Boerendagkrant 2014

Page 1

BOERENDAGKRANT

30,31 31 MEI mei en juni 20141 JUNI - ACHTHOVEN OOST 3 IN MONTFOORT 35E BOERENDAG OP VRIJDAG 30, ZATERDAG EN1ZONDAG

1

BoerendagKRanT KRanT Vrijdagavond de tent op zijn kop met DJ Paul Elstak Na het succes van vorig jaar was er geen andere mogelijkheid dan DJ Paul Elstak dit jaar weer uit te nodigen. DJ Paul Elstak is een bekende DJ uit de jaren 90. Mede door het succes van de DJ uit het verleden met o.a. de hit ‘Rainbow in the sky’ en de comeback van de 90’s muziek is hij de laatste jaren weer volledig op de kaart gezet. Op vele festivals staat hij weer te draaien en zal dan ook op de Boerendag weer te zien zijn. Kortom op vrijdagavond zal de avond feestelijk worden afgesloten door DJ Paul Estak!

Sensationele race met gazonmaaiers

9

9 E EDi Inhoud 3 3 5

Boerendag 2014 bij fam. Vlooswijk Achthoven Oost te Montfoort Terugblik op Boerendag 2013 door fam. Vlooswijk op Blokland

Nattigheid alom, de giertankrace op vrijdagavond

7

Op vrijdagavond strijdt een groot aantal deelnemers ook dit jaar weer met open trekkers en giertanks om leuke prijzen en natuurlijk de eer, tijdens de giertankrace. Deelnemers uit de regio willen wij van harte uitnodigen hier aan mee te doen. De deelnemers worden beoordeeld op originaliteit van de aankleding van de combinatie en uiteraard op snelheid. Elkaar natspuiten is verplicht! Lees meer op pagina 7

Dit jaar open dag op boerderij én bed & breakfast!

Graag NIET op het Boerendagterrein met uw hond, dan blijven de koeien gezond. Een hond kan ongemerkt ziekten overdragen op koeien zoals neospora, ook als de hond gezond is. Voor meer informatie, bekijk www.boerendag.nl.

7

Giertankrace en DJ Paul Estak op vrijdag De band The Dirty Daddies niet te missen op zaterdag!

9

Veel leuke activiteiten te zien en te doen op de zondag

11 13 15

Neem een kijkje in de Bed and Breakfast 35 Jaar Boerendag reünie Kinderpagina met kleurwedstrijd

Programma

Een gazonmaaierrace is een prachtige race van deelnemers op omgebouwde en opgevoerde zitmaaiers. Sinds 1973 worden deze races gereden in Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2000 is de sport ook in Nederland populair. Zo wordt er elk jaar het Nederlands Kampioenschap gehouden en ook een Overijssels Kampioenschap. Het doel van deze race is natuurlijk zo snel mogelijk diverse manches rijden en hierbij als eerste over de finish te komen. De gazonmaaiers zullen in meerdere klassen verschijnen . Er worden verschillende races gereden en een finale! Dit spektakel zal plaats vinden op zondag middag 1 juni vanaf 13.00 uur. Komt allen kijken naar Boerendag gazonmaaierrace. De gazonmaaierrace wordt mede mogelijk gemaakt door (KPJ) Jong Hoogland en gazonmaaierrace achterveld. Meer informatie op pagina 9.

Tie

Vrijdagavond 30 mei

Giertankrace Aanvang wedstrijd: 19.30 uur

Feestavond met DJ Paul Estak Aanvang: 22.00 uur Entree: €5,Zaterdagavond 31 mei

Feestavond met The Dirty Daddies Aanvang: 21.00 uur Toegang vanaf 16 jaar Entree: €10,Zondag 1 juni

Open dag op de boerderij

9

Poor John op zondagmiddag Twee zeer getalenteerde broers vormen de band Poor John en zijn een welkome toevoeging op de zondagmiddag. Lees meer op pagina 9!

7

Klassiekers uit de 90’s en de hits van nu met The Dirty Daddies Op zaterdag zal de band the Dirty Daddies de klassiekers en nieuwe hits laten horen. Deze band weet er een ware show van te maken.

Lees meer op pagina 7

Met onder andere; • Gazonmaaierrace • Poor John • Braderie • Kraanbehendigheid • Kinderspeelveld • Clown Aanvang: 12.00 uur Entree: €3,Kinderen onder een meter gratis

30, 31 mei en 1 juni 2014 Achthoven Oost 3 Montfoort


2

30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT

De Boerendag

Voorwoord We kunnen terugblikken op een geslaagde Boerendag van 2013! Een druk bezocht weekend met veel zon en gezelligheid waar we hebben mogen genieten van de gastvrijheid van de familie Vlooswijk in Blokland, Montfoort.

Het enthousiaste team achter de

Boerendag 2013-2014 Een zeer enthousiast en gemotiveerd Boerendagteam heeft dit jaar weer keihard gewerkt om een gezellig en spetterend Boerendagweekend neer te zetten.

Op de 35ste editie van de Boerendag zijn we wederom te gast bij de familie Vlooswijk. Ditmaal bij het gezin van Gerbrand en Petra op Achthoven Oost 3, te Montfoort. Waarbij onder andere de volgende onderdelen deel uitmaken van een gevarieerd programma.

In september 2013 zijn de voorbereidingen alweer van start gegaan. Er worden gelijk nieuwe plannen bedacht en natuurlijk wordt er nog genoeg nagepraat over de vorige Boerendag. Iedere commissie draagt zijn steentje bij en een ieder weet wat van hem of haar verwacht wordt. Toch is het ieder jaar weer een race tegen de klok om alles weer op en top geregeld en voor elkaar te hebben. Maar dat mag de pret niet drukken! Hiernaast stellen we de commissieleden aan jullie voor!

Op de vrijdagavond gaan we net als vorig jaar van start met een spectaculaire giertankrace. Hierna staat DJ Paul Elstak achter de draaitafels in de tent om er weer een goed feest van te maken!

V.l.n.r. (Boven) Jelle van Leeuwen, Dianne Benschop, Timon Kromwijk, Frank Gerards, William de Wit, Robin van Lint, Paul van der Burg (Midden) Harold Vianen, Malou Hagoort, Rick Miltenburg, Bart Vendrig, Joris Miltenburg, Ronald Spruit. (Onder) Jurey van Schajik, Albertina Stolk, Daphne Smaling, Wendy van der Burg, Jaco de Graaf. Afwezig op de foto: Sarina van Vliet, Anne Kentrop, Richard le Mat, Nathalie Kastelein, Johan Scherpenzeel, Dion Janmaat, Jeffrey Vos. foto: angela Van de Werf

Wat is KPJ?

Zondag is er niet alleen een mooi boeren melkveebedrijf, maar ook de aanwezige bed and breakfast te bewonderen. Daarnaast is er voor jong en oud van alles te doen en te beleven! Met onder andere een braderie, gazonmaaierrace, kinderspeelveld en een optreden van Poor John hoeft niemand zich te vervelen! Ook het 35 jarig bestaan van de Boerendag laten wij niet ongemerkt voorbij gaan! Met een reünie waar alle oude bekenden van vroeger rond lopen en waar opnames en foto’s uit het verleden oude herinneringen boven halen!

