Dat. Magazine #7 December 2022

Page 1

december 2022 | #7 Wat ondernemend Nederweert bezighoudt! Ron Wijen: “Ik ben ‘unne echte Wijen’. Een doorzetter en aanpakker. Geine flauwekul, maar gewoon beginnen.” VERA VAN CRUCHTEN DE PRAKTIJK WORDT IN EEN NIEUW JASJE GESTOKEN, INCLUSIEF EEN NIEUWE NAAM. DE HOBBYMATIGE WERKWIJZE VERDWEEN AL SNEL TOEN EEN ULTIEME KANS OP HUN PAD KWAM. KOWA MUSIC STORE IK BEN ER TROTS OP DAT IK HET VERTROUWEN HEB GEKREGEN OM HET BEDRIJF OVER TE NEMEN. RON WIJEN

Dat. dus... Vorige

De jaarwisseling kijkt ons bijna in de ogen. Een nieuw jaar staat voor de deur. Maar eerst gaan we de kerstvakantie in. Natuurlijk met het nieuwe Dat.Magazine.

Ditmaal met meer dan 10 interviews. Niet alleen met ondernemers uit de gemeente Nederweert. Ook drie bedrijven uit Weert kozen voor publicatie in de Dat. Wat hen bindt, lees je onderstaand. Het platform Keyport is eveneens gebaseerd op verbindingen. Tussen overheid, onderwijs maar vooral ook tussen ondernemers. Keyport ondersteunt bij innovatie en bedrijfsontwikkeling. De bedrijven in dit magazine beschrijven allen hun ontwikkelingen. Zij groeiden door uitbreiding, wijziging of vernieuwing van hun producten of diensten, door vergroting van het team of door veranderingen in het

organisatieproces. Zaken die van belang zijn om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, ook in het nieuwe jaar.

Veel leesplezier en een mooie jaarwisseling gewenst. Tot in 2023

Francis Bruekers, Dion Zwartjens, Huib van Deursen

Vera van Cruchten – Mondzorgpraktijk De Peel:

“Tot nog toe heb ik geen connectie met een van de bedrijven. Maar, wat niet is kan nog komen.”

Marie-Louise Rutten | Kapsalon Switch:

“Astrid Peeters van Arabesque en ik hebben allebei een vak waar we mensen mooi verzorgen. We hebben onderling contact als we elkaar kunnen helpen met de make-up producten. Ik vind het fijn dat je er voor elkaar kunt zijn, zonder dat het als concurrentie voelt. Je helpt elkaar gewoon.”

Laura Niessen – Dirk Wijnands | Fysio Wijnands:

Laura: “In onze praktijk zijn wij gespecialiseerd in kaakfysiotherapie. We werken nauw samen met tandartsen in de hele regio. Zo ook met de praktijk van Cees Janssen in Ospel, overgenomen door Vera van Cruchten. Ik kom zelf al van jongs af aan bij Cees in de praktijk. Ik ben er altijd goed geholpen dus vanzelfsprekend dat ik onze eigen kinderen nu ook meeneem. Het bouwbedrijf van Ron Wijen heeft ons nieuwe huis gebouwd. We zijn er echt super tevreden over. Er wordt meegedacht, veel overlegd, secuur gewerkt en dit alles in een hele strakke tijdsplanning. Kortom, de lijnen zijn kort. We bevelen iedereen Bouwbedrijf Teng Wijen aan!”

Els en Peter Donkers | Donkers

Tankstation

“Bouwbedrijf Teng Wijen heeft ons pand gebouwd in 2003.”

Vivian Hoeben-Seerden | vhs administraties

& advies

“Kapsalon Switch was zo’n 25 jaren lang mijn kapper. Hendrix Belettering & Reclameproducten heeft op het huidige en het vorige bedrijfsadres de belettering verzorgd.”

Astrid Peeters | Arabesque:

“Ik heb de bruidsmake-up verzorgd voor Yvonne PustjensKuppens toen zij ging trouwen.”

Jack Hendrix / Hendrix Belettering & Reclameproducten:

“Vivian Hoeben van vhs administraties & advies heb ik jaren geleden leren kennen bij een gezamenlijk ondernemersproject van de KvK.

Jack Hendrikx ken ik van het ondernemersnetwerk Van Zaak tot Zaken in Weert. Hij heeft al onze bussen bestickerd. Daar zijn we dik tevreden over.”

Yvonne Pustjens – Kuppens | Enjoy Your Day Weddingspecialist:

“Met Ron Wijen heb ik contact gehad voor de organisatie van de Boerenbruiloft in Nederweert.”

Jos Creemers | Crejos:

“Vivian Hoeben van vhs administraties & advies heb ik jaren geleden leren kennen bij een gezamenlijk ondernemersproject van de KvK.”

2 DAT. Magazine Nederweert
www.dat-nederweert.nl
Dat lezen?
Wat bindt de mensen en bedrijven in deze uitgave?
3 info@dat-nederweert.nl 4 CreJos Jos Creemers 6 Kowa Music Store Nick & Jeroen Waltmans 8 Keyport, Groba, Gemeente Nederweert 11 vhs administratie & advies Vivian Hoeben-Seerden 12 Mondzorgpraktijk De Peel Vera van Cruchten 14 Enjoy your day Yvonne Pustjens-Kuppens: 16 Kapsalon Switch Marie-Louise Rutten 18 Fysio Wijnands en Niessen Laura Niessen & Dirk Wijnands 20 Tankstation Donkers Peter & Els Donkers 21 Salon Arabesque Astrid Peeters 22 CLD Groep Jack Clauwers 24 Bouwbedrijf Teng Wijen Ron Wijen 26 Hendrix Belettering & Reclameproducten Jack Hendrix In dit nummer 21 14 18
Dat. Magazine Nederweert is een uitgave van samenwerkende, lokale en betrokken ondernemers: Sparkle Tekst & Communicatie, Drukkerij van Deursen, Glendi - Digital Solutions. Dat. Magazine Nederweert wordt huis aan huis verspreid in Nederweert, Nederweert-Eind, Leveroy, Budschop, Ospel en Ospeldijk aan ca.
Dat. Magazine Nederweert verschijnt
facebook
Colofon
8500 huishoudens. Het volgende nummer van
in maart 2023.
/ Dat.watondernemendnederweertbezighoudt Copyright Op de inhoud van deze uitgave rust auteursrecht. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van de uitgevende partij. Aansprakelijkheid De uitgevende partij is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in dit blad of voor onvoorziene gevolgen door onvolkomenheden. www.dat-nederweert.nl

Jos Creemers, producent van exclusieve keukens “Je moet blijven dromen om ambities waar te maken”

Er was eens….een jongen van 21 uit Hunsel. Hij droomde over een eigen zaak en had de ambitie om zijn bedrijf te laten groeien. Hij droomde over een eigen keukenmerk en had de ambitie om er een exclusief merk van te maken. Hij droomde om in de top van de Nederlandse keukenen interieurproducenten te komen met onderscheidende en unieke keukens. Hij liet het niet alleen bij dromen. Nee, deze jongen uit Hunsel maakte het waar; de droom die CreJos Keukens & Interieurs BV heet.

Jos startte in 2008 en huurde zijn vaders werkplaats in Hunsel. Een jaar later trok hij de naastgelegen ruimte erbij en opende een showroom. Hier kon hij voorbeelden laten zien van zijn keukens. Daardoor onderscheidde hij zich van andere interieurbouwers. In 2012 startte hij succesvol een eigen merk badkamermeubels voor de zakelijke markt: BomaBad (Badkamer op maat). Dat een goed netwerk cruciaal is, bleek al snel. “Als het lukt met badkamermeubels”, dacht Jos, “dan kan ik dat ook met keukens doen tegen een interessantere marge.” En zo zag in 2014 het keukenmerk CreJos het licht. Al snel realiseerde hij zich dat enkel het zelf maken van exclusieve keukens te weinig soelaas bood om te groeien. Hij stelde zich de vraag hoe hij zijn aanpak zo overzichtelijk mogelijk op papier kon zetten, zodat ook keukendealers daarmee aan de slag konden, waardoor hij zijn verkoop kon vergroten. Zorgvuldig stelde hij een keukenverkoopboek samen, met informatie over mogelijkheden, maatvoeringen en prijzen. Het was een gouden greep. Aan de hand van dit boek verkopen inmiddels zeven speciaalzaken in Nederland de CreJos Keukens.

4 DAT. Magazine Nederweert
INFO@CREJOS.NL | WWW.CREJOS.NL STEKSHOFWEG 11 6004 RZ WEERT | 06 33 05 89 90
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Twee jaren later kwam een bedrijfslocatie aan de Stekshofweg in Weert op zijn pad, waar een professionele werkplaats en ontvangstruimte werd gerealiseerd. Het keukenmerk groeide en zijn klantenkring ontwikkelde zich in het midden- en hogere segment. Vele ambachtelijk gemaakte unieke maatwerkkeukens, in landelijke of moderne stijl, verlieten in de afgelopen jaren de werkplaats. Maar niet nadat de keuken in z’n geheel in de werkplaats werd opgebouwd en tot in de puntjes afgewerkt. Jos werkt namelijk zo efficiënt mogelijk en bezuinigt niet op kwaliteit noch afwerkingsniveau. Hij gaat voor 100% klanttevredenheid.

Het bedrijf groeide uit z’n jasje op de Stekshofweg. Jos opteerde voor een groter pand om zijn bedrijf te kunnen uitbreiden. Onverwacht werd hij benaderd over een gerenommeerd interieurbouwbedrijf in Weert dat ter overname zou komen. Dit bedrijf bleek Romein Maatinterieurs van Erwin Roemen (51) te zijn. Een gouden kans, onder andere doordat het bedrijfspand beantwoordde aan de wens om ook de bedrijfspresentatie van Crejos te professionaliseren. Erwin Roemen was 22 jaren lang directeur en meewerkend voorman van Romein Maatinterieurs. Hij koos ervoor om volledig terug de werkplaats in te gaan en zocht iemand die de bedrijfsvoering wilde overnemen. Voor Jos een uitgelezen mogelijkheid om zijn marktpositie te verstevigen, een nieuw klantenbestand toe te voegen, het aantal medewerkers uit te breiden, de productie te verhogen, efficiënter in te kopen en scherper te kunnen offreren. De bedrijfsovername én het groeiende dealernetwerk brengt Jos in de gelegenheid om CreJos Keukens en Romein Maatinterieurs nog beter te positioneren in Nederland.

Wat deze bedrijfsovername extra speciaal maakt, is dat Erwin en Jos oude bekenden van elkaar zijn. Toen Jos de opleiding volgde bij St. Jansberg in Maaseik, was het Erwin die Jos’ project beoordeelde. Later kreeg Jos een baan bij Erwin in de zaak. Daar zette hij de eerste stappen in het interieurbouwersvak. Naast zijn baan bij Romein bouwde Jos in de avonduren een eigen klantenbestand op. In overleg met Erwin besloot Jos na verloop van tijd te stoppen bij Romein. Hij begon voor zichzelf. Romein stond als het ware aan het begin van Jos’ droom: een eigen zaak. Jos staat nu aan het begin van Erwins droom: de productie van interieurs zonder de rompslomp van een eigen onderneming. De bedrijfsnaam Romein blijft overigens bestaan, naast de bedrijfsnaam CreJos.

Mocht Nederland getroffen worden door een recessie, dan is Jos voorbereid. Waar anderen last hebben van lange levertijden, heeft Jos slim hout en apparatuur ingekocht, zodat hij niet misgrijpt en altijd keukens kan uitleveren.

