5 minute read

Kowa Music Store Nick & Jeroen Waltmans

Kowa Music Store Wereldwijd online muziekleverancier van Hardcore house tot Hollandse hits

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Advertisement

Snuffelen door bakken met langspeelplaten en singletjes, ofwel vinyl. Later kwamen daar cd’s bij. Koptelefoon op en luisteren naar de muziek. Zo’n store (winkel) is Kowa Music Store in Nederweert niet, hoewel je er wel authentiek vinyl en cd’s kunt krijgen. Inclusief krasje op de plaat en die typische vinyl-sound.

Het bedrijf aan de Pannenweg in Nederweert heeft meer weg van een postorderbedrijf dan van een platenzaak. En dat is het ook. Kowa levert wereldwijd muziek aan klanten uit een assortiment van meer dan 40.000 titels, verpakt en verzonden vanuit de eigen locatie aan de Pannenweg in Nederweert. Vinyl, cd’s, dvd’s en VHS (videobanden). Dj’s, verzamelaars en groothandels weten de weg naar Kowa goed te vinden. Online wel te verstaan. Op www.kowamusicstore.com vind je onder discogs een superuitgebreid aanbod aan muziek. Hoewel Kowa zich heeft gespecialiseerd in electronic muziek en daar het grootste assortiment in heeft, vind je er eveneens een ruim aanbod in andere genres. Van pop- en rockmuziek tot hiphop, jazz en zelfs Nederlandstalige muziek. Ook via Bol. com of via Amazon kun je de producten van Kowa Music Store thuisgestuurd krijgen. Een partijtje cd’s opgekocht Kowa stelt het assortiment samen door slim in te kopen op veilingsites, door rechtstreeks van de producent in te kopen of door op unieke kansen te stuiten. Daardoor kan Kowa net dat ene speciale en unieke exemplaar aanbieden, fonkelnieuw of vintage met die ‘lekkere’ gebruikssporen en dat hoorbare kraakje bij het afspelen van het vinyl. Er worden ook partijen overgekocht van particulieren. Zo is het zelfs ooit begonnen.

De bedrijfsnaam Kowa is een samenvoeging van de achternamen Leo Konings en Nick Waltmans. Beiden zijn liefhebbers van housemuziek. Voor de lol kochten ze in 2010 een partijtje cd’s op bij een particulier. Hoewel de cd’s vol krassen zaten, lukte het hen toch redelijk snel om ze aan de man te brengen. Dit handeltje smaakte naar meer. Een tijdje

later besloten ze vinyl toe te voegen aan het assortiment, wat vervolgens ook gretig aftrek vond. Na verloop van tijd nam hun handel in speciale uitgaves serieuze vormen aan. In 2011 besloten Leo en Nick hun hobby om te zetten in een heuse bv.

Failliete boedel De hobbymatige werkwijze verdween al snel toen een ultieme kans op hun pad kwam. Eind februari 2012 ging het distributiecentrum van de bekende Eindhovense platenzaak Mid Town Records failliet. De boedel werd volledig verkocht. Dit was voor Nick aanleiding om een bod te doen op de cd’s en het vinyl in de genres House, Dance, Trance, Techno, Hardstyle en Hardcore. Ook bood hij op de merchandise, waaronder shirts, hoodies, petjes en meer. Het was een bod waar Nick en Leo niets van verwachtten, totdat de curator twee weken later belde met de opmerking: “Als we het eens zijn, is het allemaal voor jullie.” Dat was even slikken voor de beide mannen. Ze werden het eens, wat hen plotseling voor de uitdaging plaatste om de complete voorraad in het distributiecentrum in Rotterdam te verhuizen naar elders; zolders, schuurtjes en slaapkamers bij vrienden en kennissen. Al snel zagen Nick en Leo in dat dit een onmogelijke opgave was. Ze besloten een loods te huren met kantoorruimte aan de Pannenweg 243 in Nederweert waar ze de inhoud van het volledige distributiecentrum opsloegen.

Online verkoop De voorraad van Kowa was in een klap duizenden items groter. Dat maakte Kowa een serieuze marktpartij voor muziekliefhebbers. Toch kun je je afvragen wat Kowa beter maakt dan Mid Town, de platenzaak die jarenlang uniek was in z’n soort. Nick heeft het antwoord snel klaar: “Mid Town heeft te laat de vertaalslag gemaakt van fysieke winkels naar online verkoop. Dat heeft hen de kop gekost.” Het kenschetst het lot van de fysieke winkel versus het hedendaags koopgedrag. Kowa springt daar op in en biedt alleen online producten aan. De house gerelateerde merchandise die zij overnamen van Mid Town kreeg een eigen online winkel via een gratis webshop. Al snel bleek daar veel interesse in te zijn, wat reden was voor uitbreiding van de voorraad en professionalisering van de webshop. Voortaan vind je op ultimatehousemerchandise.com alles om jouw outfit in het genre compleet te maken. Ondergoed, shirts, hoodies, bomberjacks en trainingsjackets. Maar ook slipmats, flyers, vlaggen et cetera.

Dj’s en festivals Het bedrijf verkoopt niet alleen merchandise, maar maakt deze ook zelf voor artiesten en festivals. Kowa werkt samen met wereldwijd bekende artiesten zoals dj Ruffneck (gabberhouse). Nick levert bovendien kleding voor diverse dancefestivals, zoals 90’s Forever, Karma Outdoor, Raving Nightmare en This is Madness. Bovendien kan de artiest terecht bij Kowa voor de persing van platen. Nick neemt, indien gewenst, het volledige investeringsrisico van productie, voorraad en verkoop op zich. “Want daar zijn artiesten niet zo goed in”, stelt hij. De artiest behoudt de muziekrechten. Voor de persing van vinyl wordt onder andere samen gewerkt met dj’s zoals The Prophet (hardstyle) en Paul Elstak (hardcore), en met diverse Internationale artiesten uit Amerika, Groot-Brittannië etc.

Als je het doorhebt… Het house-jongetje van weleer, een feestbeest, iemand die het leren te gemakkelijk afging en dus zijn tijd sleet in cafés en in het uitgaansleven, is uitgegroeid tot een ondernemer die overal kansen ziet. Eventjes zat Nick op de universiteit, maar de housefeesten bleken interessanter. Hij maakte de overstap naar het hbo en rondde twee studies af. Dan ben je toch slim? “Nee hoor, dat is het niet alleen”, stelt Nick. Als je het tentamensysteem door hebt, kun je overal voor slagen.” Slim dus!

Ergens in de groei van dit bedrijf besloot Leo Konings te stoppen, om meer tijd aan zijn privéleven te kunnen besteden. Nick ging verder en ontwikkelde het bedrijf tot wat het nu is. Hoewel hij er zelf niets aan overhoudt. “Alles gaat naar het personeel en naar nieuwe releases. Ik verdien geld met mijn andere bedrijven.” Kowa is dus in principe nog steeds pure hobby. Nick: “Met Kowa kan ik iets betekenen voor de hardcore scene én doe ik wat ik leuk vind. Dat is het allerbelangrijkste!” . info@dat-nederweert.nl 7