KPJ staat voor Katholieke Plattelands Jongeren, maar in de praktijk hoef je écht niet meer katholiek te zijn om lid te worden van één van de KPJ-afdelingen. Als je lid wilt worden van de KPJ geldt er een minimum leeftijd van 16 jaar en je kunt lid blijven tot je 30ste jaar. Met behulp van actieve leden zet de KPJ zich in voor de jongeren door middel van het organiseren van verschillende activiteiten, zoals het elk jaar terugkerende tentfeest. In samenwerking met verschillende afdelingen worden er ook vele sportevenementen georganiseerd, zoals voet- of volleybaltoernooien, of samen een bus huren en met z’n allen naar een discotheek ergens in Nederland gaan. Het leuke van de KPJ is dat het een landelijke organisatie is, verdeeld in regio’s. Onze regio is Zuidwest Utrecht. Je leert bij de KPJ dus veel mensen kennen, niet alleen uit je eigen dorp/stad maar ook uit omringende gemeenten. Je komt ze bij vele evenementen, en misschien wel op je werk, tegen. De verhalen kun je aan oud-leden navragen, want zij hebben al heel wat leuke dingen meegemaakt in hun KPJ-tijd en zij treffen elkaar dan ook nog regelmatig. Als je meer wilt weten over de KPJ, bezoek dan één van de websites van de verschillende afdelingen. De sitenamen staan in het kader hieronder. Websites KPJ- afdelingen: • Iduna KPJ De Meern:

Dit alles wordt gerealiseerd door een 25-koppige commissie die ook dit jaar weer alles uit de kast haalt om er een leuk en vooral gezellig weekend van te maken! Graag tot ziens op 30, 31 mei en 1 juni.

Namens de Boerendag commissie, Timon Kromwijk

Boerendag organiseren De Boerendag betekent o.a. activiteiten organiseren, bandjes bekijken, de Boerendagkrant maken, posters en flyers ontwerpen en plakken, website en social media, sponsors benaderen, vergaderen, opbouwen en afbouwen, gezellige bardiensten, het terrein inrichten en nog veel meer. Dit allemaal om zo veel mogelijk mensen een onvergetelijke dag (weekend) te bezorgen.

www.kpjdemeern.nl • Crespon KPJ Harmelen:

www.crespon.nl • KPJ Montfoort:

www.kpj-montfoort.nl • Sjoud KPJ Oudewater:

ww.kpjoudewater.nl

Zaterdagavond wordt gevuld door The Dirty Daddies! Deze 7 koppige spektakelband weet in elke tent een topfeest los te krijgen!

Colofon Deze Boerendagkrant is een uitgave van de Stichting KPJ Boerendag 2014. Oplage:

Uitgeverij:

A-side Publishing B.V. Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht Telefoon: 0297-38 52 57

45.000 Bij de Boerendagcommissie? Lijkt het je wat om ons enthousiaste team te komen versterken en samen met nog 25 commissieleden een fantastisch weekend te organiseren? Spreek dan een Boerendag commis-

sielid aan, herkenbaar aan een Boerendag-polo (bijvoorbeeld op een tentfeest) of mail naar Boerendag@ yahoo.com.

Redactie:

Publiciteitscommissie KPJ Boerendag 2014, Boerendag@yahoo.com, www.boerendag.nl

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Het is niet toegestaan deze uitgave zonder toestemming van Stichting KPJ Boerendag te vermenigvuldigen.


BOERENDAGKRANT

30, 31 mei en 1 juni 2014

3

IntERview FAMilIE VLoOSwijK Boerendag 2014 bij Familie Vlooswijk! Na het geslaagde weekend vorig jaar blijven we dit jaar weer in de gemeente Montfoort. Ook de familienaam Vlooswijk blijft onveranderd, dit jaar zijn we op bezoek bij de familie Vlooswijk op Achthoven Oost 3 in Montfoort. Bij aankomst op de boerderij om kennis te maken, werden we warm onthaald door Gerbrand en Petra Vlooswijk. Ook de hond was erg enthousiast, maar was niet echt gewild in de keuken. Nadat hij per ongeluk een tijdje rondgelopen had in de varkensstal, nam hij deze geur vrolijk met zich mee. Door het ongedwongen welkom merkten wij direct dat de familie nu al erg enthousiast is over wat er staat te gebeuren eind mei. Daarom ontstond meteen onze brandende vraag: Waarom stellen jullie het terrein beschikbaar voor de Boerendag 2014!? het nog steeds alleen, al draagt zijn Eerst de stal verbouwen Het is niet de eerste keer dat de fami- vader ook nog dagelijks zijn steenlie gevraagd is om de locatie beschik- tje bij’’, vertelt Petra met trots over Gerbrand. Ook Gerbaar te stellen voor de Boerendag. Vo- ‘’Dan ga ik lekker met brand is trots op zijn bedrijf en berig jaar heeft Edith Spruit gevraagd of de mensen de natuur antwoordt al onze nieuwsgierige vrazij eventueel mee wilden doen, maar in. Heerlijk naar buiten, gen over de koeien en de boerderij. wegens een verbouwing was dit even dat is toch goed voor Tijdens het gesprek geen optie. De fakwam duidelijk naar milie heeft er een een mens!’’ boven dat Petra’s jaar over na kunnen denken, en heeft dit jaar besloten het passie heel ergens anders ligt. “Ik ben liever tussen de mensen”, aldus avontuur aan te gaan. Petra. Na jaren een baan te hebben De Boerendag is voor de familie niet gehad als personeelsadviseur o.a. bij onbekend. In hun jeugd waren Ger- Zorgspectrum, kwam het gevoel in brand en Petra altijd al lid van KPJ haar naar boven dat zij het roer om Montfoort. Vanaf 1990 zijn zij onge- wilde gooien. Mede door haar gezelveer 16 jaar fanatiek lid geweest. Zij lige tijden bij een tante op leeftijd tijgingen altijd met de KPJ op stap, zo dens haar studententijd werd de beook meerdere keren naar de Boe- wondering en interesse voor ouderen rendag. Zo weet Gerbrand nog te verder ontwikkeld. Het is geweldig vertellen dat hij ongeveer rond 1994 om te horen hoe Petra vol vertroumet de boer van de Boerendagloca- wen haar eigen pad volgde. Zij heeft tie van dat jaar, vol goede moed naar een driejarige opleiding afgerond in het tentfeest op zaterdagavond is één jaar, en is zo omgeschoold tot acgeweest. En hij hield zich vervolgens tiviteitenbegeleidster voor ouderen. aan het welbekende spreekwoord: ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent. Zij werkt op verschillende locaties Die zondagochtend vroeg is hij de om activiteiten te verzorgen voor boer nog komen helpen met het mel- ouderen. De wens is om ooit zelf een kleinschalige dagbesteding aan ken van de koeien. huis te beginnen. ‘’Dan ga ik lekker Gerbrand en Petra hebben inmid- met de mensen de natuur in. Heerdels genoeg goede herinneringen lijk naar buiten, dat is toch goed voor aan voorgaande Boerendagen over een mens!’’ De plannen voor een gehouden. Daarom denken ze nu, laat eigen dagbesteding liggen in de nabije toekomst. Petra wil kleinschalig ze maar komen! beginnen en dan kijken ze wel waar het naartoe gaat. Petra vraagt nog Ieder z’n ambities Gerbrand heeft in 2009 de boerderij wel even of het Boerendagterrein geovergenomen van zijn vader. Sinds- schikt voor rolstoelen is. dien wonen zij ook vanaf de weg ge- Gerbrand en Petra hebben twee kinzien aan de linkerkant van het huis. deren, Steven van 7 jaar en Vera van De ouders van Gerbrand wonen aan 9 jaar. Op de deur van de wc is een de rechterkant. Sindsdien is het be- briefje geplakt met daarop de tafel drijf erg gegroeid.“Maar hij regelt van 8 foutloos uitgeschreven. Ook al

Bed and breakfast (links) en boerderij (rechts). zitten beide kinderen nog op de basisschool, Vera weet al precies wat zij later wil worden. Zij wordt ontzettend vrolijk van dieren, en zou het liefst dierenarts worden om ze allemaal te kunnen helpen. Steven denkt nu dat hij boer wil worden, maar dat is minder belangrijk voor de familie. “Het maakt ons niks uit wat zijn keus zou zijn, als hij er maar gelukkig mee is.” Van zomerhuis naar Bed and Breakfast Het bedrijf van de familie Vlooswijk duurt al vier generaties voort. Heel vroeger, ongeveer rond het jaar 1800, waren er drie hooibergen op het erf en waren er daggelders in dienst die hielpen op de boerderij. Alle dieren liepen vrolijk los rond op het terrein. De bewoners leefden in die tijd, in de zomer, in het zomerhuis. Jaren later werden in dit zomerhuis koeien gehouden. Als het tijd was

Feestavond met The Dirty Daddies

Open dag op de boerderij

Aanvang: 21.00 uur Toegang vanaf 16 jaar

Feestavond met DJ Paul Elstak Aanvang: 22.00 uur

entree

€ 5,-

Continue verandering Vorig jaar heeft er een verbouwing van de melkstal plaatsgevonden.

