Page 1

makep ssible Nyhetsmagasin for stiftelSEN MAKE POSSIBLE

APRIL 2010

MOSAMBIK Nytt hjem for foreldreløse barn

Side 6 og 7


Leder Britt Fagervik

Stiftelsen Make Possible Stiftelsen Make Possible (MAP) arbeider i Malawi, Mosambik, Tanzania, Uganda og Ukraina. Etablert i 2007. Formål: Stiftelsens formål er å gi foreldreløse barn en god fremtid, et trygt hjem og en omsorgsfull familie. Styret: Jan Nestvold (styreformann) Bjørn Falch Aune Terje Hystad Postadresse: Postboks 373 8651 Mosjøen Besøksadresse: Mathias Bruns gate 19 8657 Mosjøen Epost: e-post: post@makepossible.no Hjemmeside: www.makepossible.no Bankgiro: 4509 24 82158 Organisasjonsnummer: 991 638 652 Revisor: Revisjonsgruppen Mæland & Østbye.

Utgiver: Stiftelsen Make Possible Redaktør: Britt Fagervik

Se så vakkert... Jeg satt og så på en TVreportasje fra Himalaya, hvor tre unge leger utførte øyeopperasjoner på en fattig landsbybefolkning. Vi fikk se hvordan mennesker som var blindet av grå stær ved enkle inngrep fikk synet tilbake. I dette området var både unge og eldre plaget av denne sykdommen.

Disse unge legene følte tydelig en takknemmelighet, og hadde forstått et viktig prinsipp: Verdien av å hjelpe sine medmennesker gir en helt annen dimensjon til livet, enn det som gjelder etter egoismens/materialismens tenkemåte.

Da en av de eldre damene, som etter mange års blindhet, strålte av takknemmelighet etter å ha fått synet tilbake, utbrøt en av legene: – Har dere sett noe så vakkert?. Gleden og forundringen som lyste ut av det gamle ansiktet, gjorde et sterkt inntrykk. En annen av legene uttrykte stor takknemmelighet for at han kunne få være med å gi av sin kompetanse. Vi er alle i familie og derfor er bør vi være med å gi av det vi kan og har.

«Den største gleden som du kan ha er å gjøre andre glad»

Hvordan tror dere at de hadde det med seg selv etter at oppdraget var utført. Jeg tror at de var fylt av tilfredshet og samtidig inspirert for flere slike aksjoner.

Da vi var unger skrev vi i minnebøkene til hverandre: «Den største gleden som du kan ha er å gjøre andre glad». Sjelden har jeg sett det så tydelig som i denne reportasjen.

Hjemmekoselig atmosfære

MAP-barn på ForsideN: Peter Kamaya Grafisk design: David André Erichsen DAESIGN AS www.daesign.no Trykk: Fokus Trykk AS, Oslo Opplag: 5.000 eksemplarer.

2 make possible

Overnatting • Selskapslokale Møte- og konferanselokale

Philips Leilighetshotell

Philip Bjørkmo Egedes gate 3 8656 Mosjøen


Gjør det mulig!

Foreldreløse barn trenger mat, klær, sko, utdannelse, en seng å sove i, et nett over senga mot malariamygg og medisiner. Du kan støtte et eller flere foreldreløse barn ved å benytte vedlagte giro.

– Våre sponsorer bidrar til at vi kan gi foreldreløse barn en bedre framtid Mosjøen Apotek

Nærings-regnskap AS

Den Grønne Legen www.dengronnelegen.no

Philips Leilighetshotell

Ønsker også din bedrift å bidra til en bedre framtid for foreldreløse barn? Send mail til: post@makepossible.no

Har du spørsmål eller ønsker du å bli fadder?

Ta kontakt med en av våre representanter. Vi hjelper deg å hjelpe foreldreløse barn. Ski:

Astrid Nestvold astrid.nestvold@online.no Mobil: 918 56 999

Mosjøen: Brit Fagervik brit@makepossible.no Mobil: 951 62 124

Skedsmo:

Knut-Petter (KP) Vangol kpvangol@yahoo.no Mobil: 971 16 012

Lofoten: Roger Larsen

roger.larsen@lofotkraft.net Mobil: 908 21 110 make possible

3


AKTUELT Mosjøen

Nytt håp: Takket være barna i «Superstarclub.no» har foreldreløse Peter Kamaya fått et nytt håp for framtiden. Bildet til venstre er fra 2008, og bildet til høyre er fra 2010.

