De Groene Venen 05 december 2014

Page 1

5

DE ZWARTE PIETEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

4-6oC

december pakjesavond!

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Jaargang 19 – Week 49 – 5 december 2014

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

TUINCENTRUM

Uw zorgverzekering, onze zorg!

DE HUIFKAR

Kerstbomen vanaf € 9,95 Oosterlandweg 32, 3641 PW Mijdrecht

Pyjamazingen en pietengym op Vlinderbos Op Jenaplanbasisschool Vlinderbos in Wilnis was het deze week pyjamazingen voor de groepen 1 tot en met 4. Hoogst geheim, omdat de ouders er niet bij mochten zijn. Een spannend en sfeervol avondje. En natuurlijk waren alle schoentjes de volgende dag gevuld met wat lekkers. Ook was er pietengym met twee pieten van de pietenschool. De kinderen hebben geoefend op het ‘daknok-lopen’, cadeautjes in de schoorsteen gooien en regenpijp-klauteren. Het was weer dikke pret! Alle kinderen zijn geslaagd voor de pietenschool. Vol verwachting kijken wij uit naar het bezoek van Sinterklaas en zijn pieten op het grote 5 december feest!

ascol.nl

Tel:0297-59 38 30 | www.dehuifkar.com

Kies voor de prijswinnende hypotheekaanbieder: RegioBank W inn aar Hoog ste Beste beheer hypo w aarde r thee bron kklaning v an : ond erzo e t e n ksbu reau

Ongeluk N201 Vinkeveen zorgt voor veel vertraging

GfK

Wij houden het simpel, hebben een goede rente en doen aan nazorg.

Wij zijndock15-1.pdf uw bank. 1

02-12-1449

Dinsdagmiddag heeft een ongeval plaatsgevonden op de oprit van de N201 richting de A2. De bestuurders waren beiden bezig met invoegen op de N201 toen het ongeluk gebeurde. Beide auto’s kwamen in berm tot stilstand. Ambulancepersoneel heeft alle inzittenden van de betrokken voertuigen gecontroleerd, maar niemand hoefde mee naar het ziekenhuis. Door het ongeluk was er lange foto richard van der spoel 16:49tijd maar één rijbaan beschikbaar. Het ongeluk zorgde voor veel vertraging.

Dorpsstraat 7, Wilnis - T: 0297 - 28 90 90

?

Vanaf

verhuizings uitverkoop C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

tot 50% vanaf 6 dec

hans winter brillen de lindeboom 8 | mijdrecht

zaterdag boshoutloods.nl Maak het binnen en buiten lekker warm met behulp van ons openhaard hout, zweedse kaars en aanmaak hout.

Auris Wagon 14% bijtelling

Amstelkade 74 Amstelhoek

6 december Kerstbomen voor

€ 10,Op=op

Industrieweg 56 te Mijdrecht

Op voorraad en direct leverbaar

Van Ekris Maarssen - Mijdrecht www.vanekris.nl

Verkocht!


2

Kerstmarkt

5 december 2014

DE GROENE VENEN

bij Karwei Mijdrecht Woensdagavond 10 december van 18.00 tot 21.00 uur Zaterdag 13 december van 09.00 tot 18.00 uur Met diverse workshops, o.a. kerststukjes en kersttaarten maken. Voor prijzen en beschikbaarheid kunt u terecht bij de servicebalie van Karwei Mijdrecht, of bel tel. 242423.

KARWEI Mijdrecht Industrieweg 38

De Specialisten in Orthopedische Chirurgie

dr. G.H.R. Albers

dr. H.M. van der Vis

drs. I. van der Haven

dr. D. Haverkamp

drs. L.W. van der Plaat

dr. J. Cheung

dr. L. Beimers

• Naast Algemene Orthopedie, verwijzen wij u voor de specifieke aandachtsgebieden van onze orthopeden graag naar onze website • Geen wachtlijst • Behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar Centraal nummer voor afspraken en informatie:

035 – 622 32 60

www.ave-orthopedischeklinieken.nl • Almere • Alphen aan den Rijn • Amstelveen • Amsterdam • Bosch en Duin • Den Bosch • Hilversum • Huizen • Leiden • Mijdrecht • Renswoude • Utrecht • Volendam AVE-A5_30.12.13.indd 1

07-01-14 13:11

Veel blije kinderen en klanten

ABN AMRO | Financieel Advies Centrum | Tel +31 (0)297 23 33 01 Dorpsstraat 1 | 3641 EA Mijdrecht | www.abnamro.nl


DE GROENE VENEN

5 december 2014

3

Luistervink

Door Burgemeester Maarten Divendal

Omdenken

I

Mensen vragen zich af wat het voor hen betekent lost de gemeente het op of wordt het doorberekend? Zijn het landelijke regels en richtsnoeren, of mag de gemeente het met maatwerk uitvoeren?

Vragen per mail of internet soms kort door de bocht, soms zeer nauwgezet. De meeste vragen komen als ik met iemand praat, in vergadering, winkel of zomaar op straat.

Al benader je vernieuwing met een dosis nuchterheid, de een is meer dan de ander afhankelijk van de overheid. Dat verplicht de gemeente u juist en op tijd te antwoorden al is het soms nog niet goed te verwoorden.

Veel vragen worden ingegeven over hoe mensen hun buurt beleven, gaan over groen, verkeer, of veiligheid, bestrating of daarop helaas soms vuiligheid.

In mijn antwoord wil ik wel eens naar iets verwijzen u ergens op attenderen of om iets aan te prijzen. In De Groene Venen ziet u wekelijks aankondigingen en bijzondere activiteiten van vele verenigingen.

Met buurt en gemeente voelt men zich verbonden dat merk ik als ik de vragen ben aan het doorgronden. De vraagstellers hebben grote betrokkenheid en zijn ook op zoek naar meer tevredenheid.

Cultuur, sport en creativiteit, het is niet overdreven op allerlei terreinen valt voor ieder veel te beleven. Met een grote dosis enthousiasme en originaliteit bieden organisaties en verenigingen professionele kwaliteit.

Een andere categorie is de landelijke berichtgeving over onze steeds complexer wordende samenleving. Besluiten genomen door een Kamermeerderheid geven soms een gevoel van onzekerheid.

Daarom is de vraag ‘heeft u nog iets bijzonders meegemaakt?’ voor mij dé gelegenheid te melden wat mij heeft geraakt. Een idealistische activiteit of een mooie uitvoering die zorgt voor bewondering of een gevoel van ontroering.

We weten niet hoe het gaat uitpakken met maatregelen vallen ze mee of gaan ze ons ontregelen? Als de gemeente van het rijk iets nieuws moet doen zijn het vaak zware taken, met veel minder poen.

De kwesties in deze rubriek kennen grote verscheidenheid ingebracht vanuit alom aanwezige bevlogenheid. Uw kritiek, suggesties en vragen zijn me allemaal even lief en beantwoord ik, als het maar even kan, van harte positief.

n deze rubriek probeer ik ieder te behagen met antwoorden op allerlei prangende vragen om de week een vraag of drie, of vier ik beantwoord ze met heel veel plezier.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

PvdA-GL-LS wil ècht onderzoek zwembad Abcoude De fractie van PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal is verbaasd over het voorstel van het college om geen verder haalbaarheidsonderzoek te doen naar het behouden van een zwemvoorziening in Abcoude. “Op basis van prijsopvraag van twee aanbieders heeft het college de conclusie getrokken dat het behouden van een zwemvoorziening in Abcoude niet haalbaar is. Dat is wat ons betreft niet voldoende. Er moet een écht haalbaarheidsonderzoek komen waarin breder wordt gekeken en ook de stichting Zwembad Abcoude en de Actiegroep Meerbad betrokken worden”, aldus fractievoorzitter Ernst Schreurs.

Agenda Kort

Volgens de fractie is onvoldoende gekeken naar alternatieve financieringsmogelijkheden, en ook niet naar het vinden van mogelijke partners om het zwembad mee te realiseren. Bovendien was in het collegeakkoord afgesproken dat er een haalbaarheidsonderzoek zou komen. PvdA-GL-LS zal er bij het college dan ook op aandringen dat er een gedegen haalbaarheidsonderzoek komt.

Inkomensondersteuning voor chronisch zieken en gehandicapten Gemeenten moeten van het Rijk de inkomensondersteuning bieden aan chronisch zieken en gehandicapten, om het gevolg van de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie Eigen Risico (CER) te verzachten. Gemeente

De Ronde Venen heeft gezocht naar een oplossing die het meest recht doet aan de voormalige Wtcg en CER. Niet iedereen komt in de nieuwe regeling in aanmerking voor een tegemoetkoming; de inkomensondersteuning is bedoeld voor personen met een laag inkomen, die door chronische ziekte en/of beperking te maken hebben met hoge ziektekosten. Daaraan is een aantal voorwaarden gekoppeld, die naar verwachting in januari 2015 bekend worden. Inwoners met een laag inkomen hebben nòg een mogelijkheid om hun ziektekosten te drukken, door via de gemeente een collectieve ziektekostenregeling af te sluiten. De gemeente betaalt dan een deel van de premie voor de aanvullende verzekering. Verder is het vergoedingenpakket uitgebreider. De gemeente heeft samen met Zorg en Zekerheid een verzekeringspakket ontwikkeld voor inwoners tot een bepaald inkomen. Meer informatie over deze verzekering staat op de website van Zorg en Zekerheid.

Gemeente ontvangt 423 mille voor behoud banen in de zorg Gemeente De Ronde Venen krijgt van Staatssecretaris Van Rijn in totaal 423 duizend euro voor werkgelegenheid in de huishoudelijke zorg. Met dit bedrag, fors meer dan waarop de gemeente had gerekend, honoreert het Rijk een aanvraag die De Ronde Venen met een aantal buurgemeenten heeft gedaan. Deze zogeheten Huishoudelijk Hulp Toelage (HHT) moet de werkgelegenheid in deze sector de komende twee jaar behouden. Inwoners kunnen dit geld besteden aan de inhuur van huishoudelijke hulp. De gemeente wil een brede groep inwoners de mogelijkheid bieden huishoudelijke ondersteuning in te huren met een zogeheten ‘dienstencheque’. Een dergelijke voucher geeft recht op één of meerdere uren huishoudelijke hulp. Meer info volgt begin 2015.

Zaterdag 6 december • IVN Vogelexcursie, verzamelen p-terrein begraafplaats, Wilnis • Koffieconcert met Passionkoor, Careyn Maria-Oord, Vinkeveen • Kerstbomenactie, Raad-Huis Makelaardij, Abcoude • Argon-FC Almere, Sportpark Argon, Mijdrecht • Klaverjassen, sportkantine HSV, De Hoef

Zondag 7 december • Peuter- & Kleuterviering, C&D-kerk, Abcoude • Koopzondag, Karwei, Mijdrecht

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling, Peter Schavemaker en Anja Verbiest.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

www.degroenevenen.nl

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2014 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Ik heb mij een aantal weken met moeite in kunnen houden. Al die zielige verhalen van mensen die ineens geen recht meer op thuishulp hebben en met de handen in het haar lijken te zitten. De media springen er bovenop, maar ik ben zo vrij te zeggen dat die de plank vaak volledig mis slaan. De scootmobiel bijvoorbeeld. Neef Hans vertelde het mij al een aantal jaren geleden. De inkoopprijs voor een scootmobiel wordt schaamteloos met 900 procent vermeerderd en in grote getale afgeleverd bij cliënten. Ook in De Ronde Venen is men er achter dat dit niet meer kan. Maar in plaats van de 900 procent aan te pakken, haalt men nu de scooters terug. Te duur! Als je over een redelijk pensioen beschikt, wat spaarcentjes en een eigen huis, moet het niet in je opkomen gratis huishoudelijke hulp aan te vragen. Gewoon zelf iemand zoeken die een paar uurtjes per week je huis even doorwerkt. Dat scheelt heel veel ambtelijk papierwerk en levert een gevoel van eigenwaarde op. Laatst moest ik wat afgeven op de gesloten afdeling van een zorgoord alhier. Dat kostte me een kwartier. Aanbellen bij de afdeling leverde slechts wat verwarde patiënten op maar geen open deur. Toen ik door middel van een list alsnog binnen kwam, zat de gehele staf, 9 dames sterk, te vergaderen in de koffiekamer. Geen bel gehoord en de bewoners zonder toezicht alleen gelaten. Wist u dat de gemiddelde verstandelijk gehandicapte die in een tehuis woont zo maar 100.000 euro per jaar kost? Niet dat deze mensen daar iets aan kan doen; het systeem is opgebouwd middels een zorgindicatie. Ik heb er weleens over gedacht een huis te laten bouwen met 12 kamers, een grote woonkamer plus keuken. Twee man personeel in de dag en twee in de avonddienst, plus een slaapwacht. Twee reserves op afroep beschikbaar, kassa voor de regelneef die dit alles regelt. Wist u dat de bewoners van tehuizen vaak over enorme spaartegoeden beschikken? Die worden vaak in tientallen jaren opgebouwd. Na hun overlijden harkt de familie dit geld geruisloos binnen. Ten aanzien van onze Downer zijn we het eens: het geld zou terug moeten vloeien naar de plek waar het vandaan komt. Ik noem u deze items om aan te geven dat de zorg zelf intens ziek is. Ik zou met alles wat ik zoal mee maak een avondvullend programma kunnen samenstellen. Niet om de mensen die met beide handen aan het bed staan te kwetsen. Integendeel, die doen enorm goed werk. Het gaat om hen die de weg helemaal kwijt zijn, maar wel de grootste brokken uit de welzijnsruif verorberen. Luistervink


4

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over de Ark van Noach Op 7 december is het de tweede adventszondag. Ds. Vos gaat in de Christelijke Gereformeerde Kerk Mijdrecht voor in de diensten. Om 10 uur wordt de Adventsboodschap uit Openbaringen 4 en 5 gelezen. Om 17 uur wordt Advent uitgelegd met Genesis 6. Noach leeft in een wereld die vergeven is door geweld. Je zou dat willen stoppen, hoe dan ook. God stuurt geen leger. Hij bewapent Noach niet. Hij laat hem een boot bouwen. Belangstellenden zijn van harte welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het complete artikel op cgkmijdrecht. nl/nieuwsartikel. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

5 december 2014

Groep 8 Proostdijschool in actie voor War Child Goede doelen kerstbomen Abcoude Donderdag 27 november was op de Proostdijschool de 1e ronde van de workshops voor War Child. De achtstegroepers zijn druk bezig om geld in te zamelen voor War Child, dit naar aanleiding van de spreekbeurt van Bibienne. Ze geven creatieve, sportieve en muzikale workshops en hopen zo veel geld op te halen voor War Child. Donderdag stonden er ongeveer 60 kinderen te trappelen om hun workshop te volgen. De workshops die ze konden volgen waren: dans, origami, make-up, voetbal en volleybal. Na wat gegeten en gedronken te hebben, gingen de kinderen enthousiast aan de slag.

Bij origami werden leuke kikkers gevouwen, bij make-up werden de kinderen prachtig opgemaakt, buiten werd er gevoetbald en gevolleybald en in de speelzaal leerden de kinderen dansen op het nummer Fireball. Om half 5 werden de kinderen weer opgehaald en zat de eerste ronde van de workshops er op. Zowel de grote, als de kleine kinderen hadden ervan genoten. Maandag 1 december hebben de achtstegroepers nogmaals een ronde workshops houden. Er is inmiddels al veel geld opgehaald en het precieze bedrag zal na de 2e ronde workshops bekend gemaakt worden.

cgkmijdrecht.nl/online+diensten.

Abcoude

Peuter/kleuterviering 7 december In deze drukke Sinterklaastijd zouden we bijna vergeten dat er nog een andere tijd van verwachting begonnen is: de Adventstijd. Advent is de voorbereiding op het Kerstfeest, de tijd waarin we onszelf door wat stilte en bezinning voor willen bereiden op de geboorte van het Kerstkind, de nieuwe mens in ons. Ook met onze kleinsten van ca 2 tot 3 jaar tot 6 jaar willen we die tijd van verwachting en voorbereiding tastbaar en zichtbaar maken. Wij komen bij elkaar in de kerk en vertellen een verhaal over hoe donker het kan zijn zonder licht en we laten zien hoe fijn het is als het licht dan gaat schijnen. Neem dus je zaklantaarntje mee! Na afloop van de viering drinken we nog een kopje koffie/thee en limonade in ’t Trefpunt terwijl de kinderen met licht bezig zijn. Iedereen is welkom, die met zijn (klein) kinderen de sfeer van verwachting voor Kerst wil ervaren. Graag tot ziens a.s. zondag, in de Cosmas en Damianuskerk, Kerkstraat 23, Abcoude.

Wilnis

Passage DRV houdt Kerstviering Onderweg... zijn we allemaal... Met dit thema hoopt Passage De Ronde Venen op 11 december de Kerstviering te houden. Deze avond zal geheel geleid worden door de bekende schrijfster Joke Verweerd. Plaats: Gebouw de Schakel, Dorpsstraat 20 in Wilnis. Aanvang: 20 uur en de koffie staat klaar vanaf 19.30 uur. Er is een boekentafel aanwezig, in de pauze en na afloop zal Joke Verweerd haar boeken signeren. Leden en gasten hartelijk uitgenodigd!

DE GROENE VENEN

Het gaat goed met het AED team De Ronde Venen Onlangs werd het AED team benaderd met de vraag of er behoefte was aan AED defibrillatoren. Namens de opgeheven bewonersvereniging (Westhoek wonen) kreeg het team drie defibrillatoren aangeboden. Met de voorwaarde dat deze drie apparaten zouden komen te hangen in wooncomplexen voor ouderen. Uiteraard heeft het bestuur van het team dit direct opgepakt. Zo’n mooi initiatief mag niet genegeerd worden! Nadat Westhoek was veranderd in Groenwest is de bewonersvereniging Westhoek opgeheven. Het geld dat over was wilde de vereniging graag besteden aan een goed plaatselijk doel. Het ophangen van de defibrillatoren –gesponsord door van Zijtveld elektrotechniek– gebeurde in de complexen Driehuis en Veenstaete in Mijdrecht en de Voogtlaan in Wilnis. Wanneer er in de buurt van deze apparaten een reanimatie gaande is, zal hartslagnu.nl vrijwilligers van het AED-team naar het slachtoffer toe sturen via een SMS, maar er zullen ook vrijwilligers worden gealarmeerd om één van deze AED’s op te halen. Doordat het team nu ‘eigen’ AED’s heeft, kan het de overlevingskans van het slachtoffer vergroten! De vrijwilligers kunnen sneller het slachtoffer reanimeren

en de slogan ‘elke seconde telt’ waar maken. Dat dit succesvol kan zijn, is onlangs gebleken tijdens een eerste oproep bij Argon. Het systeem werkte en slachtoffer is door vrijwilligers met succes gereanimeerd. Het bestuur van het AED team wil de voormalige bewonersvereniging van harte bedanken voor de schenking! Op de foto neemt voorzitter Frank Straathof van het AED-team (rechts) de AED in ontvangst van schenker Aad Kruys. Het AED-team is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar info@aed-derondevenen.nl . Het bestuur van AED team DRV wenst iedereen een fijne kerst en een ‘hart’-stikke goed 2015! Zie ook

www.aeddrv.nl

Ouders op bezoek in de stad ‘San Maria’ Vier maandagmiddagen hebben 8 meisjes deelgenomen aan de naschoolse activiteit ‘speel eens wat anders’ op de Driehuisschool. Op allerlei verschillende manieren mochten zij invulling geven aan de door hun bedachte stad ‘San Maria’. Iedereen had er een andere naam en oefende een beroep uit. Onder de enthousiaste leiding van vakdocent Astrid Millenaar werd er gewerkt aan rol-inleving en samenwerking. Ouders, broertjes, zusjes , opa’s en oma’s werden uitgenodigd om tijdens de laatste les op bezoek

te komen in ‘San Maria’. Zij kregen de rol van toerist en werden rondgeleid door burgemeester Edsilia Koketta. Deze naschoolse activiteit van de Stichting ‘Samen Sterk voor Kinderen’ kreeg een zeer goede beoordeling bij de evaluatie. De meisjes vonden het vooral erg leuk dat zij zelf konden kiezen wat ze gingen spelen, dat het zo afwisselend en leerzaam was. Ook werd genoemd dat het helpt om minder verlegen te worden en dat je zo snel nieuwe vriendinnen maakt.

