Page 1

d

david tonic architecture | design portfolio


ACADEMIC Architecture

01

J O S H U A T R E E R E T R E AT

Residential | Media space located in Joshua Tree National Park [p.3]

02

OCMA OUTPOST Gallery space for the Orange County Museum of Art [p.7]

03

DEL MAR GARDENS Public | Private spaces for Costa Mesa’s community gardens [p.11]

Creative Work

04

M AT E R I A L S T U D I E S Exploration of the combination of like materials including wood and metal [p.13]

05

U R B A N I M A G I N AT I O N Interpretation of space inspired by the elements of Washington D. C. [p.17]

06

URBAN SKETCHING Sketches of Huntington Beach’s downtown and pier areas [p.19]

PROFESSIONAL Construction Documents

07

G A L AT T E A T E R R A C E Addition of Office and Master Bathroom to residence in Corona Del Mar [p.21]

08

CAROB Full remodel to residence in Newport Beach’s Eastbluff community [p.23]


J O S H U A T R E E R E T R E AT RESIDENTIAL | MEDIA SPACES LOCATED IN JOSHUA TREE NATIONAL PARK CLASS: Architectural Drawing/Design Theory 2 | A215 ADVISOR: Rose Anne Kings WORK TIME: 4 weeks

I The program of the retreat is divided into two distinct and isolated zones; living/media/home entertainment, and sleeping. Each zone must be accessed by leaving the occupied zone, stepping outside, and entering a different space. This separation offers a unique opportunity to continuously experience the raw desert landscape.

03

The structure connecting the two main spaces will provide additional room adjacent to the living area for kitchen space and also the retreat’s only bathroom. Above this space will be a mezzanine creating the space between spaces. The mezzanine will allow for views of the desert while providing a small firepit appropriate for additional outdoor gatherings for guests or private self reflection. The sleeping area, located towards the rear of the retreat provides isolation, privacy and views of the park’s rock formations.

Coneptual Sketch Depicting the idea of two distinct separate spaces.


Mojave Yucca

Cryptobiotic Soil

Monzogranite

Creosote Bush

Similar to its larger cousin the Joshua Tree this plant is typical to the site.

Primarily comprised of sand. This surface is a living soil crust which is resistant to erosion.

Plutonic intrusions of granitic rock commonly associate with Joshua Tree Park.

Abundant throught the site, this flowering shrub is know for its distinctive odor shortly after rainfall.

SITE SURROUNDINGS

04 BEDROOM

KITCHEN

Building off of the idea of two seperate spaces the design intends to give the impression of two similar yet opposite views of the same location and is meant to transition from a loud and dynamic entertaining scene to one of serene and pleasant isolated private space.

MEDIA ROOM

ENTRY

Both spaces essentially have the same shape or footprint however the private space is slightly smaller than the entertaining room. Large windows and an open floorplan would lend to spectacular views of the joshua Tree landscape while the adjacent kitchen and bathroom areas would also and to the effect of a diner-like setting. The private space is a mirrored and flipped version of the media room giving the occupant a similar yet opposite view and feel of the same location.

50FT

SITE | FLOOR PLAN


S O U T H E L E VAT I O N

E A S T E L E VAT I O N

PAT I O V I E W The transitional space allows occupants large views of indian cove and also must be experienced to move from the Media to Private spaces.

05

SECTION

Entry

Private Space Bathroom

Kitchen Media Space Stone Walkway

ENTRY VIEW The retaining wall acts as a funnel directing movement to either the stairs directly to the Patio and Private space or directly to the entry doors of the Media space.


06

M E D I A S PA C E With the addition of projection glass occupants would be able to screen movies or sporting events across the east-side glass openings and seemingly against the desert landscape.

P R I VAT E S PA C E The bedroom would allow for a quiet, close up view of the north facing cove of rock formations.


OCMA OUTPOST GALLERY SPACE FOR THE ORANGE COUNTY MUSEUM OF ART CLASS: Architectural Drawing/Design Theory 1 | A115 ADVISOR: Dean Abernathy WORK TIME: 8 weeks

I

07

The Museum of Art in Newport Beach will be expanding their operations into a branch structure, the OCC/OCMA Outpost, on the Orange County College site. The project will be designed as a local “small site� visual arts center with a focus on collection access, community activities, education and outreach. The new OCC site will allow OCMA to expand and display their collection beyond the 38,000 square feet of the mother ship with the addition of a small 5000 square feet of programmed space and a campus arts park space. The outpost will operate as a small events center and a reception area during concerts at the Moore Theatre, as a site for outdoor concerts for the music department, as a place for students and faculty to meet, experience and discuss art and architecture. On the south side, the site is a campus gateway, it is a threshold for the transition from the commuter parking lot and academic environment. The Outpost will have two fixed gallery pavillions that will house types of works of art: Painting, Sculpture and Video.

