De Groene Venen 04 maart 2016

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

6-7°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 21 - Week 9 – 4 maart 2016

Taling 15 Mijdrecht Vraagprijs: € 239.000 k.k.

db-Mediation "Jullie scheiding, onze zorg" ● Scheidingsmediator-NMv lid ● Deskundige kinderbegeleiding KIES-Coach* ● Financiële en fiscale expertise Kijk op de website of bel:

Nieuw in verkoop!

www.db-mediation.nl

0297-765060

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987

*Lid Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg, Expertise Centrum Kind & Scheiding en BPSW.

Op het strand of in de sneeuw?

Uw Ford specialist in de regio

Autobedrijf Peek

Rendementsweg 20 | 3641 SL Mijdrecht Tel.: 0297 - 281458 | www.copeek.nl O K T O B E R

Plezier verzekerd!

Veel belangstelling voor inloopbijeenkomst winkelcentrum De Lindeboom

De kwaliteit en betrouwbaarheid van Bosch, toegepast op het onderhoud en de reparatie van alle automerken. www.boschcarservice.nl

8 - 1 5

www.vidamakelaars.nl

2 0 1 6

Veel belangstelling was er vorige week donderdag 25 februari voor de inloopbijeenkomst die eigenaar/ontwikkelaar Hoorne Vastgoed en gemeente De Ronde Venen organiseerden over de renovatie van De Lindeboom. Van sommige winkeliers en dorpsbewoners mag de eerste schop voor de grootscheepse renovatie van het Mijdrechtse winkelcentrum vandaag nog de grond in. Na een eerste plan op hoofdlijnen en wat 'cosmetische' veranderingen aan het sterk verouderde interieur, werden de langverwachte plannen voor het winkelcentrum gepresenteerd. Behalve een forse uitbreiding van de Boni en de komst van een Action gaat de nieuwe Lindeboom nog meer brengen voor het dorp. Lees verder op pag. 6 foto rob isaacs

Fototentoonstelling van straatbeelden uit hele wereld in bibliotheek

‘Geïnspireerd en inspirerend’ Donderdag 3 maart is er een bijzondere fototentoonstelling geopend in de bibliotheek aan de Doctor J. van der Haarlaan 8 te Mijdrecht. De expositie toont foto’s in zwart-wit van straatbeelden uit de hele wereld, gemaakt door leden van Fotoworkshop De Ronde Venen. Zij lieten zich inspireren door het werk van de Nederlandse fotograaf Willem Wernsen (www.willemwernsen. nl/), die als gastspreker in januari bij de club te gast was. Zijn werk inspireerde dusdanig, dat besloten werd een foto-thema ‘Inspiratie op het werk van Willem Wernsen’ op te zetten.

-

Plaatmateriaal Balkhout Houten vloeren Timmerhout Tuinhout

0297-255483 www.boshoutloods.nl

Hoezeer de foto’s én de verhalen rondom de foto’s inspirerend waren voor de leden van de Fotoworkshop, bleek wel uit de vele fraaie foto’s die werden gemaakt en ingeleverd. Alle foto’s zijn in zwart-wit en tonen (straat)beelden van over de hele wereld. Foto’s van gewone mensen die soms onopvallend bijzonder zijn of juist bijzonder opvallend. Alledaagse én niet-alledaagse straatbeelden, zoals bijgaande foto van een Chinese man die de oren van een monnik schoonmaakt.

FIETS 6 DAGEN DOOR SPECTACULAIR TANZANIA EN GEEF MENSEN EEN KANS OP EEN GEZONDE TOEKOMST

Wilt u meer weten over Fotoworkshop De Ronde Venen? U kunt contact opnemen om vrijblijvend 1 of 2 clubavonden bij te wonen. www.fotoworkshopdrv.nl

AFRICACLASSIC.NL

foto WiM stolWerk

HARD WORK, MAGIC MOMENTS

ishe ttijd voore ennieu webril

?

3-JARIG JUBILEUM VAN DE "NIEUWE" EENDRACHT

Café - Restaurant

DE EENDRACHT JUBILEUMWEEK

van ma. 7 t/m zo. 13 maart va. 17:00 uur Amuse en aperitief van het huis. Special dish: Côte de Boeuf (Simmenthaler) van de Lindenhoff

de passage 10 | mijdrecht

Reserveren voor diner tijdens deze week is gewenst. Tel. 0294 28 72 11 of via de website.

VRIJMIBO JUBILEUM

Vrijdag 11 maart van 17:00 - 19:00 uur

Gezellig het weekend inluiden!

STREET FOOD MARKET Zondag 13 maart van 14:00 - 17:00 uur Street food & drinks Muziek & kids-entertainment

Hoogstraat 37 1391 BR Abcoude Telefoon: 0294 - 287 211 www.deeendracht-abcoude.nl

2 A PR:0I0Lu u r 15 11:00 - P R I L A 2 :00 u u r 11:00 -

15

facebook.com/NVMopenhuis

twitter.com/NVMopenhuis

Ervaar uw favoriete huis ‘live’! Kijk voor ons Open Huis aanbod op www.korvermakelaars.nl Tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 2 april kunt u vrijblijvend tal van huizen van binnen bekijken. Zo voelt u direct of uw favoriete huis ook écht goed bij u past. Heeft u facebook.com/NVMopenhuis na uw bezoek interesse in een huis, twitter.com/NVMopenhuis schakel dan een NVM-aankoopmakelaar in. Hij is dé specialist die u tijdens de gehele aankoop kan ontzorgen, u kan behoeden voor een miskoop én de laagste prijs voor u kan bedingen. Kijk op nvm.nl voor meer informatie en op funda.nl voor de deelnemende huizen. Laat deze unieke kans niet voorbij gaan en kom ook naar Tijdens de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 2 april kunt u vrijblijvend tal de NVM Open Huizen Dag! van huizen van binnen bekijken. Zo voelt u direct of uw favoriete huis ook écht goed bij u past. Heeft u na uw bezoek interesse in een huis, schakel dan een NVM-aankoopmakelaar in. Hij is dé specialist die u tijdens de gehele aankoop kan ontzorgen, u kan behoeden voor een miskoop én de laagste prijs voor u kan bedingen. Kijk op nvm.nl voor meer informatie en op funda.nl voor de deelnemende huizen. Laat deze unieke kans niet voorbij gaan en kom ook naar de NVM Open Huizen Dag!

Ervaar uw favoriete huis ‘live’!


4 maart 2016

DE UITREIKING ONDERNEMING VAN DE RONDE VENEN

De Top 3 is bekend, nu zal de jury deze ondernemingen gaan bezoeken en aan een deskundige analyse onderwerpen. Tijdens het event op 17 maart worden de winnaars bekend gemaakt. CATEGORIE ONDERNEMING Drogisterij De Bree, Beuving Lifestyle & De Loods Fashion

WANNEER Donderdag: 17 maart 2016 Deur open: 19.00 uur Start programma: 20.00 uur

EVENT BIJWONEN Wil jij dit event bijwonen op donderdag 17 maart? Registreer dan nu jouw aanwezigheid als bezoeker via de website: www.ondernemingvandrv.nl.

WAAR Tuincentrum De Huifkar Oosterlandweg 32 3641 PW Mijdrecht

Avek Noflik boxspring arandee rd geg rt

25 jaar

s 1990

CATEGORIE STARTER BijzondereMensen BV, Smit Fietsen & Bril en Meer Optiek

Nieuw in onze collectie ...

nd si

CATEGORIE INNOVATIE Bluecup BV, Kratje Contant & Scheepswerf Achterbos

VERKIEZING ONDERNEMING VAN DE RONDE VENEN ‘Onderneming van De Ronde Venen’ is een jaarlijks terugkerend event, waarmee het ondernemerschap in De Ronde Venen wordt gestimuleerd. Succesvolle ondernemingen met een belangrijke economische functie of ambitieuze startende ondernemingen met een sterk innoverend karakter maken kans om onderneming van het jaar te worden.

DE GROENE VENEN

slaapcom fo

2

Noflik is het Friese woord voor aangenaam, prettig zoals een bed hoort te zijn. U kunt voor deze prachtige op maat gemaakte boxspring bedden, voorzien van hoogwaardige materialen bij ons terecht.

Introductie-aanbieding: Hele maand maart bij aankoop van een Avek Noflik boxspringset: de topdekmatras voor ½ prijs!

REGISTREER ALS BEZOEKER VIA WWW.ONDERNEMINGVANDRV.NL

t/o wooncentrum Co van der Horst

Fietsen, Reparatie & Accessoires

WORDT ÉÉN VAN DEZE FIETSEN VAN U? Fietsen, Reparatie & Accessoires

Sjaak Blom

NU TIJDELIJK 600 EURO KORTING

GIANT PRIME E-2* DAMES & HEREN

GIANT PRIME E-3* DAMES & HEREN

Accu inhoud 400 Wh Accu inhoud 300 Wh Adviesprijs €2599,Adviesprijs €2399,BIKE OK actieprijs €1999,BIKE OK actieprijs €1799,* Excl. verwijdering bijdrage accu €14,-.

KIJK VOOR DEZE EN ALLE ANDERE A C T I E S O P W W W. B I K E O K . N L Kom gerust eens langs! Burgemeester Haitsmaplein 24 A 3641 EW Mijdrecht tel: 0297-25 02 60 fax: 0297-25 02 62

Openingstijden Di. t/m do.: 8.00 - 18.00 uur Vrij.: 8.00 - 18.00 uur Zat.: 9.00 - 17.00 uur

email: info@bikeok.nl www: www.bikeok.nl twitter: twitter.com/bikeokmijdrecht facebook: facebook.com/bikeok

Werkplaats afspraak maken Maak nu direct een afspraak bij onze werkplaats via de email op werkplaats@bikeok.nl. Bellen kan natuurlijk ook op 0297-25 02 60.

Aikido is een moderne krijgskunst zonder rivaliteit of competitie. Het gaat over de zoektocht naar wie we werkelijk willen zijn. Aikido is het trainen van moed om nieuwe stappen te durven nemen richting de integratie van de verbinding tussen voelen, denken en handelen. Het creëren van een nieuw vertrouwen in jezelf. Aikido is het leren werken naar harmonie met respect en integriteit naar anderen.

OPEN LES ZONDAG 13 MAART Wij geven aikido lessen op verschillende locaties in het Groene Hart, te weten: Kamerik, Loenen, WILNIS, Woerden, Vleuten en IJsselstein. De lessen in Wilnis worden gegeven aan volwassenen (ouder dan 15 jaar). U bent van harte welkom om deze open les bij te wonen van 20:00 tot 21:30 uur. Geef u s.v.p. op voor de open les via onze website bij Gratis Proefles of kijk voor meer informatie op: www.aikidogroenehart.nl. We zien u graag verschijnen.

Aikido is voor iedereen: ongeacht leeftijd, geslacht of atletisch vermogen


DE GROENE VENEN

Luistervink Vlag in top Onze tuin lijkt wel een beetje op een koppelbeurs. Op de een of andere manier heeft gevederd vliegend Nederland het sein gekregen dat de biologische lente is begonnen. Als oudgediende heb ik alle tijd naar dit gedoe te kijken. Koolmezen vliegen af en aan en inspecteren de door ons opgehangen nestkastjes. Eksters vliegen alweer met takken in het rond die de basis moeten gaan opleveren voor een nest dat door de vrouwelijke partner akkoord wordt bevonden. We hebben een paartje bonte spechten gespot. Die beperken zich tot snaveltimmeren, wat je op grote afstand zelfs nog kunt horen. Ook dit jaar wordt de nok en de schoorsteen van de overburen omgetoverd tot een kraaiennest. Vanuit het Amsterdamse bos is een groot aantal mini-papegaaien naar onze omgeving verkast. Wat maken die een herrie en geheel in stedelijke stijl gaan ze soortgenoten en ander gevederde vrienden te lijf. Dat belooft wat. Ook de watervogels hebben er weer zin in. Ik heb wel eens medelijden met de vrouwtjeseenden die tijdens de daad compleet onder water gaan. Zodra de een afstijgt en het vrouwtjesdier weer boven komt, springt nummer twee er op die weer zijn uiterste best doet de partner er letterlijk en figuurlijk onder te krijgen. Wij noemen dit een gangbang. Zij die deze tak van sport beoefenen zou je dus qua niveau gelijk aan de watervogel kunnen stellen. Zelf kijk ik reikhalzend uit naar de rokjesdag, die zich ergens in april gaat aandienen. De dag staat bekend als de eerste dag van het jaar waarop vrouwen blote benen hebben onder een korte rok. Deze dag is eigenlijk de eerste dag van het jaar waarop het qua temperatuur kan om met blote benen buiten te zijn. De datum van rokjesdag staat dan ook niet vast, maar wordt bepaald door de temperatuur. Meestal is rokjesdag ergens halverwege april. Het is wel de bedoeling dat de temperatuur die dag tussen de 17 en 20 graden schommelt. Daarnaast moet het onbewolkt en dus zonnig weer zijn. Rokjesdag is dus de eerste dag van het jaar dat de temperatuur aangenaam genoeg is om een rokje te dragen. Zelfs in Amerika is rokjesdag ingeburgerd. Daar staat het bekend als Skirt Day. Ik ben toch zeer benieuwd hoe de aanstaande medelanders dit gaan ervaren. Ik denk wel dat rokjesdag ze zal bevallen. Wellicht dat rokjesdag dit jaar dan ook wordt gecombineerd met vlaggenstokkendag. Als u begrijpt wat ik bedoel. Luistervink

4 maart 2016

3

BESTE BURGEMEESTER Soms zijn er vragen die beantwoord worden, maar vervolgens meteen of later weer nieuwe vragen oproepen. De eerste twee vragen gaan over die onderwerpen die regelmatig terugkomen. “Opnieuw zijn er veel grote stroringen aan de straatverlichting in onze gemeente, hoe komt dat?” De laatste tijd zijn er weer veel (graaf)werkzaamheden in de openbare ruimte: voor kabels en leidingen voor woningbouwprojecten, dijkverbeteringen, onderhoud van bestaande kabels en leidingen, het oplossen van storingen (ook aan het riool), rooien of juist planten van bomen of veranderingen in de openbare ruimte. Maar ook zwaar transportverkeer op de wegen in ons veengebied kan, in combinatie met oude teerkabels, een storing veroorzaken. Bij zware beschadigingen kan het gebeuren dat meer lichtmasten niet meer branden. Wordt de kabel licht geraakt, dan is er sprake van een ‘sluimerstoring’ die moeilijk gemeten kan worden. De storingen worden doorgegeven aan CityTec. Gaat het om meer lichtmasten, dan is Stedin in beeld, omdat dan de oorzaak zit in de grondkabels.

“U schreef over het ‘achterstallig onderhoud’ aan wegen, onder andere bij Plaswijk. De bewoners daar hebben

toch in het verleden extra betaald voor groot onderhoud? Waar is dat geld dan gebleven?” In het verleden is nooit precies bijgehouden of het geld voor onderhoud aan specifieke projecten of gebieden werd besteed. Al het geld is terecht gekomen bij de in de begroting opgenomen totaalbudgetten voor onderhoud. Uitgevoerd onderhoud aan wegen, groen, bruggen en dergelijke kwam en komt vervolgens ten laste van de betreffende onderhoudsbudgetten. Het is niet zo dat er de afgelopen jaren geen (groot) onderhoud heeft plaatsgevonden, maar dit is voor Plaswijk dus nooit apart bijgehouden. Het geld van de bewoners van 2013 en 2014 (de laatste jaren dat er apart werd betaald) staat nu wel gereserveerd om te zijner tijd te besteden bij de totale aanpak.

“De aanslag voor gemeentelijke belastingen komt dit jaar van ‘gemeentebelasting Amstelland’. In de bijsluiter staan ook de tarieven van de verschillende gemeenten. Hoe zit dat precies?” Vorig jaar heeft onze gemeente zich voor de uitvoering van de gemeentelijke belasting aangesloten bij de ‘belastingdienst’ van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Het beleid bepaalt elke gemeente zelfstandig.

Tekst Maarten Divendal

Daaronder verstaan we ook het vaststellen van de tarieven. Uit het overzicht in de bijsluiter blijkt dit ook; de deelnemende gemeenten hebben verschillende tarieven. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat wij – als je ons vergelijkt met de vijf andere gemeenten – op alle onderwerpen niet bepaald de hoogste tarieven hebben. Als het gaat om het tarief voor de onroerend zaakbelasting voor niet woningen (onder andere bedrijven) hanteren wij zelfs een heel veel lager tarief dan alle andere gemeenten.

“Er zijn in de gemeente schoolpleinen met een ‘Schoolplein 14’. Wat is dat precies?” Schoolpleinen zijn vaak heel verschillend ingericht. Afhankelijk van de ruimte is er groen, zijn er bijvoorbeeld speeltoestellen of kleine goaltjes. Een ‘Schoolplein 14’ is zó ingericht dat het op een soort natuurlijke wijze uitnodigt om te bewegen en te spelen. Bijvoorbeeld door bepaalde kleuren en tekens te gebruiken in de bestrating. Kinderen gaan daardoor bijna automatisch hinkelen of andere spelletjes doen. De Johan Cruijff foundation heeft in Nederland veel zogenoemde Cruijffcourts mogelijk gemaakt: kunstgrasveldjes als speelterrein in woonbuurten en bij sportverenigingen. Ook in onze gemeente

CDA vreest continuïteit huishoudelijke zorg

Het gaat bij kwetsbare cliënten niet alleen om een schoon huis maar soms ook om ondersteuning te bieden om langer thuis te blijven wonen en te voorkomen dat mensen ontsporen”. Een voorbeeld is iemand met lichte dementie en meerdere andere ziektes onder de leden. Dan

is er vaardigheid nodig om met deze mensen om te gaan. Niet iedereen kan dat. Als er dan net een goede huishoudelijke hulp is, die een klik heeft met deze kwetsbare mensen, dan moeten zij na enige tijd weer vertrekken omdat de thuiszorgorganisatie niet met vaste contracten werkt. Korte contracten Met deze versnippering van hulp is de cliënt niet gediend, de huishoudelijke hulp is er niet mee gediend en ook de maatschappij is er niet mee gediend. Het is slecht voor de cliënt omdat die steeds weer moet wennen aan de nieuwe huishoudelijke hulp. Het is slecht voor de huishoudelijke

hulp, want ook zij wil een band krijgen met de cliënt en daarnaast heeft zij geen sociale zekerheid. Die sociale zekerheid staat bij de huishoudelijke hulp onder druk omdat de thuiszorgorganisatie na 3 korte contracten geen vast contract wil geven. Na die drie contracten staat de huishoudelijke hulp dus weer op straat. Veel alleenstaande vrouwen

Ik moet het dit jaar nog precies bekijken wat wel of niet kan. Maar NLDoet is niet alleen maar voor burgemeesters of wethouders. NLDoet is dé vrijwilligersactie die georganiseerd wordt door het Oranje Fonds op 11 en 12 maart. Daarom kunt u dan altijd in de media leden van het Koningshuis zien die vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld de kinderboerderij of andere plekken waar de sociale samenhang en betrokkenheid goed tot zijn recht komt. Iedereen kan hieraan meedoen. Op www.nldoet.nl staan 19 aangemelde projecten binnen onze gemeenten; 2 daarvan zijn ‘vol’, 17 ervan kunnen nog vrijwilligers gebruiken.

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@degroenevenen.nl

Tenslotte is de versnipperde zorg slecht voor de maatschappij. Want als de cliënt ontspoort dan zijn we nog verder van huis en de zorg wordt dan duurder. We betalen in De Ronde Venen voldoende geld voor deze vorm van huishoudelijke hulp die HH2 heet. Daarom moeten er volgens het CDA betere afspraken gemaakt worden met de thuiszorgorganisatie die versnipperde zorg geeft en geen vaste contracten afsluit. Aan de wethouder heeft het CDA De Ronde Venen gevraagd om maatregelen te treffen. Continuïteit van huishoudelijke hulp in persoon moet bij kwetsbare mensen gewaarborgd blijven.

