Twistvlied gaat in april van start, in eerste instantie op maandagochtend van 9 tot 10 uur. Bij succes wordt de Vitality Club uitgebreid naar tweemaal per week. ‘‘We verzamelen in het voormalige schoolgebouw van De

Trekvogel, dat nu een functie als buurtgebouw kent’’, legt Bart uit. ‘‘Na een korte warming up en wat rek- en strekoefeningen doen we verschillende oefeningen in het park achter de school. In geval van slecht weer mogen we van

Coach gezocht Het idee achter de Vitality Club is dat een van de deelnemers zelf de training aan de anderen verzorgt. Er is geen competitie, iedereen doet de oefeningen op eigen niveau.. ‘‘Naar een trainer of coach zijn wij nog op zoek’’, legt Carla uit. ‘‘Je hoeft de lessen niet zelf meer te bedenken. Er staan enorm veel oefeningen op de website van de Vitality Club, dus we kunnen gewoon putten uit de expertise die al is opgebouwd door andere groepen. In principe kan iedereen zo’n les voorbereiden, maar wie weet is er wel een gepensioneerde sportleraar, fysiotherapeut of andere beweegkundige die onze lessen wil begeleiden? Dat zou heel erg leuk zijn.’’ Vragen of aanmelden? Tel. 0297-254578.


Familieberichten

8

DE GROENE VENEN

6 MAART 2020

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal di­ent van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Wees bevriend, met kleine dingen Met het bloemetje dat bloeit Met de vogeltjes die zingen Met het vlindertje dat stoeit Met de heldere regendruppen Met de blijde zonneschijn Wees bevriend met kleine dingen En je zult gelukkig zijn. We zijn intens verdrietig maar heel dankbaar voor hetgeen zij in haar zorgzame en liefdevolle leven voor ons heeft betekend. Als gezin hebben wij afscheid genomen van onze liefhebbende mama, schoonmoeder, oma en omi

RIE BURGGRAAF - JURGENS Sinds 17 mei 2012 weduwe van Arie Burggraaf 1 april 1927

3 maart 2020

Ingrid en Piet Mariska en Peter Katinka Tigo

Angelique en Tom Wout Niek

Dyona en Maurice Britt Levie Lieke

Tanja en Johan Manon en Jeroen Correspondentieadres: Oudhuijzerweg 62 3648 AD Wilnis Wij nemen afscheid op dinsdag 10 maart om 12.00 uur in "De Vink", Herenweg 55 te Vinkeveen. Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn.

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Melding overlijden: dag en nacht bereikbaar 06-26056999

Als gezin zullen wij haar daarna naar het crematorium begeleiden.

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Inloopavond bij 't Anker: wat doet kanker met je relatie? Wanneer je kanker hebt, kan dat de verhouding tussen jou en je partner beïnvloeden. Kanker brengt nu eenmaal ingrijpende veranderingen met zich mee. De ziekte kan jullie dichter bij elkaar brengen, maar kan de relatie ook onder druk zetten. Jullie ‘rol’ en verhoudingen veranderen. De partner krijgt een meer verzorgende rol, de zieke wordt afhankelijk(er). Er kan verschil zijn in de omgang met de ziekte, de ziekte brengt misschien angstige of depressieve gevoelens bij de een mee of een veranderde kijk op het leven die de ander niet kan volgen. Emoties en manieren van verwerking kunnen verschillen, de een is misschien boos of verdrietig terwijl de ander juist hoopvol gestemd is. De

gangen onder de graszoden graven en het gras en de wortels opeten. Daardoor groeit het gras niet goed en is er te weinig eten voor de koeien. De schade die veldmuizen aanrichten in het zuidwesten van Friesland is zelfs zichtbaar op satellietfoto's! Het gaat vooral om veenweidegebieden en de plaag ontstaat om de paar jaar, vooral als er sprake is van een zachte winter die wordt gevolgd door een warm en droog voorjaar. Waarschijnlijk is de huidige plaag het gevolg van de winter en het droge voorjaar van 2018/2019, want het afgelopen najaar en het begin van 2020 verliepen weliswaar warm, maar zeker niet droog. Waarom gebeurt dit vaker en wat is er aan te doen? Het kan een gevolg zijn van klimaatverandering, maar het is aannemelijker dat het te maken heeft met de intensieve landbouw. Nog geen vijftig jaar geleden waren de melkveebedrijven totaal anders en stonden zij veel dichterbij de natuur. Het

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Muizenissen Kent u de betekenis van dit woord? Het wordt al sinds 1588 gebruikt, maar is vandaag de dag een beetje in de vergetelheid geraakt. Vroeger werd het gebruikt in de betekenis van ‘zwarigheid waarvan men het hoofd vol heeft’. Later ook voor gepeins en getob over allerlei zaken en zelfs …zeuren. Laten we hopen dat u deze column niet ervaart als gezeur. De column heeft namelijk te maken met de schade die veel agrariërs op dit moment ondervinden van de grote muizenplaag in Friesland en muizen in andere regio’s. Het probleem wordt gevormd door de extreme aantallen muizen die

was kleinschaliger, veel minder intensief, minder monotoon en met volop ruimte voor natuurlijke elementen zoals heggen, houtwallen en bosjes. In die bosjes zaten roofdieren die muizen op het menu hebben, zoals uilen en andere roofvogels, maar ook marterachtigen en vossen. Al die soorten (ook wel biodiversiteit genoemd) zitten daar niet voor het plezier van biologen, maar ze hebben een belangrijke functie! Al deze dieren hielden de aantallen muizen op een lagere stand, zodat de overlast veel geringer was en niet of nauwelijks effect had. Wat leren we hiervan? De huidige landbouw moet veranderen naar een meer natuur-inclusief systeem. Het ministerie van LNV promoot dit in de vorm van Kringlooplandbouw. Een landbouwsysteem dat weer ruimte geeft aan natuurlijke processen. Dit vergt een grote transitie en goed nadenken over hoe zo’n landbouwsysteem past binnen het omringende landschap. Het gaat veel verder

een trekt zich terug, wil niet praten of ontkent. Kortom, zo veel soorten kanker, zo veel manieren om er mee om te gaan. Grote en kleine relatieproblemen tussen kankerpatiënt en de partner zijn echter niet te onderschatten bijeffecten van kanker. Om daar eens over te praten met elkaar en met lotgenoten en om tips uit te wisselen nodigt inloophuis ’t Anker (oud-)kankerpatiënten en/of hun partners van harte uit voor de inloopavond op woensdag 18 maart. Van 20 uur tot 21.30 uur ben je welkom in ’t Anker aan de Karekiet 49 in Mijdrecht. Nadere informatie: www.inloophuishetanker.nl en via 06-18072867.

foto een vandaag

dan alleen het beschermen van weidevogels door bijvoorbeeld vossen en roofvogels te bejagen, zoals helaas nog steeds gebeurt in onder meer Friesland. Het vergt een volledige omslag van het huidige landbouwsysteem. Als het lukt, dan profiteert niet alleen de biodiversiteit ervan maar ook de boer en de burger. Al zullen de muizen er een andere mening over hebben.

