De-Groen-Venen 2-11-2018

Page 1

DE GRO GR GROENE ENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

za 11°C zo 12°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 23 - Week 44 – 2 november 2018

Huis verkopen? Vida makelaars!

"Wat is mijn huis waard?" Kijk op www.ruijgrok.nl

vidamakelaars.nl

Hofland 19 Mijdrecht • 0297 - 283 375 info@ruijgrok.nl • www.ruijgrok.nl

TENNISHAL “DE RONDE VENEN” COMFORTABEL OVERDEKT TENNISSEN IN HET WINTERSEIZOEN

Regen en toch tennissen? In de tennishal natuurlijk.

November actie

Burgemeester brengt tas met ‘brandveilige’ inhoud naar pasgeboren baby

telefonische boeking:

De ouders van de begin deze maand geboren Jalou, Mischa en Laura Hiemcke uit Baambrugge, hebben dinsdag jl. een tas met braqndveiligheidartikelen ontvangen van burgemeester Maarten Divendal en Koos Dros, preventiemedewerker bij de brandweer. Dat gebeurde in het kader van de Brandpreventieweken, waarin dit jaar extra aandacht is voor voorlichting aan kersverse ouders. Tijdens de Brandpreventieweken worden informatie en tips verstrekt die helpen de brandveiligheid thuis te vergroten. Jalou was de eerste baby die in oktober bij de gemeente werd aangegeven en daarom werd de tas persoonlijk overhandigd. De tas bevat voorlichtingsmateriaal, een rookmelder en wat aardigs voor de pasgeborene. Alle ouders die in oktober bij de gemeente aangifte doen van de geboorte van hun kind ontvangen zo’n tas met als motto ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’.

T.: 0297 285636

M.: 06 11321993

of via internet met vermelding regen. De hele week tot 19.00 uur betaal je nu maar €

4,75 per uur p.p.

bij een dubbel. www.tennishalderondevenen.nl

De perfecte, intense espresso dankzij P.E.P.® (Pulserend Extractie Proces)

Geniet van vers gemalen koffie.

Wij zijn uw Bank. Kom proeven tijdens de JURA-demonstratie! Zaterdag

3 november 10.00 - 17.00 uur

Electro World Bunschoten Hoogstraat 26-28 | 1391BT Abcoude

8 november: open avond bij Techniek Driedaagse TechNet Amstel & Venen maakt jongeren bewust van de betekenis van techniek voor de samenleving en enthousiasmeert hen voor een baan in de technische sector. De Techniek Driedaagse die jaarlijks georganiseerd wordt draagt hieraan bij door leerlingen het werken in deze sectoren door middel van interactieve workshops te laten beleven. Aanstaande dinsdag tot en met donderdag zullen duizenden leerlingen uit de hele regio naar Mijdrecht komen om kennis te maken met techniek. Op donderdag 8 november is er een open avond voor alle belangstellenden. Ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's die graag willen kijken zijn van harte welkom bij FN Kempen, Oosterlandweg 45 in Mijdrecht. Meer informatie vindt u op pagina 6.

Regio Bank zelfstandig adviseur

Dorpsstraat 7, Wilnis T: 0297-28 90 90

Korenbloem 47 te Mijdrecht

Verkocht!

Kijk voor andere leuke woningen op

www.korvermakelaars.nl


2

2 november 2018

DE GROENE VENEN

Alle werkzaamheden in en om het huis van oa: Bij Ronald van Eijk badkamer-/toiletrenovatie timmerwerkzaamheden Onderhoud- en Woninginrichting raambekleding stoffering kunt u voor bijna alles terecht.

Ook toe aan een badkamerrenovatie? Alle werkzaamheden worden door ons zelf uitgevoerd, van leidingwerk tot tegelwerk. Maak een afspraak voor een vrijblijvende offerte.

de Bibliotheek Agenda november

Leesvoer, eetlezen, leeshonger

In november verslinden we boeken. We lezen over koken, eetcultuur, lifestile en bijzondere ingrediënten. Nederland Leest staat in het teken van voeding. Je bent wat je leest is het boek dat je deze maand cadeau krijgt van de Bibliotheek! Datum

Tijd

Activiteit

Bibliotheek

5 nov. 6 nov. 6 nov. 19 nov. 19 nov. 20 nov. 20 nov. 20 nov. 30 nov.

19.30 14.00 16.00 9.30 10.00 14.00 16.00 19.30 14.00

Voorlichtingsbijeenkomst dementie Breicafé Voorleespret Repair Café Netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden Breicafé Voorleespret Pitch een maatschappelijk idee Breicafé

Abcoude Wilnis Abcoude Vinkeveen Mijdrecht Wilnis Abcoude Mijdrecht Mijdrecht

Elke week maandag ma. & wo. woensdag donderdag vrijdag

12.45 14.00 10.00 19.00 10.00

Computercursus Klik&Tik (vooraf inschrijven)

Mijdrecht Mijdrecht Abcoude Mijdrecht Mijdrecht

Inloopmiddag PC-hulp - SeniorWeb DRV Mama Lokaal Taalkamer - oefenen met Nederlands Mama Lokaal

Tel: 0297 - 253 800 Vermogenweg 1, Mijdrecht www.ronaldvaneijk.nl Let op onze speciale openingstijden! Dinsdag en Donderdag van 09.30 uur – 17.00 uur. Overige dagen op afspraak.

Mooie laurierstruiken vanaf 125 hoog Rode Boskoop (goudreinetten) 12 kilo € 10,Heerlijke mandarijnen 10 voor € 2,-

Beter Nederlands leren spreken, lezen, schrijven? Oefenen met de computer? Kom langs bij de Bibliotheek voor informatie of aanmelden.

Elstar 12 kilo € 12,50

meer informatie: www.bibliotheekavv.nl facebook.com/BibliotheekAVV

Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.firmaruizendaal.nl

Zaterdag 3 november van 10.00 tot 17.00 uur bij Electro World Bunschoten in Abcoude

Demonstratie Jura koffiemachines Jura werd in 1931 in Zwitserland opgericht en is vernoemd naar de bekende bergen in Zwitserland. Het bedrijf heeft zich vanaf 1991 gericht op volautomatische koffiemachines en een internationale expansie. Alle koffiemachines worden in Zwitserland ontwikkeld en overeenkomstig strenge Zwitserse kwaliteitseisen geproduceerd. Streven naar perfectie kenmerkt het denken van de medewerkers en de zakenpartners van Jura. Het resultaat ervan zijn koffiemachines, die zich wereldwijd onderscheiden door kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, design en perfecte koffiespecialiteiten, bereid uit vers gemalen bonen. Niet voor niets is Jura een innoverende leider in meer dan 50 landen! Met de volautomatische koffiemachines kunt u het gehele koffie-assortiment bereiden, van de pittige ristretto tot de trendy latte macchiato. Heel eenvoudig, met één druk op de knop, dankzij ingenieuze, strikt logische bedieningsconcepten. Er zijn veel programmeermogelijkheden, waarmee u uw eigen perfecte

koffie kunt instellen helemaal naar uw persoonlijke voorkeur. Het onderhoud van de machine is even eenvoudig als de bediening ervan. Vlekkeloze hygiëne wordt met één druk op de knop bereikt.

Wanneer u deze dag besluit om een Jura koffiemachine aan te schaffen, ontvangt u een pakket met diverse soorten koffie, zodat u meteen kunt gaan genieten en uitproberen, wat u het beste bij u past.

Alle functies van de JURA-volautomaat (met Smart Connect) zijn op uw smartphone of tablet in te stellen. U kunt uw favoriete specialiteiten een naam geven en voorzien van een foto naar keuze. Individuele smaakvoorkeuren kunt u eenvoudig aanpassen. Zaterdag 3 november tijdens de demonstratie kunt u de heerlijke koffie proeven en ervaren hoe simpel deze koffieautomaten te bedienen zijn. U kunt dan ook alle andere voordelen van deze machines ervaren, zoals b.v. het gemakkelijke onderhoud.

Kom bij ons op de koffie! Ook als u nog niet denkt aan de aanschaf van een volautomaat, bent u van harte welkom om een heerlijk kopje koffie te komen drinken. Wij zorgen voor iets lekkers erbij! Geniet van uw koffie en kijk ondertussen ook eens naar onze nieuwste OLED-televisies, die een lust voor het oog zijn. Of kijk wat er mogelijk is op het gebied van inbouw en vervanging van uw huidige apparaten. Wij hebben ervaren monteurs, die van wanten weten, zodat u apparatuur snel en vakkundig wordt aangesloten, ingesteld, opgehangen of ingebouwd. Ook voor reparaties kunt u bij ons terecht. Wij staan al jaren bekend om onze kwaliteit, een eerlijk en persoonlijk advies en een prima service! Kom gerust eens bij ons binnen en ervaar, dat we voor elk budget een passende oplossing hebben!

Voeding is het thema van 'Nederland Leest' 'Je bent wat je leest' is het boek dat je tijdens 'Nederland Leest', van 1 tot en met 30 november, cadeau krijgt van de Bibliotheek. ‘Nederland Leest’ staat dit jaar in het teken van voeding. In het boek schrijven vijf auteurs over vijf thema’s: Joël Broekaert, Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw en Pierre Wind. Een literaire ‘schijf van 5’: koken, lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu. Aangevuld met lekkere recepten van schrijvers en favoriete kookboeken van bibliotheekmedewerkers. En met een smakelijk voorwoord van Ronald Giphart. Koken: er zijn veel mogelijkheden voor het bereiden van voedsel. Kies je voor bakken, stoven, stomen of smoren? En ga je voor de nieuwste vega-trend of liever voor een barbecue? Lifestyle: cultuur- en standsverschillen, historische ontwikkelingen en regionale tradities. Ons eten en onze tafelmanieren zijn onlosmakelijk verbonden met het land en de cultuur waarin we leven. Wat vinden wij normaal, wat is voor anderen apart? Gezondheid: tegenwoordig overlijden meer mensen aan obesitas dan aan ondervoeding. Wat doet al dat

eten met ons en waarom worden sommige Japanners zo oud? Voedingstechnologie: het laatste woord over genetisch gemanipuleerd voedsel is nog lang niet gezegd. Eten we straks uit een laboratorium? Milieu: hoeveel planeten hebben we nodig om 7 miljard monden te voeden? En al dat plastic, is dat wel nodig om groenten te verpakken? Meer informatie over 'Nederland Leest' en andere activiteiten is te vinden op www.bibliotheekavv.nl.


DE GROENE VENEN

2 november 2018

3

Luister- Wegen in Mijdrecht en De Hoef vink

dicht voor Zilveren Turfloop

Alles omvattende wijsheid Het is al even geleden, maar toen ik de zesde klas van de lagere school bezocht ben ik, net als anderen, uitvoerig getest. Het doel was om vast te stellen welke vervolgopleiding er voor mij in het verschiet zou liggen. Laatst las ik het rapport nog eens na en de opmerking “Een technisch talent heb ik niet in hem kunnen ontdekken” trof mij zeer. Al zou het maar om de juistheid van deze conclusie gaan. In ons buurtje wordt nog wel eens gezamenlijk geklust. Ik kijk vanaf afstand of alles wel goed gaat en zonodig corrigeer ik de werkzaamheden. Niet dat de anderen zich daar ook maar iets van aantrekken. Is de klus geklaard, dan besluit ik de werkzaamheden door te zeggen: “Je ziet maar weer wat er onder mijn bezielende leiding en allesomvattende wijsheid tot stand kan komen.” Mijn vroegere buur Bert schiet na jaren nog in de lach als we het over het plafondwitten hebben. Hij duidt er op dat ik een handige tool had aangeschaft die spetterloos de verf aan kon brengen. Ik had de rol echter verkeerd in het apparaat gemonteerd, waardoor de verf via mijn polsen en oksels zich vrijelijk een weg baande naar benee. Het waren weliswaar geen spetters, maar goed was het niet. Zo zijn er meer anekdotes te melden, maar die wil ik u besparen; het gaat om het idee. Het openen van verpakkingen is er ook zo een. Kijk voor de grap eens naar de verpakking van een computermuis. Een Stanleymes is er voor nodig die te verwijderen. Ook het aansluiten van apparatuur leidt tot grimmige situaties. Het komt niet zelden voor dat ik hulp moet inroepen of gewoon de leverancier de vraag moet stellen alles goed werkend af te leveren. Dat lukt je niet bij de aankopen die ik via Ikea doe. Zodra het pak van karton is ontdaan, spoedt de familie zich naar elders. Mijn eega gaat terstond boodschappen doen en de kinderen namen maar al te vaak de kuierlatten. Leuk is anders, maar ik heb er begrip voor. Toen we bij dezelfde winkel een tweetal witte nachtkastjes hadden gekocht, bleek bij thuiskomst dat ze blauw waren. Bij de retourbalie van Ikea aangekomen keek de medewerker mij wat meewarig aan. “Het gebeurt wel vaker meneer, wat u ziet is de beschermfolie”. Knopen leggen kan ik ook niet. Toen we een tijdje geleden een punter afmeerden en mijn broer een aantal ferm uitziende handelingen verrichtte, bleek de boot niet vast te liggen. Het is dus erfelijk. Luistervink

Op zondag 4 november wordt in en rond Mijdrecht en De Hoef de door Atletiekvereniging De Veenlopers georganiseerde Zilveren Turfloop gehouden. Om alle lopers op tijd aan de start te krijgen, is ruimte nodig rond het start- en finishgebied. De gemeente heeft een vergunning afgegeven om in Mijdrecht tussen 8 en 15 uur het kruispunt RoerdompHoofdweg af te sluiten en het deel van de Hoofdweg tussen de rotonde Oosterlandweg en de C. Beerninckstraat. Mijdrecht-Zuid blijft bereikbaar via de Dr. v.d Haarlaan en de Viergang. Verkeersregelaars verwijzen iedereen naar deze alternatieve routes. Om een deel van het parcours autoen fietsvrij te houden, zijn tussen 10.30 en 13 uur tevens de volgende wegen niet toegankelijk:

• Hoofdweg vanaf rotonde Oosterlandweg t/m kruising Molenland/ Hoofdweg; • Westerlandweg vanaf kruising Molenland t/m kruising Oude Spoorbaan (De Hoef); • De Hoef-Oostzijde (langs de Kromme Mijdrecht) vanaf Hoofdweg t/m Oude Spoorbaan; • Fietspad Oude Spoorbaan (brug bij De Hoef) t/m Oosterlandweg; • Schatterkerkerweg vanaf De Hoef-Oostzijde t/m Oosterlandweg. Ook hier zijn verkeersregelaars aanwezig. Aanwonenden en bestemmingsverkeer houden de mogelijkheid hun bestemming te bereiken. Zie voor meer informatie over het gehele evenement:

www.zilverenturfloop.nl.

