Page 1


26 maart 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 17

Beemster

en struiken die een ander niet heeft”. Dat was het antwoord dat moeder Monique als eerste antwoordde op de vraag waarom juist tuincentrum ‘de Os’. Zoon Bruce geeft aan dat de primula’s wel heel erg mooi gekleurd zijn, en loopt er naar toe om samen met zijn moeder op de foto te gaan. Ondertussen komt er een tuinspecialiste van ‘de Os’ naar het drietal, juist vader is er ook, toe. Zij geeft een gedegen uitleg aan de familie. Het blijkt dat de trend voor komend jaar naar een onderhoudsvrije tuin uitgaat. Vooral de leilinde en plataan zijn toppers in de verkoop. Daarbij is opvallend dat veel mensen op dit moment hun coniferenhaag voor een beukenhaag omruilen.

Middenbeemster - Familie Munier uit de Aurora heeft recent hun nieuwe woning betrokken. Na het inrichten van deze woning komt ook de tuin aan de beurt. Hiervoor toog de familie afgelopen zaterdag naar tuincentrum ‘de Os’ in Middenbeemster.

De mensen gaan voor authentiek Hollands, wat de hagen betreft, en daar valt de conifeer niet echt onder. Maar ook de ‘betongaas’ hekken met daartegen Hedera geplant zijn sterk in opkomst. En wat vaste plant betreft veranderd er niet veel in de tuin, ook dit jaar weer veel lavendel en pluimhortensia’s. Familie Munier hoort het aan, en hetgeen geschetst wordt past in hun tuinbeleving, dus men gaat diverse zaken uitzoeken in het grote assortiment dat ‘de Os’ te bieden heeft. Eigenaar Arnold Koen merkt nog op dat als Paastopper de (bos)violen en primula’s hardlopers zijn. “Met dit koude weer willen de mensen toch wat kleur en fleur in de tuin of bak. En daar lenen juist deze bloeiers zich uitermate goed voor”, aldus Arnold. “Maar”, voegt hij er aan toe, “laten we hopen op een mooie en vooral wat warmere Paas dan het vandaag is”, en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn!

Grote keus, goed wortelstel en een prima prijs! “Een geweldig tuincentrum dicht in de buurt en daarbij vaak planten

Tekst en beeld Cor Koomen

Nieuwe tuin voor familie Munier

Jaap Roet aan de wandel Westbeemster - Afgelopen week was het ijzig koud te noemen, en niet alleen hier maar eigenlijk in heel Europa. Dan vraagt men zich wel eens af hoe men spreekt van de opwarming van de aarde? Jaap Roet ging zondag aan de wandel en trotseerde de koude. IJzig mooie plaatjes Zondag middag 24 maart, ik zit thuis en verveel mij eigenlijk iets. Het komt bij mij op om een rondje te wandelen. Maar dan wel goed aangekleed, want de temperatuur is 1 graad bopven het vriespunt en dat met windkracht 7 geeft een behoorlijk koude gevoel. Voor de wind mee lopend geniet ik van alles wat de natuur op dit moment te bieden heeft. Mooie plaatjes trekken

aan mij oog voorbij, gelukkig heb ik mijn camera mee om deze vast te leggen. De route die ik loop gaat van de Jisperweg, Oosthuizerweg en dan via de Westdijk en Hobrederweg weer naar de Jisperweg teruig, een loop van ongeveer 7.5 kilometer. Op de terugweg krijg ik de straffe oostenwind tegen, dat was zoals men zegt ‘boksen’ tegen de wind in. Maar ook met recht een frisse neus halen. Thuisgekomen lekker een warme bak koffie om weer op temperatuur te komen. En toen achter de computer om de gemaakte beelden te bekijken. Hier ziet u wat ik onderweg tegen kwam, dat is toch genieten, ondanks de kou?