Door de bedrijfsgroei met Romein kan hij bovendien grote productievolumes aan. Dat lukt overigens alleen als zaken goed gestructureerd en georganiseerd verlopen. Jos gaat voor perfectie. Het bedrijfsproces verloopt van ontwerp tot offerte en van werkvoorbereiding tot uitlevering zeer nauwgezet. Dit biedt rust om zijn bedrijf goed te positioneren in de markt.

Een merk is waarde en dat realiseert Jos zich maar al te goed. Van iedere handgemaakte CreJos-keuken is er maar een. De zeven gespecialiseerde keukendealers in Nederland zijn tevens zijn ambassadeurs. Zij hebben het contact met de klant en maken een ontwerp. CreJos voert uit, tot in de puntjes, met hoogwaardige materialen: duurzaam, sterk en van uitstekende kwaliteit.

Overigens, en dat vindt Jos eigenlijk het leukst om te doen, maakt Jos ook zelf ontwerpen voor keukens van particulieren. Eerst een potloodschets, die vervolgens door de werkvoorbereider in een 3d-ontwerp wordt omgezet, inclusief kwalificaties en afmetingen. Zo weet iedereen waar ‘ie aan toe is en ligt 100% klanttevredenheid binnen handbereik.

Het lijkt alsof het geluk aan Jos’ zijde is. Succesvol, representatief, met een goed gevoel voor ondernemerschap. Een bloeiend bedrijf en een alsmaar interessanter wordend klantenbestand in het hogere segment. Partner van Silvia, zijn steun en toeverlaat op kantoor. Vader van twee prachtige zonen. Het gaat hem voor de wind, maar daar heeft hij dan ook lang voor moeten ‘vechten’. Lange dagen maken en ‘s nachts doorwerken is hem niet vreemd. Met hard werken én de ambitie om verder te komen, zette hij koers naar een succesvolle onderneming. Jos, de jongen die zijn dromen waarmaakte! .

5 info@dat-nederweert.nl

Kowa Music Store

Wereldwijd online muziekleverancier van Hardcore house tot Hollandse hits

Snuffelen door bakken met langspeelplaten en singletjes, ofwel vinyl. Later kwamen daar cd’s bij. Koptelefoon op en luisteren naar de muziek. Zo’n store (winkel) is Kowa Music Store in Nederweert niet, hoewel je er wel authentiek vinyl en cd’s kunt krijgen. Inclusief krasje op de plaat en die typische vinyl-sound.

Het bedrijf aan de Pannenweg in Nederweert heeft meer weg van een postorderbedrijf dan van een platenzaak. En dat is het ook. Kowa levert wereldwijd muziek aan klanten uit een assortiment van meer dan 40.000 titels, verpakt en verzonden vanuit de eigen locatie aan de Pannenweg in Nederweert. Vinyl, cd’s, dvd’s en VHS (videobanden). Dj’s, verzamelaars en groothandels weten de weg naar Kowa goed te vinden. Online wel te verstaan. Op www.kowamusicstore.com vind je onder discogs een superuitgebreid aanbod aan muziek. Hoewel Kowa zich heeft gespecialiseerd in electronic muziek en daar het grootste assortiment in heeft, vind je er eveneens een ruim aanbod in andere genres. Van pop- en rockmuziek tot hiphop, jazz en zelfs Nederlandstalige muziek. Ook via Bol. com of via Amazon kun je de producten van Kowa Music Store thuisgestuurd krijgen.

Een partijtje cd’s opgekocht Kowa stelt het assortiment samen door slim in te kopen op veilingsites, door rechtstreeks van de producent in te kopen of door op unieke kansen te stuiten. Daardoor kan Kowa net dat ene speciale en unieke exemplaar aanbieden, fonkelnieuw of vintage met die ‘lekkere’ gebruikssporen en dat hoorbare kraakje bij het afspelen van het vinyl. Er worden ook partijen overgekocht van particulieren. Zo is het zelfs ooit begonnen.

De bedrijfsnaam Kowa is een samenvoeging van de achternamen Leo Konings en Nick Waltmans. Beiden zijn liefhebbers van housemuziek. Voor de lol kochten ze in 2010 een partijtje cd’s op bij een particulier. Hoewel de cd’s vol krassen zaten, lukte het hen toch redelijk snel om ze aan de man te brengen. Dit handeltje smaakte naar meer. Een tijdje

6 DAT. Magazine Nederweert
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL
INFO@KOWAMUSICSTORE.COM WWW.KOWAMUSICSTORE.COM | WWW.ULTIMATEHOUSEMERCHANDISE.COM

later besloten ze vinyl toe te voegen aan het assortiment, wat vervolgens ook gretig aftrek vond. Na verloop van tijd nam hun handel in speciale uitgaves serieuze vormen aan. In 2011 besloten Leo en Nick hun hobby om te zetten in een heuse bv.

Failliete boedel

De hobbymatige werkwijze verdween al snel toen een ultieme kans op hun pad kwam. Eind februari 2012 ging het distributiecentrum van de bekende Eindhovense platenzaak Mid Town Records failliet. De boedel werd volledig verkocht. Dit was voor Nick aanleiding om een bod te doen op de cd’s en het vinyl in de genres House, Dance, Trance, Techno, Hardstyle en Hardcore. Ook bood hij op de merchandise, waaronder shirts, hoodies, petjes en meer. Het was een bod waar Nick en Leo niets van verwachtten, totdat de curator twee weken later belde met de opmerking: “Als we het eens zijn, is het allemaal voor jullie.” Dat was even slikken voor de beide mannen. Ze werden het eens, wat hen plotseling voor de uitdaging plaatste om de complete voorraad in het distributiecentrum in Rotterdam te verhuizen naar elders; zolders, schuurtjes en slaapkamers bij vrienden en kennissen. Al snel zagen Nick en Leo in dat dit een onmogelijke opgave was. Ze besloten een loods te huren met kantoorruimte aan de Pannenweg 243 in Nederweert waar ze de inhoud van het volledige distributiecentrum opsloegen.

Online verkoop

De voorraad van Kowa was in een klap duizenden items groter. Dat maakte Kowa een serieuze marktpartij voor muziekliefhebbers. Toch kun je je afvragen wat Kowa beter maakt dan Mid Town, de platenzaak die jarenlang uniek was in z’n soort. Nick heeft het antwoord snel klaar: “Mid Town heeft te laat de vertaalslag gemaakt van fysieke winkels naar online verkoop. Dat heeft hen de kop gekost.” Het kenschetst het lot van de fysieke winkel versus het hedendaags koopgedrag. Kowa springt daar op in en biedt alleen online producten aan. De house gerelateerde merchandise die zij overnamen van Mid Town kreeg een eigen online winkel via een gratis webshop. Al snel bleek daar veel interesse in te zijn, wat reden was voor uitbreiding van de voorraad en professionalisering van de webshop. Voortaan vind je op ultimatehousemerchandise.com

alles om jouw outfit in het genre compleet te maken. Ondergoed, shirts, hoodies, bomberjacks en trainingsjackets. Maar ook slipmats, flyers, vlaggen et cetera.

Dj’s en festivals

Het bedrijf verkoopt niet alleen merchandise, maar maakt deze ook zelf voor artiesten en festivals. Kowa werkt samen met wereldwijd bekende artiesten zoals dj Ruffneck (gabberhouse).

Nick levert bovendien kleding voor diverse dancefestivals, zoals 90’s Forever, Karma Outdoor, Raving Nightmare en This is Madness.

Bovendien kan de artiest terecht bij Kowa voor de persing van platen. Nick neemt, indien gewenst, het volledige investeringsrisico van productie, voorraad en verkoop op zich. “Want daar zijn artiesten niet zo goed in”, stelt hij. De artiest behoudt de muziekrechten. Voor de persing van vinyl wordt onder andere samen gewerkt met dj’s zoals The Prophet (hardstyle) en Paul Elstak (hardcore), en met diverse Internationale artiesten uit Amerika, Groot-Brittannië etc.

Als je het doorhebt… Het house-jongetje van weleer, een feestbeest, iemand die het leren te gemakkelijk afging en dus zijn tijd sleet in cafés en in het uitgaansleven, is uitgegroeid tot een ondernemer die overal kansen ziet. Eventjes zat Nick op de universiteit, maar de housefeesten bleken interessanter. Hij maakte de overstap naar het hbo en rondde twee studies af. Dan ben je toch slim? “Nee hoor, dat is het niet alleen”, stelt Nick. Als je het tentamensysteem door hebt, kun je overal voor slagen.” Slim dus!

Ergens in de groei van dit bedrijf besloot Leo Konings te stoppen, om meer tijd aan zijn privéleven te kunnen besteden. Nick ging verder en ontwikkelde het bedrijf tot wat het nu is. Hoewel hij er zelf niets aan overhoudt. “Alles gaat naar het personeel en naar nieuwe releases. Ik verdien geld met mijn andere bedrijven.” Kowa is dus in principe nog steeds pure hobby. Nick: “Met Kowa kan ik iets betekenen voor de hardcore scene én doe ik wat ik leuk vind. Dat is het allerbelangrijkste!”

7 info@dat-nederweert.nl
.

Keyport helpt ondernemers verder Ook in Nederweert!

De gemeente Nederweert is een van de partners in Keyport. Dit is een economisch samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijs en overheid. De gemeenten Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond, Weert, Cranendonck én Nederweert maken deel uit van dit regioversterkende initiatief. Omdat Keyport ondernemers verder helpt. Ook in Nederweert.

Wethouder Franssen (economie): “Nederweert telt ruim 2.000 bedrijven, groot en klein. Ondernemers zijn met hun bedrijf van enorme toegevoegde waarde. Ze creëren immers groei, banen en welvaart en dragen bij aan leefbare en aantrekkelijke dorpen. Als gemeente vinden we het belangrijk om onze ondernemers te ondersteunen, door ze te faciliteren en met elkaar in verbinding te brengen. Zo versterken we de lokale economie. De aansluiting bij het samenwerkingsverband Keyport draagt hieraan bij.”

Het interview voor dit artikel vindt plaats bij GROBA in Nederweert. GROBA ontwikkelt en verkoopt, al ruim 45 jaar, wereldwijd machines voor de kaasverwerkende industrie. Het bedrijf biedt oplossingen voor het geautomatiseerd portioneren, snijden, delen, raspen, ontfoliën en ontkorsten van kazen. Grote kans dat de blok kaas of het zakje geraspte kaas dat je vindt in de supermarkt door een van de machines van GROBA is gesneden.

In het GROBA InnoLab, dat sinds 2020 in gebruik is, worden onder andere proefopstellingen van nieuwe innovaties geplaatst en prototypes van machines en robots getest. Dit gebeurt in samenwerking met klanten en toeleveranciers. Er zijn presentaties voor klanten, zodat zij met behulp van virtual reality hun machinelijn kunnen zien. Bovendien vinden er trainingen plaats voor medewerkers en kunnen studenten er hun stage- of afstudeeropdrachten uitvoeren.

GROBA was gastlocatie voor het ‘Keyport-ontbijtsessie’ op de Dag van de Ondernemer op 18 november jl. Daarover verderop in dit artikel meer.

8 DAT. Magazine Nederweert
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE AMBER UITERWIJK WINKEL V.L.N.R.: TON HAGELSTEIN, COBIANNE LODDER, GÉ MOONEN (VOORZITTER KEYPORT), DYANTHA MULLER, MONIQUE KIERKELS, RUUD JORIS, PAUL POUWELS, JORIK FRANSSEN

Mijn gesprekspartners zijn Ruud Joris (bedrijfscontactfunctionaris gemeente Nederweert), Cobianne Lodder (HR en organisatieontwikkeling GROBA), Ton Hagelstein (programmamanager Keyport), Dyantha Muller (business developer Keyport), Monique Kierkels (manager marketing communication GROBA), Jorik Franssen (wethouder economie gemeente Nederweert) en Paul Pouwels (managing director GROBA).

