Page 1

Neuzen in

Harelbeke


‘Neuzen in ...’ is een uitgave van curieus vzw • www.curieus.be • informatie@curieus.be curieus is een progressieve vereniging die door een andere bril naar cultuur en de samenleving kijkt. We organiseren frisse, originele en gedurfde activiteiten die je goesting geven in cultuur.


Het strand aan de Gavers (foto: Stijn Derammelaere).


4


Neuzen in

Harelbeke Iedere stad of gemeente heeft haar curiositeiten. En daar neuzen wij graag in. In die bijzondere plekjes, aparte verhalen en originele tips. Dan zie je het allemaal door een andere bril. Kijk eens naar Harelbeke zoals je het nog nooit gezien hebt. Luister naar de Harelbekenaars die je amper kent. Ontdek Harelbeke alsof je er voor de eerste keer komt of je er nu woont of gewoon op bezoek bent. Welkom. Het is ons Harelbeke. Onze eigenzinnige keuze. Steek je neus eens in Harelbeke, haal diep adem en proef ervan op een compleet andere manier. Misschien ruikt het naar meer‌

5


Arte Del Sueño Elke twee jaar staat de programmatie van Het Spoor begin januari in het teken van de musicals van Arte del Sueño. Het publiek is keer op keer in de wolken van hun hartverwarmende performances. Arte del Sueño levert hiermee een schitterende prestatie, zeker als je bedenkt dat dit professioneel niveau gehaald wordt door een gezelschap dat enkel uit vrijwilligers bestaat. Het begon allemaal in 1998. Chilo Vanlerberghe richtte een theatergezelschap op dat zich richt op leerlingen van de Academie in Harelbeke. ‘Trainspotting’ was de eerste productie op de affiche. Na een interpretatie van ‘Midzomernachts6

droom’, gooide de organisatie het over een andere boeg en betrad Arte del Sueño het pad der musicals. In 1999 ging ‘Les Misérables’ in première. Later volgden ‘Cats’ in 2001, ‘Romeo & Julia’ in 2004 en ‘Notre Dame’ in 2006. In 2007 gaf Chilo de fakkel door aan Tom Desmet en Sofie Pluym. De wereld van ‘Louis XIV, de Zonnekoning’ werd het eerste oeuvre van de sterk in omvang toegenomen groep. ‘De Leeuwenkoning’ was de volgende uitdaging. Joana Colpaert regisseerde deze ‘beestige musical’. Zo komen we aan bij het nieuwste project: ‘Hairspray’! In december en januari teleporteert dit enthousiaste gezelschap u naar de zwoele, zweverige jaren zestig!


Beestige Musical: De Leeuwenkoning (foto: Arte Del Sue単o)


Sopraan Françoise vanhecke

Peter Benoit is zonder enige twijfel hét uithangbord van Harelbeke muziekstad. Maar moeten we niet stilaan denken aan opvolging voor deze oude rakker? En heef t Peter Benoit niet de grootste en belangrijkste tijd van zijn leven gesleten in Antwerpen? Sopraan Fançoise Vanhecke heef t het talent én de uitstraling om de rol van onze oude Peter over te nemen. Françoise is een veelzijdige artieste met 8

internationale faam – zangeres, pianiste, actrice, stempedagoge, vocal coach en improvisator. Als componist is ze bekend onder de naam Irma Bilbao Ze behaalde reeds verschillende internationale awards. Zo behaalde ze in 2003 een grant van de New York Women Composers, wat een keerpunt betekende voor haar carrière. Zij treedt op in het binnen- en buitenland met soloprogramma’s die haar veelzijdigheid duidelijk illustreren.


Françoise Vanhecke is niet alleen een zangeres en performer, zij heeft ook het talent en het lef om minder begane paden te bewandelen. In 2012 vertolkte en dirigeerde ze Pierrot Lunaire van Schönberg op het Festival van Vlaanderen te Kortrijk en in het Concertgebouw van Brugge. In het najaar van 2012 vertrekt ze op tournee naar Azië,voor het Festival Cracking Bamboo.