foto marlies wessels

Welkom, Rosanne! De redactie van De Groene Venen krijgt er een nieuwe collega bij: Rosanne Kok. De Vinkeveense freelance-verslaggeefster stapt over van het Witte Weekblad. Hieronder stelt zij zich zelf even voor: “Schrijven, lezen, buiten zijn, lekker eten en zeilen. Als ik mezelf in vijf favoriete activiteiten zou moeten omschrijven, dan zouden dat deze zijn. Mijn naam is Rosanne Kok en met trots mag ik eindelijk vertellen dat ik vanaf deze week deel uitmaak van het team van De Groene Venen. Hier, op deze plek, mag ik de verhalen gaan maken die ik zo graag schrijf. Verhalen over mensen uit onze eigen omgeving die mooie dingen doen, maken, onderzoeken, bedenken, produceren, verzinnen en delen. Dat zijn de verhalen waar ik van hou. En waarvan ik het o zo belangrijk vind dat ze een podium krijgen

om daarmee ook weer anderen te inspireren. Kortom, ik kan niet wachten om aan de slag te gaan. Velen weten misschien dat ik wekelijks een column schrijf, Grote Verhalen. Die Grote Verhalen verhuizen gewoon mee. Dus ook in deze krant mag ik wekelijks schrijven over mijn eigen perikelen, belevenissen en dat wat mij persoonlijk bezig houdt. Want, in elke kleine belevenis kan zomaar een Groot Verhaal schuilgaan. Veel leesplezier!” rosanne kok

What's Up? Gemeente nu ook op WhatsApp! Woensdag 7 november: takkendag Op woensdag 7 november wordt in de hele gemeente De Ronde Venen snoeihout ingezameld. Op deze takkendag kunnen bewoners hun grof tuinafval gratis aanbieden langs de openbare weg. Inwoners die in het belgebied wonen, kunnen zich tot 2 november 12 uur telefonisch aanmelden via tel. 0297201616. Om de inzameling van het grof tuinafval goed te laten verlopen, is voor deze takkendag een aantal spelregels opgesteld. - Zorg dat het grof tuinafval uiterlijk om 7.30 uur goed zichtbaar aan de openbare weg ligt, want dan begint de inzameling. Bied het pas op de inzameldag zelf aan, dit voorkomt dat het over de weg waait of dat anderen er los tuinafval bij leggen. - Bind het grof tuinafval stevig met touw bij elkaar tot hanteerbare

- - -

-

-

bundels. Dit voorkomt dat het afval wegwaait. Los tuinafval wordt niet meegenomen. Maximaal 2,5 m3 mag worden aangeboden. Verpak het grof tuinafval niet in plastic of dozen. De bundels mogen niet langer dan 150 cm en niet zwaarder dan 20 kilo zijn. Fijn snoeiafval en tuinafval dat niet te bundelen is, kunt u in de gft-container kwijt, die op dezelfde dag geleegd wordt. In het belgebied wordt het tuinafval alleen opgehaald als het vooraf is aangemeld.

Inwoners van De Ronde Venen kunnen nu ook via WhatsApp contact opnemen met de gemeente. Dat kan via het telefoonnummer 06-83482878. Het gebruik van WhatsApp is een proef. Eind 2019 wordt gekeken of de berichtendienst definitief als dienstverleningskanaal bij de gemeente wordt ingevoerd. De gemeente reageert op WhatsAppberichten binnen de gebruikelijke telefonische openingstijden van het gemeentehuis, van maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. U kunt algemene vragen via WhatsApp stellen over gemeentelijke producten en diensten, bijvoorbeeld over afval, verhuizingen of burgerzaken. Voor privacygevoelige zaken neemt u contact op via het al-

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

gemene nummer van de gemeente, tel. 0297-291616. Het 06-nummer is alleen bedoeld om te WhatsAppen. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te (video)bellen of een sms te sturen.

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57

Agenda Kort Zaterdag 3 november • IVN Vogelexcursie Haarzuilens, starten bij P Begraafplaats Wilnis • Natuurwerkdag, Batterij a/h Gein, Abcoude • Taxatiedag Ja Kunst Nee Kunst, De Boei, Vinkeveen • Demonstratiedag koffiemachines, ElectroWorld Bunschoten, Abcoude • De Rooij Damesbiljarttoernooi, Springbok, De Hoef • Bingoavond, buurthuis Ons Streven, Amstelhoek • Jubileumconcert ’Immanuel’, RK-kerk Joh de Doper, Mijdrecht/Wilnis • Concert Spinvis, Piet Mondriaan Theater, Abcoude

Zondag 15 november © 2018 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

• Zilveren Turfloop, start/finish: Sporthal de Phoenix, Mijdrecht

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

Kort nieuws Mijdrecht

De Wegwijzer over enthousiasme of herstel Zondag 4 november leidt ds. G. Vos beide diensten om 10 en 17 uur in De Wegwijzer. 's Morgens wordt Openbaringen 10 vers 1-11 gelezen, het thema is 'Enthousiasme of herstel'. Je kunt enthousiast zijn over het woord van God. Maar het toepassen ervan kan heel zwaar zijn. Om 17 uur is de Schriftlezing 1Thessalonicenzen 4 en 2Th. 2 en het thema 'Opname van de gemeente'. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22 in Mijdrecht. Thuis live of achteraf de viering bekijken, kan via

2 november 2018

Running Bridge Drive: 2000 euro voor 't Anker Lezing in Wilnis: 'Extra Zaterdag 27 oktober vond in het ons Wisselbeker en een kledingbon Terrestrial bestaat niet' hart van Mijdrecht voor de elfde keer een zogeheten ‘running bridgedrive’ plaats. Hierbij speelden de 76 deelnemende bridgeparen niet op één locatie, maar afwisselend op tien verschillende locaties. De Running Bridgedrive is een initiatief van Lionsclub Mijdrecht-Wilnis en heeft maar liefst 2000 euro opgebracht voor stichting Inloophuis ‘t Anker. De tien deelnemende locaties waren Rendez Vous, la Farola, Lunchroom Tof, Chinees restaurant Lotus Corner, iSushi Restaurant, Lunchroom Arabelle, Il-gusto Ristorante, MoYi Cafetaria sushi & meer, Restaurant Burgerlijk en De IJssalon. Na elke spelronde waren er ruim 150 personen aan de wandel in het centrum van Mijdrecht, onderweg naar de volgende wedstrijd. De eerste prijs, bestaande uit de Li-

van Prego Mode, werd bemachtigd door Henny en Herman Benschop. De tweede prijs, een dinerbon van Golfpark Wilnis, was voor Gertie Pinxteren en Jan Nap en de derde prijs voor Renee de Jong en Tineke Schreurs, een dinerbon van restaurant Meesters. De prijsuitreiking vond plaats in Chinees restaurant Lotus Corner. De dag was een groot succes, vooral doordat organisator Henny van Nieuwkerk van de Lionsclub na afloop een cheque ter waarde van 2000 euro kon overhandigen Chris Gispen, bestuursvoorzitter van Inloophuis ’t Anker. Deze stichting zet zich in voor mensen met kanker en hun naasten. Kijk voor meer informatie en foto’s op de Facebookpagina van Lions Mijdrecht Wilnis en

www.inloophuishetanker.nl.

cgkmijdrecht.nl/onlinediensten.

Vinkeveen

Laat uw spullen taxeren en help vluchtelingen Op 3 november houdt Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude weer een Taxatiedag ‘Ja Kunst Nee Kunst’. Deze vindt van 11 tot 16 uur plaats in De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen. Het motto van deze actie is ‘Samen Leven’. De opbrengst is bestemd voor de vluchtelingen in onze gemeente: er zullen onder meer zwemlessen voor hen worden georganiseerd en fietsen beschikbaar worden gesteld. Hebt u thuis nog iets staan waarvan u graag wilt weten wat het waard is, dan loont het zeker de moeite om langs te komen.

Abcoude

Workshop Bijbellezen met kinderen Oecumene Abcoude houdt woensdag 7 november in 't Trefpunt, Kerkstraat 23 in Abcoude, samen met Wilma van de Veen van het Nederlands Bijbelgenootschap, een interactieve presentatie over de vele mogelijkheden om de Bijbel een plaats te geven in gezinnen met (jonge) kinderen. Deze avond krijg je handvatten om met plezier met kinderen in de Bijbel te lezen, sta je stil bij je eigen geloofsopvoeding en de invloed daarvan, denk je na over het samen ontdekken van creatieve mogelijkheden en ontdek je wat voor jou belangrijk is bij de keuze van een kinderbijbel. Aanvang 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Voor aanmelden en informatie: Susan van Agten en ds. Herco van der Wilt, oecumeneabcoude@gmail.com.

DE GROENE VENEN

Dinsdagavond 6 november houdt Geert Kuitenbrouwer in NME-centrum De Woudreus in Wilnis een lezing met als onderwerp 'Extra Terrestrial bestaat niet'. Geert is vrijwilliger bij Museum Sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht en IVN-gids. Wat is leven? Is er buitenaards leven en zo ja, waar dan? Wat weten wij daarover? Het antwoord op deze vragen is volgens Geert: bitter weinig tot niets. Er is alleen leven op onze aardbol en er zijn boekenkasten volgeschreven over buitenaards leven, maar het is nog nooit aangetoond. Laat staan dat wij ooit contact hebben gehad met een buitenaardse intelligentie. Vooral in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw is er een hoop nonsens bedacht over buitenaards leven op onze eigen aarde. Geert vertelt ook daarover in zijn lezing. Als wij naar de geologische geschiedenis van onze aarde kijken, dan is het menselijk leven volgens Geert

toeval: het bestaat pas een paar miljoen jaar en dat is peanuts. Als de aarde niet een paar periodes had gekend van het massaal uitsterven van levensvormen, dan had de mensheid misschien zelfs nooit tot ontwikkeling kunnen komen. De lezing begint dinsdag 6 november om 20 uur in het NME-centrum De Woudreus, Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Er wordt een 'vrijwillige' bijdrage gevraagd van 2.50 euro. Voor meer informatie: Tinok van Hattum, tel. 0297-534562. Zie ook

www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venenuithoorn.

TwirlPower scoort goed op eigen wedstrijd

Samen strijden voor de zieke Irene Onder de actienaam ‘Samen strijden we er tegen’ zamelen kinderen en pedagogisch medewerkers van buitenschoolse opvang De Parkieten uit Vinkeveen geld in voor de zieke eenjarige Irene uit Wilnis en haar lotgenoten. Irene heeft de ziekte Tubereuze Sclerose. In Nederland worden jaarlijks tien baby’s met deze genetische afwijking geboren. Enkele maanden terug kwam moeder Marleen samen met haar dochtertje op de BSO-locatie van Kind & Co om te vertellen over de ziekte. Dat maakte indruk. Hoewel aan Irene zelf niets te merken is, gaat er bij haar van binnen veel mis. De meest recente scan liet vijftien tumoren zien, waarvan één in haar hartje en een groot aantal in haar hersens. Het grootste ongemak op dit moment zijn de epileptische aanvallen die Irene heeft. Hiervoor krijgt ze medicijnen, die op hun beurt weer zorgen voor hoofdpijn. Er wordt weinig onderzoek gedaan naar de aandoening. Dat moet ver-

anderen, vonden de kinderen van De Parkieten. Ze bedachten verschillende acties om geld in te zamelen en dinsdag 23 oktober was de centrale actiedag. Voor vijf euro kon je je auto laten wassen door Mees en consorten. Binnen konden bezoekers terecht voor een kopje koffie met taart, de sieradenverkoop en de loterij. De voorlopige tussenstand van de actie is 352 euro, maar er zijn nog zelfgemaakte armbanden en loten te koop en je kunt nog ‘kastanjes komen raden’. Na deze week wordt het opgehaalde totaalbedrag geschonken aan de stichting Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Zaterdag 20 oktober organiseerde TwirlPower uit Mijdrecht voor het eerst een twirlwedstrijd van de NBTA in eigen huis. De dames van TwirlPower deden zelf ook goede zaken tijdens deze wedstrijd. In totaal deden 121 sporters mee, inclusief een deelnemer uit Engeland, en er stonden 165 optredens gepland. Voor TwirlPower mocht als allereerste Sanne op met haar 1-baton routine. Die leverde een gouden medaille op en NK-plaatsing in een hogere divisie. Naomi behaalde met haar 2-baton routine eveneens goud. Sanne en Liza verdienden met hun duo twirl een zilveren medaille. Toen was het de beurt aan alle kidstwirlers. Zowel Juvenile Femke als Preteen Jedidja behaalden een zilveren medaille. Hierna kwam Sanne met een nieuw onderdeel, showtwirl. Dit is twirlen met de baton en andere accessoires om het thema van de show te verduidelijken. Zij behaalde een gouden medaille en plaatsing voor het NK. Het duo Femke en

Jedidja veroverde met hun Minionshow een zilveren medaille en Melissa en Sanne met hun Avatar-show goud. Ook voor team A van TwirlPower was er goud, plus plaatsingspunten voor het NK. En nog weer zilver voor Femke met haar Jungle Bookshow. TwirlPower kijkt terug op een geslaagd evenement, dat zeker voor herhaling vatbaar is.

IVN Vogelexcursie Haarzuilens Op zaterdag 3 november organiseert de vogelwerkgroep van IVN De Ronde Venen en Uithoorn een excursie naar Haarzuilens. Als de omstandigheden goed zijn wordt Parkbos De Haar bezocht om op zoek te gaan naar vogels. Vinken, een keep en op de plassen in het bos verschillende soorten eenden. In de lucht zullen roofvogels als torenvalk en buizerd aanwezig zijn en misschien zelfs raven, die in deze omgeving hun territorium hebben. Indien de inschatting van de gids is dat er weinig vogels in het Parkbos te

zien zijn, wordt uitgeweken naar één van de andere mooie gebieden rond Haarzuilens. Verzamelen om 8.30 uur bij de Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis, terug ca. 12 uur. Per auto meerijden is mogelijk. Trek waterdichte schoenen aan, neem iets te drinken mee en vergeet uw verrekijker niet. De excursie is gratis. Aanmelden is niet nodig. Informatie: Tijs van den Berg, tel. : 06-19516230. Zie:

ivn.nl/afdeling/de-ronde-venenuithoorn.


