Page 1

GRATIS

KULTUR- & LIVSSTILSMAGASIN

APPETIZE.DK | 92. UDGAVE | EFTERÅR | NR. 6 | 2018

PER & ZITA HELT PRIVAT + DET SOCIALØKONOMISKE VÆRKSTED RÅT & GODT | BEDEMAND KRISTIAN PETERSEN | FOKUS PÅ BYRÅDSVALGET 2017 MØD MANDEN FRA BIG, BJARKE INGELS | KLUMMER: JOSEFINE FRA SOLSIDEN OG NIKOLINES VERDEN | KONKURRENCER | MADGLÆDE KULTURGUIDE | FLOWLANDS KULTURANBEFALINGER | POLITIK | BOLIG | GASTRONOMI | GADGETS | MODE & SKØN | BØRN


A K KC P R Æ S E N T E R E R

AALBORG VINTERREVY Fredage og lørdage fra 16. november til 8. december kl. 18 EUROPAHALLEN Der er lagt op til et show af de helt store med grin, gråd og latter. I Vinterrevyen 2018 er der garanti for skønsang med Pernille Schrøder, gummifjæs med Thomas Mørk, komiske figurer med Vicki Berlin og parodier fra Rasmus Krogsgaard. Der bliver stillet skarpt på vores forhold til moderne teknologi.

24. - 28. april

Se spilletidspunkter på akkc.dk AALBORGHALLEN

IN CONCERT

Tirsdag 6. november kl. 20 AALBORGHALLEN

Agent 007-fans får nu mulighed for at opleve Bond på det store lærred akkompagneret af Odense Symfoniorkester, som synkront til filmen fremfører David Arnolds legendariske musik.

Nu kan du opleve filmen ”Terkel i knibe” som ”motherfårking’” musical, i en fantasi- og effektfuld, chokerende og underholdende sceneudgave. Oplev blandt andre Martin Brygmann, Clemens og Thomas Bo Larsen som selvfede sangere, grænseoverskridende komikere og skizofrene karakterer i rollerne som Arne, Jason og Stewart.


- F O R D I V I E L S K E R K U LT U R . . .

Kærlighed ved første HIK! 27. nov. - 1. dec. AALBORGHALLEN

Oplev filmsuccessen Kærlighed ved første Hik! i en ny og særpræget udgave, når den humoristiske kærlighedshistorie opføres som musical. I musicalen vender både Sofie LassenKahlke og Robert Hansen tilbage i rollerne som Anja og Viktor, ligesom du kan se frem til et kærkomment gensyn med blandt andet Joachim Knop og Karl Bille.

VED FØRSTE HIK!

AL THE MUSIC

Sound of CHRISTMAS Fredag 7. december kL. 20 AALBORGHALLEN Sound of Christmas er en skøn julekoncert, hvor Annette Heick, Mikkel Schrøder og Maria Lucia sammen tager dig med på en eventyrlig rejse, der byder på spændende nyfortolkninger af velkendte julehits. Det bliver en sand julefest i musikkens tegn for hele familien.

Torsdag 16. maj kl. 20 GIGANTIUM

Anne Sanne Lis En drøm går i opfyldelse for mange, når Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen tager på turné sammen. De vil synge sange fra deres fælles tid i Anne Linnet Band, men naturligvis også sange fra deres respektive solokarrierer.

SE HELE VORES NYE P R O G R A M PÅ A K KC . D K

Europa Plads 4 · 9000 Aalborg Billetkontor: Man. - tors. kl. 10-16 · Fre. kl. 10-15 · Tlf. 9935 5566


BESØG

det nye

FRIIS SHOPPINGCENTER ÅBENT

HVER

SØNDAG

FORBEHOLD FOR TRYKFEJL

10 - 17

N Y T O R V 27, A A L B O R G

www

F R I I S A A L B O RG . D K

F R I I S A A L B O RG

FA C E B O O K . C O M / F R I I S A A L B O R G

ÅBNINGSTIDER: FRIIS SHOPPINGCENTER mandag - fredag 10 - 19 / lørdag - søndag 10 - 17 MAGASIN alle dage 10 - 20


Vi byder velkommen til

N Y T O R V 27, A A L B O R G

www

F R I I S A A L B O RG . D K

F R I I S A A L B O RG

FA C E B O O K . C O M / F R I I S A A L B O R G

ÅBNINGSTIDER: FRIIS SHOPPINGCENTER mandag - fredag 10 - 19 / lørdag - søndag 10 - 17 MAGASIN alle dage 10 - 20


Læs mere og køb dine billetter på www.musikkenshus.dk

i Aalborg

06/10

21/10

01/11

06. OKTOBER 2018 / KL. 20.00

21. OKTOBER 2018 / KL. 19.00

01. NOVEMBER / KL. 20.00

PHLAKE

HARRY POTTER OG FANGEN FRA AZKABAN IN CONCERT

FOOL

Med titlen ’Can We Talk?’ inviteres du helt tæt på popduoen Phlake ved en intim og eksklusiv koncert i landets smukkeste koncertsal.

Mens du ser ”Harry Potter og Fange fra Azkaban™” på et stort biograflærred i Koncertsalen, vil Czech National Symphony Orchestra folde hver en smuk tone fra filmen ud.

Med deres seneste singler ”Outcast” og ”Strapped” har FOOL for alvor markeret sig på den danske musikscene. Oplev den energiske duo live, når de gæster Musikkens Hus.

03/11

16/11

15/12

03. NOVEMBER 2018 / KL. 20.00

16. NOVEMBER 2018 / KL. 20.00

15. DECEMBER 2018 / KL. 17.00 + 20.00

JACOB BELLENS

MUSIKKENS MIX

LOVE ACTUALLY IN CONCERT

Jacob Bellens, som bl.a. er kendt fra Murder og I Got You On Tape, gæster Musikkens Hus i efteråret med cello, bas og klaver på scenen.

Gå ikke glip af denne unikke mulighed for at opleve Steen Jørgensen fra Sort Sol, Stine Bramsen og IAMJJ i et helt nyt musikalsk univers, når de med Aalborg Symfoniorkester i ryggen optræder med egne og helt nye værker.

Gør dig klar til at gense den mest livsbekræftende juleklassiker af dem alle. Musikkens Hus sikrer julestemningen, når vi viser Love Actually med live symfoniorkester.

Can we talk?

tm

Oplev den danske popduo live

Med live symfoniorkester

Med numre fra ”Trails of Intuition”

Med Steen Jørgensen, Stine Bramsen og IAMJJ

Julefilmen over dem alle

Se hele programmet på www.musikkenshus.dk Lad dig bevæge


gratis koncert og loungebar med musikkens udvalgte Musikkens Udvalgte er loungekoncerter i Musikkens Hus med nogle helt sĂŚrlige lokale talenter, som vi spĂĽr en stor fremtid inden for musikken. Kom og oplev den uformelle, hyggelige loungestemning med udsigt over fjorden.

06/10

kl. 22.00

16/11

kl. 22.00

30/11

kl. 22.00

gregers ginnie maker daniel joy


APPETIZE ANSVARSHAVENDE REDAKTØR BETINE HVIDBERG BRIX REDAKTØR TINNA FEIFER MØLLER UDGIVER CREATIVUM APS SKRIBENTER THOMAS MØLLER, CHRISTINA SVENDSEN, KRISTIAN ANDERSEN, MARIA ELLERMANN CECILIE VESTERGAARD WENNERLIN, NELLY SANDER, JOSEFINE PASSER, DADI HALLDORSON, ANETTE LØKKEN SØRENSEN, ALEXANDER KOKKEDAL, ANNESOPHIE ELKJÆR-GREGERSEN, JULIE KELDORFF, NICOLINE LINDBERG, MIE NIELSEN, JANNI BIRCH ANDREASEN, SUSSIE VINKEL MUNK FOTOGRAFER IDA WANG, JOHNY KRISTENSEN, CLAUS PEUCKERT, HENRIK SANDBERG, MARIA ELLERMANN, TOVE KOCH, LOUISE DYBBRO, IRFAAN KHAN, ANDREA G. OVERBYE, JESPER KARSTENSEN ART DIRECTION & LAYOUT CREATIVUM APS

84

KORREKTUR TINA SOFIE LAURITSEN BOGHOLDERI BENTE ANDERSEN

MADGLÆDE

TRYK STIBO GRAPHIC A/S, DK-8700 HORSENS DISTRIBUTION OMDELT VIA DE BEDSTE OG MEST INTERESSANTE FORRETNINGER, RESTAURANTER OG OFFENTLIGE INSTITUTIONER I AALBORG KOMMUNE PÅ MERE END 600 DISTRIBUTIONSPUNKTER

APPETIZE AALBORG NR. 6/2018, 17. ÅRGANG, 92. UDGAVE, AALBORG, 126. UDGAVE, DANMARK ISSN-NUMMER 1901-1938 NÆSTE NUMMER UDKOMMER 3. NOVEMBER 2018 REDAKTION APPETIZE@CREATIVUM.DK ABONNEMENT WWW.APPETIZE.DK ÅRSABONNEMENT: KR. 600,FORSIDE ZITA & PER FOTO: LOUISE DYBBRO

ANNONCESALG

indhold

REKLAMATION APPETIZE@CREATIVUM.DK

16 LAD OS DANSE. VIL DU FORTÆLLE MIG EN HISTORIE? Jeg gør mig mine tanker over at skulle interviewe Zita Hvid og Per Christiansen. Det er jo ikke hvem som helst. Det er jo Zita & Per!! Det er journalistik og evnen til at fortælle historier, the old fashion way. Fra dengang hvor perfektionisme, flid, seriøsitet, respekt, viden og nysgerrighed var hverdag på deres hjemmebane. Som jeg sidder herhjemme lige nu og skriver denne artikel, ser jeg Pers smilende blik og hører hans bløde, men bestemte stemme for mig igen, og han gentager for mig, som han gentager igen og igen for sine elever i kommunikation. Vil du fortælle mig en historie? Ellers… hvorfor skal jeg lytte til dig?

36

FJORDBYEN - DEN ER ALLES?

Det er næsten ikke til at tro, at der kun et par kilometer fra den altid summende trafik ved Limfjordsbroen og Vesterbro, ligger en oase, hvor lydbilledet mest af alt domineres af fjord, dæmpet musik fra forskellige retninger og stemmer. Rolige stemmer. Rare stemmer. Høje grin og lyden

BETINE HVIDBERG BRIX, TLF. 42 80 30 27

af legende børn

BETINE@APPETIZE.DK

70 SKØNHEDSTEMA

creativum grafik med holdning

APPETIZE | Tlf: 4280 3027 | www.appetize.dk

APPETIZE tager forbehold for trykfejl, ændringer af tidspunkter og aflysning af begivenheder, der er beskrevet i bladet. APPETIZE tager ligeledes forbehold for fejl og rettigheder til tekster fra eksterne skribenter og tekster indsendt uopfordret til redaktionen. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. Betegnelsen PRESSE refererer til eksterne billeder fra presse, frivillige bidragsydere med mere. Der tages forbehold for ophavsret, som ikke måtte være oplyst.


MODE & SKØN

60

16

ZITA OG PER

BØRN 30 62

HEJ MAGASIN

APPETIZE var med til åbningen af Magasin. Se vores flotte billedreportage fra åbningsdagen. Torsdag 20. september var en festens dag, hvor mange aalborgensere var mødt op for at byde Magasin velkommen tilbage i Aalborg

34  FJORDBYEN GADGETS 46

FASTE SIDER

10 Leder 12

30

Appetizers – Kultur Appetizers – Børn

32

En mand & hans passion

46

Appetizers – Gadgets

60

84

86

Appetizers – Mode & Skøn Madglæde – Laura Sahl Appetizers – Bolig & Gastro

88

Josefine fra Solsiden

90

Kristians klumme

91 Konkurrencer

62

HEJ MAGASIN


LEDER

FULD AF LIV Kære læser

En gang imellem tænker man, at livet går alt alt for hurtigt – man føler, sommeren lige er startet, og nu er det snart jul! Her glæder vi os faktisk til de lidt kolde og mørke aftener. Vi glæder os til at hygge indendørs med stearinlys og varm kakao. Og med vores yndlingslæsning - APPETIZE. Vi takker alle jer, der som trofaste læsere glæder jer sammen med os over vores lækre magasin – vi er taknemmelige. Taknemmelige når Tove, der er gangbesværet, ringer, fordi hun gerne vil tegne et abonnement for, at hun kan være sikker på at få APPETIZE leveret med posten hver gang et nyt nummer er på gaden – taknemmelig når annoncørerne vender tilbage og siger tak for en annonceplads i magasinet, som de ved, har været med til at skabe øget opmærksomhed omkring deres festival. Vi elsker alle roserne, der spredes ud over os, over vores dygtige skribenter og fantastiske fotografer. Når man møder en gammel ven på gaden, der er helt stolt over, at vi i Aalborg har et så flot og eksklusivt gratismagasin. En lille note til det med at vi er gratis. Så kom det os for lidt tid siden for øre, at der var et sted i Nørresundby, hvor man tillod sig at kræve kr. 15 for vores gratis magasin…!!! I denne udgave har vi været på besøg hos et af Aalborgs mest kendte TV-par, Zita Hvid og Per Christiansen. De to lukker os ind i deres liv og fortæller sprudlende om blandt andet livet som kærester, troende og det at være hundeejer. Vi har sat fokus på et af Aalborgs mest omtalte områder, Fjordbyen. Dette område som næsten alle Aalborgensere har en holdning til uden at have besøgt stedet. Vi har sat tre af Fjordbyens beboere og Aalborgs borgmester Thomas Kalstrup Larsen stævne til en lille snak om, hvad Fjordbyen er – hvordan den opstod og hvordan fremtiden ser ud. Du har også mulighed for at blive klogere på skønhed – både den indre og den ydre. Vi har et stort tema med klummer fra nogle af Nordjyllands skønhedseksperter indenfor frisure, ansigtet, træning og livsstilscoaching. Nyd magasinet, nyd den gode læsning og de smukke billeder – HELT GRATIS, og husk at du har mulighed for at give et APPETIZE-abonnement til én, du holder af – eller blot til dig selv, ligesom Tove. Det koster kun kr. 600 for et helt år, og så er du sikker at få magasinet i din postkasse ved hver udgivelse.

Tinna Feifer Møller

10

APPETIZE.DK

Betine Hvidberg Brix


KULTUR | APPETIZERS

Stykket giver på brutal og humoristisk vis stemme til dem, der bogstavelig talt tager

IMPRO-MESTRE 

hånd om lortet. Alt udpensles – og det er stærkt underholdende. Se stykket, der er

Aalborg Teaters ustyrlige improgruppe 3. Stop fra Gug samt band er til-

på besøg fra Det Kongelige Teater, på Teater Nordkraft d. 14.-16. november. Se mere

bage med deres mavekrampefremkaldende impro-teater! Du giver stik-

på teaternordkraft.dk

ordene, og Gug’erne er hysterisk morsomme på kommando. Alt er impro-

Teaterstykket ’Præsidentinderne’ er et sønderrivende råb fra samfundets bund.

viseret, intet er aftalt! Næste gang de går på scenen er 13. oktober. Se mere på aalborgteater.dk

Messe kun for mænd  Det har en driftig gruppe iværksættere sat sig for at gøre noget ved, så d. 20.

Østerssafari på Mors 

oktober inviterer de til mandemesse hos Aalborg Street Food i Aalborg Vestby.

Dansk Skaldyrscenter inviterer på en tur i fjorden, hvor man kan gå på jagt

Se mere om 3Gmesse på facebook

efter både stillehavsøsters og europæisk fladøsters. Der vil også blive

Der er et utal af messer, hvor det kvindelige publikum er noget kun i overtal.

givet gode råd til, hvordan man åbner og tilbereder delikatesserne samt undgår dårlig mave. Næste tur foregår d. 12/10-2018. Se mere på visitmors.dk eller danskskaldyrscenter.dk

Vinfestival  i Kedelhallen

Kunst i babyhøjde

Til Kunsten Baby på Kunsten i Aalborg får fædre, mødre, babysittere og bedsteforældre en på opleveren, samtidig med at baby får den påkræ-

I år er det tredje gang, at der bliver holdt Aalborg Vinfestival i Kedelhallen i Nordkraft.

vede opmærksomhed. Tag med på en rolig og sanselig guidet tur i barne-

Der er endnu engang inviteret en varieret gruppe importører fra hele landet, så der

vognstempo og dyk ned i Kunstens forskellige udstillinger i selskab med en

er garanti for at smage vin, der både udfordrer og glæder ganen. Aalborg Vinfestival

af de kunstfaglige guider. Næste gang er d. 10. oktober kl. 13.30-14.30. Se

afholdes d. 26.-27. oktober. Se mere på aalborgvinfestival.dk

mere på kunsten.dk

12

APPETIZE.DK

tekst CHRISTINA SVENDSEN |  foto PRESSE | layout JANNI BIRCH ANDREASEN

Råb fra Samfundets bund 





n r ø b r o f n u K

KULTUR | APPETIZERS

EFTERÅRSFERIE

Høstfest i Fårup I uge 42 slår Fårup Sommerland dørene op for sidste gang i år til en hyggelig uge med masser af efterårsstemning. Alle forlystelser er

NAVNET ER BOND, 

åbne og derudover kan man blandt andet besøge Bondegården og Egern og Pindsvins Høstmarked. Se mere på faarupsommerland.dk

JAMES BOND Filmkoncerten James Bond – Casino Royale in Concert kan opleves 6. november i Aalborghallen hos Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor den kendte Bond-film vises på storskærm, mens Odense Symfoniorkester spiller musikken live og synkront med filmen. Se mere på akkc.dk

Kom i Zooskole De fleste børn vil nok ikke være glade over udsigten til skole i efterårsferien, men zooskolen i Aalborg Zoo er lidt vildere end hverdagen. Børn mellem 8-12 år har mulighed for at bruge efterårsferien på at lære om dyrene og hvad det vil sige at være dyrepasser. Pris kr. 1345,- for tre dage. Se mere og tilmeld på aalborgzoo.dk

Julestemning i Skulpturparken 

Allerede 1. november åbner det magiske juleshow i Skulpturparken i

Hygge for hele familien

Blokhus, hvor de mange sandskulpturer får selskab af tusindvis af ju-

Der er masser af begivenheder for hele familien i uge 42 hos Lille

lelys. Der er desuden et julemarked, hvor man blandt andet kan købe

Vildmosecentret. Man kan blandt andet skære græskar ved

gløgg og æbleskiver. Se mere på skulpturparken.dk

bålet d. 16. oktober eller lave flotte efterårsdekorationer d. 14. oktober. Se mere på lillevildmose.dk

14

APPETIZE.DK


EVENTYRLIGE OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN BØRN KUN

80 KR.

ET JULE FYRTØJET EVENTYR VINTERFERIEN 2019 STORE SCENE

14.11. - 22.12.2018 STORE SCENE

Glæd hele familien med eventyrlige teateroplevelser af Dickens og H.C. Andersen. Et juleeventyr

Fyrtøjet i vinterferien

Op til jul kan I møde den nærige Scrooge, der hader jul, mennesker og livsglæder og opleve, hvordan han bliver klogere.

Én, to! Der kom en soldat marcherende. I vinterferien opfører vi H. C. Andersens mest elskede eventyr med heks, soldat, prinsesse, dronning, gadedreng og ikke mindst de største og særeste hunde.

AALBORGTEATER.DK JERNBANEGADE 9-11 9000 AALBORG BILLETSERVICE 96 31 60 20 FIND AALBORG TEATER PÅ


LAD OS DANSE VIL DU FORTÆLLE MIG EN HISTORIE?

16

APPETIZE.DK


PORTRÆT I ZITA & PER

APPETIZE NR. 6 | 2018

17


18

APPETIZE.DK


PORTRÆT I ZITA & PER

JEG GØR MIG MINE TANKER OVER AT SKULLE INTERVIEWE ZITA HVID OG PER CHRISTIANSEN. DET ER JO IKKE HVEM SOM HELST. DET ER JO ZITA & PER!! DET ER JOURNALISTIK OG EVNEN TIL AT FORTÆLLE HISTORIER, THE OLD FASHION WAY. FRA DENGANG HVOR PERFEKTIONISME, FLID, SERIØSITET, RESPEKT, VIDEN OG NYSGERRIGHED VAR HVERDAG PÅ DERES HJEMMEBANE. SOM JEG SIDDER HERHJEMME LIGE NU OG SKRIVER DENNE ARTIKEL, SER JEG PERS SMILENDE BLIK OG HØRER HANS BLØDE, MEN BESTEMTE STEMME FOR MIG IGEN, OG HAN GENTAGER FOR MIG, SOM HAN GENTAGER IGEN OG IGEN FOR SINE ELEVER I KOMMUNIKATION. VIL DU FORTÆLLE MIG EN HISTORIE? ELLERS… HVORFOR SKAL JEG LYTTE TIL DIG? tekst JOSEFINE PASSER   | foto LOUISE DYBBRO  | layout BETINE HVIDBERG BRIX

Og JA! Jeg vil gerne fortælle en historie om kærlighed. Jeg vil gerne

hed, som vi møder hos Lady i den ikoniske restaurantscene fra Lady

give et portræt af to dejlige mennesker, som begge besidder den

& Vagabonden.

store portion X-faktor, mange andre drømmer om, og som begge to, gennem årtier, har brændt sig igennem skærmen dag efter dag, af-

- Det var en magisk fest! Med cirkustelt og hvide duge og kandelaber og TV2 spillede op til dans…

ten efter aften, ud til os. Og Zita & Per kan fortælle historier, også helt

Festen var det store 10-års jubilæum for TV2 i 1998, og de regio-

uden ord. Hver en krog af deres sanselige hjem er en visuel historie

nale kanaler var blevet inviteret med på Kvægtorvet i Odense. Det

fyldt med humor, mangfoldighed, rå casual lækkerhed, æstetik, ver-

var stort! Og alle de kendte var der. Det hele var fyldt med magi

densrum og farverigdom. Hov … dét var jo nærmest en beskrivelse

og Askepot fra Nord gik rundt og rundt og sugede hele eventyret

af kobberbryllupsparret selv. Og ja, de har lige rundet de 12,5 år som

til sig. Og pludselig stod han der, lige foran hende, ham den flotte

ægtemand og hustru, og kærligheden lyser langt væk og overalt. Og

og stilfulde nyhedsvært fra moderkanalen med den karismatiske

det hele startede, som det eventyr ægte, smuk og befriende kær-

stemme og udstråling, og spurgte, om hun ville danse. Og de dan-

lighed jo er.

sede.

