Same-Same EtLiv 2016

Page 1

Vi ændrer verden - et liv ad gangen "Jeg vil være forfatter eller jurist"

E e JS e-sam RE0 KRok/sam ENX 5.0å 0facebo ND L 2 cen p VI TIkurren

Afrika betaler med mobilen

n ko

Battle: Fordom eller sandhed?

gi

10 timers skolegang + lektier

lta De

NR. 08 Forår 2016


"Jeg vil være forfatter eller jurist eller..." 15-årige Ejang Patricia Peace har mange drømme om fremtiden... men hun er bange for at føde børn. "Jeg har mange forskellige drømme om fremtiden. Jeg vil allerhelst være forfatter, for jeg elsker at læse og skrive. Men måske er jeg for doven. Jeg tror, en forfatter skal være meget disciplineret og målrettet, og det er jeg måske ikke", siger hun. "Jeg vil også gerne være jurist og kæmpe for børns og kvinders rettigheder. Jeg elsker at diskutere og argumentere, så det ville jeg garanteret være god til. Eller ingeniør måske...". Far siger nej til koncerter Foreløbig koncenterer Ejang sig om skolen, og i fritiden hører hun en masse musik sammen med vennerne. Både vestlig og afrikansk musik.

"Flere af mine yndlingskunstnere har været i Uganda, men jeg har ikke fået lov til at gå til koncerterne for min far - jeg er jo kun 15 år. Så jeg må nøjes med at se dem på tv", fortæller hun. Bange for at føde børn Hendes drømme for fremtiden handler også om mand og børn, men det bliver ikke foreløbig. "Først vil jeg nyde min ungdom og min frihed, men så vil jeg også gerne finde en god mand og have to børn". "Men jeg er faktisk rigtig bange for smerten ved at føde. Det skal jeg i hvert fald overvinde, inden jeg skal have børn", griner hun.

BELGIEN

Kolofon

Hent bladet som pdf på www.same-same.dk Se også facebook/ same-same

Jeg elsker børn, men jeg er bange for smerten ved at føde dem. Og så kan jeg ikke lide tanken om at stå tidligt op og vågne om natten for at amme dem og at skulle vaske og skifte dem, når man meget hellere vil læse eller se tv. Ejang Patricia, 15 år.

HOLLAND

PORTUGAL

Udgivet 2016 af ADRA Danmark Tekst: Andreas Canvin, Frederikke Bakke Hansen, Pernille Kleding, Claus Leick, Tune Nyborg, ADRA Danmark. Fotos: ADRA, Daniel Urhøj, Claus Leick, Tune Nyborg Pernille Kleding Produktion: Periskop, Aarhus Layout: Birgitte Dahl og Aller Client Publishing Oplag: 15.000 styk

SCHWEIZ FRANKRIG SPANIEN

TYSKLAND

ITALIEN

ØSTEUROPA USA

INDIEN

Afrika er

STORT

KINA

UK

Vi tænker som regel på Afrika som et land. Men faktisk består Afrika af 54 forskellige lande, som er vidt forskellige i størrelse, befolkningstal, klima og velstand. Faktisk er Afrika så stort, at det svarer til arealet af Kina, USA, Indien, Japan og hele Europa - tilsammen! Det skal man også tænke på, når man er bekymret over, at befolkningen vokser i Afrika. Selv om meget af kontinentet er ørken, er der stadig masser af plads. Se kortet i stor størrelse på www.same-same.dk

2 SAME-SAME but different

JAPAN


VELKOMMEN UNG I AFRIKA 2016: Global ungdomskultur: Fuld knald på rulleskøjterne en søndag eftermiddag i Ugandas hovedstad Kampala.

INDHOLD 3

Velkommen Hvor forskellige er vi egentlig?

4

Opdatering Om indkomster, penge og mobilbrug i Afrika.

5

Reportage 10 timers skolegang + lektier

6

På besøg Cecilies møde med andre unge i Afrika

7

Fremtidsdrømme Unge i Afrika sætter ord på deres drømme

8

Vind en rejse til Afrika Gæt med i konkurrencen på Facebook

9

Interview Jean-Batiste fortæller om et liv efter folkemordet

10

Kontrast Battle om fordomme og sandheder

12

Samfund Store og små nyheder fra Afrika

14

Interview Waze Frederica taler om fremtidsdrømme

15

Om ADRA ADRA all over the world

Hvor forskellige er vi egentlig?

Lektier, fremtidsdrømme, forældrekonflikter, kærestesorger, facebook, musik og fodbold... Når man snakker med unge i Afrika og Danmark er livet og hverdagen meget mere ens, end man skulle tro.

På få år har afrikanske unge fået mobiler og internet og er blevet en del af den globale ungdomskultur. Vi har besøgt unge i Rwanda og Uganda og talt med dem om deres liv og drømme.

Ja, Afrika er meget fattigere - men der er også meget, som samler på tværs af sprog og landegrænser. Og udviklingen går RIGTIG hurtigt!

Læs om deres liv her i bladet og se meget mere på www.same-same.dk og på www.facebook/ same-same

UGANDA

KAMPALA

KIGALI

RWANDA

VIND EN REJSE TIL AFRIKA Gå ind på facebook/same-same og del eller like et opslag . Så deltager du i konkurrencen om 2 rejsegavekort på hver 5.000 kr. Brug pengene til en rejse til Afrika - eller et andet sted, du drømmer om at besøge!

Hvor forskellige er unge i Danmark egentlig fra unge i Afrika? Forskellene kender vi alle sammen - men er vi måske mere ens, end vi forestiller os? For at finde ud af det, har udviklingsorganisationen ADRA sendt grupper af unge til Uganda og Rwanda i 2014 og 2015. Formålet med de to besøg har været at møde afrikanske unge og tale med dem om deres hverdag, fremtidsdrømme og tanker om livet. Du kan læse, hvad vi fandt fremt til hér i bladet og se meget mere om unge i Afrika på www.same-same.dk og på www.facebook/same-same

SAME-SAME but different 3


OPDATERING

Do you speak english? De fleste lande i Afrika består af flere forskellige befolkningsgrupper med hver sit sprog. Uganda har 10 lokale sprog og to officielle: Engelsk og swahili. Rwanda har tre officielle sprog: Kinyarwanda, fransk og engelsk. Engelsk blev indført som et officielt sprog efter Folkemordet, fordi man ville starte på en frisk.

