TEDxYouth @ Brabantlaan

Page 1

Youth@Brabantlaan Dream Big Then do it! 1

I breekijzer in innovatie I


2

Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


3


4

Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Voorwoord Dream big then do it!

Vandaag is het dan zover: de eerste Brabantse editie van TEDxYouth. We gaan dromen met de zachte G! Op 18 november in het provinciehuis van Den Bosch met zo’n 100 jongeren die een ticket bemachtigd hebben. Het is dé plek waar inspirerende jongeren een podium krijgen om hun ideeën en dromen met de wereld te delen, hun ‘TEDxtalks’, aansluitend bij het thema:

‘Dream big then do it’. Maar onze jonge bezoekers gaan ook zelf aan de slag. In de middag hebben we een gevarieerd en actief programma waarin jongeren zelf aan het werk kunnen in diverse workshops. Wij organiseren dit event om te laten zien dat jonge mensen in staat zijn grootse dromen waar te maken. We hopen dat hierdoor veel energie en beweging ontstaat. En dat jongeren gaan beseffen dat ze meer kunnen dan ze zelf vaak denken. En deze eerste editie is nog maar het begin. Wij hopen dat over een paar jaar het gedachtegoed van TEDxYouth een begrip is in Brabant!

Roos Sohier en Mariëlle Hornstra Directors TEDxYouth@Brabantlaan

5


6

Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Wat is TED? Over TED, TEDx en TEDxYouth

Ken je TED en TEDx? TED is zo’n 25 jaar geleden in Amerika ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot één van ’s werelds meest inspirerende platforms. De missie van TED: het verspreiden en delen van ideeën die de wereld kunnen veranderen! De TEDtalks worden inmiddels dagelijks door miljoenen mensen bekeken. Kijk maar eens op TED.com. Onder licentie van TED kan je een TEDx event organiseren: een event waar je lokaal een TED-like experience creëert met eigen gekozen sprekers en bezoekers. TEDxYouth bestaat pas 3 jaar en wereldwijd is het aantal events groeiende: dit jaar op meer dan 100 plekken in de wereld! Deze events zijn het bewijs dat jongeren nieuwe ideeën, talenten en wijsheden te delen hebben met elkaar en met andere generaties. Jongeren zijn en hebben de toekomst! Veel TEDxYouth events worden georganiseerd in hetzelfde weekend: tijdens TEDxYouthDay. Een serie van onafhankelijk georganiseerde TEDx events over de hele wereld rond Universal Childrens day op 20 november. Wij zijn er trots op om met TEDxYouth@Brabantlaan onderdeel uit te maken van dit wereldwijde fenomeen. TEDxYouth heeft een eigen site: http://www. tedxyouthday.ted.com

7


8

Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


9


10 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


De sprekers van TEDxYouth@Brabantlaan 2012

Zes inspirerende jonge mensen zijn uitgenodigd zijn om op 18 november op de rode stip hun verhaal te houden. Een heel diverse groep jonge mensen en ieder van hen heeft een bijzonder verhaal: Yvette Vugts (19 jaar) uit Den Bosch. Onze enige vrouw op het podium. Maar zij heeft wel een heel bijzonder verhaal: deze fashionata is de bedenkster van de meest bijzondere modeshow van Nederland! Dennis Hoekstra (23 jaar) uit Bergen op Zoom, een jonge ondernemer met een passie voor politiek. En dan is daar Vincent de Wit (18 jaar) een bijzondere jonge online ondernemer uit Helmond. Ook hebben we talent uit Eindhoven: Shaun Figaroa (18 jaar) een performer met een eigen platenlabel. Jeffrey Arenz (18 jaar) uit Beuningen is de oprichter van Skizzle Nederland, een organisatie die zich inzet voor kinderen die worden of werden gepest. En last but not least: Wesley Maurix (20 jaar), woordkunstenaar, dichter en schrijver die groots droomt. Yvette, Dennis, Vincent, Shaun, Jeffrey en Wesley zijn gevraagd om bij ons een TEDx Talk te geven omdat elk van hen zijn/haar idee of droom tot leven heeft gebracht en met dat verhaal andere jonge denkers en doeners kan inspireren en stimuleren hetzelfde te doen: Dream big then do it!

11


Presentatrice Meike de Jong & de sprekers.