Ook al heeft Gerbrand al sinds 2009 de boerderij overgenomen, zijn vader kan nog steeds niet helemaal afscheid nemen van de dieren. Zijn vader staat nu een uur eerder op om op tijd te melken, zodat hij daarna (weer netjes omgekleed) kan helpen bij Bed and Breakfast. Hij komt dus nog graag een handje helpen! Boerendag 2014 Gerbrand en Petra hebben geen specifieke verwachtingen van de Boerendag. Ze zijn zelf al járen aanwezig en kennen het concept inmiddels goed. Het gezin heeft er veel zin in laat het allemaal op zich af komen.

Het weer

Vrijdagavond 30 mei Zaterdagavond 31 mei Zondag 1 juni Aanvang wedstrijd: 19.30 uur

Na deze tijd werden er geen koeien meer gehouden in het zomerhuis, maar stonden hier de fokvarkens. Tot deze ruimte leeg kwam te staan, en in 1998 de ouders van Gerbrand besloten om te beginnen met een Bed and Breakfast in het zomerhuis. Destijds waren er nog twee kamers. In 2009 moest het zomerhuis nodig verbouwd worden. Toen is de Bed and Breakfast uitgebreid naar een accommodatie met zes kamers voor tien personen. Het voorhuis is verbouwd naar een gezamelijke ruimte voor de gasten.

Deze is nu helemaal af en is een stuk technischer geworden. Eerst deed Gerbrand er drie uur over om samen met zijn vader de koeien te melken, nu is dat nog maar de helft! De familie heeft 150 koeien, en geen jongvee meer. Daarnaast is er ook een stal met 250 vleesvarkens.

Van nu en de komende dagen

Programma Giertankrace

voor de koeien om naar buiten te gaan, werd deze ruimte gebruikt om kaas te maken. Deze kaas verkochten zij dan op de wekelijkse markt. In deze tijd werden er ook vaak varkens gehouden om de wei van de kaas aan te voeren.

Terug in de tijd – de bed and breakfast en boerderij.

entree

€ 10,-

Met onder andere: gazonmaaierrace, braderie, kinderspeelveld, kraanbehendigheid, clown, Poor John, reünie 35 jaar Aanvang: 12.00 uur Toegang voor alle leeftijden entree

€ 3,-

Het weer van nu kunnen we vrij precies voorspellen. Als je even naar raam loopt en een blik naar buiten werpt ben je op de hoogte van het actuele weer. Bij geen zicht is er sprake van mist of beslagen ruiten. Het weer voor de komende dagen ziet er rooskleurig uit. De zon breekt door daar waar het Boerendagteam feest. Af en toe een plaatselijke bui, maar je mag degene die met dit bier

gegooid heeft er gerust op aanspreken. Als deze het zo makkelijk ‘weggeeft’ zit er voor u wellicht ook een gratis comsumptie in. Later op de avond kan het donker worden. Houd hier rekening mee. In de ochtend krijgen we te maken met depressie. Zoekt u zo snel mogelijk het feestgeruis weer op. www.boerendag.nl


4 30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT


BOERENDAGKRANT 30, 31 mei en 1 juni 2014

5

TerUGBlIK Boerendag 2013 In 2014 zijn we opnieuw te gast bij de familie Vlooswijk in Montfoort. Dit keer voor een terugblik op een geweldig Boerendagweekend op de boerderij van Jirco, Ad en Ans. Jirco vinden we achter op de boerderij en Ad en Ans komen sportief op de fiets. De ouders van Jirco wonen sinds vorig jaar in de binnenstad van Montfoort en vermaken zich daar prima. Onder het genot van een kopje koffie kijken we terug op een succesvolle editie van de Boerendag in 2013. We vragen de familie wat hun het de giertankrace niet op het voorbemeest is bijgebleven van het week- stemde stuk land plaats vinden. De end. Maar dit blijkt geen moeilijke buurman stelde zijn weiland aan de vraag. “Alles was leuk”, antwoordt overkant van de weg beschikbaar Ans. “Het was té compleet”. Toch en in No Time lag de baan in volle bleken er nog wat bijzonderheden te glorie klaar voor de giertanken die zijn die zijn blijven hangen. Bijvoor- de Boerendag 2013 zouden inluiden. Achteraf was de lobeeld het prachtige weer gedurende “Het is meer een soort catie aan de overkant ook gunstiger het hele weekend en de positieve refamilieclub, niemand voor bezoekers om het schouwspel te acties van bezoebekijken. Het was kers. loopt de kantjes er een waar spektakel dat werd opgevolgd Wanneer we terugvanaf en het is ook door een spettedenken aan het hele rend optreden van begin, bijvoorbeeld gewoon gezellig” DJ Paul Elstak in het schoonmaken van de boerderij met de Boerendag- de grote tent. commissie of het opbouwen spreekt Ad zijn genoegen uit over het team. Jirco stelde vorig jaar aan de com“Het is meer een soort familieclub, missie voor om DJ Paul Elstak uit niemand loopt de kantjes er vanaf te nodigen, omdat hij deze eerder op de Boerendag gezien heeft op eigen en het is ook gewoon gezellig”. terrein en dit hem positief was bijgeDe Boerendag is in 2013 voor de bleven. Jirco, nog bedankt voor deze derde keer op het terrein van de suggestie! Het was een topfeest met familie Vlooswijk georganiseerd. In een groot bezoekersaantal. We heb1987 en 1996 stelde Ad en Ans hun ben dit zo positief ervaren dat we de boerderij ook beschikbaar. Grote succesformule van een giertankrace verschillen met het verleden zijn er en DJ Paul Elstak dit jaar nogmaals niet. “Het is altijd een gemotiveerde overdoen. gezellige club en het evenement beOp zaterdag kwam de Belgische zoeken we zelf ook al jaren”. band Les Truttes een show weggeOp vrijdag was het nog even span- ven. Ook dit was een goedbezochte nend. Op het laatste moment kon en succesvolle avond.