Dyre vaner?

Man kan hurtigt få et femcifret beløb på sin restaurantregning, men da 1.000 rwandafranc svarer til cirka 8,50 kroner, går man rundt med store summer på lommen.

1,9$

I begge lande underviser man på engelsk i skolerne. Skilte, tv-udsendelser, film, reklamer og de fleste aviser er på engelsk. De veluddannede og de unge er derfor gode til engelsk - men det kniber for de lidt ældre, som ikke har gået så meget i skole.

Afrika betaler med mobilen Så mange betaler med mobilen

Andelen af voksne, som inden for det seneste år har brugt mobilen til at betale eller til at sende/modtage penge, 2011: >40%

31-40%

21-30%

11-20%

0-10%

Ukendt

Kilde: Verdensbanken

OM DAGEN

pr. person er FNs officielle grænse for dyb fattigdom. I Rwanda lever 60% under grænsen, men i Uganda er det kun 33% - en halvering siden 1990! De to lande er omtrent lige 'rige' målt på BNP pr. indbygger, men velstanden er altså mere ulige fordelt i Rwanda. Det ser man især på forskellen mellem land og by.. Kilde: http://povertydata.worldbank.org/ poverty/region/SSA

65% af alle mennesker i Uganda havde en mobiltelefon i 2014. Om få år ventes 90% af have telefon - omtrent det samme som i de rige lande. Uganderne bruger deres mobiler til sms, fotos, video og til at overføre penge. Kilde: www.pewglobal.org

4 SAME-SAME but different

Når det gælder betaling med mobilen er Afrika langt foran resten af verden. I 2007 kom Kenya først med en løsning, hvor du kan sende og modtage penge pr. mobil - på alle mobiltelefoner, selv den ældste Nokia. Du 'tanker mobilen op' ved at sætte kontanter ind i en kiosk eller en bank, og så kan nu betale og overføre penge med en sms. Kortet bygger på tal fra 2012 . Siden da er brugen af MobileMoney nærmest eksploderet. Det er nemt, det er billigt - og alle bruger det!

Jeg elsker basketball. Jeg bruger det meste af min fritid på at spille basketball. Jeg har talent og er på skolens 1. hold. Vi spiller med i turneringer i hele landet. Og så følger jeg alle NBA kampe på TV. Shaka Samprus, 17 år, Rwanda.


Uddannelse er vejen frem Velfungerende skoler sikrer, at børn ikke bliver voksne analfabeter med få ressourcer. Uddannelse ruster mennesker til at kunne deltage i demokrati, forlange god regeringsførelse, tage del i udviklingsprocesser og bekæmpe fattigdom både lokalt, nationalt og globalt. Derfor er fri adgang til uddannelse et gennemgående tema i ADRA Danmarks arbejde i udsatte områder.

Vidste du, at …

børn i Rwanda og Uganda har ret til 12 års gratis skolegang? Det er dog ikke alle familier, der sender deres børn i skole. Man skal selv betale bøger, skolemad og skoleuniform - og mange fattige familier har brug for børnenes arbejdskraft.

I skole under åben himmel

10 timers skole gang + lektier... Skoledagene er lange på Lakeside College i Kampala. Der er timer fra 7 morgen til 16.30, og eleverne har masser af andre opgaver før og efter skoletid.

Både i Uganda og Rwanda har alle børn ret til gratis skolegang. Skolerne har svært ved at følge med, så nogle steder er man nødt til at undervise under åben himmel. Det er ok i tørtiden, men surt når det regner. Alligevel er undervisningen ambitiøs, og både lærere og elever arbejder hårdt på at sikre alle en god uddannelse. Her er 8. klasse på Kira Secundary School i Kampala midt i en kemitime. Dagens pensum: Oxideringsprocesser i metaller.

Oven for er der skolemad - i dag er det matoke med en sammenkogt ret baseret på bønner og tomater.

Når eleverne møder til første time kl. 7, har mange af dem allerede været i gang længe. I dag er Naluge Peche på 16 år fx stået op allerede kl. 4 for at tage en ekstra forberedelsestime inden morgenmaden kl. 6. Eksamen står for døren, og det er helt afgørende for hende at få en god karakter. "Vi skal også selv sørge for at vaske og stryge vores tøj og holde rent i sovesalene og på resten af skolen. Det gør vi om morgenen inden undervisningen", forklarer hun. Respekt og disciplin Timerne omfatter alle de fag, vi kender i Danmark: Sprog, matematik, fysik, kemi, historie. Undervisningen er lidt gammeldags set med vores øjne. Læreren forklarer, eleverne tager notater, og der er intet gruppe- og projektarbejde. Til gengæld er disciplinen og respekten for lærerne stor. Det er også nødvendigt med op til 80 elever i hver klasse. Undervisningen fortsætter til kl. 17.30, dog afbrudt af to timers frokostpause, hvor der er tid til hyggesnak, boldspil og de sidste lektier til næste time. Om aftenen er der flere lektier og fælles aktiviteter for kostskoleeleverne.

Frivillig rådgiver "Jeg er præfekt på min sovesal, så jeg har ansvaret for, at der er rent og pænt og at der er styr på tingene", forklarer Naluge. Desuden er hun frivillig rådgiver for unge i lokalområdet, der kommer om aftenen for at få gode råd om konflikter og bekymringer i deres liv. "Det er rigtig spændende, og jeg har fundet ud af, at jeg er god til at hjælpe folk videre med deres problemer. Jeg vil gerne være professionel counsellor (rådgiver/terapeut.red.), når jeg er voksen - men vil først uddanne mig til bogholder, fordi det giver gode jobmuligheder", siger hun. Det giver en lang, hård skoledag. Men det er nødvendigt, hvis man vil klare sig godt og få en god fremtid, mener Naluge.

SAME-SAME but different 5


OPDATERING Et spejl på mit eget liv AFRIKA VOKSER!

Når jeg hører de unge fortælle om deres liv, kan jeg genkende mig selv på rigtig mange punkter. De samme følelser, de samme teenage-problemer, det samme ungdomsliv, fortæller Cecilie Storch efter et besøg på to skoler i Kampala – Uganda’s hovedstad

Rwanda og Uganda vil få en økonomisk vækst på hele 7% i 2016 og 2017. Det er 3-4 gange så højt som i Danmark. Faktisk er Afrika den region, som vil vokse hurtigst i de kommende år, mener Verdensbanken. Men udgangspunktet er lavt - derfor vil det tage mange år med høj økonomisk vækst, før fattugdommen er udryddet.

