De Groene Venen 09 januari 2015

Page 1

DE GR ENE VENEN

WEKELIJKS HUIS-AAN-HUIS IN: MIJDRECHT • WILNIS • VINKEVEEN • DE HOEF • WAVERVEEN •AMSTELHOEK • ABCOUDE • BAAMBRUGGE

14-9oC

Wij zijn Charlie...

De Groene Venen Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Weekendkrant van De Ronde Venen Verschijnt wekelijks 0plage 18.500 exemplaren Lezersbereik 45.000 inwoners Uitgegeven door A-side Publishing B.V.

Jaargang 20 – Week 2 – 9 januari 2015

Pijlstaartlaan 15 Vinkeveen 3-kamer appartement Vraagprijs € 285.000,- k.k. NI EU W IN VE RKOO

P

Dorpsstraat 14, Mijdrecht Tel. 0297 - 212 987 www.vidamakelaars.nl Aalsmeer Nieuw-Vennep Alphen a/d Rijn Amsterdam

Bas, Loïs en Nyls halen 120 kerstbomen op Woensdag jl. zijn op tal van plaatsen in de gemeente weer kerstbomen ingezameld. Voor iedere kerstboom die wordt ingeleverd, wordt 50 cent betaald. Wie meer dan 20 kerstbomen heeft, kan de bomen door de gemeente laten ophalen. Bas (10 jaar), Loïs (8 jaar) en Nyls (11 jaar) zamelden maar liefst 120 kerstbomen in. Trots poseerden ze bij hun oogst op de Wethouder van Damlaan in Wilnis; gezamenlijk 60 euro rijker. In totaal werden binnen de gemeente 4650 kerstbomen ingezameld. foto peter bakker

Antenna wenst iedereen een gezond en goed 2015!

www.antennagroep.nl uitzenden • werving & selectie payrolling • hr advies & coaching

Burgemeester Divendal interviewt inwoners tijdens Nieuwjaarsreceptie Woensdagavond jl. vond in dorpscentrum De Boei in Vinkeveen de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie plaats. Deze wordt traditiegetrouw gehouden samen met een kramenmarkt waar tal van Rondeveense verenigingen, instellingen en instanties zich presenteren. Dit jaar was gekozen voor een nieuw element. De gebruikelijke nieuwjaarsspeech van Burgemeester Maarten Divendal was ingekort en werd nu aangevuld met interviews met vier inwoners die elk op een bijzondere wijze ‘kartrekker’ zijn voor projecten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, zorg/gezondheid en jeugd. Thema's die in 2015 en de komende jaren van groot belang zijn en waar we in De Ronde Venen grote stappen moeten zetten. V.l.n.r. Wouter van Roijen (de nieuwe leer-werkplaats Pallas in De Ronde Venen), burgemeester Maarten Divendal, Tineke Markus (patiëntenvereniging CCUVN voor mensen met een chronische darmaandoening), Jasper Keizer (Brandweer Vinkeveen) en Minse de Bos Kuil, initiatiefnemer van diverse zonnepaneelprojecten in Baambrugge en Wilnis. Zie pagina 3. foto rob isaacs

Feesten DJ’s, VJ’s etc Shows Evenementen MOONLIGHT PRODUCTIONS Burgemeester de Voogtlaan 122, 3648 XG Wilnis 06 21 29 36 38

www.moonlightproductions.nl

wenst iedereen een in alle opzichten heel goed 2015!


Dichtbij & betrokken

2

9 januari 2015

Januari 2015

DE GROENE VENEN

Rabobank Rijn en Veenstromen

Beste wensen voor 2015 Het directieteam en alle medewerkers van Rabobank Rijn en Veenstromen doen hun uiterste best in 2015 om uw vertrouwen waard te zijn en te blijven. Wij kijken dan ook vol vertrouwen naar de toekomst. Vanzelfsprekend houden wij nauw contact met onze leden(raad) en commissarissen om onze dienstverlening continue te verbeteren. Graag wensen wij u een gezond en gelukkig 2015 toe!

Maakt u gebruik van uw ledeninvloed? Breng uw stem uit!

Rabo Dichtbijfonds geeft steuntje in de rug

Graag nodigen wij u uit om hierbij aanwezig te zijn op ons advieskantoor aan de Middellandse Zee 15 in Woerden. Hier kunt u onder het genot van een hapje en een drankje tussen 17:30 en 19:00 uur afscheid nemen van Ruud en hem veel succes wensen.

Vanaf 29 december ontvangen leden van Rabobank Rijn en Veenstromen een stembiljet voor de ledenraadsverkiezingen en mogen zij hun stem uitbrengen. Stemmen kan nog tot 23 januari 2015. Wij stellen uw stem zeer op prijs.

Rabo Fietstocht

Uitnodiging afscheidsreceptie Ruud van der Vliet op 12 januari 2015

Elk jaar reserveert Rabobank Rijn en Veenstromen een deel van haar winst om maatschappelijke initiatieven uit de omgeving een steuntje in de rug te geven. Soms is dat gewoon nodig en wij doen dat graag.

Komt u ook? Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.rv.rabobank.nl.

In 2014 heeft de Rabobank in haar werkgebied aan totaal 92 projecten een bijdrage gegeven van in totaal 222.130 euro. Op deze manier kunnen wij iets moois creÍren voor onze lokale samenleving. In 2014 heeft de Rabobank voor het eerst de Rabo Fietstocht georganiseerd. Ruim 2000 mensen fietsten de tocht en spekten de kas van de zo’n 160 deelnemende verenigingen, stichtingen en scholen met een totaalbedrag van 10.226 euro. Schrijft u zaterdag 13 juni 2015 alvast in uw agenda? Dan organiseren wij voor de 2e keer de Rabo Fietstocht met mooie routes van 30 en 100 km door ons werkgebied. Houd onze website www.rv.rabobank.nl in de gaten.

Overzicht projecten Diverse verenigingen en stichtingen ontvingen een bijdrage uit het Rabo Dichtbijfonds. Hieronder een totaaloverzicht per kern: - Bodegraven e.o.: 16 projecten (19.420 euro) - De Ronde venen: 24 projecten (71.625 euro) - Het Veenweidegebied : 15 projecten (28.155 euro) - Woerden: 37 projecten (102.930 euro) Op www.rv.rabobank.nl/rabodichtbijfonds/projecten kunt u alle projecten bekijken.

Rabobank Rijn en Veenstromen | www.rv.rabobank.nl | info@rv.rabobank.nl | (0348) 42 70 00 | twitter.com/RabobankRV Ons kantoor: Mijdrecht. Mobiel Servicepunt: Amstelhoek, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en verschillende verzorgingshuizen.


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

3

Burgemeester Divendal:

Luistervink

“We moeten grote stappen zetten”

3641 LB

De gemeente De Ronde Venen moet in 2015 en de daarop volgende jaren grote stappen zetten voor wat betreft de thema's duurzaamheid, veiligheid, zorg & gezondheid en jeugd. Dat was de kernboodschap van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Maarten Divendal woensdagavond jl. in De Boei in Vinkeveen. Met korte feiten en cijfers stond de burgemeester stil bij het afgelopen jaar, waarin ons 304 Rondeveners ontvielen en er 360 werden geboren. Op 1 januari telde onze gemeente 42.605 inwoners en 70 nationaliteiten. Fenna uit Wilnis was de eerste nieuwe inwoner van 2015: zij werd op 2 januari geboren. De jaarwisseling is relatief rustig verlopen. Toch werd er voor zevenduizend euro schade aangericht aan met name prullenbakken, ruiten van bushokjes en verkeersborden die met zwaar vuurwerk zijn opgeblazen of vernield. Het schadebedrag is nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Gemeente, brandweer en politie kijken met tevredenheid terug op de jaarwisseling. Onze gemeente beschikt over 5.000 deelnemers aan Burgernet, 12% van het inwoneraantal. Daarmee staat De Ronde Venen op de tweede plaats in de provincie Utrecht, met 0,3% achterstand op Renswoude. Divendal memoreerde ook de rampen die we in 2014 meemaakten, evenals de terreuraanslag in Parijs van die ochtend. Dit nieuwe jaar staan ons nieuwe grootschalige bouwactiviteiten te wachten, zowel in Wilnis als in Abcoude. De afvalinzameling geschiedt voortaan in de gehele gemeente op dezelfde dag en melk- en drankenverpakkingen en blik kan bij het plastic afval worden gevoegd. Op 18 maart vinden er verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten en ook zijn er dit jaar verkiezingen voor de waterschappen, belangrijke partners voor de gemeente. Uiteraard kwamen ook de nieuwe taken ter sprake, die de gemeente vanaf het begin dit jaar uitvoert, en de start van de wijkteams om de veranderingen in het sociale domein in de juiste banen te leiden. Met interviews met vier inspirerende inwoners over de vier thema's (zie voorpagina) werd het officiële gedeelte beëindigd en was er gelegenheid de kramenmarkt te bezoeken.

Inloopbijeenkomst over wonen in de Maricken Op woensdag 14 januari vindt tussen 17 en 20.30 uur in De Willistee aan de Pieter Joostenlaan 24 in Wilnis een inloopavond plaats. Belangstellenden kunnen meer informatie inwinnen over de woningen die vanaf dit voorjaar worden aangeboden in de Maricken, de nieuwste wijk van Wilnis. Tijdens de avond geeft het Marickenteam uitleg over de opzet van de wijk en het verkoopproces. Ook is het uitwerkingsplan te bekijken waarin de opzet van de eerste fase van de wijk is uitgewerkt. Reageren op dit plan is mogelijk tot en met 22 januari 2015.

Saverti verkoopt winkelcentrum aan Hoorne Vastgoed

Verheugde reacties op nieuwe eigenaar de Lindeboom Winkelcentrum de Lindeboom in Mijdrecht heeft een nieuwe eigenaar; Hoorne Vastgoed uit Uitgeest heeft op 31 december de winkellocatie overgenomen van Saverti b.v. uit Heerhugowaard. Hoorne realiseerde een aantal grote projecten die er steeds op gericht zijn bestaande locaties een meer eigentijdse uitstraling te geven en een breder winkelaanbod te realiseren. De laatste jaren was er door de vorige eigenaar niet meer geïnvesteerd in het winkelcentrum; de winkeliers en de gemeente zijn dan ook verheugd over de verkoop. tekst rob isaacs en paul bosman

Hoorne Vastgoed is de verzelfstandigde vastgoedtak binnen een familiebedrijf waartoe Vomar Voordeelmarkt en Ranzijn Tuin en Dier behoren. het bedrijf omschrijft zichzelf als “een transparant en laagdrempelig familiebedrijf met ondernemersgeest, lef en ‘familiegevoel’.” Hoorne is zowel actief in woningbouw als in retail en is eigenaar van een groot aantal winkelcentra in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en een deel van Utrecht. Volgens Property.nl, dat zich beroept op cijfers van het kadaster, telde Hoorne 5,85 miljoen euro neer voor De Lindeboom.

lijke leegstand. Rolf Koot van Hans Winter Brillen is nu optimistisch: “Ik had mijn huurcontract, dat tot mei loopt, al opgezegd en was al naar andere ruimte aan het kijken. Als de plannen gunstig zijn, blijf ik misschien wel. Dit is een goede ontwikkeling voor De Lindeboom.” Nelie Groenendijk van Boekhandel Mondria was totaal verrast door de verkoop van het winkelcentrum. “Saverti heeft ons in een brief geïnformeerd over de verkoop. Bij ons overheerst alleen maar blijdschap. Het kan immers alleen maar beter worden.”

Paul van der Eng, Hoofd beleggingen en ontwikkeling van Hoorne, gaf desgevraagd aan op dit moment geen mededelingen te willen doen over de plannen die het bedrijf met De Lindeboom heeft. “Eerst willen we op een nette manier kennis maken met onze huurders om daarna onze plannen te ontvouwen. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze kennismaking volgende week gaat plaatsvinden.”

Hoopvol Ook bedrijfsleider Jan de Jong van Boni supermarkt is hoopvol gestemd: “Het is een gunstige ontwikkeling. Wij zijn inmiddels aardig uit ons jasje gegroeid en het was al lang tijd voor de nodige upgrading en uitbreiding van het winkeloppervlak,” vertelt hij. “Boni wil graag, de gemeente wil graag. Hopelijk gaat het er nu van komen.” Wethouder Anco Goldhoorn geeft toe dat de gemeente graag wil: “Wij zijn als gemeente erg verheugd over deze ontwikkeling. Er zijn uiteraard gesprekken geweest met Hoorne. Daaruit krijgen wij de indruk dat de zaken serieus worden aangepakt. Het is een bedrijf dat langdurige relaties aangaat, en met hun expertise in staat is om winkelformules te ont-

Positieve reacties De 13 winkeliers van De Lindeboom kunnen niet wachten. Jarenlang moesten zij met lede ogen toezien dat investeringen om het centrum een eigentijdse uitstraling te laten behouden uitbleven. Sommige vertrokken, wat leidde tot een behoor-

wikkelen die ook echt iets toevoegen aan ons centrum. Binnenkort is er weer een afspraak met alle andere pandeigenaren en winkeliers en ze hebben aangegeven hier heel graag bij te willen zijn.” “Het lijkt mij een heel goed bericht”, zo reageert bouwconsultant Johan Veerhuis, die onlangs in deze krant pleitte voor een andere invulling van het dorpscentrum en het gebied rond De Lindeboom. “Ze zullen het niet hebben gekocht om het verder te laten verpieteren. Herontwikkeling kan mogelijk werken als een ‘kickstarter’; het is voor zowel de middenstanders als het winkelend publiek een goede stimulans om te zien dat er gewerkt wordt aan vernieuwing.” Hij geeft aan het niet toe te juichen als het hele winkelvloeroppervlak van 4400 m2, waarvan 3500 m2 op de begane grond, zou worden herontwikkeld. “Steeds maar meer is niet meer: we moeten naar minder. Ik denk dat de kwaliteit van het centrum aanzienlijk zou worden verbeterd wanneer de Boni en FDC plaats zouden maken voor de ontsluiting van het pleintje voor de Janskerk. Winkels op de eerste verdieping lijkt mij uit den boze zolang er leegstand is aan de Dorpstraat. Het is echter aan de gemeente om de plannen van Hoorne te toetsen aan het masterplan 2010 dat nog steeds nog als beleid is vastgesteld.”

Colofon De Groene Venen is een uitgave van A-side Publishing B.V. Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57 E-mail: info@degroenevenen.nl www.degroenevenen.nl

Fotografie: Peter Bakker, Patrick Hesse (visionquest.nl) en anderen.

Hoofdredacteur: Rob Isaacs

Advertentieverkoop: Peter Bakker, Youri Lieberton.

Redactie en medewerkers: Peter Bakker, Paul Bosman, Piet van Buul, Patrick Hesse, Michael Reuling, Peter Schavemaker en Anja Verbiest.

Kijk op www.degroenevenen.nl voor aanleverspecificaties en -tijden.

Vormgeving en opmaak: Rachel Gerards, Rob Isaacs

www.degroenevenen.nl

Druk: Rodi Rotatiedruk, Diemen Distributie: De Groene Venen wordt wekelijks huis-aan-huis bezorgd door een eigen bezorgteam. Bel voor bezorgklachten: 0297-38 52 57 © 2015 A-side Publishing B.V. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Het is zo ver, de spanning stijgt ten top. Bijna vijftig miljoen wordt er verdeeld via de Postcodeloterij. Talrijke brieven belandden op mijn deurmat, als aansporing vooral toch maar mee te doen met deze miljoenendans. Ik heb de verleiding kunnen weerstaan. Mijn goede buur van verderop niet. Die was er, samen met zijn vrouw, stellig van overtuigd dat hun leven na de trekking een totaal andere wending zou nemen. Omdat hij, bij succes, toch wel met mij te doen had, bood hij aan om mij een set winterbanden inclusief velgen aan te bieden. Een schrale troost. Toen ik de beelden uit Gaasperdam voorbij zag schieten, wist ik dat m'n voorgevoel juist was geweest. Wel belde ik buur op met de mededeling dat ik er wel van uit ging dat de winterbandenset mij zou bereiken. Dat bleek niet zo te zijn, enorme teleurstelling alom. Wat ik mij inmiddels –meer dan voorheen– afvraag, is hoe het toch mogelijk is dat er maar liefst een bedrag van 49,7 miljoen prijzengeld niet bij de goede doelen terecht is gekomen. Die goede doelen vormen toch het vlaggenschip van de loterij, dacht ik. Niet dat ik het ook maar iemand misgun maar 6,8 miljoen winnen is toch bijna misdadig? Evenals die meneer die met vakantie in Ghana is en 2,1 miljoen op z'n rekening krijgt bijgeschreven. Zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te noemen, maar de media is eensgezind. Het geld is terecht gekomen in een wijk waar een groot deel van de mensheid aan de rand van de afgrond balanceert. Onlangs werd via Serious Request ruim twaalf miljoen ingezameld voor een goed doel. Over het doel wil ik het niet hebben, wel over de manier waarop dit geld bijeen is gebracht. Kinderen leegden hun spaarpotten, scholen verzamelden flessen, comazuipende jongeren verzamelden zich voor het glazen huis, kortom Nederland liet zich van haar beste zijde zien. Dagenlang zond de televisie livebeelden uit, tot het je strot uitkwam. Ter vergelijking, de opbrengst van 12 miljoen werd door de postcodeloterij zo maar even weggeschonken aan een zestal mensen. Een onbekend aantal heeft de resterende 37 miljoen verdeeld. Persoonlijk vind ik dit van de zotte. Wat is er in Nederland aan de hand dat dit soort gekte is ontstaan? Door in de Eerste Kamer listig vragen te stellen kan in dit land geen wet worden aangenomen die bankdirecties maximaliseert in hun bonusdrang. Directeuren van zorginstellingen en woningcorporaties mogen, om dezelfde redenen, dit jaar nog gewoon de extra vijftigduizend euro extra incasseren. Ik heb me voorgenomen alsnog de auto van mijn verre buur op kratjes te zetten en zijn winterbanden op mijn auto te monteren. Wie doet me wat in deze graaicultuur? Luistervink


4

Kort nieuws Mijdrecht

Gevangenenzorg bij De Christenvrouw Op donderdag 15 januari 2015 komt mevrouw Hanneke Schouten namens de stichting Gevangenenzorg Nederland vertellen over het werk van deze organisatie. Het belooft een interessante avond te worden waarbij zowel leden als gasten hartelijk welkom zijn. Aanvang 20 uur, vanaf 19.45 uur staat de koffie/thee klaar. Toegang gratis. Locatie: gebouw ‘t Kruispunt, Kon.Julianalaan 22, Mijdrecht. Voor meer informatie: Ineke Aperloo, tel. 0297-281378.

Abcoude

9 januari 2015

Beweegcertificaten behaald bij GVM’79 Net voor de kerstvakantie legden de kleuters van het beweegdiploma het tweede deel van hun examen af. Het beweegdiploma is bedoeld voor alle kinderen vanaf 3 jaar om een goede motorische basis te leggen. Hoe eerder kinderen beginnen met bewegen hoe beter het is en kan preventief werken op het ontwikkelen van overgewicht of diabetes. GVM’79 biedt het beweegdiploma nu ongeveer 1 jaar aan, in samenwerking met de gemeente De Ronde Venen. Het eerste deel van het examen hadden de kinderen op 8 december al heel goed gedaan en nu was deel twee aan de beurt. De kinderen sprongen, duikelden, gleden en zwaaiden door de zaal. En iedereen deed heel goed zijn best. Ook ballonnen werden hoog gehouden en tegen

ballen werd getrapt. Er is 1 beweegdiploma behaald, door Sam van den Bosch, en verder heeft iedereen een beweegcertificaat ontvangen! Dat betekent dat er nog even geoefend moet worden om het "echte" beweegdiploma te behalen. Het nieuwe blok beweegdiploma heeft nog ruimte voor nieuwe kinderen. Meer informatie is te vinden op: www.gvm79.nl. Ook in de andere lessen (turnen/acrogym v.a. 6 jaar) is ruimte om nieuwe gymnasten op te leiden. Door het aantrekken van een nieuwe trainster is er op dinsdag een extra uur gecreëerd, waardoor op de bestaande groepen weer plek is gekomen! Dus wil je lekker bewegen in het nieuwe jaar? Dan ben je bij GVM’79 aan het goede adres.

Huisconcert in Dorpskerk Op zondag 18 januari organiseert Abcoude Concerten om 15 uur het jaarlijkse concert door en voor inwoners van onze gemeente. Een aantal talentvolle (amateur)musici speelt voor ‘eigen publiek’ in de Dorpskerk op heel uiteenlopende wijze: solo zang, duo van piano en cello, trio van blokfluiten en klavecimbel, een fantastisch trio van trompetten en het huiskamerkoor ‘Gran Frutta’. Joop Harkema opent het concert met 4 liederen. De pianosolo, een blokfluitensemble van de blokfluitstudio van Anne Kewitsch en een duo cellopiano brengen aangename muziek. Het koor ‘Gran Frutta’ heeft een nieuwe dirigent en nieuwe liederen op het repertoire. Het trompettrio ‘Hoog van de Toren’ speelt op zowel oude als nieuwe instrumenten. In de pauze en na afloop is er gelegenheid om een glas thee, fris of wijn te drinken. Kaartverkoop à € 9.00 (donateurs € 7,50), kinderen € 6, tot zaterdag 17 januari 17 uur bij Boekhandel Spreij, Abcoude. Zondag 20 januari vanaf 14.30 uur in de Dorpskerk. En via www.abcoudeconcerten.nl.

