Page 1

La Busca de Vilanova i la Geltrú Edició especial núm. 10 Juliol 2015

Perdoneu l’espera. Ja han passat gairebé dos mesos de les eleccions, però mai no és tard per donar-vos les gràcies. Concretament, 4.421 gràcies per haver fet confiança en el projecte polític de la Candidatura d’Unitat Popular a Vilanova i la Geltrú. Una confiança que s’ha traduït en 5 regidores a l’Ajuntament i que per molt poc no ens ha convertit en la segona força política de la ciutat. Felicitats col·lectives, doncs, per fer avançar, juntes, un projecte assembleari, rupturista i d’arrel municipalista que aspira a assolir les màximes cotes de llibertat i justícia per als Països Catalans, Vilanova i la seva gent. Teniu a les mans una edició especial de La Busca en la qual us volem explicar de primera mà les converses que vam compartir amb els diferents partits polítics per tractar de formar govern, el procés assembleari que vam activar per a posicionar-nos respecte a la investidura, així com la nostra visió del pacte de govern CiU-PSC i el cost econòmic del nou Ajuntament. També hi trobareu el cost de la nostra campanya electoral. Informar sense filtres, passar comptes i compartir visions és el paper que donem a la nostra revista. Una revista en què també volem aprofitar per animar-vos a participar a la CUP i la xarxa de grups temàtics que la conformen: territori, urbanisme i medi ambient, economia i deute, democràcia directa, alliberament nacional, feminisme, cultura, comunicació, drets socials o seguiment institucional. Proposta, crítica, rigor, mobilització i treball són la guia d’un projecte polític que és i vol ser alternativa de govern a la ciutat. Per aconseguir-ho, hem bastit tota una xarxa d’acció política que necessita de molts caps i de moltes mans. En aquesta línia, ben aviat anunciarem també tota una bateria de mecanismes i dinàmiques per apropar la nostra tasca a la gent, als barris, al carrer: mesures a l’abast per participar, per fer-nos arribar propostes o informació, per demanar-nos trobades o fiscalitzar la nostra feina a l’Ajuntament i als carrers. Hi ha molta feina a fer, posem-nos-hi!


HO VAM INTENTAR, NO VA SER POSSIBLE. SEGUIREM

Hi havia, doncs, ganes d’aprofitar l’oportunitat històrica que oferien els resultats per formar un govern alternatiu, de majoria d’esquerres i independentista.

Atesa la situació, la segona assemblea extraordinària de la CUP es va ajornar fins al dimecres 10 de juny, tres dies abans de la investidura. Es va exposar el resultat de les negociacions i es va tornar a posar sobre la taula la possibilitat de fer altres pactes, però l’assemblea va optar per quedar-se a l’oposició. El que va passar després ja ho sabem: CiU i PSC van pactar. Les dues forces del bipartidisme, en un darrer intent d’ajudar-se mútuament a sobreviure en la institució malgrat haver perdut (entre els dos) 6 regidors i més de 3.500 vots, es van posar d’acord per governar. No cal dir que no estem gens satisfets d’haver-nos de quedar a l’oposició i no poder entrar a endegar canvis. El panorama que queda és decebedor i ens toca també fer autocrítica. Malgrat els resultats històrics, no hem estat capaços ni de construir anticipadament ni d’articular a posteriori una alternativa de govern a la proposta de continuisme CiU-PSC. No hem sabut preparar suficientment el canvi polític. I era responsabilitat nostra, de la CUP.

No cal dir que no estem gens satisfets d’haver-nos de quedar a l’oposició i no poder entrar a endegar canvis.

A l’inrevés del que es podria pensar, la ronda negociadora va ser molt pobra de continguts. L’acostament a SOM VNG va ser molt fluïd, es van mostrar disposats a pactar i a començar a parlar de programa. Però ERC va mos-

Anual

Nombre de persones

TOTAL (Cost per la SS)

Alcalde

4.114 €

57.598 €

1

57.598 € (12.616,80)

Regidor dedicació exclusiva

3.639 €

50.946 €

1

50.946 € (12.616,80)

Regidor dedicació 80%

3.396 €

40.757€

4

163.030 € (50.467,20)

Regidor dedicació 50%

2.168 €

26.021 €

1

26.025 € (6.308,40)