Françoise Vanhecke (Foto Chris Denoulet)


Kenny aan het werk


Jong talent Kunst in Hulste De kunstwerkgroep “Kunst in Hulste� is een vereniging die jaarlijks een tentoonstelling organiseert ter gelegenheid van Hulste Kermis, het eerste weekend van september. Op die manier krijgt jong kunsttalent alle kansen om zich te tonen in onze stad. Kenny Remmerie, 21 jaar en student greep deze kans met beide handen. Kenny begon uit eigen beweging zijn vrije uurtjes te vullen met schilderen. Om alles wat in de vingers te krijgen ging hij ook aan de slag als assistent van een schilder in Brugge.

Ondertussen kan hij prima overweg met acryl en aquarel. Kenny is iemand die de handen uit de mouwen steekt. Zo verraste hij tijdens de vorige editie van Kunst in Hulste het publiek met zijn schilderwerk. Ondertussen is Kenny volop aan het lassen voor de volgende editie van deze tentoonstelling. We zullen zeker nog horen van deze jonge spring in ‘t veld!

11


De ketel en De kikker Sinds 2002 siert een brouwketel de rotonde van de Bavikhoofsestraat en de N36. Eigenlijk is het enkel de kop van een brouwketel die dateert van circa 1945. In 2003 kreeg hij van kunstenaar Luc Lapere het gezelschap van de kikker. “Op het gemak” drinkt hij zijn pintje terwijl hij naar brouwerij Bavik wijst. Rustig laat hij het haastige verkeer en de almaar hectischere maatschappij aan zich voorbij gaan. Zijn houding symboliseert de openheid van de West Vlaming, die opener en spontaner wordt nadat hij in gezelschap 12

een pintje heeft gedronken. Bier betekent “feest” en dit was bij de “Oude Belgen” reeds een culturele verworvenheid. Eigenlijk is de ketel niet afkomstig uit de brouwerij, maar van een andere volledig gedemonteerde installatie. Ons een zorg, de brouwketel is van ons en dat zal zo blijven!


foto www.foliefotografie.be


De banmolens De vroegste vermelding van het begrip “banmolens” dateert van 1128.

In 1849 kreeg het gebouw zijn uitzicht met 6 verdiepingen.

Al wie binnen de “ban” woonde, was verplicht er zijn graan te laten malen. Er werd ook schors gemalen, olie geperst en stoffen werder er dikker, compacter en steviger maakt.

Na verschillende branden ontstonden in 1886 de banmolens zoals wij ze nu kennen. Industriële revoluties en wereldoorlogen werden getrotseerd tot in 1998 de molens en de omgeving beschermd werden.

Een “ban” was een cirkelvormig gebied met de straal van een “banmijl” wat overeenkomt met ongeveer 5 kilometer. Onze Harelbeekse banmolens bestonden uit een Oost- en een Westmolen. Tot in de 19de eeuw hadden de molens het uitzicht van traditionele watermolens met typische waterraderen. 14

De banmolens kunnen nu terecht een waar icoon in de geschiedenis van Harelbeke genoemd worden!


foto www.foliefotografie.be


Newfoundland Caribou Memorial Het Newfoundland Memorial standbeeld staat langs de N43 net over het kruispunt met de R8. Is dit grondgebied Kortrijk of Harelbeke ? Voor de aanleg van de R8 Harelbeke, erna Kortrijk. Volgens het Strijdersblad, N.S.B. zou te Harelbeke een monument onthuld worden in de loop van mei 1924. Parallel zou in Ottawa (Canada) een monument worden opgericht voor de Canadezen die op Belgische en Franse bodem waren gesneuveld tijdens de 1e wereldoorlog.

16

Over dit monument wist Al Puxley, voormalig directeur van de Canadian Veteran Affairs, te vertellen dat op deze plek nooit een Newfoundland soldaat gestreden heef t! Het monument is dus historisch gezien niet correct geplaatst. Menig inwoner van Harelbeke beweert zelfs dat dit standbeeld in Bavikhove thuis hoort. De plaats waar het Royal Newfoundland Regiment in 1918 in werkelijkheid de Leie overstak!