Tekst en beeld Cor Koomen

Van een Valkenier, Vogels en Vrijwilligers

Middenbeemster – Aan de Volgerweg 14 is sinds kort het Roofvogelcentrum van Bert en Lies Schoo gevestigd. Roofvogels spreken al eeuwen tot de verbeelding van mensen. Wie kent eigenlijk niet de verhalen van koene ridders en kiene valkeniers? Bert en Lies laten u genieten van valken, uilen en alles wat daarmee te maken heeft. "Al sinds mijn 16e een passie voor deze vogels" Bert Schoo heeft sinds zijn jeugd al een passie voor roofvogels. Hij moest en zou dan ook zijn ‘valkeniers’ papieren behalen. En toen hij die had duurde het niet lang of hij had zich als valkenier bewezen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij samen met enkele andere collega valkeniers een werkgroep oprichtte, die zich met alle aspecten van de roofvogels bezighield. Toen Bert in dienst moest was het dan ook niet verwonderlijk dat hij bij de ‘valkeniers’ werd ingedeeld op vliegveld Leeuwarden. Van daaruit bezocht hij vele vliegvelden om met zijn valken de, voor het vliegverkeer gevaarlijke, vogels te verjagen. Na zijn diensttijd specialiseerde Bert zich op het jagen met een havik. Dit bleek zijn grote passie te zijn. Bijna elke week trok hij met een collega en een groep ‘springer spaniëls’ de duinen in om met deze roedel honden en zijn haviken op de schadelijke konijnen te jagen. Dit alles werd gesteund door zijn vrouw Lies, die zelf ook begeesterd is van deze vogelsoort. Ondertussen werd Bert voorzitter van de Valkeniersvereniging Nederland en dat heeft hij 14 jaar aaneengesloten gedaan. Nu is het zover dat zijn passie ook aan het publiek getoond kan worden. Roofvogelcentrum Beemster is geopend voor het publiek! Scherpe blik en krachtige klauwen Bert heeft de afgelopen jaren een groot assortiment vogels aangeschaft en is trots dat hij deze samen met zijn Lies, “we zijn al veertig jaar getrouwd”, aan u mag tonen. “Educatie betreffende roofvogels is echt noodzakelijk, het zijn mysterieuze dieren, die al eeuwen lang mensen bezig houden. Daardoor zijn fabel en feit door elkaar heen gaan lopen

en dat willen wij als roofvogelcentrum aan u overbrengen. Al sinds het begin der tijden zijn mensen gefascineerd door roofvogels. De mens heeft ook al sinds mensenheugenis geprobeerd om hun eigenschappen als de scherpe blik, de krachtige klauwen, de schijnbaar moeiteloze vlucht en het feilloze jachttalent voor eigen gebruik aan te wenden. Met veel geduld en doorzettingsvermogen is dat gelukt. Deze samenwerking tussen mens en vogel heeft zijn weerslag gevonden in de valkerij. Deze kent een lange geschiedenis, vanaf de oudheid tot de huidige tijd. Al ten tijde van de Egyptische farao's en de oude Grieken waren er afbeeldingen van deze edele vogels te zien. Roofvogels zijn door de rijken lange tijd gebruikt als teken van aanzien. In de Middeleeuwen namen niet alleen edelen, maar zelfs hoge geestelijken hun vogels mee naar de kerk om ermee te pronken. De Europese adel had mensen in dienst om de vogels te verzorgen en af te richten voor de jacht. Deze valkeniers kwamen voor een groot deel uit Nederland”, aldus Bert.