Bij Raad-Huis makelaardij wordt het vanaf zaterdag 6 december extra gezellig. Dan start de jaarlijkse kerstboomverkoop weer. Een iets uit de hand gelopen grap. “Abcoude en omstreken rekent op ons en onze goede doelen rekenen ook op ons”, aldus Roeland Hillen, eigenaar van het kantoor. “Wij hebben er zin in. Ons team, aangevuld met vaste kerstboomkracht Rein Kroon, staat twee zaterdagen klaar voor u. Even sociaal en maatschappelijk de handen uit de mouwen. Extra denken aan je medemens”, zegt Roeland. Dit jaar gaat de opbrengst o.a. naar ‘WereldOuders’. Zij beheren weeshuizen in Latijns Amerika en zorgen geweldig voor de kinderen. “Ik heb het vorig jaar zelf gezien in Nicaragua en ben zwaar onder de indruk”. Ook heeft Raad-Huis makelaardij

dit jaar een lokaal goed doel nml. ‘Stichting Jongeren Actief’. Gezinnen in De Ronde Venen die het financieel zeer zwaar hebben, worden ondersteund zodat de kinderen kunnen sporten of lid kunnen worden van een of andere hobbyclub. Samen bewegen, spelen of werken met andere kinderen is zó belangrijk. Even afleiding van moeilijke omstandigheden thuis. “Wij voelen ons goed bij deze ondersteuning”. Helpt u mee? Voor het vierde jaar worden topkwaliteit kerstbomen verkocht. “Niet vergelijkbaar met de kwaliteit van de bouwmarkt en bij ons is het veel gezelliger”. U bent op 6 en 13 december welkom vanaf 10 uur voor glühwein, chocomel, oliebollen e.d. en in de tussenliggende week van 12-17 uur op Raadhuisplein 2 te Abcoude.

Kerstmarkt in zorgcentrum Careyn Maria-Oord

Op donderdag 11 december wordt restaurant Brinkzicht van Careyn Maria-Oord tussen 10.00 en 16.00 uur omgetoverd tot een ware kerstmarkt. U kunt dan denken aan: diverse kraampjes met kerstdecoraties, kerststukjes van de scouting Vinkeveen, (kerst)kaarten en sieraden. En aan wat lekkers ontbreekt het zeker niet! Zo kunt u genieten van een warme kop erwtensoep (vanuit De Lionsclub), chocolademelk of vers gebakken wafels. Een deel van de opbrengst komt ook ten goede aan de bewoners van Careyn Maria-Oord. Dus krijgt u ook al zo’n zin in kerst? Kom dan naar de kerstmarkt in

Careyn Maria-Oord! Adres: Herenweg 69 te Vinkeveen. Meer informatie Careyn is een actieve maatschappelijke onderneming die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van onze klanten, jong en oud, gezond of kwetsbaar. Als het nodig is, staan onze vakbekwame en betrokken medewerkers klaar om hulp en ondersteuning te bieden. Samen met andere zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers en buurt- en wijkbewoners. Persoonlijk en altijd dichtbij, want samen werkt het beter. foto hans bongers


DE GROENE VENEN

Soroptimisten weer op Kerstmarkt De Hoef Soroptimistenclub Uithoorn/De Ronde Venen staat op 14 december op de kerstmarkt in De Hoef, met een kraam om geld in te zamelen voor Inloophuis 't Anker. Het inloophuis 't Anker, gevestigd in Mijdrecht, wil mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden een open huis bieden, waar zij, alleen of met anderen, in een rustige sfeer kunnen ontspannen, contacten met lotgenoten hebben, informatie uitwisselen en aan activiteiten deelnemen.

5 december 2014

Sinterklaas bij Argon

De Hoef

Klaverjassen in De Springbok Zaterdag 13 december wordt in de Springbok door biljartclub De Hoef gelegenheid geboden om weer gezellig een kaartje te leggen, deze keer om fraaie kerstprijzen. Aanvang 20 uur. Er zijn dit seizoen acht kaartavonden vastgesteld waarvan er vijf tellen voor de eerste prijs van het seizoen. De volgende avonden zijn op :10 januari 2015 , 14 februari , 14 maart en 11 april. Het waaide en het was koud; perfect weer voor een potje voetbal! De stoere kinderen renden het veld in, op een van de laatste zondagen van het jaar. Het ging er fanatiek aan toe. Wie gaat de wedstrijd winnen? Nadat iedereen een beetje warm gelopen was, kwamen er vanuit onverwachte hoek allemaal Pieten het veld opgerend, die de kinderen kwamen verrassen.

Afgelopen woensdag waren er 2 sinterklaasactiviteiten bij GVM’79. In de middag gingen de kinderen tot 8 jaar lekker pietengymen in gymzaal de Eendracht. Er hadden veel leden aangemeld en ook waren er veel vriendjes en vriendinnetjes mee, die ook weleens van de gezellige GVMsfeer wilden proeven. Iedereen had een nep-kadootje meegenomen waar veel verschillende opdrachten mee gedaan moesten worden. Zoals je pakje in de schoorsteen proberen te gooien of smal dak lopen (over de turnbalk lopen met je nep-cadeau boven je hoofd). Alle kinderen deden goed hun best, want de acropieten kwamen ook! De kinderen mochten in de pauze hun mooiste of moeilijkste trukje aan de acropieten laten zien! Er werden dingen gedaan als staan op 1 been of het maken van een handstand! Natuurlijk hadden de pieten ook kadootjes meegenomen, deze stonden in de kadootjeskamer opgesteld. Alle kinderen mochten van de tafel een kadootje uitkiezen en meenemen naar huis. Na de pauze gingen de acropieten ook mee gymmen! Het was een drukte van belang. Aan het einde van de middag werd er nog een leuke groepsfoto gemaakt met alle deelnemers en de acropieten! Om 17:00 was het de

Kort nieuws

De Soroptimisten verkopen op hun kraam leuke, betaalbare (kerst-) cadeautjes waarvan de opbrengst ten goede komt van het inloophuis. Daarnaast kunnen door de jeugd leuke prijsjes worden gewonnen door mee te doen aan het 'Rudolf' spel. Wij nodigen u van harte uit onze kraam te bezoeken en daarmee het goede werk van het inloophuis 't Anker mede te ondersteunen. Tot 14 december in De Hoef!

Sinterklaasavond en Pietengym bij GVM’79 beurt aan de kinderen vanaf 8 jaar om aan hun sinterklaasactiviteit deel te nemen. Onder leiding van Natasja, Lisanne, Denise en Wendy werd er een ouderwets gezellig sinterklaasspel gespeeld. De 36 kinderen hadden allemaal 3 kadootjes meegenomen en de kinderen werden verdeeld over 3 groepen waarbij natuurlijk iedereen bij een vriendin zat. Er werden 3 rondes gespeeld en de cadeaus gingen alle kanten op! Spannend werd het in ronde 2 waar je als je 1 gooide een kado mocht uitpakken. Er werd hard meegejoeld door de kinderen. Al snel waren er favoriete cadeaus die iedereen probeerde binnen te halen. Met pepernoten, Sinterklaas muziek, chocolaatjes en andere sint lekkernijen was er een heel gezellig sfeertje. Uiteindelijk gingen alle kinderen met een lach op hun gezicht en 3 cadeautjes naar huis! Naast deze Sintactiviteiten die GVM voor hun eigen leden organiseert, verhuurt GVM’79 ook een aantal leuke acropieten om u op 5 december de kadootjes te brengen! Er is 1 acropiet die de hele middag nog vrij heeft op 5 december, misschien wilt u deze knotsgekke piet nog wel inhuren?? Kijk snel op de website van GVM voor meer informatie.

5

Na de wedstrijd stonden alle kinderen en hun ouders vol verwachting in de kantine. Natuurlijk kwam Sinterklaas; in zijn grote boek stonden aardig wat namen! Het was de Sint opgevallen dat er erg veel jongens bij Argon de voornaam Milan hebben. Toen hij hen vroeg allemaal naar voren te komen, stond het meteen flink vol. Na een liedje en een hand

vol pepernoten, was het de beurt aan kinderen met de voornaam Jayden. Ook die mochten Sinterklaas verblijden met een mooi liedje. Ook de andere kinderen mochten naar voren: Floris, die geblesseerd was aan zijn hand, en Jelle, die alleen maar aan voetbal dacht en niet meer aan zijn schoolwerk. En ook Mark. Hij is keeper en zijn idool is Manuel Neuer. Sinterklaas spreekt de hoop uit dat hij het nog ver zal gaan schoppen. Als afsluiting worden er nog een aantal liedjes gezongen. De kinderen en hun ouders zongen uit volle borst mee. De kinderen wilden Sinterklaas nog niet helemaal laten gaan. Foto’s en knuffels volgen. Helaas, Sint moest naar een volgend bezoek. Kinderen en ouders stappen de kou weer in.

Brugklas Vinkeveen wandelt €828,35 bij elkaar

De Hoef

Klaverjassen bij HSV Zaterdag 6 december is er weer klaverjassen in de sportkantine van HSV. Aanvang 20 uur. Er worden 3 giffies gespeeld daarna is er een leuke tombola met mooie prijzen.

Mijdrecht

Bingo bij toneelvereniging O.K.K. Dinsdagavond 9 december is er weer bingo bij toneelvereniging O.K.K. Er zijn mooie prijzen te winnen. Hoofdprijs is een gourmetstel met daarbij een waardebon van 100 euro aan boodschappen. De bingo zal gehouden worden in het Veenweidebad, Ontspanningsweg 1 te Mijdrecht. Aanvang 19.45 uur. Loten kosten 50 cent per lot.

Mijdrecht

Kerst Bingo bij Argon

Tijdens de projectweek op het VeenLanden College Vinkeveen had de brugklas het thema ‘water’. Het werk van Simavi bleef hierbij niet onopgemerkt. Simavi zet zich onder andere in voor toegang tot veilig drinkwater en wc’s, zodat de bevolking in de ontwikkelingslanden niet ziek wordt. Samen met lokale partners bouwen zij waterputten, pompen en latrines. En ze geven voorlichting over hygiëne. Lokale vrijwilligers leren kinderen hoe belangrijk het is om je handen te wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest. Hierdoor neemt niet alleen het sterftecijfer af, maar zijn mensen ook minder vaak ziek en hoeven ze hun behoefte niet meer in het openbaar te doen.

Vrouwen en kinderen in veel ontwikkelingslanden moeten dagelijks soms 60 % van hun tijd besteden aan het halen van water, in plaats van werken of naar school gaan. Gemiddeld lopen zij zes kilometer voor water.

Vinkeveen

niseren op 13 december voor u een muzikale avond. Het programma biedt u afwisselende koor- en samenzang, muzikale intermezzo’s en een korte Kerstmeditatie door ds. Veerman. De hervormde Kerk is open om 19:10 uur. Aanvang 19:30

Kerst met Concordia en Hiddai Brassband Concordia en Chr. Gemengd koor Hiddai uit Wilnis orga-

De brugklas in Vinkeveen heeft ervaren hoe het is om zes kilometer te lopen met zes liter water in hun schooltas. Ze liepen niet onder een brandende zon, maar met dikke jassen en laarzen door de polder. Warm kregen ze het wel van dit klusje. Zij hebben zich laten sponsoren en vandaag bleek dat zij met hun actie € 828,35 hebben opgehaald. Dit bedrag is overgemaakt naar Simavi.

Op 12 december organiseert de Lijnkijkers de maandelijkse bingo in de kantine van sport vereniging Argon. Deze maand is het thema ‘Kerstfeest’. De hoofdprijs is 150 euro aan cadeaubonnen te besteden bij Albert Heijn. Voor iedere deelnemer is er een klein Kerstcadeautje. Zaal open 19 uur, aanvang 20 uur, en natuurlijk is het eerste kopje koffie weer gratis. Met uw deelname steunt u de jeugd van Argon.

Wilnis

Kerstviering bij Passage 10 december a.s. is de kerstviering van Passage afd. Wilnis. De heer A. Hendriksen uit Oosterbeek laat gedeeltes uit Bach’s Weihnachtsoratorium horen en hij geeft hierover uitleg. Locatie: De Schakel, Dorpsstraat 20 te Wilnis. Aanvang 20 uur. Gasten zijn van harte welkom!

uur (tot ca. 20:45 uur). Het adres is Herenweg 203, Vinkeveen. Toegang is gratis, er is een collecte voor de onkosten. Na afloop is er koffie en warme chocolademelk.


6

5 december 2014

DE GROENE VENEN

CASA DI CARIN

Door Carin van Kouwen

Conincksmeer 63, Vinkeveen Het prachtige huis aan de Conincksmeer 63 in Vinkeveen is pas net op de markt en ik mag er nu al komen binnenkijken. Een buitenkansje, zo zou blijken. Maar daar wist ik nog niets van toen ik door de gezellige wijk kwam aanrijden. Ik had mijn auto makkelijk op het pad voor het huis kwijt gekund. Maar schuin aan de overkant is een parkeerterreintje met voldoende plek. De woning is de linkerhelft van een twee-onder-een-kapper, oftewel half-vrijstaand in makelaarstermen. Links naast de woning loopt een wandelpad naar achteren, en omhoog richting Ringdijk. Ik word hartelijk ontvangen door de bewoners, die hier ruim 21 jaar met veel plezier wonen. Nu de kinderen fasegewijs het ouderlijke nest verlaten, wordt de woning iets te groot. Hoe groot wordt mij pas echt duidelijk tijdens de rondleiding. Die begint in de ruime U-vormige woonkamer, die aan de achterzijde is uitgebouwd met een lichte serre met een ruime en knusse zithoek en een moderne keuken, voorzien van alle apparatuur, waaronder inductiekookplaat. De hele kamer is voorzien van plavuizen met vloerverwarming. Aan de voorzijde van de woning bevinden zich de gezellige televisiehoek met open haard (gas) en het eetgedeelte. Door de schuifpui beland je in de enorme achtertuin van 110 m2, die grotendeels is onderheid, en is voorzien van een verhoogd terras met overkapping waar je van het vroege voorjaar tot het late najaar heerlijk uit de wind zit. Hiervandaan is goed te zien hoe de serre is uitgebouwd, het balkon op de eerste verdieping is verbreed en dat alle kozijnen en boeidelen zijn voorzien van onderhoudsarm kunststofmateriaal. Via een tuindeur kom je op het wandelpad dat uitkomt op de Ringdijk. Hier vandaan is het maar een kort stukje varen naar De IJsbeer

en kun je via De Heul zò door naar de Vinkeveense Plassen. We lopen terug naar binnen, waar we van de keuken in de bijkeuken komen. Eigenlijk doet de term bijkeuken de ruimte geen eer aan, want hij is zeer groot en is ook voorzien van plavuizen en vloerverwarming. Er staat een joekel van een Amerikaanse koelkast en achter een schuifkast bevinden zich nog een koelkast en vriezer en de was-/droogcombinatie. De ruime bijkeuken is in feite de voormalige garage, wat de afmetingen ook verklaart. Toch is er nòg een verrassing. Er wordt een vlizotrap naar beneden getrokken, die toegang geeft tot een werkelijk enorme berging die boven de gehele ruimte doorloopt. Aan de achterzijde van de bijkeuken loop je een ruime schuur in, waar plaats is voor fietsen, tuinstoelen en -kussens, enz. In de hal is een garderobe, meterkast en toilet. Via een robuuste trap in de woonkamer lopen we naar de eerste verdieping waar we terecht komen op een ruime overloop, die toegang geeft tot een slaapkamer met toegang tot het balkon, een master bedroom met aangrenzende inloopkamer. Dit was voorheen een aparte slaapkamer en kan eenvoudig ook weer als zodanig

worden gerealiseerd. Hier vind je ook een zeer ruime badkamer met ligbad, tweede toilet, ronde douchecabine, dubbele wastafel en ronde lichtkoepels, die extra daglicht binnenlaten. Ook deze ruimte is voorzien van vloerverwarming. De zolderverdieping herbergt twee ruime slaapkamers met bergruimte en dakramen met een mooi uitzicht over de Ringdijk. En (opnieuw) een ruime berging, waarin zich de CV-combiketel bevindt. Dit is echt een hele bijzondere woning! Schitterend gelegen in een vriendelijke buurt, met alle voorzieningen binnen handbereik. De bewoners hebben de woning, die al super degelijk was, met veel smaak laten verbouwen en opknappen. Zowel binnen als buiten is alles voortreffelijk afgewerkt, en de gelukkige nieuwe eigenaar hoeft hier straks alleen maar zijn verhuisdozen uit te pakken, want de staat van onderhoud is perfect. Afstand tot: Supermarkt N201 Bushalte Basisschool Sportcomplex

Met ons kunt u veilig de donkere dagen in • 1 alarmsysteem • 1 draadloze ontvanger • 1 codebediendeel • 1 Accu 12 volt 7 ampere • 1 bedraad magneetcontact • 1 draadloos magneetcontact • 2 bewegingsmelders draadloos • 1 sirene 100 decibel • 1 handzender

Compleet geleverd en gemonteerd in de regio voor

• 1 GRATIS handzender

€ 999,00 Inclusief BTW en montage. Deze aanbieding is geldig tot 31 januari 2015.

Communicatieweg 9-7, 3641 SG Mijdrecht Tel.: 0297-255235, www.homan-beveiliging.nl

Uw beveiligingszorg is onze uitdaging!

Aantal km: 0,6 1,4 0,5 0,75 1,5

Facts & Figures Conincksmeer 63, Vinkeveen Vraagprijs € 435.000,- k.k. Perceeloppervlakte: 272 m2 Woonoppervlakte 162 m2 Inhoud: 475 m³ 6 kamers (4 slaapkamers)

Makelaardij Witte Herenweg 167 3645 DK Vinkeveen Tel: 0297 263 219 www.makelaardij-witte.nl


DE WEEK IN BEELD

DE GROENE VENEN

5 december 2014

7

Afgelopen weekend was het een drukte van belang tijdens het kunstweekend: “Herinneringen aan Simon Sint.” Op beide dagen liep het storm. Er werden dierbare herinneringen uitgewisseld en de aquarellen, die van een uitzonderlijke kwaliteit waren, vonden gretig aftrek. Ankie Sint was verbaasd over al die belangstelling. Peter en Truus Groot hadden Ankie in het zadel geholpen om alles vakkundig in te lijsten en niet zonder succes. Voor herhaling vatbaar was de eindconclusie want Galerie Boven Verwachting was een compleet visitekaartje tot ieders verbazing!

Maandagmorgen heeft het arrestatieteam van de politie een inval gedaan bij een woning aan de Herenweg. Een woordvoerder van de politie verklaarde dat het ging om een oefening. Er werd dus niemand aangehouden. foto peter bakker

Daags voordat de Sint een bezoek brengt aan obs De Eendrachtin Mijdrecht worden er overal door het pand pieten gesignaleerd… Slapende pieten, kleine piet- jes en grote stoere pieten die even ‘chillen’ in de gezellige huiskamer die voor hen speciaal is ingericht in de hal. Overal laten zij een spoor van pepernoten en kleine traktaties achter. Het zijn spannende tijden op de Eendracht! Alle leerlingen zien vol verlangen uit naar het moment dat de Sint weer voet zet op het schoolplein!

