De Groene Venen 01-05-2020

Page 1

DE GR ENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

JAARGANG 23 - WEEK 18 – 1 MEI 2020

Huis verkopen? Vida makelaars! Bel 0297-212987 voor een vrijblijvend waarde advies.

De Hypotheekshop Hofland 19 Mijdrecht Tel.: 0297-241770

vidamakelaars.nl

APK

Uitgest

eld tot ... 2021

alle merken

De Ronde Venen vierde alternatieve Koningsdag De viering van Koningsdag was ook in De Ronde Venen anders dan anders. Geen kindervrijmarkt, geen optochten en geen muziekfestivals. Het werd uiteindelijk niet alleen de warmste Koningsdag in de geschiedenis, het werd misschien ook wel de leukste, want overal in de dorpen werd het feest in de openlucht gevierd, met anderhalve meter tussenruimte of meer. Zangkoren op pleintjes in de wijk, muziek op het water, met versierde fietsen door de straat, of gewoon sjoelen in de achtertuin. En overal was er aandacht voor de seniore medebewoners. In plaats van een versierde optocht met kinderen, stapte in De Hoef het bestuur van de Stichting Hoefse Belangen zélf op de fiets (foto) voor een mini-optocht door het dorp. Kijk voor een collage van activiteiten op pagina 7 van deze editie.

Maak een afspraak online of bel 0297-230350! Toyota Van Ekris www.vanekris.nl

UW bEdRijf ooK in dE sPotLiGhts?

MOEDER ZIEK

‘Be Good and tell It’, is een van de oudste motto’s in de communicatie. Maar vandaag de dag zijn veel bedrijven zo gefocust op hun core business, dat ze vergeten te vertellen hoe goed, of hoe uniek ze zijn.

KIND DE ZORG

Wij helpen u het verhaal achter uw bedrijf te vertellen, aan de voor u relevante doelgroepen. Hoe? Bel ons voor een afspraak. t: 0297 250 530

WWW.PRWoRKs.nl

SAMEN TEGEN CORONA

4 en 5 mei: Herdenken én vieren van 75 jaar vrijheid Dit jaar staan we stil bij 75 jaar vrijheid. Niet op de wijze die we graag zouden willen. Er zijn geen herdenkingsbijeenkomsten, geen stille tochten en geen bevrijdingsfestivals. Maar in onze hoofden en onze harten zijn we bij de vele slachtoffers van oorlogsgeweld en zijn we dankbaar voor de vrijheid waarin we mogen leven. Om ook anderen te laten zien dat u betrokken bent bij 75 jaar vrijheid, bedachten de Werkgroep 75 jaar bevrijding en Gemeente De Ronde Venen de bovenstaande posters. Eén voor dodenherdenking op 4 mei en een voor Bevrijdingsdag op 5 mei. U vindt ze in het hart van deze krant vanaf pagina 9. Sla ze open en hang ze – om de beurt – zichtbaar voor uw raam. In deze editie sluiten we ook ons drieluik af over 75 jaar vrijheid, waarin we een aantal verhalen belichtten uit de tentoonstellingen in het Poldermuseum in Waverveen en d' werkplaats in Vinkeveen, die helaas op dit moment nog gesloten moeten blijven. Zie pagina 10 en 11.

Iets meer geluk in de regio


Gemeentenieuws 2

GEMEENTEHUIS Bezoekadres Croonstadtlaan 111 3641 AL Mijdrecht

Postadres Postbus 250 3640 AG Mijdrecht

1 MEI 2020

Goed nieuws over sporten

Kinderen en jongeren kunnen sinds 29 april, onder een aantal voorwaarden, weer sporten. Sportverenigingen hebben een brief ontvangen over het opstarten van alle activiteiten. Veel sportplezier!

Contactgegevens T. 0297 29 16 16 F. 0297 28 42 81 E. gemeente@derondevenen.nl

Volg de gemeente op Facebook facebook.com/derondevenen instagram.com/gemeentedrv twitter.com/gemeentedrv

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur – 12.30 uur Telefonisch is het gemeentehuis maandag t/m donderdag bereikbaar tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur. U kunt het gemeentehuis alleen bezoeken als u een afspraak heeft.

Vragen over het coronavirus? Bekijk de informatie op: • de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus • de website van de GGDrU: www.ggdru.nl • de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/corona

Voor eventuele wijzigingen van openingstijden adviseren wij u om www.derondevenen.nl te raadplegen. Langskomen bij de gemeente? Maak een afspraak! Voor de balie Burgerzaken (bijvoorbeeld voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs of uittreksels) maakt u een afspraak via www.derondevenen.nl/afspraak of telefonisch: 0297 29 16 16.

Of bel met: • het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (tussen 8.00 en 20.00 uur). • de informatielijn van de GGDrU: 030 - 630 54 00 (doordeweeks tussen 8.30 en 17.00 uur, in het weekend tussen 9.00 en 16.00 uur)

De balie Omgevingszaken is open op afspraak, maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. U maakt een afspraak door te mailen naar E. omgevingszaken@derondevenen.nl.

SERVICEPUNTEN Diensten op het gebied van wonen, zorg, welzijn, en ondersteuning bij digitale diensten van de gemeente. T. 0297 58 76 00 (alle vestigingen) E. info@servicepuntderondevenen.nl I. www.servicepuntderondevenen.nl Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de kantoren gesloten. U kunt u de Servicepunten alleen via e-mail en telefoon bereiken. Dat kan op de volgende tijden: ma t/m do: 9.00 – 16.00 uur vrijdag: 9.00 – 13.00 uur Servicepunt in Mijdrecht Hoofdweg 1 | 3641 PN Mijdrecht Servicepunt in Wilnis Dorpsstraat 28 | 3648 AH Wilnis Servicepunt in Vinkeveen Herenweg 63 | 3645 DG Vinkeveen Servicepunt in Abcoude De Angstelborgh Dorpszicht 22 | 1391 LX Abcoude

BEZORGKLACHTEN I. www.degroenevenen.nl/contact T. 0297 38 52 57 info@degroenevenen.nl

Kijk op www.derondevenen.nl/corona voor het laatste nieuws De gemeente informeert u over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Kijk hiervoor op www.derondevenen.nl/ corona

Kernteam van de gemeente bereikbaar Het Kernteam van de gemeente is bereikbaar. Heeft u hulp en ondersteuning nodig, een vraag over werk en inkomen of over het opgroeien en opvoeden van uw kinderen? Dan kunt u terecht bij het Kernteam. Dit kunt u rechtstreeks benaderen via 0297 – 29 16 02. Voor uw vragen en advies kunt u ook terecht bij de Servicepunten, bereikbaar via 0297 – 58 76 00.

Openingstijden gemeentehuis Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gelden aangepaste openingstijden.

Afvalbrengstation Abcoude Bovenkamp 15 | 1391 LA Abcoude Wo 13.00 uur - 15.00 uur Za 13.00 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen en op de zaterdag tijdens de feestweek gesloten.

Nieuws over corona

Regelingen voor ondernemers Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van de regelingen voor ondernemers (vanuit de Rijksoverheid en vanuit de gemeente). Bekijk deze op www. derondevenen.nl/regelingenondernemers

Website www.derondevenen.nl

AFVALBRENGSTATIONS Afvalbrengstation Mijdrecht Industrieweg 50 | 3641 RM Mijdrecht Ma t/m do 9.00 uur - 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Vr. 9.00 uur - 12.00 uur Za. 9.00 uur – 12.00 uur en 12.30 uur - 16.00 uur Op officiële feestdagen gesloten.

DE GROENE VENEN

Werkzaamheden Vaarverkeer: Wilnis, Geerbrug De doorgang onder de brug over de Geer in de N212 (Enschedeweg) op de grens van Wilnis is vanaf vrijdag 1 mei gestremd voor het vaarverkeer. Tot nader bericht is er vanaf die datum geen onderdoorvaart mogelijk.

Aangepaste viering 4 en 5 mei

Veelgestelde vragen over bomenkap

Bij de gemeente komen regelmatig vragen binnen over het kappen van bomen. Pas na een grondige afweging geven wij toestemming voor de kap. Uiteraard geven we graag inzicht in onze redenen om dat toe te staan.

Net als Koningsdag worden ook de jaarlijkse Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) aangepast gevierd. De oproep is om deze bijzondere gebeurtenissen binnenshuis te vieren. Ook in De Ronde Venen kan de bijeenkomst op 4 mei rond de twee minuten stilte om 20.00 uur niet plaatsvinden. Eerder op de dag legt een klein gezelschap, bestaande uit een lid van het college en een vertegenwoordiger van de plaatselijke comités, in vier dorpen van de gemeente een krans. Hiervan wordt een video-opname gemaakt. Inwoners kunnen die na 20.00 uur via de social media-kanalen van de gemeente zien. U kunt natuurlijk ook zelf in de loop van de dag of op 5 mei een krans of bloemen leggen en uw eigen moment van bezinning kiezen.

De belangrijkste vraag is misschien wel: Waar let de gemeente op bij het kappen van een boom? Antwoord: Voordat we een boom kappen, toetsen we de boom op drie aspecten; veiligheid, duurzaamheid en gezondheid. Graafwerkzaamheden en ophoging van grond rondom de boom kunnen ervoor zorgen dat een boom instabiel wordt of last van takbreuk krijgt.

Vanuit huis De overige activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar dus vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Meer informatie over de landelijke activiteiten vindt u op de website www.4en5mei.nl

Dit zorgt voor onveilige situaties waarbij we overgaan tot kap. Staat de boom in verharding en groeit hij daardoor slecht, dan is de plek niet duurzaam, waardoor de boom niet lang leeft.

Online bevrijdingsconcert Het geplande bevrijdingsconcert in de Mijdrechtse Janskerk op dinsdag 5 mei gaat door. Dat gebeurt nu via het speciale Youtubekanaal van de Protestantse gemeente, te vinden via www.janskerkconcerten.nl/ livestream. Een andere mogelijkheid is de link rechtsboven op het beginscherm van www.pgmijdrecht.nl. Het concert met medewerking van het Canadese Libertas Male Choir begint om 16.00 uur.

Ook dan kunnen we besluiten om de boom weg te halen. Ten slotte kunnen ziekten ervoor zorgen dat een boom niet gezond is, waardoor we besluiten de boom te kappen om onveilige situaties te voorkomen. Meer veelgestelde vragen en de antwoorden daarop vindt u op onze website: www.derondevenen.nl > Nieuws (onderaan de homepage)


Gemeentehuis en afvalbrengstations gesloten op Bevrijdingsdag

DE GROENE VENEN

Het gemeentehuis en de afvalbrengstations zijn gesloten op Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei. Woensdag kunt u er gewoon weer terecht. De openingstijden van het gemeentehuis zijn aangepast om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gemeentehuis is van 8.30 tot 12.30 uur open. Regel zoveel mogelijk online Probeer zo veel mogelijk online te regelen met de gemeente. Voor het geval u ’s ochtends naar het gemeentehuis wilt komen, maak dan een afspraak, anders krijgt u geen toegang. Maar alleen als het echt noodzakelijk is, kunt u via 0297 29 16 16 een afspraak maken om langs te komen. Telefonisch is de gemeente maandag tot en met donderdag de gehele dag bereikbaar, op vrijdag tot 12.30 uur. De openingstijden van de afvalbrengstations veranderen door de coronamaatregelen niet. Meer informatie over de openingstijden vindt u in het colofon op de eerste pagina van het Gemeentenieuws..

Kent u iemand die een lintje verdient?

1 MEI 2020

3

Dan kunt u hem of haar voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding vóór 1 juni 2020. Een koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk, bijzonder werk voor de samenleving. Degene die u voordraagt moet inwoner zijn van De Ronde Venen en zich minimaal vijftien jaar geheel belangeloos hebben ingezet voor de samenleving. Neem vóór uw inzending even contact op met de gemeente Er geldt een aantal spelregels bij het aanvragen van een koninklijke onderscheiding. Die leggen wij graag aan u uit vóór u iemand voordraagt. U kunt hiervoor terecht bij mevrouw H.A. van Offerden, via 0297 29 17 10 of via h.vanofferden@derondevenen.nl. Uw voordracht voor de lintjesregen van 2021 dient u in vóór 1 juni 2020 De behandeling van een voordracht legt een lange weg af. Als de aanvraag compleet is, brengt eerst onze burgemeester advies uit over het voorstel. Daarna geeft de Commissaris van de Koning een oordeel. Die stuurt het voorstel weer naar het Kapittel voor de Civiele Orden, een onafhankelijk orgaan dat een zwaarwegend advies geeft aan de minister. Wanneer die positief beslist, wordt de onderscheiding door Zijne Majesteit bij Koninklijk Besluit toegekend. Vanwege die lange weg is het belangrijk dat u de aanvraag tijdig indient. Meer informatie? Kijk dan op www.lintjes.nl of op www.derondevenen.nl/lintje. Op deze websites vindt u een voordrachtformulier. Stuur uw aanmelding met motivatie aan mevrouw H.A. van Offerden, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht met de melding ‘vertrouwelijk’ op de envelop. U kunt het voordrachtformulier ook mailen naar h.vanofferden@derondevenen.nl

Officiële bekendmakingen en mededelingen (week 18 – 1 mei 2020) De officiële bekendmakingen en mededelingen zijn een publicatie van de gemeente De Ronde Venen. In deze rubriek staan officiële bekendmakingen en mededelingen die voor u van belang kunnen zijn. Bijvoorbeeld over bouwplannen of verkeersbesluiten bij u in de buurt. Indien van toepassing wordt vermeld waar u de plannen kunt bekijken en hoe u er bezwaar tegen kunt indienen. De officiële bekendmakingen en mededelingen zijn ook te vinden op www.derondevenen.nl onder Bestuur en Organisatie > Actueel.

AANGEVRAAGDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.8 van de Wabo dat de volgende aanvragen om omgevingsvergunning zijn binnengekomen:

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van het intrekkingsbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van ‘Voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

NIET IN BEHANDELING GENOMEN AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig artikel 3.9 van de Wabo bekend dat de volgende aanvraag om omgevingsvergunning niet in behandeling is genomen:

Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Voetangelweg 2 in Abcoude

Gevelherstel en erker

Z/20/162671

16-04-2020

Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Dorpsstraat 24 in Baambrugge

Verbouwen woning

Z/20/162890

21-04-2020

Kerkstraat 112 in Abcoude

Beschoeiing

Z/20/159679

14-04-2020

Nijverheidsweg 11 in Mijdrecht

Aanvraag opslagsilo's Tentego BV Mijdrecht

Z/20/162899

21-04-2020

Rietveld 56 in Vinkeveen

Dakopbouw

Z/20/162924

21-04-2020

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. Deze aanvragen kunt u nog niet inzien. U kunt ook nog geen zienswijze of bezwaar indienen.

