Page 1

FRIVILLIG

RØDE KORS 04/2013

Susanne Larsen:

“Det ægte Røde Kors møder jeg på vejen”


2

Udgiver: Røde Kors, Blegdamsvej 27 Postboks 2600 2100 København Ø, Tlf.: 35 25 92 00, info@rodekors.dk www.rodekors.dk Redaktion: Klaus Nørskov (ansv.) Mathilde Risvig (red.) Jacob Nymann Jensen Mia Due Lund Jensen Lotte Winther Lisa Bruun Hebbelstrup Nanna Isaksen Birgit Sæhl Vibeke Rolf Pedersen Helle Bjerre Østergaard (layout) Forsidefoto: Tomas Bertelsen Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag: 21.500 ISSN-nummer: 1904-2353 Frivillig udkommer 5 gange om året og sendes til alle frivillige i Røde Kors. Artikler fra bladet kan frit gen­gives, dog med angivelse af kilde. Meninger fremsat i Frivillig er ikke nødvendigvis sammenfaldende med Røde Kors’ holdning. Redaktionen for dette nummer er afsluttet 18. oktober 2013. Meddelelser vedrørende adresse­ ændringer bedes rettet til forenings- og medlemsservice: anbar@rodekors.dk

INDLÆG TIL FRIVILLIGBLADET Næste ordinære Frivillig kommer i slutningen af december 2013. Deadline for indlæg er 15. november 2013 til redaktionen@rodekors.dk

“Vi vil styrke det aktive foreningsdemokrati.” På repræsentantskabsmødet for to år siden vedtog vi arbejdsprogrammet ”Røde Kors i forandring”. Målet med Røde Kors i forandring er at fremme udviklingen af et stærkt Røde Kors, der har fællesskabet som udgangspunkt med fælles kerneaktiviteter i hele landet. Og et Røde Kors, der handler, hvor vi ser behovene. Et middel til at sætte Røde Kors i bevægelse er, at frivillige inddrages i arbejdsgrupper, der udarbejder strategier for udviklingen af vores forening. I alt er arbejdet med 11 strategier igangsat siden repræsentantskabsmødet i 2011. Arbejdet med de fleste af strategierne er færdiggjort. Med denne arbejdsform får Røde Kors på de indre linjer en mere klar retning for vores arbejde. Og udadtil får vi en mere tydelig profil. Det er væsentligt. Endnu mere væsentligt er det, at frivillige fra afdelingerne rundt omkring i landet har deltaget i arbejdet med udarbejdelsen af strategierne. Vi har et foreningsdemokrati, hvor der er kort vej fra den enkelte frivillige til de grupper, der er med til at forme Røde Kors’ fremtid. Det er et stærkt fundament for foreningen. Vi vil styrke det aktive foreningsdemokrati yderligere. På repræsentantskabsmødet den 2.-3. november skal vi hjælpe hinanden med at finde svar på, hvordan vi gør det. Thorkild Sloth Pedersen, styrelsesmedlem


3

INDHOLD

6

4

Landet rundt  vad er der sket siden sidst? H

6 Tema Vi sætter ansigter på foreningsdemokratiet i Røde Kors 14 Mit Røde Kors

16

18 MIO. KR. TIL KAMPEN MOD KATASTROFER! Søndag d. 6. oktober var tusindvis af danskere på gaden for Røde Kors. Det blev til et flot indsamlingsresultat på mere end 18 mio. kr., der kommer til at gøre en vigtig forskel både i Danmark og ude i verden. Tak for indsatsen!

12

Din vej til repræsentantskabet

15 Debat Behandl dine genbrugs­ kunder ordentligt 16 Portræt Louise Schadegg er Røde Kors' yngste formand  18 Opslagstavlen 20 Aktiviteter 20 Styrelsen 21 Venskab 22 Genbrug 24 Nørkler 26 Førstehjælp 28 Socialt 30 Samaritter 31 Indsamling 32 Asyl 33 Kurser 36 Buketten Elisabeths forretningstalent gør gavn i genbrugsbutikken


4

LANDET RUNDT

NIBE

'Mobilos' fra Farstrup skole En 6. klasse tog udfordringen op fra Nibe om at samle så mange brugte mobiltelefoner ind som muligt. Kasserede mobiltelefoner kan repareres og gøre gavn hos folk, som ikke kan købe en ny, også dele kan anvendes. Sammen med deres lærer Vibeke lavede børnene flotte plakater og byggede en indsamlingskasse. 40 stk. 'mobilos' blev det til – en stor tak til 6. klasse og Vibeke.

HERNING BRANDE VEJLE

HADERSLEV

Kickoff-møde op til indsamlingen

TØNDER

Hvert år afholdes kickoff-møder rundt om i landet for at sætte indsamlingen i gang. Der bliver fortalt om årets kampagne, der er erfaringsudveksling og foredrag om, hvad pengene fra indsamlingen går til. Til årets møde i Herning var der deltagere fra 18 afdelinger, som hørte katastrofechef Arne Vågen blandt andet fortælle om Syrien, som er et af modtagerlandene for indsamlingen.

Butik 227 i Brande

Tønder Festival gav bonus

29. august åbnede den første Røde Kors Butik i Brande. Susanne Larsen klippede den røde snor, og herefter stimlede det ind med kunder og gratulanter ledsaget af fuld musik. Efter en begivenhedsrig dag skrev butiksleder Anni Kvist på Facebook: "Tak til alle frivillige, kunder, sponsorer, kort sagt alle, der har været i butikken både for at se og købe. Vi ses forhåbentlig igen – alle sammen."

Igennem mere end 30 år har Tønder afdeling haft en tombola under Tønder Festival. Dette års tombola var tilsmilet af et strålende solskinsvejr og blev atter en positiv oplevelse med trofaste kunder såvel lokale som festivalgæster. Takket være byens handlende og venner af Røde Kors, der havde doneret gode gevinster, kan afdelingen sende 20.000 kr. til Røde Kors' katastrofefond.


5

HVAD SKER DER I DIN AFDELING? Har du en historie til Landet Rundt, så send et par ord og et billede til Lotte Winther, mail: lowin@rodekors.dk senest den 15. november 2013. Billeder vedhæftes separat som billedfil.

Midt i en jazzfestival

SLANGERUP

Den 24. august var Slangerup omdannet til ’SnakeTown Jazz Festival’. Traditionen tro havde Slangerup Røde Kors en tombola udenfor butikken. Overskuddet, i år godt 2000 kr., går til den julemiddag, som afdelingen afholder for 25. gang for byens enlige ældre i december måned. Det er også bemærkelsesværdigt, at den samme frivillige har været tovholder for arrangementet gennem alle årene.

SLAGELSE

Kulturnat i Slagelse 27. september var Slagelse sort af mennesker. Kulturnatten havde lokket mange til; også til Røde Kors-butikkerne. Frivillige reklamerede for Røde Kors med flyers. Skrot og skævt havde åbent værksted, og interessen var stor for de kreative ideer: en slidt sweater, der bliver til en flot taske, eller en pels, der ender som stolesæde. Alene Skrot og skævt solgte for 4500 kr., der går til Syrien.

Vellykket sommerlejr

'Vild med vand' i Vejle

Familienetværket i Haderslev afholdt den 15. til den 18. juli en sommerlejr i 'Irokeserhytten Vilstrup' for 24 børn, 13 voksne og otte hjælpere. Der var mange aktiviteter: besøg af hospitalsklovnen Gummitud, ponyridning, bankospil, lejrbål med sang og musik, strandture, boldspil og masser af snak, leg og sjov. Stemningen var god, og både børn og voksne havde en dejlig oplevelse.

18. august var der 'Vild med vand' arrangeret af Vejle Erhvervscenter. Røde Kors deltog med en stand med genbrugstøj og modeshow. Derudover kunne børn dekorere seks donerede papindsamlingscontainere med hjælp af kunstneren Kim Steffensen. Maling og pensler havde Vejle fået til foræringspris. Der var travlt hele tiden ved containerne, og det blev til en pæn omsætning, de 3 timer showet varede.


6

REPRÆSENTANTSKABSMØDE 2013

Præsident på farten Der er fart over præsident Susanne Larsen. Der er fart over hendes visioner for Røde Kors, og der er fart over de kilometer, hun hvert år bruger på at besøge lokalafdelinger. Af Mathilde Risvig. Foto Johnny Wichmann

Der er også fart over Viborg Afdelings 100-års jubilæum, som Susanne Larsen en mandag eftermiddag i august deltager i. Formand for Viborg Afdeling, Elin Sørensen, griber mikrofonen: “Velkommen til fru Susanne Larsen. Jeg er glad for, du tog den lange vej – det er jo Udkantsdanmark!” “Nej!” brøler lokalet. Susanne overtager mikrofonen og indleder sin jubilæums-tale: “Det er med stor glæde, jeg står her i dag og fejrer 100-års jubilæum for en mønsterafdeling.” Susanne roser Viborg for deres mange aktiviteter, binder en sløjfe til Røde Kors’ 150-års jubilæum og katastroferne i Syrien og Sydsudan. Undervejs inddrager hun Elin i talen. Elin smiler.

Svajende giner og jazz Mens Susanne taler, er der stille i lokalet. Et fadølsanlæg bruser og et par hule

diskodrøn fra dansestudiet oven på Røde Kors-butikken trænger gennem loftet. Det fem mand store jazzband, der i dagens anledning har scene i nørkler-hjørnet, er stille. En mand blunder lidt. Der er proppet 200 mennesker og en buffet ind i butikken. Folk sidder i lag, tøjginerne gynger under presset, og alle salgsmøblerne er indtaget af glade gæster. Efter sin tale går Susanne rundt og taler med folk. Både dem, hun kender, og dem, hun aldrig har mødt før. Og Elin viser hende stolt rundt i sin butik.

Alle er her Mindst halvdelen af Viborg Afdelings 200 frivillige er her, heriblandt en 19-årig pige, der er besøgsven på plejehjemmet på den anden side af gaden. En tjans, hun har arvet efter sin storebror. Margrethe Korup, tidligere folkeskolelærer, har plantet sin stol i buffet-køen. Hun er formand for SOS-byernes lokalgruppe i Viborg, og mens hun taler med journalisten, anråber hun en kvinde, der viser sig at hedde Annette Kløjborg og er tidligere byrådsmedlem for Socialdemokraterne. Borgmesteren i Viborg, Søren Pape Poulsen, skulle også have været her. Det er han vist ikke. Orkestret siger, da det bliver

deres tur: “Vi har ikke 100-års jubilæum, men 25 år på bagen. Vi havde aldrig i vores liv forestillet os så mange mennesker på sådan en dag.”

Kunsten at krydsbefrugte Vi spoler uret tilbage til middagstid i København, hvor turen mod Viborg starter. Susanne Larsen smider tasken og journalisten i sin sølvgrå Citroen C3 og kører mod færgen på Sjællands Odde. Undervejs besvarer hun opkald på sin iPhone, mens hun manøvrerer gennem trafikken. Indimellem griner hun med en dyb, rullende latter. Hun er effen bag rattet, og hun har i den grad sat sit præg på Røde Kors. “Jeg er

SUSANNE LARSEN Røde Kors’ præsident Susanne Larsen er valgt af Røde Kors’ øverste myndighed, repræsentantskabet, i 2009. Hun står til genvalg for en ny periode på fire år. Hun er formand for styrelsen, der består af i alt 15 frivillige.