12 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


13


“Geen planken in ieder geval!” Yvette Vugts

14 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Yvette Vugts Fashionata en bedenkster van FforFashion

Yvette Vugts (19 jaar) de bedenkster en drijvende kracht achter de meest bijzondere modeshow van Nederland: FforFashion.Als je Yvette leert kennen dan wordt het snel duidelijk. Haar hart ligt bij de jongeren ‘van de straat’. Jongeren die het niet makkelijk hebben (gehad) in het leven. Haar boodschap: droom, geef niet op, en ga er voor om je droom werkelijkheid te laten worden. De thuisbasis van Yvette is Stichting Jong Actief in Den Bosch. Jong Actief heeft een belangrijke rol gespeeld voor haar. Daar heeft zij de ruimte gekregen om haar eigen talenten te ontdekken en te benutten. En vanuit haar twee passies fotografie en fashion werd zij de bedenkster en drijvende kracht van FforFashion: Yvette wilde modeshows organiseren met modellen die niet alledaags zijn ‘geen planken in iedere geval’. Bij FforFashion gaat het om echte schoonheid en uitstraling. Het gaat Yvette om twee dingen: een fantastische modeshow neerzetten en jongeren motiveren om hun droom niet op te geven. Met FforFashion wil zij een jaarlijks evenement neerzetten om zo elke editie nieuwe jongeren de kans te geven. Niet alleen voor jongeren die model willen worden. Maar bijvoorbeeld ook voor visagisten, fotografen en technici in spé. Yvette wil een grote groep jongeren bereiken, die zich via haar modeshow verder kunnen ontwikkelen en hun verborgen talenten kunnen ontdekken. En inmiddels heeft Yvette in 2 jaar 3 modeshows georganiseerd! Meer weten over Yvette en FforFashion? Volg haar dan op twitter of neem alvast een kijkje op haar site http://www.fforfashion.nl/ of facebookpagina http://www.facebook. com/fantasyforfashion.

15


“Je bent mooi zoals je bent en wees vooral jezelf!” Jeffrey Arenz

16 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Jeffrey Arenz Oprichter van Skizzle Nederland

Jeffrey Arenz is 18 jaar en woont in Beuningen. Jeffrey wist op de basisschool al wat hij wilde: acteren en zingen! In groep acht ging hij op auditie voor de Nederlandstalige versie van de musical “Beauty and the Beast” en hij kreeg een rol! Zo ging er voor Jeffrey een hele nieuwe wereld open. Er volgden al snel andere projecten: een rol in de musical “Oebele!”, een hoofdrol in een commercial en het inspreken van stemmen voor diverse Disney-films. Momenteel is hij te zien in de jeugdserie “Vrijland” van de KRO. En in 2013 krijgt hij zelfs een eigen theatershow. Naast school, zingen en acteren is hij met veel meer dingen bezig. Zo richtte hij de organisatie Skizzle Nederland op: een organisatie die zich inzet voor kinderen die worden of werden gepest. Jeffrey is op de middelbare school zelf heel erg gepest en heeft dus aan den lijve ervaren hoe vreselijk dat is. Jeffrey heeft met diverse politici gepraat over het probleem “pesten”. Daarnaast heeft Jeffrey er samen met anderen voor gezorgd dat er nu verplichte voorlichtingen zijn over homoseksualiteit. De ambitie om in de politiek te gaan ziet hij ook wel zitten, alleen vindt hij zichzelf daarvoor nog te jong. Jeffrey is op twitter te vinden en hij heeft een eigen website. En wil je meer weten over Skizzle? Bekijk dan de site! http://jeffrey-arenz.nl/ http://skizzle.nl/ https://twitter.com/Jeffrey_Arenz

17


18 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Oprichter van Skizzle Nederland

19


Skizzle Een interview met Jeffrey Arenz

De 18- jarige Jeffrey Arenz heeft een drukke week achter de rug; hij is de oprichter van de Website tegen pesten: “Skizzle”. Het onderwerp ‘Pesten’ was helaas hot news in Nederland , als gevolg van de zelfdoding van de 20jarige Tim Ribberink die een einde aan zijn leven maakte omdat hij zoveel gepest is in zijn 20- jarige leven. Jeffrey kent het gevoel dat je geen uitweg meer ziet, ook hij is enorm gepest op het VMBO. Waarom? “... Omdat ik van zingen en musical houd en dat is niet doorsnee voor een jongen”. Jeffrey besloot nadat hij stopte met school -omdat hij niet meer durfde- en vier maanden thuis zat, dat er nu echt eens wat moest gebeuren tegen het pesten van jongeren en richtte op 8 juni 2009 Skizzle.nl op... De mensen achter de website van Skizzle staan 24 uur per dag klaar voor kinderen en jongeren die contact opnemen en hulp willen hebben omdat ze gepest worden. Want zegt Jeffrey: “Toen ik gepest werd en hulp zocht bij de Kindertelefoon en de Pestlijn, moest dat binnen kantoortijden, of ze waren in gesprek; dat schoot natuurlijk niet op. Toen dacht ik ook: Dat moet anders kunnen en nu maaktJeffrey werk van de strijd tegen Pesten en hij wil dat het liefst fulltime gaan doen! Ondertussen volgt hij ook de opleiding Pedagogisch Werk (PW) omdat dat waarschijnlijk het best combineert met zijn bedrijf Skizzle. Maar eigenlijk heeft hij al bijna geen tijd meer voor school, want behalve het uitbouwen van Skizzle ligt zijn hart bij musical, zingen en acteren. Jeffrey is een actieve en gedreven knul die vast ‘Het Verschil’ gaat maken in Nederland en een stevige bijdrage levert in de strijd tegen Pesten! ... We gaan nog heel veel van dit talent horen!

