Page 1

Sol eller regn – det spelar ingen roll.


”För ett halvt århundrade sedan startade jag hela verksamheten som snickare och byggde båtinredningar för andra skeppsvarv. Samtidigt byggde jag min första träbåt. Konceptet med kompromisslös kvalitet har följt oss ända sedan dess.” Edy Sarin, grundare av Sarins Båtar Oy Ab (känd för varumärket Minor åren 1967-2014)


Sargos löfte för vårt århundrade: Vi tar lite sunt förnuft från Finland och förvandlar det till en spännande båtupplevelse. Vårt varumärkeslöfte är att erbjuda en äkta allvädersbåt tillverkad i Finland för seriösa båtägare, vare sig de är yrkesmänniskor eller fritidsskeppare. Sargo står för en smart och sportig båt som är konstruerad för lång livslängd, utmärkta köregenskaper även under krävande förhållanden och en båt som ger valuta för investerade pengar. I 47 år har vi varit kända för det mycket hyllade båtmärket Minor, men i juni 2014 blev ett nytt varumärke lanserat. Ett helt nytt Sargo brand som är bättre lämpat för vår ständigt växande internationella marknad, men som ändå bygger på en mycket framgångsrik, mångårig och genuin tradition. Sargo kännetecknas främst av sina brandegenskaper: soliditet, säkerhet och tuff sportighet. Den här broschyren uppmärksammar dessa kvaliteter och presenterar sex smarta Allseason-båtar att välja mellan. Vi tar båtbyggarkonsten på stort allvar för att göra din båtupplevelse till något utöver det vanliga. .


Sargo, allvädersbåten från Finland. Byggt och utvecklat av människor som varit i branschen sedan 1967.

Sargo-båtarnas hemtrakt är regionen Österbotten som ligger längs Finlands naturvackra västkust. Människorna i trakten är kända för att vara envisa, praktiska, självständiga och uppfinningsrika. Det är därför naturligt att båtbyggande, fiske och sjöfartsnäring har blomstrat här i flera århundraden. Sargo-varumärkets gener är djupt rotade i landskapets mycket starka båtbyggartradition. Idag kan vi stolt presentera en serie smarta Allseason-båtar baserade på nära 50 års erfarenhet av båttillverkning med ett komplett utbud av modeller från 25 till 36 fot. I Sargos DNA kan man spåra pionjärandan från det välkända Minor-varumärket som skapades 1967 av båtbyggare Edy Sarin. Vi vet att nästan allt påverkas av både arv och utvecklingsmiljö. Sargo är resultatet av både sunt förnuft och en krävande miljö. I flera decennier har bägge dessa faktorer bidragit till det unika hos våra båtar och vår förnuftiga båtbyggarfilosofi. Redan en kort provkörning vid rodret till en ny Sargo kommer att avslöja hemligheten bakom detta unika temperament.

Bakom Sargo hittar du båtbyggarfamiljen Sarin från Karleby som fortsätter sin internationella framgångssaga in i tredje generation.


Företagets grundare, Edy Sarin, står leende i sin första lilla mahognybåt som renoverats till sitt ursprungliga skick.


Den kompromisslösa Sargostandarden tar dig säkert och tryggt ut på havet och hem igen.

Ibland kan havet vara grymt. Därför får din säkerhet till sjöss aldrig tas för given. Säkerhet är en av de viktigaste hörnstenarna i vårt varumärke. Sargo-standard innebär en lång lista med funktioner och utrustning som många andra bara erbjuder som tillval. Varje Sargo-båt är standardutrustad med en mängd olika säkerhetsfunktioner: ett komplett set med de senaste navigationsinstrumenten, en bogpropeller (28’- 36’), en automatisk power trim (PTA) och körvärme med defroster. Alla våra största Sargo-båtar (28’-36’)  är dessutom standardutrustade med tre oberoende batterier, vart och ett i sitt eget utrymme, för service, motorstart och bogpropellerns funktioner – allt för att öka din säkerhet. Alla våra modeller har även en certifierad installation av dieselmotorer från världskända Volvo Penta, vilket ger den bästa kompatibiliteten mellan drevet, motorn och Sargo-skrovet. Vi behöver väl inte säga att det finns en omfattande lista med tillbehörsutrustning som formar din Sargo efter dina egna specifikationer. De flesta båtar som vi levererar är skräddarsydda enligt kundens önskemål. Ur ett kvalitetsperspektiv är det en fördel att extrautrustningen kan installeras samtidigt som båten byggs. När du väljer en Sargo vet du att vi inte har kompromissat med utrustningsnivån. Du kommer alltid att lämna hamnen ombord på en mycket säker båt.