VERLENGING BESLISTERMIJN OMGEVINGSVERGUNNINGEN

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig artikel 3.9 van de Wabo bekend dat de beslistermijn voor de volgende aanvragen om omgevingsvergunning met zes weken is verlengd: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Z/20/160073

17-04-2020

Oosterlandweg 23a Mijdrecht

Het plaatsen van dakkapellen aan de voorgevel Z/20/159545

20-04-2020

Koppelrust 3 in Abcoude

Het plaatsen van een windscherm

Z/20/159917

20-04-2020

Raadhuisplein 10 in Mijdrecht

Aanvraag gebruik pand als horeca

Z/20/160258

23-04-2020

Buurmeesterstraat 1 in Mijdrecht Aanvraag houten schuur naast het huis

VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

't Markvelt 10 in Abcoude

Aanbouw en verbinding tussen woning en bijgebouw

Z/20/160019

20-04-2020

Kerkstraat 94 in Abcoude

Verbouw van het woonhuis

Z/20/157329

21-04-3020

Merelslag 13 in de Hoef

Dakkapel op het voordakvlak

Z/20/162008

22-04-2020

Merelslag 15 in de Hoef

Dakkapel op het voordakvlak

Z/20/162010

22-04-2020

Zeelt 24 in Wilnis

Plaatsen dakopbouw op de garage

Z/20/160817

22-04-2020

Beltmolen 52 in Mijdrecht

Bouwen van een uitbouw met berging/schuur

Z/20/158549

21-04-2020

Burgemeester Padmosweg 3 in Wilnis

Nieuwbouw van een woning

Z/20/158536

21-04-2020

Belanghebbenden die rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen binnen een termijn van zes weken na de verzenddatum van de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als er tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Rechtbank MiddenNederland, afdeling Bestuursrecht, onder vermelding van ‘Voorlopige voorzieningen’, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Dit verzoek dient vergezeld te gaan van een afschrift van het bezwaarschrift. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt door de rechtbank griffierecht geheven.

INTREKKING OMGEVINGSVERGUNNINGEN

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunningen zijn ingetrokken: Globale locatie

Omschrijving

Zaaknummer

Datum ontvangen

Burgemeester van Trichtlaan 86 in Wilnis

Plaatsen dakkapel voorzijde

Z/20/162387

20-04-2020

Herenweg 289 in Vinkeveen

Wijzigen van de eerder verleende omgevingsvergunning

Z/19/155554

20-04-2020

Laan van Binnenrust 12 in Abcoude

Aanvraag wijzigen ramen

Z/20/162609

20-04-2020

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend volgens artikel 3.10 van de WABO dat de volgende aanvraag om omgevingsvergunning gedurende zes weken ter inzage wordt gelegd: Globale locatie

Omschrijving

Activiteit(en) Zaaknummer

Datum ontvangen

Genieweg 40 Mijdrecht

Gedeeltelijk intrekken vergunning

Milieu

24-04-2020

Z/20/159019

Zienswijze indienen Tijdens de termijn van inzage kan eenieder schriftelijk zienswijzen (uw mening of opmerkingen) naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. In de zienswijzen moet het volgende staan: omschrijving van het ontwerpbesluit waar u uw zienswijzen op geeft, uw naam en adres, datum, handtekening en motivering. Indien u in uw zienswijzen verwijst naar eerder door u ingediende brieven, wordt u verzocht hiervan een kopie bij te voegen. U kunt ook op afspraak uw zienswijzen mondeling kenbaar maken bij de behandelend ambtenaar. Belanghebbenden worden in beginsel niet-ontvankelijk verklaard in hun beroep bij de administratieve rechter als redelijkerwijs aan hen kan worden verweten dat zij tegen het ontwerpbesluit geen zienswijzen als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht naar voren hebben gebracht.

VERLEENDE KAPVERGUNNINGEN Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Straatnaam Abcoude

Aard van het project/ soort boom

Reden

Activiteiten

Aanvraagnr.

Datum ontvangst

Abcoude achter carpoolplek A2

3x Populus euramericana zwamaantasting / scheefstand / slechte conditie

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Achter Achter de Kerken 7

Salix sepulcralis 'Chrysocoma'

kandelaberen i.v.m. beheerstechnische problemen

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Amstelkade 69

Salix sepulcralis 'Chrysocoma'

inrotting / holte stam

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Mijdrechtse Zuwe t.h.v. de benzinepomp

Populus euramericana

inrotting stamvoet / scheefstand

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Schoolstraat 2

Prunus avium

inrotting stamvoet

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Agaat 1

Acer pseudoplatanus

plakoksel / holte in de kroon

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Anselmusstraat / Van Wassenaerstraat

Prunus cerasifera 'Nigra'

tonderzwam / inrotting

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Assesorstraat t.o. 1-35

Acer pseudoplatanus

scheefstand / kroonsterfte/ bastschade

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Dr. J. van der Haarlaan

Fraxinus excelsior

stormschade / uitgebroken plakoksel

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Amstelhoek

Mijdrecht


4

DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

Officiële bekendmakingen en mededelingen (week 18 – 1 mei 2020) VERLEENDE KAPVERGUNNINGEN (VERVOLG) Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Mijdrecht (vervolg)

Deze aanvragen zijn in behandeling genomen. U kunt nog geen zienswijze of bezwaar indienen. Wel kunt u binnen vier weken na datum ontvangst van deze aanvraag ‘kappen’ daarop reageren of om nadere informatie vragen bij de afdeling IBOR, mevrouw Lieda van Overveldt, 0297 29 17 49 of via mail l.vanoverveldt@derondevenen.nl

Oosterlandweg t.h.v. nummer 5a

2 x Fraxinus excelsior

kroonsterfte / essentaksterfte

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Oosterlandweg t.h.v. nummer 9

Fraxinus excelsior

kroonsterfte / essentaksterfte

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Raadhuislaan / Koningin Julianalaan

Magnolia 'Spectrum'

ernstige scheefstand / instabiel

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Turkoois 50 achterzijde

Alnus glutinosa

overlast/ te dicht op erfgrens

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Wipmolen 24 naast

Carpinus betulus 'Fastigiata'

onevenredige overlast

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Wipmolen 50

2 x Carpinus betulus 'Fastigiata'

onevenredige overlast

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Bijleveld 45

Quercus robur

te dicht op erfscheiding

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Kloosterplein

Fraxinus excelsior

kroonsterfte / essentaksterfte

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Reigerstraat 3

Betula pendula

kroonsterfte

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Adres

Activiteit

Opmerkingen

27-03-2020

Herenweg 53, 3645 DG Vinkeveen

Café

Overname bedrijf

Vinkeveen

mechanische belasting / takbreuk / stabiliteitsgevaar (stormschade)

kappen

Scholeksterlaan 40 5 x Fraxinus excelsior

mechanische belasting / takbreuk / stabiliteitsgevaar (stormschade)

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Scholeksterlaan 112 5 x Fraxinus excelsior

mechanische belasting / takbreuk / stabiliteitsgevaar (stormschade)

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Spoorlaan 28

Alnus glutinosa

scheefstand/opdruk verharding brug

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Molmlaan 1

Betula pendula

scheefstand / stabiliteitsgevaar

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Padmosweg t.h.v. 82

Acer pseudoplatanus

plakoksel / matige conditie

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Padmosweg tegenover 170

Ulmus hollandica

aanvraag vanwege realiseren nieuwe inrit

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Pieter Joostenlaan t.h.v. nummer 26

Pyrus communis

scheefstand

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

Scholeksterlaan 76 4 x Fraxinus excelsior

Wilnis

Z/20/161886

Waverveen

Hoofdweg t.h.v. nummer 4 Waverveen

kroonsterfte / essentaksterfte

Iedere dag meedoen met gym op lokale TV Omdat het van belang is om fit en vitaal te blijven, heeft Senior Sportief Actief samen met RTV Ronde Venen een sportief programma

kappen

Z/20/161886

27-03-2020

gelanceerd op de lokale TV: BlijFFit. Onder het motto ‘Iedere dag ff bewegen houdt je fit en maakt je blij’ geven Joke en Jos beurtelings een pittig gymlesje op de stoel. Elke dag een nieuw lesje, waarbij het accent steeds ergens anders op gelegd wordt. Bijvoorbeeld: op soepele schouders of op sterke benen of op verbetering van het evenwicht. Natuurlijk start elke les met een warming-up en wordt afgesloten met een ontspanningsoefening.

AANGEVRAAGDE EVENEMENTENVERGUNNING B-CATEGORIE De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag voor het houden van een evenement is ingediend: Datum

Evenement/Aanvraag

Tijdstip

Locatie

Activiteit

Zaterdag 21 augustus 2020

Autocross Abcoude

7.30 uur – 22.30 uur

Weilanden perceel Winkeldijk 5, 1391 HK Abcoude

Versterkt geluid

De aanvraag ligt gedurende een periode van zes weken ter inzage bij vergunningverlening Integrale Veiligheid. U kunt een afspraak maken via iv@derondevenen.nl of 0297 29 16 16. Belanghebbenden kunnen hun reactie op de aanvraag in de vorm van een zienswijze kenbaar maken tot en met 12 juni 2020. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, afdeling Concernstaf – Integrale Veiligheid, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘Zienswijze aanvraag evenement’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via 0297 291616.

AANGEVRAAGDE EXPLOITATIEVERGUNNING De burgemeester maakt bekend dat de volgende aanvraag voor een exploitatievergunning ingediend:

De aanvraag ligt gedurende een periode van twee weken ter inzage bij vergunningverlening Integrale Veiligheid. U kunt een afspraak maken via iv@derondevenen.nl of 0297 29 16 16. Belanghebbenden kunnen hun reactie op de aanvraag in de vorm van een zienswijze kenbaar maken tot en met 15 mei 2020. Deze kan schriftelijk ingediend worden bij de burgemeester van de gemeente De Ronde Venen, afdeling Concernstaf – Integrale Veiligheid, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. Graag onder vermelding van ‘Zienswijze aanvraag exploitatievergunning’. Informatie over deze aanvraag kunt u krijgen via 0297 29 16 16.

BEKENDMAKING DRANK- EN HORECAWET- EN EXPLOITATIEVERGUNNINGEN De burgemeester van de gemeente De Ronde Venen maakt, gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb), bekend dat op respectievelijk 21 en 22 april (verzenddatum 22 april 2020) voor onderstaande inrichtingen een Drank- en Horecawetvergunning en een Exploitatievergunning is verleend: - Achterbos 20, 3645 CD Vinkeveen - Vinkenkade 2, 3645 AR Vinkeveen De vergunningen liggen ter inzage op het gemeentehuis, Croonstadtlaan 111 Mijdrecht, gedurende zes weken na de verzenddatum van de vergunningen. U kunt een afspraak maken via iv@derondevenen.nl of 0297 29 16 16. Tegen het verlenen van de vergunningen kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de verzenddatum schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht. COLLEGEBESLUITEN OVER HONDEN Het college heeft op 14 april 2020 de volgende besluiten genomen over (loslopende) honden: - Aanwijzingsbesluit losloopgebieden voor honden binnen de bebouwde kom https://www.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-105594.html; - Aanwijzingsbesluit aanlijngebod voor honden buiten de bebouwde kom https://www.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-105602.html. Deze besluiten zijn gepubliceerd in het Gemeenteblad (zie www.officielebekendmakingen.nl) Officiële publicatie De gemeente publiceert al haar verordeningen, beleidsregels en andere besluiten van algemene strekking op www.overheid.nl in een elektronisch Gemeenteblad. Als service naar onze burgers wordt deze informatie ook nog geplaatst op de gemeentepagina van deze krant. Dit betekent dat alleen rechten kunnen worden ontleend aan de publicatie van het elektronisch Gemeenteblad op www.overheid.nl (www.officielebekendmakingen.nl). Op www.overheid.nl/lokale-wet-enregelgeving kunt u onze beleidsregels en verordeningen vinden die op dit moment gelden.

Iedere dag is er een nieuwe gymles van ongeveer 15 minuten, de eerste om 10.30 uur en herhalingen om 11.30 uur, 14.30 en 15.30 uur. U kunt RTV Ronde Venen is te vinden op kanaal 41 van Ziggo en 1368 bij KPN en anderen. Op de website van rtvrondevenen.nl kan ook live gekeken worden naar de uitzending. Blijf fit doe mee!

VRAGEN? Wonen en leefomgeving

Ontmoeting en ontspanning

Gezondheid, ondersteuning en zorg

Werk, geld en inkomen

BEZOEK ONZE NIEUWE WEBSITE

Relaties, kinderen en onderwijs

Mobiliteit en vervoer

kunt u

Ook b ij ons online bestell en!

Stuur e info@fi en mail naa r rmaru ize en wij helpen ndaal.nl u verd er.

0297-58 76 00

servicepuntderondevenen.nl


DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

5

• Bocht bij Mijdrecht afgesneden • Fietstunnen bij N212 • Geen tunnel bij Vinkeveen • Fietsbrug bij Demmerikse Brug • Verbeterde aansluiting A2

Provincie brengt toekomstplannen N201 in kaart Provincie Utrecht heeft een presentatie met voorstellen met betrekking tot de toekomst van de N201 voorbereid. Het gaat daarbij om het traject tussen Amstelhoek (kruising N196) tot en met de Vreelandbrug. Iedereen kan de plannen online inzien op www.bit.ly/2SaoEQo, of door de QR-code onderaan dit artikel in te scannen met een smartphone. De voorstellen zoals hier gepubliceerd worden na de zomerperiode voorgelegd aan het bestuur van de provincie Utrecht (Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten). Provinciale Staten nemen naar verwachting op 11 november 2020 een besluit over de plannen en de financiering. Informatieve vragen kunnen tot en met uiterlijk dinsdag 12 mei 2020 worden ingezonden via de mailbox toekomstn201@provincie-utrecht.nl. In de presentatie zijn al antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen. De provincie laat weten het afgelopen halfjaar veel alternatieven te hebben onderzocht en neemt geen nieuwe alternatieven meer mee. Wel worden alle reacties en de afgevallen alternatieven samengevat en gebundeld, zodat deze informatie zichtbaar blijft. In dit artikel lichten we de voorstellen van de belangrijkste knelpunten voor De Ronde Venen toe. tekst rob isaacs

Doel van het programma Toekomst N201 is het verbeteren van de leefbaarheid, de doorstroming en de bereikbaarheid. Provinciale Staten hebben op 18 februari 2019 al het besluit genomen om het huidige wegprofiel te handhaven. Toen is opdracht gegeven om voorstellen te doen om de knelpunten op de weg op te lossen. Daarbij is gekeken naar leefbaarheid (geluid, lucht, natuur, landschap en klimaat) en aanvullende maatregelen, zoals het verbeteren van openbaar vervoer, fiets, doorsnijding bij Vinkeveen en de bruggen op het traject (Demmerikse brug en de Vechtbrug). Ook smart mobility, agrarisch verkeer, verkeersveiligheid en duurzaamheid spelen een rol in de opdracht om het gehele traject integraal te benaderen. Bij de totstandkoming van de plannen is samengewerkt met veel partijen, zoals gemeenten, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, dorpsraden, Fietsersbond, natuurorganisaties, ondernemers, eigenaren en omwonenden.

