4 minute read

Leon en Esther: met beide voeten stevig op de grond

BOERDERIJWINKEL EN ZORGOPVANG VREIKE-HOF

Leon en Esther: met beide voeten stevig op de grond

Advertisement

Fris en fruitig. Dat is de boerderijwinkel van Esther en Leon Geuns in Ospel. Al meer dan 25 jaren staat de deur van Vreike-hof open om klanten uit de regio te verwelkomen. Het is een sfeervolle winkel, met groenten en fruit uitgestald in manden en kratten. Het meeste is van eigen grond of van boeren in de regio. De sinaasappel die in het schap ligt natuurlijk niet, maar Esther en Leon willen de klanten graag een compleet assortiment bieden, inclusief sinaasappel.

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS

Esther: “Toen we in 1996 begonnen met de boerderijwinkel, had het nog een geitenwollensokken-imago. Dat is nu niet meer. Er is zeker in coronatijd veel vraag naar verse producten rechtstreeks van het land of de boer. We zien ook steeds meer jongere klanten onze winkel binnenstappen of gebruikmaken van de vers-automaat.”

De boerderijwinkel staat niet op zichzelf. Het bedrijf bestaat verder nog uit biologische tuinbouw, een kipcaravan voor biologische eieren en een zorgtak.

Leon teelt biologisch. Dat past bij hem. “Als je goed voor de grond zorgt, zorgt de grond goed voor jou. Ik teel samen met de natuur en de juiste insecten, zonder gewasbescherming. Grootschalige teelt is niets voor mij. Ik zie de uitdaging in kleinschaligheid en bewust producten telen. Innoveren en uitproberen vind ik mooi om te doen. De groentes zoals prei, aardappelen, asperges en pompoenen kunnen we in onze eigen winkel afzetten. In de toekomst ligt het ook in de biologische supermarkten.”

De kipcaravan is een van de innovaties. Dit is een mobiele kippenstal met plek voor zo’n 160 biologische legkippen. De caravan is verplaatsbaar naar een andere plek in de wei. Zo hebben de leghennen altijd een nieuw stukje gras om op te scharrelen. De kipcaravan heeft natuurlijke ventilatie, de zonnepanelen op het dak van de caravan zorgen voor stroom en ’s avonds, als de deuren automatisch dicht zijn, gaan alle kippen gezellig samen op stok. Leon: “We merken dat er steeds meer vraag is naar biologische producten. Daar proberen we zo goed als mogelijk op in te spelen. De kipcaravan is daar een goed voorbeeld van.”

De zorgtak is het derde onderdeel van dit bedrijf. Esther: “We zijn in 2005 gestart met de zorgboerderij en dagbesteding. In dat jaar zijn we ook gaan samenwerken met de organisatie Bijzonder Jeugdwerk. Voor deze organisatie bieden we al ruim 15 jaren een thuis voor pleegkinderen, zijn we crisisopvang voor baby’s en jonge kinderen en geven we ex-gedetineerde en/of verslaafde jongeren een thuislocatie. Dit zijn vrij intensieve trajecten. Om meer ruimte te krijgen voor onszelf als gezin en voor het bedrijf zijn we onlangs overgestapt naar moeder & kind-trajecten.” De jonge moeders die nu worden opgevangen, vinden er een stabiele basis. Aan Leon en Esther hebben ze een goede vraagbaak over het ouderschap. Zij kunnen de jonge moeders het vertrouwen geven dat ze nodig hebben. Esther: “In de loop der jaren heb ik zo’n 15 baby’s opgevangen. Ik schrik niet van een krampje meer of minder.”

Alle doelgroepen brengen specifieke situaties met zich mee. Als zorggezin heeft dit tweetal met hun kinderen allerlei situaties meegemaakt. “Het was niet altijd leuk. We zijn wel ‘ns bedreigd. Maar we hebben ook veel gelachen.” Je moet sterk in de schoenen staan om te doen wat Leon en Esther doen. Waarom doen ze het? Esther: “Het is op ons pad gekomen en we vinden het geweldig. Je krijgt er zoveel voor terug.” Esther en Leon hebben zelf drie kinderen. Een van de pleegkinderen is gebleven en behoort nu al acht jaren tot de familie Geuns. Leon: “Onze eigen kinderen zijn er mee opgegroeid en weten niet beter. Ze leren dat het leven niet vanzelfsprekend is en dat het niet voor iedereen vlekkeloos verloopt. Het is goed dat zij zich daarvan bewust zijn.”

Door de opvang van allerlei mensen met verschillende achtergronden, heeft het stel behoorlijk leren relativeren. Iedereen die er opgevangen wordt, heeft een rugzak, soms met schrijnende verhalen. Maar Leon en Esther gaan die uitdaging telkens aan. Zij staan stevig met de voeten in de Ospelse grond.

Leon: “Er is altijd reuring in ons bedrijf. We zouden er een boek over kunnen schrijven. Maar we blijven er nuchter onder. Dat past het beste bij ons.”