”Jeg tror vi danskere har rigtig mange fordomme og misforståelser om at bo i et afrikansk land. Det er i hvert fald den følelse jeg sidder tilbage med efter et besøg i Uganda, hvor jeg snakkede med en masse unge”.

90%

Unge kvinder fulde af liv ”Jeg mødte unge kvinder fulde af livsglæde og ambitioner, og med et liv, der på mange måder ligner det liv, jeg selv havde som teenager”. ”Den samme frihedstrang, de samme konflikter med ’en sur far’, når man kommer for sent hjem, de samme overvejelser om uddannelse og den samme lyst til at lave en masse sjove ting med sine venner”.

af Rwandas befolkning arbejder i landbruget. Samtidig er landet et af Afrikas tættest befolkede. Derfor er al landbrugsjord udnyttet til sidste kvadratmeter. På grund af de mange bakker i Rwanda og perioder med meget lidt vand ser man ofte, at markerne ligger i terrasser, så vandet ikke bare render igennem og går til spilde.

VI LEVER LÆNGERE OG BEDRE! Mere end halvdelen af danskerne tror, at verden er blevet værre de sidste 20 år. Men det passer ikke. Verden over stiger levealder og indkomst. Samtidig falder børnedødelighed, sult og sygdom. Kilde: www.verdensbedstenyheder.dk

6 SAME-SAME but different

Cecilie Storch var af sted med to andre unge fra Danmark i oktober sidste år. Det var første gang hun var i Afrika, og hun blev først og fremmest overrasket over, hvor mange ligheder der er ved at være ung i Danmark og fx Uganda.

Genkender mig selv ”Det var som at holde et spejl op foran mit eget liv. På så mange måder kunne jeg genkende mig selv”, fortæller Cecilie Storch. Kun forholdet til alkohol er markant anderledes hos de unge afrikanere sammenlignet med danske unge. ”De har et helt andet forhold til at drikke. Enten drikker de overhovedet ikke - ellers er det kun noget der sker meget sjældent. I hvert fald blandt de unge, vi mødte”. Gøre op med fordomme Hun indrømmer gerne, at hun måtte gør op med en del af sine egne fordomme om livet i Afrika, men hun oplever også, at nu hvor hun har fået ’rettet op på misforståelserne’, har hun fået en stærk lyst til at komme tilbage. ”Jeg følte mig bare så velkommen og godt tilpas. Det har virkelig givet mig lyst til at rejse til Afrika igen”, fortæller Cecilie Storch.

Se interview med Cecilie Storch på facebook/same-same.

"De unge i Afrika ligner mig selv meget mere, end jeg troede", siger Cecilie Storch efter mødet med gymnasieelever i Uganda.

Musikken betyder virkelig meget – vi er teenagere! Jeg elsker rap, min favorit er Wiz Khalifa. Men jeg kan også godt lide raggae og Bob Marley, og når jeg er ked af det hører jeg tit ’Someone like you’ med Adele. Du ved, vennerne kan godt såre én, og så er det en sang som er god at høre, den lærer dig noget om livet. Munezero Aurore, 18 år, Rwanda.


Vidste du, at …

det er forbudt at diskriminere mod handicappede i Uganda, og at fem af parlamentets medlemmer skal repræsentere de handicappede? Alt for mange i Afrika mister synet eller hørelsen efter banale infektioner, som vi i Danmark let kurerer med en penicillinkur.

Det drømmer jeg om

Jeg vil være læge med speciale i cancer. Jeg har så mange medlemmer af min egen familie, som er døde af cancer, og jeg vil virkelig gerne arbejde med at forebygge og helbrede det.

MONESE, 18 ÅR, RWANDA

Jeg vil gerne være jurist. De rige og magtfulde slipper alt for ofte fri. Jeg vil virkelig gerne være med til at ændre det. FREDERICA, 16 ÅR, RWANDA

Jeg vil være journalist og rejse rundt i verden og rapportere om naturkatastrofer og store begivenheder. ABDUL RAHMAN, 16 ÅR, UGANDA

Om 10 år håber jeg, at jeg har startet en stor virksomhed, som har afdelinger i hele regionen, ikke bare i Rwanda. Måske noget med fødevareproduktion.

Somewhere right now children are running in the meadows, happy, laughing and playing. Somewhere in Africa children are making balls out of polyethane bags and tying them with strings. They play regardless of the scorching sun while in other parts of the world children are paying their family’s debts. They do not go to school, they know only brutality and cruelty, and nobody has done a thing yet And this is the world that we live in. Somewhere out there streets are filled with burning tyres, people are rioting, people are dying. In other parts of the world streets are impeccably clean and people are doing night strolls and they enjoy cafés. It is such a disparity, and nobody does a thing, because that is the world that we live in.

SHAKA SAMPRUS, 17 ÅR, RWANDA

Min drøm er at få en god tilværelse og et godt arbejde, så jeg kan tage mig af min familie. DOMINIQUE, 15 ÅR, UGANDA

Jeg vil gerne være en kendt forfatter. Jeg elsker at læse og skrive. Men måske er jeg ikke disciplineret nok. ADAH PATRICIA PEACE, 15 ÅR, UGANDA

In some part of this world young teenagers are enjoying their youth, music, dance, changing fashion and social trends. They are dreaming big and in their minds they know that in most of the world things are different. In some other parts of the world young people are struggling so much to even find what to eat. They have been child soldiers they have been made to do things that no child should ever do. Young people have become adults before their time. This is the world that we live in.

Jeg vil gerne opleve andre lande end Rwanda. Min drøm er at blive ingeniør og rejse rundt i verden med mit arbejde. JEAN-PAUL, 16 ÅR, RWANDA

Digtet er skrevet af Theta Semantha, 18 år og elev på NU-Vision High School i Kigali i Rwanda. Hun forklarer her, hvordan hun blev inspireret til at skrive det: "Jeg er på vej til at få en god uddannelse, men der er rigtig mange unge i verden, som ikke har de samme muligheder, som jeg har. Skal man så bare acceptere status quo, eller skal man prøve at forandre tingene? Jeg håber, jeg kan inspirere nogen til at forstå, at vi selv har et ansvar for at gøre verden bedre".

