Page 1

ESMP

Vad hände egentligen med fotbolls DM gruppen? Se sida 17.

Titanic blev en sorgsen historia men blev filmen Titanic succé? Se sida 36-38.

Var kommer Duveholmgymnasiet ifrån egentligen? Se sida 39.

Vad är katter och vad finns det för sorts katter? Se sida 23.

Vad tyckte Jani om Assassins Creed II och vad blir det för betyg? Se sida 24.

Vad tyckte ni om tacklingar i olika matcher? Se sida 18-20.


Duveholmsgymnasietsärskola Estet– och Mediaprogrammet (Grupp 2)

Grupp 2 av Estet– och mediaprogrammet består av André, Linda, Jani, Rickard, Tessan, Alaa och Johnny. Vi i grupp 2 har tillsammans gjort ett hårt arbete med tidningen som vi började på 20 augusti 2010 tillsammans med lärare Therés. Bland annat innehåller tidningen recensioner, artiklar, reklam och mycket mer. Hoppas ni kommer att gilla tidningen av Estet– och mediaprogrammet och vi skulle gärna vilja höra era kommentarer vad ni tycke. Ha en bra dag hälsningar Estet– och mediaprogrammet. Skrivet av Johnny och fotat av läraren Therés.

Sida 2


Vi ville intervjua någon som praktiserade så vi letade upp Tomas och frågade om han ville svara lite på några frågor

Var praktiserar du? - Jag praktiserar på brandstation. Hur trivs du i praktiken? - Ja det gör jag. Är det nåt du skulle vilja göra framtiden? - Det skulle jag vilja göra. Vad får du göra? - Jag får fixa frukost till brandmännen och städa. Vilka tider börjar du? - 8:00-15:30 mån-fre och 10:00-15:30 ons. och har lunch runt 12:00. Vad heter din handledare? - Hon heter Alexsandra Westling. Hur länge har du vart där? - Jag har vart där 4 veckor. Hur tycker du om dina arbetskamrater? - Dom är bra och trevliga. Vad får du för mat? - Jag tar med matlåda.

Civil Namn: Tomas Bengts. År: 20 år. Skola: Duveholmsgymnasiet Bor: Katrineholm, och bor med flickvännen.

Reportage: Jani Johansson, Rickard Andersson Foto Rickard Andersson Sida 3


Intervjun med Tessan

Namn: Therese Thörnqvist Ålder:18 år Bor: Rocklunda i sköldinge Familj: mamma, pappa, två systrar och en katt och en hund. Firitid: Innebandy och sjunga.

1: Hur går det på jobbet? Svar:Det går bra 2: Trivs du på jobbet? Svar: Ja, dom är trevliga och snälla.

Therese går på Estet- och mediaprogrammet men har just nu praktik på Lindex.

3: Går det bra med att sälja kläder? Svar: Jag sälja inte kläder jag larmar på kläder och fyller på kläder. 4: När börjar du och slutar du? Svar: Jag börjar kl.10.00 och slutar 15.00. 5: Är det roligt att jobba där eller är det tråkigt? Svar:Roligt men saknar vännerna och lärarna i skolan. 6: Skulle du vilja jobba i den här i butiken? Svar:Ja

Sida 4


B ROWNIES - AMERIKANSKA CHOKLADRUTOR Tid: 1 timme, varav 35 minuter i ugnen ca 24 st INGREDIENSER: 100 g hasselnötkärnor (kan uteslutas) eller valnötter 150 g smör 0,75 dl kakao 3 st ägg 3 dl strösocker 0,5 tsk bakpulver 2,5 dl vetemjöl GARNERING: 100 g mörk blockchoklad ca 50-100 g ½-1 nöt per Brownies valnötter

Hur du gör brownies ser du på nästa sida. Sida 5


GÖR SÅ HÄR: Sätt på ugnen på 150°C. Ta fram en ugnsform ca 20x35 cm och smörj och bröa den eller klä den med bakplåtspapper. Har du en teflonform kan du ta den som den är utan att smörja och bröa.

Smält smöret i en kastrull och blanda ner kakaon och rör tills det blir en slät smet utan klumpar. Låt svalna Hacka nötterna (om man inte tål eller gillar nötter kan dessa uteslutas från receptet). Använd gärna matberedare eller mixer. Annars kan man också använda en vass kniv.

Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet. Använd gärna elvisp som du kan fortsätta använda tills smeten är klar.

Vispa ner bakpulvret så det blir jämnt fördelat. Vispa ner chokladblandningen. Vispa sist ner mjölet och nötterna. Häll smeten i ugnsformen och grädda i nedre delen av ugnen i 150°C i 35 minuter.