7

TEMA Repræsentantskabet står for døren. Frivillig sætter ansigter på demokratiet i Røde Kors. Tag med præsident, Susanne Larsen, på tur rundt i landet, og mød de mennesker, der stiller op til styrelsesvalg på repræsentantskabsmødet.


8


9

REPRÆSENTANTSKABSMØDE 2013

“Mit fokus er på de frivillige, for uden dem er vi ingenting. Jeg sætter pris på mødet med de frivillige, for det flytter meget at tale med folk. Jeg lærer af dem.” den første præsident i lang tid, der interesserer sig for det nationale, sociale arbejde. Jeg mener, det er vigtigt, at vi værdisætter vores frivillige arbejde i Røde Kors og i Danmark,” fortæller hun. Hendes vision for Røde Kors er klar: “Jeg vil gerne have, at Røde Kors er en succesfuld organisation, der gør en forskel for de mennesker, der har brug for det.” Hendes strategi for at nå den vision er, hvad hun kalder en krydsbefrugtning. “Røde Kors har en unik uafhængighed, fordi vi er gode til at skaffe egne midler. Vores to ben – det internationale og det nationale – skal krydsbefrugte hinanden.

Susanne Larsens tre mål for Røde Kors:

1. Vi skal fortsætte den udvikling, vi er inde i, og stå endnu stærkere på det sociale landkort i Danmark. 2. Vi skal være økonomisk uafhængige ved at styrke vores nationale aktiviteter, så vi kan styrke de internationale. 3. Vi skal sætte en frivillighedsdagsorden, for vi er Danmarks største frivillige sociale organisation. Vi skal være en kritisk og stærk samarbejder, og vi skal fastholde vores serveret!

Desto stærkere vi bliver på det nationale, desto stærkere bliver vi også på det internationale,” fastslår hun.

Fire minutter før afgang Klokken nærmer sig færgeafgang, og selv om det er fjerde gang denne måned, Susanne Larsen rejser Odden-Århus, bliver hun en smule utålmodig og fraværende. Der er ti minutter til at køre 21 kilometer. Det er tid nok; problemet er en traktor med et læs halmballer, der forsinker trafikken. Pludselig fortryder Susanne en overhaling af en lastbil, bremser og kaster i samme åndedrag sin arm tværs ind over journalistens brystkasse. Hun er vant til at køre med børn og børnebørn i bilen. Susanne Larsen kører kort efter bilen om bord på færgen. Fire minutter før afgang.

ulydighed, og der skal ikke være for mange rammer. Vi har brug for det skæve for at innovere. Nulfejlskulturer er kedelige og begrænsende, mener Susanne. Derfor er Susanne Larsen, udover Røde Kors og en håndfuld andre sociale bestyrelser, også engageret i to film-bestyrelser og en teaterbestyrelse. Hun er af den klare overbevisning, at de mest progressive kræfter i Røde Kors findes ude i foreningen.

Sætter pris på frivillige

Et strejf af blufærdighed

Susanne Larsen har de sidste par år kørt rundt regnet 30.000 kilometer om året for at besøge lokalafdelinger over hele landet. ”Mit fokus er på de frivillige, for uden dem er vi ingenting. Det ægte Røde Kors møder jeg på vejen. Jeg sætter pris på mødet med de frivillige, for det flytter meget at tale med folk. Jeg lærer af dem,” siger hun og uddyber: ”Vores frivillige er engagerede og har en uegennyttighed og ordentlighed, som jeg er ydmyg over for, og som er inspirerende.”

Susanne Larsen er godt selskab på en biltur tværs over landet, og hun kan godt lide at snakke. Men hun rummer også en blufærdighed, som især kommer til udtryk, da fotografen dukker op i Viborg. Så bliver hun forfjamsket og tydeligt irriteret over sin egen blufærdighed.

Grænsebryder Vi nærmer os Viborgs bygrænse, og en anden ting, som Susanne Larsen også finder inspirerende, er det grænsebrydende. “Jeg kan godt lide det skæve, kreative og det ærlige. Jeg kan godt lide civil

Fire en halv time hjem Jubilæumsfesten i Viborg lakker mod enden, og Susanne Larsen er på vej ud i sin bil. Hun smiler: “Der var sgu’ stil over det. Jeg bliver hver gang lige overrasket over folks engagement.” Hun sætter sig ind i bilen, finder ‘hjem’knappen på gps’en. “Nu skal jeg hjem! gps’en siger, det tager fire en halv time,” konstaterer hun. Hun vinker farvel og drejer bilen ud fra parkeringspladsen.


10

REPRÆSENTANTSKABSMØDE 2013

KANDIDATER T På repræsentantskabsmødet skal der vælges en ny styrelse blandt 13 kandidater. Fem af disse genopstiller, mens de resterende otte stiller op for første gang. Der er syv ledige pladser.

SUSANNE LARSEN Det er styrelsens indstilling, at arbejdet i 2013 – 2017 fortsætter med mig som præsident. Jeg skal bedømmes på min indsats for Røde Kors i perioden 2010 – 2013 og er ydmyg over for opgaven. Mit fokus er en videreudvikling af Røde Kors gennem decentralisering, involvering og demokratiudvikling.

Mød kandidaterne og deres mærkesager.

KRISTIAN VEJLE

BIRGITTE DAMGAARD

Jeg vil arbejde for, at Røde Kors gennem en tæt involvering og dialog vil være med til at styrke sammenhængen mellem styrelse og de netværk, som lokalafdelinger indgår i, samt konstruktivt at indgå i en diskussion om frivillighed i forhold til samarbejdet med kommuner og regioner.

Frivillighed er for mig det grundlæggende i Røde Kors. Det er vigtigt at give plads til forskellighed for såvel den enkelte som den enkelte afdeling. Jeg ser for mig et Røde Kors, som anerkender lokale opgaveløsninger; hvis ting skal lykkes, er det vigtigt, at de frivillige kan se sig selv i opgaven.

MARGIT SANDVANG LARSEN

BJØRN KAARE JENSEN

ANDERS LYNGE MADSEN

Alle skal vide, hvad Røde Kors arbejder med, og hvilken forskel de frivillige gør. Det skal blandt andet ske via afdelingerne. Jeg vil gerne være afdelingernes stemme i styrelsen. Jeg vil gerne være med til at få styrelsens planer tænkt ind i de lokale forhold i afdelingerne.

Jeg vil arbejde for, at der skabes mere sammenhæng mellem de internationale og nationale aktiviteter. Der er opbakning for det internationale arbejde i afdelingerne, men der mangler bud på, hvordan afdelingerne kan involvere sig direkte. Vi skal sikre ejerskab i organisationen til det internationale arbejde.

Det frivillige sociale arbejde vil, sammen med det offentlige, komme til at spille en afgørende rolle i udviklingen af vores velfærdssamfund. Vi skal gå forrest i udviklingen af dette. Vi skal fastholde det frivillige arbejde som en frivillig indsats, der er lokal og bestemt af de udækkede behov hos borgerne.


11

TIL STYRELSEN THOMAS BRINK THOMSEN

PREBEN LILJEROTH

Jeg vil, gennem synlighed og åbenhed, arbejde for at øge kendskabet i befolkningen til Røde Kors og Røde Kors’ humanitære aktiviteter i Danmark og udlandet og dermed også være med til at styrke Røde Kors’ position som den førende humanitære organisation i landet.

Jeg vil arbejde for, at frivillige hjælper frivillige. Øge interessen for at være frivillig i Røde Kors ved at turde stille krav til de frivillige. Styrkelse af samarbejdet i afdelingerne på tværs af aktiviteterne. Udbygge samarbejdet mellem afdelingerne, kommunekredsene, netværkene og landskontoret.

Vi skal følge op på de tiltag, der er sat i gang med ’Røde Kors i forandring’ . Styrelsen skal ud i landet og lytte og give støtte og inspiration til afdelingerne i det store arbejde, der ligger foran – vejen mellem styrelse og afdelingerne bliver derved kortere – det vil jeg arbejde for.

LILLIAN ELMELUND CHRISTENSEN Jeg er stolt af det arbejde, som vores frivillige gør, og jeg vil arbejde for, at der støttes op om deres arbejde. Hvervning af frivillige og fast­ holdelse af dem er vigtigt, og dette gøres gennem dialog og en god kontakt til de frivillige, som vi kan opnå ved at udveksle ideer.

ANDREAS GYLLING ÆBELØ

SVEN BAK-JENSEN

GERDA PINSTRUP

Kan man stille krav til frivillige? Ja! Krav er positiv forventning og tro på hinanden. Det modsatte af ligegyldighed. Som frivillige i Røde Kors regner vi med hinanden. Fordi der er nogen, der regner med os. Jeg vil gerne tage ansvar for et Røde Kors, hvor vi udfordrer hinanden og bevarer fællesskabet.

Jeg vil have fokus på at skabe gavn for udsatte mennesker internationalt og i Danmark. Det skal lykkes gennem åbenhed og målrettet samarbejde på tværs af foreningen. Trivsel blandt frivillige og ansatte er en hjertesag. Trivsel er ikke bare godt for den enkelte, det ansporer også til en ekstra indsats.

Jeg prioriterer og værdsætter at styrke afdelingernes rolle, og det store arbejde, der udføres. Alle kender Røde Kors, og jeg oplever, at alle vi 26.000 frivillige nyder stor respekt blandt hele Danmarks befolkning. Jeg vil arbejde for fortsat udvikling og samtidig holde fast i vores kerneværdier.

FOTO: MIRIAM NIELSEN

ANNE LERCHE NORDLUND


12

DIN VEJ TIL REPRÆ Hvis du ikke allerede sidder i styrelsen eller er præsident, kan du komme som repræsentant for en af Røde Kors’ 216 lokalafdelinger. Eller som repræsentant for Grønlandsk Røde Kors, Ungdommens Røde Kors eller Færøske Røde Kors. – Illustration Lars Pedersen –


13

ÆSENTANTSKABET


14

ANNONCER

Mit Røde Kors I 2014 lanceres mitrødekors.dk. Det skal erstatte DRKnet og Frivilligportalen med mere brugervenlige og moderne funktioner, der gør det lettere at være frivillig i Røde Kors. På mitrødekors.dk bliver det let at: • Oprette netværk og deltage i debatter • Dele dokumenter, billeder og videoer med hinanden • Finde andre frivillige med en profil på mitrødekors.dk • Tilmelde sig kurser og oprette egne arrangementer Alle frivillige registreret i ’kontakt’ bliver automatisk tilmeldt mitrødekors.dk og tilknyttet sin aktivitet og afdeling ved log-in. Du vil modtage en mail senere på året med mere information om, hvordan du kommer godt i gang. Hvis du har spørgsmål til mitrødekors.dk, er du meget velkommen til at sende en mail til frivillighotline@rodekors.dk eller ringe på: 3525 9263, hvor vi sidder klar til at fortælle mere.

FRIVILLIG har fået en frivillig redaktionsgruppe En håndfuld frivillige vil fremadrettet bidrage til Frivillig med ideer, historier og artikler. I dette nummer af Frivillig er debatten, portrættet og buketten skrevet af frivillige. På billedet ser du: Nanna Isaksen, Marga Pedersen, Birgit Sæhl, Lise Bruun Hebbelstrup, Vibeke Rolf Pedersen, Mathilde Risvig (redaktør) og Ib Lundby. Er du interesseret i at være med, send en mail til redaktionen@rodekors.dk. Vi mødes et par timer en gang i kvartalet.