foto www.foliefotografie.be


Hoog Walleghem Het hoogste punt van Harelbeke is het Hoog Walleghem, gelegen in het noorden van de deelgemeente Hulste. Met zijn 38 meter boven de zeespiegel is het geen echte topper, maar de noordelijke helling is met een hellingsgraad van meer dan 3% toch wel een klein kuitenbijtertje. Hoog Walleghem was een populaire bestemming voor klasuitstappen vanuit de lagere scholen van Hulste. Je hebt er immers een prachtig vergezicht. Op 10 mei 1940, de eerste dag van de tweede wereldoorlog in België, werd een Duitse Heinkel neergeschoten. Het vliegtuig stortte neer op ’t Hoog Walleghem. Drie bemanningsleden kwamen in het 18

brandende wrak om het leven. De piloot zelf slaagde er wel in om zich tijdig met zijn parachute te redden en kwam veilig op de grond. Hier werd hij door enkele Belgische soldaten, die net op tijd arriveerden om te verhinderen dat een aantal woedende burgers zich over hem wilden “ontfermen”, krijgsgevangen gemaakt. Heb je ondertussen zin gekregen om op ontdekking te gaan? Dan kunnen we je de Peter Benoit fietsroute, die over ongeveer 25 km door het landelijke Bavikhove en Hulste leidt, aanbevelen. De top van deze route is het Hoog Walleghem, die je via de noordelijke helling beklimt en via het kapelletje terug verlaat.


foto www.foliefotografie.be


Groetjes uit de salamander Uitgaan in Harelbeke klinkt op zich niet meteen spectaculair of “beire”. Maar toch zal het tegendeel nu bewezen worden. Want qua uitgaansmogelijkheden moet Harelbeke zeker niet onderdoen voor omliggende gemeenten zoals Kuurne of Deerlijk. Verwacht je nu niet aan een of andere gigantische discotheek, maar eerder aan de typische Chiro-, KSAof Scouts-fuif en de gezellige bruine kroeg waar de pintjes nog als goedkoop bestempeld kunnen worden. Om nu maar meteen met de deur in huis te vallen. Wil je je vrijdagavond nog eens goed laten gaan? Dan is de Salamander in de Marktstraat het adres. Het jeugd20

huis is één van de weinige plaatsen in Harelbeke waar je nog een pintje kunt krijgen voor een schamele euro. Plus daarbij nog eens de goeie sfeer. Het jeugdhuis is ook open zaterdagavond en in de vakanties ook de woensdagavond. Iedere maand zijn er ook verschillende feestjes in het jeugdhuis. Zo zijn er al beachparty’s en filmavonden geweest. De Salamander ligt ook in een groene omgeving, wat tijdens het terraskesweer interessant kan zijn. Als je vanaf de Salamander nog meer naar de Leie toe gaat, tref je daar TSAS aan. De feestzaal bij uitstek in Harelbeke! Live optredens of een fuif, beide zijn er altijd dik in orde.


foto alpenweide.be


De grootste Harelbekenaar Onlangs werd Helene Pannecoucke verkozen tot de grootste Harelbekenaar. Leentje Pannecoucke was een sociale vrouw, die zich gans haar leven inzette voor de zwakkere, de zieke, voor alle burgers van Harelbeke. In 1933 was zij het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid. Ze zetelde 25 jaar lang voor de Belgische Werkliedenpartij. Ze volgde haar vader op als secretaris van de socialistische mutualiteit: ’s Werkersredding. Als één van de stichters en penningmeester van de Harelbeekse afdeling van het Rode Kruis, was ze ook pleegmoeder van een Spaans meisje ten tijde van de 22

Spaanse Burgeroorlog. Nog 4 andere Harelbeekse gezinnen volgden haar voorbeeld. Ook de jeugd liet haar niet ongemoeid. Ze was leidster en promotor bij de Rode Zwervers en richtte de meisjesafdeling op van de turngroep Germinal. In 1956 stond ze mee aan de wieg van de Vriendenkring van het Rijksonderwijs, die als doel had: “De stoffelijke en zedelijke belangen van de leerlingen en de leerkrachten te behartigen”. In 1972, zelf al op rijpere leeftijd, was ze de eerste voorzitter van de Stedelijke raad voor de derde leeftijd.