Låt kakan svalna ca 5 minuter. Skär den i rutor med en kniv. OBS! Tänk på att efter du vispat ner chokladblandningen så bör du göra resten ganska snabbt och in i ugnen direkt. Tänk på att efter du vispat ägg och socker så ska du inte vispa längre tid än tills du fått en jämn smet. Garnering: Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Pensla choklad på browniesarna och lägg på en halv eller hel valnöt på varje brownie. Låt chokladen stelna. Lägg rutorna i en plastburk med bakplåtspapper mellan lagren. De går bra att frysa. Sida 6


Hotellgästen: Vilken ful tavla som hänger på väggen. - Ursäkta, med det är en spegel. - Har du hört om den smarta norrmannen? - Nää... - Inte jag heller!! En tysk satt vid en bar. Då kom Bellman och sa: - Jag slår vad om att jag kan dricka upp din öl utan att nudda glaset! - Okej! sa tysken. Då tog Bellman glaset och drack! - Ha! sa tysken, ge mig en femma! - Här har du femman och tack för en jävligt billig öl!

Sida 7


Vinterbilden Den här bilden tog vi i vintras, när det var mycket snö ute. Vi tog den nere vid sjön, det var snö på isen och det var halt. Det var iskallt ute och det snöade jättemycket när vi gick ner till sjön. Det brukar alltid vara jättehalt och snöa mycket på vintern. Det är inte så bra att man åker med bilen på sjön när det är halt ute. Om isen inte är tillräckligt tjock kan isen spricka och man åker ner i sjön. Man kan fiska på sjön om man har en borr som man borrar i isen, det kallas pimpla. Av Alaa och Tessan.

Sida 8


Kent

Sida 9


Historien om gruppen Kent åren 1990-2010

Kent startade år 1990 –1993 Då hette dom Jones&giftet och havsänglarna, men riktiga själva (Kent )startade 1995 då fick dom sitt första skivkontrakt av bolaget BMG. Sångaren i Kent bor utanför Flen typ vid Sparreholm Joakim Berg som är sångare i Kent borde ha mycket, mycket pengar för så många låtar dom har gjort

Historien om gruppen Kent åren 1990-2010 Kent är Sveriges bästa Så där man en gång startade, kommer man alltid tillbaka, så band tycker jag. dom i Kent kommer då att flytta tillbaka till Eskilstuna så ni vet!” Genom tiderna helt klart.

Sida 10

Jag tror att Kent kommer att göra många mer skivor de här åren som kommer hel klart!”


Historien om gruppen Kent åren 1990-2010 Mina favoritlåtar av Kent är Kungen är död och Non stop the musik, men jag har aldrig sett dom live någon gång det skulle vara kul att se dom live, hoppas det blir av någon gång .

Men dom kan kalla Kent ett punkband, dom gör så mycket bra musik och väldigt mycket, dom har jag hört sen jag var 5 år gammal, så det är min stil. Dom så bra!

Dom har gjort 456 låtar både på svenska och engelska och kinesiska.

Kent har många priser på typ Grammisgalan, cirka 10 stycken om det var rätt eller något sånt jag kommer inte ihåg hur mycket dom har fått, men det är mycket då dom äger fett.

En av dom gamla i Kent var på radio i jobbar på radio Sörmland Eskilstuna med finska nyheter och sånt där, eftersom han är finsk så blir det lätt för honom,vi såg honom när vi

Kent har släpp två nya skiva den som kom 2009 heter Röd o den som kom i sommars hette Din plats i solen,

dom är jätte bra jag har alla deras skivor utom Röd den ska jag köpa snart när jag har fått pengar så att man kan köpa skivan då

Sida 11

Sida 11


Kent är ett av Sveriges bästa band genom tiderna tillsammans med Abba, Roxette, The ark, Style. Abba slår Kent än men om Kent gör mer bra musik och hits så går dom nog om Abba snart tror jag och blir Sveriges största band. Det skulle vara häftigt tycker jag för det skulle vara bra för Sverige om vi fick ett band som är stora i världen som Roxette, då kommer vi minnas Kent i minst 50 år framåt.

