De Groene Venen 03-02-2023

Page 1

DE GR ENE VENEN

Maak a.s. zaterdag een filmpje of een selfie in de AYNL-caravan!

In Mijdrecht Dorp zijn ze er op tijd bij dit jaar! Aanstaande zaterdag komt namelijk de enige echte All You Need Is Love trailer naar Mijdrecht, zodat jij een videoboodschap kunt opnemen of een foto kunt laten maken voor jouw (geheime) liefde. Tussen 12 en 16 uur staat de All You Need Is Love Trailer op het Raadhuisplein. De winkeliers van Mijdrecht Dorp hebben de mooiste cadeaus ingekocht voor Valentijn! Loop dus na het opnemen van je filmpje of foto meteen eens langs de winkels. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. De winkeliers van Mijdrecht Dorp wensen iedereen alvast een hele fijne Valentijnsdag!

Nieuwe kinderburgemeesters Vera en Yara geïnstalleerd

Vorafgaand aan de raadsvergadering van 26 januari heeft burgemeester Maarten Divendal afscheid genomen van de kinderburgemeesters Brian Brocx en Lisa Rood. Ze werden hartelijk bedankt voor hun inzet en kregen beiden een cadeau aangeboden. Daarna heeft de burgemeester de nieuwe kinderburgemeesters geïnstalleerd en kregen Vera Hageman (links) en Yara Veldhuisen van Lisa en Brian de speciale ambtsketting omgehangen en werden zij veel succes gewenst. Zie ook pag. 15 foto fem van duuren

Wij zoeken bezorgers!

... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdag- of vrijdagmiddag in:

Abcoude, Mijdrecht & Vinkeveen.

GEZELLIG GEZIN ZOEKT FIJNE OPPAS

Voor jongen van 6 en meisje van 11 jaar. Wonend in Abcoude.

Ma, di en do na school (14-18 uur).

Uren i.o. uit te breiden met wat P.A. achtige taken. Contact hierover? Ja graag! Via: babette.vdveen@gmail.com

SCHUIF JE OOK AAN BIJ FAMILY MIJDRECHT? Dorpsstraat 17 | 3641 EA Mijdrecht t.: 0297284964 kom lekker langs of Laat je eten bezorgen! www.familymijdrecht.nl vidamakelaars.nl Snel een NWWI taxatie nodig tegen een scherp tarief? Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565 E info@ormontre.nl W www.ormontre.nl ormontre Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur HORLOGERIE BATTERIJSERVICE KLAAR TERWIJL U WACHT
Heb je interesse? Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57.
WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE JAARGANG 26 - WEEK 5 – 3 FEBRUARI 2023

GEMEENTEHUIS

Bezoekadres Postadres

Croonstadtlaan 111 Postbus 250

3641 AL Mijdrecht 3640 AG Mijdrecht

Contactgegevens

T. 0297 29 16 16 | F. 0297 28 42 81

E. gemeente@derondevenen.nl www.derondevenen.nl

facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Openingstijden gemeentehuis Het gemeentehuis is weer open op de tijden die u van ons gewend bent.

Maandag: 8.30 – 20.00 uur

Dinsdag t/m donderdag: 8.30 – 16.00 uur

Vrijdag: 8.30 – 12.30 uur

Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur.

U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft.

Vanaf donderdag 26 januari is de telefonische bereikbaarheid van team Burgerzaken veranderd. Team Burgerzaken is bereikbaar tijdens het telefonisch spreekuur op maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 10.00 uur en van 14.00 tot 15.30 uur. Op vrijdag kunt u bellen tussen 8.30 en 10.00 uur. Bij team Burgerzaken kunt u terecht voor vragen over bijvoorbeeld huwelijken, erkenningen, vestiging buitenland, naturalisatie en verkiezingen. Veel andere zaken kunt u ook online regelen. Aan de telefonische bereikbaarheid van ons klant contact centrum is niets veranderd, u kunt hier terecht voor alle andere zaken waarvoor u de gemeente nodig heeft.

Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen.

Langskomen bij de gemeente?

Maak een afspraak!

Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/

afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16.

De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl.

AFVALBRENGSTATIONS

Afvalbrengstation Mijdrecht

Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht

Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur

en 12.30 uur - 16.00 uur. Vr. 9.00 uur - 12.00 uur

Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur

Op officiële feestdagen gesloten.

Afvalbrengstation Abcoude

Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude

Wo 09.00 - 11.00 / 13.00 - 15.00

Za 13.00 uur - 16.00 uur

Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten.

SERVICEPUNTEN

Het Servicepunt is alleen open op afspraak. Kom langs, maar kom alleen.

Openingstijden

Abcoude

Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude

Ma t/m vr 9.00 – 13.00 uur

Mijdrecht

Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht

Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Vinkeveen

Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen

Ma t/m wo 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Wilnis

Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis

Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur

Vr 9.00 – 13.00 uur

Contactgegevens

T. 0297 58 76 00

E. info@servicepuntderondevenen.nl

www.servicepuntderondevenen.nl

BEZORGKLACHTEN

I. www.degroenevenen.nl/contact

T. 0297 38 52 57 | info@degroenevenen.nl

UIT IN DE RONDE VENEN

De uitagenda met evenementen in De Ronde

Venen. Theater, film, festivals, lezingen, cabaret, musicals en meer!

Kijk op www.uitinderondevenen.nl.

Gemeentenieuws

Kringkoop gaat bijstandsgerechtigden ‘werkfit’ maken

Voor inwoners van De Ronde Venen gaat Kringkoop 5 doorlopende werkervaringsplekken creëren. Dat zijn de gemeente en het kringloopbedrijf vorige week officieel overeengekomen. Mensen die nu nog een bijstandsuitkering ontvangen, worden ‘werkfit’ gemaakt. De opzet is dat ze na training en begeleiding op de arbeidsmarkt terecht kunnen.

Dat inwoners via Kringkoop werkervaring opdoen is niet nieuw. Wel dat iemand op deze manier gericht naar een reguliere baan wordt toegeleid. De nieuwe Participatiewet maakt dat mogelijk.

Meedoen aan de maatschappij Werken is belangrijk voor ieder mens, stelt wethouder Cees van Uden (Participatiewet en WMO). “Het is belangrijk om mee te doen aan de maatschappij. Werken geeft structuur aan je leven en is goed voor je eigenwaarde. Sommige mensen hebben wat meer hulp nodig om een baan te krijgen en te houden. Daarom hebben we de overeenkomst met Kringkoop gesloten.”

“Een werkervaringsplek is voor veel deelnemers een springplank naar een reguliere baan. Dat is ook de insteek van deze laagdrempelige aanpak. Maar een reguliere baan is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het werkfit maken altijd maatwerk, het is afhankelijk van de behoefte van de deelnemer. Dat geldt ook voor de duur van het traject. Die is in principe een jaar, maar dat kan dus langer of korter.”

Begeleiding op de werkvloer Floor Groenendijk, bedrijfsleider bij Kringkoop,

Ken jij een Rondeveense topper?

Ken jij een kind tot 14 jaar die een positieve bijdrage levert aan de samenleving? Die anderen inspireert en zelf ook weleens in het zonnetje gezet mag worden? Meld hem of haar dan aan voor een Rondeveense Topper.

Doe dit voor 20 februari 2023 via www.derondevenen.nl/toppers

Hulp aan Oekraïne

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

heeft de overeenkomst van harte ondertekend. “Onze belangrijkste doelstelling is om mensen uit verschillende doelgroepen aan het werk te helpen, in welke vorm dan ook. Deze overeenkomst past daar uitstekend bij.”

Inwoners werkfit maken is niet nieuw voor Kringkoop, maar de doelgroep en de werkwijze wel. Op de werkvloer zal deze begeleiding echter niet veel anders zijn dan nu het geval is, stelt hij. “De mensen die hier nu al vanuit de gemeente werken, krijgen een vergelijkbare ondersteuning. Dit werkfittraject is wel wat formeler dan dat van onze huidige doelgroepen. We vragen meer van de deelnemers. We gaan ze bijvoorbeeld trainen in samenwerken en op tijd komen.

Agenda gemeentepagina

De bedoeling is ook dat ze uiteindelijk zoveel mogelijk uren gaan maken om vanuit de bijstand naar regulier werk te kunnen gaan.”

Prettige bijkomstigheid

Hoewel een succesvol werkfit-traject een besparing op de gemeentelijke bijstand oplevert, is dat zeker niet het hoofddoel, benadrukt wethouder Van Uden. “Als inwoners uit de bijstand komen, is dat in eerste plaats plezierig voor hen persoonlijk. Dát is de reden dat we het geld voor de werkervaringsplekken beschikbaar stellen. Dat we als gevolg van die investering minder geld aan de bijstand kwijt kunnen zijn, is hooguit een prettige bijkomstigheid.”

Voor inwoners van Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen organiseert de gemeente inloopbijeenkomsten om te controleren of pand/grond goed in het ontwerpbestemmingsplan staat. Dit kan alleen nog op:

• Maandag 6 februari De Boei Vinkeveen 17.00 – 19.00 uur

Geef u vooraf op!

Wilt u naar een van de inloopbijeenkomsten toe? Meld u dan vooraf aan via www.derondevenen. nl/bestemmingsplandorpskernen

Inloopbijeenkomst Centrumplan Vinkeveen 18 februari

Op zaterdag 18 februari organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst over het Centrumplan Vinkeveen. Deze bijeenkomst gaat over het nieuwe verkeersplan en over de inrichting van het centrumgebied.

Locatie: Bedrijventerrein van de Adelaar

Herenweg 186, Vinkeveen

Tijd: van 10.00 – 14.00 uur

Vooraf aanmelden voor de inloopbijeenkomst is niet nodig.

Repair Café IN DE RONDE VENEN

MIJDRECHT IN DE BUURTKAMER

G. van Aemstelstr. 5 3641 AP Mijdrecht

Iedere tweede en vierde donderdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur

T. 0297-288 466 (tijdens openingstijden)

E. repaircafemijdrecht@stdb.nl

ABCOUDE IN ONTMOETINGSCENTRUM

DE ANGSTELBORGH

Iedere eerste vrijdag van de maand van 10.00 - 12.30 uur.

Dorpszicht 22

1391 LX Abcoude

Tel..0297-230 280

BAAMBRUGGE IN DORPSHUIS DE 5 BOGEN

Elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur

Prinses Margrietstraat 10

1396 JX Baambrugge

Tel. 0294-291955

VINKEVEEN IN DE BOEI

Elke derde maandag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur.

Kerklaan 32 3645 EV Vinkeveen

Tel. 0297-261734

2 3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN
Het college van B&W bracht vorige week een werkbezoek aan Kringkoop

Bekendmakingen en mededelingen (week 5 – 3 februari 2023)

In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden.

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving

Dorpsstraat 58 in Mijdrecht Wijziging van winkelruimte naar appartement

Hofland 160 in Mijdrecht Dakopbouw garagebedrijf

Provinciale weg 2 in Vinkeveen Nieuwbouw schuur

Mijdrechtse dwarsweg 16a in Wilnis Vervangen dakplaten en gevelbekleding gebouwen etc

Mijdrechtse Zuwe 45 in Amstelhoek Plaatsing bboxx Tower op voorterrein tankstation

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien.

U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Z/23/224660 24-1-2023

Z/23/224812 25-1-2023

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Globale locatie Omschrijving

Pieter Joostenlaan 7 te Wilnis Aanvraag ontheffing plaatsen bouwkeet, mobiel toilet, hekwerk en afzetting.

Waterlelie 19 in Abcoude Aanvraag ontheffing plaatsen vuilcontainer open.

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien.

U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

Verleende omgevingsvergunningen

Zaaknummer Datum ontvangen

Z/2023-002874 27-01-2023

Z/2023-002959 29-01-2023

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Globale locatie Omschrijving

Baambrugse Zuwe 143 K in Vinkeveen het plaatsen van een tijdelijke duikwinkel met vulstation

Demmerik 128A in Vinkeveen Nieuwbouw van een woning

Henrick Trajectinusstr 10 in Mijdrecht het vergroten van de woning door middel van een nokverhoging

Baambrugse Zuwe 39 in Vinkeveen Het verlengen van het dak en gevelwijziging

Wilgenlaan 25 in Vinkeveen het plaatsen van een steiger

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig art. 3.9 Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvragen om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden

Amsterdamsestraatweg 26 in Abcoude het wijzigen van diverse kozijnen (legalisatie) Z/22/218647 20-01-2023

Intrekking aanvraag omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunning(en) is/zijn ingetrokken:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden Bonkelaar 98 Mijdrecht Het vervangen van het kozijn in de voorgevel Z/22/216187 09-01-2023

Z/22/223309 30-12-2022

Dokter Koomansstraat 1E Abcoude het plaatsen van een uitbouw, opbouw, balkon, het vergroten van de dakkapellen en diverse kozijnwijzigingen (dubbel ingediend)

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van het intrekkingsbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Aanvraag evenementenvergunning B-categorie

De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag voor het houden van een evenement is ingediend:

Datum Evenement/aanvraag Tijdstip Locatie Activiteit

Vrijdag 16 juni, zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023

Zaaknummer Datum verzonden

Z/22/221702 20-01-2023

Z/22/214875 23-01-2023

Z/22/217001 23-01-2023

Z/22/217297 25-01-2023

Z/22/223011 25-01-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift.Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend:

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum

Nabij Rondweg 1B in Mijdrecht Tijdelijke opslag

Z/ 2023-002200 24-01-2023

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, onder vermelding van ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Verleende omgevingsvergunningen - uitgebreide procedure

Globale locatie Omschrijving

Johan van Renessestraat 18 in

Mijdrecht Het gebruik van een aantal ruimten t.b.v. peutergroep en BSO Kind en Co

Z/22/214868 24-01-2023

De belanghebbende die rechtstreeks in zijn belang is getroffen en die tegen het ontwerpbesluit een zienswijze heeft ingediend (alsmede degene die redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend) kan binnen een termijn van zes weken na aanvang van de terinzagelegging een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de rechtbank Utrecht, sector bestuursrecht, postbus 13023, 3507 LA Utrecht. Van de indiener van het beroepschrift wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit beroep is aangetekend, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het beroepschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

AJOC Next Generation Vrijdag van 15.30 uur – 02.00 uur

Zaterdag van 19.30 uur – 02.00 uur

Zondag van 11.30 uur – 21.30 uur

Weiland perceel Molenland 6, 3641 PZ in Mijdrecht

Verstrekt geluid: - vrijdag 16 juni en zaterdag 17 juni 2023 tot 01.00 uur; - zondag 18 juni 2023 tot 21.00 uur.

Tijdelijke wegafsluiting Molenland (tussen Oosterlandweg en Westerlandweg)

Deze aanvraag ligt ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16. Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een zienswijze kenbaar maken tot en met 17 maart 2023. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘zienswijze aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 291616.

Aanvraag exploitatievergunning

De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag exploitatievergunning is ingediend:

Adres Activiteit Opmerkingen

Stationsplein 3,1391 GS in Abcoude Hotel restaurant Nieuw bedrijf

De aanvraag ligt voor een periode van 2 weken ter inzage bij vergunningverlening Veiligheid en Facilitair. U kunt een afspraak maken via E. iv@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16.

Belanghebbenden kunnen hun reactie op de aanvraag in de vorm van een zienswijze kenbaar maken tot en met 17 februari 2023. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Veiligheid en Facilitair, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘zienswijze aanvraag exploitatievergunning’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 29 16 16.

Nieuws uit de gemeenteraad

Komende vergaderingen:

Datum Vergadering Aanvang

15 februari Politieke commissie Wonen en Ruimte 19.30 uur

16 februari Politieke commissie Samenleven, Veiligheid, Bestuur en bedrijfsvoering Financiën 19.30 uur

23 februari Gemeenteraad 19.30 uur

- Let op: voor de actuele agenda en starttijden kijkt u op derondevenen.raadsinformatie.nl

Terugblik afgelopen week

Woensdag 1 februari kwamen de raadsleden en fractie-assistenten samen bij de voorbereidende bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst werden drie onderwerpen besproken: Zonnevelden, detailhandel visie en tussentijdse update Mobiliteit- en verkeersveiligheidsplan. De presentaties van deze bijeenkomsten kunt u vinden op derondevenen.raadsinformatie.nl. Zij zijn geplaatst bij de agenda van de vergadering, die u kunt raadplegen via 'Overzicht.'

Op donderdag 2 februari vond de technische commissie plaats. Tijdens deze commissie vond een technische bespreking plaats van het raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan 1e Herziening Buitengebied-West. Dit voorstel wordt verder besproken tijdens de Politieke commissie van 15 februari en de raadsvergadering van 23 februari.

Politieke commissies 15 en 16 februari Komende week vinden er geen raadsbijeenkomsten plaats. De eerstvolgende commissies zijn op 15 en 16 februari om 19.30 uur.