SAME-SAME but different 7


Gæt - og vind en rejse Her ser du tre af de unge, vi mødte i Uganda og Rwanda, da vi besøgte de to lande i efteråret. De fortalte bl.a. om deres yndlingsmusik, deres brug af sociale medier og deres drømme om fremtiden.

Kan du gætte, hvad de fortalte os? Så kan du vinde en rejse til 5.000 kr til Afrika eller et andet sted, hvor du gerne vil hen. Det er nemt og hurtigt at deltage på facebook/same-same.

Her kan du se tre små videoer, der giver svar på de spørgsmål, som bliver stillet på de tre billeder herunder. Herefter skal blot like eller dele opslaget - så er du med i konkurrencen.

AYEBAZIBWE DUNCAN, 17 ÅR Gymnasieelev i Uganda’s hovedstad, Kampala. Drømmer om at blive turistguide i Uganda.

ABDUL RAHMAN, 16 ÅR Gymnasieelev i Uganda’s hovedstad, Kampala. Drømmer om at blive journalist og rejse verden rundt.

EJANG PATRICIA, 16 ÅR Gymnasieelev i Uganda’s hovedstad Kampala. Drømmer om at blive forfatter eller jurist.

Hvilken musik lytter jeg mest til? 1

Afrikansk trommedans / Min far og nabo?

2

Hiphop / Chris Brown?

3

Gospel / Det lokale kirkekor?

WWW.SAME-SAME.DK

Vidste du, at …

Gæt hvor mange Facebook venner jeg har? 1

0

2

61

3

Befolkningseksplosion? I dag bor der ca. 1 milliard mennesker i Afrika syd for Sahara. Selv om mange unge afrikanere kun ønsker at få 2-3 børn, vil befolkningstallet vokse i mange år endnu, fordi de mange unge afrikanere jo selv vil få børn. Faktisk regner FN med, at der i år 2100 vil være fire gange så mange afrikanere. I resten af verden vil befolkningsvæksten i samme periode stilne af.

Hvad skal de mange mennesker i Afrika leve af? Det er den store udfordring i de kommende år. Heldigvis er Afrika stort - og hovedparten af verdens uudnyttede landbrugsjord findes i Afrika. Se den svenske professor Hans Rosling bruge papkasser fra IKEA til at forklare, hvorfor vi nok skal klare udfordringen på www.same-same.dk

2

2

6

3

12

WWW.SAME-SAME.DK

Alt er blevet bedre i Rwanda. Se på os: Vi går i skole, vi er glade, vi drømmer stort om fremtiden – og vi elsker vores land Teta Semantha, 18 år, Rwanda.

Family planning – or not Uganda har en af verdens højeste fødselsrater. Helt præcis føder hver kvinde i gennemsnit 5,9 børn. Det skaber enorme udfordringer i forhold til at kunne sikre undervisning, lægehjælp og ikke mindst arbejde til alle. I Rwanda er fødselstallet lidt lavere, nemlig 4,5 barn pr. kvinde, men det er stadig meget højt og betyder en stor befolkningsvækst i det i forvejen tæt befolkede land.

8 SAME-SAME but different

1

1288

WWW.SAME-SAME.DK

antallet af mennesker, som lever i ekstrem fattigdom (under 1,25 dollar om dagen) er mere end halveret siden 1990? Der er stadig over 800 millioner ekstremt fattige i verden, men FNs næste mål er at udrydde den dybe fattigdom helt inden 2030.

Gæt hvor mange børn jeg gerne vil føde?

I begge lande forsøger regeringerne at begrænse fødselstallet, men det er svært: Gamle traditioner og mangel på prævention gør det svært at skabe forandring. Den unge generation har dog helt andre drømme for fremtiden. Vi talte med snesevis af unge i Rwanda og Uganda, og langt de fleste ønsker kun at få to eller højest børn - så har de nemlig råd til at give dem en god uddannelse og en god fremtid.


Et liv efter folkemordet Selv 20 år efter trækker Folkemordet i Rwanda dybe spor. De fleste har mistet op til flere familiemedlemmer, og mange børn og unge er vokset op uden forældre. Så kan det være svært at tro på fremtiden eller have tillid til andre mennesker. Derfor har ADRA startet projektet Youth for Unity, som arbejder med fred og forsoning blandt landets unge. En af deltagerne fortæller om projektet.

Youth for Unity fokuserer på teambuilding, hvilket blev tydeliggjort igennem de forskellige samarbejdsøvelser, vi deltog i sammen med de unge rwandere. ANDREAS CANVIN, 17 ÅR, DANMARK.

S

tort set alle i Rwanda blev berørt af Folkemordet i 1994, og især i landets sydlige provins gik det voldsomt for sig mellem hutuer og tutsier. Naboer og venner blev pludselig hinandens fjender. Familiemedlemmer blev på blodigste vis myrdet. Og da Folkemordet efter tre måneder endelig sluttede, havde det krævet næsten en million ofre. Tiden efter Folkemordet var svær for de overlevende. Ikke alene var der sorgen, savnet, frustrationen og en mistet tro på fremtiden, men mange har også skullet lære at acceptere at bo og leve side om side med fjenden. For at hjælpe de unge mennesker i Rwandas sydlige provins til fred og forsoning har ADRA startet projektet Youth for Unity, som er støttet af Danida. Her lærer de unge fra lokalsamfundet at samarbejde med hinanden, genvinde tilliden og ikke mindst genfinde troen på fremtiden. Samtidig lærer de om bæredygtig dyrkning af jord og afgrøder, økonomi, sundhed m.m.