De zondag stond in het teken van dé Boerendag zal. Met de opendag op de boerderij en kaasmakerij, braderie, kinderboerderij- en speelveld en clown. Daarnaast een wedstrijd schapendrijven en diverse subactiviteiten. Bijvoorbeeld het ponyrijden, kringsport voor de KPJ’s, schminken en kleurwedstrijd, rondleiding op het terrein en uitleg van dierenartsen over koeien. Het weer was super, en achter de boerderij bij de buitenbar ontstond een ontmoetingsplek voor oude bekenden. “Het was heel leuk om te zien dat mensen genoten van het weer en het gezelschap,” aldus Ad. Ans stond op zondag in haar Landwinkel op het terrein. Hier verkopen ze eigen kaas en streekproducten. Ze vertelt dat het ineens wel erg druk was. Naast vaste klanten kwamen een hoop nieuwsgierige Boerendagbezoekers de Landwinkel bezoeken. Gelukkig stond er extra hulp paraat en is ook de middag in de winkel goed verlopen. De kaaswinkel is inmiddels overgenomen door dochter Bianca. Het mooiste aan de Boerendag vindt de familie dat het imago van de boer

‘opgekrikt’ wordt doordat bezoekers een kijkje achter de schermen krijgen bij het dagelijkse werk van de boer. En in dit geval naast de veehouderij ook een kijkje in de keuken van een zuivelboerderij en kaasmakerij. In het bijzonder was er aandacht voor het maken van de eigen kaas “Le Petit Doruvael” (Door Ruilverkavering VAn Elders).

werk. De commissie begint al vroeg terwijl de boer zijn bedrijf draaiende houdt. Volgens Jirco zag niet iedereen er even fris uit. Maar Ad vertelt daar gelijk overheen dat ook met afbouwen een goede sfeer hangt en iedereen bijdraagt. Op maandag wordt er gezamenlijk gegeten na het afbouwen en gaat iedereen moe maar voldaan huiswaarts.

Een van de hoogtepunten voor zo- Dit weekend maakte het gezin wel de commissie als de familie Vlooswijk en hond Boemer deel uit was het verrassingsoptreden van de van het Boerendagteam. En hoe! BZB. Boemer, de hond van Jirco, die We zijn fantastisch ontvangen en ondersteund. Ook nu, het hele weekend tijdens het afnemen niet van zijn zijde “Het was heel leuk van het interview is geweken, mocht mee het podium om te zien dat mensen worden we spontaan uitgenodigd op en genoot ook voor het avondeten volop van het feest. genoten van het weer en een biertje. Vooral de lege paEn Jirco ging die tatbakjes bij de en het gezelschap” avond ook weer frietkraam vond Boemer geweldig. Zelfs de geit van mee naar de BZB! Hierbij bedanken de buurman deed een dansje in de we de familie voor de gastvrijheid tent. Het verrassingselement van en hulp tijdens de organisatie van de het optreden en de ontlading van het Boerendag in 2013. succesvolle weekend maakte het extra speciaal. Op maandag moest er Dit jaar wordt het stokje overgedraweer flink opgeruimd worden. De gen aan neef Gerbrand Vlooswijk en tent, braderiekramen, bouwhekken, zijn gezin. Hierover leest u meer in bekertjes, en de dieren van de kin- deze krant. derboerderij terugbrengen. Wat een

Bedankt Via deze weg willen wij al onze sponsoren van harte bedanken voor hun steun. Mede door jullie bijdrage is de Boerendag elk jaar weer een groot spektakel voor jong en oud! Tevens bedanken wij de vele vrijwilligers, zonder jullie steun geen Boerendag!


6 30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT


BOERENDAGKRANT

30, 31 mei en 1 juni 2014

7

proGRAmmA VRIJdaG En ZatERdaG Mothers and daughters be warned... The Dirty Daddies are coming to town!

Giertankrace Na het grote succes van vorig jaar waardoor we ook ruimte hebben presenteert de Boerendag dit jaar voor meer deelnemers. weer op de vrijdagavond, de GierHeb je zelf ook een tankrace! Ook dit trekker zonder cajaar zal de gierbine met een wertankrace weer Vrijdag: kinderen kende giertank? zorgen voor groot spektakel. De gier- onder één meter gratis Kom dan ook langs op vrijdagavond tankace zal plaats om gezellig mee te vinden op vrijdagavond 30 mei 2014. Het wordt dit doen. Op de website van de Boerenjaar groter dan ooit! Dit jaar bestaat dag is een inschrijfformulier te vinde Boerendag 35 jaar, dus zullen wij den, vergeet deze niet van te voren als organisatie er alles aan doen om in te vullen en te mailen naar Boedit spektakel nog mooier te maken. rendag@yahoo.com. Als deelnemer De baan is dit jaar een stuk groter maak je kans op verschillende prij-

The Dirty Daddies Het tentfeest op zaterdagavond krijgt een extra boost door deze enthousiasmerende band.

zen. Zo is er een prijs voor de snelste en de meest originele combinatie. Wil je komen kijken? De aanvangstijd is 19.30 uur. Tot dan!

Entertainment voor de kids

De Dirty Daddies is een 7-koppige spektakelband. In een hoog tempo brengt deze energieke band de top 2000 ten gehore. De Dirty Daddies staan bekend als de nieuwe sensatie in festivalland. Het belooft dan ook een knalfeest te worden. Letterlijk en figuurlijk, want het optreden wordt aangekleed met confetti en CO2 kanonnen. The Dirty Daddies nemen je mee van Bon Jovi via Queen naar Michael Jackson, van de klassiekers uit de 90's en de hits van nu, naar Marco Borsato en Kiss. Volgens de berichten krijgt het begrip

‘coverband’ en totaal nieuwe lading. De verwachtingen zijn hoog!

• Aan het einde van de Slotlaan rechtsaf slaan • Aan het eind vindt u de fietsingang van de Boerendag • Volg hier de aanwijzingen van de verkeersregelaars

Openbaar vervoer vanaf Gouda: • Neem bus 107 richting Utrecht CS/Jaarbeurs. • Stap bij bushalte Slotlaan uit (niet bij bushalte Achthoven) • Loop richting de brug en sla na 100 meter rechtsaf de slotlaan op (kijk uit met oversteken!). • Aan het eind van de slotlaan slaat u rechtsaf. • Daar vindt u de ingang van de Boerendag!

De kinderen zijn natuurlijk welkom op de vrijdagavond. Hiervoor zijn ook verschillende activiteiten op het terrein aanwezig. Zo kunnen de kinderen zich vermaken met verschillende stunts of kunstjes op de springkussens. Daarnaast kan er getest worden wie de sterkste is met het sprietslaan of spijkerbroekhangen.

Dansschoenen aan, keeltjes gesmeerd en genieten van een uitzonderlijke mix van de beste partyknallers die de wereld heeft voortgebracht! www.dirtydaddies.com

Het (ten t vanaf 21. )feest barst los 00 uur. V an kun je he t tentfee af 16 jaar s t be Alcoholh oudende zoeken. dra worden a lleen ges nken e rveerd vanaf 18 jaar.

DJ Paul Elstak Na het enorme succes van vorig jaar zal DJ Paul Elstak dit jaar weer optreden. DJ Paul Elstak is een van de bekende namen die bij iedereen in het geheugen gegrift staat. De vrijdagavond zal door DJ Paul Elstak worden afgelsoten met de bekende hits uit de jaren 90. DJ Paul Elstak is bekend geworden met meerdere Happy Hardcore hits en heeft meerdere malen de top van de Nederlandse Top 40 bekleed. Elstak heeft onder andere de klassieke hits ‘Rainbow in the sky’, ‘Love u more’ en ‘Promise land’ geproduceerd. Door eerdere successen en de terugkeer van 90’s hits op de Nederlandse radio is zijn populariteit de laatste jaren weer sterk toegenomen.

DJ Paul Elstak staat samen met andere Happy Hardcore DJ’s weer regelmatig op de line-up. En zo zal hij ook onze vrijdagavond net als vorig

jaar tot een hoogtepunt brengen. Kortom vrijdagavond op de Boerendag back to the 90’s!