Tack vare hennes solida konstruktion är Sargos gång mycket stabil även i grov sjö.

Sargos hemmavatten är Bottniska viken. Dessa arktiska breddgrader är kända för sina våldsamma stormar, krabba vågor och förrädiska grynnor. Under några få vintermånader är viken och kusten täckta med is. Det är under dessa krävande förhållanden som österbottniska båtbyggare lärt sig sitt hantverk. Detta gör Sargo till en riktig allsäsongsbåt vars hastighet, manövrering och gångegenskaper tar dig säkert bortom den vanliga komfortzonen, även när det lugna midsommarvädret förvandlas till en häftig höststorm. Det är därför vi har designat och byggt våra skrov så att de även klarar riktigt grov sjö. Skrovets tjocklek och stödbalkar har designats med säkerhet i åtanke. Ett massivt skrov ger en tillräckligt låg tyngdpunkt samtidigt som stabilitet och hållbarhet förbättras. Sargos starka och hydrodynamiska skrov är känt för sin tysta behagliga gång, även i grov sjö. Våra testförare har tillbringat timme efter timme med att åka genom vågorna och köra i snäva cirklar för att säkerställa vårt varumärkes rykte. En trygg båt som Sargo erbjuder högre säkerhetsmarginal än vad man troligen någonsin kommer att behöva. Du behöver inte bara lita på vad vi säger. Sargos egenskaper som allvädersbåt är dokumenterade eftersom alla våra modeller (25-36 fot) är klassificerade internationellt som B-Offshore. Sargos solida fakta talar för sig själva, även om vi inte gör så mycket väsen av det.


Man får väl ha lite roligt och samtidigt vara förnuftig? En Sargo är tuff, sportig – och spännande! Sargo är helt enkelt jätterolig att köra. De sportiga köregenskaperna, lyhördheten vid girning och de raffinerade gångegenskaperna är en ovärderlig bonus för alla som söker efter spännande äventyr och snabba utmaningar till sjöss. Med en Sargo kan du utan att tveka tänja på gränserna utan att ens komma i närheten av dem. I de flesta situationer lämnar Sargo konkurrenterna bakom sig, utan särskilt mycket ansträngning. Sargo är en båt med många funktioner och en mycket sportig karaktär. En Sargo, oavsett storlek, är tänkt att vara en mångsidig båt som passar för olika slags båtliv. Det är ett perfekt val oavsett om du tillbringar semestern med familjen i sakta mak längs kusten eller om du använder denna gedigna allvädersbåt för att transportera dig mellan fastlandet och ditt eget lilla ö-paradis. Om du använder den som fritidsbåt lär du uppskatta att vi också levererar Sargo-båtarna för krävande yrkestrafik. Hela konceptet bakom Sargo är vår tolkning av praktisk sportighet: du behöver inte offra det roliga med båtlivet för det sunda förnuftet – eller tvärtom. Upplevelsen med Sargo ger dig det bästa av två världar eftersom det roliga aldrig blir helt beroende av vädret. Och om vädret till havs försämras känns det tryggt att veta att din Sargo är tillräckligt snabb för att ta dig fort till närmaste hamn. Sol eller regn – det spelar ingen roll. Med självförtroende och nöje.


Snabb, kompakt och mycket tuff – Sargo 25 utmärker sig överallt.