Askepot til bal på slottet

afrikansk stammedans…

- Eller noget… Per danser altså kun noget, der minder mest om

Jeg har sat mig ovre i hjørnet under de sprossede køkkenvinduer ved

Og Per supplerer hurtigt. - Jeg gider faktisk helst ikke at danse,

det store solide fyldte køkkenbord. Jeg har sat mig mellem alle de

men her gjorde jeg så lige en undtagelse. Og så kom gavtyvblikket

lykkelige krydderurteplanter, der som vidunderlige unger i en skov-

lige frem igen.

børnehave, vokser vildt og næsten frit og dufter forbandet dejligt

Nå, men de dansede altså… og der var ingen tvivl om, at der var

ned på min blok og pen. På den anden side af bordet, med det store

dydig kemi fra begge sider, men pludselig slog klokken midnat, og

knitrende ildsted og køkkenalkymistens oceaner af hemmelige fla-

Askepot måtte suse ud i natten og komme hjem med TV2/Nord

sker som baggrund, står Zita og Per i al deres afslappede og over-

bussen. Tiden gik sin gang både i nord og syd, og tiden blev til år, ind-

skudsagtige ’Velkommen til vores hjemmehule’.

til Zita skulle en tur på efteruddannelse, men her smed Per hende

Kærligheden! Kærligheden lyser ud af Zitas blik og smil med den charme og genert-

hurtigt til Fredericia med et hold på opgave, og så kunne tiden gå igen… Men en dag rullede kareten ind på parkeringspladsen i Nord. Per skulle op og undervise regionalafdelingen, og bagefter var Zitas

APPETIZE NR. 6 | 2018

»

19


PORTRÆT I RUBEN SØLTOFT PORTRÆT | ZITA & PER

zita hvid

Per Christiansen

Født 2. august 1958. I Aalborg ( Louisegade) og opvokset i Aalborg midtby

Født 1952 og opvokset i Lillerød i Nordsjælland. Men har boet de fleste år på Fyn

familie Far Henning ansat på Aalborg Teater og Mor Gerda var hjemmehjælper i over 25 år. To brødre: 9 år ældre Fritz og 5 år ældre Ivan

familie har to døtre, begge bosat i København. Og er morfar til to børnebørn og endnu et på vej. Og i Aalborg “bedstefar” til Zitas to børnebørn Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 1980

Uddannet cand.phil i engelsk i 1984. på Aalborg Universitet

Karriere har arbejdet på Fyens Stiftstidende, Dagbladet Vestkysten og Fyn Amts Avis. Derefter 10 år i DR som radiovært, Redaktionschef på TV 2 Vejret på Sprogø. Derefter 18 år som redaktør og studievært på TV 2 Nyhederne. De seneste fem år journalist og studievært på TV2 Vejret. Har i alle årene undervist og coachet journalister og studieværter. Og har virket som ekstern lektor i journalistik på SDU

Fritdsjob som statist og fast påklæder på Aalborg Teater fra jeg var 15, til en måned før jeg fødte min datter Stephanie i juli 1984

20

Karriere Marketingassistent/Hydrema Støvring, Reklamekonsulent/Hansen & Bach, Aalborg, Ekstern konsulent (Arbejdsmarkedsafdelingen) Aalborg Kommune, Ekstra job: Nyhedsoplæser på TV Aalborg, Fuldmægtig i Ledelsessekretariatet/Informationsafsnittet, Aalborg Universitet, Nyhedsvært, Magasinvært og TVtilrettelægger på TV2/Nord i 21 år, Foredragsholder, Konferencier, Underviser mm. Livret (der er SÅ mange) men hvis jeg kun skal nævne EEN, så må det blive en ret, der serveres og indtages bedst i Rom: Carciofi alla Romano (friske hele smørdampede artiskokker) uhmmmmm!!!

Flyttede i 2004 fra Nyborg til Aalborg, da han blev kæreste med Zita Hvid.

fakta

fakta

MorMor til Pixie Nova ( netop fyldt 7 år) Dexter Maximus ( 4 år)

Elsker håndbold som han spillede i 40 år, indtil han blev en slags nordjyde. Den ellers noble nyhedsvært var frygtet i de fynske håndboldhaller for at lave spas med bode med- og modspillere og dommere. Nu foregår sporten i ro og mag i en god stol foran fjernsynet Og så er han selv far til Phister, en dansk-svensk gårdhund, der lystrer cirka hver 20. gang. Dog hver gang når de skal dele livretten stegt kalvelever...

kollega Charlotte fuldkommen klar til at give den max gas. Zita deri-

til. Som journalisten Sawatsky engang sagde ’There is only one star in

mod var allermest klar til at sige op og pakke sine sydfrugter… Ham

this show. And it’s not you’.

Mr. News havde vist været ret barsk og ikke lagt fingre imellem. Og

Nå, men Zita ville altså næsten hellere sige op efter dagene på

sådan er Pers professionelle lektorstil. Skarp og lige til benet som

elevbænken, indtil hun modtog en mail fra Mr. News. Han skrev und-

nyhedsjournalistik skal være.

skyld, han havde nok været lige lovlig hård i filten, og han syntes jo,

Når Per igennem årene har undervist i kommunikation og journali-

at Zita var både dygtig og sød. P.s. det er længe siden, vi har danset…

stik på Syddansk Universitet, ser han igen og igen, at de studerende

Og Zita svarede ham med et tak for hans undskyldning. P.s. det er alt

i bund og grund hellere vil være kendte end mestre faget. Der er ikke

for længe, siden vi har danset … Og derefter blev det næsten Tom

den samme puls, dedikation og stolthed. De vil alle sammen være

Hanks og Meg Ryan i ’You ’ve got mail’ med daglige skriblerier fra den

nyhedsværter. Men så mange nyhedsværter er der altså ikke plads

ene PC til den anden igennem flere måneder, lige indtil det blev Lille

APPETIZE.DK

»


NORDJYLLANDS STØRSTE NAVER SORTIMENT BRUNO SØRENSEN MØBLER

A NYHED MIDAS STOL

VITRINE AK 2780

Design | Susanne Grønlund

Design | Nissen & Gehl. MDD

HOS BRUNO SØRENSEN MØBLER ER VI SPECIALISTER I INDRETNING OG VORES VISION ER AT TILBYDE DESIGNERMØBLER TIL DEN KVALITETSBEVIDSTE OG DESIGNORIENTEREDE KUNDE Vi sætter en ære i vort håndværk – ned til mindste detalje. Denne sætning har været vor ledetråd til alle tider i vores design, produktion og konstante udvikling af Naver Collection. Vores mål er at skabe møbler, der gennem deres funktionalitet og design passer i et moderne hjem - Alle Navers produkter produceres i Danmark

‚‚

TIGER STOL Design | Henrik Lehm

STRAIGHT BORD Design | GM Design

NANO BORDET Design | GM Design

Åbningstider: Man. - Fre. kl. 10 -17.30 . Lørdag kl. 10 -14 Strandgade 3 . Nibe . 98 35 10 22 . www.bruno.dk


PORTRÆT I ZITA & PER

DET ER SÅ VIGTIGT AT HAVE RESPEKT FOR MODTAGEREN. AT SKÆRE AL UNØDIG PERSONLIG STØJ FRA. DU SIDDER SOM BUDBRINGER, OG DET KRÆVER, DU UDVISER PROFESSIONALISME OG SKARPHED. ELLERS MISTER DU DIN TROVÆRDIGHED, OG UDEN DIN TROVÆRDIGHED ER DU INTET

22

APPETIZE.DK


JEG HAR ALTID SYNTES, AT DÉT AT LEVE MED MÅDE LØD SÅ UTROLIGT KEDELIGT, MEN… DET ER NOK ALDEREN, DER GIVER OS ET NOGET MERE NUANCERET SYN. VI HVILER MERE I OS SELV. VI LÆRER TAKNEMMELIGHED OG MISTER DET EVIGE BEHOV FOR PERFEKTHED. SÅ ’MED MÅDE’ ER FAKTISK HELT FORNUFTIGT OG BESTEMT IKKE KEDELIGT

APPETIZE NR. 6 | 2018

23


Juleaften. Dagen hvor Per bad Zita så inderligt, om de dog ikke kunne

fineste arkitektoniske lille perle i haven, vil gerne have træet fældet.

RINGE til hinanden og ønske hinanden God jul.

Det skygger jo fuldkommen for solen. Og Solen er jo Pers bedste ven.

Men som den rene smukke Duchesse fra Disneys Aristocats til sin Thomas O’Malley. Nej, Per... det kan jeg altså ikke, det må du ikke

Kunsten & tiden

bede mig om… og få minutter efter ringede telefonen på TV2/Nord

Zita og Per er måske i bund og grund som Yin & yang i personlighed -

redaktionen.

Zita, den ekstroverte, der allerhelst vil være MammaZita og servere

- Zita, det er til dig – det er en eller anden, der hedder Markus.

store smukke italienske søndagsfrokoster for hele familien og alle

Og da Zita tager telefonen og med let bævende stemmeføring får

de bedste venner, ved et kæmpe langbord i haven, og Per der gerne nyder frokosten og selskabet,

fremstammet Zita, kommer det

men i små bidder som den in-

med den letgenkendelige dybe silkebløde stemme fra den anden ende. - Se, det gik da meget nemt… De nåede kun at se hinanden fem gange, så flyttede Per til Aalborg og ind til Zita i den store smukke lejlighed, de stadig bor i. Dét er kærlighed.

SELVOM VI HAR VÆRET SAMMEN I MANGE ÅR, SÅ VIDSTE JEG FAKTISK SLET IKKE, AT ZITA VAR SÅ TROENDE, SOM HUN EGENTLIG ER, FØR HENDES PRÆDIKEN, OG DET ER JO FASCINERENDE OG DEJLIGT, HVORDAN MAN HELE TIDEN KAN OPLEVE OG OPDAGE NYE SIDER AF HINANDEN GENNEM ÅRENE

Og kærligheden er stærk og

24

troverte person han faktisk er, og derfor hellere efter et par timer ville vælge at gå op og lægge sig med hunden Phister på maven og summe lidt over livet, eller endnu bedre – hvis de vandt den store lottogevinst, cruise ud i verden i den spritnye Mercedes S Cabriolet

får mig til at smile, imens jeg står i døren ud til terrassen, hvor vores

sammen med Phister. Vandt de i Lotto, er Zita ligeglad med fancy bi-

fotograf Louise er i gang med parportrætterne. At stå og iagttage

ler, men hun ville gerne have plads i bilen til alle børn og børnebørn. Og

varmen og grinene. Pers beskyttende, kærlige og faste favntag om

topmålet af materiel luksus ville være sildebensparket og Wegners

Zita og den samtidige professionelle pingpong mellem fotograf og

flaglinestol. Men det allervigtigste er ikke materielle ting. Det er TID.

parret som mediefolk. Udfor terrassen troner det kæmpe store gam-

Muligheden for at male mere. Glæden ved at stå ved staffeliet og

le kastanjetræ. Zita elsker træer og særligt sit kastanjetræ og takker

lade ALT komme ud på lærredet i de store smukke malerier, som også

for det hver morgen, når hun står op. Skønheden og naturen. Livets

pryder hjemmets vægge. Tiden er den vigtigste faktor, vi har i livet.

cyklus. Per og Zitas smukke, åndrige og friske mor på 89, der bor i den

Vi må ikke udskyde ting. Ingen af os ved, hvor meget tid vi har tilbage.

APPETIZE.DK


PORTRÆT I ZITA & PER

DET KAN OGSÅ VÆRE EN 7 SEKUNDERS PAUSE, DER GIVER ET GRIN. DET BEHØVES IKKE VÆRE EN PUNCHLINE...

Det er vigtigt at gribe momentet og nuet og mulighederne, når vi kan.

- Det er så vigtigt at have respekt for modtageren. At skære al unødig

Zitas hjerte har altid banket for kunsten og kulturen, fra hun i

personlig støj fra. Du sidder som budbringer, og det kræver, du udvi-

gymnasiet var ganske ung og arbejdede som påklæder på teatret,

ser professionalisme og skarphed. Ellers mister du din troværdighed,

og hvor det måske mere havde ligget i kortene, at film og teaterve-

og uden din troværdighed er du intet. Du sidder også med en stor

jen ville være blevet hendes levevej, blev det alligevel en akademisk

magt. Jeg husker allerførste vagt, jeg havde som nyhedsvært. Davæ-

vej, der vandt. Så vejen til TV2/Nord og rollen som en af vores mest

rende justitsminister Bjørn Westh ringede ind, direkte under 18 nyhe-

elskede studie- og programværter slog både smut omkring en flot

derne, og bad om, han måtte få lov til at kommentere på et indslag.

universitetsgrad i engelsk og et job som fuldmægtig i ledelsesfakul-

Han bad MIG om lov?! Dér lærte jeg virkelig at forstå, hvilke mulighe-

tetets informationsafdeling, direkte under rektor, på AAU. Dog hele

der jeg besad i det jakkesæt. Jeg kan i min nye rolle som vejrvært få

tiden med kommunikation og formidling som bindemiddel, inden en

lov til at være mere mig selv. Lege lidt mere og blive mere personlig

middag på Styggekrumpen for 22 år siden med bl.a. den tidligere di-

i mit udtryk.

rektør for TV2/Nord Bent Bjørn betød, at Zita blev sendt direkte ind i varmen. Hundrede procent autodidakt og learning by doing. Resten

Per & vejret

må siges at være historie.

Nu står han jo lige dér overfor mig, vores vejrgud, solbrun og smilen-

Per var også ganske sikker på, at vejen var de skrå brædder, efter

de, med glimtet i øjet, og selvfølgelig bliver jeg nødt til at spørge ind til

han, sammen med klassekammeraten Leif Davidsen, havde stået på

sommerens vilde sommervejr. Jeg gør det med en lille smule bekym-

scenen i skolekomedien i gymnasiet i Nyborg, og havde publikum i

ring, fordi jeg jo er en af dem, grislingen fra Peter Plys, der er urolig for

sin hule humørfyldte hånd. Og der er uden tvivl to sider af Danmarks

alle jordens klimaændringer.

svar på Sean Connery. Mr. News der blev headhuntet i tidernes morgen fra en god karriere som programvært og journalist på DR’s Radio (efter både en tid som befalingsmand i militæret og studier i jura og dramaturgi på Universitetet, inklusiv gadeteater til velgørende for-

- Per… det sommervejr dér…, længere når jeg ikke i mit spørgsmål, før hele hans ansigt lyser op som en sol. - Ja! Vi har jo haft en GULDsommer! Vi har været vildt heldige. Og Pers arme begynder nu at bevæge sig i store cirkler rundt om ham.

mål i Århus, inden Danmarks Journalisthøjskole vandt) til først at stå

- Det er jo jetstrømmen, der er på spil. Den kommer vest fra i 10

i spidsen for vejrredaktionen på Sprogø og siden hen, efter mange

kilometers højde og har holdt det sædvanlige nordlige lavtryk i skak,

lange overtalelsesmanøvre fra Nyhedernes souschef Lasse Jensen,

så det ikke har fået plads. Det er kampen mellem højtryk og lavtryk!

at komme ombord som nyhedsvært på 18 nyhederne på TV2, og den

Temperaturerne stiger, det har været en fantastisk sommer.

private Per.

Jeg sidder og lader kuglepennen flyve over papiret endnu en gang

APPETIZE NR. 6 | 2018

»

25


PORTRÆT I ZITA & PER

for at få hvert guldkorn med, og energien og entusiasmen lige dér

stadig Indre Mission, og jo tættere vi kommer på naturens styrke og

kan bedst beskrives, som når Jørgen Leth kommenterer menneskets

vejrets helt egen dagsorden, jo stærkere er vi i troen. Per nævner den

kamp mod bjergtoppen på Alpes d’Huez, blandet med elskoven til

i forlængelse af sin uimodståelige vejrpassion og som en både god og

oste og østers fra Bretagne.

dramatisk historie i den sammenhæng.

- Forbruger vi for meget? Eller er det de helt naturlige klimaforan-

Men faktisk afbrød Per jo egentlig Zita. Vi var nemlig på vej i Vester-

dringer, der er på spil? Ahhhh, det er jo ligesom den store sandflugt

kær Kirke i Vestbyen, hvor Zita foretog en prædiken for nogle år siden

i 1700-tallet over Nordjylland. Den tilsandede Kirke og Råbjerg Mile.

med alt, hvad det indebærer inklusive Amen. Det blev en stor succes,

Vejret går i bølger. Det er passion det her, og jeg føler mig, lige dér,

og det kan jeg sagtens forestille mig. Zita har en ro og en stemmefø-

helt tryg i den sommer, vi lige har gennemlevet. Vores hukommelse

ring, en indlevelse og empati, der får alle til at hvile i både hende og

er kort. Sidste år regnede det jo hele tiden, og Island har haft en rigtig

dem selv, når hun er i nærheden. Så ligefrem at have haft hende stå-

lortesommer. Du kan være helt rolig, Josefine. Alle udnytter vejret til

ende der på prædikestolen med kærkomne relevante guldkorn om

at pleje forskellige interesser, bl.a. også ph.d. studerende til enten at

næstekærlighed må have skabt glæde.

søge flere fondsmidler eller forsvare dem, de allerede har fået.

Livets store spørgsmål & Enkernes Land

og det er jo fascinerende og dejligt, hvordan man hele tiden kan op-

Vinden er en ven, men stormen altid en fjende for folk i Vestjylland,

leve og opdage nye sider af hinanden gennem årene, tilføjer Per med

og jo tættere du bevæger dig mod kysten, jo mere alvor ligger der

den stemme, jeg aldrig bliver træt af.

bag ordene. Per og fotografen, Jens Otto, drog til Harboøre på et vejrjob og mødte den indremissionske Karsten Præst (Christensen)

- Jeg har altid været omgivet af mænd, der var ateister, fortsætter Zita med en blanding af smil og alvor.

med både bordbøn og snak, og her befandt de sig i Enkernes Land

- Men ja, jeg er et kristent menneske med kristne idealer, og hvis vi

med reference til det, der er bedre kendt som ‘Den store Ulykke’.

alle blot kunne leve efter de 10 bud og udvise næstekærlighed, ville

Historien, der står lyslevende den dag i dag, og med en mindesten

det være dejligt. Jeg har altid syntes, at dét at leve med måde lød så

i byen på størrelse med Jellingestenen, skal minde os om dengang i

utroligt kedeligt, men… Det er nok alderen, der giver os et noget mere

1893, da stormen ramte Harboøre, og havet blev sort. Om den aften

nuanceret syn, vi hviler mere i os selv. Vi lærer taknemmelighed og

hvor byen samledes på stranden og kunne se deres kære kæmpe på

mister det evige behov for perfekthed. Så ’med måde’ er faktisk helt

havet, men fiskerne forliste og vendte aldrig hjem. 26 lokale fiskere

fornuftigt og bestemt ikke kedeligt. Den gyldne middelvej. Hverken

mistede livet den nat og efterlod sig 20 fortvivlede enker og 70 ulyk-

for meget eller for lidt, og hvile i hvad vi har.

kelige børn. Denne dybt tragiske nat, og ulykken fire år senere, hvor

26

- Selvom vi har været sammen i mange år, så vidste jeg faktisk slet ikke, at Zita var så troende, som hun egentlig er, før hendes prædiken,

- Hvad med liv efter døden?