Routebeschrijving naar de Boerendag Adres: Achthoven Oost 3, Montfoort

Auto Routebeschrijving vanaf Woerden: • Volg de N204 richting Lopik • Ga bij de derde rotonde linksaf richting Montfoort • Blijf deze weg door Montfoort richting de Meern • Wanneer u Montfoort uit rijdt bevindt de Boerendag na 2,7 km aan uw linker hand. • Volg hier de aanwijzingen van de verkeersregelaars Routebeschrijving vanaf Montfoort/Oudewater: • Volg de N228 langs Montfoort

richting de Meern • Wanneer u Montfoort uit rijdt bevindt u zich bij de Boerendag na 2,7 km • Volg hier de aanwijzingen van de verkeersregelaars Routebeschrijving vanaf A12 de Meern: • Volg de N228 richting Oudewater • Na 3,3 km bevindt u zich bij de Boerendag • Volg hier de aanwijzingen van de verkeersregelaars

Fiets: (Let op andere ingang dan gemotoriseerd verkeer!)

Routebeschrijving vanaf De Meern: • Volg de N228 richting Oudewater • Na 3,3 km bevindt u zich bij de Boerendag • Fiets hier de Boerendag voorbij • Sla na 300 meter Rechtsaf de Slotlaan op • Aan het einde van de Slotlaan rechtsaf slaan • Aan het eind vindt u de fietsingang van de Boerendag • Volg hier de aanwijzingen van de verkeersregelaars Routebeschrijving vanuit Montfoort/Oudewater: • Volg de N228 richting de Meern • Wanneer u de brug over de Hollandse IJssel gepasseerd heeft, sla linksaf de Slotlaan op.

Openbaar vervoer vanaf Utrecht/De Meern: • Neem bus 107 richting Gouda. • Stap bij bushalte Slotlaan uit (niet bij bushalte Achthoven) • Loop richting de brug en sla na 50 meter rechtsaf de slotlaan op. • Aan het eind van de slotlaan slaat u rechtsaf. • Daar vindt u de ingang van de Boerendag!


8

30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT

Kom jij de Boerendag versterken? Doen waar jij goed in bent Doen wat jij leuk vindt Ieder z'n ding

Samen een heleboel www.boerendag.nl boerendag@yahoo.com


BOERENDAGKRANT 30, 31 mei en 1 juni 2014

9

proGRAmmA ZonDAg KPJ Boerendag organiseert dit jaar: Gazonmaaierrace Een spectaculaire race met de nodige actie en strijdlustigheid. Een gazonmaaierrace is een prachtige race van deelnemers op omgebouwde en opgevoerde zitmaaiers. Sinds 1973 worden deze races gereden in Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2000 is de sport ook in Nederland populair. Zo wordt er elk jaar een Nederlands en Overijssels Kampioenschap gehouden. Het doel van deze race is natuurlijk zo snel mogelijk diverse manches rijden en hierbij als eerste over de finish te komen. De gazonmaaiers zullen in meerdere soorten klassen verschijnen. Er worden verschillende races, en een finale gereden! Aan het evenement zijn wel een aantal regels verbonden. Voor de start zullen alle grasmaaiers door

Poor John, een welkome aanvulling op de reünie! een keurmeester gekeurd worden. Daarnaast worden ook kleding en veiligheidseisen nageleefd. Zo is een dichte overall, goed schoeisel, een helm en een nekband verplicht. De overige regels zijn te vinden op de website www.boerendag.nl.

zondagmiddag 1 juni vanaf 13.00 uur. Komt allen kijken naar Boerendag Gazonmaaierrace! De Gazonmaaierrace wordt mede mogelijk gemaakt door (KPJ) Jong Hoogland en Gazonmaaierrace Achterveld

Dit spektakel zal plaatsvinden op

Kringsport: Hooibaaltjes opsteken Zoals elk jaar hebben we bij de Boerendag een activiteit waar de verschillende KPJ`s uit de kring aan mee mogen doen. Dit jaar is de activiteit hooibaaltjes opsteken. Tegenwoordig zie je vooral bij hooibouw de grote balen maar omdat we dit jaar terug in de tijd gaan met het thema van het weekend, hebben we kleine baaltjes die de deelnemers moeten opsteken en opstapelen.Het team moet bestaan

uit minimaal 4 personen. Het is de bedoeling dat de baaltjes worden opgestoken door 2 personen en de andere 2 teamleden zorgen ervoor dat dat de baaltjes op de juiste plek op komen te liggen. Dus tactiek is belangrijk! Thuis oefenen is toegestaan! Ook zijn teams van oud commissieleden/ oud Boerendag boeren én van bezoekers welkom. Dus maak een team en kom naar de Boerendag!

spectaculaire steekvlam. Op de Boerendag zal het vuurgilde aanwezig zijn en zij hebben als motto: "Passie voor Vuur". Deel deze passie, en kom op de Boerendag deelnemen aan de workshop vuurspuwen op zondag 1 juni tussen 13:00 en 17:00 uur. Wil je gratis deelnemen? Meld je vooraf aan, vol is vol! Aanmelden

hits uit de jaren ’60 en ’70 komen voorbij, op eigen gemaakte gitaren, versterkers en drumstel. Dames en heren, we proudly present: Poor John! Eind van de middag zal Poor John zijn kunsten gaan vertonen, dus ga niet te vroeg naar huis!

Wat is er allemaal te doen op de Boerendag?

Kringsport 2013

Wil jij ook echt leren vuurspuwen? Kom dan langs bij een van de workshops! Vuurspuwen staat ook wel bekend als vuurvreten. Dit jaar komt het Vuurgilde op zondag 1 juni naar de Boerendag om workshops te geven. Bij het vuurspuwen is een act waarbij er brandstof in de mond wordt genomen, en dit doormiddel van een fakkel of een andere vuurbron tot ontsteking wordt gebracht. Het effect dat hieruit voortkomt is een

Twee zeer getalenteerde broers besluiten op een dag een bandje te gaan beginnen. De een is de drummer, bassist en zanger. De ander is gitarist, zanger en speelt mondharmonica. Maar als je je ogen dichtdoet, hoor je een complete bezetting! Dit doen ze verdomd goed en het werkt zeer aanstekelijk! Goede

kan via http://tiny.cc/Boerendag, je krijgt 2 weken voor het evenement een bevestiging per e-mail. Meer info? Ga naar de pagina "Vuurgilde" op Facebook.

• Daag je ouders of vrienden uit, wie als eerste aan het einde van de Hindernisbaan is. • De omgebouwde gazonmaaiers die met grote snelheden over het parcours rijden. • Loop een rondje over de braderie waar allerlei organisaties staan uit de streek van fruit tot sieraden tot gereedschap. • Leer hoe je echt vuur kan spugen (geef op, want vol=vol http://tiny. cc/Boerendag). • Loop een rondje over de boerderij en leer van alles over de koeien. • Maak kennis met de oude ambachten zoals boerenschilderkunst en glas graveren.

• Springstunts doen in de springkussens. • Racen op de skelterbaan. • Meezingen en lachen met de muzikale clown Bennie Bang. • Je laten schminken als prinses, clown, piraat, tijger of… • Jouw kraanbehendigheid bewijzen op de mingraver. • Een mooie kleurplaat intekenen en inleveren. • Naar de kinderboerderij en de dieren knuffelen en aaien. • Je vriend of vriendin uitdagen voor een potje sprietslaan. • Meedoen met hooibaaltje steken.


10

30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT

Schrijf je via de website www.boerendag.nl in voor de giertankrace op vrijdag of de gazonmaaierrace op zondag!