Ondernemerschap

Sparren met ondernemers en experts. Samen een nieuw project starten. De juiste partners vinden. Bedrijfsgroei financieren?

Wat kan Keyport betekenen voor de Nederweerter ondernemers? Met die vraag startten we het interview. Ruud Joris: “Kenmerkend is dat veel van de in Nederweert gevestigde bedrijven ook uit deze gemeente afkomstig zijn. Het zijn bedrijven die een grote bijdrage leveren aan de leefbaarheid en lokale economie. Hoewel het betekenisvolle bedrijven zijn, zijn zij hier vaak zeer bescheiden over.” “Dat is jammer”, vindt Paul Pouwels, “want er zijn zulke mooie bedrijven in deze regio. Laten we de positieve verhalen met elkaar delen”.

Dat kan via Keyport. “Het is niet alleen een waardevol netwerk waarin innovatie key is, maar ook kennisuitwisseling en bedrijfsondersteuning een belangrijke rol spelen”, aldus de bedrijfscontactfunctionaris. Ton Hagelstein vult aan: “Het is een manier om je als bedrijf te presenteren aan de regio, informatie te brengen, te delen en te halen. En om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar je als ondernemer voor staat. Voor iedere ondernemer zijn de uitdagingen groot. Hoe blijf je op koers? Hoe ga je als ondernemer om met maatschappelijke ontwikkelingen en welke weerslag hebben die op jouw personeel? Maar ook: hoe werf je voldoende goed gekwalificeerd personeel? Hoe maak je de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering? Hoe pas je data toe om je bedrijfsproces te optimaliseren en wat kan robotisering en digitalisering voor je bedrijf betekenen?”

Innovatie & Digitalisering

Uitbouwen van e-commerce en webshoplogistiek? Aan de slag met data, cybersecurity en AI? Je mensen opleiden met serious gaming? Werk maken van Robotisering en automatisering?

Al deze vragen komen aan bod binnen Keyport. “Wij staan bekend als een resultaatgerichte netwerk- en uitvoeringsorganisatie. In de praktijk komt het erop neer dat we partijen bij elkaar brengen, netwerken bouwen, de (financiële) weg ontsluiten en nieuwe projecten en initiatieven starten. Met en voor ondernemers”, licht Ton toe.

Dyantha Muller speelt een belangrijke rol als business developer: “Ik ga met de ondernemer in gesprek. Afhankelijk van de vraag of de uitdaging die speelt, ga ik op zoek naar een maatwerkoplossing Dat kan in de vorm van een kennistraject, deelname aan een project of door samenwerking met studenten of bedrijven die je verder helpen.”

www.keyport.nl | www.groba.eu | www.nederweert.nl

Contact met andere bedrijven was snel gelegd bij de Keyportontbijtsessie op 18 november jongstleden bij GROBA in Nederweert. Thema’s als arbeidsmarkt, duurzaamheid en digitalisering kwamen ter sprake. Maar ook welke andere uitdagingen en ambities er zijn en hoe je elkaar kunt versterken op het gebied van kennis, techniek of innovatie. Wethouder Franssen: “De ondernemers die de ontbijtsessie bijwoonden varieerden van adviesbureaus tot industrie. Je ziet dat ieder met dezelfde uitdagingen kampt. In interactieve sessies werd onder andere gesproken over de impact van digitalisering en hoe je daar als bedrijf op inspeelt. Maar ook over hoe je met de huidige krapte op de arbeidsmarkt personeel vindt en houdt. Vraagstukken die je met elkaar deelt en waarvoor je samen naar oplossingen zoekt.”

9 info@dat-nederweert.nl

Keyport is er voor iedere ondernemer. Het kennis- en ondersteuningsaanbod is veelzijdig. Paul: “Je bent als bedrijf nooit te klein of te groot om aan te sluiten bij Keyport. Je hoeft ook niet aan specifieke eisen te voldoen. Het gaat om die eerste stap. Die eerste stap leidde ons (GROBA) naar de via Keyport aangeboden methodiek ‘Resultaat Gericht Ondernemen’. Het gaf ons de tools om onze bedrijfsstrategie aan te scherpen.”

Dit is slechts een van de diverse methodieken om op koers te blijven. De keuze voor een methodiek is afhankelijk van de fase waarin je als bedrijf verkeert. Is het tijd om het businessmodel aan te scherpen of om strategische keuzes te maken? Wil je medewerkers meer laten meedenken en meebeslissen? Ook daarvoor kun je bij Keyport terecht.

Circulair & Duurzaam

Geld verdienen aan afval, slim samenwerken in de keten, op zoek naar een circulair businessmodel?

Cobianne Lodder: “Het is een meet up in festivalvorm. GROBA nam ook deel. Om het festivalgevoel te versterken was er live muziek en een foodarea. Via een VR-bril (virtualiteit reality) boden wij jongeren de mogelijkheid om ter plaatse virtueel onze machines te zien. Dat vonden ze erg leuk! Het festival gaf ons de gelegenheid om met hen in gesprek te gaan over een mogelijke beroepstoekomst bij ons of bij andere bedrijven in de regio. Er ontstonden al direct matches tussen jongeren en bedrijven.”

Ton: “Voor studenten of afgestudeerden van mbo, hbo of universiteit is er het online platform Meet The Youngsters. Hier worden stages, traineeships, afstudeerplekken, of zelfs banen door regionale bedrijven aangeboden.”

Keyport is erop gericht om de economie in deze regio te versterken. Ton: “Dat doen we samen met het mkb, de motor van de economie. De Keyportregio kent opvallend veel slimme en slagvaardige mkb-bedrijven. Die ondernemers, groot en klein, bieden een prachtige voedingsbodem voor toekomstige carrièremogelijkheden, dát is nog onvoldoende bekend.”

Om de bekendheid van het bedrijfsleven te vergroten en deze tijdig onder de aandacht te brengen is er voor leerlingen in het voortgezet onderwijs het festival Keyport Meets | Regio in je Rugzak. Dit vond plaats op 1 november 2022.

Om op termijn voldoende mensen met een technische achtergrond beschikbaar te hebben, is het van belang om het vak techniek nog vóór het voortgezet onderwijs onder de aandacht te brengen bij de jeugd, aldus Ton. “Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen al voor hun 10e levensjaar een specifiek interessegebied ontwikkelen. Het is dus zaak dat we het zaadje voor techniek al op de basisschool planten.” Dat gebeurt op het Spark Tech Lab, nog een mooi voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen bedrijven en onderwijs Monique Kierkels beaamt dit. Via de basisschool nemen haar kinderen hieraan deel. “Ze vinden het geweldig! Ze leren spelenderwijs over techniek aan de hand van praktische workshops in het techniekatelier.” Dyantha haakt hierop in: “Dat komt vervolgens thuis aan de keukentafel weer ter sprake. Daardoor worden ook de ouders steeds beter bekend met het bedrijfsleven en de mooie baankansen in deze regio.”

Opleiden & Personeel

Waar vind ik nieuw talent? Hoe blijft mijn personeel up to date geschoold? Wat kan ik met duurzame inzetbaarheid?

Het voorgaande is slechts een greep uit het bijzonder aantrekkelijke aanbod van Keyport. Lees veel meer op www. keyport.nl of bezoek eens een workshop of bijeenkomst. De data vind je op de website.

Tot slot het antwoord op de vraag ‘Wat kan Keyport betekenen voor de Nederweerter ondernemers?’ Dyantha: “Het aanbod van Keyport is zo breed dat er altijd iets voor jouw bedrijf bij zit. Heb je interesse in een bepaald programma of project. Of wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met mij of met Ruud Joris van de gemeente.” Wethouder Franssen vult aan: “Omdat de gemeente als vaste partner investeert in Keyport, hoeft die ondersteuning geen kapitalen te kosten. Dat is mooi meegenomen.”

10 DAT. Magazine Nederweert WWW.KEYPORT.NL | WWW.NEDERWEERT.NL GROBA BV MANGAANSTRAAT 21 6031 RT NEDERWEERT | WWW.GROBA.EU
.
06 244 393 70 |
Dyantha Muller (business developer Keyport) dyantha.muller@keyport.nl
(0495)
Ruud
Joris (bedrijfscontactfunctionaris gemeente Nederweert)
677 111 | r.joris@nederweert.nl

Vivian Hoeben-Seerden: “We willen bij de beste administratiekantoren van de regio behoren”

Dat is nog eens een duidelijk statement! Wanneer is dit doel bereikt voor eigenaar en relatiebeheerder Vivian Hoeben-Seerden van vhs administraties & advies in Weert? En wat gaat zij daarvoor doen?

Vhs administraties & advies in Weert ontzorgt en begeleidt ondernemers sinds 2005. Van start tot groei. Vivian en haar medewerkers sparren graag met starters of doorgroeiers, geven gedegen administratief en fiscaal advies en nemen desgewenst de bedrijfsadministratie en belastingenaangiften uit handen. Met alle mogelijke bedrijfsvraagstukken kun je een appèl doen op het team van vhs. Voor hen is iedere klant gelijk en verdient iedere ondernemer persoonlijke aandacht ‘zodat u echt tevreden bent.’ Aldus hun website.

“Als klanten zich 100% bij ons thuis voelen en met al hun vragen over ondernemerschap bij ons komen, kunnen we hen daadwerkelijk tot in de haarvaten van het bedrijf helpen om te groeien. Dan is mijn doel bereikt. Onze aanpak is toegankelijk en persoonlijk. Om de juiste koers te kunnen bepalen, is het goed te weten waar de kracht van de ondernemer ligt, wat zijn passie is en waar hij energie van krijgt. Pas dan kan er echt sprake zijn van flow in het bedrijf. Anno 2022 is vhs een administratiekantoor dat zich ook richt op advies en bedrijfscoaching. Daardoor kunnen we nog meer van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten.”

In hun kaartenbak zitten zowel starters, zzp’ers, mkb’ers als grotere bedrijven in de regio met een personeelsbestand van ca. 50 medewerkers. De dienstverlening van vhs reikt ook buiten de regio, tot in het puntje van Limburg, de uithoeken van NoordBrabant en het zuiden van Gelderland. Passend bij de rol van bedrijfscoach breidde Vivian de dienstverlening uit met de vhs Vroege Vogel Ontbijtsessies. Een noviteit binnen haar bedrijf. De eerste sessie behandelde fiscale ontwikkelingen en online samenwerken. Het bleek een groot succes. Vivian: “Het is niet alleen informatie halen, maar ook netwerken en informatie brengen.”

In haar rol als bestuurslid bij de branchevereniging NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) begeleidt Vivian kantoren naar een toekomstproof businessmodel. Ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer staan centraal. Het stimuleert haar om ook het eigen kantoor te ontwikkelen.

“In 17 jaren hebben we een mooi bedrijf opgebouwd met z’n allen. We zorgen ervoor dat de kennis op peil blijft in het belang van onze klanten. Bovendien zetten we de medewerkers in op hun (specialistische) kwaliteiten. Geert Heeskens en ik zijn relatiebeheerders. Vanessa Heijmans, Jur Smolenaers en Yvonne Coolen zijn onze assistent-relatiebeheerders. Voor financiële planning en advies kun je terecht bij Simone van den Ende. Last but not least: onze administratief medewerkers zijn Esther Grosfeld en Mark Hendrikx. Door taakverdeling creëren we ruimte voor meer inhoudelijke verdieping en kennisvergaring. Zo kunnen we de klant nog beter van dienst zijn.”

