Page 1

Das Mag

Zomer 2019


4-5 Peter Buurman Een goede nachtrust

6-7 Marian Donner Zelfverwoestingsboek

8-9 Fen Verstappen Moeder af

10-11 Dorien van Linge Feminist fataal


12-13 Caroline Albertine Minor Zegeningen

14 Maartje Wortel IJstijd

15 Charlotte Mutsaers Rachels rokje


4

PETER BUURMAN

TITEL: Een goede nachtrust PRIJS: Ca. 20,99 BLZ: Ca. 224 pagina’s ISBN: 9789492478870 NUR: 301 (fictie) VERSCHIJNING: 14 oktober 2019

Waarom wij dit boek uitgeven: Peter Buurman is een online fenomeen: met zijn scherpe en geestige tweets heeft hij veel fans vergaard, waaronder Arjen Lubach en Tim Hofman. Maar hij kan meer dan 280 tekens schrijven: de verhalen die hij eerder publiceerde in o.a. Das Magazin en de W maakten op ons een grote indruk. Door zijn online bekendheid zien wij Peter als een rising star. We verwachten dan ook veel aandacht voor zijn debuutroman: de pers zal nieuwsgierig zijn naar de volgende stap in zijn carrière.

EEN GOEDE NACHTRUST


PETER BUURMAN

Een fictiedebuut om van te dromen ‘Een van de dingen die de mens ’s nachts wakker houdt is de drang om in slaap te vallen,’ denkt een man die midden in de nacht wakker ligt. Terwijl hij ligt te woelen, wordt er bij hem ingebroken. Een goede nachtrust vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een man en de inbreker die zijn huis ’s nachts betreedt. Een humoristische, magisch-realistische roman over slapen en wakker liggen – met de droomlogica van Haruki Murakami en Rob van Essen.

Peter Buurman (1992) is een moderne alleskunner. Hij is redacteur bij De Speld, podcastmaker (Boeken FM, Neutrale kijkers) en onder Twitteraars bekend als @Buurtvader. Hij schreef voor #BOOS en Zondag met Lubach, en stond in de eerste Sampler van Das Mag met het verhaal ‘Testbeeld’. Hierover schreef De Groene Amsterdammer: ‘Buurman evoceert een stille, soms verontrustende kinderwereld, waarin het alledaagse en het vreemde naadloos in elkaar overlopen.’

EEN GOEDE NACHTRUST5


6

MARIAN DONNER

TITEL: Zelfverwoestingsboek ONDERTITEL: Waarom we meer moeten stinken, drinken, bloeden, branden en dansen PRIJS: Ca. 19,99 BLZ: Ca. 168 pagina’s ISBN: 9789492478917 NUR: 320 (non-fictie) VERSCHIJNING: 25 juni 2019

Waarom wij dit boek uitgeven: Marian Donner schreef eerder over dit onderwerp een hartstochtelijk artikel in de Volkskrant: ‘Omarm de loser, want hij durft uit de ratrace te stappen.’ Het stuk riep heftige emoties op en ging viral. Voor ons een signaal dat dit onderwerp ontzettend leeft en bij Marian Donner in goede handen is. Dit boek laat geen columnist of zelfhulpgoeroe onberoerd. Het perfecte cadeau voor de vriend(in) die het leven iets te goed op orde heeft.

ZELFVERWOESTINGSBOEK


MARIAN DONNER

De bevrijding van de zelfhulp-epidemie Nooit zijn er zo veel boeken, cursussen, YouTube-video’s en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie worden van onszelf: gezonder, gelukkiger, slanker en succesvoller. Als we maar ons huis opruimen, mediteren, falen als les zien, problemen als uitdagingen, in het nu leven en geen fuck geven, komt alles goed. We geloven het, kopen het, proberen het: de zelfhulpindustrie is een van de grootste industrieën ter wereld. Maar ondertussen lijden steeds meer mensen aan depressies, angststoornissen en burn-outs, het medicijngebruik neemt explosief toe. Waarom? Omdat we nog steeds denken dat er iets mis is met ons, dat wij degenen zijn die moeten veranderen. Maar wat als de zelfhulpindustrie geen medicijn is, maar onderdeel van de kwaal? Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen voor vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, ongegeneerd lief te hebben en om uiteindelijk, op die manier, jezelf te bevrijden.