www.degroenevenen.eu


DE GROENE VENEN

DR. BEEKER tekst jaco beeker

Afgelopen week waren we even op vakantie in Oostenrijk. Met het gezin een beetje wandelen en misschien ook wat skiën was het plan. We zaten daar met best een huis vol, ook de twee kleinkinderen waren aanwezig. Dat maakte het erg gezellig, maar ook wel inspannend. We hadden Bo, onze jongste, ook gevraagd om naar Oostenrijk te komen. Ze was dat aanvankelijk niet van plan, maar in Amsterdam waar ze studeert, had ze een beetje last van stress omdat ze haar scriptie moet schrijven, een laatste tentamen moet halen en aan het verhuizen is. In de tussentijd was ook nog haar iPhone gestolen en zo was de stress natuurlijk helemaal compleet... Bo kwam met het vliegtuig en een nieuwe telefoon naar Oostenrijk. Ik had de oude laten blokkeren en een nieuwe simkaart aangevraagd en net op tijd was ze weer bereikbaar, want dat is voor iemand van die leeftijd natuurlijk super belangrijk. Bij Apple kan je de telefoon via 'zoek mijn telefoon' op verloren zetten en de eerlijke vinder krijgt dan in het scherm de melding van wie de telefoon is. Omdat het abonnement en de bijbehorende Cloud op mijn naam staan, ziet de vinder dus mijn telefoonnummer en het verzoek mij te contacten. Alleen, er is geen eerlijke vinder... Het ding was gejat. En niet alleen bij Bo, maar bij nog een hele rits mensen die op dat moment in die kroeg aanwezig waren. Maar goed, verloren of gejat, het ding was geblokkeerd. Dus geen zorgen toch? In Oostenrijk kreeg ik een sms van Apple: 'Beste Apple-gebruiker, uw iPhoneX was vandaag online, voor meer informatie... ' En dan een link naar de Cloud. Mooie service, dacht ik nog. Ik log in op de Cloud en zie dan waar die telefoon op dit moment is, ik bel de politie en die grijpt de boef. In Oostenrijk hebben we eerder ook eens een verloren iPhone gehad en die hebben we op die manier weer teruggekregen, dus dat werkte toen prima. Om de tuin geleid Ik logde in. Vervolgens gebeurde er eigenlijk niets, ik zag niet de locatie van de telefoon en ik zag verder ook niets van de andere apparaten in de Cloud, dus ik logde weer uit. Na een half uurtje dacht ik: klopt dit wel? Dus ik logde nog een keer in, maar zonder de bijgevoegde cijfers in de link en direct kwam ik op een site met cyrillisch schrift! Foute boel, dit was dus een heel slinkse methode om de login en wachtwoorden van mijn iCloud te achterhalen. Nu konden ze in mijn Cloud en bij mijn creditcard en wie weet wat nog meer. Ik heb direct de creditcard geblokkeerd en Bo heeft via Apple de wachtwoorden en alles laten veranderen. Volgens de man van Apple Care gaat het de boeven er namelijk om dat ze de blokkade van de gestolen telefoon weer kunnen opheffen en dan kunnen ze de telefoon weer als nieuw doorverkopen. Eigenlijk hadden we binnen een uurtje alles weer op orde, maar dit was echt wel schrikken! Van een vriendin van Bo hoorden we later dat haar gestolen telefoon zich inmiddels in Roemenië bevindt. En twee dagen later kreeg ik weer een sms. Dit keer van Apple Alert: 'De volgende wijzigingen zijn gemaakt op 22.49'. Wachtwoord en weer een link. Dit keer trapte ik er niet meer in, want de Roemeense misdadigers schoten nu zelfs taalkundig te kort. Ik klik nergens meer op. Nou ben ik nog geen zestig en word ik dus toch al op zo’n vakkundige wijze om de tuin geleid... Het is echt geen wonder dat steeds meer ouderen het slachtoffer worden van oplichting. In mijn populatie weet ik van zeker twee mensen dat die door oplichters zijn gedupeerd. In beide gevallen ging het

6 MAART 2020

9

Over een geblokkeerde telefoon en corona overigens om oplichting in de zogenoemde 'relationele sfeer', waarbij een oplichter via een relatiesite contact zocht en de gedupeerde financieel heeft uitgekleed. Na mijn ervaringen in Oostenrijk is me plots duidelijk hoe geraffineerd dat in het werk gaat. Corona in Italië Nog even wat anders. Tijdens ons verblijf zijn we ook nog even in Venetië geweest, ons huis in Oostenrijk ligt namelijk tegen de Italiaanse grens en Venetië is voor ons een paar uur rijden. Dan is het altijd lekker om even in de Italiaanse zon te zitten en te genieten van La Bella Vita. Alleen, toen we daar waren, verschenen op Nu.nl enzovoorts de eerste berichten over het coronavirus in Noord-Italië en toen we op de boot zaten naar 'Lido di Venetia' bleek het carnaval van Venetië al 'on hold' te zijn gezet. Maar oké, ik ben niet zo paniekerig. En hoewel ik me dus ten tijde van ons tripje realiseerde dat ik plots in een risicogebied zat, heeft dat vooralsnog niet tot verhoogde bezorgdheid geleid. Maar opeens ga je je wel realiseren hoe kwetsbaar de mens is en hoe groot de dreiging om je heen. We zaten op de boot en van de vijftig mensen daar zaten er negenenveertig op hun mobiele telefoon te prutsen. Een mevrouw naast mij hoestte wat en klikte daarna verder op het schermpje. Hoestte ze net in haar hand? De boot schudde wat heen en weer en ze greep de stang naast de stoel... Was dat dezelfde hand als die waarin ze net zat te hoesten? Hoe lang blijft dat coronavirus in leven op die stang? Tja, er was misschien toch wel wat kleine paniek... En dat is natuurlijk ook bekend, geneeskundigen kennen veel ziekten en herkennen bij de minste kwaal al de vreselijkste aandoening. Echt zo vreselijk? Maar is dat coronavirus nou wel zo vreselijk?. Ik heb eerder al eens betoogd dat het virus het streven heeft om zoveel mogelijk mensen te infecteren en dat lukt niet als je gastheer onderwijl het loodje legt. Per saldo is de sterfte op dit moment rond de 2%. Maar dat getal wordt mogelijk vertekend doordat de telling van het aantal geïnfecteerden niet zo zorgvuldig verloopt en doordat de sterfte wordt beïnvloed door de kwaliteit van de gezondheidszorg ter plekke, alsmede door het optreden in een relatief kwetsbare populatie. De sterfte in Italië was bijvoorbeeld ten tijde van mijn reisje erg hoog, doordat de infectie speelde in een ziekenhuis waar zich op dat moment ook een aantal ernstig zieke mensen bevond (het algemene doel van een ziekenhuis). Als je nu de Nederlandse cijfers volgt, lijkt het er toch meer op dat er weliswaar aardig wat mensen geïnfecteerd raken maar dat de relatieve besmettelijkheid erg meevalt. Eén carnavalsvierder is er ondanks ziekte niet eens in is geslaagd om een heel carnavalsvolk ziek te maken, terwijl we weten dat daar in het zuiden alle remmen los gaan... Als je iemand ziek wilt maken, moet je echt vier dagen bier zuipen uit slecht gewassen glazen en volksliederen uit luide keel met speeksel en al ten gehore brengen... En verder blijkt een wel zieke vrouw een hele week op de IC van een gerenommeerd ziekenhuis te hebben gelegen, waarbij toen niet is gedacht aan het coronavirus omdat er ook een bacteriële verwekker was gevonden en behandeld. De patiënte is ondanks dat alles tot op het moment van schrijven in leven. Besmetting tegengaan Wat kunnen we nu nog doen om toch de besmetting tegen te gaan? De mondkapjes vliegen de deur uit, maar blijken totaal zinloos te zijn. Hooguit

zullen ze de verspreiding van vochtpartikeltjes met virus kunnen beperken indien de zieke zo’n kapje voorhoudt. Maar ja, die had toch al het advies gekregen om de deur niet uit te gaan... Omgekeerd houden de kapjes niks tegen en beschermen ze je niet tegen ziek worden. Mijn huisarts in opleiding vroeg deze week om handalcohol. Is dat zinvol? Nou nee dus, de handalcohol is helemaal niet bedoeld om virusinfecties tegen te gaan. Het doodt de 'slechte' bacteriën en houdt de goede in leven, terwijl de virale verwekkers volledig ongedaan verder leven. Met handalcohol vergroot je het probleem zelfs, want je tast de beschermende flora op de handen aan. Het advies is derhalve om niet die dure handlotion in huis te halen, maar liever de handen gewoon goed te wassen met water en zeep. Ik heb al eerder geschreven dat ik geen handen meer geef en sindsdien houden veel van mijn patiënten zich aan dat gebod. We werken nog aan alternatieven en vandaag stelde een patiënt voor om een elleboogtikje te doen. Dat lijkt me qua virusoverdracht een goed alternatief, maar in motorische zin is het wel een kunstje om de elleboogpunten op de juiste plek te raken. Ik sta open voor alternatieven.

Blijvertje Na mijn Venetië-trip ben ik (nog) niet ziek en ik ga ervan uit dat mijn weerstand wel goed genoeg zal zijn. Vooralsnog bescherm ik me tegen een eventuele virusoverdracht door de hierboven omschreven maatregel en op die manier bescherm ik mijn patiënten ook. Maar in zijn algemeenheid lijkt me deze infectieziekte een blijvertje en is het wellicht noodzakelijk om de ziekte éénmalig te doorstaan. Als je het eenmaal hebt gehad, ontstaat immuniteit en word je niet meer ziek. Maar als je nu kijkt dat het coronavirus op de weg uit China ook al aan het veranderen is, met gedegen genetisch onderzoek kan onderscheid worden gemaakt tussen de Chinese en de Italiaanse variant, dan is het waarschijnlijker dat dit coronavirus zich zal ontwikkelen tot een seizoensgriep. Dan maken we één keer per jaar een coronapiekje door, net als bij de influenza. Als de corona-infecties toenemen, denk ik daarom dat ik mijn moment kies en, uitgaande van een incubatietijd van 10 tot 14 dagen, weer handen ga geven en vervolgens een vakantie plannen om uit te zieken. Jaco Beeker www.drbeeker.nl Info@drbeeker.nl

Alzheimer Café Vinkeveen over ‘samen dementievriendelijk’ Het Alzheimer Café Vinkeveen opent zijn deuren op woensdag 11 maart in Zorgcentrum Zuiderhof aan de Futenlaan 50 in Vinkeveen. Deze avond, die begint om 19.30 uur en eindigt om 21 uur, wordt verzorgd door trainers van Samen Dementievriendelijk. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen die te maken heeft met dementie. Er is muziek, koffie en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 19 uur. Op 11 maart is het thema het betrekken van de sociale omgeving bij het bieden van hulp aan mensen met dementie en hun mantelzorger. U leert deze avond hoe u een duidelijke hulpvraag kunt stellen en ook leren hulpverleners hoe zij concreet hulp kunnen bieden. Veel mantelzorgers en vrienden,

buren of familieleden van iemand met dementie zullen dit herkennen: “Laat maar weten als ik iets voor je kan doen.” De buur, vriend of familielid wil wel helpen, maar weet niet goed hoe. Mantelzorgers zijn van harte welkom met iemand uit hun buurt - een buurman, buurvrouw, familie, kennis of vriend(in) - om samen in gesprek te gaan over hoe mantelzorgers meer lucht kunnen krijgen bij hun zorgtaak. Vanzelfsprekend zijn mensen met dementie zoals altijd ook van harte welkom. Wilt u hierover van gedachten wisselen, dan bent u woensdag 11 maart van harte welkom in Zorgcentrum Zuiderhof. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mantelzorg De Ronde Venen, tel. 0297-230280 of mantelzorg@ stdb.nl.

