De Groene Venen 02-09-2022

Page 1

Makkelijk,verzekeringPakket-snelenvoordelig TEKOOPStellingmolenvidamakelaars.nl11inMijdrechtVraagprijs:€869.000,-k.k. GOUDSMEDERIJ DE HOOGSTE PRIJS VOOR UW GOUD EN ZILVER Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag 09.30 - 17.30 uur Herenweg 169a 3645DK Vinkeveen 0297 743 565 E W ormontrewww.ormontre.nlinfo@ormontre.nl WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE DEVENENGROENE Contract banen • Een vast uur voor het hele Overdag,winterseizoen:weekend of ‘s Mooieavonds.dag- en avondtijden beschikbaar. losseReserveringbaanhuur • via www.tennishalderondevenen.nlinternet: Damesdubbel toss • individuele inschrijving mogelijk Tennisbundel • Vanaf 25 t/m 40 uur. TENNISHAL “DE RONDE VENEN” COMFORTABEL TENNISSEN IN WINTERSEIZOEN 2022-2023 Verdere www.tennishalderondevenen.nlM.:T.:0297-285informatie:63606-11321993DoctorJ.vanderHaarlaan3,MijdrechtnaastwijkWickelhof Bea de Buisonjé (Waterschap AGV) “We moeten water een stem geven” P13

Zaterdagavond 3 september: Nacht van Neptunus!

Vinkeveense gezinnen geëvacueerd na gaslek In Vinkeveen is maandagavond rond 19 uur een gaslek ontstaan op de kruising van de Mijdrechtse Dwarsweg met de Voorbancken. Door de wind waaide het gas de naastgelegen woonwijk in. De veiligheidsregio riep bewoners op ramen en deuren te sluiten en heeft in totaal 25 woningen uit voor zorg ontruimd. De bewoners werden opgevangen in dorpscentrum De Boei. Rond 21.30 uur meldde de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) dat de gasleiding was dichtgedraaid en dat daarmee de bron van de lekkage was weggenomen. Na controle van de omgeving en de woningen op gasresten, is het gebied weer vrijgegeven. Eerder op de avond zag het er nog naar uit dat de bewoners de nacht bij familie moesten doorbrengen. De oorzaak van de lekkage was een pakking die uit de leiding was geraakt. Deze wordt vervangen zodat de leiding weer in gebruik genomen kan worden. Omwonenden spraken hun zorgen uit dat bij een dergelijke calamiteit het hele gebied Vinkeveld niet meer bereikbaar/toegankelijk is voor ambulances, brandweer, artsen etc. Zij willen dat de gemeente met spoed werkt aan een tweede in-/uitgang voor het gebied. foto petershotnews nl

Het watersportseizoen van de Vinkeveense Plassen wordt aanstaande zaterdag op traditionele wijze afgesloten met een groet aan Neptunus, de god van het water. Honderden feestgangers zwaaien vanaf hun feestelijk verlichte schepen na twee jaar afwezigheid naar Neptunus en zijn zee meerminnen, die weer als vanouds op het grote verlichte Partyschip van Klinkhamer Watersport varen, dat wordt bemand door o.a. de Steupels.

Ook dit jaar worden de Mooiste, de Actueelste en Origineelst Verlichte boten beloond met een prijs. Deelnemers moeten zich (gratis) inschrijven bij nachtvanneptunus@gmail.com vóór zaterdag 3 september 16 uur. Start om 21 uur vanaf de starttoren op zandeiland 8; Neptunus voorop, richting eiland 9. Dan vóór eiland 10, 11 en 12 en vóór eiland 1 en 2 langs en langs eiland 3 richting eiland 4. Tussen eiland 5 en 6 door richting de boei bij jachthaven Oldenburger. Dan weer richting WVA en vandaar langs eiland 3 richting starttoren voor aanmeren. Na de prijsuitreiking is de Nacht van Neptunus ten einde en worden deelnemers geacht terug te varen naar hun thuishaven. Publiek kan de verlichtte boten het beste zien vanaf de eilanden 4, 5, 1 en 2. Inlichtingen: nachtvanneptunus@gmail.com. foto rosanne kok

Afvalbrengstation Abcoude Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 13.00 uur - 15.00 uur Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten. Het Servicepunt is alleen open op afspraak. langs, maar kom alleen.

Vanaf 15 augustus vinden er, in aansluiting op het werk aan de wegen in het centrum van Uithoorn, werkzaamheden aan de weg plaats in Amstelhoek. Als gevolg daarvan is de Prinses Irenebrug tot en met 23 september afgesloten voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel van de brug gebruik maken. Inwoners van Amstelhoek hebben eind mei een brief ontvangen om hen over de werkzaamheden te informeren. Het werk in Amstelhoek bestaat uit het aanbrengen van trottoirbanden, kolken en straatwerk. Ook legt de aannemer een verkeersgeleider aan en worden de voet- en fietspaden Deaangelegd.komgrens bij Amstelhoek wordt verplaatst. Dit heeft als gevolg dat de rotonde op de kruising Mijdrechtse Zuwe - Ringdijk Tweede Bedijking, inclusief de fietsoversteek, binnen de bebouwde kom komt te liggen. Hierdoor verandert de voorrang van de fietsoversteek met de Mijdrechtse Zuwe. De oversteek wordt geaccentueerd met een drempel. Deze constructie zorgt ervoor dat fietsers veiliger van de kruising gebruik kunnen maken. Tijdelijke doorgang Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren wordt de fietsoversteek tussen de kruising Ringijk 2e Bedijking - Mijdrechtse Zuwe en de kruising Mijdrechtse Zuwe - Piet Heinlaan van donderdag 8 september tot en met vrijdag 23 september afgesloten. Ter hoogte van Pothuizen komt een tijdelijke doorgang zodat verkeer van en naar het dorp kan rijden. Van maandag 23 september tot en met vrijdag 30 september wordt de drempel van de fietsoversteek op de rotonde aangelegd. Ook dan wordt er een omleiding ingesteld die gebruik maakt van de tijdelijke doorgang in de bocht, ter hoogte van de firma Pothuizen. Tijdens beide omleidingen is de Mijdrechtse Zuwe richting Uithoorn nog afgesloten.

Vinkeveen Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Ma t/m wo 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur Wilnis Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Ma t/m do 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur Contactgegevens T. 0297 58 76 00 E. www.servicepuntderondevenen.nlinfo@servicepuntderondevenen.nl BEZORGKLACHTEN I. T.www.degroenevenen.nl/contact0297385257|info@degroenevenen.nl UIT IN DE RONDE VENEN De uitagenda met evenementen in De Ronde Venen. Theater, film, festivals, lezingen, cabaret, musicals en meer! Kijk op www.uitinderondevenen.nl.

Dorpszicht 22 | 1391 LX

Openingstijden gemeentehuis Het gemeentehuis is weer open op de tijden die u van ons gewend bent. Maandag: 8.30 – 20.00 uur Dinsdag t/m donderdag: 8.30 – 16.00 uur Vrijdag: 8.30 – 12.30 uur Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur. U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft. Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen.

burgernet.nlofDownloadeenSamenburgernet.nlvoorveiligebuurtdeappmelduaanop

GemeentenieuwsHulp aan Oekraïne

De VRU brandweerposten in Abcoude, Mijdrecht en Wilnis zoeken nieuwe brandweervrijwilligers. Voor geïnteresseerde inwoners die meer willen weten over het werk van de vrijwillige brandweer organiseert de brandweer in september informatiebijeenkomsten.

De brandweerposten zoeken mannen en vrouwen Werken bij de brandweer is leuk, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Brandweervrijwilligers moeten aan een aantal eisen voldoen: • Hun werk moet in de omgeving van de brandweerkazerne zijn. Het is namelijk belangrijk na alarmering binnen enkele minuten op de brandweerpost te zijn.

Brandweervrijwilligers gezocht

Postadres Croonstadtlaan 111 Postbus 250 3641 AL Mijdrecht 3640 AG Mijdrecht Contactgegevens T. 0297 29 16 16 | F. 0297 28 42 81 E. gemeente@derondevenen.nl Website www.derondevenen.nl Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondeveneninstagram.com/gemeentedrvtwitter.com/gemeentedrv

Het werk als brandweervrijwilliger vraagt flexibiliteit U bent op uw werk en wordt opgepiept voor een uitslaande brand of (andere) spoedeisende hulpverlening. Direct schakelt u over van uw reguliere werkzaamheden naar reddingswerk en komt in actie zonder te weten wat er aan de hand is. Dat kan overdag zijn, maar ook ’s nachts. Bent u daar tegen opgewassen? Dan is de brandweer in gemeente De Ronde Venen naar u op zoek. De brandweer biedt een carrière met veel afwisseling en spanning Naast de eigen baan, studie of huishouden biedt de brandweer de mogelijkheid een professionele en gewaardeerde carrière op te bouwen met veel afwisseling en spanning. Onze brandweerkorpsen bestaan uit mensen met een diverse achtergrond: het zijn mannen en vrouwen die naast hun brandweerwerk bijvoorbeeld elektricien, hovenier of arts zijn. Samen zetten zij zich in voor de veiligheid van anderen. Werken bij de brandweer is meer dan paraat staan en hulp verlenen. De intensieve samenwerking met brandweercollega’s levert een grote groep vrienden op, die voor elkaar door het vuur gaan.

1 | 3641 PN

BezoekadresGEMEENTEHUIS

Werkzaamheden Amstelhoek

• In het bezit zijn van een goede lichamelijke conditie.

Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak! Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16. De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl.

• Minimaal 18 jaar zijn.

• Zij moeten bereid zijn om op onverwachte momenten, als de pieper gaat, direct het werk of andere bezigheden te laten voor wat het is en naar de post gaan.

AbcoudeOpeningstijden Abcoude Ma t/m 9.00 – 13.00 uur Mijdrecht Hoofdweg Mijdrecht Ma t/m 9.00 – 16.00 uur Vr 9.00 – 13.00 uur

• Een opleiding hebben gevolgd op minimaal VMBO-niveau. Brandweervrijwilliger krijgt vergoeding De vergoeding verschilt per functie. Naast een vaste jaarvergoeding krijgen vrijwilligers een vergoeding per uur: voor de wekelijkse oefensessies én voor de inzet tijdens incidenten. Ook zijn vrijwilligers goed verzekerd. Meer informatie over vrijwillige brandweer Kijk dan op www.vru.nl/vrijwilligebrandweer of scan de QR-code:

do

2 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN

In juni ontvingen eigenaren van tuinen waar mogelijk lood in de bodem aanwezig is een brief. Hierin riepen wij inwoners op om mee te doen met een gratis bodemonderzoek naar Deelnamelood. is enorm belangrijk. Want als er te hoge gehalten lood in uw tuin aanwezig zijn, dan kunnen wij ook maatregelen nemen. Heeft u de brief ontvangen, maar zich nog niet aangemeld? Ga dan naar www.diffuuslooddrv.nl. Download de app of meld u aan op burgernet.nl Download de app of meld u aan op burgernet.nlDownload de app of meld u aan op

Heeft u interesse om als vrijwilliger bij de brandweer te werken of heeft u vragen? Kom dan langs op een van de informatiebijeenkomsten in de brandweerkazernes in onze gemeente: 13 september 2022 post Mijdrecht, starttijd: 19:45 uur • 21 september 2022 post Abcoude, starttijd: 19:15 uur • 24 september 2022 post Wilnis, starttijd: 10:00 uur Wilt u een van de bijeenkomsten bezoeken? Stuur dan een e-mail naar werving.derondevenen@vru.nl om u aan te melden. Tuineigenaren: doe mee met het loodbodemonderzoekgratisnaar

vr

AfvalbrengstationAFVALBRENGSTATIONSMijdrecht Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten.

SERVICEPUNTEN

Kom

Veel inwoners zijn geraakt door de oorlog in Oekraïne en willen graag helpen om het leed te verzachten. Steun bieden kan op verschillende manieren, meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente. Hier vindt u ook een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Speciaal voor particulieren die een opvangplek willen aanbieden heeft de Rijksoverheid een handreiking opgesteld. Deze en alle andere actuele informatie rondom Oekraïne is te vinden op www.derondevenen.nl > hulp aan Oekraïne.

De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvragen voor het houden van een evenement zijn ingediend:

Baambrugse zuwe 163 in Vinkeveen Aanleggen uitweg Z/2022-021875 25-08-2022

Contact Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u eerst bellen met de gemeente voor meer informatie of om vragen te stellen. In het algemeen blijkt dat met een telefoontje veel kan worden opgelost. Bezwaar maken is dan misschien niet meer nodig. U mag natuurlijk ook meteen een bezwaarschrift indienen. Waverveen, gedeeltelijke afsluiting fietspad Hoofdweg

Datum Evenement/aanvraag Tijdstip Locatie Activiteit Woensdag 13 juli 2023 Vinkeveense jaarmarkt 2023 Vanaf 09.30 uur – 21.00 uur Vinkeveen3645Demmerik,deKerkelanden,Heulweg,Herenweg,Vinkenin Versterkt wegafsluitingen(gedeeltelijke)geluid, Deze aanvraag ligt voor een periode van 2 weken ter inzage bij vergunningverlening Integrale Veiligheid. U kunt een afspraak maken via E. iv@derondevenen.nl of T. 0297 29 16 16. Belanghebbenden kunnen hun reactie op deze aanvraag in de vorm van een schriftelijke zienswijze kenbaar maken tot en met 19 september 2022. Deze kan ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, team Integrale Veiligheid, Postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘zienswijze aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via T. 0297 29 16 16.

Winkeldijk 25 in Vinkeveen Het tijdelijk plaatsen van een loods Z/22/204192 23-08-2022

Dukaat 1 Mijdrecht De gemeente heeft op 25 augustus 2022 een besluit genomen op de aanvraag met zaaknummer 2022018999 voor een omgevingsvergunning voor het aanleggen van een uitweg op locatie Dukaat 1. De omgevingsvergunning is toegekend. Z/2022-018999 25-08-2022

Publicatie Verkeersbesluit Datum van bekendmaking: 2 september 2022 Onderwerp: Aanpassen voorrangssituatie bij rotonde Ringdijk 2e Bedijking/Mijdrechtse Zuwe in Amstelhoek Locatie: Rotonde Ringdijk 2e Bedijking/Mijdrechtse Zuwe te Amstelhoek Aanleiding De rotonde Ringdijk 2e Bedijking/Mijdrechtse Zuwe komt binnen de bebouwde kom te liggen. de landelijke richtlijn is dat fietsers bij rotondes binnen de bebouwde kom voorrang hebben. Het is aan de hand van dit besluit mogelijk om de voorrangssituatie ten gunste van de fietser aan te passen. Het is ook wenselijk dat de (brom)fietsers ter hoogte van deze rotonde voorrang hebben op het overige verkeer, aangezien de fietsoversteek onderdeel van een belangrijke fietsroute is. het aanpassen van de voorrangssituatie verbetert de verkeersveiligheid en stimuleert het fietsen. Besluiten Op grond van de in het besluit genoemde overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot het aanpassen van de voorrangssituatie bij de rotonde Ringdijk 2e bedijking/ Mijdrechtse Zuwe, door het verwijderen van bord B06 op de Ringdijk 2e Bedijking in Amstelhoek incl. haaientanden (op het fietspad) en het plaatsen van bord B06 op de Ringdijk 2e Bedijking in Amstelhoek incl. haaientanden (op de rijbaan voor auto’s).

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Aanvraag evenementenvergunning A-categorie

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer ontvangenDatum

Baambrugse Zuwe 112 in Vinkeveen Tijdelijk plaatsen van een container i.v.m. tuinwerkzaamheden Z/2022-021757 24-08-2022

Donkereind 28 A in Vinkeveen Voor het tijdelijk wonen in de schuur Z/22/202827 25-08-2022

Waterlelie 5 in Abcoude Het plaatsen van een dakkapel in het voorgeveldakvlak Z/22/213458 19-08-2022

Marickenlaan 53 in Wilnis Dakkapel Z/22/203289 22-08-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum Wethouder van Damlaan 1 in Wilnis De gemeente heeft op 18 augustus 2022 een besluit genomen op de aanvraag met zaaknummer 2022020142 voor een omgevingsvergunning voor het aanleggen van een uitweg op locatie Wethouder van Damlaan 1 te Wilnis Z/2022-020142 22-08-2022

Intrekking omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunning(en) is/zijn ingetrokken:

Deze maatregel is nodig i.v.m. een boring en grondwaterbemonstering. Het fietspad kan gebruikt worden, maar er zal één rijstrook niet beschikbaar zijn. Heeft u nog vragen? Op werkdagen kunt u tussen 8.00 en 16.30 uur contact opnemen met de heer B. Celie van de firma Tauw via T. 06 – 53 16 56 83.

