Page 1

l’iPot

Programa d’activitats de suport als centres d’educació infantil, primària i secundària del Bages

curs 2010-2011


i L’iPot és un programa de suport als centres educatius del Bages que proposa una sèrie d’activitats didàctiques i aporta ajuts per poder-les realitzar. Totes les activitats estan pensades per fer-les als centres educatius. Les sol·licituds s’han de fer a través del formulari que trobareu a www.edubages.cat, entrant amb la corresponent identificació de centre, abans del 21 de setembre de 2010. A partir del 13 d’octubre es comunicaran les assignacions als centres interessats. La selecció es farà tenint en compte l’adequació a les condicions de cada proposta per part del grup sol·licitant (nombre d’alumnes, nivell, disponibilitat d’espai, etc.) i el volum global d’ajuts que rep el centre en el conjunt del programa. La participació en el programa implica el compromís dels centres a respectar els requisits de cada activitat, així com les condicions econòmiques.


primària

Clarinet, contrabaix, fagot, flauta de bec, flauta travessera, guitarra clàssica, guitarra elèctrica, saxo, trompa, viola, violí i violoncel.

Es tracta de sessions d’iniciació al coneixement dels instruments. L’instrumentista farà tres sessions seguides, d’aproximadament 30 minuts cada una. A cada sessió hi poden assistir un màxim de 30 alumnes.

infantil

eso

Finançament Pel bloc de 3 sessions: Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

165,00€ - 85,00€ 80,00€

Cal abonar aquest import a l’instrumentista el mateix dia que faci l’activitat.

MÚSICA

instruments solistes


MÚSICA

duet d’instruments populars i clàssics

primària

eso

A càrrec de Joan Adam i Valentí Vilar.

Es tracta de sessions d’iniciació al coneixement d’instruments populars (flabiol i tenora) i clàssics (oboè i flauta travessera). Els músics faran tres sessions seguides, d’aproximadament 30 minuts cada una. A cada sessió hi poden assistir un màxim de 30 alumnes. Les sessions es faran els dimecres o els divendres a la tarda.

Finançament Pel bloc de 3 sessions: Cost total de l’activitat: Aportació del programa:

265,00€ - 150,00€

Aportació del centre:

115,00€

Cal abonar aquest import als músics el mateix dia que es faci l’activitat.


Joglaresses és una formació de música medieval que divulga el paper dels joglars, la transmissió musical i els instruments medievals.

La sessió es basa en la interpretació de cançons medievals, presentades amb llegendes de trobadors i relats de miracles, a partir d’una semi-teatralització. La xerrada-audició té una durada d’1 hora, aproximadament. A cada sessió hi poden assistir un màxim de 50 alumnes.

cicles mitjà i superior primària

Finançament Per 1 sessió: Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

165,00€ - 85,00€ 80,00€

Cal abonar aquest import al grup el mateix dia que es faci l’activitat.

MÚSICA

joglaresses


MÚSICA

música dibuixada

p4 i p5

cicle inicial de

primària Un compositor (Lluís M. Bosch) ensenya a dibuixar la seva música als nens/es mitjançant un joc interactiu basat en la fantasia, la imaginació i una atenta audició. L’activitat serveix per conèixer de manera divertida i original qui és i què fa un compositor. La sessió dura uns 50 minuts i està pensada per a un màxim de 60 alumnes. Més informació a: www.musicadibuixada.com

Finançament Per 1 sessió: Cost total de l’activitat: Aportació del programa:

350,00€ - 150,00€

Aportació del centre:

200,00€

Si es vol una sessió addicional, cal afegir 150€ al preu base, sempre a càrrec del centre.


primària

A càrrec de Joan García i Antonio Borjas, del grup Remendaos.

L’activitat té per objectiu facilitar el coneixement de l’evolució del nou flamenc, a través de diferents estils (rumba, bulería, fandango...). Es presenten dos instruments propis d’aquest estil musical: la guitarra flamenca i el “cajón”. Cada sessió, d’1 hora de durada, està pensada per a un sol grup-classe.

eso

Finançament Per 1 sessió: Cost total de l’activitat: Aportació del programa:

300,00€ - 150,00€

Aportació del centre:

150,00€

Si es vol una sessió addicional, cal afegir 150€ al preu base, sempre a càrrec del centre.

