Dat. Magazine Nederweert September 2022

Page 1

HUMMELHOEVE BELGISCHE ANN BEREISDE DE WERELD, MAAR IS NU GELUKKIG IN NEDERWEERT september 2022 | #6 Wat ondernemend Nederweert bezighoudt! “WE OVEROOITTROTSONSMENSENTWEEHEBBENNIEUWTJES!”VERTROUWENHUNGROOTSTETOEZALRENSHETNEMEN Marjo in“VanafJanssen:ditjaarblijvenweookdewinteropen” “FOTOGRAFIE IS GEEN VAK, HET IS MIJN PASSIE” - ALFONS LENDERS BIJNA 100 JAAR DRUKWERK, MET HART EN ZIEL! VAN GOG AANHANGWAGENS IJSSALON FLORENCEDRUKKERIJRENKI VAN DEURSEN SMILE FOTOGRAFIE

MIDDEN-LIMBURG LENIE EN LIZ BEDRIJVENPARK PANNENWEG II WIM SCHILDERS TAB SUPPORT TON BORREBERGS JCS PARTYRENT JOEY EN CHRISTIANNE TINDEMANS GRASZODEN STIJN EN DANIQUE TORENFEESTEN NEDERWEERT JACK, FONS EN HANS BAIV IVO RIGTER

Huib van Deursen: “Vanzelfsprekend is mijn nieuwe grasmaaier van Renki.”

Dat. dus...

Renki: “Drukkerij van Deursen ontwerpt en maakt het drukwerk voor ons.”

Zo zou het kunnen gaan. Hoe het in werkelijkheid gaat en wat de bedrijven in deze Dat. met elkaar verbindt, lees je in dit blad.

VERLOSKUNDIGEN

Huib van Deursen

Dion Zwartjens

Smile Fotografie: “De familie Janssen heeft in het verleden familiefoto’s laten maken bij me, als verrassing voor hun ouders.”

Wat bindt de mensen en bedrijven in deze uitgave?

Francis Bruekers

’s Middags mogen de kindjes heerlijk op het gras spelen, waarna ze een ijsje krijgen van IJssalon Florence. Smile Fotografie is aanwezig om de smullende snoetjes op de foto te zetten. Drukkerij van Deursen zorgt voor een mooie weergave op een verjaardagskalender voor het kindcentrum.

’s Ochtends wordt bij De Hummelhoeve het gras gemaaid met een maaier van Renki Op ’t Root Groentechniek. Van Gog Aanhangwagens voert het gras af met een van hun aanhangers.

Veel zomers leesplezier.

Ann van Van Gog Aanhangwagens: “We hebben een zakelijke samenwerking met Renki. En wie gaat er niet zo ‘ns af en toe een ijsje eten bij IJssalon Florence.”

2 DAT. Magazine Nederweert

Nr. 6 van Dat. Magazine ligt voor u. Een editie met gezellige zomerse artikelen. Gemakshalve maken we er hier één verhaal van.

IJssalon Florence: “In het weekblad van Drukkerij van Deursen plaatsen we onze advertenties en persberichten.”

Hummelhoeve: “Ik ga altijd bij Naomi, de dochter van Huib en Angelique, naar de kapper.”

Vorige editie gemist? Dit zijn de gezichten uit DAT. #5

6 Belgische Ann bereisde de wereld, maar is nu gelukkig in Nederweert

Colofon Dat. Magazine Nederweert is een uitgave van samenwerkende, lokale en betrokken ondernemers: Sparkle Tekst & Communicatie, Drukkerij van Deursen, Glendi - Digital Solutions. Dat. Magazine Nederweert wordt huis aan huis verspreid in Nederweert, Nederweert-Eind, Leveroy, Budschop, Ospel en Ospeldijk aan ca. 8500 huishoudens. Het volgende nummer van Dat. Magazine Nederweert verschijnt in december 2022. facebook / Dat.watondernemendnederweertbezighoudt

Copyright Op de inhoud van deze uitgave rust auteursrecht. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van de uitgevende partij. Aansprakelijkheid De uitgevende partij is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in dit blad of voor onvoorziene gevolgen door onvolkomenheden. www.dat-nederweert.nl

12 Bijna 100 jaar drukwerk, met hart en ziel!- Drukkerij van Deursen

In nummerdit

10 Marjo Janssen: “Steff neemt het van ons over vanaf 2024”

4 Rens Op ‘t Root: ‘‘Ik heb een constante drive om ons bedrijf te verbeteren’’

8 ‘‘Mensen vertrouwen ons hun grootste trots toe’’ - Marlous Verboogen

15 Alfons Lenders: “Fotografie is geen vak, het is mijn passie”

84 10

3info@dat-nederweert.nl

Alles om het bedrijf beter te maken.” Die inspanning en investeringen loonden. Het bedrijf floreert intussen. “Ik zie het als een soort olievlek. Hoe meer machines je verkoopt, des te meer onderhoud er op je bordje komt.” Mond-tot-mondreclame is de voornaamste reden dat mensen Renki weten te vinden. Adverteren of acquisitie gebeurt wel, maar is niet noodzakelijk. “Kwaliteit verkoopt zichzelf. Dat is naar mijn mening de reden dat hier dagelijks klanten binnenlopen voor grasmaaiers, bladblazers en heggenscharen. We zijn altijd open en eerlijk naar de klant, en dat helpt.”

Van garage naar loods

Integendeel: “Natuurlijk, soms verschillen we van mening en botst het wel eens. Maar het is juist goed dat we die verschillende inzichten hebben. Dat leidt uiteindelijk tot het beste resultaat. We hebben een duidelijke onderverdeling gemaakt qua taken.