Vorige week vrijdag is een auto in het water gereden langs de N201 ter hoogte van Hotel Mijdrecht. De bestuurder had de auto even op het fietspad gezet en was uitgestapt. Ze was vergeten de handrem erop te zetten. Ook stond de auto niet in de versnelling, waardoor hij ging rollen. De auto liep veel blikschade op. foto peter bakker

Vrijdag 28 november hebben de groepen 1, 2 en 3 van de Driehuisschool een bezoek gebracht aan Sinterklaas in het Catharijne Convent in Utrecht. Daar is de tentoonstelling het “Huis van Sinterklaas” met mooie illustraties van Charlotte Dermatons. De kinderen namen een kijkje in de slaapkamer van Sinterklaas en mochten helpen zijn bed op te maken. Daarna werden er cadeautjes uit de zee gevist. Toen dat allemaal gedaan was, mochten de kinderen rondkijken in de werkkamer van Sinterklaas. Tot hun grote verrassing was Sinterklaas zelf aanwezig en mochten zij een praatje met hem maken. Een zeer geslaagd bezoek!

Zondag is de politie bijna de hele middag bezig geweest met het oprollen van een hennepkwekerij bij een groot vrijstaand huis aan de Verfmolen in Mijdrecht. De eigenaar van de woning had de woning verhuurd. Omdat hij gebeld werd dat er waterlekkage was, ging hij polshoogte nemen. Eenmaal in de woning trof de man een hennepkwekerij aan met ruim 700 planten. Twee ruimtes waren al leeggehaald. De politie heeft de kwekerij ontruimd. Er is nog niemand aangehouden. foto peter bakker

Donderdagavond rond 20.30 uur is er een gewapende overval gepleegd op Cafetaria Adelhof aan de Prinses Margrietlaan in Mijdrecht. Volgens een woordvoerder van de politie raakte er niemand gewond. De politie heeft een Burgernetbericht verspreid. Er wordt uitgekeken naar een man met een grijze muts, mogelijk een bivakmuts. Hij is ongeveer 1.75 tot 1.80 meter lang, droeg zwarte kleding en heeft een opvallend zware stem. De politie gaat er vanuit dat de verdachte een geldbedrag heeft buitgemaakt. foto peter bakker


8

5 december 2014

Familieberichten

DE GROENE VENEN

Genoten van mijn lieve gezin Genoten van allen die mij dierbaar zijn Genoten met een lach Genoten van bijzondere momenten Ik had er graag nog wat langer bij willen zijn maar het is zoals het is. Martin

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen

Omringd door zijn gezin, waarvan hij zoveel hield, is rustig ingeslapen mijn lieve man en onze geweldige vader

Uitvaartverzorging

Martin van Tol

Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126

* De Kwakel, 16 maart 1961

† Mijdrecht, 3 december 2014

Dankbaarheid verandert het verdriet van de herinnering in stille vreugde

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Corry van Tol - Straathof Patrick Gary

Liefde Aandacht Respect

Uitvaartbegeleiding "Waar u ook verzekerd bent, u bent vrij in de keuze van uw uitvaartondernemer"

Miranda van Gelderen 06-23367997 Brenda Stork 06-15442046 www.charonuitvaart-abcoude.nl

“Het is goed zo” Dankbaar dat aan een lange tijd van lichamelijke ongemakken een eind is gekomen, willen wij U laten weten dat na een kort ziekbed helaas is overleden mijn zus en onze tante

Koraal 7 3643 BA Mijdrecht Martin is thuis, waar vanaf donderdag tot en met zondag van 16.00 - 17.00 uur gelegenheid is om afscheid te nemen. Op maandag 8 december is er om 19.00 uur een avondwake in de H. Johannes de Doper kerk, Driehuisplein 1 in Mijdrecht, waarna er gelegenheid is tot condoleren in het parochiecentrum. De viering ten afscheid zal worden gehouden op dinsdag 9 december om 10.30 uur in bovengenoemde kerk. Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in 't Oude Parochiehuis, Bozenhoven 152 in Mijdrecht. De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

Maria Aletta Wintershoven Rietje

* 8 september 1927

† 25 november 2014 Tiny Brons - Wintershoven Neven en Nichten

Correspondentieadres: C.M. Brons-Wintershoven Kerkstraat 30 1391 HC Abcoude Volgens de wens van Rietje heeft de crematie in besloten kring plaatsgevonden.

Een voor allen, allen voor Een Wij verliezen een bijzonder Erelid van onze vereniging

Chris Christianus Johannes Fransiscus Woerden Wij wensen Ann, Frans, Claudia, Michael en alle andere nabestaanden heel veel sterkte met dit plotselinge verlies Alle (ere-) leden van de Vrijwillige Brandweer Mijdrecht

Informatiebijeenkomst Zorg en ondersteuning De gemeente De Ronde Venen houdt maandag 15 december een informatiebijeenkomst over de veranderingen in de zorg, ondersteuning, jeugdhulp en werk en inkomen. Drie deskundigen vertellen over de belangrijkste veranderingen, waarbij de aanwezigen vragen kunnen stellen. Aansluitend vindt een informatiemarkt plaats. Per 1 januari 2015 neemt de gemeente een aantal taken over van de rijksoverheid op het gebied van zorg, ondersteuning, werk en inkomen. Wie wil weten wat er gaat veranderen en wat dat voor consequenties heeft, is van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 – 21.30 uur in het gemeentehuis van De Ronde Venen (inloop met koffie/ thee vanaf 19.15 uur). In verband met de ruimte in de zalen wordt aanmelding via communicatie@derondevenen.nl op prijs gesteld. Via dit mailadres

kunnen ook vragen worden ingediend die de deskundigen op 15 december zullen proberen te beantwoorden. In verschillende ruimtes kunnen de bezoekers meer informatie krijgen over de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen over specifieke persoonlijke situaties of om een afspraak te maken voor een vervolggesprek.


DE GROENE VENEN

5 december 2014

9

Zaterdag 29 november was sluitstuk van meer dan geslaagde actie

"Sint voor ieder kind"

“Het feit dat ik zelf nog al wat ongebruikt speelgoedhuis had, is uiteindelijk de reden geweest om met de “Sint voor ieder kind actie” te beginnen. Zeker toen ik wist dat de voedselbank nog geen initiatieven had ontwikkeld kinderen van ouders die op het echte minimum moeten leven ook een leuk sinterklaasfeest te bezorgen. Maar liefst 50 gezinnen hebben we kunnen bereiken. Ieder gezin kreeg een zak vol cadeautjes overhandigd. Hartverwarmend en fijn om te doen,” aldus initiatiefneemster Danielle Jeanson van Optie 1 in Mijdrecht. “In de weken voorafgaand aan de actie werden we in de winkel overladen met speelgoed. Klanten brach-

ten de meest mooie spullen waaronder ook veel nieuw speelgoed. Ook bij Optisport

leverden klanten massaal speelgoed in voor deze actie. Na het inzamelen begon het verdelen. Fantastisch dat Zideris Mijdrecht daarna alles heeft ingepakt.

Een e n o rm e k l u s , want we hebben het echt over honderden cadeaus.”

Een mooie kerst voor Jorick en zijn familie, zou dat niet geweldig zijn? Op 7 juli 2013 veranderde het leven van Jorick Brosky en zijn familie en vrienden voorgoed. Hij bracht de middag door bij Klinkhamer, het ontmoetingspunt voor alle Rondeveense jongeren tijdens de zomer. In de namiddag dook hij in het water van de Vinkeveense plassen waar een zandbankje er vermoedelijk voor zorgde dat hij een dwarslaesie opliep. Hierdoor raakte hij bijna volledig verlamd. Met steun van zijn familie, vrienden en een medisch team is Jorick dankzij zijn enorme vechtlust nu zover dat hij zijn nek weer zelf rechtop kan houden en zijn armen weer kan bewegen. Maar hij wil meer! Jorick heeft als doel een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Zijn droom is zoveel mogelijk voor zichzelf te kunnen zorgen, het liefste zou hij een baan hebben, zodat hij ook financieel onafhankelijk kan zijn. Want met een uitkering, denkt Jorick, is daar weinig kans op. Zijn jongensdroom: werken bij de Landmacht is dan wel niet meer haalbaar, maar wellicht zijn er andere mogelijkheden. Zijn revalidatie komt op de eerste plaats maar daarnaast wil hij graag aan de slag met zaken die zijn kansen om een baan te vinden, kunnen vergroten. Zijn familie probeert met inzamelingen en acties zoveel mogelijk geld te sparen om Jorick te ondersteunen bij zijn doel. Er zijn bijvoorbeeld medische behandelingen in het buitenland mogelijk, waarvan bekend is dat ze verbetering geven. De zorgverzekering vergoedt dergelijke kostbare behandelingen niet. De oude voetbalclub van Jorick sv Argon organiseerde in samenwerking met CSW in juni van dit jaar een succesvol Jorick Brosky toernooi waaraan 14 teams meededen. De oude middelbare school van Jorick, het VeenLanden College, gaat zich tijdens de komende kerstperiode sterk maken voor Jorick en hem helpen zijn doel een beetje dichterbij te halen. Leerlingen en personeel van het VeenLanden College bereiden daarom acties

voor, klassikaal of individueel. In ieder geval worden er lege flessen en oude mobieltjes ingezameld. Die kunnen ingeleverd worden bij de conciërges van de school. De ondernemende leerlingen van het VLC kunnen ook zelf acties bedenken en uitvoeren. De school heeft een bankrekening geopend voor Jorick waarop donaties kunnen worden gestort. Het banknummer is: NL08 RABO 0392 3511 37 ten name van het VeenLanden College Mijdrecht onder vermelding van Jorick Brosky. Bij de oudergespreksavonden op 8, 10 en 11 december zullen er tevens collectebussen staan, waarin ouders een donatie kunnen doen voor Jorick. Jorick wordt binnenkort ook nog op school verwacht, hierover volgt later meer info. Laten we er met elkaar een mooie kerst van maken voor Jorick en zijn familie, zou dat niet geweldig zijn?

Lieve Ma van harte gefeliciteerd met je 65ste verjaardag

Daniëlle vervolgt: “Voor ieder gezin was er een goed gevulde zak voor pakjesavond. Als afsluiting was er een ontmoeting bij Optikids in Mijdrecht met Sinterklaas, die zijn entree maakte in een takelwagen, en zijn pieten. De kinderen zongen onder begeleiding van een echte DJ sinterklaasliedjes en kregen allemaal een heerlijke chocoladeletter. De ouders namen de zakken in ontvangst en daarmee was de actie geslaagd.” Daniëlle wil graag iedereen bedanken voor het laten slagen van deze actie, niet alleen klanten van Optie 1 maar ook veel ouders van school,

vrienden en bekenden die massaal speelgoed brachten. “Natuurlijk was er meer nodig dan alleen speelgoed. Daarvoor vonden we medewinkeliers en bedrijven bereid om mee te helpen. Vandaar ook een speciale dank aan: Zideris Mijdrecht, AH Abcoude voor alle zakken pepernoten en de meer dan 100 chocoladeletters, Bart Smit Mijdrecht, Trendlounge Abcoude, Imtech, Sinterklaas en zijn vier pieten, Autobedrijf Jos Priem uit Vinkeveen, DJ Wilfred Belles, Arjan Demers van Optisport, de familie Dijkhorst en een speciale dank aan Richard Jeanson voor alle hulp.”

Workshop Kerststuk maken in Abcoude Op 9 december en 16 december a.s. worden er in het Paviljoen van ‘t Fort in Abcoude twee leuke kerstworkshops georganiseerd. Onder professionele begeleiding kunt u tijdens de workshops een prachtige kerststuk maken. Twee professionele bloemenarrangeurs van het bedrijf 20NU zullen op beide avonden de deelnemers creatief begeleiden zodat iedereen aan het eind van de avond naar huis gaat met een prachtig eigen gemaakt kerststuk. Dus zoek je nog een leuk eindejaarscadeau of wil je een prachtig kerststuk op je mooi gedekte tafel, en tegelijkertijd een goed doel steunen? Bel of mail dan voor deelname aan een van de workshops. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting Dolphins for Davey uit Abcoude, die zich inzet voor meervoudig gehandicapte kinderen uit de gemeente De Ronde Venen. Deelname aan een van de workshops kost € 40.-, p.p., incl. alle materialen en twee consumpties per persoon (koffie/ thee/fris). Beide avonden starten om 19.30 uur en duren tot ca. 22 uur. Maximaal 40 personen kunnen deelnemen per avond, vol=vol. Reserveren kan via 06-24893191 of per email naar dolphinsfordavey@gmail.com. Kijk voor meer informatie

op www.dolphinsfordavey.nl. De aankomende maanden organiseert de Stichting nog vele andere leuke activiteiten zoals een Valentine’s diner op 12 februari 2015 en een oergezellige Hollandse avond met bekende Hollandse artiesten in maart 2015.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Pa, Jielis, Diana, Stijn en Esmee Diane, Maarten, Lars, Finn en Isa Annette, Bas, Indy en Ryan

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


10

5 december 2014

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week een gesprek met zangeres en actrice Maud Mulder die dit seizoen de rol van Sneeuwwitje vertolkt in de gelijknamige kindermusical (4+).

Kindermusical Sneeuwwitje

‘Via de kindermusicals vond ik de opening om liedjes te schrijven’ Je speelde al eerder in kindermusicals, waaronder De Gelaarsde Kat, Doornroosje, Roodkapje en Thomas de Locomotief. Is het een bewuste keuze om in dit genre musicals te spelen? “Ja. Sinds ik in Roodkapje heb gespeeld (seizoen 2008, red.) is mijn werk en leven meer richting kinderen verplaatst. Samen met mijn vriend heb ik ook een dansschool voor kinderen in Amsterdam. Op het podium en daarnaast ben ik met veel kinderprojecten bezig.” Het is een heel ander genre dat de popdingen die je voorheen deed. “Toen ik aan Roodkapje begon dacht ik dat het leuk was als uitstapje, maar hierna vond het ik al snel heel erg leuk. Toen ik opnieuw de kans kreeg om in dit genre theaterproducties te spelen heb ik dit meteen gedaan. Ik vind het erg leuk om in deze musicals te spelen, met het team van acteurs Geert Hoes (stoere jager in Sneeuwwitje, red.), Sandra Dijkstra en Michael van

Hoorne (eerder in Doornroosje en Assepoester, red.) met wie ik ook andere musicals heb gemaakt. Als team zijn we heel erg betrokken bij het product. Het is niet: in/uit klokken, ik doe mijn dingen, zet mijn pruik af en ga naar huis.” Vond je het ook leuk omdat je voor Roodkapje liedjes mocht schrijven? Je schreef de muziek van het liefdesduet ‘Mijn hart’, maar ook teksten voor Kinderen voor Kinderen en de meidengroep Kus. Geeft dit genre je de kans om je te laten gelden als componist? In de popwereld hebben andere liedjesschrijvers altijd nummers voor je geschreven, waaronder je eerste single ‘Zoals je naar me kijkt’ die geschreven werd door John Ewbank in 2004. “Ja! Ik vond het heel leuk dat ik voor Roodkapje, waarin ik zelf speelde, iets mocht schrijven. Ik ben altijd, voor mezelf, bezig geweest met schrijven van (pop)liedjes. Via

de kindermusicals vond ik de opening om liedjes te schrijven. Tegenwoordig ben ik, naast het acteren, bezig in schrijfsessies voor popliedjes. Ook in het buitenland. ’s Avonds ben ik ook actief met optredens met popbandjes en een koor. In de avonduren kan ik mijn popfantasieën beleven (lacht). Ik hoop dat ooit een wereldster, zoals Kate Perry, mijn liedjes oppikt.” Goed te horen dat je nog met popmuziek bezig bent. Veel mensen zullen misschien denken: Maud zit in kindermuscials, haar popcarrière is wel voorbij. “Ik heb het altijd leuker gevonden om in de studio dingen te creëren, dan perse op het podium te willen staan.” Zit er een rode draad in de manier waarop je de rollen in Roodkapje, Doornroosje en De Gelaarsde Kat hebt gespeeld? De verhaallijnen en karakters lijken op elkaar. “De rol in de Gelaarsde Kat was

Wethouder Spil verricht opening project in Museum De Ronde Venen

Eeuwenoude manuscriptkaart De Ronde Venen duikt op

Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en Museum De Ronde Venen presenteren op 12 december het jaarprogramma rond de manuscriptkaart uit 1782 die zij in bruikleen hebben gekregen. De officiële aftrap wordt verricht door wethouder van De Ronde Venen Erika Spil.

Activiteiten Om zoveel mogelijk mensen bij de kaart en het project te betrekken, organiseren het Museum en het Regionaal Historisch Centrum activiteiten in samenwerking met lokale verenigingen en organisaties. Zo komt er een fietstocht voor kinderen van lokale scoutingverenigingen, waarbij ze een route fietsen langs karakteristieke punten op de kaart.

‘Maud goes classic’. Leuk om te horen! Hoe moeilijk was het omschakelen naar deze stijl? “Dat was best een uitdaging. Het is heel leuk om naast pop ook klassiekachtige liedjes te zingen. Mijn familie zei: ‘Waar heb je dat geleerd? We hebben je nog nooit zo horen zingen.’ Ik kwam verrassend uit de hoek. Veel mensen dachten dat ik aan het playbacken was (lacht).”

Op vrijdagmiddag 12 december vindt in Museum De Ronde Venen de start plaats van de activiteiten die georganiseerd zullen worden rondom de unieke handgetekende kaart. Wethouder van Cultuur van De Ronde Venen Erika Spil zal hierbij aanwezig zijn om de officiële

lancering te verrichten. Deze maand zal een crowdfundingcampagne van start gaan op www.voordekunst.nl, waarmee het museum en het RHC geld inzamelen om het project te realiseren en om zo de manuscriptkaart uit 1782 in 2015 opnieuw op de kaart te zetten.

www.sneeuwwitjedemusical.nl foto nick van ormondt

Vrijdagavond 12 december is het traditionele kerstconcert in Zangstudio Rotschild. Diverse zangstijlen komen aan bod. Jazz, filmmuziek en klassiek staan op het programma.

Totaal komen er twaalf zangstukken aan bod. In allerlei stijlen en variaties. Volgens De Haan krijgt de Fotoclub Fotoworkshop De Ronde Venen maakt foto’s van mooie locaties op de kaart, die deel uit gaan maken van een tentoonstelling. En om de kaart te behouden, wordt deze gedigitaliseerd en is er een reproductie gemaakt.

Sneeuwwitje is 21 december (om 15:00 uur) te zien in Schouwburg Amstelveen.

Sfeervol kerstconcert in Zangstudio Rotschild

Greetje de Haan, zangdocente bij Rotschild, heeft een gevarieerd programma samengesteld. “Ik open het concert zelf met de kerstklassieker Cantique de Noël van Adolphe Adam en zing een aantal duetten. Onder andere een pakkend jazznummer en ook het wereldberoemde White Christmas van Bing Crosby wordt vertolkt. Andere vocalisten die aan mijn zangstudio zijn verbonden treden eveneens op. Zij zingen onder andere Gabriella’s Song uit de film As It Is In Heaven en kerstnummers van Claudia de Breij en Henry Purcell, de zeventiende-eeuwse Engelse barok componist.”