Campus Location

+ APPROACH Optimal pedestrian view coming from north side of campus and library


08

+ PEDESTRIAN TRAFFIC the gallery sits adjacent to major pedestrian traffic from all areas of the campus

+ VIEWS Aesthetics from the approach from different angles including the parking lot


GALLERIES Both upstairs and downstairs galleries are illuminated from the glass curtain wall to the west. The blades running through the roof top diffuse the direct sunlight as it enters the building.

PAT I O The patio which sits at the south west corner of the gallery acts a meeting place for guests. It is also adjacent to the gallery’s snack bar and restrooms. It also is meant to add a welcoming appeal to foot traffic coming from the parking lot.

09

M AT E R I A L S

Steel

Glass

Concrete

Polished Concrete


GALLERY SPACE GALLERY SPACE

PATIO

M F

1st Floor Plan

2nd Floor Plan

10


DEL MAR GARDENS PUBLIC | PRIVATE SPACES FOR COSTA MESA’S COMMUNITY GARDENS CLASS: Architectural Construction Documents | A180 ADVISOR: Dean Abernathy WORK TIME: 8 weeks

I The objective of the assignment was to create a caretaker’s studio and public space for the Costa Mesa public garden location. The studio was to consist of bathroom and kitchenette and the public spaces included a meeting room, bathroom and storage areas. As per the objective of the class the structure was also to follow all applicable city, county and state codes.

11

North Elevation

West Elevation


1 12

Floor Plan

South Elevation

Foundation Plan

East Elevation


M

ERIAL STUDIES

EXPLORATION OF THE COMBINATION OF LIKE MATERIALS INCLUDING WOOD AND METAL CLASS: Architectural Drawing/Design Theory 1 | A115 ADVISOR: Dean Abernathy WORK TIME: 2 weeks

13


I Each assignment chose a specific material in which to study. In this case wood was chosen and the idea was to explore repetition and intersection; how the materials interacted with each other. Through this exploration it was intended to create and conceive new textures and forms. THIS PAGE

Individual materials and construction OPPOSITE PAGE

Final model

14


15

I The use of nails was used to explore different fields of space. Through different angles and nail sizes a variety of different landscapes can be envisioned.


16


U R B A N I M A G I N AT I O N INTERPRETATION OF SPACE INSPIRED BY THE ELEMENTS OF WASHINGTON D.C. CLASS: Architectural Drawing/Design Theory 2 | A215 ADVISOR: Rose Anne Kings WORK TIME: 2 weeks

I An iterative study of an urban environment through the use of memory and impressions using composition, texture and collage techniques to generate spatial expressions. A collage was created using images that represent the materials and colors of a chosen urban city and divided into tiles. 3 tiles were chosen and from these, small models were created representing a three dimensional interpretation of each tile. From these models a larger model was created combining elements of each smaller model. Finally, a rendering was created attempting to capture a sense of the urban context the city represents with a nod to a more modern, abstract architectural expression.

17

A

B

C


18

ABOVE

Rendered abstract architecural expression BELOW

Photographs of larger model


URBAN SKETCHING SKETCHS OF HUNTINGTON BEACH’S DOWNTOWN AND PIER AREAS CLASS: Architectural Design/Visualization 2 | A205 ADVISOR: Dean Abernathy WORK TIME: 1 week

19

I An examination in public space. This study involved a detailed look into the way one moves through a particular space. Spaces that have edges, have transitions, or different modes of movement are great areas of study. Through the use of photographs and sketches from specific vantage points, a better understanding of this movement takes place. I chose to observe and illustrate Huntington Beach’s Main Street and Pier areas.


ABOVE

Photography of surrounding spaces. RIGHT

Intersection of Main St. and Walnut Ave.

20

LEFT

View of pier from bike path. BELOW

Elevations from north side of Main St.


G A L L AT E A T E R R A C E ADDITION OF OFFICE AND MASTER BEDROOM TO RESIDENCE IN CORONA DEL MAR PROJECT TYPE: Residential STATUS: Completed PROGRAMS USED: DataCAD/AutoCAD

I The project was divided into two phases: first the addition of an office to the west side of the residence and when completed the client started the construction on the remodel and expansion of the master bathroom which looks out over the newport bay. The client also wished to have both additions clad in stonework which complemented the already Tuscan inspired existing structure.

A

21

Site Plan


B

22

A

Master bathroom floor plan B

Office floor plan RIGHT

Example of office elevation with stonework


CAROB FULL REMODEL TO RESIDENCE IN NEWPORT BEACH’S EASTBLUFF COMMUNITY PROJECT TYPE: Residential STATUS: Completed PROGRAMS USED: DataCAD/AutoCAD

I The remodel of the home involved an expansion of the living room, kitchen and garage space. Also, the master bedroom added a fully remodeled bathroom and vanity and walk-in closet. This project was part of an office collaborative involving myself and designer Len Bekemeyer for the design office of Len Bekemeyer & Associates.

23

Above Floorplan

Opposite page Selected construction document sheets


24


Architecture Portfolio  
Architecture Portfolio  
Advertisement