Page 1

FADDER I RØDE KORS

2013 Du sender Cecilia i gymnasiet

“Jeg vil overraske dig.”

rødekors.dk/fadder


Karonga

MALAWI

MOZAMBIQUE

Du giver Mayesero en uddannelse

Zomba

“Jeg er så stolt og glad, at jeg løber hen til min læreplads hver dag!” – Mayesero Kalambo –

Udgiver: Røde Kors, Blegdamsvej 27, 2100 København Ø, tlf.: 3525 9200, www.rødekors.dk/ fadder. Redaktion: Ingrid Falkenham (ansv.), Lene Vendelbo (red.), Helle Bjerre Østergaard (layout). Foto (hvor andet ikke fremgår): Lene Vendelbo. Tryk: K. Larsen & Søn. Oplag: 2200. Artikler fra bladet kan frit gengives dog med angivelse af kilde. Redaktionen er afsluttet den 2. december 2013. Meninger fremsat i bladet er ikke nødvendigvis sammenfaldende med Røde Kors’ holdning.

Fadder i Røde Kors

10 tal fra Malawi

Faddere i Røde Kors støtter børn i Malawi. Børnene er forældreløse eller meget sårbare. Støtten gives i form af støtte og vejledning fra Røde Kors-frivillige, som ofte er den primære voksenkontakt for de forældreløse. Derudover bliver børnenes skolegang betalt. For de helt små børn er der børnehaver, som Røde Kors støtter. For de ældste er der mulighed for at lære et håndværk. Desuden støtter fadderne opførelsen af brønde og latriner, så de sanitære forhold på skolerne er forsvarlige.

Mennesker: 15 mio. Levetid: 54 år i gennemsnit De unge: Næsten halvdelen er under 15 år Udvikling: Kun 17 lande er mindre udviklede Penge: 73 procent lever for under 7 kr. om dagen Hiv: 10 pct. (tallet falder) Telefon: Hver femte har en mobil Tobak: Største eksportvare Øl: Carlsberg har brygget ’Greens’ i Malawi siden 1968 Akvariefisk: Malawi-cichlider er meget populære Kilder: UNDP og Verdensbanken (2011)

Støtten gives i to distrikter – Zomba og Karonga. Her sørger lokalansatte i Røde Kors Malawi for at udvælge de mest sårbare børn og fordele støtten. Røde Kors Danmark har en hjælpearbejder udsendt til Malawi til at koordinere projektet. Hvis du har spørgsmål, send gerne en mail til fadder@rodekors.dk

FOTO: Christina Rasmussen

TANZANIA

ZAMBIA


3 HJÆLPEARBEJDEREN FORTÆLLER FRA MALAWI

2013 “Vi har virkelig tænkt ud af boksen i år” Jeg mødte for nylig 17-årige Mayesero Kalambo, og jeg blev blændet af hendes smil. Verden er ellers ramlet sammen mange gange for Mayesero i hendes unge liv. Første gang da hun som syv-årig mistede sin far i en trafikulykke. Anden gang da moderen stak af med en ny mand, og efterlod Mayesero og hendes to søstre hos bedstemoderen. Og siden da er Mayeseros verden ramlet hver gang, hun har måttet gå ud af skolen, fordi hun enten skulle hjælpe bedstemor i marken eller passe hende, når hun var syg. Det var hver gang en katastrofe for Mayesero, som gerne ville dygtiggøre sig, men hun havde ikke noget valg. Som 17-årig har hun derfor kun gået i skole i godt seks år. Da vores Røde Kors-frivillige sidste år kom i kontakt med Mayesero, kunne de straks se, at her var en pige, der skulle have en ekstra chance i livet. Din støtte har betydet, at Mayesero nu har fået en grunduddannelse som skrædder og en læreplads. Hun er meget stolt, og har fået glæden og troen på fremtiden tilbage – og et fantastisk smil på læberne. Mayesero er blot én af de mange unge piger og drenge, din støtte har givet en chance til i livet. De fleste får støtte til enten at fær-