Sam's kledingactie in Abcoude en Baambrugge In Abcoude vindt de inzameling van Sam’s kledingactie voor Mensen in Nood huis-aan-huis plaats op zaterdag 14 maart tussen 10 en 11.30 uur. In Baambrugge kunt u kleding, schoenen enz. van 5 tot 14 maart (tot 12 uur) inleveren bij mevrouw L. de Groot, Rijksstraatweg 1. Deze actie wordt voor de 49ste keer in Abcoude en Baambrugge gehouden. Dit jaar hoopt men met de opbrengst van de opgehaalde kleding een bijdrage te leveren aan de voorziening van

schoon drinkwater en sanitair in Ethiopië. Zie ook www.samskledingactie.nl. In het afgelopen jaar was er een mooi resultaat van circa 5.000 kilo kleding. Met de opbrengst daarvan is een bijdrage geleverd aan de ondersteuning van mensen in het Indonesische Sulawesi om na de aardbeving van 2018 hun leven weer te kunnen opbouwen. Plaatselijk coördinator van de actie is C.T. de Vijlder, tel. 0294-284101.


10

6 MAART 2020

Muzikanten en zangers gezocht voor Bevrijdingsconcert in Wilnis

KUNST EN CULTUUR Voorjaarsconcert Brassband Concordia op 7 maart Buiten stormt het, maar binnen wordt het voorjaar bij Brassband Concordia tijdens het Voorjaarsconcert. Tijdens dit concert wordt een aantal mooie muziekstukken ten gehore gebracht en is er een primeur: 'Fanfare pour Précéder la péri' zal voor het eerst in Nederland door een brassband worden gespeeld. Dit muziekstuk is door één van de leden speciaal voor Concordia gearrangeerd. Op het programma staan ook nog een paar mooie solo- of duetstukken. Een solo uit 'Sorry' van Colin Bender zal door Wouter Zijlstra worden gespeeld op solocornet. Jan van Steenderen zal op zijn euphonium een mooi gedragen stuk spelen uit 'The Water of Tyne'. Tineke Habben Jansen zal laten horen hoe mooi de flugel klinkt in het stuk 'Once upon a time in the West'. Natuurlijk doen ook de leerlingen mee. Zij spelen een tweetal muziekstukken en samen met het grote orkest zullen zij 'Mombassa Beat' laten horen. Het Voorjaarsconcert van Brassband Concordia is zaterdag 7 maart in dorpshuis De Boei te Vinkeveen. De aanvang van het concert is 10.30 uur en de toegang is gratis.

Da Capo’s Masterpieces in Uithoorn Da Capo’s Popkoor is er weer klaar voor: elke twee jaar geeft het koor een concert en dit jaar staat alles in het teken van 'Masterpieces'. De mooiste, oude en nieuwe stukken uit de popgeschiedenis worden op 28 en 29 maart ten gehore gebracht in een sfeervolle setting bij Dans- en Partycentrum Colijn in Uithoorn. Tussen pluche en velours nodigen de koorleden en het danscentrum u uit tot

Daan Boom met ‘De Eerste’ in Abcoude te zien Daan Boom komt naar Abcoude met de vermakelijke show 'De Eerste'. "Boom babbelt honderduit. Alles met flair en vanuit de losse pols, zo lijkt het. Hij gooit ontzettend veel ingrediënten in zijn theaterstamppot, die goed verzorgd en strak wordt geserveerd", aldus de Theaterkrant. Boom is een alleskunner en heeft inmiddels ook al een hoop gedaan. Met zijn jeugdvrienden maakte hij het klassieke televisieprogramma Streetlab, hij is presentator van het jeugd-

Zeegezichten en bergen in De Angstelborgh Voor de vele bezoekers van ontmoetingscentrum De Angstelborgh heeft vinpressionist Hubrecht Duijker een nieuwe expositie ingericht. Het accent ligt deze keer op zeegezichten (van de Noordzee tot een verre zonsondergang) en bergen (van de Mont Ventoux tot de Pitons op St. Lucia en het Engelse Lake District). Met als extra’s onder meer een paar nostalgische beelden van Abcoude zoals het ooit was. De nieuwe tentoonstelling kan tot en met eind maart worden bekeken. De toegang is gratis en iedere bezoeker mag een van Hubrechts unieke 'art cards' meenemen. Op weekdagen is De Angstelborgh, waar iedereen gewoon kan binnenlopen, zowel ’s ochtends als ’s middags geopend. Ook op zondagmiddag bent u welkom. Adres: Dorpszicht 22, Abcoude, tel. (0294) 28 48 24. Bereikbaar met buslijn 20 (halte Dr. Van Doornplein).

voetjes van de vloer, ook in de uurtjes na het concert kan er door gefeest worden. Het wordt een voorstelling 'van Nachtclub tot Pop-pub'. Onder leiding van dirigent Floor van Erp en muzikaal begeleid door Colijn Buijs. U bent van harte uitgenodigd om dit dynamische optreden bij te wonen. Er is een voorstelling op zaterdag 28 maart om 20 uur en op zondag 29 maart om 14 uur. Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via www.popkoor.nl of te verkrijgen bij de ingang.

programma 'Betreden op eigen risico' en hij gooide hoge ogen in het programma Maestro. Daan Boom amuseert het publiek van begin tot eind met een zeer gevarieerde show, waarin hij al zijn talenten laat zien: dans, zang, piano, goochelen etcetera. Theater Piet Mondriaan, zaterdag 14 maart 2020, Aanvang: 20.15 uur Entree: 16 euro / 11 euroCJP Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl

DE GROENE VENEN

Om te vieren dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde, zijn er op 5 mei tal van festiviteiten. In De Ronde Venen organiseren inwoners een Bevrijdingsfestival in het Speelwoud in Wilnis. Het avondprogramma bestaat uit een concert van Rondeveense muzikanten, zangers en zangeressen. Zij vertolken 75 jaar muziekgeschiedenis - van Vera Lynn tot Armin van Buuren. Op dit moment doen al honderd inwoners van verschillende verenigingen mee. Maar er is nog plaats voor meer!

het orkest zoekt de organisatie muzikanten die een koperblaasinstrument bespelen. Om een kwalitatief goed concert te kunnen geven, is het gevraagde niveau minimaal A. Voor zangers en zangeressen gelden geen minimale eisen. Voor iedere muzikant is deelname aan de repetitiedag verplicht. Deze vindt plaats op 4 april in het verenigingsgebouw van Viribus Unitis in Wilnis. Daarnaast is deelname aan een aantal repetitie-avonden aan te raden. Aanmelden kan tot 15 maart, via mail@viribusunitis.nl.

Wie het leuk lijkt om mee te spelen of te zingen, is van harte welkom om zich bij het koor aan te sluiten. Voor

Alle informatie over de activiteiten rond 75 jaar bevrijding vindt u op www.uitinderondevenen.nl.

In de voetsporen van… de pinguïns Wie binnenloopt in het Rabobankkantoor in Mijdrecht kan zich nu een échte avonturier voelen, door zich te laten verrassen door het pinguïnvoetspoor en op onderzoek uit te gaan. Dan opent zich een wereld met kunststukken, zoals de pinguïnparade plus diverse grote, kleine en bontgekleurde pinguïnsculpturen. En er is nog meer… Want door de vele enthousiaste reacties is de expositie in de bankhal van de Rabobank in Mijdrecht wederom vernieuwd. Er zijn onder meer kleurrijke schilderijen van lokale kunstenares Gosia Kowalski te bekijken. Zij schildert vanuit de gedachte dat zij niet hoeft te zoeken naar inspiratie: “Ik vind inspiratie overal en het komt vanzelf naar mij toe.” Tevens is er kunst van Ria Somers, geboren en getogen in de kunststad van Ne-

derland: Amsterdam. Zij gebruikt een uniek patroon voor haar kunst, dat met de hand uitgesneden wordt. Ten slotte hangen er ook schilderijen van Lily Marneffe, die internationaal faam heeft gemaakt. De pinguïnparade bestaat uit kleurrijke 'Happiness Mascot'-sculpturen, die elk een authentiek erop geschilderd ‘klavertje vier’ hebben. Die staan voor geluk. "Dit geluk komt vooral naar je toe wanneer je deze sculptuur niet gekocht hebt, maar cadeau hebt gekregen", zo zegt de bedenker. Deze kunstexpositie bij Rabobank Rijn en Veenstromen is ingericht door Jachthaven Vinkeveen om een podium te geven aan diverse kunstenaars. Kom kijken, beleef en geniet tijdens kantooruren in de hal van de Rabobank in Mijdrecht!