DE GROENE VENEN

2 november 2018

Herfstkamp voor jeugd IJsclub Nooit Gedacht De jeugd van IJsclub Nooit Gedacht heeft drie dagen geschaatst, getraind en gezwommen, een mooie start van het schaatsseizoen. Er kwamen twintig kinderen tussen de 10 en 15 jaar naar het herfstkamp, dat vrijdag 19 oktober aan het eind van de middag startte met pannenkoeken eten bij restaurant Het Voordek in Vinkeveen. Hierna werd koers gezet richting Utrecht, voor een schaatstraining op de Vechtsebanen. Daarna ging iedereen naar het onderkomen voor dit weekend, aan de rand van het Amsterdamse Bos. De volgende dag stond na het ontbijt een lichte looptraining op het programma. Met elastieken en loopladders werd specifiek getraind voor de schaatshouding. 's Middags

werd er geschaatst op de overdekte ijsbaan in Hoorn. Er werd gewerkt aan de schaatstechniek en gereden met een transponder. Dat nodigde uit tot een fanatieke strijd wie het snelste rondje kon schaatsen. De volgende dag moest er al heel vroeg een wedstrijd geschaatst worden, om 5.45 uur liep de wekker af. Na een licht ontbijtje ging iedereen naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam, waar om 7 uur het eerste startschot klonk. Er werden deze zondag maar liefst 31 persoonlijke records (PR's) behaald. Ook een deel van de leiding deed mee, zij behaalden ook nog eens twee PR's. Na de wedstrijd werd het geslaagde kamp afgesloten in zwembad de Meerkamp in Amstelveen.

5

Kort nieuws Amstelhoek

Bingo in buurthuis

De Steupels 'Op volle toeren' in Maria-Oord Vrijdag 2 november verzorgt cv de Steupels, met de hulp van vele sponsors, weer een leuke en gezellige middag in Maria-Oord te Vinkeveen. Ditmaal is het thema 'Op volle toeren'. Samen met Chiel Montagne gaan de Steupels terug in de tijd van heerlijke Hollandse muziek. Zo zullen er acts te zien en te horen zijn die u herkent van onder anderen Corry Konings, de Havenzangers, Heino, Nico Haak, Zangeres Zonder Naam en Johnny Hoes. Ook is er, op veler verzoek, een gastoptreden van Frits & Hanna, die

iedereen weer meenemen naar het gezellige Amsterdam. En natuurlijk is er voor iedereen een lekker hapje, dat wordt aangeboden door een van de sponsors. De middag begint om 13.45 uur en zal tot 16 uur duren. Brinkzicht in Maria-Oord wordt voor deze middag omgetoverd in een 'Steupel Op Volle Toeren'-studio. Na afloop houden de Steupels vanaf 17 uur een afterparty in café Jackz aan de Herenweg in Vinkeveen. Ook daar bent u van harte welkom.

Zaterdag 3 november wordt in Amstelhoek een bingoavond gehouden in buurthuis Ons Streven aan de Engellaan 3a. Er worden 10 rondes gespeeld en er zijn weer mooie prijzen te winnen. De toegang en het eerste kopje koffie/thee zijn gratis. De zaal is open om 19 uur, de bingo begint om 20 uur.

Mijdrecht

Bingo bij Argon Vrijdag 9 november wordt de maandelijkse bingo van de Lijnkijkers gehouden in de kantine van sportvereniging Argon. De hoofdprijs is ditmaal een wasmachine. Aanvang 20 uur, zaal open om 19.15 uur en het eerste kopje koffie is gratis. Met het meedoen aan deze bingo steunt u de jeugd van Argon. Dit kunt u ook doen door uw oud papier neer te zetten bij de container op het Argonparkeerterrein.

Vinkeveen

Prijsklaverjassen in De Merel Plus Koot stap dichter bij titel ‘Beste Plus van Nederland’ Plus Koot in Abcoude is weer een stap dichter bij de titel ‘Beste Plus van Nederland’. Samen met 49 andere supermarkten is Plus Koot door naar de derde ronde van de Plus Awards. Tijdens de tweede ronde zijn 100 Plus supermarkten bezocht door een vak- en consumentenjury, die ze beoordeelden op de presentatie van de afdelingen, klantvriendelijkheid van medewerkers, de aanwezigheid van artikelen, prijzen en juiste houdbaarheidsdata. Daarnaast werden online klanten naar hun mening gevraagd. Plus-ondernemer Sander Koot: “We zijn weer een stap dichter bij dé titel. Daar zijn we heel erg blij mee. We behoren sowieso tot de beste 50 Plus

supermarkten van Nederland. Dat is al een prestatie om trots op te zijn! Het hele team zet zich elke dag in om het beste aan onze klanten te geven. Niet alleen wat betreft het productaanbod, maar ook wat betreft service en klantvriendelijkheid. En dit is gezien door de jury. Kom maar op met die volgende ronde!” Ook de afdelingen AGF, Brood, Kaas-Vleeswaren en Kassa zijn door naar de volgende ronde. “Deze afdelingen maken dus eveneens kans bekroond te worden tot beste afdeling van Nederland”, aldus Sander Koot. Zaterdag 13 april 2019 wordt bekendgemaakt welke Plus twee jaar lang de felbegeerde titel mag dragen en wie de afdelingswinnaars zijn.

Familieplezier met Gezinsbuddy Woensdag 24 oktober zorgde Stichting Gezinsbuddy voor een ontspannen middag voor zes gezinnen die zij ondersteunt. De gezinnen, met vaak een meervoudige problematiek in hun rugzak, hebben genoten van een middag zonder zorgen. Heerlijk wandelen, ravotten, van de natuur genieten, plezier hebben en de onderlinge band verstevigen. Daar was het allemaal om te doen. De gezellige middag startte om 15 uur bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland. Er werd genoten van een heerlijke kop koffie of thee bij Restaurant Bramsbergen en voor de kinderen

was het fantastisch om te spelen en klimmen in de Oerrr-speeltuin. Na alle activiteiten in de buitenlucht werd natuurlijk ook de inwendige mens niet vergeten. Speciaal voor deze groep van Gezinsbuddy opende Hoeve Landzicht in Nieuwer Ter Aa rond 17 uur haar deuren. Een geste die zeer op prijs werd gesteld. Iedereen smulde van de overheerlijke pannenkoeken, het plezier was van de ontspannen gezichten af te lezen. Even iets heel anders dan de soms lastige dagelijkse gang van zaken thuis. Bent u zelf op zoek naar ondersteuning voor uw gezin of wilt u actief zijn als gezinsbuddy, mail dan naar angela@gezinsbuddy.nl of kijk op

www.gezinsbuddy.nl.

Lichtjesfeest bij de Ruige Hof bij Abcoude 11 november is de dag dat je lichtje branden mag bij de Ruige Hof! De Ruige Kids maken lampionnen en leren hoe andere dieren zich op donkere dagen vermaken. Kom je dit feestje meevieren? De Ruige Kids middag is op zondag 11 november van 14 tot 16 bij de Ruige Hof. Neem ook je ouders mee! Gratis voor leden, anders 3,50 euro. Natuurvereniging de Ruige Hof, Abcouderstraatweg 77, Amsterdam-Zuidoost.

Vrijdag 9 november is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook wordt er een tombola gehouden met mooie prijzen. Café De Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@ xs4all.nl.

Wilnis

Rommelmarkt, loterij, veiling en meer… Zaterdag 10 november is in gebouw De Schakel achter de Ontmoetingskerk aan de Dorpsstraat in Wilnis van 14 tot 17 uur een rommelmarkt. Met schilderijen van ‘kunst tot kitsch’, antiek, serviesgoed, glaswerk, speelgoed, puzzels, spellen en nog veel meer. Tevens worden er fotokaarten verkocht. De ‘Koffiehoek’ is geopend voor koffie/thee met wat lekkers, limonade, bier, wijn of een sapje en er staan verschillende spelen opgesteld. Vanaf 20 uur wordt de uitslag van de loterij bekendgemaakt, draait het rad van avontuur en is er een veiling, waarop diverse mooie artikelen te koop worden aangeboden. De opbrengst van deze avond is bestemd voor onderhoud van het kerkgebouw.


6

2 november 2018

Groepsaankoop voor de isolatie van woningen In De Ronde Venen is 31 oktober een nieuwe groepsaankoop voor de isolatie van woningen gestart. Het doel is om in 2040 alle woningen in De Ronde Venen zonder aardgas te verwarmen. De eerste stap richting een duurzame woning is goede isolatie. Om bewoners te helpen met verduurzaming organiseert de gemeente deze groepsaankoop voor vloer- en spouwmuurisolatie. De actie is opgezet in samenwerking met het Regionaal Energieloket. Het Energieloket heeft samen met de gemeente uit een aantal regionale isolatiebedrijven in Utrecht en Zuid-Holland gekozen voor 'De Isolatiespecialist' uit Moerkapelle als bedrijf dat de maatregelen uitvoert. Er is gezocht naar een hoogwaardig aanbod met de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Woningeigenaren ontvangen een prijsvoordeel op vakkundige isolatie door dit ervaren isolatiebedrijf. Het Regionaal Energieloket houdt toezicht op een goede uitvoering en afhandeling van de klus. Kiki Hagen, wethouder duurzaamheid, is er blij mee: "In onze ambitie om een klimaatneutrale gemeente te worden, is stap één het besparen van energie. In huis gebruiken we 80 procent van onze energie voor warmte en 20 procent voor elektriciteit. Dus zonnepanelen zijn goed en noodzakelijk, maar het meeste kunnen we besparen op het gasverbruik door ons huis goed te isoleren. Zeker als, zoals verwacht, de aardgasprijzen omhoog gaan." Bewonersavonden De gemeente en het Regionaal Energieloket organiseren drie bewonersavonden voor meer informatie over de actie en het voorstellen van de deelnemende partijen. Ook is er voldoende ruimte voor het beantwoorden

van vragen. De eerste avond was op 31 oktober in De Boei in Vinkeveen. De andere twee bijeenkomsten zijn op 15 november (Dorpskerk, Kerkplein 45 in Abcoude) en 27 november (gemeentehuis Mijdrecht). Inloop vanaf 19.15 uur. U kunt zich via www.regionaalenergieloket.nl/de-ronde-venen aanmelden. Ook kunnen bewoners zich online inschrijven voor de groepsaankoop. Na inschrijving neemt het isolatiebedrijf contact op om een woningopname in te plannen. De kosten voor de woningopname, inclusief adviesgesprek, bedragen 29 euro. Na de woningopname ontvangen bewoners een persoonlijke offerte op maat van de specialist en kunnen ze besluiten of ze deelnemen aan de actie. Bij uitvoering van één of meerdere isolatiemaatregelen ontvangt de woningeigenaar de 29 euro als korting op de uiteindelijke offerte. Vrijblijvend inschrijven kan via www. regionaalenergieloket.nl/de-rondevenen.

DE GROENE VENEN

Sneller wegwijs in de gemeentelijke begroting Deze week, op donderdag 1 november, behandelt de gemeenteraad de gemeentelijke begroting voor 2019. In dat uitgebreide boekwerk staat beschreven hoe de gemeente aan haar geld komt, waar het aan wordt besteed en wat de gemeente wil bereiken. Om de begroting toegankelijker en transparanter te maken, is dit jaar voor het eerst van een webapplicatie gebruikgemaakt waarmee de informatie uit de begroting overzichtelijker wordt gepresenteerd.

De gemeentelijke begroting is een lijvig document dat tot nu toe alleen beschikbaar was in de vorm van een boekwerk van ruim tweehonderd pagina’s. Voor veel mensen is het een lastige en tijdrovende klus om de begroting te lezen. Daarom is besloten een programma te gebruiken waarmee de informatie uit de begroting overzichtelijker en transparanter wordt gepresenteerd. Het is te zien via http://de-ronde-venen. begrotingsapp.nl en kan makkelijk worden gebruikt op de telefoon, tablet of achter de pc of laptop. Makkelijker zoeken en vinden Wethouder Alberta Schuurs (Financiën): ,,Met een paar ‘clicks’ kun je nu eenvoudig door de begrotings-

Schoolvolleybal project Atalante weer van start Volleybalvereniging Atalante gaat weer van start met hun jaarlijks volleybalproject. Dit keer niet alleen de bekende Vinkeveense basisscholen; St Jozef, de Pijlstaart en de Schakel,

Infraroodfoto Platform Energieke Rondeveners biedt inwoners aan om infraroodfoto’s te maken van hun huis. Dan kunt u zien of uw huis al goed geïsoleerd is en waar eventuele warmtelekken zitten. U kunt zich hiervoor opgeven via www.energieke-rondeveners.nl. Ze plannen dan een afspraak in.

maar ook de Willespoort uit Wilnis gaat dit keer deelnemen. Deze maand krijgen alle groepen 3 tot en met 8 twee volleyballessen tijdens hun gymuren. Het geheel wordt afgesloten met het Veensteker Volleybal Scholentoernooi verdeeld over twee woensdagmiddagen 21 en 28 november. Donderdag 1 november is onder leiding van volleybaltrainer Hans Ritmeester de aftrap verricht tijdens de gymlessen van

teksten wandelen. Tevens is het nu eenvoudiger specifieke informatie op te zoeken en terug te vinden. Ook worden de teksten in de digitale begroting aangevuld met foto’s en graphics, of in de toekomst met filmpjes. Daarmee wordt de begroting ook visueel aantrekkelijk.’’ De webapplicatie is via de gemeentelijke website te vinden onder bestuur > gemeentelijke beleid en regelgeving > begroting. Hier kunt u nu de begroting vinden zoals die donderdag besproken wordt in de gemeenteraad. Na vaststelling worden eventuele wijzigingen verwerkt zodat voor iedereen de definitieve begroting makkelijk is in te zien.

de Willespoort. In de eerste les krijgen de kinderen les in de fijne kneepjes van het volleybalspelletje, de tweede les zal meer bestaan uit partijtjes om de kinderen voor te bereiden op het scholentoernooi. Naast trainer Hans zullen ook Atalante jeugdtrainers Pim en Inge een aantal lessen voor hun rekening nemen waarbij Atalante in totaal aan 32 (gym) groepen twee keer volleyballes geeft. Op 21 november, de eerste middag van het scholentoernooi, zullen de groepen 3, 7 en 8 hun kunsten laten zien en strijden tegen de andere scholen. Op de tweede woensdagmiddag, 28 november, zijn de groepen 4, 5 en 6 aan de beurt. Het toernooi vindt plaats in van 13 tot 16 uur in sporthal De Boei te Vinkeveen.

1978-2018 1978 2018

OPEN AVOND

TECHNIEK DRIEDAAGSE

DONDERDAGAVOND U KOMT TOCH OOK?