Op woensdag 15 februari komt de Politieke commissie Wonen en Ruimte samen om te vergaderen over de volgende onderwerpen:

- Raadsvoorstel startnotitie maatschappelijk vastgoed en dorpshuizen

- Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan 1e herziening Buitengebied-West

Op donderdag 16 februari komt de commissie Samenleven, Veiligheid, Bestuur en Bedrijfsvoering en Financiën samen om te spreken over de volgende onderwerpen:

3
Zaaknummer
Datum ontvangen
Z/23/224338 19-1-2023
Z/23/224454 21-1-2023
Z/23/224648 23-1-2023
Zaaknummer Datum verzonden

Bekendmakingen en mededelingen (week 5 – 3 februari 2023)

- Raadsvoorstel begrotingswijziging 2023-1 GGD

- Raadsvoorstel begrotingswijziging kaderbrief 2024 GGD

Alle vergaderstukken kunt u vinden op derondevenen.raadsinformatie.nl. Ook is het mogelijk om in te spreken bij een politieke commissie. Heeft u een onderwerp dat u graag wilt aankaarten? Of wilt u de commissieleden iets meegeven over een onderwerp dat op de agenda staat? Dan nodigen wij u van harte uit om in te komen spreken tijdens de commissie. Om in te kunnen spreken moet u zich aanmelden bij de griffie via griffier@derondevenen.nl of door te bellen naar 0297 29 16 16 en te vragen naar de griffie. U ontvangt dan alle informatie die u nodig heeft over hoe het inspreken in zijn werk gaat. Aanmelden voor het inspreken kan tot uiterlijk 12.00 uur op de dag van de vergadering.

Nieuwe bomen langs Rondweg

Langs de Rondweg in Mijdrecht worden nieuwe bomen geplant. De werkzaamheden hiervoor beginnen maandag 30 januari.

Nieuwe bomen en beplanting

Op de oude stationslocatie in Mijdrecht wordt een woonwijk gebouwd. Om de bouw mogelijk te maken is groen verwijderd en zijn bomen gekapt. Hierbij zijn onterecht 36 bomen te veel gekapt. Hier komen nu 11 bomen (Iepen) langs de Rondweg voor terug. Naast de nieuwe bomen wordt de groenstrook langs de Rondweg ter hoogte van de nieuwe wijk beplant met verschillende soorten nieuw groen. In de nieuwe wijk worden later dit jaar nog eens circa 50 nieuwe bomen en aanvullend groen (gras/planten) geplant.

Werk begint 30 januari

30 januari wordt begonnen met het verwijderen van het oude groen langs de Rondweg. Ook wordt de grond opgehoogd. De hovenier plant aansluitend de bomen en het nieuwe groen. Hierdoor krijgt de Rondweg weer een groene uitstraling. Hinder voor de omgeving

De werkzaamheden vinden plaats vanaf maandag 30 januari en duren ongeveer twee weken. Hierbij wordt de rijbaan gedeeltelijk afgesloten. Tijdens de werkzaamheden, tussen 07.00 uur tot 17.00 uur, geldt een voorrangsregeling. Daar waar nodig zet de gemeente verkeersregelaars in om het verkeer veilig langs de werkzaamheden te begeleiden.

Uithoorn, gehele afsluiting rotonde Koningin Maximalaan

Locatie wegafsluiting

De rotonde Koningin Maximalaan nabij het Amstelplein is op 04 februari 2023 van 17.00 uur t/m 17.30 uur in zijn geheel afgesloten. Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden wegafsluiting

Deze maatregel is nodig i.v.m. de opening van de rotonde Koningin Maximalaan te Uithoorn.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer W. Verbruggen van de firma D. van der Steen B.V. via T. 06 – 28 05 77 14.

Mijdrecht, gedeeltelijke wegafsluiting Agaat

Locatie afsluiting

De Agaat is t.h.v. van huisnummer 11 op 6 februari 2023 van 7.00 uur t/m 12.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Het verkeer kan passeren maar houd u rekening met een langere reistijd. De stoep is aan één zijde afgesloten, voetgangers kunnen gebruik maken van de stoep aan de overzijde.

Reden afsluiting

Deze maatregel is nodig i.v.m. de aanleg van een coax-kabel in opdracht van VodafoneZiggo.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met S. Toorenburgh van de firma BAM Telecom B.V. via T. 0348 – 47 98 91.

Samen groene energie opwekken

Altijd al afgevraagd waarom er op zoveel grote daken in onze gemeente geen zonnepanelen liggen? Als we geen windmolens willen hebben dan toch zeker wel zonnepanelen op daken?

Dat is precies wat de zonnecoöperatie Zon Op De Ronde Venen doet: minimaal 250 zonnepanelen leggen op daken van bijvoorbeeld boerderijen, bedrijven, zwembaden en brandweerkazernes. Alle inwoners in De Ronde Venen kunnen hieraan meedoen. Je hoeft je alleen maar aan te melden bij de zonnecoöperatie en in te schrijven voor een project. Op dit moment telt de coöperatie 247 leden. Méér dan een verdubbeling in 1 jaar.

Op het moment dat er een project is waar je -volgens je postcode- aan mee kunt doen, kun je zelf aangeven in welke mate je wilt participeren. Gemiddeld kost 1 certificaat ongeveer € 300. Met de verkoop van de certificaten koopt de coöperatie zonnepanelen. De stroom, die wordt opgewekt door de zonnepanelen, wordt door de coöperatie

verkocht aan een energieleverancier. Jij krijgt de opbrengst van deze stroom jaarlijks uitgekeerd.

Een SCE subsidie (Subsidie Coöperatieve Energieopwekking) van de overheid garandeert voor 15 jaar een bepaalde minimum prijs. Hierdoor is het rendement elk jaar tussen de 4-8% afhankelijk van het aantal zonuren en de installatie. Als de energie

Vinkeveen, gehele wegafsluiting Baambrugse Zuwe

Locatie afsluiting: De Baambrugse Zuwe is t.h.v. huisnummer 141G / 180 van 6 t/m 9 februari 2023 dagelijks van 09.00 uur t/m 16.00 uur geheel afgesloten. Het verkeer zal worden geregeld door verkeersregelaars. Voor voetgangers en (brom-)fietsers (als zij afstappen) geldt deze afsluiting niet. Op de genoemde dagen is de weg na 16.00 uur weer open.

Reden afsluiting: De gehele afsluiting is nodig i.v.m. het lassen van midden- en laagspanningskabels door Quint & van Ginkel.

Heeft u vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met R. van Dijk van de firma Buko Infrasupport via T. 030 – 303 13 00.

Vinkeveen, afsluiting parkeerplaatsen Pijlstaartlaan

Locatie afsluiting Enkele parkeerplaatsen aan de Pijlstaartlaan nabij winkelcentrum Zuiderwaard zijn op 06 februari 2023 van 07.00 uur t/m 16.0 uur afgesloten. Wij vragen u vriendelijk deze dag hier niet te parkeren.

Reden afsluiting

Deze maatregel is nodig i.v.m. het plaatsen van een boogzinker t.b.v. de aanleg van glasvezel.

Heeft u nog vragen?

Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.00 uur contact opnemen met C. Hogeveen van de firma Allinq Networks via T. 0341 – 437 100.

> Baambrugge, gehele wegafsluiting Rijksstraatweg en Brugstraat

Locatie wegafsluiting

Rijksstraatweg t.h.v. Baambrugge en de Brugstraat in Baambrugge zijn op 08 februari 2023 van 01.00 uur t/m 05.00 uur geheel afgesloten voor al het verkeer. Er geldt een omleidingsroute en het verkeer zal ter plaatse worden geregeld met verkeersregelaars. De westkant van Baambrugge is bereikbaar via de Zuwe en via de Kleiweg/de Horn. Uiteraard proberen wij de verkeershinder tot een minimum te beperken.

Reden wegafsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. het over hijsen van pontons t.b.v. de werkzaamheden aan de oever van de Angstel. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer J. Zuidam van de firma Benecke Aannemingsmij B.V. via T. 06 – 15 43 87 78.

Mijdrecht, gedeeltelijke wegafsluiting Rondweg

Locatie afsluiting De Rondweg is tussen het stationsgebied en de brug in de Rondweg van 30 januari 2023 t/m 10 februari 2023 tussen 07.00 uur en 17.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Er zal sprake zijn van een rijbaanafzetting met voorrangsregeling en zo nodig zal het verkeer worden geregeld met verkeersregelaars.

Reden afsluiting Deze maatregel is nodig i.v.m. grondwerkzaamheden aan het talud door AW Onderhoud en de aanplant van bomen en beplanting door Kromwijk Woerden. De werkzaamheden zijn in opdracht van gemeente De Ronde Venen. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer R. van Middelkoop van de gemeente De Ronde Venen via T. 06 – 26 43 43 31.

veel oplevert, zoals nu het geval is, kan het rendement zelfs nog groter zijn. Wil je precies weten hoe het zit, kijk dan op de website www.zonopderondevenen.nl. In februari wordt het vierde project opgeleverd; 216 zonnepanelen op een boerderij aan de Burgemeester Padmosweg in Wilnis. De inschrijving voor het volgende project is ook gestart. Het gaat hier om 250 panelen op boerderij Hartstocht aan het Gein Zuid in Abcoude. Er zijn nog een paar certificaten over. Wees er snel bij want op=op!

De coöperatie is van alle leden. Dus als je lid bent (geworden) maak je onderdeel uit van de coöperatie. De leden kiezen een bestuur die de projecten opstart en beheert. Dit doet het bestuur vrijwillig en onbetaald. Regelmatig rouleren de rollen in het bestuur en treden bestuursleden uit. Daarom wordt gezocht naar mensen die actief willen worden in de coöperatie; in het bestuur of op een andere manier. Bijvoorbeeld om de website bij te houden, de ledenadministratie te verzorgen of socialemediaberichten te schrijven. Voor de projecten is het werk soms technisch – het gaat over Wattpiek en oplopende voltages. Heb je daar verstand van of wil je dit leren dan ben je ook zeer welkom. De cooperatie is aangesloten bij Energie Samen. Via dit netwerk worden tal van cursussen en evenementen georganiseerd waar je als vrijwilliger veel kunt leren. Wil je meer betrokken zijn bij de energietransitie en/of het opwekken van groene energie dan is een rol binnen onze coöperatie een manier om dit praktisch in te vullen. Nieuwsgierig? Mail dan naar info@zonopderondevenen.nl voor een afspraak om te verkennen wat je rol kan zijn.

Iets meer geluk in de regio

3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN

“Ik zag laatst bij uw nevenfuncties staan dat u ‘beschermheer’ bent van de Stichting Panti Asuhan. Wat is dat voor stichting en wat houdt ‘beschermheer’ in?”

Ik vervul naast het burgemeesterschap verschillende nevenfuncties, de meeste daarvan vloeien voort uit het burgemeesterschap. Voor deze is dat geheel anders, want dit heeft te maken met mijn familie. Ik ken deze stichting al vanaf mijn jeugd. Mijn vader en moeder kwamen in 1976 terug van een bezoek aan Indonesië. Een bezoek aan oom Winand Divendal, een vrolijke Franciscanerbroeder, die in 1946 de oprichter en directeur was van uiteindelijk vier Vincentius kindertehuizen. Als reactie op wat zij aantroffen in deze kindertehuizen, is mijn moeder actie gaan ondernemen om financiële donaties te werven. Zij heeft daar de stichting Panti Asuhan voor opgericht. Inmiddels richt de stichting zich niet alleen op de kindertehuizen van Vincentius, maar ook op projecten elders in Indonesië die steun nodig hebben. Panti Asuhan betekent letterlijk ‘weeshuizen’. In deze stichting zijn vrijwillige bestuursleden actief die zelf een actieve band (en soms geschiedenis) hebben met Indonesië en de zorg voor kinderen en jongeren. Ik heb oom Winand nog meegemaakt, die na een verlof in Nederland vol met goederen (tot onder zijn pij verstopt) weer terug naar Indonesië ging. Als jongste zoon van ons gezin houd ik, als zogenoemde beschermheer, de bijzondere verbondenheid tussen oom Winand en mijn ouders met de huidige Stichting in stand.

“Gaat het goed met de voorbereidingen voor de verkiezingen?”

Deze vraag stellen we regelmatig aan elkaar binnen het gemeentehuis. Op woensdag 15 maart zijn er binnen onze gemeente maar liefst drie verkiezingen. In heel Nederland zijn dan de verkiezingen voor zowel de Provinciale Staten als de Waterschappen. De Ronde Venen organiseert dan tegelijk een referendum over ‘het gemeentehuis’. Anderhalve maand lijkt nog ver weg, maar daar komt nu al heel wat bij kijken. Niet iedere kiezer mag bijvoorbeeld aan alle drie de verkiezingen deelnemen. Bij de Provinciale Staten geldt dat bijvoorbeeld alleen voor Nederlandse burgers (omdat de door hen gekozen Statenleden weer de leden van de Eerste kamer kiezen). Voor de Waterschappen geldt dat ook niet-Nederlanders, die wel al vijf jaar in Nederland wonen, mogen deelnemen aan de verkiezingen. Voor ons referendum mag iedereen meestemmen die in de gemeente woont. Overigens geldt voor alle drie de verkiezingen dat je tenminste 18 jaar moet zijn. Een zorgvuldig verloop van de verkiezingen vraagt veel voorbereiding. De 21 stembureaus moeten goed zijn ingericht, met drie verschillende stembussen, en natuurlijk met voldoende stembureauleden en tellers voor als de bussen gesloten zijn. We gaan natuurlijk nog onder andere via de site van de gemeente veel informatie geven over de verkiezingen. Over het referendum wordt vanzelfsprekend vooral infor-

COLOFON

De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex.

De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam.

Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

matie gegeven over de vraagstelling voor het referendum, waar u tussen kunt kiezen. Als u nog vragen heeft, waarvan u denkt dat het handig is ze in deze rubriek te beantwoorden, kunt u ze me stellen.

“Is er nog belangstelling voor de eendenbroedkorf die u heeft aangeboden?”

Twee weken geleden schreef ik deze rubriek over een jager in onze gemeente en dat jagers verplicht zijn te zorgen voor wildsoorten die in hun veld voorkomen. Daarom plaatsen jagers van oudsher broedkorven voor de wilde eend. Hiermee beschermen ze de eend en de eieren tijdens de broedperiode. Eén van die broedkorven heb ik aangeboden gekregen. Die moet je echter plaatsen in het water aan oevers in een omgeving waar wilde eenden aanwezig zijn. Er hebben zich inderdaad een paar belangstellenden gemeld: één van hen heb ik de korf met plezier gegeven.

“Onlangs heb ik een vragenlijst ingevuld over hoe veilig ik de gemeente vind. Er stonden heel veel vragen in over veiligheid. Wat is uit dit onderzoek gekomen en wat gaat u doen met de conclusies?”

Totaal hebben 1.028 inwoners meegedaan met het onderzoek, óf via ons zogenoemde inwonerspanel, óf via een mailoproep vanuit Burgernet. De uitkomsten van dit onderzoek komen te staan in een veiligheidsscan. Deze geeft informatie die we gebruiken bij het maken van ons nieuwe Integrale Veiligheidsplan (2023-2027). Eens in de vier jaar moeten gemeenten in zo’n plan vastleggen waar de prioriteit ligt van de gemeente op het gebied van de veiligheid in de gemeente. En natuurlijk ook wat de gemeente samen met onder meer de politie, maatschappelijke partners en andere organisaties gaat doen om dit te bereiken. De Veiligheidsscan geeft ons informatie vanuit de inwoners die wordt gebruikt bij het maken van dat plan. Ook de evaluatie over de afgelopen jaren wordt hierbij gebruikt en de ervaringen van professionals. Het is nu al goed om te lezen dat 9 op de 10 inwoners zich altijd of meestal veilig voelt in de gemeente. Toch wordt ook aangeven waar inwoners meer verwachten van de overheid. Alle gegevens worden nu verwerkt bij het maken van het nieuwe plan. Het is de bedoeling dat het uiteindelijke integrale veiligheidsplan ergens dit voorjaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Tot 17 februari zienswijze indienen Doe de quickscan voor bestemmingplan ‘Dorpskernen’

Tot en met 17 februari a.s. ligt het ontwerp bestemmingsplan ‘Dorpskernen’ ter inzage. Dit bestemmingplan kan grote gevolgen hebben voor uw grond(en). Het bepaalt namelijk hoe uw gronden gebruikt mogen worden en wat u erop mag bouwen. Makelaardij Witte uit Vinkeveen heeft al veel opdrachtgevers op de hoogte gebracht dat ze t/m 17 februari een zienswijze kunnen indienen. Dit is belangrijk, want wie nu geen zienswijze indient tegen het ontwerp bestemmingplan, kan later geen bezwaar maken tegen het definitieve bestemmingplan.

Alle informatie over het ontwerp bestemmingsplan is te lezen op www.ruimtelijkplannen.nl en men kan terecht bij de inloopbijeenkomsten waarvoor u zich kunt aanmelden via www.derondevenen.nl/bestemmingsplandorpskernen

Arnold de Groot van Makelaardij Witte: “Wij merken dat veel mensen moeite hebben om het bestemmingplan te vinden en vervolgens te begrijpen wat er gaat veranderen. Belangrijke veranderingen die ons zijn opgevallen betreffen

o.a. weggenomen bouwblok, verlaagde goot- en nokhoogte, weggenomen mogelijkheid voor een bedrijfswoning bij de bestemming bedrijf, wijziging van mogelijkheid tot woningsplitsing naar vrijstellingsbevoegdheid B & W en een verkeerde hoeveelheid aan maximaal aantal wooneenheden per bouwblok.”