20 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


21


Isabelle Amé Isabelle speelde maar liefst 4 nummers voor ons. Een coversong van Mumford & Sons -Awake my soul- en drie nummers van haar zelf: the Festival, Not Leaving en Dreams of Johnny-O. Isabelle’s nummers zijn voornamelijk Pop-folk, die echt uit het hart komen. Haar liedjes zijn vrolijk en catchy, maar af en toe ook wat droever over vriendschappen, liefde en hoop. Ze doet mee aan het event, omdat ze zelf ook een dromer is en helemaal achter het motto “Dream big then do it” staat. Zelf was ze geen makkelijke puber, vertelt ze. En op school voelde zich toch een outcast. Ze komt uit een klein dorp in Limburg. Ze sprak niet hetzelfde dialect als haar klasgenoten, en voelde zich een beetje verloren. Liedjes schrijven was haar manier om hier mee om te gaan. De afgelopen maanden is er iets bijzonders gebeurd. Ze deed mee aan de talentenjacht ‘Wie Rockt Groots’ en ze won! Dat leidde er toe dat ze in juni van dit jaar in het voorprogramma van Guus Meeuwis mocht optreden, met haar eigen songs.

22 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Isabelle AmĂŠ en band.

23


Dennis Hoekstra Ondernemend politicus

Dennis Hoekstra (23 jaar) is een ambitieuze, ondernemende, niet alledaagse jongen uit Bergen op Zoom. Hij kiest graag voor het onbekende. Zijn motto: dromen, durven en doen! “Brabant bruist van de jonge talenten” aldus Dennis, “maar zij krijgen veel te weinig ruimte om dit ware talent te ontplooien. Daarom vind ik het waanzinnig dat er een TEDxYouth event in Brabant is!” Op 16- jarige leeftijd kwam Dennis via een docent in aanraking met de lokale politiek. De politiek raakte Dennis. Het was voor hem dé manier om actief betrokken te zijn bij belangrijke beslissingen die genomen worden. “Als je zelf niet actief bent, dan nemen anderen belangrijke beslissingen voor jou”, vindt Dennis. Hij werd secretaris van de Jeugdraad, raakte betrokken bij de opbouw van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en richtte een lokaal initiatief op voor jongeren met liberale sympathieën. Op zijn 20e werd hij gemeenteraadslid namens de VVD in Bergen op Zoom. Waar hij zich druk over kan maken? Over besluiten die genomen worden zonder dat de mensen die het aangaan betrokken zijn. Buiten zijn studie (Nima A&B) en politieke activiteiten heeft Dennis ook nog een eigen marketing bureau Mediaans.nl. Een jong bedrijf voor startende ondernemers die wel de ideeën maar niet de expertise in huis hebben om tot communicatie-uitingen te komen. Als jonge ondernemer is hij te zien geweest in het programma Goudhaantjes. http://www.miroguide.com/items/3799891 Meer weten over Dennis? Bekijk dan eens zijn sites www.mediaans.nl en www. dohoekstra.com. Dennis kan je ook volgen op twitter.

24 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


“Brabant bruist van de jonge talenten.� Dennis Hoekstra

25


26 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Knippen voor KIKA Voor Stichting Haarwensen

Meike roept Bredase scholieren van het Tessenderlandt college op het podium. Zij hebben een droom! Voor Stichting KIKA gaan ze aan de slag, ze vragen mannen om zich kaal te scheren en aan meiden om 25 centimeter van hun haar af te knippen. Een project dat in het leven is geroepen door hun docente Evelien Haverkamp. Dit haar doneren ze aan Stichting Haarwensen. Stichting Haarwensen zorgt er voor dat kinderen met kanker een mooie pruik kunnen krijgen. De organisatie is in volle gang. 18 april 2013 kun je in Breda je haar laten afknippen.

27


28 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

29


Twitter “Tweet, tweet, tweet!”

@FimkeZwerink Belangrijkste leerpunt uit de zaal: altijd jezelf blijven! & be the change you want to see in the world #TedxYouthBrab

@miiir Mooie wolktekst “Ik ben bewogen”#TEDxYouthBrab

@myrtilletimmers Shaun: Ben de ondernemer van je eigen leven. Denk in oplossingen, niet in belemmeringen. #tedxyouthbrab

@ottovandesanden Eén overeenkomst tussen sprekers tot nu toe: als je écht iets wilt, echt iets droomt, ga niet in een hoekje zitten: doe het!!#tedxyouthbrab

@FimkeZwerink Dennis Hoekstra: In elke klas zitten jongeren,onzeker, met ideeën & dromen, breng die naar buiten! Dat = kracht#Burgerkracht #TedxYouthBrab

30

Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


@RoosSohier En daar zijn onze kanjers! #tedxyouthbrab

@jongenjewilwat Tof! Doel bereikt. Alle jongeren hebben een idee opgeschreven. Van evenementen tot levenswijze. Leuke workshop geven wij#tedxyouthbrab

@TimMartensNL Like f*cking awesome #3dprinting met @vvdboogaard @MaaariekeX#tedxyouthBrab http

@YvvforFashion Wat een superdag vandaag! #tedxyouthbrab Iedereen heeft het geweldig gedaan!!