Historien om gruppen Kent åren 1990-2010

Av André

Sida 12


Estetprogrammet konsert Det var fem killar och två tjejer som sjöng. Och killarna dom spelade. Det var två låtar en som var på engelska och i den andra låten spelade dom gitarr och bas. Men när en av tjejerna sjöng rörde hon sig inte. Det var inte så många som kollade på det. Den första låten var bra för att det var lugnt, men det skulle vara lite bättre om hon rörde på sig lite mer. Den andra låten var rock och det var två killar som spelade. Den var bra men det skulle kunna vara lite bättre. André tyckte att det fanns många snygga tjejer, och han tyckte att det var den bästa tiden att vi gick dit och kollade men vi måste tacka Therés att hon sa till oss att vi skulle dit.

Av Alaa och André

Sida 13


Datum på nyhetsbrevet

Min favorit låtar topp va 5.

Nr :1 som heter Highway to Hell

Nr 2: T.N.T

Nr3 :Thunderstruck

AC/DC är ett hårdrocksband ifrån Sydaustralien som bildades 1973 av Malcolm Young. Deras album har sålt över 200 miljoner exemplar över hela värden med dom här låtarna Hells Bells, Back in Black, Highway to Hell, T.N.T. och Thunderstruck.

Nr4: Hells Bells¨

Historia.

Nr:5 Back in Black

Sida 14

Gitarristen Malcolm Young (f. 1953) bildade gruppen tillsammans med sin bror Angus Young (f. 1955), som var 16 år när gruppen startades. Malcolm och Angus flyttade till Australien från Malcolm och Angus flyttade till Australien från Skottland 1963 eftersom fadern hade svårt att få jobb. Angus bar skoluniform på scen (Det finns många berättelser

om varför Angus använder skoluniform, t.ex.: När Angus gick i skolan spelade han ofta gitarr på rasterna, då hade han sin skoluniform på sig. Han frågade sin mamma om vad han skulle ha på sig på sin första konsert. Då svarade hon att han skulle ha på sig sin skoluniform eftersom att hon tyckte att han såg så gullig ut i den. Och han blev ihågkommen ganska mycket på grund av uniformen. därför fortsatte han med den. Hans syster tyckte att han var gullig när han kom hem från skolan och spelade gitarr i uniformen. Detta blev senare ett scentema för gruppen. Av Rickard Andersson.


Datum på nyhetsbrevet

Melodifestivalen 2011 Min topp 8. topp 1. Erick saade - popular. topp 2. Love Generation - Dance Alone topp 3. The Playtones - The King. topp 4 . Linda Pritchard - Alive topp 5. Sanna Nielsen - I'm In Love topp 6.Nicke Borg - Leaving Home Topp 7. Jonas Mattsson On My Own. topp 8. . Danny - In The Club

melodifestivalen Melodifestivalen är en tävling som hela svenska folket och en juryn får vara med och bestämma. Dom som leder programmet är: Rikhard Ohlsson och Marie Serneholt. Melodifestivalen kommer till dom här städerna, först är de Luleå och Göteborg. Lingköping Malmö, Sundsvall och Stockholm. Finalen kommer att gå i globen i Stockholm. Röstningen går till att man röstar fram två till final i vare deltävling och sen är de andra chansen där dom tävlar till finalen, dom två som vinner i andra chansen går till final Om men ringer och röstar så finns det två priser som man kan ringa till, ett som är dyrare och ett som är biligare. Priserna är 3,60 per röst

och 9,90 och 8,50 till Radiohjälpen. Och andar chansen är dom åtta från deltävlingarna som får chansen att ta sig till final men bara två stycken gå vidare till final. svt fick in hela 3,6 miljoner via folket som kolla på tv.

Bildtext som beskriver bilden.

3,60 kr per röst

Dom som har varit med i tävlingen är Dilba - try again. Swingfly- Me and my drum. Jenny silver- something in your eyes. Jonas Mattsson -on my own. Rasmus viberg social Butterfly. Pernilla Andersson - Desperados. Danny saucedo - in the club. .Brolle - 7 days and 7 nights Loreen - my heart is refusing Me. Babsan - ge mig en spanjor. Elisabeth Andreasson - vaken i en dröm.. sanna nielsen - im in love. the moniker -Oh My God - Anniela- elektrisk. Christian Walz - Like Suicide. linda sundblad - lucky you. Simon forsberg - tid att

anda. Sara lumholdt enemy -The Playtones - The King. Shirleys angels - i thought it was forever. Sebastian - No One Else Could. Sara varga -spring för livet. Erick saade - popular. Melody - Club The Hunter. julia alvegard -better or worse. Lasse Stefanz - En blick och nånting händer.