De kaart van De Ronde Venen werd gemaakt door landmeter Gerbrand Praalder van het Hof van Utrecht. In 1782 waren er nog geen luchtfoto’s of GPS, dus het was een jarenlange klus. Vaak vergaan handgetekende kaarten in de loop der jaren, maar deze dook circa tien jaar geleden in een Utrechts antiquariaat op. Nu hebben de eigenaren, de erven van Wim Nienhuis, hem in bruikleen gegeven aan RHC Vecht en Venen en Museum De Ronde Venen. Het archief en museum starten een onderzoek naar de kaart, want er is nog maar weinig bekend over de achtergrond ervan. Wie gaf de landmeter bijvoorbeeld de opdracht voor het maken van de kaart? En van wie zijn de familiewapens die op de kaart staan afgebeeld? Dit en meer zullen het RHC en het museum de komende tijd onderzoeken.

stoerder, de muziek van die musical was soul-achtig. Mijn rollen in Doornroosje en Roodkapje leken op elkaar, in allebei de musicals zaten popliedjes. Sneeuwwitje is veel klassieker, zoet en Disneyachtig, ook wat betreft de muziek.”

avond een speciaal hoogtepunt dat alles te maken heeft met de naderende kerst: “De Zangstudio is net als vorig jaar helemaal in kerstsfeer gebracht en deze speciale avond zal inderdaad een harmonieus einde krijgen. Hoe dat ingevuld gaat worden hou ik nog even voor mezelf,” knipoogt de Mijdrechtse zangpedagoge. Het kerstconcert duurt ongeveer twee uur en begint om 19.30 uur. Het kost € 7,50,- per persoon, inclusief een drankje en hapje. (Kinderen € 5,-). Kaarten zijn nog beschikbaar en via e-mail of telefonisch te bestellen: gretele.rotschild@gmail.com (06-20743560). Studio Rotschild, Bozenhoven 128A, Mijdrecht.


DE GROENE VENEN

5 december 2014

Leuke verrassende Kerstworkshops bij Peploen IVN Vogelexcursie Net als de afgelopen jaren heeft Peploen in Vinkeveen weer een aantal leuke kerstworkshops in petto. Workshops waarbij u in eerste instantie zult denken 'dat ziet er gaaf uit, maar dat kan ik niet'. Maar niets is minder waar. U kunt veel meer dan u denkt! Met een beetje hulp, tips en aanwijzingen zult u later versteld staan van uw eigen prestatie. Wilt u met vriendinnen, collega’s of familie nog iets leuks doen in de maand december, dan zijn deze workshops een echte aanrader. Gezellig en ongedwongen, wat wilt u nog meer in deze drukke tijd. Bovendien gaat u naar huis met een ‘kunstwerk’ dat niet iedereen in huis heeft. Geen gewoon standard kerststukje, maar iets unieks dat daarnaast ook nog door uzelf gemaakt is. Kosten €30,- / €35,- (prijzen zijn inclusief alle materialen, koffie/thee en wat lekkers) Volop keuze Er is genoeg te kiezen. Zo kunt u

een vrolijk ‘Eland’paneel maken, een ‘nostalgisch’ doek versieren, een Dikke Dame in kerststijl schilderen of een Elandkop beplakken met decoupagepapier. Stuk voor stuk leuke, aparte workshops. Op www.peploen.nl staan de voorbeelden, zodat u alvast kunt zien hoe het er ongeveer uit gaat zien en hoe leuk het uiteindelijke resultaat gaat worden. De workshops vinden plaats op 10, 12, 16, 18 en 19 december. In overleg kan er ook gekozen worden voor een andere datum. Aanmelden via info@peploen, facebook of via 06 50 550 581.

Op zaterdag 6 december vindt de laatste -korte-vogelexcursie plaats van 2014. Deze keer wordt voert de wandeling over Klarenbeek, het natuurterrein achter het AMC, tussen het spoor en de Abcouderstraatweg. Het is een afwisselend gebied met kleine landschapselementen, zoals rietmoeras, knotwilgen, struweel, hooiland en poelen. Hier komt het oudhollandse cultuurlandschap, zoals dat in de 11e tot en met 16e eeuw in deze omgeving is ontstaan, weer tot leven. De plas is zeer geliefd bij veel vogelsoorten als wintergast zoals: smient, krakeend, kuifeend, wilde eend en tafeleend. Verzamelen om 8.30 bij de parkeer-

Kort nieuws Sta Sterktrainingen weer van start

plaats van de begraafplaats in Wilnis aan de Ir Enschedeweg. Vertrek naar Abcoude om 8.45. Deelnemers uit Abcoude verzamelen op de parkeerplaats tegenover het golfterrein, aan de Abcouderstraatweg, om 9.00, alwaar de wandeling begint en tot 12 uur duurt. Aanmelden is niet nodig. Neem wel een kijker mee. Informatie: G. Walen, 0294-284850.

Kerstmarkt Vinkeveen op zaterdag 13 december Op het sfeervol verlichte parkeerterrein achter Dorpshuis De Boei in Vinkeveen wordt zaterdag 13 december van 13 tot 18 uur de Kerstmarkt gehouden. Er zijn continu optredens van koren en muziekkorpsen die nostalgische, maar ook hedendaagse kerstliederen ten gehore brengen. De welbekende Dickens stijl zal zeker niet ontbreken. En uiteraard zijn er diverse kramen met woonideeën, kerstartikelen, kerstcadeaus, workshops, sierraden, mutsen, sjaals, handschoenen en etenswaren zoals beenham, poffertjes, wafels, etc. Er staat een prachtige zweefmolen voor de kinderen. Er zijn nog kramen beschikbaar. Nog een kraam huren: bel 06-54934939. P R O G RA M MA 13.00 uur - Opening Kerstmarkt en Viribus Unitis zingt op de markt 13.30 uur - Musicalkoor ‘De Regenboog’ 14.00 uur - Scrooge 14.20 uur - Soulkoor D-Fine en Scrooge maakt kerstfiguren van ballonnen op de markt 15.00 uur - Concordia 15.30 uur - ROM Koor zingt in Dickens kleding op de markt 16.15 uur - ROM Koor zingt in Dickens kleding op het podium 16.30 uur - Koor Eigen Wijs 17.00 uur - Da Capo’s Popkoor 17.30 uur - Trekking loterij 18.00 uur - Sluiting Kerstmarkt

Speelman & Speelman in Theater Piet Mondriaan

Try-out cabaretvoorstelling ‘Lach het weg’ “Alleen muziek en humor kunnen ons redden”, is het standpunt van de broers Daan en Joost Speelman. Hun vorige programma ‘Optimisten’ werd in 2013 genomineerd voor de Neerlands Hoopprijs. Nu zijn ze terug in het theater met ‘Lach het weg’, een programma vol mooie liedjes, absurde scènes en een flinke dosis humor. In hun jeugd hadden ze al moeite om binnen de lijntjes te kleuren. En dat is nog steeds zo. Verbazing en verwondering over dagelijkse dingen zijn hun ingrediënten. Wie van het pad afgaat ziet

zoveel meer! Mooie kerels zijn het, die zich ook inzetten voor anderen. Voor Serious Request bedachten zij samen met Giel Beelen GI TAARLEM . Hou je van Van der Laan & Woe, Acda en de Munnik, Veldhuis & Kemper? Dan zijn Speelman en Speelman je allerlaatste liefde!

Zaterdag 13 december. Aanvang: 20.15 uur. Entree: € 15,00 / CJP € 10,50. Kaarten bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.ab-art.nl foto curly and straight

Kerstmuziek in Dorps- Volkskerstzang op kerk Abcoude 16 december in Dorpskerk Abcoude Op zondag 14 december om 15 uur speelt het Augelin Ensemble op uitnodiging van KSAB Abcoudeconcerten muziek rond het beroemde Latijnse kerstlied: ‘puer nobis nascitur’.

De melodie van dit kerstlied komt al in de 15e eeuw voor en is daarna vaak als uitgangspunt gebruikt voor kerstliederen en andere kerstmuziek. De musici van het Augellin Ensemble zijn specialisten in deze muziek – zij zullen een sprankelende en levende vertolking van allerlei versies van het beroemde kerstlied laten horen, zingend en spelend. Daarnaast spelen ze andere muziek uit onder meer de periode van de barok, allemaal muziek die past in de Kersttijd. Zij laten zich inspireren door de oude bronnen en door de prachtige originele (of nagebouwde) instrumenten waarop ze kunnen en mogen spelen: blokfluiten, klavecimbel en viola da gamba. Naast het zingen en spelen op concerten en festivals zijn de musici docenten aan de conservatoria van Utrecht , Amsterdam en Den Haag en geven ze masterclasses op diverse podia in Nederland en (ver) daarbuiten. Kaarten à € 15 (donateurs € 12.50) zijn verkrijgbaar bij boekhandel Sprey (Brugstraat 1-5 in Abcoude) tot zaterdag 13 december 17uur, of vanaf 14.30 uur in de Dorpskerk of via www.abcoudeconcerten.nl.

11

Dit jaar vieren we 50 jaar Volkskerstzang! De Raad van Kerken nodigt u van harte uit voor de jaarlijkse Volkskerstzang op dinsdagavond 16 december a.s. om 19.30 uur in de Dorpskerk te Abcoude. De deuren gaan open om 18.45 uur en we rekenen weer op veel belangstelling. Het is altijd weer een groot feest om met zoveel mensen te luisteren naar het kerstverhaal en om met elkaar de aloude kerstliederen te zingen. Een prachtig moment om in kerststemming te komen. De overdenking zal worden gehouden door pastor Jos van Os en de schriftlezingen worden verzorgd door Elsje Scherjon. Medewerking wordt verder verleend door de Abcouder Harmonie o.l.v. Ria Kornet en de begeleiding op het orgel wordt verzorgd door de heer Lieuwe Visscher. Het koor Eigen Wijs uit Vinkeveen zal voor ons kerstliederen zingen o.l.v. Matthias Konecney met aan de vleugel Felicity Goodwin. Bep Buys draagt het kerstgedicht voor. We hopen velen van u te kunnen begroeten op deze avond.

Na de kerstvakantie start op woensdag 7 januari de Sta Sterktraining voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in Wilnis, bedoeld voor kinderen en tieners die niet sociaal weerbaar en/of niet sociaal vaardig zijn, faalangstig of te maken hebben met het pestprobleem. Ook kinderen die niet te maken hebben met pesten, maar wel baat hebben wij het aanleren van een sterkere houding, zodat zij zich zekerder voelen en bijvoorbeeld meer durf ontwikkelen zijn welkom. Kinderen worden weerbaarder tijdens de training. Ze veranderen hun houding, bouwen hen zelfvertrouwen en eigenwaarde opnieuw op, andere klachten nemen af en ze worden niet meer gepest of veel minder. De kinderen leren opkomen voor zichzelf door middel van direct toepasbare handvatten in dagelijkse situaties en onaangename situaties. Bij onaangename situaties kan o.a. gedacht worden aan: non-verbaal, verbaal en digitaal contact met anderen, buitensluiten, negeren, chanteren, roddelen. De training bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur. Bij de training horen ook een intakegesprek en twee ouderbijeenkomsten. De intake gesprekken vinden plaats in december. Er wordt gebruik gemaakt van een ruimte binnen basisschool Vlinderbos. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor meer informatie over de trainingen en aanmelden kan men contact opnemen met tel. 0297 - 27 46 05 of praktijkvoorlevensgeluk@ kpnplanet.nl. Meer info op:

www.praktijkvoorlevensgeluk.nl

Stroomt de Vecht twee kanten op? In januari 2015 begint een serie lezingen over alles wat te maken heeft met water in de Vechtstreek. Hoe zit het met de kwaliteit van het oppervlaktewater, wat zijn de ecologische processen in de Vinkeveense Plassen, hoe houden we de voeten droog, hoe zat het met het vervoer over de Vecht, etc. Naast zes lezingen (donderdagavonden) door deskundige sprekers zijn er twee excursies (zaterdagochtenden). Iedereen kan zich aanmelden voor de reeks lezingen. Zie voor informatie: http://vecht.nl/literatuur/leergang-vechtologie/. De kosten zijn € 80 (voor Vrienden van de Vecht € 70). Informatie en aanmelden kan per e-mail op aanmelden@vecht.nl.


12

5 december 2014

DE GROENE VENEN

Zondag 14 december van 12 tot 17 uur: Kerstmarkt in Abcoude

Kom de kerstsfeer proeven! Zondag 14 december is het weer zover! De gezelligste kerstmarkt van De Ronde Venen met meer dan 60 kramen is weer te vinden in Abcoude. Gratis proeven van lekkere hapjes en gezonde sapjes, ideetjes en cadeautjes voor de komende feestdagen, demonstraties en volop kerstaanbiedingen in de winkels: er is voor iedereen wat wils. sortering kerstkaarten en goede voedingssupplementen en vitamines kun je bij de Readshop prima terecht. Bij Electro World Bunschoten zijn buiten en in de winkel demo’s van beeld en draadloos geluid van b.v. Sonos, maar kunt u ook gezonde sapjes proeven, gemaakt met de Versapers, er is een demo van Nespressokoffie en ook het KlikAan Loop ook Gezellige kerstmuziek KlikUit syseven binnen om draadloos bij de winkels, want er zijn t e e m en andere op zondag overal aantrekkelijke l a m p e n aanbiedingen! Niet alleen de Al- apparaten aan en uit te zetten, bert Heijn, de HEMA, Blokker en wordt gedemonstreerd. De firma het Kruidvat zijn geopend, maar er Liefhebber heeft sleetjes in alzijn ook veel bijzondere winkels in lerlei uitvoeringen, dus de winter In het hele centrum, dus niet al- Abcoude: Stijl7tien heeft prachtige kan komen! Plusmarkt Koot staat leen in de Hoogstraat en op ’t kerstartikelen, sieraden en woonac- buiten met een kraam en laat heerMarkvelt, maar ook in de Stations- cessoires. Ook het vermelden waard lijke warme bospaddenstoelensoep straat staan er kramen met oude is de stichting Dolphins voor Davey. proeven. Misschien vast een idee schoolplaten, sieraden, Deze stichting verkoopt voor de win- voor het kerstdiner? De bloemenkerststukjes, kaarsen, kel van Stijl17tien mooie armband- man verkoopt daar ook zijn mooiste jes. De opbrengst kerststukken. allerlei Knuffelen met wordt gebruikt om woon accessoires en nog schaapjes, een ezel en kinderen uit de Overal is gezellige kerstmuziek te Ronde Venen horen, maar ook een echt koor geveel meer leuke een pony met een gees- kleed in Dickensstijl komt de kerstcadeaus. In de kleof lichamelijke markt opluisteren: Het Creatoondingwinkels van Extasis, Jamie-Jo- telijke king de kans te koor zingt vrolijke kerstliedjes uit elle en Dubbel en dwars vindt u de beperen dolfijnenthe- allerlei landen. Er zijn lichtjes in mooiste kleding voor de feestdagen geven op en is er al volop voordeel te halen. rapie op Curaçao. Voor een ruime alle kramen en als er ook nog een Speciaal voor de kinderen is er een zweefmolen, met de bon op deze pagina ontvangen ze een gratis sneeuwsuikerspin en natuurlijk loopt ook de Kerstman rond op de kerstmarkt. Zoek hem op en je krijgt een heerlijk mandarijntje. Ben je zelf ook als Kerstman of –vrouw gekleed? Dan ontvang je van hem nog een extra cadeautje. De OV-AB, de ondernemersvereniging van Abcoude en Baambrugge, verwacht dat er heel wat cadeautjes uitgedeeld gaan worden! Voor de allerkleinsten zijn ook de schaapjes, het ezeltje en de kleine pony weer aanwezig om mee de knuffelen.

Ook de inwendige mens wordt niet vergeten: Er zijn poffertjes, oliebollen, de onovertroffen broodjes met warme beenham en rookworst van slagerij Pouw en andere lekkernijen te koop. Voor de dorst is er warme chocolademelk, overheerlijke koffie of iets sterkers: Vergeet niet om glühwein te proeven.

(klein) beetje sneeuw komt, dan belooft het een fantastische middag te worden. Kortom: Alles is aanwezig om alvast in de kerstsfeer te komen.

terecht voor een snelle snack aan de Burgerbar of een uitgebreid diner.

Let op! De Hoogstraat is van 8 tot 18 uur afgesloten voor verkeer. Kom dus lopend Hebt u Let op! of op de fiets na afloop De Hoogstraat is van 8 tot 18 of neem de geen zin rondweg meer om uur afgesloten voor verkeer. en parte koken? In op het Dr. Abcoude zijn er veel verschillende keer de auto Baambrugmogelijkheden om even een hapje van Doornplein. te eten. Van de snackbar, Chinees ge blijft bereikbaar! en Thais met verrassende gerechten tot culinair bij Restaurant Recht- De Kerstman roept alle kinderen streeks, waar iedere dag een uniek op om als kerstman menu wordt gekookt met verse bio- gekleed te logische producten van dichtbij. Ook komen, dan in restaurant Jess kunt u bijzonder krijgen ze lekker eten. Deze maand is er een van hem speciaal wildmenu en wist u, dat u een leuk bij hen ook huisgemaakte taarten c a d e a u kunt bestellen voor uw feestje? Of tje! ga gewoon gezellig naar café-restaurant de Eendracht. Daar zijn activiteiten voor de kinderen en kunt u

ZONDAG 14 DECEMBER VAN 12.00 TOT 17.00 UUR

KERSTMARKT En voor de kids... zweefmolen, knuffelen met dieren en een GRATIS sneeuwspin!

WAARDEBON GRATIS af te halen bij de zweefmolen...

1 sneeuwspin per bon, alléén geldig op zo. 14 december

Gezellige kramen Heerlijk eten & drinken Kerstmuziek Veel winkels geopend! Livemuziek Creatoonkoor ...de Kerstman komt natuurlijk ook naar de kerstmarkt!

SNEEUWSPIN

IN CENTRUM ABCOUDE

Kom zelf ook verkleed als kerstman of -vrouw en ontvang een leuk cadeautje!


DE GROENE VENEN

5 december 2014

13

Open avond bij ‘Skins to Care’ in Mijdrecht op donderdag 11 december

“Niemand hoeft met een huidaandoening rond te blijven lopen” De huid beschermt ons lichaam. Een goede verzorging is dan ook heel belangrijk. Desondanks kunnen huidproblemen ontstaan die vragen om een specialistische behandeling. ‘Skins to Care’ in Mijdrecht kan daarbij een helpende hand bieden. tekst anja verbiest

Skins to Care, de praktijk van huidtherapeute Mona van der Meer Mohr, is sinds een klein jaar gevestigd aan de Constructieweg 96a in Mijdrecht. Mona: “In mijn praktijkruimte kan ik zowel voor mannen als voor vrouwen een groot aantal verschillende behandelingen van de huid verzorgen. Veel voorkomende problemen zoals acne en littekens, maar bijvoorbeeld ook pigmentvlekken, couperose, rosacea of overbeharing. Daarvoor beschik ik over de modernste apparatuur, waaronder een laserapparaat dat ik voor meerdere behandelingen kan gebruiken. Zoals voor extreme overbeharing op het gezicht of elders op het lichaam, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Of voor pigmentvlekken die verschijnen in het gezicht door zwangerschap of op handen en armen door zonschade of veroudering. Ook voor de behandeling van couperose en andere vasculaire aandoeningen is de laser zeer geschikt.” Mona van der Meer Mohr behandelt in haar praktijk tevens onder meer rosacea, een chronische aan-

Fijne Sinterklaas! KERSTBOOM VERKOOP Vanaf zaterdag 6 dec in de voortuin van:

Raadhuisplein 2, Abcoude

– foto patrick hesse

doening aan het gezicht met bovenmatige roodheid en pukkeltjes, puistjes of knobbelvorming. “Ook voor lymfoedeem, een ophoping van lymfevocht, is men bij Skins to Care aan het goede adres. Lymfoedeem kan zich voordoen in een arm, bijvoorbeeld na een borstkankeroperatie, maar ook op andere plaatsen van het lichaam. Zoals in de mannelijke geslachtsdelen. Met een passende behandeling zijn de zwellingen en de pijn die hierdoor ontstaat snel te verminderen.” Vragen stellen tijdens open avond Donderdag 11 december staat de deur van Skins to Care van 19.00 tot 22.00 uur open voor iedereen die een vraag heeft over een huidprobleem. Mona: “Dat kan gaan over het gezicht, maar net zo goed over huidaandoeningen elders op het lichaam. Tijdens deze avond beantwoord ik alle vragen zo goed mogelijk. Komt het echter aan op behandelen, dan is het verstandiger om een afspraak te maken. Daarvoor is geen verwijzing van

de huisarts nodig. Tijdens dit eer- plek of aanste consult, dat gratis is, bekijk ik doening, dan zorgvuldig wat de huidproblemen zal ik altijd zijn. Vervolgens bespreken we mijn doorverwijzen bevindingen en stellen we samen naar een geeen behandelplan op. Niet elke specialiseerde zorgverzekeraar vergoedt huidthe- arts. Ik berapie, dus ik raad iedere cliënt aan handel niets om daar wel eerst even goed naar zomaar.” te informeren voordat ik echt aan Heel veel de slag ga.“ Bij Skins to Care ligt het accent verschillende op de medische behandeling van huidaandoehuidaandoeningen. Mona: “Ik ben ningen geen schoonheidsspecialiste. Als Mona van der Mona van der Meer Mohr in de praktijkruimte van Skins to Mohr Care, waar ze werkt met de modernste apparatuur. huidtherapeut wil ik zorgen voor Meer in een blijvend gezonde huid van mijn rondde cliënten. Een standaardbehande- 2010 haar hbo-opleiding Huidthe- En daar heb ik nog geen seconde ling bestaat daar niet voor, er zijn rapie af aan de Hogeschool Utrecht spijt van gehad. Elke dag is weer en werkte anders, de afwisseling is groot. Net immers vele huidaandoenin- Donderdag 11 december staat daarna bij en- zoals de voldoening die ik voel als kele klinieken een cliënt hier blij de deur uit loopt gen en zoveel verschillende de deur van Skins to Care en praktijken omdat ik hem of haar van een verom ervaring velend huidprobleem heb kunnen huidtypen… Maar voor van 19.00 tot 22.00 uur open op te doen. “Ik verlossen. Het is fijn om daar een heb in die tijd steentje aan te kunnen bijdragen.” elk huidtype zoveel geleerd Meer informatie over Skins to en voor elke voor iedereen die een over de behan- Care, dat is aangesloten bij de Neleeftijd is er deling van heel derlandse Vereniging van Huidtheeen behandevraag heeft over een veel verschil- rapeuten, is te vinden op ling te vinlende huidaan- www.skinstocare.nl of op Facebook. den. Niemand huidprobleem. doeningen dat Mona van der Meer Mohr is hoeft met een huidaandoening rond te blijven lo- ik met een goed gevoel vorig jaar telefonisch te bereiken via 06pen. En twijfel ik over een bepaalde mijn eigen praktijk kon beginnen. 41846123.