12 redningsfolk forliste, men alle fiskere blev reddet, bragte Indre Mis-

- Ja, jeg tror på sin vis på reinkarnation. Hvordan kan man ellers for-

sion og forkyndelsen om Guds kræfter på alles læber. Harboøre er

klare personligheder som Mozart, der i en alder af 5 år skrev store

APPETIZE.DK

»


PORTRÆT I ZITA & PER

APPETIZE NR. 6 | 2018

27


PORTRÆT I ZITA & PER

klassiske værker, eller alle de gamle sjæle i unge mennesker der findes over alt. - Altså… kommer det rimelig tørt og med gavtyveblikket fra Per. Jeg bliver bare til en regnorm. Jeg tror ikke. Og jeg er heller ikke medlem

- Mener du, om der flyver marsmænd rundt? For det tror jeg ikke – men jeg tror på, der er mere mellem himmel og jord, end hvad vi blot lige ser eller fornemmer.

af folkekirken. Og jeg vil helst bare have en tagsten i hovedet, når

Fra Per kommer det noget mere prompte.

jeg skal herfra. Smerten kan gøre mig bange, mere end døden. Og nu

- Det ved jeg jo ikke.

er medlidenhedsdrab jo forbudt her hjemme i Danmark. Jeg vil ikke

Zita afbryder.

mærke noget, det skal bare gå hurtigt. Zita kigger på Per med det varmeste smukkeste smil. - Når vi ligger på det yderste, så klamrer vi os til troen, selv dem, der ikke tror på noget, bliver måske lidt mere bløde, og man ser jo ofte, hvordan mennesker lyser helt op de sidste minutter, inden

- Nej, Per… men TROR du, der er noget ude i universet andet end os? Du behøver ikke vide alt. - Det gør mig jo skør i hovedet at skulle tænke på det. Per hiver i stedet en lille historie ud af ærmet med refleksioner over engang, han interviewede en præst.

de skal herfra. Bliver bevidste og helt klare. Jeg er ikke bange for

- Jamen, er Gud så også Gud for Mars, f.eks. altså hvis der er en

selve døden, men jeg vil så gerne blive her. Være med til alt det

Gud, fylder han så det hele? Regerer han over hele universet, eller

sjove. Og når jeg engang skal herfra, så vil jeg holde hof. Med alle

flyver vi over ham på hans lille sky, når vi sidder i 10 kilometers højde

dem jeg elsker omkring mig.

i flyveren. Interessant tanke, ikke? Det er ligesom engang jeg talte

Zita fornemmer og føler, sanser og mærker efter igen. Per slår op,

28

- Hvordan med universet så… er der liv derude?

med nogle studerende om den korrekte staveform af ordet himmel.

søger viden, tjekker data og tabeller og sætter hellere sin lid til gode

Nogen staver det med stort og andre med lille. Men dér ligger jo for-

kort end GPS’en.

skellen. Ligesom vi har ordene sky og heaven på engelsk. Taler vi om

APPETIZE.DK


den religiøse himmel eller solen oppe på himmelen, afslutter Per med

Per er medarbejdervalgt medlem af TV2’s bestyrelse på 16. år, og

et stort smil. Og jeg fornemmer lidt, at han tænker ’Så fik vi vist sva-

heldigvis elsker han sit arbejde, og vi beholder ham på skærmen i

ret på det spørgsmål.’

flere år endnu.

Fremtidsdrømmende

ser, som jeg ikke rigtig kan deltage i nu, hvor jeg stadig pendler så

Vi drikker dejlig dyb stempelkandekaffe af den ikoniske Alfi termo-

meget mellem Odense og Aalborg, eller måske skrive interessante

kande i kobberlak. Og der er kommet både melon, sprødstegt kalkun-

artikler til APPETIZE, kommer det med et stort smil.

- Men efter skærmen kunne jeg også finde spændende aftenkur-

bacon og ”æg i cocotte” på bordet, samt fire forskellige lækre juicer

Zita har allerede nu kastet sig ud i et nyt kapitel som forfatter, da

og hvad hjertet ellers måtte begære på denne sensommertorsdag.

hun har fået opgaven at skrive en biografi om den ikoniske Skibs-

Vi mødtes kl. 9.30, men snart er klokken blevet 13, og der bliver også

værftsejer fra Frederikshavn, Niels Ørskov Christensen. De ovnbagte

åbnet en kølig lækker rosévin. Mad, hygge og gæstfrihed er en hjørne-

cocotter med fyld af små smagfulde tomater i skiver, frisk basilikum,

sten i dette pragtfulde hjem. Man bliver forkælet fra start til slut. Vi

et æg, serranoskinke og fintrevet parmesan, toppet med drys af pur-

taler om fremtidsdrømmene, hvilket også får os ind på Vestens syn på

løg og rød basilikum smager himmelsk sammen med det gode land-

alder. Hvordan vi hylder ungdommen som det evigt gyldige, samtidig

brød og det dejlige selskab, og vi lukker den dér, kærlighedshistorien,

med at regeringen pisker os til at blive på arbejdsmarkedet så længe

med de vise ord fra Zita.

som muligt. Det er blot ikke, hvad arbejdsgiverne ønsker, og det går

- Altid at følge dit hjerte i livet og den lille anekdote fra en stolt og

jo specielt meget ud over de ufaglærte og borgere med korte uddan-

rørt far-Per, da hans datter Marie for år tilbage blev kåret som årets

nelser. Værdsættelsen af den erfaring og visdom, der rodfæster sig i

kammerat af både lærere og elever til deres studenterdimission.

os alle med alderen, skal man til Østen og Mellemøsten for at finde.

Husk at være god mod andre.

APPETIZE NR. 6 | 2018

29


APPETIZERS | BØRN

Christina Hansen CPH tilbyder en ny økologisk ba-

bygrødsserie, der er lavet i samarbejde med Thise. Den er fremstillet helt uden tilsætningsstoffer, kunstige smagsstoffer eller aromaer og skal bare tilsættes vand, før den er klar. Forhandles hos Kvickly og på coop.dk

Smart puslerygsæk  Pusletasken fra Babydreamer er perfekt til familien på farten. Den kan selvfølgelig fungere som pusleplads og er lavet med hele 6 rum, så der er masser af plads til alle de dingenoter, man skal have med til de mindste. Tasken kan både bruges som rygsæk og sat på barnevognsstyret, og er designet med tanke på både mænd og kvinder. Se mere på babydreamer.dk

LADCYKEL

i miniversion De populære Babboe-ladcykler fås også i en miniversion, så familiens yngste kan transportere bamser, legetøj og andre essentielle ting på den smarte løbeladcykel. Løbeladcyklen fra Babboe kan købes hos Urban Cykler på Hobrovej i Aalborg eller på babboe.dk til kr. 795,-

GLAD FOR

glimmer Disse skønne glimmersneakers fra Bisgaards ef-

terårskollektion er lavet med en lynlås i siden, så de er nemme at få af og på. Skoene fås i str. 24-40

30

APPETIZE.DK

tekst CHRISTINA SVENDSEN |  foto PRESSE | layout JANNI BIRCH ANDREASEN

Økol o gisk babygrød


Eventyr kugler H.C. Andersens eventyr har stadig en fast plads på boghylderne hos de fleste danske børnefamilier. Man kan også få

de fineste snekugler med nogle af de mest kendte figurer, blandt andet prinsessen på ærten. Se forhandlerliste på

kidsbyfriis.dk

LÆR AT TÆLLE Dette tællepuslespil fra Sebra indeholder 10 små puslespil i kraf-

tigt karton med tallene fra 1-10. Tæl hvor mange figurer der er på den store brik og find så tallet på en af de små puslespilsbrikker, og se om der ikke er et match. Vejledende pris kr. 69,-

TEGN & LEG

Connector-tusser fra Faber Castell er fantastiske at tegne med og derudover er der ekstra leg, for de kan klikkes sammen på utallige måder. Denne lastbil med 33 tusser forhandles til kr. 169,95 hos blandt andet Salling

APPETIZE NR. 6 | 2018

31


EN PASSION FOR FISKERI NÅR MAN TALER GASTRONOMI I NORDJYLLAND KOMMER SNAKKEN HURTIGT IND PÅ MICHAEL PEDERSEN – I FOLKEMUNDE KALDET ’MIV’. SIDEN ’MIV’ EROBREDE 1. PLADSEN I 2013 TIL DM FOR PROFESSIONELLE KOKKE, ER DET GÅET STÆRKT. MICHAEL IMPONERER AALBORGENSERNE MED INNOVATIVE, DELIKATE OG KOMPROMISLØSE GOURMETRETTER MED FOKUS PÅ LOKALE RÅVARER, OG IKKE MINDST KÆRLIGHED TIL DET NORDJYSKE. DU KAN MØDE HAM PÅ RESTAURANTERNE TABU, CAN BLAU, SLAGTERBØRSEN I AALBORG OG GLASHUSET I LØNSTRUP  foto JOHNY KRISTENSEN 

Hvad er din passion?

måde for mig at samle tankerne, at slappe af og nyde naturen. Sam-

Heldigvis er mit arbejde min største passion. Men når jeg skal

tidig har jeg også mulighed for at dele min passion med dem, jeg

samle energi - i en ofte hektisk hverdag - tager jeg på fisketur.

holder af for eksemepel min bror eller min kæreste - også selvom

I min optik karakteriseres en passion som en aktivitet, der giver god

nogen er mere erfarne end andre. Det er nemlig også en fordel; alle

og nærende energi. Og det er netop, hvad en dag ude med stang-

kan være med, bare der er en ekstra fiskestang.

en giver mig. Fiskeriet giver mig mulighed for at trække vejret og lade tankerne få frit løb. Som restauratør og køkkenchef bruger jeg mange timer på job - både i køkkenet, på besøg hos leverandører, på

Hvad er det værste ved det? (Hvad er ulemperne?)

udvikling af retter mv., og nogle gange også for mange timer. Derfor

Hvis jeg skal nævne en ulempe ved passionen for fiskeri, vil det

nyder jeg en rolig stund i ny og næ, og om det er ved sø, fjord eller

være, at du ikke altid kan regne med fangst. Det er ikke helt det

hav er sådan set underordnet, bare der er ro. Generelt nyder jeg at

samme at komme hjem efter flere timer ved kysten i waders, hvis

tilbringe tid i naturen.

ikke der har været noget på krogen. Men jeg bruger først og fremmest fiskeriet som et afbræk i min hverdag, så det betyder ikke

Hvorfor er det din passion? Jeg er fra Hirtshals (Åbyen), så jeg er vokset op med fiskeri. Både

alverden, om der er bid eller ej.

erhvervsfiskeri, lystfiskeri, og det at indtage fisk er en stor del af

Hvor mange timer om ugen bruger du på din passion?

Hirtshals’ DNA, så det er altid faldet både min familie og mig meget

Omfanget af mit lystfiskeri er meget forskelligt, men jeg kommer

naturligt. Og så er det jo en fryd at kunne tilberede sin egen nyfan-

helst ud nogle gange om måneden. Sommetider flere gange på en

get fisk til perfektion.

uge, og andre gange kan der gå en måned. Det er meget afhængig af årstiden, og hvor meget jeg har at se til.

32

Hvad er det bedste ved din passion? (Hvad er fordelene?)

Er det en passion for alle?

Fordelen ved min passion er, at jeg kan dyrke den selvstændigt. Jeg

Ja, det synes jeg bestemt. Har man brug for et frirum i hverdagen,

kan tage af sted, når tiden og lysten er til det. Det er en fantastisk

er lystfiskeri ideelt.

APPETIZE.DK


EN MAND OG HANS PASSION | MICHAEL ‚MIV‘ PEDERSEN

MICHAEL ’MIV’ PEDERSEN ALDER 33 JOB Direktør & køkkenchef Restaurant Tabu, Aalborg CANblau Tapasbar, Aalborg Slagterbørsen, Aalborg

fakta

Restaurant Glashuset, Lønstrup CIVILSTATUS Kæreste BØRN Nej, ikke endnu CITAT Det vi ikke når i dag, når vi nok i morgen

APPETIZE NR. 6 | 2018

33


REPORTAGE I FJORDBYEN

FJORDBYEN? DEN ER ALLES! DET ER NÆSTEN IKKE TIL AT TRO, AT DER KUN ET PAR KILOMETER FRA DEN ALTID SUMMENDE TRAFIK VED LIMFJORDSBROEN OG VESTERBRO, LIGGER EN OASE, HVOR LYDBILLEDET MEST AF ALT DOMINERES AF FJORD, DÆMPET MUSIK FRA FORSKELLIGE RETNINGER OG STEMMER. ROLIGE STEMMER. RARE STEMMER. HØJE GRIN OG LYDEN AF LEGENDE BØRN tekst CECILIE WENNERLIN   | foto MARIA ELLERMANN  | layout JANNI BIRCH ANDREASEN

34

APPETIZE.DK


APPETIZE NR. 6 | 2018

35


REPORTAGE I FJORDBYEN

Området, Fjordbyen, er i sig selv ikke særligt stort. Men trods stør-

søgt byen en regnvejrsformiddag for at få en snak om stedet med

relsen er det ikke svært for en førstegangsbesøgende at fare en

Aalborgs borgmester. Da havde Kulturen været relativt stille, og

lille smule vild mellem de tætliggende skure og træhuse med små

udover musikken fra højtalerne hørtes kun let snak fra nogle få be-

gyder imellem. Alle har de hver sit særpræg. En blå dør. Et skilt

boere ved baren. På denne her solskinseftermiddag er stemningen

fra et gammelt værtshus. En tørresnor med sko hængende i snø-

livlig, samtlige borde er fyldte, og jeg bliver mødt af et ”Nej, det er

rebåndene. Knib mig i armen og sig, jeg ikke er med i en moderne

ikke her”, sagt med et lille grin fra en af de terningespillende herrer

Astrid Lindgren-fortælling, tænkte jeg, da jeg bevægede mig hen

ved bordet tæt på døren.

mod Fjordbyens samlingspunkt, Kulturen (eller Kulturcentret, som

Jeg går videre ned i afdelingen med havestue og spillemaskiner,

det også kaldes) for at møde tre af byens beboere til en snak om,

og udenfor på terrassen møder jeg beboer og bestyrelsesmedlem

hvordan det er at bo i det, der virker som Aalborgs absolut mest

Jens Munk, der sammen med et par andre har sagt ja til en snak

mangfoldige oase.

med mig. - Hvad er du til? Øl? Sodavand?

Fiskerklyngerne under broen

Jeg takker ja til en cola, og vi sætter os ved et af terrassebordene

Den lille by i byen fra 30‘erne er kun en lille samling af selvbyggede redskabsskure til fiskegrej med nogle få ”sildekassehuse”, hvor man kunne sidde i læ for den friske blæst over Limfjordens vande. Området var fritidsfiskernes. Det var folk fra små kår, der forsøgte at skrabe lidt mere

ud til en af de gennemgående veje. På

VI ER EGENTLIG SÅ GROVE, AT DET ER OS FEM MENNESKER I BESTYRELSEN, MED VORES BORGMESTER SOM FORMAND, DER BESTEMMER OVER STEDET OG BEBOERNE HERNEDE

den anden side af vejen leger nogle børn ivrigt på et klatretårn i en lille have. Her er plads til alle. En af de andre beboere, vi venter på, Tina Tønning, støder til. - Ikke Turner, men Tønning, siger hun og smiler.

sammen af kongens mønt ved at fi-

Snakken falder hurtigt på skiltet ved

ske. Indtjeningerne har været små,

døren. Jeg kunne se adskillige kvinder

men alligevel i visse tilfælde været det der gav brød på bordet, når arbejdsløsheden var størst, og allerede fra begyndelsen blev nogle af skurene brugt til beboelse.

indenfor i Kulturen, og alene ved vores bord sidder vi nu tre styk i alt. - De mener det slet ikke. Og ved du hvad, i gamle dage, der havde de et skilt, hvor der stod Kvinder ingen adgang mellem 06 og 12, men så

Trods de hårde vilkår udviklede byen sig, og jo større og mere

kom jeg jo til at arbejde der, og så sagde jeg til borgmesteren (Fjordby-

pladskrævende den blev, jo længere blev den flyttet væk fra ud-

ens borgmester, red.) Det der skilt det piller du bare ned, din idiot! For

gangspunktet, der lå under den gamle jernbanebro.

ellers gad jeg da ikke arbejde der. Så det skilt hænger der nu. Det er

I starten af 80‘erne skiftede administrationen hænder, og byen var nu under kommunen frem for havnevæsenets. Dette blev startskuddet til stiftelsen af foreningen Fjordbyen, som den ser ud i dag, hvor den har s tatus af kolonihaveforening.

faktisk os piger, der har sat det op, fortæller Tina og griner. - Vi er sgu også hysteriske kællinger, men på den gode måde. Vi har rejst os fra bordet på terrassen og bevæger os ned mod fjordbredden. Rye, næstformand i bestyrelsen og sidste beboer, vi ventede på at møde, støder til på sin el-scooter.

Jens, Tina og Rye

”Hysteriske kvindfolk ingen adgang” står der på et skilt ved døren ind til Kulturen. Et par dage forinden havde fotografen og jeg be-

36

APPETIZE.DK

- Jeg plejer at sige, jeg har været her i to år, men det er løgn. Jeg har i hvert fald været her i 15 år nu, fortæller han. - Jeg blev påduttet et hus hernede, og først sagde jeg, hold nu

»


fakta

tina Alder 46 år Bopæl Fjordbyen og har haft sit skur i 15 år Bonus Nyder at gå en natlig tur med Iffi og mærke roen og stilheden

jens

fakta

Alder 53 år Bopæl Fjordbyen børn Har en søn på 30 og en datter på 14 Bonus Elsker at rejse eller at drikke en snaps til sin madlavning

Rye

fakta

Alder 62 år Bopæl Fjordbyen Civilstatus Gift med Lene på 2. år Bonus Bliver glad af synet af liv og glade dage og solskin på vejene i Fjordbyen

APPETIZE NR. 6 | 2018

37


REPORTAGE I FJORDBYEN

kæft, det har jeg ikke penge til. Men det gik, og det er mange år siden

her, og for at det ikke skulle stikke ud og give problemer, når der kom

nu. Dengang var husene jo billige hernede. Nu ligger de nærmest fra

børn osv. og badede her, så renoverede vi det og lavede det i stand. På

1 kr. og op til 500 kr. alt efter stand. Jeg har nok omkring 50 m2 i mit

et døgn fik vi samlet 7000 kr. ind til strandsand til at ligge her.

hus. Det passer fint, for der er, hvad der skal være. Stue, køkken, soveværelse og badeværelse. Vi går lidt videre. Tinas hvide, langpelsede hund, Iffi, kommer løbende, og Tina har en godbid fra lommen parat med det samme. Rye fortsætter.

Tryghed frem for alt Nede under badebroen bor en odder-familie. - Det er jo lidt interessant, at den gerne vil bo her sammen med os, for det er jo et fredet dyr. Og vi ser os egentlig også lidt som

- I gamle dage der hed det sig, at det var mindre bemidlede menne-

fredede herude.

sker, der fik tilbudt et skur hernede. Der er vi nok tilbage i 1933. Og så var der fiskerne. De byggede deres skure af fiskekasser og stod og vred garn op derinde.

Rye stemmer i. Og for Fjordbyen betyder det

DER ER IKKE NOGEN, DER ER UDELUKKEDE HERFRA

byen, er det netop Rye, man skal have rygraden. Han fortæller lidt mere om de tre gange, byen blev flyttet, og om hvordan de nu, efter sidste flytning i ’82, føler, de ligger i fred. - Vi har Danmarks mindste badestrand, siger Tina og peger hen mod et hyggeligt, lille miljø med badebro, børnevenligt sandområde og blomster… masser af blomster plantet sammen omkring en udendørsovn af mosaik og nogle siddepladser.

- Der er ikke nogen, der er udelukkede herfolk, der ikke har skur herude, men som nyder

at være her. Det her er vores allesammens sted. Mine tanker flyver øjeblikkeligt hen på, hvordan ro og orden opretholdes herude. Og hvad med nytilkomne? Får de stukket et reglement i hånden? Både Jens og Rye svarer nærmest samme tid på spørgsmålet. - Vi vil ikke have stoffer hernede. Sådan er det. Det er noget, bestyrelsen bestemmer. Vi er egentlig så grove, at det er os fem men-

- Det er faktisk noget, vi selv har lavet, siger Jens, der oprindeligt

nesker i bestyrelsen, med vores borgmester som formand, der be-

er uddannet håndværker og for tiden arbejder med værkstedsunder-

stemmer over stedet og beboerne hernede. Og man skal ikke træde

visning på universitetet.

ret meget ved siden af, før vi står der med en advarsel.

- Der var simpelthen så meget gammelt affald, der kom ud fra brinken

38

lukkede om sig selv. Tværtimod. fra. Alle må komme her, og vi har masser af

Skal man have en guidet tur i Fjordfat i. Han kender den ud og ind, og historien omkring den har han på

at føle sig fredede ikke, at målet er at være

APPETIZE.DK

På spørgsmålet om hvorvidt man kan blive smidt ud fra byen eller


ej, svarer Jens, at jo det kan man i teorien godt. Og Rye fortæller

Jens supplerer med en fortælling om sin forhenværende genbo. En

om dengang, en beboer blev taget i forsøg på at sælge stoffer, og

tidligere bokser der blev syg og til sidst døde.

advarslen ikke virkede.

- Han fik stegt flæsk eller en hakkebøf minimum en gang om

- Det var i vores gamle borgmesters tid. Så fik vi fat i en gummiged,

ugen, for han var lam i den ene side og kunne højst stege et spejlæg

og så røg huset simpelthen. Vi vil have, det skal være sådan, at alle

selv. Tina tog sig af hans hunde, og jeg tog mig lidt af maden og

folk kan komme herned og være trygge.

hans sengetøj.