@TedXYouthBrab In het zonnetje @roossohier & @marielhornstra Zij zijn samen met veel andere vrijwilligers de drijvende kracht geweest achter#Tedxyouthbrab

@yakimvanzuijlen #TEDxYouthBrab is echt 10x toffer dan ik verwacht had. Vooral de workshops waren awesome. Zeker een aanrader voor de volgende keer.

31


32 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


33


Len Donkers Drummer

Het schattigste optreden van de dag: onze allerjongste artiest Little Drummer Boy Len. Len is net zes jaar en drumt al sinds zijn tweede. Na zijn optreden mag hij ook even op de stip bij Meike de Jong en vertelt dat hij zichzelf heeft leren drummen. Hij vindt het leuk omdat hij het goed kan. En eigenlijk weet hij niet zo goed waarom hij er zo goed in is. Drummen, dat is wat hij wil! De vader van Len komt ook even op het podium. Hij vertelt dat toen Len 21 maanden jong was, er bij Len een hersentumor werd gevonden. En 9 maanden lang ging het gezin door een diep dal. Een periode vol operaties, chemo kuren en ontzettend ziek zijn. En veel onzekerheid, het was de vraag of Len ooit zou kunnen lopen. En hier is hij nu: drummend en al! Een jaar geleden heeft hij tijdens een talentenjacht op zijn basisschool voor de eerste keer opgetreden, dit is gefilmd en op youtube gezet en sindsdien is Len een lokale bekendheid. Hij heeft geld voor het KWF en KIKA bij elkaar gedrumd en heeft er de grootste lol in. Elke avond wil hij even repeteren met papa. Sinds maart dit jaar zit hij op drumles, de jongste leerling van de drumschool en hij gaat hard, heel hard. Inmiddels drumt hij op het niveau van een 14-jarige.

34 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


“Ik vind het leuk omdat ik het goed kan� Len Donkers

35


36 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


37


38 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


39


“Ik ben omdat wij zijn.” Wesley Maurix

40 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Wesley Maurix Woordkunstenaar

Wesley heeft een lichamelijke handicap. Hij werd gepest op de basisschool, een ware hel. Pas toen hij naar de middelbare school ging, werd het de zevende hemel. Zijn klasgenoten vonden het wel cool dat hij op een karretje rondrijdt, in plaats van dat ze het raar vonden. Hij ziet het niet als een beperking, maar als een mogelijkheid om dingen te doen. Langzaam begon hij te schrijven, korte columns en gedichten. Met als thema; de Liefde. In zijn laatste jaar bracht hij een gedichtenbundel uit; Vrienden tot het eind. Daaruit bleek wel dat hij talent heeft! Wesley zou graag zien dat mensen via Ubuntu zouden gaan leven, een Afrikaanse filosofie; “Ik ben omdat wij zijn�. Mensen moeten positiever worden. Negativiteit kost heel erg veel energie. Hij leeft op positieve energie, deze komt van de mensen om hem heen. Op zijn stage leerde hij mensen te helpen, hij leerde mensen op hun eigen kracht te laten leven. Je moet jezelf niet laten neerhalen door anderen en in een hoekje gaan kruipen. Niet kijken naar wat je tegenhoudt, maar wat je drijft! Hij is er van overtuigd dat de zaal potentie heeft en hij gelooft in ze! Wesley hoopt dat de zaal snel gaat inzien dat ze alles kunnen! Geloof in jezelf!

41


Wesley Maurix

42 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Oprichter van Skizzle Nederland

43


44 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

45


46 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

47


“Het leven is net een krentenbol met af en toe een hard stukje.” Vincent de Wit

48 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Vincent de Wit Ondernemer

Voor Vincent de Wit (18 jaar) uit Helmond is het glas altijd halfvol: een rasoptimist, een bijzondere jongen die het leven van de positieve kant bekijkt en kansen ziet. Nieuwsgierig en vol vragen staat hij in de wereld. Het is dan ook niet vreemd dat hij een jonge ondernemer is. Ondernemen zat er al vanaf zijn 15e ingebakken. Toen begon Vincent vanuit de schoolbanken met zijn eerste webwinkel in gadgets. Inmiddels, ruim 3 jaar later is hij begonnen met een nieuwe onderneming. Zijn nieuwe onderneming heet AppsByVincent, met als doelgroep iedereen die een applicatie gebouwd wil hebben voor een iPod, iPhone en iPad. Met zijn TEDx talk bij TEDxYouth@Brabantlaan wil Vincent jongeren die een grote droom of een goed idee hebben, motiveren om ook daadwerkelijk iets te doen met hun droom of idee. Ook geeft hij een inkijkje in zijn wereld van ondernemen en wat zijn ervaringen zijn. Vincent zit uiteraard op twitter! https://twitter.com/VincentdeWit