15

DEBAT

“Det er vigtigt at skabe en rar og indbydende atmosfære, og jeg minder derfor medarbejderne om at hilse smilende på kunderne. Det er på sin plads at opsætte og værne om nogle butiksregler, for eksempel ingen adgang for hunde, og at afvise kunder, hvis de taler grimt til medarbejderne.”

“Personalet skal møde kunderne med et åbent sind og behandle dem respektfuldt. De besøgende bør ikke føle sig forpligtet til at købe noget – de skal kunne gå og kigge uden en fornemmelse af at blive overvåget. Hvis en kunde kritiserer butikken, må vi medarbejdere tage kritikken til efterretning.”

Rena Bøgh, leder af Røde Kors Butik i Lyngby

Birthe Christensen, leder af Røde Kors Butik i Herning

Hvordan behandler vi genbrugskunder? “God kundeservice handler om mange ting. Hos os gør vi en dyd ud af at udvise hjælpsomhed og imødekommenhed og hjælpe kunden med at finde frem til den rette vare. På den måde får kunden en rar oplevelse. En god atmosfære er rigtig vigtig, og et smil betyder så meget."

“Det er vigtigt, at man er smilende, nærværende og yder den betjening, som kunden ønsker. Alle besøgende bør få samme gode behandling. Når der yderst sjældent er kunder, som kræver ekstra opmærksomhed, sørger vi for at være to medarbejdere til stede. Vi har aldrig bedt nogen om at forlade butikken.” Mona Lorensen, leder af Røde Kors Butik i Nordborg

Elisabeth G. Egerup, leder af Røde Kors Butik i Albertslund

“Der skal være plads til, at medarbejderne hyggesnakker indbyrdes, men de bør være opmærksomme, så kunderne føler sig velkomne og får hjælp. Kunden skal som udgangspunkt have ret, men det er også vigtigt at sætte grænser.”

FOTO: PETER SØRENSEN

Inge Svensson, leder af Røde Kors Butik i Ulstrup

BLAND DIG I DEBATTEN PÅ WWW.DRKNET.DK


16

PORTRÆT LOUISE SCHADEGG

LOUISE SCHADEGG • 28 år • Uddannet jurist som 24-årig fra Københavns Universitet • Bestyrelsesformand i Røde Kors som 28-årig • Har været au pair i London i 6 mdr. • Har studeret jura ½ år i Australien • Fritiden er fyldt ud med Røde Kors.


17

“Medmenneskelighed er vigtigt” Louise Schadegg er imødekommende, rolig, ung, frivillig i Røde Kors, advokat og bestyrelsesformand. Mød Røde Kors' yngste formand. – Af frivillig Birgit Sæhl og frivillig Nanna Isaksen. Foto Peter Sørensen –

”Jeg er nok den yngste,” ler Louise Schadegg, Lyngby-Taarbæks nyvalgte 28-årige bestyrelsesformand. Alligevel er hun gammel i gårde erfaringsmæssigt. Foruden den nye formandspost, har hun blandt andet været formand for Ungdommens Røde Kors i Lyngby-Taarbæk og har de sidste 8 år også haft ansvaret for Røde Kors-landsindsamlingen.

Flere generationer er et plus For Louise Schadegg betyder det ingenting at være den yngste blandt de lidt ældre andre frivillige. ”Jeg tænker ikke på aldersforskellen som et problem. Jeg vil gerne være flere generationer sammen. Når vi samles, går samtalen livligt,” fortæller hun. Udover bestyrelsesposten i Røde Kors arbejder Louise også som frivillig i Ungdommens Røde Kors på blandt andet et krisecenter.

Medmenneskelighed er det vigtigste Det betyder rigtig meget for Louise Schadegg, at hun kan være med til at gøre en forskel gennem Røde Kors. Et af Røde Kors’ syv principper bygger på medmenneskelighed, og det er et værdifuldt princip for Louise Schadegg. ”For mig er respekten for de frivillige vigtig. De skal have det godt. Jeg vil gerne vide, hvad der foregår i de enkelte aktiviteter. Jeg kan for eksempel sagtens se mig selv i en genbrugsbutik, når jeg stopper som formand. Alt i alt vil jeg gerne være med til at gøre en forskel. Man skal huske at sige tak for hver dag,” mener Louise Schadegg.

Smilets lejr Allerede i gymnasietiden var omsorg og medmenneskelighed emner, der optog Louise. Hun brændte for at gøre en forskel og var med til at starte en børneklub. Senere blev hun formand for Ungdommens Røde Kors i Lyngby-Taarbæk. ”I Ungdommens Røde Kors sender vi hver sommer 1200 børn af sted på en uges sommerlejr. Og jeg er stadigvæk med en uge hver sommer på Lyngby-Taarbæks lejr, Smilets Lejr, der har 85 børn med,” smiler Louise Schadegg.

Kalenderen er fyldt op Som 24-årig blev Louise Schadegg færdiguddannet fra universitetet, og i dag arbejder hun som advokat hos Elmann Advokatpartnerselskab i København. Samtidig har hendes arbejde som frivillig bestyrelsesformand også en stor og betydningsfuld plads i Louise Schadeggs hverdag. Kalenderen er godt fyldt op, men for Louise Schadegg er det intet problem. ”Jeg er tæt knyttet til min familie. Og mine venner har heldigvis også travlt, så til tider har vi flere datoer i spil, før vi finder en dag at mødes. Jeg er heldigvis også god til at multitaske. Og så er jeg god til at være effektiv og prioritere,” fortæller hun. Der er en helt speciel ro og naturlighed omkring Louise Schadegg. Hun virker hverken stresset eller energiforladt – men derimod glad og imødekommende. Hun bærer tydeligt præg af at være en person, der tror på sig selv.


18

VLEN A T S G en, A il på læb OPSL bringe sm e n k n .d u k rs il o v get, der @rodek

in no t tip eller er på low havn Ø. e, et god tte Winth ls o e L v l 0 Køben le ti p 10 o st 2 k le 7, å te 2 tr j in ls e d o s sv d n dam n. Sen Har du e ther, Bleg lagstavle Lotte Win et til ops . d tt d a n , e rs s o så de K rev til Rø eller et b

DIGT At samle Ind Møde menschen uden indenfor Foran deres rum i deres rum ent ffer Froh eller sur eller indi tig knægt Får 5 æbler og tilbudt en uar ssen lebø sam i s Men kniber med plad mertid som sen i til En hund er der plads 4,25 og e hus Og så – efter 4 tomme ngen til bøssen Kommer en 200 las frit svu forude lys – Fremad – siger Moralen huset på toppen og de bun Vi skal ud hvor vi kan – og folder en seddel i op her ig Siger – de kommer aldr gives Run run run til næsten og der fint med havemand står i aud og 7.50 hvor mercedes

Hæder til Røde Kors-frivillige Frivillighedsprisen 2013 i Allerød "Kan det virkelig være rigtigt?" Det var Ilse og Mogens Gøtzes første bemærkning, da de hørte, at de er modtagere af Frivillighedsprisen 2013 i Allerød. Ilse og Mogens fik prisen for deres langvarige indsats for Røde Kors siden 1995. De har været med til at udvikle Røde Kors-butikken og taget aktiv del i afdelingens andre aktiviteter: International Cafe l’Oase, nørklerne, besøgstjenesten, landsindsamlingen og Aktiv Fritid. Ilse er aktivitetsleder af Røde Korsbutikken med 42 frivillige, aktivitetsleder for indsamlingen og webmaster. Mogens er kasserer og hjælper også til med alle de andre forskellige aktiviteter fx Aktiv Fritid, Røde Kors Butik, landsindsamlingen. Ilse og Mogens sikrer, at der er en god og positiv oplevelse for de frivillige. Begge er nogle aktive ildsjæle – både som enkeltpersoner og som to-der-arbejder-sammen – de er altid klar til at hjælpe.

ved siden kr Og pensionisten skænker 43 og Ego-n arn neb bar Og giver et bolsje til ben e god Sælsomt og sjovt og Mojn Morten Berdiin Indsamlingsleder, Padborg

NORDEAS KLAP SKULDER ordeas

fra Vojens N nja Schmidt So g ni to od m I maj der af gruppe a er nørklele nj So nja p. So la n. rk de skulde r 16 år si n startede fo hu es m nd so , he i up Nustr e om året e et par gang år rn st le n rk hu nø r og le sam emmebag, n serverer hj a hu nj or So . hv , gt hjem årlige udflu rangere den ældre også for at ar klubben, hvor r af Tirsdags de eller le ig ag dr tid re m fo er sa teressante in ed m er gg r Sonja hver mødes og hy var nok, køre ke ik t de ti om hun har gjor musik. Som gsven, som sø be m so uge til Vojens år. rigtig mange


19

Sponsoreret motor

til kørestol

Besøgstjenesten i Rødek ro har et “skubbehold” på fem frivillige, der kører tur med beboerne på Specia l- og Rehabiliteringscentr et. Det kan være tungt at køre en kørestol, derfor har det længe været et øns ke at få en kørestol med motor. Sådan en motor er dyr, så vi har søgt om at få pen ge fra forskellige sider. Med hjælp fra Lions i Rødekro, Sydbank Fon den og Vennekredsen på plejecentret kom pengen e i hus, og vi er meget tak nem me lige over støtten. Venlig hilsen Besøgsleder Kirsten Rasmussen Rødekro

Sundeved afdelings 20 -års fødselsdag og genbrugsramte unge Sundeved passerede den 23. februar sin 20 års fød selsdag. Den blev holdt med maner lørdag den 15. juni. Vi havde inv iteret stifterne af Røde Kors Sundeved me d. Der er jo sket meget på 20 år. Alle vore aktiviteter var repræsen teret i et telt, idéer hav de fået frit løb. Festtøjet var fundet frem, but ikkens frivillige havde fun det specielle varer frem til de mange kun der. Kendte fra lokalomr ådet havde dækket og pyntet 3 borde med genbrugsting og stor fan tasi. Bordene kunne gæster og kunder beundr e og give point, hvilket gav en vinder, både af borddækningen og konkurrencen. Uden for var der sjovt til børn og barnlige sjæle. Kunne de vælte dåserne, var der en bamse eller lignende som gevinst. På P-pladsen parkerede 2 lokale ungersvende 2 traktoranhængere. Den ene var udstyret me d grill og havebord. De n anden med et mere mageligt siddearra ngement med sofabord – alt sammen genbrugsmøbler. En spøjs idé der vakte opsigt. Da de sidste gæster nød tvunget havde forladt området, var det tid for alle frivillige at fejre dagen. Grillen blev tændt , og teltet omdannet til spisested for ca. 50 frivillige. En hyggel ig og sjov dag med megen aktivitet og gode idéer samt en tilfreds kas serer efter optælling af kassen. Venlig hilsen Røde Kors Sundeved Pia Koch Johannsen

Årets Lyngby-Taa frivillig i rbæk Røde Ko

rs

31. august hold t Lyngby-Taarb æk sommerfest alle frivillige i af for delingen. Prise n Årets frivillig bl uddelt for første ev gang. Modtage ren Kirsten Buch aktivitetsleder er for familienetv ærket og har tid ledet uddelinge lig er e n af julehjælp. Kirsten har ståe opbygge familie t fo r at netværket, og det er nu så stor succes, at de m en ånedlige åbent hus-arrangemen suppleres med ter fællesspisninge r. Kirsten er også inspirator for fri villige fra andre afdelinger f.eks workshopleder . som ved årets Røde Kors Højskole.


