Page 1

Program

2017/18


Program

2017/18 Dalasinfoniettans programbok för säsongen 2017/18 Redaktör, design, layout, omslagsfoto och grafik Jonas Martinsson Texter Patrik Björn, Jonas Martinsson och presstexter Pärm Scandia 2000 white 200 g, inlaga Amber Graphic 115 g Tryck Strålins AB Falun Med reservation för ändringar gällande program, medverkande och priser

© Musik i Dalarna


MUSIKEN SPIRAR! Varmt välkommen till en ny säsong med Dalasinfoniettan. Ett spännande och varierat utbud finner du i detta program. Att kunna presentera både hösten och kommande vår i ett program har gett oss en välbehövlig framförhållning i produktionsarbetet och framför allt en möjlighet att erbjuda publiken ett attraktivt abonnemang. Musik i Dalarna är en organisation som också famnar mer än Dalasinfoniettans konserter. Nu växer vi på flera områden. Unga Musik i Dalarna skickar ut en rad fina grupper musiker till skolorna, de ansvarar för våra samarbeten med Musikkonservatoriet Falun och länets kulturskolor. Under hösten växer enheten med större ansvar för musiktävlingen Imagine och uppstart

av Songlines i Dalarna. Songlines är ett nationellt projekt för nyanlända unga. Dalhalla Opera har fått en stabilare grundfinansiering och Musik i Dalarna går nu in i ett fastare samarbete med föreningen Dalhalla Opera för att en stor publik ska få uppleva minnesvärda operaföreställningar på den fantastiska arenan många år framöver. Nu är också Dalapop del av Musik i Dalarna. Dalapop stöttar och utvecklar musiker, låtskrivare, producenter m.fl. inom populärmusiken så de på sikt har en möjlighet att etablera sig i branschen. En stark miljö skapar också förutsättningar för ett större, bredare musikutbud i hela Dalarna.

KARIN HOLDAR Länsmusikchef


ORKESTERCHEFEN HAR ORDET

VÄRLDENS BÄSTA JOBB! Ny säsong, nya förväntningar och jag hoppas att du som läsare hoppar över min text och skyndar vidare i programboken för kommande säsong. En säsong full av nya bekantskaper och spännande program. Om du väljer att stanna kvar, ska jag strax berätta varför jag har världens bästa jobb. Det är långt ifrån alla län i Sverige som kan stoltsera med en egen symfoniorkester. Dalarna tillhör ändå de lyckliga som har sin egen Dalasinfonietta. Vi arbetar aktivt för att alla ska kunna glädjas åt det unika som orkestern skapar tillsammans med gästande dirigenter och artister. Den ökande publiktillströmningen ser jag som ett tecken på att allt fler gör anspråk på denna fantastiska orkester som sin egen.

När jag säger att jag har världens bästa jobb kanske någon säger emot mig och antyder att jag inte provat på världens alla jobb. Men då vill jag bjuda in till studiedag, för en dag på mitt jobb liknar ingenting annat. Min vardag är att arbeta med kulturens egna elitidrottare. Det är ingen överdriven liknelse, för när jag stängt min dator och gått hem, då fortsätter våra musiker att öva. När jag ligger i hängmattan på sommaren och lyssnar på sommarprataren, då övar våra musiker. Jag har förmånen att på arbetstid få gå på konsert, att höra världsstjärnor repetera med Dalasinfoniettan, att vara delaktig i en verksamhet som levererar musikaliska upplevelser på världsnivå, att få se publikens glädje i ögonen efter en konsert - därför har jag världens bästa jobb!

EVA ERDMAN Orkesterchef


ABONNEMANG

DALASINFONIETTANS KONSERTER I KRISTINEHALLEN, FALUN

NY SÄSONG BETYDER NYTT ABONNEMANG! NIO KONSERTER FÖR 1 215 KR! DU SPARAR ÖVER 35 %! Ja, det är sant, du får de nio listade konserterna i Kristinehallen i Falun under säsongen 2017 / 2018, varav fem under hösten och fyra på våren, till det kraftigt reducerade priset 1 215 kr och sparar alltså över 35 %. Dessutom får du din egen stol i salongen och en välkomstpåse full av kärlek. Bli en del av vår musikälskande familj och unna dina öron ett abonnemang till Dalasinfoniettans konserter i Falun.

BÄTTRE PRIS Spara över hela 35 % jämfört med ordinarie biljettpris. EGEN STOL Du väljer din egna, samma plats på alla konserter. FÖRTUR Du har förtur till de bästa platserna i och med ditt abonnemangköp eftersom detta säljs före ordinarie styckbiljetter. GARANTERAT PLATS PÅ POPULÄRA KONSERTER Eftersom du har din egen stol har du garanterad plats på konserter som förväntas bli slutsålda. ÖVERLÅT DIN PLATS VID FÖRHINDER Kan du inte gå? Ge bort din biljett någon av dina nära och kära i ditt ställe.

BOKAS VIA DALASINFONIETTAN.SE/ ABONNEMANG ELLER BILJETTFORUMS KUNDTJÄNST TEL. 0771-130 150 FÖRSÄLJNINGSPERIOD: 30 MAJ TILL OCH MED 9 SEPTEMBER 2017


HÖSTPREMIÄR MED TILLING 9 SEPTEMBER 2017

DJÄRVA KLANGER 30 SEPTEMBER 2017

AGHAKHANI 21 OKTOBER 2017

EUROPA I DALARNA 11 NOVEMBER 2017

RYSANOV 2 DECEMBER 2017

EMMY + EMIL = MUSIK 3 FEBRUARI 2018

TRE ÅRHUNDRADEN – TRE TONSÄTTARE 10 MARS 2018

JABLONSKI 24 MARS 2018

EN ERFAREN TALANG 14 APRIL 2018


Encoren efter en konsert är den musikaliska efterrätt som både sångare och publik längtar till, och det finns få saker som är så uppfyllda av lust och glädje som extranumret. När två av Sveriges mest uppskattade operasångare, Rickard Söderberg och Matilda Paulsson, ger konsert så är det fyllt med dessa extranummer som vanligen inte ges plats i det ordinarie konsertprogrammen, men som alla älskar. ”Detta är vår guilty pleasure” säger Matilda Paulsson. De kastar sig mellan genrer och röstfack, för när extranumret väl kommer upphävs operavärldens

vanliga regler och allt är tillåtet, och dessa undanskuffade nummer kan upphöjas till huvudakt. ”Vissa stycken kanske inte anses tillräckligt fina. Men det är briljant musik, och varje gång jag och Rickard sjunger dessa låtar ihop efter en konsert så lyfter taket.” Porgy and Bess, Glada Änkan och Annie get your gun varvas med världens mest ikoniska duett ur don Giovanni Là ci darem la mano. ”När jag fyllde 40 bjöd jag på en meny där alla rätter bestod av desserter, och nu ger jag ut en skiva med bara extranummer. Jag försöker bara njuta lite mer av livet helt enkelt…” avslutar Rickard.

CD-skivan ENCORE med RICKARD SÖDERBERG, MATILDA PAULSSON, DALASINFONIETTAN under ledning av JOAKIM UNANDER släpps 18 AUGUSTI och kommer att kunna KÖPAS OCH FÅ SIGNERAD PÅ KONSERTEN I DALHALLA, samt kommer att distribueras via Bengans och finnas till försäljning i såväl fysiska och digitala butiker.

PROGRAM En kavalkad av extranummer! MEDVERKANDE Matilda Paulsson sopran Rickard Söderberg tenor Joakim Unander dirigent Dalasinfoniettan

FREDAG 18 AUGUSTI 19.00 DALHALLA, RÄTTVIK Entré: fr. 290 kr. Förköp via turistbyrån eller dalasinfoniettan.se


OPERAGALA MED BARA EXTRANUMMER!

FOTO: MATS BÄCKER

ENCORE


DALASINFONIETTAN, MED TILLHÖRANDE VÄNFÖRENING, OCH DALARNAS TIDNINGAR BJUDER IN TILL GRATIS PICKNICKKONSERT OCH ROLIGA KRINGAKTIVITETER I DET GRÖNA! REPERTOAREN ÄR FRAMRÖSTAD AV DALARNAS TIDNINGARS LÄSARE. GÄSTARTIST ÄR FALUSONEN JANNE ÅSTRÖM!