Eerste stap naar Buurtkamer PLUS in De Ronde Venen gezet Op dinsdagavond 25 november zijn de initiatiefnemers Careyn, Kwintes, Reinaerde, Tymbaan-De Baat én Zideris van de Buurtkamer PLUS in gesprek gegaan met inwoners van gemeente De Ronde Venen. Het doel van de avond was om te peilen of er behoefte en interesse is voor een Buurtkamer PLUS. Twintig betrokken inwoners gaven gehoor aan deze oproep om mee te denken aan dit nieuwe initiatief. De Buurtkamer PLUS is een multifunctionele accommodatie; een ontmoetingsplek waar kwetsbare burgers anderen (inwoners en/of organisaties) kunnen ontmoeten, die samen sociale activiteiten zouden kunnen gaan ondernemen. Want in

de gemeente De Ronde Venen wil men best iets voor een ander willen doen uit de eigen buurt. De initiatiefnemers van de Buurtkamer PLUS willen zich inspannen om het sociale netwerk van mensen te versterken, die een beroep zouden moeten doen op hulp- en ondersteuning. Nu, of mogelijk in de toekomst. Want het is belangrijk dat mensen zelfredzamer worden. Het uitbreiden van het sociale netwerk in de eigen buurt kan hier een belangrijke rol in spelen. Zo kunnen mensen gemakkelijker in de nabije omgeving oplossingen zoeken voor problemen die zich voordoen. Wanneer mensen anderen in hun eigen, directe omgeving kennen en daar een (hulp-)

vraag kunnen stellen, hoeven ze minder snel een beroep te doen op georganiseerde, formele zorg. Het plan van de Buurtkamer PLUS is voorgelegd aan meer dan twintig

betrokken inwoners. Er werd over het algemeen positief gereageerd op het plan en men wil graag in de toekomst blijven meedenken om de plannen verder uit te werken! Wordt vervolgd dus!

Zondag 14 december met Mocca d’Or koffie, glühwein & chocomel op zaterdag 13 dec !

van 12:00 - 17:00 uur Shuly Guggenheim

Ke rs tm a rk t Ab c o u d e

Steun onze goede doelen: WERELDOUDERS EN JONGEREN ACTIEF

iedere werkdag geopend! ma t/m vr van 13:00 tot 19:00 uur za van 10:00 tot 12:00 uur

Hoogstraat 13 B 1391 BP Abcoude Tel.: 0294 - 76 90 47 info@dapproosdijlanden.nl www.dapproosdijlanden.nl


14

5 december 2014

DE GROENE VENEN

Kwaliteitsvuurwerk nu al online te bestellen bij De Huifkar in Mijdrecht

“Veiligheid staat ook bij vuurwerk altijd voorop!” Wie het jaar 2015 wil verwelkomen met kwaliteitsvuurwerk kan dat nu al bestellen via de webshop van Tuincentrum De Huifkar in Mijdrecht. Nieuw in het assortiment zijn onder meer milieuvriendelijk Pyromouldvuurwerk en professioneel vuurwerk van het merk Lidu. tekst anja verbiest

“Dit jaar moet al het consumentenvuurwerk dat in Nederland wordt verkocht het CE-keurmerk hebben én voorzien zijn van een Nederlandse gebruiksaanwijzing”, zegt Norbert Kok van De Huifkar. “Op deze manier weet je zeker dat je kwalitatief goed vuurwerk koopt.” Maar er verandert dit jaar meer op vuurwerkgebied. “Afsteken van vuurwerk mag voortaan alleen nog maar tussen oudejaarsdag 18.00 uur en nieuwjaarsnacht 2.00 uur. Daarbuiten ben je strafbaar. Sterretjes en bepaalde soorten klein vuurwerk, die vallen binnen categorie 1, mogen wel het hele jaar door worden gebruikt.” Pyromould: veiliger en milieuvriendelijk Veilig omgaan met vuurwerk staat bij De Huifkar te allen tijde hoog in het vaandel. Dat betekent niet alleen dat alle voorschriften op het ge-

– foto peter bakker

bied van het aanvoeren en bewaren van vuurwerk goed gevolgd worden, maar ook dat Norbert Kok en zijn collega’s voortdurend op zoek zijn naar nóg betere producten. “Dit jaar verkopen we bijvoorbeeld voor het eerst Pyromould-vuurwerk. Dat heeft veel voordelen op veiligheidsgebied ten opzichte van traditioneel gemaakt vuurwerk, maar is ook nog eens milieuvriendelijk. Dit vuurwerk heeft een stabiele vorm, waardoor het in principe niet kan omvallen. Een ander voordeel is dat het volledig functioneert, met een consequente schiethoogte en richting plus een strak tempo van de beloofde effecten. Daarnaast is het gemaakt van vuurbestendig materiaal, dat niet te doorboren is, maar door de samenstelling van plantaardige vezels, zetmeel en calciumcarbonaat toch biologisch afbreekbaar.” Nieuw in het assortiment van De Huifkar is ook het professionele

vuurwerk van Lidu, dat onder meer gebruikt wordt bij shows in Disneyland Parijs. “Dit merk is voor het eerst beschikbaar voor de consumentenmarkt. Het is echt prachtig vuurwerk, dat je misschien beter niet kunt afschieten als iedereen staat te knallen. Wacht je een half uurtje, dan geniet je hier nóg meer van!” Koppeling webshop en infozuil Bestellen van vuurwerk kan nu al via de speciale vuurwerkwebshop van De Huifkar. Norbert Kok: “Onze webshop is gekoppeld aan de informatiezuil in de winkel. Dat zorgt ervoor dat we, wanneer een bepaald soort vuurwerk is uitverkocht, dat direct op alle verkoopplekken kunnen aanpassen. Wel zo duidelijk voor iedereen!” Een extra goede reden om het vuurwerk in de voorverkoop te bestellen, is volgens Norbert Kok het gratis

Norbert Kok (links) laat een doos vol Eventcakes zien. Richard Groenewegen toont een pakket professioneel vuurwerk van Lidu. vuurwerk dat men ook dit jaar weer bij een bestelling van een bepaalde waarde ontvangt. “Dit jaar is dat vuurwerk van Pyromould, zodat iedereen er kennis mee kan maken!” Sommige soorten vuurwerk zijn niet meer in het assortiment van De Huifkar te vinden. Norbert Kok: “Binnen de BPN, de belangenvereniging van de vuurwerkbranche waarbij wij aangesloten zijn, willen we het goede voorbeeld geven door geen soorten vuurwerk te verkopen die wel goedgekeurd zijn maar toch onveilig worden geacht. Zoals babypijltjes. Wanneer daar niet zorgvuldig mee wordt omgegaan, en helaas gebeurt dat nog té vaak, kan immers oogletsel ontstaan.”

Vuurpijlenactie vanaf 6 december Tussen 6 december en oudejaarsdag worden ook dit jaar weer nepvuurpijlen verstopt op diverse plekken in De Ronde Venen. “Ze zijn te herkennen aan het felroze vuurwerklogo. Wie zo’n pijl vindt, maakt kans op leuke prijzen.” De vuurwerkafhaal- en verkoopdagen zijn maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december. Op maandag en dinsdag is de speciale afhaalbalie in het tuincentrum aan de Oosterlandweg daarvoor geopend van 8.00 tot 21.00 uur en op oudejaarsdag van 8.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is, samen met de online vuurwerkwebshop, te vinden op

www.dehuifkar.com.

Opnames voor SBS-programma ‘Is this love?’ in duurste villa van Vinkeveen

Omringd door luxe op zoek naar de ware liefde Wonen in de duurste villa van Vinkeveen, aan de Groenlandsekade. Voor inmiddels negen vrijgezellen is díe droom in ieder geval uitgekomen. De singles, in leeftijd variërend van halverwege de twintig tot in de zestig, doen mee aan het realityprogramma ‘Is this love?’ waarin ze omringd door heel veel luxe op zoek gaan naar hun ware liefde. tekst anja verbiest

Voor drie van de zes vrijgezellen, die half oktober als eersten hun intrek namen in de villa, lijkt die droom inmiddels uitgekomen. De drie mannen - Ron, Alexander en Will - verlieten de villa nadat zij voor het oog van de vele camera’s in het huis ‘de liefde van hun leven’ hadden gevonden. Francis, een van de vrouwelijke singles van

– foto talpa

het eerste uur vertrok teleurgesteld. De mannen die zich voor een date met haar aanmeldden, bleken niet de mannen naar wie zij op zoek was. Op dit moment wordt de villa aan de Groenlandsekade bewoond door Sharon, Lisette, Jeffrey, Dusty en Fred. Vrijdag 5 december verwelkomen zij een nieuwe medebewoner.

24 uur per dag 85 camera’s Alexander Odijk is namens Talpa Producties de uitvoerend producent van het SBS-programma. “We volgen alle singles 24 uur per dag, 7 dagen per week. In totaal hangen er in de villa 85 op afstand bestuurbare camera’s, waarmee we dagelijks 96 uur aan videomateriaal opnemen. Op weg van de keuken naar de zolder kom je alleen al 8 camera’s tegen. Er is geen plek waar we niet kunnen filmen. Ook op de toiletten, tijdens een date zou daar immers zomaar iets kunnen gebeuren wat we niet willen missen… “Talpa huurt sinds begin september niet alleen de voormalige woning van de familie Leliveld, maar ook de naastgelegen villa. Alexander Odijk: “Ooit was hier een restaurant gevestigd, maar in de jaren zeventig is dat verbouwd tot woning. De eigenaar heeft hier tot op hoge leeftijd gewoond.” Voor Talpa gaf het feit dat beide villa’s beschikbaar waren de doorslag om de luxe realityshow in Vinkeveen te gaan opnemen. Voordat het zover was, moest er echter eerst nog een kleine maand geklust en gebouwd worden.

De zes eerste singles die de villa aan de Groenlandsekade betrokken. Van links naar rechts: Alexander, Francis, Will, Sharon, Ron en Lisette.

Alexander Odijk: “In de villa waar de singles verblijven hebben we alle muren geschilderd, maar ook de totale inrichting veranderd. De sfeer van de vorige bewoners was een andere dan die wij voor ogen hadden. Tegelijkertijd moesten in en rond de productievilla ook alle benodigde voorzieningen worden aangebracht.

De vroegere woonkamer is bijvoorbeeld omgebouwd tot regiekamer, vol schermen om de beelden van alle camera’s in de villa te kunnen besturen plus de twee livestreams, die we op internet uitzenden. Er zijn montagekamers ingericht en voor de redactie en de beveiliging hebben we kantoorunits in de voortuin geplaatst. In totaal zorgen een kleine 90 mensen, verdeeld over drie ploegen, er elke dag opnieuw voor dat alles goed verloopt.” Overlast beperken Om verzekerd te zijn van een goede verbinding met Hilversum, van waaruit het programma wordt uitgezonden, moest tevens een glasvezelkabel aangelegd worden. Alexander Odijk: “We hebben daarvoor de kortste route gekozen, naar de N201, maar dat is toch nog altijd een kleine kilometer. Rond de twee villa’s zelf hebben we daarnaast, onder meer voor de aansluiting van alle camera’s, nog eens zo’n 25 kilometer aan bekabeling nodig gehad.” De omwonenden aan de Groenlandsekade, waar het doorgaans vrij rustig is, zijn in een vroeg stadium op de hoogte gebracht van de plannen van Talpa. Alexander Odijk: “We beperken de overlast zoveel mogelijk. Gasten voor de villa laten we bijvoorbeeld parkeren op de carpoolplaats bij de A2, daar worden ze door ons opgehaald. Iedereen die hier werkt, weet dat hij zich aan de afspraken moet houden en zich op alle uren van de dag en nacht rustig moet gedragen. Onlangs hebben we alle omwonenden uitgenodigd om hier te komen kijken. We hebben

toch ineens een bedrijf in hun woonwijk gevestigd. Dat was gezellig en werd duidelijk op prijs gesteld.” “Moeilijk timeslot, bijzondere uitdaging” De eerste weken vielen de kijkcijfers van ‘Is this love?’ niet mee. Alexander Odijk: “We hebben te maken met een moeilijk timeslot, doordeweeks dagelijks van 20.00 tot 20.30 uur, na ‘Utopia’ en tegenover ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ en het NOSjournaal. Het duurt dan echt even voordat je gevonden wordt. Maar we hebben dat opgepakt als een bijzondere uitdaging en inmiddels gaat het beter. Steeds meer kijkers volgen de ontwikkelingen in de Vinkeveense villa. En niet alleen op tv, ook op de livestreams. Dat kan nog wel eens voor wat verwarring zorgen omdat er telkens 48 uren zitten tussen de opnames en het moment van uitzending op tv. Die twee dagen hebben we onder meer nodig om de beste beelden te selecteren en te monteren tot een interessante soap. Niet alles levert immers mooie televisie op, er zijn vaak genoeg momenten dat iedereen in de villa in alle rust een duik in het zwembad kan nemen of van het prachtige uitzicht geniet!” Meer informatie over ‘Is this love?’ en over alle ontwikkelingen in de villa is te vinden op www.sbs6.nl/isthislove en op de eigen Facebook-pagina.


DE GROENE VENEN

5 december 2014

IN VOL BEDRIJF

15

GEBRUIKTEFIATNEDERLAND.NL

Tekst Piet van Buul

Meer dan 250 Fiats op voorraad Fiat Panda € 8.995

De Venen INTO business

De lokale economie stimuleren Bedrijven kunnen elkaar helpen, steunen en stimuleren. Maar dan moeten ze wel op de hoogte zijn van elkaars bestaan. Het zakenmagazine ‘De Venen INTO business’ wil bedrijven met elkaar verbinden en in contact brengen.“Wij komen elk kwartaal uit met een mooie glossy over lokale ondernemingen uit De Ronde Venen en Nieuwkoop,” zegt uitgever Martijn van Dalen.“Daarmee willen we een bijdrage leveren aan het versterken van het ondernemersklimaat in dit gebied en willen we de lokale economie stimuleren.” In de loop van de jaren heeft Martijn bij verschillende bedrijven een schat aan ervaring opgebouwd over de vele aspecten van het ondernemen. Daarbij is hij tot de conclusie gekomen dat veel bedrijven hun kansen kunnen vergroten en hun positie kunnen versterken wanneer ze gebruik maken van de ervaring en kennis die collega’s bezitten. Martijn: “Ik woon zelf in Alphen aan den Rijn, maar ik ben nogal gecharmeerd van het gebied De Venen. Ik ben ook onder de indruk van de bedrijvigheid in dit gebied. Het ondernemersklimaat bevalt mij hier wel. Toen ik enige tijd geleden kennis maakte met de INTO business formule besloot ik hier een editie van het magazine op te zetten dat zich richt op het MKB in De Ronde Venen en Nieuwkoop. In de winter van 2012 is de eerste uitgave verschenen en we komen sindsdien elk kwartaal uit. Het herfstnummer van dit jaar is begin oktober verschenen en we zijn al weer druk bezig met de winteruitgave die op 10 december zal worden gepresenteerd. Het blad wordt gratis verspreid bij de bedrijven en is ook online te lezen, zowel via de website als via de gratis App.”

te presenteren. Zij kunnen zich door middel van artikelen of bedrijfsreportages in ons blad profileren. Op die manier bieden wij ze de kans om zichzelf voor te stellen en te laten zien wat ze doen en hoe ze dat doen. Bedrijven die al wat meer bekend zijn kunnen ook gebruik maken van het magazine door hun specialiteiten uit te lichten of bijzondere activiteiten nader uiteen te zetten. Op die manier hoop ik te bereiken dat men elkaar beter leert kennen en dat de afzonderlijke bedrijven meer bekendheid krijgen. Wanneer je als bedrijf weet dat één van je collega’s hulp zou kunnen bieden bij een probleem waar je mee worstelt dan is het ook wat makkelijker om contact met elkaar op te nemen. Ik heb zelf een journalistieke achtergrond maar schrijf niet alles zelf. Met een team van ervaren tekstschrijvers en fotografen uit de regio staan we borg voor een kwalitatief hoge standaard van het magazine.”

zijn bedrijf te vertellen. En uiteraard wordt er voor een hapje en een drankje gezorgd. “Het zijn altijd zeer geanimeerde bijeenkomsten,” zegt Martijn. “Ze bieden de leden ook de gelegenheid om persoonlijke contacten aan te gaan of te verstevigen. We hebben momenteel Martijn van Dalen: “Bedrijven kunnen elkaar helpen, ongeveer zeventig steunen en stimuleren. Maar dan moeten ze wel op de leden. Nieuwe aan- hoogte zijn van elkaars bestaan.” foto patrick hesse meldingen zijn uiteraard welkom. De clubleden beschikken ook over een maakt en innoverende ideeën heeft. geoptimaliseerd online bedrijfspro- We zoeken hiervoor dus naar menfiel met een hoge vindbaarheid en sen die zich in woord en daad onderze kunnen kosteloos persberichten scheiden en met hun inbreng een bijdrage leveren aan de gemeenschap laten plaatsen op de website.” in deze regio. De eerste keer viel de keuze op Jan van Walraven en het De meest invloedrijke personen Bij de lancering van het winternum- jaar daarop viel de eer te beurt aan mer in december zal ook de jaarlijk- Jan van Schie. De top vijftig lijst van se lijst van de vijftig meest invloed- 2014 zal worden gepresenteerd tijrijke personen uit deze regio weer dens de lancering op 10 december bekend gemaakt worden. Martijn: a.s. bij Partycentrum Roekz in Vin“We zijn daar twee jaar geleden keveen. mee begonnen en het bleek al meteen een groot succes. Het gaat om Martijn van Dalen is telefonisch mensen die er toe doen. Dat kan een bereikbaar onder nummer 06ondernemer zijn die het aandurft 26230272. Mailen kan ook naar om te investeren. Iemand die aan de martijn@intobusiness.nu. Voor meer weg timmert en ook buiten zijn be- informatie zie drijf actief is. Maar het kan ook een www.devenenintobusiness.nu. politicus zijn of iemand die zich op maatschappelijk vlak verdienstelijk

Verbindingen leggen “Met het magazine willen we een bindende factor zijn voor de bedrijven,” zegt Martijn. “Die kunnen uiteraard in ons blad adverteren. Maar we doen meer. We bieden de bedrijven ook een platform om zich

De Venen INTO businessClub Sinds enige tijd kunnen bedrijven lid worden van De Venen INTO businessClub. Dat biedt hen een aantal voordelen. Zo wordt elke uitgave van het magazine tijdens een speciale netwerkbijeenkomst gelanceerd. Clubleden hebben hier gratis toegang. Die netwerkbijeenkomsten zijn telkens op een andere locatie. Tijdens zo’n lancering krijgt degene die voor dat nummer op de cover staat, de gelegenheid om wat over

Twistpietschool...

