SARGO Magazine_fi

Page 1

S A R I N S

B Ã… T A R

J U H L I I

5 0

V U O T T A

M A G A Z I N E


Sarins Båtar - 50 v. veneenrakentajana! Parhaimmat onnittelumme!

Yhdessä ohjaamme kohti uutta turvallista veneilykautta. Meiltä saat veneellesi merikelpoisia venevakuutuksia. Suuntaa kohti www.folksam.fi.


Juhlavuoden tunnelmaa

K

un katsoo taaksepäin niin 50 vuotta on samalla sekä pitkä että lyhyt aika. Ainakin se on kulunut nopeasti. Perheyritys on aina ollut osa elämääni. Lapsuudesta muistan, että isä oli usein töissä iltaisinkin. Mutta ei se haitannut, sillä vapaata pidettiin reilummin silloin, kun se oli mahdollista. Jo 7–8-vuotiaasta saakka pyörin itsekin mukana tehtaan touhuissa, silloin minusta taisi olla enemmän harmia kuin hyötyä. Ensimmäisen kesän olin oikeasti töissä siivoushommissa 12-vuotiaana ja 15-vuotiaana olin jo veneasentajana. Ensimmäiset vuosikymmenet teimme monenlaisia veneitä. 2000-luvun alkupuolelta olemme satsanneet ”allseason” -veneisiin. Siitä alkaen olemme jalostaneet SARGOa. Kun tänä päivänä katson taaksepäin, voin olla monipuoliseen taustaamme hyvin tyytyväinen. Se antaa vahvan näkökulman ja pohjan nykyiselle tekemisellemme. 50 vuotta on jo hyvä paalu perheyritykselle. Se antaa asiakkaillemme uskoa ja varmuutta siihen, että olemme olemassa vastakin. Tänä päivänä on mahtavaa, että meitä on mukana kaikki kolme veljestä sekä isä ja äiti sparraamassa. Keskustelut ja sukupolvien vuorovaikutus antavat paljon. Suomessa on hyvä tehdä veneitä. Kun maailmalla kertoo, mistä veneemme ovat kotoisin, se on kova sana. On mahtavaa voida sanoa, että meillä on kaikki hienosti. Perusasiat ovat kunnossa: hyvät mallit, toimiva tuotanto, myynti ja markkinointi. Varmasti pärjäämme vastakin. Tavoitteenamme ei ole olla maailman suurin – vaan maailman paras!

“Tavoitteenamme ei ole olla maailman suurin – vaan maailman paras.”

Veneilyterveisin Thomas Sarin

SARGO MAGAZINE Kaikki kunnossa seuraavaa 50 vuotta varten......................4

Okazaki Yahts Ltd, SARGO-edustaja Japanissa..............20

SARGO on täysosuma saksalaiseksi poliisiveneeksi ...... 10

SARGO kuuluu Naomi Yogon elämään............................21

Frank van Delden, SARGO-edustaja Saksassa................ 11

Ole Nyberg – 40 vuotta veneasentajana..........................22

Minor 650, ensimmäinen takahyttivene........................... 13

Laadusta ei tingitä...............................................................22

Kokkolan seutu, perinteitä ja vahvaa osaamista............. 14

SARGO 31 – kokoaan suurempi........................................24

“Tämän lähemmäksi veturia ei vene pääse”.................... 16

SARGO USAssa.................................................................. 25

FG Racing, SARGO-edustaja Norjassa............................ 17

Jussin Venetuotanto Oy, tärkeä yhteistyökumppani......26

Uusi SARGO suunnitellaan kaikessa rauhassa................. 18

Sertifioitu asennus, Volvo Penta........................................26

Julkaisija: Sarins Båtar Oy Ab, www.sargoboats.fi Toimitus: Johanna Rantanen, Ole Granholm, Pertti Rönkkö, John Love, John Wooldridge, Tanya Kim Grassley, Vetle André Børresen, Takeshi Shimizu. Kuvat: Jan Sandvik, Aki Paavola, Billy Black, David Sarin, Robert Wiik, Tomi Hirvinen, Vetle André Børresen, Nils Wenaas, Katsuhiko Miyazaki, Frank van Delden. Taitto: Oy Creamedia Ab Käännökset: Käännös-Aazet Oy Paino: Lönnberg

SARGO MAGAZINE

3


Kaikki Sarinit samassa veneessä. Susanne Kackur, Lillemor, Edy, David, Thomas ja Johannes Sarin.

Kaikki kunnossa seuraavaa 50 vuotta varten 50 vuotta on perheyrityksessä pitkä aika. Siihen mahtuu huippuhetkiä, murheen alhoja, kovia paikkoja ja suuria menestyksiä. Monia muistoja ja kohtaamisia. – Eihän meidän ollut edes tarkoitus tehdä veneitä, Lillemor Sarin tuumaa. Teksti: Johanna Rantanen Kuvat: Jan Sandvik, Robert Wiik, David Sarin, Sarins Båtar arkiv

4

SARGO MAGAZINE


A

lun perin Edy Sarin teki veneiden sisustuksia Nautor Swanille ja muille valmistajille. Veneteollisuuden 70-luvulla kasvaessa nopeasti, moni alkoi valmistaa veneitä itse – niin myös Sarin. Lillemor Sarin muistelee lämmöllä 1960-lukuva ja yrityksen alkuvuosia. Eräänkin kerran Tukholmasta tuli kevään korvalla iso tilaus, 40 optimistijollaa piti saada valmiiksi juhannukseen mennessä. – Yksikin työntekijä nukahti veneen alle pohjaa maalatessaan. Teimme ympäripyöreitä päiviä, jotta asiakas sai veneensä ajoissa.

Nakkikioskin kautta eteenpäin Iso käännekohta Sarins Båtarille oli Suomessa ennennäkemättömien takahyttiveneiden valmistuksen aloittaminen 1976. Minor 650 herätti suurta kummastusta. – Ei siihen aluksi uskonut kukaan. Meille sanottiin, että se näyttää nakkikioskilta, ei sitä voi myydä. Edy oli kuitenkin sitä mieltä, että antaa niitten puhua, ei se haittaa. Vaasan Hartman uskoi uuden mallin mahdollisuuksiin. – He ottivat mallin myyntiin ja sanoivat, että saadaan tehdä niin paljon kuin pystytään. Kun öljykriisistä oli selvitty, koko 1980-luku 1990-luvun alkuun saakka oli hyvää aikaa. Pankeista lainaa olisi saanut helposti.

“Meille sanottiin, että se näyttää nakkikioskilta.”

Sarins Båtarin toinen takahytillinen venemalli, Minor 700, oli myyntimenestys 1980-luvulla. Veneessä Edy Sarin.

Kaikki alkoi Öjassa, vanhassa navetassa 1967. Sen jälkeen tilat on rakennettu uusiksi ja laajennettu moneen kertaan. Tänä päivänä Öjassa tehdään kaikki puusepäntyöt sekä pienempien veneiden kokoonpano.

SARGO MAGAZINE

5


Stefan Sundqvist limaa viilua laipioiden päälle, Öjan tuotantotiloissa.

– Olimme aikeessa suurentaa laajasti, mutta Edy kysyi minulta, ollaanko me onnellisempia, jos meillä on 50 eikä 20 työntekijää. Onneksi me ei juurikaan otettu valuuttalainaa, Lillemor muistelee. Juuri ennen sukellusta syvään lamaan, tilauksia oli niin paljon, että Sarininkin toimitusajat venyivät. – Yksikin asiakas kysyi, että eikö rahallakaan saa nopeampaa toimitusaikaa. Hurjista vuosista on montakin tarinaa. Eräänkin kerran eteläpohjalainen turkistarhuri tuli kaverinsa kanssa venettä ostamaan. Kaupantekoa aikansa seurattuaan kaveri tokaisi vierestä: ”Mää luulen, että mää otan yhden kans!”. Edyn ja Lillemorin pojille, Thomakselle, Davidille ja Johannekselle, äidin tarinat ovat hyvin tuttuja. Perheyritys on ollut jokapäiväistä elämää. – Kerrankin autoin yhtä asiakasta valitsemaan veneeseen verhoja. Hän tuli myöhemmin messuilla kiittelemään, että vaimo oli tykännyt, Lillemor naurahtaa.