Sida 15


Bilder ifr책n melodifestivalen

Berolle

Sida 16 Sida 16

Erick saade

Babsan


Datum på nyhetsbrevet

Onsdag den 15 spelas det fotboll i Eskilstuna. Det är elva matcher och dom är tjugo minuter långa. Duveholm försöker ta fösta plats ifrån Rinmansgymnasiet. Den fösta matchen spelas av Rinmansgymnasiet och Nyköpings gymnasiet Duveholm spelar sin första match klockan 10.30.

Sida 17


Fula tacklingar

Datum på nyhetsbrevet

Det var äntligen final i fotbolls-VM i Sydafrika mellan Holland vs. Spanien. Det var en jämn match och det var många närkamper i matchen. Det var en närkamp mellan Xavi Alonso mot Nigel de Jong det var den värsta tacklingen som jag har sett någonsin, han kom med en kickspark rakt i magen men det blev bara guld. Det var fruktansvärt tyckte jag för det borde ha varit rött och avstängning typ ett halvår. Det skulle vara rätt åt honom, den tacklingen kunde ha skadat Alonso mycket, mycket illa. Domaren måste vara helt blind !

Mads Hansen får en klubba upp i näsa o ögat och Brynäs båset blir rasande på både spelaren o domaren och kräver att han gjorde ska få avstängning Men man vet hur det blir ,domaren är ju blind !

Sida 18


Nyhetsrubrik på insidan Nils Ekman yxade ner Jacob Silverberg med det fulaste överfallet men han fick (bara!)fem matcher avstängning. Men sen fick han betala för fyra matcher och fick 80.000 kr i böter, det finns bara ett ord för det här Skandal! Nu har Nils Ekman drabbats av stroke så han blir borta mist 3 månader ifrån hockey men om det går rikFör alltid tigt illa så kan han få lägga av med hockeyn.

Nyhetsrubrik på insidan

Hoppas att alla andra lag och fans stöttar Nils Ekman eftersom han är sjuk, jag hade gjort det om tex. Det hade varit Silverberg, men det finns vissa fans som inte är klara huvudet det är synd, snälla, snälla, stötta honom är ni snälla.

Anton Hedman tacklar väldigt fult eller vad tycker ni? För Andreas Holmqvist gick det så illa så att han bröt näsbenet men han spelar nu igen, men Hedman har spelat fult i många matcher, som mot Färjestad i Karlstad då tacklade han Rickard Wallin så fult så att han bröt nyckelbenet och han är borta än. En Skellef-

Den som ni ser på bilden är Eduardo som spelade i arsenal, den bilden togs när han spelade en ligamatch i Premie League. Dom mötte Everton, men det alla snackade om var den tackling på just Eduardo, det gick så illa så att han bröt benet. Man kan se på bilden att benet hänger, nu spelar han i Portugal.

Sida 19


Nyhetsrubrik på insidan En arsenalspelare fick sitt ben brutet i en match i Premie League eller Champion League Det var en riktig ful stämpling tycker jag verkligen, punkt slut! Mot OLYMPIQUE LYONNAIS lag från France (frankrike ), som ni ser på bilden nedanför-

Adam Larsson i Skellefteå fick en ful tackling i ansiktet, så illa så det bara forsade ut blod ifrån högra örat . Det var nog en klubba högt upp mot ögat. Det är mycket fult man borde ha ansvar för sin klubba om man ska spela ishockey annars kan man lägga av med hockeyn. Det borde vara minst 10 matcher avstängning eller avstäng resten av säsongen och nästa säsong också, för man har inte varit respektfull mot spelare som man sparkar i magen eller yxar ner, slår sönder ögat med klubban vid tackling mot sargen

Sid Sida 20


Rubrik på nyhetsbrevet

Sim-DM Den 14 februari var det Sim-DM i simhallen på Duveholmsgymnasiet. Det var många människor som kollade, det var kul att titta på tävlingarna men det var jättevarmt inne i simhallen. Dom som tävlade var Rickard A, Rickard S, Jani, Stoffe, Emma, Thomas, Rewez, Adam, Robin, Felix och Erik. Det var flera skolor som tävlade mot varandra, Duveholmsgymnasiet van typ 10 medaljer. Dom som van var Stoffe, Jani, Rickard A,Thomas och bästa tjejen Emma. Alaa och Tessan var där uppe och fotade. Stoffe tog: guld och silver Rickard A tog: guld Jani tog: broms och silver. Thomas tog: guld och brons Robin tog: guld Adam tog: broms Erik tog: silver Av: Alaa

Sida 21


Sida 22


Katter Det finns tama katter och utekatter. Dom har olika färger Tex: svart, vit, brun, gulbrun, orange och m.m. det finns lugna och Busiga katter. Dom är självständiga. Bengal