(week 35 – 2 september 2022)

In deze rubriek staan bekendmakingen en mededelingen van de gemeente De Ronde Venen. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. De publicatie op deze pagina is een service en er kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. De officiële publicaties van de gemeente De Ronde Venen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Wilt u op de hoogte blijven van officiële gemeentelijke publicaties? Dan kunt u zich abonneren op de e-mailservice om berichten digitaal te ontvangen. Abonneren doet u op www.overheid.nl. Op lokaleregelgeving.overheid.nl vindt u onze beleidsregels en verordeningen die op dit moment gelden. Aangevraagde omgevingsvergunningen

Dorpsstraat 1 in Mijdrecht ontheffing plaatsen bouwhekken voor de periode 1 augustus 2022 t/m 1 juni 2023 Z/2022-021335 25-08-2022

Overkapping terras dmv 4 staanders en een dak Herenweg 171 in Vinkeveen Z/22/214196 23-8-2022

Herenweg 126 in Vinkeveen verbouwing van de woning Z/22/204414 24-08-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening ingediend worden bij de Rechtbank MiddenNederland, Afdeling bestuursrecht, onder vermelding van ‘voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Het fietspad langs de Hoofdweg is t.h.v. van huisnummer 14 A op 6 september 2022 en op 13 september 2022 van 8.00 uur t/m 10.00 uur gedeeltelijk afgesloten.

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

3

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden Cliffordweg 1 in Waverveen De vervangende nieuwbouw van een bestaande schuur Z/22/204168 24-08-2022

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van het intrekkingsbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

Hofland 212 in Mijdrecht Op 22 augustus 2022 heeft de gemeente een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor een ontheffing plaatsen Vuilcontainer dicht nabij de Hofland 212 te Mijdrecht. De aanvraag is geregistreerd onder zaaknummer:2022-021383 Z/2022-021383 22-08-2022

Nieuwbouw woonhuis Demmerik 122 in Vinkeveen Z/22/214166 22-8-2022

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig art. 3.9 Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvragen om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd: Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden Wilnisse Zuwe 15D in Wilnis Het bouwen van een nieuwe schuur (kraamhotel voor paarden) Z/22/204118 19-08-2022

Aangevraagde omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat volgens de Verordening Fysieke Leefomgeving De Ronde Venen de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Het volledige verkeersbesluit kunt u lezen op www.officielebekendmakingen.nl. Bezwaar Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(-en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Gemeente De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

Globale locatie Omschrijving Zaaknummer ontvangenDatum

Bekendmakingen en mededelingen

Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Verleende omgevingsvergunningen

Groenlandse kade 2A in Vinkeveen Bouwvergunning Groenlandse kade 2A Z/22/214111 21-8-2022

Ereprijs 30 in Abcoude ontheffing plaatsen vuilcontainer dicht mobiel toilet voor de periode 22 augustus 2022 t/m 18 oktober 2022 Z/2022-021173 25-08-2022

Verzoek om een voorlopige voorziening Het opsturen van een bezwaarschrift voorkomt niet dat het verkeersbesluit wordt uitgevoerd. Als u binnen een korte tijd wilt voorkomen dat het verkeersbesluit wordt uitgevoerd, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te nemen. Een verzoek om een voorlopige voorziening kunt u alleen indienen als u ook tegen het besluit bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er een spoedeisend belang zijn. Een verzoek voor een voorlopige voorziening moet, samen met een kopie van uw bezwaarschrift, worden opgestuurd aan de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorziening, postbus 16006, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket. rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u uw DigID nodig. De precieze voorwaarden staan op deze website te lezen.

Voor het indienen van een verzoek tot Om een voorlopige voorziening te laten maken moet u griffierecht betalen aan de rechtbank.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat de navolgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie Omschrijving Zaaknummer Datum verzonden Maximalaan 1 in Vinkeveen Plaatsen van een balk Z/21/194283 12-07-2022 de Hoef Westzijde 41 in de Hoef de restauratie van de wagenschuur Z/22/199376 19-08-2022

Fort bij Abcoude Molenweg 19, Abcoude zondag 11:00 16:00 begeleiding van een fortengids op ontdekkingstocht door fort en fortterrein, diverse tijden Reserveren van tickets verplicht via www.nm/forbijabcoude Historisch Centrum Vecht en Venen Schepersweg 6E, Breukelen 10.00 16.00 uur Leuke activiteiten om kennis te laten maken m et het archief ‘Soldaten in de streek 1672 1673, Restanten van het Rampjaar in het archief’ Rampjaar activiteiten voor alle leeftijden Archiefwinkel met interessante boeken uit de regi o hotel Herenweg 240, Vinkeveen 10:00 15:00 10:00 opstarten van de Brons dieselmotor veentrek machine Verhaal van hand baggeren naar machinaal baggeren Uitleg vordering restauratie / Cultuurpunt Demmerik 68, Vinkeveen 12:00 16:00 Lokale artiesten en gezelschappen tonen hun kunsten in Spoorhuis Vinkeveen, Gemaal de Ruiter en bij Kaasboerderij Van der Arend Rode draad bij alle optredens is het lied ‘Het Water Brult’ Je vija nd is je vriend’ van Maarten van Roozendaal, waarbij in dit geval wordt verwezen naar het water. Water als vijand bij overstromingen, maar ook een vriend om op te varen, in te zwemmen en van te genieten. Buiten bij Gemaal De Ruiter staat en foodtruck en kunt u plaatsnemen voor e en kop koffie of thee.

monument openingstijden activiteiten Janskerk Mijdrecht Janskerkplein 1 Mijdrecht zaterdag 12.00 17.00 uur Speciale aandacht voor monumentale Bätz orgel dat 180 jaar geleden in gebruik is genomen Concerten en oude foto’s Presentatie plannen herbestemming De Rank H.H. Cosmas Damianuskerken Kerkstraat 23 Abcoude zaterdag 13.00 16.00 uur zondag 13.00 16.00 uur Er worden “kerkschatten” tentoongesteld en de toren kan onder begeleiding beklommen worden. Dorpskerk Baambrugge Dorpsstraat 2, Baambrugge zaterdag 11.00 16.00 uur Er wordt een podium gegeven aan Baambrugse muzikanten. Elk half uur treedt een nieuwe muzikant op. H. Hart van Jezuskerk Kerklaan 2, Vinkeveen zaterdag 10.00 16.00 uur zondag 10:00 16:00 Bespeling van het Wander Beekesorgel, op diverse tijden Op zaterdag beklimming van de toren om 10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15 en 15:15 Expositie 1672 RampZalig H. Johannes de Doperkerk Driehuisplein 1, Wilnis (grens Mijdrecht) zaterdag 10.00 16.00 uur Start van het grote restauratieproject van het Maarschalkerweerd orgel 10.30 uur ontvangst, koffie/thee met orgeltaartje 11.00 uur de befaamde organist Stephan de Wijgert speelt Gustav Holst 11.15 uur symbolische verwijdering eerste orgelpijp 11.30 uur afsluiting door voorzitter Projectgroep Peter Forsthövel rondleidingen, torenbeklimmingen en audiovisuele presentatie van het Kerkinterieur door Henk Butink Op diverse tijden korte orgelconcerten.

uur • Onder

Borger

Vinkeveen

Bekendmakingen en mededelingen (week 35 – 2 september 2022)

Het rampbestrijdingsplan is herzien op grond van artikel 6.1.7 Besluit veiligheidsregio’s wat voorschrijft dat een rampbestrijdingsplan ten minste éénmaal per drie jaar opnieuw moet worden beproefd. Er is geen sprake van nieuwe risico’s of ontwikkelingen. Doel en reikwijdte In het rampbestrijdingsplan worden scenario’s uitgewerkt waarvan de plaats, aard en omvang van de ramp of crisis van tevoren te voorzien is. Aan de hand van deze scenario’s wordt in een rampbestrijdingsplan de voorbereiding hierop beschreven.

Zaterdag

4 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN

Jachthaven en

Zondag

Het plan ligt fysiek ter inzage op de volgende locaties: • Gemeente De Ronde Venen, Gemeentehuis, Croonstadtlaan 111, Mijdrecht. Zie Contact en openingstijden - Gemeente De Ronde Venen voor de actuele openingstijden.

Regionaal

zaterdag 10 & zondag 11 september 2022 Landelijk thema: Duurzaamheid

Informatie over openstellingen en activiteiten ook op www.openmonumentendag.nl

Altijd al benieuwd geweest hoe die ene kerk , of dat monument waar u dagelijks langs fietst er van binnen uit ziet, en welke geschiedenis er achter ligt? Kom langs, ontdek en verwonder! Open Monumentendag is een belev enis voor jong en oud. Volgend weekend weer een editie van de Open Monumentendag!

zaterdag

Programma De Ronde Venen

Bekendmaking Veiligheidsregio Utrecht van ontwerp-rampbestrijdingsplan op grond van het Besluit veiligheidsregio’s, inrichting SC Johnson Mijdrecht betreffende de locatie Groot Mijdrechtstraat 81 te Mijdrecht

• Tentoonstelling

Spoorhuis

• Doorlopend

Het bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht maakt bekend dat zij, gelet op artikel 17 lid 1 van de Wet veiligheidsregio’s, voornemens is het herziene rampbestrijdingsplan SC Johnson Mijdrecht, Groot Mijdrecht 81 te Mijdrecht, vast te stellen.

Terinzagelegging

Alvorens het herziene plan door het bestuur van de veiligheidsregio wordt vastgesteld zal het plan in ontwerp, conform afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, vanaf vrijdag 26 augustus 2022 gedurende een periode van zes weken ter inzage liggen. Belanghebbenden kunnen gedurende de periode van terinzagelegging een zienswijze naar voren brengen.

• Veiligheidsregio Utrecht, Belcampostraat 10, Utrecht (receptie). Deze locatie is op werkdagen geopend van 09.00 tot 17.00 Daarnaastuurishet ontwerp van het plan beschikbaar via www.vru.nl. Zienswijzen Zienswijzen kunnen tot vrijdag 7 oktober 2022 kenbaar gemaakt worden bij het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht. Na afloop van deze periode zal het dagelijks bestuur, met inachtneming van de ingekomen zienswijzen, het rampbestrijdingsplan definitief vaststellen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden verzonden naar: Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, ter attentie van mevrouw B. Bakker, Postbus 3154, 3502 GD Utrecht. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met mevrouw B. Bakker, telefoon 088 – 878 3716, e-mail b.bakker@vru.nl.

KRM Hervormde kerk Wilnis Kon. Julianalaan 23, Wilnis Zaterdag 11:00 17:00 Tussen 11:00 en 12:00 verzorgt het kinderkoor een uitvoering De kerktoren kan worden beklommen • Het orgel wordt bespeeld.

Dit jaar zijn er weer leuke activiteiten, zoals tentoonstellingen, foto exposities, interessante presentaties en muzikale optredens.

Hieronder leest u het programma:

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Kim Suos.

BURGEMEESTERBESTE

Heeft u zelf vragen, brandende kwesties of prangende problemen, mail ze dan burgemeester@derondevenen.nlnaar:

COLOFON De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

Voor het eerst in hun hele lange geschiedenis waren in de organisatie van de Stichting Feeste lijkheden Abcoude formeel vrouwen actief, het enthousiaste mannenbolwerk gaat langzaam aan van gezicht veranderen. Het Shantyfestival in Vinkeveen had eveneens een primeur. Zijn de shanty- en zeemanskoren traditiegetrouw toch mannenkoren, deze keer traden ook de Piraten meiden op. Zo’n 25 enthousiaste vrouwen uit Vinkeveen en omgeving. Tot ons wederzijds on genoegen kon ik niet meer aanwezig zijn bij hun optreden. De afspraak is dat we dat nog een keer gaan goed maken. Ik houd u op de hoogte.

De Ronde Venen zet in op het lokaal voorrang geven Binnenkort is het mogelijk om 30% van de nieuw bouwwoningen met een koopgrens tot € 355.000 (de grens van de Nationale Hypotheek Garantie) met lokale voorrang toe te wijzen. Dit komt door de aanpassing van de Huisvestingswet. Lokaal voorrang betekent dat inwoners van De Ronde Venen voorrang krijgen. Maar ook mensen die hier werken, familie hebben wonen of door histo rie een band hebben met de gemeente. Hoe gaat het nu verder? Op woensdagavond 21 september 2022 behan delt de gemeenteraad de 3 kaders tijdens de politieke commissie Ruimtelijke Zaken. Daarna neemt de raad hier op donderdagavond 6 okto ber 2022 een besluit over. Betrokkenen en inwo ners hebben de mogelijkheid om bij beide verga deringen in te spreken. Informatie hierover is te vinden via www.derondevenen.nl/inspreken. Als de gemeenteraad akkoord gaat met een ruimtelijk kader, dan worden de plannen verder uitgewerkt. Ook stelt de gemeente dan een bestemmings plan op. Dat is nodig om vervolgens te starten met het bouwen van de woningen.

Het college zet belangrijke stap naar de ontwikkeling van ruim 1580 woningen

De Maricken II Binnen De Maricken II is het plan dat er onge veer 600 tot 650 woningen bij komen. Daar van zijn minimaal 180 woningen sociale huur, 90 middeldure huurwoningen en 30 betaal bare koopwoningen. Ook in deze nieuwe wijk speelt groen een belangrijke rol. Hiermee past De Maricken 2 in de landelijke en groene om geving van Wilnis. Meer informatie staat op www.derondevenen.nl/demaricken2.

Het Oosterland Met het project Het Oosterland worden 755 wo ningen gebouwd. Van dit aantal zijn ongeveer 226 sociale huurwoningen, 113 middeldure huur woningen en 37 betaalbare koopwoningen. Het plangebied is nu in gebruik als glastuinbouwge bied en met de verandering naar woningbouw krijgt het gebied weer een nieuwe bestemming. Er worden verschillende soorten woningen ge bouwd. Hierbij let de ontwikkelaar erop dat de woningen passen bij het landschappelijke karak ter van het gebied. Meer informatie staat op www. hetoosterland.nl. De Meijert Het project De Meijert bestaat uit 203 woningen. Hier wil de gemeente woningen voor verschil lende doelgroepen bouwen. Waarvan minimaal 60 sociale huurwoningen en 30 middeldure huur/ goedkope koopwoningen. De ontwikkeling zorgt voor verandering en geeft het gebied een nieuw impuls. Op de plek waar eerst partycentrum De Meijert stond en de tennisbanen van Tennisver eniging Mijdrecht en de tennishal staan, komt een woongebied met gezondheidscentrum en sportfaciliteiten. Ook wil men een groenzone ma ken die Park De Meijert, Pimpernel en Wickelhof park met elkaar verbindt. Zie www.derondeve nen.nl/demeijert voor meer informatie.

“Is het allemaal goed gegaan? Zijn er nog bijzonderhe den geweest?” Waar zoveel mensen bij elkaar komen, gebeu ren er helaas ook wel vervelende dingen. Op stootjes, of vooral ‘bijna opstootjes’. Het zal niet onbekend zijn dat de hoeveelheid drank die mensen nuttigen daar een negatieve factor in is. Organisatoren, horeca en vrijwillige commis sies, hebben een grote verantwoordelijkheid in het goed organiseren van evenementen. Daarin werken ze samen met de gemeente en andere professionals zoals hulpdiensten, politie en de EHBO-medewerkers. Zij verdienen een groot compliment voor hun inzet. Maar het belang rijkste blijft natuurlijk dat bezoekers zelf hun gezond verstand blijven gebruiken. Overigens geldt vanzelfsprekend dat alle evenementen worden geëvalueerd met betrokkenen. Opmer kingen, klachten en ideeën van belanghebben den worden hier serieus bij betrokken. Twee bijzonderheden van een geheel andere orde wil ik hier wel noemen. Geleidelijk aan zijn een paar evenementen aan het emanciperen.

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 5

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2021 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. “Wat mooi dat het weer kan. Geniet u ook zo?” Waar na de zomervakantie normaal gesproken altijd de meest gestelde vraag is ‘hoe was je vakantie?’, is die nu met stip op één ingehaald door ‘Geniet u ook zo?’. Ik heb het dan natuur lijk over de diverse evenementen die – meestal na twee jaar ‘corona-afwezigheid’ – in de ge meente plaatsvonden. Mijn antwoord was een overtuigend JA. En dat gold niet voor mij alleen. Vorige week woensdag begon mijn dag meteen goed. Op straat werd ik aangesproken door een, als ik het zo mag zeggen, al wat oudere dame. De feestweek Abcoude had de eerste avond/nacht achter de rug: “Burgemeester, wat was het fantastisch gisteravond. Ik heb lekker mijn raam opengelaten en toen ik in bed lag, hoorde ik de muziek en dacht ik, dát nummer ken ik of dát nummer ken ik nog niet. Het was zo gezellig en als vanzelf ben ik op een gege ven moment in slaap gevallen.” Dit weekend vindt nog als afsluiting van het vaarseizoen De Nacht van Neptunus plaats op de Vinkeveense Plassen. De afgelopen weken waren er her en der kleinschalige concerten, maar natuurlijk de grotere evenementen als het Wilnis Festival, de Autocross, het Shantyfestival en de Abcou der Feestweek. Voor zover ik weet trokken alle activiteiten aanzienlijk meer deelnemers of be zoekers dan ooit. En als je het dan hebt over de Autocross of de Abcouder Feestweek praat je over elke dag zo’n 6.000 tot 9.000 bezoekers.

Ik realiseer me dat dit wel wat van de omgeving vraagt en hoop dat als je er niet van houdt, be grip hebt voor het feit dat dit één keer per jaar plaatsvindt. Gelukkig zijn er ook veel mensen –zoals de oudere dame - in de directe omgeving van de evenementen die er zelf heel veel plezier aan beleven.