In actie voor Stichting Haarwensen Op dinsdag 16 december en woensdag 17 december werken alle collega’s van Sun Vision (zon- en nagelstudio), Hairvision (kapsalon) en Salon Leef (schoonheidssalon) voor Stichting Haarwensen. Zij halen hiermee geld op om het werk van Stichting Haarwensen te ondersteunen. Haarwensen is er voor kinderen tot en met 18 jaar, die door

Woensdag jl. kwam Sinterklaas een bezoek brengen aan de Twistvliedschool, met een wel héél bijzonder voertuig: een super grote tractor! Deze werd bestuurd door William, hij was de winnaar van de pietenwedstrijd en mocht dit jaar hulppiet zijn. Het was wel wat krap in de tractor; één piet was maar op het dak van de tractor gaan zitten en de andere piet op de voorkant. Groep 1 t/m 4 hadden mooie dansjes geoefend en Sinterklaas bezocht ook groep 5 t/m 8, die mooie surprises en gedichten hadden gemaakt. Tot volgend jaar!

FIAT PANDA (2014) 26767 KM 0.9 TWINAIR EDIZIONE COOL

medische behandelingen of een andere vorm van alopecia (kaalhoofdigheid) in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Inmiddels hebben zij al meer dan 570 kinderen verblijd met een prachtig haarwerk, gemaakt van echt haar. “We zijn geraakt door de vreugde die het kinderen geeft als

ze een pruik krijgen, dat is echt fantastisch, daar willen wij ons graag voor inzetten”, aldus het team. Maak snel een afspraak en steun daarmee Haarwensen!

Adres: Herenweg 187, Vinkeveen. Sun Vision: 0297-264434 Hair Vision: 0297-262159 Salon Leef: 0297-893020.

Fiat 500 € 9.700

FIAT 500 (2012) 46936 KM 85 TWINAIR TURBO LOUNGE

Fiat Grande Punto € 5.995

FIAT GRANDE PUNTO (2006) 42580 KM 1.4 DYNAMIC CLIMATE LM CRUISE

Fiat Punto € 3.995

FIAT PUNTO (2004) 99767 KM 1.4-16V DYNAMIC

Fiat 500 € 7.950

FIAT 500 (2008) 144941 KM 1.2 LOUNGE OPEN DAK

Fiat Ducato € 6.950

FIAT DUCATO (2007) 85384 KM 30 2.2 MULTIJET KH1

Kim ten Haken, Carla van den Bosch, Debora Verbruggen, Jolanda Vilten en Monique de Koning. foto peter bakker. Foto rechts: Door mascotte Saartje te kopen, steun je ook!

Demmerik 26 3645 EC Vinkeveen Tel : 0297-261285 Email: info@autobedrijfkooyman.nl www.autobedrijfkooyman.nl www.gebruiktefiatnederland.nl


16

5 december 2014

Uitgelicht... Vanaf vrijdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00 23.00 - 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen On Music Avond Venen Nacht van De Ronde Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00 23.00 - 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless Nacht van De Ronde Venen

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 22.00 22.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Louder Nacht van De Ronde Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Boeken tip 5... Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria vijf boeken die je beslist moet lezen.

Nieuwsronde - wekelijks

Titel: De mooie voedselmachine Auteur: Giulia Enders “Al een paar weken een topper in de verkoop. In het Duits is de titel leuker: De charme van je darmen. De televisie-uitzending heb ik niet gezien, maar door de enthousiaste verhalen van de klanten raakte ik "geobsedeerd". Giulia Enders, een vlotte meid, met haar studie geneeskunde en haar doctoraalscriptie Medizinische Mikrobiologie schrijft zoals ze vertelt: smaakmakend, makkelijk te lezen, vol feiten en grapjes, maar ook met de recentste wetenschappelijke inzichten. Kortom: als je lekker in je vel wilt zitten en gelukkig wil leven, moet je goed voor je darmen zorgen!”

DE GROENE VENEN

Sterf twee keer Tess Gerritsen Rechercheur Jane Rizzoli reist af naar Afrika om een macabere moord te onderzoeken. Terwijl patholooganatoom Maura Isles zich buigt over het toegetakelde lichaam van de man, zoekt Jane uit of er een verband bestaat tussen deze moord en de tragedie die zich zes jaar eerder afspeelde tijdens een safari in Botswana.

1.

2.

Met het bloed van mijn hart II Diana Gabaldon

snel blijkt echter dat Claire heen en weer kan reizen in de tijd, en wordt ze verscheurd tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

dollar in cash is er door zijn handen gegaan, terwijl hij aan het hoofd van de black ops stond en niemand wilde weten waar dat geld aan besteed werd.

Heb je me gemist? Karen Rose 'Heb je me gemist' is het verhaal van Hoofdofficier van justitie Daphne Montgomery. Zij heeft na een zware tijd een solide leven voor haarzelf en haar zoon weten op te bouwen. Haar zorgvuldig opgebouwde vertrouwen in de mensheid wordt echter danig op de proef gesteld wanneer haar zoon ontvoerd wordt.

Vrij spel Linda Jansma

3.

4.

De laatste man Vince Flynn

geleZen door nelie groenendijk

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Met Joris Jouw Weekend In Avond Venen

5.

Op een mistige ochtend in oktober schiet de vader van Emma, politieagent Nick Overmars, een zeventienjarige jongen dood. Volgens hem was de jongen gewapend, maar het wapen wordt niet gevonden. Bovendien blijkt dat Nick nog een andere, heel persoonlijke, reden had om te schieten. Al snel merkt Emma wat voor impact de schietpartij heeft als vrienden van de jongen op wraak zinnen en haar leven tot een hel maken.

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 22.00 22.00 – 00.00

Ochtendronde Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremierè Cultura-dio Middag Venen Avond Venen Nacht van De Ronde Venen

1945. Claire Randall is gelukkig getrouwd. De oorlog heeft haar van haar man Frank gescheiden, maar nu viert het echtpaar hun hereniging met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Daar stapt Claire tijdens een wandeling in een stenencirkel en ze wordt wakker in het Schotland van 1743. Tijdens haar verblijf in het verleden ontmoet ze de onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser, die haar laat kennismaken met ongekende passie en allesomvattende liefde. Al

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 00.00

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

W at v E R t E Lt U ovER UW bEdRijf?

Makelaardigheden Een goede voorbereiding is het halve werk...

schrijven is de kunst van het weglaten. Internet, facebook, twitter vragen om steeds korter en bondiger informatieoverdracht. Hoe kunt u daarbij uw verhaal nog goed over het voetlicht brengen? Kan het beter? Bel ons voor een afspraak. t: 0297 250 530

WWW.PRWoRKs.nl

Alhoewel... Je gaat op pad voor een bedrijfstaxatie en belandt in een heuse bakkersfabriek! Van buiten niks van te zien. Een mooi pand met grote overheaddeur, stenen borstwering en sandwichpanelen, een prachtig aangebouwd kantoorgedeelte, opgetrokken in metselwerk en kunststof kozijnen, mooi houten bankje rond de boom. Eén uit het boekje. Of toch

niet? Na de vriendelijke ontvangst wordt de bakker geroepen en schudt mij de hand. "U bent de taxateur?", terwijl ik van top tot teen wordt opgenomen. "Ja, inderdaad, Ik kom uw pand taxeren", terwijl ik al een beetje spijt heb van mijn kledingkeuze die ik vanochtend in een goede bui heb gemaakt. Na de koffie en het doornemen van alle door de bakker verzamelde documenten en plattegronden, gaat de ronde door het pand beginnen. Nou even wachten... Ik word, ja echt, in een soort van laboratoriumjas gehesen met bijpassend mutsje.

De laatste man is een razendsnelle thriller van New York Times-bestsellerauteur Vince Flynn waarin antiterrorisme-expert Mitch Rapp naar Afghanistan reist om Joe Rickman op te sporen. Rickman runde op het moment van zijn verdwijning al acht jaar de geheime operaties van de CIA in Afghanistan, een schimmige taak die hem in contact bracht met iedere notoire figuur die het land rijk is. Meer dan een kwart miljoen

Maar... maar... Ik ben toch taxateur? Ik moet er echt aan geloven. Ik word vakkundig begeleid door de opper-bakker die geen seconde van mijn zijde wijkt. En daar loop je dan in je jurkje met bijpassende, iets te hoge, pumps in de bakkersfabriek op een spekgladde vloer. Als dat maar goed gaat. En dan alles tegelijk: kijken, vragen, schrijven en foto's maken en vooral heel goed opletten dat je op de been blijft. Als ik aan de bakker vraag of hij me opvangt als ik val, hoeft hij gelukkig niet lang na te denken. Het is allemaal goedgekomen. Maar de volgende keer toch even goed kijken waar je terecht komt als je gaat taxeren, mevrouw de taxateur! Bakker M. bedankt nog voor de goede zorgen en de heerlijke cakejes :)

martine van acker

Vida makelaars og Dorpsstraat 14

3641 EC Mijdrecht Tel. 0297 21 29 87


DE GROENE VENEN

5 december 2014

Maandag 8 december, 17.00 - 21.00 uur

Presale Land van Winkel Abcoude Gemeente De Ronde Venen geeft op maandag 8 december tussen 17.00 en 21.00 uur tijdens een zogenoemde presale in De Eendracht in Abcoude gedetailleerde verkoopinformatie over de eerste tien vrije kavels voor de nieuwe buurt Land van Winkel (voorheen Winkelbuurt genoemd) in Abcoude. Janssen de Jong Projectontwikkeling geeft uitleg over de woningen die zij in de eerste fase zal ontwikkelen. Wonen in het prachtige dorp Abcoude krijgt een nieuwe dimensie met het nieuwe en groene Land van Winkel, dat in Abcoude breed bekend staat als het project De Winkelbuurt. Aan de zuidelijke rand van het dorpscentrum, en van Amsterdam, worden circa 200 zeer gevarieerde woningen gerealiseerd. Ook een droomhuis op een vrije kavel hoort tot de mogelijkheden.

Veel belangstelling verwacht Wethouder David Moolenburgh verwacht veel belangstelling. ‘De gemeente krijgt op het ogenblik dagelijks telefoontjes en e-mails van belangstellenden met interesse in een kavel of woning. Meer dan 300 van hen hebben zich inmiddels aangemeld voor een e-nieuwsbrief. Onder hen veel geïnteresseerden die al meerdere jaren wachten om zich op

deze locatie te kunnen vestigen. Er is veel vraag naar nieuwe woningen in Abcoude.’ Informatie-avond Op 8 december maakt de gemeente bekend wanneer zij begin 2015 start met de uitgifte van 10 vrije bouwkavels variërend in oppervlakte van 264m2 tot 695m2. Zij informeert belangstellenden op deze avond over de opzet van de buurt, de prijzen en het kavelproces van idee tot oplevering. Kavel- en energiecoaches bieden in dit proces kosteloos hulp om toekomstige bewoners te begeleiden in de verwezenlijking van hun droom. Eerste ontwerpen De eerste fase woningbouw in Land van Winkel bestaat uit 7 appartementen, 4 rijwoningen en één twee-onder-een-kapwoning. Variërend in prijsklasse en oppervlak en gelegen op de fraaie buitenplaats bij de entree van het plangebied. Op deze avond presenteert Janssen de Jong Projectontwikkeling de eerste ontwerpen, kan men belangstelling tonen en vragen stellen. De verkoop van de eerste fase start in het eerste kwartaal van 2015. Ook worden schetsen gepresenteerd voor de tweede fase waarin ruim 20 woningen worden gerealiseerd.

Boven: Land van Winkel wordt gesitueerd aan de zuidwestkant van Abcoude. Belangstellenden zijn van harte welkom op maandag 8 december vanaf 17.00 uur tot 21.00 uur in De Eendracht, Hoogstraat 37 in Abcoude. Het team van Land van Winkel is aanwezig om vragen te beantwoorden. Op de avond worden korte presentaties gehouden over het plan en het kavelproces: 17.30 uur, 19.00 uur en 20.30 uur. Aanmelden kan via

www.landvanwinkel.nl.

Fits organiseert sportclinics Op 10 en 14 december 2014 worden er in Mijdrecht sportclinics georganiseerd voor de Mentelity Foundation. Deze organisatie is opgericht door Bibian Mentel, die op de Paralympics goud won bij het snowboarden. Haar foundation heeft als doel gehandicapten kinderen gewoon te laten sporten. Rosa Terpstra, Danique Mayenburg, Silja van Eeken, Petter Vonk en Sietse Lek zitten in de brugklas van het VLC. “Voor het project: Jij de baas, hebben wij het bedrijf Fits opgericht. Fits organiseert twee sportclinics. Op woensdag 10 december kun je om 14 uur meedoen met voetbal, korfbal en badminton in sporthal De

Rechts: wethouder David Moolenburgh en Mark van Doorn, directeur van Janssen de Jong Projectontwikkeling B.V. ondertekenden in februari het contract voor Land van Winkel. foto marlies Wessels Phoenix (Hoofdweg 85). Op zondag 14 december kun je om 12.00 uur meedansen bij jazz- en showballet Nicole (Groot Mijdrechtstraat 2).”

gaat naar de Mentelity Foundation. Je kunt je aanmelden via: fits4mentelity@gmail.com Doe jij ook mee voor het goede doel?

Meedoen aan een sportclinic kost twee euro, en al het geld

17 Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Polders natuur(lijk) In onze vorige column schreven wij over de vrijwillige ruilverkaveling in Polder Groot-Mijdrecht (Noord). Hoe snel is een vergissing gemaakt! Het gaat natuurlijk over de ruilverkaveling in Polder Groot Wilnis-Vinkeveen inclusief Polder Oukoop! Al die polders ook, maar ja daar staat Nederland natuurlijk wel om bekend! We moeten dan ook heel blij zijn met al onze prachtige polders want behalve voor boeren zijn ze ook uitermate belangrijk voor de natuur. De vorige keer schreven we over de herindeling van boerenland waardoor het voor onze boeren straks makkelijker boeren is. Heel belangrijk maar wat ook een heel belangrijk aspect van deze ruilverkaveling is, is natuurlijk de uitwisseling van boerenland tegen een aantal stukken natuur. In totaal betreft het ongeveer zo’n 50 hectare dat teruggegeven zal worden aan de natuur, zo’n 500.000 vierkante meter en dus ongeveer 69 voetbalvelden en dat is niet niks. Het ruilverkavelingsschuifspel heeft een aantal kavels opgeleverd die liggen in of grenzen aan het EHS-gebied. De kavel krijgt dan de bestemming natuur en valt voortaan onder de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. Ook als een boer in een normale situatie een stuk grond wil verkopen dat grenst aan het EHSgebied dan is Staatsbosbeheer gehouden om dit stuk grond aan te kopen. Staatsbosbeheer zou de kavel dan wel weer kunnen verhuren aan een boer die de kavel onderhoudt en er het gras vanaf haalt maar uitgangspunt is dan wel dat de richtlijnen in acht worden genomen die overeenstemmen met de bestemming: natuur. De Ecologische Hoofdstructuur is een samenhangend netwerk van bestaande en toekomstig te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden in Nederland. De EHS levert een belangrijke bijdrage aan het behoud en de versterking van de biodiversiteit

in Nederland. De EHS is opgebouwd uit kerngebieden, natuurontwikkelingsgebieden en verbindingszones. Kerngebieden zijn natuurterreinen, landgoederen, bossen, grote wateren en waardevolle agrarische cultuurlandschappen die minimaal 250 hectare groot zijn. Natuurontwikkelingsgebieden zijn gebieden met goede mogelijkheden voor het ontwikkelen van natuurwaarden, van nationale en/of internationale betekenis en verbindingszones zijn gebieden die kern- en natuurontwikkelingsgebieden als het ware aan elkaar knopen. Het doel is ook om de hele structuur aan te laten sluiten op ecologische verbindingszones in het buitenland zodat er één grote doorlopende natuurstrook door Europa ontstaat waarover zich planten en dieren onbelemmerd kunnen voortplanten en voortbewegen. En van deze structuur m a a k t onze polder dus essentieel onderdeel uit. Voor ons betekent het heel concreet dat onze leefomgeving steeds mooier wordt. Fietsers en wandelaars zullen in de komende jaren steeds weer nieuwe dingen blijven zien. Veel boeren doen al jarenlang mee aan verschillende natuurprojecten zoals weidevogelbeheer waarvan met name grutto’s en zwarte sterns profiteren. En omdat dieren zich in de toekomst makkelijker door Nederland en zelfs Europa kunnen bewegen, zal de diversiteit in diersoorten in onze polders alleen maar toenemen. En daar profiteren dan weer fietsers en wandelaars van. De natuur is niet alleen essentieel voor flora en fauna maar is vooral ook bedoelt om van te genieten. Dus zodra alle officiële stappen zijn gezet en alles is rond en beklonken, is elke inwoner van onze prachtige gemeente er fors op vooruitgegaan en gaan we als nog groenere gemeente het nieuwe jaar in. En zo vieren niet alleen de boeren straks feest maar is het ook voor ons nietboeren een reden om feest te vieren. Boeren bedankt!

www.degroenevenen.eu


18

5 december 2014

Mag Gemeente Fairtrade titel houden?

Workshop voor ZZP'ers in De Ronde Venen

Hoe krijg je de gemeente als klant? Zo luidde de titel van een workshop die vorige week dinsdag in het gemeentehuis in Mijdrecht werd gehouden. Gemeentesecretaris Alexander Meijer legde uit aan leden van de Rondeveense ZZP-vereniging wat erbij komt kijken om opdrachten van de gemeente te kunnen krijgen. Meijer gaf aan wat de gemeente belangrijk vindt in de samenwerking met ZZP’ers. Dat is onder andere dat zij moeten begrijpen hoe de gemeente werkt, wie aanspreekpunten en beslissers zijn binnen de gemeente, en dat ondernemers experts op hun vakgebied moeten zijn om voor opdrachten in aanmerking te komen. Deskundigheid van buitenaf kan nieuwe impulsen geven aan het werk binnen de overheid, dat was een belangrijke drijfveer voor deze workshop. Hij gaf een uitgebreide uitleg over taken en werkwijze van de gemeente. Veel informatie is bovendien openbaar, zoals budgetten, de jaarrekening en voortgangsrappor-

DE GROENE VENEN

tages. De gemeente heeft een aanspreekpunt voor bedrijven in de persoon van Evelyne Brandenburg, accountmanager Bedrijven. De ZZP’ers gaven aan wat zij ervaren bij hun benadering van de gemeente als klant. Veel van deze opmerkingen kon de gemeentesecretaris meenemen naar zijn organisatie: “Zo kijken ondernemers tegen ons aan”. Hij kon antwoord geven op veel vragen. De workshop duurde tweeëneenhalf uur. Iedereen sprak van een nuttige avond.