A N o R G T E D I FOTO: PER ERIKSSON

LÖRDAG 26 AUGUSTI KL 13.00-16.00 STUREPARKEN FALUN FRI ENTRÉ

MEDVERKANDE JANNE ÅSTRÖM SÅNG JOSEF RHEDIN DIRIGENT DALASINFONIETTAN


FYRVERKERIKONSERT Välkommen till Dalhallas unika och traditionsenliga fyrverkerikonsert - en fantastisk musikafton fullspäckad med ett varierat och högklassigt musikaliskt innehåll som spänner mellan klassiskt, pop och rock. På scenen står som alltid några av de främsta artisterna i Sverige. Humor, överraskningar och – förstås – en grandios avslutning i form av ett mäktigt och färgsprakande fyrverkeri!

MEDVERKANDE Måns Zelmerlöv Ola Salo Linnea Olsson Jonas Nydesjö dirigent Eje Berglund fyrverkerimästare Dalasinfoniettan FREDAG 2 SEPTEMBER 19.00 DALHALLA, RÄTTVIK Entré: 750 kr. Förköp via dalhalla.se eller turistbyrån


FOTO: JONAS MARTINSSON

JACKPOT! MÖT NYA TONSÄTTARPROFILEN YLVA SKOG


Varmt välkommen säger vi till Ylva Skog som är Dalasinfoniettans tonsättarprofil under den kommande säsongen. I uppdraget ingår att komponera ny musik - ett verk specialskrivet för sinfoniettan samt en stråkkvartett. Dessutom kommer flera av Ylvas tidigare skrivna verk spelas. Ylva Skog (f 1963) bor i Stockholm och innehar en master i komposition vid Kungl. Musikhögskolan. Denna tvåfaldigt Grammis-nominerade kompositör blev år 2000 nummer 11 i ledet av kvinnor som blivit invalda i Föreningen Svenska Tonsättare (FST). Hennes musik beskriver hon som tillgänglig och den karaktäriseras av att den är melodisk och rytmisk och begriplig (vilket Ylva själv tycker är viktigt). Hon är en fena på melodier och det är mer regel än undantag att dessa tongångar tar tag i lyssnaren och håller sig fast. Ett bra tag. Ylva menar att det finns en skiljelinje mellan ljudkonst och musik och där väljer hon musik. Vissa anser att vi är klara med melodi, rytm och harmonik – att detta liksom är uttömt sedan lång tid – men Ylva håller inte alls med. Det som inspirerar henne mest till att komponera musik är att vara ledig och att sova ut ordentligt:

- ”Lugn och ro! Då kommer idéerna.”, menar Ylva. Egentligen kan vad som helst inspirera henne att fatta tag i pennan. Ett exempel är hennes verk ”They call her love” (som kommer att kunna avnjutas under 2017 års höstpremiär) som är inspirerad av ett avsnitt ur ”Vetenskapens värd”. Ett sorgligt och melankoliskt avsnitt om schimpanshonan Ai (som betyder kärlek eller älskade) som ingick i ett forskningsprojekt om kommunikation. Programmet var dynamisk uppbyggt – ungefär som en thriller – eller varför inte som ett symfoniskt verk? Forskaren och apan kom varandra mycket nära och: - ”Det fanns en ömhet och en äkta vänskap som också avspeglas i musiken.”, menar Ylva. Ylvas bild av Dalasinfoniettan är att det är en flexibel och mångsidig orkester som spelar olika genrer och som också spelar i mindre ensembler: - ”Dalasinfoniettan verkar inte vara så fyrkantig, vilket jag ser som väldigt positivt!”, säger hon. Uppdraget som tonsättarprofil välkomnar hon med stor entusiasm: - ”Det känns väldigt roligt att både skriva ny musik såväl som att lite av mina befintliga verk framförs. Jackpot!”, säger Ylva.


Höstpremiären 2017 bjuder på något alldeles speciellt – precis som det ska vara! Vi startar hösten med en konsert som presenterar något av det bästa som går att erbjuda. Vår chefdirigent Daniel Blendulf har bjudit in sopranen Camilla Tilling för att välkomna den nya säsongen med Dalasinfoniettan. Camilla är en världskänd sångerska som stått på konsertscener och i operahus över hela världen. För Dalapubliken kommer hon att välja repertoar av Richard Strauss, en av Camillas favoritkompositörer. The Sunday Times har beskrivit hennes röst som klar, fräsch och ungdomlig,

och hyllas som en mogen konstnär med en stark karaktär i sin tolkning av musiken. Camilla kommer med andra ord att bli en fröjd att lyssna till. Ledd av vår chefdirigent kommer en magisk ljudbild att sätta tonen för vad höstens säsong har att erbjuda. Under denna konsert har vi också nöjet att presentera Ylva Skog - säsongens profiltonsättare. Invig höstsäsongen med Dalasinfoniettan där vi kan utlova en sprakande och känslostark musikalisk fest!

”HENNES RÖST OCH SÅNG ÄR BOKSTAVLIGEN ÄNGLALIK”

- THE TIMES

PROGRAM Ylva Skog They Call Her Love Richard Strauss ur Ariadne på Naxos op. 60 Wolfgang Amadeus Mozart Symfoni nr 31 k. 297 (Parissymfonin) sånger av Mozart och Strauss MEDVERKANDE Camilla Tilling sopran Daniel Blendulf dirigent

FREDAG 8 SEPTEMBER 19.00 HAGAKYRKAN, BORLÄNGE Entré: 200 kr. Förköp via Visit Dalarna. Arrangör: Borlänge Orkesterförening LÖRDAG 9 SEPTEMBER 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


CAMILLA TILLING SOPRAN DANIEL BLENDULF DIRIGENT

FOTO: MARCO BORGGREVE / MARIA ÖSTLIN

HÖSTPREMIÄR!


STORA TANKAR I DET LILLA FOLKVISA MÖTER KAMMARMUSIK


I visans enkelhet finns den stora världen. I stråkens rörelse finns vår historia och i strängens vibration finns alla världens tankar och idéer samlade. Det stora – i det lilla. Visan är lätt att förhålla sig till och känna igen sig i. Det är de stora berättelserna samlade inom oss som ges en plats att höras och tonsättas. Inom klassisk musik talar man om kammarmusik som musik som framförs i ett mer intimt sammanhang. Det finns en mer naturlig och nära kontakt mellan musiker och åhörare. Det handlar samtidigt om ett annat spelsätt, ett

slags samtal mellan stämmorna, där ingen är solist men varje stämma har sin unika roll att spela. Det är i denna form som kontakten mellan visan och kammarmusiken uppstår. Konserten bjuder på svenska folkvisor i helt nya arrangemang, specialskriva för att passa sättningen. Upplev något alldeles extra där vi kan utlova att ni lämnar konserten fulla av tankar, idéer och en nyvunnen medvetenhet för livets alla små, men ack så viktiga, delar! Konserten är en repris av 2016 års stora musikaliska succé.

”MAGNIFIK KONSERT”

- DALADEMOKRATEN

PROGRAM Traditionella folkvisor i nya arrangemang av bl.a Mats Hålling, Anna-Karin Klockar, Mikael Sjögren, Karl-Johan Ankarblom. Dessutom musik av Nils Lindberg, Benjamin Britten, Luciano Berio och folkmusik arrangerad för stråkkvartett av The Danish String Quartet MEDVERKANDE Sofia Sandén sång Elisabeth Lagergren violin Linnea Hällqvist violin Anna Raihle viola Marika Erlandsson cello

TORSDAG 14 SEPTEMBER 19.00 KULTURSKOLAN, LEKSAND Entré: 200 kr, stud./ungd. under 21 år 100 kr. Förköp via Visit Dalarna. Kvarvarande biljetter säljs vid entrén. FREDAG 15 SEPTEMBER 19.00 HÖGBERGSKYRKAN, LUDVIKA Entré: 200 kr, skolungdom gratis. Ludvika musiksällskaps abonnemang gäller. Arrangör: Ludvika musiksällskap LÖRDAG 16 SEPTEMBER 15.00 MOCKFJÄRDS KYRKA Entré: 150 kr. Förköp via Visit Dalarna. Serviceavgift tillkommer.