SARGOn kaikki puuosat lakataan huolella.

Kolme poikaa – isosisko rehtorina Tänä päivänä kaikki kolme poikaa ovat töissä perheyrityksessä ja isosisko työskentelee rehtorina. Edy ja Lillemor eivät kuitenkaan huolineet poikia heti kotiin töihin, vaan usuttivat heitä maailmalle. – Jos jää suoraan kotiin töihin, niin siihen kyltyy viidessä vuodessa ja haluaa lähteä maailmalle. Parempi, että käy ensin muualla ja tulee takaisin, jos haluaa, Lillemor painottaa. Ensimmäisenä ehti isoveli Thomas. – Kun lähdin opiskelemaan, en ollut varma, mitä teen isona. Opiskelin somistajaksi sekä huonekalusuunnittelua ja teollista muotoilua. Vuonna 1997 olin Espanjassa, kun 6

SARGO MAGAZINE

Eniten käytetyt puulajit ovat tiikki ja pähkinäpuu.


SARGO 33 ja SARGO 36 -mallien asennus tapahtuu Lahdenperän tuotantotiloissa.

isä soitti, että jos meinaat tulla takaisin, niin nyt olisi hyvä hetki. Lupasin tulla kymmeneksi vuodeksi töihin, 2007 sain toiset kymmenen jatkoaikaa ja nyt täytynee taas neuvotella, Thomas nauraa. Kymmenen vuotta nuorempi veli David opiskeli ensin Vaasassa äänitekniikkaa ja IT-alaa, mutta siirtyi sitten Kotkaan opiskelemaan venealan insinööriksi, suomen kielellä. – 2006 palasin Kokkolaan. Lillemor vähän jarrutti ja usutti maailmalle. Minä olin sitä mieltä, että neljä vuotta Kotkassa riittää. Myös nuorin veli Johannes tuli töihin perheyritykseen. – Opiskelin Helsingissä Hankenilla kauppatieteitä. Kun Lillemor alkoi suunnitella eläköitymistä, eikä Kokkolasta kotoisin oleva vaimoni vastustanut ajatusta, muutimme Kokkolaan keväällä 2009. Yksi pysäyttävä hetki Sarinien perheessä koettiin huhtikuussa 2003. – Edy sai perjantai-iltana aivoverenvuodon. Maanantaiaamuna seisottiin Thomaksen kanssa tässä konttorissa, ja mietittiin mitä tehdään. Aika pian tunne kuitenkin vahvistui: Meillä on tilauksia ja me osataan. Jatketaan työtä. Veneenrakentajat osasivat työnsä. Edy toipui vakavasta sairaskohtauksestaan hyvin, mutta ei palannut enää täysipäiväisesti töihin. Lillemor ryhtyi toimitusjohtajaksi, kunnes siirtyi eläkkeelle 2010. Molemmat ovat edelleen yhtiön hallituksessa. Andreas Lillhonga ja Patrik Storbacka optimoivat kaapin hyllyä Lean-tuotannon mukaiseksi.

SARGO MAGAZINE

7


Sarins Båtarin oma AW-terminaali (all weather terminal) valmistuu helmikuussa 2017.

Nimeksi SARGO Vuonna 2014 Sarins Båtar toteutti pitkään mietityn ison uudistuksen, nimenvaihdon. – Minor on sopiva nimi nelimetriselle soutuveneelle, Lillemor vihjaa. – Nimenvaihto hirvitti, mutta se meni todella hienosti. Olimme pohtineet asiaa pitkään ja toteutimme sen kertaheitolla kesän 2014 Finnboat Floating Showssa. Ensimmäisenä iltana Finnboat kutsui koolle näytteilleasettajat ja yli 50 toimittajaa eri puolilta maailmaa. Söimme, seurustelimme ja me saimme konjakin siivellä tilaisuuden kertoa yleisölle uuden nimemme. Seuraavan yön aikana vedimme kaiken rekvisiitan osastolla uusiksi. Nimikyltit, teippaukset, liput,

vaatteet ja muu rekvisiitta vaihtuivat yön aikana Minorista SARGOon. Lillemor ja Edykin olivat paikalla osoittamassa tukensa uudistukselle. Seuraavana päivänä olimme aika väsyneitä mutta tyytyväisiä.

Jokaisella oma rooli Sarinien veljessarjan yhteistyö toimii hyvin. – Jokainen hoitaa oman hommansa. Minä vastaan myynnistä ja tuotekehityksestä, David tuotannosta ja lopputarkastuksesta, Johannes taloudesta ja osittain myös myynnistä. Emme sekaannu toistemme hommiin ja yritämme aina yrityksen parasta, Thomas tiivistää. – Kyllä me ollaan Edyn kanssa tosi iloisia ja ylpeitä pojista, että he tahtovat tehdä tätä työtä, sanoo Lillemor. Myymistä ei ole ikinä harkittu, vaikka ostajia olisi ollut. – Venerakentaminen on niin kivaa, että minkä takia sitä myisi. Meillä on kaikki kunnossa: LEAN-perusteinen tuotanto, myynti, markkinat ja kilpailukykyiset tuotteet. Ei ole mitään estettä jatkaa seuraavaa 50 vuotta eteenpäin, Thomas toteaa. – Meidän ei tarvitse olla suurin, mutta halutaan olla paras. Toimimme globaalisti jo nyt, paljon laajemmalle emme voi levitä, mutta suurempia ja parempia tuotteita voimme toki tehdä, veljekset tuumaavat äidin hymyillessä.

Pikkuveli ja isoveli. Talousjohtaja Johannes Sarin ja toimitusjohtaja Thomas Sarin.

8

SARGO MAGAZINE


SARGOn maailma

SARGO tehdas Myynti

SARGOja toimitetaan Kokkolasta ympäri maailmaa.

Jokainen SARGO koeajetaan ennen kuin se lähtee asiakkaalle. Tässä SARGO 33 on juuri nostettu merestä koeajon jälkeen. Oman AWT:n valmistumisen jälkeen SARGOjen lastaus tapahtuu aina säältä suojassa.

SARGO MAGAZINE

9


Saksalainen maahantuoja Frank van Delden:

”SARGO on täysosuma saksalaiseksi poliisiveneeksi” Hollantilaista sukujuurta oleva SARGO-veneiden Saksan maahantuoja Frank van Delden haistoi heti, että nyt ollaan tarjoamassa tuotetta, mikä soveltuu erityisesti muun muassa venepoliisin tarpeisiin.

I

täfriisinmaalla Esensissä toimivan veneiden talvisäilytysja huoltoyhtiön Harle Yachtbau GmbH:n toimitusjohtaja Frank van Delden kertoo ihastuneensa SARGO-veneisiin kansainvälisillä venemessuilla. Hän sai muilta venealan asiantuntijoilta etukäteen vihjeitä kiinnostavasta tulokkaasta. Tarkempi tutustuminen kokkolalaisen venevalmistajan uutuuteen yllätti kuitenkin kaikki odotukset. SARGO osoittautui mainettaankin paremmaksi. – Vene vastaa tismalleen niitä ominaisuuksia, joille tiesin olevan Saksassa kysyntää. Se on merikelpoinen, vahva, nopea ja rakennettu kovaan käyttöön. Hienointa on, että sillä pääsee liikkeelle ilman mutkikkaita valmisteluja. Vähän sama kuin käynnistäisi auton kotiovella, Frank van Delden kuvailee.