De Groot laat een voorbeeld zien van een bestaand bouwblok (linker tekening), die in het nieuwe bestemmingsplan niet meer bestaat (rechter tekening). “Veel mensen zullen zich niet realiseren wat volgens het oude bestemmingsplan kan en nu zomaar kan verdwijen. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen,” illustreert Arnold de Groot, die voor inwoners en belanghebbenden een quickscan uitvoert à 77,50 euro, waarin van het adres het huidige bestemmingsplan wordt vergeleken met het ontwerp bestemmingsplan 'Dorpskernen’. De korte en overzichtelijke samenvatting is direct te gebruiken om een zienswijze in te dienen. Belangstellenden kunnen een e-mail met het betreffende adres insturen naar info@makelaardij-witte.nl

Op zaterdag 18 februari 10 tot 14 uur

Inloopbijeenkomst Centrumplan Vinkeveen

Na de drukbezochte informatiebijeenkomst afgelopen november over het Centrumplan Vinkeveen, nodigt de gemeente de inwoners uit voor een nieuwe inloopbijeenkomst op zaterdag 18 februari.

De gemeente werkt verder aan het alternatieve verkeersplan. In dit plan investeert de gemeente vooral in de huidige infrastructuur. Ook worden de ruimtelijke en stedenbouwkundige kaders voor het centrumgebied aangepast, zodat Vinke-

veen een mooi dorp blijft om in te wonen en te werken, maar ook om te recreëren. Om de inwoners te informeren over de huidige stand van zaken, organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst op zaterdag 18 februari, op het Bedrijventerrein van de Adelaar, Herenweg 186 in Vinkeveen van 10 tot 14 uur. Aanmelden is niet nodig.

foto luchtopname nl

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan naar: burgemeester@derondevenen.nl

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Fotografie:

Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Druk:

Rodi Rotatiedruk, Diemen

© 2023 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 5
tekst maarten divendal BESTE BURGEMEESTER

Kort nieuws Eindelijk kan Wilnis Klopt weer een Winterfeest organiseren

Mijdrecht Hulpverleningszondag in De Wegwijzer

Op zondag 5 februari staan de diensten in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer in het teken van de hulpverlening in binnen- en buitenland, daar wordt ook speciaal voor gecollecteerd. Om 10 uur leidt ds. J.A. de Kok van Utrecht-West de morgendienst. De verkondiging gaat over Filippenzen 4:6-7, 'wees in geen ding bezorgd'. We leven in een gejaagde tijd, vol met stress en bezorgdheid. Er is ook veel om bezorgd over te zijn. Christenen worden hier opgeroepen om niet bezorgd te zijn. Waarom niet? En hoe kan dat eigenlijk? Daarover gaat het in de preek. Om 17 uur leidt ds. D. Quant uit Houten de middagdienst. Niemand op aarde heeft ooit God gezien, zegt de Bijbel. Het zet ons op onze plaats: wij krijgen God niet ‘in de vingers’. Maar áls dat dan toch zo is, hoe moet je dan een goed beeld van God krijgen? Belangstellenden zijn welkom op Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. De online diensten zijn live of achteraf te volgen via de link van kerkdienstmeebeleven.nu op www.cgkmijdrecht.nl/onlinediensten Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel.

Mijdrecht Zin Zoeken in De Rank

Op donderdag 9 februari is er om half acht in De Rank, Prins Bernhardlaan 2, Mijdrecht een bijeenkomst over het thema ‘Onze levensweg’. Elza Vis zal deze bijeenkomst begeleiden. Na het aansteken van een kaars en een korte inleiding kan iedereen vanuit de eigen beleving hierop reageren of in stilte de gesproken woorden tot zich door laten dringen. Het Huis van Ontmoeting is geen discussieavond of gespreksavond maar een avond waarop ervaringen en het eigen verhaal de belangrijkste rol spelen. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Elza per e-mail: elzavis2016@gmail.com of telefonisch: 06 23150498. Er wordt een bijdrage gevraagd van 5 euro voor koffie en thee tijdens de bijeenkomst. Iedereen is welkom!

Op zaterdag 18 februari het bekende Wilnis Klopt winterfeest weer worden gevierd. Met natuurlijk de kwis Wie kent Wilnis in de versie 2.0, het fameuze Wilnisser kampioenschap Spijkerslaan! Oudhollandse spelen voor de kinderen en met deze keer als extra een veiling met mooie items met als doel de organisatie van het sinterklaasfeest terug naar Wilnis te halen!

Het feest is begint om 17 uur; eindtijd ca 21.30uur. Er is de mogelijkheid om een maaltijd te nuttigen met daarbij een drankje. Voor volwassenen zijn dit stampotten en

voor kinderen een hotdog en patat. Kosten hiervan 10 euro p.p. voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot 12 jaar.

Scan de QR-code en schrijf u in! Denk er ook aan om lid te worden. Help Wilnis Klopt om Wilnis leefbaar te houden, vragen te stellen en de gemeente, oplossingen aan te dragen voor zaken omtrent de leefomgeving, wonen, bouwen, enzovoort. Het werkt. Wilnis Klopt heeft een behoorlijke bijdrage geleverd aan tal van zaken die in en om het dorp leven. Vanaf 2023 bent u voor slechts 2,50 euro per jaar lid.

Activiteiten in Buurtkamer Wilnis

Het heeft even stilgelegen maar sinds 17 januari jl. is de Buurtkamer Wilnis elke dinsdag weer geopend van 10 tot 12 uur. Tijd voor een praatje, kopje koffie, op de hoogte blijven van activiteiten in het dorp, krantje of tijdschrift lezen, spelletjes doen, creatief bezig zijn, maar vooral gezelligheid. Er hoeft niks maar er kan van alles. Spreekt dit u aan of wilt u graag als vrijwilliger aan de gang kom dan gezellig langs op dinsdagochtend.

Beweegkamer

Elke woensdagochtend van 10 tot 12:30 uur komt er in de Buurtkamer Wilnis een groepje bij elkaar om te bewegen. De activiteiten zijn speciaal opgezet voor mensen die niet meer zo intensief willen of kunnen sporten, maar het wel fijn vinden om in een

groepje wat meer aan beweging te doen.

Hart voor vrouwenkamer

In de Buurtkamer in Wilnis komt elke maandagmorgen van 10 tot 12 uur de internationale groep 'Hart voor Vrouwen' samen. De kamer in Wilnis is een veilige plek voor vrouwen uit verschillende culturen om elkaar te ontmoeten, samen koffie en thee te drinken, met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Het is een laagdrempelige, fijne en gezellige plek om te oefenen met Nederlands spreken en luisteren. Men is nog op zoek naar een vrijwilliger. Voor meer informatie een aanmelden als vrijwilliger kunt u contact opnemen met Floor de Boer f.deboer@ stdb.nl 0686817762 of Jacqueline Sluijs, j.sluijs@stdb.nl 0659812279.

Zonnebloemgasten genoten van presentaties

Vorige week dinsdag was er in de voetbalkantine van HSV in de Hoef een gezellige middag met de Zonnebloemafdeling Wilnis-de Hoef. Dit keer geen spelletjes of een koor, maar een middag met twee diapresentaties. De eerste was een beetje technisch en informatief verhaal over plaats- en locatiebepaling via GPS. De heer Pouwels, die de presentatie deed, had deze in het bijzonder afgestemd op de locatie van HSV.

Tijdens het tweede deel werden er mooie dia’s van oud Amsterdam getoond. En natuurlijk was er in de pauze en na afloop volop tijd om gezellig met elkaar bij te kletsen onder het genot van een drankje en een lekker hapje.

Gaat het hertenkamp in Mijdrecht verdwijnen?

Het ziet er naar uit dat de dagen van het hertenkamp in Mijdrecht zijn geteld. Het kampje is al meer dan vijftig jaar een belangrijke sociale ontmoetingsplek, maar vanaf 1 januari 2024

wordt het hoogstwaarschijnlijk verboden herten te houden, vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze een bezoeker kwaad deden.’ vertelt

Hartverwarmend meezingconcert Gaudiozo in Vinkeveen

Zondagmiddag 29 januari gaf Vocalgroup Gaudiozo een hartverwarmend

Taizé meezingconcert in de RK kerk in Vinkeveen. De aanwezigen genoten van de prachtige 5-stemmige zang van Gaudiozo en werden uitgenodigd om ook zelf te zingen. Op zondagmid-

dag 26 maart wordt dit concert nogmaals uitgevoerd, maar dan in de Pieterskerk in Breukelen. In Vinkeveen is Gaudiozo weer te beluisteren op zaterdagavond 18 februari.

Voor meer info: gaudiozo.wordpress.com

beheerder Harry Wahlen van het hertenkampje deze week tegen de Volkskrant.

Sinds 1970 speelt het hertenkamp een sleutelrol in het Utrechtse dorp, als sociale ontmoetingsplek en gratis uitje voor kinderen en hun (groot)ouders. Wahlen, die door de buurtbewoners ‘de hertjesburgemeester’ wordt genoemd, was er van de opening in 1970 bij. Vader Wahlen had de zorg voor de dieren, na zijn overlijden nam moeder Wahlen de voeremmer ter hand. Sinds een aantal jaar zijn Harry en zijn vrouw Annemieke verantwoordelijk voor de hertjes. De kans dat hun kinderen het overnemen is klein: vanaf 1 januari 2024 wordt het houden van herten

verboden. Dam- en edelherten staan niet op de lijst met toegestane huis- en hobbydieren die minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorig jaar introduceerde. Alleen de Tweede Kamer kan nog met een motie verandering aanbrengen.

“Wilde dieren zijn niet bedoeld om opgesloten te worden in een klein kampje waar het dier geen ruimte heeft om het vluchtgedrag te vertonen zoals ze dat in de bossen en de velden doen”, sprak minister Adema onlangs in een debat over dierenwelzijn.

“De herten hebben het hier goed”, vertelt Harry. “Ze krijgen goed te eten, zijn nooit ziek en ik heb nog nooit mee-

gemaakt dat ze een bezoeker kwaad deden.” Als het hertenkamp verdwijnt is dat een groot gemis denkt hij: “Het is een plek waar buurtgenoten op een bankje in de zon een praatje maken.”

Gelukkig kunnen de kinderen rond het hek de hertjes nog blijven voeren tot zij zelf volwassen zijn. Hertenhouders mogen hun herten namelijk houden totdat de dieren overlijden. Vanaf volgend jaar moeten de beheerders zorgen dat vrouwtjesherten niet meer zwanger worden. “Op dit moment zijn er vier hindes drachtig’, zegt Wahlen. ‘Herten worden tussen de 15 en 20 jaar oud, dus het kamp kan waarschijnlijk nog zo’n twintig jaar bestaan.”

6 3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN

Rondeveense Coverband 24/Seven trekt volle zalen

Dankzij flink adverteren en een inmiddels aardig opgebouwde reputatie had de Rondeveense coverband veel bekijks afgelopen zondag 29 januari. Het Oude Parochiehuis in Mijdrecht had zijn grote zaal met podium niet voor niets beschikbaar gesteld. De zaal stroomde vóór 15 uur al vol en tot 18 uur speelde de band aanstekelijke nummers, waar iedereen zich in herkende. Schoonheidsfoutjes en technische probleempjes werden met de mantel der popmuziek bedekt. Een bekroning op het spel voor elke band is altijd het moment dat er spontaan gedanst wordt. Dat gebeurde ook die middag: er werd flink gejived en gerock&rolld op de vlotte nummers. Bij het laatste nummer kreeg de band vocale steun uit het publiek. MarieJosé uit Wilnis zong als een ware Glo-

ria Gaynor het nummer ‘I will survive” mee. De 7-koppige band 24-Seven kan terugkijken op een heel geslaagd en fijn optreden. Dat geeft hen de inspiratie om door te gaan met repeteren. Nieuwe nummers uitproberen en fine-tuning van het bestaande repertoire.

De naam 24/Seven is zeer toepasselijk. Vierentwintig uur per dag met muziek bezig, de band bestaat uit 7 personen en een dag (24 uur) geen muziek is een dag…. Alle apparatuur die voor een goede versterking van het geluid zorgen, waren uit het eigen arsenaal van de bassist Hemmo. Tijdens het spelen regelden Yvonne en Freek het geluid vanuit de zaal en maakte fotograaf Pieter opnames. De Ronde Venen is op cultureel gebied weer een live-band rijker.

Meer en betere plek om fietsen te parkeren

Het zal de bezoeker van het centrum van Mijdrecht niet zijn ontgaan: op verschillende plekken in het centrum zijn nieuwe fietsenstallingen geplaatst. De kans op beschadiging van de fiets is met deze klemmen kleiner en de fiets kan makkelijker worden vastgezet met een extra slot. De komende tijd worden op meerdere plekken in de gemeente tientallen fietsklemmen vervangen en worden er extra bijgeplaatst.

De gemeente De Ronde Venen vindt fietsen erg belangrijk. Het is een gezonde en duurzame manier van vervoer en binnen de dorpen vaak sneller dan de auto. Om het fietsen aantrekkelijker en veiliger te maken is onder andere het afgelopen najaar het fietspad langs de Constructieweg aange-

legd. Ook wordt in het voorjaar een fietsrotonde aangelegd op de kruising Prinses Margrietlaan - Ambachtsherensingel.

Om fietsen te stimuleren is het ook belangrijk om voldoende plekken te hebben waar de fiets goed en veilig gestald kan worden. Hier wordt nu een eerste stap mee gezet. Oude fietsklemmen worden vervangen voor de nieuwe standaard. De nieuwe fietsklem komt op verschillende plekken in het centrum van Mijdrecht. Ook wordt het aantal flink uitgebreid.

De komende tijd worden fietsklemmen ook vervangen en uitgebreid op verschillende andere plekken in de gemeente. Er komen onder andere meer en nieuwe klemmen bij winkelcentrum Adelhof, bij verschillende bushaltes en bij de bibliotheek in Mijdrecht.

Wereldkankerdag bij 't Anker

Op zaterdag 4 februari, Wereldkankerdag, deelt Inloophuis ’t Anker, Centrum voor leven met en na kanker, Wereldkankerdagbloemen uit aan het winkelend publiek in De Passage in Mijdrecht.

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar één op de drie Nederlanders in zijn of haar leven mee wordt geconfronteerd. Kanker zet je wereld op z’n kop, tijdens de behandeling, maar ook daarna ervaren vele mensen nog klachten. Denk aan vermoeidheid, angst voor terugkeer of neuropathie. Nederland telt vele organisaties die mensen met kanker zorg en ondersteuning bieden. Op en rond Wereldkankerdag kun je met dit aanbod kennismaken. Daarom deelt Inloophuis ’t Anker Wereldkankerdagbloemen uit. Met het uitdelen van de bloemen

wordt aandacht gevraagd voor Wereldkankerdag en informeert men geinteresseerden over wat het inloophuis kan betekenen voor mensen met kanker en hun naasten.

Op Wereldkankerdag wordt er door tientallen organisaties aandacht gevraagd voor de impact van kanker.

Ook wordt er dit jaar speciale aandacht gevraagd voor de tool ‘Hulp bij kanker’. Hier vindt men een betrouwbaar overzicht van aanvullende zorg en hulp in de buurt en online. In het overzicht staan zorgverleners, organisaties en programma's die kunnen helpen, zoals een diëtist, fysiotherapeut, patientenvereniging of een IPSO-centrum en tal van andere zorgverleners.

Voor informatie over Wereldkankerdag, kijk op www.wereldkankerdag.nl

Nadere informatie over ’t Anker is te vinden op www.inloophuishetanker.nl.

Dieven stelen voor 10.000 euro aan koper in Mijdrecht

Op donderdagavond 13 oktober sluipen twee mannen in Mijdrecht over het terrein van een bedrijf dat gebruikte koelapparaten repareert en weer te koop aanbiedt. Ze slopen voor 10.000 euro aan koper uit apparaten die op het terrein staan en veroorzaken daarmee voor 150.000 euro aan schade.

De zaak werd deze week gepresenteerd in het TV-programma Bureau Hengeveld op RTV Utrecht.

Hoe de dieven het koper uit de apparaten wisten te halen en hoe ze het daarna meenamen, is helaas nog onduidelijk. Wel zijn de twee mannen vastgelegd als ze over het terrein van een nabijgelegen bedrijf lopen richting

het doelwit. De politie deelde camerabeelden en gaf hun signalement vrij. Scan de QR-code om het fragment te bekijken.

Signalement Verdachte 1: lichte huid; normaal postuur; zwart haar, zijkanten opgeschoren; grijze bodywarmer/jack; zwarte broek, waarschijnlijk Adidas.