OPEN VOOR BELANGSTELLENDEN | Loods bij FN Kempen, Oosterlandweg 45, Mijdrecht | www.technetamstelenvenen.nl

KOM OP DE FIETS! Uw fiets kunt u plaatsen op het terrein van F.N. Kempen, Oosterlandweg 45, Mijdrecht

KOMT U MET DE AUTO? Uw auto kunt u parkeren: • Bij het Fort, Mijdrechtse Zuwe 31, Mijdrecht • Voor de bibliotheek, Dr. J. van der Haarlaan 8, Mijdrecht Vanaf deze parkeerterreinen rijden pendelbussen naar de Techniek Driedaagse. www.technetamstelenvenen.nl

Sterre van Boxtel


DE GROENE VENEN

2 november 2018

7

Opnieuw kerstpakketactie voor de Voedselbank, Doet u mee? In De Ronde Venen doen ruim 150 gezinnen een beroep op de Voedselbank. Evenals voorgaande jaren verzorgen Hans Kranenburg (Kranenburg Schadenet) en wethouder Rein Kroon voor deze gezinnen een kerstpakket. Hans en Rein doen ook dit jaar weer een beroep op lokale bedrijven om met elkaar 150 kerstpakketten te verzamelen. Wie geen kerstpakketten kan of wil doneren, kan ook kiezen om een geldbedrag beschikbaar te stellen, waarvoor boodschappen worden aangeschaft, of men kan zelf boodschappen doen en deze doneren. U kunt zich voor een bijdrage, in geld of in pakketten, opgeven door een mailtje te versturen via de website www.kerstpakketdrv.nl. Afgeven kan ook bij Hans Kranenburg, Constructieweg 25 in Mijdrecht.

Brugklassers krijgen diploma voor training Stevige Stap De afgelopen maanden kwamen negen jongens en meiden uit De Ronde Venen, die dit schooljaar begonnen in het voortgezet onderwijs, bij elkaar op basisschool Vlinderbos. Daar bouwden zij samen met de trainers van stichting ‘samen sterk voor kinderen' aan hun zelfvertrouwen. Zij volgden vijf lessen voor de zomervakantie en vijf lessen in de weken waarin zij de start maakten in de brugklas. Met elkaar hebben zij gesproken over onzekerheden daaromheen en de spanning die dat kan geven. In spel en toneel oefenden zij vaardigheden als het maken van nieuwe vrienden, omgaan met klasgenoten en het opkomen voor jezelf.

Het is oktober, Scandinavië, Siberië en het hele noordelijke gebied lopen leeg. Bijna alle vogels zoeken een plaats om te overwinteren, ergens in Afrika of Zuid-Europa. Het zijn miljoenen en miljoenen vogels. Een aantal daarvan zoekt een trekroute naar het zuidwesten en komt ook in Nederland terecht. Anderen steken over via Turkije.

Vinkeveen

Klaverjassen in De Boei

'Sint voor ieder kind' viert lustrum met Mega-Verlanglijst

Hans Kranenburg (links) en Rein Kroon zijn klaar voor de jaarlijkse inzameling. Natuurlijk was er ook aandacht voor omgaan met huiswerk, plannen en het maken van toetsen. De laatste les werd feestelijk afgesloten. Alle tieners namen iets lekkers mee en het laatste thema ‘de onlinewereld’ bood genoeg gespreksstof. Want hoe ga je om met sociale media en alle berichtjes terwijl je ook huiswerk moet maken? En wat kun je bijvoorbeeld doen tegen cyberpesten?

Voor de vijfde achtereenvolgende maal organiseert Daniëlle Jeanson van Optie1 in Mijdrecht de actie 'Sint voor ieder kind'. Destijds begon ze de actie spontaan en zelfstandig om kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank een leuke Sinterklaas te bezorgen. De actie kan elk jaar op meer naamsbekendheid rekenen en dat was zeker te merken aan het aantal mooie cadeaus dat vorig jaar werd ontvangen. Volgens Daniëlle begrijpen inwoners van De Ronde Venen steeds meer waar haar actie om draait: de blije gezichten van alle kinderen in de klas, de dag na pakjesavond. "Ook dit jaar is het uitgangspunt dat alle kinderen iets nieuws krijgen, net als de kinderen die niet afhankelijk zijn van de Voedselbank. Op dagen als deze mag er geen verschil zijn, tenslotte is de goedheiligman dol op alle kinderen." er wordt geen tweedehands speelgoed ingezameld.

Nieuw in dit lustrumjaar is de MegaVerlanglijst. Deze lijst hangt in de winkel van Optie 1, met daarop de cadeauwensen van alle kinderen die dit jaar meedoen. Het gaat om 90 kinderen uit 40 gezinnen. Iedereen die een steentje wil bijdragen, kan in de winkel een cadeau van de verlanglijst afstrepen, zo worden er dit jaar echte wensen vervuld. Daniëlle roept naast alle inwoners zeker ook bedrijven in De Ronde Venen op om een cadeau te sponsoren. “Als iedereen één cadeau geeft, zijn we binnen een paar dagen klaar en komen ook de verlanglijstjes van deze kinderen uit.” Daniëlle en haar hulppieten beginnen 19 november met inpakken, het verzoek is daarom om allemaal zo spoedig mogelijk in actie te komen! Voor meer informatie kunt u terecht bij Optie1 Mijdrecht in winkelcentrum De Lindeboom of via sinterklaasvb2018@ gmail.com.

De trainers kijken terug op een geslaagde periode. “Het is prachtig om te zien dat ze allemaal hun plek in de brugklas steeds meer beginnen te vinden. Het was fijn om tijdens lastige situaties een steuntje in de rug te mogen zijn.”

Van de vogels die via WestEuropa vliegen, zien we er maar weinig maar ze zijn er wel! Een deel vliegt heel hoog en een deel trekt ‘s nachts. Slechts een heel klein deel vliegt laag, bijvoorbeeld langs de duinrand, om te voorkomen dat ze de zee moeten oversteken. Sommigen zoeken overdag voedsel, maar doen dat op heel verscholen plekjes. Ook in Nederland zijn al vele soorten nu verdwenen. De gierzwaluwen vertrokken in augustus, de boerenzwaluw eind september en

Dinsdag 6 november houdt klaverjasclub Onder Ons weer een gezellige prijsklaverjasavond in dorpshuis De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen. De aanvang is 20 uur. Er zijn weer leuke en lekkere prijzen te winnen.

De Hoef

Zesde 'De Rooij Dames Biljarttoernooi' Het jaarlijkse De Rooij Dames Biljarttoernooi, dat voor de zesde maal wordt gehouden, vindt plaats op vrijdag 2 en zaterdag 3 november In dorpshuis De Springbok, Oostzijde 61a in De Hoef. Vrijdagavond om 19.30 uur treden er 14 dames aan voor een onderling toernooi. Vanwege het aantal deelnemers wordt er in twee poules gespeeld, dus iedere dame zal minimaal zes keer aan moeten treden. De wedstrijden zijn verdeeld over beide speeldagen, zaterdag begint men weer om 10.30 uur. De kruisfinale wordt gespeeld tussen de winnaars van de poules en de nummers twee. Zij maken uit wie de opvolgster wordt van Caty Jansen, de winnares van 2017. Ook dit jaar worden de prijzen beschikbaar gesteld door zand- en grindhandel De Rooij.

Regio

Cheques voor deelnemers Rabo Clubkascampagne

Kijk voor meer informatie over weerbaarheidstrainingen en aanmelden op www.cjgderondevenen.nl of www.ssvk.nl.

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Een dood vogeltje

Kort nieuws

ook vele zangvogeltjes zijn nu al weg. Onze spreeuwen verhuisden naar Engeland, de spreeuwen die we nu zien komen uit het verre noorden. De najaarstrek is in zijn aantallen erg spectaculair. Dat is veel minder het geval met de terugtrek in het voorjaar, dat gaat geleidelijker, over een langere periode. Er zijn dan ook veel minder vogels, want velen kwamen om gedurende de trek of in het overwinteringsgebied. Ook de roofvogels trekken mee naar het zuiden en vangen onderweg andere trekvogels. En er zijn ook grote andere gevaren. De vogels kennen het gebied niet en vliegen tegen allerlei obstakels aan. Zoals dat kleine vogeltje, dat dood op een terras in Vinkeveen lag. Niet groter dan 10 tot 12 cm, maar met een prachtige tekening van bruine strepen op de rug en een heel fraaie koptekening. Waarschijnlijk tegen een ruit aangevlogen. Ook

onze eigen vogels gebeurt dat weleens, maar dit was heel bijzonder. Het was een bokje. Nee, geen klein geitje maar een vogel verwant aan de watersnip, alleen wat kleiner en met een kortere snavel. Uit het ei gekropen ergens in Siberië of Scandinavië en hier verongelukt. Weinig vogelliefhebbers hebben ooit een bokje gezien. Ze leven heel verscholen in moerassen en trekken ‘s nachts. Hoeveel er doortrekken, weten we helemaal niet. Het wijst ons er weer eens op dat vele moerasvogels ons land passeren en ons land nodig hebben om te rusten en te foerageren. We weten het van de Waddenzee, maar ook de moerassen om ons heen zijn van groot belang. Denk aan Waverhoek, ook daar rusten veel steltlopers uit en eten er wat. Op dit moment zijn er veel watersnippen te zien. Straks zal ook Marickenland deze functie krijgen, misschien zullen daar ook wel bokjes een korte tijd verblijven.

www.degroenevenen.eu

Zaterdag 3 november worden de cheques van de Clubkascampagne van Rabobank Amstel en Vecht uitgereikt aan vertegenwoordigers van de deelnemende verenigingen en stichtingen. Het te verdelen bedrag is 100.000 euro. Om 13 uur is Ugur Pekdemir, directievoorzitter van de bank, bij Hockeyvereniging HIC in Amstelveen om de cheques uit te reiken aan de 33 deelnemende verenigingen/stichtingen uit Amstelveen, Duivendrecht, Abcoude, Baambrugge en Ouderkerk aan de Amstel. Onder hen Viscentrum Gehandicapten Abcoude, Pandergroep Scouting Abcoude, De Slotruiters, Jeu de Boulesclub Abcoude, Cursusproject Abcoude en FC Abcoude. Dan wordt ook bekend hoeveel stemmen elke deelnemer heeft gekregen en wat voor een bedrag dat de club heeft opgeleverd.

De Hoef

Géén kaartavond op 3 november

Zaterdag 3 november is er GEEN kaartavond in de sportkantine van HSV'69 aan de Schatterkerkerweg in De Hoef. De volgende kaartavond is zaterdag 1 december. In 2019 wordt er gekaart op 5 januari, 2 februari, 2 maart en als afsluiting van het seizoen op 6 april.


8

Familieberichten

2 november 2018

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

DE GROENE VENEN

Herinner mij, zoals ik was. Toen ik alles nog kon. In de tuin tussen de plantjes en de bloemen. In de opgaande zon.

Rappelle-moi, comment j'étais. Quand je pouvais encore tout faire. Dans le jardin Autour des plantes et fleurs. Au soleil lévant.

Verdrietig, maar wetend dat het zo goed is, hebben wij afscheid genomen van onze moeder, schoonmoeder, oma en overgrootoma

Hélène Louise Fiege - Grandvoinet Sinds 5 november 2013 weduwe van Cees Fiege

Jolanda Dirksen

U itvaartverzorg ing

* Saint-Aubin-d'Arquenay, 30 januari 1925

† Vinkeveen, 29 oktober 2018

Bewonderswaardig was haar levenskracht.

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Daan en Wil Danny en Ineke Ferry en Sandra

Volledig begeleid door een ` ` persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126

Kiki en Nico Nicoline en Arie Jerry en Linda

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Cees en Anny Mirjam en Chris Raymon

See You. Gedenksieraden

...Omdat een gedenksieraad ook

mooi mag zijn...

Swaab juweliers | Dorpsstraat 6, 3641 EC Mijdrecht | 0297-283366 | info@swaabjuweliers.nl | www.swaabjuweliers.nl

Met haar altijd warme betrokkenheid bewees zij haar onvoorwaardelijke liefde voor het leven. Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat zij in haar zorgzame leven voor ons en velen heeft betekend, geven wij kennis van het overlijden van onze lieve moeder, schoonmoeder en oma

ANNA FRANCISCA MARIA HEEMAN - HOOGERVORST

Anny sinds 20 februari 1998 weduwe van Toon Heeman 4 mei 1929

26 oktober 2018 Harderwijk,

Nico en Alie Joran en Hester Wido en Anne Lotte

Lelystad,

Wilbert en Daniëlle Jessie, Pim Délano, Angelo, Gabriëlla

Laren,

Frans en Sini Mariska en Thomas Sander en Annet

Nieuwersluis,

Tommy

Correspondentieadres: Stedenmeen 2, 3844 JB Harderwijk De begrafenis heeft op donderdag 1 november plaatsgevonden op de R.K. begraafplaats te Abcoude.

en achterkleinkinderen Correspondentieadres: K. Fokker - Fiege Severijnplantsoen 15 3648 VB Wilnis Onze moeder is overgebracht naar uitvaartcentrum Vinkeveen, Kerklaan 2a te Vinkeveen, alwaar geen bezoek. De begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden op maandag 5 november om 11.00 uur op de algemene begraafplaats aan de Ringdijk 4 te Wilnis. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van de begraafplaats.

Onze bijzondere dank gaat uit naar de medewerkers van Maria-Oord, in het bijzonder van Groepswonen 1, voor de liefdevolle verzorging aan haar besteed. Familie Fiege


DE GROENE VENEN

2 november 2018

9

DR. BEEKER

De GoedGezondGroep We hebben toch wel veel reacties gehad op het laatste krantenstukje. Grappig, want mensen komen nu echt voor de griepprik omdat ik heb gezegd dat wie zich niet vaccineert dan ook maar op de blaren moet gaan zitten! Misschien komen we deze vrijdag toch weer boven een opkomst van 50%. De gezondheidsraad ziet de tendens alleen als dalend, maar wie weet wat zo’n krantenstukje vermag? De omstandigheden zijn natuurlijk ook gunstig, want het mooie weer is over en de eerste snotteraars zijn alweer gesignaleerd. De bewustwording over de zin van de griepvaccinatie begint ook te stijgen en hoewel de bescherming van de griepvaccinatie misschien wel minder dan 50% bedraagt, is dat nog altijd beter dan geen vaccinatie. Geheel terloops vertelde ik vorige week ook over onze andere huisartsenpraktijken. We hebben inmiddels in Lelystad al drie praktijken en houden daar een mannetje of dertig van de straat. Nee, dat klinkt raar; we zijn werkgever voor een stuk of dertig personeelsleden en qua patiënten-aantal kunnen we inmiddels ongeveer 10% van Lelystad tot onze populatie rekenen. We beginnen echt een serieuze speler te worden daar. Het is best wel snel gegaan en soms, als ik vertel hoe het

allemaal begon, is het voor mij ook nog wel duizelingwekkend. U merkt waarschijnlijk niets, want ik werk gewoon zoals altijd in Mijdrecht. En die praktijk gaat zoals het gaat, met Jolande en mij als vaste krachten en verder een grote groep vaste werknemers. Bijzonder inzicht Maar om te beginnen bij het begin moeten we een jaar terugkijken, naar juli van het vorig jaar. We waren toen zoals elk jaar met het hele gezin in Oostenrijk en tijdens één van de kampvuur/schnaps-sessies kwamen we op de vraag: wat willen onze kinderen eigenlijk? Dit behoeft misschien verduidelijking, want u kent die sessies niet. Maar het komt er eigenlijk op neer dat we in Oostenrijk met al onze kinderen, Anne, Eva, Bo en natuurlijk ook Mitchel, tot groot verdriet van de buurman een kampvuur stoken. Dat vuur wordt gelardeerd met de huisgestookte specialiteit van onze plaatselijke buurman en die combinatie zorgt vaak voor bijzondere inzichten. Tijdens één van die samenkomsten vroegen we onze kinderen naar hun idee over de toekomst en hun visie hoe dat was in te passen in ons immer drukker wordende huisartsenbedrijf. Tot die tijd werkten zowel

Dokter Bosman opent vestiging Kind en Jeugd in Mijdrecht Op donderdag 1 november is de nieuwe vestiging van Dokter Bosman aan de Energieweg 136 in Mijdrecht geopend. De praktijk is gespecialiseerd in het behandelen van psychologische problemen en stoornissen rond gedrag, persoonlijkheid en stemming bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. Naast gesprekken met een behandelaar wordt bij Dokter Bosman ook psychologisch onderzoek uitgevoerd om tot een juiste diagnose te komen.