49


50 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

51


“Denken in oplossingen en niet in belemmeringen!� Shaun Figaroa

52 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Shaun Figaroa Performer, eigenaar 040 Records

Shaun Figaroa (18 jaar) is een jongen uit Eindhoven met een Arubaanse achtergrond. Als klein kind was hij met de computer en muziek bezig.Vooral het DJ-en sprak hem heel erg aan. Op de basissschool maakte hij al simpele remixes van liedjes en deelde deze uit via Msn/Cd’s aan klasgenoten. In de brugklas ging het berg afwaarts met Shaun. Hij had veel problemen thuis en door deze situatie kon hij niet meer naar school gaan. Ook moest hij stoppen met basketballen wat hij op hoog niveau deed. Dit zorgde er voor dat Shaun veel tijd overhad en hij overbrugde te tijd door zich te verdiepen in het maken van muziek. Hij maakte zijn eerste beats en kreeg tot zijn verbazing veel positieve reacties. Shaun verdiepte zich steeds meer in rap door workshops en cursussen te volgen.. Hij richtte een groep op genaamd “Eenheid” en trad met die groep op op diverse podia. Shaun heeft ervaren hoe hij verder kwam met de steun van anderen. Dit was voor hem de drijfveer om een eigen label te beginnen genaamd: 040 Records. Hiervoor heeft hij beginnende rappers uit zijn omgeving met succes bij elkaar gehaald om zo samen de obstakels te overwinnen die beginnende artiesten tegen komen. Shaun is nu vooral bezig om als gecertificeerd docent workshops te geven. Hij hoopt de volgende generatie jongeren te kunnen inspireren met de dingen die hij heeft gedaan of ziet. Shaun houdt zich ook bezig met fotografie en het maken en editen van video’s. Shaun is een performer, een rapper, een jongen met vele talenten. Alvast meer weten over Shaun? Volg hem dan op twitter. http://twitter.com/040Records

53


54 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Shaun Figaroa

55


56 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Workshops

57


58 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Do it in 3D Rapid 3D printing - Dennis van Lieshout en Marrit Hoffmans

Bij de workshop ‘Do it in 3D! Rapid 3D printing’ met Dennis van Lieshout en Marrit Hoffmans van Ultimaker gaan de jongeren aan de slag met het customizen van een konijn op de computer. Ze mogen een ontworpen konijn veranderen in een zo origineel mogelijk ontwerp en het beste ontwerp zal zijn ontwerp uitgeprint thuisgestuurd krijgen. Maar er wordt zeker ook realtime geprint! Iedereen mag een letter printen, die de printer voor je ogen in laagjes vloeibare plastic voor je in elkaar zet.

59


60 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

61


62 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

63


64 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Paper & Electronics Marco van Beers en Lilly Chong

Marco en Lilly zijn beiden net afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. En met behulp van hun expertise heeft iedereen een interactief prototype met (jawel!): papier en ledlampjes gemaakt.

65


66 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

67


68 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Een betere wereld Concrete acties - Angelique en Imane

Angelique en Imane van Timu Kota helpen jongeren om hun ideeĂŤn en dromen m.b.t de samenleving, ontwikkelingssamenwerking en de millenniumdoelen om te zetten in concrete actie. Om vanuit je eigen passie een verbinding aan te gaan met anderen, waar dan ook ter wereld. Deze workshop was voor jongeren die echt aan de slag wilden. Er kwamen grote en kleine dromen langs. Belangrijkste: deel je droom met anderen. En: het is net zo waardevol om andermans droom waar te maken, als je eigen droom. Met samenwerken bereik je het meest.

69


70 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Just do it! Vuur&Vlam trainers Rusz Bisecker Vacca en Harriët Kollen

De dames van Vuur&Vlam vragen: “Waar kunnen we jullie ‘s nachts voor uit je bed halen”? Alle zeven deelnemers aan de workshop buigen zich over hun gekleurde plakbriefjes met de meest uiteenlopende passies; In een mum van tijd hangen op het het bord passies als: paardrijden, pepernoten, twitteren, zingen en niks doen... Maar ook grote plannen als’ iets’ voor de wereld doen en een eigen bedrijf of een baan op de universiteit. Bedenk wat je binnen een jaar bereikt wilt hebben, zegt Harriet: “ Welke stapjes brengen jou steeds dichter bij je doel?”... En weer wordt er druk geschreven! Dan wordt het hilarisch: “Voordat we alle stappen bespreken, mogen jullie je ouders of vrienden bellen om te vragen welke goede eigenschappen zij over je kunnen vertellen. “... ‘Ja, ik zit in een workshop, het is een beetje raar, maar ik moet vragen om goede eigenschappen. Kun je me er een paar geven?” Op een enkeling na, wordt gehoor gegeven aan de vraag om in de rondte te bellen over eigenschappen... Stoer! Want als je al dit soort acties in gang zet en op je netwerk durft af te stappen ben je al een heel eind op weg! Alle informatie die jullie bij de workshop “Just Do It” hebben vergaard, komt nu bij elkaar, zegt Rusz. De opdracht is: “Ga je eigen netwerk in kaart brengen en schrijf op wat je ouders voor werk doen, wat voor werk doen je buren en je familie... En al die mensen hebben nog meer kanten. Hobbies, interessante collega’s en vrienden. Die kunnen allemaal misschien wel iets voor jou betekenen. Uiteindelijk komt iedereen erachter dat er heel veel informatie in het eigen netwerk verscholen zit. Genoeg om een eigen droom in gang te zetten en zelfs te realiseren! Met veel plezier worden kaartjes, twitter en mailadressen uitgewisseld en en passant gevraagd om een lift naar Utrecht als een #Durf te vragen! Die lift gaat er vast ook voor het einde van het event komen!