Superbarna støtter Peter

Peter Kamaya og lillebroren Tony, bor sammen med en ny familie i et av husene i Kamuli District i Uganda, takke være barna i «Superstarclub.no»

B

rødrene mistet begge foreldrene sine i 2005. Bestemoren deres tok seg av dem, men i 2007, døde også hun. Peter var syk da han kom til MAP. Han var han sulten, redd og hadde høy feber på grunn av malaria. I tillegg hadde han i lengre tid hatt en liten orm som hadde krøpet inn under huden på den høyre foten, og forårsaket et stygt sår. Peter fikk raskt behandling for både malaria og ormeinfeksjonen. Hjemme i Norge har en fritidsklubb for barn, «Superstarclub.no», tatt på seg fadderansvaret for Peter. På grunn av engasjementet til klubben, har Peter fått sikker skoleplass,

4 make possible

et nytt hjem og ny familie. Fremtidsutsiktene ser bedre ut, og Peter har allerede lagt planer for hva han vil bli når han blir stor. Han skal bli pilot. –Vi har bestemt at vi ikke skal ha salg av sjokolade her i klubben. Istedenfor skal vi gi barn og foreldre en mulighet til å hjelpe foreldreløse barn som Peter, forklarer en av initiativtakerne bak klubben, Øysten Bekkvik (bildet). – Noen av foreldrene har gitt uttrykk for at de synes dette er kjempepositivt.

Mange har sendt med penger sammen med barna som de har puttet på en innsamlingsbøsse til støtte for Peter. Hver eneste måned går det 500 kroner til Uganda, sier han. «Superstarclub.no» hadde i fjor lyst til å gjøre noe ekstra for Peter og for de andre barna i Kamuli. De kjøpte inn en fotball der barna i klubben fikk navnet sitt skrevet på ballen. Da en representant fra Make Possible besøkte barna i Uganda, tok han med seg ballen som en gave fra klubben. Gjennom et «mediestunt», kunne barna i «Superstarclub.no» følge med over internett når Peter og barna fikk fotballen i gave.


Begeistret: Barna i «Superstarclub.no» er begeistret over å få gi andre barn en bedre framtid.

«Mange har sendt penger med barna til støtte for Peter» – Barna var superbegeistret over dette. De fikk se at fotballen kom helt frem, og barna i Norge og Uganda fikk muligheten til å hilse på hverandre og snakke sammen. Dette var ubeskrivelig populært, sier en av lederne i «Superstarclub. no». Magnar Baisgård (bildet).

Nytter: – Det er moro å være med å hjelpe foreldreløse barn når vi ser at det nytter, forteller Kaja Tetlie Bekkvik.

make possible

5


AKTUELT Mosambik

Nytt hjem

Sammen med generøse venner fra Vallset har Lars Blystad bygget et nytt hus for foreldreløse barn.

I

Mosambik bor mer enn 1,6 millioner barn uten foreldrene. Mange av barna har mistet sine foreldre på grunn av HIV/aids, malaria, andre sykdommer eller krigshandlinger. I en av de fattigste områdene, i byen Palmeira, om lag åtte mil nord for hovedstaden Maputo, kan privatpersoner og bedrifter være med å bygge flere hus for foreldreløse barn. Lars Blystad (67) fra Tønsberg (bildet), har reist i mange år til Mosambik for å hjelpe foreldreløse barn. Fra en generøs vennegjeng fra Vallset i Hedemark, har Lars formidlet penger, og bygget et nytt hus på 60 kvadratmeter. I huset, som stod ferdig i september 2009, er det plass til totalt 16 foreldreløse barn.