Wilnis

Open Huis Johannes Hospitium Op zaterdag 10 januari a.s. staat van 11 tot 13 uur de deur van het Johannes Hospitium De Ronde Venen weer open voor belangstellenden. In het ‘Buurhuis’, gelegen naast het hospice, Vossestaart 2 in Wilnis, zullen medewerkers en vrijwilligers u, onder het genot van een kopje koffie, graag informatie geven over de organisatie, de opnamecriteria, de zorg aan bewoners en het vrijwilligerswerk. Er is foldermateriaal aanwezig en indien gewenst is een rondleiding in het hospice mogelijk. Wij nodigen iedereen graag uit eens een kijkje te komen nemen in ons huis, in het hart van de Ronde Venen, waarin ons motto ‘Leven met aandacht’ voorop staat. Zie ook

www.johanneshospitium.nl

DE GROENE VENEN

Hertha viert nieuwjaarsreceptie met ‘feest’ paal

Zaterdag jl. was voor voetbalclub SV Hertha een feestje. De nieuwjaarsreceptie begon met het slaan van de (laatste)feest paal. De kraan van heibedrijf Kool uit Wilnis stond om 19 uur klaar om deze (laatste) paal de grond in te slaan. Het jongste lid, Stan Slagboom, en het oudste lid, Rigo Oudshoorn, mochten samen in de kraan zitten om de paal de grond in te krijgen. Vele toeschouwers, leden, vrijwilligers en sponsoren waren aanwezig bij deze mooie gebeurtenis. De blauwwit gestreepte paal was voorzien van vele kindernamen, die vooraf mochten worden geplaatst. Het was een ware happening, met als klap op de vuurpijl nog een toegift van vuurwerk.

Daarna vertrok iedereen naar de kantine, waar onder het genot van een hapje en een drankje deze feestelijke gebeurtenis werd gevierd. Voorzitter Harry van Genderen begon met zijn toespraak en benadrukte dat men er financieel nog niet helemaal is. Er wordt hard gewerkt door de vele vrijwilligers en de sponsors aan dit toch wel unieke (zelf voorziene) samenwerkingsproject. “Maar we kunnen nog wel wat (financiële) hulp gebruiken,” aldus Harry van Genderen, die trots is op zijn club en de vele vrijwilligers en sponsoren die dit nu al mogelijk gemaakt hebben. Ook meedoen? Neem een kijkje op de vernieuwde website, www.hertha.nl.

Vrijwilligers van NPV Thuishulp ontvangen resultaat van de Beursmatch Nieuwjaarsreceptie Abcouder Harmonie luidt feestjaar in Zondag jl. waren de leden van de Abcouder Harmonie bijeen om elkaar een feestelijk Nieuwjaar te wensen. Dit jaar bestaat de Harmonie 115 jaar. Voorzitter Jack Ligtvoet keek terug op het afgelopen jaar, met 18 leerlingen die slaagden voor het HaFaBra-praktijkexamen en nieuwe docenten die met veel enthousiasme aan hun uitdaging begonnen. Ook sprak Jack twee jubilarissen toe, Anouk Bon was twaalf en half jaar lid en kreeg hiervoor een mooie speld, Maryan Hess vijfentwintig jaar lid van de vereniging, had al eerder een mooie speld gekregen, maar beide dames kregen een oorkonde en een bloemetje uitgereikt. Erelid Gerard Kemp is zestig jaar lid van de vereniging en kreeg uit handen van de voorzitter een mooi boeket. Voorzitter Jack was zelf ook vijfentwintig jaar lid van de vereniging en werd op een bijzondere manier door de overige bestuursleden toegesproken, er kwamen vijf haremdames binnen, Jack zegt namelijk altijd dat hij vergadert met zijn haremdames, en deze spraken hem dan ook toe

met leuke anekdotes uit de afgelopen vijfentwintig jaar. Ook Jack kreeg de bijbehorende versiersels. Namens de Stichting Feestelijkheden Abcoude sprak voorzitter en vader Arie Ligtvoet, Jack en de aanwezigen toe. “Ik ben trots hier te mogen staan om namens de Stichting Feestelijkheden een cadeau aan te bieden” maar eerst vertelde Arie nog even iets over Jack zijn band met de Harmonie. Ook partner Daan werd hierbij betrokken voor zijn ondersteuning. Jack kreeg uit handen van Arie namens de Stichting een muziekstuk aangeboden voor de Harmonie en Drumband. Ook kreeg Jack een fotocollage van de afgelopen vijfentwintig jaar van zichzelf als Tamboer-maître aangeboden. Daarna kon het glas geheven worden en getoost worden op een mooi feestelijk vereningingsjaar met veel activiteiten, die op 5- 5-2015 starten. Gezamenlijk met de Stichting Feestelijkheden zal er op deze dag een mooi programma plaatsvinden waarover de inwoners nog geïnformeerd zullen worden, aldus de voorzitter.

Recent was de eindejaars-vrijwilligersbijeenkomst van de NPV Thuishulp afdeling de Ronde Venen. Zo’n 30 vrijwilligers waren er aanwezig. Na een kopje koffie kreeg verhalenvertelster Elza Vis het woord. Afgewisseld met mooie muziek wist Elza de vrijwilligers te boeien met 2 bijzondere verhalen. Verhalen met een boodschap. Juist in deze tijd waarin de zorg zo onder druk staat is het belangrijk dat er nog mensen zijn die zich belangeloos willen inzetten voor hun

medemens die hulp nodig heeft! Na afloop van de bijeenkomst kreeg elke vrijwilliger een goed gevulde tas mee naar huis! De inhoud van de tas was verzorgd door de voormalige C-1000 (Wilnis) en fa. Brouwer-Transport. Op de Beursvloer was deze deal met beide bedrijven en de NPV Thuishulp gemaakt. Wij zijn zo in de gelegenheid om onze 75 vrijwilligers te bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar! C-1000 en fa. Brouwer Bedankt!

Poelier-Traiteur van Egmond steunt de voedselbank

Voedeselbank De Ronde Venen verstrekt aan bijna honderd gezinnen een voedselpakket. Zo ook de laatste twee weken van 2014. Wat zou het lekker zijn om iets extra’s toe te voegen aan het basispakket, zo bedachten Sebastiaan Strubbe en Dirk van Egmond om een schenking te doen in de vorm van een kiprollade. In elk pakket werd een verse kiprollade gedaan met bereidingswijze. Zo konden de gezinnen uit Mijdrecht, Vinkeveen, Wilnis, Abcoude en Baambrugge een heerlijke kiprollade bereiden voor de feestdagen.


DE GROENE VENEN

Inschrijving Bosdijkloop gestart

PK Sport blijft hoofdsponsor Bosdijkloop PK Sport en Toer Trimclub De Merel hebben dinsdag jl. hun samenwerking met drie jaar verlengd. Het jaarlijkse hardloopevenement in Vinkeveen kent een lange traditie: de 37ste editie is op zondag 15 februari 2015. De organisatie hiervan is in handen van TTC De Merel uit Vinkeveen.

Voorzitter van TTC De Merel, Enno Steenhuis Geertsema (links op de foto): “Wij zijn erg tevreden met de verlenging van de samenwerking met PK Sport, sinds 2009 de hoofdsponsor van de Bosdijkloop. Mede hierdoor kunnen wij aan lopers en publiek op veel fronten kwaliteit bieden: van verzorging tot elektronische tijdregistratie, een laag inschrijfgeld en een gezellige ambiance in en nabij sporthal De Boei in Vinkeveen”. Directeur PK Sport, Peter Kinkel: “Wij zijn er uiteraard bijzonder trots op dat we ook de komende jaren weer de hoofdsponsor van de Bosdijkloop zijn. Wij tonen hiermee onze betrokkenheid bij een van de belangrijkste sportevenementen in Vinkeveen”. Op de Kerklaan in Vinkeveen klinkt zondag 15 februari het startschot voor de 37e PK Sport Bosdijkloop. Het succes –vorig jaar 653 deelnemers!– is mede te danken aan de gezellige ambiance in en om sporthal De Boei in Vinkeveen en aan het

mooie parcours langs het natuur- en watersportgebied rondom de Vinkeveense Plassen en recreatieterrein Bosdijk. Lopers kunnen kiezen uit een halve marathon (deelname vanaf 16 jaar) en een 10-kilometerloop, beide door het buitengebied van Vinkeveen, en een 5-kilometerloop door de kern van Vinkeveen. Deze afstanden zijn zowel geschikt voor wedstrijdlopers als voor recreanten. En er is een jeugdloop van 1 kilometer voor kinderen tot en met 12 jaar. Start en finish zijn vlakbij sporthal De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen. In de sporthal zijn kleedruimten, douches, foyer met horecafaciliteiten en er is EHBO aanwezig. Meedoen

eenvoudig via www.inschrijven.nl. Bij voorinschrijving bedraagt het inschrijfgeld voor de halve marathon en de 10-kilometerloop 7 euro en voor de 5-kilometerloop 5 euro. Deelname aan de jeugdloop is gratis. Voorinschrijving is mogelijk tot en met 12 februari. Na deze datum kunt u zich inschrijven op de dag van de loop in De Boei, vanaf 10.30 uur tot uiterlijk een kwartier voor de start. Let op: de voorinschrijving is 1 euro goedkoper dan de inschrijving op de dag van de loop.

5

Zonnebloemafdeling Abcoude-Baambrugge sluit jubileumjaar af De 60-jarige Zonnebloemafdeling Abcoude-Baambrugge heeft eind vorig jaar het jubileumjaar afgesloten met een Kerstdagtocht naar Scherpenzeel voor gasten en vrijwilligers. Daar wachtte in partycentrum ‘Boschzicht’ een heerlijk viergangen kerstdiner dat opgeluisterd werd met verschillende optredens van het Spoorkoor ‘Op Stoom’ uit Woudenberg. Het koor was speciaal voor deze gelegenheid aangekleed in ‘Charles Dickens stijl’ waardoor men zich in 19e-eeuwse sferen waande. Inmiddels wordt verwachtingsvol uitgekeken naar activiteiten in het nieuwe jaar, waarin de Zonnebloem weer de nodige activiteiten zal organiseren. Zo staat er op woensdag 4 februari een oud-Hollandse spelletjesmiddag op het programma. Op maandag 9 maart wordt het Rijksmuseum in Amsterdam bezocht. Wie ook gast, vrijwilliger of be-

stuurslid van De Zonnebloem wil worden, kan vrijblijvend contact opnemen met een van de bestuursleden: Ton Steenhof, tel. 0294295730, Arie Zuidervliet, tel. 0294-282723, Annemieke Soer tel. 0294-281710 of Frits Kutschenreuter tel. 0294-283332 of kijk op de website van De Zonnebloem:

www.zonnebloem.nl.

www.ttcdemerel.nl.

Sportief het nieuwe jaar in

uur een open avond. Er zal o.a. een gastspreker zijn die het thema ‘inspiratie’ met woord en foto’s zal toelichten. Voor meer foto’s en informatie:

www.fotoworkshopdrv.nl foto atie westerdijk

Kort nieuws Mijdrecht

Bingo bij Argon Op 9 januari organiseert de Lijnkijkers de maandelijkse bingo in de kantine van sportvereniging Argon. Deze maand is thema boodschappen, alle prijzen zijn boodschappen en de hoofdprijs is 2 minuten winkelen bij Albert Heijn. Zaal open 19 uur, de aanvang is 20 uur, en natuurlijk is het eerste kopje koffie weer gratis. Met uw deelname steunt u de jeugd van Argon.

De Hoef

Klaverjassen in De Springbok Zaterdag 10 januari wordt in de Springbok door de biljartclub De Hoef gelegenheid geboden om weer gezellig een kaartje te leggen. Aanvang 20 uur. De volgende avonden voor dit seizoen zijn op: 14 februari , 14 maart en 11 april.

Vinkeveen

Zesballentoernooi 2015 van start

kan

Meer informatie over starttijden e.d. is te vinden op

Of het nu voetbal, turnen of judo betreft, sporten levert prachtige beelden op van passie en actie. Bij de expositie van fotoworkshop de Ronde Venen zijn veel fraaie sportfoto’s tot eind februari in gezondheidscentrum Croonstadt te bezichtigen. Om een treffende foto te maken, is het soms onvermijdelijk om gymnastische toeren uit te halen. Het is niet ongewoon om jezelf in een te kleine hoek te manoeuvreren of languit op de koude grond het juiste moment af te wachten. Bij sportfotografie gaat het daarbij ook nog eens om snelheid, want het juiste moment is vaak in een flits voorbij. Net als bij sporten, levert een misser gevoelens van frustratie op. Doorzetten is het advies, en dat dit tot een goede foto leidt, is in de expositie duidelijk te zien. Voor degenen die willen kennismaken met fotoworkshop De Ronde Venen is er maandag 12 januari om 19.45

9 januari 2015

Veenshuttle start 2015 met gezellig oliebollen toernooi Zaterdag 3 januari werd weer het traditionele oliebollen toernooi gehouden. Meer dan 50 enthousiaste badmintonners hebben geprobeerd punten bij elkaar te sprokkelen. De jeugdleden mochten broertje, zusje of ouders meenemen en de senior leden hun partners of kinderen. Door deze mix aan spelers werden er heel verschillende partijen gespeeld. Soms fanatiek maar meestal om lekker over te slaan. De sfeer was dan ook heel gemoedelijk. Tussendoor werd café De Wave bezocht om van de oliebollen te genieten. Blijkbaar hadden een aantal mensen "te goede" voornemens in het nieuwe jaar en bleven er oliebollen over. Maar in het veld werd er dus voor de punten gespeeld. Aan het eind werden aan de hoge punten scoorders enkele prijzen overhandigd. Ook werd de winnaar bekend gemaakt: Melanie, die het juiste aantal veren

shuttles in een grote glazen vaas had weten te raden. De ochtend was een mooi begin van wat hopelijk weer een heel gezellig en sportief badminton jaar inluidt. Zie op de site een filmpje en enkele foto’s: www.veenshuttle.nl

Knotwilgen geknot langs de Horn

groep Uithoorn hadden er zin in. Op deze eerste werkdag in 2015 hadden ze met de familie Verhoef afgesproken om wilgen langs de Horn te knotten. Vooral op het stuk met de bocht de hoogte op naar de woonarken. Uiteindelijk zijn alle knotten tussen die arken en de boerderij geknot, zo’n stuk of 50. Vaak oude jongens, monumenten eigenlijk. De knotgroep zou knotten, de boerin zou zorgen voor een gezellige stal en koek bij de koffie en tot slot lek-

Grauwe luchten, miezerregen. Op de Horn bij boerderij Schimmelpenninck tussen Abcoude en Baambrugge lopen op 3 januari om 9 uur in de ochtend 31 mannen en vrouwen ieder naar een eigen knotwilg, die er om vraagt om geknot te worden. Dat was nodig, na vier jaar moest de pruik eraf. De vrijwilligers van Knot-

Op de vrijdagen 9 en 23 januari (20 tot 23 uur), de zaterdagen 10, 17, 24 en 31 januari (14 tot 18 uur) en de zondagen 11, 18 en 25 januari (14 tot 17 uur) vinden de voorrondes plaats van het zesballentoernooi in Café De Merel in Vinkeveen. Zaterdag 31 januari kunnen er nog pogingen gedaan worden van 14 tot 18 uur, waarna om 19.30 uur de finales starten. Dit alles om zeer fraaie prijzen. Zowel dames als heren zijn van harte welkom. Kader en spelers hoger dan 5 moyenne kunnen hieraan niet meedoen. Geen biljartkunde vereist. Café de Merel - Arkenpark Mur 43 Vinkeveen. Tel. 0297263562 b.g.g. 0297-264159 of e-mail thcw@xs4all.nl.

kere soep. En zo was iedereen om 13 uur tevreden. En straks de dieren in Artis ook, want die krijgen al die malse wilgentakken om aan te knagen.


6

9 januari 2015

   

DE GROENE VENEN


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

7

DE WEEK IN BEELD

uit Alphen Marga Scheijde is e jd zi ld Ve b 2015 tijBij Golfclu tot Super Caddie n pe oe er tg ui jn werd op 4 aan den Ri tie die gehouden ep ec sr ar ja w eu Westerdens de ni n voorzitter Dick va ch ee sp de Na per Caddie januari jl.. handigd door Su er ov ee of tr de veld werd bveldzijde.nl ein. www.golfclu besQue 2014, Ronald Rom jeanette le

eerste Eendracht heeft de Groep 8 van OBS De i. Het team kerstkorfbaltoernoo prijs gehaald in het een dusgoed samen, vaak in speelde uitzonderlijk net een s t ze hun tegenstander danig hoog tempo da , Nikki, ka zijn. Goed gedaan Lu stapje voor konden en Mick! Sajjad, Lars, Thomas Lisette, Noa, Silvan,

foto

Het team Font ein 1 groep 6 is op de eerste pl eindigd in het aats gekerstkorfbalto ernooi door in tegen het team de finale van de Proostdi jschool, dat al was van de 2e winnaar poule, te winne n.

Op de Reigerstraat in Vinkeveen raakte woensdag jl. een automobilist onwel. Hij raakte uit de bocht, ramde een paaltje en kwam tot stilstand tegen een woning. De bestuurder is door ambulancepersoneel nagekeken. foto richard van der spoel

o werd gelen is feest! Deze fot Kerstbomen verzame ns lieten zich de Smaragd. De jonge maakt in Mijdrecht op n 140 kerstbomen. vallen in een berg va oijman-bakker foto sandra ho

Maandagochtend heeft een vracht wagen van een co container verlore ntainerbedrijf ee n toen hij een bo n cht nam. Het on het afslaan van geluk gebeurde de N201 naar de bi j Ve en weg in Wilnis. Er wonden. vielen geen ge-

n poolshoogte p als Mijdrecht name oo wk eu Ni n va r ee t buiten De Zowel de brandw Oude Spoorbaan, ne de gs lan ur vu de ug en gevaar bij een groot vre blussen, omdat het ge te t nie ur vu t he rd ook een groot Hoef. Besloten we eg in Mijdrecht was fw oe rh Ve AC de kker Op foto peter ba en overlast gaf. vreugdevuur.

Oliebollenbakken leidde op oudjaa rsdag in een tuin een vlam in de pa huis in Waverveen n. De bewoners be tot lden direct 112 en sen. Bij aankomst begonnen met bl van de brandwee usr was de brand al liep veel brandsch geblust. Het tuin ade op. huis foto peter bakker


8

Familieberichten

9 januari 2015

Familieberichten, zoals jubilea, verjaardagen, huwelijksaankondigingen, geboorten en rouwberichten kunnen worden aangeboden tot woensdag 12.00 uur. Begeleidend digitaal fotomateriaal dient van goede kwaliteit te zijn (min. 200 dpi of 1200 x 800 pixels). Bel voor informatie 0297 - 38 52 57 of mail naar: info@degroenevenen.nl.

DE GROENE VENEN

Eindelijk samen... In de wetenschap weer met zijn grote liefde verenigd te zijn overleed onze lieve vader, schoonvader en opa

GERRIT VAN BEEK Weduwnaar van Jacoba Fokkenrood 1 maart 1931

24 december 2014 Margrietha en Jan Stephan Hans

Jolanda Dirksen

Luca , Simba , Micky

Uitvaartverzorging Met respect voor uw persoonlijke wensen Volledig begeleid door één persoon U kunt mij 24 uur per dag bereiken 0297 – 594345 / 06-26242126 www.jolandadirksenuitvaartverzorging.nl

Correspondentieadres: C.P. de Grootstraat 5 1396 JT Baambrugge De crematieplechtigheid heeft op woensdag 31 december plaatsgevonden in Crematorium Daelwijck te Utrecht.