Om de fairtrade titel te behouden moet de gemeente aantonen dat er sinds het behalen van de titel in oktober 2013 nog meer bedrijven en organisaties binnen de gemeente fairtrade zijn geworden. Een jaar lang is er veel voor gedaan. Zo kon de voorzitter van de stuurgroep, Hans van Kessel, onlangs zelf aan restaurant Rechtstreeks de fairtradetitel uitreiken. Maar de landelijke jury beslist uiteindelijk of de gemeente het predicaat mag blijven voeren. Bij de opening van de Fairtradestraat in Abcoude tijdens de fairtrade week eind oktober was de verlenging van de titel nog onzeker. Maar inmiddels heeft de stuurgroep bericht gekregen, dat De Ronde Venen zich de komende twee jaar fairtrade gemeente mag blijven noemen. Voorwaarde is wel, dat er steeds meer organisaties en bedrijven in De Ronde Venen fairtrade wor-

den en dat de gemeente zelf het voorbeeld geeft. Het gemeentebestuur zet zich daarvoor in en de stuurgroep blijft reclame maken voor fairtrade, bijvoorbeeld op de gemeentelijke nieuwjaarsmarkt met informatie en promotiemateriaal. En in mei 2015 op Fairtrade Day is er de jaarlijkse fietstocht, dit keer met vertrekpunt Brugstraat (de Fairtradestraat) in Abcoude.

Samenwerking DUO Plus loopt vertraging op

Gemeenteraad De Ronde Venen ligt dwars

foto michael hartWigsen

Donderdag 27 november bespraken de gemeenteraden van Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel en De Ronde Venen voorstellen van de respectievelijke colleges over het aangaan van een gemeenschappelijke regeling DUO+ en het krediet voor gezamenlijke ICT-investeringen. De gemeenteraad van De Ronde Venen heeft niet gestemd over het voorstel. De andere drie gemeenteraden stemden vrijwel unaniem in met de plannen. Tijdens de discussie in de Rondeveense raad bleek al snel dat er geen meerderheid voor de plannen bestond en een stemming tot een afwijzing zou leiden. Opmerkelijk was dat drie van de vier partijen die samen de coalitie vormen, grote bedenkingen hadden tegen de plannen. Het collegevoorstel kreeg slechts de steun van coalitiepartij PvdA/GroenLinks en van oppositiepartij D66. tekst piet van buul

OPEN HUIS

Er vindt al geruime tijd overleg plaats tussen de vier Duo+ gemeenten (Diemen, Uithoorn OuderAmstel en De Ronde Venen) over mogelijke vormen van samenwerking. Daarbij is afgesproken dat het vooral gaat om samenwerking op bedrijfsvoering en uitvoeringstaken. Een route naar een gemeentelijke herindeling wordt uitgesloten. Het overleg heeft nu geleid tot een gezamenlijk voorstel aan de raden om een concrete samenwerking aan te gaan op het gebied van de ICT (informatisering en automatisering). Daarbij wil men gezamenlijk programmatuur ontwikkelen en ook apparatuur aanschaffen. In het voorstel wordt aan de gemeenteraden gevraagd om daar de benodigde gelden voor beschikbaar te stellen. Het gaat daarbij in eerste instantie om een bedrag van ruim één miljoen euro. Gemeenschappelijke regeling Om zo’n samenwerking tussen gemeenten aan te gaan is het nodig dat er een gemeenschappelijke regeling wordt afgesloten. Zo’n gemeenschappelijke regeling is in feite een soort bestuursorgaan dat moet zorgen voor een zorgvuldige en hoogwaardige uitvoering van de taken die gezamenlijk zullen worden uitgevoerd. De gemeenschappelijke regeling heeft een algemeen bestuur dat bestaat uit de volledige colleges van B&W van de vier deelnemende gemeenten. Voor de uitvoering van het beleid komt er dan een dagelijks bestuur en voor de directe aansturing van het proces en de medewerkers is er een directeur.

BEKIJK DE MODELWONINGEN U bent van harte welkom Zaterdag 13 december as. van 11.00 uur – 13.00 uur

Laan van de Helende Meesters 16 Amstelveen

www.residentiedeoudemeesters.nl Bel voor meer informatie met 020 305 26 62

Koudwatervrees, angst of keuzestress? De gemeenteraad is met een zekere regelmaat op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de samenwerkingsbesprekingen. De plannen om tot samenwerking met de DUO gemeenten (Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel) te komen zijn over het algemeen met enige terughoudendheid door de raad gevolgd. De keuze voor een samenwerking met gemeenten buiten de provincie in de Amsterdamse regio was niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sinds jaar en dag is er vooral samengewerkt binnen de provincie Utrecht en was de blik gericht op het Groene Hart. Ondanks bedenkingen ging de trein echter onverdroten voort. De gemeenteraad van De Ronde Venen nam een afwachtende houding aan. Maar met het raadsvoorstel wordt het verhaal nu opeens heel concreet. En daar schrokken veel fracties nogal van. Alle fracties waren het over één ding eens: je kunt als zelfstandige gemeente niet alles alleen doen en samenwerking is derhalve onontkoombaar. Maar hoe doe je dat dan?

Niet op deze manier riepen de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie/SGP en Ronde Venen Belang, samen met VVD en Lijst8Kernen. De pijn zat voor deze partijen in de voorstellen over de gemeenschappelijke regeling. Daaruit bleek dat de gemeenteraad zich in de toekomst niet meer kan bemoeien met die diensten die onder de samenwerkingsafspraken gaan vallen. Daarvoor worden de colleges gemandateerd en wordt de gemeenteraad alleen nog maar geïnformeerd. Men vreesde dat dit het begin van het einde zou worden van de zelfstandigheid van de gemeente. Alleen PvdA/GroenLinks zag wel wat in de plannen, evenals D66. Deze laatste partij vond echter wel dat het voorstel nog wat verbeterd zou kunnen worden. De partij was zo slim geweest om contact op te nemen met de partijgenoten uit de drie andere gemeenten en samen hadden ze een aantal amendementen uitgewerkt. Die werden door PvdA/GroenLinks gesteund. Er ontstond een levendig debat waarbij de tegenstanders van angsthazerij en besluiteloosheid werden beticht. Jan Rouwenhorst (CDA) wilde het geen angst noemen maar bezorgdheid. Bultena van Ronde Venen Belang vreesde dat de raad straks op de derde rang terecht komt. Ook voor Stam van ChristenUnie/SGP waren de voorstellen een brug te ver. Kneppers van Lijst8Kernen zette zich af tegen de manier waarop het proces verlopen is. In een gloedvol betoog probeerde portefeuillehouder en burgemeester Maarten Divendal de raad er van te overtuigen dat de samenwerking onontkoombaar is. Hij was het niet eens met de opvatting dat de raad buitenspel wordt gezet en beloofde dat die ook in de toekomst betrokken zal blijven. Het gaat om een gemeenschappelijke regeling van de colleges en niet van de gemeenteraden. Hij kon zich prima vinden in de verbeteringen die D66 met haar amendementen wilde aanbrengen, maar slaagde er niet in de tegenstanders te overtuigen. Vervolgens bevestigde elke fractie nog eens het belang van intergemeentelijke samenwerking. Maar de meeste fracties vonden dat dat dan wel op een andere manier moest gebeuren. Brunia van D66 verweet de tegenstanders besluiteloosheid. “Nu het er op aan komt willen jullie een besluit uitstellen. Dat lost niks op. Blijkbaar is er sprake van keuzestress,” aldus Brunia. Omdat het voorstel geen meerderheid zou krijgen werd het niet in stemming gebracht. Het college zal nu in overleg treden met de drie andere gemeenten om na te gaan hoe het nu verder moet.


DE GROENE VENEN

5 december 2014

19

Ondernemers in gesprek met gemeentebestuur

Op zoek naar samenwerking Onder de titel VIB Management Sociëteit belegt de Vereniging Industriële Belangengemeenschap Mijdrecht (VIB) met regelmaat bijeenkomsten, waar met de leden van de ondernemersvereniging gesproken wordt over actuele thema’s. Op maandag 1 december vond er in het gemeentehuis in Mijdrecht een ontmoeting plaats van de leden van de vereniging met het gemeentebestuur. Als thema voor de bijeenkomst was gekozen voor ‘succesvol samenwerken’. De wethouders Aldrik Dijkstra, Erika Spil, Anco Goldhoorn en David Moolenburgh kregen elk de gelegenheid om hun visie op dit thema uiteen te zetten. Daarbij werd vooral ingegaan op het belang van een goede samenwerking tussen de gemeente en de ondernemers. Gespreksleider was de bekende publicist Johan Dijkstra. Journalist Ferry Mulder en VIB-lid Wim van der Laan vervulden met het stellen van scherpe vragen aan de wethouders de rol van aanjagers van het debat.

Het spits werd afgebeten door wethouder Aldrik Dijkstra. Met jeugdzorg in zijn portefeuille vroeg hij aandacht voor een specifieke groep jongeren die tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Het gaat om jongeren met een MBO-1 en MBO-2 opleiding die werkervaring op moeten doen. Daarom riep hij de ondernemers op om werkplekken in hun bedrijf te creëren voor deze jongeren. “Wanneer u zorgt voor een werkplek dan zorgen wij als gemeente voor de begeleiding van deze jongeren. Bovendien zijn er verschillende subsidieregelingen. De zorg voor de jongeren is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid,” vond de wethouder. Op de vraag hoe hij wil voorkomen dat er opnieuw mislukkingen optreden zoals bij 2BE, reageerde Dijkstra met de stelling dat er een veel breder aanbod moet komen. “Niet alle jongeren willen een baan in de horeca,” zei hij. Van der Laan wilde wel onderhandelen. “Wanneer jullie als gemeente wat vaker bij lo-

kale ondernemers inkopen, wordt de bereidheid om op verzoeken van de gemeente in te gaan vanzelf ook groter.” Dijkstra wees in dit verband op de aanbestedingsregeling waar de gemeente zich aan moet houden. Sociale zorg Wethouder Sociale Zaken Erika Spil ging in op de grote veranderingen die in dat domein per 1 januari a.s. ingaan. “We zullen alle zeilen bij moeten zetten om dat goed te regelen. Ik ben daarbij op zoek naar innovatieve mensen die op een andere manier naar de zorg kijken. Ongetwijfeld zijn er ondernemers die met ons mee zouden willen denken. Ik denk ook dat de bedrijven zich meer zouden kunnen inzetten voor werknemers die steun nodig hebben, omdat ze schulden hebben of omdat ze naast hun werk ook mantelzorg verlenen. Onze cliënten zijn vaak uw werknemers. Laten we eens nagaan hoe we die zaken samen kunnen oppakken,” stelde wethouder

Een jury, bestaande uit (v.l.n.r.) gemeentesecretaris Alexander Meijer, burgemeeter Maarten Divendal en VIB-voorzitter Arwin Brouwer reikte prijzen uit voor de beste bijdragen aan de discussie.

De leden van het college stelden zich voor aan de hand van korte interviews. Hier Erika Spil, wethouder sociale zaken in gesprek met debatleider Johan Doesburg.

Spil voor. Wethouder Anco Goldhoorn maakt zich zorgen over de vraag hoe hij de mensen uit de bijstand weer aan werk kan helpen. “Ook hier hebben we de hulp van het bedrijfsleven voor nodig.” Hij prees het initiatief van de vereniging Zakenvrouwen van De Ronde Venen, die speciale stageplekken wil gaan inrichten. Ruimte om te ondernemen “Samenwerken doe je niet alleen,” betoogde Goldhoorn. “Bij zowel de gemeente als ook bij het bedrijfsleven zit heel veel kennis. Die moeten we veel beter bundelen.” Dat klinkt mooi, maar ondernemers krijgen in de verkiezingsprogramma’s weinig aandacht, was het verwijt uit de zaal. En nà de verkiezingen hoor je al helemaal niets meer. Hoe zit het bijvoorbeeld met de plannen rond Blue Port? “Als de noodzaak wordt aangetoond en er is voldoende draagvlak, gaan we er mee aan de slag,” reageerde de wethouder. Over de leegstand wilde hij nog wel kwijt dat hij bereid is de regels aan te passen als dat bij kan dragen aan oplossingen. Leo Raadschelders van het bedrijf Van Walraven vertelde dat er bij de aanleg van de rotonde op de rondweg bijzonder goed is samengewerkt door de ge-

meente met omliggende bedrijven en de aannemer. “We hadden een klankbordgroep die steeds betrokken werd en dat ging buitengewoon goed. Maar ik snap dan niet waarom wij daarna niet zijn uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de stationslocatie. Waarom wordt die succesvolle aanpak bij de rotonde ook hier niet toegepast? De gemeente moet ondernemers en bewoners wel serieus nemen.”Wethouder Moolenburgh kwam niet verder dan een flauwe opmerking dat men ook zelf de gemeente had kunnen bellen. Dat bracht de discussie vervolgens op het probleem van de slechte bereikbaarheid van de gemeente. Gemeentesecretaris Alexander Meijer beloofde daar wat aan te gaan doen. David Moolenburgh tenslotte wees op de zorgelijke financiële toestand van de gemeente. Soberheid, doelmatigheid en transparantie zijn hier de sleutelwoorden. Hij wil graag

in gesprek met de ondernemers over duurzaamheid en over ruimtelijke ordening. “Ik vind dat wij niet meteen afhoudend moeten reageren op nieuwe plannen, maar dat we samen naar passende oplossingen moeten zoeken.” Geen woorden maar daden De middag werd afgesloten door VIBvoorzitter Arwin Brouwer. Hij stelde vast dat de ambities duidelijk zijn. De ondernemers willen wel samenwerken. “Er gebeurt al van alles. Kijk naar de Bedrijven Contactdagen. We willen ook de vereniging van ZZPers meer betrekken. En laat ook de gemeente zich hierbij aansluiten. Als ondernemers vinden wij het belangrijk om met elkaar in gesprek te zijn. Maar daarna komt het aan op daden.” Op basis van de inbreng van de zijde van de gemeente heeft hij er vertrouwen in dat er in de toekomst een betere samenwerking zal gaan groeien.

Journalist Ferry Mulder (midden) en VIB-vice voorzitter Wim van der Laan (rechts) stelden kritische vragen aan de sprekers. John Zwarts (geheel links) hield de tijd van de pleidooien strak in de gaten. teksten piet van buul foto’s jaap maars

Herkenbaarheid verbeteren

Ondernemers moeten aan de weg timmeren Er zijn nog steeds mensen in ons land die denken dat Mijdrecht in de buurt van Dordrecht of Papendrecht ligt. Om over De Ronde Venen maar te zwijgen. Wat kunnen we doen om de bekendheid te vergroten en de gevarieerde bedrijvigheid beter over het voetlicht te brengen. Daar hebben ze bij Reclamebureau Switch in Mijdrecht over nagedacht. Het resultaat van dit denkwerk werd door Daniël Storm gepresenteerd tijdens de VIB bijeenkomst op 1 december j.l. in het gemeentehuis. We mogen met z’n allen best trots zijn op de bedrijvigheid in De Ronde Venen. “Maar we zijn niet gewend om daarover al te luidruchtig de trom te roeren,” stelt Daniël vast. Hij denkt dat het hoort bij de kenmerken van de Mijdrechtse onder-

Daniël Storm van Switch wordt aan de tand gevoeld door debatleider Johan Doesburg. nemers. “Ze zijn ondernemend, ze zijn sociaal en ze zijn degelijk. En bovendien wordt er in de bedrijven hard gewerkt. We blijven hier niet zomaar thuis wanneer we wat grie-

perig zijn. Er heerst hier een mentaliteit die positief afwijkt van plaatsen in onze omgeving. Onze centrale ligging is een belangrijk pluspunt. Er is hier sprake van een resultaat

gerichte gedrevenheid en er is hier altijd wel wat te beleven. Alle reden dus om daar trots op te zijn. Daarmee moeten we dus meer aan de weg timmeren,” vindt Daniël. En dat ‘aan de weg timmeren’ neemt hij bijna letterlijk. Allerlei regeltjes van de overheid maken het blijkbaar onmogelijk om de naam Mijdrecht op de verkeersborden boven de A2 te krijgen. Maar een vermelding van Bedrijventerrein Mijdrecht zou wel kunnen. Hij daagde het gemeentebestuur uit zich hier sterk voor te maken. Hij stelde ook voor om het industrieterrein in Mijdrecht in de toekomst ‘Bedrijfszone Mijdrecht’ te gaan noemen. Bedrijventerrein vond hij te saai en industriepark kan niet. Het is nu eenmaal geen park. Bij Switch hadden ze zelfs al een nieuw logo voor de bedrijfszone bedacht. Dat leverde al meteen discussie op over de kleuren. Het groen van het Groene Hart en het blauw van de plassen kwam onvoldoende tot zijn

recht. Wim van der Laan verwoordde de opvatting van vele aanwezigen dat de ondernemers best wat meer naar buiten mogen treden. Over de naam en het logo is de discussie inmiddels geopend. Traditiegetrouw kwam tijdens de bijeenkomst de slechte bereikbaarheid vanwege filevorming in de spits op de afslag A2/N201 weer ter sprake. Volgens wethouder Goldhoorn zit het probleem hierbij niet in een overaanbod aan autoverkeer maar in de onjuiste afstelling van de verkeerslichten bij de op- en afritten. Als dat zo is, dan is het onbegrijpelijk dat er bij Rijkswaterstaat nog niemand gevonden is die even een paar knopjes ‘bijregelt’. Dat zou de bedrijven een flinke besparing opleveren en veel weggebruikers van hun ergernis verlossen.


20

5 december 2014

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst Patrick Hesse

Rij-impressie GILERA FUOCO 500 LT 2014

It takes three... Zo met de winterse gladheid in aantocht is het helemaal niet verkeerd een driewieler te testen; je kunt tenslotte snoeihard door de bochten zonder dat je onderuit gaat. Vandaag mag ik op pad met het stoerdere broertje van Piaggio's MP3, de GILERA FUOCO 500 LT. Deze zeer recente machine heeft slechts 1.000 kilometer gedraaid en is geschikt om te besturen met een gewoon autorijbewijs. Dat maakt hem toegankelijk voor een enorm groot publiek. Zoals wel vaker door mij gemeld, word ik als motorrijder in hart en nieren tegenwoordig vriendelijk tegemoet gezwaaid door deze automobilisten (op een driewieler). Dit zwaaien is een fenomeen dat al erg lang bij het motorrijden hoort en een soort saamhorigheid oproept die motorrijders onder elkaar hebben. Ik moet u eerlijk bekennen, met alle respect, wanneer zo’n ‘automobilist’ me tegemoet schiet en uitbundig zwaait, dan doe ik niet

mee. Misschien heel kinderachtig, maar je bent pas een motorrijder als je op twee wielen je rijbewijs A hebt gehaald. Vind ik dan als motorrijder pur sang een driewieler dan helemaal niets en alleen geschikt voor niet motorrijders? Nee, zeker niet, wanneer het winter is en slecht weer, is zo’n driewieler natuurlijk ideaal als je door wilt rijden, ook voor de motorrijders onder ons. Het enorme voor-

deel is natuurlijk dat omvallen met deze Fuoco zo goed als onmogelijk is. En dat blijft natuurlijk een erg leuk gegeven. Zeker met de komst van Gilera Fuoco met zijn stoere neus lijkt hij zo uit een Mad Max film gereden te zijn. Hoe werkt het nou precies? De voorophanging heeft twee onafhankelijke overhellende wielen en dat maakt de Fuoco stabieler dan welke scooter ook. Het Elektro-hydraulische blokkeersysteem zorgt er voor dat het voertuig rechtop kan blijven staan en bij stilstand kan de bestuurder zijn voeten op het voertuig houden. En daar word wel raar op gereageerd door mede-weggebruikers, want je kunt je voeten gewoon op de ruim bemeten treeplank houden en dat is wel heel comfortabel. Zeker als je, wanneer het koud is, een speciaal afdekkleed voor je benen gebruikt. Wat misschien wel erg interessant is voor de zakelijke rijder: dit is een BTW-machine Dus bij aankoop kan de BTW teruggevorderd wor-

den, het is sowieso een interessant vervoermiddel voor de zakelijke rijder. Er zit namelijk net als bij de motorfiets geen bijtelling op. Voor iedereen die vaak in de steden rijdt ideaal dus, hup op de stoep parkeren en tussen het verkeer door manoeuvreren. En met een 500cc 1-cilinder met injectie die door Piaggio zelf ontwikkeld is, heb je ook nog eens een zeer zuinig vervoermiddel. Ben je automobilist en zou je ook aan motorrijden willen proeven maar

wil je geen B-rijbewijs halen, dan is dit het vervoermiddel dat het dichtst bij motorrijden zit. Je kunt in ieder geval enorm veel lol hebben op deze Fuoco. En ach, wat kan jou het schelen dat motorrijders zoals ik niet naar je zwaaien; je hebt toch pret voor tien..! De GILERA FUOCO 500 LT 2014 staat bij Roké Motors te Mijdrecht en kost 8.990 euro.