Her hjælper vi hinanden Solskinnet er aflyst af småregn, og vi bevæger os op mod lyden af

Han griner lidt, da han nævner sengetøjet. - Ja, den var altså lidt hård engang imellem.

musik og mennesker igen. På vejen er det tydeligt, at alle taler med

Fordommen om fristad

alle. En kommer forbi og leverer et drillende kram til Tina og en joke

Googler man Fjordbyen, støder man hurtigt på overskrifter, der an-

til Rye. En pose æbler bliver udvekslet. Små, kække bemærkninger

tyder, at stedet er Aalborgs udgave af Christiania. Men ifølge Tina

hvirvler rundt i luften, og modtagerne griber dem for, hvad de er.

kan Fjordbyen og fristaden ikke sammenlignes.

Selvom det umiddelbart kan virke som ét stort kollektiv, så er der ifølge Tina masser af plads til personlige grænser. - Jeg hader, når folk bare kommer forbi. Sådan har jeg haft det i 15 år. Ring først, så kan vi finde ud af noget. Men det der med bare

- Lad være at sammenligne det med Christiania. Jeg bliver ked af, at folk siger det, for vi er slet ikke sådan. Jeg vil mere sammenligne os med en landsby. Den holdning deler Jens.

at dukke op, det er det værste. Og det sker heller ikke her. Men

- Det er der mange, der siger, det der med Christiania, men man

selvfølgelig er vi der for hinanden. Og vi hjælper hinanden. En gang

skal lige huske, at vi betaler penge for at være her. Og her er be-

imellem kan det være, man ringer rundt og hører, hvordan det står

stemt hverken stoffer eller rockere. Det her er Fjordbyen.

til. Er der f.eks. nogen, der er syge. Eller måske har man noget mad i overskud, andre kan have glæde af.

Som jeg sidder der på terrassen og kigger rundt, kan jeg godt se, hvad Tina mener, når hun sammenligner stedet med en landsby.

Rye nikker.

Børnene fra før har stadig gang i en leg – nu med gyngestativet

- Man gør jo det der… for man snakker med alle. Og hvis det er, at

som centrum, og da jeg ankom og skulle finde Kulturen, var det ty-

man ikke støder på nogen, man ellers plejer at se, så går man sgu

deligt, at Fjordbyen rummer et væld af forskellige typer mennesker

hen og banker på og hører efter, om alt er, som det skal være.

og familier.

APPETIZE NR. 6 | 2018

»

39


LAD VÆRE AT SAMMENLIGNE DET MED CHRISTIANIA

40

APPETIZE.DK


APPETIZE NR. 6 | 2018

41


REPORTAGE I FJORDBYEN

- Der er faktisk ikke kommet flere børnefamilier til herude, men

- Jeg har kendt til og kommet i Fjordbyen i adskillige år og har i høj

dem, der var her i forvejen, er begyndt at føde børn, siger Tina og

grad et personligt forhold til den. Jeg har holdt Sankt Hans-taler

rækker Iffi et par godbidder mere. Den har siddet trofast og ventet,

hernede, og vi kommer tit på besøg, når jeg engang imellem har

siden vi satte os.

gæster. F.eks. havde jeg min gamle universitetsgruppe på besøg i

- Vi er 118 skure i alt herude nu, og ud af dem er der nok en 75-

forbi Fjordbyen og fik en øl og en sludder herinde. Det var super hyg-

stedets faktiske størrelse.

geligt, og det er fantastisk med sådan et sted, hvor der er plads til

Rye fortæller om byens alderspræsident, der bliver 90 år næste gang, og snakken drejer hen på Aalborgs sidste erhvervsfisker, der også har sit skur i Fjordbyen, og som endnu er aktiv, trods han er langt over 80 år gammel. Den sidste indbygger på stedet, der reelt gør, hvad der oprindeligt var indbyggernes lod, og ernærer sig ved fiskeri.

alle. Som borger i Vestbyen elsker jeg også at komme herned på en løbetur gennem området. Netop det med mangfoldigheden er noget, Thomas nævner flere gange. - Fjordbyen er noget, der gør Aalborg til et bedre og større sted. Den repræsenterer noget særligt, for der er jo en meget stor spred-

En glad gæst kommer forbi vores bord.

ning i dem, der bor hernede. Der er nogen, der har jobs og store

- Alt hvad der bliver sagt her, det er løgn, siger han med et grin

ressourcer osv., og så er der andre, der måske ikke altid har det så

og peger på Rye, der med det samme er der med et kækt modsvar.

nemt. På mange måder synes jeg også, at Fjordbyen symboliserer

Stemningen er om noget endnu højere, end da jeg kom. - Du er altid hjertelig velkommen igen, siger Rye, da interviewet skal til at slutte.

Et borgmesterligt perspektiv

42

starten af august. Der var vi nede i Vestre Fjordpark og gik så også

80 af dem, der reelt bliver brugt, svarer Jens, da jeg spørger ind til

Aalborg som by, for den er jo et rummeligt sted.

Intet er lyserødt At Fjordbyen ligger godt, hvor den er placeret, er tydeligt at mærke på både Thomas Kastrup-Larsen og indbyggerne. Dog er det ikke

Omsorgen for hinanden, de besøgende og stedet har været en gen-

alle, der deler den holdning, og der har i tidens løb været adskillige

nemgående faktor denne eftermiddag. Og et par dage forinden,

kritiske røster, der helst så tingene gjort på en anden måde.

da Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, havde været så

- Der har jo været rejst nogle spørgsmål fra forskellig side, og no-

flink at møde os til en snak over en kop kaffe på Kulturen, var netop

gen har ment, at der har været for mange regler, der ikke blev over-

omsorgen lige så tydelig.

holdt, og at der derfor skulle strammes op. Der har vi så gennem

APPETIZE.DK

»


Mode accessories

skønhed

Jakke Second Female - Myra Frakke – pris kr. 1.599,- | Skjorte By Malene Birger – Mayah – pris kr. 1.499,Tørklæde By Malene Birger – Claudette – pris kr. 1.099,- Jeans Calvin Klein – High Rise – pris kr. 900,Støvler Billi Bi Copenhagen – 7450 Black Polido – pris kr. 1.299,-

Bahne 2 | Nørregade 20 | Aalborg C | 9000 Aalborg | Tlf. 3840 5016 | aalborg2@bahne.dk


fakta

THOMAS KASTRUP-LARSEN Alder 45 år Bopæl Bor i Vestbyen med sin kone og tre børn Bonus Begejstres over at dyrke sport og at gå til koncerter Er også ret vild med chilidyrkning


REPORTAGE I FJORDBYEN

DER HAR JO VÆRET REJST NOGLE SPØRGSMÅL FRA FORSKELLIG SIDE, OG NOGEN HAR MENT, AT DER HAR VÆRET FOR MANGE REGLER, DER IKKE BLEV OVERHOLDT, OG AT DER DERFOR SKULLE STRAMMES OP THOMAS KASTRUP-LARSEN

en rigtig god dialog med Fjordbyen fundet en måde at gøre det på,

med i, da vi lavede lejekontrakten, er salgspriserne hernede. Det

hvor de her ting stille og roligt kan blive bragt i orden. Vel og mærke

er jo en meget billig aftale i forhold til at bo på det her fantastiske

sådan, at Fjordbyen, som vi kender den, kan fortsætte. Et meget

sted, og det skal heller ikke udmønte sig i, at husene går hen og

stort flertal af byrådsmedlemmerne synes, at den er et stort aktiv

bliver så dyre, at ingen almindelige mennesker har råd til at bo her.

for byen.

Enhver, der har stået ved kanten af fjordbredden og kigget ud på

For mindre end et år siden blev der vedtaget en ny og udvidet le-

Limfjordens vuggende bevægelser i panoramaet af by og industri til

jekontrakt for Fjordbyen, der strækker sig knap 20 år ud i fremtiden.

den ene side, Nørresundbys træer og bebyggelser lige frem og den

- I forbindelse med den blev der også taget stilling til bl.a. kloa-

mere grønne, naturrige udsigt til den anden side, kan sikkert kun

kering og brandregler for at sikre, at det hele foregår, som det skal. På den modsatte væg af hvor vi sidder, hænger et billede af Fjordbyens forhenværende borgmester. - Han var en rigtig fin fyr, siger Thomas og tager en slurk af sin kaffe.

give Thomas ret i, at området er særdeles attraktivt. Og til de, der måtte se Fjordbyen som den perfekte byggegrund for et lejlighedskompleks – eller måske en kontorbygning – er svaret fra borgmesteren. - Der er massevis af byggegrunde rundt omkring i Aalborg, og der

At denne Aalborg-borgmester er en kendt og afholdt person på

synes jeg, de her developere skal bruge deres tid på i stedet. Fjord-

stedet er tydeligt. En spørger interesseret til, hvordan det går med

byen, synes jeg, man skal lade være. Det er klart, at hvis kommu-

børnene. Med en anden udveksler han den sidste nye udvikling hos

nen solgte til en pensionskasse eller lignende, så ville vi jo givetvis

favoritklubben Liverpool.

komme til at tjene en masse penge på den korte bane, men vi ville

Den unikke placering - Jeg synes egentlig ikke, der er så meget, kommunen skal gøre, siger han, da jeg spørger til, hvad en hjælp til byens bevarelse kan være. - Den har en meget, meget stærk livskraft selv, så vi skal egentlig mest give nogle rammer. Noget af det vi har sagt, vi gerne vil følge

miste noget, som folk holder utroligt meget af, og som, jeg oplever, er en del af Aalborgs folkesjæl. For mig at se ville vi tabe meget mere på lang sigt. Thomas skal videre i dagsprogrammet, og jeg takker for snakken. - Nej, du skal sgu ikke give noget for kaffen, Thomas. Du holder med de rigtige, lyder det henne fra baren, hvor der bliver nikket i retning af en Liverpool-fane på væggen.

APPETIZE NR. 6 | 2018

45


APPETIZERS | GADGETS

CHEWIE I dette spil skal Chewbacca slå stormtroopers ud og

det er din opgave at forhindre det. Den sidste spiller, der har stormtroopers tilbage, vinder. Loopin Chewie er en Star Wars version af spillet Loopin Louie. Set i Spilforsyningen i Aalborg til kr. 319,95

Bluetooth-højttalernes schweizerkniv 

SOV GODT Der er vist ingen tvivl om, at en god nattesøvn er noget af det vigtigste for at opretholde et godt helbred. Dog døjer mange af os med at få de nødvendige timer om natten. Måske er løsningen noget så simpelt

Med One Click har Libratone skabt en ultrabærbar bluetooth-høj-

som et tungt tæppe, der vejer ca. 10 % af

taler, der er designet til hverdagen. Tilbehøret kan klikkes af og på,

din kropsvægt. Pris fra ca. kr. 1.100,- (£149).

så den kan klikkes på cykelstyret eller komme med på badeværel-

Se mere på gravityblankets.co.uk

set, så man kan synge igennem under bruseren. Forhandles blandt

andet i Elgiganten, Humac og 3. Vejledende udsalgspris kr. 1499,-

En helt ny måde at lytte på Hovedtelefonerne Xperia Ear Duo er Sony’s seneste, smarte produkt, der er designet til at give nye måder at blive underholdt på og interagere med verden omkring dig. Det unikke ved Xperia Ear Duo er Dual Listening - et design, der giver dig mulighed for samtidig at lytte til musik og modtage beskeder, mens du uforstyrret lytter til verden omkring dig. Xperia Ear Duo har en vejledende pris på kr. 2.499,-

46

APPETIZE.DK

tekst CHRISTINA SVENDSEN |  foto PRESSE | layout JANNI BIRCH ANDREASEN

Flyvende


INVITER

naturen INDENFOR

Udover møbelhuse, så har IKEA også oprettet et innovationslaboratorium, der arbejder med bæredygtighed til et fremtidssamfund. En af deres opfindelser er et såkaldt Growroom, hvor man nærmest kan lave sin egen jungle indenfor. Planerne for byggeriet kan hentes gratis på space10.io

ANTI-TYVERI-

RYGSÆK

Beskyt dine ting mod pilfingrede lommetyve med den tyverisikrede rygsæk Bobby! Den smarte rygsæk har skjulte rum, som kun er lettilgængelige for dig og er fremstillet i et slidstærkt materiale. Bobby har desuden et indbygget USB-kabel, så du let kan oplade din mobil, når du er på farten! Set på coolstuff.dk til kr. 659,-

KØB DIN ELCYKEL PÅ NETTET Elcykler bliver mere og mere populære

og det kan man godt forstå. Det er både godt for kondien og miljøet, for med en elcykel er man måske mere tilbøjelig til at lade bilen stå og give den gas på cyklen. Gtech sælger elcykler på nettet og giver 30 dages returret, selvom man har taget cyklen i brug. Se mere på www.gtech-shop.dk

APPETIZE NR. 6 | 2018

47


Et shoppingcenter i

forvandling


REKLAME

I SHOPPEN, AALBORG

MEGET ER SKET SIDEN NORDISK FILM BIOGRAFER ÅBNEDE I SHOPPEN 17. MARTS 2016 MED SEKS TOPMODERNE BIOGRAFSALE OG BLEV STARTSKUDDET FOR “DET NYE SHOPPEN”. FOR FÅ DAGE SIDEN ÅBNEDE HELE TRE NYE BUTIKKER - BØRNENES KARTEL, SCHOU BERTELSEN SKO OG LUXUX, OG DER ER NETOP KOMMET EN PRESSEMEDDELELSE FRA SHOPPINGCENTRET OM, AT INTERSPORT ÅBNER DANMARKS STØRSTE INTERSPORT OUTLET BUTIK PÅ 1300 M2

Før det nye Shoppen blev præsenteret for nu godt to og et halvt år siden, var shoppingcentret plaget af tomme butikslokaler, kliniske gange og få kunder, og det var blevet til den generelle fortælling om Shoppen. Derfor valgte man fra den nye ledelse af Shoppen at ændre til et helt nyt udtryk både designmæssigt fysisk i centeret, men også hele den visuelle identitet blev udskiftet. Det er en proces, der har været i gang i nu to og et halvt år og peaker nu med de her fire butiksåbninger. Over sommeren er der desuden blevet taget de første spadestik til indretningen af forpladsen, hvor formålet er at skabe et hyggeligt udendørsmiljø som et af de eneste i området.

På udlejningssiden er der sket mange ændringer gennem de seneste par år – både med butikker der er fraflyttet, men bestemt også med

nytilkomne, der endda har været nye for ikke bare området, men hele landsdelen. Her er der tale om det store kongerige af fashion Kings & Queens, der åbnede sidste år i september som første butik nord for Esbjerg. Det helt nye koncept af VILA er bygget sammen med Kings & Queens, og begge butikker er blevet taget rigtig godt imod. Men det er ikke de eneste nye, der er kommet til. Siden biografåbningen er der åbnet en H&M Home som den første i landsdelen, en Kochs Kaffebar, iHelp og den populære burgerjoint Holy Cow. - Det har været en vildt spændende proces at være igennem her de seneste to-tre år med både op- og nedture. Vi er naturligvis kede af de butikker, der har været nødsaget til at lukke, men det har samtidig givet os muligheden for at gøre noget nyt med centret og skabe noget, som ikke findes andre steder i landsdelen. Især H&M Home og Kings


& Queens har givet rigtig meget til Shoppen, og nu har vi fået flere nye og spændende butikker, som vi håber, kunderne tager godt imod,” udtaler centerchef Natascha Frost Kjelds.

konfirmandmodeshow i Shoppen, og allerede 350 gæster har sikret sig en billet.

Grand Opening - unikke butikker

Netop events som konfirmandmodeshow er også noget, der har kendetegnet Shoppen i hele denne forvandlingsproces. Bare i 2018 har Shoppen budt velkommen til Boligtrends 2018 i samarbejde med APPETIZE, Mode- og Skønhedsevent med bl.a. Sarah Grünewald som oplægsholder, foredrag med Camilla Framnes og et stort modeshow med Kings & Queens, VILA og Bahne for 120 gæster. Efteråret byder foruden konfirmandmodeshow på GASTROtrends 2018 også i samarbejde med APPETIZE og forskellige juleaktiviteter. - Vi afholder disse temaevents for vores kunder for at gøre noget anderledes og for at give kunderne en god oplevelse. Vi er så glade for, hvor godt vores events bliver taget imod, og tilbagemeldingerne fra både gæster og vores butikker er meget positive. Det er helt klart noget, vi vil gøre meget mere af, og vi vil forsøge at inddrage vores meget forskelligartede butikker og restauranter på kryds og tværs i kombination med lokale aktører fra Nordjylland, men også gerne flere store navne som eksempelvis Sarah Grünewald, der var på besøg hos os i maj, udtaler centerchef Natascha Frost Kjelds. Udsigt til flere nye butikker

Med tre nyåbnede butikker, en fortsat udvikling på dekorationen af centret, masser af events og tiltag er der allerede i det tidligere efterår sket rigtig meget i Shoppen, og det fortsætter. Shoppingcentret er lige nu i fuld gang med at gøre klar til at kunne åbne Danmarks største Intersport Outlet butik på i alt 1.300 m2. Butikken åbner allerede inden jul, og det bliver et sportsunivers fyldt med alle de kendte mærker – bare til under den halve pris for mange af varerne. Der kan nemlig altid spares op til 70 procent på alle de kendte mærker, og der kommer nye varer i butikken hver uge. Der sker altså mange nye ting i Shoppen, og udviklingen fortsætter. Der er stadig et par enkelte tomme lejemål tilbage i stueetagen, hvor shoppingcentret er i dialog med forskellige aktører. Derudover er der i øjeblikket en proces i gang med et helt nyt koncept til første salen, som Shoppen glæder sig til at kunne præsentere.

Fredag den 28. september var der Grand Opening i Shoppen. Denne gang på hele tre nye butikker. Børnenes Kartel er ligesom Kings & Queens en butik, du ikke finder andre steder i Nordjylland. Dermed ikke sagt, at nordjyderne ikke kender til det unikke børneunivers. Børnenes Kartel har nemlig tæt på 15.000 følgere på Instagram, og da nyheden om åbningen i Shoppen blev afsløret, var der stor begejstring blandt følgerne. Børnenes Kartel går meget op i at håndplukke deres varer, og de går ikke på kompromis med kvaliteten. - Vi knuselsker vores ting og alt er valgt med hjertet, lyder det fra Heidi Ritter, der sammen med sin mand Torben startede Børnenes Kartel. Deres butikker er en skøn blanding af legetøj og interiør indenfor alt det, de synes, der er bedst samt et lille udvalg af babytøj. Butikken i Shoppen er nu deres største butik fyldt med masser af kvalitetsmærker. Den anden butik, der er åbnet i Shoppen, er den historisk familieejet skobutik Schou Bertelsen Sko. Familien åbnede skobutikken i Nørresundby helt tilbage til 1905. I dag drives butikken af Sine Schou Bertelsen, som er fjerde generation. Nu er Sines søster Dida også blevet en større del af det, og de har sammen åbnet den nye Schou Bertelsen Sko i Shoppen. Butikken er fyldt med de helt store mærker som Ecco, Skechers, Rieker, Fitflop og mange flere. Noget af det søstrene lægger meget vægt på er, at kunden skal være i centrum, og de glæder sig til at give kunderne i Shoppen en personlig og professionel betjening. Står foråret på konfirmation, så er der nu også mulighed for at finde den perfekte drømmekjole i Shoppen. LUXUX åbnede også fredag den 28. september, og denne butik kommer til at være i Shoppen til og med januar 2019. Anne Svalgaard Toftild er kvinden bag LUXUX. Hun har indrettet en tidligere baptistkirke i Birkelse til en brudesalon, hvor hun sælger sine egne kjoler fra LUXUX mærket samt kjoler fra de store internationale modehuse, og der er både kjoler til bruden og konfirmanden. Butikken i Shoppen er udelukkende konfirmationskjoler, og der er masser af smukke kjoler. I uge 41 bliver kjolerne vist frem til

Et levende shoppingcenter


REKLAME

LUXUX BØRNENES KARTEL

SCHOU BERTELSEN SKO

I SHOPPEN, AALBORG


Aalborg Bibliotekernes

PROGRAM Oktober - december 2018

9. oktober

13. oktober

Lækker arabisk litteratur

Tema om kodning: Micro:bit workshop

Ahmad Joumaa fra Integration 360° fortæller om guldet fra den arabiske litteratur

Lær at kode dig ud af hverdagens små udfordringer ved hjælp af en micro:bit og udstyr. For børn og deres voksne.

22. oktober

15. november

Jens Blendstrup Egetræer og havelåger

Lotte Andersen Skuespiller Lotte Andersen giver guidet tur bag mikrofonen og fortæller om processen og overvejelserne, der ligger bag en lydbogsindlæsning

Oplev forfatter Jens Blendstrup i samtale om egetræer, havelåger og andre finurlige emner, han har skrevet om.

16. nov. - 15. dec.

29. november

Julegaver til trængende børn

Stepp*2 - Steppeulvene på nye læber

Donér legetøj, du ikke bruger mere, til værdigt trængende børn.

Hør Steppeulvene på nye læber med den originale ulv, Preben Devantier bag trommerne.