BWP-fractie in de gemeenteraad begin de jaren '30


‘t Gaverhopke Als we het hebben over Harelbeke en zijn bieren dan denkt iedereen natuurlijk direct aan Bavik. Maar in de nabijheid van de Gavers wordt ook bier gebrouwen op puur ambachtelijke wijze. Brouwerij ’t Gaverhopke werd opgericht door Erik Ameye en echtgenote in 1994. Toen hij op pensioen ging, werd de brouwerij op 1 oktober 2007 overgenomen door Gudrun Vandoorne en haar man Bruno. Ze werd in 2010 verkozen tot “Nieuwe onderneemster van het jaar”. Via de Amerikaanse Importeur ‘Twelve Percent’ zijn hun bieren momenteel ook 24

in Amerika te verkrijgen onder de namen ’t Gaverhopke Extra en Blond. Ook Japan staat op de export lijst. De proefzaal van ‘t Gaverhopke is elke zaterdag en zondag open vanaf 15h. Rondleidingen kunnen na een afspraak via 0497 / 76 04 12 - Steenbrugstraat 187 - 8530 Harelbeke/Stasegem. Enkele curieuze bieren : Koerseklakske - De zingende Blondine - Congébier - Bitter Sweet Symphony - … Naast het bier is er ook bierpaté en zijn er bierpralines te verkrijgen. Allemaal op basis van de eigen artisanale Bieren.


Falco peregrinus In 2004 werd op één van de torens van de Harelbeekse elektriciteitscentrale een nestkast voor slechtvalken gehangen door het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels. Het is geen alledaags feit dat er op het grondgebied van Harelbeke al sinds 2008 een koppel slechtvalken gehuisvest is. In heel Vlaanderen zijn momenteel maar 60 koppels slechtvalken gesignaleerd. Sinds 2008 is er een koppel gehuisvest in Harelbeke. Helemaal uitzonderlijk dat onze Harelbeekse slechtvalken blijven en bijna jaarlijks voor nakomelingen zorgen. Elk jaar wordt dan ook een babyborrel georganiseerd in mei door de Vogelwerkgroep Natuurpunt.

Op het menu van de slechtvalken staan vooral duiven. Het zijn zeer goede jagers. Als ze hun prooi in de gaten krijgen, storten ze aan een vreselijke snelheid naar beneden tot ze de duif, of een andere vogel, in hun klauwen hebben. De slechtvalk is een van de snelste vogels ter wereld. Sneller dan om het even welke arend. In duikvlucht haalt de slechtvalk snelheden van meer dan 300 km per uur. In de jaren ‘60 was de slechtvalk, door het gebruik van pesticiden in de landbouw, zo goed als verdwenen in onze regio. Nu groeit het bestand weer traagjes aan. Harelbeke mag zich gelukkig prijzen met dit uitzonderlijke koppel. 27


Vroeger zicht vanop de oever van de leie op de huidige stadhuis gevel (rechts), het oude schepenhuis (centraal) en de kerktoren (links)


toekomstig zicht vanuit de stationsstraat


Markante winnaar E3 De winnaarslijst van de E3-Prijs in Harelbeke is een pantheon van wielergrootheden. Naast het jaar 1972 staat echter plots: 1. Hubert Hutsebaut; 2. Eddy Merckx; 3. Walter Godef root. Wie in godsnaam was deze Hutsebaut die de goden van die tijd voor schut zette? Hij was prof van 1968 tot 1972. ,,Ik was een knecht. Een trekpaard. In mijn eerste jaar bij Flandria fietste ik letterlijk voor een broek en een trui. Ik reed op mijn eigen fiets. Maandloon: nul f rank. Het jaar daarop kreeg ik 6.000 frank per maand uitbetaald.” ,,In de finale van de E3-prijs in 1972 waren acht man weg’’, zegt de West-Vla30

ming uit Hulste. Met Wilf ried David, reed ik op de Kruisberg in Ronse naar de kopgroep. Daar was mijn ploegmaat Ronny Vandevijver bij. Op de Tiegemberg reed Godef root weg. Ik sprong mee en Merckx nestelde zich in mijn wiel. Het was duidelijk dat Godefroot die dag moest winnen. Juist voor de plaatselijke ronde hadden we hem te pakken. Ik draaide mee rond. Als we voorop bleven, was ik toch minstens derde, dacht ik.’’ ,,In de spurt zette ik me van ver op kop. Ik ging door, maar Merckx en Godef root kwamen over me. Ik gaf het niet op, zette me in hun spoor, pakte eerst Godefroot en ging toen ook Merckx voorbij. Ze hadden mij, de outsider, allebei onderschat.’’