Det finns nakenkatter och med päls. Det finns smala och tjocka katter. Jag har gjort en undersökning om folk gillar katter med päls eller nakenkatt, nakenkatter fick 4 röster och katter med päls fick 23 röster

norsk skogkatt

AbessiniRagdoll

Siames Sida 23

Brittisk korthår


Assassin Creed II

Ezio när han är hos Leonardos hus

Spelet handlar om en man vid namn Ezio Auditore da Firenze och han är lönnmördare. Efter hans familj blev lurade och blev dödade, så Ezio vill hämnas. Men han får hjälp av många på vägen det en av dom ar Leonardo da Vinci som kommer hjälpa dej som t.e.x flygande maskinen. Och hidden blade. Man kan hitta spelet i Onoff eller Elgiganten Och spelet kostar ca 549:Och om man gillar såna spel så tycker jag man ska skaffa

Sida 24 Sida 24

Jag tycker spelet är bra på många sätt t.e.x så behöver man inte följa huvuduppdragen direkt. Man far gå omkring i dom tre städerna Venice, Florence och Tuscan hur man vill och göra sidouppdrag om man vill det. Sen får man se flera historiska personer som har funnits. Och man får fixa sin helt egna stad som

man kan få mer pengar och se hur staden blir mer livad. Jag tycker grafiken är bra. hur man ser folket städerna vattnet allt är bra. Men spelet kan vara lite för kort om köra igenom den. Ibland kan det bli lite fel på figurer som dör. Och ibland kan Ezio hoppa fel håll när man klättrar.

Spelkänsla Assassin´s creed Brotherhood. Och så kanske om vill veta mer Ljud av handlingen så ska man köpa 1an Spelet finns till xbox 360 och Ps3

Grafik


Recensionen av Final Fantasy XIII

Äntligen recensionen av Final Fantasy XIII! Efter en lång tid och förväntan efter Final Fantasy XIII. Handling: För 500 år sedan uppstod det ett krig mellan Cocoon och Pulse som slutade med att den apokalyptiske varelsen Ragnorok misslyckades med att förstöra Cocoon. Sedan dess har det varit lugnt, men folket i Cocoon är rädda för Pulse och ser det som ett helvete. 500 år senare från den genast. Då uppstår the Purge, en omedelbar immigration till Pulse. Under the Purge strider sig spelets huvudperson Lightning genom soldaterna för att kunna nå Anima, där hennes syster Serah Hålls fången. Samtidigt så strider en grupp vid namn Team NORA vars ledare Snow är ute efter samma sak. När Lightning och Snow, tillsammans med Sazh, Vanille och Hope, når Anima så slutar det illa. De blir valda som Pulse ¨L’Cie av Anima och därmed fiender av Cocoon. Huvudkaraktärer:Lightning (Claire Farron) Spelets huvudperson. Hon bestämde sig att delta the Purge för att kunna rädda sin syster Serah, som hölls fången av Anima. Det dåligaste är att Serah var en Pulse l’Cie från början. När Lightning hittar henne inuti Anima så förvanlas Serah direkt till kristall bara för att hon har gjort färdigt sitt focus, en uppdrag som l’Cie får.Hon ogillar Snow väldigt mycket bara för att han Sida 25


Kunde inte skydda Serah. För mig är spelet snurrigt historia från början. Spelet tar helt otroligt lång tid för att kunna klara ut det. Från början kan det vara ointressant, men efter man har spelat 15-20 timmar så börjar man förstå vad själva spelet är på väg och man börjar bli mer intresserad. När man möter en fiende. Så kommer det bli en battle mellan dig och din fiende. Först när du spelar spelet kanske du tycker att det är tråkigt att man bara är en karaktär. Men så senare fattar du att man måste välja ett beslut när du attackerar fiender med auto battle tryckningar. Själv tycker jag att spelet är fantastiskt, har ett fantastiskt och vackert utseende. Så mitt betyg blir en stark 4. Men jag rekommendera dom som orkar spela spelet 15-20 tim. Och orkar man inte det, strunta då i det här spelet . Av Johnny Tu Sida 26

Spelinformation Format: PS3 och Xbox 360 Genre: Rollspel Utvecklare: Square Enix Utgivare: Square Enix Antal Spelare: 1 Åldersgräns: 16 år

Grafik:Jätte Snyggt Spelbarhet:Sådär Ljud:Jätte bra ljud Hållbarhet:Nästan bra Betyg från svag 1 till stark 5. Så blir betyget för mig är: Betyg: En stark 4. Tack för att ni kollade på min recension av Final Fantasy XIII. Ha en bra dag!