Glaskunst van Wilma Meijer te zien in Mijdrecht Wilma Meijer exposeert tot en met 22 april haar glaskunst in gezondheidscentrum Croonstadt in Mijdrecht. Wilma woont ook in Mijdrecht en heeft samen met zes andere kunstenaars een glasatelier. Ze stelt graag zichzelf aan u voor. "Ongeveer tien jaar geleden ben ik begonnen met het werken met glas. Eerst een workshop glas in lood, daarna een workshop Tiffany. In dat atelier zag ik glas dat 'gefused' was. Een compositie van lagen glas op elkaar en vervolgens aan elkaar versmolten tot één geheel. Ik vond het prachtig en dat wilde ik ook leren. Inmiddels zijn we tien jaar, en vele scholingen, verder. Behalve fusen zijn er veel mogelijkheden om met glas te werken. Blazen doe ik niet. Daarvoor is scholing nodig die zo intensief en zwaar is, dat ik heb besloten mij te wijden aan werken op het platte vlak en dat vlak vervormen op allerlei verschillende manieren. Verder maak ik ook ruimtelijk werk in glas, je maakt dan beelden van glas. Oorspronkelijk ben ik afgestudeerd in keramiek en ruimtelijke vormen. Dat was in 1975 aan de Academie Beeldende Vorming in Amersfoort.

Daarna heb ik 37 jaar in het onderwijs gezeten. Daarnaast werkte ik met een groep keramisten met klei. Vaak gingen we raku stoken. En daarna ontdekte ik dus glas. In de Ronde Venen neem ik deel aan de atelierroute in mei en aan Kunst Kado in november. Dit wordt georganiseerd door Kunst Ronde Venen (KRV) en ik ben lid van de kerngroep van deze vereniging."


DE GROENE VENEN

Amsterdamse Cantorij bezingt verborgen schoonheid

6 MAART 2020

Meezingfestival in Wilnis Liefhebbers van het Nederlandse lied, opgelet! Zing je ook altijd onder de douche, in de auto, op straat, dansend voor de spiegel of zelfs op een podium? Al klink je zo vals als een kraai, dat mag de pret niet drukken! Zaterdag 4 april houdt Stichting Venen Muzikaal een meezingfestival in de Willisstee aan de Pieter Joostenlaan 24 in Wilnis. Deze middag staat alles in het teken van het Nederlandse en Amsterdamse lied. Tussen 13 en 17 uur kun je daar meezingen met de koren Hollands Sentiment en Amsterdamse Meiden. En komt er een

11

nummertje voorbij dat je niet zo bekend in de oren klinkt? Geen paniek! De songteksten staan namelijk voor iedereen uitgeschreven op een groot scherm, zodat je geen woord hoeft te missen. Als speciale gasten zijn het Meezingkoor Uithoorn en Het Bolderkoor uit Amstelveen uitgenodigd. Beide koren staan onder leiding van Louise Prins. Tijdens het meezingfestival is er ook een loterij, ten behoeve van de Stichting Venen Muzikaal, met als hoofdprijs een optreden van een koor naar keuze. Voor meer informatie: www.stichtingvenenmuzikaal.nl.

46e Wilnisse Rommelmarkt op 2 mei In het programma ‘Verborgen schoonheid’ bezingt de Amsterdamse Cantorij op zaterdag 21 maart vanaf 20.15 uur in de Dorpskerk in Abcoude verschillende elementen van de Russische ziel. De romantische kant klinkt door in liederen over geurige linden, speelse beekjes, het zingen van de nachtegaal, maar ook over het invallen van de lange, sombere winter en het vuur dat brandt in een klein, rokerig huisje. Drie revolutionaire liederen van Sjostakovitsj geven uiting aan de Russische strijdvaardigheid: het ontwakende bewustzijn van de arbeiders, die straks de rode vlag zullen zwaaien en de boeien van zich afschudden. Tot slot komt ook de komische kant aan bod, met volkse dansliederen over balalaika’s en de zoektocht naar een vrouw die goed kan kammen. Het programma bestaat uit liederen van bekende en minder bekende componisten, zoals Tsjaikovski, Taneyev, Sjostakovitsj, Cui en Sviridov. Prachtige, door en door Russische muziek,

die toch geen grote bekendheid heeft verworven. Een schat aan verborgen schoonheid kortom, waarmee de Amsterdamse Cantorij u graag laat kennismaken. Kaarten bestellen kan via www.amsterdamsecantorij.nl of bij het voorverkoopadres, The Readshop aan de Hoogstraat in Abcoude. Dit concert kunt u ook bijwonen op zondag 22 maart in de Waalse kerk in Amsterdam, vanaf 15.15 uur.

Op zaterdag 2 mei zal van 9.30 tot 15 uur de 46e Wilnisse Rommelmarkt plaatsvinden in Wilnis-Dorp. De opbrengst van dit jaar is geheel bestemd voor de ondersteuning van de organisatie Mercy Ships. Mercy Ships is een organisatie die gratis (chirurgische) zorg mogelijk maakt in de armste landen. Dit doen ze door met ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers langs havens te varen. Met vaak relatief simpele behandelingen zijn er de afgelopen jaren al meer dan 2 miljoen mensen geholpen. Specifiek zal het opgehaalde geld naar orthopedische behandelingen van kinderen gaan: operaties aan botten en spieren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan reconstructies van X-

benen, O-benen, klompvoeten etc. waarna deze kinderen voor het eerst of opnieuw kunnen leren lopen. Deze behandelingen geven toekomstperspectief aan deze kinderen, aangezien ze met hun afwijking vaak verstoten of genegeerd worden in hun leefomgeving. Heeft u nog oude spullen liggen die u kunt missen voor het goede doel? U kunt uw (nog bruikbare) spullen brengen naar Mijdrechtsedwarsweg 19 te Wilnis (niet op zondagen) of laten ophalen. Geef uw spullen op via www.rommelmarktwilnis.nl, waar u ook meer informatie vindt, of bel (tussen 18 en 20 uur op werkdagen) of app (altijd) naar 06-57672835, dan worden de spullen op een dinsdagavond bij u opgehaald. Er wordt elke dinsdagavond tot en met dinsdag 28 april gesorteerd.

Intieme Matthäus Passion in Vianen Wilt u de Matthäus Passion van Bach op een verfrissende manier beluisteren? Dat kan! Musicus Henk van Zonneveld reconstrueerde een oerversie van het werk. U kunt het horen bij uitvoeringen op 21 en 27 maart door het hoogstaande, zuiver zingende kamerkoor Cantus, het Neander jongenskoor, het Orion Barokorkest met de allerbeste spelers en uitstekende solisten. Dirigent is Sietse van Wijgerden, het kistorgel wordt bespeeld door Marcel van der Poel. Bij deze uitvoeringen kunt u rekenen op een intieme versie van het stuk, waarbij het publiek dicht bij de uitvoerenden wordt geplaatst: een transparant orkest en een energiek koor met de allerbeste zangers. Extra interessant wordt het

nu de twee koren echt uit elkaar komen te staan, waardoor de dramatische dubbelkorigheid nog meer tot zijn recht komt! De uitvoeringen zijn op zaterdag 21 maart in de grote kerk te Vianen en op vrijdag 27 maart in de grote kerk van Woudrichem. Beide concerten beginnen om 19:30 uur. Solisten zijn sopraan Jacqueline Meijer, alt Daniella Buijck, tenor Henk Gunneman, bas Gilad Nezer, Christus Noël Casteleijn en evangelist Bart van Lieshout. De toegang bedraagt 30 euro bij vooraf reserveren, in de kerk 35 euro. Jeugd tot 18 jaar betaalt 5 euro. Reserveren kan op https://muziek-tussende-rivieren.weebly.com.

Activiteiten bij Paraplu Bij Stichting Paraplu in Wilnis is nog plaats bij de cursus Creativiteit en Kleding, van donderdag 12-3-20 t/m 26-3-20 van 19.30 tot 21.30 uur, bij de taalcursus Duits,van donderdag 12-03-20 t/m 07-05-20 van 19 tot 20.30 uur en bij de kennismaking met golf, van dinsdag 17-03-20 t/m 14-04-20 van 10 tot 11 uur.

Aanmelden kan via www.stichtingparaplu.nl. U kunt ook op donderdagmiddag het programmaboekje ophalen aan de Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis of dagelijks bij het gemeentehuis in Mijdrecht. Of het inschrijfformulier downloaden en ingevuld afleveren bij de Paraplu. Via info@ stichtingparaplu.nl kunt u terecht voor vragen of reacties. Zie ook www.facebook.com/paraplustichting.