Hubert(links) in het spoor van Godefroot(midden) en Merckx(rechts)


Oude plaatsnamen Straatnamen vertellen vaak iets meer over de geschiedenis van een bepaalde plaats. Nog sappiger zijn de oude plaatsnamen die in onbruik geraakt zijn. We geven er enkele interessante met u mee: Vischers Barriere : Overweg (nu tunnel) tussen de Gulden Sporenstraat en de Jan Breydelstraat Onder de bomen : Kortrijksesteenweg ’t Vuil Hemde : Damweg De Gjeite, Klein Harelbeke :Deerlijksesteenweg De merulle : Toekomststraat ’t Peirds’heesgat : Tramstraat De Preite : Marktplein ’t Zwintje : Eilandstraat, waar de huidige bibliotheek staat ’t Magrinekwartier : Groeninghestraat/Elfde Julistraat De twaalf apostels : Rij huizen op de stasegemsesteenweg De wulvenhoek : De huidige westwijk ’t Brouwputje : Ballingenweg 32


Onder de bomen, de huidige Kortrijksesteenweg


Schilderachtige lapnamen De witte Klakke Lekkie De pistouppe Pierke pakmie Sprot Letekes ’t vliegmachintje ’t Schelmeske De breinaalde Lokkebetje Ritten Sulfers Linke Perleut Centime Maria Piep De seklo-sjempettre Milord Leinie Wenne Seetroo Dondebille Sepappe Poepe Sesson ‘t nachtluchtje Jef Stovebuuzze Pane pruete Den Jazz Mariette van Tillens van Roste Fittens Kroote Nesten de Goazekloot Klutskonte Penut 34


Penut in zijn jonge jaren, toen al een natuurliefhebber!


Kruiswoordraadsel HORIZONTAAL 1. Provinciaal domein – straatnaam 2. Achten, huldigen – landbouwwerktuig – aanbouw 3. Opstoot – muzieknoot – familielid 4. Lekkernij – vogelsoort 5. Party – dierengeluid – bijwoord – oude munt 6. Charcuterie – lidwoord – hoogspanning 7. Concertzaal in Brussel – jongensnaam – muzieknoot – en omstreken – voorzetsel 8. Proper – roofvogel 9. Voorzetsel – idem – ooit 10. Sportartikel – spaans riet – vals

VERTIKAAL 1. Graansoort – dokter 2. waterloop 3. Fiets 4. Voegwoord – wijk in Harelbeke 5. halfedelsteen – bestaat 6. Scheikundige afkorting – nevel 7. toename – vod 8. aanzien - persoonlijk voornaamwoord 9. Eerstvolgende – toe 10. Telwoord – lidwoord 11. Romeins rijk – voormalige politieke partij – voedsel 12. Deelgemeente 13. Vrucht – meisjesnaam 14. Latijnse afkorting – bazige vrouw – meisjesnaam 15. Clown - voertuig

Wanneer u alle letters hebt ingevuld, vind u in de gele vakjes de letters terug waarmee u de volledige naam van een Harelbeekse politicus kunt invullen in onderstaande vakjes.

36


1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2

3

4

5

6

7

8

9

10 11 12 13 14 15


Harelbeekse woordenschat Afklutser = zagevent Assiette = bord Ansterbansie = rommelig Bakkeneel = gezicht Bendigoard = spaarzame Bloeierlingen = bloedworsten Doeninge = gebouw Dronkelutte = zatte vrouw Dutsen = sukkelen Eirekedeire = overhoop Fietjefatjerie = kleinigheden 38

Flikkern = arrangeren Gildige = ferme Ginappels = appelsienen Girte = uit de weg Hakkelgoarens = problemen Hantoave = greep, steel Hertefritt’r = zeur Hoazoar = meevaller Ipperste = zolder Keba = damestas Kaduk = bouwvallig