Helene Margrethe Svejstrup Grashoff – Jørgensen Weduwe van Sander Grashoff * Søborg, 28 december 1926

Liefde Aandacht Respect

Uitvaartbegeleiding "Waar u ook verzekerd bent, u bent vrij in de keuze van uw uitvaartondernemer"

† Abcoude, 12 december 2014

Vredig ingeslapen zoals je graag wilde. Met pijn in ons hart hebben we liefdevol afscheid genomen van onze moeder, schoonmoeder, grootmoeder en overgrootmoeder. Helene en Henk Poul en Kira Anneke Sandra en Henk Peter † en Diana Kleinkinderen Achterkleinkinderen

Miranda van Gelderen 06-23367997 Brenda Stork 06-15442046 www.charonuitvaart-abcoude.nl

De crematie heeft woensdag 17 december plaats gevonden. Correspondentieadres: Helene en Henk van Driel Uitweg 35 3645TA Vinkeveen

† I’m in the Garden Uitgeput door de strijd tegen een genadeloze ziekte overleed

Zijn handen hebben voor ons gewerkt zijn hart heeft voor ons geklopt zijn ogen hebben ons tot het laatst gezocht Hij heeft zijn taak volbracht hij ruste in vrede

Marie-Paul van Gessel - Odekerken Heerlen 7 oktober 1937

Abcoude 26 december 2014

Wij hebben een zorgzame, lieve vrouw, moeder en oma verloren. Ben van Gessel Berend van Gessel Charlotte Suzanne Marieke van Gessel Thijs en Sally van Gessel

Na een welbesteed leven op zijn geliefde boerderij hebben wij afscheid moeten nemen van mijn lieve en zorgzame man, onze vader, schoonvader, trotse groot- en overgrootvader

WILHELMUS ANTONIUS BON

* 23 september 1928

Wim

† 6 januari 2015 Mien Bon-van Vliet

Koningsvaren 42 1391 AK Abcoude

Gerard en Yvonne

De woord- en gebedsdienst in de parochiekerk van de HH. Cosmas en Damianus en de begrafenis op het rooms-katholieke gedeelte van de algemene begraafplaats te Abcoude hebben op vrijdag 2 januari plaatsgevonden.

Martien en Berry

Anton en Yolande Wim en Corry

Bert en Dorien

Peter en Jolanda

Ad en Samantha

Klein- en achterkleinkinderen Provincialeweg 6 3645 CN Vinkeveen Wim is opgebaard op de boerderij, gelegenheid tot afscheid nemen op zaterdag 10 januari van 13.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Op maandag 12 januari zal om 10.30 uur de uitvaartdienst plaatsvinden in de Parochiekerk van de H.Hart van Jezus te Vinkeveen. Na afloop van de dienst zullen we hem begraven op het naastgelegen kerkhof. Daarna is er gelegenheid de familie te condoleren in Dorpshuis De Boei, nabij de kerk.


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

9

DR. BEEKER

Laten we gaan kuren! Ik hoop dat iedereen een goede jaarwisseling heeft gehad? In mijn praktijk in ieder geval (voor zover bekend) geen beschadigde vingers of ogen, dat was andere jaren wel eens anders! Zo’n 15 jaar geleden deden we als Mijdrechtse huisartsen nog dienst vanuit huis en zo was ik dat jaar de klos. We woonden toen nog in Twistvlied in een heel gezellige buurt en het was daar traditie om met Oud en Nieuw met elkaar champagne te drinken en natuurlijk om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen onder het genot van een ware vuurregen. De niet gebruikte pijlen gingen op het centraal aangelegde vreugdevuur. Maar ja, ik had dienst en om kwart over twaalf werd ik gebeld; een jonge vrouw had een vuurpijl in het oog gekregen. Ik moest vanuit huis naar de praktijk rijden, daar hadden we om half één afgesproken. Het vreugdevuur kon ik nog omzeilen en op de doorgaande weg door Twistvlied meende ik dat de route wel veilig zou zijn. Een buurtgenoot had in een aanval van doortastendheid dit jaar niet voor de traditionele lege champagnefles-lanceerinrichting gekozen en in plaats daarvan in de schuur en in de vrije tijd een oerdegelijk plaatstalen lanceerinrichting geconstrueerd. Niet eens zo erg, maar het geheel stond wel midden op de weg. Probeer dat maar eens te zien terwijl je je naar een spoedgeval haast en de pijlen je om de motorkap vliegen. Auto kapot, een wiel doormidden, u kent het wel. Dame met pijl in oog alsnog gered (met vertraging). Maar aan dat voorval denk ik dan wel als ik in de krant lees over agressie tegen hulpverleners, het zal je maar

overkomen dat je het onderwerp van agressie wordt terwijl je iemand probeert te redden en het vuurwerkgeweld om je heen losbarst! Zelf had ik eigenlijk liever Oud en Nieuw gevierd in Oostenrijk. Een paar jaar terug deden we dat voor het laatst en de rust rond de jaarwisseling is daar adembenemend! Vijf jaar terug (nòg een anekdote) konden we de kinderen nog overhalen om in Oostenrijk te zijn, maar nu gaat dat niet meer; ze willen naar een feest en het liefst in Amsterdam. Vijf jaar terug ging dat ook niet zonder slag of stoot, we moesten beloven om vuurwerk mee te nemen, dat hadden ze vast niet in Oostenrijk. Toen had je nog de België-route en dat was spanning ten top! Met de kinderen naar België en illegaal vuurwerk gehaald. Ik ben zelf niet van het vuurwerk, dus mijn enige eis was dat er maar één lont aan zou zitten, dat voorkomt (dacht ik) schade aan vingertjes en ogen. En zo kwamen we in Oostenrijk aan met een dichte doos, waaruit één lont, die op zijn minst een kilo of vijf kruit leek te bevatten. Ik mocht de doos ontsteken in de snijdende kou, het lontje deed er een seconde of dertig over en ik was dus ver weg. Het vuurwerk barste los en de doos bleef gedurende meerdere minuten pijlen uitbraken. De rust werd wreed verstoord. De buren, die niet eens thuis waren maar in een dorp verderop, hebben het er nu nog steeds over. Overigens verkopen ze

Gespreksgroep Omgaan met Rouw In het ‘Buurhuis’ in Wilnis, gelegen naast het Johannes Hospitium aan Vossestaart 2, start een Gespreksgroep Omgaan met Rouw. De gespreksgroep komt zes keer bijeen op de donderdagavonden 29 januari, 12 en 26 februari, 12 en 26 maart en 2 april. steeds van 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Deze gespreksgroep is bedoeld voor mensen die enige tijd geleden een dierbare partner, familielid, vriend(in) door de dood verloren hebben en willen praten over de overleden persoon, en over de ervaringen in die roerige tijd rond het verlies; behoefte hebben aan een luisterend oor en ook graag willen horen hoe anderen in een dergelijke situatie met het verlies omgaan. In zes bijeenkomsten gaan de deelnemers (maximaal 8) over verschillende thema's met elkaar in gesprek. Ook kunnen onderwerpen worden ingebracht, zoals bijvoorbeeld: omgaan met emoties, omgaan met kleding/dierbare spullen van de overledene, omgaan met reacties van anderen, nieuwe invulling geven aan het leven zonder dierbare. Geertje Bol en Carin van Grieken begeleiden deze bijeenkomsten. Zij hebben ruime ervaring in de begeleiding van gespreksgroepen met het onderwerp 'omgaan met rouw'. Voorafgaand aan deelname neemt één van de begeleiders telefonisch contact met u op om wederzijdse verwachtingen te toetsen. Het is daarom noodzakelijk u tijdig aan te melden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u bellen naar de begeleiders via tel. 0297-230290 (Carin van Grieken) of 06-44882351 (Geertje Bol). Via e-mail kunt u zich ook opgeven: c.vangrieken@johanneshospitium.nl of geertjeboldewit@planet.nl. U kunt deze informatie ook vinden op de websites van de samenwerkende organisaties: www.johanneshospitium.nl; www.tympaan-debaat.nl;

www.demantelmeeuw.nl en www.welzijnwoerden.nl

Tekst Jaco Beeker

in Oostenrijk vuurpijlen met knollen als sinaasappels bij de plaatselijke sigarenboer, een vreemde gedachte als je al die rokende mensen in en uit ziet lopen. Ik was dus wel in Oostenrijk, maar alleen met de Kerst. En tijdens één van die dagen waren we op bezoek in het plaatselijke Gasthaus. De eigenaar is een uiterst vriendelijke man, die zich graag door mij laat adviseren. Hij vindt de lokale huisartsen maar prutsers en wacht liever een maand of wat tot ik er weer ben. Maar ja, dan heeft hij de vragen wel opgespaard natuurlijk! Om de situatie te begrijpen moet ik wel een korte situatieschets geven; In Oostenrijk is het zo dat roken in het Gasthaus niet is toegestaan, net als in Nederland, maar als er een enigszins toonbare scheiding tussen de tafels en de bar bestaat mag dat weer wel. En zo zitten wij in de bar aan een paar tafeltjes met achter ons een tweetal halfhoge tuinschermen en daarachter dus de bar met een bonte verzameling lokalen die aan het bier zitten en roken (want door die tuinschermen is er een scheiding en mag het). De eigenaar heeft een aantal medische vragen, hij heeft onder andere hoge bloeddruk en wil dan weten welke medicijnen daar het beste voor zijn (dan bewaart hij de doosjes en mag ik kiezen), maar ondertussen hoort de rest van de bar dat ook en zo borrelen er allengs meer vragen op. Het is eigenlijk een soort van inloopspreekuur in de kroeg, laagdrempelig en onderhoudend. Oppassen met de aangeboden drankjes, want anders worden mijn medische inzichten ook wat minder fantastisch...

Thuis in Nederland heb ik wel eens een nachtmerrie, waarin ik spreekuur zit te houden in de woonkamer achter een gordijn en de hele kamer langzaam volstroomt met patiënten, maar in Oostenrijk (live) voelt het minder dreigend. De laatste sessie was er een zwijgzame boer aanwezig en hoewel de man daar wel vaker komt (dat weet ik omdat ik er ook vaker kom) had ik nooit een woord met hem gewisseld. Nu betrok onze gastheer deze man in een gesprek over het nut van afvallen. Onze gastheer is natuurlijk veel te dik en natuurlijk zou hij moeten afvallen, maar ja, met zijn beroep en zijn passie voor toetjes (die zijn vrouw liefdevol klaarmaakt, iedere avond) ligt dat wat lastig. De zwijgzame boer was echter laatst zeven kilo afgevallen! Medisch gezien gaan bij mij gelijk de alarmbellen rinkelen; zeven kilo, dat is niet goed… Maar het blijkt dat de zwijgzame boer ieder jaar twee weken gaat kuren. Het mooie is dat het in Oostenrijk door de Krankenkasse wordt betaald en zelfs wordt aangemoedigd. Ik heb dat tot nu toe altijd als gesubsidieerde verwennerij gezien maar daarom was het onderhoud met onze kroeggenoot best leerzaam, want hij vertelde hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat. Je wordt daar dus op kosten van de verzekering twee weken geïnterneerd in een hotel, maar dat hotel ligt wel op een respectabel aantal kilometers van de bewoonde wereld. Vervolgens moet je de hele dag zwemmen, badderen, fysiotherapie en bewegingsoefeningen doen. ’s Ochtends, in de middag en de avond krijg je een maaltijd voorgeschoteld

met voornamelijk veel sla en wat gezonde en verse groenten. Water krijg je te drinken, maar andere dranken zijn niet verkrijgbaar.In twee weken zeven kilo, zo lukt het wel. En als je dan thuis komt na de “kuur” wordt je nog een aantal weken telefonisch in de gaten gehouden om te controleren of je je wel aan je dieet houdt en of je wel voldoende beweegt. Hoe fantastisch is dat? Je noemt het een kuur en vervolgens zet je mensen twee weken op water en brood! Opeens begrijp ik de ratio achter dat hele plan want hoe vaak hebben wij in Nederland niet dat we tegen onze patiënten zeggen dat ze zouden moeten afvallen? Nooit lukt dat, maar in Oostenrijk raad je ze dus een kuur aan. En eerlijk gezegd, we weten uit grote studies dat een reductie in gewicht van 10% (ik schat onze zwijgzame boer op een kilo of tachtig) een reductie in mortaliteit (sterfte) geeft van 50% , het hele kuur-plan levert de Oostenrijkse Krankenkasse volgens mij een enorme besparing aan ziektekosten op. Mijn Oostenrijkse vriend gaat ieder jaar twee weken op kuur en houdt daarmee de hypertensie en diabetes buiten de deur. Nog wat trouwens; bij de intake krijg je een volledige check-up en ook dat levert denk ik een aardige reductie in risico en sterfte op. Ik ben voor, laten we gaan kuren!

Jaco Beeker info@drbeeker.nl www.drbeeker.nl

Goede voornemens Wie had niet het voornemen om vanaf 1 januari weer eens te gaan afvallen? Maar hoe doe je dat? Ga je weer een abonnement op de sportschool nemen, begin je met de eiwitshakes of crash diëten? Auke Ykema, gewichts- en bewegingsconsulent wil hier niets van weten. Zijn motto: eet gezond en beweeg iets meer. Sinds dit jaar heeft Auke zijn eigen praktijk. Hij maakt voedingsanalyses, geeft tips en adviezen op basis van gewoon gezond eten en meer bewegen. Dat bewegen stimuleert hij ook door 1 x per week op een vast tijdstip met alle cliënten die dat willen te wandelen. En dat blijkt erg aan te slaan! Het klinkt niet spectaculair, maar het is voor velen de eerste goede stap om meer te gaan bewegen. Bewegen hoeft niet altijd in de sportschool, maar kan ook worden gedaan door wat vaker te fietsen, de trap te nemen of in de tuin te werken. Een half uur per dag matig intensief bewegen en voldoende gezond eten blijkt voor velen de oplossing om gezonder te gaan leven. Juist omdat dit een realistisch programma is, werkt het en is het gemakkelijk vol te houden. Een kilo per week afvallen is vaak heel goed mogelijk. En bovendien blijven mensen op het juiste gewicht, doordat ze

‘normaal’ zijn gaan eten. Tijdens het eerste consult maakt Auke met zijn cliënt afspraken over voeding en bewegen. In het logboek houdt de cliënt alles bij wat hij eet, de ‘sport’ en beweging die hij wekelijks doet. Om de week of om de twee weken volgt een gesprek en zo nodig tussendoor nog e-mailcontact. Tijdens de consulten krijgt de cliënt tips, wordt het eetpatroon doorgenomen en eventuele problemen besproken. Uiteraard praten we ook over de goede dingen zoals het sporten en bewegen bijvoorbeeld. Na het intakegesprek maakt Auke voor elke cliënt een basismenu, dat uit minimaal 75% van het eetpatroon bestaat dat de cliënt gewend is. Als je nog minder dan die 75% gaat eten zal het lichaam in de ´overlevingsstand´ gaan en worden reserves juist opgeslagen! Dat houd je niet vol en bovendien ontstaat daardoor juist het jojo-

effect dat je nou net wilt voorkomen. Het basismenu is heel simpel. Het is gebaseerd op gewoon eten en geen honger lijden. Wist u trouwens dat er veel mensen zijn die juist méér moeten eten om af te vallen ? Het voordeel is ook dat je gewoon met het gezin mee kan eten want er hoeft niet apart gekookt te worden. Ook mag je gerust af en toe meedoen met een koekje of een glaasje wijn. De eerste ervaringen zijn erg goed. De meeste mensen zijn al rond de 10 kilo afgevallen en gaan nog even door. Ook is men zonder veel moeite meer gaan bewegen. Wilt u uw goede voornemens laten slagen? Neem dan contact op met Auke Ykema, tel. 0651357723 of via de website:

www.aukeykema.nl


10

9 januari 2015

DE GROENE VENEN

ERELOGE

Tekst Peter Schavemaker

In de rubriek ERELOGE ontmoet cabaret- en theaterjournalist Peter Schavemaker theatermakers die in onze regio in de theaters te zien zijn. Deze week een gesprek met Dennis Wind, die in The Dutch Eagles de rollen vertolkt van zanger Don Henley en gitarist Joe Walsh. Dit theaterseizoen zijn The Dutch Eagles te zien met hun derde theatershow ‘Take it’. The Dutch Eagles zijn geen coverband, ze hebben als band op grote popfestivals gestaan, ook in het buitenland.

The Dutch Eagles

‘Sublieme liedjes, melodieën en meesterlijke samenzang’ Hoe zijn The Dutch Eagles in 2004 ontstaan? “Als een project voor de lol (eerste naam De Egels, red.). Alle leden hadden destijds de liefde voor de muziek van The Eagles, Steely Dan, Crosby Stills Nash & Young en America. Maar we zijn begonnen met het spelen van Eagles liedjes.” Hoe hebben jullie die eigen stijl en sound van de Eagles eigen gemaakt? “We hebben de liedjes op de milliseconde uitgeplozen hoe de zangpartijen zijn opgebouwd en welke instrumenten The Eagles gebruiken. ‘Take it easy’ was ons eerste nummer, het nummer ‘New Kid in Town’ heeft ons twee jaar gekost om onder de knie te krijgen, omdat die ongelofelijk moeilijk bleek te zijn. We spelen de gitaarpartijen op de precies dezelfde gitaren en versterkers die The Eagles ook gebruiken. Dat is de enige manier om die sound te krijgen.” Waarom is het The Eagles geluid zo uniek? “Dat is de combinatie van sublieme

liedjes, melodieën en meesterlijke samenzang.” Hebben jullie, in deze voorbereidingen, ook gekeken hoe de band in elkaar zit? Er is al jaren ruzie tussen de bandleden, die allemaal grote ego’s hebben. “We hebben inderdaad ook gekeken naar het gedoe – zoals de moeilijke verhouding tussen Don Felder en Glenn Frey- in de band en hierover van alles gelezen. Dit maakt een belangrijk onderdeel uit van het succes van de band en bepaalde hoe de liedjes werden gespeeld.” In deze voorstelling is niet alleen de muziek van The Eagles te horen, maar muziek van groepen zoals jullie dat noemen die ‘langs dezelfde muzikale route’ van The Eagles zijn ontstaan, zoals Steely Dan, Jackson Brown, CSNY en America. “We zijn onze theatershows begonnen met nummers van The Eagles. Inmiddels komt het publiek naar onze shows om ons als band. Dat we Eagles muziek spelen vindt men ook geweldig. We hebben daarom besloten om

ook Westcoast muziek te spelen. Het leek ons gaaf om het publiek mee te nemen op de reis de The Eagles zelf hebben gemaakt.” Tot welke periode spelen jullie de muziek van The Eagles? “We spelen wel ‘How Long’ van het laatste Eagles album “Long Road out of Eden’, maar we richten ons vooral op de klassiekers, de nummers tot 1980. Misschien gaan we in de toekomst wel recentere nummers van The Eagles spelen.” Je ‘speelt’ in The Dutch Eagles de rollen van Don Henley en Joe Walsh. Twee mannen die zo verschillend zijn, maar ook zo belangrijk zijn voor The Eagles. “Het is fantastisch om deze inderdaad verschillende karakters te mogen spelen. Ik drum niet, zoals Henley doet. Maar ik zing wel zijn zangpartijen in ‘Hotel California’ en ‘Desperado’. Alle leden van de The Dutch Eagles acteren niet alsof ze Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh, Timothy B. Schmidt en Don Felder zijn.”

De originele Eagles stonden op 31 december 2014 op nummer 1 in de Top 2000 van Radio 2 met de popklassieker ‘Hotel California’. The Dutch Eagles bestaan verder uit: Arto Boyadjian - gitaar & zang, Dennis Allaert - gitaar, percussie & zang, Jaco

van der Steen - bas & zang, Ruben van Mastrigt - keyboards & zang en Oscar Kraal - drums & zang The Dutch Eagles zijn 24 januari te zien in Schouwburg Amstelveen. www.dutcheagles.com foto rita van der poel

Nieuwjaarsconcert in Zangstudio Rotschild

Benefietconcert Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude op 24 januari

Vrijdag 9 januari is het traditionele nieuwjaarsconcert in Zangstudio Rotschild. De zangers en zangeressen van zangdocente Greetje de Haan zijn daarvoor prachtige liederen aan het instuderen. Onder anderen Cathelijn Gelderloos, Luc Laport (een sing-a-song-writer), Iris Petersen, Annemarie Stolwijkt, die liedjes van Caro Emerald zingt, en Jeroen Kolkmeijer treden op en zullen 2015 ‘knallend’ van start laten gaan.

Rotaryclub Vinkeveen-Abcoude organiseert een benefietconcert op zaterdag 24 januari in de Dorpskerk van Abcoude om 20 uur.

Op nieuwjaarsdag zong de Mijdrechtse sopraan zelf in Boedapest. Ze vertolkte de solo's van de Krönungsmesse van Mozart en de sopraan-solo van het Ave Maria van de Hongaarse componist Mosonyi. Allemaal in Mátyás Templom (Matthiaskerk) op de Burcht van de historische Hongaarse hoofdstad. “Na terugkomst in Mijdrecht ben ik met de zangers en zangeressen hard aan het werk gegaan met het concert van 9 januari. Zelf zing in natuurlijk ook een aantal liederen,” aldus de succesvolle zangpedagoge.

In totaal komt een twaalftal zangstukken aan bod. In allerlei stijlen en variaties. Jazz, musical, pop en klassiek. Het nieuwjaarsconcert duurt ongeveer twee uur en begint om 19.30 uur. Toegang € 7,50 per persoon, inclusief een drankje en hapje. (Kinderen € 5). Kaarten zijn nog beschikbaar en via e-mail of telefonisch te bestellen:g.w.dehaan@outlook.com (06-20743560). Studio Rotschild, Bozenhoven 128A, Mijdrecht.

Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest treden belangeloos op. Vier jonge, getalenteerde dames hebben het Go Ya Quartet opgericht en presenteren samen met Michael Gieler (bekend van de IJsalon) een feestelijk programma. Zij spelen het strijkkwartet van Ravel en werk van de Chinese componiste Siyang He. Verder voeren zij samen met Michael Gieler het strijkkwintet nr 4 van Mozart uit. In de pauze wordt u getrakteerd op een heerlijk hapje en drankje. De opbrengst van het benefietconcert is bestemd voor de volgende projecten: de Moederverwendag, Wandelen voor Water, een activiteit voor zorginstellingen in Abcoude en/of Vinkeveen en ondersteuning van kinderhuizen in Bulgarije.

Ga mee op muzikale ontdekkingstocht Op zaterdag 31 januari start er weer een cursus “Een koffer vol muziek!” Het is de derde serie sinds Anneke van der Lee met deze cursus is gestart. Wat er iedere les wordt gedaan blijft

De moederverwendag in september 2015 is bedoeld voor moeders met een kind met een beperking, woonachtig in Abcoude,Vinkeveen of Baambrugge. Een dag van ontspanning, gezelligheid en samenzijn met moeders in vergelijkbare situaties. Op 18 maart 2015 organiseren wij de sponsorwandeling Wandelen voor Water voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van twee basisscholen in Abcoude.

Desgewenst kan men voorafgaand aan het concert genieten van een tweegangenmenu voor € 22,75 bij restaurant Jess, Koppeldijk 1 te Abcoude. U kunt vanaf 17.30 uur terecht bij het restaurant. Vooraf reserveren wordt aanbevolen (0294 284353). Concertkaarten à € 25 zijn verkrijgbaar bij het Rotary secretariaat, telefoon 0294-288789 of op 24 januari 2015 bij de Dorpskerk vanaf 19.30 uur.

een verrassing; de kinderen mogen kiezen. Naast vertrouwde onderwerpen liggen er ook nieuwe materialen in de koffer. Ga je mee op deze muzikale en speelse ontdekkingstocht? Dat kan! Omdat het zo’n korte cursus is, is deze zeer geschikt voor kinderen van 3 en 4 jaar oud. De volgende cursus vindt plaats op 31 januari, 7, 14 en

21 februari in Vinkeveen. Kosten voor deze cursus zijn 32 euro en de lessen vinden plaats Vinkeveen, locatie BSO Vinkeveen, Tuinderslaantje 5. Er is ook een gevorderdencursus voor kinderen van 5 en 6 jaar. Kijk voor meer informatie op www.basismuziek.nl en neem contact op met Anneke van der Lee.

www.rotary.nl/vinkeveenabcoude


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

11

Huiskamervertellingen met ´De Gouden Tak´

Open avond Fotoworkshop De Ronde Venen De Fotoworkshop de Ronde Venen is een fotoclub voor liefhebbers en beoefenaars van fotografie met momenteel zo'n 45 leden. Om het nieuwe jaar goed te beginnen organiseert de club een open avond voor alle geïnteresseerden in fotografie. U bent van harte welkom om tijdens onze clubavond een lezing bij te wonen van gastspreker Judith Jockel, Fotografe en docente aan de Fotoacademie. Het thema van deze avond is ‘inspiratie’.

achter te komen waarom deze foto’s zo succesvol waren. Heb je interesse om in verenigingsverband te leren om betere foto’s te maken dan bestaat er ook de mogelijkheid om lid te worden nu er weer ruimte is voor nieuwe leden. De open avond vindt plaats op 12 januari in Dorpscentrum Willisstee te Wilnis vanaf 19.30 uur. Om de lezing niet te verstoren wordt u verzocht om op tijd aanwezig te zijn.

De fotoclub wil deze gelegenheid graag gebruiken om te laten zien hoe zij als actieve vereniging voor amateurfotografen in de Ronde Venen op hun clubavonden met fotografie bezig zijn. Het thema ‘inspiratie’ zal zeker het enthousiasme voor fotografie aanwakkeren en je stimuleren om zelf je camera ter hand te nemen en aan de slag te gaan. Er zullen diverse foto’s besproken worden van beroemde topfotografen met de bedoeling om er

Fado, Afrikaanse klanken en westerse muziek smelten samen in ‘Noir’

Fernando Lameirinhas in Theater Piet Mondriaan Fernando Lameirinhas is een icoon van de wereldmuziek in Nederland. Geboren in Portugal en ten tijde van het regime verhuist naar Charleroi omdat zijn vader verdacht werd van linkse sympathieën. Daar begon de muzikale opleiding van Fernando en zijn drie jaar jongere broer Antonio, die hem tot op de dag van vandaag begeleidt als bassist en zanger. In 1975 kwamen zij naar Amsterdam en lieten Nederland kennismaken met de hartstochtelijke Portugese fado, waarin saudade, de heimwee, nooit ver weg is. Lameirinhas liet zich niet inperken door muzikale grenzen, maar mengde zijn muziek met samba, chorinho, Kaapverdiaanse morna, jazz en pop. Hij werkte samen met vele bekende artiesten, o.a. Raymond van het Groenewoud, Frank Boeijen, Hennie Vrienten, Bløf, Paul de Leeuw, Stef Bos, Régis Gizavo, Dina Medina en Droeh Nankoe. In Fernando’s hui-

dige programma, Noir, laat hij met twee Afrikaanse topmuzikanten, Mola Sylla (Senegal) en Zou Diarra (Mali), horen hoe mooi zwart kan zijn. Zwart wordt vaak geassocieerd met somberheid, maar Lameirinhas bewijst dat het donker ook grote schoonheid herbergt. Luister hoe zwoel Afrikaanse nachten zijn, hoe rijk de poëzie van het continent is en hoe mooi exotische Afrikaanse klanken samensmelten

met Portugese fado en westerse muziek. Samen met zijn broer en bassist Antonio Lameirinhas, sterpianist Juan Pablo Dobal en topgitarist Daniel de Moraes maakt Fernando er zaterdag 17 januari a.s. een allesbehalve donkere theateravond van in Theater Piet Mondriaan. Aanvang: 20.15 uur. Entree: € 22,00 / CJP € 15,50. Kaarten bij Readshop Abcoude, Hoogstraat 32 of via www.ab-art.nl. foto cees de vries

Vertellerscollectief ´De Gouden Tak´ houdt op zaterdagavond 17 januari een verhalenavond in de huiskamer op Demmerik 11 in Vinkeveen. Verhalen vertellen is een oud ambacht en mag zich op dit moment, ook landelijk, in een groeiende belangstelling verheugen. ‘De Gouden Tak ‘ was eerder dit seizoen in Amsterdam en Amersfoort. Het vertellerscollectief bestaat uit 4 vertellers: Paul Groos, Kees Geelhoed, Jan Adam en Elza Vis van ‘Binnenste-Buiten’. Zij hebben ieder een eigen stijl en stem. Dat maakt de huiskamervertellingen afwisselend en boeiend. De verhalen worden afgewisseld met muziek van singer/songwriter Coen

Striegel. In de intieme en huiselijke sfeer van de huiskamer komen de verhalen en de muziek helemaal tot hun recht. Dit jaar heeft het vertellerscollectief ook een verhaal voorbereid dat samen wordt verteld. Dat is nieuw ! Ze zijn dit jaar ook nog in Batenburg en Goes. De avond begint om 19.45 uur, er is een pauze en rond de klok van 22 uur wordt het laatste woord gesproken. De toegang is gratis , de pet gaat rond voor een gift om te reiskosten van de vertellers/muzikant te dekken. Vanwege de beperkte ruimte is opgave zeer gewenst: elzavis@binnenste-buitenverhalen.nl of 06 23150498

Expositie Melanie Dalebout in gemeentehuis Vanaf zaterdag 10 januari tot en met vrijdag 27 februari exposeert de jonge kunstenares Melanie Dalebout haar zelf gemaakte schilderijen in het gemeentehuis in Mijdrecht. De officiële opening van deze expositie is op zaterdag 10 januari van 15:00 uur tot 17:00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om bij deze opening aanwezig te zijn en onder het genot van een hapje en een drankje de gemaakte kunstwerken te komen bekijken. Melanie Dalebout, op social media vooral bekend onder de naam MTE Designs, is een 22 jarige kunstenares uit Mijdrecht. Ze heeft haar eigen bedrijf in audiovisuele producties waardoor ze veel tijd achter de computer doorbrengt. Naast dit werk wilde ze ook nog wat anders erbij gaan doen. Gezien haar passie voor tekenen wat ze al op jonge leeftijd deed, kwam het idee in haar op om met schilderen te beginnen. Na een half jaartje experimenteren begon ze een stijl te ontdekken die haar goed lag, namelijk popart. Op social media begon haar werk steeds meer aandacht te trekken van mensen over de hele wereld. Ook kregen zowel nationale als internationale artiesten haar werk in de gaten. Niet alleen (o.a) Marco Borsato, Afrojack en Lange Frans, maar ook de internationale zange-

res Rihanna heeft haar werk gezien en geliked op instagram. Als hoogtepunt heeft zangeres Beyoncé een schilderij van Melanie op haar officiele website en facebook pagina gezet, die maar liefst 66 miljoen likes heeft behaald. Door deze aandacht en haar unieke stijl begon Melanie zowel in binnen en buitenland steeds meer schilderijen te verkopen. Haar werk is over het algemeen kleurrijk, modern en decoratief. Geschikt voor bijna elk huis en inrichting. Van portret schilderijen tot nationale en internationale artiesten, verschillende schilderijen komen aan bod. Wilt u meer van haar werk zien bekijk dan haar facebook pagina

www.facebook.com/mtedesigns

Expositie Akke Feddema-Fokker in Willisstee Kunstenares Akke Feddema-Fokker exposeert van januari tot en met april 2015 in Stee-Inn/Dorpscentrum Willisstee te Wilnis. Zij laat in deze expositie elf van haar schilderijen zien. Akke komt oorspronkelijk uit Waverveen. Al tijdens haar lagere schooltijd maakte zij illustraties voor de schoolkrant, geboortekaartjes en trouwkaarten. Ze heeft zich door de jaren heen bekwaamd in allerlei technieken op het gebied van tekenen, schilderen, en textiel creativiteit. Na talloze opdrachten

en exposities van veelzijdig werk wil zij nu meer tijd vrijmaken voor het schilderen van eigen werk en portretten, o.a. op natuursteen. Een klein gedeelte van haar schilderijen hangt momenteel in Dorpscentrum Willisstee. Op 30 en 31 mei 2015 vindt de tweede kunstroute in De Ronde Venen plaats. Dan is al haar werk - waaronder haar nieuwe marmeren tegels – bij haar thuis te bewonderen.

• gezonder en fitter in 2015 • etend afvallen • persoonlijk advies • wekelijkse wandeling • vaak vergoed door je zorgverzekeraar Nieuwsgierig? Maak vrijblijvend je eerste afspraak via www.aukeykema.nl of 06-51357723


12

9 januari 2015

DE GROENE VENEN

Gelukkig 2015 Het jaar van de

Provinciale Staten en Eerste Kamer verkiezingen Ook dit jaar vooruit

Elstar appelen 12 kilo € 8.50 Doyenne du Comice peren per kilo € 0.95 Conference peren 2.5 kilo € 2.00 Rode en groene beuken van € 1.25 Fruitbomen div soorten en maten Poeldijk 2a 3646 AW Waverveen Tel: 0297-281122 www.firmaruizendaal.nl

Winterse weggeefweken!

De hele maand januari

WIE VERDIENT DE TITEL ONDERNEMING VAN DE RONDE VENEN

dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

Het jaarlijkse event, waarmee het ondernemerschap in De Ronde Venen gestimuleerd wordt, vindt ook in 2015 weer plaats. Dit jaar wordt op donderdag

4 pannenkoeken,

26 maart 2015 de ‘Onderneming van De Ronde Venen’ gekozen. Ondernemingen

2 gratis

met een belangrijke economische functie of ambitieuze startende ondernemingen met een sterk innoverend karakter maken kans om onderneming van het jaar

6 pannenkoeken,

te worden. GEEF JOUW FAVORIETE ONDERNEMING OP Vanaf 1 januari 2015 kun je jouw favoriete onderneming opgeven via www.ondernemingvandrv.nl. Hier staan ook de voorwaarden vermeld. Geef bij de aanmelding een korte motivatie waarom juist die onderneming deze prestigieuze ondernemersprijs verdient. Aanmelden kan tot 31 januari.

3 gratis

8 of meer pannenkoeken,

De jury maakt 6 februari de genomineerden in drie catego-

4 gratis

rieën bekend. Vervolgens kan er drie weken lang gestemd

Niet geldig in combinatie met andere acties. Voor actievoorwaarden kijk op www.strooppot.nl

worden op deze ondernemingen. De winnaars worden tijdens

een

toonaangevend

event op 26 maart bekend gemaakt.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.ONDERNEMINGVANDRV.NL

Hoef, Oostzijde 42-43, 1426AE De 77, 37 59 telefoon: (0297) Online reserveren mogel via www.strooppot.nl Strooppot_poster winter (januari).indd 1

ijk

www.strooppot.nl 11-12-14 14:23


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen zet dierenkliniek van Bert Molenaar in Abcoude voort

“We blijven het vertrouwde adres voor alle dieren” Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen is voortaan ook in Abcoude gevestigd. De bekende kliniek van Bert Molenaar aan de Holendrecht 33 wordt voortgezet door twee dierenartsen: Klaartje Dulfer en Jessie Claire van Brederode. tekst anja verbiest

– foto peter bakker

Zorg op maat, in goed overleg Binnenkort wordt de kliniek verder aangepast aan de wensen van de twee dierenartsen. Jessie Claire: “We updaten de bestaande kliniek om onze cliënten naast een algemeen onderzoek van hun huisdier zo nodig uitgebreider onderzoek te kunnen aanbieden. Ook voor röntgenfoto’s of een echografie kan men bij ons terecht. Datzelfde geldt voor chirurgische ingrepen, al kunnen zich natuurlijk altijd situaties voordoen waarbij we besluiten om een dier door te verwijzen naar een specialist. Komende zomer, als de verbouwing helemaal klaar is, houden we opnieuw een open dag. Maar eerst gaan we nu een tijdje gewoon aan de slag.” In de dierenkliniek aan de Holendrecht kan men altijd binnenlopen voor advies over de verzorging en behandeling over dieren, maar ook voor allerlei andere zaken, zoals

Bert Molenaar laat zijn dierenkliniek in Abcoude achter in de vertrouwde handen van Klaartje Dulfer (midden) en Jessie Claire van Brederode. voer, de bestrijding van parasieten en gewichtscontroles. Klaartje: “We zijn goed op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van diergezondheidszorg en -welzijn. Zo vaccineren we al verschillende jaren ‘op maat’, waarbij we goed kijken naar de risico's die een individueel dier loopt. Als dierenartsen dragen we immers ook verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid. Waar mogelijk streven we er dan ook tevens naar om minder vaak preventief medicatie mee te geven door meer onderzoek te doen. Een voorbeeld is ontworming, door ontlasting te bekijken op wormeitjes zie je al snel of medicatie daarvoor wel of niet nodig is. Ook het gebruik van antibiotica proberen we zo laag mogelijk te houden. Dit doen we natuurlijk altijd in goed overleg met de eigenaren van de dieren die aan onze zorg worden toevertrouwd.”

Vertrouwde dienstverlening De dierenkliniek in Abcoude is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. Klaartje: “Persoonlijk contact vinden we heel belangrijk. Jessie Claire en ik hopen, als de vaste dierenartsen, samen met onze assistentes aan de Holendrecht het vertrouwde adres voor alle dieren te blijven dat onze cliënten al zo lang zo goed kennen. Ook de avond- en weekenddiensten doen we in principe zelf, waar nodig met de hulp van onze collega’s van de andere vestigingen van Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen. Wij kennen alle dieren uit onze praktijk immers als geen ander, zij staan te allen tijde centraal in onze zorg.” Wie een afspraak wil maken met een van de dierenartsen in Abcoude kan bellen met 0294-281410.

Bert Molenaar: “Na ruim 40 jaar wordt het tijd voor andere dingen” Na ruim veertig jaar stopt Bert Molenaar als dierenarts in Abcoude. Op 1 januari is hij officieel met pensioen gegaan, maar dat betekent geenszins dat hij ‘achter de geraniums’ verdwijnt. “Het zal wel even wennen zijn, maar ik ga me beslist niet vervelen. Ik sport graag, we hebben al een mooie vakantie geboekt en met een van onze eigen honden volg ik een speciale speurhondopleiding. Als zij eenmaal gediplomeerd is, kan ze bijvoorbeeld worden ingezet op Schiphol. Daarnaast vertrek ik begin maart voor enkele weken naar Suriname om te gaan helpen bij de sterilisatie van zwerfhonden en honden van mensen die hiervoor zelf de middelen niet hebben. Een bijzonder project van een collegadierenarts, waar ik graag aan

Welk bedrijf wordt dit jaar gekozen tot Onderneming van De Ronde Venen ? Het jaarlijkse event, waarmee het ondernemerschap in De Ronde Venen gestimuleerd wordt, vindt ook in 2015 weer plaats. Ondernemingen met een belangrijke economische functie of ambitieuze startende ondernemingen met een sterk innoverend karakter maken kans om onderneming van het jaar te worden. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang om op 26 maart 2015 de ‘Onderneming van De Ronde Venen’ bekend te maken. Alle ondernemingen, klein, groot of net gestart kunnen meedingen naar deze prijs, mits zij gevestigd zijn in De Ronde Venen. De jury Tot 31 januari kunnen ondernemingen worden opgeven, daarna gaat de jury in beraad om op 6 februari de genomineerden in de drie categorieën bekend te maken. Een zware taak, maar een leuke uitdaging. Vervolgens kan er drie weken lang gestemd worden op de 5 genomineerden ondernemingen per categorie. De 3 ondernemingen per categorie met de meeste stemmen worden vervolgens door de jury bezocht en beoordeeld. Tijdens een spectaculair event op donderdag 26 maart worden de winnaars bekend gemaakt.

Klaartje Dulfer is samen met Hans Walder eigenaar van Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen. “Mijn band met Bert Molenaar gaat vele jaren terug. Ik ben na mijn afstuderen bij hem in Abcoude begonnen en in 2000 heb ik al een deel van zijn praktijk, met de paarden en landbouwhuisdieren, overgenomen. Nu Bert heeft besloten om na ruim veertig jaar te stoppen met zijn praktijk nemen wij ook de zorg voor de gezelschapsdieren in en rond Abcoude van hem over.” Kennismaking en afscheid Bij Dierenartsen Amstel, Vecht en Venen werken op dit moment 8 dierenartsen en 7 assistentes, verdeeld over de drie vestigingen in Abcoude, Loenen aan de Vecht en Vinkeveen. Jessie Claire van Brederode is het team in de zomer van 2014 als dierenarts komen versterken. Jessie Claire: “Ik ken de praktijk al een aantal jaren, voor en tijdens mijn studie heb ik er regelmatig als assistente gewerkt. Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van gezelschapsdieren. Samen met onze assistentes Britta, Daniëlle en Britt zetten Klaartje en ik met veel plezier de vertrouwde dienstverlening van Bert Molenaar voort, die iedereen in Abcoude zo goed kent.“ Jessie Claire en Klaartje hebben de dagen rond kerst en jaarwisseling gebruikt om de kleinschalige kliniek alvast een persoonlijk tintje te geven. “Aanstaande zaterdag, 10 januari, houden we tussen 10.00 en 13.00 uur open huis, voor iedereen die met ons wil kennismaken of afscheid wil nemen van Bert Molenaar. We gaan er een gezellige dag van maken en hopen zaterdag al veel mensen een beetje beter te leren kennen!”

13

meewerk. Ik zie het al een soort overgang, daarna houd ik er echt mee op. Maar Abcoude ga ik niet verlaten, we blijven hier wonen. Ik zal hier op straat regelmatig bekenden uit de kliniek tegenkomen, met een groot aantal families en hun dieren heb ik meerdere generaties mogen meemaken. De zorg voor alle dieren in en rond Abcoude leg ik met een goed gevoel in de handen van mijn opvolgers: Klaartje en Jessie Claire. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij net zo goed voor de dieren zullen zorgen als ik dat altijd heb geprobeerd te doen. Zaterdag 10 januari ben ik voor het laatst officieel in de praktijk aan de Holendrecht, waar ik 32 jaar geleden mijn intrek heb genomen. Om afscheid te nemen van iedereen die langs wil komen. Dat worden ongetwijfeld bijzondere uren…”

Hier staan ook de voorwaarden vermeld. Geef bij de aanmelding een korte motivatie waarom juist die onderneming deze prestigieuze ondernemersprijs verdient. Quotes vorige winnaars “Ik las in 2013 een advertentie in De Groene Venen waarbij dit evenement werd aangekondigd, en was eigenlijk per direct enthousiast om mee te doen.” Nick & Edwin /Multifill BV – winnaar categorie groot 2013

Sponsoring Wilt u ook onderdeel uitmaken van het event sluit je dan aan als sponsor van het event. Kijk voor de sponsormogelijkheden en meer informatie over de verkiezing Onderneming van De Ronde Venen op de website www.ondernemingvandrv.nl

“Als jong bedrijf zijn we meer zichtbaar geworden. In de maanden na de 'overwinning’ vertelden nieuwe klanten dat ze ons hebben zien staan in de krant of vragen iets over de oorkonde die met trots bij ons aan de muur hangt.” Esther te Voortwis / Beek & Geyn kinderopvang – winnaar categorie starter 2013.

