De Groen Venen 2 juni 2017

Page 1

DE GROENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

za 21°C zo 19°C

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 22 - Week 22 – 2 juni 2017

Nieuw in verkoop! Windmolen 4, Mijdrecht

Check het in 60 sec op t.nl hypotheek-bespaarpun

Vraagprijs € 549.000,- k.k.

Duidelijk verhaal

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl

www.hypotheekshop.nl/mijdrecht

Maria-Oord Vinkeveen krijgt zijn binnentuin – Burgemeester geeft aftrap Bewoners van Careyn Maria-Oord kunnen deze zomer eindelijk weer genieten van hun binnentuin. Burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen gaf afgelopen woensdag het feestelijke startschot voor de werkzaamheden door een foto van de oude binnentuin door te knippen, in aanwezigheid van medewerkers, bewoners en donateurs. Via crowdfunding kwam 60 duizend euro binnen. “Daarmee kunnen we een onderheid terras van 200 m2 aanleggen, plus een rolstoellift en een nieuw wandelpad”, vertelt Wilma van Doorn van Careyn. Om het plaatje voor de bewoners met niet-aangeboren hersenletsel, een chronische psychiatrische ziekte of dementie perfect te krijgen, is echter nog zo’n 15 duizend euro nodig. “Dat willen we onder meer gebruiken voor nieuwe tafels en stoelen, plantenbakken en het creëren van plekken met schaduw.” De nieuwe tuin is rond half juli klaar voor gebruik. foto richard van der spoel

Eerste stappen naar een rookvrij Abcoude Initiatiefnemer Luc van Lonkhuijzen (rechts) wil dat zijn woonplaats Abcoude rookvrij wordt. Bij de plaatselijke voetbalvereniging, hockeyclub en tennisclub is roken al langer taboe. De gemeente De Ronde Venen is heel blij met dit initiatief. En biedt een helpende hand. Met Wereld Anti-Tabaksdag, woensdag 31 mei, was de onthulling van het eerste ‘rookvrij’-bord in De Ronde Venen. De onthulling vond plaats bij de speeltuin aan de Raadhuislaan in Abcoude. De volgende stap is rondom elke speeltuin en ieder basisschoolplein ‘rookvrij’-borden te plaatsen. Wethouder Alberta Schuurs: “Wij willen dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien. Het plaatsen van 'rookvrij'-borden helpt om het roken in de openbare ruimte te beperken. Abcoude is vooruitstrevend en heeft een breed draagvlak onder haar inwoners. En daar zijn wij blij mee. Het is onze drijfveer om tot een rookvrij De Ronde Venen te komen.”

Feesten

Schoolfeesten Disco’s 70’s/80’s parties Bruiloften

Verjaardagen Jubilea Bedrijfsfeesten Karaoke

Personen Diskjockeys Videojockeys Lichtjockeys

Presentatoren Gastheer Artiesten

1,65 % RENTE 10

foto andrea MekkinG

Evenementen Koningsdag Straattheaterfestival Feestweek Sinterklaas

Samen genieten met je moeder, zus, of vriend(in)

Bedrijfsopeningen Sportevenementen

Shows Modeshows Talentenjacht Bedrijfspresentatie Artiestenbegeleiding

LUCHTFOTO VAN UW BEDRIJF OF HUIS? info@luchtfotografie.org

Twee schoonheidsspecialistes leggen jullie in de watten. Boek nu een DUO behandeling of geef een SUPRISE voucher cadeau.

Beltmolen 10, Mijdrecht Vraagprijs € 398.000,-- k.k.

Woning van de maand

Boek 24/7 online op www.youfirst.company

0297 - 38 52 57

www.luchtfotografie.org

Wellness schoonheidssalon Vinkeveen

Kijk voor andere leuke woningen op

www.korvermakelaars.nl


2

2 juni 2017

TOT

DE GROENE VENEN

60%

KORTING!

Onze winkels moeten leeg! Beide filialen op 2e Pinksterdag geopend van 11.00 - 17.00 uur

BEDDEN EN MATRASSEN! Vanwege de binnenkomst van de nieuwe collectie

Nu kortingen van 20%-30%-40%-50%-60%

moeten al onze winkelmodellen met spoed weg.

op al onze gerenommeerde merken zoals:

Bedden ĂŠn matrassen! LET OP! Er is vaak maar

Auping, Pullman, Serta, Eastborn en Jensen.

1 exemplaar per aanbieding dus op=op!

Vandaag gekocht is morgen in huis!

Auping - Pullman - Tempur - Serta - Eastborn - Jensen - TrĂŠca de Paris - Norma - Ubica

2e Pinksterdag open van 11.00 - 17.00 uur

2e Pinksterdag open van 11.00 - 17.00 uur

Zaandam

Amstelveen

Woonboulevard Zaandam-Zuid P. Ghijsenlaan 17 Telefoon: (075) 612 41 31

Maalderij 19 Telefoon: (020) 643 49 50

De nachtrustspecialist van Nederland.

beds-bedding.nl


DE GROENE VENEN

2 juni 2017

3

Met VVD op bezoek bij Europees Parlement in Brussel Liesbeth is weer bezig Er zijn zo van die gebeurtenissen die je je leven lang niet vergeet. Zaterdagochtend vroeg, we lagen nog in onze mand, vertelde de toenmalige minister-president Joop den Uijl dat de treinkaping in De Punt met geweld was beëindigd. Geluidsfragmenten van overvliegende Starfighters en het geluid van een kogelregen schalden uit onze wekkerradio. Drie weken lang was er onderhandeld, zonder resultaat. Persoonlijk vind ik dat het Molukse volk volop reden had in actie te komen. Als werknemers van de Nederlandse staat dienden ze in het KNIL leger. Toen de onafhankelijke Molukken een droombeeld zou blijven, werden er deals gesloten. De gezinnen konden op de boot naar Nederland, werden geïnterneerd in kampen, op kosten van de mensen zelf. Ze kregen daarvoor een lening die ze echter wel terug moesten betalen. De mythe "de onafhankelijke Molukken" bleef bestaan. Een schril contrast met dat wat er nu plaatsvindt: enorme aantallen ‘vluchtelingen’ overspoelen Europa en dus ook ons land. De statushouders hebben recht op een huis, inrichting en een uitkering. Zet dat maar eens af tegen de regeling die onze medelanders destijds ten deel viel. Joop en Dries konden destijds niet anders dan met geweld ingrijpen. De mariniers moesten die klus zien te klaren. Ik kom voorstellingsvermogen tekort om in te schatten wat de hoeveelheid stress moet zijn geweest toen de mannen aan de klus begonnen. Het zal echter niet “handen omhoog of ik schiet” geweest zijn. Meer er op of er onder. Dat het zo ver kwam is louter en alleen te danken aan de kapers zelf. Zij hadden de sleutel naar een geweldloze oplossing in handen. Zij waren het ook die ruim vijftig onschuldige mensen in erbarmelijke toestand gijzelden. Drie weken lang. Dat er zeven kapers en twee reizigers omkwamen is te betreuren. De kapers riepen het over zichzelf af, de twee reizigers hadden gewoon pech. Na veertig jaar is de afhandeling van "de Punt" weer actueel. Onder leiding van Liesbeth Zegveld worden oude wonden weer opengereten. De mevrouw met de felle ogen doet dat vaker. Bijvoorbeeld Screbrenica. Het toeval wil dat neef Jeroen daar destijds ook was en mij in detail heeft verteld hoe het voelt om het met klapperpistooltjes op te nemen tegen een zwaar bewapende overmacht. Het lijkt er op dat de frustratie die de Nederlanders in Srebrenica opliepen ook gaat gelden voor de mariniers van "de Punt". Dit wordt veroorzaakt door een advocaat die met graagte zaken oprakelt die zo ver in het verleden liggen dat objectieve beoordeling niet meer mogelijk is. Luistervink

Op vrijdag 9 juni organiseert VVD De Ronde Venen een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. In alle vroegte, om 7.15 uur, vertrekt de bus vanaf het NS-station Breukelen. Het programma begint met een bezoek aan het Parlamentarium. Via een draagbare multimediagids krijgen de bezoekers uitleg over de geschiedenis van het Europees Parlement, het functioneren daarvan en hoe de leden van het parlement de uitdagingen van onze tijd aangaan. De lunch wordt gebruikt samen met VVD-Europarlementariër Jan Huitema, van oorsprong melkveehouder uit Makkinga.

Vervolgens krijgen de bezoekers uitleg over de huidige werking van het Europees Parlement en wordt het programma afgesloten met een vraaggesprek met Jan Huitema. Rond de klok van 15 uur keert de bus huiswaarts om rond 18 uur weer in Breukelen te arriveren. De bijdrage in de kosten is 20 euro per persoon. Deelname is mogelijk voor iedereen en inschrijving kan tot en met uiterlijk zaterdag 3 juni via stephenslager@hotmail.com. Na aanmelding ontvangt men een mail met nadere details. Telefonische informatie kan verkregen worden bij Hans Groenewegen tel. 06-43367200.

Onderdeel van het programma is een lunch en vraaggesprek met VVD-Europarlementariër Jan Huitema (rechts op de foto tijdens de rondleiding).

Algemene beschouwingen gemeenteraad

Raadsfracties op weg naar volgende verkiezingen

Burgerinitiatief zwem/gymgebouw Abcoude ingediend bij gemeente Het burgerinitiatief voor een gecombineerd zwem-/gymgebouw in Abcoude is maandag 29 mei ingediend bij burgemeester Divendal en griffier De Graaf van gemeente De Ronde Venen. Dit voorstel komt tegemoet aan twee wensen die in Abcoude en omgeving leven. Ten eerste de wens tot vervanging van de Kees Bonzaal door een gymnastieklocatie die wel aan de moderne (veiligheids-)normen voldoet. Ten tweede de wens om het recent gesloopte zwembad te vervangen door een nieuw eigentijds zwembad, dat geschikt is voor sport en recreatie. Onmisbaar volgens velen voor de opvoeding en begeleiding van kinderen in deze mooie, maar waterrijke omgeving, maar ook voor het bevorderen van beweging voor iedereen! Het wordt een gebouw voor, door en met bewoners. Initiatiefnemer en indiener is Ad Geerlings uit Vinkeveen, bekend in Abcoude en omgeving voor zijn vrijwillige inzet voor vele projecten en voorzitter van de Stichting Abcoude Sport, die samen met Stichting Zwembad Abcoude het plan heeft geschreven. Het burgerinitiatief zal

waarschijnlijk eerst worden behandeld in een commissievergadering en daarna in de raadsvergadering van 29 juni, waarin de raad beslist of het doorgaat of niet. Ad Geerlings vatte het plan kort samen: "De bouw en exploitatie van het gebouw zijn goed mogelijk, maar daar hebben we wel de medewerking van de gemeente voor nodig. Zonder dat dit overigens enorm op de begroting zal drukken. Kortom: waar een politieke wil is, is een weg." De steunbetuigingen stromen inmiddels binnen, zo melden beide stichtingen.

Op de foto: Initiatiefnemer Ad Geerlings (links) overhandigde maandag het burgerinitiatief voor een gecombineerd zwem-/gymgebouw in Abcoude aan burgemeester Divendal en griffier De Graaf.

Op 31 mei en 1 juni besprak de gemeenteraad de Kadernota 2018. Deze nota legt het fundament voor de begroting van volgend jaar en omschrijft de kaders voor het te voeren beleid. Door middel van algemene beschouwingen, geven de fracties aan welke de speerpunten van het beleid zouden moeten zijn. Krijgen de kiezers vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 nog leuke dingen toegeschoven of moet er in dit laatste jaar nog een schepje bovenop? tekst piet van buul

De speerpunten van de coalitie waren gericht op een kwaliteitsimpuls binnen het sociaal domein, meer asfalt en verbetering van de communicatie met de burgers door een betere website. Ook de beleidsvoering zou beter moeten. De fractie van de VVD toont zich tevreden over de gang van zaken tot nu toe. “Er is veel bereikt maar we zijn er nog niet en het is dus zaak dat we nu doorpakken en meters blijven maken,” is het motto van de VVD-inbreng. Het gaat goed met de financiën dus het wordt tijd dat de inwoners geld terug krijgen. De VVD vindt dat de servicepunten verder moeten worden ontwikkeld en geprofessionaliseerd en men wil meer aandacht voor het tegengaan van de jeugdwerkloosheid. Onderwijs moet beter aansluiten op de arbeidsmarkt. De fractie is niet tevreden over de inzet van het college op het vlak van ouderenbeleid. Onderwerpen als duurzaamheid en veiligheid vindt de fractie ook belangrijk. Men legt de bal bij het college, dat moet aangeven hoe knelpunten moeten worden aangepakt.

Agenda Kort

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl Hoofdredacteur: Rob Isaacs Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Michael Reuling en Anja Verbiest.