Ik bekommer me bijvoorbeeld volledig om alles wat met tuin- en parkonderhoud te maken heeft. We importeren rechtstreeks uit Italië beregeningshaspels die we door heel Nederland verkopen. De verkoop van die haspels is echt mijn DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

INFO@RENKI.NL‘pakkie-an’.”| WWW.RENKI.NL GEBBELSWEG 17 6035EA OSPEL | 0495 622 052 INTERVIEW RUBEN WEEKERS FOTOGRAFIE

“Ik heb teomconstanteeendriveonsbedrijfverbeteren”

Een vader die ook je collega is, ziet Rens niet als nadeel.

“We hebben altijd gezegd dat we klein wilden blijven. Toch diende zich gaandeweg een aantal kansen aan. Bijvoorbeeld toen er grond vrijkwam waar we een loods op konden bouwen. Dat leidde automatisch tot verdere professionalisering. Op den duur verkochten we steeds meer A-merken en werkten

Momenteel niet meer voor te stellen, maar toen Rens zijn opleiding werktuigbouwkunde afrondde, lagen de banen in de techniek niet voor het oprapen. Stilzitten was geen optie en dus voegde hij zich bij zijn vader, die zich bekommerde om zaken als kapotte grasmaaiers en defecte kettingzagen. Renki, een combinatie van de naam van zoon Rens en dochter Kim, bleek al snel een bekend adres voor reparaties en onderhoud. Wat in eerste instantie tijdelijk zou zijn, groeide steeds verder uit tot een succesvol bedrijf. De vraag groeide en noodzaakte zijn vader tot het maken van een keuze: het hobbymatige karakter in ere houden of verder professionaliseren om er een dagelijkse boterham aan te verdienen. Dat laatste werd het. Naarmate het bedrijf groeide, groeide ook de ondernemersgeest van Rens. “Het sleutelen, het contact met klanten en de verkoop, ik werd er ontzettend enthousiast van.”

Lang twijfelde Rens Op ’t Root (34) erover hoe zijn werkende leven in de techniek eruit zou moeten zien. Tot hij zich samen met zijn vader ontfermde over het onderhoud en de reparaties van tuin- en parkmachines. Nu, een dik decennium later, leidt hij een bedrijf van formaat. Rens: “Mijn vader is de onmisbare schakel, maar ooit zal ik het overnemen.”

Het stokje overnemen

we alleen maar met getraind personeel.

De coronapandemie was voor Renki lucratief. Vanwege het gebrek aan vakanties, dagjes weg of andere ontspannende activiteiten zaten mensen relatief veel thuis. “Dan merk je dat mensen hun tuin laten opknappen. Ze schaften bijvoorbeeld een robotgrasmaaier of andere spullen aan.” Het leidde tot een flinke aanwas van nieuwe klandizie. Een aanwas die zelfs niet volledig te verwerken viel. “De leveranciers hebben laag ingezet qua productie tijdens het begin van de coronapandemie. Ze hielden de hand op de knip omdat ze dalende cijfers verwachtten. Het tegenovergestelde bleek waar: de vraag overtrof het aanbod volledig.” Het resulteerde in problemen met leveringen op grote schaal. Ook bij Renki. “Die vraag is nog steeds gigantisch. Vooral elektrische componenten zoals computerchips zijn schaars. We proberen mensen toch te helpen door bestaand materiaal te lenen, maar dat is natuurlijk geen onuitputtelijke bron.” Toch is het glas absoluut halfvol en geldt dit eerder als een luxeprobleem dan een serieuze uitdaging. “We verkopen prachtige producten en ik ben er oprecht supertrots op dat we die mogen verkopen. Dat is absoluut niet vanzelfsprekend.” .

Glansperiode

Rens’ vader, Peter op ’t Root (67), houdt zich bezig met de bedrijfsadministratie, de planning en het aansturen van de werkplaats. Ondanks dat diens leeftijd doet vermoeden dat een bestaan als pensionado aanstaande is, zet hij zich nog altijd voor de volle honderd procent in. “Mijn vader is erg gedreven. Hij is op dit moment de onmisbare schakel in dit bedrijf. Toch zal ik het ooit volledig overnemen. Zijn taken, zoals contact met dealers of aftersales, worden dan bij mij ondergebracht. Op dat gebied kan ik nog veel van hem leren. Hij brengt niet voor niks veertig jaar ondernemerservaring met zich mee.” Het vertrouwen dat de toekomst positief zal zijn, is er daarom zeker. Alleen al vanuit zijn eigen interesse. “Het ondernemen ligt me meer dan het sleutelen. Ik heb een constante drive om ons bedrijf te verbeteren. Daar krijg ik echt een topgevoel van. Het is wel belangrijk dat ik ben begonnen met sleutelen. Daardoor ken ik ook de ins en outs van de werkplaats.”

Personeel krijgen en behouden

Ook vanuit een andere hoek uit het gezinsleven kan Rens bouwen op deskundigheid. “Op het gebied van personeelsbeleid heb ik veel aan mijn vriendin Kiki. Zij heeft altijd als recruiter gewerkt en dat komt vaak goed van pas. Bijvoorbeeld bij sollicitaties of dagelijkse gesprekken met werknemers. Ik heb van haar geleerd om constant te blijven vragen. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook op persoonlijk vlak. Het moet niet altijd over werk gaan, er bestaat meer in het leven.” Die aanpak is volgens Rens de beste manier om geschikt personeel te krijgen én te behouden. “Geschoolde en getrainde mensen zijn lastig te krijgen. Vooral in onze sector is dat lastig. De banen in de techniek liggen voor het oprapen, mensen kunnen overal meteen aan de slag. Daardoor komt het voor dat medewerkers al snel stoppen als ze denken dat het gras aan de overkant groener is.” Het personeel van Renki is hem dan ook erg dierbaar. Hij doet er alles aan om dat te behouden. “Ik ga ze bijvoorbeeld niet vragen om structureel een paar dagen in de week over te werken. Dan zijn ze zo weg. Zij hebben ook een gezin dat ze willen zien ’s avonds. Verder hebben we iedere vrijdagmiddag een borrel. Lekker even informeel met elkaar buurten en lachen over zaken buiten het werk. Dat is zo ontzettend belangrijk!”