Dedicació especial

660 €

7.920 €

2

15.840 €

Regidor oposició

660 €

7.920 €

16

126.725 €

25

522.173 €

CÀRRECS DE CONFIANÇA 2011-2015

SOUS GOVERN I REGIDORS 2011

Mensual

Mensual Eventual directiu (Xavier Isart)

3.707 €

Anual 55.899 €

Nombre de persones 1

TOTAL (Cost per la SS) 55.899 € (12.616,80) 68.516 €

Han estat moltes hores de feina, moltes propostes treballades i pensades, molta feina al carrer i amb els moviments socials. Però no ens n’hem sortit. Disculpes, per tant, a qui havia dipositat en la CUP l’esperança legítima de provocar canvis en el govern. No ha estat possible, de moment, malgrat uns bons resultats, però no suficients. La partida, però, no acaba aquí. Treballarem a fons per convèncer per la via de propostes constructives i treballades a cadascun dels reptes que té la ciutat per davant. La lluita contra l’atur, per l’activació econòmica, pel repartiment just de la riquesa i la càrrega fiscal, pel replantejament urbanístic, per la democràcia participativa i directa, per les polítiques actives de formació, per la transparència, per la lluita contra la pobresa, els desnonaments i els talls de subministraments, per polítiques d’habitatge digne i assequible.

Treballarem a fons per convèncer per la via de propostes constructives i treballades a cadascun dels reptes que té la ciutat per davant.

El vot de la gent en aquestes eleccions ens ensenya que és possible no limitar el tauler de joc polític a donar suport a una cara o una altra de la mateixa moneda, és a dir, a trencar el bipartidisme en favor d’una concepció diferent, popular i democràtica del govern i de la ciutat. Amb la mirada llarga, la CUP treballarà per estendre debats, lluites i fòrums d’elaboració de propostes perquè aquesta idea emergent sigui sòlidament viable en el futur.

Mensual

SOUS GOVERN I REGIDORS 2015

El 31 de maig, un cop passades les eleccions i havent fet una roda de contactes previs amb els altres partits per copsar la seva disposició a pactar, vam celebrar una assemblea oberta per decidir si volíem seguir treballant a l’oposició o bé formar govern i, en aquest cas, amb quines forces polítiques volíem pactar (d’acord amb la roda prèvia de contactes, tots els partits amb qui vam parlar –CiU, ERC, PSC i SOM VNG- estaven disposats a pactar amb la CUP). El resultat va ser aclaparador: dels 150 assistents, vora 120 van demanar que forméssim govern amb SOM VNG i ERC. Hi havia, doncs, ganes d’aprofitar l’oportunitat històrica que oferien els resultats per formar un govern alternatiu, de majoria d’esquerres i independentista. Aquesta coalició sumava 11 regidors. Atès que la majoria absoluta és de 13 regidors, per tirar endavant la proposta calia obtenir el suport d’algun altre partit. L’assemblea es va posicionar per buscar el suport del PSC, suport que només tenia sentit cercar un cop tancat el pacte.

trar reticències des del principi. Reticències associades a l’estabilitat del procés sobiranista, a la unitat independentista i al fet que la coalició no assolia la majoria absoluta, apartant totes les altres reflexions i necessitats socials, polítiques i democràtiques de la ciutat. Tot i les dues reunions que es van celebrar amb ERC, les converses no van prosperar i no vam rebre cap resposta clara: ni sí ni no.

Anual

Nombre de persones

TOTAL (Cost per la SS)

Alcalde

4.114 €

57.598 €

1

57.598 € (12.616,80)

Regidor dedicació exclusiva

3.639 €

50.946 €

2

101.893 € (12.616,80)

Regidor dedicació 80%

3.396 €

40.757 €

2

81.515 € (50.467,20)

Regidor dedicació 50%

2.168 €

26.021 €

3

78.063 € (6.308,40)

Dedicació especial

660 €

7.920 €

3

23.761 €

Regidor oposició

660 €

7.920 €

14

110.885 €

25

535.727 €

CÀRRECS DE CONFIANÇA 2015-2019

Com van anar les negociacions per formar govern i què farem a partir d’ara? Us ho expliquem.