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton, Arthur van der Kooij

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden. Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse, Arthur van der Kooij, Fem van Duuren, e.a. Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs De columnisten die aan onze krant bijdragen doen dit op persoonlijke titel en verkondigen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.

www.degroenevenen.nl

Het sociaal domein Zeven pagina's heeft het CDA nodig om haar visie over de gemeentepolitiek uiteen te zetten. Ruime aandacht is er voor het sociale domein. Daarbij legt de fractie een zware claim op de inwoners. Van mantelzorgers, buurtzorg, zorggezinnen en familie wordt verwacht dat zij een groot deel van de zorg op zich nemen. Het CDA maakt is niet blij met de grote versnippering van organisaties in de hulpverlening. Ook de ouderenzorg baart de fractie zorgen en men wil duidelijkheid over de positie van de servicepunten. Daar gaat het niet echt goed mee en een fusie met Tympaan De Baat vindt men niet bij voorbaat een oplossing. Verder worden veel mooie woorden besteed aan de groei van de economie, de goede samenwerking met het bedrijfsleven en het feit dat de nieuwe woningen de grond uit vliegen. Kortom, veel tevredenheid en zelfgenoegzaamheid. Bij de derde coalitiepartij is men tevreden over de ontwikkelingen in het sociale domein. Het aantal bijstandsuitkeringen blijft zorgwekkend, vindt RVB. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door de instroom van statusLees verder op pagina 11

Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2017 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Zaterdag 3 juni • Open Huis Johannes Hospitium, Wilnis • Zeilwedstrijd om de Geuzenpenning, Vinkeveense Plassen • Open Dag Zeeverkenners Abcoude • Vinkefest, kermisterrein, Vinkeveen

Zondag 4 juni • Zomeropenstelling Dorpskerk Abcoude • Zeilwedstrijd om de Geuzenpenning, Vinkeveense Plassen • Vinkefest, kermisterrein, Vinkeveen

Meer over deze evenementen en activiteiten leest u in dit nummer!


4

2 juni 2017

DE GROENE VENEN

Kort nieuws Mijdrecht

Pinksteren vieren in De Wegwijzer Zondag 4 juni is het eerste pinksterdag. Dan leidt ds. G. Vos beide diensten in De Wegwijzer. Om 10 uur wordt uit Handelingen 2 gelezen. De avonddienst begint om 18.30 uur en de tekst uit Johannes 16:14 staat dan centraal. Op maandag 5 juni, tweede pinksterdag, is er nog een dienst om 10 uur. Als Paulus schrijft aan een van de gemeenten van Christus zegt hij tot hen: wordt vervuld met de Heilige Geest. Ds. J. van Amstel legt in de verkondiging uit wat dit inhoudt. Belangstellenden zijn hartelijk welkom op het adres Koningin Julianalaan 22, Mijdrecht. Thuis de viering bekijken kan via cgkmijdrecht.nl/ onlinediensten.

29e CSW Minikamp in Wilnis weer fantastisch Ieder jaar met Hemelvaartsdag wordt er bij voetbalclub CSW te Wilnis een Minikamp georganiseerd voor de D-E-F jeugd (6 t/m 12 jaar). Dit jaar al voor de 29e keer. Bij aankomst van de kinderen stond de zon hoog aan de hemel en daar hebben ze twee dagen lang van kunnen genieten. Om 12 uur werd het hek geopend en konden de kinderen hun slaapplaats opzoeken om alle mee-

gebrachte spullen en snoep klaar te leggen voor de overnachting. Hierna volgde een spetterende opening waar elk team zich presenteerde in het opgekregen thema. Dit jaar was het thema ‘Super Helden’. Elk team had zich enorm ingezet, maar de originaliteitsprijs ging dit jaar naar team ‘JO9-5 Lucky Luke’. Na de warming-up werden de teamindelingen bekend gemaakt en

kon de bal gaan rollen. Spelletjes als 4x4, kop ‘m erin, transferspel, sixen-toernooi, speurtocht, Hollandse avond en een Rondo van diverse balspelen waren onderdeel van dit tweedaagse voetbalkamp. Op vrijdagmiddag om 15 uur was het zo warm dat de vrijwillige Brandweer Wilnis de nodige verkoeling kwam brengen met brandslangen waar de kinderen onder konden dou-

chen. Mannen bedankt. Als afsluiting van het kamp was het onderdeel penaltyschieten met aansluitend de prijsuitreiking. Alle kinderen kregen een mooie beker en gingen zeer moe maar voldaan naar huis. Het commentaar en de muziek werd verzorgd door Rob van Dijk van Discotheek Kingsize. De kinderen hebben genoten van het heerlijke weer en een fantastisch Minikamp. Alle leiders, vrijwilligers, sponsors en CSW bedankt! www.minikamp.com

Abcoude

Zomeropenstelling Dorpskerk Op de eerste pinksterdag staan de deuren van de Dorpskerk in Abcoude voor iedereen weer open van 13 tot 16 uur, om tot rust te komen, de sfeer van dit oudste gebouw van Abcoude (anno 1491) te proeven en de stilte te ervaren. Maar ook om naar orgelmuziek te luisteren tussen 14 en 15.30 uur. Dat kan eveneens op zondag 18 en 25 juni. Er ligt informatiemateriaal over de geschiedenis van de kerk, ook in het Engels en het Duits. Er is gelegenheid een kaarsje aan te steken om een dierbare te gedenken. De kerk is ook in de maanden juli en augustus op de zondagmiddagen open, met uitzondering van 9 juli.

Even voorstellen: de nieuwe wijkagent John de Ruig wordt de toekomstige wijkagent van Hofland Noord en Zuid in Mijdrecht en Amstelhoek. Deze week liep hij tijdens de jaarmarkt in Mijdrecht al mee met de huidige wijkagent Monique Meijer. Zij moet gedwongen door lichamelijke klachten het stokje overdragen en krijgt een andere functie binnen de politie. John de Ruig is al 3,5 jaar plaatsvervangend wijkagent geweest in Woerden en IJsselstein en heeft veel zin in zijn ‘nieuwe’ functie. “Ik maak graag kennis met de inwoners. Die mogelijkheid was er vandaag al op de jaarmarkt, maar wie mij gemist heeft: ik ben al veel op de fiets in de wijk te vinden. Spreek me gerust aan.” foto richard van der spoel

Wilnis

Open Huis Johannes Hospitium Op zaterdag 3 juni a.s. houdt het Johannes Hospitium in Wilnis weer Open Huis. Tussen 11 en 13 uur staat de deur van het ‘Buurhuis’, gelegen naast het hospice aan Vossestaart 2 in Wilnis, open voor geïnteresseerden. Verpleegkundigen en vrijwilligers zijn aanwezig om informatie te verstrekken over de criteria voor opname en het vrijwilligersbeleid. Vrijwilligers leiden desgewenst de bezoekers rond in het hospice en vertellen over hun werk, ook in de hoop potentiele vrijwilligers enthousiast te maken voor een van de vele taken, die vrijwilligers bij ons kunnen vervullen. En natuurlijk staat de koffie klaar!

Open dag van Zeeverkenners Vikingen Abcoude Ben jij op zoek naar avontuur en gezelligheid op het land en op het water en ben jij tussen de 11 en 17 jaar oud? Kom dan zaterdag 3 juni naar de open dag van de Zeeverkenners Vikingen Abcoude op de Vinkeveense Plassen en beleef een dag vol avontuur en gezelligheid! Al jaren zijn de Zeeverkenners van Pandergroep Scouting Abcoude te vinden op de plassen, ze hebben daar ook een eigen onderkomen. Naast

zeilen, roeien, wrikken en zwemmen leggen zij ook vaak aan bij een van de zandeilanden om daar vervolgens allerlei spellen te spelen. De open dag in Jachthaven Winkeloord aan de Winkeldijk 20a in Vinkeveen begint zaterdag 3 juni om 12.30 uur en eindigt rond 16 uur. Zorg wel dat je op tijd bent, want anders vertrekt de boot zonder jou! Meer informatie op www.scoutingabcoude.nl of via tel. 06-20502165.

De Antoniusschool, daar zit muziek in… Tot ver in de omtrek van De Hoef waren dinsdag 23 mei de klanken van diverse muziekinstrumenten te horen. Op de speelplaats van de Antoniusschool trad vanaf drie uur het 'Groot Schoolplein Orkest' op, waar alle ouders, opa’s en oma’s, buren en andere dorpsbewoners naar kwamen luisteren. De kinderen verschenen in een lange rij gekleed in shirts in allerlei kleuren, die hoorden bij een specifiek instrument. Ook de leerlingen van collega-school de Driehuis waren van de partij. Samen telde het orkest een kleine 200 leerlingen. Gedurende twee dagen was er flink geoefend onder leiding van het 'Fort van de Verbeelding' en Allerd van den Bremen, muziekleerkracht van de Antoniusschool. Eerst op de afzonderlijke scholen en later met groepen van de twee scholen samen. Alles verliep

uitermate goed, dankzij de inzet van hulpouders en beide teams. Met opperste concentratie startte het concert met kikker- en vogelgeluidjes en hoefgetrappel. De kinderen van groep 1-2 speelden op met rijst gevulde ballonnen, fluitjes en kokosdoppen. Vervolgens waren de leerlingen van groep 3,4 en 5 aan de beurt met klankplanken en gestemde flessen. Tussendoor deden alle kinderen tegelijk bodypercussie, waarbij ze hun zelfgemaakte shakers gebruikten. Zestien leerlingen, een leerkracht en een ouder vormden samen met Allerd op trompet en Dick van SKRDV op hoorn een heus orkest en speelden op djembés, blaasinstrumenten, gitaren, en keyboards prachtig samen. Daarna speelden de groepen 6,7 en 8 op pvcfluitjes en steigerbuizen het slotstuk. Het publiek was zeer onder de indruk.


DE GROENE VENEN

2 juni 2017

5

Villa Lokeend past openingstijden tijdelijk aan... en komt met een nieuw concept!

Kort nieuws

Hoera, het is zomer! Dat betekent dat de vakantieperiode weer aanbreekt. In verband hiermee heeft Villa Lokeend in Vinkeveen aangepaste openingstijden.

Vinkeveen

Vanaf 1 juni t/m 17 juni is het restaurant geopend van maandag t/m zaterdag, uitsluitend voor het diner vanaf 18 uur. Voor de lunch en op zondag is het restaurant in deze periode gesloten. Het hotel draait in de genoemde periode gewoon door en ook voor vergaderingen en partijen staat de deur 7 dagen per week voor u open.

Nieuw concept Op 1 juli start Villa Lokeend met een geheel nieuw, verfrissend concept! “Om alvast een tipje van de sluier op te lichten…voor het lekkere eten hoeft u niet meer op vakantie! Vergeet die vliegreis of lange autorit naar het zuiden, la dolce vita vindt u straks ook aan de Groenlandse Kade in Vinkeveen!Houd onze website en social media in de gaten voor actueel nieuws. We wensen u een mooie zomer en zien u graag bij Villa Lokeend, binnen in het restaurant of op ons mooie terras aan het water!”, aldus Sylvia van der Zwaard en Peggy Oosterveld van Villa Lokeend.

Prijsklaverjassen in De Merel Vrijdag 9 juni is er in café De Merel op Arkenpark Mur in Vinkeveen prijsklaverjassen. Het kaarten start om 20 uur. Zowel dames als heren zijn welkom, graag aanwezig om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zestien giffies gespeeld. Ook is er op deze avond een tombola met schitterende prijzen. Café De Merel is te bereiken via tel. 0297-263562 of thcw@xs4all.nl.

Eettafel voor statushouders smaakt naar meer De kantine van SV Argon Mijdrecht was 23 mei de locatie voor de eettafel speciaal voor statushouders wonend in Mijdrecht, een initiatief van Tympaan-De Baat en VluchtelingenWerk Midden-Nederland. De Rondeveense Uitdaging heeft geholpen met het vinden van deze geschikte locatie. Iedere gast is van te voren gevraagd zelf iets lekkers te maken. Ieder heeft genoten van de internationale gerechten. De opkomst was groot, het eten overheerlijk en het was reuze gezellig! Het smaakt zeker naar meer...