Die vraag stelden we aan Ann Meeus (47) uit Brecht.

Hoe wordt een stewardess het gezicht bij Van Gog Aanhangwagens in Nederweert?

hotelketen kon ik er mijn draai niet meer vinden en ben ik gestopt.

Ik stond er plotseling alleen voor met mijn zoontje. De situatie noodzaakte mij om halftijds te gaan werken. Omdat in de bejaardenzorg personeel werd gevraagd, heb ik me daarvoor aangemeld. Ik kon meteen beginnen met de opleiding. Toen ik weer toe was aan een relatie heb ik Koos (43) ontmoet.”

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Je vertelt een behoorlijk verhaal in enkele woorden.

NederweertgelukkigmaardeAnnBelgischebereisdewereld,isnuin

“En dat is nog niet alles. In 2016 kreeg ik zelf een zwaar verkeersongeval, met letsel aan mijn nek, rug en schouders. Op weg naar huis na een nachtdienst was er file tussen Weert en Kelpen-Oler. Ik stond achteraan in de file. Een dronken chauffeur is in volle vaart achter op mijn auto gereden.

6 DAT. Magazine Nederweert

In 2003 overleed mijn echtgenoot na een zwaar verkeersongeval.

Het werd snel duidelijk dat ik mijn baan als bejaardenverzorgster niet meer zou kunnen uitvoeren. Ik ben een aantal maanden uit de running geweest en heb heel wat uren bij de fysio doorgebracht.”

INFO@VANGOGAANHANGWAGENS.NL | WWW.VANGOGAANHANGWAGENS.NL PANNENWEG 231 6031RK NEDERWEERT | 0495 749 003

“Tot mijn 27e jaar vloog ik de wereld over als stewardess bij luchtvaartmaatschappij Sabena. Het was een geweldige tijd waar ik met weemoed aan terugdenk. Een bijzondere beleving was de dag dat de Twin Towers in New York in de brand vlogen. De dag ervoor waren we naar New York gevlogen en ik zat in een hotel slechts twee km’s er vandaan. ’s Ochtends zag ik op tv de torens branden. De schrik sloeg mij om het hart toen ik de gordijnen in mijn kamer opende. Ik zag zwarte puntjes vallen. Bleek dat het mensen waren die uit het raam sprongen. Op de grond een totale chaos van mensen, brandweer, ambulances en politie. Die gebeurtenis uit 2001 heeft nog lang rondgespookt in mijn dromen. Toen de luchtvaartmaatschappij failliet ging, heb ik de overstap gemaakt naar de horeca. Tien jaren lang werkte ik in een Antwerps familiehotel, van receptioniste tot frontofficemanager. Toen het hotel werd verkocht aan een grote

Het zal als vrouw niet gemakkelijk zijn in deze branche?

“In het begin deed ik alles alleen: klantcontacten, telefoon, mails, facturatie, PR. Maar dat werd me te veel. Daarom staat voortaan André van Otterdijk in Nederweert. Tim de Wilde is het aanspreekpunt in Haelen. Ik houd op beide locaties een oogje in het zeil. Henk van Gog verzorgt de PR en online marketing en valt in daar waar nodig. Koos vind je meestal in de werkplaats.”

Ikzelf heb al jaren een aanhanger, die heb ik nog nooit in onderhoud gedaan. Had ik dat wel moeten doen?

Wat is de reden dat jullie een bedrijf in Haelen zijn gestart?

INFO@VANGOGAANHANGWAGENS.NL | WWW.VANGOGAANHANGWAGENS.NL WINDMOLENVENWEG 40 6081PK HAELEN | 0475 497 400

Wegens succes uitgebreid! Het bedrijf heeft er twee aanspreekpunten bijgekregen. Wie zien we voortaan in de zaak?

Je woont sinds 2015 in Nederweert. Voel je je al een echte Nederweertse?

“Voorraad! Mensen willen wel op een nieuwe auto wachten, maar op een nieuwe aanhanger niet. We hebben twee merken: Henra in het hogere segment en de middenklasser Eduard. Per merk hebben we diverse typen direct leverbaar uit voorraad. Denk aan bakwagens, kippers, machinetransporters en plateauwagens en paardentrailers in diverse groottes. Een andere reden van onze groei is flexibiliteit. Ook na werktijd proberen we klanten zo veel mogelijk te helpen als er iets gerepareerd moet worden. Dan kunnen ze de volgende morgen weer de weg op.”

“Bij een controle zien we regelmatig kromme assen, kale banden, remblokken die los in de remtrommels liggen of verlichting die niet werkt. Door eenmaal per jaar de aanhangwagen te laten controleren voorkom je veel ellende en hoge rekeningen. De controle doen we volgens de regels van BOVAG. Dan ben je altijd gegarandeerd van een goede wagen. Bovendien ontvang je een keuringsrapport als bewijs dat de aanhangwagen goed onderhouden is.”