Turvallinen työkalu venepoliisille van Delden pitää erityisenä plussana ajohytin ympärille rakennettua esteetöntä kulkutietä. – Se tekee SARGOsta turvallisen liikkumisvälineen niin lapsiperheille, ikäihmisille kuin ammatikseen vesillä liikkuville. Veneen kannella ei tarvitse liukastella, ja putoamisvaara on minimoitu, vaikka liikkeellä oltaisiin kovassa kelissä. Itsekin vesillä liikkuvalla mutta myös tenniskentällä viihtyvällä Frank van Deldenillä on SARGO-veneiden yksinedustus Saksassa.

– Suorituskykyiset ja vakaat veneet kiinnostavat erityisesti saksalaista venepoliisia. Ne on kuin luotu tilanteisiin, joissa liikkeelle on lähdettävä kelissä kuin kelissä, hän sanoo. Saksalainen Wasserschutzpolizei, suomeksi venepoliisi, on hankkinut Pohjanmerelle ja Itämerelle sekä Mecklenburg-Etu-Pommerin järvialueelle tähän mennessä yli 20 SARGO-venettä. Kokkolassa rakennettavat veneet rahdataan laivoilla ensin Emdeniin ja sieltä edelleen asiakkaille parhaiten sopivalla tavalla.

Kova kovaa vastaan koeajoilla Jokaista venekauppaa on edeltänyt perusteellinen koeajo, jossa veneen moottori, laitteet ja suorituskyky on testattu saksalaisella huolellisuudella viimeistä piirtoa myöten. Testiin on kuulunut myös veneen käyttäytyminen hätätilanteissa. – Joskus on ollut ota tai jätä -tilanne, kun testaajat ovat vaatinet pykäliinsä vedoten aivan mahdottomia, Frank van Delden muistelee. Yhteisymmärrys on kuitenkin lopulta aina löytynyt. Yhteistyö kokkolalaisen Sarins Båtar -venevalmistajan kanssa käynnistyi aikoinaan mutkattomasti jo SARGOa edeltäneen Minor-malliston aikana. – Asioista sovittiin suullisesti. Senkään jälkeen ei ole tarvittu mustaa valkoisella. Kumppanuus perustui silloin kuten edelleen keskinäiseen luottamukseen, Frank van Delden kehuu.

“SARGO-vene osoittautui mainettaankin paremmaksi”.

Teksti: Pertti Rönkkö Kuvat: Pertti Rönkkö, Sarins Båtar arkisto

10

SARGO MAGAZINE


Teksti: Johanna Rantanen Kuvat: Frank van Delden

Traileri kesti!

Frank van Delden on SARGOn pitkäaikaisin myyntiedustaja. Yhteistyö alkoi mutkattomasti vuonna 1997.

Harle Yachtbau GmbH:n toimitusjohtaja Frank van Delden edustaa SARGO-veneitä Saksassa.

Samppanjapullon kiinnitys. Kahden poliisiveneen kastajaiset ovat juuri alkamassa.

– Minä olin Espanjassa, Marbellan lähellä yksityisveneiden kapteenina, kun isäni soitti minulle ja totesi, että jos meinaat vielä tulla kotiin töihin, niin nyt olisi hyvä aika. Päätimme vaimoni kanssa lähteä Kokkolaa kohti asuntoautollamme. Isä kertoi myös, että häneen oli Saksasta ollut yhteydessä sopivan oloinen tyyppi, joka oli kiinnostunut edustamaan meitä, toimitusjohtaja Thomas Sarin muistelee. Niinpä Sarinit kurvasivat Frankin kautta ja saivat lämpimän vastaanoton. – Melkein saman tien, kun olin päässyt Kokkolaan asti, Frank tilasi meiltä Minor 7600:n messuille, esittelykäyttöön ja vähän itselle ajeltavaksi. Keväällä 1998, kun oli aika toimittaa vene, päätin lähteä viemään sen Frankille itse ja opastaa hänet samalla Minorin saloihin. Frank vähän kauhisteli, että kuljetamme isoa venettä trailerilla niin pitkän matkan. Pari vuotta sitten hän minulle vielä muisteli, että ”en ymmärrä, miten se traileri kesti sen matkan”. Minä nauroin takaisin, että sama traileri on käytössä vieläkin!

Thomas Sarinin henkilökohtaisesti Saksaan toimittama Minor 7600 Hampurin venemessuilla kesällä 1998.

SARGO MAGAZINEMinor 650 ensimmäinen takahyttivene Teksti: Ole Granholm Kuvat: Jan Sandvik, Sarins Båtar arkisto

Sarins Båtarille vuosi 1976 oli käänteentekevä – ja samalla ensivilkaisu tulevaisuuteen. Tuolloin yritys lanseerasi Minor 650 -mallin. Se oli 6,5-metrinen suippoperäinen moottorivene, jossa oli sisämoottori ja takahytti. Minor 650 oli ensimmäinen takahyttivene Suomen markkinoilla. Venealalla mallille naureskeltiin, kuka moisen paatin ostaisi? – Se vene rikkoi kaikki veneen ulkonäkösuunnittelun kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt, yrityksen perustaja Edy Sarin myöntää. Epäilykset osoittautuvat kuitenkin turhiksi ja uusi malli oli riskin arvoinen. Minor 650:n suunnitteli Sarins Båtarin pitkäaikainen yhteistyökumppani ja hovisuunnittelija Sven Lindkvist. Muutamaa vuotta myöhemmin hän suunnitteli Minor 700 -mallin, ensimmäisen perähytillisen veneen, jonka hytin pääsi kiertämään ympäri. Mallista tuli myyntimenestys. – Lindkvist antoi Minor-veneiden rungoille uuden muodon. Neliön muotoinen perälauta, syvempi V-mallin pohja, suora akseli ja köli suunniteltiin

lisäämään veneen kulun vakautta. Malli suunniteltiin ympärivuotiseen käyttöön. Siksi sen piti olla mahdollisimman käytännöllinen ja kestää kovaakin kyytiä, Edy Sarin kuvailee.

Puisista soutuveneistä lasikuitumenestykseen Edy Sarin on rakentanut veneitä koko ikänsä. Hän auttoi isäänsä tekemään soutuveneitä ja työskenteli Sven Lindkvistin veneveistämöllä ennen armeijaa. Armeijan jälkeen hän valmisti puuveneitä pienemmässä mittakaavassa ja vuonna 1965 hän sai työpaikan Nykarleby båtvarvilta. Minor 650:n suunnitellut Sven Seuraavana vuonna Edy siirtyi Lindkvist oli vuosia Sarins Båtarin pääsuunnittelija. Nautorin perustaja Pekka Koskenkylän palvelukseen. Edy oli mukana tekemässä ensimmäisen lasikuituveneen, Swan 36 -plugia. Pian hän huomasi, kuinka tärkeitä alihankkijat olivat Nautorille ja muille venevalmistajille, niinpä Edy alkoi valmistaa veneiden sisäosia iltapuhteella. Päivätyön päälle tehtävät iltatyöt kävivät pian liian raskaiksi, joten 1967 Edy päätti perustaa oman firman kotinsa piharakennukseen. Siitä alkoi Sarins Båtarin taival. Tänä päivänä veneet tunnetaan nimellä SARGO.

Edy Sarinilla kehyksissä Minor 650 -piirustus.

SARGO MAGAZINE


Kokkolan seutu

Perinteitä ja vahvaa osaamista Teksti: Johanna Rantanen Kuvat: Jan Sandvik, Aki Paavola, David Sarin, Kansantaiteen kuvakokoelma, Museovirasto.

Kokkolan seutu on suomalaisen veneenrakennustaidon ydinaluetta, jonne alan osaaminen on kertynyt luontevasti, vuosisatojen saatossa.