Geef jouw favoriete onderneming op Tot 31 januari 2015 kun je jouw favoriete onderneming opgeven via

Kijk voor meer informatie op www.ondernemingvandrv.nl en houd de facebookpagina in de gaten

www.ondernemingvandrv.nl.

www.facebook.com/Ondernemingvandrv

Frisse start bij Nieuwjaarsduik Vinkeveen Maar liefst 115 deelnemers aan de Nieuwjaarsduik waagden zich op 1 januari in het water van de Vinkeveense Plassen bij Zeilschool Vinkeveen. Dit allemaal voor een frisse start in het nieuwjaar! En fris was het zeker: 4 graden aan de kant en 5 in het water. Na een uitstekende warming-up van PK-Sport ging iedereen te water, waar zoals elk jaar weer de reddingsbrigade stand-by was. De opbrengst van de duik was bestemd voor Inloophuis t’ Anker in Mijdrecht. Er werd maar liefst € 338,50 opgehaald. Hiermee kan Inloophuis t’ Anker activiteiten organiseren voor iedereen die met kanker in aanraking is gekomen; als patiënt, ex-patiënt of als familie, nabestaande of anderszins betrokkene. De trotse vrijwilligers van Inloophuis t’ Anker hielpen dit jaar met het inschrijven van de deelnemers de verkoop van chocomelk en snert en jureerden voor de originaliteitsprijs. Dit jaar konden er maar liefst 3 prijzen gewonnen worden. De derde prijs ging naar de man die in pak gekleed het water in liep. De tweede prijs ging naar Vadertje Tijd en de eerste prijs ging naar drie kleine Mickey Mousjes. De prijzen bestonden uit dinercheques van s’ Anders eten en drinken, Café-restaurant Bon en Bar en eetcafé ‘t Kruyvat. Dit jaar werd de judovereniging van PK-Sport, die 2 jaar lang de wisselbeker van de Nieuwjaarsduik in bezit had, verslagen door de brandweer van

Vinkeveen die met een groep van 18 personen te water ging. Gefeliciteerd met deze overwinning! Wij bedanken onze sponsors voor hun bijdrage aan dit evenement! De sponsors van de Nieuwjaarduik 2015 zijn: Makelaardij Witte B.V., ’s Anders eten & Drinken, Bar - eetcafé ’t Kruytvat, Rabobank Rijn en Veenstromen, Assurantiekantoor van Wijngaarden, Wasserij de Plassen B.V., Albert Heijn Vinkeveen, Automobielbedrijf Stoof Vinkeveen, Tuincentrum de Huifkar, Tuincentrum Rijdes , Horeca Horecavo, Multifill, Laurens Geerlings Licht en Geluid, Vinkeveen Haven en Unox. foto's richard vd spoel


14

9 januari 2015

CASA DI CARIN

Door Carin van Kouwen

Groenlandsekade 107, Vinkeveen Deze week zetten we een prachtige villa aan de Groenlandsekade in Vinkeveen in de schijnwerpers. Via de entree rij je je auto zo voor de deur van deze villa, of zet je hem binnen in de inpandige garage, waar plek is voor twee auto’s. Omstreeks 1991 is de villa herbouwd, en in 2002 is de aanbouw geplaatst. De villa heeft hierdoor een moderne uitstraling gekregen. Je komt de villa binnen in een imposante hal van waaruit je toegang hebt tot het toilet, een kastenkamer die ook als slaapkamer ingericht kan worden en twee aparte slaapkamers die beide in verbinding staan met een badkamer die voorzien is van een ligbad, wastafel, douchecabine en toilet.Ook kun je vanuit de hal via een vaste trap de kelder bereiken die nu ingericht is als kantoorruimte. Aan de achterzijde van de begane grond vind je de master bedroom die enorm ruim is en over een schuifpui beschikt, waardoor je meteen het terras op stapt in de tuin. De aangrenzende luxe badkamer is zowel via de slaapkamer als via de gang te bereiken. Je kijkt in deze badkamer je ogen uit, want naast een toilet, wastafelmeubel en douchecabine, kun je hier heerlijk bubbelen in het tweepersoons bubbelbad, of helemaal ontspannen in het Turks stoombad of in de sauna. Kortom, je eigen wellnesscenter aan huis! We gaan terug naar de hal waar je via de bijzondere glazen spiltrap op de eerste verdieping midden in de

ruime woonkamer met half open keuken terecht komt. De woonkamer heeft veel lichtinval door de vele ramen, en er staat een prachtige Boley open haard die je in de winter lekker kunt stoken. De keuken is voorzien van allerlei inbouwapparatuur van Miele en heeft een bar. Rondom de woning zijn diverse zonneschermen geplaatst. Via een grote schuifpui kom je op het royale balkon vanwaar je echt een schitterend uitzicht hebt over de Vinkeveense Zuidplas. Het balkon ligt op het westen dus een heerlijke plek om te genieten van de zon. Via een trap loop je zo de enorm grote tuin in van zo’n 12.000 m2 grond en water, die erg mooi is aangelegd en voorzien is van buitenverlichting. Als je aan de plas woont kun je natuurlijk niet zonder boot, dus er is een insteekhaven aangelegd die ruimte biedt aan meerdere vaartuigen. Ideaal om vanuit je tuin zo de boot in te stappen en lekker te gaan varen. We gaan terug naar de woonkamer waar je via twee openslaande deuren terecht komt in de werkkamer, die ook nog over een bioscoop beschikt. Het is een grote ruimte van zo’n 50m2 die je natuurlijk ook geheel naar eigen inzicht kunt inrichten. De gehele woning is voorzien van een aircosysteem en inbouwspots met diverse dimmers. En tevens is het huis voorzien van een geavanceerd alarmsysteem. Dit is toch echt een droomvilla op

DE GROENE VENEN

zo’n prachtige plek aan de Vinkeveense Zuidplas. Van alle gemakken voorzien en een schitterende tuin waar je heerlijk van het uitzicht geniet. Met zo’n villa hoef je eigenlijk niet meer op vakantie. Qua ligging zit je binnen een paar autominuten in Vinkeveen, maar ook Amsterdam en Utrecht zijn in 20 autominuten te bereiken. Een villa die een bezichtiging meer dan waard is. Afstand tot:

Aantal km:

Supermarkt Snelweg A2 Treinstation Basisschool

3,5 2 5 2,5

Facts & Figures Groenlandsekade 107, Vinkeveen Vraagprijs: 1.295.000 k.k. Perceeloppervlakte 12668 m2 Inhoud 1150 m3 7 kamers (4 slaapkamers) Bergh Real Estate Herenweg 173 3645 DK Vinkeveen Tel.: 0297 263 263

www.berghrealestate.nl


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

IN VOL BEDRIJF

15

Tekst Piet van Buul

Yoga in Abcoude

Inspanning vanuit ontspanning Ruim vijftien jaar geleden ging Pien Tofani voor het eerst naar een yoga studio in Amsterdam. Daar ontdekte ze hoe belangrijk yoga kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een goede balans in hun vaak drukke leven. “Door yoga te beoefenen combineer je fysieke inspanning met de rust van meditatie. Het is een perfecte manier om na een drukke dag, je hoofd leeg te maken en weer nieuwe energie op te doen, of om de dag rustig maar energiek te beginnen” zegt Pien. Met de kennis en ervaring, die ze de afgelopen jaren opdeed, werd ze in staat gesteld om regelmatig als invalkracht zelf les te geven. Ze begon de vierjarige Saswitha docentenopleiding yoga en wijsbegeerte in Bilthoven. Daarmee durfde ze de stap naar een zelfstandige eigen praktijk te zetten. Op 17 september j.l. opende ze haar eigen studio ‘Yoga in Abcoude’. Om te beginnen wil Pien een veel verbreid misverstand de wereld uit hebben. “Ik realiseer me dat yoga voor veel mensen iets zweverig en mystieks heeft. Maar dat is allerminst het geval. Voor mensen die bewust met hun lichaam bezig zijn en aan een goede conditie willen werken, is yoga een ideale vorm. Een tweede misverstand is, dat je er lenig voor moet zijn. Maar dat is helemaal niet nodig want je krijgt bij een regelmatige beoefening van yoga steeds meer souplesse. Ik geef hatha yogalessen van vijf kwartier, waarvan er ongeveer een uur besteed wordt aan lichamelijke oefeningen en een kwartier aan meditatie. Het is dus een totaal pakket van fysieke inspanning en ontspanning. Basis van deze oefeningen is het bewust gebruik van de adem, als verbinding tussen je lichaam en je bewust zijn. Ademen is nu eenmaal je levenskracht. Yoga oefeningen zijn ook heel goed bij het bestrijden van

bepaalde klachten. Zo hebben veel vrouwen minder rugklachten wanneer ze aan yoga doen."

Cursussen bij de Paraplu

Hele praktische cursussen voor iedereen zijn met name: ‘Klussen in en rond het huis’, vooral voor dames, maar ook heren, handig voor het verrichten van kleine klusjes; ‘Voeding en Gezondheid’ om te leren hoe u met uw voeding kunt zorgen om langer te leven; ‘Opfriscursus Verkeer en Veiligheid’ voor al degenen wiens rijbewijs al weer wat ouder is; ‘Kennis maken met Golf’ voor ouderen met wat meer vrije tijd en op zoek zijn naar een sportieve hobby.

Komende weken starten weer een aantal nieuwe cursussen bij de Stichting ‘Paraplu’. Cursussen van allerlei soort o.a. met betrekking tot computer en internet de cursus ‘Wegwijs in Windows 8’ voor degenen die pas een computer hebben of voornemens zijn er een aan te schaffen; ‘Linked In’ een cursus die onmisbaar is om een baan te vinden, maar ook om uw netwerk te onderhouden en uit te breiden. Verder is iedereen welkom bij de maandelijkse Tabletcafé op elke eerste dinsdag van de maand van 09.30 tot 11.30 uur.

Tijd voor jezelf Het kost Pien geen moeite om uit te leggen waarom het volgen van yoga lessen voor veel mensen een verrijking kan betekenen. “Het grote voordeel van yoga is de veelzijdigheid en de combinatie van fysieke inspanning en mentale rust,” zegt Pien. “ Elke les is weer anders en dat betekent dat het nooit verveeld .Yoga is voor iedereen goed. Juist voor mensen die een druk bestaan hebben biedt het beoefenen van yoga veel voordelen. Gedurende een les neem je echt tijd voor jezelf. De oefeningen maken je meer flexibel. Je leert te werken aan een goede lichaamshouding. Je gaat ook bewuster leven en eten. Door je volledig te ontspannen ervaar je veel minder stress. De ervaring is ook dat je met behulp van yoga dieper slaapt en dus

Voor de creatievelingen of degenen die dat willen worden, zijn er de cursussen: ‘Acrylverf met wasco en pastelkrijt’; ‘Schilderen met wol’; Paveral beeld ‘Samen’ maken; ‘Sieraden maken met zilverklei’; ‘Drukknopen (Chunks) maken met Fimo-

goed uitrust. ” Ook voor mannen Het percentage vrouwen dat het plezier en de voordelen van yoga heeft ontdekt ligt over het algemeen wat hoger dan dat van de mannelijke yoga beoefenaren. Pien vindt dat jammer. “Juist voor mannen, die vaak een drukke baan hebben, is yoga een perfecte manier om even tijd voor jezelf te nemen, je volledig te ontspannen en stress te verminderen. Ik hoop dat ze zich niet door vooroordelen laten leiden, maar gewoon eens een paar lessen komen volgen om zelf te ervaren wat het voor ze doet.” Yoga in Abcoude Pien heeft niet voor niets voor deze naam gekozen. “Ik heb de ambitie om dé yoga studio van Abcoude te worden. Graag wil ik mijn ervaringen aan anderen doorgeven. Er zijn verschillende vormen van yoga en mensen

klei’. Verder is er nog een workshop met het populaire ‘Mindfulness’; een prachtige vertelling van een ‘Reisverslag van een Kamelentocht in de Westelijke Woestijn van Egypte’ en ten slotte in april de Dagtocht ‘Lentiade in Lingebos bij Gorinchem’. Voor meer informatie over deze cursussen en workshops kan de website bezocht worden of het programmaboekje worden opgevraagd. Voor aanmelding kan een inschrijfformulier worden ingeleverd dat kan worden gedownload op de website www.stichtingparaplu.nl, of afgehaald en ingeleverd bij de Stichting ‘Paraplu’, Pieter Joostenlaan 28 te Wilnis.

Venen op de Kaart naar Bibliotheek Mijdrecht

Expositie over Militair Erfgoed op reis in De Ronde Venen Venen op de Kaart reist langs dorpen in de gemeente. De expositie van de erfgoedportal, die dit jaar in het teken staat van Militair Erfgoed, is tot eind maart te zien bij de Bibliotheek Mijdrecht. Belangstellenden kunnen historische foto’s en informatie bekijken die betrekking hebben op het Militair Erfgoed in de gemeente. De expositie is onderdeel van www.venenopdekaart.nl. Bezoekers vinden op deze website lokale monumenten en kunnen zelf informatie

online plaatsen. Ook staan er op de site wandel- en fietsroutes die langs bijzondere plekken leiden, zoals bij-

voorbeeld de forten in de gemeente. De expositie verhuisde deze week van het Servicepunt in Vinkeveen naar de Bibliotheek Mijdrecht, waar deze tot eind maart te bezichtigen is. De komende tijd zijn er hier banners met teksten en foto’s te bekijken. Een informatiezuil, die onderdeel vormt van de expositie, biedt bezoekers toegang tot www.venenopdekaart.nl. De expositie zal in 2015, net als het afgelopen jaar, langs alle dorpen in de gemeente reizen.

Pien Tofani: “Ik heb de ambitie om dé yoga studio van Abcoude te worden. Graag wil ik mijn ervaringen aan anderen doorgeven. Er zijn verschillende vormen van yoga en mensen kunnen bij mij die lessen volgen die het beste bij hen passen.” foto patrick hesse

kunnen bij mij die lessen volgen die het beste bij hen passen.” Binnenkort gaat Pien haar staf uitbreiden met een tweetal docenten. “Hierdoor kan ik meerdere vormen van yoga aanbieden. Ik denk daarbij aan deugdenyoga waarin veel aandacht wordt besteed aan verschillende vormen van meditatie. En aan vinyasa yoga waarin je wordt uitgedaagd je grenzen op te zoeken zonder die te overschrijden.” “Ik wil binnenkort door middel van workshops de mensen kennis laten maken met de diverse soorten yoga en meditatie, waarbij ik als basis altijd uitga van hatha yoga.”

De lessen van vijf kwartier kosten 12,50 euro. Voor tien lessen is dat honderd euro. Het is altijd mogelijk om een proefles te volgen. Yoga in Abcoude is gevestigd aan de Hollandse Kade 36a in Abcoude (schuin tegenover het station, boven garage Abcoude).Voor meer informatie kan men terecht op de website: www.yogainabcoude.nl. Pien Tofani is bereikbaar op 06-41102537. Mailen kan ook: pien@yogainabcoude.nl.

Nieuwjaarsbijeenkomst Proosdijlanden De nieuwjaarsreceptie van de historische vereniging De Proosdijlanden vindt plaats op donderdagavond 15 januari. Dit keer op een bijzondere plaats, namelijk in het monument Johannes de Doper op de grens van Mijdrecht en Wilnis. De historische vereniging is uitgenodigd door het bestuur van de Vrienden van het Monument Johannes de Doper. Om 20 uur start een presentatie over het monumentale neogotische kerkgebouw. Een uiteenzetting met prachtige digitale beelden op groot scherm, verzorgd

door oud-notaris Peter Forsthövel, bestuurslid van de vriendenstichting. Aansluitend is er een korte multimediapresentatie, gemaakt door Henk Butink voor de vriendenstichting ter gelegenheid van deze nieuwjaarsreceptie. Na afloop van deze presentaties, die samen ongeveer een uur duren, is er alle tijd voor een gezellig samenzijn en het heffen van het glas met een toost op het nieuwe jaar 2015. Zie ook

www.vriendenmonument-johdedoper.nl of www.proosdijlanden.nl

Cursusmarkt in De Boei in Vinkeveen Op 16 januari 2015 is het weer zover. dan organiseert het Cursusproject De Ronde Venen de presentatie van het voorjaarsprogramma op de cursusmarkt van 19.30 uur tot 21.00 uur in De Boei in Vinkeveen. Op de markt kunt u inschrijven op de cursus(sen) van uw keuze. Er zijn veel docenten aanwezig om u te informeren over de cursus die zij gaan geven. Alleen de toegangsdeur aan de kant van de parkeerplaats zal geopend zijn en bij binnenkomst worden nummertjes uitgereikt zodat als het inschrijven begint, wordt voldaan aan het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt.” Het programma omvat deze keer 56 cursussen, lezingen en workshops op het gebied van talen, creativiteit, spiritualiteit, sport en bewegen maar ook leuke wandelingen en

rondleidingen en bijvoorbeeld een workshop feestelijke broden bakken, een basiscursus wijn proeven, een bezoek aan een imkerij en nog veel meer. Wij hopen dat er iets van uw interesse bijzit. Op www.cursusproject.nl/rondevenen. htm vindt u alle informatie over de aangeboden cursussen en over de manier van inschrijven. De cursusmarkt is de eerste mogelijkheid om in te schrijven . Na de markt kunt u ook inschrijven bij de vestigingen van de Rabobank in de gemeente De Ronde Venen of via de website, alleen op cursussen die nog niet zijn volgeboekt op de cursusmarkt. Stuur een mailtje naar stichtingcursusproject@gmail.com als u de nieuwsbrief wilt ontvangen.


16

9 januari 2015

DE GROENE VENEN

MONDRIA‘S BOEKEN TIP5 Boeken Top 10’s zijn er al genoeg. Daarom tipt het team van Boekhandel Mondria in Mijdrecht vijf boeken die je beslist moet lezen.

Nieuwsronde - wekelijks Vanaf vrijdag 18.00 uur de hele week, elk uur herhaald

Sportronde - tweewekelijks Vanaf woensdag 18.30 uur de hele week, elk uur herhaald

Radio Maandag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen On Music Avond Venen

Dinsdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Alive Boundless

Woensdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Louder Avond Venen

Donderdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 –23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Eindeloos Avond Venen

Vrijdag 07.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 – 23.00

Ochtendronde Tussen Twaalf en Twee Middag Venen Met Joris Jouw Weekend In Avond Venen

Zaterdag 07.00 - 10.00 10.00 – 12.00 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 – 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Amigos da Musica Tussen Twaalf en Twee Voorpremierè Culturadio Middag Venen Avond Venen Kwajongens Avond Venen

Titel: Laat mijn hand niet los Auteur: Michel Bussi "Samen met zijn jonge bloedmooie vrouw Liane en dochtertje Sofa brengt Martial zijn vakantie door op een zonovergoten eiland. Ze liggen vooral aan het zwembad en niets lijkt hun welverdiende vakantierust in de weg te staan. Tot Liane plotseling verdwijnt. Martial treft haar niet in haar slaapkamer aan, wel zijn vaag bloedvlekken te zien en lijkt het alsof er een worsteling heeft plaatsgevonden. De politie wordt gewaarschuwd en stelt een onderzoek in. Eerst werkt Martial volledig mee aan het onderzoek, maar binnen enkele uren verandert dat en al snel slaat hij met zijn dochtertje op de vlucht, juist voordat er sporen gevonden worden die in de richting van Martial zelf wijzen. Heeft hij zijn eigen vrouw ontvoerd of zelfs vermoord? De korte hoofdstukken zorgen dat je al snel door het verhaal gegrepen wordt.Dat zorgt ook voor een goede opbouw van de spanningsboog, met op de juiste momenten vertragingen en dan weer plotselinge versnellingen." GeleZen door joYce Gortemulder

Zondag 07.00 – 10.00 10.00 – 11.30 12.00 – 14.00 14.00 – 16.00 16.00 – 18.00 18.00 – 19.00 19.00 - 21.00 21.00 - 23.00

Ochtendronde Kerkdienst Abcoude Tussen Twaalf en Twee Culturadio Nieuwsronde Avond Venen Weekender Avond Venen

Volop veranderingen in 2015! Voor huizenbezitters brengt 2015 veel verandering: de rente op restschuld langer aftrekbaar, de maximale hypotheeksom verder beperkt en iedereen een energielabel. Ruijgrok Makelaars selecteert een aantal belangrijke punten. Maximale hypotheeksom beperkt Lenen voor ‘bijkomende kosten’ die gepaard gaan met de aankoop van een huis, wordt verder beperkt. Daaronder vallen ook de notaris en de makelaar. Vanaf 2018 verstrekken banken hier helemaal geen lening meer voor. De maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde (loan-to-value-ratio) daalt in 2015 met één procentpunt naar 103 procent. Daar zit de twee procent overdrachtsbelasting al bij in. Aftrekbaarheid restschuld naar 15 jaar Goed nieuws voor eigenaren van een huis ‘onder water’ die toch willen verhuizen: de maximale periode

waarop je de rente op een restschuld mag aftrekken, gaat van tien naar vijftien jaar. Dit scheelt bij een schuld van € 30.000 bijvoorbeeld een kwart van de maandlast (bron: wegwijs.nl). Deze verlenging geldt voor restschulden die tussen 29 oktober 2012 en 2017 zijn ontstaan. Dubbele last hypotheekrente langer aftrekbaar… Raak je als eigenaar van een nieuwe woning je oude huis niet kwijt, dan mag je de hypotheekrente voor beide woningen nog steeds drie jaar lang aftrekken, volgend op het jaar waarin het huis leeg in de verkoop is gezet. Deze termijn zou in 2015 teruggaan naar twee jaar. Die maatregel gaat dus niet door.