We zijn vijf jaren verder en het bedrijf is flink gegroeid. Wat is daarvan volgens jou de reden?

“In het begin bestelde ik regelmatig het verkeerde onderdeel. Nu gebeurt me dat niet meer, ik weet inmiddels meer over aanhangwagens dan menig man. Maar ik heb me echt moeten bewijzen. Voorheen vroegen mensen naar de directeur als ze mij zagen. Of ze vroegen mij om koffie te halen terwijl zij op de verkoper zouden wachtten. Ik haal nu inderdaad de koffie, niet omdat mij dat gevraagd wordt, maar omdat ik dat gastvrij vind naar mijn klanten toe. De meeste klanten weten nu dat ik hen uitstekend kan helpen bij onderhoudsvragen, aankoop of huur van een voor hen geschikte aanhanger.”

“Ja hoor, ik wil niet meer terug. De mensen hier zijn vrolijker dan in Brecht (B). Koos, mijn zoon en ik hebben het hartstikke fijn hier. Het enige wat ik jammer vind, is dat mensen altijd Nederlands tegen mij praten. Praat maar gewoon Nederweerts met me. Ik spreek het nauwelijks, maar ik versta alles. Echt waor!” .

Van bejaardenverzorgster naar handel in aanhangwagens. Dat is een behoorlijke overstap.

“Dat kun je wel zeggen. Maar het gaf mij wel weer toekomstperspectief. Reacties van klanten in Koos’ bedrijf Van Gog Metaaltechniek, brachten hem in 2016 op het idee om een aanhangwagenbedrijf te starten. Hij vroeg mij of ik het leuk zou vinden om het aanspreekpunt te worden. Dat heb ik gedaan. In januari 2017 zijn we gestart met drie aanhangwagens op voorraad. Inmiddels hebben we twee vestigingen, in Nederweert en in Haelen, en 250 aanhangwagens op voorraad. We verkopen, verhuren, onderhouden, repareren, verleasen en keuren aanhangers en kopen tweedehandsaanhangers op. Ons aanbod vind je op onze website en in onze showrooms aan de Pannenweg 219 in Nederweert en Windmolenven 40 in Haelen.”

“Daar zat vroeger Alers Aanhangwagens, ook dealer van Henra. Zij richtten zich hoofdzakelijk op de speciaalbouw. In april 2022 hebben wij, op hun verzoek, het bedrijf overgenomen. Het ligt op een zichtlocatie, dat is mooi meegenomen. Ons bedrijf op de Pannenweg in Nederweert ligt een beetje verstopt. Toch weten klanten ons goed te vinden. Ook online. We hebben een mooie website waarop al onze diensten overzichtelijk terug te vinden zijn.”

Lieveheersbeestjes

INTERVIEW

MarlousVerboogen:

trotsgrootsteonsvertrouwen‘‘Mensenhuntoe’’

8 DAT. Magazine Nederweert

Het ontstaan

Kindercentrum Hummelhoeve zag het levenslicht in 2008, destijds met Marlous als enige werkneemster. “Ondertussen zijn dat er iets meer”, grinnikt ze. “Ons team bestaat nu uit vijfentwintig mensen.” Het zorgt bij haar voor een betere onderverdeling tussen werk en privé. Voorheen was Marlous namelijk overdag in de weer met de kleintjes om vervolgens ’s avonds aan de

Op een steenworp afstand van Nederweert en Weert ligt op de Arishoek Kindcentrum Hummelhoeve. Omgeven door weilanden, bosgebied en water is de waaiende wind hier verantwoordelijk voor het voornaamste volume. Het haastige verkeer van de A2 vormt geen bedreiging voor de rust die om de gevelboerderij heen hangt. Precies de bedoeling, vertelt eigenaresse Marlous Verboogen: “We vinden de verbinding met het groen en de natuur belangrijk in ons kinderdagverblijf. Ik wil dat het sfeervol is en allesbehalve klinisch.” Een speelweide, blotevoetenpad, moestuin, kleine dierentuin, natuurontdekpad en buitenbedjes waar een dutje kan worden gedaan zijn daar het bewijs van. “Al dat groen maakt dat kinderen zich al snel thuis voelen.”

In een tijd van nijpende personeelstekorten en ellenlange wachtlijsten kan Marlous Verboogen (41) zeggen dat haar kinderdagverblijf floreert. En dat is geen toeval: “Ik wil dat ieder kind zich hier thuis voelt.”

De keuze voor deze locatie is geen toevallige. Er gaat sentiment achter schuil. “Vroeger woonden mijn opa en oma hier. Als kind ging ik hier lieveheersbeestjes zoeken in de tuin. Daarom zijn

INFO@HUMMELHOEVE.NL | WWW.HUMMELHOEVE.NL ARISHOEK 1 6031RP NEDERWEERT | 0495 585 489

die ook in ons logo verwerkt.” Het gevoel dat ze op deze plek vroeger had, hoopt ze ook over te brengen op de kinderen. “Ik wil dat ze zich hier thuis voelen. We bieden ze een fijne plek waar iedereen welkom is. Dat onderscheidt ons ook van andere kinderdagverblijven. Als een kindje ziek is of als er iets anders aan de hand is, weten we dat. Ieder kind krijgt hier de aandacht en zorg dat het verdient”, vertelt ze. “Dat mag ook wel: mensen vertrouwen ons hun grootste trots toe.”