6 make possible

De lokale ildsjelene for arbeidet blant foreldreløse barn i Palmeira, er ekteparet Jose og Dorla Mavie på henholdsvis 48 og 36 år. Arbeidet startet med at noen foreldreløse barn banket på døra deres for å spørre om noe å spise. Ekteparet, som selv ikke har mye å klare seg med, delte allikevel av det vesle de hadde med de sultne barna. Barna hadde ingen andre til å ta vare på seg, så de har fortsatt å nyte av gavene fra disse gode menneskene i snart tre år. I løpet av disse årene har flere barn kommet til, og ekteparet har nå hele 32 foreldreløse barn i alderen 2-14 år å forsørge. Dette er naturligvis en stor utfordring, og så langt har ekteparet fått hjelp av venner og familie, slik at barna i alle fall kunne få litt å spise. Dessverre har ikke pengene de har skaffet, vært mange nok til å gi alle barna mat hver dag, og måltidene kunne så absolutt også vært av sunnere art.

«For kr. 300,- per måned sikres barna full skolegang, et sunt kosthold og annen nødvendig omsorg» Jorge Novela (45) er MAPs koordinator i Mosambik. Han kan fortelle at tørke og flom har ført til store variasjoner i tilgangen på mat i og rundt Palmeira. Store deler av befolkningen sulter deler av året, fordi maten som importeres fra andre land, er altfor dyr i forhold til inntekten til folk flest. Gjennom fadderordningen til Make Possible, får du og andre nå muligheten til å hjelpe et eller flere av disse foreldreløse barna. For kr. 300 per måned sikres barna full skolegang, et sunt kosthold og annen


AKTUELT Ski

Jubilanter: Tvillingene Inger Braathen Haugen og Kari Braathen Tjugen hørte om stiftelsen Make Possible av noen venner, og bestemte seg for å gi bort bursdagsgavene til foreldreløse barn.

Gaver til gagn Klart: Huset, som stod ferdig i september, huser 16 foreldreløse barn.

nødvendig omsorg. Halvparten av barna har fått plass i det nye huset. Hvis alt går som planlagt, vil byggingen av det neste huset starte i løpet av sommeren 2010. Prislappen er kr. 60.000,- og inkluderer senger, madrasser og møbler m.m. Jorge er begeistret over samarbeidet med MAP, og håper at alle barna får hver sin fadder. Hvis barna får muligheten til å gå på skole, er de mye bedre rustet til å forsørge seg selv, og sin egen familie når den tid kommer. Jorge er også veldig glad over at det første huset til barna står ferdig. Han har reist mye i dette området, og vet at det finnes mange giftige slanger her. Det at barna får bo i skikkelige hus, har så å si eliminert bort risikoen for å bli bitt, forteller han.

Tvillingene Inger Braathen Haugen og Kari Braathen Tjugen feiret bursdag, men gavene ville de ikke beholde selv.

F

or ikke lenge siden hadde Inger og Kari bursdag. Da tiden nærmet seg, og de skulle planlegge den store dagen, ville de gjerne arrangere selskap for familie og venner. Men tanken på å få gaver de egentlig ikke hadde bruk for, var de på ingen måte fortrolig med. – Vi har jo alt vi trenger av materielle goder fra før, og etter hvert fikk vi en ide om at gavene heller skulle komme foreldreløse barn til gode, forteller Inger. Da tvillingene, som bor på Kråkstad i Ski kommune, fikk spørsmål om hva de ønsket seg til bursdagen, fortalte de om sine planer. Pengene som de mottok, ble et betydelig bidrag til bygging av hus til 24 foreldreløse barn i Uganda. Inger og Kari er takknemlig for livet og for familien. De har begge en god helse, og kjenner seg velsignet på de fleste av livets områder. For dem har det derfor vært viktig å kunne gi en «Takk for livet» – gave til noen som virkelig trenger hjelp. – Det er bare en glede å gi litt av det vi har. Dette er jo bare dråper av den overflod som de fleste av oss som bor i Norge har, sammenlignet med disse foreldreløse barna, sier Kari. – Vi fikk høre om MAP gjennom noen venner av oss, og vi har dermed

kunnet følge litt med på alt det som skjer. Noe av det som har begeistret oss, er måten MAP har gjort det lett for oss å hjelpe de foreldreløse barna direkte og på en effektiv måte. Også er det så flott at enker, som ellers har det veldig vanskelig, engasjeres av MAP og får lov å være mamma for foreldreløse barn i trygge omgivelser, sier Inger. Og Kari fortsetter: – Ja, vi er takknemlige for å kunne hjelpe noen av barna som har mistet sine foreldre, og som derfor ikke har hatt samme muligheter i livet som det vi har hatt. Hverken Inger eller Kari har noen gang vært i Afrika. Men når de fikk høre