Klakske = klein beetje Kluts = hutsepot Koave = schoorsteen Krabbe = tros Kuskinge = poetsvrouw

Schormen = zich haasten Schufferlingske = fluitje Semenas = turnclub Steffoassie = materiaal Swoatelen = onduidelijk praten

Lettre = weinig

Tefrente = verschillende Terten = stappen Teure mao = ga maar Toppeire = oorveeg Trunte = kleinzerig iemand

Ofdroagens = gevolgen Oolsan = altijd Pennepisse = honingkoek Perliffe = grote schelle PersiĂŤnne = rolluik Poane oge = blauw oog Poepgaai = onnozelaar Rammeratsen = radijzen Remulte = opstootje Renne = schommel Savatten = pantoffels Schoaverdynen = schaatsen

Verbuschen = opdoen, verteren Verdjus = druiven Verloan = weinig tijd Versyp = doorgieter Verwoatern = watertanden Veulneuzen = anjers Yspeerd = slede Zeureire = valsspeler Zulle = dorpel 39


Kinepolis in … Harelbeke! Bioscooppionier en grondlegger van Kinepolis, Albert Bert, kreeg een monument op het Muziekpleintje voor het stadsarchief aan de Gentsesteenweg. Het monument zelf kwam net voor de plek waar vroeger Berts eerste bioscoop ‘Majestic’ was gevestigd. Hij schonk het gebouw aan Harelbeke, die er intussen zelf zijn archief in vestigde. Albert Bert startte zijn loopbaan in Harelbeke in de jaren zestig met de overname van Cinema Majestic van zijn vader. Hij liet die in 1970 tot twee zalen ombouwen: de eerste duplex bioscoop in België. Een jaar later ontwikkelde Bert samen met zijn schoonzus Rose Claeys-Vereecke de eerste multiplex Trioscoop in Hasselt. In 1975 opende hij 40

de Pentascoop in Kortrijk. Aan het begrip ‘multiplex’ gaf hij de volle betekenis toen hij in 1981 de Gentse Decascoop bouwde met tien zalen. In dat jaar stichtte hij tevens Decatron, een onderneming gericht op het ontwikkelen en bouwen van bioscopen. Beide families hadden plannen om hun bioscoopactiviteiten totaal te vernieuwen met de multiplex en megaplex. Tegen het einde van de jaren ‘80 was de eerste megaplex een feit: Kinepolis Brussel, met 25 zalen. In 1997 f useerden de groep Bert en de groep Claeys tot één concern: Kinepolis Group. Na een rijk gevuld leven als medestichter van Kinepolis Group is hij op 21 mei 2002 plots, op 74 jarige leeftijd, overleden.


Monument ter ere van Albert Bert ter hoogte van Gentsestraat 13 (foto www.foliefotografie.be


Koninklijk Harmonie Orkest ‘Vooruit’ Het orkest werd gesticht begin 1920. Het was van geen bijzondere betekenis in het ‘HaFaBra’* gebeuren tot een jonge dirigent, Gustaaf Devolder, de leiding van het orkest op zich nam in het begin van de jaren zestig. Staf “rekruteerde” een hele lichting jonge muzikanten. In 1964 nam Vooruit een eerste maal deel aan een provinciaal tornooi en promoveerde onmiddellijk. De ene promotie volgde de andere op. In 1974 werd de superieure afdeling bereikt. Vier LP’s en elf CD’s hebben ze ondertussen opgenomen. De internationale doorbraak kwam na deelname, in 1985, aan het Wereld 42

Muziek Concours waar het orkest eerste laureaat werd in de 1ste Divisie. Geert Verschaeve nam het dirigentstokje over in 1986. Het jaar daarop nam het orkest in Valencia deel aan het ‘Certamen International de Bandas de Musica’. Het Koninklijk Harmonie Orkest behaalde de hoogste score van dit internationale gebeuren. Het jaar dat Geert Verschaeve 20 jaar dirigent is, wordt Vooruit wereldkampioen in de Concertafdeling op het 15de WMC in Kerkrade. * HaFaBra is een samenvoeging van harmonie, fanfare en brassband.