Agenda Kort

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Advertentieverkoop: Arthur van der Kooij, Youri Lieberton

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Fotografie: Patrick Hesse, Fem van Duuren, e.a.

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling, Peter Schavemaker, en Anja Verbiest.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

“Doet u dit jaar weer mee aan NLDoet?”

met kinderen doen dit werk en zij moeten dan na 3 contracten gebruik maken van een uitkering en dat wil toch niemand.

Volgens CDA De Ronde Venen komt de continuïteit van de huishoudelijke zorg in het gedrang. “Wij hebben daarover verschillende signalen binnen gekregen,” aldus Ria de Korte-Verhoef, CDA woordvoerder zorg. Juist bij kwetsbare mensen is het belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat met de huishoudelijke hulp, vindt het CDA en heeft dan ook aan de wethouder vragen gesteld over de versnipperde huishoudelijke hulp. Het gebeurt te vaak dat huishoudelijke hulp wisselt en dat is slecht voor de cliënt en slecht voor de huishoudelijke hulp zelf

hebben we die. Het ‘Schoolplein 14’ is een nieuw initiatief van de Johan Cruijff foundation. Drie schoolpleinen in onze gemeente zijn op deze manier aangepakt. We hopen dat er nog veel gaan volgen: de pauzes op het schoolplein worden er nog leuker van.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57

Zaterdag 5 maart • IVN Vogelexcursie Landje van Geijsel, verzamelen Parkeerplaats bij Begraafplaats Wilnis • Klaverjassen, kantine HSV, De Hoef

Zondag 6 maart • Taizéviering, Cosmas & Damianuskerk, Abcoude

© 2016 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

4 maart 2016

Een gezellige vakantieweek bij BSO de Speelunit

Kort nieuws

De kinderen van BSO de Speelunit hebben zich prima vermaakt in voorjaarsvakantie. We zijn gezellig naar de film van Shaun het schaap geweest, er is flink geknutseld, er zijn koekjes gebakken en de kinderen hebben zelf een zeepketting gemaakt. Kijk voor meer informatie over Bso de Speelunit op www.kdvdespeelboerderij.nl.

Mijdrecht

Rust bij God in De Wegwijzer Ds. J. van Dijken uit Nieuw Vennep leidt op zondag 6 maart de diensten om 10 en 17 uur in De Wegwijzer. De verkondiging is vanuit Mattheus 11. Het begint met de twijfel van Johannes de Doper, en het gebrek aan geloof bij de mensen. En toch... God gaat door, dat zie je bij Jezus die rust geeft met perspectief op de eeuwige sabbatsrust. Dus geloven kan best moeilijk zijn, daarom is het belangrijk om te leven vanuit de rust bij God. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Lees het artikel ook op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel. Thuis live of achteraf de viering bekijken kan via

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Abcoude

Praatcafé ’t Trefpunt op 4 maart Op vrijdag 4 maart is Praatcafé ’t Trefpunt van 15 tot 17 uur geopend aan de Kerkstraat 23 in Abcoude. Thema is: Wat betekent muziek voor u? Wij delen onze ervaringen en verhalen, wij luisteren naar elkaar en komen daarna met elkaar in gesprek hierover. Informeel, gezellig, maar ook serieus. Iedereen is welkom: jong, ouder, man, vrouw, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Kosten: 2 euro, koffie, thee en een glaasje wijn of fris inbegrepen. Praatcafé ’t Trefpunt is een initiatief van de pastoraatgroep van de RK Geloofsgemeenschap HH Cosmas en Damianus in Abcoude.

www.cosmasendamianus.nl.

Abcoude

Taizéviering in C&D-kerk Aanstaande zondag 6 maart vindt om 10 uur een Taizéviering plaats in de HH Cosmas en Damianuskerk, Kerkstraat 23 in Abcoude. Thema: ‘Gedragen worden’. Edwin Denekamp en Loes Bank gaan voor in deze viering en een klein koortje, begeleid door Stephan van de Wijgert op piano, ondersteunt de viering. Aanvang 09.45 uur om samen de liederen te oefenen. Mooie meditatieve liederen, samenzang, stilte en persoonlijk gebed vormen de elementen van deze oecumenische viering, in de traditie en stijl van de oecumenische broedergemeenschap in het Franse Taizé. Wees welkom en neem gerust belangstellenden mee.

DE GROENE VENEN

Zaterdag 5 maart:

IVN-Vogelexcursie naar het Landje van Geijsel Ieder voorjaar zet veehouder Jan Geijsel een deel van zijn land onder water. Hij regelt het waterpeil zo, dat er een afwisseling ontstaat van droge en natte gebieden. Dat is een ideale situatie voor veel steltlopers en andere vogels die net terugkeren uit hun overwinteringsgebieden in Afrika en Zuid- Europa. Zij kunnen dan veilig rusten in de natte gedeelten en foerageren langs de slikrandjes, maar ook in de omringende polders. Zo kunnen zij na een uitputtende reis weer in topconditie komen om zich voort te planten of om de reis te vervolgen naar IJsland en andere verre oorden. Het is verbazend hoe snel de vogels dit gebiedje van negen hectare ieder jaar weer weten te vinden en dat geldt zeker ook voor de talloze vogelaars. In korte tijd is dit ‘Landje van Geijsel’ uitgegroeid tot een landelijk bekende toplocatie. Het gebied is gelegen in een uitgeveend stuk van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder bij Ouderkerk aan de Holendechterweg en de Amstelzijweg en helemaal ingesteld op vogelaars. Er is zelfs een speciale schuur met een hooggelegen uitkijkpunt achter glas. Het is een plek met grote contrasten: de torens van Amsterdam Zuidoost met de Arena in de verte en het voortrazende verkeer op de A9 vormen een surrealistisch decor bij dit verder zeer landelijke gebied. Meer informatie over dit bijzondere landje en zijn

Wereldproduct maart Met het voorjaar in zicht hebben de wereldwinkels in Abcoude en Mijdrecht een vrolijk wereldproduct voor de maand maart. Een kleurige raamhanger Home sweet home uit Indonesië (5 euro). Deze lichtvanger is gemaakt van ijzerdraad en hars. U ontvangt 10% korting op de raamhanger als u dit artikel uitknipt en meeneemt naar de winkel. Ook voor Pasen kunt u bij de wereldwinkels terecht voor allerlei leuke decoraties. En natuurlijk zijn er weer de overheerlijke paaseitjes van Tony Chocolonely (3,49 euro), mooi verpakt in een eierdoosje. De Wereldwinkels in Abcoude en Mijdrecht zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die minimaal een dagdeel per twee weken in de winkel willen staan. Daarnaast kunt u, als u dat leuk vindt, meewerken aan andere activiteiten die nodig zijn om de winkels te runnen. Ook daarbij is uw hulp welkom. Spreekt dit u aan? Kom dan

onzekere toekomst vindt u op:

www.landschapnoordholland.nl/aankoopnatuur Wilt u een bezoek brengen aan dit vogelparadijs en uitleg krijgen over alles wat er te zien is? Dat kan op zaterdag 5 maart a.s. Dan organiseert IVN De Ronde Venen & Uithoorn een korte excursie naar dit gebied. Wat kunt u zoal verwachten? Dat wisselt per dag, maar naast Grutto, Wulp, Kemphaan, Scholekster, Kievit, Smient en Krakeend is er ook een goede kans op Tureluur, Watersnip, Bonte strandloper, Bontbekplevier, Pijlstaart, Wintertaling, Slobeend, Bergeend, Slechtvalk en nog veel meer. De IVN-excursie is voor iedereen gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Neem zelf wat te drinken mee en zorg voor warme kleding, want er wordt veel stilgestaan. Een kijker is eigenlijk onmisbaar, maar er is ook ruimschoots gelegenheid om in een telescoop mee te kijken.

Jonge ondernemers op OBS Molenland Op OBS Molenland zijn een aantal leerlingen uit groep zeven gestart met Ondernemend leren. De leerlingen konden door middel van het schrijven van een sollicitatiebrief reageren op het opzetten van een “kinderzwerfboekenstation” voor de onder- en bovenbouw. Nadat alle functies waren ingevuld konden er plannen worden gemaakt, taken verdeeld en financiers gezocht. Bij de directeur werd een gespecificeerde begroting ingediend. Nadat de begroting was goed gekeurd hebben de leerlingen zelf inkopen gedaan, kastjes geschuurd en geschilderd en boeken gecodeerd. Na een goede voorbereiding werden de uitnodigingen voor de opening van het ‘kinderzwerfboeken-station verzonden aan wethouder Dijkstra, de directeur bestuurder van Stichting

Auro, de oud-directrice, omwonenden en ouders. Maandagochtend 29 februari verscheen het team al vroeg op school om alle voorbereidingen te treffen. De presentaties werden klaar gezet, de ballonnen opgehangen en het laatste overleg vond plaats. Voorafgaand aan de opening hielden de leden van het ‘kinderzwerfboeken-station’ in iedere groep een presentatie, in aanwezigheid van ouders en andere genodigden. Tijdens de opening heeft wethouder Dijkstra de kastjes officieel geopend. Afsluitend kreeg iedereen een heerlijk zelfgebakken koekje. De boeken zijn inmiddels al volop in gebruik. Leerlingen uit groep zeven: Bedankt voor dit Groot Ondernemend Succes!

Verzamelen: parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. Vertrek: om 8:30 uur per auto, meerijden is mogelijk. Terug: rond 12:00 uur. Als bij erg slecht weer de excursie wordt afgelast staat dat die dag om ca. 7:30 uur op www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn. Daar vindt u nog veel meer informatie over alle IVN-activiteiten.

eens langs of neem contact op met de wereldwinkel in de buurt. Kijk voor openingstijden en meer informatie op www.wereldwinkelmijdrecht.nl en

www.wereldwinkel-abcoude.nl Wereldwinkel Mijdrecht, De Passage 14, Mijdrecht, tel: 0297-293799 Wereldwinkel Abcoude, Brugstraat 9, Abcoude, tel: 0294-284394

Buurtbingo in wijkgebouw Present Wijkgebouw Present in Mijdrecht staat elke tweede dinsdag van de maand open voor de Buurtbingo. Dat geldt ook weer voor aanstaande dinsdagmiddag 8 maart. De digitale bingomachine zorgt altijd voor duidelijkheid: spelers horen de cijfers afroepen en kunnen de cijfers meelezen via de display. In totaal zijn er altijd zeven speelrondes met drie prijzen voor elke ronde. Bij aankomst staan diverse mooie hoofdprijzen klaar voor de gelukkige winnaars zoals elektrische apparaten, net als andere artikelen om te winnen met één volle bingorij, zoals luxe lekkers of mooie decoraties. Handige spullen voor in het huishouden, of een waardebon van Indonesisch afhaalcentrum Batavia zijn te winnen met twee volle rijtjes, willekeurig verdeeld over de bingokaart. Eén kaart kost 50 cent. Iedere bezoeker kan rekenen op

gratis koffie en thee met wat lekkers vanaf 13.30 uur. De bingo start om 14 uur in Wijkgebouw Present, Johan van Renessestraat 16, te bereiken via het schoolplein tussen basisschool De Fontein en BSO Kind & Co. Elke tweede dinsdag van de maand (8 maart, 12 april, 10 mei en 14 juni).


DE GROENE VENEN

Feestelijke diplomauitreiking training faalangst de baas De afgelopen tien weken stond bouwen aan zelfvertrouwen centraal op de training ‘faalangst de baas’. Kinderen kwamen elke dinsdagmiddag naar de Beatrixschool in Wilnis om samen met de trainers van Stichting Samen Sterk voor Kinderen aan de slag te gaan. De training werd feestelijk afgesloten met een diploma-uitreiking. Ouders, broers en zusjes, opa’s en oma’s en vriendjes en vriendinnetjes waren van de partij en deden actief mee. De kinderen hadden veel plezier in het overbrengen van de kennis die zij hadden opgedaan in de training. Ze vertelden één-voor-één aan het publiek welke positieve gedachte zij meenemen naar de toekomst, om ook straks relaxed te blijven en met ik-power in het leven te staan. Veel aanwezigen waren geraakt door de openheid, kwetsbaarheid en kracht

die de kinderen op deze manier zichtbaar maakten. Ook omdat sommigen van hen op de training hadden gewerkt aan het leren durven spreken voor een groep. Tijdens het officiële gedeelte werden de kinderen toegesproken door de trainer en mochten zij het diploma in ontvangst nemen. Als aandenken ontvingen zij een symbolisch cadeautje, de opkikker sleutelhanger, om niet te vergeten jezelf regelmatig op te kikkeren! De trainers Mirelle Valentijn en Annemarie Wouda, kijken terug op een geslaagde training. “Wat een enthousiaste groep kinderen om mee te werken. Als je samen met anderen mag werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen en leren omgaan met lastige situaties, schept dat een bijzondere band.” De groepstrainingen maken deel uit van het zorgaanbod van Stichting Samen Sterk voor Kinderen en zijn allen weer een succes geworden! Via deze weg wil de stichting nogmaals de gemeente bedanken, die de groepstrainingen mede mogelijk maakt door subsidie.

4 maart 2016

5

Mindfulnesstrainingen in De Ronde Venen Deze maand start psycholoog Hanna ter Welle met een nieuwe reeks Mindfulness trainingen in de Ronde Venen. De training heet officieel MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2,5 uur.

Onze keuzemogelijkheden zijn grenzeloos, de informatiestroom komt 24 uur per dag bij velen van ons binnen en verplichtingen en taken stapelen zich soms torenhoog op… We leven meer dan ooit ‘in ons hoofd’ en doen veel op de automatische piloot. Niet alleen ons handelen (bijv. eten, traplopen), maar ook ons gedrag en onze reacties komen in grote mate onbewust tot stand. Doordat we ons vaak niet bewust zijn van bepaalde patronen, merken we niet dat stress of spanning zich opbouwt. Naast stressreductie is de training zinvol gebleken voor mensen met (chronische) pijnklachten, slaapproblemen en stemmingsproblemen. Maar ook mensen zonder specifieke klachten blijken meer kwaliteit van leven, innerlijke rust en levensplezier te ervaren na het volgen van de training. Wat houdt Mindfulness training in? Elke bijeenkomst heeft een ander

thema. In het kort wordt de achterliggende theorie uitgelegd en aan de hand van oefeningen en opdrachten gaan we ermee aan het werk. Je leert stap voor stap hoe je de basistechnieken van Mindfulness kan toepassen in de praktijk. Je zal merken dat je daardoor meer rust kan ervaren in het dagelijkse leven en hoe je beter om kan gaan met moeilijke situaties, gevoelens of lastige periodes in je leven. Onderzoek heeft uitgewezen dat een training van 8 weken voldoende is voor blijvende positieve resultaten. Mindfulness bestaat uit specifieke mentale oefeningen voor de hersenen waardoor bepaalde gebieden beter ontwikkeld worden. Daarmee verandert de manier waarop iemand denkt, zich gedraagt en zich voelt in positieve zin. Kijk voor meer informatie en inschrijving voor de training:

www.intomindfulness.nl

Kort nieuws De Ronde Venen

Open kampioenschap Biljarten 2016 Op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 maart 2016 organiseert biljartclub De Merel voor de zevenentwintigste maal het individuele O.R.V Biljartkampioenschap. Het minimum aantal caramboles is gesteld op 27. Kaderspelers en spelers boven 8 moyenne kunnen niet deelnemen. Iedereen heeft kans want er wordt gespeeld volgens het knockout-systeem. Er wordt op twee biljarts gespeeld onder deskundige leiding. De winnaar van de prachtige wisseltrofee mag zich een jaar lang ‘Open Ronde Venen Kampioen’ noemen. Tot de laatste vier, spelen hoog tegen hoog en laag tegen laag. Aanmelden uiterlijk tot dinsdag 8 maart via het inschrijfformulier in Café de Merel, Arkenpark Mur 43, Vinkeveen, telefonisch (na 20.00 uur) op 0297-263562 of 0297- 264159 of per e-mail thcw@xs4all.nl. Het inschrijfgeld 10 euro te voldoen bij de inschrijving. Voorkom teleurstellingen en lever uw inschrijfformulier zo spoedig mogelijk in of even bellen naar ons clubhuis. Mailen kan ook naar: caty.jansen@casema.nl of cafe de merel; thcw@xs4all.nl.

Mijdrecht

Bingo bij Argon Op 11 maart organiseert de Lijnkijkers weer de maandelijkse bingo in de kantine van sportvereniging Argon. Deze maand staat in het teken van de lente en de hoofdprijs is een tuinpakket met o.a. een waardebon van De Huifkar ter waarde van 100 euro. De totale waarde van het pakket is 160 euro. Zaal open 19 uur, aanvang 20 uur. Met uw deelname steunt u de jeugd van Argon.

De Hoef

Klaverjassen bij HSV

Brandweerpost Abcoude bestaat 80 jaar Zaterdag 27 februari heeft de postcommandant van de brandweer Abcoude Jeroen Prenger door middel van de hoogwerker uit Mijdrecht te gebruiken, een spandoek op de

kazerne gehangen. Na de onthulling door de leden van de vereniging was er voor de partners een gezellig uurtje met een hapje en een drankje.

Bonne Nuit maakt het compleet bijzonder! Jarenlang kreeg Lilian van der Schaaf van Lingeriespeciaalzaak Bonne Nuit in Mijdrecht de vraag: “‘Wanneer ga jij nou eens in de kleding?‘ En ik dacht altijd: mmmh... blijf bij je onderkleding, ondanks dat ik vroeger ook jaren in de modebranche heb gewerkt. Maar doordat die vraag regelmatig terugkwam, ging ik er toch steeds meer over nadenken en dan gaat het kriebelen. Dus na 25 jaar heb ik de stap genomen om aan die vraag te kunnen voldoen. Tenslotte hebben we ook al jaren mode die bij onze badkleding past en dan is het vervolg naar modieuze dameskleding eigenlijk heel logisch,” zo verklaart Lilian haar opvallende stap.

super vrouwelijk is en ook nog eens betaalbaar. “Hoe vaak zie je een leuke jurk en dan heb je de verkeerde bh eronder? Bij mij kan je, indien gewenst, het plaatje compleet maken met bijvoorbeeld een mooie bh, shapewear of een goede panty. Een totaalconcept dus! Leuke betaalbare jurkjes, jasjes, tops en broeken die net even anders zijn dan de rest, vanaf € 59,95.”

Ze gaat voor een hele mooie combinatie: lingerie en damesmode. Kleding die niet iedereen heeft,

Hofland 16, Mijdrecht Tel:0297 255 610 www.bonnenuit.nl

Naast lingerie biedt Bonne Nuit dus nu ook mode die je vrouwelijkheid benadrukt en die je zelfvertrouwen geeft: Gekleed van boven als van onder: Bonne Nuit maakt het bijzonder!

Zaterdag 5 maart wordt er weer geklaverjast in de sportkantine van HSV aan de Schattekerkerweg in De Hoef. Aanvang 20 uur. Er worden drie giffies gespeeld. Inleg bedraagt 3 euro pp. Na afloop is er nog een tombola met leuke prijzen.

Amstelhoek

Marathonkaarten Op zaterdag 19 maart houdt de Buurtvereniging Amstelhoek weer haar voorjaarsklaverjasmarathon. Er wordt gekaart van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. De zaal is open vanaf ca. 9.30 uur. De entree bedraagt slechts 8 euro (waarbij inbegrepen een kopje koffie, ’s middags een broodje en ’s avonds een heerlijke kop soep met een broodje). Om deze kaartmarathon soepel te kunnen laten verlopen, dient u zich vóóraf op te geven bij Leny Jansen, tel: 0650282282 tot uiterlijk 16 maart.