20

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

STYRELSEN Røde Kors i bevægelse

FOTO: TOMAS BERTELSEN

For 2 år siden vedtog vi Røde Kors i forandring på repræsentantskabsmødet. Næste skridt er at blive ved med at skabe et Røde Kors, der hele tiden er i bevægelse. Et Røde Kors, der hele tiden er i udvikling, og som aktivt bruger den styrke, der ligger i, at vores fællesskab er så finmasket – med 216 lokale afdelinger, ved vi præcis, hvad der rør sig lokalt, og hvor de vigtige behov og udfordringer er. Det gør os i stand til at identificere og støtte de allermest sårbare. I de to år, der nu er gået, kan vi se, at de sociale aktiviteter over landet er vokset markant. Vi kan se, at vi har fået mange flere og større genbrugsbutikker. Vi kan se, at indtægterne er markant i stigning. Vi er med andre ord i bevægelse. 75 frivillige har deltaget i udviklingen gennem deres deltagelse i temagrupper. Det er en udvikling, som vi gerne skal have mere af i de kommende år. I det hele taget skal involveringen, åbenheden og demokrati stærkere på dagsordenen. Som en del af Røde Kors i forandring, har vi vedtaget at gå på to ben - det nationale og det internationale. Vi har valgt, at vi skal være lige stærke på begge ben. Her har vi et udviklingspotentiale fremadrettet. Med 25.000 frivillige er vi den største frivillige sociale organisation i Danmark.

Det er en historie, der endnu ikke er stærkt nok fortalt. Så lad os have en fælles ambition om, at om to år er der ikke en eneste i Danmark, som ikke har hørt om den store indsats, vi også gør nationalt.

Repræsentantskabet mødes hvert andet år. Billedet her er fra 2011.

VIDSTE DU AT ...?

FOTO: PETER CLAUSEN

repræsentantskabet for Røde Kors søndag den 3. november vælger en ny styrelse. På siderne 10-11 kan du læse mere om kandidaterne.


21

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

VENSKAB Det nye venskabsprojekt i Yemen Røde Kors i Danmark støtter et nyt venskabsprojekt i Yemen, om at lave aktiviteter i kvindefængsel for indsatte kvinder og deres børn. Projektet er i forlængelse af et 10-årigt samarbejde med ICRC omkring fængslerne generelt i Yemen. I Yemen er kvinderne meget sårbare i den blanding af love, der gælder i Yemen. Der er retssystemets lov, Sharialov og traditionelle stammelove, som praktiseres meget forskelligt fra sted til sted i det splittede land. De fleste kvinder er fængslet for forhold som prostitution, utroskab, alkoholisme, anstødelig opførsel, overtrædelse af udgangsforbud fra hjemmet pålagt af ægtemand eller lignende forhold. I fængslet bliver kvinderne ofte chikaneret, ydmyget og misbrugt og afskæres konsekvent fra deres almindelige rettigheder indenfor fængselssystemet. Fængslerne mangler ressourcer, og der er dårlige arbejdsforhold for fængselspersonalet, hvilket ofte falder tilbage på de indsatte. En del af de fængslede har ikke fået nogen dom, ligesom de er nægtet advokatbistand, når de først er blevet fængslet, også selvom det er imod loven. Over 60 % af Yemens kvinder er analfabeter og de kender ikke deres juridiske rettigheder. Efter afsoningen bliver kvinderne meget ofte udstødt af familien. Børnene, der tit følger med mødrene i fængslet eller er

Et nyt projekt i Yemen tager fat på et meget vigtigt område om at støtte nogle af de mest sårbare grupper i Yemen – de fængslede kvinder og deres børn i og udenfor fængslet.

blevet født i fængslet, bliver i samme udstrækning udstødt af familien. Nogle kvinder og børn bliver ligefrem i fængslerne, efter straffen er udstået, da de ikke har noget sted at tage tilbage til. Forholdene forsøges forbedret via disse indsatser: • Psykosociale aktiviteter for fængslede kvinder og deres børn under fængslingen • Hygiejne støtte til indsatte kvinder og deres børn • Etablering af børnevenlige områder i fængslet • Facilitering af kontakt til de fængsledes kvinders børn udenfor fængslet

•S  tøtte kvinder og børn til bedre at kunne klare sig i samfundet efter endt fængsling og oplyse om rettigheder •T  ræne og udvikle kvindernes arbejdsevne med henblik på jobs •T  ræne og oplyse fængselspersonalet om indsattes rettigheder

Udviklingskonsulent Maria Gullestrup 3525 9374 magul@rodekors.dk

VIDSTE DU AT ...? FOTO: MARIA GULLESTRUP

afdelingerne netop pr. mail har modtaget opfordring til at støtte venskabsprogrammerne yderligere i 2013, hvis de har mulighed herfor, samt at indsende aftaler for 2014 snarest for at danne overblik tidligst muligt. Vi glæder os til at mødes til Årsmødet lørdag 26. oktober 2013.


22

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

GENBRUG ”Tag en stol med til næste årsmøde”

Vingstedcentret var fyldt til bristepunktet, da genbrug holdt årsmøde i september. En spændende dag med mange oplæg, god snak og inspiration. Af nyt var der kåring af Årets Butik, som to af de nominerede venter spændt på at høre resultatet af.

Hvordan er det gået i 2012? Gerda Højgaard fra Herning gav forsamlingen et overblik over, hvor vi er lige nu, og hvordan det er gået i det forgangne år. Vi er oppe på 228 butikker, og der er flere nye på vej. Tendensen er storbutikker, dvs. butikker med hele sortimentet i tøj, møbler og nips og mange kvadratmeter og frivillige. Omsætningen i Røde Kors-butikkerne rundede 104 millioner i 2012, og overskuddet til nødhjælpsarbejdet blev på 34 millioner kr. Det er et utroligt flot resultat, som jo kun kan lade sig gøre, fordi vi har næsten 7.000 engagerede frivillige, der bidrager til den gode sag.

kunder – alle indkomstgrupper, mænd og kvinder, ældre og – ikke mindst – unge. Masser af unge, der kommer for at gøre et godt kup og finde noget, som ingen andre har i forvejen, så de kan være helt unikke. Undersøgelsen viste også, at kunderne er trofaste og kommer ofte i butikkerne, det er derfor vigtigt med god inspiration, nye udstillinger og hyppig rotation af tøjet. Så er der altid noget at komme efter som kunde i en Røde Kors Butik.

Kundeundersøgelsen Gerda omtalte en kundeundersøgelse, vi har fået lavet i det forgangne år. Den viser, at vi har hele familien Danmark som

God ledelse er vigtig Når vi er blevet så mange frivillige, er god ledelse en vigtig forudsætning for at sikre driften af butikkerne og en fortsat udvik-

FOTO: CONNIE FRICKE JENSEN

FOTO: METTE BENGAARD

Der var omtrent fyldt til sidste stol i Vingstedcentret, da Røde Kors holdt årsmøde for genbrug i september. En stemningsfuld dag med inspiration og god snak frivillig-tilfrivillig.

ling af genbrug. Det gav Sven Bak-Jensen, formand i Hørsholm afdeling, et meget fint indblik i med foredraget: ”God ledelse i Røde Kors-butikkerne.” Her blev det tydeligt, hvor meget det betyder at have en leder, der kan sætte mål, fordele opgaver og roller – og ikke mindst passe på trivslen. En butiksleder er ingen ”Supermand”, der kan klare alting selv, men derimod en frivillig, der har den rolle – ligesom alle andre har deres roller. Der blev givet mange gode råd, og det hele er samlet på overskuelige plancher, der kan findes på DRK-net under dokumenter eller på Frivilligportalen under aktiviteter/genbrug/ værktøjskasse.

Der var mange smukke, håndlavede ting på standene til stor inspiration. Slangerup havde en flot udstilling med hjemmelavede hatte, som blev beundret og prøvet – og solgt til 200 kr. pr. stk.

FOTO: CONNIE FRICKE JENSEN

Der var glimt i øjet hos styrelsesmedlem Claus Jon Jonsen, da han sluttede sin optakt til årsmødet for genbrug med denne sætning. Trods Vingstedcentrets storslåede rammer, var vi tæt på at sprænge dem på et årsmøde med rekordstort fremmøde. Alle 280 konferenceborde med stole, som Vingstedcentret råder over, var i brug, da frivillige butiksledere fra hele landet var samlet for at få en status over aktiviteten – og en masse inspiration med på vejen.


23

GENBRUG SOCIALT

Hvordan gør vi Røde Kors-butikken bedre? Om eftermiddagen mødtes frivillige på tværs af alle afdelinger i mindre grupper og talte om, hvordan man kan gøre butikkerne endnu bedre ud fra tre kriterier: I forhold til kunderne, i forhold til frivillige (nye og eksisterende) og i forhold til donorerne. Det sidste med henblik på både at få mere tøj – og lidt bedre tøj, hvilket bliver en af vores fælles udfordringer i fremtiden. Der var livlig snak om bordene frivillig-til-frivillig og udveksling af erfaringer og synspunkter. Og der var samarbejde på tværs om at finde de bedste ideer frem og præsentere dem for hinanden.

FOTO: CONNIE FRICKE JENSEN

Årets Butik Som noget helt nyt på årsmøderne blev Årets Butik kåret. Der var indsendt 26 forslag i forvejen med gode ideer, og dommerkomiteen mente, at alle i princippet var vindere, for ideerne var rigtig gode. Alligevel havde de med omhu udvalgt tre nominerede kandidater: Røde Korsbutikken i Hadsund, som havde oprettet en kundeklub, butikken i Hirtshals, som laver arrangementer og holder åbent for særlige kundegrupper samt den ”unge” butik i Hovedstaden, MUNUFEA, som har kontakt med kunderne via de sociale medier. Afstemningen blev foretaget af de tilstedeværende før og under frokosten, og det blev Røde Kors-butikken i Hirtshals, der løb med æren og titlen som Årets Butik. Frivillige Kirsten Arlington og Jonna Christensen, der modtog et diplom og en æske chokolade til butikken, var rigtig glade for sejren: ”Vi er glade for vores kollegaers

opbakning. Det var en stor overraskelse, og nu glæder vi os til at komme hjem og fortælle det til alle frivillige i butikken.” Alle indsendte ideer til konkurrencen er nu samlet i et dokument, som er lagt på både DRK-net/dokumenter og Frivilligportalen under aktiviteter/genbrug/værktøjskasse. Her kan man frit søge inspiration og få gode ideer, som kan tilpasses egen butik. Udstilling og inspiration Dagen igennem var der også mulighed for at tale sammen omkring de mange inspirerende stande, der var sat op på markedspladsen. Her kunne man blandt andet høre om stregkoder på prismærker, som er indført i Lyngby, købe og beundre smukke håndlavede ting fra flittige hænder eller spille tombola om Karolinebøgerne, som vi har fået doneret via Ærø-butikken. Der var også en juleudstilling, udstilling om tøjindsamlingen, Røde Kors-materialer og en informativ stand fra genbrugscenteret, der viste sortering af tøjet, som kommer ind. Modeshow med genbrug Mode er en underlig ting, den kommer og går – og vender tilbage. Vi kan ikke præsentere den sidste nye mode i butikkerne, men vi kan være kreative med det, vi får ind og matche moden – ja, oven i købet give de unge noget, som ingen andre har, og det har jo stor værdi. Moden dette efterår byder på især fire genrer: sort og hvidt (grafiske mønstre er i høj kurs), efterår i gråt, dyreprint og den klassiske ”lille sorte”, der går til både hverdag og fest. Under klapsalver og jubel

Under overskriften ”Den gode butik – hvad kan vi gøre mere og bedre for kunder, frivillige og donorer” var der godt gang i snakken mellem frivillige på gruppearbejdet midt på dagen.

sprang landskontorets konsulenter ud som mannequiner for en stund og viste de fire genrer i en catwalk på scenen som festlig afslutning på dagen. Referat i streg Som noget helt nyt, så blev referatet lavet som tegning, mens årsmødet fandt sted. I stedet for mange ord, som et normalt referat indeholder, så var to tegnere inviteret til at skitsere dagens forløb. På en stor rulle papir, der var sat op på væggen tegnede de sig gennem dagen og illustrerede forløbet med alle indslag og oplæg. Den store, flotte tegning er efterfølgende skannet ind og sendt ud til alle butikker, ligesom den findes på DRK-net. En sjov og meget anderledes måde at mangfoldiggøre de mange ord og budskaber, der kommer frem sådan en dag. Brug tegningen på et personalemøde, og tal ud fra den om de ting, der er inspirerende og relevante for jeres butik.