Een grote groep vrijwilligers staat met de Paasdagen klaar! Om het centrum draaiende te houden staat er een grote groep vrijwilligers klaar. Dit is dan ook te zien op de foto, waar in willekeurige volgorde, Anna, Famke, Steph, Wilco, Martijn en Martijn staan, met in het midden Bert. Deze vrijwilligers komen op dinsdag en zaterdag bij elkaar om met de vogels te trainen. Maar er is meer. Deze groep mensen voelt zich in sterke mate aangetrokken tot de vogels. Waarbij het opvalt dat de dames merendeels op de uilen en de heren op valken, buizerds en haviken vallen. Deze vrijwilligers zijn allen door Bert en Lies opgeleid in het handelen van de vogels. Zo gaan de vogels direct op de gehandschoende handen van de vrijwilligers zitten als ze met een heerlijk ‘kippenpootje’ zwaaien. Maar vooral als er ter beloning een eendagskuiken wordt aangeboden zijn ze er als de kippen, sorry uilen, bij, om dit hapje te verorberen. De komende Paasdagen is het centrum voor bezoekers geopend. Het ligt aan de kunstroute, dus u komt het vanzelf tegen. Zeker is dat u versteld zult staan van wat Bert en Lies u, samen met de vrijwilligers, te bieden hebben. Daarbij is het mogelijk om de mooiste plaatjes te schieten van de vogels in vlucht of rust. Openingstijden, iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en de beide Paasdagen 31 maart en 1 april van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor andere feestdagen of afwijkende tijden op www.roofvogelcentrum.nl. Natuurlijk is van alles mogelijk betreffende bedrijfsuitjes, workshops, trouwringen aanvliegen of educatie voor scholen. Wat ons betreft tot ziens, Bert, Lies, Anna, Martijn, Famke, Steph, Wilco en Martijn.

Tekst en beeld Cor Koomen


26 maart 2013 | DE UITKOMST | PAGINA 21

Sport

sportief regionieuws

Zara Zaalberg en vader Jeroen top shorttrackers Alkmaar/Graft - Zara was al jaren lid van de Alkmaarsche IJsclub toen zij via een bochten-trainingen cursus in aanraking kwam met Shorttrack Alkmaar. Op 19 maart 2011 mocht zij haar eerste officiële wedstrijd rijden, de ‘Arie Ravensbergen Bokaal’ in Leiden. Afgelopen 17 februari werd de finale gehouden van de ‘SebraCup’ in Alkmaar hier is zij derde geworden in het eindklassement. Een topprestatie. De club van Alkmaar heeft al drie keer deze cup gewonnen als best shorttrack club van ons gewest (Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Zeeland, Utrecht en Gelderland). Als Zara niet aan het schaatsen is dan studeert zij. Dit doet zij bij het VMBO-TL, PCC in Alkmaar. Haar volgende studie staat al op haar verlanglijstje; het CIOS in Haarlem. Vader Jeroen Zaalberg werd aangestoken door zijn dochter met het shorttrack virus, die was ook begonnen met recreatief shorttracker. Door zijn talent werd hij al snel gevraagd om met de wedstrijden mee te doen, wat hij met plezier doet. Op 13 april doen beiden mee aan de afsluitende wedstrijd van het shorttrackseizoen, de heet toepasselijk ‘the closing games en vind plaats in Turnhout, Belgie, dus on tour!

Nieuw: BOOTCAMP Door weer en wind: hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen in de natuur. Heerlijk trainen in de frisse Reactie van Zara op de vraag waarom zij het de mooiste sport van alles vindt! “Ik ben begonnen met het schaatsen bij de West-graftdijker ijsclub toen ik 8 jaar oud was. Mijn toemalige schaatstrainers Patricia Nat en Jan Jantjes adviseerde mij om mee te gaan doen met het wedstrijdschaatsen bij de Alkmaarsche Ijsclub (AIJC). Ik vond het super gaaf dat ik daar voor gevraagd was, en begon gelijk het volgende seizoen enthousiast met trainen. Dit kwam vooral omdat ik het al heel lang een hele gafe sport vond. Vroeger stond ik al vaak op mijn krabbertjes op natuurijs, en ik was super trots toen ik mijn eerste echte noren kreeg. Nadat ik een tijdje langebaan had gedaan, mocht ik meedoen met de bochtentraining van het shorttrack. Ik vond dit echt heel erg leuk om te doen,