K

okkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg on seurannut ja tukenut kokkolalaisen venealan kehitystä aitiopaikalta jo toistakymmentä vuotta. Ennen nykyistä tehtäväänsä Sandberg seurasi asiaa läheltä Kokkolanseudun kehityksen (KOSEK) toimitusjohtajana ja yritysasiamiehenä. – Kaikkihan sen tietää, veneitä on täällä tehty aina. Ja kun on tarpeeksi monta tehty ja kauan harjoiteltu, niin tiedetään, että osataan, kehitysjohtaja tuumaa. – Kaiken pohja on tietenkin Kokkolan vuosisataiset merenkulun ja kaupankäynnin perinteet, pohjoiset sääolosuhteet ja alueemme vaativa rannikko. Kun täältä on lähdetty merta myöten kaupankäyntiin viety tervaa, käyty kauppaa ja tuotu tavaraa, on veneiltä vaadittu paljon, Sandberg taustoittaa.

Venealan osaamiskeskus MarineGate

Kokkolasta on viety paljon tervaa maailmalle. Purjeveneiden aikakaudella Suomi oli maailman tärkeimpiä tervantuottajia ja Kokkolan seutu tuotti peräti kolmanneksen suomalaisesta tervasta.

14

SARGO MAGAZINE

Vanha ja vahva pohja loi hyvät edellytykset sille, että 1990-luvun lopulta alkaen Kokkolan kaupunki on panostanut merkittävästi venealan puitteiden kehittämiseen. Kaupungin ja alan toimijoiden tiiviin yhteistyön myötä Kokkolaan on syntynyt venealan voimakas klusteri ja osaamiskeskus MarineGate, jolla Sarins Båtarkin sijaitsee. – Venealaa on kehitetty määrätietoisesti ja yhteistyöhön uskoen. Tänä päivänä Kokkolassa on venealan toimijoille erinomainen infrastruktuuri sekä kaiken kattava, huippuosaava alihankkijaverkosto. Alan toimijat saavuttavat suuria synergiaetuja toimiessaan Kokkolassa.


MarineGate tarjoaa venealan yritykselle erinomaisen toimintaympäristön.

Kokkolaan on keskittynyt huippuosaajien vahva verkosto.

Merkittäviä tekijöitä kokkolalaisen osaamisen kehittymiselle ovat myös alueemme vaativa rannikko ja pohjoinen sijainti. – Rannat ovat täällä kivikkoisia ja maannousemisen myötä ne mataloituvat sentti sentiltä joka vuosi. Näitä luonnon tarjoamia olosuhteita voimme kiittää siitä, että Kokkolassa on aina panostettu alusten kestävyyteen sekä navigointiominaisuuksiin. Esimerkiksi ne ovat sellaisia vahvuuksia, joiden takia kokkolalaisveneitä halutaan – ja niitä kannattaa viedä – toiselle puolelle maapalloakin.

“Kokkolasta viedään maailmalle venealan huippubrändejä.”

toteaa rinta rottingilla ja summaa yhteen Kokkolan menestystekijät: – Meillä on perinteet, osaamista, alan vahva verkosto ja huippuluokan tuotekehitystä. Veneet ovat tärkeä osa kokkolalaista identiteettiä.

Veneala työllistää Kaupungin näkökulmasta tärkeä asia on tietysti se, että veneala on merkittävä työllistäjä. – Veneala työllistää tälläkin hetkellä ainakin 500 henkilöä. Lisäksi se on myös merkittävä vientiteollisuuden sara, noin 85 prosenttia Kokkolassa valmistetuista veneistä menee suoraan vientiin. – Kokkolasta viedään maailmalle venealan huippubrändejä. Ei se ole sattumaa, että SARGO, Finnmaster, Nord Star, Kewatec Aluboat, Grandezza, Husky ja Rolls-Roycen vesijetit valmistetaan Kokkolassa. Kyllä se tekee kuulijaan aina vaikutuksen, kun tämän listan luettelee, kehitysjohtaja

Helmikuussa 1872 perustettu Gamlakarleby Segelförening (GSF) on Suomen vanhimpia purjehdusseuroja. Pursiseuran satama on Mustakarilla, jonka ravintolassa on SARGOn nimikkokabinetti.

SARGO MAGAZINE


Vuosien varrella monta venemallia testattuaan Nils Wenaas löysi mieleisensä SARGOsta

”Tämän lähemmäksi veturia ei vene pääse” Nils Wenaas käyttää venettään vuoden ympäri vaativissa olosuhteissa Norjan rannikolla. Hänelle on erittäin tärkeää voida luottaa alukseensa kaikissa olosuhteissa. Nils löysi etsimänsä kohdatessaan SARGO 36 Explorerin – merkki oli tuttu jo vanhastaan.

N

ils Wenaas asuu Moldan ulkopuolella ja veneilee Norjan vaativalla rannikolla. Hän on kasvanut ja elänyt merellä kalastaen ja veneillen koko ikänsä. Vuosien varrella Nilsillä on ollut veneitä laidasta laitaan. – Meillä on ollut monenlaisia veneitä. 16-jalkaisesta jollasta 50-jalkaiseen hyttiveneeseen. Lopulta kaipasimme vähän pienempää venettä, joka olisi yhden ihmisen hallittavissa säässä kuin säässä. Vuonna 2007 valitsimme Minor 34:n, hän kertoo. Toisena veneenä Nilsillä on 35-jalkainen Selfa Speedsjark, jota hän käyttää kaupalliseen kalastukseen. Vuosittain vene on kovassa käytössä Lofooteilla helmi-maaliskuussa – parin kuukauden kalasaalis on noin 36 tonnia turskaa. Toisin sanoen: Nilsillä on vankka kokemus Norjan rannikon sää- ja tuuliolosuhteista.

Turvallisuus Minor 34 täytti kaikki Nilsin odotukset. Kokkolalainen vene on erinomainen yhdistelmä toiminnallisuutta ja korkeaa laatua. – En tuntenut itseäni koskaan turvattomaksi sen kyydissä, vaikka sää on välillä ollut todella hurja, Nils painottaa. Keväällä 2016 Nils päivitti veneensä ja lähti itse hakemaan uutta SARGOaan, tuliterää Explorer 36:sta, Kokkolasta.

Nils Wenaas veneilee SARGO 36 Explorerillaan vaativissa olosuhteissa Vestlandin pohjoisrannikolla Norjassa.

16

SARGO MAGAZINE

– Matkustin Suomeen ystäväni kanssa ja ajoimme kotiin Vestlandin pohjoisosaan, noin 1500 merimailia. Matkan varrella saimme tilaisuuden testata venettä oikein kunnolla ja kaikki toimi juuri niin kuin pitikin. Sää oli välillä todella huono, mutta ainut asia mikä särkyi, oli yksi lipputangon kiinnitin. Tehtaalta lähetettiin uusi välittömästi. Sekä Sarins Båtarin että FG Racingin huolehtivat asiakkaastaan erinomaisesti, ja kaikki on toiminut moitteettomasti. Aina ennen, kun olen hankkinut uuden veneen, on alussa ollut jotakin huomautettavaa ja reklamoitavaa, mutta SARGO 36 Explorer on täydellinen. SARGOt on valmistettu huolella huippumateriaaleista, kokenut merenkävijä kiittelee. Kenties juuri siksi Nilsin ystävä osti Nilsin käytetyn 34:n pian kotimatkan jälkeen.

Hustadvika Nils Wenaasilla on kesäkoti tyhjentyvässä kalastajakylässä avomerellä Hustadvikassa. Hänen veneilykautensa on katkolla vain keväthuollon ajan. – Venettä voi käyttää vuoden ympäri ja siellä on myös miellyttävää nukkua. Viime kesänä teimme useita mukavia veneretkiä pitkin Vestlandin pohjoisrannikkoa. Tilat riittivät mainiosti neljälle hengelle. Vene toimii merellä erittäin hyvin, sieltä näkee erinomaisesti joka suuntaan – erityisesti verrattuna siihen, mihin olen joissakin aiemmissa veneissäni tottunut. Niissä veneen keula nousi selvästi ylemmäksi rajoittaen näkyvyyttä. Vene on erittäin vakaa kovassakin merenkäynnissä. SARGO on kuin veturi merellä.