En musikalisk resa ska kunna upplevas av alla – ung som gammal. Det handlar om att göra musiken tillgänglig på ett sätt som kan nå allt från de minsta och ovana öronen till de som kan definiera varenda ton. Musik ska inte avgränsa och sätta upp barriärer, utan snarare välkomna och omfamna alla. Det är precis det som händer i familjeföreställningen Äventyret!

Det är ni som besökare som kommer att styra den här föreställningen och bestämma var denna saga kommer att starta, vilka upptäckter som vi gör under resans gång och var vi till slut kommer att landa.

Det här är ett unikt tillfälle för ung som gammal att vara delaktig i den klassiska musiken och upptäcka sin egen musikaliska resa. Var med och Musiken från Mozart, Alfvén, Dvořák och låt er inspireras och fantisera tillsammans med många fler kommer att framföras på ett sätt där de riktigt stora mästarna inom den klassiska publiken hela tiden kan vara med på noterna. musiken!

MISSA INTE ÅRETS STÖRSTA ÄVENTYR! PROGRAM Musik av de stora mästarna MEDVERKANDE Skådespelare från Stockholms Improvisationsteater David Lundblad dirigent

LÖRDAG 23 SEPTEMBER 13.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 50 kr för alla. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


DJÄRVA KLANGER FOTO: SEBASTIAN SCHULZ

JEROEN BERWAERTS TRUMPET ALEXANDER MELNIKOV PIANO DANIEL BLENDULF DIRIGENT


Välbalanserade program som älskas av såväl orkester som publik – det är vår prisbelönade chefdirigent Daniel Blendulfs signum. I den andra konserten för säsongen, under Daniels ledning, möts trumpeten och pianot i två väldigt skilda stycken. En spännande duell mellan två instrument där båda går vinnande ur striden.

som plockar fram det bästa ur både instrument och musiker där skicklighet, musikalitet och känsla verkligen kommer till sin rätt.

På trumpet kommer Dalapubliken att för första gången få höra den belgiske trumpetaren Jeroen Berwaerts. Hans motståndare på pianot är Alexander Melnikov som garanterat kommer att bjuDenna kamp mellan piano och trumpet, där den da upp till en rejäl kamp. ena möter den andra, hejas ivrigt på av Daniels ledning och höjer för varje ton ribban för vad Beredd dig på en musikalisk batalj där kampen motståndaren måste prestera. Det blir en kamp blir hård och resultatet makalöst vackert!

”... DALASINFONIETTAN UNDER DANIEL BLENDULF LEVERERAR PÅ TOPPNIVÅ” - DN KULTUR

PROGRAM Felix Mendelssohn Hebriderna André Jolivet Concertino för trumpet, stråkorkester och piano Dimitrij Sjostakovitj Pianokonsert nr. 1 för piano, trumpet och stråkorkester Richard Dubugnon Kammarsymfoni op.63

MEDVERKANDE Jeroen Berwaerts trumpet Alexander Melnikov piano Daniel Blendulf dirigent LÖRDAG 30 SEPTEMBER 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


ORGEL & MÄSSING I SAMKLANG

Förbereder er på något helt utöver det vanliga – blåsare från Dalasinfoniettan möter musiker från Arméns musikkår! Det kommer garanterat att slå gnistor om denna kombination av musiker med prisbelönta verk för orgel och mässingsblåsare.

sition competition vinna pris för sitt korta och extremt kärnfulla A Requiem in Our Time – tillägnat tonsättarens mor. Requiet har inga sångare utan är endast skrivet för brass och slagverk i ett tio minuters långt fyrverkeri av toner.

Vi bjuder in er att lyssna till två verk från två betydelsefulla epoker i tonsättarnas liv. 1894 vann Elfrida Andrée pris i en tävling i Bryssel med sin Symfoni nr. 2 för orgel och mässingsblåsare. Ursprungligen är verket en sonat, sonat nr 2 för violin och piano, som tonsättarinnan själv bearbetade.

Känn pulsen och upplev stämningen när musiker från olika håll förenas i orgeln och blåset!

60 år senare, 1954, var det Einojuhani Rautavaaras tur att vid Thor Johnson Brass Compo-

PROGRAM Einojuhani Rautavaara A Requiem in Our Time, Op. 3 Christer Danielsson Svit nr. 3 Elfrida Andrée Symfoni nr. 2 för orgel och mässingsblåsare


MEDVERKANDE Blåsare ur Dalasinfoniettan och Arméns musikkår Henrik Alinder orgel David Lundblad dirigent

FREDAG 13 OKTOBER 18.00 FALU KRISTINE KYRKA Entré: 160 kr (180 kr vid dörren), 80 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se. Samarrangemang med Svenska kyrkan Falun. LÖRDAG 14 OKTOBER 18.00 RÄTTVIKS KYRKA Fri entré/kollekt


Nazanin Aghakhani, den första kvinnliga dirigent som fått dirigera en orkester i Iran, är verkligen något alldeles extra. Hon är en dirigent med moderna angreppsätt och en förkärlek till den nyskrivna musiken. Genom Nazanin skapas toner i vackra och modiga sammanhang, och hon samarbetar gärna med tonsättare, både som pianist och dirigent.

Sibelius Akademin i Helsingfors. Där avslutade hon sina studier 2008 för att börja fylla världen med sitt sätt att dirigera musik. Nazanin kommer under hösten att leda en konsert där Sven-David Sandströms flöjtkonsert ska framföras av ingen mindre än Sara Hammarström, en konsert som Musik i Dalarna sambeställt med andra orkestrar.

Nazanin växte upp i Wien och bär med sig både persisk och rysk kultur. Hon startade sin Gör er själva en stor tjänst och lyssna till en dirimusikaliska resa som en talangfull pianist och gent som med precision hanterar musiken på ett utbildningen till dirigent påbörjades i Wien, en passionerat sätt! utbildning som via Stockholm tog henne till

”OMTUMLANDE KLANGER & DANSANT DIRIGENT”

- KULTURSIDAN.NU

PROGRAM Sven-David Sandström Konsert för flöjt och orkester nr. 2 Joseph Haydn Symfoni nr 101 Ett verk tillkommer MEDVERKANDE Sara Hammarström flöjt Nazanin Aghakhani dirigent

LÖRDAG 21 OKTOBER 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


SARA HAMMARSTRÖM FLÖJT NAZANIN AGHAKHANI DIRIGENT

FOTO: WWW.PROSCENIUM.AT

AGHAKHANI


Att som studerande få sitt verk framfört av en professionell orkester, och att få vara solist med en orkester som Dalasinfoniettan, är få förunnat. Det är vad Dalasolist handlar om. Tävlingen är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och Musikkonservatoriet Falun som är unik i sitt slag.

Cellisten Paula Sjöberg från Stockholm är 15 år och gick fram till sommaren på Musikkonservatoriets högstadiesatsning. Till hösten inleder hon sina gymnasiala studier vid samma skola. Hon var den yngsta deltagaren i finalen och slog såväl jury som publik med häpnad. Missa inte chansen att njuta av hennes makalösa spel då hon framför I tävlingen koras en vinnare som får framträda Tjajkovskijs Rokokovariationer. som solist med Dalasinfoniettan, samt att den vinnande kompositionseleven får sin komposi- Alva Stern slutförde innan sommaren sina stution uppförd vid samma konsert. Som om inte dier vid Musikkonservatoriets kompositionslinje det vore nog tilldelas båda vinnarna Seth Karls- och inleder i höst studier vid Musikhögskolan son-priset på 15 000 kr. i Piteå. Denna konsert bjuder på hennes spännande verk Vidare som vann med motivering2017 års vinnare av Dalasolist är cellisten Paula en ”en lyrisk och formsäker komposition med Sjöberg och kompositören Alva Stern. spännande inslag av genrebredd”.