Smid bukserne og gør en forskel Tirsdag den 5. november holder Røde Kors tøjindsamlingsdag og sætter atter national fokus på genbrug. Både virksomheder og private kan deltage. Firmaet Prime Cargo sponsorerer afhentning af det tøj, som virksomhedernes medarbejdere har samlet sammen. Tøjet bliver hentet – uden omkostning for Røde Kors – direkte på arbejdspladsen. Private kan aflevere tøj i vores butikker og i vores containere. I år er indsamlingen særlig vigtig, når vi tager den aktuelle situation i Syrien i betragtning, samt det faktum, at flere og flere herhjemme er afhængige af vores

VIDSTE DU AT ...? der nu er 228 Røde Kors-butikker – fordelt på 168 afdelinger. Og der er flere butikker på vej. Tendensen er store butikker med flere kvadratmeter, frivillige og varer. Butikkerne drives af 7.000 engagerede frivillige, som med deres indsats hver dag gør en forskel for sårbare mennesker.


24

GENBRUG

hjælp. I takt med at Røde Kors åbner flere butikker, har vi brug for mere kvalitetstøj at sælge. Derfor holder vi denne dag. Jo pænere tøj, jo højere salgsværdi, og desto flere penge er der til hjælpearbejdet i indog udland. Spred budskabet Kernebudskabet i år er, at alle kan gøre en forskel og støtte vores hjælpearbejde. Det er let, simpelt og koster ikke noget, man skal blot donere en pose (eller flere) med tøj. Vi tager imod alt tøj og sko, så ryd ud i klædeskabet, ”smid bukserne” og giv os det tøj, du ikke længere bruger. Din pose gør en forskel! Læs mere på om tøjindsamlingen på www.rødekors.dk/ tøjindsamling – og spred gerne det gode budskab.

Mangfoldighed i Lyngby Rena Bøgh, aktivitetsleder i butikken fortæller: ”I Røde Kors i Lyngby har vi gode erfaringer med at arbejde sammen med frivillige med anden etnisk baggrund end dansk. Lige nu har vi 10 frivillige fra syv forskellige lande. Det er meget lærerigt for alle og giver jo også vores kunder et godt indtryk af Røde Kors’ store mangfoldighed.” Saeed fra Iran støtter Røde Kors Saeed er en 32-årig tandlæge fra Iran, der har været i Danmark siden april måned. På spørgsmålet om, hvorfor han er frivillig i Røde Kors-butikken i Lyngby, svarer han: "I starten var det for at være i selskab med danskere, og at blive god til dansk. Først tænkte jeg ikke så meget over hjælpear-

bejdet i Røde Kors. Nu hvor jeg har været her et stykke tid, har jeg oplevet, hvordan man samarbejder, planlægger en arbejdsdag og finder løsninger på problemer, når de opstår. Det er rigtig rart at være en del af det frivillige miljø, hvor der er søde kollegaer og ingen diskrimination. Jeg oplever, at vi gør en forskel med det arbejde, vi gør. Mit mål er at få et job som tandlæge. Når det sker, vil jeg stadig være en del af Røde Kors-butikken, for jeg er faldet godt til og har fået gode venner.”

tilbuddet om en uforpligtende gennemgang af butikkens belysning samt få lavet en beregning på besparelsespotentialet. Bestil en lyskonsulent fra e3light Professional til at gennemgå lyssætningen på tlf.: 8777 6687.

Besparelse for millioner I Røde Kors har vi ofte fordel af, at vi er en stor kæde af butikker, som sammen kan opnå fordele hos samarbejdspartnere. I 2012 indgik Røde Kors og virksomheden e3light Professional et samarbejde om at optimere belysningen i Røde Korsbutikkerne. Partnerskabet omfatter både udskiftning af lyskilder til mindre strømforbrugende produkter og rådgivning om mere energibesparende lyssætning i lokalerne. Den rigtige belysning kan desuden være med til at øge salget. Læs mere på Frivilligportalen under aktiviteter/ genbrug/værktøjskasse. Hver krone sparet er en krone tjent til hjælpearbejdet Efter det første halve år havde over 10 % af butikkerne benyttet sig af tilbuddet, og der er allerede mange penge sparet. I alt kan Røde Kors spare omkring 2,5 mio. kroner på elregningen hvert eneste år, hvis alle små som store butikker tager imod tilbuddet fra e3light Professional. Derfor opfordrer vi alle til at tage imod

FOTO: RENA BØGH

FOTO: CONNIE FRICKE JENSEN

Kirsten Arlington og Jonna Christensen fra Årets butik i Hirtshals fremviser stolt diplomet. ”Det var en overraskelse, og vi er glade for opbakningen fra vores frivillige kollegaer her i dag.”

Konsulent Connie Fricke Jensen Tlf.: 3525 9385 cfric@rodekors.dk Konsulent Mette Bengaard Tlf.: 2260 0201 meben@rodekors.dk Konsulent Klaus Hansen Tlf.: 2089 4369 klhan@rodekors.dk

Saeed fra Iran er glad for at være frivillig i Lyngby og oplever, at det frivillige arbejde gør en forskel. ”Når jeg får job som tandlæge, vil jeg stadig være frivillig i Røde Korsbutikken,” siger han.


25

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

NØRKLER FOTO: CONNIE FRICKE JENSEN

Kampagne der varmer I disse dage starter den store kampagne i Magasin med kaffevarmerne, og Magasin har sat alle sejl til. Der bliver flere udstillinger i Magasin, to strikkecafeer i november og december, auktion med kaffevarmere lavet af Magasins designere og andre kendte mennesker – og ikke mindst salg af de mange skønne, smukke kaffevarmere, der er tryllet frem af jeres flittige hænder de sidste måneder. Vi kan bruge flere kaffevarmere Vi fik mange kaffevarmere til pakningen i begyndelsen af oktober, men vi kan bruge endnu flere. Så fortsæt endelig det gode arbejde – frem mod årsskiftet og gerne længere. Vi forudser, at kaffevarmerne vil gå – ja – som varmt brød. Forsendelse af kaffevarmerne Kaffevarmerne skal sendes til Kliplev med orange mærkat på pakken som sædvanligt. Efter 1. december må de meget gerne sendes med posten direkte til Røde Kors landskontor, Blegdamsvej 27, 2100 København Ø, att. Connie Fricke Jensen, så vil vi sørge for, at de bliver pakket i en fart og leveret til Magasin.

Salg uden for Magasin Flere har spurgt, om de må sælge kaffevarmerne i egen Røde Kors Butik, og ja, det må I gerne. Læg dem frem på disken i julemåneden, dekorer evt. en stempel-

Kampagnen med kaffevarmerne er nu i fuld gang. Der er store forventninger til salget i Magasin, som vil lave flotte udstillinger og strikkecafeer mm. Vi kan bruge mange flere af de sjove, smukke og helt unikke kaffevarmere.

kande, og sælg dem som værtinde- eller mandelgaver. Prisen er 100 kr. I det omfang der er nok kaffevarmere, vil de også blive solgt på Røde Kors’ egen webshop ligesom Dukke Liv. Det var faktisk her, vi fik den største indtægt med Dukke Liv, fordi mange mennesker besøger Røde Kors’ hjemmeside i julen. Emballage Kaffevarmerne skal påsys det lille Røde Kors stofmærke, og så har vi fået lavet en emballage, der passer til. Det er en klar cellofanpose, så man kan se kaffevarmeren fra alle sider, et kort, der fortæller om nørklearbejdet og en etiket til at lukke posen med. Emballagen rekvireres ved at kontakte

FOTO: CONNIE FRICKE JENSEN

Der var sang, taler, foredrag og gigantisk lagkage, da netværk Midt Vest i september samlede 160 nørklere fra 13 afdelinger til et 30-års jubilæumsarrangement i Alhuset i Kibæk.

Solveig Sjøberg på telefon 3525 9377 eller mail: sosjo@rodekors.dk. Vi sender emballage ud fra cirka midten af november.

Det er sjovt Vi har fået mange tilbagemeldinger om, at det er rigtig sjovt at lave kaffevarmere. Den har en overskuelig størrelse, og så er den nem at dekorere efter fantasien. Og så luner det at vide, at man giver et bidrag på 100 kr. for hver.

Konsulent Connie Fricke Jensen Tlf.: 3525 9385 cfric@rodekors.dk

MANGLER DU NOGET? Mangler du stofmærker til kaffevarmerne, emballage, opskrifter og inspiration – eller har du spørgsmål til kampagnen med Magasin,k så kontakt Solveig Sjøberg, tlf. 3525 9377, mail: sosjo@rodekors.dk eller Connie Fricke Jensen, tlf. 3525 9385, mail: cfric@rodekors.dk.


26

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

FØRSTEHJÆLP Sommerkampagnen gav gode resultater Resultaterne fra årets sommerkampagne ligger nu klar – og de er rigtig gode! Kampagnen blev gennemført i juni og juli måned 2013. Formålet var at sikre, at flere danskere forbinder Røde Kors med førstehjælp, og at øge vores salg af førstehjælpskurser og tasker til private. Kampagnen bestod af en række indsatser på Facebook, på vores hjemmeside og via en pressemeddelelse.