Xbox 360

Xbox 360 är en spel Konsoll. Den tillverkad av ett företag som heter Microsoft. Xbox 360 är den andra Tv spelskonsolen från Microsoft, och utvecklades i samarbete med IMB, ATI och SIS. Onlinetjänsten Xbox Live låter spelare att spela online och ladda ner material såsom arkadspel, speldemos, trailers, tv serier och filmer. Xbox 360 är uppföljaren till Xbox, och är i konkurrens med Sonys Playstation 3 och Nintendo Wii inom Sjunde generationens konsoler. Frontpanelen (även kallad "faceplate") är utbytbar på ett sätt som kanske närmast för tankarna till vad som är kutym i mobiltelefonbranschen. Skal vars utseende inspirerats av bl a olika spel finns tillgängliga till systemet. En Xbox 360 handkontroll -> Sida 27


Xbox 360 avtäcktes officiellt den 12 Maj 2005 och mer detaljerad information angående lansering och spel kom vid E3 mässan samma år. Det är den första konsolen som erbjudit nära samtidig lansering över tre stora försäljningsregioner (Europa, Japan och USA). Konsolen sålde ut helt vid releasen (med undantag för Japan) och hade i augusti 2009 sålt 31 miljoner enheter världen över.Konsolen finns i tre olika varianter, "Arcade", "Premium","Elite" och "slim", där var och en har sina egna tillbehör och funktioner. Enheten var från början endast tänkt att klara av en maximal upplösning på 1080i men kan sedan oktober 2006 även visa 1080p med hjälp av en mjukvaruuppdatering. Systemet är utformat för att tjäna som en mediahubb och kan kopplas in på ett hemmanärverk. På så vis kan den visa/spela upp bilder, musik, och om man har Windows Media Player 11 även filmer, som Strömmas till konsolen från en persondator. Frontpanelen (kallas även faceplate) är utbytbar på ett sätt som kanske närmast för tankarna till vad som är kutym i mobiltelefonbranschen. Skal vars utseende inspirerats av bl a olika spel finns tillgängliga till systemet. Sida 28


Kinect

Kinect för Xbox 360(Tidigare känd som Project Natal) är en handkontroll till Xbox 360. Du måste ha en Xbox 360 Konsol för att kunna spela med den här kameran. Kontrollen består av en kamera som avläser den närmaste omgivningen och genom att den avläser var spelaren befinner sig ger den spelaren möjlighet att styra spelet genom att röra på kroppen. Kontrollen gör det även möjligt att genom tal kommunicera med fiktiva personer i spelet. Kameran har stereo-seende för att kunna läsa av användarens position och rörelser med större precision. Kinect släpptes i Nordamerika 4 november 2010 och i Europa 10 november 2010. Kinect säljs tillsammans med spelet Kinect Adventures prissatt för ungefär 1500kr i Sverige. (Just nu kostar det 999 kr från Media markt) Det finns spel som släpps för Kinect. Alltså dom spelen kan du bara spela med Kinect kameran och med Xbox 360 Konsol. Andra sidan kommer du se andra ungdomar eller vuxna som ha det kul med Kamera Kinect för Xbox 360.

Sida 29


Spel som släpps första månaden efter släpp datum av Kinect. 1. Kinect Adventures 2. Kinectimals 3.Game Party: In Motion 4. Harry Potter And The Deathly Hallows, Part 1 The videogame 5.Your Shape: Fitness Evolved 6. Dance Central 7. The Biggest Loser Ultimate Workout 8. DanceMasters 9. EA SPORTS Active 2 10. Zumba Fitness 11. Kinect Sports 12. MotionSports 13. DECA SPORTS FREEDOM 14. Kinect Joy Ride 15. ADRENALIN MISFITS 16. Fighters Uncaged Sida 30

17. SONIC FREE RIDERS


Estet och Media Programmet (Grupp 2) spelar med Kinect hela kroppen! Jag är bäst man!

Vem är bäst nu då huh?

Jippi! Wow!

Yeah! Vad roligt!

Yes fick poäng. Gud vad blöt man blev

Ops jag sket mig rejält

Jävlar fiskar!

Sida 31

Haha jag är bättre än dig


Estet och Media Programmet (Grupp 1) spelar med Kinect hela kroppen! Innebandy mästaren dansaren yeah!

Mm Marabou! Bättre än dig Stoffe

Jag måste bara köpa Xbox 360 Slim och Kinect

Jag är stark man hahaha

Sida 32

Vilken låt ska jag välja för att slå Stoffe!