LUISTERVINK 2.0 Herdenken

Bocht bij Mijdrecht Om de doorstroming en de leefbaarheid te verbeteren wordt de huidige bocht langs Mijdrecht afgesneden door een nieuwe weg tussen Hofland (ter hoogte van het huidige benzinestation) en de Veenweg. De varianten kennen lichte, flauwe bochten (slinger) om bestaande bedrijven en gebouwen zoveel mogelijk te ontzien. De voorkeursvariant kent één bocht, het alternatief twee. Verkeerskundig gaat de voorkeur uit naar het beperken van bochten in het tracé, terwijl met een tweede (extra) bocht meer bebouwing wordt ontzien. De weg krijgt tussen deze kruisingen 2x2 rijbanen. Aan de noordzijde komt een parallelweg voor een goede ontsluiting. Het benzinestation (Shell) verdwijnt op de huidige plek, restaurant Kokido kan blijven staan. Er komt een tweezijdig, vrijliggend fietspad aan de noordzijde, tussen beide kruisingen. Fietsverkeer vanuit Amstelhoek, Vinkeveen en Waverveen (via het Waverveensepad of de Waverveense Zijweg) kan Mijdrecht bereiken via de fietsoversteken bij de kruisingen bij de Veenweg en Hofland. Kruispunt N212 Deze kruising wordt aangepast vanwege gewijzigde verkeersstromen door het afsnijden van de bocht bij Mijdrecht en om de situatie voor fietsers te verbeteren. Aanleg van een fietstunnel onder de N201 is zowel winst voor fietsers (snel en veilig oversteken) als voor autoverkeer (minder oponthoud bij de verkeerslichten). Ook komt er een bypass, zodat autoverkeer vanaf Mijdrecht ongehinderd rechtsaf richting Woerden kan afslaan. Vinkeveen In de voorkeursvariant blijft de aansluiting van de Herenweg op de N201 in de huidige vorm bestaan

waarbij de opritten worden verlengd. Ook wordt er een middengeleider op de N201 aangebracht om ongewenst keren door vrachtverkeer onmogelijk te maken. Het viaduct wordt in de voorkeursvariant niet verhoogd. Vrachtwagens moeten omrijden en hierdoor wordt ongewenst vrachtverkeer door de kern Vinkeveen beperkt. Alternatief voorstel is om de N201 verdiept aan te leggen langs de dorpskern Vinkeveen met behoud van een aansluiting op de Herenweg. Hierbij is gekeken naar het mogelijk verlengen van de tunnelbak met een aquaduct met een vrije doorvaart tussen de Kleine Plas en de Zuidplas. Dit zou ca. 170 meter extra lengte betekenen. Voor de uitvoering vormen de bodem en waterpartijen een complicerende factor die tot zeer hoge extra uitvoeringskosten zal leiden. Daarom is deze optie niet uitgewerkt. De uitwerking van de plannen wordt afgestemd met de gemeente De Ronde Venen. Demmerikse Brug Er wordt een nieuwe, beweegbare fietsbrug naast de huidige brug aangelegd. Mocht de huidige beweegbare autobrug op korte termijn worden vervangen dan kan een breder en veiliger fietspad worden meegenomen in het ontwerp van de nieuwe brug. En er komt een goede, veilige verbinding onder de N201 door naar de zuidzijde, zodat het geplande fietspad aan de zuidzijde tussen Loenersloot en de Demmerikse Brug weer aansluit op de doorgaande route richting Vinkeveen. Aansluiting A2 Om de verkeerssituatie te verbeteren, stelt de provincie voor om de opstelruimte bij de op- en afritten van de A2 te vergroten en de N201 te verbreden tot 2x2 rijstroken op het tracé tussen de A2 en de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Er komt meer opstelruimte en lengte aan zowel de oostals westzijde om verkeer te laten weven naar één rijbaan. De oprit vanaf Vinkeveen naar Amsterdam wordt verbreed en verlengd. Hierdoor hoeft het verkeer vanaf de A2 richting oosten niet direct te weven naar één rijstrook en is er minder kans dat kruisingen worden geblokkeerd doordat auto's geen kant meer op kunnen. Door het ombouwen van de rotonde tot gelijkvloerse kruising met verkeerslichten kan er meer verkeer van de A2 afrijden, en naar de A2 oprijden. Deze maatregel is in nauw overleg met Rijkswaterstaat tot stand gekomen.

COLOFON De Groene Venen wordt uitgegeven door A-side Publishing B.V., Genieweg 14, 3641 RH Mijdrecht. Tel: 0297-38 52 57. E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Oplage: 19.000 ex.; Lezersbereik: 45.000 ex. De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Piet van Buul, Fem van Duuren, Patrick Hesse, Rosanne Kok, Arthur van der Kooij en Michael Reuling.

De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie. Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Advertentieverkoop: Peter Bakker, Arthur van der Kooij

Er staat maar één zin op het papier. Handgeschreven. Zo te zien van de overheid. Vandaag de dag zou je een SMS-aankondiging krijgen dat er een bericht voor je klaarstaat op MijnOverheid.nl. Maar het is 1942 en dus gaat het met een telegram. “Je moet maandag naar arbeidsdienst. Pa.” Meer staat er niet in het bericht dat mijn Pa (toen net 20 en dus nog helemaal niet mijn Pa) ontving van zíjn Pa. Arbeidsdienst staat voor de Nederlandsche Arbeidsdienst (NAD), een aanvankelijk vrijwillige en later verplichte werkinzetdienst voor mannen en vrouwen in Nederland tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De werkinzet duurt zes maanden en mijn vader moet zich melden in Kamp Marum in Groningen. Hij behoort tot de eerste lichting ‘arbeidsmannen’, zoals ze genoemd werden. Ze werden onder meer ingezet bij de ruilverkavelingsprojecten rond Lucaswolde en kregen kost, inwoning en zakgeld; bovendien werden ze vrijgesteld van uitzending naar Duitsland. Er werd bij ons thuis niet veel over de oorlog gepraat. De weinige dingen die ik weet, werden door mijn moeder verteld, die me op het hart drukte er maar niet teveel met hem over te praten. Duidelijk werd wel dat hij samen met een maat ergens was gevlucht en moest onderduiken. Hij zat onder meer bij familie in Tilburg en bracht de laatste periode van de oorlog thuis door, verstopt op de zolder van zijn ouderlijk huis. Niemand die het wist. Na het overlijden van mijn vader vinden we een map met een briefwisseling met zijn ouders in Rotterdam en soms met zijn enige zus in de periode van zijn arbeidsdienst. Ze gaan vooral over het alledaagse leven, soms stuurde mijn vader overgebleven voedselbonnen mee naar huis. Na zijn diensttijd in Kamp Marum stopt de correspondentie. Pas na de bevrijding in 1945 gaan de brieven verder. Hoewel hij nooit heeft willen vertellen over de jaren dat hij ondergedoken was, was hij niet haatdragend tegen Duitsers. Ik heb ooit in mijn puberjaren het woord ‘rotmoffen’ in de mond genomen (het zou zomaar de roemruchte WK-finale tussen Duitsland en Nederland in 1974 geweest kunnen zijn) en daarvoor ongenadig op mijn donder gekregen. Terecht natuurlijk. Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Mijn vader zou dit jaar 98 zijn geworden en heeft veel antwoorden op vragen met zich meegenomen op zijn laatste reis. Dat is velen met mij overkomen. 75 jaar Vrijheid is iets om bij stil te blijven staan en hopelijk krijgen we de gelegenheid om de bijzondere tentoonstellingen in Waverveen en Vinkeveen nog persoonlijk te bekijken dit jaar. Onze vrijheid, en wat daarvoor nodig was, moeten we blijven herdenken.

Zie www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen © 2020 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.


6

1 MEI 2020

DE GROENE VENEN

Rotary bakt cupcakes voor de Merenhof

GROTE VERHALEN tekst rosanne kok

In deze column geeft Rosanne Kok een schets van gebeurtenissen die uit het leven zijn gegrepen. Alledaagse ontmoetingen en kleine avonturen kunnen aanleiding geven voor een Groot Verhaal.

Woningdag Koningsdag-thuis, Woningsdag, Balkoningsdag. Een historische Koningsdag is maandag de boeken in gegaan. En wij waren erbij. Geen parade in Maastricht, geen overvolle parken in Amsterdam, geen feest op het Chasséveld in Breda. En tóch was het een dag met een gouden randje. Te beginnen met al die vlaggen. Dat rood-wit-blauw, wapperend in de wind. Met de wimpel in de top. Wat is het toch een mooi gezicht. Het stak ook prachtig af tegen de blauwe lucht. Want dat weer was een cadeautje. Ideaal voor een ommetje op de fiets. Alleen, uiteraard. Al bleek ik zeker niet de enige. Onderweg kom ik veel fietsers en wandelaars tegen. Velen gekleed in het oranje. Of variaties in rood, wit en blauw. Het geeft een saamhorigheidsgevoel. Er is een feestje en dat vieren we gezamenlijk, maar toch los van elkaar. Slimme kinderen met handelsgeest proberen nog iets van hun waren te slijten met een kraampje of kleedje aan de straatkrant. Ze verkopen niet alleen hun afgedankte poppen en incomplete spelletjes maar ook koffie to go. Uiteraard met tompouce of oranjesoes. Met strepen van stoepkrijt wordt de anderhalvemetergrens aangegeven. Ik vind het vindingrijk. Ze hebben zich verheugd op een zakcentje. Ondanks alle maatregelen blijkt nog veel mogelijk. Langs De Kromme Mijdrecht zie ik ook kleedjes liggen met spulletjes erop. De meesten zijn onbeheerd. GRATIS meenemen staat met koeienletters op een kartonnen vel geschreven. Zo kan het natuurlijk ook. Je komt toch van je troep af en hoeft helemaal geen klantcontact te maken. Ik sla het allemaal vrolijk gade. Eenmaal terug schenken we de koffie in. Uiteraard met een tompouce. Wat smaakt dat extra lekker na bijna vijftig kilometer in de benen. Vervolgens gaat de radio hard aan. Diverse stations houden livestreams met artiesten die op deze manier ook nog een zakcentje kunnen verdienen. Door het volume flink op te schroeven voelt het net alsof we erbij zijn op de ADAM toren, in de Amsterdam Arena en de thuisstudio van Maan. We dansen op blote voeten. Het zonnetje gaat glorieus ten onder. Woningsdag. Aan het woord kan ik niet wennen, maar de uitvoering was top.

4 mei 2020 om 21 uur vanuit de Dorpskerk in Abcoude

Bijzondere voorstelling over Westerbork te zien via livestream Op 4 mei 2020 om 21 uur speelt verhalenverteller Guido de Bruin in de Dorpskerk in Abcoude de solovoorstelling ‘Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen’, een aangrijpend verhaal over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork. De voorstelling vanuit de Dorpskerk Abcoude wordt zonder publiek gespeeld en is om 21 uur te volgen via een livestream op www.kerkdienstgemist.nl/stations/1854Dorpskerk-Abcoude. De voorstelling wordt georganiseerd door het kerkelijke samenwerkingsverband Oecumene Abcoude. Guido de Bruin zegt: “Ik ben altijd al onder de indruk

geweest van het boekje waarop deze voorstelling is gebaseerd: De nacht der Girondijnen van Jacques Presser. Vooral de figuur van de ‘rebbe’ Jeremia Hirsch, één van de gevangenen in Westerbork, raakt mij. Dit omdat hij, zoals de ik-figuur het uitdrukt, midden in de hel “niet alleen gaaf kan blijven van binnen, maar ook die gaafheid naar buiten laat uitstralen”. Verteller: Guido de Bruin, www.guidodebruin.net. Regie: Ferdinand Borger. Orgel: Peter Staats. Giften welkom op: NL 39 INGB 0002108001 t.n.v. Oecumene Abcoude

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude heeft een jarenlange band met de Merenhof, een in Abcoude gelegen woonlocatie voor mensen met een lichamelijke beperking en/of met nietaangeboren hersenletsel. Zo is het jaarlijkse pannenkoekenbakken vaste prik in de zomer. Dat is altijd een feest. Stapels pannenkoeken gaan er dan doorheen en na afloop wordt er gezamenlijk gezongen. Door de coronamaatregelen is een dergelijke activiteit helaas niet mogelijk. Dus bedachten de Rotarians een alternatief om de bewoners toch een klein beetje te verwennen. Bakken in de keuken van de Merenhof is nu niet mogelijk, maar thuis kan dat natuurlijk wel. Een groepje Rotarians heeft daarom, ieder in eigen keuken, cupcakes staan bakken. Er waren verschillende soorten: naturel, met banaan, met slagroom en aardbei of versierd met een smiley. Afgelopen zaterdag leverden de bakkers de zelfgebakken cupcakes af bij de Merenhof. Zo konden we de be-

woners toch een extraatje bezorgen om de saaiheid van de dagen een beetje te doorbreken. Voor de bewoners, die net als vele anderen, niet naar hun werk of dagbesteding kunnen, was de verrassing heel welkom en ze lieten zich de baksels dan ook goed smaken. Meer informatie www.rotary.nl/vinkeveenabcoude

Accordeonmuziek voor Zonnebloemgasten De Zonnebloem wil haar gasten onbezorgde momenten bezorgen om hen aangesloten te houden bij de samenleving. Helaas staat dat op dit moment onder druk vanwege de coronamaatregelen. Om de gasten toch een hart onder de riem te steken, regelt de afdeling Mijdrecht leuke kleine attenties, een bos bloemen of iets anders. Zo werden afgelopen week een paar lekkere bonbons afgegeven bij de gasten, met een mooi gedicht van Zonnebloemvrijwilligster Pien Okkersen. De gasten in het Zonnehuis Majella in Mijdrecht werden getrakteerd op gezellige accordeonmuziek!