11 info@dat-nederweert.nl
INFO@VHS-ADMINISTRATIES.NL | WWW.VHS-ADMINISTRATIES.NL SINT APOLLONIASTRAAT 2B 6002 BE WEERT | 0495 769 053
.
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS V.L.N.R. MARK HENDRIKS, YVONNE COOLEN, JUR SMOLENAERS, VANESSA HEIJMANS, ESTHER GROSFELD, GEERT HEESKENS, SIMONE VAN DEN ENDE, VIVIAN HOEBEN

Vera van Cruchten: “Het vak van tandarts is het allermooiste wat er is”

Veertig jaren lang was Tandartspraktijk Jansen een begrip in Ospel en omstreken. Vanaf 1 januari 2023 wordt dat anders. Dan neemt tandarts Vera van Cruchten - Evers (36) de praktijk over en wordt het Mondzorgpraktijk De Peel. Alle 3.000 patiënten zijn op de hoogte gebracht. Zij weten nu dat Vera vanaf het nieuwe jaar in de praktijk staat. Maar ook Cees Jansen blijft er nog een tijdje werken.

12 DAT. Magazine Nederweert
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Vera heeft er zin in! Het was wat zij altijd al wilde: een eigen tandartspraktijk. Na acht jaren als waarnemend tandarts bij diverse praktijken gewerkt te hebben, is het nu tijd om zelfstandig aan de slag te gaan. En wel in Ospel.

Toen Vera met de zesjarige studie Tandheelkunde startte in Groningen, sprak ze de historische woorden: “Meer naar het zuiden dan Utrecht ga ik niet meer.” Tja, dat liep anders. Tijdens haar laatste studiejaar in Groningen ontmoette ze Antoine, die destijds in Eindhoven woonde. Na het afstuderen begon ze als waarnemend tandarts, onder andere in Stramproy. Samen met Antoine vond ze een mooie woning in Nederweert, dichtbij familie. Ze trouwden vijf jaren geleden en kregen twee kinderen. Nore (3) en Boras (1). Vera pakte haar muzikale hobby weer op en werd lid van Harmonie St. Joseph in Nederweert. En nu betrekt ze een tandartspraktijk in Ospel! Al met al is dit het bewijs dat niets voorspelbaar is. Het dorpse karakter, de voorzieningen dichtbij, de sociale contacten en een grote onderlinge betrokkenheid vindt zij een groot pluspunt.

Mondzorgpraktijk De Peel

Ongeveer een jaar geleden besloot tandarts Cees Jansen dat het tijd was om een stapje terug te doen. Hij nam contact op met Vera. Samen zetten zij het proces van overname in gang. Inmiddels zijn patiënten zijn geïnformeerd, afspraken met het personeel gemaakt en overige formele zaken afgehandeld. De praktijk wordt in een nieuw jasje gestoken, inclusief een nieuwe naam. Tandartspraktijk Jansen heet vanaf 1 januari 2023 Mondzorgpraktijk De Peel.

Preventie

De mondzorgpraktijk richt zich op de algehele gezondheid. “We kijken verder dan het gebit alleen”, aldus Vera. “We proberen er samen met de patiënt voor te zorgen dat het gebit in goede staat is en blijft. In de huidige praktijk in Ospel was al veel aandacht voor preventie, maar ik wil dat graag een stapje verder brengen. Wist je dat er verband is tussen tandvleesontstekingen en diabetes, reuma en zelfs vroeggeboorten?”

De ambitie van Vera reikt echter verder. Op termijn wil zij graag de praktijk uitbouwen met meerdere behandelkamers en een groter team. Dit kan niet op de huidige locatie. Totdat zich een geschikte gelegenheid voordoet, blijft de tandartspraktijk aan de O.L. Vrouwestraat 69 in Ospel.

Kunstenaar en dokter Vera prijst zichzelf gelukkig dat ze haar droom kan laten uitkomen. Al vanaf jonge leeftijd wist zij dat ze tandarts wilde worden. “Hoe ouder ik werd, hoe leuker het me leek.” Stelt Vera. “Het vak van tandarts is het allermooiste wat er is. Het is een beroep waarbij je je kunt blijven ontwikkelen. Tandarts zijn is een echt ambacht, een vaardigheid. Bovendien heb je de hele dag contact met mensen en kun je hen daadwerkelijk helpen. Iemand zei ooit tegen mij: ‘Een tandarts is een kruising tussen een kunstenaar en een dokter.’ En zo is het. Als tandarts is het elke dag opnieuw een grote uitdaging om iemands gebit gezond te krijgen, te houden en mooier te maken”.

Naast de algemene tandheelkunde heeft Vera zich verdiept in de techniek van de wortelkanaalbehandelingen. Vera: “Het is fantastisch om in zo’n tand te kijken en telkens opnieuw te ontdekken hoe kunstig het in elkaar zit. Geweldig hoe de natuur het zo heeft bedacht. Mijn doel is vanzelfsprekend om de patiënt zo snel mogelijk van de pijn af te helpen. Er zijn prachtige actuele technieken om zelfs een wortelkanaalbehandeling redelijk comfortabel te laten verlopen.”

Wat is Vera’s kracht? Patiënten zijn zich er niet altijd van bewust dat ze een keuze hebben en dat deze keuzes consequenties hebben voor hun gebit en gezondheid. “Ik ben een rustige tandarts die duidelijk uitleg geeft waarom ik iets vind of voorstel. Ik werk zorgvuldig zowel in mijn handelen als in het opstellen en bespreken van het behandelplan. Voorlichting en preventie spelen daarbij een belangrijke rol.”

Hart volgen

Door zelf een praktijk op te zetten, volgt Vera haar hart. Zo laat zij iets tastbaars na aan haar kinderen. Het antwoord op de vraag of zij het ooit zullen overnemen, ligt in de verre toekomst. Vera: “Ik zal hen in ieder geval stimuleren hun hart te volgen, zoals ik dat nu ook doe.”

13 info@dat-nederweert.nl INFO@MONDZORGPRAKTIJKDEPEEL.NL | WWW.MONDZORGPRAKTIJKDEPEEL.NL ONZE LIEVE VROUWESTRAAT 69 6035 AN OSPEL | 0495 626 126
Benieuwd naar het verhaal van Cees? Blader dan even door!

Cees Jansen:

“Direct nadat ik kenbaar maakte dat ik ging stoppen als tandarts in Ospel, kreeg ik lieve mailtjes en kaartjes van patiënten. Dat is het leuke van een dorpspraktijk. Je leert in 40 jaar een hele dorpsgemeenschap kennen. Veel patiënten zijn op jonge leeftijd bij mij in de praktijk gekomen. Zij komen er nu ook met hun kinderen.”

Tandarts Cees Jansen komt oorspronkelijk uit Amsterdam. In zijn studietijd waren er nog maar weinig plekken in Nederland waar je een praktijk kon beginnen. In Ospel was nog een mogelijkheid. Aldus werd besloten te verhuizen naar Ospel. Hij deelt daarover graag de volgende anekdotes. “Toen ik op m’n 24e naar Ospel verhuisde met vrouw en kind, was het bouwvakvakantie. Er was geen sterveling op straat. De Amsterdamse verhuizer die met ons meereed keek bij aankomst verbaasd rond en zei: ‘Meneer, wat gaat u hier beginnen?!’ Ik zei: ‘Een tandartspraktijk’. De verhuizer fronste zijn wenkbrauwen en zei sceptisch: ‘Dan wens ik u veel succes’. Dat ben ik nooit vergeten.

Destijds heb ik veel steun gehad van tandarts Konings en de huisartsen. Zij hebben mij op weg geholpen. In het eerste jaar kreeg ik 500 aanmeldingen en dat aantal steeg gestaag. Ik kreeg echter een oproep voor militaire dienst. Het was toenmalig burgemeester Kessels die zei: ‘Je bent als tandarts onmisbaar en nodig voor de gemeenschap.’ Dit zorgde er onder andere voor dat ik buitengewoon dienstplichtig werd verklaard.”

Yvonne Pustjens-Kuppens:

van leerkracht tot weddingspecialist

“Ik ben Yvonne Pustjens-Kuppens. En samen met mijn man Albert en onze drie kinderen (Willem, Maud en Wouter) woon ik in Nederweert. Jarenlang werkte ik in het onderwijs als juf. In november 2015 liep ik vast en belandde ik in een burn-out. Hoe vervelend het ook was, ik zag dit als een mogelijkheid. Het was precies wat ik nodig had om meer bij mezelf te komen.

Cees startte in 1982 in Ospel. “Ik begon in een houten gebouw met een reserveringsboek, een telefoon, een behandelkamer en een assistente. Dat is tegenwoordig wel anders. Er is veel veranderd, zowel in de tandheelkunde als in de organisatie van het vak. De administratieve rompslomp die zorgverzekeraars en de overheid van je vragen, leidt af van de kern van de zaak: aandacht voor de patiënt. Vera van Cruchten zit wat dat betreft volledig op mijn lijn. Ook zij stelt de patiënt centraal.”

Na 40 jaar in de routine van een tandartspraktijk te hebben gezeten, vindt Cees het tijd om meer vrije tijd te krijgen. “Daar zie ik naar uit. Vera is een volwaardige opvolger met wie ik de komende tijd ga samenwerken. Zij past prima in mijn beeld hoe je een dorpspraktijk moet voeren. Bovendien heeft zij een goede kijk op het ondernemerschap binnen een tandartspraktijk. Ik wens haar veel succes en genoegen in Ospel. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij de praktijk op een kundige manier zal voortzetten, maar een ding is zeker…ik ga het wel missen.”

.

14 DAT. Magazine Nederweert WWW.ENJOY-YOURDAY.NL/ | YVONNE@ENJOY-YOURDAY.NL STRATERIS 10A 6031 PC NEDERWEERT | 06 29 06 25 77

Eerder dat jaar waren Albert en ik in het bijzijn van onze kinderen getrouwd. Bij de voorbereiding op de trouwlocatie kwamen we in contact met een weddingplanner. In het begin dachten wij dat het niets voor ons was. Toch klikte het meteen en we besloten gebruik te maken van haar diensten. We hebben er geen moment spijt van gehad. We hebben genoten van een prachtige trouwdag, zonder ons druk te hoeven maken over ditjes en datjes. Dit geweldige gevoel liet mij niet meer los. Toen ik vastliep in mijn baan, stelde ik mezelf de vraag: ‘Wat wil ik? Ik heb toch alleen maar geleerd om voor de klas te staan. Zou weddingplanning iets voor mij zijn? Regelen en organiseren is wel mijn ding.’

Ik besloot mijn hart te volgen. In april 2016 startte ik met de opleiding tot weddingplanner. In september van dat jaar was ik al in de gelegenheid om de eerste bruiloft te organiseren en er te assisteren. Het was een geweldige ervaring. Toen wist ik het zeker, ik had de juiste keuze gemaakt. In dit werk kan ik mijn talenten namelijk goed combineren (ik ben creatief, zachtaardig, heb een groot inlevingsvermogen en ik kan goed plannen en organiseren) én ik geniet ervan om bruidsparen te helpen bij het vormgeven van hun dag.

Ik heb Enjoy Your Day opgericht, omdat ik het bruidsparen gun om net zo te mogen genieten van een prachtig ontspannen bruiloft als ik dat deed. Een bruiloft die bij hun past en waarbij ze zichzelf kunnen zijn. Ik geloof erin dat een bruiloft net zo uniek en

persoonlijk hoort te zijn als het verhaal van het bruidspaar. Vijf jaren lang combineerde ik de rol van weddingplanner met mijn baan in het onderwijs. Op 1 augustus 2022 heb ik mijn baan opgezegd. Voortaan kan ik me volledig richten op wat ik het liefste doe: bruidsparen helpen. Het was een spannend besluit, maar het voelt ontzettend goed. De toffe ideeën die nog op de plank liggen, kan ik nu verder uitwerken.