Sargo 25 är den minsta i vårt modellprogram men har så pass solida referenser att hon är en fullvärdig familjemedlem. Båten har många av de bekvämligheter som hennes större syskon har och åskådliggör Sargos designkänsla för användning av utrymmet. Den breda skarndäckslayouten i ett plan runt hela styrhytten är ett bra exempel på detta. På den behändiga akterdäckssoffan strax under den öppningsbara bakrutan kan man tryggt sitta i lä för vinden. Du lär upptäcka att styrhytten på vår 25-fotare är tillräckligt rymlig för att sex vuxna kan sitta bekvämt med obehindrad 360-graders sikt. Sargo 25 är också oöverträffad när det gäller bränsleekonomi. Dessutom är den känd för sin oslagbart tysta gång tack vare det sinnrika skrovet och den solida konstruktionen med effektiv isolering mot motorbuller. Att lasta ombord större föremål på akterdäcket underlättas tack vare dubbla portar vid relingen. Den stora takluckan till styrhytten är enkel att använda när du vill få in mera solsken. Dessutom är Sargo 25 tillräckligt kompakt för att köras och hanteras på egen hand.


Tyst, sjövärdig och bekväm – Sargo 28 är en äkta familjebåt.

Sargo 28 har två separata hytter, vilket gör den mycket lämplig för minnesvärda familjesemestrar till sjöss. Akterdäcket är tillräckligt rymligt för glad samvaro i hamnen. I pentryt kan du laga varm mat. Belysningen ombord består helt av avancerad ledteknologi, vilket både minimerar brandfaran och sänker energiförbrukningen. Liksom sarje Sargo modell är 28:an standardutrustad med tonade sidorutor och körvärme med defroster, medan de främre fönstren är klara för bättre nattsikt. Med sitt graciösa körsätt lever Sargo 28 upp till sitt rykte. Till och med vid kraftig sjö erbjuder den en förvånansvärt bekväm körning och skär genom vågorna utan problem. Räcken runt båten tillverkas uteslutande av 30 mm robust syrefast rostfritt stål. Även det isolerade skrovet och hytternas effektiva ventilation förlänger båtsäsongen maximalt.


Snabb, graciös och komfortabel – Sargo 31 uppför sig som en gentleman.

Sargo 31 har ett deplacement på fem ton vilket ger båten en viss auktoritet och en körförmåga som är både robust och graciös. Trots det kan den nå en toppfart på upp till 40 knop. Den maritima inredningen är byggd för att vara praktisk, slitstark och uppfylla dina estetiska krav. De två rymliga hytterna har var sin breda dubbelsäng. Det här är en perfekt semesterbåt för en familj eller två par som vill komma iväg från vardagen. Vi kan även leverera båten med både singel eller dubbelmontage. Vår imponerande 31-fotare erbjuder ett genuint jordnära Sargokoncept: en robust, säker och ändå lätthanterlig båt. Skjutdörrarna på båda sidor är behändiga och gör det enkelt att röra sig runt båten vid snabba manövreringar. Som i varje Sargo-modell är det lätt att komma åt alla servicepunkter och tekniska utrymmen. Skepparen lär uppskatta flexibiliteten i vår justerbara ratt- och mätarpanelskombination som ger en optimerad körställning antingen sittande eller stående.


Snabb, lugn och sjöduglig – Sargo 33 älskar de rullande havsvågorna.

Sargo 33 är en kompakt båt som kännetecknas av sportighet, säkerhet och soliditet. En lång vattenlinje tillsammans med en kraftig V-botten gör färden behaglig även i krävande förhållanden och i olika hastigheter, upp till 40 knop. Ett välplanerat yttre däck med höga fribord utstrålar säkerhet runt hela båten. Bakdäcket med L-soffa blir den självskrivna samlingsplatsen en fin sommarkväll. Genom modern 3D planering har vi utnyttjat varje vrå i nya Sargo 33 och det speglar sig främst i kabinerna. Förhytten med rikligt stuvutrymme, behaglig V-koj och toalett med separat dusch är något utöver det normala i en 33 fots båt. Mitthytten ger sovplats för 3 personer. Divan som hör till standardinredning kan ersättas av ett extra wc-rum. För dig som gillar sportighet ger Sargo 33 en ergonomisk styrplats med många smarta lösningar. Nedvikbar styrkonsol fungerar ändamålsenligt oavsett om användaren sitter eller står upp. Offshore förarstol och plats för 2 insänkta kartplottrar tilltalar även den kräsna föraren. Eftertsom du dessutom har en egen förardörr och möjlighet till port i skrovsidan, blir landstigningen extra smidig.