Trainingsweekend 8 t/m 10 mei

Mijdrecht Tennist is klaar voor jeugdintroductietraining

Zeilschool Introductiedagen Wonen in De Ronde Venen betekent wonen in een unieke omgeving! O.a. de Vinkeveense Plassen bieden een fantastische mogelijkheid om te genieten van de natuur, sporten in de buitenlucht, nieuwe vrienden te maken - kortom: heel veel verantwoord plezier te hebben. Hoe? Kom naar de introductiedagen van de zeilschool en ervaar wat het is om te leren zeilen of surfen. Ben je tussen de 6 en 18 jaar oud en heb je je zwemdiploma A? Dan ben je van harte welkom op 10, 11, 16 & 17 mei en 13 & 14 juni. De introductielessen duren 3 uur en kosten 20 euro. Maak een keuze uit een ochtend- of middagdagdeel en schrijf je voor de les voor jouw leeftijd: Optimist (t/m 12 jaar) of Surfen (vanaf 12

jaar). Onder leiding van enthousiaste zeilinstructeurs ga je de eerste beginselen van het zeilen leren en heerlijk het water op. Op de zeilschool gelden maatregelen om coronabesmetting te voorkomen. Zo mogen ouders niet het terrein op, de kinderen worden vanaf de parkeerplaats persoonlijk opgehaald door de zeilinstructeur. Eén kind per boot en minstens 1,5 meter afstand. Bovendien staat er desinfectiemiddel klaar op de steiger. Kom je ook kennismaken met de zeilschool en uitproberen of zeilen iets voor jou is? Schrijf je snel in, het aantal plaatsen is beperkt! Meer info en inschrijven: www.zeilschoolvinkeveen.nl

Nadat bekend werd dat kinderen t/m 12 jaar en jongeren 13 t/m 18 jaar weer onder begeleiding samen mogen buitentrainen, zijn de tennisverenigingen TV De Ronde Vener, TV Mijdrecht en tennisschool CTO een samenwerking gestart: Mijdrecht Tennist. “We geven graag gehoor aan de oproep van de premier om ook activiteiten te organiseren voor niet-leden”, aldus Gerben Dijkstra, voorzitter van TV De Ronde Vener. “We kunnen ons zo goed voorstellen dat jeugd graag weer wil sporten. We hebben prachtige tennislocaties waar we ze kunnen ontvangen.” Pim Limburg, voorzitter TV Mijdrecht, vult aan: “Tennis is een

leuke, interactieve sport met een laag risicoprofiel. We faciliteren met plezier de mogelijkheid voor kinderen en jongeren om samen weer buiten actief te kunnen zijn.” In het weekend van 8 t/m 10 mei wordt een introductie trainingsweekend georganiseerd. Elke dag krijgt de jeugd 1 uur les. Er wordt getraind in kleine groepjes binnen de geldende NOC*NSF-, KNLTB- en RIVM-richtlijnen. Kinderen tot en met 18 jaar kunnen meedoen voor 15 euro p.p. zonder enige verplichting. Op de websites van beide verenigingen vind je meer informatie. Aanmelden via email: mijdrecht.tennist@gmail.com.


DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

W(K)ONINGSDAG IN BEELD Alternatieve Koningsdag in De Hoef De Stichting Hoefse Belangen, organisator van o.a. de Koningsdagfestiviteiten voor de kinderen in De Hoef, vond dat de Koningsdag toch niet geheel onopgemerkt voorbij kon gaan. En in plaats van de versierde fietsoptocht met de kinderen, ging het bestuur zelf in een mini-optocht door het dorp. Voorzitter Gert bestuurde de bakfiets met muziek en wenste de inwoners een fijne Koningsdag, Gerard hield het verkeer in de gaten en Renate en Anneke deelden oranje gerbera’s uit aan belangstellenden langs de weg en aan de senioren in het dorp. Een spontane actie die door de inwoners zeer gewaardeerd werd en het bestuur genoot van alle leuke en verrassende reacties.

Zonnige Woningsdag in Abcoude en Baambrugge In Abcoude begon de dag al vroeg met lange rijen, niet voor een vrijmarkt, maar wel voor een lekker gebakje voor bij de koffie. In Baambrugge werd even na 10 uur door trompetter Stan Wever het ‘Wilhelmus’ geblazen vanaf de kerktoren. De leden van de Oranjevereniging hadden zich allemaal verzameld op het plein en zongen op gepaste afstand van elkaar uit volle borst mee. Daarna werden alle 65+ers uit het dorp getrakteerd op een heerlijke tompouce van de dagwinkel. Via de speciaal gelanceerde website www.koningsdag.online waren er in Baambrugge toch allerlei activiteiten te doen voor jong en oud. Die hoefden niet per se op Woningsdag gedaan te worden, maar wie wil meedingen voor de prijzen, moet uiterlijk 5 mei aanmelden. foto's fem van duuren

Kids College viert de Woningspelen Kinderen van het Kids College in Wilnis haalden in oranje feesttenues de spulletjes voor de Woningspelenop school op om daarna thuis aan de slag te gaan. Van de Ouderraad kregen ze een verrassingstasje met lekkers, stoepkrijt en een tegoedbon voor een ijsje bij De IJssalon in Mijdrecht. Voor de ouders was er een mooie oranje gerbera van Gerberakwekerij Zwarts. De kinderen kregen opdrachten mee naar huis: woordpuzzeltjes, gekleurd papier om een vlaggenlijn te knutselen, beweegopdrachten en er moest met stoepkrijt op straat een mooie kroon ontworpen worden. Via Google classroom werd er bingo gespeeld. Al met al een geslaagde feestelijke dag zo voor de vakantie. In de meivakantie mogen de kinderen hun gekregen kleurplaat zo mooi mogelijk inkleuren en na de vakantie inleveren. Wie weet winnen ze dan wel een boekenbon van Boekhandel Mondria!

Koningsdag Mijdrecht In de wijk Wickelhof in Mijdrecht werd op Koningsdag een gezellige versierde fietsoptocht gehouden voor alle kinderen. Ouders mochten uiteraard niet meedoen. De kinderen fietsten op de weg, de ouders liepen op de stoep mee. Het werd een reuzegezellige dag op de Fluitekruid, Bolderik en Korenbloem.foto's peter bakker

Muzikale verrassing op de Ringvaart: Opa vaart, oma op het orgel, en kleinzoon op trompet.

7


Familieberichten

8

1 MEI 2020

DE GROENE VENEN

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal di­ent van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Bedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van een door ons zeer gerespecteerd erelid

PIET DE GREEF Piet heeft zich jarenlang ingezet bij de vrijwillige brandweer Mijdrecht als brandweerman, chauffeur, pompbediener en als lid van de feestcommissie Wij verliezen hiermee een gerespecteerd erelid van de brandweer. Wij gaan Piet zijn aanwezigheid missen. Wij wensen de familie van Piet veel sterkte met dit verlies.

Eén voor allen en allen voor één!

Als niets meer zeker is dan is alles mogelijk!

Melding overlijden: dag en nacht bereikbaar 06-26056999

Vrijwillige Brandweer Mijdrecht

www.beautifulgoodbyes.nl info@beautifulgoodbyes.nl Woerden, 28 april 2020 Ons bereikte het droevige bericht dat

Corry Meijer- Koopmanschap is overleden. Mevrouw Meijer-Koopmanschap droeg de volkshuisvesting een warm hart toe. Ze speelde o.a. een belangrijke rol in het fusieproces met De Veenstroom (Mijdrecht) en was secretaris in het bestuur van De Angstelstroom. Uit die corporatie kwam later, na wat fusies, GroenWest voort. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar haar familie en vrienden. Raad van Commissarissen, directie en medewerkers van GroenWest

Restaurant Meesters / Hotel Mijdrecht

Moederdag HighTea thuisbezorgd of af te halen Op zondag 10 mei is het Moederdag. Dat kan helaas dit jaar niet worden gevierd zoals andere jaren. Maar Restaurant Meesters en Hotel Mijdrecht willen u met Moederdag wel graag van dienst zijn en bedachten de Moederdag HighTea als Delivery en Take-Away. U kunt voor Moederdag een speciaal samengestelde HighTea bestellen. Deze kan bezorgd worden of u kunt kiezen om deze zelf te komen afhalen. Uiteraard worden de RIVM-regels in acht genomen, zodat uw bestelling veilig bereid en aangereikt wordt.

Het team van Restaurant Meesters en Hotel Mijdrecht staat voor u klaar van 8 – 16 uur. Bekijk de overheerlijke Moederdag HighTea en zet uw liefste, leukste, gezelligste en meest zorgzame personen in het zonnetje en bestel de HighTea via de speciale bestelwebsite. Er wordt bezorgd op zondag 10 mei in Mijdrecht, Vinkeveen, Wilnis, Waverveen, Uithoorn en Abcoude (andere plaatsen op aanvraag via info@hotelmijdrecht.nl). Bestellen is mogelijk tot vrijdag 8 mei 16 uur via https://hotelmijdrecht.bestel.pocketmenu.nl/

Herdenken en vieren van 75 jaar bevrijding Gelukkig zijn er verschillende alternatieven bedacht om 75 jaar bevrijding te herdenken en te vieren. In navolging op de door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gegeven invulling aan de Nationale Herdenking op 4 mei, is besloten om dit jaar géén aangepaste bijeenkomst te organiseren bij de gemeentelijke monumenten rond de twee minuten stilte om 20 uur. Eerder op de dag wordt in vier dorpen apart in heel klein gezelschap (vertegenwoordiging van comité en vertegenwoordiging van het college) een krans gelegd. Hiervan wordt een video-opname gemaakt. Deze impressie is na 20 uur via de social media-kanalen van de gemeente te zien. Andere inwoners kunnen in de loop van de dag of op 5 mei natuurlijk ook een krans of bloemen bij het monument neerleggen en hun eigen moment van bezinning zoeken. De overige activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar dus vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Dit is dus een afwijking van het gebruikelijke vlagprotocol voor 4 mei. Zie pagina 11 voor andere activiteiten op 4 mei. Bevrijdingsconcert op 5 mei gaat door Het bevrijdingsconcert op 5 mei met medewerking van het Canadese Libertas Male Choir gaat in

aangepaste vorm door, via een live-verbinding met de (lege) Janskerk in Mijdrecht. Via www.janskerkconcerten.nl/livestream komt men automatisch op het juiste YouTube kanaal. Een andere mogelijkheid is via www.pgmijdrecht.nl. Daar vindt u een link (rechtsboven op het beginscherm). Door deze aan te klikken komt u ook op het YouTube kanaal. Om de leden van het Canadese Libertas Male Choir in de gelegenheid te stellen het concert ook te volgen, is besloten het aanvangstijdstip te verschuiven naar 16 uur in de middag van 5 mei a.s. Het programma van het bevrijdingsconcert is noodgedwongen enigszins aangepast. De artiesten hebben aangegeven dat ze aan het aangepaste concert willen meewerken. Martin Mans, de dirigent van het Canadese koor, zal tijdens de uitzending de Canadese koorleden kort toespreken. Burgemeester Maarten Divendal heeft toegezegd eveneens een korte toespraak te zullen houden. Aan het gevarieerde muzikale programma wordt medewerking verleend door Martin Mans die het Bätzorgel zal bespelen en door Wim de Penning (synthesizer). Ook fluitiste Suzanne Arends, violiste Mirjam Vos en Jantine Kalkman (trompet) zullen op 5 mei live, dan wel door middel van eerder opgenomen uitvoeringen hun muzikale bijdrage leveren. Ook in aangepaste vorm belooft het bevrijdingsconcert in meerdere opzichten een muzikale belevenis te worden.


DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

9

Kort nieuws Lintjes voor Rondeveense vrijwilligers

DR. BEEKER tekst jaco beeker

Deze week is de week van het loslaten. Eigenlijk zat iedereen te wachten op de toespraak van Rutte in de hoop dat we langzaam maar zeker bevrijd zouden worden uit de opsluiting van overheidswege. Langzamerhand zag je al weer meer verkeer op de weg, begonnen de vogeltjes minder hard te fluiten en nam misschien het stikstofgehalte al weer toe ? Het was in ieder geval al lang voor de verwachte toespraak duidelijk dat mensen het helemaal zat waren. Het weekend voorafgaand aan de toespraak zouden Eva, Jolande en ik op zondag met de honden gaan wandelen, ik denk dat het rond 13.00 uur was. We liepen met de honden de poort uit en strandden eigenlijk onmiddellijk in een mensenmassa die in de Kalverstraat niet zou hebben misstaan. En wat loopt daar dan? Opvallend genoeg is er op het oog een oververtegenwoordiging van wat ik noem de “fitte babyboomers”, gelardeerd met een categorie ouderen bij wie ik normaal gesproken al angsten krijg als ik ze in Albert Heijn tegenkom. Ik heb dat wel eens eerder besproken, ik zie daar mensen lopen bij wie ik zo’n gevoel krijg dat ze iedere moment neer zouden kunnen vallen en dat er dan wordt geroepen “is er een dokter in de zaal?” . En dan sta ik daar zonder gereedschap, omgeven door winkelwagentjes met geïnteresseerden. Nou ja, dat zijn van die dromen die je arts wel vaker hebt. Eén van mijn ergste dromen is dat ik spreekuur zit te doen in een gemoedelijke woonkamer met een computer waar ik helemaal de weg niet in ken en ondertussen mensen die gewoon in en uit lopen en dan ook nog je stethoscoop kwijt zijn. Nou, en op twee staat Albert Heijn. Overigens ben ik niet uniek, want ook mijn collegadokters kennen dat soort nachtmerries en ik kende een collega die om die reden nooit boodschappen deed in zijn eigen dorp. Maar los daarvan, waarom staat de hele straat vol met mensen die daar helemaal niet zouden mogen zijn? Ik merk dat mijn echt oudere patiënten inmiddels een soort van fatalisme ontwikkeld hebben, als ik het krijg ga ik dood en als ik het niet krijg ga ik ook dood. Statistisch gezien een niet te ontkomen waarheid natuurlijk, maar technisch gezien biedt iedere geboorte als enige zekerheid het uitzicht op de dood en gaat het om de schaal der dingen. Veel ouderen zien misschien

De week van het loslaten ook niet direct meer de zin van het leven en spelen daarom mogelijk de Russische coronaroulette. De Baby Boomers zijn een ander geval, want die zijn opgegroeid met de gedachte dat alles mogelijk en maakbaar is. Een zwaar besmettelijke ziekte zal in hun beleving niet voorkomen. Nou is statistiek ook een lastig dingetje en bovendien worden we zo bedolven onder statistische bevindingen, dat het lastig is om de bomen het bos te zien. Had ik al eens verteld over het groepje gezonde vijftigers? Dat groepje, misschien heeft u ze gezien op de televisie, had het plan opgevat om nog net voor de sluiting van de Oostenrijkse skigebieden even een weekendje te gaan skiën. Statistisch gezien zou je kunnen zeggen; geen onderliggend lijden, iets overgewicht, man , geen negroïde of Arabisch ras. Ik kijk even op de site van het RIVM, maar het risico op besmetting en ziekte zal rond de half promille liggen en dus een kans van 99,95% om gezond terug te komen. In één week sneeuwde dat groepje de IC’s onder, in 7 dagen werden er zestig opgenomen en daarvan zijn er twaalf overleden. In het geheel der statistiek vallen die 12 gezonde vijftigers weg in het geweld van de doden boven de 75, een rimpeltje in de poel van dood onder onze opa’s en oma’s. Wat koop je nu nog voor statistiek? Bij ons in de praktijk zijn er inmiddels drie mensen bewezen overleden aan corona en aangezien de sterfte landelijk rond de één procent ligt moeten er logischerwijs driehonderd besmetten zijn in onze praktijk en dat zou neerkomen op zeven procent besmettingen in onze praktijk alleen. Geëxtrapoleerd naar De Ronde Venen kom ik dan op meer dan tweeduizend besmettingen. We zijn nu zo lekker aan het statistieken dat we nog even door gaan, want die tweeduizend geïnfecteerden besmetten ook weer iemand en met een incubatietijd van twee weken en een R0 getal (de mate waarin het virus er in slaagt om anderen ziek te maken) van nu rond de één. Zitten we dus binnen twee weken op drie- tot vierduizend besmettingen en de wandeling op zondag zal daar zeker bij gaan helpen. De kans om gezond te blijven is op zo’n zondag het omgekeerde van de kans op ziekte en als u derhalve komend weekend besluit tot een gezonde wandeling door het dorp of lekker naar

de Ikea te gaan is uw kans op gezondheid rond de 85% zou ik zeggen. Houd bij uw overwegingen het Oostenrijkse skiclubje in gedachten. In de praktijk zijn wij sinds deze week wel weer begonnen met spreekuren, maar we hebben dat gedaan na introductie van het ‘sjablona corona’. We zien één patiënt en hebben vervolgens een belafspraak en daarna weer één patiënt. Mensen worden gedesinfecteerd, moeten strikt op tijd komen en mogen niet met begeleiding naar binnen. We denken dat we daarmee de contacten tot een minimum kunnen beperken en de 1,5 meter kunnen handhaven. De wachtkamer is aangenaam leeg door minder patiënten en doordat we het grootste deel van de stoelen weg hebben gedaan. Zo verzint iedereen zijn eigen oplossingen. Rutte had voor de lagere scholen ook goed nieuws, want zo verklaarde zijn adviseur Van Dissel van het Outbreak Management Team (alweer een lelijke Engelse term); kinderen worden niet erg ziek en in zijn algemeenheid ook niet snel geïnfecteerd. Van Dissel: “de kans dat een ouder ziek wordt van een kind is veel kleiner dan andersom.” Op maandag kregen de scholen een lijst van aandoeningen waarbij de leerkrachten toch niet zouden mogen werken omdat ze een risico zouden kunnen lopen. Kan iemand me verklaren hoe dat werkt? Eerst zeg je dat ze geen risico lopen om vervolgens te vermelden dat ze beter niet kunnen werken omdat ze toch wel een risico lopen? Dat is zo iets van bij de entree van het vliegtuig een parachute uitdelen, er gebeurt nooit wat maar het is beter als je toch een parachute omdoet. Op het clubje van Van Dissel is inmiddels toch ook wel kritiek ontstaan en eerlijk gezegd begrijp ik dat na de laatste voordracht best wel. Wij als stervelingen zijn best bereid om de experts te volgen, maar als die zich dan te buiten gaan aan tegenstrijdigheden wordt dat een hele opgave.