Bruidsparen komen zelf best ver met de organisatie van hun bruiloft. Waarom dan toch een weddingplanner? Omdat het je zoveel rust geeft. Vooral in de laatste maanden/weken voor de bruiloft komt er veel op je af. Dan is het fijn als je iemand hebt die precies weet wat nog geregeld moet worden en je het werk uit handen neemt. De vraag is of je jezelf een professional gunt? Uit eigen ervaring weet ik dat het dat echt meer dan waard is.

Bij bruidsparen die interesse hebben, starten we met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo leren we elkaar kennen en voelen we of er een klik is. Dat is de belangrijkste voorwaarde om met elkaar te kunnen werken. Daarna kijken we welke hulp het bruidspaar nodig heeft. We plannen een bruiloft die helemaal bij hen past. Ik gebruik mijn creativiteit om de bruiloft zo persoonlijk mogelijk te maken en kom met ideeën waar zij niet aan hebben gedacht. Bij de laatste doorloop op locatie, bespreken we alle details zodat we zeker weten dat we niets vergeten. Heeft een bruidspaar hulp nodig op de dag zelf, dan fungeer ik als ceremoniemeester.

Uiteraard ben ik op de dag van de bruiloft aanwezig. Ik ben de persoonlijke assistent van het bruidspaar en het aanspreekpunt voor gasten en leveranciers. Ik zorg dat alles op rolletjes loopt en begeleid het bruidspaar en de gasten door de dag. Doet zich iets voor, dan los ik het op zonder dat het gezelschap er iets van merkt. Dit geeft het bruidspaar rust, waardoor zij echt van de dag kunnen genieten. Dat is wat ik terughoor van al mijn bruidsparen.

Enjoy Your Day staat voor ‘geniet van jullie dag’. Dat is toch wat je wilt, genieten van een prachtige dag samen met familie en vrienden. De liefde vieren met de mensen die je liefhebt. Samen genieten van een relaxte en zorgeloze dag. Genieten zij, dan geniet ik. Want dát is het voor mij. Genieten, om van betekenis te kunnen zijn op een van de belangrijkste dagen uit het leven van twee mensen.”

.

Ben jij pas verloofd of ga je je deze maand verloven? Doe dan mee aan de toffe winactie en maak kans op een gratis trouwpakket. Meer info : www.enjoy-yourday.nl/winactie of scan de qr-code

15
INTERVIEW YVONNE PUSTJENS-KUPPENS | FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE MOODZFOTOGRAFIE

30 jaar Kapsalon Switch Marie-Louise: “We laten je stralen”

Kapsalons te over in Nederweert en omgeving. Dames en heren kunnen op diverse plaatsen hun haardos laten knippen, kleuren en stylen. Ook bij Kapsalon Switch in de Paulus Holtenstraat in Nederweert. Al 30 jaren een vertrouwd adres voor velen en een aantrekkelijk adres voor steeds meer nieuwe klanten. De drijvende kracht achter deze moderne kapperszaak is Marie-Louise Rutten. Met passie voor het kappersvak staat zij al drie decennia in haar zaak. Samen met haar team viert zij dit jubileum in januari 2023.

Kapsalon Switch heeft een trouwe klantenkring. Het is een stabiele salon, met weinig personeelsverloop. Het team is in balans, met voor iedere haarwens en leeftijdscategorie gespecialiseerd kappers. De kracht van deze kapsalon is volgens Marie-Louise “dat we het beste uit onszelf halen en doen wat de klant wenst. Bovendien adviseren we wat het beste voor het haar is. We hebben alles in huis. We maken de mooiste kleurcreaties en zijn expert in verschillende knip-, snij- en krultechnieken. Ook de mannen worden tot in de puntjes geknipt, geschoren of hun baard wordt getrimd. Ons team bestaat uit toppers! Het is ons vak om jou te laten stralen.”

Feestweek met jubileumborrel

In de feestweek vanaf 17 januari 2023 ontvangt iedere klant een extra luxe koffie of drankje én een Touch-Up (make-upje). De heren ontvangen een leuk presentje. Donderdag 19 januari is dé jubileumdag, met van 15.00 tot 18.00 uur een openbare feestelijke borrel in de salon.

Marie-Louise: “Samen met iedereen toasten we op deze mijlpaal. Je bent van harte welkom!”

16 DAT. Magazine Nederweert

Kappersvak

Het kappersvak is een creatief vak. Door goed naar de klant te luisteren, te adviseren en de mogelijkheden af te stemmen, zorgen de kapsters bij Kapsalon Switch voor een verzorgd en modieus kapsel. Desgewenst wordt ook de make up van de klant gedaan. Dat zit zo. Marie-Louise volgde naast haar werk in een kapsalon een visagie-opleiding in Amsterdam. Vervolgens deed ze als freelancer visagie-opdrachten. Nog later gaf zij les in haarstyling bij diezelfde opleiding. Op een gegeven moment stelde zij zichzelf de vraag: “Ga ik verder in visagie in de Randstad of begin ik een kapsalon in Nederweert?” Het werd het laatste. Met een vracht aan ervaring op zak en een passie voor haar en make-up startte zij Kapsalon Switch op 19 januari 1993 in Nederweert.

Marie-Louise begon alleen op huisnummer 7. Inmiddels is de kapsalon alweer lange tijd één deur verder gevestigd en heeft ze een team gevormd bestaande uit drie parttime medewerkers en een stagiaire. De startfase in de negentiger jaren is volgens haar onvergelijkbaar met de huidige situatie. “De klant staat altijd centraal, maar er is door de jaren heen veel werk bijgekomen. De website en social media moet je bijhouden, de werkomgeving moet ergonomisch zijn, er zijn strikte regels voor hygiëne en ten minste één teamlid moet de cursus bedrijfshulpverlener hebben gevolgd. Allemaal belangrijk”, erkent Marie-Louise, “zolang de creativiteit en liefde voor het kappersvak maar niet verloren gaat. Maar dat is gelukkig niet het geval”, lacht zij.

Gezellige babbel of weldadige rust

Het vak wordt volgens Marie-Louise vaak onderschat. Kappers staan het grootste gedeelte van de dag en maken veel repeterende bewegingen. Dit maakt het vak lichamelijk zwaar. Bovendien is een kapsalon best rumoerig. Marie-Louise zorgt er daarom voor dat haar medewerkers comfortabel kunnen werken en klanten weinig geluidshinder ondervinden. Onlangs nog kocht zij föhns die weinig geluid produceren. Dat is bevorderlijk voor de rust in de salon, maar ook heel fijn voor het onderlinge gesprek. Want, ben eerlijk, het babbeltje met de persoon naast je in de stoel of met de kapster is toch een van de redenen waarom een bezoek aan de kapper leuk is.

Keune Ambassador

Kapsalon Switch is Keune Ambassador. Dit betekent dat er in de kapsalon gewerkt wordt met de haarverzorgingsproducten van het Nederlandse merk Keune. Er zijn zelfs klanten die specifiek voor dit merk naar deze kapsalon komen, omdat zij weten dat Keune milieubewust produceert. De verpakkingen zijn recyclebaar. De producten bevatten geen microplastics. Het productiebedrijf ligt in Soest, waardoor de vervoersbewegingen relatief kort zijn. Dit draagt allemaal bij aan een zo klein mogelijke footprint van Keune in 2030. Producten van Keune zijn alleen bij kapsalons verkrijgbaar. Ook bij Kapsalon Switch in Nederweert dus.

Up to date blijven

Met enige regelmaat gaat het voltallige team op cursus en bezoeken ze shows en events. Ook volgen zij de Keune ambassadeursopleiding en de trainingen van Mediceuticals. De producten van Mediceuticals worden gebruikt bij haar- en hoofdhuidproblemen én om de hoofdhuid gezond te houden. Marie-Louise: “In deze hectische tijd doen zich opvallend meer hoofdhuidproblemen voor. Het juiste gebruik van Mediceuticals kan hiervoor een oplossing bieden”.

Wil je ‘ns iets anders?

Stichting Haarwensen

Stichting Haarwensen ontvangt met enige regelmaat haar van klanten bij Kapsalon Switch. De stichting schenkt haarwerken aan kinderen die door medische redenen geen haar hebben. Opvallend veel jongeren zijn bereid hun lange haar af te staan. Zij krijgen van Kapsalon Switch een gratis nieuwe coupe.

Na iedere training gaat het team geïnspireerd en met allerlei ideeën huiswaarts. Toch kiezen klanten vaak niet voor een trendkapsel, maar voor een kapsel naar eigen keuze. In gesprek met de klant creëert de kapster de gewenste coupe. Door goed te luisteren, kunnen ze met de nieuw geleerde technieken een mooie twist maken, gebaseerd op de wens van de klant én het modebeeld. Qua coupes is overigens alles mogelijk. Conventioneel of extreem, alles kan zolang het de kwaliteit van het haar maar niet aantast. Kwaliteit en persoonlijk advies staan immers voorop bij Kapsalon Switch. Dus, wil je ‘ns iets anders? Geen probleem bij Kapsalon Switch.

17 info@dat-nederweert.nl
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL
WWW.KAPSALONSWITCH.NL | INFO@KAPSALONSWITCH.NL PAULUS HOLTENSTRAAT 5 6031 CS NEDERWEERT | 0495 632 903
.

Minder ziekteverzuim door bedrijfsfysiotherapie

Fysio Wijnands en Niessen, meer dan fysiotherapie alleen

Dirk en Laura richten zich naast hun fysiotherapiepraktijk op de positieve gezondheid binnen bedrijven en organisaties. Met WiN! Vitality helpen ze hen stap voor stap op weg naar een meer vitale onderneming. Werkgevers kunnen in principe niet meer zonder vitaliteitsbeleid. Fitte medewerkers zorgen voor meer productiviteit, betere resultaten en minder ziekteverzuim. Dirk en Laura maken en begeleiden maatwerk vitaliteitsprogramma’s door gerichte interventies in te zetten, passend bij de situatie en behoefte van de opdrachtgever. Het vitaliteitsprogramma bestaat uit vier pijlers: bedrijfsfysiotherapie, mentale fitheid, fysieke fitheid en voeding. Bedrijfsfysiotherapie is de pijler die het meest toegepast wordt binnen WiN! Vitality.

Wat houdt bedrijfsfysiotherapie in?

Dirk: “Je moet ons zien als een ‘first responder’ voor bedrijven die werknemers hebben met lichamelijke klachten. Zij worden gestimuleerd om naar onze praktijk te komen, zodat we samen kunnen bekijken wat we aan de klachten kunnen doen. Daarnaast beoordelen we, in samenspraak met de werkgever, wat de mogelijkheden zijn op de werkvloer om de klachten te verminderen en te voorkomen. Op deze manier kan een werknemer weer sneller aan het werk of, in veel meer gevallen, aan het werk blijven.”

Met welk doel bieden jullie bedrijfsfysiotherapie aan?

Laura: “Met WiN! Vitality richten we ons op het voorkomen en verminderen van ziekteverzuim. Aan de slag gaan met vitaliteit is belangrijk voor de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers en de prestaties van je bedrijf. In alle situaties proberen we uitval te voorkomen. Dat is zowel in het

voordeel van de medewerker als van het bedrijf. Wanneer een medewerker uitvalt, kost dit de ondernemer toch al gauw 300 euro per dag. Met bedrijfsfysiotherapie als onderdeel van het vitaliteitsprogramma worden verzuimkosten vaak drastisch gereduceerd.”

Dirk: “Het uiteindelijke doel is om samen met de werkgever een zodanig vitale werkomgeving te creëren dat klachten kunnen worden voorkomen. We bekijken welke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van klachten. Dat kan per bedrijf behoorlijk verschillend zijn. Onze inzet is altijd maatwerk. De vier pijlers van ons programma worden lang niet bij alle bedrijven geïmplementeerd.”

Hoe gaat het in z’n werk?