Columnist en schrijver Marian Donner publiceerde in de Volkskrant het artikel ‘Omarm de loser’ dat compleet viral ging en waar ze talloze persoonlijke mails op kreeg van mensen die een zucht van verlichting sloegen.

ZELFVERWOESTINGSBOEK 7


8

FEN VERSTAPPEN TITEL: Moeder af PRIJS: Ca. € 20,99 BLZ: Ca. 200 pagina’s ISBN: 9789492478900 NUR: 301 (fictie) VERSCHIJNING: 10 september 2019

Waarom wij dit boek uitgeven: Nooit eerder publiceerde Fen Verstappen ergens een woord proza. Toch geven we met blind vertrouwen haar debuut uit. Omdat het simpelweg bloedmooi is: een compacte poëtische roman met snoepjes van zinnen en een onderwerp dat dicht bij de auteur zelf ligt.

MOEDER AF


FEN VERSTAPPEN Hoe rouw je over iemand die niet dood is, maar die ook niet echt meer leeft? Onze moeder had internationaal succes als modeontwerper en leefde een leven dat tot de rand toe gevuld was met hysterische kunstenaarsvrienden, nachtelijke cafébezoeken, hard werken en ons. Totdat ze een hersenbloeding kreeg. Als ze uit haar coma ontwaakt, blijkt ze volledig invalide en niet meer in staat om te communiceren. Nu moeten wij vorm geven aan een verlies dat geen tradities kent en zorgdragen voor een vrouw die altijd onze moeder is geweest, maar die we opnieuw moeten leren kennen. Moeder af is autofictie op zijn rauwst.

FRAGMENT UIT MOEDER AF:

De mensen steken voor ons over. Wie zich achter de kwijlende invalide schaart, legt een loper uit voor ongemak dat ontmanteld moet. Voor onheil dat bezworen moet. Aan ons de taak tot troost. ‘Ik hoor dat het alweer een stuk beter gaat.’ En ze aaien over haar hoofd en haar, praten over haar hoofd heen over haar. Dat ze horen dat het alweer een stuk beter gaat. En wij zeggen ja hoor, nou zeker, ze slaapt goed, ze herkent ons vaak, lacht ook wel, wijst foto’s aan, ze zat gisteren op de rand van haar bed en ze eet soms al zelfstandig. De puree, de vis, de erwtjes. En vaak ook de servet.

Rouw om mensen die doodgingen, dat kende Fen Verstappen (1981) wel. Maar als haar eigen moeder een hersenbloeding krijgt, wordt ze geconfronteerd met een andere vorm van afscheid nemen. Moeder af is haar debuutroman, gebaseerd op deze gebeurtenis.

MOEDER AF

9


10

DORIEN VAN LINGE

TITEL: Feminist fataal ONDERTITEL: Alles wat je lekker zelf mag weten over gender, seks en je lichaam PRIJS: Ca. €22,50 BLZ: Ca. 256 pagina’s ISBN: 9789492478894 NUR: 320 (non-fictie) VERSCHIJNING: 25 september 2019

Waarom wij dit boek uitgeven: Dorien van Linge is de jongste werknemer van de Volkskrant-redactie. Daar onderscheidt ze zich met artikelen over jeugdcultuur. Voor ons is ze de beste op dat vlak: ze begrijpt als geen ander hoe de jeugd denkt en handelt en is in staat om dat aan wat voor een lezer dan ook inzichtelijk te maken. Ze is een bruggenbouwer, en laten we nou net in een tijd leven waarin de kloof tussen de jeugd en de rest van de samenleving schijnbaar groot is. Daarmee is Feminist fataal niet alleen een must-read voor een youngadultpubliek, maar voor alle lezers.