TVÅ AV FRAMTIDENS STJÄRNOR ÄR KORADE! PROGRAM Alva Stern Vidare Pjotr Tjajkovskij Rokokovariationer Ludvig van Beethoven Symfoni nr. 5 MEDVERKANDE Paula Sjöberg cello Alva Stern kompositör Andreas Alin dirigent

LÖRDAG 28 OKTOBER 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: Fri entré. Fika till försäljning i pausen. Dalasolist är ett samarbete mellan Musikkonservatoriet Falun och Musik i Dalarna.


FOTO: MALIN SYDNE

DALASOLIST


Under hösten välkomnar vi en ung och mycket talangfull spanjor till Dalarna - Roberto González-Monjas! En artist som är eftertraktad som violinist, konsertmästare och kammarmusiker. Roberto är dessutom en mästare på att dirigera, vilket är vad han kommer att göra i detta program. Till vårt program tar Roberto också med sig en annan ung stjärna – André Schuen, baryton från Italien.

sånger för röst och piano. I detta program ingår några av dem med orkester, tillsammans med sånger av Hans Eisler – en tonsättare med en intressant historia. Eisler växte upp i Wien i början av 1900-talet där han studerade komposition för Schönberg. Efter att ha levt i exil i USA under andra världskriget återvände han till Europa och DDR. De sånger som ingår i konserten är några av de sista han skrev.

För en sångare är den österrikiske kompositören Upplev musiken framförd och styrd av några av Hugo Wolf välkänd. Hans styrka ligger i lieder, dagens främsta internationella talanger!

”KRAFTFULLT OCH PRECIST”

- VOLKER FRIES

PROGRAM Hanns Eiser Ernste Gesänge Hugo Wolf ur Goethe-Lieder (Harfenspieler nr. I, II & III) Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 4 Ett verk tillkommer MEDVERKANDE André Schuen baryton Roberto González-Monjas dirigent

LÖRDAG 11 NOVEMBER 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


ANDRÉ SCHUEN BARYTON ROBERTO GONZÁLEZ-MONJAS DIRIGENT

FOTO: GUIDOWERNER

EUROPA I DALARNA


STRÅKKLANG SOL & MÅNE

Det handlar om motpoler, ett yin och yang, eller i det här fallet - dag och natt och sol och måne. I denna konsert står dessa två motpoler mot varandra i två stycken för en stråksextett. Två stycken som är höjdpunkter för kammarmusiken. Kasta er mellan det mörka och ljusa och upplev en känslomässig storm med stråkensemblen ur Dalasinfoniettan! Ni hör först den gripande musiken Verklärte Nacht, skapad av Arnold Schönberg som i sin tur inspirerades av R. Dehmels dikt med samma namn. Dikten berättar om det älskande paret som vandrar i natten till månens sken där hon är havande – dock tvingas hon erkänna att det inte är hennes älskade som är far till barnet! Efter nattens stormande känslor väcker solen dagen till liv, men lämnar samtidigt en känsla av passion och lidelse efter vad vi fått gå igenom. Genom Pjotr Tjajkovskijs Souvenir de Florence, på svenska Minne från Florens,

bjuds vi här in till det lättfångade och vackra där melodiösa soloinsatser väger upp det mörker som tidigare var så framträdande. Hoppa mellan ljuset i solen och månens kalla sken genom denna gripande konsert! PROGRAM Pjotr Tjajkovskij Souvenir de Florence, Op.70 Arnold Schönberg Verklärte Nacht MEDVERKANDE Stråkensemble ur Dalasinfoniettan TORSDAG 16 NOVEMBER 19.00 FÖRSAMLINGSHEMMET, RÄTTVIK (Adressen är Järnvägsgatan 10) Entré: Fri entré/kollekt FREDAG 17 NOVEMBER 18.00 HÖGSKOLAN DALARNAS BIBLIOTEK, FALUN Entré: 160 kr (180 kr vid dörren), 80 kr studerande/ungdom t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


MERVÄRDE! MINGEL FÖRSNACK RABATTER TRÄFFA ARTISTER FÖRELÄSNINGAR NYHETSBREV ERBJUDANDEN

Läs mer om vänföreningen, och anmäl dig direkt via hemsidan: dalasinfoniettan.se/vanforening 150 kr/person och år eller 250 kr för familj/par.

DALASINFONIETTANS VÄNNER

MAXIMERA DIN KONSERTUPPLEVELSE! dalasinfoniettan.se/vanforening


RYSANOV FOTO: LASZLO EMMER

MAXIM RYSANOV DIRIGENT & VIOLA


Briljansen finner inga gränser när den utmärkte och begåvade Maxim Rysanov ges utrymme att visa sina talanger. Inte enbart är han en makalös violast, han är dessutom utsökt skicklig på att dirigera en orkester till att nå oanade höjder. En multitalang som ger musiken den respekt och den ära som den förtjänar.

Senaste gången Rysanov gästade Dalasinfoniettan gjorde han det i egenskap av dirigent och med tanke på resultatet vore det tjänstefel av oss att inte ge honom samma scen igen. Men vi slutar inte där. Han kommer också att gå in i rollen som solist, vilket ger dig två Rysanov till priset av en!

Dalasinfoniettan har ett kärt och uppskattat Upplev denne magiske musiker och ta chansen samarbete med Maxim Rysanov som sträcker sig att få se honom spela ut hela sitt register tillsamett antal år tillbaka. Hans närvaro är given och mans med Dalasinfoniettan! ett av de mest uppskattade inslagen under kammarmusikfestivalen, Vinterfest.

”ORD FÖR ATT BESKRIVA RYSANOVS PASSIONERADE OCH SKARPSINNIGA FRAMFÖRANDE ÄR SVÅRA ATT HITTA” - FANFARE

PROGRAM Arvo Pärt Fratres Igor Stravinskij Pulcinella-sviten Wolfgang Amadeus Mozart Symfoni nr 39 i Ess-dur K. 543

FREDAG 1 DECEMBER 19.00 AVENY FOLKETS HUS, LUDVIKA Entré 200 kr, skolungdom gratis. Ludvika musiksällskaps abonnemang gäller. Arrangör: Ludvika musiksällskap

MEDVERKANDE Maxim Rysanov dirigent och viola

LÖRDAG 2 DECEMBER 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


De senaste två åren har vi dansat in julen med Dalasinfoniettan, men nu är det dags att gå tillbaka till rötterna och gräva djupt i den traditionella julen och de klassiska julsångerna! I år kommer vi att sjunga in julen och det är den engelska caroltraditionen som kommer att ljudsätta en alldeles underbar tid på året. Det är dags för julen att kännas på riktigt. De julsånger som ingår i konserten är klassiska och mer eller mindre kända. Oavsett om ni hört sångerna tidigare eller upplever dem för första gången så kommer de skickligt framföras av Dalasinfoniettan – tillsammans med sin egen

kör och mezzosopranen Carolina Bengtsdotter Ljung. Det blir med andra ord stort och kraftfullt med en garanterad julstämning av den klassiska sorten som kommer att eka genom hela december! Den här konserten framförs företrädesvis i kyrkor då ensemblen är stor och kräver stort utrymme. Christmas Carolina är utan tvekan den enda julkonserten som ni behöver uppleva under december och tack vare sitt stora omfång och rika musikaliska innehåll blir det en upplevelse som sent kommer att glömmas!

”HENNES RÖST HAR ETT SPECIELLT SKIMMER” - DALADEMOKRATEN

PROGRAM Christmas carols MEDVERKANDE Carolina Bengtsdotter Ljung mezzosopran Dalasinfoniettans kör David Lundblad dirigent TORSDAG 7 DECEMBER 19.00 VANSBRO TEATER, MEDBORGARHUSET Entré: 200 kr. Bokas via Vansbro bibliotek ca två veckor före föreställningen eller köps i biljettkassan innan föreställningen.

