Page 1

Annonse

onsdag 8. august 2018

da l a n e t i d e n d e 2 1

Aurefestivalen i Lund

11.-12. aug

LØRDAG 11. AUGUST - MOI

SØNDAG 12. AUGUST

Kl 10.00 Åpning ved ordfører Olav Hafstad LUND NÆRINGSUTVIKLING A/S Spanderer frokost til kl 11.00. Musikk til frokosten Salget starter fra butikker og boder. Kl 11.00 Auredisk med nygrillet aure og aurekaker. Festivalkafé med nystekte lapper, kaker, brus og kaffe Tipp vekten på den store auren i akvariet på Lund-torget Aktiviteter for barna i Sentrum Leirduesimulator i kinosalen for ungdom, aldersgrense 14 år. GRATIS NAF har EL-biler for barna i Timrevika Kl 1200 Konsert med Moi musikkorps på Lund-torget Sightseeing med helikopter fra p-plassen ved NorDan (værforbehold) Kl 12.45 Utdeling av optimistprisen v/Næringssjefen Kl 13.30 Konsert med NorDan orkester Kl 14.00 Lindesnes trekkspillklubb underholder fra scenen på Lund-torget Kl 15.00 Andeslepp Kl 15.30 Trekning og premieutdeling av Andelodd og Tippekonkurranse STØTT OPP OM ANDELOTTERIET! Kl 20.30 Brosteinsdans på Lund-torget med musikk av populære På Hell Bar med Brus, cider, øl og vin Grilldisk Medbrakt alkohol er ikke tillatt Entré: 300,- i døren og 250,- forhåndssalg på Cecilies konditori Kl 01.00 Slutt

- LUND KIRKE Kl. 11.00 Friluftsgudstjeneneste i Haien. Prest: Reidar Bjånes fra Sokndal Musikk: Solvor Kvåle Konstali med flere. Marianne Drivenes skal synge i gudstjenesten. Hvis regn blir gudstjenesten i Lund kirke. Kl. 18.00 Konsert i Lund kirke, med sangeren Sveinung Hølmebakk.

Billettpris vil være 200 kr, 100 kr for barn t.o.m. 15 år. Forhåndssalg på Mix-kiosken, Moi fra ca 1.august.

«BYTELTET ER PÅ PLASS»

Sponsorer:

www.aurefestivlen.no


12

da l a n e t i d e n d e

onsdag 8. august 2018

Aurefestivalen

fra morgen til kveld — ispedd musikk, drøs og kameratskap Lørdag fyres grillene opp i Moi sentrum. 300 aure fra lokale vann skal mette ei hel bygd. Aurefestivalen er tilbake for 26. gang.

KLARE: Komiteen som står bak årets aurefestival gjør seg klare til årets høydepunkt i sentrum. Jone Østrem (t.h.) og Roy  Kristian Nygård Digre 

n

I 1993 satt en gjeng lunddøler på kafe og drøste. Flekkefjord hadde sin laksefestival. Mandal hadde sin skalldyrfestival. Hva hadde Moi? Svaret var enkelt: aurevann. Legger du til musikk, underholdning og god stemning i ei lita bygd, har du Aurefestivalen på Moi. Den aller første festivalen ble holdt på forsommeren 1993. Det var ifølge de som var til stede, et stille og beskjedent arrangement. Men det var et arrangement som ga mersmak. Året etter ble festivalen flyttet til uken etter fellesferien. Og der har den vært siden. — Det er sjelden store omveltninger på Aurefestivalen. Vi har en tradisjon og en rød tråd vi følger. Det er suksessoppskriften vår, forteller Jone Østrem i Lund Jeger- og Fiskerforening, før han legger til. — Og aurekakene. De må med.

300 aure Forberedelsene til årets festival har pågått lenge. Men fredag kveld starter det for alvor for de ivrige arrangørene av festivalen. Da skal 300 aure fra lokale vann sløyes. Lørdag morgen fyrer de i gang grillene, gjør klar til kafé og boder, utsalg og konserter, i tillegg til en hel mengde aktiviteter for barn og ungdom. Men aller først er det frokost til alle som vil ha. Gratis sådan.

— Det er bra med frokosten. Men vi har flyttet den til klokka ti. Vi fant ut at det var mange som ikke rakk ned til frokosten da den startet klokka ni, ler Nilsen.