6

4 maart 2016

DE GROENE VENEN

Familieberichten Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Je moeder blijft je moeder, zo eigen en vertrouwd. Je wilt haar niet graag missen, omdat je van haar houdt. Maar eens dan komt de dag, dat je haar moet laten gaan. Je verstand zegt, dat het goed is, maar in je ogen blinkt een traan. Bedroefd, maar dankbaar voor alles wat zij voor ons heeft betekend, moeten wij jullie vertellen dat is overleden onze lieve, zorgzame, spelletjes spelende moeder, trotse oma en overgroot-oma

Corrie Voorneveld - Hesp Cornelia Alberta Maria

weduwe van Jan Voorneveld

Jolanda Dirksen

* Weesperkarspel, 28 september 1930

† Gouda, 27 februari 2016

Uitvaartverzorging Lia en Harry Remon en Jonna Sabrina en Nick, Patrick Evelien en Nick Cora en Jac Marloes en Luc, Tom Frank Bert en Ria Roza en André, Jelle, Larisha, Jinthe Henk en Mariska, Rik, Iris Willeke en René Hein Hans Storm

Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Oudhuijzerweg 18, 3648 AC Wilnis

Charon

Uitvaartbegeleiding

Ma is thuis, waar op donderdag 3 maart van 14.00-17.00 uur en van 19.00-21.00 uur gelegenheid is om afscheid te nemen.

Afscheid nemen met je hart

www.charonuitvaart-abcoude.nl Miranda van Gelderen: 06-23 36 79 97/ Brenda Stork: 06-15 44 20 46

De viering ten afscheid zal worden gehouden op vrijdag 4 maart om 10.30 uur in de H. Johannes de Doper kerk, Driehuisplein 1 in Mijdrecht, aansluitend begeleiden wij ma naar haar laatste rustplaats bij pa op begraafplaats De Ronde Venen, Ringdijk 4 in Wilnis. Na de begrafenis is er gelegenheid om samen te zijn in de aula op de begraafplaats.

BLIJVEND IN ONS MIDDEN Zijn leven geleefd dankbaar en verbonden

Joop Loomans 1 december 1928

25 februari 2016

echtgenoot van Chris Loomans - van Grieken

Joop Henny Janneke Jeltje Koen Ellen Willem Pjotr Irene Peter Suzan Dick Batul Renske Tommy Lucky

Wij nodigen u uit voor de herdenkingsdienst in de H.H. Cosmas en Damianus op vrijdag 4 maart om 10.30 uur. Na afloop van de dienst komen we samen in de Dorpskerk op het Kerkplein om het leven van Joop te vieren. Aansluitend zullen we hem in besloten kring cremeren. Correspondentieadres: Achter de Kerken 54 1391 LP Abcoude H.H. Cosmas en Damianus: Kerkstraat 23; Dorpskerk: Kerkplein 45; Parkeren: Dokter van Doornplein Abcoude


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

7

Het is echt waar, Erna is 60 jaar!

Het vuur is gedoofd Verslagen geven wij kennis van het plotselinge overlijden van mijn lieve man, stiefvader, schoonvader, onze lieve opa, mijn broer, zwager en oom

Gefeliciteerd met je verjaardag!

Robertus Johannes Theodorus Meijer Rob *Abcoude, 30 mei 1955

† Abcoude, 1 maart 2016

Abcoude,

Wil Meijer-de Jonge

Abcoude,

Suzanne & Jacco Esmée & Rick Nina

Diemen,

Frits & Nini Priscilla

Correspondentieadres; Uitvaartverzorging Rob van de Velde Voorbancken3 3645 GV Vinkeveen Rob is overgebracht naar uitvaartcentrum Vinkeveen, Kerklaan 2a te Vinkeveen, alwaar geen bezoek. Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op maandag 7 maart van 19.00 tot 20.00 uur in ’t Trefpunt, Kerkstraat 23 te Abcoude. De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 8 maart om 14.45 uur in aula 1 van Crematorium Daelwijck, Floridadreef 7 te Utrecht (Noord). Na afloop van de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van het crematorium.

Met verdriet staan wij stil bij het overlijden van onze collega Rob Meijer Met het overlijden van Rob nemen we helaas te vroeg afscheid van een fijne collega en aangenaam mens. Rob was sinds 2001 werkzaam bij Brandweer AmsterdamAmstelland, hij was op zijn gebied een zeer gedreven vakman. Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte in deze moeilijke periode. Korpsleiding en medewerkers Brandweer Amsterdam-Amstelland

Christiaan, Marieke, Linde, Martijn, Thessa, Arjan, Anniek en Naomi Tweede begeleider gezocht voor praatgroep depressie Tympaan-De Baat zoekt een tweede begeleider, het liefst een ervaringsdeskundige, voor het opzetten van een praatgroep in Abcoude voor mensen die last hebben (gehad) van een depressie. Hoe de groep er uit gaat zien, hoe vaak en op welke datums deze bij elkaar komt is nog nader te bepalen. Op dit moment hebben

we één persoon die er enthousiast mee bezig is, maar we zoeken nog iemand om het samen mee te doen. Er zal enige scholing aan vooraf gaan. De functie betreft vrijwilligers werk. Voor meer informatie kunt u bellen met Annemarie Keja, coördinator Sociaal Cultureel Werk Abcoude (0294) 284 824 of via e-mail: a.keja@stdb.nl.

Rouwgroep in Abcoude Vindt u het ook lastig om de draad van het leven weer op te pakken na een verlies? Op woensdagavond 16 maart start de rouwgroep in Abcoude. Deze rouwgroep is geschikt voor mensen die een dierbare zijn verloren en een steuntje in de rug kunnen gebruiken om met hun verlies om te gaan.U kunt zich hier nog voor aanmelden tot vrijdag 11 maart. Er bestaat niet één vaste, goede manier om te rouwen. Ieder mens gaat op zijn eigen unieke manier met verlies om. Maar soms zijn er momenten waarbij u een steuntje in de rug wel kunt gebruiken. Het kan dan troostend zijn om ervaringen met anderen te delen en te horen hoe zij er mee om gaan. De bijeenkomsten rond rouw en verdriet zijn er op gericht om de ervaringen van rouw en verdriet op verschillende wijzen een plaats te leren geven in uw eigen levensverhaal zodat u hiermee kan leren leven. Thema’s die o.a. aan bod komen: wat is rouw, hoe verloopt een rouwproces? Waar loopt u tegen aan? Welke obstakels komt u tegen in uw

proces van rouw? Wat geeft u troost? Wie bent u zonder de ander? De werkgroep bestaat uit maximaal 8 personen en zal zeven keer samenkomen onder begeleiding van Karin Kruisweg, Integratief Therapeut te Abcoude. De bijeenkomsten vinden plaats op de woensdagavond, van 19.30 tot 21.30 uur en starten bij voldoende aanmeldingen op 16 maart. De andere datums: 30 maart, 13 en 28 april, 1 en 15 juni. Kosten voor het hele traject bedragen 5 euro. Voor nadere informatie kunt u bellen met Annemarie Keja, coördinator sociaal cultureel werk Abcoude, (0294) 284 824 of via e-mail a.keja@ stdb.nl.

Persoonlijk en zorgvuldig Altijd directe hulp bij overlijden Dag en nacht bereikbaar 0297 - 32 58 65 De mensen achter Uitvaartverzorging Finnema

Met ongeloof en verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze collega Rob Meijer Rob was een bevlogen brandweercollega met ontzettend veel vakkennis. We gaan zijn kennis, maar bovenal zijn warme persoonlijkheid heel erg missen. Zomaar een paar woorden die Rob kenmerken: joviaal, open, behulpzaam, goedlachs, zeer spraakzaam… Rob, het wordt een stuk stiller zonder jou! Wij wensen zijn vrouw, dochter, familie en vrienden veel sterkte .

Mijn naam is Sander van der Duin, bedrijfsleider bij Uitvaartverzorging Finnema. Uitvaartverzorging Finnema beschikt over alle faciliteiten om een begrafenis of crematie geheel naar uw wensen te verzorgen. Vanuit onze uitvaartcentra in Aalsmeer en De Ronde Venen staan wij garant voor het in detail uitvoeren van een verzorgde uitvaart. Als er in uw directe omgeving iemand komt te overlijden, kunnen wij alle zorg van een begrafenis of een crematie van u overnemen. Wij zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar.

Je collega`s van de afdeling Operationele Informatie Brandweer Amsterdam-Amstelland

Uitvaartcentrum Finnema. Zwarteweg 108, 1431 VM Aalsmeer. Aula/Uitvaartcentrum De Ronde Venen. Ringdijk 4, 3648 EB Wilnis. www.uitvaartcentrumfinnema.nl


8

4 maart 2016

DE GROENE VENEN

Hoorne Vastgoed presenteert plannen tijdens inloopbijeenkomst Winkelcentrum De Lindeboom

Huidige situatie gevel Hoek Kerkstraat en Dorpsstraat Hoek Kerkstraat en Dorpsstraat

Nieuwe Lindeboom vormt impuls voor dorpscentrum Mijdrecht Van sommige winkeliers en dorpsbewoners mag de eerste schop voor de grootscheepse renovatie van het Mijdrechtse winkelcentrum vandaag nog de grond in. Na een eerste plan op hoofdlijnen en wat 'cosmetische' veranderingen aan het sterk verouderde interieur, presenteerde Hoorne Vastgoed donderdag 25 februari jl. eindelijk de langverwachte plannen voor het winkelcentrum. Behalve een forse uitbreiding van de Boni en de komst van de Action gaat de nieuwe Lindeboom nog meer brengen voor het dorp. tekst aleXander hendriks

Haitsmaplein Haitsmaplein

Gevel impressies Beelden zijn voorlopig en kunnen wijzigen

Hoek Dorpsstraat en De Lindeboom Hoek Dorpsstraat en De Lindeboom

Entree vanaf Haitsmaplein

Doorgang naar Janskerk Doorgang naar Janskerk

Entree Haitsmaplein

Winkelcentrum De Lindeboom

Entree Haitsmaplein

Huidige situatie intern

Bocht in Passage

Entree Dorpsstraat Entree Dorpsstraat

Talud bij Boni

Impressies intern Beelden zijn voorlopig en kunnen wijzigen

Talud bij Boni Talud bij Boni

Opgang naar de Action

- artist iMpressions hoorne vastGoed - van Mill architecten

De Lindeboom wordt een nieuw leven ingeblazen met een enorme verbouwing van voor tot achter. Deze verbouwing gaat plaatsvinden in fases en moet als resultaat een verwijzing geven naar de oude koekjesfabriek waaraan het winkelcentrum zijn naam dankt. Ook wordt de Janskerk die achter de Lindeboom ligt weer zichtbaar voor het winkelend publiek vanaf het Haitsmaplein. De verantwoordelijke wethouder, Anco Goldhoorn, is enthousiast. “Dat enthousiasme geldt zowel ten aanzien van de opzet als de invulling van de nieuwe Lindeboom”, vertelt de wethouder aan De Groene Venen. Mix van grote bedrijven en lokale ondernemers Volgens Paul van der Eng van Hoorne Vastgoed wordt het een toekomstbestendig winkelcentrum met een goede mix van grote winkelbedrijven en lokale ondernemers met een gratis parkeergelegenheid. Hij is ondanks de grote hoeveelheid faillissementen in de detailhandel dan ook positief over de toekomstige Lindeboom: “Door het aantrekken van Action vergroten we het verzorgingsgebied van dit winkelcentrum. Dit betekent dat er straks nog meer passanten in het winkelcentrum komen dan nu al het geval is. Dit kunnen we meten doordat we passantentellers hebben opgehangen”. Impuls moet leiden tot levendig centrum Een veelgehoord geluid in de gemeente is dat het Mijdrechts dorp langzaam leeg en ongezellig wordt. De zondagsopening van afgelopen jaar gaf het dorp al een nieuwe impuls, Anco Goldhoorn denkt dat dat ook dit winkelcentrum een enorme impuls gaat geven. Maar dat betekent niet dat de gemeente de revitalisering nu laat rusten: “Er zijn bijeenkomsten georganiseerd, samen met ondernemers en eigenaren. De laatste heeft op 4 februari plaatsgevonden. Uit die bijeenkomsten is enthousiasme en daadkracht gekomen. Daadkracht om bijvoorbeeld aan de slag te gaan met de invulling van leegstaande panden en de organisatie van evenementen. Op die manier wordt er gezamenlijk gewerkt aan een levendigWinkelcentrum centrum”, aldus Goldhoorn. DeAnco Lindeboom Plattegronden oud

Opgang naar de Action

Boni Bart Smit Lotus Corner

Passage richting Dorpsstraat Passage richting Dorpsstraat

Opgang naar Action

Plattegronden nieuw

Boni Bart Smit Lotus Corner

Passage richting Haitsmaplein Passage Passage richting richting Haitsmaplein Dorpsstraat

Action

De laatste zorg is dat de komst van een Action ertoe gaat leiden dat kleinere winkels weggeconcurreerd worden en er banen verloren kunnen gaan. Wethouder Goldhoorn deelt die zorgen niet: “Diversiteit in het winkelbestand is goed en trekt consumenten aan. Action is een extra trekker op het bestaande aanbod en trekt dus ook extra bezoekers aan. Daarnaast zullen alle ondernemers profiteren van de Action omdat die in het hart van het centrum komt te liggen”. Ook Hoorne Vastgoed merkt op andere locaties binnen hun portefeuille dat Action het verzorgingsgebied van een winkelcentrum vergroot. Gefaseerd De verbouwing zal gefaseerd plaatsvinden zodat alle winkels gewoon open kunnen blijven. Het feit dat er altijd één zijde van het winkelcentrum open blijft voor winkelend publiek is volgens de ondernemers een goede zaak, omdat zij hierdoor hun klanten kunnen blijven bedienen. Tijdens deze verbouwing wordt de Boni uitgebreid en krijgt de supermarkt een volledig nieuwe uitstraling. Maar ook andere winkels in de Lindeboom worden volledig vernieuwd, bakker Mens krijgt bijvoorbeeld een nieuwe locatie binnen het winkelcentrum. Wanneer de nieuwe Lindeboom officieel opent is nog onzeker. “Wij moeten met verschillende partijen de komende periode kijken of we er met elkaar uit komen. Onze ondernemers, de kerk en de gemeente spelen hier een rol in. Maar als dit positief verloopt verwachten wij eind 2017 de nieuwe Lindeboom te kunnen opleveren”, zegt Paul van der Eng van Hoorne Vastgoed hierover. Hij doelt daarbij op de achterzijde van de Lindeboom, waar nu een parkeerplaats is gesitueerd. Die zal moeten wijken voor de uitbreiding van de Boni. Doordat er een verbinding met het Burgemeester Haitsmaplein wordt gepland, krijgt de Janskerk er straks een fraaie open zichtlijn vanaf dat plein bij. Voor deze stap is een aanpassing van het bestemmingsplan nodig, waarvan nu nog niet te zeggen is hoe soepel dit al dan niet gaat verlopen. Vandaar dat Van Hoorne voor de totale oplevering een slag omWinkelcentrum de arm moet houden. De Lindeboom Omgeving, Laden & Lossen


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

9

Andy Teerlink is de nieuwe hoofdredacteur van RTV Ronde Venen

“Op sociale media hebben we als lokale omroep nog veel te winnen”

Nieuwsronde - wekelijks

Een jaar of zeven geleden liep Andy Teerlink (26) voor het eerst de studio van de lokale omroep in Mijdrecht binnen. Gewoon, om eens te kijken hoe daar radio en tv gemaakt werd. Hij bleef en was bijna elke dag op de radio te horen, onder meer met het populaire jongerenprogramma WZZP. Toen dat ophield, verdween hij achter de schermen. Vorig jaar september keerde hij terug als radiomaker op de zaterdagmiddag en sinds 1 februari is hij de nieuwe hoofdredacteur van RTV Ronde Venen.

Vanaf woensdag 00.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

foto’s rob isaacs

Andy Teerlink in de studio van waaruit hij elke zaterdag zijn radioprogramma ‘AndyindeLucht’ live blijft verzorgen. in mijn agenda, samen met andere oud-leerlingen verzorg ik dan de techniek. Dat is altijd supergezellig.” Andy keerde in september, na twee jaar afwezigheid, met het radioprogramma ‘AndyindeLucht’ op de zaterdagmiddag terug bij RTV Ronde Venen. “Ik haal veel lol uit het maken van dit live programma. Dat is mijn basis om hier te zitten. Doordeweeks werk ik in Hilversum, bij een audiovormgevingsbedrijf waar ik onder meer voor BNN-VARAprogramma’s jingles maak. Geweldig om te doen en een inspiratie om zelf radio maken. Yeah!” Verbinden en inspireren Op het moment dat Andy zelf even geen programma’s maakte, rommel-

de het door de na de gemeentelijke herindeling opgelegde samenwerking tussen Rosa FM uit Abcoude en Midpoint FM uit Mijdrecht nogal in de organisatie van fusieomroep RTV Ronde Venen. Andy: “Daar heb ik natuurlijk het een en ander van meegekregen, ook omdat ik altijd bij de omroep betrokken ben gebleven, maar het was niet de reden dat ik iets anders ging doen. Soms gaat dat gewoon zo. Het is wel een van de redenen dat ik bij ons nieuwe bestuur heb aangegeven dat ik de functie van hoofdredacteur, die al geruime tijd vacant was, zag zitten. Ik zie veel punten waarin we ons kunnen verbeteren. En we misten een schakel tussen bestuur en vrijwilligers. De hoofdredacteur is daar volgens mij bij uitstek de aangewezen persoon voor. Ik vind het leuk om alles en iedereen met elkaar te verbinden en te inspireren, deze uitdaging ga ik vol goede moed aan. De moeilijke tijd ligt achter ons, de samenwerking met Rosa is van de baan en in Mijdrecht gaan we verder als RTV Ronde Venen. Met een enthousiaste groep vrijwilligers door wie ik me gesteund weet en die elke week met veel plezier radio- en tv-programma’s voor alle Rondeveners maken.” Nieuwe kansen In zijn eerste jaren bij de omroep hielp Andy ook bij de productie van tv-programma’s. “Ik heb leren filmen,

Rekenkamercommissie kritisch over samenwerking raad en college bij DUO+ De gemeenteraad moet bij complexe onderwerpen, zoals samenwerking met andere gemeenten, altijd vanaf het begin worden betrokken om de lijnen aan te geven die het college moet volgen. Ook dient er vanaf het begin duidelijkheid te zijn over de rollen die raad en college ten opzichte van elkaar hebben. Dat zijn enkele aanbevelingen die de Rekenkamercommissie doet in haar onderzoeksrapport naar

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Elmar Hier Avond Venen

Dinsdag

tekst anja verbiest

Op het VeenLanden College werd Andy’s belangstelling voor techniek gewekt. Tijdens de jaarlijkse musical en talentenjacht leerde hij veel over de mogelijkheden van licht en geluid. Ook ging muziek in die jaren een steeds grotere rol spelen in zijn leven. “Ik zat onder meer in de band die de schoolmusicals begeleidde. Dat heb ik zo’n tien jaar gedaan. Ik speel het liefst basgitaar, maar ik kan ook aardig overweg met andere instrumenten. Ik heb het mezelf al doende geleerd en treedt nog regelmatig op met een band.” Zijn technische kennis en liefde voor muziek kwamen goed van pas, toen hij samen met vrienden een online radiozender begon. “Na anderhalf jaar was dat helaas alweer voorbij, de hoge kosten voor muziekrechten deden ons de das om. Maar de VLC-talentenjacht staat nog elk jaar