Het pand in Mijdrecht

Tekst Jaco Beeker

Anne als Eva bij ons in de praktijk, met name op invalbasis achter de telefoon. In een familiebedrijf doe je die dingen voor elkaar. Gaandeweg de avond (en misschien de nacht) bleek dat zowel Anne als Eva een rol voor zichzelf zag in onze praktijk. Een rol die ons als ouders misschien wel verraste, want geen van de kinderen is medicus en een huisartsenpraktijk draait, zoals bekend, om de huisarts. Al filosoferend kwamen we op het idee dat de huidige tendens toch is dat huisartsen het hele gedoe van een eigen praktijk helemaal niet willen. De administratie en de hele janboel met de zorgverzekeraars stuiten velen tegen de borst, de huidige generatie werkt liever gewoon van acht tot vijf en zonder veel gedoe. Doordenkend kun je je voorstellen dat daar een rol is weggelegd voor een externe partij, die misschien jou als huisarts ontzorgt. Dat is precies de rol die we bij het kampvuur hebben bedacht. En dat is dus ook de functie die Anne en Eva kunnen vervullen binnen een huisartsenbedrijf. Vuurdoop Op die avond en onder de rook van dat kampvuur besloten we dat we moesten expanderen. De eerste stap zou zijn om een praktijk over te nemen, een huisartsenpraktijk waar we ons model ten uitvoer zouden brengen. En dat liet niet lang op zich wachten.

Oprichter en psychiater Michiel Bosman: “Het is belangrijk dat kinderen de juiste zorg krijgen. Verder zoeken wij de samenwerking op met scholen, kinderopvang en zorgverleners om zo vroeg mogelijk eventuele problemen te signaleren. Dit kan moeilijkheden thuis, op school of op latere leeftijd voorkomen.” De eerste signalementen bij kinderen en jongeren komen volgens Michiel Bosman vooral vanuit de huiselijke omgeving of school. Bosman: “Het begint vaak met het vermoeden ‘er is iets, maar we weten niet wat’, waarna Centrum voor Jeugd en Gezin of de huisarts wordt geraadpleegd en ze via een verwijzing bij ons terechtkomen.” De vestiging van Dokter Bosman in Mijdrecht start met een klein team. "Natuurlijk groeien we en kijken daarbij goed naar de terreinen waarop zorg gevraagd wordt. Verder houden we van

Wilt u ook uw levensverhaal opschrijven? Een levensboek is een mooie gelegenheid om terug te blikken op uw leven. Tympaan-De Baat biedt u de bijzondere mogelijkheid om uw levensverhaal te vertellen en vast te laten leggen in de vorm van een levensboek. Sinds 2010 zijn de vrijwilligers van Tympaan-De Baat al actief om de verhalen van geïnteresseerden op te tekenen en er verschijnen regelmatig mooie boeken. Het levensboek

is een boek over úw leven; over belangrijke gebeurtenissen, afgewisseld met het alledaagse uit vroeger tijden. Om vast te leggen wat er toen was en nu niet meer is. Zo gaan uw verhalen in ieder geval niet verloren! Dat is niet alleen bijzonder voor uzelf, maar ook voor uw kinderen of kleinkinderen. Uw levensboek is geen complete autobiografie, maar meer een sfeertekening. Wilt u ook een boek vol met uw

eigen persoonlijke verhalen, met foto’s, schoolrapporten, geboortekaartjes, waarin u terugblikt op uw eigen leven? Tympaan-De Baat biedt u de bijzondere mogelijkheid om uw levensverhaal vast te leggen. De vrijwilligers van het levensboek hebben nog tijd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel Verhoek, tel. 0297-230280 of n.verhoek@stdb.nl.

Op 1 september was de eerste overname een feit. Een overname die overigens wel meteen een vuurdoop bleek te zijn met een verdwenen huisarts en een afwezige assistente... Een huisarts, die ook nog eens tot de grootste fraudeurs van de eerste lijn in Nederland bleek te behoren. Maar goed, we hebben het gered en na ruim een jaar zitten we daar met een goedlopende praktijk met acht man personeel. In het voorjaar van dit jaar kwam er een andere huisarts uit Lelystad langs: of we die praktijk ook wilden overnemen? Tja, als je a zegt moet je ook b zeggen, dus sinds april hoort die praktijk eveneens bij ons. In juli waren we op een huisartsenoverleg, toen een huisarts van de plaatselijke stichting van gezondheidscentra vroeg of we na de vergadering nog even tijd hadden. En ja hoor, na de vergadering kwam de vraag: jullie nemen wel eens huisartsenpraktijken over toch? Dat was dus praktijk nummer drie in Lelystad, die in onze groep is geïncorporeerd sinds 1 oktober. Hoe snel kan het gaan... Inmiddels is Anne, onze oudste, manager over meer dan zestig personeelsleden en is Eva, de middelste, operationeel manager over acht praktijken. Jolande en ik zweven als 'patres familias' boven de groep, terwijl Peter Lauffer als algemeen manager de soms verhitte discussies in goede banen probeert te leiden. Terugkijkend hebben we elk kwartaal een praktijk overgenomen en

over het algemeen kost het ons één tot twee maanden om orde op zaken te stellen, waarna het meeste op rolletjes loopt. Laveren Raar eigenlijk, als patiënt ben je helemaal niet geïnteresseerd in de praktijkvoering. Je wilt alleen maar dat jouw huisarts er is op het moment dat je hem nodig hebt. En indien mogelijk wil je dat de assistente je meteen begrijpt en handelt naar jouw wensen. Aan onze kant zitten we met zorgvraag, telefonische bereikbaarheid, continuïteit van zorg en ondersteunend personeel. U wilt dat uw dokter op het moment dat u een vraag heeft antwoord geeft op precies die vraag, terwijl de dokter van tegenwoordig niet de druk en verantwoordelijkheid wil voelen voor al die mensen (want u bent niet alleen) die precies dat van hem (of haar) vragen. In de spagaat tussen vraag en aanbod laveren onze kinderen nu en ik moet zeggen dat ze het goed doen. Het feit dat ze al jaren bij ons hebben gewerkt en zijn opgegroeid in een huisartsengezin maakt het wel gemakkelijker, maar niet altijd eenvoudig. Nodeloos te zeggen dat Jolande en ik echt trots zijn! Kijk ook eens op

www.goedgezondgroep.nl. Jaco Beeker info@drbeeker.nl www.drbeeker.nl

Michiel Bosman korte lijnen. Een persoonlijke aanpak staat bij ons centraal”, benadrukt Michiel Bosman. "Onze lokale aanwezigheid maakt de afstemming met de gemeenten en alle verwijzers in de regio ook makkelijker.

Een goede samenwerking tussen gemeenten en ggz-instellingen is van cruciaal belang om goede zorg te kunnen leveren en wachttijden terug te dringen.” Zie ook www.dokterbosman.nl.

Wilnis

eenvolgende dinsdagochtenden van 9.30 tot 11.30 uur.

Nieuw bij de Paraplu Bij de Paraplu in Wilnis staan weer leuke creatieve activiteiten op het programma. Zoals 'Schilderen op glas: decoratieschaal maken' op zaterdag 17 november van 9.30 tot 12.30 uur of 'Gestileerd kerstbeeld' op donderdagavond 22 november van 19 tot 22 uur. De cursus 'Enneagram' start 20 november en is op drie achter-

Aanmelden kan rechtstreeks op www.stichtingparaplu.nl. U kunt het programmaboekje met inschrijfformulier ook afhalen bij de Paraplu. Het ingevulde inschrijfformulier levert u daar ook weer in. Het adres is Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis. Op info@stichtingparaplu.nl kunt u terecht voor vragen. Het laatste nieuws staat op

www.facebook.com/paraplustichting.


10

2 november 2018

DE GROENE VENEN

CULTUUR Sint Maarten in Dorpskerk Abcoude

Op 9 en 10 november in De Springbok, De Hoef

De Opregte Amateur speelt ‘De erfenis van tante Bella’ Toneelvereniging De Opregte Amateur uit De Hoef is klaar voor de najaarsvoorstelling ‘De erfenis van tante Bella’, die is geschreven door Henk Boede. Tante Bella laat na haar overlijden haar bezittingen na aan haar neven Albert en Berend. Die zijn daar matig enthousiast over. En dan beginnen de ontwikkelingen, waardoor ze hoe langer hoe verder verstrikt raken in zaken die hen boven de pet groeien. Daarbuiten worden ze ook nog eens geconfronteerd met een persoon die op zoek is naar knaagdieren en anderen die weer op zoek zijn naar hem. Toch komt alles op zijn pootjes terecht. De voorstellingen zijn op vrijdag 9 en

zaterdag 10 november om 20 uur in de Toni-zaal van gemeenschapshuis De Springbok, Oostzijde 61a in De Hoef. De zaal is open vanaf 19 uur en na afloop blijft de bar lang genoeg open om samen met de spelers, familie, vrienden en bekenden nog even na te genieten. Wilt u een van de voorstellingen bezoeken, dan is het raadzaam om te reserveren. Dat kan via www.opregteamateur.nl (tabblad reserveren) of via Ronald Wieman, tel. 0297-593291.

Huiskamerconcert ‘Muziek in Beeld’ in Mijdrecht Zaterdagavond 17 november vindt voor de vierde keer het huiskamerconcert 'Muziek in Beeld' plaats bij IntoTuition in Mijdrecht, een initiatief van beeldend kunstenares Marjolein BergerVos. Deze unieke en intieme concerten bieden een diepgaande en inspirerende beleving van beelden, gedichten en muziek. De Hongaarse gitariste Annamária Fábián treedt deze avond voor het eerst in Nederland op, ze speelt twee dagen later ook in het Concertgebouw in Amsterdam. Haar spel kenmerkt zich als sprankelend, fris en zeer muzikaal. Marjoleins inspirerende verhalen over haar beelden en hun gedicht worden afgewisseld met bijpassende gitaarmuziek van

Annamária. Kaarten kosten 17,50 euro, inclusief koffie/thee vooraf en borrel na afloop, en zijn te koop via https://shop.ikbenaanwezig.nl/ tickets/event/huiskamerconcertmuziek-in-beeld. In verband met het beperkte aantal plaatsen graag tijdig reserveren. Het concert begint zaterdagavond 17 november om 20 uur, u bent vanaf 19.30 uur van harte welkom op Reiger 6 in Mijdrecht. Kijk voor meer informatie over dit concert en andere activiteiten van IntoTuition, zoals cursussen of workshops Intuïtief Beeldhouwen, ook op www.intotuition.nl of bel naar tel. 0297-255967. Dinsdagochtend 13 november start een nieuwe cursus Intuïtief Beeldhouwen van 6 lessen. Er is nog plek.

Op zondag 11 november verzorgt de Dorpskerk Abcoude voor het eerst een Sint Maarten-middag. Je kunt vanaf 15.30 uur binnenlopen om lampionnen te knutselen of andere leuke dingen te doen. Om circa 17 uur wordt het verhaal van Sint Maarten verteld en worden de liedjes geoefend. Daarna is er de mogelijkheid om samen een gezonde maaltijd te eten, voordat iedereen op eigen gelegenheid de deuren langsgaat met de zelfgemaakte lampionnen. De middag is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Omdat Sint Maarten zijn jas deelde met een arme man kun je deze middag in de Dorpskerk onder meer ook winterkleding inleveren. De inzameling is bestemd voor 'Stap Verder', een project in Amsterdam-Zuidoost waar veelal ongedocumenteerde vluchtelingen worden voorzien van de meest basale hulp, zoals voedsel en kleding. De Dorpskerk Abcoude ondersteunt 'Stap Verder' al jaren. Voor meer informatie:

www.dorpskerkabcoude.nl.

Paddenstoelenspeurtocht in Libellebos

Joke Reurings exposeert in Vinkeveen Ter gelegenheid van 25 seizoenen schilderen bij Atelier De Kromme Mijdrecht is er van 1 tot en met 30 november een overzichtstentoonstelling van het werk van Joke Reurings in café/lunchroom Ann's Place, Herenweg 63c te Vinkeveen. De tentoonstelling bestaat uit circa 40 werken, samengesteld rond de thema's portretten, bloemen en dieren, aangevuld met een aantal vroege werken. Tekeningen in houtskool

en inkt bedekken naast schilderijen in acryl, aquarel of olieverf de vele muren van het gezellige, als huiskamer ingerichte café. De officiële opening van de expositie vindt plaats op zondag 4 november tussen 14 en 17 uur en wordt verricht door Moniek van Dijk, docent op het atelier. Iedereen is van harte welkom op de opening, of later in de maand tijdens de openingstijden van Anns Place.