diggøre folkeskolen eller gymnasiet, men for de lidt ældre – som Mayesero – der har nået en vis alder og har få års skolegang bag sig, må vi finde på alternativer. Derfor har vi uddannet skræddere, tømrere og murere, og vores Røde Kors-frivillige har sammen med de lokale ledere skaffet de nødvendige lærepladser. Vores unge nyuddannede skræddere syer nu bl.a. skoleuniformer til de forældreløse, som går i skole med din støtte. Tømrer- og murerlærlingene arbejder på opførelsen af de børnehaver og latriner, som du og de andre faddere også støtter. Vi har i 2013 set så mange gode eksempler på, hvordan alting kan gå op i en højere enhed, når Røde Kors-frivillige, de lokale myndigheder, høvdinge og erhvervsdrivende samarbejder om at give de mest sårbare børn den ekstra chance i livet. Derfor sender Mayesero og alle de andre børn du støtter en særlig hilsen til dig med tak for hjælpen i 2013. God læselyst! Christina Rasmussen, Røde Kors’ hjælpearbejder i Malawi.


4 PORTRÆT AF STÆRK GYMNASIEPIGE

“Jeg er bange for, at hvis jeg ser ham, så kommer jeg i tvivl om min beslutning – at jeg ikke er stærk nok.”

BEDSTE VENINDER: Cecilia Mgwira (tv) står her sammen med sin gode veninde. Hun har også et barn. ”Vi støtter hinanden, når det er svært, og vi savner vores børn,” fortæller Cecilia Mgwira.

Cecilia knokler med støtte fra veninde Cecilia Ngwira blev gravid ved et uheld og blev smidt ud af skolen. Men nu er hun tilbage på skolebænken – og opsat på at klare det. Cecilias barn er i pleje. Afsavnet er hårdt, og hun ville ikke kunne klare det uden bedsteveninden.

Cecilia Mgwira er 16 år, da hun opdager, at det hun og hendes jævnaldrende kæreste har lavet sammen har resulteret i et barn. ”Jeg vidste ikke, hvordan man blev gravid,” fortæller hun i dag tre år senere. Da læreren finder ud af, hvordan det er fat, smider han den unge kvinde ud af gymnasiet, som det er kutyme i Malawi. ”Den dag falder min verden sammen. Jeg har ikke længere nogen fremtid.”

Cecilia Ngwira Alder: 19 år Uddannelse: Går i 2.g på gymnasiekostskole Familie: Søn på tre år Drøm: At blive sygeplejerske Bedste ven: Mary Hjemby: Kachere, Malawi

Cecilias drøm om at blive sygeplejerske, synes nu umulig. Hun føder sin søn Dave. Han får efternavnet Msuku efter sin far. Faren er dog på det tidspunkt over alle bjerge. Han har fundet sig en ny kæreste, som senere bliver hans kone. Cecilia er nu alenemor. Hendes egen mor er død to år tidligere, og de eneste der kan hjælpe hende er faren og en bror, men han bor meget langt væk. Cecilia ser sjældent broren. Men så sker der to ting. Broren dør. Og hendes veninde tager en utraditionel beslutning. Den enes død … Da Cecilias bror dør, efterlader han hende en lille sum penge. Samtidigt starter hendes gode veninde igen i skole efter – ligesom Cecilia – at have fået et barn. ”Det troede jeg ikke, man kunne,” husker Cecilia Mgwira. Hun går til sin far og aftaler med ham, at arven fra broren skal gå til, at hun atter kan komme i skole. Faren går – efter forhandlinger – med til aftalen. Nu er der bare en forhin-

dring tilbage: Dave. Cecilia Mgwira kan ikke tage vare på ham, hvis hendes skolegang skal blive succes. Hendes far er gammel og ikke interesseret i ansvaret. Han går derfor til Cecilias ekskæreste og siger, at han må tage Dave, mens Cecilia gør sin skolegang færdig. Det nægter han – indtil faren truer med politi. Aftalen bliver, at Dave bor hos sin farmor. Mens Cecilia Mgwira fortæller om aftalen, bliver hun tydeligt berørt. Hun fortæller, at hun har valgt ikke at se Dave, når hun har ferie fra kostskolen. ”Jeg er bange for, at hvis jeg ser ham, så kommer jeg i tvivl om min beslutning – at jeg ikke er stærk nok,” nærmest hvisker hun. Cecilia Mgwira har derfor heller ikke et billede af sin søn. Men til gengæld har hun en plan. Skal aldrig giftes! Cecilia Mgwira mangler to år af gymnasiet og derefter vil hun på sygeplejerskeskole. ”Når jeg har fået en uddannelse og et job,


5

Du sender Cecilia i gymnasiet

“Hvis jeg skal have en fremtid, så kræver det, at jeg giver alt.”