FREDAG 8 DECEMBER 19.00 SILJANSNÄS KYRKA, LEKSAND Entré: 180 kr med inbakad julklapp. Förköp via Visit Dalarna. Serviceavgift tillkommer. Arrangör: Kulturbanken Siljansnäs LÖRDAG 9 DECEMBER 18.00 BODA KYRKA, RÄTTVIK Fri entré/kollekt


CAROLINA BENGTSDOTTER LJUNG MEZZOSOPRAN DALASINFONIETTANS KÖR DAVID LUNDBLAD DIRIGENT

in a

FOTO: ELIAS GAMMELGÅRD

CHRISTMAS CAROL


FOTO: MATS BÄCKER / PER KRISTIANSEN

NYÅRSKONSERT LENA WILLEMARK SÅNG OLLE PERSSON BARYTON NIKLAS WILLÉN DIRIGENT


Traditioner är till för att följas och som vanligt kommer Dalasinfoniettan att turnera med sin uppskattade nyårskonsert! För att ge konserten nytt liv, och den där unika variationen som kännetecknar Dalasinfoniettan, kommer inga mindre än Lena Willemark och Olle Persson att vara solister. Lena Willemark, sångerska och spelman, har varit aktiv i många decennier och räknas som en av de främsta folkmusikartisterna på den internationella scenen. I februari utsågs hon dessutom till hedersdoktor vid Högskolan Dalarna,

där följande träffande beskrivning framfördes; ”Lena Willemark är riksspelman på älvdalslåtar men vägrar att inordna sig i något speciellt fack. Hon är en banbrytande genreöverskridande sångerska som ständigt vidgat sitt uttryck.” Olle Persson är en oerhört skicklig baryton och en framstående uttolkare av romantiska verk, speciellt Nils Lindbergs Requiem (1993). Olle har stått på scen i många år och har röstresurser som få kan mäta sig med. För dalfolket gjorde han sig oförglömlig i Eight songs for a mad king under Vinterfest 2013.

NJUT AV NYA MUSIKALISKA VÄRLDAR SÅVÄL SOM VÄLKÄNDA PÄRLOR MÅNDAG 1 JANUARI 17.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 330 kr (350 kr vid dörren). Köp till Smak Köks tillval som serveras i pausen. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se TISDAG 2 JANUARI 19.00 SILJANSNÄS KYRKA Entré: 200 kr, studerande upp till 20 år fri entré. Förköp till reserverade onumrerade platser via Visit Dalarna: 225 kr.

ONSDAG 3 JANUARI 18.00 SÄTERS KYRKA Entré: 220 kr, ungd. t.o.m 18 år fri entré. Förtäring i pausen. Förköp via Hedemora bokhandel 0225-15575, Säters bibliotek 0225-55186 eller www.visitdalarna.se Arrangörer: Säters kommun och Säterbygdens församling FREDAG 5 JANUARI 18.00 CASSELS GRÄNGESBERG Entré: 250 kr, serviceavgift tillkommer. Biljetter via Visit Dalarna tel 0771-62 62 62 eller www.visitdalarna.se


Musica Akustica är en akustisk musiktävling för ungdomar mellan 13 och 16 år, som arrangeras av Musik i Dalarna i samarbete med kulturskolorna i Dalarna. Kulturskolorna i länet utser de elever som deltar i Musica Akusticas deltävlingar. En till två vinnare från varje deltävling får sedan spela i en konsert med Dalasinfoniettan i Musica Akusticas egen festkonsert! Unga talanger möter professionella musiker och drömmar blir till verklighet!

FESTKONSERT! LÖRDAG 13 JANUARI 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: Fri entré och fikaförsäljning i pausen


Musiken tas från finrummet till en vardagsrumskänsla och här bryts normer – klappa när du vill, prata när du vill, drick något uppfriskande när du vill – och har en repertoar som utmanar dig och din relation till konstm usik. Ingen kommer att gå från Klubb Attacca oberörd!

LÄS MER OM KLUBB ATTACCA

PÅ DALASINFONIETTAN.SE

GRAFIK: DANIEL GARPEBRING

musiker ur Missa inte KLUBB ATTACC A, med Konstmusik i klubbmiljö? Javisst! personer och la gam som a ung lar tillta ik som Dalasinfoniet tan som spelar mus rna. gga ikdi mus a som de inbitna klassisk som är helt nya inom konstmusik


Vad kan bli eller vara en stjärna - En melodi, en tan.
Stjärnor kan blossa upp ett kort ögonblick person, en himlakropp? eller lysa länge och stadigt.
Olika tider ser olika på stjärnor – både himlavalvsstjärnor och idolsFyra mångsidiga dansare och en mångsidig or- tjärnor – Mozart och Beethoven var stjärnor på kester möter publiken med olika attityder till sin tid – Lady Gaga och Harry Potter är några av stjärnor. De berättar humoristiskt och galet om dagens stjärnor.
Universum förändras långsamt, divor och wannabes och poetiskt och kraftfullt vi människor relativt snabbt.
Stjärnor har fasciom vår existens i universum. nerat och inspirerat människan i alla tider.
Hur är det att vara stjärna eller mest stjärngalen?
Vad Stjärnor kan visa på olika dimensioner i livet; är Stjärngalen för dig?
En idolfan eller en person det vardagligt nära och det kosmiskt långt bor- superintresserad av astronomi eller…?
Det finns ta.
Stjärnor kan vara som skör glasig musik eller stora och små stjärnor i vardagen och på himladansare med attityd.
Stjärnor kan vara sym- valvet.
Både här och där gäller att en stjärna falboler för idoler, stora tankar, hopp och läng- ler… en ny tänds… om och om igen…

KOM MED PÅ EN FÄRD BLAND STJÄRNOR! PROGRAM Musik som garanterat känns igen MEDVERKANDE Fyra dansare Thomas Mirstam ljusdesign & projektioner Christina Tingskog & Catharina Tivar kostym

LÖRDAG 27 JANUARI KL 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 50 kr för alla. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se I samarbete med Scen Dans Konst, Landstinget Dalarna


FOTO: CHRISTINA TINGSKOG


Ljuvlig musik skapas när Emmy och Emil träffas – på fler sätt än ett. Inte bara har Emmy Lindström skrivit ett verk för klarinettisten Emil Jonason, detta musikaliska par är nämligen också gifta med varandra! Verket som Emmy skrivit är en sambeställning av Musik i Dalarna och flera andra orkestrar. Sitt uruppförande kommer verket att få med Helsingborgs symfoniorkester 7 september 2017, men Dalasinfoniettan står näst på tur och blir den andra orkestern att framföra Emmys ljuvliga verk.

musikaliska resa med studier i komposition. Med sin naturliga och sköna känsla för musiken tog kompositörskarriären rejäl fart internationellt genom Emmys utsökta stycke Magnolia 2009. Emil Jonason började även han sin karriär i tidig ålder då han som 17-åring kom i på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Resan från att varit en yngling med ambitioner och en sällsynt talang har nu gjort honom till en väletablerad solist, samtidigt som han gärna undervisar elever både i Stockholm och Västerås.

Emmy Lindström inledde sin karriär som en ta- Njut av kärleken mellan människor förkroppslilangfull violinist och kombinerande sin aktiva gad genom musiken från Emmy och Emil!

“HAN KAN LÅTA SOM EN HEL STORM”

- ARVIKA NYHETER

PROGRAM Svit av Jean-Philippe Rameau Emmy Lindström Klarinettkonsert Juan Crisóstomo Arriaga Symfoni i D MEDVERKANDE Emil Jonason klarinett Daniel Blendulf dirigent

LÖRDAG 3 FEBRUARI 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


EMIL JONASON KLARINETT DANIEL BLENDULF DIRIGENT

FOTO: ANDREAS SANDER

EMMY + EMIL = MUSIK


”AT LAST A CLASSICAL MUSIC FESTIVAL THAT ROCKS”

”A FESTIVAL LIKE NO OTHER” CLASSIC FM

THE TIMES

"A WINTRY, IDYLLIC CHAMBER MUSIC PARADISE" TYSKLANDS NATIONELLA R ADIO (WDR)

VÍKINGUR ÓLAFSSON PIANO DALASINFONIETTAN VÄRDORKESTER VILLE MATVEJEFF DIRIGENT ISTVÁN VÁRDAI CELLO ANDREAS BRANTELID CELLO GURO KLEVEN HAGEN VIOLIN EIVIND HOLTSMARK RINGSTAD VIOLA OCH MÅNGA FLER...