FEMINIST FATAAL


Een toegankelijk handboek voor iedereen die vragen heeft over modern feminisme en wat het betekent om vrouw te zijn

DORIEN VAN LINGE

Een nieuwe generatie feministen (m/v) staat op de barricades om zich in te zetten voor gelijkheid. Tegelijkertijd verdienen grote ketens grof geld aan onethisch geproduceerde T-shirts met feministische leuzen, viert slutshaming nog hoogtij in het studentencorps en zijn vrouwen onveranderd de minderheid in de media, hoge functies en op festivalline-ups. Dorien van Linge is journalist en feminist en dagelijks bezig met deze onderwerpen. Ze merkte dat het onder haar generatie gonst van de vragen. Over kernzaken als gender, seksualiteit en het lichaam en wat het betekent om feminist te zijn. Maar ook concrete vragen als ‘ben je een slechte feminist als je je benen scheert? Moet je altijd maar uit de kast komen als je niet hetero bent? Waarom is het een luxe om niet te hoeven nadenken over je huidskleur? En, wat kan je beter wel en niet zeggen tegen iemand met een eetstoornis?’ FRAGMENT UIT FEMINIST FATAAL:

Ik ben voor activistisch feminisme, je okselhaar laten staan en ongemakkelijke gesprekken aan de eettafel. Ik ben voor feminisme dat schuurt. Tegelijkertijd wil ik een mooie selfie plaatsen op Instagram als mijn roze oogschaduw goed gelukt is. Dat kan ik natuurlijk framen als ‘empowering self-love’, maar eigenlijk zoek ik waardering voor mijn uiterlijk. Terwijl ik daar helemaal niet op beoordeeld wil worden. Ik ben dus behoorlijk inconsequent in mijn feminisme. Om met de woorden van feministische schrijver Roxane Gay te schrijven: ‘I’m a bad feminist.’ Maar ik doe mijn best.

MET ILLUSTRATIES VAN BODIL JANE

Het omslag van Feminist fataal is ontworpen door de Amsterdamse illustrator Bodil Jane (1990). Haar kleurrijke illustraties bereiken 200.000 volgers op instagram (@bodiljane) en ze mag grote namen als The New Yorker, Penguin Random House, het Van Gogh Museum en ELLE tot haar opdrachtgevers rekenen.

Dorien van Linge (1994) is journalist en dj bij o.a. Red Light Radio en De School. Ze studeerde sociologie met een specialisatie in genderstudies. Voor de Volkskrant schrijft ze o.a. over hedendaags feminisme en een rubriek over modern nachtbraken.

FEMINIST FATAAL

11


12

CAROLINE ALBERTINE MINOR

TITEL: Zegeningen OORSPRONKELIJKE TITEL: Velsignelser VERTALING: Lammie Post-Oostenbrink PRIJS: Ca. €22,50 BLZ: Ca. 224 pagina’s ISBN: 9789492478887 NUR: 302 (fictie) VERSCHIJNING:: 11 juni 2019

Waarom wij dit boek uitgeven: Redacteur Marscha Holman: ‘“De Deense Sally Rooney” gonsde het op de boekenbeurs. Ik las zo snel als ik kon een Engels sample en al na een paar pagina’s werd ik hebberig: dit boek wil ik hebben, cadeau geven, aaien. Zegeningen doet pijn en het vertedert. Ik wil er met iedereen over praten.’