Winkelier van de MAAND! So True! 1. Trudy! Je bent pas op latere leeftijd voor jezelf begonnen, wat deed je hiervoor? Ik ben begonnen als secretaresse bij een in/ export bedrijf en daarna heb ik 15 jaar gewerkt bij Wetex Textiles, dat was een importeur in voornamelijk tricotage en bonnetterie. Ik had veel verantwoordelijkheden en was inkoper voor Griekenland en Turkije. Wat was dat een geweldige leuke baan en tijd! Na diverse andere banen was mijn laatste functie voor mijn zelfstandig ondernemerschap verkoopadviseuse bij Beau Grandes damesmode, bijna mijn hele leven werk ik dus al in de mode. 2. So True is de naam van je winkel, hoe ben je daarop gekomen? SO TRUE! staat voor: echtheid en wees jezelf; dat je mag zijn wie je bent, waarin ook mijn naam is verwerkt TRUdy.

Werelds winkelen zo dichtbij

3. Wat zijn jouw favoriete modekleuren en stoffen? O jee dat is zoveel! Ik houd vooral van gebreide stoffen en linnen in aardekleuren. Ook is het een beetje seizoen afhankelijk, in de zomer is mijn favoriete kleur koraal, het nieuwe bruin met roomkleuren. In de winter, alle schakeringen van framboos naar bordeaux en aubergine. 4. Wat doe je het liefst als je niet met mode bezig bent? Lezen, vooral mystieke boeken en goede detectives. Verder dans ik graag en hou ik van gezelligheid zoals lang tafelen met vrienden. 5. Wat is jouw ultieme fashion tip? “Overs” zoals de naam al doet vermoeden, een kledingstuk dat je over heel veel kledingstukken kan dragen. Zoals een lang doorknoopmodel met diepe zijsplitten. Dat staat leuk over een short, rokje en tuniekjurkjes, is geschikt voor elk figuur en is leeftijdloos. So True! Dorpsstraat 33, 3641 EA Mijdrecht Telefoon: 0297 769 203 www.sotrue-fashion.nl


12

6 MAART 2020

Boekenweek 2020

MONDRIA'S

BOEKENLADDER

zaterdag 7 t/m zondag 15 maart Tijdens de Boekenweek 2020 krijg je bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk cadeau. Dit jaar is dat geschreven door Annejet van der Zijl. In 'Leon & Juliette' reconstrueert zij een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

"De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander, die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee, dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht, was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hen wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde, was in de ogen van de wereld om

DE GROENE VENEN

hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht - zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze…"

Lichter dan ik

Dido Michielsen Java, 1850. Isah groeit op in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Maar de eigenzinnige, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar eigen afkomst niet kan en ook niet wil verloochenen.

Lieve Edward

Ann Napolitano Een vliegtuig stort neer. Alle passagiers overlijden behalve één, de twaalfjarige Edward. Hij wordt opgevangen door zijn oom en tante en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid: als hij naar school gaat, staan mensen langs de kant en maken ze foto’s. Hij is het wonderkind dat overleefde. De enige aan wie Edward echt steun heeft, is zijn buurmeisje Shay, de beste vriendin die je je maar kunt wensen. Samen doen zij een onverwachte ontdekking die hen naar de diepste vraag leidt: wie ben je als je alles kwijt bent geraakt?

Winterland

Kim Faber Door een professionele misstap wordt inspecteur Martin Juncker uit Kopenhagen naar een klein en saai provinciestadje gestuurd. Zijn enige uitdaging: de spanningen rond het plaatselijke asielzoekerscentrum. Als er een bom ontploft in hartje Kopenhagen en Junckers voormalige partner Signe Kristiansen op de zaak wordt gezet, voelt hij zich volledig buitengesloten. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot Kristiansen plots een gouden tip krijgt.

Ik heb een naam

Chanel Miller Om haar privacy te waarborgen, werd ze als slachtoffer Emily Doe genoemd, de jonge vrouw die bewusteloos werd aangerand op de campus van Stanford. Met 'Ik heb een naam' treedt Chanel Miller uit de anonimiteit. In de rechtszaal maakte ze een verpletterende indruk met haar openbare brief aan dader Brock Turner, die slechts zes maanden celstraf kreeg voor zijn verwoestende actie. Haar woorden werden door miljoenen mensen gelezen en leidden tot een rechtsverandering in de staat Californië. Maar ze heeft nog meer te zeggen...

Het nachtvuur

Michael Connely Toen Harry Bosch begon als rechercheur leerde John Jack Thompson hem alles wat hij moest weten over het vak. Zijn mentor was ervan overtuigd dat je maar op één manier een echt goede politieman kon zijn: door elke zaak persoonlijk en met koppig doorzettingsvermogen aan te pakken. Als Thompson overlijdt, wordt Harry benaderd door zijn weduwe. Zij geeft hem een oud dossier, van een zaak die Thompson nooit heeft kunnen oplossen. Het dossier had hij op de dag van zijn pensioen, tegen alle regels in, mee naar huis genomen.

Lezing over de Marker Wadden

Een zondagmiddag met Murat Isik Zondag 22 maart is Murat Isik te gast in de Bibliotheek Mijdrecht. Daar vertelt hij over zijn werk en leven. Murat Isik is landelijk bekend geworden met zijn tweede roman 'Wees onzichtbaar'. Het verhaal begint in 1983 en beschrijft niet alleen het leven van de opgroeiende Metin, maar ook de ontwikkelingen van de Bijlmer, waar Isik zijn jeugd doorbracht. Deze roman won de Libris Literatuurprijs 2018 en is bewerkt tot een toneelstuk. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe roman. In de pauze signeert Isik zijn romans, Boekhandel Mondria verzorgt de boekverkoop. Aanvang om 14.30 uur, zaal open om 14 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn alleen vooraf te bestellen via www.bibliotheekavv.nl/boekenweekkaarten. Het aantal plaatsen is beperkt. Deze middag is tot stand gekomen in samenwerking met de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen, inwoners en leden van leesclubs uit De Ronde Venen en Stichtse Vecht en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente De Ronde Venen.

Hoor meer over rietvogels bij De Ruige Hof Zondag 8 maart wordt bij Natuurvereniging De Ruige Hof een lezing gehouden over rietvogels. Rietgors, blauwborst, kleine karekiet; ze komen er weer aan. Hans Doorenbosch vertelt over het riet en het vogelleven in het riet van natuurterrein Klarenbeek. Hans zal proberen ook een paar sluiers op te lichten over de koekoek. Over deze vogel bestaan nog steeds veel geheimen. De lezing begint om 15 uur en er is koffie vanaf 14.30 uur. Graag aanmelden via post@deruigehof.nl. De toegang is gratis voor leden, anders 3,50 euro. Natuurvereniging De Ruige Hof is te

vinden aan de Abcouderstraatweg 77, Amsterdam-Zuidoost aan de weg van Abcoude naar Amsterdam. Eventueel kan aan de overkant bij de golfbaan worden geparkeerd. foto hans niekus

10 maart, Optisport Mijdrecht

Informatieavond: De Ronde Venen klimaatneutraal in 2040 De Nederlandse overheid stelt zich ten doel ‘klimaatneutraal’ te zijn in 2050. De gemeente De Ronde Venen heeft nog grotere ambities en wil zelfs al in 2040 ‘klimaatneutraal’ te zijn. Daarvoor moeten alle woningen en bedrijven ’van het gas af’. Energie zal moeten worden opgewekt door middel van tientallen windmolens en vele hectares aan zonnevelden. Woningen en gebouwen moeten worden verwarmd met warmtepompen en ook het verkeer moet dan fossielvrij zijn. Daarbij komen meerdere vragen op. Waarom moet dat allemaal zo snel? Is er wel een klimaatcrisis? Zijn de voorgestelde plannen realistisch? Hoeveel gaat het de burger kosten? Is de besluitvorming wel democratisch? Hans Kolmschate, inwoner van Mijdrecht, maakt zich grote zorgen over deze plannen en nodigt daarom de inwoners van de gemeente De Ronde Venen uit voor een informatieavond over klimaatverandering en energietransitie om ook de schaduwkant van het verhaal eens te

horen. Op dinsdag 10 maart om 19 uur start in de vergaderzaal van Optisport, Ontspanningsweg 1 in Mijdrecht een informatieavond waar in een gevarieerd programma antwoorden op een aantal van deze belangrijke vragen worden gegeven. Onderwerpen zijn: klimaatbeleid in De Ronde Venen, windenenergie, klimaatbeleid en besluitvorming van het gas af. Na afloop is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje in gesprek te gaan met de sprekers en onderling van gedachten te wisselen over dit interessante onderwerp, dat hoog op de agenda staat in De Ronde Venen. De avond wordt ondersteund door de Stichting Climate Intelligence (CLINTEL). Aanmelden voor de avond door een e-mail te sturen naar office@clintel.org onder vermelding van “Clintel Kamer De Ronde Venen” wordt zeer op prijs gesteld. De toegang is gratis

Op dinsdag 17 maart geven Gert Jan Kerssies, part-time Waddenwacht, en Gerard Korthals, ecoloog en voorzitter van natuur- en milieuvereniging De Groene Venen, samen een lezing over de onder regie van Natuurmonumenten aangelegde Marker Wadden. Deze nieuwe natuureilanden zijn opgebouwd uit zand, klei en slib uit het Markermeer. Het project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer. Gert Jan en Gerard geven een inkijkje in de eerste onderzoeksresultaten van de nieuwe natuur boven en onder water van dit nieuwe natuurparadijs voor vissen en vogels, dat tevens een heerlijk recreatie-eiland is. De lezing is in dorpshuis De Boei, Kerklaan 32 te Vinkeveen. Aanvang 20 uur en de toegang is gratis. Na de pauze is de Algemene ledenvergadering 2020 van De Groene Venen. Op 24 mei organiseert de natuurvereniging een excursie naar de Marker Wadden. Zie voor meer informatie www.degroenevenen.eu. Daar kunt u ook lid van De Groene Venen worden (5 euro per jaar).