Teksti: Vetle André Børresen Kuvat: Nils Wenaas arkisto


FG Racing on edustanut Sarins Båtaria vuodesta 2010

SARGO – Hvalerista Honnigsvågiin

Nils Wenaas on SARGO 36 Exploreriinsa hyvin tyytyväinen. Venettään hän käyttää sekä kalastukseen, perheen yhteisiin veneretkiin että yhteysveneenä kesämökille. Nils ylistää SARGOn merikelpoisuutta.

FG Racing AS on edustanut SARGOa Norjassa suurella menestyksellä. Kuvassa veljekset Terje ja Frode Gamlestøl.

Kaksi energistä veljestä on luonut vahvan maahantuontiyrityksen, jonka ansiosta Norjan rannikolla on paljon SARGOja. Etelästä pohjoiseen, Hvalerista Honnigsvågiin. Veljesten mukaan SARGO istuu norjalaisiin olosuhteisiin kuin hanska käteen!

S

eitsemän vuotta sitten FG Racing - Terje ja Frode Gamlestøl – alkoivat myydä Sarins Båtarin veneitä norjalaisille. – Olimme kiinnostuneita katetuista veneistä ja aloimme etsiä sopivaa hytillistä venettä. Ihastuimme Minorin (SARGOn) näppäriin ratkaisuihin, muotoiluun ja laatuun.

SARGO 36 Explorer ”Eirik” valmiina lähtöön. Uimatasanteella Eilin ja Ymir.

Iso toimija Parivaljakko on myynyt Norjaan jo yli 70 uutta tai käytettyä Minoria ja SARGOa. Heidän yritystarinaansa pidetään yhtenä Norjan venealan menestystarinoista. – Meillä on hyvin tiivis ja toimiva yhteistyö SARGOn dynaamisen ja modernin tehtaan kanssa. Juttelen toimitusjohtaja Thomas Sarinin kanssa monta kertaa viikossa, keskustelemme ideoista ja asiakaspalautteesta. Valmistaja reagoi nopeasti ja kehittää jatkuvasti SARGOn konseptia. Uusien teknologioiden hyödyntäminen sekä asiakkailta saatu palaute ovat tärkeitä. Meillä on koko ajan vahva näppituntuma siihen, mitä tehtaalla tapahtuu, Gamlestølit sanovat.

Pitkin Norjan rannikkoa FG Racing palvelee asiakkaitaan Lysakerin ja Naustdalin myyntikonttoreistaan. Naustadissa sijaitsevassa Sæla Marinan satamassa veljekset tarjoavat kattavan valikoiman palveluita veneenomistajille. – Olemme myyneet veneitä koko Norjan rannikolle. Meillä on asiakkaita, jotka asuvat Norjan saarilla ja käyttävät veneitään vuoden ympäri säästä riippumatta. Yhtä myymäämme SARGO 31:stä käytetään itse asiassa postiveneenä, joka kuljettaa postit Florøsta edustalla sijaitseville saarille. Yhdistävä tekijä kaikille myymillemme veneille on, että niitä käytetään vuoden ympäri, kaikkina vuodenaikoina, Gamlestølit toteavat. Teksti ja kuvat: Vetle André Børresen

SARGO MAGAZINE

17


Daniel Sundkvist on viimeisen kymmenen vuoden aikana suunnitellut useita SARGOja.

Uusi SARGO suunnitellaan kaikessa rauhassa Uuden SARGO-mallin suunnittelu alkaa aina samalla tavalla, juttelemalla. – Syksyisin kierrämme aina ympäri maailmaa venemessuilta toisille juttelemassa edustajiemme ja asiakkaittemme kanssa. Kuuntelemme toiveita, ideoita ja ajatuksia. Niiden kautta täytyy löytää linja; mikä on tärkeintä ja tullut eniten esille, millainen uuden SARGOn pitäisi olla. Sellaista ei kannata tehdä, mitä muut ovat jo tehneet, suunnitteluprosessista päävastuun kantava toimitusjohtaja Thomas Sarin kertoo. Kaikkia toiveita ei kerralla voi toteuttaa, mutta saatujen toiveiden ja terveisten pohjalta päätetään, mistä lähdetään liikkeelle. Talven aikana suunnitelmat hahmottuvat. Keväällä, noin puoli vuotta myöhemmin, on edessä seuraava messukierros, jolloin Thomaksella on luonnokset mukana.

“Kokkolassa veneala kulkee usein isältä pojalle.”

18

SARGO MAGAZINE

Teksti: Johanna Rantanen Kuvat: Aki Paavola, Thomas Sarin, Idis

– Tapaan messuilla jälleen edustajiamme ja he pääsevät kommentoimaan luonnoksia. Sen jälkeen alkaa tarkempi ja yksityiskohtaisempi piirtäminen. Koko kevät ja kesä piirretään ja pidetään jatkuvasti yhteyttä edustajiin lopullisen mallin hiomiseksi.

Isältä ja pojalle Viimeiset kymmenen vuotta SARGOt on piirretty suoraan 3D-malleiksi tietokoneella. – Kun minä aloitin työt perheyrityksessämme 1997, kaikki veneet piirrettiin vielä kynällä paperille, ja plugit tehtiin käsin puusta. Ensimmäinen kokonaan 3D-suunniteltu mallimme oli Minor Offshore 31 vuonna 2007. Se oli samalla ensimmäinen malli, joka on Daniel Sundkvistin piirtämä. Kokkolassa veneala kulkee usein isältä pojalle. Daniel


Ennen plugit tehtiin puusta, nykyään ne jyrsitään 3D-piirustusten mukaan epoksipastasta. Jyrsintätarkkuus on 0,2 mm.

Sundkvistin isä Hjörvald on suunnitellut paljon veneitä. – Isäni Hjörvald oli vuosina 1969-1973 töissä Edylläkin. Minä olen kuulemma sanonut jo 3-vuotiaana ryhtyväni isona veneenrakentajaksi. Nyt olen suunnitellut jo yli 50 venemallia, Daniel Sundkvisti kiittelee sujuvaa yhteistyötä.

Soutamista ja huopaamista – Minulla itselläni oli joku käsitys 3D-suunnittelusta, olin opiskeluaikoina sitä pienimuotoisesti kokeillut. Tiesin, että Daniel osaa 3D-suunnittelun ja pyysin häntä mukaan suunnitteluprosessiin. Siitä lähtien Daniel on suunnitellut valtaosan SARGOista. – Minä tulen SARGO-prosessiin mukaan yleensä siinä vaiheessa, kun suunnitelmat ovat aika pitkällä ja raamit – tilavuus ja sisätilat – ovat olemassa. Alan piirtää ja optimoida lopullista venettä raamien sisälle. Daniel arvostaa sitä, että Sarinit antavat suunnitteluprosessille aikaa. – Juuri näin sen pitää mennä. Suunnitteluvaiheessa voi syntyä uusia ideoita, kun vene alkaa konkretisoitua. On hyvä ottaa aikaa kehitykselle. Soudetaan ja huovataan, pidetään välissä taukoja, Daniel Sundkvist kuvailee luovaa prosessia.

Kun veneen fyysiset raamit – tilavuus ja sisätilat – ovat olemassa, alkaa suunnittelija optimoida tilankäyttöä.