Island

Vi fejrer 100 året for Islands suverænitet.

1. november

15. november

Hest!

Strik!

Bliv klogere på Islands myter og fortællinger – især om den sagnomspundne islandske hest.

Tag strikketøjet med til strikkekoncert, hvor Kolbrún Gunnarsdottir spiller til.

8. november

22. november

Vikinger!

Blodsbrødre!

Forfatter Lasse Holm fortæller om Ragnar Lodbrog og sønnerne ud fra bogserien om Lodbrogsønnerne.

Ásta Stefánsdottir fra Kulturhuset Nordatlantens Brygge fortæller om Island og Danmarks forhold.

Find flere aktiviteter på

w w w. a a l b o rg b i b l i o te ke r n e . d k


Fordybelse

i efteråret

I FOKUS FOLKEOPLYSNING SPILLER DE PÅ ALLE TANGENTER OG INVITERER TIL EN RÆKKE ARRANGEMENTER I EFTERÅRET, SOM TALER TIL ALLE SANSER OG GIVER MULIGHED FOR FORDYBELSE UANSET INTERESSE FOKUShusets nye eventsal, der med 500 kvadratmeter har god plads, danner rammen om mange af efterårets arrangementer hos FOKUS Folkeoplysning. Den hyggelige sal, hvor der er plads til 200 siddende og dobbelt så mange stående, inviterer indenfor til efterårshygge og fordybelse. På de næste sider dykker vi ned i fire af de spændende arrangementer, der foregår i salen, og som alle sætter vores fem sanser i spil. Hør også fra tovholderne bag de forskellige events, der fortæller, hvad de selv glæder sig mest til.

Til Hundens dag den 6. oktober er det lugtesansen, der bliver taget i brug, når salen fyldes af søde hundesnuder. Til Aalborg Spiser Sammen den 6. november får man vækket smagssansen. Til Fiberfryd - Aalborgs nye festival for håndarbejde og design, der foregår den 3. november, får man aktiveret både høre- og følesansen, når dagen begynder med fællesang og fælles kreativ workshop. Den 29. november kommer direktøren fra Skagens Kunstmuseer på besøg og fuldender sanse-rundturen med synssansen og et blik på den aktuelle udstilling af værker, som museet snart siger farvel til.

Eventsalen er beliggende på Strandvejen 19, 9000 Aalborg. Der er nu mulighed for at leje FOKUShusets flotte eventsal til både privat og erhvervsmæssigt brug. Kontakt FOKUS for nærmere oplysning vedrørende leje på mail til lone@fokus-folkeoplysning.dk eller tlf. 99 30 10 03


En dag i

snudernes tegn HUNDENS DAG LØRDAG D. 6. OKTOBER KL. 10 – 15 Hvem er altid glad, når du kommer hjem? Hvem elsker dig ubetinget? Hvem har store USKYLDIGE øjne, når tallerkenen på stuebordet er tømt? Hvem vil hente dine sure sokker og løbe solen sort efter en fugl? I FOKUS fejrer de menneskets bedste ven og alle de gode grin, samtaler og nye bekendtskaber, som vores firbendede ven skaber for os. Derfor inviteres du til en dejlig og lærerig dag i hundens tegn. Mød den anerkendte hundeadfærdsterapeut Irene Jarnved, og hør om det gode samarbejde mellem hund og ejer, snus rundt blandt stande med alt fra wellness og udstyr til foder og forsikringer - og hvis din hund er for fræk til at deltage i dagen, kan du trøste den med en gratis doggybag og fornyet viden om dens adfærd og træning, når du kommer hjem.

Julie Keldorff – Medarrangør af Hundens dag og kommunikations- og udviklingskonsulent hos FOKUS

Hvad er highlights?

andre kolleger også elsker deres hunde. For

- Hundens dag er én lang og skøn temadag

eksempel min gode kollega Heidi. Det var

fyldt med fede aktiviteter for hundenør-

dér, vi fik ideen til Hundens dag. Vi ville ger-

der og hunde; lige fra de gode snakke ved

ne skabe en dag, hvor alt var samlet; hvor

standene om tænder, pels, svømning og

man kan dele både viden og gode grin og få

aktivitetslegetøj til workshops, der mat-

nye hundevenner og luftemakkere.

cher hundens udvikling fra hvalp til voksen. Selvom man ikke har hund med, er der

Hvad glæder du dig mest til?

masser af opvisninger og øvelser, man kan

- Nu hvor jeg har en fræk unghund, glæder

lære og afprøve med sin hund derhjemme.

jeg mig særligt til Irene Jarnveds foredrag.

TILMELDING PÅ HOLD NR. 47900

Det handler om selvkontrol for hunde, og

www.fokus-folkeoplysning.dk

Hvordan fik I idéen?

hvordan vi træner den. Det giver ikke me-

Tlf. 99 30 10 00.

- Jeg er selv nybagt hundeejer, hvis man kan

ning af bænke 50 hunde og 100 hunde-

Billetpris 100 kr. per person /

sige sådan. Det er lidt som at få et barn, tror

ejere, som der er plads til. Så det bliver et

Obs! Alle pladser inkl. hund er revet væk.

jeg. Jeg har næsten ikke talt om andet på

stående foredrag for hunde og deres ejere,

kontoret, og så finder man jo ud af, at de

hvor Irene giver os øvelser undervejs.


Velkommen til dag fyldt med frydefuld inspiration i workshops og talks om strik, hækling og broderi. Fiberfryd er en koncentreret festivaldag, hvor der tilbydes 16 workshops indenfor strik, hækling og broderi, krydret med foredrag, tekstiludstilling samt fælles aktiviteter omkring yoga, fællessang og musik. Festivalen debuterede sidste år med stor succes, så arrangørerne fra Garncafe Madsine og FOKUS glæder sig til endnu en skøn dag i november, når festivalen afholdes for anden gang.

Fibre og fællessang FIBERFRYD – HÅNDVÆRK & DESIGNFESTIVAL LØRDAG DEN 3. NOVEMBER KL. 8.00 - 18.00

Hanne Tambo – Medarrangør af Fiberfryd og programansvarlig hos FOKUS

Hvad er highlights på programmet?

Hvad glæder du dig mest til?

- Hele dagen er egentlig highlights, idet

- Jeg glæder mig til den stemning, der er,

dagen jo er et mix af fordybelse for den

når vi starter dagen kl. 9.00 med morgen-

enkelte på de forskellige workshops og

sang og fælles workshop. Lyden af knap

fællesskab og oplevelser i flok, når vi sam-

200 forventningsfulde deltageres snak,

les før og efter workshops. Jeg vil ikke

sang og latter – det er simpelthen så

fremhæve én af de 16 workshops frem for

smukt!

andre, men jeg er da rigtig stolt af, at én af Danmarks dygtigste strikdesignere, Lærke

TILMELDING

Bagger, har sagt ja til at undervise i år.

Via tlf. 99 30 10 00, pr. mail: Hanne@fokusfolkeoplysning.dk eller www.fiberfryd.nu.

Hvordan fik I idéen til festivalen?

Billetpris 795 kr. per person – alt inkl. Fæl-

- Ideen udsprang af et ønske om at tilbyde

les workshop, deltagelse i to selvvalgte

en dag, hvor skaberglæde og interesse for

workshops, foredrag, yoga, musik, sang,

håndarbejde skulle forenes med læring

udstilling og goodiebag samt fuld forplej-

og fællesskab. Sådan lidt højskoleagtigt.

ning hele dagen.


En tilpas forstyrrelse af

Smagsløg og vaner i

AALBORG SPISER SAMMEN – DEN FØRSTE TIRSDAG I HVER MÅNED NÆSTE GANG TIRSDAG D. 6. NOVEMBER KL. 17 - 19.45

Den første tirsdag i hver måned inviterer KaffeFair indenfor i eventsalen til fælleshygge på tværs af alle aldre. Her er der mulighed for at komme alene eller tage familie og venner under armen til et hyggeligt fællesmåltid, som nydes ved langborde.

Vi vil gerne skabe hjemmelig hygge med en middag lidt udover det sædvanlige

Jørgen Rasmussen – Tovholder for novemberudgaven af Aalborg Spiser Sammen og kok i KaffeFair Strandvejen

Hvad er highlights?

i alle aldre, der mødes i hyggelig småsnak

- Aalborg Spiser Sammen er et socialt ar-

over gryderne - og forhåbentligt kan vi

rangement, hvor vi i KaffeFair sætter ram-

endnu engang sætte alles smagsløg på

merne op for en hyggelig middag ved lang-

muntert arbejde. Der vil være ekstra fokus

borde og mulighed for at spise sammen og

på det varme og det sprøde med efteråret

møde nye mennesker. Vi laver to retter ud

som tema.

fra årstidens råvarer og sigter efter at fornøje alle tungens smagsløg. Hvordan fik I idéen?

TILMELDING PÅ HOLD NR. 10111

- Ideen opstod, fordi vi i KaffeFair gerne vil

www.fokus-folkeoplysning.dk

skabe oplevelser til priser, hvor alle kan

Tlf. 99 30 10 00.

være med. Vi vil gerne skabe hjemmelig

Billetpris 100 kr. per person / 50 kr. for børn

hygge med en middag lidt udover det sæd-

ml. 3 og 12 år. Børn u. 3 år spiser gratis.

vanlige.

Billetter kan også købes i KaffeFair Strandvejen.

Hvad ser du mest frem til?

Obs! Vi ser gerne, at man køber billet forud

- Vi ser frem til en masse glade mennesker

for fællesspisningen.

Middagen bliver serveret i gryder og fade ved bordene, for det bryder nemlig isen med sidemanden, når man skal sørge for at alle mand får tallerkenen fyldt. Næste gang giver menuen smag for efterår og står på forloren hare med sauce – kartofler, tyttebær og waldorffsalat og gammeldags æblekage til dessert.


Kan man vrage kunst? SKAGENS KUNST - LISETTE FRA SKAGENS KUNSTMUSEER KOMMER PÅ BESØG TORSDAG D. 29. NOVEMBER KL. 15 - 17

SKAGENS KUNST KulturKlub FOKUS byder velkommen til direktør Lisette Vind Ebbesen fra Skagen Kunstmuseer. Hun har været direktør siden 2008 og har således ledet Skagens Museum i fusionen med Anchers Hus og Drachmanns Hus til det nuværende Skagens Kunstmuseer. Lisette vil fortælle om Skagens Kunstmuseer, om jobbet som direktør og hvad det indebærer samt om den aktuelle udstilling “So long”, der er et farvel til nogle af de værker, som Skagens Kunstmuseer ikke ønsker at bevare i sin samling. Vil det skabe debat, at museet har værker, som de ikke ønsker? Bør museet ikke vise værker af alle typer? Kan museet vælge og vrage i kunsten? Dette er nogle af de spørgsmål, som Lisette vil tage op. Foto: Skagens Kunstmuseer | Maler: Poul Anker Bech, Væltet bord i Råbjerg Mile, 1988

Lotte Gertsen – Arrangør af Skagens Kunst og praktikant hos FOKUS

Hvad er highlights?

tæller blandt andet værker af den ellers

- For mig er hele arrangementet et highli-

ret aktuelle Poul Anker Bech. Derudover er

ght. Jeg synes, Lisette er super dygtig og

det da sjovt at høre, hvad sådan en muse-

sjov, så jeg er sikker på, at det hun fortæl-

umsdirektør ellers går og laver.

ler og viser os denne eftermiddag ikke kun bliver fagligt spændende, men at det også

Hvad glæder du dig mest til?

bliver en oplevelse i sig selv at være i sel-

- Helt personligt glæder jeg mig til at se

skab med Lisette.

Lisette og høre mere om, hvad der foregår på museet. Rent fagligt bliver det fedt at

Hvordan fik I idéen?

høre om, og måske se nogle værker fra,

- Idéen kommer sig af, at jeg har været i

den specifikke udstilling ‚So Long‘, der

TILMELDING PÅ HOLD NR. 47968

praktik på Skagens Kunstmuseer. Selvom

handler om den her udskillelsesproces, jeg

www.fokus-folkeoplysning.dk

det efterhånden ligger et par år tilbage, så

nævnte tidligere. I bund og grund handler

Tlf. 99 30 10 00.

elsker jeg at følge med i, hvad der foregår

det om, hvad museet udstiller, hvad de

Billetpris 100 kr. per person / 50 kr. for

deroppe nordpå. Der sker nogle spænden-

vælger ikke at udstille, og at de skal de

medlemmer af KulturKlub FOKUS.

de ting lige nu. Blandt andet har de gang i

forholde sig til museumsloven. Eftermid-

en udskillelse af nogle værker. Det er en

dagen med Lisette bliver spændende og

proces, som jeg tænkte kunne være inte-

kommer til at byde på lidt af hvert både for

ressant for mange at få indblik i, for det

både ører og øjne.


Vestbyens nye spisehus Kaffefairs nye hVerdagsKoncept

foLKeKØKKen hverdage meLlem Kl. 17.30-20.00 inViter Venner, famiLie elLer nabo tiL en Varm foLKeret, der mÆtter.

hØj Kvalitet ØKologisK LoKaLe rÅVarer

ny menu hver Uge - find den pÅ WWW.Kaffefair.dK.

Kr. 85 prøv også vores store månedLige langbordsspisning

aaLborg spiser sammen første tirsdag i hVer måned

Kr. 100 WWW.KAFFEFAIR.DK

STRANDVEJEN 19, 9000 AALBORG BOOK BORD: 99 30 10 50

strandVejen 19 - lige oVerfor spritten

- oplevelsen af mad med mening


APPETIZERS | MODE & SKØN tekst CHRISTINA SVENDSEN |  foto PRESSE | layout TINNA FEIFER MØLLER

NATURLIG

NEGLEFILOSOFI Kure Bazaar er pioner indenfor neglelak baseret på naturlige ingredienser. Lakkerne fremstilles af blandt andet hvede, majs, kartoffel, træmasse, bomuld, bambusekstrakt og E-vitamin, der plejer, beskytter og styrker neglen. Forhandles hos Bahne2, Nørregade 20 i Aalborg til vejledende pris kr. 125,- uanset farve

GLITTER

Bare fordi det er efterår, behøver garderoben ikke at være kedelig. De skønne støvler fra Sofie Schnoor er festlige uden at blive for meget, og med det rigtige outfit, kan de også bruges til hverdag. Nærmeste forhandler oplyses på 70 20 93 98. Vejledende udsalgspris kr. 1.199,-

PAS PÅ HUDEN Snavs, bakterier og gamle makeuprester. Det er alt sammen noget, der samler sig i dine makeupbørster, og derfor er det vigtigt at rense dem grundigt – og ofte. Med denne nye makeupbørsterenser kan du få rene og helt tørre børster på få sekunder. Forhandles hos webshoppen lifetrack.dk til kr. 449,-

TIL EFTERÅRSDAGE Efteråret er over os, og det er tid til at finde frakkerne frem fra gemmerne. Vero Moda har masser af skønne modeller til priser, der ikke slår hul på budgettet. For eksempel denne model til kr. 399,95,-

60

APPETIZE.DK


LEAGUE Hos H&Ms nyeste STUDIO-kollektion har de ladet sig inspirere af stilen på campus på de mest prestigefyldte amerikanske

universiteter.

Denne

sweater forhandles til kr. 249,-

HYGG

SMUKKE

er det skønt med den helt

rigtige

cardigan,

der kan holde kulden fra knoglerne. Denne model

fra Cream har en vejledende udsalgspris på kr. 799,95,-

DRAMATISK

Kjolen Gaia fra Kaffe er perfekt til efteråret og vinterens fester, hvor det godt må være lidt mere dramatisk end sommeren. Vejledende pris kr. 699,95,-

Når mørket dukker frem,

IVY

FORLÆNG

SOMMERGLØDEN En fantastisk sommer er desværre slut, men der er heldigvis hjælp at hente hos Plaisir, der lige har lanceret 2 cremer til moden hud til henholdsvis nat og dag. De indeholder rosa pigment, der hjælper den svindende sommerglød lidt på vej. Vejledende pris kr. 159,95 ,- for 50 ml.

APPETIZE NR. 6 | 2018

61


62

APPETIZE.DK


Ã…BNINGSFEST I MAGASIN

HEJ MAGASIN

APPETIZE NR. 6 | 2018

63


Regnen afholdte ikke de mange spĂŚndte aalborgensere i at dukke op til ĂĽbningen af Magasin, hvor der blev uddelt vouchers, serveret kaffe og underholdt med danseshow

64

APPETIZE.DK


ÅBNINGSFEST I MAGASIN

TORSDAG 20. SEPTEMBER VAR EN FESTENS DAG, HVOR MANGE AALBORGENSERE VAR MØDT OP FOR AT BYDE MAGASIN VELKOMMEN TILBAGE I AALBORG

Alle sejl var sat ind for at skabe et brag af en åbningsfest, da dø-

af Magasin. På den travle dag fangende APPETIZE brand manager

rene til det nye Magasin blev åbnet. Selvom vejret var gråt, og det

Britta Luplau og store manager Tina Kallesøe Mikkelsen til en snak

regnede, var aalborgenserne mødt talstærkt op, og køen strakte sig

om forventningerne til dagen.

så langt øjet rakte. Heldigvis kunne de ventende gæster nyde gratis

- Jeg har glædet mig allermest til at se, hvordan Aalborg tager imod

kaffe fra kaffe-vognene og danseshow med dygtige dansepiger, der

vores forretning. Vi har arbejdet meget længe på denne åbning, så

var klædt nydeligt på i dagens anledning. De smukke dansere forkæ-

derfor er det jo en fornøjelse at se hvor mange mennesker, der er

lede også kunderne med vouchers, som kunne bruges i forretningen. Da dørene endelig åbnede, var der fuldt fart på de ventende, der alle håbede at kunne score en af de 150 gratis goodie bags, som blev udleveret i dameafdelingen. Til de gæster, der ikke nåede det, blev der også senere på dagen uddelt goodie bags i både herre- og boligafdelingen. Åbningen startede med, at borgmester Thomas Kastrup-Larsen

mødt op. Allerede da jeg kom meget tidlig i morges, var der kø, fortæller Britta. Ligeledes var det med sommerfugle i maven, at Tina mødte ind på arbejde om morgen. - Forventningerne til i dag var, at der ville komme en masse kunder for at være med til at fejre den her åbningsfest. Det er i den grad blevet indfriet, siger Tina.

bød velkommen til Magasin og de mange kunder. Han glædede sig

Det er 12 år siden, at Magasin sidst befandt sig i Aalborg, og siden

over, at forretningen er vendt tilbage og derved også over de mange

de meldte ud, at de ville genåbne i Aalborg, har både Tina og Britta

arbejdspladser, som Magasin skaber i Aalborg. Dette blev efterfulgt

oplevet positive tilbagemeldinger fra aalborgenserne.

af Euroman/Eurowoman Q&A.

- Jeg har brugt meget tid på at netværke lokalt, og jeg må sige, at

Dagen bød samtidig på mange andre gratis fornøjelser og produk-

folk er simpelthen så søde heroppe i Aalborg. De har taget imod os

ter. Gæsterne blev blandt andet forkælet med bobler, drinks, lækre

med åbne arme. Jeg har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger,

treats, søde sager og konkurrencer. Der var mulighed for at opleve

hvor folk fortæller, at de er så glade for, at Magasin vender tilbage,

balletshow med Den Kongelige Ballet samt intimkoncerter med Iris

fortæller Britta.

Gold og Shakila.

Denne antagelse er store manager Tina enig i.

Forretningen summede af fest, og hele dagen igennem kunne kun-

- Allerede dengang vi udmeldte, at vi ville åbne en forretning her-

derne rejse gennem Magasins historie i tidsmaskinen, få personlig-

oppe, var det noget, Aalborg og Nordjylland tog rigtig godt i mod, ud-

gjort deres produkter med gravering, få tegnet sig selv, tage sjove

taler hun.

billeder i en photobooth og meget mere.

Store forventninger til åbningen Det var ikke kun for de mange kunder, der var spændte på åbningen

APPETIZE oplevede også adskillige positive tilbagemeldinger fra kunderne, der alle havde set frem til åbningen. De var dukket op for at opleve Magasin, det venlige personale og de mange unikke mærker, som ikke findes andre steder i Aalborg.