“Waarom heeft u als gemeente gedoogd dat er omge keerde vlaggen hangen op de openbare weg? Waarom moeten die omgekeerde vlaggen weg, dat is toch vrij heid van meningsuiting?” Zomaar twee vragen over een onderwerp waar je niet omheen kan. Twee vragen die allebei in feite indirect een tegenstrijdige mening inhou den. Als gemeentebestuur hebben we héél vaak te maken met tegenovergestelde opvat tingen van inwoners en/of groepen. De keuze hoe daarmee wordt omgegaan wordt uitein delijk bepaald door burgemeester en wethou ders, of door de gemeenteraad. Vaak wordt er een balans gezocht: hoe kunnen we rekening houden met verschillende opvattingen? Dat is in ieder geval de situatie geweest – en nu nog een beetje – met de omgekeerde vlaggen. We hebben agrariërs de gelegenheid gegeven hun protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet kenbaar te maken. Protestuitingen mogen niet hangen op of aan eigendommen van de ge meente. Rekening houdend met de maatschap pelijke impact en onrust heeft de gemeente dit een tijdje toegestaan. Niet iedereen was hier weer blij mee. Onlangs hebben we laten weten dat de omgekeerde vlaggen op of aan gemeen te-eigendommen weg moeten. Op een aantal plekken hebben na overleg met de gemeente agrariërs die vlaggen zelf weer verwijderd. Over de plekken waar dat nog niet is gebeurd, vind op het moment dat ik deze rubriek schrijf (af gelopen dinsdag) nog overleg plaats. Aan de provincie is gevraagd of zij dat willen doen voor de omgekeerde vlaggen aan hun eigendommen (op de provinciale wegen). Belangrijk is dat bur gemeester en wethouders sowieso in gesprek blijven met de agrariërs om overeenkomstig de wens van de gemeenteraad hun signalen seri eus te nemen. En om het signaal dat agrariërs met hun protesten afgeven kenbaar te maken bij andere overheden.

Het college van B&W stemde vorige week in met 3 ruimtelijke kaders. Dit is een eerste stap om ruim 1.580 extra woningen in De Ronde Venen te bouwen. In de ruimtelijke kaders staan de belangrijkste voorwaarden voor 3 verschillende nieuwbouwprojecten. Het gaat om de volgende projecten: het Oosterland (Mijdrecht), De Meijert (Mijdrecht) en De Maricken II (Wilnis). Op woens dag 21 september 2022 bespreekt de gemeenteraad de 3 kaders tijdens de politieke commissie Ruimtelijke Zaken. Zodat de raad op donderdag 6 oktober hier een besluit over kan nemen.

MaartenwaterschapsdeskundigevanOubotereneensigneersessievanstriptekenaarFreddeHeij.DenieuweeditievanhetregionaalhistorischekwartaalbladDeProosdijkroniekverschijntinweek37. Wilnis, 1905-1910

Gezellig Haringhappen 2022 Op maandag 5 september a.s. is er een haringhapperij bij Dorpshuis de Willisstee. Vanaf 19 uur trapt het Shanykoor af met vrolijke zeemans liederen. Naast De Willisstee is de straat ingericht voor een vermakelijk avondje. De haring die aan de vis kar wordt verstrekt is voor iedereen gratis. Uiteraard zolang de voorraad strekt natuurlijk. Na het optreden van het Shantykoor is er gezelligheid met muzikale on dersteuning van Amsterdamse straat muzikant Hans Kap. Wie kent niet die vrolijke liedjes waar je lekker op mee kunt Hanszingen!isaleen aantal keren in Wilnis te zien en te horen geweest. Deze sympathieke, Amsterdamse TOP ac cordeonist/ zanger & entertainer heeft door vele jaren ervaring, herkenbaar, vrolijk en veelzijdig repertoire opge bouwd. Met wereldberoemde num mers zoals o.a: Aan de Amsterdamse grachten, Tulpen uit Amsterdam, Medley Willy Alberti, Medley Johnny Jordaan en nummers van André Ha zes, weet hij de mensen in de juiste stemming te krijgen! Hans Kap is de laatste der Mohikanen in zijn genre. De toegang is gratis.

6 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN Kort nieuws

Vinkeveen Boekenmarkt Morgensterkerkbij Op zaterdag 10 september is er een boekenmarkt op het plein en in de Ontmoetingsruimte van De Mor genster aan de Herenweg 253 te Vinkeveen. Opnieuw zijn weer heel veel boeken aan de kerk aangebo den voor verkoop. De verkoop van boeken is tegen een vaste prijs van 2 euro per kilo. Dat is voor de koper aantrekkelijk en voor de organisatie gemakkelijker dan individueel be prijzen. Al met al zorgen we zo voor een tweede leven van vele prach tige boeken. Er worden boekentafels ingericht per thema over het plein langs de kerk en in het Ontmoe tingscentrum. Bij slecht weer zal op het plein een tent geplaatst worden, zodat de verkoop door kan gaan. De boekenmarkt vindt plaats tussen 9 en 15 Mijdrechtuur.

Hans Kap

Op de laatst gehouden ledenverga dering van biljartclub De Hoef heeft Hans Rademaker na een periode van 15 jaar zijn functie als secretaris van de vereniging overgedragen. Zo’n langdurig dienstverband als vrijwil liger van de vereniging kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en daar om werd Hans tijdens de zeer gezel lige opening van het seizoen jongst leden zondag in het zonnetje (en zijn vrouw Agnes in de bloemen) gezet. Hans gaat gelukkig niet verloren voor de club en zal waar nodig altijd een handje toesteken, iets wat door het bestuur zeer wordt gewaardeerd. Voor zijn niet aflatende inzet kreeg hij een mooie herinnering uitgereikt, ge volgd door een hartelijk applaus van de aanwezigen die het helemaal eens waren met de getoonde waardering voor deze clubman in hart en nieren.

Startzondag in De Wegwijzer

inWelkomstdienstDeRank

Zondag 4 september leidt ds. D. Quant uit Houten beide diensten in de Christelijke Gereformeerde Kerk De Wegwijzer, die het start schot geven voor het nieuwe ver enigingsseizoen en gericht op de jeugd zijn. De morgendienst van 10 uur is speciaal op kinderniveau. Het gaat over een man die de Here Jezus nodig heeft – want hij is verlamd -, maar hem vanwege de drukte niet kan bereiken. Krijgt hij wat hij graag wil, en wat zegt het van de omstanders? In de middagdienst, aanvang 17 uur, luisteren we naar wat God zegt over Zijn gemeente. Hij ge bruikt daar in de tekst twee beel den voor: dat van een akker, en dat van een bouwwerk. Wat bete kent dat voor de opbouw van het gemeentelijk leven? En hoe gaan we – al luisterend naar de bood schap - als gemeenteleden ons Belangstellendeninzetten? zijn welkom op Koningin Julianalaan 22 in Mijd recht. De online diensten zijn live of achteraf te volgen via de link van kerkdienstmeebeleven.nu op www.cgkmijdrecht.nl/onlinediensten. Wekelijks nieuwe info op cgkmijdrecht.nl/nieuwsartikel

Veertig jaar lang (van 1981 t/m 2021) heeft Willem Zwaard de omslagen van de feestweekboekjes van Ab coude op onnavolgbare wijze vorm gegeven. Menig (oud) Abcoudenaar wist zich in de geschetste karikaturen te herkennen, in voor jong en oud hi larische of ‘pijnlijke’ situaties. Tekeningen van een dusdanige schoonheid en precisie, dat de boek jes het predikaat collectors-item heb ben verdiend.

Afscheid Hans Rademaker

Aanstaande zondag 4 septem ber om 19:00 wordt in De Rank, Prins Bernhardlaan 2 in Mijdrecht, de eerste welkomstdienst van het nieuwe seizoen gehouden. Het the ma is Hoe ontmoet je God in een land zonder bergen. Mirjam Vos uit Gouda gaat voor in deze viering en de muziek wordt verzorgd door het jongerenkoor Inspire!, Wim de Pen ning, Edwin en Anita Vos. Na afloop is er ontmoeting onder het genot van koffie of thee.

Het septembernummer van de Proos dijkroniek, het kwartaalblad van de historische vereniging De Proosdij landen is opnieuw rijk gevuld met heel veel aansprekend fotomateriaal. Met een coverfoto van Baambrugge uit begin twintigste eeuw en pak weg honderd illustraties, waarvan de meeste in kleur, krijgt de lezer een prachtige ondersteuning bij de ver halen over bijna alle dorpen in onze regio.Hetbegint al met een reeks achttien de-eeuwse prenten bij het Uithoorn se verhaal van Chris Woerden. Arie Bloed vertelt over het Vinkeveense Zuiderwaard. Ton Pepping, Nico van Kreuningen en Rolf Verkaik leverden de beelden van respectievelijk Ab coude, Mijdrecht en Wilnis met de nostalgischeleverdesingen.historischevaneenRonalddetoelichting.bijbehorendeAangaanDeHoefverteltWiemaninverslagvanPietBuuloverenkelevergisStefVeerhuiseenreeksvanadver tenties aan, naast een verhaal over Mevrouw van Wieringen. Andere vrouwen in deze editie worden be schreven door Wilma de Kruijter (over de Waverveense Doortje Spaan) en Maura Klinkhamer (over het afscheid nemende bestuurslid Geertje Oerle Ookmans).een verslag met veel foto’s van de eerste weken ‘1672 RampZalig’ (de expositie) en een vooruitblik op wat nog komt. Met een kleine duizend bezoekers tot nu toe is de tentoon stelling in de R.K.-kerk te Vinkeveen een enorm succes. Tot eind oktober elke woensdag-, zaterdag en zon dagmiddag gratis te bezoeken. Met natuurlijk ook op Open Monumenten dag, 10 september, enkele speciale activiteiten: een lezing

Mijdrecht

Hoe zag het er vroeger uit?

Hulde aan Willem Zwaard

Met veel belangstelling komen dorps bewoners langs om een blik te wer pen in de etalage van slagerij Konijn, waar de afgelopen 40 jaargangen van de tekeningen van Willem Zwaard ieder jaar te bekijken zijn. Vorig jaar was de laatste tekening in het coro najaar 2021, zonder feestweek maar mét een mooie omslag van Willem z’n hand. Toch mag dit tijdperk niet ongemerkt voorbij gaan. Volgens zijn vele fans verdient Willem Zwaard een eretitel, een eigen stempel, een lintje, een logo en een eigen prent! Willem en zijn vrouw Nel bij hun 60-jarig huwelijk in 2019. foto fem van duuren

Ja, laten we alsjeblieft een écht vak leren. tekst rosanne kok

De meiden van de hoogste klassen van de Pius school wonnen de felbegeerde 1e prijs tijdens het schoolvoetbaltoernooi in de feestweek. Op het veld van FC Abcoude behaalden ze een 2-0 overwin ning op het sterke team van de Piet Mondriaan school. Door uitstekend samenspel lukte het de meiden van de Pius toch om 2 keer te scoren. Niet alleen kregen ze de beker voor de 1e prijs mee naar huis, ze ontvingen ook de 1e Herman Hilhorst beker uit handen van zijn vrouw Monique. Een extra prijs ter herinnering aan de oud -eraar en schoolhoofd die zich jarenlang heeft ingezet voor het onderwijs in Abcoude en altijd zeer bij de SFA betrokken was.

Mooie Zonnebloemstek

Veel publiek Shantyfestivalbij Het was zaterdag goed weer voor het houden van een buitenevenement. Niet al te warm en een verkoelende bries. Dat was te merken bij het 8e Shantyfestival op het Boeiplein in Vin keveen. Het feestelijk aangeklede plein liep in de loop van de middag vol met liefhebbers van muziek en vermaak. Vijf koren waren aanwezig om het publiek hun zeemansliedjes te laten ho ren. Het viel op dat op het repertoire van de ko ren vele nieuwe liederen staan die ook een wat jonger publiek aanspraken. Het niveau van de koren was hoog net als de enthousiaste reac ties van de toeschouwers. De Tractorclowns en spreekstalmeester Robert vulden op hun eigen manier de pauzes in. Dat de Piratenmeiden en de Turfschippers een thuiswedstrijd speelden was duidelijk te merken aan de reacties. Al met al een prima georganiseerde en zeer geslaagde middag.

Op zaterdag 3 september WVA viert 80-jarig bestaan met receptie en avondopening De Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude bestaat 80 jaar. Dit wordt op zaterdag 3 september gevierd met een receptie van 16 tot 18 uur voor leden, oud leden en relaties bij het clubschip van de Watersportvereniging aan de Baambrugse Zuwe 143f in Vinkeveen. Vanaf 20 uur is het clubschip voor iedereen toegankelijk om dit jubileum mee te vieren. Onder het genot van een drankje (voor eigen rekening) vanaf het prachtige terras kan men die avond de verlichte boten van de Nacht van Neptunus bekijken. Het clubschip en de kop van eiland 4 zijn voor de gelegenheid speciaal uitge licht. Nadere informatie bij clubschipcommissie@wvavinkeveen.nl

VERHALENGROTE

Op zaterdag 27 augustus hadden de Zon nebloemvrijwilligers van Wilnis/De Hoef een geweldige dag. Ze hadden een kraam van de Kringkoop onder de luifel bij de Jumbo in Wil nis; een prachtig plekje om Zonnebloemloten te verkopen, te flyeren en mensen aan te spreken om het werk van de Zonnebloem wat bekender te maken. Er zijn heel veel loten verkocht en de Zonnebloemers bedanken de Kringkoop voor de kraam en de Jumbo voor alle gastvrijheid.

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal. Een vak leren Dit weekend moest de buitenboel worden geschilderd. De verf van de kozijnen en dor pels was sterk aan een opknapbeurt toe dus dat werd een gezamenlijk project. De huis genoot heeft ervaring en voor mij was het een gevalletje Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel Ikkan.’’kreeg de ramen van de eerste etage toe bedeeld. Minder zichtwerk, dus mooi om op te oefenen. Oude kleding aan. Wie doet me wat, dacht ik. Moet lukken. Eenmaal bezig viel de klus me flink tegen. Voor je eenmaal met de verf aan de slag kunt, ben je minstens een halve dag verder. Schoonmaken, schuren en dan nog eens af plakken. En tussentijds nog twee keer naar de Karwei voor de ontbrekende benodigdhe Maar…den. een goede voorbereiding is het halve werk. Dat begrijp ik ook. En dat is echt een investering in het resultaat. Toch was ik blij dat eindelijk het moment daar was en ik met de verf aan de slag mocht. Daar kwam ik tenslotte voor. Eindelijk kon het leukste deel beginnen. Maar, hoe doe je dat netjes? Hoe voorkom je druipers? En hoe zorg je ervoor dat de blauwe verf van het raam niet terecht komt op de witte kozijnen? Ik vind het een Gaandewegklus. krijg ik steeds meer respect voor de schilder. Het is vakwerk. Tegelijker tijd vraag ik me af waarom we dit vak niet op school hebben geleerd. Waarom leren we de Duitse naamvallen en alles over sinus, cosi nus en tangens, maar vertelt niemand ons hoe we een band moeten plakken, belas tingaangifte moeten doen of de kozijnen het beste kunnen schilderen? Terwijl dát de dingen zijn waar je écht iets aan hebt in het leven. Ik pleit voor praktijkon derwijs op alle niveaus. Als ik het vak schil deren op school had gehad, had ik nu ook geweten hoe ik nu mijn kwasten moest rei nigen. En mijn handen. En alles wat ik in de tussentijd heb aangeraakt.

Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude 80 jaar

Wereldkorting op alle sieraden

Nu de feestweek in Abcoude achter de rug is, de dagen al merkbaar korter worden, gaan we ons zo langzamerhand voorbereiden op de herfst. De hele maand september is er extra aandacht voor de Fairtrade sieraden en geeft men in We reldwinkel Abcoude speciaal op deze artikelen 20% Wereldkorting. Er is een mooie collectie zilver en zoetwaterparels uit o.a. Mexico. Zil veren ringen, armbanden hangers vind je in de vitrinekast. Verder zijn er kettingen van kleurig keramiek uit Kenia en veel meer. Nieuw zijn de kettingen van halfedelstenen in prachtige war me kleuren van Fairtrade importeur Siddharth, bekend van de prachtige zijden sjaals. Ook uit India komen de vrolijke handtassen gemaakt van restjes leer. Wereldwinkel Abcoude, Brugs traat 9, Abcoude is ook te volgen op Facebook en Twitter.

UITNODIGING3September20.00uur-Jubileumfeest clubschip ook open voor de nacht van Neptunusdrank voor eigen rekening Baambrugse Zuwe 143-F, 3645 AE Vinkeveen

Meiden Piusschool winnen de 1e Herman Hilhorst beker

Muziekvereniging Triviant trapt seizoen af met Abcouder Harmonie Wat een feest afgelopen week in Abcoude! De eerste avond van de feestweek werd afgetrapt met een lampionnenoptocht begeleid door de Abcouder Harmonie. De slagwerkers van Mu ziekvereniging Triviant waren ook van de par tij en liepen mee met de harmonie. Een leuke samenwerking met muzikaal succes. Er liepen veel kinderen mee met de mooiste lampionnen. Eenmaal in het dorpscentrum aangekomen was het feest al los gebarsten. Een prachtige start van weer een mooie feestweek.