Dirk: “Een van bedrijven waarvoor we aan de slag zijn gegaan is Verzinkerij Van Aert in Nederweert. Bij uitstek een bedrijf dat de vitaliteit van hun medewerkers hoog in het vaandel heeft

18 DAT. Magazine Nederweert
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE FYSIO WIJNANDS EN NIESSEN

staan. Het verzuimpercentage was hoog, mede door het fysiek zware werk. Zij nemen bij ons bedrijfsfysiotherapie af. Een medewerker met lichamelijke klachten (of zorgen daarover) kan zich bij de teamleider of de afdeling HR melden. Als er een indicatie is voor bedrijfsfysiotherapie komen ze naar onze praktijk voor behandeling.”

Jullie aanbod is breder dan dat. Vertel eens…

Laura: “WiN! Vitality is specifiek ontwikkeld voor bedrijven en ondernemingen die aan de positieve gezondheid van hun medewerkers willen werken. We zijn daarnaast natuurlijk

Dirk Wijnands (39):

• Afkomstig uit Deurne, woont in Nederweert

• Liefhebber van sport met een voorkeur voor voetbal

• Studeerde fysiotherapie in Eindhoven en manuele therapie in Utrecht

• Fysio- en manueeltherapeut en sportfysiotherapeut

• Werkte 13 seizoenen voor PSV

• Gespecialiseerd in kaak- en rugklachten en revalidatie van sportblessures

Laura Niessen (37):

• Afkomstig uit Nederweert, woont in Weert

• Houdt van lezen, reizen en koken

• Studeerde fysiotherapie in Heerlen en deed tijdens haar werk de Masterstudies manuele therapie en revalidatiewetenschappen in Brussel

• Fysio- en manueeltherapeut en revalidatiewetenschapper

• Gespecialiseerd in complexe schouder- en nekklachten

Wat hen bindt:

• Hun gezamenlijke visie op de manier waarop fysiotherapie moet worden aangeboden. Niet gedreven door zorgcontracten, maar vanuit de behoefte van de patiënt

• Zoeken de uitdaging in het ontwikkelen van complete vitaliteitsconcepten voor bedrijven

ook een reguliere fysiotherapiepraktijk. Als Fysio Wijnands en Niessen zijn we enkele jaren geleden gestart met het aanbieden van hoogwaardige fysiotherapeutische zorg. We zijn gevestigd in Laco Sportcentrum Nederweert. We zien veel patiënten met schouderklachten, rug- en nekklachten, sportblessuresv en kaakklachten.”

Meestal heeft de fysiotherapeut maar kort de tijd voor een behandeling. Hoe is dat bij jullie?

Laura: ‘’Toen wij enkele jaren geleden startten met de praktijk hebben we er bewust voor gekozen om geen contracten aan te

gaan met zorgverzekeraars. We hebben deze keuze gemaakt in de overtuiging dat dit de enige manier is om de kwaliteit van de fysiotherapeutische zorg te kunnen waarborgen. Door de keuze voor niet-gecontracteerde fysiotherapie, vallen alle beperkingen die zorgverzekeraars ons in hun contracten opleggen weg. Op deze manier kunnen we ruime behandeltijden van 50 minuten per zitting aanbieden en individuele behandelplannen garanderen. De extra tijd en aandacht zorgen ervoor dat we doeltreffender kunnen werken. We verliezen minder tijd aan overbodige administratie en het behandelgemiddelde per patiënt ligt veel lager dan het landelijke gemiddelde.”

Dirk: “De vergoeding voor niet-gecontracteerde fysiotherapie verloopt, weliswaar indirect, nog steeds via de zorgverzekeraar. De patiënt kan de factuur indienen bij de zorgverzekeraar en krijgt dan, afhankelijk van de polisvoorwaarden, het bedrag geheel of gedeeltelijk vergoed.”

Dirk, voorheen werkte je als sportfysiotherapeut bij PSV. Heeft dit invloed gehad op de manier waarop je naar de fysiotherapie kijkt?

Dirk: ‘’Bij PSV was het vanzelfsprekend dat we voldoende tijd hadden voor een behandeling. Zo konden we die extra stap zetten die vaak nodig was om tot een optimaal behandelresultaat te komen. Mijn overtuiging is dat je geen topsporter hoeft te zijn om toch zo behandeld te worden. Of je bij ons binnenkomt als werknemer, topsporter of reguliere patiënt, je zult merken dat we met meer tijd en aandacht werken aan je herstel.”

Onderdeel van jullie aanbod is kaakfysiotherapie. Wat mag ik me daarbij voorstellen?

Dirk: “Wij zijn een van de weinige fysiopraktijken in de omgeving waar kaakfysiotherapie wordt aangeboden. We helpen patiënten bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in de nek, het hoofd, de hals en het kauwstelsel. Daardoor kan aangezichtspijn, hoofdpijn, tandenknarsen of onverklaarbare tand- of kaakpijn ontstaan. Bij kaakfysiotherapie werken we nauw samen met tandartsen, kaakchirurgen en gnathologen.”

Vitaal blijven wil iedereen, wat is jullie wens voor de toekomst? Beiden: “Bedrijven in de regio blijven ondersteunen bij het fit houden van hun personeel.”

Wilt u op een laagdrempelige en toegankelijke manier uw medewerkers iets extra’s bieden? Neem dan contact op met Dirk of Laura. Zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden van WiN! Vitality.

.

INFO@FYSIOWIJNANDSNIESSEN.NL | WWW.FYSIOWIJNANDSNIESSEN.COM WINNERSTRAAT 1 6031 NK NEDERWEERT |
97
06 11 17 80 16 | 06 45 45 40
19 info@dat-nederweert.nl

“Iedereen TinQ’t” Donkers Tankstation voortaan onbemand, maar met dezelfde persoonlijke service

Tankstation Donkers in Ospel, wie kent het niet! Al 69 jaar Total tankstation. Daar is vanaf november 2022 verandering in gekomen. Peter (62) en Els (61) zegden hun vertrouwde brandstofleverancier vaarwel en werden TinQ-station. De garage, rijwielhandel, shop en het APKservicestation blijven. Ook de service blijft zoals vanouds. Komend vanaf Meijel zagen automobilisten al enige tijd een lichtinstallatie bij de fa. Donkers met de mededeling: ‘Dit wordt een TinQ tankstation’. TinQ is een keten van onbemande tankstations die brandstoffen onder de adviesprijs aanbiedt. Met de alsmaar stijgende brandstof- en energieprijzen is de bodem van de portemonnee steeds sneller in zicht. Tankstation Donkers anticipeert daarop door over te stappen naar goedkopere brandstof. Zo kunnen ze hun klanten beter van dienst zijn.

Sinds 1986

In 1986 namen Peter en Els het bedrijf over van Sjaak Donkers. Peter behaalde het middenstandsdiploma en het diploma Vakbekwaamheid autobedrijf en Apk’s. Hij vestigde zich tevens als rijwielhandel en -reparateur. Els, verkoopster pur sang, zegt over zichzelf: “Ik verkoop alles, zelfs het kinderfietsje van mijn oudste dochter. Dat verwijt zij me nu nog. De kinderen zijn

overigens altijd betrokken geweest bij het bedrijf, al was het maar om actieflyers rond te brengen. En als wij op pad zijn, runnen zij de zaak.”

Goedkoper, met de vertrouwde service

Het brandstofmerk en daardoor de look van het station is gewijzigd, afrekenen kan voortaan aan pinterminals en de prijzen zijn lager. Als Max Verstappen rijdt, is het er zelfs nog goedkoper. De voor dit bedrijf typerende persoonlijke reparatieservice blijft echter hetzelfde. Peter: “Lamp inzetten, oliepeil controleren, auto, fiets of E-bike kapot? Laat maar weten.” Het euvel wordt meestal ter plekke opgelost. Aan het assortiment fietsen is overigens een nieuw merk toegevoegd: de Pointer e-Bikes. Een betaalbare elektrische fiets van hoogwaardig Nederlands fabricaat.

Ons kent ons Iedereen kent het bedrijf van Els en Peter Donkers. En zij kennen bijna iedereen die er komt. Er is altijd tijd voor een praatje. Een typische dorpspomp, maar dan met brandstof i.p.v. water. Al 36 jaren lang voorzien zij automobilisten uit Ospel en de verre omgeving van brandstof en fietsers van een passend stalen ros. Hoe lang zij nog doorgaan? “Zolang mijn kaken en Peters handen het nog blijven doen, gaan wij door”, zegt Els vol overtuiging. Peter knikt.

.

TinQ-tankstation Donkers is voortaan een feit. Goedkoper tanken ook. Iedereen TinQ’t. Jij ook?

20 DAT. Magazine Nederweert WWW.DONKERSFIETS.NL | INFO@DONKERSFIETS.NL MEIJELSEDIJK 19 6035RG OSPEL | 0495 641 235
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE AMBER UITERWIJK WINKEL

Moeder en dochter samen in de zaak

Hoe heerlijk moet het zijn als je dochter kenbaar maakt dat ze het leuk zou vinden om bij jou in de zaak te komen. Dat gebeurde Astrid Peeters van salon Arabesque. Moeder en dochter samen aan het werk in de salon.

Astrid: “Hoewel Janou altijd al interesse had in wat ik deed, had ik niet verwacht dat ze er voor zou kiezen om bij mij in de salon te komen. Ik denk dat het zaadje onder andere geplant is door haar als kind telkens mee te nemen naar beurzen. Zo heeft zij zich al vroeg een goed beeld gevormd van producten en behandelingen.” Janou (26) werkt in de gehandicaptenzorg. Bij een zorgboerderij in Leveroy begeleidt zij de dagbestedingsgroep en draait zij weekenddiensten. Op haar vrije dagen en in de avonden is Janou te vinden in de salon. Tot op heden verzorgt zij daar alleen de afslankbehandeling met de Lipo Plus. Dit is een doelgerichte aanpak om probleemgebieden, zoals heupen, billen, buik en dijen aan te pakken via laagfrequent ultrasone geluidsgolven. Vanaf het moment dat Janou haar opleiding heeft afgerond, kunnen bij haar ook gezichtsbehandelingen worden geboekt.

Behandelingen

Janou: “Ik volg nu nog een opleiding bij de Wellness Academie in Eindhoven. Om nog meer te weten te komen over de huid, start ik daarna met de cursus dermatologie. In juni 2023 begin ik bij mam in de salon met gezichtsbehandelingen. Populair in mijn leeftijdsgroep zijn de esthetische behandelingen: wimperlifting en het shapen en stylen van wenkbrauwen. Door dit type behandelingen aan te bieden in de salon, komen er ook jongere klanten. Mam blijft de huidverbeterende behandelingen doen. Zij is daar heel realistisch in. Zij doet geen risicovolle behandelingen, maar biedt heel bewust verantwoorde behandelingen aan om huidveroudering te vertragen.” Volgens Astrid is het onmogelijk om huidveroudering tegen te gaan. “Op social media wordt een vertekend beeld geschetst. Vochtinbrengende crèmes bijvoorbeeld, die bestaan niet. De huid is een orgaan dat zichzelf reguleert. We kunnen wel behandelingen aanbieden om het zelfherstellend vermogen van de huid te versterken, zodat de huid er langer verzorgd uitziet.”

Arabesque Salon voor Huidverzorging

Ondernemerschap

Astrid (50) viert een bedrijfsjubileum. Twintig jaren geleden startte zij in de voormalige stoffenzaak van haar ouders aan de St. Willibrordusstraat in Nederweert. Een perfecte plek in een authentiek pand. De gemeente besliste echter dat er op die plek seniorenhuisvesting moest komen, wat betekende dat Astrid in 2007 haar boeltje moest pakken. In de aanbouw van hun woning aan de Loverstraat in Nederweert zette zij een nieuwe salon op. Dat bleek een perfecte combinatie met het gezinsleven. In de beginjaren werkte Astrid overdag en vaak ook ’s avonds. De kinderen waren dat gewend. Janou en haar zus hebben het drukke werkschema van Astrid nooit als een probleem ervaren. “Als een product moest inwerken, liet mam de klant eventjes alleen en kwam zij naar ons toe. Wij wisten dat ze er altijd voor ons was.”