2016


Rymlig, säker och mycket trovärdig – Sargo 36 behagar även den mest krävande skepparen. Sargo 36 är din inträdesbiljett till vårt största, mest sjövärdiga skrov som tack vare de höga skrovsidorna ger en mjuk och torr gång. Layouten har samma halkskyddade däck i ett plan som de mindre Sargobåtarna men här är formatet extra brett, vilket gör det både smidigt och säkert att röra sig ombord. Även i detta avseende är det mycket svårt att hitta en konkurrent som ens kommer i närheten. Genom en extra stor taklucka med tre integrerade rutor kan även solsken och frisk luft komma in när du så vill. På akterdäck finns en mycket inbjudande sällskapsyta för minnesvärda stunder i hamnen. Skrovet på Sargo 36 är uppdelat i två vattentäta sektioner, vilket ökar den totala säkerheten. Ett komplett set med de senaste navigationsinstrumenten, bogpropeller, automatisk power trim (PTA) och körvärme med defroster är naturligtvis standard. Dessutom har vår majestätiska 36-fotare två stora sovhytter, två toalettrum och ett separat duschutrymme. Bland standardbekvämligheterna finns även ett effektivt värmesystem, inverter, mikrovågsugn och ett välutrustat pentry. Sargo 36 erbjuder en tilltalande avvägning för den som vill kombinera elegans med sunt förnuft.


Funktionell, majestätisk och elegant – Sargo 36 Fly vidgar din horisont.

Sargo 36 Fly ser verkligen fantastisk ut där den majestätiskt glider fram. I det här fallet kan man inte förneka att storleken har betydelse. Ett deplacement på hela nio ton ger en hel del trovärdighet i de flesta situationer till sjöss. Den eleganta flybridgen är tillräckligt rymlig för att fem personer kan njuta av den hänförande utsikten medan den sinnrika CAD-ritade vindtunneln minimerar luftdraget. Sargo 36 Flys linjer är graciösa men har fortfarande mycket av de maskulina egenskaper som är typiska för hennes mindre syskon. Båtens eleganta karaktär märks framför allt i den smakfulla interiören och de många sällskapsytorna. Hytter och styrkabin utstrålar en skandinavisk stil med rena linjer, väl beprövad ergonomi, en palett av svala färger och en stor samling funktionella detaljer. Det är svårt att inte lägga märke till och uppskatta den övergripande kvaliteten hos en Sargo 36 Fly eftersom detaljrikedomen inte är annat än enastående. Hon är det bästa vi kan erbjuda.


Sargos skandinaviska design: Vi låter helt enkelt formen följa funktionen.

Årtionden av forskning och utveckling har lärt oss en sak: form följer alltid funktion, inte tvärtom. Vår övertygelse bevisar att en lyckad funktion och österbottniskt formspråk gör varje komponent till en fröjd, inte bara i användning utan även med sin vackra form. Det är inte bara sant när det gäller exteriören, utan också interiören hos varje Sargo-allvädersbåt. Hytter och förarhytt har en omisskännlig skandinavisk stil med rena linjer, väl beprövad ergonomi, en palett av svala färger och en stor samling funktionella detaljer. Vissa av dem är så uppenbara att du inte ens lägger märke till dem. Vi har till exempel insisterat på att bygga ett jämnt, steglöst däck på samma plan runt hela styrhytten. En snubbelrisk mindre. Inga av våra konkurrenter erbjuder något liknande. Ju mer man studerar detaljerna inne i nya Sargo, desto mer övertygad blir man över hur totalt funktionell den är. Inredningen är designad för att få dig att må bra, inte bara när du ser på den utan också när du använder den i många år framöver. Allt är skapat för att vara hållbart och ge dig ett problemfritt båtliv. Till och med en så liten fin detalj som att kunna ha skjutdörren delvis öppen och låst medan du kör: det sköts av en enkel, robust och elegant dörrbroms av trä. Det finns ett överflöd av sådana genomtänkta lösningar, små och stora, i den eleganta interiören. Den maritima inredningen är skapad för att vara praktisk, hållbar och uppfylla dina estetiska krav. Sargo tillfredställer ditt rationella sinne samtidigt som den behagar ögat.


Vi vet du vill köpa ny båt, frågan är bara: är du tillräckligt seriös för en Sargo?

