4 minute read

Mondzorgpraktijk De Peel Vera van Cruchten

Vera van Cruchten: “Het vak van tandarts is het allermooiste wat er is”

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Advertisement

Veertig jaren lang was Tandartspraktijk Jansen een begrip in Ospel en omstreken. Vanaf 1 januari 2023 wordt dat anders. Dan neemt tandarts Vera van Cruchten - Evers (36) de praktijk over en wordt het Mondzorgpraktijk De Peel. Alle 3.000 patiënten zijn op de hoogte gebracht. Zij weten nu dat Vera vanaf het nieuwe jaar in de praktijk staat. Maar ook Cees Jansen blijft er nog een tijdje werken.

Vera heeft er zin in! Het was wat zij altijd al wilde: een eigen tandartspraktijk. Na acht jaren als waarnemend tandarts bij diverse praktijken gewerkt te hebben, is het nu tijd om zelfstandig aan de slag te gaan. En wel in Ospel.

Toen Vera met de zesjarige studie Tandheelkunde startte in Groningen, sprak ze de historische woorden: “Meer naar het zuiden dan Utrecht ga ik niet meer.” Tja, dat liep anders. Tijdens haar laatste studiejaar in Groningen ontmoette ze Antoine, die destijds in Eindhoven woonde. Na het afstuderen begon ze als waarnemend tandarts, onder andere in Stramproy. Samen met Antoine vond ze een mooie woning in Nederweert, dichtbij familie. Ze trouwden vijf jaren geleden en kregen twee kinderen. Nore (3) en Boras (1). Vera pakte haar muzikale hobby weer op en werd lid van Harmonie St. Joseph in Nederweert. En nu betrekt ze een tandartspraktijk in Ospel! Al met al is dit het bewijs dat niets voorspelbaar is. Het dorpse karakter, de voorzieningen dichtbij, de sociale contacten en een grote onderlinge betrokkenheid vindt zij een groot pluspunt.

Mondzorgpraktijk De Peel Ongeveer een jaar geleden besloot tandarts Cees Jansen dat het tijd was om een stapje terug te doen. Hij nam contact op met Vera. Samen zetten zij het proces van overname in gang. Inmiddels zijn patiënten zijn geïnformeerd, afspraken met het personeel gemaakt en overige formele zaken afgehandeld. De praktijk wordt in een nieuw jasje gestoken, inclusief een nieuwe naam. Tandartspraktijk Jansen heet vanaf 1 januari 2023 Mondzorgpraktijk De Peel.

Preventie De mondzorgpraktijk richt zich op de algehele gezondheid. “We kijken verder dan het gebit alleen”, aldus Vera. “We proberen er samen met de patiënt voor te zorgen dat het gebit in goede staat is en blijft. In de huidige praktijk in Ospel was al veel aandacht voor preventie, maar ik wil dat graag een stapje verder brengen. Wist je dat er verband is tussen tandvleesontstekingen en diabetes, reuma en zelfs vroeggeboorten?”

De ambitie van Vera reikt echter verder. Op termijn wil zij graag de praktijk uitbouwen met meerdere behandelkamers en een groter team. Dit kan niet op de huidige locatie. Totdat zich een geschikte gelegenheid voordoet, blijft de tandartspraktijk aan de O.L. Vrouwestraat 69 in Ospel. Kunstenaar en dokter Vera prijst zichzelf gelukkig dat ze haar droom kan laten uitkomen. Al vanaf jonge leeftijd wist zij dat ze tandarts wilde worden. “Hoe ouder ik werd, hoe leuker het me leek.” Stelt Vera. “Het vak van tandarts is het allermooiste wat er is. Het is een beroep waarbij je je kunt blijven ontwikkelen. Tandarts zijn is een echt ambacht, een vaardigheid. Bovendien heb je de hele dag contact met mensen en kun je hen daadwerkelijk helpen. Iemand zei ooit tegen mij: ‘Een tandarts is een kruising tussen een kunstenaar en een dokter.’ En zo is het. Als tandarts is het elke dag opnieuw een grote uitdaging om iemands gebit gezond te krijgen, te houden en mooier te maken”.

Naast de algemene tandheelkunde heeft Vera zich verdiept in de techniek van de wortelkanaalbehandelingen. Vera: “Het is fantastisch om in zo’n tand te kijken en telkens opnieuw te ontdekken hoe kunstig het in elkaar zit. Geweldig hoe de natuur het zo heeft bedacht. Mijn doel is vanzelfsprekend om de patiënt zo snel mogelijk van de pijn af te helpen. Er zijn prachtige actuele technieken om zelfs een wortelkanaalbehandeling redelijk comfortabel te laten verlopen.”

Wat is Vera’s kracht? Patiënten zijn zich er niet altijd van bewust dat ze een keuze hebben en dat deze keuzes consequenties hebben voor hun gebit en gezondheid. “Ik ben een rustige tandarts die duidelijk uitleg geeft waarom ik iets vind of voorstel. Ik werk zorgvuldig zowel in mijn handelen als in het opstellen en bespreken van het behandelplan. Voorlichting en preventie spelen daarbij een belangrijke rol.”

Hart volgen Door zelf een praktijk op te zetten, volgt Vera haar hart. Zo laat zij iets tastbaars na aan haar kinderen. Het antwoord op de vraag of zij het ooit zullen overnemen, ligt in de verre toekomst. Vera: “Ik zal hen in ieder geval stimuleren hun hart te volgen, zoals ik dat nu ook doe.”

Benieuwd naar het verhaal van Cees? Blader dan even door!