71


72 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

73


74 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Samen doen Nina Hoek van Dijke van Jong en je wilt wat.

De ideeĂŤn vlogen over tafel, maar hoe maak je ze nu concreet? Nina Hoek van Dijke hielp ze om hun ideeĂŤn om te vormen naar concrete stappen.Welke paden liggen er open? Welke mensen kun je hiervoor gebruiken? En hoe bereik je deze mensen? Deze vragen stonden centraal tijdens de workshop.

75


76 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Bijschriftje

77


78 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Met lijf en leden Leren presenteren door Martijn Galjé

Wanneer ben je aan het dromen? Vooral ‘s nachts, je droomt wel 6 keer per nacht; Maar de dromen die je overdag hebt, die zijn anders. En over die dromen gaat het in deze workshop van Martijn. De eerste vraag is wie er voor de groep zijn of haar droom durft te vertellen. Naomi neemt de uitdaging aan: “Ik ben bezig een droom waar te maken. Ik heb mijn nichtje verloren aan kanker, daarom ben ik begonnen om het op school aan te kaarten en te vragen of we een actie op poten kunnen zetten. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen hun haar laten groeien voor KiKa, ik word er blij van om daarmee bezig te zijn”, en dat valt te zien. Naomi straalt en je ziet aan haar uitstraling en houding de gedrevenheid ; Daar gaat het over in deze workshop... Wat zagen jullie aan Naomi toen ze haar verhaal vertelde? Er was van alles te zien, trots, gedrevenheid en blijdschap. “Hoe sta jij erbij als je je verhaal vertelt”, vraagt Martijn aan de 10 jongeren in zijn workshop. “...Gaan jullie ‘s even staan en zoek iemand waaraan je zonder lichaamstaal je droom vertelt”, in de discussie wordt helder dat het verhaal niet goed duidelijk wordt als je je gevoel niet laat zien. Martijn zet de jongeren verder aan het werk, zij moeten stevig op hun voeten gaan staan en voelen welke houding het beste past. Ze beginnen heel bewust om op hun voeten te gaan staan en gaan proberen elkaar om te duwen. Het brengt al veel plezier, discussie en ook inzicht. Je moet stevig gaan staan om overtuigd over te komen en je droom over te brengen op anderen. Er wordt geoefend met het vertellen van de droom op een tergend saaie toon. Iedereen is het er mee eens; zo komt je boodschap niet door.... In deze workshop worden de jongeren bewust gemaakt van de vorm, niet de inhoud is het belangrijkst. De vorm en overtuiging is belangrijk, je houding, stem en overtuigingskracht maken... Gebruik deze allemaal om je idee kracht bij te zetten! “Lopen jullie er wel eens tegenaan dat je een wild idee hebt en dat de leraar of je ouders er niet in geloven?” ... Dat is erg herkenbaar bij de meesten. Over het algemeen zijn de jongeren het er over eens dat je meestal mee moet in het (school) systeem. Maar; ze weten nu na dit versterkende uurtje welke ingrediënten er voor een stevige pitch nodig zijn... En dat wordt aan het einde helemaal duidelijk. Er komt bij iedereen zomaar een mooie droom in een volzin naar buiten!

79


80 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Kunst en Cultuur M-bassadors en de Cultuurkantine