RUBEN WEEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | HUMMELHOEVE

Handjes te kort

Daginvulling

Een doorsnee dag begint voor Marlous om half acht ’s ochtends als de eerste kinderen worden gebracht. Rond negen uur wordt er een kring gevormd en is het voorleestijd. Uit welk boek dat uit gebeurt, is afhankelijk van het thema van die week. “We zijn nu bezig met het thema ‘de wereld rond’ waarbij allerlei landen de revue passeren. Vandaag stond bijvoorbeeld Antarctica centraal. Daarom hebben de kinderen met ijsblokjes gespeeld. Laatst was het Italië. Toen hebben we zelf pizza’s gebakken.” Na dit wekelijkse thema en een fruithapje staat buitenspelen op het programma. Weer of geen weer. “Op die manier maken ze kennis met de verschillende seizoenen. We zijn hier ook voorzien van regenlaarsjes en jassen zodat de kinderen altijd naar buiten kunnen.” Rond half twaalf krijgt iedereen boterhammen om vervolgens de spijsvertering haar gang te laten gaan tijdens een middagdutje. Tegen drie uur wordt er gepuzzeld, gezongen of geknutseld, om daarna weer buiten te gaan spelen. Tussen vijf en zes uur komen de ouders de kinderen ophalen.

De krapte in haar branche ontgaat Marlous niet. Integendeel. “Iedere week moeten we ongeveer twee keer ‘nee’ verkopen. In het begin was dat wel lastig. Ik vond het moeilijk om nieuwe ouders niet te kunnen helpen. Soms zijn ouders namelijk naarstig op zoek naar een kinderopvang waardoor je een inkijkje krijgt in de hectiek van een gezin. Dan werd het al snel heel persoonlijk. Nu bekijk ik dat met iets meer afstand.” De oorzaak van de ellenlange wachtlijsten binnen de sector wijdt ze vooral aan de verandering van de maatschappij door de jaren heen.

“Ieder kind krijgt hier de aandacht en zorg dat het verdient”

Een kijkje nemen bij Kindcentrum Hummelhoeve kan op de open dag op 17 september van 10.00 uur tot 14.00 uur.

“Ik wil gewoon dat ze hier gelukkig zijn” .

“Mensen werken langer door. Het komt nu veel vaker voor dat opa’s en oma’s nog aan het werk zijn terwijl die vroeger al met pensioen waren. Daarnaast werken nu vaak beide ouders, waardoor de behoefte aan een opvangplek groter is.” Toch is dat niet het enige volgens haar. De ontwikkeling van kinderen heeft steeds meer prioriteit gekregen. “De kinderopvang is steeds verder geprofessionaliseerd. Wij richten ons weliswaar op spelen en plezier hebben, maar de ontwikkeling van een kind staat daarbij centraal. Je observeert constant hoe een kind zich gedraagt en wat hij of zij doet. Je bent eigenlijk samen met de ouders verantwoordelijk voor de ontwikkeling.”

9info@dat-nederweert.nl

Voldoening vindt Marlous vooral in het zien groeien van ‘haar’ kinderen. “Als ze binnenkomen zijn ze vaak nog een beetje onwennig. Hoe vaker ze hier komen, des te vertrouwder ze raken. Als ze bijna vier jaar zijn, zie je dat ze echt een sprong maken. Je merkt dan dat ze eraan toe zijn om de stap richting school te maken. Ze zijn verbaal gegroeid, krijgen andere interesses en willen vanuit zichzelf dingen leren. In die periode worden de kinderen voorbereid op de basisschool. Dat gebeurt bijvoorbeeld met oefenen om op een stoel te blijven zitten of hun jas aan het haakje te hangen.” Ze haast zich om te benadrukken dat leergerichtheid geen prioriteit is binnen haar bedrijf. “Ik wil gewoon dat ze hier gelukkig zijn.”

bedrijfsadministratie te beginnen. “Dat is nu gelukkig anders. Het maakt dat ik meer tijd heb voor mijn eigen gezin.” De verantwoordelijkheid van het runnen van het bedrijf maakt niet dat de voorvrouw het contact met de praktijk verliest. “Zeker niet. Ik vind het heel belangrijk om te weten wat er speelt op een groep. Het contact met de kindjes is me erg dierbaar. Ik mis het ook niet omdat ik weet dat ik op ieder moment kan bijspringen.”

Kwaliteit boven kwantiteit

Prioriteiten

Logischerwijs groeide gaandeweg de jaren ook het aantal jonge spruiten dat iedere dag afgeleverd wordt. “Momenteel komen er tientallen kindjes gemiddeld twee dagen per week.” Deze kinderen worden onderverdeeld in vier groepen. “Dat zouden er meer kunnen zijn, maar ik zoek bewust niet het maximum op. Dat maakt dat bij ons de lijnen kort zijn tussen kind, ouder en medewerker. Het blijft daardoor persoonlijk. Ieder kind heeft een eigen mentor die op de hoogte is van de ontwikkeling en ontplooiing van het kind.” Broodnodig als je het Marlous vraagt. Kringgesprekken, voorlezen, liedjes zingen en knutselen behoren daarom letterlijk tot de orde van de dag. “Als een kind zichzelf kan zijn, ontspannen is en zich veilig voelt, komt die ontwikkeling vanzelf wel.”

10 DAT. Magazine Nederweert INFO@IJSSALONFLORENCE.NL | WWW.IJSSALONFLORENCE.NL BRUGSTRAAT 23 6031EE NEDERWEERT | 0495 626 178

Marjo Janssen:

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Marjo: “In 2023 bestaat IJssalon Florence 40 jaar. We vinden dat een mooi moment om er mee te stoppen.” Die mededeling had ik niet zien aankomen. Ik weet nog dat de ijssalon begon, aan de rechterzijde van het pand van Bakker Janssen aan de Brugstraat. Klein maar fijn. Een noviteit voor Nederweert destijds. Bijna veertig jaren later is de eindstreep voor Marjo (58) en Marcel (59) als eigenaren van IJssalon Florence in zicht. En nu? “Steff (31) treedt meer en meer op de voorgrond, terwijl wij hem op de achtergrond helpen. Zo geven wij hem de ruimte om zich het vak eigen te maken en het van ons over te nemen per 2024.”