Signalement Verdachte 2: lichte huid; donker haar, zijkanten opgeschoren; grote, donkere jas; zwarte broek

Tips zijn welkom

Weet u wie deze koperdieven zijn? Bel de tiplijn: 0800 - 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Vensters

Nog niet zo lang geleden bezochten we de tijdelijke tentoonstelling Vensters in Museum IJsselstein. Volgens de marketing op sociale media zou deze expositie je laten zien en ervaren dat je altijd op verschillende manieren ergens naar kunt kijken. Hoe beleef je de wereld om je heen? Wat maakt een plek prettig, of juist niet? Wat de een als troostrijk ervaart, vindt een ander troosteloos. In deze tentoonstelling zou ruimte centraal moeten staan en kunstenaars zouden nieuwe vensters openen. Tot zover sprak het me zeker aan. Helemaal met de belofte dat alle zintuigen geprikkeld zouden worden…

Je snapt dat we vol verwachting op pad gingen.

Eenmaal binnen bleek dat de marketeer de overtreffende trap had ingezet om bezoekers naar de expositie te lokken. Voor zover het begrip expositie hier van toepassing kon zijn. Zes foto’s, een object en een vage film. Dat was het. Niets prikkeling van de ogen, niets streling van alle zintuigen… Met hooguit vier minuten hadden we alles gezien en bekeken. Tot grote ontsteltenis van de vrijwilligers aan de balie waren we alweer terug bij start. Hoe dat nou toch kon? De tentoonstelling Vensters was toch prachtig?! Ze hadden nog wel wat kopietjes met achtergrondinformatie, misschien zouden we nog een rondje kunnen lopen? En anders konden ze ook de vaste tentoonstelling nog wel aanbevelen… Helaas. Het kon ons niet bekoren. Geeft niets. Dat heb je soms. Zeker als je kiest voor een wat minder bekend museum. En tóch hield het bezoek ons nog een tijdje bezig. De conservator heeft toch met zorg een tentoonstelling samengesteld. Wat vindt zo’n persoon hier zelf van? Worden al zijn of haar zintuigen geprikkeld? En heeft deze persoon écht het gevoel dat je met deze minimale middelen écht laat zien op hoeveel manieren je ergens naar kunt kijken? En de museumdirecteur? Wat is zijn of haar mening? En de vrijwilligers...?

Wat zien zij dat wij niet zien? Of zouden we toch door een ander venster hebben gekeken?

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 7
tekst rosanne kok GROTE VERHALEN

Familieberichten

van gelderen & stork uitvaart

waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer

elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997

Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl

1067-0002 Adv in groene venen G&S uitvaart 127x66mm V 1.indd 1

Een handdruk zo warm, even een arm om je heen. Zoveel liefde en steun ons gegeven. Een kaart of brief, wat het ook zij, was ons een troost in deze moeilijke tijd.

’t Geeft ons moed om verder te leven.

De vele blijken van medeleven na het overlijden van mijn broer, zwager en inspirator vanuit jouw dimensie

John Cobben

hebben ons diep ontroerd. Daarvoor onze grote dank.

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Uitvaartcentrum Vinkeveen

Marco, Tilly en Mariska Mijdrecht, februari 2023

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels).

Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

info@robvandevelde.nl

www.robvandevelde.nl

(0297) 583 448 24/7 BEREIKBAAR

Warme trui over of warme trui nodig?

Op 10 februari is het landelijke warme truien dag. Een actiedag waarop iedereen opgeroepen wordt om de verwarming enkele graden terug te draaien zodat het klimaat gespaard wordt. We horen dat de verwarming al bij veel mensen is teruggedraaid, maar dat de warme trui ontbreekt. Just be Home De Ronde Venen organiseert daarom een mooie actie: warme truien inzamelen en uitdelen aan mensen die deze kunnen gebruiken in de koude dagen. Voor mensen in onze gemeente die in de problemen dreigen te komen door de steeds hoger wordende kosten van energie, voeding, kleding etc. Mensen kunnen truien afgeven bij de Geef en Neemkast die bij de entree van de Buurtkamer in Mijdrecht staat èn aan de Herenweg 50 te Vinkeveen tot en met 9 februari a.s. De uitgifte is op 10 februari in de schuur achter het woonhuis Herenweg 50 te Vinkeveen.

8 3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN
Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen Kerklaan 2a, 3645 EV Vinkeveen
niets meer zeker is dan is alles mogelijk! Informatie of melding van overlijden: 06-16089868
Als
Download de app of meld u aan op burgernet.nl Samen
Samen voor een veilige buurt

Ineke Bams gaat de strijd aan met natuuranalfabetisme

Hoe moeten we soorten uit de natuur beschermen, als we niet eens weten hoe ze heten? Steeds minder mensen kunnen een mees van een mus onderscheiden en dat baart natuurliefhebber Ineke Bams uit Wilnis grote zorgen. Om de strijd aan te gaan tegen dit ‘natuuranalfabetisme’ deelt ze op haar sociale media-kanalen elke dag een fotocollage van een soort met wat informatie. Een waar succes; berichten hierover op LinkedIn zijn door duizenden mensen gezien.

tekst rosanne kok - foto dorien lew

Het begrip natuuranalfabetisme is niet door Ineke bedacht. “Ik las een grote ingezonden brief in Trouw waarin dit begrip werd uitgelegd’’, licht Ineke toe. “De schrijfster vroeg zich af hoe we de natuur kunnen beschermen als we de verschillende soorten niet eens herkennen en kunnen benoemen.’’ Zodoende bedacht ze een plan; haar volgers elke dag een soort aanleren met een foto en wat informatie. “Daar is ontzettend enthousiast op gereageerd’’, lacht Ineke. “Echt ongekend. Er zijn mensen die mijn berichten delen en ik heb er legio nieuwe volgers bij.’’

Ook in haar eigen omgeving merkt Ineke dat de kennis van soorten achteruit gaat. “Vroeger moesten we verplicht wat soorten leren op school’’, zegt zij. “Je moest een herbarium aanleggen en kennis van vogels werd overhoord. Dat is allang niet meer zo. Hoewel ik dat verplichte karakter absoluut niet het beste vind, maak ik me wel zorgen. Het is schrikbarend hoe weinig kennis er is.’’

Maar, waarom moeten we eigenlijk die soorten kunnen benoemen? We kunnen er toch ook gewoon van genieten? “Natuurlijk mag je ervan

genieten’’, vervolgt Ineke. “Zeker doen! Maar hoe meer nieuwsgierig we zijn naar wat we zien, hoe meer we erover willen leren en ontdekken. En met die nieuwe kennis beseffen we veel beter dat we zuinig op soorten moeten zijn. Als je weet hoe bijzonder iets is, wil je er als vanzelf beter voor zorgen. Bovendien zul je ontdekken hoe mooi en complex de natuur in elkaar steekt. Soorten kunnen niet zonder andere soorten en zie je daarom altijd samen. Dat zijn mooie verbindingen.’’

De uitdaging die Ineke zichzelf heeft opgelegd door elke dag iets op sociale media te plaatsen, is groot. “Ik plaats foto’s van iets uit de natuur wat iedereen zou kunnen tegenkomen’’, zegt zij. “De foto’s zijn allemaal zelfgemaakt, waarvan de meeste gewoon met een telefoon. Zo plaatste ik gisteren een foto van een aalscholver met zijn prachtige broedkleed en vandaag komt de berkenzwam online. Het zijn soorten die relatief gemakkelijk te vinden zijn, al moet je er soms misschien een beetje meer moeite voor doen…’’

Hoewel Ineke als natuurgids al ontzettend veel soorten kan determineren, brengt haar missie haar

Seminar Frontotemporale Dementie

In het kader van 100 jaar Rotary organiseren de clubs in de regio Aalsmeer, Uithoorn, Mijdrecht en Haarlemmermeer een bijzondere bijeenkomst: Seminar Frontotemporale dementie op 16 februari om 20 uur in Gasterij

De Kwakel, Vuurlijn 78, De Kwakel.

De organiserende Rotaryclubs zijn er trots op de hieronder genoemde prominenten bereid te hebben gevonden om de aanwezigen inzicht te geven in de ziekte dementie. Naast het behandelen van frontotemporale dementie (FTD), dat op jongere leeftijd voorkomt, wordt ook dementie in bredere zin besproken, waarbij onderwerpen zoals hersenfuncties, sociale cognities en erfelijkheid aan de orde komen. Dementie is een ziekte waar iedereen helaas zelf of in de naaste omgeving mee te maken heeft of krijgt.

Wie geïnteresseerd is om meer te weten te komen over dementie, is van harte uitgenodigd om deze unieke bijeenkomst bij te wonen.

De sprekers:

Specialisme: Neurologie. Aandachtsgebied: dementie

“Als neuropsycholoog en postdoctoraal onderzoeker heb ik specialistische diagnostiek en nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen in het dementieveld hoog in het vaandel, waarbij ik optimale patiëntenzorg en een persoonlijke benadering nastreef.”

ook veel moois. “Ik heb nu nóg meer aandacht voor de natuur om mij heen’’, zegt zij. “Dat is ook belangrijk voor mij. Wij mensen zijn ook onderdeel van het ecosysteem. Bovendien merk ik ook dat ik nu zelf weer met andere ogen naar de natuur kijk. Het leert mij veel. Zo wist ik bijvoorbeeld over de aalscholver nog niet dat hij al in december begint

met broeden. In de natuur ben je echt nooit uitgeleerd en dat is juist zo fascinerend.’’

De natuurfoto’s van Ineke Bams verschijnen elke dag op haar pagina’s op Facebook www.facebook. com/inekebamsnatuur en Instagram en op haar website: www.inekebams.com.

EHBO Lucas opleidingscursus in Vinkeveen

Dr. H. (Harro) Seelaar, Neuroloog. Toekomst onderzoek en medicijnstudies

Specialisme: Neurologie

“Als neuroloog werkzaam in het Erasmus MC en bij het Alzheimercentrum Erasmus MC, expertisecentrum. Ik richt me met name op patiënten met cognitieve stoornissen en zie patiënten met frontotemporale dementie (FTD), ziekte van Alzheimer en primair progressieve afasie (PPA).”

Aanmelden

De entree bedraagt 25 euro per persoon, inclusief koffie en een drankje. Met dit bedrag steunt u het onderzoek naar frontotemporale dementie.

Ook is de Stichting Alzheimer Nederland op de avond aanwezig. Aanmelden en betalen via de link: dementie.eventgoose.com

Wat doet u als uw buurman ineens op straat in elkaar zakt? Wat doet u als uw kind haar kleine teen stoot, veel pijn heeft en haar teen niet kan bewegen? Wat doet u als uw collega zich verslikt en benauwd wordt? En zo kun je nog wel oneindig doorgaan met situaties die kunnen gebeuren thuis, op het werk of onderweg.

Prof. em. dr. J.C. (John) van Swieten , Hersenfuncties en dementie, Erfelijkheid en DNA, 25 jaar onderzoek naar frontotemporale dementie (FTD)

Specialisme: Neurologie. Gerelateerd aan: Alzheimercentrum, Expertisecentrum Frontotemporale dementie.

John van Swieten stond aan de wieg van het Alzheimercentrum van het Erasmus MC in Rotterdam. De afgelopen 20 jaar leidde hij onderzoek gericht op genetica en pathologie bij frontotemporale dementie. “Het is zo belangrijk dat we meer gaan weten over deze ziekte, opdat we het in de toekomst beter kunnen behandelen en liever nog voorkomen.”

Prof. dr. M.W. (Meike) Vernooij, Beeldvorming dementie

Specialisme: Radiologie. Aandachtsgebied: Neuroradiologie, hoofd-halsradiologie

“Als neuroradioloog en hoofd-hals radioloog gebruik ik een breed scala aan beeldvormende technieken (o.a. echo, CT, MRI) om voor iedere patiënt tot een zo accuraat mogelijke diagnose te komen. Door het intensief combineren van patientenzorg met onderzoek probeer ik een bijdrage te leveren aan het vergroten van kennis over ontstaan van neurologische ziekten zoals beroerte en dementie en het voorkomen hiervan.”

Rotary Aalsmeer-Uithoorn, Rotary AalsmeerMijdrecht-Uithoorn, Rotary HaarlemmermeerSchiphol, Rotary Haarlemmermeerlanden, Rotary Haarlemmermeer en Rotary Haarlemmermeer van 1852

Feiten en cijfers

• Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie die moeilijk is vast te stellen. FTD gaat vaak gepaard met veranderingen in het gedrag, karakter en taal.

• Bij 10-40% van de patiënten is sprake van een genetische vorm van FTD.

• Het doel van FTD-RisC studie is het vinden van voorspellers voor erfelijke FTD.

• Sinds 2010 volgt het Alzheimercentrum een grote groep deelnemers die door een FTDmutatie bij een eerstegraads familielid zelf 50% kans hebben om de erfelijke eigenschap bij zich te dragen en dus mogelijk ziek worden.

• De eerste proefbehandelingen gericht op het genezend effect zijn gestart.

• Kijk voor meer informatie op de website van het Alzheimercentrum van het Erasmus MC.

Wat is er mooier dat u kan helpen in al deze situaties? Dat u er niet hulpeloos bij staat of toch maar ongemerkt doorloopt en daar later toch niet zo’n prettig gevoel bij hebt. Een reanimatie diploma is al heel mooi, maar het betreft niet altijd hartfalen, dus een EHBO diploma maakt u veelzijdiger. De eerste minuten na een ongeval zijn vaak cruciaal om levens te redden en schade te beperken. En als u nu weet dat de meeste ongevallen thuis plaatsvinden, dan is het toch heel handig en mooi als u gelijk hulp kunt verlenen.

Tijdens de EHBO-opleidingscursus leert u hoe u in elke situatie hulp kunt verlenen, van geruststellen, wondverzorging, handelen bij kleine ongevallen, waarschuwen van de professionele hulpdiensten, tot stabiele zijligging en reanimeren. Hierbij krijgt u theoretische scholing, maar ook observeren, communiceren en vaardigheden.

De opleiding, inclusief het examen, wordt gegeven op 4 zaterdagen t.w. 18 februari, 25 februari, 4 maart en 11 maart.

Het EHBO diploma is inclusief (kinder) reanimatie en AED. De opleidingscursus vindt plaats in het EHBO gebouw aan de Pijlstaartlaan 1a in Vinkeveen. In het gebouw is een ventilatiesysteem aanwezig.

Bel voor meer informatie of aanmelden naar tel. 0297-564192, mail naar ehbolucasvinkeveen@gmail.com of kijk op: www.ehbolucasvinkeveen.nl

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 9
Dr. L.C. (Lize) Jiskoot, Sociale cognitie bij dementie
Move for a better World Dementie de wereld uit!
Let’s

Handje helpen zoekt vrijwilligers en donateurs

Handjehelpen gelooft in een wereld waarin mensen zich inzetten voor elkaar. We bestaan meer dan veertig jaar en zijn actief in achttien gemeenten in en om De Ronde Venen. Onze vrijwilligers kunnen veel betekenen voor mensen bij wie het gewone leven niet vanzelf gaat. Met een uurtje per week (of om de week) maken ze al een groot verschil. Help jij ook een handje?

En heb je geen tijd, maar wil je wel helpen? Doe dan een donatie. Met jouw gift kunnen we vrijwilligers werven en koppelen we meer hulpvragers aan een maatje. Dat is hard nodig, want elke hulpvrager die op hulp moet wachten is er één teveel.

Op deze pagina's lees je de verhalen van een regiocoördinator, een vrijwilliger en een hulpvrager. Zie ook www.handjehelpen.nl.

Jessy van Wijngaarden, regiocoördinator Handjehelpen

Help jij ook een handje?

Handjehelpen brengt al ruim 40 jaar hulpvragers en vrijwilligers/stagiaires uit de eigen buurt met elkaar in contact. Dat doen ze in De Ronde Venen en nog 17 andere gemeenten in de provincie Utrecht en in Amsterdam. Hulpvragers zijn veelal kinderen en volwassenen met een chronische ziekte of met een beperking of mensen die extra zorg en aandacht nodig hebben. “Wij bieden ondersteuning in de thuissituatie en we zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers,” zegt Jessy van Wijngaarden, regiocoördinator voor de Ronde Venen. “Wij richten ons op mensen, die (nog) thuis wonen. Daarbij ligt het accent op het sociale contact. Mijn taak is om de juiste vrijwilliger te vinden, die als ‘maatje’ een handje kan helpen, zodat het leven van de hulpvrager er een stukje makkelijker of prettiger op wordt.”

Er wordt van mensen verwacht dat ze steeds meer op eigen kracht doen, met ondersteuning van het eigen netwerk. Maar wat als dat eigen netwerk er niet is, niet in staat is voldoende steun te verlenen, of je hen er niet mee wilt belasten. “In zulke gevallen wil Handjehelpen uitkomst bieden,” zegt Jessy. “De hulpvragen die ons bereiken zijn zeer divers: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Denk bijvoorbeeld aan een kind met autisme dat altijd alleen staat op het speelveldje. Of aan een meneer met dementie die een wandelmaatje zoekt of een mevrouw met een verstandelijke beperking, die in een sociaal isolement zit. Vaak kan samen iets ondernemen al veel betekenen. Een luisterend oor is belangrijk. Samen een

kopje thee of koffie drinken. Of samen een wandeling maken, een stukje fietsen of hulp bij het boodschappen doen. Wij zijn op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers, die een maatje willen zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Het is belangrijk dat we mensen met een hulpvraag koppelen aan een vrijwilliger of stagiair met wie het klikt en in wie ze vertrouwen hebben. Op die manier kan er een goede band worden opgebouwd. Onze hulpvragers geven aan dat dankzij een maatje hun leven fijner is, dat ze meer contacten hebben en beter in hun vel zitten. Dát is het Handjehelpen effect.”