Jaco Beeker Info@drbeeker.nl www.drbeeker.nl

Gratis webinars door Annette ter Heijden van Fysikos Voeding Het coronavirus zorgt dat we niet meer fysiek naar een lezing kunnen. Daarom geeft Annette ter Heijden van Fysikos Voeding de komende periode gratis Webinars. Thema’s zijn, zoals u gewend bent van Annette, gericht op gezonde voeding. Woensdag 6 mei bent u welkom om online aan te sluiten bij het thema, ‘Darmwerking; zoals het hoort’. “Deelnemers van het webinar krijgen handige tips en informatie over het krijgen van een goede darmwerking,” aldus Annette. De darmwerking is best complex. De maag, darm, lever, alvleesklier en gal werken nauwkeurig met elkaar samen om voedsel te verteren (spijs te verteren). Maar hoe horen deze eigenlijk samen te werken? En hoe kun je dit zelf verbeteren? In een uur wordt antwoord gegeven op bovenstaande vragen door

middel van duidelijke uitleg en handige tips. Lezingen Naast de darmwerking worden de komende periode ook nog thema’s besproken zoals; etiketten lezen, instabiele bloedsuikers (diabetes), voeding, gedrag en ontstekingen en sport. Meer informatie over deze lezingen zijn te vinden op de facebookpagina van Fysikos Voeding. “Normaal gesproken geef ik maandelijks een lezing bij Optisport, maar in deze bijzondere tijd waarin het coronavirus ons leven beïnvloedt, heb ik gekozen om mijn kennis van gezonde voeding te delen via gratis Webinars. Deze kunnen gemakkelijk vanuit huis worden gevolgd”, sluit Annette af. Voor de lezing van 6 mei kunt zich al aanmelden via www.fysikosvoeding.nl/webinar of ga naar facebook.com/fysikosvoeding.

Fysikos Voeding blijft bereikbaar Annette heeft als ex-topsporter veel met voeding en voedingsstoffen bezig moeten houden om optimaal te kunnen presteren. Nu is zij werkzaam als orthomoleculair therapeut en kijkt naar de stoffen die het lichaam opneemt. Er zijn verschillende manieren waarop u komende periode begeleid kunt worden door Annette, nu haar kantoor in Optisport de Ronde Venen is gesloten. Consulten kunnen plaatsvinden 1-op-1 bij haar thuis, waarbij volgens alle hygiënevoorschriften wordt gewerkt, of telefonisch. U kunt al uw vragen stellen over overgewicht, darmklachten, voeding bij sport, fibromyalgie, de huid, diabetes, maagklachten en bijvoorbeeld het immuunsysteem.

Elf inwoners van De Ronde Venen zijn vorige week vrijdag telefonisch gefeliciteerd door burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen met koninklijke onderscheidingen die zij ontvangen. Ook belde de burgemeester een inwoonster van Amsterdam, zij ontving een lintje voor haar vrijwilligerswerk in Abcoude. Elf personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit zijn de namen van alle gedecoreerden. • Frits van den Broek (Vinkeveen, 1937) benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Rob Geers (Vinkeveen, 1952) benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Cees Groot (Mijdrecht, 1946) benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Mieke de Haan–de Jong (Vinkeveen, 1951) benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Yvonne Keuker-van Kalleveen (Amsterdam, 1954) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. • André Lens (Abcoude, 1941) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Jan van der Moolen (Vinkeveen, 1951) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Gerrit de Pater (Mijdrecht, 1946) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Paul Scholten (Mijdrecht, 1958) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Nicoline Smoor (Abcoude, 1965) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. • Dick Spruitenburg (Abcoude, 1947) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. • Martijn Treur (Wilnis, 1975) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Kerkdienst in teken Bevrijdingsdag Zoals alweer vele weken het geval is, wordt er aanstaande zondag vanuit de Janskerk weer een kerkdienst zonder kerkgangers uitgezonden via de livestream. In deze dienst geeft Wim de Penning een voorproefje van het Bevrijdingsconcert dat op 5 mei om 16 uur wordt uitgezonden. Voorgangers zijn ds. Elise Jansen en ds. Erick Versloot. Twee gemeenteleden, die de oorlog hebben meegemaakt, halen herinneringen op aan deze zware tijd en brengen een boodschap voor de mensen van nu. Daarnaast is er aandacht voor Bonhoeffer, de verzetsheld die vlak voor de bevrijding door de Nazi’s werd vermoord. De dienst begint om 10 uur en via www.pgmijdrecht.nl kan de livestream ingeschakeld worden. Iedereen is welkom om langs deze weg deze bijzondere dienst mee te maken!


10

1 MEI 2020

DE GROENE VENEN

Tentoonstellingen Tweede Wereldoorlog nu in deze krant

’75 jaar vrijheid’ in beeld Het leek zo mooi. Een bijzondere tentoonstelling in het Poldermuseum in Waverveen en een expositie in d' werkplaats in Vinkeveen, met een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog. In Waverveen zouden de verzamelingen van Jan Compier en de nalatenschap van amateurhistoricus Chris van der Linden te zien zijn – in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV). In Vinkeveen de collectie van Marjolein Stappers (ontwerpstudio d’ werkplaats) en Greet Stappers - Mulckhuyse. Maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten en beide tentoonstellingen moesten de deuren gesloten houden. Om inwoners van De Ronde Venen toch een beeld te schetsen van de oorlogsjaren, besloten RHCVV en gemeente De Ronde Venen tot een artikelenserie in deze krant. Vandaag het laatste van drie delen. Opdat we nooit vergeten...

Onderduiken bij de boer Op deze foto, genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, staan drie mensen. De jongeman rechts is de heer Visser. Dat weten we nu, maar op het moment dat de foto werd genomen ging hij door het leven onder een andere naam, een schuilnaam. Meneer Visser zat namelijk ondergedoken in Waverveen. tekst kim schoonman regionaal historisch centrum vecht en venen

‘De twee andere mensen op de foto zijn de schoonouders van meneer Visser, de heer en mevrouw Trip,’ weet Jan Compier te vertellen, ‘maar er zijn helaas wat gaten in het verhaal die ik tot mijn spijt niet kan opvullen.’ De historie vertelt niet meer welke schuilnaam de heer Visser gebruikte of de reden waarom hij moest onderduiken. We weten wel dat meneer Trip, die hier een zeldzaam bezoekje bracht aan zijn schoonzoon met zijn vrouw, een goede baan had bij de Nederlands Bank in Amsterdam. Meneer Visser

had in Amsterdam een vrouw en een baby van 8 maanden. Hij zat ongeveer zes maanden ondergedoken bij de familie Burggraaf, Jacob en Teuntje, die vlakbij het gemaal ‘De Voogd’ woonden en hij werkte af en toe bij de familie van Egmond, tijdens het dorsen bijvoorbeeld. ‘Natuurlijk moest je te allen tijde voorzichtig zijn, maar in rustige periodes konden de onderduikers even naar buiten voor frisse lucht en de handen uit de mouwen steken.’ Het verdrietige van dit verhaal is dat in het voorjaar van 1945 de heer Visser zo graag terug wilde naar zijn vrouw en kind dat hij meeliftte met de kaasboer Verbruggen, die met paard en wagen naar Amsterdam ging. ‘Het was een maandagmorgen,’ weet Jan van Ferdinand Bruggraaf, de zoon van Jacob en Teuntje, ‘en Teuntje waarschuwde nog dat het niet veilig was. Iedereen was verteld dat je zo veel mogelijk binnen moest blijven.’ De oorlog was weliswaar bijna voorbij, maar het gevaar was nog niet geweken en de vliegtuigen zagen geen verschil tussen vermomde soldaten op de weg en gewone

burgers. ‘De heer Visser ging toch en toen ze nog geen twee kilometer op weg waren, werden ze beschoten door Engelse vliegtuigen. Het paard was dood en ook de heer Visser. De kaasboer is uiteindelijk teruggelopen naar de familie Burggraaf om het te vertellen. ‘Dat ik weet dat de heer Visser een schuilnaam had, is omdat Ferdinand Burggraaf, veel later toen hij volwassen was, meer wilde weten over hun onderduiker en er zo achter kwam dat hij eigenlijk Visser heette. Maar het verhaal wordt nog unieker,’ vertelt Jan enthousiast, ’omdat ik ongeveer vijf jaar geleden een oproep zag in De Proosdijkroniek, het blad van historische vereniging De Proosdijlanden, die bij mij een belletje deed rinkelen. Het bleek de zoon te zijn, het acht maanden oude kindje van toen, van de heer Visser die op zoek was naar meer informatie over wat er met zijn vader was gebeurd. Ik belde de man op een maandagochtend om half negen toen hij net op het punt stond om naar zijn werk te gaan en hij was compleet verrast. Hij wist globaal wel van zijn moeder wat er was gebeurd, maar ik wist namen voor hem.’ Jan kan nog een beetje emotioneel worden als hij denkt aan het moment dat hij Ferdinand en de zoon van meneer Visser samen-

bracht. ‘Het was echt een heel mooi soort reünie van “de kinderen van”.’ Toen Ferdinand niet erg lang daarna ziek werd en overleed, is Jan nog samen met de jonge meneer Visser naar de uitvaart geweest.

Welkom Burgemeester Blom! Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Vinkeveen bestuurd door een gemeenteraad onder leiding van burgemeester Mülradt. Maar dat kon niet zo blijven. “Op last van Rijkscommissaris Seyss-Inquart moesten de gemeenteraden in Nederland met ingang van 1 september 1941 ‘hun werkzaamheden laten rusten’.’’, vertelt Greet Mulckhuyse, die samen met haar dochter Marjolein Stappers in d’ werkplaats een grote tentoonstelling over Vinkeveen in oorlogstijd heeft voorbereid. “Als gevolg van deze verordening was burgemeester Mühlradt gedwongen de raad te ontbinden en nam hij op 28 augustus van dat jaar, drie dagen voor het ingaan van het vergaderverbod, afscheid van de gemeenteraadsleden.’’ tekst rosanne kok

Vanaf dat moment lag het gemeentelijk gezag geheel bij de burgemeester en was hij volledig verantwoordelijk voor het uitvoeren van de door de bezetter uitgevaardigde maatregelen. “Dit viel Mühlradt zwaar’’, vervolgt Greet. “Bovendien openbaarde zich bij hem in november 1944 suikerziekte waardoor zijn bestuurlijk werk nog meer werd bemoeilijkt en hij met ziekteverlof ging. In deze tijd -het waren de maanden van de hongerwinter- kon het dorp eigenlijk niet zonder burgemeester. Toch werd pas in februari 1945 een opvolger, NSB’er Hettema, benoemd. Op 5 mei 1945 verongelukt burgemeester Hettema met zijn motor.’’

Na de bevrijding keerden vrijwel alle vroegere burgemeesters weer op hun standplaatsen terug, maar dat gold niet voor Vinkeveen. “Burgemeester Mühlradt kon na de oorlog zijn ambt als burgemeester niet hervatten’’, vult Marjolein haar moeder aan. “Dat had niet alleen met zijn ziekte te maken. Uit onderzoek van de Adviescommissie Zuiveringsbesluit 1945 bleek dat Mülradt een te welwillende houding tegenover de bezetter had aangenomen. Hij diende op 9 mei zijn ontslag in.’’ Na de dood van burgemeester J. Hettema werd, in afwachting van een definitief te benoemen burgemeester, het bestuur van gemeente Vinkeveen en Waverveen tijdelijk in handen gelegd van de burgemeester van Abcoude, S.P.-baron Bentinck. “Deze waarnemendburgemeester verscheen alleen als er stukken getekend moesten worden of wanneer zijn aanwezigheid voor andere zaken was vereist’’, vervolgt Marjolein. “Deze situatie was natuurlijk niet normaal en evenmin democratisch. Pas in het najaar van 1945 kwam er ook in Vinkeveen weer een aanzet tot een normaal, burgemeesterlijk bestuur.’’ Op 8 november 1945 kwam voor het eerst een noodgemeenteraad bijeen die weliswaar niet was gekozen, maar wel was samengesteld uit een doorsnee van de bevolking. “Pas in de zomer van 1946 werden in het gehele land weer officiële gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De gekozen gemeenteraad van Vinkeveen en Waverveen kwam op 3 september 1946

voor het eerst bijeen. Inmiddels was per 16 mei 1946 A.C. Blom benoemd tot burgemeester. En zo functioneerde de gemeente Vinkeveen en Waverveen pas een jaar na de bevrijding ook bestuurlijk weer normaal.” Op 16 mei 1946, ter ere van de aanstelling van

burgemeester A.C. Blom werden in het dorp erepoorten gebouwd voor de intocht van de burgemeester. Op de foto zien we de erepoort bij elektriciteitszaak Van Spengen, Herenweg 159 te Vinkeveen. Op het bord boven aan de erepoort staat: Welkom burgemeester.


DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

11

4 mei Comité Vinkeveen maakt herdenkingsfilm

d en verhalen

Aanstaande maandag 4 mei, kort na 20 uur, zal het 4 mei Comité een film vertonen van een alternatieve dodenherdenking. Deze herdenkingsfilm zal in ieder geval op social media (Facebook etc.) worden vertoond. Naast wethouder Kiki Hagen, die een krans legt namens gemeente De Ronde Venen, zullen ook organisaties en betrokken inwoners bloemen leggen. Verder dragen diverse kinderen van de basisscholen een zelf geschreven gedicht voor. Ook zal de Wavervener Jan Compier een bijzonder aangrijpend gedicht voordragen onder de

titel ”4 Mei overdenking”. Veel van deze activiteiten zijn, in overleg veilig, van tevoren opgenomen met de gewenste afstanden. De muziek onder de film is veelal afkomstig van Brassband Concordia.

Documentaire: De zes crashes van de Ronde Venen

Foto’s onderduikers in het museum: Deze foto’s liggen in het museum uitgestald. Het zijn foto’s van de families Roodhardt uit Assen en de familie van Kampen, beide ondergedoken bij Sander de Haan in Vinkeveen. Ze helpen op de boerderij van Van Selm met Distels maaien (foto met de zeis), koeienmest opruimen (kruiwagen) en koeien melken. De meest opvallende foto is echter die waar ze in het ‘hol‘ gefotografeerd zijn, waarin ze ondergedoken zaten. Later zijn ze naar een ander adres verhuisd in Wilnis en volgens de informatie van Jan Compier hebben ze allemaal de oorlog overleefd.

5 Mei 1945 in het Achterbos

Het persoonlijke verhaal van Piet Koster over een razzia in Vinkeveen tekst kim schoonman regionaal historisch centrum vecht en venen

Nederland was bevrijd en overal werd feestgevierd. In deze periode, precies op de grens tussen oorlog en vrede, was het echter op veel plaatsen nog onduidelijk wie het voor het zeggen had. De geallieerden waren nog niet aangekomen en de bezetters waren nog niet vertrokken. Dit was ook het geval in Vinkeveen op 5 mei 1945. ‘De Binnenlands Strijdkrachten mochten nog niet openlijk de straat op,’ aldus Piet Koster uit Vinkeveen. ‘Dit verbod was nog niet officieel opgeheven, want de Canadezen waren nog niet in Amsterdam aangekomen.’ Er was nog niemand om het bewind van de terugtrekkende Duitsers over te nemen. Het rampzalige gevolg hiervan wordt duidelijk uit de herinnering van Piet van die dag: ‘Ik was net negen jaar geworden. De dag was stralend begonnen en Nederland was bevrijd. Overal hing de vlag uit en velen tooiden zich met oranje, tot de hele buurt werd opgeschrikt door de aanhouding van twee leden van de BS (Binnenlands Strijdkrachten), Piet van Beek en Toon Schockman. Wat was er gebeurd? Diezelfde ochtend, op de Provinciale weg, was tijdens een aanhouding een hoog geplaatste Duitse militair doodgeschoten. Een BS-er was fietsend op straat betrapt door Duitse militairen in een auto en deze BS-er schoot zonder reden een van de inzittenden dood. De Duitsers organiseerden onmiddellijk een razzia om wraak te nemen. Alle vlaggen werden weer binnengehaald en heel veel BS-ers vluchtten door het Achterbos naar Botshol, waar ze zich in de uitgestrekte rietvelden rond het Kooibos goed konden verschuilen. Het is heel waarschijnlijk dat ook Van Beek en Schockman dat hebben geprobeerd, maar dat is hen niet gelukt. Ze hebben ze zich onder het Stenen Bruggetje in het Achterbos moeten verstoppen, waar de Duitsers hen hebben gevonden en aangehouden. Tijdens die razzia was Martien Helling, ook een BS-er, bij ons het huis in gevlucht, maar alle huizen werden door de Duitsers doorzocht. Mijn moeder ving hem op en vroeg hem of hij niets belastends bij zich had. Hij gaf haar zijn BS armband die ze onmiddellijk in de kachel gooide om te verbranden. Toen een Duitse officier binnenkwam om het huis te doorzoeken bood mijn moeder hem een kop koffie aan om zijn aandacht af te leiden. Deze officier vertelde dat het slachtoffer van die morgen zijn beste vriend was. Hij had hem eerder die morgen nog in Abcoude gesproken over dat de oorlog nu over was en ze spoedig hun vrouw en kinderen weer zouden zien. Martien Helling is nooit ontdekt door de Duitsers, maar die dag waren er onnodige verliezen aan beide zijden. Door dit tragische misverstand op de valreep van de vrijheid, is niet alleen veel leed over Vinkeveen gekomen, maar heeft ook een vrouw in Duitsland haar man nimmer weer gezien.’

Vanaf 29 april zendt RTV Ronde Venen een minidocumentaire uit over de zes neergestorte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Ronde Venen. Deze documentaire is gemaakt in opdracht van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen voor de tentoonstelling 75 Jaar Vrijheid in het Poldermuseum. Centraal in deze documentaire staat het onderzoek van amateur historicus Chris van der Linden. In de documentaire wordt het verhaal verteld over de vliegtuigcrashes waar Chris onderzoek naar gedaan heeft. Zijn verhaal wordt aangevuld met historische documentatie en foto’s. Hij heeft veel onderzoek gedaan in regionale en nationale archieven en zelfs op de crashsites van de vliegtuigen, opzoek naar meer informatie om zijn verhaal zo compleet

mogelijk te maken. Chris van der Linden vertelt in de documentaire gepassioneerd over de verhalen die hem zo aan het hart gingen. ‘Het gaat mij erom dat het verhaal blijft leven en bestaan,’ aldus Chris. De documentaire is opgenomen in de zomer van 2019. Kort na de opnames is Chris overleden aan kanker. In overleg met hem en zijn vrouw is deze mini-documentaire tot stand gekomen en in de tentoonstelling opgenomen. De documentaire zal vanaf 29 april een week lang te zien zijn bij RTV Ronde Venen tijdens de Nieuwsronde, ieder uur, op het uur. Ziggo kanaal 36 voor Baambrugge en Abcoude, kanaal 41 voor de rest van De Ronde Venen. KPN: kanaal 1368 voor hele de Ronde Venen. Zodra het Poldermuseum weer voor publiek geopend is, kan de minidocumentaire ook daar bekeken worden.

Oorlogsgraven en monumenten De Ronde Venen strak onderhouden

“Behoud van deze plekken is belangrijk. De geschiedenis leert ons dat we nietig zijn.’’

Als consultant voor de Oorlogsgravenstichting in gemeente De Ronde Venen heeft Jacco Kroon de taak om de oorlogsgraven en monumenten te onderhouden. De weken voor de herdenkingen op 4 en 5 mei zorgen voor extra drukte, maar ook los daarvan houdt hij de gedenkplekken keurig bij. “Ik vind het een eer om dit te mogen doen’’, zegt hij. “Mijn vader heeft ook jarenlang de oorlogsgraven onderhouden.’’ tekst rosanne kok

- foto patrick hesse

Jacco Kroon maakt het monument in Vinkeveen helemaal klaar voor de herdenking. Gemeente De Ronde Venen kent verschillende locaties waar oorlogsslachtoffers begraven zijn. “Baambrugge is daar een van’’, begint Jacco te vertellen. “Daarnaast liggen er slachtoffers op de begraafplaats achter de Hervormde Kerk in Vinkeveen, de katholieke kerk in Vinkeveen en is er een graf voor de heer Koop Peters in Mijdrecht. In Wilnis liggen drie Canadezen begraven.’’ Als consultant van de Oorlogsgravenstichting houdt Jacco op deze graven een oogje in het zeil. Datzelfde geldt voor de monumenten in Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht en Abcoude. “Dat is een takenpakketje wat ik erbij gekregen heb, naast mijn werk in het groenonderhoud voor de gemeente’’, vervolgt hij. “Ik ben toentertijd officieel aangesteld door het college van Burgemeester en Wethouders. De Oorlogsgravenstichting ziet graag dat dit werk gedaan wordt door iemand die toch al bij de gemeente werkt. Dat is ook makkelijk; het is goed te combineren met mijn overige werkzaamheden.’’ Zo’n zes tot acht keer per jaar brengt Jacco aan al deze plekken een bezoek. “De enige plek die ik zelf bij moet houden, is het monument in Vinkeveen. De andere locaties worden bijgehouden door de beheerders van de begraafplaatsen of de plaatselijke Oranjeverenigingen. Daar heb ik een ondersteunende taak.’’ Voor

Jacco is het een taak die van vader op zoon werd doorgegeven. “Mijn vader heeft ook altijd het monument en de graven onderhouden’’, zegt hij. “Nu mag ik dat doen.’’ Hij zorgt ervoor dat de bloemen en planten langs het monument er goed bij staan. “Daarnaast bewaar ik de vlag en de vlaggenmast in mijn garage en zorg ik ervoor dat deze op hun plek zijn als de herdenking plaatsvindt’’, legt hij uit. “Als ik er langs kom, knip ik even het graskantje en geef water als dat nodig is.’’ Jacco ervaart het als een eer om dit werk te mogen doen. “De laatste jaren komen de verhalen uit de oorlog steeds meer onder de aandacht’’, zegt hij. “Ook jonge mensen willen weten wat er toen gebeurd is. Behoud van deze plekken is belangrijk zodat we de verhalen kunnen blijven vertellen en kunnen stilstaan bij onze geschiedenis. Dan weten we weer even dat we nietig zijn in deze wereld.’’ Hij heeft vaak aanspraak als hij op deze monumentale locaties aan het werk is. “Omwonenden complimenteren me vaak als ze me daar aan het werk zien’’, zegt hij. “Ze vinden dat het er keurig uitziet. Daar doe ik ook mijn best voor. Ik geef meer aandacht aan deze plekken, dan elders in de wijken. Laatst vroeg iemand zelfs of ik ook zijn tuin thuis wilde doen. Dat vond ik ook wel een compliment.’’


12

De herinnerde soldaat

MONDRIA'S

BOEKENLADDER Cocky

Michael Barzilaij Cocky en haar man Anton boden tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal onderdak aan een Amerikaanse piloot. Een toevallige ontmoeting met de zoon van deze piloot zet Michael Barzilaij, de kleinzoon van Cocky en Anton, op het spoor van een veel grotere verborgen familiegeschiedenis. Hij ontdekt bewaard gebleven brieven en documenten die samenwerking tussen zijn grootouders en Rotterdamse verzetskopstukken als Jo Berlijn en verzetsleiders als Tjerk – Theo – Elsinga onthullen en ook interviewt hij nog levende ooggetuigen.

Vrijheid

Imogen Kealey Frankrijk, 1943. Nancy Wake is een van de beste verzetsstrijders die door de Britten achter de frontlinies is gedropt. Geboren in Nieuw-Zeeland, vond ze na haar jeugd haar weg naar Frankrijk. Sinds ze als journaliste eind jaren 30 voor het eerst verslag deed van die kleine Duitse man met zijn opruiende speeches, was ze zich bewust van het gevaar dat deze Hitler vormde voor haar geliefde Frankrijk.

Nederland bevrijd

GT Govers

GT Rovers duikt in de aangrijpende periode uit onze nationale recente geschiedenis: de donkere herinnering aan de bezetting. Het dagelijks leven tijds de oorlog, de werkkampen, maar ook het kaalscheren van de moffenmeiden, de doofpotaffaire ‘de ondergang van de Van Imhoff’, de troostmeisjes en Jappenkampen, maar uiteindelijk ook de vreugdevolle herinneringen aan de bevrijding en de feestelijke verwelkoming van de bevrijders. De bevrijding was er natuurlijk niet zomaar. Het was een lang proces van hoop, teleurstelling, lijden en verdriet.

Toen het oorlog was

Anemieke de Groot Toen het oorlog was, 1939-1945 is een verzorgd overzichtswerk voor kinderen die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog. Het informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties.

Hoe fel de zon ook scheen

Arend van Dam In deze verhalenbundel neemt Arend van Dam zijn lezers mee terug naar de oorlogsjaren die onze geschiedenis voorgoed hebben getekend. In twintig verhalen maken we kennis met bekende en minder bekende mensen. Zo ontmoeten we olympisch atlete Rie Mastenbroek, maar ook Miep Gies, die de familie Frank hielp tijdens hun onderduik. We ontmoeten helden als Hannie Schaft en Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook Guus en Lienke, die de oorlog aan de andere kant van de wereld meemaakten in Nederlands-Indië.

DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

Anjet Daanje En ze herkent in hem Amand, haar man, die vier jaar eerder in 1918 als vermist is opgegeven, en de man herkent haar niet, zijn geheugenverlies is totaal en al vier jaar zit hij in een gesticht, maar zij overtuigt hem en de artsen en ze neemt hem mee naar Kortrijk en zij vult de gaten in zijn herinnering en ze leert hem foto’s afdrukken nadat zij de negatieven heeft geretoucheerd, en zij vertelt over hun verleden in Meenen en over hoe ze elkaar hebben leren kennen en ‘s avonds in bed durft hij haar niet aan te raken en als hij slaapt, komen voor het eerst de nacht-

merries, de verschrikkelijke beelden van de loopgraven, en zij maakt hem weer rustig. En tussen de nachtmerries door duiken herinneringen op aan een vrouw, Keet of Käthe, en hij wantrouwt Julienne want hij denkt dat haar verhalen leugens zijn, en hij herinnert zich de naam Louis, is dat zijn naam, en nog weer later een dorp in Duitsland, en Julienne maakt foto’s van haar en hem als bewijs hoe gelukkig ze zijn voor als het moment aanbreekt dat hij weer ‘weg is’ en zich een ander voelt, ook al weet hij niet wie hij is en wat hij doet als hij ‘weg is’, en hij wordt een ander en gelooft Julienne niet meer en hij schrijft naar Duitsland, maar de brief komt terug, en dan gaat hij zelf, en hij vindt Käthe en zij her-

kent hem en zij is vier jaar eerder hertrouwd en … Spoiler alert! Een roman over identiteit en de manipulatie van het verleden en de herinneringen daaraan van zeldzame klasse. En hoe actueel, want hoe geef je de toekomst vorm na een crisis. Zes sterren op een schaal van vijf. gelezen door bert veldstra

Boekbespreking:

Het Houten Bestek — Tessa IJzermans “In deze tijd waarin we de oorlog herdenken en Bevrijdingsdag vieren, terwijl wij ons houden aan 'blijf thuis', is de roman Het houten bestek van Tessa IJzermans een aanrader!, schrijft lezers Hanneke Veeger (foto) van deze krant, een citaat van schrijfster Tessa IJzermans aanhalend: 'Een mens moet thuis zijn bij zichzelf, in zichzelf. Dat is wat ik heb geleerd.' Het boek beschrijft wat een Nederlandse dwangarbeider meemaakte in de oorlog en zijn lange tocht te voet terug van het Duitse kamp naar Nederland. Het waarschijnlijk voor velen van de jongere generaties relatief onbekende oorlogsleed van deze dwangarbeider komt zo dichtbij dat je er af en toe van huivert. Jaren later stort hij in. Om een uitkering te krijgen moet hij zich kwalificeren als oorlogsslachtoffer waarvoor hij naar een psychiater gaat. Hij deelde wat hij meemaakte niet eerder met

iemand, zelfs niet met zijn vrouw, die nu het slachtoffer van het oorlogsslachtoffer is. Dat levert scherpe dialogen op en zo horen wij alle gruwelijke ervaringen die hij opsomt alsof hij een verhaal vertelt. De andere verhaallijn gaat over zijn dochter die volwassen wordt en in vaders schrift leest. Zij is 18 en gaat het huis uit, zoekt haar grenzen op in het studentenleven. Het woordgebruik is treffend, scherp. Het boek leest lekker. Ik kon het niet wegleggen. Ondanks alle gruwelijke gebeurtenissen vind ik het boek fris en mooi. gelezen door hanneke veeger-ouwehand

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Planologen: geef ons de ruimte! Het devies is: blijf binnen, doe alleen boodschappen als het hard nodig is. Houdt 1,5 meter afstand van elkaar. De kinderen zitten thuis en komen nauwelijks buiten, geen school, geen vriendjes. En dan in het weekend wil iedereen er toch even uit, een frisse neus halen in de natuur. Het is prachtig weer dus waarom niet? Enkele weken geleden trokken veel mensen naar buiten om te wandelen, te fietsen of een stukje met de auto te rijden. Het gevolg? Het strand was overvol, op de wandelpaden in de bossen was het te druk om 1,5 meter afstand te houden. De burgemeesters moesten dat verbieden, gebieden werden afgesloten, geen boswandeling, geen tochtje langs het strand. Daarna ging het beter, men bleef dan maar thuis. Alleen een autotochtje langs de bollenvelden moet toch kunnen? Maar nee, ook daar werd het te druk. Resultaat: de kleinere wegen werden afgesloten: ‘gaat u maar weer naar huis’. Eén ding is duidelijk, er is veel te weinig ruimte om buiten te zijn, om te recreëren, om te wandelen of om te fietsen. Meer dan 700.000 Am-

Blijf zoveel mogelijk thuis.

sterdammers moeten het doen met het Amsterdamse Bos en het Vondelpark. Natuurlijk, de situatie is nu uitzonderlijk, 1,5 meter afstand dat kan toch nooit? Nu blijkt dat we onder normale omstandigheden een afstand van minder dan 1,5 meter tot elkaar normaal vinden. Is dat genieten van de natuur? Nee, helemaal niet, maar wij weten niet beter, volgepropt op de wegen in het groene gebied, volgepropt op het strand. Planologisch klopt er iets niet. Nieuwe woonwijken worden uit de grond gestampt, maar recreatiegebieden van formaat ontbreken. Maar we hebben toch het Groene Hart, het Hyde Park midden in de metropool Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht? Een prachtige groene long! Wat is echter de recreatie-kwaliteit van het Groene Hart? Een grote vlakte met fraaie stadjes en dorpjes, maar verder? Er zijn weinig recreatiewegen. Het land is groen, maar geen vogels, geen bloeiende planten in de weiden, eigenlijk erg saai en niet bepaald het opvanggebied voor de stedeling die nu massaal naar buiten wil en iets van kwaliteit wil. In tijden van discussies over klimaatbeleid, zonnevelden, stikstofbeleid en biodiversiteit zal ook eens ernstig nagedacht moeten worden over de fundamentele vraag hoe men de stedeling op een kwalitatief hoogwaardige wijze opvangt en groene ruimte aanbiedt. Het is toch te dwaas dat je rond de grote steden alleen kan recreëren met op minder dan 1,5 meter een wild-

vreemde voorbijganger? Het is nu verboden, maar de recreant heeft het jaren geaccepteerd. Planologen: geef ons de buitenruimte! Natuur- en milieuvereniging De Groene Venen, zie www.degroenevenen.eu, waar u ook lid kunt worden.

www.degroenevenen.eu


DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

13

Nagelstyliste Lisanne Millenaar is klaar voor tijd ná corona

Handschoenen, desinfectie, grondige schoonmaak én plexiglas plaat Kappers en nagelsalons blijven gesloten tot 20 mei. Dat zei premier Rutte in de persconferentie van vorige week. Een zeer verdrietige mededeling voor Lisanne Millenaar van nagelstudio Splendid by Lies uit Mijdrecht. Zij had haar salon al helemaal voorbereid om weer klanten te kunnen ontvangen. Met handschoenen, desinfectiemiddel, een grondige schoonmaak na alle klanten én een plexiglas plaat. tekst rosanne kok

- foto patrick hesse

Pim van Dijk (rechts) samen met zijn collega Wim Geels op het zeilschip Wytlde Swan. Hier hebben ze zojuist de oversteek gemaakt van de Cariben naar de Azoren.

“Dan maar zeilend naar huis”

Masterskip Wylde Swan na twee maanden zeilen weer terug in Nederland Vijfentwintig middelbare scholieren, vier docenten en twaalf crewleden zaten door het coronavirus vast op het zeilschip Wylde Swan. In het Caribisch gebied werden alle havens gesloten. Daarom besloot het schip zeilend terug te keren naar Nederland. Onder de opvarenden was ook engineer Pim van Dijk uit Vinkeveen “Geen zorgen hoor, wij hebben ons uitstekend vermaakt.’’ tekst rosanne kok

Twee maanden geleden lag het Masterskip Wylde Swan in het Caribisch gebied. De planning was om een reis van zes weken te maken richting Cuba. Onder de opvarenden waren 25 middelbare scholieren die tijdens de reis zowel hun middelbare schoolvakken volgden als les in zeilen, navigeren, sterrenkunde en samenwerken aan boord van een schip. ‘‘Op Cuba zou de wissel zijn met nieuwe studenten’’, legt Pim van Dijk uit. Hij is engineer aan boord van het ruim vijftig meter lange zeilschip en verantwoordelijk voor alle techniek. ‘‘Daar zou de ene groep studenten dus afstappen en de andere weer opstappen. Maar dat liep dus anders. Toen we hoorden dat Cuba vermoedelijk haar havens en luchthavens zou sluiten als gevolg van het coronavirus, zijn we al een week langer in het Caribisch gebied gebleven, maar ook daar gingen de kades dicht.’’ Schok Toen zat er niets anders op, het schip koos het ruime sop en moest zeilend naar huis. ‘‘Dat was eerst wel even een schok voor de studenten. Eén scholier en één docent hadden te veel heimwee en konden nog net met de laatste vlucht naar huis. De anderen hebben hun moed verzameld en samen met ons de oversteek gemaakt.’’ Driehonderd kilo pasta Voordat het schip vanuit de Cariben vertrok, werd een laatste stop gemaakt op Sint Lucia. ‘‘Daar hebben we heel het eiland leeggekocht om voldoende voorraad te hebben voor zo’n lange tijd op zee. Ik kocht meer dan driehonderd kilo pasta en rijst en tweehonderd kilo groente en fruit.’’ Daarnaast werd hij eropuit gestuurd om warme kleding te kopen. ‘‘De studenten waren qua bepakking voorbereid op een tocht door het Caribisch gebied richting Cuba. Dat vraagt om andere kleding dan een oceaanoversteek.’’ Leggings als thermokleding In een lokale winkel op Sint Lucia kocht hij zoveel mogelijk leggings die als thermokleding konden dienen, aangevuld met sweaters en joggingbroeken. ‘‘Dat winkeltje heeft die dag meer verkocht dan normaal in een heel seizoen’’, lacht hij. ‘‘Het is een grappig gezicht aan boord; al die kinderen in dezelfde kleding. Net een uniform.’’ De overtocht vanuit het Caribisch gebied naar Nederland verliep heel goed. ‘‘We hebben heel verschillende weersomstandigheden gehad’’, vertelt de Vinkevener die veel zeil- en vaarervaring heeft. ‘‘Veel wind, weinig wind, van alles wat. Onderweg hebben we verschillende keren dolfijnen gezien en

zaterdag zelfs een walvis. Dat blijft een heel bijzondere ervaring.’’ Aan boord van het schip was niets te merken van corona. ‘‘Wij zijn allemaal gezond’’, vertelt Pim. ‘‘Wij hadden gewoon ons eigen feestje. Iedereen zegt dat we hier gevangen zaten, maar dit was het meest vrije stukje Nederland wat je maar kon bedenken.’’ Zondag kwam het schip aan in de haven van Harlingen. Daar werd een soort ‘drive-in’ georganiseerd zodat de leerlingen één voor één door hun ouders van boord konden worden gehaald. “Dat was ook één groot feest. Sommige auto’s waren helemaal versierd met nautische vlaggen, anderen hadden weer andere manieren verzonnen om hun kind zo feestelijk te mogelijk op te halen. Helaas geen groepsknuffels op de kade, maar zo werd er toch iets bijzonders van gemaakt.’’ De Vinkeveense zeiler kijkt met veel plezier terug op de reis. “We hebben een geweldige tijd gehad’’, zegt hij. “In de bijna twee maanden dat we met elkaar aan boord hebben geleefd, is van alles gebeurd. Relaties zijn ontstaan en sommige ook alweer verbroken. Kinderen zijn veranderd. Ik heb heel rustige en verlegen meisjes helemaal zien opbloeien. Veel van de kinderen komen uit het Gooi en Amsterdam Zuid. Ze hebben allure. Hier aan boord hoeft dat niet. Daar gaan alle maskers af en is iedereen gelijk. Dat is heel mooi om te zien.’’

Voordat de coronacrisis losbarstte had Lisanne Millenaar uit Mijdrecht een goedlopende nagelstudio aan huis. “Ik doe uitsluitend nagels’’, vertelt zij. “Dat ging zo goed dat ik daar vijf dagen per week mee bezig was. Naast het zetten van nieuwe nagels en het lakken, had ik ook wat verkoop van accessoires, sieraden en woonaccessoires. Dat is nu een geluk; die verkoop kan wel gewoon doorgaan.’’ Haar nagelstudio is al weken dicht. Ze baalt. Zeker na de persconferentie van afgelopen week. “Ik snap dat er maatregelen genomen moeten worden om infectie zoveel mogelijk te voorkomen’’, zegt zij. “Toch vind ik het heel jammer dat salons zoals die van mij nog niet open mogen gaan. Ik heb er echt alles aan gedaan om de besmetting te voorkomen.’’ Plexiglas plaat met gaten voor de handen Zo werkt Lisanne altijd met handschoenen aan. “Dat deed ik altijd al’’, zegt zij. “Daarnaast heb ik voor elke klant een eigen set met vijlen. Deze bewaar ik in een afgesloten bakje waarop iemands naam staat. Zo weet je dus zeker dat ik deze alleen voor jou gebruik. Ook laat ik de klanten hun handen grondig desinfecteren voordat ik hen behandel en heb ik een plexiglas plaat laten maken die tussen mij en mijn klanten in staat op mijn bureau. Onder in de plaat zitten twee gaten waardoor de ander zijn handen kan schuiven. Dat is het enige waardoor we contact kunnen maken. En dat contact is dus altijd met handschoenen aan.’’

Extra tijd voor schoonmaak Tussen de verschillende klanten in heeft Lisanne extra tijd ingeruimd om de salon te reinigen. “Ook dat deed ik altijd al’’, zegt zij. “Dat komt door een vervelende ervaring van mezelf in een andere salon. Toen zat ik zelf in het stof van een ander. Dat vond ik zo vies. Toen ik mijn eigen salon begon, dacht ik: dat ga ik anders doen. Ik hoor het van mijn klanten ook heel vaak terug. Hier is het netjes en schoon. Dat vind ik belangrijk.’’ De nieuwe datum van 20 mei, waarop Lisanne wellicht weer open mag, is nog ver weg. “Ik heb wel gehoord dat binnenkort een nieuw Kamerdebat plaatsvindt waarin ze de situatie voor kappers en nagelstylistes bespreken. Hopelijk komt er ook voor ons een aanpassing.’’ Nagels zijn een luxeproduct En wat zij in de tussentijd doet om zich toch te vermaken? “Ik sport veel en gelukkig hebben we een grote tuin zodat we toch naar buiten kunnen. Daarnaast promoot ik mijn spulletjes op Facebook en Instagram en ben ik druk met het aanpassen en opschonen van mijn website. En ik oefen met de nagels op mijzelf natuurlijk. Je moet er toch het beste van maken. Gelukkig krijg ik veel lieve berichtjes van mijn klanten en zijn er ook alweer die afspraken maken voor als het weer mag. Dat doet me heel goed. Je moet maar afwachten of al je klanten terugkomen. Nagels zijn toch een luxeproduct.’’ www.splendidbylies.nl

Expositie glaskunst van Wilma Meijer in gezondCosmas en Damianus Online heidscentrum Croonstadt wordt verlengd tot 25 juni Binnen geloofsgemeenschap HH Cosmas en In verband met de coronamaatregelen is de expositie van Wilma Meijer in in gezondheidscentrum Croonstadt verlengd tot 25 juni. Wie nog niet in de gelegenheid was haar mooie glaskunst te bewonderen, krijgt daar nu nog ruim de gelegenheid voor. Wilma Meijer woont in Mijdrecht en heeft samen met 6 andere kunstenaars een glasatelier. Zo’n tien jaar geleden begon ze met glas te werken. Eerst een workshop glas-in-lood, daarna tiffany. Daar zag ze ‘gefused’ glas: een compositie van lagen glas op elkaar die vervolgens aan elkaar zijn versmolten tot één geheel. Inmiddels is zij tien jaar en vele scholingen verder. Wilma wijdt zich aan het werken op een plat vlak en maakt ook ruimtelijk werk, zoals beelden van glas. In De Ronde Venen neemt zij deel aan de Atelierroute en aan Kunst Kado, georganiseerd door Kunst Ronde Venen (KRV). Ook is Wilma lid van de kerngroep van deze vereniging.

Damianus in Abcoude is geruime tijd gesproken om naast kerkradio ook via het internet de vieringen ten gehore moesten brengen. Immers, steeds meer geloofsgemeenschappers kunnen goed uit de voeten kunnen met internet, een mooie gelegenheid om dat pad ook te verkennen. Binnen de parochie gingen Vinkeveen, Mijdrecht en Maarssen hen voor. Door de coronacrisis kwam alles in een stroomversnelling en worden inmiddels twee keer per week uitzendingen verzorgd, op woensdag om 10 uur een gedicht of, op de eerste woensdag van de maand een viering speciaal voor senioren. En daarnaast iedere zondag om 10 uur online voor een eucharistieviering of een woorddienst. Net als de Dorpskerk Abcoude is Cosmas en Damianus via kerkdienstgemist.nl te beluisteren. U bent welkom om mee te luisteren.