Uuden esittely – Finnboat Floating Show Suunnitteluprosessin toisen talven aikana syntyy ensimmäinen uusi SARGO. – Olen tiiviisti mukana ensimmäisen veneen valmistuksessa. Sitten malli siirtyy tuotantoon ja työnjohtajan vastuulle. Kehitys toki jatkuu koko ajan, ensimmäisten 3–4 veneen aikana tuotanto hiotaan LEAN-mallin mukaisesti huippuunsa koko tiimin voimin, David Sarinin johdolla. Uusi SARGO esitellään yleensä ennen juhannusta järjestettävässä Finnboat Floating Showssa. – Se on hyvin tärkeä tapahtuma, jossa kaikki suomalaiset venevalmistajat esittelevät uutuutensa. Yleensä tapahtumaan osallistuu noin 40–50 alan toimittajaa eri puolilta maailmaa, joten onnistunut esittely Floating Showssa takaa maailmanlaajuisen julkisuuden, Thomas Sarin kertoo. Uuden mallin voisi toki saada markkinoille nopeamminkin, mutta sitä ei ole koettu järkeväksi. – Ei kannata tehdä liian nopeita päätöksiä. Yleensä suunnittelu toteutuu suurin piirtein tällä aikataululla. Jos teemme aivan uutta mallia, niin silloin aikajänne voi olla jopa kaksi ja puoli vuotta. Valtaosa lanseerauksista on kuitenkin olemassa olevan mallin päivityksiä. Jos kyseessä on mallin facelift, niin veneen nimi pysyy samana, vuosimalli vain muuttuu. Jos nimi on täysin uusi, niin silloin on mallikin!

Uusin venemalli SARGO 33 on Kai Ilmasen suunnittelma. Se voitti marraskuussa 2016 erittäin arvostetun BOB – Best of Boats -palkinnon perheveneiden sarjassa. www.bestofboats.com

SARGO MAGAZINE

19


Teksti: Johanna Rantanen Kuva: Tomi Hirvinen

Mukavuutta ja laatua japanilaisille vesille

Teksti: Takeshi Shimizu Kuvat: Katsuhiko Miyazaki

SARGO kuuluu N Suomalaisten tapa suhtautu veneisiin osana jokapäiväistä elämää teki Naomi Yogoon suuren vaikutuksen hänen vierailtuaan Kokkolassa Sargon tehtaalla. Hänkin päätti ostaa oman SARGO 28:n osaksi elämäänsä.

N SARGO on tuonut vapaa-ajan nautinnollisen cruisailun ja mukavuuden Japanin venemarkkinoille, kertoo SARGOn Japanin edustaja Kojiro Okazaki.

O

kazaki Yachts Ltd on toiminut SARGO-edustajana Japanissa vuodesta 2003. – Perheyrityksemme toiminta on alun perin keskittynyt purjeveneisiin. Olemme toimineet jo vuodesta 1997 suomalaisten Nauticat-purjeveneiden maahantuojana. Nauticatin toimitusjohtaja Kaj Gustafssonilla oli omana moottoriveneenään Sarins Båtarin Minor. Ihastuimme siihen ja halusimme ryhtyä SARGO-edustajiksi Japanissa, Kojiro Okazaki kertoo. SARGO on onnistunut tuomaan Japanin venemarkkinoille jotakin aivan uutta. – Japanin isot venevalmistajat, kuten Yamaha ja Toyota, tekevät veneensä lähinnä kalastuskäyttöön. Niissä ei ole mitään mukavuuksia ja sisäosiltaan ne ovat riisuttuja. SARGO on jotakin aivan muuta. Se on tuonut vapaa-ajan nautinnollisen cruisailun ja mukavuuden Japanin venemarkkinoille. – Pohjois-Japanin ilmastossa SARGOn all season -ominaisuudet tulevat parhaiten esiin. Se on lämmin ja turvallinen vene, jolla on loistavat ajo-ominaisuudet. – Kalastusveneet ovat Japanissa olleet vahvasti miesten ja poikien juttu. SARGOsta nauttii koko perhe ja usein veneelle kutsutaan myös ystäviä. Monille asiakkaillemme SARGO on kuin kelluva huvila. Laiturista ei välttämättä tarvitse lähteä mihinkään.

ykyään Naomi valmistaa koruja ja koriste-esineitä SARGOn kajuutassa yhdistäen sujuvasti työn ja vapaa-ajan. Veneilyn lisäksi Naomi nauttii veneessä yöpymisestä. – Lasillinen viiniä lyhtyjen loisteessa aaltojen keinuttaessa venettä saa minut tuntemaan itseni osaksi luontoa, Naomi sanoo. Kotitalousopettajana Naomi ei kuidenkaan tyydy siemailemaan viiniä, hän nauttii veneen keittiön ruuanlaitolle asettamista haasteista. – Ruuanlaitossa veneen keittiössä on jotakin erityistä. Niukoissa tiloissa täytyy miettiä tarkasti, mikä on mahdollista. Se on kuin telttailua – paitsi että voin käyttää myös sähkölaitteita, mikä toki tekee ruuanlaitosta paljon nautinnollisempaa. Naomi on nauttinut elämästään satamassa neljän vuoden ajan. Vene-elämään oppiessaan hän on keksinyt monia hyödyllisiä niksejä helpottamaan elämää. Sähkövirran käytön

”Osaamme nauttia veneistä myös satamassa.”

Japanilainen korutaitelija ja kotitalousopettaja Naomi Yogo nauttii ruuanlaitosta veneessään.

20

SARGO MAGAZINE


aomi Yogon elämään säätelyn oppiminen oli ensimmäisiä asioita. Alussa virrat menivät usein pois päältä, kun Naomi käytti liian montaa laitetta yhtä aikaa. Nyt hän varoo erityisesti vedenkeittimen ja ilmastoinnin päällekkäistä käyttöä. Naomi myös hyödyntää sataman tarjoamia suihku- ja wc-tiloja sekä tiskausmahdollisuutta. Naomi kertoo kokkaavansa veneessään ”retkiruokaa” käytössä olevan tilan ja sähkövirran ehdoilla – haastattelupäivän menu oli tosin kuin suoraan huippuravintolasta. Illan vieraina ollut sataman henkilökunta ilahtui suuresti ja ällistyi veneen keittiössä valmistetuista herkuista. Tilaa säästääkseen Naomi käyttää taittuvia ruokailuvälineitä sekä muovisia lautasia. Hän täydentää veneen varustelutasoa työmatkoillaan löytäessään veneeseen sopivia tarvikkeita ja välineitä. Naomi on myös perustanut Minor Clubin, jossa Minor/ SARGO-veneiden omistajat tapaavat ja jakavat veneilyn ilon sekä maalla että merellä. – Olen oppinut paljon kuullessani kokeneempien jäsenten kokemuksia, hän sanoo.

“Ruuanlaitossa veneen keittiössä on jotakin erityistä.”

Naomi kutsui sataman henkilökunnan ruokailemaan veneelleen kiitokseksi heidän jatkuvasta avuliaisuudestaan. Ruokalistalla oli muun muassa parmankinkkua, savustettua lohta, pastaa gongonzolakastikkeella sekä parsaa.

Naomin vene on NTP Marina Rinku -satamassa, Aichin prefektuurissa Tokonamessa. http://www.ntp.co.jp/marina/rinku/

SARGO MAGAZINE


Ole Nyberg – 40 vuotta veneasentajana Ole Nyberg on yksi Sarinin pitkäaikaisimpia työntekijöitä. Hän aloitti vuonna 1976 työskenneltyään sitä ennen jo muutaman vuoden Nautorilla

V

eneasentajat työskentelevät kahden asentajan tiimeissä, ja yksi tiimi vastaa aina yhden veneen asennuksesta. Nybergin tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että veneen ylä- ja alakansi on kiinnitetty huolella runkoon, että ohjaushytti on hyvin paikollaan, veneen sisätyöt tehty asianmukaisesti ja moottori sekä veneen muut varusteet on asennettu annettujen ohjeiden mukaisesti. – Jokaisessa työssä on tietysti omat hyvät ja huonot puolensa. Yksilöllisten veneiden valmistus, jossa pääsee näkemään lopputuotteen, on tietysti paljon kiinnostavampaa kuin liukuhihnan vieressä seisominen. Me työskentelemme itsenäisesti ja olemme vastuussa työmme jäljestä, Nyberg toteaa.