Televisie

de samenwerking tussen gemeenteraad en college bij DUO+. In november 2014 boog de gemeenteraad van De Ronde Venen zich over een voorstel van het college om een gemeenschappelijke regeling aan te gaan met de gemeenten Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel (DUO+). Uiteindelijk besloot de Rondeveense raad niet over het voorstel te stemmen omdat er onvoldoende draagvlak voor bleek te bestaan. De Rekenkamercommissie heeft onderzocht hoe, ondanks twee jaar intensieve voorbereiding, college en gemeenteraad elkaar ten aanzien van deze intergemeentelijke samenwerking niet hebben kunnen vinden en welke lessen uit

dit proces kunnen worden geleerd. Volgens de commissie zijn er twee verklaringen waarom er geen meerderheid zou zijn voor samenwerking met de drie gemeenten. Als eerste wordt genoemd dat er te weinig aandacht is geweest voor kaderstelling door de gemeenteraad. Er waren door de raad wel verschillende notities vastgesteld met kaders, maar die boden volgens de Rekenkamercommissie te weinig houvast en gingen niet in op enkele belangrijke uitgangspunten. De raad heeft verschillende keren over samenwerking gesproken, maar zelf onvoldoende aan de bel getrokken dat zij een kaderstellende nota wilde. Als tweede verklaring geeft de Rekenkamercommissie aan dat het ver-

geluidsopnames maken en monteren. Dat komt goed van pas nu ik als hoofdredacteur aan de slag ga. Ik kan snel schakelen en weet wat er moet gebeuren, bij radio én tv. Maar daarmee zijn we er niet. Met name op internet hebben we als lokale omroep nog veel te winnen. Niet alleen met actuele berichtgeving via onze website, maar zeker ook op sociale media. De rol van Facebook, Twitter en soortgelijke media is booming en wij mogen die boot niet missen. Radio, tv en sociale media kunnen elkaar versterken, daar liggen voor ons nieuwe kansen. Door snel te reageren op dingen die gebeuren in onze regio. Maar ook door ervoor te zorgen dat Rondeveners makkelijk zelf een foto kunnen uploaden of content plaatsen. Het helpt daarbij dat we binnenkort via alle providers te zien zijn op radio en tv. Onze bereikbaarheid in de regio verbetert hierdoor aanmerkelijk.” Er staat weer veel te gebeuren bij RTV Ronde Venen, maar Andy staat er niet alleen voor. “Ik heb gelukkig leuke collega’s, die graag meedenken. Die weten dat onze inzet voor de omroep vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend is. Er is zelfs spontaan een brainstormgroep gevormd, die regelmatig bij elkaar komt en waarin bijzondere ideeën ontstaan. Het bruist en borrelt bij RTV Ronde Venen en ik mag dat alles in goede banen leiden…”

www.rtvrondevenen.nl @RTVRondeVenen

07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 20.00 20.00 - 21.00 20.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Avond Venen Sportronde Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –00.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen De Vrijdag Voorbij Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Andy in de Lucht Voorpremière Cultura-dio De Middagshow Avond Venen Next Round

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Cultura-dio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

Frequenties Radio: 105.6 FM, via de kabel op 101.9 en 103.3 FM. Televisie: via Ziggo op kanaal 41 (digitaal) en 45 (analoog). Abcoude en Baambrugge: kanaal 36 (digitaal) of s14+ (analoog).

trouwen tussen raad en college over dit onderwerp was beschadigd. Een aantal fracties had het idee dat samenwerking met bijvoorbeeld Stichtse Vecht en Woerden onvoldoende was onderzocht. Ook heeft een aantal fracties een voorkeur voor samenwerking binnen de provincie. De samenwerking richting Noord-Holland ligt gevoelig in de gemeenteraad, schrijft de commissie.

schikt? En welke gemeenten komen voor samenwerking in aanmerking? Ook concludeert de commissie dat de raad te weinig gelegenheid heeft gekregen om te sturen en dat de verhouding tussen college en raad niet optimaal is. “De wens van de raad is uiteindelijk gevolgd. In die zin kan gesteld worden dat het politiek bestuur naar behoren heeft gefunctioneerd,” aldus de Rekenkamercommissie.

De Rekenkamercommissie komt op basis van het onderzoek tot de conclusie dat er onvoldoende aandacht is geweest voor onderwerpen als: welk type taken zou naar het samenwerkingsverband moeten gaan? Welke samenwerkingsvorm is het meest ge-

De Rekenkamercommissie heeft het onderzoeksrapport, getiteld: ‘Raad en College, een goed DUO (+)?’ aangeboden aan de gemeenteraad. Het rapport wordt donderdag 10 maart besproken in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken.


10

4 maart 2016

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

Stef Bos: ‘Mijn teksten zijn nu minder somber dan vroeger’ In de rubriek ERELOGE ontmoet journalist Peter Schavemaker theatermakers en popmuzikanten die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week deel 1 van een uitgebreid gesprek met zanger en liedjesschrijver Stef Bos. Ter ere van zijn 25-jarig theaterjubileum verschenen recent de cd ‘Een sprong in de tijd’ en het boek ‘Mijn onmacht woont in woorden’.

25 jaar in het theater. Vier je dit als een bijzonder kroonjaar? “Ja, het is voor mij bijzonderder dan ik dacht. Ik werd er op gewezen dat het 25 jaar geleden was. Hierna ontstond bij mij het idee om een voorstelling te bouwen rond de jaren 1991 en 2016, tegelijkertijd ontstond ook de cd. Gezamenlijk vormen ze een terugblik en een viering op een denkbeeldige levensweg die iedereen mee maakt. In de voorstelling speel ik alleen stukken die in 1991 en 2016 zijn uitgebracht. Het boek is een muzikale reis door mijn oeuvre.”

het idee had dat de wereld om mij draaide, terwijl de essentie van muziek hier voor mij totaal niet over gaat.”

Weemoed speelde in je jeugd en carrière een belangrijke rol. Het boek beschrijft ook een aantal weemoedige momenten. “In de voorstelling zeg ik: ‘Vroeger was ik weemoedig om een verleden wat ik niet had, nu heb ik een verleden en ben ik veel minder weemoedig’. Ik zie alles steeds relatiever. Mijn teksten zijn nu minder somber dan vroeger.”

1991, het jaar van je doorbraak, voelde als een ‘stroomversnelling’, zei je in een interview.

Op de cd hoor ik ook melancholie, bijvoorbeeld in het nummer ‘Vogelvlucht’ (track 8).

“De voorstelling begint met de woorden: ‘Mensen, dit is een sprong in de tijd. We gaan terug naar 1991’. Hierna speel ik ‘Papa’, ‘Is dit nu later’ en ‘Wat een wonder’, alle drie nummers uit dat jaar. Ik werd in 1991 gelanceerd, waarbij ik soms

“Dit nummer is ontstaan omdat ik als het ware geestelijk in een luchtballon over mijn leven wilde kijken.”

De liedjes zijn ook pessimistisch, zoals ‘Ruimte in mijn hoofd’ (track 10). De cd heeft, meer dan andere platen, veel

persoonlijke raakvlakken. “Je bent de eerste die dit zo opmerkt. De vorige cd ‘Mooie waanzinnige wereld’ uit 2013 ging meer over de buitenwereld van de mens. Bij het maken van de nieuwe cd zocht ik een spiegel voor mijn eerste cd ‘Is dit nu later’. Ouder worden speelt nu een rol. Ik ben nu 54 en dat voelt als een andere stadium van mijn leven. De regels ‘Jong in mijn kop. En oud in mijn lijf’ uit ‘Jong in mijn kop’ (track 3) voelen voor mij optimistisch.”

Je speelt ook weer met een band, terwijl je eerder vaak als eenling muziek maakte. “Vroeger had ik een tekst die klaar was, nu ben ik een onderdeel van het collectief en maak ik schetsmatig liedjes. Ik bespreek ze eigenlijk onaf met de band, waardoor de muziek de tekst kan beïnvloeden. Dat proces is fascinerend. Ik werk met vijf mensen, die allemaal bereid zijn om hun ego aan de kant te zetten en te zoeken

Rokjesdag – incl. Ladies Night in Cinema Amstelveen Woensdag 9 maart 20.30 uur is er weer een Ladies Night in Cinema Amstelveen bij de nieuwe film Rokjesdag. Op Rokjesdag gaat een ensemble aan singles op zoek naar de ware. Maar hoe vind je die nu daten topsport is? Work-a-holic Marijke (Lieke van Lexmond) en haar beste vriendin Danielle (Birgit Schuurman) besluiten zich in te schrijven voor Love Bites; een speciale kookworkshop voor singles. Ook de knappe student Rens (Manuel Broekman) heeft zich aangemeld. Hij wil zoveel mogelijk dates scoren, iets wat de onhandige dierenverzorger Edwin (Martijn Fischer) nog nooit is gelukt. Iris (Toprak Yacilner) is net verloofd maar bereid om haar huwelijk op het spel

Beeldhouwen in Stilte... 'Beeldhouwen in Stilte', dit idee ontstond enige tijd geleden bij Corinne Bredemeijer van Atelier Van Steen tot Beeld. Stilte, daar heb jij misschien ook behoefte aan..? Maar, echt 'in stilte' aan de slag gaan met een steen, is bijzonder en uitdagend!

te zetten voor één laatste flirt. Wanneer de beste vriendinnen Marijke en Danielle ruzie krijgen om één man lijkt de avond te ontsporen… Ondanks alles lijkt de avond voor iedereen op een speciale manier uit te pakken. Zelfs Rens dreigt verliefd te worden op de eigenzinnige Mika (Barbara Sloesen)… Rokjesdag is de nieuwe romcom van Johan Nijenhuis, regisseur van Toscaanse Bruiloft en Verliefd Op Ibiza.

Een Ladies Night in Cinema Amstelveen betekent een ontspannen avondje uit met vriendinnen. Samen een filmpje pakken en na afloop onder het genot van een drankje een hapje en goodie

naar het gevoel van het liedje. Het is leuk om samen weer liedjes te maken, juist hierdoor kan ik mijzelf ook weer ontwikkelen en wordt uitgedaagd. De liedjes ‘Dichter bij de kern’ (track 2) en ‘Ik zie u graag’ (track 1) – een ode van Stef Bos aan België, samen met Nederland en Zuid-Afrika één van de landen waar Bos woont zijn hiervan goede voorbeelden.”

bag nog even verder bijpraten. Een compleet avondje uit. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data. Entreebewijzen zijn 24 uur per dag online te bestellen via

www.cinemaamstelveen.nl.

Om een origineel beeld te maken heb je inspiratie nodig en die krijg je niet zomaar. Niet alleen met gereedschap maar ook door intensief waarnemen van de steen en je eigen voorstellingen ontstaat het beeld stap voor stap. Inspiratie is niet afdwingbaar, maar door in de juiste stemming te komen (door stilte en concentratie) kunnen er verrassende dingen gebeuren, en daar gaat het om! Corinne begeleidt het beeldhouwproces en gebruikt daarvoor

Fotografie: leer verhalende beelden maken Wil je meer dan losse beelden maken, kom dan naar de cursus 'beeldtaal maken van een stedelijk landschap'. Je gaat zelf aan de slag onder leiding van professioneel fotograaf Nienke Meek om een concept uit te werken en de inhoud en uitvoering vorm te geven. Beoogd resultaat is een boeiende verhalende fotoserie.

gen thema, ontwikkel een concept en breng het tot uitvoering. De introductie en voorbespreking is 15 maart ’s avonds in Abcoude. Er is een praktijkochtend op zaterdag 19 maart (Amsterdam). In de nabespreking op dinsdagavond 29 maart bekijken we elkaars resultaten en verruimen we onze blik nog verder.

Deze cursus is voor gemotiveerde fotografen die voldoende basiskennis van hun eigen toestel hebben (toesteltype maakt niet uit) en een stap verder willen gaan. Kies je ei-

Er zijn maximaal 8 deelnemers, dus schrijf je nu in! Voor meer informatie kan je terecht bij Nienke Meek: nienke@meekspictures.nl, tel. 06 21 572945.

Op 11 maart is deel 2 van het interview met Stef Bos in deze krant te lezen. Stef Bos is 12 maart te zien in Schouwburg Amstelveen.

www.stefbos.nl foto jeroen hanselaer

uiteraard woorden, maar zij ziet het als een uitdaging om zo min mogelijk woorden te gebruiken. Deze cursus is voor zowel gevorderden als degenen die eens kennis willen komen maken met het werken met steen. U bent welkom op de volgende ochtenden: donderdag 10,17 en 31 maart van 9.30-12.30 uur. Kosten: 82,50 euro voor 3 lessen van 3 uur, excl. steen/sokkel, incl koffie/ thee, lekkers. Meer informatie op www.vansteentotbeeld.nl of telefonisch bij Corinne op: 06 153 146 03. Aanmelden graag via het contactformulier van de website. (Degenen met een leskaart kunnen die ook voor deze cursus gebruiken).


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

11

CULTUUR Pasen Live Tour in de Willisstee Voor het vierde jaar brengt CB|Producties een eigen versie van het verhaal van Pasen. Door middel van Nederlandse popmuziek, bewerkt in eigen arrangementen en met een modern en spectaculair decor wordt het lijdensverhaal van Jezus verteld. En deze productie is op zondag 20 maart te zien in de Willisstee in Wilnis. Actueel verhaal De ervaring is dat we ons soms maar moeilijk kunnen verplaatsen in de Bijbelverhalen van toen. Maar de onderwerpen die in de bijbel aan bod komen, zijn juist ook nu, anno 2016, zo actueel! Kijk naar Mozes, die met het volk op de vlucht was naar een betere toekomst. Vandaag de dag zijn er zoveel mensen die net als hij op de vlucht zijn, zoekend naar vrijheid en veiligheid. Maar kijk ook naar de hulp aan je buurman of buurvrouw. Iemand een

helpende hand reiken komt in de Bijbel veel ter sprake. Dat is toch zeker in deze tijd ook net zo belangrijk? Kijk naar elkaar om en zorg voor elkaar. Zo ook het Paasverhaal. Verraad, vriendschap, onzekerheid, vertrouwen en geloven speelden toen, maar ook nu. Pasen live wordt in een modern jasje gestoken om het voor de kijker herkenbaar te maken. “Tja, ik kan de verrader ook zijn”, “Ik kies soms ook voor de veilige weg” en “Ik maak ook keuzes onder invloed van anderen”

Bezoekers worden in vijf kwartier meegenomen in dit eeuwenoude maar toch actuele verhaal. Van begin tot eind zal jong en ouder geboeid en aandachtig kijken. De Veenhartkerk, Leef! en de protestantse gemeente van Mijdrecht hebben de handen in elkaar geslagen om dit Paasverhaal ook hier in De Ronde Venen te

kunnen laten zien en zij zijn er blij mee, dat dit is gelukt!

De voorstelling is op zondag 20 maart in de Willisstee in Wilnis en begint om 19.30 uur. De deuren zijn De Pasen Live Tour wordt in allerlei open vanaf 19.00 uur. De toegang is plaatsen heel drukbezocht; kinderen, gratis, wel moet u een kaart besteljongeren en ouderen genieten ervan. len op www.passionwilnis.nl. U kunt Kijk daarvoor eens op hun web- daar ook een duokaart bestellen, site http://cbproducties.nl of een plaats voor uzelf en om iemand mee te nemen. http://passionwilnis.nl

Leden AKM exposeren Benefietconcert Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude in Gezondheidsop 19 maart centrum Mijdrecht In het Careyn Gezondheidscentrum aan de Hoofdweg 1 in Mijdrecht is een nieuwe expositie ingericht door leden van amateurkunstenaarsvereniging Atelier de Kromme Mijdrecht. De expositie, die de komende maanden tijdens de openingsuren te bewonderen is, omvat vooral figuratief werk, maar zeker ook de abstracte schilderijen verdienen de aandacht. In de nieuwe expositie is werk te zien van onder meer Carin de Hondt, Gosia Kowalska, Jos van den Hoven, Frank van den Berg en Meiki van Suchtelen. Hun werk is een goede afspiegeling van wat het AKM aanbiedt op het gebied van creativiteitsontwikkeling. Atelier de Kromme Mijdrecht verzorgt al vele jaren de exposities in het gezondheidscentrum, die regelmatig worden gewisseld. De kunstenaarsvereniging organiseert al meer dan vijfendertig jaar cursussen op het gebied van tekenen en schilderen. Dat de leden daarbij een breed scala aan technieken en stijlen leren beheersen, laat deze expositie duidelijk zien. Bij Atelier de Kromme Mijdrecht worden de cursussen voor zowel beginners als gevorderden gegeven door bevoegde en ervaren docenten. Dat dit een succesvol resultaat oplevert, laat deze expositie weer overduidelijk zien. Meer info op www.atelierdekrommemijdrecht.nl.

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude organiseert weer een mooi benefietconcert op zaterdag 19 maart 2016. Het concert vindt plaats in de Dorpskerk van Abcoude en begint om 20 uur.

In de pauze wordt u getrakteerd op een hapje en drankje. Concertkaarten à 25 euro zijn verkrijgbaar bij het Rotary secretariaat, tel. 0294-288789 of op 19 maart 2016 bij de Dorpskerk vanaf 19.30 uur.

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest treden belangeloos voor u op. Vol passie spelen vier jonge, getalenteerde musici werken van Bach en zijn tijdgenoten Telemann en Couperin onder de titel Bach & Co. Dit jaar maakt ons concert deel uit van het Internationale Bachfestival, met onder meer concerten in Amsterdam en Gran Canaria met als hoogtepunt de uitvoering van de Johannes Passion. Wij beschouwen het als een eer opgenomen te zijn in het programma!

www.rotary.nl/vinkeveenabcoude. De opbrengst van het benefietconcert is bestemd voor de volgende projecten: de plaatselijke voedselbanken, Moederverwendag, Wandelen voor Water en een activiteit voor zorginstellingen in Abcoude en/of Vinkeveen. De moederverwendag op 10 september 2016 is bedoeld voor moeders met een kind met een beperking, woonachtig in Abcoude, Baambrugge,Vinkeveen of Waverveen. Een dag van ontspan-

ning, gezelligheid en samenzijn met moeders in vergelijkbare situaties. Op 21 maart 2016 organiseren wij de sponsorwandeling Wandelen voor Water voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van twee basisscholen in Vinkeveen en Wilnis.

Voor aanvang van het concert kan men desgewenst genieten van een tweegangenmenu voor 22,75 euro bij restaurant Jess, Koppeldijk 1 te Abcoude. U kunt er vanaf 17.30 uur terecht. Vooraf reserveren wordt aanbevolen: tel. 0294 284353.

