Page 1


23 april 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 21

Sport

sportief regionieuws

Waar een wil is, is een weg! Middenbeemster/Schermerhorn - Anita Boerkoel uit Schermerhorn, vanaf haar vierde levensjaar opgegroeid in Grootschermer had één doel voor ogen. Gezond Leven! Door de jaren heen waren er steeds een paar kilo bijgekomen, totdat zij ruim over de 100 kilo woog en toen was zij er klaar mee. De knop moest om, het zat allemaal in de weg, en de weinige bewegingsvrijheid die zij had werd hierdoor nog minder. Er kwamen ook nog gezondheidsproblemen bij, zij werd kortademig en benauwd, gewoon niet fit. Dit was ongeveer twee jaar terug.

Erik Kwakkel, Mik Vilten, heeft zij een perfect trainingsschema en hulp hierbij. Inmiddels is zij al ruim dertig kilo lichter en heeft zij mede door het sporten meer kracht in haar spieren, betere stabiliteit en doorbloeding. Zo merkte Anita ook op dat zij nu minder last van koude voeten heeft.

Anita zit haar hele leven al in een rolstoel, dus kan zij als geen ander hiermee omgaan. Zij heeft gewoon de lagere school doorlopen in Grootschermer, dit is nooit een probleem geweest. Hieruit blijkt direct dat zij het liefste zo weinig mogelijk bijzondere aandacht wil en graag tussen de mensen is. Mede door haar sterke karakter, woont zij zelfstandig in Schermerhorn, met natuurlijk wel wat extra hulp. Zij rijdt met haar eigen auto overal heen en heeft een leuke

Haar wens om ‘gewoon’ te sporten is mogelijk gemaakt door Fitness de Kloek. Zij krijgt 1 op 1 begeleiding van de fysiotheratpeut of fitnessinstructeur. Eerst een warming-up met de handbike, daarna een krachtprogramma, doordat Anita niet zelfstandig uit haar rolstoel kan zijn er diverse trainingsoefeningen aangepast. Zo kan zij vanuit haar rolstoel gebruik maken van het roeiapparaat en de hometrainer. Zij heeft een rolstoel die zij in de ligstand kan doen, voor het uitvoeren van de buikspieroefeningen. Bijvoorbeeld wanneer zij een gewichtige bal van 5 kg op haar buik krijgt. Hierdoor spant zij automatisch haar buikspieren. Zij zijn met een lichte bal begonnen, dit wordt steeds weer iets opgevoerd.

baan van 32 uur per week bij het UWV. Inmiddels gaat zij al ruim twee jaar ongeveer 5 à 6 keer sporten bij Fitness de Kloek in Middenbeemster. Fitness de Kloek werkt ondersteunend Bij fitness de Kloek is zij met open armen ontvangen, met een heel team denken zij samen met Anita na over alle mogelijkheden die er zijn. Dank zij de begeleiding van de fitnessinstructeurs Han Geerestein, Jimmy Bodt, Daniel Kaag,

Een andere oefening is dat de instructeur haar wegduwt, zodat zij krachtige tegendruk moet geven. Zo hebben zij vele oefeningen bedacht. En hier komen steeds weer nieuwe creaties bij. Op mijn vraag of dat niet een beetje veel is vijf à zes keer per week zei Anita: “Dat valt wel mee hoor, het is mijn beweging. Jij loopt en doet de hele dag maar ik zit de hele dag in mijn rolstoel. Voor mij is dit bijna mijn enige vorm van lichaamsbeweging.”

Fysiotherapie en voeding Wekelijks wordt zij behandeld en begeleid door Physicall Fysiotherapie die zijn praktijk in de Kloek heeft. Samen met de instructeurs en Anita is er regelmatig overleg. Samen met Sportdiëtist Esther van Etten is zij bezig om haar voedingspatroon te veranderen, want er is nu ruim dertig kilo af, maar de kunst is om dat er af te houden. “Esther geeft hele goede adviezen, ik was gewend om een lijstje te volgen, maar van Esther moet ik het zelf doen. Daardoor ben ik er veel bewuster mee bezig.” Anita wil graag een voorbeeld zijn voor anderen, ondanks dat je in een rolstoel zit zijn er erg veel mogelijkheden.

Heerlijk sporten tussen de mensen, zij krijgt alleen maar waardering van de mede sporters. Namens Anita ook alle waardering naar de instructeurs, receptionistes en stagiaires. Eigenlijk iedereen die zo behulpzaam voor haar zijn. Anita: “Ik doe het voor mezelf, maar ik wil graag laten zien wat er allemaal mogelijk is.” Meer informatie bij: Fitness de Kloek, Insulindeweg 11, Middenbeemster, tel: 0299 68 18 07

Tekst en beeld: Trees Schouten- Pauw


de_uitkomst_week_17_2013  

de_uitkomst_week_17_2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you