BOERENDAGKRANT 30, 31 mei en 1 juni 2014

11

BED & brEAKFasT Bakhuis Het Oude Klooster – Bed and Breakfast In het vroegere zomerhuis van de boerderij heeft de familie een Bed and Breakfast gerealiseerd. De ouders (Co en Annie) van het gastgezin runnen de Bed and Breakfast met veel plezier. Het ontstaan van de Bed & Breakfast In 1998 begon de familie Vlooswijk met deze Bed and Breakfast. Het voorste gedeelte van het zomerhuis stond op instorten, dus er moest verbouwd worden. De familie heeft puur op gevoel het idee van een Bed and Breakfast uitgewerkt, en met succes! In die tijd bestond de Bed and Breakfast uit twee kamers. Tijdens

de opendag van het plattenland die in die tijd bij de buren werd gehouden, was de opening van de Bed and Breakfast. De verbouwing was toen net af, dus ze waren er helemaal klaar voor. Er was een paard en wagen geregeld om bezoekers van de buren naar de Bed and Breakfast te kunnen vervoeren, zodat het leuker en makkelijker was om een kijkje te komen nemen.

Artikel Achthoven-oost 3 *** M ‘Het Klooster’ uit een boekje geschreven rond de 19e eeuw: ‘’Deze dwarshuisboerderij is gelegen aan een oude weg die in onbruik is geraakt. Het dwarshuis, de stal en het zomerhuis dateren uit het einde van de achttiende eeuw of begin negentiende eeuw. De boerderij en het zomerhuis zijn niet alleen waardevol vanwege hun ouderdom, maar ook als voorbeelden van twee bouwtypen die als ensemble in gave vorm bewaard zijn gebleven. De boerderij is eigendom van de stichting ‘Fundatie Hillegonda Schoormond, die traditioneel de pachtopbrengsten besteedt aan liefdadigheid.’’ Faciliteiten Bakhuis het oude Klooster Er zijn zes gastenkamers: vier luxe tweepersoonskamers en twee luxe eenpersoonskamers met boxspringbedden. Er kunnen totaal tien personen overnachten. Iedere kamer heeft volledig eigen sanitair, TV en internet. Er is een gezamenlijke ruimte voor aan het huis waar je heerlijk kan ontspannen. Aan de west zijde van het gastenverblijf is een terras met een weids uitzicht over een prachtig polderlandschap. Met mooi weer kun je er ontbijten en `s avonds genieten van een prachtige zonsondergang. Als je meer van de omgeving wil zien, kun je heerlijk fietsen door het prachtige polderland en een bezoekje brengen aan de historische plaatsjes zoals Oudewater, IJsselstein en Montfoort. Er liggen fietskaarten voor je klaar!

De allereerste gasten na de opening waren Israëliërs en Noren afkomstig van de zakelijke markt. Ongeveer 2 tot 4 keer per week kwamen deze gasten overnachten bij Bakhuis het oude klooster. Uiteindelijk heeft het reclamebordje aan de weg van de boerderij enorm geholpen met bekendheid te creëren, zodat er meer toeristische bezoekers in het gasthuis kwamen verblijven. Het bedrijf liep zo goed dat er soms gasten doorverwezen moesten worden naar andere overnachtingsmogelijkheden verderop, omdat de kamers vaak vol zaten geboekt. Annie belde dan op naar bevriende Bed and Breakfast accommodaties in de omgeving. Toen de stal achter het zomerhuis leeg kwam te staan, was er de keus om hier een vergadermogelijkheid van te maken of om de Bed and Breakfast uit te breiden. Voor dit laatste is gekozen en met behulp van de toen beschikbaar gestelde Leader subsidie, is de stal in 2010 verbouwd naar luxe verblijfplekken als uitbreiding van het gasthuis waar nu maximaal tien personen kunnen overnachten. Nog steeds zijn de gasten met name van zakelijke aard. Uiteraard is iedereen meer dan welkom in de gezellige en landelijk gelegen Bed and Breakfast.

mentale boerderij. Op deze boerderij wordt melkvee gehouden en is het vrijstaande bakhuis ingericht als gastenverblijf. Deze Bed and Breakfast ”Bakhuis het oude Klooster” in Montfoort is gevestigd monumentaal pand uit begin 1800. Dit gastenverblijf is rustig gelegen in het midden van het land op de rand van het groene hart.

Bed and Breakfast in een monumentaal pand Via een ca. 200 meter lange oprit kom je op het erf van deze monu-

Route : Vanaf de A12 neem je nabij Utrecht afslag 15 De Meern, Montfoort. Je gaat vervolgens richting Montfoort

Contact Bakhuis ‘t oude Klooster is het hele jaar geopend.

E-mail: info@ bakhuishetoudeklooster.nl Telefoon: +31 (0)34 847 14 38 Website: www.bakhuishetoudeklooster.nl en na 4 km zie je aan de rechterzijde het bord: Bed and Breakfast. Aan het einde van de oprit (ca 200 meter) ben je gearriveerd.

Fundatie Hillegonda Schoormond en Boerderij ‘het Oude Klooster’ Boerderij ‘het Oude Klooster’ is eigendom van de Stichting Fundatie Hillegonda Schoormond. Fundatie Hillegonda Schoormond Broer en zus Hermannus en Hillegonda Schoormond, beiden ongehuwd, legden op 20 december 1742 in hun testament vast dat na het overlijden van de langstlevende hun vermogen in een ‘eeuwigdurend’ fonds (Fundatie) moest worden ondergebracht. Er werden twee executeurs benoemd die tot taak hadden dat vermogen te beheren en de opbrengsten uit te keren aan katholieke armen in de stad Utrecht. De eerste executeurs na het overlijden van Hillegonda Schoormond waren Cornelis van Wijkerslooth en Nicolaas Schadé. Zij dienden zelf hun opvolgers aan te wijzen en zo is dat nadien altijd gegaan. De Fundatie past in een lange traditie van armenzorg in Utrecht door particulieren die teruggaat tot de Middeleeuwen. Een rol speelde ook de (politieke) ontwikkelingen in de zeventiende en achttiende eeuw. In 1580 werd op last van het stadsbe-

stuur van Utrecht de uitoefening van de rooms-katholieke eredienst verboden. De bezittingen van de Roomskatholieke Kerkwerden veelal geconfisqueerd. Voor een stad als Utrecht, met vele kerken en kloosters, had dat ingrijpende gevolgen. De armenzorg was in die tijd opgedragen aan de ‘gereformeerde’ (protestantse) kerk – de staatskerk van de Republiek. Katholieke armen kregen er mee te maken dat veel van deze kerkelijke bestuurders alleen aan geloofsgenoten steun boden. Katholieken – die daarin niet anders waren – hebben daarom, met wisselend succes, steeds geprobeerd invloed te krijgen op het bestuur. Aanvankelijk lukte dat ook in aalmoezenierskamer van de stad Utrecht (opgericht in 1628). Vanaf 1672 ontstond er een zekere ‘verzuiling’ van de armenzorg. In dat jaar werd de Rooms-katholieke Aalmoezenierskamer opgericht. Armenzorg bleef overigens ook in andere opzichten heel selectief. Een sociaal vang-

net voor iedereen bestond niet. Dat was de situatie toen Hermannus en Hillegonda Schoormond hun testament maakten. Tijdens het leven van Hillegonda Schoormond deed zich nog een grote verandering voor. Er ontstond verdeeldheid tussen katholieken: een deel sloot zich aan bij de Oudkatholieke Kerk. Ook de Rooms-katholieke Aalmoezenierskamer werd in 1764 verdeeld. Er is veel veranderd in de afgelopen 250 jaar. De staat biedt inmiddels een breed en goed vangnet. Er blijven echter kwetsbare personen. Door omstandigheden dreigen er helaas ook altijd mensen tussen de wal en het schip te vallen. De Fundatie helpt hen dan tijdelijk, zodat zij hun leven weer kunnen oppakken. Daarnaast ondersteunt de Fundatie voedselbanken en wordt aansluiting gezocht bij katholieke initiatieven in en rond