Volgend weekend theatervermaak voor jong en oud in Theater Piet Mondriaan

Andre Manuel (winnaar Poelifinario 2015) 12 maart in Abcoude Wat de Oscar is in de internationale filmwereld is de Poelifinario in Nederland voor het cabaret. André Manuel won met zijn huidige voorstelling Het Geval Apart de Poelifinario voor de cabaretier met de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. “André Manuel beledigt in Het Geval Apart op uiterst grappige wijze alles en iedereen waar men in deze tijd uit angst om te kwetsen met een grote boog omheen loopt. (..) Zijn scherpe grappen en provocaties dwingen het publiek om stelling te nemen en goed na te denken wat men er zelf nu eigenlijk van vindt. Zo doet Manuel

precies waar een cabaretpodium bij uitstek voor geschikt is. (...)” oordeelde de jury. Voorstelling: zaterdag 12 maart, 20:15 uur. Entree: 15 euro / CJP 10,50 euro. Muzikale theatervoorstelling Jacques Vriens Jacques Vriens is een bekende schrijver van toneelstukken, maar natuurlijk ook boeken als Meester Jaap, Oorlogsgeheimen, De Bende van de Korenwolf, Tommie en Lotje, De Kinderen van het Kattenpleintje, Achtste-groepers huilen niet, en nog veel meer. Ook staat hij regelmatig op het podium. In de Kindertemmer vertelt én speelt Jacques Vriens, samen met veelzijdig muzikante Frederike de Winter het verhaal van Quinten en Annabel, twee héél vervelende kinderen, die als ze niet meteen hun zin krijgen, gaan stampvoeten en schreeuwen. Hun wanhopige ouders proberen er van alles aan te doen door ze nog meer te verwennen en naar álle pretparken van

Nederland en daarbuiten te gaan. Het helpt helemaal niks. Er zit niets anders op dan de Kindertemmer te bellen. Een hilarisch verhaal waarin muziek, maar ook het verrassende decor en de videobeelden een belangrijke rol spelen. Deze familievoorstelling is geschikt voor

kinderen vanaf 5 jaar, maar zeker ook voor oudere kinderen die graag de boeken van Jacques Vriens lezen. Voorstelling: zondag 13 maart, 15:30 uur. Entree: 9 euro. Kaarten voor beide voorstellingen bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.ab-art.nl


12

4 maart 2016

DE GROENE VENEN

Raadslid Cees Houmes (D66)

“Zo worden de plassen één groot bungalowpark” In 2017 moet er een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld voor de Vinkeveense Plassen. In de aanloop naar de besluitvorming besprak de gemeenteraad op donderdag 25 februari jl. de Kadernota Bestemmingsplan Plassengebied. Daarin worden de verschillende varianten voor de ontwikkeling van het gebied uitgewerkt en bouwstenen aangedragen die volgend jaar deel moeten gaan uitmaken van het definitieve bestemmingsplan. De raad bleek zich terdege bewust van het belang om dit unieke maar kwetsbare natuurgebied voor de toekomst goed in stand te houden. tekst piet van buul luchtfoto arthur van der kooij

In de Kadernota, die door het college is opgesteld, wordt het traject beschreven om tot een nieuw bestemmingsplan te komen. Ook wordt een aanzet gegeven voor de wijze waarop met het gebied en in het bijzonder met de legakkers en de zandeilanden moet worden omgegaan. De voorbereidingen om tot een nieuw bestemmingsplan Plassengebied te komen zijn al in 2015 gestart. In dat jaar is een Toekomstvisie Legakkers vastgesteld. Daaruit volgt de opgave om te zoeken naar ruimte om de legakkers en de zandeilanden zodanig te ontwikkelen dat duurzaam onderhoud en beheer gewaarborgd worden. Een belangrijk thema is verder de vraag hoe er in de toekomst met de recreatieverblijven wordt omgegaan. Doordat er jarenlang een gedoogbeleid is gevoerd zijn op veel legakkers de toegestane opbergkisten voor tuinstoeltjes inmid-

dels uitgegroeid tot complete vakantieverblijven. Het college heeft in de Kadernota nu een aantal varianten aangegeven waarmee de zaken voor de toekomst geregeld zouden kunnen worden. Er is een minimale variant uitgewerkt die dicht bij de huidige situatie blijft en een maximale variant waarin een veel verdergaande ontwikkeling mogelijk is, maar die het college niettemin ook als reëel inschat. De vraag is welke gevolgen deze varianten voor het gebied zullen hebben. De meningen daarover zijn verdeeld. De één denkt dat meer mogelijkheden tot bebouwing op de legakkers en de zandeilanden ten koste zal gaan van de natuur, de ander denkt dat dat wel mee zal vallen. De één denkt dat met de exploitatie van de zandeilanden geld te verdienen is. Anderen twijfelen daaraan. De gevolgen zullen dus nader onderzocht moeten worden. Kwetsbaar gebied Vrijwel alle raadsfracties waren het over eens dat het Plassengebied een

uniek, maar kwetsbaar natuurgebied is, waarmee uiterst zorgvuldig moet worden omgegaan. In de Kadernota wordt een bandbreedte aangegeven die varieert van legaliseren van de bestaande situatie tot uitbreiding van bebouwing en ontwikkeling van grootscheepse recreatie. D66 vond de maximumvariant veel te ver gaan. “In dat geval worden alle illegale bouwsels waarvan er nu al tussen de zeshonderd en de duizend aanwezig zijn, in één klap gelegaliseerd. Daarnaast zouden er nog honderden bouwsels extra bij mogen komen. We kunnen dan beter spreken over ‘bouwakkers’ dan over legakkers,” aldus woordvoerder Houmes. D66 heeft uitgerekend dat er dan een paar honderdduizend overnachtingen per jaar bijkomen. “Dat is evenveel als een compleet bungalowpark met 250 bungalows, dat het hele jaar door bezet is.” Ook Ernst Schreurs van PvdA/GroenLinks voelt er niets voor om op de Plassen grootschalige recreatie toe te staan. Frans Lugtmeijer (VVD)

daarentegen ziet de plassen wel als een belangrijk recreatiegebied, dat voor de metropoolregio Amsterdam in een grote behoefte kan voorzien. Zowel Wim Stam (ChristenUnie/SGP) als Nico de Dood (CDA) wezen er op dat het overgrote deel van de legakkers in bezit is van particuliere eigenaren. “Wanneer je van deze mensen verlangt dat die zich inzetten voor het behoud en bescherming van de akkers en de natuur, moet je ze ook iets te bieden hebben. Dat betekent dat je ze dan ook de ruimte moet bieden om die legakkers te exploiteren en er bebouwing op te zetten.” Amendementen Wanneer er sprake is van grootscheepse ontwikkelingsplannen dan is er meestal een Milieu Effect Rapportage (MER) nodig. Daarin worden de effecten van de plannen bekeken. Het college heeft door Bureau Arcadis uit laten zoeken of in het geval van de ontwikkeling van het Plassengebied een MER verplicht is. Dat blijkt niet het

geval. “Maar je kunt er ook vrijwillig toe besluiten,” vonden D66 en PvdA/ GroenLinks. Ze dienden een amendement in, waarin wordt vastgesteld dat er gekozen kan worden voor omvangrijke legalisatie van de huidige bebouwing en zelf uitbreiding daarvan. Dat die extra bebouwing de omvang heeft van een groot vakantiepark met alle bijkomende effecten van dien. En dat voor de zandeilanden gedacht wordt aan grootschalige verblijfsrecreatie, pretpark en evenementen. Daarom werd het college opgeroepen om in ieder geval een MER te laten uitvoeren. Dit amendement kreeg ruime steun van de raad. Een tweede amendement van D66 en PvdA/GroenLinks was er op gericht om een deelgebied, bestaande uit bijzonder kwetsbare zones, nabij Botshol en Groot Wilnis/Vinkeveen en het vogelbroedgebied nabij de Vinkenkade extra bescherming te bieden. Dit amendement kreeg unanieme steun van de raad. Tenslotte stak de raad een stokje voor het plan van het college om de beslissing over de invulling van de zandeilanden door middel van een wijzigingsbevoegdheid aan het college over te laten. Wanneer de plannen definitief zijn zal de raad daarover moeten besluiten. Nog een lange weg te gaan. In de komende maanden zullen de onderzoeken worden voortgezet en zal het overleg over mogelijke voorkeursvarianten plaatsvinden. Als alles goed gaat zal er dan omstreeks het einde van dit jaar een voorontwerp bestemmingsplan komen. Daar kan dan nog op worden ingesproken. Vervolgens zal dan in het voorjaar van 2017 het ontwerpbestemmingsplan in de procedure worden gebracht, waarna in het najaar van 2017 het plan ter vaststelling aan de raad zal worden voorgelegd.

Maidenspeech van Pieter Kroon (PvdA/GroenLinks)

"Geen megastallen in ons mooie buitengebied" Tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 februari boog de raad zich over de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten voor het bestemmingplan Buitengebied West. Deze nota is een stap in het proces om te komen tot de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan in 2017. Op 13 november vorig jaar is het concept nota van uitgangspunten vastgesteld. Daarin staan de uitgangspunten vermeld waaraan het nieuwe bestemmingsplan moet voldoen. Daarop zijn van diverse kanten reacties ingediend, die voor een deel zijn verwerkt in de voorliggende aangepaste nota. Op basis hiervan kan de uitwerking plaatsvinden die moet leiden tot een nieuw bestemmingsplan. tekst piet van buul

Oproep D66

Onlogisch onveilig oponthoud D66 roept u op onlogische, onveilige verkeerssituaties en verkeersoponthoud in de gemeente De Ronde Venen te melden op meldpuntveiligverkeer.nl. Het college zoekt input voor de definitieve versie voor het Beleidsplan Verkeer. Het concept beleidsplan staat de komende commissievergadering in maart op de agenda. D66 denkt dat een

verkeersbeleidsplan nog beter wordt als er veel actuele informatie en input komt van u als inwoner, u bent namelijk de dagelijks verkeersdeelnemer. Meld nu uw onveilige, onlogische of een verkeerssituatie waar veel oponthoud is op Meldpuntveiligverkeer.nl of mail ons op D66DRV@gmail.com.

Bij de vaststelling van een bestemmingsplan Buitengebied West moeten vele belangen met elkaar worden verenigd. Zo zijn er de belangen van de agrariërs die er hun bedrijf uitoefenen. Hun belang om hun bedrijf uit te oefenen en zo mogelijk uit te breiden moet in evenwicht zijn met de duurzame zorg voor de natuur. Daarbij kan het zijn dat boeren hun melkveestapel willen uitbreiden om tot een verantwoorde bedrijfsvoering te komen. Anderen willen wellicht naast hun agrarische activiteiten nieuwe wegen in slaan door recreatie bij hun bedrijf mogelijk te maken. Mogen er naast boerderijen ook andere woningen of gebouwen worden opgericht? Hoe groot mag

een boerenwoning als bedrijfswoning eigenlijk zijn? Wat wordt verstaan onder grondgebonden landbouw en wanneer is er sprake van intensieve veehouderij? En waarom zou je op de grote weidevelden geen zonnepanelen kunnen plaatsen. Het college ziet dit laatste als een duurzame ontwikkeling in het belang van huidige en toekomstige generaties. En dan zijn er nog de ontwikkelingen in het kader van Natura 2000 en moet er rekening worden gehouden met de provincie, het waterschap en de gebiedscommissie Utrecht-West. “Dat levert een aantal dilemma’s op, die vragen om veel overleg en een zorgvuldige afweging,” aldus wethouder David Moolenburgh. Maidenspeech In zijn eerste optreden als nieuw benoemd raadslid voor de PvdA/ GroenLinks kreeg Pieter Kroon de gelegenheid om het oordeel van zijn fractie over de voorliggende nota te presenteren. In zijn op DWDD-snelheid uitgesproken betoog pleitte hij voor het behoud van een duurzaam natuurlandschap, waar geen plaats is voor grootschalige agrarische ontwikkelingen. Megastallen moeten

naar zijn oordeel niet worden toegestaan. Hij wil ook de intensieve veehouderij verbieden. Voor bestaande intensieve veehouders moet een overgangsrecht komen, waardoor zij hun bedrijf nog een tijdje kunnen voortzetten. Volgens wethouder Moolenburgh zijn er momenteel drie van dit soort bedrijven, die hij overigens absoluut niet in hun bedrijfsvoering wil beperken. Nadat de raad zich nog een tijdje onledig had gehouden met de definities van grootschalige landbouw en intensieve veehouderij alsmede over de vraag of een agrarische bedrijfswoning nou zeshonderd of zevenhonderd kubieke meter zou moeten zijn, bleek de raad niets te voelen voor het amendement van PvdA/GroenLinks over intensieve veehouderij en ging unaniem akkoord met de vaststelling van de nota van uitgangspunten. De nota zal nu deel uitmaken van het verdere proces naar de vaststelling van een bestemmingsplan Buitengebied West dat voor eind 2017 wordt voorzien.


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

13

Netwerk van oplettende buurtbewoners groeit als kool

WhatsApp groep maakt de buurt veiliger

Politie en bewoners in Mijdrecht gaan inbrekers aanhouden

Als inwoners van de gemeente rekenen we er op dat de politie waakt over onze veiligheid. Maar de politie kan dat niet alleen. Met enige regelmaat wordt dan ook de hulp van de inwoners ingeroepen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van Burgernet. Wanneer het gaat om het voorkomen van woninginbraken kan iedereen zelf voorzieningen treffen, die het inbrekers moeilijk maken om een pand binnen te dringen. Maar buurtbewoners kunnen ook een rol spelen bij het veiliger maken van de woonomgeving. Zo zijn er de hondenbezitters op wie enige tijd geleden een beroep is gedaan om op te letten of ze tijdens het uitlaten van de hond verdachte zaken waarnemen. Dat leidde al tot een samenwerkingsverband van hondenbezitters onder de naam ‘Waaks’. Inmiddels is er een nieuwe manier in opkomst om als buurtbewoners bij te dragen aan het vergroten van de veiligheid. Dat zijn de WhatsApp-groepen. Buurtbewoners vormen een groep die elkaar door middel van de sociale media met een WhatsApp-bericht op de hoogte stellen van verdachte situaties en tevens de politie daarover informeren.

De politie gaat deze week samen met de bewoners van Mijdrecht in een heterdaadoefening inbrekers aanhouden. Na een 1-1-2 inbraakmelding gaan politie en bewoners op zoek naar agenten in burger, die zich in de oefening gedragen als inbrekers. De politie oefent regelmatig werksituaties, nu worden ook de bewoners via Burgernet actief gevraagd om mee te doen. Doordat de politie de procedures oefent, zullen werkelijke heterdaad opsporingsacties beter kunnen verlopen.

tekst piet van buul

WhatsApp is een berichtensysteem op de mobiele telefoon dat gebruik maakt van een internetverbinding. Hierdoor hoef je geen kosten per bericht te betalen zoals bij een sms. Via WhatsApp wisselen inwoners onderling makkelijk en snel informatie uit. De politie kan meelezen zodat daders sneller gepakt worden. Wel moet men voor het inschakelen van de politie altijd eerst 112 bellen. Aan de deelname van een Whatsapp-groep zijn een aantal spelregels verbonden. Steeds meer wijken en buurten starten deze WhatsApp-groepen met elkaar en de resultaten zijn erg positief. Er worden meer verdachten aangehouden en de misdaadcijfers dalen. Uiteraard heeft dit dan weer consequenties voor het veiligheidsgevoel van alle buurtbewoners. Spelregels Het oprichten van een WhatsAppgroep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te i n fo r m e r e n over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar en zijn woonachtig in de wijk/buurt waar de groep wordt opgericht. Wanneer iemand een verdachte

situatie aantreft dan kan er in eerste instantie een signaleringsbericht uitgaan, vergezeld van een melding bij 112. Zo’n melding komt dan bij alle deelnemers van de groep terecht. Een tweede stap is het reageren. Het is absoluut niet de bedoeling dat groepsleden zelf voor agent gaan spelen. Maar men kan wel de mogelijk snode plannen van de verdachte persoon verstoren, door zo iemand te laten merken dat hij gezien is. Het is ook wel belangrijk dat er bij zo’n melding meerdere personen naar buiten gaan. Het versturen van foto’s van een verdacht persoon is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen moet men denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

De actieve Whatsapp-groepen in Abcoude. Het systeem werkt Een van de initiatiefnemers van een WhatsApp groep in Abcoude is Adri Mulders. “We hebben in Abcoude inmiddels zo’n honderd deelnemers die meedoen aan het project. Het is een kwestie van je buren en kennissen mobiliseren om zich aan te sluiten. Je moet zorgen dat de groep niet al te groot wordt maar dat je gespreid over het dorp een reeks van groepen hebt die op elkaar aansluiten. Zo kun je er voor zorgen dat verdachte personen, die jouw buurt verlaten, omdat ze merken dat ze in de gaten worden gehouden, vervolgens in de naastliggende wijk worden opgevangen. Zo hebben we er voor gezorgd dat enkele van die lieden uit het dorp verdwenen. Recent merkten we drie personen op die zich vreemd gedroegen. We hebben 112 gebeld en intussen bleef de Appgroep open. De politie heeft de verdachten vervolgens aangehouden. Een andere succesvolle actie kwam op gang nadat iemand glasgerinkel had gehoord. Er is toen een zoekactie gestart waaraan een groot aantal agenten deelnamen. We hebben toen met zo’n man of twintig meegezocht en uiteindelijk zijn de vier inbrekers

die uit Amstelveen bleken te komen, ook aangehouden. Het gaat er niet om dat je als deelnemer aan zo’n WhatsApp groep een soort misdaadbestrijder moet worden. Maar je kunt wel door oplettend te zijn en je contacten in de groep te gebruiken

voor jezelf en je buren het gevoel van veiligheid vergroten. Wanneer inbrekers weten dat er in een wijk op ze gelet wordt zullen ze zich wellicht nog eens goed bedenken voordat ze op pad gaan. En het is prettig dat je op deze manier een bijdrage kunt leveren aan het terugdringen van het aantal woninginbraken,” zegt Adri. Ook in Mijdrecht betaat een aantal WhatsApp groepen, deze week werd ook de wijk Wickelhof-Twistvlied actief met een eigen groep. Voor meer informatie over het opzetten van zo’n groep of aansluiten bij een al bestaande groep kan men terecht bij de eigen wijkagent.

Kom je koken in het Johannes Hospitium in Wilnis? Voorlichtingsavond aanstaande ouders Als je het leuk vindt om te koken en je hebt eens in de paar weken wat uurtjes over, dan ben je van harte welkom als vrijwilliger in het Johannes Hospitium. Een kok in het hospice kookt geen grote maaltijden voor heel veel mensen, maar maakt voor de bewoners klaar waar ze trek in hebben. Voor de een is dat alleen een beetje bouillon of een verse groentesoep, voor de ander een lekker visje of een biefstukje. Het hoeven geen culinaire hoogstandjes te zijn. Het devies is: de wens van onze bewoners staat voorop, ook in de keuken. De maaltijd wordt dagelijks rond half 6 opgediend. Dat betekent dat de kok

rond half 4 in ons huis wordt verwacht. Er wordt aan de bewoners gevraagd wat ze zouden willen eten, dan worden zo nodig de boodschappen gedaan (heel handig, bij de Jumbo aan de overkant van het hospice) en daarna wordt er gekookt en worden de dienbladen gezellig opgemaakt en uitgeserveerd. Ook in een hospice is de maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag. En zo rond half 7 zit de taak van de kok er weer op. Mocht dit je aanspreken, mail of bel naar: info@johanneshospitium of telefonisch 0297-230290. We hopen heel erg op een aanvulling van onze enthousiaste koksploeg!

in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Dinsdag 8 maart vindt een voorlichting voor aanstaande ouders plaats in de Grote zaal van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en dient als voorbereiding op een (eventuele) bevalling in het ziekenhuis. Een gynaecoloog, kinderarts, verloskundige en verpleegkundige geven een presentatie. Daarnaast is er een rondleiding in de kraamsuites, op de afdeling Verloskunde en in Geboortecentrum Woerden. Ook is er een

informatiemarkt. De volgende voorlichting is op 12 april 2016. Meer informatie over bevallen in het Hofpoort Ziekenhuis is te vinden op

www.zuwehofpoort.nl. Toegang voor de voorlichting is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Verloskunde, T 0348 42 74 80. De Grote Zaal is bereikbaar via de achteringang van het ziekenhuis aan de Blekerijlaan (tegenover Stadhuis Woerden).