APPETIZE NR. 6 | 2018

»

65


BRITTA LUPLAU, BRAND MANAGER, MAGASIN Det er enormt vigtigt at møde kunderne og Aalborg, og det har jeg glædet mig rigtig meget til. Vi har jo været i byen før, og det med at vi kommer tilbage. Der er sket en kæmpe udvikling i Aalborg siden vi var her sidst – blandt andet målgruppen, som matcher vores brand rigtig godt. Derfor er det rigtig sjovt at se, hvem det er, der kommer ind i vores forretning

66

66

APPETIZE.DK

TINA KALLESØE MIKKELSEN, STORE MANAGER Vi er meget glade for resultatet af vores forretning. Så jeg har glædet mig til at åbne dørene og vise forretningen for kunderne og se deres reaktion


ÅBNINGSFEST I MAGASIN

ØVERSTE BILLEDE Borgmester Thomas Kastrup-Larsen holdt åbningstale, hvor han bød velkommen til både Magasin og de mange kunder

Euroman & Eurowoman afholdte Q&A med aalborgenser Martin Nielsen og store manager Tina Mikkelsen

APPETIZE NR. 6 | 2018

67


RUTH, 71 ÅR I forbindelse med Magasins genåbning glæder jeg mig til at opleve det forhåbentligt venlige personale, som er ansat i forretningen

GABRIELLA, 23 ÅR Jeg ser frem til at gå på opdagelse i de mange forskellige brands, som Magasin tilbyder

NIKOLAJ, 25 ÅR Jeg kender Magasin fra Aarhus, og derfor skulle jeg selvfølgelig besøge Aalborg afdelingen i dag LINE, 23 ÅR Jeg har glædet mig meget til åbningen i dag, da jeg kender Magasin fra Aarhus. Jeg er spændt på, hvad Magasin bliver til i Aalborg

MALENE, 28 ÅR Jeg er nysgerrig på, hvilke mærker, som Magasin tilbyder, men mest af alt glæder jeg mig til at besøge deres beauty-afdeling

NINA, 21 ÅR Magasin byder på mange fede og unikke make-up- og tøjmærker, som ikke findes andre steder i Aalborg


ÅBNINGSFEST I MAGASIN

Magasin er et univers af mode, skønhed, delikatesser og bolig, og på åbningsdagen var det venlige personale med til at hjælpe de mange spændte og nysgerrige kunder

APPETIZE NR. 65 | 2018

69


TEMA: SKØNHED

FRISURE

SKØN

SKØNHEDSIDEALET

I DETTE APPETIZE HAR VI FOKUS PÅ SKØNHED, BÅDE DEN YDRE OG DEN INDRE. I DANMARK KOMMER DER FLERE OG FLERE KLINIKKER INDEN FOR SKØNHED OG HUDPLEJE. FAKTISK ER DER NU 1360 AF SÅDANNE KLINIKKER. DET ER 533 FLERE, END DER VAR I 2010. DET SVARER TIL, AT ANTALLET ER STEGET MED 64 PROCENT I LØBET AF SYV ÅR. DET VISER EN SÆROPGØRELSE FRA DANMARKS STATISTIK FRA 2017.

SAMTIDIG MED AT FOKUS PÅ DEN YDRE SKØNHED FORØGES, FØLGER FOKUS PÅ DET INDRE. FOR SKØNHEDSFORBRUGEREN VED, AT DET HÆNGER SAMMEN. VI HAR SPURGT EN RÆKKE SKØNHEDSEKSPERTER I NORDJYLLAND, HVILKE TENDENSER DE SER INDENFOR SKØNHEDSOMRÅDET OG HVORDAN SKØNHEDSIDEALET HAR ÆNDRET SIG. DER BLIVER SAT FOKUS PÅ FRISUREN, ANSIGTET, TRÆNING OG LIVSSTILSCOACHING. LÆS MED OG BLIV INSPIRERET TIL ET SKØNNERE EFTERÅR.

70

APPETIZE.DK


PARYK

HUDPLEJE

HED

PERMANENT MAKEUP

TRÆNING COACHING

KOSMETISKE BEHANDLINGER

LÆBER

RYNKER

KOST

ØJNE

APPETIZE NR. 6 | 2018

71


TEMA: SKØNHED

I REKLAME, CROSSFIT NORTH

HOLDTYPER: Wod, cardio, yoga, kettlebell, styrke, gymnastic, kids, teens, mama, vægtløftning, boksning, bootcamp, master 35+

TILBUD: Personlig træning, kostvejledning, fysioterapi.

Linn Abildtrup EFTER 6 MÅNEDER

CROSSFIT NORTH: Hjulmagervej 11-13, Aalborg PRIS: 499/mdr. for Premium medlemsskab ÅBNINGSTIDER: 05.00-23.00

Fødeby Glostrup

ET TAB PÅ 13 KG

Alder 41 år

fakta

AGNETE FØR

Uddannelse bankuddannet, kostvejleder, psykoterapeut Interesser Crossfit, vægtløftning, familie Livret Sushi, Mentos & Pepsi Max (selvom det ikke er det sundeste)


En positiv motivationscirkel til indre skønhed SKØNHED FORBINDER VI OFTE MED UDSEENDET, OG NÅR VI FILOSOFERER OVER SKØNHEDSIDEALET OG KROPSIDEALET, SER VI HELT KLART EN TENDENS TIL, AT DET, I HVERT FALD FOR PIGERNES VEDKOMMENDE, ER GÅET FRA AT VÆRE SLANK TIL AT VÆRE VELTRÆNET, OG GERNE MED MUSKELAFTEGNINGER. INDENFOR DE SENESTE ÅR HAR JEG BEMÆRKET, AT FLERE KVINDER GERNE VIL HAVE EN STÆRK OG TONET KROP

Jeg har været indenfor denne branche i flere år både som instruktør og kostvejleder, men også som udøvende, og det er min erfaring, at når vi træner og fysisk flytter vores grænser, flytter vi os også mentalt. Det giver en større indre styrke og et bedre selvværd, og dermed en bedre udstråling, som man også kan kalde skønhed. Så skønhed kommer også indefra. Måske endda mest indefra. Crossfit er en funktionel træningsform, hvor man træner med enten kropsvægt eller frie vægte – og alle de bevægelser, man laver, er direkte overførebare til hverdagsbevægelser. Hele bevægelsesapparatet styrkes, også i forhold til det at blive ældre. Selv om crossfit ikke som sådan er en foreningssport som f.eks. fodbold, føler man sig alligevel som en del af et fællesskab – og den fællesskabsfølelse er også med til at give en indre positiv selvudvikling. For at forstå den følelse skal man simpelthen mærke den. Når man går herind efter at have parkeret sin bil eller cykel, så er det lige meget, om man er direktør eller studerende. Om man er ung eller gammel. Tyk eller tynd. Her er en åbenhed og en accept for den enkelte uanset status og niveau. Man træner på hold sammen, uanset om man er nybegynder eller øvet. Fællesskabsfølelsen er fed og giver commitment. Når man træner, så gør man først og fremmest noget godt for sig selv, og det giver en god samvittighed, et godt velvære. Det kan gøre lidt ondt, mens det står på, men bagefter har man den mest fantastiske følelse i kroppen. Det er den gode følelse vi stræber efter, og den varer ikke kun ti minutter. Den varer i meget længere tid. Når vi træner, udløsers endorfiner, og det er det, der giver lykkefølelsen.

Denne følelse mærker vi måske ikke blot af at træne en enkelt gang. To gange om ugen er nok, og en gang om ugen er bedre end ingenting. Træningslysten er for mange noget, der kommer over tid, og jeg oplever ofte, at man for alvor mærker effekten efter tre til fire måneder, når konditionen begynder at tage form. Der er nemlig en sammenhæng mellem den intensitet, vi kan træne med og mængden af endorfinder, der frigives i kroppen, - og når vi træner hårdere, får vi et større kick af energi og glæde. 3-4 måneder kan være lang tid, og derfor er tricket at holde ved til det punkt – herefter bliver det helt naturligt en positiv motivationscirkel, hvor man får lyst til at spise sundere, drikke mere vand, og sover bedre. Jeg har mange eksempler på mennesker, der kommer til at stråle. Når jeg starter forløb op, - både individuelle og gruppeforløb er fokus ofte på vægten. Jeg arbejder ofte med at få fokus flyttet fra vægten og i stedet henimod de følelser og den effekt, det giver, at tage gode valg for sig selv. Når fokus ligger her, vil et evt vægttab komme helt af sig selv. Det er fantastisk at se den udvikling, og det er helt sikkert for mig den største motivation for at gøre det, som jeg gør. Beslutningen om at starte, er jeg godt klar over, er det sværeste. Når først beslutningen er taget og tiden er booket, er det faktisk ikke så svært længere. Så er ”rejsen” i gang og måske et startskud til indre og ydre skønhed. Vi kan alle være med, - det er aldrig for sent, og det er med til at gøre crossfit til noget helt unikt. Vi ses! Linn


TEMA: SKØNHED

I REKLAME, BY SAHL

Tendensen er BRYN allerede, inden de kommer på klinikken, har en idé om, hvem vi er af typer. De har måske set anmeldelser på Facebook og læst, hvad andre skriver om os. Andre har f.eks. en veninde, en kollega eller en datter, der har fået lavet permanent makeup hos os. Jeg kan virkelig mærke en kæmpe forskel på, hvor meget kunderne researcher på alt lige fra, hvilke uddannelser man skal kigge efter, hvilke undervisere der har de bedste elever, og dermed også hvilke artister de skal gå efter. Folk ved godt, at pris og kvalitet oftest hænger sammen. De ved, at de skal kigge efter et professionelt sted med en god hygiejne, og hvor sikkerheden er i top. De ved, at man skal tjekke billederne hos artisten og se, om man har samme smag, og om der er vist tydelige billeder af, hvad man får. Tendensen, jeg ser meget, er, at folk vil se tydelige billeder uden filter. Kunderne er blevet så gode til at søge informationer, så de fleste ved, at man nu kan lave den perfekte form på et bryn, så den passer hundrede procent til ansigt og knoglestruktur. At man måler op efter “the Golden ratio” og 1,618, så man ikke behøver at have et hår tilbage for at kunne placere brynet, hvor det skulle have været. At man nu kan måle på en app, så man ved brynene er symmetriske. Det er næsten ikke engang nødvendigt længere at informere om, at resultatet vil se lysere ud og mere naturligt, når det er helet.

Helle sahl ALDER 43 år Fødeby Hirsthals Klinikker i Hjørring, Aalborg og Herning Uddannelse Certificeret Phibrows Royal Artist v/ Diana Hvas, Perfecting Beauty Certificeret PhiContour Artist v/Thorsten Kreiling og Kerstin Elmer (fra Østrig)

fakta

Certificeret v/ Nouveau Contour Certificeret v/ Camilla Hemmingsen i Masterclass Fashion, Ombre Powderbrows Perfektionstræning i PhiFusion, hairstrokes Deltager Phibrows MasterClass i Beograd i 2016 og 2017

Bryn er blevet det vigtigste – og mange mener vigtigere end hår og mascara. Overalt snakker man om bryn. Tjek hashtagget #brows for sjov og se, hvor mange resultater der kommer frem. Det er ikke kun indenfor permanent makeup, at bryn er det hotteste. Det er de også indenfor almindelig makeup, brynpleje, serum og brow stylinger. Derfor har vi som permanent makeup artister haft nemt ved at komme frem med alt det nye, vi kan. Bryn er vigtige, fordi de skaber ansigtet, giver karakter og får os til at se friske ud. Indenfor permanent makeup har faget de sidste to-tre år udviklet sig med rakethastighed, og det er nu også muligt at få de helt naturlige resultater. Jeg kan virkelig mærke, at det er lykkes, når kærester og også mænd er begejstrede over resultatet og endda selv kommer for at købe et gavekort. Der har tidligere været en idé om, at permanent makeup er alt for skarpt og unaturligt. Nogen har troet, at man f.eks. fjerner hårene og maler en tynd sort streg i stedet. Efterhånden ved folk godt, at det ikke er sådan, det behøver at være. Sociale medier har virkelig gjort sit indtog i vores branche og er med til, at man som behandler har et udstillingsvindue, som gør, at kunder har nemt ved at se, om de synes om stilen og kvaliteten af ens arbejde. Det er virkelig noget, vi kan mærke hos os. Jeg fornemmer også, at folk


BySahl.dk


TEMA: SKØNHED

I REKLAME, HENRIETTE SØVIND

SLIP DIN INDRE KRITIKER I ARBEJDET MED MIN BOG ‚HVEM EJER DIG, DET GØR DU!, FANDT JEG EN UBESKRIVELIG INDRE RO I AT VÆRE MIG. I SAMME PROCES SKREV JEG ET BREV TIL MIN DATTER, SOM DU FÅR I DETTE BLOGINDLÆG SAMMEN MED LIDT FRA MIN BOG, DER UDKOMMER I OKTOBER I ÅR. DEN HANDLER OM LIVSDESIGN OG DE SKYGGESIDER, DER KAN STÅ I VEJEN FOR AT LEVE DET LIV, SOM DU DRØMMER OM!

Til min skønne datter:

UNDSKYLD! For alt det jeg har sagt. Jeg vidste ikke, at det ville påvirke dig resten af livet. Jeg vidste ikke, at min stemme ville tale til dig, selv om jeg ikke er dig nær. Jeg vidste ikke, at min grundfølelse af altid at føle mig for lidt, ville blive givet videre til dig. Præcis som min mor gav den til mig, og hendes mor gav til hende. Jeg vidste ikke, at alt mit fokus på at alting skulle se godt ud på overfladen, at være fattigfin, min frygt for at blive kaldt en dårlig mor og min evige jagt efter at blive accepteret, blev overført fra mig til dig som en dåbsgave. Jeg ved, at du har tilgivet mig, og vi har talt om det, men jeg er der stadig, de gange du kigger dig i spejlet, og synes du er for tyk. Kontrol er noget, der ligger dybt i os begge. Men jeg vidste ikke, at din indre kritiker faktisk er min stemme. Det ved jeg nu. Og det var ikke kun min stemme, men også de øvrige voksne, som du omgik i din barndom. JEG SIGER DERFOR UNDSKYLD FOR DEN SMERTE JEG HAR PÅFØRT DIG! Jeg ved, at du har levet med selvhad og en følelse af, at du ikke er god nok og til tider følelsen af, at du ikke slår til. Derfor er dette kapitel skrevet til dig og til alle jer, der slås med den indre kritiker. Jeg har valgt at skrive den fra mig og fra mine forfædre, som alle har levet et liv, ud fra hvad andre tænkte om dem. Kære smukke dejlige datter; undskyld! Kritik i dåbsgave

Vi har alle en indre kritiker der taler til os. Én som fortæller os, at vi ikke skal tro vi er noget. At vi ikke er gode nok.

Vi er for dovne, vi er for tykke, og vi er for grimme. I nogle tilfælde kalder vi også den indre kritiker for moralske tømmermænd, men hvor kommer den egentlig fra?

•Er vi født med den? •Har vi fået den i dåbsgave? •Er det en stemme inde i os? •Er det den rigtige sandhed stemmen fortæller os? Til samtlige spørgsmål, kan jeg svare: blankt NEJ, det er ikke sandheden. Det leder os automatisk til næste spørgsmål. Hvor kommer så din indre kritiker fra?

Måske har du prøvet, som mig, at vågne en søndag morgen efter en fed bytur med dine kollegaer og hovedet fyldt med en eneste tanke:

Fuck, det gjorde jeg bare ikke! Selvom de almindelige tømmermænd efter 10-12 gin og tonic er slemme, er de moralske langt værre. Du griber straks telefonen og ringer til dine nærmeste kollegaer i håb om, at de vil afkræfte dine bange anelser. Desværre bekræfter de dig bare i, at den er god nok:

Du smed faktisk tøjet og sprang i storkespringvandet! Det er som om halsen snører sig sammen og hjernen kører på højtryk. Du begynder at skælde dig selv ud og spekulere på de andres reaktion: •Ej, det er bare for pinligt! •Jeg har ødelagt hele mit omdømme! •Nu får jeg aldrig den forfremmelse! •Kan jeg nogensinde kunne vise mig på arbejde igen? •Jeg bliver helt sikkert fyret i morgen! •Kom jeg egentlig ikke også til at sige noget til chefen?


So what!

Men hvor slemt er det hele egentligt? Hvad nu hvis vi kigger på det oppefra og ned. Kan det så ikke være lige meget, at vi smed tøjet og hoppede i storkespringvandet, hvis blot vi ikke gjorde skade på andre? Vi havde jo en fantastisk sjov aften hvor vi i et splitsekund bare fik lyst til at mærke vores indre barn. Hånden på hjertet, så er der bare ikke noget skønnere syn end at se et barn, der jagter strålerne fra et springvand og hviner i fryd. Hvis vi nu kigger tilbage, ville vi så have haft det samme tankemylder som barn, eller ville det føles som en sjov leg i vores og vores forældres øjne? Hvorfor er det så lige, at den indre kritiker kommer frem som voksen, når vi gør det samme? Hvad var det der gjorde, at vi ikke havde den indre kritiker, da vi som to-årige bare tonsede afsted? Der havde vi troen på, at verden var skabt for os. Vi var fjollede, sjove, grådige, egoistiske og fulde af tillid til, at verden bare ville have os, som dem vi var. Og vi forventede at få ubetinget kærlighed og omsorg uden at skulle gøre noget til gengæld. Hvor ville det være fedt, hvis den tid var blevet ved, for så havde vi ingen indre kritiker. Hvem taler til dig?

Så, hvem er det egentlig, der taler til dig? Hvem er den indre kritiker? Taler vi til os selv, eller er der andet på spil? Hvorfor kritiserer vi os selv hver dag med ord som: •Jeg er ikke noget værd. •Jeg er ikke god nok. •Jeg er grim. •Jeg er for tyk.

Eller med angstfyldte tanker for fremtiden: •De holder nok snart op med at kunne lide mig. •Jeg er ikke er så sød og dygtig, som de tror. •Jeg er anderledes end de tror. •Jeg fylder sikkert for meget. •Jeg byder ikke nok ind. •Jeg er ikke kærlig nok. •Jeg er ikke hurtig nok. Men disse tanker og stemmer taler ikke sandt, og de er ikke dine. Du er smuk, du er klog, du er kærlig, du er noget værd. Alle stemmerne kommer fra din barndom eller fra en tidligere partner, fra personer der selv har en indre kritiker og hvis ikke du stopper dem, vil de styre dig og andres ord bliver. Så start med fra i dag at sig til dig selv! Hver gang at den indre kritikker kommer. Jeg er smuk! Jeg er klog! Jeg er fantastisk! Jeg er kærligheden! Jeg er den bedste! Jeg er noget værd! Jeg er skøn!

Alt andet er en løgn, andre har bildt dig ind…du er dig, og du er den smukkeste og dyrebarest her!! Henriette Søvind

Henriette

Søvind

Henriette Søvind ALDER 47 år hvem kæreste, mor, bonusmor, mormor, men mest mig! Uddannelse NLP-master & Trainer, livsdesigncoach, skyggevejleder, blogger, kostvejleder

fakta

Resten af dagen går selvfølgelig med variationer af disse negative tanker. Du går rundt om dig selv og kan ikke rigtig tage dig sammen til noget. Ro til at sove har du heller ikke. Du har nemlig konstant tankemylder, og lige meget hvad du gør, vil stemmerne ikke lade dig være. De fylder mere og mere, og du kan næsten ikke være i din egen krop. Du er totalt fastlåst i din egen pinlighed.

forfatter til bogen ”Hvem ejer dig, det gør du!” kontakt ØSTERÅGADE 6. 1. TV, 9000 AALBORG TLF:31526010, HS@HENRIETTESOEVIND.DK www. henriettesoevind.dk


TEMA: SKØNHED

I REKLAME, KOSMETISK KLINIK

„Lidt men godt“ Er muligvis ikke lige det motto, man umiddelbart vil forbinde med kosmetiske behandlinger med botox og filler injektioner. De fleste vil måske nærmere tænke på overdimensionerede læber, helt glatte pander og store æblekinder. Men i min klinik i Algade i Aalborg tilbyder jeg faktisk slet ikke det ”look”. Jeg arbejder diskret på at fremhæve det smukke i ansigtet og dæmpe det, der uhensigtsmæssigt måske kommer til at tage fokus. Jeg er blevet spurgt om, hvordan jeg har oplevet udviklingen indenfor de kosmetiske behandlinger i den tid, jeg har været med, siden 2010. Den største forskel fra dengang og nu, oplever jeg, er antallet af kunder, der søger behandling. Der har altid været kunder, der ønsker en let behandling, og andre der ønskede en STOR, i den betydning at mere er bedre. Det, jeg oplever nu, er, at de, der var skeptiske over for injektionsbehandlinger dengang og troede, at kosmetiske behandlinger kun var Store behandlinger, nu kan se, at veninden og venner STADIG holder sig godt. Det giver mod og lyst til selv at prøve. De kunder, der kommer her, ønsker at vedligeholde, forfine eller ”komme tilbage til det, der var for lidt tid siden”. Nu i 2018 er kunderne meget mere bevidste om, hvilket håndelag vi forskellige behandlere har og vælger ud fra dette. For selv om pro-

Birgit Styrbæk Simonsen ALDER 54 år BOR i Aabybro stilling Registreret kosmetisk behandler med egen klinik i Algade, som hun startede op for to et halv år siden Uddannelse Uddannet sygeplejerske, Operationssygeplejerske på Teres Privathospital, speciale plastikkirurgi Påbegyndte i 2010 special udd indenfor kosmetiske injektioner

fakta

Resultat “ Restylane Skinbooster of the year 2017” af Galderma/ Restylane Stockholm Bonusinfo Birgit behandler sig selv, siger hun med et smil på læben WWW bsskosmetisk.dk styrbaeksimonsen

dukterne ofte er de samme, er etikken og hænderne, der fører nålen, jo forskellige. I min begyndelse som behandler var der flest kvinder, som søgte behandling, men nu er flere og flere mænd med på ideen. Og hvorfor ikke - en lille rettelse som man kan være glad for hver eneste dag i flere måneder. Interesserede er velkomne til en gratis forundersøgelse, hvor der afstemmes forventninger til den ønskede behandling, og kan jeg ikke stå inde for ønsket, kan jeg ikke hjælpe. Men giver gerne min kosmetiske vurdering. For som sagt ” lidt men godt” og jeg er i øvrigt heller ikke god til at lave noget, der ser unaturligt ud. Jeg er god til at sige” nu er nok nok”, eller ”det er ikke nødvendigt nu” - og det er de fleste af mine kunder glade for. Kosmetiske behandlinger kan være meget mere end behandling af rynker og andre ældningstegn. Mange er plaget af grimme ar efter trafikuheld eller andre skader, og flere og flere henvises hertil og kommer, når de oplever, at disse problemer kan afhjælpes. Jeg er så heldig, at plastikkirurgerne på daværende Teres privathospital lærte mig at korrigere og afhjælpe den slags skader, og jeg tager altid afsæt i ”hvad der var” og forsøger at nå dertil igen, når spejlet ikke længere er, som det var.