Burgemeester verwelkomt 6386e burgernetdeelnemer, 15% inwoners DRV is nu lid Gemeente De Ronde Venen staat nu op nummer één in de provincie als het gaat om burgernetdeelnemers. Tijdens de jaarmarkt in Mijdrecht werden afgelopen woensdag actief deelnemers geworven. Bij de veiligheidsstand waar de gemeente, maar ook brandweer en politie aanwezig waren, konden bezoekers zich direct aanmelden. Daar meldde deelnemer 6386 zich aan en dat betekent dat nu 15% van de inwoners lid is van Burgernet. Natasha van Buuren was

de gelukkige en zij ontving uit handen van burgemeester Maarten Divendal een bos bloemen. Er worden maandelijks meerdere burgernetacties verspreid. De politie roept deelnemers dan op om uit te kijken naar verdachte personen of mensen die vermist zijn. Vorige maand had zo'n actie nog resultaat in Abcoude. Daar werden twee inbrekers aangehouden nadat Burgernetdeelnemers de politie waarschuwden. foto richard van der spoel

Vinkeveense wint flatscreen-TV bij Koeleman Koeleman Elektro vierde afgelopen maand haar zestig jarig bestaan met een feestelijke Jubileum Demo Dag op zaterdag 20 mei. Deze dag stond in het teken van productpresentaties van diverse leveranciers, waarbij voor verse hapjes en drankjes was gezorgd die door de demonstrateurs van o.a. Jura, Bamix en Solis werden bereid in de vernieuwde showroom in Mijdrecht. De kinderen hebben zich prima vermaakt met het springkussen dat bij de nieuwe ingang als aandachtstrekker was geplaatst, pal naast de italiaanseijs kar. De deelnemers aan deze feestelijke dag hebben de laatste nieuwtjes op

het gebied van woningautomatisering, audio en video en huishoudelijke apparatuur kunnen bekijken en ervaren. Hoogtepunt van de feestelijkheden was de verloting van een 65 inch flatscreen TV. Uit de ruim 150 ingeleverde kanskaarten werd tot grote vreugde van een deelneemster uit Vinkeveen haar kaart uit de stapel getrokken. Op de foto ziet u Peter Koeleman die de TV aan de gelukkige winnares mevrouw Pool aanbiedt. Meer foto's van de feestelijkheden vindt u op de Facebookpagina van Koeleman Elektro en op de website www.koelemanelektro.nl U vindt Koeleman Elektro aan de Genieweg 60 in Mijdrecht.

SC Johnson verwent bewoners Maria-Oord Familiebedrijf SCJohnson uit Mijdrecht heeft de bewoners van Careyn Maria-Oord in Vinkeveen onlangs een prachtige dag bezorgd. Ruim dertig medewerkers van deze producent van onderhoudsmiddelen staken hun handen uit de mouwen met de verzorging van plantenbakken, gingen met bewoners mee naar het Italië Evenement op kasteel De Haar bij Utrecht (zie

foto) en maakten een begin met de aanleg van een nieuwe binnentuin van Maria-Oord. Verder trakteerden ze de bewoners op een lekkere snack. SC Johnson staat in Mijdrecht bekend als een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus neemt en verenigingen, stichtingen en goede doelen in gemeente De Ronde Venen financieel ondersteunt.

De Schakel maakt leeskilometers naar Londen en Berlijn Met spetterende optredens over diverse Europese hoofdsteden sloten de leerlingen van basisschool de Schakel vorige week hun projectweek lezen af. Tien dagen lang werden er zoveel mogelijk leeskilometers gemaakt van Vinkeveen naar verschillende Europese hoofdsteden. Bovendien werd er veel geleerd over het land dat in de klas centraal stond tijdens de projectweek. Ook werd nog eens extra aandacht gegeven aan taalontwikkeling en leesplezier. De week

bestond dan ook vooral uit verschillende vormen van lezen: stillezen, samen lezen, voorlezen en boekpromoties.

Mijdrecht

Bridgevereniging Mijdrecht BVM De maandagavondafdeling van BVM heeft op 29 mei de laatste competitieronde gespeeld. Er werd stevig ‘gevochten’ voor lijfsbehoud in de verschillende lijnen. Na zeven ronden konden de kampioenen van dit seizoen worden bepaald. A-Lijn: Theo Klein & Jan de Jong 56,96%; B-Lijn: Wim & Carla Bosman 56,02% en C-Lijn: Jacqueline Bots & Gerda Ruigrok 54,80%. De resultaten waren bepalend voor het kampioenschap in de lijnen en voor promotie of degradatie van de paren. De technische commissie besluit over promotie en degradatie. Het nieuwe seizoen start weer op maandagavond 4 september. De fameuze zomerbridge drives (7 avonden) starten weer op maandag 12 juni. Locatie: Veenweidebad te Mijdrecht; inloop vanaf 19 uur, aanvang 19:30uur. Inschrijfgeld per paar 6 euro. Mooie prijzen per avond. Inschrijven via zomerdrive. bvm@gmail.com of bij aanmelding op de speelavond.

Vinkeveen

Alzheimer Café beweegt op muziek Bewegen is goed voor mensen met dementie, het lijkt de dementie te vertragen. Ook verbetert het je denkvermogen en verlopen alledaagse activiteiten beter. Tijdens het Alzheimer Café Vinkeveen op woensdag 7 juni wordt er bewogen op muziek met gastspreeksters Joke van Diemen, docent Spel en Sport De Ronde Venen, en Jos Kooijman, buurtcoach senioren en ouderenzorg DRV. Nieuwsgierig naar dit thema en bereid met andere aanwezigen van gedachten te wisselen en ervaringen uitwisselen, kom dan op woensdag 7 juni naar Zorgcentrum Zuiderhof aan de Futenlaan 50 in Vinkeveen. Aanvang 19.30 uur, einde 21 uur. Zaal open vanaf 19 uur. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen die te maken heeft met dementie. Er is muziek, koffie en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Aanmelden niet nodig, toegang gratis. Meer informatie bij Steunpunt Mantelzorg van Tympaan-De Baat, tel. 0297-230280 of via mantelzorg@stdb.nl.


6

2 juni 2017

Kameryck 10 jaar!

Wie jarig is trakteert!

Uw tuin verdient een Villa 14 HST

De meest verkochte frontmaaier in de Benelux. Met B&S 3130 series motor en hydrostatische transmissie. Voorwielaandrijving en achterwielbesturing. Met een 85 cm combi maaidek.

Van € 3719,-

Voor € 3219,-

Doornenbal & De Rooij

Vier dit feestje met ons op 5 juni (2e Pinksterdag) tussen 11.00 en 17.00 uur met: Gratis Pitch&Putt golf Gratis voetgolf Gratis schietclinic Demonstratie polsstokspringen

Landbouwmechanisatiebedrijf Constructie Tuin- & Parkmachines VA keuringsbedrijf

Je bent van harte uitgenodigd, wel vooraf even reserveren. Graag tot dan!

DE GROENE VENEN

Sinds 1958

* VERKOOP * ONDERHOUD * Aggregaten * Waterpompen * Kettingzagen * Heggenscharen * Hogedrukreinigers * Bladblazers en –zuigers * Robotmaaiers * Loop- en zitmaaiers * Tractoren * VERKOOPPPUNT ASPEN * Werkkleding Snickers Workwear * Beschermkleding + accessoires

www.doornenbal-derooij.nl

Rijksstraatweg 39-41 Nieuwersluis Tel 0294-231290

Bij Ronald van Eijk kunt u terecht voor alle werkzaamheden in- en om het huis zoals: raam- en vloerbekleding, timmerwerkzaamheden, renovatie werk, badkamer-/toilet renovatie, installatiewerk (keuken) u kunt het zo gek niet bedenken.

Voor iedereen die een gehele woning opnieuw moet gaan inrichten is er altijd een speciale actie wat zeer veel voordeel kan opleveren.

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Tel: 0297 - 253 800 Vermogenweg 1, Mijdrecht www.ronaldvaneijk.nl

Oortjespad 3 | 3471 HD Kamerik T 0348 400 771 www.kameryck.nl | info@kameryck.nl

Let op onze speciale openingstijden! Dinsdag en Donderdag van 09.30 uur – 17.00 uur. Overige dagen op afspraak.

Rijklaar vanaf

€ 33.695

NU TIJDELIJK MET € 1.195 INTRODUCTIEVOORDEEL!

Lease ‚m zakelijk vanaf

€ 449

/mnd

DE NIEUWE OPEL INSIGNIA.

MAAK KENNIS MET DE NIEUWE OPEL INSIGNIA. KOM 2e PINKSTERDAG NAAR VAN KOUWEN EN ERVAAR HEM ZELF! Het is tijd voor verandering met de nieuwe Opel Insignia Grand Sport. Want de nieuwe generatie van ons vlaggenschip is ruimer, lichter, slimmer en dynamischer dan ooit! Maak op maandag 5 juni (2e Pinksterdag) kennis met de Insignia Grand Sport bij Van Kouwen. U bent welkom in onze vestigingen in Aalsmeer en Amsterdam Zuidoost.

Amsterdam

2e PINKSTERDAG OPEN

Snijdersbergweg 99-101 Telefoon (020) 650 06 70 contact@vankouwen.nl Gemiddeld brandstofverbruik: liter/100km: 6,1-4,0; km/liter: 16,4-25,0; CO2 gr/km: 138-105. Verkoopprijs is rijklaar, inclusief btw/bpm, exclusief metallic lak. Kijk voor de voorwaarden op opel.nl

Amsterdam West

Aalsmeer

Transformatorweg 39 Telefoon (020) 581 62 00 amsterdam@vankouwen.nl

Oosteinderweg 110 Telefoon (0297) 329 911 aalsmeer@vankouwen.nl

2e PINKSTERDAG OPEN


DE GROENE VENEN

2 juni 2017

7

KUNSTRONDEVENEN IN BEELD

Veel liefhebbers op de fiets bij derde KunstRondeVenen KunstRondeVenen kijkt terug op een succesvolle en drukbezochte derde editie. De ruim veertig ateliers die op zaterdag 27 en zondag 28 mei waren opengesteld voor publiek werden goed bezocht door enthousiaste kunstliefhebbers uit de gemeente en daarbuiten. foto's feM van duuren en kunstrondevenen

Burgemeester Maarten Divendal opende KunstRondeVenen vrijdag 26 mei tijdens een feestelijke avond bij startlocatie Art Galerie Boven Verwachting in Wilnis. Dit deed hij door met een twee meter lange kwast en een pot roze verf zijn eigen route op een grote plattegrond van De Ronde Venen te schilderen. Bij Boven Verwachting hing één kunstwerk van elke deelnemende kunstenaar. Honderden bezoekers lieten zich hier zaterdag en zondag prikkelen om vanaf daar zelf een route uit te stippelen. PlusBus Het warme weer weerhield geïnteresseerden er niet van om verschillende ateliers af te gaan. Sterker nog, juist dankzij het zonnetje kwamen de meeste bezoekers lekker op de fiets. Dit jaar reed voor het eerst de PlusBus langs locaties van KunstRondeVenen. Dankzij de inzet van het busje van Tympaan-De Baat konden ook ouderen en mindervaliden zaterdag een kijkje nemen in verschillende ateliers. Plekken waar meerdere kunstenaars gezamenlijk exposeerden, werden tijdens het kunstweekend het drukst bezocht. Zo waren Fort Abcoude en het Paviljoen Viscentrum bij het fort populair, in totaal exposeerden daar zeven kunstenaars. De tentoongestelde schilderijen, beelden en installaties kwamen in het fort mooi tot hun recht. De kunstenaars in ’t Oude Parochiehuis in Mijdrecht kregen op beide dagen ruim tweehonderd mensen op bezoek. Ook het vorig jaar heropende Spoorhuis in Vinkeveen was populair. Zo’n driehonderdvijftig mensen kwamen langs om de combinatie van schilderijen, beelden en foto’s te aanschouwen. Kunstverkopen Het aantal kunstverkopen was dit jaar hoger dan tijdens eerdere edities. ,,Het lijkt wel of het juist de echte kunstliefhebbers zijn die met dit warme weer op de fiets stappen. Ik heb nog nooit zoveel leuke en interessante gesprekken gevoerd als tijdens deze editie. En ik heb ook best veel verkocht”, laat een van de ruim zeventig deelnemende kunstenaars weten. et weekend werd zoals elk jaar omlijst door prachtige optredens van voornamelijk lokale artiesten. Zo trad op zaterdag shantykoor De Turfschippers op in Waverveen, waren de zangers van Greetje de Haan in Vinkeveen en gaven de dansers van Kunst Rond de Venen op zaterdag in Mijdrecht een schitterende performance.

Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

Wanneer volgt het Zwanenpark? Binnen de gemeente De Ronde Venen neemt Vinkeveen een bijzondere plaats in. Het dorp is omgeven door veel waardevolle natuur. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn, samen met de provincie en de Gebiedscommissie Utrecht West, volop bezig deze waarden verder te ontwikkelen en het gebied 'beleefbaar' te maken voor de rustzoekende bezoeker. Grote bedragen worden geïnvesteerd in de Bovenlanden, in het noord-oostelijke deel van de polder Groot Mijdrecht en in Marickenland. De omgeving van Vinkeveen is nu al een heerlijk gebied om te fietsen of

te wandelen. Het is rijk aan weidevogels en aan prachtige slootkanten. Er worden meer mogelijkheden ontwikkeld voor moerasplanten en moerasvogels, maar ook om er te wandelen. Deze inspanningen gaan niet zonder de samenwerking met de agrariërs in het gebied. Natuurlijk, op grote delen wordt nog veel te vroeg gemaaid waardoor de weidevogels geen kans hebben. Maar er wordt toch op meer en meer plaatsen rekening gehouden met de natuur. Er is ook aan de dagrecreant gedacht. Kleine dagrecreatiegebieden, zoals het Donkereindse bos en de Bosdijk, maken het gemakkelijk om te vissen, om een kinderfeestje te houden of om te luisteren naar de vele zangvogels. De Vinkeveense Plassen geven de mogelijkheid om

te varen en te zwemmen. Waternet zorgt ervoor dat de waterkwaliteit uitstekend is! Tegenover deze grote positieve inspanningen van de verschillende overheden staat echter ook een andere overheid, die jarenlang met de rug staat naar de aanwezige waarden. Die het onderhoud van de eigen legakkers verwaarloost, die niet handhaaft bij de clandestiene bouw van huisjes op de legakkers en die - nu ze het niet meer ziet zitten - de legakkers ten einde raad maar verkoopt. Zijn we dan hierbij aan het einde gekomen van de negatieve beleid van het recreatieschap en het gemeentebestuur? Nee, waarschijnlijk niet. Als straks het nieuwe bestemmingsplan voor de plassen klaar is, zal zeker getracht worden de zandeilanden te commercialiseren. Wat dat gaat betekenen, weten we nog niet. Maar veel vertrouwen hebben we hier niet in als we zien wat er gebeurt bij de Grote Maars-

seveense Plas: festivals met veel, veel te harde muziek. Ook met de zo belangrijke kleine dagrecreatieterreinen gaat het niet goed. De plaatsing van verblijfsrecreatie op het terrein van de Bosdijk werd door een verontwaardigde gemeenteraad van Stichtse Vecht tegengehouden. Het Donkereindse bos is verkocht. Ja natuurlijk, het moet recreatief blijven. Maar ook verblijfsrecreatie valt

hieronder en weg zijn de rust, het vissen en de kinderfeestjes. We vragen ons af wanneer het Zwanenpark in Vinkeveen te koop komt om er caravans en misschien campers neer te zetten. Waarschijnlijk komen deze gemeenteraad en dit college daar echter niet meer aan toe.

Natuur- en milieuvereniging De Groene Venen

www.degroenevenen.eu


Familieberichten

8

2 juni 2017

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

Jolanda Dirksen

U itvaartverzorg ing

Met respect voor uw persoonlijke wensen

Volledig begeleid door een ` ` persoon

DE GROENE VENEN

Samen plezier, samen op reis Samen een eenheid, samen eigenwijs Samen kwaad en samen goed Samen verdriet en samen weer moed Nu verder zonder jou, dat doet pijn te weten nooit meer samen te zijn. Vol bewondering voor de manier waarop hij het onvermijdelijke aanvaardde en daarmee voor ons het afscheid minder moeilijk maakte geven wij u kennis van het overlijden van mijn man, onze vader en lieve opa * 8 augustus 1942

U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297-594345 / 06-26242126

Cornelis ten Brink Cees - Abcoude -

Meta ten Brink-Nagel

† 30 mei 2017

Annemarie en Erik Kimberley en Jan Willem Lars en Floor

www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Kerkstraat 18 1391 HC Abcoude

Jacoline en Jan Willem Emma

Het afscheid vindt plaats op dinsdag 6 juni om 13.30 uur in de Dorpskerk, Kerkplein 45 te Abcoude. Aansluitend begeleiden wij Cees naar zijn laatste rustplaats op de Algemene begraafplaats aan de Bijdorplaan te Abcoude. Daarna is er een informeel samenzijn in de Dorpskerk.

Begeleiding vanaf de dag van overlijden. Volledige aandacht, goed advies, professionele betrokkenheid en alle tijd. Samen met u bespreken we wat er van dag tot dag nodig is om het afscheid van een geliefd persoon tot een waardevolle herinnering te maken. Daniëlle Dijkstra | Daisy Helmig 24/7 direct contact: 0297 - 89 30 73 info@daytodayuitvaart.nl | daytodayuitvaart.nl

Wereldproduct juni: fiets uit Madagaskar De zomer is nu echt aangebroken. Alles groeit en bloeit en het is een feest om op de fiets te stappen. Nu is de fiets die de wereldwinkels kozen als wereldproduct voor de maand juni daarvoor wel wat klein. Maar als cadeau voor papa’s, samen met bijvoorbeeld een 'Rondje Holland' met routes en picknickrecepten, is

deze fiets heel origineel. Deze kleurrijke exemplaren worden gemaakt in Madagaskar van gerecycled blik, van bijvoorbeeld frisdrankblikjes, olievaten en spuitbussen. Alles aan deze voertuigen is gerecycled. De makers zijn ware kunstenaars met dit materiaal. Zorgvuldig worden de meest kleurrijke stukken

uitgekozen om er met een mal figuren in te krassen. Scherpe kantjes worden afgeknipt en omgeslagen. Om de verf niet te beschadigen, worden de onderdelen met een houten hamer in de juiste vorm geslagen. Losse onderdelen worden aan elkaar gesoldeerd. Alles is mogelijk, van fietsen, tandems, vliegtuigen, scooters en auto’s tot zelfs stoere motoren. De prijs voor deze fiets is 5,50 euro. Wanneer je dit artikel uitknipt en meeneemt naar de Wereldwinkel krijg je 10% korting. En als je als kind bij Wereldwinkel Mijdrecht iets voor Vaderdag koopt, krijg je er ook nog een gratis kei-kaarsje bij met daaraan een kaartje met de tekst: 'Je bent een kei'.

Wereldwinkel Mijdrecht is te vinden aan De Passage 14 en Wereldwinkel Abcoude aan de Brugstraat 9. Zie ook www.wereldwinkelmijdrecht.nl en www.wereldwinkel-abcoude.nl, Twitter en Facebook

KernGezonde massage voor het goede doel De fysiotherapeuten van sponsor KernGezond staan paraat om deelnemers van het Koop Lenstra TVM Open te masseren. Tegen een gereduceerd tarief van slechts 5 euro worden 15 minuten lang de stijve spieren weer soepel gemasseerd. Er wordt geheel belangeloos gewerkt, de volledige opbrengst gaat naar het goede doel. Dit jaar is de Stichting ALS Nederland gekozen. José Degens-Schwarz van KernGezond: “Begin dit jaar kreeg een van onze collega’s de diagnose ALS. Zowel onze, maar vooral haar wereld staat met deze diagnose op zijn kop. Daarom voeren we dit jaar al onze activiteiten uit ten bate van Stichting ALS Nederland. Op die manier kunnen we een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek van deze slopende ziekte.” Wil je lekker tennissen, deelnemen aan een gezellig en sportief toernooi én je laten masseren voor een goed doel, schrijf je dan in (tot 5 juni!) via de site van TV Mijdrecht:

www.tvm-mijdrecht.nl.


DE GROENE VENEN

2 juni 2017

9

DR. BEEKER

Tekst Jaco Beeker

Meralgia Paresthetica Zelden heeft een alinea uit een stukje in De Groene Venen zoveel teweeggebracht als het (korte) stukje waarin ik wees op mijn plan in 2015 om een gemengd-wonen-project te starten. Het idee om zo’n project, waarin ouderen en jongeren in een kleinschalige wooneenheid zouden kunnen samenwonen met wederzijdse zorg en respect, in de gemeente te lanceren en het successievelijk falen van dat project door 'externe' factoren heeft nogal wat teweeggebracht. Afgelopen week zijn er door de fracties van twee partijen in de raad vragen gesteld en ik heb recent met enkele betrokkenen kunnen spreken. Ik houd het vooralsnog maar op miscommunicatie. In zwartepieten heb ik geen zin en ik krijg er mijn project ook niet mee terug. Wel heb ik het idee dat het idee als zodanig nu een breed draagvlak kent. Wie weet gaat dat nog eens tot wat moois leiden! Edgar Allen Poe heeft eens een stuk geschreven over twee mensen die door Londen lopen, waarbij de ene in gedachten verzonken door de andere op het oog wordt gevolgd. Na een minuut of wat haakt de volger, die de oogbewegingen van de denker heeft bestudeerd, in op de gedachte van de denker. Al redenerend heeft hij precies kunnen zien waar de denker met zijn gedachten was gebleven. In dat kader kwam ik via krantenstukje, patiënt en ziektegeschiedenis

op het ziektebeeld 'Meralgia Paresthetica' en moeten we het daar maar eens over hebben. Te pas en te onpas U weet wel, hoe mooier de naam, hoe minder duidelijk het ziektebeeld. Ik kan in ieder geval voor mezelf spreken als ik zeg dat dit syndroom te pas en te onpas wordt vastgesteld, of juist niet. Meralgia is een samentrekking van de twee woordjes Meros (Been) en Algos (Pijn). Paresthetica betekent zoiets als ander gevoel. Concluderend dus: een pijnlijk of ander gevoel in het been en meer specifiek vanuit de lies naar de buitenzijde van het bovenbeen. Het ontstaan door een beknelling of beschadiging van de nervus cuta-

neus femoris. Die zenuw (nervus = zenuw) loopt vanuit de rug naar het lieskanaal en door naar de buitenzijde van het bovenbeen. Dat lieskanaal is een delicaat plekje, er lopen nogal wat bloedvaten en zenuwen van en naar het been en er is weinig ruimte, dus een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje. Klassiek ontstaat er een beklemming door knellende kleding, een (auto)riem of door overgewicht. En als dat eenmaal gebeurt, krijg je last van zeer vervelende pijn. Het is een beetje het gevoel alsof je je in dat gebied hebt verbrand en daarbij neemt die pijn dan vaak nog toe bij lang staan, zitten en bij warmte of koude. Overigens zie je het beeld ook wel ontstaan na een operatie zoals bij een liesbreuk.

Sponsorwandeltocht 'De 12 uur van De Ronde Venen'

Wandel jij mee tegen kanker? Op zaterdag 26 augustus houdt Inloophuis ’t Anker ‘De 12 uur van De Ronde Venen’. Een sponsorwandeltocht om geld in te zamelen voor verhuizing van Inloophuis ’t Anker en de oncologie-afdeling van het Emma Kinderziekenhuis. De wandeltocht is voor iedereen, jong, oud, sportief of niet sportief. Je wandelt in een team en kunt elkaar steeds afwisselen. Het rondje wordt gelopen door het Argon Park in Mijdrecht. Uiteraard kom je steeds over start en finish en daar wordt van alles georganiseerd om er een 'feestje' van te maken. Dus ook als je niet aan het wandelen bent, is er genoeg te doen. De start is om 10 uur en om 22 uur is het spectaculaire einde van 'De 12 uur van De Ronde Venen'. Inschrijven per team Inschrijven is heel eenvoudig. Stel een team samen, wijs een teamcaptain aan en meld je per mail aan via aanmelden@de12uurvandrv.nl. Maak er iets speciaals van door alle teamleden in een opvallende outfit te steken of een gekke naam te bedenken. Na afloop van 'De 12 uur' is er een prijs voor het team dat het meeste geld heeft ingezameld, maar ook voor het meest ludieke team. Natuurlijk is er naast het entertainment ook van alles te proeven bij de verschillende foodtrucks en de speciaal ingerichte bar. Ook hiervan is de opbrengst voor 'De 12 uur van De Ronde Venen'. Om 21 uur wordt de Lichtjesronde gelopen, om de mensen te gedenken die ons zijn ontvallen door kanker, of als steun voor iemand die ziek is of aan het genezen is. Langs de hele route,

die circa 700 meter lang is, staan dan kaarsenzakken met brandende lichtjes. 't Anker wil verhuizen Helaas kent bijna iedereen wel iemand die kanker heeft. Veel patiënten en hun familie ervaren dat het praten met lotgenoten een hele opluchting is. Daarvoor is Inloophuis ’t Anker al meer dan 10 jaar actief. Nu slecht op twee dagen in de week in de kantine van Argon en alleen overdag. het Inloophuis wil graag uitbreiden, maar daarvoor is helaas geen plek bij Argon. Dus wordt nu verhuizen overwogen. Inloophuis ’t Anker heeft alleen geen eigen inkomsten, de organisatie bestaat dankzij donaties en sponsoring. Vandaar deze sponsor-wandeltocht. Een manier om geld op te halen zodat naar een nieuwe locatie kan worden verhuisd om meer activiteiten te organiseren. De verbinding van 't Anker met het Emma Kinderziekenhuis en de oncologie-afdeling bestaat ook al jaren. 'De 12 van De Ronde Venen' wordt eveneens gelopen ter ondersteuning van kinderen met kanker en hun familie.