Wanneer en waar de oefening plaatsvindt, blijft tot het laatste moment onbekend om de oefening zo realistisch mogelijk te houden. De deelnemers van Burgernet in de wijk van de inbraak krijgen een bericht op hun telefoon als de actie begint. Om via Burgernet mee te kunnen doen, kan iedereen vanaf 16 jaar zich vooraf gratis aanmelden via www.Burgernet.nl Verdachte situatie: 1-1-2 bellen De 1-1-2-meldingen van bewoners bij verdachte situaties zijn een heel belangrijk ingrediënt in de strijd tegen auto- en woninginbraken. Ondanks dat de politie extra surveilleert op tijden en plaatsen waar veel ingebroken wordt, kan zij niet op elk moment overal zijn. Door meldingen van bewoners zoekt de politie sneller in de juiste richting, waardoor inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aangehouden kunnen worden. Inwoners van Mijdrecht wordt gevraagd alert te zijn en 1-1-2 te bellen als zij iets verdacht zien. Burgernet In Burgernet werken gemeente en politie samen met bewoners aan de veiligheid in de buurt. Burgernet is een telefonisch netwerk waarbij de politie inwoners via een ingesproken telefoonbericht of een sms-bericht vraagt om hulp. Het doel is om meer ogen op straat te hebben en zo daders of vermiste personen sneller te kunnen vinden. Inwoners kunnen met Burgernet een concrete bijdrage leveren aan de veiligheid van hun directe omgeving. Hoe meer deelnemers aan Burgernet, hoe groter de kans dat politie en inwoners samen verdachte of vermiste personen kunnen opsporen. In De Ronde Venen zijn ruim 5.700 Burgernetdeelnemers. Aanmelden kan via

www.burgernet.nl


14

4 maart 2016

DE GROENE VENEN

-15%

op binnenzonwering van het binnen label

GRATIS INTERIEURADVIES mail info@denoudenwonen.nl of loop even binnen T 02 97 52 50 49 info@denoudenwonen.nl www.denoudenwonen.nl

Genieweg 10 3641 RH Mijdrecht

DE T EK MST

START VERKOOP FASE 3

SMARTHOMES IN UITHOORN FASE 3

DONDERDAG 17 MAART 2016 LOCATIE: ’T RECHTHUIS AAN DEN AMSTEL SCHANS 29 IN UITHOORN VAN 18.00 TOT 20.00 UUR

COMPLEET MET KEUKEN EN APPARATUUR, SANITAIR EN TEGELWERK

TYPE 2054

11 EENGEZINSWONINGEN PRIJZEN VANAF € 274.900,- V.O.N.

TYPE 2060

4 TWEE-ONDER-EENKAPWONINGEN PRIJZEN VANAF € 449.000,- V.O.N.

In Uithoorn, Legmeer-West, wordt de derde fase van De Toekomst gerealiseerd. Deze smarthomes in deze fase beschikken allemaal over VORMOtica, een elektrische installatie waarmee je centraal de elektrische toepassingen in je huis bedient.

TYPE 2066

1 VRIJSTAANDE WONING PRIJS VANAF € 519.900,- V.O.N.

De Toekomst is een project van:

TYPE 2073

6 GESCHAKELDE TWEE-ONDEREEN-KAPWONINGEN PRIJZEN VANAF € 398.000,- V.O.N. Makelaar:

0297-524124

Als koper van een VORMHuis in De Toekomst profiteer je bovendien van alle voordelen van het VORM Ruim Leven-programma®: je hypotheek en verzekeringen via VORM. Hiermee daalt je maandelijkse woonlast aanzienlijk.

WWW.VORM.NL/DETOEKOMST

EEN VORMHUIS. WOON BETER, LEEF GOEDKOPER


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

15

IN VOL BEDRIJF

Tekst Piet van Buul foto patrick hesse

Aannemersbedrijf Krimp b.v. Mijdrecht

Ruim anderhalve eeuw ervaring en vakmanschap Het is een van de oudste bedrijven in De Ronde Venen. Opgericht in 1860 in Wilnis door Johannes Krimp. Van generatie op generatie loodste de familie Krimp het bedrijf door de jaren heen naar een modern aannemersbedrijf. Ze hebben bewezen dat ook wanneer het in de bouwwereld even niet mee zit, het bedrijf een stabiele koers is blijven varen en nog altijd een van de toonaangevende bedrijven in de regio is, wanneer het gaat om nieuwbouw, verbouw of renovatie. “Wij richten ons voornamelijk op de particuliere markt,” zegt huidig directeur Maykel Krimp. Hij nam in 2013 officieel de leiding van het bedrijf over van vader Louis en oom Ton. Samen met zijn broer Wilco vormt hij inmiddels de zesde generatie Krimp. Vader Louis bekijkt de zaak nu van een afstandje en moeder verzorgd nog steeds de administratie. De bouwsector is momenteel weer een beetje aan het herstellen van een moeilijke periode in de bouw. “Maar we zijn er nog lang niet,” zegt Maykel. “We zijn die moeilijke periode overigens goed doorgekomen. Dat ligt ook wel voor een deel aan ons werkterrein. Wij werken voornamelijk in de particuliere markt. Daar heb je niet te maken met grootschalige projecten, en zijn de risico’s veel meer gespreid. En het feit dat er een tijdje geen grote bouwprojecten zijn gerealiseerd wil niet zeggen dat er helemaal niets gebeurde. Je moet er wel wat voor doen, maar er waren ook in de afgelopen periode voldoende orders binnen te halen. Mensen die hun woning wilden laten renoveren of laten opknappen, die een interne verbouwing hadden gepland of die een uitbouw of een dakkapel wilden laten aanbrengen. Dat soort opdrachten is onze specialiteit. En onze kracht zit hem vooral in het feit dat wij zo’n heel proces voor onze

rekening kunnen nemen. Ik noem dat graag ‘het ontzorgen van de klant’. Wij nemen de zorg over van de klant. Wij coördineren de werkzaamheden, zorgen dat de planning in de gaten wordt gehouden, lossen tussentijdse problemen op en letten erop dat het budget niet wordt overschreden. Natuurlijk kan de klant er ook voor kiezen om bepaalde werkzaamheden zelf te doen. Veelal denkt men dan goedkoper uit te zijn. Maar de praktijk bewijst vaak dat er dan nog wel eens iets mis gaat. En de rust en zekerheid dat de zaken door ons op een deskundige manier worden geregeld is veel mensen ook wel wat waard.” De afgelopen jaren was er een Stimuleringsregeling van kracht, waarbij aan de klanten een lager BTW-tarief in rekening kon worden gebracht. “Die regeling heeft prima gewerkt. De klant had een financieel voordeel en was daardoor ook eerder geneigd om opdrachten te verstrekken. En dat was

Alzheimer Café Vinkeveen 9 maart

Ergotherapie bij ouderen met dementie De ergotherapeut begeleidt en ondersteunt mensen met lichte of matige dementie en hun mantelzorgers bij problemen zoals verlies van initiatief, vergeetachtigheid en problemen rond de volgorde van handelen. Mensen met dementie blijven daardoor langer zelfstandig en behouden langer hun vaardigheden. De mantelzorgers raken minder snel overbelast. Naast het optimaliseren van de omgeving kijkt de ergotherapeut ook naar vaste gewoonten en routines om zo ondersteuning en

advies op maat te kunnen geven. Gastspreekster deze avond is Franciska Dees–Wessels, ergotherapeut bij Careyn – Maria Oord. Bent u nieuwsgierig geworden naar dit thema en wilt u van gedachten wisselen en ervaringen uitwisselen, kom dan op woensdag 9 maart naar Zorgcentrum Zuiderhof aan de Futenlaan 50 in Vinkeveen. Tijd: 19.30 tot 21 uur; zaal open vanaf 19 uur. Er is muziek, koffie en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.

Veerkracht op leeftijd

Informatiebijeenkomst POWER Dinsdag 15 maart vindt in ‘De Boei’ in Vinkeveen een informatiebijeenkomst plaats over ‘POWER, voor veerkracht op leeftijd.’ Vrijwilligers van Gilde De Ronde Venen bieden dit nieuwe project aan in samenwerking met Tympaan de Baat. De workshops leveren inspiratie op en meer informatie en inzicht op allerlei levensterreinen: lichaam en geest, sociale contacten en zingeving. De groepstrainers zijn speciaal opgeleid om deelnemers te inspireren en te

motiveren. Naast de groepschemie en onderlinge contacten leveren de workshops meestal toekomstplannen op. Denk aan activiteiten om meer veerkracht te ontwikkelen, of om anderen te helpen, misschien via bestaande groepen, of door zelf iets nieuws op te zetten, zoals een kring die voortkomt uit de eigen ‘POWER’-groep. Kijk voor meer informatie over het Gilde De Ronde Venen en projecten zoals POWER, SamenSpraak enzovoort op: www.gildedrv.nl

Maykel Krimp: “Onze kracht zit hem vooral in het feit dat wij een heel proces voor onze rekening kunnen nemen. Ik noem dat graag ‘het ontzorgen van de klant’. Wij nemen de zorg over van de klant.” weer gunstig voor de aannemers. Ik vind het nog steeds jammer dat die regeling vorig jaar gestopt is.” Vakmanschap en ervaring Maykel is duidelijk trots op de rijke historie van het bedrijf. Oprichter Johannes Krimp werd in 1902 opgevolgd door Gijsbertus. Die verhuisde naar een groter pand in Wilnis. In 1947 kwam de derde generatie aan het bewind. Dit keer weer een Gijs Krimp. De zaken gingen zo voorspoedig dat men in 1979 naar het Industrieterrein in Mijdrecht verhuisde. De huidige generatie realiseert zich terdege dat een rijke geschiedenis van het bedrijf onvoldoende basis is om in de bouwwereld staande te blijven. “We hebben in de loop van de tijd wel een naam opgebouwd waarbij ervaring en vakmanschap belangrijke fact-

oren zijn,” zegt Maykel. “We werken hier met een klein team van ervaren vaklieden. Daardoor kunnen we flexibel inspelen op de wensen van de klanten. En we beschikken over een groot netwerk van collega’s, op wie we een beroep kunnen doen wanneer het gaat om specifieke werkzaamheden. Dan kun je denken aan loodgieters of elektriciens, aan tegelzetters of stukadoors. Met veel van deze specialisten werken we al jaren samen, zodat we ook in kunnen staan voor de kwaliteit van het werk. En wij zorgen er ook voor dat die mensen op de afgesproken tijdstippen beschikbaar zijn, zodat het werk zonder al te veel oponthoud kan worden uitgevoerd.” Advisering Wanneer je als particulier huiseigenaar van plan bent om je huis

te verbouwen, te renoveren of een aanbouw te laten plaatsen, heb je meestal geen flauw idee wat de mogelijkheden zijn en wat dat dan moet gaan kosten. Maykel: “Wij willen de klant daarmee helpen door met hem de plannen te bespreken en hem te adviseren. Op die manier kan de klant vooraf een goede afweging maken over de manier waarop de werkzaamheden het beste kunnen worden uitgevoerd en wat het ongeveer gaat kosten. Zo’n advies is kosteloos, maar uiteraard hopen wij dan wel dat ons de opdracht gegund wordt.”

Aannemersbedrijf Krimp b.v. is gevestigd aan de Ondernemingsweg 2 in Mijdrecht. Telefoon 0297-289230. Voor meer informatie kan men ook terecht op www.krimp.nl.

De stemmen zijn geteld, de top 3 is bekend

Verkiezing Onderneming van De Ronde Venen ‘Onderneming van De Ronde Venen’ is een jaarlijks terugkerend event, waarmee het ondernemerschap in De Ronde Venen wordt gestimuleerd. Succesvolle ondernemingen met een belangrijke economische functie of ambitieuze startende ondernemingen met een sterk innoverend karakter maken kans om onderneming van het jaar te worden. De stemmen zijn geteld, de top 3 is bekend De top 3 per categorie is bekend, deze ondernemingen kregen de meeste stemmen in hun categorie, ook al was het verschil soms klein. Zij maken kans om op 17 maart 2016 bekroond te worden tot Onderneming van De Ronde Venen. Maar eerst zal de jury deze ondernemingen bezoeken, beoordelen en de winnaars bepalen. Onder de genomineerden De Loods Fashion, Beuving Lifestyle en Drogisterij de Bree, barst de strijd los in de categorie Onderneming. In de categorie Innovatie en Starter was het verschil in stemmen erg klein, in beide gevallen met maar een verschil van slechts een aantal stemmen. Uiteindelijk is de top 3 in de categorie Innovatie geworden: Bluecup BV, Kratje Contact en Scheepswerf Achterbos. In de categorie Starter mogen we de volgende ondernemingen feliciteren: BijzondereMensen BV, Bril & Meer Optiek en Smit fietsen.

Event Wilt u dit evenement bijwonen op donderdag 17 maart? Bevestig dan uw aanwezigheid via de website www.ondernemingvandrv.nl. Wacht niet te lang, want er is een

beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Registreren als bezoeker van het evenement is mogelijk vanaf woensdag 2 maart 2016. Deur open: 19 uur. Start programma: 20 uur. Locatie: Tuincentrum de Huifkar, Oosterlandweg 32 in Mijdrecht. Kijk voor meer informatie op

www.ondernemingvandrv.nl


16

4 maart 2016

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Manderley voor altijd Tatiana de Rosnay “Vannacht droomde ik dat ik weer naar Manderley ging.” De openingszin van de roman Rebecca van Daphne du Maurier heeft generaties lezers doen wegdromen. Wat is er bekend over Daphne du Maurier, over de hartstochtelijke ambities van deze schrijfster, haar nauwe band met Frankrijk en de verwevenheid van haar werk en leven? Manderley voor altijd leest als een meeslepende roman en biedt een fascinerend portret van een vrouw wier leven net zo mysterieus was als het werk dat zij schreef, vol psychologische spanning.

1.

Titel: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) Auteur: Astrid Harrewijn “Soms heb je behoefte aan een boek dat makkelijk leest. Ik hou niet zo van spanning, dus pak ik dan een jeugdboek of een lekkere roman.

Het toernooi van Gorlan John Flanagan 'Het toernooi van Gorlan' is het eerste deel van de serie 'De Grijze Jager - De vroege jaren' van John Flanagan. 'De vroege jaren' vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren. Voordat ze hun sporen verdiend hadden als de beroemdste Grijze Jagers van het land en als onvolprezen leiders van het Jagerkorps, waren de jonge Halt en Crowley al vastbesloten om de wereld te verbeteren.

2.

Geen tijd om te sterven Steve Cavanagh Ooit was Eddie Flynn een zwendelaar. Toen werd hij advocaat. Die twee beroepen hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Nu moet hij het beruchte hoofd van de Russische maffia in New York verdedigen. Die heeft Eddies tienjarige dochter laten ontvoeren en dreigt haar te vermoorden. Eddie heeft 48 uur om de jury te overtuigen van de onschuld van zijn cliënt. Hij haalt alles uit de kast om te winnen, om zijn dochter en zichzelf te redden en om het maffiahoofd voorgoed onschadelijk te maken.

kijkje in het reilen en zeilen van het museum. Zij bedenkt een onderwerp voor een geweldige tentoonstelling en moet daar andere musea enthousiast voor maken, zodat er een uitwisseling van kunstwerken kan gaan

plaatsvinden. Ondertussen gebeurt er nogal wat in haar eigen leven. Ik heb het boek met ontzettend veel plezier gelezen, met een lach, maar ook met een traan, maar zeker met grote voldoening.”

3.

4.

Het ABC van Annie MG Joke Linders Langs de letters van het alfabet – van de A van Abeltje tot de Z van Ziezo – wordt de lezer ingewijd in leven en werk van deze tegendraadse taalkoningin. Haar taalgebruik, de beestenboel, de helden en heldinnen uit haar werk, de bibliothecaresse, Het Parool, de plaatsen waar zij woonde en haar recalcitrantie – het wordt allemaal op speelse, vrolijk stemmende en soms onthullende wijze in dit ABC uit de doeken gedaan. Het ABC van Annie M.G. is een kleurrijk boek dat tot ieders verbeelding spreekt.

5.

GeleZen door nelie Groenendijk

Deze is voor jou

de Bibliotheek

Opvallend dichtdebuut van Willemijn van der Zwaard

Agenda maart Datum

Tijd

Activiteit

de Bibliotheek

4 maart

20.00

Muzikale lezing over Schumann

Mijdrecht

4 maart

13.00

Plusbus rijdt naar de Bibliotheek

Mijdrecht

6 maart

9.30

iPadcursus Apple door Ipad4senior

Mijdrecht

8 maart

16.00

Voorleespret peuters en kleuters

Abcoude

9 maart

9.30

iPadcursus Apple door Ipad4senior

Mijdrecht

11 maart

14.00

Inloopmiddag PC-hulp Seniorweb DRV

Abcoude

12 maart

13.00

Dialoogtafel : bijzondere ontmoetingen

Mijdrecht

15 maart

14.00

Breicafé

Wilnis

16 maart

20.00

Dialoogtafel: bijzondere ontmoetingen

Abcoude

19 maart

11.00

Informatie De Rondeveense Uitdaging

Mijdrecht

21 maart

14.00

Informatie leeskring geschiedenis

Abcoude

22 maart

16.00

Voorleespret peuters en kleuters

Abcoude

24 maart

14.00

Breicafé

Mijdrecht

25 maart

14.00

Inloopmiddag PC-hulp Seniorweb DRV

Abcoude

28 maart

14.00

Tabletcafé Seniorweb DRV

Mijdrecht

29 maart

14.00

Breicafé

Wilnis

elke ma.

13.00

Taalpunt

Mijdrecht

elke ma.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp Seniorweb DRV

Mijdrecht

elke wo.

10.30

Mama Lokaal

Abcoude

elke wo.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp Seniorweb DRV

Mijdrecht

elke vr.

10.30

Mama Lokaal

Mijdrecht

www.bibliotheekavv.nl

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

De waanzinnige boomhut met 65 verdiepingen Andy & Terry De waanzinnige boomhut van Andy en Terry heeft nu 65 verdiepingen! Hij is uitgebreid met een dierentrimsalon, een verjaardagskamer waarin het altijd jouw verjaardag is, een ruimte vol met ontploffende oogbollen, een lollyshop, een drijfzandbak, een mierenboerderij, een tijdmachine, en WaanCNN: een tvzender die je 24 uur per dag op de hoogte houdt van de laatste boomhutnieuwsberichten, de laatste plannen en de laatste roddels. Dus waar wacht je nog op?