Toneelvereniging WIK speelt ‘Blijf van mijn wijf!’ Toneelvereniging WIK speelt op de zaterdagen 17 en 24 november in Mijdrecht het blijspel ‘Blijf van mijn wijf!’. Dit stuk is geschreven door Anne Terwisscha. Eva runt een 'Blijf van mijn lijf'-huis en dreigt haar medewerkers Anja en Loes te ontslaan. Zij verzinnen allerlei oplossingen om dit te voorkomen. Dit leidt tot komische toestanden, dus er kan weer hard gelachen worden. WIK nodigt u uit om een van de

Najaarsconcert Abcouder Harmonie Zaterdagavond 10 november geeft de Abcouder Harmonie haar najaarsconcert in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude. Het thema is dit jaar 'Universum'. Het harmonieorkest, leerlingenorkest en de drumband brengen diverse stukken ten gehore. De entree bedraagt 5 euro, maar is voor donateurs gratis. Aanvang 20 uur.

twee voorstellingen te bezoeken in ‘t Oude Parochiehuis, Bozenhoven 152 te Mijdrecht. De voorstellingen beginnen beide dagen om 20.15 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Kaarten kosten aan de deur 10 euro'per stuk. Als u donateur wordt, is dat 7,50 euro per persoon per avond en dan worden de kaarten ook nog eens thuisbezorgd. Ook kunt u telefonisch kaarten bestellen via tel. 0297-283979. Zie ook Facebook onder 'WIK Theater.

Ben jij tussen de 8 en 14 jaar, kom dan zaterdag 10 november paddenstoelen speuren in het Libellebos in Uithoorn. Wist je dat het Libellebos een echt sprookjesbos is? Je kunt daar zomaar oog in oog staan met Heksenboleten, Dodemansvingers, Duivelseieren en elfenbankjes. Misschien durf jij het wel aan om een Judasoor te eten? Dat is ook een paddenstoel, maar natuurlijk niet giftig. En onder het tapijt van bladeren zijn ook tal van bodemdiertjes te zien die ook wel een stukje paddenstoel lusten. Ben jij zo’n speurneus en houd je van lekker buiten zijn, meld je dan aan door een mailtje te sturen naar adekruijf@hccnet.nl. De speurtocht wordt begeleid door twee IVN-natuurgidsen; Lia Rademaker en Anja de Kruijf. De tocht begint op 10 november om 13.30 uur bij ’t Buurtnest aan de Arthur van Schendellaan in Uithoorn. Deelname is gratis en je ouders kunnen je om 15.30 uur weer ophalen.


DE GROENE VENEN

2 november 2018

IN VOL BEDRIJF

11

Tekst Piet van Buul

Garage Ac-Dc, de autospecialist

Het begon met dynamo’s, accu’s en startmotoren Het is volgend jaar precies vijftig jaar geleden dat garage Ac-Dc van start ging met de verkoop en onderhoud van startmotoren, dynamo’s en accu’s en het oplossen van elektrische storingen. Dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot een algemeen garagebedrijf, waar men ook terecht kan voor de APK-keuring, airco-service, reparatie, onderhoudsbeurten en elektrische bedradingen. “Met een voorraad van meer dan drieduizend producten en onderdelen kunnen wij service verlenen aan alle merken auto’s”, zegt Johan Verzaal, die onlangs de zaak van zijn oom overnam. “En niet alleen autobezitters, ook de eigenaars van plezierboten doen regelmatig een beroep op ons wanneer het gaat om dynamo’s, accu’s, startmotoren of problemen met de elektrische bedrading." Garage Ac-Dc is een klein gespecialiseerd bedrijf, dat door de familie Verzaal is uitgebouwd tot een algemeen garagebedrijf. Johan: “Van oudsher ligt ons specialisme bij de accu’s, de startmotoren en de dynamo’s. Zeg maar alles wat met de elektrische onderdelen van de auto te maken heeft. Daarin zijn we natuurlijk meegegroeid met de ontwikkelingen die zich op dit vlak in de autowereld hebben voorgedaan.” Er zit tegenwoordig steeds meer elektronica in de auto’s. Dat heeft de auto’s een stuk bedrijfszekerder gemaakt, maar ook hier kunnen storingen optreden en vereist het systeem het nodige onderhoud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aandacht zich ook steeds meer is gaan richten op de algemene service. “Wij verkopen geen auto’s”, zegt Johan. “Dat betekent dat we geen dure showroom nodig hebben en geen uitgebreide verkoopafdeling. We kunnen ons dus volledig richten op de techniek, waarbij we ook niet gebonden zijn aan bepaalde automerken. Wij plaatsen in elk merk auto een nieuwe startmotor of dynamo. Maar soms is plaatsing van een nieuw onderdeel niet nodig

en kunnen we volstaan met revisie. En wij garanderen dat een door ons gereviseerd onderdeel niet onderdoet voor een nieuw exemplaar.” Gevarieerde dienstverlening Een groot deel van de activiteiten van garage Ac-Dc richt zich op onderhoud en reparatie van auto’s. Daarnaast worden er APK-keuringen verricht en is het bedrijf ingericht voor een complete airco-service. Johan: “Een complete airco-service voor de auto is bij ons inclusief lektest, vullen en recyclen van het oude koudemiddel. Wij hebben ook de beschikking over het airco-vulapparaat met het nieuwste R1234yf-gas. Voor een airco-servicebeurt is het niet nodig om een afspraak te maken. Het is klaar terwijl u wacht.” In het dienstenpakket zijn ook zaken opgenomen als het plaatsen van een trekhaak en bandenservice. Daaronder wordt verstaan het wisselen van zomer- en winterbanden, inclusief het uitlijnen en balanceren en de opslag van de niet gebruikte banden. Moderne auto's hebben een elektronisch geheugen, dat een storing of defect automatisch registreert. Ac-Dc

Kerk in de samenleving Als vanouds is de kerk actief in het ondersteunen van hen die in armoede leven of door ziekte beperkt zijn in hun mogelijkheden. In de Bijbel wordt hierover al gesproken. De zorg voor de armen was een taak voor de diakenen, ook nu nog! Er was een tijd dat alleen de kerk de armen steunde. Dit is allang niet meer zo. Maar hoewel er allerlei hulp door de overheid wordt geregeld, schiet die vaak te kort.

Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan de voedselbank, voor mensen die te weinig geld hebben om voldoende voedsel en allerlei andere nodige producten te kopen. De Protestantse kerk van Mijdrecht helpt de voedselbank op verschillende manieren. Als de kerk open is, kan men producten afgeven. Elke maand wordt gevraagd om specifieke artikelen. In oktober waren dat

Hulp aan de voedselbank: inzameling schoonmaakmiddelen.

Johan Verzaal: “Wanneer mensen startproblemen hebben met de auto of de boot kunnen we ook een afspraak maken dat we op locatie komen om het probleem te bekijken en zo mogelijk op te lossen.” foto PatriCk Hesse beschikt over de nieuwste diagnoseapparatuur, waardoor een fout of storing snel uit het geheugen gelezen kan worden. “Wanneer mensen startproblemen hebben met de auto of de boot kunnen we ook een afspraak maken dat we op locatie komen om het probleem te bekijken en zo mogelijk op te lossen.” Uitgebreide klantenkring Ac-Dc garage is ooit begonnen aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Ruim twintig jaar geleden verhuisde men naar de Schepenbergweg in Amsterdam-Zuidoost, schuin tegenover

het AMC. “Naast veel Amsterdamse klanten, die vaak al heel lang bij ons komen, hebben we ook veel klanten uit de omgeving zoals uit Ouderkerk aan de Amstel en De Ronde Venen. Niet alleen uit het nabijgelegen Abcoude en Baambrugge, maar ook uit Vinkeveen doen mensen een beroep op ons. Veel watersporters met een boot in de Vinkeveense Plassen maken gebruik van onze kennis van startmotoren, accu’s en dynamo’s. En ook tractoren en vrachtwagens worden bij ons ter reparatie en onderhoud aangeboden. Een paar transportbedrijven hebben

hun volledige wagenpark bij ons in onderhoud gegeven. En mijn vader, die samen met mij in het bedrijf werkt, heeft zich gespecialiseerd in het onderhoud van scootmobielen. Omdat wij over een uitgebreid assortiment onderdelen beschikken, doen ook tal van collega-garagebedrijven een beroep op ons en kopen bij ons de benodigde onderdelen”, aldus Johan.

van Fair Trade-producten de eerlijke handel kunnen bevorderen. Iedereen kan op die dag iets meenemen van de eigen oogst. Dit kan een letterlijke oogst zijn uit eigen akker of tuin, zoals groente of fruit, maar ook bijvoorbeeld Fair Trade-producten die je zelf hebt gekocht. Na de dienst kunnen de kerkgangers pakketjes die hiervan gemaakt zijn meenemen en aan iemand geven

die een hart onder de riem kan gebruiken, zoals mensen in zorginstellingen of iemand die aan huis is gebonden.

Garage Ac-Dc is gevestigd aan de Schepenbergweg 24 in Amsterdam-Zuidoost en is bereikbaar op tel. 020-6444923. Voor meer informatie: www.garage-acdc.nl.

schoonmaakmiddelen en in november zijn dit houdbaar broodbeleg en suiker. Ook wordt er regelmatig gecollecteerd voor dit doel, met het ingezamelde geld kan de voedselbank verse voedingsmiddelen kopen. Komende woensdag, 7 november, is het de eerste woensdag van de maand november. Al vanaf de zeventiende eeuw wordt op deze dag in veel Protestantse kerken dankdag gehouden, zo ook in De Ronde Venen. ’s Avonds om half acht is er een kerkdienst in De Rank in Mijdrecht, waarin stil wordt gestaan bij alles wat we in het afgelopen seizoen ontvingen. Gewassen zoals graan, groente en fruit, nodig om van te leven en waar voor de groei meer nodig is dan (kunst)mest alleen, maar ook gezondheid en energie om je dagelijkse bezigheden te kunnen doen. We kunnen veel, maar voor deze zaken zijn we toch afhankelijk van factoren waarop we geen of weinig invloed hebben. Ook zal er stil worden gestaan bij de mensen die getroffen zijn door armoede, natuurgeweld of oorlog ver van huis en hoe we door het kopen

Dankdag, thuis of in de kerk, brengt je even tot nadenken over afhankelijkheid, verantwoordelijkheid over het omgaan met de natuurlijke grondstoffen en dankbaarheid over alles wat je ontving.


12

2 november 2018

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 1.

Het oordeel John Grisham Pete Banning is een geliefde inwoner van Clanton, Mississippi. Oorlogsheld, patriarch van een invloedrijke familie, herenboer, vader, goede buur en trouw lid van de Methodistische Kerk. Maar op een ochtend in 1946 staat hij vroeg op, rijdt naar het stadje, loopt de kerk binnen en schiet kalmpjes zijn vriend, dominee Dexter Bell, dood. Alsof dat niet schokkend genoeg is, is het enige wat hij erover zegt: ‘Ik heb niks te vertellen’. Hij is bereid zijn motief mee het graf in te nemen.

Titel: Oktober Auteur: Søren Sveistrup "Dit boek begint ontzettend sterk met een gebeurtenis uit 1989. Onmiddellijk is duidelijk dat je een topper in handen hebt. Na die eerste bladzijden neemt de auteur je

2.

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

3.

Wim Kieft, de terugkeer Michel van Egmond Samen met Van Egmond keert Wim Kieft tweemaal terug naar Italië, het land waar hij als voetballer en als mens volwassen werd, om daar de confrontatie met zijn eigen geschiedenis aan te gaan. Hij vertelt opvallend openhartig over zijn constante strijd tegen de verleidingen, zijn terugvallen en de dwanggedachten die hem uit zijn slaap houden. Het resultaat is dit met vaart geschreven boek, vol verrassingen, over een man die langzaam zijn zelfvertrouwen hervindt.

IJskoud Suzanne Vermeer In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de 16-jarige Johanna van Vliet. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging 'm alsnog op te lossen. Wanneer hij de familie hierover inlicht, toont alleen Johanna’s nichtje Olivia, die enkele jaren na de verdwijning geboren werd, interesse in het mysterie. Zij begint zelfs haar eigen onderzoek...

mee naar het heden, een chronologisch verteld verhaal dat ongeveer een maand in beslag neemt. De speurders Thulin en vooral Hess komen aanvankelijk niet zeer sympathiek over. Eerste indrukken zijn echter niet altijd correct, beiden hebben het hart op de juiste plaats. Alsof het boek zelf nog niet spannend genoeg is, is er ook tussen die

twee sprake van een vleugje spanning... Al is het daar wel even op wachten. Vrijwel alle personages in het boek zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig, ze komen voor je ogen tot leven.

Ondanks dat het een vrij dik boek is, verveel je je geen moment en is het eigenlijk jammer als het uit is. Het smaakt naar meer! Het is gewoon ongelooflijk goed geschreven en spannend van begin tot einde. Het is soms griezelig en keihard, maar heeft ook ontroerende momenten."

Het boek is gemakkelijk geschreven en dit maakt het, samen met de korte hoofdstukken, zeer leesbaar.

Geslaagde najaarsproeverij bij Prinselijk Proeven Na een geweldige zomerperiode, waarin we niet alleen hebben genoten van het fraaie weer, maar zeker ook van vele witte en roséwijnen met een mooi verkoopresultaat, zijn we keihard midden in de herfst beland. De tijd van steviger maaltijden breekt aan: wildgerechten, stoofschotels; elk jaargetijde heeft zijn bekoring en verdient zijn eigen wijnen. Traditiegetrouw is de Najaarsproeverij van Prinselijk Proeven dan ook hét moment om je smaakpapillen te laten wennen aan het nieuwe seizoen, om te beoordelen welke wijn het beste bij je favoriete gerechten hoort en om de voorraadkast weer aan te vullen met mooie aanbiedingen. En dat die proeverij plaatsvond op de eerste dag van de wintertijd, maakte het plaatje compleet. Voor het tweede jaar werd de proeverij gehouden in de grote loods van Handling Company Mijdrecht, die mede dankzij de plantendecoraties van Duoplant was omgetoverd tot een mediterraans wijnplein, waar genodigden meer dan 70 wijnen konden proeven uit bekende, minder bekende én nieuwe wijngebieden. Terwijl de kinderen vermaakt werden aan een knutseltafel, konden de ouders in alle rust proeven bij de diverse leveranciers

4.

Het meisje in de brief Emily Gunnis 1956: Tienermeisje Ivy Jenkins raakt zwanger. Een grotere schande is er niet. Ze wordt naar het kille, door nonnen geleide tehuis St. Margaret's voor ongetrouwde moeders gestuurd en haar baby wordt tegen haar wil ter adoptie aangeboden. Ivy zelf verlaat het tehuis niet meer. Heden: Journaliste Samantha Harper krijgt een oude brief in handen waarin een meisje smeekt om gered te worden uit St. Margaret’s, voordat het te laat is. Het tragische verhaal laat haar niet meer los...

die gepassioneerd over hun producten vertelden. Nieuw in het assortiment van Prinselijk Proeven zijn de

volledig op de natuur en bemoeien zich daarom zo min mogelijk met de druivengroei. Ze gebruiken bijvoorbeeld alleen de natuurlijke

5.