Inschrijven kan tot 23 augustus. Kijk voor meer informatie op www.de12uurvandrv.nl. Op de hoogte blijven kan ook op Facebook, Instagram en Twitter.

Nu is het zo dat die hele liesstreek best een complex gebied is. Er lopen meerdere zenuwen, zoals onder anderen de nervus genitofemoralis, ilioinguinalis en hypogastricus en al deze zenuwen kunnen op dezelfde manier bekneld raken. Hoewel ze een andere verloop hebben, vanuit de lies naar de voorkant van het dijbeen of naar de binnenzijde of de genitaalstreek, lijken de beelden qua verschijning wel allemaal op elkaar. Het kan best zijn dat ik de een wel eens voor de ander versleten heb... Vandaag las ik een overzichtsartikel over de zenuwen van het inguinaal pijnsyndroom (pijn in de lies) en kwam ik tot de conclusie dat het uiteindelijk waarschijnlijk ook geen bal uitmaakt (geruststellend), maar toch opmerkelijk: ik kan er meer mee dan ik zelf voor mogelijk had gehouden! Echo en injectie Om dat te kunnen verklaren het volgende. Tot nu toe bestond de voornaamste behandeloptie uit het geven van pijnstillers (meer bijwerkingen dan voordelen), fysiotherapie (soms werkzaam) en adviezen. Maar ja, die adviezen zijn ook tamelijk zinloos. Beweeg en neem rust als het pijn doet. Tja, dat kan iedereen wel bedenken.

Af en toe gaf ik daarom op de pijnlijke plek een injectie met ontstekingsremmer. Eerlijk gezegd dacht ik dat het een beetje uit de oude doos was, maar een recent overzichtsartikel geeft me toch gelijk. Het blijkt namelijk dat een aantal injecties rond de ontstoken of beschadigde zenuw even effectief of zelfs beter is dan de ultieme optie van het opereren en vrijleggen van de gekwelde zenuw. Meer specifiek wordt geadviseerd om de beschadiging van de zenuw op te zoeken middels een echo. Je kunt dan de zwelling van de zenuw (Neurinoom) zien en vervolgens onder echogeleide een injectie plaatsen. Laat ik nou al vijftien jaar echografist zijn en ook nog eens de voor die punctie benodigde steriele echogel bezitten! De laatste tijd heb ik dat dus een paar keer geprobeerd en tot mijn eigen verbazing met redelijk succes. Zo zie je maar, al doende leert men. Positief nieuws. De naam doet er niet toe, maar de behandeling is redelijk succesvol. Jaco Beeker info@drbeeker.nl

www.drbeeker.nl

IVN Bomenwandeling in Mijdrecht Eik of linde, wilg of iep? Vraagt u zich ook wel eens af welke soort het is, als u een fraaie boom of bomenrij ziet? In de dorpskernen van De Ronde Venen staan vele duizenden bomen, maar het aantal soorten is uiteraard veel kleiner. Wie het interessant vindt om meer te weten over bomen en boomsoorten is op zondag 11 juni welkom in Mijdrecht. Dan vindt van 10.30 tot 12.30 uur een bomenwandeling plaats door de dorpskern van Mijdrecht onder leiding van een IVN- natuurgids. Verzamelen op de grote parkeerplaats hoek Industrieweg/ Rondweg, náást de firma Walraven, om even voor 10.30 uur. Wilt u ook nog op eigen gelegenheid wandelen door de Rondeveense kernen en daarbij bomen leren herkennen, schaf dan het IVN Bomenboekje aan, dat beschrijvingen van 32 boomsoorten bevat. Met allerlei kenmerken, gebruik door de mens, volksverhalen en nog veel meer. In het boekje vindt u wandelingen door een aantal dorpskernen van De Ronde Venen. Het boekje is voor 7,50 euro verkrijgbaar bij de gids (graag gepast geld meenemen). De bomenwandeling zelf is gratis, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij Marianne van den Bosch, tel. 0297-257287.


10

2 juni 2017

DE GROENE VENEN

CULTUUR Baambrugge

Zomerse wereldmuziek in Mijdrechtse Veenhartkerk

Het Purcell Kamer Orkest Amsterdam speelt onder leiding van Mimi Mitchell zondag 11 juni om 15.15 uur in de Dorpskerk in Baambrugge. Met medewerking van solisten uit het orkest staan op het programma Les Indes galantes van J.P. Rameau, Paduan & Courant Dolorosa van S. Scheidt, Passacaglia uit King Arthur van H. Purcell, Concerto a Cinque in G van T. Albinoni en Rondo Europa van N. Brandon. De toegang tot het concert is gratis, er is een collecte na afloop. Zie ook

Het zomerconcert uit de reeks De Seizoenen van stichting Troupe A’dour wordt zondagmiddag 11 juni in de Veenhartkerk in Mijdrecht gegeven door een internationaal duo: Oleg Fateev op accordeon en Simone Sou, slagwerk.

omvat speciaal voor accordeon geschreven Russische stukken, arrangementen van Russische volksmuziek, bijzondere bewerkingen (met jazzinvloeden) van Moldavische melodieën en klassieke werken (Bach, Scarlatti en Piazolla).

De Moldavische accordeonist en de Braziliaanse percussionist presenteren een fascinerende mix van muziek uit de Balkan en Brazilië, in een opwindende combinatie van ritme en melodie, in eigen arrangementen en schitterende traditionele songs. Oleg Fateev werd geboren in Moldavië en vervolgde na een studie aan het muziekcollege te Tiraspol zijn opleiding aan de Gnesin’s Russische Muziek Academie te Moskou. Hij studeerde af als accordeonspeler en dirigent. In 1996 vestigde hij zich in Nederland. Olegs solorepertoire

Daarnaast speelt hij eigen composities. Naast concerten met Simone Sou en een eigen trio speelt Oleg in theaterproducties, onder anderen met Herman van Veen.

Purcell Kamer Orkest in Dorpskerk

www.purcellkamerorkest.nl.

Simone Sou is een drummer en percussionist uit Sao Paulo in Brazilië. Ze heeft jarenlange internationale ervaring met verschillende artiesten uit de hele wereld. In 2011 bracht ze haar eerste album 'Sim one Sou' uit, met daarop eigen composities, gebaseerd op Braziliaanse wereldmuziek.

Het concert begint zondag 11 juni om 15.30 uur. Entree 15 euro, inclusief soep van het seizoen. Voor

reserveren en meer informatie: info@troupeadour.nl of tel. 06-23117671

www.troupeadour.nl,

Brassband Concordia trekt de wijk in… Vilten boekje

Op dinsdag 6 juni geeft brassband Concordia een buurtconcert op Groenland in Vinkeveen ter hoogte van nummer 20. Van 19.45 tot 20.30 uur kunt u daar luisteren naar leuke, vlotte muziek. Als het erg slecht weer is, verschuift het concert naar 13 juni. Om het mogelijk te maken dat brassband Concordia nog vele jaren in Vinkeveen mooie concerten kan blijven geven, zijn zij op zoek naar nieuwe donateurs. Na afloop van het concert komen de leden dan ook bij u langs om te vragen of u donateur wilt worden van de vereniging. U bent al donateur vanaf 10 euro per jaar,. Als dank daarvoor krijgt u twee 50%-kortingskaarten voor de donateursconcerten, zodat u altijd voor een laag bedrag de concerten kunt bijwonen. Ook wordt u per e-mail op de hoogte gehouden van activiteiten.

Op 8 juni a.s.

Vilten herinneringsboekje maken in Buurtcafé Vinkeveen Op donderdag 8 juni komt Joke Stapper naar het Buurtcafé Vinkeveen voor een creatieve workshop. Met behulp van een zogenoemde 'fototransfer' kunt u deze middag een mooi herinneringsboekje maken. Met hulp van Joke maakt u op deze middag een boekje waarin bijzondere foto’s een mooie plek kunnen krijgen. De boekjes kunnen worden versierd met stiksels, borduurwerk en kantjes. Joke neemt deze middag alle benodigde gereedschappen en materialen mee om de workshop te kunnen volgen, maar als u zelf thuis al op zoek wilt gaan naar mooie lintjes of stof die voor u een speciale betekenis hebben, mag dat natuurlijk ook. Joke Stapper werkt als creatief coach en levensboekschrijver. U kunt meer over haar lezen op stapperenco.nl. Aanmelden voor de workshop kan via jokestapper@gmail.nl of tel. 06-15620705. Het Buurtcafé Vinkeveen is te vinden aan de Herenweg 63C bij De Broedplaats. Het Buurtcafé begint om 14 uur. De teogang bedraagt deze middag 10 euro.

Vilten boekje met fototransfer

Festival de Zomertuin en Pure Markt op 1 en 2 juli in Abcoude Begin juli verandert Abcoude in een groot podium voor kunst en cultuur. Op 1 en 2 juli zijn er voorstellingen, workshops, eten en drinken, de Pure Markt en gezellige terrasjes. Met voor ieder wat wils: muziek, straattheater en beeldende kunst. De eerste editie van Festival de Zomertuin wordt op 1 juli geopend door Abcoudese scholieren en koren met een speciaal gecomponeerd lied bij Boutique Hotel De Witte Dame, het vroegere stationsgebouw van Abcoude. Hierna barst op die plek een prachtig muzikaal programma los. Foodtrucks, gezellige terrasjes en eten en drinken maken deze avond compleet. Op 2 juli is van 11 tot 18 uur de Pure Markt in Abcoude. Kraampjes met ambachtelijke producten van dichtbij en iets verder weg. Vanaf 12 uur kunt u genieten van een bijzonder cultureel programma, dat geopend wordt met een 'Mondriaan Botenparade. Culturele aanbieders uit Abcoude en Baambrugge spelen voorstellingen op het water, geïnspireerd door Mondriaan. Het volledige programma, met muziek en theater op straat en in de leegstaande supermarkt'aan de Hoogstraat, wordt binnenkort bekend gemaakt. Het thema van deze editie is Mondriaan, met als ondertitel 'Broadway Boogie Woogie', een van zijn ab-

stracte schilderijen. Festival de Zomertuin wordt georganiseerd door Cultuurhuis Abcoude in samenwerking met de OVAB, de Pure Markt en lokale culturele aanbieders en komt tot stand met bijdragen van Gemeente De Ronde Venen, het Prins Bernard Cultuurfonds en het KF Hein fonds.

Word Slootjesexpert tijdens de IVN Slootjesdagen Weet jij wat er allemaal bij jou in de sloot leeft? Kom alles te weten over het waterleven en de waterkwaliteit in de sloten tijdens de IVN Slootjesdagen! Ga onder begeleiding van een Natuurgids van IVN De Ronde Venen & Uithoorn op ontdekkingsreis in Mijdrecht op zaterdag 10 juni. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen hier, samen met hun (groot)ouders, aan deelnemen. De gratis ontdekkingsreis start om 14 uur in het Wickelhofpark, bij ingang De Walstro en duurt ongeveer twee uur. Midden in het park staat de IVN-vlag: daar is de verzamelplek. Tijdens de excursie ontdek je de onderwaterwereld van de sloot, gaat beestjes vangen en ge-

bruikt een zoekkaart waterdiertjes. Vergeet niet om je laarzen aan te trekken! Deze keer wordt er een schatkistje met een kaartje erin (win-actie) verstopt rondom het gebied van de 'tarp'. De gelukkige vinder krijgt het 'Groot Waterdoeboek' en maakt kans op een van de drie hoofdprijzen. Enthousiast geworden? Aanmelden kan bij Cindy Raaphorst per e-mail: j.mariaraaphorst@hotmail.com of via tel. 0297-562138. Geef daarbij het aantal personen op, je naam, je leeftijd en je telefoonnummer. Ben je nieuwsgierig naar IVN Slootjesdagen in de rest van Nederland? Op https://slootjesdagen.ivn.nl vind je een overzicht van alle locaties.