Leer vogels kennen met IVN Elke twee jaar organiseert de vogelwerkgroep van IVN De Ronde Venen en Uithoorn een cursus die u vertrouwd maakt met de meest voorkomende vogels in onze omgeving. De cursus 'Vogels in de kijker' is geschikt voor iedereen met belangstelling voor vogels. U hoeft geen voorkennis te hebben. Na afloop bent u in staat veel algemene vogels te herkennen op grond van uiterlijk, geluid en gedrag. Ook weet u hoe u uw tuin vogelvriendelijker kunt maken en waar u informatie vindt over vogels (internet en boeken). De cursus bestaat uit drie maandagavonden (16 en 30 maart en 20 april) en drie excursies (21 maart, 4 en 25 april). De avonden beginnen om 20 uur en eindigen om 22 uur. Locatie: NMEcentrum 'De Woudreus', Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis. De eerste twee excursies zijn op zaterdag van 9 tot 11 uur. u gaat dan op zoek naar de tuinen parkvogels rond het Zijdelmeer in Uithoorn en de polder- en moerasvogels in de Groene Jonker bij Zevenhoven. De bos- en duinvogels gaat u zoeken in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Die laatste excursie zal tot 14 uur duren voor een mooie afsluiting. Voor de cursus, inclusief koffie, thee en de zakgids 'Vogels van Nederland en België', wordt een bijdrage gevraagd van 40 euro. Bovendien wordt de cursus mede mogelijk gemaakt door Tuincentrum De Huifkar, waarvan u een bon krijgt om te besteden voor het vogelvriendelijker maken van uw tuin. Er zijn maximaal 20 plaatsen en de cursus gaat door bij 8 aanmeldingen. De ervaring leert dat veel mensen zich aanmelden, dus wees er snel bij. Mail voor vragen naar vwg.ivn.rvu@gmail.com. Aanmelden kan via www.ivn.nl/afdeling/de-rondevenen-uithoorn. Klik boven in de menuregel op 'NIeuws', daar vindt u verdere informatie. Na aanmelding volgen een ontvangstbevestiging en een uitgebreide cursusbrief.


DE GROENE VENEN

IN VOL BEDRIJF tekst piet van buul

6 MAART 2020

13

Hendrikx Advocaten Mijdrecht

"De wet- en regelgeving wordt steeds ingewikkelder"

De indruk bestaat dat partijen, die het niet met elkaar eens zijn, tegenwoordig al vrij snel de hulp van een advocaat inschakelen. Soms is dan de achterliggende gedachte dat een gerechtelijke procedure de oplossing biedt. Laat de rechter maar beslissen. Zijn we met z’n allen minder tolerant geworden of zijn we juist mondiger en komen we voor onze rechten op? Of is er meer aan de hand? “Het klopt dat de juridisering van de samenleving sterk is toegenomen”, beamen Rob Hendrikx en zijn collega Bernice Nonnekes. “Steeds meer onderwerpen en zaken worden vastgelegd in wetten of andere regelgeving. Dat maakt het er voor de meeste bedrijven en instellingen, en ook voor particulieren, niet eenvoudiger op. Reden waarom men de hulp van een advocaat inroept. Dat betekent overigens niet dat er dan per definitie een kostbare gang naar de rechter op volgt. Dat proberen wij juist te voorkomen.” In oktober van dit jaar is het precies 12,5 jaar geleden dat Rob Hendrikx zich als zelfstandig advocaat in Mijdrecht vestigde. Inmiddels bestaat het kantoor uit zes advocaten en vier juridische medewerkers. Een van hen is Bernice Nonnekes, die er in 2011 begon als juridisch medewerker en inmiddels al weer bijna acht jaar advocaat is. Door de gevarieerde samenstelling van het team bestrijken ze een breed terrein. “We richten ons vooral op het Midden- en Klein Bedrijf (MKB). Daarbij gaat het veelal om ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Een deel van ons team van advocaten en juristen houdt zich permanent bezig met allerlei zaken waarmee een ondernemer te maken kan krijgen. Denk aan personeel, het opstellen en beoordelen van contracten en algemene voorwaarden, huur of koop van een bedrijfspand, incasso en de rechten en plichten van aandeelhouders." Een tweede belangrijke sector waarop het kantoor zich richt, is de particuliere sector. "Tal van juridische zaken komen ook daar aan de orde. Daarbij gaat het om familie- en erfrecht, om wonen en werken, om huurkwesties of arbeidsrechtelijke problemen zoals conflicten in de

Til uw bestuur naar een hoger niveau Bij het besturen van een vrijwilligersorganisatie komt heel wat kijken. Het vraagt visie en strategie ontwikkelen, maar je moet ook de dagelijkse zaken zoals financiën, activiteiten en de begeleiding van vrijwilligers regelen. Bovendien moet een team van mensen bestuurlijk werk verrichten, terwijl niet iedereen bestuurlijke ervaring heeft. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk biedt daarom de trai-

werksfeer of ontslagen. De derde sector waarop wij ons bij Hendrikx Advocaten richten, is ten slotte de onderwijssector.” Specialisten De medewerkers van het kantoor hebben ieder hun eigen specialisme. “Die specialisatie is nodig”, zegt Rob, “omdat zaken steeds ingewikkelder worden. We werken in teamverband aan zaken op de verschillende rechtsgebieden.” Bernice: “Meestal zijn we met meerdere advocaten bij een zaak betrokken. Dat biedt de klanten de zekerheid dat we de juridische problemen van verschillende kanten kunnen beoordelen. Voor de klant is het ook prettig dat er altijd een aanspreekpunt aanwezig is, iemand die op de hoogte is van de zaak. En voor ons als advocaten is het prettig dat je met elkaar kunt sparren, om samen te zoeken naar de beste aanpak of oplossing.” Onderwijssector De onderwijssector is de laatste jaren sterk in beweging. Schoolbesturen zien zich voor tal van problemen geplaatst. “Vooral de grote onderwijsorganisaties met veel personeel roepen

ning 'Beter besturen' aan voor bestuurlijke vrijwilligers in Uithoorn en De Ronde Venen op de avonden van 8 april en 3 juni in Mijdrecht. De locatie volgt na aanmelding. Deelname is kosteloos. De avonden staan onder leiding van David Wijnperle, adviseur en medeauteur van het boek 'Nog beter besturen: vinden en binden van bestuurlijke vrijwilligers'. Wilt u meer lezen over de inhoud van de training? Kijk daarvoor bij het cursusaanbod op www.steunpuntvrijwilligerswerk.info. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan s.ridderhof@stdb.nl of te bellen naar tel. 0297-230 280.

Rob Hendrikx en zijn collega Bernice Nonnekes: “Door de gevarieerde samenstelling van het team bestrijken ze een breed terrein.” foto arthur van der kooij vaak onze hulp in bij het oplossen van problemen. Er is ook sprake van toenemende problemen met ouders. Daarbij gaat het soms om pesten op school of om ouders die menen dat hun kind onheus bejegend is door het onderwijzend personeel. En dan zijn er de conflicten over de schooladviezen. Hoewel de meeste ouders zich over het algemeen wel in het uitgebrachte advies kunnen vinden, zijn er elk jaar op veel scholen wel ontevreden ouders die het advies willen aanvechten. In eerste instantie kan men dan bij een klachtencommissie terecht. Maar als het daar niet lukt, zoekt men naar andere wegen. De indruk bestaat dat het percentage bezwaarden de laatste jaren stijgt.”

familierecht bieden wij ook mediation aan. Wij hebben een gecertificeerde mediator in huis. Mediation kan grote voordelen hebben. Wanneer partijen tot het inzicht komen dat ze gemeenschappelijke belangen hebben, komen ze tot afspraken. Dat is voor beide partijen beter dan de gang naar de rechter. Die geeft trouwens ook vaak het advies om eerst nog eens te proberen er samen uit te komen. Een uitspraak van de rechter heeft als nadeel dat er vaak één partij niet blij is met die uitspraak. Dat maakt nakoming van die uitspraak lastig. Een overeenkomst tussen partijen, al dan niet tot stand gekomen door middel van mediation, biedt vaak uitkomst.”