14

1 MEI 2020

DE GROENE VENEN

Commissie bezwaarschriften oordeelt

Dijkverhoging Baambrugge: gemeente moet huiswerk overdoen De gemeente De Ronde Venen heeft grote fouten gemaakt bij het verstrekken van vergunningen voor de dijkverbetering in Baambrugge. Tot die conclusie komt een onafhankelijke commissie van deskundigen op basis van de bezwaarschriften van een aantal verontruste inwoners van het dorp aan de Angstel. Het college van B&W heeft – zo oordeelt de commissie – onvoldoende rekening gehouden met hun belangen. Inzet: onherstelbare schade aan het karakteristieke dorpsaanzicht. tekst rob isaacs

De commissie adviseert het college om de vergunningen in te trekken en het werk opnieuw te doen. Het is nu aan B &W om dit advies al dan niet op te volgen, het college is daar vrij in. “Maar wij kunnen ons niet voorstellen dat B & W het naast zich neerlegt”, zegt Peter van der Maat namens de bezwaarmakers. “De commissie geeft het college zo’n ongenadige tik op de vingers dat het haar geloofwaardigheid zou verliezen als het niets met dit advies zou doen.” Waar het om draait in deze zaak zijn de omgevingsvergunningen die het college van B & W voor de dijkverbetering aan Waternet hebben verleend. Dijkverbetering betekent in dit verband dat het waterbedrijf de houten Angstelbeschoeiing aan de kant van het oude dorp door een stalen damwand wil vervangen, voor een betere bescherming tegen eventuele overstromingen. Dat gebeurt in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dat de al jaren slepende kwestie rond de verbetering van de westelijke oever van de Angstel sowieso opnieuw flinke vertraging oploopt, is al duidelijk. Van der Maat ziet drie mogelijkheden: “Of men start op basis van de kritiek een nieuw vergunningstraject – dat kost maanden. Of ze laten het zoals het is, waarmee men ons dwingt om naar de rechter te gaan – dat duurt nog veel

langer. Het allermooiste zou natuurlijk zijn als het college tot het inzicht komt dat er voor de huidige plannen helemaal geen vergunning moet worden gegeven en dat Waternet met een beter voorstel moet komen.” Behalve Van der Maat hebben ook andere bewoners van de betreffende kade, plus de Dorpsraad bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunningen. Niet omdat zij tegen een verhoging van de beschoeiing zijn, ze zijn tegen het feit dat hiervoor over een lengte van 560 meter een diepe, stalen damwand wordt geslagen. Een groot aantal monumentale bomen en vele struiken moeten ervoor sneuvelen. De bezwaarmakers vrezen dat het aanzien van hun karakteristieke dorp hierdoor onherstelbaar wordt beschadigd.

De houten beschoeiing vervangen door een stalen damwand, dat is het plan. Als gevolg daarvan zouden de bomen moeten sneuvelen.

De bewoners zijn opgelucht de commissie bezwaarschriften aan hun zijde te vinden. Die commissie heeft werkelijk geen goed woord over voor de manier waarop het college besloot om de benodigde omgevingsvergunning te verlenen en spreekt zelfs van een “aan uw college te wijten onrechtmatigheid”. Het advies aan het Rondeveense college is om de gemaakte proceskosten aan de Baambruggers te vergoeden.

De commissie heeft tientallen kritiekpunten. Eén daarvan geldt het welstand- en monumentenadvies dat het college heeft gevraagd aan MooiSticht, een onafhankelijk bureau voor ruimtelijke ordening. Van dat advies laat de commissie geen spaan heel. MooiSticht heeft geen zorgvuldig onderzoek gedaan en heeft de vergunningen niet getoetst aan de criteria van de welstandsnota. Het college heeft die toets zelf trouwens ook niet gedaan.

Het college oordeelde bij het verlenen van de vergunning aan Waternet dat de dijkverbetering het beschermd dorpsgezicht niet zal aantasten

en dat de cultuurhistorische en landschapswaarden niet worden geschaad. Maar de commissie constateert dat het college op geen enkele wijze heeft gemotiveerd hoe het tot haar conclusies is gekomen. En dat weegt zwaar voor de commissie, omdat Baambrugge vermeld staat op het zogeheten ‘overzicht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van aangewezen stads- en dorpsgezichten’.

“Wij vinden het onbegrijpelijk dat het college er zo’n potje van heeft gemaakt”, zegt Van der

Maat. “Terwijl ze op het gemeentehuis wisten dat wij ons al jaren niet gehoord voelen door Waternet en het waterschap, heeft het college onze belangen volstrekt genegeerd. Nu maar hopen dat ze hier iets van leren en dat die onzalige plannen voorgoed van tafel gaan.” Reactie gemeente Op het gemeentehuis van De Ronde Venen reageert woordvoerder Robbert Wortel desgevraagd: “Het college beraadt zich, naar aanleiding van dit advies, nu op een gepast voorstel waarin de aanwijzingen van de bezwaarcommissie worden overgenomen. Het college komt voor de zomer met een nieuw besluit op de aanvraag voor de omgevingsvergunning van de dijkverbetering in Baambrugge.” Volgens Wortel zal Waternet gevraagd worden aanvullende informatie te verstrekken over de aanpassingen aan het beschermd dorpsgezicht. “Door de aanpassingen in dit besluit, is de dijkverbetering door Waternet uitgesteld tot na het vaarseizoen 2021,” aldus de woordvoerder.

Online blijven we open Brugstraat 9 • Abcoude • www.wereldwinkel-abcoude.nl Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram

De Bibliotheek blijft nog gesloten tot in ieder geval 19 mei. Voor leden én niet-leden hebben we de ThuisBieb, een app met 100 e-books voor volwassenen en jeugd: www.thuisbieb.nl. Voor iedereen die lid is, is er de online Bibliotheek met ruim 28.000 e-books, bijna 4.000 luisterboeken, voorleesfilmpjes voor de kleintjes, oefensites voor basisschoolleerlingen en info voor werkstukken voor scholieren op de middelbare school: www.bibliotheekavv.nl/online-blijven-we-open

• • • • •

Wonen Koken tafelen Mooi voor buiten Sieraden Sjaals Tassen De lekkerste chocolade Doppers in alle kleuren De leukste Fairtrade lente cadeaus

Nog geen lid? Word nu online lid en maak meteen gebruik van al onze online diensten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid. Liever een echt boek? Met onze nieuwe AfhaalBieb kan je vijf boeken aanvragen bij je eigen vestiging. Via de website of telefonisch. Kijk op: www.bibliotheekavv.nl/afhaalbieb of bel je eigen vestiging tussen 12.00 en 16.00 uur.

www.bibliotheekavv.nl facebook.com/BibliotheekAVV

Tijdelijk aangepaste openingstijden vrijdag en zaterdag 14.00- 16.00 of bereikbaar op 0646566056


DE GROENE VENEN

AUTO IMPRESSIE tekst michael reuling foto's patrick hesse

Bedrijfswagens. Ze zijn er in alle soorten en maten. Het is een markt waar fabrikanten als Volkswagen, Ford en Mercedes uitermate populair zijn, maar steeds meer merken wat marktaandeel wegsnoepen. Zo ook Toyota, die nu met een auto komt die het de lievelingetjes Volkswagen Caddy en Ford Transit Courier en Connect lastig maakt. Toyota gebruikt de naam ProAce voor haar bedrijfswagens. Enige tijd geleden maakten we al kennis met de ProAce (de bedrijfswagen) en ProAce Verso (de personenvariant). En nu komt het merk met de ProAce City. De keuze in het segment van kleine bedrijfswagens neemt maar toe. Naast de eerder genoemde favorieten in de markt, zijn er de alternatieven zoals de Fiat Doblo, de Opel Combo, de Citroën Berlingo en de Peugeot Partner. Deze laatste drie modellen rollen van de band bij de PSA-fabriek (eigenaar van Opel, Citroën en Peugeot). En sinds kort wordt hier in een samenwerking met Toyota ook de ProAce City geproduceerd. Hij deelt het onderstel en de carrosserie met zijn broeders, alleen het front is volledig anders. Door de hooggeplaatste koplampen en de bredere grille sluit de ProAce City goed aan bij het Toyota-gezicht dat we onder meer kennen van de ProAce. De ProAce City wordt geleverd in twee lengtes. In de basis meet de City 4,4 meter. Je kunt dan twee personen en 3.300 liter aan vracht vervoeren, waarbij je zo twee europallets naar binnen schuift. In de personenuitvoering, de ProAce City Verso, biedt de auto ruimte aan vijf personen en 912 liter bagage. Wie kiest voor de langere variant krijgt 30 centimeter meer lengte, waarmee de laadruimte vergroot wordt naar 3.900 liter. Bij de Verso krijg je dan zeven zitplaatsen. De toegang tot deze ruimte wordt verkregen door een schuifdeur (optioneel aan beide zijden) aan de zijkant en afhankelijk van de uitvoering een handige grote klep of twee achterdeuren. Het maximale laadvermogen bedraagt 1.000 kilo. De Smart Load Indicator geeft aan wanneer je overbeladen bent. Via het Smart Cargo hatch klap je de bijrijdersstoel weg en zo ontstaat er nog een stuk extra

1 MEI 2020

15

Toyota ProAce City

Klaar voor de klus laadruimte voor lange voorwerpen. Wie andere lange zaken moet vervoeren bestelt desnoods nog een roof hatch mee, waar je bijvoorbeeld een ladder uit kunt laten steken. Een beetje pit in dit formaat auto is fijn, zeker als je veel zware spullen vervoert. Iedereen die wel eens in een Caddy met een sjoemeldiesel heeft gereden weet hoe fijn dat koppel is. Toyota houdt zich met de 75 pk sterke 1.5 dieselmotor aan de nieuwe 6.2 emissienorm. Tegelijkertijd mag je met deze diesel 1.500 kilo aan trekgewicht meezeulen. Ook kun je kiezen voor een 1.2 turbo benzinemotor met 110 pk, die ook leverbaar is met een achttraps automaat. Standaard is de ProAce City vrij compleet uitgerust en je kunt diverse opties aanvinken zodat het je aan niets ontbreekt. Denk bijvoorbeeld aan een 8 inch multimediasysteem met touchscreen, een achteruitrijdcamera, Apple Carplay, Mirror Link en Android Auto. Met TomTom Traffic Service sta je in principe nooit meer in de file en ben je altijd op tijd voor je volgende klus. Daarnaast krijg je 10 jaar gratis kaartupdates. Zaken als Lane Departure Alert, verkeersbordherkenning, blinde hoek detectie en diverse pre-safe systemen zijn allemaal leverbaar. De auto is verder voorzien van talloze handige opbergruimtes, zodat je nooit iets in het zicht hoeft te laten liggen. Daarnaast zijn er handige foefjes bedacht zodat je tussendoor bijvoorbeeld je administratie kunt wegwerken op een laptop, zonder dat je helemaal ingebouwd zit. Wie nu gaat voor een Toyota ProAce City ontvangt 5 jaar garantie en 5 jaar gratis onderhoud. Financiering is mogelijk tegen 1,9% rente. De ProAce City is te koop vanaf 13.395 euro exclusief BTW en BPM. De ProAce City Verso is leverbaar voor 29.875 euro (inclusief BTW en BPM). Toyota Van Ekris Industrieweg 48, Mijdrecht 0297-230350 www.vanekris.nl

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures Functie: Fulltime service monteur Organisatie: Hassing Rioolservice B.V. Plaats: Vinkeveen Functie: Werkvoorbereider/Inkoper Organisatie: Aquafix Milieu BV Plaats: Mijdrecht Functie: Transport Planner/Inkoper Organisatie: Aquafix Milieu BV Plaats: Mijdrecht Functie: Handhaver & toezichthouder Participatiewet, WMO en Jeugd Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Kranten bezorgers De Groene Venen

Organisatie: De Groene Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Baliemedewerker Organisatie: van Walraven Plaats: Mijdrecht Functie: Logistiek Medewerker Organisatie: CE Repair Mijdrecht B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Monteur Binnendienst Organisatie: CE Repair Mijdrecht B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Assistent Accountant Organisatie: Accountant Xtra Plaats: Mijdrecht

Handbaltrainer gezocht! HSV’69 dames handbal uit de Hoef ( U ) zoekt een nieuwe trainer! Een kleine vereniging met zes handbalteams klinkt klein, maar zowel bij de jeugd, de dames als de midweeks/recreanten is HSV’69 actief! Wegens omstandigheden zoeken wij per direct voor de twee teams (de dames 1 en de dames B1) een nieuwe trainer voor zowel het binnen- als het buitenseizoen. Wat zoeken wij? • Enthousiasme • Positieve coaching • Teambuilder • Diploma niet vereist Het gaat om een enthousiaste groep meiden (+/- 20 meiden) die iedere week tweemaal met elkaar trainen, in het weekend wedstrijden spelen en zo nu en dan een gezellige 3de helft. Beide teams bezetten nu een 4e plaats in de competitie maar hopen weer door te kunnen vechten naar een podiumplaats. Ben je benieuwd naar de prestaties? Bekijk bijvoorbeeld de facebookpagina “HSV69 dames 1 handbal”. Zie jij het voor je om eens in de week op donderdagavond naar de Hoef/Zevenhoven te komen om ons een stevige, technische en gezellige handbaltraining te komen geven? Mail dan naar info@hsv69.nl


BEWEZEN DE GOEDKOOPSTE.

16

DE GROENE VENEN

1 MEI 2020

ACTIE KILO

0.

99

PER DOOS

NU

14

1+1

.99

GRATIS

Ariel of Lenor Alle soorten 2 stuks Van / 4.86 - / 16.90 Voor 2.43 - 8.45

NU

2 HALEN

1 BETALEN

Dreft Platinum plus vaatwastabletten

Amstel, Bud, Grolsch, Hertog Jan, Jupiler of Kornuit pils

Doos met 90 stuks Van / 42.70

2 pakken met 6 blikjes van 0.33 liter Van / 8.30 - / 11.68 Voor 4.15 - 5.84

2 SCHALEN

4.-

Grill assortiment Alle schalen met een 2 voor 4.- sticker

2

7

soepel en rond

fris en fruitig

5

vol en rond

NU

6 HALEN

3 BETALEN Park Villa 6 flessen van 0.75 liter Van / 32.94 Voor 16.47

Let op! Afwijkende openingstijden: 4 mei: 8:00 - 19:00 uur 5 mei: 8:00 - 18:00 uur

3 PAKKEN

9.-

Pick&mix BBQ assortiment 3 pakken van 200 - 390 gram Van / 9.87 - / 10.47

STUNT

1+1 GRATIS

PER STUK

0.

99

First Choice cola

Campina yoghurt of kwark

Alle soorten 2 stuks Van / 0.78 - / 9.98 Voor 0.39 - 4.99

Alle bekers van 500 gram of pakken van 1 liter Van / 1.09 - / 1.69 M.u.v. Griekse yoghurt

HOOGVLIET.COM

Deze aanbiedingen zijn geldig van woensdag 29 april t/m dinsdag 5 mei 2020. Per combinatie kan de prijs verschillen. Bij 1+1 gratis, 2 halen 1 betalen en 6 halen 3 betalen krijg je 50% korting op de totaalprijs.

Turbana bananen


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.