På den nye hjemmeside danner du dig let et overblik over kursusindhold, og hvor og hvornår kurset afholdes. Man tilmelder sig og betaler elektronisk ved at klikke videre på siden.

hver konkurrence, og vi er rigtig glade for at opleve, at en førstehjælpstaske kunne tiltrække så mange deltagere. Det viser os, at førstehjælp er noget, der interesserer danskerne samt de kan se vigtigheden i at have en førstehjælpstaske derhjemme eller med i bilen. Hjemmesiden På vores hjemmeside havde vi udarbejdet en særskilt sommer-kampagneside, hvor man kunne få masser af gode førstehjælpsråd til sommerferien og en nem mulighed for at købe en førstehjælpstaske eller et førstehjælpskursus. Siden blev besøgt over 450 gange af 370 unikke

Vi har fremgang i tilmeldinger for private. Søjlediagrammet viser tilmeldinger via hjemmesiden pr. måned pr. år. I 2013 har vi 7016 kursister pr. 31.8. I 2012 var tallet 7349 for hele året.

personer – og folk kom over på siden via Facebook, som vi havde håbet. Det lykkedes os at opnå en konverteringsprocent på 4 – det vil sige, at 4 % af de 370 besøgende købte noget på vores hjemmeside. Dette er en rigtig pæn konverteringsprocent, da man normalt siger, at 3 % er en god konvertering. I alt fik vi solgt 9 førstehjælpstasker og 6 førstehjælpskurser. Pressemeddelelse Pressemeddelelsen omhandlede bilferien. Vi lagde vægt på, at det er vigtigt at huske på sikkerheden, når man kører af sted på bilferie, og herunder at man

VIRKSOMHEDSKURSER Har du kontakt til virksomheder, der har brug for et førstehjælpskursus så kontakt Bent Peter Andreasen på benan@rodekors.dk eller tlf. 5361 1889.

FOTO: EMIL AAGAARD

Facebook På Facebook fik vores besøgende gode råd om førstehjælp i sommerferien, vi bragte nogle sjove og interessante informationer om førstehjælp og igangsatte tre konkurrencer. I alt postede vi 11 gange på vores Facebook-side i kampagneperioden. Resultaterne var rigtig gode. I alt har vores 11 posts ramt personer over 106.000 gange (ikke unikke personer) – og dette høje tal er opnået, fordi rigtig mange har involveret sig i kampagnen. Helt præcist har folk involveret sig 6.011 gange. Med involvering menes, at de besøgende enten har trykket på ”like”, kommenteret opslaget, klikket eller delt indholdet på vores Facebook-side med sommerkampagnen. Konkurrencerne på Facebook var de mest populære – over 700 personer deltog, og mange deltog flere gange. Vi udloddede 3 førstehjælpstasker som præmier – en til


27

FØRSTEHJÆLP

husker sin førstehjælpstaske. En taske, der hvis man køber den hos Røde Kors, nu også indeholder en alkotester og en sikkerhedsvest, som i dag er obligatorisk i flere europæiske lande. Resultatet blev, at pressemeddelelsen blev bragt i 11 forskellige lokalaviser jævnt fordelt over hele landet. Kampagnen har alt i alt været en stor succes, og vi vil bruge de gode erfaringer, når vi planlægger næste års sommerkampagne.

Ny hjemmeside giver bedre salg Vi har i løbet af sommeren lanceret nye sider om førstehjælp på Røde Kors' hjemmeside. De nye sider skal gøre det lettere for kunderne at finde et kursus og lettere at tilmelde sig – og dermed samlet set øge salget. De nye sider ligger under rødekors.dk/førstehjælp. Siderne og det nye betalingsmodul er specielt udviklet med fokus på, at så mange som muligt gennemfører et køb. Og det ser heldigvis ud til, at det virker godt. Efter lanceringen af de nye sider er antallet af gennemførte handler blandt de besøgende på hjemmesiden steget, så det nu er 17 % af de besøgende, der finder et kursus og ender med at gennemføre et køb. Og antallet af personer, der åbner betalingsmodulet, men fortryder, er faldet markant. Med det nye og enklere betalingsmodul er det nu hver tredje person, som gennemfører købet, mod tidligere kun hver 7.

Førstehjælpsmaterialer Landskontoret har i sensommeren sendt hjertestarter-trænere og fantomer ud til de afdelinger, der har benyttet mulighe-

den for at søge Tips og Lotto-midler fra den bevilling, landskontoret årligt søger hos Kulturstyrelsen. I år er det lykkedes at imødekomme en stor del af det, som afdelingerne har ansøgt om. Ansøgningen til næste års bevilling er sendt af sted, og vi forventer at få endeligt svar til foråret. Hvis I kender til afdelinger, der har træningsudstyr, som ikke længere bliver brugt, vil landskontoret gerne være behjælpelig med at finde afdelinger, der kan gøre brug af dette. Det er træningsdukker og AED-trænere, der især efterspørges. Kontakt Ann Hjort Maltesen på anhio@rodekors.dk eller Inge Andersen på inand@ rodekors.dk.

Hvem skal være Årets Førstehjælper 2013? Røde Kors kårer til foråret Årets Førstehjælper 2013, du kan stadig nå at indstille kandidater. Kender du en, der har ydet en særlig førstehjælpsindsats, så indstil vedkommende til førstehjælpsprisen. Hurtig førstehjælp kan betyde forskellen på liv og død. Og heldigvis tøver mange danskere ikke med at bruge førstehjælp, når ulykken rammer. Dem hylder Røde Kors hvert år ved at kåre Årets Førstehjælper – en pris på 10.000 kroner, der gives til en person, der har reddet liv ved at bruge førstehjælp. Fristen for indstillinger til Årets Førstehjælper 2013 er 18. januar 2014. Indstillingsskemaet finder du på www.rødekors.dk/åretsførstehjælper. Ud over at hylde de personer, der ikke tøver med at bruge førstehjælp, når de er vidne til en ulykke, har prisen også til formål at udbrede kendskabet til førstehjælp.

“Det nye betalingsmodul har gjort det lettere at tilmelde sig et førstehjælpskursus.”

På Youtube kan du finde videoklip af tidligere kandidater og tilskadekomne, som fortæller, hvordan de oplevede hændelsen. Videoklippene må gerne bruges til undervisning og foredrag.

Giv et gavekort til et førstehjælpskursus Mangler du en god gave til en, du holder af? På Røde Kors' webshop kan du købe gavekort både til et 4 timers og et 8 timers førstehjælpskursus. Gavekortet kan benyttes, når man tilmelder sig et førstehjælpskursus over hjemmesiden. Røde Kors har over 150 års erfaring med at yde førstehjælp, og med den erfaring i ryggen sætter vi løbende nye standarder for førstehjælpsteknik og kurser. Vi bygger vores kurser på forskning og international viden fra 188 Røde Kors-selskaber over hele verden, og vi klæder vores instruktører på til at give undervisning, vi ved virker.

Teamleder Bent Peter Andresen Tlf.: 35 25 92 37 benan@rodekors.dk Kursuskoordinator Annette Villumsen Tlf.: 3525 9376 anvil@rodekors.dk

WORLD FIRST AID DAY Verdens Førstehjælpsdag blev fejret d. 14. september. I den forbindelse viste vi en film på Facebook om førstehjælp. Du kan finde den på http://www.youtube. com/watch?v=dLgJOO4ybeA.


28

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

SOCIALT Videndeling giver mening “Hvordan gør I hos jer?” Hvor frivillige mødes, emmer luften af spørgelyst og brændende engagement. Om det er temadage, netværksmøder, kurser eller årsmøder, der giver anledning til at udveksle erfaringer, så går snakken altid livligt. Landskontoret støtter altid gerne op om opstart af nye netværk, så tøv ikke med at kontakte din fagkonsulent, hvis du har et ønske om at skabe rammerne for en god gang erfaringsudveksling.

Sammen er vi bedre. Det giver mening at mødes med andre frivillige, og der er altid noget at tale om – som her, hvor Netværk Nord mødtes om integrationsindsatsen.

Familienetværket netværker også I begyndelsen af september blev der afholdt et netværksmøde for nystartede familienetværk i Jylland. 21 frivillige på tværs af fem afdelinger mødtes til en snak om de udfordringer, mange støder på i opstartsfasen. Deltagerne havde stor glæde af at dele erfaringer med hinanden og håber, det var startskuddet til et reelt netværk fremover. 15 frivillige fra hovedstadsområdet oplevede i september, at det også kan være netværksskabende at slå sig sammen om at afholde kurset "Medmenneskelighed i praksis". I løbet af kurset er der afsat tid til at dele viden og erfaringer, og erfaringen

FOTO: PETER SØRENSEN

Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp er i Haslev gået sammen for at skabe flere tilbud for områdets flygtninge. Røde Korsbutikken kan tilmed glæde sig over at have flere flygtninge som frivillige.

er, at det kan være godt og givende at organisere kurset med frivillige fra andre familienetværk i lokalområdet. Princippet om frivillig-til-frivillig virker.

Ensomhed har ingen alder Opgangens venner i Esbjerg Der er fortsat fuld aktivitet i Esbjerg, hvor et samarbejde mellem kommunen, Røde Kors-afdelingen, beboerne og de frivillige skal afhjælpe den ensomhed, der kan opstå, når man som tidligere misbruger skal skabe et nyt netværk efter behandlingen. I august afholdt afdelingen et informationsmøde for at rekruttere frivillige, som

VIDSTE DU, AT ...? du som aktivitetsleder kan hjælpe familierne i dit netværk til at søge om støtte via "En Håndsrækning"? Læs om kriterierne for Egmont Fondens støtte til familier i Røde Kors på Frivilligportalen – værktøjskasse – fundraising. Næste frist er 15. november.

FOTO: RØDE KORS

Netværk Nord sætter spot på integrationen Hvordan tager man bedst imod nye flygtninge i kommunen? Er der grænser for, hvad man kan hjælpe flygtninge med? Det var blot nogle af de spørgsmål, der kom op, da 20 frivillige mødtes en dag i september for at sætte det frivillige integrationsarbejde på dagsordenen. I Nordjylland har der længe været et ønske om at knytte integrationsaktiviteterne tættere til Netværk Nord. Det er nu blevet en realitet, og håbet er, at afdelingerne kan bruge kendskabet til andre og andres erfaringer til noget aktivt og sammen finde måder at hjælpe endnu flere flygtninge. “Det var en inspirerende dag, som der kom mange konstruktive betragtninger ud af. Det var fantastisk bare at lytte til den summen af snak, udveksling og begejstring,” fortæller Inger Ejstrud fra Sæby.


29

SOCIALT

skal matches med de tidligere misbrugere, som bor i opgangen. Aktivitetslederen har afholdt samtaler med 16 interesserede frivillige, som har lyst til i en periode at være en del af beboernes liv, så de kan starte deres nye liv. Vil du vide mere, så kan du kontakte aktivitetsleder Linette Johansen, tlf. 2265 0828. Egedal Der er også nye samarbejder på vej i Egedal kommune. Her undersøger Røde Kors sammen med ansatte i Egehuset, om der er basis for aktiviteter i et aktivitetshus, der står ledigt efter kl. 16. Borgere, der kommer i huset, er bl.a. psykisk sårbare, ensomme mennesker, der savner kontakt til en frivillig ven. Vil du høre mere, så kontakt Lisbeth Ott-Ebbesen eller regional konsulent Bo Hansen. Odense Ildsjælen Gerda Madsen har endnu en gang etableret kontakt til lokalområdet i Odense. Denne gang til et aktivitetshus, hvor brugerne har dannet deres egen forening, Skibhus kabyssen, der laver mad sammen en gang om ugen. Røde Korsfrivillige støtter foreningen med hjælp til at organisere madlavningen – lige fra overvejelser om menuen næste uge til indkøb, madlavning og planlægning af det hyggelige samvær efter et godt måltid. Vil du vide mere, så kontakt Gerda Madsen fra afdelingen i Odense.