6 PORTRÆT AF STÆRK GYMNASIEPIGE

DU STØTTER OGSÅ: Robson Mwafurwa er høvding i Cecilia Mgwiras Kachere. Her støtter du og de andre faddere to piger og to drenges gymnasieuddannelse. Du støtter også to piger i grundskolen.

teenagemødre I Malawi bliver 15 procent af alle 15-19-årige gravide. Og selv i Afrika er det virkelig mange. Hvis man sammenligner med resten af Afrika syd for Sahara, så er tallet 11 procent, mens de unge mødre i Danmark kun udgør 0,5 procent. Kilde: Verdensbanken (2011)

så skal jeg igen bo sammen med Dave.” I mellemtiden er planen at arbejde hårdt. ”Hvis jeg skal have en fremtid, så kræver det, at jeg giver alt.” Cecilia Mgwira ved godt, at oddsene er imod hende, for som enlig mor, så er chancen for succes i et land som Malawi, hvor piger stadig helst ses som en arbejdskraft i marken, lav. Derfor var hun heller ikke førstevalg for Elliot Nazonse fra Malawi Røde Kors, da han sad med listen over forældreløse, der havde brug for hjælp for at kunne fortsætte deres uddannelse. ”Cecilia opsøgte mig personligt og insisterede på, at vi skulle satse på hende. Hun sagde ordret: ”Jeg vil arbejde så hårdt, og jeg vil overraske dig!” husker Elliott Elliot Nazonse, som blev imponeret over den målrettethed, den unge kvinde udstrålede og valgte at satse på hende. Indtil videre har han ikke noget at fortryde. De første eksamensresultater fra det første år, hvor Cecilia Mgwira er tilbage i gymnasiet, viser, at hun er nummer 1 i engelsk og landbrug. Resten af eksamensresultaterne venter, men hun forventer at ligge højt i de fleste. Der er to år tilbage af gymnasiet for den unge kvinde. Og herefter kommer fire år, inden hun er sygeplejerske. Og Cecilia Mgwira garanterer, at der ikke kommer flere graviditeter på tværs. ”Da jeg var til tjek på hospitalet med min søn, mødte jeg tilfældigvis en sygeplejerske, som ikke var gift, og heller ikke havde planer om det. Samtidigt tjente hun så mange penge, at hun kunne forsørge sine forældre hjemme i landsbyen. Jeg vil være som hende – og jeg vil heller aldrig giftes!”

Høvding hjælper Cecilia Robson Mwafurwa er høvding i Cecilia Mgwiras landsby. Han fortæller her om, hvordan de i landsbyen støtter unge kvinder. 1. Hvordan hjalp du Cecilia? ”Cecilias far syntes først ikke, at det var en speciel god idé, at hun skulle tilbage i skolen. Jeg endte med at skændes med ham, men fik ham overbevist til sidst.” 2. Hvad gør du, hvis du opdager, at skolebørn fra din landsby er kærester? ”Jeg indkalder børnene og deres forældre til et møde, og understreger over for dem, at børnene skal gå i skole. Kæresteri ender i graviditeter og ulykkelige ægteskaber.” 3. Hvad synes du personligt om, at piger får en uddannelse? ”Tidligere støttede vi kun drenges uddannelse, men i dag ved vi, at hvis piger får en uddannelse, så uddanner vi et helt land. Pigerne tager nemlig både meget mere ansvar i landsbyen og sikrer også, at deres børns fremtid bliver god. ”

høvdinger I Malawi er der en høvding i hver landsby. Hvervet går i arv. Der findes både mandlige og kvindelige høvdinger. Ofte har de rollen i meget lang tid. Robson Mwafurwa er 74 år og har været høvding siden 1983. Hans søn vil efterfølge ham.


7 Din hjælp gør en verden til forskel i Malawi

KARONGA

Det går dine penge til I 2013 har vi udvidet støtten, så du nu støtter dobbelt så mange børns skolegang i gymnasiet. Vi har også bygget børnehaver, repareret brønde og meget mere i de to distrikter Karonga og Zomba, hvor vi arbejder.