ZEGENINGEN


CAROLINE ALBERTINE MINOR

De nieuwe literaire sensatie uit Denemarken Twee dagen voor Kerstmis verhangt een jong meisje zich in een vijgenboom in de tuin van haar Australische uitwisselingsfamilie. Een dochter reist naar de Pyreneeën om dichter bij haar stervende vader te komen die haar gezelschap niet wil. Een jonge moeder wordt achtergelaten door haar man nadat hij hersenletsel heeft opgelopen en onherkenbaar is veranderd. In deze duistere situaties schijnt Caroline Albertine Minor tussen de regels door met een hoopgevend licht. Je leven opnieuw oppakken doe je niet alleen: er zijn onverwachte vriendschappen en de plotse handreikingen van vreemden. De boodschap is duidelijk: tel je zegeningen.

‘Een verdomd hartverscheurende leeservaring.’ - JYLLANDS-POSTEN ‘Een geweldig nieuw boek van Caroline Albertine Minor.’ - POLITIKEN - NORDJYSKE STIFTSTIDENDE ‘Zegeningen heeft de potentie om een belangrijk werk te worden in het Deense proza van de laatste decennia.’ - JURY VAN DE LITERATUURPRIJS VAN DE NOORSE RAAD ‘Geweldig nieuw Deens proza.’ - KRISTELIGT DAGBLAD ‘Een briljante verbeelding van verdriet.’ - LITTERATURMAGASINET STANDART ‘Prachtig inzicht in de chaos van de menselijke geest versierd door beeldende taal.’ - VEJLE AMTS FOLKEBLAD ‘Het moedige en mooie proza van Caroline Albertine Minor verdient grote lof.’ - VÄSTERBOTTEN-KURIREN ‘De verhalen fascineren. Ze kruipen onder je huid.’ - SMÅLANDSPOSTEN ‘Caroline Albertine Minor heeft iets geschreven dat je bekruipt en daarmee onderscheidt deze bundel zich van de rest.’ - DAGENS NYHETER ‘Een genot om deze stilistisch sterke verhalen te lezen.’ - UPSALA NYA TIDNING

De Deense schrijver Caroline Albertine Minor (1988) debuteerde in 2013 met de roman Pura Vida. Voor Zegeningen ontving ze de Michael Strunge-prijs en een The Great Tour, een Deense literaire prijs. De bundel werd tevens genomineerd voor de Montana literatuurprijs, de Politiken literatuurprijs en de prestigieuze literatuurprijs van de Noorse Raad.

ZEGENINGEN

13


14

MAARTJE WORTEL ‘Wortel paart frisse filosofische taalgevoeligheid aan spannende vertelkunst. Ze verrast met droge observaties en grappige kantelingen die de lezer van de wijs brengen.’

‘De eigenzinnige Maartje Wortel schreef een meeslepend verhaal over liefde en identiteit. Heerlijke roman.’ – DE TELEGRAAF

– TROUW

‘Wortel is met IJstijd aan haar derde boek toe, maar dit zou, afgaande op het naturel waarmee ze schrijft en het psychologische inzicht dat ze tentoonspreidt ook haar dertigste kunnen zijn. Door haar spitse dialogen en plotwendingen verrast ze ook steeds weer. Leven is verliezen, zou je de moraal van dit boek kunnen samenvatten, maar door Wortels droge humor vind je dat helemaal niet erg.’

‘Uit haar nieuwe roman IJstijd blijkt hoe goed Maartje Wortel een verhaal kan vertellen. Met als hoogtepunt de ijzingwekkende scènes op het Zweedse eiland. Daar wil je meer van lezen, véél meer.’ – NRC HANDELSBLAD

‘Steengoed.’ – DE TELEGRAAF

‘Maartje Wortel heeft goed nagedacht en bevestigt haar talent in dit derde boek. IJstijd is een gelaagd, versnipperd verhaal over de leegheid van het bestaan en de filosofische (on)zin van vluchtwegen.’

– KNACK

‘Maartje Wortel toont zich een eigenzinnig auteur vol zelfvertrouwen in haar tweede roman. Ongrijpbaar en leerzaam.’