«Det er bare en glede å gi litt av det vi har» om turene MAP arrangerer for faddere og andre partnere, syntes de dette høres veldig spennende ut. – Kanskje vi reiser nedover en gang som fosterbestemødre og besøker barna, og får se huset vi har vært med «å bygge», sier Inger. – Vi anbefaler fremtidige jubilanter til å benytte anledningen til å hjelpe enker og foreldreløse barn. make possible

7


MAP-BEDRIFT Comfort, Mosjøen

EN MAP BEDRIFT

Rørende giverglede Siste jul gav bedriften Comfort Mosjøen Rørlegger’n Stenvall AS en julegave som berørte foreldreløse barn gjennom stiftelsen Make Possible.

P

engene ble et kjærkomment birag til mat for barn i Malawi, som på det tidspunktet var i en meget vanskelig situasjon. – Bedriften har lang tradisjon for å dele ut en julegave til gode formål. Ved den årlige avstemmingen blant de ansatte i desember ønsket vi å hjelpe foreldreløse

8 make possible

barn gjennom stiftelsen Make Possible, sier bedriftens eier Knut-Roger Stenvall. – Det betyr mye å vite at mesteparten av hjelpen kommer fram dit den skal, og at det gis god informasjon fra prosjektene det arbeides med, forteller Stenvall. Comfort-butikken har sammen med

andre leverandører, utviklet konseptet «badepatruljen» som spesialiserer seg på totalpakker innen oppussing og bygging av nye bad og våtrom. Bedriften har også sertifiserte sveisere og rørleggere med fagbrev innen industrirørlegging. I tillegg leverer bedriften gass til hotell, næring og til private. Alt dette har ført til at bedriften har oppdrag over hele Helgeland. – Vi er en bedrift med engasjerte medarbeidere, både faglig og sosialt, forteller Stenvall. – Det er artig og givende å drive en


BerØrer POSITIVT: Knut-Roger og Hanne Arstad Stenvall jobber i en bedrift med lang tradisjon for å gi julegaver til gode formål.

Engasjert Gjeng: – Rørleggerbedriften Comfort i Mosjøen har faglig og sosialt engasjerte med­arbeidere, sier Daglig leder Knut-Roger Stenvall.

– Glade for å få bidra Hanne Arstad Stenvall er fadder for Victoria Nakababwe (bildet) i Uganda, ei lita jente på snart 5 år. Hennes egen datter er på samme alder, og i forbindelse med en reise til Uganda i september i fjor, sendte Hanne og Frida med en del leker og klær som datteren hadde vokst i fra. Hanne forteller at datteren ble noe forundret da hun senere fikk se bilder fra turen, og at gavene var tatt i bruk.

«Det betyr mye å vite at mesteparten av hjelpen kommer fram dit den skal» bedrift når de ansatte ikke bare viser sterk faglig interesse, men også et engasjement for de som ikke har det så bra som oss som bor i Norge. – Vår erfaring er at mange av de bedrifter vi kjenner til, gjerne støtter opp om gode prosjekter med allmennyttige formål, og

MAP er i så måte er et godt valg, forteller bedriftseieren. I prinsippet kan de fleste bedrifter som ønsker det, bli en MAP bedrift. Det viktigste er at bedriften har normer og verdier som gjenspeiles i arbeidet MAP utfører, og at bedriften i samarbeid med MAP, har et internt engasjement som på en eller annen måte bidrar til at foreldreløse barn får en tryggere oppvekst og en bedre framtid. For oss i MAP er det gledelig at Comfort, Mosjøen nå er en registrert MAP-bedrift og er med videre i dette viktige arbeidet.