8000 mennesker har set teaterforestillinger om børns rettigheder og sundhedsfremme

10.000

børn under fem år får et månedligt tjek hos sundhedsplejerskerne på sundhedsklinikkerne

26 skoler har nu forbedrede sanitære forhold

4

DU STØTTER ISÆR PIGER Piger i Malawi ses som en arbejdskraft. Derfor ser man piger fra en ganske ung alder knokle hårdt på de små jordlodder, mens drengene i højere grad får lov til at fortsætte i gymnasiet. I Røde Kors prioriterer vi i højere grad at støtte pigers skolegang ud fra devisen: ”Hvis du uddanner en pige, så uddanner du en hel landsby.” Ringene i vandet bliver altså større, når piger bliver bedre uddannet.

børnehaver er blevet bygget

2600 børnehavebørn får et dagligt måltid mad

500

193

forældreløse børn får besøg hver måned

Røde Kors frivillige er blevet uddannet i børns beskyttelse og rettigheder

33

25

brønde er blevet repareret

børnehaver har nu forbedrede sanitære forhold

ZOMBA

4220 piger har nu adgang til skoletoiletter fordelt på syv skoler

600 børn går nu i folkeskolen (409 i 2012)

400 unge går nu på gymnasiet (196 i 2012)


8 ET KIG BAG DET RØDE KORS

“Min passion er at hjælpe de sårbare” Det lå ikke i kortene, at Gloria Kunyenga skulle ende med at blive en af de vigtigste medarbejdere i Malawi Røde Kors. Hun er nemlig selv forældreløs. I dag kæmper hun for, at ingen andre skal opleve det samme som hende.

Gloria Kunyenga er 17 år og på vej hjem

er ikke begejstret, men Gloria Kunyenga

hun kæmpede og fik et legat fra staten, så

fra skole, da en noget ældre mand i en

står fast. Kort tid før er hendes mor død,

hun kunne få en uddannelse.”

lækker bil kører op på siden ad hende.

og eftersom faren forsvandt ud af billedet,

Gloria Kunyengas mor endte med at

”Kør med mig,” opfordrer han. Men Gloria Kunyenga afviser ham. Da

da hun var to år, ender hun med at bo hos

arbejde i Malawis Nationalbank, hvor hun

mormoren.

arbejdede frem til sin død.

hun kommer hjem til sin mormor, fortæl-

”Allerede inden jeg flytter ind hos min

ler hun om manden. Mormoren er fyr og

mormor, ved jeg, at det bliver hårdt –

flamme. Tænk, hvis hendes barnebarn kan

også selv om min mor har efterladt en lille

Mor som rollemodel ”Min mor har altid været min store rol-

blive gift med en mand med penge på

opsparing, som dækker min skolegang.”

lemodel. Hun gjorde det klart for mig, at

bogen? Det ville betyde, at mormorens

Gloria Kunyengas mor har nemlig ofte

hvis jeg satte mig et mål og arbejdede

bekymringer for fremtiden vil forsvinde.

fortalt sin datter om den kamp, som hun

hårdt for at nå det, så ville jeg nå det. Og

Men Gloria Kunyenga nægter.

selv har skullet kæmpe som ung for at få

det har gjort,” siger Gloria Kunyenga.

”Allerede dengang vidste jeg, at jeg ville frem i verden,” fortæller den nu 42-årige

lov til at få en uddannelse.

”Min mor insisterede på, at hun ville have

Hun har de seneste 14 år arbejdet for Røde Kors i Malawi. Hun har en universi-

projektkoordinator hos Malawi Røde Kors.

en uddannelse, selv om hendes forældre –

tetsuddannelse i folkesundhed og står især

Og frem i verden indebærer, at Gloria

min mormor og morfar – var i mod det og

for at gennemføre sundhedsprojekter, der

Kunyenga fortsætter i skolen. Mormoren

hellere ville have, at hun skulle giftes, men

blandt andet har til formål at hjælpe de


9

Gloria Kunyenga stod som helt ung fast på, at hun ville have en uddannelse. I dag er hun projektkoordinator i Malawi Røde Kors.

Gloria Kunyenga Alder: 42 år Job: Koordinerer alle Malawi Røde Kors’ sundhedsprojekter Uddannelse: Universitetsuddannelse i folkesundhed Familie: Mand og tre børn på 19, 14 og 10 år

børn, som fadderne i Røde Kors støtter.