— Trivelig Aktivitetene på Aurefestivalen er tredelt. På lørdag formiddag er det familiefest i Moi sentrum. På kvelden er det brosteinsball, og på søndag formiddag er det friluftsgudstjeneste og konsert i kirken. — Men dette er først og fremst en familiefestival. Her skal det være mulig å sette seg ned med en kopp kaffe og drøse med naboen over bordet, slår Jone Østrem fast. Roy Th. Nilsen i Moi Musikkorps er helt enig: — Det er ingen som blir stresset om det er stille fra scenen i femten minutter. Vi skal ha det trivelig. Både Lund Jeger- og Fiskerforening og Moi Musikkorps bidrar med sine spesialiteter på festivalen. Det blir mulighet til å både bruke lerduesimulator i kinoen og å lytte til to lokale korps. — Det er selvfølgelig gratis. Vi kan jo ikke ta betalt for at folk kommer i gata, smiler Nilsen.

Trekkspillklubb Hovedtrekkplasteret på familiedelen av festivalen lørdag formiddag er Lindesnes trekkspillklubb. De har vært og spilt på Aurefestivalen, og mange har etterlyst et gjenhør med den joviale gjengen fra Lindesnes.


Nyheter AUREFESTIVALEN

onsdag 8. august 2018

da l a n e t i d e n d e 1 3

— En festival vi alle er stolte av Lund-ordfører Olav Hafstad roser Aurefestivalen for hva den betyr for bygda, for kommunen og for alle de som møtes der årlig. - Små lokalsamfunn er helt avhengig av slike arrangementer, slår han fast. Kristian Nygård Digre 

n

For 25 år siden fikk Moi sin helt egen festival. Da hadde to av medlemmene i Moi Musikkorps brygget på ideen, og de fikk både resten av musikkorpset med seg, samt Lund Jeger- og Fiskerforening. I år er det 26. gang de to foreningene går i bresjen for arrangementet sammen. Og det er nettopp at det er foreningslivet som har fått til dette, som varmer hjertet til ordfører Hafstad. — Det er et av de viktigste arrangementene i Lund kommune hvert eneste år, og det er et glimrende eksempel på hvor viktig det er med frivilligheten, sier Hafstad. — Vi i kommunen kunne aldri fått til et slikt arrangement. Det må ildsjeler til — ildsjeler som Lund Jegerog Fiskerforening og Moi Musikkorps.

Setter av helga Hafstad viser til den posisjonen festivalen har fått hos lunddølene etter alle disse årene, både de som

fremdeles bor i kommunen og utflyttere. — Det er mange, mange som setter av denne helgen. Mange kommer hjem for en helg, og mange går ut for å møte venner og naboer. Jeg synes det er dette som gjør det så viktig, sier Hafstad. Den betydningen ser han også når han tar av seg ordførerkjedet og er vanlig lunddøl. — Jeg pleier å treffe mange folk. Plutselig treffer jeg noen jeg gikk på skole med på femti- eller sekstitallet. Vi kommer nærmere hverandre på en slik festival.

Noe å være stolte av Som ordfører kan han ikke få fullrost Aurefestivalen. — Små lokalsamfunn er helt avhengig av å ha slike arrangementer for å dyrke samholdet oss i mellom. Det gir oss noe å være stolte av, slår Hafstad fast. Det tror han bygdefolket kommer til å være denne helgen også. — Vi kommer til å være sosiale, vandre i lag og få god underholdning. Lindesnes trekkspillklubb skaper god stemning.

Th. Nilsen har med seg Else Johnsen (bak fra venstre), Tone Surdal, Randi Eik, Per Otto Ødegård og Anne Bodil Surdal. Foto: Kristian Digre

— Noen år har vi stand up-komikere, andre ganger har vi konserter som trekkplaster. Men felles for alle vi henter inn, er at de har replikken i orden og skaper godt humør, sier Jone Østrem. Det lover han at trekkspillklubben vil bidra med. — De er utrolig populære, og mange har spurt om vi ikke kunne få dem tilbake. Nå er de her, legger Nilsen til.

dans utelukkende med norske coversanger. — Det er i grunnen ganske godt gjort å skape så god stemning med bare norske sanger. Men stemning blir det, lover Jone Østrem. Selv om På Hell er et band fra Flekkefjord, har bandet en tilhørighet til Moi. — Alf Fredriksen har jo bodd på Moi, så da regner vi bandet som litt moisk, forteller Nilsen.