Vinterfest är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och kulturförvaltningarna i Mora, Orsa och Älvdalen. Målet är att skapa en musikfest med nationella och internationella musiker av högsta kvalitet. Basen är Dalasinfoniettan, Dalarnas egen symfoniorkester. Vi vill bjuda på en fest med värme, gemenskap och glädje där man får med sig något unikt, en inspiration och upplevelse som vi till vardags inte bjuds på. Vi vill sätta Ovansiljan på kartan musikaliskt. Vi vill samtidigt ge Dalarnas musicerande ungdomar en källa till inspiration. Konstnärlig ledare för Vinterfest är den isländske pianisten Víkingur Ólafsson. Víkingur är ett unikum, med en helt egen konstnärlig personlighet, och som skördat stora internationella framgångar. Hans kommunikativa förmåga är tydlig och omvittnad. Han är öppen och utåtriktad, idérik och möjlighetsinriktad och har ett gränsöverskridande perspektiv på musik och ett stort intresse av samtidens olika sociala medier och nya kanaler. Han är grundare och konstnärlig ledare för sin egen festival Reykjavík Midsummer Music. Nyligen släpptes Philip Glass - Piano Works - Víkingurs debut på anrika Deutsche Grammophon. Biljetter släpps under hösten 2017 via vinterfest.se och via turistbyråer i Dalarna. De kan också hjälpa dig att ordna resor och logi. Njut av närkontakten med de stora stjärnorna inom kammarmusik i hjärtat av det underbara vinterlandskapet i Dalarna. Välkommen!

MER INFO PÅ VINTERFEST.SE


FOTO: ARI MAGG / MIKAEL SVENSSON


FOTO: JEN OWENS / ALESSANDRA TINOZZI

TRE ÅRHUNDRADEN TRE TONSÄTTARE ELENA URIOSTE VIOLIN ALEC FRANK-GEMMILL HORN DANIEL BLENDULF DIRIGENT


Att kasta sig genom århundrandena på ett ögonblick är få förunnat. Det är precis vad som görs möjligt i det här programmet där vi möter tre tonsättare från tre olika århundranden. Programmet har sitt epicentrum kring två solister, Elena Urioste på violin och Alec Frank-Gemmill på valthorn. De framför Ethel Smyths Dubbelkonsert för violin, horn och orkester.

Programmet bjuder förutom på Ethel Smyth också på stycken från György Ligeti och Franz Schubert, vilket gör det här till en historisk musikalisk resa. Arkitekten bakom upplägget är vår egen, prisbelönade Daniel Blendulf som på ett välbalanserat och tydligt sätt håller samman detta intensiva och välkomponerade program.

Luta er tillbaka, låt tonerna föra er fram och Tillsammans har de två solisterna framfört detta tillbaka i tiden och njut av en högklassig orkesstycke tidigare, men det blir första gången som de ter, en dirigent med känsla och precision och gör det i Sverige tillsammans med Dalasinfoniet- två solister med fingertoppskänsla! tan under chefdirigent Daniel Blendulfs ledning.

TVÅ ’BBC RADIO 3 NEW GENERATION’ARTISTER PÅ EN OCH SAMMA SCEN PROGRAM György Ligeti Ramifications Ethel Smythe Dubbelkonsert för violin, horn och orkester Franz Schubert Symfoni nr.6 i C-dur, D.589

FREDAG 9 MARS 19.00 AVENY FOLKETS HUS, LUDVIKA Entré 200 kr, skolungdom gratis. Ludvika musiksällskaps abonnemang gäller. Arrangör: Ludvika musiksällskap

MEDVERKANDE Elena Urioste violin Alec Frank-Gemmill horn Daniel Blendulf dirigent

LÖRDAG 10 MARS 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


FOTO: BENJAMIN EALOVEGA

JABLONSKI PETER JABLONSKI PIANO DANIEL BLENDULF DIRIGENT


Det är ofta man pratar om underbarn inom den klassiska musiken men sällan har väl den beskrivningen varit mer lämplig än när man pratade om en ung Peter Jablonski. Det här är mannen som kom in på musikhögskolan i Malmö som en redan etablerad och välkänd artist. Som jazztrummis hade han redan gjort sig ett namn innan han ens kommit in i tonåren, så att vidareutbilda en så talangfull person som Peter Jablonski var en ynnest.

debuterat i London. Peter har fått många priser och utmärkelser för sina insatser och räknas som en av världens absolut bästa pianister! Tillsammans med sin bror Patrik har han en kammarmusikfestival i barndomsstaden Karlskrona. Denna konsert, som Peter utformat tillsammans med vår chefdirigent Daniel Blendulf, kommer även att gå på turné till Stockholm.

Det var dock som pianist i den klassiska reperto- Passa på att få uppleva svenske Peter Jablonski, aren som han etablerade sig stadigt på den inter- en internationell storstjärna, tillsammans med de nationella scenen redan som 20-åring efter att ha tryggt konstnärliga händerna från Daniel Blendulf!

”DRÖMARTISTEN” PROGRAM Ylva Skog uruppförande György Ligeti Românesc Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr. 4 i G-dur, Op. 58 Arnold Schönberg Kammarsymfoni nr. 2, Op. 38 MEDVERKANDE Peter Jablonski piano Daniel Blendulf dirigent

- LE FIGARO

FREDAG 23 MARS 19.00 AVENY FOLKETS HUS, LUDVIKA Entré 200 kr, skolungdom gratis. Ludvika musiksällskaps abonnemang gäller. Arrangör: Ludvika musiksällskap LÖRDAG 24 MARS 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se Konserten spelas även i Stockholm 25 mars.


NÄSTA UPPLAGA AV HELA DALARNAS MUSIKFEST GENOMFÖRS I BÖRJAN AV 2018 Dalecarlia Music Awards har instiftats för att uppmärksamma och manifestera styrkan och bredden i Dalarnas fantastiska musikliv. Prisutdelningar blandas med livemusik - allt under ledning av konferencierer från Sveriges Radio. Huvudmannaskapet från och med 2016 års upplaga bärs av Musik i Dalarna och galan produceras av Dalapop i samverkan med deltagande studieförbund samt Dalarnas Tidningar och Sveriges Radio.

LÄS MER PÅ DALECARLIAMUSICAWARDS.COM


Dalapop hittar, guidar och hjälper lovande band, artister, låtskrivare och musikproducenter på vägen mot ett liv i musikbranschen. Vi arbetar med såväl kontaktförmedling som delfinansiering och stöd till olika arrangemang och produktioner. Dalapop jobbar för en jämställd musikbransch och hjälper artister och producenter över hela Dalarna. Stöd ges även till personer från Dalarna, som är bosatta utanför länet, men som har en stark förankring till sina hemorter och tillför värden som artister och ambassadörer. Tveka inte att kontakta Dalapop om du vill veta mer! Dalapop drivs genom Musik i Dalarna och finansieras av Landstinget Dalarna, Region Dalarna, Leksands Sparbank och dalakommunerna Borlänge, Falun, Leksand, Orsa, Rättvik, Säter och Vansbro. Övriga dalakommuner erbjuds att bli medfinansiärer.

LÄS MER PÅ DALAPOP.SE


Daniel Lozakovitj. Har ni inte hört det namnet tidigare så är det dags att lära sig det nu! Det här är en person som är något alldeles utöver det vanliga. Många har kallat honom ett fenomen, och frågan är om inte den beskrivningen är otillräcklig – Daniel är så mycket mer än det. Han är en artist, en stjärna, en underhållare och framförallt otroligt skicklig på det han gör och extremt talangfull.

får vi höra honom framföra ett mycket populärt och uppskattat stycke – Felix Mendelssohns Violinkonsert i e-moll.

Beethovens mest framgångsrika symfoni, den 7:e i A-dur, fick Mats Larsson Gothe omtolka i sitt verk The Apotheosis of the Dance: – Jag har alltid förundrats över hur modern sjuan är, säger Mats. Kraften i musiken är drabbande. Daniel är född 2001 och han är redan en turne- Nu har jag fått möjlighet att göra en nio minuter rande konsertviolinist som har gästat flera olika lång betraktelse över verket och bearbeta de partistora orkestrar och festivaler över hela världen. er jag beundrar mest. Han började spela violin redan som sexåring på Lilla Akademin i Stockholm och sedan dess har I denna konsert får vi lyssna till båda verken, där karriären gått spikrakt uppåt med flera större in- Dalasinfoniettan framför och leds av chefdirigent ternationella tävlingar och vinster i bagaget. Här Daniel Blendulf.