Vijf Brabantse jongeren zijn op 20 september benoemd als M-Bassadors voor 2018Eindhoven|Brabant Culturele Hoofdstad: Emily van Waardenburg (Mgr. Frenckencollege, Oosterhout), Iris Maas (Dr. Mollercollege, Waalwijk), Eveline Knapen (Carolus Borromeus College, Helmond), Laura Hupperetz (Koning Willem 2 College, Tilburg) en Emile van der Bent (Mencia de Mendoza Lyceum, Breda). En natuurlijk waren de M-Bassadors op 18 november bij TEDxYouth@Brabantlaan! Natuurlijk konden de M-Bassadors van 2018Eindhoven|Brabant Culturele Hoofdstad niet ontbreken! Want het programma van TEDxYouth@Brabantlaan zat vol met cultuur: Isabelle Amé en band, onze little drummer boy Len, de bijzonder TEDxtalk van Shaun Figaora, onze woordkunstenaar Wesley Maurix, de dansact van Blackbox en het cabaretduo Tobias en Levien. Dit is wat de M-Bassadors over TEDxYouth@Brabantlaan zeiden: “Ontzettend inspirerend! Wat een geweldige dag!. Cultuur heeft alles te maken met TEDxYouth! TEDx inspireert en creëert een podium voor cultuur. Ben zo blij dat dit er is. Ik vind dat TEDxYouth elk jaar terug mag komen!” Wat een super inspirerende dag! Ik ben heel blij dat wij als M-Bassador er bij mochten zijn. Ik heb er super veel motivatie uit kunnen halen om mijn eigen ideeën tot werkelijkheid te maken.” “Super leuk, ik heb vandaag heel veel motivatie gekregen. Heel goed voor Culturele Hoofdstad 2018. want net als TEDxYouth heeft dit alles te maken met innovatie. De jongeren die bij TEDxYouth@Brabantlaan waren laten zien dat er echt heel veel innovatie in Brabant is. Een Topdag!”

81


Werken aan een gezamelijk kunstwerk.

Maar er was meer. Zo’n 45 jongeren die er 18 november bij waren, hebben meegewerkt aan het kunstwerk “Dromen van jong Brabant”. Op kleine schilderdoekjes van 10×10 konden zij hun droom weergeven. Dit gebeurde onder begeleiding van de jonge kunstenares Yonne de Ridder en 2 jongeren die in het kader van hun maatschappelijk stage haar hierbij assisteerden. Samen met Lisette en Karin Fleur van de Cultuurkantine hebben zij gedurende de dag van al die kleine doeken één groot kunstwerk gemaakt. Bij de afsluiting van de dag hebben de M-bassadors samen met de stagiars dit kunstwerk aangeboden aan gedeputeerde Brigite van Haaften. Het is een cadeau van de jongeren van deze dag aan de provincie Brabant. De provincie heeft TEDxYouth Brabantlaan immers mogelijk gemaakt. De gedeputeerde vond dat een event als TEDxYouth@ Brabantlaan precies is wat we nodig hebben: jongeren die hun dromen en ideeën delen met de wereld! Het kunstwerk “dromen van jong Brabant” zal een mooie plek krijgen in het provinciehuis!

82 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


De Cultuurkantine

83


84 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Afsluiting

85


86 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Blackbox Na een middag vol workshops was het tijd voor entertainment om de dag af te sluiten. En wat kregen we een prachtige afsluiting! Popping, locking, funk en hiphop door de dansgroep Blackbox, onderdeel van HipHopLab040. Ook zij werken heel hard om hun droom waar te maken: dansen op de grootste underground en hiphop podia in Europa. Wat ze daar voor doen? Trainen, trainen en nog een trainen. Bloed, zweet en tranen. Zij leven hun droom en laten in hun dans zien wie ze zijn. En dat was te zien! Wat een fantastisch optreden van deze drie meiden

DansgroepBijschriftje ‘Blackbox’

87


Levien Reedijk & Tobias van Kempen

88 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Cabaret Koning Willem I College: Tobias en Levien

Cabaretesk optreden door twee jonge theaterstudenten van het Koning Willem I College uit Den Bosch: Tobias van Kempen en Levien Reedijk. Zij lieten zich inspireren door het duo Mike en Thomas. Het ging over twee jongens die beide ontevreden zijn over hun werk. De een zat met frustrerende communicatie en de ander miste de creativiteit. Dan onstaat er een plan: een eigen onderneming! Dat is het! Alleen komen ze niet zo ver: “Stel uit tot morgen wat je vandaag kunt doen�

89


90 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Onthulling

Bijschriftje

Het gemaakte kunstwerk wordt overhandigd aan gedeputeerde van Haaften.

91


92 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


De organisatoren Roos Sohier & MariĂŤlle Hornstra

Bijschriftje

93


Ook meedoen?

TEDxYouth @ Brab georganiseerd doo

Na het succes van deze editie wi graag een tweede editie organise

Wil jij ons meehelp

roos@tedxyouthbraban

94 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


bantlaan wordt volledig or vrijwilligers.

illen we volgend jaar eren.

pen? Neem dan contact op met:

ntlaan.nl of marielle@tedxyouthbrabantlaan.nl

95


Dankwoord They dreamed big and did it!