Fra projekt til lokalsamfund

En af de unge mænd fra projektet er Jean-Batiste. Han er en høj, slank, rolig og velovervejet mand, som har deltaget i projektet i et par år. Her har han lært om landbrug, men nu arbejder han også med de andre unge i projektet. “Jeg står for forskellige øvelser, som træner de unge i at arbejde

ADRA-projekt Youth for Unity ligger afsides på en bjergtop, isoleret fra storbyen. Solens intense stråler bager ned på Andreas’ nakke, mens han interviewer Jean-Batiste. Læs mere og find links om folkemordet på www.same-same.dk

sammen,” fortæller han og forklarer præmissen bag nogle af de øvelser, han laver med de unge: “De skal lære at kommunikere og samarbejde med hinanden. Når de har lært det, kan de gå hjem til deres lokalsamfund og hjælpe befolkningen der.” Jean-Batiste fortæller, at han er meget dedikeret til projektet, da han er meget opsat på at hjælpe andre i sit lokalsamfund. Det ville ikke have været

muligt uden ADRA. “Vi er meget glade for den støtte, vi har fået fra ADRA og andre mennesker,” siger han.

Det vigtige samarbejde

Samarbejde og teambuildingøvelser er centralt i Youth for Unity-projektet, fordi det giver de unge en følelse af fællesskab. Ifølge Jean-Batiste er det et klart mål med projektet, som også skal resultere i, at de unge i

projektet en dag selv kan tage ud til andre lokalsamfund og hjælpe andre mennesker. Allerede i dag tager de unge i projektet sammen ud en gang om ugen og taler med andre unge, som også er berørt af Folkemordet. Dette har hjulpet de unge meget; at møde andre, som har det ligesom dem. “Også for mig selv har projektet gjort en stor forskel. Det har ændret mit liv,” slutter Jean-Batiste.

Folkemordet i Rwanda - en tidslinje 1916 1962 1990 1994 2016 RWANDA BLIVER RWANDA BLIVER BORGERKRIG OG FOLKEMORD: EN KONSEKVENSBELGISK KOLONI

Belgierne opdeler befolkningen ud fra deres formuer: Har man 2 køer eller mere er man tutsi, hvis man har færre er man hutu. Opdelingen og belgiernes favorisering af tutsierne lægger grunden til spliden mellem de to befolkningsgrupper.

SELVSTÆNDIGT

Forinden er spliden mellem hutuer og tutsier blusset op. Hutuerne, som udgør flertallet, får magten, og i de følgende år bliver 700.000 tutsier tvunget til at forlade Rwanda.

SKRØBELIG FRED

En tutsi-hær invaderer Rwanda for at få deres land tilbage. I 1993 indgår partnerne en fredsaftale og deler magten. Men freden er skrøbelig, og stærke hutu-kræfter spreder had og opfordringer til at tage et opgør med tutsierne.

MILLION DØDE

På 100 dage blev op mod 1 million tutsier og moderate hutuer dræbt i en velforberedt aktion mens udlandet så passivt til. Derefter tog en tutsi-hær igen magten og standsede blodbadet. Siden da har tutsierne haft magten i landet.

ERNE...

Folkemordet trækker dybe spor i dagens Rwanda. Næsten alle har mistet familie og mange børn er vokset op som forældreløse. Massegrave og mindesteder findes overalt i landet. Alle frygter, at konflikten en dag blusser op igen...

SAME-SAME but different 9


KONTRAST

Fordom eller sandhed? Vi har alle sammen en masse forestillinger om, hvordan det er at leve i Afrika. Og afrikanerne har også en masse forestillinger om os. De fleste af dem holder ikke stik, når man lærer mere om hinanden...

Det tænker mange afrikanske unge om Danmark

Alle europæere drikker alkohol og går på klubber hver weekend De har ingen bekymringer om uddannelse og fremtiden Alle europæere er racister inderst inde De kan gøre lige hvad de vil - deres forældre bestemmer intet over dem De er overfladiske og Facebook er deres identitet De ser ned på os i Afrika og betragter os som umodne børn.

Shema Prince Gymnasieelev fra Rwanda. Er han som danskerne tror?

10 SAME-SAME but different

Men sandheden er ...

Faktisk viste det sig, at Shema var meget mere medieopdateret end jeg selv. Han talte meget bedre engelsk end mange af dem fra min egen årgang. Og han forstod fuldstændig mine ironifyldte jokes. Fordomme kommer man åbenbart ikke særlig langt med – slet ikke når det handler om nogen, der lever så langt fra Danmark. Citat: Frederikke Bakke Hansen fra VejleFjordSkolen, der mødte Shema Prince på et gymnasium i Rwandas hovedstad Kigali.


SAME-SAME ... OR DIFFERENT? different Rwandas er på størrelse med Jylland, men der bor dobbelt så mange mennesker som i hele Danmark. different Uganda er 5 gange så stort som Danmark - men har 7 gange så mange indbyggere. Begge lande er altså tættere befolket end Danmark.

same I Uganda og Rwanda er det gratis at gå i grundskole og gymnasium. different I afrikanske skoler går eleverne i skoleuniformer, så man ikke kan se forskel på rige og fattige. same Hos bageren i Rwanda kan man købe rugbrød (… og de fleste danskere synes, at det er mindt lige så godt som vores).

different På de fleste skoler møder eleverne kl. 7 og har først fri kl. 18 - dog med en lang frokostpause. Eleverne skal selv holde skolen ren og lave andre praktiske ting. same De fleste unge i Rwanda og Uganda har en mobiltelefon. De bruger flittigt SnapChat, Instagram og Twitter og langt de fleste har en profil på Facebook.

different Eleverne på kostskolerne, må ikke have kærester eller besøge bygningen, hvor det andet køn bor. same Men rigtig mange af dem fortæller alligevel, at de har en kæreste... different Plastikposer er forbudt i Rwanda fordi de sviner så meget i miljøet, og befolkningen er meget miljøbevidste.

same Deres humor var sprængfyldt af ironi, selv om vi danskere prøver at bilde os selv ind, at det kun er os, der gør brug af det.

different De unge er meget religiøse, og det er helt normalt med andagter i skoletiden. Så godt som alle går i kirken eller moskeen hver uge.

different På næsten hvert gadehjørne i hovedstaden Kigali står der en militærmand med en AK74, hvilket befolkningen mener har en betryggende effekt.

same De unge drømmer om at få en god uddannelse, et godt job og en familie. De fleste ønsker sig 2 børn - helst en dreng og en pige.

Det tænker mange danske unge om Afrika

Folk i Afrika sulter De kender intet til mobiler, internet og sociale medier De bor i lerhytter uden nogen kontakt til omverdenen Deres humor er meget langt fra vores De har alle et had til hvide De har alle sammen 7 små søskende med store maver De hører trommemusik danser rundt med bare bryster Frederikke Bakke Hansen Gymnasieelev fra Danmark. Er hun som afrikanerne tror?