Strongman

Avhengig av hverandre

Under Aurefestivalen fylles Stasjonsveien med salgsboder og andre utstillere. I år er interessen for å delta med bod større enn noen sinne, mener Jone Østrem. — Jeg har aldri opplevd maken til interesse. Men det nye er at mange i næringslivet ser seg tjent med å delta. Noen som har deltatt nesten fra starten, er Møller bil i Egersund. De er til stede i år også og arrangerer en strongman-konkurranse som en del av festivalen. — De har en av de nye bilene med seg, så får vi se hvem i bygda som klarer å trekke den raskest gjennom løypa på lørdag, sier Østrem, før han legger lattermildt til: — Jeg kan ikke love at det er bilen som er premien.

Selv om Aurefestivalen har vært et samarbeid mellom Moi Musikkorps og Lund Jeger- og Fiskerforening siden starten i 1993, er det et arrangement som mange flere har tatt del i både som arrangører og som deltakere. — Vi hadde aldri klart å gjøre dette uten støtten og oppbackingen fra andre lag, foreninger og enkeltpersoner som har stått på, sier Roy Th. Nilsen. Han forteller at litt av inntektene drypper på de andre som deltar. — I år er den en gruppe fra videregående skole som har tatt på seg å ha aktivitetene for barn- og ungdom. Inntektene skal de bruke på skoletur til våren, forteller Jone Østrem. Men stort sett er det de som liker jakt, fiske og musikkinstrumenter som står i bresjen når festivalen blåses i gang lørdag. Både Nilsen og Østrem mener at det er en god kombinasjon. — Det handler om å ha gode folk som vil gjøre noe sammen, slår de fast.

Spiller til dans Det er flekkefjordbandet På Hell som har fått æren av å være trekkplasteret på brosteinsballet lørdag kveld. Bandet har spesialisert seg på å spille til

STOLT ORDFØRER: Ordfører Olav Hafstad er stolt av Aurefestivalen. Dette bildet er fra i fjor da han delte ut blomster til Jone Østrem fra Lund Jeger- og Fiskerforening og Else Flikka fra Moi Musikkorps.


14

onsdag 8. august 2018

da l a n e t i d e n d e

Aure www.aurefestivlen.no

20% GARN Lørdag 11. august

Tlf 906 37 890

Møller Bil stiller for 15. året på rad. Sterkere enn noen gang! il, b n e Trekk te t o fl n vin r! e i m e r p

Fossveien 4, 4373 Egersund. Tlf. 24 03 29 00. egersund.volkswagen.no


Annonse

onsdag 8. august 2018

da l a n e t i d e n d e 1 5

Tipp & vinn 11.-12. aug

festivalen i Lund hos KIWI Moi

Vi har stilt ut en handlevogn full av varer. Kom innom, tipp verdien på varene i vogna. Kommer du nærmest den riktige summen vinner du alle

Tipp vinn Festivalåpning i Miljøgaten kl.&10.00

Vårt nye fargekart er her!

Nordsjö Idé & Designs fargesjef Per Nimer og eksponeringsdesigner Marianne Stensrud fra Bohus har laget fire fargepaletter tilpasset de norske hjem.

hos KIWI Moi

varene i vogna. Du kan tippe

t.o.m. lørdag 11. august. 2012 Tippekuponger får du i butikken.

Tipp & vinn

ViKommer har stilt ut en handlevogn full av den du nærmest varer. Kom innom, tipp verdien på riktige summen vinner du varene i vogna. alle varene i Kommer du vogna nærmest den Alle betalende riktige summen

hos KIWI Moi

kunder kan vinner du alle tippe verdien varene i vogna. påtippe varene i Du kan t.o.m. lørdag 11. handlevogna august. 2012fra Tippeonsdag kuponger får i 8. til 11.duaugust. butikken.

Vi har stilt ut en handlevogn full av varer. Kom innom, tipp verdien på varene i vogna. Kommer du nærmest den riktige summen

Vi hjelper deg med å finne dine farger!

vinner du alle varene i vogna. Du kan tippe t.o.m. lørdag 11. august. 2012 Tippekuponger får du i butikken.

KIWI Moi 7-23 (8-21). Tlf. 51 40 19 85

-25%

Høstens nyheter er på plass! I GAVEAVDELINGEN

25 % rabatt på

Ta turen innom vår med få unntak interiøravdeling!