Marc Bourry Marc Bourry, geboren in 1928, werd in 1971 de eerste socialistische burgemeester van Harelbeke. Marc Bourry, “man van het volk” zoals hij later in de biografie van Thierry Deleu werd omschreven, was een echte volksfiguur. Bij de bevolking was hij heel geliefd omwille van zijn maatschappelijk engagement. Sommige van zijn zitdagen duurden tot na middernacht. Zijn charisma en zijn dienstbaarheid voor de inwoners leverden hem een immense populariteit op.

De Dageraad, de verschillende ontmoetingshuisjes in de wijken en het Forestierstadion.

Als burgemeester investeerde Marc Bourry sterk in Harelbeke. Voorbeelden hiervan zijn het ontmoetingscentrum, het marktcentrum, de V-kliniek – nu genaamd Ceder aan de Gavers, sporthal

Op 20 januari 1984 overleed Marc Bourry geheel onverwacht. De begrafenis, die doorging in de Sint Salvatorkerk, werd bijgewoond door meer dan 1000 rouwenden vanuit Harelbeke en ver daarbuiten.

44

In 1974 slaagde hij erin in Harelbeke een aankomst en een ploegentijdrit van de Ronde van Frankrijk te laten doorgaan. Ook buiten Harelbeke was hij politiek actief en dat leverde hem vanaf 1977 een zitje op als volksvertegenwoordiger in de Kamer. Daar was hij zeer begaan met het lot van de kleine zelfstandigen.


De Romeinen Grote bouwprojecten worden in Harelbeke vaak voorafgegaan door archeologisch onderzoek. Die opgravingen gebeuren niet zomaar. Alle onderzoeken wijzen uit dat Harelbeke in de Romeinse tijd een belangrijk religieus en economisch centrum was. De vicus, of Romeinse nederzetting, werd reeds beschreven in diverse bronnen uit de 15de tot 17de eeuw waarin melding werd gemaakt van nog rechtstaande stenen Romeinse ruïnes. De belangrijke vondsten waren een unieke bronzen ketel, stenen ruïnes, waterputten, offerkuilen, een grafveld en Romeinse munten... 46

Deze site zou zo’n 6 hectaren groot geweest zijn en liep via de Collegewijk, langs de Heirbaan en misschien zelfs tot aan de sint-salvator kerk. In 2010 werd gestart met een opgravingen ter hoogt van de Dennelaan en de Kollegelaan. Heel wat vrijwilligers werkten hieraan mee. Diverse paalkuilen, grachten, een mogelijk wegtracé en een zes waterputten kwamen hierbij aan het licht. De grote densiteit aan sporen en de hoeveelheid aan vondsten was opmerkelijk. Alle experts zijn het erover eens dat Harelbeke een prominente plaats bekleedde in de regio tijdens de Romeinse tijd!


Intact opgegraven Romeinse kruik (foto www.foliefotografie.be)


Het Recept Harelbeekse Heksensoep BENODIGDHEDEN: 500 gr knolselder 200 gr aardperen 200 gr pastinaak 50 gr boter 150 gr gorgonzolakaas 1,5 l kippenbouillon 2 lookteentjes 2 ajuinen peper en zout croutons (gebakken broodkorstjes) gehakte peterselie

48

BEREIDING: - schil al de groenten en snij ze in grove stukken - stoof ze aan in de boter, zonder ze te laten kleuren - bevochtig dit met de kippenbouillon - laat alles 30 Ă 40 minuten zachtjes koken - snij de kaas in stukjes - voeg de kaas erbij tijdens het mixen van de soep - proef de soep en kruid eventueel bij indien nodig - bij het opdienen: voeg er enkele croutons en gehakte peterselie bij