Før behandling

Jeg rejser meget i ind- og udland for at lære fra mig og lære nyt. Sidst Italien som har en nyhed til blandt andet ”løs halshud”

4 uger efter

Algade 56 | 9000 Aalborg | Tlf. 51 68 16 62

4 uger efter ses en tydligere kæbelinje


TEMA: SKØNHED

I REKLAME, TREND CUT BY LUNDTOFT

Dit hår før og nu MAN KOMMER IKKE UDENOM SKØNHEDSIDEALERNE GENNEM TIDERNE, NÅR MAN TÆNKER HÅR FØR OG NU. SKØNHED, MODE, TRENDS, FASHION, CATWALK OSV. ALT ER FORBUNDET OG HÆNGER SAMMEN

I Trend Cut by Lundtoft klipper vi stadig meget pandehår. Pandehår bruger vi rigtig meget til at udtrykke personlighed med. Man kan blive meget mere en type ved at få klippet pandehår. Twiggy er i dag blevet et synonym for kortklippet feminint hår. Pixie kort er et udtryk, man bruger, hvis man ønsker at blive endnu kortere. 80’erne er meget interessant at se tilbage på. Elle Macpherson var med hendes lange lækre ¨naturlige¨ hår med til at ændre hårmoden. Det solkyssede brune hår var rodet med bløde fald og beachie. Vi farver som aldrig før. Det, vi farver mest af i dag, og det kunderne efterspørger, er netop det solkyssede hår. Bl.a. fordi det gør, at det ikke nødvendigt er at blive farvet hver måned. Det skal være naturligt med spil i, som om solen havde lavet det. Det har fået navnet balayage. Balayage er en utrolig populær farveteknik, som videreudvikles i stor stil, og jeg mener slet ikke, den har toppet endnu. Teknikken gør, at man i håret kan lave naturlige solstrejf, som giver en blød og næsten usynlig udvoksning. Balayage er fransk og oversat betyder det ¨strøg¨. Fremgangsmåden er, at man stryger farven direkte på selve håret for at opnå et mere blødt

Carina Lundtoft ALDER 34 år stilling Selvstændig Frisør / Trend Cut by Lundtoft Uddannelse Højre Handles eksamen (HHX), Frisør Resultater Har stillet op i både ind og udland i flere konkurrencer, blev i 2007 danmarksmester i langt hårs opsætning.

fakta

Skønhedsidealerne kommer og går, og et smukt udseende er aldrig fast. I 1950’erne var det feminine kroppe og bløde kurver, der var in, og i 1990’erne var det den slanke androgyne krop, som alle gik efter. (Androgyn betyder, at uanset hvilket køn man er, udtrykker man både kvindelige og mandlige træk og femininitet). I dag i 10’erne skal vi have sunde og naturlige kroppe. Et er, hvad der er fashion og catwalk, noget andet er, hvad vi laver i salonen i dag. (Find os på Instagram eller Facebook trendcutbylundtoft). Hvis vi vender blikket mod håret gennem tiderne og kigger tilbage på 50’erne, var det Marilyn Monroe og Elizabeth Taylor, som havde et blødt romantisk stylet krøllet look. Det laver vi, rigtig meget af i Trend Cut by Lundtoft i dag, både til hverdag og når vi går i byen. Vi laver det mere loose og har givet det et twist af boheme, som har været in de senere år og stadig er det. Kigger vi på 60’erne, var det Audrey Hepburn og Brigitte Bardot, som var de helt store skønhedsidealer. De havde fået længere hår, krøllerne blev til fald og generelt et mere rodet look. Der blev leget med pandehår i stor stil. Kort, blødt, skarpt og det længere skrå pandehår. Twiggy blandende sig også med hendes kort hår.

Har udført flere forskellige stylings opgaver bl.a. for Lily brudekjoler 2015 collection og et modeshow for Lily brudekjolers ambassadører verden over. Frisørfaget er min store passion, jeg er perfektionistisk og iderig. Jeg elsker at udvikle mig og finder min inspiration i både ind og udland.


FØR

EFTER

og naturligt look. Det går fra at være mørkere ved bunden og blive mere og mere lyst mod spidserne. 90’erne, Helena Christensen kom med hendes lange glatte hår, og moden blev mere klassisk. Den tyske Claudia Schiffer tog alle med storm med hendes lange gyldenlyse hår. Håret skulle være langt. Det skulle have lige lange længder, og selv pandehåret blev længere. 90’erne blev starten på et gennembrud af det lyse hår. Vi startede med at lave reflekser og mange af dem. Så blev det til helfarvninger med lysningsfarver. Farven var stadig lys, gylden og varm i slut 90’erne frem til start 00’erne, hvor det ikke kunne blive lyst nok, og helblonderinger med afblegning tog til. Hvidt, hvidt, hvidt, det kunne ikke blive hvidt nok. I dag toner vi for at få det kolde, grå silverlook. 10’erne, Kylie Jenner er skønhedsidealet, og hun er lækker med hendes korte rodet page. Vi kommer ikke udenom, at vi i dag leger med alle stilarter som aldrig før. I dag har vi alle muligheder, og vi leger, blander og mikser. Kort, langt, page, glat, krøllet pandehår, ingen pandehår, undercut, sidecut, mørkt, lyst, gråt, unicorn, pastel, babylights, balayage – you name it. I dag er alt tilladt. Spørgsmålet er, hvor modige er vi? Hvem tør skille sig ud? Mit bud på hvad vi kommer til at se her i slut 10’erne og start 20’erne, er det naturlige. Det naturlige look – og hvad er så det?

FØR

Jeg tror ikke, at balayage har toppet endnu, den ændres, formes og tones stadigvæk, og det er en fed måde at få et naturligt look i håret på med en masse spil, uden at det er reflekser, og man bliver stribet. Jeg tror også, at der kommer et modspil fra den yngre generation – rebellerne. Jeg tror, at vi kommer til at se en yngre generation, der tager afstand fra alt det perfekte – perfekte hår, perfekte udseende, aktivt liv, sundhed, perfekt familie, uddannelse osv. alle idag bruger filter på deres socialemedier, for at det skal se bedre ud end det er. Rebellerne kom tilbage fra 60’erne med et nyt twist på de nye 20’er med kombinationen af noget meget kort hår og forskellige partier, hvor håret er meget langt. Farven bliver mørkere, og der vil måske være enkle partier, der er farvet i farver som rød, gul, grøn og blå. Men kig ind, og lad os hjælpe dig med den rette stil til netop dit hår. Vi ses i salonen. Carina

trend cut by

Bispensgade 5 | C.W.Obelsplads | 9000 Aalborg | Tlf. 98 16 16 22

EFTER

www.trendcut.dk og www.minstoredag.dk

FØR

EFTER


TEMA: SKØNHED

I REKLAME, TOFTILD ALTERNATIVT HÅR

FØR

EFTER

Fra tabu til trend AT TABE HÅRET OG KØBE SIG TIL MERE, HAR NÆSTEN ALTID VÆRET ET TABU. DET KAN STADIG VÆRE EN HÅRFIN BALANCE AT VÆRE ÅBEN OM DET, MEN PARYKKER, TOUPEER OG TOPPE ER STÆRKT PÅ VEJ TILBAGE SOM DEN LILLE HJÆLP, DER KAN GØRE DEN STORE FORSKEL

Du kender dem fra filmene. Parykkerne og toupeerne der falder af i blæsevejr. Lidt for tykke og alt for unaturlige. Og slet ikke noget for dig. Sådan har det været i mange år, men i takt med at parykker og toupeer er blevet væsentlig bedre end deres rygte, vælger flere at gå den vej, når de gerne vil have mere hår. Og vi oplever, at der er blevet længere mellem de hemmelige hårhistorier. I dag fortæller mange af vores kunder gerne, at de bruger paryk, toupe eller top-extensions.

Mange af de kvinder, der kommer hos os, oplever hårtab eller kraftig udtynding af håret, som kan skyldes hormonelle forandringer, medicin eller ren genetik. De fleste har prøvet ekstrakter, vitaminer og kosttilskud, men den naturlige volumen er ikke vendt tilbage. Her er vores top-extensions en fleksibel og enkel løsning på et udbredt problem hos kvinder. Det skal være tilgængeligt og fremfor alt naturligt. Og altid med udgangspunkt i en individuel løsning.

Håret spiller en vigtig hovedrolle for mange af os, og den positive udvikling ses tydeligt i det antal af kunder, der kontakter os for at få hjælp til mere hår. De unge mænd kræver hår på hovedet, hurtige og holdbare løsninger uden kostbar kirurgi. Det hænger helt klart sammen med, at vi i dag kan lave hår, der er naturligt og som sidder fast 24/7. Ikke noget med at tage håret af og på. Det hører fortiden til. Mænd er blevet mødt med holdningen om, at de bare kan barbere det resterende hår af, hvis hårpragten falder, men mange ønsker et reelt alternativ, så de faktisk har et valg. I dag vil vi selv bestemme. Også om hvor meget de dårlige hårdage skal fylde.

Der ligger meget personlighed og identitet i håret, og uanset om man er mand eller kvinde, er det blevet langt mere almindeligt at tage magten over hårpragten. Fordi vi kan. Parykker og toupeer er i mange år blevet forbundet med noget gammeldags, måske oven i købet noget lidt pinligt, og for parykkernes vedkommende ofte noget med sygdom. Men i dag er alternativt hår faktisk (hår)roden til meget godt. Også for alle dem, der bare gerne vil have det tilbage, der var. Velkommen indenfor til en verden af hår og muligheder. Helt uden triste tabuer. Vi tilbyder altid gratis og uforpligtende konsultationer. 


Foto: Nils Krogh, Clienti | Josefine Valentin

FØR

EFTER toftild Alternativt hår Toftild leverer, producerer og designer parykker, toupeer, toppe og extensions og alt inden for alternativt hår til kunder i hele landet. For fem år siden åbnede Toftild en afdeling i Aarhus. Virksomheden har endvidere udviklet kurser og efteruddannelse for frisører.

Find Toftild på Facebook: Toftild Hår for Livet

Find Toftilds mærkesag ”Love is in the Hair” på Facebook: Toftild Hårdonation

fakta

Find Toftild på Instagram: toftildharforlivet

Lise Toftild Indehaver

Budolfi Plads 9 | 9000 Aalborg | Tlf. 9810 3211 www.merehår.dk/parykker.dk | Info@parykker.dk

Den kendte Aalborg-blogger Josefine Valentin bruger paryk fra Toftild


MADGLÆDE | LAURA SAHL

PIZZA PÅ MENUEN NOGET JEG ELSKER AT LAVE TIL AFTENSMAD, ER HJEMMELAVET PIZZA. DET SMAGER ALTID SKØNT, OG DET ER ALTID EN SIKKER VINDER FOR BØRN. JEG HAR LAVET MIT BUD, PÅ TRE FORSKELLIGE SLAGS, DER ER VORES FAVORITTER HERHJEMME. GOD FORNØJELSE

3-4 personer

Nyfortolket Hawaii 4 skiver god skinke

Pizzadej, (3 pizzaer)

Ananas

15 g gær

2-3 spsk tomatsauce

3 dl lunket vand

En håndfuld revet ost

2 spsk olivenolie

8 tsk Mascarpone

1 tsk salt

1 spsk grøn pesto

2 tsk sukker

Basilikum

Cirka 6 dl mel 1 dl durum mel

Sådan gør du: Rul pizzadejen tyndt ud, smør den med et tyndt lag tomatsauce.

Opløs gæren i vandet. Tilsæt sukker, olie og salt. Kom mel i lidt af

Drys revet ost ovenpå, derefter skinke og 8 små ”klatter“ Mascar-

gangen. Ælt dejen grundigt, jeg brugte en røremaskine. Når dej-

pone. Bag pizzaen nederst i ovnen på 225 c. Imens pizzaen bager i

en er æltet smidig, skal den hæve tildækket i minimum en time.

ovnen, skæres der tynde skiver ananas, cirka 5 tynde skiver. Når pizzaen er færdig, ligges ananas ovenpå, og 1 spsk grøn pesto fordeles

84

Pepperoni Lover

Pynt med basilikum.

10 skiver god pepperoni Et halvt rødløg

Favoritten

En halv peberfrugt

2 små kartofler

En håndfuld revet ost

1 håndfuld revet ost

2-3 spsk tomatsauce

8 tsk Mascarpone

Basilikumblade

3 skiver bacon

5 skiver frisk mozzarella

10 blade rosmarin

Sådan gør du:

Sådan gør du:

Hak rødløg og peberfrugt i meget fine tern. Rul pizzadejen tyndt

Skræl kartofler og skær dem ud i meget tynde skiver. Kog kartoflerne

ud, og smør et tyndt lag tomatsauce på. Drys med revet ost, og

i 5 minutter. Steg bacon, men ikke for længe, kun til de bliver en smule

derefter rødløg og peberfrugt. Tilsæt nu pepperoni, og bag piz-

gyldne. Rul pizzadejen tyndt ud. Drys revet ost på. Fordel kartoffel-ski-

zaen nederst i ovnen på 225 c. Når pizzaen er færdig, pyntes den

verne derpå. Lig 8 ”klatter” Mascarpone derpå. Drys bacon stykkerne

med frisk mozzarella og basilikum.

og rosmarin ovenpå. Bag pizzaen nederst i ovnen, ved 225 c.

APPETIZE.DK


APPETIZES MADBLOGGER Mit navn er Laura Sahl, jeg er 24 år og min store passion i livet, er at lave mad, og skabe madglæde for andre! For to år siden, valgte jeg at deltage i Masterchef – noget der var vildt grænseoverskridende, men utroligt lærerigt! Jeg endte med at få 2. pladsen. Oveni det fandt jeg ud af, at min store drøm var, at kunne leve af min passion, madlavning! Siden jeg var barn, har jeg gået meget op i madlavning, og det har taget til med årene. Jeg er især glad for at forfine de gamle danske klassikere og bruge de råvarer, der er årstid for. Jeg er typen, der kæmper for at ”mormormad” overlever, og det er et stort ønske for mig, at bringe videre til de næste generationer. På sigt, drømmer jeg om, at åbne mit eget sted, hvor jeg kan undervise børn i madlavning, afholde madkurser med forskellige temaer og privat dining, hvor jeg kommer hjem til folk, og laver en masse lækre retter. Jeg er kort sagt en vaskeægte madnørd! - Laura Sahl

Pepperoni Lover

Nyfortolket Hawaii

Favoritten APPETIZE NR. 6 | 2018

85


APPETIZERS | BOLIG & GASTRO

STÆRKE EFTERÅRSFARVER Tæppet Boo fra Pappelina er et eksempel på, når design og funktionalitet går hånd i hånd. Boo er vævet i blødt PVC-fri plast, der er nemt at vedligeholde og samtidig er astma- og allergivenlig. Tæpperne er vendbare og har den omvendte farvekombination på den anden side, så man kan skifte side alt efter humør og stil. Vejledende pris fra kr. 590,-. Nærmeste forhandler oplyses hos ZikZak på tlf. +45 3581 1920 / zikzak@zikzak.dk

TIDSLØS TIDTAGER 

Finn Juhl designede i 1950 FJ Clock til Formyn-

derskabsrådssalen i FN-bygningen i New York, hvor det stadig hænger. Uret er udført i certificeret Tectona Grandis- teaktræ og er designet og udformet med harmonisk præcision. Forhandles blandt andet hos Salling og i Utzon Centeret i Aalborg. Se mere på architectmade.com

Grøntsager til efteråret Det er sæson for de lækre rodfrugter, som kan tilberedes på utallige måder. En af de mest populære hos familiens yngste er, når de bliver lavet til pomfritter. Et HOLM pommes frites jern gør det nemmere og sjovere at integrere grøntsagerne i hverdagskosten. Vejledende pris kr. 499,95

MULTIFUNKTIONELT

OPBEVARINGSMØBEL Woodrow er et nyt multifunktionelle møbel fra Umbra, der kan bruges som både skammel, sofabord og praktisk opbevaringsplads. Vejledende pris er kr. 999,-. Nærmeste forhandler oplyses hos ZikZak på tlf. +45 3581 1920 / zikzak@zikzak.dk

86

APPETIZE.DK


APPETIZERS | GASTRO

Gyngestolen

ER TILBAGE

Gyngestolen fra Mater og den canadiske designer Shawn Place giver nyt liv til en møbelklassiker med smukke kurver i bedste kvalitet. Rocker har en vejledende pris på kr. 19.995,-. Nærmeste forhandler oplyses hos Mater på tlf. 7026 4488. Se mere på materdesign.com.

 GRISE UDEN ANTIBIOTIKA På grund af en stigende efterspørgsel fra de danske forbrugere vil det konventionelle grisekød i Nettos kølediske fremover komme

HJÆLP

fra grise-opdrættet helt uden brug af antibiotika. Kunderne vil kunne købe koteletter, medister og hakkekød fra grise, som aldrig har set skyggen af antibiotika til samme pris, som de er vant til at give for det konventionelle. Kød fra grise opdrættet helt uden brug af antibiotika introduceres i Netto fra uge 35

TIL NERVØSE FORÆLDRE Med et glimt i øjet lancerede coop.dk i sensommeren en curlingkasse til forældre, der gerne vil sørge for at deres børn, der er på vej til at flyve fra reden, har de mest basale dagligvarer med dem. Kassen koster kr. 500,- og kan bestilles på mad.coop.dk/curlingkassen

CHOKOLADE MED GOD SAMVITTIGHED

den lækreste økologiske chokolade. Firmaet har en mission om at

Sovesofa FOR VOKSNE

være så socialt og miljømæssigt bæredygtig som muligt, så man kan spise chokoladen med ekstra god samvittighed. Pacari chokolade forhandles flere steder i Aalborg, blandt andet La Casa Latina på Kastetvej. Se mere på www.pacarichocolate.dk

tekst CHRISTINA SVENDSEN |  foto PRESSE | layout JANNI BIRCH ANDREASEN

Pacari Chocolate er et ecuadoriansk familieejet firma, der laver

Sovesofaen har generelt ikke ry for at være boligens smukkeste møbel, men det har Sofakompagniet tænkt sig at gøre noget ved. Sofaen Bungalow kan på tre sekunder forvandles til en komfortabel sovesofa, samtidig med at den glider elegant ind i en moderne, skandinavisk indretning. Se mere på sofakompagniet.dk

APPETIZE NR. 6 | 2018

87


J

SEFINE

FRA SOLSIDEN Josefine Passer er egentlig inkarneret københavner, men hendes soulmate er nordjyde, og de er ikke altid så nemme at flytte med, så hun endte i Nørresundby. Efterhånden har hun også forelsket sig i alle os andre og specielt den nordjyske natur. Hun er mor til tre skønne piger, tekstforfatter og, med egne ord, lykkens pamjulefis! Og så er hendes far Dirch Passer

SENSOMMER PÅ SOLSIDEN JEG VAR INVITERET TIL FEST PÅ SOLSIDEN AF BYEN, OG DER VAR SMUKT PYNTET OP I DET HVIDE TELT MED BLOMSTERDEKORATIONER, HVIDSTIVEDE DUGE VED DE STORE RUNDE BORDE OG MASSER AF GOD MAD. DÉT KAN VI JO GODT LIDE! DEN LÆKRESTE TUNMOUSSE MED MASSER AF REJER ’ON THE SIDE’ OG GOD GAMMELDAGS HØNSESALAT MED LÆKRE LUNE BRØD TIL. STORE SUPER MØRE OG VELSMAGENDE STEGE MED FRISK MOZZARELLAOG TOMATSALAT, COUSCOUS, FLØDEKARTOFLER OG SMÅ SMØRSTEGTE KARTOFLER OG TIL DESSERT STORE SMUKKE HJEMMEBAGTE FRUGTTÆRTER, MARCIPAN PETITFOURS OG LAGKAGER, DER VAR DEN BEDSTE KONDITOR VÆRDIG foto JOHNY KRISTENSEN  | tekst JOSEFINE PASSER  | layout BETINE HVIDBERG BRIX  |  illustration HELENE AABO

Både hvidvin, rødvin og øl svingede i glassene ad libitum sammen

over Lindholm. Og så siger de at manden er fyldt 81, fuldkommen

med kaffe, Bailey og snaps til desserten. Og stemningen var høj

uforståeligt – man skulle ikke tro han var én dag over 65!

og lattermild med masser af lys i øjnene og kys, kram og glæde på tværs af både borde og generationer.