Willy Solbjørg transport HENRIKSEN Stasjonsveien 3, 4460 Moi. Tlf 51 40 12 18 Åpningstider: Man–Fre 09.00 – 16.30, Torsdag 09.00 – 17.00, Lørdag 09.00 – 14.00

WST

Willy Solbjørg transport AS

Øvre Stranda 53 - 4460 Moi

KIWI Moi 7-23 (8-21). Tlf. 51 40 19 85

allHenriksen maling fra Stasjonsveien 3, 4460 Moi. Tlf 51 40 12 18 Nordsjö! www.nordsjoidedesign.no

951 62 981 www.nordsjoidedesign.no

KIWI Moi 7-23 (8-21). Tlf. 51 40 19 85


16

da l a n e t i d e n d e

onsdag 8. august 2018

Tradisjon for dugnad På Aurefestivalen er det tradisjon for det meste — også dugnadene. Kristian Nygård Digre 

n

I både Moi Musikkorps og Lund Jegerog Fiskerforening legger medlemmene ned massiv dugnadsinnsats. Jone Østrem forteller at de i jeger- og fiskerforeningen har omlag 50 mann i arbeid i helgen. — Det starter allerede fredag med at vi sløyer de 300 aurene vi har fått tak i. Så fortsetter det i grunnen hele helgen, sier han. Østrem vet at det er en dugnad som betyr mye for mange. Han har en gruppe på fem menn som har stått ved grillen siden den aller første aurefestivalen i 1993. — Så vidt meg bekjent har det bare vært to fravær på de 26 årene. Det skyldtes bryllup til et barn og en sy-

kehusinnleggelse. Så det må vi nesten godta, ler han. I korpset er det også mange som legger ned en betydelig innsats for å få festivalen til å gå rundt. — Vi har vel rundt 35 musikere som stiller opp på alt fra å rigge til på morgenen til å stå i baren på kvelden. Det er mye som skal klaffe for at det blir en suksess, forteller Roy Th. Nilsen. Begge er i grunnen enige om hva som må til for at lørdag blir en god opplevelse. — Hvis dagen går som den skal, alt har gått smertefritt og både vi og publikum har hatt en vellykket opplevelse, så er jeg fornøyd, sier Jone Østrem, før han legger til. — Så er det tilfredsstillende når jeg vet at alt er klart, grillen er på og så se den første tallerkenen med aurekake bli servert. Nilsen har sitt eget høydepunkt å se fram mot. — Personlig gleder jeg meg til at teltet er fullt av folk og stemningen står i taket når vi spiller, sier han.

IVRIGE: Det legges ned enorme mengder dugnadstimer for å få Aurefestivalen av stabelen. Her serverer


Nyheter AUREFESTIVALEN

onsdag 8. august 2018

da l a n e t i d e n d e 1 7

Håp om oppholdsvær Til helgen er det meldt store mengder nedbør, men meteorolog Lars Andreas Selberg har tro på at regnet stanser under Aurefestivalen. Kristian Nygård Digre 

n

Fredag kommer det et lavtrykk fra Danmark inn over Sørvestlandet. Det har med seg store mengder regn og kraftig vind.

— Det kan komme opp i stiv kuling, og det ser ut til at det blir ganske mye regn også, forteller vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg hos Meteorologisk institutt. Likevel er han håpefull for de aureglade lunddølene. — Det ser mye bedre ut på lørdag. Vinden minker, regnet stanser og temperaturen ser ut til å stige. Selberg mener det fremdeles kan komme enkelte byger. — Men det kommer ikke til å

være slik det er meldt fredag. Natt til søndag kommer det en ny kaldfront inn over Rogaland og Agder, med både regn og vind. — Da blir det mer dårlig vær. Men lørdag ser faktisk ganske bra ut. Meteorologen maner likevel til å holde seg oppdatert. — Disse frontene beveger seg så raskt at det er lurt å holde seg oppdatert. Værmeldingene på Yr. no kan endre seg raskt, påpeker han.

Hølmebakk synger i kirka Søndag blir tenoren Sveinung Hølmebakk å høre i Lund kirke. Arrangementet en del av Aurefestivalen. Kristian Nygård Digre 

n

Tradisjonen tro er også Lund menighetsråd med på Aurefestivalen. Karmøyværingen Sveinung Hølmebakk, kjent som en av tenorene i Nordic Tenors, holder konsert i Lund kirke søndag kveld. Hølmebakk synger alt fra opera til visesang, med innslag av gospel, humor og varme. Sammen med resten av gruppa Nordic Tenors vant han Komiprisen i 2006, og han ledet de musikalske innslagene på kong Haralds 70-årsdag. På søndag er det planlagt friluftsgudstjeneste i Haien. Sokndølen Reidar Bjaanes skal lede gudstjenesten, mens Solvor Kvåle Konstali og Marianne Drivenes skal spille og synge. Gudstjenesten blir flyttet inn i Lund kirke hvis været gjør det umulig å være ute.