– DE GROENE AMSTERDAMMER

– ELSEVIER

TITEL: IJstijd PRIJS:: Ca. €15,00 BLZ: Ca. 224 pagina’s ISBN: 9789492478948 NUR: 301 (fictie) VERSCHIJNING: 18 juni 2019

Opnieuw uitgegeven door Das Mag Uitgevers: IJstijd, de derde roman van Maartje Wortel. Een geestige, ontroerende en slimme roman over de liefde, over literatuur en over identiteit. Bepaal jij wie je bent, of word je gedefinieerd door de omstandigheden?

IJSTIJD

Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Ze ontving de Anton Wachterprijs en de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel, Er moet iets gebeuren, werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. In maart verschijnt Dennie is een star, haar nieuwe roman.


CHARLOTTE MUTSAERS ‘Een prachtige roman, origineel en hartstochtelijk.’ – TROUW

‘Dit rokje is gemaakt van buitengewoon kleurrijke stof in onze droevige tijden van confectieliteratuur.’ – NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

‘Als je onder een sublieme ervaring de gewaarwording verstaat van een niet te vatten, laat staan te beschrijven ontsteltenis, dan is dit een subliem boek. Het is zo’n boek waarvan ik zeker weet dat ik het nog ettelijke malen zal herlezen omdat het iets zeer belangwekkends op het spoor is.’

‘Natuurlijk kun je ook vertellen als Mulisch of Nooteboom; weids, filosofisch waardig. Maar dat verbleekt naast Rachels rokje tot iets wat tussen “onschuldig” en “bedachtzaam” in zit. Want in Rachels rokje is het vertellen wakker geschud, het verontrust en schokt.’

– DE GROENE AMSTERDAMMER

– DIE ZEIT

‘Om die postmoderniteit is Rachels rokje de lieveling van letterenfaculteiten en heeft het boek zich allang een plaats verworven in een academische, literatuurhistorische canon. Veel belangrijker is dat het een plaats heeft in de levende, beweeglijke en gelezen canon: daar voelt de hartstochtelijke roman zich beslist het beste thuis.’

‘Charlotte Mutsaers heeft de ware toedracht in hart en hoofd blootgelegd, in een vurig pleidooi voor liefde en hartstocht.’ – ELSEVIER

– NRC HANDELSBLAD

Charlotte Mutsaers (1942) is schrijfster en beeldend kunstenaar, maar ook dierenliefhebber en forever young. Voor haar oeuvre ontving zij in 2010 de P.C. Hooft-prijs. Ze woont afwisselend in Amsterdam, Oostende en Frankrijk.

Als meisje heeft Rachel Stottermaus nooit haar liefde aan Douglas D. durven verklaren. Wanneer ze hem als volwassen vrouw na dertig jaar tegenkomt op straat en de bliksem opnieuw toeslaat durft ze nog steeds niet. Bij wijze van verklaring besluit ze een rokje te maken. ‘Wacht maar, voor jou zal ik een rokje maken dat zijn weerga niet kent: met een plooienval van hier tot aan de evenaar en een wervelend vermogen van minstens windkracht acht, een rokje dat je volledig mee zal zuigen, in zal wikkelen en waaraan je domweg niet ontkomen kan.’ Ter ere van het vijfentwintigjarig jublieum van deze klassieker opnieuw uitgegeven in een nieuw rokje.

RACHELS ROKJE

TITEL: Rachels rokje PRIJS Ca. €17,50 PRIJS: BLZ: Ca. 308 pagina’s ISBN: 9789492478931 NUR: 301 (fictie) VERSCHIJNING: 18 juni 2019

15


VERKOOP NEDERLAND Emilie Franse +31 6 17 13 80 18 emiliefranse@dasmag.nl PR NEDERLAND Bowi van Onna +31 6 44 55 66 36 bowi@dasmag.nl VERKOOP EN PR VLAANDEREN Barbara Geenen +32 494 65 68 69 barbara@dasmag.nl

www.dasmag.nl

Profile for Das Mag Publishers

Das Mag zomer 2019  

Das Mag zomer 2019  

Advertisement