Met deze mededeling begint het interview. Voor mij aan tafel zitten Marjo Janssen en zoon Steff. Twee nieuwtjes. Laat horen!

Het is een mooi en evenzo logisch plan dat Steff hen opvolgt. Als zoon van een meester-ijsbereider en prijswinnend koppel is het maken en presenteren van ijs hem met de paplepel ingegeven. In 2018 won hij de eerste plaats met de creatie ‘Chateau Mirtillo’. Het leverde hen tevens voor de vierde maal de titel ‘ijssalon van het jaar’ op. Een jaar later pakte Steff de derde prijs bij het Gelato Festival Next Generation met de ijssmaak ‘apricot almond pie’. Daarmee is hij wereldwijd de hoogst genoteerde Nederlander in de ranglijst van dit ijsfestival.

“Steff neemt het van ons over in 2024”

“We tweehebbennieuwtjes!

Steff is nog niet overtuigd van zijn ondernemersskills. Hij is meer een vakman dan een ondernemer. Desondanks gaat hij er volledig voor om het niveau van de zaak te handhaven en het bedrijf te runnen, maar dan op een efficiëntere manier. Reden daarvoor is dat hij het alleen gaat doen en het praktisch haalbaar wil maken voor hemzelf. Daarop vooruitlopend zijn er al keuzes gemaakt. Steff: “Vanaf dit seizoen kunnen ijscreaties in de zaak via een QR-code besteld worden. Dat scheelt een handeling voor de medewerkers. Persoonlijk aan tafel bestellen kan natuurlijk nog steeds. Een andere verandering die we al hebben doorgevoerd is het uitserveren van ijscreaties op borden. De samenstelling van de creaties is vereenvoudigd en

“Het ijs blijft even lekker, met nieuw aanbod in de winter” .

de kaart is kleiner geworden. De keuze is dus ietjse beperkter maar, ben gerust, aan de kwaliteit van het ijs verandert niets.”

Het is een keuze die past bij de huidige generatie jonge ondernemers. Zij zijn bereid om hard te werken, maar willen ook tijd voor zichzelf. Zijn ouders begeleiden hem op weg naar zelfstandig ondernemerschap, maar zullen ook moeten accepteren dat hij er zijn eigen invulling aan geeft. Marjo: “Het is niet gemakkelijk om een familiebedrijf over te nemen. Klanten hebben verwachtingen en veranderingen brengen risico’s met zich mee. Toch hebben we er het volste vertrouwen in dat hij het op zijn manier heel goed zal doen. We gaan immers niet over een nacht ijs.” Lachend: “We hebben een vracht aan tips en adviezen voor hem, waarmee we hem gaan ‘vervelen’. Vanaf 1 januari 2024 mag hij het helemaal zelf gaan doen. Maar tegen die tijd is dat een koud kunstje voor hem.”

Core business blijft dus het ijs, maar het bedrijfsconcept verandert in de wintermaanden. “We gaan het ervaren of het de klant en ons bevalt. Maar we durven de stap aan”, benadrukt SteffMarjo.heeft

Klinkt goed. Maar dat is nog niet alles. Enthousiast vertelt Steff verder. “Er komt ook een klein aanbod van smakelijke luxeartikelen. De bekende kruidnoten van Van Delft, chocolade truffels van ChocolaDNA, pindakaas van de Pindakaaswinkel en natuurlijk de macarons van Dutch Homemade. Hartstikke leuk voor gecombineerde cadeaupakketten. Op de winterkaart komen ook lekkere wintercreaties met bijvoorbeeld speculaasijs, pepernotenijs en chocolademousse. En natuurlijk blijven de ijstaarten verkrijgbaar.”

Het is een spannende move waaraan klanten niet gewend zijn. Wat staat er ‘s winters op de kaart? Marjo ziet het al helemaal voor zich. “Broodjes, tosti’s, lekkere soepen, quiches, speciale affogatos, glühwein en gebak. Aanvullend aan onze High Ice Cream introduceren we de High Lunch.”

groot respect voor zijn ouders die van maart tot en met oktober én de kerstperiode iedere dag staan te knallen, zoals hij het zelf noemt. Negen maanden per jaar, zeven dagen per week. “Dat is best pittig. Zij hebben de lat heel

Dan volgt het tweede nieuwtje. Marjo: “We doen ons werk echt heel graag, maar we zijn altijd heel blij als we in oktober de zaak eventjes kunnen sluiten. In het lente- en zomerseizoen zijn we namelijk meer dan fulltime aan de slag. Toch hebben we besloten dat we het dit jaar anders gaan doen. Om onze vaste personeelsleden te kunnen behouden, hebben we besloten in de wintermaanden voortaan open te blijven. Dus geldt vanaf oktober de winterkaart.”

“Vanaf dit jaar blijven we ook in de winter open”

hoog liggen en cijferen zichzelf weg voor de zaak. Ik ga het ondernemerschap anders inrichten. Omdat ik niet alles op me kan nemen wat zij samen doen, krijgen de vaste krachten meer taken en verantwoordelijkheden, zoals de aansturing van de jongere medewerkers. Zo kan ik me richten op de bedrijfsvoering, de ijsbereiding en de kwaliteitshandhaving. Het is mijn intentie ervoor te zorgen dat de zaak lekker blijft lopen en dat er iedere dag heerlijk ijs in de vitrine ligt. Door de efficiëntere manier van werken hoop ik ook af en toe tijd over te houden voor mezelf en mijn vriendin.”

