4 minute read

Kapsalon Switch Marie-Louise Rutten

30 jaar Kapsalon Switch Marie-Louise: “We laten je stralen”

Kapsalons te over in Nederweert en omgeving. Dames en heren kunnen op diverse plaatsen hun haardos laten knippen, kleuren en stylen. Ook bij Kapsalon Switch in de Paulus Holtenstraat in Nederweert. Al 30 jaren een vertrouwd adres voor velen en een aantrekkelijk adres voor steeds meer nieuwe klanten. De drijvende kracht achter deze moderne kapperszaak is Marie-Louise Rutten. Met passie voor het kappersvak staat zij al drie decennia in haar zaak. Samen met haar team viert zij dit jubileum in januari 2023.

Advertisement

Kapsalon Switch heeft een trouwe klantenkring. Het is een stabiele salon, met weinig personeelsverloop. Het team is in balans, met voor iedere haarwens en leeftijdscategorie gespecialiseerd kappers. De kracht van deze kapsalon is volgens Marie-Louise “dat we het beste uit onszelf halen en doen wat de klant wenst. Bovendien adviseren we wat het beste voor het haar is. We hebben alles in huis. We maken de mooiste kleurcreaties en zijn expert in verschillende knip-, snij- en krultechnieken. Ook de mannen worden tot in de puntjes geknipt, geschoren of hun baard wordt getrimd. Ons team bestaat uit toppers! Het is ons vak om jou te laten stralen.” Feestweek met jubileumborrel In de feestweek vanaf 17 januari 2023 ontvangt iedere klant een extra luxe koffie of drankje én een Touch-Up (make-upje). De heren ontvangen een leuk presentje. Donderdag 19 januari is dé jubileumdag, met van 15.00 tot 18.00 uur een openbare feestelijke borrel in de salon. Marie-Louise: “Samen met iedereen toasten we op deze mijlpaal. Je bent van harte welkom!”

Kappersvak Het kappersvak is een creatief vak. Door goed naar de klant te luisteren, te adviseren en de mogelijkheden af te stemmen, zorgen de kapsters bij Kapsalon Switch voor een verzorgd en modieus kapsel. Desgewenst wordt ook de make up van de klant gedaan. Dat zit zo. Marie-Louise volgde naast haar werk in een kapsalon een visagie-opleiding in Amsterdam. Vervolgens deed ze als freelancer visagie-opdrachten. Nog later gaf zij les in haarstyling bij diezelfde opleiding. Op een gegeven moment stelde zij zichzelf de vraag: “Ga ik verder in visagie in de Randstad of begin ik een kapsalon in Nederweert?” Het werd het laatste. Met een vracht aan ervaring op zak en een passie voor haar en make-up startte zij Kapsalon Switch op 19 januari 1993 in Nederweert.

Marie-Louise begon alleen op huisnummer 7. Inmiddels is de kapsalon alweer lange tijd één deur verder gevestigd en heeft ze een team gevormd bestaande uit drie parttime medewerkers en een stagiaire. De startfase in de negentiger jaren is volgens haar onvergelijkbaar met de huidige situatie. “De klant staat altijd centraal, maar er is door de jaren heen veel werk bijgekomen. De website en social media moet je bijhouden, de werkomgeving moet ergonomisch zijn, er zijn strikte regels voor hygiëne en ten minste één teamlid moet de cursus bedrijfshulpverlener hebben gevolgd. Allemaal belangrijk”, erkent Marie-Louise, “zolang de creativiteit en liefde voor het kappersvak maar niet verloren gaat. Maar dat is gelukkig niet het geval”, lacht zij.

Gezellige babbel of weldadige rust Het vak wordt volgens Marie-Louise vaak onderschat. Kappers staan het grootste gedeelte van de dag en maken veel repeterende bewegingen. Dit maakt het vak lichamelijk zwaar. Bovendien is een kapsalon best rumoerig. Marie-Louise zorgt er daarom voor dat haar medewerkers comfortabel kunnen werken en klanten weinig geluidshinder ondervinden. Onlangs nog kocht zij föhns die weinig geluid produceren. Dat is bevorderlijk voor de rust in de salon, maar ook heel fijn voor het onderlinge gesprek. Want, ben eerlijk, het babbeltje met de persoon naast je in de stoel of met de kapster is toch een van de redenen waarom een bezoek aan de kapper leuk is.

Stichting Haarwensen Stichting Haarwensen ontvangt met enige regelmaat haar van klanten bij Kapsalon Switch. De stichting schenkt haarwerken aan kinderen die door medische redenen geen haar hebben. Opvallend veel jongeren zijn bereid hun lange haar af te staan. Zij krijgen van Kapsalon Switch een gratis nieuwe coupe.

INTERVIEW FRANCIS BRUEKERS FOTOGRAFIE DION ZWARTJENS | AMBER UITERWIJK WINKEL

Keune Ambassador Kapsalon Switch is Keune Ambassador. Dit betekent dat er in de kapsalon gewerkt wordt met de haarverzorgingsproducten van het Nederlandse merk Keune. Er zijn zelfs klanten die specifiek voor dit merk naar deze kapsalon komen, omdat zij weten dat Keune milieubewust produceert. De verpakkingen zijn recyclebaar. De producten bevatten geen microplastics. Het productiebedrijf ligt in Soest, waardoor de vervoersbewegingen relatief kort zijn. Dit draagt allemaal bij aan een zo klein mogelijke footprint van Keune in 2030. Producten van Keune zijn alleen bij kapsalons verkrijgbaar. Ook bij Kapsalon Switch in Nederweert dus.

Up to date blijven Met enige regelmaat gaat het voltallige team op cursus en bezoeken ze shows en events. Ook volgen zij de Keune ambassadeursopleiding en de trainingen van Mediceuticals. De producten van Mediceuticals worden gebruikt bij haar- en hoofdhuidproblemen én om de hoofdhuid gezond te houden. Marie-Louise: “In deze hectische tijd doen zich opvallend meer hoofdhuidproblemen voor. Het juiste gebruik van Mediceuticals kan hiervoor een oplossing bieden”.

Wil je ‘ns iets anders? Na iedere training gaat het team geïnspireerd en met allerlei ideeën huiswaarts. Toch kiezen klanten vaak niet voor een trendkapsel, maar voor een kapsel naar eigen keuze. In gesprek met de klant creëert de kapster de gewenste coupe. Door goed te luisteren, kunnen ze met de nieuw geleerde technieken een mooie twist maken, gebaseerd op de wens van de klant én het modebeeld. Qua coupes is overigens alles mogelijk. Conventioneel of extreem, alles kan zolang het de kwaliteit . van het haar maar niet aantast. Kwaliteit en persoonlijk advies staan immers voorop bij Kapsalon Switch. Dus, wil je ‘ns iets anders? Geen probleem bij Kapsalon Switch.