DE GROENE VENEN

2 juni 2017

11

HET VERHAAL VAN

Tekst Anja Verbiest

Aldert Kamp trots op iedereen die festival al 25 jaar mogelijk maakt

“Straattheater hoort gewoon bij De Ronde Venen” Straattheaterfestival De Ronde Venen is op de zaterdag voor Vaderdag niet meer weg te denken uit het dorpscentrum van Mijdrecht, maar toch bestaat het ‘pas’ vijfentwintig jaar. In 1993 waren er voor het eerst straattheateracts te zien, op initiatief en onder aanvoering van Pieter Scholten namens de gemeente. Aldert Kamp uit Wilnis, sinds 2009 voorzitter van Stichting Straattheater De Ronde Venen, herinnert zich de periode van het voorzitterschap van Pieter Scholten nog goed. “Het festival was toen een evenement op de vrijdagavond én zaterdag. Veel mensen hebben het nog regelmatig over de avond waarop leden van lokale muziekkorpsen en koren op balkons rondom het Raadhuisplein speelden en zongen en het publiek beneden stond. Dat was heel bijzonder. Maar ook de acts op zaterdag spraken iedereen meteen aan. Met ons gezin gingen wij er ook altijd heen.” Zomerfeest In 2003 organiseerde Aldert, samen met andere leden van de ouderraad, een zomerfeest op het schoolplein van de Driehuisschool in Mijdrecht. “Dat feest, als alternatief voor de eindejaarsmusical, wilden we openen met een bijzondere act à la het straattheater. Zo kwam ik bij Pieter Scholten terecht, die me graag wegwijs maakte in zijn ordners vol brochures van artiesten. Ook vroeg hij me of ik dat jaar wilde komen helpen bij het straattheaterfestival. Dat leek me wel wat. Bij de eerstvolgende vergadering in de raadzaal vroeg ik me wel af hoe alles met zoveel belanghebbenden goed was te organiseren, maar Pieter kreeg het toch voor elkaar.” Wat Aldert toen nog niet wist, was dat 2003 het laatste jaar zou zijn dat de gemeente het festival organiseerde. “Ze zijn het daarna altijd wel blijven subsidiëren, waar we heel blij mee zijn, maar voor de organisatie werd een andere partij gezocht. Aanvankelijk was er sprake van dat Cultura dit zou gaan doen, maar die wilden hun pijlen liever toch op andere culturele activiteiten richten. In 2004 is vervolgens Stichting Straattheater De Ronde Venen opgericht, met voorzitter Frank Sommeling en penningmees-

vervolg van pagina 3 houders, denkt deze fractie. Verder gaat het bij de inbreng van RVB vooral om geld. De oppositie De oppositie heeft het de laatste jaren moeilijk. De coalitie van VVD, CDA en RVB heeft de zaak zo dichtgetimmerd dat oppositiepartijen nauwelijks de kans krijgen om een zinvolle bijdrage aan het beleid te leveren. Het lijkt er op dat D66 de moed al heeft opgegeven om in dit laatste jaar nog serieuze inbreng te kunnen leveren. In een voorschot op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen komt de fractie alvast met een verkiezingspamflet.

ter Frans Schreurs. Ik werd secretaris. Vijf jaar later verhuisde Frank en volgde ik hem op als voorzitter.” Het bestuur van de stichting besloot om het festival voortaan te houden op de zaterdag voor Vaderdag, maar ook om met een compacte club mensen de voorbereiding op zich te nemen. “Eind mei is er altijd heel veel te doen, deze zaterdag was nog vrij. En dat werkt nog altijd prima, evenals onze manier van organiseren. We hebben een gedegen draaiboek en iedereen weet wat hij of zij moet doen. Wat we gekscherend wel eens de ‘kernploeg’ noemen, bestaat op dit moment uit 5 mensen. Ditmaal zijn we eind januari voor het eerst bij elkaar gekomen om te bespreken wat in dit jubileumjaar mogelijk zou zijn. Op de festivaldag zelf kunnen

we al vele jaren op een vaste ploeg vrijwilligers rekenen voor onder meer het geluid, het klaarmaken van de lunchpakketten, de ontvangst van de artiesten en al die andere zaken die juist op dat moment zo belangrijk zijn. Ook dan weet iedereen precies wat te doen en zo slagen we er al die jaren steeds weer in om er met z’n allen de mooiste dag in het dorpscentrum van Mijdrecht van te maken. ” Honderden mails Voordat de eerste vergadering begint, zijn er via de website bij Aldert al heel veel mails binnengekomen van binnen- en buitenlandse artiesten die willen optreden in Mijdrecht. “Zo gaat dat tegenwoordig, het praat zich rond hoe leuk het hier is… Bij mijn eerste selectie had ik dit jaar zo’n 400 mails door te spitten. Gelukkig met links naar filmpjes, dan krijg je meteen een aardige indruk. Gemakkelijker dan in de tijd van de brochures, maar ook

Aldert Kamp geniet zelf ook als toeschouwer van de vele acts die het Straattheaterfestival te bieden heeft. Ook op 17 juni is hij bijn de 25e editie. wel lastiger door het enorme aanbod. Uiteindelijk kies ik, samen met mijn medeorganisatoren, 15 tot 20 acts uit. Op de dag zelf is het vervolgens elke keer weer een feest om te zien hoe alle bezoekers reageren op deze acts én op de lokale artiesten die elk jaar ook weer meedoen en zorgen voor de speciale mix die ons festival zo bijzonder maakt. Ja, daar ben ik trots op.” Weer niet te regelen De weergoden waren het Mijdrechtse straattheaterfestival de afgelopen jaren goedgezind. Aldert: “Bij het opbouwen is het een aantal keren behoorlijk nat geweest. Maar zodra de jongste groep van Jazz- en Showballet Nicole het Raadhuisplein opging, brak telkens de zon door en hadden we alsnog een geweldig mooie dag. Ik kan me slechts één editie herinneren, toen ik nog niet in de organisatie zat, dat het zo’n noodweer werd dat alles moest worden stilgelegd. Natuurlijk houden we vooraf en op de dag zelf de buienradar goed in de gaten, het weer is het enige dat we niet van te voren kunnen regelen. Dus laten we met z’n allen vooral duimen dat het dit jaar opnieuw een dag met prachtig straattheaterweer wordt!”

De PvdA/GroenLinks doet nog wel een poging. Waardering voor de aanpak van het college als het gaat om zaken als duurzaamheid, de omgevingswet, huisvesting van vergunninghouders. Kritiek is er op de aanpak van de zorg. De fractie ziet een fusie van de Servicepunten met Tympaan De Baat niet als een oplossing. Ook pleit men voor nieuwe afspraken met PAUW Bedrijven want “inmiddels is wel duidelijk dat de gemeente het zelf niet kan”. ChristenUnie/SGP komt met een gedegen analyse. Naast waardering voor een aantal positieve ontwikkelingen is er voor deze verwacht de

fractie meer inzet voor milieu en voor openbaar vervoer. Zorgen maakt de fractie zich over de ‘allein-gang’ van de gemeente als het om de zorg gaat. Dat gaat niet goed vindt de fractie. Voor Lijst8 Kernen is de machtspositie van de coalitie aanleiding om te pleiten voor een rigoureuze herziening van het politieke systeem. Lijst 30-11 tenslotte beperkt zich tot vier punten: meer seniorenwoningen, geen gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen, vermelding van het aantal inwoners op de borden aan de rand van de kernen en een tramverbinding voor Mijdrecht.

Wensenlijstje Aldert (63) is bijna tien jaar voorzitter en van plan om voorlopig nog wel even door te gaan. Gevraagd naar zijn wensenlijstje voor de toekomst zegt hij: “Mijn eerste wens is dat we het festival ook in de komende jaren kunnen blijven organiseren, bij voorkeur zoals we dat nu doen.

We regelen zoveel mogelijk zelf en geven nooit meer geld uit dan we met zekerheid beschikbaar hebben, maar financiële ondersteuning is wel nodig. Niet alleen van de gemeente en andere trouwe en nieuwe sponsors, maar eigenlijk van iedereen die ons festival een warm hart toedraagt. Bijvoorbeeld door Vriend van ons festival te worden of door op zaterdag 10 juni voor ons mee te doen aan de Rabo Fietstocht.” En Aldert heeft nóg een wens: “Ik heb ooit op een ander festival een ouderwets wagenspel gezien. Prachtig! Misschien is dat ook wel eens iets voor een van onze lokale toneelverenigingen?” Het programma voor zaterdag 17 juni, wanneer Straattheaterfestival De Ronde Venen voor de vijfentwintigste maal in Mijdrecht wordt gehouden, staat volgende week in de speciale bijlage die dan bij deze krant verschijnt én op

www.straattheaterdrv.nl.


12

2 juni 2017

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5

DE GROENE VENEN

Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht elke week vijf boeken die je beslist moet lezen.

De slag op de Heckingse Heide - John Flanagan 'De slag op de Heckingse Heide' is het tweede deel van 'De Grijze Jager - De vroege jaren'. Het gaat over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren. Nu hij zijn straf voor hoogverraad is ontlopen, verzamelt Morgarath een leger woeste Wargals om de pas gekroonde koning Duncan te verslaan. Halt bereidt zich voor op een bijna onmogelijke taak: hij moet de vijand bespioneren, waarvoor hij de kliffen van de Bergen van Nacht en Regen moet beklimmen. Is dat echt ondoenlijk?

Koorts - Deon Meyer Willem Storm en zijn zoon Nico behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen gebruikt een groepje uitschot het plaatsje als uitvalsbasis en houdt er een vrouw gevangen. Als Nico jaren later zijn memoires schrijft, lezen we over de momenten waarop zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.

Monica Geuze - My way 'My Way' is het openhartige verhaal van vlogger Monica Geuze. Van fotoshoots tot dj-optredens, shopsessies en restaurantbezoekjes: Monica deelt bijna elke dag van haar leven op YouTube en Instagram. Ze heeft meer dan 300.000 abonnees. Ondanks het feit dat Monica nu een leven leidt waar veel meiden jaloers op zijn, wist zij een aantal jaren terug totaal niet wat ze wilde gaan doen. In dit boek vertelt Monica over haar weg naar succes, met alle hoogte- en dieptepunten, en geeft ze tips en nog meer inkijkjes in haar bijzondere leven.

WatergrafSimon Becket Forensisch arts David Hunter wordt bij een lijk geroepen dat in het brakke kustgebied van Essex is aangetroffen. De zaak ligt gevoelig, met zwijgzame lieden, een onbetrouwbare landlord, genadeloze getijden en verdwenen mensen. Als een lichaam onder water ligt, vindt er een vreemde verandering plaats. De huid wordt rimpelig en uitgeteerd, er komen bultjes op. Na een paar dagen raken ook het haar en de nagels los en de opperhuid glijdt van het lichaam af als een oude jas. Een geleidelijke ontmanteling van de lichamelijke integriteit.

Claire Douglas - De Pier

door nachtmerries over de verdwijning. Ze besluit alles achter te laten, verhuist naar Londen en wordt succesvol in de hotelbusiness.Tot ze jaren later een telefoontje krijgt van Sophie’s broer. Hij vertelt haar dat er een lichaam is gevonden. En dan weet ze dat ze niet langer kan weglopen voor het verleden. Ze besluit terug te keren naar de plek waar ze opgroeide. Frankie is een

raadselachtig personage en in flashbacks komen we meer te weten over haar vriendschap met Sophie in het kustplaatsje Oldcliffe. Hun jeugd kun je bijna zien en ruiken: de zilte zeelucht, de aftakelende pier, de krijsende zeemeeuwen, een in verval geraakt hotel en onbeantwoorde jeugdliefdes. Stukje bij beetje wordt het verhaal meer duidelijk en stel je als lezer meer

vragen over de band tussen Sophie en Frankie, hun toenmalige vrienden en vriendjes en de rol van hun familieleden. Bovendien is Douglas gezegend met een vlotte pen. Probeer deze thriller maar eens weg te leggen. ‘De Pier’ is een ideaal boek voor op het terras, in de tuin of lekker op het strand."

1.

“Bijna twee decennia geleden verdween de 21-jarige Sophie Collier. Ze werd voor het laatst gezien op de oude Victoriaanse pier in het kustplaatsje Oldcliffe. Sindsdien wordt haar beste vriendin Frankie geteisterd

2.

3.

de Bibliotheek

4.

Dogzombies voor altijd (voorlopig) - Liz Pichon Deel 11 van de hitserie Tom Groot, de waanzinnig populaire kinderboeken in de stijl van ‘Het leven van een loser’. Tom is een dagdromer, een groot striptekenaar en een meester in het verzinnen van smoesjes. Hij heeft besloten dat zijn groep Dogzombies behalve de beste band van school óók de beste band ter wereld moet worden. Dat vraagt natuurlijk om een briljant plan. Dogzombies moet meer hitjes produceren, de krant moet worden benaderd en er moet een muziekvideo komen. O ja, en Delia moet af en toe flink worden gepest...

5.

GeleZen door JoYce GortenMulder

Een Viking bed kies je met je ogen dicht

Agenda juni

VakantieBieb: voor de jeugd open vanaf 1 juni Datum

Tijd

Activiteit

de Bibliotheek

9 juni

13.00

PlusBus rijdt naar de Bibliotheek

Mijdrecht

9 juni

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Abcoude

13 juni

16.00

Voorleespret

Abcoude

23 juni

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Abcoude

26 juni

14.00

Tabletcafé

Mijdrecht

27 juni

16.00

Voorleespret

Abcoude

29 juni

14.00

Breicafé

Mijdrecht

1 juli

13.00

Workshop ‘Boven de Lijn’ - Hedy Jagtman

Mijdrecht

elke ma.

13.00

Klik & Tik internetcursus

Mijdrecht

elke ma.