Tijdmeters Davis Mitchell Na de zoveelste ruzie met haar moeder knalt de vijftienjarige Holly Sykes de deur achter zich dicht en loopt weg van huis. Holly is geen gewone puber. Als kleuter praatte ze met wat zij 'radiomensen' noemde, tot ze door een vreemde Dr. Marinus van deze stemmen in haar hoofd werd genezen. De verdwijning van haar jongere broertje drijft Holly terug naar huis. Haar is ondertussen duidelijk geworden dat ze nog steeds een speciale antenne heeft voor wonderbaarlijke gebeurtenissen en mensen, waarover ze met niemand kan praten. Het familiedrama wordt nooit opgelost en zal haar hele leven blijven doorwerken. Ook in de levens van alle mensen van wie zij zal houden.

1.

De ijsmakers Ernest van der Kwast Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, in

2.

…ook voor huis in aanbouw Ook voor een gekocht huis dat nog in aanbouw is, blijft de rente drie jaar aftrekbaar. 'Voorlopig energielabel' niet voldoende Vanaf 1 januari hebben alle huiseigenaren te maken met het vereenvoudigde energielabel. Het label geeft een indicatie hoe energiezuinig een huis is. Wie er nog geen heeft, ontvangt voor eind februari van de overheid een indicatief label. Daarop is een schatting gemaakt op basis van bouwjaar en woningkenmerken. Let op: bij verkoop van de woning is zo’n voorlopig label niet voldoende. Om het label definitief te maken, log

de winter keren ze terug naar de bergen. Maar zijn zoon Giovanni besluit met de traditie te breken. Hij is gegrepen door de poëzie en schopt het tot directeur van een groot poeziefestival. Op een dag doet zijn jongere broer Luca, die niet alleen de ijszaak in Rotterdam heeft gekregen maar ook het mooiste meisje van het dorp, hem een hoogst ongebruikelijk verzoek. Dan komt Giovanni voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen. Achter de regenboog Solomonica de Winter Na de gewelddadige dood van haar vader is de inmiddels dertienjarige Blue gestopt met praten. Ze heeft maar één liefde over: die voor het boek dat ze van hem kreeg vlak voor zijn dood, waarin ze onafgebroken leest. Wanneer Blue haar vaders moordenaar ontmoet, besluit ze dat dodelijke wraak het enige is wat haar rest. Maar voor het zover is wordt ze verliefd. En dan neemt alles een onverwachte, nog veel gewelddadiger wending dan voorzien.

3.

You're not you Jij bent mij Michelle Wildgren De beroemde klassiek pianiste Kate krijgt op een dag te horen dat ze aan de ziekte als lijdt. Zij en haar man besluiten de rebelse studente Rebecca, een

4.

je met je DigiD in op www. en ergielabelvoorwoningen. nl. Kies Woninggegevens aanpassen en beantwoord de vragen over energetische maatregelen in de woning. Bewijzen zoals aankoopdocumenten, bouwtechnisch rapport, foto’s en facturen, stuur je mee (uploaden). Laat uw aanvraag eerst digitaal controleren door een erkende deskundige en verzend het daarna. Lage btw tot 1 juli De btw voor arbeidskosten voor woningrenovatie en -herstel blijft een halfjaar langer zes procent. Voorwaarde is wel dat je huis ouder moet

would-be rocksinger, in te huren om Kate te helpen. De taken van 'Bec' zijn vanaf het begin van een ontstellende fysieke intimiteit. Wanneer Kates eens zo gelukkige huwelijk strandt, is zij degene die haar troost. Maar hoe eerlijk en openhartig de vrouwen ook met elkaar omgaan, de last van deze onverbiddelijk voortschrijdende terminale ziekte wordt met de dag zwaarder. Met een rauw gevoel voor humor nemen Kate en Bec één voor één alle hindernissen die ze tegenkomen.

5.

De sprookjes-Sprokkelaar Paul van Loon / Laurentien van Oranje

Er was eens een sprookjesbibliotheek in een oud, verlaten kasteel... Stemmen galmen door de gangen en achter de vele deuren schuilt gevaar. Toch blijft Sterre zoeken naar de juiste deur. Daarachter wachten eindeloos veel verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Als Sterre de juiste deur vindt, gaat er een wereld voor haar open. Ook voor de mensen in het dorp, die hun bijzondere verhalenverteller met open armen ontvangen. Maar niet iedereen is blij. Sterre is in gevaar! Wie kan haar helpen?

zijn dan twee jaar. Op 1 juli 2015 gaat het tarief weer naar 21 procent. Materialen vallen ook voor die tijd onder het 21-procentstarief. NHG Minder kopers zullen in aanmerking komen voor het rentevoordeel van een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG-grens wordt namelijk stapsgewijs verlaagd van 265.000 euro nu, via 245.000 euro op 1 juli 2015 tot 225.000 euro op 1 juli 2016. WOZ-waarde openbaar De WOZ-waarde van elk huis wordt komend jaar voor iedereen openbaar, zodat je de waarde van je woning kunt vergelijken. Wanneer dat precies gaat gebeuren is zelfs op het ministerie nog niet bekend. Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws? Dan kunt u zich via www. ruijgrok.nl abonneren op onze nieuwsbrief.


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

HMMM... MET HESSE Hesse haalt af: ‘Vandaag Surinaams’ - Mijdrecht

Als de maag vol is, is het hart gelukkig De feestdagen zijn voorbij, het is afgelopen met luieren want er moet weer een krant gemaakt worden. Eerlijk gezegd blij toe; dat bankhangen is leuk, maar elke week een krant maken vinden we nog steeds leuker. Zelf heb ik de eerste week van het jaar altijd wat logistieke uitdagingen. Er is ineens geen tijd meer om op je gemak boodschappen te gaan doen en uitgebreid te koken, want na een paar weken vakantie ligt er heel wat werk en e-mails om te verstouwen. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik een telefoontje kreeg van Marcel van den Heuvel, eigenaar van ‘Vandaag Surinaams’, gevestigd aan het Burg. Haitsmaplein 25 Mijdrecht, met de vraag of ik een keer hun gerechten

wilde proberen. Voorheen waren ze gevestigd op het bedrijventerrein, maar in het centrum zit men aanmerkelijk beter 'in de loop'. Dat komt mooi uit, dacht ik gelijk, want Vandaag Surinaams maakt mooie, verse Surinaamse gerechten die afgehaald kunnen worden of thuisbezorgd. Alles is telefonisch, maar ook supermakkelijk online te bestellen via www.vandaag-surinaams.nl, maar ook via bestelsites als justeat.nl en thuisbezorgd.nl. Benieuwd geraakt kijk ik snel op de website en ik moet zeggen; het water loopt me in de mond, wat een uitgebreide kaart en als ik naar de beoordelingen kijk belooft dat veel goeds.

Tekst en foto's Patrick Hesse

De Surinaamse keuken De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een harmonieuze combinatie van een groot aantal internationale keukens o.a. Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees (China), Hollands, Joods, Portugees, Indiaans; dit heeft mede een bijdrage geleverd aan de vorming van de succesvolle multiculturele samenleving in Suriname. Afhalen Ik besluit mijn gerechten zelf op te halen op het Burgemeester Haitsemaplein 25 in Mijdrecht. In dit pandje was voorheen onder andere het cateringbedrijf Puur gevestigd. Het is prachtig opgeknapt en ziet er buitengewoon netjes en schoon uit en de spiksplinternieuwe keuken glimt me tegemoet. Ik word op deze koude dag met warme Surinaamse hartelijkheid welkom geheten door de vrolijke en enthousiaste partner van Marcel, Silvia. Wanneer ik het overzichtelijke menu bekijk, is het moeilijk kiezen want de mogelijkheden zijn enorm van Nasi/Rijstgerechten, Rotigerechten tot belegde broodjes. Echte liefhebbers van de Surinaamse keuken kunnen hun hart ophalen. Ook kunt u een frisje bestellen of exotische drankjes. Het loopt tegen de eind van de dag en de heerlijk geur zet mijn smaakpapillen op scherp. Silvia helpt me met de keuze; ze stelt voor wat diverse hapjes mee te nemen om van alles te proeven. Gelukkig maar, want het ziet er allemáál zo lekker uit! We beginnen met wat kleine snacks in de vorm

Collectief Rijn, Vecht en Venen opgericht Eind december 2014 is de gebiedscoöperatie Rijn, Vecht en Venen U.A. officieel opgericht. De gebiedscoöperatie is een collectief van agrariers die vanaf 2016 verantwoordelijk is voor de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer. De gebiedscoöperatie is opgericht door de Agrarische Natuur Verenigingen (ANV’s) De Utrechtse Venen en Vechtvallei in de provincie Utrecht en de drie afdelingen van LTO Noord in de regio. Het werkgebied van het collectief omvat grofweg de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden en het westelijk buitengebied van de gemeente Utrecht. Effectief agrarisch natuurbeheer Het collectief gaat zich vanaf 2016 met de aangesloten agrariërs richten op weidevogelbeheer, bloeiende

slootkanten, broedgebieden voor de zwarte stern, foerageergebied voor de purperreiger en leefgebied voor de libellensoort groene glazenmaker, landschapselementen en verbetering van de waterkwaliteit in boerensloten. De te realiseren natuurdoelstellingen worden in overleg met de provincie en waterschappen bepaald. Ook wordt samenwerking gezocht met andere gebiedspartijen zoals de natuurorganisaties. De inzet van het collectief is effectief en efficiënt natuurbeheer. Boeren en grondgebruikers die hier aan willen meewerken ontvangen voor hun inzet een vergoeding. Het collectief bundelt alle individuele beheercontracten tot één collectieve gebiedsaanvraag en dient die in bij de provincie. Die zorgt samen met de EU en met de waterschappen voor de benodigde vergoedingen.

17

van Bara (een vegetarische snack) en voor bij de koffie de overheerlijke spekkoek en maizenakoekjes (Gommakoekjes) heerlijk zoet. Als hoofdgerecht zoek ik twee gerechten uit die me enorm aanspreken: Moksi Metie met rijst (Moksi Metie betekent letterlijk ‘gemengd vlees’) en natuurlijk Roti (je kunt niet Surinaams gaan eten zonder de Roti te proberen. Ik ga voor de combinatie met kip, aardappelen, boontjes en ei. Als extra geeft Silvia mij nog twee belegde broodjes mee (alsof ik zou verhongeren). Een broodje Kerrie Kipfilet, en een broodje overheerlijke garnalen. Alles keurig verpakt. Bij thuiskomst wacht ik op mijn vrouw, die ook blij verrast is van de geur die uit de keuken komt. En binnen de kortste keren staat de tafel vol met al die verrukkelijke gerechten en laten we alles ons prima smaken. Mijn vrouw zit ook te genieten. Dit is zeker

voor herhaling vatbaar. Alleen de bijgeleverde piccalilly-sambal was iets te heet voor mijn Nederlandse keel... ‘Vandaag Surinaams’ voor heerlijke authentieke Surinaamse gerechten is een geweldige aanvulling voor De Ronde Venen en een echte aanrader om eens te proberen En met de grootte van de porties zit het ook wel goed. Er wordt altijd ruimschoots gekookt voor eventuele onverwachte gasten; Surinamers zijn namelijk zeer gastvrij. En zoals een oud Surinaams gezegde luidt: “Als de maag vol is, is het hart gelukkig.”

Aanbied op maan ing: bami/ro dag ti gerecht/nasie 3 halen,n: 2 betale n.

Vandaag Surinaams Burg. Haitsmaplein 25 3641EW Mijdrecht 0297-269281 www.vandaag-surinaams.nl Zondag en maandag: 16:00 - 20:00 Dinsdag t/m zaterdag: 12:00 - 20.00

Winnares EU-literatuurprijs naar Vinkeveen Marente de Moor, een van de winnaars van de literatuurprijs van de Europese Unie 2014, komt op uitnodiging van Venen Literair op vrijdag 23 januari naar de eerste literaire avond in het nieuwe jaar. Zij geeft voordracht uit en over eigen werk en zal vragen beantwoorden en signeren. Toegangskaarten kosten € 7,50 en zijn vanaf vrijdag 9 januari alleen in voorverkoop te verkrijgen bij de Openbare Bibliotheken in Vinkeveen, Wilnis en Mijdrecht en bij boekhandel Mondria in Mijdrecht en The Readshop in Vinkeveen. Aanvang 20 uur in De Boei, Kerklaan 32 in Vinkeveen. Marente de Moor (1972) is slaviste, woonde en studeerde in St. Petersburg waar ze in totaal 8 jaar woonde. Na terugkeer in Nederland werkte ze een paar jaar als redac-

teur voor HP/De Tijd. Over haar Petersburgse jaren schreef ze ‘Petersburgse vertellingen’. Als romanschrijfster debuteerde ze in 2007 met ‘De Overtreder’. Deze overtreder is een vluchteling uit het leger. Een korporaal was getuige van deze vlucht naar Finland. Acht jaar later, na het ineenstorten van de Sovjet-

Unie, besluit deze de vluchteling in het Westen op te zoeken. De Europese Prijs van de EU kreeg de Moor voor het in 2011 al met de AKO-literatuurprijs bekroonde boek ‘De Nederlandse Maagd’. Deze roman handelt over een jonge Nederlandse schermster, die in de leer gaat bij een oudere Duitse schermleraar op een verlaten landgoed bij Aken. Zij wordt verliefd op hem en gaandeweg komen er allerlei feiten uit het verleden naar boven die maken dat de buitenwereld het leven op het landgoed binnendringt. Een dramatische ontknoping is het gevolg. Wilt u meer weten over Venen Literair, dan kunt u bellen met Anneke van Gessel, tel. 0297-261382, Margriet Dekker, tel. 0297-261849 of met Erwin Horwitz, tel. 0297263195


18

9 januari 2015 Vereniging voor milieu- en natuurbescherming Vinkeveen en Waverveen

waarop zware metalen meeliften. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als normaal. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid, hart-, vaat en longziekten.

Chemie! Al jarenlang laait er rond deze tijd van het jaar de publieke discussie op of het afsteken van vuurwerk nu wel of niet moet worden verboden. Veel afgeknalde vingers en handen en veel onbruikbare ogen en oren laten elk jaar weer zien dat vuurwerk gevaarlijker is dan doorgaans wordt gedacht. En natuurlijk zijn wij als bestuur van Natuur- en milieuvereniging De Groene Venen voorstander van een goede regulering voor het afsteken van vuurwerk, vooral om te voorkomen dat er overlast ontstaat voor dieren in onze prachtige natuurgebieden. Daar hebben wij in de afgelopen jaren al eens eerder over geschreven. Maar de verstoring van vogels is in principe eigenlijk maar een klein argument tegen het afsteken van vuurwerk want al met al gaat het maar om een beperkt aantal uren per jaar.

Een veel groter argument zou ‘luchtvervuiling’ moeten zijn of het ‘toebrengen van schade aan de volksgezondheid’. Maar omdat de uitstoot van vuurwerk een nogal complexe materie is en vooral ook niet de meest sexy materie, hoor je er eigenlijk nooit iets over. Want wie is nu echt geinteresseerd in chemie… Maar dat vuurwerk heel veel chemische en zelfs schadelijke stoffen verspreiden staat buiten kijf. Het afsteken van vuurwerk vervuilt de lucht – vooral met fijnstof

Vuurwerk zorgt voor directe bodemen watervervuiling. Dat komt omdat het fijnstof neerdaalt en door onverbrande vuurwerkresten die soms wekenlang blijven liggen. Die zware metalen zijn dan voornamelijk boosdoeners als barium, antimoon en strontium die heel direct schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. En bij de verbranding van vuurwerk komen er ook zwaveldioxide en stikstofoxiden vrij en zelfs koper. En al deze stoffen wil je toch zeker niet direct inademen. En behalve dat deze stoffen voor de mens heel schadelijk zijn, zijn ze ook nog eens heel schadelijk voor het onderwaterleven. En als je een vergelijking nodig hebt om te weten hoe schadelijk dit al-

DE GROENE VENEN

lemaal is en hoe onnatuurlijk het is om deze stoffen in te ademen dan heb ik dit voorbeeld voor je: in plaats van die 2 eerste uren in het nieuwe jaar buiten te zijn zou je één hele dag lang aan de rand van de A2 kunnen gaan staan en gedurende die tijd de gassen inademen die auto’s in die tijd uitstoten. In Nederland geldt een ’daggemiddelde concentratie’ van 50 microgram fijnstof per kubieke meter. Die waarde mag maximaal 35 maal per jaar worden overschreden. In stedelijk gebied lopen de concentraties op Oudejaarsdag op wanneer vanaf tien uur ’s morgens vuurwerk mag worden afgestoken. Vorig jaar zaten Rotterdam, Den Haag en Leiden al in de avonduren boven de 200 microgram/m3. Om een uur ’s nachts werd de topper gemeten in Den Haag: 2400 microgram fijnstof per kubieke meter. Al bij het inademen van 100 tot

300 microgram fijnstof treedt benauwdheid op en raken longen geïrriteerd. Astmapatiënten lopen een verhoogde kans op een astmaaanval. Het RIVM heeft berekend dat er door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof per jaar ongeveer drieduizend Nederlanders vroegtijdig overlijden. Of de concentraties fijnstof tijdens oud en nieuw extreem hoog zijn, is mede afhankelijk van het weer. Winderige en regenachtige jaarwisselingen zoals in 2006/2007 zijn redelijk schoon omdat de regen de stofdeeltjes al vlot naar het riool afvoert. Wind vermengt fijnstof met schone lucht en zorgt ervoor dat de vervuiling snel over ons vlakke land uitwaaiert. Dan is de kans dat je allerlei nare dingen inademt het grootst. En dat staat dan haaks op hetgeen we elkaar tijdens de jaarwisseling toewensen. Een gezond nieuwjaar!

www.degroenevenen.eu

Raadsfractie ChristenUnie / SGP

Een kwart eeuw christelijke gemeentepolitiek Het is dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden dat drie christelijke politieke partijen besloten om gezamenlijk op te trekken in de gemeenteraad. De verkiezingen in 1988 voor de eerste gemeenteraad van de per 1 januari 1989 gevormde nieuwe gemeente De Ronde Venen leverden voor de toenmalige christelijke partijen RPF, SGP en GPV slechts één zetel op. Bij de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in 1990 kregen ze een herkansing. Een gezamenlijke aanpak bracht toen twee zetels op. De huidig fractievoorzitter Wim Stam en zijn voorganger Hendrik Palm kijken terug op een kwart eeuw van hechte samenwerking en belichten het belang van christelijke politiek op lokaal niveau. tekst piet van buul

Hendrik Palm was er bij toen er in de gemeente twee keer kort na elkaar verkiezingen plaats vonden. “Het was in de tijd van de samenvoeging van Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis. Er waren toen drie christelijke partijen, de Reformatorisch Politieke Federatie (RPF), de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). Voorafgaande aan de tussentijdse verkiezingen voor de nieuw te vormen raad van De Ronde Venen is er wel gesproken over de vorming van één fractie, maar partijen werden het niet eens over de lijsttrekker. Ze kwamen toen met één zetel (Dick Brouwer) in de nieuwe raad. Al in 1990 kwam er een herkansing bij de reguliere verkiezingen en toen lukte het wel om met één lijst te komen. Dick Brouwer (RPF) en Hendrik Palm (SGP) kwamen in de raad en Kees Schouten (GPV) werd fractie-assistent. Op landelijk niveau gingen RPF en GPV in 1990 een fusie aan en werd de ChristenUnie opgericht. Die lijn werd ook in de lokale politiek doorgetrokken. Het was even wennen “Aanvankelijk was het wel even wennen,” herinnert Hendrik Palm zich. “Maar de samenwerking verliep eigenlijk vanaf het begin goed. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Tijdens verkiezingscampagnes worden de tegenstelling wat meer uitgelicht. Maar in het dagelijkse politieke werk bleek dat de partijen elkaar deels overlappen en we het over de meeste zaken wel eens waren. Er is in de fractie bijna nooit verdeeld gestemd.”“Het gaat