Hulp vragen is niet makkelijk Wanneer het allemaal niet meer zo lekker loopt, is

Jolanda van Rijn, vrijwilliger Handjehelpen

“Gezelligheid moet je met elkaar delen”

Jolanda van Rijn is nog niet zo heel lang vrijwilliger bij Handjehelpen. “Ik heb een aantal jaren in de gezondheidszorg gewerkt. Ik werkte daar met mensen met een dubbele handicap. Toen daar een einde aan kwam ben ik bij de sociale werkvoorziening gaan werken. Ik ben alleenstaand en na mijn pensionering wilde ik toch graag op een of andere manier actief blijven. Voor mij geen plekje achter de geraniums. Ik ben een ‘mensen-mens’ en ben graag met mensen samen. Ik houd van gezelligheid en dat is iets wat je met elkaar moet delen.”

Via een vriendin kwam Jolanda in contact met Handjehelpen. Ze raakte al snel geïnteresseerd om als vrijwilliger voor deze organisatie aan de slag te gaan. “Ik ben geen mens meer voor zware klussen, maar dat hoeft ook niet want Handjehelpen is geen

klusbedrijf. Maar allerlei lichte dingen gaan me nog goed af. En koffiezetten en kletsen kan ik als de beste. Tijdens de eerste afspraak met Jessy heb ik verteld wie ik ben en waar mijn belangstelling ligt. Vervolgens zijn ze op zoek gegaan naar een hulp-

het voor veel mensen best lastig om hulp te vragen. Bovendien zit de zorgsector nogal ingewikkeld in elkaar en is het vaak lastig om daarin de juiste weg te vinden. Jessy: “wij zijn al zo’n veertig jaar actief en gelukkig weten veel mensen de weg naar ons wel te vinden. We werken ook veel samen met tal van organisaties, zoals de stichting Tympaan De Baat of met de Servicepunten van de gemeente. Daar komen vaak de vragen voor specifieke hulp binnen, waarin wij kunnen voorzien. Het is mijn taak om te zorgen voor de juiste match tussen vrijwilliger en hulpvrager. Naast vrijwilligers bieden wij ook stagiaires die een opleiding in de sociale sector volgen een stageplek. Vrijwilligers hoeven in principe geen speciale opleiding te hebben. Het belangrijkste is dat iemand sociaal vaardig is en goed met mensen om kan gaan. Het zijn mensen die van betekenis willen zijn voor een ander. Elke koppeling is maatwerk en is geslaagd als het voor beiden werkt en als ze beiden iets moois uit het contact halen.”

Help jij ook een handje?

Jessy: “Gun je meer mensen de hulp van Handjehelpen? Ken je iemand in je omgeving die wellicht wat hulp zou kunnen gebruiken? Wil je zelf maatje zijn voor een hulpvrager bij jou in de buurt? Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk. We zoeken altijd naar een vraag, die bij jouw wensen, talenten en agenda past. Of wil je ons steunen met een donatie? Neem contact op met regiocoördinator Jessy

vrager, waarvan men dacht dat wij samen goed bij elkaar zouden passen. Toen ik aan Miranda werd voorgesteld klikte het meteen. We houden alle twee heel erg van katten. Dat schept al meteen een band. We vormen een prima koppel en ik heb het gevoel dat we intussen echte maatjes zijn geworden.”

Sociaal contact is belangrijk Jolanda is blij dat ze bij Handjehelpen terecht is gekomen. “Het vrijwilligerswerk is heel dankbaar werk. Ik merk bij Miranda hoe ze geniet van de dingen die we samen doen. En het gevoel dat je iets voor een ander kunt betekenen vind ik heel fijn. Maar dat is niet het enige. Je hebt er zelf ook heel veel aan. Want ik ben zelf ook alleenstaand en kijk even hard uit naar de tijd die we als maatje samen zijn en naar de dingen die we samen doen. Het is dus geen eenzijdige dienst die je verleent, maar het werkt van twee kanten.”

Jolanda is iemand die van nature al wel makkelijk contact maakt met anderen. Ze vindt altijd wel iemand met wie ze een praatje kan maken. Maar ze begrijpt ook dat dat niet iedereen gegeven is. “Daarom vind ik het zo knap van Miranda dat ze zelf op zoek is gegaan naar wat meer sociaal contact. Gelukkig is ze bij Handjehelpen terecht gekomen en hebben wij elkaar daar ontmoet.”

Wordt ook vrijwilliger!

“Ik kan het iedereen, die naar een zinvolle bezigheid zoekt aanraden om vrijwilliger te worden bij Handjehelpen,” zegt Jolanda. “En Handjehelpen

van Wijngaarden via 06-82094607. Mailen kan ook naar: jvanwijngaarden@handjehelpen.nl. Voor meer informatie kan men ook terecht op www.handjehelpen.nl. Op de site staat ook een vacaturebank met vragen van buurtgenoten voor wie wij nog op zoek zijn naar een maatje.”

zoekt meer vrijwilligers die een buurtgenoot met een beperking wil helpen.

Of je je nu een uurtje in de week of eens per maand wilt inzetten, er is altijd een hulpvrager die bij jou past. Je hoeft geen speciale opleiding te hebben en je hoeft geen zwaar werk te doen. Het belangrijkste is dat je goed met mensen om kunt gaan en goed kunt luisteren.”

10 3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN
Jessy van Wijngaarden Vrijwilliger Jolanda van Rijn

Miranda, hulpvrager bij Handjehelpen:

“Ik dreigde in een zwart gat terecht te komen”

Bijna veertig jaar was ze gelukkig getrouwd. Ze deden veel samen en trokken samen op. Toen haar man overleed kwam ze letterlijk alleen te staan. Ze hadden geen kinderen en ook geen rechtstreekse familie in haar omgeving. De eerste tijd na het overlijden ging het nog wel. Ze moest van alles regelen en omdat ze alleen achter bleef moest ze dat allemaal zelf doen. “En in het begin heb je ook nog wel wat aanloop van buren en kennissen,” zegt Miranda. “Af en toe een kopje koffie of thee met iemand drinken is prettig, maar daarna vertrekken ze weer en zit je weer alleen. En ook al beloofden ze om te blijven komen, al snel kwam niemand meer op bezoek. Ik kreeg een hekel aan mensen die hun beloftes niet nakomen en dreigde in een zwart gat terecht te komen.” Miranda vertelt hoe ze dat probleem te lijf is gegaan.

Accountants in Mijdrecht en Landsmeer bundelen krachten Groep Xtra fuseert met Lakerveld Administraties & Belastingen

Arjen Lakerveld, Marcel Lakerveld en Erik de Boer zijn hun expertise en krachten gaan bundelen per 1 januari 2023. Groep Xtra, met kantoor in Mijdrecht, is al 55 jaar een begrip in De Ronde Venen en ver daarbuiten. Lakerveld administraties en belastingen is vanuit het mooie pand aan de Dorpsstraat in Landsmeer al bijna 20 jaar actief in de regio Amsterdam. Samen gaan zij verder als Groep Xtra vanuit haar kantoren in Mijdrecht en Landsmeer. Groep Xtra heeft nu meer dan 20 professionals verdeeld over vier el-

Vroeg of laat overkomt het ons allemaal, dat je partner overlijdt en dat je alleen verder moet. Je leven staat op zijn kop en je moet weer een nieuwe weg zoeken. Kinderen, familie, buren, of goede vrienden kunnen dan een belangrijke bijdrage leveren om je daarbij te helpen. Maar wanneer zo’n sociaal netwerk ontbreekt, moet je het grotendeels zelf uitzoeken. Miranda: “zo werkt het nu eenmaal en ik ben ook niet het type dat erg makkelijk uit mezelf op mensen afstapt. Het gevolg is wel dat het gevoel van eenzaamheid toeneemt en dat wilde ik toch graag voorkomen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een instantie die me daarbij kon helpen. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Handjehelpen gehoord. Maar toen ze bij het Servicepunt van de gemeente, waar ik mijn probleem had aangemeld, hebben uitgelegd wat Handjehelpen doet, had ik al meteen het gevoel dat ik daar aan het goede adres zou zijn.”

Een goede beslissing

Achteraf is Miranda blij met haar besluit om hulp te zoeken. Ze is een kattenliefhebber en dat is te merken. Naast de zorg voor haar dieren, bezit ze een flinke verzameling beeldjes van deze huisdieren. De katten vragen wel verzorging en aandacht maar je kunt er geen gesprek mee voeren. “En dat is iets waar je toch ook behoefte aan hebt,” zegt Miranda. “Daarom is een maatje, die de tijd neemt om naar je te luisteren, met wie je kunt praten over de dingen die je bezig houden en waarmee je af en toe wat leuks kunt ondernemen, zo belang-

rijk. Nadat ik me bij Handjehelpen had gemeld, is Jessy aan de slag gegaan en zij heeft me in contact gebracht met Jolanda. Dat bleek al snel de perfecte match. Toevallig houdt zij ook van katten, dat kwam dus mooi uit. Jolanda is een gezellig mens. Ze kan goed luisteren, maar zit ook zelf vol met allerlei verhalen. En ze is vrolijk, dus er wordt ook nogal wat gelachen als we samen zijn. Naast het bakje koffie of het kopje thee trekken we er ook regelmatig op uit. We doen af en toe samen wat boodschappen of we lopen gewoon een blokje om. Ik ben pas verhuisd en daarbij heeft Jolanda ook regelmatig geholpen. We kijken alle twee al uit naar het voorjaar en de zomer, wanneer het mooi weer is. Want we zijn van plan om dan samen regelmatig te gaan fietsen in de omgeving.”

De drempel over Miranda geeft toe dat het haar wel wat moeite heeft gekost om op zoek te gaan naar hulp in de strijd tegen dreigende eenzaamheid. Daarin is zij ongetwijfeld niet de enige. Maar nadat ze eenmaal de drempel over was gestapt heeft ze bij Handjehelpen en bij Jolanda de steun gevonden, waardoor het leven er voor haar weer een stuk plezieriger op is geworden. Ze hoopt met haar verhaal anderen, die in soortgelijke omstandigheden verkeren, gestimuleerd te hebben om niet thuis op de bank te blijven zitten, maar op zoek te gaan naar een maatje waar je mee op kunt trekken. Handjehelpen wil daar graag bij helpen.

kaar aanvullende specialisaties: Accountant Xtra, Fiscaal Xtra, Loon Xtra en Administratie Xtra. De Xtra kracht van een compleet advies. Door middel van deze fusie is de continuïteit en kwaliteit gewaarborgd.

Kijk voor meer informatie op www.groepxtra.nl Groep Xtra Rendementsweg 18 Mijdrecht, tel. 0297-283201 info@groepxtra.nl

Groep Xtra Dorpsstraat 39, Landsmeer, tel. 0204822708 info@groepxtra.nl

IVN Vogelexcursie in de Groene Jonker op 4 februari

Op zaterdag 4 februari organiseert de vogelwerkgroep van IVN De Ronde Venen en Uithoorn de maandelijkse vogelexcursie: deze keer naar de Groene Jonker. Dit fraaie waterrijke natuurgebied – op de grens van Utrecht en Zuid-Holland - bestaat uit plassen, natte graslanden, rietstroken en slikplaten. Een paradijs voor veel weide- en moerasvogels. In het waterrijke gebied zijn wandelpaden aangelegd. Schapen zorgen dat struiken en jonge bomen niet kunnen uitgroeien.

In het natuurgebied de Groene Jonker kun je heerlijk wandelen. En er is veel te zien! De Groene Jonker is in 2008 aangelegd. Vanaf dat moment worden er veel bijzondere vogels gezien. Steltkluten, geoorde futen en zelfs de schuwe porseleinhoen zijn hier voorbeelden van. Vaak aanwezig zijn kieviten, zwarte sterns, smienten en futen. En ook de lepelaar is terug in het gebied dat vlakbij de Nieuwkoopse Plassen ligt. Door het voedselrijke water in de Groene Jonker zien we ook veel soorten watervogels zoals slobeenden, talingen, krakeenden, bergeenden en

verschillende ganzen. Deze IVN excursie is gratis. Aanmelden (met naam, mobiel nummer en e-mailadres) kan via www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn.

Locatie: verzamelen om 9 uur bij de parkeerplaats ‘De Roerdomp’ Hoge Dijk 6 te Zevenhoven. Advies: neem een verrekijker mee en iets te drinken en trek waterdichte schoenen of laarzen aan. Mocht de excursie vanwege slecht weer niet doorgaan, dan ontvangt u vooraf bericht.

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 11
Jolanda en Miranda
teksten piet van buul foto's patrick hesse
v.l.n.r. Marcel Lakerveld, Arjen Lakerveld en Erik de Boer van Groep Xtra

KUNST EN CULTUUR

Doe een Muzikale Hartewens op Valentijnsdag in De Willisstee

Op 14 februari is het Valentijnsdag, de dag waarop mensen elkaar laten zien dat ze een hart voor elkaar hebben. Stichting Venen Muzikaal wil dan ook iedereen in de gelegenheid stellen om een Muzikale Hartewens te doen; voor uzelf of voor een ander. Als u dat wil, kom dan op dinsdag 14 februari (Valentijnsdag) van 10 tot12 uur naar De Willisstee, Pieter Joostenlaan 24 in Wilnis en schrijf uw Muzikale Hartewens op in een “Hartje” en hang het in de Wensboom. Wie weet kan uw Muzikale Hartewens in 2023 worden vervuld.

Fort bij Uithoorn niet beschikbaar Organisatie Vogelvrij moet op zoek naar nieuw nest

Het fort bij Uithoorn is al vele jaren de locatie en achtergrond geweest van het populaire Vogelvrij Festival. Dit jaar zal de locatie niet meer beschikbaar zijn voor het evenement. Het fort krijgt een nieuwe bestemming en de nieuwe beheerders hebben laten weten dat er geen ruimte meer is voor het festival op het terrein.

"Het is met pijn in ons hart dat we moeten aankondigen dat het fort dit jaar niet beschikbaar zal zijn voor het Vogelvrij Festival", aldus Dave Akkermans van de organisatie. "Het fort is een unieke plek en heeft zich bewezen als mooiste festivallocatie van de regio."

Hoewel het festival dit jaar niet op het fortterrein zal plaatsvinden, is de organisatie afgelopen weken druk bezig geweest met het zoeken naar een geschikte alternatieve locatie. "We zijn vastbesloten voor het festival een nieuw nestje te vinden in de toekomst, maar in welke vorm en hoe het eruit komt te zien, is nog onduidelijk. Wij doen ons uiterste best om een geschikt alternatief te vinden, waar we ons de komende jaren

‘Het Huis uit’: Meditatief wandelen vanuit De Rank

Op zaterdag 11 februari organiseert de werkgroep ZinZoeken een meditatieve wandeling vanuit De Rank, Prins Bernhardlaan 2, Mijdrecht. De wandeling staat in het teken van het boek: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy, een boek over vriendschap, liefde en jezelf zijn. Het staat vol met korte wijsheden en is geïllustreerd met prachtige gestileerde afbeeldingen.

De wandeling start om half 10 met een kopje koffie of thee. Na een korte inleiding gaan we om tien uur ‘Het Huis uit’. Men wandelt in een rustig tempo en een gedeelte van de wandeling wordt in stilte afgelegd. Rond half 12 is men weer terug en is er binnen nog een afsluiting. Er wordt een bijdrage gevraagd van 5 euro voor koffie/thee en soep na afloop.

Opgeven bij: Madelon Verwer-Ramp: zinzoeken@pgmijdrecht.nl of tel. 0297 – 27 24 44

weer kunnen nestelen", aldus de organisatie. Het Vogelvrij Festival is het grootste festival in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar het Fort bij Uithoorn. Een nieuwe plek vinden voor een evenement van deze omvang is een enorme uitdaging. Het is onduidelijk of en wanneer een nieuwe locatie bekendgemaakt kan worden, de organisatie laat weten dat het Vogelvrij festival deze zomer waarschijnlijk niet doorgaat.

Tijdens de eerstvolgende vrijwilligersbijeenkomst zal Dave Akkermans de vrijwilligers meenemen in zijn vogelvrije plannen voor de toekomst.

Check de website www.vogelvrij-festival.nl en sociale media kanalen van @VogelvrijFestival voor het laatste nieuws.