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 7

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk! Informatie of melding van overlijden: 06-16089868

8 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN Familieberichten www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl

Als je de voet op een andere oever zet en het blijkt de hemel te zijn. Als je dan door een hand wordt aangeraakt en het blijkt Gods hand te zijn. Als je dan muziek hoort en het blijken engelen te zijn dan ben je niet heengegaan maar thuisgekomen. Verdrietig, maar dankbaar dat zij zo lang in ons midden mocht blijven, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve moeder, schoonmoeder, oma en overgrootmoeder Wilhelmina van Vliet - Verkaik - MiekeWeduwe van Frans van Vliet Vreeland, 15 november 1925 Breukelen, 28 augustus 2022 Frans en Mia Edgar en Stephanie Ethan, Julienne, David Kees en Annette Roos en JennyLeonSanneManuel,RonaldLouisenFloorEvan UitvaartverzorgingCorrespondentieadres:Rob van de Velde Voorbancken 3, 3645 GV Vinkeveen Wij nemen afscheid van haar op vrijdag 2 september om 11.00 uur in de Dorpskerk, Dorpsstraat 2 te Baambrugge. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats aan de Rijksstraatweg 35b. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in Dorpshuis “De Vijf Bogen”, Pr. Margrietstraat 10 te Baambrugge.

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 Begeleidenduur. digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Zij die er altijd voor ons was, is vredig in liefde heengegaan Gerarda Engelina Maria Pieterse - Meerman 14 augustus 1933 25 augustus 2022 Nelleke en John Kevin en Ingrid Luuk, Britt WandaBoef en Pieter Bas Stein, Veerle HennieSkipen Efrat PerachNuraAssaf

Onze dank gaat uit naar alle lieve mensen van de Knotwilg 1.

van gelderen & stork uitvaart waar je ook verzekerd bent, je bent vrij in de keuze van uitvaartondernemer elke 3e donderdag van de maand van 13:00 tot 15:00 uur uitvaartspreekuur in ‘t Hoogt, Kerkplein 32, Abcoude voor melding van overlijden 24/7 bereikbaar: 06 - 233 67 997 Je kunt maar één keer afscheid nemen www.vangelderenstorkuitvaart.nl 1067-0002 Adv in groene venen G&S uitvaart 127x66mm V 1.indd 1 25-08-20 10:06 Voorbancken 3, 3645 GV 3645KerklaanUitvaartcentrumVinkeveenVinkeveen2a,EVVinkeveen (0297)www.robvandevelde.nlinfo@robvandevelde.nl583448 24/7 BEREIKBAAR

In deze verdrietige tijd hebben wij hier veel troost aan waarvoor wij iedereen hartelijk danken. Ineke Mensink, kinderen en kleinkinderen Abcoude, september 2022

De1391AmsterdamsestraatwegNellekeCorrespondentieadres:enJohndeJong54AAAbcoudebegrafenisheeftopdonderdag 1 september plaatsgevonden. Het is ons onmogelijk om ieder persoonlijk te bedanken voor de hartverwarmende blijken van steun en medeleven na het overlijden van onze lieve Ap. Ap Mensink

De pas geopende waterpomp in Natuurspeel tuin het Speelwoud in Wilnis is een groot suc ces. Dagelijks kliederen kinderen er nu met water en zand. Naast de waterpomp bieden ver schillende speel-elemeneten in de Natuurspeel tuin kinderen veel uitdaging. Maar de Natuurspeeltuin staat nog lang niet stil in de ontwikkeling. Er zijn nog meer plannen, zo dat het een plek wordt voor iedereen van 0-100. Daar is jullie hulp bij nodig. Hierbij worden jullie uitgenodigd voor een inspraakbijeenkomst.Op woensdag 7 september tussen 17.00 & 20.00 uur. Buiten bij de Waterpomp in het Speelwoud Wilnis. Plattegronden, voorbeelden en een idee enbus zijn aanwezig. Dit initiatief is een samenwerking van Natuur speelplekken De Ronde Venen en bewoners, Tympaan-De Baat, Gemeente De Ronde Venen en NME-centrum De Woudreus.

Voor aanmelden of contact mail naar j.erdtsieck@ hetnet.nl of kijk op www.salig.nl

kan bij Tympaan-De Baat in Mijd recht, tel. 0297-230280 of via m.white@stdb. nl. U wordt dan teruggebeld voor een kennis makingsgesprek waarin u verdere informatie krijgt. Voor inwoners uit De Ronde Venen is de gespreksgroep gratis.

Doet u ook mee met de groep ‘Omgaan met Rouw’ van TympaanDe Baat?

Aan het begin van het nieuwe schooljaar ontvan gen alle leerlingen van groep 3 in De Ronde Ve nen het 50-dingenboek. In het boek staan 50 ac tiviteiten die je voor je 12de gedaan moet hebben in de natuur. Op zondag 18 september kunnen kinderen van 13 – 17 uur maar liefst 20 van deze activiteiten uitproberen tijdens het 50-dingenfeest bij NME-Centrum De Woudreus. Programma Het feest vindt plaats bij De Woudreus en bij de naastgelegen natuurpeelplek in het Speelwoud. Met een mooie aftekenkaart kunnen kinderen 20 activiteiten doen, zowel begeleide als onbege leide. Onder begeleiding van vrijwilligers van De Woudreus en IVN kunnen ze: een pijl en boog maken, een brandnetelshake brouwen, water diertjes scheppen, slootje springen, vuurtje sto ken, met een vlot varen, een dierenhotel maken, een vlieger maken én ermee vliegeren enz. Er is ook een terras met thee, koffie, sap en koek. Natuurspeelplek in het Speelwoud Grenzend aan het terrein van De Woudreus is een prachtige natuurspeelplek gerealiseerd met een omgevallen klauterboom, een duiker, een soort touwbrug, een wilgentunnel, takkenrillen enz. Sinds deze zomer staat er ook een wa terpomp op de heuvel met een waterloop die uitmondt in een soort zandbak waar kinderen met water en zand kunnen spelen. Tijdens het 50- dingenfeest kunnen kinderen hier samen met ouders/ verzorgers de volgende activiteiten doen: ‘aanmodderen’ & de waterpomp laten lo pen, een moddermonster maken, van een hel ling rollen, in een boom klimmen, hutten bou wen, enz. Tip: trek kleren en schoenen aan die vies mogen worden. De natuurspeelplek in het Speelwoud is een initiatief van inwoonster Marije ter Schiphorst en wordt samen met Natuurspeelplekken in De Ronde Venen, Tympaan- De Baat, de Buurderij, De Woudreus en gemeente De Ronde Venen (tevens financier) steeds mooier én leuker ge maakt! Ook heeft Groen doet Goed, een pro gramma van de provincie Utrecht gericht op het bevorderen van het buiten spelen en natuurbe leving bij kinderen, subsidie verstrekt. Let op! Het feest is in principe vrij toegankelijk maar mochten er weer coronamaatregelen nodig zijn, dan wordt er gewerkt met tijdsloten en is aan melden verplicht. Mocht het slecht weer zijn op 18 september, dan gaat het feest helaas niet door. Houd voor het laatste nieuws hierover de mediakanalen van het NME-centrum (website, facebook) in de gaten. De toegang voor het 50-dingenfeest is gratis, alleen voor consump ties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

50-dingenfeest op 18 september bij NME-Centrum De Woudreus

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 9

Op 20 september start de nieuwe groep ‘Om gaan met Rouw’ in Wilnis. De avonden vinden plaats in de Buurtkamer Wilnis, Dorpscentrum Willisstee (via achteringang), P. Joostenlaan 24, Wilnis op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Data: 20 september, 4 en 18 oktober, 8 en 22 november en 6 december 2022. Als u deel neemt, verwachten wij dat u bij alle bijeenkom sten aanwezig bent. De groep is bedoeld voor mensen die iemand hebben verloren en door middel van gesprek ken met lotgenoten verder willen komen in het rouwproces. In 6 bijeenkomsten wordt er over verschillende thema’s gesproken op het gebied van Aanmeldenrouw.

Help daklozen warm de komende koude nachten door Wereldwijd worden meer dan 150 miljoen vluch telingen en mensen die door allerlei andere om standigheden dakloos zijn geworden gedwon gen om buiten in de kou te overnachten. De Nederlandse Stichting Sheltersuit ontwikkel de een Sheltersuit en een Shelterbag om deze mensen te helpen. Een sheltersuit is een warme waterdichte jas/slaapzak die in delen aan elkaar kan en meegenomen kan worden in een rugtas. Een shelterbag is een warme waterdichte zak/ bed waar een kleine tent van gemaakt kan wor den. Omdat deze stichting duurzaam wil produ ceren wordt gebruikgemaakt van restmateriaal zoals b.v. tenten, synthetische dekbedden en synthetische slaapzakken. De sheltersuits en -bags worden gratis uitgedeeld aan daklozen die ze het hardst nodig hebben. Dit gebeurt via de bij hen welbekende instanties. Meer informatie over de Stichting Sheltersuit en de beide bovengenoemde artikelen is te vinden op www.sheltersuit.com De Protestantse Gemeente Mijdrecht gaat deze stichting helpen door het inzamelen van ge bruikte synthetische dekbedden, - slaapzakken en - tenten. U kunt deze artikelen inleveren in De Rank, Prins Bernhardlaan 2, op elke donder dagmorgen in september tussen 10 en 11 uur en op zaterdag 24 september 2022 tussen 14 en 16 uur in de Janskerk. Soos De Cirkel gaat 6 september weer beginnen Na een warme en zonnige zomer is het weer zover: de deuren aan de Windmolen 75 in Mijd recht gaan weer open. Op dinsdagavond 6 sep tember start Soos De Cirkel weer met haar we kelijkse activiteiten. De vrijwilligers hebben er ontzettend veel zin in en staan weer klaar om iedereen te verwelko men. Je kunt op zo’n avond darten, tafelvoet balspelen, sjoelen, kaarten, muziek maken of creatief bezig zijn. Daarnaast staan voor het hele seizoen ook weer geweldige activiteiten in de planning: in december Sinterklaasfeest en een heerlijk Kerstdiner. En als klapstuk in april 2023: de playbackshow. Kortom een geweldig nieuw seizoen staat weer voor de deur. Soos de Cirkel iets voor jou? Iedere dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur wordt er een gezellige avond georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking.

Ongeveer 60 leden van Soos De Cirkel onder nemen onder begeleiding van een tiental vrijwil ligers diverse activiteiten. Er is weer plaats voor nieuwe leden. Ben je ou der dan 15 jaar dan is dit je kans en kom eens een keer geheel vrijblijvend kijken. Meer informatie? Kijk op www.soosdecirkel.nl of neem contact op met Angela van Adrichem: 0623937815.

Start Yoga50Plus lessen door Jessica Erdtsieck Wil je ook dat jouw lichaam een nieuwe impuls er vaart nu je wat ouder bent en je niet meer zo soe pel voelt? Met deze les ga je de fysieke en men tale grenzen verkennen en ook (h)erkennen! De les bestaat uit staande, zittende en liggende oefenin gen. Vaak doen we oefeningen met een stoel, wat tal van mogelijkheden biedt. Dit alles om op een rustige wijze de spieren en gewrichten soepeler te maken, maar ook te verruimen en te verzachten. Daarbij wisselen we spanning en ontspanning met elkaar af, met de adem als leidraad.

Denk mee over uitbreiding Natuurspeeltuin

Vijf redenen om Yoga50Plus eens te proberen! 1.  Je verbetert je balans en je stabiliteit 2.  Het maakt je flexibeler 3.  De botten en spieren worden sterker 4.  De hersenen blijven scherper 5.  Je ervaart meer balans en rust De les is onder leiding van een ervaren yogadocen te en tevens geschikt voor een ieder, die niet lang kan staan of zitten op de grond. In dat geval kan de stoel uitkomst bieden. De oefeningen bieden ruimte om te ontdekken wat juist wel kan.  De eerstkomende lesreeks van 14 lessen loopt van maandag 19 september t/m 19 decem ber 2022 van 15.30 - 17 uur bij gebouw Schakel in de Dorpsstraat 20 in Wilnis. Kosten voor 14 lessen van 1,5 uur zijn 135 euro. Proefles is gratis en een losse les is (in overleg) 12,50 euro. Zelf een yogamat, handdoek en/of evt. een plaid meenemen (voor de eindontspanning).

Open Monumentendag Monumenten in de hele openmonumentendag.nlgemeente

Polder Performances Demmerikse hetspoorhuis.nl/evenementen/polder

UIT

In een intieme setting gaan de kin deren tijdens deze mini-theatervoor stelling op reis in een wereld waar hun fantasie en vertrouwen een boost krijgen. Ze komen naar buiten met antwoorden op belangrijke vragen. En met belangrijke vragen die een ant woord verdienen.

De poppendokter van poppentheater De Witte Pomp ontvangt kinderen in haar magische pop-up doktersatelier. Het is een geheimzinnige plek waar alles kan. Die dokter is wel een beetje een rare dame. Spannend? Alleen van het fijne soort hoor. Het is vooral betoverend. Want bij de poppendok ter gaan waarzeggen en magie hand in hand met popcorn en popmuziek. Bovendien heeft de poppendokter een missie: er zijn bijna geen poppen dokters meer te vinden. En dat is een probleem. Want wie lapt al die leeg gelopen, manke en gescheurde lie velingsgpoppen in de toekomst op? Zouden de kinderen daar misschien mee kunnen helpen?

10 2 SEPTEMBER 2022 nersloot. Ook Stichting Utrechtse Molens valt onder de organisatie. ‘Wie kent niet de Wilnisse koren molen, de molens bij Abcoude en Baambrugge? En de Oukopermolen, die sinds kort gerestaureerd wordt.’ Zie ook www.Utrechtslandschap.nl. Er zijn foto’s te zien van landschappen van Hester Hielkema uit Mijdrecht. Zij heeft vele jaren in de modewereld gewerkt, maar heeft het roer omgegooid naar de fotografie. www.hesterhielkema.nl. Via Facebook zijn alle ontwikkelingen van de Najaarsmarkt op de voet te volgen onder Najaars markt Wilnis.

KALENDERRONDEUIT2022-2023INDEVENEN

Wo 14 Jambirds jazzconcert Café - Restaurant De Eendracht deeendracht-abcoude.nlAbcoude

2 juli t/m 30 okt Tentoonstelling 1672 Rampzalig R.K. Kerk, Proosdijlanden.nlVinkeveen

Kinderminitheatervoorstelling (6+) en workshop De Poppendokter op 17 september op Fort Abcoude Knuffels en poppen weten meer dan je denkt. Eigenlijk is er maar weinig waarvan ze niet op de hoogte zijn. Ze kennen je dromen, geheimen en al die stiekeme plannen om snoep te pikken. Maar bij wie kun je terecht als ze wat mankeren? Waar vind je nog een poppendokter? Bij bibliotheken en dorpshuizen in de gemeente Kalender Uit in de Ronde Venen nu gratis beschikbaar De tweede editie van Uit in De Ronde Venen Kalen der is vanaf nu gratis af te halen voor iedereen bij de bibliotheken en dorpshuizen in gemeente De Ronde Venen. Vanuit de gedachte Iedereen Kunst en Cul tuur heeft Cultuurhuis Piet Mondri aan deze kalender uitgebracht. De kalender biedt een zo compleet mo gelijk overzicht van het kunst- en cul tuuraanbod in onze gemeente. Het prachtige ontwerp heeft bovendien de mogelijkheid en ruimte de kalen der te gebruiken voor een eigen aan vullende planning. En voor actuele informatie presenteert het Cultuurhuis vanaf heden de Uit in de Ronde Ve nen maandladder in deze krant of u kunt kijken op de website uitinderon Dedevenen.nl.kalender is dit jaar gehuld in het thema 1672RampZalig. In 2022 is het 350 jaar geleden dat ons land werd overvallen door de Franse Zonneko ning Lodewijk XIV, de Engelse vloot én 2 Duitse vorsten. In dat Rampjaar 1672 werd de Oude Hollandse Water linie ingezet als belangrijke verdedi gingslinie van Holland. Bij een aantal projecten van Cultuurhuis Piet Mon driaan, onder andere op veel basis scholen in de gemeente, en tijdens de tentoonstelling van Historische Ver eniging De Proosdijlanden (zie kalen der), krijgt iedereen de kans hier veel meer over te weten te komen.