– foto peter bakker

niet alleen om partijprogramma’s en politieke idealen,” vult Wim Stam aan. “Het gaat ook om mensen. Die moeten het goed met elkaar kunnen vinden. En dat was vanaf het begin met Dick en Hendrik zeker het geval. Er is bij ons nauwelijks sprake van een bloedgroepen discussie. En ik mag wel vaststellen dat we inmiddels een stabiele factor in de gemeentelijke politiek vormen. In die vijfentwintig jaar hebben we bij elke verkiezing twee zetels binnen gehaald en we hebben ook verschillende keren deel uitgemaakt van de coalitie.” Herkenbare christelijke politiek Voor Wim Stam is het woord ‘betrouwbaar’ een van de kernwoorden als het om politiek bedrijven vanuit een christelijke levensovertuiging gaat. “Daar zit het woord ‘trouw’ in. Trouw aan je beginselen en je opvattingen. Maar ook trouw aan de afspraken die je maakt met anderen. Ik vind dat je als politieke partij duidelijk moet zijn. We moeten kleine dingen niet groter maken dan ze zijn. Realistische politiek bedrijven is voor ons erg belangrijk. Men moet weten wat men aan ons heeft en dat men ook op ons kan rekenen.” Zowel Hendrik als Wim benadrukken dat je als christelijk politicus ook gewoon te maken hebt met de dagelijkse praktijk. “Veel problemen waar je als raadslid mee te maken hebt zijn voor ons niet anders dan voor de collega’s van andere partijen in de raad. Maar je bedrijft wel politiek vanuit een bepaald mensbeeld en een bepaalde levensovertuiging. En er zijn thema’s, waarin wij ons onder-

scheiden van andere partijen. Zo heeft onze partij zich sterk gemaakt voor een duidelijk gemeentelijk beleid op het vlak van alcohol en drugsgebruik,” zegt Wim. “Daarbij zouden we als gemeente veel meer kunnen en moeten doen op het gebied van preventie en handhaving. In 2012 hebben we een motie ingediend voor een modelverordening om het drankmisbruik te beperken. Een tweede thema is ons pleidooi voor meer aandacht voor echtscheidingspreventie. Daar krijgen we de handen nog niet echt voor op elkaar. Men realiseert zich nog onvoldoende dat echtscheidingen in veel gevallen een enorme impact hebben. Uiteraard op de direct betrokkenen en hun families, maar vooral ook op de kinderen. En wanneer je ziet dat veel scheidingen met ruzies gepaard gaan dan is de impact op de samenleving ook groot. Dan moeten er vaak allerlei zorginstanties en hulpverleners aan te pas komen. Ook hier zou de gemeente op het vlak van preventie meer kunnen doen.” De zondagsopenstelling In een gesprek met de fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP kan de discussie over zondagsopenstelling van de winkels niet onbesproken blijven. Wim Stam had de vraag verwacht en blijft er laconiek onder. “Eigenlijk moet je hiervoor bij D66 zijn. Als die niet uit de coalitiebesprekingen waren weggelopen en conform de verkiezingsuitslag een coalitie hadden gevormd, was de zaak al lang buiten ons om geregeld geweest ten faveure van de voorstanders. Overigens wordt

Wim Stam (l) en Hendrik Palm: “Ik vind dat je als politieke partij duidelijk moet zijn. Men moet weten wat men aan ons heeft en dat men ook op ons kan rekenen.” ons standpunt tegen de openstelling op zondag door meer fracties gedeeld. Wij zijn door de jaren heen altijd heel helder geweest. We hebben het bij de laatste coalitiebesprekingen ook als breekpunt gehanteerd, door te stellen dat we alleen mee doen als de winkels zondags dicht blijven. De andere coalitiepartijen zijn hierin meegegaan. Duidelijker kan het niet, lijkt me.” Overigens stoort Stam zich wel aan de manier waarop de discussie wordt gevoerd. “We weten allemaal dat er

allerlei economische factoren zijn die geleid hebben tot problemen voor veel winkeliers. Maar dat moeten de winkeliers zich voor een deel ook zelf aantrekken. En oplossingen bereik je alleen als alle betrokkenen, de middenstand, de winkeliersverenigingen en de eigenaren van de panden de handen in een slaan. Oplossingen bereik je niet door op zondag een paar winkeldeuren open te zetten. Er is trouwens ook een flink aantal middenstanders die dat niet eens willen.”


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

19

NEUS IN DE BOTER

Tekst David Hague foto's patrick hesse

Chillend het nieuwe jaar in

David's recept

Gelukkig nieuwjaar! Ik wens iedereen een gezond en smakelijk 2015. Ik weet niet wat jouw goede voornemens zijn voor het nieuwe jaar zijn, maar ik ben vastbesloten om een paar kilo's lichter te worden en fit te blijven dit jaar. Om het voor mezelf gemakkelijker te maken ga ik mijn best doen om bij mijn principes te blijven en zal ik proberen meer groenten te eten. De jaren vliegen voorbij en als we op zijn minst proberen een aantal gezonde keuzes te maken en een redelijk gezonde levensstijl aan te houden, dan hebben we als de jaren verstrijken een betere kans om ook echt gezond te blijven - dat klinkt wel logisch, toch? Als ik gezond zeg, dan weet ik van mijzelf en dat moet ik dan accepteren, dat ik te zwak ben om ooit al het calorierijke voedsel te laten staan - een leven zonder ijsjes of ganzenlever kan ik me namelijk niet voorstellen... Daarom vind ik het nuttig om een paar smakelijke vegetarische gerechten aan je culinaire repertoire toe te voegen. Deze kun je voor jezelf maken als dat wenselijk is, bijvoorbeeld als je een paar dagen minder vet wil eten, zoals na de uitbundige feestdagen. Als je niet een echte fan bent van groenten, of je kinderen doen er altijd moeilijk over, dan heb je mis-

schien een paar trucjes nodig om dit voortaan anders aan te pakken. Als prikkel om meer groenten te eten, concentreer je je op hoe kleurrijk en mooi ze zijn om mee te werken, een beetje zoals bloemen. Ik kan me herinneren hoe ik een moeder met twee jonge meisjes heb geholpen. Ze wilde haar gezin stimuleren om meer groenten te gaan eten. Op die manier concentreerden we ons op de mooie kleuren en schikkingen die je met groenten en salades kunt maken. Zonder er bij na te denken dat we met eten bezig waren, speelden de kinderen ongeveer een uur met de stukjes - ze maakten fraaie patronen. Maar na een

tijdje begonnen ze te knabbelen en te proeven terwijl ze aan het spelen waren. Een van de salades die ik hen liet zien en die we samen op de borden legden was deze. Ik gebruikte een scherp mes om partjes van een zoete sinaasappel te snijden en daarna om rode kool fijn te hakken; zo krijg je oranje en paars. Dan maakten we wit door een pastinaak in lucifervormpjes te snijden en zwart maakten we van dadels, zonder de pitten. Verse tijm, een beetje honing, olijfolie en sinaasappelsap toverde ik om tot een smakelijke vinaigrette. De presentatie kan eigenlijk niet missen - probeer het zelf. Het resultaat is een mooi

ogende salade die een mysterieuze smaak door de tijm en honing aanneemt en het is bovendien verbazingwekkend goed voor je. Vorige week, toen Patrick Hesse hier was om deze foto's te schieten, maakte ik deze heerlijke kleurrijke vegetarische soep die je ook kunt serveren als smoothie (en als je een scheutje wodka er aan toevoegt, maak je een fantastische Bloody Mary). Deze soep is zo heerlijk en de smaken zijn zo complex, het is spannend om te drinken en te bewonderen. Ik hoop dat je de tijd vindt om zowel de salade als de soep te maken, want ik weet zeker dat je volledig versterkt en geïnspireerd zal worden door de macht van deze supergezonde recepten.

Bloody Bieten Soep Drie grote bieten, gekookt en geschild 4 of 5 stelen bleekselderij 3 biologische tomaten, gepeld, of een blik Bio tomaten 1 grote zoete appel, geschild en zonder klokhuis Een paar ijsblokjes Dit is een koude soep dus nadat je de bieten hebt gekookt en geschild, doe je deze in de keukenmachine. Snij de bleekselderij in stukjes en doe ze ook in de keukenmachine. Doe de gepelde tomaten en de geschilde appel in stukjes erbij. Meng het geheel tot een gladde puree. Voeg de ijsblokjes toe en laat de soep koelen. Schenk in soepkommen en maak af met een theelepeltje zure room. De evenwichtige smaken laat ieder van de ingrediënten volledig tot zijn recht komen. Als u graag meer tips voor gezond eten wilt hebben, dan kunt u een afspraak voor een kookclinic in mijn kleine kookstudio in Mijdrecht maken, kijk vooral op www.davidhague.nl voor meer informatie. Bon appetit!

Knutselclub kinderen helpen kinderen Knutselclub kinderen helpen kinderen heeft het doel van najaar 2014 behaald! De kids hebben Pinu, het meisje voor wie zij spaarden via partner ‘het Liliane fonds’ kunnen helpen met het benodigde bedrag van 474,89 euro. Dit is o.a. bereikt door het houden van een Tombola op de Fonteinschool, een schmink/ knutselmiddag in de Bieb, kerstkransen maken, kaartverkoop en natuurlijk: de bijdragen van de kinderen (in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar) die op de 2 wekelijkse knutselmiddag in de gezellige creatieve knutselruimte komen. Met elkaar hebben ze veel plezier gehad. Bedankt iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Voor het jaar 2015 zijn er weer 101 leuke ideeën om uw kinderen te vermaken. Samen voor het goede doel. Wie komt er ook knutselen?

Lezing over weidevogels in de omgeving van Amsterdam Zuidoost

rafelrand van een urbaan gebied. De aanpak hiervan en de gevoerde strategie zal Mark op de hem bekende wijze uit de doeken doen tijdens deze zondagmiddag lezing die traditie getrouw in het Tuinhuis van de Ruige Hof gehouden wordt.

Mark Kuiper is als bioloog betrokken bij het weidevogelbeheer in verschillende polders rond Zuidoost. Zo adviseert en inventariseert hij de Ronde Hoep en verschillende polders bij Amstelveen. Mark heeft daarbij de afgelopen jaren unieke resultaten behaald, de lokale gruttostand bleef stabiel en ging in sommige delen zelfs vooruit. Belangrijk daarbij was een goede samenwerking met alle betrokkenen waarbij ook gekeken werd naar de predatierisico's voor een gruttopopulatie aan de

Januari staat in het teken van schilderijlijstjes versieren met de meest fantastische materialen. Februari is het thema: knutselen voor Kenia, een schaal van papier-maché en een regenkoker. En in maart komen de baby's aan de beurt: kraamcadeautjes. En hou je van de dierentuin? Kom dan in april een eigen dierentuin maken. Voor de volwassenen zijn er workshops als vilten, kettingen,armbanden, grappige poppetjes

Zondagmiddag 18 januari: inloop 14.30 uur, start lezing om 15.00 uur in het Tuinhuis van natuurvereniging de Ruige Hof, Abcouderstraatweg 77 in Amsterdam Zuidoost. Graag doorgeven als u wilt komen in verband met beperkte ruimte via post@deruigehof.nl. De lezing is gratis voor leden en anders € 4,50.

breien en kerstkransen maken. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met: Paulien van der Veen 06-28040492 op dinsdag en woensdag of mail naar kinderenhelpenkinderen@casema.nl. Zie ook: www.kinderenhelpenkinderen.com. Clubruimte: Schepenenstraat 9, Mijdrecht.


20

9 januari 2015

DE GROENE VENEN

MOTOR & AUTO

Tekst Patrick Hesse

Triumph Thruxton Ace Café edition

Wayback in the sixties Vandaag een introductie van een speciale uitvoering van de wonderschone Triumph Thruxton: de Ace Café. Vanwege het gladde weer en het feit dat ik herstellende ben van een schouderoperatie lijkt het mij geen goed plan op de weg op te gaan, maar gelukkig heb ik vaak met deze heerlijke stuurfiets gereden. Deze Ace Café uitvoering is ook nog eens onweerstaanbaar van kleur. De oorsprong van de roemruchte ‘Café Racers’ ligt bij een voormalig vervoerscafé in Stonebridge, ten noordwesten van Londen: Ace Café, dat in 1938 zijn deuren opende om het verkeer te bedienen aan de nieuwe North Circular Road. Omdat het café 24 uur per dag geopend was, begon het motorrijders te trekken. Het werd populair bij de motorclub Ton Up Boys in de jaren 1950 en de Rockers in de jaren ’60 en was de plaats waar het motorrijdend priester Bill Shergold kwam om hen uit te nodigen voor de 59 Club. Na een luchtaanval in de tweede wereldoorlog werd het café herbouwd in 1949. Veel evenementen in de omgeving maakten het Ace Café tot een succes, de ‘opkomst’ van tieners, toename van het verkeer, en de Britse motorfietsindustrie was op zijn hoogtepunt. Veel jonge mensen begonnen elkaar te ontmoeten in het café met hun motorfietsen en luisterden naar rock 'n roll. Veel bands en groepen motorliefhebbers zijn daar gevormd. Het

café sloot in 1969 haar deuren, De begane grond van het gebouw werd een banden- en montagewinkel. De eerste verdieping werd bezet door een toeleveringsbedrijf. Met de toenemende populariteit van de Rocker Rivival en discussies met originele 59 leden van de Club, werd de eerste Ace Café reünie georganiseerd door Mark Wilsmore en gehouden in 1994. Dit trok maar liefst 12.000 bezoekers en er kwamen plannen voor een heropening van het Café. Dit gebeurde in 1997, met een complete renovatie die afgerond werd in 2001. Rockers en motorrijders van over de hele wereld komen naar themabijeenkomsten, delen verhalen met elkaar en proeven de nostalgie van deze legende. Het is niet langer 24/7 geopend, maar het café heeft nu een uitgebreide kalender van evenementen voor zowel motor- als auto-eigenaren. Ook vinden er regelmatig optredens van bands plaats, en is het in trek als trouwlocatie. Ik vond de Thruxton al een geweldig mooie fiets. Lekker retro, maar

in deze kleurstelling is hij helemaal top. De Thruxton is gebaseerd op het bekende Bonneville's stalen chassis, en de krachtbron is de beproefde 865cc parallel-twin met de kenmerkende klassiek vormgegeven verchroomde uitlaten. Wat zeker bijdraagt aan de beleving is het ‘low-slung’ stuur, draadspaken aluminium wielen, en een prominente

SeniorWeb De Ronde Venen gaat 17e levensjaar in Voorjaar 1999 zijn we begonnen met ‘Senioren aan de knoppen’. Nu zijn we zestien jaar verder en hebben ruw geschat zo’n 5.000 senioren gezien om hen te helpen met de vele vragen en problemen die de wereld van de Informatie Technologie op iedereen heeft afgevuurd. Ook in 2015 gaan we verder met onze cursussen, workshops en inloopmiddagen. Hieronder de details. tekst joop frankenhuiZen

Cursussen in 2015 Basiscursus Windows 8.1. Deze cursus omvat vier lessen van twee uur steeds iedere week op dezelfde achtereenvolgende dag. Aan de orde komen het werken met het startscherm waarop allerlei toepassingen in tegelformaat en het menu waarachter Windows alle instellingen heeft verstopt. Dat doen we in twee lessen. De andere twee lessen gaan over Internet en e-mail. Windows versie 7 en 8 bestandsbeheer. Deze cursus omvat vier lessen van twee uur ook weer steeds iedere week op dezelfde achtereenvolgende dag. Aan de orde komen hoe om te gaan met bestanden en mappen. We hebben het dan over foto’s, documenten, filmpjes en muziek. Hoe maak ik een map of bestand en waar zet ik die neer. Hoe zet ik die op een USB stick of op een CD en hoe ga ik om met bestanden van Internet en die met e-mail. Picasa. Deze cursus fotobewerken is gebaseerd op het gratis Google programma Picasa en omvat zes lessen van twee uur ook weer steeds op dezelfde dag in de week.

Workshops in 2015 Tablets. Een tabletcomputer of kortweg tablet is een computer met aanraakscherm met de hand kan worden bediend. We onderscheiden daarin twee uitvoeringen. De iPad van Apple met het besturingssysteem IOS (ook van Apple) en de Android van een heleboel andere firma’s maar wel allemaal met het besturingssysteem Android van Google. IOS wordt streng gecontroleerd door Apple. Het besturingssysteem Android daarentegen kan door iedere fabrikant worden aangepast aan hun eisen en dat geeft een grote verscheidenheid in prijs, opbouw en uitvoering. Onze algemene tablet workshop omvat twee uur. In het eerste uur komen aan de orde. Verbinding maken met een Wifi/hotspot, aanmaken van een account, gebruik van internet, activeren e-mail, downloaden en bewaren van apps. Het tweede uur wordt besteed aan individuele vragen. Mensen met een iPad zitten dan gescheiden van de mensen met een ander merk tablet. De workshop iPad Extra omvat twee uur. Daarin wordt behandeld foto’s maken en bewerken, video opnemen en afspelen, muziek toevoegen en beluisteren, werken met agenda etc. iPad syn-

chroniseren en handige instellingen. We overwegen deze workshop later dit jaar ook voor Android tablets te organiseren. De workshop Skype omvat twee uur waarin wordt behandeld Skype downloaden en installeren, contactpersonen toevoegen, instellingen aanpassen en bellen via de computer, tablet en smartphone. Een fotoboek maken met Albelli omvat twee workshops van twee uur waarin wordt behandeld het fotoboekprogramma downloaden, foto’s overzetten van camera naar PC, fotoboek vullen en foto’s bewerken. Werken met Facebook omvat twee workshops van twee uur, Behandeld worden: Uw profiel aanmaken, uw privacy bewaken, vrienden zoeken, berichten bekijken, uw tijdlijn instellen en Facebook apps gebruiken Inloopmiddagen Elke maandag en woensdag van 2 tot 4 in de bieb in Mijdrecht. Voor daadwerkelijke hulp en al uw vragen over problemen met de PC, uw laptop of uw tablet, welk merk dat ook mag zijn. Voor inlichtingen en aanmelden tel. 0297-282938 of 06 5345 4196 of een e-mail naar seniorwebdrv@ gmail.com. Zie ook onze site op

www.seniorwebderondevenen.nl

racestreep die loopt van de tank tot aan het aangepaste zadel met de bijbehorende Ace Café logo's, die het helemaal ’af’ maken. Een geweldige oude jaren zestig racer in een modern jasje en zeker in deze uitvoering erg gaaf. Deze Limited Edition staat bij Roké Motors en kost 11.490 euro.

www.roke.nl

Lesprogramma SeniorWeb De Ronde Venen in 2015 Startdatums in Mijdrecht (Openbare bieb) • Algemene tablet workshop 12 jan, 27 jan. 18 feb. 5 mrt. 31 mrt. 13 apr. en 1 mei • Windows 7/8 Bestandsbeheer 19 jan. 3 mrt. en 30 apr. • Basiscursus Windows 7/8 op 3 feb. en 2 apr. • Workshop Skype op 16 feb. 12 mrt. en 20 apr. • Workshop Albelli op 23 feb. en 8 mei • Workshop Ipad Extra op 16 mrt. • Workshop Facebook op 13 jan. en 19 mrt. • Cursus Picasa op 22 apr. • Workshop Internetbankieren op 27 feb. 27 mrt. en 24 apr. • Startdatums in Uithoorn (Buurtnest) • Windows 7/8 Bestandsbeheer 17 feb. en 26 mrt. • Basiscursus Windows 7/8 op 20 jan. en 26 feb. • Cursus Picasa op 12 mrt. Voor inlichtingen en aanmelden tel. 0297-282938 of 06 5345 4196 of een e-mail naar seniorwebdrv@gmail.com. Zie ook onze website op www.seniorwebderondevenen.nl


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

21

AUTO & MOTOR

Tekst Michael Reuling foto's patrick hesse

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Kleine S-Klasse De C-Klasse is al decennia een belangrijk model voor Mercedes. Met concurrenten als de BMW 3-Serie en Audi A4 is het zaak dat Mercedes bij elke update van het model flink uitpakt. En dat hebben ze dit keer zeker gedaan. Op het eerste gezicht lijken we te maken te hebben met de S-Klasse. Het vlaggenschip van Mercedes werd in 2013 geïntroduceerd, kort daarna opgevolgd door de nieuwe CKlasse. En je kunt er niet omheen: de C-Klasse is een te heet gewassen S-Klasse. In dit geval valt het minder op, want we hebben te maken met de Estate uitvoering. Voor Nederland is dat altijd een belangrijke variant. De demo is voorzien van een mooi AMG pakket met lekker grote velgen, stoere voor en achterbumpers en vele opties. Dat staat de Merc goed en doet je watertanden. Aangezien fotograaf Patrick zelf de trotse bezitter van een C-Klasse is geweest, kan hij niet wachten om te gaan rijden. Onder de motorkap van deze C180 Estate ligt een 2.0 viercilinder benzinemotor met 156 pk, gekoppeld aan een 7G-Tronic Plus automaat. Daarmee sprint de Benz in 8,7 seconden naar de 100

km/u en gaat door tot 221 km/u. Je kunt kiezen uit diverse modussen om te rijden, variërend van comfortabel tot zeer sportief. In alle standen reageert de auto anders op het gaspedaal en stuurbewegingen. Daarbij moet ik bekennen dat ik de automaat vrij onrustig vind als je rustig rijdt met de Estate. Alsof er keuze is uit teveel versnellingen. Gelukkig kun je zelf schakelen met flippers aan het stuur, maar dat is natuurlijk niet de intentie van een automaat. Terugkomend op de opties die gemonteerd zijn op dit specifieke model; de 19 inch velgen zijn superstoer en zou ik zelf waarschijnlijk ook monteren. Maar het is allesbehalve comfortabel. In combinatie met de iets onrustige automaat is dat geen ideale mix. Ons advies: ga voor maximaal 18 inch. Dat staat ook nog heel netjes, vult de wielkasten mooi en is daarbij ook nog eens comfortabel.