De TEDx-formule gaat uit van het eigen organiserend vermogen en het verbinden van mensen die het gedachtegoed van TED een warm hart toe dragen: het delen en verspreiden van goede ideeĂŤn. De organisatoren, de sprekers, de partners doen allen onbetaald mee. De uitdaging is juist om samen met vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven een TEDx-event mogelijk te maken zonder dat daar financieel iets tegenover staat. En het is bijzonder om mee te maken hoeveel mensen en organisaties zich hebben aangesloten en hebben meegewerkt. Een aantal partners willen we in het bijzonder noemen. Ten eerste onze hoofdpartners de Provincie Noord-Brabant en Hutten Catering. Met gesloten beurzen hebben zij er voor gezorgd dat we op deze bijzondere locatie en met een fantastische beleving met eten en drinken de basis hadden voor TEDxYouth@Brabantlaan. Pelle Brakkee (webdesign & technisch leider) en Marco van Beers (leader experience & design) waren onze sparringpartners op vele fronten. En Pelle heeft onze prachtige website gebouwd! Eva Zwart en Edwin van Seben van Pasta Media Productions hebben in samenwerking met 2K Communicatie de cameraregistratie, de livestream en de gehele productie van de TEDxTalks op film mogelijk gemaakt. Meike de jong willen wij hier ook zeker noemen! Zij is niet alleen onze hostess van de dag. Zij heeft samen met Pelle Brakkee een masterclass gegeven aan leerlingen van het ROC Tilburg. En zij heeft onze sprekers coaching en training gegeven tijdens onze speakersprep. Wat een vakvrouw! Bas Cooijmans en Hanneke Hermes mogen hier ook niet ongenoemd blijven. Zij hebben samen gastlessen gegeven op diverse scholen in Brabant. Daarbij was Bas op vele fronten inzetbaar en organiseerde Hanneke ook nog haar eigen TEDxYouth@Brabantlaan simulcast-event in Sint-Oedenrode.

96 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Raimke Groothuizen (concept&animatie), Thijs Jan van Hoek (muziek) en Rowena Crowe (editor) hebben samen een prachtige en speelse leader gemaakt voor onze TEDxTalks. En geweldig dat Isabelle Amé, Len Donkers, Dj Thomas, Tobias en Levien zorgen voor muziek en cabaret tijdens TEDxYouth@Brabantlaan. Vanuit de TED-community kregen we ook steun. Evelyne Peeters van TEDxYouth@Amsterdam, Arthur Turksma van TEDx@Brainport en Lucien Engelen van TEDx@Maastricht hebben ons geadviseerd bij deze eerste editie. En vanuit Amerika hebben we ondersteuning ontvangen van Amanda Ellis, Hailey Reismann en Lauren Cucinotta van het TEDx team. Dan zijn er nog de vele, vele anderen! Mauri Spooren en Renée Zonneveld (onze reporters), Nina Hoek van Dijke (liveblogger), Mirjan Albers (promotor van de schoolkit), Mariëtte Blik (coördinator vrijwilligers/ maatschappelijke stages), Rutger van den Assem (subsidies en sponsoring), Yvet Paulides (coördinatie blogs), Marusjka Lestrade (ambassadeur en meedenker), Karin Fleur, Lisette Fleur, Monique Roosen, Chantal Boogers, Peter Berkers, Willemien Heugten, Harriet Kollen, Rusz Bisecker Vacca, Yonne de Ridder en Maartje Mens. En vergeet ook niet alle workshopleiders, de fotografen, de jongeren die zich als vrijwilliger of stagiair hebben gemeld en de jonge M-bassadors van Culturele Hoofdstad 2018. En tot slot allerlei mensen die een bijdrage leverden door een promotiefilmpje te maken (Attacom), het gezamenlijke kunstwerk te sponsoren (De Cultuurkantine), de banners te leveren (iPrinter.nl), wolkjes en letters te maken (de Factorij), stickers te printen, t-shirts voor de crew mogelijk te maken (EverybodyShirts en Sociatief), waterflesjes te regelen (de Waterfabriek van het KW1C) of gewoon een donatie te geven (JUZT, Breed Advies, van Leijen Overheidsrecht en Brabants Kapitaal). Kortom: het is een indrukwekkende lijst. Zo groot dat we het risico lopen iemand hebben vergeten te noemen! Maar het allermeest bedanken we onze jonge helden, die het lef hebben gehad om het podium te betreden en hun verhaal te doen: Yvette Vughts, Jeffrey Arenz, Dennis Hoekstra, Vincent de Wit, Wesley Maurix en Shaun Figaora. Bedankt voor deze onvergetelijke ervaring! Roos Sohier en Mariëlle Hornstra Directors van TEDxYouth@Brabantlaan

97


98 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


Colofon Cre-Aid Magazine designer: Michael Kluver Illustrator: Marijke Timmerman Illustrator: Charlotte Porskamp Tekstschrijver: Alice Somer Teamcaptain: Diederik Vrijhoef www.cre-aid.nl diederik.vrijhoef@cre-aid.nl 06 30 07 76 75 Fotografen: Rene Wouters - www.fotowouters.nl Linda Jenkin - www.aalbes.nl Live bloggers: Nina Hoek van Dijke Mauri Spooren RenĂŠe Zonneveld

99


100 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan


101


I breekijzer in innovatie I

een editie van

18 - 10 - 2012

102 Visuele Notulen - TEDxYouth@Brabantlaan