– En av grunnene til at jeg er fadder gjennom MAP, er at stiftelsen har en lokal forankring her i Mosjøen. Det er viktig for meg med nærhet og kjennskap til de som driver dette arbeidet. Det gir også en trygghet for at støtten kommer helt fram til Victoria». Pengene forsvinner ikke inn i en stor administrasjon, det at MAP stort sett drives på frivillig basis, er tillitvekkende», sier Hanne Arstad Stenvall. – Hvem vet. Kanskje Victoria og Frida en dag får muligheten til å treffe hverandre. I vår tid er det slett ingen umulig tanke. Hanne tror at Frida da vil kunne forstå viktigheten av å hjelpe et barn som Victoria. – Vi er veldig glade for å ha muligheten til være med på dette, avslutter Hanne. make possible

9


Til Ettertanke

Minstemann – Peter Charlese 2005–2009 Han så på meg ut av et bilde. Det var ikke han som ropte om hjelp, men det var noen som ropte for han. Øynene hans vart intense og boret seg inn og laget et merke i meg. Han var minstemann av en foreldreløs søskenflokk som nå bodde hos en 68 år gammel enke som heter Kevina. Kevina har ingen inntekt og liten tilgang på mat.  Vi kalte denne søskenflokken for «Brendafamilien» etter storesøster Brenda. Jeg begynte og kontakte mitt nettverk av venner og kjente. Jeg prøvde så godt jeg kunne å forklare om denne situasjonen og oppmuntre til at vi kunne gjøre noe for dem. Flere frivillige medarbeidere i MAP jobbet med dette og vi klarte og skaffe faddere til 6 av disse 7 barna. Peter

10 make possible

Charlese (bildet), minstemann måtte vente på sin fadder. Vi klarte å ordne så han fikk mat og andre nødvendige ting mens vi jobbet med å få tingene på plass. Så fikk vi denne beskjeden om at han var død. Det traff meg og det gjorde vondt. Jeg tok frem igjen det bildet jeg hadde av han. De samme øynene så på meg men jeg visste at han ikke var mer. Peter, jeg er så lei meg for at du ikke fikk en mulighet til å vokse opp. Vi klarte og redde 6 av 7 søsken. Bli fadder du også. Det å være fadder gir en god helhetlig hjelp som varer. Dette gir en trygghet for barna og vi i MAP kan bygge på en solid måte. Knut-Petter Vangol Fadderkontakt MAP


Hvorfor bli fadder?

Stiftelsen Make Possible har som formål å gi foreldreløse barn en god fremtid, et trygt hjem og en omsorgsfull familie. For å nå dette formålet bygges blant annet boliger for enker og foreldreløse barn. Barna får på denne måten en «ny mamma» som har den daglige omsorgen for dem. De får en trygg seng å sove i, samt et sunt og balansert kosthold. I tillegg til dette får barna full skolegang, noe som gir dem fremtidshåp den dagen de skal stifte sin egen familie. Før et barn får flytte inn i et nytt hus eller får begynne på skole, trenger han eller hun en fadder som kan dekke de månedlige kostnadene.

Hva kan jeg støtte?

#

Klipp ut

MAPMAGASINET 1. utgave 2010

– Bli med OG hjelP

a) For kr. 200 pr. måned, er du med og støtter foreldreløse barn der behovene til enhver tid er størst. Din støtte vil først og fremst gå til mat, klær, medisiner og annet som barna behøver. B) For kr. 250 pr. måned, er du også med og støtter foreldreløse barn der behovene til enhver tid er størst. I tillegg til mat, klær, medisiner og annet som barna behøver, er du med og finansierer skoleundervisning for barn som ellers ikke får gå på skole. C) For kr. 300 pr. måned dekker du alle kostnader for å gi et foreldreløst barn en ny familie, et sted å bo, mat hver dag og full skolegang. Du mottar et fadderkort med bilde av ditt fadderbarn, samt årlig informasjon om utviklingen. D) For kr. 500 pr. måned dekker du alle kostnader for å gi et foreldreløst barn en ny familie, et sted å bo, mat hver dag og full skolegang. Du mottar et eget fadderkort med bilde av ditt fadderbarn, samt årlig informasjon om utviklingen. I tillegg er du med og gir andre foreldreløse barn som ikke har egen fadder, mat, klær, medisiner og annet som foreldreløse barn trenger.