“FRAMVÄLLANDE VÄLLJUD FRÅN UNDERBARN” - DAGENS NYHETER

PROGRAM Mats Larsson Gothe The Apotheosis of the Dance Felix Mendelssohn Violinkonsert i e-moll, op.64 Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 7 i A-dur, op.92 MEDVERKANDE Daniel Lozakovitj violin Daniel Blendulf dirigent

FREDAG 13 APRIL 19.00 AVENY FOLKETS HUS, LUDVIKA Entré 200 kr, skolungdom gratis. Ludvika musiksällskaps abonnemang gäller. Arrangör: Ludvika musiksällskap LÖRDAG 14 APRIL 15.00 KRISTINEHALLEN, FALUN Entré: 220 kr (240 kr vid dörren), 110 kr stud./ ungd. t.o.m 26 år. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


DANIEL LOZAKOVITJ VIOLIN DANIEL BLENDULF DIRIGENT

FOTO: DR / WWW.LEPROGRES.FR

EN ERFAREN TALANG


Helt enligt traditionens alla regler så är det återigen dags för den bejublade Valborgskonserten! I år går den under namnet Nordisk eldfest och kommer att innehålla Nordic Symphonic Suite – ett specialskrivet verk för Norrlandsoperans symfoniorkester som nu arrangerats om för sinfonietta av Karl-Johan Ankarblom. Detta program har rönt stora framgångar och fått mycket uppmärksamhet, bland annat då resultatet av den visades i Veckans föreställning på SVT i december 2016. Tio års egen repertoar av Nordics karaktäristiskt nyskapande kompo-

PROGRAM Ur Nordics repertoar. Arrangerat för sinfonietta av Karl-Johan Ankarblom. MEDVERKANDE Nordic (Anders Löfberg, cello, Erik Rydvall, nyckelharpa, Magnus Zetterlund, mandolin) Karl-Johan Ankarblom dirigent

sitioner med stadig grund i svensk folkmusiktradition fick nytt liv genom detta arrangemang för orkester, skapat av dirigenten Karl-Johan Ankarblom. Karl-Johan är också dirigenten som hos oss kommer att guida Nordic och Dalasinfoniettan genom programmet. Den Nordiska eldfesten blir något alldeles speciellt att välkomna våren med och den bombastiska avslutning på säsongen som allas vår favoritorkester, Dalasinfoniettan, förtjänar. Missa inte det!

LÖRDAG 28 APRIL 18.00 ORSA KYRKA Entré: 150 kr vid entrén eller förköp via Orsa församlingshem. Onumrerade platser. MÅNDAG 30 APRIL 17.00 MAGASINET, FALUN Entré: 330 kr (350 kr vid dörren). Köp till Smak Köks tillval som serveras mellan 15.00-17.00. Förköp via Visit Dalarna eller dalasinfoniettan.se


NORDISK ELDFEST VALBORGSKONSERT


FAVO RIT

FALU KAMMARMUSIKDAGAR

17-19 MAJ 2018 BLIR DET ETT KÄRT ÅTERSEENDE DÅ FALU KAMMARMUSIKDAGAR ÄR TILLBAKA! Flera ensembler bjuder på ljuv musik i trivsamma miljöer. Det blir lunchkonsert, after work och afternoon tea. Räkna med atmosfärisk stämning med utsökt mat och delikata tilltugg som gifter sig väl med musiken. Från Falun ger sig ensemblerna ut i länet för fler möten med publiken.

MER INFO PRESENTERAS FRAMÖVER PÅ DALASINFONIETTAN.SE

I R EP

R I S!


SONIA FLIS VIOLIN

LINNEA HÄLLQVIST VIOLIN

Sonia är född i den lilla staden Tarnowskie Góry som ligger i södra Polen. Staden är ungefär lika stor som Falun och har en historisk silvergruva vilket gjorde att hon snabbt kände mig hemma här i Dalarna. Sonia är utbildad vid Karol Szymanowskis Musikakademi i Katowice samt vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Linnea har sina rötter i Siljansnäs. Hon började spela fiol på Leksands musikskola för Kungs Levi Nilsson. Sedan studietiden på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin har hon mest spelat kammarmusik och levt i en kappsäck, ständigt på väg till ny spelort. Linnea jobbar gärna mycket men trivs också bra med vänner, en kopp te, handarbete, träning och dans.

Hennes största musikaliska drivkraft är att vara en del av det största och vackraste instrumentet - symfoniorkestern. Att tillsammans, nästan utan ord, skapa musik är något av det häftigaste hon vet.

Linneas största musikaliska drivkraft är att inspirera och förmedla alla känslor som kommer utav att musicera tillsammans.

Två av Sonias största förebilder är hennes far och hennes farfar. Båda är fantastiska instrumentalister, pedagoger och musiker. Farfar var solotrombonist i Polska Radiosymfoniorkestern och pappan jobbade i en lokal operaorkester. Det var de som visade henne orkesterns liv från kulisserna. De pratade ofta med andra musiker och Sonia satt och lyssnade på deras repetitioner, inspelningar och konserter.

Förebilderna i hennes liv är många, men i synnerhet människor med ett öppet sinne och som inte dömer andra inspirerar Linnea.

Hon uppskattar nästan all symfonisk musik både att lyssna på och att framföra. En speciell plats i hennes hjärta har Gustav Mahler för hans exceptionella hantering av fiolstämmor i sina fantastiska, men också krävande, symfonier.

Att ha blivit en del av Dalasinfoniettan tycker Linnea är jättekul. Och lite overkligt. Faktum är att hon inte hade tänkt sig att arbeta i en orkester, men omvärderade när chansen uppstod. Mycket är nytt; repertoaren, att ha en arbetsplats och så många kollegor, att spela under en dirigent m.m. Utmanande och utvecklande! Hon trivs väldigt bra med sina inspirerande kollegor och är glad över att bo i Dalarna igen. Att orkestern är ute och spelar på så många små orter är ett stort plus!

Sonia tycker att det känns underbart att ha blivit en del av Dalasinfoniettan. Ensemblen består av fantastiska, ambitiösa inspirerande musiker som är öppna för alla typer av musik och jobbar hårt för att alltid leverera på toppnivå för sin publik.

Allt som svänger, oavsett genre är favoritmusiken att spela. Vid sidan om Dalasinfoniettan spelar Linnea mycket nutida musik med sin stråkkvartett MalvaKvartetten. Hon lyssnar på det mesta - hemma blir det ofta pop och jazz.


VARMT VÄLKOMNA TILL DALASINFONIETTAN!

FOTO: JONAS MARTINSSON

NYFÖRVÄRV!


FOTO: PER ERIKSSON


CHEFDIRIGENT DANIEL BLENDULF VIOLIN I Anders Jakobsson KM Staffan Eriksson 2KM Johannes Paulsson Ewa Gammelgård VIOLIN II Elisabeth Lagergren * Manu Berkeljon ** Sonia Flis Linnea Hällqvist VIOLA Mats Hedrén * Anders Norén ** Anna Raihle

CELLO Tomas Blanch * Marika Erlandsson KONTRABAS Jan Anders Ernlund * Björn Jernberg ** FLÖJT Karin Lekteus * Tomas Hellström ** OBOE Inken Menck * Hanna Svensson **

KLARINETT Jonas Viklund * Vakant FAGOTT Are Bøen Lauritzen vik.* Peter Liljenberg vik. ht 17 ** HORN Christina Landén * Johan Lindstrand ** TRUMPET Per Larsson Tysk * Mats Heinemann ** PUKA David Kangasniemi *

KM Konsertmästare ⅼ 2KM 2:e Konsertmästare ⅼ * Stämledare ⅼ ** Alternerande stämledare

WWW.DALASINFONIETTAN.SE FACEBOOK DALASINFONIETTAN INSTAGRAM @DALASINFONIETTAN


MUSIK I DALARNA 01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.

10.

11.