13.00

Taalpunt

Mijdrecht

elke ma.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Mijdrecht

elke wo.

10.30

Mama Lokaal

Abcoude

elke wo.

14.00

Inloopmiddag PC-hulp - Seniorweb DRV

Mijdrecht

elke vr.

10.00

Mama Lokaal

Mijdrecht

elke vr.

10.00

Mama Lokaal

Vinkeveen

NU TIJDELIJK EEN GRATIS HOOFDBORD bij aanschaf van een Viking boxspring

2e Pinksterdag geopend van 12.00-17.00 uur

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl in de agenda

Drie jaar op rij verkozen tot beste beddenmerk in Zweden.

of volg ons op Facebook: www.facebook.com/BibliotheekAVV

Een Viking bed is niet overal verkrijgbaar, maar wel bij:

www.bibliotheekavv.nl


DE GROENE VENEN

2 juni 2017

13

Gezond en energiek met de methode feesten en vasten

‘Eet je fit’ nieuw boek van Nanneke Schreurs

Op woensdag 14 juni, daags na de introductie voor de landelijke pers, geeft Nanneke Schreurs een presentatie van haar nieuwe boek 'Eet je fit’, dat ze samen met fotografe José van Riele maakte, bij Rendez Vous in Mijdrecht. In haar nieuwste boek legt orthomoleculair therapeut, voedingsdeskundige, personal trainer en yogadocente Nanneke Schreurs van Optimal Health Studio in Mijdrecht uit wat na vijf dagen van ’feesten’ twee dagen vasten, oftewel 500 tot 600 calorieën, met je lichaam doet. “Met alle tips, adviezen en de heerlijke receptuur uit 'Eet je fit' wordt een gezonde leefstijl pas écht genieten. Daag je lichaam uit door prikkels en schaarste en voel je beter! Twee dagen vasten, vijf dagen feesten door lekker te eten”, aldus de uitgever van 'Eet je fit'. Nanneke: “Tegenwoordig bieden we onze spieren en hersenen veel minder afwisseling en uitdaging dan in de tijd van onze verre voorouders. De Feesten & Vasten-leefstijl is erop gericht dat we onszelf weer blootstellen aan prikkels en schaarste en daardoor ons lijf en onze hersenen uitdagen om te ‘overleven’. Hoe beter je lichaam en geest in staat zijn zich aan te passen aan verschillende omstandigheden, hoe gezonder je bent. Belangrijk onderdeel van deze

Bier in blik Tweede VinkCuisine op 17 juni

leefstijl is periodiek vasten: twee dagen opletten en calorieën tellen, afgewisseld met vijf dagen genieten van lekker eten. Zo wordt een gezonde leefstijl écht genieten.” 'Eet je fit' wordt gepresenteerd op woensdag 14 juni om 18.30 uur bij Rendez Vous in Mijdrecht. Aansluitend is er vanaf 19 uur de mogelijkheid tot een driegangen keuzediner met gerechten uit het boek voor 29,50 euro p.p. Reserveren kan bij nanneke@optimalhealth.nl of via Rendez Vous.

Op 17 juni organiseert Hertha het tweede VinkCuisine, het culinaire gebeuren dat die dag vanag 16 uur op sportpark Molmhoek gehouden wordt. Vorig jaar pakte Hertha, vanwege de officiële opening van de nieuwe accommodatie, eens goed uit voor alle leden, sponsoren en iedereen die de club tijdens de bouw zo geweldig gesteund hadden, in samenspraak met enkele horeca-ondernemers uit Vinkeveen. Dat werd een geweldig succes. Omdat niet alleen de eigen leden en genodigden, maar ook veel bezoekers zonder binding met Hertha op het spektakel afkwamen, is besloten VinkCuisine opnieuw te organiseren. Waren vorig jaar de kosten geheel voor Hertha, dit jaar betalen alle deelnemende horeca-ondernemers een eigen bijdrage. Natuurlijk is er ook weer muziek: het Vinkeveense shantykoor De Turfschippers zal twee optredens verzorgen. Ook dit-

maal wordt er weer betaald met pingels, met een waarde van 2 euro. Voor 1,2,3 of 4 pingels koop je de heerlijkste gerechten en de lekkerste drankjes. Bezoekers betalen voor een pingel 2,25 euro. Het verschil van 0,25 euro gaat naar één of meerdere goede doelen in De Ronde Venen. Hertha hoopt dan ook op veel bezoekers!

Zoals bij vrijwel alle vernieuwingen in de bierwereld zijn het de Amerikanen geweest die hier verandering in hebben gebracht en zijn begonnen om speciaalbier in te blikken. Inblikken heeft een paar grote voordelen. Ten eerste houdt het al het licht tegen. Licht is, samen met hitte, vijanden van bier. Een bruine fles stopt dat redelijk goed, maar geen streep licht komt in een blik. De kwaliteit van blik is inmiddels zodanig dat het geen smaken afgeeft aan het bier zelf. Dan is er het formaat. Je kunt makkelijk drie blikjes op elkaar zetten. Dat is dezelfde ruimte die je nodig hebt voor één fles. Handig voor winkels, maar ook voor de export. Leuke bijkomstigheid is dat je een blik helemaal kan gebruiken voor het label. Ze zien er dan meestal mooier uit dan een fles. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld al een paar prachtige blikken in hun bieraanbod.

Achtste editie met live-acts Boef, Ronnie Flex en Jebroer al bijna uitverkocht

Vogelvrij Festival: 2 stages op 1 juli op Fort Amstelhoek! Heb je ook zoveel zin in hét ‘begin van de zomer-feestje’ met je vrienden? Je moet nog een beetje geduld hebben, maar zaterdag 1 juli gaat om 14 uur op Fort bij Uithoorn in Amstelhoek toch echt de achtste editie van het Vogelvrij Festival los… Ditmaal zelfs op twee stages en met drie live shows: de rappers Ronnie Flex en Boef plus hardstyle-act Jebroer. tekst anJa verbiest

Organisatoren Dave van Nieuwkerk en Maarten van der Greft kijken uit naar 1 juli. Ook omdat het grootste festival in de regio ditmaal een nóg grotere beleving zal zijn voor de bezoekers. Na het succes van vorig jaar is er extra geïnvesteerd in de line-up, een tweede stage en extra voorzieningen om er voor iedereen wederom een prachtige dag van te maken. “Vorig jaar was het festival voor het eerst helemaal uitverkocht en dat was een feest! Ook nu gaat het weer hard. Er zijn op dit moment alleen nog maar ‘late beslisser’- kaarten, de rest is al weg”, zegt Dave. In 2010 begonnen als housefeest op een weiland in Wilnis is Vogelvrij nu een compleet festival met diverse muziekstijlen. Van de meest zomerse house tot de lekkerste urban, van springen op EDM tot stampen op hardstyle, je vindt het op 1 juli allemaal op Fort Amstelhoek. Tijdmasjien op tweede stage Met dit jaar voor het eerst een volwaardig tweede stage, dat wordt ‘gehost’ door Tijdmasjien uit Amsterdam. Met roots in De Ronde Venen zorgen zij voor een muzikale reis met veel ‘foute’ hits uit de jaren

Het idee van bier in blik staat veel speciaalbierdrinkers nog erg tegen. Het wordt gezien als een goedkope manier om veel alcohol binnen te krijgen en lange tijd keek de meer serieuze bierdrinker hier op neer. Vaak is het ook pils dat in een blik zit en die stijl wordt ook niet gezien als interessant. Onterecht want het maken van een goede pils is moeilijker dan bijvoorbeeld een blond of een tripel. Maar steeds meer slaan brouwers aan het inblikken van bier, en verdwijnt het vooroordeel tegen blik.

– foto voGelvriJ ’80, ’90 en ‘00. De hipste hip-hop en r&b-glijers, de heetste house en gekke happy hardcore, alles komt voorbij. Maarten: “Wat de jongeren van nu leuk vinden, klinkt alweer heel anders dan waar wij acht jaar geleden zelf voor gingen. Dat is prima, want daardoor zie je op het festival een mooie mix van alle leeftijden. Van zestienjarigen tot veertigers, ze komen allemaal een mooie dag beleven op Fort Amstelhoek.” Voor die ‘beleving’ is dit jaar extra goed gezorgd. Dave: “Vorig jaar hadden we voor het eerst een loungehoek en die beviel goed. Dus dat hebben we uitgebreid. Onder een grote overkapping staan picknicktafels en liggen heerlijke, kleurige matrassen. Ook zijn er weer hangmatten en diverse ‘foodtrucks’ voor allerlei lekkere dingen. Je kunt je op ons terrein bij het fort tussen 14.00 en 02.00 uur ook prima vermaken als je even niet bij een van de stages wilt zijn. Je kunt een bordspelletje doen, iets eten of gewoon even rustig zitten. Het is aan jou.” Betalen voor eten en drinken kan op het Vogelvrij Festival alleen met munten. Maarten: “Vorig jaar werden we een beetje verrast door

Sinds dit jaar zijn er ook kleinere Nederlandse brouwers begonnen met het inblikken van bier. Eén daarvan is de nabijgelegen Brouwerij De Molen uit Bodegraven. Hun 50 centiliter blikken zien er net zo karakteristiek uit als hun labels, en ik heb al veel foto’s van buitenlandse winkels en café voorbij zien komen. Ook het Haarlemse ’t Uiltje heeft bier ingeblikt en in deze provincie is de Kromme Haring de eerste.

wachtrijen bij de muntenhokken. Om dat te voorkomen, hebben we het aantal verkooppunten nu verdubbeld.” Niet zonder vrijwilligers De line-up en algemene organisatiedingen doen Maarten en Dave samen, maar richting het festival en op de dag zelf kunnen ze rekenen op een vaste groep van rond de 100 vrijwilligers. Dave: “Iedereen heeft z’n eigen taak en dat loopt perfect. Zo is er een groep die de promotie via Facebook doet en een andere groep die zorgt voor het fantastisch mooie artwork. Ze zijn nu alweer

vogeltjes aan het schilderen… Zonder hen allen, en dat geldt ook voor onze trouwe groep sponsors, zouden we dit niet kunnen doen.” Maarten: “Dave en ik zijn inderdaad maandenlang meerdere keren per week aan het ‘puzzelen’ voor Vogelvrij. Maar als we straks op 1 juli de bezoekers helemaal los zien gaan, weten we weer waar we het voor doen. Dat vanaf het podium zien, geeft elke keer een enorme kick!” De laatste tickets zijn verkrijgbaar via www.vogelvrij-festival.nl of bij Primera. Check de site en socialmedia-kanalen voor het laatste nieuws en de complete line-up.

Waarom doet niet iedereen dit? Ten eerste heb je een speciale machine nodig die bier in kan blikken. Deze zijn niet goedkoop. Veel brouwerijen hebben al geen eigen bottel- en labelmachine, laat staan een inblikmachine. In Engeland, en nu dus ook in Nederland, zijn wel mobiele inblikkers bezig. Ze komen met hun inblikapparatuur langs bij de brouwerij en gaan dan een dag lang bier in blik stoppen en het meteen goed afsluiten. Let dus op de bierschappen, er komt meer bier in blik aan. En ikzelf vind dat geen enkel probleem. Martijn Buisman

www.dutchbeerpages.com


14

2 juni 2017

DE GROENE VENEN

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Kennismaken met de nieuwe Kia Rio

Feest in de Rio

Kia Rio Gereden versie: Kia Rio First Edition Vermogen: 100 pk 0-100: 10,7 s Top: 188 km/u Gemiddeld verbruik: 1 op 22, / 4,5 l/100km Prijs gereden model: 18.925 euro Alternatieven: Ford Fiesta, Mazda2, Opel Corsa, Peugeot 208, Toyota Yaris, Volkswagen Polo

Er zijn veel Europese concurrenten waartegen Kia het opneemt met de Rio. De Ford Fiesta, Peugeot 208 en Volkswagen Polo; het zijn niet de minsten. Met de komst van een compleet vernieuwde Kia Rio maken de Koreanen de keuze nog moeilijker.Wij namen de nieuwe Rio mee voor een kennismaking. De vorige Rio was een succes te noemen en wist heel wat nieuwe klanten aan te trekken voor Kia. Generatie vier staat inmiddels in de showroom. De nieuwe versie oogt volwassen en als je de foto’s zo ziet, zou je de Rio een tree hoger plaatsen op de mo-

dellijn. De Rio is zowel in lengte als breedte gegroeid en meet nu iets meer dan vier meter. De wielbasis is groter en ook de kofferruimte is gegroeid. Je kunt de Rio het beste vergelijken met een Hyundai i20, waar hij veel mee deelt. Binnen zien we een compleet vernieuwd interieur. Onze uitvoering was voorzien van keyless entry en start, dus de sleutel kun je op zak houden. Het infotainment-scherm valt meteen op en heeft een prominente plek gekregen. Het voelt solide aan en is makkelijk te bedienen middels touchscreen. Uiteraard werkt dit nieuwe systeem ook met AndroidAuto en Apple Car Play. In samenwerking met TomTom is het nieuwe navigatiesysteem ontwikkeld. Onder de knoppen van de klimaatbediening zijn twee knoppen geplaatst, waardoor het bedieningspaneel wat weg heeft van een controller van een Playstation. Uiteraard is er gedacht aan veiligheid en heb je naast airbags op alle mogelijke plekken ook (optioneel) cruise