Utrecht. Sociale uitsluiting, speciaal van kinderen, door financiële problemen wil de Fundatie helpen voorkomen. Initiatieven en suggesties zijn van harte welkom. In de loop der eeuwen is ook vastgehouden aan de uitkeringen (‘preuves’). Nog steeds worden vier keer per jaar uitkeringen gedaan aan behoeftigen, zoals Hillegonda Schoormond dat wilde. Dit gebeurt al heel lang in het hoofdgebouw van de ‘godscameren’ die door Frederick Brunt in 1621 zijn opgericht. Die ‘godscameren’, kleine huisjes, werden vroeger gratis ter beschikking gesteld aan weduwen. Boerderij ‘het Oude Klooster’ Een belangrijke reden dat de Fundatie nog bestaat is dat het vermogen steeds conservatief belegd is. De familie Schoormond heeft vanaf de zeventiende eeuw veel land gekocht, waar de Fundatie nooit afstand van

heeft gedaan, tenzij dat nodig was. Daaronder was ook land in de polder Achthoven, maar bijvoorbeeld ook de hofstede ‘bij den Hogenboom’. In de achttiende eeuw zijn tweemaal grotere percelen verkregen die van het klooster van Benedictinessen in De Bilt waren, beter bekend als Vrouwenklooster. Wellicht dat dit de naam van de boerderij verklaart. De boerderij dateert van begin negentiende eeuw. De familie Vlooswijk pacht al een aantal generaties de boerderij en een deel van de gronden tot wederzijds genoegen. Ook daar streeft de Fundatie naar continuïteit. De Fundatie heeft een deel van de gronden elders moeten verkopen en is via haar rentmeester (’t Schoutenhuis in Woudenberg) nog steeds op zoek naar herinvesteringen in cultuurgronden. bron: stichting fundatie hillegondaoormond


12

30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT

- tegeltjes -

"Ieder praat over mijn drinken, maar niemand over mijn dorst"

Kom jij onze commissie versterken? Meld je aan via: boerendag@yahoo.com

- tegeltjes -

"Wie een kuil graaft voor een ander, is niet te lui om te werken"


BOERENDAGKRANT 30, 31 mei en 1 juni 2014

13

ReuNIe 35 jaar Boerendag De Boerendag begon ooit in 1979 naar het voorbeeld van KPJ Houten en KPJ Schalkwijk. In dat jaar besloot de agrarische commissie van de kring zuidwest Utrecht om een Boerendag te gaan organiseren. De eerste Boerendag vond plaats op 24 juni 1979 in en rond de Lagere Landbouwschool in Montfoort. Ondanks dat het zonnetje niet de hele dag scheen, werd het toch een geslaagd festijn. De Boerendag was voor herhaling vatbaar en zo ontstond een traditie die dit jaar al voor de 35e keer plaatsvindt. De eerste twee Boerendagen vonden in Montfoort plaats, in en rondom de Lagere Landbouwschool. Daarna ging de Boerendag een zwervend bestaan leiden door de hele kring. Voor het eerst bij de familie Hoogenboom

in Willeskop , daarna twee jaar bij de familie Ebskamp in Harmelen. In het lustrumjaar ,de tweede keer bij de familie Ebskamp, werd er genoten van volksdansen, een politiehondendemonstratie en een rodeostier.

Reünie – 35 jaar Ja, ja, het is weer tijd voor de Boerendag reünie! Dit jaar bestaat KPJ Boerendag 35 jaar! Dit betekent extra feest. In die 35 jaar hebben we ruim 175 leden gehad. De meeste van deze leden hebben we weten te vinden en uitgenodigd voor de reünie. 35 jaar geleden begon KPJ Boerendag met de gedachte om de mensen meer bij de boerderij te betrekken. Dit begon op de lagere landbouwschool in Montfoort. De Boerendag begon met 1 dag, vandaar dat het de Boerendag werd genoemd. Ondertussen is de Boerendag uitgegroeid tot een weekend vol feest en spektakel. Ook dit jaar is er weer van alles op de Boerendag te zien en te doen, zo ook de reünie. De 35 jaar dat de Boerendag nu bestaat waren niet vol gemaakt zonder onze leden, oud-leden en natuurlijk onze Boerendag boeren / gastgezinnen. Ieder voor zich heeft de prachtigste verhalen en ervaringen die uitgewisseld kunnen worden onder het genot van een drankje.

Onze Boerendag boeren zijn ook weer allemaal uitgenodigd. Bij sommigen zijn we meerdere keren terug geweest voor de Boerendag. Prachtig om te zien dat de samenwerking van beide kanten zo bevalt!

In 1984 gingen we richting Cabauw om bij de familie van Kats eieren te gaan gooien. Het jaar daarop gingen we naar de Familie Van Rooijen op de Ringkade in de Meern waar we ons konden vermaken met een grote stormbaan. Deze locatie werd ook in 1992 aangedaan. In 1986 waren we te gast in Linschoten bij Jan Vlooswijk waar allemaal oude trekkers geshowd werden. Bij Ad Vlooswijk waren we voor het eerst in 1987 met toen steltlopers en kamelen. Vorig jaar waren we daar alweer voor de derde keer, na in 1996 daar ook te zijn geweest. De tiende Boerendag werd in 1988 gevierd bij de familie De Wit in Achthoven. De topact was een show met 16 trekpaarden en er was voor het eerst op zaterdagavond een feestavond met een drive-in-show. Toentertijd werd het bier nog in glas getapt, maar dit was vrij vlot over toen de Havenzangers er in 1989, na de trekkertrek, een grandioos feest van hadden gemaakt op de zondag. Er moest nog dagenlang glas uit het gras geraapt worden. Hierna zouden er nog vele feesten volgen met veel nationale topartiesten:

Thema Boerend ag 2014: Toen & N u • • • • • • • • • • •

1992 De Deurzakkers 1994 Def Dames Dope 1996 Paul Elstak 1997 T-Spoon 2002 Di-rect 2004 BZB 2008 IOS 2009 Jan Smit 2010 Van Velzen 2011 Nick en Simon …en nog vele anderen!

Ook op de zondag zijn er altijd tal van activiteiten georganiseerd. Naast de traditionele braderie die eigenlijk niet meer weg te denken is van de Boerendag , komt er al jaren

een clown en hebben we tal van activiteiten voor de kinderen. Ook proberen we elk jaar een spectaculaire hoofdactiviteit te organiseren. Dit was soms met dieren: hondenshows / paardenshows . Of met een sportieve uitstraling: fierljeppen / sterkste man van Nederland. En regelmatig met motorisch geweld: motorstuntshow / grasbaanrace /combinerace. Dit jaar hebben we, net als in 2008, weer een spectaculaire gazonmaaierrace als hoofdactiviteit. Laten we er met zijn allen weer een geweldige Boerendag van maken en op naar de volgende 35 jaar!

Voormalig Boerendag commissieleden en boeren hebben een speciale uitnodiging ontvangen voor de reünie. De reünie zal plaatsvinden op 1 juni in de feesttent. Mocht je Boerendaglid geweest zijn maar geen uitnodiging gehad hebben, stuur dan een mail naar kpjBoerendag@outlook.com met daarbij naam, adres en e-mailadres met het jaartal en de functie binnen de commissie.