Want comfortabel, dat is het woord dat zeker bij het interieur past. Fijne lederen stoelen, een geweldige stuur dat lekker in de hand ligt en genoeg gadgets om mee te spelen. Je kunt het navigatie- en multimediasysteem bedienen door middel van knoppen op het dashboard of stuur, via een touchpad of door middel van stemactivatie. Als extra heeft deze C-Klasse ook een head-up display. Hierbij worden r elev ante zaken als navigatieinstructies en snelheid in de voorruit geprojecteerd. Zo hoef je je ogen niet van de weg te halen en krijg je toch relevante informatie

Dringende oproep voor sponsoring

Is uw interesse gewekt en wilt u sponsoren? Stort dan een bedrag op de rekening van een ANBI (algemeen nut beogend instelling) goedgekeurde stichting Go for Africa.

Kleine bedragen zijn ook van harte

door. De gebruikte materialen voelen uiteraard goed aan bij dit premiummerk. Wel is de zwarte glansafwerking zeer vatbaar voor vette vingers. Dus daar zou ik ook aanraden een andere afwerking te kiezen. Aangezien dit de Estate is, heb je achterin voldoende hoofdruimte. Ook kun je behoorlijk wat bagage kwijt achterin. En houd je er niet van om met je handen te werken? De achterklep opent en sluit met een druk op de knop. Als je de optielijst van Mercedes doorbladert zie je al wat de mogelijkheden zijn van deze C-Klasse. Je kunt de auto vol stoppen met

de meest uiteenlopende snufjes. Van adaptieve cruise control, tot actieve en passieve veiligheidssystemen. Geen wonder ook dat de prijs van deze demo al richting de 50 mille ging. De C-Klasse is te krijgen voor € 36.995,- voor de sedan en € 39.650,- voor de Estate. Dieselen kan vanaf € 42.995,- voor de sedan en vanaf € 43.995,- bij de Estate.

Stern Auto B.V. Burgemeester Stramanweg 110 1101 AA Amsterdam Telefoon: 020-8510851 Website: www.sternauto.nl

Krijg je het benauwd als je moet inparkeren? Vermijd je een parkeervak waar andere auto’s naast staan? Voor maar € 50 heeft Alblas daar nu een cursus voor en leer je alle kneepjes op een goede en veilige manier. Zo zal je een stuk zekerder op stap gaan!

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Dat is de hartenkreet van Youri van Wees en Pieter van Gijn. Met een door hen zelf opgeknapte auto willen ze in teamverband naar Afrika rijden. Gambia is het reisdoel. Daar willen beide mannen de auto schenken aan de lokale bevolking. Ook willen ze hun ervaring op het gebied van autotechniek met de lokale bevolking delen om zodoende een bijdrage te leveren aan het bouwen aan een goede toekomst. De auto zal in Gambia worden ingezet op een artsenpost en een ziekenhuis. Hierbij vermeldt u duidelijke uw firma (naam) en dat de donatie bedoeld is voor Team 8 Dukes of Holland. U kunt als bedrijf een factuur krijgen. Het gehele bedrag wordt naar onze projectrekening overgemaakt. Voor de stichting is het ook een non profit project. En het is voor u als bedrijf aftrekbaar. Sponsoring zou geweldig zijn en als dank zullen wij een sticker van uw bedrijf op onze auto plakken om zo reclame voor u te maken. Rekeningnr. van stichting Go for Africa is: NL05 ABNA 098.01.19.413

Gereden versie: Mercedes Benz C180 Ambition Vermogen: 156 pk 0-100: 8,7 s Top: 221 km/u

Gemiddeld verbruik: 1 op 17,9 / 5,6 l/100km Vanafprijs gereden model: € 42.990,00 Alternatieven: Audi A4, BMW 3-Serie, Volkswagen Passat, Volvo V60

Cursus inparkeren voor rijbewijsbezitters

Dukes of Holland vraagt u om de laatste loodjes

Voor beide mannen is het een stageproject aansluitend op hun studie Autotechniek. De kosten van het project moeten ze zelf dragen. Het is dan ook daarom dat ze naarstig op zoek zijn naar sponsoren die de reis uiteindelijk mogelijk gaan maken. De sponsors leveren gezamenlijk een bijdrage aan de kosten van de auto, onderdelen, brandstof, overnachtingen visa etc.

Mercedes Benz

Het is een veel voorkomend probleem. Je hebt al jaren je rijbewijs maar inparkeren ga je het liefst uit de weg of alleen op ruime plekken waar geen andere voertuigen vlak naast geparkeerd staan. Dit probleem is simpel op te lossen door handige tips en door het oefenen met een instructeur die kan ingrijpen. Alblas is nu gestart met de cursus inparkeren met goede welkom. Voor ons telt alles mee. Deze kunnen rechtstreeks op onze Dukes of Holland rekening gestort worden. Rekening NL73 RABO 0198 2478 26 T.n.v. P.J. van Gijn e/o Y.F. van Wees. Mocht u nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen via de email dukesofholland@gmail. com.

Prijsklaverjassen in de Merel Op vrijdag 16 januari is er in Café de Merel Arkenpark MUR 43 te Vinkeveen prijsklaverjassen om fraaie prijzen. Aanvang 20 uur, zowel dames als heren welkom. Aanwezig zijn om 19.45 uur voor de inschrijving. Er worden vier ronden van zes-

resultaten. Voor maar 50 euro rijd je 2 ½ uur samen met een medekandidaat en instructeur op een gesloten parkeerterrein en word je deze angst de baas. Frank Korlas van Alblas verkeersschool geeft aan dat de meeste mensen hieraan voldoende hebben om daarna zelfstandig zonder angst te kunnen inparkeren. Voor meer informatie belt u naar 0172-408361.

tien giffies gespeeld en dan worden de punten bij elkaar opgeteld en is winnaar of winnares bekend. Er zijn fraaie prijzen te winnen. Ook zal er een tombola gehouden worden met schitterende prijzen. De komende competitieavonden zijn op 30 januari, 13 en 27 februari, 13 en 27 maart, 10 en 24 april, 8 en 22 mei, 5 en 19 juni en 3 juli.


22

9 januari 2015

DE GROENE VENEN

Kort nieuws

Alzheimercafé Vinkeveen 14 januari

Lezing Wim Weijs

Abcoude/Baambrugge

Gastspreekster deze avond is Drs. Ted Koene, neuropsycholoog in het VU Alzheimercentrum. Zij vertelt vanavond iets over de functies en vaardigheden die door Alzheimer worden aangedaan. Welke aspecten van het geheugen worden in het begin van de ziekte aangedaan en welke niet? Wat is de rol van het geheugen bij het onthouden? Welke functies blijven langer in tact? Ook komt Frontaal Temporale Dementie aan de orde en dan met name de verschillende gedragskenmerken daarvan. Het belooft een boeiende avond te worden.

De lezing tijdens de winteravond van 29 januari a.s. is gewijd aan het landschap van de Vechtstreek, in het bijzonder van De Ronde venen, gevormd in samenspel tussen mens en natuur. Want wie voelt zich niet thuis in de Vechtstreek, met zijn bossen, weiden, oude boerderijen, buitenplaatsen en historische dorpskernen? Wim Weijs is bioloog en hij was hoogleraar in de functionele anatomie. Sinds zijn emeritaat inventariseert hij de Vechtstreek bij de Beheereenheid Vechtplassen van Natuurmonumenten.

Brede steun voedselbank

De Voedselbank Abcoude/Baambrugge springt sinds een jaar dorpsgenoten bij die (tijdelijk) krap bij kas zitten. Deze voedselbank valt buiten de regionale distributiecentra en moet het zonder hulp daarvan doen. Het team is er dan ook trots op dat uit de beide dorpen veel steun is ontvangen en wil graag de gulle gevers hartelijk danken. Dat zijn met name Albert Heijn, De Lindenhoff en Slagerij Pouw, die trouw wekelijks voedsel aanleveren. Daarnaast zijn en worden er acties opgezet door Plusmarkt Koot, Lions, Rotary, De Klimboom, scholen en kerken, maar ook veel particulieren en sociale instellingen zorgden dat bijvoorbeeld de kinderen sinterklaascadeaus kregen en dat er toegangskaarten waren voor een voorstelling van Ab-Art. Met z'n allen zorgden ze voor gemeenschapszin, zodat mensen die in de problemen zitten zich gesteund voelen. Meer dan 30 mensen maken er nu gebruik van, maar heel wat meer komen ervoor in aanmerking. Schroom niet je ervoor aan te melden of wijs mensen in je omgeving op de mogelijkheid. Als er één ding geleerd is, is dat het iedereen kan overkomen om steun van een voedselbank nodig te hebben. Contact opnemen kan via: voedselbank@stab.nl of tel. 06-13812765.

Abcoude

Fotocursus in 4 avonden In de fotografiecursus van Nienke Meek van Meekspictures leert men in vier avonden in een kleine groep anders fotograferen. U leert van alles over compositie, kleurgebruik, lijnenspel en vooral kijken. In de daarop volgende lessen leert u meer over de knoppen van uw camera. Nienke weet uit ervaring dat mensen fantastische camera's kopen, maar vervolgens wordt alleen gefotografeerd op de automaat. Zonde van de investering. Zij leert als geen ander van alles over diafragma. sluitertijden, ISO-waarden, witbalans en scherptediepte. Ze bespreekt tijdens de les fotoopdrachten. Deze opdrachten zijn facultatief maar wel aan te raden. Door te fotograferen in de praktijk leert u de (on)mogelijkheden van uw fotocamera. Cursisten die u voorgingen kijken nu anders door de lens. Velen zijn anders gaan fotograferen. Kortom, een echte aanrader voor elke fotoliefhebber. Data: dinsdagavonden 13 & 27 januari, 10 februari en 3 maart 2015. Tijdstip: 20-22 uur. Kosten €145.Locatie: Koningsvaren 50 in Abcoude. Opgeven of voor meer info: nienke@meekspictures of 06-2157 2945.

‘Neurologische aandoeningen, zoals dementie’ Het Alzheimer Café vindt plaats in Zorgcentrum Zuiderhof aan de Futenlaan 50 in Vinkeveen en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Het café is open vanaf 19.00 uur.

Natuur en landschap van de Vechtstreek

Bent u nieuwsgierig geworden naar dit thema en wilt u met ons van gedachten wisselen en ervaringen delen dan bent u van harte welkom. Er is muziek, koffie en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.

Inspiratieworkshop ‘Top Ouder’ Workshops Lokaal organiseert in samenwerking met de Bibliotheek Vinkeveen -op woensdagavond 20 januari van 20-22 uur- een inspirerende workshop voor ouders van peuters en kleuters die zich willen ontwikkelen in hun ouderschap. Vormgeven aan je gezin is misschien wel de belangrijkste taak in je leven. Je hebt als vader of moeder grote impact op je kinderen. Ondertussen heeft het ouderschap ook veel impact op jou. Niets vormt je zo als het grootbrengen van kinderen. Vader of moeder zijn; het is een drukke baan. Je bent opvoeder, cateraar, manager, taxichauffeur, recreatiemedewerker en ziekenverzorger tegelijk. Je doet dingen die je nooit eerder hebt gedaan. En dat niet alleen: zeker nu je kind groter wordt, ben je steeds minder vrij om te doen wat jij wilt. Je peuter bepaalt meer en meer hoe je dag, je week, je leven

eruit ziet. Er wordt voortdurend een beroep op je gedaan. En dat is even wennen. Top Ouder zijn is een voortdurende ‘oefening’ in het vinden van een evenwicht tussen de behoeften van je gezinsleden en die van jezelf. In deze workshop maak je de balans op. Tijdens een 2 uur durende workshop wissel je volop ervaringen uit met andere ‘ervaringsdeskundigen’. Als ouders kun je veel aan elkaar hebben! Daarom is het contact met andere ouders zo waardevol. Jij kunt leren van wat zij hebben beleefd en zij kunnen voordeel doen met jouw ervaringen. Daarnaast krijg je volop tips & ideeën aangereikt. Aan het einde van deze avond ga je geïnspireerd naar huis met een heleboel concrete tips om je verder te ontwikkelen als Top Ouder! Deelname is gratis (alleen na aanmelding). Je kunt je via de website ouderslokaal.nl aanmelden.

Mama Lokaal verhuist naar een nieuwe locatie met een nieuw tijdstip Het Mama Lokaal begint dit jaar fris op een nieuwe locatie. Bibliotheek Mijdrecht opent elke vrijdagochtend haar deuren voor ons zodat wij een eigen plek hebben met genoeg bewegingsvrijheid voor zowel de moeders als de kleintjes die meekomen. Uiteraard zullen we deze ochtend een feestelijk tintje geven en alle moeders die komen verwennen met.... tja, dat verklappen we nog niet! :-) Via deze weg willen we Grand Café Rendez Vous bedanken voor hun gastvrijheid de afgelopen maanden. Over Mama Lokaal Bij het Mama Lokaal kunnen kersverse (en bijna) moeders elke vrijdagochtend vrijblijvend binnenlopen en andere moeders ontmoeten die ook net (of bijna) een baby hebben gekregen. Moeders van peuters en kleuters zijn ook van harte welkom! Onder het genot van een kopje thee of koffie kunnen ervaringen uitgewisseld worden of vragen

gesteld worden aan deskundigen die met regelmaat eventjes komen binnenlopen. Bijvoorbeeld: een verloskundige, een lactatiekundige , een pedagoge, een verpleegkundige van het consultatiebureau of een babymasseuse. Het Mama Lokaal wordt georganiseerd door een team moeders en is gratis. Reserveren is niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen. Voor vragen of informatie kun je mailen naar: drv@ouderslokaal.nl

Voorlichtingsavond aanstaande ouders in Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Dinsdag 13 januari 2015 vindt een voorlichting voor aanstaande ouders plaats in de Grote zaal van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en dient als voorbereiding op een (eventuele) bevalling in het ziekenhuis.

Een gynaecoloog, kinderarts, verloskundige en verpleegkundige geven een presentatie. Daarnaast is er een rondleiding in de kraamsuites, op de afdeling Verloskunde en in Geboortecentrum Woerden. Ook wordt informatie gegeven over borstvoeding. Het Hofpoort Ziekenhuis orga-

Eerst legt hij de vorming van de bodem uit die onder invloed van de stijgende zeespiegel heeft plaatsgevonden. Daarna de menselijke ingrepen door de eeuwen heen. Het harmonieuze landschap wijst nog steeds naar het verleden. De veenweiden van Demmerik hebben nog hun middeleeuwse infrastructuur, met kaden, zuwen en sloten in strakke maatvoering. Op de ten behoeve van de landbouw ontgonnen oeverwallen van de Angstel en Vecht vinden we nu de zeventiende- en achttiendeeeuwse buitenplaatsen, afgewisseld met boerenland. In de Botshol is er de intieme afwisseling van plassen, petgaten, moerassen en weilandjes, eindproduct van de chaotische achttiende-eeuwse vervening. In de droogmakerijen is het land leeg en wijds; de verkaveling en bebouwing getuigen van

negentiende-eeuws ondernemerschap en planmatig denken. Naast de bodem is water een bepalende factor voor de bewoonbaarheid en de natuur. We zullen zien welke kunstgrepen door de eeuwen heen nodig waren om de voeten droog te houden. Ondanks de verstedelijking en intensivering van de veehouderij is er nog veel moois in de natuur te vinden. Als afsluiting worden de ecosystemen van grasland en moeras aan de hand van twee voorbeelden, Demmerik en de Botshol, onder de loep genomen. Plaats: Dorpshuis De Boei in Vinkeveen. dinsdag 27 januari a.s., aanvang 20.00 uur, toegang gratis. Voor meer informatie belt u met onze secretaris Charlotte Smit op telefoonnummer 0297 261576.

Natuurexcursie Scharrelkids Onder de naam Scharrelkids biedt IVN De Ronde Venen & Uithoorn vier keer per jaar een excursie aan voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Op 17 januari gaat de excursie naar de Veenmolen aan de Oudhuijzerweg 109A in Wilnis. In deze korenmolen wordt graan gemalen tot meel voor brood en pannenkoeken. De molenaar zal alles vertellen over de werking van de molen en de soorten graan. Misschien mogen jullie zelf wel graan malen. Wie gaat er mee? We verzamelen om 13.30 uur bij de molen. Om 15.30 uur kunnen ouders hun kinderen weer ophalen. Advies: trek

niseert iedere 2e dinsdag van de maand een informatieavond voor aanstaande ouders. De volgende voorlichting is op 10 februari a.s. Meer informatie over bevallen in het Hofpoort Ziekenhuis is te vinden op

www.dekraamsuite.nl.

warme kleding aan. De excursie is voor IVN-gezinsleden gratis. Nietleden betalen 2.50 euro. Graag vóór 12 januari aanmelden via een e-mail naar: pbetlem@casema.nl.

www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venenuithoorn

Toegang voor de voorlichting is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Verloskunde, tel. 0348 42 74 80. De Grote Zaal is bereikbaar via de achteringang van het ziekenhuis aan de Blekerijlaan (tegenover Stadhuis Woerden).


DE GROENE VENEN

9 januari 2015

VACATURES

Organisatie: Marsman Caravans Plaats: mijdrecht Functie: Een teamleider team Beleid Ruimte Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht

Voor een totaaloverzicht van alle vacatures kijk je dagelijks op 0297-online.nl. Hieronder een selectie van de vacatures. Ga voor info over deze jobs naar 0297-online.nl/vacatures

Functie: Telemarketing medewerker Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Accountmanager binnendienst Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Salarisadministrateur Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Accountmanager binnendienst/tel. verkoop Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Oproepkrachten overdag Organisatie: Multifill Plaats: Mijdrecht Functie: Medewerkers Organisatie: BIKE OK Plaats: Mijdrecht Functie: Webshop Manager 123accu.nl & 123led.nl Organisatie: 123inkt.nl Plaats: Nederhorst den Berg Functie: Instructeur motor of bromfiets Organisatie: ALBLAS verkeersschool b.v. 50 jaar kwaliteit & betrouwbaarheid Plaats: Mijdrecht Functie: Verkoper sanitair en tegels Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: Supply Chain Analyst Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer

Functie: Accountmanager (bloemen) Organisatie: Antenna Plaats: Aalsmeer Functie: Ervaren bestelbuschauffeur Organisatie: Brouwer Transport en Logistiek B.V. Plaats: Mijdrecht Functie: Een teamleider team Beheer Openbare Ruimte Organisatie: Gemeente De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Allround medewerker webshop Organisatie: KampeerPerfect.nl Plaats: Uithoorn Functie: ALLROUND MEDEWERKER WEBSHOP 20-30 UUR Organisatie: Tuinartikelen.nu Plaats: Mijdrecht Functie: Commercieel medewerker Kampeer Branche

Functie: op zoek naar een bijverdienste van €250-€1000? Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Ambitieuze 20-ers en 30-ers gezocht. Organisatie: Lifestyle Centre De Ronde Venen Plaats: De Ronde Venen e.o. Functie: Bedrijfsverzorgers veehouderij Organisatie: AB Vecht en Amstel Plaats: Mijdrecht

23

Functie: Medewerker Goederenafhandeling (Afdeling logistiek) Organisatie: CE Repair Plaats: Mijdrecht Functie: Logistiek Medewerker Organisatie: Rivièra Maison B.V. Plaats: Aalsmeer Functie: Reporter / interviewer (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Programmamakers Radio (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht Functie: Cameraman (m/v) Organisatie: RTV Ronde Venen Plaats: Mijdrecht


24

9 januari 2015

DE GROENE VENEN

Nieuw bed? Nieuwe Auping! Filiaal Zaandam zondag i 11 januar open!

1 5 vo % orde

el

op h et Au pin asso rtime g nt

Ben je toe aan een nieuw bed? Dat komt mooi uit, want je proďŹ teert nu van 15% voordeel op het Auping assortiment. Kijk voor meer info op beds-bedding.nl

A.s. zondag 11 januari open van 11:00 - 17:00 uur

Zaandam

Amstelveen

Woonboulevard Zaandam-Zuid P. Ghijsenlaan 17 Telefoon: (075) 612 41 31

Maalderij 19 Telefoon: (020) 643 49 50

Uw Auping specialist in de regio.

beds-bedding.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.