Nej innebandy mästaren är bäst hihi!

Håller med dig Stoffe. Jätte kul!

Ida! Hämta min älskade innebandy klubba!


Rubrik på nyhetsbrevet

Om gruvlaven I Kantorps gruva! I nästan 50 år har gruvlaven av grå betong varit ett landmärke i Sköldinge. Den är en handgriplig påminnelse om den gruvindustri som i drygt 100 år satte sin prägel på samhället. 1970 lades gruvan ned definitivt. Vart tredje år jobbar mellanstadiets elever aktivt med gruvan. Inte minst med att möta de människor som en gång arbetade i den. Arbetet kulminerar vid Gruvans dag. Då leder eleverna vandringar på gruvområdet, spelar upp scener ur gruvans historia och visar åskådligt hur tekniken fungerade. Eleverna i skolan har även skyltat upp en slinga där man året om kan läsa om arbetet i gruvan och livet i gruvsamhället. Jag har varit där flera gånger när jag gick i sköldinge skola. Det var alltid kul att vara vid gruvan. När jag gick på den skolan så jobbade vi med att spela en liten teater för föräldrarna, jag tycker att det var roligt att spela upp en teater för dom. Tisdagen den 9 mars : utbröt en eldsvåda i gruvlaven, det brann och rykte i 36 timmar och det var 1000 grader inne i tornet. Fönstren sprack när det började brinna. Framtiden är mycket osäker för den gamla gruvlaven då tornet brann invändigt från botten till toppen. Jag trodde att den skulle brinna ner till grunden. Men det gjorde den inte, jag blev faktiskt förvånad när jag fick veta att den hade brunnit upp. Det är konstigt att den inte brann ner helt tycker jag.

Gruvan ser ut så här efter branden Sida 33


Den 24 januari 2011: Nu har arbetet med att riva laven vid Kantorp i Sköldinge kommit igång. Inledningsvis ska allt material och avfall som samlats i laven rensas ut och om några dagar väntas rivningsarbetet med kula ta fart. Kranen som ska svinga den fyra och ett halvt ton tunga kulan står uppställd. Man vet inte hur lång tid det kommer ta att riva hela laven, men det ska vara klart i maj. Själva kulningen kommer att ta en eller en och en halv, månad. Jag har hört på morgonen när jag väntar på bussen till skolan att det har smällt några gånger därifrån. Jag tycker att det är synd att dom måste riva den för jag har minnen därifrån. Det kommer säkert gå bra att riva gruvlaven i Sköldinge. Jag har arbetat med många skolprojekt därifrån, som jag tyckte var roligt. Den 1 mars 2011: Jag tycker att det har gått fort att dom redan har kommit till halva ungefär, med tanke på att gruvlaven är ganska hög och den är gjord av betong trodde det skulle ta längre tid än det gjorde att komma till hälften av laven. Jag hoppas att resten av rivningen kommer gå så bra som möjligt.

Hoppas ni gillade min artikel om gruvlaven i kantorps gruva i sköldinge. Källa: Sörmlands museum Av: Tessan

Sida 34

Gruvan när den började brinna!


Arbetslösheten Först av allt vad är arbetslösheten. Det är en person som inte har ett jobb. Vissa år har det börjat stiga mycket av arbetslösheten. Nu på 2010 har 539 000 personer, eller 11,3 procent, bedöms vara arbetslösa år 2010. Det är en ökning med 245 000 personer på två år. Alla drabbas av den ökande arbetslösheten, skriver Arbetsförmedlingen, AF, i sin arbetsmarknadsprognos. Alla grupper på arbetsmarknaden drabbas av högre arbetslöshet i år och nästa år. Störst ökning sker bland ungdomar . De grupperna består av många personer som för första gången ska ut på arbetsmarknaden och situationen påverkas dessutom av en ovanligt stor ökning av antalet i befolkningen i dessa grupper, enligt AF. Andra grupper som drabbas hårt är funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga samt äldre, 50-64 år. En gemensam nämnare för dem som blir arbetslösa är ofta kort skolutbildning. Just nu håller dom att jobba mer för ungdomar som saknar jobb än de som är äldre. Varför? För dom tycker att ungdomar behöver mer jobb än dom äldre. Jag tycker det är hemsk och jag tycker synd om de som behöver jobb allvarligt. Status för de unga enligt Statistikexperter: SCB:s arbetslöshetsstatistik. Antalet unga arbetslösa är långt under 30 procent i åldersgruppen 15–24 år. När Statistiska centralbyrån började följa nya regler om hur arbetsmarknadsstatistiken redovisas ökade ungdomsarbetslösheten dramatiskt. Heltidsstuderande som samtidigt söker arbete räknades plötsligt som arbetslösa. Arbetslösheten är oroande hög, i synnerhet ungdomsarbetslösheten, men problemet överdrivs eftersom det är lätt att misstolka statistiken. Bilderna längst ner, är en kille som är trött på att vara en av dom personer som är arbetslös vid det här läget i allafall. Sida 35