SAME-SAME but different 11


Ja eller nej til alkohol? "Mange teenagere hér drikker alkohol og tager stoffer. Især er der mange af drengene, som drikker", siger 19-årige Nigigena Francoise fra Kigalig i Rwanda. "Det skyldes som regel pres fra de venner, du har. Vi bliver selvfølgelig også påvirket af de ting, vi ser i tv. De fleste på film ryger, drikker og tager måske stoffer, så du ønsker at føle sig som dem".

"Jeg tror, ​​at det er sådan i de fleste lande , fordi de unge er så ens overalt. VI har de samme sympatier og antipatier. Det er de samme ting, som tiltrækker os, og gør at vi føler os cool", siger hun.

Når vi skal fejre en fødselsdag, handler det om at finde på noget overraskende og en god gave. Og så skal der selvfølgelig være en fødselsdagskage, og måske balloner, noget god musik og god mad. Nidzena Francoise, 19 år

Et godt udseende er vigtigt

”Jeg syntes, det kunne være sjovt at få ordnet neglene hernede, og det var en helt anden oplevelse end i Danmark”,

Rwandas præsident Paul Kagame har styret landet siden 90'erne. Han er respekteret og vellidt blandt landets befolkning, men han styrer landet med hård hånd og kun få tør kritisere styret. Overalt ser man plakater og billeder af ham. Ikke bare i byerne, men også i folks private hjem. Ugandas præsident Yoweri Museveni kom til magten tilbage i 1986 I hans tid som leder er der sket store fremskridt i landet. Økonomien er vokset, skolesystemet er blevet styrket, og han har personligt stået i spidsen for kampen mod aids. Men der er også masser af korruption, og oppositionen er forfulgt og undertrykt på mange måder. Læs mere om Uganda og Rwanda på www.same-same.dk

"Mig selv? Nej, jeg drikker ikke. Jeg ved ikke... jeg har bare ikke lyst. Jeg er vokset op i et kristent hjem. Min far er biskop, så jeg har altid prøvet at være en god rollemodel", slutter Nidzena Francoise.

Selv om man ikke er rig, behøver man ikke se fattig ud. Både mænd og kvinder i Uganda og Rwanda lægger vægt på at være velklædte og have et flot hår, og for kvinderne er lækre negle en vigtig ting. Derfor er der rigtig mange skønhedssaloner og frisører i gadebilledet.

To stærke præsidenter

fortæller Vera Kwedéris, som besøgte Uganda som repræsentant for ADRA Ungdom. ”Jeg fik den helt store tur med håndvask og omhyggelig manicure. Det var virkelig skønt og resultatet var rigtig flot. Og hernede er det sjovt nok mændene, som ordner negle på salonerne, mens kvinderne tager sig af håret”.

Yoweri Museveni (tv) og Paul Kagame har ledet deres lande i årtier. De er dygtige og respekterede - men hvornår er det på tide at sige stop?

Hvad ved de om Danmark?

Danske unge er meget mere frie end os. De kan købe øl, når de er 16 år. De har meget mere fritid, og deres forældre bestemmer ikke nær så meget over dem. Abdul Rahman

Jeg ved, at uddannelse er gratis i Danmark, også på universitetet. Til gengæld er det dyrt at leve og I har høje skatter. Og så har jeg læst, at der er flere grise end der er mennesker i Danmark. Madisha Djeze

Klimaet! Jeg ved, at det er koldt og sne om vinteren. Hvordan holder I det ud? Hvis jeg skal rejse ud i verden, vil det første jeg tænker på være, hvordan jeg undgår sne og kulde!. Waze Frederica

Jeg har hørt, at der ikke er ret meget korruption i Danmark. Det kan vi lære af her, så vi også kan få en stærk økonomisk udvikling og blive et godt og retfærdigt land. Agina Marion

12 SAME-SAME but different


Fra fem høns til egen virksomhed

Truslen fra aids

Indtil for få år siden var Halima Namuyanja ludfattig og havde svært ved at forsørge sine børn. Men så kom hun med i en spare-lånegruppe...

Reklame for aids-projekt blandt de handlende på et marked i Ugandas hovedstad Kampala.

Aids er en udbredt sygdom i de fleste afrikanske lande. I Uganda er 6-7% af den voksne befolkning smittet, i Rwanda er tallet lidt lavere. I begge lande er aids-medicin gratis, og der er rigtig mange projekter, som oplyser om aids eller hjælper de smittede med behandling. Derfor falder antallet af nye smittede, og de der allerede har fået sygdommen, har udsigt til at leve et nogenlunde normalt liv. Halima Namuyanja foran det nye, flotte stenhus, som hun har fået råd til at bygge efter at hun har fået succes med sin virksomhed. Til højre ses øverst familiens gamle hus af soltørrede lersten og nederst det nye hønsehus.

Millioner af verdens allerfattigste mennesker kan ikke åbne en bankkonto eller låne penge. Det kan ikke betale sig for bankerne, fordi beløbene er så små. Derfor kan de ikke lægge langsigtede planer, investere eller sikre sig mod sygdom og dårligere tider. Og har man ikke mulighed for at spare op og tage lån, er det svært at skabe en udvikling. En vej ud af klemmen er spare-lånegrupper, hvor fattige mennesker går sammen om at spare op og låne penge ud til at sætte gang i nye ideer. ADRA har været med til at starte flere tusinde af den type grupper. En af dem ligger vest for Ugandas hovedstad Kampala, hvor Halima Namuyanja på 51 år kom med for nogle år siden. Dengang var hun og hendes mand ludfattige og havde svært ved at forsørge deres otte børn. De havde nogle få høns og et lille stykke jord, men det var svært at overleve. Et lille lån blev starten på en succes Så lånte Halima penge til at købe flere høns og øge sin produktion - og det har været en forrygende succes. I dag har hun flere hundrede høns, en del geder og et større jordlod med grøntsager og frugt. Det gamle hus af soltørrede lersten er skiftet ud med et moderne hus af sten, og børnene er kommet i skole. Hendes succes hjælper også de andre i spare-lånegruppen, fordi hun betaler sine lån tilbage med en rentesats som alle medlemmerne er med til at sætte. De har derfor kunnet investere i bl.a. en fælles mølle og en vandtank, og gruppen har sat sine egne hjælpeprogrammer i gang for at støtte de fattigste blandt naboerne i deres lokalområde.