12.

13.

14.

01. KARIN HOLDAR LÄNSMUSIKCHEF 02. EVA ERDMAN ORKESTERCHEF & PRODUCENT 03. THERES VIDIN PRODUCENT UNGA MUSIK I DALARNA 04. CECILIA TEGENFELDT NOTBIBLIOTIKARIE 05. ANNIKA NORDKVIST PRODUCENT & PROJEKTLEDARE VINTERFEST 06. MARICA HALLGREN EKONOMIANSVARIG 07. ANITA NORÉN ÅS REDOVISNING & LÖN 08. YARA JBELI HUSFRU 09. GUSTAF BÄCKSTRÖM ELMELID PROJEKTLEDARE UNGA MUSIK I DALARNA 10. JONAS MARTINSSON MARKNADSFÖRARE 11. DAVID LUNDBLAD HUSDIRIGENT & KORMÄSTARE 12. PATRIK BJÖRN KOMMUNIKATÖR 13. DANIEL OLSSON VERKSAMHETSLEDARE DALAPOP 14. PELLE ANDERSSON VERKSAMHETSLEDARE DALAPOP


HUVUDMAN, BIDRAGSGIVARE & SAMARBETSPARTNERS

Ludvika Musiksällskap KULTUR OCH BILDNING

FALUN

RÄTTVIK BODA ORE

BILJETTER & PRAKTISK INFORMATION Dalasinfoniettans konserter arrangeras ofta av lokala arrangörer, därför skiljer sig biljettpriser, lokaler och förköpsmöjligheter åt på konserterna. Information om biljetter och eventuella förköpsställen hittar du i denna programbok, via lokal annonsering och på dalasinfoniettan.se. Till konserterna i Falun kan du köpa biljetter via vår hemsida. Du betalar med en säker betallösning med ditt betalkort och får biljetten som en utskrivbar pdf till din e-post. Vill du inte handla via internet går det även bra att vända sig till turistbyråer i Dalarna eller via Eventim, tel. 0771-130 150. Eventuella osålda biljetter säljs vid entrén ca 1 timme före konsertstart.

Dalarnas Tidningar, Dalhalla, Dalhalla opera, Cassels, Högskolan Dalarna, Kulturbanken Siljansnäs, Kulturföreningen Magasinet, Leksands församling, Malungs församling, Mockfjärds församling, Orsa församling, Rättviks församling, Säterbygdens församling, Scen Dans Konst, och kulturförvaltningarna i Säter, Borlänge, Falun, Ludvika, Leksand, Rättvik, Mora, Orsa, Älvdalen och Vansbro kommun.

Kristinehallen är lämplig för allergiker, lämplig för personer i rullstol med ledsagare och lämplig för hörselnedsatta. Handikapptoaletten nås via en tung dörr som öppnas manuellt. Ledsagare går alltid in gratis.

OM MUSIK I DALARNA Musik i Dalarna Nybrogatan 12 791 71 Falun 023-77 40 50 info@musikidalarna.se www.musikidalarna.se

Biljetter och information finner ni på www.musikidalarna.se

fornamn.efternamn@musikidalarna.se

Våra ombud - turistbyråer i Dalarna - hjälper er gärna med frågor kring biljetter, konserter och våra festivaler:

Musik i Dalarnas mål är att ge länets invånare musikupplevelser genom att erbjuda konserter, musikteater och andra musikarrangemang. Vi ska stimulera det lokala musiklivet och samarbeta med kultursektor, föreningsliv, näringsliv och turism för att tillsammans bygga ett Dalarna med ett kulturklimat som lyser vida omkring.

Visit Dalarna: 0771-62 62 62 (Södra Dalarna) eller 0248-79 72 00 (Siljan)

TILLGÄNGLIGHET Vi på Musik i Dalarna värnar om tillgänglighet vid våra kulturella upplevelser. Musik i Dalarna strävar efter att anpassa eller välja lokaler som uppfyller kraven om enkelt avhjälpta hinder. Vid evenemang där vi inte själva står som arrangör ges tillgänglighetsinfo via telefon/mail/hemsida.

Musik i Dalarna har två huvudarbetsområden, Dalasinfoniettan och Unga Musik i Dalarna. Musik i Dalarna är även huvudman för en högskoleförberedande utbildning i musik. Utbildningen bedrivs av Musikkonservatoriet Falun. Musik i Dalarna är en stiftelse med Landstinget Dalarna som huvudman.


27

Rättvik Borlänge Falun

Falun Falun

2 Fyrverkerikonsert 8 Höstpremiär! Höstpremiär! Stora tankar… Stora tankar… Stora tankar… Äventyret

9 14 15 16 23 30 Djärva klanger

Falun Falun

21 Aghakhani 28 Dalasolist

24

23

10

Jablonski

Jablonski

Tre århundraden…

Tre århundraden…

9 Rättvik

Orgel & mässing…

14

Falun

Orgel & mässing…

13

Vinterfest

Vinterfest

Vinterfest

Vinterfest

Emmy + Emil = Musik

MARS

18

17

16

15

3

FEBRUARI

OKTOBER

Mockfjärd

Ludvika

Leksand

Musica Akustica

13

Stjärngalen

Nyårskonsert

5

Nyårskonsert

Nyårskonsert

3

2

SEPTEMBER

Falun

Rättvik

Carmina Burana

19 26 DS i det gröna

1

Nyårskonsert

JANUARI

Encore

18

Rättvik

AUGUSTI

Falun

Ludvika

Falun

Ludvika

Ovansiljan

Ovansiljan

Ovansiljan

Ovansiljan

Falun

Falun

Falun

Grängesberg

Säter

Siljansnäs

Falun

KALENDARIUM 17/18


Christmas Carolina Christmas Carolina Christmas Carolina

7 8 9

Nordisk eldfest

30

19

18

17

Falu kammarmusikdagar

Falu kammarmusikdagar

Falu kammarmusikdagar

MA J

Nordisk eldfest

28

En erfaren talang

En erfaren talang

Falun

Falun

Falun

Falun

Orsa

Falun

Ludvika

FLER KONSERTER TILLKOMMER. HÅLL KOLL PÅ HEMSIDAN OCH REGISTRERA DIG TILL VÅRT NYHETSBREV WWW.DALASINFONIETTAN.SE

Rättvik

Siljansnäs

Falun Vansbro

2 Rysanov

Ludvika

1 Rysanov

DECEMBER

Falun

17 Stråkklang

14

13

Rättvik

16 Stråkklang

Falun

11

Europa i Dalarna

APRIL

NOVEMBER


PRESSMEDDELANDE

DALH ALLA OPER AS FRAMTID SÄKRA D! Musik i Dalarna kommer årligen, tillsammans med Föreningen Dalhalla Opera, att producera och arrangera operauppsättningar på Dalhalla under veckorna 32-33 och sträcker sig till och med år 2024. Planeringen för nästa års stora operauppsättning, som kommer att bli en fullskalig scenisk föreställning är redan i full gång. Tills dess kan du i augusti 2017 njuta av tre fantastiska föreställningar som listas till höger.

DALH ALLA OPER A AUGUSTI 2017

LAKMÉ 12 AUGUSTI KL 19.00 Konsertant gästspel med Malmö Opera

ENCOR E 18 AUGUSTI KL 19.00 Operagala med bara extranummer med Rickard Söderberg och Matilda Paulsson

BILJETTER, OCH MER INFO, VIA

DALHALLAOPER A.SE VI FINNS PÅ FACEBOOK:

DALHALLA OPERA

CARMINA BURANA 19 AUGUSTI KL 20.00 Carmina Burana i storslagen scenisk version av Maria Blom


MUSIK I DALARNA • NYBROGATAN 12 • 791 71 FALUN • 023-77 40 50 INFO@MUSIKIDALARNA.SE • WWW.MUSIKIDALARNA.SE

Profile for Dalasinfoniettan

Dalasinfoniettan hösten 2017 & våren 2018  

Bläddra i Dalasinfoniettans generalprogram för den kommande säsongen.

Dalasinfoniettan hösten 2017 & våren 2018  

Bläddra i Dalasinfoniettans generalprogram för den kommande säsongen.

Advertisement