Hjælp til voldsramte kvinder forhindrer tilbagefald Ifølge statistikken flytter hver ottende voldsramte kvinde tilbage til voldsud-

øveren, når hun har forladt krisecenteret. Blandt andet af den grund er 36 % af kvinderne på krisecentrene "gengangere". Qnet i Vejle har i vid udstrækning fået vendt den tendens. Netværket støtter kvinderne og deres børn, når de flytter fra krisecentret, gennem dialog, netværk, praktisk hjælp og følgeskab. Og gennem de seneste tre år er kun én kvinde ud af 27, som har taget imod Qnets tilbud, vendt tilbage til sit gamle liv. ”Vi er der for kvinderne, når de har brug for os, og vi ved godt, at situationen, både mens man er på et krisecenter og efterfølgende, er meget vanskelig,” siger aktivitetsleder Mariann Salskov. ”Ofte har kvinderne forladt en voldelig mand, de gemmer sig sammen med børnene, og indimellem er hele baglandet forladt, så det er kvinder i en meget sårbar situation, vi hjælper. Mange af kvinderne er i gang med uddannelser, og her er det vigtigt med sparring og anerkendelse, når hverdagen bliver for barsk – så kan det være rigtig godt at få en snak om, hvor svært det er lige nu, ’men hvis du holder ud, er du bare så sej, og sig til, hvis du har brug for hjælp!’.” siger aktivitetslederen. Qnet i Vejle rummer lige nu 5 frivillige, 9 kvinder og 11 børn. Og når der er fællesarrangementer, kommer der tre frivillige fra Ungdommens Røde Kors og laver aktiviteter med børnene.

Kors-afdelinger. Der er grund til at tro, at tendensen fortsætter i år. Når julemaden er spist, kan julehjælpen bruges som "døråbner" til at etablere kontakt til sårbare og socialt udsatte familier, som kan bruge lidt støtte i Røde Kors-fællesskabet. Henvend jer til Ziga Friberg eller Troels Østergaard fra landskontoret, hvis jeres lokalafdeling har lyst til at uddele julehjælp.

Ensomme mænd kommer ud af busken I Vojens kan besøgsleder Valborg Friedrichsen noget, som kan være rigtig svært: Sammen med to besøgsvenner, Bent og Bent, har hun fundet nøglen til at lokke ensomme mænd i området til at mødes med hinanden. De har dannet en klub for enlige mænd på 50+, hvor de mødes hver mandag og taler om stort og småt, hører foredrag og får lejlighed til også at vende de svære tanker omkring det at være alene. Med tiden skal de have deres eget lokale, så de måske kan få et poolbord at mødes ved.

Vær med til at give en god jul. Til alle Nu er det – allerede – jul igen. I 2012 delte Røde Kors julehjælp ud til knap 4.000 familier. Det var det største antal endnu – takket være en solid indsats fra 150 Røde

“Vi glæder os allerede til næste temadag. Der er så meget godt at bygge videre på.” Inger Ejstrud, Sæby, tovholder på integrationsnetværket i Netværk Nord

Konsulent Ulla Sthen Hansen Tlf.: 2810 9496 ulhan@rodekors.dk

LAV DINE EGNE FOLDERE Nu ligger de nyeste foldere til Besøgs­ tjenesten klar i Trykmaskinen. Find den på frivillig.drk.dk – værktøjskasse sammen med manualen.


30

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

SAMARITTER Udveksling mellem Røde Kors i Danmark og Norge

Samaritter i det norske fjeld I år deltog 18.000 i et cykelløb for hardcore MTB’er, hvor regn og mudder gør de 92 km til en ekstrem oplevelse hen over fjeldet fra Rena til Lillehammer. Røde Kors i Norge, står for dele af samaritervagten, hvilket kræver 70 mand, 12 ATV’er, 8 ambulancer, 2 akutbiler og 1 lægehelikopter. 8 danske samaritter fra hele landet var i år taget til Norge for at hjælpe. Alle blev fordelt henover fjeldet på ATV eller i ambulance, afhængig af hvad der er mest passende i forhold til terrænet. En af udfordringerne for cykelisterne er de mange dyr, der går frit rundt på fjeldet. Det måtte Pia sande, da hun sammen med en norsk ambulanceredder kommer kørende og mere eller mindre tilfældigt finder en cyklist, der er kørt ind i en ko.

En af udfordringerne i Norge er de store afstande på fjeldet, hvilket man skal være forberedt på, Nam liber tempor Cum soluta nobis eleifend option congue nihil imper perdiet doming id quod inden man drager af sted. Løbsarrangøren har derfor indgået aftale med Norsk Luftambulance, mazim placerat facer possim assum. Lorem ipsum dolor sit amet. Consectetuer adipiscing elit, sed så de transporterer de mest kritiske patienter. diam nonummy nibh euismod

Uheldet er sket i et telefondødt område på fjeldet, så det er absolut held i uheld for cyklisten, at Pia og ambulancen kommer forbi på vej til deres vagtsted på ruten. Manden har stærke smerter fra skulderen og har sandsynligvis brud på den. Pia og ambulanceredderen får ham stabiliseret og ind i ambulancen. De er langt væk fra alting, og der er ikke umiddelbart nogen, der kan støtte op om behandlingen. Derfor vælger de at køre den lange vej ned mod Rena, så manden efterfølgende kan blive overflyttet til Hammer traumecenter. Undervejs er det Pia, der må sørge for at holde manden stabil. Det er efterfølgende blevet meddelt, at både mand og ko har

I Norge anvender samaritterne ofte ATV’er til transport af tilskadekomne, men i vintermånederne er disse ofte udskiftet med snescootere.

det godt. Tomas Sørensen Roskilde afd.

Frank Praefke Konsulent – Samaritter Mobil. 3132 9927 frpra@rodekors.dk

VIDSTE DU AT ...? projektgruppen ”Fremtidens Samariteraktivitet” snart er færdig med deres oplæg, som du får mulighed for at høre og kommentere på. Derfor har projektgruppen aftalt med AL, at der indkaldes til 5 dialogmøder rundt om i landet.

FOTO: TOMAS BERTELSEN

Der har i løbet af året været en udveksling mellem samaritterne fra Røde Kors i Danmark og Norge. Danmark har fået hjælp på Roskilde Festivalen, og Norge har bl.a. fået hjælp til et stort MTB-løb. Norsk Røde Kors ønsker også hjælp om vinteren og ikke mindst i uge 7, 8 og i påsken, hvor aktiviteten på de norske fjelde er høj. Udveksling giver nogle faglige udfordringer, der ikke kan opnås lokalt, og sammenholdet mellem de frivillige på kryds af landsdele og landegrænser styrkes markant.


31

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

INDSAMLING Tak for en god indsamling

Vi ønsker god jul. Til alle. Juletiden nærmer sig så småt, og det betyder starten på vores julekampagne, hvor vi sætter fokus på de mange familier i Danmark, der ikke har råd til at holde jul. I år er det målet at hjælpe 5.000 udsatte familier. Med julehjælp kan vi give familierne en god juleaften – vi kan sikre, at julemiddagen kommer på bordet, og familien har noget at samles om.

GOD JUL. TIL ALLE. Op til jul samler vi ind til socialt udsatte familier i Danmark, så de kan holde jul ligesom alle andre. Budskabet i kampagnen er kort og godt: God jul. Til alle.

Vi håber, du har lyst til at støtte op om det gode julebudskab og støtte indsamlingen. På rødekors.dk/godjultilalle kan du give et bidrag til julehjælp eller købe dine julekort og julegaver. Du kan også støtte vores indsamling ved kassen i supermarkedet. I år har vi indgået et nyt samarbejde med REMA 1000, der har 235 butikker i hele landet.

i juletid. På rødekors.dk/frivillig/kampagner kan du downloade dit eget flet-selv Røde Kors-julehjerte. Del det gerne i dit eget netværk – så hjælper du med at sprede budskabet om de mange mennesker, der har brug for vores hjælp i julen. Kontakt Mette Pind Jørum på 3525 9214, hvis du har spørgsmål til julekampagnen.

Flet dit eget Røde Kors-julehjerte Som en del af julekampagnen lancerer vi i år Røde Kors-julehjertet. Du kommer til at møde hjertet flere steder – f.eks. i vores genbrugsbutikker. Vi håber også, hjertet finder vej til de mange små danske hjem

“Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal komme igennem december måned og huske julen som noget godt.” - Mette og hendes familie søger i år julehjælp hos Røde Kors -

Fundraisingchef Birgitte Marie Mabeck Tlf: 3525 9307 bimap@rodekors.dk

VIL I GIVE EN HÅND MED? 250 lokalafdelinger deler julehjælp ud. Kontakt Troels Østergaard på trost@ rodekors.dk, hvis jeres lokalafdeling har lyst til at dele julehjælp ud.

FOTO: HELGA C THEILGAARD

Søndag d. 6. oktober var tusindvis af danskere på gaden for Røde Kors. Det gav mere end 18 mio. kr. i indsamlingsbøsserne. Et flot resultat og bedre end sidste års! Det er penge, der kommer til at gøre en vigtig forskel både herhjemme og ude i verden. De første penge er allerede sendt af sted til nødhjælpsarbejdet i Syrien. Indsamlingsresultatet skyldes ikke mindst det kæmpestore arbejde, I har udført ude i afdelingerne. Det har været en fornøjelse at se, hvor mange af jer der er gået sammen i teams for at løfte indsamlingen i jeres lokalområde. Vi ved, at vi løfter bedre i flok! Tak til alle jer, der har hjulpet til med indsamlingsarbejdet eller været ude med indsamlingsbøsserne. Tak for jeres hårde slid og store engagement! Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til indsamlingen, kan du kontakte Ingrid Falkenham eller Tine Brendstrup på 3525 9302.


32

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

ASYL Trods besparelser i Asyl bevares en solid frivilligindsats

Asylansøgere og frivillige på udflugt i sommerlandet. Røde Kors sikrer, at det frivillige arbejde tilfører en væsentlig merværdi til asylarbejdet, herunder at frivilliges indsats medvirker til at styrke asylansøgernes inklusion i lokalsamfundet.

ligkoordinator ansat på hvert center på fuld- eller deltid. Fra den 1. januar 2014 vil fire frivillighedskoordinatorer dække større regionale områder. De fire frivillighedskoordinatorer dækker henholdsvis regionerne Midtsjælland (Dianalund, Avnstrup og Ringsted), Midtjylland (Jelling og Thyregod), Børne- og ungecentrene (Vipperød og Gribskov) og Omsorgscentret (Kongelunden og kvindeafdelingen). Hertil vil der knyttes en række konsulentog udviklingsprojekter fra Sekretariatet, der skal f.eks. skal understøtte frivillighed i regionerne Sandholm og Auderød. Frivillighedskoordinatoren skal skabe gode rammer for den frivillige indsats på cen-

FOTO: ESTHER MAUK

Merak blev gennem brobygningsprojektet kontaktet af Karin fra den lokale Røde Kors afdeling. De mødes nu flere gange om ugen, drikker te, bladrer i lokalaviser og spiser middage sammen.

teret, og udvikle, opsøge og understøtte brobyggende aktiviteter til lokalsamfundet, herunder den praktiske samarbejdsrelation til Røde Kors' nærliggende lokalafdelinger og det lokale foreningsliv i øvrigt.

Sektionsleder Frivillig konsulent Anne Sander Tlf.: 4278 7644 asa@redcross.dk

VIDSTE DU, AT ...? brobygningsprojektet tegner sig til at blive en stor succes. Hovedparten af alle tidligere asylansøgere, der flytter fra Røde Kors asylcentrene og ud i kommunen, tilkendegiver, at de gerne vil kontaktes af frivillige i deres lokalområde, når det er muligt. Mange frivillige er et trygt holdepunkt for de nye borgere.