Familie- en erfrecht De zaken op het gebied van het familierecht roepen vaak veel emoties op. Soms gaat het om erfeniskwesties. Vaak betreft het ook problemen die uit (echt)scheidingen voortvloeien. “Vooral als er kinderen bij betrokken zijn, laaien de gemoederen soms hoog op. Vandaar die doos tissues hier op tafel”, zegt Bernice. “Het gaat dan om omgang, alimentatie of ouderschapsregelingen”, vult Rob aan. “Gelukkig komt het ook voor dat men daar al goede afspraken met elkaar over gemaakt heeft, die moeten worden vastgelegd. Maar soms staan partijen lijnrecht tegenover elkaar. Binnen het

Een informeel team De tijd dat een bezoek aan een advocaat alleen al ontzag inboezemde door zijn kantoor, gevestigd in een statig pand met fraai antiek meubilair, ligt lang achter ons. “Wij zijn een informeel team”, zegt Bernice. “We werken langs korte lijnen en zijn laagdrempelig. Men moet zich hier op zijn gemak voelen. Wanneer iemand hier spontaan binnenstapt met een vraagje, dan kan dat zonder dat we meteen met een rekening klaarstaan.” Hendrikx Advocaten is gevestigd aan de Industrieweg 23 in Mijdrecht. Tel. 0297-250018. Voor meer informatie: www.hendrikxadvocaten.nl.


14

AUTO IMPRESSIE

6 MAART 2020

Ford Transit Courier

Compacte pakezel

tekst michael reuling foto's patrick hesse

Bedrijfsauto's zijn er in allerlei soorten en maten. Van Mercedes G-klasses op grijs kenteken, tot Dodge Ram's en Volkswagen Crafters. Veel ondernemers kiezen tegenwoordig voor Ford. De modellen zien er goed uit, zijn standaard compleet uitgerust en hebben een net prijskaartje. En als je dan een jong gebruikt model op de kop kunt tikken, is het helemaal mooi.

FORD Gereden versie: Ford Transit Courier Vermogen: 75 pk 0-100: 14,6 s Top: 157 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 25,0 / 4,0 l/100km Prijs gereden model: 9.950 euro Alternatieven: Fiat Fiorino, Mercedes Citan, Opel Combo, Volkswagen Caddy

We maken kennis met de Ford Transit Courier. Deze auto is in 2017 nieuw geleverd door Bosch Car Service Peek. Op de teller staat net iets meer dan 16.000 kilometer. Dat verklaart ook wel waarom deze Courier er van binnen en van buiten als nieuw uit ziet. Geen zorgen, dit is geen auto van een aannemer of schilder geweest; de laadruimte is spic en span. De oude eigenaar zocht een auto met meer zitplaatsen en daarom is de Courier weer ingeruild op een ander model. Onder de motorkap ligt een 1.5 TDCi met 75 pk. Een blok dat prima is voor dit formaat auto. Wie zware spullen moet vervoeren, zal misschien wat meer vermogen willen. Voordeel van de handbak is dat je zelf terug kunt schakelen om de motor wat harder te laten werken. De besturing is lekker direct en het onderstel is prima afgesteld. Niet te hard, maar wel voldoende geveerd om comfortabel op pad te gaan. Door de korte wielbasis is het af en toe wel stuiteren als je een drempel pakt. Aan de binnenzijde herkennen we het interieur uit de Fiesta. De tellers, de knoppen: de opzet is gelijk. Wie eerder in een recent model van Ford heeft gereden, weet direct alles te bedienen. Wie nog niet bekend is met Ford

De Steupels Supergezellig carnaval metnatu urlijk naar alle sponhun De Steupels uit Vinkeveen en ag vrijd den prinses Dolly de 1e vier carg zelli 21 februari weer superge ianaval met de inwoners van Mar 200 zo'n Oord. In totaal waren er den bezoekers. De Steupels had met kt epa dan ook weer groots uitg gtehoo de hilarische acts. Een van ger punten was het optreden van zan t groo een Ronald, die er zoals altijd lsava carn feest van maakte met zijn gaat hits. De dank van De Steupels alle op die uit naar alle vrijwilligers e dez ben manieren geholpen heb

DE GROENE VENEN

middag en pels. soren en vrienden van De Steu men dat r voo ers imm Zij zorgen er en bied aan kan je hap er ook een lekk of e twe zo’n en dag mid en dit soort ren. nise orga kan jaar drie keer per pels Na deze middag zijn De Steu De m ntru yce part r naa vertrokken est lsfe ava carn het ar Vink, alwa De doorging tot in de kleine uurtjes. hun nog er verd ben Steupels heb eetfeestje gevierd op zaterdag in de bij s dag zon en t café ’t Kruytva en. Vlijm tse ban Bra optocht in het

- geen zorgen, je hebt zo je weg gevonden. Verder zijn er overal handige opbergvakken te vinden. Er zijn diverse uitrustingsniveaus te krijgen op de Transit Courier. Dit exemplaar is voorzien van de Trend. Dit pakket biedt ten opzichte van de Economy Edition en Ambiente de meeste toeters en bellen. Een navigatiesysteem zit er niet in, maar iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone. En daar hebben de designers van Ford aan gedacht. Je smartphone klem je vast, of je nou een iPhone, Huawai of Blackberry hebt. De auto is voorzien van kunststof bumpers. Handig, want als bedrijfsauto krijgen die bumpers toch iets vaker dan gemiddeld te maken met butsjes en schaven. En dat doet altijd meer pijn wanneer je meegespoten bumpers hebt. Aan de zijkant van de auto vinden we stoere sidebars, wat de auto een wat stoerder uiterlijk geeft. En de Courier heeft geen wieldoppen, maar nette 15 inch velgen en een diepblauwe lak. Een mooie verschijning. De twee achterdeuren van ongelijke breedte scharnieren open, aan de rechterkant kun je de schuifdeur openen. Zo krijg je toegang tot de 2,3 kuub ruimte die deze Ford je biedt. Deze Transit Courier staat te koop voor 9.950 euro exclusief btw en BPM. Bosch Car Service Peek levert deze auto af met een nieuwe APK, een onderhoudsbeurt volgens schema en 6 maanden Bovag garantie. Bosch Car Service Peek Rendementsweg 20 3641 SL Mijdrecht Tel. 0297-281458 www.copeek.nl

Carnaval was weer een feest! Verrassend c

arnaval bij S

oos De Cirk

Bij Soos D e Cirkel ga at het niet alleen om de opbreng spelletjes d st was best o en, knutselen, muzi emd voor S oos De Cir ek maken perking o kel. En zo e n p dinsdag g e lig samen zi zel- digd overhanavond in en de klein jn. De lede M ijdrecht. M n e ku p ri n eer informa ook heel go ns en prin nen ses - op ww tie? Kijk ed feesten! carnaval, M w.soosdec Op dinsax en Carm dag 25 feb irkel.nl of n een cheque en, conta ruari vierde eem van 1.750 e ct op met A Soos De Cirkel carn uro. Een ngela van A geweldig aval. De de c drih e m m ooi bedra : 06-23937 ejay draaide de ene c g, waar 815. al een hee arnavalskra l goede best ker na de andere en emming voor is. H na een uu et lijkt nog rtje kwam heel onve ve r weg, m a ar in maa rwacht ee rt 2021 w n delegatie van Ca o rd t de P la ybackshow rnavalsvere niging De weer geho Hoefstamp u e den n daar kan h ers uit De et geld hee Hoef binnen. Terwijl l g vo o ed o r gebruikt zij hun vere worden. O nigingslied zongen n lu d id er , werd de gejuich en polonaise applaus vo nóg lange or De Hoefstamp r en geze ers werden lliger. Als klap op de na deze mooie verr vuurpijl ha a ssing dan dden De Hoefstamp ook nog een paar ers een sc gezellige p hitterende verrassing. olonaises ingezet. Ze hielden namelijk onlangs ee De Cirkel is n benefieta een soos vo vond en or mensen met e en verstan delijke be-

el


DE GROENE VENEN

6 MAART 2020

15

Lekker zeilen in het voorjaar

Wandelclinic bij De Veenlopers

De Vinkeveense Plassen zijn van april tot oktober weer gevuld met de gekleurde zeiltjes van Zeilschool De Vinkeveense Plassen. De zeillessen zijn zowel voor beginners als voor gevorderden. Tijdens de kleine vakanties rondom Hemelvaart, Pinksteren en de Meivakantie, maar ook op de vijf zondagen daarna kun je in Vinkeveen terecht voor zeilles. Liever eerst even voorzichtig uitproberen of zeilen iets voor je is? Kom dan naar een Introductiedagdeel, een beginnersles van drie uur voor slechts 20 euro. Vanaf zes jaar oud kun je beginnen en voor volwassenen is er bijvoorbeeld

Atletiekvereniging De Veenlopers houdt vanaf donderdagavond 9 april een clinic 'Sportief Wandelen', met in totaal 8 trainingen onder leiding van een gecertificeerde trainer. Telkens van 19.30 tot 20.45 uur op de startlocatie Ontspanningweg 1 (Optisport /zwembad ) te Mijdrecht.

delen is zeker minder belastend voor je spieren, pezen en gewrichten. Sportief wandelen is ook zeer geschikt voor mensen die lang hebben stilgezeten of een beroep hebben waarbij zij weinig in beweging zijn. Tevens is wandelen geschikt om af te vallen.