Mensual Eventual directiu (Xavier Isart)

3.707 €

Anual 55.899 €

Nombre de persones 1

TOTAL (Cost per la SS) 55.899 € (12.616,80) 68.516 €


SOCIOVERGÈNCIA VS PODER POPULAR

Durant el proper mandat confrontarem els dos projectes de govern sempre que en tinguem l’ocasió, proposant a cada tema l’alternativa de ciutat que volem i representem. Les “Bases per a la governabilitat de Vilanova i la Geltrú”, el document que sustenta el pacte sociovergent, deixa clar l’esgotament del seu model. Tal i com va confessar Neus Lloveras, aquest model s’ha dedicat a “gestionar la misèria”. Els grans reptes de ciutat, com són acarar l’emergències social, preservar la Platja Llarga sense hipotecar l’Eixample Nord o convertir l’Ortoll en un gran pulmó verd, s’han d’afrontar amb coratge. Res fa pensar que el nou govern tingui la determinació necessària per fer-ho.

PERSONAL ADMINISTRATIU 2015

PERSONAL ADMINISTRATIU 2011

La CUP exercirà una ferma oposició en clau de plantejar mesures i propostes valentes que permetin donar sortida a una situació excepcional que no pot ser superada amb les polítiques dels darrers anys. El blindatge dels drets socials, a través de la dedicació total de l’Ajuntament, ha de ser la primera prioritat. L’habitatge, l’alimentació, la pobresa han

El blindatge dels drets socials, a través de la dedicació total de l’Ajuntament, a tots els nivells, ha de ser la primera prioritat.

LES CLAUS DEL NOU CARTIPÀS El 29 de juny es va celebrar un Ple Extraordinari per determinar l’estructura del govern i les retribucions dels regidors i càrrecs de confiança. L’organització interna del govern no pateix gaires canvis, una mera redistribució de regidories entre convergents i socialistes. De moment no es visualitzen diferències en l’estructura municipal que anticipin un canvi de prioritats d’acord a les necessitats de la població. Pel que fa a les retribucions, la CUP sempre ha defensat que tinguin un límit equivalent a un salari mitjà de la classe treballadora. Els càrrecs electes tenen més obligacions

Anual Tècnic administratiu PSC

41.996 €

Nombre de persones 1

Tècnic administratiu 1/2 jornada PP

27.997 €

1

Auxiliar administratiu 1/2 jornada ICV

12.560 €

1

Auxiliar administratiu 1/2 jornada CUP

12.560 €

1

Retribució bruta anual

Nombre de persones

Tècnic administratiu PSC

41.996 €

1

Administratiu ERC

30.542 €

1

Administratiu CIU

27.997 €

1

Auxiliar administratiu CIU 1/2 jornada

12.559 €

1

Administratius C’s 1/2 jornada

25.120 €

2

Administratius SOM VNG 1/2 jornada

25.120 €

2

Auxiliar administratiu CUP 1/2 jornada

12.559 €

1

Auxiliar administratiu PP 1/2 jornada

12.559 €

1

que drets, més responsabilitats que privilegis. Per això hem criticat nombroses vegades que els sous de polítics superin xifres raonables, que nosaltres situem al voltant de dues vegades i mitja el salari mínim. Amb aquests criteris la CUP calcula que en cas de governar podria estalviar ben bé la meitat del cost del govern actual. Tampoc no entenem la necessitat d’un càrrec de confiança a l’Àrea de Territori i Espai Urbà. Per tots aquests motius vam votar en contra de les retribucions.

La CUP calcula que en cas de governar podria estalviar ben bé la meitat del cost total del govern actual.

La CUP defensa un projecte de ciutat transformador que reclama un apoderament popular, sigui a través d’assemblees municipals, de consultes, d’auditories ciutadanes o dels mecanismes que siguin per fer possible que la gent de Vilanova prengui les decisions i es faci responsable del futur de la seva ciutat, enlloc de ser-ne només espectadora.

COST GRUPS MUNICIPALS 2011-2015

El bipartidisme CiU-PSC s’ha revelat com un sol partit amb noms diferents

d’estar al punt de mira i centrar els esforços de l’estructura municipal. Altres prioritats són fer fluir l’estalvi existent a la ciutat i a la comarca, i dirigir-lo a l’economia productiva i arrelada al territori, l’activació econòmica i la lluita contra l’atur, amb mesures concretes com la transformació del Molí de Mar en un alberg o la creació de la certificació “Garraf Km0”. I la municipalització de serveis, enlloc de la seva privatització.