Straattheaterfestival op zaterdag 17 juni

Hubrecht Duijker, vinpressionist

Hardys Zero Chardonnay 2021 Australia

De wijntechnisch vernuftige Australiërs hebben een methode geperfectioneerd om alcohol uit wijn te verwijderen. Met als resultaat dat het fruitige smaakkarakter van de Hardys Zero Chardonnay goeddeels gehandhaafd blijft én dat de smaak goed droog kan blijven. Met minder dan 2 gram suiker per 1000 ml. Wat deze alcoholvrije ‘wijn’ lekker fris doet smaken, met alleen een hint van mildheid. Bij Plus kost een fles €4,99.

De eerste vergadering is geweest en dus de eerste voorbereidingen voor het komende straattheaterfestival zijn alweer in volle gang. Zet het alvast in uw agenda: Op zaterdag 17 juni komt er weer een straattheaterfestival met lokale, nationale en internationale artiesten die het centrum van Mijdrecht weer veel gezelligheid en vertier gaan brengen. Het straattheaterfestival wordt inmiddels voor de 29ste keer in het centrum van

Mijdrecht gehouden en wordt ieder jaar door veel mensen bezocht. Er worden optredens verzorgt in verschillende culturele disciplines zoals dans, zang, acrobatiek, kunst etc. Een dag vol verwondering, humor en veel gezelligheid met elkaar.

De commissie doet hierbij een oproep aan lokale artiesten die aan het festival deel willen nemen.

Zij kunnen contact opnemen met info@straattheaterdrv.nl

Zaterdag 18 februari, De Heertjes Vinkeveen 70s-80s-90s Disco

Boogie Night

Het eerste Classics feest in de Heertjes is een feit! Een avond vol echte muziek uit de jaren 70, 80 en 90! Zaterdag 18 februari gaan je terug in de tijd met BOOGIE NIGHT! Een avond vol 70, 80 en 90 muziek! Waar je zelf een fysieke single of LP kunt aanvragen, je tofste disco-outfit kan showen en vooral heerlijk kunt dansen op de hits van toen! Speciaal hiervoor is Kees Markman uitgenodigd als DJ! Voor velen al een bekende vanuit de Dance Classics uit Aalsmeer! Dit wil je niet missen!

Tickets à 10 euro via: www.deheertjesvinkeveen.nl

Zaterdag 11 februari - Schouwburg Amstelveen

Edsilia Rombley's nieuwe theatertour In Balans

Soul, pop, jazz, r&b, up tempo, ballads, Nederlands- of Engelstalige songs; zangeres Edsilia Rombley zingt het allemaal met verve. Ze wisselt haar theatertours af met tv-optredens en als een van de Ladies of Soul stond zij al 15 keer (!) in een uitverkocht Ziggo Dome. Met haar 25-jarig jubileum keert Edsilia terug in de theaters met een nieuwe tour: In Balans, naar haar gelijknamige, onlangs verschenen album.

Op zaterdag 11 februari is ze met haar all-female band te zien in Schouwburg Amstelveen. Op eigen wijze brengt zij bestaande pop-soulnummers en nieuwe muziek. Het belooft een intieme avond uit met persoonlijke anekdotes, humor en bovenal geweldige muziek te worden.

Bekijk de complete theateragenda op www.schouwburgamstelveen.nl

12 3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN
WIJN
VAN DE WEEK

“Onder de Schemerlamp”

Het kleinste en meest knusse podium van De Ronde Venen

Wist u dat De Ronde Venen – naast het theater Piet Mondriaan in Abcoude – ook een heel klein en knus podium kent waar eens per maand mooie voorstellingen worden gegeven? Dit podium bevindt zich in het Koffiehuis De Goede Morgen in Vinkeveen. Op 12 februari vindt de volgende editie plaats van Onder de Schemerlamp. Remco Jacobs en Juliana Hahn presenteren oude gedichten vertaald naar muziek met begeleiding van viool en gitaar. Aansluitend volgt een optreden van het Huis van de Weemoed.

tekst rosanne kok - foto poems from ago

Onder de Schemerlamp is altijd kleinschalig. Voor slechts 30 bezoekers is plaats. “Wij vinden het fijn om allerlei artiesten een podium te geven’’, legt Barbe van den Brand uit. Zij verzorgt de programmering van Onder de Schemerlamp. “Elke artiest krijgt de ruimte om zijn of haar kunst aan de wereld te laten zien, ook al zijn we maar klein.’’ De programmering varieert daardoor enorm. “We hebben al van alles op ons podium gehad; cabaret, dans, muziektheater, toneel, podcasts en documentairemakers… Iedereen is welkom.’’

De voorstellingen zijn altijd op zondagmiddag en beginnen om 17 uur. “We streven altijd naar twee verschillende optredens’’, vervolgt Barbe. “Het eerste optreden duurt tot 18.15 uur. Dan krijgen alle bezoekers een lekkere maaltijd. On 19 uur gaat het programma verder met het tweede optreden. Om 20 uur sluiten we de avond af.’’ Afhankelijk van het weer vinden de voorstellingen in het Koffiehuis plaats of in de aangrenzende,

overdekte ruïne van een voormalige boerderij. “Dat versterkt helemaal het knusse gevoel…’’

12 februari

De eerste artiesten die zondag 12 februari op het kleine podium staan, zijn Remco Jacobs en Juliana Hahn van Poems from Ago. Zij presenteren Ierse gedichten en begeleiden zichzelf op gitaar en viool. Na de maaltijd volgt het optreden van Huis van de Weemoed. Lidwien Boumans en Marcel Schmidt maken hun eigen versie van de Portugese traan, de fado. Ze zijn rondtrekkende troubadours en brengen allerlei muzikale verhalen. Hun voorstelling heet: de Tranen van Portugal.

Barbe kijkt er erg naar uit. “Het is altijd gezellig’’, zegt zij. “Soms zitten we lekker buiten, soms knus binnen bij de kachel. De sfeer is goed; mensen kunnen ook prima alleen komen en bij anderen aanschuiven. Dat gaat heel vanzelfsprekend. Het is ook gewoon zo’n fijne plekkie!’’ En van dat laatste hoopt zij nog veel meer mensen te kun-

Donderdag 9 februari: Schouwburg Amstelveen

Familiespel met Mark Rietman, Jacqueline Blom e.a.

nen overtuigen. “We horen nog zó vaak dat mensen ons niet kennen, ook al wonen ze heel dichtbij. Je kunt ook gewoon eens langskomen voor een kop koffie of een lunch tijdens een mooie wandeling door het gebied. We zijn nu geopend van vrijdag tot en met maandag, maar vanaf april zelfs elke dag! Van 8.30 tot 16 uur.’’ Kaarten voor Onder de Schemerlamp zijn verkrijgbaar voor 30 euro per stuk (inclusief diner)

en kunnen worden besteld op info@koffiehuisdegoedemorgen.nl Wie op de hoogte gehouden wil worden van de programmering van de volgende edities, kan zich abonneren op de nieuwsbrief van Koffiehuis De Goede Morgen via de website of het Koffiehuis volgen op Instagram. Het Koffiehuis ligt aan de Vinkeveense Plassen, halverwege Abcoude en Vinkeveen, op Camping de Tachtig Morgen.

Zangers gezocht

Familiespel is een heerlijke, gelaagde komedie over het samengestelde gezin met topacteurs Jacqueline Blom, Mark Rietman, Bas Hoeflaak en Annick Boer in dubbelrollen. De vier spelen zowel de volwassenen als de kinderen. ‘Mede door het lekker vettige spel van de vier acteurs, die hun personages met bakken plezier én mededogen vormgeven, is Familiespel een aantrekkelijke, vrolijke toneelsatire over de happy extended family,’ schreef NRC. Op donderdag 9 februari is Familiespel in Schouwburg Amstelveen te zien.

Het verhaal Elisabeth en Nicolaas delen na de scheiding eigenlijk alleen nog de zorg voor hun twee kinderen en hun vakantiehuis. Met goede voornemens en trots op hun moderne familie besluiten zij daar met nieuwe partners en stiefkinderen samen de kerstdagen door te brengen. Een weekend met oude liefde, dilemma’s, ergernis en verdriet in een vreemde cocktail met familiespellen en feest. Iedereen probeert er een paar harmonieuze dagen van te maken, maar je weet dat het een lastig weekend gaat worden…

Bekijk de complete theateragenda op www.schouwburgamstelveen.nl foto mark engelen

Op 7 februari om 20 uur in Wilnis

IVN Lezing Invasieve Exoten, er komen er steeds meer

Bijna iedereen heeft wel eens een Amerikaanse rivierkreeft gezien. En de eerste keer is dat schrikken: Wat is dat voor een beest? Wat een griezelige scharen! Hoe komt hij hier? En ja, die Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot. Een dier dat hier vroeger niet was, dat hier ook niet ‘hoort’. En dat andere dieren, zoals onze ‘eigen’ rivierkreeften, verdringt.

Al sinds 2006 vraagt Wilfred Reinhold zich af waar invasieve exoten vandaan komen, wat ze aanrichten en hoe met ze om te gaan. Op 7 februari vertelt hij over zijn onderzoek. Er zijn vele exoten, van de Japanse duizendknoop tot de halsbandparkiet of de mandarijneend. Waar ko-

men deze exoten vandaan? Waarom heten ze invasief? Komen er inderdaad steeds meer? Zijn ze ook een verrijking voor onze natuur? Welke risico's brengen ze mee? Wat kunnen we doen om ze binnen te perken te houden?

Deze en andere vragen bespreekt Wilfred van het Platform stop invasieve exoten. Wilfred is milieujurist.

Dinsdag 7 februari, van 20 - 22 uur (zaal open 19:45 uur). NME-centrum De Woudreus, Pieter Joostenlaan 28a, Wilnis. Aanmelden niet nodig.

Informatie: Catherine van de Graaf, tel. 0297286895

Op zoek naar een fijn kamerkoor met een enthousiaste jonge dirigente? Dan is dit je kans! Vreeland Vocaal heeft momenteel plaats voor zangers in alle stemgroepen, met name bij de tenoren. Het koor heeft een viertal leden uit De Ronde Venen. Op 14 februari is er een open repetitie vanaf 20.15 uur in het Dorpshuis in Vreeland. Graag vooraf even aanmelden. Mail naar vreelandvocaal@gmail.com of bel Jaap van Beek (bestuurslid) tel. 06-53 256697 voor meer informatie. Je bent van harte welkom! Er wordt ook gezocht naar een aantal goede zangers die op projectbasis mee willen doen aan een concert op 3 juni a.s. met stukken van moderne componisten zoals Gjeilo, Jenkins, Whitacre, Rutter e.a. Zij kunnen zich uiteraard ook aanmelden. Mocht het niet lukken langs te komen op de open repetitie avond dan kan je uiteraard ook langskomen tijdens een gewone repetitie op dinsdagavond in Vreeland.

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 13

Wens.

In een persoonlijk gesprek ontdekken we samen jouw wensen voor je nieuwe keuken. Creatie.

Ben je helemaal tevreden over je nieuwe keuken?

Dan gaan onze deskundige mensen aan de slag om jouw keuken te realiseren. Beleving.

…en dan nu genieten!

Big

G

Wat kopen we in:

Goud

Zilver

Edelstenen

Vergeet uw legitimatie niet mee te nemen!

Koek Juwelier, Dorpsstraat 36, Mijdrecht 0297-289176, info@koekjuwelier nl

Bel of mail ons en we gaan direct voor je aan de slag. Uiteraard kun je ook ons contactformulier op de website invullen, we nemen dan direct contact met je op!

3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN Graag komen we met je in contact.
Kantoor Mijdrecht Bozenhoven 95 unit J 3641 AD Mijdrecht Kantoor Nijmegen Kerkenbos 1309A 6546 BG Nijmegen INTERESSE IN ZONNEPANELEN? hcg hcg hcg SNELLE LEVERING UW LOKALE PARTNER
Gegarandeerde installatie binnen 8 weken! of scan deze qr-code hcgzonnepanelen is onderdeel van Holland Climate Group
085 - 040 2199 info@hollandclimategroup.nl
2004, samen meer dan 50 jaar ervaring.
Deal Keukens | Anselmusstraat 19 3641 AM Mijdrecht | Tel:+31 (0) 297 743 3922 | www.bigdealkeukens.nl Sinds
R A T I S
A X A T I E D A G E N
En alles waar goud en zilver in gebruikt is geld waard bij
T
Uw oude goud is veel
Koek Juwelier
U kunt altijd binnen lopen voor een gratis waarde bepaling!

POLITIEK NIEUWS

Gemeenteraad besprak gang van zaken in de jeugdzorg

Verordening Jeugdhulp 2020 aangepast

Nadat de burgemeester bij aanvang van de raadsvergadering op 26 januari de recent overleden heer Theo Bunjes, in de periode van 1986-1989 burgemeester van Vinkeveen en Waverveen, had herdacht werden de twee nieuwe kinderburgemeesters, Vera Hageman en Yara Veldhuizen, officieel benoemd. Vervolgens boog de raad zich over het voorstel om de Verordening Jeugdhulp 2020 op een aantal punten te wijzigen. Dankzij een gedegen voorbereiding in technische en politieke raadscommissies bleken de raadsleden tevreden met het uiteindelijke raadsvoorstel.

De uitvoering van de jeugdhulp is opgedragen aan de gemeenten. Daarbij zijn door de rijksoverheid regels gesteld met betrekking tot preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen. In het jeugdbeleidsplan is door het gemeentebestuur het te voeren beleid met betrekking tot preventie en jeugdhulp, de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering vastgelegd. In de Verordening Jeugdhulp De Ronde Venen, die op 30 november 2020 is vastgesteld, staan procedures beschreven hoe de gemeente uitvoering geeft aan dit beleid. Binnen de normale werkwijze wordt de verordening iedere 4 jaar geëvalueerd. In De Ronde Venen is indertijd afgesproken om dat om de twee jaar te doen. Tijdens de evaluatie is vastgesteld dat de Verordening op een aantal punten moet worden aangepast. Met de geactualiseerde verordening sluit deze beter aan op gewijzigde wetgeving en vastgesteld beleid vanuit de gemeente.

Verbeteringen

De verordening is op een aantal punten verbeterd,

mede als gevolg van wijzigingen in de wet- en regelgeving. Dat geldt onder meer voor het beleid op dyslexie. Deze wijzingen zijn doorgevoerd in de verordening. Ook zijn er een aantal beleidskeuzes gemaakt in het verleden, die nu duidelijker in de verordening zijn omschreven. Ook zijn er een aantal tekstuele verbeteringen doorgevoerd. Ook de raad vond de voorgestelde nieuwe verordening een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude regeling. Naast de waardering die door alle fracties werd uitgesproken, waren er nog wel enkele vragen en opmerkingen. Zo vond Pieter Kroon (PvdA/ GroenLinks) het vreemd dat bij de evaluatie alleen binnen de organisatie navraag is gedaan hoe het gaat. Waarom ook niet bij de zorgvragers? Wim Stam (ChristenUnie/SGP) miste bij de evaluatie de familiegroepsgesprekken. Hoe vroeg zich af waarom daar geen aandacht aan wordt besteed. Ook merkte Stam op dat er enige onduidelijk is over de klachtenprocedure. Wordt de klacht behandeld door degenen tegen wie de klacht is gericht en wat is dan de rol van de klachtencoördinator. Ook Simone Bergstede (LEF) en Jan Rouwenhorst (CDA) maakten zich hier zorgen over. In zijn reactie bena-

Gemeenteraad stelt Water- en RioleringsPlan 2023-2027 vast Hoe houden we het droog in De Ronde Venen?

De gemeente heeft de wettelijke taak om voor de riolering en het stedelijk water te zorgen. Een belangrijke zaak, zeker voor een gemeente die zo’n zes meter onder de zeespiegel ligt. Daarom maakt de gemeente eens in de vijf jaar een plan om de verschillende, veranderende waterstromen zo goed mogelijk te regelen. Vroeger heette dat het Gemeentelijke RioleringsPlan (GPR). Maar allerlei omstandigheden, zoals de sterk wisselende klimaatomstandigheden, hevige regenval, langdurige droge periodes, de opwarming van de aarde, die allemaal bijdragen aan de klimaatcrisis, maken het nodig om de hele waterhuishouding bij het beleid te betrekken. Vandaar dat de rijksoverheid wettelijk heeft voorgeschreven dat gemeenten eens in de vijf jaar een Water- en RioleringsPlan (WRP) moeten opstellen. Ook het Waterschap speelt daarbij een rol. In de vergadering van 26 januari besprak de raad het Water- en RioleringsPlan 2023-2027.

Het Water- en RioleringsPlan is een lijvig document waarin de doelstellingen worden aangegeven voor de wijze waarop de gemeente denkt de waterhuishouding onder controle te krijgen, dan wel te houden. Zo wordt onder meer gesteld dat het stedelijk afvalwater (vuil water) ingezameld wordt en getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinrichting (RWZI). De gemeente stelt dat er gestreefd wordt naar een systeem, waarbij zoveel mogelijk hemelwater verwerkt kan worden in de openbare ruimte, zonder dat er wateroverlast ontstaat in woningen en bedrijven. Ook particulieren hebben hier een rol in. Nieuwbouw moet voldoen aan nieuwe eisen om meer hemelwater te kunnen verwerken binnen het plangebied. De waterberging moet deels in de openbare ruimte en deels op het terrein van bewoners en bedrijven worden gerealiseerd. In het WRP zijn richtlijnen opgesteld over de gewenste diepte van het grondwater. Maatregelen tegen gevolgen van wateroverlast worden genomen mits dat doelmatig kan en aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zo stelt het college.