FOTO: ANNE SANDER

Efter en solrig sommerperiode med mange frivilligbårne aktiviteter rundt om i asylcentrene, står det klart, at Røde Kors Asyl står over for en stor opgave, da vi er varslet omlægninger og besparelser i vores kontrakt med staten. Baggrunden for det er kort fortalt, at regeringen i foråret ved at sammenligne med kommunerne, har analyseret sig frem til, at Røde Kors på en række områder er dyr i drift. Røde Kors har ikke brugt flere midler, end vi har forhandlet os frem til med Udlændingestyrelsen, men vi har høje standarder for asylarbejdet og har også leveret mere, end kontrakten med staten har krævet. Hovedkonklusionen i rapporten er, at Røde Kors skal effektivisere i forhold til de nuværende omkostninger, særligt på socialog sundhedsområdet i centrene. Hele september har været præget af stor travlhed blandt chefer, ledere og konsulenter og bekymring blandt medarbejderne, og den 24. september blev det meldt ud, at i alt 53 stillinger nedlægges, herunder fire frivilligkoordinator-stillinger. Hele Asyl gennemgår de næste par år en transformationsproces for at imødekomme regeringens effektiviseringskrav, uden at give køb på Røde Kors’ værdi­ grundlag og principper. På frivilligområdet er det planen at omlægge opgaverne. I mange år har der været en frivil-


33

JANUAR, FEBRUAR, MARTS, APRIL

KURSER TILMELDING Frivilligportalen www.rodekors. dk/frivillig, se under ”Kurser” E-mail: kursus@rodekors.dk Telefon: 3525 9383

KURSUSOVERSIGT 2014 – er tilgængelig online på Frivillig­ portalen (www.rodekors. dk/frivillig). Du kan downloade den senest opdaterede oversigt under ”Kurser” eller bestille en papirudgave hos Marianne Nyland på kursus@ rodekors.dk.

BRUG FRIVILLIGPORTALEN Der er ikke plads til detaljerede beskrivelser i bladet, så læs mere på Frivilligportalen. Her kan du også tilmelde dig online.

Frivilligkonsulent Rasmus Egeskjold Tlf.: 3169 6178 raege@rodekors.dk Kursuskoordinator Marianne Nyland Kristensen Tlf.: 3525 9383 manyl@rodekors.dk

BESTYRELSER Dialog og konflikthåndtering Et kursus for alle frivillige. Nye samarbejder, nye aktiviteter, nye måder, nye frivillige – der er liv og kraft i Røde Kors – men også indimellem meningsforskelle og konflikter. På dette inspirationskursus ser vi på, hvordan konflikter kan håndteres på en måde, så de baner vej for udvikling og trivsel i afdelingen. Kurset handler om de konfliktsituationer, som vi møder i afdelingen. Vi ser på spørgsmål som: Hvad er der på spil, når de frivillige i en aktivitet ikke kan komme overens? Eller når der er konflikter på tværs mellem aktiviteter? Og hvornår må man gribe til at fyre en frivillig? Vi bruger eksempler til at blive klogere på konflikters væsen, og undersøger konflikters konstruktive potentiale. Konflikthåndteringsteori er simpel – det svære er praksis, og derfor vil vi træne situationer fra hverdagen. På kurset vil du opdage det, du allerede kan! Du vil få indsigt i konflikters dynamik og kon-

fliktreaktioner, og du vil blive inspireret til forskellige måder at møde konflikter på – både i det frivillige arbejde – og i dit øvrige liv. Tid: 15.-16. marts Sted: Severin, Middelfart Tilmeldingsfrist: 30. januar

Leder i Røde Kors Kurset er et tilbud til dig, der arbejder med ledelse af frivillige i Røde Kors. Måske er du aktivitetsleder for en ny aktivitet, bestyrelsesmedlem eller en rutineret leder, der har behov for nye inputs – kort sagt, kurset er for alle, der kunne tænke sig at blive klogere på ledelse af frivillige i Røde Kors. Underviserne bestræber sig på at veksle imellem oplæg og drøftelser. Der vil blive tid til at udveksle erfaringer og gode ideer med andre frivillige fra andre dele af landet. Tid: 5.-6. april Sted: Severin, Middelfart Tilmeldingsfrist: 28. februar


34

NYHEDERFEBRUAR, OG VIGTIGE BEGIVENHEDER JANUAR, MARTS, APRIL

SOCIALT

GENBRUG

SOCIALE AKTIVITETER

Butikslederkursus

Kursus for nye aktivitetsledere i de sociale aktiviteter

Tid: 21-23. februar Sted: Vejle Center Hotel, Vejle Tilmeldingsfrist: 20. december 2013 Tid: 1.-3. april Sted: Vejle Center Hotel, Vejle Tilmeldingsfrist: 14. februar

INTEGRATION Temadag om ferielejr Røde Kors sender hvert år mange familier af sted på ferielejre. Forud for sommerens mange lejre holder vi en temadag, hvor vi har fokus på drift og planlægning. Der er tid til, at vi bliver konkrete og snakker aktiviteter og planlægning, ligesom der også er tid til at høre, hvordan andre afdelinger arrangerer deres lejre, og lade sig inspirere af hinanden. Temadagen er for alle frivillige, der er involveret i lejraktiviteter, eller som overvejer at gå i gang. Tid: 1. marts Sted: Trinity, Fredericia Tilmeldingsfrist: 6. januar

Kurset er en introduktion for nye ledelser i Besøgstjenesten, Qnet, Vågetjenesten, Familienetværket, Sygehusbesøgstjenesten og Integrationsaktiviteter. På kurset kommer vi omkring opgaver og udfordringer, som du vil møde som leder: Hvad er min rolle som aktivitetsleder? Hvordan hverver vi nye frivillige? Hvem kan jeg spørge, når jeg bliver i tvivl? Hvilke opgaver skal vores frivillige varetage? Der er også afsat tid til, at du kan danne netværk på tværs og fordybe dig i spørgsmål om netop din aktivitet.

Del 2 Tid: 17.-21. marts Sted: Trinity, Fredericia Tilmeldingsfrist: 6. januar

SAMARITTER Opfølgning for Regions- og Landsinstruktører Den obligatoriske opfølgning for instruktører, der underviser samaritter. Målgruppen er Regions- og Landsinstruktører. Formålet er faglig og personlig udvikling.

Tid: 25.–26. januar Nam liber tempor Cum soluta nobis eleifend option congue nihil imper perdiet doming id quod Sted: Trinity, Fredericia mazim placerat facer possim assum. Lorem ipsum dolor sit amet. Consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh Tilmeldingsfrist: 22. euismod november 2013 Tid: 11.-12. januar Sted: Trinity, Fredericia Tilmeldingsfrist: 15. november 2013

FØRSTEHJÆLP

Nyuddannelse af førstehjælps­ instruktører del 1 og 2 Røde Kors har i dag 900 instruktører tilknyttet. Vi lægger vægt på, at underviserne afholder kurser med en høj pædagogisk og faglig standard, som er i tråd med de internationale bestemmelser. Uddannelsen varer 2 uger og består af del 1 og del 2. Som instruktør for Røde Kors er du en del af vores instruktørstab og underviser i lokalområdet. Forudsætninger for at deltage kan du finde på www.rodekors.dk, skriv ”Bliv førstehjælpsinstruktør” i søgefeltet øverst på siden. Del 1 Tid:liber 6.-11. januar Nam tempor Sted: Trinity, Cum soluta nobisFredericia eleifend option con-15. november 2013 Tilmeldingsfrist: gue nihil imper perdiet doming id Delmazim 2 quod placerat facer possim assum. Tid: 20.-24. januar Lorem ipsum dolor Sted: Trinity, Fredericia sit amet.

SKOLETJENESTEN Temadag for skoletjenesten Vi går i dybden med skoletjenestens tema for 2014 og det nye undervisningsmateriale. Vi gennemgår temaet med arbejdstitlen ”Mennesker på flugt” og foredraget, som I kan tilbyde skolerne, og vi sparrer, snakker og diskuterer med hinanden. Tid: 8. marts Sted: Severin, Middelfart Tilmeldingsfrist: 10. januar

RKI Årsmøde for indsamlingsledere, VIDSTE DU AT...? Røde Kors-indsamlingen

Consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod Vi samler op på sidste års indsamling og tincidunt ut laoreet dolore magna tincidunt ut laoreet dolore frem mod indsamling i oktober. magna Consectetuerser adipiscing elit,årets sed diam nonummy nibh lægger stormagna vægt på erfaringsudvekseuismod tincidunt ut Vi laoreet dolore tincidunt ut laoreet magna lingdolore mellem deltagerne og fokuserer på

Tilmeldingsfrist: 15. november 2013

nye tiltag, så alle får inspiration og nye

FOTO: TOMAS BERTELSEN

På kurset præsenteres Røde Kors’ samIlede genbrugsvirksomhed. Undervisningen omfatter butikskoncept, indretning og drift, ledelse og markedsføring – alt sammen emner, med relation til det daglige arbejde i en Røde Kors Butik. Kurset giver afsæt for udviklingen af den enkelte Røde Kors Butik. Der veksles mellem oplæg fra erfarne undervisere, øvelser og erfaringsudveksling. Målgruppen er Røde Kors-butikkens aktivitetsledelse. Der stræbes mod en bred repræsentation fra store og små butikker i hele landet. Pladserne forbeholdes aktivitetsledere, der ikke før har deltaget.

Del 1 Tid: 3.-8. marts Sted: Trinity, Fredericia Tilmeldingsfrist: 6. januar


35

KURSER

input til at organisere og afvikle Røde Kors-indsamlingen. Tid: 8. marts Sted: Dalum, Odense


DANSK RØDE KORS, BLEGDAMSVEJ 27, 2100 KØBENHAVN Ø

Magasinpost UMM ID-nr.:46152

Elisabeth favner de frivillige

FOTO: HANNE ANDERSSON

Det var temmeligt tilfældigt, at Elisabeth blev primus motor for genbrugsbutikken i Albertslund. Elisabeth havde meldt sig som besøgsven i Albertslund Røde Kors. Men da Bestyrelsen fik nys om hendes kompetencer fra tidligere – hun har startet og drevet ”Eliza’s blomster” i Søborg – blev hun i stedet tilbudt at være med til at starte genbrugsbutikken i Albertslund. Elisabeth slog til. Doris Bjørkmand fra Bestyrelsen i Albertslund siger om Elisabeth: ”Elisabeth fortjener månedens buket for hendes dejlige og friske måde at være på og for hendes evne til at favne de cirka 40 frivillige i butikken. Hun har på et halvt år gjort butikken i Albertslund til en realitet.”

Elisabeth siger selv: ”Jeg har masser af ideer til at skabe mere opmærksomhed om butikken. Jeg vil til Halloween vise eksempler på udklædning med tøj fra butikken og pynte op med græskarhoveder. Jeg håber også på endnu mere samarbejde med de øvrige butikker i centeret.”

BUKETTEN Kender du en, der ligesom Elisabeth fortjener et skulderklap eller en varm tanke for sin indsats? Send dit forslag til buketten@rodekors.dk

Frivillig #4 2013  
Frivillig #4 2013  

Repræsentantskabet står for døren. Frivillig sætter ansigter på demokratiet i Røde Kors. Tag med præsident, Susanne Larsen, på tur rundt i l...