Men det er langt fra alle smittede, som får medicinen. Der er ofte langt til nærmeste klinik, og der er ikke altid medicin nok at få. Mange lader sig ikke teste, og det er stadig tabu at tale åbent om sygdommen.

Fakta: Sparelånegrupper

Hvis smitten skal stoppes, skal befolkningen lære, hvordan de forebygger aids, og hvordan de bedst kan omgås og leve med de hiv-smittede i familien og lokalområdet. Derfor er oplysning om hiv/aids et vigtigt fokus for ADRA. Oplysningen sker bl.a. gennem skuespil, digte og sange, som alle har en pointe, befolkningen kan bruge i det virkelige liv. Det smitter – på den gode måde.

Medlemmerne af spare-lånegrupper indbetaler hver især et beløb hver uge og får efter tur mulighed for at låne penge i gruppen. Pengene kan så bruges til for eksempel at starte en lille forretning. ADRA arbejder med sparelånegrupper i en række lande i Afrika. Vi har været med til at etablere 2.612 grupper med i alt 52.706 medlemmer. Medlemmerne har tilsammen opsparet over 17 millioner kroner. Ikke dårligt af Afrikas fattige!

JustEat på afrikansk: I Ugandas hovedstad Kampala er lygtepælene plastret til med reklamer for Hello-Food - en app som giver dig mulighed for at bestille mad til udbringning via telefonen. Det fungerer i hele hovedstaden med mad fra flere hundrede restauranter.

Der er korruption alle vegne i Uganda. Hvis du vil have et godt job, et godt sted at bo eller ind på en god uddannelse, skal du betale penge. Og hvis du er rig, kan du betale dig fra alting - selv alvorlige forbrydelser og endda mord! Jeg vil være jurist, så jeg kan være med til at fjerne korruptionen fra vores land. Agina Marion, 18 år, Uganda.

SAME-SAME but different 13


"En hjemmegående mand? Det ville være virkelig skørt..."

Altid på menuen Når udenlandske gæster skal vartes op, kan man næsten altid være sikker på, at den også står på buffet. Og stort set med de samme retter hver gang.

Nzamuramboho Waze Frederica på 16 år fortæller om sine fremtidsdrømme, om vennerne og om at få mand og børn "Min livsdrøm ? Jeg vil gerne være advokat og arbejde med straffesager", siger 16-årige Nzamuramboho Waze Frederica, der går i hvad der svarer til 1g på NU Vision High School i Rwandas hovedstad Kigali. "Der er meget i retssystemt, som ikke fungerer. Det er fx virkelig svært for mig at se historierne fra Folkedrabet, hvor folk ikke har fået en retfærdig behandling. Det er virkelig noget, der motiverer mig til at blive en advokat", forklarer hun. Hiphop og sociale medier Waze Frederica elsker at rejse og har været i bl.a. Uganda, Tanzania og Burundi, som er favoritten på grund af de gode strande ved Tanganyika søen. Og så elsker hun musik og dans.

"Vi hører mest hiphop og R&B - Chris Brown, At The Weekends, alt muligt faktisk.", siger hun. Hun holder kontakten med vennerne via Skype, Twitter, WeChat, WhatsApp og selvfølgelig Facebook, hvor hun har over 2.000 venner. "Og somme tider snakker vi selvfølgelig også i telefon, men det er meget dyrt. Specielt når man skal snakke med venner i andre lande", siger hun. To børn og en mand i job "Jeg vil helt sikkert have børn. To børn. Gerne én af hvert køn, men det er ikke så vigtigt. Min mand skal også have en god uddannelse og et godt job. "Om jeg vil have en hjemmegående mand? Nejnejnej! I Afrika er det traditionelt manden, der arbejder. Men det er klart at nu med kvindernes frigørelse, vil kvinder også arbejde. Men en hjemmegående mand ... nej det ville da være virkelig skørt!", siger hun og griner højt ved tanken.

Se interview med Nzamuramboho Waze Frederica på facebook/same-same.

Pomfritter. En fast ingrediens i buffeten sammen med ris og pasta. Madbananer. De kommer enten i brun sovs, som stegte eller tørrede. Bønner. De dyrkes overalt i Østafrika og er noget af det, der bliver spist allermest af – også af lokalbefolkningen.

Spinat. Sådan lidt stuvet-agtigt. Smager faktisk ret godt. Kylling. Gerne direkte fra grillen eller i en rødbrun sovs. Kyllingen er tit meget mager i forhold til de kyllinger, vi spiser i Danmark. Ofte serveres der også oksekød, som smager godt, men er en smule sejt.

K assavas, som er en hvid rod, man lægger til tørre i solen. Tilberedes som kartofler eller laves til en sej mos, som man dypper i sovs M atoke - lidt det samme, men lavet af grønne bananer. Smager ikke sødt, som man skulle tro. Salat med avocado Små søde bananer eller ananas til dessert

I byerne fylder den vestlige madkultur rigtig meget. Mad Overalt på cafeer, hoteller og restauranter kan man få pizza, burgere, pasta og sandwich. Men der er også stor påvirkning fra indisk og arabisk køkken med kebab, karryretter og chapati-brød. Den traditionelle, lokale mad er mere vegetarisk og er baseret på bønner, ris, kartofler, majs, søde kartofte, kassava, jordnødder og bananer. Når man får kød, er det som regel kylling, lam, ged eller oksekød. Langs bredderne af Victoria Søen spiser man også rigtig meget fisk. Og så spiser man masser af frisk frugt og grønt, som vokser overalt.

M

Nzamuramboho Waze Frederica, 16 år

Jeg vil gerne have 3 børn, men det skal være med en ansvarlig mand. Mange mænd hér bestemmer alt i hjemmet, og kvinden må underkaste sig hans vilje. Jeg vil have, at vi skal være fælles om beslutningerne, og at vi skal have gensidig respekt for hinanden. Naluge Peche, 16 år, Uganda.

14 SAME-SAME but different

Vidste du, at …

i Rwanda går man kun én gang til buffeten? Til gengæld laver de lokale et bjerg af mad på deres tallerkener. Skulle man alligevel forvilde sig til buffeten flere gange, risikerer man at få at vide, at man spiser som en mzungu – altså som en hvid!