”Jeg er drevet af en passion. Jeg kæm-

arbejde med de allermest sårbare. Efter

”Jeg var nødt til at arbejde meget,

hun havde fået sit eksamensbevis fra

meget hårdt for at lykkes i jobbet. Men

per for, at ingen skal opleve de samme

universitetet, arbejdede hun i et par år i

samtidig var jeg kommet et sted, hvor min

problemer, som jeg har gjort.”

Malawis sundhedsvæsen som rådgiver.

passion for at hjælpe de allermest sårbare

Hendes job var blandt andet at rådgive

faktisk kunne virkeliggøres. Jeg havde

søg snakker med de forældreløse, forspil-

de sygeplejersker, der havde til opgave at

midlerne til at hjælpe,” fortæller Gloria Ku-

der hun aldrig en chance for at opmuntre.

tage ud i de fjerntliggende landsbyer for

nyenga, der er steget i graderne lige siden

at vaccinere små børn.

hun begyndte hos Røde Kors.

Når Gloria Kunyenga på sine mange be-

”Ligesom min mor fortalte mig, at jeg skulle sætte mig et mål og altid forfølge

”Det var simpelthen så utilfredsstillende,

”Når jeg kigger på min tid i Røde Kors,

det, selv om der kom bump på vejen, så

for der var aldrig resurser nok. Fx havde

kan jeg se, at jeg har forandret mig me-

fortæller jeg det samme til dem – og hvis

jeg for det meste kun benzin til at køre på

get. De muligheder og mennesker af alle

tiden tillader det, så fortæller jeg også min

min motorcykel halvdelen af tiden, og så

mulige nationaliteter, som jeg har mødt,

egen historie, så de kan se, at selv om man

kunne jeg jo ikke udføre mit arbejde.”

har givet mig ideer og indsigt. Jeg er

er forældreløs, så kan man nå sit mål.”

Gloria Kunyengas søgte derfor videre og blev ansvarlig for Røde Kors’ sund-

Røde Kors har forandret mig Gloria Kunyengas mål har altid været at

hedsprojekter i et stort distrikt. Opgaven var enorm.

selvsikker og kan begå mig i alle sammenhænge.”


10 FOTOREPORTAGE FRA SUNDHEDSKLINIK

Barnelivet

i Malawi er blevet meget bedre Siden 2004 er antallet af børn i Malawi, der dør, inden de fylder fem år, næsten halveret. Sundhedsoplysning og -pleje er blandt forklaringerne på fremgangen. Som fadder støtter du Røde Kors arbejde på 31 sundhedsklinikker. Her er vi i skyggen under et træ ved landsbyen Humbo i det nordlige Malawi – langt fra alfarvej.

“Det giver en god sikkerhed, at sundhedsklinikken er så tæt på.” Jene Chomba, mor til Dolika Chihana.

Dolika Chihana følger Malawis vaccinationsprogram mod blandt andet polio, tuberkulose og mæslinger. Sidstnævnte er 96 procent af alle børn i Malawi vaccineret imod.


11

Du støtter helt små børn

SUNDHEDSTJEK: Dolika Chihana er tre måneder. Hun er blevet vejet i dag på sundhedsklinikken. Dolika har taget et kilo på siden sidste tjek for en måned siden, så pilen nu står på 5,9 kilo. Moren, Jene Chomba, er meget tilfreds.


12 FOTOREPORTAGE FRA SUNDHEDSKLINIK

ENSFORMIG KOST: Køen til vægten, der hænger ned i en krog fra et træ, bliver hurtig lang. Mange børn er fejlernærende, fordi de spiser meget ensformigt. Især nationalretten nsima, som består af majs.


13

RØDE KORS: Sundhedsplejerske Michael Chiona og hans kollega tilser de små børn. Røde Kors kører dem til klinikken.

PRÆVENTION: Winnie Mwalonde er 24 år og har tre børn i alderen 8, 6 og 2 år. Nu er det slut. Hun er mødt op på sundhedsklinikken for at få indsat en p-stav.

TILLØBSSTYKKE: Omkring 80 mødre kommer denne torsdag formiddag til den primitive klinik, som består af et langbord og en bænk, hvor børnene bliver vaccineret.