Afwachten tot het mis gaat

Tijdens de behandeling in de raad klonk er hier en daar nog wel enige teleurstelling door over het feit

dat er zo weinig concrete maatregelen worden aangekondigd. Het lijkt er op dat het college het liefst afwacht tot het ergens mis gaat en dan pas gaat kijken hoe het probleem kan worden opgelost, dan wel of er structurele maatregelen moeten worden genomen.

Wethouder Maarten van der Greft gaf toe dat het daar wel een beetje op neerkomt. “We hebben er als college voor gekozen om de kosten van de rioolheffing zo laag mogelijk te houden zodat we de inwoners niet belasten met kosten voor maatregelen waarvan we nog niet weten of ze wel nodig zijn. Wij gaan niet beloven dat mensen hier altijd droge voeten zullen houden. Van tijd tot tijd zullen straten onderlopen en kelders volstromen. Maar we weten niet waar dat is en wanneer dat gebeurd. Pas wanneer er echt schade aan de bestrating en aan woningen of particuliere eigendommen ontstaat grijpen we in.”

Niet elke fractie in de raad was daar gelukkig mee. Maar uiteindelijk ging de raad met algemene stemmen akkoord met het Water- en RioleringsPlan 2023-2027. De tekst van het WRP is terug te vinden op de gemeentelijke site www.derondevenen.nl

drukte wethouder Maarten van der Greft dat het nu gaat om een technische aanpassing van de verordening. Hij zegde toe dat bij het inhoudelijke debat over het Jeugdplan, dat in het najaar plaats zal vinden, de verschillende vragen en gemaakte opmerkingen aan de o0rde zullen komen. Wat betreft de klachtenprocedure benadrukte de wethouder

dat bij klachten of ergernissen eerst intern gekeken wordt of het probleem kan worden opgelost. Als dat niet lukt kan men bij de onafhankelijke klachtencoördinator terecht. Alle raadsfracties gingen akkoord met het raadsvoorstel Wijziging Verordening Jeugdhulp.

Annette ter Heijden van Fysikos voeding

Darm, testen en microbioom

Wie vaak last heeft van buikpijn en diarree, maar daarnaast ook kampt met bijvoorbeeld concentratieproblemen of depressieve gevoelens, zou onderzoek kunnen doen naar de darmflora. Zowel fysieke als mentale klachten kunnen veroorzaakt worden door darmproblemen. Hoe komt u erachter of uw darmflora op orde is? Wat is het ‘microbioom’ en wat valt eruit op te maken wanneer deze getest wordt? Annette ter Heijden, ex-topsporter en orthomoleculair therapeut, geeft op dinsdag 7 februari om 20 uur een gratis webinar, waarin zij ingaat op het verband tussen geestelijke en lichamelijke ongemakken en hoe deze hun oorsprong kunnen vinden in de darmen.

Het microbioom wordt gevormd door bacteriën, virussen, schimmels en gisten die te vinden zijn in de darmen. Dit microbioom werkt enorm hard om de darmwand gezond te houden en je afweersysteem te trainen. Een gezonde darm is grondlegger van een goed werkend lichaam én geest. Wanneer mensen met klachten aankloppen is het zaak eerst onderzoek te doen naar pathogenen (schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten) en te kijken naar ontstekingsmarkers, dat is de basis. Vanuit daar wordt een plan van aanpak gemaakt om het voedingspatroon aan te passen. Een microbioom-meting kan de puntjes op de ‘i’ zetten en is vooral zinvol wanneer het resultaat in context geplaatst kan worden, welke voeding is er (in de maanden/weken) voor de test gebruikt?

Wanneer bepaalde voeding disbalans veroorzaakt is het van belang hier een aanpassing aan te doen zodat ‘verkeerde’ organismen ook op lange termijn geen voedingsbodem vinden om te groeien. De oorzaak wordt dan weggenomen.

Annette heeft zich - dankzij gevolgde trainingen en ervaring – de afgelopen jaren gespecialiseerd om deze oorzaken aan te pakken en helpt u graag in het proces. Met als resultaat: een gezonde darm en een helder hoofd.

Ondersteunende werking van aloë vera Aloë vera wordt ook wel ‘wonderplant’ genoemd. Veel mensen zijn bekend met het gebruik óp de huid, het werkt bloedstelpend en kan het herstelproces na verbranding, bij snij- of schaafwonden versnellen. Ook over de voordelen van oraal gebruik wordt steeds meer bekend, zo werkt aloe vera onder andere als anti-oxidant, anti-ontsteking, antimicrobieel, antivirus, anti-diabetisch en anti-tumor. Een bijna onmisbare aanvulling op de dagelijkse voeding ter bevordering van de gezondheid van de darmen en dus het lichaam en de geest in het algemeen.

Quickscan

Soms zijn de signalen van het lichaam dat bepaalde processen niet optimaal verlopen subtiel. Wanneer u wilt weten of uw lichaam wat natuurlijke ondersteuning kan gebruiken, kunt u een afspraak maken met Annette voor een gratis QuickScan. Deze bestaat uit een vrijblijvend intakeformulier en een gesprek van 30 minuten, waarin zij u tips geeft en samen met u bekijkt hoe u het beste geholpen bent en wat uw verzekering daarin kan betekenen.

Aanmelden via de website

Het webinar ‘Darm, testen en microbioom’ vindt plaats op dinsdag 7 februari om 20 uur. Aanmelden is gratis en mogelijk via www.fysikosvoeding. nl/webinar. Voorafgaand aan het webinar ontvangen deelnemers een e-mail met link naar de livestream (ter attentie: controleer uw spambox).

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 15
V.l.n.r. de vertrekkende kinderburgemeesters Brian Brocx en Lisa Rood hingen de de ambtsketting om bij de komende kinderburgemeesters Vera Hageman en Yara Veldhuisen. Burgemeester Divendal installeerde hen. foto fem van duuren
tekst piet van buul

MONDRIA'S BOEKENLADDER

Wacht op mij

Santa Montefiore

Als Rupert Dash sneuvelt tijdens de Slag om Arnhem, is zijn vrouw Florence er kapot van. Ze kan niet accepteren dat hij voor altijd uit haar leven is verdwenen. Wanneer ze een gedicht met de titel Wacht op mij vindt in een oud boek, gelooft ze dat het een teken van haar man is. Een belofte dat hij bij haar terug zal komen.

Het perfecte zusje

Anna van den Breemer

De jonge patissier Gaby uit Deventer leidt een droomleven: ze runt een succesvol bedrijf, is een graag geziene gast op televisie en heeft thuis een lieve man en twee kinderen. Opeens staat haar jeugdvriendin Anniek op de stoep. Er is een meisje vermist in hun geboortedorp en ze denkt dat Gaby’s broer weer de dader is. Gaby wordt noodgedwongen geconfronteerd met haar duistere verleden dat ze koste wat het kost voor de buitenwereld verborgen wil houden.

De logé

Heather Gudenkauf

Wylie Lark vindt het in eerste instantie helemaal niet erg dat ze ingesneeuwd raakt.

Ze heeft zich namelijk teruggetrokken in een authentieke, afgelegen boerderij om haar nieuwe boek te schrijven. En een gezellig haardvuur en volledige stilte zijn precies wat ze daarvoor nodig heeft.

Toch bekruipt haar af en toe iets van angst, want in hetzelfde huis zijn decennia eerder twee mensen in koelen bloede vermoord en is een meisje spoorloos verdwenen.

Een goede dochter

Diney Costeloe

Londen, 1912. Iedereen gaat ervan uit dat Mabel net als haar nichtje op haar veertiende van school gaat en dienstmeisje wordt bij een rijke familie. Mabel gruwt van het idee, het is haar droom door te leren voor een kantoorbaan. Net als ze haar ouders heeft overtuigd om haar die kans te geven, slaat het noodlot toe. Mabel ziet zich gedwongen haar dromen op te geven en treedt in dienst bij de rijke familie McFarlane. Al snel wordt ze in een onmogelijke situatie gebracht, en lijkt het geluk verder weg dan ooit. Maar Mabel geeft niet op…

Mavoklanten

Jim Jansen

In Mavoklanten van Jim Jansen en Peter de Brock vertellen succesvolle Nederlanders over hun tijd op de mavo. Ze zijn minister, schrijver, burgemeester, actrice, cabaretier of topsporter geworden en hebben één ding gemeen: ze gingen naar de mavo en behoren nu tot de allerbesten van hun vak.

Het Cupcake Café

Jenny Colgan

Issy Randall houdt enorm van bakken: taarten, cupcakes, pannenkoekjes en scones, alles is overheerlijk en geliefd bij haar omgeving. Wanneer Issy haar baan verliest, weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze laat haar oog vallen op een mooi pand aan de Pear Tree Court, ze springt in het diepe en opent met hulp van een knappe bankier en haar vriendinnen Het Cupcake Café. Issy heeft geen

idee waar ze aan begonnen is en de moed zakt haar wel eens in de schoenen. Maar ze blijft doorzetten. En hoe zit het met de liefde tussen Issy en haar oude baas Graeme?

Het Cupcake Café is een vrolijke feelgood roman, met als extra super lekkere recepten om zelf thuis te bakken. Ik heb dit boek met smaak gelezen!

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

De klapekster: wintergast in Botshol en Waverhoek

Wij zoeken als Groene Venen elke winter naar ottersporen ofwel spraints. Zo ook in november in een roeibootje op Botshol. Op een gegeven moment zagen we op de dijk bij Waverhoek iemand staan met een hele grote kijker. Een vogelaar en die was aan het turen naar iets dat aan onze rechterkant zat. Tot onze verbazing zagen we daar in het topje van de boom een klapekster zitten. De klapekster is een klauwier. Geen ekster. De klapekster heeft het tweede deel van zijn naam te danken aan het feit dat hij net als de scholekster en de ‘gewone’ ekster zwart/wit is. Klap is afgeleid van klappen/kletsen/praten wat -grappig genoegeigenlijk meer bij de ekster dan bij de klapekster past. Met zijn zorromasker en haaksnavel is de klapekster een echte rover. Hij is zelfs in staat om biddend in de lucht stil te hangen bo-

ven een prooi. De klapekster is een vogel die solitair jaagt of muizen en grote insecten en zijn prooi bewaart voor later. Daar heeft hij een bijzondere methode voor: hij prikt zijn lekkere hapje op een doorn. Van deze gewoonte is waarschijnlijk zijn Latijnse naam Lanius afgeleid. Lanius betekent slachter. De klapekster leeft in ruige, vaak licht beboste open terreinen. Omdat er sinds 1999 geen broedgevallen meer in Nederland voorkomen, staat de klapekster op de rode lijst van Nederlandse broedvogels. Het gaat een klein beetje beter met de klapekster, omdat deze vogel steeds vaker wordt gezien als wintergast. Het blijft echter een zeldzame verschijning, zeker bij ons in de regio. In Botshol en de Waverhoek is hij voor het eerst afgelopen najaar waargenomen op 2 oktober.

De klapekster jaagt door boven in een boom te gaan zitten en zich vanaf de uitkijkpost op de prooi te laten vallen. Het gedrag van een klapekster is dan ook heel kenmerkend. Hij of zij zit bovenin de boom, vervolgens even op de grond en vliegt dan weer terug naar het plekje bovenin de boom. En dit gedrag herhaalt zich keer op keer.

Als je muizen, kleine vogels of insecten vindt

Fietsclubje met driewielers

Mia Bakker (links op de foto) uit Mijdrecht heeft balansproblemen vanwege de ziekte Multiple Sclerose (MS). Fietsen op een gewone fiets gaat om die reden niet meer. Fietsen op een driewieler lukt haar wel. Samen met twee mensen met Parkinson vormt zij een kleine fietsclub voor mensen met driewielers. Het drietal zou het leuk vinden om de club uit te breiden.

tekst rosanne kok - foto arthur van der kooij Voor Mia is haar driewieler een enorme uitkomst. “Jarenlang heb ik op een scootmobiel gereden”, stelt zij. “Op zich ging dat fantastisch, maar het is niet zo fijn als fietsen. Als mijn vriendinnen vertelden dat ze weer een lekkere tocht hadden gefietst, kon ik daar echt van balen.” Na een uitvoerige zoektocht schafte Mia een driewieler aan. “Twaalf jaar lang heb ik niet gefietst. Dat heeft er wel ingehakt. Ik heb nu eindelijk mijn plezier in het fietsen van vroeger weer terug! Fietsen geeft mij een gevoel van vrijheid en, zoals een van de andere leden van ons kleine clubje ooit zei: als ik fiets, voel ik mij niet ziek. Zo voelt het voor mij ook. Mijn scootmobiel heb ik als reserve. Lopend kom ik niet ver meer.”

Als enige MS-patiënt doet Mia mee met een leuke beweeggroep voor mensen met Parkinson. “Hoewel Parkinson en MS verschillende ziekten zijn, zijn er veel overeenkomsten. Het zijn beide neurologische aandoeningen die een progressief en chronisch ziektebeeld hebben. Ze geven allebei beperkingen en we hebben soms hulpmiddelen nodig om bijvoorbeeld te kunnen lopen of te fietsen. Dat schept een band…’’

die gespietst zijn op doorns of prikkeldraad, dan weet je dat er een klapekster of andere klauwier in de buurt is. Voor zover bekend zijn er nog geen gespietste prooien waargenomen in Botshol of Waverhoek. Dat zou kunnen betekenen dat het voedselaanbod in Botshol nog niet voldoende is. Op verschillende foto’s op waarneming.nlis te zien dat de klapekster vooral libellen eet. Hij wordt nog steeds waargenomen in Waverhoek en omgeving, dus ga vooral even kijken.

Ben je geïnteresseerd in het behoud van de natuur in en om Vinkeveen en Waverveen, word dan lid van De Groene Venen voor slechts 5 euro per jaar. Meer informatie? Ga naar www.degroenevenen.org en klik op ‘word lid’.

open voor uitbreiding

En zo ontstond een klein fietsclubje met twee anderen die ook een driewieler rijden. “We gaan niet snel, fietsen niet lang en gaan ook niet zover, maar hebben het wel ontzettend gezellig met elkaar”, vertelt Mia blij. “We fietsen altijd een half uur of drie kwartier en doen dan ergens een kop koffie. We zijn lekker buiten en in beweging en bovendien zorgt deze fietstocht voor een ontmoeting met andere mensen.’’

De afspraken worden gemaakt via een appgroep en daar kunnen dus nieuwe leden aan worden toegevoegd. “Belangrijk om te zeggen is wel dat we uitsluitend fietsen met mooi weer”, lacht Mia. “Met regen gaan we niet, hoor!”

De fietstochtjes starten altijd vanuit Mijdrecht, meestal vanaf het gemeentehuis. “Populair zijn het rondje over Wilnis en de Bovendijk of een bezoekje aan de Strooppot in De Hoef. Daar drinken we dan koffie en daarna gaan we weer terug. De afstanden kunnen voor ons niet veel groter. Dat is ook belangrijk om te weten.”

Heeft u ook een driewieler en zou u graag willen aanhaken bij dit kleine fietsclubje? Neem dan contact op met Jos Kooijman van Senior Sportief Actief: proj@seniorsportiefactiefdrv.nl Wilt u meer weten over de Parkinson beweegroep, stuur een bericht naar: info@houdingenbewegen. nl

16 3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN
gelezen door julia lemmerzaal
“We gaan niet snel, niet lang en niet verder, maar het is wél gezellig!”
staat

AUTO IMPRESSIE

tekst michael reuling foto's patrick hesse

De Mini, een van de iconische modellen uit de sixties, is op een zeer respectabele manier gereïncarneerd door het Duitse BMW. Zo’n model kun je vervolgens uitbouwen met vijfdeurs varianten en een SUV, mogelijk ook een cabrio, maar soms ontkom je er niet aan om ook de complete aandrijflijn aan te passen. Naast extreem snelle varianten doet Mini ook aan downsizing. En sinds enige tijd gaat het merk nog een stap verder met een vol-elektrische Mini.

Het platform van de Mini dateert uit 2014 en is niet ontwikkeld voor een elektrische aandrijflijn.

Toch wist de fabrikant het model iets hoger te maken, waardoor ruimte ontstond voor batterijen op de bodem. De elektrische Mini is er enkel als driedeurs model, omdat bij de vijfdeurs variant de verlengde wielbasis zou doorzakken bij het gewicht van de accu’s. De aandrijflijn komt van de succesvolle BMW i3. Om geen ruimte van het interieur af te snoepen koos Mini voor een kleine batterij met een capaciteit van 40 kWh. In theorie moet de Mini daarmee een actieradius van 225 kilometer kunnen halen, in de praktijk en afhankelijk van de omstandigheden en rijstijl ligt dat tussen de 180 en 200 kilometer.