Nu viel mijn keus op een "feelgood" boek, beetje zwijmelen, beetje humor en toch ook wat diepgang. Dit boek van Astrid Harrewijn neemt je mee Amsterdam in, naar het van Gogh museum. Zij is daar aangesteld als conservator, dus je krijgt een klein

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl in de agenda

DE GROENE VENEN

De 18-jarige Willemijn van der Zwaard uit Abcoude is al een tijd op reis in Australië. Het inspireerde haar tot het schrijven van gedichten, die nu zijn verschenen in haar eerste dichtbundel 'Deze is voor jou’. Gedichten, is dat niet saai, ouderwets of oubollig? “Nee, de mijne zijn anders,” zegt Willemijn, en ze heeft gelijk. Haar 132 gedichten zijn kort en helder, de meeste beslaan maar enkele regels. Maar ze komen binnen. Soms keihard, dan weer vertederend of ontroerend, of om nog even over door te denken: Ik wil je allergrootste angst zijn, maar je hoeft niet bang te zijn ik hou je hand vast. Géén verwrongen taalconstructies, geen vergezochte rijmwoorden, maar het leven van alledag beschreven in alledaagse woorden. En dat maakt deze bundel ook prima toegankelijk voor wie geen stapels poëzie verslindt. Toen Willemijn de taalvrijheid ontdekte die je

je met dichten kunt toe-eigenen, was er geen houden meer aan. “Ik schreef en schreef, voor school, na mijn werk, in de tram, en overal waar ik kon. Ik liet het lezen aan vrienden en familie. Ze vonden het mooi. Toen heb ik contact gezocht met een uitgever. Het mooiste aan dichten vind ik dat ieder er een eigen betekenis aan kan geven. Dat verklaart ook de titel 'Deze is voor jou’”, vertelt Willemijn. 'Deze is voor jou’ (ISBN 978-94-92182-821) is te koop in de boekhandels in De Ronde Venen en in webwinkels. GeleZen door binY Zaal en rob isaacs


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

17

Traiteur 1 maart jl. heropend

Vorqq is terug in Vinkeveen Goed nieuws voor liefhebbers van heerlijke delicatessen en gezonde kant-en-klare gerechten: Traiteur Vorqq aan de Herenweg 61 in Vinkeveen heeft de deuren weer geopend. Wie geen zin heeft om zelf te koken, kan hier terecht voor gezonde maaltijden met verse ingrediënten. Maar ook voor catering op locatie kunt u bij Vorqq aankloppen. Nieuwe eigenaar Inge Lucassen (rechts op de foto) heet samen met Emily Hamer de klanten welkom in de winkel en helpt hen bij de

keuze van maaltijden. “Behalve de gebruikelijke Hollandse kost vormen ook de Italiaanse gerechten een belangrijk onderdeel van ons aanbod”, meldt Inge. “We gebruiken veel streekproducten en spelen uiteraard in op het seizoenaanbod. Je kunt bij ons terecht voor onder meer soepen, stamppotten, salades, pasta’s en toetjes, maar we bieden ook een mooie selectie wijnen aan.” Vorqq is geopend dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 20 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Tel. 0297 745511. www.vorqq.nl

Dirk van Egmond (links) en Sebastiaan Strubbe

Poelier van Egmond opent een nieuwe winkel... ...bij u thuis! Want voortaan kunt u ook vanuit uw luie stoel het gehele assortiment van Poelier Van Egmond uit Mijdrecht online bestellen in hun nieuwe webshop.

De Passage in Mijdrecht gewoon geopend en staat men hier zes dagen per week klaar voor de klanten, maar de digitale winkel vormt een toevoeging, zo vertelt Sebastiaan Strubbe.

Alle producten staan overzichtelijk gerangschikt en in enkele klikken winkelt u uw hele boodschappenlijstje bij elkaar, van smakelijke kanten-klaar maaltijden of een warm-en-koudbuffet tot en met de cateringspannen met heerlijke borrelhapjes of met bami of nasi en satestokjes. U kunt de bestelling afhalen in de winkel, of u wacht tot de deurbel gaat, want Van Egmond biedt ook een tijdige bezorging van uw bestelling in de hele Ronde Venen en daarbuiten.

“Als poelier-traiteur wilden wij ook met onze tijd meegaan en bieden nu met onze webshop volop bestelgemak. Ook de betaling verloopt online via iDeal, dus gewoon met uw eigen bank en we verpakken alles keurig in magnetron- of diepvriesverpakking.” De nieuwe webshop is overzichtelijk ingedeeld en bij alle gerechten staat een duidelijk bereidingsadvies met o.a. oventemperaturen en gaartijden.

En wie via www.poeliervanegmond.nl een bestelling doet van 25 euro of meer, krijgt een hartige taart uit eigen keuken meegeleverd! Natuurlijk blijft de vertrouwde winkel aan

“We vieren dat we een nieuwe winkel hebben, een digitale winkel,” lacht Sebastiaan. “We trakteren namelijk iedereen die voor 25 euro of meer bestelt op een hartige taart. De eerste bestellingen zijn inmiddels binnen!”

Oud papier inzameling in Abcoude Dinsdag 8 maart a.s. halen vrijwilligers van de Piusschool weer oud papier op in Abcoude. Zet u het papier weer op de verzamelpunten neer in niet al te zware pakketten, goed gebundeld zodat het niet over de straat kan waaien? De volgende ophaaldag is dinsdag 5 april.

Poelier-Traiteur

van Egmond Wat staat er op het bierlabel? Uw poelier heeft iets te vieren, want we hebben een nieuwe winkel geopend. Een digitale winkel en daarom delen we uit! Bij elke internet bestelling boven de 25 euro krijgt u een hartige taart uit eigen keuken*. Uw Poelier-Traiteur gaat met de tijd mee… We hebben onze website ondanks laten vernieuwen... Het bestelgemak, onze webshop, online bestellen en betalen… Bezorging in De Ronde Venen en daarbuiten… Alles wordt keurig verpakt in magnetron- of diepvriesverpakking…

Vernieuwde website met webwinkel! Gratis hartige taart bij uw bestelling boven €25,-* *Actie is geldig t/m zaterdag 19 maart 2016

Poelier-Traiteur van Egmond

0297 253936

De Passage 16

info@poeliervanegmond.nl

3641 AK Mijdrecht

www.poeliervanegmond.nl

Als u het label op een bierfles leest, zullen de meeste dingen geen verwarring opleveren. De ingrediënten en houdbaarheidsdatum zijn duidelijk. Drie dingen op het label zullen dat niet meteen zijn. Hier zal ik graag iets meer uitleg geven over de vage termen Cat I, II, III, S, en de afkortingen IBU en EBC. Dit zijn aanwijzingen die meer vertellen over het soort bier dat in de fles zit. Cat I, II, III en S. Deze categorieën (vandaar Cat) geven het stamwortgehalte aan. Dit gehalte is van belang voor de accijns op het bier en heeft te maken met de dichtheid van de wort, de brij die uiteindelijk bier wordt. Hoe hoger dit gehalte, aangegeven in graden Plato, hoe zwaarder over het algemeen het bier en hoe hoger de accijns. In Nederland mag dit gehalte niet op het label worden vermeld en is er gekozen voor deze vier categorieën. Cat III staat voor een gehalte van 1 tot 7 en dan gaat het om erg licht bier van een paar procent. Pils staat vaak in Cat I, zwaardere bieren in Cat S voor 15 en hoger. IBU IBU staat voor International Bitterness Unit. Er is een scheikundige berekening om dit te bepalen, maar die zal ik achterwege laten. Pils heeft een IBU van

18 (niet heel bitter) tot ongeveer 30, voor velen kan dit al te bitter zijn. Witbier of Belgisch kersenbier heeft een lager IBU. Amerikaanse IPA’s gaan al makkelijk richting 50 of 60. Als u niet van te bittere bieren houdt is het kijken naar dit getal een goed handvat, maar het is niet meteen alleszeggend. Andere zoetere smaken van de hop of toevoegingen kunnen een bier met een hoog IBU milder doen smaken. EBC De laatste afkorting behelst weer een heel ander element van een glas bier, namelijk de kleur. Het is een afkorting van European Brewing Convention en hier is wederom een wetenschappelijke berekening voor, waarmee ik u niet ga vermoeien. De EBC- schaal begint bij getallen onder de tien om hele lichte bieren aan te geven. Hoe donkerder het bier is, hoe hoger het EBC. Pils zit rond de 10, een herfstbock schommelt rond de 50. Stouts, en vooral de overheerlijke Russian Imperial Stout zijn soms erg donkerbruin, tot ondoorzichtig zwart. Het EBC komt hier makkelijk tot rond de 120. Hopelijk leest u nu met meer interesse het label van een mooi Nederlands bier! Martijn Buisman

www.dutchbeerpages.com


18

4 maart 2016 Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Eerbetoon Ed en Willem zijn de meest beroemde bevers die we kennen. Harde werkers met een heerlijk Rotterdams werkmansaccent. De reden waarom Ed en Willem in het “Grote Dierenbos’ verschenen was om ‘vooruitgang’ te brengen. En dat hebben ze gedaan. Want als iemand hard werkte in het dierenbos, dan waren dat Ed en Willem Bever wel. Na hun aantreden verschenen alras nieuwe bouwwerken: het Praathuis, een huis voor Juffrouw Ooievaar, een heus postkantoor voor Ome Gerrit de Postduif en een praktische werkplaats voor henzelf. En door de technische opleiding van Willem bleken de gebroeders bever zelfs in staat om een stoomwagen te bouwen, een schildwagen voor Stoffel de Schildpad en een speciale hulpbus voor hulpverleners Meindert het Paard en Zaza Zebra. Een betere keuze dan bevers hadden de makers van de Fabeltjeskrant voor deze rollen niet kunnen kiezen, want bevers zijn in werkelijkheid ook keiharde werkers. Bevers staan op de tweede plaats als het gaat om het vermogen om hun eigen leefomgeving te manipuleren en te creëren. Op de eerste plaats

staat de mens! De grootste dam die ooit door bevers is gebouwd bevindt zich in Wood Buffalo National Park, Alberta, Canada. De dam is 850 meter lang en is zichtbaar vanuit de ruimte. Bevers zijn onmisbare sleutelfiguren in hun habitat, want hun werk is van essentieel belang voor vele andere diersoorten. Ze knagen bomen door die door uitgekiend rekenwerk precies op de juiste plekken in het water vallen. Ze gebruiken die bomen uiteraard voor hun eigen damwerken maar ook insecten, reptielen en amfibieën, vissen en vogels maken van die verdronken bomen hun thuis. En op die manier creëren bevers natuurlijke, onmisbare habitats voor andere dieren. En precies daarom noemden Amerikaanse Indianen de bever het "heilige centrum van het land”. Het werk van de bever is voor andere dieren onmisbaar. Een bever zal niet zomaar een boom vellen, er zit structuur in. Zo knaagt hij een specifieke boom om voor een specifiek doel. Een grote volwassen boom wordt omgelegd om de basis van een nieuwe dam te vormen. Een tweede, jonge boom wordt omgeknaagd voor voedsel. Zo worden loofbomen omgeknaagd om ander gewenst voedsel dichter

bij huis de kans te geven om te groeien. Ook zijn bevers zeer goede ‘huisvaders’ en goede gastheren. Hun burchten worden uitstekend onderhouden en praktisch ingericht. Een burcht bestaat doorgaans uit twee verschillende ruimten: een natte ruimte waarvan de ingang zich onder water bevindt en alwaar de familie zich kan laten drogen alvorens de droge kamer te betreden waar de familie woont, slaapt en gezellig samen kan zijn. Bevers vinden het geen probleem om hun woonruimte te delen met bijvoorbeeld een familie muskusrat. Natuurlijke vijanden heeft de bever, maar vooral zijn nakomelingen, uiteraard ook. Zo staan bevertjes op het menu van haviken, uilen en otters. Ook vallen er jaarlijkse slachtoffers doordat bevers in putten vallen of door auto’s worden overreden. Overpopulatie bij bevers komt echter niet snel voor want ze jongen maar één keer per jaar en krijgen dan 1 tot 4 jongen. Omdat ze afhankelijk zijn van waterrijke gebieden kunnen bevers zich nooit door het hele land verspreiden. En als er voldoende bevers wonen in de schaarse woongebieden, dan is ook het voedselaanbod niet toereikend voor nog meer bevers en zullen ze automatisch minder jongen

DE GROENE VENEN

voortbrengen waardoor de beveraantallen in een gebied op een bestendig en duurzaam niveau blijven. Nog wat kengetallen: een bever kan ongeveer 1,20 meter lang worden, zo'n 30 kilo wegen en zo’n 20 jaar oud worden. Een beetje bever knaagt in zijn leven zo’n 45 tot 70 bomen per jaar om, meestal dunne bomen, maar ook bomen die meer dan 1 meter dik zijn kan hij aan. De bever is een echte vegetariër; hij eet boombast, bladeren en planten. Een heuse zwem-

kampioen die als het moet 15 tot 20 minuten onder water kan blijven zonder adem te halen. Hij kan enorme dammen bouwen, soms zelfs langer dan 300 meter. Zijn zelfgebouwde huis is ongeveer twee meter hoog en kan wel vier meter in doorsnee zijn. Ed en Willem Bever hebben altijd een zeer waarheidsgetrouw beeld gegeven van de werkelijkheid. Bevers zijn onvermoeibare, harde werkers die onverdroten werken en bouwen aan hun leefomgeving maar ook aan die van hun medebewoners. Waar een kinderprogramma groot in kan zijn!

www.degroenevenen.eu

Uw kind helpen bij huiswerk? Leer uw kind om het zélf te kunnen!

Nieuw in Mijdrecht: kleinschalige en professionele huiswerkbegeleiding door Happy Homework

匀挀栀漀漀氀眀攀爀欀

“Bij ons staat niet het huiswerk, maar het kind centraal,"vertelt René Schotvanger van Happy Homework.Deze maand starten hij met kleinschalige en professionele huiswerkbegeleiding in de bibliotheek Mijdrecht. "Als kinderen zelfvertrouwen hebben en zich gewaardeerd voelen, gaat het leren veel gemakkelijker. Dan gaan ze ook ervaren dat huiswerk niet per se vervelend is, maar ook nuttig en zelfs leuk kan zijn. Zo maken we de naam 'Happy Homework' ook echt waar!” Extra aandacht Happy Homework bestaat al een aantal jaar en biedt kleinschalige huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining voor leerlingen in het basis- en het voortgezet onderwijs, maar ook voor MBO- en HBO-studenten. Alle begeleiders zijn gediplomeerde beroepskrachten: docenten en orthopedagogen. Stuk voor stuk vakmensen die weten hoe ze kinderen extra aandacht moeten geven - om ze te motiveren, zelfvertrouwen te helpen opbouwen en zelfredzaam te worden. René: "Sommige leerlingen blijven tot hun eindexamen, maar anderen kunnen het na twee of drie maanden begeleiding verder alleen af. Ons doel is de leerlingen op eigen benen te zetten – niet om ze zo lang mogelijk bij Happy Homework te houden!" Voor ouders geeft Happy Homework rust en vertrouwen: ze volgen de vorderingen via een speciaal leerlingvolgsysteem en hoeven thuis minder de strijd aan te gaan met hun kinderen. Een win-win situatie dus!

Veilige omgeving Vanuit de bibliotheek in Mijdrecht biedt Happy Homework alle begeleiding en bijlessen in een eigen ruimte aan. Daar kunnen kinderen in alle rust, onder professionele begeleiding, hun huiswerk maken. In de bibliotheek kunnen kinderen informatie nakijken in een van de vele studieboeken, of lezen voor eigen plezier. “Kinderen moeten zich veilig voelen. Dat is een belangrijke voorwaarde voor succes!” weet René. “Daarom ook volgt op iedere aanmelding een persoonlijk intakegesprek, het liefst met de leerling erbij. Zo kunnen wij inschatten wat de leerling nodig heeft en hoe we dat kunnen bieden. Omgekeerd krijgt de leerling alvast een indruk van Happy Homework in de praktijk.” Meer weten of aanmelden? Neem contact op met René Schotvanger of Ruben Bos via info@happyhomework.nl of 06-31933608/ 06-51196835. Wie meer wil weten over de Happy Homework organisatie, kijkt op www.happyhomework.nl.


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

HET VERHAAL VAN

19

Tekst Anja Verbiest foto's patrick hesse

Gert Tetteroo en Klaas Pater werken aan authentiek herstel Spoorhuis Vinkeveen

“Dit trotse pand zit vol verrassingen en mogelijkheden” Waar een wandeling op een mooie zomeravond al niet toe kan leiden… Na een bezoek aan Vinkevener Klaas Pater en zijn vrouw maakte Gert Tetteroo met zijn partner vorig jaar juli een wandeling over de Demmerik, langs het voormalige stationsgebouw. “Boem, dat kwam meteen binnen, wat een trots en prachtig pand! We wilden er direct iets mee doen…” Via Klaas, als geen ander bekend met de geschiedenis van Vinkeveen, kwam Gert in contact met Raymond en Harry de Rijk van VOBI bv, de eigenaar van het pand en het omliggende terrein. Gert: “Ik heb hen een uitgebreide mail gestuurd, vol met plannen en ideeën voor het oude spoorhuis. Eén daarvan was dat we er graag wilden gaan wo-

Klaas: “Ook alle vloeren zijn eruit geweest. Zelfs de klinkervloer in het voormalige bagagedepot. Die ruimte is helemaal uitgegraven en goed geisoleerd. Daarna konden de klinkers er weer in…” Rondlopend door het pand vallen talrijke authentieke details op. Klaas: “Dat die er nog steeds zijn, is vooral

Het Spoorhuis van de achterzijde bekeken.

Gert Tetteroo (links) en Klaas Pater in de vroegere wachtkamer van het Spoorhuis.

de trein wachtte. Totdat ik het aan mevrouw Stoof liet zien en zij me vertelde dat het een balletje van hun hond Tosca was geweest… Natuurlijk gooien we dit balletje niet weg. Samen met oude stripboeken, een keteltje, plakkertjes van Van Gend & Loos, huiswerkschriften en nog meer kleinere spullen die we gevonden hebben laten we dit ook aan onze bezoekers zien.”

te danken aan de familie Stoof die hier ruim veertig jaar heeft gewoond. Ook al is er het een en ander veranderd in de loop der tijd, niets is gesloopt. Achter schrootjes en plafondplaten vonden we prachtige versieringen, oude deuren, een robuust rookkanaal en muren vol bijzonder patina. De trappen naar de eerste verdieping en de zolder zijn nooit vervangen. De pilasters waren ooit wel verwijderd, maar niet weggegooid. Wij hebben ze teruggekregen van de familie Stoof om ze te herplaatsen, een mooi cadeau.” Gert laat een klein balletje zien, dat onder een van de vloeren tevoorschijn kwam. “Ik bedacht er een heel verhaal omheen. Over een kind dat ermee speelde, terwijl het met z’n moeder op

Van tochtig naar behaaglijk De eerste verdieping van het oude spoorhuis en de zolder worden sinds eind december bewoond door Gert en zijn partner. “Dit is een plezierig huis om in te wonen, met een fenomenaal uitzicht naar meerdere kanten. Weliswaar eerst tochtig, maar nu behaaglijk. Op de zolder, waar nog een logeerkamer en een badkamer op de planning staan, hebben we een luik gemaakt waarmee het trapgat wordt afgesloten. Zo wonen we comfortabel op de eerste verdieping. Ondanks onze keuze voor een potkachel in de woonkamer in plaats van centrale verwarming, vanwege de originele lambrisering onder de ramen. " Komende maandag, 7 maart, wordt het

nen, een tweede dat we het pand zo goed mogelijk in oude luister wilden herstellen en een derde dat we de begane grond na de restauratie wilden openstellen voor bijzondere zakelijke, culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten. We zijn gaan praten en daarna ging het snel…” Verrassingen en tegenvallers In oktober vorig jaar ging, in nauwe samenwerking met de VOBI, de restauratie van start. Gert: “We kwamen van alles tegen. Veel mooie verrassingen, maar ook tegenvallers. Zo moest het gehele dak vernieuwd worden. Dat zag er van een afstandje best goed uit, maar toen de pannen van het dak werden gehaald vielen ze muf uit elkaar.”

Spoorhuis officieel heropend. “Daarvoor hebben we met name mensen uitgenodigd die nauw bij dit project betrokken zijn. Zoals het bouwteam dat keihard heeft meegewerkt en natuurlijk de familie Stoof. De Commissaris van de Koning in Utrecht, Willibrord van Beek, verricht de openingshandeling en ook burgemeester Maarten Divendal levert een bijdrage. Voor de genodigden hebben we daarnaast een bijzondere verrassing in petto…” Open middag op 13 maart Om alle Rondeveners de gelegenheid te geven om te komen kijken, worden

later over de natuur.” De wachtkamer en het bagagedepot van het Spoorhuis zijn zeer geschikt voor kleinschalige activiteiten. “Denk aan brainstormdagen, trouwerijen, intieme concerten, locatietheater, bijzondere filmvertoningen en nog veel meer. In april bijt modeontwerper Aziz Bekkaoui met een speciale verkoopsalon de spits af..” Meer over de historie en de huidige mogelijkheden van het Vinkeveense Spoorhuis is te vinden op www.hetspoorhuis.nl en op de eigen Facebookpagina.