Brede doelgroep

Hoewel Astrid het in al die jaren soms lastig vond de balans te vinden tussen werk en privé, heeft ze er het volste vertrouwen in dat Janou heel goed in staat is daar keuzes in te maken. Het ondernemerschap werpt geen drempels op voor Janou, naast haar baan bij de zorgboerderij. Astrid: “Met Janou in de zaak creëer ik op termijn iets meer tijd voor mezelf. Daar kijk ik naar uit, hoewel ik al mijn klanten zonder uitzondering respecteer. Door de inbreng van Janou ontstaat er een leuke nieuwe dynamiek in de salon. Zij richt zich op behandelingen voor de jongere doelgroep, ik richt me op de huidverbeterende aanpak. Samen kunnen we meer bieden aan een grotere doelgroep.”

info@dat-nederweert.nl
INFO@SALONARABESQUE.NL | WWW.SALONARABESQUE.NL LOVERSTRAAT 12 6031 VD NEDERWEERT | 0495 840 661
21
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS
.

Jack en Silvia kennen Nederweert als hun broekzak

CLD Groep verspreidt drukwerk tot in de uithoeken van Nederweert en verder

Dat.Magazine wordt huis-aan-huis bezorgd door medewerkers van de CLD Groep. Als bijlage bij het Weekblad voor Nederweert vindt het z’n weg naar ieders huisadres in de gemeente Nederweert. Nu horen wij u zeggen: “Wij ontvangen het niet.” Meld dit bij Drukkerij van Deursen of CLD Groep, dan lost Jack Clauwers (50) het snel voor u op. De eigenaar van de CLD Groep brengt het zelf naar het betreffende adres.

Hoe Jack bezorger werd In 1986, op 14-jarige leeftijd, meldde Jack zich bij Dagblad De Limburger als bezorger. Hij kreeg het buitengebied van Nederweert toegewezen. Wekelijks stapte hij op de fiets om het Land van Weert, toen nog een uitgave van Dagblad De Limburger, in het buitengebied te bezorgen.

Jack deed lts en kmbo autotechniek. Hij wilde vrachtwagenchauffeur worden. De steeds maar toenemende drukte op de weg weerhield hem daarvan. Zijn tweede optie was om vrijwillig in militaire dienst te gaan. Toen hij een baan kreeg bij een technisch bedrijf in Weert, zag hij daar toch maar vanaf. Voorts volgde een lange reeks van werkgevers.

Ondertussen werkte hij als bezorger van dagbladen. ‘s Ochtends stapte hij vroeg uit de veren om de bezorgronde te doen, waarna hij om 8.00 uur inklokte bij de baas. Deze

combinatie leek een tijdje ideaal, maar wreekte zich op een gegeven moment. Hoewel het parketbedrijf waar hij uiteindelijk werkte hem niet wilde laten gaan, koos hij er toch voor om te solliciteren op een functie als postbode. Hij werd aangenomen.

Zo startte zijn loopbaan als (post)bezorger. Enkele jaren sorteerde en bezorgde hij post. Toen Jack zijn werkzaamheden kon uitbreiden als depothouder, was er een serieuze boterham aan te verdienen.

Hoe het bedrijf ontstond en groeide Inmiddels is Jack 40 jaar verder en gepokt en gemazeld in de verspreidingsbranche. Zo ook Silvia, waarmee Jack al 30 jaren samen is. Tot 2011 bezorgden zij samen de krant. Jack deed het buitengebied, Silvia de kernen en de depots in Ospel en Nederweert. Dit werkte zo goed dat ze besloten het bedrijf op hun beider namen te zetten. Het bedrijf groeide.

22 DAT. Magazine Nederweert
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE AMBER UITERWIJK WINKEL

Op een gegeven moment bezorgden zij samen met hun team de Telegraaf, De Limburger, het Limburgs Dagblad en het Financieel Dagblad binnen de gehele gemeente Nederweert. Bovendien hielpen ze uit bij de bezorging van bladen in Weert, Ell en Ittervoort. De straten in de gemeente Nederweert kenden ze als hun broekzak. De wegen in die andere plaatsen niet. Juist dat zagen ze als een uitdaging.

Als het koppel iets in de vingers heeft, is het tijd om er iets nieuws bij te beginnen. Daarom startte Silvia in 2009 met Woeffie, een uitlaatservice en dierenverzorging aan huis. Zij liet niet alleen honden uit, maar verzorgde onder andere ook katten, paarden, slangen als de klant dat wenste. Een tijdje later opende ze de webshop en in 2013 de fysieke winkel. Deze activiteiten sloten perfect aan bij Silvia’s liefhebberij: honden, katten, paarden en slangen. Helaas hielden de winkel en de webshop geen stand.

Hoe zij oplossingen vinden Dit ondernemende koppel is er niet vies van om de handen vuil te maken. Toen het hen commercieel gezien niet zo goed verging, besloten ze wat meer te gaan werken, want stoppen was geen optie. Jack draaide meer uren, Silvia ging aan de slag op een poetsadres.

De nood kan niet zo hoog zijn of er komt een oplossing. En zo ook bij hen. Toen zij op een avond eind 2012 zagen dat Maarten van Deursen zelf het Weekblad voor Nederweert nabezorgde, kregen zij een idee. “Als wij nu eens voor Drukkerij van Deursen de verspreiding van het weekblad gaan doen!” De volgende dag stapte Jack bij het bedrijf Van Deursen binnen. Hij had kennelijk zo’n goed voorstel dat aan hem de verspreiding van het weekblad werd gegund. Inmiddels alweer tien jaren geleden.

Door hun werk hebben de straten in Nederweert en Weert voor Jack en Silvia de straten geen geheimen meer. Klachten over niet-bezorging tackelen zij gemakkelijk, zij weten precies wie waar woont, of deze een sticker op de brievenbus heeft en wie die dag de route gedaan heeft. Problemen worden stante pede opgelost.

Al met al hebben Jack en Silvia een intensief bestaan. Zij hebben letterlijk veel kilometers op de teller. Waarom ze het doen? “Omdat we niet voor een baas willen werken. We geven de voorkeur aan vrijheid. Bovendien is de variatie in het werk leuk!” Hun standpunt is duidelijk. De - naar men zegt - naderende recessie baart hen geen zorgen. Ze zijn niet voor één gat te vangen. Jack: “Je kunt je wel overal druk over maken. We lossen de problemen wel op als ze zich voordoen.”

Wie hun klanten zijn Het bedrijf werd enkele jaren hernoemd tot CLD Groep (Clauwers Linders Distributie Groep). Sindsdien weten klanten de verspreidingsdienst beter te vinden. Huis-aan-huisverspreiding van (reclame)folders, flyers en ander drukwerk wordt door Jack, Silvia en hun team zorgvuldig verzorgd en is bovendien scherp geprijsd! Een belangrijke voorwaarde in huidige tijden. Want ook, of misschien wel juist, als prijzen stijgen is het van belang om als bedrijf gezien te worden.

In hun posttas zitten behalve het Nederweerter weekblad ook het maandblad Hallo, het magazine Nr.1 en natuurlijk Dat. Magazine. Voor de gemeenten Weert en Nederweert verzorgen ze onder andere de verspreiding van de verkiezingskrant en de kermiskrant. Lokale en regionale bedrijven en verenigingen weten hen te vinden voor de verspreiding van hun flyers of krantjes. Heeft u een verspreidingswens? Bel CLD Groep, dan komt het vast wel goed.

Wat u kunt doen Dagelijks lopen of fietsen de jongens en meisjes hun rondje. Zij zorgen ervoor dat informatie ons bereikt. Het enige dat de bezorgers van u vragen is een lampje bij de brievenbus, zodat deze goed zichtbaar is. Plaats geen fietsen voor de (verzamel) brievenbussen in appartementencomplexen en snoei ten minste een keer per jaar de begroeiing rondom de brievenbus. Kleinigheidje toch? Groot plezier!

23 info@dat-nederweert.nl
INFO@CLDGROEP.COM | WWW.CLDGROEP.COM DORPSTRAAT 15A 6091 NJ LEVEROY | 06 15 28 07 55
.

“We zijn een solide bedrijf in onzekere tijden” Aldus Ron Wijen

Bouwbedrijf Teng Wijen is wijd en zijd bekend in de regio en daarbuiten. Het bedrijf staat garant voor woningbouw, utiliteitsbouw en verbouwingen. Klanten bevinden zich hoofdzakelijk in retail, het bedrijfsleven en de overheid. Maar ook de particuliere klant vindt z’n weg naar dit bouwbedrijf, dat sinds 2007 onder leiding staat van de 39-jarige Ron Wijen.

We zijn een betrouwbare partner voor opdrachtgevers en onderaannemers.

Ron: “Het is een bizarre tijd. Prijzen stijgen iedere dag, energiekosten rijzen de pan uit en levertijden zijn wisselend, waardoor planningen spaak lopen. Soms moeten we wel 35 weken wachten op gevelstenen. Dakpannen zijn überhaupt niet leverbaar. Ook de stikstofproblematiek heeft z’n weerslag op de bouwwereld door vervoersbewegingen op en rond de bouwplaats. Toch maak ik me nog geen zorgen. Tot nog toe hebben we bewezen een betrouwbare partner te zijn voor opdrachtgevers en onderaannemers. Dit betekent dat we voorlopig nog genoeg werk hebben in de wijde omgeving. De diversiteit in het werk, maakt het leuk voor onze mensen. We kiezen er bewust voor niet te specialiseren op bijvoorbeeld woningbouw. Zo kunnen we kennis, kunde én risico beter spreiden.

Ik ben er trots op dat ik het vertrouwen heb gekregen om het bedrijf over te nemen.

We bieden twee bouwvarianten: de 1op1-variant en de aanbestedingsvariant. Bij de eerste variant kunnen we zelf ‘aan de knoppen draaien’. Zo kunnen we vooraf samen met de opdrachtgever en architect beoordelen hoe we een project slimmer en efficiënter kunnen aanpakken. Bij aanbesteding ligt het huiswerk bij de opdrachtgever en prijzen we dat af. Beide varianten hebben voordelen voor de klant. Onze voorkeur gaat uit naar de eerste variant. We besteden liever meer tijd in het voortraject, dan dat we in een aanbestedingstraject met andere bouwbedrijven stappen met het risico dat we de opdracht niet krijgen. We gaan voor kwaliteit, niet persé voor het goedkoopste aanbod. Dat geldt in principe voor alle projecten, ook als daar principiële bezwaren tegen zijn door omstanders. We passen vaker gebouwen aan of realiseren nieuwbouw waar bestaande panden voor moeten wijken. Natuurlijk word ik daar wel eens op aangesproken. Los van wat ik er persoonlijk van vind, is het onmogelijk om als bedrijf te werk te gaan op basis van principes. Elke nieuwe opdracht betekent werk voor ons en onze mensen.

We gaan voor kwaliteit, niet persé voor het goedkoopste aanbod.