COST GRUPS MUNICIPALS 2015-2019

Tot i haver perdut entre les dues forces uns 3500 vots i 6 regidors, CiU i PSC han pactat per continuar governant. Diuen que és una decisió basada en l’estabilitat i la responsabilitat, però la seva obsessió per seguir manant ho confirma: les dues forces que s’han anat alternant al poder des de 1979 representen el mateix projecte polític per a Vilanova.. El bipartidisme CiU-PSC s’ha revelat com un sol partit amb noms diferents. La sociovergència certifica que hi ha dues maneres d’entendre la ciutat i l’Ajuntament. Aquella que encapçala ara CiU i que és continuista del tripartit. I aquella que defensa la CUP, que ha estat construïda per una diversitat de col·lectius socials i que és compartida per més forces polítiques.

Pel que fa al personal eventual, la principal diferència és que si en l’anterior mandat el govern no en tenia cap, ara entre els dos partits en tindran 3. El seu cost és de 109 mil euros anuals. El govern ja compta amb la plantilla de l’Ajuntament per fer les tasques que li són pròpies, i per tant no necessita aquesta figura, a parer de la CUP. El personal eventual és aquell que l’Ajuntament posa al servei dels grups municipals. La seva funció administrativa és necessària perquè els grups polítics siguin útils a la ciutadania. Tanmateix, la desproporció en alguns salaris ens va dur a votar també en contra, considerant que 244 mil euros és una xifra exagerada. Des del govern i en algunes tribunes s’ha dit que el vot contrari de la CUP és una incoherència, perquè acceptàvem alhora un administratiu a mitja jornada. Ens hagués agradat que també recordessin que la CUP ha renunciat a un càrrec retribuït en 41.996 euros. La qüestió que plantegem no és personal eventual sí o no, sinó si aquest personal ha d’estar retribuït amb unes xifres tan allunyades de la realitat de la gran majoria de vilanovines que tenen la sort de tenir una feina.

Regidors

Fix

160,38 per regidor

Total mensual

CIU

9

823 €

1.443 €

2.267 €

PSC

8

823 €

1.283 €

2.106 €

PP

3

823 €

481 €

1.304 €

CUP

3

823 €

481 €

1.304 €

ICV

2

823 €

320 €

1.144 €

TOTAL

25

4.118 €

4.009 €

8.128 €

Regidors

Fix

160,38 per regidor

Total mensual

CIU

6

823 €

962 €

1.786 €

PSC

5

823 €

801 €

1.625 €

CUP

5

823 €

801 €

1.625 €

ERC

4

823 €

641 €

1.465 €

C’S

2

823 €

320 €

1.144 €

SOM VNG

2

823 €

320 €

1.144 €

PP

1

823 €

160 €

984 €

TOTAL

25

5.766 €

4.009 €

9.775 €


CAMPANYA ELECCIONS MUNICIPALS ELS COMPTES, CLARS! Des de la Candidatura d’Unitat Popular de Vilanova i la Geltrú considerem que en política és necessària la transparència. Per aquest motiu, i com fem cada any amb el pressupost ordinari, presentem el balanç dels comptes de les darreres eleccions municipals. INGRESSOS Aportació CUP (estalvi darrers 4 anys)

18.515 € 379 €

Altres ingressos

18.894 €

TOTAL

DESPESES Alliberat (4 mesos a 1/2 jornada)

3.607 €

Procés participatiu

1.752 €

Materials precampanya

1.524 €

Actes precampanya

872 €

Materials campanya

8.299 €

Acte campanya

771 €

Material dia eleccions

187 €

Diversos

1.877 € 18.894 €

TOTAL

Candidatura d’Unitat Popular Vilanova i la Geltrú

Plaça Llarga, 19 baixos 08800 Vilanova i la Geltrú, Garraf 93 814 74 56

La Busca de Vilanova i la Geltrú Edició especial número 10. Juliol 2015 Dipòsit Legal: L-943-08 Disseny Gràfic: Raimon Ràfols i Berta Belaskoain

www.vilanovacup.cat vilanova@cup.cat twitter.com/cupdevilanova facebook.com/cupdevilanova

La Busca, Juliol 2015  

Revista de la CUP de Vilanova i la Geltrú amb la valoració dels resultats electorals, la formació del nou govern i la publicació del pressup...

La Busca, Juliol 2015  

Revista de la CUP de Vilanova i la Geltrú amb la valoració dels resultats electorals, la formació del nou govern i la publicació del pressup...

Advertisement