SYNGER: Tenoren Sveinung Hølmebakk kan oppleves i Lund kirke søndag kveld.

Aurefestivalen gir ringvirkninger Det er ikke tvil om at Aurefestivalen betyr mye for både Moi Musikkorps og Lund Jeger- og Fiskerforening. - Uten denne festivalen, kunne vi ikke gjort så mye for barnog ungdom ellers i året, forteller Jone Østrem i jeger- og fiskerforeningen. Kristian Nygård Digre 

n

Moi Musikkorps har hatt en økning i antall medlemmer de

Daniel Kjørmo og Tom Arne Solli aure og aurekaker på fjorårets festival.

foto: Kristian Nygård Digre

seneste årene. Roy Th. Nilsen innrømmer at Aurefestivalen er viktig i så måte. — Det betyr selvfølgelig en god del økonomisk. Aurefestivalen er uten tvil en av de største inntektskildene våre, sammen med en basar på våren. Men inntekter må vi ha når en tuba koster 110.000 kroner. Det er liten vits å være med i et musikkorps uten instrumenter, forteller han. Men det er ikke bare økonomisk det er viktig for korpset. — Festivalen er samlende. Den gir oss noe å stå sammen om, noe å øve til, og festivalen sørger for at musikkåret starter med et brak.

For Lund Jeger- og Fiskerforening er det også samlende, og det i en forening som ikke samles så ofte. — Dette er vår dugnad. Vi treffes ikke så ofte utenom årsmøtet og jakta på høsten, ler Jone Østrem. Han forteller at inntektene fra Aurefestivalen blant annet finansierer fiskedager for familier og utdeling av fiskestenger til barn. — Hadde vi ikke hatt denne festivalen, måtte vi enten kuttet ned på slike tiltak, eller hatt mange små dugnader gjennom året.


18

onsdag 8. august 2018

da l a n e t i d e n d e

Aure www.aurefestivlen.no

Druer

Gressklippere

Grønn eller farget pr. pk.

-30%

15,-

Kims snacks, OLW Ulike varianter

-30% Griller

Coop juice MEDLEMSTILBUD

-40%

-30%

Diverse hageutstyr

-30%

Vi åpner nye lokaler i Stasjonsveien 1A! Vi feirer dette med kaffe og kake. Kom innom for en prat om tips og triks til din oppussing.

«Aure-bonus» på

50%

på baderomsplater fra Fibo Trespo og isolasjon fra Paroc

Komletallerken

100,-

Kom også innom og smak våre gode bakevarer og påsmurt Stasjonsveien 6, Moi - 988 29 604


Annonse

onsdag 8. august 2018

da l a n e t i d e n d e 1 9

festivalen i Lund

11.-12. aug

Festivalåpning i Miljøgaten kl. 10.00

12 mm laminat kun kr

269,-

lørdag

kvm2

Moen - 4460 Moi Tlf. 51 40 51 20

BESØK VÅR STAND -Stor demo av el.bil ladere -El.kontroll bolig AUREFESTIVALPRIS

998.LILLE NAPOLI

Et pizzastykke og cola TRENGER SIKRINGSSKAPET DITT EN OPPGRADERING? -Kom innom vår stand for gode råd og tips.

79,-


20

da l a n e t i d e n d e

onsdag 8. august 2018

SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

Vi trenger mer kraft Småkommunene har mye å by på. Vi spiller på lag med ildsjelene og skaperverket!

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon.

Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina på www.sirakvina.no Følg oss på Facebook!

LOKALE NYHETER ER NÆRT OG RELEVANT I FOLKS HVERDAG Vil du annonsere lokalt? Nordsjø Media Samkjøringen tilbyr markedsføring i 9 sterke lokalaviser. Vi hjelper deg med å nå bredt ut med alt fra papirannonser til digitale annonser. Annonsér der det betyr noe. 1 KONTAKTPERSON TIL 9 STERKE LOKALAVISER. TA KONTAKT! - Vi finner en løsning som skaper resultater for deg. Tlf.: 901 71 106, www.nordsjomedia.no

Aurefestivalen 2018  
Aurefestivalen 2018