Patina op de muren in het oude bagagedepot.

Ook het perron is terug.

op zondag 13 maart de deuren van het Spoorhuis opengezet. Gert: “Tussen 15 en 17 uur is iedereen van harte welkom. We laten dan graag zien hoe mooi het hier is geworden en wat alle mogelijkheden zijn.” De begane grond van het Spoorhuis wordt, onder de vlag van Stichting Het Spoorhuis Vinkeveen, ‘toegankelijk voor een breed publiek uit De Ronde Venen, de regio, binnen- en buitenland’. “Minder draagkrachtige verenigingen en clubs kunnen, onder bepaalde voorwaarden, tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van het Spoorhuis. Daarnaast verwelkomen we elke eerste zondag van de maand tussen 10 en 13 uur voor een kleine bijdrage gasten voor een rondleiding en een bijzondere lezing, gerelateerd aan het Spoorhuis of Vinkeveen. Op 3 april gaat het over de Haarlemmermeerlijn, een maand

In de woonkamer op de eerste verdieping kwamen deze oude kast en het nog prima functionerende rookkanaal tevoorschijn.


20

4 maart 2016

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Rij-impressie Triumph Street Twin 2016

Simpele perfectie... Een van de leukste dingen is het testen van nieuwe motorfietsen, net uitgebracht door de fabrikant, op een aantal punten verbeterd of helemaal vers. Vandaag ga ik op stap met de 2016 Triumph Street Twin, die november vorig jaar geïntroduceerd werd op de belangrijkste Europese motorbeurs de EICMA in Milaan. Het grootste feest was daar dat entrepreneur John Bloor precies 25 jaar geleden Triumph overnam en daarmee de Britse motorindustrie nieuw leven inblies. Met vooral op het verleden leunende retromodellen heeft Triumph zijn positie op de wereldmarkt weten te veroveren en net als Harley Davidson een hele modieuze lifestyle gebouwd. De laatste jaren heb ik heel veel Triumph's gereden en ben ik altijd laaiend enthousiast over de kwaliteit van de fietsen; lekker eigenzinnig met hun 2- en 3-cilinder blokken. De legendarische Bonneville T100 is vervangen door de T120 en heeft nog steeds het 900 cc

twinblok, alleen nu met vloeistofkoeling wat onder andere resulteert in een toegenomen koppel van maar liefst 40%. Opvallend is wel dat het nieuwe blok ten opzichte van het oude wat PK's minder heeft. Wanneer het contact aangaat en de fiets tot leven komt, klinkt er een prachtig timbre uit de matchromen uitlaatdempers. Ik heb nog geen meter gereden, maar word nu al enthousiast. Wanneer ik plaats neem valt meteen op hoe heerlijk laag de fiets is, dit moet dit een zegen zijn voor de kleinere motorrijders onder ons. De uitrusting lijkt karig, maar schijn bedriegt: het is gewoon simpel en het draait vooral om motorrijden en de beleving. Ondanks de zeer maagdelijke kilometerstand schakelt het nieuwe blok als de een mes door de warme roomboter en gaat de fiets ondanks zijn niet echt overdreven vermogen van slechts 54PK zeer vlot van zijn plaats en is het feest compleet. De lage buitentemperatuur weerhoudt me om de bochten flink te nemen, maar ondanks dat gaat alles met het grootste gemak en voelt de fiets meteen zo eigen aan dat ik er geen moment bij stil sta dat ik voor het eerst op de ma-

De beroemde Pirelli Phantom banden.

chine zit. Het voelt als een ontmoeting met een goede vriend. Ook de bandenkeuze van Triumph is voor mij retro en juich ik bijzonder toe. In de tijd dat er nog geen radiaalbanden waren voor motorfietsen, was er één band in het bijzonder die geweldig stuurde en zelfs mijn Z1-R zonder problemen aan de grond kreeg: De Pirelli Phantom. Hij was al na 2.000 kilometer weg, maar dat deerde niet. Het meest in het oog springend was het bijzondere loopvlak en dichter bij een circuitslik kwam je niet. De Phantom is

helemaal terug, uiteraard ook in een moderne radiaalversie. Gaaf is het zeker. Na een half uurtje ‘boenderen’ zijn mijn handen zo goed als bevroren (toch maar eens mijn winterhandschoenen bij mijn helm in de auto leggen). Hoe simpel en perfect wil je het hebben? Een prachtige no nonsens fiets in een geweldig retrojasje en dat ook nog voor minder dan 10 mile. Triumph flik het gewoon weer... De Triumph Street Twin staat als demo te koop bij www.roke.nl.

Extra inruilwaarde, gratis accessoires én een tankpas

The Big Event bij Opel dealer Van Kouwen Opel dealer Van Kouwen maakt het kopen van een nieuwe auto wel heel aantrekkelijk. Tijdens de spectaculaire show The Big Event, van 7 tot en met 12 maart, krijgt men 2.000 euro extra inruilwaarde op alles wat rolt of rijdt. Van driewielers tot kinderwagens, van skateboards tot speelgoedauto’s, van knikkers tot grasmaaiers, van bowlingballen tot biljartballen. Naast de extra inruilwaarde krijgt iedereen die een nieuwe Opel koopt voor 500 euro gratis brandstof en mag men voor 250 euro aan Opel-accessoires uitkiezen.

IS WEER

ND! DERLA IN NE

NU € 2.000 EXTRA INRUILWAARDE OP ALLES WAT ROLT OF RIJDT.

+ € 500 GRATIS BRANDSTOF + € 250 GRATIS ACCESSOIRES

De inruilsensatie van Europa is weer bij Van Kouwen. Alleen van 7 t/m 12 maart (in Amsterdam t/m 13 maart) profiteert u van vele unieke voordelen bij Van Kouwen. Ontvang tijdens The Big Event € 2.000 extra inruilwaarde op uw huidige auto, plus € 500 aan gratis brandstof én € 250 aan gratis accessoires! U begrijpt dat dit een unieke kans is om heel voordelig in een nieuwe Opel te stappen. Vrijdag 4 maart kijkavond!

“The Big Event strijkt in maart 2016 ook in ons land neer”, vertelt Sander Bikkers van de Opelvestiging in Amsterdam-Zuidoost. “Ook wij doen dit jaar weer mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Het zal een drukte van belang worden bij ons in de showroom.” Via www.vankouwen. nl is een inruil-waardecheque aan te vragen. Die kunnen kopers van een nieuwe Opel tijdens de actieperiode van 7 tot en met 12 maart verzilveren wanneer ze hun eigen auto bij ons inruilen.” Sander: “Mensen die met de inruil-waardecheque bij ons komen, krijgen bovendien de mogelijkheid om deel te nemen aan onze The Big Event Roulette. Daarmee zijn mooie prijzen te winnen, zoals een accessoire-cheque ter waarde van 500 euro, een set winterbanden, een jaarabonnement op AutoWeek en een weekendje

weg.” Voor de 500 euro brandstof verstrekt Van Kouwen aan de koper van een nieuwe Opel een tankpas, die tot een jaar na de aankoopdatum geldig is. Daarnaast mogen Opel-klanten voor 250 euro aan extra accessoires uitkiezen. Kijkavond Voorafgaand aan het Opel Big Event is er op vrijdag 4 maart een speciale kijkavond waar men alvast een kijkje kan nemen in het aanbod in de showroom. Het Big Event vindt plaats in de Van Kouwen Opel vestigingen in AmsterdamZuidoost, Hoofddorp en Aalsmeer. De vestiging van Van Kouwen in Amsterdam Zuidoost verlengt het Opel Big Event met een extra koopzondag op zondag 13 maart. Meer informatie op

www.vankouwen.nl.

Vlinders’ Special Tournedos

Keuze uit: gegrild of in roomboter gebakken Met huisgemaakte friet salade en seizoensgroenten

€22,50 €19,50 STERK STAALTJE OPEL.

Deze special is iedere zaterdag in Maart geldig!

Amsterdam

Hoofddorp

Aalsmeer

Snijdersbergweg 99-101 Telefoon (020) 650 06 70 amsterdam@vankouwen.nl

Sonderholm 164 Telefoon (023) 554 29 20 hoofddorp@vankouwen.nl

Oosteinderweg 110 Telefoon (0297) 329 911 aalsmeer@vankouwen.nl

Gemiddeld brandstofverbruik: liter/100 km 10,8 – 3,1; km/liter 9,3 – 32,3; CO2 gr/km 249 – 82. Kijk voor de actie- en verkoopvoorwaarden op opel.nl

Rijksstraatweg 189 • 3632 AC Loenen aan de Vecht • (0294) 23 15 56 www.restaurantvlinders.nl • info@restaurantvlinders.com


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

21

AUTO & MOTOR Autosalon van Genève

Tekst Michael Reuling

Kia

Het nieuws van Genève Deze week openen de deuren van de Autosalon in Genève. Als vanouds presenteert menig merk hier een hoop nieuws. Een beknopt overzicht van de nieuwtjes.

Naast de Optima Sportwagon is ook de nieuwe Niro te zien, een hybride cross-over die tot 1.300 kilo mag trekken. In Nederland wordt de auto leverbaar met 21% bijtelling.

Alfa Romeo

Bugatti

Lexus

De Giulietta krijgt een kleine opfrisser. De voorbumpers, achterbumper en grille zijn iets gewijzigd. Ook nemen we afscheid van de QV, die voortaan 'Veloce' heet. Tevens toont Alfa de Giulia in 'normaal' pak, tot nu toe kenden we alleen de supersportieve QV.

De opvolger van de legendarische Veyron gaat weer een aantal records verbreken. De snelheidsmeter van de Chiron reikt tot 500 km/u. De auto sprint in 2,3 seconden naar 100 km/u en gaat door tot 460 km/u. Prijskaartje? 2 miljoen euro. Vooralsnog worden er 450 stuks geproduceerd.

Naast de hybride LC500h toont het merk de LF-FC concept car. Dit is een studiemodel dat een idee geeft hoe het vlaggenschip, de nieuwe LS eruit komt te zien.

Citroën

Mercedes-Benz

Bij het Franse merk staan een aantal conceptcars. Zo geeft de SpaceTourer Hyphen Concept een idee van de nieuwe bestelbus. De DS E-tense concept, een elektrische supersportauto, heeft 400 pk en 516 Nm koppel en ziet er waanzinnig gaaf uit. Nu afwachten of de auto in productie gaat.

De C-Klasse cabrio staat klaar voor de lancering. Tevens is de grote broer, de SL, gefacelift en te zien op de beurs.

Opel

Een gefacelifte Mokka, de nieuwe Ampera-e en een bijzondere GT Concept. Deze laatste verwijst naar de legendarische GT die dit jaar zijn 50e verjaardag viert.

Porsche Porsche toont de 911 R, maar helaas, deze is al uitverkocht. Wel is de nieuwe 718 (de opvolger van de Boxster) te zien en te bestellen.

Fiat

Skoda

Naast de 124 Spider presenteert het merk de nieuwe Tipo hatchback en station.

De Vision S Concept, een voorbode van een SUV boven de Yeti, krijgt twee elektromotoren en een 1.4 TSI met een gecombineerd vermogen van 225 pk. In deze samenstelling zou je in theorie 1.000 km af kunnen leggen. Ook presenteert het merk de vierwielaangedreven Octavia RS.

Ford Te weinig pk's in je Fiësta ST? Geen nood, je kunt nu de Fiësta ST200 bestellen met 200 pk. In 6,7 naar de 100 km/u en 20 seconden lang 15 pk en 30 Nm extra dankzij een turboboost-functie op de 1.6 EcoBoost benzinemotor. De auto is, geheel in traditie van de T-

Peugeot Ford, slechts in één kleur leverbaar, dit keer Storm Grey.

De facelift doet de 2008 veel goed, de auto ziet er een stuk stoerder uit. Ook is de Traveller i-Lab te zien, nu nog een concept, maar binnenkort leverbaar als bestelbus.

Honda

Hyundai

Toyota

Volvo

Hoewel de Civic Type R net in de showroom staat, komt er in 2017 een nieuwe Civic. En dus toont Honda vol trots een nieuw conceptmodel van de Civic, wederom voorzien van een gewaagd, modern en strak ontwerp.

De Ioniq staat binnenkort bij de dealer, maar is nu te bewonderen op de beurs. De Ioniq wordt leverbaar als hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto. Qua bijtelling wordt dit een interessant model voor Hyundai.

De Japanners komen met een compacte cross-over met de C-HR. De auto gaat het de Nissan Juke en Renault Captur lastig maken. De auto wordt leverbaar met een hybride aandrijflijn.

Recent onthulde het merk de S90 (vanaf 43.000 euro), de opvolger van S80. Kort daarna toonde het merk de V90 (vanaf 45.000 euro), de opvolger van de V70. Beide modellen staan op de beursvloer van Genève.


22

4 maart 2016

Winst voor Mijdrechtse Lorena in België

Sport nieuws

UWTC-wielrenster Lorena Wiebes reed zondag jl een koers in het Belgische Klein-Sinaai. Zij rijdt dit jaar bij de juniordames en in België stond een internationaal deelnemersveld aan de start. In de derde ronde reed een renster weg maar zij werd twee rondes voor het eind was het peloton weer bijgehaald. Het werd uiteindelijk een massasprint, waar Lorena als eerste over de finish kwam en zij de Grote prijs van Willy Martens op haar naam schreef. Hiermee is de eerste winst van 2016 weer binnen. Lorena gefeliciteerd!

Vinkeveen

Vrielink en v. Heeringen naar kwartfinale In het driebanden toernooi van D.I.O./ Café de Merel 2016 zijn er kwart finalisten bij gekomen. Desmond Driehuis, Henny v ’t Hul, John Vrielink,Rijk van Heeringen, Frank van Schaik, Carlos van Oostrom, Herman van Woudenberg en Anton Berben speelden zich naar de kwart finales. De laatste voorrondewedstrijden worden gehouden op zaterdag 5 en zondag 6 maart, op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 maart worden de Open Ronde Venen libre kampioenschappen gehouden in Café de Merel. Aanmelden: Arkenpark MUR 43 te Vinkeveen, tel. 0297263562, e-mail thcw@xs4all.nl.

GVM’79 springt bij JUMPSKILLZ In de voorjaarsvakantie werd er bij GVM’79 niet lesgegeven, maar stilzitten kunnen de GVM’ers maar slecht! Voor de kinderen die niet op vakantie waren was er een leuk uitje georganiseerd naar Jumpskillz in Hoofddorp, een groot indoor trampolinepark, waar kinderen (én volwassen) zich al springend kunnen vermaken. Er zijn verschillende zachte landingsmatten en valkuilen, waar op een (relatief) veilige manier moeilijkere sprongen uitgevoerd kunnen worden. Dit laten de gymnasten van GVM zich natuurlijk geen twee keer zeggen en de dubbele salto’s vlogen je om de oren.

DE GROENE VENEN

En zo werden er door de leden van GVM verschillende arabieren en overslagen aan salto’s gekoppeld! Naast het trampoline gedeelte is er ook een klimgedeelte, waar je even goed je armspieren kunt trainen. Dat er ook een aantal goede klimmers mee waren, bleek uit de vele kinderen die langs de steile wand omhoogklommen of zich soepel aan de touwen en schommels naar de overkant van de stormbaan verplaatsten. De grote favoriet bij veel gymnasten was de “high-jump”, een sprong van 2,5 of 3 meter naar beneden in een

soort luchtkussen die ze ook bij filmstunts gebruiken. Best een beetje eng als je bovenaan staat, maar ook een kick als je bent geland.

Op woensdag 30 maart starten de jeugdtrainingen weer. En wil je eens kennismaken met deze leuke sport? Dat kan bij UWTC. Rondom sportpark Randhoorn in Uithoorn is een prachtige verkeersvrije wielrenbaan. Iedere woensdag is er van 18-19 uur training en worden de kinderen op niveau in groepen verdeeld. Ons talentvolle lid Lorena Wiebes helpt ook regelmatig bij de jeugdtrainingen. Je kan de eerste drie trainingen gratis meedoen en een fiets kan je dan huren bij het parcours. Meer info op

www.uwtc.nl/wielren

Lorena in de eindsprint...

Volgende week zijn de lessen weer volgens het normale rooster en zullen de trainingen van de meeste groepen in het teken van komende wedstrijden staan. GVM’79 is een actieve turn- en acrovereniging waar je altijd twee keer gratis een proefles kunt doen. Meer informatie over onze lessen en lesrooster kun je vinden op de website of via onze facebookpagina. Daar zijn tevens leuke filmpjes van het uitje naar Jumpskillz te vinden.

... en als eerste over de finish


DE GROENE VENEN

4 maart 2016

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

23

Functie: Allround autospuiter / voorbewerker Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Mijdrecht

Functie: Junior inkoper Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg

Functie: Stage Grafische vormgeving & DTP Organisatie: H&R Products Plaats: Mijdrecht

Functie: Marketing Analyticus Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer

Functie: Zelfstandig werkend kok Organisatie: Golfpark Wilnis - Veldzijde Restaurant Plaats: Wilnis

Functie: senior personeelsplanner Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Logistiek medewerker Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker Verkoop binnendienst Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Studentenbaan:magazijnmedewerker Organisatie: Alles in 1 Boodschappen Bezorgservice Plaats: Mijdrecht

Functie: Commercieel medewerker (ft, 40 uur) Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg

Functie: Weekend- en vakantiehulpen Organisatie: Watersportcentrum Vinkeveen Haven Plaats: Vinkeveen

Functie: Cameramensen (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Bedienend personeel Organisatie: Watersportcentrum Vinkeveen Haven Plaats: Vinkeveen

Functie: ICT Technische buitendienst medewerker (fulltime) Organisatie: Feka ICT & Office Plaats: Mijdrecht

Functie: Veilingmedewerker Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

Functie: Ingangscontroleur Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Studentenbaan: Oproepkracht chauffeur, rijbewijs B Organisatie: Alles in 1 Boodschappen Bezorgservice Plaats: Mijdrecht

Functie: Beveiliger met planner ambities Organisatie: VMB security & services bv Plaats: Uithoorn

Functie: Video editors (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Metaal- / plaatbewerker m/v Organisatie: Korver BV Plaats: Mijdrecht

Functie: Reporters / interviewers (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Functie: Schoolverlaters gezocht! Organisatie: KampeerPerfect.nl Plaats: Uithoorn

Functie: zaterdagkracht boerderijwinkel Organisatie: Lindenhoff Plaats: Baambrugge

Functie: Servicemonteur Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Laad- en losploegmedewerker (Bijbaan) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: Medewerker Wasstraat Aalsmeer Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer

Functie: Administratief medewerker (leidinggevend) Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht

Functie: Leerling autoruiten monteur (stage autoruiten) Organisatie: Toyota van Ekris Mijdrecht Plaats: Maarssen

Functie: Junior Chauffeur Bezorger Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: Medewerker Bediening 20 - 40 uur Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Amstelveen

Functie: Klantenservice Medewerk(st)er (zaterdag) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: Logistiek Manager m/v Organisatie: CE Repair Services Plaats: Mijdrecht

Functie: Junior Chauffeur Bezorger (part-time) Organisatie: HubHub Plaats: Amstelveen

Functie: Afwas/Keukenhulp m/v voor de zaterdag Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Aalsmeer

Functie: Zelfstandig werkend kok Organisatie: Loogman Tanken en Wassen B.V. Plaats: Amstelveen

Functie: Nachtchauffeur (m/v) Organisatie: Van Walraven Bouw/Installatiematerialen Plaats: Mijdrecht

Functie: Ideale bijbaan! Magazijnmedewerker Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg

Functie: 1ste Automonteur Organisatie: Auto Berkelaar Mijdrecht B.V Plaats: Mijdrecht

Functie: Medewerker binnendienst (1428219) Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Backofficemedewerker Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer


24

4 maart 2016

DE GROENE VENEN


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.