Do 22 Alexander Broussard speelt Billy Joel theaterconcert Theater Piet Mondriaan, Abcoude theaterpietmondriaan.nl Za 24 Jazzhuis Abcoude jazzconcert Onder de Hanenbalken, Abcoude jazzhuisbcoude.nl Zo 25 Abcouder Harmonie veiling waar muziek in zit Piet Mondriaan Gebouw, Abcoude abcouderharmonie.nl Tango Aliado concert Dorpskerk abcoudeconcerten.nlBaambrugge IN septemberMAANDLADDERRONDEDEVENEN Powered by Wees er getuige van in Theater Piet Mondriaan: Freek de Jonge is nog lang uitgesprokenniet Freek de Jonge speelt een oudere heer die zich niets aantrekt van wet ten en conventies. Zo houdt hij zich staande in een steeds gekker wor dende wereld, wars van regels. Hij zal liever barsten dan buigen! Maar speelt hij eigenlijk wel een rol, of is dit een goede weergave van zichzelf? De Jonge mag dan bijna 80 zijn, van stil zitten wil hij niets weten! Hij lijkt zelfs productiever dan ooit, want in rap tempo volgen zijn boeken, voorstel lingen en optredens elkaar op. En nog altijd is hij even scherp en kritisch. Zijn mening steekt hij niet onder stoe len of Theaterbanken.PietMondriaan, zaterdag 10 september. Aanvang: 20:15 uur. En tree: 19 euro/CJP 13 euro. Kaarten via www.theaterpietmondriaan.nl foto marco bakker

Workshop Om ook thuis de gelukshormoonhuis houding op peil te houden, maken de kinderen in de aansluitende workshop een eigen knuffeltalisman. Locatie, datum en aanvang Fort bij Abcoude, 17 10.15,september,11.15, 12.15, 14.15, 15.15 of 16.15 uur. Meer informatie of reserveren? www.cultuurhuis.nu De voorstelling vindt plaats in het ka der van het Cultuurhuis op ’t Fort pro gramma, een samenwerking tussen Natuurmonumenten en Cultuurhuis Piet Mondriaan.

Za 3 Nacht van Neptunus verlichte boten sluiten zomer af Vinkeveense plassen vinkeveen.nl Nils Fischer & Timbazo staconcert Theater Piet Mondriaan, Abcoude theaterpietmondriaan.nl Za 10 Freek de Jonge cabaret Theater Piet Mondriaan, theaterpietmondriaan.nl,Abcoude Najaarsmarkt Wilnis Centrum najaarsmarktwilnis.nlWilnis

Open Monumentendag Monumenten in de hele openmonumentendag.nlgemeente

Zo 11 Atelier Lique’s Creations open dag liquescreationsandmore.nlVinkeveen

Do 1 t/m eind oktober J.C. Art Tree lights Landmark kunstproject Eiland van Hein, eilandvanhein.nlbrenda@eilandvanhein.nlWilnis

CULTUURENKUNST

Najaarsmarkt Wilnis Zaterdag 10 september wordt de Najaarsmarkt weer georganiseerd in Wil nis. In de Dorpsstraat en de Raadhuisstraat zal er voor elk wat wils te vin den zijn. Naast de gebruikelijke kramen is er dit jaar ZUT: de verkoop van brocante, vintage, retro en gewoon leuke oude spulletjes. Wilt u ook spullen verkopen? Meld u nog snel aan via www.najaarsmarktwilnis.nl/inschrijven. De gebouwen van de Ontmoetings kerk aan de Dorpsstraat zijn geopend. Hier vindt u mooie bossen bloemen, vers gebakken pannenkoeken, koffie en thee, tweedehands boeken, foto kaarten van Marrie den Braber. Ook is hier de maquette van Jan Blue mink van Wilnis-Dorp is te zien. In de kerkzaal staat een tentoonstelling die aansluit bij het thema van Monumen tendag ‘Duurzaamheid’. De kinderspelen vindt u bij het Raad huisplein met het kampioenschap kruiwagenhangen voor iedereen en nog veel meer. Natuurlijk rijdt de tractor met huifkar weer rondjes. Om 11.00 uur doet Muziek- en Show corps Triviant de ronde door het dorp. Dus ook dit jaar is de gezellige markt de moeite waard. Stichting Utrechts Landschap be staat 95 jaar en toont graag de mooie landschappen om ons heen. Hetty Krouwel, voorzitter van het pro motieteam, vertelt en thousiast: ‘Het primaire doel van de stichting is om natuur & cultureel erfgoed aan te kopen en zodoende voor de toekomst veilig te stel len.’ Een bekende plek dichtbij is Kasteel Loe Hester Hielkema

Zondag 4 september Fietstocht bij HSV'69 en Hou Streek HSV’69 en IJsclub Hou Streek uit De Hoef organiseren a.s. zondag 4 septem ber gezamenlijk een fietstocht. Fietsen is gezond en daarom hebben de Hoefse Sport Vereniging HSV’69 en de ijsclub Hou Streek de handen ineen geslagen om ook dit jaar weer een fietstocht te organiseren. Vertrekken vanaf de HSVkantine tussen 10 en 13 uur. Prijs 4 euro, maar daarvoor word je wel onderweg getrakteerd op koffie en taart tijdens de route. Na de tocht is er nog gelegenheid om wat te drinken in de kantine of op het vernieuwde HSV-terras. Het bestuur van beide verenigingen wenst alle deel nemers alvast een plezierige tocht.

Za 17 Loes Luca en Kaatje Kooij toneelvoorstelling Theater Piet Mondriaan, Abcoude theaterpietmondriaan.nl De Poppendokter kindervoorstelling en workshop (6+) Fort cultuurhuis.nuAbcoude

• Wil jij je verjaardag vieren of een uitje met familie of collega's orga niseren? Ook dan zit je bij Atelier Lique’s Creations goed. Neem contact op voor een uitje op maat. Volledig verzorgd met een lunch, high tea, borrel of shared dinner en naar huis met je eigen creatie. Voor meer informatie en de volledige agenda kijk op www.liquescreationsandmore.nl Atelier Lique’s Creations, Angelique Streefkerk, Wilgenlaan 35 C, Vinkeveen, tel. 06-30467830.

Start restauratie Maarschalkerweerdorgel tijdens Open Monumentendag Op Open Monumentendag 2022 -zaterdag 10 september- zal om 11.15 uur één van de orgelpijpen van het monumentale Maarschalkerweerd-orgel in kerk H. Johannes de Doper aan het Driehuispein op de grens van Mijd recht en Wilnis, symbolisch worden verwijderd. Dit delicate werk wordt uitgevoerd door Adjan Smitsman, directeur van orgelbouwer Van Vulpen, onder het toeziend oog van Peter Forsthövel, voorzitter van de restauratieprojectgroep. Deze bijzondere handeling markeert de start van het restau ratieproject van dit bijzondere instrument. Voorafgaand bespeelt de befaamde organist Stephan van de Wijgert het Rondorgel. 11.30 uur schetst Peter Fors thövel het belang van de restauratie, wat er het komende jaar met het orgel gaat gebeuren en wanneer het ge restaureerde orgel weer kan worden beluisterd en bekeken. Het monu mentale instrument zal dan weer op de vertrouwde plaats staan, maar wel een kwartslag gedraaid om ook de fraaie zijkant van het orgel met sprekende pijpen zichtbaar te maken. Aldus zal de oorspronkelijke opstel ling van het orgel uit 1879 geheel in ere zijn hersteld. Orgelfonds Om de restauratie fi nancieel haalbaar te maken is een aantal jaren geleden het Or gelfonds in het leven geroepen. Dit fonds is gevoed met de op brengst van verschil lende activiteiten in de houdingStichtingvriendenstichtingdersteuningprovinciesubsidiesren,vanschap,geloofsgemeenmetbijdragentalvansponsometsubstantiëlevanrijkenenmetonvande(detotinstandvanhetMo

• Het Open Atelier start op dinsdag 27 september weer. Dit is een les verdeeld over 1 of meerdere keren. Dinsdagmiddag, dinsdagavond, woensdagochtend of zaterdag om de week. Geen verplichting tot een dagdeel, iedere week of om de week, oftewel hoe en wanneer het jou uitkomt.

Jouw adres voor een Creatieve Workshop maar ook voor een mooi stukje kunst voor jezelf of om weg te geven. Bij Lique’s Creations vind je beelden in vele variaties en for maten voor binnen en buiten van zelf hardende klei. Epoxy kunst op dienbladtafeltjes en schilde rijen. Schilderijen op doek, hout of schuimplaat, vele reliëfs met ma terie, mixed media, powertex en acrylverf.

Het Atelier bestaat uit 2 gedeelten, de ontvangst- / expositieruimte, hier staat een gezellige stamtafel voor koffie, lunches, high tea etc. Daarachter het atelier, een grote lichte ruimte waar de workshops gegeven worden. Hier word je laag voor laag door Angelique begeleid. Nieuwsgierig, wil jij een workshop volgen of een kunstwerk kopen? Kom dan zondag 11 september naar de Open Dag. Van 10 -16 uur ben je van harte welkom.

• Epoxy maakt de kunstenaar in je los. Wil jij ook eens een work shop Epoxy (ook wel Resin Art ge noemd) volgen? Je maakt in 1 dagdeel een dien blad tafeltje of een schilderij. 19, 23, 24 september, 6, 7 oktober.

Creatieve Workshops in Vinkeveen

• Diverse dag workshops zijn weer ingepland, compleet verzorgd met lunch. Lekker tijd voor jezelf, een hele dag creatief! 10, 21 of 22 oktober

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 11

Veelzijdige expositie in De Lindeboom In de pop-up galerie van KunstRondeVenen, in winkelcentrum De Linde boom in Mijdrecht, is een nieuwe expositie ingericht, die tot 1 oktober te zien zal zijn. In de eerste twee weken zijn schilderijen en sieraden te be wonderen, gemaakt door respectievelijk Homi Koedam en Marianne van de Rest; in de laatste twee weken komen daar beelden van Gerarda De marteau bij. Deze Rondeveense kunstenaars maken werk van hoog niveau en zijn zelf op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12 tot 16 uur in de galerie aanwezig om hun werk toe te lichten. Homi Koedam Schilderes Homi Koedam woont in Mijdrecht. Ze komt oorspronkelijk uit het toenmalige Perzië en studeerde in Engeland af in industrieel ontwerp. Iin Nederland volgde zij op de Riet veldacademie de opleiding binnen huisarchitectuur. Tijdens haar studie maakte zij nader kennis met het werk op canvas van de ‘grote meesters’ en besloot zich ook op dat vakgebied te bekwamen. Met succes. Zij heeft tal van exposities met haar werk inge richt en daarbij bleken haar schilde rijen door het publiek te worden ge waardeerd. Marianne van de Rest Marianne van de Rest ontwerpt en maakt sieraden. Zij werkte bijna dertig jaar in de financiële sector en was een aantal jaren interim manager bij de over heid en in de bouwsector. Zij woont in Mijdrecht. Sinds een paar jaar verzamelt zij vintage kralen en sluitingen uit de pe riode 1900 tot 1980. Inmiddels beschikt zij over een grote collectie glas-, lucite-, cloisonne- en Swaroski-kralen en een kleine collectie semi-edelstenen. Hier mee maakt zij oorbellen en kettingen, in kleine oplagen. Unieke exemplaren, waarvan geen tweede bestaat. Daar naast maakt zij gebruik van natuurlijke materialen, zoals roggenleer, hoorn, been, Afrikaanse kralen, hout, noot, Oe gandees papier en rubber. Gerarda Demarteau Beeldhouwer Gerarda Demarteau is geboren op het Amsteleiland in Am stelveen, maar woont inmiddels in De Ronde Venen. Haar atelier staat mid den in de polder. In 2001 begon zij met beeldhouwen bij De Blauwe Wereld in Zegveld. Al gauw bleek dat het bewer ken van stenen met alleen handvijlen en schuurpapier haar favoriete techniek is. Ronde, aaibare vormen, zoals torso's, hebben haar voorkeur. Wat er niet is in de steen, blijft onbewerkt en onbekend. Dit prikkelt de fantasie van de kijker. Het werken in opdracht vindt Gerarda span nend: de wens van de opdrachtgever en haar eigen, vrije fantasie te laten samen komen is een uitdaging. Voel je vrij om de galerie te bezoeken om van deze veelzijdige tentoonstelling te genieten. Als u meer wilt weten over kunstenaarsvereniging KunstRonde Venen en haar activiteiten, bezoek dan haar website, www.kunstrondevenen.nl.

nument H. Johannes de Doper). Vol vertrouwen gaat de uitvoering van de werkzaamheden van start en voor de ontbrekende ‘laatste loodjes’ wordt binnenkort de actie ‘adopteer een orgelpijp’ opgezet. Het Maarschalkerweerd-orgel telt vele orgelpijpen, variërend in grootte. Laat u de kans om uw naam te ver binden met dit grootse monumentale instrument niet ontgaan! Tijdens Open Monumentendag zijn er verder rondleidingen in de kerk, is er een videopresentatie en kunt u onder begeleiding de toren beklimmen en de gewelven van bovenaf bekijken.

Open Dag bij Atelier Lique’s Creations

12 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN 1 t/m 30 september Verkoopadviesdagen Meld u aan voor een gratis verkoopadvies van uw woning tijdens de verkoopadviesdagen in september. Vrijblijvend en kosteloos komen we bij u langs. Zo weet u snel waar u aan toe bent. Scan de qr-code of maak een afspraak via: Torenlaanwww.drieklomp.nl/verkoopadviesdagen13|Laren(nh)|0353035625|laren@drieklomp.nl | www.drieklomp.nl VERKOOP A D VIE S D AGE N drieklomp.nl/verkoopadviesdagen 1 t/m 30 september 2022 Dorpsstraat 39 | 3641 EA Mijdrecht | Tel.: 0297-281875 | STRECHTWALKERinfo@smitschoenenmijdrecht.nl PROEFLOOPDAGENVRIJDAG9ENZATERDAG10SEPTEMBER Uitermate geschikt voor mensen met reumatische klachten, gevoelige voeten, rugklachten of diabetes en voor iedereen die lekker wil lopen op hippe pasvormschoenen. Iets meer geluk in de regio

Ontvang subsidie om dit te regelen! De provincie Utrecht maakt het voor iedereen mogelijk om subsidie aan te vragen voor het plaatsen van minimaal twee recreatiebankjes in het buitengebied, langs een wandelroute. Met deze subsidieregeling hoopt de provincie dat de beleving van de natuur vergroot wordt en dat meer mensen gaan wandelen. De subsidieregeling is tot stand gekomen naar aanlei ding van een verzoek van Provinciale Staten. De ambitie is dat er 100 extra bankjes in het lande lijk gebied bijkomen. Door meer rustpunten te creë ren wordt het wandelen aantrekkelijker en wordt het gemakkelijker om een langere wandeling te maken. Met bankjes op mooie plekken kunnen mensen bovendien genieten van het uitzicht. De provincie levert plaatjes met de GPS-coördinaten van de lo catie om op de bankjes aan te brengen. Hiermee kunnen hulpverleners sneller de locatie traceren wanneer iemand in nood is, waardoor de veiligheid vergroot wordt. Mirjam Sterk, gedeputeerde Landbouw en Natuur van de provincie Utrecht, is blij met de subsidiere geling. “We wonen in een prachtige groene provin cie waar je ontzettend mooi kan wandelen. Soms is het fijn, of nodig, om even uit te rusten en tege lijkertijd van de mooie natuur te genieten. Deze re creatiebankjes bieden die mogelijkheid. Extra mooi vind ik dat je er ook nog een herinneringsplaatje op kan laten maken, zodat je tijdens de wandeling te rug kan denken aan iemand die je dierbaar is.”

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 13 Bea de Buisonjé, lid dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Tentoonstellingen De tentoonstelling 1672 RampZalig in Vinke veen over de 350 jaar oude geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie geeft een goed beeld van de watergeschiedenis van ons land. Het Waterschap heeft een speciaal routeboekje samengesteld met zes fiets- en wandelroutes en een vaarroute (gratis aan te vragen, zie adres onderaan dit artikel – red.) langs het UNESCOerfgoed. In het Historisch Museum Amstelland, in Ouderkerk aan de Amstel, is informatie over het historisch beheer van het landschap en Wa terschap en haar voorlopers te vinden Samen het water buiten de deur houden “De historie heeft ons gebracht tot waar we zijn. We hebben het water gebruikt als verde diging en als bescherming. Dankzij het ‘polde ren’ van de omgeving heeft het Waterschap en zijn voorlopers het landschap gemaakt tot wat het nu is. Maar daarmee zijn we er niet. Om het aantrekkelijk en leefbaar te houden moeten we het water helpen,” aldus Bea de Buisonjé, die stelt dat we ook naar nieuwe oplossingen moe ten zoeken. Zo is de wijk Watergraafsmeer een aantrekkelijk woon- en werkgebied, maar ook het laagste punt van Amsterdam en daardoor kwetsbaar voor wateroverlast. Zeker gezien de klimaatveranderingen die ons staan te wachten. Water een stem geven De Waterschappen in ons land staan voor een zware opgave. Bea de Buisonjé: “Deze tijd van klimaatverandering vergt steeds meer aanpas singen. We moeten intensiever samenwerken en het water moet een een actievere rol spelen bij de ruimtelijke inrichting van gebieden, zoals nieuwe woonwijken. Te vaak wordt nog te wei nig en te laat rekening gehouden met inpassen van goed watermanagement. Maar, het tij lijkt te keren, de deur staat op een kier, water en bo dem wordt sturend bij vraagstukken over Ruim telijke Ordening.”