Roland Garros De Harelbeekse connectie Roland Garros was een Frans vliegtuigpionier en oorlogsheld. De Franse vliegtuigpionier kwam voor het eerst in de publiciteit toen hij op 23 september 1913 met succes non-stop de Middellandse Zee overstak in een éénmotorig vliegtuig. Hij vloog in een Morane-Saulnier met een 60 pk-motor over Corsica en Sicilië naar Af rika. Bij de landing had hij nog slechts een paar liter brandstof over. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Roland Garros de eerste die vijandelijke vliegtuigen neerschoot met een zelfontworpen constructie. Daarbij was het mogelijk om recht vooruit te schieten zonder 50

de propeller te schaden. Toen hij zelf werd neergeschoten in Hulste in de omgeving van Maria Leutes na een luchtgevecht boven het station van Lendelede, maakten de Duitsers hem krijgsgevangen en confisqueerden ook zijn vliegtuigje. In 1918 wist Garros uit zijn gevangenschap te ontsnappen. Hij kwam op 5 oktober 1918 van dat jaar om in een luchtgevecht bij Saint-Morel in de Franse Ardennen. Hij werd in het naburige Vouziers begraven. Frankrijk eerde de nationale held in 1927 postuum door de Open Franse Tenniskampioenschappen naar hem te vernoemen.


De Trukendoos Iets meer dan vijftien jaar geleden werd het toenmalig café De Nachtegaal in Stasegem overgenomen door ex-kleuterjuf Annick Buysens en haar vriend Lieven Gheysen, intussen in heel Vlaanderen bekend als illusionist Gili. Daarom ook veranderde de naam van het café in De Trukendoos. In de voorbije 15 jaar zijn in het zog van het café heel wat initiatieven ontstaan die voor het gemeenschapsgevoel in Stasegem een sterke meerwaarde hebben betekend. De culturele vzw STAP! (Stasegems podium) bestaat volgend jaar ook 15 jaar en 52

organiseert al die tijd jaarlijks een zes- à zevental voorstellingen in het zaaltje achter het café. Grote namen als Kommil Foo, Raymond van het Groenewoud, Wouter Deprez, Wim Helsen en Pascale Platel stonden al op het piepkleine podium voor een bomvol zaaltje. Van april tot en met september heerst er een gezellige drukte op de drie petanqueterreinen en in de herfst en winter is er elke maand een kwisavond. Elke donderdag zijn er ook lessen aerobic en BBB. Al deze verenigingen en initiatieven draaien op vrijwilligers die zo op hun eigen manier bijdragen aan een warmere dorpssfeer in Stasegem en Harelbeke.


Jong en oud stasegem amuseert zich in de zomermaanden op deze petanquevelden


werkten mee aan deze editie, v.l.n.r.: Ludo Depuydt, Colin Casier, Alain Top, Dominique Windels, Willy Vandemeulebroucke, Dirk Vlaeminck, Filip Kets. Onderaan v.l.n.r.: Stijn Derammelaere, Inge Bossuyt, David Vandekerckhove. Foto: Toon Maes. Meer info: www.curieus.be/neuzenin


CURIEUS? curieus is een sociaal-culturele vereniging voor volwassenen die zich bezig houdt met alles wat mensen kan boeien. Je komt ons tegen op meer dan 300 plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Je kan er komen proeven van de activiteiten die een kleine of grote groep vrijwilligers organiseren voor iedereen in hun gemeente of wijk: daguitstappen, info- en debatavonden, tentoonstellingen, filmvoorstellingen, standupcomedy-avonden, internetklasje, quizzen, fiets- of wandeltochten… Kortom: alles wat mensen ‘curieus’ maakt. curieus is er voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Mensen die andere mensen willen ontmoeten in een aangename en vriendschappelijke sfeer. curieus is er ook voor mensen die graag iets opsteken, die steeds op de hoogte willen blijven en mee willen zijn in deze steeds veranderende maatschappij. curieus draagt waarden als respect, gelijkwaardigheid en solidariteit hoog in het vaandel. We kiezen voor een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontplooien en de verantwoordelijkheid heeft om deze kansen te benutten. curieus kiest voor ontmoeting. curieus wil mensen samenbrengen, banden smeden, netwerken bouwen.

www.curieus.be informatie@curieus.be


printed by

www.zwartopwit.com

V.u.: Jurgen Theunissen, p/a Grasmarkt 105/41, 1000 Brussel. Niet op de openbare weg gooien ajb.

Neuzen in Harelbeke  

Iedere stad of gemeente heeft haar curiositeiten. En met Curieus neuzen wij graag in die bijzondere plekjes, aparte verhalen en originele ti...