Børn der dør inden de fylder 5 år (for hver 1000 levendefødte) 150

Afrika syd for Sahara

120

90

MALAWI 60

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Selv om det går fremad i Malawi, dør alt for mange børn stadig af sygdomme, som let kunne være kureret som fx malaria og diarre. Kilde: Verdensbanken, 2011


14 Nyt fra børnene

Tak for støtten! Hilsen alle fadderbørnene i 2.g på Khwawa Gymnasium

Harry Chimdima (16 år)

Maria Nyasulu (14 år) Francis Khonjera (16 år) Monica Mhange (16 år)

1 barn i gymnasiet, 1 år Skolegang 956 kr. Skoleuniform 89 kr. Sko 178 kr. Kladdehæfter, kuglepenne m.v. 371 kr. Skoletaske 15 kr. Myggenet 89 kr. Hygiejnebind og underbukser (piger) 148 kr. I alt 1846 kr.

Solomen Honde (13 år)

Florence Msonda (15 år)

J


15

Frisure: Piger, der går i gymnasiet i Malawi, skal have helt kort hår.

Du støtter 16 2.g’ere i Khwawa

Jaffet Gondwe (17 år) Alick Kayira (16 år) Goodluck Mwaungulu ( 16 år)

Mercy Harawa (14 år)

Weston Kaviona ( 15 år)

Rowland Pphangapanga (15 år)

Cahrity Mchumbula (14 år) Kinston Banda (16 år)

Ketinas Mwaungulu (14 år) Martha Gondwe (14 år)


SPRED BUDSKABET

Hjælp os med at få flere Røde Kors-faddere 1. Anbefal en ven eller kollega med fadder-potentiale. Send en mail til fadder@rodekors.dk med navn og mail eller telefonnummer, og så kontakter vi den potentielle fadder og fortæller mere om vores arbejde i Malawi 2. Du kan få brochurer til at dele ud eller plakater til at hænge op. Vi kan sende materialerne (send en mail til fadder@rodekors.dk) eller du kan selv printe dem her: rødekors.dk/fadder/materialer

HJÆLP HJÆL P FORÆLDRELØSE BØRN I MALAWI

FORÆ LDRELØ SE BØ RN I MA LAWI

fadderne i Røde Kors:

“Det, der tiltrak mig, er man ikke bliver forpligtet overfor et enkelt barn... Jeg kunne ikke overskue den der personlige forpligtelse, fordi det kan man aldrig komme ud af igen. Det er en vis frihed, at det går til en hel gruppe – det, synes jeg, er rart.” – Trine –

BLIV FADDER I RØDE KORS

BLIV FADDER E­ PÅ BARN DK LANDET. BLIV FADDER PÅ BARNE­ LANDET.DK

og hjælp forældreløse børn i Malawi

RødeKors.dk

RødeKo rs.dk

Læs mere og tilmeld dig for 125 kr. om måneden på RødeKors.dk/fadder

RødeKors.dk

Bliv fadder i røde Kors

“Når man har overskud i hverdagen, så mangler det bare, at man hjælper.” – Berit –

og hjælp forældreløse børn i Malawi Læs mere og tilmeld dig for 125 kr. om måneden på Rødekors.dk/fadder Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Bliv fadder i Røde Kors for 125 kr. om måneden

Læs mere på RødeKors.dk/fadder

Kontakt og mere info Man kan enten melde sig som fadder på rødekors.dk/fadder eller på telefon 3525 9200. Hvis du gerne vil have tilsendt information, kan du sende en mail til fadder@rodekors.dk.

PRIS OG PRAKTISK Som fadder i Røde Kors betaler man 130 kr. om måneden over PBS (dette kan forhøjes efter eget ønske). Ekstra bidrag kan indsættes på reg. 4183 og kontonr. 600 85 455. Du modtager fire årlige nyhedsbreve om udviklingen samt en trykt årsfortælling i slutningen af året. Hvis Røde Kors har fadderens personnr. indberetter vi til SKAT, da op til 14.800 kr. er fradragsberettiget (2014).

“Hvis man var fadder for et enkelt barn ville det kræve, at man gik lidt mere ind i det og involverede sig, og det har jeg hverken lyst eller tid til. Jeg har det godt med at være en passiv giver – som en god fe.” – Ole –

Du sender Cecilia i gymnasiet - “Jeg vil overraske dig.”  
Du sender Cecilia i gymnasiet - “Jeg vil overraske dig.”  

Faddere i Røde Kors støtter børn i Malawi. Børnene er forældreløse eller meget sårbare. Støtten gives i form af støtte og vejledning fra Rød...