“We moeten water een stem geven” Water heeft altijd aan de wortels van ons bestaan gestaan. Het is tevens onze vijand en vriend. Er is de eeuwenlange strijd tegen het water, en het bracht ons als (zee)varende natie welvaart (handel) en bescherming tegen oprukkende vijanden. Zoals in het rampjaar 1672, toen de Oude Hollandse Waterlinie de Fransen moesten tegenhouden. Later werden de Nieuwe Hol landse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam ontworpen om bescherming te bieden. Samen vormen ze een uniek cultureel (water)erfgoed: vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen, peilvakken. “Dit cultureel erfgoed moet bewaard worden, bezocht, beleefd en beheerd. Hier zie je hoe waterschappen van oudsher het beheer van water verzorg den, samen met de ingezetenen. Ook in deze tijd speelt het beheer van water een cruciale rol,” stelt Bea de Buisonjé, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. tekst rob isaacs - foto arthur van der kooij Als straks op 10 en 11 september de jaarlijkse Open Monumentendagen worden gehouden, is Bea de Buisonjé beslist van de partij. Gemaal Ronde Hoep in Waver (1913) en gemaal De Rui ter in Vinkeveen (1924) zijn fraaie voorbeelden van cultuur-historisch erfgoed en beide nog in bedrijf om te zorgen dat onze voeten droog blijven. “Water is allesbepalend. Als we het niet goed beheren, loopt hier de boel onder. In Vin keveen staat een NAP-peilschaal langs het Bel lopad; dit is de op één na laagste plek van ons land, meer dan 6,5 meter onder de zeespiegel. En onze bodem daalt op plekken nog steeds,” vertelt De Buisonjé.

Mis je bankjes op jouw favoriete wandelroute?

De subsidie kan door iedereen aangevraagd wor den, maar belangrijk is dat er toestemming is van de grondeigenaar en het onderhoud en beheer van de banken voor een periode van tien jaar geborgd is. Per bankje wordt een subsidie van 700 euro verstrekt. Het maximaal aantal bankjes dat gesub sidieerd wordt per aanvrager is tien. Niet alleen in woners maar ook terreineigenaren kunnen gebruik maken van de subsidie. Kijk op www.provincie-utrecht.nl naar de pagina ‘Sub sidies voor het platteland’ voor de voorwaarden van de subsidieregeling.

foto eric martin

“We zijn dit zelf ook nog niet gewend, en ook te reactief geweest,” bekent ze. “Ontwikkelingen vragen om flexibiliteit. We moeten veel meer in scenario’s denken. Kortetermijnoplossingen toepasbaar in wijken en gebieden moeten ge combineerd worden met duurzame toekomst bestendige keuzes die het water van ons vraagt, als we de regio leefbaar en toegankelijk willen houden. Daarover zijn we in gesprek met part ners en omgeving. Dat is wat we willen: we moeten de stem van het water laten horen. Het waterschap heeft hierin een belangrijke taak,” besluit Bea de Buisonjé. Gemaal de Ruiter Gemaal De Ruiter stamt uit 1924 en is ge bouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijk heid; dat is goed te zien aan de strakke en eenvoudige vormen. Dit rijksmonument dankt zijn naam aan de vroegere dijkgraaf De Ruiter. Het gemaal verving 6 molens die de polders drooghielden. Tegenwoor dig regelt dit gemaal, dat op afstand wordt bediend, de hoogte van het water van de Vinkeveense Plassen. Het gemaal pompt water uit de Vinkeveense Plassen naar de Geuzensloot. Zo kan het water naar de ri vier de Angstel en het Amsterdam-Rijnka naal stromen. Sinds de jaren '50 van de vorige eeuw pompt het gemaal ook water weg uit de Polder Groot en Klein Oud-Aa. Zo regelen we het juiste waterpeil in de polders. Gemaal De Ruiter wordt de ko mende jaren gerenoveerd en aangepast. Naast nieuwe installaties wordt gekeken naar een vislift om de trek van vissen niet te belemmeren. Vissen die hier nu handma tig worden overgezet. In 2025 moet Gemaal De Ruiter weer helemaal klaar zijn voor de toekomst. Meer informatie over Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op www.agv.nl. Meer over het cultuurhistorisch erfgoed van Water schap Amstel, Gooi en Vecht is te vinden op www.agv.nl/geschiedenis. Kijk voor de wan del-, fiets- en vaarroutes op www.agv.nl/droog waterland en klik op routeboekjes. Kijk op: www.historischamstelland.nl voor meer informatie over de historie van het gebied Amstelland. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is deelne mer aan de Open Monumentendagen op 10 en 11 september a.s. en actief partner van de Polder Performances op 11 september in HetVinkeveen.programma biedt tal van optredens op podia bij verschillende monumenten, waar onder Gemaal De Ruiter. Zie voor details: www.hetspoorhuis.nl/evenementen

Zijn woonomgeving rondom Abcoude en Baam brugge vormt een grote bron van inspiratie. “Elk jaar maak ik minstens één panoramaschilderij van de omgeving tussen Abcoude en Baambrugge”, licht hij toe. “Daarnaast schilder ik graag in het Gein. Ook dat riviertje blijft mij boeien.” Daarnaast maakte Jan een bijzonder zelfportret. “Dat is een portret van mijzelf met een kat”, stelt hij enigszins geëmotioneerd. “Het is een kat die ik kwijtraakte in de oorlog in 1944; een fragment uit mijn herinne Jansringen.”favoriete werk is het uitzicht bij de Punt in Baambrugge. “Dat schilderij is 150 centimeter breed en maakte ik met acrylverf”, legt hij uit. “Dat zelfde uitzicht schilderde ik op een werk van 75 centimeter met olieverf. Hetzelfde tafereel met een andere techniek dus. Beide werken zal ik laten zien op de expositie in Kortenhoef.” Ook het zelfportret met de kat wordt daar geëxposeerd, evenals schil derijen met bloemen, werken uit zijn tienerjaren en een werk wat hij maakte met Oost-Indische inkt. Het maken voor kunst is voor Jan een uitlaatklep en een uitdaging ineen. “Ik vind het belangrijk om nog altijd dingen uit te proberen en te leren”, zegt hij. “Ik wil iets maken wat ik in mijn hoofd heb en daarmee een handicap overwinnen. In mijn fantasie lukt het namelijk altijd. In werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo. En juist die handicap houdt het spannend.”

Landschappen zijn voor schilder Jan Baas uit Abcoude favoriet. Elk jaar maakt hij minstens één panoramaschilderij van de omgeving tussen Abcoude en Baambrugge. Hij varieert met materialen en technieken om zichzelf voortdurend uit te dagen. Nieuwsgierig naar zijn werk? Op 17 en 18 september exposeert Jan in De Oude School in Kortenhoef. tekst rosanne kok - foto's arthur van der kooij De creativiteit van Jan Baas kwam tot uiting rond zijn vijftiende levensjaar. “In die tijd heb ik veel getekend en geschilderd”, stelt hij. “Ik ging ook vaak met een vriend uit schilderen. Dat heeft mijn moeder volop gestimuleerd. Daar ben ik haar heel dankbaar voor.” Hoewel Jan koos voor een carrière in de psycholo gie, bleef hij schilderen in zijn vrije tijd en tijdens va kanties. Nu hij gepensioneerd is, schildert hij bijna elke dag. “Mijn stijl zou ik beschrijven als figuratief”, legt hij uit. “Ik houd ervan zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven. Soms maak ik een snelle schets; soms schilder ik grote landschappen heel gedetailleerd. Die afwisseling tussen snel en lang zaam vind ik heel interessant.”

Jan verheugt zich erg op de expositie en hoopt op vele bezoekers. “Ik ben niet de enige die hier expo seert”, zegt hij. “We zijn met vier schilders. Ik ben benieuwd hoe mijn werken door het publiek ont vangen worden. Ik hoop op deze expositie weer werk te verkopen, dat voelt als een vorm van er Dekenning.”tentoonstelling

in De Oude School aan de Kor tenhoefsedijk 145 in Kortenhoef is op 17 en 18 sep tember van 11 tot 17 uur kosteloos te bezichtigen.

IJsbaan Mijdrecht bijna realiteit Wat was het de afgelopen weken warm, hè? Toch wordt er al maanden gewerkt aan een winters tafereel: een ijsbaan op het Raad huisplein in Mijdrecht. In december van dit jaar zou ie er moeten liggen. Maar zou dat gaan lukken? In juni kwamen de eerste berichten over de plan nen naar buiten. “Iedereen reageerde enthousiast op het voornemen,” vertellen de organisatoren na mens winkeliersvereniging Mijdrecht Dorp. “In de donkerste periode van het jaar kan dit evenement een maand lang jong en oud samenbrengen voor beweging, sociale contacten en vooral plezier.” Wie helpt? Eén ding is wel al ijzig duidelijk geworden: het is hartstikke duur. “Diverse ondernemers en instan ties hebben al fantastische bijdrages toegezegd. Maar onderaan de streep prijken nog rode cijfers.” In een eindsprint wordt nu geprobeerd het beno digde bedrag op te halen. “We zijn heel dichtbij, maar het is nog net niet genoeg. Daarom vragen we elke betrokken ondernemer, instantie en parti culier of ze hun steentje willen bijdragen. Dat ene beetje kan net het verschil maken tussen wel of geen maand vol ijsplezier.” Ook vrijwilligers gezocht Mocht het geldpotje voldoende gevuld raken, dan zijn enthousiastelingen die in december wat tijd over hebben van harte welkom als vrijwilliger. “Schaatsuitgifte, ticketcontrole, ijsonderhoud: er zijn per dag veel handjes nodig dus meld je vooral aan als je dat leuk lijkt.” Informatie over sponsoring of meer informa tie over vrijwilliger worden staat op de website ijsbaanmijdrecht.nl.

14 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN “Het landschap om mij heen blijft inspireren”

Veelzijdige schilder Jan Baas exposeert in Kortenhoef

“We gaan het nog mooier maken dan het nu al is” Sela Ruijs is geen onbekende in Abcoude. Ze heeft er op school gezeten en er haar jonge jaren doorgebracht. Na haar opleiding is ze als kap ster begonnen in Amsterdam, waar ze zich ont wikkelde tot teammanager. “Ik heb het daar ei genlijk best naar mijn zin, maar ik ben nogal een ambitieus type. Ik was al een tijdje op zoek naar de mogelijkheid om als zelfstandige voor mezelf te beginnen. Bovendien was het al langer mijn wens om in Abcoude te werken. Dat is voor mij een vertrouwde omgeving, ik ken er veel mensen en ik voel me er thuis. Ik houd er van om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. En in een eigen zaak kan ik mijn eigen ideeën ontwikkelen en kan ik ook meer van mezelf laten zien. Voor mij wordt nu ook een droom werkelijkheid. Ik ben blij dat deze gelegenheid zich voordeed. Caroline heeft hier in de afgelopen jaren een mooi bedrijf neer gezet, dat ik met plezier verder wil ontwikkelen. We gaan het nog mooier maken dan het nu al is.” Soepele overgang De constructie die de beide dames bedacht heb ben biedt de mogelijkheid tot een soepele over dracht. Sela is nu volledig eigenares en verant woordelijk voor de gang van zaken en de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Het feit dat Caroline voorlopig nog aanwezig blijft zal het voor de klanten ook wat makkelijker maken om te wennen aan de nieuwe situatie. “Het besluit om het stokje over te dragen heb ik weloverwogen genomen,” zegt Ca roline. “Ik zag er alleen vreselijk tegenop om van de ene op de andere dag helemaal te stoppen. Ik heb dit werk al die jaren met heel veel plezier gedaan. Het is ook een heel bijzonder vak. Je hebt namelijk een bijzondere relatie met de veel van je klanten. Je bent toch wel even met ze bezig en dan kom je automatisch tot een gesprek. Het bijzondere is dat het vaak heel vertrouwelijke gesprekken zijn, waar bij de klant je deelgenoot maakt van haar wel en wee. Af en toe voel je je een soort sociaal werken door de klant een luisterend oor te bieden. Door nog een tijdje actief te blijven kan ik dat geleidelijk afbouwen. Ik ben van plan daar de komende twee jaar voor uit te trekken, waarna het definitief over zal zijn. We zullen zien hoe dat gaat lopen. Intus sen kan ik Sela desgevraagd steun bieden. Maar ze zal het wel zelf moeten doen. En daar heb ik het volste vertrouwen in, zodat ik ook met een gerust hart de verdere ontwikkeling van de zaak aan haar toevertrouw.”

Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag en woensdag 9-17 uur, donderdag gesloten, vrij dag en zaterdag 9-17 uur, zondag gesloten.

tekst piet van buul Na vijftien jaar actief te zijn geweest in Amsterdam opende Caroline de Waal dertig jaar gele den haar Haarsalon Caroline in Abcoude. Ze denkt dat het is nu tijd wordt om een stapje terug te zetten en het rustiger aan te gaan doen. Ze vond in Sela Ruijs een jonge, enthousiaste col lega die het bedrijf over wilde nemen. Sela is geen onbekende, want aan het begin van haar carrière liep ze een tijdje stage bij Caroline. Sela wilde na een periode van negen jaar in loon dienst graag een eigen zaak beginnen. Per 1 september nam ze de zaak van Caroline over en is zij de trotse eigenares van Studio Sela. Caroline wil graag langzaam afbouwen. Ze huurt nu een kappersstoel in de studio en blijft vooralsnog een dag of drie per week als ZZP-er actief.

Inwoners en ondernemers zitten bij het college in het hart. Daarom vinden we het belangrijk hen te betrekken en gezamenlijk met hen het beleid vorm te geven’’, zegt wethouder Maarten van der Greft, verantwoordelijk voor de portefeuille inwonerpar ticipatie. ,,De mogelijkheid van een referendum dwingt politici om bij voorbaat meer rekening te houden met de wensen van inwoners. Het vorm geven van de gemeente gebeurt niet alleen in het gemeentehuis. Als college willen we dit samen met inwoners, ondernemers en organisaties doen. Dit zorgt voor betrokkenheid, woon- en werkplezier en draagvlak voor besluiten.’’

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 15

De Ronde Venen voert referendum in

Seniorenpartij DRV vraagt college om maatregelen tegen armoede onder ouderen Seniorenpartij De Ronde Venen vraagt het col lege welke handvatten het heeft om ouderen en mensen met jonge kinderen te ondersteunen te gen de dalende koopkracht door inflatie en hoge Bijenergiekosten.navraagbij de Voedselbank blijkt dat er steeds meer mensen gebruik moeten maken van deze voorziening. Vooral ouderen en gezin nen met jonge kinderen blijken de afgelopen tijd steeds meer gebruik te moeten maken van de voedselbank. Met name ouderen hebben te lij den onder de sterk dalende koopkracht. Boven dien weten zij vaak de weg niet te vinden naar de hulp waar zij recht op hebben. Mensen die alleen moeten leven van een AOW kunnen niet of nauwelijks nog financieel rondkomen. Landelijk wordt er geroepen dat de AOW snel omhoog moet, maar daar heeft de gemeente weinig invloed op, dat is een beslissing die de landelijke politiek moet nemen. Evenals de in dexering van de pensioenen die maar op zich laat wachten (buiten een kleine verhoging in juli). In meerdere gemeenten zijn de colleges ge vraagd haar inwoners financieel te ondersteu nen. De Seniorenpartij wil van het college weten welke maatregelen genomen kunnen worden om er voor te zorgen dat ouderen en gezinnen met jonge kinderen, die nu onder een bepaald bestaansminimum leven geholpen kunnen wor den.

BEDRIJFVOLIN

Daarmee is ook een soepele overgang mooi geregeld.

Kers op de taart Vooruitlopend op de vaststelling van het inwo nersparticipatiebeleid en als ‘kers op de taart’ wordt de mogelijkheid van het referendum geïn troduceerd: Een ultieme vorm van inwonerparti cipatie, waarbij inwoners zich kunnen uitspreken over voorgenomen besluiten van de gemeente raad. Wethouder Maarten van der Greft: ,,Een re ferendum is een uitstekend middel om inwoners te betrekken bij belangrijke besluitvorming. Het is niet zo dat we nu voor alles een referendum gaan organiseren. In het verleden waren de ge meentelijke herindeling en wel of geen windtur bines bijvoorbeeld geschikte onderwerpen ge weest.” Inwoners kunnen referendum aanvragen Inwoners kunnen een referendum aanvragen als ze van mening zijn dat de gemeente niet de juiste keuzes maakt. De referendumverordening maakt de aanvraag van een referendum door zowel ge meenteraad als inwoners mogelijk en geeft spel regels over hoe dit verloopt. Het college heeft in het coalitieakkoord “In het hart’ al aangekondigd een referendum te houden over de toekomst van het gemeentehuis. Dit vindt maart volgend jaar plaats, gelijktijdig met de verkiezingen voor Pro vinciale Staten en het Waterschap.

Studio Sela is gevestigd aan de Brugstraat 7 in Abcoude. Telefoon 0294 284714.

Haarsalon Caroline in Abcoude is nu Studio Sela

Caroline de Waal (links) draagt haar zaak met een gerust hart over aan Sela Ruijs. foto patrick hesse

De Ronde Venen gaat het mogelijk maken de mening van inwoners te peilen via een refe rendum. Via een referendum kunnen inwoners zich uitspreken over voorgenomen besluiten van de gemeenteraad. Het initiatief voor een referendum kan zowel van inwoners als van de gemeenteraad komen. Het college heeft op 23 augustus 2022 een voorstel voor de spelregels voor een referendum vastgelegd in een verordening en deze naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeenteraad behandelt de verordening waarschijnlijk in haar vergadering van 6 oktober.