Jatkuvaa kehitystä Nyberg on nähnyt 40 vuodessa venealalla monia muutoksia. Sekä menetelmät että materiaalit ovat kehittyneet. Rungoista on tullut vahvempia ja moottoreista voimakkaampia. Veneiden laminoinnista ja monista veneen sisustukseen liittyvistä osista vastaavat nykyään alihankkijat. – Teemme Öjassa valtaosin 25- ja 28-jalkaisten veneiden asennuksia, mutta mallistoon kuuluu myös 31-, 33- ja 36-jalkaisia malleja, hän kertoo.

Teksti: Ole Granholm Kuva: Jan Sandvik

Laadusta ei tingitä H

uolellinen laaduntarkkailu on oleellinen osa jokaisen SARGOn valmistusta. Laadusta vastaava David Sarin varmistaa tiiminsä kanssa, että pieninkin yksityiskohta toimii moitteettomasti. – Heti, kun vene toimii just niin kuin pitää, se kääritään muoviin ja lähetetään

maailmalle, David harmittelee pilke silmäkulmassaan.

Vesi tulelle SARGOn laaduntarkastus kestää keskimäärin yhden työpäivän – veneen koosta ja varustelutasosta riippuen.

Vene käydään läpi erittäin suurella tarkkuudella. Jokainen laite käynnistetään ja varmistetaan, että ne todella toimivat. Esimerkiksi vesi pitää saada liedellä kiehumaan! Sadetestissä yksi testaaja on veneen sisällä ja toiset kastelevat venettä ulkopuolelta. – Veneen koeajo kestää vähintään tunnin, että moottori lämpenee kunnolla ja käy varmasti virheettömästi. Ihanteellista on, jos ensin saa ajaa venettä kovalla kelillä ja sitten tyynellä. Tyynellä säällä kuulee parhaiten, että mistään ei kuulu mitään ylimääräistä. – Edustajamme sanovat, että SARGOa on kiva myydä, kun tietää varmasti, että kaikki toimii. Helmikuussa 2017 meille valmistuu oma AW-terminaali (katettu All Weather Terminal). Sen myötä voimme entistä paremmin testata venettä omassa elementissään, vesillä.

Teksti: Johanna Rantanen Kuva: Jan Sandvik

22

SARGO MAGAZINE


GPSMAP 7400 ®

Series

Touch the power of complete integration and networking.

GPSMAP 7400 -mallisarjan karttaplotterit ovat suunniteltu veneilijöille, jotka vaativat korkeinta laatutasoa, helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta. GPSMAP 7400-malliston tärkeitä ominaisuuksia ovat multi-touch -näyttö ja 10 Hz:n GPS, sekä täydellinen Garmin Marine Network -tuki, sisältäen NMEA2000 ja Wi-Fi®. Luo täydellinen järjestelmä valitsemalla sopivat lisävarusteet ja ominaisuudet: tutka, autopilotti, instrumentit, FUSION-Link™, kaikuanturi, lämpö- ja IP-kamerat, jaettu näyttötila, digital switching, Garmin Helm™ ja BlueChart® -mobiiliaplikaatiot sekä SOS-ominaisuudet ja Auto Guidance 3.0, BlueChart g2 Vision HD -kartat. Garmin.com

IT’S YOUR TIME.


Teksti: John Love Kuvat: Billy Black

SARGO 31– kokoaan suurempi Vietin lapsuuteni New Yorkin Long Islandilla. Poikasena telttailin ja retkeilin ystävieni kanssa Kultarannikon rapistuneiden kartanoiden raunioilla – niillä samoilla, jotka tunnetaan Kultahattu-elokuvasta. Lapsuudessani ainoat vielä pystyssä olevat rakennukset olivat kartanoiden rantamökkejä, pienempiä versioita hylätyistä kartanoista, joiden ylläpito oli tullut liian kalliiksi.

N

e olivat oman veneilytaipaleeni kunnian päiviä. Veneenä meillä oli tuolloin Grand Banks 42 Classic, MARAMOR. Se oli kartanomaisen kaunis vene, jonka ulkoasun olivat viimeistelleet työstään ylpeät käsityöläiset. Veneiltyäni vuosikymmenet pohjoisilla vesillä siirryin eläkeläisenä Floridaan. Pitkän harkinnan jälkeen valitsin veneekseni SARGO 31:n – enkä ole katunut. Uusi SARGO on kuin nuoruuteni kartanoiden rantamökit – vankka, isosta pienennetty, helposti ylläpidettävä ja kohtuuhintainen versio vanhasta GB42:stani. Ensimmäinen retki SARGOllani oli Golfvirran poikki Sailfish Pointista Abacos-saarille Bahamaan. Veneilin seurueessa, jonka muut jahdit olivat suurempia. Golfvirran ylitys huhtikuussa kohti Bahamaa voi olla pienemmällä aluksella melkoinen seikkailu, mutta SARGOni suoriutui matkasta erinomaisesti. CE-luokan B-Offshore aluksena veneeni on suunniteltu kestämään avomerimatkoilla jopa 20 sekuntimetrin tuulennopeus ja nelimetriset aallot.

24

SARGO MAGAZINE

Kuten vanhassa GB42:ssa, myös SARGOssani on yksi dieselmoottori, mutta se on Volvo-Penta 330 HP suoraveto kaksoispotkurilla. Vene kulkee kauniisti plaanissa 22 solmun nopeudessa ja kuluttaa polttoainetta 2,2 litraa yhtä merimailia kohden. Huippunopeus on 30 solmua. Kaikki moottorin komponentit ovat moottoritilassa helposti tavoitettavissa – merivoimien entisenä ylitarkastajana arvostan tätä ominaisuutta suuresti. Minun SARGO 31:ni on osoittautunut täydelliseksi valinnaksi uuteen subtrooppiseen elämääni Golfvirrasta 10 mailia länteen. Muutoksia veneeseeni ei ole juuri tarvinnut tehdä. Lisäsin teleskooppiset uimatikkaat parantaakseni vanhempien uimareiden ulottuvuutta ja peräsinkulman osoittimen. Eniten pidän SARGOssani kannen ympärikävelymahdollisuudesta, veneen suojauksista, ohjaushytin ovista, katetusta peräkannesta, rungon lepuuttajista ja sisäperämoottorista. Ohjaushytistä pääsee suoraan sekä moottoriin että kannelle, ja kaksoispotkurissa on sama veto myös peruutettaessa. Tämän ansiosta laituriin on helppo tulla kaikissa olosuhteissa. Pitkää vannasputkea ei tarvita, kun moottori on perässä ja sen ansiosta erilliselle moottoritilalle ei ole tarvetta, jolloin ohjaushytistä saadaan tilavampi. Ensi näkemältä SARGO saattaa näyttää epätavalliselta valinnalta subtrooppisille vesille, mutta kun tämän itse kokee, ei halua enää mitään muuta!


Teksti: John Wooldridge

SARGO USAssa

Joulu Floridassa, koko perhe koolla isovanhempien luona veneilemässä, kalastamassa ja nauttimassa vesileikeistä. Seattle Boat Show on yksi USAn suurimmista venenäyttelyistä. SARGO on osallistunut messuille vuodesta 2013. Vasemmalta oikealle: Thomas Sarin, Kelly Heindel, Carl Skarne, Johannes Sarin, Michael Skeen, Chris Matison ja Brian Krantz.

Olen kirjoittanut veneistä yli 30 vuotta, joten minä en ihan helposti syty. SARGO 27 sai minut liekkeihin.