en al snel begon ik met het huren van shorttrack schaatsen om extra goed mee te doen. Ik vind het shorttracken vooral heel leuk, omdat je er echt een kick van krijgt. Als je voor de start staat ben je heel erg zenuwachtig, maar zodra het startschot klinkt krijg je een enorme adrenaline kick en vergeet je alle zenuwen. Ik heb dit seizoen stage geholpen bij het les geven van de schaatsklas bij Shorttrack Alkmaar (STA), er kwamen elke week weer veel enthousiaste kinderen die wilden leren schaatsen. Er waren heel veel kinderen met veel talent. Deze zomer ga ik er ook weer hard tegen aan met het hardlopen, wielrennen en de krachttraining, om weer topfit te zijn voor het volgende seizoen. Ik zou zeggen, stap het ijs op en voel de kick van het shorttracken!” Hoofdfoto: Prisma fotodesign

Stef Smits turnt kwartfinale NK De Rijp/Waspik - Zaterdag 23 maart moest Stef Smits de kwartfinale van het NK turnen in Waspik. De beste 24 jongens plaatsen zich voor de halve finale op 12 mei in Vught. Het toestel waar Stef op moest beginnen was brug, hij liet een goede oefening zien en na de afsprong mét salto stond hij meteen stil. Ook rek ging zeer goed zeker als je bedenkt dat hij deze oefening pas vorige week voor het eerst met trainen heeft gedaan. Om dat nu al in een wedstrijd te doen is zeer goed voor het zelfvertrouwen. De overige toestellen voltige, ringen, sprong en vloer gingen naar behoren. Op vloer werd Stef zelfs vierde!. Al met al eindigde Stef op een zesde plaats. Nu weer 5x in de week 3,5 uur per keer trainen bij St. Mauritius in Volendam, de puntjes op de i zetten en vol goede moed naar de halve finale!

buitenlucht, back tot basics! Esther van Etten organiseert i.s.m. Alex en Bart van Puur Fit trainingen de training van dit moment: Bootcamp. Voor mannen en vrouwen en alle fitnessniveaus. We trainen met het eigen lichaamsgewicht en de elementen die de omgeving ons biedt. Iedere training is weer een uitdaging en je gaat op zoek naar je eigen grens. Op dinsdag 2 april gaan we van start met deze nieuwe uitdaging. Doe jij met ons mee? BOOTCAMP KICK OFF: START 2 april o.l.v. Alex 6 lessen op dinsdagavond 19.30 - 20.30 uur. Er zijn nog plekken vrij. Geef je op voor vrijdag 29 maart as.! Aanmelden: Esther van Etten, sportdietist en trainer info@esthervanetten.nl 06 533 15 922

Kom in beweging en geef je op! Bridgeclub De Rijp Uitslag d.d. 18 maart 2013

A-lijn 1 Cees Tromp & Sjoerd van der Wal 58,33% 55,42% 2 Lennie de Jong & Lies Pronk 3 Truus Potma & Siem Potma 52,50% B-lijn 1 Wil Bernards & Tannie Brouwer 61,11% 58,68% 2 Anna Bakker & Cisca Mars 3 Mar de Ruijter & Ben de Ruijter 56,94% C-lijn 1 Zeger Everaars & Pieter de Vries 62,08% 2 Gré Freling & Jan Stevens 59,17% 3 Dick Blokker & Truus Kramer 56,67% Uitslag m iddagbridge d.d. 20 maart 2013 1. Martin Phaff – Geert Vorstermans 2. Willemien van Brakel – John Wiss 3. Lennie de Jong – Toos van Rooijen

63,89% 60,83% 55,00%


De uitkomst week 13 2013  
De uitkomst week 13 2013  

De uitkomst week 13 2013

Advertisement