Bijna 100 hartdrukwerk,jaarmetenziel!

In 2026 bestaat Drukkerij van Deursen 100 jaar! Dat is voorwaar geen kleinigheid in het huidige digitale tijdperk. Het jubileum is een mooie gelegenheid om de titel ‘Hofleverancier’ aan te vragen. De eigenaren Huib en Peter van Deursen weten namelijk zeker dat ze deze mijlpaal halen. Zij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Meebewegen en meedenken met de klant is hun motto.

Peter Huib

Deze Nederweerter drukkerij biedt zoveel meer. Samen met een team van enthousiaste medewerkers zorgt Drukkerij van Deursen voor kwalitatief en representatief print- en drukwerk zoals magazines, flyers, visitekaartjes, presentatiemappen en verpakkingen voor het midden- en kleinbedrijf en grote landelijk opererende bedrijven. Er is ook een webshop waar diverse bedrijven 24/7 drukwerk kunnen bestellen en afhalen.

Enkele voorbeelden van creatieve grafische producties zijn de productverpakkingen voor het in Nederweert gevestigde bedrijf Deco Nova. Dit bedrijf zocht een manier om fineerstalen aan de klant te presenteren. Huib: “De vraag is de start van het creatieve proces. Met informatie over de doelgroep en het gebruiksdoel ga ik aan de slag. Ik bedacht een mooi vormgegeven presentatiekoffer, handzaam, gebruiksvriendelijk én visueel aantrekkelijk.” Een ander voorbeeld is een jaarverslag in de vorm van een originele legpuzzel.

Wat doet Drukkerij van Deursen dan precies? U zult zeggen: “Ze maken het Weekblad voor Nederweert.” En dat klopt. Het weekblad is een van de producten van deze drukkerij, al 96 jaren lang. Grootvader Pierre van Deursen startte in 1926 met deze wekelijkse uitgave. Het is nooit meer veranderd. Ook de lay-out van het blad is bijna hetzelfde gebleven. “Dat doen we om de herkenbaarheid van het blad te behouden. Het weekblad moet het weekblad blijven”, aldus Huib.

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Wie de neven Huib (54) en Peter (58) kent, weet dat we hier te maken hebben met twee totaal verschillende mensen. Huib, zoon van Jan van Deursen. Peter, zoon van Thieu van Deursen. Daar waar de een op de voorgrond treedt, verkiest de ander de luwte. Huib is het eerste aanspreekpunt en onderhoudt de persoonlijke contacten met de klanten. Peter zorgt voor de orderverwerking en financiën. Hij heeft een technische blik, is op de hoogte van productspecificaties en wet- en regelgeving.

Drukkerij van Deursen werd in 1926 opgericht door grootvader Pierre van Deursen. Hij vestigde zich in de Kerkstraat in Nederweert. In 1964 namen zijn zoons, Thieu en Jan van Deursen, de drukkerij over. Zij zagen kansen op bedrijventerrein Pannenweg en verhuisden in 1976 het bedrijf naar een nieuwe locatie. In 1999 droegen zij het bedrijf over aan de broers Maarten en Peter en hun neef Huib van Deursen. Maarten koos na verloop van tijd voor een andere koers. Peter en Huib zetten met hart en ziel het bedrijf voort. Op traditionele wijze waar dat gewenst is, vernieuwend waar dat nodig is.

Peter: “We werken nauw samen met onze partners en maken waar wat we zeggen. We zijn flexibel en bewegen met de klant mee. We luisteren naar hun wensen en vertalen deze in creatieve concepten die bij hen en hun producten passen.” Huibs hart ligt bij het creatieve proces. “Ik bedenk allerlei concepten voor de klant en vertaal deze vervolgens in prototypes.”

14 DAT. Magazine Nederweert WWW.DRUKKERIJVANDEURSEN.NL | INFO@DRUKKERIJVANDEURSEN.NL PANNENWEG 231 6031RK NEDERWEERT | 0495 632 625

Wat Drukkerij van Deursen siert, is de persoonlijke en laagdrempelige benadering van de klant. Noem het ouderwets, maar wel effectief. Hun beider grote netwerken zorgen voor een continue stroom van (nieuwe) klanten. Ook dat is wellicht ‘ouderwets’, maar geeft wel de relatie met de klant weer. Het bedrijf heeft de gunfactor van oudsher, waardoor eerdere relaties naar hen verwijzen voor drukwerk. En zo komt het dat zij in heel Nederland en ver daarbuiten producten leveren. Peter: “Sommige klanten komen hier al 96 jaar! Dat zegt toch wel wat!”

Hoewel de digitale dreiging steeds groter lijkt te worden en de toekomst van print- en drukwerk onzeker lijkt, geloven Peter en Huib er heilig in dat er over 100 jaar nog steeds behoefte is aan mooi vormgegeven producten van papier. Huib: “Mensen willen iets tastbaars. Iets dat terug te vinden is op tafel, niet iets dat naar beneden zakt in de mailbox.” Mocht die overtuiging na verloop van jaren niet waar blijken, dan zou je kunnen stellen dat ze gelogen hebben alsof het gedrukt stond. Maar dat is beslist hun eer te na. “Print- en drukwerk blijft!” .