Een nieuwe toekomst Een vertrouw adres in Abcoude, met een nieu we naam. Sela heeft er zin in. Ze heeft inmid dels de nodige ervaring opgebouwd als kapster. Daarbij heeft ze zich ontwikkeld tot kleurspe cialiste. “Uiteraard is iedereen welkom in mijn studio. Maar ik wil met mijn aanpak ook meer jongeren aanspreken. Daarom streef ik er naar om de zaak up-to-date te ontwikkelen, waarbij we de moderne trends ook aan de klanten kun nen presenteren. Naast de haarverzorging ga ik ook schoonheidsbehandelingen aanbieden. Dat betekent dat men bij mij voor een complete metamorfose terecht kan.” Sela kiest voor een geleidelijke ontwikkeling. Ze is ambitieus en zit nog vol met plannen. “Maar ik wil niet alles te gelijk veranderen. Ik vind het belangrijk dat ik overzicht behoud en de regie kan blijven voe ren. En dan komen de ontwikkelingen vanzelf. Er wordt overigens al wel gewerkt aan een online afspraken systeem, dat binnenkort wordt geïnstalleerd. Daarmee kan men zelf thuis via de computer een afspraak inplannen.”

Inwonersparticipatie De gemeente kent al verschillende vormen van inwonersparticipatie, bijvoorbeeld inwonersbijeen komsten, het inwonerpanel of informatieverstrek king via website, krant of social media. Hoe de gemeente omgaat met die middelen en wat inwo ners, ondernemers en gemeente van elkaar mogen verwachten komt te staan in het inwonerspartici patiebeleid. De komende tijd wordt daarover met organisaties en de gemeenteraad gesproken. Ook wordt het inwonerspanel en de Jongerenadvies commissie geraadpleegd. Het beleid wordt waar schijnlijk in de gemeenteraad van december ter besluitvorming aangeboden.

Een aanrader voor iedereen die van een spannende ro man houdt en ook nog iets van de na tuur wil opsteken. gelezen door annemieke van zijl

In mei, juni en juli is de zwarte stern te bewon deren in het agrarisch gebied rondom Vinke veen. Daar worden veel vlotjes uitgelegd door de vrijwilligers van de agrarische natuurvereni ging. In het gebied van de agrarische natuur vereniging zijn in 2022 ongeveer 270 broed paren geteld. Dat is 1/5de van de landelijke Hoepopulatie.kunnen we meer zwarte sterns krijgen in Nederland? Nestgelegenheid en voedselaan bod zijn zeer belangrijk voor de zwarte stern. Dus meer grote insecten en kleine visjes en meer nestvlotjes in plantenrijke sloten met ho gere oevervegetatie. Ben je begaan met de natuur in onze omgeving en wil je actief helpen, wordt dan lid van De Groene Venen voor slechts 5 euro per jaar door te klikken op ‘lid worden’ op onze website www.degroenevenen.org.

Het verkeerde meisje Angelique Haak Op een ochtend wordt Amelie van haar fiets getrokken door een man met een angstaanjagend masker op. Hij sluit haar op in een donkere ruimte. Amelie snapt niet waarom de ontvoerder juist háár moest hebben. Is het hem te doen om losgeld van haar rijke vader? Speelt haar dubieuze bijna ex-echtgenoot Vince een rol in het geheel? Of heeft haar ontvoerder zich vergist en is zij simpelweg het verkeerde meisje? De verrader van Evalon Lynette Noni Kiva dacht dat ze wist wat ze wil de – wraak. Maar haar tijd in Val lenia heeft alles veranderd. Na de gebeurtenissen in het paleis pro beert Kiva er wanhopig achter te komen of haar vrienden en familie veilig zijn en, nog belangrijker, of ze haar ooit kun nen vergeven voor wat ze heeft gedaan. Maar in het koninkrijk van Evalon staat de oorlog op het punt van uitbreken en Kiva, die hieraan heeft bijgedragen, be sluit haar gebroken hart opzij te zetten om te helpen.

Voor iedereen die niet meer zelfstandig kan fietsen maar er toch op uit wil, is er Fiets maatjes. Met een duofiets en een maatje is het weer volop genieten van de prachtige natuur, forten, dorpen en een lokaal ter rasje. Fietsmaatjes koppelt geïnteresseerde gasten aan een maatje zodat ze samen van onderlinge gesprekken en omgeving kun nen genieten.

Tijdens De Beursvloer van 23 juni jl. wist Fiets maatjes De Ronde Venen maar liefst zeven matches te maken met Mijnreclamevlag.nl/ Vlaggenclub.nl, Team Switch, Eiland van Hein, HCM en Zonnebloem Wilnis-De Hoef. Om Fietsmaatjes op de kaart te zetten wordt er alles aan gedaan om bekendheid en zicht baarheid te genereren. Niet alleen op papier en in de media, maar ook door letterlijk de vlag uit te steken. Een beursvloermatch met Marco van Daalen, van Mijnreclamevlag.nl en Vlag genclub.nl, leverde hun 2 prachtige beach vlaggen op die ingezet worden op komende Coraevenementen.Versteeg, voorzitter van Fietsmaatjes De Ronde Venen: “Wij willen graag onze stichting promoten zodat we nog meer geïnteresseerde gasten een heerlijk fietstochtje kunnen aanbie den. Daarom zijn we erg blij met deze prach tige beachvlaggen zodat we op evenementen heel goed zichtbaar zijn”. Marco van Daalen, eigenaar Mijnreclamevlag. nl en Vlaggenclub.nl,: ”Wij worden overstelpt met aanvragen voor sponsoring, want wie wil er nu niet een mooie herkenbare vlag. Als je dan ziet dat vrijwilligers zich voor meer dan 100% inzetten voor een mooi én lokaal goed doel, dan geven we de daar de voorkeur aan. Als wij daar ons steentje aan bij kunnen dra gen, doen we dat met liefde”!

LADDERBOEKEN-MONDRIA'S

Door de mens zijn er steeds minder drijvende waterplanten gekomen en had de zwarte stern ook minder nestgelegenheid. In de jaren vijf tig broedden er nog ongeveer 13.000 paar in Nederland. In 1990 waren dat er nog maar 1.300. Dit aantal blijft sinds die tijd ongeveer stabiel, maar dat komt vooral door de hulp van ons natuurliefhebbers en de steun van de overheid. Vrijwilligers leggen namelijk vlotjes uit voor de zwarte sterns om op te broeden en de overheid betaalt de landeigenaren om de vlotjes toe te staan in hun sloten en gebieden. De vlotjes vallen zeer in de smaak bij de zwarte stern. Als er een keus is tussen hun meest geliefde waterplant krabbenscheer of een nestvlotje kiezen ze tegenwoordig voor een nestvlotje om op te broeden. Deze keus is ook zeer terecht want een nestvlotje is ste viger, iets hoger boven het water en in som mige gevallen zelfs voorzien van een gaasrand om andere watervogels tegen te houden. Elk jaar worden er veel vlotjes uitgelegd omdat de kolonies van de zwarte stern de neiging heb ben te verhuizen. De zwarte stern is een ko loniebroeder. Ze broeden in kolonies van on geveer 20 paar maar ze hebben het liefst nog een paar andere kolonies in de buurt. Zodat als er echt een predator is ze elkaar ook kun nen helpen.

Wat stilte wil Athur Japin Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding, het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carri ère als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan.

Zwart ijs Brad Thor In de meedogenloos spannende thriller Black Ice / Zwart ijs van Brad Thor, het elfde deel in de serie met Scot Harvath, wordt het leven van de spion opnieuw op zijn kop gezet. Terwijl Scot nadenkt of hij verder wil met zijn carrière, of zich te rugtrekt in Noorwegen met zijn nieuwe vrouw, ziet hij een bekende man uit een café stappen. Een man die hij een jaar geleden heeft vermoord... Het is het begin van een ijzingwekkende achtbaan waarin Scot getest zal worden op manieren die hij niet voor mo gelijk had gehouden. De zoete zusjes helpen de natuur Hanneke de Zoete Saar en Janna willen iets doen voor het milieu! In De Zoete Zus jes helpen de natuur gaan ze aan de slag om de speelplek bij hun in de buurt te redden van bouw plannen. Want daar leven allemaal bloemen, vlinders en vogels, en Bram heeft er een geheime boomhut! Daarom verzinnen Saar en Janna een actieplan. Wil je weten wat ze gaan doen? Lees dan gauw het nieuwe boek uit de Zoete Zusjes-serie!

Fietsmaatjes De Ronde Venen, wie kent ze niet

Elk jaar rond koningsdag komen ze weer naar Nederland. De zwarte stern komt vanuit WestAfrika naar Nederland om in de moerassen van Nederland haar jongen groot te brengen. Toen Nederland nog niet zo vol mensen was, -zeg 500 jaar geleden-, was Nederland een prima broedplaats voor de zwarte stern. In de moerassen van toen waren veel drijvende waterplanten die barstensvol zaten met grote insecten zoals haften, libellen en sprinkhanen. De zwarte stern duikt niet in het water naar vis maar pakt vanuit de lucht grote insecten en visjes net onder het wateroppervlak.

16 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN

heid van hoofdpersoon Kya nemen je mee in het verhaal. Een meisje van 5 jaar oud dat op eigen kracht weet te overleven en zich ontwikkelt tot deskundige van de flora en fauna van het moeras. Het gaat over eenzaamheid, verlaten worden en verlangen naar liefde. Maar ook over de schoonheid van de natuur en over jezelf zijn en blijven.

Zwarte Stern

Daar waar de rivierkreef ten zingen Delia Owens Al wel een boek dat wat lan ger in de winkel ligt, maar dat nu verfilmd is en met een andere omslag is uitgegeven. En net zoals andere uiterlijkheden je kunnen triggeren of afstoten, deed deze het ook voor mij. Eindelijk toch gelezen, en wat een mooi verhaal! De natuur, de rauwheid en de kracht van de eenzaamheid en zelfredzaam

Fietsmaatjes De Ronde Venen hebben onlangs aan Zonnebloem Wilnis-De Hoef een tienrit tenkaart overhandigd en met Eiland van Hein de afspraak gemaakt dat bij hun bezoek met de duofiets een tweede consumptie gratis is, ze gebruik mogen maken van hun verga derruimte en is er een elektrisch laadpunt voor een duofiets aangelegd. Ook zijn ze in gesprek met Team Switch over tips en tricks voor hun website en nieuwsbrief en volgt t.z.t. het drukken van flyers bij HCM. Beursvloer De Ronde Venen is een project van De Rondeveense Uitdaging. Nieuws gierig naar de overige matches? Of naar de andere activiteiten van De Rondeveense Uit daging? Kijk op www.derondeveenseuitdaging.nl

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Als De Groene Venen spannen we ons in voor de weidevogels in ons gebied. Een beetje een vreemde eend bij de weidevo gels is de zwarte stern. Toch is dit een wei devogel die het natte weidegebied rond Vin keveen heel hard nodig heeft.

2. Bandenonderhoud is belangrijk In de F1 is het belangrijk dat de banden zo lang mogelijk, zo goed mogelijk presteren. Zo hoe ven ze zo min mogelijk gewisseld te worden. Met goed bandenonderhoud zorg ook jij ervoor dat je het beste uit jóuw banden haalt. Bijvoor beeld door de banden elke twee maanden op de juiste spanning te brengen. Zo rij je zuiniger én goedkoper. Ook gaan je banden langer mee. Wil je snel weten wat de bandenspanning voor jouw auto is? Kijk dan op Watismijnbandenspanning. nl. Controleer ook regelmatig of je banden niet beschadigd zijn en nog genoeg profiel hebben. Veiligheid voorop! Het profiel van je zomerban den moet minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Tip: zet bij een zomerband een munt van één euro tussen het profiel van de band. Zie je de gouden rand? Dan moet je de band vervangen.

3. Zuinig rijden maakt een groot verschil F1-wagens starten met net genoeg brandstof voor de hele race. Bijtanken mag niet. De cou reurs moeten dus zo zuinig mogelijk met hun brandstof omgaan om te kunnen finishen. Wist je dat je zelf ook makkelijk brandstof kan bespa ren? Bijvoorbeeld door de cruise control, ECOmodus en het start-stopsysteem te gebruiken. Of de schakelindicator te volgen als je auto die heeft. Wil jij weten hoe je deze systemen ge bruikt? Kijk dan op Lekkeropweg.nu. Ook door je aan de maximumsnelheid te houden, rij je zuiniger. Zo weet jij zeker dat je de eindbestem ming haalt én verbruik je zo min mogelijk brand stof. Dat is ook nog eens fijn voor je portemon nee. Lekker op weg De komende maanden gaan ‘Lekker op Weg’teams het land in om automobilisten te helpen zuiniger te rijden. Ook controleren ze gratis de bandenspanning en geven ze de banden lucht als dat nodig is. Hou de lokale media in de ga ten om te zien of en wanneer er een team bij jou in de buurt is. nl

Zodoende pakte hij in 2015 het racen toch weer op. Patrick komt nu uit in de Historische Formu le-3 en de Youngtimer Touring Car Challenge en doet alles in eigen beheer. Ook het sleutelen in de werkplaats doet hij samen met zijn monteur. “Ongeveer 5-6 weekenden per jaar rij ik een wedstrijd”, legt hij uit. “Meestal is dat in het noordwesten van Europa. Ik vind dat enorm genieten, heel de familie gaat dan mee! Het blijft de uitdaging om de raceauto steeds sneller te maken en als coureur je te blij ven ontwikkelen. Dat is wat veel mensen vaak vergeten; succes komt echt niet vanzelf. Ook niet voor talenten als Max Verstappen. Het is heel hard werken en je moet er veel voor laten, maar ik weet uit ervaring dat het onbetaalbaar is. Alle inspanning was het 110% waard.”

Met de Formule 1 (F1) Grand Prix in Zandvoort voor de deur maken autoliefhebbers zich klaar voor hét autosportevenement van Nederland. Naast het talent van de coureurs spelen ook de banden en brandstofverbruik een belangrijke rol in de prestaties van een F1-wagen. Wist je dat dit ook voor jouw auto geldt? Drie dingen die je als automobilist kan leren van de F1. 1. Kies de juiste banden In de F1 kunnen banden het verschil maken tussen winnen en verliezen. Want banden heb ben een belangrijke invloed op de prestatie, het brandstofverbruik en de veiligheid. Dit geldt ook voor de banden onder jouw auto. Let daarom op het bandenlabel als je nieuwe banden koopt. Hiermee kan je de prestaties van nieuwe ban den op brandstofverbruik, veiligheid en afrolge luid eenvoudig met elkaar vergelijken. Meer we ten? Kijk dan op Kiesdebesteband.nl/bandenlabel.

“Zodra ik mijn helm opzet, wil ik winnen”

In het jaar 2000 stopte de carrière van Patrick abrupt toen het verplicht werd om nieuwe au to’s aan te schaffen en de financiën daarmee te groot waren. Een korte rentree volgde toen hij in 2001 werd uitgenodigd voor races in Spa Fran corchamps en op Zandvoort. Een paar intensive race jaren volgden met vele overwinningen in diverse toerwagen klassen. “In 2004 besloot ik echt volledig de zaak in te gaan en mijn aller laatste wedstrijd te rijden…”

luchtopname

Autocoureur Patrick Andriessen:

Op zijn 18e maakte Patrick een naadloze over stap van karten naar het autoracen. Hij kwam uit voor het team van Renault onder leiding van Hendrik Jan de Vries. Daar moest hij zich inko pen in het team. Die beslissing bracht twijfels met zich mee. Zodoende besloot Patrick eind 1995 zich als achttienjarige in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig race team. Direct daarna kocht hij zijn eigen raceauto en al snel volgde een tweede. “In die tijd nam mijn passie voor de autosport semiprofessio nele vormen aan”, vervolgt de ondernemer uit Baambrugge. “Zo’n 150 dagen per jaar was ik bezig met de autosport. Het enige wat ik deed was racen en werken. We hadden een eigen team met monteurs, grote werkplaats en de re den heel Europa af voor de wedstrijden.”

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 17

Patrick Andriessen uit Baambrugge doet aan autoracen. Met uitzondering van een aantal korte tussenpozen beoefent hij deze sport al zijn hele leven. Voor hem gaat er niets boven een Formule-auto. Hoewel hij naar eigen zeggen nu in een “gezellige” klasse rijdt, is zijn winnaars mentaliteit nog altijd aanwezig. “Als ik in de auto stap en ik mijn helm op zet, wil ik winnen.” tekst rosanne kok - foto's patrick andriessen De liefde voor de autosport is Patrick met de paplepel ingegoten. “Toen ik zeven jaar was wilde ik graag motorcrossen”, vertelt Patrick. “Dat vond mijn vader niet zo’n goed plan, maar hij zorgde er wel voor dat ik een kart kreeg. Een goed alternatief.” Het karten ging Patrick bij zonder goed af. “Ik werd tweemaal Nederlands kampioen bij de junioren, werd tweede op het Europees kampioenschap en werd vierde op de World Cup. Later werd ik ook nog genomineerd tot autocoureur van het jaar.”

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. “In 2012 kreeg ik de kans om de Dakar rally te rijden, dwars door Argentinië, Chili en Peru. Dat was misschien wel mijn meest bijzondere raceervaring. Je leeft twee weken in een volledige roes en hebt maar twee tot drie uur slaap per nacht. De overwinning in het T4-3 klassement van de trucks was de kers op de taart. Deze tocht wakkerde een groot verlangen aan: ik wilde weer racen maar op een andere manier.”