Het beperkte bereik is niet alleen vanwege de relatief kleine accu, maar ook vanwege de sterke elektromotor. Zeker in de normale modus is de Electric al een pittig ding. Natuurlijk, met de groene gedachte kun je kiezen voor de Green of Green+ modus, maar de purist kiest voor sport. De Mini reageert feller, trekt harder op, stuurt zwaarder en – dankzij het koppel dat direct beschikbaar is – geeft je het gevoel in een Mini Cooper S onderweg te zijn.

De driedeurs Mini biedt vooral voorin een zee aan ruimte. Je zit laag, vrij ver van de voorruit, waardoor je het idee hebt met een kart onderweg te zijn. En waar je bij een kart bijna

Mini Electric Electric sixties

nooit het rempedaal aanraakt, kun je ook met de Mini met slechts een pedaal optrekken en remmen. Hoe sneller je van het gaspedaal af gaat, hoe harder de Mini afremt en energie regenereert. Je kunt daarbij instellen hoe zwaar de regeneratie mag zijn.

De vormgeving van de elektrische Mini is in stand gebleven, al zijn er wat gifgroene nuances toegevoegd en zijn van deze uitvoering de velgen exclusief voor de elektrische variant. Deze occasion komt uit 2020 en heeft net geen 25.000 kilometer op de teller staan.

Het interieur is gebaseerd op het origineel uit de jaren ’60, met de bekende tuimelschakelaars en een grote ronde klok op het dashboard. Die klok is gevuld met een touchscreen dat je ook middels een draaiknop kunt bedienen, ‘geleend’ uit de schappen van BMW en beter bekend als iDrive. Achter het stuur vind je een ander display met onder meer de snelheid en actieradius. Uiteraard is het model voorzien van genoeg luxe en veiligheidssystemen.

De Mini Electric heeft een premium look and feel. De bouwkwaliteit en het solide gevoel zijn onmiskenbaar ‘Duits’. Waar menig purist het zweet uitbrak toen BMW de Engelse merken Rolls Royce en Mini over nam, valt niet te ontkennen dat er een flinke stap is gemaakt in de bouwkwaliteit van de auto’s. Deze Mini Electric staat te koop bij Hans Lammers met een vraagprijs van 29.880 euro. Wie slim is vraagt een subsidie van 2.000 euro aan, waarmee het nog een stukje aantrekkelijker wordt.

Autobedrijf Hans Lammers

Communicatieweg 25

Mijdrecht

Telefoon: 0297-272111 www.hanslammers.nl

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 17
MINI Gereden versie: Mini Electric Vermogen: 184 pk 0-100: 7,3 s Top: 150 km/u Prijs gereden model: 29.880 euro

Dames 3 van V.V. Atalante pakken koppositie

Na maanden van wachten en overwinningen was het afgelopen vrijdag eindelijk zo ver. Atalante dames 3 pakte, dankzij een 4-0 overwinning op Move D6, de koppositie in de tweede klasse. Een geweldige prestatie, want dames 3 doet alleen aan lusten en niet aan lasten, wat inhoudt dat het team niet traint, maar alleen wedstrijden speelt. Het team bewijst week in week uit dat teamge-

voel en ervaring belangrijke componenten zijn voor een overwinning. Dankzij deze overwinning werd dus de felbegeerde koppositie gepakt. De komende weken zal de beslissing vallen in deze competitie, aangezien dan alle concurrenten op het programma staan. Vrijdag 3 februari speelt het team in Haarlem tegen de nummer 3 Spaarnestad D10.

Berghout en Kolenberg winnaars zes-ballen toernooi 2023

Maar liefst 18 spelers en speelsters plaatsten zich voor de finales van het zes ballen toernooi van biljartclub de Merel afgelopen zaterdag 28 januari en dat leverde de volgende winnaars op: In de C-poule kon Ben Wubs Bas Kolenberg niet de baas in de finale en werd keurig tweede tegen de prima spelende Bas, die verrassend de grootste prijs binnen haalde. Als goede derde kwam Dennis Cordes uit de bus.

In de B-poule won Hans Berghout uit Breukelen met ruim verschil van Desmond Driehuis die

Carnavals Hussel Tennis op TVW

Dat sport en carnaval prima samen kan gaan, werd op Tennisvereniging Wilnis bewezen. Zondagochtend jl. werd hier Carnavals Hussel Tennis georganiseerd voor de jeugd. Lid of geen lid… iedereen was welkom. Een leuke groep kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 verzamelde zich op zondagochtend in mooie carnavalsoutfits op TV Wilnis. Na een gezamenlijke warming-up was het tijd om met de partijtjes te starten. Alle aanwezige kinderen werden ‘gehusseld’ – zo ontstonden

leuke korte dubbel wedstrijdjes. Na 20 minuten werd er weer opnieuw ingedeeld. Natuurlijk was er halverwege de Hussel nog warme chocolademelk voor de sportieve feestgangers. Het was een gezellige ochtend!

Ook eens kennismaken met tennis? Er worden regelmatig activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Houd de website www.tvwilnis.nl en de facebookpagina in de gaten.

tweede werd; de derde plaats was voor Jeroen van Rijn. Sterke spelers als Krelis v.d.Linden, Ralph Dam, Wim Berkelaar, Kevin Oostveen en Jeroen Berkelaar moesten het afleggen tegen Hans en Bas, bravo. De prijzen waren weer prachtig. Biljartclub de Merel kan terugzien op een geslaagd toernooi, met dank aan de vrijwilligers voor het tellen en schrijven en in het bijzonder Caty Jansen voor de organisatie. Inmiddels is het driebanden toernooi van D.I.O en Café de Merel gestart.

Interactieve Zoom Workshop De 9-Jaars Fase

Dinsdagavond 7 februari aanstaande organiseert Ouders Lokaal een interactieve (zoom) workshop voor ouders van kinderen in de 9-jaarsfase.

‘Je zit echt in de puberteit!’ Hoor je jezelf denken of roepen. Maar je kind is nog maar negen!

Meidenvenijn, jongens die stoer doen, groepsdruk, erbij willen horen, heftige emoties en verdriet, oude angsten die weer terugkomen, pesten, onzekerheid zijn thema’s die een grotere rol gaan spelen rond het negende levensjaar. Is jouw kind rond de negen jaar (8,9,10 jaar) en merk je dat zijn gedrag en behoefte veranderen?

Dacht je eerst ook dat jouw kind al vroeg aan de puberteit begon? Zou je deze fase graag beter willen begrijpen, zodat je meer begrip hebt voor

de keuzes die jouw kind maakt en hem/haar kan ondersteunen?

De workshop ‘ik ben 9’ staat in het teken van de negenjaarsfase. Deze fase vindt meestal plaats in de periode tussen de acht en de elf jaar. Soms lijkt het alsof je kind al vroeg aan de puberteit begint. Dit is niet werkelijk zo. Een kind van negen zit in zijn eigen fase horend bij deze leeftijd. Ieder kind beleeft de negenjaarsfase op zijn EIGEN manier. Voor het ene kind verloopt deze periode makkelijk en voor het andere kind kan deze tijd lastiger zijn. Laat je tijdens deze workshop informeren over deze levensfase van je kind en ontvang handvatten hoe je jouw kind op een goede manier kunt ondersteunen.

• Ontdek meer over de negenjaarsfase

• Leer hoe je jouw kind kunt ondersteunen in deze periode

Selectie GVM’79 turnt eerste wedstrijd

• Laat je inspireren door handige en creatieve tips zodat je aan het einde van de avond met leuke ideeën naar huis gaat.

• Ontmoet andere ouders en leer van elkaar door ervaringen uit te wisselen.

Ouders over de workshop "Veel herkenning.

Tips gekregen waar ik wat mee kan."

"Mijn eerste webinar qua opvoeden. Fijn dat velen met dezelfden fases worstelen. Dat geeft erkenning."

"Fijn om van andere ouders te horen waar ze tegenaan lopen."

Ouders voor ouders

De workshop wordt begeleid door Leonie Aalders. Moeder van een tweeling die de 9-jaarsfase al heeft meegemaakt. In het dagelijks leven coacht Leonie ouders en kinderen in haar eigen praktijk

Anders kijken naar je kind. Daarnaast schrijft zij blogs over de struggles van het ouderschap en organiseert zij allerlei workshops. Tijdens deze avond zal zij haar ervaringen als moeder en als coach met jullie delen.

Deelname en aanmelding

De workshop is voor ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar, maar uiteraard is het ook goed om al voorbereid te zijn op deze leeftijd en zijn ouders van jongere kinderen natuurlijk meer dan welkom. Deelname is gratis na aanmelding via de website ouderslokaal.nl - je ontvangt in de bevestiging de link naar de zoom meeting. Voor meer informatie kun je mailen naar info@ouderslokaal.nl.

Het turnseizoen is afgelopen weekend volgens plan gestart. De jongste selectie turnsters van GVM’79 kwamen in de ochtend in actie in Amersfoort. Het wedstrijdsysteem is veranderd, waardoor iedereen in een team én individueel deelneemt. De GVM-meiden hebben het voor de eerste wedstrijd heel goed gedaan en mochten bij de prijsuitreiking de 2e plek in nemen. Individueel werden de volgende plaatsen behaald: Jaelynn 6e, Hulda 10e, Alyshia 13e , Isabel 14e en Femke 17e.

In de middag was het de beurt aan Sanne Wigt die al wat meer wedstrijdervaring heeft. Over de hele wedstrijd behaalde ze 41.600 punten, goed was voor de 7e plek. Hartstikke goed natuurlijk. Met haar wedstrijdgroepje werd ze vierde! De komende weken zijn er verschillende wedstrijden voor recreanten en selectie turnen, dus bij GVM’79 trainen ze nog even hard door.

18 3 FEBRUARI 2023 DE GROENE VENEN

VACATURES

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures

Functie: Business Controller (gewijzigde oproep)

Organisatie:

Plaats: Mijdrecht

Functie: Rioolontstopper/grondwerker.

Organisatie: Hassing Rioolservice B.V.

Plaats: Vinkeveen.

Functie: Kantoormedewerk(st)er

Organisatie: Het Verkeerscollege

Plaats: Mijdrecht

Functie: All-round fastservice medewerker

Organisatie: Family Mijdrecht

Plaats: Mijdrecht

Functie: AutoCad / Inventor Tekenaar

Organisatie: Aquafix Milieu B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Verkoop Medewerker Binnendienst

Organisatie: Aquafix Milieu B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Allround Technisch Tekenaar

Organisatie: Aquafix Milieu B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Commercieel Administratief Medewerker

Organisatie: Aquafix Milieu B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: HR Medewerker (tijdelijk i.v.m. zwangerschapsverlof)

Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Parttime verkoopster / verkoper Slagerij

Bader te Mijdrecht

Organisatie: Slagerij Bader

Plaats: Mijdrecht

Functie: Multi functionele collega gezocht voor

Specialistische reiniging

Organisatie: Van Dam Bedrijfsdiensten B.V.

Plaats: Mijdrecht

Functie: Subsidie- en contractmanager Sociaal

Domein

Organisatie:

Plaats: Mijdrecht

Functie: Enthousiaste Bezorgers (auto/scooter/fiets)

Organisatie: Family Mijdrecht

Plaats: Mijdrecht

Functie: Chauffeur Knijperauto

Organisatie: De Rooij Handel en Transport

Plaats: Mijdrecht

Functie: Stratenmaker / opperman

Organisatie: F.C.H. Treur grondwerk en tuinaanleg

Plaats: Wilnis

Functie: Kraanmachinist

Organisatie: F.C.H. Treur grondwerk en tuinaanleg

Plaats: Wilnis

Functie: Grondwerker

Organisatie: F.C.H. Treur grondwerk en tuinaanleg

Plaats: Wilnis

Functie: Allround hovenier

Organisatie: F.C.H. Treur

Plaats: Wilnis

VACATURE VERKOOPMEDEWERKER WINKEL JUWELIER

Even voorstellen:

Wij zijn Koek Juwelier, al jaren een begrip in Mijdrecht. En sinds februari 2022 weer terug in Mijdrecht. Wij zijn een juwelier en goudsmederij met een winkel gevestigd in de Dorpsstraat. Wij zijn met een klein team en op zoek naar versterking. Naast de winkel hebben we een eigen goudsmederij waar we sieraden repareren en nieuwe sieraden creëren. Ook hebben we een website met vintage en antieke sieraden.

Jouw dag is nooit hetzelfde en je leert elke dag nieuwe dingen. Jij bent het aanspreekpunt voor onze klanten en zorgt ervoor dat ze met een lach de winkel verlaten. Hoe je dat doet en welke werkzaamheden er bij jouw functie horen?

Wij zetten het voor je op een rijtje:

• Helpen & adviseren van klanten - Jij helpt de klant bij het uitkiezen van het perfecte sieraad of horloge. Dit doe je door goed te kijken wat bij de klant past en de juiste vragen te stellen.

• Presentatie van de sieraden - Ligt alles netjes of moet de voorraad worden aangevuld? Jij zorgt ervoor dat alles netjes geëtaleerd wordt.

• Service- en kassawerkzaamheden - Jij zet dat extra stapje voor de klanten om ze verder te helpen. Je rekent de artikelen af voor de klant en pakt het netjes in.

• Gaatjes schieten - Een eerste, tweede, derde gaatje? Na de nodige training maak jij de mooiste earparties!

• Trouwringen verkopen - Je gaat met aanstaande bruidsparen op zoek naar de perfecte trouwringen. Je geeft advies over onze eigen trouwringen collectie.

• Verzorging van de winkel - Jij zorgt er samen met je collega’s voor dat winkel er altijd aantrekkelijk uitziet.

• Administratie werkzaamheden - Mails van klanten en bedrijven moeten beantwoord worden. Nieuwe producten moeten ingeboekt worden in de kassa.

Ben jij de diamant die we zoeken?

• Je hebt een passie voor sieraden (en alles wat glimt!) en kunt dus niet wachten om hier alles over te leren;

• Je krijgt er energie van als je klanten écht kunt helpen bij het vinden van de mooiste sieraden en horloges en bent pas tevreden als zij blij de winkel verlaten;

• Je bent een echte teamplayer en houdt van samenwerken met collega’s;

• Jij bent onmisbaar voor onze winkel. Zeker tijdens vakanties en de feestdagen hebben we jou hard nodig.

Er is geen opleiding of ervaring vereist, we investeren in jou door je snel alles te leren wat je moet weten. Het aantal uren dat je werkt is bespreekbaar.

Ben je geïnteresseerd?

Graag ontvangen we een reactie met foto van jou via de mail via info@koekjuwelier.nl.

Koek Juwelier | Dorpsstraat 36 Mijdrecht

ALL-ROUND FASTSERVICE MEDEWERKER

Family Mijdrecht is op zoek naar een all-round fastservice medewerker. Een veelzijdige baan, met schappelijke horecatijden, in een enthousiast team. JOIN THE FAMILY!

Wat doe je?

Je runt met collega’s het eethuis, afhaal en bezorgen. Van frites(specials) tot belegde broodjes, burgers, maaltijdsalades en het lekkerste softijs. Jouw ideeën in het assortiment wordt gewaardeerd. Daarnaast verzorgen we regelmatig catering en evenementen. Kortom, bij Family is geen dag hetzelfde.

In Mijdrecht hebben we een enthousiast en hardwerkend team van 20 collega’s. Je past daar goed bij wanneer je gastvrijheid hoog in het vaandel hebt staan en handen uit de mouwen steekt wanneer dit nodig is. Afwisseling in onze andere vestiging in Uithoorn (45 collega's) behoort ook tot de mogelijkheden. Tevens bieden we ruimte voor trainingen of workshops om je verder te ontwikkelen. Het is zelfs mogelijk om door te groeien naar een eigen onderneming!

Werktijden zijn van maandag t/m zondag tussen 10:00 en 21:00 uur. We maken zoveel mogelijk gebruik van vaste dagen waarbij je een vaste dag in het weekend vrij bent, maar flexibel is ook mogelijk.

Zin in een nieuwe uitdaging?

Klinkt dit interessant en wil je meebouwen aan het fastservice-restaurant van Mijdrecht en omgeving? Neem dan contact met ons op via info@familymijdrecht.nl of 06-15098376 (Marvin).

Piet Jonker Abcoude BV is een toonaangevend bedrijf op het gebied van historische bouwmaterialen, interieur en antiek. Onze showroom bevindt zicht op landgoed de Lindenhoff in Baambrugge.

Momenteel hebben wij de volgende vacatures:

Alleskunner voor onze werkplaats

Fulltime

Productiemedewerker steen

Fulltime

HBO Stage online marketing & communicatie

Spreekt een van deze vacatures je aan? Kijk dan op onze website pietjonker.nl/vacatures voor meer deta ils, of bel ons voor een kennismakingsgesprek.

DE GROENE VENEN 3 FEBRUARI 2023 19
SCHUIF JE OOK AAN BIJ FAMILY MIJDRECHT? Dorpsstraat 17 | 3641 EA Mijdrecht t.: 0297284964
tevens zoeken wij ook bezorgers!
VENEN Sterk in toekomst lelylyceum.nl Open Dag 11 februari 2023 10:30 - 14:30 Open Avond 9 februari 2023 19:00 - 21:00