De kosten bedragen 30 euro per deelnemer, voor de clinic en gratis meetrainen tot 1-072020. De vereniging ziet dat steeds meer hardlopers moeite krijgen met hun sport en wandelen is dan een uitstekend alternatief om in clubverband te kunnen blijven bewegen. Wan-

Wandelaars kunnen na de clinic ook lid worden van De Veenlopers, een lidmaatschap kost 55 euro per jaar plus een eenmalige bijdrage van 7,50 euro aan de bond. De wandelaars worden dan ook gelinkt aan de Koninklijke Nederlandse Wandel Bond (KNWB). Zie ook www.veenlopers.nl.

de cursus 'Zeilen op een platbodem'. Heb je graag zelf de touwtjes in handen? Schrijf je dan in voor een eenmansboot. Liever wat gezelligheid in de boot? Kies dan voor de tweemansboot of de Valk. Groepjes worden ingedeeld op leeftijd en op zeilniveau. 'Plezier in zeilen' is al meer dan 40 jaar het belangrijkste motto van de zeilschool. Bovendien selecteren zij hun instructeurs met de grootste zorg en leiden ze zelf op. Naast het leren van een oer-Hollandse sport is een zeilkamp een verantwoorde en leuke oplossing voor kinderopvang. Meer informatie: www.zeilschoolvinkeveen.nl.

Open Ronde Venen Biljartkampioenschap 2020 Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 maart houdt biljartclub De Merel voor de eenendertigste maal het individuele Open Ronde Venen Biljartkampioenschap. Aan dit toernooi kunnen zowel goede als minder goede spelers deelnemen. Het minimum aantal caramboles is gesteld op 27. Kaderspelers kunnen niet meedoen. Iedereen heeft kans, want er wordt gespeeld volgens het knockout-systeem. Tot de laatste vier spelen hoog tegen hoog en laag tegen laag. Er wordt op twee biljarts gespeeld onder deskundige leiding. De winnaar mag zich een jaar

Tennissen om De Ronde Venen Cup Zondag 22 maart wordt de zevende editie gehouden van het tennistoernooi om De Ronde Venen Cup. Ook dit jaar zullen alle verenigingen uit De Ronde Venen weer meedoen: Abcoude, TVM, DRV, VLTV, TV Baambrugge en TV Wilnis.

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures Functie: Functioneel beheerder website Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Stratenmaker Organisatie: FCH Treur Grondwerk en Tuinaanleg Plaats: Wilnis

Functie: E-commerce Marketing & Communicatie Organisatie: LUTZ Plaats: Vinkeveen

Functie: Grondwerker Organisatie: FCH Treur Grondwerk en Tuinaanleg Plaats: Wilnis

Functie: Bediening Organisatie: Kokido Plaats: Mijdrecht

Functie: Parttime interieurverzorger/ster voor diverse projecten in de omgeving van de Gemeente De Ronde Venen Organisatie: Van Dam Bedrijfsdiensten B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Fulltime Service Monteur (M/V) Organisatie: Maxima Kitchen Equipment Plaats: Mijdrecht Functie: Fulltime Medewerker Technische Dienst (M/V) Organisatie: Maxima Kitchen Equipment Plaats: Mijdrecht Functie: Administratief medewerker Organisatie: Aqua+ Sprinklersystemen Plaats: Mijdrecht Functie: HR-adviseur Organisatie: Aqua+ Sprinklersystemen Plaats: Mijdrecht Functie: Kraanmachinist Organisatie: FCH Treur Grondwerk en Tuinaanleg Plaats: Wilnis

Wie vindt het leuk om mee te strijden voor De Ronde Venen Cup? Je kunt je individueel opgeven bij jouw eigen vereniging, maar mobiliseer vooral je hele competitieteam. TVW is dit jaar 'host' van De Ronde Venen Cup en de prijsuitreiking en afsluitende borrel met verloting zullen dan ook op 22 maart in Wilnis plaatsvinden.

Wij zoeken bezorgers!

VACATURES

Functie: Flex-begeleider(s) Zideris woonlocaties de Ronde Venen en Uithoorn Organisatie: Zideris Plaats: Mijdrecht

lang 'Open Ronde Venen Kampioen' noemen. U kunt zich uiterlijk tot dinsdag 10 maart voor deelname opgeven door middel van een inschrijfformulier, te verkrijgen in CafĂŠ De Merel Arkenpark Mur 43 te Vinkeveen. Telefonisch of per mail naar thcw@xs4all.nl kan ook. Zie tevens 'losse toernooien' op www.biljartpoint.nl. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro, te voldoen bij de inschrijving. Voor meer informatie kunt u bellen naar CafĂŠ De Merel: (na 20 uur) 0297263562 of 0297- 264159. Mailen kan ook naar caty.jansen@outlook.com.

Functie: Stagiair Duurzaamheid Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Begraafplaatsmedewerker / Allround medewerker Beheer Openbare Ruimte Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Klantmanager Werk Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Klantmanager Banenafspraak/Jobcoach Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Beleidsadviseur Circulaire Economie Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Productiemedewerker AGF (fulltime) Organisatie: Lindenhoff BV Plaats: Baambrugge

... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdag- of vrijdagmiddag in:

Abcoude Heb je interesse? Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57. Functie: Office Manager (M/V) Organisatie: Protelco Plaats: Mijdecht Functie: Financieel assistent Organisatie: Alpla Nederland B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Medewerker Debiteurenadministratie Organisatie: Smit & Dorlas Koffiebranders Plaats: Mijdrecht Functie: Beleidsadviseur VTH Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Parttime interieurverzorger/ster voor een aantal projecten in Uithoorn Organisatie: Van Dam Bedrijfsdiensten BV Plaats: Mijdrecht Functie: Microbiologisch analist (m/v)

Organisatie: bioTRADING Benelux B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Video editors (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Programmamakers Radio (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Reporters / interviewers (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Hoofdredacteur (5u / week) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Cameramensen (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht


16

6 MAART 2020

DE GROENE VENEN

Maatshirt

vrijdag 6 t/m zondag 15 maart

MAATWERKDAGEN

Cadeau bij aankoop van maatwerk vanaf € 548,-

Liefhebbers van maatpakken kunnen hun hart ophalen. Tijdens de Maatwerkdagen staan alle maatwerkspecialisten van LUTZ voor je klaar om je het perfecte pak aan te meten. En ook niet verkeerd: tijdens de Maatwerkdagen krijg je bij de aanschaf van maatwerk vanaf € 548,- een maatwerkshirt cadeau of laat een full canvas maatpak aanmeten voor de prijs van een half canvas maatpak. Maak een afspraak via LUTZ.nl/maatwerkdagen.

Zondag 8 & 15 maart

KOOPZONDAG Openingstijden: 13.00 tot 17.00 uur

zaterdag 14 maart

FASHION SHOWS

Kom zaterdag 14 maart naar de Fashion Shows en get spoiled! Laat je nagels mooi maken door Anouk Nailed It. Krijg een touch up van een professionele visagist, persoonlijk advies van Miccy’s over de nieuwste oorbellen en geniet van heerlijke hapjes van S’anders Eten & Drinken.

1000m2 Fashion - Shoes - Bags for Men & Women MEN Aspesi | Begg & Co | Belstaff NEW | Berwych | Bolzonella | Boglioli | Canali | Caruso | CP Company | Denham | Drakes | Drumohr NEW | Eton Fedeli | Filippo de Laurentiis | Finamore | Frescobol Carioca NEW | Gran Sasso | Herno | Hiltl | 100Hands | Incotex | Jacob Cohën | John Smedley Lardini | Lyle & Scott | Mason’s | Mazzarelli | Mey Story NEW | Paolo Vitale | Pierre Luis Mascia | PRPS NEW | PT01 | Stone Island | Ten C | Vilebrequin Xacus | Zanone | SHOES Alden | Crockett & Jones | Diadora Heritage| Filling Pieces | Hogan NEW | Santoni WOMEN Absolut Cashmere NEW | Anine Bing | AOS | Aspesi | Baum und Pferdgarten | By Malene Birger | Cambio | Circolo | Clairval NEW | Closed Deblon NEW | Devotion | Drykorn | FFC | Filippa K | Ganni | Harris Wharf Lodon NEW | Iro | Luisa Cerano | Marc Cain | Max Mara | Miccy’s | Munthe Natan | Penn & Ink | Raffaello Rossi | Re/Done NEW | Roberto Collina | SET | Sibin Linnebjerg | Sissel Edelbo | Transit | Weekend Max Mara | Xandres Zadig & Voltaire | Zanone | 7 For All Mankind | SHOES Anine Bing | Closed | Diadora Heritage | Fratelli Rossetti | Ganni | Ghoud | Hogan NEW Peter Kaiser | Toral NEW | Veja | Zadig & Voltaire LIFESTYLE Baobab | BKR | Design Books | Grown Alchemist | Il Profvmo | Rituals | Secrid | Shake it Baby

LUTZ - Herenweg 45, 3645 DE Vinkeveen - 0297 212121 - info@LUTZ.nl - LUTZ.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.