Drie dingen die je als automobilist kan leren van de Formule 1

Ook zijn de banen te huur voor een Boules Par ty, leuk voor bijvoorbeeld een familiedag of om een jubileum te vieren. Er kan het hele jaar ge speeld worden, want de club heeft een prachti ge boulodrôme gelegen langs de gracht van het fort bij Abcoude. In de winter zijn er vier banen in een verwarmde hal en in de zomer zijn er zo’n negentien buitenbanen. Meer weten? Kijk dan op www.jdbca.nl.

je

wat

18 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN ZORG BEWEGINGVOOR DICHTERBIJ DAN JE DENKT!

Iedereen weet dat het belangrijk is, maar komt het er ook van: zorgen dat u in beweging bent? Mag Senior Sportief Actief u hierbij helpen om daar nu mee te beginnen?

maar

past of

Je weet dat het belangrijk is maar je doet het niet of te weinig: zorgen voor beweging. Mogen wij je helpen? Zorg voor beweging

Wij van Senior Sportief Actief zorgen elke week met een team van 15 docenten voor 50 lessen met allerlei vormen van beweging. Op onze website vind je een keuze, misschien weet je niet zo goed bij je heb hulp

Lokaal is er natuurlijk periodiek de terugkeren de voetbalpot Mijdrecht tegen Wilnis of ook wel SV Argon tegen CSW. Van oudsher zijn dit best wel potjes die meer dan de moeite waard zijn, want strijd is er eigenlijk altijd. Zaterdag 3 september is iedereen van harte welkom bij deze bekerkraker. Aanvang 14.30 uur op het hoofdveld van SV Argon aan de Hoofdweg in Mijdrecht. Tijdens de rust en na de wedstrijd is er gelegenheid om onder het genot van een live zanger gezellig met familie,vrienden en/of kennissen na te kletsen over de wedstrijd of wellicht over datgene wat het nieuwe seizoen ieders cluppie gaat brengen. Biljartclubs zoeken leden Zowel biljartclub D.I.O. ( Door Inspanning Ont spanning ) als biljartclub De Merel zoeken leden om het biljartspelletje te spelen. DIO is de oud ste vereniging van De Ronde Venen. Zij bestaan al 79 (!) jaar en spelen op de donderdagavond vanaf 19.30 uur. Deze competitie gaat op don derdag 8 september van start en zowel heren als dames zijn van harte welkom. Biljartclub De Merel speelt de competitie op de dinsdagavond te beginnen aanstaande dinsdag 6 september, aanvang 19.30 uur. Natuurlijk zijn hier ook heren en dames welkom. Bent u geïnteresseerd in het biljartspel dan kunt terecht op een van deze avonden, en ook kunt u donderdagmiddag vanaf 13 uur het spel spe len. Stap gerust Café Biljart De Merel binnen en laat u informeren, als u nog geen keu in uw bezit heeft er staan er voldoende in De Merel er zijn eventueel leermeesters aanwezig.

ruime

Vijftien deskundige docenten geven elke week 50 lessen voor senioren in allerlei vormen van sporten en bewegen. Zo realiseren zij Zorg voor Beweging. Daar moet toch ook iets voor u bij Ruimzijn? 600 mensen doen al mee. En zij zijn daar heel positief over. Er is aan de deelnemers ge vraagd iets te zeggen over hun ervarin “Laagdrempeliggen: en gezellig met goede docenten.” “Water gym, helemaal top.” “De gymles, gezellig, gezond en het maakt je blij en lenig.” “Leuke sportieve strijd elke week in het stoelhonkbal.” “Voor ie dereen een mogelijkheid om te sporten, dit is hele maal sport op maat.” “De week begint altijd sportief met het wan delen, ook dankzij onze fijne docent.” “Van dansen word je vrolijk en gelukkig, goed voor je lijf en geest.” ”Na elke les ben ik ener gieker en opgewekter, zoveel verschillende oe feningen.” “Volleyballen, leuke wedstrijdjes en er wordt veel gelachen.” Uit de reacties blijkt dat er veel waardering is voor de lessen zelf en voor de deskundigheid en vrolijkheid van de docenten. Mensen gaan zich fitter voelen, krijgen meer energie en vin den het ook gezellig. En meedoen met een groep motiveert u ook om door te gaan en elke week tenminste een uur te bewegen. Senior Sportief Actief biedt zoveel mogelijkhe den dat het misschien moeilijk is om te kiezen. Er zijn veel lessen voor conditiesport, overdag en ’s avonds. U kunt gaan badmintonnen of volleyballen. Dansen is ook een goede manier om te bewegen, er is Line Dance, werelddansen en Swing en Sport. Ook als bewegen wat minder goed gaat, biedt Senior Sportief Actief veel dat om toch te kun nen doen. Probeer eens lessen, waarin u deels of helemaal zittend de oefe ningen doet of de water gymnastiek. En denk dan niet, dat dat niet veel voorstelt, je conditie wordt er serieus beter van. De deelnemers zijn zeer positief over Senior Sportief Actief, en zij nodigen u dan ook uit om eens een keer mee te komen doen! Begin het nieuwe seizoen goed en kom in beweging! Op www.seniorsportiefactiefdrv.nl vindt u informa tie over al deze lessen. En is kiezen toch moei lijk? We informeren u graag verder, tel.nr 06 21 91 83 53 en een proefles is altijd mogelijk! A.s. Klassiekerzaterdag:Argon-CSW

Verder kan men in De Merel terecht voor een potje darten, borrelen, een hapje, een klaver jasje en een praatje maken. Ook worden diverse biljarttoernooien gespeeld, zoals prijsbiljarten libre, het Open Ronde Venen Kampioenschap libre, zesballen, driebanden en De Ronde Venen Ditcompetitie.allesin Café Biljart De Merel, Arkenpark Mur 43 in Vinkeveen. Tel 0297-263562 of 06-47 944950. e-mail:demerel75@outlook.com.

Jeu de boules-toernooi Abcoude opnieuw groot succes Vrijdag 26 augustus vond voor de 41e keer het jaarlijkse feestweektoernooi van de Jeu De Boules Club Abcoude (JDBCA) plaats. De be langstelling was – na twee coronajaren – onge kend groot: meer dan 114 teams (342 mensen) schreven zich in. Met de nodige inspanningen kon het bestuur van de Jeu de Boules-club 90 triplette teams blij maken met een felbegeerd Allestartnummer.teamsspeelden drie rondes om de punten, waarbij soms de hulp werd ingeroepen van een scheidsrechter om op de millimeter nauwkeu rig te weten ‘wie ligt’. Uiteindelijk waren er elf teams die alle drie de partijen wonnen. De vier teams met de meeste punten gingen door naar de finale. Na een stevige strijd konden de win naars bekend gemaakt worden. Als vierde ein digde team Romy Beck, derde werd team Ro nald Schmitz, team Mirjam Landwier eindigde op de tweede plaats en de eerste plek was voor team Floris van de Peyl. Alle winnaars gingen naar huis met een mooie beker. Sinds kort is er op de woensdag in de feest week ook een jeu de boules-ochtend voor ac tieve 55-plussers. Zo waren deze ochtend 125 belangstellenden afgekomen op Jeu de boules. Leuk dat niet alleen gepensioneerden graag een partijtje spelen, maar ook steeds meer 55-plus sers meedoen. Wie vaker een partijtje jeu de boules wil spelen, kan vanaf 21 jaar lid worden van de JDBCA.

202293 SSA Zorg voor Beweging 2022 130x193zs.indd 1 25-08-22 13:36:52

Onderlinge rivaliteit met naaste buren of tussen grote steden is van alle tijden. We kennen de 'derby's' blauw tegen rood, ofwel Spakenburg versus IJsselmeervogels, of de Gelderse derby Vitesse tegen NEC en natuurlijk de klassieker Ajax - Feyenoord, ook wel 020 tegen 010.

nodig? Bel of mail ons dan. Dan komen we samen tot een verantwoorde keuze. Bel 06 21 91 83 53 of kijk op onze website en zorg voor beweging: www.seniorsportiefactiefdrv.nl zorg voor beweging

Vitaliteitstest Beweeg ik wel voldoende gevarieerd? Is mijn conditie oké? Meten is weten. Senior Sportief Actief organiseert weer een Vita liteitstest, speciaal voor 55+-ers. Zaterdagochtend 17 september, de Willisstee in AanmeldenWilnis.

Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Onze ruim 29.000 vrijwilligers zetten zich in om mensen met een lichamelijke beperking een fijne dag te bezorgen. Met een bezoek, activiteit of een dagje uit. Ook bij de afdeling Vinkeveen/Waverveen willen we graag activiteiten blijven organiseren. Hiervoor zijn we hard op zoek naar een vrijwillige, enthousiaste secretaris, penningmeester en voorzitter.

De Zonnebloem afdeling Vinkeveen/Waverveen is op zoek naar JOU!

Wij zoeken bezorgers!

... voor de wekelijkse bezorging van onze krant en folders op donderdag- of vrijdagmiddag in: Abcoude&Vinkeveen

Kijknl. voor meer informatie over Senior Sportief Actief op: www.seniorsportiefactiefdrv.nl.

Hoe mooier het weer, hoe leuker het is om op het hockeyveld te staan en sportief bezig te zijn. Daarom organiseert HVM Open Trainingen. Deze vinden plaats op vrijdag 9 en 16 septem ber van 16.30 uur tot 17:30 uur. Iedereen van 4 t/m 10 jaar oud is welkom. Kom samen met al je vriendjes of vriendinnetjes kijken en ervaar hoe leuk hockey is. Sportief bezig zijn, wedstrijdjes spelen en gezellig met je vriendjes of vriendin netjes zijn. Een topcombinatie! Lekker zittende sportkleren, scheenbescher mers en een bitje zijn handig en verstandig. HVM zorgt voor een hockeystick. Aanmelden voor de Open Trainingen kan via www.hvmijd recht.nl, via de knop “Proeftrainen” of scan de QR-code bij dit artikel. Kan je niet wachten of wil je op een ander mo ment kijken of hockey iets voor jou is, dan kun je je op elk moment aanmelden voor een proef training via de website. Er wordt dan contact met je opgenomen om een proeftraining in te plannen.

VOORZITTER Wat doe je? Als voorzitter ben jij het gezicht van de afdeling, naar buiten en naar binnen. Jij leidt de algemene vergadering en de vergaderingen van het bestuur, neemt initiatieven en voert bestuurswerkzaamheden uit (sponsoring, PR, e.d.). Daarnaast vertegenwoordig je de afdeling binnen en buiten de organisatie.

bij projmed@seniorsportiefactiefdrv.

Oktober Actief Oktober is de beweegmaand voor senioren.

Je vindt het leuk om het verschil te maken en je in te zetten voor lichamelijk beperkte mensen. Gemiddeld besteed je ongeveer een dagdeel per week. Wat krijg je er voor terug? Wist je dat mensen die vrijwilligerswerk doen gelukkiger zijn? Je zet je talent in en krijgt er veel voor terug. Natuurlijk krijg je ondersteuning en kun je cursussen en workshops volgen. We vergoeden je onkosten en je bent bij ons altijd goed verzekerd. Kom kennismaken! We maken graag kennis met je. Dan bekijken we samen welke mogelijkheden er zijn. Neem contact op met Anne Marie Tielkemeijer 06-29584931 Of stuur een email naar annemarie.tielkemeijer@gmail.com Heb je interesse? Neem dan contact op met ons via info@degroenevenen.nl of bel 0297-38 52 57.

De samenwerking tussen de Bibliotheek, Se nior Sportief Actief en Energieke Leefstijl wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun vanuit het preventieakkoord van de gemeente DRV.

PENNINGMEESTER Wat doe je? Als penningmeester draag je zorg voor de financiële administratie van de afdeling. Je houdt de kas bij en beheert de bankrekeningen. Daarnaast stel je samen met de overige leden van het bestuur de begroting samen en maak je het financieel jaarverslag van de afdeling. Je bent onderdeel van het bestuur en deelt je tijd zelf in.

Wie ben je? Het belangrijkste voor alle drie de functies is dat je goed kunt samenwerken in een team. Het online uitvoeren van een aantal taken is geen probleem voor je. Je kunt ruimte geven aan kwaliteiten van andere vrijwilligers en hen ook stimuleren.

DE GROENE VENEN 2 SEPTEMBER 2022 19

Iedereen die een sportactiviteit wil uitproberen, kan deze maand een of meer sporten kiezen en lekker een paar keer meedoen. Je zit nergens aan vast, gewoon kijken of je het leuk vindt. Kijk voor het programma van 2022 op de web site www.oktoberactief.nl.

Training Gezonde leefstijl ‘Gezonde leefstijl in 100 dagen fit’. In 5 work shops leert Anja Lefeber je van alles over be wegen en fitter worden en blijven, gezond eten, minder stressen, goede balans vinden tussen werk en privé. Start: 8 oktober, de Bibliotheek Mijdrecht. Kijk voor meer informatie op: energiekeleefstijl.nl/ gezonde-leefstijl Op de website van de Bibliotheek staat alle in formatie op een rij: www.bibliotheekavv.nl/gezondheid/gezondheid-drv.

Voor kinderen van 4 t/m 10 jaar Open trainingen HVM op 9 en 16 september

Samen Vitaal blijven Aanbod speciaal voor de 55+-er Wat doe jij om fit en energiek te blijven? Een gezonde leefstijl is belangrijk. Maar wat is precies een gezonde leefstijl. Onder de titel ‘Samen Vitaal’ zijn er in september en oktober diverse activiteiten over vitaal en fit blijven. Masterclass Gezonde leefstijl Een gezonde leefstijl is belangrijk. Maar wat moet je daarvoor doen? Anja Lefeber geeft een masterclass over Gezonde leefstijl. Een infor matieve avond voor iedereen die nieuwsgierig is naar het geheim van een Gezonde leefstijl. Wat is het, en wat kun je zelf doen zonder dat het veel tijd Maandagkost?5september, 20 uur, de Bibliotheek Mijdrecht. Aanmelden via www.energiekeleefstijl. nl/masterclass-leefstijl.

SECRETARIS Wat doe je? Als secretaris draag je zorg voor het secretariaat van de afdeling en verzorg je de online vrijwilligersadministratie. Je bereidt de vergaderingen voor en doet de verslaglegging. Daarnaast ben je onderdeel van het bestuur. Je helpt mee met het richting geven aan de koers van de vereniging. Je deelt je tijd zelf in.

Zaterdag 27 augustus was al weer de laatste dag van de Abcouder feestweek. Hetweer was perfect om nog even te genieten van het schouwspel van het “Ringstekenvoor Aanspanningen”, maar ook om nog even de laatste bonnen te besteden op dekermis. Of juist de gewonnen prijzen uit te zoeken. Tijdens het muziekfestival werdhet ouderwets druk op het dorp, waar bij de diverse orkesten er voor zorgden dat erzelfs hier en daar een dansje werd gewaagd. Maar met het vuurwerk bij het AbcouderMeer werd in de avond dan echt het einde van de Abcouder feestweek bezegeld.Na twee jaar afwezigheid was het een week waar iedereen zin in had, er enthousiastmeegedaan werd aan de activiteiten en een hoop gezelligheid was. De leden van deStichting Feestelijkheden Abcoude, de vrienden van de SFA en talloze vrijwilligers enbetrokken partners kunnen met trots terugkijken op deze zeer geslaagde week. foto's fem en susan van duuren

Donderdag: Swingen bij hoge temperaturen De donderdag begon vroeg met de rommelmarkt voor kinderen, even een zakcentje verdienen wat later op de dag weer uitgegeven kan worden op de kermis. Ondertussen startte ook de premiekeuring en paardenmarkt en wer den het bestgaand rijpaard en rijpony gekozen. De paardenmarkt is niet meer het hoofddoel maar wel de reden dat er een feestweek is om de laatste don derdag van augustus heen. In het dorp konden bij het podium de kinderen genieten van een clown en daarna van een spetterend optreden van CEPAJO, met zelfs even een special guest vanuit het publiek, die spontaan even mee zong. Het stokje werd overgenomen door de “Geinpiepers” die natuurlijk ook de “Paal” muzikaal ondersteunde op weg naar het paalklimmen. Diverse deel nemers trotseerden het warme weer om toch een worst of spek uit de paal te Vrijdag: Activiteiten puzzelen De vrijdag van de feestweek was vol van activiteiten, dus het was even “puzzelen” hoeje zo veel mogelijk kon zien of aan deel kon nemen. Zo was er de puzzeltocht om metde familie, vrienden of met een groep te doen. Was er boegsprietlopen voor tieners meteen speciale prijs voor een groep. Werd er met AZ & PC De Meerkoeten de Angstel-Bruggen-Race gezwommen van Derde brug tot de finish ter hoogte van de Laan vanBinnenrust. Konden de senioren op het gemak een rondje kermis doen met diverselekkernijen en vooral veel gezelligheid met elkaar. ’s Avonds was het weer genieten vanhet spektakel “Ringsteken onder de man\vrouw. Waar soms de ruiters er veel zin inhadden, maar een paard of pony er anders over dacht, probeer dan nog maar eens raakte steken. De avond werd afgesloten met een potje Jeu de Boules, wat enorm populairblijft met veel deelnemers.

20 2 SEPTEMBER 2022 DE GROENE VENEN

Zaterdag:Nog even genieten

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.