24 DAT. Magazine Nederweert
WWW.BBTW.NL | INFO@BBTW.NL PANNENWEG 278 TE NEDERWEERT | 0495 632 473
INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Mijn ouders zijn met het bouwbedrijf gestart in 1986. Als kind liep ik al mee op de bouw en op m’n 18e kon ik calculaties maken. De kneepjes van het vak heb ik van mijn vader geleerd. In 2007 kon ik het bedrijf overnemen. Als joch van 23 jaar oud. Zo werd er tegen mij aangekeken in de bouwcultuur van wijze oudere mannen met stropdassen. Je begrijpt wel dat die beginperiode niet de makkelijkste tijd was voor mij. Hoewel ik er de papieren voor had, werd ik toch met enige scepsis bekeken in de branche. Ik vergeet nooit meer dat euforische gevoel toen mijn vader mij bij wijze van waardering op de schouders klopte en zei: ‘We hebben het!’ De aanbesteding voor een kantorengebouw in Roermond was glansrijk gelukt.

Ik ben er nog steeds bijzonder trots op dat mijn ouders me het vertrouwen én de kans hebben gegeven om het bedrijf over te nemen. Een bedrijf dat zij met hart en ziel hebben opgebouwd. Het ondernemerschap is extreem veranderd tussen 1986 en nu. De maatschappij verhardt. Vaak zijn we meer met randzaken bezig, dan met de kern van de zaak: bouwen. Na de crisis in 2014 hebben we het bedrijf in principe opnieuw moeten opbouwen. In Nederland werden in de crisisperiode projecten te snel opgestart om de bouwsector aan het werk te houden. Maar niemand had verwacht dat de crisis zo lang zou duren. De markt trok in België eerder aan dan in Nederland, waardoor we weer aan het werk konden. Dat was ons geluk.

De kneepjes van het vak heb ik van mijn vader geleerd.

Helaas gingen we in 2009 vol de economische crisis in. Ik heb toen een aantal medewerkers moeten laten gaan. Heel pijnlijk. Toen mijn vader het bedrijf begon, deed hij alles zelf. Hij legde zelfs de dakpannen. Dat is veranderd. We hebben een stabiel team van 18 medewerkers. Aanvullend werken we met een zogeheten flexibele schil. Die bestaat uit een pool van bouwvakkers waar we een beroep op kunnen doen. Bovendien werken we samen met gespecialiseerde bedrijven. Van deurenafhangspecialisten tot plafonneurs. Zo kan ik de capaciteit ophogen én gespecialiseerde mensen aantrekken.

Hoe het ook zij, anno nu hebben we een solide en gezond bedrijf. Tot ver in de regio en daarbuiten zijn we aan het werk. Onze bedrijfswagens kom je her en der tegen, in België en Nederland. Dat is een van de manieren om onze bekendheid te vergroten. Zichtbaarheid werkt. Steeds meer bedrijven en organisaties weten ons te vinden. We zijn een bedrijf waar het ambacht nog voorop staat. Bouwvakkers staan altijd buiten, zowel in de zon als in wind en regen. Dat maakt het werk zwaar. Maar we zorgen ervoor dat onze medewerkers goed gefaciliteerd worden, zodat ze prettig kunnen werken. In tegenstelling tot andere branches merken wij dat de personeelsinstroom weer groeit. We zijn trots op ons ambacht en dat stralen we uit. Misschien dat het daardoor komt.

Ik ben ‘unne echte Wijen’. Een doorzetter en aanpakker. Geine flauwekul, maar gewoon beginnen. Ik heb een snelle en heftige leerschool gehad vanaf het moment dat ik het bedrijf heb overgenomen, maar ik heb er geen spijt van. Daar waar het nodig was en is, stap ik zelf op het steiger. Ik ben er voor mijn personeel en heb collegialiteit hoog in het vaandel staan. Als er iets is aan het thuisfront, dan probeer ik hen daarin tegemoet te komen. Als vader van twee jonge kinderen weet ik dat het belangrijk is om er voor hen te zijn. Misschien dat een van hen het bedrijf straks wel van me wil overnemen. We zullen zien.”

25 info@dat-nederweert.nl
Onze bedrijfswagens kom je overal tegen.
.
Misschien wil een van mijn kinderen het bedrijf straks wel overnemen.

Hendrix Belettering & Reclameproducten in Weert zorgt ervoor dat jouw organisatie echt zichtbaar wordt. In tijden zoals deze, met personeelskrapte, torenhoge prijzen en een onzekere markt, is zichtbaarheid een absolute must. Zien en gezien worden draagt bij aan het imago van een bedrijf en toont waar je als bedrijf voor staat.

Laat je zien met Hendrix Belettering & Reclameproducten

Jack Hendrix (59), opgeleid in offsetdruk en reclametekenen, werkte onder andere als internationaal vrachtwagenchauffeur. Door de liefhebberij voor auto’s en belettering kwam hij in de racewereld terecht. Het een leidde tot het ander, tot hij in 2003 besloot als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, nu bijna 20 jaren geleden.

Zichtbaarheid buiten

Binnen Hendrix Belettering & Reclameproducten wordt een scala aan communicatiemiddelen ontworpen en geproduceerd om bedrijven, organisaties of verenigingen zichtbaar te maken voor de buitenwereld. Van fullcolour prints, vlaggen en banieren tot opvallende lichtreclame, naambordjes, gevelbelettering of -prints, reclameborden of freesletters in geborsteld RVS of plaatmateriaal. Tot de externe zichtbaarheid behoort natuurlijk ook bedrijfskleding, autobelettering en carwrapping. Niets is Jacks team te gek. Zij denken graag met je mee om een ontwerp te maken dat past bij jouw organisatie en huisstijl.

Herkenbaarheid binnen

Daar moet de look & feel in de organisatie natuurlijk op aansluiten. Ook daar draait Hendrix Belettering &

Reclameproducten de hand niet voor om. De huisstijl kan feilloos worden doorgevoerd in het interieur met wallwrap, doek of fotobehang. Kies voor een historische afbeelding van de oprichters van de organisatie, een actuele prent van het product of een verwijzing naar de dienstverlening. Het is allemaal mogelijk.

Onderdeel van de interne signing zijn de verwijsbordjes en aanduidingen van kantoorruimtes. Met folies kunnen deuren, balies en meubilair eenvoudig in de huisstijl worden meegenomen.

Minder voor de hand liggend misschien, maar wel effectief zijn vloerstickers om (tijdelijk) een boodschap over te brengen. En lichtplafonds, waarmee een ruimte zonder daglicht toch een aangename sfeer gegeven kan worden. Kortom, mogelijkheden te over.

26 DAT. Magazine Nederweert
WWW.HENDRIX-BELETTERING.NL | INFO@HENDRIX-BELETTERING.NL FAHRENHEITSTRAAT 7 6003 DC WEERT | 0495 526 686

Wijd en zijd verspreid

Neem een kijkje op de website van dit bedrijf en ontdek voorbeelden van bekende locaties in de regio. Een winkelinterieur, gezondheidscentrum, cultuurcentrum, dansschool, kantoorinrichting, gemeentehuizen, sportcentra, foodindustrie, productiebedrijven, woonwinkels, beurspresentaties, horeca, sport, bouwbedrijven, transport, retail. De lijst organisaties waar Hendrix producten levert, is schier oneindig. Wijd en zijd vind je hun producten terug. Kun je je voorstellen hoe het Jack en zijn medewerkers vergaat als zij door Weert, Nederweert en de verre regio rijden. Her en der komen zij hun ontwerpen en producten tegen. Zoals bij Museum W. Ontdek het zelf!

Mooie opdrachten

En nu ook bij vliegvelden! Vanaf december 2022 gaat Jack aan de slag voor ASS international om de vliegvelden van Schiphol, Bremen, Charles de Gaulles, Dubai, Lissabon en Berlijn te voorzien van baanaanduidingen voor grond- en luchtpersoneel. Voorwaar een opdracht om trots op te zijn.

Een andere grote opdracht is die voor verfgroothandel Felix van der Putten. Voor 14 panden, van Tiel tot Maastricht, mag Jack de belettering verzorgen. Buiten en binnen. De opdrachtgever wilde de totale uitstraling vernieuwen. Een mega-opdracht noemt Jack het.

Uitdagingen

De opdrachten vliegen Jack dit jaar om de oren. Vaak aangereikt via contacten in de regio. Elkaar kennen en ondersteunen zijn hier de kernwoorden. Samen kom je verder. De orderportefeuille is voorlopig nog goed gevuld en uitdagend. Wat de toekomst brengen zal, is onzeker gezien de ontwikkelingen in Nederland en de wereld. Jack heeft echter al meermaals voor uitdagingen gestaan. In de 20 jaren dat zijn bedrijf bestaat, trotseerde hij bedrijfsbranden, personeelsverloop waardoor specialistische kennis uit zijn bedrijf vertrok, een economische crisis, corona en problemen met de gezondheid. Toch klimt hij er telkens weer bovenop.

Door inventief te zijn (in coronatijd sprong hij razendsnel in op de behoefte aan transparante preventieschermen, waardoor hij veel klanten aan zich heeft weten te binden), maar ook door zich kwetsbaar op te stellen. Vooral dit laatste heeft hem door diverse organisatorische crises geholpen. Door juist uit te spreken wat de bottle neck is en met collega’s en bedrijfsondersteuners te brainstormen, ontstaan er inzichten en mogelijkheden voor innovatie. Immers, niemand kan het echt alleen. Jack liet zich bijstaan door twee collega-ondernemers en herformuleerde twee jaren geleden zijn bedrijfsstrategie. Daardoor realiseerde hij rust in het bedrijf en ontstonden er mogelijkheden voor groei.

Talent vóór cv Het bedrijf paste ook het aannamebeleid aan met een grotere focus op werksfeer en betrokkenheid. Jack maakte dit visueel in kort filmpjes die hij onder andere op social media inzet. Personeelskrapte is hem momenteel vreemd, regelmatig ontvangt hij open sollicitaties. In plaats van op cv te selecteren, maakt hij op basis van enkele dagen betaalde inzet een keuze. Iemand hoeft niet uit de branche te zijn om fantastisch te kunnen functioneren binnen het bedrijf, is Jacks overtuiging. Het heeft zich bewezen. Het huidige team is een eenheid. Iedere medewerker voelt zich betrokken en verantwoordelijk. Dit uit zich in een kwalitatief hoogwaardig product. Aanvullend heeft hij een montageteam samengesteld dat zowel door hem als door zijn concollega’s kan worden ingezet daar waar nodig.

Topsport

Jack Hendrix is een gedreven ondernemer die met passie en doorzettingsvermogen aan en in zijn bedrijf werkt. Hij noemt het topsport. Hij ziet ernaar uit om de rol van topsporter te verruilen voor coach, tot hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en er iemand is die het stokje van hem wil overnemen. Tot die tijd werken hij en zijn team vol overgave aan geweldige opdrachten.

Wil je weten wat Hendrix Belettering & Reclameproducten voor jouw organisatie kan betekenen? Bel dan met Jack. Hij informeert je graag over de mogelijkheden..

27 info@dat-nederweert.nl
INTERVIEW
FRANCIS
BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL
28 DAT. Magazine Nederweert IN DEZE EDITIE CREJOS JOS CREEMERS · KOWA MUSIC STORE NICK & JEROEN WALTMANS GROBA | KEYPORT | GEMEENTE NEDERWEERT · ENJOY YOUR DAY YVONNE PUSTJENS-KUPPENS VHS ADMINISTRATIES & ADVIES VIVIAN HOEBEN-SEERDEN · KAPSALON SWITCH MARIE-LOUISE RUTTEN MONDZORGPRAKTIJK DE PEEL VERA VAN CRUCHTEN & CEES JANSSEN TANKSTATION DONKERS PETER EN ELS DONKERS · SALON ARABESQUE ASTRID & JANOU FYSIO WIJNANDS EN NIESSEN LAURA NIESSEN & DIRK WIJNANDS · CLD GROEP JACK & SYLVIA BOUWBEDRIJF TENG WIJEN RON WIJEN · HENDRIX BELETTERING & RECLAMEPRODUCTEN JACK HENDRIX MARIE-LOUISE RUTTEN KAPSALON SWITCH