E SARGO sopii täydellisesti sekä sisävesien matalille ja sokkeloisille vesireiteille että avomerelle.

nsivaikutelma SARGOsta on erittäin hyvä. Sillä on kauniisti levenevä ja vaatimattomasti kaartuva keula, tukevat palteet keulaan asti, kaksi kumista törmäyslistaa ja suljettu ohjaushytti, eteenpäin kallistuva tuulilasi, alas laskettu kävelykansi hytin ympäri ja järkevästi asennetut kaiteet. Sisällä SARGOssa on kaikki, mitä viikonlopun veneretkellä voi toivoa. Se on turvallinen, loppuun asti mietitty ja avovesillä toimiva vene. Ihanteellinen nuorelle perheelle tai pariskunnalle. Se on myös riittävän monipuolinen. SARGO pärjää säässä kuin säässä, yhtä lailla sekä kesämökkinä että kalastusveneenä – kannen ympäri. Laitoin veneen koetukselle. Vietin SARGOlla elokuun lopun viikonlopun veneillen Marylandin Annapoliksesta Chestertowniin. Kaksi tuntia jouhevaa kyytiä. Yöpyessämme kylmä rintama pyyhkäisi ylitsemme ja lahti keinutti meitä metrisessä aallokossa. Tuuli oli navakka. Veneellä oli helppo löytää sopiva ajonopeus ja oli erittäin mukavaa hallita aallot ja merenkäynti täydellisesti. Turvallisuus, merikelpoisuus ja monipuolisuus ovat jokaisen SARGOn perusomainaisuuksia eikä SARGO 27 tee poikkeusta. Täydellinen vene niille, jotka haluavat aloittaa veneilykautensa aikaisemmin ja lopettaa sen myöhemmin.

“Se on turvallinen, loppuun asti mietitetty ja avovesillä toimiva vene.”

SARGO MAGAZINE


Teksti Johanna Rantanen Kuva Aki Paavola

Hyvällä yhteistyöllä molemmat pärjää

Sertifioitu asennus

V

olvo Penta Certified Installation perustuu veneen tekniseen tarkastukseen sekä koeajoon. Volvo Penta on myöntänyt sertifikaatit monille SARGO-veneille vahvistuksena siitä, että SARGOn moottoriasennukset täyttävät vaatimuksemme. SARGO on sitoutunut noudattamaan Volvo Penta Certified Installation -asennusohjeita. Teknisiä vaatimuksia ovat esimerkiksi: oikea moottorin asennus, moottorin riittävä ilmansaanti ja ilmanvaihto moottoritilaan, oikein mitoitetut sähkökaapelit, huoltokohteiden käsiksipääsy, sulkuventtiilit jne. Ohjeet moottorin irrotuksesta ja asennuksesta sekä veneen sähkökytkentäkaavio on lähetettävä Volvo Pentalle.

Juhani Kuoppala tietää, mitä hyvältä veneenrungolta vaaditaan.

Jussin Venetuotanto Oy on Sarins Båtar Oy:n tärkeä yhteistyökumppani. Valtaosa SARGOista laminoidaan Lohtajalla.

– Minulla on töissä 10–11 henkeä. Yhden ainoan kerran olen ketään lomauttanut, pari kuukautta vuonna 2008. Nytkin on tilauskirja täynnä kesään 2017.

Ö

Kestävä ja hiljainen

jalainen hartsinmyyjä Jens Kortell tunsi hyvin sekä minut että Edy Sarinin. Hän kuuli Edyn etsivän hyvää laminoitsijaa ja suositteli minua. Syyskuussa 1997 Edy tuli muottien kanssa Lohtajalle, Kuoppala muistelee. Kahdessakymmenessä vuodessa yhteistyö on kehittynyt tiiviiksi ja joustavaksi. Luotto on vahva puolin ja toisin. – Me laminoimme SARGOjen rungot, kannet, hytit ja pienosat. Veneiden kappalemäärät ovat viime vuosina pysyneet kutakuinkin ennallaan, mutta koko kasvaa. Tähän mennessä olemme laminoineet Sarinille noin 1000 venettä.

40 vuoden kokemus Juhani Kuoppala on ollut venealalla lokakuusta 1976, jolloin hän aloitti lohtajalaisen Jalmari Lukkarilan opissa. Osaamista kertyi myös Kulkuri-veneistä, Targalta ja Linex Boatilta ennen Kaunotar-veneiden perustamista. Pitkä kokemus – sekä Kaunotar-veneiden raju konkurssi ja 17 vuotta kestänyt miljoonavelkojen maksu – saa Kuoppalan suuresti arvostamaan varmaa yhteistyötä.

26

SARGO MAGAZINE

Pitkän linjan veneenrakentaja on myös kokenut merenkävijä. – Olen myös ammattikalastaja. Nytkin on rysälle lähdettävä joka ilta, vaikka velipoika kantaa kalastuksesta päävastuun. Vuonna 2001 saamamme 27,4-kiloinen lohi on tilastojen mukaan Suomen suurin, Kuoppala kertoo ylpeänä ja alleviivaa merenkulun kokemuksen merkitystä veneenrakentajalle. – Minä osaan tehdä kestävän veneenrungon. Tiedän, mistä se voi pettää ja mikä on tärkeää. Viimeiset 20 vuotta olen ollut mukana kehittämässä Sarinin veneenrungoista maailman kestävimpiä ja hiljaisimpia. Omana kalaveneenä on toki edelleen itse tehty Kaunotar. – Meillä on kaksi kalavenettä. Rysäveneellä kuljetaan kahdestaan, verkoilla pärjää yksinkin.

Certified Installation -kyltin käyttö sallitaan sertifioiduille veneille, edellyttäen että moottorin asennus on identtinen tarkastetun venemallin kanssa. SARGO on täyttänyt nämä vaatimukset monilla veneillään ja asentaa ylpeänä Certified Installation -asennuskyltin SARGOihin.


Volvo Penta

YLI 100 VUOTTA INNOVAATIOITA

Edvard Hubendick kehitti suositun B1 moottorin Skövde valimolla vuonna 1907 ja siitä lähtien Volvo Pentan periaate on aina ollut tuottaa innovatiivisia nykypäivän ratkaisuja meriteollisuuteen. Tuotteiden edistynyt teknologia, korkea laatu ja tehokkuus ovat aina olleet kantavia periaatteitamme. Moottoreiden suorituskyky on erinomainen, melutaso alhainen ja käynti rauhallinen. Polttoainetalous on maailmanluokan tasoa ja CO2-päästöt ovat lyömättömän alhaiset. Volvo Penta lisävarustevalikoimassa on älykkäitä ominaisuuksia, kuten mm. hidasajotoiminto ja vakionopeussäädin, jotka tekevät veneilystä helppoa ja vaivatonta. www.volvopenta.com


SARGO 33 Voittaja 2016 – Euroopan paras perhevene -luokassa.

2016

Tuomariston lausunto: Suomalainen Sarins Båtar on jälleen luonut merikelpoisen, turvallisen ja hauskan perheveneen – SARGO 33. Vene on suunniteltu perheen tarpeita ajatellen: Kaksi hyttiä ja suuri ohjaamo luovat fantastiset puitteet joka sään veneilyyn. Kokemusta täydentää veneen runko, jota pidetään yhtenä luokkansa parhaista. Veneen kulku on vertaansa vailla kaikissa olosuhteissa. SARGO tarjoaa myös runsaasti hienostuneisuutta – näin matalasta melutasosta nautitaan yleensä vain luksusautoissa. Ensimmäiset Best of Boats -palkinnot jaettiin vuonna 2014. Palkinnon perustivat 17 veneisiin erikoistunutta toimittajaa viidestätoista maasta ja venelehdestä. Heitä kaikki yhdistää kaksi asiaa: vahva kokemus veneiden testaamisesta ja suuri kiinnostus veneilijöiden käytännön tarpeista. Tämä veneilyyn erikoistuneiden journalistien joukko eri puolilta Eurooppaa muodostaa BOB-tuomariston.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.