Bevrijding Elizabeth Jane Howard In ‘Bevrijding’, deel vier van de serie ‘De Cazalets’, is de oorlog voorbij, maar voor de Cazalets is het leven er niet makkelijker op geworden. Rupert moet weer wennen aan het burgerbestaan in Engeland. Zijn vrouw Zoë en hij koesteren allebei een ongemakkelijk geheim. Louise zoekt een uitweg uit haar liefdeloze huwelijk, terwijl Clary en Polly volwassen worden in een wereld die voorgoed is veranderd. En ook voor Edward breekt het uur van de waarheid aan ten aanzien van zijn huwelijk.

GeleZen Door JoYCe GortemUlDer

En waar bij witte port de kleur donkerder wordt met het klimmen der jaren, zo wordt rode port juist lichter naarmate hij ouder wordt. Welk advies is er te geven op het gebied van najaarswijn? Medeeigenaar Viviënne Prins: “In prin-

gang.” Tegelijkertijd is er een trend naar meer traditionele/klassieke wijnen. “Wijndrinkers zoeken weer wat meer diepgang. Ook zien we dat de belangstelling voor wijnen uit de nieuwe wereld wat terugloopt, ten faveure van Europese wijnen; Frankrijk, Italië, het mag wat dichter bij huis. Ook Duitsland en Oostenrijk zijn bij ons in opkomst,” vertelt Viviënne. Wat drinkt ze zelf het liefst? “Italië blijft mijn persoonlijke favoriet, we zijn grote fans, en het is onze specialisatie bij Prinselijk Proeven. Hier vind je wijnen met diepgang, geschikt voor goede maaltijd en aperitief. Mijn favorieten hier zijn Rosso Piceno en de Verdicchio, die afkomstig is uit het gebied tussen Toscane en Abruzzen.”

heerlijke wijnen van het wijnhuis Pelassa uit Noord-Italië en van het Zuid-Afrikaanse huis Springfield Estate, dat biologisch/dynamische wijnen produceert. Zij vertrouwen

gisten van de huid van de druiven. Ook was er een tafel met portwijnen, waar witte en rode varianten te proeven waren tot wel 40 jaar oud.

cipe drink je bij de wild- en stoofschotels in het najaar vollere en kruidiger rode wijn. Wat je ziet is dat de 'wetmatigheden' die vroeger werden voorgeschreven over wijn-/spijscombinaties aan het verdwijnen is. Mensen kiezen vaker voor één wijn gedurende de gehele maaltijd, in plaats van een andere wijn bij elke

Met het oog op de naderende feestdagen was er ook een presentatie met suggesties voor geschenkpakketten. “Een leuk –en nuttig– gadget is de Coravin, een systeem waarbij je zonder de kurk van de fles te verwijderen, kunt proeven of een glas schenken. Een ingenieus systeem zorgt dat de lucht wordt opgevuld met argongas in plaats van zuurstof, zodat de wijn daarna gewoon nog jaren bewaard kan worden. Leuk om cadeau te doen — of te vragen!” Wie de proeverij heeft gemist kan op zondag 11 november terecht in Loenen aan de Vecht, Rijksstraatweg 106a bij Bar Bistro Paolo's. foto's roB isaaCs


DE GROENE VENEN

2 november 2018

HMMM... MET HESSE

13

Tekst en foto's Patrick Hesse

De Veensteker in Vinkeveen

“Goede tradities moet je koesteren”

Overnames Zoals in elke bedrijfstak vinden ook in de bierwereld overnames plaats. Heineken heeft er werk van gemaakt om na de Tweede Wereldoorlog bijna alle kleine brouwerijen op te kopen en te sluiten. Eén van de redenen waarom er nauwelijks nog andere stijlen dan pils beschikbaar waren tot de jaren '80, toen de Belgische bieren wat meer naar Nederland kwamen. Overnames doen ze nog steeds, ook van kleine brouwerijen. Zo hebben ze in de laatste jaren onder anderen het Amerikaanse Lagunitas en het Britse Beavertown overgenomen. En dat zijn maar twee namen in de steeds groter wordende lijst van kleine(re) brouwerijen die nu onder de Heineken-paraplu hangen.

En tradities, daar houd ik zelf enorm van! Het zijn voor mij altijd de ankerpunten in ons drukke bestaan. Sinds het uitkomen van de hernieuwde Groene Venen in augustus 2009 (inderdaad volgend jaar ons tweede lustrum) bezoek ik jaarlijks voor deze rubriek de gebroeders Patrick en William van der Meer, die in Vinkeveen maar liefst drie restaurants runnen: De Veensteker, De Haven en natuurlijk De Viersprong. Sinds enkele jaren is dit een bezoek geworden, waarbij ook een deel van de redactie aanschuift en je kan dus spreken over een traditie. En goede tradities moet je koesteren. Wij gaan vandaag voor het verrassingsmenu: iedere maandag en dinsdag kunt u buiten de kaart om een 3of 4-gangenverrassingsmenu bestellen voor slechts 20 euro (3-gangen) of 24,50 euro (4-gangen). U kunt dan kiezen tussen vlees of vis of een mix hiervan. Dit jaar is het voor ons helemaal bijzonder want we maken kennis met een kersvers redactielid. Met gepaste trots kan ik u melden dat ‘local hero’ Rosanne Kok onze redactie komt versterken en daar zijn wij natuurlijk uitermate blij mee. In plaats van een flinke herfststorm waait er nu een frisse lentewind door de redactie, want deze jonge Vinkeveense is een echte verhalenverteller, of zoals ze zelf zegt: “ik schrijf, vertel & verbind”. En hoe leuk is het elkaar te leren kennen bij zo’n traditioneel diner. Op deze koude maandagavond nemen we, zes m/v sterk (vier man, plus vormgeefster Rachel en Rosanne), behaaglijk plaats aan een grote tafel. En met zoveel mediamensen aan tafel zijn er genoeg onderwerpen om over te praten, maar natuurlijk willen we alles weten van onze nieuwe collega.

Café-Restaurant De Veensteker Achterbos 20, Vinkeveen tel. 0297-262686 www.veensteker.nl Openingstijden:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag vanaf 16 uur. Zaterdag en zondag vanaf 12 uur. De keuken sluit om 21.30 uur. Woensdag gesloten. Onze host voor vanavond is Lindy, een vrolijke horecadame die het klappen van de zweep kent en ons vanavond in de watten legt. Ondanks de maandagavond zijn er diverse tafels bezet met keuvelende en peuzelende mensen. Na een heerlijk drankje en een amuse is daar het voorgerecht. Degenen die voor ‘vlees’ gingen krijgen een Kipkerrie Cocktail: kip, kerrie, rode ui, bieslook en tomaat gereserveerd met crostini, gecombineerd met een wildsalade, rijkelijk gevuld met gekarme-

liseerde pompoen, oesterzwam, bosui, en gerookte hertenham. Het voorgerecht ‘mix’ bestaat uit een Gambasalade: gamba's op een bedje van avocado, tomaat, koriander en een dressing van limoenmosterd, samen met een tomatentaartje van krokant bladerdeeg, gemarineerde tomaat en balsamicoglaze, gegratineerd met Parmezaanse kaas. Beide gerechten zien er spectaculair uit en bijzonder smakelijk. Het is in één klap stil aan tafel. Glunderend volg ik de goedkeurende blikken van mijn collega's. Omdat wij gekozen hebben voor het 4-gangen verrassingsmenu, krijgen we een tussengerecht; voor de visliefhebbers een krokant gebakken zalmfilet op een bedje van risotto en voor de carnivrienden: gegrilde ossenhaasspies op een bedje van risotto. Alleen de geur doet mij al watertanden. Ondertussen komt William even poolshoogte nemen. Hij kan tevreden zijn: alleen maar lachende gezichten. En daar is ook het hoofdgerecht al. Het mixmenu bestaat uit Varkenshaas van de grill, geserveerd met haricotsverts-rolletje omwikkeld met spek, huisgemaakte röstirondjes en een honingtijm saus. De vleeseters krijgen een kalfsentrecôte van de grill met groentemix, aardappelpartjes en honingtijmsaus.

Ook deze heerlijkheden zien er top uit en kunnen ieders goedkeuring wegdragen. Aan tafel wordt ook het favoriete onderwerp van ons allemaal aangesneden: de vakantie. De mooiste bestemmingen gaan over tafel en we blijken aardige globetrotters te zijn. En dan is het tijd voor de apotheose van vanavond, in de vorm van een verrukkelijk dessert: een meringuetaartje van chocolade en noten, geserveerd met chocoladebrownie-ijs. Wanneer ik bij het aanzien hiervan onze hoofdredacteur Rob Isaacs aankijk, weten we beiden dat we deze week weer flink aan de bak moeten bij sportmedisch centrum De Bron. Na nog een uitgebreide koffie is het dan toch weer echt tijd om op huis aan te gaan en is onze avond bij de Veensteker weer een geweldige culinaire ervaring geworden. Hebt u zin in een avondje lekker dineren? Ga op maandag of dinsdag richting Achterbos 20 in Vinkeveen en bestel gewoon het verrassingsmenu en ga lekker op culinair avontuur bij de gebroeders Van der Meer. Zij zullen u niet teleurstellen... en misschien maakt u er ook wel traditie van! Tevens kunt u ook terecht op de beide kerstdagen. Het zeer smakelijke menu zal binnenkort bekend gemaakt worden. Reserveren is al mogelijk, dus boek snel uw tafel!

In Nederland zelf is Bavaria druk bezig. Het heeft in de afgelopen tijd een aandeel genomen in onder andere Maallust, Oersoep, Maximus en de distributeur BierenCo.Voor de eigenaren van de kleine brouwerijen hoeft dit helemaal niet verkeerd te zijn. De distributie wordt vaak beter en soms houden de oprichters er nog een mooi zakcentje aan over. En dat kan soms zeer verdiend zijn na jarenlang hard werken aan je droom. Maar elke keer als er een brouwerij wordt overgenomen, komt er van de overgenomen partij een persbericht met daarin vrijwel altijd woorden in de strekking van: 1. Er vallen geen ontslagen. 2. Er verandert niets aan hoe we dingen doen en 3. Wij krijgen toegang tot een beter distributienetwerk. Het klinkt allemaal heel nobel als je dit leest, maar de praktijk wijst uit dat dit vrijwel nooit gebeurt. Enkel de distributie verbetert, maar na enkele jaren verandert er standaard toch het één en ander. Het beste voorbeeld is misschien Lagunitas. De kans dat u bieren van hen tegen bent gekomen in cafés in Nederland is vrij groot, omdat het nu van Heineken is. Dus wat klopt is dat de distributie veel beter wordt. Eerst enkel in de Verenigde Staten en nu in vele landen over de wereld. Maar enkele weken geleden kwam het bericht dat ze circa 100 man op straat moesten zetten. En dit gebeurt vaker. Het aantal kleinere Nederlandse brouwerijen dat door grotere wordt overgenomen is vooralsnog klein, maar het valt in de lijn der verwachting dat dit meer gaat gebeuren. Brouwerijen als Jopen of Texels zijn groot en inmiddels aardig wat waard. De economische kant van de bierwereld verandert, en niet iedereen gaat het overleven. Ik ben benieuwd welke brouwerijen over twee jaar een andere eigenaar hebben.

Martijn Buisman

www.dutchbeerpages.com


14

2 november 2018

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst en foto's Patrick Hesse

Triumph Thunderbird 1700 ABS 2012

Een brok moderne techniek met een vleug nostalgie Toen ik negen jaar geleden in de toen net vernieuwde De Groene Venen met mijn motorpagina startte, was de eerste motor die ik testte de Triumph Thunderbird. Hij heeft toen een enorme indruk achtergelaten, vooral als 'koppel'-beest. Nu, anno 2018, sta ik weer oog in oog met een Thunderbird, in de prachtige kleurencombinatie blauw/wit.

niet zo als je aan het rijden bent, de fiets is prachtig in balans en met een zadelhoogte van 700 mm ook voor de wat kleinere rijders onder ons prima te doen.

Deze kleurencombinatie doet me het meest denken aan de tijd dat het sigarettenmerk Rothmans een grote sponsor was in de Formule 1 en de 500cc raceklasse. Dat kun je je nu eigenlijk niet meer voorstellen. Maar ik vind het nog steeds een prachtige kleurencombinatie en dat de vorige eigenaar van deze dondervogel het zadel in dezelfde kleurstelling heeft laten maken, maakt de fiets bijzonder.

Het is een geweldig weerzien met deze relaxbak. Met een grote glimlach geniet ik heerlijk achter het scherm van het zonnetje. En de fiets ziet er niet alleen als nieuw uit, zo rijdt hij ook. Even vind ik het jammer dat er geen treeplanken opzitten met teen/hak-schakeling, maar Triumph heeft gekozen voor verder naar voren gezette steunen voor een nog relaxtere zit.

De fiets heeft sinds hij de fabriek verliet in 2012 slechts 20.000 kilometer afgelegd en dat is een lachertje voor de dikke Parallel Twin. De fiets is dan ook in 'near mint'- staat of zoals wij in goed Nederlands zeggen: zo goed als nieuw!

Ik tuf de polder in en voel me meteen onthaasten, want dat is het sterke punt van deze motor: je kunt er riant mee langs het water toeren. Met het zicht op de 'old school' multifunctionele teller, die glooiend uit de tank steekt. Maar laat ik duidelijk zijn: wanneer ik even het gas opendraai, gaat de Twin er met zevenmijlslaarzen rap van door en is het een serieuze stoplichtsprinter.

Het is een fiets met klassieke lijnen en daarom is de naam ook zo goed gevonden. Triumph startte in 1949 met de productie van de Triumph 6T Thunderbird. Deze legendarische fiets, die Triumph als motorfabrikant op de kaart zette, is geproduceerd tot 1966. Een brok moderne techniek met een vleug nostalgie, zo kun je deze cruiser het best omschrijven. Voor mij was dit een plezierig weerzien met de Thunderbird en na al die jaren laat hij nog steeds een superindruk achter. Het is een spectaculaire motorfiets met een gigantisch koppel, een echte liefhebbersfiets...

Het prachtige chroomwerk glimt je tegemoet. Even de sleutel omdraaien, die zo typisch voor deze Triumph rechts onder het zadel zit, een kleine druk op de knop en gigantische zuigers gaan op en neer. Rustig stampend vervolgt deze dikke fiets zijn weg.

Het blok levert net geen honderd pk en de fiets weegt ongeveer 380 kilogram. Dat laatste merk je eigenlijk

De Thunderbird staat te koop bij Triumph-dealer Roké, die de fiets nieuw heeft geleverd en altijd het onderhoud heeft verzorgd. Deze Triumph Thunderbird 1700 ABS uit 2012 kost 9.990 euro. Roké Motors is gevestigd aan de Ondernemingsweg 9 in Mijdrecht. Voor meer informatie: www.roke.nl.