För de flesta av oss nöjesskeppare är båtlivet den bästa tänkbara kvalitetstiden med familj och vänner. Naturligtvis behöver vi inte sälja in denna livsstil till dig, det är snarare frågan om du är redo för en båt utöver det vanliga. Vi har mött oräkneliga nöjda Minor- och Sargo-ägare under årens lopp och har fått en allmän uppfattning om vem vår kund är. Bilden blir allt tydligare när vi tar hänsyn till alla de kunder som återkommer efter att ha ägt en eller flera av våra båtar. Så vem är då denna Sargo-skeppare? Ofta har den som äger och kör vår båt haft ett stort utbud av märken och modeller att välja mellan. Högst troligen är inte Sargo det billigaste alternativet. Därför vill vi prata om en rationell investering som handlar om så mycket mer än bara inköpspriset för en välutrustad fritidsbåt. En ny Sargo – eller en begagnad sådan – är en praktisk och vettig båt som alltid är lika efterfrågad. Inbyggd kvalitet och lång livslängd innebär att du kan förvänta dig år av problemfri båtglädje. Vår filosofi har varit att antingen bygga en båt av allra högsta kvalitet eller inte bygga någon båt alls. Dessa saker har vi gemensamt med varje hängiven Sargo-kapten: Vi ogillar kompromisser lika mycket som du gör.


Sargo övertygar även yrkesanvändarna. Vår fokusering på högklassig kvalitet är total. Under årens lopp har vi levererat ett stort antal båtar som används av ansvarsfulla yrkesmänniskor i hela världen. Våra professionella kunder, som t.ex. polis- och räddningsmyndigheter, måste förlita sig på båtar skräddarsydda för extremt krävande användningsområden under hela året. Detta bevisar att Sargos hängivenhet för kvalitet, användbarhet och nytta uppskattas överallt. Alla Sargo-båtar består av oräkneliga delar och komponenter, toppmoderna plottrar och instrument samt kilometer av kablar. För att höja andrahandsvärdet på varje Sargo är inga komponenter och kablar inlaminerade; detta förenklar service och underhåll. En strikt kvalitetskontroll är nödvändig i alla steg av produktionen. Alla våra underleverantörer har valts ut med största omsorg. Vad vi strävar efter när vi skapar en genuin Sargo är en förstklassig produkt som är mer än summan av dess delar. Alla båtar vi levererar har genomgått grundliga tester till havs i verkliga förhållanden. Vår produktutveckling är en ständig process då vi tar små, genomtänkta steg framåt i vår modellutveckling. När det gäller Sargo finns det alltid mycket mer än vad ögat uppfattar. För många yrkes- och fritidsskeppare i olika delar av världen har Sargos högklassiga kvalitet visat sig vara mycket övertygande. Och så är även anledningarna till att köra en.


SARGO 25 MÅTT Total längd Skrovlängd Bredd Djupgående Torrvikt Höjd från VL till radarbåge Bäddplatser KAPASITET Dieseltank * Dieseltank ** Färskvattentank Septiktank Motorbatteri Bruksbatteri Bogpropellerbatteri PRESTANDA Motorrekommendation * Motorrekommendation ** Tophastighet Bränsleförbrukning (25 kn) Maximal körräckvidd/tid Maximal last CE kategori

SARGO 28 7,85 m 7,15 m 2,70 m 1,05 m 3200 kg 2,45 m 2+2 300 l – 30 l 40 l 1 x AGM 95 Ah 1 x AGM 95 Ah – 225-300 hk – 33-38 kn 1,10 l/nm 272 nm/10,9 h 800 kg B-Offshore

MÅTT Total längd Skrovlängd Bredd Djupgående Torrvikt Höjd från VL till radarbåge Bäddplatser KAPASITET Dieseltank * Dieseltank ** Färskvattentank Septiktank Motorbatteri Bruksbatteri Bogpropellerbatteri PRESTANDA Motorrekommendation * Motorrekommendation ** Tophastighet Bränsleförbrukning (25 kn) * Maximal körräckvidd/tid * Maximal last CE kategori