“Min cykel gi'r mig frihed” "Min cykel giver mig en dejlig fleksibilitet ift at komme frem og tilbage til skole. Den giver mig frihed til at komme rundt som jeg vil". Abdul Rahman på 16 år behøver ikke tage tidligt afsted hjemmefra med skolebussen om morgenen, men kan cykle lidt senere og være fremme præcist til start på første time. Det er langt fra alle på hans skole, der har råd til en cykel. Men de der har, får en kortere og lettere skoledag.

Før jeg tog til Rwanda, troede jeg nærmest, at nødhjælpsarbejde var hvide mennesker, som i et Herkules-fly flyver ind over Afrika og kaster paller med vand ned til fattige sorte mennesker. Nu ved jeg, at nødhjælpsarbejde er både langsigtede og kort­sigtede projekter, der ved hjælp af ildsjæle redder­adskillige menneskers liv og giver dem en værdig tilværelse. Andreas Canvin, 17 år, Danmark.

ADRA all over the world

Vidste du, at …

ADRA Danmark er blandt de største humanitære organisationer i Danmark. Vi er en del af et internationalt netværk med flere end 6.000 medarbejdere i 120 lande.

ADRA Danmark hjælper mennesker i nød – uanset race, køn, seksualitet, politisk eller religiøs overbevisning. Ud fra en tro på at alle har ret til indflydelse på deres eget liv, arbejder vi for at skabe en bæredygtig udvikling for fattige og udsatte mennesker i hele verden.

5 områder, hvor ADRA Danmark gør en forskel

ADRA Danmark støtter mennesker til at få en stemme – så de kan blive hørt og få indflydelse på deres eget liv. Vi giver dem værktøjer til at skabe deres egen fremtid. ADRA Danmark styrker udsatte befolkningsgrupper – dér, hvor de er, så de bliver deres egne forandringsagenter. Udvikling er et samarbejde, hvor vi møder de mennesker, vi hjælper. Vi lytter til deres problemer og forslag til mulige løsninger, og vi støtter dem i den proces, de ofte allerede selv er i gang med. I mange tilfælde flytter vores lokale medarbejdere også ud i de samfund, hvor de mennesker, vi støtter, bor. På den måde får vi den bedste forståelse for de problemer, vi skal hjælpe med at løse.

Uddannelse: ADRA udvikler lærebøger og børnevenlig pædagogik og træner lærere, skoleledere og skolebestyrelser. Vi underviser også voksne i sundhed og hygiejne, hiv/aids, havedyrkning, opsparing og lånemuligheder plus opstart af små virksomheder, som kan forbedre familiens økonomi.

Fødevaresikkerhed: ADRA rbejder for at sikre, at alle har adgang til mad. Vi hjælper med bedre dyrkningsmetoder af jorden, udvikling af produkter, træplantning og miljøbevaring, og så underviser vi i ernæring og økonomi, så udsatte mennesker kan blive selvkørende og forsørge sig selv og deres familier.

Sundhed: ADRA sikrer sårbare gruppers rettigheder og forebygger sygdomme og ungdomsgraviditeter. For eksempel gennem oplysningskampagner og uddannelse af sundhedspersonale,.

Ejerskab og personlig værdighed: ADRA styrker de udsatte befolkningsgrupper dér, hvor de er, og hjælper dem til at tage ejerskab for egen udvikling og fremtid.

Civilsamfundet: ADRA arbejder for at organisere befolkningen i stærke organisationer, som kan råbe myndighederne op og holde regeringen fast på dens ansvar for at løse problemerne i samfundet.

Læs mere om ADRAs arbejde på www.adra.dk og på www.same-same.dk

SAME-SAME but different 15


"Jeg elsker min mobiltelefon" Kaweza Zesa på 16 år bruger sin smartphone til Facebook, Twitter og Google. Både til sjov og når han skal undersøge noget, som han mangler viden om Han er rigtig glad for den og vil have svært ved at undvære den – men på skolen må han ikke have den med. ”Vi har ret strenge regler ift mobiltelefoner på skolen. Hvis vi bliver opdaget i at have den med eller bruge den, vil den blive konfiskeret – for evigt!”, forklarer han. Uundværlig smartphone Smartphonen er lige så uundværlig for mange unge i Afrika, som den er for unge i Danmark. Både til at holde kontakt med vennerne og til at betale og overføre penge. Hér er Afrika langt foran os i Europa.

Kaweze får konfiskeret sin telefon, hvis han tager den med i skole. Derfor er han fotograferet med en IPhone, som tilhører en af de danske besøgende

Facebook og Twitter - og så Googler jeg alt muligt, som jeg gerne vil have viden om”. Med lidt støtte fra sin mor, har Kaweza selv købt sin smartphone brugt for ca 120 kroner. Det er en Huawei Ideos, som er en udbredt mobil i Uganda, fordi den er simpel og relativt billig. ”Når jeg har fri, arbejder jeg som arbejdsdreng på en byggeplads, hvor jeg henter sand og blander cement. De penge jeg tjener, bruger jeg bla. til at købe mobiltid med. Det er også sådan, jeg har samlet penge til mobilen", siger han.

"Jeg elsker min smartphone, som jeg bruger til rigtig mange forskellige ting - ringe til mine venner, tjekke

VIND EN REJSE

TIL AFRIKA

Mere om SAMESAME på Facebook og web Se fi hvor lm og fot fortæ unge fra os, ller o A m de frika res li vp w

Gå ind på facebook/same-same og del eller like et opslag - så deltager du i konkurrencen om 2 rejsegavekort på 5.000 kr. Brug pengene til en rejse til Afrika - eller et andet sted, du drømmer om at se!

finde Her kan du lm, links fi , fo n baggrundsi re om Afrika e m t e g og me

ww.f /sam acebook e-sam e

-same.dk

www.same

Det kunne være sjovt at besøge Danmark og USA, men kun som turist. For mig er Uganda et bedre land og det er her, jeg vil bo og leve mit liv. Jeg elsker Uganda, som har tilnavnet "Afrika's perle" Ayebazibwe Duncan, 18 år, Uganda.

www.adra.dk www.same-same.dk facebook/same-same

å


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.