100 (vijf versnellingen) of 120 pk (zes versnellingen). Ook is er een 1.4 CVVT met 100 pk en een 4-traps automaat. Wie wil dieselen, kiest voor de 1.4 CRDI met 90 pk. Wij maakten kennis met de 1.0 T-GDI driecilinder met 100 pk. Allereerst klinkt een driecilinder sportief, maar hij voelt ook goed aan en pakt lekker snel op. Je kunt vlot meekomen in het verkeer.

control met snelheidsbeperking, Auto Light Control en een achteruitrijdcamera met sensoren. Wie wat extra’s wil, kan gaan voor één van de uitvoeringen waarin onder meer verwarmbare voorstoelen, verwarmbaar stuur, USB- en AUX-aansluiting en DAB audio zijn inbegrepen. Aan het onderstel is niet veel versleuteld, maar het voelt wel beter aan dan zijn voorganger. De vering is sportief, maar het blijft comfortabel in de Rio. Wel moet gemeld worden dat deze demo voorzien is van extra grote 17 inch velgen, waardoor de Kia wat sportiever aanvoelt. Met 16 inch velgen onder de Kia worden diepe kuilen en hobbels iets beter weggefilterd. Er is keuze uit drie krachtbronnen. Twee daarvan zijn een 1.0 T-GDI met

De vraag is dus eigenlijk of de Europese concurrentie zich zorgen moet maken. De Rio is standaard (vanaf 15.735 euro) al vrij compleet, maar is vanaf de Comfort Plus Line Navigator uitvoering (18.235 euro) echt compleet. Voor de Dynamic Line, waar onder meer keyless entry en start bij zit, moet je nog 2.000 euro extra neerleggen. Als je de pakketten vergelijkt met

de concurrentie, dan is de Kia scherp geprijsd en krijg je een hoop technologie voor je geld. Tel daarbij op dat je bij de Koreanen 7 jaar garantie krijgt, 12 jaar carrosseriegarantie, 3 jaar audiogarantie en 7 jaar Kia wegenhulp krijgt (mits je trouw bent aan je dealer voor onderhoud). Qua design en uitrusting doet de Rio ietwat conservatief aan, maar daarmee biedt het wel een auto die het ook op de occasionmarkt goed zal doen. Betrouwbaar, stijlvol en lekker om mee te rijden, punten waar niet iedere Europese fabrikant aan kan tippen.

Frank Vaneman Automotive Klokkenbergweg 13 1101 AE Amsterdam Zuidoost Tel. 020-5672030 www.fva.nl

kia.com

De crossovers van Kia. Ontdek ze bij Vaneman.

2e Pinksterdag geopend van 11:00 - 16:00

Kia Niro Rijklaar vanaf

€ 26.960,Private lease vanaf € 369,- p.m.

Kia Sportage Rijklaar vanaf

€ 27.385,Private lease vanaf € 429,- p.m.

Klokkenbergweg 15 Amsterdam Tel. 020 – 56 50 380 Robijnlaan 2B Hoofddorp Tel. 023 – 20 59 300 Witteweg 6 Aalsmeer Tel. 0297 - 325230 (service)

Weten wat uw auto waard is? Ga naar onze website en doe de gratis

Gem. brandstofverbruik: 3,8 – 7,5 l/100km, 26,3 – 13,3 km/l. CO2-uitstoot: 88 – 175 g/km. Genoemde actie en bijbehorende consumentenadviesprijs zijn geldig voor de Kia Niro en Kia Sportage met uiterste aankoopdatum en datum kentekenaanvraag van 30-06-2017 en uiterste registratiedatum van 31-07-2017. Genoemde prijs is inclusief btw/bpm en kosten rijklaarmaken bestaande uit: het transporteren van de auto, het reinigen en poetsen van de auto, de nulbeurt, de kentekenplaten, handling- en administratiekosten, recyclingsbijdrage, leges, kosten tenaamstelling, een modelspecifieke mattenset en een veiligheidshamer. Prijs is excl. metallic lak. Private lease-aanbod via Kia Autolease. De getoonde prijs betreft een vanaftarief gebaseerd op een looptijd van 48 maanden in combinatie met 10.000 km per jaar en ten minste 6 schadevrije jaren. Het product bevat alle componenten zoals voorgeschreven door Stichting Keurmerk Private Lease. Deze actie is alleen geldig op voorraadmodellen, zolang de voorraad strekt en is geldig t/m 31-07-2017. Informeer naar de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer of kijk op kia.com. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.


DE GROENE VENEN

2 juni 2017

BEAUTY

Recent was er weer een vakbeurs. Met mijn interesselijstje in de hand zorg ik er altijd voor dat ik er ben zodra de beurs opengaat. Naast het feit dat ik andere collega’s ontmoet en lekker bij kan praten, kost het kijken en vragen stellen bij de diverse stands ook de nodige tijd. Dit keer ging mijn aandacht vooral uit naar de vraag vanuit mijn praktijk: het uitbreiden van ons natuurlijke anti-ageing- en huidverbeteringsconcept. Bij een van de standhouders, die al jaren op de beurs aanwezig is, zag ik wat ik zocht. Een nieuwe ontwikkeling, die perfect aansluit bij de andere natuurlijke anti-ageing-behandelingen. Een 100% natuurlijke huidverbeteringsmethode, voor zowel de man als vrouw, die vrijwel direct zichtbare resultaten geeft zonder dat daar botox of injectables aan te pas komen. Met geavanceerde apparatuur worden er micro-perforaties in de opperhuid gemaakt. Door het gelijktijdig gebruik van speciale subjectables, dit zijn zeer geconcentreerde werkstoffen, wordt het huidvernieuwingsmechanisme geactiveerd. Precies dáár waar het allemaal gebeurt in de huid. Door de natuurlijke reactie van de huid komt de productie van collageen en elastine op gang, een natuurlijke vorm van huidvernieuwing van binnenuit. Het resultaat is een verbetering van de algehele conditie van de huid.

VACATURES Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

DISTRIBUTEUR GEZOCHT m/v

Natuurlijke anti-ageing De beautybranche is een branche die altijd in beweging en ontwikkeling is. Een dynamische beweging, die ik graag op de voet volg en in de gaten houd. Naast opleidingen en cursussen op het gebied van natuurlijke huidverbetering, anti-ageing, zijn bezoeken aan congressen, lezingen en beurzen iets wat erbij hoort.

15

Bent u een vroege vogel en op zoek naar verantwoordelijk werk? Beschikt u over leidinggevende kwaliteiten en bent u kwaliteitsgericht? Dan is dit iets voor u!

Daarnaast heeft dit alles een positief effect op fijne lijntjes van gezicht, hals of decolleté, maar ook op diepere (frons)rimpels, kraaienpootjes, wallen, grove poriën, gedehydrateerde huid, verslapte kaaklijn, (acne)littekens en hyperpigmentatie. Toch kan een apparaat, hoe geavanceerd ook, het nooit alleen doen. Het verbeteren van de huid begint bij de dagelijkse verzorging van die huid. Voeding van buitenaf en voeding van binnenuit. Gezond eten en drinken zijn een must om het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. En ondanks dat de huid het grootste orgaan is, krijgt deze als laatste alle voedingsstoffen. Dat houdt dus ook in dat de conditie van de huid mede-afhankelijk is van alles wat het lichaam qua water en voeding binnenkrijgt. De voeding van buitenaf heeft met de juiste huidverzorging te maken. Inmiddels weten we wel dat de huid (gelukkig) in staat is om niet alles op te nemen. Maar het feit is ook dat de techniek inmiddels zover is dat er wel degelijk goede werk(zame)stoffen door de huid kunnen worden opgenomen. Deze werk(zame) stoffen zorgen er, samen met gezonde voeding van binnenuit, voor dat de huid als het ware bouwsteentjes krijgt. Hoe beter deze stenen zijn, hoe beter de conditie van de huid wordt en/of is. Kortom, natuurlijke anti-ageing en huidverbetering is een proces dat je samen doet. De specialist én de persoon die graag aan de huid wil werken, alleen dan is een resultaat mogelijk.

Périne Heerooms Instituut Périne Genieweg 8, Mijdrecht Tel. 0297-273121 Winnaar Beauty Award; Beste Beauty Salon van Nederland www.perine.nl

Als distributeur bent u verantwoordelijk voor de bezorging van de dagbladen (o.a. De Telegraaf) in Vinkeveen. • U bent 18 jaar of ouder en beschikt over een proactieve en flexibele houding • U bent in staat tot het bouwen en onderhouden van een netwerk met (potentiële) bezorgers • Verdiensten € 750,- per maand In de regel vindt de distributie plaats van 04:00 uur tot 07:00 uur ‘s ochtends

Bent u dé geschikte kandidaat? Mail uw motivatie en CV naar info@bezorgdekrant.nl

Ben jij hongerig voor een vakantiebaan met doorgroeimogelijkheden bij IKEA FOOD (12 uur)? En beschik jij over de juiste ingrediënten? Voor de zomerperiode zijn wij op zoek naar enthousiaste vakantiekrachten voor onze Food afdelingen bij IKEA Amsterdam. Na deze vakantiebaan zijn er wellicht doorgroeimogelijkheden naar een vaste bijbaan bij IKEA. Heb jij een passie voor food, ben je een echte aanpakker, minimaal vier aaneengesloten weken beschikbaar en wil jij graag je steentje bijdragen deze zomer? Kom dan ons IKEA Food team versterken! Meer weten? Kijk op www.ikea.nl/werkenbij Interesse? Stuur je motivatie + CV naar blue.holmes5@ikea.com

Bekijk de video over deze column via www.0297.nl, of scan de QR-code

Nieuwe Opel Insignia 2e Pinksterdag bij Van Kouwen Van Kouwen, de Opeldealer in Amsterdam en Aalsmeer is 2e Pinksterdag open! Die dag staat de showroom in het teken van de nieuwe Opel Insignia. Dit nieuwe vlaggenschip van Opel staat sinds enige dagen in de showrooms van Van Kouwen. De huidige Insignia rijders hebben duidelijk op de komst van het nieuwe model gewacht want de belangstelling is groot. De sedan uitvoering, door Opel de Grand Sport genoemd is ruimer, lichter, slimmer en dynamischer dan ooit. Sander Bikkers, hoofd verkoop bij Van Kouwen Amsterdam: “Deze nieuwe Insignia is een echte eyecatcher. Dit segment auto wordt met name zakelijk gereden en met z’n sportieve lijnen en innovatieve technologie valt deze auto duidelijk

op. Om ook de zakelijke rijders de kans te geven deze auto uitgebreid en op een rustig moment in onze showroom te bekijken, zijn we speciaal hiervoor dit jaar op 2e Pinksterdag open van 11.00 tot 16.00 uur. Naast de nieuwe Insigna hebben we ook een leuke voorraad nieuwe Opel Karls, Corsa’s , Astra’s en Mokka’s die we met forse kortingen ‘opruimen’ . Dus voor elk wat wils tijdens deze 2e Pinksterdag.” De nieuwe Opel Insignia Grand Sport is één van de zeven nieuwe modellen die Opel dit jaar introduceert. Op 31 mei kan al even een kleine impressie worden gekregen van de opvolger van de Opel Meriva: de nieuwe Opel Crossland X die dan voor 1 dag in de showrooms staat. De werkelijke komst is in juli gepland. Daarna is het wachten op de Ampera-E en de Grandland X. Van Kouwen is 2e Pinksterdag open van 11.00 tot 16.00 uur in de vestigingen in Amsterdam Zuidoost en Aalsmeer.

Rooms katholieke basisschool Driehuis zoekt een

Flexibele en ambitieuze directeur (0,8 fte) Op de Driehuisschool werken wij met schooltijden die écht passen; passen bij onze leerlingen en de vragen die de maatschappij aan ons stelt. Bent u ook flexibel en ambitieus? Wilt u samen met het team, kinderen en ouders het Sterrenschoolconcept verder uitwerken en op de kaart zetten, dan heeft stichting KPO Sint Antonius de ideale baan! Uw sollicitatiebrief met CV kunt u vóór 12 juni a.s. richten aan Sofie Rijnberg (antonius@oog.nl). Meer informatie kunt u vinden op de website www.kpoantonius.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Onno Stokhof (0297 255 436).

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.


16

2 juni 2017

DE GROENE VENEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.