SARGO 31 8,80 m 7,99 m 2,98 m 1,05 m 4200 kg 2,75 m 2+2 375 l 375 l 100 l 80 l 1*(2**)x AGM 95 Ah 1 x AGM 95 Ah 1 x AGM 95 Ah 260-370 hk 2 x 220 hk 33-39 kn 1,46 l/nm 258 nm/9,0 h 1000 kg B-Offshore

MÅTT Total längd Skrovlängd Bredd Djupgående Torrvikt Höjd från VL till radarbåge Bäddplatser KAPASITET Dieseltank * Dieseltank ** Färskvattentank Septiktank Motorbatteri Bruksbatteri Bogpropellerbatteri PRESTANDA Motorrekommendation * Motorrekommendation ** Tophastighet Bränsleförbrukning (25 kn) * Maximal körräckvidd/tid * Maximal last CE kategori

9,96 m 8,80 m 3,30 m 1,05 m 5100 kg 2,95 m 2+2 500 l 700 l 120 l 80 l 1*(2**)x AGM 95 Ah 2 x AGM 95 Ah 1 x AMG 95 Ah 330-400 hk 2 x 225-300 hk 32-42 kn 1,60 l/nm 312 nm/12,5 h 1500 kg B-Offshore


SARGO 33 MÅTT Total längd Skrovlängd Bredd Djupgående Torrvikt ** Höjd från VL till radarbåge Bäddplatser KAPASITET Dieseltank * Dieseltank ** Färskvattentank Septiktank Motorbatteri Bruksbatteri Bogpropellerbatteri PRESTANDA Motorrekommendation * Motorrekommendation ** Tophastighet Bränsleförbrukning (25 kn) * Maximal körräckvidd/tid * Maximal last CE kategori

SARGO 36 FLY

SARGO 36 10,99 m 9,88 m 3,45 m 1,1 m 7200 kg 2,85 m 2+3 600 l 800 l 260 l 100 l 1*(2**)x AGM 95 Ah 2 x AGM 95 Ah 1 x AGM 95 Ah 1 x 400 hk 2 x 300-400 hk 28-43 kn 2,20 l/nm 272 nm/10,9 h 1800 kg B-Offshore

MÅTT Total längd Skrovlängd Bredd Djupgående Torrvikt ** Höjd från VL till radarbåge Bäddplatser KAPASITET Dieseltank * Dieseltank ** Färskvattentank Septiktank Motorbatteri Bruksbatteri Bogpropellerbatteri PRESTANDA Motorrekommendation * Motorrekommendation ** Tophastighet Bränsleförbrukning (25 kn) ** Maximal körräckvidd/tid ** Maximal last CE kategori

11,80 m 10,67 m 3,65 m 1,10 m 8400 kg 3,19 m 2+3 – 860 l 300 l 100 l 1*(2**)x AGM 95 Ah 4 x AGM 95 Ah 1 x AGM 95 Ah 400 hk 2 x 300-400 hk 28-42 kn 2,60 l/nm 330 nm/13,2 h 2000 kg B-Offshore

MÅTT Total längd Skrovlängd Bredd Djupgående Torrvikt ** Höjd från VL till radarbåge Bäddplatser KAPASITET Dieseltank * Dieseltank ** Färskvattentank Septiktank Motorbatteri Bruksbatteri Bogpropellerbatteri PRESTANDA Motorrekommendation * Motorrekommendation ** Tophastighet Bränsleförbrukning (25 kn) ** Maximal körräckvidd/tid ** Maximal last CE kategori

11,80 m 10,67 m 3,65 m 1,10 m 8800 kg 4,10 m 2+3 – 860 l 300 l 100 l 1*(2**)x AGM 95 Ah 4 x AGM 95 Ah 1 x AGM 95 Ah 400 hk 2 x 300-400 hk 28-40 kn 2,70 l/nm 318 nm/12,7h 2000 kg B-Offshore

* singel motor

** dubbla motorer


SMART COMMUNICATION / CREAMEDIA / FRAM

Vi förbehåller oss rätten till ändringar. Båtarna på bilderna är extrautrustade. All teknisk data är med lätt lastad båt och endast riktgivande.

Sarins Båtar Oy Ab Isokarintie 4 FI-67900 Kokkola, Finland www.sargoboats.fi

ÅTERFÖRSÄLJARE:

Sargo broschyr se  

The allseason boat.

Sargo broschyr se  

The allseason boat.