Waar zijn we al geweest: Hieronder zie je een overzicht van alle locaties waar de Boerendag in deze 35 jaar heeft plaats gevonden. Locatie Boerendag 2014 Familie G. Vlooswijk Achthoven Oost 3 3417 PC Montfoort 2013 Fam. Vlooswijk te Montfoort 2012 Fam. Oostveen te Haarzuilens 2011 Fam. Oudshoorn te Snelrewaard 2010 Fam. Oosterlaken te Oudewater 2009 Fam. G. Hoogland te Montfoort

2008 Wim en Elleone te De Meern 2007 Fam. van Soest te Harmelen 2006 Arjan Schimmel te Linschoten 2005 Fam. P. Versteeg te Harmelen 2004 Fam. Peek te IJsselstein 2003 Fam. van der Winden te Oudewater 2002 Fam. M. Vlooswijk te Montfoort 2001 MKZ afgelast

2000 Fam. A. Hoogland te Harmelen 1999 Fam. Bunnik te IJsselstein 1998 Fam. Kooijman te Haarzuilens 1997 Fam. Benschop te Oudewater 1996 Fam. A. Vlooswijk te Montfoort 1995 Henk Klever te De Meern 1994 Fam. C. Hoogland te Montfoort

1993 Nico Verkerk te Montfoort 1992 Fam. van Rooijen te De Meern 1991 Fam. Snoek te Oudewater 1990 Fam. T. Versteeg te Harmelen 1989 Ad Duits te IJsselstein 1988 Fam. de Wit te Montfoort 1987 Fam. A. Vlooswijk te Montfoort 1986 Fam. J. Vlooswijk te Linschoten

1985 Fam. van Rooijen te De Meern 1984 Fam. van Kats te Cabauw 1983 Fam. Ebskamp te Harmelen 1982 Fam. Ebskamp te Harmelen 1981 Fam. Hoogenboom te Oudewater 1980 Land en tuinbouwschool te Montfoort 1979 Land en tuinbouwschool te Montfoort


14 30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT

Moppen

Op een oud boerenhofke roept de boerin naar den boer: "Voadre, repareer ne keer den bril van 't kakhuis."Den boer bekijkt die zitplank en roept terug: "Der mankeert doar niks aan!" De boerin: "Toch wel, kijkt ne keer goed en repareer dat!"Den boer bekijkt dat en roept: "Der is doar justekes niks mee!" De boerin: "Awel, steekt uwen kop nen keer in 't kakgat." Den boer steekt zijnen kop door 't gat, kijkt ne keer rond en wil zijnen kop terugtrekken maar ineens begint hij te roepen: "Moedre helpt ne keer, mijnen baard zit vast in een spleet van die plank!" De boerin: " Ziedet nu en dat doet ferm zeer hĂŠ!"

Er was een boer die veel varkens had. Op een dag ging er iemand naar de boerderij en vroeg aan de boer: "Wat gebruikt u om uw varkens te voeren?" "Nou, ik geef ze mengvoer waar van alles inzit, hoezo?" "Omdat ik van de Dierenbescherming ben en ik het idee heb dat u uw varkens niet op de goede manier voert, u zou ze geen afvalproducten moeten voeren." Daarna berispte hij de boer. Een paar dagen later kwam er iemand anders die dezelfde vraag stelde. De boer antwoordde: "Nou, ik voer ze heel goed. Ik geef ze zalm, kaviaar, garnalen, runderlappen...hoezo?" "Omdat ik van de Verenigde Naties ben en ik denk dat het oneerlijk is dat u uw varkens op deze manier voert als er mensen zijn die sterven omdat ze niets te eten hebben." En hij berispte de boer. Later kwam er nog iemand die ook weer dezelfde vraag stelde. De arwanende boer antwoordde na een tijdje: "Nou, ik geef elk varken een tientje zodat ze zelf kunnen kopen wat ze willen hebben."

Twee boeren zijn tegen elkaar aan het opscheppen. zegt de ene boer tegen de andere boer: "Als ik met mijn tractor om mijn akker heen moet rijden dan ben ik twee dagen aan het rijden." Zegt de andere boer: "Ja zo'n tractor heb ik ook gehad."

- tegeltjes -

"Ook deze tijd zal ooit eens de goeie oude tijd worden"


BOERENDAGKRANT 30, 31 mei en 1 juni 2014

15

KiNDerPAgINa Wat je zeker niet mag missen op de Boerendag Laat je schminken tot een prinses, piraat, clown of…, alle boerderijdieren bij elkaar en je mag ze allemaal aaien, doe verschillende stunts op de springkussens, race zo snel als je kan op de skelterbaan en kom kijken naar de vuurspuwers.

Kinderspeelweide

Muzikale Clown Bennie Bang

Terwijl de ouders bijkletsen is er van alles te doen op de speelweide. Zo zullen ook dit jaar weer de verschillende springkussens op het veld staan om alle mooie stunts op te laten zien. Daarnaast is er een zandbak waar genoeg ruimte is om je te vermaken. Ook zal de skelterbaan aanwezig zijn waar behendig om alle obstakels heen gereden moet worden om als snelste de ronde te kunnen afleggen.

De vrolijke Muzikale Clown Bennie Bang zal jong en oud weer vermaken met vrolijke kinderliedjes, ballonfiguren en soms wel heel gekke fantasiefiguren… zoals de kietelkabouter en de ontiegelijke tuinslang…

Kraanbehendigheid

Altijd al eens willen proberen een mini-graver te besturen? Bij de kraanbehendigheid zullen jongens en meisjes uitgedaagd worden. Je mag laten zien hoe handig je bent met het besturen van de mini-graver om de behendigheidsopdracht uit te voeren

Sprietslaan Wie is er nou echt de sterkste? Dit is de test voor jong en oud om elkaar uit te dagen. Het bekende oude sprietslaan. Als je goed e je balans kunt houden op een balk, probeer dan met een kussen je tegenstander hier vanaf te slaan. Normaal gesproken wordt dit natuurlijk boven het water gedaan, maar tijdens de Boerendag hoeven geen droge kleren te worden meegebracht. Wij zorgen voor een zachte landing!

Schminken en kleuren De crevo zal weer klaar zitten voor degene die graag geschminkt willen worden. Wat zou je nu altijd al graag willen zijn een prinses, tijger, piraat of… Ook dit jaar is er weer een leuke kleurplaat wedstrijd met mooie prijzen. Ook dit jaar is er weer een leuke kleurplaatwedstrijd met mooie prijzen. De kleurplaat is te vinden op deze pagina en op de website: www.boerendag.nl

Gratis entree < 1 meter Kinderen onder 1 meter mogen op zondag gratis naar binnen. Op de zondag is de entreeprijs € 3,- per persoon.

Kleurplaat Als je deze kleurplaat mooi inkleurt en inlevert op de Boerendag, dan kun je een leuk prijsje winnen. Succes! Je kunt deze kleurplaat ook downloaden op de website www.boerendag.nl De prijsuitreiking van de kleurplaat zal om 17.00 uur in de tent zijn.

Naam ................................................ ...............................................

Leeftijd ................................................ ................................................

Woonplaats ................................................ ................................................

Telefoonnummer ................................................ ................................................


16 30, 31 mei en 1 juni 2014

BOERENDAGKRANT

1979 © Nick Swartsenburg 1980 1981 1982 1983 1984 Achthoven oost 3, Montfoort 1985 1986 1987 1988 1989 1990 Vrijdag 30 mei zaterdag 31 mei zondag 1 juni 1991 - Giertankrace - Tentfeest met - Opendag op de 1992 the dirty daddies boerderij & Bed and Tentfeest met 1993 Breakfast DJ Paul Elstak Toegang vanaf 16 jaar 1994 1995 - Braderie en 1996 - aanvang 19.30 uur - aanvang 21.00 uur kinderspeelveld 1997 1998 - Gazonmaaierrace 1999 2000 - ReÜnie 35 jarig 2001 bestaan 2002 2003 - Poor john 2004 REÜNIE - aanvang 12.00 uur 2005 2006 2007 2008 2009 Zonda 2010 g 1 juni Gazon maaie 2011 r race 2012 2013 Geen alcohol onder de 18 2014

Programmaoverzicht

35 JAAR

Boerendag_poster_A2.indd 1

01-04-14 11:47