MÚSICA

rumba a les aules


els reptes d’en saiko

cicle inicial de

MÚSICA

A càrrec de Ferran Junyent i Jaume Prat.

Es proposa un recorregut pel misteriós món d’en Saiko, durant el qual caldrà desenvolupar habilitats musicals (afinació, ritme, dinàmiques...) per superar els seus reptes. Una experiència musical, amb tocs teatrals, a través del so de la trompeta i el violoncel. Cada sessió dura uns 45 minuts i hi poden assistir un màxim de 30 alumnes.

primària Finançament Per un bloc de 2 sessions: Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

350,00€ - 150,00€ 200,00€

Cal abonar aquest import als músics el mateix dia que es faci l’activitat. Es pot fer una sessió addicional afegint 100€ al preu base, a càrrec del centre. Si es fa una única sessió, el cost total és de 250€, dels quals el centre n’ha d’abonar 150.


Les campanes: una “espècie” en perill d’extinció A càrrec de Teresa Peig.

L’activitat té per objectiu fomentar el coneixement de les campanes i de la seva significació al llarg de la història. Durant el taller es treballen aspectes relacionats amb el so de les campanes, la seva construcció, les seves funcions, l’ofici de campaner, etc., i s’acaba amb la projecció d’un conte. Cada sessió, d’1 hora de durada, està pensada per a uns 50 alumnes.

primària Finançament Per 1 sessió: Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

165,00€ - 85,00€ 80,00€

Cal un espai equipat amb ordinador, connectat a un equip de so i a un canó de videoprojecció, i amb pantalla. Les sessions es faran els dilluns a la tarda.

MÚSICA

la paula i les seves amigues


CONVIVÈNCIA

còmplices A càrrec de Jaume Costa.

2n cicle eso

batxillerat i cicles formatius

Monòleg basat en un text d’IsabelClara Simó, que tracta de forma implacable la violència de gènere. Cal disposar d’un espai de 5 x 4 metres per a l’escenografia a la sala on es faci la representació. També hi ha d’haver un reproductor de CD.

Finançament Per 1 sessió: Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

600,00€ - 150,00€ 450,00€


Miquel Desclot

Es triarà una obra diferent per a cada cicle i es faran una sèrie d’activitats col·lectives, que acabaran amb una trobada de tot l’alumnat amb l’autor.

cicles mitjà i superior primària

1r cicle eso

La inscripció és gratuïta. Cal especificar bé els grups-classe que hi participaran i el nombre d’alumnes de cada cicle. El professorat responsable dels grups inscrits serà convocat a una reunió amb Josep M. Aloy, pedagog i escriptor, que assessorarà sobre el treball que es pugui fer des dels centres.

LITERATURA

coneguem els nostres escriptors


CONFERÈNCIES

la història de la terra

batxillerat i cicles

a càrrec de Josep Girabal

formatius

la història geològica del bages a càrrec de Josep Girabal

Finançament

la recuperació de la memòria històrica, una tasca urgent i ineludible a càrrec de Quim Aloy

combustibles per a l’automòbil del futur a càrrec de Josep M. Casas Sabata

dels residus als recursos: sostenibilitat a càrrec de Josep M. Casas Sabata

Cost total de l’activitat: Aportació del programa:

200,00€ - 100,00€

Aportació del centre:

100,00€

Cal abonar aquest import al conferenciant el mateix dia que es faci l’activitat. El centre s’ha de responsabilitzar que l’espai on es faci la conferència reuneixi les condicions adequades i disposi de projector multimèdia i ordinador.


cicles mitjà i superior primària

eso

Construcció d’una maqueta de gran format d’una església romànica. A més dels elements arquitectònics, es treballen les implicacions socials en la construcció d’un edifici d’aquestes característiques a l’època medieval. L’activitat acaba amb una petita celebració (música i dansa) d’inauguració del temple. La sessió dura 1 hora i mitja i està pensada per a un sol grup-classe (màx. 30 alumnes). Cal una aula espaiosa.