OPEL INSIGNIA. NU MET GRATIS UPGRADES.

Vanaf

€ 35.349

Gratis upgrade van Grand Sport naar Sports Tourer én 1.5 Turbo 121 kW (165 pk) naar 1.6 Turbo 147 kW (200 pk). Met zijn spraakmakende design, technologische innovaties en dynamische rijprestaties doet de Opel Insignia niet onder voor de premium merken. Schaft u ‘m nu bij ons aan, dan krijgt u een gratis upgrade van de 5-deurs (Grand Sport) naar de Sports Tourer én 1.5 Turbo 121 kW (165 pk) naar 1.6 Turbo 147 kW (200 pk), ook in automaat leverbaar! Kom langs voor een proefrit en maatwerk offerte.

Amsterdam ZO Snijdersbergweg 99-101 Tel. (020) 650 06 70 vankouwen.nl Gemiddeld brandstofverbruik: liter/100km: 8,7-4,0; km/liter: 11,5-25; CO2 gm/km: 199-105. Vraag naar de voorwaarden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaard specificaties.

Amsterdam West Transformatorweg 39 Tel. (020) 581 62 00

Aalsmeer Oosteinderweg 110 Tel. (0297) 32 99 11

Hilversum* Jacobus Pennweg 14 Tel. (035) 52 888 52

Huizen Machineweg 1 Tel. (035) 52 888 52

fredjanssen.nl

*Servicevestiging

Naarden* Amsterdamsestraatweg 17 Tel. (035) 52 888 52


DE GROENE VENEN

2 november 2018

15

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto's PatriCk Hesse

Opel Insignia Grand Sport

Premium-killer Het beste alternatief voor een premium-auto, zo presenteerde Opel de nieuwe Insignia. Hoewel we zowel de Sports Tourer als de Grand Sport al kennen, rijden we nu met een vrij complete 200 pk sterke uitvoering van de Grand Sport. De Rekord, Omega, Signum: stuk voor stuk grote auto's die Opel op de markt zette. Met de Insignia doet Opel die tijden herleven. De Insignia maakt modellen als de Toyota Avensis, Peugeot 508 en Volkswagen Passat het leven moeilijker. Maar inmiddels weet de Insignia ook rijders weg te trekken bij Audi, BMW en Mercedes. De Insignia heeft dus echt iets te bieden. Wie plaats neemt in deze demo van Van Kouwen ziet al snel waarom. Praktisch alle snufjes die je zou willen op een premium-auto zijn te bestellen. Keyless entry, head up display, adaptieve cruise control en onboard WiFi; bedenk het en de Insignia heeft het. De lederen stoelen zijn in tientallen richtingen te verstellen en bieden genoeg steun voor lange personen. De gebruikte materialen voelen prima aan, al zijn sommige premiumauto's voorzien van nog iets mooiere materialen. Door de lage zit is de rijervaring sportief te noemen.

Opel Gereden versie: Opel Insignia Grand Sport Vermogen: 200 pk 0-100: 8,0 s Topsnelheid: 225 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 15,9 / 6,3 l/100km Vanaf-prijs: 33.999 euro Alternatieven: Ford Mondeo, Peugeot 508, Renault Talisman, Skoda Superb, Toyota Avensis, Volkswagen Passat

Het multimediasysteem is makkelijk te bedienen. Nog makkelijker is de combinatie met OnStar. Deze dienst stopt helaas eind 2020, vanwege de overname van Opel door PSA (Peugeot). Kies je voor een abonnement op deze dienst, dan krijg je met een druk op de knop een persoonlijke assistent aan de lijn. Deze helpt je met het zoeken van de juiste bestemming, regelt desnoods een hotelkamer of maakt een afspraak voor je bij de dealer. Ben je getuige of ben je betrokken bij een ongeval, dan is een druk op de knop genoeg om de nooddiensten te alarmeren. Bij de dienst hoort ook een app, waarmee je elk moment kunt zien waar de auto geparkeerd staat, wat je actieradius is en wat de status is van het voertuig. Ook vergrendelen, ontgrendelen en het activeren van het alarm kan allemaal via deze app. De automaat schakelt zijdezacht door de verzetten. Met de 1.6 turbo benzinemotor met 200 pk ben je zo van je plek bij het stoplicht. Uiteraard kun je ook dieselen of kiezen voor andere benzinemotoren met vermogens van 140 tot 260 pk. Op de snelweg is de Insignia een comfortabele, snelle en stille reisgenoot. Met de Intellilux Matrix koplampen heb je 's nachts een goed zicht en dankzij verkeersbord-herkenning weet je altijd wat de geldende snelheidslimiet is. De rijstrookassistent helpt je als je iets afwijkt van je

spoor. Eigenlijk is er over alles nagedacht. Eenmaal thuisgekomen helpt de parkeerassistent je om de grote bolide in het parkeervak te zetten. De Insignia-familie bestaat uit de Grand Sport (hatchback), Sports Tourer (stationwagon) en de Country Tourer (Sports Tourer met offroad looks). Prijzen beginnen bij een kleine 34 mille voor de Grand Sport met een 1.5 benzinemotor (140 pk). Je krijgt daarmee een zeer ruime auto met een hoop snufjes en een rijke veiligheidsuitrusting. Wie zichzelf verwent met zaken als voorstoelen met massagefunctie, ventilatie en stoel- en stuurverwarming zit er ook nog eens lekker relaxt bij.

Provincie reageert op zorgen bewoners over ‘turborotonde' Wilnis De onlangs in gebruik genomen snelle afslag bij de rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 in Wilnis is handig voor auto's, maar levensgevaarlijk voor fietsers en voetgangers, zo melden diverse inwoners aan onze krant en aan de gemeente. Die heeft de kwestie doorgestuurd naar de provincie Utrecht, ‘eigenaar’ van de rotonde. De provincie reageert met de volgende verklaring: Beste inwoners, we hebben uw zorgen over de rotonde Mijdrechtse Dwarsweg/N212 in Wilnis gelezen. En dan vooral over de bypass die provincie Utrecht daar heeft aangelegd. We nemen die zorgen serieus. Veiligheid staat voorop bij alle werkzaamheden en plannen voor toekomstige maatregelen van de provincie Utrecht. Natuurlijk ook de veiligheid van fietsers en voetgangers. Daarom reageren we hier. Graag vertellen

we u over de veiligheid bij de aangepaste rotonde en waarom we de bypass hebben aangelegd. Die nieuwe rotonde met bypass verbetert de doorstroming van het verkeer. Die vergroot ook de verkeersveiligheid op de wegen naar de rotonde toe, omdat er minder opstoppingen zijn en daardoor minder aanrijdingen voorkomen. Tenslotte zorgt de aangepaste rotonde ook voor een betere ontsluiting van de nieuwe woonwijk Marickenland. Hoe zit het met de veiligheid van de fietsers? In de nieuwe situatie moeten sommige fietsers inderdaad een extra rijstrook oversteken. Maar na elke strook hebben fietsers ruimte om stil te staan. Voor de bypass is die ruimte om te stoppen extra groot. Zodat fietsers zelf een veilig moment kunnen kiezen om over te steken. Bij elk van die oversteken hoeven fietsers alleen auto’s uit één richting in het oog te houden. Die auto’s kun-

nen de rotonde én de bypass (vanwege de bocht) bovendien alleen met lage snelheid nemen. Ook dat bevordert een veilige oversteek. Waarom hebben fietsers géén voorrang op de rotonde en bij de bypass? We hebben daar heel bewust voor gekozen omdat uit eerder onderzoek duidelijk is gebleken dat dat veiliger is voor fietsers. Kenniscentrum voor verkeeroplossingen CROW adviseert dat dan ook. De werkzaamheden aan de N212 zijn intussen opgeschoven in de richting van de Geerbrug. Die krijgt een opknapbeurt en bij de Geerkade komt een veilige fietsoversteek. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over de rotonde met bypass of over de werkzaamheden bij de Geerbrug, dan zijn we bereikbaar op info@provincie-utrecht.nl of tel. 0302589111.

Provincie Utrecht

Van Kouwen Amsterdam Snijdersbergweg 99-101 1105 AN Amsterdam-Zuidoost Tel. 020-6500670

Van Kouwen Aalsmeer Oosteinderweg 110 1432 AN Aalsmeer Tel. 0297-329911 www.vankouwen.nl

D66 wil Dick Bruna-verkeersborden Het vergroten van de verkeersveiligheid bij scholen is voor D66 een doorlopend punt van aandacht. Waar in het verleden voornamelijk infrastructurele maatregelen werden toegepast, wil D66 ook graag inzetten op het beïnvloeden van gedrag. Daarom laat D66 weten met genoegen het rapport van onderzoeksbureau SWOV gelezen te hebben. Uit dit rapport, dat opgesteld is in opdracht van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, blijkt dat de aanwezigheid van een Dick Brunaverkeersbord een positieve uitwerking heeft op het rijgedrag van automobilisten. Cees van Uden, fractielid D66 in De Ronde Venen: “D66 zet zich in voor

verkeersveiligheid in het algemeen en bij de veiligheid van schoolgaande kinderen in het bijzonder. De Dick Brunaborden zijn hierbij een uitkomst; ze zijn zeer herkenbaar voor kinderen en in een oogopslag ook voor automobilisten. Zij associëren de borden met kinderen en minderen daardoor snelheid.” De inbreng van D66 is in het huidige Rondeveense college volgens Van Uden herkenbaar. De begroting 2019 kent volgens hem dan ook een duidelijke visie op het gebied van duurzaamheid, milieu, inwonersparticipatie en de leefomgeving. "Geheel in lijn daarmee dient D66 een motie in om middels Dick Bruna-borden de verkeersveiligheid bij scholen te vergroten."


16

2 november 2018

DE GROENE VENEN

DataChecker.

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297.nl/vacatures Functie: Stagiair(e) Gebouwenbeheer/Technisch Vastgoedbeheer Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Allround magazijnmedewerker Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Archief Specialist Organisatie: Plaats: Mijdrecht Functie: Backend developer Organisatie: Datachecker Plaats: Mijdrecht Functie: Bediening of keuken topper gezocht! Organisatie: Restaurant Meesters / Hotel Mijdrecht Marickenland Plaats: Mijdrecht Functie: Events & Customer Relations Stagiaire Organisatie: LIndenhoff BV Plaats: Baambrugge Functie: Medewerkers Timmerfabriek Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Adviseur sport, bewegen en gezondheid Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Jobcoach/Trajectbegeleider Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: SLOPER/ MACHINIST (fulltime) Organisatie: E. Kroon Wilnis B.V. Plaats: Wilnis

Backend developer gezocht voor internationaal platform

Functie: Coördinator Klant Contact Centrum Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Jij bent een door technologie gedreven kampioen op het gebied van digitale oplossingen van het hoogste niveau. Wij zijn een snelgroeiende speler in de wereld van online identificatie en verificatie, met grote ambities. Met jouw vaardigheden en onze technologie gaan we ons bedrijf en de techniek naar het volgende niveau brengen.

Functie: Ervaren productiemedewerker slagerij Organisatie: Lindenhoff BV Plaats: Baambrugge

We zijn op zoek naar een ervaren backend developer om te koppelen aan ons huidige backend team, om de toekomst van onze platforms zeker te stellen en te verbeteren. Je werkt in het digitale team en richt je op de doorontwikkeling van ons platform.

Functie: Concernadviseur Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Backoffice duizendpoot Organisatie: De Loods Fashion Plaats: Mijdrecht Functie: Klantenblijmaker voor op de maandagmiddag Organisatie: De Loods Fashion Plaats: Mijdrecht Functie: Vakantiekrachten Organisatie: Handling Company Mijdrecht Plaats: Mijdrecht Functie: Productiemedewerkers Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Medewerker Betonfabriek Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht Functie: Teamleider KCC Organisatie: Plaats: Mijdrecht

Samen gaan we het nieuwe platform voor onze ID Checks definiëren en bouwen. Als onderdeel van het team, werk je nieuwe ideeën uit, implementeer je nieuwe functies en optimaliseer je bestaande code om de kwaliteit en stabiliteit te verbeteren. Je blijft proactief op de hoogte van relevante en nieuwe technologieën je weet deze te vertalen naar innovatieve oplossingen. Je werkt nauw samen met de directie en dataspecialisten, evenals met onze externe ontwikkelingspartner Loyals. Enkele uitdagingen waar we aan werken: Een nieuw internationaal platform voor ID Checks; Het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid; Nieuwe technologie door ontwikkelen voor de internationale markt; Jouw interesse gebieden: Biometrics, Dynamic OCR, Deep Learning, Artificial Intelligence, Data Intelligence. Ons aanbod aan jou: Samenwerken met een geweldig team op het gebied van development. Computer of laptop naar keuze, schermen en softwaretools die je nodig hebt; Insider-ervaring in een snelgroeiend internationaal bedrijf; Ruimte om je ondernemers- en digitale vaardigheden te ontwikkelen; Een ontspannen, informeel kantoor tussen Utrecht en Amsterdam; Lunches, speciale snacks, lekkere koffie, BBQ's, tafelvoetbal, bootcamp, boksles, hackathons en veel inspiratie. Dit is wat we van jou nodig hebben Praktische ervaring met het bouwen van webservices die door duizenden mensen worden gebruikt en van de grond af worden opgebouwd, waarbij de hele stack voorbij komt, van infrastructuur, ontwikkeling tot de beste implementatiemethoden. Verder zijn we op zoek naar de volgende skills: • • • • • •

Goed analytisch vermogen Ervaring met PHP, MYSQL, MVC en OOP Ervaring met minimaal 1 framework maar zou er zelf ook een kunnen bouwen Ervaring met GIT en weet hoe je databases beheert Ervaring met REST/SOAP API’s Ervaring met HTML(5), CSS(3), CSS preprocessors (Sass), Javascript, Linux CentOS serverbeheer en/of Directadmin is een pre Kennis van het bouwen van een API, CRM, procestool en/of webshop Ervaring met Codeigniter is een pre (huidig systeem is daar in gebouwd) Verantwoordelijkheidsgevoel Sociaal vaardig en zelfstandig Ervaring met het refactoren / abstraheren van code is een pre Bij voorkeur minimaal 5 jaar ervaring

Functie: Sales professional Organisatie: Lindenhoff BV Plaats: Baambrugge

• • • • • •

Functie: Persoonlijk Begeleider Ambulant 14-18 uur in de Ronde Venen Plaats: De Ronde Venen

Als je niet elk punt hierboven raakt, maar wel het gevoel hebt dat je goed bij ons past, dan praten we graag met je. Neem contact op met Ronald Bogaerds via 085-4012650 of ronald@datachecker.nl.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.