En fest med magi. Magi fordi jeg mærkede en intensitet, en kærlighed og en fælles ånd på tværs af de ældre, de ansatte og på-

88

Jeg var hverken til fødselsdag, bryllup eller anden traditionel fa-

rørende i en grad, som jeg ikke tror du finder på mange plejehjem

miliefest, men derimod til Sensommerfest på Lindholm Plejehjem,

rundt om i hverken Aalborg eller Danmark. Mange ansatte var

og højdepunktet ramte lige inden hovedretten, hvor selveste Dario

mødt frivilligt ind på denne fredag aften og husets tidligere køk-

himself, the one and only crooner, indtog teltet med en charme-

kenorakel havde brugt det meste af sin torsdag aften til at kreere

rende elegance, et overskud og flabethed tilsat en stemme, der

alle de lækre kager. På gulvet jonglerede flotte tjenere rundt i sort

stadig holder 200 % i vask, og som helt sikkert kunne høres tværs

og hvidt og sørgede for at glassene var fyldte og ingen manglede

APPETIZE.DK


KLUMME | JOSEFINE FRA SOLSIDEN

TÆNK HVIS DER FANDTES MANGE FLERE AF DEN SLAGS HVERDAGENS HELTE. ALLE DEM DER TØR BRYDE MED MASKESPILLET, SMIDE DET MENTALE JAKKESÆT PÅ BÅLET OG BÅDE LEVE OG ARBEJDE UD FRA SIT AUTENTISKE JEG

noget, og disse herrer talte både viceværten og flere ægtemænd,

At vi lytter mere end vi taler, at vi som forældre ikke er bange for

bland andet Plejehjemslederens egen, der agerede tjenende ånder

at tabe ansigt i vores iver efter at opdrage, men tør gribe i egen

for en aften. Lederen af dette mindre plejehjem med 30 beboere

barm, når vi tager fejl uden at gemme os under en forkvaklet for-

hedder Asia, og hun kan noget ganske særligt. Eller rettere sagt

ældrehat. At vi tager vores børn og unge og ældre alvorligt. At vi

hun TØR noget ganske særligt.

ikke gemmer os under alle mulige forskellige hatte i angsten for at virke sårbare, både på arbejdet og i andre sociale lag.

Asia tør i sit virke som chef åbne op for sit hjerte. Hun tør række ud. Hun tør være stærk og sårbar og først og fremmest tør hun være

Tænk, hvis flere af os ikke klamrede os så grotesk fast til vores

nøgen – ingen masker, intet spil for galleriet eller tvetydige tunger.

respektive taburetter, at vi fuldkommen glemmer meningen med

Hun tør være sig selv. Hun tør have visioner og føre dem ud i livet,

hvorfor vi satte os på taburetten til at starte med.

hun tør vise tillid og kærlighed til sine medarbejdere og skabe en

Heldigvis kan jeg mærke græsrøddernes små rystelser, når jeg går

helt særlig dynamik og en ånd, som skaber et værdigt og smukt

barfodet ud i samfundet, mærke hvordan ånden af menneskelig-

hjem for alle de beboere, der er tvunget til at lægge deres liv, de-

hed og empati og ærlighed træder mere og mere i karakter. Især

res hjerter og deres værdighed i andre menneskers hænder hver

de yngre generationer stiller flere og flere relevante spørgsmål og

eneste dag året rundt. Hun viser ikke vejen, hun går vejen sammen

drager flere og flere markante vigtige konklusioner. De ved hvad

med både ansatte og beboere. Hun er en helt særlig stjerne i en tid

der er på spil. Så måske var det slet ikke et jordskælv vi blev ramt

hvor mistillid, menneskelig degradering og nedskæringer er blevet

af i slutningen af september, men der imod en dyb trommen fra

den herskende agenda et langt stykke ad vejen herhjemme.

hverdagens helte.

Tænk, hvis der fandtes mange flere af den slags hverdagens helte. Alle dem der tør bryde med maskespillet, smide det mentale jak-

Kærlig hilsen

kesæt på bålet og både leve og arbejde ud fra sit autentiske jeg.

Josefine

APPETIZE NR. 6 | 2018

89


Klumme af KRISTIAN ANDERSEN

SE LYKKE-PER - OG DU SER DRAMA, DER RASER I DIG SELV, AALBORG Har du været i biografen i dag? Har du set Bille Augusts filmatisering af Lykke-Per?

Hvis du ikke har, så bestem dig for at gøre det. For Lykke-Per er en flot film. Og endnu vigtigere. Den relaterer til rigtig mange af de konflikter, der præger vores tid i dag. Hundrede år efter Henrik Pontoppidan skrev den, er den mere aktuel end nogensinde. Den handler rigtig nok om præstesønnen Peter Andreas Sidenius, som gør oprør mod religionen, der præger det indremissionske barndomshjem i præstegården i Østjylland - og søger nye veje og nye svar på spørgsmål, han end ikke kender. En sand pioner der slår sig løs og finder sine helt egne veje i livet. Det er drama, som vi kender til allesammen. Om kærlighed. Følelser. Tvivl. Og overbevisning og beslutsomhed, når man virkelig tvinges til at træffe de vigtige valg i livet. Som vi alle oplever det, når vi forelsker os. Forsmås. Bliver ulykkelige. Men bevæger os videre mod nye muligheder og nye veje og nye glimt af lykke. Og nye forelskelser. Ny kærlighed.

Som vi alle oplever det, når vi skal vælge uddannelse. Og i dag har vi så fantastisk mange muligheder, at vores børn virkelig sættes på prøve, når de skal træffe uddannelsesvalgene. Vælger - og glædes eller skuffes. Tager konsekvensen - og vælger igen. At blive og kæmpe for den gamle drøm, der førte til det første valg - eller vælger om. Bille August skaber med Lykke-Per et fantastisk og evigt aktuelt billede på de valg, mennesker til alle tider står i. Stor film som Pelle Erobreren var det. Selv om den ikke handler om de ydre vilkår for mennesker, men de dramaer der raser i os alle. Særdeles aktuel i Aalborg i 2018, hvor vi står midt i et liv med så mange personlige muligheder og konflikter. Se den! Jo før, jo bedre - for dig selv. Og har du tid, så læs den også. Hundrede år gammel og så stærk, at du aldrig glemmer den.

Kristian er journalist og driver kommunikationsvirksomhed med kunder i erhvervslivet, det offentlige og forskellige foreninger og organisationer. Kristian er en aktiv del af Aalborgs udvikling. Han er blandt andet formand for et af Aalborg Kommunes 50 lokale samråd, som skaber samarbejde og er talerør for alle foreninger og institutioner i kommunens lokalområder. Kristian er gift med Susanne og far til Laurits, Johanne og Sofie. Han elsker historie og natur - og bruger naturen i og omkring Aalborg hver eneste dag, mens hans motionerer med familiehunden Sascha.

90

APPETIZE.DK


VIND Vind en ansigtsbehandling på BEAUTÉ PACIFIQUEs Ambulatorium i Hadsund

Læn dig tilbage og nyd en individuelt tilrettelagt ansigtsbehandling på Beauté Pacifiques klinik i Hadsund. Behandlingen har fokus på øget velvære, anti-aging og reparation af din hud. Med hjem får du et sæt hudplejeprodukter, der passer til din hud. BEMÆRK: Behandlingen foregår en hverdag mellem 10-16

BEAUTÉ PACIFIQUE AMBULATORIET HUDDIAGNOSTIK & KOSMETISK BEHANDLING

Vinderen bliver fotograferet til en artikel i APPETIZE november

Ansigtsbehandling

Værdi ca. kr. 2.000,-

-her reparerer vi huden

Følg med på APPETIZEs Facebook-side

VIND GAVEKORT Aalborgs eneste patchwork butik

I hjertet af Aalborg, parallelt med gågaden, ligger en hyggelig patchwork butik, hvor du kan finde lækre metervarer med prints og billeder samt forskellige redskaber til patchwork og quiltning. Kvalitetsprodukter som gør dit kreative håndarbejde endnu sjovere og mere inspirerende.

PATCHWORK & DESIGN

Følg med på APPETIZEs Facebook-side

2 x Kr.250,Samlet værdi kr. 500,-


KUN I ST. AJSTRUP

Åbent Hus følgende søndage kl. 10-15: ▪ Den 7. oktober ▪ Den 4. november

Engagement og kompetent rådgivning — en klasse for sig Besøg Danmarks største forhandler af JKE. Vores indretningskonsulenter har mange års erfaring i rådgivning og indretning af din bolig. Vi tilbyder gratis indretningsforslag i fotorealistisk 3D. BUTIKKEN I ST. AJSTRUP ▪ Danmarks hyggeligste køkken-, bad- og hvidevareudstilling. ▪ 4.000 m2 inspiration til din bolig. ▪ Få pulsen lidt ned og en sanseoplevelse med på vejen. BUTIKKEN I BRØNDERSLEV ▪ Udstilling med de nyeste trends inden for køkken-, bad- og garderobe. ▪ 450 m2 inspiration til din bolig.

KØKKEN- OG HVIDEVAREBRUGSEN ST. AJSTRUP Brugsvej 7, St. Ajstrup . 9240 Nibe . Tlf. 98 35 53 11 st-ajstrup.dk . kontakt@st-ajstrup.dk Mandag-fredag: 9:00-17:30 . Lørdag-søndag: Lukket JKE DESIGN BRØNDERSLEV Hjørringvej 1 . 9700 Brønderslev . Tf. 96 46 46 20 st-ajstrup.dk . bronderslev@st-ajstrup.dk Mandag-fredag: 9.00-17.00 . Lørdag-søndag: Lukket

— kun 20 min. fra Aalborg


Vi vil så gerne hjælpe dig med

dit auktionssalg!

Vi vurderer altid dine ting gratis i auktionshuset. Og hvis du har brug for hjælp med transporten til auktionshuset, henter vi dine ting uden beregning! Kom blot forbi auktionshuset eller kontakt vurderingseksperterne pr. telefon for at høre nærmere. Vi glæder os til dit auktionssalg!

Kim Andersen 2214 9222

Michael Sandgaard 2214 9225

Bjarke Flyvholm 2570 8227

Filialchef/Partner Judith Omme

AUKTIONSHUSET LAURITZ.COM AALBORG Nibevej 18A · 9200 Aalborg SV · 9812 3000 · aalborg@lauritz.com M-T-O 10-16 · T 10-18 · F 10-16 · L 10-14

Benno Blæsild 2214 9223


? Aalborg under forandring Aalborg er under forandring – og Himmerland Boligforening spiller en væsentlig rolle i denne proces. De seneste år har vi opført en lang række spændende ungdomsboliger, der for alvor har medvirket til at gøre Aalborg til en levende uddannelsesby. Det er dog langtfra det eneste sted, vi sætter et markant ngeraftryk på byudviklingen. Eksempelvis har vi de seneste år været i gang med en særdeles omfattende renovering af ere end 1.000 boliger i det østlige Aalborg, hvor de snart er klar til at modtage de mange medarbejdere på det nye supersygehus – og alle andre, der gerne vil bo i en bydel under hastig forandring. Blandt andet er vi på Fyrkildevej i gang med et

Faktisk er vores nybygnings- og renoveringsprojekter så mange og så store, at vi ikke kan nde rum til at omtale dem alle på denne plads. Derfor opfordrer vi til et besøg på www.abhim.dk, hvor man kan se både disse og mange andre af vores projekter. Og selvfølgelig kan man også der blive medlem af en af Jyllands største og i al beskedenhed mest innovative boligforeninger.

rigtigt spændende projekt, hvor private ejerboliger bliver blandet med vores eksisterende – og snart gennemrenoverede – lejeboliger. Tanken om blandede boliger går igen i vores nybyggeri Siloen på den østlige del af havnefronten i Aalborg. Her opfører vi aktuelt et hus, der kommer til at rumme såvel ungdomsboliger som familieboliger og private ejerlejligheder. Også i Vestbyen i Aalborg har vi den seneste tid været i gang med fortsat byudvikling. Her sker det i form af en gennemgribende renovering af eksisterende lejeboliger, men det er kun første del af en betydelig forbedring af vores boligtilbud i denne del af byen.

Rendsburggade 22, 9000 Aalborg |

96 31 52 00 / info@abhim.dk

|

www.abhim.dk


go de

an

d

de

o

m

os s

selvy nk ell er t

ig rol g eo t il l

n de an

gode k

s

sti l e ro

n e d er h old e r sig t

de to ve

ja

r svingærinder, eller de n

d

ter mis

e el l

a ve ke l r ik

glemmer, hvad go

vun

rne grundet

a kæft alle d en

ller

nosse

ld d . Ho n e he f rc

ge an nl

osser tiltænkt. Eller

mås k e kon firm

g

er d

il e

p

fla sk

væ r e de n

n ye

e

tap, der sidder og drikke r sut

tepa t a f grø nn e

n

ordet nosser i ret ved d a g . olise Alts å, d e ta t

med

s . Ja, dem præcis er d e t t e sæ t

n so er

ter

g er llin

ek

a did an

ne

e

v so

æmpet mod kræft en o g

ko

ke li g

b sym er en rad yg

er bru gt i

yn

ns

ar k er h d n

l øg

de t R t.

llingemænd hvis

d

m

. er

ss Di

kæ må es

små

ve

m

er

at de

du

r ke sik

r

n. de

t De

nn me

der har nosser mod s esker,

Ja,

e ag

t e D

er nosse v æ r k v i r l . e t

n c i ga r, e ll e r

Kunstner Henrik Busk Andersen, 1967 | buskandersen@gmail.com | tlf. 2340 3393 Støbt ved Storm Sørensen, Støvring | vægt 800 gram | Pris kr. 1.350,Forhandles af: Galleri Bo, Skagen | Galleri Beck, Brønderslev | Galleri Busk Andersen, Aabybro | Ulf Bolighus, Skalborg Hjerm Kunstgalleri, Hjerm | Voigt Fine Art, Esbjerg | Dansk Kunstgalleri, Vejle | Kunstgalleriet Slagelse Galleri Warrer, Møns Klint


Du kender os bag

Tinna Feifer Møller

Betine Hvidberg Brix

Men kender du vores reklamebureau? creativum

I 2015 startede vi reklamebureauet Creativum. Vi elsker dagligdagen med mange forskellige opgaver og kunder, og er dermed også vant til at tilpasse os de forskellige brancher. Vi har masser af erfaring indenfor den grafiske verden, og driver også magasinet APPETIZE. Du har sikkert læst det, og så ved du også, vi står for eksklusivitet, kreativitet og solidt håndværk

– Vi kan vores kram!

STEEL DESIGN ...

A: Strandvejen 19, 2. sal, 9000 Aalborg | T: 4280 3027 (Betine) | T: 4053 0400 (Tinna) | W: creativum.dk | M: creativum@creativum.dk


Se k o

PATCHWORK & DESIGN

nku

r r en

ce s id

Husk!

Quiltrally 2018

6.-7. Okt. Åbent kl. 9-17 Se de gode tilbud på vores hjemmesid e

Aalborgs eneste specialforretning med metervarer og tilbehør til patchwork og quiltning Mere end 1000 forskellige stofruller i alverdens farver og mønstre

Danmarksgade 31 st. tv., 9000 Aalborg

Åbningstider:

Telefon 6055 5600

Man, ons, tors, fre: kl. 10-17,

www.patchwork-design@stofanet.dk

1. lørdag i måneden: kl. 10-13 (tirsdag lukket)

Følg os også på:

e 91


Brunch Hver dag fra kl. 11-14

125,-

Børnebrunch Under 12 år

83,-

Vi anbefaler, at du bestiller bord i god tid! Især lørdag og søndag

VI GIVER

15 %

STUDIERABAT Nedenstående er et udpluk fra vores menukort Mexicansk Pandekage Som børnemenu m. krydret oksefars, ost, salat, chips, salsa og guacamole

117 ,87,-

Laksepandekage Som børnemenu m. røget laks, rucola, oliven, soltørrede tomater basilikumcreme, mozzarella og salat med pesto

117,87,-

Bresaola Pandekage Som børnemenu m. bresaola, rucola, semi-dried tomater, oliven, balsamico-glace, ravost fra Thise og salat med pesto

115,85,-

Skinke og spinat Pandekage Som børnemenu m. skinke, flødestuvet spinat, cheddarost og hårdkogt æg og salat med pesto

115,85,-

Børnetallerken Tallerken med små frikadeller, kyllingespyd, gulerødder og agurker samt små pandekager med sukker og syltetøj

83,-

Suzette á la Pandekagehuset Lækker variation af klassikeren med hjemmelavet orangesauce, Cognac, Grand Marnier, softice og nøddedrys.

88,-

Vi støtter byens hold - Køb en AaB Menu når drengene spiller hjemme Mexikansk pandekage og 1/2 l øl ell sodavand 125,- Børn under 12 år halv pris

Åbent året rundt

Bådehavnsvej 13, 9000 Aalborg Tlf. 98 13 22 25 • Café åbent alle dage • Køkken åbent fra kl. 11-20 www.pandekage-huset.dk • Følg os på Facebook


DESIGN DIN EGEN BARNEVOGN PÅ STORKBARNEVOGN.DK

STILFULD FUNKTIONALITET

KVALITET, FUNKTIONALITET, KOMFORT & SIKKERHED KVALITET, FUNKTIONALITET, KOMFORT & SIKKERHED SAMLET I ET DESIGN SAMLET I ET DESIGN KVALITET, FUNKTIONALITET, KOMFORT & SIKKERHED

Kom i drømmeland med STORK

KVALITET, FUNKTIONALITET, SAMLET I ETKOMFORT DESIGN& SIKKERHED

Barnevognen der opfylder alle børnefamiliers behov. Alt imens de små er i DRØMMELAND. STORK har svaret til børnefamilier med de helt store udfordringer - nemlig TRANSPORTEN. Vi har uden at gå påder kompromis kvalitet,behov. komfort og de sikkerhed, fremstillet en helt Barnevognen opfylder allemed børnefamiliers Alt imens små er i DRØMMELAND. STORK har svaret til børnefamilier de helt både store udfordringer - nemligog TRANSPORTEN. fantastisk gennemtænkt barnevogn, som med er blevet super kompakt rummer det bedste fra Barnevognen alle børnefamiliers behov. Alt og imens de små fremstillet er i DRØMMELAND. Vi har uden der at gåopfylder på kompromis med kvalitet, komfort sikkerhed, en helt moderne verden. STORK har svaret tilden børnefamilier medog detraditionelle helt store udfordringer - nemlig TRANSPORTEN.

SAMLET I ET DESIGN

fantastisk gennemtænkt barnevogn, som er blevet både super kompakt og rummer det bedste fra Vi har uden at gå på kompromis med kvalitet, komfort verden. og sikkerhed, fremstillet en helt den moderne og traditionelle fantastisk gennemtænkt barnevogn, som er blevet både super kompakt og rummer det bedste fra den moderne og traditionelle verden.

Ny farve

Sort melange med sort læder er den nye lækre farve hos STORK

VORES EGEN BABY

STORK er svaret på én af børnefamiliens største udfordringer - transporten. Uden at gå på kompromis med kvaliteten, komforten eller sikkerheden har vi gentænkt barnevognen, så den er blevet super kompakt og rummer det bedste fra både den traditionelle og den moderne verden.

FRA 8.499,Vist vogn 8.999,-

Find ynglingsfarven blandt vores 7 FARVER Find ynglingsfarven blandt vores 7 FARVER

Find ynglingsfarven blandt vores 7 FARVER

Design din egen STORK barnevogn på STORKBARNEVOGN.DK

FOREST Mørkebrun læder FOREST Mørkebrun læder

SORT MELANGE Sort læder SORT MELANGE Sort læder

ANTRACIT Sort læder ANTRACIT Sort læder

SORT Brunt læder SORT Brunt læder

NAVY Hvidt læder NAVY Hvidt læder

GRÅ Sort læder GRÅ Sort læder

SORT Sort læder SORT Sort læder

5 5

STORK_Barnevogne_2017_2.indd 5

FORESTSTORK_Barnevogne_2017_2.indd SORT MELANGE5 Mørkebrun læder Sort læder

ANTRACIT Sort læder

SORT Brunt læder

Jørgensmindevej 20 | 9270 Klarup | tlf. 9831 8888 Mandag-torsdag 9.30-17.30 | Fredag 9.30-18.00 | Lørdag 9.30-14.00

25/04/2017 19.08

NAVY Hvidt læder

GRÅ 25/04/2017 Sort læder

SORT Sort læder

19.08

Stenbukken 5 | 9200 Aalborg SV | tlf. 9819 3080 Mandag-torsdag 10.00-17.30 | Fredag 10.00-19.00 | Lørdag 10.00-15.00

Stenbukken 5 . 9200 Aalborg SV . Tlf. 98193080

STORK_Barnevogne_2017_2.indd 5

5

KU N I

N

F

ÅS

EBØR

ØNSK

25/04/2017 19.08


k c a b wn o t in

Profile for Creativum ApS

APPETIZE Nr. 6 - Oktober 2018  

Aalborgs største og stærkeste kultur- & livsstilsmagasin

APPETIZE Nr. 6 - Oktober 2018  

Aalborgs største og stærkeste kultur- & livsstilsmagasin

Advertisement