Finançament Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

180,00€ - 90,00€ 90,00€

TALLERS

arquitectura romànica


TALLERS

matins prehistòrics El taller té per objectiu donar a conèixer la vida quotidiana dels homes i les dones de la prehistòria. Cal escollir prèviament el tema que es treballarà, entre els següents: w el foc (sistemes d’encendre foc, torxes, bullir aigua amb pedres calentes...) w la cacera (propulsor, arcs, fona...) w la quotidianitat (fabricació d’estris, cuina, música...) La sessió dura unes 3 hores i està pensada per a un sol grup-classe (màx. 30 alumnes).

cicles mitjà i superior primària

eso

L’activitat es fa només al matí, al pati o en un espai exterior de la pròpia escola. Cada dia pot fer-la un sol grup.

Finançament Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

180,00€ - 90,00€ 90,00€


cicles mitjà i superior primària

eso

Procés d’elaboració d’un llibre a l’edat mitjana, des de les primeres proves sobre cera fins al relligat final. Els alumnes es reparteixen la feina -tal com feien els monjos- i, gràcies a l’especialització i al treball en grup, s’aconsegueix fer un còdex al més pur estil medieval. La sessió dura 2 hores i està pensada per a un sol grup-classe (màx. 30 alumnes). Cal una aula espaiosa.

Finançament Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

180,00€ - 90,00€ 90,00€

TALLERS

l’escriptorium


goldilocks

parvulari

ANGLÈS

A càrrec de The Blue Mango Theatre.

cicle inicial de

primària Narració de la clàssica història de la rínxols d’or i els tres óssos, a càrrec d’una actriu de parla anglesa. Es facilita material didàctic per complementar la sessió. L’espectacle dura 45 minuts i poden assistir-hi un màxim de 60 alumnes. Es representarà durant el mes de març de 2011. L’escola s’ha de fer responsable de disposar d’un espai adequat per poder fer la representació.

Finançament Cost total de l’activitat: Aportació del programa:

260,00€ - 100,00€

Aportació del centre:

160,00€


cicles mitjà i superior primària

A càrrec de The Blue Mango Theatre.

Comèdia musical basada en el conte de la Ventafocs, a càrrec d’actors de parla anglesa. Es facilita material didàctic per complementar la sessió. L’espectacle dura 1 hora i poden assistir-hi un màxim de 200 alumnes. Es representarà durant el mes de març de 2011. L’escola s’ha de fer responsable de disposar d’un espai adequat per poder fer la representació.

Finançament Cost total de l’activitat: Aportació del programa: Aportació del centre:

680,00€ - 280,00€ 400,00€

ANGLÈS

spinderella


who’s who eso

ANGLÈS

A càrrec de The Blue Mango Theatre.

Comèdia interactiva que tracta, amb humor, sobre diferents preocupacions dels adolescents: anar a l’institut, les relacions amb els pares i mares, el primer amor... L’espectacle dura 1 hora i poden assistir-hi un màxim de 200 alumnes. Es representarà durant el mes de març de 2011. El centre s’ha de fer responsable de disposar d’un espai adequat per poder fer la representació.

Finançament Cost total de l’activitat: Aportació del programa:

680,00€ - 300,00€

Aportació del centre:

380,00€


Trobareu informació de les activitats que ofereixen els serveis didàctics de diferents institucions i organitzacions de la comarca a: http://www.edubages.cat/recursos Igualment, al web del servei educatiu (www.edubages.cat) es publiquen regularment informacions relacionades amb propostes didàctiques de la zona.


Ho organitza:

Generalitat de Catalunya Departament d’Educació Centre de Recursos Pedagògics del Bages

Amb el suport de:

iPot 2010-2011  

Programa d'activitats de suport als centres educatius del Bages

iPot 2010-2011  

Programa d'activitats de suport als centres educatius del Bages