Mede door (milieubewuste) veranderingen in het productieproces kan Drukkerij van Deursen voor een marktconforme prijs kwalitatieve producten leveren. Daardoor kunnen zij de concurrentie aan met de grote drukfabrieken en printbedrijven. Huib: “Vroeger waren drukkerijen milieuvervuilers. Dat is al decennialang niet meer. Inkt is biobased, onze producten zijn vrij van chemicaliën en de afvalstroom is gehalveerd. Dat waarderen klanten. Zij willen zich kunnen conformeren met een drukkerij die zich bewust is van de impact op het milieu. We hebben bijvoorbeeld een klant die erop staat dat we papier gebruiken dat is gemaakt van gedroogde tomatenstengels. Daar gaan we vanzelfsprekend in mee.”

Na verloop van jaren werd het vak steeds digitaler. De vraag naar handmatige fotobewerkingen verminderde. Bovendien wilde ik na zoveel jaren in loondienst als zelfstandig fotograaf aan de slag. In 1999 zegde ik mijn baan gedag en begon ik voor mezelf. Ik startte met fotografie voor de particuliere markt: gezinsfoto’s, babyfoto’s, trouwerijen. Dit was een mooie

Alfons: “De passie voor dit vak is ontstaan toen ik bij mijn oudste broer mocht meekijken in de doka (donkere kamer). Hij ontwikkelde de foto’s die hij gemaakt had tijdens een concert van Chuck Berry. Ik was toen tien jaar. Ik zag hoe de afbeeldingen ontstonden in de ontwikkelvloeistof. Het was een magische beleving. Dat gevoel heeft me nooit meer losgelaten. Ik was begin twintig toen ik aan de Fotovakschool in Apeldoorn begon. Vier jaren later had ik het diploma op zak en was ik officieel vakfotograaf. In die tijd was het moeilijk om als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan. Daarom nam ik een baan aan bij een fotolaboratorium in Eindhoven. Het was een kans om in de keuken te kijken van een van de vele grote fotostudio’s. Ik stak er veel op over kleurenleer en speciale afdruktechnieken. Al snel wisten gerenommeerde vakfotografen van Eindhoven tot Amsterdam mij te vinden en werd ik hun vaste fotoprinter.

INTERVIEW BRUEKERSFRANCIS FOTOGRAFIE FOTOGRAFIESMILE

Alfons heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dat is voor hem geen reden om de camera neer te leggen. Deze gepassioneerde fotograaf heeft meestal een camera bij zich, groot of klein, zodat hij de wereld om zich heen kan vastleggen. Zijn hart gaat uit naar portret-, straat- en reisfotografie. “Je weet nooit waar je aan begint, welke situaties zich voordoen en wie je voor de camera krijgt. Dat maakt het zo bijzonder!”

Overigens, een goede foto maken is vaak hard werken. “Voor een opdrachtgever rijd ik soms wel uren rond op zoek naar het juiste licht, het juiste perspectief of de juiste positie. Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Dat kun je niet aan het toeval overlaten.” Aldus fotograaf Alfons.

15info@dat-nederweert.nl Alfons vak,“FotografieLenders:isgeenhetismijnpassie” WWW.SMILEFOTOGRAFIE.NL | INFO@SMILEFOTOGRAFIE.NL EINDHOVENSEBAAN 7F-4 6031NB NEDERWEERT | 0495 624 967

Laten we met de actualiteit beginnen. De fotostudio (loods) van Smile Fotografie aan de Eindhovensebaan 7F-4 in Nederweert is te huur. Informatie vind je op social media van Alfons Lenders – Smile Fotografie. Let wel: Alfons (65) stopt niet met fotograferen. In tegendeel! Voortaan richt hij zich beroepsmatig alleen op bedrijfsfotografie op locatie.

opstap naar de bedrijfsfotografie. In ieder gezelschap zit namelijk wel een ondernemer die zijn bedrijf of product op een professionele manier op de foto wil zetten. Ik huurde met regelmaat een ruimte voor studiofotografie. Toen zich in 2005 de gelegenheid voordeed om aan de Eindhovensebaan in Nederweert een pand te kopen, heb ik daar niet lang over nagedacht. Mijn studio van 22 x 7 x 6,5 meter werd jarenlang dé plek waar menig familie, vriendengroep, bedrijf en particulier foto’s liet maken.”

Neem een kijkje op www.smilefotografie.nl. Daar brengt Alfons zijn en andermans verhaal in beeld. .

In 23 jaren Smile Fotografie bouwde Alfons een interessant netwerk op. Via via komen immers de meest waardevolle contacten tot stand. Hij fotografeerde jarenlang voor de Rabobank Weerterland en andere regionale klanten. Zijn netwerk bracht hem ook in contact met bedrijven in de design- en interieurbranche. Toonaangevende bedrijven zoals Jasno Shutters, Hunter Douglas, Artex en diverse bekende designers wisten zijn kwaliteiten te waarderen. Voor het magazine The Art of Living zette Alfons menig imposant pand, interieur, klassieke raceauto en kunstenaar op de kiek. Google maar eens een van voornoemde bedrijven en realiseer je dat wat je ziet rechtstreeks voortkomt uit Alfons’ camera.

16 DAT. Magazine Nederweert IN DEZE EDITIE RENKI RENS OP ‘T ROOT · HUMMELHOEVE MARLOUS VERBOOGEN DRUKKERIJ VAN DEURSEN HUIB VAN DEURSEN & PETER VAN DEURSEN VAN GOG AANHANGWAGENS ANN MEEUWS & KOOS VAN GOG SMILE FOTOGRAFIE ALFONS LENDERS · IJSSALON FLORENCE MARJO, MARCEL & STEFF VERBOOGENMARLOUS HUMMELHOEVE

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.