Hvordan blir jeg fadder?

Navn:______________________________________________________________

Fyll ut, og send inn, denne svarslippen så får du tilsendt uforpliktende informasjon.

Postnr: _________ Poststed:____________________________________________

Har du spørsmål? Ta kontakt med våre fadderkontakter – se side 3.

Adresse:____________________________________________________________

Telefonnummer:_____________________________________________________ E-post:_____________________________________________________________

Du kan også registrere deg som fadder på makepossible.no eller be om tilsendt informasjon ved å sende e-post til post@makepossible.no

Stiftelsen Make Possible Postboks 373, 8651 Mosjøen


B-BLAD

Ettersendes ikke ved varig adresseendring, men sendes tilbake til senderen med opplysninger om den nye adressen.

Returadresse: Make Possible Postboks 373 8651 Mosjøen

ILDSJEL: Astrid Nestvold kjøpte en flybillett, og besøkte MAPs prosjekter i Uganda og Malawi i september 2009. Her avbildet sammen med Dan Musasizi fra Uganda, fadderbarnet til Einar Bjørsrud fra Ski.

Hva kan vi gjøre? Det er et spørsmål vi alle står overfor når vi hører om aids­ herjinger i verden. I Afrika er nesten en hel foreldregenerasjon borte. Gamle besteforeldre sitter igjen med små barn.

I

september 2009 var jeg med MAP på en tur til Uganda og Malawi, og fikk se med egne øyne arbeidet MAP gjør i disse landene. I Uganda var jeg blant annet på besøk hos en gammel bestemor som hadde ansvaret for totalt ti barnebarn. Foreldrene til disse barna var allerede døde, utenom en far. Han var i september døende av aids. Jeg hilste også på en annen familie der en aidssyk mor hadde flere små barn rundt seg. Det gjorde sterkt inntrykk å få vite at det ikke finnes noen til å ta seg av disse barna når moren eller bestemoren er borte. Faddere og andre givere er gjennom MAP i gang med å bygge barnelandsbyen «Kamuli Children Village» i Uganda. Det første huset, som rommer 24 barn er nå snart

ferdig. Etter at vi kom hjem igjen til Norge, har nye faddere kommet til, og barna jeg traff hos bestemoren og den syke moren, er dermed sikret nødvendig hjelp. Faddere har sørget for at barna får plass i barnelandsbyen. Der får de et trygt hjem, sunn mat og full skolegang. Det som også gjorde inntrykk på meg, var alle de foreldreløse barna som ikke har egen fadder, men som får hjelp til skolegang og litt mat. De har ingen plass og bo, men en lokal kirke, nær skolen, har inntil videre latt de få sove i deres lokaler. Disse barna har alle ønsker og drømmer for livet sitt. Jeg pratet med noen av dem, og de spurte meg så forsiktig: «Vet du om noen som vil være min fadder?» Ingen av oss kan hjelpe alle, men alle

kan vi være med å gi noen av disse barna en tryggere framtid. Under vårt besøk, var vi ute på landsbygda og besøkte flere familier der fedrene er døde og mødrene er rammet av aids, og derfor ikke kan ta seg av sine egne barn. Disse barna får hjelp hjemme så lenge det er mulig. Deretter må vi finne andre løsninger for barna. Det å se lyset i deres øyne og smilet fra deres munn når de oppdaget at vi hadde med mat og klær til dem, gjorde noe med meg. Dette var sterke inntrykk. Vil du være med å hjelpe et eller flere barn? Det er mange som trenger en ny «mamma», et nytt hjem og skolepenger slik at de kan klare seg selv siden i livet. Ved å benytte giroen vedlagt dette bladet, kan du hjelpe et barn med mat og skolegang nå. Det gir nytt håp og framtid for barnet, og vil gi store ringvirkninger når barnet blir voksen. Astrid nestvold Fadderkontakt MAP

MapMagasinet 1-2010  

Magasin for stiftelsen Make Possible

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you