Skeppet Titanic Den här filmen kom ut i April år 1997. Det tog 12 år att filma Titanic,och den som gjorde filmen heter James Camerons. Han började filma år 1985. Den här filmen är den dyrastd filmen som har gjorts och den kostade 1,6 miljarder kr. Filmen handlar om ett riktigt skepp. Som skulle åka från USA till London. Båten åkte år 1912 Men inte alla kom fram för att när dom kom halva vägen så var det ett isberg och dom såg inte det enda tills dom kom jättenära men då var det försent och då hann dom inte svänga till andra sidan.

Sida 36


Filmen Titanic 1912 var Rose ung och det är hon som berättar filmen för alla men dom spelade in filmen år 1996, då va hon 84 år. .

Handling Den här filmen handlar om kärlek. Det var en kille som hette Jack Dawson och han var fattig. Han spelade alltid poker och han vann alltid över sina kompisar eller killar som han spelade med. Han vann en biljett till Titanic men han fick springa till båten med sin killkompis. Sen när dom hade åkt ut en bit så gick Jack upp och tittade på havet och sen träffade han en tjej som hette Rose. Hon var rik och hon var förlovad med en kille som hennes mamma ville att hon skulle gifta sig med, men killen ville bara ha henne för pengar. Rose bråkade med sin fästman, och sprang ut från rummet Sen efter två dagar då bråkade hon igen med sin kille, då gick hon ut till däck och ville hoppa i vattenet för hon ville inte leva med honom längre, då var Jack på samma plats och rökte. Då såg han henne och frågade henne vad som hände men hon ville inte säga. Men sen räddade han hennes liv och då blev dom bra vänner, och var alltid tillsammas. Hon och Jack satt sig och pratade lite med vandra, och Rose bjöd honom på middag med hennes mamma och kompisar. Efter det började dom tycka om att vandra och gå tillsammans. Sen den dagen träffades Jack Dawson och Rose och då började dom att snacka. Han satt på en bänk på däck och ritade, sen kom Rose och frågade Jack vad han ritade för nåt och han sa jag ritar en naken tjej. Dom skulle åka från Usa till London. Av Alaa Sida 37


Rose när hon berätta om filmen

Rose och hennes kille

Rose och Jack första träff Rose mamma Rose mamma, Rose kille och Rose Jack ritade av Rose

Sida 38


Duveholmsgymnasiet

Duveholmsgymnasiet historia började 1898. Då tog Stora Malms församling ett beslut om en så kallad lägre teknisk yrkesskola. Utbildning för elever är frivilligt. Eleverna på gymanasiet ska kunna nå målen för utbildning. Alla elever måste ha nån mentor för att kunna kommunicera eller prata om nånting. Varje elev måste jobba hel tid, om det visades sig eleverna inte jobbade hel tid så kommer lärarna rappotera till CSN (Centrala Studiestödsnämnden) När lärarna kontaktar CSN. Så kan det leda till att CSN drar in studiehjälpen. Senare informera CSN till Försäkringskassan att eleven har inte jobbat hel tid. Varje elev kommer gå här i Duveholmsgymnasiet i 4 år ungefär. 1904 så hade de lektion på 2 timmar per ämne och vecka och undervisning genomfördes på kvällstid. Men då så hette gymnasiet Backaskola och senare så hette det Duveholmskolan och nu ändrade de till Duveholmsgymnasiet. Också då så hade de inte alla program som man kunde önska då eller läsa om. Såklart så finns det regler här i Duveholmsgymnasiet. Medverkar till en drogfri skola och så vidare och vidare. Idag så har gymnasiet blivit bättre på förbättring och eleverna har blivit duktiga enligt några lärarna. Men fortfarande så behöver skolan förbättra och eleverna också, kanske också lärarna. Matsalen är gratis för eleverna att äta. Om man gillar inte maten som blev idag.Så finns det en cafeteria som man köpa cola, godis , kakor och massor mer. Biblioteken finns här i DuveholmsgymnasiSida 39


Tack för att ni kollat på vår tidning!

Tidning 2  

Gott & Blandat

Tidning 2  

Gott & Blandat