Silvia Kruyt en Jochem Peek:

Ruijrok Makelaars’ Vraag van de maand

Terwijl het gerucht door Wilnis waart dat er weer een winkel in het dorp is verdwenen, wordt het tegendeel bewezen. Silvia Kruyt en Jochem Peek steken op dit moment juist de handen uit de mouwen om de onlangs gesloten fietsenwinkel van De Haan weer op orde te krijgen. Er wordt flink geruimd, pittig onderhandeld met leveranciers en de werkplaats wordt weer als vanouds.

Ruijgrok Makelaars informeert u graag over het verplichte energielabel dat per 1 januari 2015 aanwezig moet zijn bij verkoop, verhuur of oplevering van uw woning. Verzuimt u het energielabel aan te leveren dan riskeert u een boete die kan oplopen tot 400 euro.

“We hebben er zin in”, vertelt het stel, dat de goed renderende winkel onlangs overnam. “Toen we de mogelijkheden bekeken de zaak voort te zetten hoefden we niet lang na te denken. Sowieso al omdat we echte Wilnissers zijn gaat ons dorp ons aan het hart. Wilnis zonder fietsenwinkel is voor ons ondenkbaar. Stel je voor dat je naar Mijdrecht of Vinkeveen zou moeten om je fiets te laten repareren. Zeker met een platte band is dat een hele klus. De winkel bestaat overigens al een flink aantal jaren en is daarom niet weg te denken uit het vertrouwde dorpsbeeld. Vorige eigenaren waren Smit en De Haan. Zeker de eerste is een aansprekende naam. Meteen toen we hem op de hoogte stelden van onze overnameplannen, bood hij zijn hulp aan. Daar maken we zeker gebruik van. Drie weten meer dan twee toch?”

U kunt uw energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. vanaf 1 januari 2015, door met uw DigiD in te loggen. Vervolgens gaat u naar woninggegevens aanpassen, waar u max. 10 vragen over energetische maatregelen in uw woning moet beantwoorden. Tevens dient u het bewijs van deze energetische maatregelen te uploaden. Denk hierbij aan documenten zoals aankoopdocumenten, een bouwtechnisch rapport, foto's of een factuur. Hierna kiest u een erkende deskundige die uw aanvraag zal controleren, waarna u alleen nog maar uw aanvraag hoeft te versturen. De erkende deskundige zal de aanvraag digitaal controleren en dus niet langskomen. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd ontvangt u uw energielabel. Dit energielabel wordt automatisch geregistreerd en dient te worden overhandigd bij verkoop, verhuur of oplevering van uw woning.

“Vanaf januari helpen wij u graag op weg”

Zoals gezegd wordt de bezem door de zaak gehaald. Er valt nog wel het een en ander te ruimen. De winkeldochters worden geruimd voor klantvriendelijke prijsjes. Wat dat betreft is het wellicht een goed idee eens binnen te stappen om te kijken of er iets van uw gading is te vinden. “We zijn toch aan

Jochem Peek en Silvia Kruyt in hun nieuwe fietsenwinkel. De naam blijft nog even een verrassing. foto peter bakker het werk,” oppert Silvia. “Dus even binnenlopen kan altijd.” Vooralsnog neemt Jochem zelf de werkplaats en de reparaties ter hand. In de autobranche heeft hij zijn sporen ruim verdiend. De laatste tijd heeft hij zich toegelegd op het fietsenvak en dat gaat hem aardig af. De werkplaats wordt gemoderniseerd, zodat er straks efficiënt en tegen redelijke tarieven kan worden gewerkt. Met leveranciers wordt pittig onderhandeld,

zodat er in januari en mooi assortiment kwaliteitsfietsen voorhanden is voor een scherp concurrerende prijs. Aangevuld met aanbiedingsfietsen. De naam van de nieuwe fietsenwinkel houdt het stel nog even een verrassing. “Die brengen we naar buiten op het moment dat we klaar zijn om de winkeldeuren te openen. De maand december wordt voor ons aanpoten. Het resultaat laten we straks graag zien. Maar u kunt gerust zijn. Wij helpen u straks graag op weg.”

Is een energielabel verplicht per 2015?

Woninggegevens bij de hand Om het energielabel te kunnen bepalen heeft u enkele woninggegevens nodig. Bij een aanvraag voor een energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende maatregelen zijn opgenomen in uw woning: type glas leefruimte, type glas slaapruimte, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, verwarming, aparte warmwatervoorziening, ventilatie, zonnepanelen en zonneboiler. Het is natuurlijk makkelijk om deze gegevens bij de hand te hebben voordat u begint met de aanvraag van het energielabel. Voorlopig energielabel Staat uw woning te koop of te huur? Dan kunt u, samen met 5 miljoen huiseigenaren, vanaf 1 januari 2015 een brief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verwachten met het voorlopige energielabel. Dit is een indicatie van de energieklasse van uw woning, gebaseerd op bij de overheid bekende gegevens. Deze indicatie is echter niet voldoende op het moment van een overdracht, dus vraag ruim op tijd online het definitieve energielabel aan. Zie ook: www.rijksoverheid.nl


DE GROENE VENEN

5 december 2014

21

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Toyota Auris TS

Ook in 2015 profiteren van 14% bijtelling

De Toyota Auris TS is in Nederland uitermate populair onder de zakelijke rijders. Een hybride auto met slechts 14% bijtelling en met ruimte voor het hele gezin; dat is iets wat ons Hollanders aanspreekt. Maar de overheid gooit roet in het eten en scherpt de regels voor de bijtelling aan vanaf 1 januari 2015. En dat betekent dat de Auris opeens niet meer in de 14%, maar in de 20% categorie valt. Au! Toyota levert al langere tijd een Auris hatchback en Touring Sports (de station uitvoering). Met dank aan de hybrideaandrijving, waarmee het Japanse merk als één van de eersten op de markt kwam, weet men in Nederland een leuk marktaandeel te veroveren. Ook andere merken timmeren inmiddels hard aan de weg met onder meer plug-in hybrides, hybrides en 100% elektrische auto's. Om dit type auto's te promoten stimuleert de overheid met aantrekkelijke bijtellingstarieven het gebruik van deze modellen. Doordat het succes nu wel erg groot wordt en de staatskas minder gespekt wordt, worden de bijtellingstarieven aangescherpt. Auto's die nu een bepaalde uitstoot hebben vallen tot 1 januari

Op www.0297.tv kunt u een korte v i d e o re p o r t a g e bekijken over deze Toyota Auris TS. Ferry van Ekris van Toyota Van Ekris en Michael Reuling leggen u in deze video meer uit over de uitrusting van deze Auris en de uitgebreide mogelijkheden om te profiteren van 5 jaar lang 14% bijtelling. Scan met uw smartphone deze QR-code of ga direct naar www.0297.tv.

in een laag tarief, maar vallen vanaf 1 januari in een hoger tarief. Zo ook de Auris. Toyota Van Ekris in Mijdrecht heeft een twintigtal Aurissen weten te bemachtigen in verschillende kleuren (zowel metallic als parelmoer) die in december op kenteken worden gezet. Zo profiteren de nieuwe eigenaren van deze auto's nog vijf jaar lang van 14% bijtelling. Als u de auto in december zakelijk aanschaft (vanaf € 27.958,- incl. metallic lak) of least, heeft u niet alleen van vijf jaar lang 14% bijtelling, maar heeft u ook het voordeel van € 0,- BPM. Na 1 januari betaalt u voor de normale Auris al snel € 1.000,- BPM. Het is natuurlijk mogelijk dat u pas in januari beslist om een Auris te gaan rijden. In dat geval kunt ook nog profiteren van de 14% regeling. Maar alleen bij deze specifieke Aurissen. De bijtelling van een Auris kent een tarief vanaf € 128,- netto bijtelling per maand. De modellen die klaar staan bij Van Ekris zijn voorzien van extra opties. Zo zijn de modellen uitgevoerd met een navigatiesysteem, achteruitrijdcamera, een leder bekleed dashboard en panoramisch

dak. Dat zijn zaken die de auto nog wat meer aankleden, want de Auris is van zichzelf al een comfortabele auto. Verwacht geen topprestaties qua wegligging, maar zuinig is de Auris zeker. De aandrijving is in handen van een elektro- en een 1.8 benzinemotor met een gecombineerd vermogen van 136 pk. Zo kun je puur elektrisch rijden, of helpt de benzinemotor de elektromotor met wat extra vermogen. Rem je af, dan regenereren de remmen de energie, zodat je daarmee weer weg kunt rijden bij het stoplicht. Fabrieksopgaves van het verbruik zijn altijd erg optimistisch, maar zelfs als je lekker vlot rijdt is het mogelijk een zeer net en acceptabel verbruik te halen van 1 op 20. En dat is zelfs voor dit formaat auto heel netjes. Om eventuele twijfel over de levensduur van de hybride accu weg te nemen, biedt Van Ekris zelfs een levenslange garantie op de hybride accu van de Auris. Met de ontwikkeling van de auto is rekening gehouden met het zo efficiënt mogelijk wegwerken van alle hybride onderdelen. Zo ligt de batterij van de hybride aandrijflijn slim weggewerkt onder de achterbank. Hierdoor blijft de bagageruimte intact. De Auris TS biedt ruim 530

Kinderopvang de Ronde Venen wint MKB idee 2014 verkiezing Kinderopvang de Ronde Venen heeft de verkiezing van MKB-idee gewonnen, die was uitgeschreven door MKB-Nederland en KPN. Met de verkiezing wilden de bedrijven met de slimste technologietoepassingen naar boven halen en in het zonnetje zetten. Kinderopvang de Ronde Venen, die al een van de kansheb-

bers op de prijs was, maakt gebruik van een online software programma voor de kindplanning, facturatie, en personeelsadministratie, waaronder loonadministratie en roosters maken. Uitgangspunt van het programma is de gemakkelijke communicatie voor en met ouders, o.a. door middel van een app voor ouders en

voor op de groep. Maar ook via een webaplicatie. Eigenaresse Diana Vredenbregt is bijzonder trots op de overwinning: “Wij hebben laten zien dat je veel geld kunt besparen, het werkproces kunt verbeteren en de klanttevredenheid vergroten, door optimaal gebruik te maken van bestaande ICT middelen. Het feit dat

Toyota Auris Gereden versie: Toyota Auris Touring Sports Lease Pro Vermogen: 136 pk 0-100: 10,9 s Top: 180 km/u

Verbruik: 1 op 25 / 4,0 l/100km Vanafprijs gereden versie: € 25.575,Alternatieven: Ford Focus, Opel Astra, Renault Mégane, Skoda Octavia, Volkswagen Golf

liter aan opbergruimte, inclusief een dubbele bodem met handige opbergcompartimenten. Als de achterbank met één simpele beweging wordt weggeklapt, dan ontstaat er een bagageruimte van 1.658 liter. Dat is een hoop ruimte, al lijkt de ruimte iets ten koste te zijn gegaan van de ruimte voor de achterpassagiers.

begint bij € 29.325,- en ligt daarmee flink hoger. Wil je dus een zeer aantrekkelijk bijtellingstarief, dan is het zaak snel te beslissen. Helemaal omdat de 20 Aurissen die in Mijdrecht staan zeer scherp zijn geprijsd. Loop eens binnen bij Van Ekris en bekijk de modellen. Zo lang de voorraad strekt zullen we maar zeggen.

De Auris is na 1 januari overigens nog steeds te krijgen als 14% uitvoering. Dit model, de NL-editie, wordt speciaal gebouwd voor Nederland. Maar daar hangt een prijskaartje aan. De prijs van dit model

Toyota Van Ekris Industrieweg 48 3641 RM MIJDRECHT Telefoon: 0297-230350 Website: www.vanekris.nl

je een klein bedrijf bent, is daarbij juist een uitdaging. Ik denk dat ik met dit verhaal een voorbeeld kan zijn voor andere kleine bedrijven. Dit is niet branche specifiek. Ieder bedrijf kan zichzelf doorlichten en kijken waar verbeteringen te behalen zijn. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Anderen hebben dat gedaan, en wij hebben daar slim gebruik van gemaakt.”


22

Zwarte Pieten bij Judoschool Blaauw

5 december 2014

over judo bij judoschool Blaauw op

www.judoschoolblaauw.nl.

Vrijdagavond 28 november en zaterdagochtend 29 november werden de jonge judoka’s van 4 t/m 9 jaar van Judoschool Blaauw tijdens de les verrast door een bezoek van vijf zwarte Pieten. Ook werden samen met de Pieten op de mat samen sinterklaasliedjes gezongen en spelletjes gedaan en lieten de kinderen aan de zwarte Pieten zien hoe goed ze kunnen judoën. Meer informatie

Trainers Horangi behalen EHBSO-certificaat

DE GROENE VENEN

De CSW E8M in de jongenscompetitie De meiden van CSW houden zich goed staande in de jongencompetitie. Het eerste E team van de meiden staat netjes midden in de stand van de competitie en bij de beker is tot nu toe alles gewonnen. Met een uitwedstrijd tegen OSM`75 gingen de meiden er weer lekker tegenaan. Het werd een zeer mooie wedstrijd met een klasse overwinning van 6-2! Deze meiden zijn echt de meidencompetitie in de regio ontgroeid en met de overwinning van het Nederlandse dames team in hun achterhoofd valt er nog veel te dromen op naar het WK… Volgende wedstrijd: thuis tegen de jongens van Argon E5.

Brugklas heeft speeddate met ondernemers Op de Goede Doelenmarkt in september hebben de havo brugklasleerlingen een goed doel uitgezocht waarvoor zij in de komende tijd aan de slag gaan. Hiervoor bedenken zij een product en richten ze een bedrijfje op. Als ondernemers in de dop konden zij tijdens een speeddate hun bedrijfsplan voorleggen aan echte ondernemers.

De trainers Charly en Remko hebben de cursus Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) succesvol afgerond. Deze cursus bestond uit 3 elearning modules die allemaal met een score van minimaal 90% moesten worden behaald. Deze modules bevatten naast de theorie ook virtuele scenario’s waarbij je als hulpverlener moest handelen. Daarna volgde een praktijkdag. Het eerste deel van de dag werd er specifiek aandacht besteed aan sportongevallen. Daarbij kwam ook naar voren

welke verantwoordelijkheid een trainer heeft en wanneer er wel/niet doorgesport kan worden. Tijdens het tweede deel van de praktijkdag werd het reanimeren, gebruik van de AED en verbandjes aanleggen behandeld. Charly en Remko hebben de cursus na deze intensieve en leerzame dag succesvol afgesloten en hopen de opgedane kennis zo min mogelijk te hoeven toe te passen in de praktijk. Voor meer informatie over Horangi kijk je op www.horangi.nl.

Die waren op uitnodiging van docent Niels Breuker van het ‘Jij de baas’

project naar het VeenLanden College in Vinkeveen gekomen om daar

van gedachten te wisselen met de havo brugklasleerlingen van beide VLC-locaties. De leerlingen vonden het spannend maar er ontstonden algauw geanimeerde gesprekken aan de tafels in de aula. Alle leerlingen gingen ook nog even langs de ‘Kamer van Koophandel’ om hun bedrijf officieel in te schrijven. Niels was erin geslaagd een gevarieerd gezelschap van ondernemers uit te nodigen, die een aantrekkelijk product voor jonge mensen op de markt zet, inspirerend kan vertellen over hun passie of met een goed zakelijk advies kan komen.Conrector Arjan Kraak, rector Ruud van Tergouw en teamleider Patrick Dool van de ‘VeenLanden College Kamer van Koophandel’ waren zeer onder de indruk van de bedrijfsplannen. De leerlingen waren niet minder onder de indruk; er zal maar een uitgever, reisagent, rector of accountant kritisch naar jouw bedrijfsplan kijken.


DE GROENE VENEN

5 december 2014

23

€350,bedtextie* l cadeau!

Zondag 7 decem ber open!

Laat u verrassen door onze geheel vernieuwde beddenen matrassencollectie. Speciale aanbieding • 2 elektrisch verstelbare boxsprings (Hoofd- en voeteneinde elektrisch verstelbaar) • 2 supercomfortabele pocket veren matrassen (In kleur meegestoffeerd) • Gratis meegestoffeerd hoofdbord t.w.v. €395,• Gratis HR schuim splittopper (latextopper tegen meerprijs) • Ook leverbaar in 160x200 en 180x200

aar Al 3 j it u beste tene m n consu ds! gi

2-pers. uitvoering 140x200 normaal €2.495,-

Nu compleet

€ 1.195,-

Wij hebben onze winkels in Amstelveen en Zaandam verbouwd en de nieuwste collecties van Pullman, Serta, Auping, Tempur, Eastborn, Jensen en Caresse zijn nu te ervaren. Kom langs en maak kennis met écht slaapcomfort!

,€350 tiel x bedte au!* e cad

Onze nieuwe collectie presenteren wij met hele aantrekkelijke aanbiedingen! Ook hebben wij nog diverse showroom-

,€500 tiel x bedte au!* cade

modellen uit de oude collectie met grote kortingen: profiteer van 30, 40, 50 of zelfs 60%!

A.s. zondag 7 december open van 11:00 - 17:00 uur

A.s. zondag 7 december open van 11:00 - 17:00 uur

Zaandam

Amstelveen

Woonboulevard Zaandam-Zuid P. Ghijsenlaan 17 Telefoon: (075) 612 41 31

Maalderij 19 Telefoon: (020) 643 49 50

* Vraag naar de voorwaarden

atis Nu gr t bij an ledik s & m d bo e sen!* s a r t ma

De nachtrustspecialist van Nederland.

beds-bedding.nl


24

5 december 2014

DE GROENE VENEN

PROFILE HOGENDOORN PAKT UIT!

Voor je auto wil je alleen het beste. Het beste onderhoud, de beste reparaties, de beste banden en velgen en de beste service. Dan ben je bij Profile Carcenter Hogendoorn aan het juiste adres: Happy Driving!

DUNLOP WINTERBANDEN*

4 3 HALEN

BETALEN

*Alleen geldig bij aankoop in de vestiging: Profile Carcenter Hogendoorn

GRATIS APK BIJ ELKE BESTEDING Ontvang nu bij elke besteding een gratis APK t.w.v. â‚Ź 25,Om weg te geven of gewoon, als cadeautje voor jezelf.

Deze acties zijn geldig van 1 december t/m 3 januari 2015.

HOGENDOORN Profile Carcenter Hogendoorn Provincialeweg 11 T: 0297-281363 E: mijdrecht@profile.nl W: www.profile.nl/mijdrecht


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.